DeMooiBoxtelKrant

9 mei 2018

DeMooiBoxtelKrant 9 mei 2018


Liempde, Boxtel en Esch herdenken oorlogsslachtoffers

In Liempde staat Sint Antonius Abt. stil bij de gevallen vrijheidsstrijders. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Boxtel/Liempde/Esch - Vrijdagavond 4 mei om 20.00 uur werd door het hele land twee minuten stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers en vrijheidsstrijders. Zo ook in Boxtel, Liempde en Esch.

In Liempde startte de herdenking met een dienst in de kerk en vervolgens een stille tocht naar het Concordiapark. Hier werd bij het monument door een aantal kinderen een stukje voorgelezen en een bloemstukje gelegd. Daarna legde een afvaardiging van Dorpsberaad en Algemeen Belang Liempde een krans, waarna twee minuten stilte werd gehouden.

Foto: E.D. Evenementenbegeleiding / Prikbord Esch
Burgemeester Mark Buijs, rechts met ketting en gildevoorman Ad van Boxtel (links met ketting), herdenken de gevallenen in Boxtel. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Ook in Boxtel werd stilgestaan bij de gevallenen. Onder begeleiding van onder meer burgemeester Mark Buijs, het Gilde Sint-Barbara en Sint-Joris, de Gildenbondsharmonie en een delegatie van Scouting Boxtel werden na een herdenkingsdienst in de Sint-Petrusbasiliek kransen gelegd bij de verschillende gedenkplekken in Boxtel, zoals bij de basiliek, bij het Indië-monument aan de Koppel en de begraafplaats bij de Heilig Hartkerk, waar verschillende bevrijders begraven liggen. Op deze begraafplaats werd ook twee minuten stilgehouden. Daarna toog het gezelschap naar Partycentrum De Adelaar voor een napraatsessie, met een kop koffie.

In Esch werd op een wel heel bijzondere manier stilgestaan bij de vrijheidsstrijders: 4 en 5 mei stonden in het teken van de opening van het nieuwe Essche haventje, met het evenement 'Op Drift: In Veilige Haven'. In die nieuwe haven was op 4 mei dan ook de herdenkingsplechtigheid. De aanwezigen wandelden over de oevers van de Essche Stroom naar de 'Veilige haven'. Een confronterend begin, mannen liepen links, vrouwen en kinderen rechts op de dijk. Onderweg werd het publiek verrast door onder meer een rubberboot met 'vluchtelingen', muziek op het water, maar ook koningin Wilhelmina en soldaten in WOII-kleding. In de veilige haven werden de wandelaars door een doedelzakspeler verwelkomd. Hierna kwamen verschillende sprekers aan bod en natuurlijk was er om 20.00 uur, na het klinken van de trompet, twee minuten stilte.

Lees meer over In Veilige Haven op pagina 3.

Kasteel Stapelen verkocht; koper nog niet bekendgemaakt

Boxtel - Aan de periode van ruim 103 jaar dat de Paters Assumptionisten in Kasteel Stapelen thuis waren, komt op 1 september dit njaar definitief een eind. Op die datum moet namelijk de verkoop van het kasteel afgerond zijn, zo meldden pater overste Jan Zuiker en Jan van Homelen, voorzitter van Stichting Beheer Kasteel Stapelen, woensdag aan de pers.

De koper, waarvan het tweetal de naam nog niet wilde noemen, is een 'Brabantse particulier' die er een woon-zorginstelling wil realiseren. De precieze invulling daarvan is echter nog niet bekend. Het ligt in de lijn der verwachting dat de nieuwe eigenaar het park toegankelijk houdt en dat evenementen als Stapel op Sint gewoon voortgezet kunnen worden. Garanties daarvoor konden Zuiker en Van Homelen echter niet geven.

De verkoop behelst enkel het kasteel plus het bijbehorende park. In totaal is dit gebied zo'n zes hectare groot. De percelen aan de Prins Hendrikstraat 43 en 45 én de begraafplaats, samen zo'n vier hectare, blijven in het bezit van de Assumptiestichting. Op de Prins Hendrikstraat liggen al jaren plannen klaar om ruim zeventig appartementen te realiseren. De Paters Assumptionisten hopen met die bouwplannen hun eigendom te gelde te kunnen maken.

Lees verder op pagina 3.

Poolse vrouw (45) en Boxtelaar (56) omgekomen bij frontale aanrijding op Oude Grintweg in Oirschot

Boxtel/Oirschot - Bij een frontale botsing op de Oude Grintweg tussen Boxtel en Oirschot zijn afgelopen woensdagochtend vroeg een 56-jarige Boxtelaar en een 45-jarige Poolse vrouw om het leven gekomen.

De slachtoffers kwamen rond 5.15 uur tussen de Mijlstraat en het Velderswegje frontaal met elkaar in botsing. De hulpdiensten rukten meteen met groot materieel uit. Toen die eenmaal ter plaatse waren bleek al snel dat de Poolse bestuurster aan haar verwondingen was overleden. Hulpverleners van onder meer een traumahelikopter hebben nog geprobeerd om het leven van de mannelijke bestuurder te redden maar de reanimatiepogingen mochten helaas niet baten. Ook hij overleed op de plaats van het ongeluk.

Hoe het kon gebeuren dat de twee personenauto's met elkaar in botsing kwamen is niet duidelijk. Verkeersspecialisten van de politie hebben uitgebreid onderzoek naar de toedracht gedaan. Ook plaatste de politie een oproep om getuigen die het ongeluk hebben zien gebeuren te vinden, zij kunnen zich melden via 0900-8844.

Collectes mei en juni

13 tot en met 19 mei        Stichting Longfonds
27 mei tot en met 2 juni        Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds
3 tot en met 9 juni        Epilepsiefonds
10 tot en met 16 juni        Ver. tot behoud van Natuurmonumenten NL
17 tot en met 23 juni        Maag Lever Darm Stichting
24 tot en met 30 juni        Ver. Het Nederlandse Rode Kruis

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren voor een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de zogenaamde vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel, maar vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via telefoonnummer 0900-8844.

Ramadan-activiteiten Brede School De Wilgenbroek

Boxtel - Jongeren kunnen ook dit jaar, in navolging van de eerste editie vorig jaar, 's nachts tijdens Ramadan terecht bij Brede School De Wilgenbroek voor sport en ontspanning. Van dinsdag tot en met vrijdag kunnen zij hier van 22.00 tot 03.00 uur kosteloos terecht om te voetballen, fitnessen, gamen en chillen.

Een vergelijkbaar initiatief in 2017 was zeer geslaagd: jongeren waardeerden de activiteiten en overlast op straat bleef nagenoeg uit. Net als vorig jaar trekken Soufiane Yousfi en Mohammed Kissami de kar. Zij kregen vorig jaar als beloning voor het opzetten van de activiteiten een contract aangeboden bij Buurtsport en kennen veel moslimjongeren in onze gemeente goed. Samen met enkele vrijwilligers organiseren zij vijf weken lang de nachtelijke activiteiten. Dit gebeurt in samenwerking met de politie en de gemeente.

Ramadan is voor moslims de vastentijd, waarbij zij tussen zonsopkomst en zonsondergang niets mogen eten. De vastenperiode begint op 16 mei en eindigt op 18 juni. Omdat de zon in die periode pas in de loop van de avond ondergaat, eten zij laat. Jongeren willen daarna nog hun energie kwijt. In plaats van buiten rondhangen, kunnen zij in De Wilgenbroek tot ver na middernacht sporten of elkaar ontmoeten. Deelname is gratis en staat open voor iedereen vanaf 14 jaar. Meer informatie via nicole@buurtsportboxtel.nl.

Kerkconcert van organist Geerten Liefting

Boxtel - Organist Geerten Liefting zal zondag 13 mei een concert geven in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Het concert begint om 20.15 uur. Entree bedraagt 8 euro.

Geerten Liefting (1983) studeerde orgel bij Nico Blom en Christiaan Ingelse en vervolgens orgel, kerkmuziek en improvisatie aan het Conservatorium van Utrecht, bij Reitze Smits en Arie Eikelboom. In augustus 2009 studeerde hij cum laude af. Daarnaast studeerde hij improvisatie bij Cor Ardesch en Hayo Boerema en volgde hij diverse masterclasses.

Als organist was hij tot 2005 verbonden aan de Grote of Sint-Bartolomeuskerk in Schoonhoven en als cantor-organist tot 2007 aan de SOW-gemeente De Wingerd in Krimpen aan den IJssel. Sinds augustus 2007 is hij dirigent-organist van de Heilige Bonaventuraparochie in Woerden. Ook is hij assistent-organist van de Grote of Sint-Laurenskerk in Rotterdam. Sinds 2006 is Liefting actief als Vesperorganist van de Domkerk in Utrecht.

Liefting won prijzen bij verschillende internationale orgelconcoursen en geeft regelmatig soloconcerten. Meermalen verleende hij zijn medewerking aan radioprogramma's zoals Woord op Zondag. Hij is eveneens actief als docent en componist.

Het muzikale programma van komende zondag is nog niet bekendgemaakt.

Persoonsberichten.nl

Het plaatsen van geboorte-, felicitatie- en rouwberichten kan in onze krant én op internet, op www.persoonsberichten.nl. Je kunt hier zelf online dergelijke berichten plaatsen. Wil je het ook in onze krant plaatsen? Dan nemen we contact op en helpen we verder.

Persoonsberichten.nl is een landelijke website die door DeMooiKrant Nederland speciaal is ontwikkeld voor alle MooiKranten. Hierop kun je een belangrijke gebeurtenis in je leven delen met anderen, die op die speciale vreugde- of verdrietmomenten gepast kunnen reageren. Denk hierbij aan geboorte, jubileum, diploma, rijbewijs, huwelijk, maar ook een overlijden of nagedachtenis.

Persoonsberichten.nl zorgt er via internet voor dat de berichten direct in te voeren en te raadplegen zijn, actueler kan niet. Verder blijft de informatie via internet veel langer te raadplegen. Iedereen kan die berichten direct raadplegen, zonder inlogprocedures, en voor het plaatsen heb je ook geen account nodig. Je kunt een (eigen) foto of afbeelding toevoegen en iedereen kan reacties plaatsen op een bericht.

KBO-activiteiten Boxtel

Vrijdag 11 mei        Rikken en jokeren in De Walnoot        13.30
Maandag14 mei        Eucharistieviering in Simeonshof tot intentie van de overleden KBO-leden van de wijk Centrum        10.15
Dinsdag 15 mei        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Rots        14.00
Woensdag 16 mei        Fietsen Oisterwijkse vennenroute, vertrek vanaf de parkeerplaats aan de Speelmanstraat,         13.30
                        Vertrek snelle fietsers        13.15

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, telefoon: 0411-601723

KBO-activiteiten Liempde

Woensdag 9 mei        Fietsen, vertrek vanaf Tooseplein        13.30
Dinsdag 15 mei        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 16 mei        Wandelen, vertrek vanaf Raadhuisplein        10.00

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot (behalve met Pinksteren)        13.00
Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool, groep 1 19.00-20.00
                        groep 2 20.00-21.00
Elke donderdag        Nordic walking, vertrek vanaf de Markt (behalve op Hemelvaartsdag)        9.00

Vrouwencontact Liempde

Dinsdag 15 mei        Mindfit bij De Kloosterhof        9.00
Woensdag 16 mei        Voorjaarsviering: Moord in Kamer 6, 't Hof van Liempde 19.30

Poort Croonpassage ook doordeweeks dicht

Boxtel - 'Heel blij' zijn ze met het besluit dat de poort ook doordeweeks dicht mag. Zo liet Tonny Wagenaars, woordvoerder van de VvE de Croon, woensdag weten. De gemeente besloot daags eerder in de collegevergadering dat de toegangspoort tussen de Markt en de Croon niet alleen in de weekenden, maar ook doordeweeks tussen 22.00 en 7.00 uur afgesloten mag worden.

Eveneens werd besloten dat dit regime ook ingaat voor alle in- en uitgangen van de Markt voor voetgangers, via de Beiaard, Indenhof (tussen Restaurant En Garde!/Kin Khao en het VVV-kantoor) en de binnenkort geopende doorgang vanaf de binnenplaats van het gemeentehuis. Een andere verandering is dat de doorgang van de Croonpassage voetgangersgebied wordt. Dit betekent dat fietsers en scooters er geweerd worden.

De bewoners van de Croon lieten in 2014 de poort plaatsen in de hoop overlast door met name hangjeugd te verminderen. Tussen 22.00 en 7.00 uur mocht die op uitgaansavonden gesloten worden. Hoewel de overlast verminderde, waren de bewoners niet tevreden, omdat er ook doordeweeks overlast was. Volgens Wagenaars klopte de VvE al in augustus 2014 aan bij de gemeente met de wens om de poort iedere nacht te sluiten. In eerste instantie vingen de bewoners bot. Zo was de bereikbaarheid voor hulpdiensten een heikel punt. Daarbij, zo redeneerde de gemeente, is de Croonpassage openbaar gebied en zou een dicht hek daaraan afbreuk doen. Ook dienden zich tegen die tijd de plannen voor een nieuwe markt aan, waardoor de doordeweekse sluiting op een zijspoor belandde.
Nu de nieuwe Markt bijna tot uitvoer komt, besloot wethouder Eric van den Broek het toegangsbeleid voor de Markt onder de loep te nemen en voor iedere toegang gelijk te trekken. Hij legt uit dat de bezwaren voor de openbare toegankelijkheid niet onoverkomelijk bleken omdat toch bijna niemand 's nachts van de doorgang gebruikmaakt. Ook de hulpdiensten kunnen een vrije doorgang krijgen door middel van een sleutelkluisje, waarmee de poort geopend kan worden. De poorten van de doorsteek bij het gemeentehuis zullen 's avonds gefaseerd gesloten worden, met tussenpozen van een kwartier, om te voorkomen dat mensen onverhoopt ingesloten raken.

Vervolg van voorpagina: Kasteel Stapelen verkocht

Voorzitter van Stichting Beheer Kasteel Stapelen, Jan Homelen (l.) en pater overste Jan Zuiker, voor het door hen zo geliefde kasteel. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Stapelen wordt onder de Paters Assumptionisten ook wel 'het moederhuis' genoemd en is het laatste vastgoed dat de paters in Nederland bezitten. Hoewel er nog slechts een handvol Paters Assumptionisten in Nederland is, die allen een gevorderde leeftijd hebben, groeit de beweging wereldwijd flink. Met name in Azië en Afrika groeit de congregatie. Mede daarom is volgens Zuiker ook gekeken of het kasteel kon worden omgevormd tot opleidingsinstituut voor het kloosterleven, een zogenoemd noviciaat. Daar was de congregatie in Parijs echter geen voorstander van omdat de opleiding bij voorkeur in de moedertaal aangeboden wordt.

Ook gesprekken met de gemeente draaiden op niets uit, geeft Van Homelen, die ook in zijn rol als burgemeester van Boxtel al betrokken was bij het zoeken naar een nieuwe functie voor het kasteel, aan. Het kasteel blijven gebruiken voor bewoning konden de paters, mede vanwege hun sobere leefstijl, niet langer rijmen met de exploitatiekosten die om en nabij de 2,5 ton per jaar bedroegen. Daarop werd vorig jaar besloten het kasteel via een makelaar aan te bieden.

Nu er een koper is gevonden en de akte zo goed als rond is, rest enkel nog het proces waarbij de koper aan de contractuele voorwaarden moet voldoen en is het wachten op toestemming vanuit Rome. Die is nodig omdat de kapel ook een gebedsfunctie heeft en dus niet zomaar aan Jan en alleman verkocht kan worden. De eveneens vereiste toestemming voor de verkoop vanuit het concilie in Parijs is al wel verleend. Ook wordt in de komende tijd de exacte invulling van het kasteel verduidelijkt en vindt overleg plaats over toegankelijkheid van het park en de evenementen die op of om het kasteel georganiseerd worden. Hoeveel er voor het kasteel betaald wordt wilden Zuiker en Van Homelen niet aangeven, maar het gaat om een bedrag 'waarop het kasteel getaxeerd is'.

Het overgaan tot verkoop was geen licht besluit, geeft een zichtbaar geëmotioneerde Zuiker aan. Geen wonder, want al vanaf dat hij 14 jaar oud was, verbleef hij regelmatig in of om Stapelen. Eerst als gymnasiast en later als pater. "Het tekenen van de overeenkomst voelt toch een beetje als het doorzagen van een tak waar ik zelf op zit", geeft hij aan. Ook de andere paters die momenteel nog op het kasteel verblijven hebben volgens de pater overste te lijden onder het naderende vertrek. De oudste van hen, de 96-jarige archivaris Arno Burg, heeft al een band met het kasteel die zo'n zeventig jaar teruggaat.

In de voorlopige verkoopovereenkomst is ook het eigendom van de begraafplaats voor de komende 50 jaar geborgd. Ook behouden de Assumptionisten het recht hun overleden Nederlandse congregatieleden over het eigendom van de nieuwe koper te vervoeren naar hun laatste rustplaats.

De voorgenomen verkoop per 1 september betekent dat het in de lesgebouwen van het kasteel gehuisveste Omroep Dommelland vóór die tijd een andere locatie moet zien te vinden. Hoewel Van Homelen aangeeft dat Dommelland niet met harde hand verwijderd zal worden, is wat hem betreft voor de omroep de tijd nu echt rijp om een nieuw onderkomen te gaan zoeken. Als Dommelland in september geen nieuw thuis gevonden heeft, betekent dit voor de verkoper een financiële strop richting de koper, die het pand leeg opgeleverd wil hebben. Van Homelen laat weten dat die schade verhaald zal worden op de huurder.

Invulling bestuursakkoord achter gesloten deuren

Boxtel - Dinsdagavond kwam de gemeenteraad bij elkaar om het concept bestuursakkoord, dat Combinatie95, SP, INbox en D66 op 25 april sloten, te bespreken. De bijeenkomst was achter gesloten deuren, tot ongenoegen van de fracties van CDA en BALANS, die daarmee stelling lijken te nemen in de oppositie.

Het CDA vindt dat het akkoord te ver van de werkelijkheid staat. Daarbij vinden de christendemocraten dat de bijeenkomst niet achter gesloten deuren had moeten plaatsvinden. Ook de BALANS-fractie heeft weinig vertrouwen in het coalitieakkoord en heeft daarom geen input gegeven tijdens de bijeenkomst. Fractievoorzitter Mariëlle van Alphen vindt het echter te vroeg om te spreken van een vertrouwensbreuk. Het CDA spreekt van 'een enorme deuk' in het vertrouwen in het nieuwe college, nog voordat dat officieel benoemd is.

De bijeenkomst op 8 mei is onderdeel van het tijdspad dat coalitieleider Combinatie95 uitzette nadat de onderhandelingen onder leiding van verkiezingswinnaar BALANS eind maart stuk liepen. De coalitie hoopt het definitieve bestuursakkoord, inclusief financiële onderbouwing, in de raadsvergadering van juni te kunnen presenteren. Het concept akkoord werd op 25 april aan de pers gepresenteerd en vormt een voortzetting van het huidige beleid. Niet verwonderlijk, want de huidige coalitiepartners zijn dezelfde als de vier partijen die de afgelopen vier jaar de coalitie vormden.

De CDA-fractie is teleurgesteld dat zij niet uitgenodigd was voor de inhoudelijke coalitieonderhandelingen. Ook kan de partij zich niet vinden in het beleidsprogramma: "Met name de gekozen vier belangrijkste onderwerpen en het benoemen van de fiets als belangrijkste oplossing voor onze verkeersproblemen staat zo ver af van onze voorstelling van de werkelijkheid dat wij hier niet in mee gaan bewegen."

Dat de overige partijen nu worden uitgenodigd om, zoals het CDA het noemt, 'binnen de lijntjes wat aanvullingen te mogen doen', schiet de christendemocraten in het verkeerde keelgat. Een soortgelijk gevoel overheerst ook bij de fractie van BALANS, die wel bij de bijeenkomst aanwezig is, maar inhoudelijk geen aanvullingen zal doen. Beide partijen geven aan dat zij bij de verdere, openbare behandelingen van het akkoord hun zegje zullen doen.

Met het afzeggen van de bijeenkomst van CDA-zijde en het uitspreken van het ongenoegen van de BALANS-fractie, lijken deze partijen af te stevenen op een rol in de oppositie. Die zal dan wel wat aan kracht winnen, aangezien BALANS nu één zetel meer heeft dan de afgelopen vier jaar. Voormalig gedoogsteuners PvdA/GL en VVD zijn wel ingegaan op de uitnodiging van de coalitiepartijen. En daarmee lijken de kaarten voorlopig geschud; er verandert op wat zetelverschuivingen na niets aan de politieke verhoudingen in de gemeenteraad, buiten dat de oppositie één zetel krachtiger geworden is.

Haventje Esch feestelijk geopend

Verschillende artiesten, waaronder coverband Saab, betraden het Essche podium. (Foto: E.D. Evenementenbegeleiding / prikbord Esch) Foto: E.D. Evenementenbegeleiding / prikbord Esch

Esch - Daar waar op 4 mei de sfeer vol respect en ingetogen was, barstte op 5 mei in de nieuwe haven van Esch het feest los met veel gezelligheid en muziek tijdens het evenement Op Drift: In Veilige Haven.

Iets na 19.00 uur kwamen er drie boten aangevaren, waarop fanfare Sint Willibrordus al spelend de aandacht vroeg. In de eerste boot zat op kop watergraaf Peter Glas en in een andere boot was Carine Blom, wethouder van de gemeente Haaren, te vinden.
Na de officiële overdracht van waterschap naar gemeente met bijbehorende toespraken, barstte het feest los. Op het drijvende podium kwam een scala aan Esch talent voorbij, met een grote diversiteit aan muziekstijlen. Via een groot scherm was ook voor de mensen achteraan op het terrein alles goed te volgen. Bijzonder was de expositie van Jouni Jabbour. Na zijn vlucht vanuit Syrië naar Nederland werkt hij nu bij couturier Addy van den Krommenakker en toonde een aantal mooie jurken.

Tussen alle vrolijkheid en plezier door was er ook een moment waarop het publiek op het terrein volledig stil werd. Ter nagedachtenis aan Esschenaar Jip de Man was een lied te horen dat hij zelf ingezongen had. Het zorgde voor een moment van ontroering. Aansluitend werd een bootje vrijgegeven dat voor iedereen beschikbaar is om een tochtje te maken, de Jipsel.

Derde editie Lekker Lennisheuvel

Lennisheuvel - De derde editie van Lekker Lennisheuvel zal plaatsvinden bij Natuurpark Boscheind op zondag 27 mei, van 12.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis, je betaalt enkel voor de hapjes en drankjes.

In de zogeheten 'voortuin van Lennisheuvel' zullen van 12.00 – 18.00 uur onder meer de Wijndiva's, Brasserie Onder Ons, N9NE, In2Sushi, Bakkie & Zo, Viskwekerij De Stroom, Nora's cupcakes, Lekker'nei, Paradijssmaak, Umie Veenhuis en Maron van de Velden alle bezoekers verwennen met de lekkerste hapjes en drankjes. Ook dit jaar is de organisatie in handen van Theetuin 't Bakhuys en Bij d'Ingens (voorheen Soep d'Ing & La Casa Dei Cicchetti).
Lekker Lennisheuvel is ook geschikt voor de mensen met een kleinere portemonnee, want alle hapjes en drankjes zijn in een proefportie voor één euro verkrijgbaar. Naast alle hapjes die voor een euro te verkrijgen zijn, worden door de deelnemende bedrijven ook diverse andere (streek)producten aangeboden.
Ook aan entertainment voor de kinderen is gedacht met een groot springkussen. De muzikale omlijsting is in handen van Noottoestand uit Liempde en Gerard van Pinxsteren.

Houd voor actuele informatie en de deelnemende standhouders de Facebookpagina 'Stichting Lekker Lennisheuvel' in de gaten.

Expositie 'Binnen Het Groene Woud' door fotogroep ELF

Liempde - In Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde, is van zaterdag 19 mei tot en met zondag 27 mei de foto-expositie 'Binnen Het Groene Woud' van de Liempdse fotogroep ELF te bewonderen. De officiële opening is op zaterdag 19 mei om 14.00 uur. De expositie is gratis toegankelijk.

Fotogroep ELF is ontstaan nadat Liempdenaar Frans Roefs een oproep in de krant deed. Vanaf 21 april 2010 was de Eerste Liempdse Fotoclub (ELF) een feit. Wat de leden met elkaar delen is een passie voor fotografie. Iedere derde woensdag van de maand komen zij bij elkaar om gemaakte foto's naar aanleiding van een thema, te presenteren. Door het bespreken van elkaars werk wordt zowel de technische kennis als het creatief inzicht bevorderd en verbeterd. En niet alleen dat, jaarlijks maken de leden van ELF een uitstapje waarbij fotografie centraal staat en dat wordt afgesloten met een etentje. Bij ELF staat, naast de fotografie, ook de gezelligheid en het samen dingen doen hoog in het vaandel.

Als thema heeft ELF voor deze expositie gekozen voor 'Binnen Het Groene Woud'. Tijdens de opening op zaterdag 19 mei worden bezoekers verwelkomd met een kop koffie of thee. De foto's zijn te zien tot en met zondag 27 mei tijdens de openingstijden van Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd: dinsdag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

Mensen die interesse hebben om lid te worden van fotoclub ELF kunnen zich tijdens de expositie aanmelden of een berichtje sturen via http://elffotogroep.blogspot.nl/

Boxtelaar genomineerd voor filmprijs

Boxtel - De Boxtelse regisseur Aswin Baaijens gaat, samen met een aantal teamleden uit Boxtel, vanaf morgen de uitdaging aan om in een week tijd een korte film te maken. De film duurt zeven minuten en dingt mee naar een hoofdprijs van 2.000 euro tijdens de prijsuitreiking in Antwerpen op 9 juni.

Baaijens' inzending gaat 'SECOND SUN' heten. De regisseur is van mening dat er veel talent zit in Brabant en wil met zijn deelname laten zien dat je echt niet naar de randstad hoeft te verhuizen om mooie films te maken. Mede wegens die reden zal een groot deel van de film ook in Boxtel gedraaid worden.

Naast SECOND SUN strijden nog zes andere kandidaten mee om de hoofdprijs van '7 Dagen Kort'. Van die inzendingen komen er drie uit Rotterdam en zijn twee inzendingen Vlaams. Naast de Boxtelse inzending zal ook een Amsterdamse filmcrew meedingen naar de prijs.

Tijdens de competitieweek volgen de deelnemers masterclasses van BudgetCam en Dennis Overeem, bekend van bijvoorbeeld The Buddy Film Project.

Meer informatie is te vinden op www.cinemabioscoop.eu/7dagenkort.

Verzamelaars ruilbeurs bij De walnoot

Het viertal organisatoren met van links naar rechts: Rianne Doornekamp, Jan Blok, Ivan Corst, Ingrid van Veen. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Vereniging Boxtelse Verzamelaars organiseert op zondag 13 mei haar verzamelaars-ruilbeurs van 10.00 tot 13.00 uur in Gemeenschapshuis De Walnoot. Entree bedraagt 1 euro. Toegang tot 15 jaar is gratis.

Op deze ruilbeurs kunnen diverse artikelen van PLUS-spaaracties, zoals koins en smurfen, bidprentjes, munten, postzegels, prentbriefkaarten, sigarenbandjes, stickers en nog veel meer geruild worden.
Iedere beurs wordt bovendien speciale aandacht besteed aan een thema. Ditmaal is dat melkkuipjes.
Bij gebruik van navigatie om bij De Walnoot te komen dient Reginahof 1 STO 1 ingegeven te worden.

Lezing aquariumvereniging Daphnia: Paludarium

Boxtel - Aquariumvereniging Daphnia organiseert op maandag 14 mei bij Gemeenschapshuis De Walnoot een lezing onder de naam 'het stukje oerwoud in de huiskamer'. De lezing begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.

Bij de lezing komen onder meer het inrichten en onderhouden van het paludarium en de keuze van planten en dieren aan bod. Een paludarium is een aquarium met daarin ook een stukje land. Dit is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor het houden van schildpadden of sommige amfibieën.

Smartlappenavond bij Rembrandt

Boxtel - In Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56, klinkt maandag 28 mei wederom het repertoire van smartlappen en zeemansliedjes.

Tijdens de maandelijkse smartlappenavond kan het publiek samen met het Dükerskoor meezingen uit de rondgedeelde tekstbundels. De meezingavond begint om 20.00 uur, een uur voor aanvang gaat de zaal open. De toegang is gratis.

Boer Zoekt Band blijft ook na elf jaar talent vinden

Zangeres Fenne van Wuijtswinkel en gitarist Roeland Heesbeen gaven voor donateurs en sponsoren een prachtig Eva Cassidy tribute weg. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - 'Niet gezocht is nooit gevonden!', is de tagline van het tweedaagse muziekfestival Boer Zoekt Band. Die ronkende oneliner maakte het festival ook dit jaar, tijdens editie elf, meer dan waar. Want talent gevonden, dat werd er. Enkele honderden bezoekers waren getuige van twee prachtige dagen. Niet alleen in muzikaal opzicht was het festival een succes, maar ook het weer werkte goed mee aan een goede sfeer.

Het festival begon zaterdag met een 'limited special guest performance' voor donateurs. Zangeres Fenne van Wuijtswinkel en gitarist Roeland Heesbeen brachten daarbij een tribute aan de in 1996 overleden folkzangeres Eva Cassidy. Zij coverde tijdens haar carrière veelal bekende nummers in een geheel eigen stijl. Ook Van Wuijtswinkel weet de nummers geheel in eigen stijl te brengen.

Ook de coverband Premium gaf een spetterend optreden weg. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Daarna volgden onder meer de bands Premium, met een eerste Boxtels optreden met nieuwe bezetting, en de Nailbiters, een van de opvolgers van het muzikale project Angela's Project van de Angelaschool. Het leidde tot een afgeladen vol café D'n Boer en ook een aardig deel van de Corpus, waaraan het café ligt, was tot in de kleine uurtjes gevuld. Ook de afsluiter van het buitenprogramma, De Band Van Vanavond, kon op een enthousiaste meute rekenen die de verrassende covers als zoete koek slikten.

Zondag begon het muzikale programma om 14.00 uur. Daarbij vielen met name enkele akoestische acts op, zoals van Luke V. Martin, die 'om het podium te vullen' speciaal een band opgetrommeld had. Toch doe je daarmee de muzikanten tekort, want zij zetten een heerlijk zomers optreden neer. Ook binnen wisten enkele acts hoge ogen te gooien, zoals gitaarwonderkind Dennis van der Sanden uit Sint-Oedenrode. Menig aanwezig muzikant stond de vingers af te likken bij de op gitaarvirtuoos Tommy Emmanuel geïnspireerde tokkels.

Ook de act van Supersonic Smash Kids, met aanstekelijke electropop, was verfrissend te noemen, hoewel verfrissing in het snikhete café zondagavond ver te zoeken was. Mede daarom kregen de binnenacts niet de waardering die ze verdienden in termen van hoeveelheid publiek. Toch lieten de wel aanwezige luisteraars hun genoegen vaak luidkeels blijken. Een van de uitschieters was het nummer 'Truth', een breekbare, maar eveneens krachtige ballad, waarbij menig bezoeker het niet droog hield.

Het breekbare nummer werd opgevolgd door een nummer 'vol gas'. Want ook dat is Boer Zoekt Band, het zwalkt muzikaal gezien van de ene stijl naar de andere, op een prettige manier. En het publiek dat het allemaal prima vindt: biertje, zonnetje en een 'lekker muziekske'. Het is juist die mix van factoren die het festival ieder jaar tot een groot succes maakt. Daar is ook de organisatie het mee eens. "Op naar editie twaalf!", laten zij via Facebook weten.

Actiegroep tegen verplaatsing kunstwerk 'In Gesprek' laakt communicatie gemeente

Boxtel - De actiegroep tegen de verplaatsing van het kunstwerk 'In Gesprek' reageert verrast op de door de gemeente verleende vergunning om het kunstwerk alsnog te verplaatsen van de huidige plek aan de straat Dommeloord. Dit laat woordvoerder Joke van Koll weten naar aanleiding van de publicatie van de vergunning vorige week dinsdag. De groep tekent daartegen bezwaar aan. Intussen heeft Van Koll, samen met haar buurtgenoten al meer dan 1.000 handtekeningen tegen verplaatsing van het kunstwerk verzameld.

Het beeld, gemaakt door kunstenares Marga de Brey, stond tot 2010 bij sporthal Den Haagakker. Daarna werd het verplaatst naar de huidige plek langs de Dommel, bij Dommeloord. In maart diende het wijkorgaan een aanvraag bij de gemeente in om het werk weer te verplaatsen, ditmaal naar het parkje aan de Hendrik Verheeslaan. Van Koll, en met haar groep nu dus al 1.000 Boxtelaren, zijn het daar niet mee eens. Ze vinden de huidige plek goed en de voorgenomen verplaatsing bovendien geldverspilling.

Op 9 april gingen wethouder Marusjka Lestrade en Jan de Vreede, als voorzitter van Wijkorgaan Boxtel Oost aanvrager van de verplaatsing, nog het gesprek aan met de actiegroep. Toen gaf de wethouder aan uit te zoeken hoe het zit met de juridische achtergrond van de voorgenomen verplaatsing van het kunstwerk en werd afgesproken een vervolgafspraak te maken met de groep. Ook zei de wethouder toe de communicatie te verbeteren.

Dat de vergunning voor de verplaatsing nu verleend is en er nog steeds geen vervolgcontact tussen de actiegroep en de wethouder is geweest, schiet Van Koll in het verkeerde keelgat. "Als je op 9 april een excuus krijgt over de communicatie en je dan op 1 mei nog niets vernomen hebt, dan weet ik ook niet meer hoe ik naar die gemaakte excuses moet kijken", aldus de woordvoerder van de actiegroep. Ook van het wijkorgaan heeft Van Koll tot op heden niets meer gehoord. Zij kondigt dan ook aan dat het voorlopig bezwaar dat de groep opstelde wordt omgezet in een formeel bezwaar tegen verplaatsing. "Ik wil niet provoceren en ben normaal niet van dit soort trajecten, maar er wordt gewoon niet gecommuniceerd", besluit ze strijdbaar.

Het laatste woord over de verplaatsing van 'In Gesprek' is in ieder geval nog niet gesproken. En daarmee lijkt het erop dat de naam van het kunstwerk voor alle betrokken partijen ter inspiratie kan dienen om tot een goede oplossing te komen.

Hola mis amigos!

Dit is mijn allereerste column geschreven aan mijn eigen, schattige keukentafeltje in Spanje. Over vijf dagen zit ik er precies een maand, maar het voelt alsof ik hier al drie jaar ben. Besluiten om te vertrekken was één ding, het daadwerkelijke afscheid nemen was toch echt wat anders. Mijn Villa Kakelbont, mijn man, mijn hond en mijn familie…Het voelde werkelijk alsof ik naar de maan ging en nooit meer terug zou komen. Nog één keer ons liedje, één dansje samen door de kamer terwijl je bijna stikt in je tranen, één keer mijn hondje knuffelen en dan ineens sta je op Eindhoven Airport en draai je je nog één keer om voordat je de gate in loopt. Zijn woorden galmden nog na in mijn hoofd: 'dit is het moeilijkste wat ik ooit heb gedaan in mijn leven, ik breng mijn eigen vrouw naar het vliegveld.' En ik dacht, ik vind het het mooiste wat je ooit hebt gedaan, me laten gaan omdat je weet dat dat ik daar gelukkig van word.

Ik had gerust een kilo of 50 extra kunnen meenemen want niemand durfde me uberhaupt aan te kijken door mijn huilbuien. Ik mocht meteen doorlopen bij de douane. Huilende vrouwen, ach daar kunnen mannen echt niks mee. Ik ben het vliegtuig ingestapt en heb gejankt alsof mijn leven ervan afhing. De brief van mijn man en het fotoboek dat mijn gezin had gemaakt hielpen niet echt om te stoppen met huilen. Totdat de purser zei: 'over 15 minuten komen we aan in Malaga'. Ik heb mijn tranen weggeveegd en rode lippenstift opgedaan. Misschien dat mijn ogen er uitzagen alsof ik zeven weken niet meer had geslapen, die rode lippenstift compenseerde een hoop. 3,2,1, kebeng en we waren geland. En ik… ik voelde me helemaal rustig. En enthousiast. En het allerbeste wat ik voelde, was dat ik thuiskwam.
Helemaal trots stond ik op mijn koffers te wachten. Ik wilde roepen: 'hallo zien jullie mij! Ik heb het gedaan, het is me gelukt. En ik ben geen toerist, ik woon hier!' Toen kwam de hysterie. Door alle emoties en slaapgebrek moest ik ineens lachen. Keihard. En ik kon niet meer stoppen. De mensen om me heen begonnen ook te lachen. En dat, dat was echt heerlijk. Ik voelde me weer licht!

Na mijn treinreis moest ik wachten op de makelaar, en ik ben uiteraard linea recta naar een barretje gelopen om een biertje te gaan drinken. En als ik me al niet meteen thuis had gevoeld, dan was dat daar wel gelukt. Voordat ik naar binnen liep om een biertje te gaan bestellen, vroeg ik aan een betrouwbaar uitziende man of hij mijn koffers in de gaten wilde houden. Ik kom terug met mijn biertje en ik zeg 'Thank you very much' tegen de man. Zegt hij, 'can I ask you a question? You are a Spanish woman, why are you talking English to me?' Wauw, hij dacht dat ik Spaans was! Ik wilde hem omhelzen. En zoenen. Om maar niet meteen in de problemen te komen, heb ik in plaats daarvan hem verteld dat ik net was geland en dat het heel erg comfortabel voelde dat hij dacht dat ik Spaans was. Hij gaf me een hand, en zei: 'I wish you a very happy life!'

In staat van totale euforie stapte ik mijn nieuwe appartement binnen. Het was nog veel mooier en groter dan op de foto's! Ik sloot de huiseigenaren meteen in mij hart. Zij mij ook denk ik, aangezien ik elke foto in hun huis moest zien. Ik sprak amper een woord Spaans en zij geen Engels. Maar weet je... als je echt wilt, is taal geen barrière. Dan spreek je de taal met je hart. Iets met corazon geloof ik. Verstaat iedereen. Zelfs als je uit Limburg komt :)

Liefs Lola
(Babette spreken Spanjaarden uit als 'Baba', en dat betekent kwijl. So Lola it is. Dat is tevens mijn nieuwe blogpagina op Facebook: Costa de Lola.)

6 / 16

Foto: Rini van Oirschot

Het Station

Het eerste treinstation uit 1865 was een standaardstation 4e klasse, naar plannen van Karel Hendrik van Brederode. Dit type station was bedoeld voor minder grote plaatsen. Het gebouw heeft slechts negen jaar dienst gedaan en stond loodrecht op de Stationsstraat. Het tweede station (tweede klasse) werd in 1872 een eilandstation, met dus sporen aan de achterzijde en de voorzijde van het stationsgebouw en werd iets noordelijker gebouwd. De voettunnel bij het station is uit 1901 en verdween in 1999.

In 1890 is de linkerzijde van het stationsgebouw verlengd. Het complex heeft 128 jaar dienst gedaan. In 1998 is het station gesloopt. Ten behoeve van de spoorverdubbeling van twee naar vier sporen tussen Boxtel en Eindhoven werd een nieuw station gebouwd met twee eilandperrons, verbonden door een glazen loopbrug over de sporen. Dit station werd geopend in 2000. Doordat het samenvoegen van de spoorlijnen uit Tilburg en 's-Hertogenbosch niet meer bij station Boxtel gebeurt, maar een eind zuidelijker, lijkt het nieuwe station op een vorkstation, hoewel de lijnen hier nog parallel lopen.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
De sloop van het Station in 1998. Foto: Heemkunde Boxtel

'Limuscene is mijn kindje!' Jubilerend festival neemt afscheid van programmeur Charles van Liempd

Voorzitter en programmeur Charles van Liempd doet na dit jaar een stapje terug bij zijn geesteskind Limuscene. Foto: Sunny J. Benna

Liempde - Al tien edities, zo lang als het festival inmiddels bestaat, is Charles van Liempd 'Mr Limuscene'. Maar niet lang meer: na aankomende, tiende jaargang doet hij een stapje terug om de weg vrij te maken voor opvolgers William van Houtum en Kasper van de Langenberg. Reden genoeg om de voorzitter en programmeur van het op 20 mei jubilerende Limuscene eens aan de tand te voelen.

Het begon allemaal op een zomerdag, ergens in 2008. Kroegbaas Ad Schelle zat enigszins met de handen in het haar omdat het jaarlijkse optreden van blaaskapel de Kikvorsen bij zijn café Het Wapen van Liempde in het water dreigde te vallen. De kapel was kort daarvoor opgeheven en Schelle kon niet zo snel een oplossing verzinnen om het programma in te vullen. Hij besprak dit probleem met Charles van Liempd, die destijds samen met Mari van der Velden in een andere blaaskapel speelde.

Van Liempd gaf direct aan wel een oplossing te zien: "Maar ik voelde geen behoefte om het in te vullen met blaaskapellen. Daar komen enkel de muzikanten zelf en hun aanhang, en als je geluk hebt nog anderhalve paardenkop op af." Al snel werd een plannetje gesmeed om Noottoestand, Popkoor Voices en de bands Five Lane Frizz, Load en Go Rome te boeken. Schelle was direct enthousiast. "Hij zei me: 'Hoe je het invult maakt mij niet uit, als er maar iets georganiseerd wordt'", aldus Van Liempd.
Hij schakelde zijn netwerk in, samen met Van der Velden. "Na een weekje rondbellen hadden we de muziekavond rond." In Liempdenaar, en destijds 'huis dj', Maarten Termeer werd een geluidsman gevonden. Kees Berkelmans werd bereid gevonden de avond aan elkaar te praten.

Vanaf nul
"In Liempde gebeurde destijds niets qua muziek", doelt Van Liempd op optredens buiten die van blaaskapellen en fanfares om. Met dat idee in het achterhoofd werd na die eerste succesvolle editie in Het Wapen van Liempde, geïnformeerd bij Stichting Kèk Liempt of de tent voor de Brabantse Oldtimerdag niet uitgeleend kon worden voor een festivalletje op eerste pinksterdag. Deze werd altijd op vrijdag voor Pinksteren al opgebouwd en pas de maandag erop gebruikt. "Dat mocht wel", vertelt Van Liempd droogjes.
Termeer kende bovendien geluidstechnicus Harry Hobbelen, die bereid was voor een zacht prijsje zijn apparatuur en mensen beschikbaar te stellen. "Dat ging echt nergens over, we begonnen echt vanaf nul. We hebben Harry na afloop volgens mij maar 800 euro af hoeven te rekenen, terwijl die eerste pinksterdag vijf of zes mensen de hele dag in touw zijn geweest", aldus Van Liempd.
De eerste 'tent-editie' van Limuscene was daarmee een feit en het festival draaide een kleine plus met zo'n 300 bezoekers, mede dankzij het goede weer. "Vooraf kregen we natuurlijk de vraag van muzikanten hoeveel gage zij kregen voor een optreden. We hadden toen een 'goedweerprijs' en een 'slechtweerprijs'", vertelt de medeorganisator. Dat werd optie één, want goed weer, dáár lijkt Limuscene een abonnement op te hebben. In de voorgaande edities was regen een zeldzaam verschijnsel.

Geen groot circus
Omdat het festival jaarlijks een bescheiden plus noteert, kan steeds een stapje opgeschaald worden met bijvoorbeeld licht en geluid. Ook de tent waarin het festival plaatsvindt is inmiddels vervangen door een 'eigen' exemplaar: "We hebben een tentenboer gevonden die op maat een tent kon maken onder de voorwaarde dat we hem minimaal 5 jaar op rij zouden huren." Dat bleek geen enkel probleem, en ook de Oldtimerdag maakt er op tweede pinksterdag dankbaar gebruik van.
Sinds 2011 zijn er ook optredens in de kiosk pal naast de tent. Dat geeft de bands 'binnen' de kans om rustig op en af te bouwen, terwijl het programma doorgaat. "Zo is er van 13.00 tot 23.00 uur aan één stuk door muziek", benadrukt Van Liempd.

Jaargang negen wist zo'n 1.000 Boxtelaren en Liempdenaren naar het Concordiapark te lokken. Volgens de organisatie is dat ook zo'n beetje het maximum. Mede daardoor is dit jaar ook niet gekozen voor, zoals Van Liempd het noemt, 'een groots circus'. "We hebben even gedacht aan een artiest zoals Danny Vera, maar dan trek je ook publiek van buiten de gemeente. Nu is het heel gemoedelijk, als er iets is corrigeren mensen elkaar", legt de medeorganisator uit.
Dit jaar is een extra grote en zwaardere geluidsinstallatie gehuurd, want de installatie dreigde het vorig jaar te begeven onder al het geweld. Met een ventilator werd de apparatuur toen gekoeld en wonderwel ging het goed. Maar het leverde de organisator wel 'buikpijn' op. "Ook al kost het wat extra, dát mag nooit meer gebeuren! Limuscene is wel mijn kindje!", besluit Van Liempd.

Mooi programma
Het was deze editie lastig om de planning rond te krijgen, geeft Van Liempd toe. "Het doel is om de programmering van het hoofdpodium in januari al dicht te leggen, maar diverse bands die we hadden vastgelegd, zijn inmiddels geklapt", sombert Van Liempd. Toch is hij positief: "We hebben een mooi programma. De Stardusters, eigenlijk een gelegenheidsformatie die alleen Neil Young speelt, hebben we weten vast te leggen. Ik zag ze enkele jaren geleden spelen en was meteen verkocht!" De Stardusters benaderden het festival zelf, omdat Van Liempd ze eigenlijk vorig jaar al wilde hebben, maar de band toen niet kon.
Zo gaat het regelmatig; dat bands Limuscene benaderen. Soms moet de organisatie streng zijn: "We hebben het onszelf in dat opzicht wel moeilijk gemaakt. Er moet een link met de regio zijn en als een band speelt, is die de volgende drie jaar uitgesloten van deelname. Maar het komt regelmatig voor dat een muzikant die op Limuscene speelde een nieuwe band opricht en ons daarmee benadert."
Een act waarnaar Van Liempd persoonlijk erg uitkijkt is de Big Bam Boom Band. Die formatie boekte hij eerder al eens bij Comrock in de Comsche Hoeve. "We moesten die mannen om twee uur zo ongeveer van het podium af schoppen", lacht hij. "Dit jaar gebeurt er voor mij iets extra leuks. De vriend van mijn oudste dochter, professioneel muzikant bij onder meer Gare Du Nord, probeerde ik al drie jaar eens te strikken om op Limuscene te spelen. Laatst liet ik hem een filmpje van de Big Bam Boom Band zien en hij riep: die gitarist ken ik!" Zo komt het dat de schoonzoon van Van Liempd eindelijk het Liempdse podium betreedt, om daar als toetsenist een aantal nummers met zijn muzikale vriend mee te spelen. Tóch een groots circus dus.

Geen Jan Smeets worden
Op de vraag of Limuscene nog zal groeien met podia op meerdere locaties, kan Van Liempd kort zijn: "Dat doen we niet." Volgens hem kwam na het eerste lustrum die vraag ook al, met name vanuit de Liempdse horeca. Vooral het kostenplaatje, op alle podia moeten immers licht en geluid worden geregeld, hield een uitbreiding tegen.
Van Liempd grijpt editie tien van Limuscene aan om afscheid te nemen als programmeur. "Ik moet geen Jan Smeets worden", duidt hij zijn verlangen om nieuwe gezichten te betrekken bij het festival. Wel blijft hij vooralsnog aan als voorzitter van de stichting. Van Liempd draagt het stokje over aan het uit Liempde afkomstige tweetal Kasper van de Langenberg en William van Houtum.

De tiende editie van Limuscene op zondag 20 mei is gratis toegankelijk in het Concordiapark in hartje Liempde. Het volledige programma van het festival duurt van 13.00 tot 23.00 uur en is te bekijken op: www.limuscene.nl. De diverse acts worden één voor één gepresenteerd op de Facebookpagina van Limuscene.


Liever nu aflossen dan een struisvogel imiteren

Kun jij straks de hypotheekschuld afbetalen? Die vraag stelde de Vereniging Eigen Huis aan woningeigenaren met een aflossingsvrije hypotheek. De uitkomsten van het onderzoek waren verontrustend. Niet alleen denkt 36% van de mensen dat zij aan het eind van de looptijd in de problemen komen, de meesten van hen (85%) willen hierover ook niet geïnformeerd worden. Het lijkt erop dat men zich prettiger voelt bij struisvogelpolitiek dan nu actie te ondernemen.

Sinds 2011 is het niet meer mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten, maar dat betekent niet dat deze hypotheekvorm verdwenen is. Sterker nog: zo'n 2 miljoen huishoudens hebben een aflossingsvrije hypotheek. Gelukkig is meer dan de helft van de mensen vrijwillig in beweging gekomen en heeft een deel van de schuld ingelost. Maar dat betekent nog steeds dat in potentie een miljoen huishoudens over 23 jaar (of korter) in de problemen kunnen komen. Als jij tot die groep behoort en prettig wilt blijven wonen, neem dan de adviezen van hypotheekverstrekkers ter harte en sluit jouw hypotheek over óf los vroegtijdig af.

Om je de noodzaak hiervan duidelijk te maken schets ik twee reële toekomstscenario's. In het eerste geval ga je minder verdienen. Misschien klinkt je dat onwaarschijnlijk in de oren, maar de meeste mensen hebben minder te besteden na hun pensioen en ook het deeltijdpensioen is in opkomst. En dan zijn er ook nog mensen die een andere carrière kiezen of op latere leeftijd zelfstandig ondernemer worden. Ook dan kan het inkomen dalen.

Het tweede scenario heeft met de economie te maken. Op dit moment is de rentestand laag en de huizenmarkt (in delen van het land) booming. Niemand kan voorspellen hoe dat over 10, 15 of 20 jaar is. De kans is groot dat jouw huis meer waard is, maar zeker weet niemand het. En wat de rente gaat doen, is nog een groter vraagteken. De rentestand is al een aantal jaren erg laag, maar rentestanden zijn grillig en percentages boven de 5% zijn historisch meer regel dan uitzondering.

Beide scenario's zijn zeer realistisch. En in beide gevallen kan het voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek moeilijk worden om aan het eind van de looptijd een nieuwe hypotheek af te sluiten. Daarom blijf ik er - ondanks dat 85% het niet wil horen - toch op hameren: heb je een aflossingsvrije hypotheek én wil je comfortabel blijven wonen, neem dan contact op met jouw financieel adviseur!

Hobbycentrum Boxtel

Blij van werken met textiel

"Ik word blij van werken met textiel." Dat zijn de eerste woorden van Marja Verhagen als haar gevraagd wordt naar haar motivatie om als vrijwilligster haar passie te gaan uitdragen bij Hobby Centrum Boxtel. Ze gaat vanaf vrijdag 18 mei van start met een nieuwe groep die gaat werken met textiel.

Textiel is voor Marja altijd een creatieve uitlaatklep geweest naast haar werkzame leven als palliatief verpleegkundige. Ze maakt kleding, werkt aan quilts en knutselt aan alles wat textiel heet. "Het is fijn om vrij te werken en te kijken wat ervan komt. Textiel een tweede leven geven is een uitdaging voor me. Lekker puzzelen met lappen. Ik heb heel veel lapjes en daarmee ga ik 'schilderen', een pallet maken en kleuren bij elkaar zoeken. Dat hoeft geen bakken met geld te kosten. Je hoeft niet elke week bij de fourniturenwinkel op de stoep te staan. Bij de kringloop is van alles te koop en ook met een blouse waar een gat in zit of die niet meer past, kun je iets maken.
Mijn creatieve geest is voortdurend op zoek naar inspireren en geïnspireerd worden. Inspiratie ontstaat in wisselwerking: wat brengt iemand mee en hoe kunnen we daar samen mee aan de slag? Het is de kunst om elk creatief proces zijn weg te laten volgen. Iemand die komt met een concreet idee kan ik daarin indien nodig advies geven. Zonder concreet idee kunnen we samen op ontdekkingstocht gaan. Als ik het uit handen neem en er mijn eigen idee op los laat, help ik dan de ander?"

Marja kijkt ernaar uit mensen te mogen begeleiden op het gebied van textiel en elkaar te inspireren: "Het wordt geen naailes waarin ik les geef en vertel wat we gaan doen. Je neemt je naaimachine en je werkstuk mee en van daaruit is alles mogelijk. "

Deze groep start op vrijdagmiddag 18 mei en gaat door tot en met 20 juli. Het zijn tien lessen wekelijks op vrijdag van 13.30 tot 15.30 uur. Je kunt inschrijven voor alle tien lessen, maar je kunt er ook voor kiezen tweewekelijks mee te doen. Ook als je maar een enkele keer mee wilt doen kan dat. Ook voor augustus staan er al twee workshopdagen gepland waarin de techniek van het quilten en vilten wordt aangeboden.

Het is de bedoeling dat je je eigen naaimachine en materiaal meebrengt. De kosten bedragen 4 euro per keer, voor KBO-leden 3,50 euro mits je mee doet in een serie van tien of vijf lessen. Aanmelden graag via www.hobbycentrumboxtel.nl. Geef daarbij aan of je wekelijks wilt komen of iedere veertien dagen of slechts enkele keren.


Mijn Mooi Boxtel: Ad Kruysen

Foto: Ad Kruysen

De natuur ontwaakt, beelden van het voorjaar, in de Kampina.

Foto: Ad Kruysen

Little Kate Fashion

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je steeds een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Lotte Smetsers van Little Kate Fashion.

De jurken van modemaakster Lotte Smetsers waren al eerder te zien op de UITmarkt en bij de recente modeshow op de Markt, maar sinds kort is de 21-jarige Boxtelse ook echt actief in een eigen naaiatelier/winkel. De naam daarvan, Little Kate Fashion, komt niet zomaar uit de lucht vallen. "Mijn opa noemde me altijd Kaatje", begint de goedlachse Smetsers, "maar dat bekt niet zo lekker, dus werd het 'Little Kate'." In haar zaak in het statige pand aan de Stationsstraat 69 verkoopt en ontwerpt ze handgemaakte bruids- en galajurken.

Lotte was altijd al gefascineerd door mode, en vanaf het moment dat ze op het Baanderherencollege achter de naaimachine kroop maakt ze kleding en jurken. Aan het Koning Willem I College in Den Bosch leerde ze de fijne kneepjes van het werken met de naaimachine tijdens haar studie 'Medewerker styling'. Haar eigen bedrijf startte ze niet lang geleden in haar kamer in het ouderlijk huis. Daarna verkaste ze naar een garagebox vlakbij. "Maar dat was niet ideaal om klanten te ontvangen", legt ze uit. De villa aan de Stationsstraat waar ze nu zit bood uitkomst.

De jurken van Lotte zijn volledig handgemaakt. Dat betekent dat klanten al met een vaag idee van het eindresultaat bij haar terecht kunnen. Samen met hen bekijkt Lotte dan hoe de jurk eruit moet komen te zien. Daarna worden de patronen, eigenlijk de bouwtekening van de jurk, getekend. Soms maakt ze eerst een 'testmodel' om te kunnen bepalen hoe de stof valt, voordat ze met duurdere materialen zoals satijn of kant aan de slag gaat.

De prijzen van Lottes jurken liggen wat hoger dan bij kleding die je in de winkel koopt, maar daar staat tegenover dat ze handgemaakt zijn en dus als gegoten zitten. "Verder kan de klant het zo gek maken als ze zelf wil", zegt Lotte, die zelf wel houdt van flamboyante jurken met veel stof. Daarvoor moeten klanten natuurlijk wel op tijd aankloppen; het maken kost tussen de twee en drie maanden.

De officiële opening van Little Kate Fashion is op zondag 13 mei, tijdens het evenement 'Villa day', georganiseerd in samenwerking met Partycentre Denziz en ruim 20 standhouders. Het evenement duurt van 14.00 tot 17.00 uur.

Little Kate Fashion, Stationsstraat 69, www.littlekatefashion.nl, info@littlekatefashion.nl, 06-81566851

Puck zwemt mee in 'Elfstedentocht' voor KWF

Puck toont trots haar sponsorvest; "Helemaal vol is het doel!" (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De 12-jarige Puck Bakker uit Boxtel zwemt 18 augustus mee in de 'Elfstedentocht' die topzwemmer Maarten van der Weijden voor KWF Kankerbestrijding aflegt. In de 200 kilometer lange zwemtocht volgt de winnaar van het Olympisch goud op de 10 kilometer in Bejing de route van de in 1996 voor het laatst verreden schaatstocht. Nabij Sneek zal hij daarbij vergezeld worden van het 12-jarige Boxtelse zwemtalent. Puck hoopt met haar minimaal 2 kilometer lange zwemtocht door de Friese wateren zeker 1.000 euro op te halen voor het goede doel.

Zelf kreeg Puck ook al jong te maken met de ziekte kanker in haar omgeving: "Oma werd in 2016 ziek en is er ook aan overleden." Toch wil ze niet bij de pakken neer gaan zitten, maar echt iets doen om haar steentje bij te kunnen dragen in de strijd tegen de ziekte. Sterker nog, het motiveert haar juist extra.

Wethouder Herman van Wanrooij (r.) schudt de hand van Cees Heesbeen van de firma Van Kessel uit Buren, die de werkzaamheden op zich nam. (Foto: Gemeente Boxtel) Foto: Gemeente Boxtel

Puck zwemt al vanaf haar zesde jaar, toen ze, zoals veel Nederlandse kinderen van die leeftijd, op zwemles ging om haar A-diploma te halen. Al snel was dat binnen en kreeg Puck er lol in: "Ik wilde zo veel mogelijk diploma's halen!" En zo geschiedde, want binnen een paar jaar had ze haar A-, B-, C- én Zwemvaardigheidsdiploma. En daarna waren de diploma's 'op'.

Nieuwe uitdaging
Op zoek naar een nieuwe uitdaging ging de Boxtelse wedstrijdzwemmen bij zwemvereniging SNWZ. Al snel bleek ze goed te zijn in de langere afstanden, van meer dan 500 meter. Alsof dat nog niet genoeg is, doet Puck sinds een klein jaar óók nog aan synchroonzwemmen. Dat betekent dat ze tijdens het binnenseizoen sowieso vier dagdelen per week in het zwembad te vinden is.

Je kunt dus met recht zeggen dat Puck een echte waterrat is. Het was dan ook geen wonder dat ze meteen enthousiast werd toen ze op Facebook de oproep van Maarten van der Weijden voorbij zag komen om mee te zwemmen in zijn sponsorzwemtocht voor KWF.

Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en is Puck volop aan het trainen om de 2 kilometer, de langste aaneengesloten afstand die ze ooit zwom, succesvol te volbrengen. Puck zelf is er helemaal klaar voor. Ze heeft al ruim de helft van het minimumbedrag ingezameld en is vol vertrouwen de 1.000 euro ook wel te gaan halen. "Maar meer mag ook hoor!", lacht ze.

Helemaal vol
Trots toont ze haar vest, waarop alle sponsors komen te staan. "Op mijn rug mensen en op de armen bedrijven", wijst ze op de al aanwezige sponsors. "Het doel is om het helemaal vol te krijgen!", zegt Puck strijdbaar.

Van der Weijden zelf zal de 200 kilometer lange zwemtocht, op een enkele eetpauze na in drie dagen aaneengesloten zwemmen voltooien. Vóór zijn overwinning in Bejing leed de zwemmer aan kanker, waarvan hij genas. Sinds het behalen van zijn Olympisch goud zet de zwemmer zich in voor de strijd tegen de ziekte. En daarbij gaat Puck hem nu dus helpen.

Wil je Puck ook steunen? Dat kan door op Facebook naar haar pagina 'Puck zwemt mee' te gaan en daar op de actielink te klikken. Heb je geen Facebook? Ga dan naar www.11stedenzwemtocht.nl en zoek onder het kopje 'deelnemers' op 'Puck Bakker'.

Fietsstraat Molenwijkseweg geopend

Boxtel - Wethouder Herman van Wanrooij heeft donderdag 3 mei een deel van de Molenwijkseweg officieel als Boxtelse fietsstraat geopend. Dit gebeurde door onthulling van een bord waarop is aangegeven dat de fietser in deze straat voorrang heeft en de auto 'te gast' is. De werkzaamheden liepen bijna een half jaar vertraging op, nadat een vorstperiode ervoor zorgde dat de werkzaamheden over de winter heen getild moesten worden.

"We hebben als het ware de rode loper naar Esch uitgerold", aldus de wethouder. De Molenwijkseweg is uitgevoerd met een brede strook rood asfalt, met aan weerszijden een zwarte strook van 50 cm zodat het motorverkeer elkaar wel kan passeren. In de zwarte stroken wordt in juni nog 'streetprint' aangebracht. Dit is een reliëf dat in het zwarte asfalt wordt gedrukt. Dat heeft volgens de gemeente een attentieverhogende waarde voor gemotoriseerd verkeer, dat zo naar het midden wordt 'gedwongen'. De inrichting van de fietsstraat kon rekenen op een provinciale subsidie van ruim 70.000 euro.

Het gebied vanaf de komgrens bij het spoor, tot voorbij de Halderheiweg en deze weg zelf zijn opgenomen in een 30-km zone. Het deel vanaf de komgrens tot aan de grens met Esch is een 60-km zone.

In de fietsstraat is een aantal tunnels opgenomen om amfibieën (padden) te laten oversteken. Daarnaast zijn in de inritten paddengoten gemaakt om te voorkomen dat ze daar oversteken. De dieren worden door faunaschermen naar de tunnels geleid. Met name tijdens de paddentrek zullen deze veel worden gebruikt. De faunaschermen worden binnenkort geplaatst.

De opening van het deel van de Molenwijkseweg is een officiële afronding van fase 1 van de herstructurering van die weg. Tijdens fase 2 zal het deel tussen de Halderheiweg en de Parkweg worden opgeknapt. Fase 3 behelst het veiliger maken van Molenwijk voor fietsers en voetgangers en het laatste stuk van de Molenwijkseweg, tot aan het Ronduutje. Wanneer die werkzaamheden precies van start gaan is nog niet bekend.

Eerste Zomerfair Liempde

Liempde - Het centrum van Liempde is op zondag 3 juni het podium voor de eerste editie van een nieuwe zomerfair. Deze Zomerfair Liempde is een vervolg op de zeer succesvolle Winterfair Liempde van afgelopen november. Het evenement vindt plaats in en rondom D'n Liempdsen Herd, in het Concordiaprak en bij de horecagelegenheden rondom het Raadhuisplein en begint om 10.00 uur. De markt is gratis toegankelijk.

De Zomerfair is opgezet als een gezellige markt in een sfeervol aangeklede omgeving met zomerse muziek en lekkere hapjes. De vele standhouders hebben een aanbod van bijzondere en exclusieve producten. Op de markt zijn onder meer sieraden, cadeauartikelen, kleden, kunst, tassen en huiden, bloempotten, antiek & curiosa, planten, picknicktafels en allerlei lekkernijen verkrijgbaar.

Voor kinderen zijn er speciale activiteiten zoals een grote zandbak, bellenblaas, springkussen, nagels lakken en stoepkrijten op straat. Ook is er een workshop linnen doeken verven en zorgt Fanfare Concordia met een speciaal repertoire voor een passend, zomers concert dat afgewisseld wordt met bloomingdale-muziek.

De horecalocaties op het Raadhuisplein hebben speciale zomeracties ter gelegenheid van de Zomerfair. Bij Het Wapen van Liempde treedt 's middags de akoestische band Reset op en zijn hapjes zoals aspergesoep en aspergesalade en ijs van het IJs Café uit Boxtel verkrijgbaar. De Durpsherberg zorgt met live muziek (vanaf 12.00 uur) voor een gezellige sfeer op het terras en presenteert zomerse producten zoals sangria, smoothies en vleeshapjes om de honger te stillen.

Op 3 juni vindt ook de Gildedag van de kring Dommelgroep plaats. Na de mis in de kerk start om 11.00 uur een optocht van 100-150 gildebroeders door het centrum van Liempde die eindigt op het Raadhuisplein. Om 11.45 uur worden de genodigden en de gilden bij gildehuis Het Wapen van Liempde ontvangen en biedt het gemeentebestuur van Boxtel de erewijn aan. Even terug in de tijd? Dat kan ook op 3 juni. Museum De Kleuskes is geopend van 12.00 tot 16.00 uur. Zowel het museum zelf, de boerderij, tuin als de beugelbaan zijn deze dag te bezichtigen.

Op D'n Tip (hoek Barrierweg-Rosenhofstraat) is volop parkeergelegenheid voor zowel auto's als fietsen. Kijk voor meer info op www.facebook.com/zomerfairliempde.


Aanvullingen week 18

Verleende omgevingsvergunningen
Dommeldal 64, rooien: 1 iep uit achtertuin
Selissenwal 25, rooien: 1 berk met herplant van 1 berk
Smaldersestraat naast huisnummer 11, rooien: 2 inlandse eiken i.v.m. het bouwen van een woning. Herplant met 2 papieresdoorns.

Weigeren melding uitweg
Selissenwal 26, géén toestemming voor maken uitweg

Bekendmakingen week 19

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Dennendreef 5, plaatsen recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
Hoevedreef, Savendonksestraat, Gemondesestraat en Heult tijdelijk van juni t/m september 2018 plaatsen van duurzame overnachtingsunits in de natuur (Box & Breakfast)
Markt en Rozemarijnstraat, herinrichten Markt: realiseren fonteinstrip

Verleende omgevingsvergunningen
Esschebaan 26, plaatsen garage/berging
Hubertusring 11, uitbreiden woning met een hondentrimsalon en een foto/filmstudio
Wilhelminastraat 1a, herontwikkelen bedrijfspand tot woning

Rectificatie Toestemming maken nieuwe uitweg
Munselse Hoeve 21, aanleg nieuwe uitweg. Hiermee komt de toestemming melding uitweg Munselse Hoeve 23 te vervallen.

Bestemmingsplannen
Vooraankondiging bestemmingsplan Verbindingsweg Tongeren
Ontwerp bestemmingsplan Bosscheweg-Baandervrouwenlaan

Anterieure overeenkomst Van Hugenpothstraat
De gemeente Boxtel heeft met Woningstichting Sint Joseph een anterieure overeenkomst gesloten voor een perceel grond aan de Van Hugenpothstraat. Op dit perceel komen 25 woningen en 8 appartementen.

Regeling
Subsidieregeling maatschappelijke ontwikkeling gemeente Boxtel 2018

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.


Honderden bezoekers 'Zondag Waterdag'

Honderden bezoekers namen een kijkje bij de waterzuivering aan de Heult in Boxtel. (Foto: Ruud van Casteren)

Boxtel - Waterschap De Dommel opende afgelopen zondag de deuren voor honderden nieuwsgierige bezoekers. In en om het Waterschapshuis aan de Bosscheweg en de rioolwaterzuivering aan de Heult waren tal van activiteiten te beleven.

Tijdens de tot 'Zondag Waterdag' gebombardeerde dag, konden bezoekers leren waaruit de diverse werkgebieden van het waterschap eigenlijk bestaan. Zo zorgt een waterschap voor een goede waterkwaliteit, maar houdt het zich ook bezig met het waterleven en de afvoer van overtollig water.

Bezoekers konden met een bootje over de Dommel of met de pendelbus naar de rioolwaterzuivering, waar dagelijks 150 miljoen liter water gezuiverd wordt. Bij het waterschapsgebouw kregen ze meer informatie over het waterleven in de Dommel, de 'blauwe levensader van Boxtel'. Daarbij werd onder meer stilgestaan bij de opkomst van de bever. Verder was het materieel van het Waterschap dat dagelijks in de weer is om de rivieren en beken te onderhouden te zien.

Verspreid over het terrein waren voor de kinderen diverse spelletjes te doen die een link hadden met water. Op een stempelkaart konden zij stempels sparen voor een leuke verrassing.

Op deze dag werd ook de 'Waterschijf van vijf' onthuld door de Boxtelse watergraaf Peter Glas. Hij deed dit samen met Jan van de Graaf, de bedenker ervan. Op de Waterschijf van vijf staan onder meer tips over hoe je om kunt gaan met water in de tuin, hoe je water kunt besparen tijdens het wassen en bij toiletbezoek. Op de waterschijf staan 26 weetjes en tips om bewuster om te gaan met water.
Watergraaf Peter Glas geeft via de site van het waterschap aan dat nieuwe, innovatieve manieren om de klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden noodzakelijk zijn: "Dat stimuleren we dan ook, bijvoorbeeld met het innovatieplatform. Zo werken we aan een continue verbetering van onszelf als organisatie en met de Waterschijf van vijf kunnen we ook onze inwoners helpen zelf een positieve bijdrage te leveren."


GEMEENTE INFO Oud papier: 11-05 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk 11-05 Kasteren + Onrooi + Koppenhoefstraat 12-05 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg 12-05 Munsel + deel Centrum – Breukelen 12-05 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak
LET OP: Het gemeentehuis is op donderdag 10 mei (Hemelvaart) en vrijdag 11 mei GESLOTEN

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Maaike Terpstra. Relatiestatus: Het is ingewikkeld

Na een paar maanden ben ik klaar met huilen. Mezelf zielig vinden. Aan een nieuwe relatie ben ik nog lang niet toe, maar aan een verzetje wel. Aandacht wil ik. Nu!

Om me heen hoorde ik de wildste verhalen over datingapps en mijn nieuwsgierigheid won het van mijn onzekerheden. Als succesvolle veertiger vond ik mezelf nog best de moeite waard om een drankje mee te gaan drinken.

Wat had ik, net als alle andere singles, tenslotte te verliezen?

Ik installeerde mezelf op de bank onder mijn dekentje en downloadde de Tinder-app. Dat ging soepel. Via mijn Facebook-account zocht ik mijn voordeligste foto's met dolfijnen, volle wijnglazen en bikinifoto's. Met bedekkende filter zouden deze het vast wel goed doen. Hopelijk.

De kilometergrens en leeftijd stelde ik in en vol verwachting keek ik naar mijn scherm.

Daar kwamen ze voorbij. Hordes mannen. Een paar dingen hadden ze bijna allemaal gemeen: een wielrenfiets, baard, hippe spiegelende zonnebril, ontbloot bovenlijf en een terugtrekkende haargrens.
Is dat een geheime code onder mannen net als de duckface bij de dames?

Puur op looks likete ik als een bezetene. Vooral de jongere exemplaren trokken me meer aan omdat ze er nog zo fris uitzagen op die strelende foto's. Gespierde torso's met tatoeages en een nog rimpelloos hoofd en een nog schattigere puppy of neefje. Precies het tegenovergestelde van mijn ex die wél uit mocht dijen en zo nodig verliefd moest worden op zijn ultraslanke collega. En me met haar heeft bedrogen.

Match! En nog een! Na een aantal uren wist ik hoe de app werkte met superlikes en ook weer ontmatchen. Naarmate de avond vorderde werden de gesprekken vrijpostiger.
Behalve naar mijn cupmaat werd ook gevraagd of ik een beetje stout was en wat ik nu aanhad. Dat ik in mijn onesie zonder make-up met vet haar onder mijn knuffeldekentje lag verzweeg ik maar even.

De brutalere types viste ik er meteen uit met hun eigen vishengelfoto en de meer ingetogenere mannen vroegen eerst keurig naar mijn hobby's.

Mijn politieke voorkeur, enthousiasme voor natuur-documentaires en prentkaartenverzameling interesseerde niemand. En als ík dan vroeg wat voor werk zij eigenlijk deden was 't antwoord verrassend vaak entrepreneur of 'faculty of life'.

Licht teleurgesteld verwijderde ik de zoveelste mislukte match. Misschien waren dertigers toch niet mijn doelgroep en leeftijdsgrens, maar meer de rijpere mannen. Die wél al kinderen hadden en een eigen rugzakje. Gezellig je scheidingsverhaal delen onder het genot van een rode wijn met bittergarnituur.
Samen beseffen dat je jongere jaren voorbij zijn en dat je nu toch echt anders in het leven staat dan tien jaar geleden. Allebei zware verantwoordelijkheden en grijze stugge haren.

Ik ben nog lang niet klaar met mijn digitale onderzoek. Iedere week verschijnen er weer vernieuwende apps en mijn dode uurtjes zonder kinderen worden er heerlijk door opgevuld.
Mijn dekentje en ik blijven lekker warm onder al die virtuele aandacht en ik beschik inmiddels over een gezonde dosis mannenkennis.

Mijn ex zag ik net ook nog op Tinder voorbij komen. Zit duidelijk ook in de los-gaan-na-een-scheiding-fase. Strak in pak op onze trouwfoto, met mij er nu afgeknipt. Met ónze Weber barbecuetang in zijn hand. Op ónze gezinsvakantie poserend bij die glimmende felrode Ferrari. Nu bedoeld om indruk te maken op de getuite-lippen-dames.

Pijnlijk. Vluchten of aandacht; ik ben even klaar met Tinder.

Ik ga straks wel weer speeddaten ofzo...

Foto: Kèk Liemt / Louis de Kok

Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van Stichting Kèk Liemt.
Fotograaf: Louis de Kok

Feest op Moederdag bij Tafel 25

Church Open Air gaat er prat op dat het het kleinste muziekfestival van Boxtel is. (Foto: Bo van Uden) Foto: Bo van Uden

Boxtel - Bij Tafel 25 weten ze hoe je Moederdag viert: door haar lekker te verwennen. En dat doen ze daar graag, én letterlijk. Zeker met hun speciale Moederdag-actie. Aanstaande zondag, 13 mei, serveert Tafel 25 een driegangen keuzemenu met welkomstdrankje naar keuze voor maar 25 euro.

Met je tafelgenoten kun je genieten van verschillende gerechten die per gang geserveerd worden op een gezellige plank. Naast dit 'shared dining' kun je natuurlijk ook een keuze maken van de menukaart, of je door het team van Tafel 25 laten verrassen. En behalve lekker eten heeft het hippe restaurant nog meer te bieden. Er staat namelijk niet alleen eten en drinken op het menu, maar ook bijzondere meubels, accessoires en hebbedingen. Want dát is Tafel 25: horeca & lifestyle. Alles wat binnen staat is te koop, van de lampen boven je tafel tot de stoel waarop je zit. Dus ook voor leuke moederdagcadeaus kun je er terecht.
Wil je gebruikmaken van deze actie, dan is het fijn als je reserveert. Dit kan via https://tafel25.nl/#reserveren.

Oogcontact-actie
En speciaal voor Moederdag heeft Tafel 25 nóg een leuke aanbieding. Want wie deze week de Oogcontact raadt op de achterpagina van deze krant, maakt niet alleen kans op de vaste prijs van een bon voor 25 euro shared dining, maar ook op een cadeaubon van 25 euro voor Tafel 25 lifestyle-producten.

Je vindt Tafel 25 aan de Rechterstraat 25 in Boxtel. Meer info op https://tafel25.nl/.

Muzikale Hemelvaartsdag met Church Open Air

Boxtel - Hemelvaartsdag heeft naast een belangrijke betekenis in het christelijk geloof ook een belangrijke betekenis bij muziekminnend Boxtel. Die dag, morgen, is namelijk Church Open Air, het jaarlijks gratis festival binnen bij Eetcafé De Kerk aan de Oude Kerkstraat 10. De deuren van het festival, dat zich met een knipoog 'het kleinste festival van Boxtel' noemt, zijn om 15.00 uur geopend. De optredens duren tot na middernacht.

Zes bands zullen het, eveneens kleine, podium betreden. Pim to the Max, het duo met daarin Pim Lavaleije, die Jezus vertolkte in de Boxtelse editie van Jesus Christ Superstar, opent om 15.45 uur het muzikale programma. Verder speelt BBGE een mix van aanstekelijke rock van de zwaardere soort. Ragged them Dirty brengt blues en rock in het café en SuperSonicSmashKids laat een vernieuwend soort electropop horen. Daarna is het podium aan de bluesrockers van Flint, die in een vorig leven onder meer de bands Ainsley Lister en Jesus Volt supportte. The Nailbiters, met eerdergenoemde Lavaleije, sluiten het festival af.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Op avontuur over onbekende wegen

Foto: wanderbird.nl

Je las het al In DeMooiBoxtelKrant van 4 april: Femke van den Akker en Jeffrey van de Meerendonk zijn 8 april een groot avontuur begonnen. Zij hebben heel hun hebben en houwen in Boxtel achtergelaten en zijn de wijde wereld in gestapt. Op weg naar 'we zien wel', een enkele reis met bestemming: onbekend.
Femke en Jeffrey zijn gestart in de 'stan-landen', waarbij Kazachstan hun eerste bestemming was. Op dit moment verblijven ze in Kirgizië. In deze column geven ze je een kijkje in de avonturen die ze de afgelopen weken hebben meegemaakt.

Na een reis van ongeveer twaalf uur zijn we – na een tussenstop in Minsk – aangekomen in Astana. Een relatief nieuwe stad en sinds 1997 de nieuwe hoofdstad van Kazachstan. Aan alles is te zien dat het een nieuwe stad is: veel nieuwe gebouwen en er wordt nog steeds heel veel bijgebouwd. Dat Astana het Dubai van de steppen genoemd wordt, begrijpen wij helemaal! De gebouwen zijn glimmend en er is veel natuursteen en glas gebruikt. Als architectuur-liefhebber kun je hier je hart ophalen. Wij hebben na vier dagen het grootste deel van de stad gezien en omdat de temperaturen nog rond het vriespunt liggen, besluiten we om per slaaptrein door te reizen naar Almaty.

De treinrit duurt ongeveer veertien uur, dan komen we aan in Almaty. Zodra we wakker worden van het getik op onze deur kijken we uit ons raampje. We zijn overweldigd door het uitzicht vanuit onze treincoupé en denken allebei exact hetzelfde: WAUW! De bergtoppen die verlicht worden door een opkomende zon kleuren oranje. Wat een verschil met Astana; de stad die gebouwd is in het midden van de platte steppe.

Gefermenteerde paardenmelk
Nadat we in de stad op verkenning zijn geweest, besluiten we om naar het bekende 'Big Almaty Lake' te gaan, een groot helderblauw meer in de bergtoppen op ongeveer 40 kilometer buiten de stad. Vol goede moed staan we met ons liftbordje naast de weg, maar dat blijkt iets minder makkelijk dan gedacht. Elke burger beoefent hier namelijk ook het beroep van taxichauffeur. Helemaal gratis komen we er niet, maar met enige hulp van een andere Nederlander die al tien jaar in Almaty woont, lukt het ons om voor een goed prijsje de rit naar het meer te maken.
Tijdens de rit wordt ons een fles Kumis aangereikt door de chauffeur die ons het drankje wil laten proeven. Er wordt voornamelijk Russisch gesproken in Kazachstan dus met zijn beste Engels probeert hij ons uit te leggen wat we drinken. Cornmilk, oftewel maismelk. Tenminste dat denken we. Als we een aantal dagen later in het hostel vertellen over het vieze maisdrankje, blijkt dat we het gebrekkige Engels toch niet helemaal goed ontcijferd hadden. Het blijkt namelijk gefermenteerde paardenmelk met prik te zijn, in plaats van maismelk. Wat hebben we hier om moeten lachen... en de smaak zullen we ook niet snel vergeten.

Kazach wedding
De Nederlandse jongeman die ons geholpen heeft bij het liften, heeft ons uitgenodigd voor een Kazachstaanse bruiloft. Diezelfde avond spreken we met hem af om samen met zijn familie naar de trouwlocatie te gaan van zijn schoonbroer. Een zaal vol bloemstukken, uitgebreid gedekte tafels vol met lekker eten, een grote dansvloer en een podium waar de bruid en bruidegom plaatsnemen. Wat genieten we van deze avond. De vodka vloeit rijkelijk en we schudden iedereen de hand. Tussen het eten, drinken en dansen door feliciteren alle 150 gasten stuk voor stuk het bruidspaar. Wat kunnen ze hier feesten!

De grens over naar Kirgizië
Na een ruime week in Kazachstan besluiten we door te reizen naar Kirgizië. We hebben nog lang niet alles gezien maar merken dat we nog net iets te vroeg in het seizoen zijn. Veel gebieden zijn ontoegankelijk door sneeuw en de meren zijn nog bevroren. Het plan is om terug te gaan wanneer het wat warmer is, zodat we optimaal kunnen genieten van de natuur. Met een klein busje, ook wel 'Mashutkra' genoemd, reizen we vanuit Almaty door naar Cholpon-Ata. Tijdens de rit hebben we prachtig uitzicht op uitgestrekte steppes en besneeuwde bergtoppen. We moeten tussendoor regelmatig stoppen omdat er een kudde koeien, schapen of paarden oversteekt. Naast de weg staat iedere 200 meter een oude Sovjet-auto die zijn achterbak vol heeft liggen met radijzen zo groot als tennisballen. We kijken onze ogen uit en komen na een lange rit eindelijk aan in Cholpon-Ata, een badplaats, gelegen aan het grote Issyk-Kul meer, omgeven door een mooi berglandschap.

Foto: wanderbird.nl
Foto: wanderbird.nl

Vrijwilligerswerk
In Cholpon-Ata verblijven we twee weken, waarbij we op dit moment een klein hostel runnen. We verwelkomen hier gasten vanuit verschillende landen: Van Duitsland tot Korea en van Denemarken tot Canada. Omdat het nu nog laagseizoen is hebben we het niet zo druk, maar we komen onze dagen goed door. In de ochtend wanneer de gasten uitgecheckt zijn zorgen we dat we alle beddengoed afhalen en wassen. Tussendoor maken we de kamers en overige ruimtes schoon, waarna we de bedden opnieuw opmaken voor de volgende backpackers. 's Middags hebben we de tijd om zelf iets leuks te doen en maken we vaak een wandeling naar het strand of door het dorp.

Afgelopen week zijn we met onze Russische gast om 4.30 uur in de ochtend opgestaan, om de prachtige zonsopkomst te bewonderen van achter de bergen aan de overkant van het Issyk-Kul meer. De kleuren waren adembenemend helder blauw, oranje en rood met de contouren van de bergen.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar nog meer verhalen, foto's en video's. Kijk dan op onze website: www.wanderbird.nl

Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 1 mei
A-lijn: 1 A. & A. Wouters 61,25% 2 R. van Weert & W. de Langen 58,33% 3 G. Joren & R. van Stuivenberg 55,83% B-lijn: 1 H. Jolie & F. Geurts 62,78% 2 A. Kuilman & M. van der Meijden 61,67% 3 T. Daams & J. van de Vorstenbosch 55,56%
Uitslagen 3 mei
A-lijn: 1 M. Klaassen & A. van der Sangen 60,00% 2 S. Tempels & J. Sweere 57,92% 2 A. & A. Wouters 57,92% B-lijn: 1 W. & H. van Dijk 63,99% 1 A. Eltink & T. Hazenberg 63,99% 3 T. Hoppenbrouwers & G. Wagenaars 60,71%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 3 mei
A-lijn: 1 J. van der Laar & G. van Oirschot 64,06% 2 G. Bekkers & R. van Heeswijk 61,88% 3 P. Raaijmakers & J. van de Wiel 61,46% B-lijn: 1 M. van Overbeek & C. van Heeswijk 61,46% 2 W. Strik & T. van der Leek 57,64%
3 R. Prinsen & E. van de Westelaken 56,60% C-lijn: 1 M. van Esch & J. Smulders 67,19% 2 T. Beerens & J. van Oorschot 63,54% 3 C. Peerlings & A. van Rooij 60,42%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 1 mei
A-lijn: 1 H. Maas & P. Raaijmakers 57,92% 2 A. Visser & G. Bogaerts 56,25% 3 J. Schüller & J. van Doorn 54,58% B-lijn: 1 A. van Uden & T. van Uijtert 67,38% 2 L. Bik & E. Visser 61,64% 3 A. van Gorp & A. van Zuijdam 60,52%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 1 mei
A-lijn: 1 H. van Esch & P. van de Ven 67,99% 2 B. Hermkens & A. Wertenbroek 62,50% 3 L. den Dekker & H. van de Wetering 58,68% B-lijn: 1 M. & H. Deckers 62,08% 2 A. Weijns & J. Hellings 59,31% 3 C. Kerssens & I. Marcelis 57,50%

Essche Bridgeclub, uitslagen
A-Lijn: 1 J. den Ouden & P. Olijslagers 62,80% 2 H. van de Aa & J. Hereijgers 61,31% 3 A. & J. van den Aker 58,04%

Voetbal

DVG, uitslagen 5 mei
DVG JO8/1-Heeswijk JO8/2        7-1
DVG JO9/2-Boerdonk JO9/2G        10-1
DVG JO9/3-ASV'33 JO9/3        2-10
Top JO9/3-DVG JO9/4        16-1
DVG JO11/1-ELI JO9/1G        4-2
DVG JO11/2-UDI'19 JO11/3        7-2
DVG JO11/3-Blauw Geel JO11/3        0-16
Festilent JO11/3G-DVG JO11/4        2-4
DVG JO13/2-Volkel JO13/2        5-3
DVG JO15/2-Erp JO15/3        6-0
Rood Wit'62 JO17/2-DVG JO17/1        0-3
Blauw Geel JO19/3-DVG JO19/2        1-3
Uitslagen senioren, 6 mei
PSV am.1-DVG 1        2-2
Mariahout 2-DVG 2        5-0
Ollandia 2-DVG 3        6-2
Bl.Geel'38 11-DVG 5        5-4
Irene 2-DVG 7        3-2
DVG 8-Rhode 8        2-6
Nulandia 10-DVG 9        2-6
Uitslagen dames, 6 mei
DVG VR 1-Gemert VR 2        1-2
Uitslagen 7 mei                                                
Schijndel JO15/4-DVG JO15/2        5-4
DVG JO17/1-Wec JO17/1        3-0

DVG, programma 12 mei
DVG JO9/1-Avesteyn JO9/1        10:30
DVG JO9/2-WECJO9/2G        10:30
Handel JO9/1G-DVG JO9/3        11:15
Avesteyn JO9/3G-DVG JO9/4        10:00
DVG JO11/1-Rood Wit'62 JO11/1        09:30
DVG JO11/2-WHV JO11/1        09:30
WEC JO11/3G-DVG JO11/3        09:30
Fc Uden JO11/2-DVG JO11/4        11:45
DVG JO13/1-Rhode JO13/1        11:30
WEC JO13/2-DVG JO13/2        11:45
Rhode JO15/1-DVG JO15/1        13:00
DVG JO15/2-Rhode JO15/3        13:00
DVG MO15/1-Gemert MO15/1        13:00
Schijndel JO17/2-DVG JO17/1        15:00
DVG JO17/2-Rhode JO17/4        14:30
DVG JO19/1-Berghem Sport JO19/1        14:30
Heeswijk JO19/2-DVG JO19/2        15:00
Programma senioren, 13 mei
DVG 1-DBS/1        14:30
DVG 2-Avesteyn 2        12:00
Schijndel 3-DVG 3        12:00
HVCH 10-DVG 4        13:00
DVG 5-Boskant 4        10:00
Nijnsel 4-DVG 6        12:00
DVG 7-WEC 5        10:00
Nijnsel 6-DVG 8        09:30
DVG 9-Heeswijk 8        10:00
Programma dames, 13 mei
Keldonk VR 1-DVG VR 1        10:00
DVG JO13/2-Nooit Gedacht JO13/3        19:00
Programma 15 mei
DVG MO15/1-Margriet MO15/1        19:00
Programma 16 mei
DVG JO8/1-Vow JO8/1        18:30
UDI'19 JO9/5-DVG JO9/2        18:30
DVG JO15/2-Avesteyn JO15/3        19:00
Programma senioren, 17 mei
DVG 4-Boskant 3        19:30
Erp 7-DVG 8         19:30

RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, uitslagen 6 mei
Acht 1-Essche Boys 1        2-0
Mariahout 1- Boxtel 1        2-0
ODC 1- Sint Michielsgestel 1        5-0
Den Dungen VR 1- Essche Boys VR 1        1-1
Best Vooruit VR 1-ODC VR 1        1-3
ODC, Essche Boys, programma 10 mei
Essche Boys VR 1-HRC'14 VR 3        11.00
Beerse Boys VR 2-ODC VR 1        10.00
Programma 13 mei
Essche Boys 1-MVC 1        14.00
Boxtel 1-RKVV Keldonk 1        14.30
ODC 1-BMC 1        14.30
Wilhelmina Boys VR 1-Essche Boys VR 1        09.45

Duivensport

Uitslag wedvlucht vanuit Laon 248 km, 662 duiven, 22 deelnemers
1. Combinatie NONI 2-8-11 R. van de Langenberg 3. F. Kapteijns 4-15 Combinatie van Rooij-Platenburg 5-6-13-14 Combinatie Pennings-Huiskes 7-9-10-12 B. van de Brand

Honk- en softbal
JRC Ducks, uitslagen 5 mei
Uden Red Sox JH1-Ducks JH1        6-24
Uitslagen 6 mei
Blue Lions Tilburg H2-Ducks H2        18-10
Ducks JS1-Ridderkerk Rowdies JS1        20-1
Maastricht H1-Ducks H1        7-21
Programma 13 mei        
Ducks DS1-Maastricht DS1        10:30
Ducks H2-Kickers H1        11:00
Ducks H1-Gryphons H1        15:00


Jonge rugbyers Ducks verliezen van Oysters

Julius Doms (met bal) op weg naar zijn try tegen de Oysters. (Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken) Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken

Boxtel - De geplande wedstrijd van de jeugdrugbyers van RC Ducks tegen Farnham uit Engeland ging zondag niet door, maar daarvoor in de plaats werd een vriendschappelijke derby gespeeld tegen de junioren van de Oysters uit Oisterwijk.

Na een minuut stilte voor het vorige week overleden Ducks-lid Gerard Prunieres vond de kick-off plaats. Ondanks prima spel van de Boxtelse jeugd bleek al snel dat de Oysters niet voor niets twee klassen hoger spelen. De Oisterwijkse jongens vormden duidelijk de bovenliggende partij, wat vooral terug te zien was in slimmer spel, op de juiste momenten meer aanvallen in de contactsituaties en vooral efficiënt omgaan met kansen.
Waar Ducks er door een fout regelmatig niet in slaagde een kansrijke situatie op het laatste moment succesvol af te ronden, wist Oysters de kansen wel te benutten. Een toch ruime eindstand van 5-67 gaf de krachtverhoudingen weer. Man of the match was Julius Doms, die ook de enige try op zijn naam schreef na prima voorwaartse werk.

Familie toernooi voor iedereen
Op zaterdag 23 juni is het jaarlijkse familie toernooi bij de Ducks. Van 12.00 tot 17.00 uur wordt er door jong en oud, rugbyers en geen rugbyers, gespeeld, waarna om 17.00 uur de barbecue en de muziek aangaan. Deelname kost 10 euro voor volwassenen, jongeren tot 18 jaar oud betalen 5 euro. Iedereen die mee wil doen kan zich hiervoor, met een team of alleen, aanmelden via info@rcducks.nl.

Jong, ambitieus seniorenteam
Ook is Ducks bezig met voorbereidingen om komend seizoen weer met een volledig Boxtels senioren Ducksteam aan de competitie deel te nemen. Momenteel spelen de Ducks samen met de Oysters en The Dukes in combinatieteam The Brabarians. Dit team bestaat hoofdzakelijk uit 30+ spelers. Ducks mikt nu op een jong en ambities team. Verschillende jonge oud-Ducksspelers die nu bij andere teams spelen keren terug naar hun roots en zullen weer bij Ducks komen rugbyen. Deze groep wordt aangevuld met diverse jeugdspelers die volgend seizoen vanuit de jeugd doorstromen naar de senioren. Om de selectie breed genoeg te hebben zijn meer spelers welkom. Oud-spelers die het spel weer willen oppakken en/of sportieve jongens die een uitdaging zoeken kunnen zich aanmelden op info@rcducks.nl. Een spoedcursus rugby is mogelijk en kan prima samen gaan met het naseizoen.


Succesvol veteranentoernooi LSV

Lennisheuvel - De veteranencompetitie werd vrijdag 4 mei zoals elk jaar afgesloten met het Boxtels Veteranentoernooi. Dit onderling toernooi van de regio clubs vond dit jaar plaats in Lennisheuvel, waar RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys en LSV de strijd met elkaar aangingen.

Op het voetbalveld was het veteranenteam van LSV snel klaar; op een 0-0 gelijkspel in de eerste wedstrijd volgden twee flinke nederlagen. Onder leiding van de scheidsrechters Rob van Kleef en Ad Eykemans bleek uiteindelijk RKSV Boxtel de beste. In de 'Bruurtje Willems' Penaltybokaal verloor LSV de finale nipt. Een fatale pingel op de paal van Gabri bezorgde de Lennisheuvelse ploeg een tweede plek.

Het weer zat mee en het was een prachtige avond om te voetballen, maar het was natuurlijk ook Dodenherdenking. Organisator Ad Schelle had er in het strakke speelschema voor gezorgd dat er om 20.00 uur voor iedereen ruimte was om de twee minuten stilte te respecteren. Iets wat op Sportpark LSV dan ook massaal in acht werd genomen. Volgens velen was dit indrukwekkender dan het vertoonde voetbalspel van sommige ploegen, zo laat de organisatie weten.

Hierna barstte het feest los met de muzikale kunsten van DJ M'n Bruur. Het dak ging er weer eens ouderwets af. Er werd niet alleen gedanst, maar er was ook een heuse zangwedstrijd, die onder aanvoering van de feestvierders van RKSV Boxtel werd georganiseerd. Essche Boys ging er hier met de prijs vandoor, te danken aan hun zanger die een fenomenale Mick Jagger neerzette en voor twee toegiften werd teruggeroepen.
De organisatie kijkt terug op een succesvol toernooi en bedankt de vrijwilligers en sponsoren dan ook hartelijk.

Dag der Kampioenen bij De Rots

Boxtel - De traditionele Dag der Kampioenen, waarbij alle sportkampioenen van Boxtel door wethouder Herman van Wanrooij in het zonnetje worden gezet, vindt op zaterdag 30 juni plaats in Gemeenschapshuis De Rots. Deze week ontvangen alle Boxtelse verenigingen een uitnodiging hiervoor, zij kunnen hun kampioenen vóór 1 juni aanmelden via dagderkampioenen@hotmail.com.

Spelers en speelsters die lid zijn van een vereniging buiten Boxtel, maar wel in Boxtel woonachtig zijn en aan de criteria voldoen, kunnen ook voor de huldiging worden aangemeld.
In de opgave moet worden vermeld de naam van de vereniging, de contactpersoon (met telefoonnummer en e-mailadres), bij individuele kampioenen de naam van de sporter en bij teams de naam van het team en de namen van de spelers of speelsters en begeleiders. Natuurlijk dient ook vermeld te worden welk kampioenschap is behaald. De opgave moet beslist uiterlijk 1 juni binnen zijn. Indien zich na die datum nog kampioenen aandienen, kan contact opgenomen worden met de commissie van Boxtel Vooruit.

Op de Dag der Kampioenen dient bij de jeugd het gehele team met begeleiders aanwezig te zijn. Alle spelers en speelsters worden in clubtenue verwacht. Bij de senioren is natuurlijk het gehele team welkom, maar in ieder geval worden de leider(s) en aanvoerder verwacht. Ook een bestuursdelegatie van de vereniging is van harte welkom.

Gelijkspel voor DVG op de Herdgang

DVG wist de amateurs van PSV niet te kloppen zondag. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde

Eindhoven - De accommodatie van zondag, het sportcomplex van PSV, was schitterend, het ontbrak echter aan entourage. De DVG-supporters bezetten de meeste stoeltjes, maar daar win je geen punten mee. Een gelijkspel was te rechtvaardigen, al hadden beide ploegen op het laatst van de wedstrijd kansen op de volle winst.

In de openingsfase gebeurde bitter weinig voor beide doelen. De thuisploeg kwam na twintig minuten op voorsprong. Een lange bal werd door de DVG-defensie onvoldoende verdedigd en van dichtbij voorbij doelman Sten Traa geschoten: 1-0. Het eerste wapenfeit van DVG werd genoteerd in de 23e minuut. Een schot van Sherryl Sambo ging over het doel van PSV. De gastheren hadden een grote kans om de voorsprong te vergroten, maar van dichtbij werd er recht in de handen van Sten Traa geschoten. Kort voor rust was er een voorzet vanaf rechts die door de PSV-spits meteen op de slof genomen werd, onhoudbaar verdween de bal in de kruising. De ruststand was 2-0.

Het moet gedonderd hebben in de kleedkamer, want na rust was er meer beleving aan DVG-zijde. Twan van den Broek wist Bas van Houtum te bereiken en die toonde aan zijn gevoel voor een kansrijke situatie nog niet te zijn verleerd. Met een bekeken schuiver was de aansluitingstreffer een feit: 2-1. Dit bracht nog meer elan in het spel van DVG en PSV had het lastig. Een schot van Twan van den Broek werd door de PSV-keeper nog tot hoekschop verwerkt. In de opbouw had DVG veel balverlies zodat ook een beslissende derde treffer voor PSV op de loer lag. Een vrije trap van DVG was de aanleiding voor de gelijkmaker. De bal werd een paar keer opnieuw ingebracht en kwam uiteindelijk bij de kopsterke Bas van Houtum. Met een mooi boogballetje werd de PSV-keeper voor de tweede keer geklopt: 2-2. In de slotfase van de wedstrijd waren er voor beide partijen nog goede kansen voor de volle winst. Tarn van de Wiel zag zijn schot uiteen spatten op de vuisten van de keeper en vrij voor Sten Traa werd een kopbal naast het doel gemikt. In deze fase van de competitie telt elk punt. Er waren kansen op de overwinning voor beide partijen en dus was een gelijkspel voor de coaches aanvaardbaar met een lichte kater. PSV verspeelde een 2-0 ruststand, DVG had de kans op 2-3 maar ook PSV vergooide in de slotfase zijn kansen op de drie punten.

Komende donderdag speelt DVG om 14.30 uur de thuiswedstrijd tegen Nieuw Woensel. Dit is een wedstrijd die op last van de KNVB overgespeeld moet worden. Zondag speelt DVG opnieuw thuis tegen DBS. Beide partijen zijn uitermate belangrijk in de strijd om de nacompetitie te ontlopen.

DVG 2 had, na een 1-0 achterstand, een goede kans op de gelijkmaker maar nadien lukte er aan DVG-zijde niet veel meer. Er werd, uit tegen Mariahout, met 5-0 verloren.
De DVG dames verloren ook. Thuis tegen Gemert werd het 1-2. Moniek van Esch werd verkozen tot Woman of the Match.

Honkballers Ducks winnen van Maastricht Junioren softbal kloppen Rowdies ruim

Maastricht - Voor het eerste honkbalteam van JRC Ducks stond zondag een uitwedstrijd tegen Maastricht op het programma. De heren lieten er geen twijfel over bestaan dat zij de sterkere ploeg vormden en versloegen hun tegenstanders met 7-21. De junioren speelden zaterdag thuis tegen de Ridderkerk Rowdies. Een te zwakke ploeg voor de jonge Boxtelse softbalsters, zo bleek uit de eindstand van 20-1 voor Ducks.

De honkballers begonnen zondag, zoals altijd bij een uitwedstrijd, aan slag. Mede door honkslagen van Remco van Nistelrooij, Jeroen van Nes en een driehonkslag van Jan van der Wielen kwamen zij driemaal tot scoren. In de gelijkmakende helft van de inning wist Maastricht de drie punten terug te veroveren op startend werper Van Nes.

In de derde inning braken de mannen van Ducks door; er werden maar liefst vijf punten gescoord op honkslagen van Thor van den Dool, Max Denteneer, Van der Wielen en Van Nes. Vervolgens op de heuvel had Van Nes zich inmiddels herpakt en leek hij geen wijdbal meer te kunnen gooien. Hij incasseerde hier en daar nog wel een punt, maar dit bleek geen probleem.

In de zevende inning bracht Ducks de stand naar 5-13 en de wedstrijd leek gespeeld. Maar de naslagbeurt van de zevende inning verliep ongelukkig voor Ducks, daar Denteneer een hard geslagen bal door een onfortuinlijke stuit recht op zijn oog kreeg en geblesseerd het veld moest verlaten om vervolgens richting het ziekenhuis vervoerd te worden.

In de nasleep van het ongeluk kon Maastricht nog tweemaal scoren, maar de Boxtelaren waren meedogenloos: door een scala aan honkslagen werd de stand verheven tot 7-21 en Van Nes gooide de deur op slot.

Een goed verdiende winst voor Ducks, dat ijzersterk speelde en met een goed gevoel de rit naar huis kon maken. Slagman van de wedstrijd was Thor van den Dool met 5 uit 7 (AVG 0.714, 4 1B, 1 3B, 2 RBI).

Junioren softbal
Een dag eerder werden er in Boxtel tijdens de wedstrijd tegen de Rowdies uit Ridderkerk in de eerste inning al vrij snel punten gescoord aan de kant van Ducks.
In de tweede inning maakte de Boxtelse ploeg vijf punten en de Rowdies één, wat de tussenstand op 10-1 bracht. Marthe Schriemer had in de daarop volgende inning een goede slagbeurt, en behaalde daarmee een slaggemiddelde van 1.000. Tweedehonkvrouw Anne Balk was in de vierde inning goed voor twee vangballen en ook catcher Jaidy Vermaesen plukte een bal uit de lucht.

In de naslagbeurt van Ducks maakten de Boxtelse softbalsters weer een aantal punten en zetten daarmee de eindstand van deze wedstrijd op 20-1.

Topprestatie Cas van der Heijden op NK Eenwieleren

Cas in actie tijdens het NK Eenwieleren. (Foto: Rik van der Heijden) Foto: Erik van der Heijden

Breda - Cas van Heijden (13) uit Liempde heeft een geweldige prestatie neergezet bij het Open Nederlands Kampioenschap Eenwieleren in Breda.

De jonge Liempdenaar, die is verbonden aan Circusschool Jongleers uit Best, werd zaterdag 28 april op het Bredase wielerbaan Cor Vlemmix Circuit eerste in de rubriek hoogspringen (overall, try-out) en eerste in de rubriek langzaam race. Bij de slalom behaalde Cas de tweede plaats. Hij werd derde op de 100 meter, vierde op de 800 meter en vijfde op de 50 meter eenbeen race.

Foto: Erik van der Heijden
Foto: Erik van der Heijden
Foto: Erik van der Heijden

Het NK Eenwieleren wordt sinds 2010 jaarlijks gehouden, en is een van de belangrijkste evenementen op de Nederlandse eenwieler-kalender.

Doe mee met zaterdag seniorenvoetbal bij LSV

Lennisheuvel - Het is een landelijke tendens aan het worden, zo signaleert de KNVB: steeds meer verenigingen zetten een zaterdagcompetitie voor seniorenteams op. LSV wil het voortouw nemen in Boxtel en omgeving en daarop inspringen door, naast het bestaande zondagteam, een zaterdagteam op te richten.

Om uiteenlopende redenen gaan zondagteams steeds vaker op zaterdag voetballen. Zo wordt zondag steeds meer gezien als een familiedag of een dag om even niets te hoeven doen in de verder drukke week. LSV wil zeker niet dat het zondagteam, dat het nu onder leiding van succestrainer Boy Obispo uitstekend doet in de vijfde klasse, op zaterdag gaat spelen. De wens van de Lennisheuvelse club is een zaterdagteam náást het zondagteam.

Aangezien er in Boxtel en omgeving nog geen zaterdagteam is, wil LSV het voortouw nemen en kijken of één of meerdere teams ingeschreven kunnen worden voor het volgende voetbalseizoen (2018-2019). Op het LSV-complex met nog echt gras, is op de zaterdag genoeg capaciteit voor zaterdag seniorenvoetbal. Dit kan een recreantenteam zijn, dat in de B-categorie gaat spelen, maar ook een representatief team dat als LSV 1 op zaterdag gaat fungeren. Dat wordt besloten op basis van het aantal en de kwaliteit van de aanmeldingen. Ook voor een damesteam wordt de mogelijkheid onderzocht.

Heb je interesse, mail dan naar vicevoorzitter@vv-lsv.nl of informeer via http://vv-lsv.nl/.

Regiomix bij JBV De Walnoot

Boxtel - Bij jeu de boulesvereniging De Walnoot werd op maandag 7 mei de wekelijkse open Regiomix gespeeld. Op de buitenbanen speelden 46 deelnemers mee in de lentezon

De winnaar van deze dag was Nettie Leijtens, die 3/28 punten behaalde. Jo van der Heijden werd tweede met 3/25 en Josef Pennings derde met 3/23 punten. De vierde plaats was voor Mariet van Roosmalen (3/18 punten), Piet van der Velden en Piet Schouten deelden de vijfde plaats met 3/17 punten. Jeanne Teulings behaalde 3/13 punten en werd zevende.

Elke maandag zijn vanaf 13.00 uur alle geïnteresseerden welkom om een balletje mee te spelen bij JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25 in Boxtel. Meer informatie: www.jbvdewalnoot.nl.

10-24 mei

Expositie oud-studenten St. Lucas
Your Story, Stationsstraat 33, Boxtel

10-31 mei

Expositie pentekeningen Elly van Weert
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

10 mei-7 juli

Expositie Brabantse kunstschilder Jan Kruijsen (za &zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 10 mei

Gratis schilderworkshops
09.30 uur, Galerie La Veritá, Stationsstraat 80, Boxtel

Church Open Air
15.00 uur, Oude Kerkstraat 10, Boxtel

Essche Bierpompfeest
18.00 uur, Marktplein, Esch

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 11 mei

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Plug & Play
19.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Zaterdag 12 mei

Hobby Centrum Boxtel; Vrij dansen
09.30 uur, Hobbycentrum Boxtel, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; rikken hobby jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Zondag 13 mei

Ruilbeurs Vereniging Boxtelse Verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zondagconcert; Geerten Liefting
20.15 uur, Sint Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Maandag 14 mei

Honkbal iets voor jou? Train mee!
Vanaf 18.15 uur, JRC Ducks, De Voetboog 20, Boxtel

Pasavond bloedprocessie
19.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Lezing aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Filmvoorstelling Amour
20.15 uur, Muziekhuis Boxtel, Passage Riche 4, Boxtel

Dinsdag 15 mei

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Be-Chill
14.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Jeu de Boule Liempde, doe je mee?
19.00 uur, Gilde Sint Antonius Abt, Oude Dijk 121, Liempde

Open bridgedrives bij Revanche
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 16 mei

Huiskamer; kienen rikken
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

DVG Vrije trainingen, schrijf je nú in en haal je dribbeldiploma
14.00 uur, Sportpark De Roode Bleek, Sportlaan 2, Liempde

Wandelavonddriedaagse Liempde
18.00 uur, Vertrek vanaf Het Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

Pasavond bloedprocessie
19.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Interactieve avond positief opvoeden
20.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Donderdag 17 mei

Gratis schilderworkshops
09.30 uur, Galerie La Veritá, Stationsstraat 80, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Lezing Mirjam Bemelmans over gedragspsychologie en gedragsontwikkeling
19.30 uur, Your Story St. Lucas, Stationsstraat 33, Boxtel

Kienavond Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel