DeMooiBoxtelKrant

28 maart 2018

DeMooiBoxtelKrant 28 maart 2018


BALANS wint gemeenteraadsverkiezingen

Boxtel stemt vóór Wiv

Boxtel - Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week woensdag is in de gemeente Boxtel met 2739 van de 13.264 uitgebrachte stemmen BALANS als winnaar uit de bus gekomen. Daarmee behaalt de partij 5 zetels. Ook Combinatie95 komt op 5 zetels uit, zij het met minder stemmen dan BALANS.

De opkomst was met 54,7 procent bijna gelijk aan de vorige gemeenteraadsverkiezing in 2014. Het referendum over de zogeheten Wiv, ook bekend als de sleepwet, werd beslist in het voordeel van de wet. 6.184 Boxtelaren waren voor en 5.359 inwoners verklaarden tegen de nieuwe wet voor de inlichtingendiensten te zijn. Opvallend veel dorpsgenoten stemden blanco of ongeldig: 617 respectievelijk 38. Het referendum is niet bindend.

BALANS-fractievoorzitter Mariëlle van Alphen geeft aan dat de eerste oriënterende gesprekken tussen de verschillende partijen afgelopen weekend hebben plaatsgevonden. Ook gisterenavond en vanavond volgen nieuwe gesprekken, waarin meer op de inhoud zal worden ingegaan. De fractievoorzitter kon nog niet ingaan op eventuele coalitiemogelijkheden. Daarvoor bevinden de onderhandelingen zich nog in een te vroeg stadium.

De zetelverdeling is als volgt: Combinatie95 en BALANS krijgen 5 zetels, SP, CDA en D66 zijn ieder goed voor 3 zetels, INbox behaalt 2 zetels en PvdA/GroenLinks en VVD krijgen beiden 1 zetel.

Dit jaar was voor het eerst de keuze gemaakt om geen politici toe te staan bij de bemanning van de stembureaus. Volgens burgemeester Mark Buijs is dit ingegeven door het feit dat de politiek geen campagne mag voeren in en om stembureaus. Volgens hem was dat ook nooit het geval, maar om iedere schijn van belangenverstrengeling te voorkomen hakte Buijs voor deze verkiezingen de knoop door. "We hadden best wat kandidaten op de reservebank zitten, dus de mensen die nu aan de beurt komen zijn daar blij om", geeft hij aan.

Lees verder op pagina 3.

Zonnige palmpaasoptocht trekt door Boxtel

Foto: Cock Stam

Boxtel - De palmpaasoptocht ging zondag van start in een stralend lentezonnetje. De lentestoet, traditioneel in het weekend vóór Pasen, wordt georganiseerd door Boxtel Vooruit en was dit jaar al voor de 58e keer. Al ruim voor het startsignaal stonden tientallen kinderen, ouders en grootouders klaar om te vertrekken vanaf Residentie de Dommel aan het Molenpad.

De stoet enthousiaste kinderen vertrok om klokslag 12.00 uur onder muzikale begeleiding, met een omweg richting de Markt. Voorafgaand aan de tocht kregen alle kinderen die een palmpaasstok hadden meegebracht een lotje aan hun stok. Bij het gemeentehuis ontvingen burgemeester Mark en echtgenote Christel Buijs de kinderen en werd de traditionele lentegroet gebracht. Daarna werden de liederen Palmpalm Pasen en Gloria Laus ingezet.

Foto: Cock Stam
BALANS-fractievoorzitter Mariëlle van Alphen (tweede van rechts) is door het dolle heen na het boeken van de verkiezingsoverwinning.

Alle deelnemende kinderen werden getrakteerd op een chocolade paasei. De loting en de prijsuitreiking werd verzorgd door burgemeester Buijs. Daarnaast werd ook een prijs uitgereikt voor de mooist versierde palmstok.

Praat mee over DeMooiBoxtelKrant en over internetbedreiging

Meld je aan voor TipMooiBoxtel

Boxtel - Wij zijn voortdurend op zoek naar manieren om onze krant beter en meer relevant te maken. Daarom zijn we benieuwd naar de mening van jullie, onze lezers. In de zestiende verzending aan ons ruim over de 500 leden tellende opiniepanel TipMooiBoxtel vragen wij daarom om input over de vormgeving en inhoud van DeMooiBoxtelKrant.

Naast de vragen over de krant is er ook aandacht voor bedreigingen op sociale media. Naar aanleiding van de recente zaak, waarbij de burgemeester, een wethouder en een politieagent ernstig werden bedreigd zijn wij benieuwd welk deel van de Boxtelaren zelf ook te maken heeft gehad met internetbedreigingen.

Schrijf je snel in via tipmooiboxtel.nl, want de verzending gaat morgen (donderdag) al de deur uit!

Koffieochtend ZorgSamenBuurt Oost

Boxtel - Op dinsdag 3 april houdt ZorgSamenBuurt Oost, een werkgroep van Stichting Ouderen in Regie, een koffie-ochtend in de huiskamer van Gemeenschapshuis De Rots.

Veel mensen hebben behoefte aan gezelschap en een praatje. ZorgSamenBuurt probeert zoveel mogelijk mensen te bereiken en te stimuleren elkaar te ontmoeten en elkaar te ondersteunen waar nodig. Een praatje maken of een keer samen naar een bijeenkomst gaan kan daar goed bij helpen.
De koffie-ochtend op dinsdag 3 april is van 10.00 tot 12.00 uur. Voor informatie kun je bellen met 0411-676327, het telefoonteam staat je graag te woord.

Zonnebloem zoekt vrijwilligers

Boxtel - De afdeling Boxtel/Gemonde van Nationale Vereniging de Zonnebloem is op zoek naar vrijwilligers die op bezoek gaan bij mensen met een lichamelijke beperking, veelal als gevolg van ouderdom, voor een goed gesprek en een luisterend oor.

De vrijwilligers ondernemen samen met deze mensen iets leuks, zoals naar de winkel gaan, een museum bezoeken of een wandeling maken. Ook begeleiden ze hen tijdens een van de georganiseerde dagtrips en groepsactiviteiten die de Zonnebloem in Boxtel of directe omgeving organiseert.

De landelijke vrijwilligersorganisatie Nationale Vereniging de Zonnebloem zet zich in voor het welzijn van mensen met een lichamelijke beperking. Door huisbezoek en het organiseren van aangepaste activiteiten en vakanties wil de Zonnebloemvoorkomen dat zij in een sociaal isolement terecht komen en bijdragen aan de kwaliteit van hun leven.

De onkosten die je maakt voor je vrijwilligerswerk kun je uiteraard declareren. Heb je interesse of vragen neem dan contact op met de secretaris van de afdeling Boxtel, Sjan van Osch via 06-25508814 of masjvanosch@home.nl. Kijk ook op www.dezonnebloem.nl.

KBO-activiteiten

Donderdag 29 maart        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 30 maart        Rikken en jokeren in De Orion        13.30
Dinsdag 3 april        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Walnoot        14.00
Woensdag 4 april        Fietsen, vertrek vanaf de parkeerplaats aan de Speelmanstraat, de Hoevenroute
Vertrek snelle fietsers        13.15
Vertrek overige fietsers        13.30
                        Eten bij Lotus, opgeven voor 1 april bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of sturkenboom49@gmail.com of bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl        17.00

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, telefoon: 0411-601723

Vrouwencontact Liempde

Donderdag 29 maart        Wandelen vanaf De Vuurput        9.00
Dinsdag 3 april        Mindfit bij De Kloosterhof        9.00
Woensdag 4 april        Kienen bij De Kloosterhof        19.30

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym Angelaschool ingang Baroniestraat        19.00 en 20.00
Elke donderdag        Nordic Walking vanaf de Markt        9.00

Collectes

1 t/m 7 april        Stichting Fonds Gehandicaptensport

Vervolg van de voorpagina: BALANS winnaar verkiezingen

BALANS-lijsttrekker Mariëlle van Alphen geeft aan zeer blij te zijn met de overwinning: "Geweldig! De mensen hebben gesproken." Haar partij zal het voortouw nemen in het vormen van een coalitie: "Wij sluiten op voorhand niemand uit."

Vooral in de stembureaus 't Tweespan en Lennisheuvel wist de partij een groot percentage van de stemmen binnen te halen, waarschijnlijk veroorzaakt door de kritiek op het biomassaplein in Lennisheuvel en de felle oppositie tegen het besluit een fiets- in plaats van autotunnel onder de dubbele spoorwegovergang aan te leggen.

Vast staat dat, vooral dankzij het laatstgenoemde, het vinden van coalitiepartners lastig wordt. Dit omdat BALANS de afgelopen weken aangaf dat het niet realiseren van een autotunnel bij de dubbele overweg op Tongeren een breekpunt vormt. De huidige coalitie zou met 13 zetels nog steeds op een meerderheid in de gemeenteraad kunnen rekenen en dus in theorie BALANS buiten spel kunnen zetten, maar zoals ook Van Alphen aangeeft is nu eerst BALANS aan zet. "Het was spannend vanavond, maar het wordt nog veel spannender", sloeg BALANS-lid Gerlof Roubos afgelopen woensdag meteen de spijker op zijn kop.

Hoewel er geen stoelendans meer plaatsvindt na de officiële verkiezingsuitslag, zijn er wel enkele opvallende zaken te melden. Zo blijkt dat het aantal stemmen van de SP op één stembureau verkeerd doorgekomen is. In plaats van 285, stemden er bij Gemeenschapshuis De Rots 'slechts' 265 mensen op de socialisten. Tot verschuivingen wat betreft het aantal zetels leidt het verschil echter niet. Er is dan ook geen hertelling aangevraagd. Zowel in Gemeenschapshuis De Walnoot en in het kieslokaal op het station werd foutloos geteld.

Voorkeursstemmen
Ook opvallend is dat de nummer 7 van D66, Sohib Hussain, maar liefst 299 voorkeursstemmen kreeg. Met name in de wijk Selissen is hij populair: 146 voorkeursstemmen werden bij De Walnoot uitgedeeld. Dit betekent dat hij de nummer 3 van zijn partij, Thijs Haster, uit de raad stoot.

Hussain (29) geeft aan de wens van de kiezer te respecteren en zal de derde D66-raadszetel gaan bekleden. Hij was een half jaar in Tilburg actief als fractieondersteuner voordat hij in zijn woonplaats actief werd. "Ik had zelf 299 voorkeursstemmen niet zien aankomen", laat hij enigszins verbaasd weten. "Ik heb wel campagne gevoerd, maar dat hebben we met zijn allen gedaan. We hebben veel mensen aangesproken en geflyerd. Zelf ben ik van Pakistaanse afkomst. Deze groep heeft schijnbaar ook op mij gestemd."

Jongeren
D66-campagneleider, en fel voorvechter van meer jongeren in de Boxtelse politiek, Wiebe de Leijer geeft aan blij te zijn met het feit dat met de 29-jarige Hussain weer een jongere in de gemeenteraad komt. Dit is een trend die volgens hem goed te zien is in de verkiezingsuitslag: "Jonge mensen trekken toch wel stemmen aan. Die interesse in jongeren is er. De verhouding in de raad wordt zo evenwichtiger. Én de jongeren kunnen zo mooi leren van meer ervaren raadsleden."

Hussain geeft aan voor iedereen op te komen, maar met name voor de jongeren. "Ik bemerk een gevoel van wantrouwen tegenover de politiek. Vooral bij jongeren. Dat wil ik voorkomen door hen er bij betrekken; door naar ze te luisteren." Verder maakt de jonge kandidaat zich sterk voor de aanpak van overlast en het faciliteren van buurtpreventie en hecht hij waarde aan zichtbaarheid, ook buiten campagnetijd. "Mensen willen mij hun vertrouwen geven, dus nu moet ik mijn beloften ook nakomen.


Heren Masters van Reddingsbrigade Boxtel Nederlands Kampioen Lifesaving

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - De herenploeg van Reddingsbrigade Boxtel heeft het afgelopen weekend een gouden medaille behaald bij het NK Lifesaving in eigen huis. Zowel zaterdag als zondag stond het Dommelbad in het teken van de landelijke kampioenschappen zwemmend redden. In totaal streden 449 zwemmers om de prijzen.

Vele teams van reddingsbrigades uit heel Nederland namen deel aan de Nederlandse Kampioenschappen. De vrijwilligers van de Reddingsbrigade Boxtel leidden het geheel in goede banen, in het bijzonder de jubileumcommissie van het 35-jarig bestaan van de reddingsbrigade.

Honderden zwemmers kwamen in actie tijdens het NK. Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
Foto: Jan van der Steen

Zaterdagmiddag streden 156 aspiranten om de medailles. De Boxtelse meisjes Aspiranten C behaalden een achtste plaats. De Jongens Aspiranten C wisten vierde te worden.

Op zondag zwommen 293 deelnemers in de categorieën junioren, senioren en masters en werden meerdere Nederlandse records verbroken. Boxtel heeft de volgende resultaten behaald: Dames Junioren (8e van de 11), Dames Senioren (13e van de 15), Heren Junioren (6e van de 6), Heren Senioren 1 (8e van de 15), Heren Senioren 2 (10e van de 15) en natuurlijk de Heren Masters. In hun wedstrijd werden drie Nederlandse records gezwommen.

Meer foto's vind je op www.mooiboxtel.nl en op Facebook: mooiboxtel.nl.

Leerlingen Spelelier flink aan de bak voor Landelijke Opschoondag

Boxtel - Voorafgaand aan de Landelijke Opschoondag afgelopen zaterdag namen de leerlingen van basisschool De Spelelier al een voorschot op de opruimdag, aangemoedigd en geïnstrueerd door wethouder Herman van Wanrooij.

Om 9.15 uur begonnen de kinderen de dag met een officieel startschot in de grote aula van de school. Daar kregen zij een lesje over afval en recycling. Daarna was het tijd om het Opschoonlied te zingen. De kinderen lieten horen het lied goed te kennen. En dat kwam goed uit tijdens de uurtjes schoonmaken, die zo al zingend opgevuld konden worden.
Daarna was het tijd om de handjes uit de mouwen te steken: de leerlingen uit groep 5 en 6 trokken onder meer naar het grasveld en de Beweegtuin bij De Kinderboerderij. Gewapend met hesje, knijper, handschoen en afvalzak werd daar rommel opgeruimd. Ook de kleuters mochten aan de bak: zij ruimden hun eigen schoolplein op.
De dag werd afgesloten met het maken van een 'afvalberg', met alle gevulde vuilniszakken op de speelplaats.

Ook op andere plekken in Boxtel werd schoongemaakt en droegen diverse mensen hun steentje bij aan de Landelijke Opschoondag.

Meer foto's vind je op www.mooiboxtel.nl en op Facebook: mooiboxtel.nl.

Rasenberg Infra gaat Markt herinrichten

Boxtel - De herinrichting van de Boxtelse Markt wordt uitgevoerd door Rasenberg Infra regio Zuid-Oost. Dit meldt de gemeente dinsdagmiddag via Facebook.

Samen met Erik van Ham, regiomanager Zuid-Oost van Rasenberg Infra, bezegelden wethouders Van den Broek en Van Wanrooij dinsdag de samenwerking. Het bedrijf kwam na een zogeheten uitgebreide EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving) als beste uit de bus, aldus de gemeente. De periode tot na de vakantie, als de werkzaamheden van start gaan, wordt gebruikt om de uitvoering voor te bereiden.
Maandag 27 augustus gaat de schop daadwerkelijk de grond in. Als alles volgens planning verloopt is de herinrichting half december, voor de kerst van dit jaar, gereed.

Pasen bij De Kinderboerderij

Boxtel - Op eerste paasdag, zondag 1 april zijn kinderen van alle leeftijden welkom op de Kinderboerderij in Boxtel om het voorjaar te vieren. Om 14.00 start het paaseieren zoeken buiten in de tuin en weide. Daar zijn ook gouden eieren verstopt, die een leuke verrassing opleveren.

Na het eieren zoeken kunnen kinderen binnen in de huiskamer een ei verven en versieren. Natuurlijk zijn ook de jonge biggetjes, geitenlammetjes en het pasgeboren kalf te bewonderen. De activiteit duurt tot 16.00 uur en deelname is gratis.

Zadotheek
In het paasweekend is de zadotheek weer geopend op De Kinderboerderij in Boxtel. Dit is een gratis bak met zaden van groenten, bloemen en kruiden. Zaden zijn altijd welkom, dus wie wat over heeft kan dit brengen tijdens de openingstijden. Op zondag 15 april staat een kraam met gratis zaden op de Bijenmarkt van Sint Ambrosius. Van 10.00 tot 15.00 uur kan iedereen zaden brengen en halen.

Voorjaarsmarkt Residentiehuis Elisabethsdael

Boxtel - Op zaterdag 31 maart is er een gratis toegankelijke voorjaarsmarkt in Residentiehuis Elisabethsdael, Mgr. Bekkersstr 6 Boxtel. De markt duurt van 11.00 tot 15.00 uur.

Tijdens de markt kunnen bezoekers uiteenlopende producten en ambachten zien, proeven en ervaren. Er zijn diverse standhouders aanwezig die hun hobby of producten aan de man brengen. Er is ook een kleine rommelmarkt te bezoeken. Koffie of iets om de honger te stillen is voor een kleine vergoeding verkrijgbaar.

De opbrengst van de markt, opgehaald met bijvoorbeeld enveloppe trekken en bloemstukjes komen ten goede van de bewoners van de hofjeshuisjes van Vinckenrode. Zij kunnen daarmee extra activiteiten organiseren.

Pasen bij Brasserie Cis

Boxtel - Brasserie Cis biedt haar klanten een Paasprogramma aan waarbij, naast de normale menukaart, ook een speciaal paasplankje besteld kan worden. Ook kunnen kinderen zich laten schminken en paaseieren zoeken tijdens de beide Paasdagen. Cis is het hele paasweekend geopend vanaf 12.00 uur.

Het 'paasplankje' kost 12,50 en bestaat uit sandwiches, een soep, een ei en een burgertje. Mede-eigenaresse Lotte Tissen geeft aan dat veel klanten zich afvroegen of er ook een speciale paasbrunch zou zijn. Dat is niet het geval.

Het schminken en paaseieren zoeken is op beide Paasdagen. Het eieren zoeken zal ergens tussen 13.00 en 15.00 uur gebeuren, afhankelijk van het aantal jonge bezoekertjes. Tussen die tijden kunnen de kinderen zich ook laten schminken. Reserveren voor de Paasdagen is gewenst.

Snuffel-/boekenmarkt bij Protestantse Gemeente

Foto: Cock Stam

Boxtel - De jaarlijkse snuffel/boekenmarkt van de Protestantse Gemeente Boxtel (Clarissenstraat 18) wordt gehouden op zaterdag 7 april van 10.00 tot 15.00 uur. De opbrengst van de markt wordt gedeeld tussen de WensAmbulance Brabant en de Protestantse Gemeente. Entree bedraagt voor volwassenen 1 euro en is voor kinderen onder de 12 jaar gratis.

Van de opbrengst hoopt de Protestantse Gemeente een aansluitingsmogelijkheid voor beeld en geluid te verwezenlijken om via de nieuwe flatscreen de kerkdienst in ontmoetingscentrum de Schakel te volgen.

Het inleveren van spullen voor de markt kan op vrijdag 6 april tussen 17.00 en 20.00 uur. Witgoed, meubelen en fietsen worden daarbij niet geaccepteerd.

Meer informatie is verkrijgbaar bij Anneke Doe-van Leeuwen: 0411-674935.

Benefietavond Team Alpe duEsch

Esch - Op 13 april staat Ons Café in Esch in het teken van een benefietavond waarbij de opbrengt gaat naar Alpe d'HuZes. Deze sponsortocht naar de top van de wereldberoemde Alpenreus Alpe d'Huez is bedoeld om geld op te halen voor kankeronderzoek. De avond, met onder meer De Dorini's begint om 20.30 uur en kost 5 euro per persoon.

Naast De Dorini's treden ook Tom Craanen, De Knoestjes, Essche Toppers en de Tropical Discoshow op. De actiepagina van de Essche deelnemers die ook de benefietavond organiseren is te vinden op www.opgevenisgeenoptie.nl bij team 'Alpe duEsch'. Kaarten zijn te koop bij Martijn en Eefje Bergman, Patricia van Esch en Ons Café aan de Leunisdijk 28 in Esch.

Gratis wandelexcursies in het Dommeldal op Tweede Paasdag

Liempde - Op Tweede Paasdag, maandag 2 april, viert Brabants Landschap het voorjaar met de Dag van het Landschap. Met de dag wordt meteen het startsein gegeven voor een bruisend wandelseizoen. De gidsen van Brabants Landschap laten wandelaars op hun eigen wijze zien hoe mooi het voorjaarslandschap kan zijn in een anderhalf uur durende wandeling.

Welke dieren hebben de lente al in hun bol en wat bloeit er eigenlijk zo vroeg in het jaar? Dat is de centrale vraag tijdens de in totaal 14 wandeltochten die Brabants Landschap op 2 april in de hele regio organiseert. De wandelingen duren anderhalf uur en zijn leuk voor jong en oud.

De wandeltochten starten vanaf het Buitenlokaal van het Groot Duijfhuis aan de Hoevedreef 2 in Liempde en voeren door het Dommeldal. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen niet mee. Het totale programma van de Dag van het Landschap is te vinden op www.dagvanhetlandschap.nl.

Deelname aan de excursies is gratis en reserveren is niet nodig.

OERRR Eierentocht in het Oisterwijkse bos

Boxtel/Oisterwijk - Op eerste en tweede paasdag (zondag 1 en maandag 2 april) kunnen jonge natuurliefhebbers paaseieren zoeken in het Oisterwijkse bos. Tijdens de Eierentocht in het Oisterwijkse bos kunnen kinderen tussen 11.00 uur en 15.00 uur starten met deze leuke paastocht. De kosten zijn 3 euro per gezin voor leden van OERRR en Natuurmonumenten en 5 euro voor niet-leden. De tocht is het leukst voor kinderen vanaf 4 jaar. Je hoeft je niet van te voren aan te melden.

Avond3daagse Esch zoekt vrijwilligers

Esch - De organisatie van de Avond3daagse in Esch is hard op zoek naar vrijwilligers tijdens de wandeldagen op 23, 24 en 25 mei.

De organisatie laat weten met name problemen te hebben met het vinden van verkeersregelaars. Mocht je interesse hebben dan kun je je aanmelden via eschavond3daagse@gmail.com.

Jesus Christ schittert ook in industriële setting

Jezus (Jan-Willem Ketelaars) accepteert vertwijfeld zijn enorme populariteit. Foto's: Sander van Kasteren

Boxtel - Dat de musical Jesus Christ Superstar niet alleen werkt in een klassieke setting, maar ook in diverse andere omgevingen goed gedijt wordt jaarlijks in honderden, wellicht duizenden vertolkingen van de populaire rockopera bewezen. Zo ook, of misschien juist wel, in Boxtel. De gemeentewerf was dit jaar de locatie van de musical. En na de Heilig Hartkerk in 2016 bewezen spelers, crew en tientallen vrijwilligers dat ook een meer industrieel en hedendaags jasje het tijdloze verhaal goed past.

De legendarische rockopera van Andrew Lloyd Webber toont de laatste dagen van Jezus, waarin hij sterk aan populariteit wint. Judas vindt dat zijn vriend Jezus teveel de trekjes van een popster krijgt en probeert hem daarvan te overtuigen. Dan laat hij zich overhalen tot verraad, handig bespeeld door Joodse priesters Kajafas en Annas. Zij voelen zich bedreigd door de plotseling in populariteit stijgende Jezus, die natuurlijk het Christendom verkondigt. Op hun beurt leveren ze Jezus uit aan de stadhouder Pontius Pilates die ook niet weet wat hij met de rijzende ster aanmoet. Uiteindelijk komt de ijdele heerser Herodes ter ore dat zijn populariteit in het geding komt en geeft hij het bevel Jezus te doden.

Vocaal sterk
Met een absolute glansrol voor de pas 21-jarige Pim Lavalije als Judas, en de rol van de messias met verve vertolkt door de Oisterwijkse Jan-Willem Ketelaars, had de rockmusical al meteen twee gedroomde mannelijke hoofdrollen te pakken. De Boxtelse Lavalije weet moeiteloos, en met een rouw randje, als een jonge John Travolta het publiek mee te slepen in zijn worsteling met de toenemende populariteit van zijn vriend Jezus. Ketelaars, op zijn beurt, haalt net zoals in de legendarische performance van Ted Neeley in een hartverscheurende monoloog tot God (Gethsemane), moeiteloos de hoogste noten die door merg en been gaan.

Pim Lavalije schittert in zijn rol als Judas. (Foto's: Sander van Kasteren)

Zeker niet de mindere voor Jezus en Judas is de vrouwelijke hoofdrolspeelster Charlotte Pennings, die Maria Magdalena vertolkt. Tijdens het breekbare I don't know how to love him wordt hier en daar een traantje weggepinkt. Hetzelfde is het geval als Lavalije zich na zijn verraad realiseert dat hij is gebruikt door Kajafas (Theo de Vries) en Annas (Sjef Kuipers) en het nummer voor zijn ten dode opgeschreven vriend zingt, alvorens de hand aan zichzelf te slaan. Ook de ijdele koning Herodes en de formele, manipuleerbare stadhouder Pontius Pilatus worden ijzersterk neergezet door Mariëlle Geelen en Gerrit Stubbe. De keuze voor een vrouw om de rol van Herodes te brengen is een opmerkelijke, maar hij pakt goed uit.

Vocaal is de tweede editie van Jesus Christ dus prima in orde. Dit geldt ook voor de andere hoofdrollen en tientallen bijrollen, waarbij geen onzuivere noot te horen viel. Ook muzikaal is de voorstelling sterk, met de muziek constant aanwezig en goed hoorbaar, maar nergens te overheersend. Wat dat betreft heeft de organisatie geleerd van de voorstelling in de Heilig Hartkerk, waar vooral de drums niet goed uitgebalanceerd waren. Dit euvel is verholpen dankzij het digitale drumstel dat de intrede doet. De band speelt strak en er zijn geen storende galm of bijgeluiden hoorbaar.

Goede visuals
Het stuk is eveneens voorzien van bijzondere visuele effecten: de achterwand, een anders zo saaie muur van weer een bedrijfsloods, wordt voorzien van enorme live-projecties. Dit draagt bij aan de sfeer, maar is soms ook bittere noodzaak omdat de loods in de breedte wordt gebruikt. Daarom is het vanaf sommige zitplaatsen lastig om alle actie te zien. Gelukkig waren dit de momenten waarop projecties uitkomst boden.

Ook op de verlichting is weinig aan te merken, hoewel hier een klein kritiekpuntje opvalt: met name bij stukken waarbij er veel gebeurt op het podium is lastig te volgen wie de solist is en waar dus de aandacht op gevestigd moet worden. Daardoor word je soms verrast door wat er op het podium gebeurt. Ook zijn sommige scènes, zoals de Judaskus, erg donker. Dat draagt bij aan de sfeer, maar met name de minder goed ziende toeschouwer moet toch even de ogen toeknijpen om te zien wat er precies gebeurt. Voor de echte kniesoor is er nog een puntje van kritiek te bemerken: de wankele tribune levert voor met name aanwezigen met hakken of mensen die minder goed ter been zijn wat problemen op.

