DeMooiBoxtelKrant

16 september 2015

DeMooiBoxtelKrant 16 september 2015


1 jaar voor en door Boxtelaren!

Foto: Mark van der Pol

DeMooiBoxtelKrant viert eerste jubileum

Foto: Mark van der Pol
Foto: Nart Verhagen
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Mark van der Pol
Foto: Hans Verberk

Boxtel - Precies een jaar geleden viel zij in de bus: de allereerste editie van DeMooiBoxtelKrant. Op duizenden adressen in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde maakten bewoners kennis met deze wekelijkse, fullcolour krant vol actueel nieuws over alles wat er speelt in de gemeente Boxtel. Een podium voor verenigingen, (sport)clubs en instellingen, met bijzondere verhalen van en over Boxtelaren. En dat allemaal gratis, dankzij onze trouwe adverteerders.

Die eerste editie riep vele reacties op: van bloemen, taarten en flessen wijn tot appjes, e-mails, telefoontjes en mensen bij de redactie aan de deur. Inwoners van alle leeftijden, ondernemers, mensen uit het verenigingsleven, politici en vrijwilligers; ze waren allemaal blij met de krant en lieten dat graag weten. Nog steeds krijgen de makers van deze krant elke week te horen hoe fijn het is dat deze er is, om elke week gratis te kunnen genieten van onze gemeente, haar inwoners, haar nieuws. Ons kent ons, daar draait het om in deze krant voor Boxtelaren, door Boxtelaren.

De krant van Boxtel is er voor iedereen. Daarom is al het lokale nieuws, groot en klein, welkom en wordt dat als het even kan ook geplaatst. Want lokaal nieuws is van ons allemaal en speelt een niet te onderschatten rol in onze gemeenschap (lees meer hierover op pagina 29). Wij merken dat Boxtelaren het waarderen dat ze dit nieuwe platform hebben gekregen. DeMooiBoxtelKrant gelooft dan ook niet in exclusiviteit of mediapartners; iedereen kan zijn nieuws of verhaal bij ons kwijt en wij brengen dat graag bij iedereen. En dat zullen wij blijven doen.
Na een jaar heeft DeMooiBoxtelKrant zich namelijk een blijvertje getoond. Ze is enorm gegroeid, zowel qua bekendheid en bereik als qua adverteerders, medewerkers, vrijwilligers en betrokkenen. Ze is gewoonweg niet meer weg te denken uit de gemeente Boxtel. Blijf jij zorgen voor al dat mooie lokale nieuws? Dan zorgen wij ervoor dat jij nog jaren naar jouw krant op woensdag uit kunt kijken!

Burgemeester Mark Buijs: Een jaar vliegt voorbij, zeker het eerste

Beste redactie, gefeliciteerd met de eerste verjaardag van jullie krant! Dat is een mooie beloning van een jaar hard werken, van timmeren aan de weg én van veel journalistieke arbeid.

Mark en Willemijn hebben gevraagd om een bijdrage aan de verjaardagseditie van DeMooiBoxtelKrant. Dat is best een taak, want krantenartikelen schrijf ik niet iedere dag. Ieder zijn vak, zal ik maar zeggen. Maar ik heb natuurlijk wel een mening, dat moet wel als je burgemeester wil zijn in een gemeente als Boxtel. Het bruist hier elke dag en overal zijn mensen aan de slag als ondernemer, werknemer of vrijwilliger. Een bedrijvigheid op allerlei terreinen, die niet onderdoet voor welke gemeente dan ook.

Bij zo'n ondernemende gemeenschap past een uitgebreid media-aanbod. Wat dat betreft doet Boxtel écht voor niemand onder: we hebben drie weekbladen met twee nieuwswebsites, een regionaal dagblad en een lokale omroep. Ik ben trots op alle aandacht die deze media geven aan onze inwoners, ondernemers, verenigingen, instellingen en vrijwilligers.

De basis voor DeMooiBoxtelKrant werd gelegd met MooiBoxtel.nl, de nieuwswebsite die ons lokale nieuws op internet een impuls gaf. Dat getuigt van ondernemerschap en dat geldt ook voor de uitbreiding met een krant, die nu zijn eerste verjaardag mag vieren. Zonder Willemijn en de rest van de redactie, was dat natuurlijk niet gelukt.

Voor een gemeente zijn media met lokale betrokkenheid enorm belangrijk. Als lokale overheid willen we transparant zijn en de gemeenschap ondersteunen bij het halen van ambities. Zonder media gaat dat geen van beide. We willen een gemeente zijn waar iedereen het beste uit zichzelf en zijn omgeving kan halen, dat is de kern van ons nieuwe merk Meewerkend Boxtel. De media spelen daar een belangrijke rol bij, omdat ze verslag doen van alles wat de gemeenschap te bieden heeft.

Mark, Willemijn en alle medewerkers van DeMooiBoxtelKrant: geniet van jullie eerste verjaardag en veel succes in het tweede jaar!

Mark Buijs
burgemeester

Eric Schoones geeft concertlezing 'Houdbare Noten'

Eric Schoones. Foto: Peter de Koning

Boxtel - Pianist en musicoloog Eric Schoones geeft op donderdag 1 oktober, als voorproefje op de Week van de Duurzaamheid, een concertlezing in de Protestantse Kerk in Boxtel over recycling, in de muziek en in de economie.

"Kringlopen kennen we uit de natuur, er gaat daar niets verloren, en de nieuwe circulaire economie heeft dat principe nu ook ontdekt", licht Schoones toe. "Maar componisten recyclen al vele honderden jaren en je kunt een thema van Paganini misschien niet zo gemakkelijk meer herkennen als het door Rachmaninov wordt gepresenteerd in een totaal nieuw jasje. Precies zo gaat het bijvoorbeeld bij een tapijttegel gemaakt van oude visnetten, of een golfbal gemaakt van aardappelschillen."

Schoones neemt zijn toehoorders ook mee voorbij de materie: "Het leven gaat over een besef van context: alles is met alles verbonden. Als je dat eenmaal snapt ga je je ook anders, zo je wilt: toekomstbestendig of milieubewust, gedragen." Hij laat circulaire producten zien en geeft aan de piano voorbeelden van muzikaal hergebruik. Daarna speelt hij nog een concert van gerecyclede muziek van onder andere Mozart, Bach, Rachmaninov en Gershwin in verschillende stijlen als klassiek, musical, jazz en new age.

De concertlezing in de Protestantse Kerk aan de Clarissenstraat in Boxtel op donderdagavond 1 oktober begint om 20.15 uur. De toegang bedraagt 10 euro. De opbrengst wordt gebruikt voor de aanschaf van een piano voor de Protestantse Kerk.

Eric Schoones
Pianist, docent en publicist Eric Schoones geeft pianoles in Boxtel en Oisterwijk en is als docent verbonden aan de Imola Piano Academy Eindhoven. Hij maakte cd's, speelde muziek bij filmproducties en is verbonden aan Spiritual Speakers. Met zijn programma 'Houdbare Noten' treedt hij steeds vaker op, zoals op 4 november tijdens het nationaal recyclingsymposium in Gorinchem en later dit seizoen op uitnodiging van de Universiteit Utrecht en het WNF. Hij schrijft voor de muziektijdschriften Luister, Pianist, International Piano en Klank, voor Cirkelstad Rotterdam en hij publiceerde tot nu toe vijf boeken over duurzaamheid.

KBO-activiteiten

Foto: ZuidZorg

Donderdag 17 september Bridgen in De Walnoot 13.30 uur
                         Handwerken in De Orion 13.30 uur
Vrijdag 18 september         Rikken en Jokeren bij De Adelaar 13.30 uur
Maandag 21 september         Koersballen in De Orion 14.30 uur
Dinsdag 22 september         Kienen in De Walnoot 14.00 uur
                                 Biljarten in De Walnoot 13.30 uur
Dinsdag 22 september Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30 uur
Woensdag 23 september        Fietsen Beerzendalroute vertrek in de Speelmanstraat om 13.15 voor de snelle groep en 13.30 uur voor de andere groep        
                 Filmmiddag bij Molenweide 14.30 uur
                 Eten bij Molenweide 17.00 uur, opgeven voor 20 sept. bij Sina v. Alphen tel. 689285 of Henk Sturkenboom tel. 677863

Gratis proeverij ZuidZorg maaltijdenservice

Boxtel - Op maandag 28 september, in de Week tegen de Eenzaamheid, organiseert ZuidZorg in Boxtel een proeverij van hun Maaltijden Thuis. Deze dienst is er voor mensen die niet zelf hun eten kunnen of willen klaarmaken.

De proeverij vindt plaats bij Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, en duurt van 15.00 tot 17.00 uur. Iedereen is welkom om kennis te komen maken met het aanbod aan maaltijden van ZuidZorg.

Aanmelden
De toegang is gratis. Mensen die een hapje willen komen proeven kunnen zich tot dinsdag 23 september aanmelden via maaltijden@zuidzorg.nl of 040-8806581.

Tweedehandsmarkt Boxtel

Boxtel - Aanstaande zondag, 20 september, zal de gehele benedenverdieping bij Gemeenschapshuis De Rots worden omgetoverd tot één grote marktplaats met koopjes en hebbedingen tijdens de Tweedehandsmarkt van Vogelvereniging Ons Ideaal.

Ruim zeventig verkopers zullen in het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 hun koopwaar aan de man brengen. Er is weer van alles te vinden zoals kleding, speelgoed, glas, aardewerk, boeken, cd's, dvd's en lp's.

De zaal gaat open om 13.00 uur en om 16.00 uur sluiten de deuren. Toegang is 1 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Voor de echte koopjesjagers bedraagt de entree het laatste uur maar 0,50 euro. Meer informatie vind je op www.onsideaalboxtel.nl of via 0499-395181 na 19.00 uur.

Rondleiding Joodse Begraafplaats

Oisterwijk - Aanstaande zondag, 20 september, is er om 11.00 uur een rondleiding over de Joodse Begraafplaats in Oisterwijk. Dit Rijksmonument, verscholen in de Oisterwijkse bossen, is een van de oudste en meest gaaf bewaarde Joodse begraafplaatsen in Brabant (1748).

De begraafplaats wordt momenteel gerestaureerd. Kees Welmers, stadsgids van Heemkundekring de Klein Meijerij vertelt over de geschiedenis van de Joden in Oisterwijk. In het metaheerhuisje wordt stilgestaan bij de vroegere gebruiken bij een begrafenis. Vele oude graven 'vertellen' over Joden die in Oisterwijk en elders in Brabant hebben geleefd. De rondleiding duurt tot 12.30 uur.
Er zijn bijzondere regels. Mannen dienen tijdens de rondleiding een hoofddeksel te dragen. In verband het de gesteldheid van het terrein zijn goede schoenen aan te bevelen. De rondleiding kost 5 euro per persoon, de helft hiervan is bestemd voor de restauratie. Van te voren opgeven is verplicht, dat kan bij de gids via 013-5288352.

Column Geert

Hoera Boxtelaren!

Éen jaar alweer. Niet meer te missen. Net zo vanzelfsprekend op woensdag als het ochtendkrantje in de bus. En deze krant groeit.

Wat is het leuk om hier deel van uit te mogen maken. Nog steeds. Lief en leed deel ik met en voor alle Boxtelaren, gewoon omdat ik blij ben dat ik in dit fijne dorp woon. Ik ben er opgegroeid, woonde als kleine jongen letterlijk in hartje centrum. En nog altijd ben ik er thuis, midden op de Markt. Ik zet me sterk in voor kinderen, en sinds kort ook volwassenen, uit Boxtel en omstreken die acteerambities hebben. En Boxtels talent bezitten.

De krant is ook goed voor mij.
Alle ontwikkelingen omtrent mijn workshops 'Acteren doe je zo' worden op de voet gevolgd; we zijn op de hoogte van Boxtelse (politieke) ontwikkelingen en natuurlijk alle leuke columns :-) en vele evenementen en horeca die we rijk zijn. Chapeau voor alle ondernemers en personen die hun hoofd boven het maaiveld uit willen steken, en alle vrijwilligers die Boxtel naar een hoger niveau tillen en leefbaar(der) maken.

Binnenkort ben ik te zien in een nieuw lifestyle programma op de zaterdagmiddag en probeer daar ook Boxtel op de kaart te zetten; ik zal me altijd inzetten om ons dorp te promoten en een positief keisteentje bij te dragen aan een prettige Boxtelse samenleving, met plezier.

Rest mij nog te zeggen: complimenten voor alle medewerkers van DeMooiBoxtelKrant en wat gaan jullie goed! En nog beter!

Hartelijke groet, Geert Hoes

28 teams quizzen bij Denziz

Foto: The Brain

Boxtel - Een recordaantal van 28 teams kwam afgelopen donderdag naar Partycentre Denziz voor een avond quizzen. De deelnemers waren ruim tweeënhalf uur zoet om de in totaal 140 vragen, verdeeld over vier rondes, te beantwoorden. Deze avond bleek eens te meer dat gezelligheid en gezonde competitie uitstekend samengaan.

Aan het einde van de avond bleek het Schijndelse team Victory Boogie Woogie de sterkste. In een extreem knappe laatste ronde, waarin zij slechts één fout maakten, lieten zij de Boxtelse teams 'Das Gehirn' en 'No Brain, No Gain' die respectievelijk de tweede en een derde plek veroverden, achter zich. Een gedeelde vierde plaats was er voor 'Van de regen in de pub' en 'Quoda Quiz'.

De quiz maakt deel uit van een nieuwe reeks van tien quizzen van quizbedrijf The Brain. Het eerste seizoen vorig jaar was een groot succes, dus deze nieuwe reeks is een logisch vervolg daarop. Door een enigszins gewijzigde opzet ten opzichte van vorig seizoen, waren er gedurende de avond in de verschillende rondes meerdere winnaars. Dit had een dynamische avond tot gevolg, ook in de hand gewerkt door een enorme verscheidenheid aan vragen over onder andere film, sport, muziek, tv, kunst en literatuur, aardrijkskunde en geschiedenis. De ruim 110 quizzers kregen de vragen voorgeschoteld via een flitsende presentatie op groot scherm, waarin beeld-, film- en geluidsfragmenten elkaar afwisselden.

Foto: The Brain
Foto: The Brain
Foto: The Brain
Foto: The Brain
Foto: The Brain
Foto: The Brain

De volgende quiz vindt plaats op donderdag 1 oktober. Opgeven kan via info@thebrain.nl of op de avond zelf met een team van maximaal vier personen. Deelname per team kost 15 euro. De deuren van Denziz gaan open om 20.30 uur en de quiz begint om 21.00 uur.


Dr. Van Helvoortstraat

Foto: Monique Fick

Tussen Rechterstraat en Monseigneur Bekkersstraat

Martinus (Martien) Adrianus Maria van Helvoort wordt op 11 maart 1906 geboren in Zeeland bij Uden. Hij is de zoon van hoofdonderwijzer Johannes Hendrikus van Helvoort en Theodora Donkers.
Op 1 augustus 1932 huwt hij met Johanna Petronella Maria Antonia Boers, geboren te Horst op 21 december 1907. Uit dit huwelijk worden vier zoons en drie dochters geboren.

Op 16 december 1945 gaat zijn ambitie om burgemeester te worden in vervulling met zijn benoeming in Boxtel. Hij geniet voor de vacature in Boxtel de voorkeur boven enkele andere zeer goede kandidaten vanwege zijn grote theoretische kennis van, en zijn praktische ervaring met, het gemeentelijk administratief beheer én om zijn hoogstaand karakter en zijn grote mate van plichtsbesef. Hij stelt bij zijn installatie dat hij het burgemeestersambt moderner opvat dan zijn voorgangers, die het ambt doorgaans veeleer zagen als een erebaan. Van Helvoort ziet het als een vak, als een beroep dat niet alleen intuïtie en karakter vereist, maar ook kennis van feiten en achtergronden.

Van Helvoort vindt naast zijn werk en zijn gezin nog tijd om te werken aan een proefschrift. In 1955 promoveert hij aan de Economische Hogeschool van Tilburg tot doctor in de economische wetenschappen op de studie 'Beschouwingen over het eigen huisbezit'. Van Helvoort groeit uit tot een autoriteit op huisvestingsgebied. Zo is hij onder meer voorzitter van de Commissie volkshuisvesting van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en president-commissaris van het Bouwfonds Zuid-Nederlandse Gemeenten.

Burgemeester Van Helvoort bekleedt diverse functies binnen de KVP (huidige CDA). Van november 1956 tot en met februari 1967 is hij lid van de Tweede Kamer voor die partij. Hij houdt zich in het parlement onder andere bezig met ambtenarenzaken, financiën van lagere overheden en natuurlijk met volkshuisvesting. Hij bekleedt diverse voorzitterschappen van Kamercommissies en wordt door zijn collega-Kamerleden zeer gewaardeerd om zijn deskundigheid en zijn scherpe en intelligente manier van politiek bedrijven.

Dat hij de Brabantse zaak een warm hart toedraagt, blijkt uit zijn betrokkenheid bij de oprichting van Brabants Heem en zijn jarenlange bestuurslidmaatschap van Brabantia Nostra.

Door zijn vele nevenfuncties en met name zijn Kamerlidmaatschap is Van Helvoort vaak in zijn gemeente afwezig. Critici verwijten hem dit. Zeker is evenwel dat door zijn goede contacten in Den Haag en in allerlei landelijke en provinciale organisaties, hij veel voor Boxtel kan doen.

Hij is Officier in de Orde van Oranje Nassau (1957) en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (1967).

Op 1 april 1971 neemt Boxtel afscheid van burgemeester Van Helvoort. Hij wordt bij die gelegenheid benoemd tot ereburger, een terechte hommage aan de grondlegger van het Boxtel van nu.

Na zijn pensionering verhuist Van Helvoort naar Oirschot.

In 5 april 1981 overlijdt Van Helvoort op 75-jarige leeftijd aan een ernstige hartaandoening in het Liduinaziekenhuis in Boxtel, dat ook mede dankzij hem tot stand is gekomen. Hij wordt in zijn woonplaats Oirschot begraven.

Bron: Brabantse biografieën, deel 7 Boxtel en Liempde.

Christ van Eekelen,

Heemkundekring Boxtel

Grote Clubactie gaat 19 september van start

Foto: Grote Clubactie

Boxtel - Vanaf 19 september begint de jaarlijkse Grote Clubactie weer. Ook in Boxtel zullen kinderen langs de deuren gaan om loten te verkopen en zo geld in te zamelen voor hun club.

Loten kosten 3 euro per stuk, waarvan 2,40 euro direct naar de verenigingen gaat. Zij rekenen elk jaar op de opbrengsten van de Grote Clubactie om de clubkas te spekken. Clubs hebben deze middelen vaak hard nodig om rond te komen.

Foto: ContourdeTwern

Mensen die loten kopen maken kans op leuke prijzen. En doordat het prijzenpakket dit jaar fors is uitgebreid ten opzichte van vorig jaar is de win-kans flink gestegen, van 1 op 5.000 in 2014 naar 1 op 89 in 2015.

De Grote Clubactie draagt het verenigingsleven een warm hart toe. Verenigingen zijn de basis voor een gezonde samenleving. Elk kind zou er lid van moeten kunnen zijn, omdat dit een positieve bijdrage levert aan de ontwikkeling van het individu, sociale netwerken en gezondheid. Door elk jaar ruim 6 miljoen euro te verdelen helpt de Grote Clubactie sport-, cultuur- en hobbyverenigingen om hun belangrijke werk te kunnen blijven doen.

Deelnemende clubs
Aan de Grote Clubactie nemen dit jaar ongeveer zesduizend clubs deel, die het geld dat zij hiermee ophalen gebruiken om er speciale projecten mee te financieren zoals diverse (jeugd)activiteiten, de inrichting van het clubhuis of de aanschaf van materialen en uniformen. In Boxtel doen mee Gymnastiekvereniging Tabitta, LTV Munsel, Taverbo, R.K.S.V. Boxtel, ODC, 4 Defence (Fight School Boxtel), MEP en JRC Boxtel.

Zangtalenten stelen de show bij B-Town

Boxtel - Jongerencentrum B-Town was afgelopen zaterdag speciaal geopend voor Boxtelse meiden tussen 12 en 15 jaar oud. Zij konden hun dans- en zangtalenten laten zien.

Er werd gestart met een dansworkshop in hiphop-stijl. Eerst werd er zonder muziek geoefend en daarna konden de meiden op muziek hun dancemoves laten zien. Na een uur repeteren was de dans compleet en werd deze uitgevoerd in een flashmob. Hiervoor werd de groep verdeeld in drie groepen die na elkaar de zaal in kwamen om de dans ten uitvoering te brengen.

Na een korte pauze waarin iedereen met een drankje kon bijkomen van het dansgeweld, werd de karaokeset aangesloten en konden de meiden hun zangtalent laten horen. De avond werd afgesloten met een nummer waarbij iedereen kon meezingen.

Op zaterdag 26 september is er voor jongeren tussen 12 en 15 jaar een Neon Party bij B-Town. Deze party is van 20.00 tot 23.00 uur, de entree kost 2 euro.

Record aantal deelnemers trotseert de regen tijdens Boxtel by Night

Foto: Nart Verhagen

Boxtel - Een recordaantal van zo'n 200 kano's trotseerde zaterdagavond de regen voor een kanotocht over de Dommel. Met overal op en langs de rivier lichtjes was het evenement 'Boxtel by Night' een flitsende bedoeling.

De kanotocht startte met een schitterende vuurwerkshow bij kanovereniging de Pagaai. De tocht leidde vervolgens over het kanaal langs de A2. Aan het eind daarvan werden de kanoërs opgevangen door een dj met licht en geluid.

Licht was er sowieso voldoende, aangezien alle kano's verlicht waren. Sommige deelnemers hadden zelfs kleine aggregaten om lampen en lichtshows aan boord van hun vaartuigen mogelijk te maken.

Foto: Nart Verhagen
Foto: Nart Verhagen
Foto: Nart Verhagen
Foto: Nart Verhagen

Vooral na Stapelen waren veel versierde tuinen te zien. Bar Slecht, een bar op het water bij de Raaphof, was prachtig versierd. Ook was daar livemuziek, verzorgd door One Two Many en een fakir die op een vliegend tapijt over de Dommel vloog.

Veel buurt- en wijkverenigingen grepen Boxtel by Night aan om feestelijkheden te organiseren. Zo was er bij de glijgoot bij de Mgr. Wilmerstraat een feest van buurtvereniging 'Tussen de Dekens' en liet de buurtvereniging het Magere Josje ter ere van de boottocht herrijzen. Ook waren de Marlin Divers aanwezig in het water om bij de glijgoot omgevallen kanoërs op het droge te helpen.


6 / 36

E S L B Q M D E L L L E F V O O
Z N O O T R A C I J J F E E S T
Y D U O N E G N O J U A N N R O
N K N T L D L T L R B E M V S F
I M R E E E E A L L I U E V R I
R G O A N E L R A T L R N P E S
H E I O N N V A N O E O E U Z A
P Z L E I T O E C E U H Z Z E J
Z E S A S B T L N T M R J Z L F
E L S R H R O S L E R E I E I N
V L K W E L F X M A M O R L E E
V I H V U G E E T O B E P S M V
L G D Z V E N T N E K T N S P A
E A L A E A I I X A L E G T D E
Z Y C Z L G N N L O M M O R E V
E O G S Q N E T I S B E W T N N

jubileum
feest
slingers
ballonnen
krant
mooiboxtel
gezellig
foto
jongenoud
toekomst
nieuws
evenementen
website
puzzels
cartoon
boxtel
liempde
lennisheuvel
mensen
ondernemers
lezers
advertentie
columns
prijzen
sport

Foto: Fam Berben

Evie Berben

Wat vind jij van 1 jaar DeMooiBoxtelKrant?

Herna van der Heijden en Lia van der Meijden (Boxtel): Wij vinden de column van Bets Bik altijd geweldig. Maar we proberen er al sinds de eerste column achter te komen wie dat nu eigenlijk is! DeMooiBoxtelKrant is sowieso een goede en complete krant. Wel zouden we het fijn vinden als er ook wat meer nieuws over de naburige gemeenten in de krant komt te staan. Foto: Sander van Kasteren

Dian Voets (Boxtel): Ik vind DeMooiBoxtelKrant geweldig. Iedere week kijk ik uit naar het moment dat hij weer op mijn deurmat ploft. En als de bezorger mijn deur overslaat, dan weet ik het kantoor te vinden om er zelf een op te halen. Ik vind het eigenlijk een heel complete krant. Foto: Sander van Kasteren
Fedde Strik (Boxtel): Twee weken geleden ben ik geopereerd aan mijn knie. Daarom kan ik nu niet veel. Ik moet bekennen dat ik geen fanatieke lezer van de krant ben. Ik volg MooiBoxtel vooral via Facebook, maar nu ik niet veel kan, lees ik de papieren krant met plezier. Ik ben zo toch op de hoogte van wat er allemaal buitenshuis gebeurt. Vooral de sportpagina lees ik graag, omdat ik daar het speelschema van mijn (zaal)voetbalteam kan volgen. Foto: Sander van Kasteren
Wim van der Velden (Liempde): Een krant als deze brengt de mensen uit een dorp bij elkaar. Er werkt hier op de Kinderboerderij een stagiaire die 'Westdorp' als achternaam heeft. Die naam kom je hier niet zo vaak tegen, maar in Zeeland wel. Omdat de stagiaire in DeMooiBoxtelKrant stond, kwam een oude man hier een kijkje nemen. De stagiaire en de man bleken uit dezelfde regio te komen. Dat is toch bijzonder! Foto: Sander van Kasteren
Hannie Brok (Boxtel): Bijna 45 jaar geleden kwam ik vanuit Ammerzoden in Boxtel wonen. Mijn man werkte bij de EnCeBe en zodoende ben ik Boxtelse geworden. Er staan vaak dingen van vroeger in. Dat vind ik leuk om te lezen. Ik las laatst een verhaal over een agent die ik nog van vroeger ken. Toen was hij roodharig, maar nu is hij helemaal grijs! Foto: Sander van Kasteren
Maartje Bodelier (Boxtel): Het is een mooie krant geworden. Ik heb zelfs een paar keer in de krant gestaan, haha. Dan zie je jezelf terug op een foto, of je leest je naam terug in een artikel. De krant kijk ik iedere week rustig door. Hij is lekker overzichtelijk. Foto: Sander van Kasteren
Monique Hagen (Lennisheuvel): DeMooiBoxtelKrant is ook een mooie krant. De krant zit bovenop het nieuws, hoewel ik hem vrij oppervlakkig lees. Er verschijnt ook al veel op Facebook. De column van Geert Hoes lees ik natuurlijk wel altijd. DeMooiBoxtelKrant is frisser en jeugdiger dan de oubollige Weekkrant de Meierij. Foto: Mark van der Pol

Mijn Mooi Boxtel: Ad de Cort

Foto: Ad de Cort

Als ik 's morgens vroeg ga werken en ik zie dan de eerste stralen van de zon die zo prachtig opkomt bij de Dommel, dan kan ik het toch niet laten om te stoppen en een foto te nemen. Vooral die rode gloed en die sprookjesachtige sfeer van de mist die langzaam verdwijnt als de zonnestralen sterker worden spreekt mij ontzettend aan.

Duurzame Week Boxtel 'omdat Boxtel voorruit moet'

Boxtel - Zondag 4 oktober, tijdens de Herfstfair in Boxtel, gaat de Duurzame Week Boxtel (DWB) van start. De slogan 'omdat Boxtel vooruit moet', wijst op de toekomst die iedereen zich vooral leefbaar en gezond wenst. Vele Boxtelse duurzame initiatieven en organisaties werken samen om in de week voorafgaand aan de Duurzame Dag op 10 oktober een interessant programma te kunnen bieden.

Er is een gelegenheidsteam gevormd uit organisaties als Lokale Agenda 21, Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel, Bibliotheek Boxtel, Bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius, TransitionTown en Actieteam Schaliegasvrij. Dit ontfermt zich over hoe duurzaamheid in Boxtel nog beter op de kaart gezet kan worden. De aftrap van de Duurzame Week Boxtel vindt op 4 oktober tijdens de Herfstfair plaats. Vooral in de oude boomgaard naast het gemeentehuis kan iedereen bij de appelproeverij zien, ruiken en proeven welke duurzame initiatieven en plannen er allemaal in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde leven.

Het programma strekt zich uit over de hele week. Op alle basisscholen draaien speciale projecten en worden lessen gegeven over zonne-energie en over het leven in de bodem. Voor middelbare scholieren van het JRL zal er een lezing worden geven over Fossil Free. Ook kunstenaarsvereniging Kunstlicht zal zich groots presenteren omtrent het thema duurzaamheid. En omdat er geen gewassen kunnen bestaan zonder bijen, krijgen ook die volledige aandacht. Met het kijken van de indrukwekkende film 'Queen of the Sun' kan iedere beginnende of ervaren imker zijn hart ophalen. In de bibliotheek Boxtel zal een doorlopende expositie over bijen plaatsvinden.

Op de Duurzame dag zelf, op tien-tien, vinden er tal van duurzame activiteiten plaats. Stichting de Dommel door Boxtel zal het goede voorbeeld geven door zwerfafval te prikken. De fraaie toegangspoort van Boxtel en tevens een van de belangrijkste verkeersaders van Boxtel wordt aangepakt. Tegelijkertijd nodigen zij iedereen uit aan deze actie deel te nemen. TransitionTown gaat op deze dag de bomen waarderen. Ook zullen samen met Bijenhouders vereniging Sint-Ambrosius tweeduizend biologische dynamische bloembollen worden geplant in Park Molenwijk. In Gemeenschapshuis De Rots is het populaire Repair Café te vinden. Er komt een zeer inspirerende avond met uitdagende workshops. En Lokale agenda 21 reikte de Duurzaamheidsprijs uit.

Het programma wordt steeds meer uitgebreid met duurzame initiatieven. Wil jij ook willen deelnemen, helpen of jezelf presenteren met een duurzaam initiatief, neem dan contact op met Mirjam Bemelmans via 06-15173136 of e-mail Nadja van Berkel via naddie@wxs.nl. Ook organisaties en bedrijven die zich alsnog willen aansluiten zijn welkom.

Optreden The Explosion Rockets bij Café 't Voske

The Explosion Rockets nemen u mee terug naar de Golden Oldies uit de fifties and sixties. Foto: The Explosion Rockets

Lennisheuvel - The Explosion Rockets is een band waarbij de liefde voor muziek uit de jaren vijftig en zestig van het podium spat. Deze rasmuzikanten krijgen met hun rock 'n roll elke zaal plat en iedereen aan het dansen. Zaterdag 3 oktober staan zij in Café 't Voske (voorheen De Trol) in Lennisheuvel, waar zij ongetwijfeld een spetterend optreden zullen geven.

Sinds hun heroprichting in 1985 spelen The Explosion Rockets door het hele land. Waar de band optreedt is het een feest van herkenning. Swingende nummers van 'toen', zonder zelf bedachte fratsen of andere solo's, maar gespeeld en gezongen zoals Elvis, Cliff Richard en zijn Shadows, Buddy Holly, Jerry L. Lewis en Ricky Nelson ze ooit zelf ten gehore brachten. Vanaf het eerste nummer staat de dansvloer vaak vol en wordt er vervolgens uren gedanst, tot de toegift aan het eind van de avond aan toe.

Foto: Foto: The Explosion Rockets

Het optreden bij Café 't Voske aan Lennisheuvel 57 duurt van 20.30 tot 00.30 uur, de zaal gaat open om 19.30 uur. Kaarten in de voorverkoop kosten 8 euro en zijn te bestellen bij Thom Sens, Beneluxlaan 32 Boxtel, telefoonnummer 06-45928586, of aan de zaal, telefoonnummer 0411-60860. Aan de deur kosten de kaarten 10 euro per stuk.

Tamara Kookt

Dankbaar voor de kans
die ik met beide handen heb gegrepen.
Dankbaar voor de adrenaline
want oh, wat heb ik 'm soms geknepen.
Dankbaar voor de leuke samenwerking
met Mark, Masha en Willemijn.
Dankbaar voor hun toewijding, energie en tijd
niets, echt niets krijgt ze klein.
Dankbaar voor het zwijgzame begrip
voor de deadlines die niet zijn gehaald.
Dankbaar voor de gecorrigeerde spelfouten
die anders nog nachten of weken in mijn hoofd hadden gemaald.
Dankbaar voor het kunnen uiten
van mijn mening, van mijn filosofie.
Dankbaar voor het kunnen delen
van mijn leven en mijn smakelijke hobby.
Dankbaar voor de enorm lieve, open reacties
en alle positiviteit van jullie, lieve Boxtelaren.
Dankbaar voor één jaar delen van wat er leeft
hopelijk volgen er nog vele mooie jaren.

Lieve groeten,
Tamara

Mien Spoormakers

Foto: Cock Stam

Wie kent haar niet? Mien Spoormakers werkte jarenlang als verpleegster in het oude ziekenhuis in Duinendaal voordat dit werd verplaatst naar het Liduina. Door de jaren heen heeft ze duizenden Boxtelaren verpleegd. Hoe is het nu met haar?

Mien is in haar eigen woorden een oer-Boxtelse. Haar vader had een rijwielzaak in de Stationsstraat, waar inmiddels de Xenos gevestigd is. Al heel vroeg wist Mien dat ze verpleegster wilde worden. "Als kind heb ik zelf in het ziekenhuis gelegen voor mijn oor, zo ben ik voor het eerst met het beroep in aanraking gekomen. Er waren destijds nog niet zo veel beroepen die je als vrouw kon uitoefenen. Inmiddels is dat allemaal anders, maar toen kon je nog geen buschauffeur of piloot worden. Ik was meteen geïnteresseerd in het vak, en dat is nu eigenlijk nog steeds zo. Pas kwam er nog een van mijn buren aan de deur om te vragen of ik een splinter kon verwijderen. Geen idee hoe ze het weten, maar ik blijf het toch leuk vinden om mensen te helpen."

Mien volgde haar opleiding voor verpleegster en kraamverzorgster in Eindhoven. Daarna ging ze eerst voor particulieren werken, maar dat beviel haar helemaal niet. "Nee, dat was niks voor mij. Het waren allemaal rijke lui die thuis lagen om te rusten en daar moest ik dan voor gaan zorgen. Ik hield dat niet lang vol en ben in het ziekenhuis in Tilburg gaan werken, waar mijn zus, die ook verpleegster was, al werkte. Toen ik in een advertentie las dat ze in Boxtel bij Duinendaal mensen zochten, ben ik hier gaan werken. Ik stapte er zo binnen, aan mijn opleiding had ik genoeg. Ik heb daar met heel veel plezier gewerkt, hoewel het er heel anders aan toe ging dan tegenwoordig. De leiding daar bestond toen nog uit nonnen van de Sociëteit van Jezus, Maria en Jozef. Wij hadden er niks te vertellen. En de specialisten waren over het algemeen ook allemaal ergens anders werkzaam, in Waalwijk of in Vught bijvoorbeeld. Als er dan een patiënt binnenkwam, moesten wij eerst naar Waalwijk bellen om de dokter te vertellen dat hij hier naartoe moest komen. Ondertussen zorgden wij er dan maar voor dat de patiënt een bed kreeg en comfortabel was, want het kon wel even duren. We hebben een keer midden in de nacht een busongeluk binnen gekregen. 'Leg alle brancards maar klaar' kregen we te horen, waarop ik zei 'We hebben er maar twee'. Maar ik had het wel onder controle, hoor. Ik belde meteen iedereen uit bed en we hebben die mensen door het hele ziekenhuis verspreid. Sommigen lagen zelfs in de gangen."

Mien is nooit getrouwd, maar ging in 1968 samenwonen met haar beste vriendin Dini, die ook in het ziekenhuis werkte. "Eigenlijk waren Dini en ik meer zusjes dan vriendinnen, zo hecht was onze vriendschap. Zij werkte op het lab en ik in de verpleging, maar we konden gewoon heel goed met elkaar overweg. We zijn uiteindelijk 44 jaar lang samen geweest en kenden elkaar door en door. Ook buiten het werk deden we alles samen. Wandelen of kaarten of samen een terrasje bezoeken. Toen ze drie jaar geleden overleed heb ik het daar heel moeilijk mee gehad, maar ik heb er inmiddels vrede mee. Ik kan weer lachen en heb nog steeds heel goed contact met haar familie."

"Het oude ziekenhuis was eigenlijk niet te vergelijken met hoe het nu gaat. Aan de ene kant gaat het nu natuurlijk veel professioneler, maar aan de andere kant hadden we toen veel meer tijd voor de mensen en kende je je patiënten beter. Wij wisten gewoon alles van de mensen voor wie we moesten zorgen. Ik heb een keer een patiënt gehad met een hoge bloeddruk. Toen ik haar 's ochtends vroeg hoe het met haar ging vertelde ze dat ze vanaf haar kamer haar zaak, een café, kon zien en hoe ze gezien had dat er 's avonds veel te laat nog mensen naar buiten gingen. Ik heb er toen meteen voor gezorgd dat ze op een andere kamer kwam te liggen, zodat ze het café niet meer kon zien. Dat soort persoonlijk contact heb je tegenwoordig niet meer in de verpleging. Maar in het Liduina werden wel veel dingen beter geregeld. Wij hoefden als verpleging niet meer de bedden te poetsen als iemand werd ontslagen, dat werd voor ons gedaan. En ook het koken voor mensen werd centraal geregeld, zodat wij meer tijd hadden om echt aan de mensen te besteden."

In 1988 is Mien, die toen 58 was, met pensioen gegaan. "Het ziekenhuis ging over naar de 'short stay' zoals dat heette. Dat betekende dat patiënten 's ochtends kwamen en in de loop van de middag al weer naar huis gingen. Dat vond ik niks, en dus besloot ik om te stoppen. Dini was twee jaar ouder dan ik en die was inmiddels al een jaar thuis, dus was het wel zo gezellig. We zijn veel gaan wandelen en fietsen en hebben een hele fijne tijd gehad samen. Vrijwilligerswerk heb ik nooit gedaan, maar als bekenden aan me vragen of ik ze ergens mee kan helpen, sta ik altijd klaar. Ook heb ik nooit zo veel hobby's gehad, maar ik geniet enorm van het wonen hier op Princenlant. Met uitzicht op Basisschool De Hobbendonken, zodat ik kinderen kan zien spelen. En ik ga nog regelmatig een terrasje doen of naar Oisterwijk, dus ik verveel me echt niet."

Luchtpost uit Argentinië: Esther Havermans

Foto: Esther Havermans

De Boxtelse Esther Havermans woont in Argentinië. In DeMooiBoxtelKrant vertelde ze vorige week over haar vakantie in Amerika met haar vriend en twee dochters en het bezoek dat ze daar brachten aan Disneyworld in Florida. Hier lees je het vervolg.

Er volgen nog drie dagen pretpark. Op dag twee bezoeken we weer een waterpark, waar het een stuk drukker is dan in het eerste. De glijbanen liggen rond een heel groot zwembad waar om de zoveel minuten een enorme golf voor opgewonden gegil en veel pret zorgt. Ook hier hebben we het naar onze zin en het lukt ons niet om vroeger weg te gaan om beter te kunnen uitrusten voor de derde dag, wanneer Magic Kingdom op het programma staat, het summum van ons verblijf in Disney.

We staan heel vroeg op, maar komen desondanks te laat aan bij het park om de openingsceremonie mee te maken. We hebben al weken van te voren een fast pass-toegang voor drie attracties uitgekozen, een faciliteit die de wachttijden voor de meest populaire attracties verkort en waar iedereen gebruik van maakt. De eerste aanblik van ´het kasteel´, zo bekend van de films waar onze kinderen zo graag naar kijken is als een eerste inlossing van de belofte dat het vandaag gaat gebeuren. Omdat het nog vroeg is, kunnen we na een wachttijd die tegen onze limiet aan zit, in de achtbaan van Sneeuwwitje, een van de populairste in dit park, en doen een aantal andere, minder populaire maar evengoed leuke dingen.

Het wordt snel heel erg warm en we missen het water van de voorgaande dagen. We hadden van te voren afgesproken om een pauze in te lassen en tussen de middag naar het hotel terug te gaan om energie op te doen. Maar er is zoveel te zien en te doen dat we doorgaan, af en toe op adem komend in de door airco verkoelde ruimtes binnen. We eten ergens iets voor een woekerprijs, staan toevallig op de juiste plek als het defilé met alle cartoonfiguren langskomt en drinken heel veel water. Aan het eind van de middag ben ik gesloopt en druk erdoorheen dat we even uit deze duizelingwekkende wereld van kleur en muziek weggaan. Onze jongste valt onderweg naar de auto in slaap. We rijden naar een benzinestation vlakbij met een verrassend goed geassorteerde winkel, waar we een pizza naar binnen werken en gaan daarna weer terug, het park in.

Om 21.30 uur is er een vuurwerkshow en daar willen we heen. Net als wij gaan er veel mensen terug het park in en rond het kasteel is het heel erg druk. Geheel in stijl wordt het einde van wéér een dag in de magische wereld van Disney aangekondigd met een prachtige kleurenshow en heel veel vuurwerk.

Het lukt ze. Ook al weet je dat het puur commercieel is en het laatste onderdeel van een zorgvuldig uitgedachte wereld waar je een dag doorheen loopt. Ze krijgen voor elkaar dat je gelooft in hun boodschap: 'A wish can make things come true'. Tinkerbell dartelt onder luid gejuich door de lucht en ik zing, net als iedereen, uit volle borst mee met de Frozen-hit ´Let it go´, terwijl ik mijn oudste dochter vanachter omhels en haar emotie voel en deel.
En het is simpelweg geweldig!

Foto: Heemkundekring Boxtel

Vorige week vergat de redactie het grootste gedeelte van de tekst bij de foto van het Waterschapsgebouw te plaatsen en kreeg de lezer een wel heel summiere Boxtel van Toen voorgeschoteld. Daarom bij deze nogmaals het Waterschapsgebouw, nu voorzien van de gehele tekst van Christ van Eekelen.

Waterschapsgebouw
Dit gebouw aan het Molenpad werd gebouwd in 1958 op de plaats waar voorheen een zwembad lag. Het werd, met uitzondering van de voorgevel, gesloopt en in 1997 werden er appartementen gebouwd.

Vóór 1958 bevond het kantoor van het Waterschap zich in de Stationsstraat, in de villa Ruysdael, waar vandaag de dag het kantoor van de Rabobank staat. In 1997 verhuisde het Waterschap naar de Bosscheweg, aan de oever van de Dommel.

De Dommel was ooit een belangrijke rivier. In de Romeinse tijd werd er waarschijnlijk op gevaren. Vermoedelijk stroomde de rivier vroeger sneller en was ze dieper uitgesneden in het landschap. Dit veranderde toen de mens ingreep en de oeverbossen kapte, om daar hooilanden van te maken. Dit proces was omstreeks 1450 afgerond. Zand kreeg vrij spel en hier en daar werd de rivier daardoor afgesneden en vormden zich stroomversnellingen. Daardoor ging de rivier meanderen. Ook overstromingen kwamen voor, mede door de bouw van watermolens, waartoe immers het water opgestuwd moest worden. Dit gaf aanleiding tot veel conflicten omtrent het maximaal toegestane waterpeil.

In 1863 werd Waterschap De Dommel opgericht, in het bijzonder om de wateroverlast te beperken. De intensivering van de landbouw bracht kunstmest en intensieve veehouderij, dus ook dierlijke mest, waardoor het water van de Dommel zeer voedselrijk werd. Dit werd nog verergerd door de sterke verstedelijking, waardoor de hoeveelheid afvalwater uit huishoudens en industrie steeds toenam. Tot 1950 had zelfs een stad als Eindhoven geen waterzuiveringsinstallatie. Het Dommelwater was buitengewoon smerig, maar in 1963 werd een grote waterzuiveringsinstallatie in Eindhoven geopend, en door transportleidingen zijn daarop ook een groot aantal plaatsen in de regio aangesloten. De zuiveringsinstallatie werd voortdurend uitgebreid. Delen van de Dommel vielen ten offer aan kanalisatie, ofwel het rechttrekken van de Dommel. Dit proces begon al omstreeks 1890 en strekte zich uit tot diep in de tweede helft van de 20e eeuw. Doel was om het water sneller af te voeren en grond te winnen. In het eerste decennium van de 21e eeuw heeft het Waterschap weer plannen ontwikkeld om de Dommel een natuurlijker karakter te geven en de kanalisatie over aanzienlijke afstanden ongedaan te maken.

Heemkundekring Boxtel, Christ van Eekelen


Column Brigit

Kindervakantie week 2014 bij Brede school 'de Wilgenbroek', omroep Dommelland geeft een workshop presentatie en camera werk. Samen met camera mannen Frank de Koning en Frans Eltink sta ik, Brigit Steer, de jeugdige enthousiastelingen toe te spreken. Weinig tijd, veel te doen en ook aan het eind nog eens het geleerde laten zien aan de papa's, mama's, opa's en oma's. Mark van de Pol loopt rond om alles mooi op beeld vast te leggen en tijdens een korte, gezellige koffie pauze gooit hij er uit, er staat iets moois te gebeuren in Boxtel, hou de brievenbus goed in de gaten de komende weken......

Natuurlijk werd ik op dat moment razend nieuwsgierig, hadden we als Omroep Dommelland een primeur??? Maar Mark hield de kaken stijf op elkaar! Gelukkig duurde het daarna niet lang dat de eerste 'MooiBoxtel' krant bij ons op de mat viel!

Leuk een weekkrant met allerlei info en nieuws uit de regio, voor jong en oud en ook nog eens met info door Boxtelaren zelf aangeleverd. Dat ik daar nog eens mijn bijdrage aan zou leveren had ik toen nooit verwacht, maar dat ging snel. Met Carnaval kwamen wij met ons 'collectors item' , de zondagskrant, NOG INDJE OP ZONDAG! Sportief!!! Met musicalschool F-Act haalden wij de voorpagina met de uitvoering van de musicals en de dinnershows en nu onze eigen column, Brigits Logboek met alle ins en outs van onze wereldreis met SY Blue Spirit.

Door de 'MooiBoxtel' krant blijven en voelen wij ons verbonden met Boxtel. Wij, Rene en Brigit, feliciteren de redactie met het eenjarig bestaan en wensen vanaf SY Blue Spirit de redactie van de 'MooiBoxtel' krant nog vele mooie edities toe!

Rene & Brigit
SY Blue Spirit


D66

Foto: D66

Er stonden zeer diverse onderwerpen op de raadsagenda van vorige week. Van stadslandgoed Stapelen, tot het riool en de bibliotheek.

Stapelen
Met het vaststellen van de structuurvisie op stadslandgoed Stapelen is de volgende stap gezet op weg naar een nieuwe toekomst met kunst, spiritualiteit, natuur, onderwijs en ondernemerschap. Ook door de gunstige ligging ten opzichte van het station heeft Stapelen alles in zich om een trekpleister te worden. Om de nieuwe ontwikkeling financieel mogelijk te maken zullen er ook woningen moeten worden gebouwd. Dit leidt met name in de Prins Hendrikstraat tot onrust onder de omwonenden.
Dit was reden om de invulling van de woningbouw uit de visie te halen. Deze invulling komt in december terug in de raad. Hoewel het waarschijnlijk niet mogelijk is om iedereen volledig tevreden te stellen, heeft het college van de raad duidelijk de opdracht gekregen om ook rekening te houden met de omwonenden.

Riool
Omdat er in Nederland steeds meer buien vallen en deze steeds heviger zijn, moet het riool in de toekomst worden verbreed. Uiteraard vergt dit een extra investering. Een van de vragen die voorlag was of we hiertoe het rioolrecht de komende jaren moeten verhogen zodat het over dertig jaar minder omhoog hoeft. Hoewel het aantrekkelijk lijkt om nu meer te betalen, als spaarpot voor de toekomst, hebben we voor de meer geleidelijke weg gekozen. Een lastenverzwaring nu vinden we onverkoopbaar. Bovendien weten we niet hoe de stand van techniek er over dertig jaar uitziet. Het is niet ondenkbaar dat ons hedendaagse riool dan hopeloos ouderwets is.

Bibliotheek
Bijna iedereen houdt van de bieb, maar steeds minder mensen komen er. Dit vormde een van de uitdagingen bij de vaststelling van het beleidskader voor de bibliotheek. Hoe kan de bieb ook in de toekomst meerwaarde hebben voor de Boxtelse samenleving? Wij denken dat mensen centraal moeten staan. Een actieve bibliotheek kan overtuigen met activiteiten op het gebied van taal- en leesbevordering en digitale vaardigheden. De bibliotheek moet wat D66 betreft naar de voorhoede van nieuwe ontwikkelingen verhuizen. iPads zijn leuk, maar 3D printing is de toekomst. Onze gedroomde bieb is de plek om te zijn voor de laatste ontwikkelingen.


Gefeliciteerd DeMooiBoxtelKrant!

Gefeliciteerd met jullie mooie, leuke, informatieve krant. Binnen een jaar hebben jullie deze gratis krant voor en door Boxtelaren op de kaart gezet. Een hele knappe prestatie, een mooi Boxtels initiatief. Daar mogen jullie als team enorm trots op zijn!

DeMooiBoxtelKrant is echt de krant voor iedereen geworden. Heel Boxtel kan op woensdagavond lekker het plaatselijke nieuws lezen. We krijgen uitgebreide aankondigingen en verslag van de vele activiteiten, leuke Boxtelse weetjes zoals 'Hoe is het nou met? ' en 'Het Straatnamen-abc', scherpe columns waar veel over nagepraat wordt, de puzzelpagina, uitgebreide sportverslagen en niet te vergeten de vele mooie foto's.

Als CDA vinden wij het heel belangrijk dat DeMooiBoxtelKrant de politiek toegankelijker en makkelijker maakt. Er is niet alleen verslaglegging vanuit de raadszaal maar elke politieke partij krijgt de ruimte om zijn verhaal te vertellen. Hierdoor kunnen we de andere kant van het politieke verhaal laten zien en vertellen wat wij willen bereiken voor Boxtel. Wij vinden DeMooiBoxtelKrant echt een aanvulling op het overige nieuws.

CDA Boxtel-Liempde wenst het team van DeMooiBoxtelKrant nog vele mooie, uitdagende jaren toe waarin ze de DeMooiBoxtelKrant nog verder ontwikkelen. Heel veel succes!

Ofschoon het onze beurt is om onze visie op de hedendaagse politiek in Boxtel weer kenbaar te maken in onze DeMooiBoxtelKrant, grijpen wij graag de gelegenheid aan om ons aan te sluiten bij de overige politieke partijen om onze complimenten en felicitaties over te brengen aan de redactie van dit mooie medium.

Beste medewerkers van DeMooiBoxtelKrant, van harte gefeliciteerd met jullie eerste verjaardag!

Wij hebben bewondering voor jullie tomeloze inzet om iedere week een prettig, actueel, tastbaar en gratis exemplaar van jullie krant bij alle inwoners van Boxtel te bezorgen.

Actueel, menselijk en betrokken zijn jullie kernbegrippen en VVD Boxtel stelt het enorm op prijs, dat ook de politiek op een positieve manier haar licht mag werpen op de actuele onderwerpen die in ons mooie Boxtel spelen.

De politieke partijen in Boxtel hebben burgerparticipatie en transparantie hoog in het vaandel staan en jullie bieden ons een fantastisch podium. VVD Boxtel is jullie daar zeer dankbaar voor en wij hopen, dat we nog lang van jullie bereidwilligheid mogen genieten.

Wij wensen alle medewerkers van DeMooiBoxtelKrant dan ook veel succes voor de toekomst en ontzettend veel plezier met het werk aan dit mooie blad.

VVD Boxtel
Dymph van de Vries

Felicitatie Balans

PROFICIAT

Een jaar geleden begonnen met twee fanatiekelingen als Willemijn Wijdenes en Mark van der Pol. En nu 1 jaar later totaal negen medewerkers die gedreven werken aan de wekelijkse DeMooiBoxtelKrant. Tel de trouwe bezorg(st)ers daarbij op, en het team achter deze krant is compleet.

Het bewijs dat met de juiste positieve spirit en gedrevenheid heel veel mogelijk is. Daar kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen. Ga zo door met jullie hecht team, ook al is het vaak van dinsdag op woensdag nachtwerk; dat schept een band!

De makkelijke overzichtelijke agenda op de achterkant, waar wekelijks uit blijkt hoeveel er in ons dorp georganiseerd wordt, is een overzichtelijke geheugensteuntje. Ook de cartoons toveren vaak een glimlach op ons gezicht.

Fijn voor ons dat we als politieke partijen een kijkje in onze politieke keuken mogen laten zien aan alle lezers. Verwoord in onze eigen karakteristieke stijl en dus niet beschreven door de bril van een journalist.

Een positieve bijkomstigheid is dat lezers ons naar aanleiding van de column nog beter weten te vinden. Daaruit ontstaat een waardevolle interactie, waar we uiteraard blij mee zijn.

Fractie BALANS feliciteert jullie team van harte met jullie 1-jarig jubileum en proost op een succesvolle voortzetting.

Nieuw artikel

Mooi Boxtel

Als je hier geboren en getogen bent, zie je niet altijd de schoonheid die je omringt. Alles lijkt gewoon en vanzelfsprekend. De mensen, het landschap, de populieren, de huizen. Boxtel heeft zich ontwikkeld langs de waterlopen van de Dommel. De eerste inwoners konden overleven op de zandheuvels temidden van het drassige land. Gelukkig krijgen we meer waardering voor onze oorsprong, is de Dommel in ere hersteld. Is er respect gegroeid voor de natuur, het groen, het rijke verleden.

Want wat is het dat Boxtel mooi maakt? Ja zeker, het landschap, het water, de populieren. De markante gebouwen. Als oriëntatiepunten in de ruimte om te kunnen leven. Als je de Petrustoren ziet weet je waar je moet zijn. Als je bij de duiventoren bent, ben je in een herbergzaam landschap.

Wat Boxtel nog mooier maakt? Dat zijn de mensen. Generatie na generatie heeft hier gewoond. Uitgebreide stambomen zijn gegroeid. Het ene verhaal heeft zich geregen aan het andere, herinneringen hebben zich opgestapeld. Door schade en schande wijs geworden. In die gezamenlijke geschiedenis, in die bundel verhalen wonen wij. Als oriëntatiepunten om te kunnen leven in de tijd.

Aan ons de taak ons eigen verhaal eraan toe te voegen en het door te geven aan de volgende generatie. Om Boxtel nog mooier te maken.

PvdA/Groenlinks

Combinatie95 wil alle medewerkers van DeMooiBoxtelKrant van harte feliciteren met het feit dat DeMooiBoxtelKrant alweer 1 jaar bestaat. In bijzonder feliciteren we Mark van der Pol en Willemijn Wijdenes die 24 uur per dag bezig zijn om DeMooiBoxtelKrant tot een succes te maken. Een nieuwe krant beginnen is natuurlijk een enorme uitdaging, je moet overal bovenop zitten, je moet lezers aan je binden en ze het nieuws bieden dat ze graag willen lezen. Het politiek podium waarbij politieke partijen periodiek iets kunnen aanleveren was een jaar geleden een noviteit binnen de bestaande kranten in de gemeente Boxtel.

Het politiek podium in DeMooiBoxtelKrant is voor ons een van de middelen om aan de inwoners van Boxtel te laten zien waar Combinatie95 voor staat, wat ons bezig houdt en welke resultaten er zijn geboekt. Hierbij staat ons verkiezingsprogramma 'samen zorgen voor morgen' en duurzaamheid centraal. Dit betekent dat we goed kijken wat onze beslissingen betekenen voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen en hierbij hoort een visie voor de lange termijn. Wij maken dankbaar gebruik van deze rubriek die ervoor zorgt dat mensen de weg naar Combinatie95 makkelijk kunnen vinden. Wij wensen DeMooiBoxtelKrant nog veel succes voor de komende jaren.

Foto: Inbox

Van harte gefeliciteerd Mooi Boxtel.

Alweer een jaar geleden dachten wij, is het wel nodig om in Boxtel naast het Brabants Centrum en De Meierij nog een krant in de brievenbus te krijgen.

Nu we een jaar verder zijn weten we wel beter. DeMooiBoxtelKrant is niet alleen een prettig leesbare krant die er ook qua lay-out goed uitziet, maar ook ruimte biedt aan allerlei verenigingen en instanties. Wij van INbox mogen daar, net als de andere partijen, gebruik van maken. INbox heeft natuurlijk ook een eigen website, Facebook, Twitter en e-mailadressen; inwoners van Boxtel, jullie kunnen van alles over ons vinden, maar daar moet je dan wel zelf naar op zoek.

Via DeMooiBoxtelKrant kunnen wij u lezer vertellen wat we als politieke partij voor u kunnen doen, en wat heel prettig is: het geeft een wisselwerking. U vertelt ons wat er anders of beter kan in Boxtel en daar zijn wij heel blij mee. Onderwerpen en discussies die de krant niet halen kunnen we op deze manier toch met u delen.

Mooi Boxtel, wij van INbox feliciteren jullie. DeMooiBoxtelKrant is een onmisbare bron van informatie geworden over alles wat er in Boxtel gebeurt en te beleven is en dat maakt Boxtel een beetje mooier. INbox wenst jullie nog vele jaren.

Nieuw artikel

Het is goed om te zien dat in een tijd waar lokale media onder druk staan er toch nog mensen zijn die een initiatief zoals DeMooiBoxtelKrant aandurven. Een gratis huis-aan-huis blad dat op een laagdrempelige manier het nieuws naar de mensen brengt. Lokale media is belangrijk voor de lokale democratie en ook deze krant bewijst dat door alle politieke partijen een podium te geven. Op deze wijze kunnen wij als SP onze standpunten en plannen rechtstreeks met de bewoners van Boxtel delen. Wij hopen dat de komende jaren te kunnen blijven doen in De MooiBoxtelKrant!

Dave van de Ven, fractievoorzitter

De lokale media is voor de plaatselijke politiek een hele belangrijke informatieschakel tussen burger en bestuur. Binnen de SP proberen we die schakel vooral ook altijd zelf te zijn. Zelf onderzoek doen, op allerlei manieren naar de mensen toe gaan en samen met mensen maatschappelijke thema's oppakken. De media zijn daarbij onontbeerlijk om onderwerpen voor het voetlicht te krijgen. Met alle moderne communicatiemiddelen die daarbij ter beschikking staan, zoals internet, websites, apps en ga zo maar door, blijft de geschreven papieren pers een belangrijke communicatiebron. DeMooiBoxtelKrant is het afgelopen jaar een uitstekende aanvulling gebleken op het totale aanbod aan communicatiebronnen die we in Boxtel kennen.

Eric van den Broek, bestuurslid SP en wethouder

GEMEENTE INFO

Oud Papier:

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

GEMEENTE INFO

Oud Papier:
18-09 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
18-09 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
19-09 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
19-09 Den Berg

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 38

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Heideweg 4                                verbouw en vergroten woonhuis
Lennisheuvel 24                        vervangen bestaand Districtstation GAS door nieuw station met grotere capaciteit
Zonnegoud 14                                bouw woning

Verleende omgevingsvergunningen
Gildenhof 4                                ophogen dak woning
Uilenbroek 8                                bouw loods

Bestemmingsplan
Ontwerpbestemmingsplan                maakt bouw mogelijk van twee vrijstaande woningen
Clarissenstraat 31-33                na sloop van voormalig garagebedrijf

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Biereloth weer één groot festijn Bierfestival trekt honderden bezoekers

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Van begin tot eind stond de Rozemarijnstraat zondagmiddag met Biereloth vol met mensen die een biertje kwamen proeven bij een, en vaak meerdere, van de 17 deelnemende brouwers. De 21e editie van dit jaarlijks terugkerende bierstraatje bij Bar Becoloth was een groot succes: het weer zat mee, het bier vloeide rijkelijk en de sfeer was fantastisch.

Onder de energieke klanken van de coverband Halfway to Harlem was het goed toeven. Daar dachten meer mensen zo over, want ondanks het met evenementen gevulde weekend, waren er zeker duizend liefhebbers aanwezig. Zij genoten van de muziek, maar toch vooral van de vele verschillende bieren die werden aangeboden, waaronder, zo bleek later, een bijzondere prijswinnaar. Het bier 'Zuster Agatha', van de Muifelbrouwerij uit Megen veroverde die middag namelijk de titel 'Brabants lekkerste bier'. De verkiezing voor het lekkerste bier werd georganiseerd door de Brabantse dagbladen in samenwerking met Museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek. Een zevenkoppige jury vond dit bier het smakelijkst van de 32 aan de verkiezing deelnemende bieren.

Voor Luuk van Hal en Evert Harmeling, van de nieuwe Boxtelse brouwerij 'De Saeck', was Biereloth als nieukomer extra spannend, zoals zij vorige week al in DeMooiBoxtelKrant vertelden. De brouwerij stond met drie bieren op Biereloth. Tot 17.00 uur in ieder geval, want toen was hun Tripel 'Aanspraeck' al op. Harmeling: "Onze nieuwe biertjes doen het erg goed. Ze worden ook enthousiast ontvangen door het publiek."

Foto: Willemijn Wijdenes

Even verderop stond Yvo Jurgens van de Halsche Stoombierbrouwerij zichtbaar te genieten van het evenement. Samen met zijn vader en broer Fons besloot hij vorig jaar deze familie brouwerij, die tot 1965 floreerde en zelfs het predicaat Koninklijk kreeg toegekend, nieuw leven in te blazen. "Het is ontzettend leuk om hieraan deel te nemen", aldus een enthousiaste Jurgens. "Dit is een geweldige gelegenheid om het Boxtels publiek kennis te laten maken met ons bier."

Ron Felix stond samen met zijn broer Stefan en vader Laurens en met Luuk Hendriks en zijn vader Huub voor Brouwerij Omer vander Ghinste en Brouwerij De Molen achter de tap. Ron, die hiervoor al jaren op Biereloth stond met Het IJs Café was blij om ook dit jaar weer van de partij te zijn. "Het is altijd ontzettend mooi om hier te staan", lacht Ron, zoon van Drankenhandelaar Van Uden in de Kruisstraat. "Het is niet alleen erg gezellig, maar ook hard werken, onze biertjes lopen hard. Vooral 'Brasserie LeFort' van Omer en 'Storm&Bliksem' van De Molen doen het erg goed." Dat is natuurlijk ontzettend leuk, vertelt Ron, "maar wat helemaal mooi is, is dat de interesse voor speciaalbieren steeds groter wordt. Dat zien we natuurlijk bij ons in de winkel gebeuren, maar hier, op een bomvol Biereloth is dat helemaal prachtig om te zien!"

Nadat om 19.00 uur het bierfestival buiten was afgelopen, werd het feest binnen door de diehards nog even voortgezet.


Damastweverijen herleven in Boxtel

Anny en Rinus van der Gouw vertelden bezoekers enthousiast over damast. Foto: Hannie van Schijndel

Boxtel - De Open Monumentendagen afgelopen weekend stonden bij de Boxtelse VVV in het teken van de Boxtelse Damastweverijen. De opkomst was overweldigend.

In bijna elk Boxtels huis ligt wel een aandenken aan moeder en/of oma van de linnen- en damastweverijen van Van Oerle en Van Hoogerwou. Deze nemen een bijzondere plaats in binnen de Boxtelse gemeenschap. Van Hoogerwou (1852-1970) was bovendien de laatste damastweverij in Nederland die het handweven in ere hield.

Dat het Boxtelse damast nog in zoveel huishoudens een plekje van nostalgie in de harten van mensen bewaart, bewijzen de vele reacties op de oproep om een bijdrage te leveren aan de tentoonstelling over Boxtels damast. Het VVV-kantoor heeft er twee kamers mee kunnen vullen.

Het echtpaar Anny (77) en Rinus (80) van der Gouw vertelde honderduit over het Boxtelse damast. Zij hebben elkaar in de jaren vijftig ontmoet in de weverij bij Van Hoogerwou, waar ze samen werkten, hij als wever en zij zorgde ervoor dat de wevers steeds voldoende volle klossen hadden om de spoelen te vullen.

In het filmzaaltje kon worden gekeken hoe het handgeweven damastlaken draad na draad tot stand kwam. Rinus vertelde daar dat de wevers op het ritme van de kadans van het weefgetouw zongen: "Haket mar, haket mar, brod mè spek, brod mè spek". Een bewijs van het niet erg hoog loon dat de wevers ontvingen.

Toch meent Rinus dat het weversvak hem veel heeft geleerd: "Je had de verantwoordelijkheid over het kleed dat je aan het weven was en je moest het patroon in de gaten houden wanneer het weer versprong. Het was van groot belang om de weversknoop goed te leggen. Je mocht pas achter het weefgetouw als je die goed onder de knie had."

Anny leerde de bezoekers ondertussen hoe de weversknoop moest worden gelegd. Maar ook hoe je een damasttafellaken vol vlekken weer veilig schoon krijgt met bleek.

Een klein bezoekertje van de tentoonstelling vatte het treffend samen: "Ik wist niet dat je over een tafelkleed zoveel kon vertellen."

Lees meer over de Open Monumentendagen op pagina 25.

Galerie Atelier Tinks verlaat Boxtel

Willy Sengers samen met cliënt Dirk Christiaans op de foto. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Na ruim 11 jaar gaat Galerie Atelier Tinks Boxtel verlaten. In verband met de verhuizing van Tinks naar de Noordkade in Veghel, is er 50% korting op alle ingekochte spullen. Ook de schilderijen gaan voor kleine prijsjes weg. Galerie Atelier Tinks is nog geopend tot 30 september. Daarna ondergaat het atelier een flinke gedaanteverandering: 26 november zal Tinks in Veghel namelijk verdergaan als 'Kook Kunst Tinks'.

Bedrijfsleider Willy Sengers: "Het leuke is dat we terechtkomen in een groter geheel. De Jumbo komt recht tegenover ons te zitten. Bij de Jumbo zal ook een restaurant zitten. Bovendien is er een grote permanente versmarkt, een koffiebranderij en een frietzaak nieuwe stijl." De nieuwe locatie ligt in het hart van de Noordkade, waar wordt voorzien in kunst, cultuur en food. "Je kunt zeven dagen per week de hele dag lang terecht aan de Noordkade, waar parkeren bovendien gratis is."

Kookwinkel
Het atelier gaat verder als kookwinkel in de ware zin van het woord, met schitterende producten voor de keuken. De mooiste pannen, messen, snijplanken en keukenhulpen, maar daarbij ook alles om aan tafel de juiste sfeer te geven, zoals stijlvol en warm servies en klinkende glazen.

Kook Kunst Tinks zal zich verder onder andere richten op stijlvolle schorten, keukendoeken, tafelkleden, servetten en placemats. Handgemaakt en mooi geborduurd. Volgens Sengers is verdere samenwerking op de Noordkade bepaald niet uitgesloten: "De bedoeling is dat we elkaar vooruit gaan helpen. Het zou zomaar kunnen dat bijvoorbeeld onze placemats straks in een van de restaurants komen te liggen."

Boxtelse klanten
Er zal veel veranderen voor Tinks, maar het motto is en blijft: "Samen leren werken vriendschap integratie succes respect". Tinks hoopt de Boxtelse klanten zeker terug te zien op het nieuwe adres. Sengers: "Wij hebben prachtige jaren achter de rug in Boxtel en willen onze trouwe klanten daarvoor van harte bedanken!"


Wat gaat een jaar snel. Al weer 50 straatnamen beschreven. Het wordt wel steeds moeilijker een straat te vinden, waar iets over te schrijven valt. Maar in dit artikel ben ik helemaal niet gebonden aan bestaande straatnamen. Laat ik daarom eens iets vertellen over een straatnaam, die maar kort in Boxtel bekend is geweest, maar die wel mijn hele leven in Boxtel heeft bepaald.

Mijn ouders verhuisden van mijn geboorteplaats Ossendrecht naar de nieuwe wijk Selissen in Boxtel. In september 1955 startten daar de eerste drie klassen van de lagere school 'De Zonnehoek'. Het straatje dat langs de school richting de Dommel liep werd ook officieel Zonnehoek genoemd. De eerste onderwijzers, die naast mijn vader, les gingen geven aan leerlingen van de nieuwe wijk waren meester Verhagen en de juffrouwen Konijnenburg, Lohmans en Beijsens. Het gebouw was een heel nieuw type school. Een zogenaamde 'halschool'. De hal, die zich midden in de school aan het schoolplein bevond, werd voor meerdere doeleinden gebruikt. Zo werd er tot 1960 door pastoor De Beer de heilige mis opgedragen, omdat de Maria Reginakerk nog niet gereed was. Ook werden er op zondagmiddag filmvoorstellingen in gehouden. Het waren zwart-wit films. Of er geluid bij was, weet ik niet meer. Ik herinner me nog wel het vreselijke geluid dat de projector maakte. Mijn vader draaide de film meestal eerst op zaterdagavond thuis als een soort voorpremière. Of was het om te kijken of de film wel geschikt was voor de jeugd? De film werd op een wit laken geprojecteerd, dat met veiligheidsspelden aan het overgordijn van de huiskamer was bevestigd.

Mijn vader overleed in 1959 en heeft dus maar een jaar of drie van die Zonnehoekschool kunnen genieten. Uit overlevering weet ik dat hij de naam van de Zonnehoekschool bedacht heeft. Dus indirect heeft hij ook voor de straatnaam Zonnehoek gezorgd.

Als je nu de straat Zonnehoek gaat zoeken, kom je ongeveer uit aan het Pastoor de Beerpad. Een laatste herinnering aan de Zonnehoekschool is daar aangebracht in een muur langs het wandelpad.

Het betreft het kunstwerk, een reliëf, dat vroeger op het dak van de school stond en dat, als ik er langskom op weg naar Gemeenschapshuis De Walnoot, doet denken aan de straat Zonnehoek, de Zonnehoekschool en natuurlijk aan mijn vader.

Christ van Eekelen


Kwissen voor je zelfgekozen Boxtelse goede doel

Boxtel - Op 7 november wordt voor de tweede keer de Bokselse Kwis georganiseerd. Vorig jaar bracht deze ruim 500 mensen op de been en werden er meer dan 300 hulplijnen geraadpleegd. Voor de tweede editie hebben zich al 20 teams aangemeld. En een aantal sponsoren heeft de prijzenpot al goed gevuld. Ook Centrummanagement heeft haar medewerking toegezegd.

Op de Facebookpagina van de Kwis (facebook.com/debokselsekwis) worden regelmatig tips gegeven. Zo kan iedere deelnemer zich al voorbereiden. De voorpret begint dus al bij de inschrijving, die dit jaar nog makkelijker verloopt via de nieuwe site www.debokselsekwis.nl. Hier is een inschrijfformulier geplaatst.

Als team kwis je voor je zelfgekozen Boxtelse goede doel. Een team mag uit elk aantal personen bestaan, maar het is verstandig om met voldoende spelers te zijn. Er moeten toch meer dan 100 vragen beantwoord worden. En er zijn opdrachten waarvoor je op pad moet. Met te weinig teamleden krijgt je de vragenlijst gewoonweg niet beantwoord binnen de tijd.
Bij inschrijving geef je aan voor welk doel je strijdt. Dat mag je sportvereniging of een project in je buurt zijn, maar ook een meer algemener doel als de stichting Leergeld of de voedselbank Boxtel. Zolang het maar een Boxtels goed doel is, de Kwis moet voor en door Boxtel zijn. Het prijzengeld moet dus ten goede komen aan Boxtel.

Met je inschrijfnummer haal je op 7 november om 18.00 uur een kwisboek op bij Restaurant En Garde! op de Markt. Vervolgens vertrek je naar je 'hoofdkwartier'. Dat kan je huiskamer zijn maar ook je stamkroeg of de sportkantine. Voordat de klok van de Sint-Petrusbasiliek 23.00 uur geslagen heeft, moet het kwisboek weer ingeleverd zijn bij En Garde!

Inschrijven voor de Kwis kan tot 23 oktober via www.debokselsekwis.nl. Bij inschrijving geef je je teamnaam door en het Boxtelse goede doel waarvoor je deelneemt. Voor meer informatie: debokselsekwis@gmail.com.

Wie wordt onze nieuwe columnist?

Foto: Mark van der Pol

Wij zijn dol op onze columnisten en jij ook, zo blijkt uit de reacties die we wekelijks mogen ontvangen. Binnenkort komen er twee nieuwe columnisten bij en kun je elke maand in DeMooiBoxtelKrant de bijdragen lezen van de professionals van Fysio Sluyters uit Boxtel en van... Ja, van wie eigenlijk?

Kijk goed naar deze foto en bedenk dit: onze nieuwe columnist is om te janken! Weet jij wie het is? Laat het ons dan weten via redactie@demooiboxtelkrant.nl, 0411-842827 of stop een briefje in de bus bij Molenstraat 57. Doe dit vóór woensdag 30 september en je maakt kans op een cheque voor een leuke activiteit met vrienden of familie bij Toon Vertier in Best.

18 / 36

Hecht familieteam Helpende Brandsjes draagt steentje bij

1 De Helpende Brandsjes gaan fris en vol goede moed van start. Foto: Mark van der Pol

Liempde - Eén van de vele teams die deelnamen aan de SamenLoopvoor Hoop Liempde was De Helpende Brandsjes, gevormd door 21 leden van de familie Van Roosmalen en de familie Brands. Zelfs oma Brands van 85 jaar oud was van de partij.

Een 'waar'-zegger, een 'piep'-show, pater Triple Hop die zelfs de burgemeester de biecht afnam, een loterij en een veiling; met allerlei acties voor en tijdens de SamenLoop brachten de Helpende Brandsjes een bedrag van 2.000 euro bij elkaar. Met in de gelederen Ingrid Brands, die vecht tegen lymfklierkanker, haar vriend Henny Verdonschot die kanker overwon en Margo Brands, een van de initiatiefnemers van dit weergaloze evenement had het hechte familieteam dan ook alle reden om er vol voor te gaan.

5 De kaarsenceremonie was een erg emotioneel moment voor de meesten. Tijdens de minuut stilte kon je de regen horen vallen, zo stil dat het was. De muziek en verhalen grepen enorm aan. Foto: De Helpende Brandsjes
4 zelfde als foto hiervoor, deze groot en die kleiner als inzet Foto: De Helpende Brandsjes
3 'Aangetrouwd Brandsje' en razende reporter voor DeMooiBoxtelKrant Henry Schellekens in actie als 'waar'-zegger. Foto: De Helpende Brandsjes
2 Ingrid Brands is samen met haar vriend Henny Verdonschot een genodigde tijdens SLVHL. Door haar ziekte Non-Hodgkin, ook wel lymfklierkanker genoemd heeft ze haar rug op drie plaatsen gebroken, ze kan net pas weer een beetje vooruit en geniet met volle teugen van dit weekend. Wij zijn Jo Termeer super dankbaar dat er een bed bij hem in de huiskamer heeft mogen staan zodat Ingrid zo min mogelijk heeft hoeven missen en altijd dicht bij onze t Foto: De Helpende Brandsjes
7 In afwachting van het eindbedrag voor het podium, met oma erbij. De laatste tijd hebben we veel meegemaakt, het was heerlijk om er met zín allen weer eens een feestje van te kunnen maken. Foto: De Helpende Brandsjes
6 Leanne Pijnenburg en Maartje Brands, helaas begint het al snel te regenen tijdens het lopen. Maar dat mag de pret niet drukken. Foto: De Helpende Brandsjes

Tijdens de SamenLoop voor Hoop hield 'aangetrouwd Brandsje' Henry Schellekens de lezers van MooiBoxtel via Facebook op de hoogte van het verloop van het evenement. Met foto's en korte updates gaf hij een kijkje vanuit de deelnemers zelf. Kijk op www.facebook.com/MooiBoxtel voor de 'Helpende Brandsjes SLVHL updates' van Henry.

De Helpende Brandsjes
Hier zijn ze dan, de familie van de in Liempde wereldberoemde Prins TUUR.
Ze blijven hier in Liempde, voor de duur van maar liefst 24 uur.
Er wordt nu eens niet gezongen en gezopen,
Nee, deze keer gaan ze samen, 24 uur, lopen.
Uit Boxtel, Schijndel, Hapert en Liempde, overal vandaan, heerlijk dat gevoel,
En dit doen ze allemaal voor het goede doel.
Lopen voor Hoop een geweldige organisatie hier in Liempde gedaan,
Daar willen de 'Helpende Brandsjes' wel voor gaan.
We weten allemaal; deze ziekte gaat nooit voorbij,
Maar op deze manier dragen zij samen ook hun steentje bij.

21 / 36

Heel Liempde maakt vuist tegen kanker 150.876 euro opgehaald met SamenLoop voor Hoop

Foto: Leon Prinsen

Liempde - Zondagmiddag beleefde heel Liempde de climax van een geweldig evenement waarvoor Margo Brands en Lian van Oorschot negen maanden geleden het initiatief namen. 'De dames met de grootste gunfactor van Liempde', zoals Paul Saris ze zaterdag tijdens de opening van SamenLoop voor Hoop Liempde aankondigde, toen zij met een daverend applaus op het podium werden onthaald, hadden niet kunnen vermoeden dat hun initiatief uit zou groeien tot zo'n groot succes.

Liempde liet afgelopen weekend zien waar het goed in is: samen dingen oppakken en daar iets geweldig moois van maken, de schouders eronder en iedereen doet mee. En niet alleen Liempde; ook vele deelnemers van buiten het dorp waren van de partij om de strijd tegen kanker aan te gaan. 71 teams met bijna 1600 lopers en ruim 200 vrijwilligers zetten tijdens de SamenLoop voor Hoop 24 uur lang letterlijk hun beste beentje voor om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Allerlei activiteiten waren, soms al ver voor het weekend, op touw gezet om geld op te halen, en dat bleek bijzonder succesvol.

Na 24 uur vol saamhorigheid, emotie en plezier, met muziek van onder andere Mateus, Dennis Wels en Noottoestand, de kaarsenceremonie waarbij je een speld kon horen vallen, de kinderloop en nog veel meer op het programma, was het zondagmiddag tijd voor de laatste ronde. Hierbij kregen alle lopers een papieren bloem van kinderen van Basisschool De Oversteek overhandigd. Daarna verzamelde iedereen zich rond het podium voor het moment suprême. Klokslag 14.00 uur, met alle leden van de organisatie op het podium, maakte Len van Houtum, verantwoordelijk voor de geldzaken tijdens de SamenLoop, de (voorlopige) opbrengst bekend. Een oorverdovend gejuich volgde op het astronomische bedrag van 150.876 euro.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Cock Stam
Foto: Mark van der Pol

Een Jaar DeMooiBoxtelKrant. Gefeliciteerd!

Vorig jaar kreeg ik het eerste exemplaar van DeMooiBoxtelKrant in de bus. Omdat het een gratis huis-aan-huis krant was, had ik niet echt het idee de krant direct te gaan lezen. Zonder afbreuk aan dat soort kranten te doen, had ik toch een beetje het idee dat er teveel oud regionieuws in zou staan en heel veel advertenties van bedrijven uit de regio.
Een paar dagen later zag ik met het uitzoeken van het oud papier de krant weer liggen en werd mijn aandacht getrokken door de kop 'De krant voor en door Boxtelaren'. Ik begon er even doorheen te bladeren, maar al snel zat ik aan de tafel en was volledig opgegaan in de eerste editie van DeMooiBoxtelkrant.

Omdat het duidelijk was dat de krant voor en door Boxtelaren was, heb ik contact opgenomen met de redactie en gevraagd of ze het leuk zouden vinden als ik iets zou schrijven over veiligheid. Als snel kreeg ik antwoord.: "Ja leuk! Kun je volgende week al iets aanleveren?"

Ik ben nu, een jaar en 26 artikelen later, trots dat ik mag meewerken aan deze krant die echt voor Boxtelaren is en die gemaakt wordt door mensen uit Boxtel.

Als nu op woensdag DeMooiBoxtelKrant in de bus valt ga ik deze direct lezen. Als ik de laatste bladzijde heb dichtgeslagen ben ik weer helemaal op de hoogte van het reilen en zeilen in Boxtel.

Team DeMooiBoxtelkrant, gefeliciteerd met het eenjarig bestaan! En dat wij nog heel veel jaren mogen genieten van deze gratis krant. Na een jaar heeft DeMooiBoxtelKrant al bewezen een blijvertje te zijn. Ik kijk nu al uit naar het vijfjarig jubileum.

Eric Top


Informatieavond over herinrichting D'n Tip

Liempde - De gemeente Boxtel en SPPiLL hebben hun plannen voor de realisatie van een rioolwaterbergingskelder en de herinrichting van D'n Tip in Liempde gecombineerd. De plannen zijn goedgekeurd door het college van B&W. Op maandag 21 september organiseert SPPiLL in samenwerking met de gemeente een informatieavond om deze toe te lichten. De avond is openbaar en vindt plaats in 't Struifhuis in Liempde, aanvang 20.00 uur.

De plannen voor D'n Tip komen voort uit de inventarisatie van de ideeën die vanuit Liemt in Uitvoering is gehouden onder de Liempdse inwoners. Door de projectgroep van Liemt in Uitvoering zijn deze ideeën vertaald in een concreet uitvoeringsplan, waarbij D'n Tip naast de bestaande functies van evenemententerrein en speelterrein, ook de functie van startplaats voor wandelaars en fietsers krijgt. Onderdeel van dit plan is onder meer de verhoging en (half)verharding van de centrale inrit, het plaatsen van een houten veldpoort in de centrale inrit, het creëren van een nieuwe inrit aan de Barrierweg, realisatie van acht halfverharde parkeerplaatsen voor auto's en een tiental voor fietsen, plaatsing van een oplaadpaal voor elektrische auto's en fietsen, een watertappunt, twee robuuste picknicktafels, een informatiepaneel en een insectenhotel en vervanging van een asfaltveldje door een speelvoorziening bestaande uit 'natuurlijk spelen-elementen' voor verschillende leeftijdsgroepen.

Rioolwaterbergingskelder
De afgelopen jaren heeft de gemeente onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor het verbeteren van het functioneren van de riolering bij hevige neerslag. Vanuit de resultaten zijn diverse maatregelen opgesteld, waaronder de aanleg van een rioolwaterberging. We krijgen immers steeds meer te maken met zware regenval en de nadelige gevolgen daarvan. De locatie D'n Tip biedt goede mogelijkheden voor de aanleg van een rioolwaterberging. Samen met enkele extra te nemen maatregelen in het rioolstelsel, is dit een goede oplossing voor het beperken van de wateroverlast in het centrum van Liempde. In de afgelopen maanden zijn in opdracht van de gemeente al diverse voorbereidende onderzoeken op D'n Tip uitgevoerd. In juli heeft het college besloten tot uitvoering van zowel het bovengrondse deel (plannen van SPPiLL) als van het ondergrondse deel (rioolwaterbergingskelder). De uitvoering van het ondergrondse deel is nu gepland vanaf de eerste week april 2016 (direct na de Boeremèrt) tot en met juli 2016 (voor de kermis). De realisatie van het bovengrondse deel zal dan in het najaar van 2016 uitgevoerd worden.

Tijdens de informatieavond op 21 september zal ook een ambtenaar van de gemeente Boxtel aanwezig zijn, die meer informatie zal verstrekken over de aanleiding voor de rioolwaterberging, de planning, het ontwerp, nog uit te voeren onderzoeken, waaronder de wijze van benadering van verdachte objecten/verstoringen in de bodem, bouwkundige vooropnamen van de omliggende woningen en uit te voeren werkzaamheden. De informatieavond is voor iedereen toegankelijk.


Auto belandt in heg na aanrijding op Ladonkseweg

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Op de kruising van de Ladonkseweg met de Kruisbroeksestraat is maandagmiddag een ongeluk gebeurd waarbij twee auto's betrokken waren. Een auto, bestuurd door een 18-jarige jongen uit Deurne, reed de ongelijkwaardige kruising op en zag daarbij de auto komend van rechts over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg, waarbij de auto vanuit de Kruisbroeksestraat werd weggeschoten en aan de andere kant van de kruising in de heg tot stilstand kwam.

De 51-jarige bestuurder uit Boxtel was vooral erg geschrokken maar leek op het eerste gezicht geen verwondingen te hebben. Voor de zekerheid heeft hij later maandagmiddag de huisarts bezocht. Ook de geschrokken bestuurder van het andere voertuig liep geen verwondingen op. Beide voertuigen raakten zwaar beschadigd bij de aanrijding en werden door een lokale garage afgesleept.

Foto: Mark van der Pol

Omstreden kruising
Sinds de voorrangssituatie op de kruising Ladonkseweg-Kruisbroeksestraat vorig jaar maart is veranderd, zijn er al verschillende ongelukken gebeurd. In maart dit jaar stelde de fractie van Balans hierover vragen aan het college, waarop Wethouder Herman van Wanrooij in gesprek ging met de WeB (Werkgeversvereniging Boxtel). Daarop werden grote voorrangsdriehoeken op de Ladonkseweg geplaatst bij de kruising, die volgens beide partijen wel overzichtelijk is.

Man opgepakt na mishandelen ex-partner

Boxtel - De politie hield zaterdagmiddag in Boxtel een man uit Arnhem aan op verdenking van het mishandelen van zijn ex-vriendin. Het 29-jarige slachtoffer uit Boxtel liet rond 14.00 uur in de wijk Selissen haar hond uit. Volgens het slachtoffer stopte plotseling een auto naast haar en stapte haar 27-jarige ex-vriend uit. Hij zou haar dusdanig tegen haar hoofd hebben geslagen dat ze op de grond viel. Na de val zou de mishandeling nog door zijn gegaan. Op een gegeven moment is de man weggereden.

Hij meldde zich later, rond 14.45 uur, bij het politiebureau in Boxtel. De vrouw werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Ze liep een gebroken neus op en mocht na behandeling naar huis. De verdachte zit vast voor nader onderzoek.

Blikschade bij aanrijding Europalaan

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Bij een aanrijding dinsdagochtend op de Europalaan zijn twee auto's flink beschadigd geraakt. Een geparkeerde personenwagen, bestuurd door een 24-jarige vrouw uit Boxtel, reed weg uit het parkeervak en zag daarbij een bestelbusje over het hoofd. Deze reed over de Europalaan en werd bestuurd door een 45-jarige Boxtelaar.

De politie en ambulance kwamen ter plaatse om hulp te verlenen. Het ambulancepersoneel keek beide bestuurders na, maar zij bleken geen verwondingen opgelopen te hebben. De politie assisteerde verder met het invullen van de papieren en het afvoeren van de voertuigen.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Mondiaal Mooi Boxtel

Maria Snook-van Kasteren, Prince of Wales Island, Australië:
"Als je een prachtige tuin onder water wilt zien, kom dan eens naar "The Great Barrier Reef" kijken en als je regen wilt zien; dat is hier ook. En als je geluk hebt dat ik thuis ben, kun je een kopje koffie komen drinken."

Richard Timmermans, Cyprus, Limasol:
"Als je in het buitenland woont, ga je de gekste dingen missen."

Margriet van Liempt, Wellington, Nieuw-Zeeland:
"Als ik had geweten dat zoute drop nergens in Nieuw-Zeeland te krijgen was, had ik er wat langer over gedaan."

Jorden Boom, San Diego, Verenigde Staten:
"Je ziet soms een dolfijn langskomen en heel af en toe een haai."

Wilco Poirters, Condom, Frankrijk:
"De mensen kennen elkaar hier. Net zoals vroeger in Boxtel."

Masha van Steenderen, Chili, Antofagasta:
"Ik ben nog altijd erg blij dat ik Nederland heb verlaten om een groot avontuur aan te gaan."

Jolanda Kadagan, Cesme, Turkije.

Marjolein Giesen, Sint Willibrordus, Curaçao.

Hans & Anne-loes Schellekens, Arenas, Spanje.

Willem Dortu, St. Bonnet, Frankrijk.

Martijn van Breugel, Bejing, China.

Esther Havermans, El Chalten, Patagonie.

Gerda van Kessel, Willemstad, Curacao.

Eugene Kroon, Bangkok, China.

Chantal van Mierlo, Beieren, Duitsland.

Henny & Thieu ??? (week10), Willingen, Duitsland.

Wim Bevers, Amberly, Nieuw-Zeeland.

Alex de Wit, Mirrabooka, Australie.

Coen de Laat, Pattaya, Thailand.

Henk van Boxtel, Canada.

Open Monumentendagen tonen volop Kunst en Ambacht

Toon Broeren (74 jaar) gaf in MUBO onder veel belangstelling en met interactie demonstraties sigarenmaken. Hij werkte ruim 60 jaar als sigarenmaker, onder andere bij Van Susante. Foto: Ruud van Nooijen

Boxtel - De Open Monumentendagen afgelopen weekend kregen het thema 'Kunst en Ambacht' mee. Vele bijzondere gebouwen in Boxtel openden hun deuren en MUBO (Museum Boxtel) was zelfs het gehele weekend gratis toegankelijk. Een jaarlijks terugkerend tafereel op de Open Monumentendag is de monumentenroute door Boxtel. Boxtelaar Ruud van Nooijen liep de route en neemt ons mee aan de hand van de door hem gemaakte foto's.

De Sint-Petrusbasiliek. Stichting Petrus Monumenten. Met informatiestand en verklarende teksten bij diverse heiligenbeelden, indertijd gerestaureerd door Piet Rood. Foto: Ruud van Nooijen
Het plafond van hun pand aan de Oude Kerkstraat werd gereconstrueerd/gerestaureerd door Michiel van de Laar uit Vught. Foto: Ruud van Nooijen
Ada Gladpootjes in de Protestantse Kerk aan de Clarissenstraat. Zij doet aan kalligrafie. Leuk detail is dat de kalligrafie-veren altijd uit de linkervleugels van vogels komen omdat die veren precies goed gevormd zijn voor rechtshandigen. Foto: Ruud van Nooijen
Heilig Hartkerk. Het open podium op zondagmiddag werd geopend door het leerlingenorkest van de Boxtelse Harmonie onder leiding van Mirjam Zweerts. Foto: Ruud van Nooijen
Het pand van Yolande en Wim Tielemans, Oude Kerkstraat 9, Boxtel. Foto: Ruud van Nooijen

Vredeskaravaan trekt door Boxtel

Boxtel - Op zaterdag 26 september wordt in Boxtel een vredeskaravaan georganiseerd. De wandeling begint om 14.00 uur bij de Protestantse Kerk en eindigt een uur later bij Brede School De Wilgenbroek. Verschillende organisaties werken hierin samen, zoals het Interreligieus Platform en het wijkopbouwwerk van ContourdeTwern.

Van 19 tot 27 september houden de kerken de jaarlijkse Vredesweek. Op 23 september vieren joden de Grote Verzoendag en moslims het Offerfeest. Alle godsdiensten roepen op tot vrede. Vrede, iedereen verlangt ernaar, nooit meer oorlog of geweld. De werkelijkheid is anders: nog nooit zijn door oorlog zoveel mensen verdreven van huis en haard. En de dreiging van terreur brengt het geweld dichtbij. Toen in januari mensenmassa's in Parijs protesteerden, na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, werd het motto 'Ik ben Charlie'. Sommige mensen zeiden toen 'Ik zou wel iets willen doen, maar niet zó. Want ik ben niet zoals Charlie.'

In Boxtel wordt elk jaar een vredesbijeenkomst gehouden, waarin mensen van verschillende godsdiensten elkaar de hand reiken: christenen, moslims en anderen die dit belangrijk vinden. Dit jaar is de opzet vergelijkbaar met Den Haag, waar op 20 september een Walk of Peace wordt gehouden.

Beide kerken, beide moskeeën en diverse vrijwilligers hebben hun medewerking toegezegd en burgemeester Mark Buijs zal een slotwoord spreken. Enkele Palestijnse jongeren verblijven die week in Boxtel, op uitnodiging van de Assumptiestichting. Sommigen zijn opgegroeid als moslim, anderen als christen. Zij zullen ook meelopen. De vredeskaravaan is bedoeld voor iedereen die gelooft dat je iets moet doen voor vrede. Ook voor wie geen band heeft met religie, maar bereid is te luisteren naar iemand uit een andere cultuur.

De deelnemers krijgen een spreekwoord mee, om het gesprek op gang te helpen. Het onderwerp is 'buren' en de spreuk is gesteld in het Nederlands, Marokkaans en Turks. Tijdens de wandeling lopen twee of drie personen naast elkaar, bij voorkeur uit verschillende culturen.

Programma
De vredeskaravaan begint zaterdag 26 september om 14.00 uur met een korte bijeenkomst met uitleg in de Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18. Van 14.15 tot 15.00 uur is de wandeling, die voert langs de Sint-Petrusbasiliek, het gemeentehuis en via de Marokkaanse en de Turkse Moskee naar Brede School De Wilgenbroek, waar om 15.00 uur een ontmoeting rond de thee is met om 15.30 uur een informeel samenzijn.

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via caterlouw@xs4all.nl, groepen die mee willen lopen dienen zich van te voren op te geven bij info@contourdetwern.nl.

ContourdeTwern zoekt vrijwilligers

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern roept iedereen die vrijwilligerswerk zou willen doen en nog worstelt met de vragen, wat, waar en hoe, op om zich te melden bij het steunpunt.

Het steunpunt beschikt over een keur aan vrijwilligersvacatures en gaat graag met elke potentiële vrijwilliger op zoek naar die baan die het best bij hem of haar past. Dat kan in de zorg zijn, maar ook daarbuiten is er een veelheid aan vacatures. Kortom, ga de uitdaging aan om met hulp van de specialisten van het steunpunt je leven te verrijken door je belangeloos voor anderen, vaak de kwetsbaren uit de samenleving, in te gaan zetten.

Bel voor het maken van een afspraak van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt via 0411-655899 of stuur een e-mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Peuters in het Wild bij Kleine Aarde

Foto: Marion de Cocq en Carin Silvertand

Boxtel - Op het terrein van De Kleine Aarde, aan Het Klaverblad 13, kunnen (groot)ouders en begeleiders vanaf 7 oktober iedere woensdagochtend met hun peuter op pad onder begeleiding van Marion de Cocq en Carin Silvertand. Samen gaan ze hier spelen, ravotten, beestjes zoeken en creatief bezig zijn. Met behulp van verhaaltjes, liedjes en handpoppen.

Peuters in het wild is een landelijk initiatief. Voor Marion en Carin is De Kleine Aarde in Boxtel de perfecte locatie hiervoor. Een 'geheime tuin' met overal verborgen plekken, ideaal voor peuters om kennis te maken met de wonderen van de natuur. Zij werken hierbij samen met Dierenclub Boxtel.

Naast leuke natuuractiviteiten wordt er gezorgd voor een gezonde snack en wat te drinken. De activiteiten vinden plaats op woensdagochtend van 9.30 tot 11.00 uur. Voor 7 oktober geldt een kennismakingsprijs van 4 euro per peuter, er kunnen maximaal twintig peuters met hun begeleider deelnemen. Opgave kan via info@natuurpret.nl.

Kennismaken met Peuters in het Wild kan ook al tijdens de Boxtel Oostdag op zondag 27 september en de Herfstfair op 4 oktober waar Marion en Carin zich samen met Dierenclub Boxtel presenteren. Kijk voor meer informatie op www.natuurpret.nl.

Bockesprongen wordt één bonte cultuurexplosie

Foto: Stichting Bockepruik

Boxtel - Festival Bockesprongen belooft een bonte explosie van theater, muziek en creativiteit. Het festival staat gepland op zondag 20 september in het centrum tussen de Markt en de Breukelsestraat. Het is dan ook koopzondag.

Bockesprongen barst zondag om 13.00 uur los met diverse optredens. Zo speelt formatie Koelcell bij Lunchroom 't Zonneke en opent Harry Hendriks het nieuwe Bockstel Open Podium bij de Rabobank in de Stationsstraat. TukkersConnexion verzorgt de eerste show op het René de Water theaterplein. Het Bockstel Open Podium is nieuw in Bockesprongen-programma. Dit podium wordt mede mogelijk gemaakt door de winkeliers in de Stationsstraat en Breukelsestraat. 'Toos en Annie' en hun mobiele kapsalon zorgen voor vermaak op deze koopzondag met kraampjes en acties. Ook andere Bockesprongen-acts zullen in dit deel van het centrum hun kunsten vertonen. "We richten ons dit jaar meer op mobiele groepen. Het doel is om daarmee het publiek nog meer te betrekken bij de acts", vertelt mede-organisator Louis Meister.

JRL talent stage
Bij de Croon is na het succes van vorig jaar weer de JRL talent stage. Hier kunnen leerlingen die op het Jacob Roelandslyceum zitten of daar net vanaf zijn, hun kunstzinnige en culturele uitspattingen aan de buitenwereld tonen.

Foto: Stichting Bockepruik
Foto: Stichting Bockepruik

Muziek
Opvallend is ook de grote hoeveelheid muzikale acts op het festival. Verschillende café's hebben een (muziek)programma. "Daar zijn wij als organisatie blij mee; als zij iets organiseren, hoeven wij dat zélf niet te doen", meldt Meister verheugd. Bij Dok 12 is vanaf 15.00 uur rockcoverband Maddox te zien. Industrial Fifteen begint op datzelfde moment een show in Café Markzicht en Luc en Peer verzorgen vanaf 15.30 uur akoestische muziek bij restaurant En Garde! De coverband Recover sluit het programma op de Markt om 17.15 uur af met een swingend repertoire vol soul, disco, funk en rock.

Voor Café De Kerk verrijst ook dit jaar weer het Hendriks Coppelmans podium, waar Mateus om 14.15 uur aftrapt. BoXruBa zal daar rond de klok van 21.00 uur ook de afsluitende act zijn van Bockesprongen 2015.

Kinderprogramma
Op de Markt is een uitgebreid kinderprogramma met onder meer een interactief Doe-maar-mee-Circus van Meatball & Van de Camp.

Dit jaar is er ook de mogelijkheid om geld te doneren om het festival in stand te houden. Meister: "We zullen dit jaar af en toe met de spreekwoordelijke pet rond gaan. De inkomsten uit subsidies lopen terug en ook sponsors zijn in deze tijden vaak voorzichtig."

Het belooft weer een spektakel te worden zondag in Boxtel. Kijk voor meer informatie, het volledige programma en actuele tijden op www.bockepruik.nl.

Programma UITmarkt barst uit zijn voegen

Foto: Theatergroep de Orion

Boxtel - De Boxtelse UITmarkt is dit jaar in een iets ander jasje gestoken dan de vorige edities. Het overvolle programma vermeldt maar liefst 24 onderdelen, verdeeld over vijf podia. Er zullen dit jaar, naast korte acts, ook lange optredens zijn. De UITmarkt vindt aanstaande zaterdag, 19 september plaats in en om Podium Boxtel aan de Burgakker.

In de foyer van Podium Boxtel is voorafgaand aan het hoofdprogramma van de UITmarkt een gesprek over het cultuurbeleid in Boxtel. Dit gesprek begint om 18.30 uur. Na de officiële opening door een afgevaardigde van de gemeente Boxtel starten de optredens om 20.00 uur.

Voorafgaand aan de UITmarkt is het theaterdiner. Het diner zal geheel in de stijl van het wilde westen plaatsvinden in 'Saloon The Silver Duck'. Tijdens het diner verzorgt Teejatergroep Orion twee voorstellingen. Die beginnen om 17.15 en om 18.30 uur. Daarnaast wordt de avond muzikaal opgeluisterd door een live-optreden van de Orionnettes.

Het diner kost 12,50 euro exclusief drank. Kaarten zijn te bestellen via www.teejatergroeporion.com of door te mailen naar ellenkeesloo@gmail.com.

Meer informatie over de UITmarkt is te vinden op www.uitinboxtel.nl.


29 / 36

'Gij zult communiceren' Peter ter Velde over de behoefte aan nieuws naast de deur

Foto: Uitgeverij Conserve

Laat ik maar beginnen met een vraag. U heeft een krant voor u liggen met twee paginagrote artikelen. Het ene artikel is een interview met de commissaris van de Koning in Noord-Brabant Wim van de Donk en het andere artikel is een interview met uw buurvrouw. Welk verhaal zou u eerst lezen? Ik durf te wedden dat iedereen die dit nu leest ervoor kiest om eerst het artikel met de buurvrouw te lezen zelfs als zij niet aardig is of als er sprake is van een conflictsituatie met haar.

Nu is de commissaris van de Koning misschien een beetje saai, maar laten we dan iemand anders nemen. Het ene artikel is nog steeds de buurvrouw en het andere is een interview met Guus Meeuwis. Ik ga nu geen weddenschap meer aan, maar ik denk nog steeds dat bijna iedereen ervoor kiest om eerst het artikel met de buurvrouw te lezen. En eigenlijk is die keuze niet meer dan logisch. Het gaat om een verhaal dat dichtbij de lezer staat en dat trekt nu eenmaal meer dan een verhaal dat verder van de lezer af staat. Dat is precies de reden waarom lokale media het zo goed doen. Wij zijn allemaal geïnteresseerd in die mensen, ontwikkelingen, activiteiten en gebeurtenissen die ons persoonlijk raken. Daarom doen televisieprogramma's die dicht bij de mensen staan het ook zo goed. Daar wordt veel meer naar gekeken dan naar prachtige documentaires uit verre landen. Ik moet overigens zeggen dat het helaas zo is, want ik ben na 15 jaar werken in allerlei gebieden in de wereld juist wél geïnteresseerd in verre landen. Maar ook ik zou eerst kiezen voor het verhaal met mijn buurvrouw, omdat zij onderdeel uitmaakt van mijn persoonlijke wereld.

Lokale media (of het nu lokale omroepen of gedrukte media zijn) doen het goed in een snel veranderend medialandschap. Vroeger was het ritme van de avond zo dat ik om vijf voor acht 's avonds met mijn ouders voor de televisie ging zitten om het 8 uur Journaal te kijken. Vandaag de dag kijken mijn eigen kinderen nooit naar datzelfde Journaal. Zij hebben de app van de NOS op hun mobiele telefoon en nemen zo het landelijke en wereldnieuws tot zich. Het is maar één voorbeeld van hoe mediaconsumptie veranderd is. Het nieuws is ook veel sneller dan vroeger. De ochtendkrant in de bus is al lang oud nieuws. Dagbladen worstelen met dramatische abonnementencijfers. Kijk maar naar de discussies binnen De Telegraaf. Ooit een krant met een miljoen lezers, maar het aantal abonnees keldert naar beneden. Het nieuws is zo snel, dat iets wat op dit moment 'trending' is over een paar uur alweer vergeten is. In al deze stormen blijven de lokale media overeind, omdat de behoefte aan nieuws naast de deur blijft bestaan.

Dat neemt niet weg dat ook de lokale media mee moeten doen en kunnen doen aan de gewijzigde mediaconsumptie. Ik was in 2014 een jaar lang vanuit de NOS gedetacheerd bij RTV Noord-Holland waar ik in de leiding van deze prachtige regionale omroep werkte. In die periode is een nieuwsnetwerk opgezet tussen Noord-Holland en de lokale omroepen in die provincie. Dagelijks is er contact tussen de verschillende redacties en door uitwisseling van onderwerpen en beelden ontstond een hechte samenwerking. Dat is een ontwikkeling die belangrijk is voor beide. De lokale omroepen weten wat er op de hoek van de straat gebeurt; de regionale omroep heeft meer kennis en 'know how' om er mooie verhalen over te maken. Het werd een win-win situatie voor beide. Ik ben er zeker van dat het initiatief in Noord-Holland door andere omroepen gevolgd gaat worden. Wat dat betreft zijn lokale kranten een belangrijke leverancier van onderwerpen en verhalen voor de regionale media.

Maar er is meer dan alleen dat om bij de tijd te blijven. Vroeger was de krant (of het nu een dagblad of een weekblad was) niet meer dan een krant. Vandaag de dag kan het niet anders dan dat er via allerlei platformen gecommuniceerd wordt. Ook lokale kranten kiezen voor een multimediale aanpak, want het voorbeeld dat ik gaf over mijn kinderen en de NOS-app geldt voor alle media. Ik zie het ook bij mezelf. Ik heb de app van mijn lokale omroep AT5 op mijn telefoon, ik volg die omroep via Facebook en Twitter en ik ben geabonneerd op het Parool, maar volg die krant ook op Facebook en Twitter. Voor beide media geldt dat ik hun websites bij mijn Favorieten heb op internet en ik ze elke morgen even open als ik wil lezen wat er bij mij in de buurt gebeurd is. Het is mooi te zien dat ook de lokale krant kiest voor deze multimediale aanpak. Het moet om te kunnen leven, maar het is ook mooi om een publiek op te bouwen via alle media die beschikbaar zijn. Een krant is allang niet meer alleen maar gedrukt papier.

Er is 'markt' voor nieuws dichtbij. Nieuws dat mensen raakt. Nieuws dat emotie oproept. Een telefoonwinkel bij mij om de hoek heeft als motto 'gij zult communiceren'. Die woorden staan op de gevel en elke keer als ik het lees moet ik glimlachen. Het woordspel met een verwijzing naar de Bijbelse geboden geeft precies aan wat er gaande is: communicatie is van alle tijden, maar de manier waarop verandert continue.

Peter ter Velde
Peter ter Velde is Buitenlandcoördinator bij NOS Nieuws. Daarvoor was hij 25 jaar lang verslaggever en correspondent. Hij werkte in diverse crisis- en conflictgebieden waaronder Israël, Egypte, Libanon, Irak en Afghanistan. Over dat laatste land schreef hij het boek 'Kabul & Kamp Holland'. Ook schreef hij twee romans: 'De vader en de zoon' verscheen in 2011 en afgelopen jaar werd het boek 'Paradijs om de hoek' gepubliceerd.


DJ M'n Bruur draait 25 jaar

Foto: Marie Fick

Boxtel - Om het zilveren jubileum van dj M'n Bruur te vieren, houdt partycentrum de Adelaar aan de Baroniestraat een feestavond op zaterdag 26 september.

Dj M'n Bruur begon zijn muzikale loopbaan bij orkest Bruplaka. Dit orkest viel uit elkaar, maar de liefde voor muziek bleef. Daarom begon M'n Bruur 35 jaar geleden met het zelf draaien van muziek onder de naam Disco Columbo.

M'n Bruur komt aan zijn opmerkelijke bijnaam omdat bezoekers van feestjes waar hij als 'Columbo' draaide regelmatig vroegen wie de dj was. Dan kwam vaak het antwoord: "M'n Bruur". Columbo besloot nu precies 25 jaar geleden zijn artiestennaam maar te veranderen in 'M'n Bruur'.

Op de feestavond voor M'n Bruur draaien 5 dj's, waaronder M'n Bruur zelf, ieder een uur lang. De overige dj's zijn dj Wesley, Lenni, Frank en Ad. De dj's worden ondersteund door zangers uit de regio, te weten: Tim Schalkx, René Ulehake, Nico Daamen en Arno Sloot.

Het feest op 26 september bij de Adelaar is toegankelijk voor 25 euro, inclusief drank. Dj M'n Bruur is voor alle feesten van klein tot en met groot te boeken. Hij draait hoofdzakelijk echte feestmuziek.

Scheiden doe je samen bij Het Scheidingshuys

Echtparen die besluiten hun leven niet meer gemeenschappelijk voort te zetten, doen er goed aan voor de afwikkeling van hun scheiding een goede scheidingsbemiddelaar in de arm te nemen. Zo'n makelaar bespaart je niet alleen kosten, maar zorgt er bovendien voor dat het hele proces soepel verloopt.

Daarbij worden emotionele, financiële en fiscale zaken niet uit het oog verloren. Bij de afwikkeling van een scheiding denkt het merendeel van de paren in kwestie in de eerste instantie aan het inschakelen van een advocaat, of zelfs twee als de partners er onderling niet uitkomen, of bellen met het juridisch loket. Dit is echter niet nodig. Goedkoper en effectiever is het inschakelen van een goede scheidingsbemiddelaar.

Het Scheidingshuys is een landelijke organisatie. In de regio's Midden- en Noord-Limburg en Brabant is Astrid Larue jouw bemiddelaar en aanspreekpunt. Zij is jurist en werkt vanuit haar eigen Scheidingshuys. Larue onderstreept dat de scheidingsbemiddelaar meer expertise in huis heeft dan de advocaat om het scheidingsproces voor beide partners tot een goed einde te brengen. De consument heeft belang bij kwaliteit. Vooral de laatste jaren is er - mede door de verslechterde economische omstandigheden - een explosieve toename te merken van het aantal scheidingen. Astrid Larue: "Een advocaat kijkt alleen naar de juridische aspecten. Met mijn expertise kijk ik veel breder. Ik houd niet alleen rekening met de juridische, maar ook met de emotionele, financiële en fiscale aspecten. Dit heeft een duidelijke meerwaarde, tegen bovendien aanmerkelijk lagere kosten. Vaak werkt een advocaat met een uurtarief beginnend bij circa 200 euro en zelfs oplopend tot het dubbele. Ervan uitgaande dat de afhandeling van een scheiding al snel tussen de 20 en 30 uur behelst, kun je uitrekenen hoe hoog de rekening van de advocaat uitvalt. Ik verzorg de hele afhandeling van een scheiding vanaf het intakegesprek tot en met de afhandeling bij de rechtbank voor een afgesproken all-in prijs. Overigens heb ik het dan niet alleen over echtscheiding, maar ook over ontbinding van geregistreerd partnerschap of beëindiging van een samenlevingscontract."

Het Scheidingshuys, Astrid Larue, 06-53972748, larue@scheidingshuys.nl, www.scheidingshuys.nl, zie regio's Midden- en Noord-Limburg en Brabant.

1 jaar de MooiBoxtelKrant

Foto: Jurgen van Abeelen

Lieve lezers,

Ik weet het nog precies: ongeveer een jaar geleden kreeg ik een man aan de telefoon. En nou weet ik al wa dagge denkt; da was zeker zo'n vieze hijger. Nee mensen, de tijd dat ik hijgers aan de telefoon heb is helaas voorbij. Het was een telefoontje waarin mij werd gevraagd om columniste te worden voor DeMooiBoxtelKrant. Ik wist nie wè men overkwam! Ik was gewoon een simpele mens, die af en toe d'r mening gaf op dun sociale media. En toen stond ik opeens in de krant!

Unne papieren krant nog wel. Ik dacht nog; niemand leest toch nog een krant van papier? Maar ik kwam er stukje bij beetje achter dat er behoefte was aan een krant in Boxtel zoals de MooiBoxtelKrant. Een welkome toevoeging in alles wè dagge gedurende de week in de bus krijgt gedouwd. Nie teveul poespas, nie teveul gezever, ik zag daar toch wel heil in. En zie; het is een succes geworden. Leest lekker weg, mooie stukskes, en hij brandt ook prima in de open haard.

Het afgelopen jaar heb ik op veel situaties mijn commentaar mogen geven. De verbouwing van de Heilig Hartkerk, het plaatsen van lantaarnpalen midden in parkeervakken en natúúrlijk #Bankjesgate. Alles passeerde de revue, alles kon en alles mocht: het was net mijn seksleven. Ik hoop nog een tijdje op deze voet door te mogen gaan. Niet om de laatste plaats omdat de personeelsborrels bij DeMooiBoxtelKrant altijd zo lekker uit de hand lopen. Bij de laatste borrel hing ik naakt in de vitrage, zo zag ik op de foto's. Ik bedoel maar. Een mooi bedrijf, dat MooiBoxtel.

Eén jaar DeMooiBoxtelKrant. Vat d'r vanavond een borrel op! Of twee. Of zes.

Kusjes,
Bets

11e editie Kroegentocht Liempde

Liempde - Verschillende vriendengroepen in Liempde houden iedere derde zaterdag van september een kroegentocht door Liempde. Dit jaar zal deze kroegentocht voor de elfde maal plaatsvinden

"Ondertussen zijn er al meer dan 30 trouwe volgelingen op deze dag dat mannen nog echt man kunnen zijn", aldus de organisatie van de kroegentocht. Het aantal deelnemers aan de kroegentocht stijgt nog ieder jaar.

Zaterdag 19 september wordt er vanaf 10.00 uur 's ochtends bier geschonken en slap geouwehoerd. De tocht wordt door de genodigden afgelegd op pantoffels, zogenaamde Bentley's en begint zoals ieder jaar bij het Wapen van Liempde. Zelfs Café Het Groene Woud, in de volksmond Sien Peijn in Kasteren genaamd, wordt aangedaan.

Eerste editie Slowlands is opbouwen en lering trekken

Foto: Stephan Vogels

Liempde - De eerste editie van het nieuwe festival Slowlands op landgoed Velder in Liempde heeft volgens organisator René Leenders zo'n 5.000 belangstellenden weten te trekken.

Het driedaagse festival was volgens de organisator, ondanks de wat tegenvallende bezoekersaantallen, een succes. "Het was gezellig en het weer werkte goed mee. We hebben te gekke shows gehad en de buitenwereld goed kunnen laten zien welke kant we op willen met dit festival", steekt Leenders van wal. Dat kan bassist Kasper van de Langenberg beamen: "Het was een te gek podium!" Van de Langenberg is bassist van de band The Usual Suspects, die vrijdag speelde.

Toch waren er ook leermomenten. Zo komt er volgend jaar een festivalcamping bij het terrein. "Dit evenement gaat over de combinatie eten en drinken en dan willen mensen 's avonds niet naar huis rijden", weet Leenders. Het festival duurde elke dag van 11.00 tot 23.00 uur. Het was volgens Leenders lastig om het personeel uitgerust aan het werk te krijgen, aangezien poetsen, opruimen en klaarzetten vaak tot 2.00 uur in de nacht duurde. "We gaan het festival volgend jaar wat later laten beginnen", vertelt de organisator. Vanwege de soms koude septemberavonden onderzoekt Leenders bovendien de mogelijkheid voor het plaatsen van vuurkorven.

Foto: Stephan Vogels

Leenders zit niet al te erg in over het relatief lage bezoekersaantal: "Je ziet vaak dat bezoekers bij een nieuw festival toch eerst de kat uit de boom kijken. Als de 5.000 bezoekers die we dit jaar hadden allemaal tegen één iemand zeggen dat die in 2016 mee moet komen, zitten we volgend jaar aan de 10.000 bezoekers die nodig zijn om quitte te spelen."

Bovendien was het festival gepland in een druk weekend met veel andere, populaire festiviteiten. Zeker aan de SamenLoop voor Hoop Liempde denkt Leenders veel bezoekers te zijn verloren. "Maar daar kan de SamenLoop voor Hoop niets aan doen!", voegt hij er snel aan toe. "Dit weekend was voor ons als organisatie het enige beschikbare weekend. Bij de gemeente is er niemand wakker geworden toen er twee evenementen tegelijkertijd in Liempde georganiseerd werden. Het zou fijn zijn als er binnen de gemeente iemand zou komen die verantwoordelijk wordt voor het coördineren van evenementen."


Tweede team 't Ivoor wint overtuigend

Boxtel - Terwijl het eerste team genoot van een vrije dag, won het tweede team van 't Ivoor met Peter van Giersbergen als de grote uitblinker. De overige teams behaalden wisselende resultaten.

Van Giersbergen won in zijn eerste officiële wedstrijd voor 't Ivoor overtuigend met een moyenne van 5,38. Ook Henk van Boxmeer won, terwijl Ad van Os wat punten liet liggen. Het derde team behaalde de overwinning met het geringst mogelijke verschil. Theo van Dongen wist als enige te winnen. Gerard de Beer en Math Hendriks wisten niet te winnen.

Bij de Recreanten speelden het eerste en tweede team tegen elkaar, wat resulteerde in een duidelijke overwinning voor het eerste team met 40-22. Theo Verhagen, Henk van Boxmeer, Toon Bevers en Leo Huijbers lieten hun tegenstanders kansloos achter. Het derde team leed een ongelukkige nederlaag. Drie van de vier wedstrijden werden gewonnen. Hiervoor waren Harrie Verhoeven, Kees en Frans Maas verantwoordelijk. Will van de Oetelaar kwam totaal niet in zijn spel en behaalde slechts drie punten.

Het 3-banden groot team won met 28-25 van De Hazelaar. Leo van de Westelaken en Bernhard Legierse scoorden elk tien punten, terwijl Louis van der Meijden genoegen moest nemen met acht punten, ondanks zijn moyenne van 0,690. Bij de dagcompetitie 3-banden klein, waarbij drie teams deelnemen, wist het eerste team in een Boxtels duel tegen Het Groene Laken 1 de volle winst te scoren. Frits Radema, Cor van Alphen en Jan Tils overklasten hun opponenten met 30-16. Het tweede team leed een nederlaag. Hier wist Johan Beaard als enige te winnen met een mooi moyenne van 0,442. Het derde team was volslagen kansloos met drie verliespartijen.

Winst voor combinatieteams Rugby Club Ducks

Boxtel - De rugbyers van Ducks zijn weer aan de competitie begonnen. Dit seizoen spelen de senioren in twee combinatieteams: Duckes Legends en Ducks/Oysters. Beide teams traden afgelopen zondag aan, wat in beide gevallen een mooie overwinning opleverde.

De oudere spelers zijn een combinatie aangegaan met The Dukes uit Den Bosch. Onder de naam Duckes Legends spelen zij in de vierde klasse. De eerste wedstrijd van dit team was in Boxtel tegen het reserveteam van RCE. Het werd een dikke 79-0 overwinning voor het nieuwe combiteam.
Dat diverse spelers van The Dukes meerdere jaren op het hoogste niveau hebben meegedraaid, speelde een rol bij deze overwinning. De bezoekers hadden geen schijn van kans en werden op de meeste fronten afgetroefd. Voor Ducks scoorden Jules Kamps, Thijs de Langen, Ralph Schuller en Joris Bastianen een try.

Het andere senioren combinatieteam, Ducks/Oysters, is na het kampioenschap van vorig jaar ingedeeld in de derde klasse. Hun eerste wedstrijd was in Bemmel tegen RC Betuwe. Ducks/Oysters behaalde een mooie overwinning van 12-32 tegen het eveneens gepromoveerde Betuwe. In de set situaties was Ducks/Oysters sterker en de snelle jongens van Bemmel werden afdoende afgestopt. Dit was voldoende voor de eerste volle winst.

Herenteam Taverbo/Sabo behaalt eerste overwinning

Boxtel - Het vernieuwde eerste herenteam van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo is de najaarscompetitie uitstekend begonnen. In Hoogerheide werd met 6-4 gewonnen bij Hotak '68. Voor de Boxtelse formatie ligt een succesvol seizoen in de hoofdklasse in het verschiet.

Na de uiterst schlemielige degradatie van vorig seizoen, toen Taverbo/Sabo 1 een oor aan werd genaaid door de concurrentie, leek het Boxtelse vaandelteam af te moeten dalen naar de eerste klasse. Omdat Taverbo/Sabo 2 in diezelfde eerste klasse echter het kampioenschap wist te behalen, behield de vereniging een plek in de hoofdklasse, het hoogste niveau van de afdeling ZuidWest (Noord-Brabant en Zeeland). De vaste krachten in de hoofdmacht, Michel Sperling en Teun Vlaminckx, krijgen dit seizoen derhalve gezelschap van Gijs Klop en Danny Smits, twee van de kampioenen van afgelopen seizoen.

De seizoensouverture beloofde direct een lastige klus te worden. Hotak '68 bleek afgelopen seizoen namelijk tot tweemaal toe een niet te nemen horde voor Taverbo/Sabo. Ditmaal schoot het team echter uit de startblokken. In de eerste zes partijen liet alleen Smits een puntje liggen. Hierna ging de Boxtelse machine een beetje haperen en wist alleen Sperling nog een partij te winnen. Hij bleef deze dag ongeslagen. Smits en Vlaminckx waren beiden eenmaal succesvol. In het dubbelspel veranderden Sperling en Vlaminckx halverwege van tactiek en bogen zo een 2-0 achterstand om in winst. Een cruciaal punt in de uiteindelijke 6-4 overwinning.

In een poule die op papier niet al te sterk lijkt zou Taverbo/Sabo goede kansen moeten hebben om voor het eerst in de clubhistorie promotie naar de landelijke derde divisie af te kunnen dwingen. De concurrentie zal waarschijnlijk komen van ODT uit Roosendaal, dat vorig seizoen nog op dat niveau actief was. Komende zaterdag staat de eerste thuiswedstrijd van deze competitie op het programma. Het Bossche Never Despair komt dan op bezoek in Boxtel.

Column Bert Broekman

Ik verzamel mooie herinneringen. Voor mij is het schrijven van de column Berts Boxtel een hobby geworden. De samenwerking met Mark, Willemijn en Masha, Nick, Marco en Tim is geweldig. Het was voor hen wel even wennen, ik schrijf zoals ik praat, dus recht voor zijn raap zoals ze in Boxtel zeggen. DeMooiBoxtelKrant heeft mij die schrijfkans gegeven. Toen Mark en Willemijn startten met de krant in de huiskamer in de Nieuwe Nieuwstraat was mijn bijdrage alleen maar naar binnen gluren als ik er langskwam. "Oh, hier gebeurt het dus, de geboorte van DeMooiBoxtelKrant", dacht ik in het voorbij gaan. Bij het in gebruik nemen van het kantoor in de Molenstraat heb ik me meteen aangemeld als vrijwilliger. "Je bent de oudste Bert", zeiden ze, "en je hebt dan ook het grootste recht: het aanrecht."

Het mooiste compliment over mijn column kreeg ik voor de deur van de supermarkt: "Bert, jij bent de Simon Carmiggelt van Boxtel." Heerlijk toch, om dat te horen! Maar soms is het erg stil als ik ergens binnenkom en weten ze geen raad met wat ik over hen geschreven heb. Ik droom er wel eens van dat ik mag voorlezen uit eigen werk in de bibliotheek. Maar dat zit er voor mij niet in. En dus ga ik gewoon door met mijn gezellige verhalen over de inwoners van Boxtel. Hopelijk heb je mijn debuut in DeMooiBoxtelKrant van november 2014 gelezen, waarin ik kennismaak met Boxtel. Dat scheelt mij menig uitleg, zo van: 'jij komt zeker niet uit Boxtel?'

Bert Broekman
Mijn nieuw e-mail adres is: bert.vliegkist@outlook.com

Geslaagde clubkampioenschappen De Merletten

Clubkampioenen Jeroen van Beers (HE2) en Ellen Kemps. Foto: LTV De Merletten

Boxtel - Bij tennisvereniging LTV De Merletten werd afgelopen week gespeeld om de clubtitels. In totaal honderd junioren- en seniorenleden gingen de strijd met elkaar aan in 21 categorieën. De hele week stond 'James Bond' centraal, met een casino-feestavond op zaterdag als hoogtepunt.

Jessie Vermeiren (l.) en Lois Sanchez Gutierrez, Meisjes 10-12 Groen. Foto: LTV De Merletten

In de herenenkel 2, de hoogste mannencategorie, was Jeroen van Beers de sterkste. Hij versloeg in een hoogstaande finalepartij Tom van Ooij met 6-4, 6-3. In de hoogste damescategorie was er sprake van een sister-act. Ellen Kemps versloeg zus Moniek met 6-3, 6-3.

Speciale dubbelcategorieën
Er waren dit jaar twee speciale dubbelcategorieën. In het onderdeel 'minimaal categorie 9' – waarin recreanten samen speelden met selectiespelers – waren Bas Kuijten en Yvonne Reijnders het sterkst. In de jeugd-seniorcategorie ging de eindzege naar Stijn Broks en Casper von Harenberg.

34 / 36

Bridge:

Bridgeclub Rembrandt, 8 september:
A-lijn:
1 J. vd Clercx & H. Peerlings        64,58%
2 J. Schuurmans & H. Goes        53,13%
3 A. Feenstra & J. Peerlings        52,60%
B-lijn:
1 T. van Uden & A. Moerdijk        63,02%
2 A. vd Els & A. Visser                56,88%
3 B. vd Hout & G. van Rooy        54,69%

Bridgeclub Boxtel, 8 september:
A-lijn:
1 H. de Vries & M. vd Westelaken        59,38%
2 A. Bosveld & H. Schilder                54,69%
3 I. vd Meijden & J. de Wolf        53,65%
B-lijn:
1 J. Sebregts & C. Nienhuis        59,58%
2 G. vd Horst & J. Arts                56,25%
3 T. vd Sande & J. Kronenberg        54,17%
C-lijn:
1 T. & H. Spikmans                65,07%
2 R. & G. Zunneberg                59,72%
3 T. Daams & J. vd Vorstenbosch        54,58%

10 september A-lijn:
1 J. van Doremalen & F. van Roy        62,08%
2 P. Springer & L. Springer                60,00%
3 J. Peerlings & R. van Stuivenberg        55,83%

B-lijn:
1 G. Dams & E. van Gelder        59,72%
2 P. van de Ven & P. Verstijnen        58,33%
3 G. Wagenaars-Vera & F. Geurts        54,86%

C-lijn:
1 T. Bosveld & I. van der Meijden        56,25%
2 C. Nienhuis & B. Nienhuis        54,17%
3 H. Hoogers & G. Meys-van Dijk        53,47%

Bridgeclub Revanche, 8 september:
A-lijn:
1 S. Tempels & J. Sweere                66,25%
2 F. & H. Schalkwijk                62,50%
3 P. Verstijnen & W. Wonnink        57,92%
B-lijn:
1 C. Pastoor & L. Frankevijle        59,79%
2 A. van Ewijk & T. Brouwers        59,17%
3 I. & B. Marcelis                        57,92%

Bridgeclub Liempde, 10 september:
A-Lijn:
1 Heren van Heeswijk – Bekkers        66,67%
2 Echtpaar Dieden                63,99%
3 Dames van Oirschot – vd Laar        58,63%
B-Lijn:
1 Dames Kapteijns – van de Laar        57,06%
2 Echtpaar van Esch                60,42%
3 Heren Beerens – van Ruremonde        53,75%
C-Lijn:
1 Dames vam Erp – van de Heijden        60,94%
2 Dames Legius – Dobbelsteen        57,81%
3 Mvr. Beerens – Heer V. Oorschot        55,21%

Bridgeclub De Rots
A-Lijn:
1 T. vd Brand & H. vd Brand        62.15%
2 J. van Hout & C. van Rooijen        59.37%
3 G. van Boxtel & L. Seinstra        55.90%

Zaalvoetbal
Uitslagen 12 september:
Le Temps Perdu - Filipe Mode        5-7
Goossens Adv. – vd.Langenberg/Fleur        4-6
C.J.vd Sande – Heva Autobedrijf        14-1
Bekkers Transporten – H.van Boxtel        3-3
Cafe de Nozem – Team Elizabeth        1-2
v. Stekelenburg – Cafe 't Geveltje        4-3

14 september:
Comsche Hoeve – Groen als Gras        7-0
Vermeer risicobeh. – v. Stekelenburg        3-5
Faes Entert. –Termeer Support        7-1
Vd Heijden milieu – Vinyl&Tapijtwinkel        3-5

Programma 19-9
17.00 Heva Autobedrijf – Goossens Advies
17.45 Fysio de Dommel – Tahadi
18.30 Vouwwagenspecialist - -Dongen/vd Wiel
19.15 Filpe Mode/E.Maas – Team Elizabeth
20.00 Laansma Tuinen – Kwalitaria Strik/Princen
20.45 Grieks Rest Corfu- Adm Jilesen

Programma 21-9
19.00 Markzicht Boxtel – zvs Rijschool Gestel
19.45 Plein 2 – Cafe Markzicht
20.30 Verbeij / Hanekroot – Celdex b.v.
21.15 F.C. Blokfit – Green Team
22.00 Scheutjens B.V. – Hart van Boxtel

Biljartvereniging 't Ivoor
21 september:
19:30        BV De Hazelaar 1 - `t Ivoor 1
13:00        `t Ivoor 1 - Triangel 2
13:00        `t Ivoor 3 - OBV De Vliedberg 2
13:00        `t Ivoor 2 - Hart van Brabant 1
22 september:
19:30        BV `t Ivoor 1 - BV De Hazelaar 5
23 september:
20:00        Asperia-AquaRest 2 - BV `t Ivoor 2
20:00        Krijt op Tijd 3 - BV 't Ivoor 3

Uitslagen: week 7 tot en met 11 september
Libre:                
't Ivoor 2-Asperia-AquaRest 4        26-17
't Ivoor 3-Asperia-AquaRest 2        27-26
3-banden groot:
't Ivoor 1-De Hazelaar 2                28-25
Recreanten libre:
't Ivoor 2-'t Ivoor 1                22-40
't Ivoor 2-'t Ivoor 1                22-40
DVR 2-'t Ivoor 3                        35-33
Recreanten 3-b Klein:
Het Groene Laken 1-'t Ivoor 4        16-30
De Hopbel 1-'t Ivoor 5                26-22
D`n Brouwer 2-'t Ivoor 6                30-21

Wapen van Liempde
WvLiempde/RegioBank kader-Moira Lith        6-2
WvLiempde/RegioBank 1-BV De Hazelaar 4        25-22
BV De Helftheuvel 2-WvLiempde/RegioBank 2        29-25
WvLiempde/RegioBank 3-'t Ridderke 1        27-24

Tafeltennis Taverbo/Sabo
Uitslagen ronde 1
Senioren
Hotak '68 1-Taverbo/Sabo 1        4 - 6
Stiphout 1-Taverbo/Sabo 2        7 - 3
Stiphout 3-Taverbo/Sabo 3        3 - 7
TTCV 5-Taverbo/Sabo 5                9 - 1
Taverbo/Sabo 6-Always Fair 1        2 - 8
Taverbo/Sabo 7-Veldhoven 14        9 - 1
Taverbo/Sabo 8-Unicum 8                6 - 4
Taverbo/Sabo 9-Veldhoven 15        3 - 7
Taverbo/Sabo 10-OTTC 7                3 - 7

Jeugd
Waalwijk 1-Taverbo/Sabo 1        2 - 8
ASIO 1-Taverbo/Sabo 2                9 - 1
BSM 3-Taverbo/Sabo 3                10 - 0

Softbal Honkbal
07 september:
Junioren                Ducks - Nuenen        3-9
12 september:
Pupillen sb        Cardinals - Ducks        10-5
Pupillen hb        Roef!-Ducks        9-14
Beeball majors        Mulo - Ducks        20-26
Aspiranten sb        Ducks - Stags        5-19
Junioren        Ducks - Mustangs        8-11
Dames        Wizards of Boz - Ducks        6-10
13 september:
Heren 2                Ducks - Kickers        2-4
Heren 1        Ducks - Nieuwegein Diamonds        18-0

Programma
19 september:
Beeball Rookies        Kickers - Ducks        10:00
Beeball Majors        Ducks - Nuenen Lions        11:00
Pupillen hb        Ducks - Tilburg        13:00
Pupillen sb        Ducks - Twins        11:00
Junioren        Uden Red Sox - Ducks        14:00
Aspiranten sb        Ducks - Gryphons/Cardinals        15:00
20 september:
Aspiranten sb        Jeka - Ducks        10:30
Heren 2                Ducks - Cardinals        11:00
Heren 1                Ducks - Centrals        15:00
Dames                Ducks - Stags        14:00

Voetbal
DVG
DVG D2- Rhode D6                13-0
DVG D3 - Den Dungen D3 (7tal)        5-2
DVG E2 - Boekel Sport E6                16-0
DVG ME1 - Vow ME1                17-2
Blauw geel F4 - DVG F1                3-14
Mariahout F3g - DVG F3                0-1
DVG F5 - Nijnsel F2g                1-0
Odc mini 2 - DVG mini 1                6-2
DVG mini 3 - Odc mini 4                6-1
DVG A1 - EVVC A1                3-5
Avanti'31 A2 - DVG A2                6-1
DVG C2 - Boekel Sp. C6g                10-0

Programma DVG
19 september
Mulo D2 - DVG D1                11:15
Svsh D2 - DVG D2                12:30
DVG D3 - Nevelo D3                11:45
DVG MD1 - HVCH MD1                11:45
DVG E1 - Blauw Geel E2                10:30
Boerdonk E1g - DVG E2                11:00
DVG E3 - Venhorst E4g                10:30
DVG ME1 - Fc de Rakt ME1        09:30
DVG F1 - Avanti'31 F1                09:30
DVG F2 - Venhorst F1                09:30
Nijnsel F1 - DVG F3                10:00
DVG F4 - Blauw Geel F13         09:30
DVG F5 - Blauw Geel F11         09:30
DVG mini 1 - Boxtel mini 1        09:30
DVG mini 2 - Odc mini 3                09:30
DVG mini 3 - Sci mini 1                09:30
Hapse Boys A1 - DVG A1                14:30
Gemert A4 - DVG A2                15:00
Mariahout B1 - DVG B1                14:30
Blauw Geel B7 - DVG B2                14:30
DVG C1 - Sc Helmondia C1        13:00
DVG C2 - Irene C1                13:00
20 September:
Vessem 1 - DVG 1                14:30
Helmondia 2 - DVG 2                11:00
DVG 3 - Schijndel 3                12:00
W.E.C. 3 - DVG 4                12:00
Erp 5 - DVG 5                        12:00
DVG 6 - Nijnsel 5                        11:00
DVG 7 - Ollandia 4                10:00
Irene 3 - DVG 8                        10:00
DVG VR 1 - Rhode VR 1                10:00
22 september:
Vow B1 - DVG B 2                19:30

LSV
VCB VE1 - LSV VE 1                4-1
Wilhelmina 7 – LSV 2                2-3
LSV 3- FC Engelen 4                16-1
St. Mich. Gestel 7 – LSV 4                4-1
LSV VR1 – St Mich. Gestel VR 2        1-6
LBC
Uitslagen:
DBS F6 – LBC F1                        1-3
SV Valkenwaard E2 – LBC E1        17-0
LBC D1 – Valkenswaard D3        0-4
LBC B1 – Oirschot Vooruit B2        0-4
RPC C1 – LBC MC1                2-6
LBC B1 – RKSV Heeze MB1        15-0

Programma LSV
19 september:
LSV VE1 - Taxandria VE1                16:00
20 september:
RKGSV 1 - LSV 1                        14:30
Real Lunet 4 - LSV 2                10:30
LSV 3 - OJC Rosmalen 15                12:00
RKKSV 3 – LSV 4                        11:00

Programma LBC
19 september
LBC F1 - UNA F4                        9:30
LBC E1 - Waalre E4                9:30
RPC C3- LBC D1                        11:45
Best Vooruit B1 - LBC B1                14:45
LBC MC1 - Reusel Sport MC1        9:30

Handbal
HCB'92 D1 - Handbal Someren        7 - 10
HCB'92 B1 - Archilles '95                2 - 12

Programma:
19 september:
Manual DS1 - HCB'92 DS1        20:00
20 september:
Jupiter '75 B1 - HCB'92 B1        15:25
23 september:
Bergeijk Recreanten - HCB'92 Recreanten        19:30

Rugby
12 september:
Cubs        RC Eindhoven-Ducks/Oysters        5-71
Junioren        Ducks/Oysters-Oemoemenoe Middelburg        0-65
13 september:
Colts        Ducks/Oysters-Utrecht RC        14-3
Senioren1        Betuwe Bemmel-Ducks/Oysters 2        12-32
Senioren2        Duckes Legends-Rc Eindhoven 2        79-0

Programma zaterdag 19 september:
Cubs        Ducks/Oysters-Gouda        11.00
Junioren        Ducks/Oysters-Haarlem        12.00
Programma zondag 20 september:
Colts        Rotterdam RC-Ducks/Oysters        13.00
Senioren1        Ducks/Oysters-Pigs Arnhem        13.00
Senioren2        Scrumboks Tiel-Duckes Legends        14.30

Ducks Dames 1 verslaat Wizards of BoZ

Boxtel - De dames van Ducks 1 moesten dit weekend aantreden tegen Wizards of BoZ uit Bergen op Zoom. Even leek de wedstrijd op een gelijk spel uit te draaien, maar uiteindelijk wonnen de Boxtelsen met 10-6.

De speelsters van Ducks begonnen aan slag, waar dankzij mooie honkslagen van Noortje Tak en Evelien Gerrits al meteen twee punten konden worden gescoord. Deze inning wist de tegenpartij ook één punt te scoren, waardoor de stand op 2-1 voor Ducks kwam.

In de tweede inning kwamen beide teams niet aan scoren toe, maar in de derde inning wist Ducks vier punten te scoren. De tegenpartij kreeg het echter voor elkaar om deze inning ook flink te scoren dankzij een aantal goed neergelegde stootslagen. Hierdoor kwam de stand op 6-6. De dames van Ducks wisten zich te herpakken en scoorden nog vier punten. Tegelijkertijd slaagden ze erin het veld goed dicht te houden en Ducks won de wedstrijd met 10-6.

Aanstaande zondag, 20 september, spelen de dames van Ducks om 15.00 uur hun kampioenswedstrijd op het veld in Boxtel tegen Stags uit Etten Leur. Alle publiek is van harte welkom.

Goed begin van seizoen voor Boxtelse pony-amazones

Boxtel - De Boxtelse pony-amazones van Sint-Martinus verschenen afgelopen weekend op verschillende plaatsen in de ring. Zij sleepten daarbij meerdere prijzen in de wacht.

Zondag kwam Anne Teulings met haar pony Djo-djo uit in de klasse B-B. Deze combinatie was goed voor twee keer een tweede plaats met 210 en 200 punten. In dezelfde klasse pakte Iris van Olphen met pony Bleske de derde plaats met 204 punten. Eline de Bont was samen met haar Misty goed voor de zevende plaats met 201 punten.

In Loon op zand maakten Suus van den Nieuwenhof en haar pony InterUnique Nando hun debuut in de klasse C-M1. Daar wisten zij meteen de prijzen te pakken, het duo was goed voor twee keer een tweede plaats met 183 en 195 punten. Carlijn van Oerle kwam op zaterdag met Leunsveld's Walter uit in de klasse D-M1. Zij veroverden de tweede plaats met 182 punten.

Eerste jeugdteam Taverbo/Sabo maakt mooie start

Boxtel - Het eerste jeugdteam van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo heeft afgelopen zaterdag in Waalwijk meteen haar visitekaartje afgegeven door met 2-8 te winnen van Waalwijk 1.

Lars de Laat, die dit seizoen debuteert in het eerste, en Dani de Rooij wisten al hun wedstrijden te winnen en samen ook de punten van de dubbel mee naar huis te nemen. Remco Rooijakkers, die dit seizoen eveneens voor het eerst uitkomt in het eerste team, wist na een aantal spannende partijen hier nog een punt aan toe te voegen. Hierdoor staat dit team, dat uitkomt in de junioren derde klasse, voorlopig op de eerste plaats in het klassement.

In Haaften moest het tweede jeugdteam, dat afgelopen seizoen kampioen werd in de Startersklasse en hierdoor promoveerde naar de Junioren vierde klasse, duidelijk nog wennen. Alleen Rick van der Schoot lukte het om een partij in winst om te zetten.

Het derde jeugdteam, dat uitkomt in de tweede Startersklasse, wist in Dongen eveneens niet tot winst te komen.

Komende zaterdag spelen alle drie de jeugdteams thuis, aanvang 10.30 uur.

Mooie finaledag clubkampioenschappen Munsel

Foto: Marlin Divers

Boxtel - Na twee weken van sportieve strijd in de verschillende categorieën bij de jeugd en de senioren, werden afgelopen zondag de nieuwe clubkampioenschappen van LTV Munsel bekend.

Het was een schitterende finaledag met mooi weer en spannende partijen waarvan er vele in een driesetter beslist werden. Bij de jeugd gingen de titels naar Bente Teulings en Yannick Lourens. Bij de senioren werd de titel bij de dames geprolongeerd door Selly Soet, die zelfs werd uitgeroepen tot de koningin van het toernooi. Ze bereikte drie finales en sloot ze allemaal winnend af.
Bij de heren was het weer Rene Verhoeven die met de eer ging strijken. Na een onderbreking van een jaar, door een blessure, haalde hij voor de 24e keer de titel binnen. Volgend jaar wil hij voor zijn 25e titel gaan. Volgens de jarenlange traditie krijgen de kampioenen een eigen baan op het tennispark.

Foto: Marlin Divers
De organisatie ging gekleed in lederhose en dirndl. Foto: LTV Munsel

Enthousiaste toeschouwers konden genieten van mooie partijen, een pul bier, apfelstrudel, Tiroler gröstl, kaiserschmarrn en bratwurst mit sauerkraut. Na de partijen kon er worden nagepraat in de kantine die omgetoverd was tot een Oostenrijkse stube met lange tafels en biertonnen en de daarbij behoren de pullen Duits bier. De organisatie, gekleed in lederhose en dirndl, kan terugkijken op een geslaagd toernooi en gaat zich beraden op een nieuw thema voor volgend jaar.

Honkballers Ducks verslaan Nieuwegein Diamonds

Boxtel - Voor de op één na laatste wedstrijd van het seizoen troffen de honkballers van Ducks 1 afgelopen zondag thuis de Nieuwegein Diamonds. Ducks, dat de vorige wedstrijd verloren had zien gaan, wist dat er punten gepakt moesten worden om de vierde plaats te behouden.

Jeroen van Nes begon met werpen en kwam goed voor de dag. Hij zette de slagploeg uit Nieuwegein zonder enige moeite opzij. De Boxtelaars daarentegen pakten direct in de eerste inning een punt. In de derde inning sloegen zij nogmaals fel toe en lieten zij zien dat het geen saaie wedstrijd zou worden. Ducks kwam maar liefst vijf keer over de thuisplaat in een inning waarbij de gehele ploeg aan slag kwam. De tussenstand bedroeg 6-0.

De Diamonds wisten pas in de vierde inning een honkslag te slaan, maar van Nes kwam niet in de problemen. Hij hielp zichzelf de inning uit en zo kon Ducks zijn offensieve bombardement voortzetten. In de vierde inning, door twee honkslagen en een fout, kwam Ducks weer twee keer tot scoren, en bouwde dit de daaropvolgende inning uit door weer vier keer te scoren. De tussenstand was 12-0. Nieuwegein probeerde met man en macht Van Nes goed te raken, maar deze gaf niet toe.

In de zesde inning pakte Ducks nogmaals zes punten door een goede driehonkslag van Jan van der Wielen en een mooie tweehonkslag van Remco van Nistelrooij. Ducks was de onbetwiste winnaar na zesenhalve inning, door de zogeheten 'mercy rule', met een eindstand van 18-0. Beste slagman aan de zijde van de Boxtelaren was Jan van der Wielen met 5 uit 5, slaggemiddelde 1.000, en 4 punten binnen geslagen.

Nieuwe leden zijn welkom bij Marlin Divers

Boxtel - Zoals elk jaar lagen zaterdagavond tijdens de kanotocht Boxtel by Night (pagina 5) de Marlin Divers in het water bij de glijgoot bij de Mgr. Wilmerstraat. De groep duikers traint in Vught, maar maakt duiken door heel Noord-Brabant. Nieuwe leden zijn welkom.

De Marlin Divers leiden duikers op van beginnersniveau (Open Water Diver) tot en met professioneel niveau (DiveMaster). Ook voor specialties kun je bij deze vereniging terecht. Trainingen zijn op woensdagavond van 21.00 tot 22.00 uur in het zwembad van Reinier van Arkel in Vught. Bij deze snorkeltraining staan conditie en plezier voorop. De laatste woensdag van de maand is het persluchttraining.

Heb je interesse en wil je een keer zelf ervaren hoe het is om onder water te ademen ga dan naar www.marlindivers.nl of stuur een e-mail naar info@marlindivers.nl. Ook kun je komen kijken in het zwembad.

Wapen van Liempde van start met zege

Liempde - Het kaderteam van 't Wapen van Liempde/RegioBank is het nieuwe seizoen goed begonnen. Met drie goede partijen werd het in de eerste wedstrijd 6-2 tegen Moira uit Lith.

Piet Leermakers maakte zijn 160 caramboles in tien beurten, met een slotserie van 69. Ton Rovers had drie beurten meer nodig voor hetzelfde aantal caramboles maar scoorde wel de hoogste serie van 90. Harm van de Laar had twaalf beurten nodig voor zijn 130 caramboles. Alleen Martien van den Tillaart moest het onderspit delven, hij bleef na acht beurten steken op 74 caramboles.

36 / 36

Donderdag 17 september

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Start Kindertheater
16.00 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Open Avond Volleybal
19.00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Start nieuw gildejaar van KVG Boxtel
20:00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 19 september

Fietsen met zonnepanelen op 't dak.
11.00 uur, Markt, Boxtel

Dinervoorstelling: The Silver Duck
17.15 uur & 18.30 uur, Terrein Podium Boxtel, Burgakker 17, Boxtel

Zondag 20 september

Molenrit motoren
10.00 uur verzamelen, vertrek om 11.00 uur, Café Den Boer, Corpus 2, Boxtel

Kampina Airbornes Wandeltocht
10.00 uur, Weiland, De Roond 15, Boxtel

Lezing en rondleiding over de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Koopzondag Boxtel
12.00 uur, Centrum, Boxtel

Bockesprongen 2015
13.00 uur, Markt en omgeving, Boxtel

Tweedehandsmarkt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat, Boxtel

Tennisclinic
13.00 uur, LTV De Merletten, Sportpark Molenwijk, Molenwijk 3b, Boxtel

Ierse Sessie
13.30, B&B 'In den Boogert', Oude Boomgaard 3, Boxtel

1 jarig bestaan Dok12: Live band Maddox
15.00 uur, Dok 12, Markt 12, Boxtel

Concert Stichting Kerkconcerten Boxtel
20.15 uur, Sint-Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Maandag 21 september

Bewegen voor 50-plussers
09.00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Informatieavond D'n Tip
20.00 uur, 't Struifhuis, Raadhuisplein 4, Boxtel

Dinsdag 22 september

Open Avond Badminton
20.00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Woensdag 23 september

Open Ateliers bij Kinderdagverblijf Domino
10.00 uur, Kinderdagverblijf Domino, Hoogheem 485, Boxtel

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Stapel op voorlezen
14.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Filmavond: Gooise Vrouwen 2
19.00 uur, Dienstencentrum Kloosterhof, Kloosterhof 7, Liempde

Bridgeclub De Rots
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 24 september

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woonwijs organiseert High Tea
14.30 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Kindertheater
16.00 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Open Avond Volleybal
19.00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Ontmoeting Palestijnse jongeren
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 25 september

Extra concert in Boxtelse Sint-Petrusbasiliek
19.30 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Zaterdag 26 september

Shopevent
10.00 uur, start bij Restaurant En Garde, Markt 34, Boxtel

7e Boxtelse Veteranendag
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Vredeskaravaan
14.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Jubileum Noottoestand
20.00 uur, 't Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Neon Party in B-Town
20.00 uur, B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Zondag 27 september

Boxtel-Oost Dag
10.00 uur, Tussen Gemeenschapshuis De Rots en Winkelcentrum Oosterhof, Boxtel

Vlooienmarkt
10.00 uur, Sporthal Pius X, Heidonk 28, Liempde

Dommeltheater / Afsluiting Kunst op Stapel
13.30 uur, Kasteel Stapelen, Binnenplaats, Boxtel ( Bij slecht weer, Podium Boxtel, Burgakker 17, Boxtel)

Proef Lokaal Liempde: 't Grootste Tapasdiner'
14.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Wijnfestijn
15.00 uur, Croonpassage, Boxtel

Dommeltheater - Vaartocht Symfonie
15.00 uur, Start vanaf Park Stapelen, Boxtel

Maandag 28 september

Bewegen voor 50-plussers
09.00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Informatiebijeenkomst Klim-op: omgaan met verliezen, hoe doe je dat?
19.00 uur, Contour de Twern, St Ursula 12, Boxtel

Smartlappenavond
20.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 29 september

Informatiebijeenkomst Klim-op: omgaan met verliezen, hoe doe je dat?
13.30 uur, Contour de Twern, St Ursula 12, Boxtel

Woonwijs organiseert High Tea
15.15 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Open Avond Badminton
20.00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Woensdag 30 september

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Open Ateliers bij Kinderdagverblijf Domino
10.00 uur, Kinderdagverblijf Domino, Hoogheem 485, Boxtel

Woonwijs organiseert High Tea
14.00 uur, Simeonshof, Annastraat 5, Boxtel

Country dansen in de Rots
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Bridgeclub de Rots
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots start,Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 1 oktober

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel.

Kindertheater De Reizende Speeldoos
16.00 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphna
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel.

Quizzen met The Brain bij Denziz
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 69, Boxtel