DeMooiBoxtelKrant

21 november 2018

DeMooiBoxtelKrant 21 november 2018


Heemkunde Boxtel wint Knippenbergpenning

Hans de Visser van Heemkunde Boxtel (r.) krijgt uit handen van bisschop Gerard de Korte de Knippenbergpenning uitgereikt. Op de achtergrond de voorzitter van Brabants Heem, Henk Hellegers. (Foto: Rini van Oirschot) Foto: Rini van Oirschot

Boxtel/Oisterwijk - Heemkunde Boxtel heeft afgelopen weekend de Knippenbergpenning gewonnen voor het project 'De Sint-Petrus. Basiliek met een kleurrijk verleden'. De penning wordt om het jaar uitgereikt aan een regionaal geschiedenisproject. Dit jaar was de locatie waar dit gebeurde Oisterwijk, waar de prijs in 2016 naar de lokale heemkundevereniging ging. Naast de penning ontvangt Heemkunde Boxtel een geldbedrag van 1.000 euro.

Het thema was dit jaar was 'volksdevotie', een thema waarbij een basiliek natuurlijk goed aansluit. De Boxtelse inzending werd uit negentien kandidaten als winnaar verkozen. Juryvoorzitter Theo Cuijpers, noemde het project 'zeer ambitieus'. 'De Sint-Petrus. Basiliek met een kleurrijk verleden' is een educatieve film over de Boxtelse basiliek door de eeuwen heen. De film dient als kapstok voor een lesmethode ontwikkeld door het bureau Zeeman en de Regt. Die kan dienen in bijvoorbeeld lessen over bouwmethoden door de jaren heen, maar ook voor kunst- en geschiedenisonderwijs.

Cuijpers wees daarom ook op de waarde van de film en bijbehorend lesprogramma voor andere plaatsen. Daar kan de Boxtelse onderwijsmethode ook op de lokale geschiedenis aangepast en gebruikt worden. "Het komt niet vaak voor dat een heemkundekring zo zijn grenzen verlegt en met relatief weinig middelen een professionele film van formaat kan maken", aldus de juryvoorzitter.

De Knippenbergpenning is vernoemd naar priester Willy Knippenberg. Hij was lange tijd actief in het geschiedenisonderwijs in onze provincie en won onder meer de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor zijn werk. Na zijn overlijden in 2005 werd de prijs in het leven geroepen door verschillende cultuurhistorische instanties zoals Stichting Brabants Heem. In 2007 werd de Knippenberpenning voor het eerst uitgereikt.

De prijs van 1.000 euro wordt door Heemkunde Boxtel ingezet voor het volgende project dat de ziekenzorg in Boxtel door de eeuwen heen zal belichten.

Sint zet voet aan wal in Boxtel en Liempde

...en ook in een bomvolle Sint-Jans Onthoofdingkerk in Liempde werd hij enthousiast onthaald. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Boxtel/Liempde - De goedheiligman is weer gearriveerd in het land. Zo ook in Boxtel en Liempde, waar hij door vele honderden kinderen werd ontvangen. En ondanks dat Kasteel Stapelen inmiddels niet meer in handen van de Paters Assumptionisten is kon het kasteel dit jaar toch weer dienen als logeeradres voor de Sint.

In Boxtel kwam de Sint om 12.30 uur, onder toeziend oog van scheidend burgemeester Mark Buijs en vele honderden kinderen, over de Dommel aangevaren. Vergezeld van een flinke groep pieten meerde hij aan ter hoogte van de Zwaanse Brug waar hij werd opgewacht door rijen kinderen die allemaal een glimp van de Sint en zijn gevolg wilden opvangen. Vanaf daar baande de bonte stoet zich via de Rechterstraat en Rozemarijnstraat een weg naar het tot circus omgebouwde podium op de Markt, waar zij werden verwelkomd door spreekstalmeester Marcel van Gaalen en de Red River Band. Daarna moesten zowel de Sint als de burgemeester snel hun weg vervolgen naar Liempde.

Daar werd de Sint onder muzikale begeleiding van Fanfare Concordia ontvangen door een enthousiaste menigte. Sinterklaas mocht plaatsnemen in de Sint-Jans Onthoofdingkerk waar een uitgebreid programma met muziek en goochelkunsten op de planning stond. De uitgelaten kinderen keken het allemaal geanimeerd aan en de goedheiligman kon alle feestelijkheden natuurlijk ook waarderen.

Ook dit jaar kan de Sint weer overnachten in Kasteel Stapelen in Boxtel. De goedheiligman, zijn Pieten en paard Amerigo zijn te bezoeken in de periode van 18 november tot en met 4 december. Doordeweeks is er een speciaal bezoekschema voor basisschoolkinderen en is het kasteel voor andere bezoekers niet toegankelijk. In het weekend is iedereen echter welkom. Het precieze programma van de Sint in Boxtel is te bekijken op www.boxtel-vooruit.nl. Daar zijn ook bezoektijden en -dagen te vinden.

Pag. 5 Foto: Foto:

Ondernemend Boxtel

Pag. 7 Foto: Bas Voets

BHC Young Solar Challenge

Pag. 9 Foto: Manon Nijssen

Carlijn gaat voor fotoprijs

Pag. 11

'Boxtel/Liempde-Dakar'

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 22 november        Bridge in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 23 november        Sinterklaasmiddag in De Orion        13.30
                        Rikken en jokeren in De Rots        13.30
Maandag 26 november        Lezing Waterschap De Dommel in De Rots        13.30
Dinsdag 27 november        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Rots        14.00
Woensdag 28 november         Sinterklaasmiddag wijk Selissen en Oost in De Rots        13.30

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 22 november        Kienen in De Kloosterhof 13.30
Dinsdag 27 november Bridgen en rikken in De Kloosterhof 13.30
Woensdag 28 november Wandelen vertrek vanaf Raadhuis 10.00
Woensdag 28 november Sjoelen in De Kloosterhof 13.30

Vrouwencontact Boxtel

Iedere maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Iedere dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Iedere woensdag        Gym in de Angelaschool, groep 1        19.00-20.00
                        Groep 2        20.00-21.00
Iedere donderdag        Nordic walking, vertrek vanaf de Markt        09.00
Maandag 26 november        Kaartavond jokeren en rikken in De Walnoot        19.30

Vrouwencontact Liempde

Dinsdag 27 november        Mindfit in De Kloosterhof        9.00
Dinsdag 27 november        Leesclub in De Kloosterhof: het enige verhaal van Julian Barnes        19.30
Woensdag 28 november        Sinterklaasviering in De Kloosterhof        19.30

Komende maanden meer duidelijkheid invulling GreenTech Park Brabant

Wethouder Marusjka Lestrade (l.), en Max Brobbel van BILT B.V. tekenen de overeenkomst. Kwartiermaker Eward Heijmans kijkt toe. (Foto: Gemeente Boxtel) Foto: Gemeente Boxtel

Boxtel - De plannen voor GreenTech Park Brabant, zoals het industrieterrein op Vorst B officieel heet, gaan 'best snel', aldus gemeente Boxtel. Om die woorden kracht bij te zetten volgde de mededeling dat inmiddels ook de tweede gegadigde voor het duurzame industrieterrein, met als centrale spil een biomassaplein, gevonden is: architectenbureau BILT B.V. Toch is er nog steeds onduidelijkheid over de precieze invulling van het bedrijventerrein. De gemeente hoopt die de komende maanden weg te nemen.

Zeker is dat op het GreenTech Park onderzocht wordt hoe 'houtige massa', zoals snoeiafval, kan worden ingezet als waardevolle grondstof. Daarbij moet onder meer gedacht worden aan vezels die aan de basis staan van papier en karton, maar ook bioplastics, -textiel of zelfs als werkzame stof in medicijnen, zoals bij taxussnoeisel nu het geval is. In een uiterste geval kan de biomassa nog worden omgezet in energie.

Toch is er ook nog veel onduidelijkheid over de exacte invulling. Dat heeft verschillende oorzaken, zo meldt betrokken wethouder Marusjka Lestrade. In de eerste plaats is GreenTech een 'leerproces', aldus Lestrade. Dit betekent dat er weinig andere gemeenten zijn om de uitwerking van het project bij af te kijken. Een andere factor is dat de invulling van het terrein ook afhankelijk is van de onderlinge samenwerkingen tussen de bedrijven en instellingen die er zullen neerstrijken.

De gemeente probeert ondertussen die samenwerking te bevorderen en te sturen. In de eerste plaats natuurlijk door het biomassaplein dat de centrale spil vormt. De biomassa dient als grondstof voor de bedrijven die zich op het GreenTech Park verzamelen. Dat is in ieder geval de bedoeling. Eward Heijmans, kwartiermaker van het park, legt uit dat bedrijven niet verplicht zijn om gebruik te maken van de 'Boxtelse' biomassa. Toch is de verwachting dat de meeste gegadigden dit wel zullen doen omdat het de meest duurzame en dus meest toekomstbestendige manier is. De gemeente verwacht namelijk dat op termijn de regeldruk steeds verder zal toenemen om productie zoveel mogelijk lokaal te houden. Bedrijven kunnen er dus hun voordeel mee doen door de biomassa lokaal te betrekken.

Daarnaast wordt de samenwerking bevorderd doordat er ook een bedrijfsverzamelgebouw zal komen waar kruisbestuiving tussen verschillende innovatieve startups moet plaatsvinden. Onder meer Maastricht University, Rabobank, verschillende ROC's en Avans hebben al interesse getoond. Verder laat de gemeente weten in gesprek te zijn met diverse lokale ondernemers.

De onduidelijkheid over de invulling van Vorst B en met name de rol van het biomassaplein deed begin dit jaar veel stof opwaaien in Lennisheuvel. Dat kwam tot uiting bij een informatiebijeenkomst bij Meneer Klaver in januari. De teneur was toen dat de gemeente de omwonenden te laat betrok bij het besluitvormingsproces. Lestrade spreekt dit tegen. Juist door 'Lennisheuvel' in een vroeg stadium bij de uitwerking van het plein te betrekken hoopte de gemeente de buren mee te krijgen. Een misrekening. "Wij mogen nu vragen stellen, maar we weten niet eens waarover", spraken enkele omwonenden destijds.

Volgens Lestrade zijn de contacten met het kerkdorp inmiddels verbeterd. Met name omdat langzaam maar zeker steeds meer duidelijk wordt over de invulling van bedrijventerrein Vorst B. Verschillende gesprekken met omwonenden en wijkberaad Rond Kerk en Orion hebben de lucht geklaard. Inmiddels is een visie verschenen waarin in grote lijnen staat aangegeven welke kant Boxtel met het plein op wil. In januari kan de eerste fase van het bestemmingsplan gepresenteerd worden, is de verwachting. En dat is 'best snel' in vergelijking met ontwikkelingen op bedrijventerreinen in andere gemeenten, aldus Heijmans.

Burgemeester Mark Buijs neemt 27 november afscheid

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Burgemeester Mark Buijs neemt op 27 november, tijdens een speciale raadsvergadering, afscheid als burgemeester van de gemeente Boxtel. Na bijna zes jaar burgemeester te zijn geweest van Boxtel wordt Mark op 19 december geïnstalleerd als burgemeester van Oosterhout.

De bijzondere raadsvergadering start om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis, ingang Dr. Van Helvoortstraat 1. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19.00 uur. Aansluitend is er vanaf 20.30 uur gelegenheid om Mark de hand te schudden tijdens zijn afscheidsreceptie.

Plan voor 28 woningen in 'achtertuin' De La Salle

Boxtel - Projectontwikkelaar VP Ontwikkeling is van plan 28 woningen te ontwikkelen aan De Benneken in Boxtel, zogezegd de 'achtertuin' van De La Salle. Het project omvat zeventien middeldure huurwoningen, acht patiowoningen en drie vrijstaande woningen. Het bedrijf Van Elk Tuin & Park aan de straat Munsel zal naar een andere locatie verhuizen om het project mogelijk te maken.

De gemeente is akkoord met de voorlopige schetsen van de projectontwikkelaar, zo deelde wethouder Peter van de Wiel de media woensdag mee. Hij laat weten blij te zijn dat er wordt gekozen voor het middeldure huursegment omdat daar op de woningmarkt momenteel de meeste behoefte aan is. Onder dit huursegment worden woningen met een prijs van ongeveer tussen de 700 en 1.000 euro per maand bedoeld. De patiowoningen zijn met name geschikt voor senioren.

Het voortraject om de woningen te kunnen realiseren had volgens de wethouder wel wat voeten in de aarde omdat er drie grondeigenaren akkoord moesten met de plannen, zo laat de wethouder weten. Nu de neuzen dezelfde kant uit staan, kan de projectontwikkelaar zijn plannen op de locatie verder uitwerken.

Rotonde Boseind wordt tóch kruispunt met verkeerslichten

Rotonde Boseind, gezien vanuit de lucht. (Foto: Google) Foto: Google

Boxtel - Rotonde Boseind, tussen industrieterrein Ladonk en Lennisheuvel gelegen, wordt omgevormd tot een kruispunt met verkeerslichten. Dit werd eerder ook al als meest wenselijke oplossing aangemerkt door de gemeente om het kruispunt veiliger te maken tegen acceptabele kosten, maar de politiek was niet overtuigd. Een aanvullend onderzoek naar andere mogelijkheden, zoals een turborotonde of een fietsbrug over de Keulsebaan, wijst nu wederom verkeerslichten als beste oplossing aan.

