DeMooiBoxtelKrant

25 november 2015

DeMooiBoxtelKrant 25 november 2015


Boxtel en Sint-Michielsgestel klaar voor ambtelijke fusie

Burgemeester Mark Buijs van Boxtel (l) deelt pepernoten uit aan de burgemeester van Sint-Michielsgestel Jan Pommer en projectdirecteur Johan Vorstenbosch (r). Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel - Op 1 januari 2016 gaan de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel ambtelijk fuseren, de medewerkers gaan dan samen werken in een nieuwe organisatie. Inwoners merken voorlopig niet veel van deze samenwerking. Ze gaan nog steeds naar hun eigen gemeentehuis voor een paspoort, rijbewijs of een gesprek. Boxtel en Sint-Michielsgestel blijven zelfstandige gemeenten met een eigen bestuur en eigen beleid.

De samenwerking biedt echter wel een groot aantal voordelen, zo benadrukt burgemeester Jan Pommer van Sint-Michielsgestel. Zo wordt de nieuwe organisatie minder kwetsbaar, wordt de kwaliteit verhoogd en komt er een betere kostenbeheersing. "En dat zijn eigenlijk de voordelen die je bij elke fusie voor ogen hebt", aldus Pommer. "Daarnaast wil de nieuwe organisatie ook de eigen kleur oftewel identiteit behouden en kort bij de burger staan. Nabijheid is het speerpunt van onze nieuwe organisatie." Met de fusie beogen beide gemeenten de ambtenaren dichter bij de burger te brengen. Ambtenaren van Boxtel en Sint-Michielsgestel zijn vanaf 1 januari op beide gemeentehuizen te vinden, om buiten hun vertrouwde omgeving ervaring op te doen en er hun kennis van zaken met elkaar te delen.
Mailadressen van alle medewerkers zijn vanaf het nieuwe jaar ondergebracht bij één mailadres: @mijngemeentedichtbij. Bij ieder bericht van de gemeente is te lezen vanuit welke gemeente de mail afkomstig is.

Foto: Steve Welsh/PDC

De nieuwe organisatie zal zich vooral richten op de burgers. In de toekomst worden er bijvoorbeeld wijkmakelaars geïntroduceerd die dichtbij de burgers in de wijk komen te staan. "De burger wil iemand van nabij en heeft daarnaast geen zin in oplopende kosten. De gemeente zal nabijheid moeten creëren die ook snelle oplossingen biedt. We denken dat we hiermee de tevredenheid van de burgers kunnen verhogen", licht Boxtelse burgemeester Mark Buijs toe.

Lees verder op pagina 12.

Boxtel vraagt sportclubs om informatie voor sportnota

Boxtel - De sportnota 2011/2015 van de gemeente Boxtel loopt aan het eind van dit jaar af. Dat betekent dat er voor de komende vier jaar een nieuwe moet worden gemaakt. Boxtel vraagt daarbij nadrukkelijk de clubs zelf om informatie te leveren voor de nieuwe nota.

Uit een in mei dit jaar uitgevoerd onderzoek door DeMooiBoxtelKrant bleek al dat Boxtelaren vinden dat hun gemeente sportief is. Tegelijk geven ze aan dat die zich nog wel wat extra mag inspannen voor de sportclubs, ook financieel. "Mede daarom laat de gemeente nu de verenigingen zelf aan het woord", legt wethouder Herman van Wanrooij uit. "Wij benaderen de sportclubs met de vraag welke sportieve ambitie ze zelf hebben. Zo kunnen we een langetermijnplan opstellen, ook op financieel gebied. Ik wil een sportnota die door de clubs zelf is gemaakt."

De sportclubs in de gemeente Boxtel krijgen tot 1 december de tijd om te reageren op het schrijven van de gemeente. Van Wanrooij hoopt op een grote respons. De wethouder benadrukt bovendien dat de gemeente energievriendelijke maatregelen bij sportverenigingen nu voor 60 procent kan bekostigen. Daarvoor worden de eerder vrijgekomen 150.000 euro gebruikt die de gemeente van Cuadrilla kreeg, het bedrijf dat in Boxtel naar schaliegas wil boren.

Ook heeft het Rijk hiervoor landelijk een subsidie van in totaal 30 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit geldt voor de materiaalkosten bij energieprojecten, tot een maximum van 15.000 euro. Met het geld kunnen dus minimaal tien Boxtelse sportverenigingen gesubsidieerd worden. "Als clubs het niet zelf kunnen betalen, valt er overigens met de gemeente te praten over een lening voor de aanschaf van energiebesparende materialen", aldus Van Wanrooij. Hij doelt op de minder vermogende sportverenigingen, waarvoor de 40 procent van 15.000 euro die zij zelf moeten betalen nog steeds te veel geld is.

Thema-avond energiebesparing
Op dinsdag 1 december houdt de politieke partij Combinatie95 een thema-avond voor sportclubs en andere geïnteresseerden over energiebesparing. Aanleiding is de nieuwe subsidieregeling van het Rijk waar clubs gebruik van kunnen maken. Op initiatief van Combinatie95 doet de gemeente Boxtel hier dus nog een schepje bovenop. De thema-avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in de kantine van tafeltennisvereniging Taverbo. Geïnteresseerden wordt verzocht zich vooraf aan te melden bij raadslid Stefan de Nijs via e-mailadres stefan@de-nijs.nl.

Van Gerwen wint ook World Series Finals in Glasgow

Glasgow - Darter en oud-Boxtelaar Michael van Gerwen heeft wederom een prestigieuze titel aan zijn prijzenkast toegevoegd: de finale van de Unibet World Series of Darts in Glasgow.

Van Gerwen versloeg Peter Wright in een spannende wedstrijd over 21 legs met 11 tegen 10. "Het niveau van de darters is fenomenaal en ik ben heel blij dat ik onderdeel van uitmaak van die groep", aldus een verheugde Van Gerwen. "Ik speel beter dan ik ooit gedaan heb op dit moment."

Naast de roem kan Van Gerwen ook rekenen op 30.000 Engelse pond, als beloning voor deze prestatie.

Boeiende lezing pelgrimsinsignes in de Sint-Petrusbasiliek

Boxtel - Op woensdag 18 november organiseerden de Heilig Bloedstichting, Heemkundekring en Stichting Petrusmonumenten gezamenlijk een lezing over de pelgrimsinsignes waarvan er momenteel vijf exemplaren in het Oertijdmusuem zijn te bewonderen. De lezing werd verzorgd door drs. Willy Piron, verbonden aan het Centrum voor Kunsthistorische Documentatie van de Radboud Universiteit te Nijmegen.

De meer dan 30 toehoorders kregen een interessant beeld over bedevaarten in de middeleeuwen en de Boxtelse pelgrimsinsignes in het bijzonder. Voor veel mensen – arm en rijk – vormde een pelgrimstocht in die tijd de enige mogelijkheid om kennis te maken met de wereld buiten de eigen leefgemeenschap, aldus Piron. De belangrijke bedevaartplaatsen in de regio, zoals Keulen, Aken en Maastricht, trokken in die tijd op hoogtijdagen meer dan honderdduizend pelgrims. Maar als gevolg van het Heilig Bloedwonder was óók Boxtel na 1380 een belangrijk bedevaartsoord dat pelgrims trok uit Brabant en omstreken. In onder andere Sluis, Dordrecht, Den Bosch en Roggel zijn tinnen pelgrimsinsignes uit Boxtel teruggevonden die in uitzonderlijk goede staat verkeren. Boxtel trok in de periode van 1380 tot 1425 jaarlijks mogelijk tot wel 30.000 pelgrims. In onze gemeente moet de productie van pelgrimsinsignes dan ook een belangrijke activiteit zijn geweest.

Deze bedevaartgangers hadden verschillende doelen, bijvoorbeeld om een gunst af te smeken; een pelgrimage naar Boxtel was onder andere heilzaam tegen doofheid, kreupelheid en blindheid. Bedevaarten naar Boxtel werden echter ook als straf opgelegd bij misdaden (het middeleeuwse equivalent van een taakstraf). De productie van tinnen pelgrimsinsignes liep door tot omstreeks 1500-1550. Na die tijd kwamen de papieren bedevaartvaantjes in zwang.

Deze geslaagde avond was tevens de eerste activiteit die door de onlangs opgerichte Stichting Petrusmonumenten in de basiliek werd georganiseerd. Op de website van de stichting, www.petrusmonumenten.nl vind je meer informatie over deze lezing.

ContourdeTwern zoekt vrijwilligers

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt is op zoek naar een coördinator voor de thuisadministrateurs van Schrijven en Blijven, een door Contourdetwern aangeboden dienst, waarbij mensen die dat zelf (tijdelijk) niet kunnen, worden geholpen bij het op orde brengen van hun thuisadministratie.

Voor de Vrijwillige Thuishulp, ook van Contourdetwern, kijkt het steunpunt uit naar een consulent. Die matcht zorgvraag en zorgaanbod in de thuissituatie. Als je enige affiniteit voelt met zorg verlenen en het regelen zit je in het bloed, dan ben jij degene die geknipt is voor deze functie.

En uiteraard heet het steunpunt elke vrijwilliger van harte welkom die voor de Vrijwillige Thuishulp daadwerkelijk zijn handen uit de mouwen wil steken door behoeftige mensen in hun thuissituatie passende hulp of gezelschap te bieden. Dat kan in de vorm van het opknappen van een klusje, een simpel praatje, samen een kopje koffie drinken, een wandelingetje of een fietstochtje maken, een spelletje doen of een andere leuke bezigheid.

Ook roept het steunpunt een kandidaat op die de maandelijkse vergadering van de WIM Adviesraad wil notuleren. WIM staat voor: Adviesraad Werk Inkomen en Minimabeleid: De raad vergadert op de derde woensdag van de maand, 's avonds van 19.30 tot 21.30 uur in het gemeentehuis van Boxtel.

Tot slot is het steunpunt ook nog op zoek naar een vrijwilliger in het bezit van een eigen auto om op woensdagmiddag tegen een kleine vergoeding een aantal pakketjes rond te brengen in de directe omgeving van Boxtel.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt via 0411-655899 of stuur een e-mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Viering in kapel Stapelen

Boxtel - Op zondag 29 november vindt er om 11.00 uur een viering plaats in de kapel van Kasteel Stapelen. Het thema is 'verwachting doet leven'.
De viering, met een verhaal, een lied, stilte, ontmoeting en koffie na afloop, zal in het teken staan van de eerste zondag van de Advent, de tijd van voorbereiding op het kerstfeest waarin de komst en wederkomst van Jezus Christus worden verwacht.
De viering begint om 11.00 uur, de toegang is gratis.

KBO-activiteiten

Donderdag 26 november        Bridgen in De Walnoot 13.30
                        Handwerken in de Orion. Aanvang: 13.30 uur
Vrijdag 27 november         Sint Nicolaasfeest in de wijken Oost en Selissen In De Walnoot 13.30
                         Sint Nicolaasfeest in De Orion 13.30
Maandag 30 november         Sint Nicolaasfeest in de Adelaar 13.30
Dinsdag 1 december        Hobbyclub in de Kinderboerderij 13.30
                                Biljarten in De Walnoot 13.30

Filmavond Kloosterhof: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Liempde - Woensdag 9 december vindt in het dienstencentrum De Kloosterhof weer de maandelijkse filmavond plaats. De film die dit keer vertoond wordt, is 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween', naar de gelijknamige bestseller van Jonas Jonasson

De film gaat over Allan, die vlak voor het feest ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag uit het bejaardentehuis vertrekt. Wat volgt is een roadtrip waarbij Allen van het ene in het andere avontuur terechtkomt.
De deuren openen om 19.00 uur en de film begint om 19.30 uur. De entree bedraagt 2 euro, inclusief koffie/thee. Kijk voor meer informatie op www.stg-bol-liempde.nl.

De bijbel op dinsdag

Boxtel - Dinsdag 1 december leest theoloog Nico Bulter uit de bijbel. Hij doet dat bij Kasteel Stapelen, in het appartement. De bijeenkomst is van 10.00 tot 11.30 uur, toegang kost 5 euro per persoon.

Jeugdprinses Noukie zet de toon in Liemt

Adjudante Mees (2e van links) en Jeugdprinses Noukie (2e van rechts). Foto: Hans van Doorn

Liempde - Met de verkiezing van de Jeugdprins(es) 2015-2016 ging afgelopen zondag voor de jeugdige Ploegers en Ploegerinnen het carnaval echt van start. En helemaal voor Anouk van den Brand, die als winnares uit de bus kwam. Samen met haar adjudante Mees van Abeelen zal zij in Liemt de toon zetten.

Anouk werd gekozen uit de twintig kandidaten die een gooi deden naar de felbegeerde positie van Jeugdprins of -prinses. Vol enthousiasme verhaalden de jonge Liempdenaren tijdens de feestelijke middag over hun grootste blunder en zetten een playback-act neer. Vervolgens vertelden de zes beste kandidaten in alle toonaarden waarom zij graag Jeugdprins(es) van Ploegersland wilden worden. Anouk sloeg de juiste toon aan en won de spannende finale. Onder de naam Prinses Noukie zwaait zij samen met Z.D.H. Prins Primus de scepter over Ploegersland.

Deze carnaval wordt één groot feest. Dat bleek wel uit de verschillende playback-acts. Sebas van den Biggelaar zorgde met zijn Pinguïndans dat het publiek met de handjes in de lucht zaten. En Lana Kreijveld gooide tijdens haar playback-act alle remmen los. Marieke Timmermans kreeg de zaal in beweging met het nummer 'Naar voren, naar achter'. Jurre Traa hoste tijdens zijn act 'Het is weer carnaval' als pinguin het toneel op en neer op zoek naar een biertje.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

De dag van Dewi Scheutjens kan niet meer stuk, als zij elke dag wakker wordt met een biertje in haar hand. En Casper de Maeyer bracht het feest tot grote hoogte met zijn song 'Ik heb pils'. Bij al die drank was ook een ondergrondje nodig. Mette Hensen regelde pizza's bij 'The big fat kok'. Die pizza's vielen goed in de smaak, bleek tijdens het Pizzalied van Tom van der Heijden. Ewan van Zuijlen zorgde voor taart. Maar omdat hij struikelde, moest de slagroom van zijn gezicht gelikt worden.

Luchtje aan de verkiezingen?
Aan veel blunders zat dit jaar een luchtje. Luuk van de Sande moest in de dierentuin nodig naar het toilet. Toen zijn vader uiteindelijk vroeg of hij een lief klein bruin reetje wilde, hoefde dat niet. Die had hij al. Daan Strik moest een harde scheet laten tijdens een toneelvoorstelling. Ook al hoorde niet iedereen het, ruiken deden ze het des te meer. Tijn Swinkels, ook wel Stink genoemd, liet als ukkie een heel klein scheetje in bed, waardoor zijn vader hem van top tot teen moest verschonen. Mees van Abeelen liet tijdens haar turnoefening een scheet en scheurde uit haar pakje. Laura van de Donk moest naar het toilet en ging snel bij de jongens. Helaas ging de deur niet meer open. Kleine Lotte van den Heuvel deed haar plasje in de bariton van haar vader, wat bubbelnoten gaf.

