DeMooiBoxtelKrant

20 april 2016

DeMooiBoxtelKrant 20 april 2016


Gemeenteraad stemt in met keuze voor Het Collectief voor DKA

Boxtel - De Boxtelse gemeenteraad staat achter de keuze voor Het Collectief als uitbaters van het terrein van De Kleine Aarde. Tijdens de raadsvergadering op dinsdagavond stemde een meerderheid bestaande uit INbox, Combinatie 95, SP, D66 en PvdA/GroenLinks in met de voorgenomen plannen van het college. BALANS legde een stemverklaring af wegens het ontbreken van draagvlak en concrete invulling.

Hoewel INbox akkoord ging met het collegebesluit, diende de coalitiepartij wel een motie in om uiterlijk in 2017 te evalueren of de ontwikkelingen van Het Collectief tot een structureel resultaat hebben geleid. Hiermee wordt een nieuwe financiële strop voorkomen zoals eerder met Triple E. Deze motie kon echter op geen enkele steun rekenen van de andere partijen. Ook PvdA/GroenLinks diende een motie in die wel werd aangenomen. Hierin verzoekt de partij Het Collectief om samenwerking met De Burgers van De Kleine Aarde te onderzoeken.

De Boxtelse VVD ziet de keuze voor Het Collectief niet zitten. "De financiële kant stelt ons niet gerust. Het plan Van der Vorst/Peijnenburg geniet de grote voorkeur met korte lijnen en financiële zekerheid", liet fractievoorzitter Dymph van de Vries weten.

Verschillende partijen plaatsten vraagtekens bij het besluitvormingsproces en de keuze voor Het Collectief. Zo vindt Vera Brouns van het CDA het doorlopen proces 'niet goed voelen'. Volgens haar zouden de plannen van Het Collectief nog gewijzigd worden, maar lijkt het definitieve plan wel erg veel op het oorspronkelijke.

Drie sprekers maakten vooraf gebruik van de mogelijkheid tot inspraak. Eén van hen was Gerlof Roubos, die namens De Buren van De Kleine Aarde, waarin omwonenden van het voormalige milieucentrum zich verenigen, een vurig betoog hield waarom de raad niet akkoord zou moeten gaan met de keuze van het college voor de plannen van Het Collectief. De Buren vroegen dinsdagmiddag via de bestuursrechter een voorlopige voorziening te treffen totdat zij inzage in alle beschikbare stukken hebben die leidden tot het besluit. "Wij hebben ons genoodzaakt gevoeld om bezwaar aan te tekenen tegen de reactie van de gemeente op ons Wob-verzoek", aldus Roubos. De rechter weigerde dit verzoek echter omdat er te weinig tijd was om een zorgvuldig oordeel te vellen.

Boxtel geniet van veelzijdig aanbod topevenementen

Foto: Hans van Doorn

Boxtel/Liempde - Bijengezoem, scheurende gitaren of juist zoetgevooisde koorzang en gezellig keuvelende smullers. Zo laat het voorbije weekend, waarin de gemeente Boxtel bruiste, zich het beste samenvatten.

In Boxtel stond de jaarlijkse bijen- en plantenmarkt van Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius helemaal in het teken van haar 250-jarig bestaan. Bij alweer de negende editie van Boer Zoekt Band, het tweedaagse festival met livemuziek rond café D'n Boer, betrad veel lokaal en regionaal talent het podium. De fraaie tuin van SintLucas was het decor voor de zevende Proeftuin van Lions Club Boxtel Belles Amies. De dames hiervan hadden er weer voor gezorgd dat de bezoekers een keur aan lekkernijen voorgeschoteld kregen. In Liempde gaf het 12,5 jaar bestaande Popkoor The Voices in een tot twee maal toe tjokvolle Serenade zijn jubileumconcerten.

Gitarist Gertjan Kluijtmans van Kein Tiroler Musikant'n. Foto: Sander van Kasteren

Het zijn nog niet eens alle evenementen die plaats hebben gevonden in onze mooie gemeente. Boxtel en Liempde trokken eropuit en genoten volop.

Lees verder op pagina 3.

Al 380 parkeerbezwaren Boxtel

Boxtel - Bij de gemeente Boxtel waren gisteren al 380 bezwaren geteld tegen de parkeerplannen voor het centrum en Breukelen.

Volgens een woordvoerster van de gemeente gaat het om een richtgetal. De zogeheten zienswijzen worden momenteel in het gemeentehuis beoordeeld en ze kon niet zeggen of het genoemde aantal nog hoger wordt.

Ook is volgens haar niet duidelijk of alle bezwaren rechtsgeldig zijn: "Als service van de gemeente hebben mensen bericht gehad als ze aanvullende informatie voor hun zienswijze moesten leveren. Daar hadden ze twee weken voor". In veel straten in het centrum en Breukelen hebben bewoners straks een parkeervergunning à 110 euro nodig. Ook moeten ze geparkeerde voertuigen van bezoek bij de gemeente aanmelden.

Lezing "De spirituele dimensie van duurzaamheid - een kapstok" door David Andreae

Boxtel - Op dinsdag 10 mei geeft David Andreae een lezing met discussie over de spirituele dimensie van duurzaamheid. Het vindt plaats in De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel en begint om 20.00 uur. De entree is vijf euro.

Duurzaamheid is een hot issue. Met welke maatregelen gaan de regeringen de opwarming van de Aarde tegen? "Men zou een stuk verder komen met bijvoorbeeld schone technologie en een groen belastingstelsel. Maar van verschillende kanten wordt er ook geroepen om een nieuw bewustzijn, een holistisch wereldbeeld ten opzichte van de Aarde", aldus Andreae. Zo zeggen ecofilosofen dat het algemene natuurbeeld moet worden opgewaardeerd en dat de mens kan participeren aan de natuur. Biologen zien steeds meer creativiteit en doelmatigheid in de natuur. Er wordt meer aandacht gevraagd voor waarden in de samenleving, in plaats van nut en consumptie. Achter deze gedachten zit iets gemeenschappelijks: een spirituele dimensie.

David Andreae onderzoekt de overeenkomsten tussen het spirituele, de wetenschap en de filosofie. Met als doel de verstoorde relatie tussen mens en natuur te verbeteren. Hij biedt een kapstok aan om verschillende aspecten te onderscheiden binnen het spirituele. Het raamwerk laat zien dat de natuur veel eigenschappen heeft, die tot nu toe alleen voor de mens gereserveerd waren. Deze inzichten hebben consequenties voor onze ethiek en kunnen leiden tot duurzamer handelen ten opzichte van de aarde. Het omgaan met deze kwesties wordt weleens ecologische spiritualiteit genoemd.

David Andreae was ICT-er van beroep. De laatste jaren is hij actief in Boxtel voor duurzaamheid en vergroening, onder andere op de basisscholen. Hij regisseerde twee films, te vinden op YouTube: "Een nieuw verhaal voor de Aarde" en "Het nieuwe natuurbeeld", een interview met filosoof professor Koo van der Wal.

KBO-activiteiten

Donderdag 21 april        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion                13.30
Vrijdag 22 april        Rikken en jokeren in De Rots        13.30
Maandag 25 april        Koersballen in De Orion        14.30
Dinsdag 26 april        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30
                        Kienen in De Walnoot        14.00
Woensdag 27 april        Fietsen vertrek vanaf parkeerplaats aan de Speelmanstraat        13.30
                        snelle groep vertrek vanaf parkeerplaats aan de Speelmanstraat        13.15

Overhandiging cheque ten behoeve van het Carillon

Foto: Activiteitencommissie van de Protestantse Gemeente Boxtel

Boxtel - Op 9 april hield de Protestantse Gemeente Boxtel haar jaarlijkse snuffel- en boekenmarkt. Naar aanleiding van het jaarthema 'Goede Buren' werd besloten om de helft van de opbrengst te schenken aan de buren, de St-Petrusbasiliek, voor de restauratie van het Carillon.

Afgelopen maandagmiddag werd door de dames van de activiteitencommissie van de Protestantse Gemeente Boxtel symbolisch een cheque van 525 euro overhandigd aan Pastoor J.Grubben van de Heilig Hart Parochie. "Wij hopen voor onze 'Goede Buren' en alle inwoners van Boxtel, dat er weer snel muziek klinkt uit de toren van de St-Petrusbasiliek", aldus de twee dames.


Gevarieerde muziek bij Boer Zoekt Band

Boxtel - Afgelopen zondag was het tijd voor de negende editie van het jaarlijkse muzikale evenement Boer Zoekt Band. Tijdens dit mini-festival in en om café D'n Boer aan de Corpus kwam allerlei talent uit Boxtel en omgeving voorbij.

Hoewel het festival officieel pas zondag start was ook zaterdagavond al een spetterend feest waarbij 'Ever Since Lucy' het spits afbeet. Het café stroomde in rap tempo vol, waardoor het tijdens de Jimi Hendrix Tribute met de als altijd fenomenaal spelende Jean Louis Fournier al bijna uit haar voegen barstte. De avond werd afgesloten door de band 'The Usual Suspects' die een lekkere set met zowel oude als nieuwe (rock)covers neerzette.

Zondag was het voor het personeel en alle vrijwilligers vroeg dag omdat 'Angela's Project' om 14.00 uur alweer zou beginnen. "Als het een beetje vals gaat met die kinderen zou je ze dat ook wel vergeven", merkt een toeschouwer van tevoren op. Maar vals ging het allerminst. De leerlingen en ex-leerlingen van de Angelaschool zetten een spetterende show neer waaraan de bezoekers zich alvast konden opwarmen voor wat komen ging.
Binnen was het vervolgens genieten van de funk- en bluesklanken van de band Lapa Loca. Deze nieuwkomer op Boxtelse bodem zette een sterke show neer, waarbij het geluid perfect in balans was. De meerstemmige zang van deze band viel daarnaast in positieve zin op. Tegen het einde van de show liet de band met een nummer van ABBA zien dat ook deze muziek heel funky gespeeld kan worden.
Tijdens de change-overs was er op 'd'n hooiberg' muziek van gelegenheidsformatie Jordy van den Boer Unplugged. Hij werd daarbij vergezeld van Charlotte Pennings op toetsen en Dennis Wels met de gitaar. Leuk was de mix van Nederlandstalige nummers uit Jordy's eigen repertoire en de Engelstalige covers die de zanger goed wist over te brengen.
Daarna was het buiten tijd voor de stampende, moddervette punk van The galactic lo-fi orchestra. De flamboyante zanger Michel Geelen haalde alles uit de kast om het publiek te vermaken. Dat lukte hem aardig, want na een half uur spelen stond hij te midden van een dansende menigte door een megafoon te zingen. De entertainment-factor lag hoog.
Singer/songwriter Eric Nouwens was intussen binnen aan het opbouwen. Hij is bij muziekminnend Boxtel vooral bekend als frontman van Don Javor, maar tapte deze middag uit een ander vaatje. Nouwens bracht zowel covers als eigen nummers op een heel kleine en breekbare manier.
Rasmuzikanten Harry Hendriks en Roeland Heesbeen zochten onder de noemer 'HeHe' de samenwerking op en brachten buiten een fenomenale John Mayer tribute. Het stevige gitaarwerk werd niet geschuwd en toen de muzikanten het muzikale duel aangingen bij de ballad 'Gravity' verscheen op veel gezichten, niet in de laatste plaats die van de muzikanten zelf, een grote glimlach. HeHe beleefde duidelijk veel plezier aan de tributeshow die volgens beide gitaristen een avondvullend vervolg krijgt.

Het publiek kon daarna weer naar binnen voor DGooch. De band omschrijft de muziek die ze maken als volgt: shrimp croquette rock. Eigenhandig gevormde liedjes met een stevige korst edoch met een verfijnde vulling. Het repertoire doet nog het meest denken aan stevige punk die de heren prima weten over te brengen op het publiek.
Even leek het er op dat het optreden van een van dé klappers van Boer Zoekt Band (letterlijk) in het water zou vallen. Gelukkig voor BoXruBa klaarde het snel op waarna de charismatische zanger/gitarist Aymar Middendorp een regenboog opmerkte. Na regen komt zonneschijn. "Ik ben zo blij dat ik dit kan en mag doen", verklapte Middendorp. Dat bleek: de band had er duidelijk zin in en hoewel een deel van het publiek al naar huis gevlucht was wegens eerdergenoemde regenbui, was het terras nog steeds goedgevuld. De aanstekelijke songs van de band, die inmiddels al in binnen- en buitenland flink wat optredens heeft gehad, klonken gebalanceerd en strak.
Dat het allemaal zo strak klonk had ook veel te maken met de geluidsmannen Aart Habraken en Paul Roskam, die prima werk afleverden.
Binnen mag Kein Tiroler Muzikant'n het festival afsluiten. De band speelt volgens een toeschouwer 'Belachelijk leuke kutmuziek'. De band heeft aan deze typering weinig meer toe te voegen. Kein Tiroler Muzikant'n speelt de nummers met verve. Zanger Patrick Hendriks bespeelt het publiek en bij het nummer 'Kill the frog' komt een knuffelkikker tevoorschijn die het einde van de show niet haalt. Als gitarist Gertjan Kluijtmans met gitaar en al het publiek in springt is de show compleet.

De organisatie van Boer Zoekt Band kan terugkijken op een sterke editie van het festival met muzikaal hoogwaardige en gevarieerde acts. Veel bezoekers zullen nu alweer reikhalzend uitkijken naar de editie van 2017.

Kijk voor meer foto's op www.mooiboxtel.nl.

Veel belangstelling voor markt jarige Bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius organiseerde zondag de jaarlijkse bijen- en plantenmarkt bij clubgebouw 't Raathuis. Dit jaar was deze extra groot opgezet vanwege het heuglijke feit dat de vereniging 250 jaar bestaat. Het leverde een gezellige middag op, waar jong en oud zich prima wist te vermaken.

Vele geïnteresseerden kwamen een kijkje nemen bij de vele kramen met plantjes, bijenproducten, leuke hebbedingetjes voor in de tuin en informatie over bijen en planten. Vanwege de verjaardag van Ambrosius waren er dit jaar meer kramen en ook werden vijftig bijenbomen weggegeven aan mensen die zich daarvoor van te voren hadden opgegeven. Op 't Raathuis werd een tijdsbalk bevestigd, die de geschiedenis van de vereniging weergeeft.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

In het clubgebouw konden geïnteresseerden een kijkje nemen en van alles leren over de bij. Buiten genoten de volwassenen met name van de zon, een kopje koffie en de leuke koopwaar, terwijl de kinderen, al dan niet geschminkt, waskaarsen maakten, 'zaadbommen' kneedden bij de stand van De Kinderboerderij en een insectenhotel in de vorm van een bijtje knutselden. Er was genoeg te zien en te doen. Tot aan het eind van de markt, officieel om 15.00 uur, was er nog volop bedrijvigheid bij Ambrosius, dat kan terugkijken op een mooi evenement.

Popkoor Voices imponeert met jubileumconcert

Liempde - Om zijn 12,5-jarig bestaan te vieren, gaf Popkoor Voices uit Liempde dit weekend twee keer een jubileumconcert. Zowel op zaterdagavond als op zondagmiddag was de zaal van De Serenade tot de laatste stoel bezet met familie, vrienden en bekenden die met plezier kwamen luisteren naar de swingende klanken die het koor ten gehore bracht.

Tijdens het twee uur durende concert werden op geheel eigen wijze een mix van Nederlands- en Engelstalige popnummers ten gehore gebracht, waar het publiek zichtbaar van genoot. Het Popkoor heeft zich dit weekend opnieuw op de kaart gezet en laten zien wat het in huis heeft.

Belles Amies trakteren op culinaire hoogstandjes

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Ook op de zevende Proeftuin heeft Lions Club Boxtel Belles Amies zondag de bezoekers weer laten genieten van diverse culinaire hoogstandjes. Honderden belangstellenden maakten van de gelegenheid gebruik om dit pop-up restaurant in de tuin van SintLucas aan te doen.

In de sfeervol, met pagodetenten aangeklede schooltuin boden diverse restaurateurs hun gerechtjes aan. Iedereen kon zo een eigen menu samenstellen en dit betalen met 'Proeftuintjes', munten die ter plekke konden worden gekocht. Zoals gebruikelijk steunen de Belles Amies met de opbrengst een goed doel. Deze keer is dat de wandeltuin voor de bewoners van verpleeghuis Liduina in Boxtel.

Gitarist Roeland Heesbeen van HeHe. Foto: Sander van Kasteren
Foto: Hans van Doorn

Kijk voor meer foto's op www.mooiboxtel.nl.

De Steenoven

Foto: Monique Fick

Zijstraat van De Romein
Een steenoven is in de keuken een type oven, gemaakt van stenen die in een klein hol vierkant zijn gemetseld met bovenaan een schoorsteen en vooraan een klepje zodat men producten er in kan doen en uit kan halen. De oven wordt verwarmd met een houtvuur. Dit type oven wordt meestal gebruikt als bakoven om broden en andere deegproducten in te bakken, zoals pizza's. De steenoven is vanuit het Romeinse rijk door heel West-Europa verspreid. Het is tot ver in de negentiende eeuw het meest gangbare type bakoven. In zijn oorspronkelijke vorm wordt het vuur op de bakplaat gestookt. Zodra deze heet genoeg is, wordt de as verwijderd of opzij geschoven en worden de te bakken waren in de oven gelegd, waarna de deur wordt gesloten. Er zijn in de loop der tijd ook varianten ontwikkeld waarbij niet op de bakplaat zelf wordt gestookt.

Een steenoven kan ook gemaakt worden doordat er tegeltjes over de steenlaag zijn gelegd en vastgezet, meestal is dit als versiering, maar in sommige gevallen zit er lucht tussen de tegeltjes en de steenlaag en dat isoleert zodat er meer warmte kan worden vastgehouden in de steenoven.

In moderne steenovens wordt niet altijd meer met hout gestookt. In plaats hiervan kunnen ook gasbranders in de steenoven zijn geplaatst.

Een bakoven is een met hout gestookte broodoven. Niet alle broodovens worden met hout gestookt. Vanaf de 19de eeuw gebruikt men ook steenkool, gas, aardolie en elektriciteit om broodovens te verhitten. Toch wordt er in Vlaanderen en op het platteland van Nederland tot na de Tweede Wereldoorlog gebruikgemaakt van bakovens om brood te bakken.
Vanaf de jaren vijftig worden er bijna geen bakovens meer gebruikt.

Een bakhuisje is een bijgebouw van een boerderij of landhuis waarin men vroeger brood en koek bakte. In het bakhuisje bevindt zich de bakoven. In het noorden van Nederland worden dergelijke gebouwtjes ook wel stookhut of stookhok genoemd.

In de moderne tijd is in de meeste gevallen het bakhuisje verdwenen van het erf. Toch kunnen er, ook in Boxtel en Liempde, nog enkele gesignaleerd worden.

Bron: Vrije Encyclopedie

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Cursus Tekenen & Schilderen van Atelier Montmartre

Boxtel - Na het succes van de workshops Dry Brush en Conté Drawing verzorgt Veronika Strážnická van Atelier Montmartre samen met Museum Boxtel (MuBo) een meerdaagse cursus tekenen & schilderen. In acht lessen van tweeënhalf uur worden verschillende teken- en schildertechnieken behandeld en beoefend.

In de cursus, die in het Engels gegeven wordt, is rekening gehouden met de individuele ervaring van de deelnemer. De acht lessen worden op donderdagavond van 18.30 tot 21.00 uur gegeven in het MuBo. De eerste les is op donderdag 28 april, de laatste op 23 juni.

Inhoudelijk richt de cursus zich onder meer op:
- Academisch tekenen van stillevens met potlood en houtskool met aandacht voor meten, proporties en licht/schaduw.
- Abstract tekenen met gecombineerde technieken met kleurpotloden, pastelkrijt en acrylverf.
- Studies van producten van de natuur met potlood en kleurpotloden.
- Figuratief met potlood, conté-techniek (krijt), houtskool en borstels.
- Impressionistische technieken met droge kleurrijke pastelkrijt.

De gehele cursus van acht lessen kost 168 euro per deelnemer, inclusief alle materialen en koffie/thee/frisdrank. Een proefles kost 25 euro per deelnemer. Voor de cursus geldt een maximaal aantal van 10 cursisten per les. Je kunt je aanmelden via veronika.straznicka@centrum.cz.

Info-avond: hoe radicalisering Boxtelse jeugd te voorkomen

Boxtel - Morgenavond, op donderdag 21 april vindt er in het Sint-Ursula aan de Baroniestraat een informatieavond plaats over het voorkomen van radicalisering van Boxtelse jeugd. Radicalisering onder jongeren is een thema dat de gemoederen steeds meer bezighoudt, ook op lokaal niveau. Hoe herken je risicogroepen, wat is de rol van de gemeente en wat doet bijvoorbeeld de plaatselijke moskee? Al deze vragen komen aan de orde op de informatieavond.

De avond is een initiatief van een Somalische stichting met de naam Hiigsi. De stichting wil de bewustwording over de risico's bevorderen, de oorzaken in beeld brengen en handvatten vinden om te voorkomen dat met name moslim-jongeren extremistische ideeën ontwikkelen en als jihadisten gaan vechten voor terreurgroepen als IS of al-Shabaab.
Bezoekers kunnen vragen stellen en de discussie aangaan met elkaar en de sprekers. De informatieavond begint om 19.00 uur en is voor iedereen vrij toegankelijk.

Tweedehandsmarkt Ons Ideaal

Boxtel - Vogelvereniging Ons Ideaal Boxtel organiseert op zondag 24 april een tweedehandsmarkt in Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 te Boxtel. De gehele benedenverdieping wordt omgetoverd tot één grote marktplaats, waar allerlei hebbedingetjes tegen betaalbare prijzen te vinden zullen zijn.

Ruim 70 tafels vol met tweedehands spullen zoals kleding, speelgoed, glas of aardewerk, boeken, cd's, dvd's en lp's zullen de marktplaats vullen.

De zaal is open van 13.00 tot 16.00 uur, de entree is slechts 1 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Voor de echte koopjesjagers geldt: entree voor het laatste uur is slechts 0,50 euro.

Kijk voor meer informatie op www.onsideaalboxtel.nl of bel met 0499-395181 (na 19.00 uur).

Bijeenkomst voor verenigingen over vluchtelingen/statushouders

Boxtel - Maandag 25 april is er in de raadzaal van het gemeentehuis een interactieve bijeenkomst over vluchtelingen/statushouders, waarvoor de gemeente vertegenwoordigers van (sport)verenigingen uitnodigt.

De gemeente wil met een vertegenwoordiging van alle verenigingen in Boxtel samen optrekken om het te hebben over de opvang en integratie van vluchtelingen/statushouders. In verband met een goede voorbereiding wordt geïnteresseerden verzocht zich aan te melden via www.boxtel.nl/bijeenkomstvluchtelingen.
De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Voor de raadzaal dient de ingang aan de Dr. van Helvoortstraat gebruikt te worden.

Kinderen uit groep 8 Angelaschool zijn ondernemer bij project BizWorld

Sven met de allerlaatste krokodillensleutelhanger die zijn groep (De Krokodil) heeft. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Onder de noemer 'BizWorld' verkochten ruim 40 leerlingen uit groep 8 van de Angelaschool donderdagmiddag hun producten tijdens de afsluitende 'Big Sale'. BizWorld is een project waarbij leerlingen uit groep 8 aan eigen bedrijfje opzetten en een ondernemingsplan maken, ondernemers aan schrijven, producten bedenken en deze uiteindelijk verkopen.

Bij de Big Sale presenteerden 8 teams hun businessplan presenteerden en hun geproduceerde waar. Onder illustere namen als 'Team Diamant' en 'De Krokodil' boden zij voor harde BizEuro's hun producten aan.

Olaf van 'De Zwarte Stier' probeert zijn spullen aan de man te brengen. Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Het winnende team: De Zwarte Stier. Vlnr: Lynn, Maik, Giel, Lonneke, Nina, Wes en Olaf. Onder: Daan. Foto: Sander van Kasteren
Vlnr. 25-jarig jubilaris Trudy Dekkers, 35-jarig jubilaris Chris van Brunschot en 20-jarig jubilaris Shirley Schoenmakers. Foto: Sander van Kasteren

De teams konden BizEuro's verdienen door het volgen van de aandelenkoersen van een aan hun toegewezen bedrijf als KPN. Ook konden zij aandelen in hun eigen bedrijf verkopen om zo BizEuro's te verdienen. "Maar geen enkel bedrijf heeft het merendeel van de aandelen moeten verkopen zoals bijvoorbeeld V&D dat wel moest doen. Onze leerlingen handelen dus in zekere zin slimmer dan de warenhuisketen", vertelt leraar Gerrit de Jong met twinkeloogjes.

De stem van meester Abel schalt door de speakers: "De leerlingen hebben 5 tot 6 weken hard gewerkt aan dit project!" Dan beginnen de acht groepen met hun pitch. Speciaal voor dit project is een driekoppige vakjury uitgenodigd die de kinderen beoordeelt. Deze jury bestaat uit Sandra Broos, die mini-ondernemingen begeleid, Roeland Heesbeen van Kippenvelproducties (marketing en reclame) en Rohan van Disveld van architectenbureau Hans van Stekelenburg (productbeoordeling). Verder werd het bedrijfsplan dat de kinderen schreven beoordeeld door Rutger Jansen van de Rabobank en beoordeelde Martijn Jansen van La Gare Clothing Boxtel het personeel de opslag en de verkoop.

Doel van het project is om de scholieren bewust te maken van de wereld van het grote geld. Zo kregen zij een bepaald startkapitaal en konden zij er voor kiezen om, uiteraard tegen extra betaling, hun basisassortiment uit te breiden. Zo konden zij bij de Big Sale een vroegtijdig uitverkochte marktkraam voorkomen. Op deze manier moesten de leerlingen vraag en aanbod dus goed op elkaar afstemmen.

Toch kon een zorgvuldig uitgedacht businessplan niet voorkomen dat veel groepen ruim voor afloop van de Big Sale door hun waar heen zijn. "Wij zijn helemaal uitverkocht", zegt Sven van team 'De Krokodil' een kwartier voor tijd. Zijn team was een van de bedrijfjes die slimme kortingsacties hadden bedacht om hun waar extra gewild te maken. Een paar minuten later zijn ook teams 'De Rode Veer' en 'De Blauwe Munt' uitverkocht.

Vlak voordat de dertig minuten die de Big Sale duurt om zijn, roepen de standhouders steeds harder en worden de kortingen steeds hoger. De ene groep paait 'klanten' met snoepjes en de andere met bodemprijzen om maar zo veel mogelijk te kunnen verkopen. Om de sale eerlijker te houden en trotse ouders niet al te veel invloed te geven, krijgen de aanwezige ouders 10 BizEuro te besteden. Leerlingen uit groep 7 die de kopers spelen hebben echter 10 BizEuro te besteden. Bovendien deelt de jury (geld)prijzen uit aan de best functionerende directeurs op het gebied van communicatie, samenwerking en productie.

Het winnende team werd uiteindelijk 'De zwarte stier', dat 287 BizEuro in het laatje bracht. "Maar uiteindelijk zijn jullie allemaal winnaars", doelt meester Abel Adams op het feit dat iedere groep met een mooie plus eindigde. Wes denkt wel te weten hoe het komt dat zijn team BizWorld won: "Het is leuk om met andere klassen samen te werken. Wij hebben ook met De Blauwe Munt samengewerkt. We gunden het elkaar." Volgens meester Abel is deze samenwerking kenmerkend voor de nieuwe economie: "Want alleen red je het tegenwoordig niet meer."

Negen jubilarissen bij EHBO-vereniging Liempde

Liempde - Bij Het Wapen van Liempde zijn vorige week donderdag maar liefst 9 jubilarissen van de EHBO-vereniging Liempde in het zonnetje gezet. Dit gebeurde tijdens de jaarvergadering. Vier personen vierden hun 20-jarig lidmaatschap, één haar 25-jarig en vier hun 35-jarig jubileum.

De vergadering kende een zwarte rand omdat eerder op de dag een lid plotseling overleed. Daarom werd voor aanvang een minuut stilte gehouden. Daarna was het tijd voor de feestelijke huldiging van de 9 jubilarissen. "Dat is toch een beetje dubbel, maar het is niet anders", verzucht voorzitter Shirley Schoenmakers. Zelf is zij één van de 20-jarige jubilarissen van de vereniging.

Van de negen jubilarissen waren slechts 3 personen op de vergadering aanwezig om hun waardering in ontvangst te nemen. De rest was helaas verhinderd. Naast Schoenmakers zaten Jose van den Boomen, Wil van Gerven en Michel Verdonk 20 jaar bij de vereniging. Trudy Dekkers is 25 jaar lid en Chris van Brunschot, Annie Meulenbroeks, Jo Schellekens en Ria Verbeek maar liefst 35 jaar.

Schoenmakers legt uit dat het steeds moeilijker wordt om leden te vinden. Daarom werd de samenwerking met EHBO-vereniging Boxtel gezocht. "Liempde heeft nu zo'n 50 leden en Boxtel ongeveer 100. Het is daarom in Boxtel soms lastig om voldoende vrijwilligers te vinden die kunnen assisteren bij evenementen", legt Schoenmakers uit. "Gelukkig hebben we daar in Liempde nog geen last van gehad."

80 jaar
De EHBO-vereniging Liempde bestaat in mei 80 jaar. Dit zal gevierd worden met een uitstapje naar Corpus in Leiden. Als afsluiting volgt en een etentje met alle leden en hun partners. Volgens Schoenmakers kwam de locatie van het uitstapje vanuit de leden: "We hebben een enquête gehouden en leden gevraagd naar trainingslocaties, maar ook naar een plek om met het uitstapje naartoe te gaan. Zo geef je je leden inspraak en houd je ze er bij!"

Boxtelaren!

De zon is weer daar en de evenementen ploppen massaal als paddestoelen uit de grond. Waar we vroeger als Boxtelaren toch vaak richting de omringende steden trokken voor gezellige bijeenkomsten, begeeft de gemeente zich heden ook als een van de pijlers binnen de provincie op het vlak van events.

Van een heerlijk slow foodfestival op landgoed Velder, tot een overvol dorp waar massaal bier wordt gedronken tijdens de jaarlijkse Bierbanjerij. Heerlijk, Boxtelaren genieten!

Wat is het toch dat we altijd naar events moeten? Was dat vroeger eigenlijk ook al zo? Het lijkt namelijk dat het tegenwoordig een soort way of living is geworden. Net zoals festivals, waarbij ons eigen provinciale festival Paaspop de officiële aftrap van het seizoen was.

Wanneer we evenement op Google opzoeken zegt de officiële benaming ons: Een evenement is een verplaatsbare georganiseerde gebeurtenis, (openlucht)manifestatie, (thema)dag of week. Meestal is die publiek, maar ze kan ook besloten zijn: bedrijfsevenement.

Wordt het niet teveel op het gebied van evenementen? Door zoveel keus kan toch niet alles succesvol zijn. Hoe meer keuze, hoe moeilijker.

In onze eigen gemeente hebben we al meer dan 100 evenementen per jaar! Ja, je hoort het goed...100 evenementen. Pfff, ik word er helemaal dol van als ik uit al deze gezellige dagen een keuze moet maken, je kunt natuurlijk niet overal bij zijn. Kennelijk hebben deze dagen toch allemaal bestaansrecht. Wellicht moeten we maar eens een evenement voor alle Boxtelse evenementen organiseren. Een dag dat we als Boxtelaren een keuze kunnen maken naar welk evenement we gaan.

Ik hoop dat al deze evenementen nog wel wat parkeergelegenheid bieden aan alle centrumbewoners. Over dit zogenoemde 'protestevent' is mij overigens ook nog heel weinig duidelijk en wanneer daar nu duidelijkheid in komt....voor mij een raadsel, voor de gemeente denk ik een weet. Als ik dan de nieuwsberichten van onze 'gemeentelijke partner' Gestel lees aangaande het creëeren van extra parkeergelegenheid en hoe simpel de gemeente daar een beslissing neemt over het geheel, snap ik toch niet waarom wij als gemeente zo ontzettend moeilijk hierover doen.

Maar goed, wellicht kunnen we daar ook wel weer een evenement voor organiseren?

Fijne, zonnige week Boxtelaren! Ik ga maar eens op de evenementenkalender kijken voor dit weekend :-)

Groet,
Geert Hoes

Liempde

Foto: Carry Dirkx
- Vrijdag 22 april gaan in Liempde de Oranjefestiviteiten van start met een gezellige middag bij de Kloosterhof voor de 60-plus senioren. Van 13.30 tot 16.00 uur wordt hier naar hartenlust gekaart en gekiend met gratis enkele consumpties en leuke prijzen.

Koningsdag zelf begint vroeg voor Fanfare Concordia. Zoals elk jaar gaat de fanfare om 5.45 uur dauwtrappen. Het vertrek is stipt om 6.00 uur vanaf De Serenade aan de Oude Dijk 117. De muzikale tocht zal ongeveer 10 kilometer lang zijn met halverwege een ontbijt op een bijzondere locatie. De kosten voor het ontbijt bedragen is 5 euro per persoon. Fanfare Concordia stelt het op prijs als je je hiervoor wilt aanmelden via bestuur@fanfareconcordialiempde.nl of bij Bert van Ruremonde via 06-53253616 of 0411-632164.

Foto: Carry Dirkx

Om 9.00 uur worden de Liempdse gedecoreerden, hun partners en andere genodigden door de burgemeester en Dorpsraad in het 't voormalige gemeentehuis ontvangen. Hier brengt Fanfare Concordia om 9.15 uur een aubade ten gehore aan de aanwezigen bij het bordes. Direct daarna zal er een groepsfoto gemaakt worden, waarna de gedecoreerden en hun partners en begeleiders met de bus naar Boxtel vertrekken.

Van 11.00 tot 16.00 uur is er van alles te doen in het Concordiapark. Er zijn speciale attracties zoals een woeste draak, een ringsteekbaan en een schietbaan. Voor de kleinere kinderen is er een zandbak en een luchtkussen. Wegens blijvend succes is er een Vrije Markt voor groot en klein. Iedereen mag gratis eigen (gemaakte) spulletjes verkopen en/of ruilen. Levende haven is niet toegestaan, net zo min als doorverkoop van snoep zoals chips, lolly's en dergelijke. Voor het uitstallen van spullen kunnen de handelaren een oude deken, bolderkar, tuintafel of iets dergelijks meenemen. Na afloop moet iedereen zijn overgebleven spullen en afval mee terug nemen.
De hele middag is gratis koffie en ranja verkrijgbaar in de tent. Frisdank is voor een kleine vergoeding te koop. Voor de gezelligheid is er muziek en zijn er diverse terrasjes.

Voor de liempdse jeugd is er 's avonds van 19.30 tot 21.30 uur een soos in het Jeugdhuis Pius X. Alle Liempdse kinderen vanaf groep 6 tot en met de jeugd van 15 jaar zijn van harte welkom. Bij voorkeur in oranjekleding. Ze krijgen de entree en één consumptie gratis.

Boxtel viert Koningsdag met Oranjefeesten

Boxtel - Tijdens de gezellige Oranjebraderie in het centrum van Boxtel, dit jaat gehouden op zondag 24 april, is er dit jaar geen vrijmarkt voor de kinderen. Deze is op Koningsdag zelf, woensdag 27 april. Het is een van de vele activiteiten die plaatsvindt op en rond deze jaarlijkse feestdag.

Op dinsdag 26 april zorgt de markthoreca voor een muzikaal spektakel op de Markt. Om 20.00 uur zal DJ Tobias dansmuziek draaien en tussen 21.00 en 23.00 uur treden De Knallende Mannen op. Hierna zal DJ Tobias de Koningsnacht muzikaal afsluiten.

De volgende dag, op Koningsdag worden mensen met een Koninklijke onderscheiding traditiegetrouw ontvangen in de Raadzaal door burgemeester Mark Buijs. Na afloop van deze bijeenkomst kunnen de gedecoreerden op de Markt genieten van een vendelgroet van gilde Sint Barbara-Sint Joris uit Boxtel, een optreden van Jas de Keistamper en een aubade van Boxtel's Harmonie.

De jongste schoolgaande jeugd is uitgenodigd om hun fiets te komen versieren. Dit wordt ook dit jaar georganiseerd in het park rondom Kasteel Stapelen. Vanaf 11.45 uur zijn de kinderen met hun fiets welkom op een open plek in het park, deze is het gemakkelijkst te bereiken via het bruggetje aan de Burgakker. Om 12.45 uur vertrekt de hele groep in een bonte stoet naar de Markt.
De traditionele ijsbonnen worden alleen op dat moment bij het bruggetje naar de Burgakker uitgereikt.

Na het defilé op de Markt vinden daar vanaf 13.30 uur voor de kinderen van 3 tot 12 jaar allerlei activiteiten plaats rondom het thema 'Ik hou van Holland', zoals het knutselen van een toepasselijk hoedje of een mooie corsage, en natuurlijk kunnen ze zich laten schminken in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. Ook is kunnen de kinderen koekhappen, touwtje springen, elastieken en kegelen en er is een springkussen.
De kinderen worden op de Markt verwelkomd door de burgemeester waarna ze een plekje kunnen zoeken voor hun kleedje en hun spullen aan kunnen bieden op de Vrijmarkt. Met nadruk wijst organisator Boxtel Vooruit erop dat het een Vrijmarkt voor kinderen is. Zij zullen gebruik moeten maken van bijvoorbeeld een bolderkar om hun spullen te vervoeren, want deze kunnen niet met de auto op de Markt worden afgeleverd.
De kinderen kunnen tijdens de middag een bordje poffertjes halen. Ook is er lekkere popcorn en een suikerspin voor alle deelnemers.

Voor de oudere schoolkinderen wordt er op Sportpark Wagenaars door ODC in samenwerking met Boxtel Vooruit het Koningsvoetbaltoernooi georganiseerd. Ook op de velden van MHC MEP is er dit jaar weer de mogelijkheid om mee te doen aan het Koningshockeytoernooi.

Koningsdag wordt om 17.00 uur muzikaal afgesloten door One Two Trio met hun familieconcert. Aansluitend om 19.00 uur treedt sing a songwriter The Martial op. De plaatselijke coverband The Usual Suspects sluit deze Koningsdag af. Zij spelen twee sessies: van 20.15 tot 21.00 uur en van 22.15 tot 24.00 uur. Van 21.00 tot 22.15 uur zal onder aanvoering van Kees Berkelmans het publiek meezingen tijdens Boxtel Zing Mee!
Alle festiviteiten zijn gratis toegankelijk.


Esch

Esch - In Esch wordt Koningsdag uitbundig gevierd, met allerlei activiteiten voor jong en oud zoals een vrijmarkt met spelletjes, muziek, het gilde en Bumperball.

Om 11.00 uur worden de oud- en nieuw-gedecoreerden in het zonnetje gezet op het Marktplein. De fanfare zal onder toeziend oog van de loco-burgemeester het Wilhelmus spelen, de vlag wordt gehesen en het Sint Willibrordusgilde brengt de vaandelgroet.

Na dit officiële gedeelte starten de activiteiten in (de tuin van) het Pannenkoekenhuis, vanaf ongeveer 12.00 uur. Daar is een vrijmarktje voor jong en oud, waar kinderen kunnen knutselen, zich laten schminken, spelletjes doen en meedoen aan de bingo. DJ Rob zorgt voor de muziek en uiteraard mogen de kinderen koninklijk verkleed komen.
Carnavalsvereniging 't Bacchuscorps organiseert traditiegetrouw de oriëntatiefietstocht van 25 of 45 kilometer door de omgeving. Deelnemers starten vanaf het Marktplein tussen 12.00 en 13.30 uur. Inschrijfgeld voor de fietstocht is 2,50 euro, kinderen tot 12 jaar doen gratis mee.

Van 13.00 tot 16.00 uur mogen kinderen vanaf 6 jaar en tieners meedoen aan Bumperball-wedstrijdjes. Als er plaatsen over zijn, kunnen volwassenen ook meedoen. Bumperball wordt gehouden op het terrein van de Essche Boys, bij slecht weer in de gymzaal van school. Inschrijven en opgeven kan op de dag zelf of van tevoren via koningsdag@soesch.nl. Alle informatie vind je op www.soesch.nl.

7 / 16

Vlnr. Tonny Sanders, Fine van Abeelen, Nina van de Laar en Ewan van Zuijlen. Foto: Sander van Kasteren

Kinderen planten 2000 stuks begroeiing in De Geelders op uitgestelde Boomfeestdag

Liempde - Op de uitgestelde Boomfeestdag die 16 maart letterlijk in het water viel, plantten leerlingen van basisschool De Oversteek afgelopen woensdag 2000 bomen, struiken en planten in De Geelders. De aanplant valt binnen de Erfgoedstrategie De Geelders, dat als doel heeft de historische perceelgrenzen weer te herstellen door middel van beplanting en bovendien de ecologische verscheidenheid van het gebied te bevorderen.

Onder de 63 leerlingen van groep 8 van basisschool De Oversteek uit Liempde werd geloot wie mocht helpen met het planten van de eerste boom. Fine van Abeelen, Nina van de Laar en Ewan van Zuijlen waren de gelukkigen. Zij mochten, na een speech van wethouder Peter van de Wiel, samen met Tonny Sanders de zomerlinde planten. Sanders was jarenlang uitbater van Café 't Groene Woud aan de rand van De Geelders en stond volgens Ad de Kort van Stichting Brabants Landschap altijd klaar voor de vele natuurliefhebbers die het gebied bezochten.

Foto: Sander van Kasteren

"Ik vind het wel leuk hoor. Ik ben zelf ook lid van de jeugdnatuurwacht", vertelt Ewan van Zuijlen. Hij biecht op dat hij geen heilig boontje is en vast ook wel eens een snoeppapiertje op de grond heeft gegooid, maar over het algemeen is hij best milieubewust.

Wethouder Peter van de Wiel opent met een woord naar de kinderen: "Ik ben al héél oud, maar toen ik zo jong was als jullie, heb ik ook op De Oversteek gezeten. Ik kan me nog steeds herinneren waar we toen met Boomfeestdag bomen hebben geplant." Van de Wiel benadrukt het belang van bomen nog eens: "Ze bieden zuurstof, hout en huisvesten beestjes, maar bomen zijn ook het beste medicijn. Mensen zijn aantoonbaar gelukkiger en gezonder tussen het groen."

Na de plant van de linde werd ter ere van Tonny Sanders ook een herinneringsbordje aan de boomaanplant onthuld. Daarna mochten de kinderen zelf aan de slag. Tot de middag waren zij druk bezig met de aanplant van heggen, boompjes en planten zoals de wilde mispel, Gelderse roos of de haagbeuk.

Yannick zet nog maar eens een schop in de grond. Hij heeft zichtbaar vaker met dit bijltje gehakt. "Ik help mijn moeder wel eens in de tuin voor een bedrag van 50 cent", verduidelijkt hij. Ook Mette en Lenne zijn regelmatig in de tuin te vinden en helpen papa en mama bijvoorbeeld met het snoeien van struiken. Lenne zegt dat ze zelfs af en toe boer en boerinnetje speelt. Vlug gaat het tweetal weer verder, want er ligt nog een fikse hoeveelheid groen te wachten om geplant te worden.

Na het harde werk stond een appeltje, een plakje cake en wat appelsap voor de kinderen klaar. Dit was allemaal beschikbaar gesteld door de vele vrijwilligers die bijvoorbeeld ook de te planten bomen en struiken voor de kinderen klaar hadden gelegd. De groep vrijwilligers bestond uit omwonenden van het perceel van de familie Leenders, waar de plantactie plaatsvond.

Het project Erfgoedstrategie De Geelders wordt gefinancierd door Staatsbosbeheer en gecoördineerd door Brabants Landschap. Verder werken Natuurwerkgroep Liempde en de gemeente intensief aan het project.

Girls Day bij AVENTICS maakt meiden enthousiast voor techniek

Boxtel - Bij AVENTICS in Boxtel was het donderdagmiddag 'Girls Day'. Negen meiden van Kinderopvang Humanitas kwamen op bezoek bij het bedrijf, dat in de pneumatiek actief is en de dames probeerde te enthousiasmeren voor een baan in de techniek. AVENTICS was voorheen de pneumatiek-tak van Bosch Rexroth, maar is vanaf 2015 zelfstandig verder gegaan.

De meiden kregen een presentatie van Judith Jansen, als enige vrouw werkzaam in dit mannenbolwerk. Jansen stelt de meisjes de vraag of ze ooit van pneumatiek gehoord hebben. Het groepje begint te giechelen: "Pneuma-watte?!" "Gaan jullie wel eens met de bus?", vraagt Jansen. Dat doen de meesten inderdaad. Judith vraagt het negental welk geluidje je hoort bij het opengaan van de deuren. "Psssjjt!", antwoordt Marit. De meisjes lachen. Jansen legt uit dat dit geluidje alles met pneumatiek te maken heeft. "Dit is de techniek waar wij dagelijks mee bezig zijn", zegt Judith.

Volgens Jansen is het heel belangrijk dat meer vrouwen in de techniek gaan werken omdat die op een andere manier denken. "Sommige mannen benaderen me nog steeds op een manier van 'weet jij wel evenveel als ik?'. Maar we hebben uiteindelijk dezelfde opleiding gevolgd."

Aan de hand van voorbeelden wordt de vrijwel roerloos luisterende groep meiden stukje bij beetje de wereld van de pneumatiek ingetrokken. Een verkoopmedewerker vertelt wat over zijn tak van sport binnen het bedrijf: "Ik ben Wouter Jan en ik denk dat ik heel veel weet van lucht." Hij verkoopt grote pneumatische systemen voor op schepen. Met behulp van deze systemen kunnen enorme schepen en platforms stevig verankerd worden op de ondiepe zeebodem.

Wouter-Jan wijst de meiden vervolgens op een grote zuiger. "Eigenlijk is dit een grote fietspomp", vertelt hij. Nadat de meiden de kracht van pneumatiek met de zuiger hebben kunnen ervaren, mogen zij zelf een pneumatisch systeem maken.

Voor het beste team dat een zuiger op precies het juiste tempo op en neer liet gaan was nog een mooie prijs te winnen. De meiden verlieten uiteindelijk allemaal met een goodiebag, een oorkonde én een prijs (omdat de jury geen winnaar kon onderscheiden) het bedrijf. Deze negen meiden zijn in ieder geval wél enthousiast over techniek geworden.

Foto: VVV Boxtel

Wat heeft VVV Boxtel jou te bieden?

Toeristeninformatie:

Het VVV staat vooral bekend om het geven van toeristeninformatie over Boxtel en omgeving door een enthousiaste groep van vrijwilligers. Op onze website www.vvvboxtel.nl staat deze omgeving als volgt omschreven:
Midden in Nationaal Landschap Het Groene Woud ligt de gemeente Boxtel met drie bijzondere kernen: Boxtel, Lennisheuvel en Liempde. Daarvan kan het oude Boxtel het best worden getypeerd als een stedelijke kern, Lennisheuvel aan de zuidkant als kerkdorp met een agrarisch karakter, en Liempde als mooi geconserveerd, authentiek Brabants dorp. En aan alle kanten ligt de gemeente Boxtel fraai verpakt in het groen van bossen, velden en landgoederen.

Wandel- en fietsroutes:
Naast het geven van toeristeninformatie bieden wij je ook de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe het is om in deze fraaie omgeving te wandelen of te fietsen.

-Kies je voor wandelen dan hebben we diverse wandelkaarten.
In bijna de hele provincie Brabant ligt een fijnmazig netwerk van wandelknooppunten.
Door in dit wandelroutenetwerk van mooie bewegwijzerde wandelpaden van het ene knooppunt naar het volgende te lopen, creëer je jouw eigen wandelroute.

-Kies je voor fietsen dan hebben we diverse fietskaarten.
Een fietsknooppuntennetwerk is heel eenvoudig: Je fietst een route door de bordjes te volgen van het ene genummerde knooppunt naar het andere. Op elk knooppunt staat een informatiepaneel met een overzichtskaart. Je kunt zelf je route samenstellen door te bepalen op welk knooppunt je wilt beginnen. Stippel via een gekochte kaart een route uit, noteer in de juiste volgorde de nummers van de knooppunten en je kunt op pad.
Speciaal hiervoor heeft het VVV fietsroutekaartjes in een plastic houder, wind- en waterdicht. Je bevestigt deze knooppuntwijzer eenvoudig op het stuur van je fiets.

Cadeaubonnen:
1. VVV Cadeaubon
In 2015 verkozen tot nummer 1 in de categorie Cadeau! De ontvanger kiest zelf zijn favoriete cadeau. De VVV Cadeaubon is onbeperkt geldig en in Nederland echt overal in te wisselen
2. VVV Dinercheque
Met de VVV Dinercheque geef je een heerlijk avondje uit cadeau. Want iedereen houdt toch van lekker eten?
3. VVV Lekkerweg
Waar ga je heen? Van een verblijf in een hotel aan de kust, een bed & breakfast in de stad tot een bungalow in de bossen.
4. VVV Giftcard
Nieuw is de VVV Giftcard. Anders dan de VVV Cadeaubon kun je deze cadeaukaart besteden bij de leukste online webshops.
5. Podiumkaart
De Podium Cadeaukaart kan gebruikt worden voor alle soorten voorstellingen: theater, dans of concert.
6. BONGO
BONGO is een originele belevenis cadeaubon. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een BONGO voor.
7. de Nationale Bioscoopbon
De Nationale Bioscoopbon is verkrijgbaar als cadeaukaart met een open waarde tussen de 10,00 en 150,00 euro.

Souveniers:
En natuurlijk kun je altijd binnenlopen als je op zoek bent naar een leuk souvenirtje. Er zit altijd wel iets voor je bij.

Mijn Mooi Boxtel: Shirley Janssen

Foto: Shirley Janssen

Ik vind de Kampina het mooiste plekje van Boxtel, omdat je hier heerlijk kunt genieten van de natuur met je paard, hond, of lekker tijdens het wandelen. Er zijn mooie dieren te zien en je kunt er heerlijk genieten van de rust.

Leuke sponsoracties spinningmarathon bij Café Het Geveltje

Boxtel - Komend weekend, tijdens de Oranjebraderie, gaat de jaarlijkse spinningmarathon bij café Het Geveltje van start. In de afgelopen weken zijn enkele leuke en bijzondere sponsoracties van de grond gekomen. De opbrengst van de marathon gaat naar het Ronald McDonald Huis en de Stichting Kinderen van de Voedselbank.

Zo hebben Sill, Jara, Sara en Merle van de Angelaschool zich gemeld om tijdens de braderie zelfgebakken cupcakes te verkopen voor het Ronald McDonald Huis. Sill heeft haar spreekbeurt over het huis gedaan en is er zelf een maand geweest. Ze was zo enthousiast over de spinningmarathon, waarvan de opbrengst onder andere naar het Ronald McDonald Huis gaat, dat ze meteen een manier bedacht om ook geld in te zamelen. Naast dat zij zich aansloot bij de verkoop van klavertjes vier kwam ze zelf met het idee om cake te gaan bakken. Vriendinnetjes Jara, Sara en Merle lieten meteen weten haar graag te helpen met bakken en verkopen.

Bij het Koning Willem I College werden etiketten en flesjes water gemaakt die de spinners van de nodige verkoeling moeten voorzien tijdens de marathon en de Oranjebraderie. Deze zullen verkocht worden voor 1,50 euro. Ook is er een loterij waarbij bezoekers van de braderie lootjes kopen en aan een rad mogen draaien. De winnaars van deze loterij kunnen volgens de organisatie mooie prijzen verwachten.

Diverse Boxtelse winkeliers haakten aan bij de acties en sponsoren de marathon. Organisator Joop de Lange zoekt wel nog verschillende fietsers die de late en vroege uurtjes van de marathon willen opvullen zodat er altijd spinningfietsen bezet zijn.De spinningmarathon bij Café het Geveltje aan de Stationsstraat begint aanstaande zaterdag 23 april om 16.00 uur en eindigt de volgende dag, tijdens de jaarlijkse Oranjebraderie in het centrum op hetzelfde tijdstip.

Boxtelaar (31) krijgt boete, 10 maanden cel en tbs voor neersteken vriend

Boxtel - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 31-jarige man uit Boxtel veroordeeld voor poging tot doodslag en bedreiging. De man krijgt een gevangenisstraf van 10 maanden en tbs met voorwaarden voor het neersteken van zijn vriend en het bedreigen van een jongen met een mes.

De man had in juli vorig jaar een vriend op bezoek in zijn woning in Boxtel. Die zat 's avonds in de woonkamer op de bank en zag dat de 31-jarige Boxtelaar plots een mes van de tafel pakte en daarmee dreigend naar hem begon te zwaaien. Hierna stak de dader zijn vriend in de nek. Het slachtoffer wist buiten te komen en klampte daar agenten aan die in de omgeving waren. In het ziekenhuis bleek dat hij een scheurtje in zijn luchtpijp had. De dader was intussen ook naar buiten gegaan en bedreigde daar met zijn mes een jongen die om een sigaret kwam vragen.

De dader is zwakbegaafd, waardoor de rechtbank hem als verminderd toerekeningsvatbaar beschouwt. Hij was ten tijde van de steekpartij onder invloed van alcohol. De man verklaarde dat hij weet dat hij een alcoholprobleem heeft en door het gebruik van sterke drank agressief wordt. Toch dronk hij in forse mate. Wegens de volgens de rechtbank 'aanzienlijke kans op herhaling in combinatie met zijn alcoholprobleem' krijgt de man ook tbs met voorwaarden opgelegd. Hij moet zich klinisch laten behandelen, meewerken aan een vervolgbehandeling en krijgt een alcohol- en drugsverbod. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 1.900 euro.

In slaap gehouden
Het slachtoffer werd vanwege zijn verwondingen enkele dagen in slaap gehouden in het ziekenhuis. Volgens de rechtbank laat het gewelddadige karakter van de steekpartij en bedreiging zien dat de verdachte er niet voor terugschrikt om fors geweld tegen anderen te gebruiken.

St. Joseph en WSD ondertekenen samenwerking social return

Boxtel – Woonstichting St. Joseph en sociaal werkbedrijf WSD intensiveren hun samenwerking. Het doel is om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Rob Dekker (directeur-bestuurder St. Joseph) en Jan Simons (algemeen directeur WSD) zetten hiervoor op maandagmiddag 18 april hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst. Hierin staat dat St. Joseph van al haar grote opdrachtnemers verwacht dat zij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzetten.

Verbetering leefsituatie
Met de samenwerking spreken St. Joseph en WSD gezamenlijk de ambitie uit om de woon, werk- en leefsituatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te verbeteren. Rob Dekker: "Dit willen we bereiken door mensen te ondersteunen bij het vinden van een duurzame werkrelatie. Voor ons is dat mogelijk door 'sociale voorwaarden' op te nemen in de inkoop- en aanbestedingstrajecten. Daarmee dagen we leveranciers uit een bijdrage te leveren aan het bieden van werkgelegenheid voor mensen die hulp en of ondersteuning nodig hebben bij het vinden van werk."

WSD heeft veel kennis als het gaat om werk voor mensen bij wie het niet vanzelfsprekend is dat ze zelf een baan vinden of behouden. Jan Simons: "Voordat St. Joseph een opdracht uitzet, adviseren we hen over de mogelijkheden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt deel te laten nemen en wat er van de leveranciers verwacht mag worden. Daarnaast monitoren we de afspraken die St. Joseph met haar leveranciers maakt."

Voorlichting over structurele inzet
Omdat St. Joseph en WSD sociaal ondernemen in de keten willen stimuleren, lichten ze de leveranciers van St. Joseph samen voor over het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in hun bedrijf buiten de opdrachten die ze voor St. Joseph uitvoeren. Rob Dekker: "Ook voor hen liggen daar kansen. Als ze structureel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen, kunnen ze zich daarvoor laten certificeren. En dat biedt voordeel bij alle toekomstige opdrachten waar sociale voorwaarden in opgenomen zijn. Niet alleen op de opdrachten van St. Joseph."

De huurders van St. Joseph en de medewerkers van WSD zijn vaak dezelfde mensen. Beide organisaties constateren dat goede huisvesting en werk van belang zijn voor het welbevinden van mensen en het meedoen in en aan de samenleving.

Mistery guest
Vorige week was in de uitzending van Undercover in Nederland te zien hoe Alberto Stegeman kennelijk eenvoudig de kazerne in Oirschot op kon komen. Eenmaal op de kazerne was hij, gekleed in een camouflagepak, in staat om met een van de vele voertuigen het terrein af te rijden. De reacties uit zowel de politiek als uit de samenleving waren behoorlijk heftig en er was verontwaardiging dat dit zomaar kan gebeuren. Er wordt natuurlijk direct geroepen dat er meer bewaking moet komen en dat de controle verscherpt moet worden.

Nu even naar mijn dagelijkse praktijk. Ik word wel eens gevraagd door bedrijven om de beveiliging te testen. Afhankelijk van het soort bedrijf maak ik dan een plan om te kijken of en hoever ik een bedrijf kan binnendringen. Hartstikke leuk werk en erg leerzaam voor zowel het bedrijf als voor mij.
Een paar jaar gelden werd ik ook door een bedrijf gevraagd te kijken of ik zou worden toegelaten. Na voorbereiding en een goed verhaal ben ik gekleed in een net pak naar het bedrijf gegaan. Mijn verbazing was groot. Ik kon zonder langs de beveiliging te hoeven het terrein op lopen. Omdat ik eenvoudiger binnen kon komen dan verwacht heb ik mijn verhaal direct aangepast. Ik was een nieuwe collega die zijn weg probeerde te vinden. Niet veel later zat ik met ploegleiders, afdelingshoofden en managers te praten over wat er in het bedrijf zoal speelde, kreeg ik zaken te zien die alleen voor insiders waren en een van de 'collega's' stelde zijn wachtwoord beschikbaar zodat ik alvast even kon rondneuzen op het netwerk.
Ik heb uiteindelijk een paar uur doorgebracht in het bedrijf zonder dat ik als indringer werd opgemerkt. Na de koffiepauze ben ik naar de directie gegaan om mijn eerste bevindingen te melden. Natuurlijk was de directeur verontwaardigd, boos en teleurgesteld dat ik zo gastvrij was ontvangen. Hij wilde direct dat er extra beveiliging werd ingehuurd, dat alle hekken werden gesloten en hij wilde camera's om zijn terrein te bewaken.
Belangrijkste vraag in de beveiliging is welk resultaat je wilt bereiken met je maatregelen; hoge hekken, camera's en heel veel beveiligers zijn dan meestal niet de oplossing. Ik heb uiteindelijk een beveiligingsplan gemaakt, zonder hoge hekken, heel veel camera's en veel bewakers.

O ja, en dan nog dit: vorige week was in het programma Opsporing Verzocht te zien hoe in Boxtel een oudere dame slachtoffer werd van een diefstal van haar pinpas nadat haar pincode met een warmtebeeld camera was vastgelegd. Deze methode is al een aantal jaren bekend in het buitenland maar duikt nu ook in Nederland op. Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze vorm van criminaliteit heb ik een eenvoudige tip. Leg na het intoetsen van je pincode je hele hand op het toetsenbord zodat alle toetsen even warm worden. Hierdoor is het aflezen van de pincode niet meer mogelijk. Het risico voor het aflezen geldt overigens niet voor de metalen toetsen.

Lezing over 'De geheimen van de Stationstraat'

Dinsdag 26 april verzorgt Dik Bol, de voorzitter van Heemkunde Boxtel, de lezing 'De geheimen van de Stationstraat'. Deze vindt om 20.00 uur plaats bij Café Zaal De Adelaar aan de Baroniestraat 75 in Boxtel.

Vooral van oude huizen, waarover in archieven en andere bronnen veel informatie te vinden is, is veel over hun bewoners en eigenaren te vertellen. In zijn presentatie zal Dik Bol starten met ruim 90 oude foto's en ansichtkaarten van de straat. Daarbij ligt de nadruk op de jongste helft van de straat: tussen Café de Kom en het Station. Dat deel bestaat nu precies 151 jaar, want de Stationsstraat is pas aangelegd na het gereedkomen van het station. Naast de foto's en de oude kaarten komen ook de bewoners van de straat aan bod.
Na de pauze volgt een minicursus huizengeschiedenis, waarin het publiek leert zelf aan de slag te gaan met het opsporen van bewoners, oude kaarten, oude foto's, etc. Na deze lezing weten zij hoe ze zelf op zoek kunnen gaan naar de geschiedenis van hun eigen woning of andere interessante locaties. Aan de orde komt de huisnummering, die sinds 1832 elke tien jaar kan wijzigen. Ook wordt besproken hoe in het kadaster informatie over het eigendom en de eigenaar teruggevonden kan worden, vaak met prachtige kaartjes. Op de website www.heemkundeboxtel.nl/stationsstr150/ is hierover al veel informatie te vinden.

Expositie oertijdmuseum van bijzondere bodemvondsten

Boxtel - Voor de Nationale Museumweek, die vrijdag van start ging, heeft Oertijdmuseum De Groene Poort in Boxtel een expositie ontwikkeld over bijzondere fossielen die zijn gevonden in Nederlandse bodem. Tot 5 juni is in het museum een achttal zeer zeldzame bodemvondsten te bewonderen.

Enkele daarvan zijn zelfs nieuw voor de wetenschap. Drie zwaar versteende botten van de dinosaurus Iguanodon, circa 125 miljoen jaar oud, vormen de topstukken van de tentoonstelling. Ook zijn een 5 miljoen jaar oude, versteende kies van Eucyon sp en een bijna meterslange snuit te zien van een 66 miljoen jaar oude zaagvis. Daarnaast worden twee walvisschedels uit Liessel tentoongesteld, de oudste witte haai uit Balgoij, een holenleeuwkaak uit Oosterbeek, een stekelige krab uit Miste en twee mammoetkiezen uit Liempde. Met een speciaal voor de expositie gemaakt aardlagenmodel kunnen bezoekers hun kennis over de Nederlandse ondergrond testen.
Het oertijdmuseum zit aan de Bosscheweg 80. Meer informatie op www.oertijdmuseum.nl.

Boxtel doet mee met Brabants energieproject

Boxtel - Boxtel sluit zich aan bij het energieproject Brabant Woont Slim. Wethouder Peter van de Wiel heeft daarvoor vrijdag een overeenkomst ondertekend in de Ideeënfabriek in Uden. Doel van dit project is om woningeigenaren te begeleiden bij het energieneutraal maken van hun woning of hen daartoe te verleiden.

Aan de samenwerking doen achttien gemeenten, twaalf lokale energiebedrijven en vijftig energiegerelateerde bedrijven mee. Te denken valt aan isolatiebedrijven en leveranciers van zonnepanelen. Volgens de wethouder levert de samenwerking veel goeds op: "We kunnen met meerdere partijen en in brede zin straks via een gezamenlijke ingang veel beter informeren en stimuleren om maatregelen uit te voeren. Onder aantrekkelijke voorwaarden, want daar waar je samenwerkt ontstaan ook voordelen."

De website van het project Brabant Woont Slim start na de zomervakantie. Dit moet een soort portal worden met alle informatie over het energievriendelijk maken van huizen. Later kan volgens Van de Wiel, afhankelijk van de vraag, ook worden nagedacht over een bemand loket voor om informatie.

De wethouder onderstreept de urgentie van het klimaatneutraal wonen, maar zei ook: "Als je heel Boxtel bedekt met zonnepanelen, voorzie je nog maar in 20 procent van de energiebehoefte. We hebben op termijn waarschijnlijk ook windmolens nodig om in die te voorzien." Van de Wiel wil, als het zover komt, samen met de Boxtelse bevolking kijken waar zo'n molen moet komen.


Luchtpost uit Peru: Wouter van der Sande

Foto: Wouter van der Sande

Wat is het eerste waar je aan denkt als ik zeg Cusco, Peru? Waarschijnlijk is het eerste wat in je opkomt Machu Picchu; één van de zeven wereldwonderen. Dat was althans mijn eerste gedachte bij Peru. Sinds ik hier twee maanden woon, denk ik bij Peru niet meer meteen aan Machu Picchu, maar aan de andere wonderen die in het mooie stadje Cusco en in de rest van Peru schuilen. Ik denk nu aan het lekkere eten; Lomo saltado of Ceviche. Ik denk aan de gastvrijheid en behulpzaamheid van de lokale bevolking. Al moeten ze het niet hebben van de punctualiteit. Daar heb ik wel even aan moeten wennen, en nog steeds eigenlijk. Peru verschilt in veel opzichten van Nederland. Ik wil er ook niet teveel aan gaan wennen voor als ik terug naar Boxtel kom, hahaha!

Waar was ik gebleven? O ja, de wonderen van Peru. Ik denk aan de ongerepte natuur en vooral de prachtige bergen. Wauw! Dat is toch iets dat wij in Nederland niet kennen. Het is ontzettend gaaf om tochten door dit prachtige landschap te maken. Cusco doet mij vanaf nu ook denken aan de smalle straatjes. Af en toe is het wel even uitkijken als er weer een passerende auto aankomt.

Peru is mijn eerste bestemming in Zuid-Amerika. Voor mijn studie, International Business and Management Studies, loop ik hier stage gedurende een half jaar. Ik moet bekennen dat het af en toe niet voelt alsof ik dit voor mijn studie doe. Ik werk hier als marketeer voor de San Blas Spanish School. Ik heb geweldige collega's die mij helpen om de Spaanse taal beter te beheersen. Het gaat me goed af en tussen het leren door ontmoet ik veel leuke mensen. Mocht je ooit de kans krijgen om in het buitenland te gaan studeren of stage te lopen: DOEN! En natuurlijk raad ik Peru als bestemming aan. Iedere week is een nieuw avontuur en ik blijf mij verbazen over het land. Veel bezienswaardigheden staan nog niet eens in de nieuwste Lonely Planet of zijn nog niet bekend bij de toeristen.
Wat ik het mooiste vind van wat ik heb gezien in Peru? 'Rainbow mountain'. Deze plek is pas sinds vorig jaar bekend bij toeristen en zelfs de lokale bevolking heeft er nog nooit van gehoord.
Komende week ga ik gedurende twee weken rondtrekken door Bolivia. We gaan naar Copacabana, La Paz, Sucre, Potosi en Uyuni. Daarna heb ik nog 2 maanden in Cusco en 40 dagen om rond te reizen. Ik zal Peru erg gaan missen. Over een tijdje ben ik weer terug in Boxtel, maar wie weet voor hoe lang.....

Scoutingleiding leert vuur maken met vuurboog

Foto: Scouting Boxtel

Boxtel - Scouting Boxtel heeft subsidie ontvangen voor extra trainingen in natuurbeleving. Dit weekend was de eerste training, met een spectaculair onderwerp: vuur maken met een vuurboog.

Met de extra trainingen is de leiding nog beter in staat om programma's voor de scouts te bedenken en begeleiden. Afgelopen weekend stond de eerste training op het programma. Deze werd gegeven door Stichting Bushcraft en was gericht op het maken van vuur met primitieve middelen. Na een korte theoretische uitleg kon de aanwezige leiding snel de handen uit de mouwen steken. De eerste opdracht was vuur maken met een 'fire steel', een magnesiumstaaf waar vlammen vanaf komen als er met een scherp voorwerp op geschraapt wordt. Door de vlammen op te vangen op, in de natuur gevonden, makkelijk brandbaar materiaal, werd snel vuur gemaakt. Voor veel leiding was dit al aardig bekende kost.

Foto: Scouting Boxtel

Het resterend deel van de training was gericht op het maken van en werken met een vuurboog. Deze manier van vuur maken zie je in veel survival programma's. Met een boog wordt een houten spie over een houten plank gedraaid. De warmte die dan vrijkomt genereert as en een smeulend kooltje, dat wordt gebruikt om het vuur aan te maken. De vuurboog bleek een goede uitdaging. Pas na goed oefenen en het proberen van diverse materialen, lukte het de leidinggevenden om het vuur aan te maken.

Deze eerste training werd succesvol ontvangen, de vaardigheden die zijn opgedaan zijn direct bruikbaar in de programma's die georganiseerd worden voor de scouts. Later in het jaar staat er een training gepland over eten uit de natuur, sporen zoeken en meer in de natuur zien, waaronder wild. Na de zomer gaat een deel van de leiding nog een weekend in de Ardennen primitieve vaardigheden leren en oefenen.


Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie willen ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van Toen. Het is elke keer een andere foto met een onbekende boerderij,een evenement of onbekende personen die op foto's staan, bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer? Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reactie kan ook gestuurd worden naar de website van Kèk Liemt http://www.kekliemt.nl/actueel.

Alvast bedankt!

Namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt, Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

Foto: Balans

BALANS zegt JA!

"Ja, mits.." zit ons in de genen. Wij gaan uit van het positieve, want dat levert onze burgers ook weer energie op, die ze bereid zijn te investeren in onze maatschappij.

De Kleine Aarde; gebed zonder einde!

Foto: Balans

Hierin is al veel gemeenschapsgeld geïnvesteerd en naar onze mening komt hier met de college-keuze voor Het Collectief, voorlopig nog geen einde aan.

Op het moment van schrijven buigen wij ons over het raadsvoorstel, terwijl de raadsvergadering nog moet plaatsvinden. Van verschillende initiatiefnemers krijgen we nog extra informatie en is er onvrede over de beoordeling van de criteria. Er lijkt met twee maten gemeten omdat het voorstel van Het Collectief als beste uit de bus moet komen.

Daarnaast vinden wij dat het plan van Het Collectief niet aan de randvoorwaarden voldoet, de gemeente nog steeds financieel risico draagt, er geen draagvlak is van de buurt, een milieu-risico oplevert voor de wijk en nog steeds geen zekerheid geeft over de uiteindelijke invulling.

Parkeren in Boxtel; blauw!

Dit onderwerp heeft, mede door een zeer gebrekkige communicatie, de laatste weken veel stof doen opwaaien en levert stapels zienswijzen op. Daarom heeft onze fractie het college tijdens de vorige raadsvergadering opgeroepen om bij de beoordeling hiervan terug te keren naar de oorspronkelijke plannen van 2012. Hierdoor kunnen de parkeervergunningen grotendeels de ijskast in, en komen ze daar mogelijk ook niet meer uit. Als daarnaast alle parkeermeters worden vervangen door gratis parkeren middels blauwe zone dan voelen burgers zich weer welkom in ons centrum. Helaas kiest het college en ook de meerderheid van de raad voor een gevecht met onze burgers; een slechte zaak!

Sociale woningen; bouwen, bouwen, bouwen!

Onze burgemeester zet zich enorm in om de opvang voor vluchtelingen kleinschalig te houden. Wij, inclusief de voltallige raad, staan hier volledig achter en willen op die manier onze verantwoordelijkheid nemen.

De verplichte huisvesting van vergunninghouders is niet eenvoudig en bovendien komt er daardoor extra druk op de sociale huurwoningen. We zullen dus moeten bouwen, bouwen en nog eens bouwen, om iedereen een geschikte woning te kunnen bieden. Dit ook om te voorkomen dat de wachtlijst voor woningzoekenden nog langer wordt. Geschikte moderne tijdelijke woningen op nu braakliggende gemeentegrond, behoren wat ons betreft tot de mogelijkheden indien andere plannen niet snel genoeg van de grond komen. In Boxtel is plangebied Selissen nog steeds de beste optie voor een nieuwe uitbreidingswijk.

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren!

Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan; wij zijn er voor u!

SP

Foto: SP

SP blij met NEE tegen associatieverdrag EU-Oekraïne
SP-fractievoorzitter Dave van de Ven over de campagne: "Ik bedank al onze vrijwilligers die onze campagne tot een succes hebben gemaakt. We hebben in diverse wijken flyers verspreid en bij Oosterhof flyers uitgedeeld aan het winkelende publiek. Ik ben benieuwd wat het VVD-PvdA kabinet met deze uitslag gaat doen. Wat de SP betreft moet er een veel socialer verdrag uit komen, zonder de politieke en militaire paragraaf en waar vooral de gewone mensen in Oekraïne van profiteren en niet de corrupte machthebbers en multinationals."

Onafhankelijk vertrouwenspersoon Wmo
Mensen die ontevreden zijn over een besluit in het kader van de Wmo of de manier waarop de gemeente hen behandelt, kunnen met hun klacht terecht bij de vertrouwenspersoon van de Wmo, Ria de Die. Zij is onafhankelijk van de gemeente en de instellingen. SP-wethouder Eric van den Broek: "Het inschakelen van een onafhankelijk vertrouwenspersoon is een laagdrempelige manier om onvrede bespreekbaar te maken. Dat is belangrijk omdat sommige mensen zich onbegrepen of van het kastje naar de muur gestuurd voelen. Dan willen ze iemand spreken die een luisterend oor biedt en kan helpen een probleem aan te pakken. Zij kan overigens niet altijd zorgen dat het gaat zoals de cliënt wil. Maar ze zorgt wel dat het proces verloopt zoals het hoort te lopen. Dat is een goede zaak."

Oude boomgaard wordt blauw-groen park
Het gebied van de oude boomgaard en de vijver achter het gemeentehuis wordt omgebouwd tot een park met wandelpaden, bankjes, kunstwerken en informatieborden. SP-wethouder Eric van den Broek is tevreden over de inspanningen van de klankbordgroep: "Het is de bedoeling dat er in mei een definitief plan ligt. Sociale veiligheid is nog een aandachtspunt, wellicht kunnen we iets doen met de verlichting. De herinrichting kan dit najaar van start gaan, daarvoor is 30.000 euro beschikbaar." De wethouder roept mensen op zich bij hem te melden met goede ideeën over het realiseren van kunstwerken en de aankleding van het park."

Voortzetting sociaal beleid in kadernota
De SP-raadsfractie heeft volmondig ingestemd met de zogeheten kadernota. Naar de mening van de SP-fractie ligt het college goed op koers. SP-wethouder Eric van den Broek is met name tevreden over de voortzetting en uitbreiding van het ingezette sociale beleid: "Ik noem bijvoorbeeld vouchers voor werkgevers die iets willen ondernemen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag te krijgen, voortzetting Huishoudelijke Hulptoeslag (door SP-fractie voorgesteld), gezamenlijke agenda op het gebied van seniorenbeleid, aanpak armoedebestrijding en schuldenproblematiek en ondersteuning van het vrijwilligers- en mantelzorgbeleid." Ook zal de wethouder zich gaan inspannen om de Voedselbank aan een andere locatie te helpen en een goed netwerk van maatschappelijke organisaties in kaart te brengen."

GEMEENTE INFO
Oud papier:
22-04 Eindhovenseweg + Kleinder Liempde e.o.
23-04 Centrum
23-04 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
23-04 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
26-04 Kerkeind
28-04 Keefheuvel e.o.
28-04 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak
LET OP: het gemeentehuis is gesloten op:
Woensdag 27 april, Koningsdag
Donderdag 5 mei, Hemelvaartsdag
Vrijdag 6 mei, lokale vrije dag

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Burgemeester noemt verduistering Kinderboerderij 'treurig'

Boxtel - Burgemeester Buijs van Boxtel noemt de mogelijke verduistering bij de Kinderboerderij 'treurig'. Wel geeft hij aan dat de gemeente, indien de Kinderboerderij hierdoor in financiële problemen komt, de boerderij blijft steunen. Hoeveel geld precies verduisterd is, kon de burgemeester op dit moment nog niet zeggen.

"Wij zien als gemeente een duidelijke meerwaarde voor de Kinderboerderij. Het is niet voor niets dat wij subsidie verstrekken. Het loopt goed en er komt veel positiefs vandaan", verklaart Buijs. "Dit overkomt ze en we moeten elkaar bijstaan in deze tijden", vervolgt hij. De Kinderboerderij ontving voor 2016 ruim 93.000 euro subsidie van de gemeente.

De burgemeester benadrukt dat de gemeente de kinderboerderij niet zomaar laat vallen en dat hij het handelen van het huidige bestuur krachtdadig en moedig vindt. "Het bestuur zit vol suggesties en ideeën voor maatregelen om situaties als deze te voorkomen in de toekomst."

Momenteel wordt onderzocht hoeveel geld is weggesluisd naar de privérekening van de voormalig voorzitter en of dit bedrag teruggevorderd kan worden.


Bekendmakingen week 16

Aangevraagde omgevingsvergunningen
-Boseind 10                 uitbreiden bestaande betonplaat
-De Papiermaker 21                rooien: 1 berkenboom uit groenstrook achter berging

Ontwerpbesluit (gedeeltelijke) intrekking omgevingsvergunning
-Roderweg 33 - 35 voornemen om de omgevingsvergunningen die zijn verleend aan Garagebedrijf H.A. van Oorschot B.V. gedeeltelijk in te trekken

Verleende omgevingsvergunningen
-Beethovenring 15                rooien: 1 naaldboom uit voortuin
-Dr. de Brouwerlaan 74                in gebruik houden schoolgebouw
-Croonpassage 4                wijzigen gevelreclame
-Stationsstraat 1-3 verbouw kantoorruimtes op 1ste en 2de verdieping tot 4 appartementen

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Nipt bekersucces Oysters/Ducks in het hoge noorden

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - De rugby'ers van Oysters/Ducks hebben de tweede ronde van de beker op het nippertje overleefd. In Leeuwarden bleek Greate Pier een lastige tegenstander.

Vooral de sterke voorwaartsen van de Friezen bleken een lastig te nemen hindernis. Het werd een spannend duel met veel strijd. Al snel kwam Greate Pier op een 7-0 voorsprong. Kort voor rust wist Max van der Vleuten tegen te scoren en kwam de ruststand op 7-5. Alles was nog mogelijk en de ploegen waren aan elkaar gewaagd. Beide teams scoorden nog een try zodat vlak voor tijd de stand 12-10 was voor de Friezen. Vlak voor tijd kreeg Oysters/Ducks een penalty toegewezen. Deze werd omgezet in een gerichte kick tussen de palen. Dit betekende drie punten erbij en voor het eerst een voorsprong: 12-13. Met nog 2 minuten te spelen gaven de bezoekers dit niet meer weg en wist Oysters/Ducks de wedstrijd met minimaal verschil te winnen. Komende zondag wacht direct de volgende ronde. Ook die is in het noorden, want nu mag de combinatieploeg aantreden tegen RC Groningen.

ZeeBraLim
Afgelopen zaterdag werd bij Ducks in Boxtel het benjamintoernooi (9-10 jarigen) ZeeBraLim gehouden. Dit is het officieuze rugbykampioenschap van Zuid-Nederland. Er werd fel gestreden om de prijzen. Het team van Ducks deed de nodige ervaring op tegen de meer ervaren tegenstanders, al viel het niet in de prijzen. Het hoogtepunt was de wedstrijd tegen Tilburg 2. Na een spannende wedstrijd werd de eindstand 3-3. Tries kwamen op naam van Stijn Sleegers en Hugo Schilder. De eindstand van het toernooi bij de eerste vier: 1. RC Tilburg; 2. Bokkenrijders Roermond; 3. Oysters Oisterwijk; 4. Oemoemenoe Middelburg.

HCB'92 houdt lang stand tegen SVVH

Boxtel - Afgelopen zondagavond speelde HCB'92 haar eerste wedstrijd uit het laatste deel van de veldcompetitie. Na dapper weerstand te hebben geboden verloren de Boxtelse handbalsters met 11-21 van de Limburgse tweedeklasser SVVH.

De thuiswedstrijd werd geopend met een doelpunt van de dames uit Panningen, maar Janneke Eijkemans bracht met drie doelpunten achter elkaar haar team op een voorsprong. Mandy van Abeelen scoorde vanaf de middenopbouw, maar de Limburgse opbouwsters wisten de stand gelijk te trekken naar 4-4. Daarna kwam SVVH voor het eerst op voorsprong: 6-8. De dames gingen met een stand van 7-10 de rust in.

Ook in de tweede helft opende SVVH de score, waarna Van Abeelen door de benen van de keepster de 8-11 maakte. Duidelijk was dat SVVH, dat vijf wissels op de bank had zitten, meer gebruik zou gaan maken van zijn snelheid. De gasten liepen uit naar 10-17. Na een hoop gemiste kansen en een oppepper van de Boxtelse coach Martin van Nunen wist Ellen van Brummelen eindelijk te scoren. Met 11-21 moest HCB'92 uiteindelijk zijn meerdere erkennen in SVVH.

Voor de D-jeugd was in sporthal De Braken na een paar aanvallen al duidelijk dat tegenstander Manual uit Venray een maatje te groot was. Bij rust was het al 1-6, In de tweede helft kwam de Boxtelse jeugd vaker vrij voor goal, maar konden niet altijd scoren. Eindstand 3-14.

De meisjes B van HCB'92 kwamen te laat op gang tegen HCG. De dames uit Geldrop hadden snelle aanvallen en break-outs. Er waren er ook mooie aanvallen van HCB'92, maar bij de pauze keek het al tegen een 3-15 achterstand aan. Na enkele aanwijzingen in de rust gingen de Boxtelsen iets beter spelen, maar al snel kregen ze een aantal snelle aanvallen om de oren. Eindstand 7-29.

Basketbalsters onder 20 JRC na kraker kampioen

Foto: Jolanda Vessies

Boxtel - Voor de basketbalsters onder 20 jaar van JRC stond afgelopen zondag de kampioenswedstrijd tegen directe concurrent BBF Migliore uit Rijen/Dongen op het programma. In de eigen hal De Braken wisten de meisjes de kraker om de titel in de 2e klasse afdeling zuid te winnen.

Voor de JRC-coaches Steven Besuijen en Robin Hulskes was het de taak om de meiden scherp te krijgen voor deze strijd. De ploeg startte in een man-to-manverdediging, waarbij veel druk moest worden gezet op de tegenstander met de bal. Dat pakte goed uit en al snel wisten Aniek Vos en captain Jitske Bos de eerste Boxtelse punten binnen te gooien. De gasten wisten daar goed mee om te gaan en namen zelfs een kleine voorsprong van vier punten. Met een driepunter zette Stephanie Janssen een 9-0 run in voor JRC, waardoor de thuisploeg voor het eerst een kleine voorsprong pakte.

In het tweede kwart, dat begon bij 16-11, bleef de strategie hetzelfde. Het ging gelijk op, waardoor het gat vijf punten bleef. JRC viel goed aan en kon door Migiliore enkel foutief worden afgestopt, waardoor er veel vrije worpen genomen mochten worden. Omdat er veel mis gingen, was de voorsprong bij rust slechts 26-22.

In de tweede helft gooide JRC verdedigend het roer om en ging het in een 'zone' spelen. Een goede zet, want de motor bij Migiliore haperde meteen. Minka Bos, Haitske van der Meijden en Amber Meijering wisten hiervan te profiteren door op de fastbreak te scoren. De bezoekers maakten dit kwart slechts acht punten en Zhuliyana Georgieva de eindstand ervan bepaalde op 47-30.

Het kampioenschap lonkte en aan de hand van Maureen Vessies liep JRC aan het begin van het laatste kwart verder uit. De tegenstander had geen antwoord op de zoneverdediging. JRC bleef fastbreaks lopen en kwam 28 punten voor. Met de beker in zicht verslapte de thuisploeg nog even, maar met een sterke centerbeweging zette Nori van den Biggelaar de eindstand 65-45 op het bord.

De coaches Hulskes en Besuijen zijn trots op hun kampioensteam: "We hebben aan het begin van het seizoen veel geleerd van de moeilijke wedstrijden in de eerste klasse. Dit betaalde zich uit in het tweede deel van de competitie. De dubbele winst op concurrent Migiliore is een topprestatie."

Winst Blox op VCE/PSV in laatste thuiswedstrijd

Boxtel - De Boxtelse volleyballers van VC Blox speelden afgelopen zaterdag hun laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. . Er was wederom weer veel publiek op de tribune om de heren aan te moedigen tegen hekkensluiter VCE/PSV, die met 3-1 werd verslagen.

Het begin van Blox was rommelig en het kwam al snel op een achterstand van zeven punten. Later in de eerste set kwam het wel op gang, maar de bezoekers van VCE/PSV waren nog niet gebroken. De Boxtelaren wisten hun inhaalrace te bekronen met een setwinst van 25-21. Het spel begon een stuk beter te lopen, onder andere door meer aanvalsdruk op het midden te zetten. De passes waren wat stabieler waardoor er variaties in de aanval konden worden gemaakt. De midden-mannen Daan van de Boer en Teun Smit scoorde vervolgens veel punten. Deze set werd gewonnen met 25-19.

In de derde set liet Blox mooi aanvallend spel zien, met fantastische aanvallen van onder anderen Van de Boer die ook man of the match werd. Uiteindelijk werden nog een paar punten weggegeven maar de voorsprong was te groot: 25-14. Het werd geen 4-0 in sets, omdat Blox in de laatste te veel ruimte gaf aan de tegenstander: 20-25.

Zaterdag 23 april speelt Blox zijn laatste wedstrijd tegen TFC in Odiliapeel.

Meisjes A-1 bijna kampioen
Meisjes A-1 van Blox heeft zijn laatste wedstrijd van deze competitiehelft ook in winst omgezet. De strijd om de titel is echter nog niet gestreden. De tegenstander van afgelopen weekend, Dunamis uit Tilburg, moet in zijn laatste wedstrijd met tenminste 3-1 winnen om de Boxtelse meiden van het kampioenschap af te houden.

Het publiek was massaal op komen dagen voor de strijd tussen de titelconcurrenten. Dunamis won de eerste twee sets en Blox de volgende twee. De vijfde set moest dus de beslissing brengen. Die stond in het begin bol van de spanning. De Boxtelsen kwam als eerste in hun spel en liepen uit naar een comfortabele voorsprong die niet meer werd weggegeven: 15-8. Nu is het afwachten wat Dunamis gaat doen. De doelstelling van Blox, eindigen in de top-3, is echter al behaald.

Uitzending Dommel Sportland

Boxtel - Twee evenementen worden deze maand in beeld gebracht bij Omroep Dommelland: een reportage van het jaarlijkse Scharreltoernooi bij LTV Munsel en het scholen voetbaltoernooi op het Johan Cruijff Court op het terrein van De La Salle. De eerste uitzending is morgen, donderdag 21 april om 21.00 uur op Ziggo 47. Deze is hierna ook te zien op 'video's kijken' van omroepdommelland.nl.

Leo van Hastenberg vierde in gewestelijke finale bandstoten

Liempde - Afgelopen weekend is Leo van Hastenberg vierde geworden in de gewestelijke finale bandstoten tweede klas. Hij haalde acht punten uit zeven partijen en een algemeen gemiddelde van 2,89. Zijn beste partij was 75 caramboles in 13 beurten.

Aanstaande zaterdag en zondag worden de play-offs gespeeld van het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank. Tegenstanders zijn BBG uit Haarsteeg en de Hazelaar 3 uit Rosmalen. De winnaar gaat naar de halve finale van het landskampioenschap voor kaderteams. De wedstrijden beginnen beide dagen om 11.00 en duren tot ongeveer 17.00 uur.

Bridge Bridgeclub Boxtel, 12 april A-lijn 1. A. Bosveld & H. Schilder 62,20% 2. J. Sebregts & C. Nienhuis 59,82% 3. T. Walbeek & H. Wolsky 55,36% B-lijn 1. I. Boom & T. Bosveld-Tiellemans 65,83% 2. B. Lauwers & A. Krekelberg-Eijsbouts 59,17% 3. N. Knijnenburg-Beumer & T. van de Sande-Schoenmakers 57,08% Bridgeclub Boxtel, 13 april A-lijn 1. C. Botermans & G. Verhagen 64,08% 2.H. van Esch & P. van de Ven 62,00% 3. R. Dankers & F. Sedee 58,70% B-lijn 1. J. Denteneer & T. Jongmans 69,74% 2. P. Springer & T. Wouda 54,81% 3. Piet & Riek van der Pasch 53,13% Bridgeclub Rembrandt, 12 april A-lijn 1. F. Daniëls & C. van der Velden 57,50% 1. A. Feenstra & J. Peerlings 57,50% 3. J. Koppen & N. Maas 57,08% B-lijn 1. J. vd Borne & E. Jansen 65,63% 2. Jan & Marijke Hamels 64,27% 3. W. Braken & R. van der Heijden 63,75 C-lijn 1. H. Balk & G. Smits 62,50% 2. Herman & Thea van Dijk 54,17% 3. T. Heesakkers & A. Veraa 45,83% Bridgeclub Revanche, 12 april A-lijn 1. H. van Esch & P. van de Ven 61,46% 2. W. van der Heijden & L. den Dekker 57,99% 3. S. Tempels & J. Sweere 57,92% B-lijn 1. J. van den Bouwhuijsen & J. Vos 61,35% 2. Ineke & Berrie Marcelis 61,28% A. Weijns & J. Hellings 57,74% Bridgeclub Revanche, 14 april A-lijn 1. A. van de Ven & M. van der Sloot 60,00% 2. M. van Roosmalen & C. Tupker 55,33% 3. H. van Esch & P. van de Ven 54,92% B-lijn 1. Ed & Toos Luxembourg 67,50% 2. C. Smits & M. Visser 63,75% 3. Hans & Colette Tonino 53,75% 3. I. Dubnik & W. Maas 53,75% Bridgeclub de Rots, 13 april A-lijn 1. M. Jussen & M. Ronde 65,27% 2. M. van Elk & G. Voltmann 57,63% 3. M. Vergouwe & F. Verhees 56,25% Bridgeclub Liempde, 14 april A-lijn 1. Echtpaar Dieden 63,33% 2. Mw. vd Laar & Dhr. vd Meerendonk 60,50% 3. Echtpaar Wagenaar 60,42% B-lijn 1. Dhr. Knoops & Dhr. Quinten 61,01% 2. Mw. van de Vleuten & Dhr. Verkade 55,06% 3. Dhr. Strik & Dhr. van de Heuvel 54,17% C-lijn 1. Echtpaar van Gestel 63,47% 2. Dhr. van Asseldonk & Dhr. Legius 57,64% 3. Echtpaar van Schaijk 53,89% Bridgeclub Boxtel, 14 april A-lijn 1. A. Bosveld & M. Soederhuizen-Penning 65,90% 2. N. van der Poel & H. Peeters 59,72% 3. J.&J. vd Meerendonk-Merkx 56,94% B-lijn 1. M. Klaassen-Barel & A. van der Sangen-van der Laar 62,34% 2. P.& L. Springer-Schipper 58,39% 3. T. Walbeek & R. van Wersch 58,18%

Biljarten

't Ivoor
Uitslagen 11 tot en met 14 april
Libre:
Krijt op Tijd 1-t Ivoor 1                21-28                        
't Ivoor 2-BV De Uitdaging 1         27-30                                
3-banden groot:
BV Ammerzoden 1-t Ivoor 1        30-23        
Recreanten libre:
Triangel 1-'t Ivoor 1                25-38        
't Ivoor 3-Sonnevanck 4                32-38        
Recreanten 3-banden klein:
't Ivoor 4-NAL 6                24-30        
't Ivoor 5-D'n Brouwer 3                27-23
't Ivoor 6-D'n Brouwer 1                30-22

Standenlijst V.O.C. - 2
Clubcompetitie bandstoten "de Ursulanen"
Bijgewerkt tot en met vrijdag 15 april
Naam        Wed        Pnt        Car        Beur        Gem
Jan van der Steen        14        125        282        327        0,862
Jaap de Wolf        13        118        253        300        0,843
Mies van den Biggelaar        14        116        144        333        0,432
Wim van Groenestijn        14        112        160        350        0,457
Ton van Uden        13        109        147        305        0,482
Gé Neuteboom        13        108        155        326        0,475
Joop Hooyer        13        104        180        308        0,584
Frits van Amelsfort        12        97        140        272        0,515
Harry Nooten        11        93        282        233        1,210
Theo Sontrop        13        81        94        296        0,318
Frans Klein        9        79        120        224        0,536
Piet de Goey        11        72        113        270        0,419
Jacques Vousten        13        72        101        320        0,316
Wim Huismans        10        61        71        263        0,270        
Johan Verboom        8        41        73        208        0,351
Jan Baaijens        1        10        23        15        1,533

Wapen van Liempde/RegioBank
Het Wapen van Eerschot 1-WvLiempde/RegioBank 1         24-30
Asperia-AquaRest 2-WvLiempde/RegioBank 2         29-23
WvLiempde/RegioBank 3-Krijt op Tijd 2                         13-30

Zaalvoetbal
Uitslagen 16 april
X2COM-Adm Jilesen        7-2
Le Temps Perdu-Heva Autobedrijf        4-3
Fysio de Dommel-Cafe 't Geveltje        2-2
Pika Bikes/'t Geveltje-Laansma Tuinen        2-5
v.d. Langenberg/ Fleur-Goossens Advies        12-4
Grieks rest Corfu-v. Stekelenburg        6-2
Uitslagen 18 april
Rijschool Gestel 2-Green Team 1-1
Verbeij/ Hanekroot-Plein 2         6-3
Cafe Markzicht-H.v. Boxtel         3-4
Markzicht Boxtel-Scheutjens b.v. 7-8
Celdex.b.v.-F.C. Blokfit                 11-5

Programma 23 april
17.00 Feestcafe De Nozem-Filipe Mode
17.45 Cafe 't Geveltje-X2COM
18.30 Vouwwagenspecialist- H.v. Boxtel
19.15 Fysio de Dommel-Grieks rest Corfu
20.00 Team Elizabeth-C.J.v.d. Sande
20.45 Adm Jilesen-Tahadi

Programma 25 april
19.00 v. Stekelenburg-Groen als Gras
19.45 Faes entertainment-Vermeer verz
20.30 v.d. Heijden Milieu-Termeer Support

Voetbal

DVG
Uitslagen 16 t/m 22 april
DVG D 1 Someren D2 2-0
DVG D 3 GVV D2 9-0
DVG MD 1 Achilles Reek MD1 4-1
DVG E 1 Berghem Sp. E1 1-7
Schijndel E3 DVG E 2 8-1
DVG E 3 Schijndel E6g 11-1
DVG ME 1 Margriet ME1 1-5
DVG F 1 sv Venray F1 2-8
DVG F 2 Mariahout F1g 1-1
DVG F 3 Boekel Sp. F3 0-1
Mariahout F3g DVG F 4 0-1
DVG mini 2 Boxtel mini 2 7-11
Festilent A1 DVG A 1 2-0
DVG A 2 Zsv A3 0-4
Mifano B3 DVG B 2 2-0
DVG C 1 Blauw Geel C2 2-1
DVG C 2 Blauw Geel C9 2-1
Zondag 17-04-2016
Rhode 3 DVG 2 0-0
DVG 3 Handel 2 5-0
Boskant 3 DVG 4 2-0
DVG 5 Sparta'25 7 0-3
Rhode 8 DVG 6 0-7
DVG 7 WEC 7 3-2
Handel 5 DVG 8 0-2
DVG VR 1 Bruheze VR 1 3-2

Programma 23 t/m 29 april
zaterdag 23 april
DVG D 2 Blauw Geel D7         11:45 uur
Fc Engelen D6 DVG D 3 13:00 uur
DVG MD 1 Boxtel MD1 11:45 uur
DVG E 1 Margriet E1         10:30 uur
DVG E 2 Blauw Geel E4         10:30 uur
ELI E2 DVG E 3         10:30 uur
DVG ME 1 Achilles Reek ME1         09:30 uur
DVG F 1 Avanti'31 F1         09:30 uur
Boerdonk F1 DVG F 2         11:00 uur
Blauw Geel F9m DVG F 3         10:15 uur
Avanti'31 F5 DVG F 4         10:30 uur
DVG F 5 Keldonk F2         09:30 uur
DVG mini 1 Zwaluw mini 4         09:30 uur
Best Vooruit mini 3 DVG mini 2         09:15 uur
Rhode A4 DVG A 2         14:45 uur
Oranje Zwart Helmond B1 DVG B 1         14:30 uur
DVG B 2 Gemert B5         14:30 uur
Erp C1 DVG C 1         12:15 uur
DVG C 2 Boerdonk C1g         13:00 uur
Zondag 24 aprilWodan 1 DVG 1         14:30 uur
HVCH 4 DVG 3         11:00 uur
DVG 4 Avesteyn 4         10:00 uur
DVG 5 U.D.I.'19 9         10:30 uur
WEC 5 DVG 6         12:00 uur
WEC 5 DVG 6         12:00 uur
Rhode 9 DVG 7         12:00 uur
DVG 8 U.D.I.'19 15         10:00 uur
OSS'20 1 DVG VR 1         12:30 uur

Programma LSV
Uitslagen
Avanti VE1-LSV VE1        3-5
LSV 1-VOW 1        0-3
Den Dungen 8-LSV 3        1-6
ODC VR2-LSV VR1        5-1

Zaterdag 23 april
De Bocht VE1-LSV VE1        16.30
Zondag 24 april
LSV 1-Boerdonk 1        14.30
LSV 2-Boxtel 5        10.30
Nieuwkuijk 6-LSV 3        12.00

Uitslagen
LBC F1-FC Eindhoven F3        3-2
Nuenen E6-LBC E1        2-1
LBC D1-Marvilde D2        0-0
Bergeijk MB1-LBC MB1        4-1
Unitas B4-LBC B1        3-0

Programma LBC
Zaterdag 23 april
SBC F4-LBC F1        9.00
LBC E1-SBC E6        10.30
RPC D4-LBC D1        11.45
LBC MB1-Zwaluw VFC MB1        11.30
LBC B1-Wilhelmina Boys B2        13.30

ODC/RKSV Boxtel
Uitslagen 17 april
Wilhelmina VR1-ODC VR1        2-1
Boxtel VR2-SPV VR2        2-0

Programma 24 april
14.30        EVVC 1-ODC 1
14.30        Boxtel 1-Den Dungen 1
12.00        Boxtel VR2-Boskant VR2

Tafeltennis
Taverbo/Sabo        NTTB competitie
Senioren
Taverbo/Sabo 2-TIOS        5-5
Stiphout 1-Taverbo/Sabo 3        5-5
Deurne 1-Taverbo/Sabo 4        9-1
Never Despair 7-Taverbo/Sabo 5        7-3
Taverbo/Sabo 6-PJS 2        5-5
Taverbo/Sabo 8-ROTAC '82 2        3-7
Taverbo/Sabo 9-Flash 9        2-8
Taverbo/Sabo 7-PJS 3        6-4
Taverbo/Sabo 10-OTTC 9        10-0

Jeugd
Artisan Vwaard 2-Taverbo/Sabo 1        8-2
TIOS '51 6-Taverbo/Sabo 2        7-3
TIOS '51 7-Taverbo/Sabo 3        6-4

Judo

JCL Zaterdag 16 april Brabant Cup
Kampioen: Xavi van Weert, Keira Kreijveld
2e plaats: Lola Canters, Teun Franken, Mats Canters, Jop Putmans
3e plaats: Gijs de Wit, Anouk van der Meijden, Xander Kreeft
4e plaats: Irene van Oijen, Mike van der Meijden, Joost van der Linden, Bas daverveld, Kasandra Wagenaars, Faye Goossens, Kris Dolman, Migus Ribeiro, Mees Koster, Cas de Wit

JCL Zondag 17 april ?Instaptoernooi in Sint-Oedenrode
Kampioen: Quinn Goossens, Femke Jorritsma, Xander Kreeft
2e plaats: Mirthe Jorritsma, Mika van Weert, Teun Franken
3e plaats: Will van Oirschot, Mees Koster
4e plaats: Britt van Oirschot
5e plaats: Faye Goossens, Anouk Jorritsma, Migus Ribeiro, Guus Zwijnenberg

Paardensport

Zaterdag 16 april in Helvoirt
Klasse B-B: Iris van Olphen met Bleske 1e met 180 punten
Klasse B-L1: Eline de Bont met Misty 2x 1e met 188 en 183,5 punten
Klasse D-B: Lieke de Bresser met Holm's gentleman 2x 1e met 204,5 en 202,5 punten
Suus van den Nieuwenhof met InterUnique Mastro's Newman 2e en 3e met 190 en 195,5 punten
Klasse D-M1/M2: Kim van de Sande met Tetu HS 1e en 3e met 197 en 185 punten
Carlijn van Oerle met Leunsveld's Walter 2x 2e met 194,5 en 189,5 punten

Handbal
Uitslagen HCB '92 10 april
HCB'92 D1-Manual D1        03-14
HCB'92 DB1-H.C.G. DB1        07-29
HCB'92 DS1-SVVH DS1        11-21

Programma HCB '92 23 april
23 april (thuiswedstrijd De Braken)
HCB'92 D1-Acritas D1        10.10
HCB'92 DB1-Aristos DB1        11.10

Basketbal

Scores: Jitske Bos-12 punten, Aniek Vos-12,Hanne Bos-8, Minka Bos-6, Maureen Vessies-6, Amber Meijering -6, Haitske van der Meijden-6, Stephanie Janssen-5, Nori van den Biggelaar-2, Zhuliyana Georgieva-2, Lynn Bakker-0

Rugby

Uitslagen zaterdag 16 april
Benjamintoernooi: 1. Tilburg 2. Bokkenrijders 3. Oysters 4. Oemoemenoe.
Zondag 17 april:
Senioren 1:        Greate Pier Leeuwarden-Oysters/Ducks         12-13

Programma zondag 24 april:
Senioren 1:        RC Groningen-Oysters/Ducks        14.30

Taverbo/Sabo 2 vergeet te winnen en degradeert

Boxtel - In de degradatiepoule van de hoofdklasse B vocht Taverbo/Sabo 2 voor de allerlaatste kans op lijfsbehoud. Tegen het Tilburgse Tios'51 zat een overwinning er zeker in maar werden de punten uiteindelijk broederlijk gedeeld: 5-5.

Hoewel de strohalm slechts flinterdun was, klapte Taverbo/Sabo er zaterdagmiddag in eigen huis vol op. Tios had in eerste instantie nauwelijks een antwoord op de overdosis strijdlust die de Boxtelse ploeg aan de dag legde. De bezoekers mochten blij zijn dat zij na zes partijen slechts met 4-2 achter stonden. In het dubbelspel waren de gebroeders Mangnus heer en meester maar zagen zij, tot hun ontsteltenis, de winst in vijf games uit hun handen glippen. Desondanks lagen er ook daarna nog genoeg mogelijkheden om de overwinning te pakken maar deze werden niet benut. Aanvoerder Jasper van der Aa had bij een 5-4 stand de beslissing kunnen forceren maar beet zich in de slotpartij stuk op zijn uiterst taaie tegenstander en ging, ondanks een 2-1 voorsprong, met 3-2 het schip in. Evenals Henk Mangnus bleef Van der Aa deze middag daardoor steken op twee winstpartijen. Erik Mangnus voegde een punt aan het totaal toe.

Dankzij dit gelijkspel is Taverbo/Sabo nu ook officieel gedegradeerd uit de hoofdklasse. In de laatste competitieronde staat komende vrijdag nog een treffen gepland met Taveres, dat dankzij een 6-4 nederlaag tegen Hotak '68 ook niet meer aan degradatie kan ontsnappen. Op het spel staat de rode lantaarn, die nu nog in handen is van Taverbo/Sabo maar bij winst wordt overgedragen aan de Eindhovense studenten.

Duo Pluut/De Rooij nog zonder verlies in BRTC

Boxtel - In het Dubbeltoernooi van de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) zijn 22 spelers door loting aan elkaar gekoppeld. Zij spelen in twee poules. Maandag zijn de poulewedstrijden gespeeld.

In poule twee bleef het duo Geerta Pluut (team Rotsvast) en Peter de Rooij (Taverbo Sabo 4) in de vijf gespeelde wedstrijden zonder verlies. Zij gaan volgende week de finalewedstrijden met vertrouwen tegemoet. Piet Wouters (De Dommel) en Mari van Dijk (Taverbo 2) verloren alleen van Pluut/De Rooij en eindigden als tweede.

In poule een verloor het duo Cees Hems (Taverbo 1) en Joop van Eijk (Taverbo 2) evenals Hans Stoker (Grand Café Rembrandt) en Ad van Weert (Sabo Boxtel) één partij. Maar omdat Stoker en Van Weert het onderlinge duel wisten te winnen, eindigden zij op de eerste plaats.

Volgende week valt in de finalewedstrijden de beslissing wie er kampioen wordt van dit toernooi. Het is tevens de laatste speeldag van de BRTC, waarop de prijsuitreiking plaatsvindt van alle gespeelde onderdelen van deze ook dit jaar weer bijzonder geslaagde competitie.

Verlies voor softballers en honkballers van Ducks

Rotterdam/Nuenen - Dit weekend begon het eerste damesteam van Ducks aan de eerste wedstrijd in de softbalcompetitie, terwijl voor de Boxtelse heren hun tweede op het programma stond. Tegen Neptunus in Rotterdam verloren de dames met 8-4. Ook de honkballers leden een nederlaag, uit tegen Nuenen eindigde de wedstrijd met 4-1.

De dames van Ducks begon sterk aan slag en scoorden meteen drie punten in de eerste inning. De tegenstander uit Rotterdam startte echter ook prima en scoorde er maar liefst zes. Ducks had het aan slag moeilijk, mede door een aantal goede acties in het veld van Neptunus. Pitcher Evelien Gerrits was sterk aan het gooien en wist de slagvrouwen van Neptunus ook in bedwang te houden. Mede door prachtige vangballen van Laura van Zetten en Rianne Boer wist Neptunus nog maar een enkele keer te scoren. In de zesde inning zette pitcher Inge van Geel mede door een prachtige slowball de Rotterdammers snel aan de kant. Ducks had daardoor nog één kans om de achterstand in te halen maar het was tevergeefs. De wedstrijd ging met 8-4 verloren.

Heren
De heren van Ducks traden uit aan tegen Nuenen 2. Ducks begon aan slag maar door sterk optreden van de werper van Nuenen werden de honken niet bereikt. Ducks-werper Jeroen van Nes overtuigde ook door de tegenstander in de gelijkmakende slagbeurt te bedwingen. In de tweede inning kwam Ducks wel op de honken maar dat leverde geen punten op. Nuenen slaagde hier in die inning wel in. Door twee maal vier wijd, een honkslag en twee doorgeschoten ballen kwam de thuisploeg drie keer over de thuisplaat. De slagploeg aan Boxtelse zijde was wederom dreigend dankzij Kees van Aarle, die zich niet liet intimideren door de Nuenense werper. Na een honkslag te slaan en door wat foutjes van Nuenen kwam hij op het derde honk. Vanuit deze scoringspositie werd hij binnengebracht en werd het 4-1. Dat was tevens de eindstand. Van Aarle was dan ook de beste slagman aan de zijde van Ducks: 4 uit 4 en één punt gescoord.

Nieuw artikel

Honkbal/Softbal

Uitslagen Ducks zaterdag 16 april
(Beeball majors) Ducks-Bullfighters 16-15
(Honkbal junioren) Boosters-Ducks 6-2
(Honkbal pupillen) Gryphons-Ducks 12-13
(Honkbal aspiranten) Ducks-Panters 3-15
(Softbal aspiranten) Ducks-Jeka 17-18
Zondag 17 april
(Dames 1) Neptunus-Ducks8-4
(Heren 2) Royals-Ducks 3-6
(Heren 1) Nuenen-Ducks 4-1

Programma
Zaterdag 23 april
(Softbal pupillen) Ducks-OEF! 10.00
(Honkbal pupillen) Starlights-Ducks 11.00
(Beeball rookies) Ducks-Starlights 12.00
(Honkbal aspiranten) Ducks-Royals 14.30
(Beeball majors) Royals-Ducks 14.00

Zondag 24 april
(Dames 1) Twins-Ducks        10.00
(Heren 2) Cardinals-Ducks 2        10.30
(Heren 1) ROEF!-Ducks 1        14.00

Tafeltennis
BRTC

Eindstand Poule 1
1 Hans Stoker-Ad van Weert        3 punten
2 Cees Hems-Joop van Eijk        3 punten
3 Lothar Groth-Ad de Man        1 punt
4 Hans van Haaren-Raymond de Boer        1 punt
5 Ronald van Dael-Paul Kuijs        0 punten

Eindstand Poule 2
1 Geerta Pluut-Peter de Rooij        5 punten
2 Piet Wouters-Mari van Dijk        4 punten
3 Uschi Meeuwis-Wim van Aarle        2 punten
4 Wim Jansen-Henk van de Laak        2 punten
5 Hans van Weert-Jan Don        2 punten
6 Toon van Geel-Daan de Koning        0 punten

Bob Potton geeft personal performance Seminar bij TS Dekker

Boxtel - Afgelopen week verzorgde Bob Potton, oud-internationaal professioneel tafeltennisspeler, personal performance coach en NLP Master, een seminar op het gebied van personal performance bij Taekwon-do School Dekker. Hij maakte hierbij gebruik van hypnotherapie en NLP, wat hij toepast bij topsporters uit heel Europa.

Al vaker werkten Potton en Sabum Ad Dekker samen. Dit keer was het de beurt aan de junior- en seniorleden van TS Dekker om eens nader kennis te maken met het bewuste en onderbewuste in topsport. Potton liet alle leden kennismaken met de vier kernzaken die bij alle (top)sporters aan bod komen. Deze belangrijkste pijlers zijn: techniek, tactiek, fysiek en mentaal.

Na enkele fysieke oefeningen was het tijd voor de teakwon-doka's om beter kennis te maken met het onderbewustzijn. Zaken als concentratieoefeningen en ademhalingsoefeningen werden behandeld en getraind. Het leren afzonderen en afsluiten van zaken die om je heen gebeuren was één van de onderdelen die werden behandeld.
Hierna werd overgegaan naar het onderdeel hypnose en wat dit voor je kan betekenen. De leden werden door Potton allemaal in een diepere trance gebracht, waardoor zij dingen konden doen die ze normaal niet zouden kunnen. Bijvoorbeeld het aanspannen van het lichaam zodat het zo hard werd als een plank. Sabum Ad Dekker werd op twee stoelen gelegd en Layton Canaan werd door Potton als een plank stokstijf opgetild boven zijn hoofd. Terwijl Atmane Qoubanne onder hypnose in de lucht werd gehouden, werd een juniorlid op zijn buik gezet. Ook liet Potton mensen onder hypnose zwaaien naar omstanders en liet hij het hen koud of juist warm hebben.

Sporthypnose is voor iedereen toegankelijk en leert je om nog meer zelfvertrouwen te krijgen. Ook leer je om jezelf zowel mentaal als fysiek nog beter voor te bereiden op een belangrijke wedstrijd of sportevenement. De Hypnose-sessie was voor iedereen van TS Dekker dan ook een geweldige ervaring. De Seminar werd onder een luid applaus afgesloten en de leden kijken alweer uit naar een vervolgsessie.

Wil je meer informatie? Stuur een mail naar tsdekker@googlemail.com.

Mooie seizoensafsluiting 't Ivoor

Boxtel - Na een moeizaam gespeelde wedstrijd tegen Ammerzoden 1, die uiteindelijk ook werd verloren met 30-23, veroverde het 3-banden groot team van 't Ivoor toch de titel. In dezelfde biljartlocatie De Weesboom ging concurrent Ammerzoden 2 ook kopje onder met 25-27 tegen het team van de Rio Bar 2. De gehele avond was de spanning om te snijden. Tot de laatste partij kon het beide kanten op.

Het team van 't Ivoor begon de avond met vijf punten voorsprong. Als eerste speelde Leo van Westelaken voor 't Ivoor. Dat liep niet gesmeerd; hij werd afgetroefd door zijn tegenstander en bleef steken op slechts zes punten. Op de andere tafel verliep het gelukkig niet ongunstig, daar werden zeven punten gescoord. De tweede partij leek op een catastrofe uit te lopen voor Bernhard Legierse. Zijn tegenstander speelde een puike partij en liet hem gedurende de partij ver achter zich. Tot het moment dat Legierse een serie van zes caramboles produceerde en daardoor ook beter in zijn spel kwam. Hij kon helaas niet verhinderen dat zijn tegenstander met de winst ging strijken, maar behaalde met een mooi moyenne van 0,766 alsnog acht punten.
Op de andere tafel had de concurrent inmiddels tien punten gescoord. Zodoende werd de voorsprong teruggebracht naar slechts twee punten. Aan Louis van der Meijden de taak om er minimaal acht te scoren. Hij trof ook een taaie tegenstander die zijn clubgenoten niet in de steek wilde laten. Het werd een zenuwslopende partij waarbij de ogen ook gericht waren op de andere tafel. Na een stroef begin kreeg Van der Meijden toch de controle over de partij en behaalde hij de benodigde punten voor de titel. Hij eindigde uiteindelijk op negen punten. Op de andere tafel liet de concurrent twee punten liggen. De titel was binnen. Dit team kan zich nu op gaan maken voor deelname aan de Gewestelijke Finale op 21 en 22 mei te Veenendaal.

De libreteams 1 en 2 sloten het seizoen af met winstpartijen. Het kampioensteam 't Ivoor 1 Recreanten sloot het seizoen waardig af met een 38-25 overwinning. Team 2 was vrij en team 3 leed een nederlaag tegen de kampioen Sonnevanck 4. Bij het 3-banden klein verloor team 4 zijn laatste wedstrijd, maar eindigde op een verdienstelijke tweede plaats. Team 5 won de ontmoeting met D'n Brouwer 3. Team 6 boekte een mooie overwinning met de volle 30 punten op D'n Brouwer 1.

Voor alle teams zit seizoen 2015/2016 er op. Heb je interesse om komend seizoen in een team deel te nemen aan de competitie van de KNBB, neem dan even contact op met het secretariaat. Kijk op http://tivoor.jimdo.com voor meer informatie.

Judo Club Liempde

Moergestel/Sint-Oedenrode/Berlicum - Het afgelopen weekend stonden er weer vele wedstrijden op het programma voor de judoka´s van Judo Club Liempde. Zaterdag namen 21 judoka's deel aan de Brabant Cup in Moergestel en zondag traden dertien Liempdse judoka's aan bij een instaptoernooi in Sint-Oedenrode en drie bij een internationaal toernooi georganiseerd door Judo Club Berlicum.

Enkele hoogtepunten tijdens de vijfde ronde van de Brabant Cup vormden de resultaten van Lola Canters en Xavi van Weert. Lola verloor de eerste wedstrijd met een yugo tegen. Daarna wist ze alle partijen te winnen met een houdgreep. Een mooie tweede plaats was haar beloning.
Xavi zat weer in de goede flow en liet fel en fanatiek judo zien. Hij wist de eerste partij met een mooie ippon seoi nage te winnen en ook de andere wedstrijden was hij de tegenstanders de baas. Hij sleepte er een mooie eerste plek mee in de wacht.
Kris Dolman viel helaas uit in verband met een blessure aan zijn been. Hierdoor bleef enkel de vierde plaats voor hem over.

Sint-Oedenrode
Dertien judoka´s van JC Liempde namen deel aan het instaptoernooi in Sint-Oedenrode. Het was een leuk toernooi waar de judoka´s veel van hebben opgestoken en waar zij zich van hun beste kant hebben laten zien.
Mika van Weert zette een paar spannende en krachtige judopartijen neer, waarmee hij een mooie tweede plaats wist te bemachtigen. Guus Zwijnenberg kon zijn tegenstanders helaas niet de baas maar bleef positief en leerde veel voor de volgende keer.
Femke Jorritsma, die de voorgaande wedstrijden nog wat voorzichtig de mat op ging, wist al haar wedstrijden vol overtuiging te winnen en won met haar eerste plaats de beker.

Berlicum
Aan het toernooi in Berlicum namen Keira Kreijveld, Xavi van Weert en Collin van Dijk deel. Collin maakte hier zijn rentree na drie maanden afwezigheid op wedstrijdniveau. Alle drie de judoka´s hebben laten zien dat ze goed op weg zijn om op dit soort toernooien (weer) prijzen te gaan pakken.
Keira Kreijveld (-40kg -12 jaar) begon haar eerste wedstrijd niet fel genoeg, waardoor ze verloor. Nadien herpakte ze zichzelf en won nog twee wedstrijden met volle overtuiging. De daarop volgende partij verloor ze nipt.
Xavi van Weert (-38kg -12 jaar) verloor tweemaal, maar was volgens coach Collin zeker niet kansloos en er had dus meer ingezeten. "Gewoon hard blijven trainen zoals je altijd al doet en dan komt de winst vanzelf een keer", aldus de coach.
Collin van Dijk (-73kg -21 jaar) wist uiteindelijk door te dringen tot de strijd om het brons. Tijdens die wedstrijd kwam hij dezelfde judoka tegen als in de eerste wedstrijd, die hij had verloren. Nu begon Collin heel anders aan de wedstrijd en kwam al snel met waza-ari voor, door een actie van de tegenstander door te sturen. Door een mooie technische o-uchi-gari scoorde zijn tegenstander alsnog een ippon.

Landelijke successen voor nieuwe aanwas van Tabitta

Foto: TS Dekker

Bergschenhoek - De jongste halve finalisten van GV Tabitta verschenen afgelopen zaterdag aan de start in Bergschenhoek. Dit keer was het de beurt aan de leeftijdscategorie 'instap' op het hoogste niveau N1, voor meisjes geboren in 2007. De jonge talenten sleepten twee tickets en een reserveplaats voor de landelijke finale op 4 juni in de wacht.

Liz van Eijndhoven turnde een zeer sterke wedstrijd. Met name op vloer en brug scoorde ze hoog, waardoor ze ruimschoots een persoonlijk puntenrecord behaalde. Ze eindigde op een mooie vijfde plaats, slechts 0,3 punten verwijderd van een podiumplaats. Liz mag in haar debuutjaar niet alleen naar de landelijke allroundfinale, ze behaalde ook nog een finaleplaats aan de brug. Tijdens deze toestelfinale strijden de beste acht turnsters van Nederland om de toestelmedailles.

Foto: TS Dekker
Foto: Sandra Janssen
Foto: Sandra Janssen
Foto: Sandra Janssen
Foto: TS Dekker

Mara van der Heijden liet ook zien grote prestaties neer te kunnen zetten. Ze turnde een foutloze balkoefening en op de rekstok turnde ze een nieuw element voor bonuspunten, genaamd 'los-om'. Met een dertiende plaats in het eindklassement verdiende Mara geheel terecht een ticket naar de landelijke N1 finale.

Voor Floor Melssen was het behalen van de halve finale, drie maanden na een complexe dubbele armbreuk, al een onverwacht goede prestatie. Ze liet zien dat haar arm alweer sterker is door voor het eerst in de wedstrijd de reuzendraai aan de rekstok te maken. Op balk moest ze helaas een val incasseren waardoor ze zakte naar de negentiende plaats. Ze is daarmee de eerste reserve voor de finale.

Volgend weekend zijn er in Wieringerwerf ook halve finales, ditmaal voor de andere leeftijdsgroepen in niveau N1.

Verlies voor jeugdteams Taverbo

Boxtel - In de voorlaatste wedstrijd van de voorjaarscompetitie lukte het afgelopen zaterdag geen enkel jeugdteam van Taverbo/Sabo om hun wedstrijd in winst om te zetten.

Het eerste team was door blessures niet compleet en begon daardoor in Valkenswaard al met een 3-0 achterstand. Lars de Laat en Dani de Rooij wisten ieder toch nog één punt mee naar Boxtel te nemen waardoor ze met 43 punten uit negen wedstrijden hun derde plaats in het klassement hebben weten te behouden.

Het tweede jeugdteam dat in Tilburg tegen Tios '51 speelde, trad eveneens slechts met twee personen aan. Ondanks dat Lars Strik al zijn partijen wist te winnen, komt het team hierdoor met 37 punten uit negen wedstrijden toch lichtelijk in de gevarenzone. Ze zullen volgende week thuis tegen Return Oss dan ook alles op alles moeten zetten om degradatie te voorkomen.

Het derde jeugdteam dat eveneens in Tilburg speelde had met 6-4 slechts een nipt verlies te incasseren. Sanne van der Schoot was tweemaal succesvol en Sawan Mooren, die debuteert in dit team, voegde hier heel verrassend na een makkelijke driesetter nog een punt aan toe. Sanne nam samen met Max van Dongen ook de punten van de dubbel mee naar Boxtel. Ze staan hierdoor met 50 punten uit negen wedstrijden eveneens op een voorlaatste plaats, maar doordat het vierde team van Rally uit Wijk en Aalburg tot nu slechts één punt heeft weten te behalen valt er voor dit team weinig te vrezen.

Komende zaterdag spelen alle jeugdteams hun laatste wedstrijd in eigen huis, aanvang 10.30 uur.

16 / 16

Donderdag 21 april

Info-avond over radicalisering Boxtelse jongeren
19.00 uur, St. Ursula 12, Boxtel

HCB'92 is op zoek naar sportieve meiden, durf jij de uitdaging aan te gaan?
19.30 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1, Boxtel

Kienen in de Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Boxtheater speelt 'Zonde'
20.00 uur, Verzamelplaats Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dommel sportland; Scharreltoernooi bij LTV Munsel & Het Johan Cruijff Court
21.00 uur, Ziggo 47

Vrijdag 22 april

Kaart- en kienmiddag senioren 60+
13.30 uur, Kloosterhof, Liempde

Taizé viering
19.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Voorspeelavond onder het motto 'Daar zit muziek in'
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Boxtheater speelt 'Zonde'
20.00 uur, Verzamelplaats Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Zaterdag 23 april

Start kanoseizoen; kanotocht rondje Boxtel
Vanaf 10.00 uur, De Pagaai, Voetboog 7, Boxtel

24 uurs Spinningmarathon voor het goede doel
16.00 uur, Café 't Geveltje, Stationsstraat 11, Boxtel

Boxtheater speelt 'Zonde'
20.00 uur, Verzamelplaats Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Praise avond
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Zondag 24 april

Kanotocht rondje Boxtel
vanaf 10.00 uur, De Pagaai, Voetboog 7, Boxtel

Koopzondag 'Oranjebraderie'
11.00 uur, Centrum, Boxtel

Thema-rondleiding over de geschiedenis van Boxtel
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel.

Tweedehandsmarkt vogelvereniging Ons Ideaal
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Swanee Bridge Jazzband
14.00uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Maandag 24 april

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud
19.30 uur, Restaurant/Zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Smartlappenavond
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 26 april

Blijvend thuis in eigen huis
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Lezing over overlevenden Auschwitz door Herman Teerhöfer
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

De Geheimen van de Stationstraat
20.00 uur, Zaal De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Koningsavond
20.00 uur, Markt, Boxtel

Woensdag 27 april

Dauwtrappen met Fanfare Concordia
05.45 uur, Vertrek vanaf Het Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

Sporttoernooi Koningsdag Basisscholen
09.00 uur, ODC, Sportpark Wagenaars, Essche Heike, Boxtel &
09.00 uur, MHC MEP, Molenwijk 1, Boxtel

Ontvangst Liempdse Geridderden
9.00 uur, Voormalig Gemeentehuis, Raadhuisplein 1, Liempde

Ontvangst Boxtelse geridderden
10.00 uur, Gemeentehuis, Raadzaal ingang Dr. van Helvoortstraat, Boxtel

Viering Koningsdag
11.00 uur, Concordiapark, Liempde

Fiets versieren
11.45 uur, Rondom Kasteel Stapelen, Boxtel

Allerlei activiteiten voor de jeugd met als thema 'Ik hou van Holland'
13.30 uur, Markt, Boxtel

Familieconcert One Two trio
17.00 uur, Markt, Boxtel

Muziekavond
19.00 uur, Markt, Boxtel

Soos voor de Liempdse jeugd
19.30 uur, Pius X, Heidonk 28, Liempde

Donderdag 28 april

Cursus Tekenen & Schilderen van Atelier Montmartre
18.30 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

HCB'92 is op zoek naar sportieve meiden, durf jij de uitdaging aan te gaan?
19.30 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1, Boxtel

Kienen in de Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Toneelstuk 'Sneeuw op het prikkeldraad'
20.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Foto: Merel Mengels

Finn Mengels