DeMooiBoxtelKrant

23 mei 2018

DeMooiBoxtelKrant 23 mei 2018


Boxtel beleeft GELUK met Guus Meeuwis

Guus Meeuwis toont trots het eerste exemplaar van zijn nieuwe album 'GELUK', dat hij enkele ogenblikken eerder uit handen van de burgemeester ontving. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - "Het was super leuk! Ik ben hier echt met open armen ontvangen!" Muzikant Guus Meeuwis kwam na de presentatie superlatieven tekort over Boxtel. Hij presenteerde daar vrijdagmiddag in Podium Boxtel het album GELUK aan zo'n 300 genodigden. Geluk hadden ook zijn gasten, want zij werden uit ruim 3.000 aanmeldingen geselecteerd door middel van een loting om de releaseparty bij te mogen wonen.

Het nieuwe album werd voorafgaand aan de show door burgemeester Mark Buijs aan Meeuwis overhandigd. Die was vol lof over de snelle en voortvarende manier waarop zijn hele circus in ons dorp werd ontvangen nadat presentator Humberto Tan maandag, eveneens door middel van 'geluk', met een ferme worp van een dartpijl Boxtel prikte als releaselocatie.

Foto: Sander van Kasteren
Een groep fans van Guus Meeuwis staat te wachten tot hun held het podium betreedt. Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Guus Meeuwis Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
De boerderij die in vlammen op ging stamt uit 1779. (Foto: Jordi de Bruijn) Foto: Jordi de Bruijn
Met de Big Bam Boom Band stond één brok plezier en ervaring op het podium. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Meeuwis zelf gaf vooraf aan de releaseparty 'heel spannend' te vinden. Dat was echter niet meer te merken toen de band het podium betrad. Dat was nèt groot genoeg voor de acht muzikanten. Meeuwis was daar achteraf niet rouwig om: "Qua locatie was het perfect! Niet te groot, niet te klein. Het is fijn dat ze hier zo'n leuke plek hebben waar je dit kunt doen."

Lees verder op pagina 5.

Wij mogen één gesigneerd exemplaar van 'GELUK' weggeven aan onze lezers. Het album wordt verloot tussen de inzenders van het juiste antwoord op de vraag: "Hoe heet het duet met Ilse DeLange op het album 'GELUK'?" Stuur je antwoord naar redactie@demooiboxtelkrant.nl onder vermelding van 'Prijsvraag Guus Meeuwis'.

Jubilerend Limuscene staat voor samen genieten

Liempde - De tiende editie van Limuscene, afgelopen zondag in het Concordiapark in Liempde, stond in het teken van samen genieten van muziek. Die samenwerking liet zich gelden op het podium, waar speciaal voor het festival muzikale samenwerkingen gesmeed werden, maar ook achter de schermen, waar festivalprogrammeur Charles van Liempd het stokje over gaf aan zijn collega's. Met zo'n 1.000 bezoekers, een stralend lentezonnetje en zonder noemenswaardige incidenten was het festival wederom een groot succes te noemen.

Dit jaar was gekozen voor een zwaardere geluidsinstallatie om problemen met oververhitte apparatuur, zoals die vorig jaar optraden, te voorkomen. Dat lukt prima. Zó prima zelfs dat de zanger van de band Street! er een grapje over maakt: "Mogen we wat zachter? Anders gaat het niet goed met de oortjes van ons publiek!"

Ook nieuw was dit jaar dat het geluid van het hoofdpodium in de enorme tent ook op het buitenpodium in de kiosk uitversterkt te horen was. Dit leidde ertoe dat mensen die de bands niet zo nodig hoefden te zien, maar wel graag van een muziekje wilden genieten ook buiten in de zon de muziek goed konden horen.

'Speulen!'
Toch viel er ook genoeg te zien. Dat begon met het optreden van The Nailbiters. Deze Boxtelse band wist ondanks dat het de openingsact was de tent al goeddeels vol te spelen. Met een enthousiast optreden werd de eerste 'SPEULEN!' al vóór 14.00 uur aan het publiek ontlokt.

'Speulen' deden ook de volgende bands, zoals Sara & Floyd, die akoestische covers speelden en No.9, een nieuw project van Boxtelaren Marco Bressers en Henk Renders, die zelfgeschreven Nederlandstalige nummers brengen. Op het hoofdpodium is inmiddels het ruigere werk aan bod gekomen, met Mama's Liquor. Zij spelen onder meer een zwaardere versie van het nummer 'Boys of Summer' van Eagles drummer Don Henley. Als weer een 'SPEULEN!' klinkt, wordt een Slayer-nummer ingezet. Het leidt tot een groep wild dansende fans.

Lees verder op pagina 5.

Woonboerderij op Hal brandt volledig uit

Esch - In een woonboerderij op landgoed Hal, op de grens van Boxtel en Vught is dinsdagmiddag een grote brand uitgebroken door een blikseminslag. De brand brak even na 17.30 uur uit. Er werd snel opgeschaald door de hulpdiensten. Ondanks dat was de boerderij binnen een half uur volledig uitgebrand. Bij de brand was ook een ambulance aanwezig, maar al snel bleek dat er geen gewonden zijn gevallen.

De brand brak uit in de kap van een historische boerderij die stamt uit 1779. Omstanders meldden dat zij een harde knal hoorden en dat de directe omgeving al enige tijd zonder stroom zat voordat de brand opgemerkt werd. Mogelijk hebben de vlammen al buiten het zicht om in de rieten kap om zich heen gegrepen voordat die in brand vloog.

Toen de brandweer arriveerde was de brand al zo ver gevorderd dat de boerderij niet meer te redden bleek. Binnen een half uur kon de boerderij dan ook als verloren worden beschouwd.

De boerderijbrand zorgde ook voor problemen op de weg. Zo was er een lange kijkersfile op de A2 vanuit Eindhoven richting Den Bosch. Op het hoogtepunt was er meer dan 10 kilometer langzaamrijdend verkeer, zo liet Rijkswaterstaat weten. Ook de Boxtelseweg was in beide richtingen afgesloten voor het verkeer om ruimte te bieden aan de hulpdiensten.

Nieuw artikel

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 24 mei        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 25 mei        Rikken en jokeren in De Rots        13.30
Dinsdag 29 mei        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij13.30
                        Kienen in De Adelaar        14.00
Woensdag 30 mei        Fietsen, vertrek vanaf de parkeerplaats aan de Speelmanstraat, Miss Hyacinth-route        13.30
                        Vertrek snelle fietsers        13.15
                        Eten bij Restaurant De Oude Ketting, opgeven vóór 25 mei bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of henksturkenboom49@gmail.com of bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl        17.00

Collectes mei en juni

27 mei tot en met 2 juni        Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds
3 tot en met 9 juni        Epilepsiefonds
10 tot en met 16 juni        Ver. tot behoud van Natuurmonumenten NL
17 tot en met 23 juni        Maag Lever Darm Stichting
24 tot en met 30 juni        Ver. Het Nederlandse Rode Kruis

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren voor een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de zogenaamde vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel, maar vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via telefoonnummer 0900-8844.

Alzheimer Café: Seksualiteit en intimiteit

Boxtel/Schijndel - Op maandag 28 mei wordt in restaurant-zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd.

Het thema van de avond is seksualiteit en intimiteit. Wanneer je gaat dementeren verandert er veel. Vaak is er weinig aandacht voor de seksuele gevolgen voor intimiteit en seksualiteit als er sprake is van dementie. De seksuele behoefte kan toenemen en soms zelfs ongewenste vormen aannemen. Maar de behoefte aan intimiteit kan ook helemaal verdwijnen, wat door een partner vaak als een gemis wordt ervaren. Gastspreker Ingrid van Kempen zal ingaan op de veranderingen op seksueel vlak bij dementie en de invloed hiervan op de relatie.
Vanaf 19.00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19.30 uur en de avond wordt afgesloten om 21.30 uur. De toegang is gratis.

Meditatieve wandeling bij Kasteel Stapelen

Boxtel - Liefhebbers kunnen aanstaande zaterdag 26 mei weer deelnemen aan een meditatieve wandeling bij Kasteel Stapelen. De wandelaars verzamelen op de binnenplaats van het kasteel, van waar om 14.00 uur de wandeling van start gaat. Deze duurt tot 15.30 uur.

De wandelaars kunnen een tekst meebrengen de veel voor hen betekent. Ze kunnen deze op een zelfgekozen plek tijdens de wandeling delen met de overige deelnemers. Meer informatie is te verkrijgen via 073-5512033.


KBO-activiteiten Liempde

Woensdag 23 mei        Jeu de Boules op terrein Cello De Misse        14.00
Donderdag 24 mei        Kienen in De Kloosterhof        14.00
Vrijdag 25 mei        Grote voorjaarsfietstocht, vertrek vanaf Tooseplein        10.00
Dinsdag 29 mei        Jaarreisje, vertrek vanaf Kerkplein        08.15
Dinsdag 29 mei        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 30 mei        Wandelen, vertrek Raadhuisplein        10.00
Donderdag 31 mei        Kaarten in De Kloosterhof         13.30

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool groep 1        19.00-20.00         groep 2 20.00-21.00
Elke donderdag        Nordic walking, vertrek vanaf de Markt        09.00

Dinsdag 29 mei        Rondleiding bij Kafe van Leer, Robert van Beckhoven vertrek vanaf Breukeslplein        09.45

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, telefoon: 0411-601723

Vrouwencontact Liempde

Dinsdag 29 mei        Mindfit bij De Kloosterhof        9.00
Woensdag 30 mei        Wandeling centrum Liempde met gids Hanne mi de Moor        19.00

Box & Breakfast laat toeristen kamperen in Boxtelse natuur

Het uitzicht van de Box & Breakfast is ongeëvenaard. (Foto's: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Fluitende vogels, een voorbijlopende ree, of wegroetsjende hazen. Je moet er wel voor tegen muggen kunnen en het is een klein beetje behelpen in de kleine ruimte, maar als je je daar overheen kunt zetten kun je dit alles vanaf vandaag aanschouwen. Vanaf nu kun je namelijk overnachten in een doorzichtige box onder de Boxtelse sterrenhemel. In totaal worden de komende weken vijf van deze 'Box & Breakfasts' geplaatst in het buitengebied van de gemeente bij wijze van proef om zo toeristen aan te trekken. Eind september worden de boxen weer verwijderd en de proef geëvalueerd.

Het idee achter de Box & Breakfast komt van de Boxtelse ondernemer Thieu van Tooren. Hij runt een communicatiebureau en was in die rol betrokken bij de verschillende brainstormsessies over hoe Boxtel kon inhaken bij 'We Are Food', het toeristisch themajaar rondom voedsel en gastronomie. Het idee is eigenlijk heel simpel: toeristen een mogelijkheid geven te overnachten in de natuur op een manier die ze niet snel zullen vergeten, letterlijk midden in de natuur.

Wethouder Peter van de Wiel (m.), initiatiefnemer Thieu van Tooren (l.) en grondeigenaar Theo Timmermans. Foto: Sander van Kasteren

We kunnen, wat wethouder Peter van de Wiel betreft, als Boxtel niet op tegen de sterrenzaken in Den Bosch. "Maar wat Boxtel wel te bieden heeft is een 1000 sterrenovernachting in het buitengebied", aldus de wethouder. De link met 'food' wordt op twee manieren gelegd: agrarische-, of veebedrijven stellen voor de Box & Breakfast units hun grond beschikbaar. Daarnaast krijgen gasten die er overnachten een écht Brabants ontbijt met lokale ingrediënten aangeboden. Met de Box & Breakfast mikt Boxtel duidelijk op de groep 'actief paars', jongvolwassen recreanten die van avontuurlijke activiteiten houden.

Breedgedragen
Dat het idee breedgedragen wordt blijkt onder meer uit hoe het tot stand komt. "Niet vanuit het gemeentehuis", aldus de wethouder, "maar in vijf of zes bijeenkomsten waarbij onder meer ZLTO, architecten, VVV, de centrumhoreca, maar ook bedrijven als MagicFX aanschoven." Van de Wiel geeft aan dat Box & Breakfast nadrukkelijk niet bedoeld is om te concurreren met bestaande overnachtingsmogelijkheden maar meer gezien moet worden als een aanvulling daarop. "Wij hebben contact met alle Boxtelse B&B's gehad", aldus de wethouder. "Zij adopteren dit initiatief graag!" Dit blijkt uit het feit dat de Boxtelse B&B's de ontbijtjes van de gasten zullen bereiden en op locatie afleveren.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat zij bijvoorbeeld arrangementen gaan aanbieden in combinatie met hun eigen Bed & Breakfast. Zeker is dit echter nog niet, net zoals heel veel zaken die zich de komende maanden nog moeten uitkristalliseren. In de overnachtingsunits, vierkante, doorzichtige boxen van zo'n drie bij drie meter, is geen enkele overbodige luxe te vinden. Een biologisch toilet, een goed bed, gordijnen en een kleine voorraad water, een kast, verlichting en een usb-lader vormen het volledige interieur. De inrichting en ook de plaatsing van de boxen komt tot stand samen met lokale ondernemers: de bedden zijn bijvoorbeeld afkomstig van de Slaaphoek. In ongeveer een halve dag is een unit op te bouwen en, ook niet onbelangrijk, weer af te breken.

Reserveren
Een overnachting in een Box & Breakfast moet zo'n 100 euro gaan kosten voor twee personen, inclusief ontbijt. Daarvan gaat een nader te bepalen deel naar de faciliterende Bed & Breakfast, naar de gemeente en naar de landeigenaar die zijn grond beschikbaar stelt voor de toeristen. Reserveringen kunnen gedaan worden via www.boxandbreakfast.nl en worden uitgevoerd door de Boxtelse VVV.

Provincie wil samen met Boxtel woningbouw Liempde vlot trekken

Boxtel - Onze gemeente zal samen met de provincie optrekken om de impasse waarin de voorgenomen bouw van zo'n 80 tot 100 woningen aan de Hamsestraat/Roderweg in Liempde zich bevindt te doorbreken. Boxtel wil er maar wat graag beginnen met de bouw, maar de plannen die er nu liggen voldoen niet aan de provinciale eisen. Inmiddels liggen er al ruim twee jaar plannen op tafel die steeds maar weer aangepast moeten worden. Daarom komt er binnen enkele weken een ontwerpsessie waarbij provincie en gemeente gezamenlijk proberen tot een sluitend ontwerp te komen.

In zijn maiden speech diende Combinatie95-raadslid Joep Schalkx dinsdagavond namens de Liempdse gemeenschap raadsvragen in over de voortgang van de woningbouw in 'zijn' dorpskern. "In Boxtel en Lennisheuvel liggen mooie plannen op tafel, maar die opgave is er ook in de kern Liempde", aldus Schalkx.

In de beantwoording van Schalkx' vragen geeft wethouder Peter van de Wiel nogmaals aan dat alle betrokken partijen het er over eens zijn dat er snel gebouwd moet worden. De ideeën over wat een haalbare hoeveelheid woningen voor het gebied is, lopen echter uiteen. Zo meent de provincie dat er hooguit 40 woningen gerealiseerd kunnen worden met de plannen die er nu liggen, terwijl Boxtel en de bouwpartner Janssen de Jong er minimaal 80 woningen willen bouwen.

Oorzaak van de patstelling is dat de provincie vindt dat de vereiste groencompensatie van het gebied onvoldoende geborgd is in de bouwplannen. Daarom wil Noord-Brabant in de huidige plannen de bouw van slechts 40 woningen toestaan. Veel te weinig om het project rendabel te maken voor de bouwpartner, vindt de gemeente.

Als mogelijke oplossing opperde de provincie de zogenaamde Ruimte voor Ruimte regeling (RvR), waarbij Boxtel bij de provincie de benodigde bouwtitels kan kopen. Iedere RvR-titel staat voor een elders in de provincie gesaneerd agrarisch bedrijf. Dat levert speelruimte op. Met steun uit het zogenaamde Groen Ontwikkelfonds, zo redeneert de provincie, kan langs de Grote Waterloop de resterende benodigde groencompensatie aangelegd worden, waardoor de bouw van 100 woningen haalbaar wordt.

De wethouder geeft aan dat zowel provincie, het groenfonds, als RvR enthousiast op de bouwplannen hebben gereageerd. Hij noemt het 'een belangrijke stap' dat al deze partijen zich nu samen met Boxtel willen inspannen voor het vinden van een oplossing, maar geeft eveneens aan dat er nog enkele hordes te nemen zijn. Zo moet onder meer onderzocht worden hoe de Ruimte voor Ruimte regeling financieel afgewikkeld wordt. Een bouwtitel kost namelijk zo'n 130.000 euro.

Hoeveel titels uiteindelijk aangekocht moeten worden is niet duidelijk. Maar ondanks dat er nog vele vraagtekens zijn lijkt de datum dat de schop ook in Liempde de grond in gaat toch weer een stap dichterbij.

'Regie op geprivatiseerde sport- en welzijnsaccommodaties kan beter'
Met verhuizing Ursula in 2019 bijna alle accommodaties geprivatiseerd

Boxtel - De gemeente moet meer regie op geprivatiseerde sport- en welzijnsaccommodaties houden om de maatschappelijke functie te borgen. Ook is het aan te raden dat de gemeente bekijkt hoe de verschillende exploitanten van de geprivatiseerde accommodaties beter kunnen samenwerken. Dit concludeert de Boxtelse Rekenkamercommissie in een rapport dat vorige week in de gemeenteraadsvergadering werd behandeld.

De weg naar privatisering werd decennia geleden al ingeslagen, aldus de Rekenkamercommissie. Zelfs zó lang geleden, dat niet meer exact na te gaan is wanneer deze wens voor het eerst werd uitgesproken. Boxtel loopt op schema wat privatiseringen betreft, zo geeft ook burgemeester Mark Buijs aan. Als in 2019 Sint Ursula verkocht wordt, zullen bijna alle accommodaties geprivatiseerd zijn. De intentie is om dan de welzijnsinstanties die er nu zitten onder te brengen op de bovenverdieping van het Boxtelse gemeentehuis.

Angst
Toch is niet voor alle welzijnsinstanties de toekomst zo helder. Met name vanuit de linkse hoek van de Boxtelse politiek klinkt de angst door dat privatisering de continuïteit van die voorzieningen in gevaar kan brengen. Zo is sporthal De Braken momenteel in handen van ondernemer Gerard Smit. In de verkoopovereenkomst die hij tekende is de sportieve functie tot 2023 gewaarborgd. Maar wat er gebeurt als hij failliet gaat, of na 2023 is volgens Katelijne van Thiel (Combinatie95) onduidelijk.

De rekenkamer onderschrijft die angst deels en meent dat de gemeente de vinger aan de pols moet houden: "Wij bevelen de gemeenteraad aan om voor de sport- en welzijnsaccommodaties concrete maatschappelijke doelen te formuleren. Het college dient deze doelen te vertalen naar prestatieafspraken met de exploitanten." Volgens de commissie kunnen die afspraken gemaakt worden op basis van al beschikbare gegevens, die de gemeente slimmer moet organiseren en inzetten. Zo wordt ook voor de raad straks beter inzichtelijk in hoeverre de exploitant de afspraken nakomt en of de doelstellingen bereikt worden.

Met name de SP is er nog steeds niet gerust op. Volgens fractievoorzitter Dave van de Ven is namelijk de capaciteit wat betreft sportieve faciliteiten wel gegarandeerd, óók als De Braken afgebroken zou worden, maar is daarmee niet gezegd dat het agendatechnisch ook mogelijk is die capaciteit volledig te benutten. "Dat zagen we in eerste instantie ook bij de privatisering ervan", aldus Van de Ven.

Samenwerking
Een andere aanbeveling van de commissie is een betere samenwerking tussen de verschillende geprivatiseerde instellingen. De Rekenkamercommissie gaat er vanuit dat daardoor een hogere efficiëntie gerealiseerd kan worden, bijvoorbeeld wat betreft inkoop van goederen en middelen. Tenslotte waarschuwt de commissie voor veranderende btw-regels voor sportclubs. Per 1 januari 2019 moeten daarom nieuwe afspraken gemaakt worden met deze verenigingen op het gebied van de financiën. Burgemeester Mark Buijs geeft aan dat die afspraken met de meeste sportclubs al zijn gemaakt. Voor zover die er nog niet liggen zegt hij toe dit snel op te pakken.

De raad is kritisch over het feit dat wel gemeenschapshuizen en sportclubs onder de loep zijn genomen, maar Hobbycentrum Boxtel buiten beschouwing werd gelaten. Volgens Jan van den Heuvel, voorzitter van de Rekenkamercommissie, is er altijd een 'grijs gebied', waar het hobbycentrum in valt. "We hebben ons met name gericht op sportclubs en gemeenschapshuizen."

Uiteindelijk onderschrijft de gehele gemeenteraad de conclusies van de commissie. Ook burgemeester Mark Buijs, als verantwoordelijk portefeuillehouder. Hij geeft aan dat met de meeste sportclubs al btw-afspraken zijn gemaakt. Hij onderschrijft de risico's van privatisering, maar geeft aan dat met goede afspraken de overheid voldoende regie kan behouden. Ook met de overige aanbevelingen gaat de gemeente aan de slag.


Repair Café bij Het Goed

Boxtel - Bij kringloopwinkel Het Goed aan de Industrieweg 6 wordt aanstaande zaterdag weer volop vermaakt, opgepimpt en gerepareerd, ten minste voor zover dat mogelijk is. Van 12.00 tot 15.00 uur doen de vrijwilligers van het Repair Café namelijk hun uiterste best om bijvoorbeeld kleine meubels, fietsen, lampen en elektrische apparaten gratis (proberen) te repareren. Ook is er een naaister die helpt oude kledingstukken een nieuw leven te geven.

Het Repair Café wordt georganiseerd door Transitie Boxtel en Het Goed. Het draait allemaal om minder weggooien en zelf dingen leren repareren. Bezoekers aan het Repair Café kunnen kleding en kapotte spullen van thuis meenemen.
De bedoeling is ook uitdrukkelijk dat mensen geleerd wordt dat je veel dingen zelf kunt repareren. Alles wat het niet meer doet (behalve klokken) maakt kans op een geslaagde reparatie. Het helpt als de handleiding van een apparaat meegebracht wordt.
De ervaring leert dat een flink deel van de klachten wordt verholpen. De organisatoren wijzen erop dat hergebruik zowel geld als grondstoffen bespaart, maar ze willen met het Repair Café ook laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel gemakkelijk.

Transitie Boxtel richt zich op lokale veerkracht in de overgang naar een duurzamer samenleving in een tijdperk van klimaatverandering. De werkgroep is actief op het gebied van voedsel, tuinieren, duurzame energie en milieubewustwording. Zie www.transitieboxtel.nl en www.eetbaarboxtel.nl.
Het Goed is een landelijke kringlooporganisatie waarbij twintig kringloopbedrijven zijn aangesloten. Het Goed zet zich samen met gemeenten en partners in voor werkgelegenheid en meer hergebruik van goederen.

Heb je zin om mee te repareren of te naaien? Meer informatie is te verkrijgen bij Johan de Dreu via 0411-673826.
Het volgende café is op maandag 8 oktober in Gemeenschapshuis De Rots van 12.00 tot 15.00 uur.

Schemertocht en fietstocht door de Kampina

Boxtel/Oisterwijk - Voor wie de magische momenten van de schemering in de kampina wil ervaren, staat aanstaande vrijdag 25 mei een avondwandeling op het programma. Wie juist 's ochtends de mooiste hoogtepunten van de beroemde natuurgebieden Kampina en Oisterwijkse Bossen en Vennen wil ontdekken kan de volgende dag, zaterdag 26 mei met de boswachters mee op de fiets.

De schemertocht voert de wandelaars langs mooie vennen en laat hen ontdekken hoe het mooie landschap van de Kampina is ontstaan.
Deze wandeling is gericht op volwassenen. De deelnemers vertrekken op vrijdag 25 mei om 20.00 uur bij de Parkeerplaats Posthoornseweg in Oisterwijk. Leden van Natuurmonumenten betalen voor deze excursie 5 euro, niet-leden 8 euro.

Fietstocht
Tijdens de drie uur durende fietstocht op zaterdag komen de deelnemers stille rimpelloze vennen half verborgen in het bos, idyllische boerderijen en uitgestrekte heidevelden tegen. De boswachters vertellen onderweg meer over de geschiedenis, de planten en dieren van deze gebieden.

Aanmelden
Deze fietstocht is gericht op volwassenen. De fietsers vertrekken op zaterdag 26 mei om 9.00 uur in Oisterwijkse Bossen en Vennen. Halverwege de tocht wordt gestopt om wat te eten en te drinken. Deelnemers nemen zelf hun fiets mee. De tocht is rond 12.00 uur afgelopen. Leden van Natuurmonumenten betalen voor deze excursie 7 euro en niet-leden 10 euro.

Meteen aanmelden of nieuwsgierig naar meer activiteiten? Neem een kijkje op: www.natuurmonumenten.nl/agenda.

Zevende editie van Liemps Kunstpad

Foto: Liemps Kunstpad

Liempde - Onder de naam Liemps Kunstpad wordt dit weekend, op zaterdag 26 mei en zondag 27 mei in Liempde een Open Dag gehouden met werk van zo'n 32 Liempdenaren, die op creatieve wijze bezig zijn met tekenen, schilderen, keramiek en het maken van grafiek, etsen en beelden. Deze zevende editie zal zondag geopend worden door burgemeester Mark Buijs en zijn echtgenote, om 10.30 uur in D'n Liempsen Herd aan de Barrierweg 4.

Die zondag zijn bezoekers van 11.00 tot 17.00 uur gratis welkom bij alle deelnemende kunstenaars. Op zaterdag 26 mei is van 11.00 tot 17.00 uur een aantal deelnemers van de Liemps Kunstpad ook open. Net als bij de eerdere edities van het Liemps Kunstpad is er een plattegrond gemaakt met daarop de 18 deelnemende adressen in het centrum van Liempde. Deze kaarten zijn te krijgen bij Café Het Wapen van Liempde aan het Raadhuisplein 4 en in D'n Liempsen Herd. De plattegrond is ook te vinden op www.liemps-kunstpad.nl, net zoals informatie over de deelnemers en afbeeldingen van hun kunstwerken.

Belangstellenden kunnen de kunstwerken bij de makers thuis of in hun atelier gratis komen bekijken. Daarnaast is op een aantal adressen ook werk verzameld van diverse kunstenaars, meestal groepen die al een tijd samen schilderen of beeldhouwen. Op deze manier wordt belangstellenden de kans geboden om te zien wat Liempde op dit culturele vlak te bieden heeft.

Rondleidingen MUBO

Boxtel - Museum Boxtel (MUBO) verzorgt sinds eind maart maandelijkse rondleidingen over de geschiedenis van Boxtel. Belangstellenden kunnen kiezen uit drie soorten rondleidingen. De eerstevolgende is aanstaande zaterdag 26 mei om 14.00 uur.

De rondleidingen worden verzorgd door Ben Ophof en Joop Schuller, die beiden ook als VVV-gids historische wandelingen door Boxtel verzorgen, en door historicus Willem Wittenberg. De rondleidingen zijn inhoudelijk gebaseerd op de door MUBO ontwikkelde canon van Boxtel, die de geschiedenis van Boxtel vanaf de prehistorie tot nu aan de hand van 49 vensters of thema's vertelt. Deze zijn verbeeld en verwoord in een vaste expositie, die is te zien op de eerste en tweede verdieping van het museum.
Belangstellenden kunnen kiezen uit drie rondleidingen: een algemene rondleiding binnen MUBO langs tien door de gids geselecteerde vensters van de canon (3,50 euro per persoon), een groepsrondleiding waarbij de onderwerpen op basis van wensen van de groep worden bepaald (5 euro per persoon) of een rondleiding deels binnen en buiten het museum (5 euro per persoon) met aandacht voor historisch Boxtels erfgoed zoals de Heilig Hartkerk, het Ursulaklooster en de Angelaschool.
Iedere rondleiding start in de MUBO-ontvangstruimte met een korte introductie, daarna worden de deelnemers door de gids meegenomen op zaal. De overige rondleidingen voor dit jaar zijn, naast die op aanstaande zaterdag, 30 juni, 28 juli, 8 september, 27 oktober en 24 november. Naast de vaste dagen kan op afspraak altijd een rondleiding worden aangevraagd, ook op werkdagen.
De vaste rondleidingen starten om 14.00 uur, maximaal 10 deelnemers per gids. Aanmelden kan via info@muboboxtel.nl of 06-16041898.

Dansmiddag met New Harvest en Stardust Live

Boxtel - Bij Gemeenschapshuis de Rots staat zondag 3 juni van 14.00 tot 18.00 uur een dansmiddag op het programma met de formatie New Harvest, met medewerking van het duo Stardust Live.

New Harvest, dat bestaat uit een viertal muzikanten, verzorgde met covers en gevarieerde dansmuziek al meerdere optredens door heel het land. Deze Band presenteert onder het motto 'gezellig samen zijn' een dansmiddag voor veertigers en ouder. Dit doen zij met medewerking van John en Marjolein van Stardust Live, die tijdens deze middag in de pauzes hun repertoire ten gehore zullen brengen. Dit duo brengt een uitgebreid repertoire ten gehore met allerlei soorten dansmuziek en stijlen, zoals foxtrot, rumba, chachacha, wals, jive en poco poco. Liefhebbers van country en linedance komen ook aan hun trekken.

Voor de dansmiddag in het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel kunnen liefhebbers zich aanmelden via John Kersch (073-5430934 / 06-44181034) en Chris Verboven (06-45126200). Kaarten kosten 6 euro in de voorverkoop, aan de deur kosten ze 8 euro per stuk.

Schapen scheren bij De Kinderboerderij

Boxtel - De Twee Zwartblessen van De Kinderboerderij in Boxtel worden aanstaande zondag 27 mei bevrijd van hun winterjas. Vaste schapenscheerder Henri van Weert komt de dames, die net lammetjes hebben gekregen, verlossen van hun warme wol.

Om 14.00 en om 15.00 uur is iedereen welkom om dit van dichtbij mee te maken. Kinderen mogen ook een schaapje knutselen in de huiskamer. De Kinderboerderij is die dag geopend van 14.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis.

Vervolg van voorpagina: Boxtel beleeft GELUK met Guus Meeuwis

Guus Meeuwis gaf een op het oog ontspannen show weg. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

De songs voor het nieuwe album zijn geschreven in Nederland. Daarna reisde Meeuwis af naar de Verenigde Staten om een inspirerende trip door Nashville en Memphis te maken. Daar kwamen de nummers in samenwerking met lokale muzikanten tot wasdom. Een goed voorbeeld van die muzikale evolutie is de nieuwe take van het al bestaande nummer 'Wat zou Elvis doen?'. De 2018-versie duurt bijna een minuut langer dan het origineel. De track is volgens de zanger te zien als een muzikale doorontwikkeling van de eerdere single. Op het album staat ook een duet met Ilse DeLange, het nummer 'Ik geloof in geluk'. Het kwam tot stand op de veranda van De Lange voor haar gelijknamige tv-programma.

Als rode draad door het album loopt Guus zijn zoektocht naar geluk. De zanger heeft een roerige periode achter de rug met onder meer een scheiding en het vinden van een nieuwe liefde. Ondanks dat Meeuwis aangeeft niet altijd gelukkig te zijn, past het positivisme hem wel. "Dan is de vraag of alles wat je zingt ook daadwerkelijk bij je past. Maar gelukkig doorsta ik mijn eigen toets prima."

Ontspannen optreden
De 12-jarige Sanne ervaart ook dit geluk. Ze is een groot fan van Guus Meeuwis en samen met haar moeder naar Podium Boxtel gekomen. "We gingen uit ons dak toen ik hoorde dat we op de gastenlijst stonden!", jubelt ze. Ook het shirt dat ze draagt heeft een duidelijke link met de artiest. '10 jaar groots met een zachte 'G'', staat er op, verwijzend naar de concertreeks van Meeuwis, die even oud is als Sanne. "Cadeautje voor mijn tiende verjaardag!", wijst de tiener trots op haar shirt.

Ondertussen geeft Meeuwis een ontspannen show weg voor de 300 gelukkigen. "Het is bijna vier uur. Borreltijd", roept de artiest, terwijl zijn band het afsluitende nummer 'Proosten' inzet. En na keurig de diverse aanwezige media te woord te hebben gestaan verlaat Guus Meeuwis Boxtel weer om zich naar de studio's van RTL Late Night te spoeden, terwijl hij alle genodigden in een prettige roes achterlaat.


Vervolg voorpagina: Jubilerend Limuscene staat voor samen genieten

Onderweg naar de finish konden de jonge wandelaars een ballon in ontvangst nemen. (Foto: Bo van Uden) Foto: Bo van Uden

Na Pretty Faces, dat onder meer een lekkere versie van 'Fooled Around (And Fell in Love)' brengt, is het buitenpodium aan zangeres Dianne van Giersbergen, samen met haar gitarist. Hierbij worden de vele gezichten van het festival pas echt goed zichtbaar.

Het betekent na acht jaar de terugkeer van de inmiddels immens populaire zangeres op het Liempdse podium. "Het klinkt een beetje raar, zeker op een mooie dag als deze", aldus de zangeres van metalbands Xandria en Ex Libris. "Maar we vinden het leuk om vrolijke liedjes droevig te maken." Haar optreden maakt indruk en krijgt een groot deel van het tamelijk rumoerige publiek stil. Daarna is het weer vol gas in de tent met eerdergenoemde Herman Brood tribute Street! Op het buitenpodium worden zij opgevolgd door Anne van Damme, die in haar eentje het podium betreedt.

Programmeur Charles van Liempd (in zwart t-shirt) doet na dit jaar een stapje terug bij Limuscene. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
De oldtimers trokken veel bekijks, zoals deze Porsche 911 cabrio, ooit eigendom van de Rijkspolitie. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Samenwerking
Rond de klok van 19.00 uur is het tijd voor de eerste bijzondere samenwerking, tijdens het vlammende optreden van Milestones From The Underground Scene. Bezoekers Pieter en Kamiel worden door zanger Sjef Engelbart het podium op geroepen om de backing vocals te verzorgen.

Een volgende samenwerking vindt plaats tussen zangeres Liseth Horsten, die eerst op het buitenpodium speelt, en vervolgens als achtergrondzangeres meezingt met gelegenheidsformatie Stardusters. De band speelt louter Neil Young covers en maakt indruk. De iele zang en snerpende gitaarsolo's snijden door merg en been. Horsten vervult haar rol met verve. Opvallend is dat ook een behoorlijk deel van de aanwezigen nummers als 'Hurricane' weet mee te zingen.

Afscheid
In de tussentijd neemt het festival afscheid van programmeur Charles van Liempd. Hij bekleedde die rol de afgelopen tien jaar en draagt nu het stokje over aan William van Houtum en Kasper van de Langenberg om zelf wat meer achter de schermen te treden. Van Liempd blijft wel actief als voorzitter van de stichting Limuscene. "Charles", spreekt vriend en presentator Henny van den Boom, "jij hebt ontzettend veel betekend voor de muziekscène hier in Liempde." De woorden worden met een instemmend applaus van het publiek begroet.

Na het officiële gedeelte is de beurt aan de laatste band van Limuscene: de Big Bam Boom Band. De viermansformatie wordt voor de gelegenheid aangevuld door toetsenist Ferry Lagendijk. Hij is een kennis van Big Bam Boom Band gitarist Alfred van der Linden, onder meer bekend van de Bintangs. Later betreedt ook Pretty Faces zanger Michel van Lanen het podium om de Stones cover 'Jumping Jack Flash' mee te zingen. De dampende blues en opzwepende rock die de band speelt vallen goed in de smaak bij het publiek.

Als dan ook nog de jarige Marit van Gils door zanger/bassist Fred Jacquet op het podium geroepen wordt en zij luid wordt toegezongen door het aanwezige publiek, is het feest compleet.

Oldtimerdag
Op maandag was het Concordiapark het middelpunt van de Brabantse Oldtimerdag. Honderden mensen bekeken daar in stralend weer zo mogelijk nóg meer voertuigen. Die waren opgedeeld in zeven categorieën, waarbij ook verschillende klassen voor tweewielers waren ingeruimd.

In vier verschillende klassen waren prijzen te winnen. Dit jaar mochten ook Youngtimers, auto's tussen de 32 en 38 jaar oud, meedoen.

Prima wandelweer voor Liempdse avonddriedaagse

Liempde - De avonddriedaagse in Liempde heeft afgelopen week kunnen rekenen op prima wandelweer. Mede dankzij het lekkere weer, maar ook dankzij het feit dat zij werden binnengehaald door Fanfare Concordia, kwamen de ruim 300 wandelaars vrijdag in opperbeste stemming over de meet.

Het wandelevenement werd voor de 37e keer georganiseerd door Buurtvereniging Den Berg. De laatste kilometer werden de lopers ingehaald door familie en vrienden die hen al langs het parcours op stonden te wachten. Onder begeleiding van de fanfare trok het lange Liempdse lint van lopers naar het eindpunt: café 't Wapen van Liempde. Daar mochten alle wandelaars die minstens twee van de drie avonden hebben meegelopen een medaille in ontvangst nemen.

Opkomsttijden deelnemers Heilig Bloedprocessie

De Heilig Bloedprocessie trekt, mits het weer het toelaat, aanstaande zondag door het centrum van Boxtel. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - De Heilig Bloedprocessie trekt aanstaande zondag 27 mei om 15.00 uur weer door de straten van het centrum van Boxtel. De deelnemers van dit jaarlijkse historische evenement dienen zich die dag bij de Sint-Petrusschool aan de Burgakker 8 te melden om zich om te kleden. Om alles in goede banen te leiden, hebben de deelnemers verschillende opkomsttijden. Deze zijn als volgt:

12.00 uur: spreekkoortje, klaagvrouwen, Vrouwe van Herlaer, Adam en Eva, Jesaja en gevolg, Daniël en gevolg, Paulus en gevolg.
12.30 uur: gele dames, collectantes, schenksters van was, wol en rogge, Josuë en Kaleb, Kaïn en Abel, Mozes en gevolg, David en gevolg.
13.00 uur: dames volksbedevaart, paarse dames, grijze dames, Mariadraagsters, witte bruiden, dienstmaagden, Lize, Maria van Boxtel, Vrouwe van Merheim, Agnes van Cronenburg, schenkers van was, wol en rogge, heren historische groep, schepen en schrijver, Jeremia en gevolg.
13.30 uur: rode bruidjes, blauwe druivendraagsters, dames korenaar, rode engel, Michaël, Ezekiël en gevolg, Petrus en gevolg;
14.00 uur: paarse bruidjes, jongens en meisjes van het spel, schilddraagsters, heren volksbedevaart, boetebedevaartgangers, verspieders, rode gilde, Compostellagangers, schrijndragers, vaandeldragers, begeleiders wijnpers en dragers van wijnkruiken, vendeldragers, klaroenblazers, muzikanten, speelman, herauten, klaagzangers, suisse en gildebroeders.
14.30 uur: sacramentsbruidjes.
15.00 uur: Boxtels Harmonie en Gilde St. Barbara en St. Joris.


Lezing over 150 jaar Van Tulderkerk Liempde

De kerk Sint-Jans Onthoofding. (Foto: SPPiLL) Foto: SPPiLL

Liempde - Arnold van den Broek, voorzitter heemkundestichting Kèk Liemt, verzorgt op maandag 28 mei een lezing over de Liempdse kerk Sint Jans Onthoofding die ontworpen is door architect Van Tulder. Dit jaar bestaat de kerk 150 jaar. De lezing richt zich op de bouw van de kerk, de aanleiding en de strubbelingen, wetenswaardige kenmerken van het neo-gotische gebouw en op het interieur met onder meer de bijzondere glas-in-loodramen. Daarbij komt ook het restauratieproces aan de orde. De lezing start om 19.30 uur in D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4, inloop vanaf 19.00 uur.

De lezing wordt georganiseerd in aanloop naar het stilstaan bij het 150 jaar bestaan van de Van Tulderkerk in Liempde (1868-2018). Tijdens de H. Eucharistieviering op zondag 24 juni wordt hier aandacht aan besteed. Dat is de dag van de patroonheilige van de kerk Sint Jan de Doper. De H.Mis, waarbij pastoor Jacques Grubben en kapelaan Geoffrey de Jong beiden voorgaan, is ook met Gilde-eer van het Gilde Sint Antonius Abt. Mede omdat de inzegening van de kerk heeft plaatsgevonden op 17 januari 1868 op de dag van de patroonheilige van Sint Antonius Abt.

Architect
Hendrik Jacobus van Tulder (1819-1903) was de architect van de Sint Jans Onthoofdingkerk. Van Tulder was een van de pioniers van de neogotische bouwstijl. Hij ontwierp een groot aantal kerkgebouwen, die met name in Noord-Brabant werden gebouwd. Zo ontwierp hij onder meer de kerken in Aarle-Rixtel, Wintelre, Vlijmen, Eerde, Zijtaart, Helmond, Drunen, Stiphout en diverse kerken in Tilburg.

Oproep foto's en filmpjes
Kèk Liemt doet een oproep tot maken en het opsturen van foto's en filmpjes van de huidige kerk, vanuit unieke gezichtspunten op de kerk. De resultaten hiervan worden getoond na de H.Mis op zondag 24 juni rond 11.00 uur in dienstencentrum De Kloosterhof. De inzendingen kunnen vóór 15 juni verstuurd worden naar info@kekliemt.nl

Lezing
De lezing start maandag 28 mei om 19.30 uur in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde. De inloop is vanaf 19.00 uur en de toegang is gratis. Arnold van den Broek gaat tijdens de lezing in op de bouw van de huidige kerk, de aanleiding hiertoe alsook de strubbelingen. Verder laat hij enkele wetenswaardige kenmerken van het neo-gotische gebouw zien en het interieur, waarbij de glas-in-loodramen van het beroemde atelier Nicolas en Zn. uit Roermond een blikvanger zijn.


Foto: Rini van Oirschot

Stationsstraat 8

Voor het bekijken van deze 'eerste' steen moeten we onze blik flink omhoog richten. De steen heeft niet altijd op deze plaats gezeten. De eigenaar van het pand vertelde, dat hij bij de verbouwing van het pand de steen niet verloren wilde laten gaan. Daarom metselde hij de 'eerste steen' boven, onder de nok, op een plaats waar een raam dichtgemetseld moest worden. Zo bleef de steen in ieder geval bewaard.

Voor de echte eerste keer werd de steen gelegd op 9 mei 1891 door de toen tienjarige Hendrika Adriana Maria van Lieshout. Zij werd geboren in Boxtel op 29 april 1881 en overleed daar op 23 november 1954. Zij trouwde op 29 augustus 1905 met Jacobus Bernardus Vekemans (Dongen 1879-Boxtel 1965).

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Vekemans-Van Lieshout kennen we van het landgoed Sparrenrijk, die het landgoed in 1907 kocht van Alphons van Rijckevorsel en het in 1954 aan de gemeente Boxtel verkocht. De Vekemans-Van Lieshoutlaan herinnert ons nog aan de familie die ooit eigenaar was van het bos.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de tekst van de steen digitaal een beetje opgepoetst is, anders was deze voor ons niet meer te lezen.

Ondernemend Boxtel - Attune

Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je steeds een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Sonja Vlaar van Attune.

De van oorsprong Limburgse, maar nu in Boxtel wonende Sonja Vlaar heeft het woord 'feedback' als een rode draad door haar onderneming heen lopen. Het nieuwe logo van Attune, het Engelse woord voor afstemmen, is vorig jaar ontworpen door studenten van SintLucas en bestaat uit twee stemvorken die in het midden een hart vormen.

Attune begeleidt mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling met een diagnose van hun talenten. Door dit inzicht gaan mensen beter samenwerken en blijven ze optimaal inzetbaar op de arbeidsmarkt. Sonja doet dit door middel van coaching, training en assessments.

Foto: Attune

Attune bestaat sinds 2004 en was eerst gevestigd in het kantorenpark aan de Bosscheweg. Eerst werkten vijf professionals voor haar, maar sinds de crisis werkt Sonja als eenpitter bij de klant, op diverse flex-locaties en sinds kort ook op de Brede Heide in Boxtel-Lennisheuvel.

Sonja richt zich vooral op het ontwikkelen van de persoonlijke talenten: "Iedereen heeft die, maar je moet wel weten welke. Als je je talenten kent, weet je ook welk pad je het beste kunt inslaan om je leven en werk de grootste kans van slagen te geven."

Sleutelwoord is daarbij het begrip 'feedback', niet te verwarren met 'kritiek'. Sonja houdt mensen graag een spiegel voor en leert hoe je feedback kunt geven en ontvangen waarbij je ze in hun waarde laat. Ook traint ze managementteams in het organiseren van feedback.

Klanten van Attune staan vaak op een kruispunt in hun leven of werk. Het kan zijn dat er een andere weg moet worden ingeslagen, privé of zakelijk. Of het gaat om een bedrijf dat in de interne communicatie de samenwerking wil verbeteren of wil weten wat de capaciteit is van de werknemers of teams om een verandering door te voeren.

Daar waar veel coaches hun cliënten enkel in levenden lijve ontmoeten, bestaat bij Attune de mogelijkheid sessies (deels) online te houden bijvoorbeeld met teleconferentie of webinar. Dan hoeven cliënt en coach niet te reizen en kunnen ze elkaar toch in de ogen kijken.

Attune opereert ook internationaal. Zo ging Sonja afgelopen jaar twee keer naar Mozambique en naar Portugal. Daar werkt ze samen met internationale organisaties in projecten waarbij studenten hun loopbaan kunnen inrichten met de talenten die ze al van nature hebben en die voor bedrijven waardevol zijn.

Maar is dat dan niet een enorm verschil, die Afrikaanse cultuur ten opzichte van de Europese? Volgens Sonja niet: "Coaching is mensenwerk; het krijgen van kritiek vinden ze in Afrika, maar ook in Boxtel niet leuk. Van goede feedback groeit iedereen."

Kan Attune wat voor jou betekenen? Neem dan contact op met Sonja en vraag vrijblijvend een (online) inspiratiesessie aan.

Attune. 06-51762344. sonja.vlaar@attune.nl. https://www.linkedin.com/in/sonjavlaar/.

Burgemeester kookt goulash voor vrijwilligers Geitenwei

Foto: Stichting Geitenwei

Boxtel - "De burgemeester heeft bijna drie uur staan te roeren", aldus Anky van den Broek, de voorzitter van Stichting Geitenwei. Burgemeester Mark Buijs roerde daar woensdag al die tijd in een grote pan goulash, die hij klaarmaakte voor de vrijwilligers van de Geitenwei. Tijdens het koken sprak hij met enkelen en werd nogmaals de maatschappelijke functie van dit initiatief duidelijk.

De 25 tot 30 aanwezigen genoten van de heerlijke pan goulash die de burgemeester voor ze had gekookt. Wat overbleef konden de vrijwilligers mee naar huis nemen. Volgens Van den Broek werd de aanwezigheid van de burgemeester gewaardeerd: "Zo ziet hij ook eens wat er hier allemaal gebeurt. Er komen regelmatig buurtbewoners langs om een praatje te maken. Van sommigen weet ik gewoon dat het het enige gesprek is dat zij die dag zullen voeren. Daarom vind ik dat ook belangrijk."

Die maatschappelijke functie viel de gemeente ook op, getuige het bedankje aan de vrijwilligers. Die waren er overigens niet allemaal, want het zijn er zo'n 40 in totaal. Er zijn eigenlijk drie verschillende groepen vrijwilligers volgens Van den Broek: de klusjesmensen, de dierenverzorgers en de activiteitenbegeleiders. Die laatste categorie heeft niet zo veel met dieren, maar meer met de mensen die op en om de Geitenwei komen. "Sommigen van hen doen al 30 jaar verschillende activiteiten", aldus Van den Broek.

Volgens de voorzitter is er de laatste weken veel aandacht voor de Geitenwei: "Tijdens de hitte enkele weken terug bijvoorbeeld. Toen kregen onze vrijwilligers dozen ijs aangeboden!" Ook deze week staat de Geitenwei in the picture: de vrijwilligers lopen mee in de collecte voor het Oranje Fonds. De helft van de opbrengst mag de Geitenwei zelf houden. Er wordt nog wel gezocht naar voldoende collectanten, dus als je je wilt opgeven kun je je melden op ankymoonen@hotmail.com. De collecte zal plaatsvinden in de directe omgeving van de Geitenwei.

Natasja Fashion breidt uit

Boxtel - Zoals zij zelf op Facebook laat weten, verhuist Natasja Willems haar succesvolle winkel Natasja Fashion 'na veel slapeloze nachten' naar het naastgelegen pand. Per 1 oktober is haar winkel te vinden op Rechterstraat 6b.

Hoewel de onderneemster aangeeft het moeilijk te vinden haar winkel 'om te ruilen', gaat ze ervoor: "ik besef ook dat er superleuke nieuwe kansen en mogelijkheden liggen." Daarbij denkt Willems aan uitbreiding van het assortiment, de verkoop van grote maten kleding en samenwerking met andere ondernemers. "Je kunt hierbij denken aan een beauty of leuke workshops die gegeven kunnen worden", zo schrijft ze op Facebook. "Ik hoop ook dat we zo een steentje bij kunnen dragen om het centrum van boxtel wat bruisender te maken."


Transitie Boxtel organiseert lichtverteerbare avond bij De Rots

Boxtel - 'Worst of worsteling? Op weg naar minder vlees - een licht verteerbare avond', dat is het thema van de avond die Transitie Boxtel op vrijdag 8 juni organiseert bij Gemeenschapshuis De Rots. De avond begint om 20.00 uur, toegang is gratis.

Hoe doe jij dat nou: minderen met vlees en waarom dan? Is dat wel te doen eigenlijk? Eet je vlees, ben je flexitariër, vegetariër of veganist? Wil je weten wat het eten van minder vlees inhoudt en of het überhaupt wel gezond is? Of wil je gewoon je ervaringen delen en lotgenoten treffen die juist wel/geen vlees eten?

Transitie Boxtel organiseert een speciale, informatieve, luchtige en lekkere avond over het minderen van vlees eten. Met studenten uit het Honoursprogramma, een kokende dirigent, columnist en worstelende moeder belooft dit een spraakmakende avond te worden. Het programma is divers en informatief en voor iedereen vrij toegankelijk.

Voorzet op Duurzame Week Boxtel
Minderen met vlees eten is dit jaar het thema dat bij de Duurzame Week Boxtel volop onder de aandacht komt. In aanloop op de Duurzame Week die op 6 oktober begint, gaf Transitie Boxtel vorige maand de aftrap met het vertonen van de film Meat the Truth tijdens het (Ver)ander café. Deze avond is de tweede voorzet naar de Duurzame Week.

Uitgebalanceerd programma
Zo spreekt Carlijn van der Kallen, Boxtelse en student Medische Biologie aan de Radboud Universiteit over de gezondheidsaspecten van het eten van minder vlees. Matthijs de Jong, student Kunstmatige Intelligentie belicht de milieueffecten van onze vleesconsumptie. Columnist Nadja van Berkel brengt een ludieke column en dirigent Dirk Struycken geeft zijn eigen kijk als huisman op het minderen met vlees. Waarbij hij iedereen met hapjes laat mee proeven. Alice Bremmer, die als moeder compromissen sluit omdat de kids graag vlees eten, vertelt over haar ervaringen. Het leukste van de avond zit vooral ook in de dialoogtafels en het praatje achteraf met elkaar. Hierbij kunnen alle deelnemers hun eigen ervaringen, visies en vragen uitwisselen met de andere toehoorders. Hans Bleumink zal als presentator en gespreksleider de avond in goede banen leiden.

'Giving back' project
Veel jonge mensen houden zich bezig met de toekomst van de Aarde. Het is dan ook actueel en prijzenswaardig dat twee studenten deze avond in juni gebruiken om hun bevindingen te delen met het publiek. Carlijn van der Kallen komt uit Boxtel en studeerde aan het Jacob-Roelandslyceum. Samen met Matthijs de Jong zit zij in het Interdisciplinaire Honoursprogramma genaamd 'global problems: climate change'. Dit is een extra programma dat deze studenten naast hun normale studie volgen. Hierin volgen ze colleges over klimaatverandering op de universiteiten - gastcolleges van medewerkers van het IPCC (intergovernmental panel on climate change) en het PBL (planbureau voor de leefomgeving). Daarnaast onderzoeken ze voor het PBL hoe de stad Nijmegen zich aanpast aan de komende klimaatverandering. Dit onderzoek focust zich op klimaatadaptie waarbij ook klimaatmitigatie, bijvoorbeeld door vleesconsumptie te minderen, een grote rol speelt.
Het Honoursprogramma is een giving back project: van de studenten wordt verwacht dat ze de kennis die ze opdoen ook zoveel mogelijk delen.


Mijn Mooi Boxtel: Daniëlle de Vries

Foto: Danielle de Vries

Bij deze een lentefoto... Prille lentekriebels bij de Koevoortseweg.

Mijn man heeft mij bedrogen. Ik zeg het maar gewoon zoals het is.

Meneer liep tegen een jong ding aan, dat alles leuk vond wat hij dacht en zei, en was direct verkocht. Ik kreeg argwaan, je voelt gewoon dat er iets niet klopt, en heb uiteindelijk stiekem zijn mobiel gecheckt. Niets voor mij, maar op dat moment had ik lak aan fatsoensnormen. De teksten op het scherm lieten niets aan de verbeelding over.

Met aparte auto's zijn we vandaag naar de mediator gereden. Zitten in een muffe kamer stoïcijns voor ons uit te staren. Geen empathie of gun-factor meer. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? In de wachtkamer liggen gelukkig stapels zinloze tijdschriften en de o zo pijnlijke stilte tussen ons wordt continu doorbroken door de telefoon die daar rinkelt. Hot Business die scheidingen.

Het moment van de waarheid is aangebroken. Na een lange vermoeiende periode, met nog een mislukte poging tot lijmen bij de relatietherapeut, zitten we hier. Onmacht, veel woede, gevoel van falen en met geen enkel vertrouwen meer in een toekomst samen moeten we nu de buit gaan verdelen.

Met buit bedoel ik onze twee prachtige kinderen, het huis, bestek, onze pensioenen. Cd van jou cd van mij in gemeenschap van goederen. Ons gezin is kapot, dát doet me het allermeeste pijn en treft me nog altijd recht in mijn moederhart.

Mijn gedachten dwalen af terwijl de mediator haar standaard praatje begint op te riedelen. Bedrogen dus. Hij stond onder de douche zijn sporen uit te wissen en liet direct een ander spoor na; van ongeloof en vernedering.
Zijn mobiel zat nog in zijn broekzak en ik kon het niet weerstaan. De kort maar krachtige boodschap spatte van het blauwe schermpje af.
'Het was weer heerlijk lief,
ik geef je al een half jaar wat je nodig hebt, kies voor mij!
Tot volgende week, same time, same place. X'

Hij heeft een ander, terwijl ik zwanger was! Verdoofd zonk ik in bed. Óns bed. Alles raasde door mijn hoofd, vooral woede en onmacht. Net bevallen van een tweede prachtige dochter was ik, en nog aan het herstellen van een ontplofte onderkant. Omdat onze baby naast mij vredig in haar wiegje lag te slapen durfde ik de confrontatie nu niet aan. De douche ging uit en hij deed snel zijn broek weer aan en ging naar beneden. Gaf mij nog een vluchtige, niet gemeende kus, maar ik deed net of ik al sliep en heb hem toen letterlijk en figuurlijk uit mijn leven laten gaan.

De mediator kijkt ons aan met een verveelde blik. Wéer zo'n klassiek geval; de man werkt fulltime, vrouw parttime en tegenwoordig willen die ontevreden stellen niet meer vechten voor hun relatie. Kinderen de dupe. Ik zie het haar gewoon denken en schaam me ook nog. Ze moest eens weten...

Het zorgplan is geregeld. Nu komt het zakelijke deel.
Alle cijfers simpelweg invoeren en je alimentatie-bedrag rolt uit de computer. Die rotcenten.
Als zorgende moeder trek je in veel opzichten vaker aan het kortste eind, terwijl jíj misschien wel de drukste baan had. Geen begin- en eindtijd, ook in de nachten paraat staan. Roofbouw op je lichaam plegen voor je man met goede carrière, jij met een baby aan je borst, wallen van hier tot Tokio en een slappe striae buik. Ik rijd verdoofd, leeg en teneergeslagen weer terug naar huis. In gedachten zie ik me zo twee flessen wijn leegdrinken als het stil is in huis en ik dat ook graag even wil ervaren in mijn hoofd.

Inmiddels sta ik compleet anders in het leven. Na verhuizen en overleven met mijn kinderen en het opnieuw ontdekken en vormgeven van ons bestaan ben ik er veel sterker uit gekomen. De beste wraak is een gelukkig leven en ik ben nu een geroutineerde gescheiden mama. Ik kan soms weer uitslapen. Heb mijn energie weer teruggekregen en maak plannen. En ben nog hard aan het trainen voor een strakkere buik. Mijn zelfvertrouwen is wel redelijk opgekrikt, maar mijn geloof in trouw niet. Dat heeft veel meer tijd nodig. Én de juiste man voor mij.

We zijn nu al jaren verder. De minnares is al lang uit zicht. Het meisje vond het toch teveel gedoe met twee jonge kinderen. Wilde aandacht en op nummer één staan. Onvrede, exen-gedoe en een sterilisatie maakten hem niet langer aantrekkelijk. Daarna wilde hij met hangende pootjes en een slappe staart tussen zijn benen terug naar zijn oude gezin. Helaas pindakaas, geen ex-appeal meer.

Met een glimlach op mijn gezicht stuur ik hem vandaag een berichtje in mijn kinderloze weekend: 'ik ben niet bereikbaar; alleen in uiterste noodgevallen met de meisjes mag je me bellen; verder willen wij absoluut niet gestoord worden.'

Dit is óók een spattende boodschap, want spetteren deed het zeker weten!!

Doppeninzameling door gemeente strandt voorlopig wegens 'te veel gedoe'

Foto: Jordi de Bruijn

Thuisinzamelaars gaan gewoon verder

Boxtel – Het leek zo'n goed idee: het op diverse vaste locaties inzamelen van plastic doppen om met de opbrengst diverse goede doelen, zoals KNGF Geleidehonden te steunen. Begin 2017 diende D66 een motie in waarin werd opgeroepen de doppen op diverse vaste en door de gemeente gecoördineerde locaties in te zamelen. Het plan werd unaniem geadopteerd door de gemeenteraad, maar is bijna anderhalf jaar later nog steeds niet in de praktijk gebracht. Het enige openbare inzamelpunt dat sindsdien gerealiseerd werd staat in het gemeentehuis zelf. Reden voor de fractie van D66 om er vragen over te stellen aan de wethouder.

Foto: Persburo Sander van Gils

Het realiseren van de in de motie gewenste inzamellocaties blijkt in de praktijk moeilijk uitvoerbaar, zo gaf wethouder Herman van Wanrooij vorige week in de raadsvergadering aan. De meest voor de hand liggende inzamelplaats is de supermarkt. Maar buiten de Albert Heijn hebben die er de capaciteit niet voor, zo geven zij aan. Het inzamelen en wassen van de doppen is namelijk een moeizaam en tijdrovend proces, concluderen de supers. Bovendien kan een inzamelactie alleen succesvol worden als grote volumes aan doppen worden ingeleverd en daar heeft niet iedere supermarkt plaats voor. Ook een inzamelpunt bij bijvoorbeeld de gemeentewerf ziet de wethouder niet zitten: "Wie gaat er nu voor een paar plastic doppen op en neer naar de gemeentewerf?"

D66-fractieleider Jos Hegemans was niet geheel overtuigd en vroeg de wethouder waarom dan niet alvast een punt bij de Albert Heijn gerealiseerd is. Volgens Van Wanrooij wordt daarmee echter het capaciteitsprobleem van de andere supers niet opgelost en gaat die vlieger dus niet op.

Onthutst
De woorden van de wethouder vallen niet in goede aarde bij Eddy van Hummel. Hij reageerde onthutst over de berichtgeving van deze krant dat de doppeninzameling dreigde te mislukken. Dat is volgens hem sowieso niet het geval. De familie Van Hummel is namelijk zelf initiatiefnemer van een thuisinzamelpunt van plastic doppen voor KNGF aan de Orlando di Lassostraat 14. Daarmee startte de familie enkele jaren geleden. Nu rijdt Van Hummel met enige regelmaat met tien tot twaalf zakken doppen naar het recyclepunt in Tilburg. Met het geld dat de doppen waard zijn, landelijk gezien zo'n 65.000 euro, heeft KNGF het afgelopen jaar twaalf geleidehonden op kunnen leiden.

In november 2017 ging Van Hummel met de gemeente in gesprek over het inzamelen van doppen. Daarbij werd de wens uitgesproken dit bijvoorbeeld in een container of bak te doen omdat dat een stuk handiger zou zijn dan de huidige situatie. Nu zamelt de familie Van Hummel de doppen thuis in en bieden diverse andere vrijwillige inzamelaars hun doppen aan hen aan. Volgens Van Hummel leek de gemeente niet echt open te staan voor zijn suggesties. Sinds november heeft hij, en met hem ook het KNGF, meerdere malen geprobeerd contact te leggen met de wethouder. Die gaf niet thuis, aldus Van Hummel.

Prullenbakje
Volgens de vrijwilliger klopt het verhaal van de wethouder niet. Van Hummel zou hebben aangeboden zelf alle ingezamelde doppen naar een nog op te richten inzamelpunt op de gemeentewerf te brengen. Ook is hij teleurgesteld in de doppeninzamelbak in het gemeentehuis: "Daar staat ergens bij het koffieapparaat een prullenbakje met de tekst: 'doe hier uw doppen in'. Het is helemaal niet duidelijk om welke doppen het gaat." Wel onderschrijft Van Hummel de problemen die supermarkten ervaren met het inrichten van inzamelpunten. "Als daar een kliko staat gooien mensen daar ook hun andere rotzooi in, dus dan hebben zij er veel meer werk aan."

Van Wanrooij gaat op 31 mei opnieuw in overleg met Van Hummel om te bekijken of er nog andere mogelijkheden zijn om tot een succesvolle doppeninzameling te komen. Hoewel Van Hummel die wens ook uitspreekt, gaat hij er wel vanuit dat de wethouder met een goed doordacht plan komt. "Anders pak ik mijn spullen weer en 'delete' ik de gemeente. Dan doen we het gewoon zélf!", geeft hij aan. Hij geeft aan graag op korte termijn inzamelbakken te realiseren bij de Boxtelse basisscholen.

Twee gewonden bij explosie op de Ridder

Boxtel - Bij een ongeval met een brandhaard aan de Ridder in Boxtel zijn zaterdagavond twee gewonden gevallen. Bij het bijvullen van brandgel zou de haard geëxplodeerd zijn. Daarbij raakten drie personen gewond. De verwondingen van één van hen, een man, waren zo ernstig dat hij onder begeleiding van een trauma-arts naar het ziekenhuis werd vervoerd.

Een tweede persoon kwam er met lichte verwondingen vanaf. Een derde aanwezige werd behandeld voor ademhalingsproblemen. Zij konden ter plaatse behandeld worden.

Scooterrijdster belandt in de sloot langs Koevoortseweg

Boxtel - Een jonge vrouw is donderdagmiddag door nog onbekende oorzaak met haar scooter in een sloot langs de Koevoortseweg terecht gekomen. Naar verluidt was de vrouw tijdens het rijden onwel geworden. Ze is door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Even voor 18.00 uur kwam de melding van het ongeluk binnen. Omdat de scooter in het water lag rukten de hulpdiensten massaal uit.

'Steekpartij' Vion blijkt ongeluk

Boxtel - Bij vleesverwerker Vion aan de Boseind in Boxtel werd woensdagochtend melding gemaakt van een steekpartij. Het blijkt echter te gaan om een ongeluk, waarbij een mannelijke medewerker zichzelf heeft verwond met een scherp voorwerp.

Een ambulance en politie waren aanwezig bij het bedrijf om het slachtoffer aan zijn verwondingen te behandelen. De man is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een woordvoerder van de politie leken de verwondingen op het eerste gezicht mee te vallen. De inspectie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

'Relatietherapie' voor Boxtelse politiek

Boxtel – De fractie van BALANS heeft in de gemeenteraadsvergadering van vorige week dinsdag gepleit voor de aanpak van, wat deze partij noemt, een 'verziekte bestuurscultuur'. Er was op 26 mei al een overleg tussen de verschillende partijen gepland om hierover te spreken, maar BALANS wilde daar met een motie graag extra voorwaarden aan toevoegen. Zo wilde de fractie niet alleen de voltallige gemeenteraad en burgemeester, maar ook alle wethouders bij het overleg betrekken. Ook was de partij niet blij met de gekozen datum. De motie werd uiteindelijk ingetrokken, nadat de raad voltallig toegaf heil te zien om het overleg uit te breiden met burgemeester en wethouders. Enkele dagen later werd het overleg tot nader order opgeschort.

De 'relatietherapie' voor de Boxtelse politiek volgt na de verkiezingscampagne en de verkiezingsoverwinning van BALANS op 21 maart en het mislukken van de daaropvolgende coalitiebesprekingen onder leiding van die partij. Daarbij werd flink met modder gegooid over en weer. Alle partijen zagen in dat er iets moest gebeuren om de politieke verhoudingen weer enigszins recht te trekken. Daarom werd in het bestuur van de gemeenteraad, het presidium, afgesproken de problemen te bespreken.

De fractie van BALANS vond dat niet voldoende, getuige een motie vreemd aan de orde van de dag, waarin de partij met felle bewoordingen stelde dat de bestuurscultuur in Boxtel in de afgelopen vier jaar danig verslechterd is en er nauwelijks nog naar de oppositie geluisterd wordt. "De inbreng van oppositiepartijen is de afgelopen vier jaar categorisch genegeerd", aldus fractievoorzitter Mariëlle van Alphen. Verder stipt zij aan dat er veel 'oud zeer' zit bij verschillende partijen.

Kritiek
SP-fractievoorzitter Dave van de Ven is het niet eens met Van Alphen. Volgens hem wordt de inbreng van de oppositie helemaal niet categorisch genegeerd. Daarbij gebeurt het volgens hem nu eenmaal met enige regelmaat dat voorbij wordt gegaan aan de wensen van een oppositiepartij: "Zoiets heet democratie." Een ander punt van kritiek op BALANS is dat het met de motie weinig blijk geeft zelf eens kritisch in de spiegel te willen kijken. Tot die conclusie komt ook Jos Hegemans van D66: "Je moet relatiebemiddeling niet beginnen met: schat, het gaat niet goed, want jij bent een slechte echtgenoot."

Jan de Koning, die spreekt namens INbox, wil niets weten van een 'verziekte bestuurscultuur'. "Volgens mij kent Boxtel juist een succesvolle bestuurscultuur, vraag dat maar na aan ambtenaren." Zelf spreekt hij daarom liever van een 'verslechterde raadscultuur'.

Verzoenende toon
Na een korte schorsing sloeg BALANS een meer verzoenende toon aan. "Fijn dat ook de wethouders de 26e aanwezig dienen te zijn", aldus Van Alphen. Even lijkt er toch weer onenigheid te ontstaan nadat Combinatie95 aangeeft het 'jammer' te vinden dat BALANS het in het presidium genomen besluit om op 26 mei in gesprek te gaan over de bestuurscultuur nu tot politiek maakt door er een motie over in te dienen. Oppositiepartner CDA bluste het vuurtje echter: volgens fractievoorzitter Hélène van As zit de winst hem erin dat nu blijkt dat de hele raad achter het idee van BALANS staat om ook het college uit te nodigen om aanwezig te zijn bij de gesprekken eind mei.

De in de ogen van de coalitiepartijen 'dichtgetimmerde' motie werd daarop ingetrokken op voorwaarde dat de burgemeester bekijkt of er op korte termijn een datum te vinden is waarop minder raadsleden hoeven af te zeggen dan op 26 mei. De burgemeester zegde dit toe, hoewel op het moment van schrijven nog geen nieuwe datum geprikt is. Het streven is wel het overleg voor het zomerreces in te plannen. "Wij constateren dat iedereen begrijpt dat het anders moet en dit slechts een kick-off is", besluit Van Alphen. En daarover is de gehele Boxtelse politiek het eens, getuige ook de woorden van Katelijne van Thiel, van Combinatie95: "Ik heb geen fractievoorzitter gezien die de bestuurscultuur niet onder de loep wil nemen."


Lieve lezers,

Hoe gaat het met jullie? Zitten jullie allemaal lekker in jullie velletje? Hebben jullie het gevoel dat de wereld je toelacht met regenbogen en glitters? Mooi. Ik namelijk ook!

Zoals mijn trouwe lezers weten, schreef ik twee weken geleden over Restaurant Montimar. Voor degenen die het gemist hebben; ik heb mijn grote mond weer eens open getrokken en mijn ongezouten mening gegeven over dit nieuwe etablissement. Conclusie: ik vond het niks. So far so good, zou je zeggen. Niks nieuws onder de zon.

Maar toen gebeurde het! Deze trouwe columniste zat vorige week lekker te werken op het kantoor van MooiBoxtel, met één oog loerend over de Mert. Plotseling viel er een brief op de mat. Meestal is dat fanmail voor Rooie Rico; die vunzige foto's sturen we dan meteen maar naar hem door. Zijn we daar ook vanaf.

Maar deze keer was de envelop gericht aan mij, Bets Bik! Ik krijg bijna nooit post - op de tv-gids en de jaarlijkse uitnodiging voor de Kamasutrabeurs na dan. Met trillende handen ruk ik de envelop open, en wat valt eruit? Een bon om te komen eten bij Restaurant Montimar!

Die had ik even niet zien aankomen. Was het verkeerd bezorgd? Na een belletje met de hoofdredactie werd het duidelijk: Montimar had mijn stukje gelezen, en wilde graag persoonlijk aan mij bewijzen dat ze toch helemaal niet zo vreselijk zijn als ik had geschreven. Nou, is dat niet lekker gezellig!

Een erg leuke actie, dat moet ik ze nageven. En natúúrlijk ga ik op dit aanbod in. Ik zou Bets Bik niet zijn als ik niet flexibel was. En trouwens, een gratis maaltijd sla ik nooit af, zo is het dan ook wel weer.

Ik ben erg benieuwd wat ik voorgeschoteld ga krijgen bij Restaurant Montimar. En ik zal jullie de recensies niet onthouden!

Maar dan nu terug naar de kern van de zaak: welke les leren we hier nou uit? Nou, dát lijkt me klip en klaar: wil je ergens gratis heen, zeik het dan af. Het liefst in een veelgelezen weekblad. Kan je zomaar wat opleveren.

Met die wetenschap in mijn achterhoofd wil ik nog eventjes Guus Meeuwis afzeiken. Wie weet stuurt 'ie me dan wel kaarten voor zijn nieuwe show! Komt 'ie:

Godnakende, krijgen we Guus Meeuwis in onze schoot geworpen, gaat 'ie staan optreden in Podium Boxtel! Wat is dat nou weer voor derderangs verhaal? Ik zou zeggen, ga op de Mert staan spelen, en laat die weekmarkt een keertje zitten. Die loempia kan ik wel een weekje missen. Guus trouwens ook, die kan er wel twee missen. Of treedt desnoods op op het Breukelsplein! Volhengsten met mensen en gas erop! Ja toch? Dán wordt het pas een nacht die je alleen in films ziet. Nu was het vooral gewoon een middag die je niet eens op YouTube ziet.

(Guus, ik zie die kaartjes wel verschijnen hè!)

Liefs,
Bets

Wethouder doet oproep tot zelfredzaamheid: 'Last van hondenpoep? Meld je!'

Boxtel - Het is een jaarlijks opstekende discussie, veelal aangezwengeld vanuit de oppositie: het rommelige aangezicht van Boxtel. Dinsdagavond was het de fractie van CDA die er vragen over stelde bij wethouder Herman van Wanrooij. Hij stelde dat 'er wel een tandje bij kan' wat betreft onderhoud, maar dat daar ook een meerprijs tegenover staat. En daarover moet de raad beslissen. Hij roept daarom in eerste instantie burgers die overlast ervaren op zich te melden.

Hondenpoep, onkruid en kale plekken in het groen. Het is niet bepaald een mooi beeld dat CDA-fractievoorzitter Hélène van As van de Boxtelse openbare ruimte schetste. Volgens haar komt dit doordat de gemeente te weinig geld - en daarmee ook aandacht – besteedt aan het netjes houden van de openbare ruimte.

Wethouder Herman van Wanrooij is het niet eens met het negatieve beeld dat CDA schetst. Volgens hem worden de groenvoorzieningen op reguliere basis, verankerd in het gemeentelijk beleid, bijgehouden. Daarbij gaf hij aan dat het wellicht allemaal wat netter kan, maar dat daarvoor ook extra geld nodig is: "Wat er nu aan beleid ligt, is door de raad vastgesteld. En die was daar destijds heel duidelijk in."

De overlast door hondenpoep op de stoep erkende de wethouder meteen: "Dat is niet een Boxtels probleem; ik geloof dat het in Nederland ergernis nummer één is!" Wel wijst hij de christendemocraten wederom op het huidige beleid. Volgens hem kunnen, om overtreders te bekeuren, wel meer boa's ingezet worden, maar zijn daaraan kosten verbonden. Hij wees daarom Boxtelaren ook op het nemen van eigen verantwoordelijkheid: "We hebben bewoners nodig voor de sociale controle. Bewoners die overlast ervaren en een extra uitlaatveldje willen roep ik op zich bij de gemeente te melden."

Hetzelfde geldt volgens Van Wanrooij voor bewoners die op andere manieren overlast ervaren omdat zij vinden dat de gemeente daar haar taken in het openbaar terrein niet goed uitvoert: "Ik vraag hen: meld je!" En met die oproep nam het CDA vooralsnog genoegen.


Foto: Kèk Liemt

Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van Stichting Kèk Liemt.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

tekst:

BIJBAAN ? Wij zoeken een VERKOOPMEDEWERKER CAFETARIA m/v
Inzetbaar 8-12 u.p.wk ( max.3 dgn v.16.00-20.00u, ook weekend ), voorkeursleeftijd:18+
info: 0411-601249 (vragen naar Ruud) e/o email je c.v. naar: esschetrefpunt@home.nl

12 / 16

Aanvullingen week 20

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Bloemmolen, hoek Keulsebaan (Vorst B) realiseren biomassaplein met kenniscentrum en kantoorunit voor een periode van 4 jaar

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Boseind 17, milieuneutraal wijzigen bedrijf: plaatsen extra koelinstallatie en vervangen bovengrondse opslag voor azijnzuur

Verleende omgevingsvergunningen
Prins Hendrikstraat 62, vervangen condensors op dak en de handelsreclame aan gevels
Roderweg 16, rooien: 2 berken uit zijerf. Herplant met 3 Japanse kornoeljes, 1 katsuraboom, 1 Japanse storaxboom en 1 papieresdoorn)
Rosenhofstraat naast huisnummer 17, realiseren deel van project Red de Bij

Weigeren extra uitweg
De Beukums 25, geen toestemming voor maken 2e inrit

Bekendmakingen week 21

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Apollopad 1, herplaatsen historische dwarsdeelschuur bij de Kinderboerderij
Clarissenstraat 20A, verwijderen van circa 233 m² asbesthoudende beplating onder dakpannen aan buitenzijde dakconstructie
Hogenbergseweg 52, gebruik kantine Hockey Club Liempde (HCL) voor een sport en spel BSO
Keefheuvel 10, rooien: 3 linden

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Langenberg 10, rooien en weer herplanten van 135 populieren uit achtererf

Verleende omgevingsvergunningen
Boseind 17, milieuneutraal wijzigen bedrijf: plaatsen extra koelinstallatie en vervangen bovengrondse opslagtank voor azijnzuur
Kruisbroeksestraat nabij huisnummer 12A, rooien: 6 essen uit berm. Herplant met 7 winterlinden.
Munselse Hoeve 21, kavel 10 bouw woning

Melding aanleg gesloten bodemenergiesysteem
Koningsvaren 16, aanleg gesloten bodemenergiesysteem buiten inrichting

Toestemming maken nieuwe uitweg
Munselse Hoeve 13

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.


GEMEENTE INFO
Oud papier:
25-05 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
26-05 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
26-05 Centrum
26-05 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Volop activiteiten bij Rugby Club Ducks

Ton van Eijndhoven. Foto: Sander van Kasteren

Rugby Club Ducks sluit de komende weken het seizoen af met allerlei activiteiten voor jong en oud, rugbyers en niet-rugbyers. Zo wordt op zaterdag 23 juni het traditionele Family Sevens Toernooi gehouden, ter voorbereiding hierop kunnen liefhebbers vanaf 12 jaar oud vier keer gratis meetrainen en ook zijn er Wild Rugby trainingen voor de jeugd tot en met 12 jaar oud. Voor volgend jaar staat alweer van alles op de planning bij de groeiende rugbyclub, waaronder de inschrijving van een seniorenteam voor seizoen 2018/2019.

Het gaat goed met de rugbysport in Nederland en ook de Boxtelse Rugby Club Ducks zit in de lift. De club draaide een mooi seizoen, waarin de velden weer veel zijn gebruikt. Inmiddels heeft de club jeugdteams in alle klassen en gaat de voor het komend seizoen weer een eigen seniorenteam inschrijven. Het zondagse Ducks gaat dus weer terugkomen.

Voordat het zover is, staat er nog een aantal seizoensafsluiters op het programma. De traditionele Family Sevens, het jaarlijkse familie- en vriendentoernooi komt eraan op zaterdag 23 juni. Op deze dag kan iedereen, jong en oud kennismaken met de rugbysport. Op kleine veldjes wordt rugby gespeeld met vereenvoudigde regels in een gezellige familiale sfeer. Deze traditionele Family rugbydag wordt afgesloten met een barbecue voor publiek en spelers. Inschrijven hiervoor kan, alleen of met (ee deel van) een team, via info@rcducks.nl.

Foto: Ton van Eijndhoven
Rugby is een mooie sport voor jong.... Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken
... en voor oud(er). Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken

Train 4 keer gratis mee
Als voorbereiding op die dag zijn er vanaf dinsdag 29 mei tot aan het Family toernooi open trainingen op dinsdag. Iedereen die wil kennis maken met de sport kan zich met sportspullen om 19.30 uur melden op het sportcomplex van Ducks aan de Wielakker op Munsel. Trainingen zijn dan speciaal gericht op basis, voor de beginnende rugbyer vanaf de middelbare scholieren leeftijd tot senioren.

Wild Rugby voor de jeugd
Daarnaast gaat de jeugd van de basisschool leeftijd ook weer de wijk in met de 'Wild Rugby'-trainingen. Deze worden op diverse plaatsen op grasvelden in de wijken van Boxtel gehouden. Ook dit zijn mooie gelegenheden om eens een kijkje te nemen bij de rugbysport. Deze trainingen duren van 18.30 tot 19.45 uur.
De eerste vindt plaats op dinsdag 29 mei in Park Molenwijk op het grasveld naast Voetbalclub ODC (via de Platanenlaan). Op dinsdag 12 juni is de training in Boxtel Oost op het grasveld naast de skate park en de Hobbedonkseweg. De derde en laatste Wild Rugby training is op dinsdag 19 juni in de Boxtelse wijk In Goede Aarde, op het grasveld bij het Newtonplein. Kijk voor meer nformatie op www.rcducks.nl/wild-rugby-avonden.

Seniorenteam
Naast deze mooie seizoensafsluiting, maakt de club zich intussen ook op voor het volgend seizoen 2018-2019. In dat seizoen gaat Ducks weer een eigen seniorenteam in de competitie sturen. Er komt inmiddels voldoende aanwas vanuit de jeugd om dit mogelijk te maken, samen met een aantal nog spelende senioren. Om het team voorbereid en fit te krijgen zijn er komend seizoen trainingen op dinsdag en donderdag, voor jeugd en senioren.

Zin om aan te sluiten? Informeer naar de mogelijkheden via info@rcducks.nl of kijk op www.rcducks.nl.


Informatiebijeenkomst 'duurzaam leven' bij De Kleine Aarde

Boxtel - Op het terrein van De Kleine Aarde worden momenteel door Woonstichting St. Joseph plannen uitgerold voor de bouw van 22 duurzame sociale huurwoningen. De woningen zijn uitermate geschikt voor mensen die op een duurzame manier willen leven. Maar wat is dit eigenlijk precies? Op die vraag probeert de woonstichting een antwoord te formuleren tijdens een informatiebijeenkomst op 24 mei.

Het ontwikkelteam, dat naast St. Joseph bestaat uit onder meer Heijmans en FAAM architects organiseert de bijeenkomst met het oog op potentiële bewoners van de 22 woningen.

Duurzaam leven houdt veel meer in dan wonen in een duurzaam gebouw. Het is een manier van leven, waarbij onder meer kritisch gekeken moet worden naar bezit, afval en voedsel. Deze zaken krijgen allemaal een plek in de nieuw te realiseren woningen, waar de woonstichting duurzaam leven graag wil combineren met comfortabel wonen.

De bijeenkomst in het bezoekerscentrum van De Kleine Aarde duurt van 19.30 tot 21.30 uur en is gratis toegankelijk. Aanmelden is verplicht en kan via communicatie@sintjoseph.nl.

Boxtelse Kunstenaarsvereniging exposeert over landschap

Boxtel - De Boxtelse Kunstenaars Vereniging Kunstlicht'99 exposeert van eind mei tot eind juni rondom het thema 'landschap'. De expositie met de titel 'Kijk… ons landschap' wordt vrijdag 25 mei om 20.00 uur geopend door kunstkenner Marlies van Eerd. 29 juni is de laatste dag dat de expositie te bezoeken is.

De expositie is in Galerie Le Garage aan de Prins Hendrikstraat 43. Er zijn onder meer tekeningen, schilderijen, ruimtelijk werk, grafiek-/zeefdrukwerk en keramiek te bewonderen rondom het thema. "Nu de mens roofbouw pleegt op de natuur is het voor de kunstenaar inspirerend om de schoonheid van nog bestaande en soms vervlogen landschappen te verbeelden", zo laat Kunstlicht weten.

Voorafgaand aan de opening van de expositie maken de aanwezigen ter inspiratie een wandeling door een typisch stukje Brabants landschap: het laarzenpad van de Dommelbimd.

Buiten de opening om is de expositie nog te bezoeken op de vrijdag en zaterdagen op 26 mei en 1, 2, 8, 9, 15, 16, 22, 23 en 29 juni tussen 14.00 - 18.00 uur

Meer informatie over de expositie is te vinden op www.kunstlicht99.nl.

Bridge

Bridgeclub Revanche, uitslagen 15 mei
A-lijn: 1 F. Sedee & R. Dankers 63,75% 2 T. van Doorn & L. Frankevijle 62,15% 3 T. Walbeek & H. Wolsky 55,90% B-lijn: 1 L. & R. Verstijnen 59,06% 2 M. Jessurun & M. van Weert 58,16% 3 A. Schalkx & H. van der Krabben 57,71%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 15 mei
A-lijn: 1 H. Maas & M. van Esch 66,25% 2 A. van Diesen & G. Bogaerts 57,92% 3 A. Moerdijk & T. van Uden 57,50% B-lijn: 1 G. Stolk & K. de Waal 60,94% 2 R. van der Heijden & A. Visser 57,81% 3 J. Claassen & L. Weitmann 56,77%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 15 mei
A-lijn: 1 L. van Dongen & D. van Heertum 62,50% 2 M. Kleiss & E. Wijnen 61,81% 3 I. van der Meijden & C. Nienhuis 59,72% B-lijn: 1 C. van Hal & T. van der Horst 57,81% 2 M. van der Linden & W. de Wolf 55,73% 3 T. Bosveld & I. Boom 54,17%
Uitslagen 17 mei
A-Lijn: 1 M. Klaassen & A. van der Sangen 61,42% 2 R. Traa & H. van Esch 59,58% 3 J. van Doremalen & F. van Roy 55,25% B-Lijn: 1 A. & B. Kuilman 60,27% 2 M. Smulders & MJ. Theloesen 58,85% 2 T. Bosveld & H. Hoogers 58,85%

Essche Bridgeclub
A-lijn 1. A. & A. van Brunschot 63,02% 2 E. van de Broek en P. Olijslagers 52,08% 3 E. Gilissen en H. van Roessel 51,56% 3 R. van den Aker en A. Krekelberg 51,56%

Bridgeclub Liempde
A-lijn: 1 G. Bekkers & R. van Heeswijk 63,89% 2 F. van de Schans & H. van der Steen 55,07% 3 J. & B. Dieden 53,47% B-lijn: 1 J. van den Heuvel & W. Strik 63,75% 2 B. van der Vleuten & G. van Wijlick 61,67% 3 J. Dobbelsteen & D. Legius 56,67% C-lijn: 1 M. van Esch & J. Smulders 64,58% 2 T. van der Leek & T. van der Zanden 58,33% 3 D. Biekens & R. Timmermans 57,64%

Honk- en softbal

JRC Ducks, uitslagen 19 mei
Ducks JH1-Boosters JH1        5-18
Uitslagen 20 mei
Ducks DS1-Kickers DS1        4-6
Ducks H2-Royals H2        8-4
Programma 26 mei
MULO BM1-Ducks BM1        09:45
Hazenkamp PH1-Ducks PH1        10:00
Ducks AS1-Gryphons AS1        10:30
Gryphons JH1-Ducks JH1        13:30
Programma 27 mei
Nuenen DS2-Ducks DS1        11:00
ROEF! H1-Ducks H1        11:00
Gryphons H2-Ducks H2        14:30

Voetbal

DVG, uitslagen 19 mei
Boxtel JO7/4-DVG JO7/1        10-1
FC Uden JO9/1-DVG JO9/1        3-4
DVG JO9/2-Schijndel JO9/3        3-7
Berghem Sport JO9/4-DVG JO9/4        4-6
DVG JO11/1-ZSV JO11/1        3-1
Herpinia/OKSV JO11/1-DVG JO11/2        6-3
DVG JO11/3-Heeswijk JO11/3G        2-7
DVG JO11/4-Elsendorp JO11/2        8-3
Sparta'25 JO13/1-DVG JO13/1        4-1
DVG JO13/2-Blauw Geel JO13/4        3-1
DVG JO15/1-SC Brandevoort JO15/1        0-6
DVG JO15/2-UDI'19 JO15/4        4-0
TOP MO15/1-DVG MO15/1        2-6
Mifano JO17/1-DVG JO17/1        0-1
DVG JO17/2-HVCH JO17/6        8-0
DVG JO19/1-Avanti'31 JO19/1        4-4
DVG JO19/2-Rhode JO19/3        1-2
Uitslagen 20 mei
Braakhuizen 1-DVG 1        8-1
Nulandia 3-DVG 2        0-3
DVG 6-ELI 4        4-4
DVG 7-Nulandia 8        2-2
DVG VR 1-Erp VR 1        1-1
DVG, programma 26 mei
Ollandia JO8/1G-DVG JO8/1        09:30
DVG JO9/1-Volkel JO9/1        10:30
St. Fiducia JO9/1G-DVG JO9/2        09:30
Irene JO9/1-DVG JO9/3        10:00
DVG JO9/4-Nulandia JO9/6        10:30
Mulo JO11/1-DVG JO11/1        10:30
DVG JO11/2-Gemert JO11/3        09:30
DVG JO11/3-Rhode JO11/3G        09:30
DVG JO13/1-Mifano JO13/1        11:30
Schijndel JO13/4-DVG JO13/2        11:45
Sparta'25 JO15/1-DVG JO15/1        11:30
Ollandia JO15/1G-DVG JO15/2        13:00
DVG MO15/1-Rhode MO15/1        13:00
DVG JO17/1-Ollandia JO17/1        14:30
HVCH JO17/5-DVG JO17/2        13:30
Nooit Gedacht JO19/1-DVG JO19/1        14:30
Programma 27 mei
DVG 1-Bladella 1        14:30
DVG 2-Rhode 3        12:00
Avanti'31 3-DVG 3        12:00
DVG 4-Schijndel 4        10:00
Schijndel 5-DVG 5        10:00
Sparta'25 8-DVG 6        10:00
Bl.Geel 13-DVG 7        10:00
DVG 9-Rhode 9        10:00
Rhode VR 1-DVG VR 1        12:00
Programma 29 mei
WEC 7-DVG 9        20:00
Programma 30 mei
DVG 8-U.D.I.'19 13        20:00

RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, uitslagen 20 mei
Essche Boys 1-Boxtel 1        0-0
Real Lunet 1-ODC 1        3-1
Programma 23 mei
Den Dungen VR1-ODC VR1        20.00
Programma 24 mei
HRC'14 VR 3-Essche Boys VR 1        20.00
Programma 27 mei
RKSV Boxtel 1-MVC 1        14.30
ODC 1-RKDVC 1        14.30
ODC VR 1-Beerse Boys VR 2        11.00
ASV'33 1-Essche Boys 1        14.30
Essche Boys VR 1-Best Vooruit VR 1        11.00
Programma 30 mei
Sint-Michielsgestel VR1-ODC VR1        20.00
        
Duivensport

Wedstrijd Morlincourt 18 deelnemers 470 duiven
R. vd Langenberg 1
F. Kaptyens 2
B. van de Brand 3-4-6-10-11-12
Combinatie Pennings-Huiskes 5-7-8-9-14-15
Combinatie Van Rooy-Platenburg 13


DVG lijdt monsternederlaag

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Geldrop - Gezien de positie van DVG op de ranglijst had menig supporter zondag een andere instelling verwacht in de moeilijke uitwedstrijd tegen Braakhuizen, een goed voetballende ploeg waarvan onlangs thuis met 4-0 werd verloren. Zondag leek het alsof DVG zich al bij voorbaat had neergelegd bij een nieuwe nederlaag. Die kwam er dan ook, het werd een pijnlijke 8-1.

De openingsfase was al bijzonder doelpunt-rijk. Al na drie minuten moest Sten Traa de bal uit het net halen. Een schot kon nog wel worden gestopt, maar in de rebound waren de aanvallers van Braakhuizen veel alerter, iets wat in de gehele wedstrijd zo zou blijven.
DVG kwam toch nog op gelijke hoogte. Een lange rush van Sander van de Ven werd afgrond met een steekballetje op zijn broer Luuk, die mee was opgekomen. Zijn schot werd gestopt door de keeper, maar ook hier niet klemvast en de wegspringende bal kwam tegen Luuk aan en stuiterde in het doel: 1-1.
Vanaf dat moment liep DVG achter de feiten aan. Na tien minuten werd de 2-1 gescoord en na veertien minuten was de wedstrijd eigenlijk al beslist: 3-1. Na een half uur werd de 4-1 gescoord na een goedlopende combinatie van Braakhuizen. Dit was tevens de ruststand.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

Na rust was er maar één voetballende ploeg en de vraag was hoe groot de nederlaag zou uitvallen, mede omdat DVG-coach Henk van Hattum een paar spelers wisselde, ook uit voorzorg voor volgende week. De score liep op tot de genoemde 8-1. Typerend was een situatie waarbij DVG met drie aanvallers tegen één verdediger niet tot scoren kwam.

Met de kennis van de uitslagen van deze week is een overwinning thuis tegen Bladella noodzakelijk. Werk aan de winkel om dat, als team, voor elkaar te krijgen en zodoende de onzekere nacompetitie te ontlopen.

DVG-2 is bezig aan een goede serie en won zondag met duidelijke cijfers van de nummer twee van de ranglijst, Nulandia 3. In Nuland werd met 0-3 gewonnen. Met deze overwinning blijft een periodetitel haalbaar.
De DVG-dames speelden thuis tegen de dames van Erp en boekten een gelijkspel: 1-1. Woman of the Match was Verena Eijkemans.

Eerste verlies voor softbalsters Ducks

Boxtel - De dames van Ducks mochten zondag thuis spelen tegen Kickers uit Waalwijk. Het werd de eerste nederlaag van dit seizoen voor de Boxtelse softbalsters, die met 4-6 verloren.

In de eerste inning maakte Kickers het aan slag meteen spannend met een honkslag van de eerste slagvrouw, waarmee zij het derde honk bereikte. Gelukkig wisten de dames van Ducks het hoofd koel te houden en pitcher Inge van Geel gooide maar liefst drie keer drie slag. Hierna was het de beurt aan Ducks, maar helaas konden zij geen punten maken in de eerste inning. In de tweede inning werd er door beide teams niet gescoord.

In de derde inning scoorde Kickers wederom een punt wat de dames van Ducks niet op zich lieten zitten. Ze antwoordden hierop door maar liefst twee punten te scoren. De tussenstand was nu 2-1 voor Ducks.
In de vijfde inning kreeg Kickers het voor elkaar maar liefst vier punten te scoren. Bij Ducks bleef het slagwerk uit, waardoor de tussenstand kwam op 2-5 voor Kickers.

Kickers voelde de overwinning al, maar toch wist Evelien Gerrits in de zesde inning dankzij een prachtig geslagen bal nog een punt te scoren, tussenstand 3-5.
In de laatste inning spande het erom. Kickers scoorde nog een laatste punt, waarna Ducks nog een allerlaatste kans kreeg om de stand in hun voordeel te krijgen. Helaas wilde het niet baten. Na het laatste punt, gemaakt door Jaidy Vermaesen, was het gedaan.

Van Gerwen wint voor vierde maal Premiere League of Darts

Boxtel/Londen - Darter Michael van Gerwen heeft donderdagavond in Londen voor de vierde maal op rij de Première League of Darts gewonnen. In de eenzijdige finale was hij met 11-4 veel te sterk voor de Brit Michael Smith.

De oud-Boxtelaar was in de halve finale ook al ruimschoots te sterk voor de wereldkampioen Rob Cross, die hij in een uur met 10-6 opzij zette. Met de winst versterkt Van Gerwen zijn positie als nummer één van de wereldranglijst. Hij kan met de nieuwe titel ruim 250.000 pond, zo'n 300.000 euro, winstpremie tegemoet zien.

16 / 16

23- 25 mei
Avonddriedaagse
Vertrek vanaf Ons Café, Leunisdijk 28, Esch

Donderdag 24 mei

Gratis schilderworkshops
09.30 uur, Galerie La Veritá, Stationsstraat 80, Boxtel

Hobbycentrum; vrije dans ( aanmelden)
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Hobbycentrum; omgaan met hout ( aanmelden)
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Huiskamer; bezoek van de thuiszorg
10.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Informatiebijeenkomst duurzame woningen Kleine Aarde (aanmelden)
19.30 uur, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Teejatergroep Orion speelt Adel Blank
20.00 uur, Koevoortseweg 1, Lennisheuvel

Kienavond Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 25 mei

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Hobbycentrum; creatief met textiel ( aanmelden)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Plug & Play
19.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Schemertocht Kampina
20.00 uur, aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/agenda

Zaterdag 26 mei

Liempds kunstpad
Route door Liempde

Fietstocht door de Kampina
09.00 uur, aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/agenda

Repair Café
12.00 uur, Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

5e Open Boxtelse Quizronde The Brain
13.00 uur, 't Hart, Markt 16, Boxtel

Expositie Kunstlicht 99
14.00 uur, Le Garage, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

Meditatieve wandelingen in Boxtel
14.00 uur, Kasteel Stapelen, Stapelen 1, Boxtel

Huiskamer; rikken hobby jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Rondleiding met gids door de geschiedenis van Boxtel
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Teejatergroep Orion speelt Adel Blank
20.00 uur, Koevoortseweg 1, Lennisheuvel

Zondag 27 mei

Huiskamer; Koffie met gebak
11.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Voertuigzegening
11.30 uur, Markt, Boxtel

Lekker Lennisheuvel
12.00 uur, Park Boscheind, Lennisheuvel

Schapen scheren
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Bespreekbaar maken emoties; themabijeenkomst
14.30 uur, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Bloedprocessie
15.00 uur, vertrek vanaf de Burgakker, Boxtel

Maandag 28 mei

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Hobbycentrum; haak maar aan ( aanmelden)
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Honkbal iets voor jou? Train mee!
18.15 uur, JRC Ducks, De Voetboog 20

Alzheimer Café
19.30 uur, De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Zing smartlappen met het Dükerskoor
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 29 mei

Hobbycentrum; creatief met penseel ( aanmelden)
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Hobbycentrum; yoga ( aanmelden)
10.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Be-Chill
14.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

BoekProeverij
16.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Open training rugby, doe je mee?
18.30 uur, Park Molenwijk, Molenwijkseweg, Boxtel

Jeu de Boule Liempde, doe je mee?
19.00 uur, Gilde Sint Antonius Abt, oude Dijk 121, Liempde

Open bridgedrives bij Revanche
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 30 mei

Huiskamer; rikken jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Rotskidz: High Tea
14.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Teejatergroep Orion speelt Adel Blank
20.00 uur, Koevoortseweg 1, Lennisheuvel


Foto: Bart van Osch

Angela van Osch-Kemme

Soraya De Houck

Mike van Kleef