Een prins of prinses word je niet zo maar, daar heb je bijzondere kwaliteiten voor nodig. Zoals Lora van Ruremonde. Zij toonde aan dat zij een goede leider was voor Ploegersland tijdens haar playback-act 'This is your captain speaking'. Bart van der Pas zag zichzelf ook wel als prins. Hij spreekt twee talen: ABN en Gewoon Plat Liemts. Antje Saris zag zichzelf als een prinses op een écht wit paard. Ze bleef heel koninklijk recht op het paard zitten, zelfs toen het zadel onder de buik van het paard hing. Marijn van Dongen werkte zich ook helemaal in het zweet tijdens zijn playback-act. Gelukkig kickt hij op zijn eigen zweet. Nu nog een deodorant.

Spannende finale
De zes beste deelnemers mochten in de derde ronde vertellen waarom zij graag Jeugdprins(es) van Ploegersland wilden worden. Anouk van den Brand voerde tijdens de spannende finale de boventoon. Vanwege haar lef, had ze al een droomnaam: Prinses Leffe. Hoewel Z.K.H. Prins Primus de boventoon zal voeren, zal hij zeker uit de toon vallen, naast zo'n lief klein prinsesje.

Met deze redenen wist zij bij de jury de juiste toon aan te slaan. Ze won de felbegeerde titel van Jeugdprinses met 129,5 punten en werd gekroond tot Jeugdprinses Noukie. Mees van Abeelen koos zij als haar adjudante.


Dreiging van ontslag bij Bosch Rexroth in Boxtel

Boxtel - Bij Bosch Rexroth in Boxtel, toeleverancier voor de machine- en installatiebouw en één van de grootste bedrijven op industrieterrein Ladonk, dreigen volgend jaar ontslagen te vallen. De onderneming lijdt onder de gevolgen van de economische crisis in de olie-industrie. Er is een teruglopend aantal opdrachten uit de offshore-branche.

Voor het bedrijf aan de Kruisbroeksestraat werken 765 mensen. Een woordvoerder van vakbond CNV Vakmensen zegt eerst de adviesaanvraag voor een reorganisatie af te wachten, die Bosch Rexroth volgende week verstuurt: "Ik verbaas mij daarom over berichten in de media dat het om 45 ontslagen zou gaan".

318 deelnemers aan Hart voor Elkaar

Boxtel - Leden van de Rabobank kunnen hun favoriete vereniging of stichting nu een extra steun in de rug geven. 318 verenigingen en stichtingen uit de gemeenten Boxtel, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode hebben zich namelijk ingeschreven voor 'Hart voor Elkaar'. Door 100.000 euro aan donaties beschikbaar te stellen ondersteunt Rabobank Hart van de Meierij hiermee organisaties die het maatschappelijke, sociale en culturele leven verbeteren.

Stemmen is winnen
Nu de deelnemers bekend zijn, gaan zij onderling uitmaken hoe de 100.000 euro verdeeld gaat worden. Daarvoor hebben zij de hulp van de leden van Rabobank Hart van De Meierij nodig. Ieder lid krijgt namelijk een stemkaart met een persoonlijke code thuisgestuurd, waarmee hij of zij vijf stemmen mag uitbrengen, waarvan maximaal twee per club.
Na afloop van de stemperiode wordt de pot verdeeld naar rato van het aantal ontvangen stemmen. Dat wil zeggen dat hoe meer stemmen een deelnemer krijgt, hoe hoger de bijdrage is die hij uiteindelijk ontvangt.
Tijdens de eerste editie ontving de winnaar, Voedselbank Boxtel/Sint-Oedenrode/Haaren, een donatie van 2.289 euro. En omdat het om een donatie gaat, hoeft de club daar geen tegenprestaties tegenover te stellen.

Maximaal 100.000 stemmen
De 20.000 leden van de bank kunnen via de website www.rabobank.nl/hvdm tot en met maandag 7 december stemmen op de verenigingen en/of stichtingen die zij een warm hart toedragen.

Uitslag loterij Lennisheuvel

Lennisheuvel - Tijdens de handwerktentoonstelling in Gemeenschapshuis De Orion van 15 november is een loterij gehouden. Het winnende lot is gevallen op nummer 566. De prijs is af te halen bij A. Swinkels, Molenstraat 22, 0411672164.

Van Hornstraat

Foto: Monique Fick

Tussen Breukelsestraat en het Ronduutje

Jan (II) van Horn wordt geboren in Boxtel in 1531 als zoon van Filips van Horn en Clara van Renesse. Zijn geboortedatum is niet bekend. Hij huwt driemaal en uit deze huwelijken worden negen kinderen geboren. Jan van Horn overlijdt op 75-jarige leeftijd op 11 november 1606 te Utrecht.

De wieg van Jan van Horn staat in Kasteel Stapelen in Boxtel. Dit goed is door het huwelijk tussen de Boxtelse vrouwe Adriana van Ranst en Jan (I) van Horn, heer van Baucignies, Lokeren en Hubersart, in 1491 in het familiebezit van de Van Horns gekomen ( Jan I is de opa van Jan II).

Foto: Monique Fick

Als Jan geboren wordt, ondergaat het kasteel juist een grondige verbouwing. Het huidige neogotische uiterlijk van het kasteel is pas ontstaan na de ingrijpende verbouwing in 1860 door de toenmalige eigenaar Jan Mahie. Daarvoor bestaat het kasteel uit een linker woongedeelte voor de baron, waaronder de middeleeuwse ridderzaal en de kapel. De rentmeester bewoont het rechterdeel van het kasteel. Bij het kasteel horen een gevangenis, een brouwerij en een hoeve. Er worden reigers voor de jacht gehouden, er is een duiventoren en er zwemmen zwanen in de slotgracht: voorrechten die zijn voorbehouden aan de heer. De kasteelheer krijgt zijn inkomsten in geld en natura - zoals koren, konijnen en kippen - uit de opbrengsten van de vier Boxtelse en Liempdse watermolens, zijn boerderijhoeven en het uitgestrekte grondbezit, waartoe ook veel woeste gronden behoren zoals heide en bossen. Verder heeft hij inkomsten uit de opbrengsten van de kapittelkerk. De baron int de inkomsten uit zijn bezittingen in de ridderzaal, waar hij ook recht kan spreken. De heren van Boxtel hebben de hoge en lage jurisdictie: zij kunnen uitspraken doen in eenvoudige rechtszaken, maar mogen ook de doodstraf opleggen. Voor het uitvoeren van dit vonnis staat een galg op de grens tussen Boxtel en Liempde ( Aan Onrooi 13 staat nog een boerderij met de naam: Half Galg).

In 1541, nog maar 10 jaar oud, volgt Jan zijn overleden vader op als baron van Boxtel en Liempde, heer van Baucignies, Lokeren, Hubersart en Kessel. Waarschijnlijk neemt een familielid als regent deze functie waar tot het moment dat Jan volwassen wordt.

In 1551 treedt Jan van Horn in het huwelijk met Maria van Sint-Aldegonde de Noircarmes. Op dat moment is juist de nieuwbouw van het priesterkoor van de Sint-Petruskerk in Boxtel voltooid. Van de geplande straalkapellen rondom dit priesterkoor worden er door de verslechterde financiële situatie slechts twee gerealiseerd: de gerfkarner en de huidige Heilig-Bloedkapel. Sinds 1380 worden op Drievuldigheidszondag de Heilig Bloeddoeken aan het volk getoond en wordt Boxtel overstroomd door tienduizenden bedevaartgangers, die veel geld binnenbrengen. De pauselijke aflaatbrief uit 1553, goed voor veertig dagen aflaat voor de gelovigen, zorgt voor extra inkomsten, niet alleen voor de kanunniken van de kapittelkerk maar ook voor Jan van Horn en zijn vrouw. Het echtpaar krijgt zes kinderen: twee zoons en vier dochters. De oudste zoon, Gerard van Horn, volgt later zijn vader op als baron van Boxtel en Liempde en Baucignies, terwijl de tweede zoon, Maximiliaan van Horn, in zijn vaders militaire voetsporen zal treden en de heerlijkheid Lokeren krijgt.

Nadat zijn vrouw in 1564 overlijdt, hertrouwt Jan van Horn in 1575 met Anna van Flodorp. Uit dit huwelijk worden drie kinderen geboren; twee dochters en een zoon, Willem Adriaan, de latere heer van Kessel, generaal bij de Artillerie en stadsgouverneur in Geertruidenberg, Heusden en 's-Hertogenbosch. In 1575 wordt Jan van Horn benoemd tot gouverneur en bevelhebber van de stad 's-Hertogenbosch.

Als Jan van Horn weer weduwnaar wordt, trouwt hij in 1596 voor de derde keer, nu met de 20 jaar jongere Anna van Brederode. Dit huwelijk blijft kinderloos. Jan van Horn overlijdt op 11 november 1606 in Utrecht. Hij ligt samen met zijn vrouw begraven in het familiegraf van de Van Brederodes in Vianen.

Bron: Brabantse biografieën, deel 7 Boxtel en Liempde, Hanneke van der Eerden

Christ van Eekelen
Heemkundekring Boxtel

Rectificatie Wim Daniëls bij Vrouwengilde

Foto: Ton de Jong

In het artikel in DeMooiBoxtelKrant van vorige week over de lezing van Wim Daniëls (pag. 4) is de indruk gewekt dat deze voor iedereen toegankelijk is. Dit is echter niet het geval. De lezing is alleen voor leden van het Vrouwengilde van Boxtel en alle beschikbare plaatsen zijn bezet.

Kennismakingsbijeenkomst 'Burgers voor De Kleine Aarde'

Boxtel - Vanavond, woensdag 25 november, is er een kennismakingsbijeenkomst van het burgerinitiatief 'Burgers voor De Kleine Aarde'. Deze vindt plaats in het gemeentehuis van Boxtel, ingang aan de Dr. Van Helvoortstraat, en duurt van 20.00 tot ongeveer 22.00 uur. Iedereen is welkom: toehoorders, meedenkers en mensen met ideeën of vragen.

'Burgers voor De Kleine Aarde' is opgezet door burgers en is er voor burgers, ondernemers, verenigingen en instellingen uit Boxtel, het Groene Woud en daarbuiten. Initiatiefnemers Patricia van Rooij en Marianne Galema zullen deze avond hun ideeën toelichten over De Kleine Aarde als sociaal-duurzaam 'dorp' en het principe van wederkerigheid om De Kleine Aarde met lage kosten en vele handen te laten draaien. Om het burgerinitiatief haalbaar te laten zijn, hebben de initiatiefnemers input, draagvlak en enthousiasme voor deelname vanuit de samenleving nodig. En uiteindelijk ook de steun van de gemeenteraad, die over de toekomst van het terrein beslist. Tijdens de bijeenkomst is dan ook alle ruimte voor ideeën die er leven. Om daarover het gesprek op gang te brengen, gaan de aanwezigen in groepen aan de slag met enkele open vragen. Dit levert gesprekstof op, waarmee de avond informeel wordt voorgezet.

Aanmelden voor de bijeenkomst kan via contact@burgersvoordekleineaarde.nl, maar ook last-minute beslissers zijn welkom. Kijk voor meer informatie op burgersvoordekleineaarde.nl.

Rommelmarkt in De Rots

Boxtel - Op zaterdag 28 november is er weer een rommelmarkt in Gemeenschapshuis De Rots. Vanaf 13.00 uur staat een groot scala aan spullen klaar, die voor een zacht prijsje van eigenaar mogen wisselen.

Er is nog plek voor extra tafels. Wil je spullen verkopen, bel dan naar 0411-683675 of 06-22771772. De entree is 1 euro. Kinderen onder de twaalf mogen gratis naar binnen.

Lezing 'Brabants Centrum, meer dan een krant'

Boxtel - In het kader van de lopende expositie 'Is de krant er al?' over de geschiedenis van meer dan 70 jaar lokale krant Brabants Centrum, wordt op zondag 29 november om 11.15 uur in het Museum Boxtel (MUBO) een lezing verzorgd onder de titel 'Brabants Centrum, meer dan een krant'.

Henk van der Zee, directeur van het Brabants Centrum, zal de huidige positie van de stichting belichten en vertellen over de brede betrokkenheid van Brabants Centrum bij de lokale gemeenschap. Na de pauze zal hoofdredacteur Marc Cleutjens ingaan op de ontstaansgeschiedenis van de krant en vertellen over de ontwikkeling die het Brabants Centrum de voorbije decennia heeft doorgemaakt. Daarbij zal onder meer ter sprake komen hoe de opkomst van internet de redactionele werkzaamheden heeft veranderd.

Na afloop van de lezing kan een bezoek worden gebracht aan de expositie 'Is de krant er al', waarin de geschiedenis van de weekkrant centraal staat. Elk decennium sinds de eerste krant op 1 december 1944, is in beeld gebracht met spraakmakende krantenpagina's en nostalgische foto's uit het archief van de krant. Ook is een doorlopende film te zien die de totstandkoming van een nieuwe editie van de krant en het transport- en distributieproces laat zien.

De lezing begint om 11.15 uur. De toegangsprijs bedraagt 3,50 euro, dat is inclusief een bezoek aan de expositie. Kinderen van 12 jaar en ouder betalen 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits ze begeleid worden door een volwassene. Aanmelden voor de lezing kan via info@muboboxtel.nl of 06-16041898.

Liedertafel Volkel in Café 't Groene Woud

Liempde - Op zondag 29 november verzorgt de Liedertafel uit Volkel een muzikale middag in Café 't Groene Woud in Liempde. De groep bestaat uit een aantal muzikanten, waaronder de Liempdse troubadour Jan van der Heijden, die er al jaren lid van is. De leiding is in handen van MarieChristien Verstraten.

Eén keer per jaar komt de groep naar Liempde. Het optreden start om 14.30 uur en is gratis toegankelijk. Er zijn genoeg tekstboeken aanwezig, zodat er volop meegezongen kan worden.

Ierse Sessie bij In Den Boogert in kerstsfeer

Boxtel - De Ierse Sessie op 20 december bij Bed & Breakfast In Den Boogert staat geheel in het teken van de kerstsfeer. Zoals altijd is er een groot scala aan volksmuziek uit binnen- en buitenland te beluisteren, maar dit keer ligt de nadruk sterk op kerstliedjes.

Bezoekers zijn van harte uitgenodigd om te komen luisteren of om zelf een instrument mee te nemen en erbij te komen zitten. De Ierse Kerstsessie begint op zondag 20 december om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur bij B&B In Den Boogert, Oude Boomgaard 3.

Pop-up atelier 'Eyecatcher' bij KunstCentrum

Boxtel - In samenwerking met KunstCentrum Boxtel heeft Gerda Fraanje in het Koetshuis van Villa Nimrod het pop-up-atelier 'Eyecatcher' ingericht.

De kunstenares laat er haar eigen beelden van steen en keramiek en schilderijen zien. Ook bijzondere meubelstukken, die zij een nieuw leven en een nieuwe naam heeft gegeven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een klokkenkast, zonder klok, maar met een totaal nieuw uiterlijk en functie, met de titel 'Timeless'.