Het veiliger maken van de fietsverbinding tussen Lennisheuvel en Boxtel is onderdeel van het project PHS en is nodig omdat er over de Keulsebaan naar verwachting fors meer verkeer gaat rijden. In februari werden de voorlopige resultaten van een locatieonderzoek gepresenteerd aan de raad. Daaruit bleek dat een kruispunt met verkeerslichten eigenlijk de enige acceptabele oplossing was.

De fietsverbinding, die nu aan de oostzijde van de rotonde ligt, wordt verlegd naar de westzijde van Boseind. Verderop komt ook een kruispunt bij de Ladonkseweg naar de Van Salmstraat. Omdat fietsers de kruising dan aan de zijde van het Esso-tankstation passeren en het vele vrachtverkeer van en naar Vion over de andere zijde van het kruispunt rijdt, zo redeneert het college.

De raad vond toen echter dat niet met alle denkbare varianten rekening was gehouden en riep daarom op tot aanvullend onderzoek naar alternatieve oplossingen. Zo werden onder meer een fietsbrug in plaats van de eerder onderzochte (en als onhaalbaar bestempelde) tunnel en een turborotonde geopperd. Die opties blijken nu dus eveneens onhaalbaar vanwege de kosten of omdat ze verkeerstechnisch niet werken. Dus komt er toch een kruising met verkeerslichten.


Exoten-lezing in Liempde

Liempde - In Café Het Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde houdt Jos Marcelissen morgen, donderdag 22 november, een lezing over nieuwkomers in de Brabantse natuur. Deze begint om 20.00 uur en is rond 22.00 uur afgelopen. De toegang is gratis.

De bever en de das laten op steeds meer plekken hun sporen achter, maar ook minder opvallende diersoorten maken een opmars. Zo verdwenen de steenmarter, de boommarter en de otter in de jaren vijftig uit Brabantse gebieden, maar maken Oss en Den Bosch zich inmiddels op voor de terugkeer van deze dieren. Deze en andere nieuwkomers worden besproken door Jos Marcelissen, in het dagelijks leven docent biologie aan middelbare scholen.

Tweedehandsmarkt in De Rots

Boxtel - Vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal Boxtel organiseert aanstaande zondag, 25 november, een tweedehandsmarkt in Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7. De gehele benedenverdieping zal worden omgetoverd tot een grote marktplaats met ruim zeventig tafels vol spullen die een tweede ronde verdienen tegen betaalbare prijzen.

De markt met een aanbod dat uiteenloopt van kleding en speelgoed tot boeken, lp's en aardewerk, duurt van 13.00 tot 16.00 uur. De toegang kost 1 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Voor meer informatie of het reserveren van tafels kan gemaild worden naar jan@vogelvreugdonsideaal.nl. Bellen kan ook, na 19.00 uur: 0499-395181.

Sint bij De Kinderboerderij

Boxtel - Sint en zijn Pieten gaan op woensdag 28 november op visite bij De Kinderboerderij in Boxtel. Vanaf 13.30 uur is publiek welkom om alvast in de sfeer te komen. Sinterklaas arriveert om 14.00 uur en maakt tijd om de kinderen die dat graag willen persoonlijk te ontmoeten. Rond 14.45 uur vertrekt het hoge bezoek weer. Deelname is gratis en iedereen is welkom.

Sinterklaas bezoekt Selissen

Boxtel - Op zaterdag 1 december om 13.00 uur start de rijtoer met de Sint en Pieten door de wijk Selissen gevolgd door een Sinterklaasfeest bij Gemeenschapshuis De Walnoot.

De deelnemers verzamelen rond 12.45 uur op de hoek van de Frederik Jan Ottostraat/Keizerstraat. Klokslag 13.00 uur start het rondje door de wijk. De muziek wordt verzorgd door de Red River Band. De rijtoer eindigt bij De Walnoot, waar het Groot Sinterklaas Feest wordt gehouden. Voor kinderen tot en met 8 jaar heeft de Sint een verrassing.

Repair Café in Het Goed

Boxtel - Mensen met een defecte radio of broodrooster, of zo'n beetje alle mechanische apparaten behalve klokken kunnen die op zaterdag 24 november laten repareren tijdens het Repair Café bij Het Goed. Dit keer is er extra aandacht voor het slijpen van boortjes.

Transitie Boxtel en Het Goed organiseren het Repair Café. Dat is tussen 12.00 tot 15.00 in de kringloopwinkel aan de Industrieweg 6. Een 'drill-doctor' kan boortjes vanaf 3 mm voor hout, staal en steen (Widia boren) slijpen. Ook kleding, kleine meubels, fietsen en lampen zijn welkom voor reparatie. Daarnaast kan de naaister ideeën en praktische hulp bieden om kledingstukken een nieuw leven te geven. Meer informatie is te verkrijgen bij Johan de Dreu via 0411-673826.

Collecte Leger des Heils

Boxtel - Vrijwilligers van het Leger des Heils gaan van 26 november tot en met 1 december langs de deuren met de collectebus. De opbrengst daarvan is bestemd voor lokale activiteiten waarmee het Leger des Heils sociale uitsluiting en eenzaamheid bestrijdt.

Voor deze buurtgerichte activiteiten ontvangt het Leger des Heils geen subsidie. De activiteiten worden volledig betaald uit donaties. Onder de noemer 'Je bent niet alleen' organiseert het Leger des Heils daarom de landelijke collecteweek.

Ratatouille zingt over (liefdes)geluk in Theresiakerk

Lennisheuvel - Kamerkoor Ratatouille geeft vrijdagavond 30 november een concert in de St. Theresiakerk in Lennisheuvel. Het koor zingt dan voor het eerst onder leiding van de nieuwe dirigent Kees Doevendans. Tijdens het concert met de titel 'Geluk, je zult het maar hebben!?' reist het koor door verschillende muziekstijlen en periodes.

Het concert duurt van 20.15 tot 22.00 uur. Voor en na de pauze zingen de koorleden over liefde in de brede zin van het woord. De Boxtelse pianiste Lisette Bol begeleidt enkele stukken en speelt ook twee pianostukken solo. De kaartjes van 10 euro (inclusief koffie/thee bij binnenkomst en een pauzedrankje) kunnen ter plekke gekocht worden. Het is ook mogelijk vooraf te reserveren via info@kamerkoorratatouille.nl of 0411-672856 (De Kapsalon).

Gebruikers Taverbo-hal gezocht

Boxtel - Tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo is op zoek naar gebruikers van de eigen sporthal. De vereniging beschikt over een eigen accommodatie aan De Voetboog 18 in Boxtel en zoekt clubs of verenigingen die gebruik willen maken van de hal op momenten dat die anders leeg staat.

De zaal van 12x30 meter is geschikt voor allerlei sportieve activiteiten. Bovendien is er een gezellig aangeklede kantine met ongeveer vijftig zitplaatsen en een aparte vergaderruimte voor maximaal twaalf personen. Op www.taverbo.nl vind je meer informatie. Ook Hans van der Aa (0411-678889) kan meer informatie geven of een rondleiding verzorgen.

Kaartverkoop Waggelrevue

Boxtel - De kaartverkoop voor de Waggelrevue is weer van start gegaan. Het jaarlijkse festijn wordt in 2019 op vrijdag 15 en zaterdag 16 februari gevierd. Vanaf 19.45 uur in Partycentre Denziz.

Met Fons van Asten, de Danzgarde, De Agterblijvers, Ad Hoevenaars, de 5 Zaligheden, de 3 Kupkes, CV Geen Drank Geen Klank, CV Gin Verstand en de Zörgindjes is er ook dit jaar weer veel Indegatse inbreng in de feestavond. De lijst wordt gecompleteerd door Rien Bekkers en Kitty Goverde. Officieel is Kitty gestopt met tonproaten, dus het is één van de laatste gelegenheden dat ze nog te zien is in de ton. De muzikale omlijsting is in handen van de Ducktown Band en de presentatie wordt verzorgd door Ton van Alebeek. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.waggelrevue.nl.

Meditatieve avond in Boxtel

Boxtel - Samen praten, luisteren en mediteren, dat kan tijdens de meditatieve avond op dinsdag 27 november. De avond, met als thema 'liefde en verbondenheid', duurt van 19.30 tot 21.00 uur en vindt plaats op Hoogheem 24. Meer informatie is verkrijgbaar via 06-43586628 of 0411-755032 (Eline Hermans).

Snoeperij Zus en Zow 'De Zoete Inval'

Foto: Foto: Willemijn Wijdenes

Twee maanden geleden opende Snoeperij Zus en Zow 'De Zoete Inval' de deuren in het centrum van Boxtel, en sindsdien weten vele liefhebbers hun weg naar de snoepwinkel in de Stationsstraat 5 te vinden. Allerlei soorten lekkers als Oud-Hollands- en schepsnoep, bonbons, snoepboeketten en nu natuurlijk snoepgoed voor Sinterklaas zijn er in overvloed te verkrijgen. Maar niet alleen de particuliere zoetekauw kan er zijn hart ophalen, ook voor bedrijven hebben de (schoon)zussen Wendie van den Aker, Sandra van Bladel en Astrid van den Aker die samen de winkel draaien een zeer breed assortiment aan relatiegeschenken in petto, zelfs in huisstijl met logo en persoonlijke boodschap.

Persoonlijk snoepplezier
De dames van Zus en Zow weten wat lekker is, en wat leuk en lekker is om te geven. Ze hebben dan ook een ruim aanbod aan heerlijke kado's die in elke stijl gepersonaliseerd kunnen worden. Van snoepkadodoosjes en snoepblikken tot met snoep gevulde champagneflessen en snoepzakken en -buizen. Allemaal te vullen met snoep naar keuze én te bedrukken naar keuze. Met snoep in de bedrijfskleuren en een etiket in de stijl van je bedrijf, met je logo, teamfoto, een persoonlijke tekst of leuke lijfspreuk maak je van je relatiegeschenk of kado voor je personeel een echte eyecatcher. Persoonlijker én lekkerder kan niet.

Geef je liever een bloemetje? Dat kan! Bij Zus en Zow vind je een ruim aanbod van heerlijke snoepboeketten. Deze versier je prachtig met een felgekleurd, bedrukt kadolint, wederom met de opdruk van jouw keuze. Datzelfde geldt voor de lekkere snoeptaarten of een doosje met heerlijke bonbons van chocolaterie Albèrt, want ook die maak je met zo'n feestelijk lint helemaal af.

Textiel bedrukken
Het is slechts een deel van wat de snoeperij aan de Stationsstraat te bieden heeft. Wendie, Sandra en Astrid verkopen ook mokken, kaarten en allerlei leuke hebbedingetjes en kraamkadootjes. In januari 2019 wordt dit assortiment verder uitgebreid voor babyshowers en gender reveal party's. Ook kun je bij Zus en Zow textiel laten bedrukken, zoals t-shirts, stropdassen, (bad)lakens, rompertjes en ga zo maar door.

Je vindt Snoeperij Zus en Zow 'De Zoete Inval' aan de Stationsstraat 5 in Boxtel. Ook online bestellen is mogelijk, www.snoepkado.com, de webwinkel van Zus en Zow biedt alles wat je maar kunt bedenken op het gebied van snoep, en meer. Ook op Facebook is deze heerlijke winkel te volgen, via @snoeperijdezoeteinval. Even bij de winkel zelf binnen lopen kan natuurlijk ook, dan kun je je meteen vergapen aan al het lekkers dat Zus en Zow te bieden heeft. De winkel is geopend op dinsdag tot en met donderdag vanaf 9.30 tot 18.00 uur, op vrijdag van 9.30 tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur. Op zondag en maandag is de winkel gesloten.

Esschenaar Melvin is op zoek naar bijzondere knuffelverhalen

Foto: Soulmates Images

Esch - De 11-jarige Melvin Erkemeij uit Esch is op zoek naar opmerkelijke knuffelverhalen voor een nieuw boek. De jonge Esschenaar, die bekend werd door zijn project waarbij hij knuffels maakte voor kinderen in Nepal, wil uiteindelijk met de opbrengst van het boek vol 'knuffelverhalen' een bijzonder evenement voor Nederlandse kinderen die het moeilijk hebben organiseren.

Melvin heeft al diverse projecten voor kinderen die het moeilijk hebben achter de rug. Door de overgang naar de middelbare school moest de Esschenaar even pas op de plaats maken, maar nu heeft hij de draad weer opgepakt met zijn projecten, die worden uitgevoerd onder de naam 'Peace by Melvin'.

Met de volledige opbrengst van de boekverkoop wil Melvin een buitengewoon evenement voor kinderen in Nederland organiseren. "Ik heb hier al heel veel ideeën voor, maar wil er nog niet te veel over los laten, omdat ik me nu eerst op het boek wil richten. Waar het mij in ieder geval om gaat, is dat kinderen in Nederland die het heel zwaar hebben een mogelijkheid krijgen om te ontdekken waar hun hartje van gaat zingen", aldus de 11-jarige weldoener.

Wie een knuffelverhaal wil delen met Melvin, dan kan dat per email: peacebymelvin@gmail.com. De voortgang van het nieuwe project is te volgen op de Facebookpagina www.facebook.com/peace.by.melvin. Daar zullen de komende tijd nog veel meer nieuwe dingen bekend gemaakt worden. Meer informatie is ook te vinden op www.peacebymelvin.com.

Prins Youri en Prinses Kelsey regeren over De Walvisjes

Prins Youri en Prinses Kelsey regeren over de Walvisjes. (Foto: CV De Walvisjes) Foto: CV De Walvisjes

Boxtel - Tijdens het jaarlijkse Elf-Elf-Bal van JCV De Walvisjes werd zaterdag in Gemeenschapshuis De Walnoot het nieuwe jeugdkoppel van De Walvisjes beëdigd door de 'grote' prins van Indegat, Prins Donald V. Dit jaar gaan Prins Youri van Nieuwburg en Prinses Kelsey van Asveldt over De Walnoot regeren. Samen met adjudant Giovanni Koots en nar Dex van Abeelen gaan zij er een gezellige carnaval van maken.

Foto: Graaf Jari (l.), Hofnar Esther en Rentmeester Koen van CV De Vivantjes

Nieuwe Graaf, Rentmeester en Hofnar voor CV De Vivantjes

Liempde - De Vivantjes maakten zaterdag 17 november hun nieuwe boegbeelden voor carnaval 2019 bekend. Graaf Jari zal dit jaar gaan regeren over de Liempdse carnavalsvereniging die zijn thuisbasis in Café De Durpsherberg heeft. Hij zal hierbij worden bijgestaan door Rentmeester Koen en Hofnar Esther.

De 18-jarige Jari van Aarle woont zijn hele leven in Liempde. Hij staat achter de bar bij De Durpsherberg en is regelmatig op het voetbalveld van DVG te vinden. Naar school gaat hij in Boxtel, waar hij in het examenjaar op het Jacob-Roelandslyceum zit. Volgend jaar hoopt Jari te gaan studeren aan de universiteit in Tilburg. Samen met Rentmeester Koen Pouwels is hij lid van de slagwerkgroep van Fanfare Concordia. De 22-jarige Koen is afgestudeerd aan het SintLucas in Eindhoven, waar hij de studie Game-art heeft gevolgd. Muziek is een grote hobby van hem en naast Concordia speelt Koen sinds een paar jaar ook bij de Kromploegers. Hofnar Esther Groenland woont sinds tien jaar in Liempde en al sinds die tijd lid van De Vivantjes. Ze is moeder van twee dochters en werkt als pedagogisch medewerkster bij Kinderdagverblijf De Kindertuin. In haar vrije tijd helpt Esther bij de jeugdcommissie van de Ploegers.

Foto: Rini van Oirschot

Fellenoord 9-11

Huisvesting Koninklijke Marechaussee
Al sinds 1818 huurt de gemeente een pand in de Rechterstraat voor de pas opgerichte Koninklijke Marechaussee. Dit politiekorps, op Franse leest geschoeid, bedient een vijftal dorpen in de omgeving. Als in 1842 blijkt dat het pand publiekelijk verkocht gaat worden kan de gemeente de kazerne kopen en het aan de Marechaussee verhuren. Maar het gemeenteraadslid Van der Eerden biedt tijdens de vergadering zijn huis aan de Fellenoord te koop aan, dat na wat bouwkundige aanpassingen goed kan dienen als kazerne voor de Koninklijke Marechaussee. In november 1982 deelt burgemeester Achterbergh de raad mee, dat de gemeente van Gedeputeerde Staten de autorisatie heeft gekregen om het pand van Van der Eerden te kopen en dat het na een vertimmering dienst kan doen als kazerne voor de Koninklijke Marechaussee.

Boxtelse burgemeester zorgt voor rel
Als de burgemeester van Liempde, die samen met Boxtel, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode en Esch voor de huurpenningen moet zorgen, in de gaten krijgt dat hij door de burgemeester van Boxtel wordt beetgenomen, schrijft hij een brief naar zijn collega burgemeesters in Sint-Oedenrode, Sint-Michielsgestel en Esch, waarin hij op niet mis te verstane wijze commentaar geeft op de handelwijze van de Boxtelse burgemeester. Een huis, dat in 1819 werd omgebouwd tot kazerne, wordt door Boxtel gehuurd voor 300 gulden. Die huurprijs wordt echter door vijf gemeenten opgebracht. De Boxtelse gemeenteraad wilde het huis, toen het in de openbare verkoop kwam, niet kopen. Het huis werd toen gekocht door de weduwe Marijnen-van Son. Zij biedt de kazerne weer te huur aan aan de gemeente Boxtel voor een bedrag van 150 gulden. De Boxtelse gemeenteraad heeft dit aanbod niet aangenomen. Wel koopt de gemeente Boxtel het huis van gemeenteraadslid Petrus van der Eerden. De burgemeester van Liempde voelt zich voor het blok gezet omdat de kosten voor huur en huisvesting omlaag zouden kunnen, maar omhoog zullen gaan als het aangekochte pand is verbouwd.

Fellenoord in zuidelijke richting. Links de marechausseekazerne, die toen de foto gemaakt werd in 1906, nog volop in gebruik was. In 1912 verhuisde de marechaussee naar de Kasteellaan. (Foto: Bron: Heemkunde Boxtel) Foto: Bron: Heemkunde Boxtel
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Phoenix
De Koninklijke Marechaussee zal van 1843 tot 1912 gebruik maken van de kazerne. In dat laatste jaar verhuist het politiekorps naar een nieuwe kazerne in de Kasteellaan. Het pand op de Fellenoord wordt daarna verbouwd tot twee woonhuizen, waar lange tijd bakker Melis zijn winkel had. In mei 2008 brandt het huis gedeeltelijk af. De nieuwe eigenaar is vastbesloten het pand weer op te bouwen en in 2018 wordt aan de gevel een Phoenix (Feniks) aangebracht. De oude Grieken geloofden dat de Phoenix in staat was steeds weer opnieuw uit zijn eigen as herboren te worden. Hij zal dan boven een boom van kruiden een nest maken en daarin verbranden. Door de geur van de kruiden zal hij opnieuw geboren worden.

MUBO-rondleiding met gids

Lancering van de door MUBO ontwikkelde canon van Boxtel. (Foto: MUBO / Paul Deelen) Foto: MUBO / Paul Deelen

Boxtel - Museum Boxtel is dit jaar gestart met rondleidingen over de geschiedenis van Boxtel. Hierbij kunnen belangstellenden kiezen uit drie soorten rondleidingen, waarvan één ook met een uitstapje in de directe omgeving van het museum. De rondleidingen worden om beurten verzorgd door drie ervaren gidsen. Dat zijn Ben Ophof en Joop Schuller, die beiden als VVV-gids ook historische wandelingen door Boxtel verzorgen, én door historicus Willem Wittenberg, die samen met Ben Ophof in MUBO een serie lezingen heeft gegeven over de geschiedenis van Boxtel. De laatste vaste rondleiding van dit jaar staat nu gepland op aanstaande zaterdag 24 november om 14.00 uur.

De rondleidingen zijn inhoudelijk gebaseerd op de door MUBO ontwikkelde canon van Boxtel. Dat vertelt de geschiedenis van Boxtel vanaf de prehistorie tot heden aan de hand van 49 vensters of thema's, waarmee de belangrijkste gebeurtenissen, personen, voorwerpen en kunstwerken in Boxtel aan bod komen. De vensters zijn geselecteerd in samenwerking met deskundigen van onder meer de Heemkunde Boxtel. De thema's zijn verbeeld en verwoord in de vaste expositie, die te zien is op de eerste en tweede verdieping van het museum.

Belangstellenden kunnen kiezen uit drie rondleidingen: een algemene binnen MUBO op basis van een door de gids bepaalde selectie van zo'n tien van de 49 vensters van de canon van Boxtel, specifieke groepsrondleidingen op basis van wensen van de groep over onderwerpen waarover men graag wil horen, of een rondleiding deels binnen en deels buiten in de directe omgeving van MUBO. Buiten wordt dan aandacht besteed aan historisch Boxtels erfgoed zoals de Heilig Hartkerk, het Ursulaklooster, de Angelaschool. De canon van Boxtel is te vinden www.muboboxtel.nl.

Elke rondleiding start in de MUBO-ontvangstruimte met een korte introductie over de canon van Boxtel. Daarna worden de deelnemers door de gids meegenomen om te zien en te beleven wat de vaste collectie te bieden heeft. De rondleiding kost 5 euro per persoon. Op afspraak kan altijd een rondleiding worden aangevraagd, ook op werkdagen.

De vaste rondleiding start om 14.00 uur en duurt inclusief introductie ruim één uur. Er geldt een maximum van tien deelnemers per gids. Van te voren aanmelden hiervoor kan via info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898 met vermelding van de keuze van de soort rondleiding.

Samen sterker

Samen - HobbyCentrum Boxtel (HCB), KBO en Bibliotheek Boxtel - maak je elkaar sterker. Inloopspreekuur voor ouderen met vragen met betrekking tot computer, smart-phone, tablet, internet et cetera. In navolging van de activiteit van Seniorweb ontstond het idee om ook in Boxtel te starten met een inloopspreekuur. HCB had al enige contacten met de bibliotheek en het landelijke Seniorweb heeft een samenwerkingsconvenant met de bibliotheken gesloten. Het lag dus voor de hand om met de Boxtelse bibliotheek te gaan samenwerken om dit inloopspreekuur tot stand te brengen.
De bibliotheek is erg enthousiast! Samenwerken is nuttig en fijn en biedt ook extra voordelen: de bibliotheek ligt centraal, is laagdrempelig en er zijn volop materialen voorhanden.

Don van de Wiel, een van de vrijwilligers die zich als deskundige inzet voor het inloopspreekuur: "Het gaat vrij regelmatig over foto's overbrengen, verplaatsen of kopiëren/backuppen, van gsm naar computer/laptop, flash disk (USB-stick of externe harde USB-schijf), of naar internet (de cloud). Het inloopspreekuur is vooral bedoeld om problemen (met instellingen) op te lossen met apparatuur of/en software die voorheen goed werkten; dus niet om nieuwe dingen te leren. Daarvoor zijn er diverse cursusmogelijkheden bij Seniorweb, bibliotheken, banken en De Rots. Ook zijn er diverse gratis cursussen (voor diverse niveaus) en uitgebreide handleidingen met stap-voor-stapinstructies op internet te vinden."

HobbyCentrum Boxtel biedt, in samenwerking met Seniorweb, diverse computercursussen op verschillende niveaus aan. Zie daarvoor de website: www.hobbycentrumboxtel.nl. Inloopspreekuur Bibilotheek Boxtel: zonder afspraak kun je elke dinsdag van 15.00 tot 17.00 uur terecht bij een van de vrijwilligers in Bibliotheek Boxtel. Breng je eigen laptop of tablet mee.
Onder andere bij de volgende onderwerpen kun je hulp ontvangen: Apple, back-up maken, belastingaangifte, e-mail, fotobewerking, internet, internetbankieren, office, pc en randapparatuur, social media, tablet en smartphone, windows.

BHC doet een gooi naar kampioenschap Young Solar Challenge

Het BHC-team met de houten mal van de zonneboot. (Foto: Bas Voets) Foto: Bas Voets

Boxtel - Daan, Jeremy, Guusje, Luuk, Teun, Reno en Lara, zeven leerlingen van het Baanderherencollege (BHC) die hun steentje bijdragen aan de Young Solar Challenge. Bij dit project voor jongeren tussen de 14 en 17 jaar moet een boot op zonne-energie gebouwd worden. De BHC-leerlingen zien die challenge vol vertrouwen tegemoet.

De Young Solar Challenge bestaat sinds 2014 en heeft als doel om meer jongeren enthousiast te maken voor techniek. Onder de leerlingen van het BHC begint het al te leven. Maar liefst vier afdelingen van de middelbare school maken deel uit van het project. Precies wat Rob Kouwenberg, docent bouwtechniek, voor ogen had. Het idee om mee te doen aan het project ontstond een jaar geleden hem. Hij zocht een gezamenlijk project waar leerlingen worden uitgedaagd en waar verschillende vakgebieden bij betrokken worden. Dit zag de docent terug in de Young Solar Challenge. Hij schreef de middelbare school in voor het evenement en ging vervolgens op zoek naar kandidaten. "Het zijn toch wel de kartrekkers die we hebben gekozen", is Kouwenberg complimenteus richting de deelnemende leerlingen.

Het BHC-team bestaat uit zeven kartrekkers: Daan Meulenpas en Jeremy de Kort (PIE), Luuk Ritlox, Reno van der Sar en Teun Bressers (BWI), en Lara Willems van Economie en Ondernemen. Zij waren allemaal meteen enthousiast en vaak om dezelfde reden: "Het is wat anders dan normaal." Dus gaven zij allen gehoor aan de oproep van Kouwenberg. "Anders kregen ze allemaal een één", grapt de docent bouwtechniek. Hij begeleidt de leerlingen niet zijn eentje. Ook leraren Rick Hobbelen (BWI) en Paul de Witte van PIE staan de scholieren bij als problemen zich voordoen. Er kan nog iemand toegevoegd worden aan de groep; in totaal mogen acht deelnemers mee naar de wedstrijd.

De leerlingen werken namelijk toe naar een climax, drie races in de periodes van mei tot en met juli. "Je kunt het zien als een soort van GP Renault klasse waarin alle boten hetzelfde zijn maar op de details het verschil wordt gemaakt. Op deze manier wordt het zo eerlijk mogelijk gehouden", legt Kouwenberg uit. Aan de race doen 22 andere scholen mee. Maar hij schat de kansen voor het BHC zeker niet laag in. "Het voordeel van deze groep is dat ze heel praktisch zijn ingesteld. De meeste scholen die deelnemen zijn havo en vwo, maar die hebben niet de middelen zoals wij ze hier hebben. Dat geeft ons een voorsprong", blikt de initiator van de Young Solar Challenge positief vooruit.

Scan jouw hypotheek

In deze columns is het al vaker aan de orde geweest dat het verstandig is om ieder jaar jouw financiële papieren een keer na te kijken. Niet alleen voor de verzekeringen, ook als je een hypotheek hebt. Als je weet welke hypotheekvorm je hebt, hoe hoog de hypotheek is en hoe lang de rentevaste periode is, zal je minder snel verrast worden. En dat geldt zeker als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, zoals Gerard.

De Vereniging Eigen Huis berichtte in oktober dat 200.000 huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek zich in de gevarenzone bevinden. Dat is ongeveer 10 procent van de mensen die een dergelijke hypotheek hebben. Deze woningeigenaren kunnen straks voor onaangename verrassingen komen te staan. Dat gold ook voor Gerard die ons laatst belde. Hij was geschrokken van de berichtgeving en vroeg zich af of hoe toekomstbestendig zijn hypotheek is. Want ook zijn hypotheek moet tussen 2030 en 2040 overgesloten worden. Dat lijkt ver weg, maar om ook over twintig jaar zorgeloos te kunnen wonen wilde hij weten waar hij aan toe is.

Wat is er aan de hand? Stel je bent net als Gerard 37 jaar en je hebt een aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro en een inkomen van 60.000 euro per jaar. Dan kun je de maandelijkse lasten waarschijnlijk goed betalen. Maar hoe is dat in 2035? Gerard is dan 57 jaar oud en met hetzelfde inkomen stapt hij bij ons binnen omdat hij de hypotheek wil verlengen. Omdat hij nog maar een paar jaar van zijn pensioen verwijderd is, zullen we hem vragen naar hoogte van het pensioeninkomen. Is er (zoals bij hem) voldoende pensioen opgebouwd, dan is er niets aan de hand.
Maar die situatie is niet voor iedereen hetzelfde. Stel je werkt als zelfstandige en hebt weinig opzij gezet, je veranderde vaak van baan of je woonde jarenlang in het buitenland, dan is jouw inkomen na pensionering vaak lager. Daardoor kun je minder geld lenen voor een eigen woning en in het slechtste geval moet je verhuizen.

Om dat scenario te voorkomen raden we je aan: heb je een aflossingsvrije hypotheek, laat ons dan jouw hypotheek scannen. Bijna iedereen zal na de check opgelucht ademhalen, en voor anderen zoeken we naar de meest optimale oplossing. Nu is er namelijk nog geen man overboord en heb je genoeg tijd om maatregelen te treffen, bijvoorbeeld door extra af te lossen of jouw hypotheek over te sluiten.

JRL-leerlingen presenteren werkstukken op Technasiumavond

Boxtel - Ruim 200 leerlingen van klas 2 tot en met 6 van het Jacob-Roelandslyceum presenteren morgen, donderdagavond 22 november de resultaten van hun technasiumprojecten tijdens de jaarlijkse Technasiumavond. Deze slimme onderzoeken en innovatieve ontwerpen zorgen voor een grote variatie aan creatieve oplossingen die de leerlingen voor hun opdrachtgevers bedacht hebben.

Het Technasium is een profilering op het JRL die leerlingen met interesse in de bèta-wereld de mogelijkheid geeft het vak onderzoeken en ontwerpen al vanaf de brugklas te kiezen. Ze gaan aan de slag met kleine en grote, uitdagende opdrachten die ze krijgen van bedrijven. In samenwerking met de opdrachtgever, starten de leerlingen een onderzoek of werken ze aan creatieve oplossingen voor een bestaand probleem. Tweedeklassers hielden zich bijvoorbeeld bezig met het ontwerpen van laadpalen voor de maritieme sector. Derdeklassers ontwierpen een golfmachine of deden onderzoek naar smaakbeleving van (alcoholvrije) cocktails.
Tijdens de Technasiumavond presenteren de leerlingen wat ze onderzocht of ontworpen hebben. De avond is voor iedereen gratis toegankelijk. Je kunt donderdag binnen lopen van 19.00 tot 20.30 uur bij het JRL aan de Grote Beemd 3 in Boxtel.

Mijn Mooi Boxtel: Carlijn van der Krogt

Foto: Carlijn van der Krogt

Zonsondergang bij het Kogelvangersven in de Kampina.

Foto: Carlijn van der Krogt

'Beste Maaike', schreef ze, 'Ik heb een onderwerp dat bij je blogs past. Geen eind-goed-al-goed-verhaal, maar gewoon kwetsbaar en eerlijk, ik wil dat dit ook eens gelezen wordt.' Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en we spraken af.

Voor mij verscheen een vrouw van midden dertig. We kenden elkaar (nog) niet. Met een vastberaden blik in haar ogen keek ze me aan en viel na de oppervlakkige kennismaking direct met de deur in huis. "Ik voel me lelijk, dik en ben eenzaam. Mezelf openstellen voor de liefde durf ik niet en matches via Tinder krijg ik alleen nog met een foto van tien jaar geleden met dubbele filters. Mij lukt het niet eens om een relatie, date of zelfs een ingewikkelde relatiestatus te krijgen. Tevens krijg ik jeuk van die succes-columns waar iedereen maar het bed induikt met jan en alleman, minnaars heeft en spannende dates, want dat is echt niet altijd de realiteit. Het echte leven bestaat ook uit maat 40, vol met Eucalypta's en Quasimodo's. Zo, het is eruit."

Ik stond met mijn bek vol tanden. Want ik doorzag niet alles direct. Voor mij zat een vrouw met rondingen waar ik met mijn cupje A en platte kont jaloers op was. Ik zag ook jukbeenderen waar je u tegen zegt. En ze kon zichzelf dus prima verwoorden met een flinke dosis zelfspot, wat ik erg aantrekkelijk vind juist. Lelijk? Nee. Dik? Nee. Negatief zelfbeeld? Ja.

Vurig vervolgde ze haar betoog. "Ik ben altijd het wormvormig aanhangsel geweest. Mannen keken naar mijn vriendinnen, maar nooit naar mij. Ik was niet die gekke meid die spontaan meteen mee kon kletsen en even later buiten stond te zoenen. Altijd was en ben ik de veilige factor; die te bobbelige vriendin waar men graag mee op het strand ligt. Ik heb de boot gemist omdat mannen toch afhaken op mijn onzekerheid. Mijn vriendinnen zijn gesetteld en zien me niet meer staan. Behalve als ze oppas nodig hebben, want ik heb toch geen man en leven, en dus tijd. Ongemakkelijk om hun eigen successen mee te delen of foto's van hun kroost, want ik ben kinderloos en alleen, dat is te confronterend. Of ik ben juist erg handig als niemand bovenaan het lijstje tijd heeft om mee naar de film te gaan. Ik ben er Zooooo klaar mee", eindigde ze dramatisch.

Nu zijn we al even verder. En niet toevallig ook échte vriendinnen geworden. We hadden vele raakvlakken; ook al zie je die niet direct aan de buitenkant. Zo kamp ik met een heel ander eetprobleem.
We besloten beide om het heft in eigen hand te gaan nemen. Samen en apart zijn we naar een psych en diëtist gestapt. Gaan sporten en een assertiviteitstraining gevolgd met als kersje op de taart; een kleurencoach met make-over kunnen scoren via Socialdeal.
Ik wilde haar (en mezelf) helpen en horen; haar betoog trof me in mijn hart en ze had een punt. Het is niet altijd Bouquetreeks-waardig en vooral niet makkelijker in het leven, gezegend met een niet maatschappelijk geaccepteerd uiterlijk. Wie dat ook moge bepalen...

Eigenlijk wordt dit nog wel een eind-goed-al-goed-verhaal; want haar spirit, discipline en doorzettingsvermogen zijn prachtige kwaliteiten die hebben geresulteerd in minder kilo's, zelfacceptatie en een zeer bewuste keuze; een alleenstaande moeder willen worden.
En daarom vind ik haar zo knap; het is ook maar een relatief begrip tenslotte..

Boxtelse Carlijn kanshebber Brabantse fotoprijs

De foto die Carlijn maakte van haar destijds 3-jarige dochter Liz is genomineerd voor de fotowedstrijd 'Brabant in Beeld'. (Foto: Carlijn van der Krogt) Foto: Carlijn van der Krogt

Boxtelse Carlijn kanshebber Brabantse fotoprijs

Boxtel – Met een bijzondere portretfoto van haar dochter Liz dingt de Boxtelse Carlijn van der Krogt mee naar een prijs in de fotowedstrijd 'Brabant in Beeld' in de categorie 'mens'. Momenteel wordt haar foto, samen met die van zestien andere inzenders verdeeld over verschillende categorieën, geëxposeerd in de Willem Twee kunstruimte in Den Bosch.

Apetrots is Carlijn op haar foto. Niet alleen omdat die nu in de Willem Twee kunstruimte hangt en als enige Boxtelse inzending meedingt naar de Brabantse fotoprijs, maar ook, of misschien zelfs wel vóóral op het feit dat haar toen 3-jarige dochter Liz erop staat. De foto is onder water genomen met een Samsung Galaxy S8 telefoon. Daarmee maakt Carlijn, enthousiast amateurfotograaf, eigenlijk al haar foto's.

Carlijn van der Krogt, vol trots naast haar foto in de Willem Twee expositieruimte. (Foto: Manon Nijssen) Foto: Manon Nijssen

Dat juist een foto van haar dochter nu één van de kanshebbers is om de fotoprijs binnen te slepen is bijzonder. Normaal maakt Carlijn namelijk vooral natuurfoto's die je zo nu en dan ook in onze krant ziet terugkomen.

Zo'n anderhalf jaar geleden begon Carlijn met haar fotohobby, nadat ze wegens psychische problemen thuis kwam te zitten. "In de natuur werd ik rustig", verklaart ze haar regelmatige uitstapjes naar het bos. Daar schoot Carlijn met enige regelmaat wat foto's en zo werd een hobby geboren. Ze zocht hulp bij de bevriende fotograaf Mark Koolen. Hij gaf tips en leerde haar de foto's na te bewerken in Lightroom.

Inmiddels is de Boxtelse toe aan een volgende stap. Haar deelname aan de fotowedstrijd bevestigt dat: "Ik dacht bij mezelf: 'Waarom zou ik niet meedoen? Ik probeer het gewoon!'" Met succes, want Carlijn is nu al ontzettend blij en trots. En er is tóch een link met de natuurfoto's die ze maakt: "Ik vind gezellig met mijn dochter zwemmen óók ontspannend. Want fotografie moet vooral ontspanning brengen."

Als ze de fotowedstrijd wint kan Carlijn haar S8 vaarwel zeggen: ze wint dan een splinternieuwe camera. "Ik was daar zelf al voor aan het sparen", vertelt ze. 'Brabant in Beeld' maakt deel uit van een bredere World Press Photo expositie. De Boxtelse was afgelopen vrijdag bij de opening daarvan. "Het is heel leuk om te zien dat mensen daar al op mijn foto stemden", lacht ze.

De fotowedstrijd is een initiatief van Stichting Wereldbeelden en een samenwerking tussen de verschillende regionale dagbladen, Canon en Willem Twee muziek en beeldende kunst. Stemmen op je favoriete foto kan tot 8 december via bit.ly/BrabantinBeeld2018. Op 8 december hoort Carlijn of ze de wedstrijd heeft gewonnen.

Excursie en lezing Liempdse grenswallen

Foto: Ruud van Nooijen

Liempde - Naar aanleiding van het onlangs gepresenteerde boek 'Verborgen middeleeuwen in Het Groene Woud' vindt op zondag 25 november een excursie onder leiding van Ger van den Oetelaar plaats naar de grenswallen op Landgoed Velder. Een dag later, op maandag 26 november, houdt Jac Hendriks, ook een van de auteurs van het boek, een lezing over de historie en rijkdom van de grenswallen in Het Groene Woud. Zowel de excursie als de lezing starten bij Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde.

De excursie onder leiding van Ger van den Oetelaar op 25 november start om 10.00 uur bij het bezoekerscentrum. Om 12.00 uur is de tocht afgerond. Kosten bedragen vijf euro. Dit is inclusief kopje koffie of thee na afloop. De lezing op 26 november start om 19.30 uur. Vanaf 19.00 uur zijn de deuren geopend. Toegang is gratis.

Het boek 'Verborgen middeleeuwen in Het Groene Woud' is voor 24,95 euro verkrijgbaar, ook bij D'n Liempdsen Herd.

persbericht ClubTown november

ClubTown bij B-Town

Boxtel - Jongeren tussen de 12 en 16 jaar oud kunnen zaterdag 24 november weer bij Jongerencentrum B-Town terecht voor de derde editie van frisdisco ClubTown.

ClubTown duurt van 19.00 tot 23.00 uur en staat onder muzikale leiding van dj 'The Freestyler', ook wel bekend van B-Pool. Hij haalt weer alles uit de kast met de nieuwste muziek, de grootste hits en de mooiste lichteffecten om deelnemers alle stress van de afgelopen maand te doen vergeten.

Tijdens Be-Chill (elke dinsdag 14.30-17.00 uur) en Plug&Play (elke vrijdag 19.30-23.00 uur), kan een kaartje gekocht worden. Dat is ook mogelijk aan de deur maar in de voorverkoop heb je recht op een gratis consumptie bij ClubTown. Entree bedraagt 2 euro.

Als je in de burgklas zit kun je op vertoon van je schoolpas een gratis kaartje halen tijdens de voorverkoop. Ook de jongerenwerkers van R-Newt hebben speciaal voor deze ClubTown een aantal vrijkaarten die ze uitdelen. Vraag Jet, Denny of Yasmir dus om een gratis kaartje en wie weet heb je geluk. Meer informatie is te vinden op: www.btown.nl. Ook kun je B-Town bellen: 0411-655899. Je vindt B-Town aan de Baroniestraat 20 in Boxtel.

Persbericht Alzheimer Café Regio 't Groene Woud maandag 26 november

Alzheimer Café

Boxtel - In Restaurant-Zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 wordt 26 november weer een Alzheimer Café georganiseerd. Het thema is ditmaal 'zoeken'. Het thema wordt ondersteund door een toneelvoorstelling over zoekende dementerenden. Toneelgroep Medemens uit Laarbeek zal de voorstelling verzorgen. De deuren openen om 19.00 uur. Het programma start een half uur later. De avond wordt afgesloten om 21:30 uur. Toegang is gratis.

Ingezonden brief: Burgemeester bedankt

Beste Sint heeft u het al gehoord?
Onze burgemeester Mark verhuist naar een ander oord.
Jammer dat hij deze beslissing heeft genomen,
maar er zal heus wel weer een andere burgemeester komen.
Maar Mark was en is net als Jan van der Mee in ons dorp een markant persoon,
een praatje maken in dorp met wie dan ook vond ook hij heel gewoon.
Daarom willen wij hem bedanken voor die fijne jaren
en hopen we dat hij een voorbeeld is voor de nieuwe burgemeester de komende jaren.
Sint, deze goede man heeft besloten dat hij eventuele ontvangen donaties wil geven
aan de stichting Stapel op Sint, die uw verblijf op Kasteel Stapelen regelen.
Hij neemt 27 november officieel afscheid tijdens een speciale raadsvergadering,
maar gaat nog wel op 29 november worstenbroodjes bakken, wat een ding.
Voor de stichting Met je Hart, wat een vent.
Sint geef deze goede man dit jaar een mooi geschenk, zodat hij altijd nog aan Boxtel denkt!

Mark bedankt!

Martin van Tillaart

Luchtpost: Amsterdam-Dakar Challenge

Op zaterdag 20 oktober was het zover: Carlus van der Vleuten, Antoon van den Langenberg, Eric Verstappen, William Kusters, Erik van den Boer en Antoine Ghijsens gingen in de vroege ochtend van start vanuit Liempde voor de tocht van meer dan 7000 kilometer richting Dakar (Senegal). Zes mannen uit Liempde en Boxtel, verdeeld over drie wagens, voor drie weken op weg. Voor vier van hen was dit niet de eerste keer dat ze hieraan deelnamen; zij hadden deze tocht in 2007 ook al gemaakt.

"In de eerste fase was er heel veel tegenslag wat mentaal een behoorlijke impact had op de groep. Er ontstond zodoende een fikse achterstand van drie dagen op de deelnemers van de Amsterdam-Dakar Challenge, de grote organisatie waar we als groep Liempde-Boxtel deel van uitmaakten. Er werd toch een oplossing gecreëerd en de achtervolging werd ingezet.

Nadat we België, Frankrijk en Spanje waren gepasseerd, was er de overtocht door de Straat van Gibraltar en bereikten we op vrijdag vroeg in de ochtend de Marokkaanse stad Tanger. Via een intensieve tocht dwars door het zeer mooie Marokko en de Westelijke Sahara werden we een week later herenigd met de grote groep in de stad Dakhla.

Van hieruit moesten we het streng islamitische maar ook straatarme Mauritanië doortrekken om daarna in Senegal het officiële eindpunt de hoofdstad Dakar, te bereiken op donderdag 8 november. Eenmaal daar aangekomen gingen de auto's naar een veiling in Banjul (Gambia) om daar te worden verkocht voor het goede doel.

Op zaterdagavond 10 november vlogen we vanuit Banjul terug naar Brussel en zondagochtend waren we weer thuis. Het was indrukwekkend mooi onderweg maar ook confronterend. De armoede, de vele vuilnisbelten langs de weg, de smerige straten en chaos hebben een diepe indruk achtergelaten."

Ook Esch krijgt SamenLoop voor Hoop

Esch - In navolging van andere dorpen en gemeenten in de regio organiseert Esch komende zomer ook een SamenLoop voor Hoop. De 24-uurs wandelestafette voor KWF Kankerbestrijding zal op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september 2019 gehouden worden.

Het evenement wordt georganiseerd door een team van vrijwilligers uit Esch en omgeving. Het doel: sámen het leven vieren, mensen verbinden, aandacht vragen voor gezond leven en zoveel mogelijk geld inzamelen voor KWF Kankerbestrijding. Er zal ook een Kinderloop zijn. Tijdens de SamenLoop komen drie ceremonies terug: de openingsronde met mensen die de ziekte overwonnen, een kaarsenceremonie en een slotceremonie. Na 24 uur wandelen loopt iedereen samen deze feestelijke laatste ronde. Aan het eind wordt de opbrengst bekendgemaakt en de cheque overhandigd aan KWF Kankerbestrijding.

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

TE KOOP GEVRAAGD: Complete inboedels, Gebruikte eiken meubelen
Barok en antiek, Tel: 0621839778

AANGEBODEN DIENSTEN

Klusjesman, Boxtel en omgeving. www.klussen-boxtel.nl of M: 06 18558681

ROMMELMARKT:

Grote ROMMELMARKT zondag 02-12-2018 sporthal de Braken, DeBraken1a, Boxtel 10:00-16:00. Nog enkele kramen te-huur, info/boekingen: 06-81135591 www.vandersteenevenementen.nl


Foto: Kèk Liemt

Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van Stichting Kèk Liemt.

12 / 18

Correcte versie week 46

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Barrierweg 19, rooien: 1 rode eik, 1 esdoorn en 1 wintereik uit zijerf langs oprit aan Eikendaal
Brede Heide naast huisnummer 8a, realiseren en tijdelijk bewonen schuur
Europalaan, Taxandrialaan en De Houtbreker rooien: 1 zuileik achter Europalaan 33, 1 zuileik achter Taxandrialaan 15 en 3 knotwilgen achter De Houtbreker 1. Herplant met 2 veldesdoorns achter Europalaan 33 en Taxandrialaan 17-19 en 1 Japanse magnolia achter De Houtbreker 3-5.
Fellenoord 13 verbouw en uitbreiden woning

Verleende omgevingsvergunningen
Rijksweg 1 - oostzijde A2 omkleuren van Texaco naar Esso en plaatsen prijzenbord
Rijksweg 2 - westzijde A2 omkleuren van Texaco naar Esso en plaatsen prijzenbord

Ontheffing Bouwbesluit
Tongersestraat. Verleende ontheffing voor lawaai veroorzakende werkzaamheden buiten de dagperiode op het spoor en de spoorwegovergangen Tongersestraat op maandag 6 mei 2019 vanaf 01.00 uur tot maandag 13 mei 2019 05.00 uur.

Weigeren melding maken of veranderen uitweg
Bremhorst 1, weigeren melding maken of veranderen uitweg Bremhorst 1 uitkomend op de Schietberg

Bestemmingsplan
Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan verbindingsweg Tongeren. De gemeenteraad heeft op 9 oktober 2018 het bestemmingsplan Verbindingsweg Tongeren gewijzigd vastgesteld. Dit plan maakt de aanleg mogelijk van een nieuwe verbindingsweg aan de westzijde van Boxtel tussen de toekomstige Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) en de bestaande Mezenlaan. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad enkele kleine wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan aangebracht.

Evenementenvergunning
Bazaar. Verleende evenementenvergunning aan Stichting Bazaar Boxtel voor het organiseren van het multiculturele festival Bazaar in park Molenwijk op zondag 23 juni 2019 van 11.00 tot 19.00 uur.
Liemt Lopt Uit. Verleende evenementenvergunning aan SPPILL voor het organiseren van het evenement Liemt Lopt Uit in het Concordiapark, Raadhuisplein en Dorpsstraat op zaterdag 24 november 2018 van 16.00 tot 19.30 uur.

Bekendmakingen week 47

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Dennendreef 5-042, bouw recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
Dennendreef 5-215, bouw recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
De Prangen 1, renoveren schuur
De Volder naast huisnummer 51, rooien: 1 esdoorn uit groenstrook. Herplant met 1 olm.

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Brederodeweg bij huisnummer 2, kappen van 2 esdoorns uit berm

Verleende omgevingsvergunningen
Bosscheweg 8, kappen van een naaldboom uit voortuin en een boom uit achtertuin
Heult 16, verbouw woning
Langakker 16, plaatsen dakkapel aan voorzijde op 2e verdieping
Langakker 18, plaatsen dakkapel aan voorzijde op 2e verdieping

Evenementenvergunning
Kerstfair Boxtel. Verleende evenementenvergunning aan Stichting Centrummanagement Boxtel voor het organiseren van de Kerstfair in het centrum van Boxtel op zondag 16 december 2018 van 12.00 tot 17.00 uur.

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
23-11 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
24-11 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
24-11 Centrum
24-11 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
24-11 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

HCB'92 DS1 wint zwaarbevochten strijd

Boxtel - Dames 1 van HCB'92 trok afgelopen zondag in de thuiswedstrijd tegen KPJ Beek en Donk DS1 aan het langste eind. Dat was niet het geval voor de meisjes B van HCB'92. Zij leden een flinke nederlaag tegen Swift uit Helmond.

De openingsgoal in de wedstrijd van Dames 1 werd gemaakt door de uitspelende ploeg. Door mooi wegdraaien uit de muur wist Annemarie Sens 1-1 op het scorebord te zetten. Daarna wist Beek en Donk twee keer de Boxtelse verdediging en de keepster te passeren. Ook de tweede goal voor HCB kwam op naam van Sens te staan. De dames waren erg aan elkaar gewaagd. KPJ Beek en Donk bracht met een break out de stand naar 3-4. Daarna pikte Gitte Vanhout een goal mee. Ook de dames van Beek en Donk konden scoren. HCB'92 zette een wissel in die door Lieke van Rooij keurig werd afgerond. Het was Mandy van Abeelen die de ruststand bepaalde nadat ze vrij voor de goal uitkwam. Ruststand 7-6 in het voordeel van de thuisploeg.
Na de pauze draaide Helen Berkelmans weg en scoorde de eerste goal in de tweede helft. Al snel kwamen de dames uit Beek en Donk terug, maar het was wederom Sens die HCB op voorsprong bracht. Het uitspelende team trok de stand weer gelijk. Mandy van Abeelen scoorde vervolgens drie keer. Het laatste doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door de dames van Beek en Donk. Ondanks deze goal gaf HCB de winst niet uit handen. Zo eindigde deze zwaarbevochten wedstrijd met een stand van 12-11 in het voordeel van de thuisploeg.

Bij de wedstrijd van HCB'92 meisjes B op zaterdag 1 waren de verschillen veel groter. Zij traden aan tegen Swift uit Helmond. Een pittige tegenstander en dat bleek ook uit de uitslag.
Ranglijstaanvoerder Swift had in zes wedstrijden al meer dan 140 goals gescoord. De opdracht was dus ook de aanval van Swift zo snel mogelijk proberen af te breken. Dit werd door het gehele team goed opgepakt, waardoor de ruststand nog maar 0-9 betrof. Na de rust gingen de meisjes B sterk door met de opdracht. Ze kwamen zelfs een paar keer in scoringspositie door goed samenspel. De schade werd redelijk beperkt gehouden. Eindstand 5-22.

Dames VC Blox winnen gemakkelijk

Dames VC Blox zegevieren met groots gemak. (Foto: VC Blox) Foto: VC Blox

Boxtel - De dames van VC Blox pakten zondag de volle winst. Hierdoor houden de volleybalsters aansluiting bij de top drie van de competitie.

De dames gingen vlot van start waarbij Rachel op mid excelleerde met haar looplijnen en goede timing. Herbie bewoog als buitenspeler veel en kon daardoor sterk aanvallen. Fenne liet scherpe harde smashes zien op buiten en Lootje had een lange servicereeks. Zo werd de set gewonnen met 25-11.

Foto: VC Blox
Foto: VC Blox
Foto: VC Blox
Foto: VC Blox
Foto: VC Blox
Foto: VC Blox
Foto: VC Blox

De tweede set liet hetzelfde beeld zien. De passing was prima op orde waardoor Heidi het spel kon verdelen. Harde en diepe smashes van Hanna en sterke blocks van Carmen en Elke gaven weer een attractief spelbeeld. Op dia gaf Susan enkele slimme ballen. En door het harde werken sleepte VC Blox de set binnen met 25-12.

De derde set ging gelijk op. Maar liefst zes keer moesten de Blox-dames een achterstand goed maken. De laatste keer was dat bij 22-22. Gelukkig vonden ze toen weer het juiste pad en werd de set alsnog gewonnen met 25-22.

De vierde set startte met drie prima sprongservices van Hanna. Sanya had in deze set afwisselende services voor de tegenstander in petto. Het vele bewegen en harde werken wierp zijn vruchten af. Hierdoor werd de laatste set gewonnen met 25-21 en haalde VC Blox de verdiende vijf punten binnen.

De volgende wedstrijd is op 8 december om 12.30 in Sportcomplex De Braken.

Rugbyers Ducks verslaan Obelix

Boxtel/Nijmegen - De senioren rugbyers van Ducks/Oysters gingen de uitwedstrijd tegen Obelix uit Nijmegen in met de wetenschap dat die tegenstander ook nog maar eenmaal verloren had. Al snel bleek dat het wel goed ging komen. Ducks/Oysters nam met 19-40 de overwinning mee naar huis.

Ducks maakte over het algemeen het spel en liet zien een steeds beter ingespeeld team te worden. Doordat Ducks met enige regelmaat scoorde, liepen de studenten uit Nijmegen voortdurend achter de feiten aan. De voorsprong van Ducks kwam geen moment in gevaar. Speler van de dag werd Niels van der Heijden. Deze lijnspeler is een van de jeugdspelers die dit seizoen de overstap heeft gemaakt naar de senioren, wat Ducks/Oysters een goede mix van jonge talenten en ervaren spelers maakt.
Dit succes bracht ze al naar de tweede plek in de competitie en aanstaande zondag kan het team de eerste plaats pakken door te winnen van het ongeslagen Wasps uit Nijmegen. Hierna volgt nog de wedstrijd tegen Octopus. Dan is de eerste helft van de competitie afgesloten en gaat de bovenste helft in een uit/thuis competitie verder voor het kampioenschap. Ducks heeft reeds genoeg punten om aan deze kampioens play offs mee te doen. De wedstrijd tegen Wasps wordt zondag in Oisterwijk gespeeld, de aftrap is om 11.30 uur.

Taverbo-Sabo 1 wint van koploper

Boxtel - Het seizoen loopt voor Taverbo-Sabo 1 een stuk stroever dan gehoopt. Afgelopen zaterdag was lijstaanvoerder Kluis 1 de tegenstander. Een team met een aantal (oud) toppers in de gelederen.

Het bezoekende team uit Geleen bestond uit Michel Sijstermans, Sandra Timmermans en Azad Gamzajev. Taverbo bracht daar Marlotte Staps, Michel Sperling en Amber van de Velde tegenover. In de openingspartij van Staps tegen Sijstermans hing meteen een verrassing in de lucht. Staps kwam ijzersterk uit de startblokken en pakte de voorsprong. In de derde game leek Sijstermans terug te komen, maar Staps kon deze toch met 12-10 naar zich toe trekken en zette Taverbo op voorsprong. Sperling kwam niet in de problemen tegen Timmermans en in mum van tijd was het 2-0. In een gelijkopgaande wedstrijd tussen Van de Velde en Gamzajev was het toch uiteindelijk Gamzajev die Kluis op het scorebord bracht.

Daarna stoomde Taverbo door. In het dubbel van Staps/Sperling tegen Sijstermans/Timmermans werd een 2-0 voorsprong snel weer omgebogen tot 2-2, maar was het toch Taverbo die de beslissende set naar zich toetrok. Sperling wist het Sijstermans erg lastig te maken in het daaropvolgende enkelspel. En ook in deze wedstrijd viel diep in de vijfde set de beslissing in het voordeel van Taverbo, met een 4-1 tussenstand als resultaat. Taverbo hield het momentum met overwinningen van Staps op Gamzajev en Van de Velde op Timmermans. Ook Sperling wist met minimaal verschil van Gamzajev te winnen. Sijstermans pakte ondanks goed tegenspel van Van de Velde het tweede puntje voor Kluis. In de slotpartij van de dag maakte Timmermans het Staps nog lastig, maar na een 1-1 tussenstand was het verzet gebroken en maakte Staps de 8-2.

Een erg welkom resultaat voor Taverbo, dat door de andere uitslagen in de poule nu op de derde plek staat, met nog maar één punt achterstand op nummer twee JCV. Toch is Taverbo nog niet zeker van behoud en zal er ook in de laatste twee wedstrijden goed gepresteerd moeten worden.

LSV pakt winst in slotseconden

Lennisheuvel - Dankzij een slotoffensief pakte LSV op eigen veld tegen The White Boys in extremis de drie punten.

In de eerste helft waren beide teams dicht bij de openingstreffer. Na een goede aanval over rechts van de White Boys werd de bal door centrale verdediger Buba van de lijn gehaald. LSV had voor rust voor kunnen staan, maar de poging van Maikel van den Heuvel ging net over.
In de tweede helft was LSV sterker, toch kregen de bezoekers de eerste kans. Gelukkig voor LSV werd die op de buitenkant van de paal geschoten. Tien minuten voor tijd leek het team uit Lennisheuvel op voorsprong te komen, Abba (Abalatif Azzamad) kreeg de bal op de zestien meter maar zijn schot ging rakelings naast. Maar LSV greep in de blessuretijd toch nog de winst. Een prima aanval over links kwam bij Jarne van der Heijden uit, hij legde de bal terug vanaf de achterlijn op Abba, die hem achter de kansloze doelman plaatste.

Volgende week zondag speelt LSV 1 uit bij FC Drunen, aftrap 14.00 uur.

Rotsvast pakt koppositie in BRTC

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) is Rotsvast de nieuwe koploper na een 8-2 zege op concurrent Taverbo-Sabo 3. Taverbo-Sabo 4 behoudt ook aanspraak op het kampioenschap na 7-3 winst op Taverbo-Sabo 2. De Horntreffers deden goede zaken door De Firma Fotografie te verslaan. Grand Café Rembrandt en De Dommel speelden gelijk tegen elkaar.

De wedstrijd tussen Rotsvast en Taverbo-Sabo 3 ging in het begin gelijk op.
Dinie van den Nieuwenhuizen versloeg Raymond de Boer maar Henk IJsseldijk maakte gelijk voor Taverbo-Sabo 3 door van Bart Theeuwes te winnen. Winst van Peter van Berkel op Uschi Meeuwis zorgde voor een voorsprong voor Rotsvast maar dat werd weer teniet gedaan door Uschi die samen met Raymond de Boer het dubbelspel van Bart Theeuwes en Peter van Berkel wist te winnen. De volgende zes partijen gingen naar Rotsvast. Dinie van den Nieuwenhuizen en Peter van Berkel bleven ongeslagen en Bart Theeuwes volgde zijn teamgenoten met tweemaal winst. Uschi Meeuwis en Raymond de Boer verloren al hun partijen waardoor Rotsvast de uitslag met 8-2 in haar voordeel besliste en daarmee voor het eerst dit seizoen de leiding neemt in de BRTC.

Taverbo-Sabo 4 startte sterk in hun partij tegen Taverbo-Sabo 2. Na vier gespeelde partijen stond er 4-0 op het scorebord. Toon van Geel won van Hans Fonken. Erik van der Schoot en Peter de Rooij behaalden hetzelfde resultaat tegen respectievelijk Ad Brekelmans en Joop van Eijk. Ook het dubbelspel was voor Taverbo-Sabo 4 door winst van Toon van Geel en Peter de Rooij op Hans Fonken en Joop van Eijk. Hans Fonken scoorde in zijn partij tegen Erik van der Schoot het eerste punt voor zijn team Taverbo-Sabo 2 maar verloor daarna van Peter de Rooij. Joop van Eijk leed twee nederlagen tegen Toon van Geel en Erik van der Schoot. Ad Brekelmans beperkte de schade voor Taverbo-Sabo 2 enigszins door wel van Peter de Rooij en Toon van Geel te winnen. Einduitslag 7-3 in het voordeel van Taverbo-Sabo 4.

De wedstrijd tussen de teams van De Firma Fotografie en De Horntreffers was een strijd waarbij in beide teams de derde speler ontbrak. Bij team De Firma Fotografie speelden alleen Stef Schellekens en Nick van de Laak terwijl aan de andere kant van de tafel Wim van Aarle en Hans van Weert voor het team van De Horntreffers aantraden. Voor De Firma Fotografie wist alleen Stef Schellekens zijn partij tegen Wim van Aarle te winnen. Hans van Weert versloeg Schellekens en Nick van de Laak en omdat ook het dubbelspel naar De Horntreffers ging stond er een 4-1 stand op het scorebord. De einduitslag kwam uit op 6-3 in het voordeel van De Horntreffers omdat de niet gespeelde wedstrijden reglementair als verloren worden beschouwd voor niet opgekomen spelers.

De strijd onderin tussen De Dommel en Grand Café Rembrandt bleef onbeslist. Voor team Grand Café Rembrandt boekte Lindie van der Steen tegen Wim Jansen en Ad de Man twee winstpartijen. Haar teamgenoot Arnold van der Heijde wist goed te volgen en won ook van Wim Jansen en van Ad van Lier. Gerrie Hoenselaars zorgde tegen Wim Jansen voor het vijfde punt. Voor team De Dommel kwamen de punten van Ad van Lier en Ad de Man met winst in het dubbelspel tegen Lindie van der Steen en Arnold van der Heijde. Ook wonnen Van Lier en De Man tweemaal in het enkelspel. Wim Jansen scoorde geen punt voor De Dommel, einduitslag 5-5.

Bridge

Bridgeclub Boxtel
Uitslag drive op woensdag 14 november
A-Lijn: 1 A. Slaats & R. van Weert 66,67% 2 H. & I. Peeters 61,67% 3 S. Tempels & J. de Wolf 60,00% B-Lijn: 1 A. Tops & M. van der Sloot 63,41% 2 B. van de Biggelaar & B. von Geusau 54,79% 3 R. Gerris & M. Theloesen 53,54%
Uitsagen 15 november
A-Lijn: 1 L. den Dekker & I. van der Meijden 63,75% 2 M. Klaassen & A. van der Sangen 58,75% 3 J. & J. van de Meerendonk 55,83% B-Lijn: 1 R. Traa & H. van Esch 62,50% 2 T. Hoppenbrouwers & G. Wagenaars 54,51% 3 H. & F. Schalkwijk 54,17% C-Lijn 1 T. Godding & S. Mols 69,17% 2 J. Jansen & R. Koenders 57,92% 3 G. Dams & A. Melcherts 56,25%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 14 november
A-Lijn: 1 C. Brekelmans & M. Appeldoorn 64,58% 2 J. Koppen & R. Daverveld 55,20% 3 A. van Gorp & B. van de Hout 53,64%

Essche Bridgeclub, uislagen 15 november
A-Lijn: 1 E. van Beek en E. Gilissen 60,12% 2 E. van de Broek en P. Olijslagers 59,52% 3 J. den Ouden en W. Wonnink 59,23%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 15 november
A-Lijn: 1 R. Prinsen & E. van de Westelaken 60,07% 2 J. van de Laar & G. van Oirschot 59,03% 3 H. & J. van de Steen 57,99% B-Lijn: 1 R. van de Heijden & N. van de Meerakker 59,58% 2 W. Renders & K. Voets 56,67% 3 E. van der Heijden & W. van de Worp 55,42% C-Lijn: 1 M. & W. van Schaijk 60,94% 2 C. & W. van der Heijden 56,25% 3 A. van Hastenberg & M. van der Vleuten 55,21%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 15 november
A-Lijn: 1 B. Hermkens & H. Schalkwijk 70,83% 2 T. van Roosmalen & F. van Roij 57,08%
3 C. & J. Kerssens 55,42% 3 H. van Esch & P. van de Ven 55,42%

Biljart

Geboliesch, uitslagen week 46
't Krijtje-De Fetsers        30-39
Dè ziek wel zitte-De Eenheid        36-29
't Pommeransje-Le carambole        38-27
Samen Sterk-Ons vertier        31-39
De Teffers-De Stapelaars        37-34
Unie Boys-Kloosterboys        27-40

't Ivoor

Uitslagen week 12 nov. t/m 18 nov.
Avondcompetitie Libre
Krijt Op Tijd 1-'t Ivoor 1        22-23
De Uitdaging 1-'t Ivoor 2        28-23
't Ivoor 4-D'n Hoek 1        16-30
Avondcompetitie 3-banden klein
't Ivoor 1-BV Overberg 3        23-30                        
Avondcompetitie 3-banden groot
BC Uden 2-'t Ivoor 1        23-29
Dagcompetitie Libre
De Haarstek 3-'t Ivoor 1        21-40
NAL 1-'t Ivoor 2        39-37
't Ivoor 3-Schuttershof 60+        37-27
't Ivoor 4-NAL 2        40-28
't Ivoor 5-De Haarstek 2        29-33
Dagcompetitie 3-band klein
't Ivoor 6-De Hopbel 1        30-22
't Ivoor 7-D'n Brouwer 3        22-30
De Hopbel 2-'t Ivoor 8        30-23
Eredivisie teams Buffalo Leaque 3-banden groot
Bekerwedstrijd 17 november.
't Ivoor-Drukkerij 3in1        9-3

't Wapen van Liempde/RegioBank, uitslagen
't Wapen van Liempde/RegioBank kader-Moira/Lith        6-3
De Hazelaar 2-'t Wapen van Liempde/RegioBank C1        28- 24
't Wapen van Liempde/RegioBank C2 3-Krijt op Tijd 2        30-22

Zaalvoetbal

Uitslagen 17 november
Big Street 68-Le Temps Perdu        7-2
Cafe Vollop-Langenberg / Dammers        7-2
Juf Juf United-El Techno        9-2
Heva/Van Weert-Team Van de Wielen        7-4
Kwalitaria Strik-Brabant Sports 2000        0-7
Tahadi-X2COM        3-2
Uitslagen 19 November
Green Team-ZVS Filias 2        9-2
Wijnpakkettenonline-Van der Heijden Milieu        2-1
Vermeer Verz-Enexis Groep        11-1
Second Cars-Van de Sande/Pacqt        0-3
Programma 24 november
17.00 Team.Van de Wielen-Tahadi
17.45 Le Temps Perdu-Van de Sande/Pacqt
18.30 't Geveltje-Juf Juf United
19.15 El Techno-Ron Verhagen
20.00 Big Street 68-Second Cars
20.45 Brabant Sports 2000-Heva/Van Weert
Programma 26 november
20.00 Van Stekelenburg-Celdex BV
20.45 Enexis Groep-Verbeij/Hanekroot
21.30 ZVS Filias-Van der Heijden Milieu

Voetbal

DVG, uitslagen 17 november
Zwaluw JO7/4-DVG JO7/1        3-11
DVG JO7/2-Zwaluw JO7/5        5-1
Nijnsel JO9/1-DVG JO9/2        5-7
DVG JO9/3-Rhode JO9/6        12-3
Nulandia JO11/1-DVG JO11/1        7-2
DVG JO11/3-Daw Schaijk JO11/3G        2-10
Taxandria JO13/1-DVG JO13/1        3-1
DVG JO13/2-Rood Wit'62 JO13/2        5-2
Udi'19 JO13/4-DVG JO13/3        4-1
Someren JO15/1-DVG JO15/1        0-3
Blauw Geel'38 JO15/6-DVG JO15/2        1-5
DVG MO15/1-VOW MO15/1        8-0
Ondo JO17/1-DVG JO17/1        1-1
Avanti'31 JO19/1-DVG JO19/1        3-1
DVG JO19/2-Rhode JO19/3        3-1
Uitslagen 18 november
SCMH 1-DVG 1        2-2
DVG 2-Sparta'25 3        0-1
MVC 2-DVG 3        0-2
Mariahout 4-DVG 4        0-2
DVG 5-Schijndel 8        2-5
Ollandia 3-DVG 6        1-3
Margriet VR1-DVG VR 1        3-0
Programma 24 november                
DVG JO7/1-Zwaluw JO7/3        09:30
ODC JO7/5-DVG JO7/2        10:00
Rhode JO9/2-DVG JO9/1        09:00
DVG JO9- 2 Venhorst JO9-1        10:30
Schijndel JO9/3-DVG JO9/3        09:00
DVG JO11/1-Avesteyn JO11/1        09:30
Nijnsel JO11/1-DVG JO11/2        09:30
Nulandia JO11/2G-DVG JO11/3        10:00
Blauw Geel'38 JO13/3-DVG JO13/2        11:30
DVG JO15/1-Mifano JO15/1        13:00
DVG JO15/2-Rhode JO15/4        13:00
HVCH MO15/1-DVG MO15/1        12:00
DVG JO17/1-Schijndel JO17/2        14:30
DVG JO19/1-Cito JO19/1        14:30
Blauw Geel'38 JO19/5-DVG JO19/2        14:45
Programma 25 november
Cito 1-DVG 1        14:30
FC Uden 2-DVG 2        12:00
DVG 3-Rhode 4        10:00
DVG 4-Avesteyn 3        10:00
WEC 4-DVG 5        12:00
DVG 6-Nulandia 7        12:00
Volkel 6-DVG 7        09:30
DVG VR 1-Festilent VR2        10:00

RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, uitslagen 18 november
Nulandia 1-Boxtel 1        4-2        
BMC 1-ODC 1        0-1
Essche Boys 1-OVV'67 1        3-2        
Unitas '59 VR1-Essche Boys VR 1        1-3
Uitslagen 14 november
ODC VR 1-OJC Rosmalen VR 4        3-3
RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, programma 25 november
SDDL 1-Boxtel 1        14.30
ODC 1-BVV Timmermans Infra 1        14.30
EMK VR1-ODC VR1        13.00
SVG 1-Essche Boys 1        14.30
Essche Boys VR1-ST Were Di/FC Tilburg VR 2        11.00

LSV, uitslagen 17 november
Essche Boys VE-LSV VE1        1-1
Uitslagen 18 november
LSV 1-White Boys 1        1-0
LSV 2-EMK 3        1-1
Oirschot Vooruit 4-LSV 3        2-1
Programma 24 november
LSV VE1-Jong Brabant VE1        16:00
Programma 25 november
FC Drunen 1-LSV 1        14:00
LSV 2-Acht 3        12:00
Woenselse Boys 3-LSV 3        11:00

Handbal, uitslagen 17 november
HCB'92 D1-Witte Ster D1        7-24
HCB'92 DB1-Swift DB1        5-22
Uitslagen 18 november
Zephyr/HCB'92 HB1-Bergeijk HB1        4-29
HCB'92 DS1-KPJ Beek en Donk DS1        12-11
Aristos/HCB'92 HS2-Oranje Wit HS2        37-25
Programma 24 november
Elshout D1 - HCB'92 D1         09.45
Elshout DS3 - HCB'92 DS1 20.30
Habo'95 E1 - HCB'92 E1         10.00
Aristos HB1 - Zephyr/HCB'92 HB1 16.00
Programma 25 november
Elshout DB1 - HCB'92 DB1         10.00
Aristos/HCB'92 HS2 - Saturnus HS2 16.30

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, uitslagen senioren week 46
Taverbo-Sabo 1-Kluis 1        8-2                                        
Taverbo-Sabo 2-TTC 1        10-0
Taverbo-Sabo 3-TTCV Van Herwaarden 1        5-5
Never Despair 8-Taverbo-Sabo 4        8-2
Flash 5 - Taverbo-Sabo 5        9-1
JCV 8 - Taverbo-Sabo 6        2-8
Een en Twintig 4-Taverbo-Sabo 7        8-2
Veldhoven 15-Taverbo-Sabo 8        3-7
Uitslagen jeugd
Taverbo-Sabo 1-Hotak '68 3        5-5
Taverbo-Sabo 2-Valkenswaard 1        2-8
Taverbo-Sabo 3-Valkenswaard 3        3-7
Taverbo-Sabo, programma senioren 19 november
19:30 Son en Breugel 1-Taverbo-Sabo 5
20:00 HTTC Heerewaarden 1-Taverbo-Sabo 7
Programma 23 november
20:00 LUTO 4-Taverbo-Sabo 4
20:00 LUTO 5-Taverbo-Sabo 6
nov 20:00 TTCV Van Herwaarden 8-Taverbo-Sabo 8
Programma 24 november
15:00 ONI 1-Taverbo-Sabo 1
17:00 Belcrum 1-Taverbo-Sabo 3
17:30 Red Stars 3-Taverbo-Sabo 2
Programma jeugd, 24 november
13:30 MTTV '72 1-Taverbo-Sabo 1
11:00 Unicum 1-Taverbo-Sabo 2
11:00 Unicum 2-Taverbo-Sabo 3

BRTC, uitslagen 19 november
Taverbo-Sabo 4-De Horntreffers        5-5
De Dommel-De Firma Fotografie        4-6
BRTC, programma 26 november
Taverbo-Sabo 1-Taverbo-Sabo 4
Rotsvast-Taverbo-Sabo 2
De Firma Fotografie-Grand Café Rembrandt
De Horntreffers-De Dommel

Rugby

RC Ducks, uitslagen 17 november
Junioren: Oysters Oisterwijk-Ducks/RCE        36-48
Uislagen 18 november
Senioren: Obelix Nijmegen-Ducks/Oysters        19-40
Programma 24 november
Benjamins: toernooi bij RC Betuwe Bemmel        10.00
Mini's: toernooi bij Eemland Amersfoort        10.00
Cubs: trainen in Boxtel        9.45
Junioren: Ducks/RCE-RCC Roosendaal (in Eindhoven)        12.00
Programma 25 november
Senioren: Ducks/Oysters-Wasps Nijmegen (in Oisterwijk)        11.30

Jeu de boules

JBV De Walnoot, uitslagen Regiomix 19 november
1. Ans van der Plas 3/24 punten 2. Els Bekers 3/23 punten 3. Marlies van Vugt 3/19 punten 4. Mathijs van der Velden 3/13 punten 5. Kees Doevendans 2/12 punten 6. Truus van Heesch Poedelprijs Frans Minkels.

Winst voor kaderteam Wapen van Liempde/RegioBank

Liempde - Deze week stond voor het eerste team van WvL/Regiobank de thuiswedstrijd tegen Moira/Lith uit Lith op het programma. Ze kwamen met twee reserves naar Liempde toe. Het meeste tegenspel was matig en daardoor waren de gemiddeldes niet uitzonderlijk goed.

Harm van der Laar kreeg slecht aanvangsspel, kon niet aan het biljarten toekomen en verloor daardoor ook de wedstrijd. Ook Ton Rovers kreeg slecht aanvangsspel maar in de twaalfde beurt vond hij dat de wedstrijd lang genoeg had geduurd en maakte het knap uit met een uitstekend gespeelde serie van 70 caramboles (13.333 gemiddeld). Henry van Dijk speelde gelijk in elf beurten met een hoogste serie van 42. Zijn tegenstander was als eerste aan zijn aantal caramboles maar Henry wist in de na beurt ook zijn benodigde 160 caramboles te maken. (14.545 gemiddeld)
Kopman Martien van den Tillaart is goed in vorm en speelde alweer een solide wedstrijd. Martien was na elf beurten klaar met zijn 210 punten. Hij scoorde een hoogste serie van 61 en 19.090 gemiddeld.
Het C1 team speelde uit tegen de Hazelaar 2 uit Rosmalen. Leo van Erp speelde geweldig en won in veertien beurten met een hoogste serie van 18 en 5.71 gemiddeld. Peter van Lierop speelde gelijk na 23 beurten. Peter hield zijn zenuwen goed in bedwang en maakte in de na beurt nog veertien punten.
Het C2 3 behaalde alweer de maximale haalbare dertig punten tegen Krijt op Tijd 2 uit Veghel. Cor van Beers, Edward Korsten en inval kopman Peter van Lierop wonnen hun partij afgetekend.
De hoogste serie deze week was voor Ton Rovers met 70 caramboles.

Biljarters 't Ivoor tonen klasse


Boxtel - Op bezoek bij koploper Krijt op Tijd 1 boekte team 1 van biljartvereniging 't Ivoor een nipte overwinning met 22-23. Ondanks dat er maar één partij werd gewonnen. Maar dat was er ook een van de buitencategorie.

Peter van Giersbergen denderde over zijn tegenstander heen door zijn tachtig te maken caramboles te volbrengen in slechts twaalf beurten met een moyenne van 6,66. Zijn opponent liet hij daarmee achter met slechts twee punten. Chris Fasseur en Fouad Hasbani waren kansloos. Het tweede team liet deze week te veel punten liggen. Alleen Theo van Dongen bleef overeind door een winstpartij. Ad van Os en Henk van Boxmeer speelden deze week onder de maat. Team 3 was vrij terwijl team 4 de weg volledig kwijt lijkt te zijn. Het ging met 16-30 zwaar onderuit tegen koploper D'n Hoek 1. Fons van Loon, Willem Witte en Theodoor van Leeuwen konden totaal geen verweer bieden.

Bij de dagcompetitie libre liet team 1 hun kampioenaspiraties weer eens gelden. Wederom werden de maximale veertig punten gescoord. Met name Peter Franken trok deze middag alle aandacht naar zich toe. In slechts negen beurten maakte hij zijn negentig caramboles, een mooi moyenne van 10,00. Fouad Hasbani, Jacques van Loon en Rien Meijs lieten hun tegenstanders volkomen kansloos. In een spannende ontmoeting moest team 2 de overwinning aan de tegenstander laten. Over drie gespeelde partijen kwamen zij slechts zes caramboles tekort, wat een verlies van één punt verschil betekende. Frans Klein redde de eer. Team 3 stak een helpende hand uit naar team 1. Zij versloegen namelijk de concurrent hiervan met 37-27. Frans van de Boogaard, Frans Maas en Henk de Koning wonnen. Harrie Verhoeven behaalde zeven punten. Team 4 schoot deze week uit zijn slof met veertig punten. Ton Rooms, Harrie van der Velden, Math Hendriks en Gerard Eijkemans behaalden allen een overwinning. Team 5 moest zijn meerdere erkennen in De Haarstek 2 met 29-33. Wim Bekkers en Gerard Eijkemans wonnen. Emanuel Coort en Andre Vissers lieten nog al wat punten liggen en verloren ruim hun partij.

Bij de afdeling driebanden klein behaalde team 6 de volle winst. Henk Goetssch, Wim van Gils en Math Hendriks wonnen. Team 7 liep tegen een grote nederlaag aan, 22-30. Team 8 verging het al niet veel beter. Zij verloren met 23-30. Team 9 was vrij. Bij de avondcompetitie ging het driebanden klein met 23-30 ten onder tegen BV Overberg 3. Het driebanden groot team liet zien dat het niet voor niets koploper is. Het won overtuigend tegen BC Uden 2 met 29-23. Cees van Eindhoven kwam slechts één carambole tekort voor de overwinning. Emanuel Coort en Huub Wilkowski wonnen hun partij.
Het eredivisie team speelde een bekerwedstrijd tegen Drukkerij 3in1 uit Steenwijk. Dit team komt uit in de tweede divisie. Deze wedstrijden worden gespeeld met het zogenaamde setsysteem. Elke partij bestaat uit drie sets van vijftien caramboles. Van de in totaal twaalf te spelen sets werden er negen door het team van 't Ivoor gewonnen. Marc Roofthooft stal de show door één set in slechts vijf beurten te winnen, moyenne 3,000. Hij won drie sets, net zoals Richard Berkelmans. Jack van Peer pakte twee sets en Huub Wilkowski moest genoegen nemen met één set. Al met al toch een makkelijke plaatsing voor de volgende ronde. Aanstaande zondag staat de uitwedstrijd tegen A1 Biljarts te Apeldoorn op het programma.

DVG speelt gelijk bij SCMH

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde/Mariaheide - Na twee keer op voorsprong te zijn gekomen, speelde het eerste van DVG zondag gelijk tegen SCMH. In Mariaheide liet de club uit Liempde het na om de overwinning over de streep trekken.

DVG begon goed aan de wedstrijd en na vijf minuten werd er al gescoord. Vanuit een ingooi op de hoogte van de middenlijn werd de bal meegegeven aan de goed opgekomen Teun Welvaarts. Zijn schot betekende de voorsprong van DVG: 0-1. SCMH liet zich niet onbetuigd en kort daarop was het al bijna gelijk. Een schot werd geblokt zodat Raymon Strik niet hoefde in te grijpen. Hierna was het wel raak. Via een diep gespeelde bal achter de laatste linie werd het al vroeg weer gelijk: 1-1. DVG zakte iets in en had moeite om de bal in bezit te houden. SCMH deed er weinig mee en de schoten gingen veelal hoog over. Een te kort teruggespeelde bal door de SCMH verdediging werd opgepikt door de snelle Twan van den Broek. Hij wist alleen de keeper niet te verschalken. In de 26e minuut begon Luuk van de Ven aan een solo van achteruit, maar hij werd op het laatste moment gestuit door de verdediging. De meeste kansen voor SCMH kwamen voort uit standaard situaties. Uitzondering was een geplaatst afstandsschot kort voor de rust. Raymon Strik verwerkte deze tot hoekschop zodat de teams gingen rusten met een 1-1 stand.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Bas van Houtum (DVG) in duel met een speler van SCMH. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Tasnim Bebziz met haar zilveren medaille. (Foto: Sandra Schellekens) Foto: Sandra Schellekens

DVG startte de tweede helft in een andere opstelling. Martijn Caarls was ingevallen voor Twan van den Broek. Deze wijziging bracht meer rust en dit resulteerde ook in beter veldspel. Een voorzet van Wilco Voets werd over gekopt door Bas van Houtum. Kort daarna was er een snelle en korte combinatie in het zestienmetergebied van SCMH. Bas van Houtum speelde Luuk van de Ven aan en zijn schot bracht DVG opnieuw op voorsprong, 1-2. Gezien het spel was dit ook verdiend. Een slechte uittrap van de SCMH keeper belandde zomaar in de voeten van Bas van Houtum die Bart de Windt bereikte, zijn schot ging net aan de verkeerde kant van de paal langs het doel. SCMH kreeg een vrije trap op de helft van DVG. De voorzet kon ongehinderd ingekopt worden en zo stond het dus weer gelijk: 2-2. Met nog zo'n tien minuten te spelen had DVG voldoende tijd om de winnende te maken. Een voorzet werd echter over gekopt en kort daarop volgde de uitgelezen kans op de volle winst. Het schot van Bas van Houtum werd op het lichaam van de keeper geschoten en in de rebound ging de inzet van Bas Smulders over het doel.
Volgende week speelt DVG uit tegen CITO.
DVG 2 verloor de thuiswedstrijd tegen Sparta 25-3. Door een late tegentreffer deed het team zichzelf te kort. Voor de rust waren er volop kansen op een grote voorsprong maar deze werden niet benut waardoor de einduitslag 0-1 betrof.
De DVG dames speelden uit tegen Margriet en verloren hun wedstrijd met 3-0.

L'Union bekert verder

Boxtel/Liempde - Een afvaardiging van handboogschutterij l'Union Boxtel nam afgelopen zondag in Liempde deel aan de tweede ronde van het Nederlandse Handboog Bond-bekertoernooi.

Het team dat bestond uit Adri van de Langenberg, Marcel van der Lee, Gerard van der Steen en Henk Jegers eindigde na de voorrondes op een gedeelde tweede plaats. Het eveneens als tweede geëindigde L'Union Liempde werd in een shoot-off verslagen waardoor Boxtel doorging naar de derde ronde. Concordia Sint-Oedenrode rolde als winnaar uit de bus.
Bij de lopende indoorcompetitie vorige week dinsdag in Sint-Oedenrode behaalde het eerste viertal een derde plek in de ereklasse. Onder aanvoering van Adri van de Langenberg met 274 punten, schoot het team 773 punten bij elkaar. Gerard van der Steen behaalde 253, Henk Jegers 246 en Henri van de Broek 227 punten.
De jeugd was vorige week vrijdag ook al actief in Sint-Oedenrode. Meike van Oss evenaarde haar persoonlijk record door liefst 269 punten te laten noteren. Senn Steenbakkers en Sylvana van der Burgt scoorden respectievelijk 242 en 230 punten. Bij Jelt van de Langenberg stopte de teller op 226 punten.

Zwemster Tasnim Bezbiz (11) naar NK Junioren

Boxtel/Eindhoven - De Brabantse Winter Kampioenschappen werden afgelopen weekend in Eindhoven gezwommen. Startgemeenschap wedstrijdzwemmen Neptunus '58 Zegenwerp (SWNZ) was daarbij aanwezig met vijftien zwemmers, samen goed voor 48 persoonlijke starts en drie estafettes.

De elfjarige Tasnim Bezbiz zwom haar eerste Brabantse titelstrijd en was direct zeer succesvol. Ze behaalde een zilveren medaille op de 400 meter wisselslag. Enkele uren later verpulverde de elfjarige haar persoonlijke record op de 100 vrij met bijna drie tellen en dat betekende een startbewijs voor de Nederlandse Junioren Kampioenschappen van volgende maand in hetzelfde bad.

Tasmin werd op de 400 vrij vierde met een verbetering van negen seconden en eindigde op de 50 vlinder als zesde. Ook de Boxtelse Isa Schellekens behaalde meerdere top tien noteringen. Op zowel de 400 wissel als op de 400 vrij werd ze achtste. Isa eindigde bij de 100 rug als negende en op de halve afstand als tiende. Op de 50 vlinder behaalde ze de zestiende plaats. Jesse Hoksbergen uit Gemonde werd elfde op de 200 vrij, twaalfde op de 100 vlinder en 100 wissel, veertiende op de 200 wissel en vijftiende op de 50 vrij. Op die laatste twee afstanden was hij sneller dan ooit.
Maar liefst zes heren van SWNZ kwamen in actie op de 50 vrij. Naast Jesse zwommen zijn plaatsgenoot Luuk Bult (zeventiende), Sem van Eijndhoven (zestiende), Roel van der Kleij uit Sint-Michielsgestel (33e), Boxtelaar Jelle Rutten (dertiende) en Rik op het Veld (twintigste) uit Eindhoven deze sprintafstand.
Selina Jansen, Lisa Verheij, Mirelle de Kort en de Boxtelse Isa Schellekens zwommen op de 4x100 meter vrije slag een seconde sneller dan hun inschrijftijd en daarmee werden de vier dames achtste.

Gelijkspel voor jeugdteam Taverbo-Sabo

Boxtel - Afgelopen zaterdag kreeg het eerste jeugdteam van tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo hekkensluiter Hotak '68 uit Hoogerheide op bezoek. De punten werden eerlijk verdeeld met een 5-5 gelijkspel.

Taverbo begon goed doordat invaller Luuk Essens het eerste punt wist te noteren tegen geroutineerde hoofdklasser Bas Suijkerbuijk. William Mastenbroek was echter nog een maatje te groot voor Nienke Strik. Ook de punten van de dubbel wist Strik samen met Essens niet in Boxtel te houden. Rick van der Schoot won echter al zijn partijen. Nienke Strik voegde hier nog een punt aan toe door winst op Richard Abdullah, wat resulteerde in een eindstand van 5-5.

Doordat koploper MTTV '72 dit weekend belangrijke punten liet liggen tegen Tios '51, staat het eerste jeugdteam met 45 punten uit 8 wedstrijden weer bovenaan de ranglijst, één punt los van Tios '51 en MTTV '72. Met nog twee wedstrijden te gaan in deze najaarscompetitie is het dringen bovenin het klassement voor een plaats in de landelijke competitie. Volgende week is het eerste jeugdteam te gast bij MTTV '72 in Stiphout, aanvang 13.30 uur.

18 / 18

Donderdag 22 november

ChakraDance: dansende reis door chakra's
09.30 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

09.30 uur, vrije dans
09.30 uur, werken met hout
13.00 uur, werken met textiel
HobbyCentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Jonge onderzoekers & ontwerpers op JRL Technasiumavond
19.00 uur, Jacob-Roelandslyceum, Grote Beemd 3, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing Nieuwkomers in de Brabantse natuur door Jos Marcelissen
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Vrijdag 23 november

Gratis tekenles (aanmelden)
09.30 uur, Achter de Willibrordusschool, Esch

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

HobbyCentrum; zing je mee?
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Training jeugdbiljart 't Ivoor, doe je mee?
18.30 uur, Biljartvereniging 't Ivoor, De Voetboog 14a, Boxtel

Zaterdag 24 november

Wilgen knotten, doe je mee?
09.00 uur, Landgoedje 'De Roudonck', De Ruiting 3, Esch

Stapel op Sint
09.30-12.00 uur & 13.30-17.30 uur
Kasteel Stapelen, Stapelen 1, Boxtel

Repair Café
12.00 uur, Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Rondleiding MUBO: Canon van Boxtel
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Huiskamer; rikken, hobby, jokeren
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Clubtown; Dé frisdisco van Boxtel en omstreken
19.00 uur, B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Zondag 25 november

Excursie grenswallen
10.00 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Stapel op Sint
09.30-12.00 uur & 13.30-16.30 uur
Kasteel Stapelen, Stapelen 1, Boxtel

Huiskamer; koffie met gebak
11.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Lezing 'De geschiedenis van het Boxtels jongenskoor Cantasona'
11.15, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Bespreekbaar maken emoties; themabijeenkomst
14.30 uur, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Intocht Sinterklaas
14.30 uur, 't Haventje, Haarenseweg, Esch

Kienavond CV De Natneuzen
20.00 uur, Fellenoord 6, Boxtel

Maandag 26 november

HobbyCentrum; sieraden maken met halfedelstenen
10.00uur, HobbyCentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud
19.30 uur, De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Lezing grenswallen
19.30 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Smartlappenavond Dükerskoor
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 27 november

09.30 uur, creatief met penseel
13.30 uur, Spaans 2e leerjaar
13.30 uur, stijldansen
19.30 uur, Spaanse conversatie
HobbyCentrum, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopspreekuur Seniorweb
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Meditatieve avond
19.30 uur, Hoogheem 24, Boxtel

Woensdag 28 november

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer; rikken en Jokeren
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Sinterklaas bezoekt de kinderboerderij
13.30 uur, Apollopad 1, Boxtel

Foto: Hester van den Broek

Harrie van den Broek

Rianne van Haren