DeMooiBoxtelKrant

16 mei 2018

DeMooiBoxtelKrant 16 mei 2018


Praktisch verkeersexamen voor 343 basisschoolleerlingen

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Keurig je hand uitsteken, netjes rechts blijven fietsen en wachten voor het rode en zelfs het oranje stoplicht. Veel volwassenen hebben er al de grootste moeite mee, maar de meeste van de 343 Boxtelse en Liempdse leerlingen uit groep 7 die gisteren en vandaag het praktisch verkeersexamen aflegden en -leggen bewijzen dit wel onder de knie te hebben.

Met het verkeersexamen kunnen de kinderen testen of ze de theoretische verkeerslessen ook in de praktijk kunnen omzetten. Het verkeersexamen wordt georganiseerd door de Boxtelse basisscholen in samenwerking met de gemeente. De theorie is op 5 april tijdens het schriftelijk verkeersexamen al getest.

Foto: Mark van der Pol
Guus Meeuwis kijkt in verwondering toe hoe de dartpijl op minder dan 10 kilometer van 'zijn' Tilburg in de kaart prikt. (Foto: RTL Late Night) Foto: RTL Late Night
Foto: RTL Late Night
Foto: RTL Late Night

De deelnemende kinderen moeten voor beide examens slagen om een verkeersdiploma te krijgen. Voordat de leerlingen van start kunnen, controleren de deelnemende scholen de fietsen. Onder meer de remmen, verlichting en fietsbel worden aan een grondige inspectie onderworpen. In totaal nemen 343 basisschoolleerlingen uit Boxtel en Liempde deel aan het verkeersexamen.

De kinderen volgen op de fiets een parcours door Boxtel. Vanaf 9.00 uur vertrekken de leerlingen om de minuut vanaf de parkeerplaats bij gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat. Daarop volgt een route van ongeveer 20 minuten door Boxtel. Die leidt de kinderen vanaf het startpunt via de Nieuwe Nieuwstraat, en Hobbendonkseweg richting Fellenoord door het dorp naar de Baanderherenweg, richting Bosscheweg en uiteindelijk via de Schijndelseweg en Pastoor van Besouwplein terug naar het startpunt.

Op dit parcours zijn vijftien controlepunten. Daar staan telkens hulpouders die controleren of de leerlingen veilig fietsen. Later deze week krijgen de kinderen de uitslag en (hopelijk) het verkeersdiploma.

Het praktisch verkeersexamen valt binnen de provinciale actie 'Help Brabant mee op weg naar nul verkeersdoden'. Daarnaast ontvangen scholen die zijn aangesloten bij het Brabants Verkeersveiligheids Label, kortweg het BVL, bij deelname extra waarderingspunten voor hun label. Dit jaar nemen De Vorsenpoel, De Oversteek, De Spelelier, St. Petrusschool, Angelaschool, De Hobbendonken, Prinses Amaliaschool, De Beemden en De Maremak deel aan het verkeersexamen.

Guus Meeuwis komt naar Podium Boxtel voor promotie nieuwe album Humberto Tan gooit Boxtelse Bullseye

Boxtel - Maandagavond bepaalde presentator Humberto Tan live op televisie in het programma RTL Late Night waar zanger Guus Meeuwis aanstaande vrijdag zijn nieuwste album 'GELUK' komt lanceren. Hij deed dat door met een dartpijl op de kaart van Nederland te gooien. Het werd een prachtige One Hundred and Eightyyyy!, in ieder geval wat ons betreft, want de pijl bleef steken in Boxtel! Dinsdagavond maakt Guus in hetzelfde programma bekend waar hij precies komt: in Podium Boxtel.

"Boxtel, dat is drie kilometer van je huis!", riep Tan verbaasd na zijn voltreffer op onze gemeente. Iets wat hem een spontane high five van Meeuwis opleverde. Overigens is Tan met deze opmerking gezakt voor topografie: Boxtel ligt hemelsbreed nog altijd een kleine 10 kilometer van Guus' woonplaats Tilburg af.

De Facebookpagina van MooiBoxtel ontplofte maandagavond, direct nadat het nieuws bekend werd. Het liken, delen en taggen van vrienden en familie ging de hele nacht en ook dinsdag door. Grote vraag was natuurlijk waar Guus dan op zou treden. "Waar in Boxtel gaat dit gebeuren?" en "MooiBoxtel: hoe, wat, waar en hoe laat?!" probeerden talloze fans ook bij ons aan meer informatie te komen.

Enkele handige ondernemers sprongen op de komst van Meeuwis in en lieten in allerijl posters drukken waarmee ze hem verwelkomen of gebruikten de populaire muzikant op sociale media om wat extra aandacht te genereren. De posters die Denziz plaatste moesten echter na een paar uur, op last van de gemeente weer verwijderd worden. De verwachte toestroom van 'duizenden mensen' zou een gevaar voor verstoring van de openbare orde en veiligheid kunnen opleveren.

Volgens het management van de muzikant is uiteindelijk in goed overleg met de gemeente Boxtel gekozen voor Podium Boxtel, dat plaats biedt aan 300 bezoekers. Omdat Guus Meeuwis en zijn band vrijdag op tijd in Amsterdam bij RTL Late Night worden verwacht, zal het optreden plaatsvinden tussen 15.00 en 16.00 uur. De deuren openen om 14.00 uur. Guus en band spelen liedjes van het nieuwe album GELUK, maar ook de gouden oude hits komen voorbij. Wil jij kans maken om hierbij te zijn? Meld je dan aan voor de gastenlijst via info@guusmeeuwis.nl. Kijk voor alle voorwaarden op www.guusmeeuwis.nl.

Collectes mei en juni

Tot en met 19 mei        Stichting Longfonds
27 mei tot en met 2 juni        Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds
3 tot en met 9 juni        Epilepsiefonds
10 tot en met 16 juni        Ver. tot behoud van Natuurmonumenten NL
17 tot en met 23 juni        Maag Lever Darm Stichting
24 tot en met 30 juni        Ver. Het Nederlandse Rode Kruis

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren voor een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de zogenaamde vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel, maar vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via telefoonnummer 0900-8844.

Heilige Mis Tweede Pinksterdag in Willibrorduskapel

Boxtel - Voor het zevenenzeventigste jaar op rij komen liefhebbers op Tweede Pinksterdag voor de Heilige Mis naar de Willibrorduskapel in het buurtschap Luissel. Deze begint op maandag 21 mei om 10.30 uur en is voor jong en oud, iedereen is welkom.

Op 7 november 1940 zegende deken Broekman de Sint Willibrorduskapel in en sindsdien vinden er jaarlijkse vieringen plaats, waaronder de drukbezochte Heilige Mis op Tweede Pinksterdag. Hierbij komen mensen samen op het erf rondom de kapel, het erf dat genoemd is naar wijlen emeritus pastoor Jo de Jong die er graag kwam.

De kapel is ondanks de regelmatig passerende treinen een oase van rust, gelegen aan de Hondsberg in Luissel in Boxtel aan de weg langs de spoorbaan richting Haaren en Oisterwijk.

Het Verrijzeniskoor luistert traditioneel deze viering op en aan het eind ontvangen alle kinderen de Kinderzegen. De heilige Willibrordus die in deze streken veel heeft rondgetrokken om het Evangelie te brengen, is immers hun bijzondere beschermer.

Na afloop van de mis is er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee met Luisselse koek die tegen een klein bedrag gekocht kan worden. Bezoekers wordt wel aangeraden er snel bij te zijn, want de koek is zeer gewild.

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 17 mei        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 18 mei        Rikken en jokeren in De Adelaar        13.30
Dinsdag 22 mei        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Orion        14.00
Woensdag 23 mei        Roofvogelshow bij de Jacobushof in Lennisheuvel, aanmelden bij Corrie van de Laar via 0411-218609 of bij Mien Dekkers via 0411-677559 of jdekkersvdh@simpc.nl        14.30

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot, behalve met Pinksteren        13.00
Elke dinsdag        Fietsen, vertrek Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in Angelaschool, groep 1        19.00-20.00
                        Gym in Angelaschool, groep 2        20.00-21.00
Elke donderdag        Nordic walking, vertrek vanaf Markt, behalve Hemelvaartdag        09.00
Donderdag 17 mei        Rondleiding in Oirschot, vertrek vanaf Breukelsplein, met goed weer op de fiets        09.30
Woensdag 23 mei        Rondleiding Provinciehuis, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 17 mei        Kaarten in De Kloosterhof         13.30
                Fietsen, vertrek vanaf Tooseplein        13.30
Vrijdag18 mei        Eten met de leden in Het Hof        18.00
Dinsdag 22 mei        Bridgen-rikken in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 23 mei        Jeu de Boules, terrein Cello De Misse        14.00

Vrouwencontact Liempde

Woensdag 16 mei        Voorjaarsviering: Moord in Kamer 6, 't Hof van Liempde         19.30
Dinsdag 22 mei        Mindfit bij De Kloosterhof        09.00

D66 pleit voor prikkelvrije kermis

De kermis is een bonte kakofonie van licht en geluid. Vanaf dit jaar op sommige tijdstippen niet meer, als het aan D66 ligt. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Kermis is een volksfeest dat door iedereen moet kunnen worden bezocht, óók door mensen met een beperking. Met dit idee bracht de fractie van D66 gisterenavond tijdens de raadsvergadering een motie in stelling waarin de partij pleit voor prikkelvrije uren op de Boxtelse kermis.

De D66-fractie stelde middels de motie voor om op de maandagavond, tussen 18.30 en 20.30 uur, de muziek en verlichting een tandje lager te zetten. Dat stelt bijvoorbeeld mensen met autisme of epilepsie ook in staat de kermis te bezoeken zonder dat zij daar last van krijgen. In onder meer Tilburg en Best gelden al prikkelvrije uren op de kermis. Die zijn daar volgens D66 een groot succes.

De raad verklaarde unaniem dat het om een sympathieke motie ging maar wilde zich niet op een specifieke dag of tijdstip vastpinnen. Ook wethouder Herman van Wanrooij gaf aan het plan van D66 ter harte te nemen, mits de details uit de motie geschrapt werden. Hij verklaarde in overleg te gaan met de kermisexploitanten en andere betrokken partijen om tot een compromis te komen.

Daarop besloot D66 de tekst van de motie aan te passen om het de overige partijen naar de zin te maken. Hoewel de stemming bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend was is daarmee al wel zeker dat er overleg komt tussen de gemeente en de kermisexploitanten over het realiseren van prikkelvrije uren.

BALANS-fractie verlaat beeldvormende raadsvergadering voortijdig

Boxtel - De fractie van BALANS heeft vorige week de beeldvormende raadsvergadering rondom het concept bestuursakkoord voortijdig verlaten. De fractie geeft aan andere verwachtingen te hebben gehad van de bijeenkomst en geeft aan teleurgesteld te zijn dat de coalitiepartners hun programma niet wilden toelichten.

BALANS liet naar afloop op Facebook weten dat de partij gehoopt had op een toelichting op het voorlopig bestuursakkoord door coalitiepartners Combinatie95, SP, INbox en D66. 'Vreemd', noemt Combinatie95 fractievoorzitter Peter van de Wiel die verwachting, want BALANS had volgens hem kunnen weten dat de bijeenkomst bedoeld was om het akkoord aan te scherpen met de wensen van de vier partijen die buiten de coalitie vallen. "Het zou heel raar zijn als wij in deze context verantwoording gaan afleggen. Dat moeten we in het openbaar doen", doelt Van de Wiel op het besloten karakter van de vergadering.

De CDA-fractie liet aan de hele avond verstek gaan. Zij vinden het akkoord te ver van hun plannen af staan om er inhoudelijk iets aan bij te kunnen dragen. De coalitie geeft aan teleurgesteld te zijn in het weglopen van BALANS en de afwezigheid van de christendemocraten. Volgens Van de Wiel wordt het politieke spel in feite al jaren op dezelfde manier gespeeld: de coalitie brengt een kadernotitie, waar alle partijen inbreng op kunnen leveren en vervolgens wordt het beleid dichtgetimmerd. Hij laat weten dat het bestuursakkoord ook in dit licht gezien moet worden: als een extra moment waarop de partijen die niet tot de coalitie behoren hun wensen kunnen uiten.

Ondanks dat PvdA/GroenLinks en VVD, samen goed voor twee zetels, volgens de Combinatie95-voorman constructief mee dachten, kiezen deze partijen voor een rol in de oppositie. Dit betekent dat zij, anders dan de afgelopen vier jaar, het bestuursakkoord niet zullen gedogen. Met name ondernemend Boxtel, woningbouw, veiligheid en integratie krijgen volgens de liberalen te weinig aandacht. Ook verkeer en dan met name de automobilist, krijgt een te lage prioriteit in het voorlopig bestuursakkoord, aldus fractievoorzitter Dymph van de Vries.

Het verloop van de avond noemt Van de Wiel na afloop 'uitermate prettig en constructief'. De openbare behandeling van het bestuursakkoord vindt plaats op 5 juni. Maar de kans dat de inbreng van CDA en BALANS op dat moment nog meegenomen wordt is flink geslonken omdat het akkoord op die avond al grotendeels vast ligt. Die avond zou de sfeer, mét de twee grootste oppositiepartijen, wel eens minder prettig kunnen worden.

Drainage Boxtel Oost een succes

Extra maatregelen nodig in centrum wijk

Boxtel - Boxtel Oost heeft sinds de aanleg van het drainagesysteem in 2012 écht minder last van 'natte voeten'. Dat blijkt uit de evaluatie van de drainage die op de rol stond in oktober 2017. Ingenieursbureau Witteveen+Bos voerde de evaluatie uit door middel van een enquête die door 432 inwoners werd beantwoord. Wel kwam naar voren dat het systeem verder moet worden verfijnd.

De drainage werd tussen 2008 en 2012 aangelegd om hardnekkige vochtproblemen door de hoge grondwaterstand in de wijk Oost op te lossen. Daarbij werden onder meer een ondergronds buizennetwerk, een gemaal en buffervijver langs de Hendrik Verheeslaan en diverse regelbare stuwen gerealiseerd. Destijds werd besloten de drainage na vijf jaar te evalueren. Die evaluatie leidt nu tot de conclusie dat in het centrum van de wijk Oost, tussen De Hobbendonkseweg, Europalaan en Charpentierstraat, nog extra drainage nodig is. Die zal tegelijk met andere grondwerkzaamheden aangelegd worden. Indien nodig wordt voor de werkzaamheden 400.000 euro vrijgemaakt.

Buiten dit gebied worden de al aangelegde drainagesystemen als voldoende bestempeld. Hier wordt per geval bekeken welke maatregelen getroffen kunnen worden om overlast te verminderen.

Bewoners van de wijk Boxtel Oost die hebben meegedaan aan de enquête ontvangen het evaluatierapport een dezer dagen, vergezeld van een begeleidende brief.

Voedseltuin zoekt met spoed 15 extra vrijwilligers

Theodoor van Leeuwen stond zaterdag met zijn Voedseltuin-collega's in Winkelcentrum Oosterhof. (Foto: Voedseltuin Boxtel) Foto: Voedseltuin Boxtel

Boxtel - Stichting Voedseltuin Boxtel groeit en bloeit; in de korte tijd van zijn bestaan is de tuin die de Voedselbank van verse groenten en fruit voorziet sinds het voorjaar van 2017 al in omvang verdubbeld. En dus zijn er meer vrijwilligers welkom. Initiatiefnemer Theodoor van Leeuwen weet hoe je zoiets aanpakt en stond daarom zaterdag met enkele collega's in Winkelcentrum Oosterhof. Om zo'n 15 enthousiaste tuiniers te werven. Iedereen die zin in buiten werken heeft, is van harte welkom. Al is het maar voor een paar uurtjes per week.

Liempdenaar Kees Berkelmans rijdt samen met zijn vrouw en twee Boxtelaren mee in de Baltic Rally. (Foto: Kees Berkelmans/Dream4Kids) Foto: Kees Berkelmans/Dream4Kids

Van Leeuwen laat weten dat de actie erg goed is verlopen: "Er was veel belangstelling voor ons project. Het stichtingsbestuur heeft dan ook besloten vanaf deze week naast de reguliere openingstijden van 9.00 tot 14.00 op werkdagen, nu ook elke woensdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur open te gaan. Zo kunnen ook werkende mensen een paar uurtjes de handen uit de mouwen steken op de Voedseltuin."
Om structureel aanvoer van verse groenten en klein fruit aan de Voedselbank te kunnen garanderen werken de vrijwilligers op de tuin volgens een teeltplan van Helicon Groenopleidingen in Boxtel. Zij worden aangestuurd door tuinbazen die de vrijwilligers in goed overleg indelen op een schema.
Lijkt het je leuk om een of meer dagdelen per week te komen helpen? Om heerlijk onbezorgd buiten te werken, samen met een kleine groep mensen, op een schitterende locatie: De Kleine Aarde in Boxtel? Meld je dan aan bij projectleider Theodoor van Leeuwen via 06-53155361 of tvleeuwen@xs4all.nl.

Teams Two Bees en Majoh zamelen geld in bij Baltic Rally

Boxtel - Met een Volkswagen T4 busje uit 1998 en een Toyota Landcruiser 90 terreinwagen uit 1996 rijden Liempdenaren Kees en Hèlen Berkelmans en Boxtelaren Johan en Marijke van Beek vanaf 7 juni langs de Baltische zee in de Baltic Rally. Met hun avontuurlijke tocht zamelen zij eveneens geld in voor het goede doel.

De rally voert om de Baltische zee, die tussen het Scandinavische schiereiland en Rusland ligt. Het bijzondere aan de uitdaging is dat deelnemers zonder GPS en in een voertuig van minimaal twintig jaar oud een route door elf landen, buiten de snelweg om moeten zien te vinden. In totaal wordt zo'n 8.500 kilometer afgelegd.

Onder de naam TwoBees, zullen Kees en Hèlen Berkelmans de uitdaging aangaan. Tijdens de rit halen zij geld op voor Dream4Kids. Die stichting realiseert dromen van kinderen die een trauma hebben opgelopen, bijvoorbeeld door het verlies van een ouder. Johan en Marijke van Beek gaan onder de naam team Majoh zo veel mogelijk geld ophalen voor Stichting Het Vergeten Kind. Die organisatie maakt zich hard voor kinderen die opgroeien in probleemgezinnen.

Om mee te mogen doen moeten de teams minimaal 750 euro ophalen voor het goede doel. Berkelmans doet daar een schepje bovenop en heeft zich als doel gesteld het dubbele op te halen. "Naast vele zaken die ik al in mijn leven heb mogen afturven van mijn bucketlist, is deze nog wel eentje waar ik erg naar uitkijk", zo laat de Liempdenaar weten. "Deelname aan deze rally is tweeledig. Allereerst doen we mee voor het avontuur, maar daarnaast maken we ook de wereld een beetje beter door geld op te halen voor een goed doel."

Steunen van team Two Bees kan via http://steun.dream4kids.nl/BalticRally-TwoBees, via Facebook (TwoBees-OnTour) of door het team op te zoeken onder het kopje 'Teams', 'Teams 2018' op www.balticrally.nl. Via laatstgenoemde weg is het ook mogelijk te doneren aan team Majoh. Op deze website vind je ook de overige social media-kanalen van de deelnemers.

Bloedmirakelse Avond

Boxtel - De achtste editie van de Bloedmirakelse Avond staat in het teken van een lezing van historicus Sander Wassing (1987) over Boxtel in de periode van de Beeldenstorm in 1566. Zijn vertellingen worden afgewisseld met muziek van het ensemble Camerata Trajectina uit Utrecht (opgericht in 1974). Zij spelen delen uit hun programma 'Een nieuwe Liedt wy heven aen: muziek uit de vroege reformatietijd'.

Onder meer Jan II van Horne, heer van Boxtel, Liempde en Esch, komt in de presentatie van Wassing aan bod. Hij is een van de leden van het Verbond der Edelen die in 1566 het beroemde Smeekschrift aan de Spaanse koning heeft ondertekend. Zij vertolken daarmee de grote onvrede onder de bevolking die is ontstaan nadat de Spaanse koning Philips II het verzoek om vrijheid van godsdienst in de Nederlanden heeft verworpen en onbespreekbaar heeft verklaard. Dit leidde tot de Beeldenstorm en uiteindelijk de Tachtigjarige Oorlog. Wassing vertelt zijn verhaal in vier delen: het begin van de hervorming door Maarten Luther in 1517, de radicalisering van de Reformatie, de oplopende spanningen en de hagepreken en uiteindelijk de Beeldenstorm en de Raad van Beroerten.
Camerata Trajectina wisselt de blokken af met Lutherse muziek die in de Nederlanden tijdens de reformatie is ontstaan. De teksten en melodieën komen veelal van Luther zelf. Het ensemble bestaat uit vijf musici die zingen en (nagebouwde) oude instrumenten uit die tijd bespelen.

Het optreden komt mede tot stand in samenwerking met Klassiek in de Kerken (KLiK). Deze bijzondere Bloedmirakelse Avond vindt plaats op woensdagavond 23 mei in de Petrusbasiliek. Aanvang 20.15 uur. Toegang kost 12,50 euro.

Avonddrie- en vierdaagsen in Boxtel, Esch en Liempde

Boxtel - In Boxtel wordt de avondvierdaagse vanaf 5 juni gewandeld. In zowel Esch als Liempde wordt drie avonden gewandeld. De wandeldriedaagse in Liempde start vanavond, in Esch gaan de wandelaars op 23 mei van start.

Boxtel
De Keistampers organiseren in Boxtel voor de 47e keer de avondvierdaagse. Het vertrek is op dinsdag en vrijdag bij het Jacob-Roelandslyceum aan de Grote Beemd, op woensdag vanaf Gemeenschapshuis De Walnoot en donderdag vanaf de St. Theresiaschool in Lennisheuvel. Deelnemers aan de vierdaagse kunnen kiezen uit 5 of 10 kilometer. Wandelaars die 10 kilometer lopen, vertrekken om 18.00 uur, wie kiest voor een route van 5 kilometer kan vanaf 18.15 uur op pad gaan. Op vrijdag gelden andere starttijden. De 10 start om 17.30 uur, de 5 kilometer om 18.30 uur. Alle wandelaars finishen op de Markt, waar ook de prijsuitreiking is. Wie mee wil wandelen, kan zich tot 30 mei inschrijven via dekeistampers@live.nl o.v.v. adres en telefoonnummer en de te lopen afstand. Wie voor een herinnering in aanmerking wil komen, geeft aan voor de hoeveelste medaille zij in aanmerking willen komen. Deelname kost 3,75 euro met herinnering. Wie geen herinnering wenst betaalt 2,25 euro. Inschrijven tijdens de wandeldagen in juni kost één euro extra. Meer weten? Mail naar dekeistampers@live.nl of bel 06-16211703.

Esch
In Esch wordt gewandeld op 23, 24 en 25 mei. Elke dag staan een route van 5 km, een van 10 km en een aangepaste route van 5 km voor rolstoelen en kinderwagens op het programma. Vertrek en aankomst is bij Ons Café in Esch. Op woensdag en donderdag vertrekt de 10 km tussen 17.30 en 17.45 uur en de 5 km tussen 18.00-18.30 uur. Op vrijdag start de 10 km om 17.30 uur en de 5 km om 18.00 uur zodat de wandelaars gezamenlijk achter de fanfare naar het eindpunt kunnen lopen. Later vertrekken is niet mogelijk. Vrijdag rond 19.30 uur zal de laatste wandelaar aankomen op het terrein van bouwdorp Jesch, aan Het Kruys. De wandelaars lopen dan gezamenlijk achter de fanfare aan om hun medaille op te halen bij Ons Café. Kosten van de wandeltocht bedragen 4 euro per persoon voor drie dagen en 1,50 euro voor één dag wandelen. Wanneer je het inschrijfgeld in een envelop met naam in de brievenbus doet bij Marloes van Schijndel, Beemd 12 (uiterlijk dinsdag 22 mei 19.00 uur), dan liggen je stempelkaarten klaar op woensdagmiddag 23 mei vanaf 15.00 uur bij Ons Café.

Liempde
Op 16, 17 en 18 mei organiseert buurtvereniging Den Berg voor de 37e maal de Wandel-Avond-3-Daagse in Liempde. Er kan gekozen worden uit routes van 5 of 10 kilometer. Wie minimaal twee van de drie avonden meeloopt krijgt vrijdag een medaille als herinnering. Voor 4 euro per persoon kun je meedoen, betaling bij inschrijving. De wandelingen starten steeds Bij café 't Wapen van Liempde op het Raadhuisplein. Op woensdag en donderdag kan tussen 18.00 en 19.00 uur gestart worden. Op vrijdag tussen 17.45 en 18.00 uur voor de 10 kilometer en tussen 18.45 en 19.00 uur voor de 5 kilometer. Voor verdere informatie kunnen de wandelaars contact opnemen met Patrick van Ruremonde op 06-10627122.