Fraanje zal het koetshuis de komende weken ook gebruiken als werkatelier en zal tijdens openingstijden vaak aanwezig zijn. KunstCentrum Boxtel en 'Eyecatcher' zijn geopend op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Voor meer informatie kun je terecht op www.kunstcentrumboxtel.nl en j.fraanje@home.nl.

Historisch kookboek gunt kijkje in zestiende-eeuwse keuken van Kasteel Stapelen

Foto: Bron: Streekfonds Het Groene Woud

Boxtel - Het nieuwe historische kookboek 'In de koecken gelevert' gaat helemaal over de kasteelkeuken van Kasteel Stapelen in de zestiende eeuw. Aan de hand van keukenlijsten en rekeningen uit die tijd geeft schrijver en historicus Hein Vera een unieke kijk op de kookcultuur van de adel in het Boxtelse kasteel, met natuurlijk een groot scala aan recepten om zelf uit te proberen.

Vera vond de rekeningen en keukenlijsten waarop het boek gebaseerd is jaren geleden, maar wist er tot nu toe nog niets mee te doen. "Ik doe al jaren onderzoek naar onder meer materiële cultuur, waarbij ik kijk naar wat mensen vroeger in en om het huis gebruikten", aldus de schrijver. "Vijftien jaar geleden heb ik in Brussel die rekeningen met de lijsten gevonden, maar ik had er verder nog niets mee gedaan. Voor een onderzoek van Ger van den Oetelaar zijn we begin dit jaar naar Brussel geweest. We hebben die rekeningen doorgekeken en gefotografeerd. Op de terugweg kwamen we samen tot de conclusie: met die keukenlijsten moeten we wat bijzonders doen." Oud-wethouder Van den Oetelaar vult hem aan: "Ze bieden ons een extra verbinding met ons eigen verleden en lekker eten, koken met eerlijke producten is nu erg in. Geweldig dat we een hedendaagse trend kunnen combineren met erfgoed."

De recepten die in het boek staan, zijn niet authentiek, maar zijn door twee professionele koks samengesteld als een moderne kijk op de ingrediënten van destijds. Kaantjes met stroop, stoofsla met gehakt en ganzenborst met rijst en pruimen zijn maar een paar van de voorbeelden waar zowel culinaire als historische liefhebbers hun vingers bij af kunnen likken. Het boek, dat tot stand kwam met steun van het Streekfonds Het Groene Woud, is verkrijgbaar in de webwinkel van Het Groene Woud: https://webshop.hetgroenewoud.com/.

Waterschap zoekt nieuw jeugdbestuurslid

Boxtel - Waterschap De Dommel is op zoek naar een nieuw jeugdbestuurslid. Joeri Renes uit Best, die deze functie de afgelopen tweeënhalf jaar vervulde, is inmiddels 18 jaar oud geworden en moet er dus mee stoppen.

Net zoals vele andere waterschappen, wil De Dommel ook graag dat jongeren meedenken over water en hoe we daar mee om zouden moeten gaan. Daarom doet het al enkele jaren mee aan het Nationale Jeugdwaterschapsbestuur, waarin jongeren tussen de 14 en de 17 jaar uit heel Nederland deelnemen om met elkaar van gedachten te wisselen en mee te denken over het waterbeheer in Nederland. Een jeugdbestuurslid adviseert het waterschap over het bereiken en betrekken van jongeren bij het waterschapswerk en denkt mee over educatieve activiteiten richting jongeren, zoals open dagen bij zijn of haar 'eigen' waterschap.

Joeri Renes heeft deze taak de afgelopen jaren op zich genomen en dat is uitstekend bevallen: "Ik heb het als een leuke en vooral leerzame tijd ervaren. Zo heb ik Koning Willem Alexander (destijds in zijn rol als watermanager) ontmoet en met hem gepraat over water in relatie tot jongeren in Nederland. Maar ook was ik jurylid bij het landelijke jeugddebat tijdens de waterschapsverkiezingen 2015. Het was een ervaring die ik niet snel zal vergeten."

Jongeren tussen 13 en 17 jaar die graag jeugdbestuurslid willen worden, kunnen zich in een e-mail met motivatie aanmelden bij Manon van den Oever op mvdoever@dommel.nl. Meer informatie is te vinden op www.dommel.nl/jeugdbestuurslid.

30 Jaar the Explosion Rockets wordt feest met fans

Foto: Explosion Rockets

Boxtel/Vught - Rock-'n-roll-band the Explosion Rockets bestaat dertig jaar. Dat wordt aanstaande zaterdag 28 november gevierd tijdens de jaarlijkse Explosion Rockets Fanavond in Vught. Ook niet-leden zijn welkom.

In 1985 kwamen twee oud-leden van The Explosion Rockets, die aan de wieg van de band stonden in 1959, elkaar bij toeval tegen en vatten het idee op om eens een avondje 'bij te kletsen'. Al gauw bleek dat zij er veel zin in hadden om de band nieuw leven in te blazen. En dus werden andere oud-bandleden benaderd en er werd een advertentie gezet. In juni 1985 was de band compleet en werd er driftig gerepeteerd. Het eerste optreden was in november dat jaar, nu precies dertig jaar geleden.

Sindsdien heeft de band heel veel zalen van Nederland 'plat' gespeeld en diverse cd's en dvd's uitgebracht. The Explosion Rockets is inmiddels een van de meest gevraagde rock-'n-rollbands van Nederland, met een overvolle agenda. Veel buitenlandse artiesten die onder andere Elvis, Buddy Holly of Chuck Berry imiteren worden door The Rockets begeleid, zowel in Nederland als in het buitenland. Eén keer per jaar treedt de band op in het Pius X theater in Volendam waar in elke set een Volendamse zanger enkele nummers van Elvis zingt.

Foto: Explosion Rockets
Foto: Explosion Rockets
Foto: Explosion Rockets
Foto: Explosion Rockets

Het optreden van the Explosion Rockets, met zanger Ruud Kuijpers, sologitarist Joost Roest, slaggitarist Thom Sens, bassist Hank van Empel, toetsenist Martien van Engelen en drummer Frans van Esch, is zaterdag in de JC-zaal aan de Van der Pollstraat 3a in Vught. Het begint om 20.30 uur en duurt tot 00.30 uur, de zaal gaat om 19.30 uur open. Leden van de Explosion Rockets Fanclub hebben gratis toegang, niet-leden betalen 8 euro per persoon. Wil je verzekerd zijn van een goede zitplaats, kom dan op tijd. Kijk voor meer informatie op www.explosionrockets.nl.


6 / 20

D D N A A M L E V E N R L R V R
E P N E K U E R P S R E E W E E
R D L E E B N E R R E T S E R B
T N N R N N M K M E R T E U V M
I A E E E N N N O I G U Q D A E
G A I B G E E A U W E H S I L V
A M R M I G T K S A D C C E G O
M E T E L E R T T N I S H H N M
A D A V I N A A A H C G O R E C
S F K O E E A A C O H O R E R E
E L T N H L M T H O T O P B O H
C E N T R D T S E P H B I M S V
K J I L E K N O R P S R O O N L
P E S O L A I R O R N G E S O H
Y E L L L Z S P Y S R O N S P K
W B S L A C H T M A A N D O S H

november
slachtmaand
bloedmaand
nevelmaand
elfdemaand
dertig
oorspronkelijk
novem
negen
sterrenbeeld
schorpioen
boogschutter
verval
somberheid
wanhoop
snor
prostaatkanker
sponsoren
movember
moustache
weerspreuken
allerheiligen
sintmaarten
sintkatrien
gedicht

Foto: nancy van der heijden

Anne van der Heijden

Diny en Gerard van Heertum vieren gouden jubileum

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Afgelopen maandag waren Gerard en Diny van Heertum uit Boxtel vijftig jaar getrouwd. Reden genoeg om eens op de koffie te gaan en hen het geheim voor een goed huwelijk te ontfutselen.

Gerard en Diny komen oorspronkelijk niet uit Boxtel, maar uit Schijndel en Sint-Oedenrode. Ze leerden elkaar, zoals zo veel stellen toentertijd, kennen tijdens het dansen. Het was liefde op het eerste gezicht, wat voor Gerard nog voor wat problemen zorgde. "Ik zat toen in militaire dienst, maar de avond dat ik Diny leerde kennen, werd het al snel zo leuk dat ik mijn laatste trein terug miste. Dat heeft me wel wat weekendjes gekost, maar Diny was het me waard. Ik bleef toch terugkomen."

Na vijf jaar verkering zijn ze getrouwd en gingen ze in Boxtel wonen. Gerard werkte toen al voor het Boxtelse transportbedrijf van zijn broer, dus dat was een gemakkelijke keuze. Ze kregen samen twee kinderen, een meisje en een jongen en inmiddels zijn daar zes kleinkinderen bij gekomen. "Natuurlijk heb je wel eens strubbelingen, maar als je elkaar begrijpt en veel met elkaar praat, is dat geen probleem. We hebben elkaar altijd vrij gelaten om ons eigen gang te gaan", aldus Gerard. "Anders hadden we het ook nooit volgehouden", vult Diny hem lachend aan. "We hebben het gewoon altijd heel druk gehad."

Is dat dan hun geheim voor een goed huwelijk? Het gouden bruidspaar weet zich goed bezig te houden, zowel samen als los van elkaar. Gerard werkt, vijftien jaar na zijn pensioen, nog steeds voor het transportbedrijf van zijn jongste broer. Diny is ondertussen vaak in de Wereldwinkel te vinden. Ook verrichten ze allebei veel hand- en spandiensten voor LTV De Merletten, de tennisvereniging waar ze allebei al jaren lid van zijn. En ze bridgen veel samen. Maar dat doen ze alleen thuis; voor de competitie zitten ze allebei in een andere club.


Prins Nessiem en Prinses Michelle regeren over jubilerende Walvisjes

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Nessiem van de Wal en Michelle van der Mijden regeren dit carnavalsseizoen als Jeugdprins Nessiem en Jeugdprinses Michelle over De Walvisjes in Boxtel. Extra bijzonder is dat deze jeugdcarnavalsvereniging 33 jaar bestaat en dus een heus carnavalsjubileum viert.

De jongste carnavalsvierders van De Walvisjes uit Indegat vierden zaterdag in hun clubhuis De Walnoot het jaarlijkse 11-11 Bal. Dat staat ook bij deze club in het teken van de bekendmaking van de prins en prinses, maar het is ook de start van het carnavalsseizoen. De bekendmaking kwam dit jaar niet uit de hoge hoed, maar letterlijk uit de fles. Alle aanwezige 28 Walvisjes kregen een cadeautje waar een bijzondere fles in bleek te zitten. Daarin zat weer verstopt welke rol de kinderen tijdens dit carnaval krijgen. Voor Nessiem van de Wal en Michelle van der Mijden werd het een heel bijzondere avond. Zij lazen namelijk uit de fles dat zij dit jubileumseizoen mogen voorgaan als jeugdprins en jeugdprinses van JCV de Walvisjes. Youri van Nieuwburg mag dit 'koppeltje' bijstaan als adjudant. Ike van de Wal zal ook dit jaar zijn vertrouwde rol als nar vervullen.

Uiteraard was ook de kersverse prins van Indegat, Prins Peer d'n Twidde, met zijn gevolg aanwezig om de officiële installatie uit te voeren. Ook de Raad van 11 en Tuinbroekdragers werden geïnstalleerd. Vervolgens lieten de Dansmariekes en Showgroep hun nieuwe dans zien en was het tijd om gezellig te gaan carnavallen. De agenda voor het carnavalsseizoen van de vereniging is te vinden op de website www.walvisjes.nl.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Mijn Mooi Boxtel: Johan van de Ven

Foto: Johan van de Ven

Dit is mijn uitzicht, gezien vanaf Hoogheem, met als blikvanger onze statige Sint-Petrusbasiliek.

Boxtel en Veiligheid deel 3

In mijn twee vorige columns heb je kunnen lezen over de plannen die de gemeente Boxtel heeft om samen met de overige Meierij-gemeenten de criminaliteit te verminderen en om het veiliger te maken.
De plannen zijn vastgelegd in de Kadernota Integrale Veiligheid Meierij 2015-2018.
Woninginbraken;
Problematische jeugd en (criminele) jeugdgroepen;
Geweldszaken;
Georganiseerde (ondermijnende) criminaliteit;
Voertuigcriminaliteit.

Deze week aandacht voor georganiseerde en ondermijnende criminaliteit.
Tijdens een brand in woning aan de St. Willibrordstraat twee weken gelden werden hennepplanten aangetroffen en bleek dat er in de meterkast gerommeld was. De bewoonster werd aangehouden en kan naast mogelijk een gevangenisstraf zeker rekenen op een flinke naheffing van de stroomleverancier. Ook kan ze opdraaien voor de kosten van de brand en de kosten voor het herstellen van de woning. Dit gaat haar veel geld kosten, geld wat ze waarschijnlijk niet heeft. Verder loopt zij het risico dat zij uit haar huis wordt gezet. Gelukkig was de brandweer er snel bij en konden de huizen van de buren gespaard blijven. Wat heeft dit nu met georganiseerde criminaliteit te maken, hoor ik je denken. Misschien wel meer dan je kunt vermoeden. Hennepteelt is een keiharde en vooral professionele aangelegenheid.

Voor de teelt van hennep wordt steeds vaker een beroep gedaan op de gewone burger en dan vooral als je in een huurhuis woont. Huurders worden soms zelfs gedwongen om op zolder hennep te gaan kweken. Veel hoeven zij daar vaak niet aan te doen. De criminele zware jongens komen even langs, bouwen je zolder om tot hennepplantage en vertrekken weer. Jij mag de plantjes verzorgen en als het tijd is om te oogsten komen je 'zware vrienden' weer terug. Je wordt betaald voor de opbrengst en je krijgt weer nieuwe plantjes.
De opbrengst per plantje (ongeveer 28 gram) is op de illegale markt rond de 95 euro. Leuk zakgeld toch? Maar als het verkeerd gaat en je wordt gepakt, zijn je 'vrienden' spoorloos en draai jij voor alles op. De gemeente en politie gaan daarom alles op alles zetten om deze illegale praktijken te stoppen. Reden is dat de criminaliteit steeds verder verhard, er zelfs wethouders en burgemeesters worden bedreigd en er door brandrisico's een direct gevaar dreigt voor de omwonenden. Het is wel van belang dat wij de politie helpen en hen desnoods anoniem (0800-7000) informeren.
Wat zijn mogelijke tekenen van een illegale hennepkwekerij?
- stankoverlast; een weeïge wat zoetige geur
- wateroverlast; plantjes hebben veel water nodig
- dichtgeplakte ramen; de felle lampen vallen anders te veel op
- sneeuwvrij dak tussen besneeuwde daken; het wordt warm op zolder

O ja, en dan nog dit. De eerste nachtvorst hebben we alweer achter de rug. Zijn de ramen van de auto 's morgens bevroren, maak ze dan allemaal ijsvrij en niet alleen een klein streepje bij de voorruit. Het is niet alleen verboden zo te rijden, het is vooral levensgevaarlijk.

