DeMooiBoxtelKrant

13 januari 2016

DeMooiBoxtelKrant 13 januari 2016


Sprookjesachtige optredens bij drukbezochte Jeugdzittingsavonden

Foto: Hans van Doorn

Liempde - Prinsenvereniging De Ploegers hield afgelopen vrijdag en zaterdag de jaarlijkse Jeugdzittingsavonden. Ploegerspaleis Het Hof van Liempde was beide avonden geheel uitverkocht. Door een grote, diverse groep aan jeugdige artiesten werden de bezoekers meegenomen naar een sprookjeswereld.

Het decor werd opgesierd door een kasteelmuur, de toren van Rapunzel en andere sprookjeselementen, zoals een heuse sprookjesboom met bijbehorende sprookjesachtige achtergronden. De presentatie was in handen van Sneeuwwitje (Dominique van Laarhoven) en Roodkapje (Lieke Jennissen) die de twee sprookjes steeds door elkaar haalden. Daarmee kregen zij in no time de lachers op hun hand.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Sandra Janssen
De drie regiokampioenen van Tabitta. Foto: Ad de Cort
Foto: Hans van Doorn
Dancegroep Rawneals zette een spetterend optreden neer. Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Het presentatieduo nam de tot het einde geboeide bezoekers mee door alle gebeurtenissen in het sprookjesbos. De gehele avond werd omlijst door muzikale opluistering van het opleidingsorkest 'Be COOL' (Concordia Opleidings Orkest Liempde). Jeugdprinses Noukie, haar Adjudante Mees en de Jeugdraad heetten alle bezoekers van harte welkom en bedankten de sponsors die mogelijk hadden gemaakt dat de gehele Jeugdraad voorzien was van prachtige nieuwe steken. Die nieuwe steken konden spreekwoordelijk worden afgenomen voor het hoogwaardige en gevarieerde programma.

Met het aankondigen van dansgroep 'De Swingtoons' werd de avond in stijl gestart. Lotte van den Heuvel, Antje Saris en Sofie Saris brachten daarna een toneelstuk, waarbij een demente sprookjesfee allerlei spreuken door elkaar haalde. Dit zorgde voor allerlei grappige problemen en verwarringen, maar uiteindelijk kon met de juiste spreuk, in een zeer rap tempo alsnog het sprookje verteld worden. De allerkleinste deelnemers van dansgroep MIK mochten speciaal voor de uitvoering van hun dans onder leiding van Caroline Branten langer opblijven. De danseresjes Eva van Baaren, Saar Eltink, Meve de Jong, Loes van de Laar en Xin Yi gaven een prachtig optreden weg waarin veel bewegingsenergie was verwerkt.

Lees verder op pagina 9.

Drie regiokampioenen voor Tabitta

Valkenswaard - Bij de regiofinales turnen afgelopen zaterdag en zondag in Valkenswaard heeft Tabitta drie verse kampioenen afgeleverd. Tijdens de strijd om het regiokampioenschap werden er ook vijftien tickets naar de landelijke wedstrijden verzilverd. Floor de Wolf werd regiokampioen pupil 1 N1, Shadé van Ooschot mag zichzelf kampioen jeugd N1 noemen en Wendy Li wist de titel kampioen jeugd N2 te veroveren.

Floor de Wolf nam de titel regiokampioen pupil 1 N1 over van haar clubgenootje Shadé van Ooschot. Voor Floor was het weekend extra druk omdat ze ook haar eerste nationale trainingsdag in Heerenveen had.

Shadé werd op haar beurt nu kampioen in de klasse jeugd N1. Donna van Wijgerden pakte het zilver. In deze klasse is Tabitta de enige club in Zuid-Nederland met turnsters in dit niveau, dus was deze finale een soort extra clubkampioenschap. Toch kon het publiek de moeilijke oefeningen van de twee turnsters waarderen, getuige het luide applaus.

Bij de senioren Divisie 1 behaalde Eva Roos knap haar doel: een ticket naar de landelijke wedstrijden. Hiervoor was de laatste maanden veel discipline nodig door ziekte, blessures en het volgen van het eindexamenjaar vwo. Madelief Hobbelen, in het verleden veelvoudig Nederlands kampioen vloer, was na zeer lange afwezigheid weer te bewonderen op dit onderdeel. Ze is nog niet in training op alle toestellen.

Sam Sieben, overgestapt van GV Best naar Tabitta, promoveerde na goede resultaten vorig jaar van het niveau N2 naar N1. Nu won ze meteen een bronzen medaille. Lotte Langerwerf liet veel progressie zien op brug en eindigde op de vierde plaats. Mijke Jansen (vijfde) en Fenne van Haaren (zesde) turnden een aangepast programma, maar wisten alsnog voldoende punten te behalen voor doorstroming naar de landelijke wedstrijden.

Lees verder op pagina 15.

Nieuwe DoMus Kamerconcerten Jong talent speelt in Boxtel

Boxtel - Boxtelaar Eric Schoones gaat pianoles geven aan de Imola Piano Academy in Eindhoven. De studenten van die internationale opleiding komen ook bij hem thuis spelen in de serie DoMus Kamerconcerten. Het eerste concert vindt plaats op zondag 21 februari.

Aan de Imola Piano Academy in Eindhoven studeert een tiental begaafde jonge pianisten, uit Europa, China en de Verenigde Staten. Ze volgen die opleiding parttime naast het conservatorium. De school is opgericht door de Italiaanse pianist André Gallo, vanuit de gedachte dat jong talent zich in alle rust en met open vizier voor de wereld moet kunnen ontwikkelen. Dat ligt in de moderne maatschappij met de focus op carrière maken vaak niet voor de hand. Die filosofie sluit naadloos aan bij het boek dat Eric Schoones schrijft over musiceren en Zen.

"Het boek wordt waarschijnlijk dit jaar gepubliceerd", aldus Schoones, "maar André heeft het manuscript al gelezen en hij was zo enthousiast dat hij me uitnodigde om de ideeën uit mijn boek in een reeks workshops te delen met zijn studenten. Dat doe ik graag omdat jonge talenten veel kunnen leren van hoe de oude meesters speelden, en ook van hoe er vanuit het Zen boeddhisme wordt gekeken naar zelfontwikkeling."

Niet alleen jong talent profiteert daarvan. Schoones: 'Ik geef al dertig jaar pianoles en met de principes van slim en handig muziekmaken kun je juist ook beginners heel goed helpen. De weg voor de professional of amateur is dezelfde.'
Schoones vindt het eervol om in Eindhoven collega 'professor' te zijn van bekende pianisten zoals Enrico Pace, Igor Roma en Marco di Bari, de dirigent van het Concertgebouw Kamerorkest. En de samenwerking gaat nog verder: "De studenten zullen in onze serie DoMus Kamerconcerten optreden en ze zullen ook lunchconcerten verzorgen in het Muziekgebouw in Eindhoven. Dat is leuk en leerzaam. Zo kunnen ze twee keer kort na elkaar een concert geven, want voor publiek spelen dat leer je vooral door het te doen."

Het eerste concert is op zondagmiddag 21 februari. Dan speelt Marie François uit België vier Impromptu's opus 90 van Schubert en van Chopin onder andere de derde Ballade en de Mazurka's opus 59. Marie François studeerde in het verleden een half jaar aan de Imola Piano Academy en volgt nu lessen bij Alan Weiss in Brussel, nadat ze vorig jaar afstudeerde bij Joop Celis aan het conservatorium van Maastricht. Daarnaast volgde ze ook lessen bij Lylia Zilberstein in Siena en Wenen.

De workshop van Schoones over de verbanden tussen musiceren en Zen is gratis toegankelijk voor belangstellenden en wordt gegeven op dinsdagmiddag 19 januari aanstaande, van 16.00 tot 18.00 uur, Imola Piano Academy, Pastoor Petersstraat 180 in Eindhoven. Het DoMus concert op 21 februari begint om 13.30 uur, reserveren kan via 0411-684431 of info@ericschoones.nl. Meer weten? Kijk op www.ipa-eindhoven.com en www.ericschoones.nl.

KBO-activiteiten

Donderdag 14 januari        Bridgen in De Walnoot        13.30
                                 Handwerken in De Orion 13.30
Vrijdag 15 januari         Rikken en Jokeren in De Adelaar        13.30
Maandag 18 januari         Koersbal in De Orion         14.30
Dinsdag 19 januari         Kienen in De Orion         14.00
                         Biljarten in De Walnoot        13.30
                         Hobbyclub in de Kinderboerderij 13.30

Antonius Abtviering in Kasteren

Liempde - Zondag 24 januari viert buurtvereniging Kasteren met medewerking van het Antonius Abt gilde uit Liempde de patroonsdag van de Heilige Antonius Abt, beschermheilige van het vee. Dit doet de buurtvereniging al sinds 1984.

Om 10.30 uur begint de dag met een heilige mis in het zaaltje van Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23. Deze wordt opgedragen door pater Geldmeier, die daarbij geassisteerd wordt door de heer Hendrix, pastorale medewerker van Elde zorgcentrum in Boxtel. Er is zang van troubadour Jan van der Heijden en alles vindt plaats met medewerking van kapelaan de Jong.

Na afloop van de mis trekken de aanwezigen in processie naar de Antoniuskapel, op de hoek van de Kasterensestraat en de Maai. Het gilde zal de stoet met slaande trom voorgaan. Bij de kapel zal na het gebed de zegening van wat kleinvee plaatsvinden.

Na de vendelgroet van het gilde keert de processie terug naar Café 't Groene Woud, waar voor de liefhebbers die zich hiervoor hebben opgegeven een Antonius Abt-maaltijd klaarstaat, met 'van alles van het verke': zult, platte ribben en 'kooike worst', met een borrel brandewijn met suiker vooraf.
Opgeven hiervoor kan tot maandag 18 januari bij Rien van de Langenberg (0411-632724), Jan van de Sande (0411-631895) en Jos de Leest (0411-631303). De kosten bedragen 10 euro per persoon, kinderen tot 14 jaar betalen 2,50 euro.

Koffieconcert Fanfare St. Arnoldus

Lennisheuvel - Fanfare St. Arnoldus geeft aanstaande zondag 17 januari een uniek koffieconcert in Gemeenschapshuis De Orion in Lennisheuvel. Zowel het fanfare-orkest als het opleidingsorkest komen langs om een uiteenlopend arrangement van nummers ten gehore te brengen.

Onder leiding van dirigente Mariska Brienen komen er onder andere stukken langs uit Ross Roy, Grease, Band of Brothers en de musical over André Hazes, Zij gelooft in mij. Een groep uitdagende nummers die door beide orkesten ten gehore gebracht gaan worden, dus het belooft een interessante en gezellige middag te worden.
Het concert begint op 17 januari om 11:00 en is gratis te bezoeken.

Nieuwjaarsbijeenkomst Boxtelse veteranen

De Stichting Veteranen Boxtel houdt aanstaande zaterdag 16 januari de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst voor Boxtelse veteranen en hun partner.

Zij zijn van harte welkom op genoemde datum tussen 14.00 en 16.00 uur in Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 te Boxtel. Aanmelden is niet nodig. Zie ook www.veteranenboxtel.nl.

Voorlopig geen kap kastanjeboom Restaurant De Rechter

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De monumentale, ernstig zieke kastanjeboom die het straatbeeld bij Restaurant De Rechter en bij de Zwaanse Brug bepaalt, wordt vooralsnog niet gekapt. Dit maakte wethouder Herman van Wanrooij vorige week bekend.

Het verlenen van een kapvergunning voor de monumentale boom veroorzaakte afgelopen maand veel commotie. Naar aanleiding van de bezwaren tegen de kap werd een nieuw onderzoek naar de veiligheid in de directe omgeving van de boom gedaan. Daaruit bleek dat de boom weliswaar ten dode opgeschreven is en vroeg of laat gekapt moet worden, maar op dit moment nog geen gevaar voor de directe omgeving vormt. Daarop werd de kapvergunning ingetrokken.

Dit voorjaar is er een nieuw meetmoment om te beoordelen of de situatie nog hetzelfde gebleven is, aldus Van Wanrooij: "Wij zullen de boom monitoren en zodra hij een gevaar gaat vormen, zal hij onverbiddelijk om gaan." Volgens de rapporten is de boom onmogelijk te redden omdat die naast de kastanjebloedingsziekte ook last heeft van een hardnekkige zwam. "We moeten gewoon accepteren dat bomen levende organismen zijn en alles wat leeft gaat vroeg of laat dood", aldus gemeentevoorlichter Bas Schel.

Eigenaar van de boom is John van de Langenberg van Restaurant De Rechter, die onlangs het pand in zijn bezit kreeg. Hij moet aanzienlijk in de buidel tasten om de boom op een verantwoorde manier in leven te laten: "Ik heb als eigenaar de plicht om met de monumentale boom om te gaan. Van mij hoeft hij ook niet weg, maar ik wil wel dat het veilig is in de omgeving ervan." Van de Langenberg heeft al een plan klaarliggen voor als de boom tóch om moet: "In overleg met de Heemkundekring is een plan B opgesteld dat past in het totaalplaatje." Van de Langenberg geeft aan dat hij de heftige emoties rond de boom snapt, maar dat hij zich stoort aan het feit dat de discussie soms op de man wordt gespeeld.

De eigenaar kan rekenen op een financieel steuntje in de rug van de gemeente om te voorzien in het peperdure onderhoud van de boom. Dat geld komt uit het potje 'monumentale bomen' en is gedekt in het bomenbeleidsplan. "Ik treed niet in detail over de prijs, maar voor het inspecteren en onderhouden van de boom kun je een heel grote auto kopen", aldus Van Wanrooij. Op de vraag waarom de gemeente de boom zelf niet heeft gekocht, antwoordt Van Wanrooij afwijzend: "De wortels groeien onder het hele terras van De Rechter door en bovendien bleek het lastig om het kavel te splitsen. Dat was geen optie."

Gastopvang (T)Huis biedt activiteiten voor dementerende bejaarden

Haaren - Miranda Peijnenburg is in haar eigen landelijk gelegen woning in Haaren Gastopvang (T)Huis begonnen, waar ze samen met dementerende bejaarden en anderen op zoek gaat naar een stukje zingeving.

Voor dementerende bejaarden is het af en toe moeilijk om een zinvolle dagbesteding te vinden. Voor senioren wordt van alles georganiseerd, maar mensen met dementie kunnen daar niet altijd aan deelnemen omdat hun beperking dat verhindert.
Alleen met een goede begeleiding is het mogelijk om eens achter de geraniums vandaan te komen en iets leuks te gaan doen, en daar hebben zorggevers niet altijd tijd voor. Ook voor mantelzorgers wordt de druk steeds hoger en zij willen ook wel eens een dagje vrij zijn. Daarom is Miranda met Gastopvang (T)Huis begonnen. De zingeving waarnaar ze op zoek gaat met haar cliënten is divers. "Dat kan echt van alles zijn," vertelt ze. "We kunnen een stukje gaan wandelen door de mooie omgeving of samen gaan breien of iets lekkers koken. Of misschien wil iemand graag een moestuin beginnen, het mag allemaal. Ik wil er graag samen met iemand achter komen wat we gaan doen, want het gaat er mij om dat mijn cliënten het naar hun zin hebben. Iedereen is welkom."

Meer weten? Neem contact op met Miranda Peijnenburg, Noenes 1 in Haaren via 0411-623682, 06-51120512 en miranda@gastopvangthuis.nl.

Gemeente ruilt bouwgrond Voedseltuin

Boxtel - De grond langs de Parallelweg Zuid die bestemd was voor de Voedseltuin ruilt de gemeente Boxtel om met een aangrenzend grondgebied. Dit liet wethouder Peter van de Wiel vorige week weten. Het oorspronkelijke perceel bevatte verontreinigde grond, die weliswaar geschikt was voor agrarisch gebruik, maar ongeschikt bleek voor het verbouwen van voedsel.

De ruil is niet geheel gelijkwaardig, omdat het nieuwe kavel iets groter is. De gemeente denkt de extra kosten echter terug te verdienen omdat het maar één hectare van het gebied zelf gebruikt. De resterende 1,4 hectare wordt verpacht aan Helicon Groen-Opleidingen.

De realisatie van de Voedseltuin staat in het voorjaar van dit jaar gepland. Hoofdafnemer van de tuin, die dit jaar al een eerste oogst moet opleveren, is de Voedselbank. In de Voedseltuin hoopt de gemeente mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te kunnen zetten. "Zo heeft de tuin naast een ecologische en agrarische, ook een sociale component", aldus Van de Wiel.

Volop belangstelling bij open dagen JRL en BHC

Foto: Marie Fick

Boxtel - Wordt het het Baanderherencollege, het Jacob-Roelandslyceum of toch een andere school? Het antwoord op deze vraag zochten de honderden zevende en achtste groepers uit Boxtel en omgeving die zaterdag de open dagen van de Boxtelse middelbare scholen bezochten.

Foto: Sandra Engels
Foto: Marie Fick

Zeker voor de leerlingen uit groep acht moet de knoop op korte termijn worden doorgehakt: waar ga ik mijn middelbare schooltijd doorbrengen? Zowel het JRL als het BHC mocht dan ook rekenen op veel belangstelling zaterdag. Beide scholen pakten flink uit met allerlei proeflessen, quizzen en demonstraties om potentiële nieuwe leerlingen kennis te laten maken met alle leuke, innovatieve en creatieve aspecten die zij te bieden hebben.

Lambertusweg

Foto: Monique Fick

Tussen Schijndelsedijk en Twijnmeer

Naar men aanneemt wordt Lambertus in 638 in Maastricht geboren. Lambertus is afkomstig van een adellijke familie die zijn basis heeft in Maastricht. Hij is een protegé van zijn oom, bisschop Theodoardus. Als Theodardus kort na 669 wordt vermoord, bepalen de raadslieden van de Frankische koning Childerik II dat Lambertus bisschop van Maastricht moet worden. Lambertus heeft banden met Hugobert en Plectrudis, de eerste vrouw van Pepijn van Herstal, de hofmeier (een soort eerste minister en de werkelijke machthebber) van Austrasië, die dit gebied namens de Merovingische koningen van Austrasië bestuurt.

Nadat Childerik II in 673 wordt vermoord, komt de factie van Ebroin, de hofmeier van Neustrië, ook in Maastricht aan de macht. Lambertus wordt uit zijn ambt gezet en brengt de jaren 674-681 in ballingschap door in de pas opgerichte abdij van Stavelot. In die periode is Faramundus bisschop van Maastricht. Na de dood van Ebroin in 681 en de daarmee gepaard gaande wijziging in de politieke verhoudingen binnen het Merovingische rijk, kan Lambertus in 681 zijn ambt opnieuw vervullen en keert hij terug naar zijn bisdom.
In het gezelschap van Willibrord, die in 691 uit Engeland is gekomen, predikt Lambertus het evangelie aan de heidenen aan de benedenloop van de Maas, in het gebied dat nu Noord-Brabant wordt genoemd. In dit gebied zijn daarom kerken aan hem gewijd.

Kort nadat Lambertus' familie Dodo, die tot het huis van Pepijn van Herstal behoorde, heeft laten vermoorden, nemen Dodo's familieleden wraak, door op hun beurt Lambertus op zijn landgoed te vermoorden. Op deze plaats zal later de stad Luik ontstaan. De moord vindt plaats in de nacht van 16 op 17 september 705; Lambertus is dan 67 jaar oud. De officiële rooms-katholieke versie ziet Lambertus als een martelaar voor het geloof vanwege zijn verdediging van de huwelijkstrouw, door de verbintenis tussen Pepijn en zijn tweede vrouw Alpaida aan de kaak te stellen.

Lambertus wordt eerst in Maastricht begraven, maar zijn opvolger Hubertus van Luik, een beschermeling van Pepijn van Herstal en Alpaida, laat op het moment dat hij zelf ook zijn bisschopszetel van Maastricht naar Luik verplaatst, Lambertus' overblijfselen naar Luik brengen. Een nieuwe bisschopszetel heeft zijn eigen heilige nodig. Het is ietwat ironisch, maar het getuigt misschien ook wel van berouw, dat men voor die rol een voormalige vijand kiest.

Bron: Vrije encyclopedie

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Rijbewijskeuring bij De Walnoot

Boxtel - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor op 20 januari en 17 februari terecht in De Walnoot. De kosten bedragen 35 euro voor de B/E keuring en 45 euro voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E.

Kun je deze data niet, dan zijn er andere mogelijkheden in de regio, waaronder in Den Bosch. Voor informatie en een afspraak kun je tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen bellen via 088-2323300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl.

Wie 75 jaar of ouder is als het rijbewijs moet worden verlengd, moet een verplichte medische keuring ondergaan. Maar soms moet je ook naar een keuringsarts als je nog geen 75 jaar bent. Wanneer is een keuring nou wel noodzakelijk en wanneer niet? Het juiste antwoord vind je op www.keuringscheck.nl. Zo voorkom je dat je onnodig een keuring laat verrichten met alle kosten van dien, maar ook dat je de keuring achterwege laat, terwijl dat wel noodzakelijk is. En dan zou je rijbewijs al wel eens verlopen kunnen zijn.

Op www.keuringscheck.nl zie je ook welk van de drie keuringsformulieren – de zogenaamde Eigen Verklaring – je nodig hebt. Dit formulier is verkrijgbaar bij de meeste gemeenten en via mijn.cbr.nl (met DigiD). Ook kan Regelzorg deze op verzoek toesturen. Voor vragen over het invullen van de Eigen Verklaring kun je contact opnemen met de medisch adviseur van Regelzorg. Verwerking en beoordeling ervan, door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), kan tot drie maanden in beslag nemen. Geadviseerd wordt daarom ten minste vier maanden voor het verlopen van de geldigheid van het rijbewijs een afspraak te maken voor een keuring.

Lezing over hoogsensitiviteit bij kinderen

Boxtel - Op woensdagochtend 27 januari is er in de bibliotheek in Boxtel een interactieve lezing over hoogsensitiviteit bij kinderen, verzorgd door KennisMakers Corina Patings en Evelyn Sanders.

Hoogsensitieve kinderen worden vaak moeilijk begrepen door hun omgeving. Ze hebben langer de tijd nodig om bepaalde dingen te verwerken en te accepteren. Bij te veel verschillende activiteiten in een relatief korte tijd raken zij eerder vermoeid en kunnen ze door oververmoeidheid nog heftiger reageren.

In de interactieve lezing zullen Sensikids-coaches Evelyn en Corina het onderwerp koppelen aan de dagelijkse praktijk. Hoe kun je kinderen alerter en meer bewust maken van wat ze ervaren? Tips en tools worden aangereikt om je kind beter te kunnen begrijpen en te begeleiden.

Evelyn en Corina werken als Sensikids-coach vanuit hun eigen praktijk met kinderen en ouders en bundelen zo ervaring en kwaliteit. Vol enthousiasme en humor zetten zij zich in voor sensitieve kinderen en hun ouders.

De lezing begint om 10.30 uur en zal tot ongeveer 11.30 uur duren. De toegang is gratis.
Meer informatie? Kijk op www.bibliotheekmeierij.nl/agenda/activiteiten (ook voor aanmelden).

KennisMakers
KennisMakers is een initiatief van Bibliotheek De Meierij, waarbij de bibliotheek op zoek is naar verhalen van mensen die een passie hebben voor of kennis hebben over een bepaald onderwerp en daarover willen vertellen in de bibliotheek. Kijk voor meer informatie of aanmelden op www.bibliotheekmeierij.nl/actueel of mail naar m.mathijsen@bibliotheekmeierij.nl.

Workshop 'Dry Brush' in Museum Boxtel

Boxtel - Het Museum Boxtel (MUBO) start in 2016 met workshops tekenen en schilderen voor volwassenen. De workshops zijn geschikt voor beginners en voor liefhebbers met enige ervaring.

De cursus start op zondag 31 januari met de workshop 'Dry Brush' (droge kwast techniek), een populaire en goed aan te leren techniek van tekenen met olieverf. De workshop duurt van 10.30 uur tot ongeveer 15.00 uur. Rond de middag wordt een lunch geserveerd.

De 'droge kwast techniek' is eigenlijk tekenen en schilderen tegelijk. De belangrijkste materialen zijn kwasten, olieverf en papier. Je leert hoe je met een relatief droge kwast toch met olieverf kunt tekenen en hoe je er prachtige effecten tussen licht en donker (schaduweffect) mee kunt creëren. Het oefenen van deze techniek gebeurt door gebruik te maken van gedrukte voorbeelden. Het resultaat ziet er precies hetzelfde uit als een tekening met potlood, maar dan met de stabiliteit van een olieverfschilderij. Aan het eind van de workshop ga je naar huis met je eigen kunstwerk.

De workshops worden verzorgd door Veronika Strážnická, een jonge kunstenares en docente in schone kunsten uit Praag (Tsjechië). Zij spreekt Engels, maar waar nodig zal door aanwezige MUBO-medewerkers een toelichting in het Nederlands worden gegeven. In Praag heeft zij een eigen kunstopleidingsinstituut voor kinderen en volwassenen onder de naam Atelier Montmartre. Inmiddels woont zij meer dan zes maanden per jaar in Boxtel. Zo heeft zij afgelopen zomer in het MUBO met veel succes al workshops tekenen en schilderen gegeven aan kinderen.

Deelnemers betalen 35 euro per persoon, dat is inclusief alle materialen, lunch en koffie/thee. Voor de workshop geldt een maximaal aantal van 10 cursisten. Je kunt je aanmelden voor deze workshop via info@muboboxtel.nl of 06-16041898.

Zelf vogelvoer maken bij De Kinderboerderij

Boxtel - Vogelvoer maken met zaden, fruit en vet. Dat kunnen kinderen aanstaande zondag 17 januari leren bij De Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel.

Alle kinderen uit Boxtel en omgeving zijn van harte welkom. De middag is helemaal gratis en duurt van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Inloopmiddag ouders van kinderen met ASS

Boxtel - Zaterdag 23 januari organiseert de Stichting Mama Vita een inloopbijeenkomst voor moeders en verzorgers van kinderen met ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Deze is van 10.00 tot 12.00 uur bij het Zorg en Autisme Buro Brabant aan de Van Hornstraat 21 in Boxtel.

De stichting is een actief platform/steungroep voor moeders en andere verzorgsters - de zogenaamde mantelzorgers - van kinderen/jongeren en jongvolwassenen met een vorm van autisme of een andere beperking.? Op de inloopbijeenkomst kunnen zij meer informatie krijgen over wat de stichting doet en van gedachten wisselen met andere moeders.
Elke maand zijn er bijeenkomsten met wisselende thema's.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met regiomoeder Annemieke Huijbers via rhjhuijbers@ziggo.nl en 06-37529166 of met regiomoeder Mieke de Kleijn via miekedekleijn@hotmail.com en 06-28677451.

Centrumvoucher van 1000 euro voor digitaal ondernemersplatform

De overhandiging van de centrumvoucher ter waarde van 1000 euro. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Boxtelse ondernemers Anneke van den Aker van Aker Consultancy en Rianne van Esch van We-Call ontvingen dinsdagmiddag uit handen van wethouder Eric van den Broek een stimuleringsvoucher van 1000 euro. De voucher is bedoeld om een Digitaal ondernemersplatform op te zetten. Zo kunnen lokale ondernemers, partners en consumenten lokale producten en diensten beter vinden.

"We willen de Boxtelse economie een boost geven", aldus Van den Aker. Met Rianne van Esch bedacht zij het digitale ondernemersplatform voor Boxtel: één overkoepelend orgaan waarin alles te vinden is wat Boxtel zakelijk gezien te bieden heeft. En dat aanbod is ruim. Volgens wethouder Eric van den Broek kent Boxtel meer dan 3.000 grote en kleine ondernemers die zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

De bij de wandeling behorende nieuwjaarsreceptie.a Foto: Toon van Grinsven

Volgens de twee initiatiefnemers is te onzichtbaar wat Boxtel allemaal te bieden heeft. Als voorbeeld van hoe het platform zou moeten functioneren noemt Van den Aker de diverse 'te koop/gevraagd' pagina's op Facebook: "Maar een oproep waarbij iemand een schilder zoekt is op Facebook al na korte tijd onvindbaar. Op ons platform blijft zoiets snel toegankelijk. Zo brengen we als een soort van lokale Google ondernemers naar elkaar en naar de consument en andersom; alles wordt met elkaar verbonden."