Ierse Sessie bij In den Boogert

Boxtel - Komende zondag 20 mei is het weer tijd voor een Ierse Sessie bij Bed and Breakfast In den Boogert aan de Oude Boomgaard 3. De sessie, altijd op de derde zondag van de maand, begint om 13.30 uur en in gratis toegankelijk. Om 16.30 uur is de sessie afgelopen.

Naast kijkers en luisteraars zijn ook muzikanten van harte welkom bij de Ierse Sessie. Onder het genot van een glas Guinness, een pilsje of een niet-alcoholisch drankje worden Ierse liederen gespeeld en gezongen. Ierse muziek is een mengeling van oude traditionele Engelse en Keltische muziek en bestaat uit songs die vaak honderden jaren oud zijn en nog steeds in de vele pubs worden gezongen. De instrumentale Jigs en Reels (een traditionele Ierse stijl) zijn onderdeel van een Ierse Sessie en zorgen voor behoud van deze muzikale tradities.

Patrick van den Aker (l.), samen met Corné Kuijpers van De Rechter en prijswinnaar Dewi Peijenburg. (Bron: Patrick van den Aker) Bron: Patrick van den Aker

Patrick van den Aker sluit loterij af met dagje uit voor vier personen

Boxtel - Boxtelaar Patrick van den Aker, die in november de marathon in New York loopt voor KiKa, sluit de door hem georganiseerde loterij om sponsorgeld in te zamelen op 5 juni af met de verloting van een dagje uit in Boxtel voor vier personen. Ook werd een nieuwe winnaar getrokken van de vorige ronde van de loterij omdat de eerste winnaar zich niet heeft gemeld.

De nieuwe winnaar van de derde ronde van de loterij voor KiKa, Dewi Peijenburg, nam afgelopen week de cadeaubon van 50 euro van Restaurant De Rechter in ontvangst uit handen van Corné Kuijpers.

De vierde ronde van de loterij is tevens de laatste. Organisator Patrick van den Aker gaat zich van de zomer vooral richten op trainen en wil bovendien voorkomen dat Boxtel een beetje 'Patrickmoe' wordt.

Tot 5 juni kunnen lootjes gekocht worden bij DA Drogisterij & Parfumerie van den Biggelaar, Schoenmakerij Bas, Manage De Rekkendonken in Liempde, Massagepraktijk Steur in Liempde, The Read Shop, Natasja Fashion, Bakkerij de Leijer locatie Selissen, Astrid Hairstyling, of bij Patrick zelf via 06-30885450. De prijs bestaat uit vier kaartjes voor Oertijdmuseum De Groene Poort (twee volwassen- en twee kinderkaartjes) een maaltijd plus een drankje voor vier personen bij pizzeria Bella Italia en een cadeaubon van 25 euro bij Het IJs Café. De winnaar van de laatste loterij wordt op 5 juni bekendgemaakt.

Voertuigzegening Boxtel

Boxtel - De jaarlijkse Voertuigzegening, voorafgaand aan de Heilig Bloedprocessie, valt dit jaar op 27 mei. De zegening vindt plaats op de Markt van Boxtel tussen 11.30 uur tot 12.30 uur.

De aanrijroute is via de Clarissenstraat en wordt door middel van pijlen aangegeven. De opbrengst van de niet verplichte bijdrage wordt aan een goed doel geschonken.

Ponyritje bij Kinderboerderij

Boxtel - Kinderen van 5 tot 12 jaar kunnen op woensdag 23 mei bij de Kinderboerderij in Boxtel terecht voor een ritje op de pony. Opgeven hoeft niet: iedereen kan binnenlopen van 14.00 tot 15.30 uur. Mocht het erg slecht weer zijn, dan wordt de pony verzorgd en worden er spelletjes gedaan. De activiteit gaat dus altijd door. Deelname is gratis.

'Kleine kerk' is muzikaal centrum van Boxtel tijdens Hemelvaart

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Eetcafé De Kerk was afgelopen Hemelvaart het centrum van muziekminnend Boxtel. Op woensdagavond, de vooravond van de dag waarop de herrijzenis van Jezus wordt herdacht, was het aan het Schotse duo Bobby Nicholson en Eddy Hanson om de Kerk op zijn kop te zetten. De volgende dag was het Church Open Air, 'het kleinste muziekfestival van Boxtel' dat al jaren op Hemelvaartsdag in en buiten bij het café plaatsvindt.

Het Schotse duo dat zichzelf Rantum Scantum noemt, arriveerde woensdagavond enigszins verbaasd in Boxtel. Singer/songwriter Bobby Nicholson en zijn violist Eddy Hanson hadden het Nederlandse 'kerk' opgevangen en omdat dat erg lijkt op het Schotse 'kirk', was het tweetal op zoek naar een kleine kerk. Want de Sint-Petrusbasiliek leek ze wel erg groot voor een maximum van 88 gasten. Gelukkig kon het tweetal de weg naar het gelijknamige café aan de Oude Kerkstraat tijdig vinden en werd een goed optreden weggegeven.
Na het voorprogramma, dat werd verzorgd door Boxtelaar Maarten de Gans waarmee het uitpuilende café alvast in de stemming kwam, werd de gitaar doorgegeven. Nicholson had geen eigen gitaar meegenomen, omdat de Schot low-budget vloog en voor zijn instrument een extra stoel had moeten boeken. Muzikale vriend De Gans heeft gitaren genoeg die geleend konden worden, waardoor deze keuze voor de hand lag.

Panda's
Het tweetal had het zichtbaar naar de zin op het podium, en ondanks een bij vlagen haperende geluidsinstallatie was de sfeer goed. Nicholson, niet vies van een grapje op zijn tijd, heeft niet zo'n hoge pet op van het gezag. Dat blijkt onder meer uit nummers als 'Go and see the pandas', waarbij de wegkijkpolitiek van de overheid heel treffend beschreven wordt: 'streets are locked, shops are shut, but go and see the panda's'. Ook een nummer met een knipoog naar de Brexit, waar de Schotten massaal tegen zijn, passeert de revue.
Als het duo heeft afgesloten met een goudeerlijke versie van het nummer Run van Snow Patrol, barst dan ook een daverend applaus los. Dan is het tijd voor een welverdiend biertje, want, "It's hot", aldus Nicholson. "Thanks for the information", antwoordt Hanson droogjes, terwijl hij een flinke slok bier neemt.

Foto: Sander van Kasteren
The Nailbiters nemen zichzelf niet al te serieus. Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Bobby Nicholson zette woensdag een sterke show neer. Foto: Sander van Kasteren

Church Open Air
Donderdag vulden ruim boven de honderd bezoekers het kleine café en de Oude Kerkstraat om daar te luisteren naar Pim to the Max, BBGE, SuperSonicSmashKids, Ragged Them Dirty, Flint en The Nailbiters.

Het akoestisch duo Pim to the Max trapte af met verschillende aanstekelijke covers. Daarna was de beurt aan BBGE om met stevige rock het podium te betreden. Inmiddels wisten de eerste hongerige festivalbezoekers de weg naar de friet en frikandellen al te vinden. Als SuperSonicSmashKids de eerste noten inzet is het café al overvol, iets dat de rest van de avond niet meer zal veranderen. Dat geeft ook niet, want de meeste bezoekers weten precies wat ze kunnen verwachten van het festival, dat al vele jaren georganiseerd wordt. In een kokend heet café, met bijpassende 'indoor grasmat' kunnen zij genieten van verschillende muzikanten uit Boxtel en omgeving, zij het dat het echte gras tegenwoordig heeft plaatsgemaakt voor een mat van kunstgras.
Na SuperSonicSmashKids is het tijd voor twee bluesrockbands: eerst Ragged Them Dirty, dat met twee gitaren en een snerpende mondharmonica genoeg in huis heeft om het publiek een dik uur te blijven boeien. Daarna volgt Flint met vuile bluesrock. Leuk detail: de band speelt ook een nummer van Michael Katon. Deze bekende Amerikaanse gitarist stond enkele jaren geleden zelf in het café.

Cliché's
Afsluiter was de band The Nailbiters, die voortvloeit uit Angela's Project van de Angelaschool. In de band spelen ook de openingsmuzikanten Pim Lavaleije en Max Breuer. Dat de band zichzelf niet al te serieus neemt blijkt uit hun Facebookpagina, waar Pim tot the Max als een van de grote inspiratiebronnen bestempeld wordt. Alle muzikale cliché's komen voorbij, maar dat is volgens gitarist Max Denteneer ook precies de bedoeling. De avond wordt gespeeld met invaldrummer Joost Kurstjens, die zijn rol voortreffelijk invult.

De muzikale trip langs bands als Guns 'N Roses en The Red Hot Chili Peppers leidde naar een passend einde met het Rage Against The Machine nummer Killing In The Name waarbij vrijwel het hele bomvolle café in een grote moshpit veranderde en de bezoekers al dansend en feestend op elkaar in mepten. En zo eindigde Church Open Air, geheel in stijl van grotere rockfestivals met een knal.


Ik werk voor Boxtel: Lindie van der Steen

Foto: Willemijn Wijdenes

Als je bij Het Goed komt, is de kans groot dat je haar tegenkomt: Lindie van der Steen (25) werkt er sinds een half jaar achter de kassa. Het contact met de mensen, dat maakt het werk extra leuk, vindt Lindie, die vierenhalve dag per week bij de kringloopwinkel aan de Industrieweg 6 in Boxtel te vinden is.

"Ik werkte hiervoor via WSD bij de IKEA", vertelt de Liempdse die sinds een jaar in Boxtel woont. "Daar was ik eerst 'kartonophaal-meisje', maar dat vond ik niet leuk. Daarom gaf ik aan dat ik iets anders zou gaan zoeken als ik niet meer mocht doen. Volgens mijn leidinggevende had ik meer kwaliteiten en ik mocht de afdeling kiezen waar ik wilde werken. Ik koos voor Verlichting, omdat je er veel vragen van klanten krijgt en dus veel contact met mensen hebt. Na daar tweeënhalf jaar met veel plezier te hebben gewerkt, wilde mijn nieuwe leidinggevende me terugzetten naar mijn oude functie. Daar was ik het niet mee eens en dus ben ik gestopt bij IKEA."

Snel daarna kwam Het Goed op Lindie's pad. "Daar was ik heel blij mee!" aldus de spontane Liempdse. "Ik vind het erg leuk, krijg hier veel verantwoordelijkheid." En, zo vertelt ze lachend: "ik kom ook weer veel spullen van IKEA tegen!" Sowieso komen er heel veel leuke spullen voorbij, wat niet altijd goed is voor de eigen portemonnee, grapt Lindie. "Maar ik sta aan de kassa, dus meestal zie ik de leuke spullen pas als ze al zijn verkocht. Dan kan ik moeilijk zeggen 'sorry, maar deze is al gereserveerd'. Als ik bij de achterdeur zou staan, waar ze de spullen in ontvangst nemen, dan zou ik erg hebberig worden!"

De goedlachse Lindie ziet veel dezelfde gezichten bij de kassa. Ze bouwt dan ook leuke contacten op bij Het Goed. Zoals met Joke, een vaste klant die bijna dagelijks wel even langskomt. "Toen ik hier begon, had ik dertien dagen achter elkaar gewerkt en geen één dag zonder dat Joke was geweest. Toen ik haar daarna vier dagen niet had gezien, maakte ik me best een beetje druk. Gelukkig was ze gewoon lekker een weekendje weg!"

Waarom ze via WSD werkt? "Ik ben niet goed in theorie", vertelt Lindie. "En ik heb een vertraagde motoriek en last van mijn rug. Mijn werktempo ligt dus niet zo hoog." Ze had wel regulier werk, zo werkte ze als kok in de keuken van het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg, maar kreeg steeds te horen dat haar tempo te laag lag. Uiteindelijk kwam ze via haar oom bij WSD terecht, wat haar meer rust heeft gebracht. "Ik hoef minder op mijn tenen te lopen, ze houden rekening met mijn beperking."

Lindie staat niet alleen bij Het Goed achter de kassa, maar is daarnaast ook druk met haar huishouden. Sinds kort woont niet meer bij haar ouders, maar samen met haar vriend. Na een dag werken de beentjes omhoog omdat 'moeder wel wast, kookt en strijkt', zoals ze zelf lachend zegt, dát is er niet meer bij. De vrije tijd die ze overhoudt, brengt Lindie gezellig thuis door, of bij haar moeder. Ook gaat ze een dag in de week darten, samen met vrienden. "Maar ik sta redelijk onderaan hoor, het gaat vooral om de gezelligheid. Ik ben zeker geen Van Gerwen!"

Heinz Stuy opent museum 'kamermaatje' Cruijff

Heinz 'kroket' Stuy, voor de Cruijff-vrachtwagen die Van Doleweerd wist te strikken. Foto: Rien van Doleweerd

Boxtel - Onder grote belangstelling opende Heinz Stuy zaterdag het Johan Cruijff-museum van Boxtelaar Rien van Doleweerd aan de Spinster. Hij werd daarbij bijgestaan door Riens kleinzoon Dave en burgemeester Mark Buijs.

Eigenlijk was groot Ajax-supporter Eric van den Broek uitgenodigd om de gemeente te vertegenwoordigen bij de opening, maar omdat die op vakantie was toonde de burgemeester zich graag bereid om die handeling te verrichten. Naast een delegatie prominenten, waaronder naast Cruijffs vaste kamergenoot Heinz Stuy onder meer Amsterdammer van het jaar Frank Westerop en ontwerper van het Cruijff-vijfje Hennie Bouwe, waren er vrienden en familieleden van Van Doleweerd aanwezig bij de opening. De 'museumdirecteur' spreekt van 'een fantastische dag'.

Heinz 'kroket' Stuy (l.), kleinzoon Dave en burgemeester Mark Buijs verrichten de openingshandeling. (Foto: Rien van Doleweerd) Foto: Rien van Doleweerd

Zijn museum is, op afspraak, gratis te bezoeken. Rien is te benaderen via 06-34440866, of via rvdoleweerd@gmail.com.

6 / 16

Parkweg hoek Ambrosiusstraat.

De Parkweg heeft vandaag de dag nog steeds een landelijk karakter. Op de plaats waar op de Parkweg de St. Ambrosiusstraat begint, stonden vroeger twee huizen waar de familie Steenbekkers en de familie Van de Oetelaar woonden. Op de plaats waar het huis van Steenbekkers stond, begint nu de St. Ambrosiusstraat en staat het kantoor van Bogaerts & Groenen advocaten.

Ooit werd de Parkweg in de volksmond 'de zwarte weg' genoemd; waarschijnlijk vanwege de laag steenkolengruis die er vaak op aangebracht moest worden. De weg werd veelvuldig stuk gereden door zwaarbeladen karren.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Het is nu niet meer voor te stellen, maar hier bevond zich vroeger een duinlandschap. In de gemeentegids van 1925 werd dat als volgt omschreven: 'Links van De Ketting ligt een landduin, de Selissen-Wallen. Aan de ene zijde de heuvelkling, dan een vallei met los, wit zand: een 'landstraat' en aan de andere zijde bos. Het is een geliefde speelplaats voor de kinderen, die daar pootjebaden in het mulle zand en ter afwisseling bergje-klimmen of zich verschuilen in het aardige bosje.'

Op de oude foto is goed te zien dat de Parkweg, die bovenin de foto van links naar rechts loopt, de scheiding vormt tussen de wijk Selissen en het landgoed Moorwijk.

Ondernemend Boxtel - Schildersbedrijf Van Kleef & zoon

Vader John (l.) en Mike van Kleef. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je steeds een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Schildersbedrijf J. van Kleef & zoon.

Wat hebben het Jacob-Roelandslyceum, het gemeentehuis, Brede School De Wilgenbroek en Kasteel Stapelen met elkaar gemeen? Al deze gebouwen zijn geschilderd door Schildersbedrijf J. van Kleef & zoon. 'Van Kleef' is een echt Boxtels familiebedrijf, dat nu gerund wordt door vader John (53) en zoon Mike (24). Daarnaast werken ook een neef en de schoonzoon van John bij het bedrijf.

Zo'n 35 jaar geleden startte opa Jo het bedrijf. Hij was al achter in de veertig, maar nam toch de stap een eigen onderneming te starten. Al vrij snel kwamen de klussen binnen en zo rolde ook zoon John het vak in. Sinds 2012 is diens zoon Mike óók bij het schilderbedrijf in dienst.

De kracht van het bedrijf zit hem in verschillende factoren. Zo geeft Mike aan dat 'zijn' schilders altijd net gekleed de straat op gaan: "Een spatje verf op je pak mag echt wel, maar het moet niet vol vlekken zitten!"

Misschien wel het meest trots zijn vader en zoon op hun nieuwe hoogwerker, die in januari aangeschaft werd. Daarmee kan tot 14 meter hoogte gewerkt worden zonder dat er een steigerconstructie gebouwd hoeft te worden. Dat bespaart tijd en dus ook geld, maar is bovendien nog veiliger ook.

Een ander ingrediënt voor de succesformule van Van Kleef, dat naast John en Mike nog acht schilders in dienst heeft, is dat het niet te beroerd is ook een klein klusje aan te pakken. John: "Ik ben laatst naar Vught gereden om een deur te schilderen." Het credo is echt: wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. "Klanten waarderen en onthouden dat. Als ze later een grotere klus hebben, weten ze je óók te vinden", constateert John.

"We werken vooral rond de kerk", lacht John, doelend op de vele lokale klussen die hij krijgt. "Haaren is bij wijze van spreken al ver weg voor ons!" Toch was het bedrijf ook betrokken bij opdrachten verder buiten de deur, zoals de schilderwerken bij het Fair Play Casino in Rotterdam. Maar het meest trots zijn John en Mike toch wel op hun schilderwerk bij Kasteel Stapelen. Dat was een forse klus, maar wel een mooie. "Het is toch het grootste monument van Boxtel", geeft Mike aan. "Ik denk dat iedere schilder zo'n klus wel zou willen", vult zijn vader aan.

Naast schilderen, levert Van Kleef ook nog andere diensten, die niet alle schildersbedrijven aanbieden: het behangen en het zetten van glas. Voor dat laatste werkt Van Kleef intensief samen met het andere bedrijf van John, Glasservice Boxtel.

Vader en zoon Van Kleef zijn, naast met hun schildersbedrijf ook regelmatig in het Boxtelse verenigingsleven te vinden, bijvoorbeeld bij ODC 7, waar Mike voetbalt. Zijn bedrijf is bovendien sponsor van dat team. John is regelmatig te vinden in de Boxtelse 'muziekscene': hij speelt bij Boxtels' Harmonie en de Flodderbône.

Schildersbedrijf J. van Kleef & zoon, 06-53843714/06-28926571, info@schildersvankleef.nl, www.schildersvankleef.nl

Esch heet nieuwe inwoners welkom met 53e Bierpompfeest

Foto: E.D.Evenementenbegeleiding/Prikbord Esch

Esch - Hemelvaartsdag staat in Esch al 53 jaar bekend als dag van het Bierpompfeest. Op deze dag worden nieuwe Esschenaren verwelkomd in de ruim 2.000 zielen tellende gemeenschap. Zo ook afgelopen donderdag, toen er weer een feestje werd gebouwd in Esch.

Om 14.00 uur werden de nieuwe inwoners bij de Essche bierpomp officieel verwelkomd door burgemeester Zwijnenburg. Het Bierpompfeest kon rekenen op een flinke meute bezoekers, die konden genieten van verschillende lekkernijen, demonstraties, optredens en natuurlijk bier.

Foto: E.D.Evenementenbegeleiding/Prikbord Esch
Foto: E.D.Evenementenbegeleiding/Prikbord Esch
Foto: E.D.Evenementenbegeleiding/Prikbord Esch
Foto: E.D.Evenementenbegeleiding/Prikbord Esch
Foto: E.D.Evenementenbegeleiding/Prikbord Esch

Ook voor de kinderen viel er van alles te beleven, bijvoorbeeld bij de stoere crossauto's van Esschenaar Erik Pijnenburg. En voor degenen die niet in een échte auto wilden zitten, waren er ook nog virtuele auto's in een racesimulator te vinden.

Op twee podia was bovendien een muzikaal programma met veel lokaal talent, zoals de band Saab XL, of The Blackhawks. Coverband Blush uit Eindhoven sloot de succesvolle dag op de Essche Markt af.

Voedselbank neemt beveiligingscamera's in gebruik

Boxtel - 'Een veilig gevoel'. Dat houdt de Voedselbank Boxtel over aan het nieuwe beveiligingssysteem dat de afgelopen week werd geïnstalleerd om inbraken te voorkomen. In maart werd ingebroken bij de Voedselbank en werd voor ruim 3.000 euro aan goederen gestolen. Daarop liet voorzitter Arjen Witteveen al weten te bekijken wat de mogelijkheden waren wat betreft het aanleggen van een beveiligingssysteem.

Na de inbraak bij de Voedselbank en de daarop gestarte inzamelingsactie om een beveiligingssysteem aan te schaffen, besloot directeur Ron Doevendans, van Doevendans Beveiliging in actie te komen en een systeem te installeren waarmee de vrijwilligers 24 uur per dag een oogje in het zeil konden houden. Hij stelde het systeem tegen sterk gereduceerd tarief beschikbaar. "Soms is het ook goed om je kennis in te zetten om een goed doel te ondersteunen", zo laat Doevendans weten op de Facebookpagina van de Voedselbank. Het systeem werd onlangs in gebruik genomen, zo laat de Voedselbank via Facebook weten.


Berts Boxtel

"Bert, schrijf nog eens een stukje in DeMooiBoxtelKrant", vroegen ze in het dorp. "Sinds december hebben we niks meer van je gehoord." Ik ga wel eens op een bankje zitten in het dorp en hoor dan de mooiste verhalen. Als je er maar om kan lachen is meestal het motto daar. Hier dan een verhaal uit de oude doos.

Ik was bevriend met Hank van restaurant De Kei in Den Haagakker in de 70-er jaren. Lees nog maar eens in het archief van DeMooiBoxtelKrant het verhaal van Den Haagakker van 4 maart 2015. "Bert", zei Hank, "er komt misschien een grote nationale amateur bokswedstrijd in de sporthal. We hebben een talentvolle bokser in Boxtel die alleen maar in Den Bosch of elders kan boksen. Hij wil zijn sport wel eens aan het Boxtels publiek laten zien."

Het organiseren van een bokswedstrijd heeft nogal wat voeten in de aarde. De Nederlandse Boksbond komt eerst kijken wat er allemaal moet gebeuren voor deze officiële amateurwedstrijd. Zo'n boksring moet geplaatst worden op een verhoging. Een gedeelte van de tribune moet verplaatst worden en vergroot om al dat publiek van zitplaatsen te voorzien. Alles moet volgens de regels van de Association Internationale de Boxe Amateur in orde zijn om goedkeuring te krijgen voor een wedstrijd.

Een bokswedstrijd verloopt over meerdere ronden van enkele minuten. Of het moet zijn dat er een knock-out volgt, dan wordt meteen de wedstrijd gestaakt en de winnaar bekendgemaakt. Even een korte uitleg voor de niet kenners van de bokssport. Twee tegenstanders proberen punten te scoren door elkaar op de juiste trefvlakken te raken. Tijdens de bokswedstrijd wordt gewerkt met een scheidrechter en de 'box-pointer' om de punten te tellen.

Boxtel was er helemaal klaar voor; iedereen praatte erover: die zaterdagavond zou de Boxtelse bokser Mike het opnemen tegen Sonny uit Den Bosch. Voor veel mensen was het entreebedrag van 25 gulden toch een groot bedrag, maar volgens de kenners zou het een avondvullend programma worden. Dat is ook de reden dat veel toeschouwers overstag gingen en de dure kaartjes kochten. Iedereen hoopte op een lange, spannende bokspartij. De hele Sporthal Den Haagakker was tot aan de laatste plaats uitverkocht. Alle officiële boksofficials waren aanwezig.

Rond 20.00 uur stapten Mike en Sonny de boksring in. Mike zag er goed uit en zijn tegenstander had er duidelijk ook zin in. De gong klonk en de scheidsrechter gaf het startsein. Mike gaf Sonny een paar plaagstootjes en daarna een goed geplaatste linkse hoek tegen de onderkaak van de Bosschenaar: Knock-out! Sonny tuimelde tegen de touwen van de boksring. De scheidsrechter begon tot 10 te tellen, maar Sonny stond niet op. En dus was de wedstrijd over. Mike was de winnaar.
Het publiek stond perplex en was meteen een desillusie rijker. "Is alles al voorbij?" konk het links en rechts. De voorspelde spectaculaire, avondvullende bokswedstrijd was na een paar minuten al voorbij en iedereen kon weer naar huis.

