DeMooiBoxtelKrant

3 juni 2015

DeMooiBoxtelKrant 3 juni 2015


Regen gooit roet in het eten voor Heilig Bloedprocessie

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Tot het allerlaatste moment waren de organisatie, toeschouwers en ruim vijfhonderd deelnemers in spanning: gaat de Heilig Bloedprocessie wel of niet door. Iets voor 15.00 uur werd de knoop doorgehakt. Geen Bloedprocessie dit jaar.

De weersverwachtingen waren dusdanig slecht, dat de organisatie de beslissing moest nemen om het jaarlijkse typisch Boxtels tafereel af te gelasten. De oude kostuums zijn te kwetsbaar om mee door de regen te lopen, en er zat een grote bui aan te komen. De afgelasting van de Heilig Bloedprocessie gebeurde voor het laatst in 2010. In 2009 werd de historische tocht halverwege afgebroken vanwege hevige regenval.

Foto: Mark van der Pol

De vele deelnemers, groot en klein, stonden zondag op de Burgakker in vol ornaat helemaal klaar voor vertrek. Na het besluit keerden zij teleurgesteld, sommige kinderen tot huilens toe, terug naar de Sint Petrusschool om hun prachtige historische kostuums te verwisselen voor hun eigen hedendaagse kleding. Hierna werd er nog wat gedronken en nagepraat op het schoolplein terwijl binnen werd opgeruimd. Hierna ging ieder zijn eigen weg. Sommigen zochten een overdekt terras op de Markt op en anderen gingen rechtstreeks naar huis. Rond 16.00 uur trok een aantal mensen naar de Sint-Petrusbasiliek, voor de traditionele afsluitende plechtigheid van de Bloedprocessie. Gelukkig was de regen ondertussen niet uitgebleven en was de processie niet voor niets afgelast. Een schrale troost.

Kijk voor meer foto's op pagina 7 en op www.mooiboxtel.nl/fotos.

Avondvierdaagse trekt weer door Boxtel

Boxtel - Het was een drukte van belang bij het Jacob-Roelandslyceum (JRL) gisterenavond. Alle lopers van de jaarlijkse Avondvierdaagse verzamelden zich hier voor de eerste etappe. Honderden kinderen, vaak onder begeleiding van ouders of opa's en oma's, maakten zich op voor een flinke wandeling.

Nadat de tien kilometer om 18.00 uur vertrokken was, ging de vijf kilometer een kwartier later van start. De lucht was donker en er stond een harde wind, maar de wandelaars hielden het gelukkig droog. Enthousiast en fris stapten zij stevig door. Bij Winkelcentrum Oosterhof werden ze getrakteerd op een lekkere appel, die ze al wandelend in ontvangst namen.

Vandaag (woensdag) vertrekt de Avondvierdaagse vanaf Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, en donderdag vanaf de Theresiaschool in Lennisheuvel. Beide dagen vertrekt de tien kilometer om 18.00 uur en de vijf kilometer om 18.15 uur. Vrijdag is het JRL weer vertrekpunt, maar gaan de lopers wel eerder dan de andere dagen op pad. De tien kilometer vertrekt dan om 17.30 uur en de vijf om 18.00 uur. De wandelaars verzamelen zich bij het grasveld aan de Van der Voortweg, vanwaar om 19.30 uur onder muzikale begeleiding de intocht in het centrum wordt ingezet. Hier worden de wandelaars feestelijk binnengehaald op de Markt, waar de winnaar van de Avondvierdaagse 2015 bekendgemaakt zal worden.

Open dag Museumboerderij De Kleuskes

Liempde - Aanstaande zondag 7 juni is er een open dag bij de Liempdse Museumboerderij De Kleuskes. Van 12.00 tot 16.00 uur kunnen bezoekers hier, aan de Oude Dijk 19-21, de sfeer van weleer rond de leefstijl van de vijf kinderen Van der Velden opsnuiven. De toegang is gratis.

Bezoekers worden rondgeleid in het woonhuis met het open vuur, d'n herd, de geut, de goei kamer met de bedstee, en krijgen van beheerder Gerard de Leest tekst en uitleg over de gewassen in d'n hof en de bomen in de boomgaard. Naast het beoefenen van de beugelsport is op de voormalige hooizolder een expositie ingericht rond het leven op de boerderij in de glorietijd van De Kleuskes. Kortom, wie grootmoeders tijd wil beleven kan zondag in Liempde zijn hart ophalen.

Bibliotheek Liempde verhuisd

Foto: Mark van der Pol

Bibliotheek Liempde verhuisd

Liempde - Enkele tientallen leerlingen van groep acht van Basisschool De Oversteek hebben dinsdagochtend de handen uit de mouwen gestoken om de bibliotheek over te huizen. Nadat eind vorig jaar bekend werd dat bibliotheek De Meierij voornemens was om het punt te sluiten kwam een groep burgers in opstand om het uitleenpunt voor het dorp te behouden.

Een oplossing werd uiteindelijk gevonden in de nabijgelegen basisschool. De Oversteek heeft ruimte vrij gemaakt waar het uitleenpunt haar voorziening nu voort kan zetten. De leerlingen hielpen dinsdagochtend een handje door alle boeken en kasten over te huizen naar het nieuwe onderkomen. In krap een half uur was vrijwel het gehele uitleenpunt leeg en stonden de boeken klaar om uitgezocht te worden in hun nieuwe onderkomen.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Anne van der Heijden
Foto: Anne van der Heijden

KBO-activiteiten

KBO-activiteiten

Dond. 4 juni        Handwerken in de Orion                        13.30 uur
Vrijd. 5 juni        H. Mis voor overledenen in Theresiakerk        09.30 uur
                Rikken en jokeren in De Orion                13.30 uur
Zond. 7 juni        Eten bij Elisabethdael                        12.30 uur
opgeven voor 3 juni bij Elisabethsdael tel.662579
Dinsd. 9 juni        Biljarten in de Walnoot                        13.30 uur
                Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30 uur
                Kienen in de Adelaar                        14.00 uur

Feestelijke viering jubileum Stichting Kerkconcerten

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - De Stichting Kerkconcerten bestaat vijftig jaar. Dit bijzondere jubileum werd afgelopen zaterdag bij de Sint-Petrusbasiliek gevierd met trompetgeschal, orgelspel en een spannend sprookje.

Foto: Lianne de Bruijn
Foto: Richard van de Brink

Na het trompetspel van vier trompettisten van Boxtel's Harmonie, gespeeld vabnaf de eerste lantaarn van de Petrustoren, begon het beroemde orgel 'De Lekkerkerker' te spelen. Dit orgel, dat in 1928 gebouwd werd, vulde jarenlang de straten van Rotterdam en later Gouda met prachtige muziek. En nu het plein voor de basiliek in Boxtel, waar het de nodige belangstelling trok. Ook in de Sint-Petrus waren veel belangstellenden, die genoten van het orgelspel van vaste organist van de Sint-Petrusbasiliek Tommy van Doorn en van Thed van den Aker, winnaar van het Brabants Orgelconcours. De verrichtingen van de organisten en hun assistenten waren voor het publiek op een groot scherm te volgen.
Secretaris van de stichting Ruud van Nooijen presenteerde zijn nieuwe boek 'SKB: een halve eeuw muziek in Boxtelse kerken'. Hierna vertelde Kees van Houten, voorzitter van de Stichting Kerkconcerten, het spannende sprookje 'Het geheim van Fiffaro, de organist' van Bert Dercksen, die de vertelling op het orgel begeleidde. Het was een mooi schouwspel, waarvan niet alleen de kinderen genoten. Van Houten nam ook het slot van de dag voor zijn rekening met prachtig orgelspel. Aan het eind van de zeer geslaagde feestelijke bijeenkomst keerden de bezoekers weer huiswaarts, met het boek van Ruud van Nooijen, dat zij gratis hadden ontvangen, onder de arm.

Team en cliënten De Werf vieren een 'geweldig' 35-jarig jubileum

Boxtel - Een geweldig feest, zowel voor de cliënten als voor het team en de vrijwilligers. Zo bestempelt coördinerend begeleider Miny Post van De Werf in Boxtel de viering van het 35-jarig bestaan, afgelopen donderdag.

Een gezelschap van 120 personen werd daarvoor die dag eerst onthaald in het eigen gebouw aan de Nieuwe Nieuwstraat, waar Cello mensen met een verstandelijke beperking al 35 jaar een zinvolle dagbesteding aanbiedt. De ontvangst gebeurde met alcoholvrije champagne, een rode loper en fanfaremuziek. Ook werden er vier cliënten in het zonnetje gezet die al die jaren bij De Werf aan de activiteiten meedoen: Sjannie van den Braak, Adriaan van Stiphout, Els van Eekelen en Ad Reijnen. 'Dat zij hier al 35 jaar zijn, zegt toch wel iets", aldus Post.

Hierna ging de complete groep lopend of per busje naar de spiegeltent die deze weken in park Stapelen in Boxtel is neergezet. Daar was een programma vol dans, lekkere hapjes, ijs en muziek van 'Torkest'. Het werd volgens Post een onvergetelijke middag, die na afloop door het team en de vrijwilligers gezamenlijk tevreden werd afgesloten met pizza.

Al die 35 jaar zit De Werf dus in een onderkomen aan de Nieuwe Nieuwstraat. "We zijn dan ook volop bezig met renovatieplannen en hopen die dit jaar nog te realiseren", zegt de medewerkster van Cello.

Publiekshal verbouwde gemeentehuis in gebruik genomen

Foto: Mark van der Pol

Publiekshal verbouwde gemeentehuis in gebruik genomen

Boxtel - De verbouwing van het Boxtelse gemeentehuis is afgerond. Vanaf afgelopen maandag kunnen Boxtelaren terecht in de nieuwe publiekshal die vele malen ruimer oogt dan voorheen. Burgemeester Mark Buijs ondertekende vrijdag enkele overdrachtsovereenkomsten. Hiermee komt een einde aan de 2,4 miljoen euro kostende verbouwing die vorig jaar werd gestart.

Burgemeester Mark Buijs is zeer te spreken over de nieuwe publiekshal: "Onze mensen zijn nu meer tussen de bezoekers aanwezig. Dit moet de huiskamer van Boxtel worden waarin iedereen welkom is. Ik hoop dat de Boxtelaren het nieuwe elan ook proeven. Het straalt veel meer energie uit, is nu licht, vrolijk, transparant, een plek om elkaar te ontmoeten."

De afgelopen maanden werkten de medewerkers van burgerzaken in kleine hokjes in de hal bij de entree. "Als ik een volgende verbouwing íets anders zou doen dan zou ik het een en ander zeker beter geregeld hebben voor deze collega's", aldus Buijs. "Zij hebben echt moeten afzien met kacheltjes om enigzins de kou uit de hal te krijgen. Het leek hier eigenlijk wel een elfsteden-stempelpost."

De eerste reacties van bezoekers van het gemeentehuis waren maandag uiterst positief. Volgens de gemeente Boxtel reageerde het publiek enthousiast. Zij vonden het modern, licht en mooi en voelden zich er erg welkom.


Van Coothstraat

Foto: Monique Fick

Tussen Stationsplein en Prins Hendrikstraat

Petrus van Cooth wordt geboren uit het huwelijk van de arts dr. Frederick Theodoor Willem van Cooth en Joanna Francisca van Veghel. Petrus trouwt in 's-Hertogenbosch in 1853 met Wilhelmina Johanna Maria Suys. Uit dit huwelijk worden geen kinderen geboren. Zijn vrouw komt uit een voorname Oisterwijks-Bossche familie, van handelaren en bankiers.

Van Cooth is lid van de Gedeputeerde Staten van 1850 tot 1853 en griffier van de Provinciale Staten van 1853 tot 1886. In 1875 en 1885 is hij tevens bestuurslid van het Provinciaal Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen. Op 7 juni 1901 overlijdt hij te 's-Hertogenbosch. Zijn vrouw Wilhelmina is reeds op 24 december 1900 gestorven. Het grootste deel van zijn vermogen van 1,3 miljoen gulden vermaakt hij bij testament aan het openbaar onderwijs in tien Noord-Brabantse en Gelderse gemeenten. Daarnaast krijgen enkele kerkbesturen, het Provinciale Genootschap, het Algemene Armbestuur van 's-Hertogenbosch, zijn huispersoneel en de familie een legaat.

Foto: Monique Fick

In zijn testament wordt ook Boxtel mild bedacht. het legateert Boxtel met een som van ƒ24.000,-. En bij een tweede legaat laat Van Cooth onroerende goederen na aan de gemeente Boxtel. Deze bestaan uit een bouwhoeve op Munsel, (de huidige Van Coothhoeve) een huis met bosgrond, genaamd Velddrielskamp en een perceel heide te Tongeren. Door verkoop van bomen van het bos Velddrielkamp komt het bedrag op ƒ28,600,- Met de legaten worden een openbare school voor Meer Uitgebreid Lager Onderwijs (MULO) en een R.K. landbouwwinterschool (agrarische school) opgericht. Nog steeds mogen we in Boxtel, evenals andere Brabantse en Gelderse gemeenten profiteren van 'Het Legaat van Cooth'. Vooral in het lager technisch onderwijs.

Bron: Gemeentegids van Boxtel 1925
Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel


Hollandse avond in De Walnoot vanwege vijftigjarig bestaan

Foto: Richard van den Brink

Boxtel - De Walnoot vormt al vijftig jaar dé ontmoetingsplek van de wijk Selissenwal. Daarom is het een week lang feest in het gemeenschapshuis, van vrijdag 29 mei tot en met zaterdag 6 juni. Afgelopen zaterdag traden Jordy van den Boer en Tim Schalkx op tijdens de Hollandse avond met DJ Crew en Kapalone.

Jordy van den Boer mocht de avond als eerste artiest openen voor de ruim honderd aanwezigen. Hij vond het 'leuk om zo in Boxtel te staan': "Het was een goed georganiseerde avond en de sfeer zat er goed in. Het was hartstikke leuk." Tim Schalkx was ook tevreden over de feestavond: "Het publiek deed goed mee, dat was erg gezellig." Ook het publiek genoot zichtbaar van de Hollandse avond.

Foto: Sander van Gils

Deze week zijn er verschillende activiteiten in het gemeenschapshuis ter viering van het vijftigjarig bestaan. Zaterdag 6 juni wordt de jubileumweek afgesloten met een Blaaskapellenavond. Deze begint om 20.00 uur in Gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof 1 in Boxtel.

Winnaars Toon Vertier-actie 'verzin een foto-onderschrift'

Vorige week plaatsten we een foto van een verroeste, uit de Gemeentevijver opgeviste fiets. We vroegen onze lezers hier een foto-onderschrift te verzinnen. Dit leverde de redactie van deze krant vele creatieve onderschriften op.

Als winnaar van de Solextour voor zes personen bij Toon Vertier in Best kwam Lenie Hermans-Knapen uit de bus. Zij schreef onder de foto: 'Eerste gebruiker parkeerkelder Boxtel opgevist'.

Bijzonder was dat ons ook ter ore kwam wie de fiets had opgevist. Dit bleek de elfjarige Finn Verdaasdonk uit Boxtel te zijn. Hij had de fiets met een magneet uit het water gehaald. Zo'n actie vinden wij een prijs waard en daarom krijgt Finn van ons een Verrassingsdag voor tien personen bij Toon Vertier.

Heb je gewonnen? Gefeliciteerd! Neem om je prijs in ontvangst te nemen contact met ons op via redactie@demooiboxtekrant.nl of 0411-842827.

In de rij voor de voertuigenzegening

Boxtel - Vanaf de Schijndelseweg vormde zich afgelopen zondag een lange rij van auto's en vrachtwagens naar Gemeenschapshuis De Rots. Daar ontvingen zij Gods zegen ter bescherming voor alle gevaren die zij op de weg kunnen tegenkomen.

Diakens Mari van der Heijden van parochie Jacobus de Meerdere in Den Dungen en Piet-Hein Baudoin van de Nicolaasparochie in Helvoirt besprenkelden de voertuigen met wijwater en spraken de zege uit. De zegening, die elk jaar op de zondag na Pinksteren (Drievuldigheidszondag) plaatsvindt, was dit jaar verhuisd van de Markt naar de Rots vanwege de herbestrating van de Clarissenstraat. De belangstelling had hier niet onder te lijden; de opkomst was groot.

Sander Dolman begint nieuwe rijschool

Foto: Daisy Renders Fotografie

Boxtel - Met ruim elf jaar ervaring als rijinstructeur in Boxtel en omgeving op zak is nu voor Sander Dolman (35) de tijd rijp om zijn eigen rijschool te beginnen. "Lesgeven leer je vooral door het te doen", vertelt de Boxtelse ondernemer enthousiast, "net zoals autorijden." De eerste vijftien aanmeldingen bij Rijschool Dolman krijgen een scherpe aanbieding.

"Het klinkt misschien gek, maar ik kan iemand niet leren autorijden", aldus Sander. "Ik help en coach daarbij, maar leren autorijden doe je uiteindelijk toch zelf. Ik vind ook niet dat je na één les kunt zeggen hoeveel lessen iemand nodig heeft. Wat ik wel kan doen, is me er volledig voor in te zetten om dat er zo min mogelijk te laten zijn." Sander is zeer gemotiveerd en heeft er zin in. Plezier in het rijden heeft hij altijd al gehad. Eigenlijk wilde hij meteen na zijn eigen rijexamen al rijinstructeur worden, maar hij vond zichzelf te jong. Vijf jaar later en wat werkervaring rijker, besloot hij toch de opleiding tot rijinstructeur te gaan volgen. "Ik was toen 23 en dan is er toch iets meer leeftijdsverschil met leerlingen van 18. Ik kon na mijn opleiding aan de slag bij een Boxtelse rijschool, waar ik meteen in het diepe werd gegooid. Dat was spannend, maar ook goed; ik heb daar veel van geleerd."

Later ging Sander voor een rijschool uit Sint-Michielsgestel werken en na verloop van tijd dacht hij steeds vaker aan een eigen rijschool. "Ik wilde altijd al voor mezelf beginnen en nu ben ik daar klaar voor", vertelt hij. "Ik heb veel ervaring opgedaan en ben nog jong." Wat hem zo trekt aan het lesgeven? "Ik hou van de vrijheid die het rijden met zich meebrengt", aldus Sander. "Je komt overal en bepaalt je eigen route. Daarbij vind ik het erg leuk om constant bezig te zijn met jonge mensen." Hen motiveren vindt hij erg belangrijk: "Ik probeer leerlingen op een positieve manier te begeleiden, zodat ze het ook leuk vinden om te rijden. Dat plezier in het rijden, dat is belangrijk. Dan zijn ze veel gemotiveerder, wat goed is voor henzelf maar ook voor mij want dat geeft veel fijner les."

Aanbieding
Ter kennismaking heeft Sander voor de eerste vijftien aanmeldingen een mooie, scherpe aanbieding. Zij krijgen tien uur rijles, de eigen verklaring, tussentijdse toets en het praktijkexamen voor 599 euro in plaats van 780 euro. Sander verwacht aanmeldingen uit Boxtel, maar zeker ook uit de omgeving zoals uit Liempde, Esch,
Gemonde, Schijndel, Vught en Haaren. "Ik heb veel ervaring en weet waar ik over praat. Maar dat zullen mensen toch zelf moeten ervaren door naast mij in de lesauto plaats te nemen." Nieuwsgierig? Kijk dan op www.rijschooldolman.nl en naar de advertentie op pagina 3 van deze krant.


Slecht weer maar goede sfeer op Streekfair

Foto: Richard van den Brink

Boxtel - Van 11.00 tot 17.00 uur kon de streek geproefd worden tijdens de Streekfair in het park bij Kasteel Stapelen. Het weer werkte niet mee, maar de sfeer was goed. Bedrijven als Bosch Wijnkopers, Proef! Culinair, Het Buitenleven en BijDoriene presenteerden hun lekkernijen aan de bezoekers.

Zo'n vijftien ondernemers uit Boxtel en omgeving deden mee aan de fair. Ook Ingrid van Veen van Soep d'Ing was van de partij. "Ik vind dat de organisatie er alles aan gedaan heeft om het de deelnemers en de bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken", vertelt Ingrid. "Zeker gezien de slechte weersomstandigheden. De sfeer was hartstikke goed en iedereen was enthousiast."

Naast de Streekfair konden de bezoekers een rondleiding op het kasteel krijgen en de kunstroute die was uitgezet bewonderen.

Foto: Richard van den Brink

6 / 24

L J E M U Z I E K Y R A A M R K
F O R O F I E T E E R F S J E I
I K N E L E P A T S R E E Q D S
L I S V H E L A X O G U I A H L
M E N T R U J T N T D C N S A R
A N T S N E I D R E P S E V T O
V A N X E E L S B E S H I S S M
O V G T O E T O A H C T S I O M
N O P E I B U N O A S N T N C E
D N T D N L I W E E N A O A I L
F D I L E D C O F M R H B C E M
K N P S N Q A N O G E A U G T A
G O G A D N E P O M F N M I Y R
N G S T O R E D G N I Z E L S K
G Z T O O N L A W E D E A V N T
T S E K R O M O O R L L A B E R

evenementen
mooiboxtel
gratis
huisaanhuis
agenda
kienavond
filmavond
opendag
rondleiding
teejater
lezing
rommelmarkt
muziek
korenfestival
redhatsociety
jeudeboules
ballroomorkest
dansshow
vesperdienst
concert
stapelen
dewalnoot
mubo
forofiet
derots

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Els van Boxtel

(Note to Self:) BeWonder

Als je zou weten hoe het lichaam werkt, zou je versteld staan van het wonder dat zich achter je ogen begeeft en wat er allemaal plaatsvindt op en onder de huid. Je zou keer op keer met open mond staan te kijken naar het wonder dat je bent.

Mijn dochtertje van drie; een meisje dat vaak rondjes danst terwijl ze aan het zingen is, lijkt zich bewust van het wonder dat ze is. Zo leeft ze. Ze eet wanneer ze honger heeft. Ze slaapt wanneer ze slaap heeft. Ze danst en zingt wanneer ze blij is. Ze huilt wanneer ze verdrietig is, en dan vaak hard ook. Ze drukt zich uit met haar hele lichaam en voedt haar lichaam met waar het om vraagt. Ze is verbonden met haar lichaam.

Die verbinding met haar lichaam zal ze, naarmate ze ouder wordt, langzaamaan kwijt raken in onze wereld van nu; in een wereld waarin veel verlangd wordt van mensen en mensen veel van zichzelf verlangen. De lat lijkt ook steeds hoger te worden gelegd. Vooral voor vrouwen. De gemiddelde vrouw wil zorgen voor anderen, laten zien dat ze wil zorgen voor anderen en aardig gevonden worden door anderen. Het komt vanuit haar hart. Maar misschien ook omdat ze ergens voelt dat ze niet 'goed genoeg' is, zoals ze is; dat ze onderweg het onterechte geloof heeft gekregen dat ze niet degene is, die ze had moeten of willen zijn.

Ik denk dat we daarom in onze maatschappij vaak dag en nacht bezig zijn om alles te doen dat we denken te moeten doen om ons 'goed genoeg' te vinden en voelen. We ontspannen en slapen steeds minder en hebben meer stress. We leven op adrenaline; een hormoon dat vrijkomt bij stress, dat ons lichaam de energie geeft 'to fight or take flight'; een reactie die ons vroeger in de oertijd in leven hield, maar ons nu gezondheidsproblemen oplevert. Koffie, voor velen de warming up, geeft ons diezelfde kortstondige energie. Ook suiker houdt ons zogenaamd scherp gedurende de dag en alcohol vormt steeds vaker de cooling down. Wanneer we regelmatig dit soort stimulanten tot ons nemen, neemt onze energie en vitaliteit af, en vergeten we gewoonweg dat we in feite een wonder zijn en deze stimulanten in eerste instantie nooit nodig hadden. We vergeten dat ons lichaam ons verzorgt en geeft wat we nodig hebben, wanneer we het maar goed verzorgen. We vergeten dat we allemaal zoals dat meisje waren; dansend, zingend en levend in het moment. En herinneren we ons dat nog wel, dan weten we vaak niet meer hoe we terug naar die plek moeten gaan.

Hoe kunnen we onze kinderen leren om in verbinding met hun lichaam te blijven staan; om gezond te blijven, als we het zelf niet meer kunnen? Gelukkig is er een simpele oefening die ons direct kan helpen: bewust ademen. Door diep adem te halen, beweeg je je hele lichaam van binnenuit. Het heeft direct een kalmerend effect op je zenuwstelsel. Wanneer je focust op je ademhaling, leef je in het moment en kun je voelen wat je nodig hebt; of je slaap hebt, honger hebt, blij bent en/of verdrietig bent. En net zoals je eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten in een vliegtuig, voordat je je kinderen helpt, dien je dat eigenlijk in alle gevallen te doen. Want hoe cliché ook: wanneer je goed voor jezelf zorgt, kun je pas goed voor anderen zorgen. Adem diep in en adem langzaam uit. Ontspan en BeWonder.

Mijn Mooi Boxtel: Henk Pennings

Foto: Henk Pennings

De Kampina is voor mij het gebied bij uitstek om te genieten van de rust en de natuur. Een plek om even helemaal te ontspannen na de drukte van alledag. Vooral in het ochtendgloren word ik vaak verrast door de mooiste dieren. Zittend op een rustig plekje kan ik uren vertoeven, wachtend op de dieren die uit hun schuilplaats tevoorschijn komen. Dit levert prachtige plaatjes op, zoals van deze ree die vlak voor me het water oversteekt. De spiegeling in het water geeft een schitterend effect.

Wat is jouw mooiste plek van Boxtel? En waarom? Deel je favoriete plek met onze inwoners door een foto (minimaal 1 MB) te mailen naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en vermeld hierbij waarom dat voor jou zo is.

Hallo Boxtelaren!

Het geeft een goed gevoel om weer een column voor alle lezers van deze krant te schrijven. Een voldaan gevoel, mijn leidraad in deze column...

Terwijl ik dit schrijf viert Robijn zijn kinderfeestje in Duinoord te Helvoirt; een (vr)eet/speelfestijn voor jong én oud. Negen opgeschoten tieners, muziek voluit en zeer luidruchtig aanwezig, vullen echt letterlijk de auto. Snel de geldenvelop aldaar overhandigen en lós... weg zijn ze. Tastbare kadootjes geven is over. Voor de begeleiders een relaxte dag, een tafel bezet houden en veel ranja paraat. Ik vraag me wel af, waar hou je het meest een voldaan gevoel van een geslaagd kinderfeestje aan over? Bikkelend thuis of all inclusive, ik neig steeds meer naar het laatste jammer genoeg, gemak overwint.

Vorige week was ik in Antwerpen, mijn eerste vrije weekend in een jaar. Met mijn lief even niks. Van garnaalkroket naar een cocktail, van sushi naar een Bolleke, van natte neuzen naar een verse jus. Weer een overdaad aan lekker bourgondisch voedsel. Het hoort toch echt bij gezelligheid; slakken eten in het zonnetje, de Vogeltjesmarkt, Louie Nostalgie in het Antwerps téjater, geweldig. Evenals de mooie Stadsschouwburg waar wel tweeduizend mensen in een zaal kunnen. Ook een zeer voldaan gevoel omdat ik weet hoe het voelt als de zaal vol zit met enthousiast publiek.

Het theater blijft altijd speciaal in mijn leven. Mijn hart gaat van deze ambiance sneller kloppen. Vanaf september mag ik mijn vakgebied combineren met een leidinggevende functie bij Van Hoorne Entertainment en Televisie. Meerdere theaterproducties vallen straks onder mijn verantwoording, zoals Dora en Diego, Brandweerman Sam, Ninja Turtles, Kikker, Jul en Julia, Thomas de Trein en natuurlijk bijna alle sprookjes met straks in het nieuwe theaterseizoen Rapunzel.

Dit seizoen, dus ook Sneeuwwitje, zit er nu echt bijna op. Nog een paar weken knallen. Daarna ga ik in de maand augustus voor het laatst zelf shows presenteren voor Pretpark Julianatoren en daarna beginnen de voorbereidingen op Duinrell voor Het Landgoed van Sinterklaas. Daarnaast nieuwe concepten bedenken voor kindertelevisie, dierentuinen en familieparken. Kortom, werk aan de winkel! Maar eerst nog Sneeuwwitje spelen in Suriname en met zijn allen fijn op zomervakantie. Ook een heerlijk ontspannen gevoel en een fantastisch vooruitzicht.

Waar ik ook blij van werd was de Dommelland Live uitzending vanuit de Spiegeltent bij Kasteel Stapelen. Samen met Joleen van Rooij een interessante avond presenteren in een bomvolle tent met fijne gasten en toffe muziek, geweldig! Ode aan Kasteel Stapelen, een prachtige plek.

Het optreden van mijn tante bij Boer zoekt Band, daar werd ik ook blij van. Het was daar lekker druk en er hing een goede sfeer. Wat is er toch veel te doen in Boxtel. Volg deze krant en je bent op de hoogte van alle evenementen en leuke activiteiten. Zo is nu de Avondvierdaagse aan de gang en staat er nog heel veel gepland voor dit jaar, zoals de Bazaar, het beachvolleybal op de Markt en het Slowfood festival in september. Ik persoonlijk vind Branding Boxtel best Bruisen!

Lieve mensen, heel veel succes deze week voor diegenen die nog moeten lopen en een gezellige intocht vrijdag. En voor iedereen positieve weken met een supergoed gevoel gewenst!

Hartelijke groet, Geert Hoes

Verkiezing bijzondere bomen Het Groene Woud

De deelnemers braken zich het hoofd over de uiteenlopende vragen. Foto: Crebas Fotografie

Liempde - Inwoners en bezoekers van Het Groene Woud worden opgeroepen om mee te doen aan de verkiezing van de meest bijzondere bomen van deze streek. Het Groene Woud wordt gevormd door de steden Tilburg, Den Bosch en Eindhoven en het tussenliggende gebied met gemeenten als Boxtel. Het kantoor van de organisatie staat in Liempde.

De verkiezing moet een top 25 opleveren van de mooiste bomen van Het Groene Woud. Deze worden met verhaal en foto opgenomen in een boek met fiets- en wandelroutes langs de bomen.

Veel mensen kunnen lyrisch vertellen over een boom omdat er ooit iets is gebeurd. Andere verhalen zijn sprookjesachtig of gaan over het nut van bomen, zoals leilinden bij oude boerderijen. Dan zijn er bomen als onderdeel van een ritueel of een gebruik. In vroeger dagen werd voor elk geboren kind een fruitboom geplant.

Voor de verkiezing van de mooiste bomen worden deelnemers opgeroepen hun keuze aan te geven door middel van een verhaal van maximaal driehonderd woorden. Meerdere bomen aanmelden mag. Van elke boom moet een foto worden meegestuurd en precies worden aangegeven waar deze staat. Ze moeten op een openbaar toegankelijk terrein staan, dus niet in een particuliere tuin. De deelnemers van wie de boom in het boek komt, krijgen een exemplaar. Inzendingen kunnen tot woensdag 24 juni worden gemaild naar info@oisterwijk800.nl.

Initiatieven in 2014
Het Groene Woud heeft vorige week de Jaarbrochure 2014 uitgebracht, het jaar waarin de organisatie vijftien jaar bestond. Deze bevat een bloemlezing van de genomen initiatieven en wat deze opleverden voor landschap, cultuur en leefbaarheid. Een groeiende groep van ondernemers, burgers, overheden en maatschappelijke organisaties werkt onder aanvoering van Het Groene Woud aan het realiseren van de ambities van de streek. Zo namen vrijwilligers de verfraaiing van de dorpskern van Liempde ter hand. Ook werd een begin gemaakt met de landschapsstructuurversterking van natuurgebied De Scheeken tussen Liempde en Sint-Oedenrode, onder meer door de aanplant van vele kilometers populierenbomen. Erfgoed kreeg in 2014 eveneens aandacht. De Heemkundekring Boxtel kreeg een bijdrage om een kunstwerk te laten vervaardigen voor '150 jaar spoor in Boxtel'.

De jaarbrochure is te downloaden op de website www.hetgroenewoud.com.

Ruim 120 deelnemers bij tweede Boxtelse QuizRonde

De deelnemers braken zich het hoofd over de uiteenlopende vragen. Foto: Crebas Fotografie

Boxtel - In totaal 32 teams van vier personen kwamen afgelopen zaterdagmiddag in actie tijdens de tweede editie van de open Boxtelse QuizRonde.

In vijf cafés, waarbij ieder team er vier bezocht, kregen zij steeds dertig vragen voorgeschoteld: Het Hart van Boxtel, De Kerk, Becoloth, En Garde en Le Temps Perdu. Ook moesten in iedere horecagelegenheid tien fotovragen op papier worden beantwoord. Uiteindelijk mochten Kiske de Leest en Marc de Laat van de Boxtelse organisatie The Brain de beker uitreiken aan het winnende team van Korsakov Lite. Na afloop konden de deelnemers op het terras nog genieten van een barbecue en het goede weer.

Verhuizing Bibliotheek Liempde

Op 23 maart j.l. heeft het Dorpsberaad Liempde samen met basisschool De Oversteek, bibliotheek De Meierij en de gemeente Boxtel het behoud van het bibliotheekpunt in Liempde aangekondigd. Bij aanvang van het nieuwe schooljaar wordt de bibliotheek in een nieuwe vorm gehuisvest in Basisschool De Oversteek.

Graag informeren wij u dat op dinsdag 2 juni a.s. vanaf 9:30 uur de bibliotheek fysiek zal verhuizen van de huidige locatie naar de school. De verhuizing zal worden gedaan door de leerlingen van groep 8 van De Oversteek, aangevuld met een aantal vrijwilligers. Met bolderkarren en allerlei andere karretjes zullen boeken en meubilair de paar honderd meter Dorpsstraat tussen bieb en school afleggen. Dat beloofd een paar mooie plaatjes op te leveren.

Fotografieproject Zorggroep Elde en MiK

Boxtel - Vandaag, woensdag 3 juni, vindt de feestelijke kick-off plaats van het bijzondere fotografieproject 'De eeuwigheid van een fotoboek'. Deze is het resultaat van een geslaagd samenwerkingsproject van Zorggroep Elde (ZGE) en MiK kunst en cultuur, waarbij senioren op een prettige manier worden geprikkeld en uitgedaagd.

ZGE en MIK hebben de handen ineengeslagen om fotografie weer bereikbaar te maken voor zorgbehoevende senioren. Het was Ad van Rozendaal, manager bij ZGE, eerder opgevallen dat zijn cliënten nooit fotografeerden: "Iedereen heeft stapels foto's van vroeger, maar er komen nooit foto's bij. Senioren stoppen met fotograferen, hoe zou dat toch komen?"

Met dit vraagstuk zijn twee zorgkunstenaars en fotografes van MiK aan de slag gegaan. In samenwerking met de activiteitenbegeleiders hebben ze een fotografiekast ontworpen waar alle materialen inzitten voor tien verschillende fotografieworkshops voor senioren. Nicole Minneboo en Myriam Simons hebben de workshops tot in detail uitgewerkt zodat de activiteitenbegeleiders er direct mee aan de slag kunnen. In de workshops werken de senioren met iPads, die veel gebruiksvriendelijker zijn dan compact-camera's. Er zitten minder knoppen op en je kunt direct op een groot scherm zien hoe je foto er uit ziet.

Tijdens de feestelijke kick-off worden de cliënten en medewerkers van de tien ZGE-locaties in Boxtel en omgeving om 14.30 uur bij Liduina uitgenodigd voor een drankje, een taartje en een fotografieworkshop. De cliënten kunnen zich ook door een professionele fotograaf laten portretteren, met familie of alleen. Meer informatie over het project heeft Ad van Rozendaal van ZGE of Merel Levink van MiK.

Ruim 120 deelnemers bij Boxtelse QuizRonde

Boxtel - In totaal 32 teams van vier personen kwamen afgelopen zaterdagmiddag in actie tijdens de tweede editie van de open Boxtelse QuizRonde.

Deze werd gehouden In vijf cafés: Het Hart van Boxtel, De Kerk, Becoloth, En Garde en Le Temps Perdu. Ieder team bezocht er daarvan vier en kreeg hierbij steeds dertig vragen voorgeschoteld. Ook moesten in iedere horecagelegenheid tien fotovragen op papier worden beantwoord. Uiteindelijk mochten Kiske de Leest en Marc de Laat van de Boxtelse organisatie The Brain de beker uitreiken aan het winnende team van Korsakov Lite. Na afloop konden de deelnemers op het terras nog genieten van een barbecue en het goede weer.

Leo Bekers
leo.henny@ziggo.nl .

Foto: Mark van der Pol

Wie kent hem niet? Leo Bekers was jarenlang conciërge op de school aan Den Tijvert, inmiddels het Baanderherencollege (BHC). Maar hij was ook 24 jaar jeugdtrainer bij ODC en is actief betrokken bij Jeu de Boulesvereniging De Walnoot. Hoe is het nu met hem?

Leo is een rasechte Boxtelaar, hier geboren en getogen in een gezin van zeven kinderen. Op zijn zestiende begon hij te werken bij een meubelmaker in Tilburg. "We stonden met twee man aan een machine die het hout zaagde. Ik voerde aan de ene kant het hout in, en een collega haalde het er aan de andere kant uit. Er zweefde zo veel stof in de lucht dat we elkaar niet eens konden zien en er was geen enkele vorm van afzuiging. Ik kreeg last van mijn oren en mijn huisarts zei dat ik daar weg moest anders zou ik helemaal doof worden."

Leo kreeg toen een baan op het Jacob Roelandslyceum (JRL), als schoolbediende. "Eigenlijk een conciërge, maar dan moest je er ook nog bij poetsen. Het was wel wat raar, want de leerlingen waren van mijn eigen leeftijd. Toch is het altijd fantastisch gegaan. Een tijdje later ging ik over naar de lts, toen nog het Mgr. Bannenbergcollege, en daar ben ik blijven hangen." Rond die tijd werd Leo ook jeugdtrainer bij ODC, nadat hij daar zelf al vanaf zijn jeugd gevoetbald had.

Hij werd dus op twee plekken een autoriteitsfiguur voor jongeren. "Ja, dat is er gewoon ingegroeid. Ik heb er nooit problemen mee gehad om jongeren ergens op aan te spreken. Als je ze op de juiste manier benadert, met respect, hoef je ze alleen maar aan te kijken en vrij weinig te zeggen, dan weten ze het zelf ook wel. Het is makkelijk om straf uit te delen, maar dat moet je voor zijn. Ik heb op die manier nooit een echt conflict gehad met leerlingen. Wel eens meningsverschillen natuurlijk, maar niets ernstigs. Tot op de dag van vandaag word ik nog steeds door veel oud-leerlingen gegroet op straat. Pas kwam in het park een van de grootste deugnieten van vroeger vol trots zijn kind aan me laten zien."

Door de jaren heen is er veel veranderd op de Boxtelse scholen. In 1990 fuseerde het Mgr. Bannenbergcollege met lhno-school Open Hof tot Scholengemeenschap Den Tijber. Negen jaar later ging die weer samen met De Wilgenbroek mavo tot het VMBO-College Boxtel. Die fusies brachten veel werk met zich mee, maar dat vond Leo eigenlijk wel leuk. "Het waren spannende tijden, het bracht een beetje spirit in je leven. Als conciërge ben je toch de coördinator van de verhuizingen en verbouwingen. Vooral de fusie met De Wilgenbroek vergde veel werk. Eerst werden alle theoretische vakken uit Den Tijber gehaald, die gingen naar de locatie van de mavo. En toen een jaar later de verbouwing klaar was moest alles weer terug. Ik weet niet hoe vaak ik in die tijd 's nachts mijn bed uit moest omdat het alarm afgegaan was. Gelukkig had ik al snel een hele fijne werkrelatie met Ben Heutink, de conciërge van de mavo, en zijn we samen hoofdconciërges geworden van de nieuwe school."

De functie van hoofdconciërge betekende wel dat Leo meer tijd op kantoor doorbracht dan tussen de leerlingen. "Dat werd me op een gegeven moment teveel. Ik heb er toen zelf voor gezorgd dat ik weer ging surveilleren tijdens de pauzes, zodat ik het contact met de leerlingen terugkreeg. Dat maakte veel goed, maar ik merkte dat ik het werken een beetje zat begon te worden. Het was geen uitdaging meer." Op 10 juni 2009 ging Leo met pensioen. In datzelfde jaar fuseerde het VMBO-College met het JRL, dus uiteindelijk stopte hij met werken op de school waar hij ooit begon. "Ik heb een prachtig leven gehad op schoolgebied. Wel eens ups en downs, maar ik kijk er met veel plezier op terug."

"Dat vak had ik eerder moeten kiezen", zegt Leo als men hem vraagt hoe het pensioen bevalt. Veel fietsen, urenlang wandelen met het hondje en af en toe nog wat hand- en spandiensten voor de vereniging of wat meehelpen bij zijn buren bij wijze van mantelzorg. "Ik heb nu vooral de behoefte om lekker van het leven te genieten."

Bij ODC was Leo al eerder gestopt, als trainer en als speler. "Je raakt toch wat sneller geblesseerd en het duurt langer tot je hersteld bent. Dus ben ik er op mijn 49e mee gestopt en toen ben ik gaan jeu-de-boulen." Bij die vereniging kwam hij Bert Kerkhoff tegen. Hij bleek niet alleen een goede wedstrijdpartner, maar ook een goede vriend. Rond Leo's pensioen op school kreeg Bert kanker. Leo stond dag en nacht voor zijn vriend klaar en toen Bert in 2010 overleed, kreeg hij goed contact met diens weduwe, Henny. Hij was er voor haar als ze het moeilijk had en ineens sprong de vonk over. Binnen een jaar woonden ze samen. Henny draagt nog steeds Berts ring, en die van Leo aan de andere hand. "Zeg nooit nooit", zei de verstokte vrijgezel altijd al tegen leerlingen, en hij heeft het zelf aan den lijve ondervonden.

Luchtpost uit Patagonië: Esther Havermans (3)

Foto: Esther Havermans

Twintig jaar geleden kwam de Boxtelse Esther Havermans aan in El Chaltén in Patagonië. In de twee voorgaande edities van 'Luchtpost' blikte ze terug op hoe alles daar begon. Deze week lees je het derde en laatste deel.

Na een cursusjaar in Buenos Aires besloot ik terug te gaan naar de winderige vallei van El Chaltén, omsloten door twee rivieren en daarboven rotswanden. De vallei die uitkomt op de wijde steppe en aan de andere kant toegang biedt tot een magische wereld van bossen, meren en gletsjers en daarachter de hoge bergpieken, trots en ongenaakbaar. Het was begin december en het toeristenseizoen was net begonnen. Mijn vriend, zijn partner en diens vrouw hadden alles op alles gezet om open te kunnen. DE reserves waren op en er moest hoe dan ook geld binnenkomen. Het seizoen duurde in die tijd een maand of twee met kleine aantallen toeristen, veelal ervaren trekkers en avonturiers die weinig verwachtten op het gebied van voorzieningen of comfort. In die tijd werden ook de eerste contacten met buitenlandse reisbureau´s gelegd en er werden reisprogramma´s ontworpen door gediplomeerde reisgidsen die al jarenlang trektochten maakten in de verschillende berggebieden van Argentinië.

Het was het begin van El Chaltén als toeristische bestemming. De kersverse herbergiers droegen hun steentje bij met hun gezellige, houten onderkomen waar folklore muziek klonk en de houtkachel ´s avonds een behaaglijke warmte veroorzaakte. Ik probeerde me zo goed mogelijk aan te passen en mee te helpen met de dagelijkse taken zoals lakens wassen en koken voor de gasten. Voor een groot deel improviseerden we: een boiler die met houtvuur verwarmd werd, een aftandse wasmachine en een menu dat werd aangepast aan de producten die we konden krijgen. De mannen gingen intussen verder met de bouw om de rest van de kamers af te maken.

Ik ging vaak wandelen en bracht uren kletsend door in Josh Aike, het gezellige tentje waar chocolade gemaakt en verkocht wordt. Ik bakte zelf brood en taarten en ging tekenen, de bergen als logische inspiratiebron. Toen ik via via aan wol en breinaalden gekomen was, pakte ik de bijna vergeten breikunst op. In de herfst zocht ik paddestoelen die ik aan draden liet drogen en gebruikte tijdens het koken voor wat afwisseling in het menu. Doña Isolina, beroemd om haar heerlijke broden, zelfgemaakte jam en eieren, gaf me een recept voor likeur, dus experimenteerden we met het maken van sinaasappel- en koffielikeur. Toen het kouder werd bakten we ´torta frita´ een soort oliebollen, om de eerste sneeuw te vieren. En natuurlijk was er altijd een reden voor een ´asado´, in de buitenlucht, hoewel het vlees maar al te vaak deels koud of verbrand werd opgediend en de grote hoeveelheid rook me tranen in de ogen bezorgde.

De roep van de wereld buiten kwam natuurlijk wel, en na die eerste periode van het spelen van de verliefde Heidi in de berghut, begon de onrust aan me te knagen. Ik ging naar Nederland, verdiende er wat geld met uitzendwerk en laafde me aan familie, cultuur, eten en de zo veel vriendelijker natuur van ons landje. Ik keek met de ogen van een toerist naar de bomen vol bloesem, de bollenvelden, de musea en de prachtige gevels langs de grachten. En een winkel als de HEMA kwam me ineens voor als het paradijs met al die leuke, betaalbare spullen. Toen ik me wat beter gesettled had in El Chaltén, in een kamer boven de herentoiletten van de herberg, wilde ik half Nederland hierheen halen. Ik versierde de muur met ansichtkaarten van kunstwerken en verscheepte mijn Nederlandse boeken. Ik ging Engelse les geven en zette samen met een vriendin zelfs een cultureel centrum op. Achteraf zie ik dat dat een poging was om mijn frustratie over het gebrek aan cultuur en impulsen van buitenaf in te dammen. Ook schreef ik me in bij een vertaalopleiding waar ik via correspondentie kon studeren. Ondanks vele obstakels, zoals het veel te laat aankomen van de lespakketten, lukte het me om mijn diploma te halen. Afgesloten van de bewoonde wereld leverde mijn titel echter niks op.

Ik woon hier nog steeds tevreden, met een heerlijk huis, mijn man en twee prachtige dochters, maar ik geloof niet dat ik hier oud wil worden; het klimaat is me daarvoor te slecht, de opties te gering en de afstanden te groot. Maar twintig jaar geleden had ik ook niet verwacht hier nog steeds te zijn, dus misschien moet ik niet te veel voorspellen. De tijd zal het leren!

Foto: Heemkundekring Boxtel

De dikke boom van Jachtrust geveld
In januari 1904, toen Jachtrust werd bewoond door de zusters Trappistinnen, is de oude reus geveld. Dit karwei werd opgeknapt door Piet van der Hagen, de man met de gleufhoed, die op de gevelde boom poseert. Hij werd geassisteerd door de gebroeders Bertus en Piet Valks. Zelfs in het land der houtbrekers was dit een prestatie. Naast Piet van der Hagen staat Alex van Uden, ambtenaar ter secretarie. Rechts is de toegangspoort van het landgoed Jachtrust nog juist te zien. Alleen de bast van de boom bracht al ƒ90,00 op. Men maakte er kurkdoppen van, drijfmateriaal voor visnetten. Van het hout werden slechts 'schabben' gezaagd.

Over de Trappistinnen op Jachtrust schreef Piet Coenen in 2008 een kroniek, waarin onder andere nog meer te lezen is over de dikke boom.

Foto: uit 1904

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Foto: Onbekend

Te Koop
KYMCO ZING 2, 125CC chopper 2007, kleur zwart, 770 km op de teller, netjes, zgan, Vraagprijs €975,-

RegioBank blijft in dorpen en kleine steden

Liempde - Steeds meer banken in Nederland sluiten hun regionale kantoren. Vooral in dorpen en kleinere steden. Terwijl veel mensen graag een bank in de buurt willen. Een bank waar ze gewoon even binnen kunnen lopen voor een vraag of advies. En waar ze hun geldzaken regelen zoals zij dat willen. Daarom heeft RegioBank Zelfstandig Adviseurs door heel het land.

Klanten kiezen zelf hoe ze hun geldzaken regelen
'Iedereen kan bij RegioBank binnenlopen. Wij zijn het kantoor om de hoek. Bij ons kunnen klanten hun geldzaken regelen zoals zij dat willen. Op kantoor, thuis via internet of onderweg via onze Mobiele App. En dat kost de klant niets extra's. Ook niet voor papieren bankafschriften of overschrijfkaarten. Klanten kunnen bij ons terecht voor betalen, sparen, alles. We nemen de tijd voor persoonlijke aandacht. Gewoon, een goed gesprek met een kop koffie. Op deze manier kunnen we echt advies op maat geven'.

Dichtbij en betrokken
RegioBank kiest bewust voor kantoren in dorpen en kleine steden. Want in heel Nederland verdienen mensen een bank in de buurt. Zo kunnen klanten hun geldzaken regelen met iemand die ze kennen en die weet wat er speelt in hun omgeving. 'Wij vinden het belangrijk om dichtbij onze klanten te staan en om advies op maat te geven. Voor alle bankzaken is het heel prettig dat mensen niet ver hoeven te reizen naar hun bank'.

Gewoon binnenlopen
Bent u nieuwsgierig naar de persoonlijke bank bij u in de buurt en wilt u meer weten of vrijblijvend kennismaken? Loop dan binnen bij Geld en Makelaardij, Nieuwstraat 30 of Het Raadhuis Hypotheken en Verzekeringen, Keefheuvel 1 in Liempde, of bij Geerts Adviesgroep, Dorpsstraat 13 in Gemonde.
De drie kantoren zijn als Zelfstandig Adviseur van RegioBank een onafhankelijke tussenpersoon. Naast de producten van RegioBank adviseren en bemiddelen zij ook in producten van andere aanbieders. Behalve voor spaar- en betaalproducten; daarin bemiddelen zij exclusief voor RegioBank.

Nieuwe sporten in Dommel Sportland

Boxtel - Deze maand is er in de nieuwe aflevering Dommel Sportland weer aandacht voor twee sporten: ouderengymnastiek en paardrijden.

Omroep Dommelland bracht een bezoek aan Sportcomplex De Braken waar bijna dagelijks gesport wordt door ouderen vanaf 55 jaar. In verschillende leeftijdsklassen worden allerlei gymnastiekoefeningen met veel plezier gedaan. Uit de interviews met deelnemers, trainer en organisatoren blijkt dit overduidelijk. Nu al doen er wekelijks meer dan honderd deelnemers mee.

Er zijn veel vormen van paardrijden. De filmploeg was te gast bij vereniging 'aangespannen ontspanning' die een wedstrijd organiseerde bij De Langspier. Rijtuigen met enkelspan en tweespan deden zowel dressuur- als vaardigheidsproeven. De deelnemers kwamen vooral uit de regio. Zo ook Jacky van Dulmen uit Liempde, die tijdens een interview uitlegt wat er zo mooi en bijzonder is aan deze sport.

Vanaf donderdag 4 juni om 21.00 uur is Dommel Sportland de hele week te zien op Omroep Dommelland, Ziggokanaal 47, en via uitzending gemist op www.omroepdommelland.nl.

Liempdse organisaties vaker in overleg om elkaar te versterken

Liempde - Wijkorgaan Liempde, Stichting Algemeen Belang Liempde (ABL), Dorpsberaad Liempde, Stichting Belangenbehartiging voor Ouderen in Liempde (BOL) en Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) gaan de onderlinge informatie-uitwisseling bevorderen door als organisaties vaker met elkaar in overleg te treden. Door dit overleg willen de partijen in kaart brengen waar ze elkaar kunnen versterken en op welke manier ze uitdagingen en opdrachten gezamenlijk kunnen aanpakken.

De vijf organisaties bestaan grotendeels uit vrijwilligers en vertegenwoordigen of hebben via netwerken korte lijnen met (een deel) van de Liempdse gemeenschap. Ze zetten zich in voor uiteenlopende onderwerpen en doelgroepen. Tegelijkertijd werken ze, ieder op een eigen manier, aan de leefbaarheid in Liempde. Door vaker informatie uit te wisselen over de activiteiten die ze organiseren en de werkzaamheden die ze uitvoeren willen ze elkaar waar mogelijk versterken en verder helpen. Op deze manier worden belangen van Liempde op een efficiëntere manier aangepakt en taken beter op elkaar afgestemd. Daarbij beogen ze een positieve uitwerking als het gaat om openheid en transparantie. Niet alleen naar elkaar, maar ook naar andere verenigingen, organisaties en inwoners uit Liempde.

Het is de bedoeling om in de toekomst vier keer per jaar bijeen te komen. Uiteraard staan de partijen open voor aanvulling en uitbreiding vanuit andere organisaties. Zo is voor het volgend overleg ook Stichting Behoud Gemeenschap Liempde (SBGL) uitgenodigd om aanwezig te zijn.

SP

SP-onderzoek: huren zijn te hoog
Voor veel huurders dreigt de huur onbetaalbaar te worden. Dat blijkt uit het onlangs door de SP gepresenteerde rapport 'Huur te Duur'. Ruim duizend huurders uit 129 verschillende gemeenten, waaronder enkele tientallen uit Boxtel, deden mee aan het onderzoek. Bijna alle huurders zijn meer dan 20 procent van hun netto-inkomen kwijt aan huur en bijna de helft besteedt zelfs 35 tot 50 procent aan huur. De Tweede Kamerfractie van de SP zal de hoge huren aan de orde stellen in de Tweede Kamer. In Boxtel voert St. Joseph, mede op verzoek van de SP, een huurmatigingsbeleid voor de lagere inkomens.

Startsein voor aantrekkelijker centrum
Op 6 mei gaf SP-wethouder Eric van den Broek in de Clarissenstraat het startsein om de route Stapelen-St. Petrusbasiliek een flinke kwaliteitsimpuls te geven teneinde het centrum aantrekkelijker te maken. De wethouder benadrukte dat het project tot stand is gekomen na veelvuldig overleg met burgers, omwonenden, ondernemers en de Heemkundekring. De werkzaamheden worden in oktober van dit jaar afgerond.

Klankbordgroep vijver/boomgaard
Een onderdeel van de centrumplannen is het ontwikkelen van een parkomgeving op de plaats van de vijver en boomgaard. In het verleden was er een plan om daar een parkeerterrein van te maken. Acties van bewoners en SP hebben dat gelukkig verhinderd. Jaren geleden deed de toenmalige SP-fractie voorstellen om het gebied grondig op te knappen. Recentelijk heeft de CDA-fractie ook suggesties gedaan. Van den Broek: "We willen een klankbordgroep in het leven roepen die meedenkt over de inrichting van deze groene toegangspoort tot het centrum. Ik roep mensen op zich hiervoor aan te melden via e-mailadres communicatie@boxtel.nl, onder vermelding van 'Klankbordgroep boomgaard en vijver'."

Poort in Croonpassage
De gemeente verleent vergunning voor het plaatsen van een poort in de Croonpassage op de Markt. De poort zal dichtgaan op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond van 22.00 uur tot 07.00 uur 's morgens. Dit moet er toe leiden dat de overlast van het uitgangspubliek voor bewoners verdwijnt. Het college heeft nu, anders dan in het verleden, samen met bewoners gekeken naar wat er wel mogelijk is en heeft overeenstemming bereikt met hulpdiensten en de bewoners betalen de aanleg van de poort. Het bestuur van de Vereniging van Eigenaren zegt erg blij te zijn met de inzet en betrokkenheid van wethouder Eric van den Broek en heeft namens bewoners en winkeliers haar dank uitgesproken.

1000 handtekeningen in Boxtel tegen de bezuinigingen in de zorg
De SP ondersteunt de volkspetitie van vakbonden FNV en CNV tegen de zorgbezuinigingen. Er zijn inmiddels al een kwart miljoen handtekeningen opgehaald. In Boxtel heeft de SP in enkele wijken, bij de Zwaanse Brug en enkele winkelcentra zo'n duizend handtekeningen opgehaald. De actie loopt tot haf juni. Er kan digitaal getekend worden via www.fnvvoorzorg@nl of www.boxtel.sp.nl.

PvdA/GroenLinks

Foto: PVDA/GL

Progressief Boxtel
De raadsvergadering van 12 mei. We bespreken de kadernotitie Beheer en Onderhoud groen en straatreiniging. Het voorstel ligt op tafel: we kunnen de afval- of prullenbakken slimmer plaatsen, en we kunnen met minder toe. Meerdere afvalbakken worden weinig gebruikt, dus het kan beter en slimmer. Dat gaan we samen met de burgers uitzoeken en uitproberen. Er lag een heel goed voorstel.

Amendement
Op voorstel van een van de fracties wordt een schorsing aangevraagd en na enige discussie waait de wind ineens de andere kant op: het aantal afval- en prullenbakken moet gehandhaafd blijven, is nu het voorstel. En dan is er ineens een meerderheid: bij de besluitvorming gaan alle partijen mee behalve PvdA/GroenLinks en D'66. En wij van PvdA/GroenLinks gaan met een raar gevoel naar huis. Wat is hier gebeurd? Waar komt deze wind ineens vandaan?

Doel en middelen
Het doel is een schoon Boxtel. Middelen daartoe zijn afvalbakken. De raad, die de kaders voor het beleid moet uitzetten en de doelen bepaalt, bemoeit zich in principe niet met de details van de uitvoering en de middelen. We zijn juist aan het proberen ons niet meer te verliezen in de details, en ons te concentreren op twee taken: de grote lijnen uitzetten en de controle. En nu gebeurt het opnieuw: een uitspraak over het aantal afvalbakken, over de middelen!

Angst of vertrouwen
Politiek tot in detail de zaken willen regelen komt veelal voort uit een gebrek aan vertrouwen, angst of uit wantrouwen. De angst is dat inwoners bij gebrek aan een afvalbak in de buurt de rotzooi gewoon laten vallen. Iedereen weet dat het ook mis gaat en dat verwijderen van afvalbakken gevoelig ligt. Daarom was het goede van het voorstel ook om samen met de inwoners afvalbakken slimmer te plaatsen en mogelijk te verminderen. En nu betuttelt de gemeenteraad. De raad beslist bij voorbaat, en gaat niet het experiment aan om het samen met de inwoners uit te zoeken. Terwijl we er juist alles aan doen om de burgers nog meer in de verantwoordelijkheid te laten delen voor een schone leefomgeving… In plaats daarvan spreken we als raad een gebrek aan vertrouwen uit. Weer een gemiste kans!

Samen met de burger
Het amendement staat dus dwars op de voornaamste beleidsinzet van deze bestuursperiode: laat burgers met initiatieven komen, en de overheid probeert deze zoveel mogelijk te ondersteunen. Er waaide een oude wind door de raadzaal. Daar moet wat PvdA/GroenLinks betreft een eind aan komen.

Progressief Boxtel
Dat is wat PvdA/GroenLinks voor Boxtel is: een moderne progressieve partij. Niet bang zijn, wel nuchter. Vertrouwen uitspreken, verantwoordelijkheid geven, ondersteunen, faciliteren en begeleiden. En als het fout dreigt te gaan, oplossingen en verbeteringen aanbrengen.

Avond omdenken in armoede

Boxtel - Sinds 2003 bestaat het Netwerk Armoedebestrijding in Boxtel. Dit bestaat uit diverse partners die zich inzetten om de situatie van Boxtelse burgers financieel, maar ook op sociaal gebied te verbeteren. Jaarlijks komen ze diverse keren bij elkaar om kennis en ideeën uit te wisselen. Hierdoor weten partijen elkaar snel en goed te vinden en wordt snel en breed ingezet op verbetering van de situatie van de individu.

Op woensdag 10 juni om 19.30 uur nodigt het Netwerk Armoedebestrijding iedereen uit voor een bijzondere avond in de Spiegeltent bij Kasteel Stapelen. Tijdens deze avond zal Pater Poels, bekend als de broodpater uit Tilburg, de aanwezigen meenemen in zijn tocht. Al vele jaren zet hij zich onvoorwaardelijk in voor de armen in Tilburg. In die tijd is de kijk op armoede en armoedebestrijding veranderd. Poedels vertelt hoe zich dat de laatste jaren ontwikkeld heeft in een wereld die steeds meer uit procedures en regels bestaat.

Na een korte pauze zal Marja Wittebols van Stichting Vonk het publiek interactief laten meedenken over de manier waarop kleine veranderingen al een groot verschil kunnen maken. Tijdens de avond kunnen de aanwezigen een vrijwillige bijdrage aan het goede doel schenken.

Rond 22.30 uur is programma afgelopen en is er gelegenheid om met elkaar na te praten. Wil je bij deze avond aanwezig zijn? Meld je dan aan via karinvanditmars@contourdetwern.nl of 0411-655899.


GEMEENTE INFO

Oud Papier:
05/06: Kalksheuvel + deel Breukelen
10/06: Lennisheuvel
10/06: Roderweg e.o.

Let op! Vanaf maandag 1 juni is de hoofdingang van het gemeentehuis aan de Markt weer open voor alle bezoekers. Je kunt dan geen gebruik meer maken van de ingang aan de Dr. Van Helvoortstraat.

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Huisvuil, gft en plasticinzameling:
Even week restafval,
Oneven week: gft en plastic*
Postcode 5281 woensdag
Postcode 5282 maandag
Postcode 5283 donderdag
Postcode 5298 dinsdag

Zet het plastic verpakkingsafval vóór 7.30 uur aan de weg.

Vragen PvdA/GroenLinks over nieuw tariefsysteem Dommelbad

Boxtel - De raadsfractie van de PvdA/GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W in verband met het nieuwe tariefsysteem van zwembad Het Dommelbad.

In het nieuwe tariefsysteem wordt geen gebruik meer gemaakt van meerbadenkaarten, waarmee bezoekers een bepaald aantal keren kunnen komen zwemmen, maar enkel nog van maand- en jaarabonnementen, wat volgens de brief bij veel gebruikers tot irritaties leidt. In de brief wordt gesteld dat de gebruikers van het zwembad pas een week geleden zijn ingelicht over de wijziging, en dan nog zonder enige toelichting of motivatie.

Daarnaast houdt de wijziging voor veel gebruikers ook een flinke tariefverhoging in. In haar brief schetst de fractie van PvdA/GroenLinks een voorbeeld van een deelnemer aan de trimzwemles die met het nieuwe systeem meer dan 80 euro per jaar extra kwijt is. De fractie van PvdA/GroenLinks wil van het college weten of er voor de invoering van het nieuwe tariefsysteem overleg gevoerd is met de verantwoordelijke wethouder en of deze hiervoor zijn instemming heeft gegeven.


Nog plek bij tuinenreis Groei & Bloei op 6 juni

Boxtel - Aanstaande zaterdag 6 juni organiseert Groei&Bloei Boxtel haar jaarlijkse dagreis met bezoek aan een aantal fraaie tuinen. Ditmaal gaat de reis naar Gelderland.

In Nunspeet worden de 'Kijktuinen' bezichtigd, in Hoevelaken de 'Tuinen Op de Haar' en in Barneveld de tuin 'De Beukenhof'. De bus vertrekt om 8.00 uur vanaf het parkeerterrein bij het Liduina ziekenhuis Bosscheweg in Boxtel en komt daar rond 18.30 uur weer terug. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Paul en Leni Simons via 0411-673968 of paul.simons@live.nl. De reis kost 45 euro voor leden van Groei&Bloei en 50 euro voor niet-leden, beide inclusief lunch en entreegelden.

Praktijk voor pretecho's De Reu

Boxtel - Caroline de Reu heeft aan het Pelgrimspad 3 in Boxtel een praktijk geopend waar aanstaande ouders een echo kunnen laten maken van hun kindje. Deze zogeheten pretecho's en geslachtsbepaling variëren in prijs van 35 tot 75 euro.

In haar Echopraktijk Goed Bekeken beschikt Caroline over de nieuwste apparatuur voor het maken van zwangerschapsecho's. Dat kan in 2D, het bekende zwart-witplaatje, in 3D waarbij er diepte in de afbeelding komt zodat bijvoorbeeld het gezichtje kan worden bekeken en 4D (video). Beelden worden vastgelegd op CD-Rom of DVD.
Caroline (32) is de dochter van het Boxtelse verloskundigenpaar Paul en Marga de Reu en heeft haar intrek genomen in hun praktijk. Ze is geen verloskundige, maar heeft zich sinds 2010 gespecialiseerd in specifiek echoscopisch onderzoek bij zwangere vrouwen. Daarvoor deed Caroline ervaring op bij echocentra in Den Haag en Dordrecht en bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.
Bij haar kan zeven dagen per week een afspraak worden gemaakt via nummer 06-30882136. Er kan ook worden gemaild naar info@ echopraktijkgoedbekeken.nl.

Facebookactie na ongeval op A2 Boxtel

Diverse hulpdiensten moesten zondagmiddag naar de A2 bij Boxtel voor een ongeval met meerdere voertuigen. Foto: Sander van Gils

Boxtel - Een van de slachtoffers van een auto-ongeluk op de snelweg A2 bij Boxtel, afgelopen zondagmiddag, heeft op Facebook een oproep gedaan. Helmonder Rob Haertel zoekt getuigen van het ongeval, omdat de veroorzaker daarvan volgens hem is doorgereden.

Hij zegt dat zijn auto is geraakt door een 'gifgroene Vokswagen Golf' die met hoge snelheid achter hem op de linkerbaan reed. De rondtollende wagen van Haertel raakte twee andere voertuigen die ook zwaar beschadigd werden. Haertel werd door een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, maar is inmiddels met een pijnlijke nek en schouder weer thuis. Twee andere betrokkenen zijn ter plekke door ambulancepersoneel behandeld. Haertels bericht op Facebook leverde ruim 500 reacties op en is door ruim 4500 mensen gedeeld.

Het ongeval vond rond 14.15 uur plaats ter hoogte van de Dommel bij Boxtel-Noord. De ravage was groot. Een bergingsbedrijf heeft de drie voertuigen afgevoerd. Door het ongeval ontstond er in noordelijke richting een behoorlijke file,waardoor het verkeer op de Boxtelse noord-zuid as ook vastliep.

Linksrijder veroorzaakt frontale botsing

Boxtel - Woensdag 27 mei botsten rond 18.45 uur twee personenauto's op elkaar in het buitengebied van Boxtel. Het ongeval gebeurde op de Koppenhoefstraat, nadat een Britse bestuurder in een reflex naar links uitweek.

Een frontale botsing met een tegemoetkomende auto was het gevolg. De verwondingen vielen wonderbaarlijk genoeg mee. Korte tijd was de weg tussen de Geelderseweg en De Vennekens gestremd voor het overige verkeer. Een ambulance kwam ter plaatse en onderzocht alle betrokkenen. Noemenswaardige verwondingen liepen de inzittenden niet op. Nadat een bergingsbedrijf beide voertuigen had geborgen en de brokstukken van het wegdek bij elkaar had geraapt, werd de weg weer vrijgegeven.

Receptie Stichting Uitkeringsgerechtigden Boxtel

Boxtel - Ter ere van hun 25-jarig bestaan organiseert de Stichting Uitkeringsgerechtigden Boxtel een receptie. Deze vindt plaats op zaterdag 13 juni van 14.00 tot 16.00 uur bij Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat.

Vincentiusvereniging biedt betaalbare vakanties voor mensen met een krappe beurs

Foto: Arnold Krielen

Boxtel - Voor mensen met weinig financiële middelen is op vakantie gaan een luxe die ze zich vaak niet kunnen veroorloven. En dat terwijl een vakantie toch het uitgelezen moment is om even de dagelijkse zorgen te laten voor wat ze zijn. De Sint-Vincentiusvereniging biedt mensen die daarvoor geen geld hebben een verblijf van een week in een vakantiechalet, zodat ze even tot rust kunnen komen.

Een zo'n chalet dat door de Boxtelse Vincentiusvereniging beheerd wordt, staat in Oisterwijk, op Camping de Reebok. Midden in een bosrijke omgeving met Piet Plezier en openluchtzwembad Staalbergven op korte afstand. Het chalet, dat een aanbouw heeft en een tuin, biedt genoeg ruimte voor zes personen. Er zijn twee televisies, flink wat speelgoed, een barbecue en er staan fietsen die gebruikt mogen worden. Allemaal spullen die ooit gedoneerd zijn aan de Sint-Vincentius. De camping zelf heeft een animatieteam voor de allerkleinsten.

Foto: Arnold Krielen
Foto: Arnold Krielen

De Vincentius beheert de caravan nu al sinds 1998, en het is altijd een enorm succes geweest. Voorzitter Toon van der Sloot en coördinatrice voor het vakantieproject Annie van der Logt leggen uit hoe belangrijk het voor mensen is. "Op vakantie gaan is helemaal ingeburgerd, en dan is het heel vervelend als je niet kunt gaan. Vooral voor kinderen is het heel stigmatiserend om als enige in de klas te vertellen dat je nergens naartoe bent geweest, omdat je ouders dat niet kunnen betalen. Daarom zijn we dit gaan doen, om er voor te zorgen dat die mensen zich toch even kunnen terugtrekken van het dagelijkse bestaan en plezier kunnen maken. We doen dit in samenwerking met andere Vincentiusverenigingen en er zijn zo'n twintig soortgelijke chalets door heel Nederland te vinden. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld ook een keer naar de kust als ze dat liever willen. Ons chalet is niet geschikt voor mindervaliden, maar er zijn wel een paar andere die dat wel zijn. Ook kunnen we geen huisdieren toelaten en mag je binnen niet roken, maar afgezien daarvan is het een week lang van jou."

Mensen die graag zo'n vakantie in Oisterwijk zouden willen beleven kunnen zich aanmelden via de website van de Sint-Vincentiusvereniging op www.vincentiusboxtel.nl. Ook kunnen zij langskomen bij de winkel in de Van Leeuwenstraat. Het chalet kost 150 euro per week, ongeacht of je er alleen naar toe gaat of met zes personen. Gezinnen met kinderen hebben tijdens de vakantieperiodes voorrang, de rest van het jaar kan iedereen er terecht. Voor 2015 is het chalet al vrijwel volgeboekt, maar in september en oktober is er nog plek.

Mocht je mee willen helpen, de Sint Vincentiusvereniging kan altijd extra vrijwilligers gebruiken voor de administratie of het schoonmaken en/of verrichten van kleine werkzaamheden aan het chalet. De vereniging is een volledig vrijwillige organisatie die geheel afhankelijk is van giften en verkoop uit haar winkels. Donaties zijn daarom van harte welkom op NL18RABO0128722320.

Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern zoekt vrijwilligers

Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern in Boxtel heeft deze week weer een aantal vacatures. Voor een zorginstelling is het op zoek naar een vrijwilliger die een cliënt het gebruik van een tablet uit kan leggen. Voor dezelfde zorginstelling ook iemand die het leuk vindt om met een 75-jarige man met rollator een wandelingetje te maken en een terrasje te pikken.

Voor het Rode Kruis Boxtel-Liempde zoekt het een voorzitter. Deze persoon is een verbindende leider met visie en daadkracht en zoekt een zinvolle uitdaging waarbij hij/zij zijn/haar kwaliteiten vrijwillig kan inzetten. Ook zoekt het steunpunt voor het Rode Kruis een penningmeester die op financieel gebied aan de slag kan om hulpverlening aan mensen in nood mogelijk te maken. Tenslotte zoekt het een coördinator zelfredzaamheid die geniet van pionieren en netwerken. Ben jij succesvol in het opstarten van nieuwe activiteiten en ben jij succesvol in het bouwen van een team dat dit samen met jou gaat doen? En heb je affiniteit met het thema zelfredzaamheid? Dan wil het steunpunt jou graag leren kennen.

Verder heeft het steunpunt nog een herhaalde oproep. Voor de Stichting De Wereldwinkel Boxtel is het nog op zoek naar een communicatieve, accurate penningmeester met een gedegen financiële/administratieve en boekhoudkundige achtergrond. Je bent lid van het bestuur en medeverantwoordelijk voor het (financiële) beleid. Het bestuur vergadert ca. 10 keer per jaar, daarnaast zijn er periodieke bijeenkomsten met de vrijwilligers die het inkoop- en winkelteam vormen. Heb jij voldoende computerkennis, ben je bereid je te verdiepen in het winkelautomatiseringssysteem en vind je het leuk om de financiële administratie te doen, meld je dan snel aan bij het Vrijwilligerssteunpunt.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag t/m donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt, tel: 0411 – 655 899 of stuur een mail naar: vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Open dag bij bereden politie

Boxtel - Op zaterdag 6 juni houdt de plaatselijke afdeling van de bereden politie een open dag van 9.00 tot 15.30 uur. Iedereen is welkom op het terrein aan Nergena 3 te Boxtel.

De stallen kunnen bekeken worden en er zijn demonstraties van een hoefsmid en een dierenfysiotherapeut. Om 10.30 en om 13.30 uur is er een speciale demonstratie van ruiters in samenwerking met de politiehonden. De toegang is gratis.

Lezing spoorwegspecialist Jos Mandos

Boxtel - In het kader van de lopende expositie '150 jaar spoor in Boxtel', houdt Jos Mandos op zondag 7 juni om 11.15 uur in het MUBO een lezing over het gelijknamige onderwerp.

Jos Mandos, die in 1950 in Boxtel werd geboren, heeft sinds zijn jeugd veel interesse in de Nederlandse Spoorwegen. Zijn opa was seinhuiswachter in Boxtel en tijdens logeerpartijen bij opa was een bezoek aan het seinhuis vaste prik. In zijn lezing zal hij ingaan op de boeiende geschiedenis van de drie Boxtelse stations en de historie van de spoorlijnen die uit alle richtingen naar Boxtel leiden. Uiteraard wordt ook het beroemde 'Duits lijntje' behandeld, dat Boxtel decennia lang tot een belangrijk knooppunt maakte in het Europese treinverkeer. En natuurlijk wordt ook aandacht besteed aan de impact van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog op de geschiedenis van het station en de Stationsstraat. De lezing wordt geïllustreerd met talrijke historische foto's, waarvan een aantal nog pas kort geleden is ontdekt en nog niet eerder is gepubliceerd.

Jos Mandos is ook de auteur van het onlangs verschenen boek 'Station Boxtel 150 jaar, de spoorwegen in Boxtel 1865-2015'. Dit boek kan in het MUBO worden aangeschaft. Na afloop is er gelegenheid om het boek door Jos Mandos te laten signeren.

De lezing begint om 11.15 uur en duurt ongeveer twee keer dertig minuten. Entree kost 3,50 euro, inclusief een bezoek aan de wisselexpositie over '150 jaar spoor in Boxtel' en/of de vaste expositie over de geschiedenis van Boxtel op de eerste en tweede verdieping. Graag aanmelden via info@muboboxtel.nl of 06-16041898.

Aftrap Boxtel als dementievriendelijke gemeente

Boxtel - Op zondag 7 juni is in de spiegeltent bij kasteel Stapelende aftrap van het dementievriendelijker maken van Boxtel. Dit project, een initiatief van ContourdeTwern en de gemeente Boxtel, wordt dan tijdens een gezellige soosavond gestart met muziek en dans uit de jaren 50 en 60.

Ineke Matheeuwsen, ouderenwerker bij ContourdeTwern, is initiatiefnemer van het project, dat ervoor probeert te zorgen dat ouderen meer gebruikmaken van de kracht uit hun omgeving. "Mensen met dementie willen zo volwaardig mogelijk blijven meedoen", aldus Ineke. "Daarom is het belangrijk dat de buurt, wijk of kern aansluit bij de mogelijkheden van mensen met dementie. Dat we het samen doen."

De soosavond wordt geopend door wethouder Eric van den Broek en duurt van 19.00 tot 22.30 uur. De entree is gratis. Aanmelden kan via inekematheeuwsen@contourdetwern.nl of 0411-655899.

Lieve lezers,

De Heilig Bloedprocessie is dit jaar helaas afgelast. Honderden vrijwilligers waren in vol ornaat toen de regen uit de hemel kwam vallen. Een eenzaam baldakijn trok nog een stukje op, maar daarna zaten alle geschminkte vrijwilligers toch echt koffie te drinken op de Markt. Jammer, want het is een fantastische traditie, die alle Boxtelaren bereikt. Tenminste, diegenen die het verhaal achter deze processie begrijpen. Langs de weg staande heb ik een klein onderzoekje verricht. En wat blijkt? Bijna niemand kent het verhaal van het Heilige Bloedwonder.

Omdat ik er ben om jullie te dienen, en Boxtelaren te verrijken met mijn intelligente verhalen, zal ik het verhaal voor jullie uit de doeken doen. Waarom die uitdrukking grappig is, dat snap je straks. Hier komt 'ie:

Volgens Wikipedia gaat het verhaal als volgt: "Volgens de legende zou Eligius van den Aker, een priester die afkomstig was uit Esch, wijn uit de miskelk hebben geknoeid op de doek die voor het Driekoningen-altaar van de Sint-Petruskerk te Boxtel lag. De vlekken bleken bloedvlekken te zijn. Tevergeefs trachtte hij de bloedvlekken uit te wissen bij de nabijgelegen Boxtelse Watermolen."

Nu ben ik altijd van de klare taal geweest, zoals u weet. Dit voorgaande stukje is voor velen onder ons abracadabra. Ook vind ik het belangrijk dat ook jongeren zich betrokken voelen in het Boxtelse. Daarom hier het verhaal nogmaals, verduidelijkt in klare taal, voor de jongeren onder ons.

Eligius van den Aker was dus een priester. Allereerst was dat vruuger nog een eerbaar beroep. Er werd geluisterd naar priesters, en er waren nog geen priesterschandalen in die tijd. Tenminste, daar werd nog niet over getwitterd.

Eligius was dus een priester uit Esch, die met wijn aan de gang ging in Boxtel. Hier zijn natuurlijk een hoop dingen over te zeggen. Allereerst, waarom komt die man uit Esch onze Boxtelse wijn opmaken? Dat zijn dingen die we niet meer toe moeten laten. Je zult namelijk altijd zien dat het verkeerd gaat als je een Esschenaar een belangrijke taak geeft. En ja hoor, wat gebeurt er? Diejen koekwaus flikkert de hele kelk met witte wijn, ingewijd en alles, over dat altaardoek heen. Vlekken overal natuurlijk. Dat kon zelfs wasserij Boumans er niet meer uit krijgen.

En wat doet die gekke Essche priester? Hij vat een duukske, loopt naar de Boxtelse Watermolen en begint te poetsen! Heel die vlek uitgewreven natuurlijk, heel dat heilige doek naar de gallemiezen. En om het nog erger te maken, toen hij later weer keek waren de witte wijnvlekken helemaal rood geworden. Alsof het bloedvlekken waren. Super raar verhaal, super echt gebeurd.

Natuurlijk zitten er heel wat haken en ogen aan deze legende. Allereerst, het feit dat Eligius die kelk omtikte, geeft al aan dat hij zelf misschien wel een slokje miswijn of twee achter de kiezen had. We baseren dit hele verhaal dus op het woord van een dronken priester. Ten tweede, ik heb vaak zat bloedvlekken bij de Boxtelse Watermolen uit mijn kleding gepoetst, en met een beetje soda was dat zo weg. Dus ik weet het allemaal niet helemaal.

Het enige dat ik wel weet, is dat de vrijwilligers die de Heilige Bloedprocessie mogelijk maken een schouderklopje verdienen. Ze doen het toch maar, dat slenteren door de straten. Als het droog is tenminste. Bij deze!

Tot volgend jaar,

Bets

Klomp Assurantiën viert 65-jarig bestaan

Jan Klomp, Miriam Klomp, Dennis van Gemert, Elly van Iersel - van de Rijdt, Marcel Klomp en Pepijn van Hal. Monica Lucius-Klomp en Cathy Spiritus ontbreken op de foto Foto: Klomp Assurantiën

Al 65 jaar verzekeringen in begrijpelijke taal. Bij Assurantiebedrijf Klomp in Gemonde vieren ze deze maand hun 65-jarig bestaan. Al sinds 1950 weten zij alles van verzekeringen, schaderegelingen, pensioenen en hypotheken en adviseren zij bedrijven én particulieren in een taal die je begrijpt. Een mooie aanleiding om eens stil te staan bij hun manier van werken en hét geheim van hun succes.

Onafhankelijk ontzorgen: Alle adviseurs bij Klomp zijn ongebonden en onafhankelijk. Dit betekent dat ze niet gelinkt zijn aan bepaalde verzekeraars en ook buiten de gebaande paden kijken. Zodat jij de verzekering krijgt die echt het best bij je past. "We nemen onze klant alles uit handen. Zo heeft hij tijd en energie over voor zijn eigen vak", vertelt directeur Jan Klomp. "We houden onze kennis continu up-to-date en zijn ook bij schade in het weekend of 's avonds gewoon bereikbaar. Dat vinden we niet meer dan logisch."

Familiebedrijf: Momenteel is zes van de acht medewerkers in het bedrijf familie. "Dat betekent verzekeringen op maandag tot en met vrijdag én op zondagen en familiefeestjes", lacht Jan. "Het zit in onze genen dat we gaan we voor wederzijds vertrouwen en persoonlijk contact", legt hij uit. "Als adviseurs combineren we oprechte aandacht en discretie met brede kennis en openheid. Dit doen we al jaren zo en blijven we ook nog jaren zo doen."

Het is duidelijk. Bij Assurantiebedrijf Klomp maken ze werk van een goed advies. Voor jou.

Herenboeren tekenen eerste participatie-overeenkomsten

Boxtel - Herenboeren Boxtel, waarbij de initiatiefnemers met elkaar een boerderij opzetten om in hun eigen voedsel te voorzien, bereiken vrijdag 12 juni een volgende mijlpaal. Tijdens een feestelijke avond in de Spiegeltent op Stapelen zullen de eerste deelnemers hun participatie gaan ondertekenen. Door de inleg van ieder 2000 euro, kan er in januari daadwerkelijk gestart worden met de voorbereidingen van de Herenboerderij.

Het Herenboeren concept manifesteert zich niet alleen in Boxtel, maar wordt landelijk op meerdere plekken geïnitieerd en ondersteund door partnerbedrijven van Herenboeren Nederland. De kartrekkers van Herenboeren Nederland, de betrokkenen van enkele partnerbedrijven en andere initiatiefnemers zullen 12 juni ook aanwezig zijn.
Begin februari is de samenwerking tussen de Herenboeren en de grondeigenaar van het Wilhelminapark bekendgemaakt. Het centraal gelegen park valt binnen de gemeentegrenzen van Boxtel, maar heeft een regionale uitstraling en functie in zich. Vandaar ook dat tijdens de avond op 12 juni de nieuwe naam van Herenboeren Boxtel zal worden onthuld.

Herenboeren tekenen eerste participatie-overeenkomsten

Boxtel - Herenboeren Boxtel, waarbij de initiatiefnemers met elkaar een boerderij opzetten om in hun eigen voedsel te voorzien, bereiken vrijdag 12 juni een volgende mijlpaal. Tijdens een feestelijke avond in de Spiegeltent op Stapelen zullen de eerste deelnemers hun participatie gaan ondertekenen. Door de inleg van ieder 2000 euro, kan er in januari daadwerkelijk gestart worden met de voorbereidingen van de Herenboerderij.

Het Herenboeren concept manifesteert zich niet alleen in Boxtel, maar wordt landelijk op meerdere plekken geïnitieerd en ondersteund door partnerbedrijven van Herenboeren Nederland. De kartrekkers van Herenboeren Nederland, de betrokkenen van enkele partnerbedrijven en andere initiatiefnemers zullen 12 juni ook aanwezig zijn.

Begin februari is de samenwerking tussen de Herenboeren en de grondeigenaar van het Wilhelminapark bekendgemaakt. Het centraal gelegen park valt binnen de gemeentegrenzen van Boxtel, maar heeft een regionale uitstraling en functie in zich. Vandaar ook dat tijdens de avond op 12 juni de nieuwe naam van Herenboeren Boxtel zal worden onthuld.

Camp Specials en Emiel Techniek vieren nieuw pand met open dag

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Met een feestelijke opening vieren Twan Wagenaars en Mart Renders de verhuizing naar een nieuw pand én het vijfjarig bestaan van hun bedrijf Camp Specials. Dit doen ze samen met Emiel van de Ven, die met Emiel Techniek in hetzelfde pand gevestigd is. Vrijdag 13 juni is iedereen welkom op de Industrieweg 23 tussen 12.00 en 17.00 uur.

Na een grondige, intensieve verbouwing van het nieuwe onderkomen verhuisde Camp Specials per 1 januari van de Mijlstraat naar de Industrieweg 23. Een pand met voldoende groeimogelijkheden voor de specialist op het gebied van onderhoud en schadeherstel van campers en caravans, dat nu beschikt over een werkplaats, kantoor en winkel. Het bedrijf wordt aangevuld door Emiel Techniek dat over een eigen ruimte in het nieuwe pand beschikt. Hier kan Emiel van de Ven zich toeleggen op zijn specialisme elektrotechniek. "Ik lever en leg elektrotechnische installaties aan, van de meterkast thuis tot zonnepanelen op een bedrijfspand, en ik houd me bezig met huisautomatisering. Daarnaast voorzie ik met Camp Specials caravans en campers van accessoires zoals bijvoorbeeld schotelinstallaties, zonnepanelen en acculaders. Het mag tegenwoordig allemaal wat luxer op de camping."

"Moderne caravans zijn vaak al voorzien van vloerverwarming, een mover en sfeerverlichting", vult Mart hem aan. "Dat soort zaken kunnen wij ook installeren. Dat laten we allemaal zien op 13 juni. Dan gaan we samen demonstraties geven op het gebied van accessoires voor campers en caravans, zoals movers, veiligheidssystemen om het slingeren van caravans tegen te gaan, luifels, zonnepanelen, schotels, fietsendragers. Ook zijn onze aanhangers te zien, die we sinds kort met groot succes aan klanten vanuit het hele land verkopen." Daarnaast laten de mannen van Camp Specials zien wat ze allemaal kunnen op het gebied van onderhoud en schadeherstel. "Op onze hefbrug staat een caravan waarvan we de remmen openleggen, zodat mensen kunnen zien hoe dat eruit ziet na een jaar caravanrijden", vertelt Twan. "En dan zien ze hopelijk de noodzaak van een jaarlijkse keuring, die overigens nog steeds niet verplicht is. Terwijl elf van de twaalf caravans niet door de keuring komt."

Emiel van de Ven, Mart Renders en Twan Wagenaars Foto: Willemijn Wijdenes

Vrijdag 13 juni staat van 12.00 tot 17.00 uur voor iedereen de deur open en de koffie klaar. Naast allerlei demonstraties van Camp Specials en Emiel Techniek is er alle ruimte voor vragen en een rondleiding. Bovendien is er een springkussen voor de kinderen, dus er is aan het hele gezin gedacht. En er is een mooie actie. Mart: "Als je je gegevens achterlaat maak je via een loterij kans op een waardebon van 100 euro. Dan kun je meteen in onze winkel of in de democamper, die is voorzien van allerlei luxe, kijken wat je daarvoor aan zou willen schaffen!"

Stemmen op Boxtelse sportman en -vrouw

Boxtel - Tijdens het Boxtelse sportgala en kampioenenhuldiging, op zaterdag 27 juni in het Jacob Roelandslyceum, wordt bekend wie de sportman en -vrouw van het jaar worden. DeMooiBoxtelKrant maakt hierbij bekend wie de genomineerden zijn.

Bij de mannen zijn dat hockeyer Jelle Galema en schermvlieger Huub Coumans. Galema (22) begon met hockeyen bij MEP in Boxtel en maakte in 2009 de overstap naar Oranje Zwart in Eindhoven. Met die ploeg werd de Boxtelaar dit jaar landskampioen en won hij de Euro Hockey League. Galema is bovendien opgeroepen voor het Nederlands team dat vandaag, woensdag 3 juni, in het Argentijnse Buenos Aires start met de Hockey World League. Hij hoopt zich hier te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Schermvlieger Huub Coumans grossiert in titels en was al eerder Boxtels sportman van het jaar. Vorig jaar werd hij individueel en teamkampioen van Nederland. Die laatste titel pakte hij met Rotterdammer Victor Remmers en Paul Hendriks uit Weert, net als Coumans lid van Falcon Air. Individueel werd de Boxtelaar al negentien keer Nederlands kampioen, een keer Europees kampioen en twee keer derde bij een WK. Teamkampioen werd hij in Nederland liefst 42 maal en in Europa drie keer.

Bij de vrouwen zijn de genomineerden turnster Roos van Bommel en taekwondoka Jolijn van Eisden. Van Bommel, van de Boxtelse turnvereniging Tabitta, stond in 2014 op 18-jarige leeftijd tijdens haar laatste jaar als turnster in de finale van het NK 2e divisie in Breda. Haar prestaties op de vier toestellen waren goed voor een bronzen medaille. Een dag later turnde ze een perfecte oefening tijdens de Nederlandse toestelkampioenschappen op haar favoriete onderdeel, de brug. De gouden medaille was een prachtige afsluiting van haar turncarrière, met acht NK-deelnames.

Na haar uitverkiezing tot Boxtelse sportvrouw van 2014 is taekwondoka Jolijn van Eisden blijven presteren op internationaal niveau. In oktober won de pupil van de Boxtelse Taekwon-do School Dekker de British Open bij het sparren A-klasse. Een maand later werd ze in die discipline eerste bij de Open Haaglanden. Ook dit seizoen zat Jolijn weer bij de Nederlandse selectie van de ITF Royal Dutch en was ze lang in de race voor deelname aan het EK in Moldavië, volgende maand.

Op een sportman of -vrouw kan worden gestemd via de Facebookpagina 'Boxtelse Sportraad', of stuur een e-mail naar e.j.d.peeters@home.nl.

Waterrijke Ducky Dag jeugdvoetballers ODC

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Mascotte Ducky van de Boxtelse voetbalclub ODC houdt van water en had de jeugdleden daarom al gewaarschuwd: ze moesten afgelopen zaterdag tijdens de Ducky Dag behalve voetbalkleding ook een zwembroek meenemen.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
deze Foto: Jan van der Steen
deze Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
deze Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Dat was geen overbodige luxe, ook al vanwege enkele fikse regenbuien. De mini's, F-, E- en D-pupillen konden zich onder meer uitleven op een opblaasbare buikschuifbaan met veel zeep en bij het sponsgooien. Uiteraard werd er ook gevoetbald. Per leeftijdscategorie werden mini-toernooien afgewerkt. Ducky Dag werd volgens traditie afgesloten met de penaltybokaal. Pieter van de Steen nam de strafschoppen het beste.

Winnaars Toon Vertier-actie 'verzin een foto-onderschrift'

Vorige week plaatsten we een foto van een verroeste, uit de Gemeentevijver opgeviste fiets. We vroegen onze lezers hier een foto-onderschrift te verzinnen. Dit leverde de redactie van deze krant vele creatieve onderschriften op.

Als winnaar van de Solextour voor zes personen bij Toon Vertier in Best kwam Lenie Hermans-Knapen uit de bus. Zij schreef onder de foto: 'Eerste gebruiker parkeerkelder Boxtel opgevist'.

Bijzonder was dat ons ook ter ore kwam wie de fiets had opgevist. Dit bleek de elfjarige Finn Verdaasdonk uit Boxtel te zijn. Hij had de fiets met een magneet uit het water gehaald. Zo'n actie vinden wij een prijs waard en daarom krijgt Finn van ons een Verrassingsdag voor tien personen bij Toon Vertier.

Heb je gewonnen? Gefeliciteerd! Neem om je prijs in ontvangst te nemen contact met ons op via redactie@demooiboxtekrant.nl of 0411-842827.

Negen Tour-teams aan de start van de ZLM Toer Vijfdaagse etappekoers finisht zondag 21 juni in Boxtel

Foto: Sandra Janssen

Boxtel - Zondag 21 juni vindt de finish van de vijfdaagse Ster ZLM Toer 2015 plaats in de Stationsstraat in Boxtel. Dit jaar nemen weer veel bekende namen deel aan de koers, die voor de rappe renners de ideale voorbereiding op de Tour de France vormt.

Dit jaar verschijnen aan de start in Goes op 17 juni maar liefst negen teams die deelnemen aan de Tour de France. Daarbij liggen er kansen voor de sprinters, maar zijn er in de derde rit en met name in de vierde etappe kansen voor klassementsrenners. Ook de Duitse topsprinters Marcel Kittel (Giant-Alpecin) en André Greipel (Lotto-Soudal), die vorig jaar beide een etappe in de ZLM Toer wonnen, gaan dit jaar opnieuw van start. Toch zijn met hen aan de start de winnaars in de vlakke ritten zeker nog niet in te vullen. Sprinters uit de wereldtop, zoals de Fransman Nacer Bouhanni, Matteo Pelluchi uit Italië en de jonge Nederlanders Danny van Poppel en Moreno Hofland behoren tot de uitdagers.

Kittel, Greipel en Bouhanni wonnen allen al veel grote wedstrijden, maar jonge renners als Pelluchi, Van Poppel en Hofland zijn zeker in staat om zich met hen te meten. Daarnaast doet echt nog een flink aantal zeer snelle sprinters mee aan de Ster ZLM Toer. Met ook de Ierse revelatie Sam Bennett, de Nederlandse Dylan Groenewegen, de Italiaan Danilo Napolitano, Heinrich Haussler uit Australië en de Duitser Gerald Ciolek aan de start, mag het publiek heel wat spektakel verwachten.

Alle actuele informatie over de Ster ZLM Toer is te vinden op www.sterzlmtoer.nl of via twitter.com/sterzlmtoer en facebook.com/sterzlmtoer.

Zilver op NK turnen voor Romy Schepens

Boxtel - Afgelopen zaterdag en zondag reisden vele turnsters met familie af naar het verre Leek in Groningen. Tabitta gaf dit weekend een prachtig visitekaartje af met landelijke medailles en plaatsingen voor finales.

Zaterdag mocht Romy Schepens, pupil 2, de Nederlandse kampioenschappen N3 turnen. Romy turnde een sterke wedstrijd en stond de gehele wedstrijd hoog in de ranking. Aan het einde was het nog even spannend of ze op het podium zou blijven, maar ze wist zelfs de zilveren medaille te pakken. Zondag mocht Romy terugkomen voor de landelijke toestelfinale op vloer, waar ze een vijfde plek bemachtigde. Met voor het eerst een landelijke medaille sloot de B-selectie hun turnseizoen succesvol af, coaches Roos van Bommel, Inge van Mensvoort en Noortje Vorstenbosch kijken zeer tevreden terug.

Na het succes van Schepens werden er in de A-selectie ook grote successen geboekt. De pupillen turnden zondag allemaal de halve finale op het hoogste nationale niveau N1. Tijdens deze halve finales viel een allround ticket te verdienen voor het Nederlands Kampioenschap in Hoofddorp op 7 juni. Ook konden de beste vier turnsters per toestel doorstromen naar de landelijke toestelfinales in Ahoy op 20 en 21 juni.

Alle elf strijdende Tabitta-pupillen behaalde een NK-ticket. Daarnaast mag Tabitta ook nog met twaalf extra toestelfinales naar Ahoy. En als kers op de taart nam Tabitta ook nog vier van de twaalf te behalen medailles mee naar huis. Een unieke prestatie voor de kleine Boxtelse club tussen de grote turnscholen.

Bij de pupillen 1 N1 behaalde Floor de Wolf het zilver en Mijke Jansen het brons. Floor haalde de allerhoogste score op brug en balk en dus twee toestelfinales. Mijke behaalde de allerhoogste sprongscore en daarnaast ook nog een balk- en vloerfinale. Lotte Langerwerf en Fenne van Haaren stelden met de negende en elfde plaats ook hun NK-ticket veilig.

Shadé van Oorschot haalde bij de pupillen 2 N1 met bijna 2,5 punt los het goud binnen. Ook behaalde zij de hoogste balkscore en een brug- en vloerfinale. Donna van Wijgerden behaalde verrassend, ondanks een val, toch het zilver en een brugfinale. Mees van Abeelen behaalde een achtste plaats en twee toestelfinales: brug en balk. Lieke van Hal had wat pech deze wedstrijd maar eindigde toch knap negende en haalde nog een toestelfinale binnen. Na lange afwezigheid door blessures was Wendy Li terug en zij werd elfde. Romy Poirters en Celeste Canaan werden vijftiende en zeventiende en ook zij verzilverden hun tickets naar de finale. Pupil 2 Luna Ketelaars was helaas nog niet voldoende hersteld om mee te turnen.

Jeugd LTV Munsel grossiert in kampioenschappen

Foto: LTV Munsel

Boxtel -Na zeven weken van intensief tennissen op de verschillende parken in de regio hebben de jeugdteams van Munsel een goed resultaat gehaald. Zij sloten de voorjaarscompetitie zeer succesvol af: van de in totaal vijf jeugdteams haalden er drie het kampioenschap binnen.

Bij de meisjes van 11 tot en met 14 jaar zou het team van Munsel 1 met Fenne Sinndorff, Yzee Gerrits, Dewi van Elderen, Morris Teulings en Aniek van der Steen bij een minimaal drie punten kampioen zijn. Als ze verloren zou de titel naar de tegenstander, Wolfsbosch 1, gaan. De vier enkelspelen waren erg spannend en het kon alle kanten op. Toch bleek Munsel de sterkste te zijn. Met 3-1 was de titel voor de meiden uit Boxtel. Professioneel werden ook nog de twee dubbels gewonnen, waarna er gefeest kon worden. De definitieve uitslag van 5-1 werd gevierd met een beker, snoep, een foto en een barbecue.

De meiden van 11 tot en met 17 jaar waren al op de voorlaatste dag zeker van het kampioenschap. Het team van Manon Rooijendijk, Bente Teulings, Jenthe Tromp, Frederique van de Meijden en Nienke Bressers had de hele competitie maar drie sets afgegeven en werd met overmacht kampioen.

Foto: LTV Munsel
Foto: LTV Munsel

Voor het gemengde team in de categorie 11 tot en met 17 jaar met Britt van der Heijden, Quinty Gerrits, Yannick Lourens en Sam Baijens was het op de laatste dag nog heel spannend. Niet alleen Munsel, maar ook hun tegenstander TV Pieter Breugel uit Son en Breugel had alle wedstrijden nog gewonnen. Daarbij zou de nummer drie bij een winst van 5-1 ook nog kampioen kunnen worden. Na afloop van de wedstrijden bleef het nog even spannend, maar al snel kon de vlag uit: Munsel wist met een stand van 3-3 het kampioenschap binnen te halen.

Ook de andere twee teams deden het goed met een vijfde en zesde plaats. Met recht kan gezegd worden dat het voor de jeugd van Munsel een zeer goede voorjaarscompetitie was.


Bridge: Bridgeclub Rembrandt, 26-5-15: A-lijn: 1 J. Claassen & L. Weitmann 61,50% 2 A. van Kempen & S. vd Vries 59,58% 3 A. vd Els-Kusters & A. Visser 59,17% Bridgeclub Boxtel, 26-5-15: A-lijn: 1 M. Kleiss & E. Wijnen 65,42% 2 Irene & Harrie Peeters 59,17% 3 Th. van Roosmalen-Hurks & D. van Heertum 54,51% B-lijn: 1 Rietje & Gerrit Zunneberg 63,02% 2 G. vd Horst & A. Krekelberg 58,85% 3 Cisca & Cees van Hal 58,33% Bridgeclub Boxtel, 28-5-2015: A-lijn: 1 Jan & Joke vd Meerendonk 56,94% 2 P. vd Ven & R. Traa 56,81% 3 S. Tempels & J. Sweere 56,67% B-lijn: 1 T. van Bragt & J. van Oosterhout 58,61% 2 H. Heemskerk & C. Meisters 57,64% 3 M. Smulders & M. Theloesen 56,94% Bridgeclub De Rots, 27-05-15: A-lijn: 1 J. Koppen & J. v d Biggelaar 65,62% 2 F. Verhees & M. Vergouwe 59,37% 3 G. van Boxtel & J. Steenbakkers 58,33% Bridgeclub Revanche, 26-5-2015: A-lijn: 1 Frank & Henk Schalkwijk 62,50% 2 Maartje & Gac Sterrenburg 56,25% 3 Corry & Jan Kerssens 51,56% B-lijn: 1 T. vd Kolk & S. van Lier 67,68% 2 A. van Ewijk & G. van Heertum 65,65% 3 René & Lidy Verstijnen 58,25% Bridgeclub Liempde, 21-05-2015: A-lijn: 1 Mw. vd Steen & Mw. Eltink 68,15% 2 Mw. van Oirschot & Mw. vd Laar 58,93% 3 Echtpaar Habraken 58,33% B-lijn: 1 Dhr. van Vugt & Dhr. Verdonk 62,15% 2 Mw. Kapteijns & Mw. vd Laar 56,25% 3 Dhr. van Heesch & Dhr. van Heeswijk 54,51% C-lijn: 1 Mw. van Kollenburg & Mw. Kusters 67,38% 2 Echtpaar van Gestel 61,81% 3 Echtpaar Damen 59,72%

Uitslagen honkbal & softbal 30-05
beeball rookies Roef - Ducks        11-11
beeball majors Ducks - Starlights        verregend
pupillen hb Ducks - Cardinals        7-6
pupillen sb Roef - Ducks        14-4
aspiranten sb Ducks - Jeka        16-4
aspiranten sb Ducks - Jeka        16-9

Uitslagen 31-05
Nuenen - Ducks        1-19
Kickers - Ducks        12-10
Nieuwegein Diamonds - Ducks        9-14

Programma 06-06
pupillen hb Ducks PH1 - Royals PH1        11:00
pupillen sb Cardinals PS1 - Ducks PS1        10:00
aspiranten sb Ducks AS1 - Twins AS2        15:00
heren 2 Cardinals H2 - Ducks H2        18:00
junioren Cheetahs JH1 - Ducks JH1        10:30

Programma 07-06
beeball rookies: landelijke beeballdag bij Royals in Venray
beeball majors: landelijke beeballdag bij Royals in Venray
dames Twins DS2 - Ducks DS1        14:00

DVG sluit seizoen feestelijk af

Foto: DVG

Liempde - Het regionaal mini/F-toernooi en penaltytoernooi voor de clubleden uit de D- en E-categorie vormde afgelopen zaterdag de afsluiting van het seizoen bij DVG. Hierbij werden ook enkele mensen in het zonnetje gezet vanwege hun bijzondere staat van dienst.

Het regionale mini/F-toernooi en eigen penaltytoernooi voor de clubleden uit de D- en E-categorie werden voor het eerst georganiseerd door de nieuwe jeugdactiviteitencommissie. In hun nieuwe outfit, gesponsord door de Club van 50, zorgden zij door hun goede voorbereiding en strakke taakverdeling voor een prima verloop van de diverse toernooien.

In de namiddag bedankte jeugdvoorzitter Monique Versleijen Jan van de Velden en Harrie Bressers voor hun bijzondere staat van dienst. Samen zorgden zijn voor 50 jaar actief leider/trainerschap. Ook Frank Voets werd in het zonnetje gezet. Hij nam afscheid na vele jaren actief te zijn geweest als vrijwilliger en acht jaar als bestuurslid. Daarna was het woord aan Wim Braken, voorzitter van de supportersvereniging DVG, voor de jaarlijkse uitreiking van de jeugdawards, de ereprijzen voor vrijwilligers die zich al geruime tijd inzetten binnen de jeugdafdeling als leider/trainer of scheidsrechter. Dit jaar werd het Pupilleke uitgereikt aan René Knoops, het Junioorke aan Johan van den Heuvel en de Gouden Fluit ging naar zijn zoon Jorn van den Heuvel.

Foto: DVG
Foto: DVG
Foto: DVG

Tot slot werden onder het geluid van de gebruikelijke kampioensdeunen alle kampioenen binnen gehaald en mochten de teams van de B2, E4, ME1 (voorjaarskampioenen) en E1 (bekerkampioen) plaats nemen op het podium voor de huldiging.


Softbalsters Ducks blijven ongeslagen

Janne de Haan aan slag voor Ducks Foto: Ducks

Boxtel - Het seizoen voor de softbalsters van Ducks verloopt erg succesvol. De Boxtelse dames behielden hun ongeslagen status door een overwinning op Nuenen.

Het succes van het damesteam is niet toevallig. Binnen honk- en softbalvereniging Ducks begint de softbaltak zich steeds nadrukkelijker te positioneren. De afgelopen jaren was het vrouwelijke deel van de vereniging erg klein. De speelsters hadden jaar in jaar uit problemen om een team te formeren. De hulp van de buurvereniging uit Moergestel moest zelfs ingeroepen worden.

Die tijden lijken voorbij. De softbaltak groeit duidelijk en ook bij de jeugd weten steeds meer meisjes de weg naar de vereniging te vinden. Waar de meisjes eerst noodgedwongen moesten honkballen samen met de jongens, zijn er nu twee teams gevormd met uitsluitend meisjes. Hierdoor kan softbal nu door alle leeftijden binnen de club beoefend worden.

Ook de dames kennen een ledengroei. Twee ervaren krachten, Klaartje Termeer en Noortje Tak, hebben na jaren van afwezigheid de club weer gevonden. Ook begint het team te profiteren van de groeiende jeugd. Janne de Haan debuteert dit jaar zeer verdienstelijk als jeugdlid in de selectie. De ruimere selectie bleek ook noodzakelijk, want in de tweede wedstrijd van het seizoen brak Colette Wind haar pols. Ook afgelopen zondag tegen Nuenen was zij er nog niet bij.

In Nuenen speelde Ducks haar zevende wedstrijd van het seizoen. Wederom was het krachtsverschil met de tegenstander erg groot. Na vijf innings werd de wedstrijd vroegtijdig beëindigd met een stand van 1-19. De pitchers Laura van Zetten, Klaartje Termeer en Evelien Gerrits waren de slagvrouwen van Nuenen de baas. Zij gooiden zes keer drie slag en kregen slechts twee honkslagen tegen. Aan slag lieten Noortje Tak en diezelfde Gerrits zich zien; beide hadden een slaggemiddelde van 1.000.

Mooie overwinning voor heren Ducks

De honkballers van Ducks speelden zondag tegen de Diamonds uit Nieuwegein. Ducks, dat moest winnen om de vierde plek te bemachtigen, begon sterk aan de wedstrijd. De ploeg wist de wedstrijd naar zich toe te trekken en won met een mooie stand van 9-14.

Eerste slagman Yannick Brechenmacher begon met een honkslag en kwam verder op een goede afgedwongen vier wijd van Max Denteneer. Door goed honklopen wisten zij beiden te scoren vóór de Boxtelse slagbeurt eindigde. De Nieuwegeinse honkballers lieten er geen gras over groeien en raakten pitcher Jeroen van Nes hard, wat resulteerde in een 2-2 tussenstand. In de derde inning kon Ducks, met behulp van wat veldfoutjes van de Diamonds én een harde klap van Bram van der Horst, de tussenstand uitbreiden naar 2-5. In de gelijkmakende slagbeurt pakten de Diamonds 2 punten terug mede door een goed gemikte driehonkslag van de tweede honkman uit Nieuwegein. In de vijfde inning kwam de offensieve kracht van Ducks weer om de hoek kijken en werd Bram van der Horst binnengeslagen door Sherwin Theodora.

Later zou Theodora zelf ook scoren en de stand uitbreiden naar 5-9. Aan beide kanten bleef het redelijk stil, totdat de Boxtelaars toesloegen in de achtste inning. Denteneer begon met een perfect geplaatste stootslag, opgevolgd door een goed uitgevoerde hit 'n run door Mike de Ruijter waardoor hij op het eerste honk belandde en Denteneer safe was op het tweede honk. Jan van der Wielen droeg bij door Denteneer binnen te slaan wat de stand op 6-14 bracht. Denteneer kreeg de taak om het als pitcher af te maken en slaagde daar in. Uiteindelijk werd de stand 9-14, een goede uitslag, met een bijdrage van alle spelers aan de Boxtelse zijde. Beste slagman bij Ducks was Mike de Ruijter met 3 uit 6, gemiddelde 0.500.

Nieuw Wedstrijd Selectie Team voor Teakwon-do school Dekker

Foto: René van der Heijden

Boxtel - Vorige week dinsdag heeft Taekwon-do school TS.Dekker haar nieuwe Wedstrijd Selectie Team samengesteld. Dit team zal de komende tijd de school gaan vertegenwoordigen bij alle nationale en internationale toernooien. Het team bestaat uit beginners en gevorderden.

Foto: Ad Dekker

Zowel de jeugdsporters als de senioren gaan wekelijks extra trainen om zich voor te bereiden. Het team is geselecteerd uit de leden van de sportschool die zich hebben gekwalificeerd tijdens de reguliere trainingen en wedstrijden.

Tennisclinic kinderen vanaf 6 jaar bij LTV Munsel

Boxtel - Op woensdagmiddag 10 juni houdt Tennisvereniging LTV Munsel een tennisclinic voor alle Boxtelse jongens en meisjes vanaf 6 jaar. Tijdens de middag krijgen de kinderen les van een ervaren tennistrainer en kunnen ze kennis maken met deze sport.

De clinic begint om 13:15 uur en zal tot ongeveer 14:30 duren. Aanmelden kan tot 8 juni via jeugdmunsel@gmail.com. Je hoeft zelf geen racket te hebben, daar wordt voor gezorgd. Het is wel belangrijk dat je goede sportkleding en -schoenen aan hebt.

Mooie prestaties voor ruiters St. Martinus

Boxtel - Tijdens een dressuurwedstrijd in Haaren vorige week wist Eline de Bont met haar pony twee keer de vierde plaats te bemachtigen met 181 en 184 punten. In Gemonde werd Kim van de Sande afgelopen weekend eerste en pakte Carlijn van Oerle de zesde plaats.

Kim pakte met haar pony Vick de overwinning tijdens het outdoor concours in Gemonde in de klasse C-M1/2 met een mooie score van 202 punten. Carlijn reed zich met India in de klasse D-Z1/2 naar een score van 65 procent, goed voor een zesde plaats. Voor alle dames een mooie voorbereiding op het Aankomend weekend, dan vindt het concours hippique outdoor Boxtel plaats aan de landerijen in de Mijlstraat.

24 / 24

02 - 5 juni 2015

Avondvierdaagse Boxtel
Route door Boxtel en Lennisheuvel

04 - 14 juni

Fototentoonstelling 'Gelukkig hebben we de foto's nog'
Kasteel Stapelen, Boxtel

04 juni – 29 september

Expositie Kunst op Stapel
Kasteel Stapelen, Park, Boxtel

Donderdag 4 juni

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Filmavond 'The Name of the Rose'
20.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

06 – 07 juni

Concours Hippique Outdoor Boxtel
10.00 uur, Mijlstraat nabij nummer 116, Lennisheuvel

Zaterdag 6 juni

Tuinenreis Groei & Bloei
08.00 uur, Vertrek vanaf Liduina ziekenhuis, Bosscheweg, Boxtel

Open Dag Bereden Politie cluster Zuid
09.00 uur, Nergena 3, Boxtel

Rommelmarkt voor het goede doel
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Rondleiding Kunst op Stapel
14.00 uur, Kasteel Stapelen, Binnenplaats, Boxtel

50 jaar De Walnoot, Blaaskapellenavond
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zondag 7 juni

Teejater de Orion
11.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

150 jaar spoor: Lezing door Jos Mandos
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Open dag museumboerderij De Kleuskes Liempde
12.00, De Kleuskes, Oude Dijk 19-21, Liempde

Rommelmarkt
12.00 uur, Buurthuis Forofiet, Ronduutje 11, Boxtel

Rondleidingen Kasteel Stapelen en Park
13.45 uur, Kasteel Stapelen, Park, Boxtel

Muzikale Bespiegeling
14.00 uur, Kasteel Stapelen, Spiegeltent, Boxtel

Roofvogeldemonstratie
15.00 uur, Boerderijterras Jacobushof, Middendreef 2, Boxtel

Terrasoptreden
15.30 uur, Restaurant En Garde, Markt 34, Boxtel

Dinsdag 9 juni

Open Huis PIUS X
18.30 uur, Clubhuis PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Woensdag 10 juni

Buitenspeeldag 2015
13.00 – 17.00 uur, Diverse straten, Boxtel & Liempde

Buitenspeeldag kinderdagverblijf Domino
15.00 uur, Kinderdagverblijf Domino, Hoogheem 485, Boxtel

Donderdag 11 juni

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 13 juni

ODC 5 tegen 5 toernooi
09.30 uur, Sportpark Essche Heike, Boxtel

Red Hat Society
13.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Zomeravondconcert
18.30 uur, Kiosk naast de Orion, Lennisheuvel

Korenfestival
20.00 uur, Kasteel Stapelen, Spiegeltent, Boxtel

Zondag 14 juni

Ruilbeurs voor verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Jeu de boules Toernooi
11.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Bazaar
11.00 uur, Park Molenwijk, Boxtel

Ballroomorkest Syncopators
14.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Live de Knallende mannen
15.00 uur, DOK 12, Markt 12, Boxtel

15/16/18/19 juni

Fietsvierdaagse Smalwatervallei
Vertrek vanaf 15.00 uur, parkeerterrein t Tweespan, Kapelweg 2, Boxtel

Maandag 15 juni

Jeu-de-boulen voor goede doelen
11.00 uur, J.B.V. De Walnoot, Selissenwal 25, Boxtel

Café de Brein
19.30 uur, Zorghoeve 't Binnenveld, Boxtelseweg 5, Schijndel

Woensdag 17 juni

Provinciale Verkeersveiligheidsdag
10.00 uur, Markt, Boxtel

Vesperdienst
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Kapel, Boxtel

Donderdag 18 juni

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 19 juni

Concert kamerkoor Ratatouille
20.15 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 20, Boxtel

Zaterdag 20 juni

Feest bij Kringloopwinkel Het Goed
09.00 uur, Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Boxteldag

10.00 uur, Markt en Gemeentehuis, Boxtel

Summer & Sweat Party
14.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1, Boxtel

Concert Kamerkoor Ratatouille 'Laat vrede en vrijheid klinken'
19.00 uur, De Kleine Aarde, 't Klaverblad 13, Boxtel

Zondag 21 juni

Boxtelse 'Ierse Sessie'
13.30 uur, B&B 'In Den Boogert', Oude Boomgaard 3 Boxtel

Oud Hollandse Zomermiddag
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Ster ZLM toer Finish in Boxtel
+/- 15.15 uur, Stationsstraat, Boxtel

Orgelconcert
20.15 uur, Sint Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Maandag 22 juni

Feit en fictie in thrillers - Politie en auteurs op tournee langs de bibliotheek
19.30 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Alzheimer Café
19.30 uur, Restaurant De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Dinsdag 23 juni

Kinderconcert Fanfare Concordia Liempde
19.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Boxtel
Haarstudio Ciseaux
Bakkerij Schellens
Kapsalon Schoenmakers
Texaco Ladonk
Albert Heijn
Jacobushof
B-Town
Ursula
Expert
Sigarenmagazijn Voets
Camping Dennenoord
Gemeente Boxtel
The Read Shop

Esch
Cafetaria 't Trefpunt
Spar

Haaren
De Michel
Albert Heijn

Oisterwijk
Tiliander
Albert Heijn
Landgoed de Rosep

Gemonde
Cafetaria 't Lambertje
Tankstation Schellekens

Liempde
Coop Tax