DeMooiBoxtelKrant

28 december 2016

DeMooiBoxtelKrant 28 december 2016


Oud-Boxtelaar Ruud van der Meijden is Brabander van het Jaar

De verbodsborden die in het gebied rondom de Geitenwei worden geplaatst. (Foto: Gemeente Boxtel) Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel - Hij komt uit een 'eenvoudig arbeidersgezin', al zegt hij het zelf. Toch is die 'eenvoudige' oud-Boxtelaar Ruud van der Meijden Brabander van het Jaar 2016 geworden. Hij verdient de prijs, volgens de ruim 3.500 stemmers op Omroep Brabant, voor zijn enorme inspanningen voor stichting Gijsje Eigenwijsje. Tijdens een galadiner op kasteel Heeswijk kreeg de nuchtere Ruud op 15 december het goede nieuws te horen. DeMooiBoxtelKrant probeerde erachter te komen wie DE Brabander van 2016 nu eigenlijk écht is.

Ruud van der Meijden fietste tijdens een marathonfietstocht in september 1.000 kilometer voor Gijsje Eigenwijsje en haalde daarmee bijna 6.500 euro op voor de stichting. Het leverde hem een nominatie op van Omroep Brabant voor de titel 'Brabander van het Jaar 2016'. Een eretitel, want er zit geen geldprijs aan vast. Op 15 december kon Ruud, tot zijn eigen verbazing, uit handen van de commissaris van de Koning Wim van de Donk de prijs in ontvangst nemen. Uit tien genomineerden die uiteindelijk uit de inzendingen werden geselecteerd was Ruud duidelijk de favoriet.

(Foto: Gemeente Boxtel) Foto: Gemeente Boxtel
Foto: Willemijn Wijdenes
(Foto: Henk van Esch) Foto: Henk van Esch
Ruud van der Meijden, met zijn trofee. (Foto: Freddie de Roeck) Foto: Freddie de Roeck

Lees meer over Ruud van der Meijden op pagina 9.

Vuurwerkverbod op en rond Geitenwei

Boxtel - Het college van de gemeente heeft de omgeving van de Geitenwei aangewezen als gebied waar het verboden is om vuurwerk af te steken. Het verbod is van kracht op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur.

Het vuurwerkverbod rond de Geitenwei komt er vanwege een in de gemeenteraad ingediende motie waarin het college werd opgeroepen te onderzoeken hoe iedereen een fijn oud en nieuw kan beleven. Het verzoek werd ingediend naar aanleiding van ervaren overlast tijdens oud en nieuw 2015-2016. De omgeving van de Geitenwei is aangewezen als gebied waar het verboden is om vuurwerk af te steken op 31 december van 18.00 uur tot de volgende dag 2.00 uur. Buiten deze tijden is het afsteken van vuurwerk sowieso illegaal. Het besluit heeft betrekking op de directe omgeving in een straal van 100 meter rond de Geitenwei.

Burgemeester Buijs, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in Boxtel, wil nog niet vooruitlopen op de vraag of het verbod bij de Geitenwei uiteindelijk de opmaat moet vormen naar een algeheel vuurwerkverbod in de gemeente. Omwonenden hebben een brief ontvangen met de informatie over het verbod. Daarnaast komen er op 31 december vijf borden met onderbord 'verboden om vuurwerk af te steken' in de omgeving.

Meer dan 10.000 euro voor Kerstactie JRL

Boxtel - Geld inzamelen voor het goede doel 'kansarme kinderen in Cochabamba, Bolivia', dat was het doel van de Kerstactie die vrijdag gehouden werd bij het Jacob-Roelandslyceum. En dat hebben de leerlingen van het JRL gedaan: om 16.00 uur, twee uur nadat de markt was afgelopen, stond de teller op een fantastische 10.372 euro. En dat is nog niet eens de definitieve opbrengst.

Donuts, cupcakes, smoothies, latte macchiato's en allerlei lekkers; bij binnenkomst in de Bracbantzaal viel je op de Food Court meteen met je neus in de boter. De koopwaar vond er gretig aftrek bij de vele leerlingen, hun (groot)ouders, vrienden en bekenden. Stak je de Food Court over, dan vond je buiten een grote frietkraam, waar ook vele jongeren zich voor verdrongen. En even verderop, in de gymzaal, was een grote markthal ingericht waar nog meer lekkers te halen viel, en allerlei kerstversieringen en -accessoires vurig werden aangeprezen door enthousiast jonge kooplui. Alles werd betaald met speciale bonnetjes van 50 cent, die bij binnenkomst konden worden aangeschaft. Er was een spookhuis, een escape room, allerlei spelletjes zoals lasergamen en in de aula werd volop gezongen bij het Open Podium. Daar was de stand te volgen op het grote scherm. Om 12.00 uur stond de teller al op 4.880,60 euro, vier uur later al op ruim het dubbele.

Lees verder op pagina 4.

Nieuwjaarswandeling en -lunch in Lennisheuvel

Lennisheuvel - Na het succes van de afgelopen jaren is er op zondag 8 januari weer een Nieuwjaarswandeling voor alle inwoners van Lennisheuvel. De organisatie wordt verzorgd door de drie buurtverenigingen, Het Gescheurd Hemd, Het Marske en De Mijlpaal en Stichting Rond Kerk & Orion.

De wandeling vormt een mooie gelegenheid om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen en zal om 10.00 uur van start gaan met een ontvangst met koffie/thee in Gemeenschapshuis De Orion. Om 10.30 uur gaat de wandeling van start. Dit gebeurt in groepjes onder leiding van een gids. Na afloop volgt om 12.00 uur een lunch in De Orion. Om 14.00 uur start de borrel (voor eigen rekening). Ook iedereen die niet heeft deelgenomen aan de wandeling en lunch is daarbij welkom.

Voor deelname aan de lunch wordt een bijdrage van 5 euro per persoon en 2,50 euro voor kinderen t/m 12 jaar gevraagd. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis meedoen.

Het maximale aantal deelnemers is 150, waarbij de inschrijving geschiedt in volgorde van aanmelding. Dit kan tot uiterlijk vrijdag (30 december). Sommige wandelingen gaan over onverharde paden, zorg dus voor goede schoenen, want de wandeltochten gaan altijd door, ook bij slecht weer. Er zijn ook wandelingen waarbij men met de fiets naar het beginpunt zal gaan. Het verzoek is om dus op de fiets naar De Orion te komen. Voor mensen die slecht ter been zijn is er een korte wandeling over verharde paden die begint en eindigt bij het gemeenschapshuis.

Voorafgaand aan de wandeling is er een woord- en communieviering in de St.Theresiakerk vanaf 9.30 uur.

Voor meer informatie en inleveren van het aanmeldingsformulier kan contact opgenomen worden met Henny Smetsers, 06-23878884, Antoinette, 0411-678281, Wil Swinkels, 0411-688043 of Chris Snik, 06-38616271.

Nieuwjaarsconcert
Na de wandeling en lunch zullen Fanfare St.Arnoldus en de Beyerslandkapel een nieuwjaarsconcert houden. Zij starten om 15.00 uur in Gemeenschapshuis De Orion. Het concert is gratis toegankelijk

Het Jeugdorkest Out Yzer zal met vier muzieknummers het concert openen. Daarna zullen Fanfare St.Arnoldus en de Beyerslandkapel het concert vervolgen met een gevarieerd programma. Voor een deel zijn er afzonderlijke optredens door de beide orkesten maar ook zijn er gezamenlijke optredens en is er muziek verzorgd door solisten.

Provincie trekt 1 miljoen euro uit voor Nationaal Landschap Het Groene Woud

Boxtel - Nationaal Landschap Het Groene Woud, waar Boxtel middenin ligt, kan met steun van de provincie Noord-Brabant een groot deel van zijn ambities gaan realiseren om het landschap op alle fronten een kwaliteitsimpuls te geven. Met een bedrag van 1.080.300 euro gaat de provincie bijdragen aan elf projecten die tussen 2017 en 2020 gestalte krijgen in Het Groene Woud.

De ambities en in totaal 23 projecten zijn vastgelegd in het Uitvoeringsprogramma 2017-2020 van Nationaal Landschap Het Groene Woud. De projecten komen voort uit de streek of zijn ontwikkeld door Het Groene Woud zelf. Afgelopen september namen Gedeputeerde Staten (GS) het uitvoeringsprogramma in ontvangst. De provincie gaat aan elf projecten financieel bijdragen. Mogelijk komen daar nog vijf projecten bij.

De projecten uit het programma van Het Groene Woud dragen concreet bij aan een circulaire economie in de streek, aan gastvrijheid en aan de realisatie van een groen, sociaal en vitaal landschap. Daarnaast zijn alle projecten gestoeld op de twee kernwaarden van Het Groene Woud: 'groen in ál zijn facetten' en 'een mozaïek van dorpen en steden'.

"We zijn blij met de financiële steun van de provincie en dat ze als partner in de projecten wil deelnemen", reageert Yvo Kortmann, voorzitter van Het Groene Woud. "Dat onderstreept dat de provincie de kwaliteiten van Het Groene Woud erkent." Volgens Kortmann is daadkracht nu de volgende stap. "We willen in het eerste kwartaal van 2017 starten met de uitvoering van de projecten die de provincie heeft gehonoreerd." Het Groene Woud houdt binnenkort diverse informatiebijeenkomsten over het Uitvoeringsprogramma.

De projecten uit het Uitvoeringsprogramma, waaraan de provincie geen financiële steun verleent, gaan wat Kortmann betreft door. "We geloven in die projecten. We zijn zeer gedreven om ook die uit te gaan voeren, met steun van al onze andere partners. Samen met hen zullen we zoeken naar andere financieringsmogelijkheden om alle ambities van Nationaal Landschap Het Groene Woud te verwezenlijken."

Uitleen medische hulpmiddelen in de Kloosterhof stopt

Liempde - Als intermediair van Medicura verzorgt de Stichting BOL al jaren via de Kloosterhof de uitleen van Medische Hulpmiddelen. Als gevolg van gewijzigde regelgeving stopt deze uitleen met ingang van 31 december 2016.

Voor vragen naar Medische hulpmiddelen kun je nu rechtstreeks telefonisch contact opnemen met 088-0071100. Ook kun je je wenden tot de Medicura Zorgwinkel, Liduinahof 35, Boxtel (postcode 5281 AD). Als alternatief is er de Vivent Thuiszorgwinkel en Uitleenpunt, De Banier 4, Boxtel (postcode 5282 GD).

Nieuwjaarsbijeenkomst Boxtelse veteranen

Boxtel - Stichting Veteranen Boxtel organiseert op 14 januari een nieuwjaarsbijeenkomst voor Boxtelse veteranen en hun partner.

Ook weduwen van overleden Boxtelse veteranen zijn van harte welkom. Dit samenzijn, onder het genot van een hapje en een drankje, zal plaatsvinden in gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel-Oost, van 13.30 tot 15.30 uur.

Vette oliebollen festijn

Boxtel - The Ducktownband Boxtel houdt, na het succes van vorig jaar, op 1 januari het zogenaamde Vette oliebollen festijn.

Vanaf 14.00 uur is iedereen welkom bij Zaal de Comsche Hoeve aan de Stationsstraat. Bezoekers worden tussen de muzikale optredens van The Red River Band, The Ducktownband en hét winnende nummer van het Kwekdeuntjesfestijn 2016 van Geen Drank Geen Klank door voorzien van een natje en een droogje. Tussendoor en afsluitend zorgt DJ Frank voor de nodige deuntjes. Entree voor het V.O.F. concert is gratis.

Nieuwjaarsreceptie Vrouwencontact Boxtel

Boxtel - Vrouwencontact Boxtel houdt op 5 januari haar nieuwjaarsreceptie in Gemeenschapshuis De Rots.

De receptie begint om 19.30 uur. Voor meer informatie zie www.vcboxtel.nl.

3 / 20

Kerstboominzameling gaat eerst niet en dan toch wel door

Boxtel - Na 'bankskesgate' en de verhitte discussies rond het al dan niet verwijderen van de witte kastanje bij restaurant De Rechter dreigde na vorige week woensdag een derde 'rel' binnen de gemeente. Op die dag maakte wethouder Van Wanrooij namelijk bekend dat de traditionele kerstboominzameling, waarbij de gemeente 50 cent per ingeleverde boom betaalt, in 2017 niet meer doorging. Het leidde tot een felle discussie die vrijdag een verrassende wending nam: de gemeente kwam terug op haar besluit.

Als reden noemde de gemeente het afschaffen van contant geld binnen de organisatie en de onveilige situaties die door de inzameling soms ontstonden. Het systeem waarbij kinderen langs de deuren gingen om kerstbomen in te zamelen bestond al tientallen jaren, maar heeft volgens verantwoordelijk wethouder Herman van Wanrooij zijn langste tijd gehad: "Als gemeente zet jij iets op touw, maar wat als er iets gebeurt? Moet je de kinderen hesjes geven als gemeente?"

Boxtelaren Arjen Witteveen en Jos Hermans waren het hier niet mee eens, volgens hen viel het wel mee met onveiligheid. Zij richtten, nadat de gemeente het nieuws woensdag bekend maakte, een Facebookpagina op om de traditie voort te zetten.

Nieuwe spelregels
Verrassend genoeg maakte de gemeente vrijdag bekend dat zij terugkwam op het besluit te stoppen met de inzameling. Op woensdagmiddag 11 januari zullen de bomen weer traditioneel ingezameld worden op de daarvoor bestemde plaatsen. Ook de beloning van 50 cent voor iedere ingeleverde kerstboom blijft in stand. Wel gelden er strengere regels om de veiligheid te waarborgen en om 'bedrijfsmatige activiteiten' tegen te gaan.

De gemeente laat middels een persbericht weten dat er enkele nieuwe 'spelregels' rond de inzameling gelden. Kinderen wordt verzocht een veiligheidshesje aan te trekken. Verder mogen maximaal 50 bomen per persoon ingeleverd worden. Ouders van kinderen die meer bomen willen inleveren, wordt verzocht om te bellen met de gemeente op 0411-655911. Medewerkers halen dan thuis de ingezamelde kerstbomen op. De kerstboominzameling is enkel bedoeld voor de jeugd en particulieren. Het is niet de bedoeling dat via deze inzameling 'bedrijfsmatige' kerstbomen worden afgevoerd. "Voor 2017 gaan wij verder volgens het oude betalingssysteem, omdat wij hier op korte termijn geen oplossing voor hebben. Komend jaar denken wij na over andere (betalings-)oplossingen", valt er verder in de verklaring te lezen.

Op 11 januari tussen 13.00 en 15.00 uur wachten medewerkers van de gemeente op veertien plaatsen in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde op de kerstbomen die uit de directe woonomgeving worden gebracht. De precieze locaties zijn te vinden op mooiboxtel.nl.


Knotsgekke week voor Ward van Zanten
Karaoke-optreden op dinsdag leidt oud-Boxtelaar naar Serious Request eindshow

Ward tijdens de Serious Request eindshow. (Bron: NPO 3FM) Foto: NPO 3FM

Boxtel/Breda - 'Deze man verdient een aWard', 'Hou hem hard, steun Ward!', 'Zeker de moeite Ward' en 'Lekker gewerkt, pik!'. Oud-Boxtelaar Ward van Zanten zorgde voor deze opmerkingen en een stroom aan soortgelijke reacties op internet met zijn vertolking van het nummer 'Theme From New York, New York' van Frank Sinatra dinsdagochtend in de live-uitzending van Serious Request in Breda. Het nummer werd een internethit en zorgde ervoor dat Ward zaterdagavond op het podium voor een bomvol Chasséveld in de Serious Request eindshow stond.

En dat alles is het gevolg van een uit de hand gelopen grap. Het begon allemaal na een avondje doorhalen in een karaokebar. De avond werd afgesloten bij het Glazen Huis op de Grote Markt. Daar vroeg Ward het nummer van Sinatra aan. "Dat zou ik iedere dag na mijn werk doen", legt Ward uit, "De eerste dag lukte dat niet, maar de tweede dag mocht ik het dus live zingen."

'Het internet' kon Ward's mediagenieke optreden wel waarderen en in no time ontving hij duizenden likes, views en kudo's op Facebook, YouTube en Dumpert. Ward geeft aan Dumpert TV toe dat hij een beetje overdonderd wakker werd woensdag.

Grap
Zijn vrienden hadden, bij wijze van grap, Ward zijn vertolking van de Sinatra-klassieker tijdens de eindshow van Serious Request al aangekondigd op Facebook. Ook deze pagina werd een hit. Vanaf dat moment ontstond het idee om de grap ook daadwerkelijk uit te voeren.

Zogezegd, zo gedaan. Woensdagochtend werd afgesproken dat hij het nummer, waarin Ward niet de Amerikaanse stad, maar Breda bezingt, live mocht uitvoeren tijdens de eindshow als hij meer dan 5.000 euro ophaalde voor het aan Het Glazen Huis gekoppelde goede doel. Een paar uur later was het al zo ver.

Er zit overigens een Boxtels tintje aan de keuze voor het nummer, dat voluit 'Theme From New York, New York'. Ward, was lange tijd werkzaam bij Grand Café Rembrandt.. Zijn baas Geert zong het nummer altijd met carnaval. "Dat ben ik toen ik daar werkte ook gaan doen", lacht Ward.

Aan de mensen die denken dat Ward een biertje teveel ophad tijdens zijn actie heeft de zanger nog wel een boodschap: "Ik had wel een biertje op, maar het was een weloverwogen actie. De avond ervoor was ik ook al langs geweest om het nummer aan te vragen."

Uiteindelijk schitterde Ward in de eindshow op het Chasséveld in Breda. De teller van zijn inzamelactie stond op dat moment op bijna 7.000 euro.

Boxtels tintje
Het was niet het enige Boxtelse tintje aan Serious Request. Op vrijdagavond droeg dj Domien Verschuren al een écht Boxtels product: een pet van LED-Lines.com. De pet is een Kickstarterproject van het Boxtelse uitvindersduo Rik en Willem Wouters. Volgens Rik kreeg de led-pet een enorme impuls nadat die live op 3FM te zien was.

Ook de in Boxtel opgegroeide dj Sam Felt draaide op de finaledag van Serious Request. Het gaat wat te ver om de afgelopen editie van de 3FM-actie daarmee tot 'Boxtels feestje' te bombarderen, maar een Boxtels tintje zat er toch zeker wel aan dit jaar.


Kerstworkshops voor leerlingen Michaëlschool

Boxtel - Op de Michaëlschool, voor kinderen met een ernstige gedrags- en/of psychiatrische problematiek gecombineerd met een licht verstandelijke beperking op het terrein van De La Salle, was vrijdagochtend aandacht voor kerstmis. De leerlingen, waarbij hun thuissituatie soms geen kerstactiviteiten toestaat, mochten zich uitleven bij twee workshops die zij konden kiezen. Zo konden zij een kampvuur stoken, maar ook chocomel en hapjes maken of kerststukjes gemaakt worden.

Jarno (15) heeft meegeholpen met het organiseren van de kerstworkshops. Al de hele week is hij naar eigen zeggen in touw met het hakken van hout, de inkoop van spullen en het toezien op de veiligheid van de wat jongere kinderen. Zelfs aan het feit dat de islamitische leerlingen geen varkensvlees mogen heeft Jarno gedacht. Hij is een rustige jongen die volgens vakleerkracht groen Kees van der Loop vaak moeilijke situaties afdoet met een grapje. Thuis ging het niet zo goed, waardoor Jarno een tijdje intern zat op De La Salle. Nu wordt hij niet meer zo intensief begeleid en zit hij enkel nog op school op het terrein.

Hij bekommert zich zo nu en dan wel eens om het slechte imago dat 'La Sallers' hebben. Ook Kees beaamt dit. Hij wijst op een speld op zijn kleding. 'Kiss the frog' valt erop te lezen. Dat is de naam van een actie om te laten zien dat de kinderen die naar De La Salle gaan geen slechte personen zijn. "Dat kinderen met gedragsproblemen soms dingen dien die niet chique zijn dat begrijp ik, maar achter ieder kind schuilt ook een mens dat een kans verdient", legt Van der Loop de achterliggende boodschap uit.

De andere leerlingen van de Michaëlschool genieten ondertussen van marshmallows en broodjes, die zijn geroosterd boven het mede door Jarno opgebouwde kampvuur. De spiesen zijn door Jarno op lengte gemaakt zodat de kleinere kinderen niet te dicht bij het vuur hoeven te komen, maar toch wel de warmte mee kunnen pikken. "Veiligheidsvoorschriften", aldus Jarno. Hij komt graag bij Kees en de groenafdeling van zijn school. Nu bezorgt hij nog DeMooiSchijndelKrant, maar later wil hij dierenverzorger worden. Daarom doet hij bij Kees altijd extra zijn best. "Kerst is toch een tijd van gezelligheid en samenzijn", vervolgt hij. "Wat dat betreft heb ik niet te klagen. Ik kan het feest thuis in Schijndel vieren, maar sommige kinderen hier hebben geen echt thuis." Daarvoor zijn de workshops ook bedoeld volgens Kees; de kinderen een écht kerstgevoel bezorgen.

Foto: ViaVero

Keuzestress voor u als ondernemer

We leven in een wereld waarin verdere digitalisering en oppervlakkigheid meer regel dan uitzondering worden. In een wereld van Facebook en Twitter waarin we zelf onze eigen waarheid kunnen creëren zodat we alleen de dingen horen en zien die wij we graag willen horen en zien. Enerzijds is het mooi dat dit kan, anderzijds schuilt hierin het gevaar dat bepaalde kwesties slechts vanuit één invalshoek worden bekeken. Immers uw waarheid hoeft niet mijn waarheid te zijn.

Binnen deze werkelijkheid en onze maatschappij worden we ook genoodzaakt om steeds meer verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen keuzes. Ook complexe keuzes die niet altijd bepaald kunnen worden door één druk op de knop, maar die meer inzicht of bewustwording vragen. Veel mensen kunnen dit niet door gebrek aan interesse, tijd of kennis. En nog meer mensen willen niet voortdurend de stress van het kiezen voelen.

Foto: Mark van der Pol

In onze adviespraktijk zien wij dat ondernemers ook veel moeten kiezen. Pensioen (ook in 2017 voor de Directeur Groot Aandeelhouder), overlijdens- en arbeidsongeschiktheidsrisico, investeren met eigen geld of financieren, kan mijn hypotheek goedkoper (en beter), ben ik goed verzekerd, is mijn boekhouding fiscaal wel optimaal et cetera? Met andere woorden, haal ik fiscaal en financieel alles uit mijn persoonlijke en zakelijke situatie. Vraagstukken die niet met een eenzijdig advies beantwoord kunnen worden.

Echter, de meeste antwoorden op bovenstaande problematiek starten met uw eigen persoonlijke verhaal, uw werkelijkheid. Hoe staat u ervoor, hoe bent u daar gekomen, en wat zijn privé en zakelijk uw plannen?

Bij ons bedrijf ViaVero is deze werkwijze het startpunt. De huidige 'hokjesadvisering' past ons inziens niet meer in deze moderne tijd. Niet denkend vanuit bijvoorbeeld financiële producten en/of uw administratie, maar uw eigen behoeften en wensen zijn leidend. Alle 'hokjes' zoals financiële producten, uw administratie en fiscaal advies dienen hierop afgestemd te worden.
Onze werkwijze beperkt uw keuzestress omdat de keuzes van binnenuit komen en niet van buiten worden 'opgelegd'. Bijkomend voordeel is dat het in de praktijk zorgt voor meer besparingen, meer rendement en vooral rust in uw hoofd.

Ons advies aan u is om het in 2017 anders te doen. De beroemde uitspraak van Albert Einstein kan niet treffender wat dat betreft: 'als u doet wat u deed, zult u krijgen wat u kreeg'.

Wij gaan in 2017 graag het gesprek vrijblijvend met u aan.

Wij wensen u en uw dierbaren hele fijne feestdagen en een spetterend, maar vooral gezond en gelukkig 2017!

mr. Wilbert van Vlijmen RB en Martijn Roy                
Fiscaal Jurist/gecertificeerd financieel planner (FFP)

www.viavero.nl/info@viavero.nl
06-21210058 (Wilbert)
06-11784704 (Martijn)


Jarno (15) houdt het kampvuur gaande. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Vervolg van de voorpagina: Meer dan 10.000 euro voor Kerstactie JRL

Waar het eindbedrag precies op uitkomt, dat is op dit moment nog niet bekend. Zeker is wel dat er een mooie som geld is ingezameld voor de kansarme kinderen van Cochabamba. In april 2017 gaan Fenna, Julie, Fenne, Fleur, Babet, Janske, Maarten, Lieneke, Guusje, Nine, Isis en Noëlle, de twaalf leerlingen die ook de Kerstactie hebben georganiseerd, het geld daar persoonlijk afleveren. Zij verdelen het over verschillende lokale organisaties die zich voor de kansarme kinderen inzetten en zij zullen daarbij ook zelf de handen uit de mouwen steken. Het geld voor hun reis hebben zij zelf verdiend; al het ingezamelde geld komt ten goede aan de goede doelen in Cochabamba. Meer informatie hierover vind je op expeditie.jrl.nl.

BHC
Ook op het Baanderherencollege werd op donderdagavond geld opgehaald voor het goede doel: de afdeling Praktijkonderwijs zamelde geld in voor Stichting Team KING (Kanker IN Gezinnen). Team KING zet zich sinds 2009 in om van kanker een ziekte te maken waarvan je geneest. De leerlingen boden zelfgemaakte kerst- en winterartikelen aan op een markt, waarmee uiteindelijk ruim 1.419,54 euro opgehaald werd.

Spelelier haalt geld op voor 'Stichting met je hart'

Boxtel - Basisschool De Spelelier organiseerde samen met BSO Twison donderdagavond een kerstmarkt voor het Goede Doel 'Stichting met je hart'.

Vanaf 18.00 uur konden bezoekers door de klaslokalen wandelen en de zelfgemaakte kunstwerken bekijken en kopen. In de aula was het kerstcafé waar zelfgemaakte hapjes en drankjes werden verkocht en op de achtergrond hoorde je een band kerstliedjes zingen.Om 19.15 uur werd de avond afgesloten met een loterij met fantastische prijzen zoals o.a. een graffiti workshop en een dinerbon.

Het was erg druk op de markt wat resulteerde in een mooie opbrengst voor de stichting. Ivy van Geel nam de cheque in ontvangst waarop het bedrag van 1.176,50 euro stond. Stichting Met je hart, voorheen EET met je hart, organiseert ontmoetingen voor kwetsbare ouderen en inspireert anderen om ook in actie te komen. Wil je meer informatie, ken je een oudere die graag eens mee zou gaan, of wil jij je inzetten voor Met je hart? Stuur een mail naar ivy@metjehart.nl.

Taalmaatjes samen aan het kerstdiner

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Voor de derde kerstviering van de Taalmaatjes, afgelopen woensdag in de bibliotheek, hadden de cursisten flink uitgepakt. Iedereen had iets lekkers gemaakt, er werd voorgedragen en gedanst. En vooral heel veel gelachen en volop genoten. Genoten van heerlijke gerechten uit allerlei windstreken en van elkaar, ongeacht nationaliteit of geloofsovertuiging. "Wij vieren het samen zijn en het feit dat we er samen mogen zijn", aldus Jola Wouterse, de begeleider van de Taalmaatjes. "En dat is puur genieten."

Al drieënhalf jaar zijn de Taalmaatjes actief, met cursisten van onder meer Chinese afkomst, Syrisch, Armeens, Roemeens, Italiaans, Mexicaans, Marokkaans, Somalisch, in totaal nemen mensen van twintig verschillende nationaliteiten deel. Elke woensdagochtend, buiten de schoolvakanties om, komen deze nieuwe Nederlanders bij elkaar om de Nederlandse taal te leren. Zij doen dit in kleine groepjes, onder begeleiding van vrijwillige coaches, door met elkaar in gesprek te gaan, samen de krant te lezen en van gedachten te wisselen over items die daarin aan bod komen of andere actuele zaken. De betrokkenheid is groot, zowel van de coaches als de cursisten; zes van de elf coaches en ook enkele deelnemers doen al vanaf het begin mee. En nog steeds komen er mensen bij.

Woensdag vierden zo'n dertig cursisten en coaches samen 'kerst'. "We sluiten samen het jaar feestelijk af", aldus Jola. "Dat doen we elk jaar. Iedereen maakt iets lekkers te eten en draagt een gedicht, verhaal of lied voor in zijn of haar moedertaal. Nieuw dit jaar was dat alle cursisten 'prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar' in hun eigen taal zeiden, en dat vervolgens iedereen dat - vaak woord voor woord - na moest zeggen. Dat is nog lastig hoor, dus we hebben vreselijk gelachen!" Daarnaast werd er ook gedanst. "Een Chinees groepje, twee zangers en en twee dansers, hadden zich helemaal omgekleed in traditionele danskleding. Dat was heel mooi om te zien. Zij hebben dan ook twee keer opgetreden. Ook heel leuk was dat coaches en cursisten tijdens het eten spontaan liederen van het Wereldkoor, waar enkele cursisten lid van zijn, begonnen te zingen."

Na het gezellig samen zijn, in een bibliotheek die heerlijk geurde naar kruiden en specerijen, keerden de Taalmaatjes huiswaarts om te genieten van de vakantie. Vanaf woensdag 11 januari is iedereen weer van harte welkom in de bibliotheek aan de Burgakker, waar de groep mag blijven huizen. "Daar zijn we heel erg blij mee", vertelt Jola. "We krijgen hoekjes in de bieb, met plek voor veertig mensen. Dat is wel inclusief coaches, dus dat is nog krap. Maar mocht dat zo zijn, vinden we er wel wat op. Iedereen is welkom bij ons."

Extra geld voor populaire duurzaamheidslening

Boxtel - De gemeente maakt 200.000 euro extra vrij voor de zogenaamde duurzaamheidslening. De pot van 300.000 euro voor de populaire regeling was al volledig in gebruik en nu al ligt er nog voor 70.000 euro aan aanvragen te wachten. Om inwoners toch gebruik te kunnen laten maken van de lening moest het budget dus worden opgehoogd.

Met de duurzaamheidslening kunnen inwoners bij de gemeente Boxtel geld lenen om hun woning energiezuinig te maken met energiebesparingsmaatregelen zoals een zuinige verwarmingsinstallatie, gevel-, dak-, vloerisolatie en HR++ glas.
Nu al maken meer dan 80 Boxtelse huishoudens gebruik van de lening, die bedoeld is voor particuliere huizenbezitters. Het extra bedrag van 200.000 euro leidt niet tot bezuinigingen op andere posten: het komt uit een algemene gemeentelijke spaarpot voor huisvesting, geparkeerd bij Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Het totaalbedrag dat beschikbaar is voor de leningen komt daarmee op 500.000 euro.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting bevat geld dat alleen besteed wordt aan projecten voor een betere woon- en leefkwaliteit in de gemeente. Omdat het gaat om leningen, die met een minimumbedrag van 10 procent per jaar terugbetaald worden, wordt de pot ook steeds weer aangevuld; een zogenaamd 'revolving fund'.
Door 200.000 euro over te hevelen kan de gemeente weer aanvragen voor energiebesparingsmaatregelen behandelen. De leningen, van maximaal 15.000 euro per huishouden, worden aangeboden tegen het aantrekkelijke rentetarief van 2 procent. Wethouder Peter van de Wiel licht toe waarom niet meteen de totale 1,5 miljoen euro die in de spaarpot voor volkshuisvesting zit wordt gebruikt voor de regeling: "Dat hadden we kunnen doen, maar dan was er geen geld meer voor misschien wel veel mooiere initiatieven waar het Rijk nog mee op de proppen kan komen." Hij legt uit dat de gemeente gebonden is aan initiatieven waar de Rijksoverheid mee komt. Daarmee kunnen gemeentes dan als het ware aan 'cherrypicking' doen door geld te reserveren voor de beste initiatieven. De wethouder sluit niet uit dat er in de toekomst als dat nodig is wederom extra spaargeld naar de populaire duurzaamheidslening gaat.

Oud&nieuw
Terwijl je deze column leest is de kans aanwezig dat ik een glas wijn in mijn handen heb.
Deze zin vraagt om uitleg...

Al jarenlang brengen wij de feestdagen door met een groep vrienden en hun kinderen. Met een man of twintig verblijven wij in de meest gezellige streek van Europa: Noord-Frankrijk. Je weet wel, die streek waar het altijd regent, de grijze huizen hun luiken gesloten hebben en waar je jezelf weer even in het voormalig Oostblok waant.

In het dorp - genaamd 'Hary'- wonen voornamelijk boeren en de oudste heeft als nevenfunctie het burgemeesterschap. Vergeleken bij dit plaatsje is ons mooie Lennisheuvel een metropool. Wat wij daar dan gaan doen? Eigenlijk heel simpel; een voorraad buikvet aanleggen voor 2017 en verder doen we ons best een slaaptekort op te lopen. Onze dagen bestaan uit het leven van maaltijd naar maaltijd en tussendoor doen we waar we zin in hebben.
Vanaf een uur of vier in de middag nemen we een glas wijn of bier op het goede leven. En nog een. En nog een. En als het gaat om alcohol merk ik dat de jaartjes gaan tellen. Enkele jaren terug gingen we om 3.15 uur eens richting bed en sliepen we uit. Tegenwoordig zitten de eersten al te gapen rond 22.30 uur. We halen elkaar over om toch nog even te blijven zitten, kom op; we zijn toch verdomme geen watjes? We zeggen dat we maar één keer leven en daar moet op gedronken worden!
De nachten worden uiteraard korter naarmate er steeds meer kinderen komen. En die vinden 7.00 uur een meer dan uitstekend tijdstip om te gaan tafeltennissen, voetballen of keyboard spelen. Indien je met ons mee zou gaan dan tref je om 7.05 uur een stuk of negen volwassenen dringend rondom een koffiezetapparaat. Bloeddoorlopen ogen staren wat onwerkelijk naar de klok die in de keuken hangt. We gapen en 'vragen' aan de kinderen of het ALS-JE-BLIEFT en in GODSNAAM wat zachter kan.
Maar even voor de goede orde; we zijn niet alleen maar ongezond bezig. We doen namelijk ook aan sport. Tafeltennis, darten, en mijn favoriet: verstoppertje, waarbij de volwassenen de kinderen ongegeneerd aan de kant duwen om eerder bij 'de buut' te kunnen zijn. Fanatieker dan dit ga je ze niet vinden beste lezers. Een veertiger die een negenjarige voorbij sprint om 'buutvrij voor de hele pot' te kunnen roepen.
Ook de buikspieren trainen we aangezien er vier dagen lang behoorlijk wordt gelachen. En wat te denken van de bovenarmen? Dagelijks flink wat keren je glas naar je mond brengen of een stuk stokbrood naar binnen schuiven werpt zijn vruchten af hoor. Heb ik het nog niets eens gehad over alle denksporten die we gaan uitoefenen; we spelen een pubquiz, hints, enz. Maar de hersenen krijgen ook rust, aangezien de telefoon vier dagen uit gaat.

Ik word van deze dagen helemaal Zen… Nu ik dit laatste deel opschrijf leest het als een soort welness-weekje. En daarom weet ik nu al dat ik december 2017 wederom hiernaartoe ga. #fitgirl #happynewyear

6 / 20

Foto: Heemkunde Boxtel

096 Boxtelse watermolen
Aquarel, 20 x 26 cm, niet gesign. toegeschreven aan P. Janssen
Collectie: M. Naessens- van Zogchel

Zeker vanaf 1500 lag noordwestelijk van het centrum een watermolencomplex, met maar liefst vier molens. Twee daarvan stonden op de Dommel, ter hoogte van de, nog bestaande 'Boxtelsche Watermolen', aan de Molenstraat. Het andere molenpaar lag bij de uitmonding van het Smalwater in de Dommel.

Stroomopwaarts van dit complex lag een stuw in de rivier, zodat de molens optimaal konden functioneren. Daardoor ontstond elders natuurlijk, periodiek, veel wateroverlast. Naar aanleiding van de ordonnantie van Karel V, over het toegestane waterpeil bij de watermolens, in 1545, worden de Boxtelse molens voor het eerst, met name, genoemd in de schriftelijke bronnen. Maar al voor 1400 wordt er in archiefstukken gezinspeeld op het bestaan van een molen en een molenaar in Boxtel. De molens aan de Dommel gebruikten de waterkracht om hout te zagen, eikenschors te malen voor leerlooierijen, graan te malen en wol te vollen (= persen, laten vervilten). Met de oliemolen aan het Smalwater werd uit koolzaad olie geperst. De molens waren allemaal eigendom van de Heer van Boxtel.

Foto: Heemkunde Boxtel

In 1834 werd het landgoed Stapelen, voormalig bezit van de Heer van Boxtel, verkocht aan Gerard Bogaers, lakenfabrikant in Tilburg. Deze gebruikte de bijbehorende molen als volmolen. In 1851 verkocht hij de molens aan de familie Van Hoorn, die ze weer doorverkocht aan molenaar Van Lieshout.

De molens op het Smalwater kwamen uiteindelijk in het bezit van Waterschap De Dommel, die ze in 1912 aankocht om ze te slopen. De molens veroorzaakten namelijk regelmatig wateroverlast en het waterschap was nu eenmaal opgericht om obstakels in de rivier op te ruimen.

De molens op de Dommel werden gekocht door de familie Van Stekelenburg. Ze bleven tot Allerheiligen 1934 in bedrijf, toen een hevige storm ze zwaar beschadigde. Nadien werd alleen nog de graanmolen gebruikt, die nu door een motor werd aangedreven. In 1973 werd het molengebouw ingericht als bloemenzaak, terwijl het molenhuis nog als villa in gebruik is.

Plannen voor herstel van de molens in hun oorspronkelijke staat kwamen nooit tot uitvoer, vanwege gebrek aan geld. Wel is Waterschap De Dommel inmiddels gereed met het Dommelproject, waardoor in 2009 het bruisen van rivierwater weer hoorbaar zou moeten zijn in het centrum van Boxtel. Door omstandigheden is dat een paar jaar later geworden. Kunstschilder Pierre Janssen zal deze aquarel vermoedelijk gemaakt hebben in 1900 of 1901. Tussen 1901 en 1908 is de watermolen grondig veranderd. Rechts van de watermolen stond een houten maalderij; die is hier reeds afgebroken. In 1908 staat er een stenen maalderij, in plaats van de oude houten maalderij. Zie vergelijkingsfoto.

Het jaar zit er bijna weer op
Met de Top2000 op de radio, die nu bijna de hele dag aanstaat, weet je het zeker, het jaar zit er weer bijna op. Nog even en we staan alweer met twee voeten volop in 2017. De kerstdagen zitten er weer op en de jaaroverzichten van nieuws, sport en muziek vullen de avonden weer. Terwijl ik luister naar de oudste plaat uit de Top2000, Strange Fruit van Billie Holliday schrijf ik deze column.

Onze krantenbezorgers, daar blijf je gewoon van af
Ik wil via deze weg eerst alle krantenbezorgers van DeMooiBoxtelKrant bedanken voor het trouw bezorgen van deze gratis en goed gelezen krant. Natuurlijk gaat er in de bezorging wel eens wat verkeerd, maar om daarvoor de bezorger 'aan te pakken' gaat natuurlijk te ver. Als je geen krant hebt ontvangen, kun je dit laten weten aan de redactie en krijg je zo snel mogelijk alsnog DeMooiBoxtelkrant in de bus, of je loopt even langs het kantoor op de Markt waar je een krant uit de gele bus kunt halen. Dus bij deze voor alle bezorgers van deze krant, dank jullie wel en ga vooral in 2017 ook door met bezorgen.

Woninginbraken blijven stijgen in 2016
Helaas zal ook in 2016 het aantal woninginbraken weer hoger zijn dan in 2015 en 2014. Daarmee lopen wij als Boxtel achter bij de landelijke trend waar het aantal woninginbraken steeds verder daalt. Ik weet dat de politie met man en macht werkt aan de aanhouding van de daders en zeker de mensen van de uniformdienst niets liever willen dan het op heterdaad pakken van een inbreker. Ik ga er dan ook vanuit dat de politie er in slaagt om de inbraakgolf in Boxtel te stoppen, ik heb hier alle vertrouwen in. De politie krijgt hier gelukkig in 2017 extra hulp bij. In de tweede week van januari zal namelijk het project Buurt Informatienetwerk (BIN) starten. Samen met jullie, lezers van deze krant, gaan wij de politie helpen. Ik weet uit eigen ervaring dat veel belangrijke informatie over inbrekers, helers en wietplantages niet altijd bij de politie terechtkomt. Soms uit angst voor mogelijke gevolgen, maar de meeste informatie blijft achter omdat er vaak ten onrechte wordt gedacht dat de politie het al wel zal weten. Met de komst van het BIN kun je snel, anoniem en 24 uur per dag via de mail melding maken van duistere zaken in jouw omgeving.

O ja, en dan nog dit. Tijdens de kerst en oud en nieuw zijn veel van onze lezers een of meerdere dagen weg. Op vakantie of gezellig de dag of dagen doorbrengen bij familie. Zorg ervoor dat als je weggaat je de nodige maatregelen neemt om een inbraak in de woning te voorkomen. Tijdschakelaars, buren informeren en niets op Facebook zetten gaan daarbij al helpen.

Een veilig en gezond 2017 met minder inbraken en respect voor onze bezorgers.


Foto: Tafel 25

Tafel 25 brengt klanten netjes thuis
'Ik voel me verantwoordelijk voor mijn gasten, tot ze de sleutel thuis in het slot steken'

Boxtel - Lekker eten en drinken, even een avondje eruit, en dan ook nog veilig thuisgebracht worden. Vanaf 1 januari kan dat bij Tafel 25. Dan kunnen gasten die in het restaurant hebben genoten met een busje worden thuisgebracht. Zonder extra kosten, gewoon als service. Waarom? "Omdat ik me verantwoordelijk voel mijn gasten", vertelt eigenaresse Leonie Stoelinga, "en niet tot ze hier de deur uitgaan, maar tot ze thuis naar binnen stappen."

Op vakantie op Curaçao, nu zo'n twee jaar geleden, stond Stoelinga er even van te kijken. "Ik belde naar een restaurant om te reserveren voor die avond. Of we opgehaald wilden worden, vroeg de dame aan de telefoon. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Ik vond het echt fantastisch." Terug in Nederland bleef de uitbater van, toentertijd alleen nog, Eetcafé De Deugniet met het idee rondlopen. "We zouden natuurlijk niet iedereen op kunnen halen, maar mensen wel thuis kunnen brengen. En mensen die anders niet naar ons toe kunnen komen, die zouden we dan ook kunnen halen." Stoelinga doelt daarmee op bijvoorbeeld ouderen die slecht ter been zijn en anders de deur niet zo snel de deur uit zouden gaan. Hoe belangrijk dat voor die groep mensen is, weet de ondernemer uit eigen ervaring. Door haar sterke betrokkenheid bij EET met je hart, waarbij restaurants aandacht vragen voor eenzaamheid onder ouderen in hun gemeente en gasten vragen 1 euro op de totaalrekening te doneren die geheel ten goede komt aan het organiseren van waardevolle ontmoetingen voor deze mensen. "Door EET met je hart ben ik daar nog meer over na gaan denken. Het is heel belangrijk dat ouderen worden opgehaald en zeker dat ze worden thuisgebracht, anders denken ze al snel 'laat maar zitten', dan komen ze niet. Zij zijn kwetsbaar; zo is het met name voor ouderen niet fijn om alleen naar huis te moeten als het donker is."

Foto: Tafel 25

Toen Stoelinga in de zomer van 2015 samen met Inge van Hout naast De Deugniet haar tweede zaak Tafel 25 opende, kreeg het idee van een haal- en brengservice steeds meer vorm. "We zijn de mogelijkheden uit gaan zoeken, of het überhaupt wel mag. We zijn geen taxibedrijf en dat willen we ook helemaal niet zijn. Het gaat echt alleen om mensen die bij ons een leuke avond hebben gehad. Dus even voor de duidelijkheid: we brengen op afspraak iedereen thuis, maar halen niet iedereen op. Dat is (nu nog) niet mogelijk. Kwetsbare en minder mobile gasten zoals ouderen die slecht ter been zijn halen we op én brengen we thuis, andere gasten brengen we ook naar huis, maar zij komen wel op eigen gelegenheid naar ons toe." Hoe dat in de praktijk gaat werken, dat zal de ervaring moeten leren, aldus Leonie. "Soms zullen mensen even moeten wachten, er kunnen maar acht personen in het busje. Maar ook daar vinden we wel wat op. Dan zorgen wij er wel voor dat onze gasten nog langer genieten van een zorgeloze, gezellige avond bij Tafel 25.

Boxtelaar aangehouden voor wapenbezit en illegaal vuurwerk

Boxtel - Een Boxtelaar is maandagavond in zijn woning aan de Poolsestraat aangehouden nadat in het pand onder meer een vuurwapen en illegaal vuurwerk werden gevonden.

Agenten brachten maandagavond een bezoek aan de woning omdat in het pand mogelijk een vuurwapen aanwezig was. Tijdens de doorzoeking werden een vuurwapen, een dolk, twee peppersprays en illegaal vuurwerk gevonden. Het illegale vuurwerk bestond uit 35 Flash Bangs. De aangetroffen spullen zijn in beslag genomen. De bewoner werd rond 19.00 uur aangehouden en zit vast voor verder onderzoek.

Mijn Mooi Boxtel: Yvonne van Bruggen

Yvonne van Bruggen

Deze foto is eind november gemaakt vanuit ons zolderraam, mooier wordt het niet...

Ook startende ondernemer kan een hypotheek krijgen

Werk je sinds kort als zelfstandige? En, wil je graag verhuizen? Dan is er goed nieuws. Sinds 1 december is het namelijk ook voor jou mogelijk om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te krijgen. Jouw toetsinkomen wordt bepaald op basis van de cijfers van het afgelopen jaar en de hoogte van het maximale hypotheekbedrag.
Voor veel zelfstandigen – en ook voor ons als hypotheekadviseurs – is de versoepeling van de NHG-regels een opluchting. Want ook voor ons was het soms niet uit te leggen dat het voor zzp'ers met een jong gezond bedrijf moeilijker was om een hypotheek te krijgen. Tien jaar geleden was daar misschien nog wel iets voor te zeggen, maar anno 2016 telt Nederland ruim 1 miljoen eenpitters. En daar komen er per jaar circa 130.000 bij.
Waar weinigen in de financiële wereld bij stilstonden is dat de meeste starters halverwege de dertig zijn. Op een leeftijd dus waarop vaak veel verandert. Behalve dat mensen beter weten wat ze in hun arbeidzame leven willen, zijn er vaak wensen voor gezinsuitbreiding, maar ook om groter te gaan wonen. En daar knelde het. Want een nieuw bedrijf starten en verhuizen, dat zagen de geldverstrekkers als risicovol. En het ontbreken van een vangnet – de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningbezit garandeert dat de lening wordt terugbetaald – droeg daar niet aan bij. Deels was het verklaarbaar dat banken strenge regels hanteerden voor startende ondernemers, maar tegelijk zagen wij ook veel zzp'ers die hun zaken prima voor elkaar hebben en dat kunnen aantonen. Voor die groep heeft de NHG de regels aangepast en zal het eenvoudiger worden om een hypotheek aan te vragen.
Niet langer hoef je drie jaar als zelfstandig ondernemer werkzaam te zijn, ook inkomsten uit dienstbetrekking en het lopende boekjaar worden getoetst en meegenomen. Inmiddels hebben vijf geldverstrekkers aangegeven dat je bij hen terecht kunt en twee anderen sluiten binnenkort aan. Het enige verschil ten opzichte van andere hypotheken met NHG is dat een onafhankelijke deskundige ingeschakeld moet worden om het toetsinkomen vast te stellen. Daar ben je ongeveer 250 euro aan kwijt. En natuurlijk moet je ook voldoen aan de standaardregels die voor iedereen gelden. Maar de stap maken naar een grotere woning, met bijvoorbeeld een kantoorruimte of grotere garage, wordt een stuk eenvoudiger.


Groen licht voor spelen op kunstgras

Boxtel - In lijn met de uitkomsten van het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar het sporten op kunstgras met rubbergranulaat en de eventuele gezondheidsrisico's daarvan, concludeert Boxtel dat sporten op kunstgras veilig is. Wel kijkt de gemeente bij de aanleg van nieuwe velden naar betere alternatieven voor de granulaatkorrels.

Het RIVM constateert dat er weliswaar stoffen die geassocieerd worden met kanker in de rubberkorrels zitten, maar wel in zulke kleine hoeveelheden dat er geen reden is voor een speelverbod. De stoffen zitten min of meer opgesloten in het granulaat, waardoor het schadelijke effect op de gezondheid volgens het RIVM 'praktisch verwaarloosbaar' is. Onder andere Vereniging Sport en Gemeenten (mede namens VNG), GGD GHOR, het ministerie van VWS en de KNVB nemen het advies van RIVM over.
Op basis van literatuuronderzoek heeft het RIVM alle relevante wetenschappelijke publicaties beoordeeld. Deze bevindingen zijn gecombineerd met veldonderzoek. Van 100 kunstgrasvelden zijn 600 monsters onderzocht. Daarmee is duidelijk geworden welke stoffen voorkomen in het rubbergranulaat.
In een ander onderdeel van het uitgebreide onderzoek is in een lab gekeken in welke mate er stoffen onder bepaalde omstandigheden vrij kunnen komen. Denk hierbij aan huidcontact of het inslikken van het granulaat. De uitkomsten van de verschillende onderzoeken leiden nu tot de conclusie dat het veilig is om op kunstgras met rubbergranulaat te sporten.
Voor de te gebruiken methoden en selectie van stoffen is ook gekeken naar de aanpak en resultaten van internationale onderzoeken. Daarnaast is de onderzoeksopzet ter toetsing voorgelegd aan een wetenschappelijke begeleidingscommissie.

Sportwethouder Herman van Wanrooij is blij met de uitkomsten van het onderzoek. Hij spreekt van het best denkbare scenario, aangezien het onderzoek volgens hem geen ruimte laat voor twijfel wat betreft de veiligheid van de kunstgrasvelden. Het vervangen van de kunstgrasvelden, of het op een andere manier van saneren van de granulaatkorrels had volgens Van Wanrooij tonnen gekost.
Wel plaatst hij daar een kanttekening bij: "De geest is uit de fles en is heel moeilijk weer terug te krijgen." De wethouder verwacht daarmee dat op termijn toch wordt gekozen voor kunstgrasvelden die voor hun op gras lijkende eigenschappen niet afhankelijk zijn van de granulaatkorrels. "Ik hoop dat dit een wake-up call is voor de industrie om alternatieven voor de korrels te onderzoeken. Maar tot het zover is kan er veilig op de huidige kunstgrasvelden gesport worden."


(Foto: Freddie de Roeck) Foto: Freddie de Roeck

Vervolg van de voorpagina: Ruud van der Meijden is Brabander van het Jaar

Als jong 'menneke' van acht begon Ruud met fietsen. "Op mijn communie kreeg ik mijn eerste racefiets. Een oranje Peugeot met drie versnellingen. Ik weet het nog goed!" Hij werd geboren in de Boxtelse Stationsstraat, maar het gezin Van der Meijden verhuisde naar de Schijndelseweg. Daar, op de Schijndelsedijk, liggen de eerste herinneringen aan het wielrennen van de Brabander van het Jaar. "Ik fietste altijd met mijn pa mee, wilde bij de grote mannen horen. En dan huilend naar huis als ik mijn vader niet kon bijhouden op de Schijndelsedijk", grinnikt hij. Naar eigen zeggen heeft hij dankzij zijn arbeidersachtergrond, 'mijn vader was timmerman en mijn moeder ging overdag poetsen', wel leren knokken.

Met zijn mavo was Ruud naar eigen zeggen 'de bolleboos van de familie'. Het leidde hem via de Meao en Heao in Den Bosch en Eindhoven uiteindelijk naar Tilburg, waar hij nu voor een grote wijnimporteur werkt. Daar kreeg hij dankzij flexibele werktijden ("Als wij werken, slapen onze klanten en vice-versa") meer tijd om zijn oude fietshobby op te pakken. "Het is best een dure hobby en dat lukte vroeger gewoon niet", legt hij uit. Hij fietste destijds ook al voor goede doelen, zoals ALS-stichtingen, maar daar miste hij het écht persoonlijk contact met de stichting.

Gijsje Eigenwijsje
Tot hij op een dag in zijn woonplaats Tilburg stuitte op Gijsje Eigenwijsje. Die stichting was gevestigd nabij zijn eigen stad. Ruud, als trotse vader, kon zich bovendien meteen identificeren met het doel van 'Gijsje': het verzorgen van een weekje weg voor terminaal zieke kinderen en hun gezin. Het was de grote wens van bedenker Gijs Baeten die op 9-jarige leeftijd overleed aan hersenstamkanker. "Als vader van twee kinderen van toen 5 en 7 jaar oud ga je toch nadenken als je zoiets hoort", verklaart Ruud zijn 'switch' van goed doel.

Vanaf dat moment zet Ruud zich in voor de stichting. In januari begint hij altijd met trainen. Dat zijn meteen flinke fietstochten van 200 tot 300 kilometer. "Ook 's nachts", zegt Ruud, "om het marathonritme er goed in te houden. Ik let dan ook op de ergonomie. Bij lange fietstochten spelen vaak pijntjes en kwaaltjes op waarmee je moet dealen." Hij weegt op dit moment zo'n 94 kilo met een lengte van 1,94 meter. "Te zwaar", volgens de Brabander van 2016. "Er moet nog zo'n 8 kilo af voordat ik van de zomer weer een sponsortocht ga doen", zegt hij resoluut.

En die tocht gaat er komen. Wanneer weet Van der Meijden nog niet precies, maar in ieder geval de komende zomer. Vanzelfsprekend fietst hij dan weer voor Gijsje Eigenwijsje, maar ook voor twee andere goede doelen: Pater Poels (87) die brood rondbrengt bij arme Tilburgers en stichting Pim, die opkomt voor meervoudig gehandicapte kinderen.

Benen op de grond
Naast dat hij er een goed doel mee dient, ervaart Ruud zijn marathontochten ook als erg leuk. "Ik krijg dankzij mijn fietsactie de kans om samen met het Sterrenfietsteam met mijn wielerhelden van vroeger, zoals Erik Breukink te rijden. Dat is natuurlijk ook ontzettend leuk voor mijzelf. Daar ga ik geen politiek correct verhaal over ophangen!", lacht Ruud. Maar het mes snijdt aan twee kanten: "Dat deze mensen zich verbinden aan je actie levert natuurlijk ook een enorme multiplier op voor het succes van de fietstocht."

Op de vraag of de Brabander van het Jaar een wereldverbeteraar is, moet hij even nadenken. Dan antwoordt hij: "Toen ik bij Kasteel Heeswijk naar binnenliep en mij werd gevraagd een kerstwens achter te laten in de kerstboom, schreef ik één woord op: 'verwonderen'. Daarmee bedoel ik dat mensen best wat vaker mogen luisteren en zich openstellen voor mooie verhalen die een ander te vertellen heeft. Stel je open voor de ander, luister beter en leer daarvan. Thuis zouden ze zeggen: onze Lieve Heer heeft je twee oren, twee ogen maar slechts één mond gegeven!" Wellicht is dát wel het meest kenmerkend voor de Brabander van het Jaar. Met beide benen op de grond blijven staan.

Carnavalsoptocht en zittingsavonden Ploegersland

Liempde - De carnavalsoptocht in Ploegersland is volgend jaar op zondag 26 februari. Inschrijven voor deze jaarlijkse tocht georganiseerd door Prinsenvereniging De Ploegers kan tot en met 19 februari. De zittingsavonden van de Ploegers zijn op donderdag 2, vrijdag 3 en zaterdag 4 februari. De verkoop van de kaarten hiervoor is op 19 januari.

Het thema van de zittingsavonden is 'Wè unne Kermis'. De kaartverkoop is op donderdag 19 januari van 19.30 tot 20.30 uur bij Het Hof, vanaf 18.30 uur is het Ploegerspaleis aan de Nieuwstraat 43 in Liempde geopend. Bij binnenkomst ontvangen geïnteresseerden een nummertje. In deze volgorde vindt de kaartverkoop plaats.
De kaarten kosten 10 euro per stuk. Alleen op donderdagavond voor 65+ en mindervaliden 5 euro per kaartje. Voor vrijdag- en zaterdagavond mag per persoon een maximaal aantal van vier kaarten gekocht worden, voor donderdagavond geldt een maximum van acht kaarten per persoon.
Tijdens de kaartverkoop van de zittingsavonden zijn er ook kaarten voor de jeugdzittingsavonden verkrijgbaar. De jeugdzittingsavonden zijn op 27 en 28 januari 2017. Meer informatie vind je op www.ploegers.nl

Optocht
Iedereen kan meedoen aan de optocht, door zich op tijd in te schrijven. Deelname is mogelijk in de categorieën: Loopgroepen junioren tot 4 personen, loopgroepen junioren meer dan 4 personen, loopgroepen senioren tot 4 personen, loopgroepen senioren meer dan 4 personen en wagens.
Meer informatie of een inschrijfformulier is te verkrijgen bij Mark van der Eerden: 06-25092829 of via optochtploegersland@gmail.com. Rechtstreeks inschrijven via www.ploegers.nl kan ook.

12 / 20

VVD

Foto: VVD

Kerstmis ligt bij het verschijnen van deze editie van DeMooiBoxtelKrant alweer achter ons en het nieuwe jaar doet weldra zijn intrede.
We laten een jaar achter ons met bedenkelijke politieke wendingen in de wereld om ons heen. Populisme neemt toe omdat velen op deze manier hun onvrede willen uiten.

De tijd die achter ons ligt heeft helaas ook bij velen zijn sporen nagelaten en als dingen tegenzitten is het mensen eigen om met een vinger te wijzen en voelt men de behoefte om iets of iemand de schuld te geven.
Menselijk en vaak begrijpelijk. We realiseren ons, dat de crisis er hard heeft ingehakt en dat veel mensen nog steeds voelbare gevolgen en grote zorgen hebben.
Vertrouwen in elkaar en in de politiek is vaak ver te zoeken.

In 2017 vinden de landelijke verkiezingen plaats en Den Haag maakt zich op voor de verkiezingsstrijd. Ofschoon we langzaamaan uit het dal kruipen en de economie weer aantrekt, zullen de huidige regerende partijen de vinger toegewezen krijgen omdat zij met vaak noodzakelijke en zeer ingrijpende maatregelen de kar moesten trekken.
Deze maatregelen werden ook voelbaar in de lokale politiek. Zo ook in Boxtel! Met steeds kleinere budgetten moest geprobeerd worden om alles op de rit te houden, waarbij in tal van voorzieningen gesneden moest worden.
Met overtuiging durven wij te stellen, dat Boxtel door de jaren heen en nog steeds een ruimhartig sociaal beleid heeft gevoerd.

Kan het beter? Ja natuurlijk, zoals alles altijd beter kan en daar wordt hard aan gewerkt maar zonder een goed economisch klimaat gaat dat niet lukken. In de huidige Boxtelse regeringsperiode is daar ook ruim aandacht aan besteed en ook voor het komend jaar zal dat het geval zijn.

U zult begrijpen, dat VVD Boxtel hier heel veel waarde aan hecht, omdat wij ervan overtuigd zijn en blijven, dat een goed economisch klimaat de noodzaak van degelijke, sociale voorzieningen kan waarborgen.

VVD Boxtel is zakelijk en liberaal, maar zeker ook groen en sociaal. Met een realistisch inzicht en visie voor de toekomst, met oog voor welzijn en duurzaamheid in de meest brede zin van het woord en met goed zicht op de mogelijkheden en onmogelijkheden uiten wij ons respect voor en vertrouwen in het huidige gemeentebestuur. Een team, dat gezamenlijk bereid is het beste voor Boxtel naar boven te halen.

Natuurlijk hebben wij onze eigen specifieke wensen daarbij, maar het blijft geven en nemen en ook wij respecteren democratisch genomen besluiten.

Wij wensen alle inwoners en ondernemers van Boxtel een fantastisch 2017 toe.


D66

Foto: D66

Veilige feestdagen

Het leven is vol gevaar. Een gezegde luidt dat als je alle risico's wilt vermijden, je beter je hele leven op een stoel kunt blijven zitten. Bij dit gezegde wordt geen rekening gehouden met het risico van ziekten als gevolg van inactiviteit. Bovendien is statistisch de kans op een ongeluk het grootst in het eigen huishouden.

In onze samenleving doen we, de overheid voorop, onze uiterste best om zo veel mogelijk risico's uit te bannen. In Boxtel dreigde even de traditionele inzameling van kerstbomen te worden opgeofferd voor het ideaal van een volkomen veilige wereld. Het slepen met kerstbomen was te gevaarlijk vanwege het verkeer en het rondlopen met contant geld kon de aandacht van criminelen trekken. Een twintigtal kritische reacties op Facebook was voldoende om de verantwoordelijk wethouder van gedachten te doen veranderen.

Prima dat de wethouder zich bedenkt en in plaats van een verbod nadenkt over kleine maatregelen om de veiligheid te verbeteren. Een reflecterend vestje voor de zichtbaarheid kan natuurlijk nooit kwaad. Dat het rondlopen met wat kleingeld gevaarlijk zou zijn, wil er bij ons echter nog steeds niet in.

De reflex om alles wat gevaarlijk zou kunnen zijn in de ban te doen, is typisch voor deze tijd en dit deel van de wereld. D66 houdt geen pleidooi voor roekeloos openbaar bestuur. Maar zonder een beetje durf kun je beter op een stoel blijven zitten. En of dat nu zo veilig is…


GEMEENTE INFO
Oud papier:
29-12 Keefheuvel e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 52

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Kempseweg 8, realiseren Bed & Breakfast

Horecavergunningen
Shoarma - Grillroom Star V.O.F., Sint Serverusstraat 18, verleende vergunning Drank- en horecawet en een verleende exploitatievergunning

Verkeersbesluit
Tijdelijke Parkeerschijfzone Baanderherenweg, bij wijze van proef voor 12 parkeerplaatsen in de        periode van 19 december 2016 t/m 19 december 2017

Verordeningen
De gemeenteraad van Boxtel heeft in de vergadering op 20 december 2016 de volgende verordeningen vastgesteld:
Algemene subsidieverordening Boxtel 2017
Re-integratieverordening Participatiewet 2015 Boxtel: aangepaste tekst van artikel 8
Verordening Handhaving Participatiewet, IOAW en IOAZ Boxtel 2017
Verordening maatschappelijke ondersteuning Boxtel 2017 ev.

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

13 / 20

Lieve lezers,

We kennen allemaal de turbulente geschiedenis rondom het best besproken beetje bank van Boxtel. De hangouderen kwamen, zagen, aten een Bossche bol en overwonnen. Ze kregen hun zwaarbevochten hangplek in de vorm van het welbekende Benkske. Nog altijd trots als bejaarde pauwen zitten ze dagelijks op hun plekske, waar ze hun scootmobiellicht laten schijnen op de gewichtigere zaken des levens. Een prachtig plekje heeft de groep gekregen, en als fervent volger van deze soap ben ik hartstikke blij dat dit zo is afgelopen.

Maar het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, dit zitvleesbestemmingsplan. En dit toch al zo heikele onderwerp krijgt dan nu weer een nieuw staartje.

Het Brabants Dagblad pakte groot uit met het volgende hoofdstuk in het inmiddels vuistdikke dossier over het Benkske van de Bokkige Bejaarden. Want wat wil het geval? Boxtels meest geliefde groepje grijsaards moet wéér hun plekske afstaan! En wel aan de groentekraam en de oliebollentent, die tijdens de feestdagen het prominente plekske hebben opgeëist.

Het bewuste artikel in het Brabants Dagblad begint met een zin die bij mij door merg en been gaat: 'Commotie is niet nodig'. Dan weet ik al genoeg: dit is er weer één voor de grote Boxtelse Doofpot! Commotie is namelijk wél nodig. Boe! De plek waar zoveel reuring over is ontstaan, wordt nu zomaar doorgeschoven naar de volgende eigenaar. Oew plek is oew plek, leerde ik vruuger van ons mam. En zo is het ook. De Boxtelse hangouderen moeten nu als een groep nomaden van oord naar oord trekken, om te kijken waar ze hun heil kunnen vinden. De versleten vluchtelingen van Boxtel Centrum zitten weer eens zonder asiel, en dat tijdens de kerstdagen nog wel. Hoe fout!

De oliebollenkraam en de groentetent staan dus nu op het plekje waar we allemaal zo graag onze hangmascottes zien hangen. En ik vind oliebollen en groente niet eens lekker! Deze zijn voor mij niet onmisbaar voor de feestdagen hoor; geef mij maar liever een benkske tijdens de feestdagen. Met volk erop. Veel gezelliger toch!

Ik vraag me dan toch af, nu ze voor een tweede maal van hun plek zijn beroofd: wat doen de welbekende hangouderen met kerst? Waar scharrelen ze nu rond? Staan ze hun scootmobiels op te laden bij het tankstation? Lopen ze te koukleumen achter de ijsbaan, met in de verte het geluid van gezelligheid en glühwein? Of staan ze eenzaam in de donkerte bij de Geitenwei, met enkel zwavelstokjes om elkaar warm te houden?

Mijn hart gaat uit naar deze groep in december. Daarom mijn oproep: is er iemand die de kerstgedachte heeft en deze groep ontheemden wil opvangen? Al heb je maar een schuur of een stal, met een beetje wierook en mirre voor de sfeer. Een beetje stro op de grond, sterretje erboven. Os en ezel vormen geen bezwaar.

Fijne feestdagen!

Bets

Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?
Kun jij meer vertellen over deze foto?
Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt.
Foto: Stichting Kèk Liemt

15 / 20

16 / 20

17 / 20

Bridge
Bridgeclub Revanche, uitslagen 20 december
A-lijn: 1. H. van Esch & P. van de Ven 63,03% 2. R. Dankers & F. Gieles 61,11 3. L. den Dekker & H. van de Wetering 59,72% B-lijn: 1. R. Koenders & G. Wagenaars 71,18% 2. A. Hazenberg & P. van Berkel 63,19% 3. M. van der Sloot & G. Krebbers 62,85%
Uitslagen 22 december
A-lijn: 1. C. & J. Kerssens 59,38% 2. H. Schalkwijk & B. Hermkens 58,85% 3. H. van Pinxteren & H. Heijstek 57,50%

Bridgeclub De Rots, uitslagen Kerstdrive 21 december
A-lijn: 1. S. van Alphen & H. IJsseldijk 60.52% 2. M. Jose Ronde & M. Jussen 55.72% 3. J. Steenbakkers & R. Steenbakkers 55.72%

Bridgeclub Liempde, uitslag Kerstdrive donderdag 22 december
A-lijn: 1. Dames Van Oirschot-Van de Laar 59,52% 2. Dames Van de Steen-Eltink 58,93% 3. Dames Prinsen-Van de Westelaken 55,65% B-lijn: 1. Heren Beerens-Van Ruremonde 57,50% 2. Dames Kapteijns-Van de Laar 56,67% 3. Dames Legius-Dobbelsteen 55,83% C-lijn: 1. Mevr. Beerens-Heer Van Oorschot 62,19% 2. Heren Van Pelt-Van de Heijden 56,25% 3. Heren Janssen-Van de Laar 54,17% 3. Echtpaar Van de Heijden 54,17%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen Kerstdrive 20 december
A-lijn: 1. T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 58,40% 2. N. van der Poel & J. de Wolf 57,56% 3. T. Walbeek & H. Wolsky 56,72% B-lijn: 1. J. van Oosterhout & M. Soederhuizen 71,30% 2. M. van der Linden & W. de Wolf 56,48% 3. J. Esser & J. Kronenberg 56,02%
Bridgeclub Boxtel, uitslag Kerstdrive 21 december
A-lijn: 1. H. van Esch & P. van de Ven 65,22% 2. P. Springer & T. Wouda 55,03% 3. R. Dankers & F. van de Schans 53,75% B-lijn: 1. C. van Grinsven & T. van de Sande 59,78% 2. R. Gerris & M.J. Theloesen 57,94% 3. P. van der Pasch & R. van der Pasch 56,38%
Uitslag kerstdrive 22 december
A-lijn: 1.A. Bosveld & M.Soederhuizen 63,89% 2. M. Klaassen & A. van der Sangen 63,33% 3. T. Walbeek & R. van Wersch 53,33% B-lijn: 1. P. vd Ven & H. van Esch 60,56% 2. J. & T. Hooijer 55,56% 3. P. & R. van der Pasch 53,89% C-lijn: 1. I. Dekkers & S. van der Meijden 62,78% 2. G. & G. van den Bosch 57,78% 3. T. & S. van Alphen 56,67%

Biljart

Uitslagen 19 tot en met 22 december
Libre:
't Ivoor 1-Het Wapen van Eerschot 1        29-23
Krijt Op Tijd-'t Ivoor 2        30-11
't Ivoor 3-Krijt Op Tijd 3        27-26                        
Royal 3-'t Ivoor 4        28-25        
Recreanten libre:        
VOP-'t Ivoor 1        33-39                                        
Sonnevanck 2-'t Ivoor 2        37-30        
VAR 1-'t Ivoor 3        34-31
Recreanten 3-Banden Klein:
NAL 8-'t Ivoor 5        29-26
De Luchtschippers 1-'t Ivoor 6        20-23
D`n Brouwer 2-'t Ivoor 7        23-22


Eerste libreteam 't Ivoor blijft winnen

Boxtel - Het eerste libreteam van 't Ivoor zette de ingezette opmars voort met een ruime 29-23 overwinning op Het Wapen van Eerschot 1, terwijl het tweede team volledig door de mand viel bij de koploper Krijt Op Tijd 1 uit Veghel.

Theo Verhagen scoorde bij team 1 het hoogste moyenne van 10,15, maar moest daarmee toch de winst aan zijn tegenstander laten. Negen punten vielen hem ten deel. Don van der Wiel en Fouad Hasbani scoorden ieder tien punten met moyenne van respectievelijk 8,88 en 8,21. Het tweede team, met Cees van Eindhoven, Emanuel Coort en reservespeler Louis van der Meijden, liep tegen een ongekende zeperd aan. Ze werden allen overtroefd. Het derde team won nipt met het kleinst mogelijke verschil van één punt. Henk van Boxmeer en Emanuel Coort wonnen hun partij, Ad van Os moest genoegen nemen met zeven punten.

Bij de afdeling Recreanten Libre heeft het eerste team de draad weer opgepakt. Ze wonnen deze week afgetekend tegen VOP. Toon Bevers, Peter Franken en Theo Verhagen tekenden voor de winstpartijen terwijl Henk van Boxmeer slechts een paar caramboles tekort kwam en negen punten behaalde. Het tweede team kon de resultaten van de afgelopen weken geen vervolg geven. Het verloor dit keer ruim met 37-30. Alleen Jan Meeuwis wist zijn partij te winnen, terwijl Frans Klein, Rien Meijs en Wim Bekkers aan het kortste eind trokken. Team 3 leed ook een nederlaag. Hier was Wim van Dijk de enige met winst. Frans Maas, Frans van de Boogaard en Harrie Verhoeven speelden onder hun kunnen. Bij de afdeling Recreanten 3-banden verloor team 5. Ondanks dat ze goed speelden hadden Johan Verhoeven en Cor van Alphen geen kans en ging de tegenstander aan de haal met de winst. Frits Radema redde de eer door winst met een moyenne van 0,586. Het zesde team verloor hun ontmoeting met 20-23. Theo van Dongen was gedoemd om een dubbelpartij te spelen. Dat ging maar een keer goed met winst, maar de tweede partij ging volledig mis met slechts drie punten. Uitblinker van de avond was Fouad Hasbani van 't Ivoor met een pracht moyenne van 1,095, 23 caramboles in slechts 21 beurten. Hier werd duidelijk dat zijn trainingsarbeid vruchten begint af te werpen. Team 7 verloor nipt ondanks toch twee winstpartijen van Jan Tils en André Vissers, maar Johan Beaard had zijn dag niet en behaalde slechts twee punten. Het 3-banden groot team was vrij.
Komende week geen competitie. Vanaf 9 januari wordt de competitie weer hervat.


20 / 20

H Z D S N E M A N P E T S E B W
R E Z E I S C M I R L T S Z A O
O V E H E E F W E R K E V D B E
I E O T U F C M U N E R N I S R
S N G N W G D T W H X E Q V N S
R T E A J G N A S T Z I L O P C
N I G R A Z A Y S I M Z T O T T
K E L K A W V N U S T E H R O F
E N S S R L E D T N A L O G S C
M E N N Q W E D C M N P T I T W
E S N H E E L T N U S S S K F H
P L K G W W M S X L O E N K E M
N L E T X O B I O O M E D U P N
P O A H A D O O R C B L U L A F
T S L E E C H P Y Z I E I E A S
N J E J H G I T F X N O T G I E

29 - 30 december

Boxtelse Jeugdkampioenschap Tennis
Tennisvereniging LTV Munsel, De Voetboog 5, Boxtel

29 - 31 december

Kribkesroute
Route door Liempde langs de kerststallen

29 december - 6 januari

Kerstactiviteiten voor de jeugd
11.00 uur, Oertijdmuseum, Bosscheweg 80, Boxtel

29 december - 7 januari

'Defilé van de kouwe drukte' kleine schaatstentoonstelling
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Donderdag 29 december

Buurtsport Boxtel organiseert sport-, spel- en knutselactiviteiten
10.00 uur, Brede School De Wilgenbroek, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

Ekklesiavieringen
19.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Het Leerhuis n.a.v. de Ekklesiaviering
20.30 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Zaterdag 31 december

Buurtvereniging Looeind verkoopt oliebollen
10.00 uur, Bakkerij van Eijndhoven, ingang Parkstraat, Liempde

New Years Eve Festival 18+
00.30 uur, De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Zondag 1 januari

Vanaf 1 januari 2017 nog maar één heilige Mis in het weekend
09.30 uur, Sint Jans Onthoofding Kerk, Dorpsstraat 36, Liempde

Buurtsport Boxtel organiseert Nieuwjaarsduik
11.30 uur, De Langspier, Molenwijkseweg 5c, Boxtel

Ducktownband Boxtel; Vette oliebollen festijn
14.00 uur, De Comsche Hoeve, Stationsstraat 46b, Boxtel

Maandag 2 januari

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 4 januari

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Rots Kidz Familiebingo
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 5 januari

Buurtsport Boxtel organiseert sport- en spelmiddag
13.00 uur, Brede School De Wilgenbroek, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

Vrijdag 6 januari

Buurtsport Boxtel organiseert 'splashevent'
13.00 uur, Het Dommelbad, Schijndelseweg 1a, Boxtel

Zaterdag 7 januari

Tweedehandsmarkt voor goede doelen
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Lampionnenoptocht met Wouter Kabouter
17.00 uur, Dorpsromp, Keefheuvel, Liempde

Nieuwjaarsconcert 'Op naor d'honderd'
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Zondag 8 januari

Ruilbeurs Vereniging Boxtelse Verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Nieuwjaarsconcert Fanfare Concordia
13.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Pre-finale Dicht-Slam-Rap
14.00 uur, Le Temps Perdu, Markt 13, Boxtel

Nieuwjaarsborrel voor alle inwoners van Lennisheuvel
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Nieuwjaarsconcert Swanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Optreden Greysix, muziek uit de jaren 60&70
14.30 uur, D'n Durpsherberg, Dorpstraat 6, Liempde

Nieuwjaarsconcert Fanfare Sint Arnoldus
15.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Maandag 9 januari

Start Informatiebijeenkomst Klim-op: Omgaan met verliezen, hoe doe je dat?
19.00 uur, ContourdeTwern, St. Ursula 12, Boxtel

Dinsdag 10 januari

Start Informatiebijeenkomst Klim-op: Omgaan met verliezen, hoe doe je dat?
13.30 uur, ContourdeTwern, St. Ursula 12, Boxtel

Foto: Iris Hamel

Robin Lommers

proost
gelukkig
nieuwjaar
beste
wensen
tweeduizend
zeventien
namens
het
gehele
team
van
demooiboxtel
krant
veel
leesplezier
toegewenst
voor
door
boxtelaren
nieuws
columns
sport

Susan Schalkx

Marcel Saris