Groetjes Bert


Mijn Mooi Boxtel: Marij Wagenaars

Foto: Marij Wagenaars

Lichtstraal van een hart
Deze foto heb ik genomen bij de hooibrug in Boxtel

Boxtel loopt voorop met ICT-coöperatie Beware

Johan Vorstenbosch. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De overheid en ICT. Vaak vormen beiden geen gelukkig huwelijk, getuige bijvoorbeeld het elektronisch patiëntendossier, maar ook de recent gelekte accounts op gotcha.pw. Toch ontkomen ook gemeenten niet aan nieuwe ontwikkelingen op digitaal gebied. Via de wet Digitale Overheid worden zij namelijk verplicht (bijna) alle dienstverlening de komende jaren digitaal aan burgers aan te bieden. Boxtel loopt wat dat betreft goed op schema en deelt haar digitale kennis in de coöperatie Beware met andere gemeenten. De bedoeling is dat deze samenwerking uitgroeit naar een landelijk opererend samenwerkingsverband op ICT-gebied.

Directeur van de ambtelijke fusieorganisatie MijnGemeenteDichtbij, en lid van het bestuur van de ICT-coöperatie Johan Vorstenbosch, schuift aan bij de reporter van deze krant om uit te leggen wat de achterliggende gedachte van Beware is.

Beware werd ongeveer gelijktijdig met de ambtelijke fusie van Boxtel en Sint-Michielsgestel in het leven geroepen. Volgens Vorstenbosch moeten we het vooral niet groter maken dan het is: "Beware is slechts een intentieverklaring; een forum dat gemeenten gebruiken om digitale kennis te delen." Dat delen van kennis gebeurt met onder meer de gemeente Eindhoven, die ook vanaf het begin partner is, en Heusden.

Digitale Overheid
Met het oog op de wet Digitale Overheid, waarbij lokale overheden steeds meer zaken digitaal moeten aanbieden, zag de coöperatie het levenslicht. Op die manier, zo redeneren deelnemers, hoeft niet steeds het wiel opnieuw uitgevonden te worden, maar kan opgedane kennis en kunde op digitaal gebied via Beware gedeeld worden. Vorstenbosch: "De gemeente is immers monopolist op bijvoorbeeld het uitgeven van paspoorten. Eigenlijk zijn we het de burger verplicht de dienstverlening zo goed en makkelijk mogelijk te maken!"

Maar waar bestaan die kennis en kunde van de verschillende gemeenten dan uit? Vorstenbosch: "Gemeentes werken met enorm veel databases, zoals de basisadministratie, persoonsgegevens, maar ook gegevens over de openbare ruimte." Volgens hem moeten vaak diverse databases met elkaar in verband worden gebracht, ook bij wat aan de voorkant een simpele vraag lijkt te zijn. Als voorbeeld geeft hij trouwen. Dat is in de praktijk voltrokken door elkaar het 'ja-woord' te geven. "Maar achter de schermen moet er heel veel gebeuren", legt Vorstenbosch uit. "Zo veranderen op ontzettend veel terreinen en in verschillende databases fiscale en juridische gegevens."

Het is slechts één voorbeeld uit honderden. De gemiddelde gemeente biedt volgens Vorstenbosch honderden verschillende diensten, processen en producten aan. In die zin is het verschil met een andere digitale dienstverlener dan ook groot. "Een webwinkel als Bol.com heeft honderden producten, maar biedt eigenlijk maar één dienst: het verkopen van die producten", verduidelijkt hij dat verschil.

Het geeft de complexiteit van verschillende handelingen weer. En dat is direct één van de kerndoelen van de samenwerking: het vereenvoudigen van die procedures, zowel vóór als achter de schermen. Vorstenbosch vergelijkt het met de overgang van traditioneel bankieren naar internetbankieren: "Het oude systeem functioneerde ook perfect. Toch zijn we op een bepaald moment overgestapt op een nieuwe manier van werken." En dat is de achterliggende gedachte van Beware: innovaties op ICT-gebied versnellen en zo het leven van de burgers in de aangesloten gemeenten vereenvoudigen.

Basisrecepten
Via Beware kunnen als het ware 'basisrecepten' voor ICT-oplossingen die voor alle gemeenten hetzelfde zijn gedeeld worden. Ieder lid van de coöperatie kan er nadien eigen, persoonlijke ingrediënten aan toevoegen.

Daarnaast werkt het samenwerkingsverband ook kostenbesparend. Het wiel hoeft immers niet door iedere gemeente opnieuw te worden uitgevonden. Maar er is nog een veel belangrijker kostenbesparingsaspect: de afgenomen afhankelijkheid van softwareleveranciers. Door als coöperatie samen te werken en als gemeente zelf de touwtjes in handen te nemen, kan bijvoorbeeld Boxtel zelf softwareoplossingen en leveranciers zoeken die aansluiten bij de vraag. Dit is een groot verschil met hoe het voorheen ging: toen waren gemeenten nog afhankelijk van enkele grote spelers die erg kostbare totaaloplossingen aanboden.

Volgens Vorstenbosch is Boxtel met de digitalisering op de goede weg. Zo is de gemeente druk bezig de begroting digitaal en real-time inzichtelijk te maken, zodat burgers direct kunnen zien waaraan zij geld uitgeeft. De technische kennis zal gedeeld worden via Beware, als andere gemeenten daarvan ook gebruik willen maken. Mede daardoor zijn straks de eerste vruchten te plukken van de samenwerking.

Volgens Vorstenbosch loopt Beware goed op schema. "In deze fase zijn onze goede bedoelingen ook echt waarheid aan het worden", zegt hij. "Beware staat landelijk in de picture als een nieuwe manier om digitalisering van de overheid te organiseren. Daar mogen we best wel een beetje trots op zijn!"

Op een zonnige zondag ontving ik een mail van haar. Ze had op mijn site gelezen over het 'Waarom?- gesprek' en wilde er graag meer over weten. Wat het precies inhield, en wat het haar kon opleveren.
Ze zocht een antwoord op de vraag 'Mijn werk is niet meer wat het geweest is… en wat dan wel?'. Ze was nu 45 jaar en werkte al meer dan 12 jaar als Management Assistente bij haar huidige werkgever. Ze had het bedrijf zien groeien, en zien verzakelijken. Daar waar er ooit een warm familiegevoel was geweest, was de fijne sfeer op de werkvloer verschoven naar een cultuur van 'ieder voor zich'.

Ze ging, gelukkig, nog niet met lood in haar schoenen naar haar werk. Daar was ik blij om. Wetende dat het best een uitdaging is om goed de tijd te nemen om naar een nieuwe baan uit te kijken, als het water je aan de lippen staat. Tegelijkertijd had ze ook niet meer die big smile waarmee ze graag door het leven gaat. Het leek tijd te zijn geworden om haar werkgevershorizon te verbreden. Doodeng natuurlijk, ze had immers al 20 jaar niet meer gesolliciteerd. Tot nu toe had ze altijd het geluk gehad van de ene in de andere baan te kunnen rollen. Dat voorrecht voelde voor haar, als mid-veertiger, inmiddels als verleden tijd.

Vanuit mijn overtuiging dat werken vanuit je passie niet als werken voelt, vormden zich vijf jaar geleden de contouren van het Waarom?-gesprek. Mijn eigen loopbaan was hierin een grote inspiratiebron. Voordat ik in 2008 mijn coachpraktijk startte, had ik jaren als HR Adviseur gewerkt. Ik was goed in wat ik deed, en toch kwam ik iedere avond doodmoe thuis. Nu snap ik wel waarom: dat wat mij in de kern motiveert is de groei van mensen. En omdat dat in de HR functie, die ik vervulde, nauwelijks meer aan bod kwam, werd het moeilijker en moeilijker om mijn 'passie-accu' op het werk op te laden.

Ook mijn verhaal is niet uniek. Vele cliënten klopten en kloppen aan mijn praktijkdeur, omdat ze voelen dat de inhoud van hun werk of hun werkomgeving niet meer bij hen aansluit. En de cliënte? Zij weet nu welke taken haar motiveren. Ze heeft ontdekt dat samenwerken en saamhorigheid voor haar onmisbaar zijn. En… dat ze een goede Wing-woman is. In haar Waarom?-manifest, de schriftelijke samenvatting van het Waarom?-gesprek, staat dat ze het meest op haar plek is in een stabiele en geordende werkomgeving. Heel graag realiseert ze tastbare resultaten, en heel graag heeft ze zicht op wat er op haar af kan komen.
Met deze informatie in kaart, en op papier, weet ze waar ze op moet letten bij het selecteren van een nieuwe baan. Solliciteren is voor haar al lang niet meer eng, ze kan nu goed vertellen waar ze voor gaat en staat. Haar sollicitatiebrief heeft ze herschreven, wetende wat bij haar past en waarom.
De banenmarkt blijkt wel degelijk goed, ook als je 45 jaar bent. Inmiddels heeft ze drie banen aangeboden gekregen, en voor zichzelf duidelijk kunnen onderbouwen dat haar droombaan daar nog niet tussen zat. Alle vertrouwen heeft ze, dat ze de baan gaat vinden die bij haar past. En dat vertrouwen in haar en haar kwaliteiten… dat heb ik ook, meer dan!

Wil jij ook in kaart hebben wat jou motiveert en inspireert? Wil jij ervaren hoe fijn het is als je duidelijk weet waar je voor gaat en staat? Boek voor 15 juni a.s. een Waarom?-gesprek en je ontvangt 10% korting.

Organisaties slaan handen ineen tijdens collecte Oranje Fonds

Boxtel - In Boxtel wordt van 22 tot en met 26 mei gecollecteerd voor een socialer Nederland. G.V. Tabitta, Stichting Geitenwei en Stichting Vrienden Samen op 't Binnenveld slaan daarbij de handen ineen om samen te collecteren.

Met de opbrengsten steunt het Oranje Fonds projecten die bijvoorbeeld eenzaamheid en armoede bestrijden in Noord-Brabant. Daarnaast kunnen de collecterende verenigingen hiermee hun eigen organisaties draaiende houden. Deelnemende organisaties mogen namelijk de helft van de opbrengst houden en besteden aan een eigen doelstelling. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld iets extra's doen voor hun doelgroep of hun vrijwilligers, of noodzakelijk onderhoud bekostigen. De andere helft van de opbrengst wordt door het Oranje Fonds besteed aan sociale projecten in Noord-Brabant. Denk hierbij aan projecten die eenzame mensen koppelen aan een maatje of die mensen met schuldenproblematiek helpen hun financiën weer op de rit te krijgen.

Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal, geldverkeer) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. De afdracht van de volle collectebussen wordt in de meeste plaatsen verzorgd door de RegioBank. Hierdoor wordt elke euro uit de collectebussen volledig besteed aan organisaties en projecten die Nederland socialer maken. Het Oranje Fonds steunt jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Eric Top

Elke twee weken als ik weer een column mag schrijven ga ik op zoek naar nieuwe onderwerpen. Soms helpt de actualiteit een handje en soms het seizoen. In de zomermaanden probeer ik in te spelen op het mooie weer en geef ik tips. Bijvoorbeeld als je in de voortuin bezig bent terwijl de ramen aan de achterzijde van je huis wagenwijd openstaan. Inbrekers kruipen via het openstaande raam naar binnen, graaien een paar spullen mee en zijn weer weg. Meestal zonder dat de bewoner dit in de gaten heeft. Of denk eens aan de vakantieperiode. Je laat je huis lekker opgeruimd achter en voor iedereen is duidelijk te zien dat jullie op vakantie zijn. De post ligt van buitenaf zichtbaar op tafel en de lichten blijven 's avonds als het donker wordt uit.
Maar ook de herfst- en winterperiode is weer speciaal. Doordat de dagen korter worden, het weer slechter en de gordijnen vaak eerder dicht gaan, zien wij niet meer wat er op straat gebeurt. Veel inbrekers gebruiken deze tijd om de huizen waar niemand thuis is te vereren met een bezoekje.
Nu zijn er natuurlijk heel veel tips die de kans op een inbraak kunnen verkleinen en daar zal ik ook nog regelmatig op terugkomen. Maar zelfs als je alle tips opvolgt kun je toch nog geconfronteerd worden met ongewenst bezoek.