Stijlvol vergaderen in Cultuurbeleving Looeind

Foto: Sander van Kasteren

Liempde - Ondernemers Geert en Désiré van Laarhoven starten in Liempde met een nieuwe vergader- en workshopruimte, genaamd Cultuurbeleving Looeind. De ruimte, die van buiten op een ouderwetse schuur lijkt maar van binnen van alle gemakken is voorzien, is vlak achter de al aanwezige vakantiewoning gesitueerd.

Het echtpaar kocht het perceel aan Looeind 11 in 2001 en begon vrijwel meteen met het opknappen en verbouwen van de oude boerderij tot woonboerderij. Hierna volgde het buitenterrein. "Ondertussen kwamen we erachter dat de oude stal op het erf de voormalige boerderij van zo'n 250 jaar geleden was. Hier wilden we een vakantiewoning van maken. We moesten daarvoor met de gemeente in conclaaf om het bestemmingsplan te wijzigen", wijst Geert op de benodigde vergunningen voor die verbouwingen. "We hadden in die zin geluk dat er een oude schuur van 125 vierkante meter op het terrein stond, want die wilden we afbreken. Dat stelde ons in de gelegenheid om naast de restauratie van de oude stal ook nog een aparte ruimte te bouwen met een vergelijkbare oppervlakte."

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

De schop ging in de grond en in het voorjaar van 2014 werd de 'schuur' opgeleverd. De Van Laarhovens zijn niet van de halve aanpak, want op wat kleine klusjes na hebben zij met hulp van familie en vrienden de hele ruimte zelf gebouwd. En dat is er in positieve zin niet aan af te zien. De ruimte is van binnen licht, oogt modern en is keurig afgewerkt. Aan de buitenkant past de vergaderruimte prima bij de oorspronkelijke, eeuwenoude boerderij, die nu dienst doet als vakantiewoning. Vergaderaars die van ver komen, kunnen dan ook in overleg blijven overnachten. De nieuwe ruimte biedt plaats aan zo'n twintig mensen.

Geert en Désiré zijn geen onbekenden in het Liempdse verenigingsleven en ook in hun vergader-/workshopruimte werkt dit door. Zo proberen ze samen te werken met andere Liempdse ondernemers bij zaken die ze zelf niet kunnen regelen, zoals een diner voor de bezoekers of bij boekingen voor hun hostel waaraan zij niet kunnen voldoen. Die samenwerking is misschien wel kenmerkend voor de Liempdse volksaard.

De nieuwe ruimte is ingericht met een snelle, draadloze internetverbinding, omdat het stel zich ook richt op zakenmensen. Verder hangt er een enorm tv-scherm om eventuele presentaties op te kunnen vertonen. Ook heeft de ruimte airconditioning en een luchtbehandelingssysteem. "Toen dat er nog niet was, hebben we hier een keer een groep gehad terwijl het buiten 35 graden was. Ze hadden de deur open gezet, maar daarna was het niet meer koel te krijgen in de ruimte. Wij hebben de groep uiteindelijk in onze keuken laten zitten, omdat het in de vergaderruimte niet meer te harden was. Maar dat waren we niet elke keer van plan", licht Geert de aanleg van de airconditioning en luchtbehandeling toe.

Bovendien is de ruimte aangekleed met schilderijen van de Liempdse kunstenaar Jan Verhoeven. "Hij vond dat eigenlijk een heel goed idee", legt Geert de samenwerking uit. "Wij hebben een mooi ingerichte ruimte en hij heeft extra publiek voor zijn werken."

Voor meer informatie of boekingen kun je terecht op de website www.cultuurbelevinglooeind.nl.

Benefietkerstconcert voor het goede doel

Boxtel - Het Wereldkoor en de Boxtel City Band zijn te beluisteren tijdens een sfeervol benefietkerstconcert, voor de weeskinderen van Congo en de kerstpakkettenactie van de Vincentiusvereniging.

Organisatoren Marja Coset en Trudij Verkooijen verzorgen dit concert namens het koor en de band op vrijdag 11 december, in gemeenschapshuis De Walnoot in Boxtel. Het moet een gezellige muzikale avond worden die volledig in de kerstsfeer is. Het Wereldkoor en de Boxtel City Band zorgen voor een mix van bekende kerstnummers en liederen die worden gezongen in verschillende werelddelen.

Ook is er een speciale kraam waarbij handgemaakte kerstsfeerlichten worden verkocht en een loterij met gesponsorde prijzen.

De avond staat geheel in het teken van twee goede doelen, waaronder de weeskinderen in Congo. Deze kinderen hebben het moeilijk in hun land vanwege de oorlogen en corruptie. Ze worden verwaarloosd, kunnen niet naar school en worden ingezet als kindsoldaten. De meisjes worden vaak misbruikt.

Met de opbrengst van deze avond worden deze kinderen geholpen om weer naar school te gaan en een mooie toekomst in het vooruitzicht te hebben.

Het tweede goede doel is de Vincentiusvereniging, die zo extra kerstpakketten kan uitdelen aan de minderbedeelden in de omgeving van Boxtel. Op die manier wordt de kerstsfeer ook bij hen thuis gebracht.

Gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof 1 in Boxtel gaat vrijdagavond 11 december om 19.30 uur open. Het kerstconcert start om 20.00 uur. De entree is 2 euro.

B&B in oude pand Jeugdnatuurwacht Liempde

Liempde - In het voormalige pand van de Jeugdnatuurwacht in Liempde, aan de kruising Oude Postbaan/Kaarpad, opent Ad Schelle een splinternieuwe Bed & Breakfast. Mensen die benieuwd zijn naar de B&B zijn aanstaande zondag van harte welkom om een kijkje te nemen.

De B&B, die bestaat uit twee vakantiewoningen - één voor twee en één voor vier personen - opent de deuren die dag van 11.00 tot 16.00 uur. Het pand, dat een gemeentelijk monument is, is volledig gerenoveerd. Schelle kocht het in april van dit jaar aan van de gemeente en knapte onder andere het dak op. "Het pand is te groot om er alleen in te gaan wonen", verklaart Schelle het ontstaan van de B&B. "De locatie is bovendien prachtig, tegen de kiosk en het park aan."
Schelle hoopt te voldoen aan de vraag die er volgens hem is naar B&B's in Liempde: "Er zijn veel fiets- en wandelroutes in de omgeving en wellicht willen de fietsers en wandelaars in de omgeving overnachten." Bovendien geeft Schelle aan dat hij fietsroutes aanbiedt aan zijn gasten en dat hij desgewenst een picknickmandje voor ze klaarmaakt.


Drukbezochte receptie Prins Primus & Spiegelbal

Foto: Hans van Doorn

Liempde - Zaterdag 21 november vond de receptie plaats van Prins Primus, zijn Adjudant Johan van den Heuvel en hun partners Ingrid en Gerardi. Deze werd zeer drukbezocht door vrienden en bekenden van de Prins en Adjudant, leden van verenigingen waar zij lid van zijn en betrokken Liempdenaren. Ook Prins Maarten Pap d'n Urste en Adjudant Berry waren met hun gevolg van de partij. Evenals Graaf Stefan en Rentmeester Wout-Jan met de leden van de Vivantjes.

Tijdens de receptie ontvingen ook de prijswinnaars van de tips van Ploegersland, waarmee de identiteit van de Prins in de weken voor zijn installatie achterhaald kon worden, hun cheque voor twee kaartjes voor de zittingsavonden en een exclusieve Meet&Greet met Prins Primus en Adjudant Johan. Marion Coolen, Marion Bressers, Pieter Verhagen, Annie van der Heijden en Ton de Rooij waren de gelukkigen. De receptie werd afgesloten met een videoboodschap van BZB. Kijk voor deze videoboodschap en foto's van de geslaagde avond op www.ploegers.nl. Vanaf 21.30 uur ging de receptie over in het zeer geslaagde Spiegelbal.

Spiegelbal
Na de receptie volgde het startsein voor het Spiegelbal. Het Hof van Liempde was omgebouwd tot een echt feestpaleis met vele spiegelballen, creatieve verlichting en lachspiegels. Ook hier werd door de Ploegers-commissie Spiegelbal de toon duidelijk gezet. Hofkapel De Kromploegers trapte de avond af met een blok onvervalste danshits met zang van het duo Best Off. Daarna zorgde dj Jurgen van Haaren afwisselend met duo Best Off voor een zeer geslaagde avond met heel veel gezelligheid.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Luchtpost uit Duitsland: Chantal van Mierlo

Foto: Chantal van Mierlo

Sinds veertien jaar alweer woon ik in Beieren. Minder dan vier uurtjes rijden vanaf Boxtel als het even meezit. En hoewel je zou vermoeden dat cultuurverschillen op zo'n korte afstand niet bestaan, zijn er toch best wel wat dingetjes anders hier. Ik persoonlijk vind dat altijd het meeste merkbaar tijdens de feestdagen, zeker nu ik kinderen heb.

Het begint hier op 11 november: Sint-Maarten. In ons kleine dorp een van de hoogtepunten van het jaar voor de kids. Die avond wordt door de oudste kleuters het verhaal van Sint-Maarten, die zijn mantel deelde met een bedelaar, uitgebeeld. Begeleid door de fanfare en de brandweer die de wegen afzet, lopen de kinderen daarna met fakkels en lantaarns achter Sint-Maarten op zijn paard aan door het dorp. Aansluitend wordt er Punsch gedronken en eten ze een Martinsweck, een zoet broodje.

In het eerste Adventswochenende vindt bij ons in het dorp de jaarlijkse kerstmarkt plaats en dit is tevens het startschot van de adventstijd. Het aftellen tot kerst is daarmee begonnen. Deze weken zijn ook de tijd bij uitstek om Plätzchen, ofwel koekjes, te bakken. Sommige families bakken meer dan vijftien soorten, die in de weken voor kerst steevast rond koffietijd op een mooi versierd schaaltje op tafel komen. In ons huishouden zijn we niet zo fanatiek; wij bakken vooral zanddeegkoekjes. De kinderen zijn zo een paar uur zoet met het uitsteken en versieren daarvan.

Sinterklaas speelt hier een beduidend kleinere rol dan in Nederland, maar hij komt wel. In de nacht van 5 op 6 december brengt hij de kinderen mandarijntjes en noten, snoepgoed en eventueel een klein cadeautje. Bijgestaan wordt hij niet door Zwarte Piet maar door Knecht Ruprecht, een ietwat duistere kerel die wat uiterlijk betreft nog het dichtst in de buurt komt van een struikrover.

24 december is bij ons de belangrijkste dag tijdens de kerst. Het hele huis is de hele dag in rep en roer. De kerstboom wordt versierd, de voorbereidingen voor het diner op kerstavond lopen op volle toeren en op de achtergrond heerst stress rondom de cadeautjes. De kerststal wordt opgebouwd, maar in de kribbe ligt nog geen kindje.

Rond vijf uur, als het donker is, gaat men al dan niet naar de kerk, en dan nadert het grote moment: als het belletje rinkelt, mogen de kinderen de kamer in komen waar het Christkind is gearriveerd. Kindje Jezus ligt in de kribbe en heeft cadeautjes meegebracht. Er worden kerstliedjes gezongen rond de boom en daarna worden vooral de kinderen overladen met cadeaus. Van de Kerstman geen enkel spoor, die wordt zelfs op de kleuterschool afgedaan als verzinsel van Coca-Cola!

Foto: Heemkundekring Boxtel

Een oude schoolfoto.
De foto werd genomen omstreeks 1901, 47 leerlingen met twee onderwijzers. De onderwijzer links is Adam van Gool. De rechter onderwijzer is vermoedelijk Van Abeelen. De kinderen zullen rond 1895 geboren zijn en zouden nu omstreeks 120 jaar oud zijn. Het is dus (bijna) ondoenlijk om hier nog mensen van te herkennen. Maar je weet maar nooit...

Heemkundekring Boxtel, Christ van Eekelen

Gemeente ziet toekomst in 'digitaal paspoort' Qiy

Boxtel - Het Boxtelse college heeft ingestemd met de mogelijkheid om een proef te houden met het persoonlijk domein Qiy. Qiy is kort gezegd een nieuwe manier om privacygevoelige zaken op internet te regelen. De uiteindelijke bedoeling is om het voor burgers makkelijk en veilig te maken om gevoelige informatie aan allerlei instanties voor te kunnen leggen.

"Boxtel ziet de meerwaarde van Qiy", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Vanwege de aanstaande ambtelijke fusie met de gemeente Sint-Michielsgestel, is Boxtel in gesprek om te kijken of ook het Gestelse bestuur deze meerwaarde ziet. Als dat zo is, bekijken de twee gemeenten samen hoe Qiy door de gezamenlijke ambtelijke organisatie gefaseerd kan worden ingevoerd."

Met Qiy (uitgesproken als 'Key') zou het in de toekomst mogelijk moeten worden om zelf te bepalen welke instanties toegang krijgen tot welke informatie. Je hebt de mogelijkheid om deelnemende instanties toe te voegen aan een soort 'whitelist', waarmee je ze toegang geeft tot bepaalde gegevens. Het wordt daarmee veel eenvoudiger voor burgers om bijvoorbeeld bij de Belastingdienst zaken te regelen, die nu nog het fysiek opzoeken, kopiëren en per post opsturen van vele pagina's vereisen.


INbox

Foto: Maria van den Hoven

De wereld verandert – de wijken ook

Dit lijkt een uitspraak die misschien wat vreemd klinkt, wat hoog gegrepen is of die op zijn minst wat overtrokken en overdreven is. Laat ik het dan proberen wat duidelijker te maken. De wereld verandert, dit land verandert, dit dorp verandert en dus veranderen de wijken, de gezinnen en de mensen.

Na de aanslagen in Parijs van twee weken geleden is er al veel over gezegd en geschreven en INbox heeft niet de pretentie om er nu een wereldschokkend stuk aan toe te voegen, maar dat er angst is voor nieuwe aanslagen en een onmachtig gevoel onder de mensen heerst, is duidelijk.

Waar moet men met deze gevoelens naar toe? Hoe kunnen we een gesprek of discussie voeren over zaken die ons bezig houden in deze tijden van toenemend onbegrip voor elkaar?

En daar komen wij dan terug op de wijken. Het uitgelezen punt om elkaar in een wijk te ontmoeten is natuurlijk het wijkgebouw en als er zaken zijn die in de wijk geregeld moeten worden, dan komt men uit bij het wijkorgaan. Voor INbox zijn de wijken altijd een speerpunt geweest en dat zal zeker ook zo blijven. De wijken van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel met hun respectievelijke wijkorganen en wijkgebouwen zijn te belangrijk om zo maar te vergeten.

Omdat deze wijkorganen voor ons en zeker ook voor de wijkbewoners zo belangrijk zijn, hebben wij het initiatief opgevat om alle wijkorganen uit de gemeente Boxtel één voor één uit te nodigen op onze vaste fractieavond en het gesprek met hen aan te gaan. Wat zijn hun wensen, wat zijn hun frustraties en waar lopen ze zoal tegenaan? Essentiële vragen waarop wij natuurlijk niet zo een-twee-drie antwoord hebben, maar die we wel meenemen naar de raadsvergadering of naar het college door middel van vragen die we dan stellen.

Daarnaast hebben wij als INbox een grote en persoonlijke inbreng in de wijken, zoals bijvoorbeeld Selissenwal. Onze fractievoorzitter Marria van den Hoven heeft daar een hele dikke vinger in de pap en werkt vol overgave mee aan het nog veel meer leefbaarder maken van haar wijk, de wijk waar ze woont. Ook andere leden van INbox zijn nauw betrokken bij hun wijken. Zo hebben wij ook vertegenwoordigers in de wijk Oost en Centrum-Breukelen.

U ziet, INbox is geen partij van alleen roepen, ballonnetjes oplaten en het daarbij laten, maar INbox is een partij van doeners. Wij zijn er voor u en wij zijn er in uw wijk. U kunt altijd één van onze mensen vinden tijdens de diverse evenementen in de wijken en in Boxtel. Spreek hen gerust aan, stel uw vraag en u kunt er zeker van zijn dat er iets mee gebeurt!

Balans

BALANS zegt JA!
Met deze slogan deden we afgelopen gemeenteraadsverkiezingen mee. Wij zijn namelijk een zeer actieve, positief ingestelde politieke partij, waarbij het principe 'Ja, mits...' ons in de genen zit. Wij gaan uit van het positieve, want dat levert onze burgers ook weer energie op, die ze bereid zijn te investeren in onze maatschappij.

Burgakker
De bestrating van de Burgakker heeft de tongen al veel losgemaakt. De wethouder heeft lachend(!) zittend in een rolstoel aan den lijve ondervonden hoe verschrikkelijk de huidige nieuwe bestrating is. Een week voordat de raadsvergadering was, schreef het college dat ze niets aan de Burgakker zou doen. Voor ons reden om deze weinig pro-coöperatieve houding aan de kaak te stellen. Het signaal van onze burgers negeren vonden wij respectloos. Onze op zondag ingediende vragen, werden op dinsdagavond beantwoord. Op aandrang van onze fractie, in combinatie met druk vanuit de bevolking, werd 's middags door het college toch maar besloten om de huidige bestrating eruit te halen! Jammer genoeg koppelt het college hieraan geen concreet tijdspad en daar wringt voor ons de schoen. Wat er nu ligt is onveilig, dus meteen aanpakken, zeker voordat de vorst het mogelijk nog gevaarlijker maakt!

Liempdse ongemakken
Onze daadkracht met de Burgakker maakte dat er ook vanuit Liempde opmerkingen rechtstreeks bij ons kwamen over de bestratingsmaterialen en het achterstallig onderhoud van de trottoirs aldaar. We zijn als fractie ter plaatse geweest en het gesprek aangegaan. Inderdaad is het nog steeds erbarmelijk slecht gesteld in de kom van Liempde met de trottoirs. Ook daar moet op korte termijn iets gedaan worden aan de veiligheid en begaanbaarheid van de trottoirs! Een gefaseerd plan van aanpak voor bijvoorbeeld de Dorpsstraat (nabij de basisschool), Nieuwstraat, Roderweg en Oude Dijk is voor BALANS een serieuze optie.

Serieus nemen van adviezen
In de perspublicatie over de Burgakker maakte het college melding van het feit, dat er geen opmerkingen bij hen binnengekomen waren omtrent de materiaalkeuze. Voor ons leek dat vreemd, maar je gaat hier op af. Echter op de avond van de KBO bleek, dat er vanuit de Seniorenraad al in juni dit jaar een dik rapport aan de wethouder(s) is aangeboden met opmerkingen over materiaalkeuze, slechte begaanbaarheid en onveiligheid ten aanzien van de cultuurhistorische as. Voor ons blijft het gissen naar de reden waarom het college dit rapport voor ons én de bevolking verzwegen heeft. Daarmee heeft het college tegelijkertijd het advies vanuit de Seniorenraad genegeerd; respectloos!

KBO-bijeenkomst
Op deze bijeenkomst bleek wederom de kracht van onze 50-plussers (medioren en senioren). Voor ons niet nieuw, want u herinnert onze cartoon nog wel. Wel is het van belang dat de gemeente aandacht krijgt voor integraal ouderenbeleid.

Geen gemeentegids meer huis aan huis, maar een kaart afhalen aan de balie, waar vervolgens weer een website vernoemd wordt voor extra info, is niet handig voor een grote groep senioren. Ook het niet meer contant kunnen betalen voor gemeentelijke diensten is lastig; digitaal betalen is immers niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid!

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren!

Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan; wij zijn er voor u!

Vervolg voorpagina We willen een 'wij-gevoel' creëren, voor en door burgers

Johan Vorstenbosch is aangetrokken als projectdirecteur en gaat de ambtelijke fusie de komende twee jaar begeleiden. "Ik ga de plannen wat meer handen en voeten geven en ga ervoor zorgen dat het goed gaat draaien. Daarbij ligt voorlopig mijn voornaamste taak bij het begeleiden van de ambtenaren. Er worden nieuwe teams gevormd en ambtenaren krijgen meer verantwoordelijkheden. Daarbij zal er geïnvesteerd moeten worden in het opleiden van onze medewerkers."

Buijs is al erg enthousiast over de ingeslagen weg. "De nieuwe organisatie zal een platte structuur krijgen. Dit biedt ruimte aan jonge mensen om zich te ontwikkelen. Je ziet nu al dat de energie op sommige plekken begint te groeien. We willen met elkaar een 'wij-gevoel' creëren en daar hebben we de inwoners voor nodig." Pommer vult hem aan: "We zijn tegenwoordig een faciliterende overheid en zullen een dienstbare houding moeten aannemen, voor en door burgers. Op die manier vinden we aansluiting bij hetgeen buiten de deur gebeurt." Beide burgemeesters zien de de fusie met veel vertrouwen tegemoet. "We hebben dezelfde visie op de toekomst en dat is een fijne manier om er een succes van te gaan maken", aldus Buijs.

Met de ambtelijke fusie hebben de colleges ook de opdracht gekregen om 2,6 miljoen euro te bezuinigen. Er zal dus een behoorlijke efficiencyslag in de bedrijfsvoering gemaakt moeten worden om dit te behalen. "Maar dit mag niet ten koste gaan van de kwaliteit. We blijven vanuit kwaliteit redeneren en dat is het uitgangspunt. Van hieruit gaan we dat optimaliseren", besluit Pommer.

De ambtelijke samenwerking biedt kansen om inwoners en zeker ook het bedrijfsleven beter te kunnen helpen. De Meierij gemeenten werken op diverse gebieden al samen. Daardoor kan de dienstverlening nog beter georganiseerd worden richting de inwoners en partners. Maar uiteindelijk kunnen inwoners nog steeds dichtbij en op maat bij hun eigen gemeente terecht.


GEMEENTE INFO

26-11 Keefheuvel e.o.
27-11 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
28-11 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
28-11 Centrum
28-11 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
28-11 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
01-12 Kerkeind
02-12 Lennisheuvel
02-12 Vrilkhoven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 48

Aangevraagde omgevingsvergunningen
-Dennendreef 7        rooien: 1 eik uit achtertuin
-Dorpsstraat 36        vervangen houten galmborden door kunststof galmborden
-Kerkheiseweg 8        plaatsen carport
-Leenhoflaan 13a        rooien: 1 berk uit achtertuin
-Molenwijkseweg 10        bouw dubbele carport
-Munselse Hoeve 30        bouw buitenberging met overkapping op achtererf
-Schouwrooij 2        bouw nieuw gebouw Groen Technisch Centrum (Helicon)
-Schijndelseweg 61        veranderen reclame uitingen bij en aan tankstation

Verleende omgevingsvergunningen
-Dommeldal 54        rooien: 1 metasequioa uit achtertuin
-Dommeloord 1        rooien: 2 dennenbomen uit voor/zijtuin
-Eindhovenseweg 10 en 12        verwijderen asbesthoudend dakbeschot
-hoek Heideweg - Hogenbergseweg        bouw 4 woningen
-Hezelaarsestraat 8a        rooien: 1 berk uit voortuin
-Kleine Beemd 42        rooien: 1 dennenboom uit zijtuin
-Lierenbout 58        rooien: 1 sequoia in verband met gevaarzetting door bliksemschade
-Populierenlaan 2 in Boxtel        rooien: 1 acacia uit zijtuin .
-Rechterstraat 1        plaatsen reclame met naamvoering De Rechter op de gevel

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

70 jaar duivenmelker

Vanaf mijn negende jaar heb ik duiven, volgend jaar word ik tachtig dus reken maar uit. Natuurlijk met tussenpozen, eerst als zeeman zwervend over de hele wereld, daarna trouwen, de kinderen en toen kwamen mijn duiven weer terug. Mijn eerste duiven kreeg ik in Eindhoven van mijn vader, ik ken nu zelfs de naam van de marktkoopman en de kleur van de duiven nog. De oorlog was voorbij en we mochten weer duiven houden in Nederland. Ja, denk daar maar eens over na. De Duitse bezetter verbood ons om duiven te houden. Daar stond een strenge werkkampstraf op. Dus na de oorlog gingen de mensen weer dingen doen die hen vijf jaar lang verboden waren.
Trouwens, wij hadden toch geen geld voor een andere hobby. Mijn broer bracht later twee duiven voor mij mee uit Best. Ik had toen ook al een tamme Ekster, dus het lag voor de hand dat het hele gezelschap bij elkaar in het kippenhok belandde. Daarna maakten mijn vader een mooie duiventil op een dikke paal. Dat was het begin van mijn duivenvirus. In december 1947 mocht ik met mijn zus mee naar haar schoonouders. Die woonden in de Havenstraat in Eindhoven. Als je bij hen in de huiskamer zat, dan keek je op de achterkant van automobielbedrijf annex garage Van der Meulen aan de Kanaaldijk. Ik kon daar de duiven in de tentoonstellingskooien zien zitten. Dus stak ik de straat over en glipte naar binnen. Met grote ogen staarde ik naar duivenkeurmeester Henk Moezelaar in zijn witte jas. "Mijnheer wat voor duiven zijn dat?" vroeg ik. "Dat zijn Oud-Hollandse Meeuwen", antwoordde hij.
Mijn duiven-benodigdheden kocht ik in die jaren bij 'Tumora', een dieren- en voederwinkel in Eindhoven. Vaak stond ik daar met mijn neus tegen het winkelraam gedrukt. Weer thuis was het zeuren geblazen om nog meer duiven.
Dan komt er een tijd in je leven dat je, om wat voor reden dan ook, geen duiven meer hebt. Voor mij was het mijn zeemanstijd. In 1961 werkte ik als chef-kok in een restaurant in Boxtel en daar leerde ik Toon van de Laar kennen. Toon had Vedervoetige Eksterkroppers. Ik woonde toen op een flat in Boxtel. Later toen ik in een benedenwoning ging wonen, schafte ik weer duiven aan. Ja, je raadt het al: Vedervoetige Eksterkroppers. In 1977 werd ik lid van sierduivenclub 'Het zuiden'. Vele jaren heb ik met plezier die duiven gefokt en tentoongesteld. Maar na een hokbezoek aan keurmeester Gerrit Gerritsen werd alles anders. Nog anders werd het toen ik een vliegkisttreffen meemaakte. Na jaren duivenmelken had ik het gevonden. Nu ben ik al weer meer dan 25 jaar met mijn snorfiets en vliegkist in Brabant op pad. Ook neem ik elk jaar deel aan een internationaal vliegtreffen. Er zijn maar enkele mensen in Nederland actief met vliegduiven.
Duivenliefhebbers voeren veel argumenten aan voor de achteruitgang van onze liefhebberij. Maar we hebben zelf ook schuld. Er wordt door de duivenliefhebbers weinig of geen moeite gedaan om hun liefhebberij te promoten, al wat ze doen is mopperen en afbreken. Bij de postduivenliefhebbers is het nog erger. De hobby van sierduiven en vliegduiven is hen totaal onbekend. Hoewel het tuimelen dat jonge postduiven doen als ze pas kunnen vliegen zeker afkomstig is van tuimelaars. Uit al die kruisingen is immers de huidige postduif in België ontstaan. Pluim- en Sierduiven vereniging PSV in Boxtel is een vereniging van meer dan veertig jaar oud, deze wordt opgeheven. Er is geen belangstelling meer voor een kleindieren vereniging. Misschien zijn er onder de Syrische vluchtelingen nog duivenliefhebbers, uit die streken komen tenslotte al onze duivenrassen. Hoop doet leven tenslotte.

Bert.vliegkist@outlook.com

Open Dag Koning Willem I College

Den Bosch - Aanstaande zaterdag, 28 november, is de Open Dag van het Koning Willem I College. De dag is bedoeld voor toekomstig studenten. Zij kunnen overal rondkijken en vragen stellen aan leraren, maar ook aan studenten. Alle afdelingen presenteren zich van 9.30 tot 16.30 uur, op alle locaties.

Studenten en hun docenten zijn in hun eigen (praktijk)ruimtes aanwezig om specifieke informatie te geven over hun opleiding. Zij presenteren projecten waar ze op dat moment mee bezig zijn en vertellen daar graag over. Vlijmenseweg 2 is dé plek voor toekomstige studenten wiens interesse ligt op het terrein van Economie, Zorg & Welzijn, Creatief en Horeca & Toerisme. Zoals bijvoorbeeld de opleiding Medewerker evenementenorganisatie of Maatschappelijke zorg. Ook kunnen zij hier de diverse Mhbo-trajecten, speciaal voor havisten, bezoeken.

Techniek en veiligheid
Op Onderwijsboulevard 3 is de opleidingen op het gebied van Techniek te vinden. Te denken valt aan ICT-beheerder, autotechnicus, verspaner of Urban design of de nieuwe opleiding Human Technology. Ook is hier het Kort Middelbaar Vak Onderwijs gevestigd, met onder andere de opleiding Facilitair Medewerker. Op Onderwijsboulevard 1 zijn de opleidingen die te maken hebben met Orde & Veiligheid zoals Beveiliger, Veiligheid en Vakmanschap en Politie te bezoeken.

Sport, bouw en andere locaties
In de hal van Flik-Flak aan de Marathonloop in de Maaspoort presenteert de Sportacademie zich. Voor schilders- en stukadoorsopleidingen kunnen studenten terecht in de praktijkruimtes in de Meester Vriensstraat 2 en voor bouw, meubel- en interieurbouw op de Rietveldenweg 18. De voltijd bouwopleidingen kunnen zij bezoeken op de Kleine Elst 11.

Alle entreeopleidingen, zoals Assistent dienstverlening en zorg, zijn te vinden op Weidonklaan 99-100. En de Vavo presenteert zich op Stadionlaan 53.
Kijk voor meer informatie op www.kw1c.nl of bel de opleidingeninfo: 073-6249600.

Lounge 8 in Nijnsel is verbouwd

Sint-Oedenrode - Het is nog maar een jaar geleden dat Lounge 8 zijn deuren opende aan de Sonseweg 3 in Sint-Oedenrode. Ruim 200 zitplaatsen leek groot voor Nijnsel, maar bleek al snel te klein. Na een verbouwing tijdens de zomermaanden is de achterzaal sinds 28 oktober ook geopend voor publiek.

Niet alleen tafeltjes, maar ook Japanse kamers, knusse nisjes en een extra VIP room zorgen voor nog meer beleving en mogelijkheden voor de gasten. En niet alleen het interieur is aangepast. Voorheen kon er alleen voor een vaste prijs gegeten worden (vanaf 23,80 euro per persoon), nu kunnen er ook cocktails gedronken worden en hoeft niemand meer in de entree te wachten, maar kan er eerst van een drankje genoten worden in de speciale Loungehoek bij de DJ.
Lounge 8 is zeven dagen per week geopend, dus ook tijdens de feestdagen. De prijzen voor het kerstmenu op eerste en tweede kerstdag zijn 37,50 euro per persoon, inclusief een welkomstcocktail en luxe verrassingsgerecht.
Wie gerechten wil komen afhalen kan dagelijks terecht vanaf 16.00 uur, maar het is verstandig om naast kerstreserveringen de afhaalbestellingen ruimschoots van te voren door te geven. Dit kan dagelijks vanaf 13.00 uur via 0413-750811.

14 / 20

Samen met de lezer op zoek naar de waarheid Chantal van Mierlo signeert haar thriller 'De nummers' in Boxtel

Foto: Cock Stam

Boxtel - De van oorsprong Boxtelse schrijfster Chantal van Mierlo was afgelopen weekend even terug in haar geboorteplaats voor een signeersessie van haar boek 'De nummers'. Hoewel ze ons regelmatig op de hoogte houdt via de Luchtpost in deze krant (zie pagina 11), vonden wij het een goed moment om even bij te praten over haar leven, haar boeken en de toekomst.

"Het schrijven heeft altijd wel in me gezeten", vertelt Chantal. "Op de basisschool al vond ik het het leukste om opstellen te schrijven. Ook in mijn vrije tijd schreef ik verhalen. Daarom wilde ik iets met taal gaan doen, en heb ik gestudeerd voor economisch linguïst. Zo kwam ik bij Bosch-Rexroth en die vroegen me een aantal jaar geleden om in Duitsland te gaan werken. Ik heb daar heel veel ervaring opgedaan, vooral op redactioneel gebied, maar op een gegeven moment begon het steeds meer te broeien dat ik zelf wilde schrijven. Toen ik op vakantie was, hoorde ik een plaatselijke legende en daar ben ik mee aan de slag gegaan. Dat is uiteindelijk uitgegroeid tot mijn eerste boek 'De schat van La Buse', een kinderboek. Terwijl ik daarmee bezig was ben ik ook begonnen aan De nummers en probeerde ik daarvoor een uitgever te vinden, maar ik kreeg overal nul op het rekest."

Uiteindelijk lukt het Chantal om haar boek gepubliceerd te krijgen. "Ik twijfelde heel erg of ik er nog iets mee wou doen, maar besloot toch om door te zetten", vertelt ze. "Ik ben trainingen gaan volgen en zocht het advies van een schrijfcoach en heb het verhaal daarna helemaal herschreven. Toen lukte het om een uitgever te vinden, Ambo/Anthos, een van de grootste uitgevers op het gebied van thrillers in Nederland. Die zagen er wel iets in, maar ze hadden ook wel wat dingen die ze anders wilden hebben, dus ben ik het samen met hun nog een keer gaan herschrijven. Dat was heel confronterend, maar ook wel fijn. Aan de ene kant waren ze wel heel duidelijk dat het boek mijn intellectuele eigendom was en dat ik het laatste woord had, dus gaven ze alleen aanwijzingen en suggesties, geen harde eisen. Aan de andere kant waren ze wel compleet meedogenloos in hun kritiek. Ze legden op alles waarover ik twijfelde de vinger en dan word je wel heel hard op jezelf teruggeworpen. Als je dan op een gegeven moment te horen krijgt dat het klaar is, dat het gedrukt gaat worden, dat is zo onwerkelijk. Je hebt er vier jaar aan gewerkt en dan ligt het er ineens. Het voelt echt als de kroon op je werk. Ik kreeg veel goede recensies, maar er waren ook mensen bij die niet zo enthousiast waren. En die negatieve meningen blijven je natuurlijk het meeste bij. Dat is echt heel ontnuchterend, want je hebt dan wel een boek geschreven, maar je moet je nog wel bewijzen. Dat maakt het heel spannend."

Foto: Cock Stam

De nummers gaat over Sara, een jonge vrouw die na een auto-ongeluk gered wordt door Chris. Hij neemt haar mee naar zijn hut in het bos, waar hij haar verzorgt. Chris is heel gesloten en Sara krijgt het idee dat er iets aan de hand is, maar Chris laat niets los. Als ze weer thuis is staan er ineens twee mannen voor haar neus, die haar vragen stellen over wat er is gebeurd en haar mee willen nemen, maar Chris redt haar. Ze moeten samen vluchten door Duitsland, België en Nederland en Sara komt er stapje voor stapje achter wat er nu precies aan de hand is. Het blijkt een samenzwering te zijn die tot op het hoogste niveau van de EU doorgedrongen is.
Het boek is geen politieke thriller, benadrukt de schrijfster: "Het achtergrondverhaal is politiek getint, maar het is veel meer een verhaal over persoonlijke veiligheid. Ik richt me meer op de personages en de interactie tussen hen. Wat hen overkomt en wat dat met ze doet. Ik wil graag samen met de lezer op zoek gaan naar de waarheid, maar het zijn de personages die het verhaal dichtbij brengen en er echt iets persoonlijks van maken. Het is iets wat iedereen kan overkomen."

Sinds ze haar boek uitgaf, is het leven van Chantal niet drastisch veranderd. "Het is een enorme persoonlijke sprong", vertelt ze. "Maar je moet wel heel veel boeken geschreven hebben om er echt een ander leven van te krijgen. Ik zou het geweldig vinden om van het schrijven te kunnen leven, maar er zijn er maar weinig die dat lukt. Wat wel veranderd is, is de manier waarop ik nu schrijf. Voor mijn nieuwe boek 'Het isolement', ben ik veel minder aan het drijven, ik plan meer uit. Dat is wel iets wat ik geleerd heb van mijn eerste boek." Het isolement is ook een thriller. Het gaat over de kracht, maar ook het risico van de multimediale samenleving. "Ik ben er in mijn research wel van geschrokken hoe transparant, maar ook hoe kwetsbaar we geworden zijn door ons gebruik van bijvoorbeeld Facebook en telebankieren", aldus de schrijfster. "Maar net zoals bij De nummers is het ook weer een heel persoonlijk verhaal. Wat doet het met je als je een cyberstalker achter je aan krijgt, wat zijn de psychologische consequenties?"

Op de vraag wat de toekomst haar zal brengen, moet Chantal het antwoord schuldig blijven. "Ik weet niet wat er gaat komen", vertelt ze. "Ik vind het schrijven van thrillers heel leuk en blijkbaar kan ik het ook, maar ik wil niet zeggen dat ik nu een echte thriller-schrijfster ben. Op dit moment wel, maar wie weet wat er nog meer gaat komen. Natuurlijk houd ik wel notities bij voor mogelijke toekomstige boeken, maar op dit moment ben ik vooral bezig om de laatste hand aan Het isolement te leggen. Daarna zie ik wel weer verder."

Of haar boeken een Boxtelse invloed hebben? Chantal: "Dat weet ik eigenlijk niet. Maar Boxtel heeft wel een grote stempel op míj gedrukt. Als ik aan Nederland denk, dan denk ik aan Boxtel. En dan is het natuurlijk heel bijzonder om hier een signeersessie te houden. Ook al woon ik al dertien jaar in Duitsland, ik kom hier nog vaak en dat voelt altijd als thuiskomen."


Auto uitgebrand aan Meierijstraat

Foto: Perburo Sander van Gils

Boxtel - In de nacht van zondag op maandag, rond 01.45 uur, werden bewoners van de Meierijstraat in Boxtel opgeschrikt door een autobrand. Door snel handelen werd met een tuinslang het grote vuur geblust, de brandweer heeft de brand daadwerkelijk gedoofd. Een geparkeerde auto die voor het brandende voertuig stond kon nog in veiligheid worden gebracht.

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick

Tijdens de brand was de Meierijstraat afgesloten zodat de hulpdiensten ongestoord konden werken. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan wordt momenteel onderzocht. Een bergingsbedrijf heeft het uitgebrande voertuig geborgen en in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Trein ramt auto op dubbele overweg

Boxtel - Op de dubbele overweg aan de Tongersestraat heeft donderdagavond 19 november rond 21.45 uur een aanrijding plaatsgevonden. Een trein heeft hier een auto geramd waardoor flinke materiële schade is ontstaan, zo meldde de politie.

Volgens een ooggetuige had een vrouw zich klemgereden op de overweg. Omstanders hebben nog geprobeerd om de auto van het spoor te duwen, maar dit was tevergeefs. De auto werd gegrepen door een trein en is enkele meters meegesleept. Niemand raakte gewond. Ook in de trein zijn geen gewonden gevallen.

Het ongeval gebeurde op het spoorvak tussen 's-Hertogenbosch en Boxtel. De Tongersestraat vanaf verfwinkel Joosten was afgesloten voor al het verkeer. Bij de overweg bij het Essche Heike waren de slagbomen dicht. De trein stond stil tussen beide overwegen. De hulpdiensten waren massaal aanwezig. De auto raakte door de aanrijding total loss. De eigenaresse van de auto die hevig ontdaan was, werd opgevangen door buurtbewoners.

Weer kerststal in kiosk Liempde

Foto: Anton van de Ven

Liempde - Liempde krijgt weer een bijna manshoge kerststal in de kiosk bij het voormalige gemeentehuis. Een van de initiatiefnemers is, hoe kan het ook anders, Anton van de Ven, de man achter de kribkesroute in zijn dorp.

Samen met de andere Liempdenaren Hans en Jan Kuppens heeft hij de afgelopen weken de uit de kluiten gewassen stal gebouwd. Het is volgens Van de Ven de bedoeling om deze op zaterdag 12 december in de kiosk te plaatsen. De oude gipsen stal die daar voorheen stond, heeft hiervoor model gestaan. "Maar deze nam te veel vocht op en viel in stukken uit elkaar. We moesten dus iets nieuws verzinnen", aldus Van de Ven. De nieuwe kerststal is onder meer opgetrokken uit degelijk berkenhout. De Liempdenaar verwacht dan ook dat deze beter bestand is tegen de weersinvloeden.

Het meeste materiaal ervoor is geschonken. Zo zijn de beelden van de kerststal verkregen van de Sint Jorisparochie, die ze voorheen gebruikte in de Sint Joriskerk in Eindhoven. De Liempdenaren hebben bij de bouw echter ook veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen.

Foto: Anton van de Ven
Foto: Anton van de Ven

Van de Ven weet dat op de avond voor de plaatsing van de stal de kerstmarkt 'Liemt loopt uit' wordt gehouden. Hij overweegt dan ook om de nieuwe aanwinst eerder in de kiosk te zetten. Met de verlichting in de stal en kiosk zou iedereen er dan tijdens de kerstmarkt al van kunnen genieten.

De Kribkesroute, een wandeling langs een groot aantal kerststallen in Liempde, is te lopen van 11 december tot en met 6 januari.


Sinterklaas heeft drukke, maar goede aard in Boxtel

Foto: Marie Fick

Boxtel - De Sint heeft op zijn oude dag toch weer een drukke week achter de rug. Tussen alle voorbereidingen op zijn verjaardag op 5 december door, slaapt de oude weldoener op Kasteel Stapelen, maar brengt hij ook vele werkbezoeken aan de Boxtelse jeugd.

Donderdag kwam Opa piet bovendien naar de Sint-Petrusschool met een vervelende boodschap: Knuffelpiet was haar knuffelbeer kwijtgeraakt. Daardoor was zij ontroostbaar. Opa piet vroeg daarom alle Boxtelse kinderen, maar in het bijzonder de kinderen van de Petrus om op zoek te gaan naar de knuffel. De kinderen maakten zelf 'Wanted-posters' om deze overal op te hangen. Ook verschillende centrumwinkeliers hebben posters opgehangen. Hopelijk wordt het beertje snel gevonden. Kijk voor het filmpje van Knuffelpiet op de Facebook-pagina Bs. St.-Petrus.

Stapel op Sint
Zaterdag ontwaakte de Sint al vroeg, omdat zijn jonge fans aan de deur stonden te rammelen bij Kasteel Stapelen. Het kasteel lag bezaaid met pakjes, die de Sint en pieten al hadden ingepakt in voorbereiding op de vijfde december. Tot 13.00 uur konden belangstellende kinderen, maar natuurlijk ook hun nieuwsgierige ouders, een kijkje nemen op de werklocatie van de goedheiligman. Zo mochten ze de stal van Amerigo bezoeken en meehelpen met pepernoten bakken. Op de binnenplaats van het kasteel konden ze oefenen in het beklimmen van daken en pakjes in de schoorsteen doen. Daarbij werden ze geholpen door een van de vele zwarte pieten die er rondliepen en hun kunsten lieten zien.

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick

Eenmaal binnen in het kasteel mochten de bezoekers via de postkamer naar boven lopen, met de wenteltrap. Hier kwamen zij in het atelier, waar twee pieten net de laatste hand aan de lekker warme wintermantel van de Sint legden. De kinderen mochten zelfs de knoop hiervoor uitzoeken. Daarna mochten ze doorlopen naar de volgende ruimte: de prachtige slaapkamer van Sinterklaas. Hier konden ze even stiekem voelen hoe zacht het bed van de Sint is en zijn kaptafel, juwelenkist met verschillende, schitterende ringen en nog veel meer bijzondere spullen van de Sint bewonderen.
Eenmaal weer beneden in het kasteel aangekomen, mochten de kinderen en hun ouders zich opmaken voor het hoogtepunt van hun bezoek: Sinterklaas zelf. In zijn grote, imposante werkkamer zat hij op zijn statige zetel. Hartelijk ontving hij zijn bezoekers, maakte een praatje met ze en ging met ze op de foto. Sommige kinderen mochten zelfs zijn boek even vasthouden of op zijn stoel zitten. Hierna moesten de enthousiaste bezoekers weer afscheid nemen van de Sint, want hij werd verwacht in Selissen, voor een werkbezoek.

Dit deed de Sint geheel in stijl per paardenkoets, die hem, gevolgd door een lange stoet kinderen, naar De Walnoot bracht, om ook daar zijn jonge fans een onvergetelijke dag te bezorgen. Met een berg tekeningen, knutselwerkjes en verlanglijstjes vertrok de goedheiligman na een geweldige middag in het gemeenschapshuis, moe maar voldaan weer huiswaarts. Naar zijn zachte, warme bed in Kasteel Stapelen.
Zondag werd hij namelijk weer in Lennisheuvel verwacht, waar hij ook in een koets werd binnengehaald door vele enthousiaste kinderen. Hier was het feest in Gemeenschapshuis De Orion, waar de kinderen konden swingen bij een echte pietendisco. Uiteraard mochten ze daar Sinterklaas ook bezoeken en kregen ze een klein cadeautje. Hierna moest de Sint weer terug naar het kasteel, want er kwam een grote groep kinderen op bezoek. Zij hadden eerst genoten van de voorstelling 'Waar komen pieten vandaan?' bij Podium Boxtel en stonden te trappelen om het Boxtelse onderkomen van de Sint te bekijken. En de Sint zelf natuurlijk. En ook nu werd niemand teleurgesteld: Sinterklaas had tijd voor iedereen.

Dit weekend zijn de winkels in het centrum van Boxtel op zondag 29 november geopend, zodat de Sint extra tijd heeft om cadeautjes te kopen. De koopzondag is van 10.00 tot 17.00 uur. Ook is de Sint weer te bezoeken op Stapelen. Op zaterdag 28 en zondag 29 november van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. Kijk voor meer informatie op stapelopsint.nl.


Uitslagen Taverbo/Sabo
Rotsvast-Grand Café Rembrandt 4-6
De Dommel-De Firma Fotografie 7-3
Sabo Boxtel-Taverbo Sabo 2 6-4
Taverbo Sabo 4-Taverbo 1 3-7
Taverbo/Sabo 3-Tios '51 7 3-7 (inhaalwedstrijd)
Taverbo/Sabo 3-Tios '51 7 1-9

Uitslagen
Rotsvast-De Dommel 5-5
Bat Boys-Taverbo Sabo 2 3-7
Sabo Boxtel-Taverbo Sabo 3 5-5

Standenlijst:
        Teams                                        Gesp.        Gew.        Verl.

1        Taverbo Sabo 3                        80                56                24        
2        Grand Café Rembrandt        80                45                35
3        Taverbo Sabo 1                        70                44                26
4        Sabo Boxtel                                 70         44                26        
5        Taverbo Sabo 2                        80                44                 36
6        Taverbo Sabo 4                        80                 39                41
7        De Dommel                                80                35                45
8        Rotsvast                                        80                31                49
9        Bat Boys                                        80                28                52
10        De Firma Fotografie                60                14                46

Programma volgende week
Sabo Boxtel-Grand Café Rembrandt
Taverbo Sabo 2-Bat Boys
Taverbo Sabo 3-DeDommel
Taverbo Sabo 1-Taverbo Sabo 4

Bridge:

Bridgeclub Boxtel, 17 november:
A-lijn: 1. M. Kleiss & E. Wijnen 57,92% 2. A. Wouters-van Oirschot & A. Wouters 57,50% 3. A. Kuilman-Kos & M. vd Meijden 56,00% B-lijn: 1. A. Slaats-Wosyka & J. Dufornee-Hazenberg 63,17% 2. I. Boom & T. Bosveld-Tiellemans 60,07% 3. L. van Dongen & D. van Heertum-Pretti 59,38% C-lijn: 1. J. Boom & B. Wienbelt 60,42% 2. Gerard & Iet Damen 55,80% 3. R. Zunneberg-van Wilsum & G. Zunneberg 55,07%

Bridgeclub Boxtel, 18 november:
A-lijn: 1 W. de Langen & R. Traa 63,33% 2 I. & H. Peeters 60,00% 3 H. van Esch & P. van de Ven 56,94% B-lijn 1 S. van Alphen & C. Meisters 61,25% 2 C. van Grinsven & T. van de Sande 60,00% 3 J. Jilesen & L. Frankevijle 59,17%

Bridgeclub Boxtel, 19 november:
A-lijn: 1. A. Walbeek-Tobé & T. Walbeek 60,00% 2. Henk & Frank Schalkwijk 59,50% 3. A. Bosveld & M. Soederhuizen-Penning 58,75% B-lijn: 1. N. vd Poel & H. Peeters 59,82% 2. P. vd Pasch & R. vd Pasch-Dollevoet 56,25% 3. H. Heemskerk & C. Meisters-Windt 55,65%

Bridgeclub Revanche, 17 november:
A-lijn: 1. H. van Esch-Sonnevelt & P. vd Ven 61,46% 2. S. Tempels-Walchenbach & J. Sweere 59,72% 3. Gerda & Ad van Lier 58,40% B-lijn: 1. B. Hermkens & A. Wertenbroek 66,67% 2. Maartje & Gac Sterrenburg 58,33% 3. T. vd Kolk & S. van Lier 56,67%

Bridgeclub Revanche, 19 november:
A-lijn: 1. H. van Esch-Sonnevelt & P. vd Ven 64,97% 2. H. Hulscher & A. Hulscher-Wassenberg 62,61% 3. K. vd Meerendonk & M. vd 61,57%

Bridgeclub Liempde, 19 november:
A-lijn: 1. Dhr. van Heeswijk & Dhr. Bekkers 72,62% 2. Mw. van Oirschot & Mw. vd Laar 62,20% 3. Echtpaar van Acht 60,01% B-lijn: Mw. vd Steen & Mw. Eltink 62,85% 2. Mw. Smits & Mw. de Jong 61,81% 3. Mw. Braken & Dhr. van Heeswijk 63,10% C-lijn: 1. Mw. van Gemert & Dhr. Janssen 60,83% 2. Echtpaar van Schaijk 60,00% 3. Mw. van Boeckel & Mw. vd Hoek 57,08%

Najaarsdrive Bridgeclub de Rots, 21 november:
A-lijn: 1. T. vd Brand & J. Heessels 63,88% 2. J. vd Biggelaar & J. Koppen 53,81% 3. D. Denken & J. Kroes 42,36% B-lijn: 1. T. Bosveld & L. de Laat 62,79% 2. M. vd Weijden & K. de Waal 50,29% 3. L. Seinstra & G. van Boxtel 38,69%

Bridgeclub Rembrandt, 17 november:
A-lijn: 1. A. van Boxtel & A. Loupias 60,42% 2. A. Feenstra & J. Peerlings 59,53% 3. T. vd Leek & H. Siemons 55,05% B-lijn: 1. A. van Kempen & S. de Vries 65,83% 2. J. van Doorns & E. Visser 60,83% 3. A. vd Els-Kusters & A. Visser-Hanff 57,92%

Biljarten
WvLiempde/RegioBank kader-VIOS/van Esch Biljarts         2-6
WvLiempde/RegioBank 1-BV De Hazelaar 2                 28-24
WvLiempde/RegioBank 2-BV De Helftheuvel 2                24-26

Uitslagen 't Ivoor:
't Ivoor 1 - De Hazelaar (Libre) 27-28
't Ivoor 3 - Asperia-AquaRest 4 (Libre) 18-28
't Ivoor 1 - Rio Bar 1 (3B-Gr.) 29-22
't Ivoor 1 - 't Ivoor 2 (Recr. Libre) 37-29
't Ivoor 3 - De Meeuwen 2 (Recr. Libre) 24-37
Pas Buiten 1 - 't Ivoor 4 (Recr. 3-B-Kl.) 25-30
't Ivoor 5 - NAL 6 (Recr. 3B-Kl.) 30-16
't Ivoor 6 - NAL 7 (Recr. 3B-Kl.) 20-25

Programma 't Ivoor:
30 november:
13:00 Triangel 2 - 't Ivoor 1 (Recr.)
13:00 't Ivoor 3 - De Kruiskamp 3 (Recr.)
19:30 't Ivoor 1 - De Hazelaar 1 (3B-Gr)
1 december:
13:00 Hart v. Br. 1 - 't Ivoor 2 (Recr.)
20:00 't Ivoor 3 - Krijt op Tijd 3 (Libre)
2 december:
13:00 't Ivoor 4 - NAL 8 (3B-Kl.)
20:00 't Ivoor 2 - Asperia-Aquarest 2 (Libre)
3 december:
13:00 't Ivoor 5 - Het Groene Laken 1 (3B-Kl.)
13:00 't Ivoor 6 - D'n Brouwer 3 (3B-Kl.)

Standenlijst top 5 seniorenbiljartvereniging 'De Ursulanen'
Deelnemers                Wed                Pnt        Car        Beur        Gem        
Gé Neuteboom                6                51        89        146 0,610
Bruno Buszta                5                50        100        93        1,075
Jaap de Wolf                4                38        109        77        1,416
Jan Baaijens                4                37        125        88        1,420
Jan van der Steen        4                36        120        93        1,290

Paardensport
Klasse B-B:
Iris van Olphen met Bleske, 3e met 191 punten
Anne Teulings met Djo-djo, 11e met 184 punten
Klasse C-B:
Lieke de Bresser met Mistingwett, 6e met 183 punten
Klasse C-M1:
Suus van den Nieuwenhof met InterUnique Nando, 2e met 203 punten
Klasse D/E- L2:
Kim van de Sande met Tetû HS, 5e met 194 punten
Klasse D-M1:
Carlijn van Oerle met Leunsveld's Walter, 4e met 192 punten
Klasse D-Z1:
Carlijn van Oerle met India, 3e met 65,58%

Voetbal:
Uitslagen DVG:
21 november:
Pupillen:
DVG D1 - Blauw Geel D3 6-1
DVG D2 - Boekel Sp. D4g 4-3
Mariahout E1g - DVG E1 2-3
Irene E1 - DVG E2 0-0
DVG E3 - Rhode E8 0-8
Blauw Geel F2 - DVG F1 1-6
DVG F2 - Vow F1 11-0
DVG F3 - Berghem Sp. F10 1-0
Ollandia F1g - DVG F4 0-1
Venhorst F4 - DVG F5 0-1
Boxtel Mini2 - DVG Mini2 2-2
Junioren:
DVG A2 - Boerdonk A1 1-3
Schijndel B2 - DVG B1 2-4
DVG B2 - Blauw Geel B7 2-3
DVG C2 - Blauw Geel C9 2-4
22 november:
Senioren:
Rhode 3 - DVG 2 1-3
Avanti'31 - DVG 4 3-3
U.D.I.'91 - DVG 5 6-3
DVG 6 - Avanti'31 0-5

Programma DVG:
28 november:
Pupillen:
11:45 Schijndel D2 - DVG D1
11:30 Venhorst D2 - DVG D2
11:15 Boxtel D4 - DVG D3
10:30 DVG E1 - Bavos E1g
10:30 DVG E2 - Scmh E1
10:30 Vorstenbosch ME1 - DVG ME1
09:30 DVG F1 - Gemert F2
10:15 Venhorst F1 - DVG F2
09:30 DVG F3 - Venhorst F2g
09:30 DVG F4 - Wec F3
09:30 DVG F5 - Avanti'31 F6
Junioren:
14:30 DVG A1 - Festilent A1
14:00 Handel A1 - DVG A2
13:00 Blauw Geel C2 - DVG C1
13:00 MVC C2g - DVG C2
29 november:
Senioren:
14:30 DVG 1 - Acht 1
12:00 DVG 2 - Rhode 3
11:30 Handel 2 - DVG 3
10:00 DVG 4 - Boskant 3
12:00 Sparta'25 7 - DVG 5
10:00 Wec 7 - DVG 7
10:00 DVG 8 - Handel 5
Dames:
11:00 Bruheze VR1 - DVG VR1

Programma HCB'92
28-11
10.40 uur D-jeugd gemengd HCB'92 D1-Blauw Wit D1
29-11
17.00 uur Dames B-jeugd HCG DB1-HCB'92 DB1
19.05 uur Dames Senioren HCG DS1-HCB'92 DS1
17.05 uur Dames Senioren HVM DS2-HCB'92 DS2
01-12
19.30 uur Dames recreanten Leende-HCB'92 recr

Zaalvoetbal:
Uitslagen 21 november:
Gebr. Bekkers - Laansma Tuinen 10-2
Gr. rest. Corfu - Tahadi 9-1
v. Stekelenburg - Adm. Jilesen 3-10
Fysio de Dommel - X2COM 7-1
Vouwwagenspecialist - Pika Bikes/'t Geveltje 6-0
Kwalitaria Strik - v. Dongen/vd Wiel 2-3
Uitslagen 23 november:
vd Heijden Milieu - Groen als Gras 3-1
Faes Entertainment - Comsche Hoeve 4-4
Vermeer Verz. - Vinyl en Tapijtwinkel 3-0
v. Stekelenburg - Termeer Support 10-2
Markzicht Boxtel - FC Blokfit 2-4
Programma 28 november:
17:00 Team Elizabeth - Goossens Advies
17:45 CJ vdSande - Filipe Mode/E.Maas
18:30 Gr. rest. Corfu - X2COM
19:15 Heva Autobedrijf - vd Langenberg/Fleur
20:00 v. Stekelenburg - Tahadi
20:45 Le Temps Perdu - Feestcafé de Nozem
Programma 30 november:
19:00 Scheutjens b.v. - Markzicht Boxtel
19:45 Green Team - zvs Rijschool Gestel 2
20:30 Hart v. Boxtel - Café Markzicht
21:15 Plein 2 - Verbeij/Hanekroot
22:00 FC Blokfit - Celdex b.v.

Programma LSV
28-11
ODC VE1-LSV VE1        16:15
29-11
Mariahout 1-LSV 1        14:30
Boxtel 5-LSV 2        10:00
LSV 3-Den Dungen 8        12:00
FC Engelen 3-LSV 4        10:00
LSV VR1-ODC VR2        11:00

Uitslagen
Helvoirt 3-LSV 2        0-3
RKKSV VR1-LSV VR1        4-8
LSV VE1-De Bocht VE1        4-1

Programma LBC
28-11
UNA F4-LBC F1        9:00
DBS E6-LBC E1        10:00
LBC D1-RPC D3        11:00
LBC B1-Unitas'59        11:30
Reusel Sport MC1-LBC MC1        13:15
Zwaluw VFC MB1-LBC MB1        15:00

Uitslagen:
LBC F1-Brabantia F3        0-1
SBC E6-LBC E1        5-1
Dommelen D3G-LBC D1        0-3
Wilhelmina Boys B2-LBC B2        7-0
LBC MC1-Nijnsel MC1        14-0
SC 't Zand MB1-LBC MB1        2-3

Rugby
Uitslagen 21-11:

Cubs:
Oysters/Ducks-The Hookers 52-10
Junioren:        
Oysters/Ducks-RCE/Vets 5-29

22-11:
Senioren 1:
Wallaby's Venlo-Oysters/Ducks 12-5
Senioren 2:
Duckes Legends-Duuvels Zevenaar 30-12

Programma 28-11
TB
M:        
Toernooi DIOK Leiden vertrek:8.00
29-11:
Senioren 1:
Oysters/Ducks-Betuwe Bemmel(Oisterwijk) 14.30
Senioren 2:
RC Eindhoven-Duckes Legends        13.00

Duckes Legends veroveren tweede plaats Verlies voor Oysters/Ducks in Venlo

Boxtel/Venlo - De Duckes Legends speelden afgelopen zondag in Boxtel tegen Duuvels Zevenaar. Het werd een pittige wedstrijd waarin Duckes de betere was en de wedstrijd met 30-12 won. De combinatie Oysters/Ducks legde het met 12-5 af tegen de Wallaby's in Venlo.

Voor de Duckes/Legends kreeg de overwinning vooral in de tweede helft gestalte toen de ploeg het losse werk beter ging verzorgen en de lijn aan het werk werd gezet. Thijs de Langen en Jules Kamps namen ieder een try voor hun rekening. Door deze 30-12 overwinning neemt Duckes de tweede plaats van Duuvels weer over.
De senioren van Oysters/Ducks kwamen in de uitwedstrijd tegen het laag geklasseerde Wallaby's tekort om de volle winst mee te nemen. Behalve het zware, slechte veld gingen de rugbyers teveel mee met het spel van de tegenstander. Er werd te weinig uitgegaan van de eigen sterke punten. Op de beslissende momenten werden er fouten gemaakt en dit zorgde voor een 12-0 achterstand bij rust. In de tweede helft kon Rene Vorstenbosch een toegekende penalty nog omzetten in een try en de stand op 12-5 brengen. Meer zat er niet meer in en dit was tevens de eindstand.
Komende zondag revanche in Oisterwijk tegen RC Betuwe.


Koppositie ongewijzigd in BRTC

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) blijft Taverbo/Sabo 3 aan de leiding ondanks een vrije speeldag. De concurrenten konden hiervan niet volledig profiteren en lieten punten liggen, waardoor het voor hen steeds lastiger wordt om de opgelopen achterstand nog goed te maken.

Nummer twee op de ranglijst, Grand Café Rembrandt vond in Geerta Pluut van Rotsvast een te sterke tegenstander, zij won haar drie enkelspelen. Haar teamgenoot Bart Theeuwes wist van Aukje van den Heuvel te winnen. Voor Grand Café Rembrandt wonnen Eric van der Schoot en Ad Brekelmans ieder twee partijen en zo was er voor Jan Don weer geen eer te behalen en bleef hij zonder winst. Voor Rotsvast speelde Dinie van den Nieuwenhuizen voor het eerst dit seizoen mee, maar zij kon in het dubbelspel waaraan zij deelnam niet tot winst komen. Zo kwam er voor Grand Café Rembrandt slechts een 6-4 zege op het scorebord. Wel bleef het hierdoor voorlopig op de tweede plaats op de ranglijst staan.

Dit kwam doordat Taverbo/Sabo 1 in de partij tegen Taverbo/Sabo 4 niet verder kwam dan een 7-3 zege. Het was voor Taverbo/Sabo 1 maar goed dat Taverbo/Sabo 4 slechts met twee man aan de wedstrijd kon deelnemen, anders had de zege misschien nog kleiner uit kunnen vallen. Voor het vierde team was de winst van Raymond de Boer op Ronald van Dael het meest opvallend in deze partij. Peter de Rooij vulde zijn teamgenoot goed aan en zorgde voor de overige twee punten. Cees Hems, Frans van Dun en Ronald van Dael behaalden ieder een overwinning voor Taverbo/Sabo 1.

In de wedstrijd tussen Taverbo/Sabo 2 en Sabo Boxtel stond de weg naar de top van de ranglijst op het spel. Beide teams behaalden tot nu toe evenveel punten, zij het dat Taverbo/Sabo 2 daar een wedstrijd meer voor nodig had. Het werd een boeiende ontmoeting; het was duidelijk dat er veel op het spel stond. Ad van Weert liet voor Sabo Boxtel zijn routine zien en won gedecideerd zijn enkelspelen. Voor teamgenoten Wim van Aarle en Hans van Weert was de spanning toch blijkbaar iets te groot, zij leverden elk twee punten in. Ook bij Taverbo/Sabo 2 was de spanning merkbaar, want Lothar Groth kon voor het eerst in deze competitie niet tot scoren komen en verloor alle drie zijn enkelspelen.
Voor Taverbo/Sabo 2 lieten Hans Fonken en aanvoerder Mari van Dijk zich niet van de wijs brengen en wonnen elk twee partijen. Zij lieten alleen aan Ad van Weert de punten. Het dubbelspel ging naar de broers Ad en Hans van Weert, waardoor de uitslag op 6-4 in het voordeel van Sabo Boxtel uitviel. De Firma Fotografie werd door het team van De Dommel vaster op de onderste plaats gedrukt door een duidelijke 7-3 overwinning voor De Dommel.

Bij team De Dommel werden de punten eerlijk onder de drie teamgenoten Wim Jansen, Ad van Lier en Ad de Man verdeeld, met elk twee overwinningen in het enkelspel, terwijl Ad de Man en Wim Jansen ook nog de winst in het dubbelspel opeisten. Voor team De Firma Fotografie, dat deze week voor het eerst in het nieuwe tenue aantrad, was de zege die Stef Schellekens op de geroutineerde Ad van Lier behaalde opvallend. Ook de prestatie van Henk van de Laak van De Firma Fotografie, die twee overwinningen boekte, mocht er zijn. Nick van de Laak wist slechts winst in twee games te behalen, wat helaas niet voldoende was voor een bijdrage in de punten.

Taverbo/Sabo verspeelt titel

Boxtel/Roosendaal - Wat een historisch moment had moeten worden in de clubgeschiedenis van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo eindigde in een historische deceptie. Het vaandelteam ging op bezoek bij titelconcurrent ODT ongenadig hard onderuit (9-1), waardoor de Boxtelaren nog slechts een theoretische kans hebben op het kampioenschap in de hoofdklasse.

De voortekenen waren nochtans erg goed. Met nog twee speelronden te gaan koesterde Taverbo/Sabo een voorsprong van twee punten op ODT. Het eerste duel tussen beide grootmachten in de hoofdklasse was geëindigd in een gelijkspel, waarbij Taverbo/Sabo een aantal forse kansen op de winst had laten liggen. Met grote overwinningen in de laatste twee wedstrijden (10-0 en 9-1) leek het met de vorm van de Boxtelaren bovendien wel goed te zitten.

Ondanks dit alles ging het in Roosendaal echter faliekant mis. Het venijn zat 'm ditmaal in het begin van de wedstrijd. De eerste drie partijen gingen allemaal over de maximale vijf games en telkens zat Taverbo/Sabo aan de verkeerde kant van de score. Toen ook het dubbelspel, normaal gesproken een Boxtels zekerheidje, verloren ging, was er geen redden meer aan. Kopman Michel Sperling wist als enige nog een partij te winnen. Danny Smits en Teun Vlaminckx bleven vandaag met lege handen staan. Met name aanvoerder Vlaminckx kon de ontketende Roosendalers bij vlagen nog enigszins partij bieden, maar de beloning in de vorm van een winstpartij bleef uit.

Dankzij deze 9-1 nederlaag kijkt Taverbo/Sabo met nog één speelronde voor de boeg tegen een achterstand van zes punten aan. De kansen om voor het eerst in de geschiedenis promotie af te dwingen naar de landelijke derde divisie zijn nihil geworden. Alleen een monsterzege in de laatste wedstrijd tegen de in degradatienood verkerende Back Hands en een totale offday van ODT tegen het al uitgespeelde Hotak '68 zou de titel nog naar Boxtel kunnen brengen.

Wisselend succes voor 't Ivoor

Boxtel - Het eerste team van 't Ivoor verloor afgelopen weekend nipt de thuiswedstrijd tegen BV De Hazelaar 3. Ondanks twee winstpartijen ging de overwinning mee naar Rosmalen. Theo Verhagen en Chris Fasseur wonnen hun partij. Don van der Wiel moest genoegen nemen met zeven punten.

Het tweede team was vrij, het derde leed een zware nederlaag in Heeswijk. Gerard de Beer redde de eer terwijl Theo van Dongen en Math Hendriks kansloos waren. Het 3-banden groot team boekte een mooie overwinning op het team van de Rio Bar 1. Leo van der Westelaken en Berhard Legierse, moyenne 0,775, boekten een overwinning, terwijl Louis van der Meijden slechts één carambole tekort kwam en genoegen moest nemen met negen punten.

De broederstrijd tussen het eerste en het tweede team bij de Recreanten libre werd beslist in het voordeel van het eerste. Theo Verhagen, Peter Franken en Toon Bevers scoorden tien punten, Jan Meeuwis deed dit voor het tweede team. Het derde team moest buigen voor hun tegenstanders. Kees Maas won als enige zijn partij. Frans Maas, Will van de Oetelaar en Harrie Verhoeven speelden onder de maat. Bij de Recreanten 3-banden klein boekten team vier en vijf de volle winst. Voor team vier deden Frits Radema, Jan Tils en Cor van Alphen dat met goede moyennes. Johan Beaard, Piet van Gendt en Fouad Hasbani speelden goed voor team vijf, Hasbani behaalde een prachtig moyenne van 0,826. Team zes liet het afweten. André Vissers bleef aan de goede kant van de score, Theo van Dongen en Frans van Esch verloren ruim.

Kampioenschap voor eerste jeugdteam Taverbo

Foto: Annelieke de Rooij

Boxtel - Het eerste jeugdteam van Taverbo/Sabo won afgelopen zaterdag in eigen huis met 8-2 van Unicum uit Geldrop en dwong hiermee een vroegtijdig kampioenschap af in de junioren derde klasse. Met nog één wedstrijd te gaan in deze najaarscompetitie zijn Lars de Laat, Dani de Rooij, Remco Rooijakkers en Sjoerd van Heerebeek met 64 punten uit negen wedstrijden niet meer in te halen en promoveren ze komend seizoen naar de junioren tweede klasse.

Het team van Unicum maakte het de jongens echter niet gemakkelijk en er waren dan ook diverse vijfsetters nodig om tot deze benodigde winst te komen. Uiteindelijk wist Lars de Laat in de achtste partij het team naar het kampioenschap te slaan. Sjoerd van Heerebeek en Dani de Rooij staan nu respectievelijk eerste en derde in de persoonlijke ranglijst. Voor hen staat er komende zaterdag dus nog een spannende wedstrijd op het programma als ze spelen tegen Tios '51 in Tilburg. Dani de Rooij heeft dit seizoen alle wedstrijden gespeeld en tot nu toe slechts vijf punten laten liggen. Bovendien waren Dani de Rooij en Lars de Laat samen goed voor de maximale score in het dubbelspel.

Succes was er ook voor het tweede jeugdteam dat thuis met 6-4 nipt wist te winnen van Never Despair uit Den Bosch. Rick van der Schoot was niet te kloppen en won al zijn partijen. Lars Strik voegde hier nog twee punten aan toe. Doordat ook de winst van de dubbel in eigen huis bleef, kon deze voorlaatste wedstrijd op de valreep in winst omgezet worden en staat dit team met 36 punten uit negen wedstrijden op de vierde plaats in het klassement.

L'Union op punten geklopt

Boxtel/Schijndel - Het eerste viertal van handboogschutterij l'Union Boxtel is in de indoorcompetitie 2015 als derde geëindigd. De laatste wedstrijd vorige week dinsdag te Schijndel leverde met 818 punten een tweede plaats op, wat niet genoeg was voor de eindzege.

Het eindtotaal van 56 bonuspunten werd gedeeld door Amicitia Schijndel en Rozenjagers Eerde, maar de schutters uit Eerde werden kampioen doordat ze het hoogste aantal wedstrijdpunten hadden geschoten. De persoonlijke resultaten kwamen van Adri van de Langeberg met 275, Marchel Kluijtmans met 273, Marc Verdaasdonk met 270 en Henk Jegers met 267 punten.
Ook het tweede team greep naast de titel. In eigen huis werd het door dorpsgenoot HBS geklopt en werd uiteindelijk verdienstelijk tweede. Invaller Frank van Grinsven was de beste schutter met een score van 265 gevolgd door Martijn van de Broek met 263 en Henri van de Broek met 254 punten.

In het persoonlijk klassement behaalde Jaap van Grinsven met overmacht een eerste plaats bij de cadetten. Aspirant Jelt van de Langenberg werd tweede bij de elf- en twaalfjarigen, Frank van Grinsven werd tweede in de klasse heren-2 en Rick van de Broek eindigde op de bronzen plek in de tweede klasse junioren.

Afgelopen zondag nam een afvaardiging van l'Union Boxtel deel aan de tweede ronde van het NHB-bekertoernooi. Bij Landmans Unie te Schijndel presteerden de schutters Jaap en Frank van Grinsven, Marchel Kluijtmans en Henk Jegers erg goed. Op de 25 meter versloegen ze alle andere deelnemers in korte maar spannende setwedstrijden en plaatsen ze zich direct voor de halve finale van volgend jaar.

Wapen van Liempde laat punten liggen

Liempde - In een ogenschijnlijk makkelijke wedstrijd tegen VIOS/Van Esch Biljarts uit Geldrop heeft het kaderteam van 't Wapen van Liempde/RegioBank de punten laten liggen.

Martien van den Tillaart stond na twaalf beurten op 170 van de 210 te maken caramboles toen zijn tegenstander het blijkbaar welletjes vond. Die stootte de partij met een reeks van 115 caramboles in één beurt uit. Piet Leermakers kwam na een zwak begin sterk terug en won in vijftien beurten met een mooie slotserie van 65. Zowel Harm van de Laar als Leo van Hastenberg bleven op een paar caramboles van het einde steken. Gezien het aantal beurten (18 en 15) had hun partij allang in de pocket moeten zitten.

20 / 20


Donderdag 26 november

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 28 november

Stapel op Sint
10.00 & 13.30 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Repair Café
12.00 uur, Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Tweedehandsmarkt voor het goede doel
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

10-jarig Jubileum van Senioren Orkest Buchestelle uit Boxtel
13.30 uur, Brede School De Wilgenbroek, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

Optreden Swanee Bridge Jazzband
15.00 uur, Brede School De Wilgenbroek, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

30 Jaar Stripe Big Band
20.15 uur, 't Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Zondag 29 november

Stapel op Sint
10.00 & 13.30 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Ochtendviering 'verwachting doet leven'
11.00 uur, Kasteel Stapelen, Kapel, Boxtel

Boxtel gaat naar de Klimaat Parade in Amsterdam
12.00 uur, Museumplein, Amsterdam

Knutselen voor de Sint
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Optreden Swanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Liedertafel Volkel in 't Groene Woud
14.30 uur, 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Live in Liempde: Special edition
15.00 uur, 't Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Vandaag Kookt... Live muziek: 50 Bucks
15.30 uur, Vandaag Kookt..., Stationsplein 4, Boxtel

Maandag 30 november

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Ondertekening akte Stichting Ouderen in Regie
19.30 uur, Gemeentehuis, Raadszaal, Markt 1, Boxtel

Dinsdag 1 december

De bijbel op dinsdag door Nico Bulter, theoloog
10.00 uur, Kasteel Stapelen, Appartementen, Boxtel

Woensdag 2 december
Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Sinterklaas komt naar de Kinderboerderij
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Countrydansen in de Rots
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 3 december
Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 8 december

Theatervoorstelling Niet met Opzet
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 9 december

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Stapel op voorlezen
14.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Countrydansen in de Rots
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Filmavond 'De 100-jarige man die uit het raam klom'
19.00 uur, Dienstencentrum Kloosterhof, Kloosterhof 7, Liempde

Donderdag 10 december

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Quizzen met The Brain bij Denziz
20.30 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 69, Boxtel

11 december – 6 januari

Kribkesroute
Diverse wandelroutes door Liempde

Vrijdag 11 december

Kerstmarkt
18.30 uur, Raadhuisplein, Liempde

Live muziek: The Usual Suspects
18.30 uur, Café De Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Benefietkerstconcert
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 12 december

Kerstfair
12.00 uur, Centrum, Boxtel

Boxtels Bridgekampioenschap
12.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Optreden Swanee Bridge Jazzband
22.30 uur, Jacob Roeland Lyceum, Grote beemd 3, Boxtel

Zondag 13 december

Kerstfair
12.00 uur, Centrum, Boxtel

Wereldlichtjesdag
18.30 uur, Protestantse kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel