DeMooiBoxtelKrant

30 augustus 2017

DeMooiBoxtelKrant 30 augustus 2017


Zomerse afsluiting vakantieperiode met kindervakantieweek

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel/Lennisheuvel - Inmiddels zijn de scholen weer begonnen, maar de afgelopen week dachten zo'n 350 kinderen uit Boxtel en Lennisheuvel daar nog láng niet aan. Zij hielden zich de afgelopen week bezig met bouwen, spelen en sporten tijdens de jeugdvakantieweek.

De Boxtelse editie bij Brede School De Wilgenbroek werd georganiseerd door Stichting Kindervakantiewerk Boxtel en de mensen van Buurtsport. In Lennisheuvel was de organisatie in handen van het Lennisheuvelse vakantiecomité.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Daar kon men terugvallen op een ruime ervaring; de vakantieweek was daar voor de 45e maal in handen van het vakantiecomité. De Boxtelse buren moeten het doen met iets minder ervaring: daar wordt volgend jaar het eerste lustrum van Stichting Kindervakantiewerk gevierd.

Lees verder op pagina 13

Begraafplaats Munsel krijgt nieuw asfalt

Boxtel - Begraafplaats Munsel wordt deze week flink onder handen genomen. Tijdens de geplande onderhoudswerkzaamheden wordt het hoofdpad en het asfalt rondom de calvarieberg opnieuw geasfalteerd. Dit betekent dat de begraafplaats minder goed begaanbaar is. Begraafplaats Munsel is wel gewoon geopend.

Het onderhoud wordt uitgevoerd door de firma Gebr. van Kessel. Naast het uitbreken van het oude asfalt op de hoofdpaden worden ook de kleinere paden opnieuw geasfalteerd. Deze laag wordt bovenop het bestaande oppervlak aangebracht.

Nabestaanden zijn door de gemeente ingelicht, zodat zij in de weg staande beplanting tijdelijk konden verplaatsen. De graven die langs de paden liggen, worden tijdelijk afgedekt om zo beschadigingen of vervuiling met stof te voorkomen.

Op 6 september moeten de werkzaamheden afgerond zijn. Het nieuwe wegdek moet dan weer zo'n 15 jaar mee kunnen.

Bezorgers gezocht!

Wij zijn op zoek naar bezorgers voor DeMooiBoxtelKrant, met name in Liempde en Lennisheuvel. Dus heb jij op woensdagmiddag een paar uurtjes vrij en ben je 13 jaar of ouder? Aarzel dan niet en stuur een e-mail naar bezorging@boxtelmedia.nl of meld je direct aan via www.mooiboxtel.nl/pagina/bezorger-worden,

Matineeconcert Tommy van Doorn

Boxtel - Tommy van Doorn, de vaste organist van de Sint-Petrusbasiliek, geeft op zaterdag 9 september een matineeconcert in de basiliek. Het concert begint om 14.00 uur. De entree is gratis, een vrijwillige bijdrage is mogelijk en wordt gewaardeerd.

Dit matineeconcert is het tweede dat Van Doorn geeft. Zijn eerste, dat hij afgelopen 8 juli gaf, was een groot succes. Er waren vele bezoekers die met name genoten hebben van de bijzondere formule, die op 9 september ook weer zal plaatsvinden.
Behalve het befaamde Smits-orgel (1842) bespeelt Tommy ook het Verschuren-orgel (1958) en twee drukwindharmoniums uit de 19e eeuw. Van Doorn heeft zich naast de orgelstudie speciaal verdiept in het bespelen van het drukwindharmonium. De toehoorders kunnen plaatsnemen vlakbij de harmoniums, zodat ze de verrichtingen van de speler goed kunnen volgen.
Het programma bevat werken uit de romantisch-Franse school: onder meer de beroemde Suite Gothique van Boëlmann en het 'Carillon de Westminster' van Louis Vierne, waarin voortdurend de beroemde melodie klinkt die dagelijks te horen is in het Parlementsgebouw van Londen. Interessant zijn ook twee bewerkingen van beroemde melodieën van Bach: de Air uit de derde orkestsuite en het bekend 'Jesu bleibet meine Freude'.

NSGK zoekt collectanten voor kinderen met een handicap

Boxtel/Liempde/Lennisheuvel - NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) houdt dit jaar van 13 tot en met 18 november haar landelijke collecte. Duizenden vrijwilligers gaan dan op pad om geld in te zamelen voor kinderen met een handicap. De stichting zoekt nog helpende handen in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel.

Al ruim 65 jaar steunt NSGK met de opbrengst van de collecte onder andere speciale vakanties, aangepaste speelplaatsen en kleinschalige woonvormen, zodat kinderen en jongeren met een handicap volwaardig kunnen leven. Help jij mee? Het kost maar een paar uur van je tijd. Voor aanmelding of informatie kun je contact opnemen met Ingrid Zwets via 0621182063 of izwets@nsgk.n. Zie ook www.nsgk.nl.

KBO-activiteiten

Vrijdag 1 september        Rikken en jokeren in De Rots        13.30
Zondag 3 september        Eten bij Elisabethsdael, aanmelden vóór 1 september bij receptie van Elisabethsdael via 0411-662579        12.30
Dinsdag 5 september        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Allerlei sportactiviteiten bij RKSV Boxtel, de Aanloop 29, voor alle senioren van Boxtel. Aanmelden bij Betsie van der Sloot via 0411-631503 of betsie@vandersloot.demon.nl        13.30
                        Kienen in De Adelaar        14.00
Woensdag 6 september        Tafeltennisdemonstratie bij Taverbo, De Voetboog 18. Na de demonstratie mag u zelf actief deelnemen aan een spelletje tafeltennis        10.00
                        Fietsen, vertrek aan de Speelmanstraat        13.30
                        Vertrek snelle groep        13.15
                        Eten bij Lotus, opgeven vóór 3 september bij Sina van Alpen via 0411-689285 en sina_alphen@planet.nl of bij Henk Sturkenboom via 06-38938232 en henksturkenboom49@gmail.com        17.00

Collectes september/oktober

11 tot en met 16 september: St. Prinses Beatrix Spierfonds
18 tot en met 23 september: Nierstichting Nederland
25 tot en met 30 september: Fonds verstandelijk gehandicapten (Merk v. Meedoen mogelijk maken)
2 tot en met 7 oktober: Dierenbescherming
9 tot en met 14 oktober: Brandwonden Stichting
30 oktober tot en met 4 november: Stichting Diabetes Fonds

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900-8844.

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

'Boxtel mag zich wel meer focussen op dino-app'

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel – Er mag best nog wel een tandje bij met de dino-app, menen zowel centrummanager Berry Dankers als Oertijdmuseumdirecteur René Fraaije. Met de app Dino Hunter Boxtel kunnen virtuele dino's gevangen worden in het centrum van Boxtel. Het idee achter Dino Hunter is om minimaal 20 procent van de meer dan 75.000 jaarlijkse museumbezoekers het centrum in te lokken om het bezoekersaantal daar een impuls te geven.

De eerste cijfers van de app Dino Hunter Boxtel zijn bemoedigend: het lijkt erop dat inderdaad zo'n 20 procent van de bezoekers van het Oertijdmuseum de app heeft geïnstalleerd. In de eerste maand na de lancering kon de Dino Hunter Boxtel rekenen op bijna 1.400 installaties. De teller staat nu op bijna 3.500 installaties, hoewel daarbij de kanttekening geplaatst moet worden dat de app ten tijde van de lancering op 10 juni al bijna 1.200 keer geïnstalleerd was. Verder is het lastig te zien of de installaties daadwerkelijk te danken zijn aan een museumbezoek, of dat het vooral nieuwsgierige Boxtelaren zijn die de app hebben geïnstalleerd.

Toch valt er nog wel wat winst te behalen, zo meldt ook Fraaije: "Ik had eigenlijk gehoopt dat de ondernemers wat meer prijsvragen en acties aan de app zouden verbinden, hoewel ik ook wel snap dat het enorm druk is met evenementen zoals de kermis of Bockesprongen." Wel vindt hij het vreemd dat er niet meer gebeurd is met het feit dat Boxtel zich als dinodorp op de kaart wil zetten. Zo noemt hij de Osse kermis, waar twee levensgrote dino's rondliepen. "Waar waren die in Boxtel?"

Centrummanager Berry Dankers geeft aan dat eigenlijk nooit expliciet over dino's gesproken is met betrekking tot de Boxtelse kermis: "Maar dat kost ook heel veel geld. Ze moeten met zijn drieën komen om één zo'n dino rond te laten lopen. Zo'n pak weegt volgens mij wel veertig kilo." De kosten van zo'n rondlopende dino wegen volgens hem ook niet op tegen de meerwaarde. "De kermis is natuurlijk vooral voor lokale mensen, terwijl die app voornamelijk bedoeld is voor mensen buiten Boxtel." Het centrummanagement in Oss laat weten dat voor zo'n 600 tot 700 euro een dino voor een optreden ingehuurd kan worden.

Hoewel het inhuren van de dino's een prijzige zaak is, valt er toch best wat voor te zeggen. Een rondje langs diverse boekingssites leert dat Dries Roelvink, die de Boxtelse kermis opende, niet voor minder dan het dubbele bedrag optreedt. Fraaije begrijpt de keuze, maar vindt het jammer dat vanuit de gemeente niet meer ingezet wordt op het thema dino's. "De gemeente schiet wel op veel verschillende zaken tegelijk. We mogen ons als Boxtel best wat meer focussen op waar we denken goed in te zijn, en ik denk dat dat de dino's zijn."

De directeur van het Oertijdmuseum wil ook weer niet té negatief overkomen. Zo vertelt hij opgewekt dat verschillende ondernemers bezig zijn met het opzetten van speciale dino-acties. Fraaije geeft aan dat dit soort acties het ook mogelijk maken om daadwerkelijk te zien hoeveel extra omzet de dino-app het Boxtelse centrum oplevert. Dit is nu volgens hem nog nattevingerwerk.

Zonnige Dubbeltjesmarkt bij Kinderboerderij

Jonge ondernemers bedrijven handel op de Dubbeltjesmarkt. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Net zoals in de eerste, werd ook in de laatste week van de zomervakantie de traditionele Dubbeltjesmarkt gehouden in de generatietuin tegenover de kinderboerderij.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Persburo Sander van Gils

Zo'n vijfentwintig kinderen en ouders hadden woensdag hun kleedjes neergelegd, waarop ze hun koopwaar, met name oud speelgoed, aan de man brachten.

Eerste week september 'gewenningsperiode' centrumparkeren

Boxtel - De gemeente gaat de eerste week na de invoering van de het nieuwe parkeerregime in het centrum coulant om met de handhaving daarvan. Hiertoe besloot de gemeente nadat de levering van de ontheffingspassen aan de wijkbewoners vertraging opliep. Het regime gaat officieel in op 1 september, maar pas vanaf 11 september zullen er daadwerkelijk bekeuringen worden uitgedeeld aan foutparkeerders.

Voor de praktische uitvoer van het nieuwe parkeerregime werkt de gemeente samen met parkeerbedrijf P1. Inmiddels zijn er ruim 300 ontheffingen verleend. In het gebied waar de parkeerschijf ingevoerd wordt wonen in totaal zo'n 1.000 mensen, wat dus betekent dat nog lang niet iedereen die daar recht op heeft een ontheffing heeft aangevraagd. Enkele bewoners meldden dat het de website om een aanvraag te doen niet goed werkt.

De gemeente laat weten dat de vertraging hem, naast de late levering van de ontheffingspassen, zit in het maatwerkbeleid, dat meer tijd kost dan verwacht: "Het doel van het parkeerbeleid is tenslotte het weren van de treinreiziger en andere langparkeerders in de woonwijk en niet het weren van de bewoner. De afhandeling van een aanvraag kan daardoor mogelijk wel meer tijd vergen." Op haar website laat de gemeente verder weten zich als doel te stellen zoveel mogelijk mensen voor 1 september van een ontheffing te voorzien.

P1 verstuurt de eerste passen in de loop van volgende week. Vanaf dat moment verzoekt de gemeente alle bezitters van zo'n pas deze achter de ruit van het voertuig te plaatsen.

Eerste week september 'gewenningsperiode' centrumparkeren

(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De gemeente gaat de eerste week na de invoering van de het nieuwe parkeerregime in het centrum coulant om met de handhaving daarvan. Hiertoe besloot de gemeente nadat de levering van de ontheffingspassen aan de wijkbewoners vertraging opliep. Het regime gaat officieel in op 1 september, maar pas vanaf 11 september zullen er daadwerkelijk bekeuringen worden uitgedeeld aan foutparkeerders.

Voor de praktische uitvoer van het nieuwe parkeerregime werkt de gemeente samen met parkeerbedrijf P1. Inmiddels zijn er ruim 300 ontheffingen verleend. In het gebied waar de parkeerschijf ingevoerd wordt wonen in totaal zo'n 1.000 mensen, wat dus betekent dat nog lang niet iedereen die daar recht op heeft een ontheffing heeft aangevraagd. Enkele bewoners meldden dat het de website om een aanvraag te doen niet goed werkt.

De gemeente laat weten dat de vertraging hem, naast de late levering van de ontheffingspassen, zit in het maatwerkbeleid, dat meer tijd kost dan verwacht: "Het doel van het parkeerbeleid is tenslotte het weren van de treinreiziger en andere langparkeerders in de woonwijk en niet het weren van de bewoner. De afhandeling van een aanvraag kan daardoor mogelijk wel meer tijd vergen." Op haar website laat de gemeente verder weten zich als doel te stellen zoveel mogelijk mensen voor 1 september van een ontheffing te voorzien.

P1 verstuurt de eerste passen in de loop van volgende week. Vanaf dat moment verzoekt de gemeente alle bezitters van zo'n pas deze achter de ruit van het voertuig te plaatsen.

Bestelbus besmeurd met brandgel en aangestoken

Boxtel - Kort na 4.30 uur werd een beginnende autobrand opgemerkt in een bestelbus. De bus stond geparkeerd aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel. Al snel werd duidelijk dat de bestelbus doelwit was geworden van brandstichting: de bus was ingesmeerd met een soort brandgel en op verschillende wielen waren aanmaakblokjes geplaatst.

Door snel optreden van een alerte buurtbewoner kon erger worden voorkomen. De brandweer heeft het kleine brandje gedoofd waarna de politie de bestelbus heeft bewaakt in afwachting van verder technisch onderzoek.

De politie roept getuigen op zich te melden. Over eventuele motieven en daders kan de politie nog geen uitspraken doen.

Bronstexcursies in Het Groene Woud

Foto: Marijn Heuts

Liempde - In verband met de bronstperiode van het edelhert organiseren Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling zogenaamde 'bronstexcursies' in de maanden september en oktober. De herten herten zijn van half september tot half oktober bronstig en de 'koningen van het woud' laten dit luidkeels blijken. Het is voor het eerst in zo'n anderhalve eeuw dat er weer bronstige edelherten te vinden zijn in Het Groene Woud.

De mannelijke herten strijden tijdens het jaarlijkse paringsritueel om de gunst van de hindes. Dit gaat gepaard met het onvergetelijke burlen en af en toe wapengekletter van vechtende herten. Het streven van de mannetjes is om de vrouwtjesroedel volledig voor zich te winnen en ze daarna te dekken. Met imposante burlgeluiden, grote geweien, (dreigende) gevechten en de verspreiding van luchtjes - een mengsel van urine en geurstof - proberen ze hun slag te slaan.

Het leefgebied van de edelherten in De Scheeken tussen Best en Liempde, onderdeel van Het Groene Woud, is voor het eerst sinds ruim anderhalve eeuw weer het decor voor het indrukwekkende schouwspel van de bronst. Sinds dit voorjaar leven hier vier herten en negen hindes. Met hun begrazing zorgen de edelherten voor nog meer afwisseling in het gebied. In juni zijn ook de eerste Brabantse edelhertenkalfjes geboren. Ze groeien goed en vinden voldoende dekking in het 300 hectare grote edelhertengebied. De kans dat bezoekers een kalfje zien, is klein. Dit in tegenstelling tot de bronstige herten.

Tussen half september en half oktober zijn er elke woensdag- en zaterdagavond excursies naar de burlende en strijdende herten. Omdat het de eerste Brabantse edelhertenbronst in anderhalve eeuw is, wordt het spannend wat de bezoekers allemaal te zien krijgen. De excursies worden begeleid door ervaren gidsen van Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling. Ook lopen gidsen van SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) mee om ervaring op te doen. Zij gaan in de toekomst vanuit het bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd excursies begeleiden naar de edelherten in Het Groene Woud. Het volledige overzicht met excursiedata is te vinden op www.edelherteninhetgroenewoud.nl. Aanmeldingen verlopen ook via deze website. Voor alle excursies geldt dat deelnemers zich verplicht dienen aan te melden en er een maximum is van 20 personen per groep. Deelname kost 4 euro per deelnemer en is gratis voor beschermers van Brabants Landschap.

Boxtel by night

Boxtel - Boxtel by night barst volgende week zaterdag, 9 september, weer los. Zo'n tweehonderd deelnemers zullen dan het bekende 'Rondje Boxtel' afleggen, na zonsondergang, en met met bont verlichtte kano's. Vanaf 18.00 uur begint het versieren van de kano's bij het clubhuis van de Pagaai aan de Voetboog 7. De 'versieravond' wordt opgeleukt met diverse optredens van onder anderen de Red River Band. Om 21.00 uur zullen de eerste kano's het water in glijden.

"De traditie begon toen enkele leden zo'n 25 jaar geleden 'Amsterdam by night' bezochten", vertelt Van de Wiel. Deze tocht, die veel gelijkenissen vertoonde met de huidige tocht over de Dommel, maakte zoveel indruk op de Boxtelse kanoërs dat ze besloten ook in Boxtel een jaarlijkse lichtjestocht te organiseren. Zo'n 19 jaar geleden zag het evenement 'Dommel by night' het levenslicht.

De laatste jaren raakt de omgeving steeds meer bij de tocht betrokken. Zo organiseren verschillende bewoners van de Raaphof en de Ridder inmiddels al enkele jaren op rij verschillende festiviteiten en doen ook De Rechter en Meneer van Dommelen enthousiast mee. Ook leidt de tocht jaarlijks tot spontaan versierde tuinen en oevers langs de Dommel. Voor de mooist versierde tuin stelt de Pagaai ook dit jaar weer een leuke prijs beschikbaar.

Deelnemen aan de kanotocht kost 7,50 euro inclusief de huur van een kano en 5,50 euro als je een eigen kano hebt. Inschrijven kan via www.depagaai.nl. Bij terugkeer is er de gelegenheid een hapje van de barbecue te eten of een drankje te doen. Natuurlijk is er ook bij terugkeer een muzikaal programma, verzorgd door een dj. Nieuw is dat terugkerende deelnemers zich moeten afmelden, zodat de kanovereniging weet of er geen deelnemers achter zijn gebleven.

Inmiddels is al meer dan de helft van de beschikbare kano's gevuld. De Pagaai verwacht ook dit jaar ongeveer 200 deelnemers. Volgens Van de Wiel is er ook niet veel groeimogelijkheid meer voor het evenement.

Derde editie Proef Lokaal Liempde

Liempde - De derde editie van het culinaire evenement Proef Lokaal Liempde vindt dit jaar plaats op 24 september. Het evenement wordt georganiseerd door SPPiLL in samenwerking met Hofkapel de Kromploegers en maakt deel uit van een groots feestweekend waarbij mede-organisator de Kromploegers vrijdag het 50-jarig jubileum viert, waarover je de komende weken meer in DeMooiBoxtelKrant leest. Zaterdag zal D'n Tip thuislocatie van het jaarlijkse oktoberfest zijn.

Met meer dan 1.500 bezoekers was de tweede editie van 'Proef Lokaal Liempde, 't Grootste Tapasdiner van Het Groene Woud', zoals het evenement voluit heet, een enorm succes. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de derde editie in volle gang. De koks en leveranciers doen hun uiterste best om ook dit jaar verrassende gerechtjes te presenteren. Culinaire hoogstandjes, hippe smaakcombinaties, maar ook hapjes uit grootmoeders keuken. Ze komen allemaal voorbij. Al deze gerechtjes tezamen vormen het grootste tapasdiner van Het Groene Woud.
Op zondag 24 september zal D'n Tip van 14.00 tot 19.00 uur voor de derde maal omgetoverd worden tot culinair centrum. Het programma wordt omlijst met muzikale optredens en entertainment voor kinderen. Proef Lokaal Liempde belooft een gezellig, sfeervol en Bourgondisch evenement te worden.
Kortom, tijdens Proef Lokaal Liempde kan iedereen proeven van al het lekkers uit Het Groene Woud. Diverse koks hebben zich aangemeld; professionele en hobbykoks. Deelnemers van de voorgaande edities, maar ook verscheidene nieuwe koks gaan hun bijdrage leveren aan het evenement. Ook zijn er live-optredens en activiteiten voor kinderen. Dit samen zorgt ervoor dat Proef Lokaal Liempde een laagdrempelig evenement is voor jong en oud. De entree voor dit culinaire evenement is gratis.

Nieuw artikel


2 en 3 september a.s. bodemvondsten in buitenhuis Groot Duijfhuis Liempde
Komende zaterdag 2 en zondag 3 september is er van 10:00 tot 16:00 uur in de, onlangs door het Brabants Landschap verbouwde stal van het Groot Duijfhuis aan de Hoevedreef en ingericht als buitenlokaal, een kleinschalige tentoonstelling van bodemvondsten uit de omgeving. Buurtbewoner Jan van de Sande, lid van stichting Kèk Liemt, heeft de 'schatzoekers' Peter van Lierop (Boxtel), Alex Raaimakers (Sint-Oedenrode) en Peter de Kroon (Liempde) bereid gevonden om een deel van hun bodemvondsten voor een breed publiek te tonen.
Het speuren naar deze bodemvondsten is gedaan met metaaldetectoren. Een hobby die steeds meer terrein vindt, maar wel gebonden is aan regels. Zo moeten eigenaren van de grond waar gezocht wordt toestemming geven voor het bodemaftasten en is het gebruikelijk om vondsten met plaatsbepaling te melden bij het archeologiemeldpunt.
Nieuwsgiering geworden over deze hobby, kom dan zaterdag en zondag tussen 10:00 en 16:00 uur naar het Groot Duijfhuis en laat u verrassen. En... Hebt u zelf wat gevonden. Breng het mee want zowel op zaterdag als zondag tussen 13:00 en 14:30 uur is amateurarcheoloog Gerard van Kaathoven uit Schijndel aanwezig om de meegebrachte bodemvondsten te determineren. De toegang is gratis.

Vijfde seizoen voor Taalmaatjes van start

Het Taalmaatjes-jaar werd voor de vakantie afgesloten met een lekker ijsje. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Na een welverdiende vakantie zijn de Taalmaatjes weer begonnen. De taalmaatjesclub gaat het vijfjarige bestaan in. De club is bedoeld om nieuwe Nederlanders wegwijs te maken in de Nederlandse taal.

Cursusleidster Jola Wouterse: "Bij het taalmaatjesproject zijn iedere week zo'n 10 Nederlandstalige vrijwilligers actief die samen zo'n 20 tot 25 anderstaligen begeleiden."

"Ik vond het leuk om de taal te leren in deze gevarieerde groep. Er zijn mensen uit allerlei verschillende landen", laat een Somalische cursist in goed verstaanbaar Nederlands weten. "Nederlands bleek niet zo heel moeilijk te zijn. Het is een mooi land, dat nu echt als mijn tweede thuisland voelt voor mij en mijn vijf kinderen." En dat is volgens hem mede te danken aan zijn beheersing van de taal.

Boxtel Oost Dag

Boxtel - De zevende editie van de Boxtel Oost Dag is op zondag 24 september. De voorbereidingen zijn al in volle gang.

Zoals de zes voorgaande edities zal het evenement weer plaatsvinden tussen Gemeenschapshuis De Rots en Winkelcentrum Oosterhof. In en rond De Rots zullen kinderen en volwassenen zich kunnen vermaken met spel, muziek, cultuur en kunst. Ook de lange rij marktkramen langs de Nieuwe Nieuwstraat en Beneluxlaan zal de aandacht van menig bezoeker trekken.

4dekunsten met Essche kunstenaars

Esch - Op zaterdag 16 en zondag 17 september wordt van 11.00 tot 17.00 uur de Open atelierroute 4deKunsten gehouden. Tijdens deze twee-jaarlijkse atelierroute stellen professionele en niet-professionele kunstenaars uit Biezenmortel, Haaren, Helvoirt en Esch hun atelier open voor publiek en brengen zo hun werk en soms dat van medekunstenaars onder de aandacht.

4deKunsten; het cijfer 4 staat voor de 4 dorpskernen en dat er iets 'te vieren' is. Het touw 'laten vieren' bij het vliegeren en bij het zeilen betekent ruimte geven. Het woord 'kunsten' duidt niet alleen op driedimensionale kunst. Ook schilderkunst, grafiek, muziek, dichten, film, theater, zang en dans omvatten deze term. Uit Esch doen mee: Anoek's Crea-Hoek, Dionne van den Bijgaart, Lia Martinali, Mieke Tak, Wies Thoms.
Kijk op www.4dekunsten.nl en op Facebook: 4deKunsten voor meer informatie.

Grote kofferbaksale in Esch

Esch - Ter hoogte van de Haarenseweg 32 wordt op zondag 10 september van 9.00 tot 15.00 uur een grote kofferbaksale georganiseerd. Deze markt trekt jaarlijks zo'n honderd deelnemers en duizend bezoekers.

Volwassenen betalen een toegangsprijs van 2 euro, kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Parkeren is ook gratis. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Er is een toiletwagen aanwezig.

Standplaatsen zijn te huur. Deze hebben de lengte van het voertuig plus 1 meter en een diepte van ongeveer 6 meter. Een personenauto kost 10 euro, een Caddy/SUV/minibus kost 12,50 euro, een bestelbus 17,50 euro. Voor een enkelassige aanhanger betaal je 5 euro extra, voor een dubbelassige aanhanger 7,50 euro.

Mensen die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan deze kofferbaksale kunnen zich telefonisch opgeven. Dat kan dagelijks tussen 18.00 en 21.00 uur via 06-20952848 of door een e-mail te sturen naar siermetaaltimmermans@zonnet.nl.

Boxtelse Ierse sessie

Boxtel - Liefhebbers van Ierse muziek zijn zondag 17 september weer welkom bij B&B In den Boogert voor de eerste Boxtelse Ierse sessie na de zomervakantie.

De muzikale middag duurt van 13.30 tot 16.30 uur. De toegang is gratis. De B&B ligt aan de Oude Boomgaard 3, 5283 VV Boxtel.

Naast de data van alle Boxtelse Ierse Sessies is nog meer informatie is te vinden op www.iersesessie.nl. Inbreng, advies en ideeën zijn van harte welkom bij Peter van Steenderen via info@dental-imaging.nl, 06-53851409 of 0411-611090.

Oude spullen bewoners Wereldhuis krijgen tweede leven in Servië

Enkele vrijwilligers maken de bedden klaar voor het transport naar Servië. (Foto: Ellie van Meurs) Foto: Ellie van Meurs

Boxtel - In de loop van deze week betrekken de 124 bewoners van het Wereldhuis hun nieuwe woningen aan de Achterberghstraat. Ook de ex-bewoners van het Boxtelse verpleeghuis Liduina verhuizen van hun tijdelijke locatie in de Braacken in Vught, terug naar Boxtel. Een groot deel van de bedden, nachtkastjes en het meubilair blijft echter achter in de Braacken. Dit wordt door een groepje vrijwilligers klaar gemaakt voor transport naar Subotica, een stad in het noorden van Servië.

Medewerkster Ellie van Meurs vertelt dat voor de afgeschreven, maar nog wel bruikbare spullen van Zorggroep Elde regelmatig gepoogd wordt een maatschappelijk doel te vinden. "Ik en mijn man hebben sinds een paar jaar een huisje in Servië. Wij staan dus veel in contact met de lokale bevolking", licht Van Meurs toe.

Karin Bierens. (Foto: Privécollectie Karin Bierens) Foto: Privécollectie Karin Bierens

Servië is een van de armste landen van Europa. Het ziekenhuis in Subotica is in 1975 gebouwd en de inrichting, inclusief de bedden en matrassen, dateert grotendeels nog uit die tijd. "Het is versleten of kapot en geld om te vervangen is er niet", laat Van Meurs weten. Zo was al snel een nieuwe bestemming gevonden voor de 30 afgeschreven bedden en toebehoren die niet mee verhuizen.

Ondanks dat de spullen in Nederland afgeschreven zijn, voldoen die wel nog aan de Nederlandse kwaliteitseisen. De bedden bijvoorbeeld, zijn volgens Van Meurs recent nog gekeurd en goed bevonden. Toch moesten ze weg.

Naast Zorggroep Elde werken ook de gemeente Vught, een transportbedrijf uit Servië en een wasserij uit Tiel, die beddengoed wist te leveren, mee aan het goede doel. Later deze week worden de goederen naar Subotica overgebracht om daar aan hun tweede leven te beginnen.

Erfgenaam Ninaber van Eyben claimt grond nieuwbouwproject Hobbendonk

Boxtel - Wie is nu eigenlijk de eigenaar van de grond aan de Eindhovenseweg waarop nieuwbouwproject Hobbendonk moet verrijzen? Een erfgenaam van de in 2003 overleden eigenaar G. Ninaber van Eyben meent dat hij dat is. Dit laat hij, middels een brief van zijn advocaat, aan het College van Burgemeester en Wethouders weten.

De erfgenaam vernam van het nieuwbouwproject Hobbendonk, dat uitgevoerd wordt door de Schijndelse projectontwikkelaar Imvest. Hij sloeg er het kadaster op na en kwam tot de conclusie dat de grond nog op naam stond van zijn vader. Omdat de zoon de wettelijke erfgenaam van de grond is, schakelde hij advocatenkantoor Sumrin Advocaten uit Someren in.

Een twist over wie de eigenaar van de grond is zou de plannen rondom bouwproject Hobbendonk mogelijk op losse schroeven kunnen zetten. Betrokken wethouder Peter van de Wiel denk echter dat het niet zo'n vaart zal lopen. Volgens de wethouder is vanwege het faillissement van de oude eigenaar de zeggenschap over de grond in handen van de bank gekomen en ligt die niet meer bij de erfgenamen. De bank heeft vervolgens een overeenkomst gesloten met Imvest en de gemeente, waardoor de grond niet meer te claimen is.

Sumrin Advocaten bevestigt dat het namens de erfgenaam een zienswijze bij de gemeente heeft ingediend. Wegens vakantie kan de betrokken raadsman niet verder op de situatie ingaan. Projectontwikkelaar Imvest was eveneens niet bereikbaar voor commentaar.

Mocht de erfgenaam het op een akkoord kunnen gooien met de bank wat betreft het terugkopen van de grond, dan kan de uitvoer van project Hobbendonk mogelijk in gevaar komen.

Karin Bierens nieuwe directeur Petrusschool

Boxtel - Karin Bierens volgt per 1 september Ilse Lamers op als directeur van de St.-Petrusschool. Lamers legde eerder dit jaar haar functie neer en droeg haar taken over aan waarnemend directeur Debbie van der Vorst.

Bierens (52) werd door een Benoemingsadvies Commissie (BAC), bestaande uit twee ouders van de medezeggenschapsraad, twee personeelsleden en een directeur van een andere school en directeur-bestuurder Ton Reijnen van overkoepelende stichting Sint Christoffel unaniem voorgedragen.

De nieuwe directeur was in haar werkzaam leven eerder actief bij een uitzendbureau, maar maakte in 2003 de overstap naar het onderwijs. Ze was eerder actief op basisscholen in Hapert en Eersel en rondde in 2011 de Master Special Educational Needs af.

In een kennismakingsbrief geeft Bierens aan 'enthousiast en gemotiveerd' te zijn. "De vacature in Boxtel sprak me aan, ik had meteen een goed gevoel bij de school nadat ik op de website gekeken had", aldus de nieuwe directeur.

Nieuwe educatieruimte Kinderboerderij

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Boxtel - De nieuwe educatieruimte in de Kinderboerderij Boxtel is voltooid. Op 17 september wordt de ruimte officieel in gebruik genomen, na een feestelijke opening op 14 september.

De ruimte is bedoeld om het door de Kinderboerderij ontwikkelde en opgezette Natuur- en Milieueducatieprogramma (NME) voor de groepen 1 t/m 4 van het Basisonderwijs in de praktijk te brengen. Dit programma is gericht op het creëren van verwondering bij deze kinderen en de 'aha-ervaring'.

Het lesprogramma omvat vier arrangementen waarbij de kinderen onder meer mogen experimenteren met zonne-energie, waterzuivering, de werking van het riool en de natuur in en rondom de boerderij ontdekken. Om dit te kunnen realiseren heeft de Kinderboerderij flink geïnvesteerd, met onder andere steun van lokale ondernemers en de gemeente.

Om alles op tijd klaar te hebben is door bestuur, personeel en vrijwilligers van de boerderij in de afgelopen maanden hard gewerkt. Het project, en de nieuwe educatieruimte worden feestelijk geopend op donderdag 14 september van 15.00 tot 16.30 uur. Wethouder Marushka Lestrade zal met een aantal kinderen de openingshandeling verrichten. Namens het bestuur van Stichting Kinderboerderij Boxtel.


Foto: Heemkunde Boxtel

Molenwijk, Boerderij in de sneeuw

Drie schilderijen van een boerderij met schuren. Pierre Janssen schildert, voor zover nu bekend, deze boerderij drie keer. Niet alleen in olieverf, maar ook als pasteltekening. Lange tijd blijft onbekend waar die boerderij staat of heeft gestaan. Totdat in het archief van Heemkunde Boxtel ook deze foto wordt gevonden. Op de achterkant staat de tekst: 'Boxtel Molenwijk 1934'. Je hoeft de foto niet lang te bestuderen om te concluderen, dat het om dezelfde boerderij gaat. Maar toch blijft de vraag waar die boerderij dan ergens heeft gestaan op Molenwijk? Daarvoor raadplegen we de boeken 'Boxtel kijk nou eens' van Theo van den Aker en 'Molenwijk, een bijzonder park' van Roger van Laere. Hierin lezen we over de ontstaansgeschiedenis van het wandelpark Molenwijk.

Het park wordt aangelegd tussen 1932 en 1934, nadat de gemeente Boxtel het landgoed van ruim 22 ha. aankoopt van Frans van Oerle. Aanvankelijk is het de bedoeling deze terreinen niet alleen voor sport en recreatie te benutten, maar er voor een deel ook voor de volkshuisvesting huizen te bouwen. De plannen voor de woningbouw komen echter nooit van de grond. Die van sport en recreatie des te meer. Het park Molenwijk heeft altijd diverse entrees gehad. Een ervan is de Eikenlaan, die vanaf de Molenwijkseweg naar het hart van Molenwijk leidt. Daar staat tot in de negentiende eeuw een papiermolen, waaraan dit landgoed ook zijn naam ontleent.

Foto: Heemkunde Boxtel
Foto: Heemkunde Boxtel
Foto: Heemkunde Boxtel

Bijna honderd jaar geleden stonden daar de boerderij en een paar woningen, die we nu op de foto en het schilderij zien. Die worden achtereenvolgens bewoond door Hendrikus van Weert, de wed. G. van Remunt en Ant. Wagenaars. Bij deze woningen horen dan moestuinen, bouw- en weilanden. In verband met de werkzaamheden op het landgoed en de inrichting van het sport- en wandelpark is het nodig dat de gemeente vrij over deze gronden kan beschikken. De huur wordt opgezegd met de bedoeling de woningen af te breken, hetgeen later deels gebeurt.

Als we een reconstructie zouden maken van de plaats waar de boerderij destijds stond komen we uit midden op de parkeerplaats, die nu voor het huidige paviljoen Molenwijk ligt. Het zandweggetje op de foto en het schilderij is de Eikenlaan, de lange oprijlaan naar het paviljoen, die begint bij de Molenwijkseweg.
Er wordt nog een aanwijzing gevonden, waarop we met enige stelligheid de eerste bewering, dat het Molenwijk zou moeten zijn, kunnen staven. Het olieverfschilderij is eigendom van M. van den Oever uit Haaren, die weet te vertellen, dat het schilderij altijd binnen de familie is gebleven. Het is ook de firma M. van den Oever uit Haaren, die in 1934 zevenduizend ligusterplanten levert voor de aanleg van het park.

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel
Foto van schilderij: Rini van Oirschot
Bron: Molenwijk een bijzonder park, Roger van Laere
Boxtel kijk nou 'ns, Theo van den Aker
Henk Renders

Nieuw artikel

Fyona Westerman. (Foto: Gildenbondsharmonie Boxtel) Foto: Gildenbondsharmonie Boxtel

Gildenbondsharmonie opent muzikaal seizoen met kasteelconcert
Speciale aandacht voor jeugdige tromboniste Fyona Westerman

Boxtel - Alle geledingen van de Boxtelse Gildenbondsharmonie zullen aanstaande zondagmiddag, 3 september optreden bij het jaarlijkse kasteelconcert. Op de binnenplaats van Kasteel Stapelen zal vanaf 14.00 uur onder het genot van een drankje van veel vrolijke muziek genoten kunnen worden. Speciale aandacht is er tijdens dit concert voor de jonge tromboniste Fyona Westerman, die door het leerlingenorkest en de harmonie begeleid zal worden in het tromboneconcert Springtime van Rob Ares.

Het leerlingenorkest staat voor het eerst, opnieuw, onder leiding van Mari van Gils die ook de Big Band Boxtel zal dirigeren. De harmonie speelt onder leiding van Erik Somers en zal een gedeelte van het succesvolle Carillonconcert herhalen.
Liedjes uit de musical Chicago, een selectie met muziek uit de Harry Potter Films, bekende popklassiekers en swingende zuid-Amerikaanse ritmes: ze komen deze middag allemaal voorbij op het prachtige plein binnen de muren van het Boxtelse kasteel Stapelen.

De toegang is gratis en bij kans op slecht weer wordt uitgeweken naar de Tijberzaal in het Baanderherencollege te Boxtel.

Foto: Gildenbondsharmonie Boxtel

Knus wisselt van eigenaar

De oude en nieuwe garde: Monique en Frank Rijnen en Frenk de Wert en Lotte Tissen (vlnr.). Nieuwe mede-eigenaar Arian Klerkx ontbreekt op de foto. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Het echtpaar Frank en Monique Rijnen zet na zeven jaar een punt achter 'hun' Dinercafé Knus. Frenk de Wert, zijn partner Lotte Tissen en Arian Klerkx nemen de zaak per 1 oktober over. Daarna sluit het Dinercafé aan de Eindhovenseweg voor een grondige verbouwing. Hoe lang die precies gaat duren is op dit moment nog onbekend.

Het idee voor de verkoop ontstond enige tijd geleden toen Frank en Monique Rijnen het plan opvatten om Knus te verbouwen. Volgens Frank groeide na het voltooien van de plannen het besef dat het gezin Rijnen ook wel eens gezamenlijk de feestdagen wilde doorbrengen, iets dat er voor de meeste horecaondernemers niet in zit.

Knus stond te koop via een Klaassen Horecamakelaardij en zodoende kwam het kopende drietal bij het dinercafé terecht. "Het klikte ook meteen goed met de huidige eigenaars en personeel", lacht Frenk. Frank bevestigt dat: "We hadden het vele slechter kunnen treffen, want er zijn hier ook mensen over de vloer geweest waarmee we die klik totaal niet voelden." Het voltallige personeelsbestand van Knus wordt dan ook mee overgenomen.

De oude en nieuwe garde: Monique en Frank Rijnen en Frenk de Wert en Lotte Tissen (vlnr.). Nieuwe mede-eigenaar Arian Klerkx ontbreekt op de foto. Foto: Sander van Kasteren

Alle drie de nieuwe eigenaars wonen in Heeswijk-Dinther. Toch is er een connectie met Boxtel: Frenk woonde er vroeger. "Frenk heeft altijd al de droom gehad om een horecazaak te beginnen", vertelt Lotte. Hij heeft via zijn carrière als zanger van de band Tilt een ruime ervaring met de horecawereld. Mede-koper Arjan is eveneens al een geruime tijd in de horeca actief: hij werkte voor Maison van den Boer en startte negen jaar geleden Restaurant Negen in Heeswijk-Dinther, waarvoor gezocht wordt naar gepaste opvolging. Ook Lotte heeft al zo'n 14 jaar horeca-ervaring.

In mei 2016 hakte Frenk de knoop door: hij zette zijn artiestenbureau 'Viking Entertainment' te koop en zocht naar een geschikte horecazaak om zijn droom te verwezenlijken. Toch laat De Wert zijn muzikale verleden niet geheel achter zich. Hij wil nog niet te veel prijsgeven, maar laat wel weten dat hij zijn muzikale netwerk in wil zetten voor entertainment binnen wat nu nog Dinercafé Knus heet. Nog wel, want ook de naam zal veranderen, hoewel hij de nieuwe naam nog niet wil prijsgeven: "Dat komt later, rond de heropening."

Aan de basis van Knus wordt niet te veel gemorreld, verzekeren de nieuwe eigenaars ons. Toch wordt er wel flink verbouwd om onder meer een doorgang te maken tussen het dinercafé en de achterliggende zaal. Ook de speeltuin wordt flink onder handen genomen. Daarbij wordt ook met een schuin oog gekeken naar de plannen die Frank en Monique Rijnen al hadden liggen.

Over de aanleiding van de verkoop gingen al de wildste geruchten: het echtpaar Rijnen zou een nieuw café begonnen zijn in Den Bosch of relatieproblemen hebben. "Niets van waar", grinnikt het tweetal. "We willen gewoon wat meer rust." Frank en Monique hebben dan ook nog geen plannen voor een nieuwe onderneming. "Eerst willen we de verbouwing van onze woning in Oirschot afronden", vertelt Monique. Ook eens samen op vakantie en na twaalf jaar weer samen met vrienden en familie kerst vieren staan hoog op de verlanglijst. Monique: "En daarna zien we wel weer verder."

Frank en Monique zullen wel nog regelmatig te vinden zijn in het succesvolle dinercafé, dat zij de afgelopen zeven jaar opbouwden. Maar, anders dan voorheen, zullen ze die bezoekjes nu in hun vrije tijd afleggen.

Knus spaarpunten kunnen nog tot 1 oktober ingewisseld worden. Dinerbonnen zijn nog geldig tot en met mei 2018.

NIEUW: Simpel & Smakelijk afvallen … … én voordelig …

Maren Kessel - De afgelopen 8,5 jaar heeft LijfStijling in Maren Kessel en Vught veel mensen begeleid om slanker, fitter en energieker te worden! De unieke aanpak van LijfStijling bestaat uit verschillende componenten die ieder afzonderlijk gekozen kunnen worden, passend bij uw wensen, doelen én portemonnee.

Nieuw
Daarom voert LijfStijling sinds 14 augustus jl. een nieuw merk maaltijden, namelijk SLIMDiet; dit hanteert de praktijk náást het merk Kyalin, dat al langer naar volle tevredenheid in het assortiment zit.

Waarom SLIMDiet?
SLIMDiet is een nieuwe speler op de Nederlandse markt. Het team van LijfStijling heeft de producten getest, geproefd en vergeleken met het huidige product. "De kwaliteit en smaak doen zeker niet onder voor ons huidige merk, een aantal smaken is nieuw en verfrissend en 'last but not least' … SLIMDiet is zeer aantrekkelijk geprijsd. Slechts 1,99 euro per maaltijd! En ja, we kunnen ons geld nu eenmaal maar één keer uitgeven!", aldus Annemiek van der Voort, eigenaresse en gediplomeerd gewichtsconsulente van LijfStijling. LijfStijling is de enige praktijk in de regio die SLIMDiet voert.

Actie
De eerste tien nieuwe cliënten die zich aanmelden bij LijfStijling ontvangen een starterspakket met 36 maaltijden GRATIS! (informeer naar de voorwaarden) Bel snel voor een vrijblijvend adviesgesprek met Annemiek van der Voort: 06-20299616

Het vriendelijke en professionele team van LijfStijling is zelf ervaringsdeskundig. Zij begrijpen als geen ander hoe u zich voelt en waar u tegenaan loopt. Afvallen doe je samen en sámen met ons, gaat het ú lukken!

LijfStijling Vught, St. Elisabethstraat 52/LijfStijling Maren Kessel, Provincialeweg Onze website www.lijfstijling.nl is recent geheel vernieuwd!


Mijn Mooi Boxtel: Ramona Griebe

Foto: Ramona Griebe

Deze foto van een mooie zonsopkomst heb ik gemaakt in de Kampina. Tijdens zonsopkomst is de natuur op zijn mooist vind ik, en op deze plek is dat altijd heel goed te zien. Het is er rustig en sereen, echt een plek om helemaal tot rust te komen en van een prachtig uitzicht te genieten. Ik kom hier dan ook graag in de vroege uurtjes.

Veel nieuwe aanmeldingen voor het Hobbycentrum

Deze week start het nieuwe seizoen voor het Hobbycentrum. We kregen de afgelopen twee maanden maar liefst 120 nieuwe aanmeldingen. Kort voor de vakantie was er de Ouderenfair op Stapelen en de Open Dag die veel bezoek trokken. En we hadden een uitgebreid artikel in deze krant. Die activiteiten en de bijbehorende publiciteit misten hun uitwerking dus niet.

Voor ons is het een hele klus om dat allemaal met vrijwilligers te organiseren, maar dat doen we natuurlijk graag. Het aanbod is verder uitgebreid. Naast de teken- en schildercursussen die vanaf het begin veel deelnemers trokken, is er ook veel belangstelling voor onder meer timmeren en de nieuwe cursussen bloemschikken, haken en hoedjes maken. En zeker ook de cursussen voor het gebruik van tablets en smartphones genieten veel belangstelling.
Graag vragen we extra aandacht voor sieraden maken en metaal bewerken. We hebben daarvoor deskundige begeleiding en een mooie werkplaats! U kunt zich hiervoor nog aanmelden. Houdt u meer van zingen? De eerste meezingmiddag is vrijdagmiddag 15 september. Daar kunt u lekker meezingen met populaire Engelstalige en Nederlandstalige liedjes uit de jaren 50, 60 en 70. We krijgen daar enthousiaste reacties over. We zijn dan ook heel benieuwd hoeveel mensen hierop afkomen, want van te voren inschrijven is hiervoor niet nodig.
We hebben ook een aantal interessante lezingen. Voorbeelden daarvan zijn Levensvragen en Religies, Meer weten over China, Kennismaking met de Turkse Cultuur en de Eerste Wereldoorlog. Die lezingen zijn zeer de moeite waard en starten veelal na de herfstvakantie. Er is dus nog tijd om in te schrijven.

Belangrijk is dat onze deelnemers met plezier hun hobby uit kunnen oefenen. Dat plezier blijkt wel uit de sfeer tijdens de activiteiten en de enthousiaste reacties die we daarover krijgen. Vaste prik bij iedere activiteit is het koffie- en theemoment in onze koffiekamer. Dan is er even rust en worden ervaringen uitgewisseld en wordt er gezellig gebabbeld.

Deze week stond nog in de krant dat bewegen en nog meer bewegen heel belangrijk is om fit te blijven. Dat geldt natuurlijk zeker voor ouderen. Die mogelijkheid is er natuurlijk ook bij het Hobbycentrum. We hebben een prachtige beweegzaal waar u kunt bewegen, mediteren, yoga en Tai chi kunt beoefenen en ook kunt dansen. Ook daarover krijgen we veel positieve reacties. In de diverse beweeggroepen is nog plaats en als het nodig is breiden we het aantal groepen natuurlijk uit.

Tot slot: het Hobbycentrum kan nog vrijwilligers gebruiken. We zoeken onder meer iemand die ervaring heeft met timmeren/houtbewerking om één of meer groepen te begeleiden. Alle faciliteiten daarvoor zijn aanwezig.

Kijk voor meer informatie op www.hobbycentrumboxtel.nl of bel naar 0411 210355. Het Hobbycentrum is gevestigd aan de Baroniestraat 105 en 105a.

Kom op, je weet waarvoor je het doet!

De mond als spiegel voor de algehele gezondheid. Er wordt steeds meer bekend over de relatie tussen de mondgezondheid en de algemene gezondheid. In de mond worden veel aandoeningen als eerste zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van pijnklachten, wondjes en ontstekingen. Omgekeerd kunnen aandoeningen in de mond – via bacteriën die in de bloedbaan terechtkomen – allerlei ziektes veroorzaken zoals hart- en vaatziekten. Ook bij diabetes is een goede mondgezondheid van groot belang voor de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Het belang van een goede mondgezondheid wordt onderschat in relatie tot de algehele gezondheid; mensen lopen onnodig gezondheidsrisico's. De mondhygiënist is vooral gericht op preventie, maar ook het verhelpen van tandvleesaandoeningen. Ontstoken tandvlees kan zonder dat u het merkt leiden tot onherstelbare schade aan uw gebit en zelfs tot het verlies van tanden en kiezen. Naast de gezondheid is uw gebit toch ook een soort van visitekaartje. Een slechte adem of aanslag door bijvoorbeeld koffie en tabak heeft u natuurlijk liever niet.

De kosten voor behandeling vallen onder uw tandartsverzekering; deze worden dus grotendeels vergoed.

Maak na de vakantie die nieuwe start en bel nu! Telefoonnummer: 0411-676575. Wij zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur.

Wist U dat;
- Al onze mondhygiënisten KRM-gekwalificeerd zijn;
- Onze praktijk ISO-gecertificeerd is;
- Wij altijd rapporteren aan de tandarts en zo nodig overleg voeren;
- Wij in samenspraak met uw tandarts behandelplannen uitwerken.

Voor meer informatie kunt u ook terecht op: www.previdentboxtel.nl

Team Prevident Boxtel
Stationsplein 3
5281 GH Boxtel
0411-676575
info@previdentboxtel.nl
www.previdentboxtel.nl


Boxtelse Pleun speelt hoofdrol in musical De Tovenaar van Oz

Foto: Jos Kaldenhoven

Boxtel/Oirschot - De 10-jarige Pleun van den Broek uit Boxtel speelt de hoofdrol in de musical De Tovenaar van Oz van jeugdmusicalgroep Kleintje BMT. De repetities voor de familiemusical zijn inmiddels in volle gang.

Pleun speelt de rol van Doortje in het beroemde verhaal van L. Frank Baum. In de kerstvakantie staat ze vijf keer op de planken van Theater De Enck in Oirschot en Theater De Eendracht in Gemert, kaarten kosten slechts 13,50 euro en zijn verkrijgbaar bij de theaters.

Pleun was 7 jaar oud toen ze voor het eerst op het podium stond in de musical De Terugkeer van de Nanny. "Ik wilde graag verder met zingen en acteren", vertelt de jonge Boxtelse, "dus toen mijn moeder zag dat er audities voor De Tovenaar van Oz werden gehouden leek het mij heel gaaf om auditie te doen. Eerlijk gezegd ging ik echt voor de hoofdrol, dus dat ik die heb gekregen, daar ben ik super blij mee!" De rol van Doortje past goed bij haar: "Doortje en ik lijken best wel op elkaar. Het is misschien een beetje raar om te zeggen, maar Doortje is een lief, bescheiden meisje dat graag anderen helpt en dat ben ik ook. En we hebben allebei doorzettingsvermogen." Doortje's avontuurlijke karakter heeft de jonge Boxtelse wat minder, maar juist dat vindt ze de leukste eigenschap aan haar personage: "Op avontuur gaan en zomaar nieuwe vrienden tegenkomen, ik zou dat niet zomaar durven!"

Pleun's personage Doortje woont in Kansas op de boerderij van ome Henk en tante Em en komt met haar hondje Toto in het land van Oz terecht, waar ze kennis maakt met Stroman, Blikman en de Leeuw. Alle vier hebben zij een vurige wens en dus gaan ze op zoek naar de Tovenaar van Oz in de hoop dat hij hun wensen kan vervullen. Ze worden geholpen door Glinda, de goede heks van het Noorden, maar tijdens de lange tocht over de goudgele straat gluurt het gevaar om elke hoek: de boze heks van het Westen smeedt immers minder leuke plannetjes.

De Tovenaar van Oz staat onder leiding van regisseur en choreograaf Caresse Donks en muzikaal leider Esmé Theeuwes. Beiden zijn dit jaar voor het eerst betrokken bij Kleintje BMT.

Kleintje BMT speelt in de kerstvakantie vijf voorstellingen, zowel in de middag als 's avonds:

Woensdag 03 januari 2018 om 14:00 uur - Theater De Eendracht, Gemert (première)

Woensdag 03 januari 2018 om 19:00 uur - Theater De Eendracht, Gemert

Donderdag 04 januari 2018 om 19:00 uur - Theater De Enck, Oirschot

Vrijdag 05 januari 2018 om 14:00 uur - Theater De Enck, Oirschot

Vrijdag 05 januari 2018 om 19:00 uur - Theater De Enck, Oirschot

Kaarten zijn voor 13,50 euro te koop bij de theaters. Lees meer over Kleintje BMT en De Tovenaar van Oz op de website van Het Brabants Muziek-Theater: www.brabantsmuziektheater.nl.

'Kidz Got Talent' zoekt solisten voor Boxtelse jeugdprom

Boxtel - Het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie houdt op 10 december een jeugdprom onder de naam Kidz Got Talent bij het Baanderherencollege. Op het podium in de Tijberzaal kunnen jonge talenten zichzelf presenteren in een wervelende en muzikale show. Zangers en solisten worden begeleid door het Kidz Got Talent Showorkest, bestaande uit de leerlingen van de harmonie en jonge muzikanten van buiten de vereniging, en het Kidz Got Talent Showkoor.

Jonge talenten tussen de 8 en de 15 jaar die graag solo of als onderdeel van het Showorkest willen schitteren op het prompodium kunnen zich aanmelden voor de audities op woensdag 20 september. Een professionele vakjury, bestaande uit lokale en nationale namen uit de Nederlandse showbusiness, zal deze middag beoordelen hoe de Boxtelse talenten zich het best op het Kidz Got Talent kunnen laten zien en horen.

Meer informatie over de auditiemiddag op 20 september en het promweekend in december kun je vinden op de website van de Gildenbondsharmonie (www.gildenbonds.nl) of per e-mail aanvragen via kidz@gildenbonds.nl. Ook kun je op de website een link voor het inschrijfformulier vinden om jezelf aan te melden voor dit evenement. Vergeet niet om bij je inschrijving je leeftijd te vermelden, en of je graag solo mee doet of liever plaats neemt in het Kidz Got Talent Showorkest/Showkoor.

Houd voor updates en informatie ook de Gildenbonds Jeugdpagina op Facebook in de gaten.

Foto: Heemkunde Boxtel

Drogisterij De Vijzel van W. van der Heijden aan de Markt 12. Tegenwoordig zit Rock café DOK 12 in dit pand.

RIJLES:

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

Fotoreportage

Cock Stam: voor al uw fotoreportages, ook ervaring met afscheids-en uitvaartreportage's. Meer informatie bel: 06 48 65 77 85

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Vakantie

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 16 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

Diensten

GEZOCHT

Huishoudelijke hulp, 2 à 3 uur per week, meer informatie:06-47466567

12 / 16

Foto: D66

Tweede Kamerlid Rens Raemakers van D66 bracht vorige week maandag een bezoek aan Boxtel. De politicus sprak met wethouders Marusjka Lestrade (Boxtel), Alexander van den Dungen (Sint-Michielsgestel) en Saskia Heijboer (Vught) over jeugdzorg. Ook schoof hij aan bij een lunch met leden van de lokale afdelingen van D66.

Jeugdzorg in Boxtel
D66 trad na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 toe tot de coalitie. Marusjka Lestrade werd namens D66 wethouder in het college en neemt sindsdien onder andere het onderwerp jeugdzorg voor haar rekening. Afgelopen periode kende grote veranderingen in de jeugdzorg en stond in het teken van decentralisatie, de gemeente werd zelf verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Met het basisteam jeugd heeft de gemeente veel kennis en kunde in eigen huis. Het doel is zorg zo dicht mogelijk bij de jongeren zelf te brengen door de jongeren zelf en de directe omgeving hulp te bieden en te versterken. Als het nodig is kan daardoor ook tijdig doorverwezen worden naar specialistische organisaties en is er meer aandacht voor de aansluiting van zorg voor 18- naar 18+.

Rens Raemakers
Rens Raemakers kwam in maart 2017 in de Tweede Kamer en heeft in zijn portefeuille onder meer jeugdzorg en de Participatiewet. Onderwerpen die ook in Boxtel, Haaren, Vught en Sint-Michielsgestel belangrijke én actuele onderwerpen zijn. Tijdens zijn werkbezoek sprak Raemakers met de drie wethouders en betrokken ambtenaren over actuele ontwikkelingen en de toekomst.

Foto: D66

Boodschappenlijstje
Gezamenlijk gaven de gemeenten het Tweede Kamerlid een boodschappenlijstje mee met daarop hun wensen en ideeën voor de komende jaren. "We willen vooral dat er niet teveel wijzigingen komen", benadrukte Alexander van den Dungen. Marusjka Lestrade: "Er is veel beweging geweest op dit terrein, we moeten nu doorpakken en doorgaan op de ingeslagen weg. Er moet rust in de tent komen." Ook vroegen de gemeenten nadrukkelijk aandacht voor de aansluiting van jeugdzorg op de Wmo, een onderwerp wat vooral in Boxtel een rol speelt.

Lokale politiek
Raemakers werd getrakteerd op een lunch in het Boxtelse gemeentehuis waarbij ook D66-wethouder Fons Potters uit Vught en leden van de lokale D66-afdelingen aanschoven. Er werd onder meer gesproken over het politieke klimaat in de drie gemeenten. Raemakers was zelf drie jaar lang gemeenteraadslid in Leudal (Limburg). "Ik heb daar altijd van genoten", vertelde hij. "Het lokale politieke spel was een goede leerschool en er gebeurde altijd wel iets."

Nu het zomerreces voorbij is kijkt D66 Boxtel vooruit naar een spannende periode vol ontwikkelingen en hopen wij u bij een van onze activiteiten te ontmoeten.

Wij wensen alle kinderen ontzettend veel succes en plezier in het nieuwe schooljaar!


Foto: VVD Boxtel

De laatste fase van de huidige raadsperiode breekt aan. De vakantieperiode is voorbij en bij het verschijnen van deze krant heeft de eerste beeldvormende raadsvergadering al weer plaats gevonden. In maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen en zal er een nieuwe gemeenteraad aantreden. De verkiezingskoorts slaat toe. Alle partijen willen natuurlijk zoveel mogelijk zetels binnenhalen en gaan hun uiterste best doen om de inwoners ervan te overtuigen dat zij die stem verdienen. Terecht! Ook wij willen graag met meer zetels de belangen van VVD-kiezers behartigen en met meer stemmen hierop inzetten.

Maar voor het zover is, zijn er nog hele belangrijke besluiten te nemen. De tijd staat niet stil en juist in deze periode loopt voor Boxtel het ongekend grote project in het kader van PHS (Programma Hoogfrequent Spoor). Het sluiten van de dubbele overweg heeft verstrekkende gevolgen voor de hele verkeersafwikkeling binnen Boxtel. De consequenties voor de keuze van een fietstunnel zijn nauwelijks te overzien. Zoals bekend, is dit dan ook zeker nooit de keuze van VVD Boxtel geweest.

De dubbele overweg moet sluiten, daar kunnen we niets meer aan veranderen en met de enorme toename van het treinverkeer zullen de slagbomen ook zo vaak dicht zijn, dat van een normale doorstroming geen sprake meer kan zijn. Bovendien maakt de toename van het autoverkeer, los van deze overweg, aanvullende maatregelen noodzakelijk.
Voor ons blijft het echter onbegrijpelijk en onverantwoord dat de miljoenen, die nu ingezet gaan worden, niet letterlijk en figuurlijk breder besteed kunnen worden. Met andere woorden: maak deze tunnel ook toegankelijk voor personenauto's. Verdeel de verkeersdruk zoveel mogelijk, zodat een goede doorstroming gewaarborgd blijft.

Het was één van onze speerpunten in het verkiezingsprogramma van vier jaar geleden en wij geloven er nog steeds in. Toch lijkt alles erop te wijzen, dat de keuze voor een fietstunnel in politiek Boxtel de voorkeur blijft houden. Een democratisch genomen besluit zal ook VVD Boxtel moeten accepteren, maar dan moet wel alles op alles gezet worden om de nadelige consequenties goed op te lossen.

Dat project loopt nu. Er is een klankbordgroep en er zijn verschillende werkgroepen voor de diverse deelprojecten. Het wemelt van de adviezen, vragen, bedenkingen en uitgesproken zorgen vanuit diverse invalshoeken. En dat is goed: hoe meer inbreng hoe beter. Het is een monsterproject en de keuze die de gemeenteraad zal moeten maken, zal ontzettend zwaar en moeilijk zijn. Daarom is het van het grootste belang, dat alle inbreng meegenomen wordt en het uiteindelijke resultaat door een zo groot mogelijke groep gedragen wordt.

Wij hopen dan ook van harte, dat iedereen meedenkt en ideeën aandraagt om tot een breedgedragen oordeel te kunnen komen. Er ligt een enorm budget en dat kan maar één keer besteed worden!

Dymph van de Vries
VVD Boxtel


GEMEENTE INFO
Oud papier:
31-08 Keefheuvel e.o.
01-09 Kalksheuvel
01-09 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
02-09 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
06-09 Lennisheuvel
06-09 Vrilkhoven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 35

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Stationsstraat 72-74, wijzigingen gevelopeningen voorzijde
Rigtpad 4 te Boxtel, dakkapel voordakvlak
Dennendreef, perceel naast 5-300, recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Rechterstraat 11 te Boxtel, vervangen linkerraam door een deur
Boseind 17 te Boxtel, bouwen opslagruimte
Smalbroeken, Beerze nabij de Koevoortseweg, vervangen houten brug over beerze door stalen brug

Verleende omgevingsvergunningen
Molenpad 2 te Boxtel, rooien drie bomen voorzijde app. Complex

Verkeersbesluit
Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats De Mulder

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'

Kindervakantiewerk Lennisheuvel

Foto: Jan van der Steen

Lennisheuvel/Boxtel - Afgelopen woensdag stonden 91 kinderen bij Gemeenschapshuis De Orion te popelen om deel te nemen aan het Lennisheuvelse kindervakantiewerk. In Boxtel maakten ruim 250 kinderen hun opwachting bij Brede School De Wilgenbroek. Voor de samen ruim 300 kinderen stonden drie bomvolle dagen op het programma.

In Lennisheuvel was gekozen voor het thema 'kermis en pretparken'. De 45e editie werd gekenmerkt door prachtig weer en de bouwwerken van de kinderen sloten dan ook aan bij dit thema. Zo bouwden zij een wildwaterbaan, schip, spookhuis, rups, draaimolen, botsauto's, cakewalk en een schietbaan. Toch waren er ook uitzonderingen: de kinderen van groep 8 hadden op een creatieve manier een café/skihut gebouwd.

In Boxtel werd de parkeerplaats van de Brede School omgetoverd tot een heuse camping, compleet met slagboom en receptie. Naast het bouwen van hutten konden de kinderen windvangers en bellenblazers knutselen, geschminkt worden, graffiti spuiten, zandkastelen bouwen en verkoeling zoeken in een van de zwembadjes. Ook op sportief gebied was er van alles te beleven, zoals beachvolleybal, jeu de boules, tafeltennis, badminton en pannavoetbal. In Lennisheuvel konden de kinderen woensdag, geheel in stijl, allerlei kermisspellen gespeeld worden, zoals blikgooien, of muizen slaan. Het was een flinke strijd om als winnaar uit de bus te komen.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

In Boxtel werden de kinderen getrakteerd op ijsjes van het IJscafe en een spetterende schuimparty. Op vrijdag konden ze zich uitleven op een stormbaan en deelnemen aan een speurtocht door de wijk. De activiteiten werden op vrijdag afgesloten met een campingbingo, waarvoor Boxtelse ondernemers mooie prijzen ter beschikking hadden gesteld. "Iedereen is moe maar voldaan en we kijken er allemaal naar uit om volgend jaar ons 5-jarig Kindervakantiewerk jubileum samen met de Boxtelse kinderen te vieren", aldus Steffie van de Vorstenbosch, een van de organisatoren.

Ook in Lennisheuvel werd op donderdag nog flink gebouwd en geschilderd. Na oplevering konden de kinderen spelen in hun bouwwerken. In het begin van de avond kwamen ouders, opa's, oma's, broertjes en zusjes kijken en werd de avond afgesloten met allerlei optredens door de kinderen. Dit gebeurde allemaal onder toeziend oog van de burgemeester van het bouwdorp en de burgemeester van Boxtel, Mark Buijs. Op vrijdagavond werd de vakantie en het kindervakantiewerk spectaculair afgesloten in Natuurpark Boscheind met een Quiz over kermissen, een springkussen en met een kampvuur.


artikel artikel artikel lorum ipsum

Foto: Jan van der Steen

artikel artikel artikel lorum ipsum

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Bridgeclub Revanche, uitslagen 22 augustus
A-Lijn: 1. F. van Roij & G. vd Meerendonk 66,60% 2.S. Tempels & H. Schalkwijk 59,65% 3. H. van Esch & P. van de Ven 58,33% B-Lijn: 1. M. van der Sloot & H. van Pinxteren 68,75% 2. A. & H. Hulscher 59,38% 3. T. van der Kolk & S. van Lier 54,69%

Bridgeclub Liempde, zomerdrive, uitslagen 24 augustus
A-Lijn: 1. G. Bekkers & P. Wagenaar 65,28% 2. K. & F. vd Meerendonk 60,07% 3. D. Eltink & F. vd Schans 56,60% B-Lijn: 1. T. van den Dungen & J. Smulders 62,5% 2. R. & J. van Dijk 60,83% 3. R. van der Heijden & N. vd Meerakker 56,68%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 22 augustus
1. J. Sebregts & C. Nienhuis 65,36% 2. A. Bosveld & W. de Langen 63,69% 3. C. & C. van Hal 60,12%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 24 augustus
A-Lijn: 1. J. van Doremalen & F. van Roy 67,50% 2. A. Bosveld & M. Soederhuizen 64,56% 3. M. Smulders & MJ. Theloesen 60,83%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 22 augustus
1. A. van Diesen & G. Bogaerts 64,88% 1. T. van Uden & A. Moerdijk 64,88% 3. J. Clercx & H. Peerlings 61,01%

Biljart

Biljartvereniging 't Ivoor, programma 4 september
13:00 't Ivoor 4-NGTR 3
13:00 BV De Hazelaar 4-'t Ivoor 2
19:30 't Ivoor 1-B.C. Ammerzoden 3
Programma 5 september
20:00 't Ivoor 1-Rio Bar 1
Programma 6 september
13:00 't Ivoor 6-Nal 6
13:00 De Kruiskamp 2-t Ivoor 3
13:00 't Ivoor 5-D'n Brouwer 3
20:00 't Wapen v. Liempde 3-`t Ivoor 2
Programma 7 september
13:00 't Ivoor 7-De Hopbel 2
19:30 Wapen van Eerschot 2-'t Ivoor 1

Honkbal/Softbal

Ducks, uitslagen 26 augustus        
Softbal Aspiranten: Ducks AS1- ROEF! AS1        15-9
Honkbal Pupillen: MULO PH1-Ducks PH1 12-6
Softbal U17: Ducks U17/1-Gryphons U17/1 4-13
Honkbal Junioren: Starlights JH1-Ducks JH1 16-6
Softbal U17: Ducks U17/1-Gryphons U17/1        3-14
Uitslagen 27 augustus
Softbal Senioren Dames: Ducks DS1-Zwijndrecht DS1 4-11
Honkbal Senioren: Ducks H2-Nuenen H4 8-6
Honkbal Senioren: Ducks H1-Indians H1 24-9
Ducks, programma 28 augustus
Honkbal Junioren: Cardinals JH2-Ducks JH1 19:00
Programma 30 augustus
Honkbal Aspiranten: Blue Lions Tilburg AH1-Ducks AH1 19:30
Programma 1 september
Honkbal Senioren: Ducks H2-Uden Red Sox H1 19:00
Honkbal Senioren: Gryphons H2-Ducks H1 19:30
Programma 2 september
Honkbal Pupillen: PSV PH1-Ducks PH1 10:00
Honkbal Junioren: Ducks JH1-Cardinals JH2 10:30
Softbal U17: ROEF! U17/1-Ducks U17/1 11:00
BeeBall Major League: Ducks BM1-Nuenen Lions 11:00
Softbal U17: ROEF! U17/1-Ducks U17/1 13:00
Honkbal Aspiranten: Ducks AH1-Stags AH1 14:00
Programma 3 september
Honkbal Senioren: Starlights H2-Ducks H2 11:00
Softbal Senioren Dames: Storks DS2-Ducks DS1 11:00

Paardensport

HSV St. Martinus
Liempde, uitslagen 27 augustus
Suus van den Nieuwenhof & Mastro's Newman: 2 X 1e met 208,5 & 201 punten, klasse D-M1
Eline de Bont & Orchids Black diamond: 4e met 189 punten, klasse C-L1
Someren, uitslagen 25 Augustus
Lieke van Zon & Nero: 1e met 196 punten, klasse C-L1

Voetbal

LSV, programma 3 september
LSV VE-SCI VE 16:00
Vessem 1-LSV 1 14:30
LSV 2-Spoordonkse Boys 3 10:30
Essche Boys 3-LSV 4 11:00
LBC, programma 2 september
DOSL 1-LBC JO9/1 10:00
LBC JO11/1-RPC 3 9:00
Wilhelmina Boys 4-LBC JO17/1 14:45
LBC JO19/1-Taxandria 2 13:00

Tennis

LTV De Merletten, uitslag Open Toernooi 2017

HE = herenenkel
DE = damesenkel
HD = herendubbel
DD = damesdubel
GD = gemengddubbel
HE2: 1. Roeland van de Vorst, 2. Ynze Marina Roorda
HE3: 1. Jaap Smits, 2. Koen Schuurmans
HE4: 1. Jens van den Hanenberg, 2. Dirk der Kinderen
HE5: 1. Tommy Legius, 2. Youri van Es
HE6: 1. Gijs Poorthuis, 2. Loet van Berlo
HE7: 1. Marick Massuger, 2. Marc van der Aa
HE8: 1. Rens van Kroonenburg, 2. Stef van Weert
DE3: 1. Tess van Dinteren, 2. Anouk van Hoek
DE4: 1. Ellen Kemps, 2. Moniek Kemps
DE5: 1. Julie Schoormans, 2. Annelies van Oosten-Van Rens
DE6: 1. Kim Broks, 2. Judith Schoemacher
DE7: 1. Steffie de Keijzer, 2. Iris van Schijndel
DE8: 1. Geeske van den Akker, 2. Vicky Aalbers
HD2: 1. Sander Geeris/Koen Schuurmans, 2. Tom van Ooij/Jaap Smits
HD3: 1. Wesley Kobussen/Joost Raamsdonk, 2 Jens van den Hanenberg/Mika Hurkens
HD4: 1. Twan van Helvoirt/Joep Stevens, 2. Robbert van Eijndhoven/Paul van der Weijden
HD5: 1. Sam Crauwels/Marcus Smits, 2. Robbie van Hout/Victor Ruiz-Tops
HD6 17+: 1. Jethro van Gerven/Quint den Ouden, 2. Rick van Kasteren/Pim Laansma
HD7 17+: 1. Bart van Esch/Jan Welvaarts, 2. Ruud van Lijssel/Ron van Santvoort
HD8 17+: 1. Jaap van Loon/Willem van Loon, 2. Kay Bleeker/Jan Kapteijns
DD5: 1. Marissa Hos/Chantal Timmers, 2. Yvonne van Bijnen/Esther Voets
DD6 17+: 1. Jose Gevers/Ingrid van de Vorstenbosch, 2. Marianne Joostink/Anneke Mallant-Eijgenraam
DD7 17+: 1. Anda van der Meyden/Chrissy Pijnenburg, 2. Renate van Schijndel/Monique Teulings
DD8 17+: 1. Ilona de Rooij/Ilse van Son, 2. Danae Pennings/Hettie van der Steen
GD2: 1. Jurran Schut/Karlijn Agten, 2. Giel van Giersbergen/Loes Stekelenburg-Joosten
GD4: 1. Max Peters/Luna Hendriks, 2. Martijn Drijvers/Estelle Klemans
GD5: 1. Luuk Donkers/Fleur Van den Bogaert, 2. Jochem van de Laar/Amber van Beers
GD6 17+: 1. Bas Kreijveld/Tessa Verhoeven, 2. Willie van Geffen/ Sjan Huijberts-van Der Velden
GD7 17+: 1. Tjeu van Besouw/Mirjam van Weert, 2. Marc Reijmersdal/Ellen van den Hanenberg
GD8 17+: 1. Nick Voets/Anouk van Alphen, 2. Alex Geller/Marieke Geller-Keser


Ruim 350 deelnemers tennistoernooi LTV De Merletten

De winnaars bij het herenenkel 4 Dirk der Kinderen (l.) en Jens van den Hanenberg. Foto: LTV De Merletten

Boxtel - Op de tennisbanen van LTV De Merletten werd afgelopen week het jaarlijkse Open Toernooi gespeeld. 357 tennissers uit de hele regio streden in 35 categorieën om de prijzen.

Er was veel toptennis te bewonderen op De Merletten. In de hoogste herencategorie – herenenkel 2 – was Roeland van de Vorst van tennisvereniging Bastion Baselaar de sterkste. Bij de dames ging de titel in de hoogste categorie naar Tess van Dinteren van tennisvereniging De Pettelaer.

De winnaars bij het herenenkel 2 Ynze Roorda (l.) en Roeland van de Vorst. (Foto: LTV De Merletten) Foto: LTV De Merletten

Superhelden en livestreams
Met het toernooithema 'Superhelden en Legends' werd dit jaar flink uitgepakt. Zo was er een Wall of Legends met de toernooihelden, een dagelijks verslag in de vorm van 'Super Stories' en waren er elke dag compilatiefilmpjes en livestreams. "Dit was een primeur voor een regionaal toernooi. De filmpjes en streams werden ruim 20.000 keer bekeken, ver boven verwachting. We kregen zelfs berichten vanuit Italië en Gran Canaria", aldus toernooileider Casper von Harenberg.

Deelnemers en toeschouwers konden de hele weekend hun servicesnelheid meten voor het goede doel: Stichting Onbeperkt Tennissen, die zich inzet voor het G-tennis. Er werd ruim 200 euro opgehaald.


Mix-toernooi JBV De Walnoot weer drukbezocht

Boxtel - Het wekelijkse open Regiomix-toernooi bij JBV De Walnoot trok maandag veertig belangstellenden. 32 van hen gooiden een balletje mee op de zonnige buitenbanen van de jeu de boulesvereniging.

De vrijwillige barbezetting door André Teulings was zoals gebruikelijk weer uitstekend. De wedstrijdleiding werd geheel verzorgd door Paul van Helvoort.

Slechts vier deelnemers deelden de prijzenpot van de drievoudige winnaars. De eerste plaats was voor Jan van Vugt (Den Bosch) met 3/20 punten, Piet van der Velden werd tweede met 3/15 punten en de derde plaats werd veroverd door Marlies van Vugt (Den Bosch) met 3/10 punten.

Elke maandag zijn geïnteresseerden vanaf 13.00 uur altijd van harte welkom om een kijkje te komen nemen of een balletje mee te komen gooien bij JBV De Walnoot, Selissenwal 25, 5282SJ in Boxtel.
Kijk voor aanvullende informatie over de Jeu de boulesvereniging op www.jbvdewalnoot.nl.

Voetbalseizoen LSV start met bekerwedstrijden

Lennisheuvel - Na steeds weer terugkerende problemen met bekerwedstrijden in de vakantieperiode en op doordeweekse dagen heeft de KNVB de opzet gewijzigd; de bekerwedstrijden starten in de eerste drie weekenden van september. LSV heeft geen illusies om uiteindelijk de KNVB-beker te winnen en beschouwt de wedstrijden al goede oefenwedstrijden voor het nieuwe seizoen.

Kirk Koningstein heeft dit seizoen een aantal taken afgestoten, de begeleiding van de LSV-selectie is nu in handen van een groter team. Koningstein blijft de hoofcoach, maar een aantal praktische zaken wordt ingevuld door Boy Obispo, Mark van der Struik, Peter van den Heuvel en Frank van de Besselaar. Door deze groter begeleidingsgroep hoopt LSV de jonge selectie meer ondersteuning te geven.

Bridgecursus voor beginners

Boxtel - Na de succesvolle cursus in 2015 starten de Boxtelse bridgeclubs BC Revanche en BC Boxtel in september opnieuw een gezamenlijke bridgecursus voor beginners. Op 11 september is er in Chinees Indisch Restaurant Lotus aan de Breukelsestraat vanaf 20.00 uur een inloopavond waarop het bridgespel en de cursus nader toegelicht worden. Hierbij alvast een opstapje.

Bridge is een spel waarbij twee paren het tegen elkaar opnemen. Je speelt met een vaste partner die tegenover je aan tafel zit. Na het delen van de 52 speelkaarten volgt het bieden waarbij informatie wordt uitgewisseld over de verdeling en sterkte van de vier 'handen'. Wie het hoogst biedt, speelt
het spel. Dat lijkt veel op rikken, maar de partner van de spelleider moet meteen bij het begin van het spel zijn/haar kaarten open op tafel leggen en is verder 'dummy'. Aan de hand van de biedinformatie, de open kaarten van de partner en zijn eigen kaarten maakt de spelleider eerst een (slim) speelplan en bepaalt vervolgens gedurende het hele spel welke kaart de dummy moet spelen; dit vereist het nodige denk- en geheugenwerk. Bridge is dan ook een gezonde training van het brein,
zo bleek onlangs; zie het artikel 'Bridge en Brein' op de clubsite van Bridge Club Boxtel.

Op een bridge-avond speelt ieder paar 24 spellen, verdeeld over 6 tafels van 4 spellen. Elk spel wordt aan het begin van de avond gedeeld en in deze verdeling bewaard in een speciale houder met 4 vakjes. Op deze manier wordt aan elke tafel de hele avond met dezelfde spelverdelingen gespeeld. Nadat je de 4 spellen van een tafel hebt gespeeld, dat duurt ongeveer een half uur, verhuis je van tafel en speel je tegen een ander koppel. Daardoor is het allerminst saai; na elk spel is er wel even tijd voor een praatje.
Het resultaat van elk spel wordt ingevoerd in een computerprogramma dat dan meteen aangeeft hoe je ten opzichte van de andere paren op dit spel gescoord hebt. Aan het eind van de avond wordt de totaaluitslag berekend over de 24 gespeelde spellen.

Het bieden, het spelen en de tussenstanden zorgen doorlopend voor spanning. En in tegenstelling tot rikken kun je ook met zwakke kaarten sterk scoren. Enkele ervaringen van spelers: 'Actieve ontspanning', 'Vaste leuke avond met inhoud', 'Ontmoeting met vriendelijke mensen', 'Veel leuker dan rikken', 'Voor jong en oud ', …

Masha Kleiss (Technische Commissie BC Boxtel): 'Zeker als je van kaarten of spelletjes houdt, is bridgen een uitkomst: je kunt het meermalen per week in clubverband spelen met steeds andere tegenstanders. Op de club word je zo ingedeeld dat je voornamelijk tegenstanders van jouw niveau treft. En je wilt niet weten hoeveel bekenden je gaat tegenkomen als je eenmaal met het bridgevirus bent besmet.'

Pieter Springer (Voorzitter BC Boxtel):
'Beide bridgeclubs zien het als hun missie om Bridge dichter bij mensen te brengen. Het houdt je, ongeacht je leeftijd, vitaal en helder van geest en is een sociaal gebeuren.'

Om het spel leuk te kunnen spelen heb je een goede basis nodig die je in 24 lessen onder leiding van een ervaren docent opbouwt. Dit kost de nodige inspanning zo bleek de laatste cursus. Om de drempel wat te verlagen is de opzet nu enigszins gewijzigd. Gedurende de cursusperiode ben je automatisch gratis lid van de beide bridgeclubs BCB en BCR. Afwisselend worden theorielessen en oefenavonden georganiseerd waarop je met leden van de beide clubs de nieuwe lesstof leert toepassen. Daarnaast heb je gedurende de gehele cursus thuis gratis toegang tot een bridgesite voor digitale ondersteuning. Tijdens de vakantieperiodes ligt de cursus stil en wordt de mogelijkheid geboden op clubavonden mee te spelen. En natuurlijk kun je thuis oefenen met medecursisten. In deze opzet neemt de cursus meer dan een jaar in beslag.
De kosten voor de 45 theorielessen en oefenavonden zijn €150,- per persoon. Maar als blijkt dat bridge niet 'je ding' is, is er halverwege de mogelijkheid om uit te stappen, waarbij de helft van het cursusgeld wordt teruggestort.
Gezelligheid heeft bij de beide clubs een centrale plaats. Hoewel je bridge als paar speelt, is individuele deelname aan de cursus mogelijk; juist voor alleenstaanden kan het veel toevoegen. Voor aanmelding zie de advertentie op deze pagina of de websites van bovengenoemde clubs.

Dubbele winst voor Kay Karssemakers in ONK-weekend

Foto: REBA MX

Borculo/Halle - Kay Karssemakers van het HMX Nofear Husqvarna racing team stond afgelopen weekend achter het starthek in Borculo en Halle voor een dubbel ONK-weekend. Op zaterdag won hij met een tweede en eerste plaats in de manches het dagklassement in Halle. Op zondag deed hij het nog beter en won met een dubbele mancheoverwinning ook het dagklassement in Borculo.

Op zaterdag begon Kay positief aan het weekend. In de tijdtraining verbeterde hij meerdere ronden achter elkaar zijn eigen tijd. Uiteindelijk zette hij zijn snelste tijd neer in de laatste ronde van de tijdtraining en nam hiermee de tweede tijd in handen.
Met de start van de eerste manche was de jonge Boxtelaar duidelijk niet goed weg aan het starthek en dook op een tiende plaats door de eerste bocht. Meteen wist hij meerdere rijders te passeren en kwam de eerste ronde op een vijfde plaats door. Gedurende de manche werkte de HMX-rijder zich op naar een tweede plaats en zocht de aansluiting bij de kopman. Het lukte Kay echter niet om in het ritme te komen, waardoor hij de achterstand van zo'n vier seconden naar de kopman toe ook niet dichtgereden kreeg. Ondanks dat bleef hij constante rondetijden rijden en kwam op een nette tweede plaats over de finish.
Gedreven stond Kay achter het starthek voor de tweede manche. Ditmaal zat hij er duidelijk beter bij toen het starthek naar beneden viel en begon op een derde plaats Kay aan de wedstrijd. Na één ronde passeerde Kay de tweede man en ging opnieuw op jacht naar de kopman. Hij voerde het tempo hoog op en zette de kopman flink onder druk. In de tweede ronde nam de Boxtelse motorcrosser de leiding in de wedstrijd over en wist vervolgens een ijzersterke wedstrijd te rijden. Iedere ronde bouwde hij zijn voorsprong uit en met constante rondtijden bleef hij zeer geconcentreerd rijden. Met achttien seconden voorsprong op de tweede man won Kay de manche en met 2-1 in de manches won hij het ONK-dagklassement in Halle.

Foto: REBA MX
Foto: REBA MX
Foto: REBA MX

Na een positieve tweede manche stond Kay zondag extra gedreven aan de start in Borculo. In de tijdtraining liet hij meteen zien dat hij op dit moment de juiste vorm te pakken heeft. Kay zette direct een scherpe tijd op de klok waarmee hij de snelste tijd in handen nam. Halverwege de tijdtraining verbeterde hij normaals zijn eigen snelste tijd en met de pole position in handen sloot hij de tijdtraining af.
Toen het starthek voor de eerste manche viel, reageerde de HMX Nofear Husqvarna rijder goed en dook als leider door de eerste bocht. Kay wist in de eerste ronde meteen een kleine voorsprong op de bouwen en reed sterk aan de leiding. Na een aantal ronden kwam de tweede man toch dichterbij het achterwiel van Kay, doordat deze iets meer moeite had om te achterblijvers te passeren. De Boxtelaar hield het hoofd koel en bleef geconcentreerd rijden waardoor hij opnieuw van de tweede man wist weg te rijden. De HMX-rijder bouwde een ruime voorsprong van zo'n twintig seconden op en kwam als winnaar over de finish.
Ook in de tweede manche was het wederom Kay die de kopstart nam. Ook ditmaal reed hij een sterke beginfase van de wedstrijd en wist direct een voorsprong op de bouwen. De HMX Nofear Husqvarna rijder bleef constante rondetijden rijden waardoor zijn voorsprong iedere ronde vergroot werd. Geconcenteerd bleef hij het tempo hoog houden en met zeventien seconden voorsprong werd hij opnieuw als winnaar afgevlagd. Met 1-1 in de manches won Kay ook het dagklassement in Borculo.

Het was een enorm sterk weekend voor Kay, met mooie overwinningen. In de tussenstand om het Open Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen bezet hij momenteel de tweede plaats. Dit weekend zal Kay het Nederlands team vertegenwoordigen in Polen tijdens de MX European of Nations.

Heren 1 Ducks verplettert Indians Softbalsters schieten tekort tegen Zwijndrecht

Boxtel - De softbalsters van Ducks speelden zondag thuis tegen sterke slagploeg Zwijndrecht. Hoewel de Boxtelse dames de vorige wedstrijd tegen deze ploeg wisten te winnen, was hun tegenstander dit keer te sterk. De honkballers speelden ook thuis. Zij hadden geen probleem met hun tegenstander Indians uit Weert en wonnen met dikke cijfers.

De damesploeg van Ducks wist dat zij vanaf het begin van de wedstrijd fel moest zijn. De speelsters van Zwijndrecht lieten direct zien wat zij in huis hadden en scoorden meteen twee punten. In de slagbeurt van het Boxtelse team kon Janne de Haan door een mooie honkslag direct op de honken komen. Met hulp van de opvolgende slagvrouwen wist zij dan ook het eerste punt te scoren.

In de tweede inning veranderde er niets aan de stand. Aan het einde van de derde inning stond Ducks met 3-5 achter. De twee punten van Ducks waren met dank aan een mooie driehonkslag van Rianne Boer; Nikki van Nes wist daardoor te scoren en later kwam Rianne zelf ook binnen.

Hierna namen de dames van Zwijndrecht afstand en scoorden in de volgende innings nog zes punten. Ducks kon dit niet bijbenen en scoorde nog één punt. Dit zorgde voor een eindstand van 4-11. Beste slagvrouwen voor Ducks waren Inge van Geel en Rianne Boer met 0.500.

Honkbal
Voor de Boxtelse heren stond zondag de een na laatste thuiswedstrijd op de planning, tegen directe concurrent Indians uit Weert. Het eerste herenteam van Ducks kwam moeizaam uit de startblokken en stond mede door een aantal veldfouten al snel met 0-2 achter. In de gelijkmakende helft van de inning kwam Ducks beter uit de verf en scoorde door honkslagen van Thor van den Dool en Jeroen van Nes drie keer.

Van Nes, de startende werper in deze wedstrijd, zette daarna de slagploeg van Indians met gemak opzij. Aan de offensieve kant brak Ducks uit en Indians had weinig te vertellen: de Boxtelse formatie sloeg in deze inning op indrukwekkende wijze dertien punten binnen, wat de stand naar 16-2 bracht. Indians oogde verslagen en was gebroken na twee innings.

Jeroen van Nes bleef overtuigen en deed zijn werk door de ploeg uit Weert onschadelijk te maken. Ducks bleef uitbouwen en Indians kon pas echt weerwoord geven in de zevende inning. Hierin scoorde de ploeg uit Weert vijf maal, wat de stand bracht naar 24-9. Dit was tevens de eindstand, waarmee de Boxtelaren een zeer goede wedstrijd afsloten. Met gemak versloegen zij hun concurrent om zich veilig te stellen van degradatie, het doel van dit seizoen.
Beste slagman aan de zijde van Ducks was Jan van der Wielen, 5 uit 6 (AVG 0.833, 5 RBI, 3 R, 1.000 OBP, 4 1B, 1 2B, 1 SB).

16 / 16

31 augustus - 22 september

Schilderijen expositie
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

31 augustus – 24 september

Kunstexpositie bij Kasteel Stapelen tijdens Kunst op Stapel 2017
Park, Kasteel Stapelen, Boxtel

Donderdag 31 augustus

Huiskamer; Koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Cultuurhistorische avondrondleidingen; Binnendommeltjestocht
18.50 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 1 september

Start inschrijving Durpskwis Liempde
durpskwisliemt@gmail.com | Liempde

Slow Live; slow food & live music
16.00 uur, Barhier, Peerkesbos 1, Liempde

Opening Expositie Goede Sier
17.00 uur, Kunstlicht99, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

Doubletten bij JBV De Walnoot
19.30 uur, Selissenwal 25, Boxtel

2 september – 1 oktober

Expositie Goede Sier (za & zon)
12.00 uur, Kunstlicht '99, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

2 september-5 november

Duo foto-expositie: 'Boxtel in Detail & Kunst in de Natuur (za&zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zaterdag 2 september

Opening van het voetbalseizoen...
09.00 uur, RKSV Boxtel, De Aanloop 29, Boxtel

Koopjesjacht bij Boxtel ruimt op..
10.00 uur, Centrum Boxtel

Tentoonstelling archeologische vondsten
10.00 uur, Groot Duijfhuis, Hoevedreef, Liempde

Slow Live; slow food & live music
13.00 uur, Barhier, Peerkesbos 1, Liempde

Rommelmarkt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Straatspeeldag Oranjestraat
13.30 uur, Frederik Jan Ottostraat, Boxtel

Zondag 3 september

Wandeling naar historisch Banisveld en Balsvoort
10.00 uur, aanmelden via www.natuurmonumenten.nl

Tentoonstelling archeologische vondsten
13.00 uur, Groot Duijfhuis, Hoevedreef, Liempde

Slow Live; slow food & live music
13.00 uur, Barhier, Peerkesbos 1, Liempde

Rondleiding expositie Kunst op Stapel
14.00 uur, Poort, Kasteel Stapelen, Boxtel

Kasteelconcert Gildenbondsharmonie
14.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel
(Bij slecht weer, Tijberzaal, BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel)

Maandag 4 september

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 5 september

Maak Kennis met Qigong
19.00 uur, Molenwijkschool, Achterberghstraat 12, Boxtel

Woensdag 6 september

Huiskamer; rikken, jokeren, sjoelen
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 7 september

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

09 en 10 september

Open monumentendag
De Sint Petrusbasiliek, Protestantse kerk, De Marokkaanse en Turkse Moskee, Heemkamer

Matineeconcert in Sint Petrusbasiliek: Tommy van Doorn
14.00 uur, Sint Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Boxtel by night
21.00 uur, Vertrek bij De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Zondag 10 september

Mountainbiketoertocht 35,50 en 65 km
Vertrek vanaf 8.30 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Kofferbakverkoop
09.00, Ter hoogte van Haarenseweg 32, Esch

Ruilbeurs Vereniging Boxtelse Verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing: 'Airbornes in de Kampina'
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Biereloth
13.00 uur, Bar Becoloth, Rozemarijnstraat 2, Boxtel

Rondleiding expositie Kunst op Stapel
14.00 uur, Poort, Kasteel Stapelen, Boxtel

Foto: Ilona vd Bergen

Marijn Meulenaars

Eric Schoones

Marieke Gerritsen