De voormalige cast, met bijvoorbeeld Maarten Melis (Jezus) en Fenne van Wuijtswinkel (Maria Magdalena), keek tijdens de show van vrijdag tevreden toe hoe hun opvolgers het deden. Zo ook het voltallig college, waarbij eigenlijk maar een persoon schitterde door zijn afwezigheid: cultuurverbinder Romijn Conen. Navraag bij de gemeente levert een antwoord op: Conen is pas vanaf 3 april werkzaam in zijn nieuwe rol.

De cast, crew en vrijwilligers zijn er goed in zijn geslaagd een hedendaagse vertolking van de rockopera neer te zetten. De voorstelling is van een bijzonder hoog niveau.

Meer foto's vind je op www.mooiboxtel.nl en op Facebook: mooiboxtel.nl.


Verplaatsing kunstwerk 'In Gesprek' roept vragen op

In allerijl werd een handtekeningenactie gestart om verplaatsing van het kunstwerk te voorkomen. (Foto: Masha Arts-Raaijmakers) Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Boxtel - De voorgenomen verplaatsing van het kunstwerk 'In gesprek' roept in verschillende kringen weerstand op. Zo startten ex-bestuursleden van de Kunststichting Boxtel Hans Geerlings en Joke van Koll het afgelopen weekend een handtekeningenactie om het beeld te behouden op de huidige locatie aan de Dommeloever bij Dommeloord. In slechts een paar uur tijd leidde die tot 200 ondertekeningen. Ook de SP diende vragen in bij het college. De kern van de kritiek: er is geen overleg geweest met omwonenden en de Kunststichting over de voorgenomen verplaatsing.

Het kunstwerk werd enige tijd geleden verplaatst van de positie naast toenmalig sporthal Den Haagakker naar Dommeloord. Nu is de gemeente voornemens het terug te zetten in de buurt van Winkelcentrum Oosterhof. Veel Boxtelaren, met name omwonenden van Dommeloord, zijn het daar niet mee eens. Het is in hun ogen geldverspilling en daarnaast vinden zij het beeld op de huidige locatie beter tot zijn recht komen.

Ook de lokale SP-fractie vraagt zich af waarom het beeld verplaatst moet worden. De fractie diende vragen in bij het college om duidelijkheid te krijgen omtrent de voorgenomen verhuizing. "Navraag leert dat er hierover geen overleg heeft plaatsgehad met de Kunststichting en omwonenden", stelt fractievoorzitter Dave van de Ven. Hij vraagt zich af of dit in de geest van 'Meewerkend Boxtel' niet had moeten gebeuren. De fractie pleit daarom alsnog voor overleg met de Kunststichting en omwonenden.

Desgevraagd wil de gemeente nog niet reageren op de verplaatsing van het kunstwerk. "We willen eerst via de officiële route de raadsvragen beantwoorden", zo geeft een woordvoerder aan.


6 / 20

Foto: Heemkunde Boxtel

Van Hornstraat 3

Op de hoek van de Van Hornstraat en de Van Merheimstraat bevindt zich al vele jaren KCD Keuken Design. Hans van der Doelen begon daar ongeveer 25 jaar geleden met de verkoop van keukens op maat. Het pand werd gebouwd door Cees de Jong, die zich eerst aan de overkant gevestigd had met Zuivelhuis 't Anker. Het zuivelhuis groeide uit tot een familiebedrijf. De Jong maakte de 'overstap' naar de andere kant van de straat en vestigde daar zijn supermarkt.
Ook het huidige bedrijf van Hans van der Doelen is een familiebedrijf. Andere namen van familiebedrijven in de buurt van de 'Brukelse brug' zijn Van der Sloot, Joosten, De Leijer en Van Uden.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

De foto, die een beeld geeft van de brand op 22 mei 1933 waarbij drie woonhuizen in de as werden gelegd, werd genomen vanaf de plaats waar nu KCD Keuken Design gevestigd is.

Fanfare Concordia's Soundmachine brengt ode aan muzikale vrienden

The Soundmachine, prominent aanwezig in De Serenade. Foto: Cock Stam

Liempde - Cultureel centrum De Serenade stroomde zaterdag vol met publiek voor 'The Soundmachine', een concert van het fanfareorkest en de slagwerkgroep van Concordia in Liempde. Met dit concert sprak de Liempdse muziekvereniging haar dank uit naar de Vrienden van Concordia.

Nadat Arnold van den Broek, voorzitter namens Stichting Vrienden van Concordia een nieuwe gong aan de fanfare had aangeboden nam een levensgrote Soundmachine de regie van de avond over. De Soundmachine bepaalde welke muziek door de fanfare en de slagwerkgroep werd gespeeld. Alle muziek was vooraf aangevraagd door de vrienden, wat maakte dat deze avond een zeer gevarieerd programma werd gebracht. Daarnaast bleek de Soundmachine de nodige humor in zich te hebben waardoor menig vriend of fanfarelid in het zonnetje werd gezet of in een geintje werd meegenomen.

Foto: Cock Stam
De gelukkigen die een maand lang gratis mogen sporten, met als tweede van links Patrick van den Aker. (Foto: Patrick van den Aker) Foto: Patrick van den Aker

In het bijzonder werd Henk Houben, voormalig dirigent van de fanfare, in het zonnetje gezet. Na vijf jaar trouwe dienst aan Concordia heeft hij om medische redenen afscheid moeten nemen van de vereniging. Vandaar dat het fanfareorkest onder leiding stond van interim dirigent Corné van Groesen. De fanfare bracht op deze avond een breed scala aan muziek, van de Schneewaltz naar musicalmuziek tot muziek van Mr Probz. Daarnaast liet de slagwerkgroep onder leiding van Willie van der Steen van zich horen met steeds meer melodisch slagwerk. Maar ook de Soundmachine zelf bracht een aantal nummers ten gehore. Alles werd begeleid door passende beelden op een groot videoscherm.

Al met al bracht Concordia zaterdag een sfeervolle en vermakelijke avond voor iedereen.

Nieuw ING-servicepunt opent in Boxtel

Boxtel – Vanaf 4 april kunnen klanten van ING hun dagelijkse bankzaken regelen bij het nieuwe ING-servicepunt in Boxtel in verband met het sluiten van het ING-kantoor aan de Molenstraat op 3 april. Het nieuwe servicepunt is gevestigd in de Bruna winkel aan de Rechterstraat 19.

Bij de Bruna winkel kunnen ING-klanten niet alleen terecht voor het assortiment tijdschriften, boeken, wenskaarten en kantoorartikelen, maar ook voor hun dagelijkse bankzaken van ING. De openingstijden van het servicepunt zijn gelijk aan die van de winkel.

Anita en Bas van Engelshoven, eigenaar van de Bruna: "We zijn erg blij dat wij nu in onze winkel een ING-servicepunt hebben. Hiermee bieden wij onze klanten nog meer diensten aan. Om de klanten aan het ING-servicepunt goed te helpen, heeft ING ons speciaal opgeleid. Vanaf nu kunnen ING-klanten voor hun dagelijkse bankzaken dus zes dagen per week terecht bij het servicepunt in onze winkel." Op 4 april, de dag van de opening, kunnen kinderen en ouders tussen 14.00 en 16.00 uur op de foto met de ING leeuw.

In het ING-servicepunt regelen ING-klanten ook veel bankzaken zelf. Geld opnemen tot 10.000 euro of storten tot 15.000 euro gaat via de gecombineerde opname- en stortautomaat. Als het nodig is assisteert een medewerker hierbij. Op sommige momenten is persoonlijk contact juist wel prettig of zelfs noodzakelijk, bijvoorbeeld voor het openen van een rekening of voor het afhalen van een wachtwoordbrief. Ook dan is er een medewerker bij het ING-servicepunt om te helpen. En heeft de klant een complexere vraag, waarvoor het goed is om eens een afspraak met een adviseur van ING te maken? Dan zorgen de medewerkers van het ING-servicepunt ervoor dat een adviseur van het ING-kantoor in Vught de klant binnen 48 uur terugbelt voor een afspraak.

Het servicepunt is te vinden in de Bruna aan de Rechterstraat 19 in Boxtel. De openingstijden zijn: maandag van 10.00 tot 18.00 uur. dinsdag tot en met donderdag van 09.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 09.00 tot 19.00 uur en zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Het zonnetje breekt vaker door, de zomertijd is ingegaan en waarschijnlijk heeft u in uw eigen tuin de bloemen al voorzichtig op zien komen. Ook op de Voedseltuin is het voorjaar aangebroken en wordt weer hard gewerkt om verse groenten te kweken voor cliënten van de Voedselbank. Extra leuk: de vrijwilligers zaaien en kweken vanaf dit jaar zelf plantjes!

De tuinpercelen van de Voedseltuin op het terrein van De Kleine Aarde worden deze weken voorzien van mest en gefreesd om de grond lekker los te maken. Ook zijn de vrijwilligers volop bezig om bedden in te richten waar groenten voor ruim tweehonderd voedselpakketten kunnen groeien.

Nieuw dit jaar is dat de medewerkers van de Voedseltuin zelf plantjes zaaien en kweken in een speciale kas. Onder andere sla, kolen, rode biet en venkel worden op die manier gekweekt zodat ze uiteindelijk een smakelijke maaltijd vormen voor de cliënten van de Voedselbank. De tuinboontjes en peultjes zitten zelfs al in de grond en groeien al goed.

Dit seizoen is ook het tweede perceel klaar voor gebruik, hier worden niet alleen groenten verbouwd maar is ook ruimte voor diverse fruitsoorten. Hoveniersbedrijf Oxalis zorgt voor de omheining die volgende week klaar is. William Baaijens legt de beregening aan zodat de grond nat genoeg kan blijven om alle plantjes flink te laten groeien.

Momenteel werken er 25 vrijwilligers onder leiding van twee tuinbazen dagelijks van 9.00 tot 14.00 uur op de Voedseltuin. Het werk neemt met de komst van het tweede perceel alleen maar toe, extra handjes zijn dan ook zeker welkom! Ook is de Voedseltuin op zoek naar extra tuinleiders om te zorgen voor begeleiding van de vrijwilligers.

Wilt u ook komen werken in een gezellig team waar een goede (werk)sfeer heerst? De Voedseltuin kan altijd vrijwilligers die een of meer dagdelen per week beschikbaar zijn gebruiken. Een groei van nu 25 naar straks 40 deeltijdwerkers is nodig. Kijk voor meer informatie en aanmeldingen op www.voedseltuinboxtel.nl. Tot ziens op de Voedseltuin!

Winnaars TIGA Health & Beauty voor KiKa

Boxtel - De tweede groep winnaars van de KiKa-loterij zijn mevrouw Peijenburg, mevrouw Beekmans en meneer Van Ooijen. Zij winnen een maand gratis sporten, een gezichtsbehandeling en een sportmassage bij TIGA Health & Beauty. Zij mochten hun prijs afgelopen donderdag in ontvangst nemen.

De loterij is een initiatief van Boxtelaar Patrick van den Aker. De opbrengst gaat naar KiKa, het kinderkankerfonds. De startdatum van de derde ronde van de loterij is nog niet bekend, dit zal ergens in de loop van komende week zijn.

Mijn Mooi Boxtel: Willy van Weert

Foto: Willy van Weert

Elke morgen loop ik langs de Dommel, dat is een prachtig gebied. Echt, mooi Boxtel, zeker in deze tijd. En hij wordt mooi bijgehouden. Ik raad het iedereen aan, er zijn veel verschillende eenden, zwanen en vogels. Als je ze niet kent, kun je de namen zo vinden in de bibliotheek en anders helpen ze je er graag. Ik heb de foto gewoon met mijn telefoon gemaakt. Vandaag ga ik naar de bibliotheek, het krantje lezen en wat buurten.
Dus loop eens langs de Dommel, het is een aanrader, en maak wat foto's.

Ik werk voor Boxtel: Adrie Heijkants

Foto: Willemijn Wijdenes

55 jaar geleden werd Adrie Heijkants lid van RKSV Boxtel. En nog steeds is hij als vrijwilliger actief bij 'zijn' club. Doordeweeks is hij er drie avonden te vinden: twee voor de trainingen en één om te rikken. Op zaterdag coacht hij zijn jeugdteam en op zondag supportert hij het eerste, zowel bij de thuis- als de uitwedstrijden. Als hij niet bij Boc langs de lijn te vinden is, is hij als vrijwilliger actief bij Cello in Vught waar hij al zestien jaar lang helpt achter de bar, bij de bingo en bij andere activiteiten. Dat alles doet hij in zijn vrije tijd, naast zijn baan bij WSD waar hij ook alweer vijf jaar werkt.

Niet dat je Adrie daar tegen het lijf zult lopen. Hij werkt liever buiten, 'in het groen'. En dat doet hij 32 uur in de week. "Dat was wel even wennen, want ik heb altijd binnen gewerkt", vertelt Adrie. "Toen ik veertien jaar oud was ging ik in de weverij bij Van Oerle werken, die toen nog aan het Smalwater bij de Molenstraat gevestigd was. Dat waren gouden tijden. Ik was daar de jongste, maar werd overal bij betrokken. Elke vrijdag moest ik van de directeur mee naar Boer Van Erp." Adrie lacht: "Je kunt wel zeggen dat ik daar niet alleen heb leren werken, maar ook bier heb leren drinken!" Later werkte hij bij Encebe, maar uiteindelijk ging hij na vijftien jaar weer terug naar Van Oerle, dat inmiddels Van Oerle Alberton heette en op het industrieterrein zat. Dat is nu allemaal weg", verzucht Adrie. "Heel jammer, want daar had ik het erg naar mijn zin."
Daarna kon Adrie via WSD aan het werk. "Dat was wel wennen hoor!", vertelt hij. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat werk in de zomer beter bevalt dan in de koudere maanden. "Ik begon in september, daarna werd het al snel kouder. Toen dacht ik wel eens 'waar ben ik toch aan begonnen?' Maar gelukkig hebben we ook een paar jaar in december en januari binnen mogen werken."

Foto: Willemijn Wijdenes

Een thuiszitter is de geboren en getogen Boxtelaar niet, hij werkt graag. Dus nu hij even gedwongen in de ziektewet zit vanwege zijn rugklachten, baalt hij daar stevig van. Daardoor is hij ook minder actief bij Boc, want daar wil hij geen praat over. "Ik hoor ze al zeggen: 'hij kan wel vlaggen maar niet werken', daar pas ik voor", grinnikt Adrie. "Maar ik kan niet wegblijven, of ik last van mijn rug heb of niet. Ik kom er al zo lang. Ik begon met voetballen bij Boc toen ik negen was. Dat was nog bij het sportcomplex bij Gemeenschapshuis De Rots, met pastoor Van Besouw." Nadat hij zelf lange tijd voetbalde werd hij jeugdbegeleider bij de C2. "Dat doe ik aan het eind van dit seizoen alweer 35 jaar. Ik zeg al vijf jaar dat ik ermee stop, maar dat is tot nu toe niet gelukt", lacht hij. "Ik zal er sowieso altijd blijven komen, die club zit in mijn hart."

Ideeën 'Boxtel Binnen de Bruggen' kunnen niet rekenen op steun Assumptionisten

Boxtel - De plannen inzake Boxtel Binnen de Bruggen die de gemeente begin deze maand bekendmaakte vallen niet in goede aarde bij de huidige eigenaars van Kasteel Stapelen, de Paters Assumptionisten. Zij menen dat de gemeente ze onvoldoende betrekt bij de totstandkoming van de plannen, waarbij ook delen van het kasteelpark betrokken zijn. De gemeente, op haar beurt, geeft echter aan dat de inspiratiesessies en ook de beeldvormende raadsvergadering op 13 maart slechts een illustratief karakter hebben en in de sessies slechts input vanuit de gemeenschap gevraagd werd.

In een verontruste brief aan de gemeente gaven de Assumptionisten maandag te kennen dat zij zich niet gehoord voelen door de gemeente en dat zij geen uitnodiging hebben ontvangen voor de verschillende bijeenkomsten. "Wij hebben met grote verbazing kennis genomen van de door de wethouders geopenbaarde aanzet voor een concept-mastervisie voor het centrum van Boxtel. In deze visie worden het kasteel en het park Stapelen nauw betrokken", zo stelt woordvoerder Leo Verhoeven, namens de Assumptionisten. Verder wijst het bestuur van de paters erop dat de plannen zoals die zijn geschetst in Boxtel Binnen de Bruggen niet passen binnen de langetermijsvisie Stadslandgoed Stapelen. Daar komt nog bij, zo stelt Verhoeven, dat het landgoed privé-eigendom is en ook zal blijven na de verkoop. Er zal dus altijd overleg nodig zijn om plannen te realiseren.

De gemeente reageert schriftelijk op de verontruste brief van Verhoeven. Daarin stelt projectmanager Frits Fastenau dat het slechts om een inspiratieplan gaat dat de status van een initiatief heeft: "Het is de aanzet voor een integrale stedenbouwkundige visie op het centrum van Boxtel. De raad moet nog instemmen om die visie uit te werken." Daarna zal die visie ook nog door de raad moeten worden beoordeeld. Fastenau doelt daarmee op het feit dat er nog flink wat inspraakmomenten zullen volgen voordat de ideeën ook tot uitvoer kunnen komen. Daarnaast stelt hij dat de gemeente de eigenaar van het kasteel wel degelijk per post op de hoogte heeft gesteld op 15 maart. De brieven hebben elkaar dus gekruist, concludeert hij.

Toch is de gemeente het niet eens met de kritiek dat de plannen in het geheel niet binnen Stadslandgoed Stapelen zou passen. Fastenau laat in de brief weten dat dit in het oogpunt van de gemeente enkel geldt voor de aanleg van een extra brug naar het kasteelpark en het idee om een looproute die leidt langs het NS station, Stapelen en Sint Lucas'. Daarbij merkt hij op dat dit 'ook slechts een opgehaald idee' is.

Jubilarissen bij EHBO-vereniging Boxtel

De vier jubilarissen mochten allen een mooi boeket in ontvangst nemen. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de EHBO vereniging Boxtel werden donderdag in Gemeenschapshuis De Walnoot vier jubilarissen gehuldigd.

Jack Hermans is al 40 jaar lid van de EHBO vereniging. Hij heeft in al die jaren bij veel evenementen als EHBO'er hulp verleend, onder meer bij voetbalclub RKSV Boxtel. Ook is Jack al zo'n zes jaar voorzitter van Heartsafe Boxtel. In die rol heeft hij de gegevens van alle AED's van Heartsafe Boxtel en van particulieren in de gemeente Boxtel in kaart gebracht en al deze AED's bij Hartslagnu.nl aangemeld.

Marijke Vorstenbosch is 25 jaar EHBO lid. Voor haar is het kunnen toepassen van EHBO heel belangrijk, omdat zij werkt op de Prinses Amaliaschool. Ook Henk de Bie is ruim 25 jaar lid van de EHBO vereniging. Hij verleent al vele jaren hulp bij diverse evenementen. De vierde gehuldigde is Marlies van Hal. Ook zij is 25 jaar EHBO lid en heeft al vele evenementen bijgestaan in de hulpverlening. Binnen de vereniging heeft zij ook jarenlang een bestuursfunctie vervuld. Op de Avans Hogeschool is zij ook al jaren actief in de EHBO.


Boxtel maakt zich op voor extra lang 'Koningsweekend'

Boxtel - Niet 2, of 3, maar maar liefst 4 dagen duren de festiviteiten rondom Koningsdag dit jaar. Dit blijkt uit de vergunningsaanvraag die organisator Boxtel Vooruit vorige week indiende bij de gemeente. Naast de gebruikelijke Kingsnight Fissa en de verschillende activiteiten op Koningsdag zelf, is het centrum zondag het decor van de Oranjebraderie, mét een open podium op de Markt. Zaterdag treedt de band Tilt! op en zijn er kinderactiviteiten op de Boxtelse Markt. Ook wordt die dag officieel het nieuwe parkeerterrein op de binnenplaats van het gemeentehuis geopend.

Jan Staats, van Boxtel Vooruit, geeft aan dat de extra activiteiten, met name op zaterdag eigenlijk een logisch gevolg zijn van het grote podium dat in verband met de Oranjebraderie en de activiteiten rond Koningsdag op donderdag en vrijdag, toch al op de Markt staat. Op Koningsdag zelf wordt het een en ander aangepast: zo krijgt het kinderprogramma een geheel nieuw jasje. Het gehele programma rondom het 'Koningsweekend' wordt binnenkort door Boxtel Vooruit bekendgemaakt.

Luchtpost uit Curaçao: Marjolein Giesen

Foto: Marjolein Giesen

Beste lezers van DeMooiBoxtelKrant,

Nog maar vier maanden, dan reizen we voorgoed af naar Nederland. Na mijn laatste luchtpost zijn er natuurlijk weer een hele hoop alledaagse dingen gebeurd die ik met jullie wil delen.

Mijn vriendin Aimee is alweer terug in Nederland en mijn volgende vriendin Miriam komt er alweer bijna aan! Super leuk dat ze nog een keertje langskomen om samen van Curaçao te genieten.

We hebben er weer acht kerkbezoeken op zitten, want anders zou onze dochter Nica op 10 mei geen communie mogen vieren. Ze heeft samen met haar bestie als eerste de kerkkaart vol, dus dit kunnen we weer afvinken.
Zoals ik ooit wel eens eerder geschreven heb, de communie wordt hier zeer groots gevierd! Sommige mensen sluiten daar zelfs een lening voor af.
Onze prinses Nica wil natuurlijk een hele mooie jurk, dus samen met oma zijn we gaan passen. En ja, het is gewoon een mini-bruidsjurk. Te schattig!

Onze andere dochter Tess is bijna jarig en dit moet natuurlijk gevierd worden. Ze wil een trampolinefeestje met een chocoladetaart. Dus woensdag gaan we met haar vriendjes en vriendinnetjes naar Zero Gravity, een trampoline speelplaats, heerlijk in de airco. Daarna gaan we een lekker ijsje eten als afsluiting.

Dan zijn er natuurlijk ook dingen die geregeld moeten worden voor vertrek, bijvoorbeeld de geboorteaktes van onze kinderen laten registeren in Den Haag, zodat we daar een uittreksel kunnen krijgen indien nodig, de verkoop van onze inboedel, want we willen zo min mogelijk meenemen, de medische dossiers opvragen et cetera.
Ook moeten we onze honden, ja we hebben er vier, laten inenten en registeren met een chip. We moeten kennels kopen om ze hierin te vervoeren en ze hier ook aan laten wennen. We zijn al begonnen met het uitlaten, dit kennen ze ook niet want bij ons lopen ze altijd alleen maar in de tuin. Dat plastic zakje tijdens het uitlaten laat ik nog even achterwege, dat doen we pas in Nederland, hahaha.

In deze periode verblijven mijn ouders even bij ons in huis, hun huurhuis is opgezegd en de inboedel moet verscheept worden want ook zij vertrekken naar Nederland, of eigenlijk naar België. Zij blijven bij ons tot na de communie van Nica en vertrekken dan voorgoed, zij hebben hier bijna 14 jaar gewoond.
In april wordt ons huis hier verkocht en kopen we een huis in Nederland. Mijn partner Patrick vertrekt dan even voor drie weken naar Nederland voor de overdracht en om alvast het een en ander te verbouwen zodat het 'hopelijk' af is als we met z'n allen definitief teruggaan. Zijn ouders helpen ons hier enorm bij en slaan alvast wat dingetjes in om van ons een huis een thuis te maken. Zij kunnen natuurlijk ook niet wachten totdat wij na 15 jaar terugkeren.

Lieve groetjes van ons,
Marjolein

Foto: Kèk Liemt

Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van Stichting Kèk Liemt.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

12 / 20

GEMEENTE INFO
Oud papier:
29-03 Keefheuvel e.o.
30-03 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
31-03 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, Vendelhof, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
04-04 Lennisheuvel
04-04 Vrilkhoven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak
LET OP: Gemeentehuis is maandag 2 april gesloten

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Nieuw artikel

Aanvullingen

Rectificatie aangevraagde omgevingsvergunning
Apollopad 1,in gebruik houden kinderboerderij.
Dit moet zijn: Gebruiksmelding
Apollopad 1, in gebruik houden kinderboerderij

Verleende omgevingsvergunning
Hezelaarsestraat 38, rooien: 1 eik uit zij-/achtererf en het herplanten met 3 fruitbomen
Liempdseweg 17, rooien en herplanten van 1 eik uit het erf rechts voor het huis

Horecavergunningen
Montimar Boxtel BV, Bosscheweg 133, verleende horecavergunning en exploitatievergunning (met terras)

Evenementenvergunning
Brabantse Oldtimerdag Liempde, verleende vergunning voor dit evenement in het centrum van Liempde op maandag 21 mei 2018 van 8.30 tot 18.00 uur
Tuinfeest SintLucas, verleende vergunning voor dit evenement in de schooltuin op woensdag 4 juli 2018 van 20.00 tot 24.00 uur

Bekendmakingen week 13

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Esschebaan 26, plaatsen garage/berging
Hubertusring 11, uitbreiden woning en verbouwen garage voor een hondentrimsalon en een foto/filmstudio
Mona Dwarsweg 1, bouw hooimijt
De Mulder 6, vervangen raamkozijn aan voorzijde woning
Rijksweg A2 aan de oost- en westzijde, rooien: circa 50 populieren

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Wilhelminastraat 1a, herontwikkelen van een bedrijfspand tot woning

Ontwerpbesluit te weigeren omgevingsvergunning
Mijlstraat 47, vergunning tweede fase te weigeren voor het bouwen van een rundveestal

Verleende omgevingsvergunning
Boseind 10, uitbreiden hoofdgebouw (Supper-Chill) en machinekamer
Bosscheweg 125, rooien: 1 berk uit zijerf
Dennendreef 5-213, bouw recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
Hulzerweg 2, aanpassen dakbedekking, aanbrengen van gevelstuc en
wijzigen kozijnen in voorgevel
Luissel 10, verbouw voorhuis (inpandig) naar een kleinschalige zorgboerderij
Oirschotseweg, rooien: 95 populieren en 4 eiken aan beide zijden van het fietspad tussen de Kempenbaan en de De Beeken i.v.m. renovatie fietspad
Roderweg 7, bouw nieuwe woning ter vervanging van de bestaande woning

Verleende omgevingsvergunning milieuneutraal veranderen
Brede Heide 3, het milieuneutraal veranderen van de inrichting
Meldingen Activiteitenbesluit Milieubeheer
Fellenoord 35, oprichten en in werking hebben van een supermarkt

Evenementenvergunningen
Oranje Festival 2018, verleende vergunning voor dit festival in het centrum van Boxtel op donderdag 26 april 2018 van 18.30 tot 01.00 uur, vrijdag 27 april 2018 van 12.00 tot 00.00 uur, zaterdag 28 april 2018 van 19.30 tot 23.30 uur en op zondag 29 april 2018 van 11.00 tot 17.00 uur.
Oranjebraderie, verleende vergunning voor dit evenement in het centrum van Boxtel op zondag 29 april 2018 van 11.00 tot 17.00 uur
Zomerfair, verleende vergunning voor dit evenement aan de Barrierweg in Liempde op zondag 3 juni 2018 van 10.00 tot 17.00 uur.

Besluit
Besluit tot 2e wijziging van het Mandaatbesluit algemeen bestuur MijnGemeenteDichtbij

Regeling
Uitvoeringsregeling parkeerbelastingen 2018

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Meer aandacht voor aanbestedingsprocedures in Boxtel

Boxtel - Boxtel wil de aanbestedingsprocedures verder aanscherpen en onderzoekt momenteel of en hoe het lokaal MKB beter betrokken kan worden bij gemeentelijke aanbestedingen. Dit gaf het scheidend college van B&W deze week aan in antwoord op vragen die de CDA-fractie ruim een maand geleden indiende. Opvallend detail: het gemeentebestuur kan niet aangeven hoeveel procent van de aanbestedingen naar het lokale MKB zijn gegaan.

Uit het antwoord van de gemeente blijkt dat er weliswaar de wil is om de aanbestedingsprocedures verder te professionaliseren, maar dat nog niet alle benodigde stappen zijn genomen. "Het college heeft met de aanstelling van een Inkoopconsulent zijn intentie om de inkooporganisatie verder te professionaliseren kracht bij gezet", geeft de gemeente in de antwoordbrief aan. Verder hamert zij erop bij ondernemersverenigingen om een goed register van producten en diensten van de MKB'ers aan te leggen. Zo zal Boxtel ook makkelijker de weg naar lokale ondernemers weten te vinden bij aanbestedingen.

Boxtel wil de komende jaren meer aanbestedingen gaan evalueren. "Een evaluatie levert namelijk een schat aan informatie op. Niet alleen over de uitkomst van de aanbestedingsprocedure, maar ook over de gelopen procedure, de gemaakte keuzes in de procedure en vooral ook over de inschrijvers/markt", zo redeneert het college. Indien nodig zullen plaatselijke ondernemers als klankbord worden gebruikt en zal er in de raad toelichting worden gegeven over de wijze waarop de aanbestedingsprocedures verder worden vormgegeven.

Wel plaatst het college nog een kanttekening: "op basis van het rechtmatigheidsprincipe, het gelijkheidsbeginsel en de opdracht/marktkenmerken is het niet altijd mogelijk om het MKB in een voorkeurspositie te brengen." Ook als de wil er dus is betekent dat niet altijd dat lokale aanbesteding ook kan of mag.

Populieren langs A2 houden gemoederen bezig

Boxtel - Het is inmiddels een bekend verhaal in Boxtel: de kap van beeldbepalende bomen leidt steevast tot verontwaardiging onder de bevolking. Zo ook de aangekondigde kap van 53 populieren langs de A2 tussen Liempde en Best. Op de langere termijn verdwijnen alle ruim 1.750 populieren. Volgens de gemeente gaat de conditie van de bomen gestaag achteruit omdat ze ondiep geworteld zijn. Dit levert mogelijk gevaarlijke situaties op voor wandelaars en weggebruikers, zo bewees een aantal over de snelweg gevallen populieren tijdens de laatste januaristorm.

De bomen, aan beide zijden van de snelweg, stammen uit 1994 en vormen een verwijzing naar de ambacht van het klompenmaken in de regio; het hout van de populier werd er veelvuldig voor gebruikt. Rijkswaterstaat gaat komende periode met de gemeenten Boxtel en Best en diverse natuur- en belangenorganisaties in gesprek over de aanplant van nieuwe bomen die passen in het landschap en het gebruik van het gekapte populierenhout.

Inspectie door aannemer Via Optimum toont aan dat er op korte termijn 53 bomen moeten worden gekapt, zo laat de gemeente Boxtel weten. Dit gebeurt 26 tot en met 28 maart en geeft minimale hinder voor weggebruikers op de A2. In het vierde kwartaal van dit jaar volgt de kap van de resterende circa 1.700 bomen. Hiervoor zal er in beide richtingen één rijstrook van de snelweg worden afgesloten voor verkeer. Als de exacte data van het kappen bekend zijn, dan worden omgeving en weggebruikers daarover geïnformeerd.

Actieplatform
De aangekondigde kap van de ruim 1.750 bomen leidde al snel tot de oprichting van het lokaal platform 'We houden jullie hier' dat het kaphout een lokale, duurzame bestemming wil geven.

De initiatiefnemers vinden net als vele anderen, dat de mooie bomen een mooie Nederlandse toepassing verdienen. Zo dragen ze in hun tweede leven bij aan een meer circulaire economie. De opzet van het platform wordt onder meer ondersteund door Nationaal Landschap Het Groene Woud waarin alle regionale gemeenten, waterschappen en terreinbeheerders participeren.

"Met www.wehoudenjulliehier.nl dagen we architecten, bouwbedrijven, woningbouwcorporaties en andere professionals die veel met hout werken uit ons te tippen over hun behoefte aan populierenhout", vertelt mede-initiatiefnemer Job Wittens. Op een interactieve kaart worden alle bouwinitiatieven (en houtbehoeften) bijgehouden om de vertaalslag te maken naar de te vellen bomen.

Wittens beschouwt het online platform als een pilot. Mocht er voldoende vraag zijn naar het populierenhout uit Het Groene Woud, dan is het zomaar denkbaar dat ook de dit najaar te kappen 1.700 bomen later terug te vinden zijn in de Nederlandse huizen, bedrijven en instellingen.

Huishoudelijke hulpregeling mantelzorgers in ieder geval tot 2020

Boxtel - De pilot met de regeling waarbij mantelzorgers huishoudelijke hulp kunnen aanvragen via de gemeente gaat in ieder geval tot 2020 door. Tot dat besluit kwam de gemeente deze week, nadat uit evaluatie bleek dat er gretig gebruik van wordt gemaakt.

Boxtel riep afgelopen voorjaar de zogeheten HHM-regeling in het leven om mantelzorgers die, vanwege hun drukke zorgtaak, dreigen overbelast te raken de mogelijkheid te bieden tegen een aantrekkelijk tarief huishoudelijke hulp in te schakelen.

De regeling duurt maximaal één jaar en kan bij uitzondering worden verlengd met één jaar. Als een mantelzorger aanspraak doet op de regeling kijkt Steunpunt Mantelzorg van ContourdeTwern samen met de mantelzorger wat er nodig is. Het steunpunt krijgt daardoor eveneens nieuwe mantelzorgers in beeld. Dreigt een mantelzorger na de tijdelijke hulp van een jaar (of bij uitzondering twee jaar) toch nog steeds overbelast te raken, dan komt de huishoudelijke hulp op basis van de Wmo in beeld. In dat geval wordt de mantelzorger doorverwezen naar Loket WegWijs.

De HHM-regeling geldt niet alleen in Boxtel, maar ook in de gemeente Sint-Michielsgestel, waar deze wordt uitgevoerd door BINT.

Heartsafe Boxtel ontvangt 10.000 euro subsidie

Boxtel - Heartsafe Boxtel ontving maandagmiddag van de gemeente een cheque van € 10.000,-. Bestuursleden Jack Hermans en Rien van Laarhoven namen blij verrast het geldbedrag in ontvangst van wethouder Maruška Lestrade-Brouwer.
Al jaren krijgt Heartsafe Boxtel subsidie van de gemeente om te zorgen voor een veilig AED-netwerk. Volgens wethouder Lestrade is de cheque een extra financiële impuls voor het vele goede werk van Heartsafe Boxtel: "Om als Boxtel een 'hartveilige' gemeente blijven, is onderhoud van het AED-netwerk belangrijk. Daar dragen wij als gemeente graag aan bij."
Gemeente Boxtel telt ongeveer 35 AED's, waarvan ruim dertig van Heartsafe. Voor iedere AED is er een contactpersoon, maar kunnen meer mensen worden opgeroepen om met het apparaat hulp te verlenen. Een aantal AED's is aan vervanging toe; hierbij kunnen de extra middelen van pas komen.

10.000 euro voor Heartsafe Boxtel

Uitreiking van de cheque aan Jack Hermans (l.) en Rien van laarhoven door Marusjka Lestrade. (Foto: Gemeente Boxtel) Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel - Heartsafe Boxtel ontving maandagmiddag uit handen van wethouder Marusjka Lestrade een cheque van 10.000 euro namens de gemeente. Bestuursleden Jack Hermans en Rien van Laarhoven namen blij verrast het geldbedrag in ontvangst.

Al jaren krijgt Heartsafe Boxtel subsidie van de gemeente om te zorgen voor een veilig AED-netwerk. Volgens wethouder Lestrade is de cheque een extra financiële impuls voor het werk van Heartsafe Boxtel: "Om als Boxtel een 'hartveilige' gemeente te blijven, is onderhoud van het AED-netwerk belangrijk. Daar dragen wij als gemeente graag aan bij."

Zondag traden in de Angelaschool jonge leerlingen muziek en dans van MuzeBox op voor familie en vrienden. De muzikale middag werd op het schoolplein afgesloten door de jeugdafdeling van de Gildenbonds Harmonie. Op de foto: Bram Evraets drumde 'By the Way' van The Red Hot Chili Peppers. Foto: Willemijn Wijdenes

Onze gemeente telt ongeveer 35 AED's, waarvan ruim dertig van Heartsafe. Voor iedere AED is er een contactpersoon, maar kunnen meer mensen worden opgeroepen om met het apparaat hulp te verlenen. Een aantal AED's is aan vervanging toe; hierbij zal het geld de stichting goed van pas komen.

Ben van Dulken debuteert in overgangsklasse honkbal

Ben van Dulken. (Foto: Conny van Rijzingen) Foto: Conny van Rijzingen

Boxtel - De Boxtelse honkballer Ben van Dulken heeft afgelopen weekend zjjn debuut gemaakt in de overgangsklasse van het Nederlands honkbal, het een na hoogste niveau in Nederland. Met zijn krap zeventien jaar is Van Dulken de jongste speler van dit team.

Van Dulken speelde een aantal jaren bij JRC Ducks in Boxtel, waarna hij voor Bixie Baseballacademy in Eindhoven ging spelen. Deze academy moest echter sluiten, vanwege het stoppen van de bijdrage uit Amerika, en de Boxtelaar moest op zoek naar een andere club. Hij kwam terecht bij Twins uit Oosterhout, de enige club in Brabant die teams heeft in de overgangsklasse en hoofdklasse. In het najaar vertrok Van Dulken met een team van Twins naar Frankrijk om daar te spelen tegen een academyteam uit Rouen. Hierna kwam hij in het overgangsklasseteam van Twins.

Elshout maatje te groot voor HCB'92 DA1

Elshout - De A-jeugd van HCB'92 speelde zondag tegen Elshout, een wedstrijd waarvan van te voren al vaststond dat het een stevige partij zou worden.

De eerste drie punten waren voor de thuisploeg, waarna Liza van Rooij het eerste doelpunt voor HCB maakte. Het tweede doelpunt kwam vanuit een penalty die Lieke van Rooij goed benutte. Door niet goed aanpakken in de verdediging kon Elshout een aantal doelpunten maken. Liza van Rooij maakte er met een afstandsschot in de kruising 6-3 van. Ook het vierde doelpunt van HCB nam zij voor haar rekening, nadat Bruni van den Biggelaar haar aanspeelde op de cirkel. De ploegen gingen de rust in met een stand van 11-4.
Het eerste doelpunt van de tweede helft werd gemaakt door HCB, Anouk Foolen wist het net te vinden nadat ze goed wegdraaide op de cirkel. Door de snelle aanvallen van de thuisploeg kon HCB de verdediging niet stevig neerzetten, waardoor Elshout een aantal keer kon scoren en de stand op 15-5 kwam. Foolen onderschepte de bal en scoorde het zesde doelpunt voor HCB. En ook het zevende doelpunt kwam van Foolen die de bal diep vanuit de rechterhoek in de goal kon gooien. HCB kreeg een aantal penalty's toegekend die helaas niet werden benut. Liza van Rooij en Gitte Vanhout wisten beiden nog vanaf de cirkel te scoren. Het laatste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Gitte Vanhout die, nadat Elshout een extra veldspeelster toevoegde in hun aanval, de bal over iedereen heen gooide in een lege goal, eindstand 21-10.

Open Mixtoernooi bij JBV De Walnoot

Boxtel - Het wekelijkse Open Mixtoernooi bij jeu de boulesvereniging De Walnoot werd afgelopen maandag gespeeld door 38 deelnemers. De sportieve meeting werd zowel op de binnen- als, door een aantal zonliefhebbers, de buitenbanen gespeeld bij het complex van de vereniging aan de Selissenwal 25.

Jos van Grinsven behaalde de eerste plaats met 3/31 punten, Jos van Meersbergen werd tweede met 3/22 punten en de derde plaats was voor Marlies van Vught met 3/14 punten. Wim van Alphen werd vierde met 3/12 punten, Dien Hanegraaf vijfde met 3/11 punten en de zesde plaats moest worden gedeeld door Piet van der Velden en Jan Pennings met 3/8 punten.

Vanaf 1 april zal er weer volop gebruikgemaakt kunnen worden van de buitenbanen van de club, waar elke maandagmiddag om 13.30 uur het Open Mixtoernooi wordt gespeeld. Iedereen die een balletje mee wil gooien kan zich vanaf 13.00 uur hiervoor aanmelden. Deze wedstrijd is voor deelnemers uit de gehele regio Boxtel; van Tilburg, Den Bosch tot en met Eindhoven. Deelname kost voor leden 1 euro en 0,50 euro per persoon voor het hapje. Niet-leden betalen voor deelname 2 euro.
Meer informatie is te vinden op www.jbvdewalnoot.nl.

Openbare Sportpubquiz bij RKSV Boxtel

Boxtel - Al zeven jaar organiseren RKSV Boxtel en The Brain een sportquiz voor de leden van de voetbalclub. Voor de achtste editie vonden ze het tijd voor verandering. Op vrijdag 20 april vindt daarom om 20.00 uur de Eerste Open Boxtelse Sportquiz plaats, waarbij iedereen die van quizzen houdt, iets van sport weet of gewoon een gezellige avond wil van harte welkom is in kantine Den Oosthoek aan de Aanloop 29.

Jeu de Boules Liempde gaat van start

Liempde - Vanaf 1 april kunnen jeu de boulers op dinsdagavonden in Liempde terecht op het Gildenterrein aan het einde van de Oude Dijk. Daar is iedereen vanaf 16 jaar van harte welkom om kosteloos een potje mee te gooien. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Wisselende prestaties voor teams 't Ivoor

Boxtel - Het eerste libreteam van biljartvereniging 't Ivoor heeft een nederlaag geleden tegen Het Wapen van Eerschot 2. Reservespeler Peter van Giersbergen won als enige zijn partij. Fouad Hasbani en Don van der Wiel verloren beiden.

Het tweede team was vrij, team 3 leed een onverwacht grote nederlaag ondanks de winstpartijen van Gerard de Beer en Wim Bekkers. Theo van Dongen had de pech dat zijn tegenstander in bloedvorm verkeerde, hij sprokkelde slechts twee punten bij elkaar.
Bij de afdeling Recreanten libre stevent het eerste team recht op de titel af. Met nog een paar wedstrijden voor de boeg staat het op een bijna onoverbrugbare voorsprong. Deze week speelde het team een 35-35 remise tegen De Piepers 3. Jacques van Loon en Toon Bevers behaalden de winst voor dit team. Team 2 was vrij. Team 3 is weer op de weg terug. Na een paar tegenvallende uitslagen was er deze week weer winst. Het won ruim van VAR 1 met 37-27. Frans van de Boogaard, Frans Maas en Wim van Dijk wonnen hun partij. Team 4 blijft het goed doen ondanks een kleine nederlaag. Er werd nipt verloren. Johan Verhoeven en Math Hendriks gaven het goede voorbeeld. Leo Huijbers en Ton Rooms moesten het onderspit delven.
Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein ging team 5 zwaar ten onder tegen De Piepers 4 met 30-17. Team 6 won de ontmoeting met D'n Brouwer 4 dankzij twee winstpartijen. Team 7 won de Boxtelse derby tegen Het Groene Laken 1. Jan Tils won van Hans van der Aa en André Vissers van Ties der Kinderen. Johan Beaard kwam slechts één carambole tekort tegen Kees Karssemakers.
Het 3-banden groot team won met één punt verschil. Louis van der Meijden en Leo Westelaken wonnen, terwijl Bernhard Legierse te veel punten liet liggen en slechts drie punten scoorde. Het 3-banden klein verloor alle drie partijen kansloos tegen kampioenskandidaat KUP '77.

Pupillen Ducks winnen overtuigend van Starlights

Foto: Ducks

Schijndel - De honkbalpupillen van JRC Ducks speelden zaterdag hun tweede oefenwedstrijd van het seizoen. Omdat tegenstander Starlights uit Schijndel nog in de derde klasse speelt en Ducks in de tweede, werd de eerste helft van de wedstrijd gespeeld volgens de regels van de derde klasse, en dus met een zachte bal. In de tweede helft golden de regels van de tweede klasse en werd een harde bal gebruikt.

Beide teams speelden erg goed, maar Ducks was vooral aan slag een stuk sterker. Gaandeweg de wedstrijd liep het verdedigend bij Ducks ook steeds beter. Toen met de harde bal geslagen werd, was de vooruitgang in deze groep goed zichtbaar.
Ducks sloeg in vier inningen maar liefst veertien honkslagen, waarvan één tweehonkslag en één driehonkslag, beide door Jesse Vorstenbosch. Er werden in het veld meerdere mooie acties gemaakt. De pitchers Job van der Burgt, Sam Peters, Olivier Bouman en Jesse Vorstenbosch waren goed voor vier keer drie slag. Ducks won de vriendschappelijke wedstrijd met 1-10, maar nog belangrijker dan de winst was dat de spelers met veel plezier en inzet op het veld stonden. Het belooft een erg mooi seizoen te worden.

Lieve van der Zijde (l.) behaalde een mooie tweede plaats. (Foto: GV Tabitta) Foto: Tabitta

Word ook lid
Nieuwe leden zijn in principe bij alle teams welkom, maar JRC Ducks is nu met name op zoek naar beeballers, jongens en meiden van 5 tot 9 jaar én jongens in de leeftijd van 13 tot 16 jaar, die graag een balsport beoefenen, daar veel gevoel voor hebben en graag samen, geconcentreerd een tactisch én technisch teamspel spelen.
Ducks is een gezellige club met zo'n 110 leden waar iedereen elkaar kent. Als relatief kleine club wordt veel waarde gehecht aan betrokkenheid bij de vereniging, van spelers én van ouders en partners. De club heeft een dames senioren softbalteam en twee heren honkbalteams. Het damesteam en Heren 1 spelen zeer prestatiegericht en komen dit seizoen uit in de landelijke 2e klasse. Bij Heren 2 ligt de prestatielat wat lager, maar is de vechtlust er niet minder om; dit team komt dit seizoen uit in de 4e klasse.
Daarnaast zijn er vijf jeugdteams: de twee softbalteams aspirantenmeisjes (12 tot en met 15 jaar) en juniorenmeisjes (tot en met 17 jaar), de twee honkbalteams pupillenjongens en -meisjes (tot en met 12 jaar) en de juniorenjongens (tot en met 21 jaar) en het beeballteam dat bestaat uit jongens en meisjes van 5 tot en met 9 jaar oud. De beeballers spelen met enigszins aangepaste, eenvoudige regels, ter voorbereiding op doorstroming naar honkbal dan wel softbal. Spelplezier staat daarbij voorop.

Heb je interesse? Kom dan vrijblijvend kijken bij de trainingen bij de club op Sportpark Den Wielakker of neem contact op via info@jrc-ducks.nl. Belangstellenden zijn sowieso welkom als publiek bij alle wedstrijden en trainingen. Meedoen met trainingen is mogelijk in overleg. Informatie over trainingsdagen en -tijden is te vinden op www.jrc-ducks.nl op het tabblad 'teams'. Voor ieder mogelijk nieuw lid geldt een gratis proefperiode van zes weken.

Taverbo verliest thuis van Scylla

Boxtel - Scylla 2 kwam zaterdag op bezoek bij Taverbo-Sabo 1 in Boxtel. In poule B van de 2e divisie stevent dit team uit Leiden af op het kampioenschap en heeft Taverbo zich er al bijna bij neergelegd dat degradatie niet meer te ontlopen valt. Deze krachtsverhoudingen in de poule beloofden een zware middag voor de thuisploeg.

Beide teams speelden in hun vertrouwde opstelling. Voor Scylla speelden Michiel van Dijk, Joost van Santen en Martin van Rijn. Voor Taverbo kwamen Marlotte Staps, Michel Sperling en Amber van de Velde uit.
De wedstrijd verliep zoals gevreesd erg eenzijdig, waarbij Taverbo er slechts af en toe aan te pas kwam. Pas bij een 0-8 achterstand was het Van de Velde die de eer redde voor Taverbo, door Michel van Dijk in vijf games te verslaan.
De uiteindelijke 1-9 uitslag was pijnlijk, maar niet onverdiend. Scylla gaat kampioen worden. Mede door het gelijk spel van achtervolger VTV tegen hekkensluiter Hilversum staat Scylla acht punten los op de eerste plek. Taverbo lijkt nu definitief de handdoek in de ring te werpen voor behoud en staat zelfs gelijk met Hilversum. Echter, door een verassende 9-1 winst van Smash op US is de achterstand op de veilige vierde plek nog steeds maar zeven punten. Behoud is dus nog steeds onwaarschijnlijk, maar misschien niet helemaal onmogelijk.

Maximale winst voor WvL

Liempde - Het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank won met 8-0 van de Hazelaar uit Rosmalen. Kopman Martien van den Tillaart zette een unieke prestatie neer door van acquit af zijn partij van 170 caramboles kader 57/2 in één beurt uit te maken.

De manier waarop Van den Tillaart de punten aan elkaar reeg was een lust om naar te kijken. Meestal niet op het lijntje, maar telkens met oog voor de positie die bleef liggen na het maken van een punt.
Op de andere tafel zorgde Ton Rovers voor een overwinning; hij had zeven beurten nodig voor 140 caramboles en maakte daarbij een fraaie serie van 60. Ook de beide eerste partijen gingen naar de Liempdse biljarters. Harm van de Laar won in elf beurten (120 caramboles), terwijl Leo van Hastenberg zestien beurten nodig had. Al met al een resultaat dat met nog twee wedstrijden te gaan de kans op het bereiken van de play-offs (één van de plaatsen 2 tot en met 4) behoorlijk groter heeft gemaakt.

Rugbyers Ducks zwaar onderuit

Eindhoven - Uit tegen The Elephants moest Ducks Brabarians zijn meerdere erkennen in de medekoploper. Ducks ontdekte al snel dat het idee dat er wat te halen viel tegen het studententeam uit Eindhoven niet haalbaar was.

Niet alleen waren de studenten op de meeste onderdelen van het spel beter, vooral hun fitheid en snelheid maakten het verschil. In de voorwaartsen bleef het spel nog goed in balans, door de routine en kracht kon Ducks in de scrum en line out nog goed tegenspel bieden. Echter in het losse werk en de lijn waren de beter ingespeelde Elephants de baas. Het gevolg was dat Ducks naar een regelmatige 59-0 nederlaag werd gespeeld. De eventuele kampioensaspiraties van de ploeg kunnen hiermee definitief aan de kant worden gezet.

Turnsters plaatsen zich voor halve finale divisie 1

Middelburg - Voor de turnsters van GV Tabitta die uitkomen in de eerste divisie stond zondag in Middelburg de tweede kwalificatiewedstrijd op het programma. Bij de junioren maakten Yuna van de Wiel, Donna van Wijgerden en Lieve van der Zijde hun opwachting. Ook Eva Roos kwam in actie.

Yuna herpakte zichzelf na twee vallen op balk nog erg goed en Donna turnde weer een volledige wedstrijd mee na een aantal tegenslagen dit jaar. Beide turnsters plaatsten zich voor de halve finale in Alkmaar die op 21 april plaatsvindt.

Lieve had een erg sterke dag en turnde mooie oefeningen op de toestellen. Dit resulteerde uiteindelijk ook in een knappe tweede plaats en een plaats voor de halve finale in Alkmaar.

In de laatste wedstrijd van de dag kwam Eva Roos in actie, ze opende de wedstrijd met een mooie sprong en behaalde hiervoor een score van 13.000. Ze pakte goed door op brug en vloer met mooie punten, maar moest helaas een val incasseren op balk waardoor ze net het podium miste. Toch verbeterde Eva het puntentotaal van de vorige wedstrijd en wist ook zij zich met een vierde positie te plaatsen voor de halve finale in Alkmaar.

Bridge

Bridgeclub Revanche, uitslagen 20 maart
A-Lijn: 1 R. Koenders & G. Wagenaars 58,68% 2 H. van Esch & P. van de Ven 56,25% 3 B. Hermkens & A. Wertenbroek 56,25% B-Lijn: 1 F. Sedee & W. Wonnink 59,73% 2 T. van der Kolk & S. van Lier 56,13% 3 A. & H. Hulscher 55,45%
Uitslagen 22 maart
A-Lijn: 1 B. Hermkens & H. Schalkwijk 59,38% 2 T. van Roosmalen & F. van Roij 58,75% 3 M. van Kampen & S. van Thiel-de Vries 57,50%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 20 maart
A-Lijn: 1 G. Joren & R. van Stuivenberg 66,32% 2 J. Dufornee & W. Voskuyl 56,94% 3 M. Kleiss & E. Wijnen 53,47% B-Lijn 1 J. Esser & J. Kronenberg 57,83% 2 A. Melcherts & G. Dams 57,67% 3 T. & H. Spikmans 57,58%
Uitslagen 21 maart
A-Lijn: 1 H. & I. Peeters 67,50% 2 H. van Esch & P. van de Ven 65,10% 3 C. Botermans & D. Tielman 58,75 B-Lijn: 1 J. Denteneer & T. Jongmans 56,25% 2 P. Poirters & H. van de Wetering 54,17% 2 M. Legius & A. van de Langenberg 54,17%
Uitslagen 22 maart
A-Lijn 1 L. den Dekker & I. van der Meijden 62,92% 2 J. van Doremalen & F. van Roy 59,58% 3. G. van de Horst & M. van der Meijden 58,75% B-Lijn: 1 J. Peerlings & R. van Stuivenberg 61,11% A. Eltink & T. Hazenberg 58,33% 3 J. van Dijk & J. van den Honert 54,17% C-Lijn: 1 T. van der Kolk & T. Wouda 60,42% 2 T. Bosveld & H. Hoogers 56,25% 3 J.& M. Dekkers 55,00%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 22 maart
A-Lijn: 1 G. Bekkers & R. van Heeswijk 60,49% 2 A. van Aarle & R. Prinsen 57,29% 3 M. Legius & W. Strik 53,89% B-Lijn: 1 W. & J. Braken 67,71% 2 M. Knoops & K. Quinten 64,58% 3 A. van de Langenberg & B. van de Langen 58,33% C-Lijn:1 J. Janssen & J. van de Laar 54,17% 2 C. & T. van Gestel 53,23% 3 M. & W. van Schaijk 53,13%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 21 maart
A-Lijn: 1 T. & H. IJsseldijk 57.81% 2 J. van de Borne & W. van de Lans 57.29% 3 J. Koppen & R. Daverveld 54.68% 3 B. van den Hout & A. van Gorp 54.68%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 20 maart
A-Lijn: 1 W. van de Lans-Verberne & A. Visser 60,42% 2 P. Raaijmakers & J. Koppen 56,67% 3 A. Veraa & T. Heesakkers 54,10% B-lijn 1 B. & E. Otten 73,13% 2 J. van de Borne & E. Visser 56,88% 3 A. van Kempen & S. van de Vries 55,21%

Essche Bridgeclub, uitslagen
Lijn A: 1 E. Gilissen & E. van Beek 62,50% 2 H. van de Aa & J. Hereijgers 56,60% 2 A. Donhuijsen & M. den Ouden 56,60%

