DeMooiBoxtelKrant

15 april 2015

DeMooiBoxtelKrant 15 april 2015


Publiek smult in De Rots van Dinnershow F-Act

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Vier keer een volle bak bij de dinnershow van musicalschool F-Act, afgelopen weekeinde in het Boxtelse gemeenschapshuis De Rots. Ruim driehonderd bezoekers waren getuige van het vele talent, jong en oud, dat deze enthousiaste groep Boxtelse artiesten herbergt.

Tijdens een ruim drie uur durende voorstelling kwamen zang, dans en cabaret voorbij. Ondertussen konden de aanwezigen, zo'n tachtig bezoekers per show, eveneens genieten van een lopend buffet. Doelstelling van F-Act is dat iedereen 'aan kan schuiven'. Door op een ongedwongen manier te leren zingen, dansen en acteren kunnen de leden ontdekken waar hun talenten liggen. Natuurlijk gaat er tijdens een act wel eens iets mis of wordt er een noot gemist, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de gedrevenheid waarmee ze op het podium staan.

F-Act is een initiatief van Vincent en Mathasja Renes, die ook lessen in Geldrop en België verzorgen. Voorafgaand aan de laatste dinnershow Droomvlucht, zondagavond in De Rots, gaf Vincent aan dat deze niets te maken had met de attractie in de Efteling, op twee verdwaalde elfjes in de zaal na. Volgens hem ging het erom dat iedereen op zijn eigen manier dromen werkelijkheid kan laten worden. Dat thema liep dan ook als een rode draad door de voorstelling heen. F-Act werkt daarbij niet met eigen liedjes maar met covers van bekende nummers als Happy, Starmaker, Waanzinnig gedroomd en Valerie. Werkelijk indrukwekkend was de solo 'Dit pakt niemand ons meer af', waarmee de jonge Louise van Stiphout de zaal aan haar voeten kreeg. Het publiek genoot met volle teugen en ondertussen ook van een goede maaltijd.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Deze dinnershow was een tussendoortje voor F-Act. Na twee succesvolle musicalvoorstellingen in theater De Enck in Oirschot, afgelopen november, gaan de leden nu repeteren voor een nieuwe musical in februari 2016, Wonderworld. De F-Act KIDS zijn al eerder te zien, in oktober in De Rots met All About Musical.

Boxtel miljoen kwijt voor Kleine Aarde

Boxtel - De gemeente Boxtel heeft de afgelopen jaren tevergeefs flink wat geld gestoken in de herbestemming van De Kleine Aarde. In antwoord op vragen hierover van de Boxtelse partij Balans schat het college van burgemeester en wethouders het bedrag aan gederfde inkomsten, vooruitbetaalde bedragen en gemaakte advieskosten op negen ton tot een miljoen euro.

Ondertussen wacht het in 2011 failliet verklaarde duurzaamheidscentrum nog steeds op een grote nieuwe gebruiker. In februari dit jaar kreeg de gemeente weer de beschikking over het terrein en de opstallen, nadat huurder Triple E vorig jaar eveneens failliet ging. Boxtel betaalde vooraf een flinke som geld voor het plegen van onderhoud aan het terrein, terwijl Triple E zijn huurpenningen niet betaalde. Hierdoor liep de gemeente veel geld mis.

Het nu bekendgemaakte bedrag is wel inclusief de onkosten die Boxtel dit jaar nog denkt te maken. De gemeente heeft bij de curator in het laatste faillissement nog een claim liggen van 70.000 euro, bestaande uit 50.000 euro gederfde huurinkomsten en 20.000 euro teveel betaald voorschot voor onderhoud aan terrein en opstallen. Inmiddels komen er bij Boxtel wel huuropbrengsten binnen van bijvoorbeeld het Collectief van Cooth, dat sinds enige tijd in de Van Coothhoeve in De Kleine Aarde is gehuisvest. Ook is de gemeente met een aantal professionele partijen in gesprek om het terrein weer een nieuwe, volwaardige bestemming te geven. Dit zijn organisaties als Waterschap de Dommel, Helicon, Rabobank, Woonstichting St. Joseph, SintLucas en enkele anderen.

De communicatie rondom De Kleine Aarde blijft vraagtekens oproepen. De partijen uit het consortium zijn zelf benaderd door verantwoordelijk wethouder Peter van der Wiel. Tijdens de presentatie van de plannen voerde de wethouder namens het consortium het woord. Twee andere initiatiefnemers presenteerden toen eveneens hun plannen. Wim van der Zanden van Balans vindt dit een vreemde gang van zaken: "De wethouder velt straks zelf 'zonder last en ruggespraak' een objectief oordeel over deze drie plannen. Volgens ons is het niet erg objectief als je zelf partijen benadert voor plannen, vervolgens zelf het woord voert namens hen en uiteindelijk zelf besluit. De slager keurt zijn eigen vlees." Ook op de gemeentelijke website, waar alle schriftelijke vragen worden gepubliceerd die politieke partijen aan het college stellen en de antwoorden daarop, is niets te vinden. Noch over de vragen van Balans over De Kleine Aarde, noch over de antwoorden van het college. Volgens een woordvoerder van de gemeente Boxtel wordt er intern naar een oplossing gezocht, zodat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren en vragen en antwoorden wel gepubliceerd worden.

Poolse verzetsstrijdsters bezoeken Boxtel

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Dinsdagmiddag werd een groep Poolse verzetsstrijdsters zeer respectvol ontvangen in de raadszaal door burgemeester Mark Buijs en wethouder Marusjka Lestrade. Ook waren namens de Poolse ambassade de consul-generaal en de militair attaché aanwezig. De hoogbejaarde dames kwamen naar Boxtel voor een bezoek aan Eric van Tilbeurghs privécollectie van historische objecten met betrekking tot de Poolse strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten de verzetsstrijdsters in de Opstand van Warschau (1944) tegen de nazi's. Zij werden hierbij gevangengenomen en opgesloten in het Duitse Kamp Oberlangen, waaruit zij op 12 april 1945 door de Eerste Poolse Pantserdivisie werden bevrijd. Deze divisie had mee gevochten tijdens de bevrijding van Nederland en lag aan de grens te wachten om Duitsland binnen te vallen. Het kwam de soldaten van deze divisie ter ore dat er zich vlak over de grens een grote groep Poolse krijgsgevangenen bevond in het kamp Oberlangen. Hierop staken zij de grens over om hen te bevrijden. Tijdens de bevrijding van het kamp bleek dat diverse soldaten vrouwen of kinderen in het kamp hadden. Zij hebben dus hun eigen familie bevrijd. De Poolse dames brachten afgelopen zondag een bezoek aan dit kamp.

Dinsdag bezochten de dames na de ontvangst in de Raadszaal en een eerbetoon door het Gilde uit Liempde in Boxtel de collectie van Van Tilbeurgh, die door het Poolse ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed is erkend als de op een na grootste collectie ter wereld over de Poolse strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De collectie bestaat onder andere uit originele uniformen, onderscheidingen, documenten, foto- en filmmateriaal en persoonlijke bezittingen van de strijders.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Concert Jona-cantate in Heilig Hartkerk

Foto: David Andreae

Boxtel - In de voormalige Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat wordt op zondag 26 april de Jona-cantate voor solisten, koor en kamerorkest uitgevoerd onder leiding van Marijn Slappendel. Het gaat hier om een nieuw muziekstuk geschreven door René van Loenen en Alfons van der Mullen, waar klassieke muziek, volksliedjes en popmuziek samen komen voor een unieke spirituele ervaring.

Het verhaal van de Jona-cantate is gebaseerd op het bijbelverhaal van Jona over de man die wegloopt voor zijn opdracht om Ninevé, stad van de vijand, te waarschuwen voor het onheil dat het over zichzelf afroept. Hij gaat naar zee en raakt verstrikt in een diepe vertwijfeling. Het symbool hiervoor is, dat hij wordt opgeslokt door een zeemonster. Het verhaal van Jona wordt opgevat als een spiegel voor onze tijd: wat wordt nu van ons gevraagd? Dit jaar is Mosoel, vlakbij Ninevé, opnieuw omstreden gebied. Het islamitisch heiligdom dat daar ter ere van Jona was gebouwd, is recent door de troepen van IS verwoest. Schrijver René van Loenen: "In de Joodse traditie wordt het verhaal gelezen op Grote Verzoendag: het heeft betrekking op vrede voor de hele mensheid. We zijn allemaal aan boord van hetzelfde schip."

Het concert is naar Boxtel gevraagd door de werkgroep Klassiek in de Kerken (KLiK) en wordt ondersteund door de Protestantse Gemeente en de Heilig Hartparochie. Het concert begint zondag 26 april om 15.00 uur en kost 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor jongeren tot 18 jaar. Na afloop blijft de kerk open voor een hapje en een drankje, zodat bezoekers en musici elkaar kunnen spreken. Kaarten zijn te reserveren op www.jonacantate.nl, maar zijn ook aan de deur verkrijgbaar.

KBO-activiteiten

Donderdag 16 april Bridgen in De Walnoot 13.30
                                Handwerken in De Orion 13.30

Vrijdag 17 april         Rikken en Jokeren in De Adelaar 13.30

Dinsdag 21 april Kienen in De Orion 14.00
                                 Biljarten in De Walnoot 13.30
                                Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30

Woensdag 22 april Fietstocht Populierenroute. Er zijn twee groepen.De snelle groep start om 13.15 uur en de andere groep start om 13.30 uur: Speelmanstraat
                                Filmmiddag in Molenweide 14.30
                                Eten in Molenweide opgeven voor 19 april. bij Sina van Alpen tel 689285 of Henk Sturkenboom tel.677863

Oorlogsvoorstelling ook in Liempde en Boxtel te zien Theaterproject 'Sneeuw op het prikkeldraad' toont gevolgen van verblijf in Kamp Vught

Liempde/Boxtel - De theatervoorstelling 'Sneeuw op het prikkeldraad', waarbij ervaringen in het voormalige SS-concentratiekamp in Vught centraal staan, wordt op 3 mei ook in Liempde en op 4 mei in Boxtel gespeeld.

Stichting Droomproducties uit Breda heeft de uitvoering in samenwerking met Nationaal Monument Kamp Vught ontwikkeld. De voorstelling betreft een fictief verhaal, maar met gebruik van waarheidsgetrouwe gegevens op basis van bronnenonderzoek. Het belangrijkste element is het theatraal verbeelden van de gevolgen van de oorlog en een stem te bieden aan de overledenen. Centraal staan de impact van de oorlog en de betekenis van vrijheid.

In 'Sneeuw op het prikkeldraad' zien we een man, die vertelt over zijn verleden in Kamp Vught. Zijn vrouw vertelt over het dagelijkse leven in het kamp. De verhalen spelen zich zowel in het heden als verleden af. Hierdoor krijgt men verschillende opvattingen omtrent de geschiedenis, waarin de toeschouwer zijn eigen waarheid mag onderzoeken.

De voorstelling gaat op donderdag 30 april om 20.00 uur in première in Nationaal Monument Kamp Vught. Hierna wordt deze in het voormalige kamp nog gespeeld op 1 en 2 mei, om 20.00 uur. Op zondag 3 mei verhuist het gezelschap naar het Hof van Liempde, aan de Nieuwstraat 43 te Liempde. Daar wordt gestart om 20.30 uur. Na de dodenherdenking in Boxtel op 4 mei is de uitvoering daar nog te zien in Jongerencentrum B-Town, St. Ursula 12 om 20.45 uur. Kaarten voor de voorstellingen in Liempde en Boxtel zijn te bestellen via het e-mailadres: ellenkeesloo@gmail.com.

Het script is geschreven door Jan Smeets, de regie is in handen van Jeroen Wijnen. De spelers zijn Kees van de Loo en Debby van de Loo, de muziek is van de hand van Frans Boleij.

Al banjerend naar het volgende speciaalbiertje

Foto: Martijn Voets

Boxtel - Met een stempelkaart in de hand trokken afgelopen zaterdagmiddag zo'n driehonderd bierliefhebbers van het ene naar het andere café rond de Markt in Boxtel. Op de toog stond telkens een speciaalbiertje voor hen klaar en om inzinking te voorkomen, werd een flinke hamburger geserveerd bij Café de Kerk en Café 't Hart van Boxtel. De tweede Bierbanjerij van de Boxtelse Bierkamer verliep 'boven verwachting goed'. Gezelligheid stond voorop, bij de banjeraars en bij de ondernemers.

Vanaf drie uur verzamelden de deelnemersgroepen zich bij Bar Becoloth, om van daaruit een route te gaan banjeren die van tevoren was vastgesteld. Iedere groep bezocht zes van de negen deelnemende cafés Becoloth, Dok 12, Le Temps Perdu, 't Hart van Boxtel, De Borrel, De Kerk, Markzicht, D'n Hendrik en En Garde. Om de drukte goed te verdelen, kon de route vrijdagavond al worden opgehaald. "Op vrijdag hebben we er al 160 meegegeven en vanaf zaterdag vroeg in de middag konden ze ook al worden opgehaald", aldus één van de organisatoren. "Mede hierdoor verliep het allemaal erg soepel." Driehonderd deelnemers, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, vraagt ook om een strakke organisatie. De deelnemers werd dan ook verzocht zich aan hun route te houden. Zo was het niet alleen voor de wandelaars, maar ook voor de horecaondernemers goed te behappen.

Foto: Martijn Voets
Foto: Martijn Voets
Foto: Martijn Voets
Foto: Martijn Voets
Foto: Martijn Voets
Foto: Martijn Voets

Na het nuttigen van bieren als Petrus blond, Wilderen Cuvée Clarisse en Piraat Tripel Hop was de Bierbanjerij rond zeven uur afgelopen. Toch bleef het daarna nog lang gezellig op en rond de Markt. Zo zorgde bij Becoloth, de thuishaven van de Bierkamer, het duo René & Die Rooie met hun optredens voor een feestelijke sfeer en hingen de mensen met de benen buiten. Volgend jaar komt er weer een banjerij, met waarschijnlijk nog meer deelnemers. "We zijn erg tevreden. Het is allemaal wonderbaarlijk goed gegaan en het was ontzettend gezellig", aldus de organisatie. "We hebben dit jaar veel gebruikgemaakt van Facebook en Twitter, dat heeft zijn uitwerking niet gemist. Met daarbij de nodige mond-tot-mondreclame kan succes ook volgend jaar niet uitblijven."

Voorbereidingen nieuwbouw Zonnegolven II van start

Foto: Sint Joseph

Boxtel - Bouwbedrijf Stam + De Koning is gestart met het bouwrijp maken van de grond bij de Zonnegolven waar in september dit jaar twintig nieuwe huurwoningen zullen worden opgeleverd. Woonstichting St. Joseph neemt de woningen turn key van het bouwbedrijf over.

De twintig eengezinswoningen komen te liggen aan de Zonnestraal 2 tot en met 22 en Zonnegloren 2 tot en met 22. De woningen hebben drie slaapkamers en zijn bestemd voor huishoudens van twee personen of meer. Op 11 mei adverteert St. Joseph de woningen via de website www.daarwilikwonen.nu.

Foto: Sint Joseph
Foto: Sint Joseph
Foto: Sint Joseph

Voor de woonstichting zijn dit de eerste woningen in de wijk In Goede Aarde. De nieuwe woningen zijn extra energiezuinig door de goede isolatie en de dubbele beglazing. De huizen liggen met de achterzijde op het zuidoosten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de warmte van de zon. Bovendien zijn ze voorzien van zonnepanelen. Daardoor besparen de bewoners op hun woonlasten. Omdat St. Joseph duurzaamheid belangrijk vindt, hebben de woningen gescheiden rioleringen voor vuil water en regenwater. Door het gebruik van veel geprefabriceerde onderdelen is de bouwtijd kort.

Tussen Kruisstraat en Bosscheweg

Foto: Marie Fick

Het klooster van de Clarissen te Boxtel (St. Elisabethsdael) behoort sinds 1513 tot de Orde van de heilige Clara. In dat jaar hebben de zusters, die tot dan toe leefden volgens de Regel van de Derde Orde van Franciscus, de Regel van de Orde van de heilige Clara aangenomen. Met het oog op deze verandering komen zusters Clarissen uit het Vlaamse Hoogstraten de communiteit van Boxtel helpen om zich de nieuwe levenswijze eigen te maken. Het klooster van Hoogstraten zelf is in 1489 vanuit Trier geïnstrueerd.

De periode tussen 1513 (Boxtel) en 1721 (Megen) is een turbulente tijd. In 1540 wordt het klooster door brand verwoest. Drie jaar later tijdens de wederopbouw wordt het in 1543 door de Geldersen, onder Maarten van Rossum, opnieuw verwoest. In 1580 ontvluchten de zusters de gevechten tussen de Spaanse en de Staatse troepen en wijken uit naar 's-Hertogenbosch. Daar blijven zij tot 1611. In dat jaar maken zij gebruik van het Twaalfjarig Bestand om weer naar Boxtel terug te keren, waar de zusters met klokgelui worden binnengehaald. Ruim een eeuw worden zij daar door de Staten geduld tot ze in 1717 op last van de Hoogmogenden hun klooster moeten verlaten. De zusters vinden dan onderdak in het Vlaamse Hoogstraten. Vanuit dit klooster zijn de zusters van Boxtel in 1513 gesticht. Rond 1720 pachten zij een stuk grond in Megen, waar zij een veilige toekomst verwachten. Het graafschap Megen heeft immers, zoals ook het aangrenzende Land van Ravenstein, haar zelfstandigheid ten opzichte van de Staten van Holland weten te behouden. Deze regio is een enclave van godsdienstvrijheid in Brabant. De plaats die de zusters bij aankomst in Megen aantreffen, was letterlijk een puinhoop. Ze vinden niets anders dan de ruïne van het vroegere kasteel van de Megense graven.

In 1720 begint men met de bouw van het klooster. Enkele zusters komen uit Hoogstraten naar Megen om toezicht te houden op de werkzaamheden. Zij betrekken een eenvoudig huis, dat de pastoor van Megen gehuurd heeft. Op 30 april 1721 kan de hele communiteit het nieuwe klooster 'Sint Josephsberg' betrekken. Daarna wordt er nog heel wat gebouwd. Deels wordt dit betaald uit de inkomsten van het vroegere klooster in Boxtel. Het geluk is echter van korte duur. Al in 1727 eigent de Staat zich het moeizaam gespaarde budget toe. Er moeten noodgedwongen andere bronnen van inkomsten aangeboord worden. Pater Dullens leert de zusters de fabricage van vlugzout en Balsem de Maltha. In 1766 beginnen zij in Megen een hostiebakkerij, die tot op de dag van vandaag nog een bescheiden bron van inkomsten biedt.

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick

Het klooster in Boxtel wordt in 1727 verkocht en de kerk afgebroken; en daarmee de zusters formeel onteigend.

Bron: Zusters Clarissen, Federatie van de heilige Clara.

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Foto: Bibliotheek de Meierij

Boxtel - Op de Internationale Dag van de Aarde wordt in de bibliotheek de documentaire 'Een nieuw verhaal van de aarde' van David Andreae getoond. Deze film biedt een unieke kijk op een veranderd natuur- en mensbeeld in relatie tot duurzaamheid. David Andreae zal na de film, die ongeveer vijftig minuten duurt, aanwezig zijn bij de discussie.

Veertig vrijwilligers en studenten uit Boxtel en Tilburg werkten aan de documentaire, waarin gebruik wordt gemaakt van interviews, animaties, natuuropnamen, poëzie en dans. Experts die aan het woord komen zijn onder andere Koo van der Wal, emeritus hoogleraar in de filosofie, missiezuster Elly Verrijt en kosmoloog Brian Swimme.

Startpunt van de documentaire vormt de vraag hoe het komt dat we ondanks de hedendaagse technologische mogelijkheden en wetenschappelijke kennis er maar niet in slagen de milieu- en klimaatcrisis echt op te lossen. De basis van de film is het gedachtegoed van de Amerikaanse cultuurhistoricus Thomas Berry (1914-2009). Zijn centrale stelling is dat de mens al eeuwenlang geen eenheid meer vormt met de aarde.

De regisseur: "Vooral in de afgelopen tweehonderd jaar is de aarde door de industrialisatie flink beschadigd. Wat zijn daarvan de achterliggende oorzaken en welke denkbeelden kunnen ons helpen om te komen tot verandering, vooral met het oog op onze kleinkinderen? Daar wilde ik een inspirerend antwoord op zoeken en dat is uiteindelijk deze film geworden."

'Een nieuw verhaal voor de Aarde' wordt vertoond op woensdag 22 april van 10.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek aan de Burgakker in Boxtel. De toegang is gratis.

Foto: Ambrosius

Boxtel - De jaarlijkse bijen- en plantenmarkt, een voorjaarsklassieker voor het hele gezin, is dit op zondag 19 april. In park Molenwijk vinden bezoekers tussen 10.00 en 15.00 uur een mix van natuurinformatie, kinderactiviteiten en plantjes.

De mix van natuureducatie, vermaak en plantjesverkoop trekt elk jaar weer honderden mensen naar het wandelpark. Er is koffie, blaasmuziek en ook is net als vorig jaar Eetbaar Boxtel present met een ruilkraam voor groente- en plantenzaden. De 42e editie belooft weer een echt lentefestijn te worden. Kijk voor een volledig overzicht van de marktactiviteiten op www.bijeninboxtel.nl.

Eetcafé De Deugniet en Inge van Hout openen nieuw concept

Boxtel - Samen eten en drinken, dat is waar Eetcafé De Deugniet in de Rechterstraat voor staat. En over een paar maanden kan dat nog veel grootser. Het pand van de buren, waarin voorheen Verspaandonk Mannenmode gevestigd was, wordt via een doorloop bij de zaak getrokken. Maar daar blijft het niet bij. Er wordt een compleet nieuw concept in gelanceerd, samen met Inge van Hout van Inge + Claudia Interieurontwerp.

"We waren al langer op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden", vertelt Leonie. "Op een gegeven moment kwam het pand naast ons in beeld. Ik benaderde Inge voor de inrichting hiervan, omdat ze dat ook voor De Deugniet perfect heeft gedaan. Toen zij als grap zei 'dan kom ik er wel bij zitten!' vonden we dat allebei helemaal geen gek idee. Langzaam heeft zich dat ontwikkeld en uiteindelijk hebben we samen de knoop doorgehakt."

"Inge, die nu in Milaan is voor de internationale meubel- en designbeurs, verhuist haar bedrijf Inge + Claudia Interieurontwerp naar het pand en gaat daar haar atelier en kantoor runnen. En ze gaat er allerlei leuke hebbedingetjes verkopen", vervolgt Leonie. "Die worden uitgestald in grote kasten. Maar niet alleen dat, alles wat binnen staat is te koop, van de tafels en stoelen tot de lampen. Daarnaast is de zaak ook een verlengstuk van De Deugniet waar je kunt eten en drinken, maar met meer ruimte voor lounchen in grote banken, borrelen en lekker rustig iets drinken. Via een doorloop kom je in De Deugniet, waar alles bij het oude blijft." Het levert Leonie zo'n zestig tot zeventig extra plaatsen op en ook het terras wordt aanzienlijk vergroot. "We krijgen veel aanvragen voor groepen en partijen en hebben allerlei ideeën klaarliggen, maar we hebben er gewoon niet altijd plaats voor", vertelt Leonie. "Nu wordt dat allemaal mogelijk. We kunnen meer leuke concepten uit gaan voeren zoals het Quiz&Diner, wat we nu al doen samen met Eetcafé Le Temps Perdu en Grand Café Rembrandt. Ook gaan we een nieuw eetconcept lanceren, maar dat blijft nog even een verrassing. En we gaan een keer per maand op zondag ontbijt serveren."

Zodra de laatste vergunningen binnen zijn wordt de verbouwing in gang gezet. De planning is dat de nieuwe zaak in juni de deuren opent. Zeven dagen in de week, ook als Inge er niet is. De keuken en het personeel van De Deugniet werken gewoon door. "Maar", zegt Leonie, "Het is dan wel één zaak, het zijn ook twee aparte delen. Daarom gaan we ook met twee verschillende namen werken. De Deugniet blijft natuurlijk onveranderd, maar de naam voor het nieuwe concept houden we nog even geheim. In juni zal iedereen het weten!"

Vier partijen in nieuw waterschapsbestuur

Boxtel - Het nieuwe dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel, met het hoofdkantoor in Boxtel, bestaat uit leden van vier partijen: Water Natuurlijk, CDA, VVD en de fractie Ongebouwd (landbouw).

Water Natuurlijk was op 18 maart de winnaar van de waterschapsverkiezingen met zes van de dertig beschikbare zetels. Samen met het CDA (vijf zetels), VVD (vier) en Ongebouwd (drie) zijn ze eruit gekomen om de dagelijkse leiding van De Dommel op zich te nemen. Hun bestuursakkoord is in concept gereed. Bij het smeden van deze coalitie speelde de Boxtelse burgemeester Mark Buijs een belangrijke rol als informateur. Op 29 april worden de leden van het algemeen bestuur benoemd.

6 / 20

7 / 20

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Prolsoep; echte Brabantse soep met ingrediënten als prei, spekjes en aardappel. Het is een van de zes verrassende soorten die te koop zijn bij Soep d'Ing. Versgemaakte soepen zonder kunstmatige toevoegingen, ouderwets gewekt en nieuwerwets verkrijgbaar. Je bestelt ze via www.soepding.nl en haalt ze op bij Ingrid van Veen, die ze met passie bedenkt en met liefde bereidt. "Soep kan altijd, op elk moment van de dag."

Toen ze vorig jaar mei plotseling werkloos werd, ging Ingrid na vele vergeefse sollicitaties op aanraden van een vriend eens nadenken over iets doen met haar grote passie: koken. Catering was niet haar ding. "Als je iets doet, moet je het goed doen. Je moet iets toevoegen, iets nieuws brengen. Ik dacht terug aan een bedrijf waar ik twee jaar geleden in Antwerpen op stuitte, dat alleen maar in soep deed. Toen had ik nog een baan, maar ik vond het een heel leuk concept. Vervolgens ben ik eens rond gaan vragen wat mensen daarvan vonden en het idee werd enthousiast ontvangen.

Op een gegeven moment heb ik de knoop doorgehakt. Ik stond 's ochtends op en zei tegen mijn man: "Ik ga het gewoon doen." "Wat ga je doen?" vroeg hij. "Nou soep dus!" Diezelfde dag heb ik rondgemaild dat ik op 21 december een soepproeverij bij mij thuis zou houden. Dat was toen drie weken later. En ik had nog niets, geen naam, geen verpakking, geen soep. Maar het voelde gewoon goed. En de proeverij verliep boven verwachting. In twee dagen tijd had ik zestig mensen over de vloer. En tot de kerst kon ik aan de bak om alle bestellingen te maken." Daarna volgde een ondernemersplan en was het wachten op goedkeuring van het UWV, die ze uiteindelijk ook kreeg. "Per 2 maart ben ik officieel begonnen."

"Ik verkoop zes verschillende soorten, verkrijgbaar in drie maten: 0,25, 0,5 en 1 liter. Sommige soepen blijven lang in het assortiment en andere, meestal seizoenssoepen, worden op een gegeven moment weer vervangen. Het zijn geen standaard smaken. Op dit moment heb ik heldere asperge, tomaat-basilicum, Marokkaanse kip, broccoli met zalm, Hongaarse goulash en prolsoep. Allemaal gemaakt met verse, natuurlijke producten. Ik vind het ook leuk om vergeten groenten te gebruiken, zoals de meiknol in de aspergesoep. Die geeft het een net wat stevigere bite." De soep wordt geweckt, waardoor deze niet in de koelkast of vriezer bewaard hoeft te worden en minstens een jaar houdbaar is. En dat zonder conserveringsmiddelen. "Mensen willen weer vers en eerlijk eten", aldus Ingrid. "En dat proef je!"

Ingrid is ontzettend trots. En ze gaat haar soepen dan ook volop presenteren. "Tijdens het Koningsweekend eind april sta ik in de Mix Market (Rechterstraat 26), met Hemelvaart op het Bierpompfeest in Esch en 14 juni op de Bazaar. En ik ben gevraagd voor de Herfstfair in Boxtel op 4 oktober. Hoe leuk mijn soepen er ook uitzien, mensen moeten toch zelf de smaakbeleving ervaren. Dus gewoon proberen, dan proeven ze vanzelf het verschil. En daar lenen dit soort evenementen zich uitstekend voor. Heel veel mensen zijn dol op soep. En het kan op elk moment van de dag: voor de lunch, 's avonds, tussendoor. Of het nou warm of koud is. Soep is altijd lekker. Zeker die van mij!"

Nieuwsgierig? Soep bestellen? Kijk op www.soepding.nl en op de Facebook-pagina van Soep d'Ing. Ook voor grotere hoeveelheden, zoals feesten, partijen of vergaderingen van minimaal tien en maximaal vijftig personen, kun je bij Ingrid terecht. En vergeet niet je lege potjes mee te nemen als je een nieuwe bestelling op gaat halen; er zit 0,30 euro statiegeld op.

Identiteitsfraude overkomt ook jou, tenzij...

Als je bij de receptie van een hotel of camping staat, of wanneer je bijvoorbeeld een auto of gereedschap wilt huren wordt altijd gevraagd om je te legitimeren. Vervolgens wordt je paspoort of rijbewijs door de baliemedewerker ingenomen en wordt vaak ongevraagd een kopie gemaakt van de voor- en achterzijde. Maar mag dit wel en ben je verplicht hieraan mee te werken?

Het antwoord is simpel. NEE, je bent dit niet verplicht.
Hotels, campings, verhuurbedrijven en soortgelijke bedrijven mogen of moeten je identiteit controleren. Dit is logisch, ze willen weten met wie ze te maken hebben. Als je een auto huurt willen ze uiteraard weten of je een rijbewijs hebt. Ze noteren je naam, geboortedatum, geboorteplaats, adresgegevens en het nummer van het rijbewijs of paspoort. Je hoeft geen kopie te laten maken. Hotels, campings enz. zijn verplicht je gegevens te noteren. Voor deze bedrijven geldt geen enkele verplichting dat ze hiervoor een kopie nodig hebben van je ID-bewijs.

Er is maar een beperkt aantal bedrijven of instellingen dat verplicht is om een kopie te bewaren. Dit is onder andere je werkgever.

Waarom geen kopie laten maken van je ID-bewijs?
Op alle ID-bewijzen staat ons BSN (Burger Service Nummer). Kwaadwillenden kunnen met een kopie van je rijbewijs of paspoort vrij eenvoudig telefoonabonnementen of geldleningen afsluiten of bijvoorbeeld een auto huren. Al deze contracten worden dan op jouw naam afgesloten en jij krijgt de rekeningen. Die ga je natuurlijk niet betalen maar helaas, je krijgt dan aanmaningen en mogelijk zelfs deurwaarders aan de deur. Bewijs dan maar dat jij niet verantwoordelijk bent. Het tegendeel bewijzen is vaak nauwelijks mogelijk en kost je veel tijd en geld.

Neem de juiste maatregelen en laat je niet verleiden.
Ga je op vakantie of wil je een auto huren, zorg dan dat je een aantal zelfgemaakte kopieën hebt van jouw ID-bewijs. Schrijf hierop dat het een kopie is, voor wie deze bedoeld is en de datum van afgeven. Streep overal het BSN door. Alleen de overheid en een aantal organisaties zoals de bank of zorgverleners (huisarts of apotheek) mogen je BSN gebruiken. Voor die organisaties moet dit zichtbaar blijven. Het BSN staat op twee plaatsen op je ID-bewijs: onder persoonsnummer en in de regels met letters en cijfers onderaan je identiteitsdocument.

O Ja, en dan nog dit: Heb je het vermoeden dat je identiteit is 'gestolen', doe hiervan dan direct aangifte bij de politie. Informeer de bedrijven waar de contracten zijn afgesloten en vraag kopieën van de contracten op. Bewaar alle rekeningen en aanmaningen die binnenkomen en houd contact met de incassobureaus. Ook het (tijdelijk) blokkeren van bankpassen en creditcards is aan te raden. Kortom, wees voorzichtig om al deze ellende te voorkomen.

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern is voor de Stichting De Wereldwinkel Boxtel op zoek naar een communicatieve, accurate penningmeester met een gedegen financiële/administratieve en boekhoudkundige achtergrond. Je bent lid van het bestuur en medeverantwoordelijk voor het (financiële) beleid. Het bestuur vergadert ongeveer tien keer per jaar, daarnaast zijn er periodieke bijeenkomsten met de vrijwilligers die het inkoop- en winkelteam vormen. Heb jij voldoende computerkennis, ben je bereid je te verdiepen in het winkelautomatiseringssysteem en vind je het leuk om de financiële administratie te doen, meld je dan snel aan bij het Vrijwilligerssteunpunt.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt via 0411-655 899 of e-mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Mijn Mooi Boxtel: Sandra Engels

Foto: Sandra Engels

Deze foto is in de ochtend gemaakt bij de Vorsenpoel, in de lente komt de zon precies mooi boven het water op wat vaak mooie reflecties geeft.

Wat is jouw mooiste plek van Boxtel? En waarom? Deel je favoriete plek met onze inwoners door een foto (minimaal 1 MB) te mailen naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en vermeld hierbij waarom dat voor jou zo is.

Boxtel - Voor de tweede keer wordt in Boxtel 'De Groene Draad' georganiseerd, een activiteit van 'Eetbaar Boxtel', in samenwerking met de Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius. Op zondag 19 april, als Ambrosius de Bijenmarkt houdt, kan iedereen per fiets of wandelend zestien mooie groene plekken bezoeken die met de voedselvoorziening van Eetbaar Boxtel samenhangen.

Er zijn dit jaar acht nieuwe tuinen bij. Tussen 11.00 en 16.00 uur staan de mensen klaar om te vertellen over hun open tuinen en andere projecten. De zestien plekken zijn te vinden in de folder met overzichtskaart die speciaal hiervoor gemaakt is. En op de posters die op diverse plaatsen worden opgehangen. Zo zijn de drie buurtmoestuinen die Boxtel rijk is te bezoeken, het Arboretum van De Groene Poort, Volkstuinvereniging Ceres, en diverse andere eetbare tuinen. De tuinen zijn te herkennen aan wit-groene, biologisch afbreekbare ballonnen en een poster met het logo van Eetbaar Boxtel. Op de Bijenmarkt hebben Eetbaar Boxtel en de Kinderboerderij, met de Zadotheek, samen een kraam waar je (gratis) zaden mag meenemen, ruilen en ook brengen.

Eetbaar Boxtel is nu drie jaar actief in Boxtel en wordt gesteund door de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij. Naast de grote omschakeling naar schone, veilige en duurzame energie, is ook voedselveiligheid een belangrijk thema voor een duurzame toekomst. Met als motto 'Lekker uit eigen regio!' organiseert een tiental mensen van Eetbaar Boxtel allerlei activiteiten om het gebruik van gezond, lekker en duurzaam voedsel uit eigen regio te stimuleren. Zo werd onlangs de eerste Foodwalk geopend in Boxtel Oost en werden op diverse plaatsen eetbare struiken geplant. Via info@eetbaarboxtel.nl en via de folders van 19 april kunnen mensen zich opgeven om over de activiteiten van Eetbaar Boxtel geïnformeerd te worden. Kijk ook op www.eetbaarboxtel.nl voor meer informatie.

Hallo Boxtelaren!

Hoes't nou? Vrijdag was ik in Eindhoven en werd zelfs dáár zo aangesproken... het blijft erg grappig.
De laatste trein naar Boxtel is altijd feest. Na een aantal pints in de Ierse Pub mét PSV op groot scherm barstten de leuke ideeën pas goed los. Mijn maat heeft een pakkend lied geschreven voor de club met een te gek nummer op de achtergrond, paar beats eronder en de rest regel ik dan liefst snel en graag; gewoon doen en hoe leuk en verrassend kan het dan misschien gaan. Helaas, maandag bericht van PSV gehad dat het niet gedraaid gaat worden bij de huldiging volgende week; grote gemiste kans voor hen!

Zo heb ik ook de dansschool in Boxtel gebeld. Mijn vriendin kijkt graag naar SYTYCD en ik wilde haar eens leuk verrassen. Mijn moeder heeft de oude dansschoenen mijn zus Keesje en mij opgeduikeld en afgestoft en nu hebben we inmiddels onze eerste les Latin American gehad van Marion; eigenaresse van het Boxtelse Denziz en een geweldige (geduldige) danslerares. Het was echt erg leuk en zeker voor herhaling vatbaar! Maar ook schaaf-ijs in cone-vorm eten bij Mark Schilder van het IJs Café of zingen bij Den Boer, dat is waar het een beetje om gaat in deze column, niet alleen dénken aan dingen die je leuk lijken, maar liefst meteen ook dóen!

Ik krijg vaker van die ingevingen die ik dan ga uitwerken. Dat was ook mijn werk met Wellmedia, mijn bedrijfje toen. Daar ligt mijn kwaliteit; concepten bedenken en het creatieve brein voor programma's bijvoorbeeld. Ik heb onder andere 'Op zoek naar Annie' en 'Ik kook, wie eet er mee?' bedacht. En er dan honderd procent voor gaan. Geloven in je eigen product. Ook ben ik af en toe trainer en voorzitter communicatie bij dé voetbalclub in Den Bosch en daar ben ik bezig met een wedstrijd. Voor damesvoetbal. Want dat is booming. Denk ik. En wéér leuk.

Leuke dingen dus. Heel persoonlijk. Weet je wat ik nu écht leuk vind? Het klinkt softie maar gewoon de gewone familiedingen. Wandelen en stokken zoeken. Uilen spotten. Gourmetten. Uitgebreid ontbijten met mijn dierbaren. Door de snelheid waarin we allemaal leven op het gebied van werk, mobiel, i-pads, vergeten we eigenlijk vaak de directe communicatie van persoon tot persoon. Mobiel uit en met zijn allen aan tafel zitten, spelletjes doen, in de auto zitten en je krijgt vaak mooie gesprekken. Van hot naar her. Van onbenullig tot zinvol. Van lachen tot huilen. Oprecht leuk.

Een fijne week! Groet, Geert Hoes

Tweede prijs voor Lotte Smetsers bij Kunstbende

Lotte Smetsers van Little Kate Fashion omringd door haar creaties Bron: Lotte Smetsers

Boxtel - In de Koepelhal in Tilburg sleepte Lotte Smetsers (17) afgelopen zondag de tweede prijs in de wacht bij de voorronde van Kunstbende, dé wedstrijd voor jong creatief talent. In de categorie fashion maakte de Boxtelse indruk op de jury met haar prachtige bloemenontwerpen. Ze gaat dan wel niet door naar de finale in Amsterdam, maar is een aantal mooie prijzen en een geweldige ervaring rijker.

Kunstbende geeft in dertien voorrondes aan 3.500 jongeren van 13 tot en met 18 jaar oud een podium om hun talent te laten zien aan een professionele jury. Ze kunnen kiezen uit de categorieën dans, dj, expo, fashion, film, muziek, taal en theater. Ieder jaar wordt een thema voor de wedstrijd gekozen, het thema van de vijfentwintigste editie van Kunstbende was 'feest'. "Bij feest denk ik aan bloemen en dus heb ik die gebruikt in mijn ontwerpen", vertelt Lotte. De tweedejaars student aan het Koning Willem I College in Den Bosch deed vorig jaar ook mee aan Kunstbende, nadat haar docent haar hierop geattendeerd had. "Ik vind het super leuk om creatief bezig te zijn en dit is een mooie gelegenheid om te laten zien wie je bent en wat je doet."

Hoewel de jonge ontwerpster dus al ervaring had opgedaan, en zelfs haar eigen label 'Little Kate Fashion' heeft, vond ze het 'erg spannend' om mee te doen. "Je moet alles zelf regelen: modellen, haar en make-up", vertelt Lotte. "En natuurlijk de ontwerpen zelf maken. Daar gaat veel tijd in zitten. 's Middags moest ik me met mijn modellen presenteren en vroeg in de avond was de show. Dan krijg je het commentaar van de jury over jouw werk te horen. Dat zijn allemaal professionals, dus daar was ik wel zenuwachtig voor." De eerste prijs en dus een finaleplaats ging aan haar voorbij, maar ze is ontzettend blij met de gewonnen prijzen. "Ik kreeg een mooie trofee, de zilveren spotlight, en een fotoshoot, een fashion-masterclass en nog veel meer." Daarmee kan ze haar carrière verder ontwikkelen. "Na het Koning Willem I wil ik nog heel lang doorleren en me alles eigen maken wat met mijn vak te maken heeft. Want dat ze verder gaat in de fashion is overduidelijk. Zeker na deze mooie prestatie. Lotte is nog lang niet klaar.

Boxtel - Ben jij een jonge Boxtelaar met een nieuw, slim idee? Doe dan mee aan 'Het beste idee van Boxtel' en win kaartjes voor de Ontdekfabriek in Eindhoven en waardebonnen voor de Speel-o-theek in Boxtel.

Deze open activiteit vindt op woensdag 29 april plaats bij BSO Twizon, in samenwerking met Buurtsport en de Brede School Boxtel. Kinderen uit de gemeente Boxtel mogen die dag hun idee presenteren aan de jury, die een winnaar uit zal kiezen. Inschrijven kan tot 28 april via bsotwizon@kinderopvanghumanitas.nl.

Louis Wetemans?

Foto: Cock Stam

Wie kent hem niet? Louis Wetemans is één van de oprichters van tafeltennisvereniging Taverbo en heeft daar jarenlang achter de bar gestaan. Daarnaast is hij een van de chauffeurs van de buurtbus die door Boxtel rijdt, op weg naar Sint-Michielsgestel of Oirschot. Hoe is het nu met hem?

Toen hij in Vught woonde, speelde Louis al tafeltennis. Eenmaal verhuisd naar Boxtel in 1973, bleek zijn buurman dezelfde hobby te hebben. Samen besloten ze om er weer eens aan te beginnen. Via een advertentie in de krant kwamen ze er achter dat gemeenschapshuis De Rots op zoek was naar deelnemers voor een aantal clubs, waaronder schaken, dammen en, ja hoor, tafeltennis. Het begon daar met een kleine groep liefhebbers: met z'n zessen gewoon voor de lol wat tegen elkaar spelen op een geleende tafel. Maar er kwamen steeds meer mensen kijken en de groep begon te groeien. Zo sterk zelfs, dat ze aan een avond niet meer genoeg hadden en er een tweede bij moest komen. Tafeltennisvereniging de Rots was geboren. Kosten: een gulden per avond, zodat ze balletjes konden kopen.

Hoewel er steeds meer mensen bij kwamen, leek het Louis en zijn kornuiten ook wel leuk om aan een echte competitie mee te doen. Destijds werd er in de Boxtelse Bedrijfs Ontspanning (BBO) een stevige strijd gevoerd, waar De Rots zich bij aansloot. Het waterschap, de politie, de NCB en het gemeentehuis waren maar enkele van de bedrijven en instellingen die destijds een actieve bedrijfssportvereniging hadden en die het tegen elkaar opnamen. "Het had zeker zijn charmes", vertelt Louis. "'s Avonds op de fiets naar een bedrijfskantine, waar we dan een hele avond gingen spelen. Het was erg leuk." Steeds meer mensen meldden zich dan ook aan. In De Rots waren er geen avonden meer vrij, dus ging de club op zoek naar een andere locatie. Die werd gevonden in de gymzaal van de Michaëlschool, waarvoor wel huur moest worden betaald. Toen ging het ineens snel. Er kwamen nieuwe tafels, officiële shirts en een vaste contributie. Dus kwamen er ook statuten, reglementen, een officieel clubblad en een zeskoppig bestuur.

"Toen we begonnen verklaarde iedereen ons voor gek. 'Dat lukt in Boxtel nooit', zeiden ze", aldus Louis. "Maar we waren door het intensieve spelen samen een hechte groep geworden. Meer een vriendenclub dan een sportvereniging, dus dat maakte het makkelijker om zaken te regelen. Dat sociale aspect is altijd heel belangrijk geweest en daar hoorde vaak een pilsje bij. Al bij De Rots werd er na het spelen altijd nagepraat aan de bar. In de gymzaal ging dat niet, dus bracht ik altijd de drank mee. Toen we een paar jaar later doorschoven naar de grote sporthal van De La Salle, kregen we zelf het beheer over de bar, wat weer tot extra inkomsten leidde. We hadden het daar prima naar onze zin, maar toch wilden we graag een plek voor onszelf. Dus stelden we op een algemene ledenvergadering voor om te gaan zoeken naar een mooie plek en genoeg geld om daar iets te bouwen. Na lang zoeken zijn we uiteindelijk op de Voetboog terechtgekomen en daar zijn we in 1999 neergestreken in de mooiste sportzaal van Boxtel. Dat was ook het moment om de naam te veranderen, want we zaten al 18 jaar niet meer in De Rots. Het werd TAfeltennis VEReniging BOxtel, oftewel Taverbo."

Louis heeft al die tijd hard voor de club gewerkt. Hij heeft jarenlang in het bestuur gezeten, was vaak achter de bar te vinden en schreef in het clubblad zijn vaste column 'Op z'n Brabants'. Die column schrijft hij nog steeds, hoewel Louis verder niet zo heel veel meer doet voor de vereniging. "Zo'n veertien jaar geleden ben ik op doktersadvies gestopt met spelen. Ik ben toen nog wat jaren actief gebleven, maar heb het langzaamaan afgebouwd. Ik schrijf nog in het blaadje en ik word af en toe gevraagd om bardiensten te draaien tijdens toernooien of vergaderingen. Ze kunnen me altijd bellen."

Ondertussen was Louis ook met de VUT. 36 jaar lang heeft hij liften en roltrappen onderhouden, maar een blessure aan zijn arm maakte dat werk moeilijk. Na zijn pensioen zocht hij een nieuwe uitdaging en opnieuw was het een advertentie in de krant die hem iets bracht. Er werden vrijwillige chauffeurs gezocht voor de nieuwe Buurtbusorganisatie. Dat werk doet hij nu al elf jaar, met heel veel plezier. "Het is enorm leuk om te doen. Mijn vaste lijn is maandagmiddag tussen Sint-Michielsgestel en Oirschot. Het contact met mensen is heerlijk. Je ziet bijvoorbeeld veel dagjesmensen die naar Oirschot of de Kampina gaan. En onder de andere vrijwilligers heb ik inmiddels veel vrienden gemaakt. We gaan eens per jaar met zijn allen uit eten." Ook bezoekt Louis elke week zijn vaste maatje in het verpleeghuis, een man van 93 jaar, met wie hij erop uitgaat met de duofiets, een kaartje legt of samen kletst en wat leest. In wat hij nog aan vrije tijd over heeft houdt Louis het huis op orde en past hij op de zeven kleindochters die zijn drie dochters op de wereld hebben gezet.

Luchtpost uit Frankrijk: Wilco Poirters

Stukje lopen
Route naar Santiago de Compostela, de eerste toeristische route van Europa. Het is lente, het zonnetje is gekomen dus kopje koffie op de Markt. De eerste pelgrims van het jaar banen zich een weg door Condom. Ik vind een plekje op een terras in de zon en ga lekker zitten kijken. Een volgepakte ezel sjokt met zijn eigenaar langs het terras. Een jong stelletje op de fiets met aanhangers, een voor hun kind, de andere voor de tassen, is ook onderweg. Naast mij zit een man een landkaart ter bestuderen. Tja, Condom is een doorgangsroute, altijd al geweest en dat is te zien ook. Bijvoorbeeld een afdakje boven de voordeur in de vorm van een Sint-Jacobsschelp betekent dat je als pelgrim gratis kon overnachten. Kon, want nu moet je op zoek naar een 'gite' of 'bed and breakfast' waar natuurlijk voor betaald moet worden. Ook is er een klooster ingericht om de pelgrims te ontvangen.

Ik kijk naar de enorme kathedraal en de oude huizen. Als je een zwart-witfoto maakt en vergelijkt met een ansichtkaart van honderd jaar geleden zie je bijna geen verschil. Dit heb ik al eens eerder geschreven, maar met het oog op Boxtel zeg ik het nog maar eens. Rechts van mij is een apotheek, die doet goede zaken deze tijd van het jaar want de blaren op de voetjes van de pelgrims moeten natuurlijk verzorgd worden. Het valt niet mee met zo'n zware zak op je rug, en ze lopen ook met een soort skistokken tegenwoordig, getooid met hoed, zonnebril en zo'n schelp. Het zal allemaal wel de moeite waard zijn want aangekomen in Santiago de Compostela zie je de heilige Jacob of zoiets. Mijn vader wil hem ook gaan lopen, de oudste toeristische route van Europa. De nieuwste toeristische route van Europa gaat deze zomer van dit jaar van start: 'In de voetsporen van d'Artagnan'. Deze route gaat van Maastricht waar d'Artagnan de dood vond, naar Lupiac waar hij geboren is, zo'n veertig kilometer van Condom. Valt nog steeds niet mee met zo'n zware zak op je rug, maar nu met een grotere hoed met veer en een sabel. Dus als je zin hebt om een stukje te gaan lopen, kom gerust eens langs, de koffie staat klaar. De mijne is op, ik ga naar huis.

Doei,

Groetjes vanuit Condom, Frankrijk.

Proeftuin is genieten Ún geven

Boxtel – Zondagmiddag wordt de tuin van SintLucas in Boxtel weer omgetoverd tot de Proeftuin, de jaarlijkse culinaire proeverij van Lions Club Boxtel Belles Amies. Veertien toonaangevende smaakmakers trakteren jong en oud op heerlijke hapjes en een bourgondische sfeer. De weersvoorspellingen zijn prima, de kaartverkoop loopt goed en de organisatie is enthousiast. De zesde editie belooft weer een succes te worden. En dat is goed nieuws, ook voor Stichting Gijsje Eigenwijsje en Kindervakantieweek Boxtel, de twee goede doelen die hiermee gesponsord worden.

Conny Claassen en Elke Goossens, mede-oprichters van de Belles Amies, hebben er zin in. "We verwachten zo'n negenhonderd bezoekers, onder wie tweehonderd kinderen", aldus Elke. "We hebben weer geweldige culinaire deelnemers en ook voor de kinderen is er een leuk, uitdagend programma. Ze kunnen dansworkshops van Tiga volgen, knutsel-, food- en sportworkshops zoals knotshockey, Vietnamees voetbal, zak- en skilopen. En er komt een professioneel voorlezer. Voor alle leeftijden is er iets te doen." Mede hierdoor en doordat het terrein met maar één uitgang volledig omheind is, kunnen de ouders op hun gemak genieten van het evenement. "De toegang is gratis", vertelt Conny. "Voor 20 euro koop je tien munten waarmee je de lekkere hapjes kunt proeven. Deze kosten twee munten per stuk, dus je kunt hiermee bijvoorbeeld genieten van vier hapjes en een glas wijn. Zo kun je zelf je menu samenstellen."

Dat de Proeftuin een smaakevenement is, is geen toeval. De Belles Amies is een club van 26 vrouwen met een bourgondische inslag. In 2007 is deze opgericht door Conny, Elke, Marjo van Groeningen, Ivy van Geel en Ineke Smits. Zij wilden graag vrouwen leren kennen uit verschillende branches én iets betekenen voor de gemeenschap. "Het is een heel diverse groep", vertelt Conny, die de eerste president van de Belles Amies was. "We variëren in leeftijd van 30 tot 70 jaar oud, hebben verschillende achtergronden maar wel hetzelfde doel: elkaar leren kennen, samen activiteiten ondernemen en daarbij een verschil maken. Het geld dat we ophalen met de Proeftuin en ons andere jaarlijkse evenement, het kerstconcert, gaat naar een goed doel dat wordt gekozen door de president." Dit jaar valt die eer te beurt aan Elke, die zelfs twee goede doelen koos: Kindervakantieweek Boxtel en Stichting Gijsje Eigenwijsje.

Goede doelen
"Het gebruik van de tuin van SintLucas is gratis en ook de deelnemende restaurants hoeven niets te betalen. Zo kunnen we zoveel mogelijk geld ophalen voor de goede doelen", vertelt Elke. "Ik vind het belangrijk dat alle kinderen van een vakantie kunnen genieten. De Kindervakantieweek is ooit in het leven geroepen om juist kinderen van gezinnen die het niet zo breed hadden een leuke tijd te bezorgen in de vakantie. Met het geld dat we dit jaar ophalen stellen we hiervoor deelnamecheques ter beschikking, voor kinderen van ouders die zijn aangewezen op de Voedselbank. Dat gaat om wel tachtig Boxtelse kinderen." Gijsje Eigenwijsje heeft ook met vakantie te maken; gezinnen met een ongeneeslijk ziek kind krijgen een week vakantie in een prachtig Brabants vakantiehuis in een bosrijke omgeving. "Dat verhaal kwam wel even binnen", vertelt Elke. "Gijsje was een jongetje van 9 jaar oud dat terminaal was. Hij besefte uit wat voor warm nest hij kwam en hoe hij het daarmee had getroffen. Het was zijn wens dat andere zieke kinderen net als hij kunnen genieten van de tijd die ze nog hebben. Daarom richtte zijn familie na zijn dood de stichting op. Nu zijn ze bezig met een tweede huis, aan de kust en daar willen wij heel graag een steentje aan bijdragen."

Het draait dus niet alleen om genieten aanstaande zondag, maar ook om geven. Kom dus ook naar de Proeftuin, van 15.00 tot 19.00 uur bij SintLucas, Burgakker 17 in Boxtel. Kijk op www.lionsclubboxtelbellesamies.nl voor meer informatie.

Foto: Heemkundekring Boxtel

Op deze plek in Boxtel, nabij de Zwaanse brug, staat al eeuwenlang een voornaam herenhuis. De huidige Villa Het Hof is rond 1905 gebouwd door Janus van Oerle. Voordien stond hier, zeker vanaf 1662, een ander voornaam herenhuis, dat in de achttiende eeuw vermeld wordt als 'Dommelhoek'. Linnenfabrikant Hendrik van der Voort heeft er gewoond, evenals kantonrechter P.C. van de Ven. Deze laatste had er eens, in 1829, Koning Willem I te gast. In de 'nieuwbouw' hebben behalve Janus van Oerle ook de notarissen P. Mertens sr., J. Mannaerts en P. Mertens jr. kantoor gehouden. Rond 1960 kocht de gemeente het pand, waarna de dienst Gemeentewerken er gezeten heeft. Ook heeft er een verloskundigenpraktijk in gezeten. Nu heeft het pand en horecabestemming, maar staat al weer geruime tijd leeg!

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Boerderij te huur in Brume, België. Ideaal voor gezinnen, weekje weg met familie. Vlakbij watervallen van Coo. Interesse? Bel 06-10340107.

Wil je graag genieten van de mooie natuur in Scandinavië? Kijk op www.vakantie-naar-zweden.nl of bel 06-45601696. Het huisje is geschikt tot 8 personen.

Zoek de zon op! Ook voor alleenstaande vrouwen een fijne vakantie in Spanje, bel 0034968206309 en kijk op www.debrabantsevriendin.nl.

Foto: Fam Timmermans

Wilhelmien Timmermans 60 jaar

VVD

Nog éénmaal wil VVD Boxtel terugkomen op de onlangs vastgestelde detailhandelsvisie en inrichting van de markt.

Het veelbesproken en gewenste 'blauw parkeren' is in het huidige plan deels voorzien. Dat is een belangrijke stap om te meten of dit ook werkelijk meer bezoekers naar het centrum gaat trekken.

We willen echter ook dat bezoekers langer blijven. Om ervoor te waken, dat de parkeertijd niet tevens gebonden wordt aan de winkeltijd vinden wij het acceptabel dat het ook nog mogelijk blijft om de auto betaald te parkeren mits betaling achteraf kan plaatsvinden. Hiermee voorkom je gehaast winkelen omdat de parkeertijd verloopt. Dit kan ook een bezoek aan de plaatselijke horeca, gecombineerd met het winkelen bevorderen.

Helaas zal niet iedereen tevreden zijn met het behaalde resultaat maar er zijn behoorlijke stappen gezet. Met name het niet doorvoeren van het seizoensparkeren op de Markt heeft vele ondernemers zwaar teleurgesteld. Dat is jammer, want deze beslissing is genomen omdat er – naar onze mening – een heel redelijk alternatief geboden wordt met het inrichten van de binnenplaats van het gemeentehuis tot blauwe parkeerzone. Als onze Markt een mooie en aantrekkelijke verblijfsplaats wordt zal het verblijf in het centrum ook toenemen. Daar steken we op in en we wensen alle ondernemers een zonnige en succesvolle zomer toe.

Wij blijven er echter nog steeds van overtuigd dat Boxtel alle potentie heeft om verblijfsrecreatie aan te trekken. Onze ligging is uniek: tussen de grote steden Eindhoven, 's-Hertogenbosch en Tilburg. Direct aan de grote uitvalswegen, ideaal bereikbaar per openbaar vervoer en omgeven door het mooiste stukje natuur in Nederland.

Als wij in onze woonplaats voldoende overnachtingsmogelijkheden bieden aan toeristen, dan zullen zij voor hun dagelijkse boodschappen ook onze winkels bezoeken. Zij zullen naar het centrum gelokt worden en een vakantieganger trekt iets sneller de portemonnee. Het is immers vakantie en dan wil men genieten. Een terrasje pikken, een nieuw kledingstuk, een hebbedingetje: het zijn allemaal dingen, waartoe we ons in de sfeer van het vakantiegevoel sneller laten verleiden.

Op vakantie ga je niet via internet over tot aankopen, maar wil je de omgeving bezoeken, de winkels in en de producten 'live' ervaren. We werken hard aan een aantrekkelijk centrum en een mooi ingericht buitengebied: laat ons nu ook eens keihard werken aan het aantrekken van de broodnodige bezoekers. Dan wordt het hier weer bruisend en zal onze plaatselijke economie optimaal kunnen profiteren van alle aanloop. Nu eens niet te kneuterig denken, maar groots. Boxtel is het waard!

Dit hoeft niet meteen in massatoerisme te ontaarden, maar door onze identiteit van duurzame gemeente hoog te houden, liggen er kansen om ons te onderscheiden.

Het idee van het echtpaar Tops, dat zij hebben toegelicht in het kader van de ontwikkelingen op De Kleine Aarde, is hierbij zeker een initiatief dat we – zo mogelijk op een andere locatie – in de overwegingen mee zouden kunnen nemen.

Combinatie95

Foto: Combinatie95

Dommelvallei
Het water in en rond De Dommel bepaalt al eeuwenlang onze manier van leven. We verdienen er ons geld, genieten van de pracht van het landschap en beschermen ons tegen wateroverlast. Combinatie95-wethouder Peter van de Wiel is, na Landschappen van Allure, opnieuw initiatiefnemer van een nieuw ambitieus gebiedsprogramma. Nu met als centraal thema 'Water'. Onder de naam 'Dommelvallei' gaan ondernemers, maatschappelijke organisaties, burgers, waterschappen en gemeenten hiermee aan de slag. Vanaf Eindhoven tot en met Den Bosch staan veel partijen te trappelen om mee te mogen doen. Handtekeningen zijn gezet. Ook in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel staan partijen al weer klaar voor deze nieuwe kans. Toerisme&Recreatie, Economie en Natuur&Landschap krijgen een volgende impuls. Combinatie95 steunt dit jongste initiatief van haar wethouder volop.

Wateroverlast Boxtel Oost
Dommelvallei zorgt voor een positieve insteek voor iets waar Nederland om bekend staat, namelijk water. Maar het klimaat verandert en het weer verandert mee. Steeds vaker zie je extreme weersomstandigheden. Weerrecords worden elk jaar weer verbroken. Zo valt de koudste (maand-)dag van de eeuw in juli en de warmste in december. Ook de hoeveelheid regen die per minuut naar beneden valt, is steeds vaker extreem. De afgelopen tijd zijn er maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat bewoners van Boxtel Oost beter beschermd worden tegen toekomstige weertypen en om de bestaande wateroverlast te verminderen. Toch zien de bewoners in de wijk Oost en Combinatie95 dat dit niet het geval is. Onder verschillende woningen zijn waterstanden nog steeds te hoog en er zijn overstromingsproblemen bij Princelant. Ook staan straten en stoepen nog onder water bij een flinke bui. Hierdoor ontstaan gevaarlijke situaties. Combinatie95 heeft hierover vragen gesteld aan het college. Wij willen weten waarom de overlast in Boxtel Oost nog niet is verdwenen. Zijn alle drainageprojecten volledig uitgevoerd of zijn er nog trajecten die niet zijn uitgevoerd? En natuurlijk, hoe kan de huidige overlast verholpen worden? Wij verwachten snel antwoord.

Kunst en Cultuur
In mei organiseert Combinatie95 een thema-avond Kunst en Cultuur. Nu de bezuinigingen op subsidies realiteit worden en MiK op 1 juli 2015 stopt, vindt Combinatie95 het belangrijk om met elkaar te bespreken hoe we Kunst en Cultuur kunnen behouden voor Boxtel en welke vormen daarvoor te bedenken zijn.
Kunst en Cultuur moet voor iedereen bereikbaar zijn, jong en oud, rijk en arm. Het wegvallen is een verschraling van de samenleving. Kunst en Cultuur houdt mensen kritisch, geeft ze een frisse, andere kijk op de maatschappij en zorgt voor vermaak. Kunst en Cultuur stimuleert creativiteit en laat zien waar de maatschappij nu staat. Combinatie95 nodigt u binnenkort uit om met ons mee te praten. Graag horen we hoe u de toekomst voor Kunst en Cultuur in Boxtel ziet.

Boxtel - De gemeenteraad heeft dinsdagavond een besluit genomen over het nieuwe subsidiebeleid, waarmee een bezuiniging van 600.000 euro vanaf 2016 wordt bereikt. Alle partijen stemden uiteindelijk in met scenario 2 uit het collegevoorstel, behalve het CDA. Balans legde een stemverklaring af. Het amendement van Balans en de motie van CDA werden beiden verworpen. Volgens wethouder Lestrade sluit dit het beste aan bij de resultaten van subsidiekeuzes.nl. "En het is mogelijk om maatwerk te leveren door invoering van flexibele budgetten. Subsidie wordt een instrument om maatschappelijke doelen te behalen."

Aan het collegevoorstel ging al een traject vooraf waarbij mensen via subsidiekeuzes.nl konden aangeven op welke subsidies bezuinigd zou moeten worden. Hier gaven deelnemers aan te bezuinigen op kunst en de Boxtelse wijkkranten. De meeste partijen waren het er over eens dat scenario 2 het beste van de drie voorgestelde opties was. Anja van den Einden van PvdA/GL zou zelfs nog zien dat het college een stap verder gaat en contractfinanciering gaat inzetten. Hierbij is de verleende subsidie afhankelijk van de geleverde prestatie. Erica Vos van Balans is van mening dat het oppotten van subsidies aangepakt moet worden. "Met de nieuwe subsidieregeling is het echter wie het eerste komt wie het eerste maalt. Zo kunnen bepaalde groepen buiten de boot vallen."

Dat Kunststichting Boxtel haar activiteiten staakt en MiK moet stoppen heeft volgens Lestrade niets te maken met het nieuwe beleid. "Dit soort zaken gebeurt nu eenmaal en wachten niet op onze besluitvorming, Kunststichting Boxtel heeft zelf aangegeven haar werkzaamheden te stoppen."

15 vouchers van €1.000 voor de economie

Boxtel - In 2014 maakte de gemeente een miljoen vrij voor stimulering van de economie. Voor toekenning van geld vanuit dit budget zijn randvoorwaarden opgesteld. Deze staan op www.boxtel.nl/ondernemen. Als proef zijn nu vijftien vouchers van duizend euro beschikbaar gesteld voor initiatieven in het Centrum. Deze vouchers zijn bestemd voor kleinschalige initiatieven die nog dit jaar kunnen worden gerealiseerd.

Aanvragen moeten een economische impuls betekenen voor het Centrum. Je kan je aanvraag schriftelijk of per e-mail indienen, met een korte beschrijving van het initiatief, een tijdsindicatie voor looptijd en/of realisering en een beschrijving van de wijze waarop het initiatief bijdraagt aan de economische bedrijvigheid van het Boxtelse Centrum. Om in aanmerking te komen voor een voucher, moet een initiatief in 2015 gestart en uitgevoerd kunnen worden. Na afloop krijgt het college graag een korte verantwoording over de besteding van het geld.

De eerste vouchers zijn al toegekend. Zo kreeg Junior Kinderkleding het bedrag voor aanschaf van gekleurde ballen en een hinkelbaan voor kinderen in passage De Croon. Voor de beklimming van de Sint Petrustoren is eveneens geld beschikbaar en ook de Mix Market en activiteiten van Kunstcentrum Boxtel rond de verhuizing naar Villa Nimrod hebben inmiddels een bijdrage ontvangen.

"We hopen dat dit soort initiatieven veel navolging krijgen in weer nieuwe concrete aanvragen. Het is leuk om te zien dat de vouchers veel enthousiasme losmaken. Dat past helemaal bij de positieve sfeer onder veel ondernemers, die graag zaken concreet aanpakken", zegt wethouder Eric van den Broek.

GEMEENTE INFO

Oud Papier:
17-04 Tongeren, Nergena, Luissel e.o.
17-04 Klein Hoekje-Nieuwe Wijk
18-04 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
18-04 Den Berg

Afspraak op het Gemeentehuis,
LET OP: tijdelijk andere ingangen

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Openingstijden:
Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Huisvuil, gft en plasticinzameling:
Even week restafval,
Oneven week: gft en plastic*
Postcode 5281 woensdag
Postcode 5282 maandag
Postcode 5283 donderdag
Postcode 5298 dinsdag

Zet het plastic verpakkingsafval vóór 7.30 uur aan de weg.

Longfonds zoekt collectanten

Boxtel - Van 20 tot en met 25 april komen de collectanten van het Longfonds, voorheen Astmafonds, weer langs de deuren om geld op te halen voor de strijd tegen longziekten. Het fonds is op zoek naar mensen die hierbij willen helpen.

Als je aanmeldt als collectant, maak je kans op een Runnersworld cadeaukaart ter waarde van 50 euro, aangeboden door Runnersworld. Je helpt daarmee mensen met een ongeneeslijke longziekte en maakt onderzoek mogelijk om kapotte longen te repareren. Je bepaalt zelf op welke dag je collecteert, he kost zo'n 1,5 tot 2 uur van je tijd. Wil je meedoen? Ga dan naar longfonds.nl/collecte of bel de collecteorganisatoren in Boxtel: Riet Torringa-Naber: 06-40563781 of Gerry van Zanten: 06-15523298.

Tweedehandsmarkt in de Rots van Vogelvereniging Ons Ideaal

Boxtel - Vogelvereniging Ons Ideaal organiseert op zondag 19 april weer een tweedehandsmarkt in Gemeenschapshuis De Rots. Net als bij voorgaande edities wordt de hele benedenverdieping omgebouwd tot een grote marktplaats waar veel verschillende spullen te koop worden aangeboden.

Met meer dan zeventig tafels die gevuld worden met tweedehands spullen die een tweede leven waard zijn is dit een van de grootste tweedehandsmarkten in de omgeving. De zaal is geopend vanaf 13.00 uur en sluit rond 16.00 uur. Entree kost 1 euro, kinderen onder 12 jaar hebben gratis toegang.

Op zondag 28 juni organiseert de vogelvereniging nog een tweedehandsmarkt, waarvoor mensen die spullen over hebben zich vanaf nu kunnen opgeven. Kijk daarvoor op www.onsideaalboxtel.nl of bel in de avonden naar 0499-395181.

De bijzondere wereld van insecten in beeld

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde organiseert op donderdag 16 april een boeiende lezing over insecten. Mart Schel, die zich een meester op het gebied van natuurfotografie mag noemen, neemt de aanwezigen mee in de bijzondere wereld van insecten. De getalenteerde fotograaf uit Berlicum zal een groot scala aan foto's tonen waarop de kleine beestjes prachtig zijn vastgelegd.

De lezing is voor iedereen gratis toegankelijk en vindt plaats in Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde. De lezing begint om 20.00 uur.

Rommelmarkt bij Buurthuis Forofiet

Boxtel - Wegens het succes van de vorige editie, organiseert Buurthuis Forofiet op zondag 19 april weer een rommelmarkt. Op het terrein van Forofiet achter de voedselbank op Ronduutje 11 mogen die middag jong en oud hun spullen komen uitstallen op tafels of meegebrachte kleden.

Verkopers zijn vanaf 10 uur welkom voor de opbouw, de markt zelf is geopend van 12.00 tot 15.30 uur. De toegang is gratis. Tijdens deze middag kunnen de kinderen gebruikmaken van de speeltoestellen op het terrein van Forofiet. Voor informatie en aanmelden kun je contact opnemen met Maddy van der Burg via 06-53461242

Rijbewijskeuringen voor senioren

Boxtel - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht op het spreekuur dat maandelijks wordt georganiseerd in Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1. Tarief: 35,00 euro voor de B/E keuring en 45,00 euro voor chauffeurs met rijbewijs C/D/E.

Voor informatie en een afspraak bel je tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088-2323300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl. Schikt de datum je niet dan zijn er andere mogelijkheden in de regio.

Inschrijving Jeugdvakantieweek Liempde gaat van start

Liempde - Tussen 25 en 28 augustus is de Jeugdvakantieweek Liempde. Alle Liempdse basisschoolleerlingen zijn dan van harte uitgenodigd om bij Pius X deel te nemen aan de activiteiten. Wat die precies inhouden, blijft nog een verrassing, maar dat het een leuke week wordt is geen geheim. Op tijd inschrijven is nodig, want het aantal plaatsen is beperkt.

De inschrijving begint op zaterdag 18 april om 9.00 uur via de website www.jvwliempde.nl. In totaal zijn 275 plaatsen beschikbaar. Kinderen moeten voor de inschrijving hun geboortedatum en gegevens van hun ziektekosten verzekering vermelden, dus hulp van een volwassene is gewenst. Deelname voor de hele week kost 12,50 euro per persoon, wat overgemaakt moet worden op IBAN-nummer NL11RBRB0916158918 ten name van Stichting Jeugdvakantieweek Liempde onder vermelding van de naam van het kind. Pas als het geld is overgemaakt, is de inschrijving geldig. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Henrike via henrike@jvwliempde.nl of 0411-633167 of kijk op de Facebook-pagina 'Jeugdvakantieweek Liempde'.

Vrijwilligers gezocht
De organisatie van de Jeugdvakantieweek is ook op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen. Dat mag een ouder zijn van een deelnemend kind of iemand die het gewoon leuk vindt om een week lang mee te helpen kinderen te laten genieten van de zomer. Je kunt je opgeven voor de hele week, voor een paar dagen of een enkele dag. Aanmelden kan via dezelfde website www.jvwliempde.nl.

Lezing over opstanding en hemelvaart

Boxtel - Philip J.L.M. Verdult verzorgt op zondag 19 april een lezing in het Boxtelse kasteel Stapelen rond het thema 'Opstanding, hemelvaart, begeestering'. Opstaan en opstanding of verrijzenis zijn onlosmakelijk met de menselijke natuur verbonden. In welke situaties van ellende, onheil, geweld en onderdrukking mensen ook terecht kunnen komen, bijna altijd lijken zij ook weer de kracht te vinden om zich op te richten en te herpakken. Met name vinden mensen die kracht in hun geloof in de opstanding van Christus. Dit mysterie kent vele vormen en variaties. Verdult biedt in een brede culturele context en aan de hand van kunstwerken en citaten hiervan een overzicht. De lezing in de Ridderzaal is van 14.00 tot 16.15 uur, de entree is 5 euro.

Nieuw huiskamerfestival Live in Liempde

Foto: Live in Liempde

Liempde - De eerste editie van 'Live in Liempde', een nieuw cultureel huiskamerfestival in het centrum van Liempde, wordt zondagmiddag 28 juni gehouden. Tijdens Live in Liempde volgen de bezoekers een bijzondere wandelroute waarbij op vier speciale locaties voorstellingen worden gespeeld.

Deze variëren van muziek tot toneel en cabaret. De eerste act is deze week bekendgemaakt: een duo-voorstelling van de singer-songwriters Jeroen Kant & Mathijs Leeuwis. Na afloop van de voorstellingen bestaat voor de bezoekers de mogelijkheid om gebruik te maken van een speciaal dinerarrangement bij het Hof van Liempde. De komende weken worden de overige artiesten en locaties bekendgemaakt via de website www.facebook.com/liveinliempde. Kaarten kosten in de voorverkoop, die start op donderdag 23 april, 29,50 euro inclusief diner of 15,00 euro zonder. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina of te verkrijgen via e-mail: liveinliempde@gmail.com.

Liempde startpunt van 200 kilometer motorplezier

Foto: Cock Stam

Liempde - Een machtig gezicht was het, al die motoren die zondagmorgen stonden opgesteld bij Café Het Wapen van Liempde. Dat was het startpunt voor de jaarlijkse toertocht van de Motor Club Liempde. De deelnemers aan deze 17e Open Motortoerrit kregen een tocht van zo'n 200 kilometer voorgeschoteld door het fraaie landschap van de Meierij en de Kempen. Onderweg werd er nog gestopt voor een lunch.

Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

Schuur Eetcafé De Oude Ketting volledig afgebrand

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Nadat de brandweer donderdagmiddag de brand in een schuur bij Eetcafé De Oude Ketting aan de Bosscheweg had geblust, brandde deze 's nachts alsnog tot de grond toe af. Er vielen geen gewonden.

Rond 13.00 uur arriveerde de brandweer bij De Oude Ketting, waar medewerkers van het eetcafé zelf al met blussen waren begonnen. Ook de hoogwerker uit Den Bosch was snel ter plekke. De vlammen schoten onder het dak en de isolatie, die hierdoor ook vlam vatten. Het vuur brandde hevig en er was veel rookontwikkeling, maar er was geen sprake van een uitslaande brand. Al snel had de brandweer de situatie onder controle.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils

's Nachts sloegen de vlammen echter opnieuw uit de schuur. Rond 3.45 uur rukte de brandweer met twee blusvoertuigen en een hoogwerker uit. Bij aankomst van de hulpdiensten stond de schuur al volledig in lichterlaaie. Enkele vrachtwagenchauffeurs wisten ternauwernood hun vrachtwagencombinatie te verplaatsen. De dakconstructie van de schuur stortte in, brokstukken sprongen tientallen meters ver. Er raakte niemand gewond. Wel werd het gevarengebied door de brandweer afgezet met linten. De schuur brandde volledig tot de grond toe af.

Door snel ingrijpen van de brandweer kon voorkomen worden dat het vuur oversloeg naar het naastgelegen eetcafé. Met een mobiele kraan werden de restanten omgestoten zodat de brandhaard volledig kon worden afgeblust. Over de exacte oorzaak van beide branden tast men momenteel in het duister. Het nablussen van de brand zal nog de nodige tijd in beslag nemen.

Een mooi voorjaar

Nog even en de bollenvelden staan weer in bloei. De vraag die veel mensen bezighoudt is echter: zal de economie ook weer gaan bloeien? Na de voorzichtige berichten van afgelopen jaar, lijkt het daar nu echt op. De huizenmarkt veert op. Dat is meestal een van de beste tekenen dat we er weer vertrouwen in hebben.

De makelaars verkochten aanzienlijk meer huizen dan afgelopen jaren en geven aan dat er veel bezichtigingen zijn. Daarnaast is er goed nieuws voor huizenbezitters: de prijs van de woningen zit in de lift. Gemiddeld waren de huizen afgelopen februari 2,4 procent duurder dan vorig jaar rond deze tijd. Volgens het CBS stijgen de huizenverkopen nu al twaalf maanden op rij en de verwachting is dat het herstel dit keer zal doorzetten. Voor (toekomstige) huizenbezitters is het bovendien prettig dat de hypotheekrente historisch laag is.

Een huis kopen is voor veel mensen bereikbaar. En dat geldt ook voor zzp'ers, uitzendkrachten en mensen met tijdelijke contracten. Vaak zijn zij in de veronderstelling dat een koophuis er voor hen niet inzit. Gelukkig kunnen we dit verhaal naar het rijk der fabelen verwijzen. Steeds meer hypotheekverstrekkers zien in dat een 'vaste' baan niet de enige garantie is dat de hypotheek betaald kan worden. Heb je een flexibele arbeidsrelatie en kun je inkomenscijfers van de laatste drie jaar tonen, dan kun je meestal ook een huis kopen. Wellicht is het goed om er even bij te vermelden dat ook een inkomen uit een vast contract uit het verleden én de inkomensvervangende uitkering – zoals de WW – worden meegenomen in de berekening.

Is het dan een en al hallelujah? Dat hangt erg van je woonwensen, de hoogte van je inkomen en natuurlijk je geldreserves af. Je kunt in 2015 een hypotheek afsluiten tot 103 procent van de waarde van jouw koophuis, inclusief twee procent overdrachtsbelasting. Dat betekent dat je ongeveer drie procent van de totale koopsom zelf moet financieren. Daarnaast daalt het maximale leningbedrag voor het kopen van een woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) naar 245.000 euro. De koopsom van de woning mag dan niet hoger dan 231.132 euro zijn. Wel mag je onder voorwaarden jouw restschuld in een hypotheek met NHG meenemen. De rente en kosten van de restschuld zijn maximaal vijftien jaar na de verkoopdatum van de woning aftrekbaar van de belasting.

Wil je hier meer informatie over, neem dan contact op met ons kantoor.

Tweede editie 'Rommelfest' bij B-town

Boxtel - Piepende gitaren, snelle drums, ronkende bassen, schreeuwende mannen en swingende 'two step'; vrijdag 24 april biedt B-town weer de beste punk en ska die de regio te bieden heeft tijdens de tweede editie van 'Rommelfest'.

Drie bands zullen het publiek tijdens dit avondvullende festival trakteren op hun kunsten. Pyrolysis uit Zaltbommel mag het spits afbijten met hun folk-punk. Dit groepje positivo's is pas sinds dit jaar actief, maar hun ongecompliceerde vrolijkheid laat zich uitstekend omzetten in muziek. Daarna is het de beurt aan mede-organisatoren 'This is not OK'. De vreselijke herrie die zij maken noemen ze zelf 'rommelpunk' en die was al meerdere malen in B-town te horen, zoals tijdens een zeer geslaagd optreden op de meest recente editie van Boxtel Rocks. Als afsluiter is de feestband Skandaal uitgenodigd. Een achtmans formatie die rock, elektro en ska combineert tot een unieke ervaring met Nederlandstalige meezingteksten.

Rommelfest begint op vrijdag 24 april om 20.00 uur en zal rond 01.00 uur afgesloten worden. Kaartjes zijn aan de deur verkrijgbaar voor 3 euro per persoon.

Vandalen betrapt op De Kleine Aarde

Foto: Martien Tholen

Boxtel - Afgelopen week hebben enkele jonge vandalen tot twee keer toe huisgehouden op het terrein van de voormalige Kleine Aarde. Ze kwamen binnen via de achterkant van het terrein. Een demo-compostbak werd vernield, een vijver gedempt met kapot gegooide dakpannen en een natuurmuur werd grotendeels omver geduwd. Enkele dagen later vernielden ze de bijenhal. Diverse kasten werden omgegooid en de vandalen probeerden de hal in brand te steken. Op dat moment werden ze echter betrapt door een van de imkers.

De jongeren vluchtten richting het Newtonplein. De imker kon hen niet bijhouden, maar heeft ze wel weten te filmen met zijn mobiele telefoon. Ook de fietsen van de twee vandalen zijn veiliggesteld door de beheerder van het terrein. Inmiddels is aangifte gedaan bij de politie en zijn de beelden ingeleverd. De politie heeft de zaak in onderzoek. "Als de daders hun fiets terug willen kunnen ze zich bij mij melden", aldus de beheerder van het terrein. "Ze mogen dan samen met hun ouders komen."

Foto: Martien Tholen
Foto: Martien Tholen

Tuinbanken voor bewoners Molenweide

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De bewoners van woonzorgcentrum Molenweide kunnen binnenkort in de tuin van het lekkere weer gaan genieten. Na een loterij en een actie in het verzorgingstehuis is er een leuk bedrag ingezameld voor de aanschaf van banken. Het Nationaal Ouderenfonds verdubbelde dinsdagochtend dit bedrag en reikte een cheque van 350 euro uit. Van het totaalbedrag van ruim 700 euro worden vijf tuinbanken aangeschaft die binnenkort geplaatst zullen worden.

Mariska van den Boom van de activiteitenbegeleiding vertelt: "We hebben een loterij georganiseerd waarbij we vele honderden lootjes hebben verkocht. Ook stond er een vaas met tempex ballen tijdens de paasdagen. Bewoners konden raden hoeveel ballen er in de vaas zaten en daar een lekkere prijs mee winnen." Liesbeth Deckers van het Nationaal Ouderenfonds toonde zich blij met de overhandiging van de cheque. "Wij doen van alles om het leven van ouderen aangenamer te maken. De aanschaf van de tuinbanken past hier prima bij. Het is fantastisch dat jullie dadelijk lekker buiten in de tuin kunnen zitten en kunnen genieten van het mooie weer en de prachtige lucht."

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

81-jarige veroorzaakt chaos in Selissenwal

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Een 81-jarige vrouw uit Boxtel heeft dinsdag rond het middaguur gezorgd voor de nodige chaos in de wijk Selissenwal. Zij reed in haar auto weg bij het tankstation aan de Baanderherenweg toen zij onwel werd of een black-out kreeg. Hierdoor raakte de vrouw gedesoriënteerd en reed ze op de verkeerde weghelft. "Ook rotonde Den Tijber werd verkeerd om genomen. Vervolgens werd een verkeersbord en de buurtbus geraakt, waarna haar auto uiteindelijk tegen een boom in de Achterberghstraat tot stilstand kwam. Een motorrijder kon haar nog net op tijd ontwijken en een fietser wist in allerijl aan de kant te springen", licht persvoorlichter Jordi Cebrian van de politie toe.

De vrouw is nagekeken door ambulancepersoneel en hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De politie heeft de weg enige tijd in één rijrichting afgesloten.

Foto: Mark van der Pol

Vakantie op camping t 'Vlutterke

Vijftig jaar wonen en werken in Boxtel levert een schat aan verhalen op. Zo kwam ik laatst in de Albert Heijn Rinus tegen, een oude bekende van mijn werk. In 1980 was ik hoofd van de keuken bij voormalige kindertehuis 't Zonneke aan de Bosscheweg. Regelmatig was de WSD daar aan het werk met een onderhoudsploeg. Vaak verwende ik ze met een kop soep of een kroketje. Rinus was de de voorman. Hij was een enthousiast kampeerder en kon daar onder de lunch uitgebreid over vertellen. "Ik ken een gezin in Liempde dat nog nooit op vakantie is geweest", zei zijn collega. "Misschien een idee om ze een paar dagen in jouw caravan te laten. Dan proeven ze meteen wat vakantie is. Ik zou dat leuk vinden voor die mensen." Waarop Rinus meteen zei dat hij het die mensen maar aan moest bieden: "De camping ligt maar een paar kilometer van Boxtel in Zandoerle bij Veldhoven, in de volksmond Zandoers geheten. Er wonen nog geen 150 mensen in dat gehucht. Door zijn rijke verleden, karakteristiek plein met een kanon uit de Tweede Wereldoorlog en monumentale boerderijen is Zandoerle van grote cultuurhistorische waarde. Als dat gezin dan op een zaterdagmorgen komt, kan ik ze alles uitleggen over de caravan en de omgeving. Voor mij part blijven ze een hele week."

Na lang treuzelen besloot het gezin onder leiding van vader Jan naar Zandoers te vertrekken. Toen ze de camping opkwamen met een volle aanhanger riep Rinus: "Het is maar voor een week Jan!" Maar het gezin hield nu eenmaal van eten en drinken en het was tenslotte vakantie. De kinderen waren meteen in hun element, van alles werd er op de camping georganiseerd op het gebied van sport en spel en er was een zwembad, dus wat wil je nog meer. Maandagavond laat ging de telefoon bij Rinus, die zich afvroeg wie dat zo laat nog kon zijn. "Hier met Jan op de Camping 't Vlutterke", klonk het door de telefoon. "Er is toch niets gebeurd?" vroeg Rinus. Want Jans stem klonk zo bedrukt. "Nou", zei Jan, "ons Annie zit te huilen. Ze wil naar huis want ze heeft heimwee." Rinus stelde voor dat het gezin dan naar Boxtel zou rijden, dat was immers niet zo ver daarvandaan. Maar dat was voor jan geen optie: "Morgen gaan we naar huis. Trouwens, voor mij is het ook lang genoeg geweest, ik kan geen hap door mijn keel krijgen." De kinderen hadden nergens last van, die hadden het goed naar hun zin. "Maar Jan", zei Rinus, "het is zo'n prachtige omgeving met bossen en een prachtige natuur." Het mocht niet baten. 's Morgen om 8.00 uur reed Rinus de camping op, waar Jan zijn aanhanger al had gepakt. Zijn vrouw zat met tranende ogen in de wagen te wachten, klaar om eindelijk weer naar huis te gaan. Nog even uitzwaaien en de vakantie op camping 't Vlutterke zat er al weer op.

Groetjes van Bert Broekman

bertvliegkist@hetnet.nl

Eerste gesprekken pgb's gestart

Boxtel - Landelijk zijn gemeenten bezig met (her)indiceren van persoonsgebonden budgetten. Zo ook in Boxtel. In 2014 is aangegeven dat de gemeente persoonlijk met iedereen in gesprek gaat om de (her)indicering zo compleet mogelijk te laten zijn. Afgelopen week zijn de eerste gesprekken hierover al gevoerd.

Cliënten behouden hun bestaande indicering voor een pgb tot op het moment in 2015 waarop de indicatie afloopt. Loopt de indicatie pas af ná 2015, dan behoudt diegene het budget nog het gehele jaar. Inwoners met indicaties die aflopen na 31 december 2015 worden nu al wel ingepland. Bij een wijziging kiest de cliënt dan zelf of deze na 1 januari 2016 ingaat, of per direct.

De gemeente werkt tijdens dit traject tijdelijk samen met Frauke Diesveld, professional van Standby thuiszorg. Zij heeft ruime ervaring op het gebied van (her)indicatie in de gemeente Boxtel en daarbuiten. Ze is bekend met de sociale kaart in Boxtel en kent de professionals. Medewerkers van de gemeenten hebben weliswaar de benodigde scholing gehad, maar kunnen op deze manier gebruikmaken van kennis en kunde van deze praktijk- en ervaringsdeskundige.

Wethouder Eric van den Broek: "Het voeren van de (her)indiceringsgesprekken is een omvangrijke en belangrijke klus waar we in Boxtel dan ook veel tijd in steken. Het gaat niet te vergeten om ónze inwoners en het is dan ook ónze taak om voor hen alles zo goed en compleet mogelijk te regelen. Iedereen moet een tevreden gevoel overhouden aan het gesprek en de uitkomst daarvan. Vandaar ook dat we hebben gekozen voor een lokale partner in de persoon van Frauke en niet voor een indicatiebureau op afstand met weinig kennis van ons lokale netwerk."

Problemen Sociale Verzekeringsbank (SVB)
Vanaf 2015 krijgen cliënten hun pgb niet meer op de eigen rekening gestort. De SVB betaalt de zorgverlener rechtstreeks. Helaas waren er begin dit jaar problemen met de landelijke uitvoering van deze taak. Deze maand stuurt de SVB in samenwerking met het ministerie een brief naar alle pgb-houders. Daarnaast kunnen pgb-houders via www.svb.nl actuele informatie vinden en een overzicht van veelgestelde vragen.

Informatiekaart
Alle betrokkenen ontvangen na het persoonlijke gesprek een informatiekaart met daarop gegevens waar zij terecht kunnen voor vragen en/of meer informatie. Voor meer informatie neem je contact op met de afdeling Communicatie van de gemeente Boxtel via 0411-655862, 0411-655266 of communicatie@boxtel.nl.

Verdiende overwinning DVG op NLC'03

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - Nu het einde van de competitie nadert en de beslissingen naderbij komen is het belangrijk om de focus op de eigen wedstrijden te behouden. Er staan nu, na de overwinning met 3-0 op NLC'03 afgelopen weekend, voor DVG nog drie competitiewedstrijden op het programma.

NLC'03, een ploeg die zich nagenoeg veilig heeft gespeeld, kwam op bezoek in Liempde. Dat de punten zomaar weggegeven zouden worden was overigens niet te merken aan het vertoonde spel. Vooral in de eerste helft was NLC'03 niet ongevaarlijk, echter de echte overtuiging ontbrak. In de vijftiende minuut was het eerste wapenfeit te noteren en dat leverde meteen het eerste doelpunt van de wedstrijd op.

Rik van Ruremonde geeft pass op Tarn van de Wiel die de 2-0 maakt. Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

Wilco Voets werd in de diepte weggestuurd en kwam in botsing met de uitlopende keeper, waarna de bal in de voeten van de meegelopen Aaron van Dooren kwam. Hij omspeelde handig nog een verdediger en tenslotte ook de opgekrabbelde keeper: 1-0. Een toegekende vrije trap, genomen door Peter Versantvoort, was een goede mogelijkheid voor de 2-0. De keeper ging gestrekt naar de bovenhoek en voorkwam daarmee een zeker doelpunt.

NLC was vervolgens gevaarlijk in een situatie waarbij de bal smoorde. Sander van Eeuwijk kon de bal over de achterlijn werken en de aansluitende hoekschop leverde niets op. Ook een strakke voorzet van NLC vond geen aansluitende voet en ging als een losse flodder voorlangs. Na rust ontstonden gevaarlijke situaties waarbij het veld een rol speelde. Een paar keer werd er teruggespeeld op de DVG-doelman maar het hobbelige veld en de wind zorgden ervoor dat de bal niet ver genoeg weggewerkt kon worden. NLC kon hiervan echter niet profiteren.

In de 55e minuut was het Tarn van de Wiel die de bal goed in de loop kreeg aangespeeld en de keeper kansloos liet. Dit betekende de beslissing van de wedstrijd. Toen Tarn in de 65e minuut in een soortgelijke situatie ook nog de 3-0 binnenschoot, zat het slot er definitief op. NLC probeerde het nog wel, maar verder dan een paar schoten over het Liempdse doel kwam het niet. Door het verlies van SES en het gelijkspel van CITO heeft DVG een flinke voorsprong op de derde plek genomen en die geeft recht op het spelen van de nacompetitie. Volgende week staat de uitwedstrijd tegen Juliana Mill op het programma en kan de onverdiende thuisnederlaag gerevancheerd worden. Man of the Match was Martijn Caarls.

DVG 2 verloor uit tegen Avesteyn met 3-0. De DVG dames verloren hun uitwedstrijd tegen Nijnsel met 3-2. Na een 2-0 achterstand kwam het nog wel tot een gelijkspel, twee keer Romy van Oorschot, maar Nijnsel scoorde vervolgens nog een keer. Hier werd Milou Welvaart Woman of the Match.

HCB'92 Dames 2 sluit seizoen winnend af

Boxtel - De laatste competitiewedstrijd voor HCB'92 Dames 2 stond afgelopen weekend op het programma. In sporthal De Braken versloeg de Boxtelse ploeg met 9-8 Lido/De Vlinders uit Sterksel en sloot het seizoen met een niet onaardige zesde plaats op de ranglijst af.

De eerste zes minuten werden er geen doelpunten gemaakt door goed keeperswerk aan beide kanten. Lido/De Vlinders opende de score met een schot van afstand, voor HCB'92 maakte Ellen het eerste doelpunt na een wissel met Yvonne. De bezoekende ploeg verzilverde een penalty, maar Janneke zette met eveneens een penalty de stand weer gelijk: 2-2. Na een break-out met Mary bracht Janneke HCB'92 voor het eerst op voorsprong. De hoekspeelster van Lido/De Vlinders verzorgde de 4-3, waarna Ellen vanaf het midden laag door de benen van de keepster de 5-3 maakte. In de direct daarop volgende aanval wist Ellen een identiek doelpunt te maken. De Sterkselse dames scoorden nog tweemaal, maar Ellen bracht met een wissel vanaf het midden de ruststand op 7-5.

Ook in de tweede helft duurde het lang voordat er doelpunten vielen; Laura maakte pas na acht minuten de 8-5 met een hard laag schot. Vervolgens scoorde de middenspeelster van Lido/De Vlinders, waarna Mary prachtig werd vrijgespeeld en vanaf de cirkel de 9-6 scoorde. In de slotfase maakte HCB'92 het nog onnodig spannend. Door vermoeidheid en concentratieverlies aan Boxtelse zijde kon de tegenpartij met twee break-outs nog terugkomen tot 9-8. Gelukkig wist HCB'92 de rust te bewaren en bleef de eindstand hierbij. Door de overwinning én het verlies van HVM tegen Blauw Wit sluiten de dames het zaalseizoen onverwachts af met een prima zesde plaats.

JRC moet op zoek naar nieuwe coach

Boxtel - Het eerste herenteam van basketbalvereniging JRC Boxtel moet voor volgend seizoen op zoek naar een nieuwe trainer-coach. Joris Schellekens heeft afgelopen week na acht jaar zijn afscheid aangekondigd, waarvan vijf jaar bij het eerste.

Na het kampioenschap van de Hoofdklasse in het afgelopen jaar leidde Schellekens zijn team dit jaar naar een mooie tweede plaats in de Tweede Divisie A. Zondag werd de laatste thuiswedstrijd, tegen het Maastrichtse Kimbria, met 80-72 gewonnen. Komende zaterdag is de laatste wedstrijd van Schellekens' team, in Bladel. Het tweede damesteam van JRC is zondag kampioen geworden door in een rechtstreeks duel concurrent Black Eagles 2 uit Rosmalen te verslaan.

De meiden tot 20 jaar van JRC Boxtel kwamen zondag voor de vierde keer dit seizoen die van Deurne tegen. In de voorcompetitie leverde dit twee ruime overwinningen op, de laatste ontmoeting resulteerde onverwacht in een nederlaag. JRC speelde zonder Hanne Bos, die met het eerste damesteam naar Maastricht was afgereisd. Het begin van de wedstrijd was voor JRC, verdedigend hadden de Boxtelsen Deurne onder controle en aanvallend werden er goede kansen gecreëerd. Deze werden echter vaak niet benut, waardoor JRC geen afstand wist te nemen. Deurne kwam beter in de wedstrijd en kon gelijke tred houden met de thuisploeg. Beide teams speelden verzorgd basketbal en lieten zien dit seizoen veel stappen te hebben gemaakt. Waar Deurne vooral scoorde vanuit de fast-break, zocht JRC scores vanuit de getrainde systemen. Met name Nori van den Biggelaar voerde die goed uit en was als center nadrukkelijk aanwezig in de bucket. Deurne wist desondanks een klein gaatje van acht punten te slaan bij de rust.

In de pauze benadrukten de coaches Steven Besuijen en Frank Schellekens dat het verschil voortkwam uit de omschakeling, die bij Deurne beter was verzorgd. Even leek JRC daarna terug in de wedstrijd te komen, maar de ploeg verslapte. Deurne kon op dat moment versnellen, wat resulteerde in een 0-8 run binnen anderhalve minuut. Hoewel Aniek Trommelen namens de Boxtelsen heerste in de bucket, konden haar vele rebounds niet verhelpen dat Deurne verder uit bleef lopen naar een zege van 48-73. "Het grote verschil in de uitslag is geen juiste afspiegeling van de verhoudingen", vond coach Schellekens. "Onze meiden hebben goed teamspel laten zien, maar zijn in de tweede helft bij momenten overlopen." Lichtpunt aan JRC-zijde was de rentree van Stephanie Janssen na maanden van blessureleed.

Dorpsberaad Liempde organiseert thema-avond sport

Liempde - Jong en oud kan in Liempde kiezen uit een breed scala aan sporten. Het Dorpsberaad Liempde wil deze sportfaciliteiten voor de lange termijn behouden en organiseert daarom een thema-avond rond de vraag 'Hoe zien de Liempdse sportverenigingen en -organisaties er over vijf jaar uit?'

Ook de gemeente Boxtel wordt geconfronteerd met samenvoeging met andere gemeentes. De afstand naar het dagelijks bestuur wordt groter en bezuinigingen nemen toe. Het Dorpsberaad Liempde wil in kaart brengen wat de gezamenlijke zorgen en behoeftes zijn van de Liempdse sportverenigingen en -organisaties door hier samen met hen over te praten. Het beraad wil hierbij een coördinerende en ondersteunende rol vervullen om op vragen een zo duidelijk mogelijk antwoord te vinden en voor problemen een zo efficiënt mogelijke oplossing.

De avond is op donderdag 23 april om 20.00 uur in het voormalige Raadshuis van Liempde.

Jeugdcompetitie Taverbo/SABO nadert ontknoping

Boxtel - Met nog twee wedstrijden te spelen in de voorjaarscompetitie heeft het derde jeugdteam van Taverbo/SABO het kampioenschap in zicht. Afgelopen zaterdag wonnen Rick van der Schoot, Lars Strik en Niels Wesseling in Dongen met 0-10 royaal van BSM. Hierdoor wisten ze hun voorsprong op Never Despair uit Den Bosch te behouden en staan ze met 61 punten uit acht wedstrijden nog steeds stevig op de eerste plaats van het klassement.

Succes was er ook voor het tweede jeugdteam dat in Sint Willebrord met 3-7 vrij makkelijk wist te winnen van The Back Hands. Lars de Laat en Sjoerd van Heerebeek waren niet te kloppen en wonnen al hun partijen. Remco Rooijakkers was eenmaal succesvol. Hierdoor staan de heren met 34 punten uit acht wedstrijden op een vierde plaats in de ranglijst.

Het eerste jeugdteam had het moeilijk tegen de nummer een in Geertruidenberg. Toch hebben ze een prima wedstrijd gespeeld tegen Smash waarbij ze hun partijen maar nipt afgaven. Alleen Axel Kuijs wist zijn wedrijd in winst om te zetten.

Sportuitslagen

Bridge:

Bridgeclub De Rots woensdag 08-04
A Lijn:
1 Marie Jose Ronde - Marian Jussen         60.41 %
2 Leny Weitmann - Wil v d Lans                 57.29 %
3 Jan v d Borne - Jan Fischer                 54.51 %


Bridgeclub Boxtel, 07-04:
A-lijn:
1 T. Spierings & M. Soederhuizen 60,42%
2 N. vd Poel & J. de Wolf 57,92%
3 A. Bosveld & H. Schilder 56,25%
B-lijn:
1 J. Dieden & D. Eltink 72,40%
2 Y. Visser & G. Dams 58,85%
3 Anja & Ad Wouters 54,17%
C-lijn:
1 Tom & Mien Heidelberg 67,19%
2 Betty & Han Dragt 57,29%
3 T. Daams & J. vd Vorstenbosch 54,17%
08-04
A-lijn
1 P. Verstijnen & W. van der Heijden 69,58%
2 S. Tempels & H. Schalkwijk        60,42%
3 H. van Esch & C. Nienhuis        58,75%
B-lijn
1 C. van Hal & G. Meijs         64,41%
2 J. Jilesen & L. Frankevijle         59,31%
3 H. Kalverboer & G.van Rooij        58,58%
09-04:
A-lijn:
1 A. Bosveld & M. Soederhuizen        70,42%
2 Ans & Ton Walbeek        55,94%
3 J. van Doremalen & F. van Roij        53,54%
B-lijn:
1 W. de Langen-IJpelaar & T. Spierings        61,46%
2 Theo & Sina van Alphen        56,88%
3 T. Hoppenbrouwers & T. van Bragt        53,13%
C-lijn:
1 Hans & Jeanne van Uitert        70,31%
2 J. van Dijk & J. van den Honert        63,02%
3 Wim & Henk van Dijk        55,73%

Bridgeclub Rembrandt, 07-04:
A-lijn:
1 A. van Diesen & Y. Smits 56,27%
2 J. Clercx & H. Peerlings 55,22%
3 G. Bogaerts & J. Schüller 55,00%
B-lijn:
1 A. van Kempen & S. de Vries 67,78%
2 B. vd Hout & G. van Rooy 63,89%
3 Jan & Marijke Hamels 60,00%

Bridgeclub Revanche, 07-04:
A-lijn:
1 R. Koenders & G. Wagenaars 62,83%
2 Annie & Ad Brunschot 61,30%
3 H. van Esch & P. vd Ven 55,58%
B-lijn:
1 I. van Susante & J. van Helvoort 60,14%
2 C. Pastoor & L. Frankevijle 59,72%
3 A. van Ewijk & G. van Heertum 58,09%
09-04:
A-lijn:
1 S. Tempels & H. Schalkwijk        60,42%
2 L. Verstijnen & J. Buiks        57,20%
3 H. van Esch & P. van de Ven        56,84%

Bridgeclub Liempde, 09-04:
A-lijn:
1 Dhr. van Heeswijk & Dhr. Bekkers 62,80%
2 Mw. van Oirschot & Mw. vd Laar 59,35%
3 Echtpaar Habraken 58,04%
B-lijn:
1 Mw. Jussen & Mw. Ronde 59,72%
2 Echtpaar Dieden 57,29%
3 Echtpaar Wagenaar 56,25%
C-lijn:
1 Dhr. vd Laar & Dhr. Janssen 59,72%
2 Mw. van Boeckel & Mw. vd Hoek 58,68%
3 Dhr. vd Dungen & Dhr. Smulders 58,33%

Biljart:
Hazelaar 2 - W. van Liempde kader 4-4
WvLiempde/Regiobank 1 - BBG 22-25
NGTR - WvLiempde/Regiobank 2 27-27
de Hazelaar - WvLiempde/Regiobank 4 30-22

Tafeltennis:
NTTB competitie:
Senioren
Taverbo/Sabo 1 - Hotak '68 1        2 - 8
Taverbo/Sabo 2 - ttv Veldhoven 1        7 - 3
Taverbo/Sabo 3 - Stiphout 3        6 - 4
Taverbo/Sabo 4 - JCV 5        1 - 9
Taverbo/Sabo 5 - Never Despair 8        9 - 1
Taverbo/Sabo 6 - Smash '73 2        3 - 7
Taverbo/Sabo 7 - Never Despair 10        4 - 6
Taverbo/Sabo 8 - OTTC 7        7 - 3
Jeugd
Smash 1 - Taverbo/Sabo 1        9 - 1
The Back Hands 4 - Taverbo/Sabo 2        3 - 7
BSM 3 - Taverbo/Sabo 3        0 - 10

Zaalvoetbal
Uitslagen 11-04:
Feestcafe De Nozem – H.v. Boxtel         4-2
Autorijschool Gestel – Bakkal                 2-2
Cafe 't Geveltje – C.J.v.d. Sande         4-9
Grieks rest Corfu- Autobedrijf Heva 5-6
Tahadi – Fysio de Dommel                         3-6
v.d Langenberg / Fleur-X2COM                7-1
Kwalitaria Strik – z.v.v.'t Tweespan        1-2
Uitslagen 13-04:
Grieks rest Corfu – Plaza/ Kwalitaria 6-3
Green Team – Interieurshop 1-7
Comsche Hoeve – vd Heijden Milieu 0-1
Celdex b.v. – Termeer Support 0-1

Team Termeer Support kampioen 2e klasse maandag

Programma 18-04:
16.30 goossens advies – Filipe Mode/E.Maas
17.15 vdLangenberg/Fleur – Kwalitaria Strik
18.00 Pika Bikes/''t Geveltje – Adm Jilesen
18.45 v. Stekelenburg – Hajji/ Kissami Boys
19.30 Bakkal – Feestcafe de Nozem
20.15 .v. 't Tweespan – Tahadi
21.00 Cafe 't Geveltje – Rijschool Gestel
Programma 20-04:
19.00 v.Stekelenburg – Vermeer verz
19.45 Requal Team – Plein 2
20.30 Faes entertainment – vd Heijden milieu
21.15 H.v. Boxtel – Meijtech montage

Voetbal:
ODC 1 - Heeswijk 1        4-1
DSC 1 - RKSV Boxtel 1        3-0

Programma 19-04
Nooit Gedacht 1 - ODC 1        14:30
RKSV Boxtel 1 - Real Lunet 1        14:30

DVG:
Zaterdag 11-04
DVG D1        Blauw Geel D3        1-0
DVG D2        Blauw Geel D4        1-6
DVG E1        Erp E1        4-1
DVG E2        Boekel Sp. E2g        1-3
Boekel Sp. E5g        DVG E3        0-5
Rhode E9        DVG E4        3-10
Wec F1        DVG F1        1-6
DVG F2        Rhode F3        2-4
DVG F3        Schijndel F6        0-3
Vow F2        DVG F4        2-8
DVG F5        Blauw Geel F11        5-3
DVG F6        Avanti'31 F7        3-5
DVG mini 1        Best Vooruit mini 3        6-5
ODC mini 7        DVG mini 2        9-3
DVG mini 3        Boxtel mini 2        5-7
DVG A1        Heeswijk A1        4-0
DVG B2        Erp B3        5-1
Avanti'31 C1        DVG C1        3-0
Venhorst C1        DVG C2        3-3
DVG C3        Asv'33 C3        1-5
Zondag 12-04-2015
DVG 1        NLC'03 1        3-0
Avesteyn 2        DVG 2        3-0
DVG 3        Avesteyn 3        4-0
DVG 4        E.V.V.C. 3        4-3        
Schijndel 5        DVG 5        9-1
DVG 6        W.H.V. 3        0-2
DVG 7        Rhode 9        1-2
Schijndel 9        DVG 8        2-0
Nijnsel VR 2        DVG VR 1        3-2

Programma:
18-04        aanvang
Erp D1        DVG D1        12:15
Wec D2g        DVG D2        11:30
Daw E1        DVG E1        10:00
Sparta'25 E2        DVG E2        09:15
DVG E3        Handel E2        10:30
DVG E4        Erp E6        10:30
DVG ME1        St SCV'58/Estria/Gvv'57 ME1        10:30
DVG F1        Mvc F1        09:30
Erp F1        DVG F2        10:30
Blauw Geel F6        DVG F3        10:15
DVG F4        Boskant F1        09:30
Erp F6        DVG F5        10:30
Blauw Geel F19        DVG F6        10:15
ODC mini 3        DVG mini 1        10:15
DVG mini 2        Zwaluw mini 4        09:30
ODC mini 4        DVG mini 3        10:15
Blauw Geel A2        DVG A1        15:00
Schijndel B2        DVG B1        15:00
DVG C1        Berghem Sp. C1        13:00
DVG C2        Blauw Geel C6        13:00
Sv Brandevoort C4        DVG C3        12:30
Zondag 19-04        aanvang
Juliana Mill 1        DVG 1        14:30
DVG 2        Mariahout 2        12:00
UDI'19 7        DVG 3        11:00
S.C.M.H. 2        DVG 4        10:00
Nijnsel 5        DVG 6        10:00
Heeswijk 7        DVG 7        11:00
DVG 8        Rhode 10        10:00
DVG VR 1        Fc.de Rakt VR 1        10:00
Dinsdag 21-04        aanvang
Sparta'25 C4        DVG C2        19:00
Blauw Geel C7        DVG C3        19:00
Woensdag 22-04        aanvang
Margriet E1        DVG E1        18:30
DVG E2        Schijndel E3        18:30
DVG E3        Mariahout E2g        18:30
DVG F1        Schijndel F2        18:30
Avanti'31 F2        DVG F2        18:30
Rhode F11        DVG F6        18:30

Uitslagen LSV/LBC
LSV 2 - Oirschot Voorruit 6        5 - 0
SCI 4 - LSV 3        1 - 5
LSV VR1 - Dongen VR1        1 - 4
LSV VE - De Bocht VE        2 - 2
LBC MB1 - Heeze MB1        4 - 1
LBC C1 - SBC C3        4 - 1
DBS MC1 - LBC MC1        0-2
LBC D1 - Terlo D1        0-4
LBC E1 - Roodwit E6        3-2
LBC F1 - Gestel F2        1-2
ODC - LBC minies        8 - 2
Ollandia - LBC minies        3-3

Programma LSV/LBC 18-04
ODC VE - LSV VE        16:00
LBC A1 - RPC A3        13:30
Nuenen MB1 - LBC MB1        13:45
Best Vooruit C5 - LBC C1        12:45
LBC MC1 - FC Eindhoven MC2        9:15
LBC D1 - Beerse Boys D2        11:00
FC Eindhoven E6 - LBC E1        10:30
DBS F9 - LBC F1        9:00
LBC minies - SCI minies        9:30
19-04
WSJ 1 - LSV 1        14:30

Rugby
Uitslagen 12-04
Colts        DukesDucksRCE - Oysters/REL         26 – 10
Senioren: 2e plaats Nls Kampioenschap 4e klasse

Programma 18 -04:
Turven        Zuid Nls Kampioenschap        Vets Valkenswaard 10.00
Benjamins        Zuid Nls Kampioenschap        Ducks Boxtel        10.00
Mini's        Zuid Nls Kampioenschap        Tovaal Goes        10.00
Colts/senioren        Ducks - Wellington (Eng)                16.00

Programma 19-04:
Colts
Ducks/Dukes/RCE - HaagscheRC/RRC (bij RCE) 11.30

Honk- en Softbal JRC Ducks
Uitslagen 11-04
Beeball rookies        Ducks - ROEF!        8 - 8
Pupillen sb        Ducks - Cardinals        1 - 10
Pupillen hb        Royals - Ducks        11 - 14
Beeball majors        Ducks - Hazenkamp        23 - 17

12-04
Aspiranten sb        Twins - Ducks        12 - 22
Heren 2        Ducks - Panters        18 - 4
Heren 1        Ducks - Gryphons        7 - 15
Dames        Ducks - Twins        14 - 4

Programma 18-04
Pupillen sb        Stags - Ducks        9:30
Pupillen hb        Ducks - Gryphons        11:00
Junioren        Royals - Ducks        11:00
Aspiranten sb        Stags - Ducks        14.30
Dames        Wizards of Boz - Ducks        18:30

Programma 19-04
Heren 2        Hickory - Ducks        13:30
Heren 1        Stags - Ducks        14:30
Dames        Ducks - Stags        15:0

Liempdse kaderspelers plaatsen zich voor play-offs

Liempde - Na het bereiken van de halve finales in de bekerstrijd is het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank erin geslaagd de play-offs te bereiken in de competitie. Door een 4-4 gelijkspel tegen de Hazelaar uit Rosmalen weten de Liempdenaren zich verzekerd van de derde plaats in de eindrangschikking van poule Midden-Nederland van de landelijke kadercompetitie.

Piet Leermakers bevestigde de goede vorm door zijn partij van 140 caramboles te winnen in slechts zes beurten. Twee beurten meer had Leo van Hastenberg nodig om 110 caramboles te maken. Martien van den Tillaart was niet opgewassen tegen ereklasser Dennis Timmers en Harm van de Laar kon ten slotte andermaal niet overtuigen en verloor kansloos. De winnaar van de play-offs, waaraan de nummers twee tot en met vier van het eindklassement deelnemen, gaat door naar de halve finales.

Volleybalspeeltuin bij De Braken

Boxtel - In Sportcomplex De Braken wordt aanstaande zaterdag de laatste volleybalspeeltuin van het seizoen gehouden. Jongens en meisjes van vier tot zeven jaar kunnen hier op een speelse en leuke manier kennismaken met de volleybalsport.

Naast balvaardigheden worden er ook bewegingsvormen met toestellen gedaan zoals klimmen en klauteren. Het draait allemaal om veel en leuk bewegen, waarbij plezier voorop staat. Natuurlijk komen de echte volleybaloefeningen ook aan bod.

De volleybalspeeltuin is op zaterdagmorgen van 11.00 uur tot 12.00 uur. De kosten zijn 1 euro per keer. Voor meer informatie of opgeven, mail naar volleybalspeeltuin@vcblox.nl.

Coryfee Richard Termeer en kleinzoon Job openen seizoen Ducks

Foto: Mark van der Pol

Boxtel – Richard Termeer (68), een grote naam uit de historie van de Boxtelse honk- en softbalclub Ducks, had zaterdagmorgen de eer om het nieuwe honk- en softbalseizoen bij de vereniging te openen met het gooien van de 'First Pitch'. Dat is een jaarlijkse traditie, waarbij een bekendheid uit de nationale honk- of softbalwereld of een clubicoon de eerste bal gooit.

De catcher die de door de Duckscoryfee geworpen bal vakkundig ving, was zijn 7-jarige kleinzoon Job van der Burgt. Dat gebeurde onder belangstelling van veel jeugd- en seniorleden, ouders en vrijwilligers. Al sinds de oprichting in 1964 is Termeer bij de club betrokken. In de allereerste officiële wedstrijd die de club in dat jaar speelde tegen Oss, was hij het eveneens die de eerste bal gooide voor de Boxtelse honkballers. Nu, ruim vijftig jaar later, stond hij weer op de pitchersheuvel om de First Pitch te gooien, voorafgaand aan de jeugdwedstrijd van de Beeball Majors waaraan zijn kleinzoon deelnam.
Termeer is in de geschiedenis van de club, in de periodes dat hij in Boxtel woonde, steeds actief geweest op allerlei gebied. Zo was hij betrokken bij de oprichting van de softbaltak in 1965. De oprichters Leo Denteneer en Gé Janssen waren toen druk met honkbal en vroegen hem zich te bekommeren om het softbal. Hij was ook de eerste trainer/coach van Dames 1 in de beginjaren. Termeer fungeerde daarna ook jarenlang scheidsrechter bij honkbal en softbal. Hij had een ondersteunende rol bij een aantal versies van het jaarlijkse grote recreantentoernooi en taken in menig commissie. Al zijn kinderen, Klaartje, Dirkje, Teun en Willem hebben jaren in de eerste teams gespeeld. Nu spelen zijn kleinkinderen bij JRC Ducks en zijn Willem en Klaartje betrokken bij het vrijwilligerswerk voor de club. Op dit moment zet Termeer zich in om een reünie te organiseren van het softbal uit de beginjaren van de club. Zeer waarschijnlijk krijgt deze half september 2015 zijn beslag.

Winst voor dames
Voor het hoogste damesteam van Ducks begon zondag de competitie. De eerste wedstrijd speelde het tegen de Twins uit Oosterhout, een startend team dat dit jaar is doorgestroomd vanuit de junioren. De eerste inning begon prima met 6-1 voor Ducks en dit goede spel werd doorgezet. Pas in de 4e inning ging het wat minder, waardoor Twins het voor elkaar kreeg om twee punten te scoren. Daarna verbeterde het Boxtelse spel weer snel en hadden de speelsters in de 5e inning nog maar één punt nodig om de wedstrijd te winnen. Al snel kwam de beslissende klap van Noortje Tak en werd de wedstrijd uiteindelijk gewonnen door Ducks met 14-4. Dit goede begin van het seizoen kan volgende week worden voortgezet, als er twee wedstrijden op het programma staan. Zaterdag spelen de dames in Bergen op Zoom tegen de Wizards of BoZ en zondag thuis tegen de Stags uit Etten Leur.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Ook de honkballers van Ducks beleefden zondag hun seizoenstart in eigen huis. Tegenstander was meteen een oude bekende, Gryphons uit Rosmalen. Wetende dat dit al direct een zware pot kon zijn als seizoensopener, waren de Boxtelaren erop gebrand om te winnen. Startend werper Jeroen van Nes begon sterk door de drie eerste slagmensen terug te sturen naar de dugout, mede geholpen door zijn veld. Dit deden de gasten uit Rosmalen hem na door goed werpen van hun startende pitcher. Van Nes incasseerde de daaropvolgende inning een hard geraakte homerun van Gryphons, maar daar bleef het bij. Ducks antwoordde hierop door drie punten te scoren na een prachtige homerun van Bram van der Horst, die de bal zo hard raakte dat hij bijna de snelweg A2 achter het veld haalde. De tussenstand was daarmee 3-1. Tot de vierde inning bleef het redelijk rustig. Ducks leefde opnieuw op en de Boxtelse honkballers wisten twee extra punten binnen te tikken. Inmiddels was de stand 5-3, een spannende nek-aan-nek-race. In de zesde inning kwam de omslag. Door meerdere Boxtelse veldfouten en goedgeplaatste honkslagen sloeg de formatie uit Rosmalen zes punten binnen. Pitcher Van Nes was daarmee aan het einde van zijn stof. Aflossend werper Max Denteneer werd eveneens niet geholpen door het veld en na de eerste helft van de negende inning was de stand 5-15. Ducks wist nog twee punten binnen te slaan in de gelijkmakende helft van de inning, maar dat was bij lange na niet genoeg. De eindstand werd hiermee 7-15, een ruime zege voor Gryphons ondanks een sterke start van Ducks. Beste slagman aan Boxtelse zijde was Max Denteneer, met een slaggemiddelde van 0.400.

Degradatie dreigt voor Taverbo/SABO

Boxtel - De tafeltennissers van Taverbo/SABO hebben zich aardig in de nesten gewerkt. In eigen huis kregen de Boxtelaren een flinke draai om de oren van Hotak '68: 2-8. Met nog twee wedstrijden te gaan is het gat naar de veilige vierde plaats nu gegroeid tot vijf punten.

De gasten uit Hoogerheide kenden een matige seizoensstart en bivakkeerden zelfs enige tijd op de laatste plaats. Om degradatie te ontlopen spelen ze de laatste tijd echter steevast in de sterkste opstelling, resulterend in enkele klinkende overwinningen. Ook Taverbo/SABO moest er derhalve aan geloven. Breekpunt in de wedstrijd was het dubbelspel, waarin Teun Vlaminckx en Michel Sperling tot op enkele punten van de winst kwamen maar uiteindelijk met minimaal verschil in de vijfde game het hoofd moesten buigen. Deze mentale klap kwam Taverbo/SABO niet meer te boven. Alleen kopman Sperling wist punten te pakken. In de overige partijen kwam de thuisploeg er nauwelijks aan te pas.

Na afloop van de wedstrijd bleek er een nogal schimmig figuur de sportaccommodatie aan de Voetboog te zijn binnengeslopen. Het degradatiespook komt na deze ruime nederlaag namelijk nadrukkelijk om de hoek kijken. Toch is nog niet alle hoop vervlogen. De directe concurrenten The Back Hands en Never Despair moeten nog tegen de aanstaand kampioen Belcrum, terwijl Taverbo/SABO in de laatste wedstrijd hekkensluiter SAR '72 treft. Komende zaterdag moet de Boxtelse ploeg echter hoe dan ook winnen van Never Despair om serieus uitzicht op lijfsbehoud te blijven houden.

Mooie resultaten ruiters Sint-Martinus

Boxtel - Voor Hippische Sportvereniging Sint-Martinus reed Eline de Bont afgelopen weekend een succesvol wedstrijddebuut met haar pony Misty in de klasse B-B. Ze werden tweede met 180 punten.

Suus van de Nieuwenhof maakte met pony Nando dit weekend de overstap naar de klasse C-L2. Zij deden het opnieuw niet geheel onverdienstelijk en veroverden samen een tweede en derde plek met 200 en 185 punten.

Eerste nederlaag Ducks in anderhalf jaar

De senioren van Ducks speelden in Oisterwijk samen met Oysters om het kampioenschap van Nederland. In toernooi werd er door de zes kampioenen gestreden om de titel. Tegenstanders Rams Apeldoorn, Feanster Heerenveen, Rotterdam en Ascrum Amsterdam werden aan de zegekar gebonden. De finale ging tegen Castricum, dit team was met een bus vol spelers serieus van plan om de cup mee te nemen. Dit ging ook lukken, ze waren een maatje te groot voor Ducks/Oysters. Eindstand 26-7 voor Castricum, voor Ducks/Oysters resteerde de tweede plaats. Dit was de eerste nederlaag sinds anderhalf jaar.

Komende zaterdag wordt het benjamin (9-10 jarigen) kampioenschap van Zuid-Nederland in Boxtel gehouden, het zogenaamde Zeebratoernooi. Er nemen twaalf teams deel. Om 16.00 uur is er de kick-off van een Colts/Senioren Ducksteam tegen het Engelse Wellington RFC.

Zaterdagmiddag staat Rugby Ducks ook op de sportmarkt in sporthal De Braken. Zeker geschikt voor kennismaking van de kleine jeugd met rugby. Komende dinsdag 21 april is er om 18.30 uur een vriendjestraining voor iedereen tot twaalf jaar.

Succesvolle slotdag RBW-competitie voor jeugd Taverbo/SABO

Foto: Taverbo/Sabo

Boxtel - In de eigen accommodatie van tafeltennisvereniging Taverbo/SABO vond zondag 12 april de slotdag plaats van de RBW-competitie. Deze competitie is bedoeld voor juniorenspelers die op zaterdag geen NTTB-competitie spelen en voor de junioren die voor de eerste keer gaan deelnemen aan laatstgenoemde competitie.

In de welpenklasse was het eerste team van NTTV uit Nuland oppermachtig en zij werden dan ook kampioen met 29 punten uit zes wedstrijden. Het mixedteam met Ysa van de Wal van Taverbo en Jari de Haas van NTTV werd tweede met dertien punten, gevolgd door het eerste en tweede team van Taverbo die beide negen punten wisten binnen te halen.

In de aspiranten/juniorenklasse voor de meer ervaren jeugdspelers wist Taverbo 3, bestaande uit Rick van der Schoot en Dries Driessen, beslag te leggen op de eerste plaats met twintig punten uit vijf wedstrijden. Zij waren te sterk voor het tweede team van NTTV, hun naaste concurrent, dat genoegen moest nemen met de tweede plaats en achttien punten. Nienke Strik en Niels Wesseling van Taverbo 4 behaalden in deze klasse de vijfde plaats met negen punten.

Na afloop van de competitie werd er als afsluiting nog een individueel toernooi gespeeld. In de welpenklasse waren de eerste twee plaatsen voor de spelers van Nuland, op de voet gevolgd door Merlina Sinch, Ysa van de Wal, Tja Tja Wang, Sanne van der Schoot en Tja Yin Wang van Taverbo. In de aspirantenklasse werd in twee poules gespeeld en was de eerste plaats in poule A voor Rick van der Schoot en eindigde Dries Driessen als derde. In poule B ging Nienke Strik er met de eerste prijs vandoor en werd Niels Wesseling tweede.

Na afloop bedankte medeorganisator Henk van Rijn alle deelnemers en begeleiders voor hun inzet en sportief gedrag. Ook nam hij na 33 jaar afscheid als organisator van deze RBW-competitie. Evert Thomassen en Erwin van Eijndhoven gaan samen deze RBW-competitie voortzetten.

Kennismaken met clubs tijdens Sportmarkt

Boxtel - Wie kennis wil maken met wat zo'n twintig Boxtelse sportverenigingen te bieden hebben, moet zaterdag 18 april zeker een bezoekje brengen aan sporthal De Braken. Voor de tweede keer houdt Buurtsport Boxtel daar de Sportmarkt, van 13.00 tot 16.00 uur.
Vertegenwoordigers van de deelnemende clubs vertellen daar meer over hun vereniging. Onder meer tennis, hockey, turnen en basketbal zijn vertegenwoordigd. Bij sommige kun je de sport ook zelf ervaren. De organisatie nodigt bovendien alle 55- tot 75-jarigen uit voor een gratis fitheidstest, tussen 12.30 en 15.30 uur. Dat gebeurt in samenwerking met Fysio Sluijters. Aanmelden hiervoor kan via e-mail bij richard@buurtsportboxtel.nl. Daar kun je ook terecht voor meer informatie over de Sportmarkt zelf.

20 / 20