DeMooiBoxtelKrant

13 maart 2019

DeMooiBoxtelKrant 13 maart 2019


Wethouder Herman van Wanrooij maakt toch zijn ambtsperiode af

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Wethouder Herman van Wanrooij dient tóch zijn ambtsperiode uit. Dit maakte zijn partij INbox donderdagochtend via een persbericht wereldkundig. Belangrijkste reden is dat hij enkele belangrijke dossiers, zoals Programma Hoogfrequent Spoor en verkeersplan MOVE'31, niet op tijd 'af' weet te krijgen.

De fractie laat weten dat na "overleg mét en op verzoek ván politieke partij INbox" de wethouder besloten heeft aan te blijven tot de vorming van een nieuwe coalitie na de herindelingsverkiezingen in 2020, wanneer Esch naar Boxtel komt. Dit in tegenstelling tot de uitspraken van Van Wanrooij eerder, toen hij nadat deze krant daar aanwijzingen voor opving, aangaf van plan te zijn dit najaar terug te treden treden. De wethouder bereikt dan namelijk de pensioengerechtigde leeftijd van 66 jaar en 4 maanden en wilde op dat moment de weg vrijmaken voor een jonger iemand.

Van Wanrooij licht zijn aanblijven in het persbericht als volgt toe: "We zitten op dit moment in een fase waarin we gaan uitvoeren wat al jaren op de planken ligt. Dat betekent dat we door moeten pakken. Daarnaast moeten we verder gestalte geven aan alles wat er rond PHS speelt en met het nieuwe verkeersplan MOVE'31 nog wat reuzenstappen zetten." Ook wat betreft de burgerparticipatie worden wat hem betreft nog belangrijke stappen gezet." De wethouder verwacht dat deze dossiers 2019 zullen overstijgen en acht het daarom niet verstandig dit voor bijvoorbeeld maximaal 1 jaar over te dragen aan de beoogde opvolger.

Zijn partij laat weten blij te zijn met zijn toezegging. Zij noemen het besluit van de wethouder 'dapper'. Het persbericht meldt dat de wethouder voor zichzelf had bepaald dat het 'een afscheid mits' zou worden. En de status van de lopende dossiers maken dat de wethouder het niet verantwoord vindt om zijn ambt over te dragen gedurende de lopende termijn. Dit betekent dat de wethouder nog tot de benoeming van een opvolger na de herindelingsverkiezingen in november 2020 aanblijft.

Intertoys Boxtel gaat dicht

Het pand van Intertoys aan de Croonpassage zal naar verwachting vanaf mei leeg komen te staan. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Ondanks het nieuws dat Intertoys een doorstart maakt kregen de medewerkers van de Boxtelse vestiging vrijdag te horen dat zij hun baan kwijtraken. De Boxtelse vestiging is één van de ongeveer 91 filialen die niet worden meegenomen in de doorstart.

Na de bekendmaking dat een groot deel van Intertoys winkels zou worden overgenomen door de Portugese investeerder Green Swan heerste vrijdagochtend aanvankelijk nog hoop bij het personeel van de speelgoedwinkel in de Croonpassage. Die hoop sloeg om in grote verslagenheid toen bekend werd dat de Boxtelse zaak één van de ongeveer 91 filialen is die de deuren moeten sluiten. Het exacte aantal doorstarters is nog niet helemaal duidelijk, omdat nog onderhandelingen gaande zijn, zo meldt een woordvoerder van de speelgoedketen. Wel is zeker dat Boxtel niet tot de doorstarters behoort.

De leegverkoop van de winkel is vanaf zaterdag 9 maart van start gegaan. Speelgoed dat in die uitverkoop gekocht wordt kan niet geruild worden. De winkel in de Croonpassage blijft volgens de woordvoerder van Intertoys nog tot ongeveer half mei open alvorens de deur op slot gaat.

Nieuwe multifunctionele jongerenruimte B-Town geopend

Foto: Cock Stam

Boxtel - In Jongerencentrum B-Town is afgelopen vrijdag 'De Wachtkamer' geopend. Deze multifunctionele ruimte is in de laatste maanden door jongeren uit Boxtel opgeknapt en ingericht, op initiatief van Younes Ouassaidi.

In de nieuwe ruimte kunnen jongeren verschillende activiteiten ondernemen als darten, boksen, gamen, tafelvoetballen, spelletjes doen en muziek luisteren, maar er kan ook gewoon gechilld worden. Naast De Wachtkamer is een studioruimte waar jongeren kunnen experimenteren met eigen muziek opnemen en schrijven.

Foto: Cock Stam

De nieuwe ruimte was al een tijdje in gebruik om te kijken hoe deze in de smaak viel bij de Boxtelse jeugd, maar de officiële opening liet nog op zich wachten. "Nu vinden we het tijd om officieel open te gaan en andere geïnteresseerden De Wachtkamer te laten zien", zo lieten de initiatiefnemers weten.

De Wachtkamer is iedere vrijdag vanaf 19.30 tot 23.00 uur geopend.

Pag. 3 Foto: Sander van Kasteren

Mooi rapport Voedselbank

Pag. 5 Foto: Scouting Boxtel

Scouting Boxtel wint iScout

Pag. 9 Foto: Jan van der Steen

Jubilarissen Notenkraker

Mooi voor vrouwen

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 14 maart        Bridgen in De Walnoot        13.30
        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 15 maart        Contactmiddag KBO wijk Selissen in De Walnoot met het muzikale optreden van de groep 't Kumt Vaneiges        12.30
        Rikken en jokeren in Het Muziekhuis        13.30
Dinsdag 19 maart        Jaarvergadering KBO Boxtel in De Walnoot, tijdens deze vergadering komt waarnemend Burgemeester Fons Naterop zich voorstellen        13.30
        Biljarten in De Walnoot        13.30
        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
        Kienen in De Rots        14.00
Woensdag 20 maart        Eten in Elisabethsdael, opgeven vóór 15 maart bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl        17.00

Taizéviering in Boxtel

Boxtel - In de Protestantse kerk aan de Clarissenstraat is vrijdagavond 22 maart een oecumenische Taizéviering. Het is een interkerkelijke viering, voorbereid door leden van de Heilig Hartparochie en de Protestantse Gemeente Boxtel.

Het thema van de viering is 'Dragen en gedragen worden'. Rondom psalm 86 en de lezing uit het Marcus evangelie (2, 1-12) wordt er gebeden, gezongen en gemediteerd. Gelovigen en zoekenden zijn welkom; doel van de viering is rust en inspiratie te vinden. De cantorij van de Protestantse Gemeente onder leiding van Monique Joosten, begeleid door pianist Ko Suurmond, zorgt voor de muzikale begeleiding.
De viering begint om 19.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten met koffie of thee.

Hartstichting Boxtel zoekt collectanten en wijkhoofden

Boxtel - Van 7 tot en met 13 april is het weer Hartweek en gaan de collectanten van de Hartstichting langs de deuren, ook in Boxtel en Lennisheuvel. In de wijken Selissen, Munsel en Oost is echter nog een tekort aan collectanten, en ook zoekt de stichting nog wijkhoofden voor de wijken Selissen en Munsel. Ook een nieuw bestuurslid voor volgend jaar is welkom.

Zie jij een rol voor jezelf als collectant, wijkhoofd of bestuurslid van de Hartstichting Boxtel? Meld je aan via hartstichting-boxtel@outlook.com of via www.hartstichting.nl.

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 14 maart        Kienen in De Kloosterhof        14.00
Dinsdag 19 maart        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 20 maart        Wandelen vanaf het Raadhuis                 10.00

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym Sporthal De Braken, ingang zijkant de Braken        19.00-20.00
Elke donderdag        Nordic walking, vertrek bij gemeentehuis Markt        09.00
Donderdag 14 maart        Avond Kom in Beweging in De Walnoot        19.30

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Kinderboerderij krijgt eindelijk langverwachte dwarsdeelschuur

Een tekening van de beoogde uitbouw, op een luchtfoto van de Kinderboerderij. (Foto: Architektenburo Snijders en Van Stekelenburg) Foto: Architektenburo Snijders en Van Stekelenburg

Boxtel - Tweeënhalf jaar moest De Kinderboerderij er op wachten, maar 1 april is het dan eindelijk zo ver: dan gaat de bouw van een historische dwarsdeelschuur van start. De werkzaamheden zullen naar verwachting voor de zomervakantie afgerond zijn.

De uitbouw van De Kinderboerderij was nodig omdat de boerderij in de wijk een andere rol wil vervullen, die aansluit op de aangrenzende generatietuin. Dat kan door onder meer in het nieuwe bijgebouw een extra toiletgelegenheid aan te leggen. Naast de bestaande toiletunit die nu buiten op het terrein geplaatst is, wordt ook een invalidentoilet in de schuur aangelegd.

Een dwarsdeelschuur is een type boerenschuur dat historisch gezien ook bij De Kinderboerderij had kunnen staan. De mogelijkheid bestaat dat dat in het verleden ook daadwerkelijk zo was, hoewel daarvoor nog geen concrete aanwijzingen gevonden zijn.

Het idee voor de bouw van een dwarsdeelschuur ontstond in 2016 toen de wethouder op de boerderij aanwezig was en interim-voorzitter Jac Nouwens aangaf de toiletvoorzieningen te willen uitbreiden met een volledig invalidentoilet. Dit omdat De Kinderboerderij, met de generatietuin voor de deur en het eetkamerproject voor ouderen binnen eigen deuren, vanzelfsprekend meer ouderen aantrekt.

Er werd samenwerking gezocht met Stichting de Brabantse boerderij, die bestaande dwarsdeelschuren saneert en met de onderdelen op andere plekken, waaronder nu dus ook De Kinderboerderij, weer zo'n schuur opbouwt. De dwarsdeelschuur komt op de plaats waar nu onder andere de ezels staan, in plaats van dit huidige gebouw. Naast een toiletunit zal de schuur gebruikt worden voor de opslag van hooi en stro.

De gemeente trekt voor de bouw van de schuur 100.000 euro uit. De Kinderboerderij zelf zal voor de 50.000 euro die nodig is om de schuur in te richten zorgen. De schuur zal zo'n 17 meter diep worden en rond 8 meter hoog en breed zijn.

Op 1 april start de verbouwing. Het huidige bijgebouw zal dan plaatsmaken voor de historische schuur met rieten kap. Tijdens de sloop van de stal en opbouw van de schuur zullen tijdelijk bepaalde gedeelten buiten minder toegankelijk zijn. De werkzaamheden gaan naar verwachting drie maanden duren. In die tijd blijft de kinderboerderij geopend voor publiek. Ter voorbereiding is een container voor opslag geplaatst en is de geitenwei ingekort.

Voedselbank voedt graag nóg meer monden

Arjen Witteveen (achter de microfoon) bij de opening van de nieuwe locatie van de Voedselbank. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Een groeiend 'klantenbestand' en een gemiddelde klantwaardering van 8,3. Bovendien was ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met 99 uit de 100 punten wat betreft voedselveiligheid positief. Deze rapportcijfers zou menig bedrijf van de daken schreeuwen, maar de Voedselbank Boxtel e.o., die ze scoorde doet dit niet. Niet zo verwonderlijk natuurlijk, want een groeiend klantenbestand is niet per se positief. Daarbij; voorzitter Arjen Witteveen steekt niet onder stoelen of banken dat hij het eigenlijk heel erg vindt dat er Voedselbanken moeten bestaan.

Ondanks dat de Voedselbank op dit moment in Boxtel, Sint-Michielsgestel, Haaren en Sint-Oedenrode bijna vijfhonderd monden voedt, ziet voorzitter Arjen Witteveen dit aantal in 2019 graag groeien. Met gemengde gevoelens natuurlijk, want hij is zelf een van de eersten die vindt dat een voorziening als de Voedselbank eigenlijk noodzakelijk zou moeten zijn. Uit de jaarcijfers van de Voedselbank, die de komende week door de gemeenteraad besproken worden, blijkt dat de voedselvoorziening haar cliëntenbestand in 2018 met zo'n 10 procent zag groeien. Toch denkt Witteveen dat voor veel mensen uit de regio die gezien hun inkomen wél gebruik van de Voedselbank zouden mogen maken de drempel toch nog te hoog is om dat ook daadwerkelijk te doen. "We hebben de vrijwilligers, we hebben de steun van donateurs en de gemeente en toch komen die mensen nog niet. Dat doet wel zeer", aldus Witteveen.

Arjen Witteveen. (Foto: Wiebe de Leijer/Jongeren van de Boxtelse Politiek) Foto: Wiebe de Leijer/Jongeren van de Boxtelse Politiek

Het bereiken van deze doelgroep vormt dan ook één van de grote uitdagingen van de Voedselbank, die in oktober 2017 introk in de nieuwe locatie aan de Achterberghstraat. Het nieuwe pand droeg volgens de voorzitter in belangrijke mate bij aan de tevredenheid van de cliënten: géén achteraflocatie in een verouderd pand, de uitstraling van een echte supermarkt met mooie koel- en vriesvitrines en dankzij de samenwerking met de Voedseltuin in de zomer verse groente en fruit.

In Sint-Michielsgestel groeide het 'klantenbestand' het afgelopen jaar het hardst, omdat daar nog niet heel lang een dependance van de Voedselbank zit. "Eerst moesten de mensen daar naar Den Bosch toe", aldus Witteveen. "We zitten daar nu dus dichter bij het vuur." Toch nam over de gehele linie het aantal cliënten toe. Dat heeft niets te maken met de stijging van armoede, zo kan de voorzitter de reporter geruststellen, maar misschien nog wel eerder met de economische voorspoed. De regels om in aanmerking te komen voor de wekelijkse voedselpakketten werden in 2018 namelijk versoepeld omdat die capaciteit er bij de Voedselbank eenvoudigweg was.

Toch ziet Witteveen graag iedere inwoner van zijn werkgebied die recht heeft op de voedselvoorziening die kant op komen. Om de drempel te verlagen doet de Voedselbank al aan voorlichting, onder andere in groepen 8 van de basisscholen. Daar worden kinderen voorgelicht over wat armoede is en hoe de voedselbank functioneert. Tegelijkertijd worden ze bewustgemaakt om geen voedsel te verspillen. De Voedselbank gaat de banden met instanties die armoede kunnen constateren de komende tijd nog eens extra aanhalen in de hoop dat zij de drempel om hulp te zoeken kunnen verlagen.

Een ander punt van aandacht, niet alleen voor de Voedselbank in Boxtel, is de aanvoer van verse groente en fruit in de winter. Daaraan is, vanzelfsprekend, een gebrek als de Voedseltuin niet kan leveren. Want van de Voedseltuin krijgt de Voedselbank veel hulp, al staan zij daarin volgens Witteveen niet alleen. Zo werken sinds 2018 alle supermarkten in Boxtel, maar ook daarbuiten samen met de Voedselbank om verspilling te voorkomen. Ook de horeca en ondernemers stellen zich welwillend op om te helpen daar waar kan: zo was er onlangs de actie van Ristorante Verde, dat iedere woensdag een diner voor twee weggeeft aan cliënten en komt er binnenkort een samenwerking met Natasja Fashion voor kleding voor cliënten van de Voedselbank. Zo worden er steeds meer mooie plannen gesmeed. "Als er één schaap over de dam is, zullen we maar zeggen", lacht Witteveen.

Denk jij zelf in aanmerking te komen voor een wekelijks voedselpakket van de Voedselbank? Ga dan naar de Voedselbank, Achterberghstraat 18A, Boxtel of stuur een e-mail naar info@voedselbankboxtel.nl.

Enquête profielschets nieuwe burgemeester levert ruim 400 reacties op

Boxtel - De enquête waarin 'Boxtel' kon aangeven waaraan een burgemeesterskandidaat moet voldoen is 413 keer ingevuld. Dit meldt de voorzitter van de vertrouwenscommissie, Mariëlle van Alphen, maandag in een persbericht.

De benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester is enkele weken geleden van start gegaan. De vertrouwenscommissie vraagt namens de gemeenteraad van Boxtel inwoners hun mening te geven over belangrijke eigenschappen voor de nieuwe burgemeester. De ontvangen informatie wordt besproken bij het opstellen van de profielschets.

Als onderdeel van de zoektocht heeft de commissie ook inwoners gevraagd naar welke persoon gezocht moet worden. De daarvoor opgestelde enquête heeft 413 reacties opgeleverd. Deze reacties zijn ontvangen via de gemeentelijke website en verzameld tijdens het bezoek van de vertrouwenscommissie aan de weekmarkt van Boxtel, Liempde en Esch en tijdens de openbare inloopbijeenkomst van donderdag 21 februari, die werd gehouden in het gemeentehuis.

De vertrouwenscommissie laat weten verheugd te zijn over deze betrokkenheid en heeft tijdens de vele persoonlijke gesprekken, tijdens de aanwezigheid op de weekmarkten en tijdens de openbare inloopbijeenkomst, intensief met betrokken burgers kunnen spreken, waarbij extra accenten gezet zijn door deze burgers bij met name de open vraag aan het einde van de enquête. Maar het werk zit er voor de vertrouwenscommissie nog niet op: "Ondertussen zijn beide middelbare scholen en alle basisscholen benaderd om ons van hun mening te voorzien." De kinderen van de diverse basisscholen werken momenteel aan een tekening van hun nieuwe burgemeester. Een afvaardiging van de vertrouwenscommissie zal op 21 maart bij de Theresiaschool in Lennisheuvel op bezoek gaan om de tekeningen in ontvangst te nemen.

Tot en met 24 maart is het nog mogelijk mee te denken over de eigenschappen die de nieuwe burgemeester moet hebben. Hiervoor kun je tot en met deze datum nog mailen naar nieuweburgemeester@boxtel.nl. Met alle ontvangen informatie gaat de vertrouwenscommissie aan de slag met het opstellen van de profielschets. Die wordt op 8 april door de gemeenteraad vastgesteld en op die avond aangeboden aan Wim van de Donk, commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant. De commissaris kan daarna de vacature openstellen.

Meer informatie over de procedure is te vinden op www.boxtel.nl/burgemeester.

Inbrekers stelen ruim 2.000 euro plus complete bedrijfsadministratie eetcafé N9NE

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De politie is op zoek naar getuigen van een inbraak bij N9NE Beer, Food & Wine aan de Parallelweg-Zuid in Boxtel. Daarbij werd een kluis met ruim 2.000 euro en de complete bedrijfsadministratie meegenomen. Ook is de kassa opengebroken, zo meldt eigenaar Jos Hermans.

Hermans baalt vanzelfsprekend erg van de inbraak en de diefstal van het geld en de kassa. Maar vooral het extra werk dat het opnieuw aanleggen van de bedrijfsadministratie hem kost zit hem dwars. "Een hoop uitzoekwerk", laat hij in een korte reactie weten. Bovendien bestaat het risico dat de administratie ergens gedumpt is omdat die voor de dief of dieven geen waarde heeft.

De inbraak moet volgens de politie tussen donderdagavond 22.15 uur en vrijdagochtend 10.15 uur hebben plaatsgevonden. Getuigen wordt verzocht te bellen met de politie via 0900-8844 of meld misdaad anoniem op 0800-7000.

Lezing over de bever en otter in Het Groene Woud

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde organiseert donderdag 14 maart de lezing 'Bever en Otter in Het Groene Woud'. Deze lezing, die duurt van 20.00 tot 22.00 uur, wordt gegeven door de bekende zoöloog en illustrator Peter Twisk. De toegang bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde is gratis.

Ooit kwamen zowel de bever als de otter algemeen voor in de Brabantse wateren. De bever verdween het eerst uit beeld omdat er fanatiek op hem gejaagd werd. Zijn vacht leverde goed geld op voor de productie van hoge hoeden. Bovendien mocht zijn vlees zelfs op vrijdag gegeten worden. Omdat hij altijd in het water te vinden was, beschouwde men hem namelijk verwant aan de vissen.
De otter met zijn heimelijke levenswijze hield het in Het Groene Woud bijna twee eeuwen langer vol. In de jaren vijftig werd hij nog waargenomen in de Moerputten bij Vlijmen en bij Kasteel Heeswijk. De vervuiling van rivieren en beken met zware metalen deed hem uiteindelijk de das om.
Eind vorige eeuw werden de bever en de otter met veel succes geherintroduceerd in ons land. Via de Maas en de Dommel heeft de bever zich namelijk bijna ongezien verplaatst tot voorbij Eindhoven en zich langs de oevers gevestigd.
De otter is inmiddels vanuit Drenthe en Overijssel aanbeland in de Ooypolder bij Nijmegen. Oss en Den Bosch verwachten het dier over niet al te lange tijd te mogen verwelkomen binnen de eigen gemeentegrenzen. De spreker, Peter Twisk heeft de komst van de bever met eigen ogen kunnen aanschouwen. Bevers laten zich zelfs binnen de bebouwde kom van zijn woonplaats Den Bosch zien. Twisk is vooral bekend als illustrator van zoogdierpublicaties, waarin hij zelfs elk detail van een minuscule vleermuizenschedel in een tekening vast weet te leggen. Maar hij brengt ook (professioneel) vele uren in het veld door. Zijn opgedane kennis weet hij op rustige, maar boeiende wijze over te dragen.

Amateurkunstenaars HobbyCentrum Boxtel exposeren in VVV

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Voor de tweede achtereenvolgende maand is er kunst te zien in de VVV-winkel aan de Markt 36 in Boxtel (links van het gemeentehuis). De VVV heeft meerdere Boxtelse amateurkunstenaars weten te strikken, die van 9 tot en met 30 maart exposeren: de beeldhouw- en aquarelgroep van het HobbyCentrum Boxtel.

Vanwege de carnaval vond de officiële opening van de expositie afgelopen vrijdag plaats. Deze trok veel belangstelling; zo'n zeventig familieleden en vrienden waren hierbij aanwezig. Ruud van Casteren, namens de VVV de organisator van deze amateurexpositiereeks, was erg enthousiast. Hij bedankte de kunstenaars voor het uitlenen van hun werkstukken en sprak de hoop uit dat vele bezoekers de weg naar de VVV weten te vinden.

Tijdens de expositie krijgen bezoekers een beeld van het ambacht beeldhouwen en hoe het maken van een aquarel in zijn werk gaat. Natuurlijk zijn er diverse beeldhouwwerken en aquarellen te bewonderen.
De amateurkunstenaars werken in HobbyCentrum Boxtel onder begeleiding van Ruud Daverveld en Herman Deckers (beeldhouwen) en van Diny van Heesch (aquarel).

De kunstenaars zelf zullen aanwezig zijn op vrijdagochtend 15, 22 en 29 maart van 10.30 tot 12.00 uur en op zaterdagmiddag 9, 16 en 23 maart van 12.00 tot 14.00 uur. De expositie is gratis toegankelijk tijdens de openstellingsuren van de VVV-winkel. Op maandagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur; op dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur; op woensdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

PC-inloopspreekuur bij Bibliotheek Boxtel

Boxtel - Voor mensen met problemen met hun computer is er elke dinsdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur bij de bibliotheek een inloopspreekuur. Vrijwilligers van HobbyCentrum Boxtel, KBO Boxtel en de bibliotheek werken samen om dit spreekuur mogelijk te maken. Zij hebben kennis van onder andere Apple, Windows, e-mail, internet, internetbankieren, Facebook, WhatsApp, tablet en smartphone.

Mensen die vastlopen na een cursus leren omgaan met de computer of Photoshoppen, die vragen hebben over het opslaan van documenten of het aanmaken van een e-mailadres, ze kunnen allemaal terecht op het spreekuur. De aanwezige vrijwilligers helpen graag een oplossing te vinden op vragen. Blijkt een vraag te veelomvattend, dan kan er een vervolgafspraak gemaakt worden.

Dubbelconcert in De Walnoot

Boxtel - Fanfare St.Arnoldus geeft op zaterdag 23 maart onder leiding van Mariska Brienen-van Melis een Lenteconcert in Gemeenschapshuis De Walnoot. Daarna zal Seniorenharmonie Buchestelle optreden. Het concert begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.

Voor het programma heeft de fanfare gekozen voor enkele goed in het gehoor liggende muzieknummers, die wijzen op de lente die zijn intrede gedaan heeft. Op de lessenaar komen onder andere Cervo a Primavera, Intrada Festivo, Poseidon, maar ook bekende stukken als bijvoorbeeld It had better be tonight en een Doe Maar-medley.
Seniorenharmonie Buchestelle treedt op onder leiding van Peter Spierings. Zij brengen een mooi muziekprogramma met voor elk wat wils.

Lentewandeling door Kasteren

Liempde - Zondag 17 maart verzorgen Gastvrij Liempde-gidsen Jan en Jeanne Zandbergen de wandelexcursie 'Lentewandeling door Kasteren'. Deze mooie voorjaarswandeling in het Dommeldal en in de omgeving van Kasteren start om 10.00 uur bij het Buitenlokaal van het Groot Duijfhuis, Hoevedreef 2 in Liempde. Rond 12 uur is de excursie afgelopen. De kosten voor deelname bedragen 5 euro per persoon. Dit is inclusief een bon voor koffie of thee, in te leveren bij Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde.

Boxtelse Ierse Sessie viert St. Patrick's Day

Boxtel - Ieder jaar op 17 maart wordt over de hele wereld de nationale feestdag van Ierland, St. Patrick's Day (Lá Fhéile Pádraig) gevierd, ook bij de Boxtelse Ierse Sessie. Aanstaande zondag is het zo ver en worden er Ierse en Iersgerelateerde liederen gespeeld en meegezongen bij B&B In Den Boogert aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel.

Van 13.30 tot 17.00 uur wordt het Ierse feest gevierd met muziek, gezang en voor wie wil een dansje. Muzikanten die een instrument bespelen zoals gitaar, viool, accordeon, tin-whistle, bodhran, cajon, harp, trekzak zijn van harte welkom om mee te doen. Verzoeknummers zijn mogelijk, teksten van een refrein zijn beschikbaar. De toegang is gratis.
Meer informatie over de Boxtelse Ierse Sessie, die op zaterdagavond 6 april zijn eerste lustrum groots viert in Gemeenschapshuis De Rots, is te vinden op www.iersesessie.nl.

Kinderen maken lentestukjes bij De Kinderboerderij

Boxtel - Bij De Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel zijn aanstaande zaterdag 16 maart kinderen welkom om een lentestukje te maken. Vanaf 14.00 uur mogen zij aan de gang met voorjaarsbloeiers, mos en groen uit de tuin. Deelnemers nemen zelf een potje of mandje mee, de rest van het materiaal is aanwezig. De Kinderboerderij is tot 16.00 uur geopend, de deelname is gratis.

Vrijwilligers Scouting Boxtel winnen iScout

Foto: Scouting Boxtel

Boxtel - Op zaterdagavond 9 maart deden ruim 50 vrijwilligers van Scouting Boxtel mee aan de iScout, een digitale wereldreis, waarin scouts over de hele wereld worden uitgedaagd om ingewikkelde reisvragen te beantwoorden en bijzondere doe-opdrachten uit te voeren. Van de 477 deelnemende teams behaalden de vrijwilligers van Scouting Boxtel een indrukwekkende eerste plaats.

Nadat de vrijwilligers een groepsfoto hadden ingeleverd, kon het spel echt beginnen. De groep was opgesplitst in een team voor de reisvragen en een team voor de doe-opdrachten. Door het inleveren van de doe-opdrachten werden reiscredits verdiend, waarmee het reisvragen-team nieuwe vragen mocht beantwoorden. Het aantal goed beantwoorde reisvragen bepaalde vervolgens de eindscore.

Ondanks dat de doe-opdrachten soms zowel bizar als onmogelijk leken, hebben de vrijwilligers toch hun creativiteit optimaal benut voor de uitvoering daarvan. Zo maakten zij een filmpje waarin werd aangetoond dat de aarde plat is, gaven ze een concert in een bushokje, en maakten ze een bowlingbaan in de supermarkt. Ondertussen zocht het reisvragen-team de exacte locatie op van waar China's maanlander is vertrokken, reisden ze virtueel naar een vulkanisch gebergte dat is vernoemd naar een hoofdstad, en gingen ze op zoek naar de eilandengroep die is vernoemd naar een Spaanse leider. Daarnaast werd er door een groepje vrijwilligers gedurende de avond gewerkt aan een heuse Scouting sportschool, gemaakt van palen en touwen.

Na een zevende plaats in 2015, de vierde plaats in 2016 en 2017 en de derde plek in 2018, ging Scouting Boxtel er dit jaar met de winst vandoor. De vrijwilligers zijn dan ook erg trots op deze mooie prestatie. Bovendien hebben zij genoten van een erg gezellige avond.

Scouting Boxtel
Scouting Boxtel is dé Scoutinggroep voor Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel. Scouting Boxtel heeft uitdagende programma's voor kinderen van 5 tot en met 18 jaar en ook voor scouts met een beperking. Iedere leeftijdsgroep heeft programma's afgestemd op de kinderen in de groep. De diversiteit in het programma betekent dat geen opkomst hetzelfde is. Alle leeftijdsgroepen sluiten het jaar af met een zomerkamp. Dit aangevuld met diverse weekendactiviteiten maakt Scouting tot een veelzijdige hobby.

Creaclub Stichting BOL viert eerste lustrum

Natuurlijk kon ook een traktatie niet ontbreken op het jubileum. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Liempde - Stichting BOL had maandag een klein feestje te vieren in de Kloosterhof: het vijfjarig betstaan van de creaclub.

Het eerste lustrum werd gevierd door, hoe kan het ook anders, verschillende handwerkjes te maken. Onder de noemer 'vijf jaar een steekje los', werd vrolijk geknutseld door zo'n twintig senioren. De club komt wekelijks bij elkaar om gezellig te knutselen en te kletsen onder het genot van een kop koffie of thee.

Op die manier probeert Stichting BOL ouderen bij elkaar te brengen. 'BOL' staat voor 'Belangenbehartiging voor Ouderen in Liempde' en heeft als doel om de zelfredzaamheid van ouderen in Liempde te bevorderen. Dankzij de inzet van zo'n 60 vrijwilligers kan BOL inhoud geven aan haar doelstellingen. Eén van die manieren waarop dat gebeurt is met de creaclub, waar de Liempdse senioren iedere maandag tussen 13.00 en 15.30 uur terecht kunnen.

Kristel van der Velden en Mireille Suijkerbuijk. (Foto: ContourdeTwern) Foto: ContourdeTwern

Heb jij vragen over financiën en schulden? Vind je het lastig om werk of een passende dagbesteding te vinden? Of wil je graag advies over wonen, opvoeden of relaties?
Dan kun je voortaan wekelijks terecht bij het maatschappelijk werk in Medisch Centrum Liempde. Kristel van der Velden en Mireille Suijkerbuijk van welzijnsorganisatie ContourdeTwern zijn er iedere donderdag van 13.00 tot 16.00 uur. Je kunt dan gewoon binnenlopen.

"Iedereen heeft weleens problemen in het dagelijks leven", vertellen de maatschappelijk werkers, "en wij helpen graag bij het oplossen daarvan. Je kunt ons alles vragen over uiteenlopende situaties. Samen met jou kijken we dan welke hulp er nodig is. Waar mogelijk schakelen we ook jouw netwerk in. Je staat er dus niet alleen voor!"

Inloop is iedere donderdag van 13.00 tot 16.00 uur
Medisch Centrum Liempde, Nieuwstraat 6 in Liempde
Kristel van der Velden: 06 836 92 965
Mireille Suijkerbuijk: 06 831 68 563

Algemeen telefoonnummer: 0411 65 58 99
E-mail: mwboxtel@contourdetwern.nl
Website: www.contourdetwern.nl/boxtel

De hulp van het maatschappelijk werk is gratis en vertrouwelijk.

Anja van Kasteren wint kaartjes voor 15-jarig jubileum Popkoor Voices

Liempde - De winnaar van twee vrijkaartjes voor het 15-jarig jubileumoptreden van Popkoor Voices is Anja van Kasteren. Zij mag op zondag 17 maart om 14.00 uur aansluiten bij het bijzondere en uitbundige jubileumoptreden.

Anja van Kasteren gaf in haar e-mail aan 'heel graag' kans te willen maken op kaartjes. Als we Anja moeten geloven wordt het een gezellige middag: "Wie weet word ik wel lid; meezingen zal ik sowieso!"

Acting The Maggot viert St. Patrck's Day bij De Kerk

Acting the Maggot tijdens een van hun optredens in China. Foto: Acting the Maggot

Boxtel - De Ierse feestband Acting The Maggot zal zondag 17 maart, St. Patrick's Day, vanaf 16.00 uur Eetcafé De Kerk op zijn kop zetten in het kader van het Ierse volksfeest.

Saint Patrick's Day wordt wereldwijd gevierd met dans, eten en veel live muziek. Eetcafé de Kerk heeft de bekende Ierse feestband uit Boxtel Acting The Maggot weten te strikken om op deze dag een feestelijke set te spelen. Vanaf 16.00 uur zullen de leden met gitaar, bas, drums, accordeon en viool een uur lang de pannen van het dak spelen. Eetcafé de Kerk heeft slechts een beperkt aantal staanplaatsen, dus vol is echt vol. Het optreden is gratis toegankelijk. Je vindt Eetcafé De Kerk aan de Oude Kerkstraat 20 in Boxtel.

Foto: Rini van Oirschot

Villa Catharina
Villa Catharina aan de Bosscheweg, in 1899 gebouwd door Jan van der Eerden, destijds bewoner van het wat noordelijker aan de Bosscheweg gelegen Het Schipke. Hij noemde de villa naar zijn zus Cato van der Eerden. Voordat deze statige villa in 1969 werd 'omgebouwd' tot restaurant, woonden hier onder anderen de voormalige Boxtelse burgemeester Anthonius Josephus Gijsen en zijn zus Marie Gijsen, schrijfster van regionale romans. Zij bewoonden het pand van 1906 tot 1919. Daarna heeft hier ook burgemeester Van Beek gewoond, en verder onder anderen nog Janus van Oerle, Toon van der Heijden en vanaf 1956 de familie Pennings, die er vele jaren de scepter zwaaide en er dus eind jaren 60 een restaurant begon. Begin jaren 90 sloot het restaurant de deuren.
Nijs van Hekezen kocht de villa in 2003 en restaureerde het monument, samen met zijn vrouw Bibi van der Veen, in oude luister, met veel gevoel voor detail en met behoud van authentieke elementen. Dit schrijft de jury in haar rapport bij de toekenning van de Heemkundepluim in 2015, Het nieuw gebouwde koetshuis en badhuis passen prima bij de uitstraling van het monumentale pand en versterken het geheel. Het naastgelegen weiland werd voorzien van een poel en tot aan de Dommel lopen, eveneens beeldbepalende, Lakenvelder koeien.

Heemkundepluim
Heemkunde Boxtel probeert al jaren het Boxtels cultureel erfgoed op een positieve manier onder de aandacht te brengen en heeft daarom in 2015 de Heemkundepluim in het leven geroepen. Daarmee wil ze Boxtelaren, die op een bijzondere manier met ons erfgoed omgaan, in het zonnetje zetten. De pluim wordt uitgereikt tijdens de jaarvergadering in de maand maart. Aan de prijs is een beeldje verbonden, gemaakt door de Boxtelse kunstenaar Paul Simons. Het stelt een sleutel voor en de letters HB, die staan voor de Heemkunde Boxtel. Het is een wisselprijs.
Een jury adviseert het bestuur van Heemkunde Boxtel en doet een voorstel voor een winnaar.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Korting voor leden van bibliotheek op kaarten Boek&Bal

Boxtel - Op zaterdag 23 maart vindt het Boek&Bal plaats bij Podium Boxtel; een mix van literatuur en muziek gecombineerd met een boekenmarkt. Ook zijn er interviews met een landelijke en met lokale schrijvers en een DichtSlamRap-battle. Leden van Bibliotheek Boxtel ontvangen 5 euro korting wanneer zij hun kaartje aan de balie in de bibliotheek kopen.

Rode draad binnen Boek&Bal is het boekenweekthema 'De Moeder de Vrouw'. Het voorprogramma bestaat uit een optreden van Kim van Casteren. Dit jonge talent volgde singer/songwriterlessen bij Dennis Wels en zang- en gitaarles op de Modern Classic Music School. Behalve dat zij in het laatste jaar van het Jacob-Roelandslyceum zit, schrijft zij ook nog een fantasyboek.
De Boxtelse schrijvers André Verhagen, Corinne Vlaminckx, Elvis Nicastia, Adriaen Willemsz (pseudoniem), Katja de Man, Paul Peijnenburg, Ralph Dikmans, Karina van Dreemel (pseudoniem), Trudy van Rooij, Christ van Eekelen, Nel van Doorn, Paul Weekers, Max Peters, Theo Lamers en Ramon Guerrero presenteren zich aan de hand van een rondetafelgesprek onder leiding van Tet van der Donk.

Als intermezzo is er een boekenmarkt in de foyer. Hier tonen en verkopen de aanwezige schrijvers hun werk. Ook kunnen liefhebbers deze boeken er laten signeren.

Voor het hoofdprogramma interviewt Tet van der Donk Jeroen Thijssen. In 2014 verscheen Solitude, een historische roman over het koloniale Nederlands-Indië waaraan Thijssen zeven jaar werkte. En in 2017 verscheen Hazer, een verhaal dat zich afspeelt in de jaren tachtig binnen de kraakwereld. Naast het schrijven van boeken is Jeroen journalist en docent.
Dichtslamrappers Martje Wijers en Merlijn Huntjens treden op en houden een battle. DichtSlamRap is een unieke vorm van gedichten voordragen. De in Boxtel geboren en getogen Martje Wijers won op 31 januari de juryprijs en wederom de publieksprijs tijdens DichtSlamRap in Boxtel met verrassende poëzie.

Fenne van Wuijtswinkel, Diana Huismans en Roeland Heesbeen spelen in de stijl van zowel singer/songwriter en jazz als in country en soul. Fenne (zang), Diana (toetsen) en Roeland (gitaar) zorgen met hun sfeervolle muziek voor een passende afsluiting van het boekenweekfeest.

Het Boek&Bal op zaterdag 23 maart begint om 20.15 uur in Podium Boxtel, kaarten in de voorverkoop via http://www.podiumboxtel.nl/ kosten 10 euro, aan de zaal kosten ze 12,50 euro. Leden van de bibliotheek betalen 7,50 euro als zij hun kaart bij de Bibliotheek Boxtel kopen.


Museum Boxtel viert eerste lustrum met nostalgie

Op 16 maart 2014 werd het Museum Boxtel geopend. (Foto: Museum Boxtel) Foto: Museum Boxtel

Volop activiteiten voor kinderen bij jarig MUBO

Boxtel - Museum Boxtel (MUBO) viert aanstaande zondag 17 maart van 12.00 tot 17.00 uur zijn vijfjarig bestaan voor publiek. Onder het thema nostalgie is een feestelijk programma samengesteld, waarbij met name is gedacht aan de kinderen, 'de toekomstige hoeders van ons cultureel erfgoed', aldus MUBO. Er worden oude ambachten gedemonstreerd, er zijn oud-Hollandse spelletjes, kinderen kunnen leren trommelen en vendelzwaaien en er is een prijsvraag waarmee de winnaar vier kaartjes voor de Efteling kan winnen. Het wordt een hele happening voor jong en oud. De entree, drankjes en versnaperingen zijn gratis.

De dag start met een nostalgisch optreden van de schoolband 'Angela's Project' om 12.30 uur en nog een keer om 13.30 uur. Dan zijn er op verschillende tijdstippen poppenkastvoorstellingen en kunnen kinderen leren trommelen en vendelzwaaien. Doorlopende activiteiten voor de kinderen zijn schminken, sjoelen, blikgooien, tableau vivant (verkleden), een speurtocht en er is een kleurhoekje. Ook kan het aantal knikkers in de glazen pot worden geraden met de prijsuitreiking om 15.30 uur. Hendrik Verhees, een beroemde achttiende-eeuwse Boxtelaar, is ook aanwezig. Kinderen kunnen zich met hem vereeuwigen door het maken van een selfie.

Bij het thema nostalgie horen ook oude ambachten. Zo komt een sigarenmaker met echte tabak demonstreren hoe vroeger sigaren werden gemaakt en is er een rietvlechter die laat zien hoe rieten stoelen werden gemaakt. Er staat een weefgetouw dat laat zien hoe het er vroeger aan toe ging tijdens de bloeiperiode van de Boxtelse weverijen. De dames van de quiltclub laten zien hoe patchwork en quiltwerk tot stand komen en vertellen er alles over.

MUBO opende de deuren voor publiek op 16 maart 2014. Sindsdien hebben meer dan 15.000 mensen het museum weten te vinden. Het vertelt als enige de geschiedenis van Boxtel en omstreken aan de hand van de zelf ontwikkelde canon van Boxtel. Daarnaast worden vijf wisselexpositie per jaar georganiseerd en zijn de circa tien lezingen op jaarbasis een succes. Ook educatie voor kinderen vormt een groot onderdeel van de activiteiten.

Natuurlijk heeft MUBO nog ambities voor de toekomst. Nog dit jaar wordt gestart met de herinrichting van de vaste expositie op de eerste en tweede verdieping. Hierdoor wordt de geschiedenis van Boxtel meer digitaal en dynamische gepresenteerd. Op korte termijn is de internationaal bekende beeldend kunstenaar Henk Visch bereid gevonden in MUBO te exposeren met eigentijds werk om het lustrum luister bij te zetten. De expositie is te zien van 23 maart tot en met 2 juni.

TipMooiBoxtel: Boxtelaar loopt niet warm voor fietshelm

Boxtel - Ruim negen op de tien (91 procent) Boxtelaren ziet het niet zitten een fietshelm te dragen. Dit blijkt uit de antwoorden van de negentiende peiling van ons panel TipMooiBoxtel.

Als wij afgaan op de antwoorden die ons panel gaf, draagt niet één Boxtelaar altijd een fietshelm als hij op de fiets stapt. Negen procent van de deelnemers aan ons burgerpanel draagt soms een helm tijdens sporten zoals mountainbiken of wielrennen. Het gebruiken van een fietshelm wordt door de overgrote meerderheid als onnodig bestempeld. Andere redenen die veel genoemd worden zijn dat je er weinig flatteus uitziet met zo'n helm en de drogreden dat niemand een helm opheeft.

Het is daarom niet verwonderlijk dat de meerderheid van ons panel (55 procent) geen voorstander is van het verplichten van een fietshelm. Ongeveer één derde (30 procent) staat hier neutraal tegenover. De groep die wél meerwaarde ziet in een helmplicht op de fiets is met 15 procent groter dan je op basis van de eerste vraag zou verwachten. Dit komt omdat veel panelleden, in tegenstelling tot de vraag of zij zelf een helm zouden moeten dragen wel graag bij kinderen tot 12 jaar een helmplicht zouden zien. Zelfs veel deelnemers die tegen een helmplicht zijn laten weten wel wat te zien in een verplichte helm voor kinderen. Als reden daarvoor noemen zijn de kwetsbaarheid van kinderen en hun mindere stuurvaardigheid. Panelleden die ook voor volwassenen graag een helmplicht zien, vinden dit met name nodig bij de snellere tweewielers, zoals elektrische fietsen en senioren, die als ze vallen extra kwetsbaar blijken.

Richtlijn VVN
Met hun ideeën en opvattingen lijkt ons panel daarmee de richtlijn van Veilig Verkeer Nederland (VVN) te volgen. De verkeersorganisatie adviseert vrijwillig gebruik van een fietshelm, met name bij kinderen onder de 12 jaar en bij 70-plussers. Wel wijst VVN erop dat een helm niet altijd effectief is: bij zeer jonge kinderen vormt een helm extra belasting voor de nekspieren en doet die daarom vaak meer kwaad dan goed. Daarbij is een fietshelm bij een aanrijding met een auto weinig effectief vanwege de hogere snelheden die daar mee gemoeid zijn. Om die reden adviseert de verkeersinstantie ook niet specifiek het dragen van een fietshelm op elektrische fietsen. Ook het SWOV, het wetenschappelijk instituut dat onderzoek doet naar verkeer, stelt dat de toegevoegde waarde van een fietshelm bij snelheden boven de 20 kilometer per uur snel afneemt.

Ook op een ander punt geeft VVN ons panel gelijk: uit onderzoek blijkt dat in landen waar relatief veel mensen fietsen het fietsverkeer veiliger wordt. Nederland staat bekend als fietsland bij uitstek en is daarom ook zeer veilig. Een helmdraagplicht zou volgens VVN tot gevolg hebben dat het fietsgebruik afneemt, wat de veiligheid ook weer doet afnemen. Dat motiveert de instantie als volgt: "Veel nadruk leggen op het gevaar van fietsen kan averechts werken omdat daardoor ouders hun kinderen minder zullen laten fietsen." Doordat kinderen minder of later leren fietsen, neemt hun fietsvaardigheid en daarmee de verkeersveiligheid af. Mede daarom is ook VVN tegen invoering van een helmplicht voor fietsers. Om kinderen fietsvaardig te maken is het van belang dat zij een goed bij hun leeftijd passende fiets hebben. Zo zijn er loopfietsen voor de allerkleinsten, zodat zij alvast hun balans kunnen oefenen. Voor een goed 'passende' fiets is het van belang de inchmaten in acht te nemen. Daarvoor zijn op internet handige omrekentabellen te vinden.

Winactie
De vragen over een fietshelm aan ons panel werden mede mogelijk gemaakt door Fietsenopfietsen.nl, dat als dank onder ons panel een fiets verlootte.

De gelukkige winnaar van de splinternieuwe omafiets is Willem Kalverda, die spoedig zijn prijs in ontvangst mag nemen. Met hem is contact opgenomen door de redactie.

Ze belt me op een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Ze is 27 jaar, heeft een afgeronde HBO-opleiding, en is sinds 2 jaar accountmanager bij een groothandel. Ze beheert een eigen klantrayon en is verantwoordelijk voor acquisitie en relatiebeheer. Eens per 4 weken ziet ze haar collega's tijdens een korte teamvergadering. In deze vergadering worden de behaalde omzetten besproken en de prognoses voor de komende maand. De overige werkdagen is ze onderweg en werkt ze vanuit huis.
Al vrij snel nadat ze met deze baan begon, ging ze met buikpijn naar haar werk. Ze sprak zichzelf vermanend toe: 'niet aanstellen, hop, aan de slag.' Een niet-zeuren mentaliteit die ze al jong op de paplepel door haar ouders gepresenteerd had gekregen en braaf had ingeslikt. Zij runden een hotel met restaurant, dus er waren continu gasten en er was dag en nacht werk. Dan kon je even geen zin hebben. Dan moest je gezicht altijd op 'welkom' staan en was de gast te allen tijde koning.

Nadat de huisarts haar buikpijn medisch niet kon verklaren, besloot ze het over een andere boeg te gooien. Getriggerd door een van mijn columns nam ze contact op. Met haar coachvraag in kaart besloot ik een drijfverenmeting in te zetten, die zowel haar bewuste (dat wat je van jezelf weet) als haar onbewuste (dat wat je niet van jezelf weet) meet. Toen ik haar uitlegde dat 5% van ons handelen bewust is en 95% onbewust werd ze nieuwsgierig. Want wat nou als haar besluit voor deze baan gestuurd was vanuit dat wat ze kent vanuit haar ouderlijk nest, en niet vanuit haar eigen innerlijke motivatie?
De resultaten van de meting zijn alleszeggend. Zij wordt niet gemotiveerd door het behalen van doelen, en haar servicegerichte gedrag is van huis uit aangeleerd. Gedrag dat van nature niet in je zit komt sneller onder druk te staan, simpelweg omdat het moeite kost om het wel te doen. Dan wordt 'verplicht' service verlenen jezelf opofferen. En vervormt 'verplichte' doelgerichtheid tot stug doorgaan om dat ene doel te bereiken. Zonder er zelf plezier aan te beleven. Logisch dat je daar buikpijn van krijgt.
Waar haar innerlijke motivatie wel ligt? In projectopdrachten. Een mooi toekomstplaatje bedenken en dit samen met collega's uitwerken in concrete productconcepten. Zij is degene die vervolgens de punten op de -i- zet.

Met deze zelfkennis is ze op zoek gegaan naar een nieuwe baan, en het mooie is, dat kon intern. Er kwam een functie vrij op de marketing afdeling. Zij kon voor zichzelf feilloos onderbouwen waarom deze functie wel op haar lijf geschreven was. Het overtuigen van de marketing manager was dus ook a piece of cake. Zo soepel werkt het als je weet wat echt bij je past.
Inmiddels is ze een half jaar vol energie in haar nieuwe functie aan het werk. Haar buikpijn was de eerste week al verdwenen. Het onverklaarbare werd verklaarbaar, doordat haar onbewuste en bewuste bij elkaar werden gebracht. Zo maakte zij van lijden leiden.

Eerste gesprekken gevoerd na noodkreet eigenaar De Braken

Boxtel - Naar aanleiding van de noodkreet die eigenaar Gerard Smit van Sportcomplex De Braken vorige week uitte tijdens de gemeenteraadsvergadering is er afgelopen maandag een overleg geweest, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. Bij dit overleg waren onder meer wethouders Herman van Wanrooij (sport) en Peter van de Wiel (ruimtelijke ontwikkeling) aanwezig. De gemeente bestempelt de gesprekken als 'constructief'.

Smit greep vorige week zijn inspraakmoment tijdens de raadsvergadering aan om te melden dat hij de sporthal op korte termijn wil verkopen aangezien enkele potentiële kopers volgens hem 'staan te trappelen'. De ondernemer kwam met zijn hartenkreet nadat hij al een jaar lang, zonder succes, tot een constructief gesprek met de gemeente probeerde te komen om de toekomst van de sporthal en haar gebruikers veilig te stellen. Daarom stelde hij de gemeente een ultimatum om toch spoedig tot een gesprek te komen.

Het gemeentebestuur heeft Smit zijn verzoek tot dialoog dus ter harte genomen. Spijkers met koppen zijn nog niet geslagen, aldus de woordvoerder van de gemeente. Wel wordt het gesprek als 'constructief bestempeld: "De kou is uit de lucht." De eigenaar van De Braken was nog niet in de gelegenheid tegenover deze krant te reageren.

Tot een structurele oplossing te komen voor de sporthal zal nog niet eenvoudig worden. Er spelen diverse ontwikkelingen in het gebied rondom De Braken, zoals de mogelijke toename van het aantal giftreinen en het PHS-project waardoor er sowieso al een forse toename van het treinverkeer te verwachten is. Daarnaast is woningbouw in 'de oksel', nabij De Braken, een mogelijkheid. Dat maakt het lastig in dit stadium al concrete afspraken te maken.

Foto: Werken aan Water

Advertorial

GUN UW STEM AAN WERKEN AAN WATER LIJST 6!
Volgende week woensdag 20 maart hebt u opnieuw de kans om uw waterschapsbestuur te kiezen. Werken aan Water is weer van de partij. De afgelopen bestuursperiode heeft Werken aan Water bewezen een speler te zijn die een duidelijke stempel drukt op Waterschap De Dommel. Wij spreken de taal van de gewone mensen en werken van onderaf. Werken aan Water werkt vanuit een lokaal perspectief. Dit is mogelijk omdat wij politiek onafhankelijk zijn en een eigen standpunt kunnen innemen zonder aangestuurd te worden vanuit het landelijke beleid.

In het kort hieronder de speerpunten waar Werken aan Water in de komende bestuursperiode voor staat:
1. Een Lokaal en Verantwoord Waterschap.
2. Slimmere en betaalbare oplossingen om wateroverlast en watertekort te voorkomen met de nadruk op stuurbaarheid van het watersysteem.
3. Verbeteren van onze rioolwaterzuiveringen om vervuiling van ons oppervlaktewater met medicijnresten en andere ongewenste stoffen te voorkomen.
4. Boerenland in boerenhand.
5. Respect voor de boeren als beheerder van het buitengebied.
6. Rem op de uitgaven en verantwoorde besteding van uw geld.
7. Geen Groningse toestanden in onze bodem. Wij zijn tegen (schalie)gaswinning of andere activiteiten die schade kunnen toebrengen aan de bodem of waarvan de gevolgen niet duidelijk zijn.

Foto: Werken aan water


Een zeer gedetailleerde uitwerking van bovengenoemde punten die vertaald zijn naar de praktijk kunt u nalezen in ons verkiezingsprogramma. Dit is te vinden op: www.werkenaanwater.com.
Op onze website stellen ook onze kandidaten zich uitgebreid aan u voor. Werken aan Water is er klaar voor om uw belangen in de komende bestuursperiode te behartigen. Het belangrijkste wat we nu nog nodig hebben alvorens aan de slag te kunnen gaan is uw stem.

Stem Lokaal en Verantwoord, stem lijst 6 Werken aan Water!
Daan Bressers, Lijst 6 , plaats 6.
www.werkenaanwater.com

Mijn Mooi Boxtel: Elcina Russon

Foto: Elcina Russon

Deze foto is gemaakt tijdens een van de sneeuwbuien van deze winter, een prachtig wit plaatje.

(Advertorial) Win kaarten voor Aida

Boxtel - Aida komt deze zomer terug. Niet als musical maar als concertversie met sterren als Willemijn Verkaik, Tony Neef en Freek Bartels. DeMooiBoxtelKrant mag voor dit spektakelstuk 3x2 vrijkaarten weggeven. Deze zomer worden zes shows gegeven op het festivalterrein van het Autotron in Rosmalen.

De bijzondere show is van 20 tot en met 30 juni slechts zes keer te zien. Net als bij Elisabeth in Concert zullen de bezoekers van het musicalconcert dezelfde festival-sfeer op en rondom het terrein ervaren. Met de fantastische muziek van Elton John, een cast met alleen maar musicalsterren en een 14-koppig orkest, beleeft het publiek een onvergetelijke avond uit in de open lucht. Binnenkort wordt bekend gemaakt welke musicalster de rol van Aida voor haar rekening gaat nemen.

Aida ging in oktober 2001 in Nederland in première en groeide uit tot de lievelingsmusical van het publiek. Bijna twee jaar lang stond de musical in het AFAS Circustheater en kwamen er 1,2 miljoen bezoekers kijken.

Aida is een musical van Elton John en Tim Rice. In 1994 werkten zij samen aan de Lion King, wat een groot succes was want de songs uit deze musical werden beloond met een Oscar en een Grammy Award. Disney wilde dan ook dolgraag weer samenwerken met John en Rice. Toen de rechten van een kinderboek over prinses Aida door Disney werden verkregen, ontstond het idee om Elton John en Tim Rice een tekenfilm te laten maken. Het duo zag dit niet zitten. "Geef me iets spannends", zegt Elton John hierover. Het plan om het verhaal van Aida te laten bewerken tot een musical is echter wel de uitdaging waarnaar Elton John op zoek was. Hij vertelt hierover: "Dit was echt gevaarlijk omdat Verdi het al had gedaan. We dachten dat we door de recensenten zouden worden afgemaakt. Maar er waren genoeg redenen om het te doen. Aida is een prachtig, tragisch verhaal over de ultieme opoffering, over sterven voor de liefde." Ook tekstschrijver Tim Rice, die succesmusicals als Jesus Christ Superstar en Evita op zijn naam heeft staan, viel als een blok voor het verhaal. Het is een echte popmusical, met gesproken dialogen.

Aida speelt zich af in het Egypte van de farao's, dat in strijd is met het buurland Nubië. Tijdens een expeditie op vijandelijk gebied neemt de Egyptische legerkapitein Radames een groep vrouwen gevangen onder wie de beeldschone Aida. Radames weet dan nog niet dat Aida de dochter van de koning is. Hij schenkt haar als slavin aan zijn verloofde, prinses Amneris. Aida en Radames worden hopeloos verliefd op elkaar en dat heeft dramatische gevolgen.

Speciaal voor lezers van deze krant worden 3x2 kaarten voor Aida in Concert weggegeven. Wil jij kansmaken op deze kaarten, mail dan naar prijsvraag@boxtelmedia.nl het antwoord op de vraag: wie hebben de musical Aida geschreven? Niet gewonnen? Kijk voor kaarten en meer informatie op www.aidainconcert.nl.

Haal meer uit jouw euro

De spaarrente is laag. Zo laag dat één euro op de bank vergeleken met vorig jaar slechts 98 cent waard is. Heb je bovendien meer dan € 30.000 op een beleggings- of spaarrekening staan, dan vertegenwoordigt diezelfde euro nog maar 97 cent of minder. Hoe je jouw geld beter laat renderen, daar gaat deze column over.

Hoe komt het dat jouw euro zo weinig waard is? Met name de lage rentestand en de inflatie zijn daar debet aan. Op veel spaarrekeningen bedraagt de rente niet meer dan 0,1%, terwijl door het stijgen van de prijzen de inflatie in januari 2,2% bedroeg. Jouw euro is daardoor 2 cent minder waard dan vorig jaar. Heb je daarnaast een mooi bedrag op de bank staan of belegd, dan moet je over diezelfde euro ook belasting afdragen. Alleenstaanden betalen vermogensrendementsheffing als zij meer dan € 30.000 spaar- en beleggingsgeld hebben; voor partners is het drempelbedrag € 60.000. Omdat de Belastingdienst ervan uit gaat dat hoe meer geld je hebt, hoe beter het rendeert, betaal je in de eerste schijf 0,6% (30% x 1,935%) en daarboven respectievelijk 1,3 of 1,7% rendementsheffing.

Door de geldontwaarding op de bank is – zeker als je een aflossingsvrije hypotheek hebt of een hoge hypotheekrente betaalt – de woningschuld aflossen een aantrekkelijke optie. Over het vermogen dat je opbouwt in je huis hoef je bovendien geen belasting te betalen. Daarnaast kan investeren in het energiezuinig maken van je huis aantrekkelijk zijn. De prijzen van elektra en gas zijn flink gestegen en de verwachting is dat deze trend zich doorzet. Door te investeren in isolatie of zonnepanelen kun je de energierekening verlagen. En, omdat jouw woning hierdoor meer waard wordt, kun je hier in de meeste gevallen een hypotheek voor afsluiten. Onze adviseur vertelt je graag meer over de mogelijkheden.

Waar mensen niet vaak bij stilstaan is dat een lagere energierekening geen ingrijpende maatregelen vereist en niet veel hoeft te kosten. MilieuCentraal heeft tips op haar site staan en laat concreet zien hoeveel geld je kunt besparen. Sommige tips betreffen het gedrag. Denk aan wassen op lagere temperaturen, de was drogen aan de lijn, de thermostaat lager zetten en de tweede koelkast alleen met feestjes gebruiken. Voor andere tips moet je even langs de bouwmarkt om ledlampen, deurdrangers, een douchewekker en radiatorfolie aan te schaffen. Maar – als we de berekeningen geloven – is 'jouw euro hier een daalder waard'.

Vogelvereniging De Notenkraker viert gouden jubileum

Foto: Theater in Tekst

Liempde - Vogelvereniging De Notenkraker uit Liempde bestaat deze maand een halve eeuw. Bij het jubileumfeest dit weekend werden eveneens drie leden in het zonnetje gezet die betrokken waren bij de oprichting en er dus ook nog steeds actief zijn.

De Notenkraker is opgericht 1 maart 1969 en na 50 jaar nog steeds een levendige vereniging met ongeveer 40 leden. De drie mede-oprichters, Jo Verdonk. Theo Scheutjens en Frans Smulders werden tijdens een drukbezochte receptie in het zonnetje gezet door de afgevaardigde van het district Noord Brabant-Oost, Gerard Verbakel. Hij speldde hen een speciale speld ter ere van hun gouden lidmaatschap op. Hierna werd het drietal door de eigen club gehuldigd met een gouden vogel in de vorm van de notenkraker.

Van links naar rechts: Theo en Sjan Scheutjens, Jo Verdonk, Frans en Ria Smulders. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

's Avonds werd het feest voortgezet samen met de leden en diverse genodigden onder het genot een warm en koud buffet. Tijdens dit buffet werd medeoprichter Frans Smulders verrast door de secretaris van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers, Onno Bijlsma. Hij overhandigde de mede-oprichter de speld van bijzondere verdiensten. Het bestuur spreekt van een geslaagde jubileumdag.

Korting voor leden van bibliotheek op kaarten Boek&Bal

Boxtel - Op zaterdag 23 maart vindt het Boek&Bal plaats bij Podium Boxtel; een mix van literatuur en muziek gecombineerd met een boekenmarkt. Ook zijn er interviews met een landelijke en met lokale schrijvers en een DichtSlamRap-battle. Leden van Bibliotheek Boxtel ontvangen 5 euro korting wanneer zij hun kaartje aan de balie in de bibliotheek kopen.

In plaats van 12,50, de prijs van een kaartje aan de deur op de avond zelf, betalen bibliotheekleden 7,50 euro voor een kaartje. Kaarten in de voorverkoop via http://www.podiumboxtel.nl/ kosten 10 euro. Het Boek&Bal op zaterdag 23 maart begint om 20.15 uur.

10 / 16

DCIM/104MEDIA/DJI_1052.JPG Foto: Jeffrey van de Meerendonk

In de laatste paar dagen dat de zus van Jeffrey in Thailand op bezoek was, kregen we droevig nieuws te horen en moesten we terugkeren naar Nederland. Vanuit Bangkok hadden we met zijn drieën een directe vlucht met KLM naar Amsterdam. Drie dagen later hadden we een begrafenis van opa. We hadden besloten om drie weken in Nederland te blijven. Nu we er toch waren, spendeerden we tijd met familie en vrienden. Om later weer richting Zuid-Oost Azië terug te keren.

Chinees nieuwjaar
In de tussentijd zouden we eigenlijk al een vlucht hebben naar de Filipijnen, maar die hebben we om moeten boeken. Na drie weken in Nederland vlogen we terug op Bangkok, om twee dagen later alsnog naar de Filipijnen te gaan. De dag na aankomst in Bangkok was het Chinees Nieuwjaar. We besloten om naar de wijk Chinatown te gaan, om te kijken hoe dit gevierd werd. Lange draken kronkelden door de hoofdstraat en daar rondom heen knetterde het van het vuurwerk. Een dag later lieten we Thailand achter ons en vlogen we door naar de Filipijnen.

Diepzeeduiken
Omdat we eerder in Thailand ons duikbrevet hebben gehaald, wilden we naar de Filipijnen om onder andere te duiken. De eerste paar weken in de Filipijnen vulden we in met verschillende duiken en snorkelen. Op een diepte van 20 tot 30 meter zwommen we tussen groepen haaien. Op enkele meters afstand circelden de rifhaaien om ons heen. Een dag later gingen we in de vroege ochtend om 5 uur nog op zoek naar de voshaai. Hoewel het zicht maar enkele meters was, hebben we daar ook een glimp van kunnen opvangen.

Op andere plekken zijn we gaan snorkelen tussen reuze zeeschildpadden. Deze machtig mooie beesten zwemmen vlak aan de kustlijn in ondiep water. Verschillende keren hebben we een lang stuk met deze schildpadden mee kunnen zwemmen en kunnen genieten van hoe ze in het water gedijen.
Op dezelfde plek zijn we ook gaan snorkelen met sardientjes. Deze kleine visjes zwemmen met duizenden tegelijk, waardoor het onder ons en naast ons zwart van de visjes zag.

Ouders op bezoek
De eerste twee weken in de Filipijnen hadden we voor onszelf. Daarna zijn we de ouders van Femke gaan ophalen in Manila, de hoofdstad van de Filipijnen. Zij reizen gedurende drie weken met ons mee, zodat ze kunnen ervaren hoe wij dat doen. Onze hoofdactiviteit van deze vakantie: op expeditie tussen El Nido en Coron.

Back to Basic
Tijdens deze expeditie zijn we met een klein gezelschap op een boot in vier dagen van El Nido naar Coron gevaren. Samen met twee Iraans-Canadese jongens, een Nederlands stelletje, een Italiaanse solo-reizigster en natuurlijk de bootcrew genieten we van de boottrip. Tijdens deze tocht slapen we op onbewoonde eilandjes in hele basic kampen. We slapen in kleine hutjes onder heldere sterrenhemels en douchen doen we door een emmertje koud water over ons te gieten.

De dagen komen we door, door te varen, zo nu en dan te snorkelen of te vissen. We springen van 8 meter hoge kliffen of we maken een rondje met de kayak. In de avond in de basecamp spelen we een potje volleybal of drinken we een drankje rond het kampvuur, voordat we ons terugtrekken in ons kleine hutje voor de nacht.

Na vier dagen zat deze back to basic expeditie er helaas al weer op. We hebben het vliegtuig gepakt. Na al het blauw van het water, gaan we nu meer het groen opzoeken. We gaan kijken of we de leuke spookdiertjes kunnen gaan spotten.

Daarover later meer...

Benieuwd naar meer verhalen, foto's en video's? Bezoek dan onze website: www.wanderbird.nl.

Vroeger kon ik nog wel eens afgunstig kijken naar het perfect ogende koppel. Geweldig afgestemd op elkaar en altijd schone kinderen op verjaardagspartijtjes. Grinnikend om elkaars grappen en alles precíes even leuk, interessant en fijn vinden.

Inmiddels weet ik dat het vaak een illusie is. Dat er knallende ruzie aan vooraf gaat. Dat de meeste relaties verre van gelukkig zijn en nog meer, dat de schijn tegenover familie en vrienden vooral hoog gehouden moet worden. 'We hebben 't zo leuk en gezellig samen.'
Denken jullie nu echt dat wij hier intrappen??

Laatst was ik op zo'n feestje en daar kwam een plaatje uit een tijdschrift binnen. Op dezelfde elektrische fiets, in de hipste kleding van de Bijenkorf, ton sur ton. Geen zweetdruppel of verwaaide haar te bekennen en zij op hoge hakken. De kinderen waren net fotomodellen, zo mooi en zoet. Zijn dure horloge glinsterde in de zon en haar gemanicuurde hand rustte op de zijne. Hij kwam mij ergens bekend voor.

Ik stond aan hetzelfde tafeltje en keek ze geamuseerd aan. Manieren hadden ze niet echt want zichzelf voorstellen was er niet bij. Dat leer je als je alleen bent, je zeer sociaal kunnen gedragen omdat je je niet achter een ander kunt verschuilen. De man sprak ik aan en hij moest lachen om mijn grap. Direct zag ik haar zuurpruim blik vertrekken en ze zei tegen hem, 'waarom lach jij daarom?' Zijn grijns verdween als sneeuw voor de zon en hij keek betrapt voor zich uit. Toen wist ik al genoeg. Dit was weer zo'n stel waarbij de kerel geen ballen heeft en de vrouw haar derde rosé naar binnen giet binnen een half uur.

Mijn dag kon bijna niet meer kapot want hun dochter kwam huilend aan met een scheur in haar jurk. De zoon liep in no time rond met taartvlekken op zijn blousje. Hun derde kind liet een boer na de cola. Ik zag haar rood aanlopen en uitvallen tegen manlief. De ballon was uit elkaar gespat en ze dropen af.

Ik zag 't voor me. Zij stuurt hem weg met een lijstje en o, wee als het afwijkt. Zij bepaalt de auto en de kleur. Alleen vrouwenbezoek als zij erbij is. De kleding. Meubels. De thermostaat. Over seks met haar, roken en alcoholgebruik zullen we het hier niet hebben, zodat dit verhaal niet al te gênant gaat worden.

Met medelijden keek ik ze na. Medelijden met hem en met haar. Zo blij met mijn gescheiden leven waar ik heerlijk mezelf kan zijn. Mag lachen om grappen en in m'n oude jeans. Ravotten met mijn kids. Vieze knieën en haken in de trui.
Ineens viel het kwartje. Ik had hem met carnaval gezien. Dronken en lachend. In zijn element omdat Mrs. Citroen er niet bij was natuurlijk.

Misschien wordt het tijd om dan een andere vriendin te zoeken heren, die af en toe ook doet wat jij wilt, want om tot je dood het lulletje van de buurt en de familie te blijven is toch ook geen aanlokkelijk vooruitzicht...

Uitslagen Carnavalsloterij en Puzzelprijsvraag Ploegersland

Liempde - Onder toeziend oog van Raadsheer Mark Verhoeven van Prinsenvereniging De Ploegers heeft Z.D.H. Prins Joost D'n Echte samen met Adjudant Tom op carnavalsmaandag voor het Loerie Foepe de winnende lotjes van de carnavalsloterij getrokken. Ook hebben zij uit de goede inzenders van de Puzzelprijsvraag de drie winnaars getrokken.

De winnaars van de loterij:
-         Eerste prijs (€ 100,00): Fam. Van Nunen, Schoren 2
-         Tweede prijs (€ 90,00): Fam. Kroonen, Oude Dijk 84
-         Derde prijs (€ 80,00): Fam. De Haas, Nieuwe Erven 40
-         Vierde prijs (€ 70,00): Fam. Van Aarle, Beneluxlaan 16
-         Vijfde prijs (€ 60,00): Fam. Tel, Hezelaarsestraat 26
-         Zesde prijs (€ 50,00): Fam. van der Steen, Keefheuvel 1c
-         Zevende prijs (€ 40,00): Fam. Heerebeek, Hoekstraat
-         Achtste prijs (€ 30,00): Fam. Kroonen, Oude Dijk 84
-         Negende prijs (€ 20,00): Fam. Van de Langenberg, Keefheuvel 39
-         Tiende prijs (€ 10,00): Fam. Van de Oetelaar, Kasterensestraat 15

Winnaars Puzzelprijsvraag
-         Eerste prijs (€ 125,00): Toine Thomassen, Akkersrijt 22
-         Tweede prijs (€ 75,00): Loek van Abeelen, Bergstraat 2A
-         Derde prijs (€ 75,00): Karin van Adrichem, Den Dries 16

Alle winnaars krijgen hun prijs thuis gebracht.


Foto: J. Smulders

Erfgoedvereniging Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info of via e-mail naar info@kekliemt.nl. Alle reacties staan vermeld op de website van Kèk Liemt, www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de werkgroep collectiebeheer van de Erfgoedvereniging Kèk Liemt.

Advertorial

Wie jarig is trakteert …

LijfStijling (Afvallen-Bewegen-Schoonheid) bestaat 10 jaar en dat mag gevierd worden

Het is al weer tien jaar geleden, dat Annemiek van der Voort (53) haar praktijk startte in Maren Kessel. En ook in Vught wisten de afgelopen drie jaar al veel mensen LijfStijling te vinden.

"Vanaf mijn achttiende ben ik zelf bezig met mijn gewicht. Veel afslankmethodes heb ik geprobeerd; ik viel altijd goed af, maar dan … ik miste vooral de goede begeleiding naar een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Afvallen is één, maar slank blijven is twee. En daar gaan veel mensen de mist in", aldus Annemiek. Daar ligt ook de uitdaging. Begeleiding bij het afslanken, vaak in combinatie met de LPG endermologie is altijd in het aanbod gebleven, omdat het een bewezen succesvolle methode is. LijfStijling heeft inmiddels veel tevreden cliënten in de regio en het aanbod is vergroot. LijfStijling biedt een beweegprogramma met EMS (spierstimulatie). Dit is snel, effectief én persoonlijk. Afvallen en fit en gezond zijn is immers een combinatie van Voeding & Beweging.

Tot slot is het aanbod uitgebreid met schoonheidsbehandelingen die vooral gericht zijn op het vertragen van het verouderingsproces en het verbeteren van de kwaliteit van de huid: wilt u minder rimpels, de huid verstevigen, een betere doorbloeding of wilt u van problemen af zoals couperose, acné? Dan bent u bij LijfStijling aan het goede adres. LijfStijling werkt met geavanceerde apparatuur (LPG endermolift, Reviderm microdermabrasie, DAS Plasma) en hoogwaardige verzorgingsproducten.

Naast het leveren van kwaliteit, wat natuurlijk vanzelfsprekend is, zijn het vooral de persoonlijke aandacht en de tijd die we voor de cliënt nemen waarvoor mensen uit de wijde omtrek naar LijfStijling komen.

Even stilstaan… en weer door!
Tien jaar is zo'n moment, dat je even stilstaat bij hetgeen je nu hebt bereikt en tegelijk kijk je naar de toekomst. Er staat weer voldoende op stapel. In ieder geval zal er dit jubileumjaar zeker aandacht zijn voor diverse leuke acties en nieuwe ontwikkelingen. Kijk daarom regelmatig op www.lijfstijling.nl en houd onze Facebook-pagina in de gaten.

Ook is het een mooi moment om mijn (oud)clienten te bedanken! Zonder hen zou LijfStijling niet zijn wat het nu is.

Namens team LijfStijling: Voel je welkom bij ons in de praktijk!

Liefs,

Annemiek
Maren-Kessel & Vught
06-20299616

Win een stylingmiddag ter waarde van 500 euro bij Uniek Mode

Foto: Bron: Lijfstijling

Boxtel - Dameskledingwinkel Uniek Mode verloot een middag persoonlijk winkelen ter waarde van 500 euro. De shoppingmiddag maakt deel uit van de actie 'Uniek Mode op Maat'.

De winnares van de stylingactie kan in de week van 18 tot 22 maart in de winkel aan de Rozemarijnstraat terecht om daar persoonlijk gestyled te worden door de stylistes van Uniek Mode.

Aanmelden voor de actie kan door een e-mail te sturen naar info@uniekmode.nl met hierin: welke kledingstijl bij jou past, waarom jij graag gestyled wilt worden door de stylistes van Uniek en je contactgegevens en maten. Om kans te maken op de prijs meld je je eveneens aan als volger van het Instagramaccount @uniek_mode. Op dit account wordt ook de winnaar bekendgemaakt.

Ook zal de winnares van deze unieke kledingactie in het zonnetje gezet worden met een kort artikel met foto in DeMooiBoxtelKrant.

Je vindt Uniek Mode aan de Rozemarijnstraat 8.

13 / 16

Bridge

Essche Bridgeclub, uitslagen 7 maart
A-Lijn: 1 H. van Roessel & E. Zeldenrust 63.00% 2 J. Hereijgers & H. van de Aa 60,50% 3 E. van de Broek & P. Olijslagers 58,50%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 7 maart
A-Lijn: 1 M. Nieman & R. van Heeswijk 66,67% 2 W. Renders & K. Voets 60,83% 3 R. Prinsen & E. van de Westelaken 58,75% B-Lijn: 1 J. Beerens & B. van Ruremonde 60,42% 2 T. van de Leek & T. van de Zanden 55,00% 3 L. van Asseldonk & M. Legius 52,92% C-Lijn: 1 W. Strik & P. Raaijmakers 60,00% 2 A. van Aarle & R. van der Heijden 57,29% 3 W. & J. Kuijpers 55,73%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 5 maart
A-Lijn: 1 M. van der Meijden & A. Kuilman 62,50% 2 J. Sebregts & C. Nienhuis 55,83% 3 H. Jolie & F. Geurts 55,00%
Uitslagen 6 maart
A-Lijn: 1 P. Springer & T. Wouda 65,97% 2 R. Dankers & F. van de Schans 63,54% 3 W. de Langen & F. Geurts 57,64%
Uitslagen 7 maart
A-Lijn: 1 M. Klaassen & A. van der Sangen 60,07% 1 T. Walbeek & R. van Wersch 60,07% 3 R. van Stuivenberg & A. Wouters 59,72% B-Lijn: 1 P. & L. Springer 63,54% 2 M. Smulders & M. Theloesen 61,81% 3 H. & J. van Uitert 57,99%

Zaalvoetbal

Uitslagen 9 maart
Tahadi-Team Verhagen        4-7
Cafe Vollop-Big Street 68        3-7
Kwalitaria Strik-Heva/Van Weert        4-9
Langenberg/Dammers-Le Temps Perdu        3-0
Uitslagen 11 maart
Dobotex BV-Verbeij/Hanekroot        0-3
Wijnpakkettenonline-Vermeer verz        3-1
ZVS Filias 2-Green Team        4-3
Programma 16 Maart
17.00 Van de Sande/Pacqt-Hart van Boxtel
17.45 Langenberg/Dammers-Big Street 68
18.30 Team Van de Wielen-Heva/Van Weert
19.15 Brabant Sports 2000-El Techno
Programma 18 Maart
19.00 Celdex BV-Vermeer verz
19.45 Verbeij/Hanekroot-Van Stekelenburg
20.30 Van der Heijden milieu-Wijnpakkettenonline

Biljart

BV 't Ivoor, uitslagen week 4
Avondcompetitie Libre:
't Ivoor 1-Het Wapen van Eerschot 1        26-21
Avondcompetitie 3-banden klein:
't Ivoor 1-De Luchtschippers 1        21-24
Eredivisie teams Buffalo Leaque 3-banden groot:
't Ivoor Boxtel-STZ Zundert        4-4

Voetbal

DVG, uitslagen 9 maart
Unitas'59 JO15/1-DVG JO15/1        1-1
Uitslagen 10 maart
Nulandia 1-DVG 1        0-1
Heeswijk 6-DVG 5        0-5
VG VR 1-HVCH VR2        0-5

DVG, programma 16 maart
Zwaluw JO7/1-DVG JO7/1        09.30
DVG JO7/2-Boxtel JO7/3        09.30
Blauw Geel JO8/5-DVG JO8/1        10.15
Nulandia JO9/2-DVG JO9/1        10.00
DVG JO9/2-EVVC JO9/-1        10.30
DVG JO9/3-Eli JO9/2G        10.30
DVG JO11/1-Blauw Geel JO11/3        09.30
Schijndel JO11/3-DVG JO11/2        09.00
DVG JO11/3-Gemert JO11/4        09.30
DVG JO13/1-Taxandria JO13/1        11.30
DVG JO13/2-Nooit Gedacht JO13/2        11.30
DVG JO13/3-Venhorst JO13/2G        11.30
DVG JO15/1-Someren JO15/1G        13.00
Irene JO15/1-DVG JO15/2        13.00
DVG MO15/1-Boekel Sport MO15/1        13.00
Olympia'18 JO19/1-DVG JO19/1        15.00
DVG JO19/2-Mariahout JO19/2        14.30
Programma senioren & dames 17 maart
DVG 1-Wec 1        14.30
Sparta'25 3-DVG 2        10.00
DVG 3-MVC 2        10.00
DVG 4-Mariahout 4        10.00
Schijndel 8-DVG 5        12.00
DVG 6-Ollandia 3        12.00
Avanti'31 9-DVG 7        10.00
DVG VR 1-Margriet VR1        10.00

RKSV Boxtel, uitslagen 9 maart
Boxtel JO17/1-Zwaluw VFC JO17/2        5-0
Boxtel JO15/1-Zwaluw VFC JO15/2        4-0
Jan van Arckel JO15/1-Boxtel JO15/2        2-1
Hedel JO13/2-Boxtel JO13/2        1-13
Boxtel JO12/2-Wilhelmina JO12/3        10-1
Boxtel MO17/1-Zwaluw VFC MO17/1        1-1
Oirschot Vooruit MO15/1-Boxtel MO15/1        4-1
FC Tilburg MO13/1-Boxtel MO13/1        2-3
OJC Rosmalen MO13/3-Boxtel MO13/2        0-5
Boxtel MO11/1-Nieuw Woensel MO11/2        10-0
Uitslagen 10 maart
SCMH 1-Boxtel 1        1-1
Boxtel 3-Wilhelmina Boys 5        2-2
Boxtel 5-OJC Rosmalen 7        2-2
Boxtel 6-Maliskamp 2        4-2
Boxtel 9-RKKSV 5        3-2
RKSV Boxtel, Programma junioren 16 maart
SV Unitas'59 JO17/4-Boxtel JO17/1        14.15
Boxtel JO17/2-OJC Rosmalen JO17/8        15.00
Boxtel MO15/1-Wilhelmina Boys MO15/1        13.15
WSC JO15/2-Boxtel JO15/1        11.00
Boxtel JO15/2-SCG'18 JO15/2        13.15
Boxtel JO15/3-Emplina JO15/4        13.15
Programma pupillen 16 maart
Boxtel MO13/1-GDC MO13/1        11.45
Boxtel MO13/2-SJO Juventud MO13/1        11.45
UNA JO13/2-Boxtel JO13/1        09.30
Boxtel JO13/2-Maliskamp JO13/3        14.00
DVS JO12/1-Boxtel JO12/1        10.30
ODC JO12/3-Boxtel JO12/2        10.00
OSC'45 MO11/1-Boxtel MO11/1        09.30
Boxtel JO11/1-SV Unitas'59 JO11/2        10.15
Zwaluw VFC JO11/7-Boxtel JO11/2        10.00
Zwaluw VFC JO10/2-Boxtel JO10/1        10.00
ODC JO10/2-Boxtel JO10/2        08.30
Boxtel JO10/3-Zwaluw VFC JO10/4        08.45
OJC ROSMALEN JO10/6-Boxtel JO10/4        08.30
Boxtel JO9/1-FC Engelen JO9/1        08.45
Boxtel JO9/2-OJC ROSMALEN JO9-808.45
Boxtel JO9/3M-Fc Tilburg MO9/1        08.45
SCG'18 JO9/5M-Boxtel JO9/4M        10.15
Boxtel JO8/2-WODAN JO8/2        10.15
FC Engelen JO8/2-Boxtel JO8/3        10.00
Boxtel JO8/1-Wilhelmina JO8/1        10.15
Programma mini's 16 maart
ODC mini 2-Boxtel mini 1        10.00
Boxtel mini 2-Zwaluw mini 4        10.30
DVG mini 2-Boxtel mini 3        09.30
programma senioren 17 maart
Boxtel 1-Ravenstein 1        14.30
VOAB 6-Boxtel 3        09.45
Boxtel 4-Haarsteeg 4        10.00
FC Tilburg 9-Boxtel 5        10.00
Boxtel 7-Den Dungen 7        10.00
Boxtel 8-Essche Boys 3        12.00
SCG'18 9-Boxtel 9        10.00

ODC, Essche Boys, LSV, uitslagen 10 maart
TGG1-ODC1        0-0
OJC Rosmalen VR4-ODCVR1        1-4
ODC, Essche Boys, LSV, programma 17 maart
ODC 1-VCB 1        14.30
The White Boys 1-Essche Boys 1        14.30
Essche Boys VR 1-SV Unitas '59 VR1        11.00
LSV 1-SVSOS 1        14.30

Handbal

HCB'92, programma 16 maart
White demons D2-HCB'92 D1        11.20
Swift HB1-Zephyr/HCB'92 HB1        16.00
DOS'80/Olympia'89 DB1-HCB'92 DB1        17.55
Programma 17 maart
White demons HS2-Aristos/HCB'92 HS1        11.15
Niobe E1-HCB'92 E1        16.05
Jupiter DS1-HCB'92 DS1        16.10
Programma 18 maart
HCB'92 recr.-Bergeijk recr.        20.00

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, uitslagen week 10
Senioren
Amsterdam '78 1-Taverbo-Sabo 1        4-6
Falco 1 - Taverbo-Sabo 2         1-9
ODT Kanjers Uitzendb 1 - Taverbo-Sabo 3        2-8
JCV 4 - Taverbo-Sabo 4        3-7
Taverbo-Sabo 5 - Geenhoven 2        2-8
Taverbo-Sabo 6 - TTCV Van Herwaarden        3-7
Taverbo-Sabo 7 - HTTC H'waarden 1        7-3
Taverbo-Sabo 8 - ATTV 71 3         4-6
Taverbo-Sabo 9 - HTTC H'waarden 2        9-1
Jeugd
MTTV '72 1-Taverbo-Sabo 1        3-7
Valkenswaard 2-Taverbo-Sabo 2        6-4
Valkenswaard 3-Taverbo-Sabo 3        3-7
Programma senioren, 14 maart
20:00 Unicum 11-Taverbo-Sabo 8
Programma senioren, 15 maart
20:00 TTC Middelburg 3-Taverbo-Sabo 3
20:00 TTCV Van Herwaarden 3-Taverbo-Sabo 4
20:00 OTTC 3-Taverbo-Sabo 6
20:00 Veldhoven 8-Taverbo-Sabo 5
20:00 OTTC 6-Taverbo-Sabo 9
20:00 OTTC 4-Taverbo-Sabo 7
Programma senioren, 16 maart
15:00 TTC 1-Taverbo-Sabo 2
16:00 Tempo-Team 4-Taverbo-Sabo 1
Programma jeugd, 16 maart
14:00 TIOS '51 2-Taverbo-Sabo 1
10:00 Hooghei 1-Taverbo-Sabo 2
10:00 LUTO 1-Taverbo-Sabo 3

Jeu de boules

JBV De Walnoot, uitslagen Regiomix 11 maart
1. Jo Hanegraaf 3/16 punten, 2. Henk Schuurmans 3/11 punten, 3. Nanda van Weert 3/10 punten, 4. Ben van Casteren 3/7 punten, 5. Leo Bekers 2/18 punten, 6. Ben Heutink 2/15 punten

Honk- softbal

Ducks, uitslagen 9 maart
Pupillen hb: Ducks-Gryphons        11-1
Junioren hb: Ducks-Knickerbockers        9-0
Uitslagen 10 maart
Heren 1-Ducks PSV        9-5
Ducks, programma 16 maart
Pupillen hb: Tilburg-Ducks        11.00
Junioren sb: Ducks-Tilburg        15.00
Aspiranten hb: Ducks-Hellevoet Athletics        13.00
Junioren hb: Hellevoet Athletics-Ducks        13.00
Programma 17 maart
Dames: Ducks-Gryphons        10.30
Heren 2: Ducks-All-In        10.30
Heren 1: Falcons-Ducks        14.45
        
        

GEMEENTE INFO
Oud papier:
15-03 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
15-03 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
16-03 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
16-03 Den Berg

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 944
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Aanvullingen week 10

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Hubertusring 6, rooien: 1 Amerikaanse eik uit voortuin
Markt 38 tot en met 41, legaliseren vervangen van twee poorten
Lisdodde ongenummerd ter hoogte van de vijvers, plaatsen speeltoestel op initiatief van buurtbewoners

Verleende omgevingsvergunningen
Ontheffing bouwbesluit Molenwijkseweg en Essche Heike te Boxtel

Evenementenvergunning
Evenementenvergunning Live in Liempde, Zondag 23 juni 2019 van 10.00 uur tot 23.00 uur;

Bekendmakingen week 11

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Berkengaard 40 t/m 57 en Lijsterbesgaard 25 t/m 36, vervangen galerijhekken
Brede Heide tegenover huisnummer 2, kappen: 5 essen uit berm tegenover huisnummer 2 en 4 populieren naast zandpad park Boscheind
Industrieweg 8, verbouw bedrijfspand
Kleinderliempde ongenummerd (5), kappen: 12 bomen
Rechterstraat 25, splitsen begane grond in twee winkel/kantoorruimtes en splitsen bovenwoning in twee woonruimtes op de 1e en op de 2e verdieping
Hendrik Verheeslaan ongenummerd, rooien: 1 moeraseik uit gemeentegrond ter hoogte van Europalaan 22

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Molenstraat 40, legaliseren rooien: 2 bomen uit achtertuin. Herplant met coniferen.

Ontheffing bouwbesluit
Verleende ontheffing voor lawaai veroorzakende bouwwerkzaamheden buiten de dagperiode nabij het spoor bij Kapelweg 90 op zaterdag 11 mei 2019 vanaf 01.00 tot maandag 13 mei 2019, 05.00 uur.

Coördinatieregeling Princenlant fase 4
Met toepassing van de Coördinatieverordening ruimtelijke initiatieven Boxtel is besloten om voor het plangebied Princenlant fase 4 een nieuw bestemmingsplan vast te stellen onder gelijktijdige afstemming met een omgevingsvergunning. Het betreft het bestemmingsplan 'Princenlant 4' en de omgevingsvergunning voor de bouw van 34 appartementen op de adressen Princenlant 11 t/m 44 op de hoek Beneluxlaan - Hendrik Verheeslaan

Weigeren melding maken of veranderen uitweg
Vorsenpoel 28

Toestemming maken uitweg
Munselse Hoeve 17

Besluit
Besluit aanwijzen functionaris voor gegevensbescherming en diens plaatsvervanger

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.
Knappe remise voor 't Ivoor

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - In de 17e ronde van de eredivisie bandstoten heeft 't Ivoor (nummer 9) tegen Stz Zundert (nummer 2) zondag in eigen huis een knappe 4-4 remise weten te behalen.

In het goed gevulde Biljartcentrum Boxtel begonnen Richard Berkelmans namens de thuisploeg en Rik van Beers voor Zundert aan hun wedstrijd. Bij een tussenstand van 20-14 in zestien beurten voor Berkelmans gingen beiden de pauze in. Daarna kantelde het spelbeeld totaal en trok uiteindelijk Van Beers na 43 beurten met 40-32 aan het langste eind: 2-0 voor Zundert.

Op de andere tafel speelde Huub Wilkowski voor 't Ivoor tegen Barry van Beers. Wilkowski schoot uit de startblokken en kon door vele kleine series de pauze in met een stand van 22-6 uit 11 beurten. Daarna kwam Van Beers sterk terug. Toch kon hij uiteindelijk niet voorkomen dat Wilkowski door een knappe serie van 7 in de 29e beurt op matchpoint kwam. En in de beurt erna maakte Wilkowski de partij goed af, wat een 2-2 tussenstand betekende.

Na de pauze nam Cedric Melnychenko het voor 't Ivoor op tegen Peter Ceulemans - de kleinzoon van 'Mr. 100' Raymond Ceulemans - in een zeer knappe partij. Met degelijk en goed spel kon Cedric in de 22e beurt de felicitaties in ontvangst nemen. Nu was het 4-2 voor 't Ivoor.

De laatste partij tussen beide kopmannen, Jérôme Barbeillon van 't Ivoor en Roland Forthomme namens Zundert, bleek een prooi voor die laatste. Zonder al te veel problemen liep hij naar de pauze met een stand van 24-10. Barbeillon probeerde in het tweede deel nog terug te komen, maar kon niet voorkomen dat Forthomme in de 22e beurt de partij uitmaakte. Dat betekende een deling van de punten met 4-4, een knappe uitslag voor 't Ivoor. Vijf wedstrijden voor het einde van de competitie staat het team stevig verankerd op de negende plaats.

De volgende thuiswedstrijd is op 7 april tegen A1 biljarts uit Apeldoorn.

Jeugdteam Taverbo-Sabo stunt in Landelijke klasse

Rianne de Vogt van Hotak'68 (l.) en Rick van der Schoot van Taverbo-Sabo werden eerste bij de jeugd op het Maaslanddubbeltoernooi. (Foto: Taverbo-Sabo) Foto: Taverbo-Sabo

Boxtel - Het eerste Jeugdteam van Taverbo-Sabo had afgelopen zaterdag met rood gemarkeerd in de agenda: in Mierlo stond de wedstrijd tegen titelconcurrent MTTV'72 op de agenda. Het team van Taverbo slaagde erin te stunten.

MTTV'72 stond vier punten achter Taverbo op de tweede plaats in de ranglijst. Luuk Essens zorgde tegen Radu Meulendijks meteen voor het eerste punt. In de tweede partij was Pascal-André Wolters echter net iets te sterk voor Taverbo-speler Rick van der Schoot. Lars Strik zorgde voor de 1-2 voorsprong door tegen Leander Meulendijks na een 2-0 achterstand in games knap terug te komen. Laatstgenoemde heren lieten hierna geen enkel punt meer liggen en wonnen hun laatste twee partijen met gemak. Ook de punten van de dubbel werden door Strik en Van der Schoot mee naar Boxtel genomen.

Peter de Rooij (l.) en Erik van der Schoot wonnen in Oss bij de senioren. (Foto: Taverbo-Sabo) Foto: Taverbo-Sabo

Hierdoor staat het eerste jeugdteam met 29 punten uit vier wedstrijden nog steeds op de eerste plaats in het klassement, 5 punten los van 't Belke dat dit weekend royaal won van hekkensluiter Red Stars en hiermee MTTV'72 naar de derde plaats heeft verdrongen. Komend weekend zijn de jongens te gast in Tilburg waar ze spelen tegen middenmoter Tios'51, aanvang 14.00 uur.

Volwassenen en senioren
Voor Taverbo-Sabo 1 stond de uitwedstrijd tegen Amsterdam'78 1 op het programma. Deze middenmoter heeft tot nu toe niet onverdienstelijk gespeeld en blijkt voor de meeste tegenstanders een lastig team. In de wedstijd tegen Taverbo namen Uri Eugenio, Timon Priem en Danny Baars het op tegen Bram Bakker, Marlotte Staps en Michel Sperling.

Na een moeizaam begin voor Taverbo, waarbij Bakker niet in zijn spel kwam tegen Eugenio en Staps niet voorbij Priem kon komen, werd het toch nog gelijk via overwinningen van Sperling op Baars en de dubbel van Sperling en Staps tegen Eugenio en Priem. Het momentum bleef echter voor Amsterdam, want met goede overwinningen van Eugenio op Sperling en Priem op Staps keek Taverbo weer tegen een achterstand aan.

In twee thrillers die beide in de vijfde game beslist werden kwam Taverbo toch weer langszij. Staps kwam net op tijd in haar spel tegen Baars en Sperling wist met hangen en wurgen Priem te verslaan. Vervolgens had Bakker geen enkele moeite met het spel van Baars en wist ook Staps betrekkelijk eenvoudig haar laatste partij op Eugenio winnend af te sluiten. Een verdienstelijk 4-6 overwinning voor Taverbo. Door het gelijke spel van Belcrum 1 tegen HTC 1 staat Taverbo nu op een gedeelde tweede plaats.

Maaslanddubbeltoernooi
Ook zondag werd er door Taverbo-Sabo goede zaken gedaan tijdens het 49e Maaslanddubbeltoernooi in Oss. Rick van der Schoot werd samen met Rianne de Vogt (Hotak '68) eerste bij de jeugd. Bij de senioren wisten Erik van der Schoot en Peter de Rooij in de 5e klasse beslag te leggen op de eerste plaats.

JRC Ducks doet goede zaken bij onstuimige seizoensstart

Boxtel - Ondanks het slechte weer en de nodige annuleringen het afgelopen weekend werd er afgelopen weekend toch voor het eerst buiten gehonk- en softbald. JRC Ducks liet zien heel wat in petto te hebben voor het komend seizoen: zowel de junioren als senioren speelden een goede wedstrijd.

Zaterdag 9 maart speelden de junioren van JRC Ducks een oefenwedstrijd tegen Knickerbockers uit Soest. Van te voren was het nog maar de vraag of deze doorging vanwege het slechte weer, maar er werd toch gewoon gespeeld. Op de heuvel begon Harm de Feijter die slechts één keer vier wijd moest incasseren. Verder regelde het veld de drie nullen en kregen ze geen punten tegen. Hierna begon een lange slagbeurt voor de mannen van Ducks die al vlug een aantal punten wisten te scoren. Na enige tijd werd de wedstrijd even stilgelegd vanwege de regen. Nadat het weer droog was werd de wedstrijd hervat en konden de spelers van Ducks uitlopen naar een 9-0 voorsprong. Maar toen het uiteindelijk erg hard ging waaien en het toch te koud bleek te zijn, werd in overleg met de scheidsrechter en beide teams besloten de wedstrijd te stoppen.

Senioren
Afgelopen zondag was het tijd voor de eerste oefenwedstrijd van het eerste van JRC Ducks tegen PSV. Vanwege harde wind was code oranje afgegeven, maar er werd besloten om gewoon aan de wedstrijd te beginnen en te kijken waar het schip zou stranden. Bij Ducks begon Jeroen van Nes met pitchen en ondanks het onstuimige weer kwam hij de eerste twee innings redelijk ongeschonden door. De harde wind zorgde ervoor dat het vangen van hoge ballen bemoeilijkt werd en dat de veldspelers afkoelden, dus aan beide kanten werden relatief veel veldfouten gemaakt. Aan slag kreeg Ducks al vrij snel vat op de pitching van PSV en werden punten teruggepakt. De nieuwste versterking van Ducks, korte stop Sjors Gevers, debuteerde en sloeg prompt een homerun in de tweede inning. In de derde inning verving Yannick Brechenmacher Jeroen van Nes op de heuvel en ook hij wist zich door lastige omstandigheden heen te vechten. Nadat er twee uur gespeeld was besloten de teams in goed overleg een einde aan de wedstrijd te maken. Ducks trok daarbij aan het langste eind: 9-5.

Finalisten eerste Open Boxtels Kampioenschap Bandstoten 2019 bekend

Boxtel - De finalisten van het eerste Boxtels Kampioenschap Bandstoten zijn vrijdagavond bekend geworden. Harrie van de Velden, Gerard Bekkers, Jacques van Loon en Willem Witte (allen uit Boxtel), Marcel Koolen (Schijndel), Henk Goettsch (Eindhoven), Peter Verhagen (Heeswijk) en Jeroen Loermans (Vught) mogen zich opmaken voor de finales van aanstaande vrijdag.

Het Boxtels Kampioenschap Bandstoten wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. Dit gebeurt op initiatief van biljartvereniging 't Ivoor. Het vormt voor veel biljarters een eerste kennismaking met Biljartcentrum Boxtel aan De Voetboog 14a in Boxtel. "Ook deze avond was het weer genieten van mooie individuele prestaties, om maar vooral vrijdagavond 15 maart weer van de partij te kunnen zijn om tijdens de finale de titel te bemachtigen", laat de vereniging weten. Nadat de wedstrijdleiding alle resultaten gecontroleerd had kwamen de acht spelers met de beste resultaten in aanmerking voor de finale.

De finalewedstrijden worden gespeeld op vrijdag 15 maart, aanvang 19.30 uur in Biljartcentrum Boxtel. Iedere geïnteresseerde is welkom.

Gelijkspel voor Boxtel

Boxtel - RKSV Boxtel was zondag naar Mariaheide afgereisd om aldaar tegen de plaatselijke SCMH te spelen. Van deze tegenstander had Boxtel thuis nog verloren met 0-3.

Op sportpark Spoorzicht kwam Boxtel zoals bijna elke week in een andere opstelling op het veld, en dit kwam wederom het spel niet ten goede. Door de harde wind konden beide ploegen niet fatsoenlijk voetballen. De bal ging alle kanten op, behalve de goede. In de eerste helft gebeurde er maar bar weinig voor beide doelen. Het waren voornamelijk lange ballen die heel vaak bij de buren van het sportpark in de tuin belandden. Halverwege de eerste helft maakten beide aanvoerders bij scheidsrechter Verstappen kenbaar dat doorspelen geen zin had, maar de scheidsrechter besloot toch anders en beide ploegen dienden gewoon verder te spelen.
In de 37e minuut was het Stefan Persoons die het van afstand probeerde, zijn schot ging net over het doel. Kort voor rust was er nog een vrije trap, maar deze werd, mede door wind, huizenhoog over geschoten. Met een brilstand zochten beide ploegen de thee op.

Penalty
Het weer werd er niet beter op, want het ging ook nog eens regenen. Beide ploegen starten ongewijzigd. De tweede helft was nog geen twee minuten oud en de bal belandde op de stip. Lars van Hamond werd neergehaald in de 16-meter. Persoons schoot de bal onberispelijk binnen, 0-1. Boxtel ging verder en een uittrap van Tommy Verhagen werd verlengd door Van Hamond op Valentijn Waals. Waals nam de bal mee en schoot met links in de korte hoek. De keeper van SCMH reageerde alert en bokste de bal tot corner.
Langzaamaan kreeg SCMH steeds meer vat op het duel. Met name aan de linkerkant kwam SCMH elk keer goed door, maar de voorzetten waren of steeds een prooi voor Verhagen of vlogen achter het doel. In de 86e minuut kwam de bal voor de voeten van Bob van den Berg. Van 20 meter schoot hij de bal laag in de verre hoek, Verhagen kon net niet bij de bal, 1-1. SCMH probeerde nog wat te forceren in de laatste minuten, maar Boxtel bleef overeind.

Met één punt schiet Boxtel niet echt iets op en volgende week komt Ravenstein op bezoek, dat ook in de onderste regionen bivakkeert. Hopelijk kan Boxtel na deze wedstrijd wel drie punten bijschrijven.

Keira Kreijveld tweede bij Open West-Brabantse

Wouw - In Sporthal de Omganck werd afgelopen zondag door Judovereniging De Kroeven het 21e Open West-Brabantse georganiseerd. Dit internationaal toernooi voor JBN leden was voor Keira Kreijveld van Judo Club Liempde de laatste voorbereiding op de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen volgende week in Gilze.

Keira had van te voren gehoopt te judoën in een sterk deelnemersveld. Na de loting bleek de poule -15/-48 kg te bestaan uit negen deelnemers. In haar eerste partij had Keira veel moeite om een goede pakking te krijgen. Ze had wel bij een overname haar tegenstander achterover geworpen, maar die draaide goed weg. Aan het einde van de partij lukte het toch om de tegenstander naar de grond te krijgen en door te drukken naar haar rug, wat eerder in deze partij niet lukte. Via de houdgreep scoorde Keira een ippon.
In de tweede partij scoorde ze vrij snel een wasari met een beenworp. Vervolgens zette ze een verwurging aan, waarbij haar tegenstander direct afklopte.
Bij de derde partij lukte het niet om de tegenstander achterover te werpen, de inzet kwam telkens te laat. Uiteindelijk scoorde Keira met een heupworp een wasari en via de houdgreep won ze deze wedstrijd met een ippon.
Haar vierde wedstrijd was de finale. Hierin probeerde Keira snel een aanval in te zetten, maar werd ze door haar tegenstander overgenomen en kreeg een wasari tegen. Vervolgens probeerde de Liempdse judoka de hele wedstrijd een punt te scoren. Door haar aanvallen, die niet altijd lukten, kwam ze tot twee keer toe in een houdgreep te liggen. Beide keren kon ze hier onderuit komen. Haar coach Roy Kemps dacht dat Keira in de finale tot twee keer toe een wasari scoorde, maar de scheidsrechter dacht hier anders over. De winst ging uiteindelijk naar haar tegenstander.

Zege houdt DVG in de race

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - Onder stormachtige omstandigheden heeft DVG zondag een belangrijke zege geboekt. Uit tegen Nulandia werd kort voor tijd het enige doelpunt gescoord. De wedstrijd werd vooraf gegaan door één minuut stilte ter nagedachtenis aan Frans van Beers die vorige week overleed. Frans was een bekend gezicht op sportpark De Roode Bleek, wat ook niet anders kan na zeventig jaar lidmaatschap.

De wind had er, na de aftrap, weer een speeltje bij. De wedstrijdbal maakte af en toe rare capriolen en DVG kon hier in de beginfase beter mee overweg dan de thuisploeg. Bas van Houtum kreeg het eerste kansje, maar de keeper kon op tijd ingrijpen. Niet veel later werd ook Raymon Strik voor het eerst getest. Een laag diagonaal schot was niet al te moeilijk te stoppen. De volgende kans was weer voor DVG toen de keeper de bal uitverdedigde recht in de voeten van Bas van Houtum. Via Teun Welvaarts kreeg hij de bal weer terug, maar de keeper herstelde zijn foutje. Nuland was weer aan de beurt en door een gevaarlijke carambole via de paal en Raymon werd de bal door Martijn Caarls corner getikt.
Het spel speelde zich vooral af op de, vanuit DVG gezien, rechterkant van het veld en veelvuldig ging de bal, geholpen door de strakke wind, over de zijlijn. DVG probeerde via links de aanval op te zetten en dan met behulp van de wind op rechts door te komen. De beste kans in de eerste helft was voor de thuisploeg. Martijn Caarls stapte snel in en werd gepasseerd. Het afstandsschot ging rakelings langs de paal. Een mooi voorbeeld van de onvoorspelbaarheid van de bal kwam kort voor rust toen een schot van DVG omhoog ging. Normaal zou de bal ver over het doel zijn gegaan, maar de wind kreeg er vat op en draaide nog gevaarlijk terug. Gescoord werd er niet.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
DVG won zondag op het nippertje van Nulandia. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

Na rust kreeg de thuisploeg meer balbezit en DVG loerde meer en meer op de counter. Weinig aantekeningen in het boekje dus ook weinig doelgevaar. Een strakke voorzet van Nulandia ging voor het doel langs en werd ternauwernood gemist door een inlopende speler. De maker van het eerste doelpunt zou waarschijnlijk ook de drie punten kunnen bijschrijven. Nulandia had de eerste en beste kans hierop. Een-op-een in oog met de DVG-doelman was die laatste de winnaar. Via de voet ging de bal over het Liempdse doel. De hoekschop leverde niets op. Peter Versantvoort ruimde een bal op en die kwam perfect bij Bas Smulders die een rush inzette. Op weg naar het doel werd hij, net buiten de 16, ten val gebracht. De vrije trap werd door hemzelf genomen maar raakte het muurtje. De klok tikte voort en zo'n drie minuten voor het einde kwam Martijn Caarls mee naar voren. Zijn inspeelpass werd door Wilco Voets meteen doorgespeeld naar Bas van Houtum. Via de keeper rolde de bal in het Nulandse doel. Opnieuw dus een winnende goal van het goudhaantje van DVG.
Door deze zege blijft DVG in de race voor de koppositie en dus ook de derde periode. Volgende week speelt DVG thuis tegen WEC.

De DVG dames speelden thuis tegen HVCH-2 en hadden het vanaf het begin af aan moeilijk. Ze verloren met 0-5.

Binnen de selectie ontstaat er een aantal vacatures voor het volgende seizoen. DVG is op zoek naar een grensrechter voor DVG 1 en DVG 2 alsmede een trainer/coach voor DVG 2. Belangstellenden kunnen een e-mail sturen naar info@dvgliempde.nl.

Maak kennis met handboogschieten

Boxtel - Bij Handboogschutterij l'Union Boxtel is er op zondag 24 maart voor geïnteresseerden gelegenheid om kennis te maken met de handboogsport. Deze sport, die al eeuwenlang wordt beoefend, is toegankelijk voor iedereen: jong en oud, jongens en meisjes, als wedstrijdsport maar zeker ook recreatief.

De handboogaccomodatie aan de Molenwijkseweg 5a is zondag 24 maart geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Onder deskundige begeleiding en met voldoende oefenmateriaal kunnen belangstellenden meteen een pijltje schieten. Aanmelden hoeft niet maar mag wel via lunion-boxtel.nl of 06-21831562. De koffie of thee staat klaar.

Maak kennis met tennis bij De Merletten

Boxtel - Op dinsdag 19 maart organiseert LTV De Merletten de kennismakingsmiddag 'Let's play Tennis', speciaal voor alle jongeren van 5 tot 17 jaar oud die kennis willen maken met tennis en nog geen lid zijn van de club. Deelname is gratis, rackets zijn aanwezig. De Merletten organiseert de middag op de banen aan de Molenwijk 3b in samenwerking met de tennistrainers van trainersorganisatie De Jager Tennis. De middag duurt van 15.00 tot 17.00 uur. Direct aanmelden kan door je naam, leeftijd, school en contactgegevens te mailen naar jcmerletten@gmail.com.

16 / 16

Expositie stenen en bronzen beelden Uyen Simons Nguyen (di tm zon)
D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Podium voor amateurkunst (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Expositie JBZ
Buitenpoli, Liduinahof 35, Boxtel

Expositie Beeldhouwen en Aquarellen Hobby Centrum
VVV, Markt 36, Boxtel (ma tm zat)

Donderdag 14 maart

09.30 vrije dans
14.00 wandelmiddag
HobbyCentrum, Baroniestraat 105, Boxtel (aanmelden)

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

JRL Light
20.00 uur, Jacob-Roelandslyceum, Grote Beemd 3, Boxtel

Lezing 'Bever en Otter in Het Groene Woud'
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Vrijdag 15 maart

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Bibliotheek: inloopochtend peuters & baby's - voorlezen 2+
10.15 uur, Burgakker 4, Boxtel

Mantra Zingen voor Alpe d'HuZes (aanmelden)
20.00 uur, Wereldhuis, Achterbergstraat 18, Boxtel

Zaterdag 16 maart

Rolstoeltennistraining, doe je mee?
09.00 uur, De Braken, De Braken 1a, Boxtel

Plantdag Buurtakker D'n Plissert (aanmelden)
09.00 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

17e Rotary bridgedrive
10.00 uur, Baanderherencollege, Baanderherenweg 2, Boxtel

KennisBende: Lang leve Rembrandt
14.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Huiskamer: rikken - hobby - jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Jubileumoptreden Popkoor Voices
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Zondag 17 maart

Wandelexcursie 'Lentewandeling door Kasteren'
10.00 uur, Groot Duijfhuis, Hoevedreef 2, Liempde.

'Boxtelse' Ierse sessie, St. Patrick's Day
13.30 uur, Bed and Breakfast In den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Jubileumoptreden Popkoor Voices
14.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

St. Patrick's Day met Acting The Maggot
16.00 uur, Eetcafé De Kerk, Oude Kerkstraat 10, Boxtel

Maandag 18 maart

09.15 uur, vrije dans
10.00 uur, sieraden maken met halfedelstenen
19.00 uur, stijldansen
HobbyCentrum, Baroniestraat 105, Boxtel (aanmelden)

Ducks, Honk-softbaltraining, doe je mee?
18.00 uur, Sportpark de Wielakker, Voetboog 20, Boxtel

Dinsdag 19 maart

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

HobbyCentrum; stijldansen
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel (aanmelden)

Seniorweb inloopspreekuur
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Maak kennis met tennis
15.00 uur, LTV De Merletten, Molenwijk 3B, Boxtel

(Recreatief) badmintonnen, doe je mee?
19.00 uur, Sporthal De Dommel, Van de Voortweg 14, Boxtel

Woensdag 20 maart

HobbyCentrum; Spaans beginners
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel (aanmelden)

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer; rikken en kienen
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Telebingo
20.40 uur, Omroep Dommelland

Foto: Mark van der Pol

Kees van Houten

Emmy van Duin

Foto: Marie Fick

Marion Veenstra

Foto: Marion Veenstra