Biljarten

Uitslagen 19 t/m 22 maart
Libre
Wapen van Eerschot 2-'t Ivoor 1        26-23
't Zonneke 1-'t Ivoor 3        26-22
Recreanten libre
't Ivoor 1-De Piepers 3        35-35
't Ivoor 3-VAR 1        37-27
De Haarstek 2-'t Ivoor 4        39-36
Recreanten 3-banden klein
De Piepers 4-'t Ivoor 5        30-17
D'n Brouwer 4-'t Ivoor 6        24-28
Het Groene Laken 1-'t Ivoor 7        24-29
3-banden klein
KUP '77-'t Ivoor 1        30-22
3-banden groot:
't Ivoor 1-BC Amerzoden 3        23-22

't Wapen van Liempde, uitslagen
W.v.Liempde/RegioBank kader-Hazelaar 2         8-0
W.v.Liempde 1-Hazelaar 2        23-22
W.v.Liempde 2-Krijt op Tijd         25-19
W.v.Liempde 3-de Straat        17-26

Uitslagen Geboliesch week 12
't Pommeransje-De Fetsers        35-35
Samen Sterk-Le Carambole        33-36
De Treffers-Ons Vertier        29-33
't Krijtje-Kloosterboys        37-31
Dè zie'k wel zitte-De Stapelaars        38-33
De Poedelaars-De Eenheid        31-34
De Unie Boys-De Prutsers        27-40        

Honk- en softbal

JRC Ducks, uitslagen 24 maart
Starlights-Ducks pupillen hb        1-10
Ducks junioren sb-Blue Birds        12-10
Ducks-Blue Birds        11-10
Ducks junioren hb-Kickers        7-15
Uitslagen 25 maart
Starlights-Ducks D1 5-8
Ducks H2-Starlights        8-8
Ducks H1-Starlights        4-11
Programma 31 maart        
Ducks beeball majors-Gryphons        11.00
aspiranten sb Stags Ducks        10.30
Ducks pupillen hb-Roef!        11.00
Ducksjunioren hb-Stags        13.00
Programma 1 april
Dames Brabant Cup in Rosmalen
Ducks H2 Nuenen 3        11.00
Ducks H1-Gryphons        15.00

Tafeltennis

Uitslagen senioren, week 12
Taverbo-Sabo 1-Scylla 2        1-9
Taverbo-Sabo 2-The Back Hands 1        3-7
Taverbo-Sabo 3-Die Meede 2        8-2
Taverbo-Sabo 5-Kruiskamp 81 2        1-9
Taverbo-Sabo 6-HITA '79 2        8-2
Taverbo-Sabo 7-ASIO 1        4-6
Taverbo-Sabo 8-Kruiskamp 81 7        5-5
Taverbo-Sabo 9-Kruiskamp 81 6        7-3
Jeugd
Taverbo-Sabo 1-Hooghei 1        7-3
Taverbo-Sabo 2-Rally 2        6-4
Taverbo-Sabo 3-Hooghei 3        4-6

Programma senioren 30 maart
Deurne 1- Taverbo-Sabo 2        20.00
Kruiskamp 81 1- Taverbo-Sabo 3        20.00
JCV 5 - Taverbo-Sabo 5        20.00
PJS 2 - Taverbo-Sabo 6        20.00
Hooghei 2 - Taverbo-Sabo 7        20.00
ROTAC '82 5 - Taverbo-Sabo 8        20.00
Taveres 4 - Taverbo-Sabo 9        19.30
Programma senioren 31 maart
Hilversum 3 - Taverbo-Sabo 1        16.00
Programma jeugd 31 maart
Never Despair 2-Taverbo-Sabo 1        14.30
Return Oss 1-Taverbo-Sabo 2        9.30
Meppers (H) 2-Taverbo-Sabo 3        10.00

BRTC, programma 9 april
Taverbo-Sabo 3-De Horntreffers        
Taverbo-Sabo 4-Taverbo-Sabo 2        
Grand Café Rembrandt-De Dommel        
Rotsvast-De Firma Fotografie

Zaalvoetbal

Kwalitaria Strik-Eltechno inst                 1-4
Fysio de Dommel-Heva /v. Weert         2-3
Cafe Vollop-Second Cars                         3-2
Hart .v. Boxtel-Gebr. Bekkers                 7-2
Grieks rest Corfu-Langenberg/Dammers 3-8
Groen Als Gras-Vermeer verz        1-3
v. Stekelenburg-Verbeij / Hanekroot        7-2
Wijnpakettenonline-F.C. Blokfit        2-7
Selissen Boys-Celdex b.v.        5-2

Rugby

RC Ducks, uitslagen 24 maart
Benjamins:        9e plaats van 16 deelnemers Toernooi REL Ettenleur
Mini's:        Toernooi voorronde NK, niet gekwalificeerd.
Cubs:        Oemoemenoe Middelburg-Ducks        45-33
Junioren:        Tilburg-Ducks        34-10
Uitslagen 25 maart
Senioren:        The Elephants Eindhoven-Ducks Brabarians        59-0
Programma 31 maart
Cubs:        Bulldogs Almere-Ducks        11.00
Junioren:        Breda-Ducks        12.00
Colts:        Gelre Arnhem-Ducks        13.00

Tennis

LTV De Merletten, uitslagen 35+ toernooi
HD8 1. Ton van Doorn en Leo Verberk 2. Cees den Ouden, Mari Huijberts
GD7 1. Willem Jan van Ijsseldijk, Willeke van IJsseldijk 2. Jan de Beer, Tonny van Uden
DD7 1. Diana van Boxtel, Marietje van der Heijden 2. Ingrid van Son, Iris Voets
HD7 1. Piet van de Ven, Hugo van Houtum 2. Wilbert Dekkers, Tjeu van Besouw
GD6 1. Jeroen Maas, Christel van Tooren 2. Jan Staats, Birgitte Jansen
DD6 1. Chantal van den Heuvel, Linda van Oirschot 2. Sjan van Loon, Frauke Zink
HD6 1. Steven Dikker, Andre Kalsbeek 2. Joris Dankers, Wilfried Neggers
GD5 1. Hans van der Aa, Marja Meulendijk 2. Ramon Schellekens, Monica Gutierrez.
DD5 1. Cessy Paardekoper, Miranda v.d. Wouw 2. Karin van der Velden, Monica Gutierrez
HD5 1. Vincent Kuijten, Wilbere Mosink 2. Mark v.d. Oetelaar, Rob van Eert.

Voetbal

RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, uitslagen 25 maart
Boxtel 1-Eli 1 1-0
Essche Boys 1-SBC 1 0-0
Vlijmense Boys 1-ODC 1 1-1
ODC VR1 - Essche Boys VR 1 3-0
Programma 29 maart
ODC 1- Schijndel De Wit 1 19.30
Programma 1 april
Wodan1 -Boxtel 1 14.30
RKVV Keldonk 1 - Essche Boys 1 14.30

DVG, uitslagen 24 maart
DVG JO7/1-Boxtel JO7/4         0-16
SCMH JO8/1-DVG JO8/1         7-4
DVG JO9/1-Avanti'31 JO9/2         11-4
DVG JO9/2-Eli JO9/2         8-3
Wec JO9/3-DVG JO9/3         16-3
Vorstenb.Boys JO9/4-DVG JO9/4         11-1
Rhode JO11/1-DVG JO11/1         0-0
DVG JO11/2-Mosa'14 JO11/1         -1
Nijnsel JO11/1-DVG JO11/3         14-0
DSV JO11/3-DVG JO11/4         1-5
DVG JO13/1-Nooit Gedacht JO13/1G         2-6
Prinses Irene JO13/3-DVG JO13/2         3-3
Avanti'31 JO15/1-DVG JO15/1         3-0
DVG JO15/2-Prinses Irene JO15/2         3-0
DVG MO15/1-HVCH MO15/1         3-4
Asv'33 JO17/1-DVG JO17/1         0-6
DVG JO17/2-Erp JO17/3         6-3
Daw JO19/1-DVG JO19/1         4-1
Rhode JO19/3-DVG JO19/2         3-0
Uitslagen senioren, 25 maart
DVG 1-Hapert 1         2-3
DVG 2-HVCH 4         10-1
Rhode 4-DVG 3         2-1
Avesteyn 4-DVG 4         0-4
DVG 5-Rhode 5         1-5
Gemert 7-DVG 6         3-0
Rhode 7-DVG 7         7-1
DVG 8-Sparta'25 9         1-7
DVG 9-Bl.Geel 15         3-0
Volkel VR 1-DVG VR 1         0-2

DVG, programma 31 maart
Zwaluw JO7/5-DVG JO7/1        09:30
DVG JO9/1-Sparta'25 JO9/2        10:30
Gemert JO11/5-DVG JO11/4        09:00
Mierlo Hout JO13/1-DVG JO13/1        10:00
Programma 4 april
DVG JO17/1-Vorstenb Boys JO17/1        19:30

LSV, uitslagen
TPO 1-LSV 1         4-1
BMC 5-LSV 2         0-2
LSV 3-Oirschot Vooruit 4        3-5
LSV 4-GSBW 3        9-1
LBC, uitslagen
LBC JO9/1-Oirschot Vooruit 3        4-7
LBC JO17/1-Best Vooruit 4        0-6
LBC JO19/1-Best Vooruit 4        1-2
LSV, programma 2 april
LSV 1-DVVC 1        12.00

Handbal

HCB'92, uitslagen 24 maart
Habo'95 DC2 – HCB'92 DC1        14-15
Habo'95 E1 – HCB'92 E1        7-12
Uitslagen 25 maart
Jupiter'75 HC2 – Zephyr / HCB'92 HC1        6-18
Elshout DA1 – HCB'92 DA1        21-10
Programma 7 april (TW De Braken, Boxtel)
HCB'92 DC1-KPJ Beek en Donk DC1 09.10
HCB'92 E1-Habo'95 E3        10.15
Programma 8 april (TW De Braken, Boxtel)
CB'92 DA1-Jupiter DA1        09.10
Rolstoelteam/competitiedag HCB'92        10.30
Programma 9 april (TW Pius X, Liempde)
HCB'92 recr.-EHV recr.        20.00


Herstart competitie met verrassingen in de BRTC

Boxtel - Taverbo-Sabo 4 bevestigde deze week In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) een sterk seizoen met een ruime zege op Grand Café Rembrandt en behoud van de tweede plaats. Taverbo-Sabo 3 leed een onverwacht grote nederlaag tegen het sterke Rotsvast. Taverbo-Sabo 2 was wederom te sterk voor Taverbo-Sabo 1.

Na het uitspelen van het Dubbeltoernooi en de Individuele Meerkampen werd in de BRTC de competitie weer opgepakt. Er zijn nog vier speelronden te spelen waarvan De Horntreffers twee weken geleden al hun eerste wedstrijd daarin van De Dommel had gewonnen. Voor de achtervolgers de bijna onmogelijke taak om dat team nog van het kampioenschap af te houden.

Taverbo-Sabo 4 speelt het hele seizoen al sterk en bevestigde dat maandag met een ruime zege op Grand Café Rembrandt. In het begin van de wedstrijd ging het nog gelijk op, want na zes partijen stond er een tussenstand van 3-3 op het scorebord. Toon van Geel van Taverbo-Sabo 4 verloor nipt in de vijfde beslissende game van Ad Brekelmans, maar Peter de Rooij maakte gelijk door van Arnold van der Heijde te winnen. Mari Smits zette Taverbo-Sabo 4 weer op voorsprong door winst op Hans Stoker maar die won samen met Brekelmans het dubbelspel en trok daarmee de stand gelijk. De Rooij won vervolgens van Brekelmans na een zeer lange en spannende vierde game waarin het tot 17-19 kwam in het voordeel van Ad. Maar in de vijfde game sloeg Peter terug en won. Stoker won daarna van Van Geel en daarmee was de stand weer in evenwicht. De volgende vier punten waren echter voor Taverbo-Sabo 4 door tweemaal winst van Smits en eenmaal voor De Rooij en Van Geel. Eindstand 7-3 in het voordeel van Taverbo-Sabo 4.

In de strijd om het kampioenschap was het zaak voor Taverbo-Sabo 3 en Taverbo-Sabo 1 die respectievelijk op de tweede en vierde plaats stonden, om bij te blijven op de nummers een en twee, maar dat pakte heel anders uit. Taverbo-Sabo 3 speelde een van hun minste wedstrijden van dit seizoen en dat was voor Rotsvast het sein om hier vol gas van te profiteren. In de drie partijen die tot aan de vijfde game gingen was het punt telkens voor Rotsvast en dat tekende de wil om te winnen het best. Erik van der Schoot won voor Rotsvast driemaal in het enkelspel en samen met Bart Theeuwes ook in het dubbelspel. Theeuwes speelde ook een goede wedstrijd door tweemaal in het enkelspel te scoren door winst op Uschi Meeuwis en Luke van der Schans. Tegen Henk IJsseldijk moest hij het echter afgeven en die zorgde ook voor een tweede punt voor zijn team Taverbo-Sabo 3 door winst op Dinie van den Nieuwenhuizen. Van der Schans kon in deze invalbeurt niet tot scoren komen maar Meeuwis zorgde dat de schade beperkt bleef door ook van Dinie te winnen. Eindstand 7-3 in het voordeel van Taverbo-Sabo 3 dat daarmee prolongatie van het kampioenschap bijna kan vergeten.

Ook voor Taverbo-Sabo 1 zal het nog een hele toer worden om het kampioenschap binnen te halen, want door de langdurige blessure van Ronald van Dael worden er te weinig punten behaald om hier nog aanspraak op te maken. Taverbo-Sabo 2 bleek ook gisteren voor de tweede keer dit seizoen een maatje te groot en won voor de tweede keer met 6-4. Lothar Groh, Joop van Eijk en Stephan Pennings wonnen ieder twee enkelspelen terwijl Cees Hems, Hans van Haaren en Frans van Dun hier slechts ieder één enkelspel in hun voordeel wisten te beslissen. Het vierde punt voor Taverbo-Sabo 1 kwam uit het dubbelspel dat Van Haaren en Van Dun ternauwernood in de laatste vijfde game met 11-7 in hun voordeel wisten te beslissen. Eindstand 6-4 in het voordeel van Taverbo-Sabo 2.

Hiermee zagen De Horntreffers het kampioenschap weer een stap dichterbij komen, want in hun vooruit gespeelde wedstrijd tegen De Dommel kwamen zij tot negen punten en liepen daardoor tenminste twee punten uit op de achtervolgers. Volgende week kan het kampioenschap in een beslissende plooi vallen als De Horntreffers tegen Taverbo-Sabo 3 de wedstrijd in hun voordeel weten te beslissen en Taverbo-Sabo 4 punten verliest in de wedstrijd tegen grote concurrent Taverbo-Sabo 1.


Zuur verlies voor DVG

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - In de thuiswedstrijd tegen Hapert leed DVG een zuur verlies. Zuur omdat minimaal een gelijkspel te rechtvaardigen was en omdat persoonlijke fouten hieraan ten grondslag lagen. In een enerverende wedstrijd werd het uiteindelijk 2-3.

Al vroeg in de wedstrijd kreeg Wilco Voets een goede mogelijkheid om de score te openen. Een verdediger van Hapert gleed uit en Wilco speelde vervolgens de bal te ver vooruit en ook naar de zijkant. Zijn voorzet kon door de keeper makkelijk onschadelijk worden gemaakt. Hapert antwoordde met een schot dat door DVG-goalie Sten Traa onschadelijk werd gemaakt. Kansen en mogelijkheden waren er over en weer. Een schot van Bas van Houtum was recht op de keeper. In de 18e minuut was er een serie van goede aanvallen van DVG. Hierbij werd de bal door de verdediging in de 16 meter geklemd zodat verder spelen onmogelijk was, maar de scheidsrechter zag hier niets in. Ook een vermeende handsbal was geen reden tot een strafschop.
In de 27e minuut werd de 0-1 op het scorebord gezet. Een ingooi van Hapert op de helft van DVG was de aanleiding. De bal werd meteen voor het doel gegooid en de aanvaller van Hapert kon er bij met zijn hoofd. De bal verdween in het doel: 0-1. Lang kon Hapert niet genieten van deze voorsprong. Een min of meer mislukt schot van Bart de Windt werd een assist op Luuk van de Ven. Hij was attent meegelopen en kon het schot de juiste richting geven: 1-1. Balverlies op het middenveld van DVG was gevaarlijk, maar de diepe bal werd over het doel geschoten. Kort voor rust was er een overtreding net buiten het strafschopgebied van DVG. Het schot leek onschuldig, maar door de stuit kon Sten een doelpunt toch niet voorkomen: 1-2. Gezien het spelbeeld was er geen duidelijke bovenliggende partij, dus dat beloofde volop kansen voor de tweede helft.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

Na tien minuten spelen na rust werd een hoekschop, genomen door Wilco Voets, snoeihard ingekopt door de volledig vrijstaande Bart de Windt: 2-2. Daarna ontspon zich een gevecht om de winstpunten zonder dat er uitgespeelde kansen te noteren vielen. In de 68e minuut was er een moeilijke terugspeelbal op de Liemdpse keeper die echter meteen onder controle werd gebracht. Misschien werd er te lang getreuzeld om de bal uit te verdedigen doordat hierover wat opluchting was. De bal werd geblokt door de aanvaller van Hapert en deze kreeg net een goed effect mee om in het doel te belanden. Hierdoor kwam Hapert opnieuw op voorsprong: 2-3.
In de resterende tijd probeerde DVG opnieuw op gelijke hoogte te komen, maar tot echt grote kansen leidde dit niet. Ook de ingebrachte versterkingen deden hun uiterste best om de verdiende gelijkmaker op het scorebord te zetten. Helaas voor de DVG-ers kwam het niet zover en werd er dus zuur verloren.

Veel tijd om te treuren is er niet; donderdag 29 maart staat de uitwedstrijd tegen Spoordonkse Boy’s op het programma. Deze begint om 19.30 uur.

DVG 2 boekte een ruime thuisoverwinning op HVCH 4. De teller stokte op een stand van 10-1. Ook de DVG dames konden een overwinning bijschrijven. Uit tegen Volkel scoorde Seline van der Vleuten de enige twee doelpunten: 0-2. Woman of the match was echter Gabi van der Steen.

Blox Dames zetten Vedo'70 aan de kant

Hoornaar - De dames van Blox bonden afgelopen zaterdag ook in Zuid-Holland hun tegenstander aan de zegekar. De Boxtelse volleybalsters onthielden zichzelf één setwinst tegen Vedo'70.

De stand op de ranglijst van dit seizoen is zich aan het settelen. De vierde plaats kan de Bloxdames niet meer ontgaan en de hoop is dat nummer drie zich de komende wedstrijden een paar sets verslikt waarmee de Bloxdames nog kunnen eindigen op de derde plaats. Dat zou verdiend zijn met de recente winst op nummer twee en het nipte verlies in extremis bij nummer één.

De Bloxdames hadden zaterdag een bliksemstart door een goede passing, dito spelverdeling en mooie aanvallen, dit alles door een prima beweging over het gehele veld. Spelverdeelster Janne Ariens overzag en overwon. Haar set-ups gingen over het hele veld en stelden midaanvalster Carmen Steenbakkers en Maud van de Loo in staat om aan te vallen, waarbij Van de Loo al snel het gat achter in het veld had gevonden. Hanna van Esch en Maud Herberigs sloegen de ballen hard naar de grond en ook dia Susan van de Wouw was gevaarlijk en deed het verdedigend goed. De set was snel gewonnen met 25-10.

De tweede set toonde een ander beeld. De beweging was uit het spel en er werden teveel persoonlijke fouten gemaakt in de verdediging en aanval. Deze set werd dan ook snel verloren met 11-25.

Ondanks de gelijke setstand was het klasseverschil tussen beide teams, zoals deze zich ook weerspiegelt op de ranglijst, wel zichtbaar. De Bloxdames waren het zichzelf, het meegereisde publiek en coach Luc Kivit verplicht om in de derde set orde op zaken te stellen. Het begin van de set verliep nog stroef maar daarna liepen de dames goed uit via mooie servicereeksen van Janne en Hannah Verhagen en een weer sterk gevarieerde aanval met enkele explosieve 3-meteraanvallen van Van Esch en Verhagen en sterk spel van Steenbakkers en Iris Kleine op midden. De set werd binnengehaald met 25-17.

De vierde set was een kopie van de eerste: volop beweging op alle posities en prima passing waardoor het spelverdelen van Ariens weer helemaal tot z'n recht kwam. Van de Loo maakte nog steeds goed gebruik van de gaten achter in het veld. Van de Wouw verzorgde in deze set een lange servicereeks en Van Esch en Herberigs sloegen de ballen weer hard naar de grond. Steenbakkers verzorgde ergens halverwege in haar eentje een mooie rally met een mooie aanval die prima werd verdedigd, waarna ze met een mooi blok een einde maakte aan de pretenties van de aanval van Vedo.

Zaterdag 7 april speelt VC Blox om 12.30 uur thuis in Sportcomplex De Braken.

Taekwondoka's TS Dekker pakken prijzen

Op zijn eerste toernooi werd nieuwkomer Kaj van de Meulengraaf (r.) tweede. (Foto: TS Dekker) Foto: TS Dekker

Alphen aan de Rijn - Samen met 250 taekwondoka's uit landen als Spanje, Duitsland, Engeland, België en Nederland namen afgelopen zaterdag zeven leden van Taekwondo School Dekker deel aan de Royal Dutch Open.

Linda Beekmans en Tilia Marouche wisten ook hier weer sterk voor de dag te komen en behaalden allebei de eerste plaats bij het sparren. Voor nieuwkomer Kaj van de Meulengraaf was dit zijn eerste toernooi. Hij zette een geweldig resultaat neer en behaalde bij het sparren de tweede plaats. Ook Corne Beekmans behaalde de tweede plaats bij het sparren en liet daarmee zien in een erg goede flow te zitten. Amy Bressers wist beslag te leggen op een welverdiende derde plaats bij de tuls. Lucas Punt was deze wedstrijd ook weer zeer aanwezig en bemachtigde de derde plaats bij het sparren.

Zes titels voor Judo Club Liempde

Veghel - Vijftien judoka's van Judo Club Liempde kwamen zondag in actie tijdens het buitenregio toernooi van Budosportvereniging De Wa-Kwai uit Veghel.

De judoka's streden in meerdere poules om een plaats op het hoogste podium. Ccoaches Joost van der Linden en Ingrid Beekmans waren zeer tevreden over hun inzet; tot het einde van de wedstrijden werd er gestreden.
Joris Said deed voor de eerste keer mee aan een beginnerstoernooi en wist een partij te winnen. Voor Lukas Said en Bram van Oorschot was het de tweede keer dat ze deelnamen aan een beginnerstoernooi. Lukas ging bij al zijn partijen vol in de aanval, wat hem driemaal winst opleverde met ippon. Bram mocht tweemaal tegen dezelfde tegenstander judoën. In de eerste partij werd hij nog verrast doordat hij achterover geworpen werd. In de tweede partij maakte hij het zijn tegenstander veel moeilijker en liet hij zich niet nog een keer verrassen.

Eerste plaats: Nelson Tops, Desmond Tops, Mitch Brusselaars, Mika van Weert, Ivar van Weert, Lukas Said
Tweede plaats: Bram van Oorschot, Pim de Wit, Cas de Wit, Annabel Omvlee, Annabel Loman
Derde plaats: Joris Said, Juan Schuurmans, Mees Koster
Vierde plaats: Gijs de Wit

Succesvol weekend jeugd Taverbo-Sabo

Boxtel - Voor alle jeugdteams van tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo stond zaterdag een thuiswedstrijd op het programma. Het eerste team kreeg hekkensluiter Hooghei uit Vlijmen op visite en wist de punten in Boxtel te houden.

Lars Strik won al zijn partijen. Rick van der Schoot en Jimmy Cheung waren respectievelijk twee en eenmaal succesvol. Ook de punten van de dubbel werden door laatstgenoemden gepakt.
Met 33 punten uit zes wedstrijden staan de jongens voorlopig op een keurige derde plaats in het klassement.
Komende zaterdag zijn de jongens te gast bij koploper Never Despair in Den Bosch dat inmiddels elf punten uitgelopen is.

Zondag was er wederom succes voor een aantal jeugdleden. Rick van der Schoot, Lars Strik en Nienke Strik wisten bij de Ranglijstfinales in Zoetermeer een B-licentie te bemachtigen.

LSV zakt door de ondergrens

Moerdijk - Geplaagd door blessure, ziekte, vakantie en een schorsing was het voor de LSV-staf een puzzel om met voldoende mensen af te reizen naar Moerdijk voor de op papier gemakkelijke wedstrijd tegen rode lantaarndrager TPO.

LSV was voor de pauze wel de betere, maar had geen antwoord op het 'klassieke Engelse voetbal' van TPO in de tweede helft. De verdedigers van de thuisploeg roeiden elke bal hard naar voren en de verdedigers van LSV waren kansloos tegen de boomlange spitsen van TPO. Een wedstrijd om gauw te vergeten, zo luidde het oordeel van de staf na afloop.

20 / 20

29 maart -15 april

Expositie; Jaren '50 in Boxtel: Wie staan er op de foto's? (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

29 maart-29 april

Expositie Ineke Platel
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

29 maart-2 april

3-Banden Paastoernooi
Partycentrum De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Donderdag 29 maart

Gratis schilderworkshops
09.30 uur, Galerie La Veritá, Stationsstraat 80, Boxtel

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 30 maart

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Computerlessen voor beginners
10.30 uur, Hobbycentrum Boxtel, Baroniestraat 105, Boxtel

Plug & Play paaseieren zoeken
20.00 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

BOXtheater speelt... VALS
20.00 uur, vertrek vanaf Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Zaterdag 31 maart

Voorjaarsmarkt Residentiehuis Elisabethsdael
11.00 uur, Elisabethsdael, Mgr. Bekkerstraat 6, Boxtel

Meditatieve wandelingen in Boxtel
14.00 uur, Kasteel Stapelen, Stapelen, Boxtel

Opening Zadotheek
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

BOXtheater speelt... VALS
20.00 uur, vertrek vanaf Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Zondag 1 april, 1e paasdag

Paaseieren zoeken
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Maandag 2 april, 2e paasdag

Boeremèrt
10.00 uur, Centrum, Liempde

Paaseieren zoeken
10.00 uur, Geitenwei, Selissen, Boxtel

Paasloop
10.30 uur, AV Marvel, De Voetboog 24, Boxtel

Dag van het Landschap: excursie Dommeldal
12.00 uur, 13.30, 15.00 uur
Start en parkeren, Groot Duijfhuis, Hoevedreef 2, Liempde

Dinsdag 3 april

Creatief met penseel
09.30 uur, Hobbycentrum Boxtel, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

ZorgSamenBuurt Oost schenkt koffie in de huiskamer van Boxtel Oost
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuw Nieuwstraat 7, Boxtel

Woensdag 4 april

Huiskamer: rikken en jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 5 april

Gratis schilderworkshops
09.30 uur, Galerie La Veritá, Stationsstraat 80, Boxtel

Bloemschikken
13.30 uur, Hobbycentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 6 april

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Verhaaltijd
11.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Meezingmiddag
13.30 uur, Hobbycentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Inleveren spullen Snuffel- boekenmarkt
17.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

BOXtheater speelt... VALS
20.00 uur, vertrek vanaf Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Foto: Fam van den Berk

Miranda van den Berk

Mitchell Thijs

Cor Hogenboom