DeMooiBoxtelKrant

15 november 2017

DeMooiBoxtelKrant 15 november 2017


Pand Eindhovenseweg 'Joris Meubelen' compleet uitgebrand

De brandweer arriveert op het moment dat de vlammen al uit het dak van het pand slaan. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - In het monumentale pand aan de Eindhovenseweg, waarin voorheen Joris Meubelen gevestigd was, is maandag brand uitgebroken. De brandweer zette de weg af en was met groot materieel ter plekke. De brand lijkt aangestoken. Vanwege de rookontwikkeling werd buurtbewoners geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Er vielen geen gewonden.

Twee jongens, die bij de brand staan, vertellen dat ze rond 15.50 uur een knal, ze dachten van vuurwerk, hoorden en op onderzoek uitgingen. Volgens hen was er isolatiemateriaal in brand gevlogen. Het lukte hen niet de vlammen te doven en al snel stond het pand in lichterlaaie. Naast de brandweer van Boxtel assisteerden de korpsen uit Liempde, Den Bosch, Rosmalen, Erp, Oss, Veghel en Schijndel.

Het pand waar Montimar Boxtel komt, toen nog bezet door restaurant De Bourgondiër. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
Het monumentale gedeelte vatte al snel na het arriveren van de brandweer vlam. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Het vuur was na zo'n tweeënhalf uur onder controle. Toen was het bijgebouw, waar de brand ontstond al niet meer te redden. Ook het monumentale middelste gedeelte van het pand stond in lichterlaaie en raakte zwaar beschadigd. De Eindhovenseweg was rond 23.00 uur weer open voor verkeer.

Lees verder op pagina 7

Mediterraanse restaurantketen Montimar vestigt zich in pand Bourgondiër

Boxtel - De in Rosmalen gestarte restaurantketen Montimar, met daarnaast vestigingen in Veghel en Oss, komt naar Boxtel. Het restaurant zal zich vestigen in het pand waar De Bourgondiër zat. In augustus werd dat restaurant echter failliet verklaard en sindsdien stond het leeg.

Montimar is een Mediterraan georiënteerd restaurant. De sfeer is het beste te omschrijven als een kruising tussen een Franse Brasserie en een Spaanse Meson.

De keten is in 2016 in Rosmalen gestart. In korte tijd groeide Montimar uit naar drie vestigingen. Daar komt nu dus een vierde vestiging aan de Bosscheweg bij. Wanneer het restaurant op deze locatie opent, kon eigenaarsduo Rik Tiebosch en Jan Megens bij het ter perse gaan van deze krant nog niet vertellen.

Alzheimer Café: in gesprek met een mantelzorger

Boxtel/Schijndel - In restaurant-zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel wordt op maandagavond 27 november weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd. Het thema van de avond is: In gesprek met een mantelzorger.

Wat betekent het voor jou als mantelzorger als je partner gaat dementeren? Je relatie gaat veranderen en je krijgt er een zorgende rol bij. Wat gaat er in jou om en wat kom je als mantelzorger allemaal tegen? Wat heb jij als mens nodig om hiermee om te kunnen gaan en het vol te kunnen houden?
Een interview met een mantelzorger zal aanleiding zijn tot het gesprek over deze onderwerpen op maandag 27 november. Vanaf 19.00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19.30 uur, de avond wordt afgesloten om 21.30 uur. De toegang is gratis.

Kerstconcert Projectkoor Boxtel

Boxtel - In de Sint-Petrusbasiliek vindt op woensdag 13 december om 20.00 uur het jaarlijkse kerstconcert van Projectkoor Boxtel plaats. Ook nu zullen beeldschermen geplaatst worden, zodat de aanwezigen in de zijbeuken door de dikke pilaren, niet alleen geluid maar ook beeld hebben.

Het gratis kerstconcert dat het Projectkoor Boxtel, samen met orkest en solisten geeft, is intussen een echte traditie geworden. Het vindt dit jaar voor de 24e keer plaats. Het koor en orkest staan onder leiding van dirigent Kees Doevendans.
Het kerstconcert zal ook in Schijndel worden gegeven, op zondag 10 december in de Sint Servatiuskerk aan de Markt om 15.00 uur. Ook voor dit concert is de toegang gratis. Wel zal er in Boxtel en Schijndel een collecte gehouden worden ter bestrijding van de kosten.

Jaren geleden stonden dirigente Adri Aalbers en organist Hans van der Haagen aan de wieg van deze kerstconcertenreeks, die begon met één kerstconcert in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek. Dit is na verloop van tijd uitgegroeid tot een succesvolle reeks van kerstconcerten in deze regio waarmee de kersttijd op sfeervolle wijze wordt ingeluid. Het Projectkoor bestaat uit 60 leden en wordt ondersteund door een orkest van 18 musici. Solistische medewerking wordt verleend door sopraan Kathelijn van Dongen, bas-bariton Rob Hazenberg en organist Tommy van Doorn. Jannemieke van Hemert en Inge IJpelaar verzorgen weer een intermezzo voor twee dwarsfluiten.

Het programma van dit jaar is weer zorgvuldig samengesteld uit kerstliederen van diverse oorsprong, o.a. van Bach, Haydn, Verdi en Mendelssohn en ook van Stokkermans, Cobine, de Liguori en Adams. In de pauze wordt tegen een kleine vergoeding koffie en thee geschonken. Meer info via www.projectkoorboxtel.nl, Facebook: projectkoorboxtel, Betty van Eekelen: tel. 0411-675818 email: betty@van-eekelen.nl.

KBO-activiteiten

Donderdag 16 november        Handwerken in De Orion        13.30
                        Kaartverkoop voor de Sinterklaasmiddagen in De Orion, Simeonshof, De Walnoot en De Rots        14.00-14.30
Maandag 20 november        Lezing door Leo Fijen, voor KBO Boxtel en Liempde in De Rots        13.30
Dinsdag 21 november        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Walnoot        14.00
Woensdag 22 november        Luisteren naar klassieke muziek op vakantie door Joop de Weger in De Rots, opgeven bij Marij van Wanrooij via 0411-673729 of marij.van.wanroij@home.nl        13.30

Collectes november

Tot en met 18 november: NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind)
20 tot en met 25 november: Stichting Nationaal MS Fonds,
27 november tot en met 2 december Stichting Leger des Heils Fondsenwerving

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900-8844.

Nieuw artikel

Praise Band Upside Down speelt in De Serenade

Liempde - Voor de achtste keer in haar twintigjarige bestaan organiseert Praise Band Upside Down een Praise Avond met samenzang. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 25 november bij De Serenade in Liemdpe.
De praise avond is bedoeld voor alle christenen, naar de uitspraak van Jezus: Wie niet met Mij bijeenbrengt, die verstrooit. Het doel is om een gezamenlijke lofprijzing te brengen en de onderlinge eenheid in Christus te vieren en elkaar te ontmoeten.
De toegang tot de avond bij De Serenade aan de Oude Dijk 117 in Liempde is gratis. De avond duurt van 20.00 tot 22.30 uur. Vanaf 19.30 uur is de zaal geopend.

Vrouwencontact Boxtel

16 november        Nordic Walking, vertrek Markt        9.00
20 november        Yoga de Walnoot        13.00
                        Kaartavond de Walnoot        19.30
21 november        Fietsen, vertrek Breukelsplein        13.00
22 november        Gym groep 1 Angelaschool        19.00-20.00
                        Gym groep 2 Angelaschool        20.00-21.00

Vrouwencontact Liempde

Iedere dinsdag        Mindfit Energie

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Boxtel schroeft armoedegrens op in nieuw armoedebeleid

Wethouder Eric van den Broek, zittend achter zijn bureau in het Boxtelse gemeentehuis. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Ondanks dat het eigenlijk pas voor volgend kalenderjaar op het programma stond komt Boxtel in 2018 al met een nieuw armoedebeleid. Daartoe besliste het college vorige week dinsdag. Wethouder Eric van den Broek en Maruskja Lestrade lichtten de stukken woensdag toe in het Boxtelse gemeentehuis. Door het veranderen van landelijke regelingen, zoals het vrijkomen van extra subsidiemogelijkheden via Klijnsma-gelden, moest het beleid geactualiseerd worden. De actualisering is vooral bedoeld voor mensen met inkomens net boven de armoedegrens die anders tussen wal en schip dreigen te komen.

Volgens de wethouder zijn het nu vaak de inkomens van tot 120 procent van het sociaal minimum die net buiten de boot vallen wat betreft een hoop regelingen en voordeeltjes. Als gevolg daarvan komt hun besteedbaar inkomen vaak uit beneden de armoedegrens uit. Om deze vorm van verborgen armoede tegen te gaan wordt het Boxtelse armoedebeleid nu zo aangepast dat ook deze (kleine) groep nu aanspraak kan maken op minimaregelingen. Voorheen konden enkel mensen met een inkomen tot 110 procent van het sociaal minimum hierop aanspraak maken.

Een andere reden voor de aanpassingen is dat de gemeente een meer integrale aanpak van armoede- en jeugdbeleid wil. Ook het in een steeds eerder stadium signaleren van armoede is een van de aandachtspunten. Hiervoor werkt de wethouder samen met collega-wethouder Marusjka Lestrade, die over het jongerenbeleid gaat. Daarbij moet gedacht worden aan de samenwerking met bijvoorbeeld clubs en verenigingen die eerder aan de bel trekken als de contributie niet op tijd wordt betaald.

Ook wil de gemeente het niet-gebruik van de armoedereguleringen terugdringen en zich richten op vroegtijdige signalering van armoede. De uitbreiding van de groep mensen die aanspraak kan doen op gemeentelijke armoedebestrijding en het terugdringen van het niet-gebruik kosten naar verwachting zo'n 55.000 euro per jaar. Dit bedrag komt bovenop de extra Klijnsma-gelden, ook zo'n 130.000 euro. Dit bedrag is bedoeld om met name kinderen die in armoede opgroeien of dreigen op te groeien extra ondersteuning te bieden. In Boxtel gaat het daarbij om ruim 680 kinderen.

Ook wordt de 1 pc per gezin regeling uitgebreid naar 1 pc per kind. Volgens de wethouder leven we inmiddels in een tijd dat een computer onmisbaar is geworden om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Ook dit steuntje in de rug wordt gefinancierd uit eerdergenoemde Klijnsma-gelden. Verder wordt met dit geld een talentenfonds opgezet. Dit fonds ondersteunt niet alleen sporttalenten, maar alle jonge talenten binnen onze gemeente.

Verder zet Boxtel in op een zomerschool voor kinderen die van huis uit geen Nederlands spreken. Volgens Lestrade nuttig omdat deze kinderen soms bijna de hele zomervakantie geen woord Nederlands spreken: "Je merkt dat zes weken stilstand direct problemen oplevert na de vakantie." Bij de zomerschool moet je denken aan spelen met de Nederlandse taal. Volgens de wethouder kan dit bijvoorbeeld ook in de vorm van een soort sportdag zijn en is het goed denkbaar dat de kinderen die meedoen aan de zomerschool ook mee kunnen doen aan de kindervakantieweken. Wel geeft ze aan dat de invulling en zelfs de momenten waarop de zomerschool is nog niet zeker zijn.

Ondanks het toegenomen budget voor het armoedebeleid verwacht Van den Broek dat de aanpassingen de gemeente uiteindelijk geld zullen besparen. Een goed armoedebeleid, zo redeneert de wethouder, kan er immers voor zorgen dat meer mensen minder lang in de armoede zitten. Dat zorgt ervoor dat mensen minder lang aanspraak maken op de gemeentelijke armoederegelingen. Hij kan dit staven met cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daaruit blijkt dat elke geïnvesteerde euro in zogenaamde 'vroegsignalering' de gemeente zelf zeker 1,57 euro oplevert. De samenleving als geheel levert het zelfs nog meer op.

Tijdens de raadsvergadering 19 december zal blijken of de gemeenteraad zich ook kan vinden in de door het college voorgestelde plannen.


Opening tentoonstelling 55 jaar SOC

Foto: Ruud van Casteren

Opening tentoonstelling 55 jaar SOC

Boxtel - De nieuwe prins van Boxtel, Christian van Zogchel, vanaf zijn kroning zaterdagavond beter bekend als Z.D.H Prins Donald dun Vijfde, had meteen al een druk weekend. Zo moest hij zaterdag bij Partycentre Denziz bij het Kwekdeuntjesfist 2017 aan de bak samen met de president van Stichting Openbaar Carnaval (SOC) Boxtel Jan de Koning. Dit deed hij niet onverdienstelijk met een tweede plaats. Hét feestnummer van carnaval 2018 was echter Vijf Kirre Elluf, van RAADloos, dat gaat over, hoe kan het ook anders, het vijfde carnavalslustrum van SOC. De prins mocht zondagmiddag, klokslag 14.11 uur, alweer aan de bak bij de tentoonstelling 5 x 11, aan Rechterstraat 60 vanwege hetzelfde jubileum.

Nadat Jan de Koning iedereen welkom heeft geheten bij de tentoonstelling kan prins Donald V de schaar ter hand nemen om de tentoonstelling te openen. De prins gaf aan zeer vereerd te zijn dat hij juist in dit jubileum jaar tot prins was verkozen.

Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Prins Donald V opent de tentoonstelling. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren

Marion de Koning, Jolanda Vessies, Roel de Los de Hayos, Tom Heesters en Gerard Vlaminckx zijn verantwoordelijk voor de inrichting van de tentoonstelling. Zolders, kasten en woonkamers werden op zijn kop gezet om de tentoongestelde voorwerpen bij elkaar te brengen. Voor het 33-jarig bestaan van SOC maakte destijds Jan Swinkels, in 1963 de éérste prins van wat toen Keienstampersdorp heette, al een fototentoonstelling. Deze is nu met medewerking van Frans Capé en Jo Hazenberg behoorlijk uitgebreid en ook te zien.

In het pand aan de Rechterstraat staan veel kostuums van de carnavalsprinsen waaronder de éérste steek en het kostuum van Prins Jan dun Urste. Jan Swinkels, zelf afkomstig uit Horst en nét wonend in Boxtel werd destijds gevraagd de eerste Prins van het SOC te worden. Natuurlijk overlegde Jan eerst met zijn vrouw Annie. "Het was een mooie aangelegenheid om zo Boxtel en de Boxtelaren te leren kennen", zei hij. "Maar vooral ook de vele kroegen", glunderde Jan. Zijn vrouw Annie maakte zijn steek en kostuum, maar na één jaar vond hij het welletjes. Wel is hij altijd betrokken gebleven bij het Boxtels carnaval. Jarenlang was hij regisseur van de zittingsavonden.

Het was gezellig druk tijdens de openingszondag en veel aanwezige oud-prinsen haalden onder elkaar herinneringen op. Er werd vooral gewezen op de staf van oud Prins Frans van Hees die altijd zo hard zwaaide dat hij overal tegenaan sloeg en zijn staf brak.

Tot carnaval is de tentoonstelling op iedere zaterdag en zondag tussen 12.00 en 16.00 uur te bekijken aan de Rechterstraat 60.


Breukelsplein wordt deels blauwe zone

Foto: Kees Verschoor

Boxtel - Het Breukelsplein wordt deels een blauwe zone. Die conclusie trekt de gemeente nadat er de afgelopen maand tellingen onder de parkeerders zijn gehouden. Ondanks dat de telperiode nog niet afgerond is, gaven de eerste resultaten al genoeg aanleiding het parkeerregime op het plein in ieder geval tijdelijk aan te passen.

Wethouder Herman van Wanrooij gaf opdracht tot de tellingen nadat ondernemers en bewoners van het Breukelsplein begin september aan de bel trokken bij de gemeente over de parkeerproblemen aldaar. De eerste resultaten bevestigen deze problemen. "Het is tijd voor aanpassingen, zodat kortparkeerders ook gebruik kunnen maken van het Breukelsplein", aldus de wethouder die uit de voorlopige resultaten concludeert dat op het plein vooral langparkeerders staan.

Het streven is om eind volgende week van een deel van het Breukelsplein tijdelijk een traditionele blauwe zone te maken. In een traditionele blauwe zone mag maximaal twee uur geparkeerd worden en zijn ontheffingen niet geldig.

Het invoeren van een tijdelijke blauwe zone op een deel van het Breukelsplein moet parkeerruimte geven aan bezoekers van het centrum en van de ondernemers op het Breukelsplein. De zijde van de Breukelsestraat wordt om die reden blauwe zone. De maatregelen zijn niet direct definitief. De tellingen en evaluatie zijn nog niet afgerond. De monitoring gaat door, maar totdat er een definitieve oplossing komt moet het invoeren van de blauwe zone in ieder geval de grootste problemen oplossen.


Jesus Christ 2018 is op de gemeentewerf

Foto: Hans van Doorn

Jesus Christ 2018 is op de gemeentewerf

Boxtel - Ook in 2018 komt er weer een Jesus Christ in Concert in Boxtel. De tweede editie van de spectaculaire theaterproductie zal zich afspelen op de Boxtelse gemeentewerf. Organisator en gitarist Roeland Heesbeen laat in een reactie weten euforisch te zijn dat vrijdag de knoop eindelijk werd doorgehakt.

Volgens Roeland Heesbeen was al wel direct duidelijk dat de vorige locatie, de Heilig Hartkerk, niet een tweede keer gebruikt zou worden. "We wilden ditmaal een totaal andere opzet en het juist ontdoen van de kerkelijke sfeer", geeft hij aan. Daarna volgde de zoektocht naar een geschikte locatie om de grootschalige productie die in 2016 door zo'n 2.000 mensen bezocht werd te kunnen opvoeren.

Jesus Christ 2018 zal op de gemeentewerf een meer eigentijdse vertolking worden van het spektakelstuk van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. "Het volk is meer een doorsnee van onze samenleving vandaag de dag", blijft Heesbeen enigszins mysterieus. Volgens hem is de casting inmiddels rond. De muzikale leiding zal, net als in 2016, in handen zijn van Dave Hanhart.


Reisschema Sinterklaas

Foto: Michelle Bosmans

Boxtel - Hij heeft het er maar druk mee, die Sinterklaas. Aanstaande zaterdag 18 november komt hij met de boot aan in Dokkum en vanaf dat moment zal hij overal in het land zijn opwachting maken. Natuurlijk komt hij ook naar Boxtel, Liempde en Lennisheuvel.

Boxtel
Op zondag 19 november komt de Goedheiligman rond 12.30 uur Boxtel binnenvaren over de Dommel. Bij de Zwaanse Brug zal hij van boord gaan en samen met burgemeester Mark Buijs naar de Markt lopen. Hier zal hij de Boxtelse kinderen ontmoeten.

Liempde
Vervolgens moet de Sint snel door naar Liempde, waar het Sinterklaasfeest dit jaar plaatsvindt in de kerk van St. Jans Onthoofding. Alle Liempdse inwoners zijn hierbij van harte uitgenodigd. Op deze middag vol muziek, dans en entertainment verzamelen de kinderen en hun ouders om 14.45 uur op het Kerkplein aan de Dorpsstraat 36. Hier zal de Sint om 15.00 uur aankomen. In de kerk kunnen de kinderen voorin plaats nemen, zonder ouders, mits ze onder 130 cm zijn. Het feest duurt tot 16.30 uur.

Kasteel Stapelen
Hierna zal Sinterklaas zijn intrek nemen in Kasteel Stapelen, waar hij gaat logeren. Tot en met zondag 3 december kunnen de bewoners van de gemeente Boxtel en omgeving gezellig bij hem op bezoek komen. Doordeweeks ontvang hij de kinderen van de basisscholen uit de omgeving, in het weekend ontmoet hij graag het grote publiek, zelfs op zaterdagavond.

Lennisheuvel
Een week later is Lennisheuvel aan de beurt, waar de Sint en zijn pieten op zondag 26 november Gemeenschapshuis De Orion zullen bezoeken. Om 13.00 uur maken zij eerst een tocht door Lennisheuvel met de fanfare. En natuurlijk mag iedereen meelopen. Rond 13.45 uur eindigt de tocht bij het gemeenschapshuis en begint het gezellige feest voor iedereen met Disco Tom. De Lennisheuvelse kinderen tot en met groep 6 van de basisschool mogen even op bezoek bij Sinterklaas. De richttijden hiervoor zijn: 0- tot 2-jarigen om 14.00 uur, 3-jarigen om 14.30 uur, groep 1-2 om 14.40 uur, groep 3 om 15.00 uur, groep 4 om 15.20 uur, groep 5 om 15.40 uur en
groep 6 om 15.55 uur. Alle andere kinderen mogen mee feesten in de zaal. Er zijn kaarten te koop voor 3 euro waarmee kinderen zelf bij de kinderbar, drinken, snoep en chips kunnen halen.

Fietsexcursie langs boerderijen uit boerderijenboek

Liempde - De Liempdse boerderijen die in het boek 'Het steenen huijs met gebinte, stal ende schuuren' staan dat deze week gepresenteerd werd, zijn dit weekend te bezoeken. Op zondag 19 november kunnen liefhebbers namelijk mee met De Gastvrij Liempde-gidsen. Zij fietsen een route langs de panden en delen alle bijzondere verhalen over deze historische gebouwen. Het boerderijenboek is vanaf dit weekend ook te koop in D'n Liempdsen Herd.

Het boek 'Het steenen huijs met gebinte, stal ende schuuren, historisch onderzoek naar boerderijen in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde' bevat het onderzoek naar 27 boerderijen en schuren, waarvan 16 uit Liempde. Het zijn allemaal bekende, goed zichtbare en ook speciale gebouwen. De moeite van het lezen én ook van het bewonderen waard. De ene is nog fraaier en meer bijzonder dan de andere en er is veel over te vertellen. Daarom wordt zondag 19 november vanuit Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd een fietsexcursie georganiseerd langs een aantal van de Liempdse boerderijen uit het nieuwe boek.

Fietsexcursie & boek
De fietsexcursie start zondag 19 november om 9.30 uur in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. Rond 12.00 uur is de excursie afgelopen. De kosten voor deelname bedragen 5 euro per persoon. Dit is inclusief koffie of thee na afloop. In D'n Liempdsen Herd is ook het nieuwe boerderijenboek te koop (formaat 320x240mm, 304 pagina's en full colour). Het boek kost 34,95 euro.

ProRail in Boxtel voor voorlichtingscampagne tegen 'spoorlopen'

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - ProRail geeft vandaag, op woensdag 15 november, op station Boxtel voorlichting over spoorlopen in de zogenaamde 'spoorloperscontainer'. Hierin kunnen kinderen en volwassenen ervaren wat de gevaren zijn van te dicht bij het spoor lopen. Bij de voorlichtingscampagne zullen zij onder meer ontvangen worden door ProRail-regiodirecteur Inés Plasmans-Levert en enkele vertegenwoordigers van de gemeente.

ProRail jaagt op spoorlopers om vertragingen zoveel als mogelijk te voorkomen. Tijdens de testdagen voor het spoorboekloos reizen, dat ingaat op 10 december, zijn tientallen meldingen van spoorlopers binnengekomen op deze route. Omdat er met de nieuwe dienstregeling meer treinen over het traject rijden wordt langs het spoor lopen nog gevaarlijker dan het al was.

In deze spoorcontainer ervaren bezoekers zelf de gevaren langs het spoor en hoopt ProRail mensen te ontmoedigen om te spoorlopen. De container staat normaal gesproken in het Spoorwegmuseum in Utrecht, maar wordt speciaal voor een dag naar Boxtel gebracht. Van 10.00 uur tot 18.00 uur is deze te bezoeken.

Spelende kinderen
Spoorlopers zijn vaak wandelaars, mensen die hun hond uitlaten, spelende kinderen of vandalen langs het spoor. Machinisten schrikken hiervan en krijgen van de verkeersleiding opdracht stapvoets verder te rijden om ongevallen te voorkomen. Alle andere treinen op het traject moeten dan ook langzamer rijden, waardoor veel reizigers te laat op hun bestemming aankomen.

3,5 uur vertraging per dag
Langs het spoor lopen is levensgevaarlijk en is een belangrijke oorzaak van vertragingen. Bijna 30 procent van alle treinvertragingen, zo'n drieënhalf uur per dag, wordt veroorzaakt door mensen die onbevoegd op en langs het spoor lopen, zo laat ProRail weten. In de eerste zes maanden van 2017 registreerde ProRail 1.724 vertragingen door mensen die zich onbevoegd langs het spoor bevonden. In heel 2016 waren dit er 3.105. De eerste helft van dit jaar laat dus zien dat het aantal vertragingen door spoorlopen verder toeneemt.

Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) in dienst van ProRail voeren dagelijks surveillance en controles uit bij overwegen en langs het spoor. Treffen zij iemand op of langs het spoor, dan kunnen zij hem een boete geven van 140 euro. Met cameratoezicht vergroot ProRail de pakkans en kan er eerder ingegrepen worden als iemand die daar niet thuis hoort langs het spoor loopt.

Smartlappenavond Dükerskoor

Boxtel - In Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 klinkt maandag 27 november het repertoire van smartlappen en zeemansliedjes.

Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond. De meezingavond begint om 20.00 uur, een uur voor aanvang gaat de zaal open. De toegang is gratis.

Informatieavond PHS bij Restaurant Molenwijk

Boxtel - In verband met de plannen rondom de dubbele spoorwegovergang en Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst op donderdag 16 november bij Restaurant Molenwijk, Molenwijk 2 in Boxtel. De gratis bijeenkomst gaat in op de gevolgen van het extra treinverkeer voor onze gemeente en duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Inloop is vanaf 19.00 uur.

Door de uitvoering van Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) gaan op het traject tussen Meteren en Boxtel meer treinen rijden. Tijdens de avond wordt ingegaan op de gevolgen van deze uitbreidingen voor het geluid, trillingen en het vervoer van gevaarlijke stoffen. Ook worden de uitkomsten van de onderzoeken die in het kader van het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG) zijn verricht toegelicht. MJPG is een programma dat er voor zorgt om geluidshinder in de huidige situatie terug te dringen.

Na een algemene presentatie gaat een informatiemarkt van start. Tijdens de avond zijn diverse specialisten aanwezig die vragen aangaande PHS kunnen beantwoorden.

De bijeenkomst is gericht op mensen die langs het spoor wonen, maar ook andere belangstellenden zijn welkom. Vooraf aanmelden is niet nodig.

TipMooiBoxtel: Rotondes leiden tot ergernis bij Boxtelaar

TipMooiBoxtel: Rotondes leiden tot ergernis bij Boxtelaar

Boxtel - De rotondes in Boxtel worden door veel Boxtelaren als 'gevaarlijk' en 'onoverzichtelijk' bestempeld. Dit blijkt uit een enquête die DeMooiBoxtelKrant hield onder het opiniepanel TipMooiBoxtel. Van de 228 deelnemers vindt maar liefst 71 procent de rotondes, en met name die waarbij fietsers vanuit twee richtingen over de rotonde fietsen, onveilig. Ruim 61 procent van de Boxtelaren geeft bovendien aan dat onveilige verkeerssituaties niet adequaat door de gemeente worden aangepakt.

Vrijwel alle rotondes in Boxtel worden door de 228 respondenten bestempeld als verkeersgevaarlijk. Opmerkelijk is dat beide rotondes aan de in 2009 vernieuwde Schijndelseweg met grote regelmaat genoemd worden. De verkeerssituatie werd in 2012 al aangepast na een serie van ernstige ongelukken. Er werd destijds een fietspad verlegd en werden bewegwijzering en duidelijkere wegmarkeringen aangebracht.

Maar dat is volgens veel Boxtelaren niet genoeg. Zij vinden dat vooral het fietsverkeer vanuit twee richtingen op de rotondes tot gevaarlijke situaties leidt. 'Onoverzichtelijk' en 'Je verwacht geen fietsers van links' worden tientallen malen genoemd. Opmerkelijk is dat rotonde Boseind slechts één maal genoemd wordt als onveilig. De gemeente heeft met deze rotonde onder meer plannen om een voor fietsen veiligere oversteek te maken.

Verder worden de dubbele overweg (40 procent), het kruispunt Ladonkseweg-Kruisbroeksestraat (33 procent) en de situatie voor fietsers op de Europalaan vaak genoemd. Ook de situatie bij tankstation Velder, waar regelmatig aanrijdingen plaatsvinden wordt regelmatig genoemd. De gemeente laat in een reactie weten geen zeggenschap te hebben over de Rijksweg en geeft bovendien aan dat er geen klachten over de veiligheid bekend zijn.

De verklaringen van geënquêteerden wáárom eerdergenoemde verkeerssituaties onveilig zijn is grosso modo op te delen in twee kampen: de ene helft geeft aan dat de onveiligheid te danken is aan de weggebruikers zelf die niet goed opletten of te hard rijden, de andere helft vindt dat de situatie gewoon veel te onoverzichtelijk is op de door hen genoemde locatie('s).

Vragen we ons panel er specifiek naar dan geeft het grootste deel (61 procent) aan dat zij het gevoel hebben dat de gemeente té weinig doet de verkeerssituatie van gevaarlijke knooppunten te verbeteren. Slechts 7 procent van de respondenten is het eens of zeer eens met de stelling dat de gemeente adequaat ingrijpt bij onveilige situaties. Hierbij valt op dat mensen elkaar tegenspreken op het moment dat zij een toelichting op hun antwoord geven: de een vindt dat er te veel wordt uitgegeven aan 'megalomane' verkeersprojecten, terwijl de ander juist meent dat er meer geld vrijgemaakt moet worden om de verkeersproblemen op te lossen. Wel is de Boxtelaar eensgezind over waarom het in hun ogen mis gaat: er ontbreekt een duidelijke toekomstvisie.

Die mening deelt de gemeente klaarblijkelijk, want precies met dit doel is MOVE'31, de verkeersvisie tot 2031, nu in de maak. Verkeerswethouder Herman van Wanrooij gaf eerder tegenover deze krant al toe dat er wat hem betreft vaart gemaakt moet worden met deze plannen. Volgens hem is er feitelijk negen jaar niets gebeurd op het gebied van een verkeersvisie voor onze gemeente.

Zijn plannen zijn echter weinig bekend: ruim de helft (56 procent) van de ondervraagden geeft aan nog nooit van MOVE'31 te hebben gehoord. Dit terwijl de verschillende media én de gemeente er de afgelopen maand uitgebreid aandacht aan besteedden en de Boxtelaar zijn mening kon laten horen met betrekking tot de inhoud van deze verkeersvisie.


Illegale drugsfabriek en wietteelt

'Burgemeester Buys is nu twee dagen later nog steeds geschokt door de enorme ramp die zich heeft voltrokken in Boxtel. Naar aanleiding van een anonieme melding over 'verdachte activiteiten' ging te politie ter plaatse bij de woning. Korte tijd na arriveren van de politie vond in de woning een enorme explosie plaats, die het leven koste aan twee politieagenten en drie nog niet geïdentificeerde personen en werden vier naastgelegen woningen zwaar beschadigd.
Buurtbewoners die de ramp hebben zien gebeuren verklaarden hevig geëmotioneerd enorm te zijn geschrokken Uit gesprekken met de buurtbewoners en direct betrokkenen over wat er mogelijk is gebeurd is nu twee dagen na de explosie nog steeds weinig bekend. Vanwege de enorme hoeveel aangetroffen chemicaliën is de politie nog niet in staat nader onderzoek uit te voeren.

Volgens een buurtbewoner, die liever anoniem wil blijven, zat in een van de huizen een drugslab en illegale wietplantage. De politie heeft dit nog niet bevestigd, maar wilde wel kwijt dat op genoemd adres mogelijke illegale activiteiten plaatsvonden.
Het is nog niet duidelijk wanneer de bewoners van de omliggende straten weer terug kunnen naar hun huizen. De politie wil samen met de brandweer en experts van Defensie de zekerheid hebben dat er geen gevaar meer is voor de omgeving.'

Gelukkig is bovenstaand verhaal (nog niet) gebeurd, maar het zou zomaar ook bij ons in Boxtel en zelfs bij jouw buren kunnen gebeuren. Onzin? Denk dan maar even aan vorige week, toen werd een woonwijkje in Kaatsheuvel ineens landelijk nieuws omdat in een tuin van een te koop staande woning twee dode personen werden aangetroffen. De gealarmeerde politie zag snel wat er aan de hand was en samen met de brandweer werden verschillende huizen ontruimd. Het bleek dat in de woning een illegaal drugslab was opgezet. De slachtoffers zijn mogelijk gedood door het inademen van de gevaarlijke stoffen. Een grote ramp lag daar op de loer, dus ja, dit kan ook gewoon bij ons In Boxtel gebeuren.

De uitslag van de enquête die deze krant onder haar lezers heeft gehouden maakt duidelijk dat zo'n 10% van de ondervraagden een vermoeden heeft van een hennepkwekerij. Mijn vraag nu is natuurlijk aan die 10%: wat doe je met deze wetenschap, heb je het al bij de politie gemeld? Mocht je dit eng vinden, dan kun je natuurlijk bellen met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Vind je dit ook eng, neem dan eens contact op met mij voor meer mogelijkheden. Je kunt hier ook je meldingen kwijt over vermoedens van verkoop van (hard)drugs vanuit een woning of een auto. Laat je stem horen en voorkom het scenario waar ik deze column mee ben begonnen.

O ja, en dan nog dit. Ze zijn er weer, de 'donkere dagen'. Ook dit jaar nog steeds of weer extra aandacht voor de sloten van jullie woningen. Tot eind februari 2018 geef ik 20% korting op al het hang- en sluitwerk.

Meer weten info@topsecurityadvies.nl.

Twee auto's uitgebrand op parkeerplaats Boxtel

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Op een parkeerplaats tussen de Breukelsestraat en de Van Leeuwenstraat in Boxtel zijn zaterdagnacht twee auto’s uitgebrand. Rond 0.15 uur werd de brandweer gealarmeerd, ook de politie kwam ter plaatse. Over de oorzaak is nog niets bekend maar men sluit brandstichting niet uit.

Volgens de politie ter plaatse zou het vuur van de ene auto naar de andere auto zijn overgeslagen. Terwijl de brandweer druk doende was met het blussen van de voertuigen keken vele buurtbewoners toe. Een bergingsbedrijf zal beide zwaar beschadigde voertuigen afslepen.

Gemeente krijgt moeilijk grip op overlast Van Beekstraat

Boxtel - Burgemeester Buijs laat weten dat de overlast aan de Van Beekstraat lastig is aan te pakken. Eerder deze week trok de SP-fractie aan de bel bij de gemeente omdat uit eigen onderzoek bleek dat een grote groep jongeren in de buurt problemen zou veroorzaken. Buijs erkent dat er problemen zijn en geeft aan er bovenop te zitten, maar het blijkt in de praktijk lastig er iets aan te doen.

"De politie controleert regelmatig, maar het blijft altijd heel moeilijk er daadwerkelijk mensen uit te pakken! Wij moeten echt een heterdaad hebben", geeft de burgemeester aan. "En je moet niet vergeten dat deze mensen ook weer terugkomen in de wijk nadat ze hun straf hebben voldaan", aldus Buijs. Hij ziet daarom vooral heil in een begeleidingstraject voor notoire overlastplegers door middel van jeugdcoaches. Het hernieuwde jeugdbeleid biedt daar volgens de burgemeester ook extra handvatten voor.

Ondanks dat de burgemeester de problemen erkent, plaatst hij wel de kanttekening dat hij de afgelopen week, op een bijeenkomst met zo'n 70 wijkbewoners signalen opving dat de gemeente de problemen krachtdadig aanpakt. Volgens hem zit de overlast hem ook deels in de beleving van de wijkbewoners. "Ik wil niet ontkennen dat er overlast is, maar we moeten ook niet alles bestempelen als 'overlast en denken: 'pak ze maar op'. Want zelfs als dat gebeurt komen ze ook weer ooit terug. Er moet meer gebeuren dan alleen aanpakken. We moeten ook contact leggen tussen de mensen in die wijk om de overlast te beperken."

Frank van Doorn presenteert boek over kunstschilder Jan Kruijsen

Foto: Heemkunde Boxtel

Boxtel - Historicus Frank van Doorn presenteert op dinsdag 28 november zijn nieuwe boek over kunstschilder Jan Kruijsen: 'Het leven is de grootste kunst. De Brabantse kunstschilder Jan Kruijsen'. De in Boxtel opgegroeide auteur doet dit vanaf 20.00 uur bij Partycentrum De Adelaar aan de Baroniestraat 75 Boxtel.

Landschapsschilder en portrettist Jan Kruijsen werd in 1874 in Liempde geboren. Na een moeizaam leven, dat getekend werd door omzwervingen en armoede, overleed hij in 1938 in een Eindhovens ziekenhuis, als inwoner van Oirschot. Kruijsen wordt wel omschreven als een wandelende paradox; een miskend genie, een herboren christen, een zwerver met een thuis, een sarcastische levensgenieter.
Als autodidact moest de kunstschilder zwoegen voor zijn kunst, maar dat had hij niet anders gewild. Geen kunstwerk was immers met gemakzucht tot stand gebracht. 'Schilderen is toch bidden of vloeken', zo luidde zijn overtuiging. Met zijn schilderijen en tekeningen zocht hij naar een natuurlijkheid die volgens hem ontbrak in de gevestigde kunststromingen van zijn tijd. Alleen 'ongekunstelde' kunst kon de mens verheffen. Uit zijn hele oeuvre spreekt niet alleen deze gedachte, maar ook zijn gelovigheid, zijn waardering voor het boerenleven en zijn voorliefde voor het Brabantse land. Een blik op zijn schilderijen is een blik op de wereld van het 'rijke roomse leven', zijn persoonlijkheid en zijn complexe gedachtewereld.

In het boek wordt aan de hand van verschillende vragen en schilderijen een actueel beeld geschetst van het leven en werk van de markante schilder. Het is rijk geïllustreerd, full colour, telt 156 pagina's en is uitgevoerd als hardcover. De prijs van het boek is 27,50 euro. Het is al mogelijk een exemplaar te reserveren via www.picturespublishers.nl. Vanaf 28 november is het ook verkrijgbaar via de boekhandel en de Heemkamer, die te vinden is achter de VVV aan de Markt in Boxtel. De Heemkamer is donderdags van 18.30 tot 20.30 uur en vrijdags van 10.00 tot 13.00 uur geopend.

Frank van Doorn (Den Bosch, 1988) groeide op in Boxtel en Liempde. Na het Baanderherencollege en het Jacob-Roelandslyceum, volgde hij een jaar een lerarenopleiding in Tilburg en studeerde hij geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daar behaalde Van Doorn in 2011 zijn mastergraad voor het programma 'Politiek en Maatschappij in Historisch Perspectief'. Als bestuurslid van Heemkunde Boxtel richtte hij zich daarna op de geschiedenis van Boxtel en van Noord-Brabant. Momenteel woont hij in Schijndel en werkt hij bij het Brabants Historisch Informatie Centrum in 's-Hertogenbosch.


Tinnen vaas met dahlia's Naast portretten en binnenhuistaferelen schildert Pierre Janssen veel stillevens. Verschillende fruitstillevens, koperen potten en pannen heeft hij geschilderd. Maar ook heel bijzonder zijn de vele schilderijen van dahlia's, chrysanten, rozen, pioenrozen, klaprozen, zonnebloemen, lelies, asters, siererwtjes en nog veel meer. We zouden Janssen tekort doen, als we daar niets van laten zien. Daarom in deze aflevering een prachtige vaas dahlia's. Maar ook een stukje geschiedenis van de dahlia.

Foto: Heemkunde Boxtel

Geschiedenis van de dahlia's
Rond het jaar 1615 maakte men in Europa voor het eerst kennis met de plantensoort Dahlia. Uit het verre Mexico waren zaden meegevoerd om die in Europa uit te proberen. Vanuit die nietige positie heeft de Dahlia zich met behulp van de omgeving en dan vooral de mens ontwikkeld tot een plantensoort met inmiddels ruim 20.000 geregistreerde soorten. De geschiedenis van de dahlia begint eeuwen geleden bij de Azteken in Mexico, die de bloem overigens de Cocoxochitl noemen.

Dahlia behoort tot de familie van de composieten (samengesteld bloemige). De naamgeving geschiedt volgens de Internationale Nomenclatuur Linnaeus (1707-1778). Het plantengeslacht Dahlia omvat twaalf soorten, die allen inheems zijn in Midden-Amerika, vooral in Mexico. De dahlia wordt in het oude Mexico gekoesterd om zowel het loof, de bloem en de knol. Het loof is fantastisch veevoer. De bloem wordt door de Azteken, die een zonnegodsdienst hebben, vanwege de gelijkenis met de zon geëerd. Tot slot de knol: die zou een medicinale werking hebben. Het eten ervan zou zweet- en urineafdrijvend werken, buikpijn bestrijden en een gunstige invloed hebben op tumoren. Het is meteen de reden dat de bloem begeerd wordt door de Spaanse conquistadores, die destijds Mexico bezetten.

De bloem wordt voor het eerst in 1615 beschreven door de Spaanse arts Francisco Hernández. Hij is er door koning Phillip II van Spanje op uitgestuurd om de medicinale planten van het 'Nieuwe Spanje' te bestuderen. Wat de reden precies is, is niet helder, maar Hernández verzuimt om de bloem te exporteren naar zijn thuisland. Dat gebeurt pas in 1789. Vincentes Cervantes stuurt de bloem aan Cavanilles, directeur van de Botanische tuin in Madrid. Daar krijgt hij ook de naam Dahlia, vernoemd naar de Zweedse botanicus Andreas Dahl, botanicus en een leerling van Linneus. Dahl is daar op dat moment student aan de Madrileense universiteit. Maar waarom nou juist Dahl de eer heeft zijn naam aan de bloem te geven is niet helder. In deze tijd trof men dahlia's aan onder andere in de botanische tuinen van Madrid en later ook in Berlijn. Sindsdien is de dahlia verspreid door Europa en is men begonnen met kruisen en veredelen.

Deze eerste dahlia's waren een kruisingsproduct van verscheidene botanische soorten en ze werden gegroepeerd onder de algemene noemer Dahlia Variabilis. Variabilis betekent veranderlijk, de naam verwijst naar de grote kleuren- en vormenrijkdom. Het geslacht dahlia is octaploïd (acht groepen genen met erfelijke eigenschappen). Dit verklaart de soms ver uiteenlopende resultaten van de kruisingen. De dahlia wordt (net als de aardappel) aanvankelijk verscheept als culinaire lekkernij. Maar dat loopt op niets uit: de smaak van de dahlia-knol is te peperachtig en vooral te bitter. De bloem zelf slaat wel aan. Deze wordt razendsnel door Europa verspreid.
In 1810 wordt de dahlia ingevoerd in Nederland. In 1813 won Arentz te Leiden een van de eerste gevuldbloemigen. Deze kweker C.Arentz was een van de pioniers in Nederland. In 1819 bood hij al een assortiment aan dat zo'n 70 soorten (kleuren) omvatte. Sindsdien is door velen, die door de mogelijkheden van dit gewas geboeid werden, door kruisen een groot aantal cultivars in allerlei variaties gewonnen. De dahlia is om verschillende redenen populair: Hij bloeit vanaf juli tot de eerste nachtvorst. Daarnaast is de bloem ook voor amateurs gemakkelijk te veredelen. Neem een handje bloemzaad van één 'dahlia-echtpaar' en iedere plant die daar uit voorkomt zal geheid een andere kleur bloemen dragen. De genetische mogelijkheden van de dahlia zijn bijna onuitputtelijk.

Bron: geschiedenis van de Dahlia – OnsPlatform.tv
Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel foto: Rini van Oirschot

240 Bloemstilleven, dahlia's
Olieverf, 79 x 58 cm, gesign. r.o. 1943
Collectie: G. Kanters

Expositie over Frans Heerschop bij MUBO

Foto: MUBO

Boxtel - In Museum Boxtel (MUBO) is van 18 november tot en met 4 februari volgend jaar een expositie over het leven en werk van Boxtelaar Frans Heerschop te zien.

Frans Heerschop (1940-2011) maakte naast zijn vele pentekeningen tal van andere bijzondere kunstvormen. Ook trad hij als acteur op met zijn Wayang Golèk theater. Bijzonder zijn de prentenboeken voor zijn jonge kleinkinderen en het boek met pentekeningen over zijn fantasie-eiland Nevelan. Daarnaast maakte Frans als gildebroeder en chroniqueur van het Gilde Sint Barbara & Sint Joris ook talloze pentekeningen ter illustratie van het Gildeblad 'De Kroniek'. |
De expositie is samengesteld door zijn dochter Mariska Heerschop in samenwerking met haar moeder Gemma Heerschop en andere familieleden. Er zijn vele prachtige pentekeningen te zien, tarotkaarten in de vorm van collages, een verrassend bewerkte 10-delige encyclopediereeks met 3D-collages en zijn Wayang Golèk Theater, inclusief een filmpje waar Frans aan het werk te zien is. De verrassende en gevarieerde expositie, die zeker ook leuk is voor kinderen, is en aanrader vor jong en oud.

Foto: MUBO
Deze afbeelding gebruiken indien mogelijk Foto: Frans Heerschop

In het kader van deze expositie staat er op 14 januari 2018 om 11.15 uur een lezing op het programma met titel 'Frans Heerschop, een gedreven persoon'. Sprekers zijn Ben van der Veer, zwager van Frans, en Jacques Habraken, hoofdman van het Gilde Sint Barbara & Sint Joris. Aanmelden hiervoor kan via info@muboboxtel.nl of bij Willem van Vossen via 06-16041898. Meer informatie is te vinden op www.muboboxtel.nl.

De entreeprijs voor de expositie is voor volwassenen € 3,50 en voor kinderen van 12 jaar en ouder € 2,00. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.


Boxtelse en Vughtse onderwijsorganisatie willen krachten bundelen

Het pand staat er, daags na de brand, zwaar gehavend bij. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Onderwijsorganisaties stichting Sint-Christoffel, actief in Boxtel, en stichting Leijestroom uit Vught willen op korte termijn bestuurlijk fuseren. De overkoepelende organisaties voor het basisonderwijs zijn actief in het basisonderwijs in Boxtel, Vught, Heusden en Den Bosch en bedienen samen zo'n 3.500 leerlingen. De twee stichtingen tekenden maandag een intentieverklaring in aanloop naar een gewenste fusie op 1 januari 2019.

De instellingen willen vanwege diverse redenen fuseren, zoals veranderingen op het gebied van passend onderwijs, de gevolgen van bevolkingskrimp, veranderende wetgeving en toename van financiële risico's.

Sint-Christoffel werkte al zo'n vijftien jaar samen met stichting Leijestroom in Vught en de onderwijsinstellingen SKIPOS in Sint-Michielsgestel, SKOSO in Sint-Oedenrode en SKOPOS in Schijndel. In 2002 werd hiertoe het zogenaamde 'Dommelnetwerk' opgericht en in 2009 de zogenaamde 'Dommelgroep'. De leden van deze vereniging werken hierin al op verschillende manieren samen, bijvoorbeeld in het kader van administratie, financiën en huisvesting.

In de komende periode willen de Leijestroom en Sint-Christoffel onderzoeken of en hoe ze tot een verdergaande samenwerking kunnen komen, bij voorkeur leidend tot een besturenfusie per 1 januari 2019. In samenspraak met onder meer de toezichthouders, directie, ouders en medewerkers in de beide gemeenschappelijke medezeggenschapsraden wordt onder meer onderzocht wat daarvan de gevolgen zijn. Het tussentijds resultaat zal bovendien ook worden voorgelegd aan diverse anderen, waaronder de colleges van B&W van de betrokken gemeenten en de NKSR. De beide besturen laten zich in dezen adviseren door profielorganisatie Verus, de vereniging voor het katholiek en christelijk onderwijs.

Bij de Leijestroom in Vught zijn 180 medewerkers actief. Bij Sint-Christoffel in Boxtel zijn dat 160 mensen. Onder beide besturen vallen 17 basisscholen inclusief 1 sbo school in Boxtel, Vught, Heusden en Den Bosch.

Vervolg van de voorpagina: Pand Eindhovenseweg 'Joris Meubelen' compleet uitgebrand

Al snel ging het verhaal dat bij de brand asbest was vrijgekomen. Roland van Heeswijk, van pandeigenaar IMvest Vastgoed, kan dit echter ontkrachten. Volgens hem is de locatie vorig jaar al grondig gesaneerd. Ook de brandweer laat weten geen asbest gevonden te hebben.

Op de locatie van de brand zouden in de loop van volgend jaar 24 koopwoningen gebouwd worden voor het project Hobbendonk. De monumentale gevel van het door de brand zwaar gehavende middelste pand zou daarbij de grootste blikvanger zijn.

Van Heeswijk was dinsdagochtend dan ook al vroeg ter plaatse om de schade op te nemen. "Ontzettend jammer dat de blikvanger nu afgebrand is. Er is ons dan ook erg veel aan gelegen het pand te herstellen", geeft hij aan. Volgens hem lijkt dat ook mogelijk, hoewel verder onderzoek naar de constructie van het gebouw nodig is. "De eerste indruk is dat de kap en de zoldervloer van het hoofdgebouw weg zijn", aldus Van Heeswijk. Het bijgebouw, dat als eerste in brand stond, is niet te redden. Ondertussen heeft IMvest Vastgoed op aanraden van de politie aangifte gedaan van brandstichting. De politie laat weten dat dan ook rekening met brandstichting wordt gehouden.

Het terrein is dinsdagochtend met hekken afgezet. Dit om de veiligheid te garanderen en eventueel vandalisme te voorkomen. Volgens Van Heeswijk lijkt het erop dat bouwproject Hobbendonk door de brand geen vertraging oploopt. "Het voorste gedeelte zou sowieso gesloopt worden in de oorspronkelijke plannen", legt hij uit. "De procedure daarvoor was lopende. Hoe we daar nu mee omgaan zal nu opnieuw bekeken moeten worden in overleg met de gemeente." Na de sloop zou de sanering van de grond van start kunnen gaan. In de oorspronkelijke plannen zou de start van die werkzaamheden eind volgende maand zijn.

Gunt u uw huisdier ook een fijne jaarwisseling?

Schrikt uw hond van harde knallen? Of kruipt uw kat trillend in een hoekje bij het geluid van een vuurpijl? Angst voor vuurwerk of harde knallen kunnen het leven van uw huisdier flink vergallen.

Angst mag; we zijn allemaal weleens bang en u zorgt er natuurlijk voor dat uw huisdier veilig is en niet geraakt kan worden door vuurwerk.

Het gelukkigst zouden u en uw huisdier zijn als het lukt om hem/haar van zijn angst af te helpen. Angst weg trainen is niet eenvoudig en het kost tijd. Daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen en de training zorgvuldig op te bouwen. Is de angst echt te groot, dan is het geven van kalmerende medicijnen mogelijk.

Om stress en angst bij uw huisdier als gevolg van vuurwerk te beperken, adviseren wij het volgende:
Houd katten de hele dag binnen.
Laat uw hond overdag extra lang uit op een rustige locatie, vermijd plaatsen waar veel geknald wordt.
Laat uw dier niet alleen thuis.
Doe de gordijnen dicht, dit dempt geluid en lichtflitsen.
Zet muziek of de TV aan, hierdoor worden de meeste geluiden overstemd (begin hier overdag al mee).
Laat uw huisdier zelf een rustig plekje zoeken om zich te verstoppen. Eventueel kunt u wel plaatsen aanbieden, bijvoorbeeld een doos met dekens.
Probeer angstgedrag te negeren. Dus geef geen extra aandacht bij stress-gedrag, maar beloont uw huisdier met spel, voer of aandacht indien hij rustig is.

Voor meer informatie bent u altijd welkom op onze praktijk, in St.-Oedenrode op Kortestraat 1 (0413-472650) en in Schijndel op Bunderstraat 22 (073-5493566).

Mijn Mooi Boxtel: Remco van Malten

Foto: Remco van Malten

Een leuke foto van bovenaf van ons mooie dorpje! Deze foto is genomen met een drone.

9 / 20

Vorige week had ik intakes met twee nieuwe cliënten. Eén cliënte werkt al jaren bij haar werkgever en kreeg ooit het stempel 'communiceert niet goed'. En welke stappen ze ook maakt op communicatievlak, elk functioneringsgesprek weer ligt het thema op tafel. "Ik heb vakinhoudelijk een mooie baan," zei ze. "En tegelijkertijd lijk ik het stempel van 'te voorzichtig formuleren' voor eeuwig met me mee te dragen. Het maakt niet uit hoe ik iets zeg en hoe ik met cliënten omga, er is vaak iets niet goed. Ik voel me al tijden uitgeblust en kan op mijn werk qua energie helemaal leeglopen. Ik heb al zo vaak gehoord wat ik niet goed kan, dat ik inmiddels niet meer weet wat ik wel goed kan."
De andere cliënt komt dit oordeel tegen in zijn privéomgeving. Na gelukkige huwelijkse jaren ontstaat er steeds meer wrijving tussen hem en zijn partner. Steeds opnieuw krijgt hij het verwijt 'dat dit en dat niet goed is.' Jarenlang doet hij zijn best om 'zijn tekortkomingen uit het zicht te houden' en thuis de goede lieve vrede te bewaren. Om er op een dag achter te komen dat hij, naar zijn eigen gevoel, niets meer goed kan doen en zichzelf volledig is kwijtgeraakt.

Beide cliënten weten heel goed hoe het is om zich aan te passen en in te houden. Hoe het is om zich niet uit te spreken (anders gezegd; in te slikken) over wat de weinig opbouwende kritiek van de ander met hen doet. Beide cliënten kennen het pijnlijke gevoel van niet gezien en positief bevestigd worden. En beide cliënten zijn heel hard aan het werk om de relatie met de ander in stand te houden. Beiden overigens tegen beter weten in. Hun loyaliteit staat voorop ... 'je kunt de ander immers toch niet in de steek laten?' Het is een verantwoordelijke gedachte waarmee ze, en dat is het pijnlijk opvallende aan deze situaties, zichzelf faliekant in de steek laten.

Als ik beide cliëntsituaties vanuit de theorie bekijk, dan kom ik uit bij hechtingspatronen. Beide cliënten zijn, zoals dat heet, onveilig gehecht. De ene cliënt komt uit een gezin waarin de ouders hun handen vol hadden aan hun eigen sores, en na een ruzie een aantal dagen niet met elkaar spraken. Over gevoel werd dus niet gesproken, en tegelijkertijd was de broeiende sfeer in huis zo voelbaar. Bij de andere cliënt thuis werd er heel vaak negatief over anderen gesproken en hadden de ouders veel ruzie met de mensen om hen heen. Wat doet het kind in zo'n situatie? Dat gaat, letterlijk en figuurlijk, op de tenen lopen, om niet nog meer gedoe te veroorzaken. Dat houd de mond, uit angst voor een nieuw oplaaiend woordenvuur met de oorverdovende unheimische stilte daarna. Dat maakt zich klein en zet zichzelf op de tweede (of verdere) plaats. En tegelijkertijd verlangt het er zo naar om veiligheid, troost en geborgenheid te ervaren. In een omgeving te zijn waarin mensen positief over zichzelf en anderen denken. In zo'n omgeving kan het kind een mooie balans ontwikkelen tussen zelfstandigheid en afhankelijkheid (van de ander). Het leert om stevig op eigen benen te staan vanuit de basisgedachte 'Ik ben goed zoals ik ben en anderen zijn te vertrouwen.'

Terug naar de beide cliënten in hun volwassen-2017-zijn. Ja, zij nemen de ervaringen uit hun jeugd mee in het nu. Ja, zij voelen zich onveilig als zich situaties voordoen die heel erg lijken op toen. En ... ja, zij hebben de mogelijkheid om alsnog te werken aan hun eigen hechting en stevigheid. Voorzichtig en op hun hoede tonen ze de moed om zichzelf stap voor stap opnieuw te leren kennen. Ja,dat brengt tranen. En tegelijkertijd is er het grote verlangen naar het gevoel van vrij kunnen leven en werken vanuit hun eigen ik. Alsof hun leven opnieuw begint ... en deze keer ècht!


Riet (85) en Harry (86) Hoogers vieren diamanten huwelijk

Het echtpaar Hoogers met zittend Riet (rechts), naast haar Harry en links burgemeester Buijs. Staand dochters Léonne (in het roze) en Cécile. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Riet (85) en Harry (86) Hoogers vieren deze week hun diamanten huwelijk. Het tweetal leerde elkaar kennen op de detailhandelsschool in Limburg. Hij een slagerszoon, zij een kruideniers-/schildersdochter. Op 5 november 1957, Pat Boone stond nog bovenaan de hitlijsten, trouwde het echtpaar voor de wet. Een paar dagen later, op 12 november, trouwen ze voor de kerk.

Natuurlijk was het niet altijd pais en vree, geeft het stel aan. Maar het is geven en nemen in een relatie. Én een spelletje spelen tussen de maaltijd en het toetje, zo geeft Harry aan. Want hij en Riet houden wel van een potje Rummikub of Triominos. "En om 17.30 uur gaat de televisie aan op Limburg 1", zegt Riet.

Want Limburg, Beek om precies te zijn, daar komen Harry en Riet vandaan. Het echtpaar nam er de slagerij van Harry's vader over. Beiden kwamen ze uit ondernemende gezinnen en die ondernemersdrift leidde ook tot hun ontmoeting op school, bij de middenstandscursus, en uiteindelijk hun huwelijk.

Ondanks dat het echtpaar op 5 november trouwde, betekende dat nog niet dat ze meteen gingen samenwonen. De tijden waren toen nog anders. Harry legt lachend uit dat het het weekend tussen hun ambtelijke en kerkelijke huwelijk kermis was in Geleen, nabij Beek. "Maar ik moest haar om elf uur naar huis brengen!"

Harry en Riet kregen in Beek twee dochters: Léonne en Cécile. Begin jaren 70 verhuisde het echtpaar naar Boxtel, waar Harry een goede baan kreeg aangeboden bij wat nu VION is. Hij kon daar vleeskeuringen uit gaan voeren. Omdat hem al duidelijk was dat zijn dochters de zaak niet zouden overnemen werd die verkocht en koos het echtpaar voor onze gemeente. "En daar hebben we nooit spijt van gehad", geven ze beiden aan.

Ondanks hun gevorderde leeftijd en 'PHPD' ("een pijntje hier een pijntje daar") gaat het met de gezondheid van het diamanten paar goed. "Ik heb altijd gezegd: de 65 jaar halen wij nóóit", lacht Riet. "Maar nu zijn we er toch echt bijna!" Dat bevestigt burgemeester Mark Buijs, die het stel woensdag kwam feliciteren met een grote fruitmand.

Ruim dertig jaar woonde het echtpaar aan de Rozengaard, totdat de Croon werd opgeleverd. Daar geniet het echtpaar nu alweer ruim zeven jaar van hun oude dag. Inmiddels hebben Riet en Harry ook zes kleinkinderen, waarvan de oudste inmiddels 28 jaar is. Het diamanten huwelijk hebben ze met het nageslacht al in september gevierd met enkele dagjes uit.


10 / 20

FischerFotografie

Magie van de bossen

Diep verborgen in het bos, maar soms komt hij tevoorschijn: de zonneharp. Een letterlijk mysterieuze ervaring. De jacht op optische verschijnselen in de mist was geopend. Mist kun je zien, ruiken en horen. Je ruikt de hoge luchtvochtigheid en je hoort geen wind. Want wanneer blaadjes ritselen is er wind en dus geen mist. Je ervaart stilte, maar hoort de vogels.

FischerFotografie
FischerFotografie
FischerFotografie

Tip: klein diafragma met donkere achtergrond. Let op, de camera wel overbelichten a.g.v. de donkere achtergrond (18% grijswaarde). Door zelf een stop te onderbelichten worden zonnestralen beter zichtbaar.

Luchtpost uit Spanje: Hans en Anne-Loes Schellekens

Foto: Familie Schellekens

12 oktober
Een speciale dag voor ons. Op die datum ontvingen wij 9 jaar geleden de eerste gasten in onze Bed en Breakfast. Maar 12 oktober is ook een nationale feestdag, want op deze dag viert heel Spanje 'El día de la Hispanidad', ook wel 'Fiesta Nacional de España' genoemd. Voor velen is deze dag dan ook een dag om trots te zijn dat je Spanjaard bent. In Madrid wordt zelfs nog elk jaar een militair defilé georganiseerd, waarbij het leger zich toont aan de koning en de minister-president.

Als je het nieuws de laatste maanden hebt gevolgd, voel je 'm al aankomen, er is één deel van Spanje waar 12 oktober dit jaar zeker geen feestdag was en de mensen gespannen afwachtten hoe deze dag zou verlopen. Een groot gedeelte van de inwoners van Catalonië hebben dankzij de politieke spanningen en strijd om onafhankelijkheid niet veel zin om ook maar iets te vieren en maken zich zorgen over de toekomst. Wij zijn bang dat deze kwestie helaas nog wel een tijdje het nieuws in Spanje zal beheersen.

Daarom maar snel iets vrolijkers! In ons dorpje Arenas werd op 12 oktober 'La Feria de la mula' gevierd. Dit feest ter ere van de muilezels is een van de hoogtepunten van het jaar en als je het niet gezien hebt is het moeilijk voor te stellen hoeveel bezoekers, zowel op twee benen als op vier poten, er door de kleine, smalle straatjes rondscharrelen.

Er zijn de nodige bars en er is muziek in alle soorten: modern voor de jeugd, Spaanse volksmuziek voor de ouderen en flamenco voor iedereen, waarbij de meisjes uit het dorp hun beste beentje voorzetten in prachtige jurken. De trots spat ervan af, zelfs bij de allerjongsten van 5 à 6 jaar.

Uiteraard worden, zoals het al jarenlang gaat, ook elk jaar weer de muilezels en de prachtige Andalusische paarden in vol ornaat tentoongesteld én verhandeld. Want zoals gezegd is deze dag in het leven geroepen om met name de muilezels te eren en stil te staan bij hoe belangrijk deze dieren voor de landbouwers waren en in sommige gevallen nog steeds zijn.

Uiteraard waren wijzelf ook van de partij. Op uitnodiging van onze Spaanse vrienden Pepe en Puri gingen we eerst wat eten bij Bar Juanete. Daar was het enorm druk met hele families uit Arenas en iedereen moest een half uurtje geduld hebben. Mooi om te zien dat dit helemaal geen probleem opleverde. Iedereen stond tussen de tafels, aan de bar, op het terras en zelfs op straat te wachten en met elkaar te kletsen, tot men geroepen werd voor een vrijgekomen tafel. Heel gemoedelijk allemaal en terwijl we heel veel bekenden zagen en met 'Juan en alleman' stonden te kletsen, realiseerden we ons dat we intussen na negen jaar al helemaal bij dit kleine, authentieke dorpje horen.

Zo was 12 oktober voor ons een prachtige dag en hopelijk zal dat in de toekomst weer voor iedereen in Spanje zo zijn.

Wij zijn in ieder geval met heel veel plezier weer aan ons nieuwe seizoen begonnen; op naar ons 10-jarig jubileum op 12 oktober 2018!!

Zonnige groeten,

Hans en Anne-Loes Schellekens

www.casagradable.com

'Kleine meneer Henk' al 40 jaar klusjesman bij De Hobbendonken

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - 'Kleine meneer Henk', ofwel Henk van der Vorst, werd het afgelopen weekend 89 jaar. Toch doet hij nog steeds vrijwilligerswerk bij basisschool De Hobbendonken, waar hij al 40 jaar actief is. Eerst als conciërge, later als vrijwillig klusjesman. Woensdag vierde de school zijn verjaardag én robijnen jubileum en kreeg Henk een eigen straatnaambordje bij de school: Henks Plantsoentje.

Henk van der Vorst kwam in 1977 bij De Hobbendonken werken via de WSD. Daar werd hij conciërge omdat zijn vorige baan als bouwvakker lichamelijk te zwaar voor hem was geworden. Eind jaren 80 werd die baan omgezet naar een betaalde vrijwilligersfunctie die hij inmiddels al meer dan 25 jaar vervult. "Ik heb het opgezocht en kleine meneer Henk is écht de oudste conciërge van Nederland", aldus directeur Henk Verhoeven. Kleine meneer Henk dankt zijn bijnaam aan deze 'grote meneer Henk'. De kinderen noemen hem zo sinds de leerkrachten bij de voornaam genoemd worden en Verhoeven steekt nu eenmaal een kop boven Van der Vorst uit.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Het takenpakket van Van der Vorst bestaat vandaag de dag onder meer uit het koffie zetten voor de docenten, het inzamelen van oud papier en het bijhouden van de plantsoentjes rond de school, waaronder nu dus 'zijn eigen' Henks Plantsoentje. En hoewel het allemaal niet meer zo vlug gaat als voorheen wordt zijn werk gewaardeerd door zowel docenten als leerlingen. Kleine meneer Henk is volgens Verhoeven een prachtig voorbeeld van de participatiemaatschappij: "Eerst kwam hij met de fiets, maar toen hij est ouder werd te voet. En toen ook dat niet meer ging, kregen we het met zijn allen voor elkaar dat er een scootmobiel kwam." De kinderen leren zo om te gaan met ouderen en dat ouder worden zo ook zijn gebreken kent. En Henk op zijn beurt heeft een leuke dagbesteding waarbij de kinderen hem mentaal en lichamelijk jong houden.

Media-aandacht
Het bijzondere jubileum bleef niet onopgemerkt: zowel Omroep Brabant als Hart van Nederland van SBS6 besteedden er woensdag aandacht aan, evenals de lokale en regionale media. Maar ook de kinderen van de basisschool vierden 'kleine meester Henk' zijn jubileum in de aula van de school met een speciale verjaardagsviering. Daar zongen ze hem onder meer toe met bekende liedjes die speciaal op Henk waren aangepast.

Zo werd duidelijk dat hij wel van een kopje koffie, een lekker trappistje en een stukje taart houdt. Als er iets te vieren is, dan wordt altijd een stukje taart apart gelegd voor de kwieke tachtiger, die om uit te rusten graag even speelt op de smartphone of tablet. "Misschien dat je door die taart al wel 89 jaar oud bent geworden", merkt Verhoeven op. Woensdag is het echter de kleine meneer zelf die op taart mag trakteren.

Terwijl de leerlingen hem trakteren op een aantal liedjes met speciaal voor hem geschreven teksten kijkt Van der Vorst aanvankelijk een beetje beduusd toe. Hij is duidelijk overdonderd door alle aandacht. Al snel volgt een brede glimlach, als de kinderen zingen over zijn hobby, Sudoku's maken. Als Hart van Nederland hem interviewt geeft hij aan dat de school nog niet van hem af is: "Misschien doe ik dit nog 5, of 10, of maar één jaar. Ik ben nu 89, maar ze zijn nog niet van me af!"


Foto: Stichting Kèk Liemt

Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van Stichting Kèk Liemt.

RIJLES

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Vakantie

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 16 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

TE KOOP GEVRAAGD
Auto's te koop gevraagd, alle merken personenauto's, busjes, vrachtwagens, bedrijfsauto's, bestelauto's, caravans, aanhangers en brommobiels, inlichtingen:0648649419 Autobedrijf Waterman, Dongen

Update voor jongerenbeleid Boxtel
B-Town krijgt een Jongerenacademie

Boxtel - Het jeugdbeleid in Boxtel krijgt een update. Daarbij krijgt jongerencentrum B-Town een andere rol. Vooral overdag zal er veel meer voor jongeren te doen zijn in de vorm van een jongerenacademie. Die is vooral gericht op jongeren die om wat voor reden dan ook niet meer in het reguliere onderwijs mee kunnen komen. Ook neemt de gemeente de regie over het jongerenwerk strakker in handen. Dat zijn de voornaamste wijzigingen die de nieuwe beleidsnotitie jongerenwerk behelst. De gemeenteraad mag zich 28 november over het ontwerpvoorstel buigen.

Wethouder Marusjka Lestrade geeft aan dat de gemeente mikt op een aanpak waarbij de begeleiding niet stopt op het moment dat kinderen 18 worden, maar waarbij het doorloopt. Zij meent dat anders het gevaar bestaat dat kinderen op de dag dat ze 18 worden zich als het ware in de steek gelaten voelen en de weg kwijtraken in het woud van vele instanties.

Voor de beleidsnotitie was onder meer intensief overleg met collega-wethouder Eric van den Broek. Hij gaat over het sociaal domein. Met de update moet de samenwerking tussen de beleidsterreinen soepeler worden. De gemeente eist daarbij een coördinerende rol tussen de verschillende instanties zoals scholen, BuurtSport Boxtel en ContourdeTwern op. Die rol is volgens Lestrade nodig omdat het jongerenwerk moet functioneren als multidisciplinair team. Het moet uiteindelijk leiden tot de komst van een jeugdcoach die zaken als de elders in deze krant genoemde overlast die jongeren veroorzaken in de Van Beekstraat makkelijker kan aanpakken.

B-Town
Ook de rol van B-Town verandert in het vernieuwde jongerenbeleid. Daar waar het jongerencentrum nu overdag regelmatig leeg is, zullen er vanaf volgend jaar cursussen gegeven worden voor jongeren. Deze zogenaamde Jongerenacademie is primair gericht op kinderen van een jaar of 16 die niet meer aan het reguliere onderwijs deelnemen. Volgens de wethouder moet je daarbij denken aan een uitbreiding op het huidige cursusaanbod, bestaande uit cursussen omgaan met geld en sollicitatiecursussen. Ook kan B-Town stageplaatsen bieden om op die manier jongeren verder op de sociale ladder te helpen. Ook jongeren die wel naar school gaan mogen deelnemen aan de cursussen als zij denken daar baat bij te hebben.

In de avonduren zal, net zoals nu, de focus meer liggen op 'voor jongeren, door jongeren' met thema-avonden, repetitieruimten en evenementen die door jongeren zelf georganiseerd worden. Maar het wordt allemaal wel een stuk minder vrijblijvend als het aan de wethouder ligt: "Het is niet alleen feesten, je komt wel iets doen bij B-Town." Jongeren zullen, als ze iets bij B-Town willen organiseren, echt zelf iets moeten ondernemen om het te realiseren.

"Wij willen met deze aanpak jongeren leiden naar een zelfredzaam leven", geeft Lestrade aan. Op 28 november zal blijken of de gemeenteraad zich kan vinden in het nieuwe beleidsvoorstel.


Foto: SP

SP stelt vragen over invulling Blanca-complex
De SP-raadsfractie heeft ambtelijke vragen gesteld over de invulling van het voormalige Blanca-complex aan de Spoorstraat/Baroniestraat. Volgens omwonenden zou de plaatsing van een vijftiental wooneenheden voor buitenlandse werknemers in strijd zijn met de plannen die indertijd door de projectontwikkelaar zijn ingediend en goedgekeurd. Volgens die plannen zou er een klein aantal luxe appartementen gerealiseerd worden. De bewoners van de wooneenheden zorgen voor flinke overlast in de buurt. Daar hebben ook de bewoners van de Herbergier mee te maken. In deze instelling wonen (over het algemeen) oudere dementerende personen. De SP vraagt om opheldering over de invulling en wil dat de overlast aangepakt wordt.

SP-voorstel onderzoek afschaffing eigen bijdrage WMO unaniem aangenomen
In het regeerakkoord wordt de huidige regeling 'eigen bijdrage WMO' vervangen door een 'abonnement WMO' om zo de stapeling van eigen bijdragen te voorkomen. Dit wordt een vast bedrag per maand, waarschijnlijk 17,50 euro. Voor veel mensen met een laag inkomen is dat een flinke kostenpost. Daarom heeft de SP-fractie bij de begrotingsbehandeling een motie ingediend, waarin het college van B&W wordt opgedragen om te onderzoeken of dit vaste maandelijkse bedrag geschrapt kan worden voor inkomens tot 120% van het minimumloon en wat de financiële gevolgen hiervan zijn. De motie werd door de gehele gemeenteraad ondersteund.

SP sponsort Voedseltuin
De SP Boxtel sponsort elk jaar met een geldbedrag maatschappelijk waardevolle initiatieven. In het verleden waren we onder andere sponsor van de Voedselbank en Stichting Leergeld. Dit jaar heeft het bestuur gekozen voor sponsoring van de Voedseltuin. Dit is een geweldig initiatief voor met name de mensen die het wat minder hebben en dat spreekt ons sociale hart erg aan. Het project wordt gedragen door vrijwilligers en heeft vele maatschappelijke doelen. Er worden verse groenten en klein fruit geproduceerd voor de Voedselbank. De tuin biedt extra kansen aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Er wordt samengewerkt met wijken en buurten. De biodiversiteit van het gebied wordt verhoogd en de tuin biedt ruimte voor het organiseren van educatieve bijeenkomsten voor jong en oud, teamsessies, excursies en wandelingen. Kortom: een geweldig initiatief.

Vouchers voor sociaal ondernemen
De gemeente gaat vijftien vouchers van duizend euro uitgeven om ondernemers te stimuleren mensen met een beperking in dienst te nemen. Het is een tegemoetkoming in de kosten die bedrijven moeten maken om een zogeheten PSO-keurmerk (Prestatieladder Sociaal Ondernemen) te krijgen. SP-wethouder Eric van den Broek: "de WSD, Holland Recycling en Ecotap zijn goede voorbeelden. We willen dat meer bedrijven die stap gaan zetten. Wij gaan als gemeente het goede voorbeeld geven door ook het PSO-keurmerk te halen." Inmiddels is er een informatieavond geweest waar ondernemers voorlichting hebben gekregen over het keurmerk.

Foto: Balans

BALANS zegt JA en vindt dat haar verkiezingsslogan uit 2010 - kansen zien, kansen grijpen en kansen realiseren - nog steeds actueel is

Kracht van grijs benutten!
Tijdens een bijeenkomst in de raadzaal hebben we een prettige en informatieve avond gehad met de KBO. Een aantal zaken dat we gehoord hebben is voor veel mensen herkenbaar: woningbouw, veiligheid en sociale verbinding.
Boxtel moet werk gaan maken van de woningbouwplannen en daarin zeker de senioren niet vergeten. We worden met elkaar steeds ouder en blijven langer zelfstandig wonen. Hier moeten we op inspelen, neem de ideeën mee in de woningbouwplannen; blijf in gesprek met onder andere Ouderen in Regie. Denk in mogelijkheden en kansen!
Veiligheid is voor jong en oud erg belangrijk. Gelukkig gaat de gemeente al vaart maken met de trottoirs. In samenhang hiermee kan gelijktijdig gekeken worden of en waar extra verlichting kan komen. De sociale verbinding moet in stand blijven om vereenzaming tegen te gaan, bijvoorbeeld door middel van het samen eten en het initiatief van de huiskamer op Hoogheem.

Biomassaplein Vorst B: geen beginspraak mogelijk!
Tijdens de raadsvergadering hebben we gepleit voor beginspraak over de invulling van Vorst B. Niet alleen wij, maar zeker ook de inwoners van Lennisheuvel en de ondernemers van Ladonk (SPIN) maken zich zorgen over wat er nu precies op Vorst B komt. Greentech is het containerbegrip, maar dat kan van alles zijn, zelfs een bedrijf uit de zwaarste milieuklasse. Helaas was er onvoldoende steun van onze raadscollega's dus kan het college ongestoord verder en wordt de mening van de gemeenteraad, Lennisheuvel en SPIN niet vooraf meegenomen; een gemiste kans, zeker gezien de grote impact voor Boxtel.

Dubbele overweg: een man een man, een woord een woord!
Tijdens de raadsdiscussie over de diverse verkeersbesluiten in het kader van PHS heeft de wethouder toegezegd dat de dubbele overweg pas gesloten wordt voor gemotoriseerd verkeer nadat de nieuwe verbindingsweg Ladonk-Kapelweg gerealiseerd is en ook de maatregelen Tongeren en Keulsebaan uitgevoerd zijn. En is toegezegd dat deze toezegging verwerkt zou worden in de reactie op alle zienswijzen. Helaas is dat niet gebeurd, hetgeen wij betreuren en waarover wij aan de bel getrokken hebben. De raad en onze burgers zijn hierdoor ons inziens op het verkeerde been gezet.

Oosterhof: meewerkend Boxtel?
De afgelopen week werden we verrast door het nieuws vanuit het college dat ze niet meewerken aan de renovatie en uitbreiding van Oosterhof. Onbegrijpelijk voor ons, gezien de unanieme uitspraak van de raad bij de vaststelling van de detailhandelsvisie. We hebben vragen aan het college gesteld omdat een toekomstbestendig wijkwinkelcentrum Oosterhof cruciaal is voor de wijk Oost.

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren.
Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan. Wij zijn er voor u!

Aanvulingen week 45

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Sint Ambrosiusstraat 1, bouw hobbyruimte
Pellandstraat 6, in Liempde, realiseren dakopbouw

Bekendmakingen week 46

Aangevraagde omgevingsvergunning
Munselse Hoeve: kavel 2 en 3, bouw 2-onder-1 kap woning

Verleende omgevingsvergunningen
Molenpad 1, bouw uitbouw aan woning
Tongeren 9, milieuneutraal veranderen varkenshouderij
Mgr. Wilmerstraat 25, rooien: 1 berk voorzijde woning

Weigeren toestemming maken uitweg
Boxtelseweg 27, voor het veranderen van een uitweg
Sint Sebastiaanstraat 3

Toestemming maken uitweg
Runmolen 5
Stenen Kamer 2

Verkeersbesluit
Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats Corellistraat 22

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
17-11 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
18-11 Den Berg
22-11 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Sandra's kerstpoppen stelen show bij tv-programma SBS6

Foto: Crealexandra

Boxtel - Elk jaar, in de maanden voor kerst, is de Boxtelse Sandra van Esch met niet veel anders bezig dan het maken van kerstpoppen. Deze mooi aangeklede paspoppen, met een rok van wintergroen en prachtige kerstversieringen, verkoopt ze aan particulieren en bedrijven. Overal waar ze terechtkomen stelen ze de show en trekken ze de aandacht. Zo ook die van SBS6. Binnenkort komt niemand minder dan presentatrice Kim Lian van der Meij naar Boxtel voor een interview met Sandra voor het tv-programma 'Hoe viert Nederland Kerst?'.

'Kerst 3.0', zo betitelen de programmamakers van SBS6 Sandra's kunstwerken. Toen zij deze op Marktplaats spotten, namen ze direct contact op met de Boxtelse. "Ze vonden mijn poppen geweldig en wilden ze per se in hun programma hebben", vertelt ze trots. "De volgende dag al stond er iemand van SBS6 voor de deur!" Sandra hoefde niet lang na te denken over haar deelname aan het primetime-programma en zegde direct toe. Begin december zit Kim Lian van der Meij bij haar aan de keukentafel om te praten over haar feestelijke creaties. Het programma wordt in de week voor kerst uitgezonden.

Op het moment dat DeMooiBoxtelKrant-reporter bij Sandra binnenstapt, staan er maar liefst vijf kerstpoppen in de huiskamer, allemaal 1.80 meter hoog. Omdat Sandra net liet vallen dat ze geen auto heeft, rijst direct de vraag hoe ze haar bijzondere creaties dan wegbrengt. "Dat vroeg die man van SBS6 ook meteen", vertelt Sandra enthousiast. "En dat is nou zo leuk, want omdat ik bestellingen te voet naar het postkantoor breng, vond hij het een goed idee om dat te filmen." En dus werd het idee geopperd om op zo'n moment met een cameraploeg mee te lopen. "Maar omdat de meeste bestellingen bij mij wordt opgehaald en ik niet zeker wist of ik begin december wel iets te verzenden heb, besloot ik zelf iets leuks te regelen", aldus de inventieve onderneemster. "Ik benaderde Natasja Willems van de winkel Natasja Fashion en vroeg haar of ze mee wilde werken. Ze vond het meteen een leuk idee en dus gaan we na mijn interview met de cameraploeg een kerstpop bij Natasja in de zaak afleveren. Te voet natuurlijk."

Foto: Crealexandra
Foto: Crealexandra

Meewerken aan het tv-programma is op zich al fantastisch, benadrukt Sandra, maar ze hoopt uiteraard dat het haar meer brengt dan alleen een geweldige ervaring. Zoals meer bekendheid voor haar bedrijf Crealexandra, waarmee de onderneemster naast haar baan in de thuiszorg al enkele jaren aan de weg timmert. Niet alleen maakt ze feestelijke kerstpoppen, ze produceert allerlei 'decoratieve, handgemaakte hersenspinsels', zoals bustes met bloemstukken, feestelijk opgemaakte koffiekopjes en bijzondere decoratiestukken. Haar woonkamer die ook als werkplaats dient, staat er vol mee. "Ik maak letterlijk wat in mij opkomt", vertelt ze. "Op de gekste momenten krijg ik een idee en dan ga ik daarmee aan de slag." Sandra bruist dan ook van de energie. Al moet ze toegeven dat het tekort aan nachtrust vanwege de constante creatieve invallen haar af en toe ook best opbreekt. "Maar daarvoor heb ik nu geen tijd. Na de feestdagen, dan ga ik uitrusten!"

Wil je meer weten over Sandra van Esch, haar kerstpoppen en andere creaties? Kijk dan op Facebook: Crealexandra.


Ondernemend Boxtel - Ronnie van Geffen

Foto: Mark van der Pol

Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je elke twee weken een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Ronnie van Geffen (46) van Geffen Products en CKB Kunststoffen.

Een Boxtelaar in hart en nieren, dat is Ronnie van Geffen, eigenaar van machinebouw- en werktuigbouwkundebedrijf Geffen Products. Hij is al sinds 1995 actief in de machinebouw. Sinds deze maand is hij ook eigenaar van CKB Kunststoffen, een bedrijf waar hij al jaren mee samenwerkte, net zoals een groot deel van de andere bedrijven op het industrieterrein.

Van Geffen is klein vanuit huis begonnen. "Ik ben in een schuurtje aan de Poolsestraat begonnen met een slijptol", geeft hij aan. Een echt praktijkmens is hij, maar toch rondde hij na de LTS een HTS-opleiding af. De vraag groeide en al snel was een schuurtje niet meer genoeg. In 2008 kwam hij met zijn bedrijf terug in Boxtel. De zaken gaan goed. Inmiddels werken er 18 mensen bij Geffen Products en 15 bij CKB Kunststoffen. Daarnaast is Van Geffen nog op zoek naar mensen die het vak verstaan of graag zouden willen leren.

Foto: Mark van der Pol

De bedrijfsactiviteiten van Geffen Products zijn erg breed: van de levering van hydrauliekslangen tot de complete bouw en technische ondersteuning van fabricagemachines. Zo maakte het bedrijf onder meer de loopbrug boven de Croonpassage en ontwierp het de nieuwe praktijkhal van Blusco.
Dat hij onlangs CKB Kunststoffen overnam kwam niet geheel onverwacht. Van Geffen geeft aan dat het bedrijf met 15 werknemers al langer op zijn netvlies stond. Er worden onder meer grote kunststof bakken geproduceerd maar ook complete galvano-lijnen. In de bakken komen zuren of basen die metaal zouden kunnen aantasten. Ze moeten echter wel versterkt worden met metalen constructies die Geffen Products levert. Zo bleek dat de bedrijven op heel veel vlakken met elkaar samen kunnen werken. Mede daarom kijkt Van Geffen alweer voorzichtig vooruit naar een nieuwe locatie, waar beide bedrijven onder één dak samengaan.

Ook CKB, dat al 40 jaar bestaat, maakt een zeer breed scala aan producten en zo komt het dat Van Geffen inmiddels zaken doet met, naar eigen schatting, 80 procent van Ladonk. MSB, Zinkunie, Reijnders en D&M. Het zijn zomaar een aantal bedrijven in Boxtel waar Ronnie van Geffen mee samenwerkt. Maar ook buiten de ondernemerswereld is Van Geffen in Boxtel een veel voorkomende naam, want hij leverde onder meer de scoreborden bij voetbalclub ODC.

Geffen Products, Ladonkseweg 6, Boxtel, www.geffenproducts.nl
CKB Kunststoffen, Industrieweg 2, Boxtel, www.ckb-kunststoffen.nl


Prins Ricardo regeert over de Oggelvorsenpoel

Foto: E.D.Evenementenbegeleiding

Prins Ricardo regeert over de Oggelvorsenpoel

Esch - Met het 11-11 bal van zaterdag weer achter de rug is in de Oggelvorsenpoel duidelijk geworden dat Prins Ricardo wederom de scepter zwaait. Zijn adjudant is Dorethe van Oirschot, die tijdens carnaval door het leven gaat als Adje Door. Hun motto is: 'We zette Esch op zunne Kop'. Anou van de Sande werd tot jeugdprinses gekroond. Haar adjudant is Teun (Teun van Kasteren). Ceremoniemeester was zaterdag Eschy (Esmee van de Ven).

Prins Ricardo en zijn adjudant hebben dit jaar gekozen om te gaan voor MVC, maatschappelijk verantwoord carnavallen. Tijdens het maken van al dat plezier op en richting de carnavalsdagen willen zij hun gedachten laten gaan over kinderen en volwassenen die niet kunnen deelnemen aan het feest vanwege ziektes en of andere aandoeningen. Het tweetal heeft er een liedje over gemaakt waarvan de opbrengsten naar de Cliniclowns gaan.

Foto: E.D.Evenementenbegeleiding
Foto: E.D.Evenementenbegeleiding
Foto: E.D.Evenementenbegeleiding
Foto: E.D.Evenementenbegeleiding
Foto: E.D.Evenementenbegeleiding
Het gaat om deze foto Foto: E.D. Evenementenbegeleiding

Prins Ricardo, in het dagelijks Essche leven werkzaam als bouwvakker, geniet van het bourgondische leven en ervaart het hele jaar als carnaval. In zijn prinsenleven is hij ook druk met het jeugdcarnaval in de Oggelvorsenpoel en het bouwen van een praalwagen of met de loopgroep voor zijn clubke De Geldwolfjes. Zijn rechterhand tijdens carnaval doet dat hetzelfde voor de Roze sokken en ondersteunt niet alleen de prins maar ook het bestuur van carnaval in Esch.


'Essche' duikschool op Sint Maarten heeft hulp nodig om hoofd boven water te houden

Foto: Henry & Helmie Franken

'Essche' duikschool op Sint Maarten heeft hulp nodig om hoofd boven water te houden

Esch - Het Essche eschtpaar Henny en Helmie Franken runt op Sint Maarten een duikschool. Ook woont het echtpaar daar. Orkaan Irma heeft hun droom op Sint Maarten echter in duigen doen vallen.

Om de twee te helpen is vriend Peter van Grinsven is vanuit Brabant komen helpen. Naast zijn hulp met het herstellen van de schade regelde hij twee Brabantse vlaggen voor zijn vrienden. Die liet Van Grinsven bij aankomst meteen wapperen.

Foto: Henry & Helmie Franken
Foto: Henry & Helmie Franken
Foto: Henry & Helmie Franken

Henny en Helmie Franken proberen zo goed en kwaad als het gaat hun leven weer op te bouwen, maar dat gaat niet zonder steun van buitenaf, mede vanwege de lastige politieke situatie op het eiland. Sint Maarten heeft inmiddels de door Nederland aangeboden financiële hulp van zo'n 550 miljoen euro geaccepteerd. Dit besluit deed echter wel het kabinet vallen; Premier Marlin wilde niet akkoord gaan met de voorwaarden die Nederland bij het geld stelde.

Om Helmie en Henny te helpen hebben hun vrienden de stichting 'Stichting Help Dive Safaris out of deep water' opgericht. De stichting is te vinden op Facebook of via www.helpdivesafaris.nl. Daar is ook meer informatie te vinden. Wil je nu al doneren? Dat kan via rekeningnummer NL90RABO 0323 9537 00 t.n.v. 'STICHTING HELP DIVE SAFARIS OUT OF DEEP WATER'.


Lampionnenstoet trekt door Selissen

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Na de griezelige spooktocht voor de grotere kinderen was het afgelopen vrijdag op De Geitenwei tijd voor de lampionnenoptocht voor de allerkleinsten. Om 19.00 uur vertrokken de kinderen vergezeld van vaders, moeders, opa's en oma's vanaf het dierenparkje voor hun tocht met gekleurde lampionnen door de straten van Selissen.

De stoet werd voorgegaan door een auto die vanaf het dak de kinderen vermaakte met vrolijke carnavalsmuziek. Na een wandeling van een half uur kon de kleurige lampionnenoptocht afgesloten worden op De Geitenwei. Daar was er voor de kinderen warme chocomel en voor de begeleiders een kop koffie. Ook werden de kleintjes getrakteerd op een mandarijn.

Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren

Vogels kijken bij Gemeenschapshuis De Rots

Enkele vogelliefhebbers bekijken gefascineerd een Mexicaanse roodmus. Foto: Jan van der Steen

Boxtel - De jaarlijkse vogeltentoonstelling van vogelverenigingen Vogelvreugd en Ons Ideaal Boxtel was met 63 deelnemers en 916 vogels een groot succes te noemen. De honderden vogels trokken ook vele tientallen kijkers naar De Rots toe. De vogelshow geldt volgens de organisatie een van de grootsten binnen onze provincie.

Het hele gemeenschapshuis was zaterdag en zondag gevuld met vogelkooien. Voor de mooiste vogels werden bovendien verschillende prijzen vergeven in tientallen categorieën. De vogels werden gekeurd door dertien uit het hele land afkomstige keurmeesters.

Vogelliefhebber J. van Alebeek gold daarbij als winnaar van het algemeen klassement. Met maar liefst zeven vogels won hij een prijs. W. Walschots wist het Bondskruis voor beste vogel uit eigen kweek te bemachtigen.

Enkele vogelliefhebbers bekijken gefascineerd een Mexicaanse roodmus. (Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Volgend jaar is de vogeltentoonstelling op 10 en 11 november. De organiserende verenigingen hopen dat jaar over het aantal van 1.000 vogels heen te gaan.


ODI is maat te groot voor VC Blox

Teun Smit (nummer 26) en Teun Termeer (nummer 1) in actie. (Foto: VC Blox / Teun Verhagen) Foto: VC Blox / Teun Verhagen

Boxtel - De volleyballers van Blox HS1 kregen zaterdag de heren van ODI HS2 uit Beers op bezoek. Deze als derde geplaatste ploeg bleek al vroeg in de wedstrijd een tegenstander van formaat te zijn.

ODI liep in de eerste set genadeloos snel uit naar een grote voorsprong. VC Blox was niet bij machte om de service van de opponent goed te verwerken en mede daardoor ging de set verloren met 13-25.

Het beeld bleef nagenoeg de gehele wedstrijd hetzelfde; ODI was een maatje te groot voor VC Blox, wat niet wegneemt dat het een leuke, sportieve wedstrijd was. De passie was in ruime mate aanwezig bij Blox en er werd gevarieerd gespeeld. Gastspeler, en set-upper, Teun Termeer verdeelde de passes en had zo nu en dan zelf ook een eigen aanval die vaak tot een punt leidde.

Teun Termeer (nr 1) is hier in actie te zien Foto: VC Blox / Teun Verhagen

Er werd voor elke bal gestreden en tijdens de laatste set was er nog hoop voor een punt. Iedereen streed voor elkaar: Simon Smeulders met zijn supersmash, Thijmen van der Heijden met zijn lastige service, Teun Smit met zijn killerblock, Joep van den Broek met zijn constante pass, Sander Sterken met de juiste coaching, Fabian Robroek met zijn powerservice, Teun Termeer met een aantal geniepige prikballen, Daan van den Boer met zijn 'handbalaanvallen', Teun Verhagen met zijn halve omhaal, om zich daarna helaas te blesseren, en Sten IJsseldijk, die al was voorzien van een blessure. Maar het mocht niet baten, ODI bleef de betere partij. Blox verloor de wedstrijd met 0-4.

De volgende wedstrijd van Blox HS1 is aankomende zaterdag, thuis tegen Schijndel. Deze begint om 14.30 uur.


Jeroen van Beers en Quinty Gerrits winnaars Boxtelse Kampioenschappen Tennis

Jeroen van Beers (l.) en Quinty Gerrits. (Foto: Erma Schellekens) Foto: Erma Schellekens

Boxtel - De jaarlijkse Boxtelse Kampioenschappen Tennis vonden dit keer plaats bij TV Die Braecke en TV Munsel. Vorige week zondag werd de finale van dit toernooi dat mede mogelijk wordt gemaakt door Veldsink Adviesgroep gespeeld bij de tennisvereniging op Munsel. Jeroen van Beers en Quinty Gerrits wisten hierbij de kampioenstitels in de wacht te slepen.


De Horntreffers behouden koppositie in BRTC

Boxtel - In de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC) wonnen De Horntreffers maandagavond van Taverbo-Sabo 1. Zij versloegen daarmee hun tweede concurrent op rij in de race om het kampioenschap. Taverbo-Sabo 4 behaalde een duidelijke zege op De Firma Fotografie en staan nu op de tweede plaats. Taverbo-Sabo 3 moest genoegen nemen met een gelijkspel tegen Grand Café Rembrandt. Taverbo-Sabo 2 won voor de tweede keer dit seizoen, dit keer van Rotsvast dat daardoor een plaats in de top drie mist.

De eerste helft van het seizoen is bijna voorbij en de strijd om de bovenste posities in de BRTC is nog lang niet beslist. Koploper De Horntreffers moest het opnemen tegen Taverbo-Sabo 1 dat al twee jaar geen titel behaalde. Maar aanvoerder Wim van Aarle en Ad en Hans van Weert lieten in een lange en zeer spannende wedstrijd zien dat De Horntreffers op dit moment het sterkste team is. Wim won zelf zeer verrassend maar gedecideerd in drie games van Ronald van Dael en ook Frans van Dun moest het punt aan Wim van Aarle laten. Ad en Hans van Weert wonnen ook ieder twee enkelspelen en samen ook het dubbelspel van Hans van Haaren en Ronald van Dael. Hans van Haaren wist wel van Wim van Aarle te winnen en Ronald van Dael won van Ad en Hans van Weert, maar Frans van Dun kon deze avond geen punten scoren voor Taverbo-Sabo 1. Hierdoor kwam er uiteindelijk een 6-4 zege op het wedstrijdformulier, in het voordeel van De Horntreffers. Zij verstevigen daarmee hun positie aan de kop van de ranglijst weer.

Nummer twee op deze ranglijst, Taverbo-Sabo 3 nam het zonder aanvoerder Henk IJsseldijk op tegen Grand Café Rembrandt. Maar Dave van Wijck, die deze avond ongeslagen bleef, was meer dan een volwaardig vervanger. Hij gaf in het enkelspel geen enkele game af en samen met Uschi Meeuwis was hij in het dubbelspel ook in drie games te sterk voor het duo van Grand Café Rembrandt. Uschi Meeuwis scoorde ook nog een keer in het enkelspel, maar Eline Hermans kon geen punten aan het totaal voor haar team toevoegen. Voor Grand Café Rembrandt scoorden Arnold van der Heijde en Ad Brekelmans elk twee maal en Gerrie Hoenselaars moest genoegen nemen met de winst op Eline Hermans. Hierdoor kwam de einduitslag op 5-5 waardoor Taverbo-Sabo 3 weer een puntje in moest leveren ten opzichte van de koploper De Horntreffers en ook het team van Taverbo-Sabo 4 voorbij zag komen.

Taverbo-Sabo 4 speelde namelijk een zeer sterke wedstrijd zij het dat het in enkele partijen pas in de vijfde en beslissende game in hun voordeel uitviel. Henk van de Laak van De Firma Fotografie was twee maal dicht bij de overwinning, maar moest het in de vijfde game afleggen tegen Mari Smits en Toon van Geel. Aangezien ook Peter de Rooij te sterk voor hem was en Nick van de Laak ook geen punten kon scoren, moest het alleen van Stef Schellekens komen voor team De Firma Fotografie. Hij won van Toon van Geel en Mari Smits, maar leverde het punt tegen Peter de Rooij in. Samen met Henk van de Laak verloor hij ook het dubbelspel en het bleef bij deze twee punten. Peter de Rooij was dus deze avond de grote man voor zijn team Taverbo-Sabo 4, dat door deze 8-2 zege opklom naar de tweede plaats..
Taverbo-Sabo 2 nam revanche op de 8-2 nederlaag tegen Taverbo-Sabo 4 vorige week door met 6-4 te winnen van Rotsvast. Joop van Eijk en Lothar Groth wonnen elk twee enkelspelen en Joop was met Hans Fonken goed voor winst in het dubbelspel. Erik van der Schoot won weer alle drie zijn wedstrijden voor zijn team Rotsvast, maar Bart Theeuwes kon er alleen een punt aan toevoegen door zijn enkelspel van Hans Fonken te winnen. Hans won wel van Dinie van den Nieuwenhuizen die ook nog de punten bij Joop en Lothar in moest leveren. Hierdoor wist Taverbo-Sabo 2 pas voor de tweede keer dit seizoen een wedstrijd in winst om te zetten. Einduitslag 6-4 in het voordeel van Taverbo-Sabo 2.

TS Dekker vindt nieuw thuis in Amaliaschool

Boxtel - Het ging snel en onverwachts, de verhuizing van Taekwondo School Dekker naar de Prinses Amaliaschool afgelopen zaterdag, maar 'als een mooie kans zich voordoet, dan moet je die grijpen', aldus Sabum Ad Dekker. Vanaf deze week heeft zijn Dojo een nieuw thuis gevonden in de school aan de Reginahof 3 in Boxtel. De eerste trainingen hebben daar alweer plaatsgevonden.

Met vereende krachten, iets wat de leden van TS Dekker hoog in het vaandel hebben staan, zetten de taekwondo-ka's de verhuizing in gang. Nadat zij de oude Dojo bij Sportcomplex De Braken hadden leeggehaald, was binnen slecht twee uur tijd alles weer uitgeladen bij het nieuwe onderkomen. Ad Dekker is zeer tevreden over het verloop van de 'operatie': "Als een team hebben we de verhuizing aangepakt, zoals we dat met alles doen", vertelt hij vol trots. Ook is hij zeer tevreden over de nieuwe locatie. "Stephan de Vries, de directeur van de Prinses Amalia, heette ons hartelijk welkom in zijn school. Wij waren erg blij met zijn warm onthaal."

Opening
De nieuwe trainingsruimte biedt zeer veel mogelijkheden, iets wat Sabum Dekker graag wil laten zien bij de officiële opening van de nieuwe Dojo. "Alles is ingericht en de trainingen zijn alweer begonnen - allemaal op dezelfde tijden als voorheen overigens - maar we gaan deze nieuwe samenwerking natuurlijk nog wel vieren!" Wanneer de feestelijke opening, waarbij iedereen van harte welkom is, zal plaatsvinden, dat is binnenkort te lezen op de Facebook-pagina T.S. Dekker.

Promotie voor cubs-rugbyers Ducks

Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken

Boxtel/Eindhoven - De cubs van Rugby Club Ducks en hun clusterpartner RCE Eindhoven speelden zaterdag 'thuis' in Eindhoven. De jonge talenten, waaronder Boxtelaren Matz Kemna, David Iwuchuckwu, Lucas de Geus, Mauro Saccomani, Florian Veuger en Thijs Schilder zetten met een 41-17 overwinning op Tovaal uit Goes de kroon op hun geweldige seizoen en werden daarme kampioen van de najaarscompetitie. Met dit welverdiende kampioenschap promoveren de mannen naar de Plate-competitie, het op een na hoogste niveau.

Foto: MHC MEP
Foto: MHC MEP
Foto: MHC MEP

MEP MC1 veroveren kampioensschap

Boxtel - De meiden van MEP MC1 troffen zaterdagavond het als tweede geplaatste De Dommel uit Sint-Michielsgestel. Met een zeer spannende wedstrijd, die eindigde in een gelijkspel, wisten de Boxtelse hockeysters, die eerste klasse spelen, de kampioenstitel binnen te slepen. Zij staan met nog twee wedstrijden te gaan voor de winterstop met acht punten voorsprong bovenaan.
Op de foto, achterste rij van links naar rechts: Nicole Sauvé (trainster/coach), Koko van Gent, Jildou Roubos, Roos van der Poel, Eniola Gauw, Jet Vermulst, Feline Wijdenes, Fleur van Haaren, Lieke Postema (trainster/coach). Voorste rij van links naar rechts: Fieke Timmermans, Jikke Appeldoorn, Sterre Assmann, Suusje van Son, Julie Klaassen, Roxy Maas, Robin van Haaren. (Niet op de foto: Georgina van der Beek).

Kampioenstitel voor MEP Jong Dames 1

Boxtel - De dames van MEP Jong Dames 1 werden zondag kampioen. Zij promoveren met deze mooie prestatie naar de eerste klasse. Op de foto, bovenste rij van links naar rechts:
Werner Dekkers (coach), Tessa van Grinsven, Femke Janssen, Lotte van Gestel, Tatum Simons, Julie Dekkers, Tess Soederhuizen, Femke van Gent, Wietske Oomkens, Maartje Staneke, Iris van der Zee. Op de voorste rij, van links naar rechts: Puck Cijffers, Charlotte Smits, Lieke van Brunschot, Leonie Meihuizen, Anna Smulders, Janne Hendriks, Rosita Duman en Floor Nooren. Niet op de foto: coach Steven Soederhuizen).

Bridge

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 7 november
A-lijn: 1. B. van de Hout-Strik & G. van Rooy 60.42% 2. J. Clercx & H. Peerlings 59.38% 3. A. Feenstra & J. Peerlings 59.03% B-lijn: 1. G. Stolp & K. de Waal 62.08% 2. N. Fischer & J. Fischer 61.25% 3. A. van Boxtel & A. Loupias 57.00%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 7 november
Lijn A-lijn: 1. A. Kuilman & M. van der Meijden 66,32% 2. G. Joren & R. van Stuivenberg 59,72% 3. T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 59,38% B-lijn: 1. A. van de Sande & F. van de Spijker 60,69% 2. J. van Oosterhout & M. Soederhuizen 57,57% 3. T. van der Horst & T. Heidelberg 57,01%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 8 november
A-lijn: 1. R. Dankers & F. van de Schans 60,15% 2. R. van Stuivenberg & J. de Wolf 58,75% 3. H. & I. Peeters 58,66% B-lijn: 1. W. Braken & A. van de Langenberg 65,45% 2 W. de Langen & R. Traa 63,47% 3. A. & C. van der Velden 54,24%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 9 november
A-Lijn: 1. J. van Doremalen & F. van Roy 62,50% 2. M. Kaassen & A. van der Sangen 56,25% 3. A. Bosveld & M. Soederhuizen 55,42%B-Lijn: 1. T. Hoppenbrouwers & G. Wagenaars 59,17% 2. S. Tempels & J. Sweere 58,00% 3. J. Peerlings & R. van Stuivenberg 57,00% C-Lijn: 1. T. Bosveld & H. Hoogers 57,92% 2. P. & L. Springer 57,08% 3. C. Broeders & A. van de Ven 56,67%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 11 november, clubkampioenschap
1. L. den Dekker & I. van der Meijden 64,88% 2.M. Kleiss & E. Wijnen 58,33% 3. T. Hoppenbrouwers & T. van Bragt 55,06%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 8 november
1. M. van Elk & G. Voltmann 61,11% 2. A. van Gorp & A. Schoonen 55,55% 3 K. Betten & P. Zuidgeest 53,47%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 9 november
A-Lijn: 1. J. & B. Dieden 62,20% 2. J. van der Laar & G. van Oirschot 58,63% 3. T. & T. van Acht 56,55% B-Lijn: 1. A. van Hastenberg & M. van der Vleuten 63,00% 2. E. de Jong & I. Smits 60,00% 3. T. van der Leek & T. van der Zanden 59,17% C-Lijn: 1. W. & J. Kuijpers & 72,50% .2 D. Biekens & R. Timmermans 61,25% 2. M. & W. van Schaijk 61,25%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 7 november
A-Lijn: 1.D. Eltink & G. van der Meer 57,44% 2. S. Tempels & J. Sweere 56,43% 3. H. van Esch & P. van de Ven 55,36% B-Lijn: 1. A. Weijns & J.A. Hellings 64,93% 2. I. & B. Marcelis 60,42% 3. A. Eggenhuizen & M. van der Sloot 56,94%
Bridgeclub Revanche, uitslagen 9 november
A-Lijn: 1. H. van Esch & P. van de Ven 61,25% 2. B. Hermkens & H. Schalkwijk 60,42% 3. T. van Roosmalen & F. van Roij 52,08%

Tennis

Uitslagen Boxtelse kampioenschappen tennis 2017

Boxtelse kampioenen:
DE5: 1 Quinty Gerrits 2 Judith Schoemacher
HE2: 1 Jeroen van Beers 2 Tom van Ooij
Jeugd kampioenen:
MD 11-17: 1 Manon Foolen/Morris Teulings 2 Quinty Gerrits/Yzee Gerrits
ME 11-17: 1 Fenne Sindorff 2 Lieke Baijens
JE 11-17: Yannick Lourens
D 8-14 Groen: 1 Myron van Doorn/Daan Sijm 2 Lieke Luijks/Anne Schellekens
Andere onderdelen:
HE8 35+: 1 Jantje van der Steen 2 Arno van de Laar
GD8 17+: 1 Verena Eijkemans/Daan Voets 2 Manuela Schoenmakers/Mark van der Eerden
DD8 17+: 1 Ilona de Rooij/Ilse van Son 2 Inge van der Heijden-Cuppens/Jacqueline van der Vleuten-Le Granse
HD8 17+: 1 Jan Kapteijns/Jaap van Loon 2 Peter Hazenberg/Matthias Rauterberg
DE8 17+: 1 Lotte Verstraten 2 Inge van de Ven
HE8 17+: 1 Nick Voets 2 Erwin van Kronenburg
HD7 50+: 1 Marinus Doornekamp/Ries van der Schoot 2 Fred Faes/Eric Janssen
GD7 35+: 1 Claudia Schults/Sjef van Oorschot 2 Annemie Bleeker/Gerrit Bleeker
DD7 35+: 1 Rian de Bie/Désirée van Diessen 2 Wilhelmien v.d. Biggelaar/Henny van Strijbosch
HD7 35+: 1 Mark van Beers/Erik van de Laar 2 Peter Habraken/Hugo van Houtum
DE7 35+: 1 Yvonne van Bakel 2 Geeske van den Akker
GD7 17+: 1 Danielle Verkuijlen-Van Der Velde/Bram Gommers 2 Jill Bleeker/Kay Bleeker
DD7 17+: 1 Steffie de Keijzer/Wieteke Nooyen 2 Inge Broks/Manuela Gutierrez
HD7 17+: 1 Bart van Esch/Jan Welvaarts 2 Roy Boumans/Tom Kurstjens
DE7 17+: 1 Renate van Schijndel 2 Steffie de Keijzer
HE7 17+: 1 Wilbert van de Ven 2 Stef van Weert
GD6 35+: 1 Karin van der Velden/Marco Verbruggen 2 Marieke de Kuijper/Evert van Beek
DD6 35+: 1 Maria Jansen/Sjan van Loon 2 Sjan van der Eerden/Philomeen Swinkels
HD6 35+: 1 William van Griensven/Ramon Schellekens 2 Bart Langerwerf/Piet Langerwerf
HE6 35+: 1 Gijs van der Vleuten 2 Jeroen Rath
GD6 17+: 1 Pleuni Driessen/Olaf Voermans 2 Imke van de Loo/Tijn van de Loo
DD6 17+: 1 Ankie Timmermans/Tessa Verhoeven 2 Hilde van Acht/Milou Welvaarts
HD6 17+: 1 Tibor Groenendaal/Dave van der Meijden 2 Teun van Ruremonde/Paul van de Sande
DE6 17+: 1 Josje der Kinderen 2 Ankie Timmermans
HE6 17+: 1 Tibor Groenendaal 2 Olaf Voermans
DD5 35+: 1 Liz-Anne van den Berg/Karin van der Velden 2 Cessy Paardekooper/Miranda van de Wouw
GD5: 1 Aniek van den Braak/Joris Stolwijk 2 Macy Vermeiren/Gertjan Reijnders
HD5: 1 Gijs Boekweit/Sam Durlinger 2 Youri van den Nieuwenhuyzen/Gertjan Reijnders
HE5: 1 Tommy Legius 2 Rob van Eert
HD4 17+: 1 Christian van Schaaijk/Rene Verhoeven 2 Stijn Hoevenaars/Mark van den Oetelaar
DD4: 1 Evi Peijnenburg/Pleuni van Ruremonde 2 Sharin Blommers+Monica Gutierrez
HD2 17+: 1 Frankie Ardon/Peter van 't Root 2 Bas Kuijten+Jeroen Michel

Biljarten

't Ivoor, uitslagen 6 tot en met 9 november
Libre:
't Ivoor 1-BV De Hazelaar 2        29-21
Het Wapen van Liempde 2-'t Ivoor 2        21-26                                        
't Ivoor 3-KUP '77 1        29-22
Recreanten libre:
BV De Hazelaar 4-'t Ivoor 1        32-37
BV De Hazelaar 2-'t Ivoor 2        23-36
't Ivoor 3-De Vliedberg 4        32-37                                
NAL 2-'t Ivoor 4        35-36
Recreanten 3-Banden klein:
Pas Buiten 1-'t Ivoor 5        25-27
De Piepers 4-'t Ivoor 6        28-23
D'n Brouwer 4-'t Ivoor 7        19-28
3-Banden klein:
KUP '77 1-'t Ivoor 1        30-18

Uitslagen Geboliesch, week 45
De Stapelaars-Dé Zie'k Wel Zitte         31-38
Ons Vertier-De Treffers        33-38
De Fetsers-'t Pommeransje        32-36                
De Prutser-De Unie Boys        35-31                
Kloosterboys-'t Krijtje         30-39                
De Eenheid-De Poedelaars        35-33                
Le Carambole-Samen Sterk        39-33

Uitslagen BV 't Wapen van Liempde/Regiobank
W.v.Liempde/RegioBank kader-Car. BBG         4-4
W.v.Liempde 1-W.v.Eerschot                 30-21
W.v.Liempde 1-BBG                                 30-20
W.v.Liempde 2-de Straat                         25-29
W.v.Liempde 2-de Driehoek                         30-20
W.v.Liempde 2-Ivoor                                 21-26
W.v.Liempde 3-Royal                                 20-30
W.v.Liempde 3-de Straat                         29-20

Voetbal

DVG, uitslagen 11 november
Boxtel JO7/3-DVG JO7/1         13-8
Nulandia JO9/2-DVG JO9/1         7-2
DVG JO9/2-Oss'20 JO9/3         1-9
DVG JO9/3-Rhode JO9/4         2-7
Berghem Sp. JO9/5-DVG JO9/4         5-1
DVG JO11/1-Brandevoort JO11/1         3-4
DVG JO11/2-Eli JO11/1G         2-5
Heeswijk JO11/3G-DVG JO11/3         10-0
DVG JO11/4-Vow JO11/2         21-0
Rhode JO13/1-DVG JO13/1         7-0
WHV JO13/1G-DVG JO13- 2         2-2
DVG JO15/1-Rhode JO15/1         0-3
DVG JO15/2-Sparta'25 JO15/5         3-0
Rhode MO15/2-DVG MO15/1         0-10
DVG JO17/1-Asv'33 JO17/1         1-2
Udi'19 JO17/8-DVG JO17/2         4-2
DVG JO19/1-TOP JO9/2         4-3
Schijndel JO19/3-DVG JO19/2         8-0
DVG, uitslagen senioren, 12 november                                                
Avesteyn 2-DVG 2         4-0
DVG 3-Schijndel 3         0-8
DVG 4-HVCH 10         5-0
Boskant 4- DVG 5         0-1
WEC 5-DVG 7         2-1
DVG 8-Nijnsel 6         0-1
DVG, uitslagen dames, 12 november
DVG VR 1-Keldonk VR 1        3-3

DVG, programma 18 november
DVG JO7/1-ODC JO7/3         09:15
DAW JO9/1-DVG JO9/1         09:00
Berghem Sp. JO9/6-DVG JO9/2         08:45
Avesteyn JO9/2-DVG JO9/3         10:00
Schijndel JO11/1-DVG JO11/1         10:15
Erp JO11/1-DVG JO11/2         09:15
DVG JO11/3-Mariahout JO11/1G         09:30
Heeswijk JO11/4-DVG JO11/4         09:00
DVG JO13/1-Pr. Irene JO13/1         12:00
DVG JO13/2-Boskant JO13/1         11:30
Deurne JO15/1-DVG JO15/1         12:45
DVG MO15/1-SJVV MO15/1         13:00
Wec JO17/1-DVG JO17/1         14:30
DVG JO17/2-Wec JO17/2         14:30
Pr. Irene JO19/1-DVG JO19/1         15:00
DVG JO19/2-Avanti'31 JO19/3         14:30
DVG, programma senioren, 19 november
DVG 1-Spoord.Boys 1         14:30
DVG 2-Nijnsel 2         12:00
Bl.Geel'38 5-DVG 3         12:00
Nulandia 7-DVG 4         09:30
DVG 5-WHV 2         10:00
Mariahout 4-DVG 6         11:00
DVG 7-Nijnsel 5         10:00
ELI 5-DVG 8         11:15
DVG 9-Avanti'31 8         10:00
DVG, programma 22 november
Boerdonk JO9/1-DVG JO9/1         19:00

LSV, uitslagen 11 november
LSV VE1-ODC VE1        4-2
LSV, uitslagen 12 november
LSV 2-Boxtel 6        7-6
RKVVO 7-LSV 3        2-6
Audacia 4-LSV 4        1-3
LSV, programma 18 november
SVSSS VE 1-LSV VE1        16:30
LSV, programma 19 november
DVVC 1-LSV 1        14:30
Wilhelmina 6-LSV 2        10:00
LSV 3-UNA 6        11:00
LSV 4-SVSOS 2        12:00

LBC, uitslagen
LBC JO11/2: SBC 3-LBC 1        6-1
LBC JO17/1: Best Vooruit 5-LBC 1        7-0
LBC JO19/1: Casteren/Netersel 1-LBC 1        3-3
LBC, programma 18 november
LBC JO9/1: LBC 1-Geldrop 8        9:30
LBC JO11/2: LBC 1-Budel 5        11:00
LBC JO17/1: LBC 1-Sarto 6        13:00
LBC JO19/1: LBC 1-Spoordonkse Boys 2        13:30

RKSV Boxtel/ODC, uitslagen 12 november
Den Dungen 1-Boxtel 1        2-2
RKSV Boxtel/ODC, programma 19 november
Boxtel 1-WODAN 1        14.30
Schijndel/DE WIT 1-ODC 1        14.30
ODC VR1-HRC'14 VR3        12.15

Zaalvoetbal

Uitslagen 11 november
NIKE FC-'t Hart van Boxtel        3-0
Café Vollop-Van de Sande Bouw/Pacqt        3-2
't Geveltje-Langenberg / Dammers        6-2
Fysio de Dommel-Grieks rest Corfu        8-3
Kwalitaria Strik-Heva autobedrijf/Van Weert        2-4
Uitslagen 13 november
Rijschool Gestel2-Celdex b.v.                 4-1
Men.v. Dommelen-Wijnpakettenonline 0-9
Selissen Boys-F.C. Blokfit                         6-10
Groen als Gras-v. Stekelenburg         0-3

Programma 18 november
17.00        Grieks rest Corfu-X2COM
17.45        Gebr. Bekkers-NIKE FC
18.30        't Hart van Boxtel-Le Temps Perdu
19.15        Café Vollop/TelAviv-Goossens Advies
20.00        Eltechno instalaties-Kwalitaria Strik
20.45        Heva/Van Weert-Fysio de Dommel
Programma 20 november
19.00        Selissen Boys-Meneer Van Dommelen
19.45        Vinyl en Tapijtwinkel-Van der Heijden Milieu
20.30        Groen als Gras-Vermeer Verzekeringen
21.15        FC Blokfit-Celdex BV

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, uitslagen, Senioren                        
Taverbo-Sabo 1-De Brug 1                                         7-3
Hotak '68 1-Taverbo-Sabo 2                                 8-2
ATTC '77 1-Taverbo-Sabo 3                                 2-8
TIOS '51 5-Taverbo-Sabo 4                                        5-5
Taverbo-Sabo 5-Never Despair 6                         4-6
Taverbo-Sabo 6-Valkenswaard 3                         1-9
Taverbo-Sabo 7-Best 2                                                7-3                        
Taverbo-Sabo 8-JCV 10                                         4-6
Taverbo-Sabo 9-Irene 7                                         5-5

Taverbo-Sabo, programma, senioren
VR 17 nov 20:00 Taverbo-Sabo 5-JCV 7
VR 17 nov 20:00 Taverbo-Sabo 6-Unicum 8
VR 17 nov 20:00 Taverbo-Sabo 7-ROTAC '82 2
VR 17 nov 20:00 Taverbo-Sabo 8-JCV 9
VR 17 nov 20:00 Taverbo-Sabo 9-BSM 3
ZA 18 nov 15:00 Taverbo-Sabo 1-SVE 3
ZA 18 nov 15:00 Taverbo-Sabo 2-Never Despair 2
ZA 18 nov 15:00 Taverbo-Sabo 3-Veldhoven 3
ZA 18 nov 15:00 Taverbo-Sabo 4-Flash 2
Taverbo-Sabo, programma jeugd
ZA 18 nov 10:30 Taverbo-Sabo 1-Flash 1
ZA 18 nov 10:30 Taverbo-Sabo 2-Flash 3
ZA 18 nov 10:30 Taverbo-Sabo 4-Flash 4

Uitslagen
De Firma Fotografie-Taverbo-Sabo 4        2-8                
Grand Café Rembrandt-Taverbo-Sabo 3        5-5
Rotsvast-Taverbo-Sabo 2 4-6        
De Horntreffers- Taverbo-Sabo 1        6-4

Paardensport

Uitslagen, HSV St. Martinus, Boxtel
Kim van de Sande & Têtu HS , klasse DE M2: 5e, 191 punten
Lieke de Bresser & Holm's gentleman , klasse D/E-M1: 1e, 206,5 punten
Lieke Tinnenbroek & Nando, klasse C-M2: 3e, 188 punten
Suus van den Nieuwenhof & Mastro's Newman, klasse DE-M2: 7e, 189,5 punten
Lieke van Zon & Nero, klasse C-L1: 4e, 191 punten
Sofie Teulings & Sascha, klasse AB-B: 3e, 197 punten
Anne Teulings & Jonkers Anigo, klasse D- B: 6e, 198,5 punten
Anne Teulings & Djo djo, klasse B-L2: 2e, 201.5 punten
Paarden, Den Dungen:
Anne Hoogenboom & Glenlivet , klasse Z2: 2e, 67,05%
Anne Hoogenboom & "I am Sam RDP, klasse L2: 9e, 203 punten

Handbal

HCB'92, uitslagen 12 november
HCB'92 DC1-Groesbeek Glorie DC1 8-18
HCB'92 DA1-Habo '95 DA1 8-23
HCB'92 DS1-Habo '95 DS3 18-19
HCB'92 DS2-Groesbeeks Glorie DS3 17-17
Zephyr / HCB'92 HC1-De Sprint HC1 6-16

HCB'92, programma 19 november
10.00 De Sprint E2-HCB'92 E1,(uitwedstrijd De Peelhorst, Deurne)
11.00 EHV DS2-HCB'92 DS1,(uitwedstrijd De Genderbeemd, Eindhoven)
12.45 Jupiter '75 HC2-Zephyr / HCB'92 HC1,(uitwedstrijd De Kraanvogel, Eersel)
13.05 MHV DA1-HCB'92 DA1,(uitwedstrijd De Looierij, Mill)
13.20 The Flyers DC1 – HCB'92 DC1,(uitwedstrijd Arcus Sportcentrum, Wijchen)
HCB'92 programma 21 november
20.00 EHV recr. - HCB'92 recr.,(Uitwedstrijd Genderbeemd, Eindhoven)
HCB'92 programma 22 november
20.45 HCB'92 DS1 – Desk/Camelot DS2,Bekerwedstrijd (Thuiswedstrijd Pius X, Liempde)

Rugby

Ducks, uitslagen 11 november
Cubs: Ducks/RCE-Tovaal 41-17
Junioren: Ducks/RCE-REL/Tovaal 0-43
Colts: Waterland-Ducks 72-0
Ducks, uitslagen 12 november
Senioren: Ducks Brabarians-RC Breda 29-19

Ducks, programma 18 november
TBM: Toernooi Pigs Arnhem
Cubs: Teamtraining in Eindhoven
Junioren: Teamtraining in Boxtel 10.30
Ducks, programma 19 november
Senioren: Ducks Brabarians-REL/Dordtsche 15.00


Winst voor Taverbo-Sabo 1

Boxtel - Taverbo-Sabo 1 speelde afgelopen zaterdag thuis tegen De Brug 1 uit Apeldoorn. Taverbo speelde in een opstelling met Marlotte Staps, Stefan Bernhardt en Amber van de Velde. Zij wisten de overwinning binnen te slepen en versloegen Christiaan Brouwer, Waldo Hagenaars en Edwin Tiele, het vaste team van De Brug, met 7-3.

In de eerste wedstrijden bleven Staps en Van de Velde ongeslagen voor Taverbo. Alleen Bernhardt moest in de beslissende game de winst laten aan Hagenaars. In het dubbel waren Staps en Van de Velde na een goede start uiteindelijk toch niet opgewassen tegen het lastig te bespelen duo Hagenaars en Tiele. Dit bracht de stand weer gelijk op 2-2.

In de vervolgwedstrijden won Bernhardt van Brouwer en bleven Staps en Van de Velde ongeslagen in het enkelspel door te winnen van respectievelijk Tiele en Hagenaars. Daarna was het weer de Brug die iets terugdeed. Tiele verschalkte Bernhardt in een zeer gelijk opgaande wedstrijd diep in de vijfde game. Omdat Van de Velde daarna won van Brouwer en ook Staps won van Hagenaars, werd de einduitslag bepaald op 7-3 in het voordeel van de thuisclub.

In dezelfde speelronde beging koploper TT Nijmegen 1 een kleine misstap door te verliezen in de uitwedstrijd tegen SVE 3. Hierdoor is Taverbo-Sabo 1 langszij gekomen in de race voor het kampioenschap.


Kaderteam Wapen van Liempde speelt remise

Liempde - De uitwedstrijd van het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank leverde slechts een remise op. Hiermee handhaven de Liempdenaren zich in de middenmoot van poule 4 van de nationale kadercompetitie.

Martien van den Tillaart opende sterk met zijn partij van 180 caramboles kader 57/2, die hij voltooide in tien beurten. Jammer was dat Cees van Eindhoven strandde op vijf caramboles van het einde, waarna zijn tegenstander de partij met een serie van 64 uitmaakte. Van Eindhoven scoorde een gemiddelde van 17,50.
Nadat Harm van de Laar kansloos in tien beurten de partij aan zijn tegenstander moest laten, leek het er op dat ook de laatste partij zou worden verloren. Leo van Hastenberg liep een achterstand op van 50 caramboles, maar wist in de slotfase de partij alsnog naar zijn hand te zetten: veertien beurten, 110 caramboles.


Winst voor rugbyers Ducks na spannende strijd

Boxtel - Anders dan gepland vond de uitwedstrijd van Ducks Brabarians tegen Breda zondag toch in Boxtel plaats, omdat het veld van Breda was afgekeurd. Op de prima grasmat op Sportcomplex De Wielakker werd het een spannende wedstrijd.

Het laag geplaatste Breda maakte het Ducks lastig. De Boxtelse ploeg had telkens een kleine voorsprong, echter Breda wist ook een aantal keer te scoren en bleef daardoor lang uitzicht houden op een goed resultaat. Brabarians was heer en meester in de scrum waar de mannen van Breda weer heersten in de line out. Dit balbezit vanuit de gewonnen scrums werd onvoldoende omgezet in het scoren van tries doordat er teveel technische fouten werden gemaakt in combinatie met een niet altijd onderlinge goede afstemming. Wat niet wegnam dat Brabarians bij rust een 12-5 voorsprong had.

In de tweede helft werd al snel weer een try gemaakt door Ducks: 19-5. Hierna wist Breda een fout aan Boxtelse zijde echter om te zetten in een geslaagde counter: 19-12. Een benutte penalty gaf wat lucht 22-12. Toen daarna een lijnaanval uit het boekje door Nick Blom werd omgezet in een try en Jasper Bastianen wederom de conversie wist te benutten, leek de wedstrijd beslist: 29-12. Echter een verre kick van Breda leverde nog punten op: 29-19. Voor Breda was het te laat om er nog een slotoffensief uit te gooien. De referee floot voor het einde en Ducks Brabarians mocht al met al het meeste aanspraak maken op de overwinning.

Komend weekend spelen zij weer een wedstrijd in Boxtel, nu tegen REL/Dordtsche. Dit wordt een strijd om de tweede plaats, aangezien beide teams deze positie nu delen. De kick off is om 15.00. Tevens worden rondom deze wedstrijd de nieuwe wedstrijdshirts gepresenteerd en het vernieuwde clubhuis officieel geopend.

Verlies voor A-jeugd HCB'92

Boxtel - De A-jeugd van HCB'92 speelde zondag thuis tegen Habo'95 uit Boekel. HCB vocht tot het eindsignaal, maar het mocht niet baten. De Boxtelaren verloren met 8-23.

HCB begon goed aan de wedstrijd en de verdediging stond sterk. De eerste tien minuten wist de Boxtelse ploeg de nul op het scorebord te houden. Toen volgde de 0-1. Het eerste doelpunt voor HCB werd gemaakt door Anouk Schellekens vanuit de hoek.
De rest van de eerste helft ging de wedstrijd gelijk op. Gitte Vanhout maakte de 2-1 met een mooie stuitbal vanuit de hoek. Lieke van Rooij wist Veerle van Abeelen mooi aan te spelen op de cirkel, waardoor de stand 3-6 werd. Het laatste deel van de eerste helft verslapte HCB een beetje waardoor Habo'95 een aantal doelpunten kon maken. Het laatste doelpunt voor de rust werd gemaakt door Anouk Foolen die mooi omhoog kwam. Ruststand 4-10.

De tweede helft begon slecht voor HCB; veel ballen kwamen terecht op de paal of lat. Veerle van Abeelen wist de bal er wel in te krijgen en bracht daarmee de stand op 5-13. Liza van Rooij maakte het zesde doelpunt voor HCB door goed door te starten. De Boxtelse verdediging stond niet optimaal waardoor Habo'95 er vaak doorheen kwam. Lieke van Rooij maakte de stand 7-18 door vanuit een 9-meter goed omhoog te komen. Het laatste doelpunt van de wedstrijd -werd gemaakt door Veerle van Abeelen die met een goed benutte penalty de eindstand op 8-23. bracht.

Goed herstel eerste libreteam 't Ivoor

Boxtel - Het eerste libreteam versloeg deze week BV De Hazelaar met 29-21 en liet daarmee een goed herstel zien van het verlies van vorige week. Wederom deed Don van der Wiel van zich spreken. In slechts vijf beurten slechtte hij zijn partij van 170 caramboles met een moyenne van 34,00. Fouad Hasbani won ook met een prima partij. Chris Fasseur behaalde negen punten met een moyenne van 7,46.

Het tweede team bond Het Wapen van Liempde 2 aan de zegekar. Hier was het Peter van Giersbergen die de aandacht trok door winst met een mooi moyenne van 5,00. Ad van Os voegde daar een overwinning bij, moyenne 3,25. Henk van Boxmeeer liet te veel punten liggen en kwam tot een score van vijf punten. Het derde team deed het ook prima met een 29-22 overwinning. Slecht één carambole kwam dit team tekort voor de maximale score van dertig punten. Theo van Dongen en Math Hendriks wonnen beide. Leo Huijbers speelde goed maar was de ongelukkige met één carambole tekort.

Bij de afdeling Recreanten libre breidde team 1 de koppositie verder uit door zelf te winnen van concurrent BV De Hazelaar 4, uitslag 37-32. Team 2 stak de helpende hand toe door ook te winnen van directe concurrent BV De Hazelaar 2 met 36-23. Zodoende bezetten ze met grote voorsprong de twee bovenste plaatsen in de competitie.
Team 3 leed een nederlaag. Wim van Dijk en Frans van de Boogaard wisten te winnen terwijl Frans Maas en Harrie Verhoeven die eer aan de tegenstander moesten laten. Team 4 boekte een zwaar bevochten overwinning. Er werden drie van de vier partijen verloren, maar het was aan Johan Verhoeven te danken dat dit team met winst naar huis kon. Hij liet zijn opponent met vijf punten achter en dat was voldoende voor de 36-35 overwinning.

Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein won team 5 met 25-27 van Pas Buiten 1. Johan Verhoeven en Math Hendriks wonnen beiden, terwijl Frits Radema verloor ondanks een goede partij. Team 6 was deze week van slag. Fouad Hasbani redde nog wel de eer maar Jacques van Loon en Theo van Dongen lieten te veel punten liggen. Team 7 maakte een goede beurt door winst met 28-19. Jan Tils en André Vissers toonden hun goede vorm. Johan Beaard speelde het hoogste moyenne van de dag, maar behaalde acht punten.

Het 3-banden klein team van de avondcompetitie werd met 30-18 verpletterd door KUP'77 1. Op een moeilijk bespeelbare biljarttafel, waar het thuisspelende team zijn voordeel uit trok, gingen alle drie de partijen verloren. Jacques van Loon en Fouad Hasbani hadden daar last van en zij behaalden respectievelijk vier en zes punten. Louis van der Meijden kon zich nog enigszins weren door 39 caramboles te maken in 46 beurten met een moyenne van 0,846 en acht punten.

Zwemmers SWNZ bij Brabantse Winter Kampioenschappen

Eindhoven - Elf zwemmers van SWNZ kwamen in actie tijdens het eerste weekend van de Brabantse Winter Kampioenschappen, dat zaterdag en zondag in Eindhoven werd gezwommen.

De Boxtelse Isa Schellekens zwom vier afstanden. Op de 400 wissel werd ze tiende, op de 100 rug dertiende, op de 50 rug met een PR van 0,4 seconde vijftiende en op de 50 vlinder eindigde ze op plaats 35.
Plaatsgenoot Jelle Rutten zwom drie vrije slag afstanden. Op de 1500 vrij eindigde hij dankzij een verbetering van bijna driekwart minuut op plaats vier. Op de 50 vrij verbeterde hij eveneens zijn beste tijd en werd hij vijftiende. Op de 200 vrij eindigde hij één plaats lager.
Iris van der Aa uit Boxtel verbeterde haar PR op de 100 vrij met anderhalve seconde en werd daarmee dertiende.

Britt Bakers uit Sint-Michielsgestel kwam vijf keer individueel in actie. Haar beste klassering haalde ze op de 50 rug: dankzij een PR van een seconde werd ze vierde. Op de zware 400 wissel verbeterde ze zich met elf tellen en werd ze vijfde. Ook behaalde ze een elfde plaats op de 50 vlinder en op de 100 vrij en een twaalfde plaats op de 100 school. Mirelle de Kort uit Mariaheide kwam in actie op twee afstanden. Op de 100 vrij verbeterde ze zich met 0,6 seconde en werd ze 28e. Op de 50 vlinder verbeterde ze zich met 0,4 seconde en behaalde ze de 32e plaats. Naomi Janssen uit Vinkel behaalde de dertiende plaats op de 50 vlinder. Roel van der Kleij uit Sint-Michielsgestel werd 25e op de 50 vrij. Zijn plaatsgenoot Lisa Verheij zwom op de 100 vrij 0,6 seconde sneller dan ooit en werd daarmee veertiende.

De zondagmiddag eindigde met estafettes 4 x 100 meter vrije slag. Bij de junioren tot en met dertien jaar oud kwamen Iris, Naomi, Anouk Hacken en Britt in actie. De Boxtelse Anouk maakte daarmee haar debuut op een Brabants Kampioenschap. Iris en Naomi zwommen onder hun persoonlijke records, terwijl Anouk en Britt daar slechts een fractie boven bleven. Met een eindtijd die 1,2 seconde onder de inschrijftijd lag werden de meiden zevende.
Bij de senioren kwamen Isa, Lisa, Selina Janssen en Mirelle in actie. Lisa zwom net iets sneller dan eerder op de middag en gaf over aan de Vinkelse Selina Janssen, die een volle seconde onder haar PR zwom. De dames waren bijna anderhalve seconde sneller dan hun inschrijftijd en daarmee werden ze negende. Komend weekend is het tweede deel van de BWK met wederom inbreng van SWNZ.

PSV wil Boxtelse Obispo tot 2022 vastleggen

Foto: Hans Verberk - www.boxteldigitaal.nl

Eindhoven - Het Boxtelse voetbaltalent Armando Obispo, momenteel aanvoerder bij Jong PSV, heeft een aanbieding gekregen om zich tot 2022 aan de club te verbinden. Dit meldt het Eindhovens Dagblad naar aanleiding van een gesprek met Marcel Brands, technisch directeur van PSV. De jonge Boxtelaar laat PSV echter al drie maanden wachten met bijtekenen, naar verluidt omdat hij ook aanbiedingen vanuit het buitenland heeft gekregen.

Brands geeft in het gesprek aan dat hij hoopt dat Obispo niet te lang wacht met tekenen. Toch wil hij het voetbaltalent geen ultimatum stellen, zo geeft hij in het gesprek aan. Ook vanuit de Engelse club Watford zou een bod voor de talentvolle verdediger klaarliggen.

Obispo groeide op in Boxtel en speelde eerder voor LSV en ODC. Twaalf jaar geleden begon hij in de F-jeugd bij PSV, waar hij de jeugdopleiding doorliep. Op 16 september 2016 debuteerde hij in het betaald voetbal.

Regiomix bij JBV De Walnoot

Boxtel - Het wekelijkse Open Regiomix-toernooi bij jeu de boulesvereniging De Walnoot werd maandag vanwege de kou binnen gespeeld. De vrijwilligers zorgden weer goed voor de inwendige mens en de wedstrijdleiding lag in handen van Albert van de Sande.

De eerste plaats was voor Jan Pennings met 3/27 punten, Jeroen van den Elzen werd tweede met 3/19 punten en de derde plaats ging naar Narda van Weert met 3/11 punten. Jo Hanegraaf werd vierde met 3/10 punten en de vijfde plaats was voor Ad Pennings met 3/7 punten.

Elke maandagmiddag vanaf 13.00 uur is iedereen welkom bij JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25, 5282 SJ in Boxtel om mee te doen aan dit wekelijkse toernooi. Elke aangemelde deelnemer kan dan een balletje gooien bij deze regiomix, waar geïnteresseerden uit de wijde omgeving aan mee komen doen. Kijk voor meer informatie op www.jbvdewalnoot.nl.

20 / 20

16 november-31 januari

Expositie Sonja Smulders
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 16 november

Huiskamer: Koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Boekpresentaties en boerderijpluim Stichting de Brabantse Boerderij
13.30 uur, Raadszaal Gemeentehuis, Dr. Van Helvoortstraat, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Informatieavond PHS bij Restaurant Molenwijk
19.30 uur, Restaurant Molenwijk, Molenwijk 2, Boxtel

Lezing 'kleine marters'
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 17 november

Filosofisch (Ver)Ander-café
20.00 uur, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Cabaretvoorstelling Try out Droeftoeters
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

18 november - 4 februari

Expositie: Het leven en creatieve werk van Boxtelaar Frans Heerschop (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zaterdag 18 november

Huiskamer: Rikken, jokeren, hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

11-11 Bal JCV de Walvisjes
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Jubilarissen Liempdse fanfare organiseren Concordia Roulette
19.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

3e editie Vrienden van Boxtel Live
20.00 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Zondag 19 november

Fietsexcursie langs boerderijen uit het boerderijenboek
09.30 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Festival India Cantai
12.00 uur, Dagcentrum De Werf, Nieuwe Nieuwstraat 1a, Boxtel

Intocht Sinterklaas Boxtel
12.30 uur, Zwaanse Brug, Rechterstraat 1, Boxtel

Ierse Sessie
13.30 uur, Bed and Breakfast In den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Presentatie boek Anna van Suchtelen 'Versailles aan de Schelde'
14.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Dansmatinee m.m.v New Harvest & Stardust live
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Sinterklaasintocht Liempde
14.45 uur, St. Jans Onthoofding Kerk, Dorpsstraat 36, Liempde

20 november-3 december

Sint Op Stapel (za & zon voor publiek)
Kasteel Stapelen, Stapelen 1, Boxtel

Maandag 20 november

Jeu de Boules bij De Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, JBV De Walnoot, Selissenwal 25, Boxtel

Dinsdag 21 november

Huiskamer: Koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Rolstoeldansen door Stichting Sparkle
18.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Woensdag 22 november

Huiskamer: Rikken, jokeren, hobby
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

OERRR Bosuilen en Braakballen
aanmelden via natuurmonumenten.nl/agenda

Donderdag 23 november

Huiskamer: Koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond: Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

Cabaretvoorstelling Try out Kameleon
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Foto: Gonnie de Wild

Gonnie de Wild-Eltink

Prins Okkie d'n Urste, Okke Spaas

Cor van Leusden