DeMooiBoxtelKrant

14 oktober 2015

DeMooiBoxtelKrant 14 oktober 2015


Remy van Alebeek Nederlands kampioen motorcross

Foto: Familie Van Alebeek

Boxtel/Heeswijk - Motorcrosser Remy van Alebeek heeft zondag in Heeswijk de titel van de MX2 Inters B klasse in de wacht weten te slepen. De 19-jarige Boxtelaar was over het hele seizoen gekeken de meest constante rijder en had aan het einde daarvan veruit de meeste punten. Hij mag zich dus vanaf nu Nederlands kampioen noemen in deze klasse.

Remy hoefde in Heeswijk in de eerste race maar een paar punten te pakken. Maar ook al was het kampioenschap zo dichtbij, hij ging er nog volledig voor. In de tijdtraining stuurde hij zijn 125cc machine naar een tiende trainingstijd tussen de Inters A en was ook nog de snelste bij zijn eigen Inters B klasse. In die eerste manche maakte de Boxtelaar een goede start en reed hij een paar ronden op de achtste positie. In zijn eigen klasse reed hij de hele wedstrijd aan de leiding. Gedurende de race had Remy een beetje de kat uit de boom gekeken en liet hij zich terugzakken naar een twaalfde plaats. Hij bleef echter de beste Inters B rijder en dat was genoeg voor de titel.

In de tweede manche was de beginfase weer sterk en begon de Boxtelse crosser met een tiende positie aan de wedstrijd. Een val in de derde ronde hield Remy echter van een goede kwalificering af. Hij moest genoegen nemen met een veertiende plaats bij alle Inters, maar wederom was hij de beste rijder van de Inters B en zo won de Boxtelaar ook het dagklassement.

Remy sluit met dit prachtige hoogtepunt een mooi seizoen af. Volgend jaar gaat hij van start op een 250cc 2-takt motor in de MX Open Inters klasse.

Boxtelaar heeft weinig vertrouwen in oplossen fietsendiefstal

Boxtel - Bijna een derde (31 procent) van de Boxtelaren doet geen aangifte van fietsendiefstal. Dit blijkt uit een representatieve enquête, uitgevoerd in opdracht van DeMooiBoxtelKrant.

Als belangrijkste redenen om geen aangifte te doen van fietsendiefstal worden het ingewikkelde en tijdrovende proces genoemd, het niet (meer) hebben van het aankoopbewijs van de fiets of het lage oplossingspercentage van fietsendiefstallen.

Het merendeel van de geënquêteerden (63 procent) bij wie een fiets is gestolen, doet hier wél aangifte van. Toch lijkt het erop dat ook deze mensen niet veel hoop hebben dat zij hun fiets ooit nog terugzien: de ondervraagden die een toelichting gaven op de vraag waarom zij aangifte hebben gedaan, stelden dat zij dit vooral deden omdat het moest van de verzekering.

De politie merkt hierbij op dat het de moeite loont om bij wijze van preventie te zorgen dat je altijd gegevens als framenummer, eventuele aankoopbewijzen en zo veel mogelijk details over je fiets achter de hand hebt. Het kan eraan bijdragen dat bij diefstal de fiets door de politie is terug te vinden en te koppelen aan een eigenaar. "Sommige mensen komen niet verder dan het noemen van een kleur van hun fiets. Je kunt het vergelijken met een vaag signalement van een dader van een misdrijf. Als je enkel weet hoe groot de dader is, is de kans niet groot dat die wordt gevonden", legt een politiewoordvoerder uit.

Ondanks dat bijna één op de drie mensen aangeeft in de afgelopen vijf jaar het slachtoffer van fietsendiefstal te zijn geworden, betwijfelt meer dan de helft (63 procent) het nut van meer bewaakte fietsenstallingen in Boxtel. Als belangrijkste redenen voor deze twijfel geven de ondervraagden aan dat die waarschijnlijk geld kosten en dat het stallen van je fiets gratis zou moeten zijn. Eén ondervraagde stelt: "Als parkeren met de auto gratis wordt, dan kun je voor het stallen van een fiets helemaal niets vragen". Ook pleiten enkele respondenten voor ruimere openingstijden van de al bestaande bewaakte stalling bij het station.

Desgevraagd wijst de gemeente op het rapport 'Boxtel Bicycle van 2010-2020'. "Onze wens is de stalling zeven dagen per week te openen van een kwartier voor het vertrek van de eerste trein, tot een kwartier na de aankomst van de laatste trein", valt in het rapport te lezen. Hierin staat ook dat de gemeente de haalbaarheid onderzoekt om in de nabijheid van het centrum (gratis) bewaakte fietsenstallingen te realiseren. Daarvoor wordt wel om geduld gevraagd: "De discussie rondom de herinrichting van de Markt en De Dommel door Boxtel [...], staat een realisatie van een bewaakte stalling op korte termijn voorlopig in de weg."

Op de vraag wie er zou moeten betalen voor bewaakte fietsenstallingen, antwoordt 36 procent dat zij de gemeente verantwoordelijk houden voor het financieren van die extra stallingen. Bijna de helft (49 procent) van de ondervraagden vindt dat er niet één verantwoordelijke is die voor de kosten van een bewaakte fietsenstalling moet opdraven.

Tips om een fietsendiefstal te voorkomen, zijn te vinden op de website www.politie.nl onder het kopje 'Thema's'.

Kamermuziek op Stapelen

Boxtel - Zondagmiddag 1 november spelen klarinettiste Janneke Steinmann (1992) en pianiste Sharon Niessen (1986) samen in de Ridderzaal van Kasteel Stapelen.

Beide musici studeerden vorig jaar met een 9 af aan het Fontys Conservatorium Tilburg. Het klarinet-piano duo leerde elkaar kennen in de Jong Talentklas van dit conservatorium, waar zij reeds op jonge leeftijd terecht kwamen vanwege hun uitzonderlijke talent. Na jaren kwamen zij elkaar weer tegen en vonden zij een muzikale klik.

Zowel Janneke als Sharon geeft regelmatig concerten in gerenommeerde zalen in binnen- en buitenland. Ook hebben zij allebei diverse prijzen gewonnen tijdens (inter)nationale concoursen zoals het Prinses Christina Concours.

Er is veel prachtig repertoire geschreven voor klarinet en piano. Het duo biedt dan ook een gevarieerd programma aan van Brahms en Schumann tot onbekendere werken van bijvoorbeeld Jean Françaix.

De muzikale middag op zondag 1 november duurt van 14.30 tot 16.30 uur. De entree bedraagt 7,50 euro per persoon.

Lezing over Marc Chagall

Boxtel - Herman Teerhöfer verzorgt maandag 26 oktober bij Kasteel Stapelen een beamerpresentatie over de Bijbelse mystiek in het werk van Marc Chagall, in het bijzonder in de glas-in-loodramen in de Stephanskerk in Mainz.

Teerhöfer doet dit aan de hand van vijfentwintig dia's en achttien schilderijen van Chagall uit zijn lange loopbaan, waaronder vijf schilderijen over het Hooglied en enkele andere Bijbelse schilderijen uit het Bijbels museum in Nice. De glas-in-loodramen in Mainz is het laatste werk van Marc Chagall. Het staat symbool voor de vrede tussen Frankrijk en Duitsland, de verzoening van mensen onderling en de dialoog tussen jodendom en christendom.

Een belangrijk gedeelte van de prachtige ramen gaat over Bijbelse vrouwen, zoals Deborah, Bathseba en Maria. Dit 'vrouwenraam' gaat over de relaties tussen mensen. Een raam gaat over het Nieuwe Testament en heeft als thema de kracht en het bestaan van het leven. Vrede, liefde en verdraagzaamheid zijn belangrijke begrippen hierbij, die in de spiritualiteit van Marc Chagall centraal staan. Een raam gaat over het Oude Testament en heet 'Abraham en het Verbond': hoe verhouden de mensen zich tot God? In zijn lezing gaat Teerhöfer op deze vraag in.

De lezing is maandag 26 oktober in de Ridderzaal van Kasteel Stapelen en duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Toegang kost 5 euro per persoon.

Vrijwilligers gezocht

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt is voor de afdeling Boxtel van het Rode Kruis op zoek naar diverse vrijwilligers. Prioriteit gaat uit naar een voorzitter, maar ook voor fondsenwerving, de penningmeestersfunctie, de coördinatie van zelfredzaamheid en het collecteren zijn vrijwilligers van harte welkom.

Ook zoekt het steunpunt nog netwerkcoaches. Deze vrijwilligers krijgen eerst een gedegen training voordat ze aan de slag gaan.

Voor de duofiets van ContourdeTwern kijkt het steunpunt nog uit naar een paar vrijwilligers die dat willen coördineren.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt via 0411-655899 of stuur een e-mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Stapel op voorlezen

Boxtel - Na de succesvolle voorleesmomenten voor peuters en kleuters in de Spiegeltent die afgelopen zomer in het park van Kasteel Stapelen stond, is er weer een nieuw initiatief ontplooid rondom voorlezen.

Op zes woensdagmiddagen kunnen kinderen in de leeftijd van 2 tot 5 jaar met hun ouder(s) genieten van een gezellige voorleesactiviteit, elke keer met een andere voorlezer met een ander prentenboek. Woensdag 21 oktober kunnen kinderen komen luisteren naar het verhaal van ridder Florian. Dit wordt verteld door Diny van Heesch.

Het voorlezen is van 14.30 tot 15.30 in de Ridderzaal. Toegang bedraagt 2,50 euro. Natuurlijk wordt er ook gezorgd voor iets te drinken voor kinderen en volwassenen.

Diabetesfonds zoekt collectanten

Boxtel - Van 2 tot en met 7 november wordt er gecollecteerd door het Diabetesfonds. De organisatie is nog op zoek naar collectanten die zich in willen zetten om zoveel mogelijk geld voor het goede doel op te halen.

Wil jij je inzetten voor het Diabetesfonds als collectant? Meld je dan aan via www.diabetesfonds.nl of wilmahenrivanderheijden@live.nl of bel 0618557601.

Kledinginzameling voor Cordaid Mensen in Nood

Boxtel - Ze zijn van harte welkom: kleding, schoenen, dekens en textiel voor Sam's Kledingactie ten behoeve van Cordaid Mensen in Nood.

Spullen kunnen in gesloten plastic zakken ingeleverd worden bij de familie Van Kasteren, Mijlstraat 49 in Boxtel, telefoonnummer 0411-673012. Voor meer informatie over Sam's Kledingactie kun je bellen met 073-6871060 of een e-mail sturen naar info@samskledingactie.nl of de website bezoeken: www.samskledingactie.nl.

Vesperdiensten bij Stapelen

Boxtel - Voor wie op zoek is naar rust, stilte en gebed is er woensdagavond 28 oktober een versperdienst in de kapel van Kasteel Stapelen.

Ook zijn er dit jaar nog versperdiensten op woensdag 18 november en op woensdag 16 december. De diensten hebben een actueel thema. Ze beginnen om 19.30 uur en duren een half uur. De toegang is gratis en iedereen is welkom.

Lezing Evangelie van Marcus

Boxtel - Dinsdag 20 oktober geeft Frans Smulders een lezing over het Evangelie van Marcus in de Ridderzaal van Kasteel Stapelen. Smulders studeerde theologie en bijbel, onder meer in Nijmegen bij Schoonenberg, Van Iersel en Schillebeeckx.

Na zijn studie volgde hij nog jarenlang in Arnhem het 'leerhuis' van Yehuda Ashkenazy, de grondlegger van de Folkertsmastichting voor Talmudica. Bijna 36 jaar werkte Smulders als docent bijbelkatechese op de Sg. Stevensbeek en was in die hoedanigheid ook een van de auteurs van 'Naderen om te Horen' (Gooi en Sticht).

De lezing dinsdag is van 19.30 tot 21.30 uur, entree bedraagt 5 euro per persoon.

Boxtel officieel bij-vriendelijk

Foto: Richard van den Brink

Boxtel - Sinds zaterdagochtend hoort Boxtel bij het 'Bijenlint', een verzameling van bij-vriendelijke gemeenten en organisaties. Wethouder Peter van de Wiel ondertekende een oorkonde in park Molenwijk. Hier werden ook 20.000 bloembollen geplant. Bovendien onthulde de wethouder donderdag een insectenhotel, dat ook moet bijdragen aan een bijvriendelijker Boxtel.

In de praktijk doet de gemeente Boxtel al veel voor bijen en insecten. Met de handtekening onderstreepte de wethouder dat dit zo zal blijven. Het gaat dan onder andere om op milieuvriendelijk onderhoud van openbaar groen en om hulp bij plantacties. "We hebben in Boxtel en Liempde gelukkig veel bij- en milieuvriendelijke initiatieven. Wij zullen ons als gemeente altijd meewerkend opstellen", vertelt de wethouder.

De plantactie in park Molenwijk was voorbereid door de stichting Food4Bees, bijenhoudervereniging Sint-Ambrosius en de gemeente Boxtel. De provincie droeg financieel bij. De 20.000 krokussen, sneeuwklokjes, tulpen en hyacinten werden in twee lange stroken onder het gras gestopt. Dit gebeurde vlakbij de historische redoute, in de volksmond 'heksenberg'. Hier zullen de bloemen bloeien vanaf midden februari tot in de zomer.

"We hopen dat de bijen er blij mee zijn", zei Eric van Oijen van Food4Bees. Deze stichting heeft dit najaar op meer plaatsen in Boxtel en Liempde gezorgd voor plantacties en voor bijenhotels, waar wilde bijen in kunnen nestelen.

Insectenhotel
Op de hoek van de Munselse Hoeve en de Brundtlandstraat onthulde de wethouder 8 oktober al een insectenhotel dat onderdak biedt aan onder andere bijen. Het 'hotel' is er vooral op gericht om de insecten te laten overwinteren. Bij de oplevering van het insectenhotel is de Michaëlschool uit Boxtel ook betrokken. De leerlingen van de school volgen lessen over het leven van de bijen, zowel over de honingbijen van de imker als de wilde bijen uit de natuur en kunnen bij het hotel zien hoe de insecten 'wonen'.

In mei werd aan de Munselse Hoeve al een bloemenweide ingezaaid waar de bijen hun voedsel vandaan kunnen halen. Deze maatregelen samen zorgen dat het 'bedje' voor de bij gespreid is.

Breinbrekers en zweetpareltjes bij Lennisquizzz

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - De tweede editie van de Lennisquizzz wist afgelopen zaterdag behoorlijk wat Lennisheuvelaren op de been te brengen. Met een totaal van 18 deelnemende teams, en zo'n 15 tot 20 leden per team, was het zaterdag een drukte van belang in het dorp.

Mede-organisator Maureen van Heertum kijkt dan ook tevreden terug op de Lennisquizzz 2015: "Het dorpsevenement leefde echt heel erg onder de inwoners. Nadat de deelnemers rond 19.00 uur hun quizboek hadden opgehaald, ging iedereen meteen fanatiek aan de slag met de opdrachten die daarin stonden, verdeeld in elf categorieën."

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Shoeby

Er waren twee mystery-opdrachten: de ene was het maken van de cito-toets door één teamlid, de andere het maken van een verkeersexamen door twee geselecteerde teamleden. Omdat er ook basisschooldocenten meededen aan de quiz, zorgde vooral de eerste opdracht bij de twee aanwezige leerkrachten voor zweetpareltjes op het voorhoofd. "Maar ook de tweede opdracht was pittig", aldus Van Heertum. "Wij als organisatoren hebben het examen ook gemaakt en dan merk je dat kennis toch een beetje wegzakt na verloop van jaren."

Ook waren er twee speurtochten deze Lennisquizzz: een fotospeurtocht, waarbij deelnemers moesten achterhalen waar diverse foto's in het donker waren genomen en een schatzoektocht, waarbij deelnemers onder andere enveloppen moesten zoeken om zo een telefoonnummer te achterhalen en de schat te vinden.

Om 23.30 uur was de Lennisquizzz weer voorbij en moesten de quizboeken weer worden ingeleverd. Het was voor velen een race tegen de klok, maar ieder team was op tijd binnen. Wie de grote winnaar is van deze quizzz? Dat wordt bekendgemaakt op 31 oktober.

Tip 7 voor nieuwe Prins Ploegersland

Liempde - Het gonst van de namen in Ploegersland. Wie wordt de nieuwe koldervorst? Verschillende mensen zijn al genoemd bij de Geheimcommissie, maar zit de juiste persoon erbij? Volgende week, bij tip 8, worden deze namen vrijgeven, zodat iedereen ze nog eens rustig kan bekijken en kan oordelen of hij/zij het bij het juiste eind heeft.

Op zaterdag 24 oktober zal in het nieuwe Ploegerspaleis Hof van Liempde eindelijk bekendgemaakt worden wie de nieuwe Prins wordt. Iedereen is uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Tip zeven
Om nog meer duidelijkheid te geven, heeft de Geheimcommissie tip zeven verdeeld in twee deeltips: A en B.
A: Graan heeft een belangrijke rol gespeeld in het leven van onze nieuwe Prins. Wie dan alleen denkt aan onder andere gerst en spelt waar het goudgele gerstenat van gemaakt wordt, heeft gedeeltelijk gelijk. Uiteraard kan hij daar als geen ander lekker van genieten, maar graanproducten zijn ook nodig voor een ander belangrijk product: brood. En in brood heeft onze nieuwe vorst ook een tijdje zijn boterham verdiend (let op deze woordspeling).

B: Ondanks dat Prinsenvereniging De Ploegers een structuurwijziging doorgevoerd heeft om zodoende opener en transparanter te zijn, kunnen we wel zeggen dat onze nieuwe Prins er eentje van de oude stempel is. Hij zoekt het nogal eens in het verleden. Dat hij toch goed in zo'n nieuwe structuur kan functioneren heeft dan ook met zijn veelzijdigheid te maken.

Denk je na deze zevende tip te weten wie het is? Stuur een e-mail naar redactie@ploegers.nl en maak kans op twee kaartjes voor de Zittingsavonden en een exclusieve Meet&Greet met de Prins en zijn Adjudant. Wil je de tips nog eens terug lezen, kijk op www.ploegers.nl.

Open dag Jeu de Boulesvereniging De Walnoot

Boxtel - Zaterdag 17 oktober opent Jeu de Boulesvereniging De Walnoot van 10.30 tot 16.00 uur haar deuren voor iedereen die vrijblijvend kennis willen komen maken met deze sport.

In de ambiance van het triplette clubkampioenschap biedt de vereniging geïnteresseerden de mogelijkheid zelf een balletje te gooien onder begeleiding van ervaren spelers. Zo kunnen zij niet alleen de sfeer proeven maar ook meteen actief de sport beoefenen. Jeu de Boulesvereniging De Walnoot, Selissenwal 25 in Boxtel.

Saskia Melis wint actie Superlooks en Shoeby

Boxtel - Saskia Melis uit Boxtel mag zich de gelukkige winnaar van een Visagiemiddag en prijzenpakket ter waarde van honderd euro noemen. In een gezamenlijke actie van Superlooks en Shoeby kon iedereen tijdens de Fashion Favourites van Shoeby kans maken op een van de vele visagiemiddagen en prijzenpakketten.

Meedingen naar de prachtige prijzen kon door Shoeby te laten weten wat je zou willen leren van de visagist van Superlooks. Uit de vele inzendingen is Saskia Melis als een van de winnaars gekozen. Zij nam met veel plezier haar prijs in ontvangst en gaat binnenkort op bezoek bij de make-upstudio van Superlooks.

Uitreiking certificaten zomerworkshops MUBO

Boxtel - Tijdens het MUBO-zomerprogramma heeft de jeugd zich kunnen uitleven met het maken van schilderijen en tekeningen. Dat gebeurde in vier workshops onder leiding van Veronika Strážnická, kunstenares en docente. Veel kinderen hebben hun kunstwerken tijdelijk achtergelaten voor de mini-expositie KinderKunst. Aanstaand weekend eindigt deze mini-expositie en kunnen de kinderen hun schilderij weer komen ophalen. Van het MUBO krijgen ze dan allemaal een certificaat van deelname aan de workshop uitgereikt.

Veronika Strážnická is op beide dagen tussen 14.00 en 16.00 uur zelf aanwezig om de op naam gestelde certificaten aan de kinderen te overhandigen. Naast het certificaat krijgen de kinderen ook een kleine toepasselijke attentie mee naar huis als dank voor het gebruik van hun kunstwerken voor de mini-expositie KinderKunst.

De belangstelling voor de workshops was groot. Daarom overweegt het MUBO om ook door het jaar heen workshops schilderen en tekenen te organiseren. In totaal hebben meer dan 30 kinderen de workshops gevolgd. Omdat het MUBO niet van alle kinderen het e-mailadres of andere contactgegevens heeft, is het niet mogelijk om ieder kind persoonlijk uit te nodigen om hun schilderij, certificaat en kleine verrassing te komen ophalen. Daarom roept het museum iedereen die deel heeft genomen aan de workshops op om op zaterdag 17 of zondag 18 oktober tussen 14.00 en 16.00 uur naar het MUBO te komen. Er hoeven hiervoor geen entreekosten te worden betaald, ook het certificaat en de attentie zijn gratis.

De Beiaard

Foto: Monique Fick

Tussen Clarissenstraat en Kerkstraat

Een beiaard, carillon of klokkenspel is een met een klavier bespeelbaar muziekinstrument, bestaande uit één of meerdere series klokken. Een beiaard bestaat uit ten minste 23 gegoten bronzen klokken in vaste ophanging, afgestemd in chromatische volgorde - dat wil zeggen, in halve stappen - die men samen harmonisch kan laten klinken. Gewoonlijk bevindt het instrument zich in een toren. Het wordt zowel bespeeld met een klavier, met houten stokken en pedalen die zijn aangesloten op klepels, dan wel door een automatisch speelwerk. De beiaard is het zwaarste van alle bestaande muziekinstrumenten: bij de grootste exemplaren kan het gewicht van de klokken alleen al oplopen tot 100 ton. De grootste concentratie van beiaarden is nog steeds te vinden in de Lage landen: Nederland, België en de Franse Nederlanden.

Het woord carillon is een verbastering van quadrillon. In dat woord is het getal vier te herkennen. Het betekent oorspronkelijk een wekkering of voorslag, vier klokjes die een melodietje spelen om de uurslag aan te kondigen. Een beroemd voorbeeld daarvan vindt men in Engeland waar veel torens de Westminster chimes laten horen zoals op de Big Ben in Londen.

Het woord beiaard komt wellicht van het oudere woord beieren, waarmee bedoeld wordt dat men verschillende klokken kan doen luiden door met riemen aan de klepels te trekken of er met hamers op te slaan (door een beierman). Ook zijn er mensen die beweren dat het woord beieren is afgeleid van baaierd, een verouderd woord voor chaos. De beiaardier is dan degene die in deze wirwar van klanken orde moet brengen.

De Boxtelse straatnaam 'De Beiaard' wil een herinnering zijn aan het klokkenspel, dat eens in de Sint-Petrustoren gehangen zou hebben en door Maarten van Rossum zou zijn geroofd (nee, niet Maarten van Rossem). In 1962 start een actiecomité om gelden bij elkaar te brengen voor een nieuw carillon. In 1968 zijn er voldoende gelden om een carillon van 48 klokken in de toren te plaatsen.

In 2012 wordt het carillon door de bliksem getroffen en kan niet meer bespeeld worden. Het wacht nu op reparatie. Om het carillon naar de wensen van deze tijd te repareren is zeker een ton nodig. Een groot gedeelte is reeds beschikbaar. De nieuwe stichting Petrusmonumenten doet haar best om de nog benodigde gelden bijeen te brengen.

Bron: Open encyclopedie en De Boxtelse straatnamen 1989 door Evert Meijs

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Keistampers wandelen door herfstkleuren

Boxtel - Genieten van de kleuren van de herfst kan ook dit jaar weer met de Herfstkleurentocht van wandelvereniging de Keistampers. Deze tocht, waarbij vier routes van 7, 12, 20 en 30 kilometer gelopen kunnen worden, wordt gehouden op zondag 25 oktober.

Het startbureau is bij het Jacob-Roelandslyceum, Grote Beemd 3 in Boxtel. Deelnemers aan de routes van 7 en 12 kilometer worden vanaf hier naar een locatie gebracht vanwaar zij meteen kunnen genieten van het natuurschoon. Deelnemers aan de kortste route worden aan het einde van hun wandeling ook weer teruggebracht naar het startpunt.

Alle afstanden gaan dit jaar onder andere langs Sparrenrijk en Esch naar Bergenshuizen in Vught, waar vroeger veel boerderijen lagen en waar nu het Gat van Hooijman ligt. Ook doen de wandelaars de landgoederen Spaarendaal, Beukenhorst en Jagershagen aan.

Deelname aan de Herfstkleurentocht kost 2 euro voor leden van de wandelbond en 3 euro voor niet-leden. Afhankelijk van de afstand kan er gestart worden tussen 8.00 en 13.00 uur. Kijk voor meer informatie, inclusief de precieze starttijden op www.dekeistampers.nl.

Ierse Sessie bij In den Boogert

Boxtel - Op zondagmiddag 18 oktober houdt Bed & Breakfast In den Boogert weer een Ierse Sessie.

Vanaf 13.30 zijn dan zowel muzikanten als luisteraars van harte welkom om samen mee te genieten van Ierse volksmuziek. Natuurlijk is er ook plaats voor andere volksmuziek, waaronder de Brabantse variant.
B&B In den Boogert, Oude Boomgaard 3 in Boxtel.

Broodje Brandweer met tips over brandveiligheid

Liempde - Het Liempdse Brandweerkorps doet op woensdag 4 november mee aan de actie 'Broodje Brandweer': samen lunchen en praten over brandveiligheid.

Op die dag mogen zelfstandig wonende ouderen in de kazerne van het Liempdse korps langs de Oude Postbaan een broodje mee komen eten terwijl brandweermannen en -vrouwen tips en adviezen geven over brandveiligheid.

Aanmelden kan via www.broodjebrandweer.nl. Er is plaats voor dertig deelnemers.

Baantjestrekken bij de Boxtelse Zwemvierdaagse

Boxtel - In de week van 26 oktober vindt in het Dommelbad de Boxtelse Zwemvierdaagse plaats. Tijdens de zwemvierdaagse mogen kinderen, de naam zegt het al, vier dagen komen zwemmen in het zwembad. Aan het eind ontvangen zij een welverdiende medaille.

Deelnemers aan de zwemvierdaagse moeten van de vijf dagen vier dagen zwemmen. Vrijdag is een verplichte dag voor iedereen, omdat dan ook de uitreiking van de medailles is. De zwemmers mogen zelf bepalen welke overige drie dagen zij hun baantjes willen komen trekken. Ze moeten dit wel bij hun inschrijving aangeven.

Deelnemers kunnen kiezen voor de afstand van 250 meter of 500 meter. Aanmelden kan via aanmelden@buurtsportboxtel.nl. In de mail dienen naam, groep, school en de dag waarop niet gezwommen wordt te worden vermeld.

Wethouder met 'hangouderen' op zoek naar nieuw bankje

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Een maand geleden begon 'bankskesgate'. Toen verwijderde de gemeente Boxtel het bankje bij de Zwaanse Brug in de Rechterstraat. De dagelijkse 'bankzitters', een groep ouderen die elkaar hier vrijwel dagelijks ontmoette, startte verontwaardigd een protestactie. Na excuses voor het zonder waarschuwing weghalen van het bankje zegde de gemeente de groep toe mee te zoeken naar een alternatieve plek voor het bankje. En dus trok wethouder Eric van den Broek donderdagochtend met een stoet 'hangouderen' door het centrum.

De tocht, waarbij namens de gemeente ook Bas Schel van communicatie en Frank Zoontjes van Openbare Ruimte aanwezig waren, evenals de door de bankgebruikers benaderde Frank Scholman, voerde van het gemeentehuis richting de Stationsstraat. Verschillende locaties in de Rozemarijnstraat, Rechterstraat, Croonpassage en Stationsstraat werden aangemerkt als alternatieve ontmoetingsplek.

Op de vraag of dit geen aparte gang van zaken is, aangezien de gemeente in de openbare ruimte op zoek gaat naar een specifieke plek voor een kleine groep mensen, antwoordde woordvoerder Bas Schel bevestigend: "Maar wij luisteren naar deze mensen, omdat zij zich hebben laten horen. Wij pakken dit als gemeente op, omdat we ons naar aanleiding van dit incident afvragen of er in het centrum überhaupt genoeg van dit soort voorzieningen voor ouderen is. Het is dus zeker niet zo dat er straks een bankje aangewezen wordt, dat specifiek voor deze groep mensen bedoeld is. Bankjes in de openbare ruimte zijn van iedereen."

Bij het kruispunt Molenstraat/Stationsstraat werd halt gehouden bij het reeds aanwezige bankje waar de ouderen nu al vaak samen komen. Hier werd ook met ondernemers gesproken, waarbij de één aangaf grote bezwaren te zien tegen de aanwezigheid van de 'bankzitters', terwijl de ander daar totaal geen problemen mee had.

Hierop trok de stoet de Stationsstraat in waarbij al gemopper van enkele ouderen klonk, want deze straat genoot duidelijk niet de voorkeur. Hierop legde de wethouder uit dat er gekeken wordt naar zitplekken in het centrum in zijn algemeenheid en dat dus alle opties een kans verdienden. Bij terugkeer op de Zwaanse Brug gaf de groep aan dat deze plek toch echt de voorkeur geniet voor een alternatief voor 'hun' bankje. Niet aan de kant van het voormalige bankje, maar aan de overkant, waar op zaterdag de groentekraam staat. "Dan kan Angelique daar mooi op zitten als ze aan het verkopen is", opperde een van de betrokken ouderen.

De wethouder gaf aan dat er meerdere belangen meespelen en dat bij het plaatsen van een nieuw bankje ook een nieuwe plek ontstaat waar mensen gaan verblijven. Dat betekent dat er voor de omwonenden overlast kan ontstaan. Hierop werd wat mopperend gereageerd, maar ook met begrip. Ter afsluiting beloofde de wethouder snel een vervolg aan deze actie te geven: "Ik heb goed naar jullie geluisterd en kom er over drie weken op terug".

Het oude bankje werd vorige maand verwijderd, onder andere wegens overlast die zowel jonge als oudere gebruikers in de ogen van sommigen veroorzaakten. "De scootmobiels die de vaste bankgebruikers parkeerden stonden volgens enkele mensen in de weg", aldus Schel.


Kinderboekenweek is gestart: Raar, Maar Waar!

Een lengtemeting bij De Spelelier. Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Boxtel - Vorige week woensdagochtend is de Kinderboekenweek 2015 van start gegaan, met als thema 'Natuur, Wetenschap en Techniek'. Verschillende basisscholen besteedden op ludieke wijze aandacht aan de opening.

Zo lieten de leerkrachten van basisschool De Spelelier hun leerlingen in het kader van de Kinderboekenweek-slogan 'Raar, Maar Waar!' versteld staan met wetenschappelijke proefjes en experimenten. Op de Angelaschool deed het 'Raar, Maar Waar!'-team allerlei proefjes op het podium. Zo werden met behulp van een ballon de haren van leerlingen statisch gemaakt. Ook werd er voorgelezen in de klassen.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Peuters in het Wild was te gast in de Dommelbimd. Foto: Carin Silvertand

De 61e editie van de Kinderboekenweek duurt tot en met zondag 18 oktober. In het kader hiervan zullen verschillende activiteiten plaatsvinden, zoals in de scholen en in de bibliotheek. Het jaarlijkse Boekenbal voor de leerlingen van groep 7 en 8 op vrijdag 16 oktober, is daar voor veel kinderen één van de hoogtepunten van.

Groep 7 van Vorsenpoel maakt eigen krant

Boxtel - De leerlingen van groep zeven van basisschool De Vorsenpoel hebben de afgelopen weken samen met juf Dagmar Fonken hard gewerkt aan een eigen schoolkrant. Deze krant hebben zij ingezonden voor het scholenproject van onder andere het Brabants Dagblad. Wordt de krant van De Vorsenpoel de winnende schoolkrant, dan mag de klas een dag de baas zijn van de krant. Dat zien de leerlingen wel zitten.

Chimène Smits en Luna van den Boogaard brachten onlangs een bezoek aan de redactie van DeMooiBoxtelKrant om mede-directeur Mark van der Pol het hemd van het lijf te vragen over hoe een krant gemaakt wordt. Na ruim anderhalf uur hadden de dames voldoende informatie om te verwerken tot een artikel in de schoolkrant.

Een paar dagen later kwam de redactie van DeMooiBoxtelKrant een kijkje nemen bij de leerlingen in de klas om te informeren hoe het gegaan was en nog meer tips en uitleg te geven. Nadat ervaringen waren uitgewisseld en vragen waren beantwoord, gingen de leerlingen weer snel fanatiek aan de slag om bij hun schoolkrant de laatste puntjes op de i te zetten. De deadline moest natuurlijk wel gehaald worden.

Boxtel - De leerlingen van groep zeven van basisschool De Vorsenpoel hebben de afgelopen weken samen met juf Dagmar Fonken hard gewerkt aan een eigen schoolkrant. Deze krant is afgelopen week ingezonden naar het scholenproject van onder andere het Brabants Dagblad. Wordt de krant van De Vorsenpoel de winnende schoolkrant, dan mag de klas een dag de baas zijn van de krant en dat zien ze wel zitten!

Chimène Smits en Luna van den Boogaard brachten onlangs een bezoek aan de redactie van deze krant om alles te weten te komen hoe een krant gemaakt wordt. Zij vroegen mede-directeur Mark van der Pol het hemd van het lijf en wilden werkelijk alles weten over het maken van de krant. Na ruim anderhalf uur hadden de twee dames voldoende informatie om te verwerken tot een artikel in de schoolkrant.

Enkele dagen later bracht de redactie van deze krant zelf een bezoek aan groep 7 van De Vorsenpoel om de leerlingen wat tips te geven en alle vragen te beantwoorden die de kinderen nog hadden. Nadat alle vragen beantwoord waren gingen de leerlingen fanatiek aan de slag om de laatste puntjes op de i te zetten van hun schoolkrant. Binnenkort lees je in deze krant meer over de enthousiaste leerlingen van De Vorsenpoel die de smaak te pakken hebben.

6 / 20

V T F G T V L T R L H Y U W X E
E S N R O O D S E G Y R S G Z B
M Y H S O M O O B F O O L E S N
F O N O T D P O P U L I E R E N
I S A L G U O D E B W M O G Q A
J M E S H D E D E T E S L S U A
N E R R A P S R E V L I Z E O L
S N N N S C K I E N W A N T I D
P B E E L E H F V S D H R I A B
A C D S N C T A X U S R J I S O
R F N R S S R E K E T E O Z X O
N G I E H E M L O C K S N N N M
E D L K N P R B W O I D B P E E
Z I R T E N D P O B J Q R N P N
L S N E K I E O Y N A R K R E D
E F M C S R E D E C F V I J I C

berken
eiken
elzen
essen
esdoorns
iepen
linden
populieren
kersen
wilgen
naaldboom
loofboom
dennen
zilversparren
fijnspar
zoetekers
rododendron
schietwilg
cypressen
ceders
sequoias
hemlocks
douglas
larix
taxus

Foto: Fam de Laat

Tom de Laat

Wie de hell is Rooie Rico?

Foto: Mark van der Pol

"Wie de hell is Rooie Rico?" Dat waren de wijze woorden die ene Rob uit Liempde onlangs op Facebook plaatste nadat ik de kermis in Liempde mocht openen. Het moge duidelijk zijn: niet iedereen weet wie ik ben. Het zou handig zijn als ik mezelf eerst eens even voorstel aan al die tienduizenden lezers. Nou mijn beste Rob, Rooie Rico: dat ben ik dus. Zanger en gitarist van mezelf, maar ook van feestband Trane Met Tuite. Verder had ik afgelopen jaar een bescheiden hitje met het liedje Bierrr. Maar als u dat niet lust of juist te graag lust kan ik me voorstellen dat het niet is blijven hangen.

Toen ik gevraagd werd een stukje te schrijven voor dit prachtige nieuwsblad kon ik natuurlijk geen nee zeggen. Eeuwige roem zoals Youp van 't Hek, Bets Bik of Geert Hoes, dat wil ik ook wel. En nu is dat moment aangebroken. Maar waar ga ik dan over schrijven? Tsja…da's een goeie.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Wat maak ik mee? Maak ik wel iets mee? Wanneer is iets leuk genoeg om over te schrijven? Laat ik er eens over nadenken terwijl ik een rondje maak langs de Dommel. Ik trek mijn witte colbert aan en ga lekker de frisse buitenlucht in. Terwijl ik in gedachten mijn rondje loop zie ik aan de waterkant een man op een krukje zitten. Naast hem staan een emmer en een soort gereedschapskistje. Drie lege blikjes bier liggen verfrommeld naast het kistje. Het krukje is eigenlijk veel te klein en ik verbaas me dat het het gewicht van de man kan houden. De peuk in de mond van de man lijkt al een tijdje gedoofd en hij staart een beetje verveeld naar zijn dobber. Laat ik hem eens vrolijk aanspreken: "En, heb je al een lekker maaltijdje bij elkaar gevist?" De man kijkt wat verschrikt op: "Huh watte?" Ik zet mijn vriendelijkste glimlach op en vraag: "Of je al een lekker harinkie heb gevangen?" "Wat bedoellu?" vraagt hij verbaasd. Mijn glimlach wordt iets minder groot, maar ik geef niet zo maar op: "Of de sushi al rijp is voor de vangst?" Hij kijkt me nog even vreemd aan en brengt zijn blik weer terug naar de vertrouwde dobber. "Hoe mot ik dat nu weten", bijt hij me terug.

Ik staar hem nog even wat verbaasd aan. Ik lijk niet bij hem door te dringen. Ik probeer het nog een keer: "Ik bedoel eigenlijk of ze bijten?" "NEE, NIET ALS JE ZO STAAT TE OUWEHOEREN!" Het krukje begeeft het en ik zie hem zich bijna verslikken in de peuk die net nog aan zijn lip hing. Het lijkt me beter nu toch maar door te lopen. Ik kijk nog even achterom en zie de man al proestend van de half ingeslikte sigaret boos worden op het krukje die hij met een zwaai in de Dommel smijt.

Toch verhelderend zo'n tochtje. Het zal nog een hele klus worden om iedereen met deze column te plezieren. Maar ik geef het pas op als uw krukje breekt en u zich verslikt in uw peuk. Dan weet u dat vast.

Dikke kus Rooie Rico

Spelelier biedt (onder)dak voor 62 zonnepanelen

Boxtel - Wethouders Lestrade, Van de Wiel en directeur Prinsen geven donderdagochtend bij basisschool De Spelelier een toelichting op de verbouwing en verduurzaming van de brede school.

Sinds kort prijken 62 zonnepanelen op het dak van De Wilgenbroek, waar de Spelelier in huist. Al tijdens de verbouwing van de Wilgenbroek liet het schoolbestuur weten graag de panelen aan te willen brengen.

De panelen zorgen niet alleen voor een duurzame stroomvoorziening en verlaging van de CO2-uitstoot. Leerlingen op De Spelelier maken óók in de praktijk kennis met het opwekken van zonne-energie via de panelen. Leerlingen zullen op deze bijeenkomst op de computer laten zien hoe dat werkt.

Bovendien wordt het nieuwe onderwijsplein deze ochtend bezocht en toegelicht aan de hand van de visie op onderwijs. De gemeente laat weten graag mee te werken aan dit soort initiatieven. Ook de lokale energiecoöperatie is betrokken én bedrijven in Boxtel zijn ingeschakeld. Een initiatief met mooie opbrengst en voor alle betrokkenen.

Garagesale in Dwarsdeelschuur Esch

Esch - Bij de Dwarsdeelschuur in Esch is in het weekend van 17 en 18 oktober en 24 en 25 oktober een grote garagesale waarbij de opbrengst ten goede komt aan de Loes Foundation.

De sale wordt georganiseerd door Rotary en Loes Foundation en de opbrengst zal gaan naar kleinschalige hulpprojecten in Nederland.

De sale begint op alle dagen om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur 's avonds. De Dwarsdeelschuur ligt aan Baarschot 2, in Esch. Voor meer informatie over de sale, kun je contact opnemen met Friso Plantema: 0411-604046.

Calisthenics en Bokstraining bij Tiga Gratis workshops

Foto: Gemmy Schellekens

Boxtel - Sportcentrum Tiga heeft in de binnentuin een gave Calisthenics area gerealiseerd. Tiga is het eerste sportcentrum in Nederland met zo'n area. Eigenaar Jan Schellekens kwam in contact met Calisthenics afgelopen juni in Barcelona. Aan het strand zag hij hoe zowel mannen als vrouwen continu gebruik maakten van het Calisthenics Park. Bij een Calisthenics training wordt gebruik gemaakt van het eigen lichaamsgewicht. De oefeningen dragen bij aan de vorming van een atletisch lichaam. Hoewel de deelnemers vaak tussen de 20 en 30 jaar zijn, is er voor iedereen een programma dat hij/zij kan uitvoeren.

Als bodem is gebruik gemaakt van echt Royal Grass kunstgras. Behalve alle trainingssituaties is er ook een zone geschikt voor buikspieroefeningen en stretching. Alles dus lekker buiten.

Foto: Gemmy Schellekens
Foto: Tiga
Foto: Tiga

Zaterdag 17 oktober is de opening met workshops en spectaculaire demo's van Dutch Barstarzz.

Het programma van de workshops:
10.00 uur: Starters
11.00 uur: Speciaal voor vrouwen
12.00 uur: Super fit
13.00 uur: Jeugd 16-20 jaar
Aanmelden kan via: neeltje@tiga.nl
De demonstraties van Dutch Barstarzz zijn tussen de workshops door.

Dezelfde dag zijn er ook twee workshops bokstraining. Deze worden gegeven door 7-voudig Nederlands kampioen Arsen Podjan. Bokstraining is een work-out zonder sparren. Je ervaart alle voordelen van Boksen voor motoriek en conditie. Aanmelden neeltje@tiga.nl

Op deze zaterdag kan men ook nog kennismaken met de vernieuwde fitnessruimte met apparatuur van het Duitse topmerk Gym 80.

Hebbes Theater start met jeugdtheatergroepen

Boxtel - Om het gat op te vullen dat door het heengaan van MIK is ontstaan, start Hebbes Theater binnenkort weer met groepen jeugdtheater voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Het theater begint met drie gratis proeflessen en gaat na de herfstvakantie kijken hoeveel groepen er zullen worden gevormd.

Arianda Schepens nam het initiatief voor deze lessen, omdat ze graag haar passie en liefde voor het vak wilde delen met een nieuwe generatie. Ook professionals Gabri Wijnakker en Marieke Schellekens zullen de lessen ondersteunen. Alle drie zijn al jarenlang actief in het vak in de regio en staan te popelen om met deze nieuwe groepen te beginnen. Voor meer informatie kan je terecht op www.hebbestheater.nl. Je kan je daar ook aanmelden.

Bierproeverij bij Eetcafé Le Temps Perdu

Boxtel - Liefhebbers van (speciaal)bier kunnen zondag 18 oktober hun lol op bij Eetcafé Le Temps Perdu. Vanaf 15.00 uur is daar namelijk een bierproeverij, georganiseerd door Bierclub Ehkimaz, met 99 soorten bier.

Op de proeverij, die niet geheel verrassend de naam '99 Bottles of Beer on the Wall' mee kreeg, heeft de bezoeker de keuze uit maar liefst 99 verschillende soorten speciaalbieren uit alle windstreken. Zo zijn er bijvoorbeeld lokale bieren te verkrijgen zoals het proefbrouwsel van dorpsbrouwerij Dikkels, maar ook de nieuwste trappist uit Oostenrijk.

Er is echter één adder onder het gras: de bieren zijn schaars. Van sommige biertjes zijn er slechts enkele beschikbaar. Op de muur aan de lange zijde van Eetcafé Le Temps Perdu in Boxtel kan men zien welke bieren nog te bestellen zijn.

De proeverij is zondag 18 oktober, vanaf 15.00 uur bij Eetcafé Le Temps Perdu op de Markt in Boxtel.

Mijn Mooi Boxtel: Stefanie Yavuz Huijberts

Foto: Stefanie Yavuz Huijberts

Dit is mijn favoriete plek in Boxtel. Bij de dieren in het wandelpark. Het is fijn om daar te wandelen en dan hier even te gaan zitten en te genieten van alle leuke dieren. Als kind kwam ik hier al graag en nu nog steeds. Leuk voor jong en oud.

Zorg dat je zichtbaar bent op de fiets!
Wist je dat in 2014 meer dan 152.000 mensen gewond zijn geraakt door een fietsongeluk? Dat zijn ruim 400 fietsongevallen met letsel per dag. 190 Fietsers hebben het ongeluk niet overleefd, 13 hiervan waren nog kind. In 2013 waren dit er 5! Kortom, best wel forse aantallen. Een groot aantal van de ongelukken was mogelijk het gevolg van slechte of soms helemaal geen verlichting op de fiets. Daarom deze keer even aandacht voor de fietsverlichting.

Op 25 oktober gaat de wintertijd weer in. Dat betekent dat de klok een uur wordt teruggezet. Ook worden de dagen weer korter en blijft het 's ochtends langer donker. Het is dus belangrijk om goede verlichting op je fiets te hebben als je vroeg naar school of je werk fietst. Zowel de ANWB als Veilig Verkeer Nederland (VVN) hebben wel acties maar deze komen dit jaar niet in Boxtel. Volgens de VVN heeft de gemeente Boxtel aangegeven dit jaar niet mee te willen doen.

Omdat wij goede verlichting op jullie fietsen belangrijk vinden heeft DeMooiboxtelKrant een mooie actie geregeld bij de lokale fietszaken Jack Leijten en PIKA Bikes, zie de advertenties op deze pagina. Laat je verlichting controleren en zorg dat je goed verlicht en veilig de donkere dagen ingaat.

Veiligheidskalender 2016
Afgelopen week plaatste de gemeente Boxtel op Facebook een bericht dat zij samen met Sint-Michelsgestel een Veiligheidskalender 2016 heeft gemaakt. Op de kalender staan tips om het inbrekers moeilijker te maken. Ik heb de gratis kalender afgelopen vrijdag opgehaald op het gemeentehuis en zie veel tips terug die jullie ook al in mijn columns hebben gelezen. Het is jammer dat de kalender niet huis-aan-huis wordt bezorgd. Zeker als je weet dat Boxtel samen met andere gemeenten in de Meierij in het Uitvoeringsprogramma 2015-2016 de aanpak van woninginbraken erg belangrijk vindt. In dit programma is te lezen hoe de gemeenten samen met onder andere de politie, diverse instanties en inwoners bepaalde vormen van criminaliteit willen aanpakken.

O ja, en dan nog dit. Vorige week werden de inbraakcijfers van het eerste half jaar bekend. In heel Nederland is een daling te zien behalve in Brabant en Limburg. Er is dus nog extra aandacht nodig voor het goed beveiligen van jouw woning. Goed hang- en sluitwerk met een goed elektronisch inbraaksysteem verkleint de kans op inbraken, ook bij jou.

Veilig leren oversteken met de wethouder

Wethouder Van Wanrooij bij een voorlichtingskaart bij ’t Kleine grut Foto: Sander van Kasteren

Liempde - In het kader van 'Help Brabant mee op weg naar Nul verkeersdoden' startte Liempde dit schooljaar met 'JONGleren in het verkeer', een lesprogramma voor verkeerseducatie voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Om te kijken hoe het project in de praktijk loopt, bracht wethouder Verkeer Herman van Wanrooij vorige week donderdag een bezoek aan de vier Liempdse deelnemende kindcentra.

Van Wanrooij had een druk programma. In twee uur tijd bezocht hij de vier kindcentra 't Zonnetje, KC Kindertuin Bloementuin en Speeltuin, De Peuterhof (in brede school De Oversteek) en 't Kleine Grut.

Wethouder Van Wanrooij geeft zelf een korte verkeersles in De Peuterhof. Foto: Sander van Kasteren
Wethouder Van Wanrooij begeleidt peuters bij het oversteken bij De Peuterhof. Foto: Edux
Foto: Masha Arts-Raaijmakers

"Jullie zullen me meer als opa zien", zei de wethouder tegen de kinderen van De Peuterhof. Toen Van Wanrooij begon te vertellen, reageerden de peuters enthousiast. Op zijn vraag wat er gebeurt als je niet goed kijkt bij het oversteken en er een auto aankomt, antwoordde een kleuter: "dan ben je plat".

In het kader van het onderwijsprogramma, dat is samengesteld door Edux en zich vooral richt op het kinderen bewust maken van de regels die gelden in het verkeer, oefenen de kleuters met oversteken en gaan ze naar een denkbeeldige winkel. De medewerkers van de meewerkende kindcentra in Liempde volgden een cursus die hoort bij het lesprogramma, om zo beter rekening te kunnen houden met de mogelijkheden en onmogelijkheden van de kinderen in het verkeer. "Het blikveld van kinderen is minder ruim", vult Elmira Pasbon van Edux aan, "daarom vragen we ook extra aandacht van ouders. We proberen met JONGleren dus ook de ouders te beïnvloeden.

De wethouder vertelt: "Hoe eerder we beginnen met verkeersonderwijs, hoe beter het blijft hangen. Dat tonen verschillende onderzoeken aan." Dat betekent dat kinderen, ook al kennen ze nog niet alle verkeersregels, wel bewust worden van de gevaren die het verkeer met zich meebrengt.

"We geven het als gemeente uit handen aan organisaties als Edux (onderwijspartner en bedenker van dit project) en het is leuk dat we er op deze manier toch weer bij betrokken worden", aldus Van Wanrooij.

Woensdag 14 oktober is er een ouderinformatieavond over verkeersopvoeding en verkeersveiligheid. Aanvang is om 19.30 uur in de aula van basisschool De Oversteek, Dorpsstraat 28 in Liempde.

Gezellige drukte bij Kermes Sefkat

Boxtel - Het is inmiddels een jaarlijks terugkomend evenement bij het Turks en Marokkaans Verpleeghuis Sefkat: de multiculturele Kermes. Op deze braderie worden vers bereid traditioneel eten, kleding, shawls en dergelijke verkocht.

Het was zondagmiddag gezellig druk bij het verzorgingshuis. De Kermes wist veel mensen op de been te brengen en dankzij het prachtige weer konden zij op het terras genieten van het zonnetje. Bovendien was er een kinderhoek ingericht voor de kleintjes, zodat ook zij zich prima konden vermaken.

De opbrengst van de Kermes komt ten goede aan activiteiten voor de bewoners van Sefkat.

Open dag Jeu de Boulesvereniging De Walnoot

Boxtel - Zaterdag 17 oktober opent Jeu de Boulesvereniging De Walnoot van 10.30 tot 16.00 uur haar deuren voor iedereen die vrijblijvend kennis willen komen maken met deze sport.

In de ambiance van het triplette clubkampioenschap biedt de vereniging geïnteresseerden de mogelijkheid zelf een balletje te gooien onder begeleiding van ervaren spelers. Zo kunnen zij niet alleen de sfeer proeven maar ook meteen actief de sport beoefenen.

De Walnoot beschikt over dertig buitenbanen en een verwarmde binnenaccommodatie met negen binnenbanen. Hierdoor kan er het hele jaar door gesport worden. Van oktober tot april spelen de leden binnen. Recreatieve sport voert de boventoon bij de vereniging, maar mogelijkheden voor training en sport in competitieverband worden ook geboden.

Jeu de boules is een sport voor alle leeftijden. Daarnaast kan niet alleen technisch maar vaak ook tactisch het verschil gemaakt worden. Om het sociale aspect van de sport te bevestigen, streeft de vereniging ernaar de kosten voor de leden zo laag mogelijk te houden. Jeu de Boulesvereniging De Walnoot, Selissenwal 25 in Boxtel.

Bewoners woongroep Ridder houden geslaagde open dag

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De dertien bewoners met een licht verstandelijke beperking van Woongroep Ridder in de Van Beekstraat hielden afgelopen zaterdag een open dag waarbij familieleden, buurtbewoners en andere geïnteresseerden werden uitgenodigd om een kijkje in de verschillende woningen van de woongroep te nemen.

De bewoners en Stichting De Zevensprong maakten dankbaar gebruik van de mogelijkheid door bezoekers te wijzen op het 'maatjes-project' waarbij de bewoners met een maatje een sociaal netwerk opbouwen en actief gaan participeren in de maatschappij. "Een maatje is een vrijwilliger die een-op-een leuke dingen gaat doen met een van de bewoners. Zij hebben een maatje nodig om contact te leggen en te kunnen participeren in de maatschappij", licht Cor Hogenboom, voorzitter van Stichting De Zevensprong, toe. Ans Santegoets, manager zorg van Amarant voegt daaraan toe: "Veel bewoners hebben een klein beetje hulp en ondersteuning nodig om naar buiten te treden. We willen graag dat ze een eigen vriendenkring opbouwen, want het leven wordt daarmee een stuk leuker. We haken met het project sterk in op het vergroten van de zelfstandigheid van onze bewoners."

Het maatjes-project is een verrijking voor zowel de bewoners als de Boxtelaren, aldus Hogenboom. Hij benadrukt: "Het project heeft een duurzaam karakter. Het gaat daarbij niet om de frequentie van een activiteit maar om de regelmaat." Maatjes kunnen allerlei activiteiten met de bewoners doen, van samen koken, boodschappen doen of de hond uitlaten tot een spelletjesavond of activiteit buiten de deur. Aanmelden voor het maatjes-project kan via contactpersoon Liedewij Louvet op 088-6110191 of per e-mail deridder5@amarant.nl.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

De Aggemarvanhuisaf Band verzorgde de muzikale omlijsting van de middag. Zij hadden de sfeer er al snel goed inzitten bij de bewoners die lekker genoten en dansten op de gezellige muziek. Na het officiële gedeelte, waarbij de bewoners een prachtig standbeeld van een ridder in ontvangst mochten nemen, gaf een drietal bewoners een rondleiding door hun appartementen om te laten zien hoe ze wonen.


Auto onder trein bij dubbele overweg Tongerensestraat

Foto: Foto: Gabor Heeres - SQ Vision

Boxtel - Maandag in alle vroegte zijn de hulpdiensten massaal opgeroepen voor een ongeval op het spoor. Bij de spoorwegovergang op Tongeren was een auto onder de trein terecht gekomen. De aanrijding had veel materiële schade tot gevolg. Wonder boven wonder bleef de Poolse chauffeur ongedeerd. Hij is ter plaatse nagekeken door het ambulancepersoneel.

De brandweer en politie kwamen met meerdere voertuigen ter plaatse en een bergingsbedrijf heeft wat later de auto geborgen. Prorail is de komende uren nog bezig om het spoor te repareren aangezien de aanrijding ervoor zorgde dat het spoor beschadigde.

Bevrijding Boxtel herdacht met documentaire

Foto: Archieffoto Protestantse kerk

Boxtel - Om de bevrijding van Boxtel te herdenken, zijn er dit weekend diverse herdenkingsactiviteiten in en om Boxtel. Boxtel werd bevrijd op 24 en 25 oktober 1944.

De bevrijding wordt komende zondag om 13.30 uur in de Kampina, bij het verzetsmonument aan de Roond, herdacht. De herdenking wordt namens de gemeente georganiseerd door Stichting Boxtel Vooruit. Burgemeester Buijs zal een krans bij het monument leggen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.

Ook het Gilde Sint-Barbara en Sint-Joris zal een krans leggen en een gildegroet brengen. Het koperensemble van de Gildenbondsharmonie zorgt voor passende muziek. Ook is er tijdens de ceremonie een delegatie van Scouting Boxtel aanwezig.

Aan de bevrijding van Boxtel ging Operatie Market Garden vooraf. Die operatie duurde van 17 tot 25 september 1944. In deze periode van ongeveer een week, werden met vliegtuigen en zogenaamde gliders (zweefvliegers) heel wat jonge mannen van de geallieerde bevrijdingslegers gedropt in bezet gebied. Veel vliegtuigen en gliders werden op weg naar hun landingsplaatsen geraakt door Duits luchtafweergeschut. Je kon destijds nog van geluk spreken als er een noodlanding gemaakt kon worden.

Uiteindelijk werden meer dan 100 soldaten verstopt, verzorgd en gevoed op de Kampina. Oog- en oorgetuigen, waaronder kinderen van de ondergrondse beweging in Boxtel, hebben in 2012-2013 hun verhaal gedaan aan de filmers Guus Bekooy en Hans van Liempt. Een 85-jarige Nederlandse oud-verzetsman, die al jaren in de Verenigde Staten woont, vertelde bijvoorbeeld hoe hij als 17-jarige jongeman een Amerikaanse glider zag landen en wat er vanaf dat moment gebeurde.

De tweedelige documentaire is gebaseerd op een dagboek van een verzetsman uit Boxtel, dat nauwgezet de gebeurtenissen van die zes weken beschrijft. Dit inspireerde beide filmmakers om een documentaire te maken van dit stuk Boxtelse geschiedenis.

De titel van de film is: 'Alles is tevergeefs als we vergeten' – het verhaal achter het verzetsmonument in de Kampina. Het eerste deel van de titel staat op het monument aan de rand van de Kampina. Het monument in de Kampina is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsmensen die in de Tweede Wereldoorlog hebben geholpen om de vliegeniers en Airbornes in het natuurgebied onder te brengen. Het is in 2003 geadopteerd door het Gilde Sint-Barbara en Sint-Joris, dat zorg draagt voor het onderhoud van het monument.

De film wordt donderdag 22 oktober vertoond in de Protestantse Kerk Boxtel aan de Clarissenstraat 18. Aanvang is om 19.30 uur. Entree is €5,-

Luchtpost uit Amerika: Wendy Stiphout - Maas

Foto: Fam Stiphout

Our American dream
Ons verhaal begint in 2002 wanneer we de kans krijgen om drie jaar in Taiwan te gaan wonen voor werk. Een hele hoop ervaringen, verhalen en twee kinderen rijker vinden we na deze drie jaar onze stek in Boxtel. De afgelopen negen jaar bleef het kriebelen, je hebt het er met elkaar over… Amerika, daar zou ik nog een keer alles voor inpakken.

Zomer 2014 lijkt die droom ineens heel erg dichtbij te komen. Lange gesprekken, slapeloze nachten maar vooral veel enthousiasme verder zeggen we wederom ja! Na een jaar voorbereiding staan we in de zomer van 2015 dan ineens met een brok in de keel en een knoop in de maag op Schiphol. Je kijkt elkaar aan… we gaan dit echt doen. Na een heerlijke en broodnodige vakantie in het prachtige Florida landen we in Portland in de staat Oregon, ons nieuwe thuis. Dan is het wachten op de container. Die is even kwijt! Na twee weken wachten, huis poetsen, Ikea leegkopen en de omgeving verkennen kunnen we weer in ons eigen bed slapen als alle dozen zijn uitgepakt. Het is fijn maar vreemd, zeker voor de kinderen. Wat een achtbaan hebben ze achter de rug: accepteren dat we gaan, Engelse les, spullen inpakken en dan dat vreselijke afscheid.

Op 8 september start het echte leven in Portland, de school begint. Nu komt echt het besef: we wonen hier en alles is anders. Het is zwaar voor de kinderen en daardoor ook voor ons. Wij overzien dat het echt beter wordt als ze over een week of tien het Engels goed gaan beheersen. En ook dat ze over drie jaar een berg aan ervaring hebben waar je u tegen zegt. Zij zien dat nu nog niet. Ze missen vriendjes en vriendinnetjes, veiligheid en vanzelfsprekendheid. Je hart spat regelmatig uit elkaar maar je merkt ook dat je als gezin dichter naar elkaar toe groeit. Je moet het met zijn vieren zien te maken hier.

Integreren is hard werken, maar hard werken loont nog steeds. Na tweeënhalve week school kennen we al veel regels en gewoonten. De eerste dag komt onze dochter thuis: "Mam, een lunchbox kan echt niet, ik moet een lunchTAS!" Lunch is nogal een dingetje hier op school. Bakje sla, bakje druiven, koude pasta, koekjes en natuurlijk een koelelement. Zoonlief houdt gewoon lekker vast aan twee boterhammen met Nutella maar wel inclusief de bakjes en de lunchTAS! We wennen ook weer aan het uitschrijven van een Cheque. Een wat? Ja, je leest het goed: een cheque! Heel normaal voor grote maar ook kleine dingen, zelfs voor boodschappen aan de kassa. Voor het zoeken naar een goede huisarts en tandarts gaat het overigens hetzelfde als in Boxtel, je roept op het schoolplein wat je zoekt en hup, je hebt een hele lijst.

Echte Oostenrijk liefhebbers die wij zijn, wonen we in de hemel. Het bergachtige Oregon is prachtig. We hebben al enkele mooie 'hikes' in de benen zitten en er gaan er nog veel volgen, evenals heerlijke skiweekendjes. Als echte Hollanders hebben we al heel snel fietsen aangeschaft. Portland staat bekend als een van de meest fietsvriendelijke steden van Amerika. Er zijn inderdaad voor Amerikaanse begrippen heel wat fietspaden en parken,maar ze vergeten er in de boekjes bij te vertellen dat die dus ook bergaf maar vooral bergop gaan! Ach, goed voor de conditie zullen we maar zeggen. Ons avontuur begint en is nog jong… wie weet tot een volgende keer.

See ya! Wendy

Foto: Heemkundekring Boxtel

Kruisstraat Boxtel met links de Markt.
Deze foto werd genomen na 1939 want op de plaats van de Edah was van 1932 tot 1939 hotel Victoria van firma Sjef van Berkel gevestigd. Naast de Edah-winkel zien we hotel Van de Ven. Beide panden hebben in 1968 plaatsgemaakt voor het politiebureau, dat in 1997 weer werd afgebroken. In 2009 is men begonnen aan het plan De Croon, dat het 'gat in de Markt' weer dicht moest maken.
Verder in de straat zien we aan de rechter kant het pand van drankenhandel Van Uden. Het pand stamt uit 1833, hetgeen te zien is aan een sluitsteen boven de poort. Links is nog net zichtbaar één van de acht Lindenbomen, die de Markt ooit rijk was. Daarachter zien we het pand dat in 1927 is gebouwd al hotel het Vergulde Hert. Thans is daar Café 't Hart van Boxtel gevestigd, maar ouderen kennen het ook nog wel onder de naam 'De Bibs'.
Verderop aan de linkerkant in de Kruisstraat, waar 'De Zoete inval' van Jos van Uden gevestigd was bevindt zich nu een geheel nieuw pand. Kijken we door naar de kruising met de Rechterstraat en de Burgakker, zien we op de linkerhoek de slagerij van Van Nistelrooij, later De Kroes en nu De Zeeman en op de rechterhoek Witteveen, die plaatsmaakte voor De Vries Kleding en waar nu de Shoeby Shop gevestigd is.

Heemkundekring Boxtel, Christ van Eekelen

Combinatie95

Foto: Combinatie95

Identiteit kleine kernen en wijken
Het is breed bekend dat Combinatie95 zich sterk maakt voor onze kleine kernen en wijken. De dorpen Liempde en Lennisheuvel hebben hun specifieke eigenheid, die de kracht van deze gemeenschappen vormt. Het bloeiende verenigingsleven binnen de hechte dorpsgemeenschap springt meteen in het oog. De verschillende wijken in Boxtel kennen ook allemaal hun eigen karakter. Ook hier wordt de kracht duidelijk uitgedragen door sterke wijkraden en activiteiten zoals de Boxtel Oostdag en de Bazaar in de wijk Selissen.

Bewoners willen vanuit hun eigen kracht en kennis van hun wijk of kern met initiatieven aan de slag. Ze willen een gemeente die niet dicteert, maar meewerkt en zo hun belangen dient.

Liempdse inbreng na 'fusie' woonstichtingen

Een van die belangen is een goed woningbeleid vanuit de gemeente en de woningstichting. Onlangs werden wij op de hoogte gesteld van de voorgenomen fusie tussen de twee woningstichtingen Goed Wonen Liempde (GWL) en St. Joseph. Een fusie wil zeggen dat er sprake is van een samensmelting van twee ondernemingen naar een nieuwe onderneming. Dat lijkt in dit geval niet aan de orde; het lijkt eerder op een overname van GWL door St Joseph. Combinatie95 is benieuwd of dit onder de goede condities gebeurt.

Wij maken ons zorgen om het veiligstellen van de inbreng vanuit Liempde bij het woningbeleid voor het dorp. De nieuwe woningwet vraagt om een sterker toezicht van een gemeente op de lokale coöperaties. Dat betekent dat er nog een zienswijze nodig is voordat een eventuele 'fusie' doorgang kan vinden. Nu de gemeente nog aan zet is, heeft Combinatie95 vragen gesteld aan het college. Daarbij vragen we hoe de inbreng van de Liempdse gemeenschap bij het woningbeleid in de eigen kern gegarandeerd blijft.

Motie van Combinatie95 tegen TTIP
TTIP is het nieuwe vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten. Combinatie95 is zeker niet tegen vrijhandel, maar wel tegen de gevaren die in dit geval dreigen. Op het gebied van bijvoorbeeld voedselveiligheid, milieu, consumentenbelangen en dierenwelzijn is Amerika veel soepeler dan Europa. Met TTIP zijn wij verplicht die soepeler regels over te nemen. Combinatie95 wil geen kippen die met chloor ontsmet zijn, geen (legaal) hormoonvlees of welke andere aantasting van onze gezondheid.

Een ander gevaar: bedrijven kunnen Nederland voor een speciaal tribunaal dagen als ze vinden dat ons beleid hun investeringen bedreigt. Ze kunnen dus democratisch gekozen beleid tegenhouden, zoals bijvoorbeeld het verbod op het boren naar schaliegas. Combinatie95 vindt het belangrijk dat ook de gemeente Boxtel zich uitspreekt tegen de gevaren van dit verdrag en heeft een motie voorbereid. Hoe meer gemeenten hun stem laten horen, hoe sterker ons geluid. Wil je meer weten over TTIP kijk dan eens op www.tegenlicht.vpro.nl/afleveringen naar de documentaire 'TTIP: recht van de sterkste'. Of neem contact op met de fractie van Combinatie95.

VVD

Foto: VVD

De herfst is bruisend ingeluid in Boxtel en velen konden genieten van de talloze activiteiten en evenementen.
Complimenten aan alle organisaties en vrijwilligers voor hun enorme inzet. Dankzij deze mensen proeven we weer enige trots en optimisme voor de toekomst in ons mooie dorp. En nu nog een gezellige ijsbaan rond de kerst! Dat zou toch wel het kersje op de taart zijn.

Inmiddels wordt hard gewerkt aan het realiseren en uitwerken van de plannen voor het centrum. Via de website van de Gemeente zijn heel veel van de besluiten en activiteiten hierover terug te vinden. Ook op social media kan iedereen uitvoerig op de hoogte blijven en de lokale pers en Omroep Dommelland houden alle belangstellenden nauwkeurig op de hoogte. Wij raden iedereen aan deze nieuwsbronnen te volgen en mee te praten met de gemeenteraad. In talloze beeldvormende bijeenkomsten wordt hiertoe volop gelegenheid geboden.

Volgende week zal de raad zich buigen over de begroting voor volgend jaar. Altijd een onderwerp met veel politieke discussies, want het geld kan slechts eenmaal uitgegeven worden. Er liggen vele wensen op economisch, sociaal en maatschappelijk gebied. Iedere politieke partij wil prioriteiten stellen en iedere partij heeft eigen ideeën over het realiseren van deze denkbeelden.

De gemeenteraad heeft als taak de kaders vast te stellen: de grote lijnen en doelstellingen te bepalen. Wij bepalen niet de invulling van de details en dat moeten we ook niet willen. Wel is het dan weer onze taak om de vinger aan de pols te houden en te controleren of de gemaakte afspraken worden nagekomen. Dit is vaak een discussiepunt omdat niet altijd voor iedereen duidelijk is waar de grens ligt.

Het is ook onze taak en wettelijke plicht om de wensen en belangen van alle inwoners altijd in de afwegingen te betrekken. Ieder raadslid vertegenwoordigt de belangen van alle inwoners en niet alleen van de eigen kiezers. Dat onze meningen verschillen maakt niet uit, het is en blijft geven en nemen en met open discussies en respect voor elkaars uitgangspunten is het de uitdaging om tot een zo breed mogelijk gedragen beleid te komen.

Tijdens de behandeling van de begroting voor het volgend jaar zal ongetwijfeld weer een levendig politiek debat gevoerd worden en zal het soms slikken zijn, maar ik ben ervan overtuigd, dat we uiteindelijk tot een goed gefundeerd eindresultaat gaan komen.

VVD heeft economie zeer hoog in het vaandel staan en toerisme en recreatie zien wij hiervan als één van de belangrijke pijlers. Alleen door goed naar de ondernemers te luisteren en hen te faciliteren waar mogelijk kan de economische motor draaien en kan Boxtel het eveneens door ons gekoesterde sociale gezicht in stand houden.

Kansen liggen er volop in Boxtel!

Dymph van de Vries

Centrummanagement wil verder

Boxtel - Het Centrummanagement vindt dat er in drie jaar tijd het nodige is bereikt in het Boxtelse winkelhart en wil daar de komende jaren mee verdergaan. De organisatie geeft weliswaar toe dat de leegstand van winkels nog 'onacceptabel groot' is, maar noemt Boxtel ook 'het evenementencentrum van de regio'.

Centrummanagement is een samenwerkingsverband van ondernemers en vastgoedeigenaren in het centrum, plus de gemeente. In 2013 ondertekenden zij een overeenkomst met als doelstelling een stevige impuls te geven aan de kom van Boxtel. Daar was met name het toenemende aantal winkelsluitingen een doorn in het oog. Afgesproken werd om de werkzaamheden van centrummanagement in het najaar van 2014 te evalueren. Dat werd echter uitgesteld, onder meer omdat centrummanager Willemijn Wijdenes stopte en werd opgevolgd door Jef van Stratum.

In de evaluatie die Centrummanagement nu op tafel heeft gelegd en die gisteravond is toegelicht tegenover de gemeenteraad, wordt aangegeven dat het karwei nog niet klaar is. "Als gevolg van de economische ontwikkelingen zijn we er niet in geslaagd de leegstand terug te dringen en de branchering te verbeteren", valt te lezen. Ook zijn impulsen op het gebied van veiligheid nodig en is de inrichting van het centrum nog niet af. Wel is de bereikbaarheid van hartje Boxtel verbeterd en wordt de parkeercapaciteit uitgebreid, aldus Centrummanagement. Ook komen er meer blauwe parkeerzones. "Het aantal evenementen is sterk uitgebreid. Boxtel is het evenementencentrum van de regio. De samenhang met detailhandel en horeca is versterkt."

De ondernemers zijn vóór het voortzetten van het centrummanagement, stelt de organisatie zelf. Centrummanager Van Stratum wordt gezien als hun 'spreekbuis'. Op dit moment stelt de gemeente jaarlijks 30.000 euro subsidie beschikbaar aan Centrummanagement. De ondernemers dragen hieraan veertig mille bij in de vorm van reclamebelasting. Het bestuur gaat ervan uit dat deze bedragen ook de komende jaren worden uitgekeerd. Met dit geld wordt enerzijds Van Stratum betaald en anderzijds evenementen en activiteiten gefinancierd.

Bekendmakingen week 42

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Bestseweg                                                 rooien: 3 populieren uit berm
-Breukelsestraat 109                                         plaatsen reclamezuil en aanbrengen gevelbenaming
-Chopinstraat naast huisnummer 2                 rooien: 1 esdoorn uit groenstrook
-Van Coothstraat voor huisnummers 9 en 17 rooien: 2 sierkersen uit beplanting
-Dommeldal 54                                                rooien: 1 metasequioa uit achtertuin
-Dwarsakker tegenover huisnummer 16         rooien: 1 hazelnoot uit trortoir
-Fellenoord 2b                                                 verbouw verloskundigenpraktijk tot studio voor wonen
-Het Kapittel tegenover huisnummer 16         rooien: 5 sierperen uit groenstrook
-Kleine Beemd 42                                         rooien: 1 dennenboom uit zijtuin woning
-Van Lamsweerdestraat                                 rooien: 2 linden uit trottoir
-Nieuwe Nieuwstraat 90                                 rooien: 3 catalpa`s uit voortuin
-Van Randerodestraat ter hoogte van huisnummers 24 en 28                                 rooien: 2 kastanjes uit gazon
-Rechterstraat 1                                         voorstel naamvoering De Rechter op de gevel
-Rosenhofstraat tegenover huisnummer 23        rooien: 1 haagbeuk uit groenstrook
-Villa Romana 1                                                uitbreiding bestaande berging
-Mgr. Wilmerstraat achter woningen Molenstraat 90 en 92                                 rooien: 2 populieren uit groenstrook

Door aanvrager ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunning
Europalaan 18 in Liempde                         vervangen kozijnen voorzijde woning

Verleende omgevingsvergunningen
-Hamsestraat 18                                         milieuneutraal veranderen agrarisch bedrijf
-Korenmolen 22                                                bouw bedrijfshal met kantoor
Zonnegolven fase 2                                                 rooien: 16 eiken, 2 beuken en 1 els voor realisering 18 woningen in project Zonnegolven, fase 2

Ontwerpbesluiten
-Ontwerpbestemmingsplan en ontwerpbesluit hogere grenswaarde maakt bouw mogelijk van 2 woningen op perceel naast Molengraafseweg 3
Wet geluidhinder Molengraafseweg ongenummerd

Beleidsregel
-Beleidsregel Wet Bibob gemeente Boxtel 2015 geactualiseerd Bibob-beleid maakt toepassing van deze wet ook op branches Bouwen en Risicovolle evenementen mogelijk

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

GEMEENTE INFO

Oud Papier:
16-10 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
16-10 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
17-10 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
17-10 Den Berg
20-10 Kerkeind

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

GEMEENTE INFO

Oud Papier:
16-10 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
16-10 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
17-10 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
17-10 Den Berg
20-10 Kerkeind

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Portugal en het leven aan boord

Hoe steek je de grens van Spanje onderweg naar Portugal over? Een grenslijn of slagboom zijn niet te vinden, maar als we langs de kust varen, horen we soms een 'ping' van onze mobieltjes die ons welkom heten in Portugal.
Onze eerste stop wordt Viana do Castelo, een haventje met gezellig plaatsje. Er is een havenmeester die graag zijn Engels wil uitproberen. Dat is voor ons beter te verstaan dan Portugees, dat voor ons net zo goed Russisch had kunnen zijn. We besluiten hier een paar dagen te blijven en verhuizen van de buitensteiger naar binnen in de jachthaven, waar we langs Nederlandse buren, SY Hullu Poro komen te liggen. Na koffie en een borrel blijkt dat het met Lia en Remco klikt en we besluiten samen verder te varen richting Porto, Cascais en Lissabon.

Het is altijd weer prettig om samen met een vrouw over vrouwenzaken te praten. Als we samen zijn of in een groep is iedereen altijd even stoer, maar bij de 'vrouwendouches' hoor je pas de echte verhalen. Over onze (faal)angst, zeeziekte, en 'vervelende, stoere mannen'. Fijn om elkaar een hart onder de riem te steken. Geen enkele taal is daarin een belemmering.

Ook in het leven aan boord zijn echte mannen- en echte vrouwendingen, ook wel 'pink-' en 'blue jobs' genoemd. Mannen hangen over de motor terwijl vrouwen met sop in hun haren en zweet tussen de borsten in de kombuis staan. Dat was even wennen. Koken vind ik leuk, maar iedere avond achter potten en pannen niet echt. Gelukkig ziet Rene dat ook en dan gaan we een hapje eten! Dat zijn de kleine verrassingen die een dag mooier maken.

Maar hoe ziet het leven van deze vrouw aan boord er dan uit? Want dit is geen vakantie, weet u nog! Mijn huid is zongebruind en mijn haren zijn weliswaar meer door de zon gebleekt, maar daar stoppen de gelijkenissen. Als ik 'm draag heeft die hippe zonnebril zo'n oerlelijk touwtje dat om mijn nek hangt. Als ik mijn arm omhoog doe, ruik ik een zweetgeurtje. En als ik naar mijn bikinilijn en benen kijk, besef ik dat die een scheerbeurt kunnen gebruiken. Nee, de huidige schoonheidsidealen zijn niet afgestemd op ons 'new life'. Thuis staat de badkamer vol met producten, die volgens de reclame alles mooier en beter maken. We gaan naar de sauna en bezoeken af en toe een schoonheidssalon. Een wereld waarin we elkaar de loef af willen steken, wie of wat is de/het mooiste!? Is dat beschaving of druk van buitenaf? Gelukkig hebben wij dat stadium achter ons gelaten, we accepteren elkaar zoals we zijn, met onze 'ongemakjes'. We genieten van alles wat om ons heen gebeurt en merken dat bovenstaande steeds meer bijzaak wordt.

Ondertussen varen we verder naar het zuiden: Leixoes. Dat ligt vlakbij Porto, bekend vanwege de Port. Je moet ervan houden, maar een goed glaasje met een kaasplankje is genieten. In Leixoes besluiten we te wachten op goed weer, zodat we 's nachts door kunnen varen naar Cascais. Helaas zit het ook nu niet mee en zijn het weer en de oceaan onstuimig. Hadden we dat niet eerder meegemaakt? Cascais kennen we: een mondaine badplaats zo'n 20 mijl voor Lissabon. Juist dat mondaine en luxe gevoel hadden we even nodig, ondanks of wellicht dankzij onze 'tegenslag'.

In Cascais genieten we van de luxe van de jachthaven, de terrassen en het eten. Maar ook hier gaat het leven door en moeten was en boodschappen worden gedaan. Na nog een nachtje in de baai voor Cascais gaat het anker op en varen wij de Taag op richting Lissabon: een heerlijke stad. De mensen die ons volgen via Facebook, hebben al wat mooie foto's en filmpjes voorbij zien komen. De stad is gebouwd op heuvels en dat is te merken.Toch is de stad het beste te voet verkennen. En niet te vergeten trammetje 28, dat een groot deel van alle bezienswaardigheden en natuurlijk de wijk 'Alfama' doorkruist. De jachthaven ligt op het oude EXPO-terrein. In 1998 werd de EXPO in Lissabon gehouden, met hypermoderne gebouwen en het door Nederland gesponsorde 'Sea Aquarium'.

Vanaf de jachthaven ben je met de bus in 20 minuutjes in het centrum, maar de rust 's avonds als je weer thuis bent is heerlijk. Nadat we in Spanje langs het meest westelijke deel van Europa kwamen, is Cabo Sao Vincente het meest zuidelijke stukje hiervan. Als we hier 'de hoek om gaan', varen we langs de Algarve naar het plaatsje Lagos, onze laatste bestemming in Europa. Vanaf hier steken we over naar Marokko, Rabat!

In de volgende column dus een nieuw werelddeel, Afrika! Zijn jullie even nieuwsgierig als ik? Blijf ons dan volgen!

Hartelijke groet vanaf SY Blue Spirit op reis!
Rene & Brigit

Een nieuwe kijk op je bestaande interieur

Atelier van Marijke Floris Wonen

Berlicum - De herfst en winter dienen zich aan, de avonden worden weer langer. De uren die we binnenshuis doorbrengen vermenigvuldigen zich. Daarom een perfect moment om het interieur eens onder de loep te nemen en kleine veranderingen aan te brengen die grote effecten hebben.

Wil je al langer een nieuwe bekleding op die bank, die je niet weg wilt doen omdat hij zo lekker zit? Of ben je de gordijnen beu en wil je liever eigentijdse blinds? Gemaakt van prachtige stoffen en in warme kleuren? Breng dan een bezoek aan het Atelier van Marijke Floris Wonen, waar je stoelen en banken kunnen worden gerestaureerd en gestoffeerd, en blinds en gordijnen kunnen worden gemaakt.

In een landelijk gelegen boerderij in Berlicum tref je in het stijlvolle Atelier tevens een ruime keuze aan nieuwe meubels, verlichting, prachtige stoffen en decoraties van de hoogste kwaliteit. Marijke Floris adviseert met haar kennis en ervaring en creëert met haar gevoel voor harmonie en kleur om jouw interieur een nieuw cachet te geven naar jouw wensen. Marijke Floris geeft tevens in haar Atelier stoffeercursussen. Laat je inspireren en breng een bezoek aan Marijke Floris Wonen

Marijke Floris Wonen, De Ploeg 30 Berlicum, 073-5035305, info@marijkefloriswonen.nl en www.marijkefloriswonen.nl. Openingstijden: donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur of maak een afspraak.


Nieuw artikel

Taverbo/Sabo 1 ongeslagen in eerste seizoenshelft

De tafeltennissers van Taverbo/Sabo hebben in Sint Willebrord de eerste seizoenshelft goed afgesloten middels een 7-3 overwinning op The Back Hands. Met dit resultaat blijft de Boxtelse ploeg meedoen om de titel in de hoofdklasse, al zag men naaste concurrent ODT wel twee puntjes uitlopen.

Kopman Michel Sperling heeft inmiddels al vijftien partijen op rij gewonnen. Ook tegen The Back Hands kon hij weer driemaal de felicitaties van zijn tegenstanders in ontvangst nemen, al had hij het in zijn laatste partij nog wel even lastig. Wel verloor Taverbo/Sabo voor het eerst dit seizoen een dubbelspel. De Boxtelse formatie kreeg weliswaar enkele matchpoints maar verzuimde deze om te zetten in winst. Omdat Teun Vlaminckx en Danny Smits ieder twee partijen wisten te winnen boekte Taverbo/Sabo uiteindelijk toch nog een keurige 7-3 overwinning.

Van de vijf tot nu toe gespeelde wedstrijden heeft Taverbo/Sabo er vier gewonnen. Alleen tegen titelconcurrent ODT werd gelijkgespeeld. Laatstgenoemde ploeg deed dit weekend goede zaken middels een 9-1 zege op Hotak '68. Hierdoor heeft de ploeg uit Roosendaal nu een voorsprong te pakken van drie punten op Taverbo/Sabo. Wanneer de Boxtelaren deze vorm weten vast te houden is het kampioenschap echter nog altijd een zeer reëel doel.

Berts Boxtel

Vliegkist demonstratie op de vogeltjesmarkt in Liempde

Afgelopen zaterdag 26 september was het zover. De vaak verschoven afspraak had ik al lang geleden gemaakt met de heer Smulders, de marktmeester van Liempdse Vogelvereniging 'De Notenkraker'. De aanleiding van dit gebeuren was dat er een stuk van de Liempdse vogeltjesmarkt niet meer gebruikt wordt, omdat er geen kippen of watervogels meer verhandeld worden. Jammer, maar het is zo.

Om negen uur reed ik met mijn snorfiets de overvolle vogelmarkt op, naar het hol van de leeuw, gadegeslagen door enkele vliegduivenkenners, marktlui en bezoekers. Twan Embregts, ons Bois le Duc-lid, was er gelukkig ook. Dat geeft de burger moed. Ook secretaris Niek Steggerda van de VCN was aanwezig. Bij het zien van die personen, schiet al vlug door je hoofd: 'als ik maar niet uitglijd'. De vliegplaats met die hoge bomen is niet ideaal, het is eigenlijk een natuurlijke volière. Maar ik zei tegen mezelf 'Niet zeuren Bert, los met die hap!' Mijn vliegkist opzetten doe ik in een paar minuten. Eerst dan maar vier Droppers op de vliegkist zetten, twee Barbarische Meeuwen en twee Macedonië Meeuwtjes van Martin van Uden.

De eerste toeschouwers moest ik vriendelijk vragen of ze wat afstand wilden nemen van de vliegkist, ze waren allemaal benieuwd wat er ging gebeuren. Ze stelden vragen als 'wat zit er in die manden, wat zijn dat voor duiven?' en 'hoedoedegijda?' De marktmeester gaf de duiven de vrijheid. Hij opende de manden drie BR en zes OR. Dertien duiven op mijn vliegkist, dus een volle vliegplank. De eerste vier duiven kozen al vlug het luchtruim, maakten mooie figuren en landden na tien minuten. Later liet ik BR en OR samen vliegen om het verschil aan te tonen tussen de twee duivenrassen. Door al dat gewinkel miste ik drie duiven.

Maar ondertussen moest de markt ook doorgaan, de mensen kwamen ten slotte om te kopen en te verkopen en niet om naar een duivenshow te kijken. Dus het was ook geen wonder dat er niemand meer naar mij keek! Deze demonstratie was voor hen ook totaal onverwachts. Met een schouderklopje van Niek Steggerda op zak keerde ik huiswaarts. Daar aangekomen zaten de drie verloren duiven op het duivenhok te wachten. Het is tenslotte maar een paar kilometer van Liempde naar mijn huis.

Na het vliegkisttreffen van Beers ben ik veel meer met mijn vliegkist in en rondom Boxtel actief. De eerste keer ging ik tussen de hoge flats in staan. Tientallen mensen stonden op het balkon te genieten van de acrobatische toeren van de OR. Nu ga ik 's avonds hier en daar in Boxtel wel eens op een pleintje of gewoon op straat staan. Een mens kan maar plezier hebben in zijn leven. Dit alles geleerd van Stevan Dozet.
Ook van de winter geef ik duivenlezingen en demonstraties op vergaderingen en tentoonstellingen. Misschien komen we elkaar wel tegen.

Bert Broekman

Defensie Bumpers te groot probleem voor JRC

Boxtel/Sittard - Na de blamage van de week ervoor in Wijchen volgde voor de basketballers van JRC Boxtel afgelopen zaterdag een nieuwe domper. In Sittard was Bumpers een maatje te groot: 103-65.
De Boxtelaren waren aanvankelijk vol goede moed afgereisd naar Noord-Limburg. 'Nieuwe ronde, nieuwe kansen', zo luidde het credo.

Floris de Jongh was inmiddels hersteld van een lichte blessure, maar nog steeds ontbraken Jaap van Loon en Mitchell Hendriks aan Boxtelse zijde. Evenals de voorgaande wedstrijd werd met een ietwat uitgedunde selectie van start gegaan. Om eventuele personele problemen als gevolg van foutenlast te voorkomen, besloot coach Miquel Oliveira opnieuw een spelerstenue aan te trekken.
Over tegenstander Bumpers was bekend dat het een redelijk gedeelte van de spelersgroep van vorig seizoen heeft weten te behouden. Deze jaargang zijn drie spelers aan het team toegevoegd, onder wie de van provinciegenoot Heerlen overgekomen Dexter Lundy. Hij kan als een van de smaakmakers van de Tweede Divisie worden aangemerkt. De heren van JRC wisten dan ook dat zij van goeden huize zouden moeten komen om een kans op de winst te maken in Sittard. Het strijdplan was dat er met veel intensiteit zou worden gespeeld, geen gemakkelijke schoten zouden worden weggegeven (met name aan Lundy) en dat de rebound goed moest zijn verzorgd.
Na de tip-off in de Stadssporthal werd meteen duidelijk wat voor wedstrijd de gasten tegemoet gingen, namelijk een heel zware en taaie. Bumpers startte met een zoneverdediging en hield zich daaraan de gehele wedstrijd vast. De aanvoerder van JRC, Coen van der Meijden, bestempelde de verdedigingswijze van Bumpers na het duel als 'een beetje anti-basketball'. Desalniettemin moesten de heren van JRC hier toch mee omgaan, maar ze hadden van meet af aan erg veel moeite met de zoneverdediging van de thuisploeg. Het liep dan ook direct tegen een achterstand van tien punten aan. Door middel van wat scores en vrije worpen van Floris de Jongh konden de Boxtelaren nog enigszins aanhaken. Ze begonnen evenwel niet scherp aan de wedstrijd, het leek wel een déjà-vu van een week eerder. De bezoekers gaven alleen al in het eerste kwart acht aanvallende rebounds weg, waar Bumpers vanzelfsprekend gebruik van maakte. Het enige geluk dat JRC had was dat bij de Limburgers Lundy al vroeg in foutenlast kwam. Dit leek een flinke aderlating te worden voor Bumpers, maar tot ongenoegen van coach Oliveira profiteerden de mannen van JRC hier niet van.

Handbalwedstrijd
Gedurende de rest van de eerste helft bleef JRC moeite houden met de zonedefensie. De Boxtelaren wisten elkaar niet goed te vinden en de bal ging louter en alleen van de rechterkant naar de linkerkant van de aanvalshelft. Het had dan ook meer weg van een handbal- dan een basketbalwedstrijd. Toch wisten de gasten aan de hand van Felix Stegeman en Remy van de Snepscheut net voor de pauze nog een kleine run te maken. De ruststand werd daarmee 48-35 in het voordeel van Bumpers.
Dit bood JRC perspectief voor de tweede helft. Die zou met meer intensiteit en beleving moeten worden gespeeld om nog een kans op de zege te maken. Er mochten geen gemakkelijke scores meer worden weggeven en de zoneverdediging zou beter moeten worden aangevallen. Het tegenovergestelde gebeurde echter. Bumpers schoot de tweede helft uit de startblokken met een 7-0 tussensprint, waardoor de Boxtelaren al snel op een achterstand van twintig punten kwamen te staan. De moed zakte in de schoenen aan JRC-zijde en dit was te merken aan het spel. Bumpers kon toch veel te eenvoudig scoren. De verdediging van de gasten was een gatenkaas en de ploeg uit Sittard werd in de bucket geen strobreed in de weg gelegd. Bumpers liep steeds verder uit en JRC voelde de wedstrijd wegglippen. De stand op het scorebord na het derde kwart was dan ook veelzeggend: 76-53.
Nog één keer werden de koppen bij elkaar gestoken door de Boxtelaren. Het voornemen was om in ieder geval fatsoenlijk en fundamenteel goed basketbal te laten zien in het laatste kwart. Maar ook dat werd verre van fatsoenlijk afgewerkt. Het slotkwart leek dan ook meer een formaliteit dan dat het van belang was voor de wedstrijd. De eindstand van 103-65 was redelijk pijnlijk voor de mannen uit Boxtel.
De bezoekers wisten zich de hele wedstrijd geen raad met de zone van de tegenstander. Bumpers heeft wellicht een beter team dan JRC, maar deze eindstand deed geen recht aan de daadwerkelijke kwaliteiten van het Boxtelse team. Als de gasten fatsoenlijk hadden verdedigd en met iets meer lef de aanval waren ingegaan, had men een veel betere kans gemaakt.
Deze week moet JRC de knop omzetten en flink aan de bak. Komende zaterdag komt er met BC Bladel weer een geduchte tegenstander op bezoek in sporthal De Braken. Het duel start om 12.00 uur.
Topscorers JRC: Remy van de Snepscheut 21 punten en Floris de Jongh 19.

Jeugdkampioenschappen LTV De Merletten

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Na een week van wedstrijden om de Boxtelse Jeugdkampioenschappen Tennis bij LTV De Merletten, werden afgelopen zondag verschillende spannende finales gespeeld.

Lois Sanchez Gutierrez en Anouk Foolen werden eerste in de categorie D2, gevolgd door Marijn van de Laar en Jip van Abeelen. In de categorie D1 wonnen Rosel Gerrits en Benthe de Bresser. De tweede plaats was voor Bente Bos en Aukje Rutten. Faissal Loubann schreef twee kampioenschappen op zijn naam; hij won zowel in de E1 als in de E2. In de E1 werd Benthe Bresser tweede, in de E2 was het zilver voor Tieme van de Laar.

Eva Roos Foto: Stichting Turnpromotie-NL
Eva Roos Foto: Stichting Turnpromotie-NL

Lieke Baijens werd kampioen in de categorie ME12. Zij was dit jaar de eerste kampioen, dit werd ze namelijk al op maandag 5 oktober. De tweede plaats werd veroverd door Mare van der Leest. Bij de ME14 was de eerste plaats voor Yzee Gerrits, gevolgd door Fenne Sindorff. Samen met Aniek van der Steen presteerde Yzee in de MD14 ook het beste. Ook hier werd Fenne tweede, samen met Morris Teulings.

Het kampioenschap in de JE14 is door Tim Evers op zijn naam geschreven. Yannick Lourens werd tweede. Tim won ook de JD14, samen met Stijn Broks. Yannick behaalde hier de tweede plaats samen met Sam Baijens. Nienke Bressers en Quinty Gerrits wonnen de MD17, op de tweede plaats eindigden Kim Broks en Manon Foolen. In de hoogste meisjescategorie, ME17, is Quinty Gerrits kampioen geworden. Ook hier werd Kim tweede. In de hoogste jongenscategorie, JE17, waren er maar twee inschrijvingen en werd dus direct een finale gespeeld. Hugo Kroonen mocht zich hier kampioen noemen, gevolgd door Gijs Boekweit.

Boxtelse turntopper Eva Roos uitgenodigd voor Turngala

Boxtel - Turnster Eva Roos van turnvereniging Tabitta is uitgenodigd om zaterdag 14 november deel te nemen aan het Turngala in Den Bosch. Ze mengt zich daar tussen de nationale turntop.

Tijdens het Turngala in de Maaspoort Sports & Events, komen nationale topturners en -turnsters in actie. Zo zijn Yuri van Gelder, Eythora Thorsdottir, Casimir Schmidt, Lisa Top, Sanne en Lieke Wevers en Bart Deurloo aanwezig. Daarnaast is er ruimte voor een beperkt aantal regionale turntalenten.

Voor Eva is het Turngala een mooie kans om aan een groot publiek haar turntalent te laten zien. Ze voert tijdens de twee galavoorstellingen een act op gezamenlijk met andere regionale toppers.

Tijdens het Turngala ligt het accent vanzelfsprekend op de turnsport. Daarnaast is er echter ook ruimte voor show en entertainment. Denk aan trampoline-acts, acrobatiek en springgroepen. Meer informatie over het Turngala in Den Bosch is te vinden op www.turngala-denbosch.nl.

Turnvereniging Tabitta bestaat zondag 18 oktober 50 jaar en viert dat groots met een openbaar feest in Sportcomplex De Braken.

Eerste jeugdteam van Taverbo/SABO herpakt zich

Foto: Richard van den Brink

Boxtel - Afgelopen zaterdag speelden alle jeugdteams van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo thuis. Het eerste jeugdteam dat twee weken geleden een kleine inzinking kende wist zich te herpakken en met royale cijfers te winnen van het vierde team van Tios '51 uit Tilburg.

Dani de Rooij en Sjoerd Heerebeek waren niet te kloppen en wonnen al hun partijen. Lars de Laat kreeg echter geen grip op het spel van de tegenstander en wist alleen zijn laatste wedstrijd in winst om te zettten. Samen met Dani de Rooij wist Lars de Laat tevens de punten van de dubbel in eigen huis te houden. Hierdoor staat dit team met één wedstrijd minder gespeeld op de derde plaats in het klassement met 27 punten uit vier wedstrijden. Komende zaterdag staat de inhaalwedstrijd tegen het tweede team van Unicum in Geldrop op het programma en zal blijken wat de stand nu werkelijk is.

Het tweede jeugdteam lijkt halverwege deze competitie eindelijk haar draai gevonden te hebben. Rick van der Schoot won al zijn partijen en Lars Strik was tweemaal succesvol. Doordat ook de punten van de dubbel in Boxtel bleven wist het tweede team met 6-4 nipt te winnen van het vijfde team van Tios '51 uit Tilburg.

De wedstrijd van het derde jeugdteam is door omstandigheden na de derde wedstrijd gestaakt door de tegenpartij.

Rick van der Schoot wist zich afgelopen zondag in Den Bosch tevens te plaatsen voor de finale van de Jeugdmeerkampen, regio ZuidWest, die zondag 1 november gehouden worden in Oudenbosch.

Boxtels Bridgekampioenschap

Liempde - Voor het eerst in tien jaar wordt er weer een Boxtels Bridgekampioenschap gehouden, en wel op zaterdag 12 december in De Serenade in Liempde. Dit is een samenwerking tussen de drie Boxtelse bridgeclubs die bij de Nederlandse Bridge Bond zijn aangesloten: BC Boxtel, BC Revanche en BC Liempde.

Meedoen aan het kampioenschap is voorbehouden aan paren waarvan minimaal een persoon inwoner van de gemeente Boxtel of lid van een van de Boxtelse of Liempdse Bridgeclubs is. Leden van de andere bridgeclubs uit Boxtel en Liempde zijn dus ook van harte welkom.

Tijdens het kampioenschap zullen er 32 spellen topintegraal gespeeld worden, die worden ingedeeld op basis van sterkte. Er zal gespeeld worden in vier lijnen en er wordt gebruikgemaakt van bridgemates. De wedstrijdleiding is in handen van Wilfried de Waele van het district Maasland & Meierij.

Meedoen aan het kampioenschap kost 20 euro per paar, inclusief koffie met iets lekkers en warme hapjes in de middag. Voor inschrijven en verdere inlichtingen kun je terecht bij Piet Raaijmakers via p.enm.raaijmakers@kpnmail.nl of 06-13502261. De inschrijving is geldig wanneer het geld is overgemaakt naar NL05RABO0128729538 t.n.v. Bridgeclub Liempde onder vermelding van de namen van beide spelers en eventueel de NBB bondsnummers. Inschrijven kan tot 5 december of totdat het maximale aantal inschrijvingen van 64 paren is bereikt.

Keira Kreijveld Zuid-Nederlands Kampioen

Priscilla van Weert

Liempde - Verschillende judoka's van Judoclub Liempde namen afgelopen weekend deel aan belangrijke toernooien. Dit leverde de Liempdse judoka Keira Kreijveld goud op bij de Zuid-Nederlandse kampioenschappen. Collin van Dijk won brons tijdens de open Drentse Kampioenschappen.

Met uitstekend judo wist Keira Kreijveld zondag de eerste plaats bij het Zuid-Nederlands Kampioenschap meisjes te veroveren. Daarmee bezorgde zij JC LIempde voor het eerst sinds lange tijd weer een judoka met deze titel in haar gelederen. Het jonge judotalent won vier partijen in de klasse +36kg, waarin zijzelf met 36,5 kilo veruit de lichtste judoka was. Keira liet ondanks haar leeftijd heel volwassen judo zien; een fantastisch resultaat voor deze debutant.
Ook debutanten Xavi van Weert, Joost van der Linden en Kasandra Wagenaars hebben goed judo en voldoende vechtlust laten zien, aldus hun trotse coach Björn van Rooij. Zij misten echter nog de ervaring om door te breken naar het podium.

Judoka Collin van Dijk (18) presteerde zaterdag uitstekend op een internationaal toernooi in Emmen. Op dit zwaar bezette toernooi kwam hij uit in de -66kg klasse -21 jaar. Omdat er bij de senioren -66kg maar twee deelnemers waren, werden deze ook bij de -21 ingedeeld.

De eerste partij begon Collin voortvarend door met een heupworp een waza-ari (half punt) te scoren en even later werd de partij binnengehaald door nogmaals een waza-ari te scoren met een andere heupworp (uchi-mata). In de tweede partij had Collin pech en lootte meteen tegen een van de twee aanwezige senioren, de latere terechte kampioen.

Hierna wist hij al zijn partijen overtuigend te winnen; in de herkansingen kon Collin laten zien wat hij in huis heeft. Al zijn wedstrijden werden voortijdig in zijn voordeel beslist. Om het brons streed hij tegen een Zweedse judoka, maar deze tegenstander kreeg echter geen grip op Collin. Collin won met een ippon omdat hij een schouderworp van zijn tegenstander overnam met een offerworp (yoko-guruma).

Honk- en softbal Ducks sluit seizoen af

Boxtel - Afgelopen zaterdagmiddag speelden de pupillen softbal en pupillen honkbal hun laatste thuiswedstrijden. Een mooie gelegenheid voor honk-en softbalvereniging JRC Ducks om het seizoen af te sluiten.

Tijdens de seizoensafsluiting vroeg voorzitter Gerard Voermans speciale aandacht voor de vrijwilligers van de vereniging. Hij sprak hierbij zijn dank uit voor het vele belangeloze werk dat zij verrichten. In het bijzonder werden de trainers/coaches genoemd en van hen werden met name Kees van Aarle (Dames 1) en Rik de Rooij (Heren 1), die beiden stoppen met hun activiteiten, hartelijk bedankt. Zij hebben zich jarenlang voor Ducks ingezet waarbij zij vaak naast hun eigen wedstrijden twee keer per week op het veld te vinden waren om trainingen te geven en daarnaast in het weekend op pad gingen met hun team om te coachen.

Voorzitter Voermans blikte verder terug op het seizoen waarin de vereniging weer gegroeid is. Dames 1 is kampioen geworden, de pupillen honkbal zijn gedeeld eerste in de competitie geëindigd, de club heeft samen met de rugbyers van RC Ducks deelgenomen aan de sportplaatjesactie van Albert Heijn en twee weken geleden werd voor de 26e keer een wederom succesvol recreantentoernooi georganiseerd. Daarbij gaat volgende week de geheel vernieuwde website de lucht in.

Tot zijn grote verrassing werd Gerard Voermans ook zelf nog in het zonnetje gezet vanwege het feit dat hij maar liefst 50 jaar lid is van JRC Ducks. Totaal verrast dat zijn vrouw Marijke plotseling verscheen werd hij door penningmeester Fred van Nistelrooij in het zonnetje gezet met een dinerbon, een speciale, voor deze gelegenheid ontworpen mok en uiteraard een bos bloemen.

De junioren honkbal hadden op zondag nog een thuiswedstrijd op het programma staan, waarvoor zij vanwege de renovatie van het honkbalveld uitweken naar de honkbalburen van Starlights in Schijndel.

Alle teams gaan nu de winterperiode in, de ideale periode voor belangstellenden in de honk- en softbalsport om in te stappen vanwege de opbouw: eerst de zaaltrainingen, dan de oefenwedstrijden en daarna de competitie. Het nieuwe seizoen begint in maart met voor alle teams een viertal oefenwedstrijden, waarna medio april de competitie weer begint. JRC Ducks heeft teams voor zowel meisjes als jongens, dames als heren, spelend in competitieverband of recreatief, in alle leeftijdcategorieën. Kijk voor meer informatie op www.jrc-ducks.nl

Klinkende overwinning rugbyers Ducks/Oysters

Boxtel - De Ducks/Oysters combinatie haalde een duidelijke 46-26 overwinning op rode lantaarndrager Utrecht Studenten Rugby Sociëteit (USRS). Het duurde echter tot ver in de tweede helft voordat de overwinning duidelijk gestalte kreeg.

In de eerste helft speelde Ducks te tam en was USRS vooral aan de bal. De tackels waren niet pittig genoeg om voor balbezit te zorgen. Na een 5-0 voorsprong kwam USRS goed terug en nam zelfs een 5-10 voorsprong. Deze werd teniet gedaan door Wout van de Sande, hij zette aan voor een solo langs vijf man en scoorde 10-10. De ruststand werd bepaald op 17-15 voor Ducks.

Meteen na rust nam USRS weer het initiatief en kwam op 17-21 voor. Met het inbrengen van Max van der Vleuten, Luc van den Berg en Ad Schalkx kwam er meer routine in het veld. Oysters/Ducks nam het initiatief over en Luc van den Berg wist al snel de bal over de trylijn te werken. De nu verkregen voorsprong van 22-21 werd niet meer weggegeven. Deze werd zelfs flink uitgebouwd. Bij USRS was het beste eraf en Ducks kon er met de fitte invallers een tandje bijzetten. Na een kick in de hoek van fly-half Pim van Esch kon de winger weer een try scoren. Door de snelheid in de lijn nu wel te benutten werd het nog een ruime 46-26 overwinning voor Ducks/Oysters, dat nu tweede in de derde klasse staat.

De Duckes Legends waren vrij en spelen komende zondag tegen koploper Bokkenrijders Roermond. Het is nog niet duidelijk of de wedstrijd om de bovenste plaats in Den Bosch of in Boxtel is.

Geslaagde eerste Kempencross Lennisheuvel, ondanks ruzie

Lennisheuvel - De eerste editie van de Kempencross in Lennisheuvel werd zondag ontsierd door een opstootje dat ontstond nadat een boze deelnemer inreed op een andere deelnemer. Er kwam een ambulance ter plaatse om de aangereden coureur te behandelen, maar de gewonde coureur stond twee uur later alweer op het terrein.

Voorzitter van organiserende racevereniging 'De Kempen', Patrick Mes, is hevig ontdaan door het voorval. "Wat er gebeurd is mag en kan absoluut niet! We streven er naar een grote, sportieve club te zijn en willen dit dan ook zo houden", laat hij op de website van de vereniging weten.

Ondanks deze smet op de cross, kan de organisatie toch terugkijken op een geslaagde eerste editie. De zon scheen, en ondanks dat het koud was, kwamen er zo'n 500 belangstellenden op de race af.

Vanwege de vechtpartij werd de cross een uur lang stilgelegd.

Tafeltennis: Uitslagen BRTC: Rotsvast - Taverbo/SABO 1 1-9 De Dommel - Taverbo/SABO 2 6-4 De Firma Fotografie - Taverbo/SABO 3 1-9 Grand Café Rembrandt - Taverbo/SABO 4 5-5 Jeugd: Taverbo/SABO 1 - Tios '51 4 8-2 Taverbo/SABO 2 - Tios '51 5 6-4 Programma BRTC: Rotsvast - Taverbo/SABO 3 De Dommel - Taverbo/SABO 4 Grand Café Rembrandt - SABO Boxtel Bat Boys - Taverbo/SABO 1 Bridge: Bridgeclub Revanche, 6 oktober: A-lijn: 1. B. Hermkens & A. Wertenbroek 60,42% 2. P. vd Ven & W. Wonnink 55,42% 3. Maartje & Gac Sterrenburg 54,58% B-lijn: 1. Jeanne & Piet Snijders 62,81% 2. Hennie & Gerard Veroude 61,56% 3. R. vd Braak & L. Verstijnen-Sessink 59,51% Walnootdrive Bridgeclub Revanche, 11 oktober: A-lijn 1. S. Tempels-Walchenbach & J. Sweere 61,31% 2. Gerard & Kees vd Meerendonk 58,63% 3. R. Dankers & F. Sedee 58,33% B-lijn: 1. R. van Gestel & T. Helmons 61,90% 2. Wieje & Ad Meuwese 59,23% 3. Corrie & Ad Schoenmakers 57,74% C-lijn: 1. Mimi & Jerome van Helvoort 63,21% 2. R. Kaanders & T. van Dijk 60,61% 3. Gerda & Ad van Lier 58,18% Bridgeclub Rembrandt, 6 oktober: A-lijn: 1. A. Feenstra & J. Peerlings 61,46% 2. J. Clercx & H. Peerlings-Flinsenberg 55,63% 3. A. van Diesen & E. Jansen 53,65% B-lijn: 1. T. van Uden & A. Moerdijk 67,58% 2. A. van Uden & T. van Uijtert 61,30% 3. Paul & Marie Jose Ronde 60,17% Bridgeclub Boxtel, 6 oktober: A-lijn: 1. A. Bosveld & H. Schilder 66,32% 2. N. vd Poel & J. de Wolf 63,89% 3. T. Walbeek & H. Wolsky 61,11% B-lijn: 1. J. Sebregts & C. Nienhuis 63,54% 2. R. Post-Paagman & M. Theloesen-Kamerbeek 60,94% 3. C. van Hal-Schoenmakers & C. van Hal 57,29% C-lijn: 1. T. Daams-Kuipers & J. vd Vorstenbosch 62,50% 2. J. Esser-Arets & T. Heidelberg 58,33% 3. B. Lauwers & A. van Etten-vd Horst 54,17% Bridgeclub de Rots, 7 oktober: A-lijn : 1. J. Koppen & J. vd Biggelaar 60,93% 2. M. Ronde & M. Jussen 58,85% 3. G. Krebbers & K. Betten 56,77% Biljart: De Hazelaar 1 - WvLiempde/RegioBank 6-2 BBG Haarsteeg 1 - WvLiempde/RegioBank 1 27-22 WvLiempde/RegioBank 2 - BV 't Ivoor 3 21-26 De Straat 1 - WvLiempde/RegioBank 3 30-26

Libre:
`t Ivoor 1 - BBG Haarsteeg 3        30 -- 20
BV De Helftheuvel 2 - `t Ivoor 2        8 -- 23
Het Wapen van Liempde 2 - 't Ivoor 3        21 -- 26
3 - Banden – Groot:
`t Ivoor 1 - Rio Bar 2        26 -- 29
Recreanten libre:
Hart van Brabant 1 - `t Ivoor 1        29 -- 37
De Hazelaar 2 - `t Ivoor 2        37 -- 24
ODA Boys 1 - `t Ivoor 3        37 -- 34
Recreanten 3 - Banden Klein:
`t Ivoor 4 - De Hopbel 1        21 -- 23
De Piepers 4 - `t Ivoor 6        26 -- 27

Programma:
19 oktober
19:30 `t Ivoor 1 BC Ammerzoden 2
13:00 BC Zuid 1 `t Ivoor 2
20 oktober
13:00 VAR 2 `t Ivoor 1
21 oktober
20:00 Triangel Bar 1 BV `t Ivoor 2
13:00 DOS 1 `t Ivoor 3
13:00 `t Ivoor 4 `t Ivoor 6
22 oktober
13:00 Pas Buiten 1 `t Ivoor 5

L'Union
Heren:
1. Martijn van den Broek                549
2. Henk Jegers                        544
3. Frank van Grinsven                538
Compound:
1. Henri Troeijen                        560
Dames:
1. Susan van der Heijden                323
Junioren:
1. Jaap van Grinsven                442
2. Guy Huisman                        414
Aspiranten:
1. Jelt van de Langenberg                410
2. Senn Steenbakkers                359
3. Sam Spitters                        336
4. Brenda Vugs                        244

Zaalvoetbal
Uitslagen 10 Oktober
Adm. Jilesen – X2COM        9-3
v. Stekelenburg – Grieks rest Corfu        2-2
Bekkers Transporten – Kwalitaria Strik        6-4
H.v.Boxtel – Vouwwagenspecialist        7-3
Fysio de Dommel – Cafe 't Geveltje        2-3
Pika Bikes/'t Geveltje – Laansma Tuinen        4-2

Uitslagen 12 oktober:
Vinyl en Tapijtwinkel – Groen als Gras        5-1
Vd Heijden milieu – v. Stekelenburg        4-5
Faes entertainment – Vemeer verz        3-2
Comsche Hoeve – Termeer Support        10-1

Programma 17 oktober
17.00 Le Temps Perdu/Flickmotion – Team Elizabeth
17.45 C.J.vd Sande – v.d. Langenberg / Fleur
18.30 Pika Bikes/'t Geveltje – H.v. Boxtel
19.15 Goossens Advies – Filipe Mode/E.Maas
20.00 Cafe 't Geveltje – X2COM
20.45 Heva Autobedrijf – Feestcafe de Nozem

Programma 19- oktober
19.00 Celdex b.v. – Cafe Markzicht
19.45 Scheutjens b.v. – F.C. Blokfit
20.30 Verbeij – Hanekroot
21.15 Markzicht Boxtel – H.v. Boxtel
22.00 Plein 2 – Green Team

Honk- en softbal
Uitslagen 10-10

beeball majors
PSV-Ducks 13-20
pupillen sb
Ducks-Tilburg 4-10
pupillen hb
Ducks-Gryphons 6-5
pupillen hb
Gryphons-Ducks 2-8

Uitslagen 11-10
junioren
Ducks-Cheetahs 4-22

Uitslagen DVG:
Pupillen:
Mifano D1 - DVG D1 6-0
Rhode D5 - DVG D2 2-2
DVG D3 - Ruwaard D3 (7-tal) 18-1
Sparta'25 E2 - DVG E1 0-13
DVG E2 - Boekel Sp. E4g 11-1
Blauw Geel E9 - DVG E3 1-1
Sparta'25 F1 - DVG F1 2-8
DVG F2 - Blauw Geel F3 4-2
DVG F3 - Blauw Geel F8 0-1
Irene F2 - DVG F4 1-0
Erp F5 - DVG F5 0-1
Mini's:
Boxtel mini1 - DVG mini1 9-1
DVG mini3 - Boxtel mini3 13-3
Junioren:
DVG A1 - Nulandia A1 3-6
DVG A2 - Scmh A2 3-2
Wec B1 - DVG B1 2-6
DVG B2 - Gemert B4 2-15
Berghem Sp. C1 - DVG C1 3-0
Elsendorp C2 - DVG C2 1-2
Senioren:
DVG 1 - S.C.I. 1 4-1
DVG 2 - Mifano 2 1-0
DVG 4 - Bl. Geel'38 5 1-1
DVG 5 - WEC 4 1-5
Erp 11 - DVG 6 2-3
Bl.Geel'38 14 - DVG 7 6-0
DVG 8 - Fc.de Rakt 6 8-2
Dames:
Keldonk 1 - DVG VR1 3-1

Programma DVG:
17 oktober:
Pupillen:
DVG D1 - Boekel Sp. D1 11:45
Handel D2 - DVG D2 10:30
DVG MD1 - Margriet MD1 11:45
DVG E1 - Boekel Sp. E2 10:30
Gemert E6 - DVG E2 09:15
DVG E3 - Ollandia E1 10:30
Berghem Sp. ME1 - DVG ME1 08:45
DVG F1 - Eli F1g 09:30
Rhode F3 - DVG F2 09:15
Vow F2 - DVG F3 10:30
DVG F4 - Rhode F8 09:30
DVG F5 - Elsendorp F2g 09:30
Mini's:
DVG mini1 - Odc mini1 09:30
DVG mini2 - Boskant mini1 09:30
Odc mini4 - DVG mini3 09:45
Junioren:
Pr. Irene A1 - DVG A1 15:00
Avanti'31 A2 - DVG A2 14:30
DVG B1 - Blauw Geel B2 14:30
Ollandia B1 - DVG B2 14:30
DVG C1 - Pr. Irene C1g 13:00
DVG C2 - Blauw Geel C8 13:00
18 oktober:
Senioren:
Tongelre 1 - DVG 1 14:30
Mariahout 2 - DVG 2 11:30
DVG 3 - Mariahout 3 12:00
Avesteyn 5 - DVG 5 10:00
DVG 6 - Avesteyn 6 12:00
DVG 7 - Schijndel 9 10:00
DVG 8 - Keldonk 4 10:00
DVG VR1 - ASV'33 1 10:00

Uitslagen LBC/LSV
LSV 1 – Fiducia 1        0-6
LSV 2 – St Mich. Gestel 5        2-1
FC Drunen 5 - LSV 3        0-3
LSV 4 –BMC 6        4-1
Den Dungen VR 1 –LSV VR1        11-0
Brabantia F3 – LBC F1        9-0
LBC E1 – SBC E6        2-8
LBC D1 – Dommelen D3        2-0
LBC B1 – UNA B3        1-5
LBC MB1 – SC 't Zand MB1        4-2

Programma LSV
17 oktober:
LSV VE – Oirschot Vooruit VE1        16:00
LBC F1 – DBS F6        9:15
UNA E6G – LBCE1        10:00
SV Valkenswaard D3 – LBC D1        13:15
DBS B2 – LBC B1        14:00
LBC MC1 – RPC MC1        9:15
Heeze MB1 – LBC MB1        15:00
18 oktober:
RKPVV 1 – LSV 1        14:30
Helvoirt 3 – LSV 2        11:00
LSV 3 – BMC 10        12:00
Sc Elshout 3 – LSV 4        12:00
LSV VR1 – Wilhelmina VR3        11:00

HCB'92
17-10        Dames Senioren19:30 White Demons DS3 - HCB'92 DS2t
18-10        D-jeugd gemengd 9:15 Acritas D1 - HCB'92 D1
                 Dames Senioren13:45 Tremeq DS2 - HCB'92 DS1
19-10        Dames recreanten 20:00 HCB'92 recr - Aristos recr

Taverbo/Sabo
Senioren
The Back Hands 2 - Taverbo/Sabo 1        3 - 7
OTTC 1 - Taverbo/Sabo 2        3 - 7
Artisan Vwaard 2 - Taverbo/Sabo 3        2 - 8
Artisan Vwaard 1 - Taverbo/Sabo 4        6 - 4
Taverbo/Sabo 6 - OTTC 2        2 - 8
Taverbo/Sabo 7 - ATTC '77 4        1 - 9
Taverbo/Sabo 8 - Taveres 3        6 - 4
Taverbo/Sabo 9 - Deurne 5        3 - 7
Taverbo/Sabo 10 - ASIO 3        5 - 5

Jeugd
Taverbo/Sabo 1 - TIOS '51 4        8 - 2
Taverbo/Sabo 2 - TIOS '51 5        6 - 4

Uitslagen zaterdag 10 oktober:

Cubs:         Ducks/Oysters                                 ---                 Rotterdam RC                                 29 – 17

Junioren:         Ducks/Oysters                                 ---                 Waterland Purmerend                        24 – 5

Zondag 11 oktober:

Colts:         Ducks/Oysters                                 ---                 RCE/Bokkenrijders                120 – 0

Senioren 1: Ducks/Oysters                                 ---                 Utrecht SRS                         46 – 26

Programma zaterdag 17 oktober:

Jeugd is vrij.

Donderdag 15 oktober bij Ducks:

Mini's (11 – 12 jaar) :         Ducks         ---                 The Dukes 2                         18.15

                                         RAZ (rugbyacademie) --        The Dukes 1                         18.15

Cubs:                                 RAZ         ---                 The Dukes                         19.00

Zondag 18 oktober:

Colts:         vrij.

Senioren 1: Vets Valkenswaard                 --                 Duck/Oysters                         14.30

Senioren 2: Duckes Legends                 --                 Bokkenrijders Roermond 11.30

Walnootdrive voor velen vaste prik

Foto: Bert Hermkens

Boxtel - Zondagmiddag werd de door Bridgeclub Revanche georganiseerde Walnootdrive gespeeld. De belangstelling van Boxtelse bridgers, maar ook van bridgers uit de regio, was zo groot, dat diverse paren moesten worden teleurgesteld.

Na acht jaar heeft de Walnootdrive zich een vaste plek verworven op de kalender van de bridgers in het Groene Woud.

In een gezellige ambiance werd er gespeeld om de prijzen die te maken hadden met het aangename en gezonde aspect van de walnoot. De drive werd gespeeld in drie lijnen en ging over zes rondes.


Gehavend LSV weer ten onder

Lennisheuvel - Het kostte LSV-trainer Kirk Koningstein flink wat hoofdbrekens om zijn team compleet te maken afgelopen zondag. Al snel had tegenstander Fudicia de zwakke plekken gevonden en uiteindelijk moet de 0-6 overwinning van de mannen uit de Rips dan ook terecht genoemd worden.

Verlies Taverbo/Sabo2 in BRTC

Foto: Edith Lourens

Boxtel - In de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC) leed koploper Taverbo/Sabo 2 zijn eerste nederlaag tegen het dit seizoen sterk gestart team van De Dommel. Het tweede team moet nu Taverbo/Sabo 3 naast zich dulden.

Joop van Eijk van Taverbo/Sabo 2 kon zijn prestatie van vorige week, toen hij al zijn partijen won, niet herhalen en moest het doen met slechts één punt. Teamgenoot Lothar Groth won twee wedstrijden en Hans Fonken kon ook dit keer maar één wedstrijdpunt bij laten schrijven. Voor De Dommel bewees Ad de Man zijn goede vorm door weer twee partijen te winnen en teamgenoot Ad van Lier deed hetzelfde. Wim Jansen won ook een partij zodat het dubbelspel hier de doorslag gaf. Dit was in het voordeel van De Dommel dat in de beslissende vijfde game met 12-10 de winst binnenhaalde.

Foto: LTV Munsel

Hierdoor kon de concurrentie dichterbij komen. Taverbo/Sabo 3 profiteerde hiervan het meest door met een duidelijke 9-1 overwinning op De Firma Fotografie op net zoveel punten als Taverbo/Sabo 2 te komen. Daan de Koning bleef voor de derde keer op rij ongeslagen, teamgenoot Uschi Meeuwis won ook al haar partijen. Henk IJsseldijk moest tegen Henk van de Laak het enige punt inleveren. Het team van De Firma Fotografie bleef door dit resultaat onderaan de ranglijst staan.

Taverbo/Sabo 1 nadert de kop van de ranglijst dankzij een 9-1 overwinning op het team van Rotsvast. Geerta Pluut zorgde voor de enige overwinning voor haar team door van Frans van Dun te winnen. Na een lange en spannende strijd die eindigde in een 5-5 gelijkspel tegen Grand Café Rembrandt bezet Taverbo/Sabo 4 nu de derde plaats op de ranglijst. Voor team Rembrandt was het goede spel en twee overwinningen van Erik van der Schoot het opvallendst in deze partij, hoewel ook de overwinning van Raymond de Boer op Hans Stoker er mocht zijn.

Maximale overwinning 't Ivoor

Boxtel - Na de grote nederlaag vorige week boekte het eerste team van 't Ivoor dit keer een maximale overwinning. Don van der Wiel, Chris Fasseur en reservespeler Peter van Giersbergen boekten allen een zege tegen BBG Haarsteeg 3.

Het tweede team leed een nederlaag. Henk van Bomer redde de eer met een winstpartij. Peter van Giersbergen en Ad van Os moesten de eer aan de tegenstander laten. Het derde team boekte een mooie overwinning. Theo van Dongen en Gerard de Beer waren deze avond de winnaars. Math Hendriks moest genoegen nemen met zes punten. Het 3-banden groot team leed een nederlaag tegen De Rio Bar uit Vught. Leo van der Westelaken en Bernhard Legierse speelden verdienstelijk maar moesten uiteindelijk toch buigen.

Louis van der Meijden won met een moyenne van 0,733 tegen Wilco van Wijk die ook uitkomt in de eredivisie voor Post Luchtkanalen. Bij de afdeling libre recreanten behaalde het eerste team een belangrijke overwinning zodat de koppositie werd verstevigd. Toon Bevers, Henk van Boxmeer en Jacques van Loon boekten een overwinning terwijl Peter Franken zeven punten binnensleepte. Het tweede team ging zwaar ten onder; Jan Meeuwis wist als enige te winnen. Het derde team leed een nipte nederlaag. Hier won Will van de Oetelaar als enige zijn partij.

Bij de afdeling 3-banden klein won het eerste team. Cor van Alphen en Jan Tils scoorden tien punten. Frits Radema had zijn dag niet en verloor ruim met slechts drie punten. Team 2 was vrij en team 3 won de ontmoeting. Jaqcues van Loon en Theo van Dongen wonnen met mooie moyennes terwijl André Vissers verloor met zeven punten.

DVG pakt punten tegen SCI

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - DVG kon zondag na de verliespartij vorige week tegen de koploper bewijzen dat het met de mentale instelling in orde is. In de thuiswedstrijd tegen SCI uit Sint-Michielsgestel werd op basis van het spel en de kansen verdiend gewonnen.

De meeste supporters hadden het middagzonnetje nog niet opgezocht of de 1-0 stond al op het scorebord. Het was Wilco Voets die in de tweede minuut de score opende. Bijna had DVG een droomstart toen Randy Stuurman zich vrij speelde en aflegde op Bas van Houtum, die helaas over schoot. Het eerste wapenfeit van SCI kwam pas in de twintigste minuut, toen een schot naast het doel van de DVG-doelman ging. In de 34e minuut kreeg SCI een hoekschop die kort werd genomen. De aanvaller draaide makkelijk weg en zijn voorzet werd onhoudbaar ingekopt. DVG raakte hierdoor niet in de war en met goed verzorgd spel werd de jacht op een nieuw doelpunt ingezet. Die voorsprong kwam ook op het scorebord. Bas van Houtum werd in het strafschopgebied onreglementair gestopt en de penalty werd door Daan Voets onberispelijk ingeschoten.

Na rust kwam DVG op een 3-1 voorsprong, maar de scheidsrechter nam een vlagsignaal van de SCI-grensrechter over en keurde dit doelpunt af. Gelukkig bleek dit geen invloed te hebben op het eindresultaat. SCI trok gaandeweg de tweede helft het initiatief naar zich toe en een strak schot van de SCI-aanvaller werd door Sander van Eeuwijk met een uiterste krachtinspanning tot corner verwerkt. Deze redding was de 'wake-upcall' voor DVG dat hierna weer het betere van het spel kreeg.

Een voorzet van Wilco Voets was te hoog voor Twan van de Broek maar de mee opgekomen Peter Versantvoort twijfelde geen moment: 3-1. Het mooiste doelpunt kwam op naam van Daan Voets die vanaf eigen helft een solo inzette en de ene na de ander SCI-speler omspeelde, inclusief de keeper: 4-1. Door deze solo en zijn gedegen spel werd Daan Voets uitgeroepen tot Man of the Match.
Volgende week speelt DVG de uitwedstrijd tegen Tongelre.

DVG 2 wist een benauwde 1-0 overwinning over de streep te trekken in een wedstrijd waarbij beide teams met tien man eindigden. Hier was Jeroen Caarls Man of the Match. De DVG dames verloren de uitwedstrijd tegen Keldonk met 3-1. Sem van Roozendaal was hier Woman of the Match.

Tennisclinic bij LTV Munsel

Boxtel - Op woensdagmiddag 21 oktober kunnen kinderen vanaf zes jaar meedoen aan een tennisclinic bij LTV Munsel. Een mooie manier om eens te kijken of tennis misschien wel dé sport voor hen is. De kinderen worden bij de clinic begeleid door een ervaren tennistrainer.

De tennismiddag begint om 13.00 uur en duurt tot ongeveer 14.15 uur. De deelname is gratis en ook voor tennisrackets wordt gezorgd. Deelnemers hoeven alleen maar sportkleren en -schoenen aan te doen. Voor ouders is er tijdens de clinic een uitleg over het reilen en zeilen van het tennisgebeuren binnen de vereniging.
Aanmelden kan tot maandag 19 oktober via jeugdmunsel@gmail.com, onder vermelding van naam en leeftijd. Voor vragen of meer informatie kun je hier ook terecht, of bel naar René van der Heijden: 0411-851666 of 06-51287092.

Martijn van den Broek prolongeert titel

Boxtel - Het is Martijn van den Broek afgelopen zondag gelukt om de koningstitel van handboogschuttterij l'Union Boxtel opnieuw voor zich op te eisen. Henk Jegers werd uiteindelijk tweede, de derde plek was voor Frank van Grinsven.

Aan het begin van de wedstrijd zag het er niet naar uit dat Van den Broek als eerste zou eindigen. Na vijftien schoten waren het Frank van Grinsven en Adri van de Langenberg die de lijst aanvoerden, gevolgd door Henk Jegers en Gerard van der Steen. Van Grinsven, nog niet zo heel lang actief in de handboogsport, en Jegers konden hun goede niveau niet vasthouden en Van de Langenberg moest zelfs afhaken met materiaalpech. Na vijfentwintig schoten nam Van den Broek het heft in handen en gaf dat niet meer af tot het einde van de wedstrijd.

Compounder Henri Troeijen werd eerste in zijn klasse, Susan van der Heijden won bij de dames. Bij de junioren was de eerste plaats voor Jaap van Grinsven en Jelt van de Langenberg won bij de aspiranten.

Kaderteam lijdt eerste verlies

Liempde - Na de eerste drie wedstrijden gewonnen te hebben moest het kaderteam van 't Wapen van Liempde/RegioBank vorige week diep buigen voor de Hazelaar 1. Zowel Piet Leermakers als Harm van de Laar konden niet in hun spel komen en verloren kansloos.

Martien van den Tillaart scoorde in veertien beurten 193 caramboles maar kwam er daardoor zeventien tekort voor de overwinning. Alleen Leo van Hastenberg slaagde erin zijn partij in winst om te zetten. Met een slotserie van 43 finishte hij na achttien beurten. Zijn tegenstander strandde in de gelijkmakende beurt op twee caramboles van het einde.

20 / 20

Donderdag 15 oktober

Informatiebijeenkomst: Leven in aandacht
14.00 uur, ContourdeTwern, St. Ursula 12, Boxtel

Kindertheater De Reizende Speeldoos
16.00 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Stille armoede, hoezo?
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing 'Bomen over bomen'
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde


Zaterdag 17 oktober

Open Dag Jeu de Boules vereniging De Walnoot
11.00 uur, Selissenwal 25, Boxtel

Boxtelse Vogeltentoonstelling
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Praise Band 'Upside Down' treedt op in de Serenade
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Zondag 18 oktober

Garagesale
10.00 uur, Parallelweg Noord/Van Leeuwenstraat, Boxtel

Jubileumfeest, Tabitta 50 jaar
13.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1, Boxtel

Herdenking Verzetsmonument Kampina Boxtel
13.30 uur, De Roond, Natuurgebied Kampina, Boxtel

Ierse Sessie
13.30 uur, Bed & Breakfast'In den Boogert', Oude Boomgaard 3, Boxtel

Het leven van Hendrik de Laat
14.00 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Bierproeverij '99 Bottles of Beer on the Wall'
15.00 uur, Grand Café Le Temps Perdu, Markt 13, Boxtel


Live optreden Vandaag Kookt... One Two Many
15.30 uur, Vandaag Kookt, Stationsplein 4, Boxtel

Maandag 19 oktober

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Café Brein: Hoe verder, nu ik zo veranderd ben?
19.00 uur, Zorghoeve 't Binnenveld, Boxtelseweg 5, Schijndel

Dinsdag 20 oktober

Bijeenkomsten over rouwverwerking bij ContourdeTwern
13.30 uur, ContourdeTwern, Sint Ursula 12, Boxtel

Inleiding tot het Evangelia van Marcus door drs. Frans Smulders
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel


Supportersvereniging DVG Kienen in Liempde
20.00 uur, Het Struifhuis, Raadhuisplein 4, Liempde


Woensdag 21 oktober

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Stapel op voorlezen
14.30uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Country dansen in de Rots
19.00 Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Training voor Boxtelse Jongeren om schulden aan te pakken
19. 00 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Donderdag 22 oktober

Voorstelling Kindertheater De Reizende Speeldoos
16.30, Ridderzaal Kasteel Stapelen, Boxtel

Documentaire verzetsman uit Boxtel
19.30 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphna
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing beelddenken en leer- en concentratieproblemen
20.30 uur, Kasterensestraat 17c, Liempde

Zaterdag 24 oktober

Dansen bij De Rots
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Installatie Prins Carnaval Ploegersland
20.00 uur, Het Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde


Zondag 25 oktober

Herfstkleurentocht
08.00 uur, JRL, Grote Beemd 3, Boxtel

Don Quichotte Sparrenbosloop
10.30 uur, Landgoed Sparrenrijk, Molenwijkseweg, Boxtel

Tweedehandsmarkt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Optreden Swanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Maandag 26 oktober

Boxtelse zwemvierdaagse
18.15 uur, Dommelbad, Schijndelseweg 1A, Boxtel

Lezing over Marc Chagall door Herman Teerhöfer
19. 30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Zing smartlappen met Dükerskoor
20.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 27 oktober

Supportersvereniging DVG Kienen in Liempde
20.00 uur, Het Struifhuis, Raadhuisplein 4, Liempde

Woensdag 28 oktober

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Training voor Boxtelse Jongeren om schulden aan te pakken
19.00 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Country dansen in de Rots
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Vesperdienst
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Kapel, Stapelen 1, Boxtel

Donderdag 29 oktober

Kienavond Aquariumvereniging Daphna
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Borrel van VOC Boxtel
20.00 uur, Gemeentehuis, Raadszaal, Dr van Helvoortstraat, Boxtel

Vrijdag 30 oktober

Rots Kidsclub Halloween Disco
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zaterdag 31 oktober

Tweedehandsmarkt voor het Goede Doel
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Halloween bij de Kinderboerderij
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Prijs uitreiking Lennisquizz
19.30 uur,
Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Partyrock Halloween editie
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

CV Gin Verstand bestaat 11 jaar
20.30 uur, D'n Hendrik, Markt 24, Boxtel