Volgens Van Esch dient de site vooral als een soort van paraplu: "We proberen overkoepelend te zijn voor alle verenigingen en Boxtelse platforms voor ondernemers." Veel grote projecten in Boxtel worden volgens de initiatiefnemers uitbesteed aan bedrijven buiten de gemeente. "Als ondernemers elkaar weten te vinden, kunnen ze samen zo'n lokaal project aangaan", verduidelijkt Van den Aker.

Het vooralsnog naamloze platform is volgens Van Esch en Van den Aker vooral gericht op de kleine ondernemer. Dat sluit volgens wethouder Eric van den Broek precies aan bij de wensen van de gemeente: "Wij waren ook al met een platform voor ondernemers bezig dat zich vooral richt op de informatievoorziening naar startende en kleine ondernemers. Daarom kunnen we de overhandiging van de centrumvoucher ook prima verantwoorden."

De bedoeling is dat de gemeente informatie aanlevert over de ondernemers, zodat die de site enkel zelf up to date moeten houden. Van den Aker: "Hoe ze zichzelf verder op het platform presenteren is aan hen. Zij zijn daarbij zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de informatie die ze op de site plaatsen."

Met het platform worden drie doelgroepen bereikt: ondernemers die laten zien wat ze te bieden hebben, de gemeente die een informatieve rol speelt en de consument van binnen en buiten Boxtel met interesse in het dorp. De gemeente is de beheerder van het platform, beide initiatiefnemers zijn de projectleiders die de inhoud bepalen. Met de data kan de gemeente bekijken waar op gezocht wordt en wat leeft in Boxtel. Dit kan dan weer worden ingezet voor burgerparticipatie.

De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) is enthousiast over het initiatief en biedt het product zelfs al als pilot aan aan andere gemeenten, waardoor Boxtel volgens Van den Broek een voortrekkersrol krijgt in de digitale dienstverlening voor en door ondernemers. Het ondernemersplatform moet op 1 juli live gaan.

Beste Boxtelaren,

Het is natuurlijk alweer 13 januari, maar ondanks dat wil ik jullie allen een fantastisch 2016 wensen. Dat het maar een topjaar mag worden!

Zoals velen waarschijnlijk gelezen hebben, heb ik niet zoveel met goede voornemens en wens ik ieder vooral goede gezondheid en oprechte vriendschap toe. Goede voornemens worden in 90 procent van de gevallen toch nooit nagekomen.

Na een heerlijke jaarwisseling samen met fijne vrienden en zoonlief, begon 2016 voor mij fantastisch! Een tweetal jaren geleden ben ik gestart met de opzet van de 'Acteren Doe Je Zo' workshops, vanuit het oogpunt kinderen meer zekerheid mee te geven in het 'echte' leven via theater. Na de eerste voorstelling vorig jaar te hebben gespeeld, staat nu de voorstelling Aladdin op de kids te wachten. Wat ben ik ontzettend trots dat we via deze voorstellingen en workshops ook echt iets mee kunnen geven aan de kinderen. Vorige week hadden we onze eerste open middag en hebben zich alweer veel nieuwe 'talentjes' aangemeld voor de nieuwe workshops. Van Vlaanderen tot aan Rotterdam, ze komen allemaal les volgen. Dat is toch wel heel bijzonder! Trots!

Kinderen maken mij blij en staan nog zo ontzettend open in het leven. Afgelopen zondag had ik opnames voor de nieuwe speelfilm 'Het geheim van Sophia', geïnitieerd door het Sophia Kinderziekenhuis. Eindelijk mocht ik eens een keer een dokter spelen, hoe leuk! En dat ook nog in combinatie met de super talentvolle kids die hierin de hoofdrol spelen.
Iedere woensdag na de lessen ben ik vaak de stress weer kwijt van andere werkzaamheden. Werken met kinderen geeft energie. Via speloefeningen, zang en dans geven we ze iets extra's mee in het leven.

Over dat laatste onderwerp gesproken: Dans! Aankomende zaterdag is het weer voor de derde keer Denziz with the 'Boxtelse' stars! Een evenement georganiseerd door Marion Veenstra en haar man Cees. Ik kijk er altijd enorm naar uit om weer tijdens deze avond achter de jurytafel te mogen plaatsnemen. De passie die deze twee mensen voor deze oprechte, vaste toevoeging aan Boxtelse evenementen hebben is ongekend. De deelnemers worden ieder jaar steeds fanatieker en de show steeds groter!

Vroeger danste ik zelf bij Els&Kees, vele Boxtelaren wel bekend. Dit was een vaste routine in mijn wekelijkse leven. Dansen geeft mij een gevoel van vrijheid, naast dat het een fantastische workout is! Vele mensen zullen het waarschijnlijk niet weten, maar een Quickstep dansen is te vergelijken met 500 meter hardlopen op volle snelheid. Alleen heb je tijdens het dansen ook nog eens leuke muziek!

Als je het woord ' dansen' op Google opzoekt krijg je de volgende betekenis: 'Dans is een sport, kunstvorm of een sociaal gebeuren dat meestal op beweging duidt van het lichaam, vaak in combinatie met muziek. Het wordt gebruikt als een vorm van emotionele expressie, sociale interactie of in een spirituele of uitvoerende vorm.'
Nou, dat is wel heel uitgebreid ongeschreven. Ik zou het gewoon omschrijven als gezellig en ontspannen uit je dak gaan op muziek, haha!

Een van de deelnemers is de mede-eigenaar van deze krant, Mark van der Pol. Ik ken Mark al enige tijd en hij is een echte ondernemer, iemand die vol gaat voor het bedrijf en daar de nodige werkuren in stopt, iemand die niet snel van zijn stuk te brengen is, maar... Als ik hem NU zie!!! Ik zie ineens een mannetje, dat het erg spannend vindt aankomende zaterdag en in een wereld terechtkomt die totaal nieuw voor hem is! Een man die al meerdere malen heeft verteld hoe zenuwachtig hij is, haha! Nou Mark, je bent niet de enige hoor! Het grappige is wel dat ik bij verscheidene deelnemers ook een glinstering van geluk in hun ogen zie, aangezien ze het stiekem allemaal toch wel super tof vinden dat ze dit nu leren!

Laten we in 2016 allemaal meer gaan dansen en dat in combinatie met fijn gezelschap, dan komt het helemaal goed! Wellicht dat ik zaterdag ook nog wel een klein dansje zal wagen.
Ik wens alle deelnemers ontzettend veel succes zaterdag. Verschillende deelnemers proberen me al om te kopen met 'steekpenningen', maar dat mag niet hè, haha. Het moet vooral een mooie, ongedwongen, gezellige avond worden!

Fijne week en tot over twee weken, dan ben ik er weer!

Groet,
Geert Hoes

Drukke nieuwjaarswandeling Lennisheuvel

Lennisheuvel - Op de vierde editie van de jaarlijkse Nieuwjaarswandeling in Lennisheuvel kwamen dit jaar 135 deelnemers af om te wandelen en om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen.

De wandeling die onder leiding van 18 vrijwilligers stond, is een initiatief van buurtverenigingen Het Marske, Het Gescheurd Hemd, De Mijlpaal en Stichting RKO. Eén van de vier verschillende wandeltochten leidde langs biologische boerderij De Schoffel, waar een uitleg werd gegeven over het bijenhouden. Vooral bij de jonge deelnemers viel deze wandeling in de smaak. De kleintjes konden kijken naar kippen, vogels, bijen en spelen in de speeltuin.

De andere drie wandeltochten werden gelopen in de Kampina. Omdat het weer dit jaar ook meewerkte was er veel belangstelling voor de wandelingen met zo'n 30 personen per groep. Bij de wandelingen waren burgemeester Mark Buijs en wethouder Peter van de Wiel aanwezig. Voorzitter Jarko van Nunen van stichting RKO en Mark Buijs verzorgden beiden nog een korte toespraak.
Na afloop konden de wandelaars genieten van een lunch en nieuwjaarsborrel in Gemeenschapshuis De Orion (foto).

6 / 16

A N E G E W T H C U L O B N H I
H J K V G K S T R O O K E I S C
D I I A I J L N M I N V D M L M
V P R C E I O A N E N E G E A O
E K P C E L T E O J G R K E P A
I I P I D E N H I N E K H T E V
M U E N C T H P I M I O U S N N
E B I A E T R T M R K U I Y A F
D I R N E E E E P E N D S S Z C
I A G A I M R T I E J E A N N L
P M T P P S S Z V T I N R U E E
E L S E U E X E T E P D T U U W
D N I R O B R X S A L Q S M L N
D R I H H H E E S H E I D M F X
G V Y P Z H B E S M E T T I N G
Y E R I N C P I A R K A L O I O

Foto: Fam Staal

Beau Staal

griepmeting
ziek
besmetting
verkouden
heesheid
hoestprikkel
spierpijn
bed
slapen
keelpijn
koorts
buikpijn
griepprik
inenten
vaccin
immuunsysteem
genen
virusremmer
paracetamol
thee
influenza
epidemie
luchtwegen
besmettelijk
huisarts

Jeugdverkiezingen Indegat

Boxtel - Aanstaande zondag 17 januari zal in Gemeenschapshuis de Rots in Boxtel duidelijk worden wie zich dit jaar prins, prinses, adjudant en nar van Indegat mogen noemen. Ook worden de raad van elf en de jeugdhofkapel gepresenteerd.

Dit jaar zullen opnieuw 15 enthousiaste kinderen uit groep acht in De Rots proberen de felbegeerde titels in de wacht te slepen. Tijdens een spannende show gaan de kandidaten in drie teams de strijd met elkaar aan en zullen zij een poging doen om de jury te imponeren met hun toespraak en improvisatietalent door middel van opdrachten en spelletjes. Vervolgens zal de driekoppige jury, met afgevaardigden van de Knokkers, het SOC en C.V. De Walvissen, bekendmaken wie van de kinderen dit jaar de titel prins, prinses, adjudant en nar van Indegat mag dragen. Vergezeld door de Raad van Elf zullen het prinselijk paar, de adjudant en de nar vervolgens geïnstalleerd worden door Prins Peer d'n Twidde, waarna het jeugdcarnaval in Indegat officieel kan losbarsten.

Stichting Openbaar Jeugdcarnaval Boxtel en de Knokkers nodigen alle belangstellenden van harte uit om zondag vanaf 13.00 uur de verkiezingen bij te wonen in Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7. In de pauze zal er een optreden verzorgd worden door De Walvisjes (dans). Daarnaast zijn vanaf aanstaande vrijdag 15 januari de partypassen voor de Kwekpoel te koop bij Ring & Go, Rechterstraat 3, voor 7 euro per stuk.

Kijk voor meer informatie over alle activiteiten van het jeugdcarnaval in Boxtel op www.kwekpoel.nl.

Carnaval afterparty voor jeugd van 14 tot 18 jaar bij Denziz

Boxtel - Tijdens carnaval is er niet veel keus voor de jeugd tussen 14 en 18 jaar oud. Ze voelen zich vaak te oud voor de Kwekpoel en B-Pool en zijn te jong voor de kroeg. Daarom besloot Isa Goossens deze groep een geweldige avond te bezorgen, op de woensdag na carnaval. Op 10 februari gaan vanaf 19.00 uur de deuren van Partycentrum Denziz nog een extra dag open voor een carnavalsfeest met dj's, dans en uiteraard zonder alcohol.

Isa organiseerde al eerder het eerste BHC-Gala. Van veel van haar leerlingen hoorde ze dat zij er voor hun leeftijdscategorie, van 14 tot 18 jaar oud, maar weinig te doen is tijdens carnaval en dat zij dat erg jammer vinden. Hierop besloot Isa om zelf iets voor deze groep te gaan organiseren. Omdat Denziz tijdens carnaval elke dag op volle toeren draait, besloot ze het feest te houden op de dag ná carnaval, op woensdag 10 februari. Het idee bleek erg aan te slaan. Zodra ze voor het feest de Facebookpagina 'Denziz14Fissa' had aangemaakt, had ze binnen twee uur meer dan tweehonderd aanmeldingen verzameld.

Tijdens het feest zal Isa zelf als dj gaan draaien en ook heeft ze een aantal vrienden uitgenodigd om achter de draaitafel plaats te nemen. Daarnaast zullen verschillende dansgroepen een spetterend optreden geven. Natuurlijk is er EHBO en beveiliging aanwezig om alles in goede banen te leiden. Kaarten zijn beschikbaar tijdens de avond zelf voor 5 euro, consumpties kosten 2 euro per stuk.

Wil jij ook naar de afterparty in Denziz? Like en deel dan vóór 25 januari de Facebookpagina 'Denziz14Fissa' en maak kans op vijf gratis consumpties tijdens het feest. Mensen die graag zouden willen optreden tijdens het feest kunnen contact opnemen met Isa op websiteisa@live.nl.

Acting the Maggot zet Rots op Ierse wijze op z'n kop

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Zo'n tweehonderd liefhebbers van Ierse folklore en muziek genoten zaterdagavond volop tijdens het optreden 'From Pub 2 Pub' van de Boxtelse band Acting the Maggot. Het was de tweede keer dat de band optrad in Gemeenschapshuis De Rots en ook deze keer werd er een bruisende, energieke show vol Ierse folksongs neergezet.

Zowel de liefhebbers van de rustigere liedjes kwamen aan hun trekken, als de fans van de opzwepende klanken van bijvoorbeeld Drunken Lullabies van Flogging Molly. Ook The Dubliners en The Pogues passeerden de revue, er was voor ieder wat wils. De show 'From Pub 2 Pub' is een vervolg op een show die Acting The Maggot eerder speelde in Boxtel en Rosmalen. Waar de bandleden in die show door muziek ondersteunde verhalen vertelden over de vele tochten die ze door Ierland en Schotland maakten, lag afgelopen zaterdag de nadruk meer op de Ierse muziek.

Foto: Hans van Doorn
De Boxtelse finaliste Martje Wijers. Foto: Cock Stam

Het publiek kon niet alleen genieten van echte Ierse muziek, maar ook van echt Iers Guinness bier, dat dankzij een samenwerking met Eetcafé De Kerk te verkrijgen was. Iedereen genoot zichtbaar van de avond en ook de band zelf was er zeer over te spreken. "We zijn erg tevreden over het resultaat en hebben een geweldige avond gehad. We gaan nu aan de slag voor ons volgende optreden in Duitsland (Kempen) en dan voor de optredens rondom Saint Patrick's Day", licht bandlid Maarten de Gans toe.

Zinderende pre-finale DichtSlamRap: drie winnaressen

Boxtel - Griet Menschaert, Martje Wijers en Els Dejonghe. Deze drie namen zijn afgelopen zondagmiddag toegevoegd aan de lijst van negen poetryslammers die al een plek hadden bemachtigd in de finale van DichtSlamRap, die donderdag 28 januari in Le Temps Perdu in Boxtel plaats gaat vinden.

Tijdens de pre-finale kreeg het publiek in het goedgevulde café Le Temps Perdu te maken met zeven dichtende vrouwen. Dames die stuk voor stuk hun liefde voor het woord wisten aan te vullen met optredens die het publiek in hun ban hielden. "We hebben geen slechte optredens gezien", merkte juryvoorzitter Roel Weerheijm op. Hij maakte zich er alleen sterk voor dat de dichteressen op zoek zouden gaan naar zo mogelijk de meest originele manier om hun gevoelens te verwoorden. "Niet te snel tevreden zijn", merkte hij op.

Dichteressen ditmaal uit Eindhoven, Tilburg, maar ook Utrecht, Turnhout en Antwerpen. Onder hen Martje Wijers, geboren en getogen in Boxtel, maar inmiddels wonend in Amsterdam. Wijers had een grote vriendenschare meegebracht die haar tijdens een publiekslam - het publiek bepaalt dan wie de winnaar is - zonder twijfel de overwinning had bezorgd.

Alleen heeft DichtSlamrap in de prefinale geen publieksprijs. Hier bepaalt een driekoppige jury wie doorgaat naar de finale van de DichtSlamRap. Overigens had Wijers die publieksjury bij dit optreden niet nodig. Hoewel de jury eerder had bepaald dat twee mensen door zouden gaan naar de finale werd dat aantal - onder indruk van de woordenstrijd op het podium - verhoogd naar drie: Martje Wijers uit Boxtel, Griet Menschaert uit Eindhoven en Els Dejonghe uit Antwerpen.

In de finale op donderdag 28 januari krijgt het drietal gezelschap en concurrentie van Dorien De Vylder, Kevin Amse en Martijn Nelen uit Gent. Gerben de Ruiter (Amersfoort), Gijs ter Haar (Roermond), Mark Opfer-Ruting en Pom Wolff (Amsterdam), Wim Paeshuyse (Turnhout) en Merlijn Huntjens uit Heerlen. De DichtSlamRapfinale begint die avond om 20.00 uur

Karnavals Kriebels Konsert

Boxtel - Zondag 24 januari kunnen de liefhebbers alvast goed in de stemming komen voor het carnaval bij Grand Café Rembrandt. Om 13.30 uur gaat daar het Karnavals Kriebels Konsert van start als opwarmertje voor het jaarlijkse feest.

Met optredens van onder andere de Aggamarvanhuisaf Band, de Natneuzen, Geen Drank, Geen Klank en natuurlijk Echdweil, de winnaar van het beste carnavalslied van dit jaar, belooft het een gezellige middag te worden. Prins Peer d'n Twidde en zijn gevolg zullen ook hun opwachting maken, dus iedereen die alvast wat eerder wil beginnen met carnaval is van harte uitgenodigd. De toegang is gratis.

Waggelpodium bij Rembrandt

Boxtel - Ook dit jaar vindt het Waggelpodium op carnavalszaterdag plaats bij Grand Café Rembrandt. Vanaf 20.30 uur komt er een enorm aantal artiesten langs, met onder andere de Aggemarvanhuisaf Band, de ABBA Revival, Heino aus Indegat en Geen Drank, Geen Klank.
De entree is gratis, dus Agge nie bent gewist, dan hedde wè gemist.

Berts Boxtel

Toen ik mijn broer vertelde dat ik een column ging schrijven, was zijn antwoord: "Ik zou niet weten waar ik beginnen moest. Je wordt net ons vader, die zat ook altijd aan de tafel te schrijven." Misschien heeft hij wel gelijk... in de praktijk kwam van dat schrijfwerk van mij weinig terecht. Het lijkt wel of mijn geheugen nu ik zo oud ben een eigen wil heeft.
De plaats Eindhoven waar ik geboren ben, blijft altijd in mijn gedachten. Als ik herinneringen oproep, komen er hele flarden van het verre verleden bij mij naar boven. Ook een geur kan me opeens iets in herinnering brengen waar ik jaren niet meer aan heb gedacht.

Mijn vader schreef verhalen voor Het Nederlandse Jagersblad onder een schuilnaam 'Velddalver'. Ook in de brieven die hij mij schreef liet hij zijn gedachten de vrije loop. Ik heb nog oude brieven van hem uit de tijd dat ik zeeman was. Hij schreef dan over vervlogen tijden. Zo werkt het bij mij ook. Om een voorbeeld te geven: Als je nu aan een willekeurige voorbijganger vraagt waar het woord HEMA voor staat, komt het maar zelden voor dat iemand daar antwoord op kan geven. Dat is zo'n woord dat is ontstaan in tijden van armoede.

Toen in 1937 de HEMA, de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, werd opgericht, kregen de mensen met een smalle beurs een grotere keuze. Grote borden stonden in die winkel, met daarop de tekst 'HEMA bezocht, koopjes gekocht'. Het waren afgeronde prijzen van een dubbeltje of twee kwartjes. "Nog altijd beter dan de Winkel van Sinkel", zei mijn moeder dan.
Midden in de oorlog, in 1943, ben ik als kind nog mee geweest naar die HEMA in Eindhoven. Er was niets meer te koop, wat over was lag los in een bakje. Mijn moeder kocht een klein broodplankje, met daarin met vette, zwarte letters het woord 'brood' gebrand. Dat was alles wat we aan brood hadden die dagen...

Bert Broekman
Bert.vliegkist@outlook.com

Mijn Mooi Boxtel: Petri en Frans van Kasteren-van Dijk

Foto: Petri en Frans van Kasteren-van Dijk

"Dit is al het derde jaar dat er een ransuil in onze achtertuin overwintert. Deze foto is maandagmorgen genomen", meldt Frans van Kasteren. Volgens Lars Soerink van de Vogelbescherming is de vogel, ondanks dat hij op de rode lijst staat, niet bijzonder zeldzaam, maar wel vaak moeilijk te zien: "Het is niet zo bijzonder dat hij er zit, maar wel heel bijzonder dat je hem kunt zien." Volgens Soerink is 'de prachtige vogel' waarschijnlijk blij met de zachte winter, waardoor er veel voedsel beschikbaar is.

Nieuwe uitbaters van De Oude Ketting Riekske en William van Dinther. Foto: Mark van der Pol

Nieuwe eigenaren voor De Oude Ketting
William en Riekske van Dinther nemen eetcafé over

Boxtel - Voor sommige mensen brengt het nieuwe jaar wel hele grote veranderingen. Dat geldt zeker voor William en Riekske van Dinther. Het horeca-stel, eigenaar van Café 't Hart van Boxtel en Feestcafé De Nozem, beide op de Markt, is sinds 1 januari van dit jaar ook eigenaar van Eetcafé De Oude Ketting aan de Bosscheweg. Met een frisse blik zetten ze de zaak op de vertrouwde manier voort.

Na 41 jaar vond Leo Spanenburg het mooi geweest. Zijn Oude Ketting was toe aan een nieuwe uitbater. Hij schakelde een tussenpersoon in en die kwam terecht bij William en Riekske, die op zoek waren naar iets nieuws. "We willen 't Hart van Boxtel niet kwijt, maar met het oog op de toekomst willen we er graag een horecazaak bij voor dag- en avondhoreca, zonder het nachtwerk", vertelt Riekske aan de gezellige stamtafel in het eetcafé. "De Oude Ketting is een mooi bedrijf dat het goed doet en daarnaast ook nog veel mogelijkheden biedt. Voor toeristen, maar ook voor kinderen bijvoorbeeld, met in de toekomst wellicht een mooie, veilige speelgelegenheid."

Barbershopkwartet Radio Times Foto: Theater Kikker

De klantenkring is divers: vrachtwagenchauffeurs, fietsers en passanten, maar ook zakenmensen die een afspraak combineren met een goede lunch of Boxtelaren die 's avonds een hapje komen eten. De keuken staat wijd en zijd erg goed bekend: stevige, goede kost voor een mooie prijs. En dat blijft ook zo. "Voor de klanten verandert er niets", aldus Riekske. "De kaart is hetzelfde, zowel voor de lunch en voor 's avonds. En op wat kleine aanpassingen na is de inrichting ook hetzelfde. Maar in plaats van Leo sta ik hier nu, en dat is voor sommige klanten wel even wennen." Riekske doelt daarmee met name op de chauffeurs, vaak wat oudere mannen, 'want de jongere chauffeurs doen geen lange ritten meer, die willen snel weer thuis zijn'. "Dan staat daar opeens zo'n 'vrouwke' en niet Leo, met wie ze jarenlang te maken hebben gehad", lacht Riekske. "Dan zeggen ze tegen mij dat we heel verschillend zijn en dat dat lastig is. 'O ja?' zeg ik dan, 'leg eens uit?' En dan raken we in gesprek en blijken we helemaal niet zoveel van elkaar te verschillen. Dan is het goed."

En Leo, wat vindt hij er eigenlijk van? "Hij woont nog steeds boven de zaak, maar kan niet meer binnendoor naar het eetcafé", aldus Riekske. "Dat wil hij zelf ook niet. Maar de eerste keer dat hij door de voordeur naar binnen kwam, was ook meteen de laatste. Dat voelde echt te vreemd voor hem. Dus nu komt hij netjes door de achterdeur en dan drinken we een bakkie koffie." Hoewel Riekske het meest op de zaak is, doen zij en William De Oude Ketting wel echt samen. Maar zoals dat gaat bij ondernemersparen, is er een goede taakverdeling. "Bij 't Hart deed ik met name de boekhouding en stuurde ik het personeel mee aan", vertelt ze. "Maar we hebben daar gewoon hele goede mensen staan, dus dat hebben zij niet nodig. William heeft weer andere bezigheden bij 't Hart van Boxtel en dus ben ik nu veel bij De Oude Ketting, waar ik weer echt op de vloer sta." En dat is niets nieuws voor de horecaondernemer, ervaring heeft zij op dat gebied meer dan genoeg, net als haar man. Ze leerden elkaar kennen toen ze bij Bar Becoloth achter de bar stonden. Daarna namen ze op 1 januari 1998 samen café Joie de Vivre in Oisterwijk over en in september dat jaar werden ze eigenaar van 't Hart van Boxtel.

Leuke plannen zijn er genoeg, aldus Riekske, ook om met De Oude Ketting meer de verbinding met het centrum te leggen. "Waar kun je bijvoorbeeld met carnaval met een grote groep eten?" vraagt Riekske zich hardop af. 't Hart van Boxtel heeft zelf twee carnavalsverenigingen in huis, dus alleen al voor hen zou het een mooie eetgelegenheid zijn. Maar ook voor meer mensen uiteraard. "Het zou fantastisch zijn als we onze klanten met een treintje van 't Hart naar De Ketting kunnen brengen, en dan na het eten weer terug naar het café. Daar zijn we serieus naar aan het kijken op dit moment" Maar ook buiten carnaval om zal er meer verbinding met het centrum ontstaan. Hoe dat zich gaat ontwikkelen, dat zal in de nabije toekomst blijken. Riekske: "Voor nu is het prima zoals het gaat, kom zelf maar eens kijken!"

Eetcafé De Oude Ketting, Bosscheweg 74 in Boxtel: 0411-673030, eetcafedeoudeketting@gmail.com, www.deoudeketting.nl.

Vervolg van voorpagina Jeugdzittingsavonden Liempde

Het eerste playbacknummer van de avond werd gebracht door Marit van Heertum en Lieve Spriensma met het nummer 'Mijn boek' van Kinderen voor Kinderen. Op het altijd swingende nummer 'A brand new day' waren het Julia Gabriels, Elyn de Jong, Elin, Elise en Inge van de Laar, Isabelle Schuurmans en Skye van de Wiel die namens dansgroep MIK een dansact op het toneel zetten.

'Zomerkamp' van Lieselotte Simons was het eerste, enige en zeer knap live gezongen lied van deze avond. Hierna vertoonden Manon van der Pas en Margo Saris een moderne vertolking van het sprookje over de put van vrouw Holle. De eigentijdse draai die het duo voor het verhaal had verzonnen leverde veel hilarische momenten op. Aangezien de eerste prijs werd behaald op het ploegerrangfestival in de categorie groep 7 en 8 mochten Mirthe Franken, Senna Smulders, Janne de Bresser en Esmee van der Heijden nogmaals hun nummer 'Hollywood' ten gehore brengen.

Teun van Beers, Ciem van de Biggelaar, Tijn Braken, Siem van der Heijden, Nolan en Teun van der Heijden, Stan Hoenselaars, Giovinci Libert, Riley Roos, Jedy van Schaik en Jurre Verbree vormden breakdanceteam Rawneals dance, uit de school van professioneel danser Raniel van Peperstraten. Met geweldige breakdancemoves zetten zij een spetterende show neer.

Zoals elk jaar is het de traditie dat de Jeugdprins(es) en adjudant(e) van het afgelopen jaar op een ludieke manier allerlei blunders vertellen over de huidige Jeugdraad. Dit kun je aan Maxime Schoenmakers en Meike van Dijk wel overlaten. Als tovenaars verkleed wisten zij alle misstappen van de Jeugdraadleden haarfijn op een humoristische manier uit de doeken te doen.

