DeMooiBoxtelKrant

7 januari 2015

DeMooiBoxtelKrant 7 januari 2015


Met een ijskoude duik het nieuwe jaar in

Boxtel - Met een flinke dosis lef en doorzettingsvermogen doken 73 fanatiekelingen afgelopen donderdag het ijskoude water van Recreatieplas De Langspier en zo het nieuwe jaar in. De tiende editie van deze jaarlijks terugkerende nieuwjaarsduik leverde weer veel toeschouwers op. Het aantal deelnemers was net zo groot als voorgaande jaren.

"Een aantal mensen zie je elk jaar terug, zij doen steevast mee aan de duik. Ook zijn er elk jaar deelnemers die de duik één keer mee willen maken", licht Ghislaine de Brouwer toe. De Nieuwjaarsduik wordt georganiseerd door Stichting Buurtsport. Zij doen dat samen met John Brusselers, de uitbater van De Langspier. Hij vond de watertemperatuur best meevallen. "Het water is dit jaar relatief warm met een graad of 5-6", vertelt Brusselers. "Deelnemers moeten vooral niet te lang met hun blote voeten op het ijskoude zand blijven staan." Erwin Krol uit Boxtel nam voor de eerste keer deel. "In het kader van try before you die ben ik de uitdaging toch aangegaan. En het was enorm verfrissend!" lacht hij.

Na afloop konden de deelnemers zich opwarmen met warme chocolademelk of een warme oliebol.

Kijk voor meer foto's op www.mooiboxtel.nl

Heilig Hart: nieuwe parochie en een gesloten kerk

Boxtel - Het knallende vuurwerk luidde in de nacht van woensdag op donderdag ook de start in van een nieuwe katholieke gemeenschap: de Heilig Hartparochie. Daarin gaan de parochies van Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde samen verder. Dit moment werd enkele dagen later gevolgd door het definitief sluiten van de Heilig Hartkerk in Boxtel voor heilige missen. Afgelopen zondag werd daar de laatste gehouden. Vanwege het teruglopende kerkbezoek vinden het pastoraal team, parochiebestuur en Bisdom van 's-Hertogenbosch het niet langer verantwoord om de kerk aan de Baroniestraat hiervoor open te houden.

Met gevoel voor ceremonieel droeg pastoor Jacques Grubben zondag het allerheiligste, de kelk met hosties, de kerk uit. Daarmee werd de Heilig Hartkerk na 114 jaar 'aan de eredienst onttrokken'. De eucharistieviering werd zondag goed bezocht. Speciaal voor deze gelegenheid waren er afgelopen weekeinde geen vieringen in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek. Grubben zei ten overstaan van de kerkgangers dat het besluit tot sluiting pijn doet. "Het raakt ons hart en bij u nog veel meer dan bij mij, want ik kom als jonge herder van de parochie pas kijken. Ondanks het realisme vanwege de al jaren teruglopende cijfers dat ik veelvuldig bij u heb mogen ontmoeten, doet dit moment ons hart overslaan van verdriet." De pastoor trok de vergelijking met de drie wijzen uit het oosten en vroeg de aanwezige gelovigen om, 'beladen met onze schatten van het geloof de Heer te bezoeken op een andere plek die ook zijn thuis is'. Schrale troost is dat de nieuw gevormde parochie de naam heeft gekregen van de gesloten kerk.

De doordeweekse eucharistievieringen zijn voortaan in de Sint-Petrusbasiliek, om 9.00 uur. Met ingang van zaterdag 10 januari wordt bovendien de zaterdagavondmis in die kerk gehouden. De aanvangstijd blijft 19.00 uur. Verder is daar een eucharistieviering op zondagmorgen om 9.00 en om 10.30 uur.

Basilius College treedt op in de Sint-Petrusbasiliek

Boxtel - Het klassieke kamerkoor Basilius College treedt op vrijdag 23 januari op in de Sint-Petrusbasiliek. Tijdens het avondvullend programma zal werk van vooral Engelse componisten te horen zijn, waaronder Morley, Purcell, en Sanders.

Het vrij kort geleden opgerichte Basilius College bestaat voornamelijk uit klassiek opgeleide zangers en professionele koordirigenten. Dirigent Bas Ramselaar leidt het kamerkoor, dat zich qua repertoire vooral richt op Renaissance en Romantiek, met daarnaast ook aandacht voor moderne werken. Tijdens het optreden in de Sint-Petrusbasiliek zal Henk Zonneveld het orgel bespelen en Jan Hollestelle de violone. Op de avond zelf kosten de kaarten 15 euro, wanneer ze besteld worden via de website www.basiliuscollege.nl kosten ze 12,50 euro. Op de website vind je ook meer informatie over het koor en het programma.

Anthonius abt viering op 18 januari

Liempde - Bij café Het Groene Woud vieren leden van buurtvereniging Kasteren zondag 18 januari de verjaardag van Anthonius abt met een Heilige Mis. Deze wordt opgedragen door pater Geldmeijer, met assistentie van Mathieu Hendriks en zang van Jan van der Heijden.

Na de mis, die om 10.30 uur begint, volgt een processie naar de kapel van Anthonius abt, voorafgegaan door het Gilde Anthonius abt met slaande trom. Bij de kapel zal de zegening voor de dieren plaatsvinden en zal het gilde een vendelgroet brengen. Daarna staat bij Het Groene Woud de koffietafel klaar met gerechten van het varken, zoals platte ribben, zult, kaantjes en worst en natuurlijk een borrel brandewijn.

De kosten voor de koffietafel zijn 10 euro per persoon, voor kinderen onder de 12 jaar 2,50 euro. Opgeven kan voor zaterdag 10 januari bij Jan van de Sande, 0411-631895, Jos van de Leest, 0411-63130 of Rien van de Langenberg, 0411- 632724. Café het Groene Woud vind je op Kasterensestraat 23 in Liempde.

Debuut Boxtelaar bij pre-finale DichtSlamRap

Boxtel - In de pre-finale van de dichtwedstrijd DichtSlamRap Boxtel is Boxtelaar Wim Kuipers zondag 11 januari een van de deelnemers. De muzikant maakt die middag zijn debuut als dichter. In totaal zullen negen dichters vanaf 14.00 uur in café Le Temps Perdu aan Markt 13 onderling uitmaken wie de extra plek krijgt toegewezen tijdens de finaleavond van DichtSlamRap. Die is op donderdag 29 januari, eveneens in Le Temps Perdu.

Onder de deelnemers aan de voorronde is de Vlaamse dichteres Sara Eelen uit Zoersel, die vorig jaar ook in de pre-finale stond. Anderen die optreden zijn naast Wim Kuipers Ria Westerhuis (De Wijk), Dean Bowen (Den Haag), Niek Hermsen (Nijmegen), Luuk Wojcik (Roermond), Lisette Ntukabumwe (Breda), Irene Siekman (Rotterdam) en Eline Van Nes (Vught). Allemaal nieuwe namen voor het Boxtelse dichtpodium.

De middag wordt muzikaal omlijst door de Eindhovense zangeres Iris Penning. Met haar zelfgeschreven Nederlandstalige liedjes heeft ze in korte tijd een groot publiek voor zich gewonnen. Penning drong onlangs door tot de finale van muziekwedstrijd 'De grote prijs van Nederland'.

Brabants Heem huldigt leden jubilerende stichting Kèk Liemt

Tijdens een feestavond in het Wapen van Liempde op dinsdag 30 december jl., toen Mariet van de Wiel-Quinten zojuist het eerste exemplaar van een lijvige brochure (125 pagina's) over haar kijk op 40 jaar Kèk Liemt aan oud voorzitter Roger van Laere had aangeboden, werd het gezelschap overvallen door de komst van Brabants Heem secretaris Harrie Boot. Al snel werd duidelijk waarvoor hij kwam: de huldiging van enkele trouwe Kèk Liemt iconen, waarbij Roger van Laere (medeoprichter en oude-voorzitter) de hoogste onderscheiding ontving voor zijn verdiensten voor Kèk Liemt in het bijzonder en Brabants Heem in het algemeen. Hij werd begiftigd met de Brabants Heem-medaille.

Mariet van de Wiel-Quinten (40 jaar lid), Wim van Erp (31 jaar lid) en Jan Hazenberg (31 jaar lid) kregen de zilveren draaginsigne als blijk van waardering voor de manier waarop zij zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de heemkundebeoefening binnen Kèk Liemt. Scheidend lid Frits Beelen (24 jaar lid) was vanwege een ziekenhuisopname verhinderd en kreeg op Nieuwjaarsdag in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven de insigne uitgereikt door voorzitter Arnold van den Broek van stichting Kèk Liemt. Inmiddels revalideert hij op Luidina in Boxtel. Tenslotte werd ook Gerard Schalkx in de huldiging betrokken. Hij is geen lid van Kèk Liemt, maar wel al veertig jaar als 'hoffotograaf' actief voor de stichting. Hij ontving uit handen van Kèk Liemt voorzitter Arnold van den Broek een kunstwerk van hout en handgevormd glas uit Indonesië.

Receptie Prins & Disco Party Ploegersland

Liempde - Op vrijdag 9 januari laten prins Witte d'n Urste en zijn Adjudant Toon zien hoe zij samen Liemt laote knalle. Van 20.30 tot 21.00 uur vindt hun openbare receptie plaats bij Ploegersresidentie Gasterij De Punder. Iedereen die Zijne Doorluchtige Hoogheid, Adjudant en Gevolg wil feliciteren is van harte welkom.

Na de receptie is het tijd voor feest. Hiervoor wordt De Punder omgebouwd tot een echte discotheek waar vele hits van de afgelopen jaren voorbij zullen komen. Vanaf de aftrap van Hofkapel 'De Kromploegers' met een blok onvervalste danshits, hoeven de bezoekers niet meer te stoppen met dansen tot diep in de nacht. Direct na de Hofkapel wordt het podium namelijk overgenomen door Duo Sugar & Spice en een echte Dance Classics dj die afwisselend de rest van de avond de ene na de andere dance classic ten gehore zullen brengen. Ook staat er een verrassende surprise act op het programma.

9 januari vanaf 20.30 uur bij Gasterij De Punder, Dorpsstraat 37 in Liempde.

Mooie prijzen bij Op Liemt Gemunt Kerstspeurtocht

Foto: Mark van der Pol

Liempde - De afgelopen weken hebben vele honderden belangstellenden de kribkesroute gelopen, een wandeling van een aantal kilometer door het prachtig verlichte Liempde langs ruim honderdvijftig kerststallen. SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) maakte zaterdag aan het einde van de middag de winnaars bekend van de eerste Op Liemt Gemunt Kerstspeurtocht.

Tijdens de wandeling langs de kerststallen kon namelijk een speurtocht worden gedaan, waarbij letters moesten worden verzameld. Deze vormden samen uiteindelijk een zin. Onder de vele tientallen goede inzendingen werden twee tablets verloot, waarmee Fien Timmermans en de familie Van Erp aan de haal gingen. Ook werden er negentien waardebonnen van Op Liemt Gemunt ondernemers verdeeld onder de juiste oplossingen. Deze werden eerlijk getrokken uit de bus met alle inzendingen.

Foto: Mark van der Pol

Volop lachen tijdens zesde tonpratersgala in De Punder

Bert Ketelaars als Zwarte Piet. Foto: Hans van Doorn

Liempde - Tijdens het zesde tonpratersgala bij Gasterij De Punder traden vijf tonpraters in de ton om het publiek een avond te vermaken met hun typetjes. De meeste tonpraters hebben hun sporen al ruimschoots verdiend. Zo trad ook Hans Keeris uit Knegsel in de ton. Hij wist vorig jaar brons te winnen tijdens het bekende Keiebijterskletstoernooi in Helmond. Zijn typetje Rob d'n IJs, het Brabantse rayonhoofd van de Friese Elfstedentocht, kon op de nodige lachsalvo's rekenen.

Verder traden in de ton Bert Ketelaars als Zwarte Piet, Alex Winterman als conciërge, Ad Vermeulen als politicus, Christel van den Dungen als autowasser en Cees Coolen als werkzoekende. Jan Schellekens uit Gemonde had zich helaas afgemeld.

Christel van den Dungen als autowasser. Foto: Hans van Doorn
Hans Keeris als Fries. Foto: Hans van Doorn

Gilde Sint Anthoniusabt Liempde doneert aan TASK

Joost van Sluijters (l) en Jeroen Berkhout (m) van TASK nemen de cheque in ontvangst van Roger van Laere, hoofdman van het Gilde. Foto: Mark van der Pol

Liempde - Zondagochtend tijdens de nieuwjaarsreceptie van Gilde Sint Anthonius abt heeft de vereniging een cheque ter waarde van vijfhonderd euro overhandigd aan Jeroen Berkhout en Joost van Sluijters van TASK, The African School Key. De twee mannen bouwden onlangs een school in Bukalo, Namibië. Met het ontvangen geld worden nu bouw- of schoolmaterialen aangeschaft.

Het idee voor de bouw van een school ontstond toen Joost in Namibië het schoolhoofd sprak die oud gereedschap verzamelde omdat hij de vurige wens had ooit nog een technische school te realiseren. Veel kinderen worden administratief opgeleid waardoor er een werkeloosheid van 75% is. Inmiddels is de school gebouwd en is er naast een technische opleiding ook een huishoudelijke en een tuinbouwopleiding gerealiseerd. Er is echter nog veel geld nodig om de noodzakelijke onderwijsmaterialen aan te schaffen voordat de school over enkele weken officieel haar deuren opent en de eerste leerlingen hun lessen zullen volgen.

"We hebben financieel een vrij goed jaar achter de rug, mede door deelname aan de Boeremert en Op Liemt Gemunt en ook ons nieuwe gildeterrein heeft extra mogelijkheden geboden. Gilden hebben altijd de sociale functie gehad om iets voor de gemeenschap te doen. Wat is er dan mooier dan een financiële bijdrage te leveren aan dit project?" aldus hoofdman Roger van Laere van het Gilde Sint Anthonius abt.

Foto: Mark van der Pol

Nieuwe cursus 'Natuurlijk, een netwerkcoach!' bij ContourdeTwern

Boxtel - Met de veranderingen in de zorg komt meer nadruk te liggen op mantelzorg en andere vormen van niet-professionele hulp. Dat vergt vaak veel aanpassingen. Om hierbij te helpen komt welzijnsinstelling Contour deTwern nu met netwerkcoaches. De eerste cursus om deze mensen op te leiden begint eind januari.

Een netwerkcoach is een vrijwilliger die mensen helpt een netwerk op te bouwen van mantelzorgers en andere vrijwillige hulpverleners, om zo mensen met een chronische handicap of beperking te helpen hun leven op orde te krijgen en/of te houden. De coach gaat samen met de betrokkene en diens familie gericht aan de slag om het netwerk dat reeds bestaat in kaart te brengen en te zoeken naar manieren om dat te vergroten, zodat de hulpbehoevende op meer mensen terug kan vallen. Zo helpt iedereen mee en komt niet alle druk op de schouders van de partner of kinderen te liggen.

Mensen die interesse hebben om netwerkcoach te worden of meer informatie willen, kunnen zich richten tot Marieke Dijkshoorn van het Steunpunt Mantelzorg in Boxtel via 0411-655899 of mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl. Aanmelden kan tot 11 januari.

Gareneindje

Foto: Marie Fick

Gareneindje

Dit is geen officiele straatnaam meer, zijstraatje van Molenstraat

Om in Boxtel de herinnering aan de vroegere gemeentelijke faam, als centrum van textielnijverheid, levend te houden, zijn in Boxtel Oost aan diverse straten namen gegeven, die gebaseerd zijn op het 'weversvak'. Voorbeelden zijn: Spinster, Linnenbleker, Pellenwever, Beukums en Blauwverver. In de Molenstraat, waar altijd veel wevers gewoond hebben, is bij een groepje oude weverswoningen de niet-officiële, maar wel treffende naam 'Gareneindje' op een muur verschenen. Dit gedeelte van de Molenstraat werd vroeger namelijk, vrij algemeen, zo genoemd. Maar ook de rest van de Molenstraat werd gareneindje genoemd. In zijn boek 'Baanderheren, Boeren en Burgers' schrijft Jean Coenen, dat er in de zeventiende eeuw al huizen stonden in het Gareneindje. Ook werd er de aanduiding 'Herringstraatje' spottenderwijs gebezigd. Er woonden talrijke wevers en (in nog vroegere tijden) spinsters. Waarom Herringstraatje? Een zure haring was namelijk de grootste weelde die een wever zich kon veroorloven. De haring heette ook wel 'weversvarken', in een tijd, toen hij nog voor een paar centen te koop was bij Pietje Scheepers, die ook in het Gareneindje woonde. Een oud inwoner van het Gareneindje vertelde eens, dat zijn gezin, dat uit zeven personen bestond, het op vrijdag moest doen met één haring. De haring werd dan in zeven stukjes gesneden. Er werd gevochten om het staartje, want dat was het grootste stuk.

Foto: Marie Fick

De weverijen mogen vroeger dan wel in goeden doen verkeerd hebben, voor de wevers was het hard werken en armoe troef.

Activiteiten Natuurwerkgroep Liempde
Jaarlijkse winterwandeling en lezing over bijen en pesticiden

Liempde - De jaarlijkse winterwandeling van Natuurwerkgroep Liempde (NWG) voert dit jaar op zondag 11 januari door de Eerdse Bergen en over de Vlagheide. Op donderdag 15 januari organiseert de werkgroep een lezing over bijen en pesticiden.

De Eerdse Bergen vormen een smalle, steile rand stuifduinen die vroeger van Zijtaart tot Schijndel liep. Door afgraving is een aanzienlijk deel verdwenen, maar wat resteert is een bijzonder landschap dat de moeite waard is. Tegenwoordig vormen de Eerdse Bergen een geheel met de afgedekte voormalige stortplaats de Vlagheide en met enkele Militaire Opslag Plaatsen (MOP-complexen) die na ontmanteling aan de natuur zijn teruggegeven.

Deelnemers verzamelen om 9.00 uur bij café Het Groene Woud, Kasterensestraat 23 in Liempde, vanwaar ze carpoolend vertrekken naar de Eerdse Bergen. Na afloop staat in het clubhuis van Natuurgroep de Eerdse Bergen de erwtensoep voor de wandelaars klaar.

Bijen en pesticiden
Op donderdag 15 januari organiseert NWG een lezing met als thema 'bijen en pesticiden'. Imker Toon Heesakkers uit Schijndel weet als geen ander hoe moeilijk de bijenvolken het tegenwoordig hebben. Naast veranderend grondgebruik staan ze bloot aan het intensieve gebruik van pesticiden. Heel wat bijenvolken gaan hierdoor verloren, tot groot verdriet van imkers. Weinig mensen realiseren zich dat de afname van bijenvolken direct en indirect zijn weerslag heeft op veel zaken in de natuur die als vanzelfsprekend worden beschouwd. Heesakkers, een gedreven en deskundig spreker, neemt de aanwezigen mee in de boeiende wereld van de bedreigde bijenvolken. De lezing wordt gehouden in café Het Groene Woud en begint om 20.00 uur. Iedereen is welkom.

Negende Repair Café bij Het GOED

Boxtel - Lukt het maar niet om die oude radio aan de praat te krijgen? Breng deze eens mee naar het Repair Café. Op 17 januari vindt alweer de negende editie hiervan plaats van 12.00 tot 16.00 uur bij Het GOED, dat dit in samenwerking met Transition Town Boxtel organiseert. Het draait deze dag op de Industrieweg 6 allemaal om minder weggooien en zelf dingen leren repareren.

De hobby-reparateurs en naaisters staan vanaf 12.00 uur klaar om kapotte spullen die bezoekers van thuis meenemen, zoals kleine meubels, kleding, fietsen en elektrische apparaten te repareren of in ieder geval een poging daartoe te doen. Ook is het de bedoeling dat mensen leren om zelf spullen te repareren, dat bespaart niet alleen geld en materiaal, maar is ook leuk om te doen. Alles wat het niet meer doet (behalve klokken) maakt kans op een geslaagde reparatie. Het helpt als de handleiding van een apparaat meegebracht wordt. De ervaring leert dat rond de helft van de klachten worden verholpen. Het GOED zorgt voor koffie en cake.

Mensen die hun hand er niet voor omdraaien om mee te helpen bij het repareren, kunnen meer informatie verkrijgen bij Johan de Dreu via 0411-673826.

Omroep Dommelland in januari in het teken van de winter

Boxtel - In januari staat de uitzending van Omroep Dommelland vooral in het teken van de winter. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de sneeuw die na kerst gevallen is met enkele spectaculair mooie foto's die zijn ingestuurd. Ook zijn er beelden te zien van de traditionele nieuwjaarsduik bij Recreatieplas De Langspier. Verder wordt er natuurlijk verslag gedaan van de Boxtelse nostalgische kermis en andere evenementen die rond kerst georganiseerd zijn, zoals het optreden van de band G@zzarop en de Boxtelse kwis. De uitzending is te zien vanaf donderdag 8 januari om 20.30 uur of op www.omroepdommelland.nl.

Vrijwilligerssteunpunt zoekt vrijwilligers

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern is weer op zoek naar vrijwilligers. In het algemeen zijn er altijd plekken voor mensen die graag willen meehelpen in de begeleiding van oudere of hulpbehoevende mensen, en heeft het steunpunt vacatures voor veel verschillende vormen van vrijwilligerswerk. Specifiek wordt er momenteel gezocht naar een begeleider voor een man met een beperking, evenals voor een vrouw die gebrekkig Nederlands spreekt, maar wel Grieks, Engels en Russisch.

Mensen die meer informatie willen of een afspraak willen maken, kunnen terecht op het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern via 0411-655899 of vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Bridgedrive sluit grootscheepse Boxtelse actie voor ALS af

Boxtel - Zo'n 1500 Nederlanders lijden aan Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). Ook in Boxtel wonen meer dan tien ALS-patiënten. Een aantal Boxtelaren heeft een actie opgezet om geld op te halen voor de strijd tegen deze ongeneeslijke ziekte, waarvan de oorzaak onbekend is. Deze actie wordt op 31 januari afgesloten met een bridgedrive die zal worden geopend door burgemeester Mark Buijs.

Bij de meeste mensen kwam ALS het afgelopen jaar ineens in beeld door de Ice Bucket-challenge, waarbij mensen elkaar uitdaagden om ijskoud water over zich heen te gooien om zo aandacht te vragen voor de ziekte. Bij de actie die nu door heel Boxtel wordt gehouden, is dat niet nodig, maar men wordt wel gevraagd om geld te doneren om zo de strijd tegen de zenuwaandoening voort te zetten. En dat is hard nodig; omdat er relatief weinig mensen aan de ziekte lijden, zien grote farmaceutische bedrijven er vaak geen heil in om aan een medicijn te werken. Vrijwel al het geld voor onderzoek komt daarom van donaties.

Initiatiefnemer van de Boxtelse actie is Ria Koelink, die eerder al twintig jaar achter elkaar met behulp van een bridgedrive geld ophaalde voor KWF Kankerbestrijding. Toen haar man echter de diagnose ALS kreeg, besloot zij om dit jaar met de drive geld in te zamelen voor die ziekte. Voor de laatste keer, want de zorg voor haar man kost haar zo veel, dat ze niet langer in staat is om zich hiervoor actief in te zetten. Een van de vele verhalen over de ziekte, die duidelijk maken dat actie noodzakelijk is.

Voor de actie is een brief gestuurd naar winkeliers en bedrijven door heel Boxtel. Hierin wordt hen gevraagd om geld te doneren aan ALS. De brieven zijn onder andere bezorgd door twee leerlingen van het JRL, Nena van Kleef en Robin Diaz-Marin, in het kader van hun maatschappelijke stage. Zij zullen ook meehelpen bij de bridgedrive op 31 januari. Particulieren kunnen doneren via www.alsacties.nl/strijdmeetegenALS-Boxtel/ of op banknummer NL20 RABO 0300531109 o.v.v 'Strijd mee tegen ALS-Boxtel'. Na twee dagen stond de teller al op 620 euro, het uiteindelijke doel is 15.000 euro.

Tijdens de bridgedrive op zaterdagmiddag 31 januari hoopt de organisatie mee te kunnen delen dat het beoogde bedrag van 15.000 euro is gehaald. Meedoen aan de bridgedrive kost 25 euro per paar. Het entreegeld zal geheel ten goede komen aan ALS Nederland. Inschrijven kan door het geld over te maken op het bovenstaande rekeningnummer, maar dan onder vermelding van 'ALS-Bridgedrive Boxtel'.

advertorial Marloes Korthout

Foto: Mark van der Pol

De Spreektuin

Vanaf 1 januari 2015 is Korthout Centrum voor Logopedie overgegaan naar een nieuwe naam: De Spreektuin.

In januari 2012 werd Korthout Centrum voor Logopedie opgestart door Marloes Korthout. Zij rondde de opleiding Logopedie af en volgt op dit moment de Master Onderwijswetenschappen. Omdat de praktijk meer dan alleen logopedie te bieden heeft, bleek de naam niet zo geschikt meer te zijn en is de praktijknaam veranderd naar De Spreektuin.

De Spreektuin biedt logopedie zoals voorheen, maar biedt ook advisering en coaching op het gebied van taal, communicatie en onderwijs. Voorbeelden hiervan zijn: communicatietraining, de training 'Spreken Zonder Accent' en presentatietraining. Naast haar logopedie opleiding deed Marloes de opleiding tot NLP practitioner. Je kunt daarom ook voor coaching bij De Spreektuin terecht.

Al vanaf negenjarige leeftijd is Marloes met muziek bezig. De combinatie tussen logopedie en muziek maakt steeds meer deel uit van haar werk in de praktijk. Zangers of bijvoorbeeld conservatoriumstudenten die stemproblemen ondervinden, worden behandeld door Marloes. Middels manuele larynxfacilitatie worden de spieren rondom de larynx (strottenhoofd) losgemaakt en verschillende therapieën leren de cliënt een meer ontspannen stemgeving te gebruiken. Ook blaasmuzikanten kunnen middels training hun embouchure trainen en middels ademtherapie hun ademgebruik optimaliseren.

Neem voor vragen gerust contact op of loop even binnen.

De Spreektuin
Breukelsplein 6
5282 HX BOXTEL
www.despreektuin.nl
despreektuin@gmail.com
06-53527192

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Inschrijven begint voor carnavalsoptocht Ploegersland

De jaarlijkse carnavalsoptocht van Ploegersland is dit jaar op zondag 15 februari. De inschrijving hiervoor is al officieel geopend en loopt tot 1 februari.

Er zijn dit jaar vijf categorieën die voor een prijs in aanmerking komen: wagens, loopgroepen junioren tot vier personen, loopgroepen junioren meer dan vier personen, loopgroepen senioren tot vier personen en loopgroepen senioren meer dan vier personen. Daarnaast wordt zoals altijd de verenigingsprijs uitgereikt aan de carnavals-, buurt of sportvereniging die met minimaal elf personen meedoet en de jury het beste weet te overtuigen.

De inschrijving is geopend tot 1 februari. Meer informatie hierover en inschrijfformulieren zijn te verkrijgen bij Claudia Megens, telefoonnummer 0411-633124 of e-mailadres optochtploegersland@gmail.com. Ook op www.ploegers.nl kunnen deelnemers zich inschrijven. Verenigingen die willen meedoen moeten hiervoor een geldig KvK-nummer hebben.

Lampionnenoptocht met Woutertje Kaboutertje

Wouter Kabouter groet enkele tientallen kinderen bij de dorpspomp aan de Keefheuvel. Foto: Mark van der Pol

Liempde - Een keer per jaar bezoekt Woutertje Kaboutertje Liempde om hier samen met de kinderen een lampionnenoptocht te lopen. Dat doet hij al sinds de gemeentelijke herindeling in 1996. Afgelopen zaterdag bleven echter in eerste instantie veel kinderen door het regenachtige weer thuis. Tot opluchting van organisator Stichting Algemeen Belang Liempde werd het net op tijd droog en wisten toch nog enkele tientallen kinderen de weg naar de Keefheuvel te vinden.

Door het slechte weer zou het bij een korte fotosessie met de dorpskabouter blijven. Maar na het ontsteken van de tientallen kleurrijke lampions vertrokken de kinderen met hun ouders toch voor een, dit jaar verkorte, route door het centrum. Bij terugkomst stonden de worstenbroodjes klaar en konden de kinderen zich opwarmen bij de vuurkorven. Voor degenen die durfden was er alle tijd om met de kabouter op de foto te gaan.

Foto: Mark van der Pol

Sociaal Wijkteam lid Jack van Gastel stelt zich voor

Jack van Gastel werd direct na het interview aan zijn jasje getrokken en ging in gesprek. Aan het werk voor Boxtel! Foto: Jack van Gastel

Boxtel - In oktober 2014 is gestart met een Sociaal Wijkteam (SWT) in de wijk Boxtel Oost. Een team waar je terecht kunt met vragen of problemen op het gebied van welzijn, zorg, werk & inkomen en wonen. Denk aan financiële problemen, werk, mantelzorg en problemen in het sociale leven zoals eenzaamheid. Het team bestaat uit medewerkers van Loket WegWijs, Basisteam jeugd, ContourdeTwern, de Sociaal Wijkverpleegkundige en MEE. Professionals met een brede kijk en ieder vanuit zijn of haar specialisme in het eigen vakgebied.

Even voorstellen
Jack van Gastel van het SWT stelt zich graag voor. Hij is al vele jaren werkzaam bij Loket WegWijs, hét loket voor vragen over wonen, welzijn, zorg en inkomen. "Ik werk al 39 jaar bij de gemeente en ben begonnen bij de toenmalige sociale dienst in Liempde", vertelt Van Gastel. "Destijds betrof het nog een eenmanspost. Later kwam er een stukje Welzijn bij." Hij is meer uitvoerder dan regelmaker of beleidsmedewerker: "Ik ben altijd bezig met de uitvoering, in gesprek met de mensen. Al lange tijd werken we met de gedachte van één loket. Korte lijnen en helderheid voor iedereen."

In de media wordt zoals bij alle veranderingen in de zorg en ondersteuning veel geschreven en gepraat over kortere lijnen en vooral ook 'de vraag achter de vraag'. Dat wil zeggen dat cliënten niet steeds van het kastje naar de muur gestuurd moeten worden, maar dat er direct actie moet komen bij de juiste ondersteuners. Van Gastel vertelt: "Sinds loket WegWijs in Boxtel bestaat, hebben we eigenlijk al heel korte lijntjes. Ik weet wie ik moet benaderen zodra er een vraag binnen komt bij WegWijs. Meestal kan ik deze zo beantwoorden en help ik mensen op weg. We leggen snel contact met onder andere de Woonstichting, ContourdeTwern, MEE en schuldhulpverlening als dat nodig is. Nu we sinds anderhalf jaar in Sint-Ursula ook fysiek samenwerken is de meerwaarde naast de korte lijnen dan ook het persoonlijk contact. Elkaar opzoeken, dat is en blijft belangrijk!"

Rol van het Sociaal Wijkteam
"Het Sociaal Wijkteam zorgt dat ieder lid, vanuit zijn of haar eigen specifieke vakgebied, met elkaar praat over de zogenaamde overstijgende problematiek", aldus Van Gastel. Deze problematiek is meer omvattend dan enkel een vraag over een uitkering of een bepaalde voorziening en kan ondersteuning vragen die vanuit de gemeente bijvoorbeeld niet geboden kan worden. Zoals inzet en advies van een psychiater, advies van de Woonstichting of advies over inzet van vrijwilligers van ContourdeTwern. Van Gastel vertelt dat hij vanuit loket WegWijs vooral zijn kennis inbrengt op het gebied van inkomensondersteuning en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo): "Ik ken veel cliënten en weet wat er speelt op het gebied van werk en bijstand, woningaanpassingen, huishoudelijke zorg."

Bij de mensen thuis zie je meer
Meestal ontvangt Van Gastel zijn vragen per e-mail. Waar de mensen vroeger sneller belden zetten ze nu hun vragen op de mail. Tijdens het inloopmoment ziet hij dat de drempel ook laag is, ook tijdens deze momenten komen cliënten langs met vragen. Van Gastel: "We komen naar aanleiding van een verzoek of vraag ook veel sneller dan vroeger op huisbezoek bij mensen. En als we thuis komen, dan zien we veel beter wat er speelt. Zet mensen in hun eigen omgeving en ze praten gemakkelijker zodat je sneller ziet wat er aan de hand is. Deze werkwijze kost op het eerste gezicht meer tijd en werk, maar levert achteraf meer op." Van ieder gesprek ontvangt de cliënt overigens altijd een verslag.

Voor zijn collega's uit het Sociaal Wijkteam heeft Van Gastel eem boodschap: "Verlies nooit uit het oog voor wie je het doet en dat is voor de klant! Er is vaak welwillendheid om tot een oplossing te komen voor een bepaald probleem in een bepaalde situatie. Kinderen van hulpbehoevende ouders zijn echt niet te beroerd om dingen te doen voor hun ouders, maar alles toeschuiven kan gewoon niet. Als er een situatie ontstaat waarbij iemand het (tijdelijk) niet redt om voor zichzelf te zorgen, of even aan de zijlijn staat, dan zorgen we samen voor Boxtel!"

Column Eric Top

Eric Top werkte als Security Manager bij verschillende bedrijven en was vijftien jaar werkzaam als politieagent en rechercheur. Nu werkt hij bij de overheid en is daarnaast zelfstandig Security Adviseur. Samen met zijn vrouw en twee kinderen woont hij met veel plezier in Boxtel.

"Zowel in mijn politietijd en nu als zelfstandig Security Adviseur kom ik in veel bedrijven en bij veel mensen thuis. Helaas kom ik net als de politie meestal pas als er iets is gebeurd. Met een twee wekelijke column probeer ik een aantal zaken onder de aandacht te brengen om de veiligheid in en rondom je huis, bedrijf of de stad een beetje te vergroten."

Om te beginnen wil ik alle lezers van DeMooiBoxtelKrant natuurlijk een heel gezond, gelukkig, succesvol en vooral een veilig jaar wensen.

Ik zal ook dit jaar weer proberen om jullie op de hoogte te houden van ontwikkelingen op het gebied van veiligheidszaken en waar mogelijk de nodige adviezen geven.

Camera`s

Als ik door Boxtel loop kijk ik altijd geïnteresseerd (of met een zekere beroepsdeformatie) naar de beveiliging van woningen en bedrijven.

Loop ik langs een woning, dan valt mij vaak direct op of er een alarmsysteem is aangebracht, eventueel aangevuld met camera`s. Het valt mij op dat met name de woningen steeds vaker worden voorzien van camera`s. De meeste zijn aangelegd door de bewoners zelf of door een goede vriend. Maar dan is het de vraag of je zo maar een camera op mag hangen en of je dat dan met een bordje kenbaar moet maken.

Het is toegestaan voor de beveiliging van je eigen woonhuis, tuin of carport om camera`s op te hangen. De wet eist wel van jou dat je dit duidelijk aankondigt, dus een bordje bij de voordeur of bij de ingang van de tuin is eigenlijk wel verplicht. Daarnaast moeten de camera`s duidelijk zichtbaar hangen. Het plaatsen van verborgen camera`s is niet toegestaan.

Gasten en andere bezoekers die met of zonder toestemming jou tuin of woning betreden mogen erop vertrouwen dat hun persoonlijke levenssfeer niet wordt aangetast door het stiekem maken van opnames.

Mag je dan wel de openbare weg filmen waar bijvoorbeeld jou auto staat geparkeerd?

Ja, dit mag, maar onder voorwaarden. Welke dat zijn kan een Security Expert of een installateur je uitleggen. Van belang is in elk geval dat je de camera zichtbaar ophangt en het voor een ieder duidelijk is waarvoor de camera's hangen. Wat dan weer niet mag, is het filmen van de tuin van de buren. Hiermee schend je namelijk hun privacy.

Mag ik de beelden gebruiken als bewijs voor de politie na een inbraak?

Camerabeelden die door jou zijn gemaakt mogen altijd als bewijs worden gebruikt. Het idee dat dit illegaal verkregen camerabeelden zijn en dus 'onrechtmatig verkregen bewijs' is iets uit Amerikaanse televisieseries.

O ja, en dan dit: Er is de laatste jaren een trend ontstaan dat winkeliers of slachtoffers van een woninginbraak de beelden van daders van de inbraak of overval (terecht?) op het internet zetten. Vaak zijn de verdachten door de kwaliteit van de gebruikte camera`s goed zichtbaar. Maar pas op, je kunt door de daders worden aangeklaagd dat hun privacy is geschonden. Denk dus goed na voor je dit openbaar maakt. Je kunt eventueel de gezichten onherkenbaar maken en dan de beelden plaatsen, maar of dat nog zin heeft?

Bert Broekman, veertig jaar kok in Boxtel

Op zoek naar een voorlopige functie als zelfstandig kok, reed Bert Broekman uit Eindhoven in de zomer van 1960 op zijn brommer naar Boxtel. Het Arbeidsbureau had een baan voor hem gevonden bij Hotel Bekkers aan het Stationsplein. Boxtel beviel hem wel en Bert bleef om er nooit meer weg te gaan. Hij werkte bij verschillende restaurants in de keuken, leerde het dorp en haar inwoners kennen en bouwde er zijn leven op. Zijn verhalen deelt hij graag met de lezers van DeMooiBoxtelKrant.

'Ga maar eens kijken in Boxtel', hadden ze in Eindhoven gezegd. 'Daar is een hotel aan het Stationsplein en die zitten zonder kok.' En zo vroeg ik op een dag in 1960 in de Rechterstraat naar het station. 'Als maar rechtdoor manneke', zei een vriendelijke vrouw. Ik viel met mijn neus in de boter. Ja, ze stonden te springen om een kok en of ik maar meteen wilde beginnen. Toch eerst maar even in de keuken kijken. Daar trof ik een kolenfornuis en wat losse gaspitten. Dat had ik nog nooit meegemaakt. 'Le Fin Bec Bonds hôtel van d'A.N.W.B. Chevalier du Tastevin Nuits-Saint-Georges en Bourgogne' stond er op de schilden bij de ingang. Het was een smaakvol restaurant met uitzicht op het Stationsplein en een mooi NS-station.

Na veertien hectische, gezellige dagen werken in Boxtel nam ik afscheid van eigenaren Ad en Bep Bekkers. Dat op en neer rijden met mijn brommer van Eindhoven naar Boxtel zag ik niet zitten. Daarbij ging ik veertien dagen op vakantie naar Limburg en dus nam ik afscheid. Na mijn vakantie vertelde mijn moeder dat er iemand uit Boxtel aan de deur was geweest. Dat moet Ad Bekkers zijn geweest, dacht ik. En dus reed ik weer op mijn DKW naar Boxtel. Daar werd ik met open armen ontvangen. En wat bleek? Na verschillende teleurstellingen met andere koks hadden ze hun zinnen op mij gezet.

In juli trad ik in vaste dienst. Buiten keukenhulp Marietje en Hongaarse vluchteling Gizy kon ik terugvallen op een heel gezin uit de Stationsstraat. Een van die meisjes, Dinie, was de beste serveerster van het restaurant, samen met Rikie uit Liempde. Als het even rustig was begon Marietje over haar zoon Henny, die in militaire dienst in Nieuw Guinea was. Ik werd dagelijks op de hoogte gehouden hoe het hem verging in de rimboe.

Na vier weken was de omzet bijna verdubbeld. Het ging als een lopend vuurtje door Boxtel: ze hebben bij Bekkers een specialiteitenkok uit het verre Eindhoven. Het restaurant liep als een trein. Tijdens de lunch hadden we dagelijks vijftig gasten of meer. De HEBOX was een hele grote klant, maar ook Van Geel, Susante en de Hydrodine. De meeste werkgevers hadden een eigen vaste tafel in het restaurant. Het diner was ook altijd goed bezet. Je had ten slotte altijd gasten uit het hotel, die in de avond ook moesten eten. Ook de industriedirecteuren uit 's-Hertogenbosch wisten ons te vinden. 's Zaterdags was het minder druk en op zondag waren we dicht.

Samen met boezemvriend Toon en zwager Frans, die de eerste zelfbedieningswinkel annex Keurslagerij in de Stationsstraat had, ging Ad op vakantie naar Duitsland en Zwitserland. In Zwitserland waren ze een avond wezen stappen. Ad had vergeten zijn autolichten uit te doen, dus stonden ze met een lege accu. Reizigers die net in een touringcar stapten vonden het zielig. 'Chauffeur, helpt die mensen met pech toch', zeiden zij en zodoende werd er een dik stuk touw opgescharreld waarmee de auto aan de bus werd gebonden. Maar in een tunnel begaf het touw het. De buschauffeur had eerst niets in de gaten. En daar stonden de Boxtelse vrienden, in het pikkedonker. Voorbijgaande auto's toeterden wel, maar niemand stopte. Na een tijdje kwam de bus weer om de hoek gereden en ze werden netjes bij de dichtstbijzijnde garage afgeleverd om daarna weer veilig verder te gaan.

Terug in Boxtel had Ad een verrassing voor mij: 'Aan jou kan ik alles overlaten, jij bent nu hoofd van de keuken.' Het op en neer reizen naar Eindhoven vond ik niks, maar 's zondags had ik vrij en dat kon ik in geen ander restaurant vinden. Dus: niet zeuren en hard doorwerken. Vooral met de kerstdagen en oud en nieuw hadden we het druk. Als nagerecht hadden we met kerst Omelet Sibérienne. De mini-vuurspuwende berg werd mooi goudgeel klaargemaakt in de keuken, de lichten in het restaurant gingen uit en Nel de serveerster kwam binnen met de brandende ijsschaal. Opeens klonk er een ijselijke schreeuw en zaten de gasten stokstijf op hun stoelen. Nel had de schaal niet goed recht gehouden zodat de brandende alcohol op haar arm terecht was gekomen. Geheel in paniek had ze de schaal van zich af gegooid, het restaurant in. Later hebben we er veel om gelachen. Zo maakten we heel wat mee bij Hotel Bekkers.

Groetjes Bert Broekman
bertvliegkist@hetnet.nl

Mijn Mooi Boxtel: Lian van der Heijden

Foto: Lian van der Heijden

Deze foto is gemaakt in de wijk Oost langs de Dommel. Wij wonen daar dichtbij en zijn ondanks de dichtbevolkte wijk toch voor ons gevoel ook snel in de natuur, waar het heerlijk wandelen is langs deze prachtige en belangrijke rivier voor mens en dier.

Wat is jouw mooiste plek van Boxtel? En waarom? Deel je favoriete plek met onze inwoners door een foto (minimaal 1 MB) te mailen naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en vermeld hierbij waarom dat voor jou zo is.

Hoes't?

De beste wensen voor alle Boxtelaren!

Hello 2015, een gloednieuw jaar! Een schone lei. Dit schept kansen en herkansingen. Iedereen staat er toch even bij stil, dat weet ik zeker. Wil ik iets veranderen, of juist niet? Wat ging goed en wat iets minder? Ben ik een tevreden mens, kan ik iets verbeteren of laat ik het zo? In mijn vakgebied dienen zich dagelijks nieuwe ontwikkelingen aan die spontaan invloed zouden kunnen hebben op mijn leven. Ieder telefoontje brengt weer wat anders. Dat geeft plezier, onrust, kriebels, twijfel, lol en zeker een hoop reuring.

Joop van den Ende die met Albert Verlinde fuseert en de voicemail inspreekt voor wat nieuws. Een tv-zender die belt met een idee. Berichtjes van ouders naar aanleiding van mijn toneelles. De dames van Standby Thuiszorg die laten weten blij te zijn. Mijn zusje dat weer in de buurt komt wonen. Robijn die vertelt dat hij lekker aan het skiën is met zijn moeder (trots!). Doorplannen van de sprookjes tot en met 2017. Mijn liefje dat boodschappen voor me heeft gehaald. CityGym dat trots is op de nieuwe club met de nieuwste apparaten en snufjes op sportgebied. Ik heb vaak afgegeven op de invloed van de mobiel, maar nooit over de positiviteit ervan gepraat. Wat een heerlijk onmisbaar ding ook, meestal!

Dus, misschien heb ik het al eens gezegd in een eerdere column: 'Life is what happens while you are busy making other plans'. Oftewel: 'Je doet maar wat je gevoel je ingeeft en maakt er het beste van'. Gebeurtenissen komen en gaan vanzelf. En daar moet je dan mee dealen. Dat kan leuk, verrassend of erg vervelend zijn, klote zelfs. Dus 'go with the flow', ik weet dat het irritant is in het Engels maar het bekt gewoon beter. Kijk maar wat er op je pad komt en geef je daaraan over en beweeg mee.

Garantie op geluk, gezondheid, wijsheid? Die krijg je nergens. Maak er zelf het beste van en stel de vragen. Aan anderen maar ook aan jezelf. Ook als ze onbespreekbaar zijn. Breek het open. Dan gaan er dingen veranderen en breekt er ook voor jou reuring aan. YOLO! Het spijt me echt, maar daar gaat ie weer: You Only Live Once, oftewel Je leeft nu! Nu! Nu! Life is too short to....uhhhh nee laat maar.

Mijn vraag aan jullie die ik eigenlijk niet goed durfde te stellen tot aan deze column: laat maar weten aan de redactie, als je daar de tijd voor wilt nemen, of er nog behoefte is aan dit stukje iedere week. Er is mij destijds gevraagd wat te vertellen over wat mij bezighoudt, maar boeit het je nog steeds? Ik ben maar gewoon Geert en schrijf wat op, niets meer en minder.
Leve de eerlijkheid anno 2015 en hartelijk welkom dit nieuwe jaar!

Groeten, Geert

Opening Peuteropvang Pimpeloentje

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Dinsdag was het feest voor de kinderen van Peuteropvang Pimpeloentje bij Basisschool Sint-Petrus. Ze mochten onder een mooi versierde boog doorlopen naar hun vertrouwde speelruimte, waar de leidsters hen al opwachtten om er weer een gezellige dag van te maken. Voor de kinderen leek alles hetzelfde gebleven, maar er is wel degelijk iets veranderd.

Per 1 januari 2016 gaan de peuterspeelzalen over in peuteropvang. Zo'n peuteropvang is georganiseerd binnen een kinderopvangorganisatie. In Boxtel is dat Kindercentrum Kindertuin. Basisschool Sint-Petrus is nu als eerste school overgegaan op peuteropvang, De Beemden en de Sint-Theresia zullen ook volgen. Directeur van de Petrusschool, Hans Küsters, speelde een grote rol bij de overgang, al wil hij daar zelf weinig van horen. Adjunct-directeur Debbie van der Vorst benadrukt daarom: "De peuteropvang is echt op initiatief van Hans gerealiseerd. Hij heeft zich daar hard voor gemaakt en de kar getrokken."

Hans Küsters is erg blij met de nieuwe opzet. "Het is belangrijk dat iedere basisschool voorschoolse educatie heeft", vertelt hij. "Als school leer je de kinderen al vroeg kennen en zij leren de school kennen. De kinderen werken bij de peuteropvang ook met een bepaalde methode, zodat ze al worden voorbereid op de basisschool. Hierdoor verloopt de overgang hiernaar soepeler. We hebben ook al verschillende activiteiten samen met de peuters, bijvoorbeeld tijdens de boekenweek. En er zijn gezamenlijke informatieavonden over bepaalde thema's."

Veranderingen
Peuteropvang wordt niet, zoals de peuterspeelzaal, gesubsidieerd door de gemeente. Werkende ouders kunnen een toeslag van de belastingdienst ontvangen voor de opvang van hun kind, net zoals bij de kinderdagopvang. Niet-werkende ouders gaan meer betalen. "Niet alle ouders stapten over van de peuterspeelzaal naar de peuteropvang", vertelt Küsters, "maar het grootste gedeelte was enthousiast. Een belangrijk verschil tussen de peutersystemen is ook dat bij de peuteropvang kinderen al vanaf 2-jarige leeftijd welkom zijn, in plaats van vanaf tweeënhalf jaar, en dat ze langer op de opvang aanwezig zijn. We hebben nu een groep met maximaal 16 kinderen. Zij zijn op dinsdag- en donderdagochtend van 8.30 tot 11.30 uur bij Pimpeloentje. Voorheen was dat twee uur. Als het dadelijk goed loopt, kunnen ouders ook kiezen voor meer dagen peuteropvang."

En de kinderen die bij de opening van het nieuwe concept aanwezig waren? Die waren al snel weer vrolijk aan het spelen bij Pimpeloentje en merkten weinig verschil. Al zullen ze dat ene vriendje of vriendinnetje dat niet mee is overgestapt best wel missen. En de dag duurt wat langer dan voorheen. Maar dat laatste kan voor veel kinderen ook erg fijn zijn; dan kunnen ze nog langer spelen.

Kijk voor meer informatie op www.kindertuin.com

Brandende brievenbus snel geblust op Oudejaarsavond

Boxtel - Op Oudejaarsavond rukte de brandweer rond 23.00 uur uit voor een brandende brievenbus op de hoek van de Van Hornstraat en het Ronduutje. Bij aankomst van de brandweer gooide een buurtbewoner tevergeefs twee emmers met water over de brandende brievenbus.

De brandweer had na aankomst het vuur snel gedoofd. De poststukken die in de brievenbus aanwezig waren zijn verwoest door de brand. Buurtbewoners hebben kort voordat de brand ontstond vandalen bezig gezien met vuurwerk in de nabijheid van de brievenbus.

Ingezonden

Langs deze weg wil ik reageren op het artikel in DeMooiBoxtelKrant van 31 december over de twee onderzoeken naar de mogelijke komst van een supermarkt in het Boxtelse centrum. Nadat een BRO-rapport aangaf dat een grote supermarkt daar wenselijk is bewijst een rapport van BSP, in opdracht van Boxtelse supermarktondernemers, nu het tegendeel. Ik heb mijn twijfels over beide rapporten, volgens mij is de theorie heel anders dan de praktijk en komt er helemaal geen supermarkt in het centrum. Ik denk ook dat de heren supermarktondernemers bang zijn voor concurrentie. Ronald de Jong van Albert Heijn laat optekenen dat de klanten van AH in 2010 van heinde en verre kwamen. Maar ik heb toen helaas geen Belgische auto gezien die er in de tijd, toen er nog een Lekker en Laag-supermarkt op deze locatie zat, wel waren.

Ik ben zelf niet bang voor concurrentie. 34 jaar geleden toen ik begon was er geen supermarkt en geen bakker die oliebollen verkocht en nu verkoopt iedereen ze. Bij deze groet ik jullie en hoop ik dat jullie de concurrentiestrijd ook aan durven te gaan met een nieuwe supermarkt.

J.Paashuis
Mijlstraat 43

Verdachte van diefstal bouwterrein aangehouden

Boxtel - De politie hield zondag 4 januari een 45-jarige man uit Boxtel aan omdat hij goederen weggehaald zou hebben vanaf een bouwterrein.

Een getuige meldde rond 4.30 uur dat twee mannen op een bouwplaats aan de Hof Ter Aa spullen in een auto aan het laden waren. Agenten waren snel ter plaatse en troffen een auto met twee mannen erin staan. Eén van de twee mannen rende weg en kon niet meer worden achterhaald, de ander werd wel opgepakt. Deze 45-jarige Boxtelaar is in verzekering gesteld voor verder onderzoek. De politie heeft een vermoeden wie de andere man is, maar heeft hem nog niet kunnen aanhouden.

Hoe is 't nu met... Thea Hazenberg

Foto: Hans van Doorn

Samen met haar man Ferrie was Thea Hazenberg jarenlang het gezicht van Bakkerij Hazenberg. Ze ontvingen vele Boxtelaren in hun winkel, voor brood én voor een praatje. Hoe is het nu met haar?

Thea koos niet zelf voor het bakkersleven, maar werkte in de verpleging voordat ze met Ferrie trouwde. Met haar huwelijk stapte ze zowel haar nieuwe familie als het familiebedrijf binnen. Het bakkersleven is een vreemd leven, dat zich vooral 's nacht afspeelt, en zo zag ze haar man tenminste nog eens. "Wij werkten wanneer iedereen sliep en andersom," vertelt Thea. "We moesten echt moeite doen om af en toe nog eens familie en vrienden te zien. Toch probeerden we zo veel mogelijk tijd vrij te maken voor elkaar, de familie en onze hobby's. Voor Ferrie was dat vooral de harmonie, ik bridgete graag."

"Ze zeggen wel eens dat je bij een bakker meteen kunt zien of hij meer van brood houdt of van banket. Nou, bij ons was het absoluut brood. We hebben altijd veel geëxperimenteerd, bijvoorbeeld met recepten uit andere landen of met ongebruikelijke ingrediënten. Maar we hadden ook speciale dieetbroden, voor mensen die bepaalde ingrediënten niet mochten eten. Zo hadden we jaren geleden al die gluten-vrije broden die je nu overal ziet. Je moet je toch onderscheiden van de massa, op kwaliteit en speciale producten die niet iedereen heeft. Er kwam eens een verkoper in de zaak om nieuwe croissants te verkopen, die je alleen hoefde uit te rollen en zo in de oven kon doen. 'Iedereen heeft ze', zei hij. 'Nou,' zei Ferrie, 'dat is voor mij een goede reden om ze niet te kopen, want dan heb ik iets speciaals.'

"Voor mij was het contact met klanten altijd het leukste. Ze noemden ons wel het laatste 'Fiepwinkeltje' van Boxtel, omdat je er zo goed kon fiepen oftewel kletsen. Wat het vooral leuk maakte, was dat echt iedereen bij ons binnenkwam, alle rangen en standen. En zij voelden zich allemaal even welkom bij ons. Pas geleden nog kwam er een vrouw naar me toe. 'Ik kom je even een kus geven, want ik heb je al zo lang niet meer gezien', zei ze. Ze vertelde me altijd het gevoel gehad te hebben dat ze meer was dan klant alleen. En zo voelde het voor ons ook."

Toch kwam er op een gegeven moment een einde aan het bakkersbestaan. In 2004 verkochten Ferrie en Thea de zaak aan Stephan Vogels, vooral omdat Ferrie het werk niet meer aankon. "Zijn voeten gingen ervan kapot", vertelt Thea. "Het is een beroepskwaal; als bakker maak je enorm veel korte stopjes, omdat je steeds op en neer aan het lopen bent. Dat kost je je voeten. Omdat het zo niet verder ging, moesten we de zaak wel verkopen. Dat was erg moeilijk, want je gaat het contact met mensen enorm missen. Daarnaast was het ook afkicken van elkaar, want we hadden toch al die jaren samen gewerkt. Maar we hebben ons er doorheen geslagen en allebei iets gevonden waar we gelukkig van werden. Voor Ferrie was dat zijn werk voor PUM, een non-profit organisatie die mensen in ontwikkelingslanden helpt om hun bedrijf op te zetten of te verbeteren met behulp van westerse experts. Hij ging dan naar het buitenland om mensen te helpen bij het opzetten van een bakkerij. Op die manier heeft hij echt enorm veel mensen over de hele wereld kunnen helpen tot hij in 2010 is overleden. Bij de crematie waren meer dan zevenhonderd mensen aanwezig en we hebben meer dan driehonderd kaarten ontvangen."

"Zelf ben ik in de thuiszorg gaan werken, wat ik nu nog steeds doe. Ik was inmiddels 53, dus ik was al lang blij dat iemand me nog wilde hebben", lacht ze. "Het is enorm dankbaar werk, waar ik heel veel voldoening uit haal. Samen met de rest van het team ga ik bij mensen langs en help ze met douchen, oogdruppelen of steunkousen aan- en uittrekken. Je moet ze altijd eerst over een grens heen helpen, want iedereen helpt graag anderen, maar niemand wil zelf geholpen worden. Ik vind het erg leuk om te doen, maar toch ga ik in de loop van volgend jaar met pensioen. Met alle bezuinigingen die er de komende tijd aankomen, ga ik ermee stoppen, ook al was ik graag nog even doorgegaan. Ik zal mijn cliënten gaan missen, maar ik ben zeker niet bang om in een zwart gat te vallen. Ik pas nu al graag op onze zes kleinkinderen en ga regelmatig weekendjes weg met vriendinnen. Ik bridge nog steeds graag en ben van plan om meer te gaan fietsen en musea en concerten te gaan bezoeken. Ik stel nu steeds dingen uit, maar straks kan het allemaal. Een kennis zei pas nog tegen me: 'alleen vervelende mensen vervelen zich'."

Nieuw artikel

Foto: Heemkundekring

12 juni 1924 De terugkomst van de Corporale

(foto: hoek Breukelsestraat-Stationsstraat)

Het mirakel dat aan de oorsprong lag van de Heilig-Bloedverering gebeurde in de Sint-Petruskerk te Boxtel, vermoedelijk in de tweede helft van de veertiende eeuw. De priester Eligius Van den Akker (of Aecker), zou tijdens een eucharistieviering de kelk met de miswijn hebben omgestoten. Hoewel het witte wijn was, kleurden de vlekken op de corporale en altaardwaal rood. De priester zou getracht hebben de doeken uit te wassen in een waterput bij de Dommel. De vlekken verdwenen echter niet. Vervolgens zou Eligius het wonder niet onmiddellijk bekend hebben gemaakt en de doeken verborgen hebben. Pas op zijn sterfbed zou hij het wonder hebben verteld aan zijn biechtvader en de doeken hebben getoond. Over de eerste eeuwen van de verering bestaat maar heel weinig bronnenmateriaal. Belangrijk is de oorkonde van 27 juni 1380 uitgevaardigd door kardinaal Pileus de Prata, aartsbisschop van Ravenna en pauselijk legaat in de Nederlanden. Hij geeft daarin de toestemming, op vraag van de inwoners van Boxtel, om het Heilig-Bloed éénmaal per jaar in het openbaar te tonen en hij verplichtte vervolgens om het wonderfeit aan het volk bekend te maken

Foto: Heemkundekring

Als in 1648, bij de vrede van Munster, bepaald wordt dat het protestantisme de staatsgodsdienst wordt en het katholieke geloof niet meer in de openbaarheid beleden mag worden, vreest Boxtel voor de veiligheid van de Heilige Bloeddoeken. Ze worden uiteindelijk in 1652 in het Belgische Hoogstraten in veiligheid gebracht

Na ongeveer 275 jaar kwam een van de bloeddoeken vanuit Hoogstraten terug naar Boxtel.

Op 12 juni 1924 gingen 524 Boxtelse mannen naar Hoogstraten en in de middag kwamen zij per trein in Boxtel terug. Vanaf het station ging de stoet via de Stationsstraat, Breukelsestraat en Baroniestraat naar de Heilig Hartkerk. De nieuwe schrijn met de corporale werd op een met bloemen versierde baar gedragen. Dragers van de baar waren pastoors Spierings, Eras, Kluijtmans (Liempde) en Van Duren uit Esch. Het was een feest voor heel Boxtel.

De zondag daarop, 15 juni 1924, werd de Corporale in processie vanuit de Heilig Hartkerk via de Baroniestraat, Molenstraat, Rechterstraat, Kruisstraat en (oude) Kerkstraat naar de Sint-Petruskerk gebracht

Christ van Eekelen,

Heemkundekring Boxtel

Vijftigste maatwerkadvies ECB een feit
Foto volgt

Foto: Cock Stam

Boxtel - Afgelopen maandag kreeg Arianne Dekker het vijftigste Energie Prestatie Advies (EPA) uitgereikt. Dit maatwerkonderzoek wordt sinds oktober 2014 aangeboden door de Energie Coöperatie Boxtel (ECB), waarbij advies wordt gegeven op het gebied van energiebesparing, verhoging van wooncomfort en het verbeteren van het binnenklimaat. Wethouder Peter van de Wiel, voorzitter van de ECB Marc Verbeeten en Tammo Bieze van Freenergics waren bij de uitreiking aanwezig.

Sinds 1 april 2014 geeft de gemeente Boxtel inwoners de mogelijkheid om een bijdrage van 250 euro voor de uitvoering van een EPA maatwerkadvies aan te vragen. Dit liep niet echt storm, totdat de ECB er in oktober grootschalig mee aan de gang ging. De coöperatie heeft dit samen met haar leveranciers, waaronder Freenergics, aangegrepen om haar leden het maatwerkonderzoek inclusief energielabel gratis aan te bieden. In nog geen twee maanden meldden zich een kleine tachtig geïnteresseerden.

Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

Voorzitter van de ECB, Marc Verbeeten, denkt dat dit vooral komt door het bijkomend voordeel dat ECB de verdere administratieve afhandeling verzorgt voor wat betreft de subsidie. "Er was kennelijk een drempel om een advies aan te vragen, want de subsidie was al sinds april beschikbaar. Sinds oktober stroomden de aanvragen binnen, niet in de laatste plaats omdat we huis-aan-huis een door de ECB gefinancierde folder verspreid hebben. Wij nemen de mensen zorg uit handen. Men hoeft niets voor te schieten om het vervolgens weer terug te vragen bij de gemeente. De mensen hebben zo daadwerkelijk een gratis advies. Het succes in zo'n korte tijd toont ook aan dat de behoefte groot is en we hopen dan ook dat de gemeente de regeling wil verlengen, omdat we nog enkele aanvragen op de plank hebben liggen en er nog steeds aanvragen binnenkomen."

Luchtpost uit Boxtel: Madeline Raaijmakers-Farrell

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Het werkt natuurlijk ook andersom: veel mensen verlieten Boxtel op zoek naar avontuur, een ander leven, een nieuw thuis. Maar velen vonden dat juist hier, in Boxtel. Zij lieten een leven achter zich om hier een nieuw op te bouwen. Om uiteenlopende redenen. Ook dat zijn bijzondere verhalen die de moeite waard zijn. Daarom dit keer een luchtpost van een immigrant

Oorspronkelijk kom ik uit Engeland, om precies te zijn uit Preston, Lancashire. Ik ben een product van de Oorlog: mijn vader was een Britse soldaat die verliefd werd op mijn Roosendaalse moeder. In mei 1946 zijn mijn ouders getrouwd en in oktober dat jaar verhuisden ze naar Engeland. Tijdens mijn jeugd ging ik echter al regelmatig op bezoek bij mijn grootouders in Roosendaal. Toen ik in 1965 bij een vriendin van mijn oma verbleef, ik was toen 18 jaar oud, ging ik vooral veel bij haar zoon in Leiden langs en merkte ik hoeveel vrijer het leven in Nederland was in vergelijking met mijn conservatieve Engelse leven. Ik besloot in Nederland te blijven.

Eigenlijk wilde ik in Breda gaan studeren, maar ik kon geen studiebeurs krijgen omdat ik uit Engeland kwam. Toch wilde ik blijven en ik wist werk te krijgen bij een huisarts in Breda. Daarnaast deed ik vrijwilligerswerk in woonwagenkampen. Daar kwam ik mijn latere man Theo tegen, die met een vriend meekwam die er ook als vrijwilliger werkte. Samen met hem ben ik in 1977 in Boxtel komen wonen, waar ik nu nog steeds woon. We hadden inmiddels een dochter en in Boxtel kwamen daar nog drie dochters en een zoon bij.

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Inmiddels woon ik al zo lang in Nederland, dat ik helemaal ingeburgerd ben. Hoewel, ik mis de ongerepte Engelse natuur en ik houd nog steeds bepaalde typisch Engelse tradities in stand. Als er tijdens Kerstmis bijvoorbeeld geen traditionele Fruitcake gebakken wordt, is het geen echte Christmas.

zoekertje, eenmalig

TE HUUR

Appartement centrum Boxtel nabij station. Woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer/wc, inloopkamer, hal, berging.
Voor meer info 06-29418413, € 640,-- per maand.

Nieuw artikel

De Inloopkast een bijzondere winkel in de Breukelsestraat/Boxtel.
Diverse webshops en creatievelingen verkopen daar hun producten.
Openingstijden: Di, Wo, 10-16 Do 10-16 Vrij, Za, 10-17.

FOTO WORDT ZSM AANGELEVERD DOOR HVD Politiek Podium: INbox

INbox, samen in voor Boxtel, samen in de raad

Wij wensen iedereen een gezond en gelukkig 2015. Eind 2014 was er een moment van bezinning, terugkijken op het afgelopen jaar. Maar vanaf nu is het weer tijd om vooruit te kijken. 2015 wordt een jaar waarin een hoop duidelijk zal worden. Vorig jaar hebben ambtenaren, college en raad allerlei voorbereidende werkzaamheden gedaan en beslissingen genomen over de Wmo, over Jeugdbeleid en over de Participatiewet. 2015 zal een overgangsjaar zijn, we zullen kritisch blijven volgen of alles wel goed verloopt en of iedereen wel het maatwerk krijgt dat nodig is.

In 2015 zullen er ook beslissingen genomen worden over het centrum, hoe gaat de markt ingericht worden, ook het parkeerbeleid komt weer aan bod. Wat doen we met de Kleine Aarde, hoe gaat de samenwerking met andere gemeenten verlopen?

INbox is een onafhankelijke partij, los van landelijke politieke partijen. We willen ons inzetten voor de directe algemene belangen van de inwoners van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Binnen INbox zijn er verschillende politieke stromingen aanwezig, maar gelet op onze doelstelling, functioneert dat prima samen. We hebben u nodig, u kent die belangen, en u heeft vast wel eens gedacht 'dat kan toch anders geregeld worden in onze gemeente, want als je het nou eens zus of zo doet…' Meestal komen deze ideeën niet verder dan een gesprek met uw buren, vrienden of familie. En dat vindt INbox jammer. Vaak heeft u goede ideeën en we zouden het op prijs stellen als u die met ons deelt. Want dat wordt het komend jaar ook belangrijk, creatieve en praktische ideeën om met minder geld toch rond te komen. Ook zouden we het fijn vinden als u uw ervaringen met de uitvoering van de Wmo, jeugd en werk met ons deelt. Krijgt iedereen wel maatwerk en waar gaat het fout, maar ook: waar gaat het goed?

De komende jaren krijgt u steeds meer mogelijkheden om uw mening te laten horen. U bent van harte welkom om mee te praten op beeldvormende bijeenkomsten. Over het subsidiebeleid kunt u in januari nog meepraten. Er zal een groter beroep op u worden gedaan om anderen te helpen, de leefbaarheid in uw buurt te verbeteren.

Als mensen het over de gemeente Boxtel hebben, wordt er vaak gewezen naar het gemeentehuis op de Markt. Maar de gemeente Boxtel dat zijn wij, u en ik, wij inwoners vormen samen de gemeente Boxtel. En daarom staat er boven aan ook 'samen in de raad'. Aan het begin van dit nieuwe jaar is onze oproep: nodig ons uit, meldt u, laat u horen, kom met kritiek, uw ideeën, klachten of vragen. U vindt de contactgegevens op onze website www.inbox-boxtel.nl.

Op de foto; wethouder Herman vanWanrooij, partijvoorzitter Geertje Schellekens, fractievoorzitter Marria van den Hoven en steunfractielid Guus Eltink

PvdA/Groenlinks

Al gehoord van buurtrechten?

Het zal niet lang meer duren en we zullen zien dat ook in Boxtel steeds meer wijkinitiatieven van de grond komen. Dat is de bedoeling van alle nieuwe wetten en plannen van het Rijk en de gemeente moet daarvoor gaan zorgen. We moeten als inwoners van de gemeente meer zelf en met elkaar gaan doen! Dat heet met een mooi woord de participatiesamenleving. We krijgen minder hulp en voorzieningen en er wordt verwacht dat we meer voor elkaar gaan zorgen. Dat doen we met mantelzorg. Zoveel mogelijk moet echt iedereen met een beperking werken. Of iets terugdoen voor de bijstandsuitkering: de tegenprestatie. We willen dat iedereen veel meer meedenkt over de plannen en bezuinigingen van de gemeente. Bijvoorbeeld via www.subsidiekeuzes.nl en de nieuwe beeldvormende bijeenkomsten in de gemeenteraad waar u altijd welkom bent en gewoon mee kunt denken. Dat heet dan weer burgerparticipatie. De laatste maanden van 2014 hebben we in de gemeenteraad alle beleidsplannen hiervoor behandeld. De Wmo, de Jeugdzorg, en alles rondom werken en uitkeringen.

Genoeg beleid, we gaan nu doen. In 2015. Je kunt het participatiesamenleving noemen, of doe-democratie of gewoon een bezuiniging. Maar er zijn al wijkinitiatieven waar buurt- en wijkbewoners creatief en ondernemend aan de slag zijn gegaan. Wonen, welzijn, zorg en energie willen bewoners graag met elkaar regelen om de voorzieningen overeind te houden. Alleen moeten ze dan ook rechten krijgen om hun zaken goed te regelen. Buurtrechten.

In Arnhem en Emmen nemen wijkbewoners in bewonersbedrijven welzijnstaken over van de gemeente. In Hengelo draait een bewonersbedrijf met zestig vrijwilligers (en een zakelijk leider). Ze maken geen winst maar wel omzet: onder andere uit de buurtmoestuin wordt 800 kilo aardappels geoogst voor een plaatselijk restaurant. In Wijbosch huren inwoners van het dorp gezamenlijk zelf de wijkverpleging in. Als een zelfstandige coöperatie. Buurtbewoners wachten dus niet op het sociaalwijkteam, maar gaan het zelf doen. Waarom dan de burgers hierbij niet ondersteunen en rechten meegeven? Geen regels en bezwaren, maar ondersteuning. In Hengelo bestaat de Stichting Bewonersbedrijf. LSA is het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve Bewoners. Op gemeentehuizen zitten specialisten en projectleiders die bewoners met raad en daad terzijde kunnen staan. Geen burgerplicht maar buurtrecht. PvdA/Groenlinks vindt dit een prima ontwikkeling. Buurtrechten in Boxtel? Ideeën en initiatieven: a.vandeneinden@kpnmail.nl of www.pvdagroenlinksboxtel.nl

College gaat aan de slag met opstellen van Detailhandelsvisie

Boxtel - Raadsleden, bewoners, ondernemers, belanghebbenden en experts; ze waren er allemaal afgelopen dinsdagavond tijdens de beeldvormende bijeenkomst voor de Detailhandels- en Horecavisie voor Boxtel in de raadszaal. Het College van burgemeester en wethouders wilde input van de raadsleden over de opzet en inhoud van deze nieuwe visie en over enkele essentiële keuzes die gemaakt moeten worden in het kader van de ontwikkeling van de detailhandel.

'Hebben we alle elementen genoemd of heeft u nog toevoegingen?' Deze vraag stelde Eric van den Broek de raadsleden tijdens de bijeenkomst. Met de verkregen input gaat het college een nieuwe visie opstellen die aan het eind van het eerste kwartaal aan de raad gepresenteerd wordt. De raadsleden maakten gretig gebruik van de mogelijkheid die zij kregen om verhelderende vragen aan het college te stellen. Vragen als: wat is de rol van de gemeente bij een compacter centrum, wat zijn de reacties van BRO en BSP, die de daarop geformuleerde second opinion schreef, op elkaars onderzoek, wat voor soort winkels mogen we verwachten bij de komst van een supermarkt in het centrum en wat zijn quick wins voor de gemeente? Verschillende experts gingen hierop in, waarbij Cor Molenaar nogmaals benadrukte dat ondernemers en gemeente uit moeten gaan van de consument, dat betaald parkeren echt niet meer kan in Boxtel en dat het dorp gewoon leuker moet worden.

Vervolgens werd de fracties verzocht hun visie te geven op een drietal onderwerpen: willen jullie een compact of een langgerekt centrum, wat is de verhouding tussen de wijkcentra en het centrum en welke trekker heeft het centrum nodig? Vrijwel alle partijen waren het er in grote lijnen over eens dat het centrum compacter zou moeten worden, waarbij Combinatie95 pleitte voor opschuiven richting het station en D66 vond dat de markt zijn eigen gang moet gaan. Dat standpunt nam de partij ook in bij de verhouding tussen de wijkcentra en het centrum, waar de andere partijen expliciet aangaven dat de wijkcentra een boodschappenfunctie en vaak ook een sociaal-maatschappelijke functie hebben die behouden moet worden. Over de noodzaak van een trekker voor het centrum liepen de meningen uiteen, maar alle fracties waren het erover eens dat een supermarkt dat zeker niet per definitie hoeft te zijn.

Kay Karssemakers wint Supercross Schijndel

Boxtel/Schijndel - De jonge Boxtelse crosser Kay Karssemakers heeft vorige week de 31e Supercross van Schijndel in de klasse 65cc grote wielen gewonnen. Er werden vijf manches over twee dagen verreden, waarvan Kay er liefst vier wist te winnen. Daarmee werd hij overduidelijk totaalwinnaar.

Op zondag wist de crosser van het Beursfoon Rockstar KTM team tijdens de training op de mooi aangelegde baan de snelste rondetijd te noteren. Hij was daarmee zo'n seconde sneller dan de nummer twee. Bij de val van het starthek voor de eerste manche reageerde Kay goed en was hij meteen leider in de wedstrijd. Ook wist de Boxtelaar een voorsprong van zo'n tien seconden op te bouwen en erg strak rond te rijden op het circuit van Schijndel. Hij kon de juiste lijnen vinden en telkens net wat verder springen dan andere rijders. De winst in de eerste rondgang was daarmee voor Kay. Ook in de tweede manche had Kay een kopstart maar nu bleef de Hongaar Adam Zsolt Kovacs, tevens een concurrent voor het EK 65cc, op een kleine afstand volgen. Toch wist de Boxtelaar ook deze manche te winnen. De derde doorgang eindigde na een fraai gevecht tussen deze twee kemphanen in een nipte zege voor de Hongaar.

Ook op maandag zette Kay de beste trainingstijd neer en verzekerde hij zich opnieuw van een goede startplaats. Dat resulteerde uiteindelijk in winst in de vierde manche. In de vijfde en laatste kwam de Boxtelaar ten val en moest hij een inhaalrace beginnen. Uiteindelijk resulteerde ook dit in een eerste plaats in de 65cc-klasse. Daarmee pakte hij ook de totaalzege in deze Supercross. Samen met Kay de Wolf werd Kay Karssemakers in Schijndel bovendien gehuldigd voor het eerder behaalde Nederlands kampioenschap. Beelden van de cross zijn te zien op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=OABGbFVedQg&feature=youtu.be.

Eric Schoones geeft lezing over muziek en duurzaamheid

Eric Schoones en??????? Foto: Eric Schoones

Boxtel - Op dinsdag 13 geeft de Boxtelse pianist Eric Schoones de concertlezing 'Houdbare Noten' in de serie Stratumseind Klassiek, in de Oude Rechtbank in Eindhoven. Aan de piano zal hij de overeenkomsten uitleggen tussen een prelude van Bach en een golfbal gemaakt van aardappelschillen.

Schoones publiceert over duurzaamheid en over muziek. Hij werkt aan zijn vijfde boek over duurzaamheid en zijn boek over musiceren wordt door musici van wereldfaam, zoals Christa Ludwig, Hélène Grimaud en Alexander Gavrylyuk geprezen als een 'bijbel voor alle musici'. In de muziek is recycling al eeuwen aan de orde van de dag, in de nieuwe circulaire economie wordt dat principe nu ook ontdekt. Schoones laat enkele duurzame en slimme producten zien, waarin net zo inventief met materiaal wordt omgesprongen als in de muziek van Ravel, Chopin, Bach, Moessorgski, Liszt en Rachmaninoff, waarvan hij voorbeelden speelt.

Het optreden op dinsdagavond 13 januari begint om 20.30 uur in de Rechtszaal van de Oude Rechtbank aan het Stratumseind 32 in Eindhoven. Voor meer informatie: http://stratumseindklassiek.nl. Kaarten kosten 7,50 per stuk en zijn te reserveren via info@stratumseindklassiek.nl.

Oud-atletiektrainer Van Kampen erelid Marvel

Drewes van Kampen geflankeerd door Peggy van Son en de oud-Marvelleden René van der Donk, Colin Schalken en Olaf van den Bergh. Laatste drie atleten behoren nu tot de nationale top en zijn lid van atletiekvereniging Prins Hendrik in Vught. Allen hebben in het verleden training van Van Kampen gehad. Foto: Atletiekvereniging Marvel

Boxtel - De Boxtelse atletiekvereniging Marvel heeft tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst afgelopen zaterdag oud-trainer Drewes van Kampen benoemd tot erelid. Hij is vlak voor de kerst na ruim 40 jaar gestopt.

De 83-jarige Van Kampen was uitgenodigd om het startschot te geven van de nieuwjaarsloop met hindernissen, die zaterdag op en rondom de atletiekbaan werd gehouden. Hoewel het licht regende, was er toch een groot aantal atleten aan de start verschenen om het jaar sportief te beginnen. Op kop gingen de oud-Marvelatleten Colin Schalken, René van der Donk en Olaf van den Bergh, nu uitkomend voor het Vughtse Prins Hendrik en op nationaal topniveau presterend. Zij liepen met een afbeelding van Drewes van Kampen op hun borst voorop. De oud-trainer was hierdoor behoorlijk verrast.

Na de loop werd onder de noemer Marvellous New Year de nieuwjaarsreceptie gehouden in het clubhuis. Voorzitter Willem van Zantvoort beleefde aan het einde van zijn nieuwjaarstoespraak een uniek moment, dat nog geen enkele voorzitter van Marvel eerder heeft meegemaakt. Hij mocht Drewes van Kampen tot erelid van Marvel benoemen. De oud-trainer kreeg naast een uitgebreid applaus een fraaie foto op canvas van de club. Van Kampen blikte daarna terug op zijn trainersloopbaan, die al in de vijftiger jaren in Den Haag begon. Hij sprak de hoop uit dat de jeugdatleten meer wedstrijden zullen bezoeken en zichzelf ook willen verbeteren. Het deed hem goed vele personen te zien aan wie hij eerder training heeft gegeven en die nu ook trainingen verzorgen.

Oud-trainer Drewes van Kampen geeft het startsein voor de nieuwjaarsloop van Marvel. Foto: Atletiekvereniging Marvel
Foto: Atletiekvereniging Marvel
Het kersverse erelid Drewes van Kampen (rechts) ontvangt van Marvel-voorzitter Willem van Zantvoort een foto op canvas. Foto: Atletiekvereniging Marvel

Selectie DVG moddert erop los

Foto: Mark van der Pol

Liempde - De selectie van voetbalvereniging DVG modderde er dit weekend flink op los. Op enkele besproeide akkervelden aan de Kerkheiseweg werd een heus moddertoernooi gehouden met als inzet 'de roestige beker'. De kleine dertig selectiespelers werden in vier teams verdeeld en gingen fanatiek met elkaar de strijd aan in de blubber. Sinds hoofdtrainer Jan Peijnenburg en assistent Arthur Brands de scepter zwaaien over de selectie is een nieuwe traditie geboren.

"Elk jaar doen we in de winterstop een ludieke actie", vertelt Arthur Brands. "Vorig jaar hebben we een survivaltocht gehouden, nu dus het moddervoetbaltoernooi." Uiteindelijk ging na enkele zware wedstrijden het team 'modderlol' onder aanvoering van captain Piet van der Velden met de felbegeerde 'roestige beker' aan de haal.

Na een stevige pot touwtrekken werden de goals lopend teruggebracht naar het sportpark en kon iedereen zich opfrissen. De avond is daarna gezellig voortgezet bij Jan Peijnenburg met een borrel en een barbecue. "We hebben later die avond nog darten gekeken en daarna spelletjes gedaan. Het was een erg leuke avond die zorgt voor een prima teambuilding", aldus Brands.

Donderdag begint de selectie weer met trainen. Eerst volgen oefenwedstrijden tegen SCI, DAW en De Bocht, waarna de competitie de week voor carnaval weer begint. Brands heeft er een goed gevoel over: "Na de winter wacht ons een pittige start, de eerste drie wedstrijden zijn belangrijk. Mijn gevoel zegt dat we in de goede richting zitten en nacompetitie is zeker haalbaar. Onze doelstelling is om bij de eerste drie te eindigen."

De selectie en het eerste team speelden een onderling toernooi in de modder. Dit leverde prachtige taferelen op. Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Succesvol Maten van Boxtel op herhaling

Boxtel - De eerst editie in oktober was zo'n groot succes, dat er al snel een tweede werd gepland. En op 10 januari is het zover: verschillende vocalisten zullen optreden tijdens de Maten van Boxtel bij Partycentre Denziz. Charlotte Pennings, Iris van der Weide, Roos de Wit, Jet Mathijssen, Patrick Hendriks, Frank van Heesch, Dennis Wels en Gerlof Trommelen zullen hier samen met de band optreden, die bestaat uit Guus Denteneer, Rolf van de Sande, Kornelis Lievense en Corné van Groesen.

Met een vernieuwd, zeer afwisselend repertoire belooft het een leuke avond te worden. Er is voor ieder wat wils. Deze keer zijn er vier nieuwe vocalisten bij betrokken. Vanwege het succes van de eerste editie zal het evenement vaker herhaald worden. Mochten er vocalisten zijn die graag bij een volgende editie willen meedoen, dan kunnen ze zich aanmelden bij cornevangroesen@gmail.com.

De zaal van Partycentre Denziz, Stationsstraat 69, is open vanaf 20.30 uur. Kaarten kosten 7 euro in de voorverkoop, die reeds gestart is. Voorverkoopadressen zijn MiK, Denziz, 3-trend en Mikies. Op de avond zelf kosten kaarten aan de kassa 8,50 euro.

KBO Activiteiten

Donderdag 8 jan.        Kaartverkoop Seniorenexpo Veldhoven, in de Rots-Walnoot-Simeonshof en in De Orion Van: 14.00-14.30 uur
                                Bridgen in De Walnoot Aanvang: 13.30 uur
                                Handwerken in de De Orion Aanvang: 13.30 uur
Vrijdag         9 jan.         Rikken en Jokeren in De Orion Aanvang: 13.30 uur
                                        Joris Linsen & Caramba De Speeldoos Aanvang: 20.30 uur
Maandag        12 jan. H.Mis voor de overledenen Wijk Centrum in Simeonshof Aanvang 10.15 uur
                                Koersballen in de Orion Aanvang 14.30 uur
Dinsdag         13 jan. Biljarten in de Walnoot Aanvang: 13.30 uur
                                Hobbyclub in de Kinderboerderij Aanvang:13.30 uur
                                Kienen in De Rots Aanvang: 14.00 uur
Woensdag 14 jan. Eten bij Lotus, aanmelden voor 11 jan. bij Sina van Alphen, tel. 689285 of bij Henk Sturkenboom, tel. 677863
                                Seniorenexpo in Veldhoven. Vertrek bus 9.00 bij De Rots

Ruilbeurs in De Walnoot

Boxtel - Zondag 11 januari 2015 organiseert de Vereniging Boxtelse Verzamelaars (VBV) in Gemeenschapshuis De Walnoot haar verzamelaars-ruilbeurs. Hier kunnen allerlei items geruild worden, zoals postzegels, munten, prentbriefkaarten, stickers, sigarenbandjes, telefoonkaarten en theezakjes. Zoals altijd wordt er aandacht besteed aan een speciaal thema. Dit keer is dat singles en lp's.

De beurs is van 10.00 tot 13.00 uur in De Walnoot, Reginahof 1 in Boxtel. De entree kost 1 euro voor volwassenen en 25 eurocent voor kinderen. Meer informatie vind je op www.vbvboxtel.nl.

Sportuitslagen

Bridgeclub Boxtel

Uitslagen dinsdag 30-12-2014
A-lijn                                                
1        Ine & Michel van der Meijden         56,25%
2        Toon & Annie Slaats                 54,86%
3        T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 53,33%

B-lijn
1        T. vd Sande & L. van Dongen 61,81%
2        Anja & Ad Wouters                 56,94%
3        J. vd Vorstenbosch & T. Daams 52,08%

Zaalvoetbal
03-01-2015:
Grieks rest. Corfu- Autobedr. Heva 2-4
Cafe 't Geveltje – C.J.vd Sande         2-5
Kwalitaria Strik – 't Tweespan                 2-2
vdLangenberg/Fleur – X2COM         4-0
Tahadi – Fysio De Dommel                 5-2
Autorijschool Gestel – Bakkal                 4-2

05-01-2015:
Termeer Support – Meijtech Montage 6-1
Green Team – Celdex b.v.                         4-2
Plaza /Kwalitaria – Faes entertainment 3-3
H.v. Boxtel – Auberge                                 3-2
Vermeer risicobeheer- v. Stekelenburg 6-4

Programma 10-01-2015:
16.30 v.Stekelenburg – Laansma Tuinen
17.15 Langenberg/Fleur- Kwalitaria Strik
18.00 Hajji/Kissami – Vouwwagenspecialist
18.45 Pika Bikes/'t Geveltje- Adm Jilesen
19.30 Grieks rest Corfu- 't Tweespan
20.15 Goossens Fin.Advies- C.J.vd Sande

Programma 12-01-2015:
19.00 Meijtech Montage – Auberge
19.45 Interieurshop – Requal Team
20.30 Faes entertainm.-vd Heijden Milieu
21.15 H.v. Boxtel – Green Team

Rugby
Programma zaterdag 10-01-2015:

Cubs:        vrij
Junioren:
Haarlem/AAC        --- Ducks/oysters                        12.00
TBM:
Train de trainers                                                         10.00 – 13.00
Onderlinge wedstrijd                                                 15.30

Nieuwjaarsreceptie Rugbyclub Ducks en Club van 100 in het clubhuis (ieder welkom) 17.00

Zondag 11-01-2015:
Colts:        Ducks/Dukes/RCE --- Oemoemenoe/Tovaal (in Ehv)        13.00
Senioren: Oysters 1        --- Ducks/Oysters2 (oef.wedstr. in O'wijk) 14.30

Vijftiende Open Boxtel Darttoernooi van l'Union van start

Voor de vijftiende keer wordt het Open Boxtel Darttoernooi van de Dartclub van handboogvereniging l'Union georganiseerd. Op zondag 25 januari belooft het weer een groots evenement te worden met een aantrekkelijke prijzenpot gesponsord door Boxtelse bedrijven en winkels en een traditie van gezelligheid en sportiviteit.

Het toernooi begint om 10.00 uur met het jeugdtoernooi voor darters onder de achttien. Voor hen valt er een aantal mooie bekers te winnen. Om 12.00 uur is het de beurt aan de volwassenen. Er zijn 22 banen opgesteld en de organisatie probeert de gegevens zo snel mogelijk te verwerken.

Inschrijven voor het jeugdtoernooi kost 4 euro en kan tot 9.30 uur. Volwassenen kunnen zich tot 11.00 uur melden. Voor hen kost deelname aan het singles toernooi 8 euro en deelname aan de koppelwedstrijden 12 euro per koppel. Van te voren inschrijven kan via open-boxtel@lunion-boxtel.nl. Op www.lunion-boxtel.nl vind je meer informatie over het toernooi en overige activiteiten van l'Union.

Twee kampioenen voor J.C. Liempde in Mierlo

De aftrap van het tweede deel van het judoseizoen vond afgelopen zondag plaats in Mierlo. Judo Club Liempde nam met achttien judoka's deel aan het instaptoernooi, georganiseerd door Judo Club De Hechte Band. Dit leverde veel goed judo en twee kampioenen op. De coaches waren erg tevreden.

Collin van Rooij was als eerste aan de beurt en won zijn eerste partij meteen met een mooie tai-o-toshi (armworp). Hierdoor kwam hij goed in het ritme en de overige drie partijen wist hij ook met ippon te winnen, niet met een worp, maar met een houdgreep. Hierdoor werd Collin de eerste kampioen van de dag voor J.C. Liempde. Ook Mats Canters uit Boskant wist met goed en fel judo aan het einde van de dag kampioen te worden. De coaches waren zeer tevreden met het judo van alle judoka's, waar een stijgende lijn in zit. De Liempdse judoka's lieten goede en mooie aanvallen zien.

Uitslagen:
Eerste plaats: Collin van Rooij en Mats Canters
Tweede plaats: Teun Franken, Xavi van Weert, Luc de Laat en Vince Canters
Derde plaats: Kasandra Wagenaars, Max Bauer, Maike van de Biggelaar, Niels Welvaarts, Mees Koster en Gijs de Wit
Vierde plaats: Joost van der Linden, Myntje Spriensma, Till Bauer, Lola Canters en Irene van Oijen

Drukbezette derde ronde darttoernooi Joop's Ranking

Foto: Ariën Egge

Boxtel - Op vrijdag 2 januari werd het nieuwe jaar bij Café De Gevel ingeluid met alweer de derde ronde van darttoernooi Joop's Ranking. Maar liefst 29 deelnemers zorgden voor een drukbezette avond. Remy van Alebeek wist de winnaarsronde te winnen door in de finale Mitchell Vogels met 5-3 te verslaan. De verliezersronde werd gewonnen door Roy Bouwman, die in de finale Wilco Visser met 4-0 gedecideerd terugwees. De hoogste finish van de avond kwam op naam van Mitchell Vogels met een score van 105. Daarnaast gooide Erwin van Boxtel drie keer 180, en Remy van Alebeek twee keer. Joop's Ranking gaat verder op vrijdag 20 februari 2015, aanvang 19.00 uur.

Informatieavond bridgecursus voor beginners

Boxtel - Bridgeclub Revanche, Bridgeclub Boxtel en Bridgeclub Liempde starten vanaf maandag 19 januari met een twaalfdelige bridgecursus voor beginners. Voor geïnteresseerden is er een informatieavond op maandag 12 januari, om eens te kijken wat het precies inhoudt en of het iets voor hen is.

De informatieavond is van 20.00 tot 21.30 uur in Restaurant Lotus, Breukelsestraat 34 in Boxtel. De avond is een aanrader voor iedereen die wel eens heeft overwogen om te gaan bridgen. Maar ook voor bijvoorbeeld rikkers, omdat zij niet alleen vaak goede bridgers blijken, maar ook beter gaan rikken doordat ze hebben leren bridgen.

Bridge wordt gespeeld met vier personen en 52 kaarten. Je speelt met je partner die tegenover je zit tegen twee tegenstanders. Tijdens het spelen legt iedere speler om de beurt een kaart op tafel. Degene die de hoogste kaart heeft neergelegd, wint de slag. Op elk spel probeer je samen meer slagen te maken dan de tegenstanders.

Aanmelden voor de informatieavond is niet nodig, wel wordt iedereen verzocht om 20.00 uur aanwezig te zijn. Voor meer informatie kun je terecht bij Ton Walbeek, onderwijsadviseur bridgedistrict Maasland en Meierij, telefoonnummer 0411-676278.

Suus van den Nieuwenhof naar Brabantse kampioenschappen

Foto: St Martinus Rijvereniging

Boxtel - De elfjarige Suus van den Nieuwenhof van Hippische Sportvereniging Sint Martinus wist met haar pony Nando de wedstrijd in de klasse L1 in Boxtel te winnen. Het was de laatste selectie en dus mogen Suus en Nando door naar de Brabantse kampioenschappen, waar de beste Brabantse pony- en ruitercombinaties mogen rijden.