Goede sloten verkleinen de kans.
Uit recent onderzoek door verzekeringsmaatschappijen is gebleken dat nog steeds drie van de vijf voordeursloten niet veilig zijn. Bij de achterdeuren is dit zelfs vier op de vijf. Veel van deze sloten zijn nog van aluminium of koper en de bevestigingsschroeven zitten zelfs nog aan buitenkant van de deur. Dit soort sloten is zelfs voor een inbreker in opleiding geen enkel probleem. Binnen minder dan één minuut staat de inbreker al in je huis. Maar let op, want ook als je pas tien jaar geleden je hang- en sluitwerk hebt vervangen loop je alweer achter en hebben inbrekers ongeveer twee minuten nodig om binnen te komen. Is je cilinder (het deel waar je de sleutel in steekt) niet afgeschermd, dan gebruiken inbrekers een 'cilindertrekker' om je huis binnen te komen.

Besef dan nog dat de gemiddelde schade na een inbraak de afgelopen jaren fors is gestegen, van 1.250 euro naar ruim 2.200 euro en dat de verzekering vaak minder dan de helft heeft uitgekeerd; nu gemiddeld 1.150 euro per inbraak. Een inbraak kost dus altijd veel geld en dat staat nog los van allerlei andere emoties die daarbij komen kijken.

Met goede sloten op voor- en achterdeuren kun je de kans op een inbraak verkleinen. Nu denk je misschien dat dit allemaal harstikke duur is maar voor ongeveer 85 euro heb je de voordeur al veel beter beveiligd. Kijk maar eens op mijn website voor de mogelijkheden: www.topsecurityadvies.nl/slechte-sloten-woning/.

O ja, en dan nog dit: op 25 mei aanstaande treedt de AVG-wet officieel in werking. Wil je bijvoorbeeld een kampioensfoto maken van het jeugdteam voor in het clubblad, weet dan dat alle ouders toestemming moeten geven om deze te plaatsen.

Ingezonden brief: De naam 'Swiebertje' is niet meer

Beste lezer,

Graag wil ik het volgende met je delen. Drie weken geleden ontving ik een mail van - zo bleek later - de dochter van de bedenker van het personage 'Swiebertje'. In de mail legde ze uit dat ze de naam 'Swiebertje' vanaf 2009 heeft geregistreerd bij het Benelux Merkregistratie Bureau. Ze sprak daarbij haar verbazing uit dat zowel de Kamer van Koophandel (bij inschrijving), als later de notaris (bij het opmaken van de akte voor het worden van een Stichting), mij hierop hadden moeten attenderen. Dit hebben zij niet gedaan. Het is gemakkelijk om nu de vinger te wijzen naar deze twee bedrijven, maar dat voelt niet goed; ook ik had natuurlijk op het internet kunnen zoeken. Dat is allemaal niet gebeurd.

Kort geleden ben ik met deze 'dochter van' in gesprek gegaan (face-to-face contact heeft nog altijd mijn voorkeur) om te bespreken wat dit gegeven inhoudt voor Stichting Kringloopwinkel Swiebertje, de mogelijke gevolgen en de keuzes die ik heb. Om kort te gaan: ik héb geen keuze.
De naam Swiebertje is voor de kringloopwinkel verleden tijd, tenzij ik fors betaal. Ook de namen van de andere personages uit de serie (Bromsnor, Saartje, Malle Pietje) zijn beschermd.

Vooropgesteld dat Swiebertje érg goed voelt als naam voor de kringloop, besef ik dat we wat dit betreft een nieuwe weg in gaan slaan. Hoewel ik degene ben geweest die de winkel ruim twee jaar geleden heeft opgezet, voelt het allang niet meer als 'mijn' winkel, maar als een winkel van het publiek waar ik deel van uit mag maken.
Daarom vraag ik/daag ik iedereen uit die zich betrokken voelt bij Stichting Kringloopwinkel Swiebertje, mee te denken over een nieuwe passende naam voor de kringloopwinkel. Daarom is de zogenaamde blind-bied-kast in de winkel omgetoverd tot ideeënbus. Je voorstel mag je in deze bus droppen, maar je mag mij ook appen of bellen via 06-22588123, mailen via marionvanberlo@home.nl en natuurlijk een berichtje via Facebook (@kringloopwinkelswiebertje) sturen.

Op zondag 3 juni maak ik via Facebook de nieuwe naam bekend. Daarna ga ik als een malle de nieuwe naam doorvoeren waar deze staat geregistreerd, zoals op visitekaartjes, de plakletters op het raam, een nieuwe domeinnaam voor de website, het spandoek aan de voorkant boven de ingang, verandering van de acte bij de notaris, et cetera.

Het zal wennen zijn voordat de nieuwe naam eigen en verankerd is. De naam 'Swiebertje' voelde vanaf dag één erg goed. Aan de formule van de winkel verandert niets. Informeel zullen de meesten onder ons voorlopig nog even komen 'Swieberen'. Daar is niks mis mee.

Tot slot : ik hoop op veel naam-ideeën. Daar moet er vast een bij zitten die voor ons allemaal ok voelt. Wordt vervolgd.

Marion

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Te Koop gevraagd:

Complete inboedels - Gebruikte eiken meubelen - Barok en antiek, Tel: 0621839778

Foto: Heemkunde Boxtel

De aanleg van de Dr. de Brouwerlaan

Het huis op de voorgrond, dat langs de Maastrichtsestraat staat, moet nog gesloopt worden. Op de achtergrond zijn huizen aan de Hobbendonkseweg te zien.

Foto: Jan van Oploo, 25 april 1971

12 / 16

Bekendmakingen week 20

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Uilenbroek / Essche Stroom, perceel L786, aanleggen steilrand, een peil gestuurde drainage en verwijderen semi-verharde pad
Vendelstraat 43, rooien: 1 wilde paardekastanje uit achtertuin

Geweigerde omgevingsvergunning
Europalaan-Nieuwland, rooien 8 zomereiken uit groenstrook naast de
Europalaan tussen trottoir en achterzijde woningen Nieuwland 1, 2 t/m 18

Verleende omgevingsvergunningen
Beukendreef 1a, uitbreiden inrichting met 3 paarden
Boxtelseweg 64, realiseren overkapt terras bij De Poort van Liempde
Hoevedreef, Savendonksestraat, Gemondesestraat en Heult 6 tijdelijk van juni t/m september 2018 plaatsen van duurzame overnachtingsunits (Box & Breakfast)
Hofstad 3, rooien: 1 Hollandse eik uit achtertuin. Herplant met een walnoot.
Munselse Hoeve 3, bouw woning met berging
Oisterwijkstraat 16, wijzigen gevelopeningen in voorgevel

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
Schouwrooij 16, oprichten/verplaatsen metaalbewerkingsbedrijf

Verordening
Verordening kwaliteit Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht Boxtel

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
18-05 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
19-05 Den Berg
22-05 Kerkeind
23-05 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak
LET OP: Het gemeentehuis is op maandag 21 mei (Pinksteren) GESLOTEN

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, telefoon: 0411-601723

Ankie van der Sloot Foto: Sander van Kasteren

Hoofdpijn? Dry Needling laat de zon weer schijnen!

FYSIO-TEAM bestaat uit een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten die al jarenlang samen werken aan de fitheid van hun patiënten. Middels columns zullen deze fysiotherapeuten u inkijk geven in de mogelijkheden van fysiotherapie. Ankie van der Sloot vertelt over haar eigen ervaring bij de behandeling van hoofdpijnklachten.

Dry Needling bij hoofdpijnklachten? Dat is een fysiotherapeutische behandelmethode waar je in eerste instantie misschien niet direct aan denkt. Je komt normaliter bij de fysiotherapeut vanwege problemen aan het bewegingsapparaat. Iedere dag hebben zo'n 3,5 miljoen Nederlanders last van hoofdpijn. Een goede nachtrust en een pijnstiller werken dan meestal prima. Maar wat als dit niet werkt, je hoofdpijn blijft aanhouden of steeds terugkomt? Dit kan je dagelijkse functioneren behoorlijk belemmeren en het doet je humeur vaak ook geen goed.

Foto: Fysio-Team BV
Foto: Fysio-Team BV

Zelf weet ik eigenlijk (gelukkig!) niet wat hoofdpijn is (behalve soms de dag na een te gezellig feestje, haha). Vaak zijn spanningen, stress of verkeerde werkhouding de oorzaak of trigger van hoofdpijnklachten.
Bij twee vormen van hoofdpijn kan behandeling door de fysiotherapeut zeer effectief zijn. De eerste vorm, cervicogene hoofdpijn, wordt gekenmerkt door hoofdpijnklachten die vanuit de nek komen, en is vaak gelokaliseerd aan één zijde van het hoofd. Meestal gaat dit gepaard met bewegingsbeperkingen in de nek. Druk op de nek kan de hoofdpijnklachten opwekken.
Een andere vorm, spierspanningshoofdpijn, kenmerkt zich door een drukkende klemmende pijn aan een of weerszijden van het hoofd in combinatie met een verhoogde spierspanning vanuit nek-schoudergebied.

Naast de reguliere behandeling met pijnstillers en stressmanagement kan de fysiotherapeutische behandeling bij deze klachten bestaan uit klassieke massage, manuele therapie om de bewegingsbeperkingen te verminderen, (werk)houdingsinstructies en rekoefeningen.
Maar ook de nieuwe en innovatieve behandelmethode Dry Needling blijkt zeer effectief te zijn. Hierbij worden spierknopen/triggerpoints aangeprikt om spierspanning op te heffen. Als de spier zijn afvalstoffen niet goed kan afvoeren, zullen die zich ophopen waardoor deze pijnpunten ontstaan die uitstralende pijn naar het hoofd geven waardoor je hoofdpijn ervaart (zie plaatje). Bij deze techniek wordt een 'droge' (accupunctuur) naald (zonder toevoeging van medicatie) in de aangedane spier gebracht. Hierbij worden de triggerpoints gedeactiveerd en zal de spierspanning en daarmee de hoofdpijnklacht snel verminderen.

In de praktijk heb ik deze behandelmethode al regelmatig toegepast. Wat ik heel bijzonder vind, is dat patiënten die soms al tijden rondlopen met hoofdpijnklachten, al vaak binnen een of enkele behandelingen blij en heel tevreden de praktijk weer uitlopen. Zonder hoofdpijn ziet de wereld er toch weer veel zonniger uit!

Ankie van de Sloot
FYSIO-TEAM BV
www.fysio-team.nl

Dronken automobilist rijdt sloot in

De auto raakte ter hoogte van Vinckenrode van de weg en belandde in de sloot.(Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Een auto met Pools kenteken is in de nacht van woensdag op donderdag in de sloot naast Hofjeshuis Vinckenrode beland. De bestuurder bleek te veel gedronken te hebben. Hij raakte niet gewond.

Het voertuig raakte rond 2.15 uur te water op de hoek van de Dr. van Helvoortstraat met de Mgr. Bekkersstraat. De automobilist kwam vanuit de Dr. van Helvoortstraat en reed op de kruising rechtdoor om vervolgens in de sloot nabij Hofjeshuis Vinckenrode tot stilstand te komen.

Een auto brandde maandag uit op de parkeerplaats van benzinestation Ooiendonk. (Foto: Jordi de Bruijn) Foto: Jordi de Bruijn

Ambulancepersoneel was snel ter plaatse om de bestuurder na te kijken. Hij werd door de politie aangehouden en overgebracht naar het bureau omdat hij teveel gedronken had. Een bergingsbedrijf heeft het voertuig uit de sloot geborgen.

Autobrand bij Texaco Ooiendonk

Liempde - Een auto is maandagmiddag uitgebrand op de parkeerplaats bij Texaco Ooiendonk. De brandweer wist het vuur snel te doven, maar kon niet voorkomen dat het voertuig verloren ging. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De oorzaak van de brand is onbekend.

Bridgeclub Revanche,uitslagen 8 mei
A-Lijn: 1 T. Walbeek & H. Wolsky 61,04% 2 G. Wagenaars & A. Weijns 60,94 3 W. van de Heijden & A. van Os 59,90 B-Lijn: 1 L. Frankevijle & C. Pastoor 61,04% 2 J. van den Bouwhuijsen & J. van Helvoort 60,26% 3 A. van Brunschot & Ad van Brunschot 114,8 59,79

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 8 mei
A-Lijn: 1 A. v Diesen & G. Bogaerts 60,83% 2 A. Feenstra & J. Clercx 59,50 3 H. Maas & P. Raaijmakers 59,00% B-Lijn: 1 J. van de Borne & B. v an de Hout 60,21% 2 A. van Gorp & A. van Zuidam 51,88% 3 G. Stolk & K. de Waal 51,60%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 8 mei
A-Lijn: 1 I. & H. Peeters 69,10% 2 N. van der Poel & J. de Wolf 59,58% 3 J. van Oosterhout & M. Soederhuizen 55,90% B-Lijn: 1 J. Esser & J. Kronenberg 60,42% 2 G. & I. Damen 56,25% 3 M. van der Linden & W. de Wolf 53,65%

Voetbal

LSV, programma 20 mei
LSV 2-OJC Rosmalen 10        10:30
Nuenen 8-LSV 3        10:00
Boxtel 5-LSV 4        10:00
Uitslagen
Gloria UC 1-LSV 1        4-0
Boxtel 6-LSV 2        2-6
LSV 3-RKVVO 7        5-2
LBC, programma 19 mei
SBC 5-LBC JO9/1        9:00
Viola 1-LBC JO11/2 9:30
Oirschot Vooruit 3-LBC JO19/1        14:30
Uitslagen:
LBC JO11/2-Willem II 2        3-3
LBC JO17/1-Oirschot Vooruit 4        20-0

DVG, uitslagen 12 mei
DVG JO9/1-Avesteyn JO9/1        2-6
DVG JO9/2-WECJO9/2G        17-1
Handel JO9/1/G-DVG JO9/3        4-5
Avesteyn JO9/3G-DVG JO9/4        6-3
DVG JO11/1-Rood Wit'62 JO11/1        4-6
DVG JO11/2-WHV JO11/1        7-2
WEC JO11/3G-DVG JO11/3        6-2
FC Uden JO11/2-DVG JO11/4        2-3
DVG JO13/1-Rhode JO13/1        1-5
WEC JO13/2-DVG JO13/2        5-3
Rhode JO15/1-DVG JO15/1        4-0
DVG JO15/2-Rhode JO15/3        2-3
DVG MO15/1-Gemert MO15/1        1-5
Schijndel JO17/2-DVG JO17/1        0-2
DVG JO17/2-Rhode JO17/4        2-2
DVG JO19/1-Berghem Sport JO19/1        1-6
Heeswijk JO19/2-DVG JO19/2        0-1
Uitslagen 13 mei
DVG 1-DBS-1        1-2
DVG 2-Avesteyn 2        4-2
HVCH 10-DVG 4        2-2
DVG 5-Boskant 4         3-2
Nijnsel 4-DVG 6        3-5
DVG 7-WEC 5        1-1
Nijnsel 6-DVG        8        1-1
DVG 9-Heeswijk 8        2-1
Keldonk VR 1-DVG VR 1        4-2

DVG, programma 19 mei                
Boxtel JO7/4-DVG JO7/1        10:30
FC Uden JO9/1-DVG JO9/1        09:00
DVG JO9/2-Schijndel JO9/3        10:30
Berghem Sport JO9/4-DVG JO9/4        08:45
DVG JO11/1-ZSV JO11/1        09:30
Herpinia/OKSV JO11/1-DVG JO11/2        11:00
DVG JO11/3-Heeswijk JO11/3G        09:30
DVG JO11/4-Elsendorp JO11/2        09:30
Sparta'25 JO13/1-DVG JO13/1        11:30
DVG JO13/2-Blauw Geel JO13/4        11:30
DVG JO15/1-SC Brandevoort JO15/1        13:00
DVG JO15/2-UDI'19 JO15/4        13:00
TOP MO15/1-DVG MO15/1        12:30
Mifano JO17/1-DVG JO17/1        14.45        
DVG JO17/2-HVCH JO17/6        14:30
DVG JO19/1-Avanti'31 JO19/1        14:30
DVG JO19/2-Rhode JO19/3        14:30
Programma 20 mei
Braakhuizen 1-DVG 1        14:30
Nulandia 3-DVG 2        12:00
DVG 3-WEC 2        12:00
Avanti'31 4-DVG 4        12:00
DVG 6-ELI 4        12:00
DVG 7-Nulandia 8        10:00
DAMES: DVG VR 1- Erp VR 1        10:00
Programma 22 mei
Mariahout JO15/1-DVG JO15/2        19:00
DVG MO15/1-ST De Willy's MO15/1        19:30
DVG JO17/1-Bavos JO17/1G        19:30
Programma 23 mei
DVG JO9/3-Boskant JO9/1G        18:30
VOC JO11/1G-DVG JO11/4        18:45
DVG JO19/2-Heeswijk JO19/2        19:30

RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, uitslagen 10 mei
Essche Boys VR 1-HRC'14 VR 3        1-2
Beerse Boys VR 2-ODC VR 1        2-7Uitslagen 13 mei
Essche Boys 1-MVC 1        2-3
Boxtel 1-RKVV Keldonk 1        1-0
ODC 1-BMC 1        2-3
Wilhelmina Boys VR 1-Essche Boys VR 1        4-1
Programma 20 mei
Essche Boys 1-Boxtel 1        14.30
Real Lunet 1-ODC 1        14.30
Sint-Michielsgestel VR1-ODC VR1        12.00
Programma 23 mei
Den Dungen VR1-ODC VR1        20.00

Duivensport

Wedstrijd Nanteuil 12 mei, aantal duiven 547
1-11-14: A. Blummel, 2-3-12-13-15: R van de Langenberg, 4: F. van Laarhoven, 5: T. van de Langenberg, 7: Combinatie Pennings-Huiskes, 8-9-10: B van de Brand

Honk- en softbal

JRC Ducks, uitslagen 13 mei
Ducks DS1-Maastricht DS1        16-0
Ducks H2-Kickers H1        7-9
Ducks H1-Gryphons H1        6-5
Programma 19 mei        
Ducks JH1-Boosters JH1        12:00
Programma 20 mei
Ducks DS1-Kickers DS1        10:30
Ducks H2-Royals H2        11:00

MO13 RKSV Boxtel veroveren kampioenstitel

Het team van Café Vollop werd kampioen door Van Stekelenburg Bloemen te verslaan. (Foto: Frans Eltink) Foto: Frans Eltink

Boxtel - Hoewel zij nog twee wedstrijden te gaan hebben in de competitie, zijn de meiden van RKSV Boxtel MO13 niet meer in te halen door de concurrentie in de eerste klasse. Senna Rabou, Suus Baars, Fleur Boom, Noor van Rooij, Annabelle Carroll, Britt van Schijndel, Lieke Luiks, Robin van Laarhoven, Mara van den Boogaart, Evy van Griensven, Jolijn Toemen, Didi van der Steen, Tess van Weert en Indy van Weert wonnen afgelopen zaterdag met 4-1 van SV Budel, waarna het kampioensfeest losbarstte.

De meiden van MO13 vierden zaterdag feest na hun kampioenswedstrijd. (Foto: Natascia Saccomani) Foto: Natascia Saccomani

De meiden wonnen met dit team eerder al de najaarscompetitie. En op Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei, werden ze dertiende van heel Nederland, bij de landelijke finale van het Talenten Toernooi in Alkmaar. Daar hadden zij zich op 31 maart voor geplaatst door kampioen van district zuid te worden. Aan hun imposante zegereeks lijkt geen einde te komen; aanstaande donderdag staan ze ook nog in de halve finale tegen Madese Boys voor de jeugdbeker. Wie weet staan ze op 2 juni in de finale.

Boxtels kampioenschap zaalvoetbal

Boxtel - Op de afsluitingsavond van de Boxtelse zaalvoetbalcompetitie werd nog een inhaalwedstrijd gespeeld tussen de teams Van de Langenberg/Dammers en Heva/Van Weert. Door een 8-3 overwinning kwam het team Van de Langenberg/Dammers bovenaan de ranglijst te staan met 43 punten, vóór Fysio de Dommel met 42 en Heva/Van Weert met 39 punten. Het winnende team werd kampioen van de tweede klasse van zaterdag en gaat over naar de eerste klasse.

De wedstrijd tussen de kampioenen van zaterdag en maandag, Cafe Vollop en Van Stekelenburg Bloemen, ging gelijk op. Van Stekelenburg opende de score door A. Haya. Net voor het afsluiten van de eerste helft maakte Café Vollop gelijk door J. Vorstenbosch. Na de pauze kwam Van Stekelenburg weer op voorsprong, wederom door Haya. Hierna begon Café Vollop beter te spelen. R. van Lokven zorgde voor de 2-2 en twee minuten voor het eindsignaal was het E. Tromp die de wedstrijd in het slot gooide met 3-2. Na afloop van deze wedstrijd werd het zaalvoetbalseizoen gezellig afgesloten in de kantine.

Sjoerd van Heerebeek wint finale in hoogste klasse

Foto: Annelieke de Rooij

Boxtel - Bij Taverbo-Sabo vonden zondag de finales plaats van de Jeugdratingmeerkampen van de afdeling Zuidwest. Sjoerd van Heerebeek en Lars Strik van de Boxtelse tafeltennisvereniging hadden zich hiervoor weten te plaatsen.

Van Heerebeek en Strik dankten hun plaatsing aan het feit dat zij tijdens de poulewedstrijden in Breda respectievelijk eerste en tweede werden in de A-klasse. Lars Strik wist zondag in eigen huis helaas niet tot winst te komen. Sjoerd van Heerebeek won uiteindelijk de finale in deze hoogste klasse.

Zonovergoten Mixtoernooi JBV De Walnoot

Boxtel - Tijdens het wekelijkse Mixtoernooi van jeu de boulesvereniging De Walnoot deden afgelopen maandag veertig deelnemers een gooi naar de overwinning. Er werd fanatiek gespeeld op de mooie buitenbanen van de club aan de Selissenwal 25 in Boxtel.

Narda van Weert werd eerste met 3/29 punten, tweede werd Jo van der Heijden met 3/26 punten en de derde plaats was voor Marlies van Vught met 3/25 punten. Kees Doevendans werd vierde met 3/16 punten, Ad Pennings vijfde met 3/14 punten en Jos van Grinsven behaalde de zesde plaats met 3/11 punten.
Elke maandagmiddag vanaf 13.00 uur is iedereen welkom bij JBV De Walnoot om mee te doen aan dit wekelijkse toernooi. Kijk voor meer informatie op www.jbvdewalnoot.nl.

DVG wint van hekkensluiter Nieuw Woensel Verlies voor Liempdenaren tegen DBS

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - In de herkansing tegen Nieuw Woensel boekte DVG thuis een verdienstelijke overwinning. De Liempdenaren wonnen op Hemelvaartsdag met 6-0. Zondag speelde DVG eveneens in eigen huis. Dit keer verloor de ploeg van DBS uit Eindhoven met 1-2.

De wedstrijd tegen Nieuw Woensel moest donderdag op last van de KNVB opnieuw gespeeld worden. De ploeg had namelijk in drie wedstrijden een onreglementaire speler opgesteld, waaronder die tegen DVG. De gewonnen wedstrijden met deze speler in de basis of als invaller moesten worden overgespeeld. Nieuw Woensel won destijds met 1-5.
De beginfase was duidelijk voor DVG; al in de eerste minuut was er een kans voor spits Bas van Houtum. Met een slim balletje binnendoor werd hij vrij voor de keeper gezet: 1-0. Niet veel later was het bijna 2-0, maar de inzet van Bas ging net naast het doel. Het vervolg van de eerste helft was vrij vlak. Nieuw Woensel was niet bij machte om voor veel gevaar te zorgen en als het al dreigend werd, dan werd dit door de verdediging of door de DVG-keeper geneutraliseerd.

Foto: Toon van Ruremonde
DVG verloor met 1-2 van DBS. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde
DVG verloor met 1-2 van DBS. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde
DVG verloor met 1-2 van DBS. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde
DVG verloor met 1-2 van DBS. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
De wedstrijd tegen Nieuw Woensel moest op last van de KNVB opnieuw gespeeld worden. DVG won ruim met 6-0. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde
De wedstrijd tegen Nieuw Woensel moest op last van de KNVB opnieuw gespeeld worden. DVG won ruim met 6-0. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde
De wedstrijd tegen Nieuw Woensel moest op last van de KNVB opnieuw gespeeld worden. DVG won ruim met 6-0. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde
De wedstrijd tegen Nieuw Woensel moest op last van de KNVB opnieuw gespeeld worden. DVG won ruim met 6-0. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde
De wedstrijd tegen Nieuw Woensel moest op last van de KNVB opnieuw gespeeld worden. DVG won ruim met 6-0. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde

De tweede helft was vrij eenzijdig. DVG scoorde in de 51e en 54e twee doelpunten en besliste daarmee ook meteen de wedstrijd. Twan van den Broek en Bas van Houtum waren verantwoordelijk voor deze doelpunten. De eindstand was nog onduidelijk, maar een thuisoverwinning was een feit. Sherryl Sambo gaf Bas van Houtum de kans om zijn derde te scoren en was vervolgens zelf nog twee keer productief. Einduitslag was een solide 6-0 overwinning. Drie belangrijke punten in de strijd om de nacompetitie te ontlopen.

Zondag thuis tegen DBS kon DVG zich veilig spelen; bij winst was handhaving een feit. Helaas werd er niet gewonnen en het verlies van 1-2 betekent nog een spannende eindfase.

Oud-profvoetballer Adil Ramzi was zondag een belangrijke pion. Hij was niet alleen goed op het veld, maar ook in de coaching erg belangrijk voor de gasten van DBS. DVG-doelman Sten Traa werd al vroeg op de proef gesteld, maar was alert en hield zijn doel schoon. De beste kans om de score te openen was voor Bart de Windt. Door een slippertje van de DBS-keeper was een intikkertje genoeg voor de 1-0 voorsprong, maar helaas was de inzet te zacht. DBS liet zich niet onbetuigd. Met name via vrije trappen was men gevaarlijk. Het natte gras gaf de bal extra snelheid en deze was dus ook moeilijk onder controle te krijgen. Toch was Sten Traa de situatie veelal meester. Toen de bal bij een nieuwe vrije trap echter werd aangeraakt, was hij kansloos: 0-1.
Kort daarna wordt de gelijkmaker van DVG afgekeurd. Een vermeende buitenspelsituatie was de aanleiding voor enkele protesten, maar die mochten niet baten. Balverlies op het middenveld gaf de gasten uit Eindhoven een nieuwe kans om de score te verdubbelen. Doelman Sten Traa was in goeden doen om hier een stokje voor te steken. Kort voor rust was het Jeroen Caarls die via een vrije trap net voorlangs kopte. De ruststand was 0-1.

Na rust was het betere spel voor de gasten. Maar met een 0-1 achterstand kon nog van alles gebeuren. Een ware scrimmage voor het doel van DBS kon niet verzilverd worden. Een lange uittrap van de DBS-keeper was de aanzet tot de 0-2 achterstand. De stuit ging over iedereen heen en werd opgepikt door de aanvaller van DBS. Vrij voor Sten Traa was deze kansloos en stond DVG met 0-2 achter.
Hierop volgden de aanvallende wissels. Een vrije trap van Peter Versantvoort werd perfect op het hoofd van Bas van Houtum geplaatst, maar die zou geduwd hebben waardoor zijn doelpunt werd afgekeurd. Een beslissing waar naderhand veel commentaar op zou volgen omdat het volgens de DVG-aanhang een regulier kopduel was die bij alle hoekschoppen zonder straf wordt toegestaan. Pas in de 84e minuut scoorde DVG. Via een goedkoop gegeven penalty maakte Daan Voets de 1-2. Een paar in de ogen van de Liempdenaren discutabele situaties veranderden de eindslag niet meer: 1-2.

Door dit verlies blijft de ontknoping van de competitie ongekend spannend. Volgende week gaat DVG op bezoek bij Braakhuizen.

DVG 2 won thuis met 4-2 van kampioen Avesteyn 2, misschien was hun kampioensfeest toch een te grote belasting geweest en bleven de punten daardoor in Liempde. De DVG-dames verloren in Keldonk met 4-2, Woman of the Match was Roos van Bommel.

Winst voor dames en heren Ducks Jong Boxtels talent naar NK Little League

Maastricht/Boxtel - De dames van Ducks mochten zondag vroeg aan de bak voor een wedstrijd tegen en in Maastricht. Zij gaven hun tegenstanders geen enkele ruimte en wonnen met 0-16. Voor het eerste herenteam stond een thuiswedstrijd op het programma tegen Gryphons uit Rosmalen. De Boxtelse ploeg won van deze titelkandidaat met 6-5.

Janne de Haan opende de wedstrijd tegen Maastricht en bereikte door een fout van de thuisploeg al meteen het tweede honk. Dit gebeurde vervolgens vaker en door meer fouten behaalde Ducks al in de eerste inning drie punten. Pitcher Inge van Geel maakte in de tweede helft van de eerste inning een sterke start door de eerste twee slagvrouwen op drie slag uit te gooien. Het veld maakte vervolgens al snel de derde slagvrouw uit.
De pitcher van Maastricht was goed te raken en ook de veldpartij maakte de nodige fouten waardoor de Boxtelse dames de score in de tweede en derde inning uitbreidden naar acht punten. Door onder andere een prachtige vangbal van korte stop Janne de Haan wisten de dames van Maastricht de honken niet te bereiken.
Het doel van Ducks was om de tegenpartij niet te laten scoren en de nul te behouden. In de vierde inning bereikte voor het eerst in de wedstrijd een slagvrouw van Maastricht het tweede honk. Het punt werd echter voorkomen doordat Brechtje Smit de derde nul wist te maken.
De vijfde en laatste inning was de slagpartij van Ducks aardig op dreef en werden er nog eens acht punten binnengehaald. Maastricht had nog één kans aan slag, maar de wedstrijd werd al snel beëindigd door een prachtige vangbal van tweede honkvrouw Brechtje Smit. De eindstand: 16-0.

Honkbal Ducks-Gryphons:
De heren van Ducks, die van tevoren wisten dat zij een zware dobber zouden hebben aan Gryphons, waren er zondag op gebrand te winnen in eigen huis. Startend werper Jeroen van Nes moest in de eerste inning meteen een punt incasseren op een honkslag van de sterke ploeg. In de gelijkmakende helft van de inning kwam Thor van den Dool op de honken met een prima honkslag, maar Ducks wist het punt niet te verzilveren.
Van Nes gooide sterk maar zelfs kleine foutjes werden afgestraft: een fastball die net te veel plaat meepakte werd eruit geslagen. Via deze homerun kwamen er twee punten over de thuisplaat en was de stand 0-3. De Boxtelaren lieten het hoofd echter niet hangen. Met een verre klap sloeg Bram van der Horst een homerun en bracht hij de stand naar 1-3.
Van Nes overtuigde en hield de slagmannen uit Rosmalen in bedwang tot de vierde inning, waar hij een homerun tegen kreeg. De tussenstand bedroeg 1-4. In de gelijkmakende helft van de inning wisten Jan van der Wielen en Van Nes beide honkslagen te slaan maar scoren bleef uit.
Beide werpers deden hun werk en pas in de zesde inning kwam er weer verandering in de score: Gryphons sloeg nogmaals een homerun en de stand was 1-5.
Ducks liet zich niet zomaar opzij zetten en besloot het offensief vol in te zetten. Op een scala aan honkslagen van onder andere Remco van Nistelrooij, Youri van Dulken, Yannick Brechenmacher, Van Nes en Van der Horst werden maar liefst drie punten binnen geslagen.
De spanning nam toe maar Van Nes wist hiermee om te gaan en pitchte nagenoeg vlekkeloos. In de zevende inning sloeg hij ook nog eens het gelijkmakende punt binnen, nadat Van Nistelrooij een honk had gestolen.
Van Nes bleef koel en met lopers op het eerste en derde honk in de negende inning pakte hij de slagman van Gryphons op drie slag, wat de Boxtelaren de kans gaf om de wedstrijd naar zich toe te trekken.
Max Denteneer kwam in de negende inning door een afgedwongen fout op de honken en Van Nistelrooij bracht hem verder naar het eerste honk, ondanks dat hij zelf uit ging. Van Nes kreeg opzettelijk vier wijd en met lopers op één en twee sloeg Wijnand Schriemer een harde bal recht in de handschoen van de tweede honkman. Met twee uit kwam Van der Horst aan slag. Hij sloeg een linedrive naar linksveld en Denteneer werd van twee naar thuis gestuurd. De linksvelder had moeite met het verwerken van de bal en de aangooi op thuis kwam te laat: Ducks won van de titelkandidaat uit Rosmalen met een stand van 6-5. Een goed afgedwongen winst waarin hoofdrollen waren weggelegd voor Bram van der Horst en Jeroen van Nes. Zij waren de beste slagmannen aan de zijde van Ducks: Van Nes met 3 uit 4 (0.750 AVG, 3 1B, 1 BB, 1 RBI, 1 R) en Van der Horst met 3 uit 5 (0.600 AVG, 2 1B, 1 HR, 2 RBI, 1 R).

Little League in Almere
Aanstaand weekend wordt in Almere het Nederlands Kampioenschap Little League gehouden. Ducks is hierbij vertegenwoordigd met maar liefst vier spelers, een coach en een scheidsrechter. Honk- en softbalteams uit de verschillende regio's zullen drie dagen lang tegen elkaar strijden om de nationale titel. De winnaar van het NK plaatst zich voor het Europees Kampioenschap later deze zomer. De winnaar van het EK mag het Wereld Kampioenschap gaan spelen in Amerika.
Teun Toemen zal met de seniors van Brabant United proberen het EK in Italië te halen door Nederlands Kampioen te worden. Zijn zus Pien Toemen speelt mee bij de Juniors van de Brabant Bandits. Zij zal daar worden gecoacht door o.a. Rianne Boer, speelster van Dames 1 en trainster van de junioren softbal van Ducks. Kris van Loon vertegenwoordigt Ducks bij de Littles van de Brabant Bandits. De softbalsters zijn al zeker van het spelen van het Europees Kampioenschap, omdat dit in Moergestel zal worden gespeeld en de Bandits als organiserend team automatisch geplaatst zijn. Guus Toemen, broertje van Teun en Pien, zal met de Littles van Brabant United het EK in Polen proberen te halen. Remco van Nistelrooij is als scheidsrechter actief in het honkbaltoernooi.


LSV verliest van gedreven Gloria UC

Baarle-Nassau - De ploeg van LSV speelde zondag in Baarle-Nassau tegen Gloria UC, dat nog volop in de strijd is voor promotie. De thuisploeg was dan ook tot op het bot gemotiveerd in deze wedstrijd. LSV daarentegen had geen belangen meer in deze competitie en had dan ook geen antwoord op de dadendrang van Gloria UC. Dat was terug te zien in de eindstand; LSV verloor met 4-0.

Toch duurde het nog lang voordat Gloria UC definitief afstand kon nemen. Na een treffer voor de thuisploeg in de 22e minuut, bleef het LSV-doel de rest van de eerste helft schoon. Pas in de tweede helft, in de 71e minuut om precies te zijn, kwam Gloria UC op
2-0, daarna was de wedstrijd gespeeld. Er volgde nog een doelpunt in de 74e minuut en, nadat de Gloria-keeper een penalty had gestopt in de 90e minuut, viel de 4-0 op de valreep in de 92e minuut.

16 / 16

16-18 mei

Wandelavonddriedaagse Liempde
Vertrek vanaf Café 't Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

17-24 mei

Expositie oud-studenten St. Lucas
Your Story, Stationsstraat 33, Boxtel

17-31 mei

Expositie pentekeningen Elly van Weert
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

17 mei-7 juli

Expositie Brabantse kunstschilder Jan Kruijsen (za &zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 17 mei

Gratis schilderworkshops
09.30 uur, Galerie La Veritá, Stationsstraat 80, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Lezing Mirjam Bemelmans over gedragspsychologie en gedragsontwikkeling
19.30 uur, Your Story St. Lucas, Stationsstraat 33, Boxtel

Kienavond Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 18 mei

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Plug & Play
19.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Zaterdag 19 mei

Huiskamer; rikken hobby jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 20 mei

Fietsexcursie 'Heilige huisjes die niet omvallen'
10.00 uur, vertrek vanaf D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Limuscene Live Liempde
13.00 uur, Concordiapark, Liempde

Ierse sessie
13.30 uur, Bed and Breakfast In den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Maandag 21 mei

Brabantse Oldtimer dag
09.00 uur, Centrum, Liempde

Heilige Mis
10.30 uur, Sint Willibrorduskapel, Kapelweg-Luissel, Boxtel

Dinsdag 22 mei

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Be-Chill
14.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Open bridgedrives bij Revanche
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

23-25 mei

Essche Avonddriedaagse
Vertrek vanaf Ons Café, Leunisdijk 28, Esch

Woensdag 23 mei

Huiskamer; rikken jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kindermiddag: pony ritje
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Podium Circulair; Kunst en Circulair Bouwen(aanmelden=verplicht)
19.00 uur, De Kleine Aarde, Klaverblad 13, Boxtel

Teejatergroep Orion speelt Adel Blank
20.00 uur, Koevoortseweg 1, Lennisheuvel

Bloedmirakelse avond
20.15 uur, Sint Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel


Foto: Fam van den Bogaard

Anne van den Boogaard

Juul Cijffers