Vanuit de JAS (Jong Actief Sportief) voerden Juul en Guus van Abeelen, Willemijn Broere, Emma Dortmans, Mirte van Geffen, Bo Kamps, Ian van de Laan, Elisa van de Laar, Sam van Oorschot, Dieuwke Scheutjens, Denise Schoones, Tijn Smetsers, Cilke Spijkers, Jente Steenbakkers, Tijmen Terluin, Janne de Bresser, Lynn Gordijn, Pip van Houtum, Jens de Jong, Bo Kosters, Janne Oerlemans, Irene van Ooijen, Bram van Oorschot, Eva Sanders, Cezanne en Liselotte Simons, Kiki Scheutjens, Inge Timmermans, Roosje Voets en Luuk van Weert een toneelstuk op waarbij alle sprookjesfiguren razendsnel en op zeer humoristische wijze de revue passeerden. Dit onder goedkeurend toezicht en voorgelezen door de enige echte sprookjesboom.

Avond vol vermaak
Een eigen nummer van de Swingtoons deed even Michael Jackson herleven in het Ploegerspaleis. Op de beat van Smooth Criminal werd een perfect uitgevoerde showdans opgevoerd, wat bij menig kleine toeschouwer de mond deed openvallen van verbazing. Casper de Mayer bracht met veel gevoel voor muziek én humor het bananenlied. Roosje Voets kwam door haar eerste prijs tijdens het Ploegerangfestival als Jochem Meyer het lied 'Irritatiefactortje' playbacken, waarna er een schetig Sprookje werd uitgebeeld door Jurre van Vechel en Tim Roovers met een hoofdrol voor een groot groen konijn dat door zijn stinkwinden de houthakker net op tijd uit het sprookjesbos kon verjagen. Na dit geweldig leuke toneelstuk brachten de slagwerkgroep en een Grande Finale van het totale 'Be COOL' opleidingsorkest het publiek op gepaste muzikale wijze naar het einde van een avond vol vermaak.

Drie topensembles in 1 concert in Petrusbasiliek

Boxtel - Zondag haalt de Boxtelse ensemblezanger Peer Doevendans twee top koren en een kampioens-barbershopkwartet naar Boxtel die zich in één concert presenteren. Muziek en basiliek versterken elkaar en dompelen de luisteraar onder in een adembenemende meditatieve sfeer.

Doevendans: "De twee koren – het Basilius College en Collegium Musicum Amsterdam – musiceren op hetzelfde hoge niveau, hun repertoire is uitwisselbaar en beide ensembles bestaan uit zestien zangers en zangeressen. Kortom, ze lijken sprekend op elkaar. Daarom zullen juist de verschillen opvallen. Dat maakt het concert meer dan een aaneenschakeling van muziekstukken."
Voor deze gelegenheid komt het vermaarde barbershopkwartet Radio Times sinds 10 jaar weer bijeen. Omdat de kwaliteit van het kwartet en de koren op hetzelfde professionele niveau ligt, hoopt Doevendans juist de overeenkomsten tussen de uiteenlopende zangstijlen te onderstrepen.
Radio Times brengt enkele Nederlandstalige liederen uit de jaren 40 en 50 ten gehore. Ze zijn voorzien van schitterende close-harmony-arrangementen. Het is dan ook geen wonder dat dit kwartet vele prijzen won in Nederland en in Europees verband.
Het concert op zondag 31 januari begint om 15.00 uur. Toegang en programmaboekje zijn gratis. Na afloop is er een collecte. Meer informatie is te vinden op www.dovas.nl.

Hollands Feest in Serenade

Liempde - Op 30 januari wordt er in de Serenade een Heerlijk Hollands Feest georganiseerd. Met optredens van Marian Mayloo, Sani van Mullem en Marco den Hollander belooft het een fantastische avond vol Hollandse muziek te worden. DJ Ruud zal tussen de optredens door gezellige nummers draaien om ervoor te zorgen dat de sfeer er lekker in blijft. De avond is gratis te bezoeken en begint om 20.30 uur.

ContourdeTwern zoekt vrijwilligers

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt is op zoek naar vrijwilligers voor bij B-Pool van B-Towncarnaval achter de kassa, achter de bar, de muntenverkoop of als toezichthouder. Dit is van zaterdag 6 tot en met dinsdag 9 februari. Ook hulp voor de totale organisatie van de activiteiten is van harte welkom.

Ook is het steunpunt op zoek naar zo'n veertig vrijwilligers voor het binnenkort te openen Hobby Centrum Boxtel (HC-B) aan de Spoorstraat. Hier kunnen Boxtelse senioren van gebruikmaken voor een gezellig en waardevolle tijdsbesteding. Een beheerder wordt gezocht, mensen die als gastheer/gastvrouw willen optreden, activiteitenbegeleiders voor bezigheden als tekenen, schilderen, hout- of metaalbewerken, en schoonmakers. Ook is het HC-B op zoek naar leden voor het stichtingsbestuur.
Een gemeenschapshuis in Boxtel heeft dringend behoefte aan barmedewerkers voor 's avonds en in het weekend. Tot slot zoekt het steunpunt iemand die een of twee keer in de week met en voor een man van Indische afkomst wil koken en eventueel ook samen wil eten.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt via 0411-655 899 of stuur een e-mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.


Luchtpost uit Argentinië: Esther Havermans

Verkiezingen en keuzes
Vorig jaar gingen alle inwoners van Argentinië naar de stembus. Een belangrijke dag voor een land dat verschillende dictaturen heeft gekend, de bekendste en wreedste tussen 1976 en 1983, een periode die de huidige kandidaten bewust hebben meegemaakt, als tiener of als jonge volwassene. De gelegenheid om te kunnen kiezen is dus bij voorbaat positief en wordt door velen als zodanig erkend en toegejuicht. Het proces naar een democratie is ruim dertig jaar na het einde van de laatste dictatuur een heel eind op weg, maar mijns inziens zijn er nog steeds veel bestaande structuren en mechanismen in de Argentijnse samenleving die een werkelijke participatieve democratie in de weg staan.
In ons dorp kiezen we vandaag voor de allereerste keer onze lokale vertegenwoordigers. Ik kies bewust dit woord en niet bestuurders of regeringsleiders, want tijdens de dertig jaar dat El Chaltén bestaat, werden de bestuurders van ons dorp niet gekozen maar aangesteld. In de kleine gemeenschap zijn 1162 geregistreerde kiesgerechtigden en vanavond zal bekend zijn welke van de zes kandidaten de eerste burgemeester van El Chaltén zal zijn.
In ons dorpje zijn we bevoorrecht vanwege de bloeiende economie en de nog steeds toenemende werkgelegenheid. Dat geeft ons de keuze tussen werken bij de overheid, wat vastigheid en gunstige arbeidsvoorwaarden met zich meebrengt of seizoenswerk in de privé-sector, met meer afwisseling en een lange rustperiode maar veel minder zekerheid. Binnen de privé-sector kunnen we kiezen of we in een winkel, hotel, reisbureau of restaurant werken, en velen grijpen de kans om na een paar jaar te switchen naar een andere sector of werkgever. Daarnaast kiezen we tussen een leven waar werken en geld verdienen op de eerste plaats staan, of waar behalve werk ook ruimte is voor rust, familie en natuur. Hier kom ik op een belangrijk punt: alle bewoners hebben gekozen om zich hier te vestigen op een bepaald moment in hun leven. Niemand komt hier oorspronkelijk vandaan.

De keuze voor de nieuwe president betekent het einde van de Kirchner-hegemonie, althans op presidentieel niveau. In el Chaltén beleven we met veel enthousiasme en hoge verwachtingen een historisch moment. Eindelijk is er de kans om te kiezen tussen geregeerd of vertegenwoordigd worden, tussen de oude manier van politiek bedrijven of een moderne, met inspraak en actieve participatie. Mauricio Macri heeft de verkiezingen uiteindelijk gewonnen Hij is sinds 10 december 2015 de 56e president van Argentinië. Daarvoor was hij acht jaar lang burgemeester van Buenos Aires.
Foto: Esther havermans
Foto: Kek Liempt

Wie weet waar?
De Archiefgroep van de Stichting KèK Liemt zou graag meer informatie willen ontvangen over de boerderij op de foto.
Kun jij vertellen waar deze boerderij stond, wie er woonden of weet je andere bijzonderheden hierover? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. Ook kun je een toelichting geven bij de foto op de Heemkamer van de Stichting Kèk Liemt, in de raadzaal van het voormalig gemeentehuis in Liempde. De Archiefgroep is daar aanwezig op maandagavonden van 19.30 tot 21.30 uur. Telefonisch is de groep te bereiken via 0411-631284.

Alvast bedankt!

Namens de Archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt,
Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

Foto: Patty van den Berk

Jaja het is echt waar! Onze Harrie wordt 18 januari alweer 50 jaar!
Gefeliciteerd namens de hele familie

CDA

Foto: CDA

Gezond & Gelukkig 2016
Het CDA wenst u, alle inwoners en ondernemers van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel een gelukkig, gezond en bruisend 2016 toe. Laten we er samen een mooi en positief jaar van maken!

De Kleine Aarde leeft!
Vorige week was er een beeldvormende raadsvergadering waar zes verschillende initiatiefnemers hun plannen voor de Kleine Aarde onder enorme belangstelling gepresenteerd hebben. Het laat duidelijk zien dat Boxtelaren erg betrokken en begaan zijn met de toekomst van De Kleine Aarde.
Het CDA is blij dat er zoveel initiatiefnemers zijn die De Kleine Aarde een goede bestemming willen geven. Er was veel enthousiasme, creativiteit, visie en ondernemerschap te zien bij deze plannen. De gemeenteraad zal uit deze plannen dit jaar een keuze maken.

Het CDA streeft naar de realisatie van een goede toekomstbestendige en passende bestemming voor De Kleine Aarde. Het plan moet voldoen aan de vier criteria die eerder door de gemeenteraad zijn vastgesteld: duurzaam, budgetneutraal, er moet een samenwerking zijn met een betrouwbare partij of partijen en het moet passen in de eisen van het Legaat van Cooth. In het Legaat van Cooth staat dat kansarme jongeren begeleid en opgeleid moeten worden om meer kans te maken op de arbeidsmarkt. Dit betekent dat het nieuwe plan voor De Kleine Aarde vooral voor die groep jongeren nieuwe kansen moet bieden.
Om tot een goede keuze te komen zullen wij de plannen toetsen aan de genoemde uitgangspunten, maar voor het CDA is het ook van groot belang dat de burgers van Boxtel, met name de buurtbewoners, betrokken worden bij de plannen.

Voedseltuin Boxtel
Afgelopen week werd duidelijk dat de Voedseltuin Boxtel aan de slag kan op een perceel aan de Parallelweg Zuid. Fijn dat de Voedseltuin nu verder kan gaan met de plannen en bij kan dragen aan de bestrijding van armoede. We wensen Voedseltuin Boxtel veel succes hierbij en hopen op een hele mooie oogst.

Carnaval
De aankomende weken staan in het teken van carnaval. In Ploegersland zwaait Prins Primus de scepter met zijn motto 'Liemt zet de toon' en in Eendengat regeert Prins Peer d'n Twidde met 'Daor heurde bij, Daor bende bij'. De verenigingen, vrijwilligers, muzikanten en de deelnemers aan de optochten zijn zich al druk aan het voorbereiden op dit grote feest. Het is prachtig dat zij dit elk jaar weer mogelijk maken! Alle inwoners van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel wensen wij veel leut toe!

Heeft u opmerkingen of suggesties? Of heeft u zelf een onderwerp dat u onder onze aandacht wil brengen? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay

Grote belangstelling DKA

Boxtel - Onder overweldigende belangstelling presenteerden vorige week in de beeldbepalende raadsvergadering zes initiatiefnemers hun plannen voor het terrein van De Kleine Aarde (DKA). De raadszaal zat afgeladen vol met belangstellenden, waaruit blijkt dat het voormalig milieucentrum nog volop leeft in Boxtel.

De zes initiatieven, van Burgers voor De Kleine Aarde, de familie Van der Vorst, de familie Tops, Het Collectief, Wimmis en Van Hoof, hebben allemaal een educatieve, duurzame insteek die in lijn met de wensen van de gemeente budgettair neutraal is.

Het is niet ondenkbaar dat deze zes initiatieven nog wat verder indikken: er zit overlap in sommige programma's. Zo betrekt het initiatief van Burgers voor De Kleine Aarde stichting Herenboeren in het plan, terwijl de Herenboeren onder de noemer 'Familie Tops' zelf ook een initiatief indienden. Daarbij wordt het terrein vooral gebruikt voor de teelt en verwerking van voedsel. In hun plannen staan bijvoorbeeld een kookstudio en een kassencomplex op de rol.

Initiatiefneemster Van Hoof richt zich vooral op de lokale gemeenschap met haar plan, waarbij jong en oud worden verbonden door middel van een leer-/werkomgeving voor jongeren en een activiteitenprogramma voor ouderen. Ook hier is weer een overlap te vinden met andere initiatieven, zoals dat van Het Collectief, waarbij Helicon een rol speelt in het educatieve onderdeel van DKA.

Het initiatief Wimmis omvat een soort van themapark, waarbij onder andere een podium, congrescentrum en een kleinschalig hotel gerealiseerd zullen worden. Familie Van der Vorst tot slot koestert plannen om zelf te gaan wonen in de Van Coothhoeve en samen met Peijnenburg Reïntegratie door middel van kleinschalige woonvoorziening en een educatief centrum verdere invulling te geven aan het terrein.

De gemeente gaat nu in beraad over de toekomst van DKA, waarbij later dit jaar de knoop doorgehakt zal worden welke initiatiefnemer zijn plannen voor DKA uiteindelijk mag gaan verwezenlijken. De gemeente spreekt de hoop uit om het uiteindelijke collegebesluit in maart of april aan de raad voor te kunnen leggen.


Combinatie95

Foto: Combinatie 95

De tijd van oliebollen en vuurwerk ligt al weer achter ons. 2016 is begonnen en Combinatie95 wenst eenieder een voorspoedig en vooral gezond jaar toe.
De politiek heeft de draad weer opgepakt met onder andere de onderwerpen Welstandsnota, De Kleine Aarde en Afvalstoffen als grondstoffen.

Welstandsnota
Combinatie95 maakt zich sterk om tot minder regels in Boxtel te komen. Onduidelijke en overbodige regels moeten geschrapt worden. De Welstansnota is daar een goed voorbeeld van. Tijdens de raadsvergadering van 19 januari wordt de nieuwe Welstandsnota vastgesteld. Onder andere Combinatie95 heeft zich hardgemaakt voor aanpassing hiervan.

In de nieuwe Welstandsnota worden de meeste woonwijken welstandsvrij verklaard. Dat wil zeggen dat bij een (ver)bouwaanvraag deze niet meer beoordeeld hoeft te worden door de welstandscommissie. Dit scheelt tijd en geld. De aangepaste Welstandsnota past door de wijziging beter in deze tijd.

De Kleine Aarde
Dat De Kleine Aarde nog steeds belangrijk is voor de bewoners van de gemeente Boxtel bewees de grote opkomst tijdens de beeldvormende bijeenkomst. Maar liefst zes initiatiefnemers presenteerden hun plannen. Het was een bewogen bijeenkomst waarbij maar weinig tijd was voor verdieping. Veel vragen zullen in de komende tijd nog beantwoord moeten worden door de initiatiefnemers om de gemeenteraad tot een juiste keuze te laten komen. Combinatie95 wil alle initiatiefnemers in ieder geval alvast bedanken voor hun inzet op deze avond.

Motie voedselverspilling
Met een door bijna alle partijen goedgekeurde motie heeft Combinatie95 aandacht gevraagd voor de voedselverspilling. In een tijd waarin een derde van de voedselproductie wereldwijd wordt verspild en er onnodig honger wordt geleden, ook in Nederland, is het volgens Combinatie95 goed om hier aandacht aan te besteden. De grote hoeveelheden voedsel die dagelijks, vooral in huishoudens, wordt weggegooid gaat ook gepaard met onnodig verbruik van drinkwater, energieverbruik en CO2-uitstoot.

Tijd voor actie! Daarom zijn diverse gemeenteraadsleden bezig met het bezoeken van supermarkten, restaurants en scholen. Wij vragen mensen een manifest te ondertekenen waarin zij verklaren zich te zullen inspannen om voedselverspilling tegen te gaan.
Dit kan door zo min mogelijk voedsel weg te gooien en om in het lesprogramma aandacht te besteden aan voedselverspilling. Maar ook door klanten de keus te laten of zij hun overgebleven voedsel mee willen nemen. Hopelijk draagt deze actie ertoe bij dat de bewustwording van de voedselverspilling onder de bewoners groter wordt.

Combinatie95
Combinatie95 gaat ook dit jaar weer naar de burgers toe. Een aantal van onze partijvergaderingen zullen we als openbare bijeenkomsten in de diverse wijken van Boxtel houden. U bent nu al van harte uitgenodigd deze bij te wonen. Wilt u meer weten? Kijk op onze website, www.combinatie95.nl.

Fractie Combinatie95,
Ineke van Giersbergen, Peter Manniën, Stefan de Nijs, Katelijne van Thiel, Karel Voets

GEMEENTE INFO
Oud papier:
15-01 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
16-01 Den Berg
20-01 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 2

Aangevraagde omgevingsvergunningen
? Achterberghstraat 45, Boxtel rooien: boom achtertuin

Verleende omgevingsvergunningen
? Brugstraat 11, Boxtel vervangen aanbouw, realiseren opbouw op aanbouw
        en vervangen dakkapel voorzijde door 2 dakkapellen
? Koppel 4, Boxtel plaatsen carport bij woning

Project omgevingsvergunningvrij
? Het Loo 6, Boxtel rooien: 1 Amerikaanse eik, 1 berk, 1 wilg en 1 zeeden

Verordeningen
De gemeenteraad heeft op 15 december 2015 de volgende verordening vastgesteld:
? Algemene Plaatselijke Verordening Boxtel 2012 (versie 2015)

Besluiten
? Aanstelling onbezoldigd ambtenaar en mandaatverlening invordering van de gemeentelijke belastingen

Rectificatie
? Verleende omgevingsvergunning Zonnegloed 2 tot en met 18 (even nummer en Zonneglans 2 tot en met 18 (even nummers) met uitgebreide voorbereidingsprocedure en verleende ontheffing Wet Geluidhinder Zonneglans 18

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

De voet is onze basis

Van alle botten in een menselijk lichaam zit maar liefst 25 procent in de voeten. Een technisch meesterwerk zoals Leonardo da Vinci de voet al niet voor niets noemde. Elke voet telt 28 botten die op hun plaats worden gehouden door ongeveer 107 banden en 19 spieren. Aangestuurd door zenuwen en gevoed door bloedvaten.
De voet is letterlijk de basis van ons lichaam; je gaat en staat erop, vele uren per dag.

Gemiddeld loop je tijdens je leven drie keer de aarde rond. Het contact met de bodem gaat via onze 'autobanden', de schokdempers van ons lichaam.
Lucht is dan echter vervangen door vet in vloeibare vorm. Dit vet wordt op zijn plaats gehouden door wandjes, de vetkamers zijn voor te stellen als een honingraad. Deze zijn gesloten zodat er geen vet kan weglekken. Dat zorgt voor goede demping en vering.

Vetkamers
De vetkamers blijven in conditie doordat tijdens het zitten of liggen de voedingsstoffen worden 'opgezogen', en tijdens het lopen of staan de afvalstoffen worden 'uitgeperst'. Het werkt als een pompmechanisme.
Vetkamers kunnen helaas weleens gaan lekken. Hierdoor kan de pompwerking niet meer goed de voedingstoffen en afvalstoffen transporteren. Dan neemt de conditie van de vetkamers af en kun je pijn bij lopen en staan krijgen. Oorzaken hiervoor zijn bijvoorbeeld verkeerd schoeisel, een blessure aan de voet of een gevolg van een ziekte zoals reuma, diabetes of obesitas.

'Het gaat wel over'
Ongeveer 27.000 zenuwuiteinden eindigen in de vetkussens, allemaal met een eigen functie. Als de conditie van deze kussens afneemt, verdwijnt het vet. Hierdoor werken je autobanden niet meer goed en kun je pijn krijgen. De afname van de conditie gaat in stappen, waarbij uiteindelijk stadium vier wordt bereikt. Dit betekent een 'platte band', dus vel over been met dag en nacht pijn. Dat gaat niet vanzelf over! Reageer dus adequaat vanaf het moment dat pijn optreedt.

De podo-posturaal therapeut kan de conditie van de vetkussens onderhouden en voorkomen dat je met een 'platte band' eindigt.

Enkele tips om het pompmechanisme te helpen:
- de voetzool koelen (wel de huid beschermen)
- zittend met een speciaal daarvoor bestemde roller de voetzool masseren.
- lichte rek- en strekoefeningen met de voet.
- sneaker(achtige) schoenen die het mogelijk maken om goed af te wikkelen.
- de pijnplaats laten masseren, eventueel een taping om na de massage rust en stabiliteit te brengen.
- wanneer je niet alleen een 'platte band' hebt, maar ook een 'lekke band' dan kan een individueel aangemeten inlegzool een oplossing zijn.

Samen sta je sterk
De podo-posturaal therapeut werkt nauw samen met de medewerkers van FysioSluijters. Vaak worden klachten aan het begin door meerdere deskundigen beoordeeld. Een heel team staat klaar voor jou.
Wij helpen je daarbij!

Ik sluit af met het volgende:
Mijn naam is voet
Ik ben niet alleen
Ik heb een collega voet, en ieder heeft een eigen been
Samen hebben wij een borst, rug, buik, hoofd en twee armen
Die moeten wij dragen, zowel bij het gaan als staan
Wij zorgen voor stabiliteit en als schokbreker altijd
Denk aan ons, maar niet alleen
Maar in zijn totaliteit.

Neem contact op met FysioSluijters en vraag naar Marc Pijnenburg.

Dinercafé Knus al vijf jaar een succes in Boxtel

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Een paar weken geleden, op 28 december, bestond Dinercafé Knus vijf jaar. Dit eerste lustrum viert de succesvolle zaak aan de Eindhovenseweg met een vernieuwde kaart, een op handen zijnde verbouwing en het eigen 'private label' met koffie en thee wordt uitgebreid met likeuren en confituren.

Nadat het Oirschotse ondernemersechtpaar Frank en Monique Rijnen eerst in Helmond een restaurant had gehad, werd het tijd voor iets nieuws. Ze hadden verschillende panden in de regio in het vizier, maar uiteindelijk viel hun oog op dat in Boxtel. Het echtpaar liet er geen gras over groeien en verbouwde het complete pand, zodat het aan al hun wensen voldeed. Op 28 december 2010 opende Knus zijn deuren.

Foto: Cock Stam

Eerst woonden Frank en Monique nog achter het dinercafé, maar inmiddels hebben zij die woning verruild voor een huis in Oirschot. Hun vroegere woning is nu als zaal bij het dinercafé betrokken.

De naam van het café kwam eigenlijk bij toeval. "Het vinden van een goede naam is altijd moeilijk", vertelt Frank. "Ik had het erover met een goede vriend en die zei: 'Waarom doen jullie niet gewoon Knus? Want met jullie is het dat altijd.' Dat vonden we een goed idee." Knus is niet echt een café, maar ook niet echt een restaurant. "We willen het beste van beide werelden bieden", vervolgt Frank. "Je kunt bij ons goed eten, maar we hebben ook tientallen soorten speciaalbier." "En wijn", vult Monique aan. "Daarom kozen we voor een middenweg en werd het 'Dinercafé Knus'."

De vernieuwingen op de menukaart gaan op 20 januari in. Een van de grootste veranderingen, legt Frank uit, is dat de nadruk nog meer komt te liggen op smaak en beleving. het huidige shared dining menu maakt plaats voor dit volledig nieuwe concept met smaakvolle gerechten. De prijzen zullen daarbij gelijk blijven.

Inmiddels zijn er ruim dertig medewerkers in dienst bij het dinercafé en staan de zaken er goed voor. Monique: "Boxtel is goed voorzien wat restaurants betreft. Maar we hebben een groep trouwe gasten en bovendien houdt een groot horeca-aanbod je ook scherp. Je moet altijd je best blijven doen."

De nieuwe kaart, waarop de vertrouwde gerechten zullen blijven staan, levert een behoorlijke uitdaging op voor het personeel. "We werken in de keuken volgens vaste routines. Die moeten we natuurlijk aanpassen." Daarnaast moeten er nieuwe borden besteld worden en de routing moet aangepast worden. "Presentatie en kwaliteit zijn daarbij de uitgangspunten", legt Monique uit. Het geeft weer hoe het ondernemersechtpaar constant bezig is met het doorvoeren van verbeteringen voor en achter de schermen.

Een andere verbetering is de uitbreiding van het assortiment van eigen thee en koffie van Monique met likeur en confituur. Verder staat een verbouwing op de planning. Knus wordt wat industriëler en eigentijdser aangekleed met bijvoorbeeld nieuwe tafels, omdat de huidige volgens Monique 'hun beste tijd wel hebben gehad'. De verbouwing moet tegen de zomer klaar zijn. Het dinercafé blijft in de tussentijd gewoon geopend.

Dinercafé Knus, Eindhovenseweg 39 in Boxtel: 0411-610225, info@dinercafeknus.nl, www.dinercafeknus.nl.

Feestelijk nieuwjaarsconcert Gildenbondsharmonie

Boxtel - Het nieuwjaarsconcert van de Boxtelse Gildenbondsharmonie bij het Baanderherencollege is afgelopen zondag feestelijk verlopen.

Onder het oog van vele tientallen belangstellenden openden de jongste leden muzikaal het nieuwe jaar. Het was de opmaat naar een sprankelend concert van de wat oudere garde. Na afloop van het concert kon het nieuwe jaar ook nog ingeluid worden met een nieuwjaarsborrel.

Politie bekeurt 245 snelheidsovertreders

Boxtel - De politie heeft tijdens een snelheidscontrole op de Eindhovenseweg afgelopen donderdagmiddag en -avond ruim drieduizend automobilisten gecontroleerd. Van de 3152 passanten reden er 245 te hard, zo twitterde wijkagent Jack van Rijs.

De hoogst gemeten snelheid bedroeg 84 kilometer per uur waar vijftig is toegestaan. De snelheidsovertreders kunnen een bekeuring in de bus tegemoet zien.


Bridge:

Bridgeclub Boxtel, 5 januari:
A-lijn: 1. G. Joren & R. van Stuivenberg-Munnichs 61,31% 2. A. Kuilman-Kos & M. van der Meijden 57,74% 3. A. Bosveld & H. Schilder 56,55% B-lijn: 1. C. van Hal-Schoenmakers & C. van Hal 58,93% 2. B. Bragt-Bouwman & H. Dragt 58,04% 3. R. Zunneberg-van Wilsum & G. Zunneberg 56,85% 3. A. van de Sande & F. van de Spijker 56,85%

Bridgeclub Boxtel, 6 januari:
A-lijn: 1. F. Gieles & W. van de Heijden 57,74% 2. B. van Asveldt & R. van Weert 56,85% 3. A. Tak & F. Hofstede 55,95%
B-lijn: 1. Tonny & Piet Verstijnen 58,33% 2. J. Kniest & W. van Mensfoort 54,58% 3. J. Jilesen & L. Frankevijle 53,75%

Bridgeclub Boxtel, 7 januari:
A-lijn: 1. S. Tempels-Walchenbach & J. Sweere 68,75%, 2. Henk & Frank Schalkwijk 62,20%, 3. J. van Doremalen & F. van Roy-van de Meerendonk 61,90%
B-lijn: 1. T. Godding-Moors & S. Mols 65,97%, 2. A. Kuilman-Kos & B. Kuilman 63,66%, 3. B. van Asveldt-van Gennip & J. Jilesen 59,03%

Bridgeclub Revanche, 5 januari:
A-lijn: 1. H. van Esch-Sonnevelt & P. van de Ven 64,58% 2. Gerda & Ad van Lier 55,83% 3. S. Tempels-Walchenbach & J. Sweere 55,00% 3. F. Sedee & J. van Helvoort 55,00% B-lijn: 1. C. Pastoor & L. Frankevijle-van Dongen 61,12% 2. T. Hartmanns & L. Messchaert 59,28% 3. Jeanette & Cees Smolders 59,20% C-lijn: 1. A. Eggenhuizen & C. Smits 68,85% 2. A. Schalkx & H. van der Krabben 60,56% A. van der Heijden & T. van Leusden 59,11%

Bridgeclub Revanche, 7 januari:
A-lijn: 1. C. Kerssens-van der Meijden & J. Kerssens 63,89% 2. H. van Esch-Sonnevelt & P van de Ven 61,81% 3. F. van Roij & L. van Zantvoort 56,25% B-lijn: 1. A. van Ewijk & T. Brouwers 64,58% 2. R. Verstijnen & L. Verstijnen-Sessink 62,50% 3. A. van de Ven-van Hal & M. van der Sloot 58,33%

Bridgeclub Rembrandt, 5 januari:
A-lijn: 1. T. van der Leek & H. Siemons 56,70% 2. T. van Uden & A. Moerdijk 55,97% 3. J. Koppen & N. Maas 54,97% B-lijn: 1. A. van der Els-Kusters & A. Visser-Hanff 64,93% 2. P. Ronde & M. Ronde 63,54% 3. J. Balk & A. Teurlings 63,19%

Bridgeclub Liempde, 7 januari:
A-lijn: 1. Mw. Prinsen & Mw. van de Westelaken 60,00% 2. Dhr. van de Schans & Dhr. van de Steen 58,84% 3. Dhr. van Heeswijk & Dhr. Bekkers 58,21% B-lijn: 1. Dhr. & Mw. van de Langenberg 61,81% 2. Mw. van Kollenburg & Mw. Kusters 59,38% 3. Dhr. van Vugt & Dhr. Verdonk 57,20% C-lijn: 1. Dhr. van Haaren & Dhr. van Wijlick 65,00% 2. Dhr. Janssen & Dhr. van de Laar 58,75% 3. Dhr. & Mw. Damen 57,50% D-lijn: 1. Dhr. & Mw. van Thiel 58,67% 2. Dhr. & Mw. Strik 57,67% 3. Dhr. & Mw. van Erp 57,67%

Biljarten
Moira Lith-WvLiempde/RegioBank         8-0
BV De Hazelaar 4-WvLiempde/RegioBank 1         28-27
WvLiempde/RegioBank 2 - BV `t Ivoor 2                         30-25
Asperia-AquaRest 3 - WvLiempde/RegioBank 3         21-26

Uitslagen 't Ivoor:
BV De Hazelaar 1-'t Ivoor (Libre) 23-30
Het Wapen van Liempde 2 -'t Ivoor 2 (Libre) 30-25
Triangel Bar 1-'t Ivoor 3 (Libre) 22-27
't Ivoor 1-BC Uden 1 (3b-Gr.) 27-26
BV De Hazelaar 2-'t Ivoor 1 (Recr.) 34-36
VAR 2-'t Ivoor 2 (Recr.) 35-38
't Ivoor 3-DVR 2 (Recr.) 31-40
't Ivoor 4-Het Groene Laken 1 (3b-Kl.) 27-27
't Ivoor 5-De Hopbel 1 (3b-Kl.) 24-30
't Ivoor 6-D'n Brouwer 2 27-24

Programma 't Ivoor:
18 januari:
BC Zuid 1-'t Ivoor 1 (Recr.) 13:00
Triangel 1-'t Ivoor 2 (Recr.) 13:00
BC Ammerzoden 2-'t Ivoor 1 (3b-Gr.) 19:30
19 januari:
BV De Hazelaar 5-'t Ivoor 1 (Libre) 19:30
't Ivoor 3-BV De Uitdaging 1 (Libre) 20:00
20 januari:
't Ivoor 2-Triangel Bar 1 (Libre) 20:00

Zaalvoetbal:
Uitslagen 9 januari
Le Temps Perdu/Flickmotion -Heva autobedr.        5-2
Langenberg/Fleur – Filipe Mode /EMaas        2-7
Adm Jilesen – X2COM        5-3
C.J.v.d Sande – Team Elisabeth        6-5
Goossens Advies – Feestcafe de Nozem        1-3
Grieks rest Corfu – Cafe 't Geveltje        3-1

Uitslagen 11 januari
Plein 2-Rijschool Gestel 2        2-3
F.C. Blokfit-Hart van Boxtel        6-8
Scheutjens b.v.-Cafe Markzicht        4-5
Verbeij/Hanekroot-Green Team        3-1
Markzicht Boxtel-Celdex b.v.        3-1

Programma 16 januari
17:00 Kwalitaria Strik- Gebr. Bekkers
17:45 Grieks rest Corfu-v. Stekelenburg
18:30 Vouwwagensapecialist – H.v. Boxtel
19:15 Cafe 't Geveltje – Fysio de Dommel
20:00 Laansma Tuinen – Pika Bikes/'t Geveltje
20:45 v.d. Langenberg?Fleur – Gossens Advies

Programma 18 januari
19:00 Termeer Support – Comsche Hoeve
19:45 v.Stekelenburg – v.d. Heijden milieu
20:30 Vermeer Verz – Faes entertainment
Groen als Gras – Vinyl en Tapijtwinkel

Voetbal
DVG
16 januari
Pupillen
Wilhelmina Boys D1 - DVG D1 10:00
DVG D2 - RPC D4 11:45
HVCH MD1 - DVG MD1 10:05
DVG E1 - Unitas'59 10:30
Odc E2 - DVG E2 09:45
DVG E3 - Fc de Rakt E5 10:30
DVG ME1 - Emplina ME1 10:30
Fc de Rakt F1 - DVG F1 10:00
Fc de Rakt F3 - DVG F2 10:00
Junioren
Tsv Gudok A1 - DVG A1 14:15
DVG A2 - Nivo Sparta A2 14:30
DVG B1 - Fc Engelen B2 13:00
DVG B2 - RPC B4        14:30
DVG C1 - Fc Engelen C1 11:45
DVG C2 - Nivo Sparta C4 13:00
Zondag 17 januari
Senioren
Stiphout V. 1 - DVG 1 12:00

Handbal:
Uitslagen HCB '92:
HCB '92 DS2-Blauw Wit DS1 5-12
HCB '92 DS1-EHV DS2 12-9
HCB '92 DB1-Achilles '95 DB1 7-14
HCB '92 D1-Helios '72 D1 10-11

Programma HCB '92:
17 januari:
Zephyr D2-HCB '92 D1 09:00
Bedo DS2-HCB '92 DS1 10:00
HCB '92 DB1-Aristos DB1 18:00

Rugby
Programma
Donderdag 14 januari:

Mini's: Ducks-Octopus Uden 19.00

Zaterdag 16 januari:
TBM: toernooi RCE Eindhoven 10.00
Cubs: Eemland Amersfoort-Ducks/Oysters 11.00
Junioren: Ducks/Oysters-Breda (Oisterwijk) 12.00

Zondag 17 januari:
Senioren 1: Ducks/Oysters-Maraboes Maastricht (Oisterwijk) 13.00
Senioren 2: Duckes Legends-Purple Panthers (Den Bosch) 13.00

Wisselend succes voor teams HCB'92

Boxtel - Het was een druk weekend voor HCB'92. Zaterdag begon de competitie weer voor de D jeugd, die Helios'72 uit Uden trof. Zondag was het al vroeg te doen bij Sportcomplex De Braken, waar zowel het tweede als het eerste damesteam aan mocht treden, respectievelijk tegen Blauw Wit uit Den Bosch en EHV uit Eindhoven.

Helios'72 uit Uden, de tegenstander van HCB'92 D1 afgelopen zaterdag, was er een van hetzelfde niveau, dus het was een erg spannende wedstrijd. Uiteindelijk kreeg de Udense ploeg net voor tijd de overhand en eindigde de wedstrijd met 10-11.
Bij rust was de stand nog 5-6 na een zeer spannende eerste helft. Na een keeperswissel had HCB'92 moeite om het doel van de tegenstander te vinden vanwege het formaat van de reservekeeper, waardoor veel schoten werden geblokt. Toch wist de Boxtelse ploeg de Udenaren goed bij te houden en bleef de score tot op de laatste minuut gelijk. Na een laatste doelpunt van Helios werd het pas echt spannend, toen HCB net na het eindsignaal nog een vrije worp toegewezen kreeg. Helaas zat de keeper van de ploeg uit Uden er nog net bij met haar been, waardoor de eindstand op 10-11 bleef steken. Een teleurstellend einde van een zeer spannende wedstrijd.

Kortste eind voor Dames 2
Zondag werd Sportcomplex De Braken voor dag en dauw gereed gemaakt voor Dames 2, dat als eerste mocht aantreden. Zij troffen Blauw Wit uit 's-Hertogenbosch. HCB'92 ging voortvarend van start. Weliswaar opende Blauw Wit de score, maar de HCB-dames wisten in de eerste minuten het net te vinden. Janneke Eijkemans bracht de stand op gelijke hoogte, waarna Mandy van Abeelen twee keer HCB'92 op voorsprong zette. Dit ging gepaard met goede wissels en deugdelijke aanvalsopzetten. Helaas kon HCB'92 deze vliegende start niet voortzetten. De Bossche dames waren sterk bezet op de opbouwposities. Het waren aldus de midden- en rechteropbouwsters die de stand gelijk trokken. Ondanks het goede verdedigen van de Boxtelse dames, wist Blauw Wit te scoren vanuit de hoek. Daarna kreeg Blauw Wit nog een penalty mee. Deze buitenkans werd benut, waarmee de ruststand van 3-5 op het scorebord kwam te staan.

In de tweede helft bleek ondanks het harde werken van HCB'92, Blauw Wit toch een maatje te groot. De score werd geopend door de cirkelspeelster van Den Bosch. De opbouwers van Blauw Wit wisten tot driemaal toe met afstandsschoten het net te vinden, wat de stand op 3-9 bracht. HCB'92 kon geen antwoord vinden op het spel van de tegenstander. Ondanks verwoede pogingen om te scoren, wist wederom Blauw Wit diverse doelpunten te zetten en de stand op 3-12 te brengen. De dames van HCB'92 maakten zich op voor een slotoffensief. Dit werd ingeleid door wederom een doelpunt van Mandy van Abeelen, die vanuit het midden wist te scoren. Op slag van het eindsignaal was het Janneke Eijkemans die een, zelf verdiende, penalty wist te benutten. Hiermee bracht ze de eindstand op 5-12.

Winst voor Dames 1
Na Dames 2 was het de beurt aan het eerste damesteam van HCB'92. Zij namen het op tegen koploper EHV uit Eindhoven. De tegenstander is bij Boxtel bekend en fysiek erg sterk dus alle zeilen moesten worden bijgezet om de wedstrijd te gaan winnen en zo de koppositie over te kunnen nemen.

HCB'92 begon erg voorzichtig aan de wedstrijd en kwam niet goed op gang. Statisch spel zorgde ervoor dat de aanvallen niet goed afgerond werden. Een goede actie van Hèlen Berkelmans uit de linkerhoek bracht de score uiteindelijk op 1-0, waarna aan Boxtelse zijde een wissel goed werd ingezet waaruit Inge van Drunen kon scoren. Door het fysiek aanpakken in de verdediging van de Eindhovense dames kon HCB'92 profiteren uit een penalty die Judit Banyai raak schoot. De verdediging van HCB'92 stond goed maar EHV wist echter uit vrije worpen te scoren en bracht de ruststand op 5-3 in het voordeel van HCB'92.

Na rust ging HCB'92 door het fysieke spel en kleine opstootjes tussen de teams achter de feiten aanlopen en kwam EHV beter in de wedstrijd. Gastspeelster Mandy Schoenmakers zorgde ervoor dat het doelpuntenverschil weer op twee kwam en dat HCB'92 er in ging geloven en de wedstrijd uiteindelijk kon winnen. Een wissel tussen Inge van Drunen en Miranda van Engelshoven resulteerde in een doelpunt en daarmee werd de score 10-8. De laatste paar minuten van de wedstrijd wist Judit Banyai tot twee keer toe te scoren en bracht daarmee de eindstand op 12-9 zodat de Boxtelse dames het jaar goed zijn begonnen en weer koploper zijn in deze poule.


't Ivoor

Boxtel - Het nieuwe jaar ging prima van start voor het eerste libre team. De uitwedstrijd tegen BV De Hazelaar 1 werd ruim met 30 – 23 gewonnen. Don van der Wiel, Theo Verhagen en Chris Fasseur wonnen allen met mooie moyennes.

Het tweede team daarentegen werd in Liempde getrakteerd op een nederlaag tegen Het Wapen van Liempde 2. Ad van Os en Peter van Giersbergen verloren nipt hun partij terwijl Emanuel Coort zijn eerste wedstrijd voor dit team te ruim verloor. Het derde team behaalde een mooi resultaat. Het won met 27 – 22. Theo van Dongen en Gerard de Beer, zijn moyenne was 3,82, scoorden de winst. Math Hendriks verloor met 7 punten. Het 3-banden groot team boekte een overwinning. Bernhard Legierse won als enige zijn partij, Leo van der Westelaken en Theo Verhagen volgden goed in zijn voetspoor maar moesten uiteindelijk toch de winst bij de tegenstander laten. Bij de afd. Recreanten Libre boekten zowel het eerste als het tweede team een overwinning. Daarmee verstevigde het eerste team hun koppositie. Het derde team leed een zware nederlaag. Alle vier de wedstrijden werden een prooi voor de tegenstanders. Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein wonnen team 4 en team 6 hun ontmoeting. Team 4 handhaaft hiermee de tweede plek op de ranglijst. Hier werden goede moyennes gespeeld. Team 5 ging met 3 verliespartijen kansloos onderuit tegen De Hopbel 1.


Vervolg van voorpagina Drie regiokampioenen voor Tabitta

Foto: Sandra Janssen

Boxtel - Bij de jeugd in niveau N2 waren vijftien deelneemsters actief. Wendy Li turnde op alle toestellen hoog in ranking, waardoor ze met ruime afstand van nummer twee de terechte regiokampioen werd. Celeste Canaan (negende) liet al voor de derde keer op rij zien sterk op balk te zijn. Romy Poirters (elfde) heeft nog groeimogelijkheden, maar heeft ook haar startbewijs naar de kwartfinale al binnen.

Op zondag debuteerden de jongste turnsters uit de A-selectie, bij instap N1. Liz van Eijndhoven en Mara van der Heijden lieten beiden zien op sprong, brug en vloer bij de top drie te horen. In de allrounduitslag eindigde Liz dan ook op de tweede en Mara op de derde plaats.
Floor Melssen turnde haar eerste wedstrijd slechts deels mee, omdat ze herstellende is van een armbreuk. Alleen op balk was het mogelijk een hele oefening te turnen, deze werd dan ook meteen beloond met een toestelfinale.
Pupil 1 N1 Mariléne Liem turnde haar eerste officiële wedstrijd voor Tabitta. Sinds haar wissel van club is ze twee hele niveaus omhoog gegaan, waardoor voor haar op dit moment de focus vooral ligt op het tonen van groei. Desondanks werd haar inzet beloond met een bronzen medaille.
Alle A selectie turnsters die een meerkamp turnden hebben voldoende punten behaald om door te stromen naar de landelijke kwartfinale. De overige twee turnsters krijgen op de achtste finale in Amsterdam nog een tweede kans om zich voor deze finale te plaatsen.

Op zondag kwam ook een deel van de B-selectie in actie. De junioren werden opgesplitst in twee aparte wedstrijden. Op baan 1 scoorde Jade Roovers (veertiende) hoog op brug en sprong. Op sprong was haar oefening goed genoeg voor een toestelfinale.
Maite Ahsmann turnde twee toestellen zonder steun, voor aangepaste oefeningen behaalde ze goede scores. Op baan 2 turnde Yenthe een zeer stabiele wedstrijd en werd elfde.
Tess Voets (vierentwintigste) maakte helaas een ongeldige sprong. Sylvana had een pechdag. Zij moest zich helaas met een blessure afmelden.
Van de jongsten van de B-selectie hoefde alleen Lisa van der Schoot in actie te komen. Op balk haalde ze ondanks een foutje nog een goede score die haar een vijfentwintigste plaats opleverde. De turnsters van de B selectie hebben nog een tweede kans om zichzelf te plaatsen voor de landelijke wedstrijden.

Geen wijzigingen in ranglijst BRTC

Boxtel - Bij de eerste wedstrijden in de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC) was het voor de top van de ranglijst van belang niet het kampioenschap te verspelen. Koploper Taverbo/Sabo 3 had met de nummer zes van de ranglijst de zwaarste tegenstander. Taverbo/Sabo 2 wist drie punten aan de titelkandidaat te ontfutselen.

Hans Fonken scoorde tweemaal door van Henk IJsseldijk en Uschi Meeuwis te winnen. Mari van Dijk en Joop van Eijk wonnen samen het dubbelspel en haalden het derde punt binnen door winst op Daan de Koning en Meeuwis. De Koning won zijn drie enkelspelen en IJsseldijk en Meeuwis elk twee. Hierdoor eindigde de stand op 7-3 in het voordeel van Taverbo/Sabo 3.

Grand Café Rembrandt had als nummer twee op de ranglijst aan hekkensluiter De Firma Fotografie op papier de gemakkelijkste tegenstander. Maar ook de mannen van De Firma Fotografie, met deelname van Jordy van de Laak voor het eerst dit seizoen, wist drie punten van de tegenstander te winnen. Van de Laak speelde alleen in het dubbelspel en won samen met zijn vader Henk van Erik van der Schoot en Aukje van den Heuvel. Van de Laak senior was ook in het enkelspel tegen Van der Schoot en Van den Heuvel te sterk en dus goed voor de andere twee punten. Nick van de Laak en Stef Schellekens kwamen niet tot scoren omdat Hans Stoker een maatje te groot was en al zijn enkelspelen won en Van der Schoot en Van den Heuvel hun beide andere enkelspelen wel wonnen. Ook hier werd het 7-3, in het voordeel van Grand Café Rembrandt.

Nummer drie op de ranglijst en kampioen van vorig jaar Taverbo/Sabo 1 moest een grote zege behalen om niet te ver achter te blijven. Zij troffen in de Bat Boys een taaie tegenstander en moesten het vaak van de winst in de beslissende vijfde game hebben. Bat Boy Mari Karssemakers wist zelfs twee keer winst te behalen door wel in die vijfde game de punten te behouden. Hij won van Cees Hems en Hans van Haaren, maar moest in de vierde game met 12-10 de winst aan Frans van Dun laten. Van Dun won ook zijn andere twee enkelspelen van Paul Kuijs en Frank Hermans, Hems en Van Haaren deden hetzelfde. Het dubbelspel tussen Van Dun met Van Haaren en Kuijs met Hermans werd pas in de vijfde game met 11-8 beslist in het voordeel van de mannen van Taverbo/Sabo 1. Van Dun werd tot man van de wedstrijd uitgeroepen en liep met deze 8-2 winst één punt in op de concurrenten.
Invaller Piet Wouters won voor De Dommel al zijn partijen tegen Rotsvast en scoorde drie punten. Ad van Lier bleef niet bij zijn teamgenoot achter en won ook driemaal. En omdat Ad de Man van Geerta Pluut won was de 7-3 winst voor de mannen van De Dommel. Voor Rotsvast scoorden Jan Don en Bart Theeuwes ieder eenmaal en ook de winst in het dubbelspel was voor Rotsvast. Pluut bleef verrassend zonder winst. Door deze uitslag bleef De Dommel op de zevende plaats en behield aansluiting met de middenmoot. Rotsvast haakte voorlopig af en moet zich in de komende wedstrijden proberen te herstellen.

Volle winst voor Wapen van Liempde

Liempde - Het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/Regiobank is het nieuwe jaar goed begonnen. In tegenstelling tot de matige resultaten van de afgelopen maanden werd de eerste wedstrijd van de tweede helft van de competitie tegen Moira uit Lith afgesloten met een 8-0 overwinning.

Ton Rovers was uitstekend in vorm en maakte zijn 160 caramboles in 10 beurten, Piet Leermakers had één beurt meer nodig voor zijn 140 caramboles. Harm van de Laar won eveneens overtuigend maar had voor 130 caramboles 16 beurten nodig. De enige spannende partij was die van Leo van Hastenberg. De tegenstander strandde op slechts vier caramboles van het einde, zodat de volle buit voor de Liempdse biljarters was. Aangezien de verschillen op de ranglijst zeer gering zijn, steeg het kaderteam van de achtste naar de vierde plaats.

Blox Heren 1 wint bij PSV

Boxtel - Het sportieve jaar is voor Blox afgelopen zaterdag goed begonnen. Team Heren 1 haalde een mooie winst binnen bij vc PSV in Eindhoven (1-3).

Blox begon de wedstrijd met wat opstartproblemen. Na een inhaalrace lukte het Blox uiteindelijk net niet om de eerste set te pakken (27-25). Het spel verbeterde zienderogen in de tweede set en er werden goede passes gegeven waardoor Teun van den Boer mooie set ups kon geven. Deze set ups waren afwisselend, waardoor PSV het moeilijk kreeg. Dit resulteerde in een winnende set van Blox (22-25). In de derde en beste set van Blox lieten de heren zien wat ze in huis hadden. Alles liep goed en Blox speelde de set uit met 18-25. In deze laatste set had Blox moeite om bij de wedstrijd te blijven, maar wist de partij toch naar zich toe te trekken (23-25). Het betekende weer een winst voor de heren sinds een lange tijd. Het vormt een mooie opsteker voor het team en de coach Jeroen Verhagen.

Carlijn van Oerle naar Brabants kampioenschap

Boxtel - Ruiter Carlijn van Oerle wist afgelopen zondag in Schijndel met India een derde plaats te halen in de kringfinale van D-Z1. Daarmee wist zij zich af te vaardigen voor de Brabants kampioenschappen in Schijndel op 12 tot en met 14 februari.

Alhoewel zondag een paar onderdelen niet helemaal liepen zoals ze gehoopt had, wist Carlijn toch de derde plaats in de finale uitslag te pakken. Aankomend weekend worden in de Schijndel de kringfinales gereden voor de pony's in de klassen B tot en met M. Van Oerle wist met haar pony Leuns veld's Walter bovendien een eerste plaats te pakken bij een dressuurwedstrijd bij Hippische Sport Vereniging St Martinus in Boxtel. Zij won daar met 205 punten in de klasse D-M1.

Competitie kür op muziek voor viertallen bij HSV St Martinus Boxtel

Boxtel - Hippische Sport Vereniging St Martinus Boxtel houdt in januari en februari 2016 voor het derde jaar op rij een competitie kür op muziek voor viertallen paarden/pony's.

In samenwerking met de organisatie van Indoor Brabant is afgesproken dat de finale van deze competitie op Indoor Brabant 2016 gereden gaat worden. De competitie bestaat uit drie wedstrijden en de zes beste teams mogen de finale rijden op Indoor Brabant 2016.

De dressuurteams bestaan uit vier combinaties. Er wordt gereden in de klasse Licht (L) t/m de klasse zwaar (Z). Voor paarden, pony's en voor ruiters is een lange voorbereiding nodig om een goede kür neer te kunnen zetten. Hoewel er in elke klasse verplichte onderdelen zijn hebben de ruiters een flinke dosis creativiteit nodig om de muziek zo passend mogelijk te maken op een zelfgemaakte choreografie. Dit maakt het voor publiek natuurlijk erg afwisselend om naar te kijken. De proeven worden gejureerd op zowel het technisch rijden, choreografie, creativiteit en de harmonie van het geheel.

Bij de paarden verschijnt er in de klasse M ook een viertal in de baan van HSV St. Martinus, onder leiding van commandant Miranda van den Nieuwenhof. De eerste wedstrijd van deze competitie is op zaterdag 16 januari in manege de Langspier, aan de Molenwijkseweg in Boxtel en start om 10.30 uur. Entree is gratis.

De andere twee wedstrijden worden gereden op 14 en 28 februari.

Volleybalspeeltuin in De Braken

Boxtel - Om kennis te maken met de volleybalsport is op zaterdag 28 maart de Volleybalspeeltuin in De Braken weer open. Deze speeltuin is voor jongens en meisjes van 4 tot 7 jaar.

Naast balvaardigheden worden er ook bewegingsvormen met toestellen gedaan zoals klimmen en klauteren. Kortom veel en leuk bewegen; het plezier in bewegen staat dan ook voorop en natuurlijk komen de echte volleybaloefeningen ook aan bod.
De volleybalspeeltuin is in Sporthal De Braken op zaterdagmorgen van 10.00 tot 11.00 uur. De kosten zijn 1 euro per keer. Op de volgende zaterdagen is de volleybalspeeltuin open: 12 maart, 16 april, 14 mei en 11 juni. Opgeven of vragen kan via de mail: volleybalspeeltuin@vcblox.nl

16 / 16

14 januari-29 februari

Expositie DichtSlamRap
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Donderdag 14 januari

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zittingsavonden Ploegersland
20.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Lezing 'kleine zoogdieren rond het huis' door Peter Twisk
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Quizzen met The Brain bij Denziz
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Vrijdag 15 januari

Zittingsavonden Ploegersland
20.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Zaterdag 16 januari

Speelfeest bij HCB'92
09.30 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1, Boxtel

Nieuwjaarsborrel Boxtelse veteranen
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zittingsavonden Ploegersland
20.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Denziz with the stars
20.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zondag 17 januari

Koffieconcert Fanfare St. Arnoldus
11.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Boxtel

Verkiezing Jeugdprins/prinses Eendengat
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Ierse Sessie
13.30, B&B In Den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Vogelvoer maken
14.00 uur, Kinderboerderij ,Apollopad 1, Boxtel

Live optreden Bluesrock band The Black Hawks
15.00 uur, Dok 12, Markt 12, Boxtel

Maandag 18 januari

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 19 januari

Maand van de spiritualiteit met Hennie Verstappen
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Uitreiking Heemkundepluim
20.00 uur, Café De Adelaar, Baroniestraat 75,Boxtel

Woensdag 20 januari

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vesperdienst
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Kapel, Boxtel

Donderdag 21 januari

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 22 januari

Waggelrevue Eendengat
20.00 uur, Hofpaleis Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zaterdag 23 januari

Waggelrevue Eendengat
20.00 uur, Hofpaleis Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Dansen in De Rots
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zondag 24 januari

Zondagochtendviering 'Mooi Werk'
11.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Rommelmarkt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Seniorenmiddag Ploegersland
13.00 uur, Ploegerspaleis Het Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Boxtel

Karnavals Kriebels Konsert
13.30 uur, Grand Café Rembrandt,Rechterstraat 56, Boxtel

Maandag 25 januari

Alzheimer Café
19.30 uur, Restaurant/Zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 14, Schijndel

Zing smartlappen met het Dükerskoor
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Woensdag 27 januari

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 28 januari

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Finale DichtSlamRap
20.00 uur, Café Le Temps Perdu, Markt 13, Boxtel

Vrijdag 29 januari

Open Dag Sint Lucas
14.00 uur, Burgakker 17, Boxtel

Snertconcert Beyerlandskapel
20.00 uur Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Zaterdag 30 januari

7e Treffen Transition Towns
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Fossielvrij bijtanken in Boxtel
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Open Dag Sint Lucas
10.00 uur, Burgakker 17, Boxtel

Snertconcert Beyerlandskapel
20.00 uur Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Heerlijk Hollands Feest
20.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Groot Back to the Fifties and Sixties spektakel met The Explosion Rockets
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel