DeMooiBoxtelKrant

12 februari 2020

DeMooiBoxtelKrant 12 februari 2020


Honderden bezoekers voor open dag natuurbrug De Mortelen

Foto: Cock Stam

Boxtel/Best - Tijdens de open dag bij de nieuwe natuurbrug De Mortelen was het zaterdag een drukte van belang. Vele honderden bezoekers pakten hun kans om over het splinternieuwe ecoduct te wandelen. 'Een unieke kans', aldus ProRail. Want na zaterdagavond is de doorgang niet meer voor mensen toegankelijk.

Enkele honderden nieuwsgierigen maakten afgelopen zaterdag gebruik van de mogelijkheid om - eenmalig - over de nieuwe natuurbrug De Mortelen heen te lopen. De brug is een reuzenproject en dat realiseerden de aanwezigen zich ook. Ruim vijfhonderd treinen zoeven per etmaal onder de ongeveer 50 meter brede natuurbrug voor wild door. In april vorig jaar reden twee enorme trucks meer dan een week lang via de Keulsebaan richting het spoor op de grens van Boxtel en Best om aldaar hun lading, een 40 meter lange betonnen ligger, te lossen. In totaal werden zo 28 betonnen liggers afgeleverd.

Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

Natuurbrug De Mortelen maakt onderdeel uit van het MJPO, het Meerjarenprogramma Ontsnippering, dat door provincie en Rijk in samenwerking met spoorbeheerder ProRail wordt uitgevoerd om natuurgebieden met elkaar te verbinden en zodoende te 'ontsnipperen'. Het ecoduct De Mortelen is één van de maatregelen om die versnippering tegen te gaan.

De bouwfase van het ecoduct startte op 22 februari 2018. Al snel bleek echter dat er een flinke vertraging zou ontstaan doordat een Milieueffectrapportage (MER) nodig was voordat het ecoduct daadwerkelijk gebouwd kon worden. Zo'n rapportage kost veel geld en bovendien ook veel tijd om te realiseren. Als gevolg daarvan liepen ook diverse andere werkzaamheden vertraging op, waardoor de natuurbrug pas ruim een jaar later dan gepland kon worden opgeleverd. Bovendien liepen de kosten op; in plaats van de geraamde 7,5 miljoen euro kost het ecoduct meer dan 10 miljoen euro.

Was dat ecoduct het geld waard? Volgens woordvoerder Eric Drent van ProRail wel. Hij laat weten dat bij dergelijke grote projecten wel vaker vertraging optreedt en kijkt er niet gek van op dat dit ook in dit geval zo is. Naast dat de natuurbrug een ecologische waarde heeft, is ook de waarde voor het spoorverkeer groot. Met de vijfhonderd goederen- en passagierstreinen die er per dag over het spoor razen hoeft er maar één dier op het spoor terecht te komen om de hele dienstregeling in de war te schoppen. Het ecoduct verkleint de kans daarop aanzienlijk.

Na de drukke open dag zal het ecoduct enkel nog door dieren uit de natuurgebieden Kampina, de Mortelen, de Scheeken en het Dommeldal betreden worden. Klein wild als dassen, reeën, kamsalamanders, hazelwormen en boomkikkers, maar ook de in 2017 in het gebied uitgezette edelherten kunnen van de verbinding gebruikmaken.

Tweezijdig verbod fietsparkeren smalle deel Rechterstraat

Van het nieuw geplaatste bord leken fietsers zich dinsdag nog weinig aan te trekken. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Op het smalle deel van de Rechterstraat wordt een tweezijdig verbod op fietsparkeren van kracht. Hoewel er nog geen bekeuringen uitgedeeld kunnen worden, gaan BOA's wel waarschuwingen uitdelen.

Het parkeerverbod voor fietsen aan de HEMA-zijde van de Rechterstraat gaat in vanaf de kruising met de Kruisstraat/Burgakker tot aan de fietsenstalling voor het Kruidvat. Voor de andere zijde van de straat gold al een parkeerverbod.

Het parkeerverbod voor fietsen komt niet geheel als een verrassing. Zo gaven veel Boxtelaren in het afgelopen jaar gepubliceerde onderzoek Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) aan dat zij graag het smalle deel van de Rechterstraat (brom) fietsvrij zouden zien. Veel Boxtelaren stoorden zich aan het rommelige straatbeeld en de onveilige situaties die geparkeerde fietsen, met name bij de HEMA opleverden.

Dit onderschreef ook Boxtelaar Ekrem Koc, die slechtziend en doof is. Een verslaggever van deze krant ging eind vorig jaar met hem op pad om te zien welke knelpunten hij trof. Koc gaf aan zich niet veilig te voelen tijdens het lopen door de Rechterstraat. Ook het rapport van Boxtelaar Ruud van Nooijen, waarover deze krant de vorige week al schreef, noemt het fietsparkeren aan HEMA-zijde als probleem.

De werkgroep KVO liet naar aanleiding van het onderzoek begin vorig jaar al weten dat een verbod op fietsparkeren in het smalle deel van de Rechterstraat een van de speerpunten was. Daaraan wordt nu dus vervolg gegeven door het gemeentebestuur.

Hoewel de verbodsborden al geplaatst zijn, kunnen BOA's nog niet handhaven. Dit omdat er nog geen verkeersbesluit gepubliceerd is waarin de nieuwe situatie wordt aangekondigd. De gemeente verwacht dit besluit de aankomende week te kunnen publiceren, waarna een bezwaartermijn van zes weken ingaat. In die periode worden nog geen boetes uitgeschreven. Wel delen de BOA's zo nodig waarschuwingen uit.

Komen er geen bezwaren op de nieuwe situatie, dan wordt het besluit zes weken na publicatie van kracht en kunnen er wel bekeuringen uitgeschreven worden.

Mogelijk volgen in de toekomst nog meer maatregelen om ook het doorgaand fietsverkeer in de Rechterstraat te ontmoedigen. Dit maakt deel uit van de plannen voor de herstructurering van de Rechterstraat, onderdeel van centrumplan Boxtel Binnen de Bruggen. Over die plannen werd dinsdagavond 11 februari, na het ter perse gaan van deze krant, een knoop doorgehakt.

Stormschade lijkt in Boxtel mee te vallen

Boxtel - De schade die storm Ciara afgelopen weekend aan heeft gericht lijkt in Boxtel mee te vallen. Dit laat de gemeente DeMooiBoxtelKrant weten.

Een woordvoerder deelt mee dat voor zover bekend tien bomen zijn omgewaaid, waarvan er een op een auto terecht is gekomen. Dit gebeurde op de Keulsebaan. De bestuurder van de auto bleef daarbij ongedeerd. Wel raakte het voertuig beschadigd.

De wijkbeheerders en brandweer zijn zondag vele uren bezig geweest met de stormschade. "Denk hierbij ook het opruimen van takken op fietspaden en gazons", zo schetst de gemeentewoordvoerder. Op maandag werd een vrachtwagen ingezet om al het hout en de takken af te voeren.

De kosten van de schade bedragen volgens een eerste schatting in onze gemeente zo'n 6.000 euro.

Pag. 5 Foto: StarCompany

Videoclip voor Star Company

Pag. 7 Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch

Esch ziet ze vliegen

Pag. 9 Foto: De Ploegers

Liempdse Seniorenmiddag

Pag. 15 Foto: Bas Raaimakers

Keira kampioen!

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 13 februari        Bridgen in De Walnoot 13.30
        Handwerken in De Orion 13.30
Vrijdag 14 februari        Rikken en jokeren in De Walnoot 13.30
Dinsdag 18 februari        Belasting informatieochtend in De Walnoot 10.00
        Biljarten in De Walnoot        13.30
        Hobbymiddag in De Rots 13.30
        Kienen in De Orion 14.00
Woensdag 19 februari Filmmiddag in het Wereldhuis, Achterberghstraat 14.30
        Eten in het Wereldhuis
Opgeven voor film en eten vóór 14 februari bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl        17.00

Collectanten gezocht in Liempde voor Amnesty International

Boxtel - Amnesty International zoekt collectanten in Liempde voor de landelijke collecte die dit jaar van 9 tot en met 14 maart gehouden zal worden. Het zal in Liempde alweer de twaalfde collecte op rij zijn. Vorig jaar leverde de collecte daar nog ruim 1.400 euro op. Voor dit jaar hebben zich al meerdere vaste collectanten afgemeld, maar enige versterking is welkom.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is geheel afhankelijk van giften; ze neemt geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte voor Amnesty van onschatbare waarde.

Voor aanmelding of nadere informatie kun je contact opnemen met de collecte-coördinator in Liempde, Irene van Hasselt, irene.v.hasselt@gmail.com, tel. 06-40033033 of 0411-676250.

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 13 februari         Kienen in De Kloosterhof        13.30
Dinsdag 18 februari        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30
Woensdag 19 februari        Wandelen vanaf het Raadhuisplein        10.00

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietstocht, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool, ingang Baroniestraat        19.00
Elke donderdag        Nordic walking, vertrek vanaf de Markt        09.00

Dinsdag 18 februari        Leesclub in De Kloosterhof        19.30

Eetpunt Elisabethsdael Boxtel Mgr. Bekkerstraat 6

Maandag t/m vrijdag        Koffietijd        vanaf 10.00
koffie/thee 1 euro, cappuccino 1,50 euro
Maandag t/m vrijdag        Lunch        11.00-15.00
Keuze uit verschillende broodjes, tosti's, uitsmijters en salades
Maandag t/m vrijdag        Warme maaltijd        12.00-13.00
3-gangenmaaltijd 10 euro, hoofdgerecht 7,50 euro
Opgeven via 06-30894758 of eetpuntboxtel@stichtingbroodnodig.com

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Collectes in de gemeente Boxtel

1 tot en met 7 maartJantje Beton
8 tot en met 14 maartAmnesty International
15 tot en met 21 maartReumaNederland
22 tot en met 28 maartZOA
29 maart tot en met 4 aprilFonds Gehandicaptensport
5 tot en met 11 aprilHartstichting

Liempdenaar met drugslab in zijn loods moet 14 maanden de cel in

Den Bosch - De rechtbank in Den Bosch heeft vorige week een Liempdenaar veroordeeld voor een celstraf van 14 maanden. De destijds 60-jarige Liempdenaar werd op 14 mei opgepakt omdat er een groot xtc-lab in zijn loods aan de Savendonksestraat gevestigd was. De man moet daarvan op de hoogte zijn geweest, zo oordeelt de rechtbank. Ook had de man een vuurwapen in huis.

In de loods van de Liempdenaar was een drugslab gevestigd waar grote hoeveelheden xtc-pillen geproduceerd konden worden. Op basis van de aangetroffen hoeveelheden afval wordt geschat dat in het lab 3 miljoen xtc-pillen werden vervaardigd. De aangetroffen voorraad aan chemicaliën waren voldoende voor de productie van ruim 12,5 miljoen pillen. Het lab werd gerund door twee mannen uit Weert. Zij huurden de loods en een vakantiehuisje dat ook op het terrein aan de Savendonksestraat aanwezig was. Zij gaan beiden vier jaar de cel in.

De rechter acht niet bewezen dat de Liempdenaar zelf ook betrokken was bij de productie van de drugs. Toch vindt de rechtbank dat hij medeplichtig is omdat de man moet hebben geweten dat er een drugslab in de loods gevestigd was. "In de nabijheid van de loods (bij de varkens, de voederton en de moestuin) was een onmiskenbare chemische geur aanwezig", zo concludeert de rechtbank. Daarnaast vindt de rechter dat de man had moeten constateren dat er grote hoeveelheden grondstoffen, ten behoeve van de productie van drugs zijn terrein op gebracht werden. Ook werden werkzaamheden aan de loods uitgevoerd, zoals het plaatsen van verdachte wanden en de aanleg van een luchtafvoer. "Naar het oordeel van de rechtbank kan dit alles verdachte niet zijn ontgaan", valt te lezen in de uitspraak.

Tijdens een huiszoeking werd bovendien een hagelgeweer met bijbehorende patronen gevonden in een slaapkamer in de woning van de man. De man had daar geen vergunning voor en het bezit ervan is dus strafbaar.

Of de Liempdenaar ook daadwerkelijk 14 maanden, minus de aftrek van zijn voorarrest, achter slot en grendel verdwijnt is nog onduidelijk. Hij kan nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.

Zorgen om opknapbeurt Sint-Willibrordusschool Esch

De Sint-Willibrordusschool in Esch (Bron: Google) Foto: Google

Esch - Ook in Haaren bestaat grote onduidelijkheid over de toekomst van de Sint-Willibrordusschool in Esch, zo blijkt uit een brief die het gemeentebestuur onlangs stuurde aan alle raadsleden. Want gaat de school nu een renovatie uitvoeren of komt er nieuwbouw? En hoe worden de kosten, geraamd op 2,9 miljoen euro, verdeeld? Inmiddels begint ook de politiek in Boxtel, waar Esch zich in 2021 bij zal voegen, zich zorgen te maken.

De onduidelijkheid rond de toekomst van de Essche Sint-Willibrordusschool duurt voort. De Boxtelse oppositiepartij BALANS stelde in december al vragen over in hoeverre het door de gemeente Haaren toegezegde extra bedrag van één miljoen euro voor renovatie van de school op het bordje van Boxtel komt te liggen. Daar komt nu ook de fractie van Combinatie95 bij die zich afvraagt of één miljoen euro überhaupt wel voldoende is om de school te helpen. Bovendien maakt de partij zich zorgen over het feit dat volstrekt onduidelijk is wat er met de school gaat gebeuren; komt er een renovatie, of gaat de school plat en wordt het gebouw van de grond af aan opnieuw gebouwd?

Compleet verrast
Aanleiding voor de zorgen in Boxtel is een brief die de gemeente Haaren de afgelopen week stuurde naar alle raadsfracties. Daarin gaf die gemeente aan volkomen verrast te zijn door een nieuw nieuwbouwplan dat het bestuur van de Essche school, scholenorganisatie Cadans Primair uit Sint-Michielsgestel, eind januari indiende. Dit terwijl Haaren veel meer heil ziet in een renovatie van het schoolgebouw. Daar komt bij dat die gemeente in de veronderstelling verkeerde dat de school deze maand, samen met een onafhankelijke kostenexpert, zou kijken naar de plannen. Dit gebeurde op aandringen van zowel Boxtel als Haaren, die duidelijkheid willen over de plannen en - niet onbelangrijk - de kosten.

Cadans Primair presenteerde in 2019 het renovatieplan van de school. De totale kosten daarvan werden geraamd op ongeveer 2,9 miljoen euro. Ook liet de school in 2019 een nieuwbouwplan opstellen dat als achtervang zou dienen voor het geval renovatie niet haalbaar zou blijken. Dat is althans de lezing van de gemeente Haaren. Want naast een compleet nieuw nieuwbouwplan dat Haaren eind januari onder ogen kreeg, stelde Cadans in een begeleidend schrijven dat nieuwbouw toch de voorkeur had. Daarnaast stelde het schoolbestuur de gemeente in gebreke wegens het uitblijven van een beslissing op de eerst ingediende aanvraag voor nieuwbouw.

De gemeente Haaren laat op haar beurt weten het nieuwe nieuwbouwplan af te wijzen omdat de aanvraag als 'incompleet' wordt aangemerkt. Zo ontbreekt volgens die gemeente een bouwkundige onderbouwing en wordt in de aanvraag gesproken van voorzieningen van een kindcentrum, terwijl de verordening dit niet toestaat. Al met al leidt de nieuwe aanvraag volgens Haaren tot vertraging van het hele proces.

Zorgen in Boxtel
De rommelige situatie blijft ook in Boxtel niet onopgemerkt. Coalitiepartij Combinatie95 vroeg deze week het Boxtelse college om tekst en uitleg. Want terwijl gemeente Haaren en Cadans 'bijna rollebollend over straat gaan', vreest de partij dat door de onenigheid het plan wordt uitgesteld. Daardoor kunnen het bedrag van één miljoen euro én de eventuele meerkosten op het bordje van Boxtel terecht komen, iets wat ook BALANS vreest. En dat zou een nieuwe financiële tegenvaller betekenen die Boxtel niet kan gebruiken. "We zijn heel benieuwd wat voor antwoorden het college ons geeft", laat Combinatie95-woordvoerder Joep Schalkx weten.

Cadans Primair heeft tegenover deze krant nog niet gereageerd op de situatie.

Wachten op de ooievaar in Liempde

Wethouder Peter van de Wiel kon de handen flink uit de mouwen steken bij de plaatsing van één van de ooievaarsnesten.

Liempde - In samenwerking met gemeente Boxtel heeft Natuurwerkgroep Liempde maandag vijf ooievaarsnesten geplaatst rondom Liempde. De nesten moeten ooievaars lokken om zo de biodiversiteit van het gebied te vergroten. En dat is bijzonder wenselijk, zo laat wethouder Peter van de Wiel, die zelf ook een handje hielp, weten.

Met de plaatsing van de vijf ooievaarsnesten in het buitengebied van Liempde moeten broedparen worden aangetrokken die op hun beurt weer voor nageslacht zorgen. De aanleg van de nesten staat niet op zich. Het is onderdeel van een grootschalig en meerjarig plattelandsvernieuwingsprogramma om de biodiversiteit in dorpen en steden te herstellen, aldus wethouder Peter van de Wiel. Want met steeds minder boerenerven hebben met name dieren die als voedsel kunnen dienen voor de ooievaar het moeilijk. Nu deze dieren dankzij herstelwerkzaamheden uitgevoerd door de natuurwerkgroep weer langzaam terugkeren wordt ook de ooievaar gelokt met de nesten.

Om ooievaars in het gebied te kunnen houden moet er voldoende voedsel aanwezig zijn. Dit betekent dat in de omgeving ook voldoende poelen aanwezig moeten zijn zodat er kikkers en andere kleine dieren, die als voedsel voor de vogel dienen, kunnen gedijen. Ook dat maakt deel uit van het programma voor plattelandsvernieuwing. Zo wordt onder meer historisch heggenlandschap hersteld en worden drassige poelen aangelegd. De kosten voor de aanleg van de vijf ooievaarsnesten, die volgens de wethouder te overzien zijn, worden ook gedekt uit de gemeentelijke pot voor plattelandsvernieuwing.

Maar waarom dan ooievaars? Dat is eigenlijk heel simpel, laat Van de Wiel weten: "Ze horen bij dit landschap!" Hij legt uit dat elke schakel in de biodiversiteitsketen een functie heeft. Door het evenwicht te handhaven wordt een monocultuur voorkomen. Dit zorgt ervoor dat plagen geen voet aan de grond krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de problemen die de eikenprocessierups jaarlijks veroorzaakt. De rups heeft weinig natuurlijke vijanden en dankzij de vele eiken die geplant zijn vrij spel.

Met de plaatsing van de vijf nesten is het wachten op het eerste paar ooievaars dat gaat broeden. Dat moet deze lente al gaan gebeuren.

Carnaval bij De Rots

Foto: Gemeenschapshuis De Rots

Boxtel - De grote zaal van Gemeenschapshuis De Rots transformeert tijdens carnaval naar De Spetterpoel. Vanaf zaterdag 22 februari kan tussen 13.00 en 18.00 uur in de zaal carnaval gevierd worden door kinderen tot 15 jaar. Daarnaast organiseert De Rots verschillende activiteiten zodat er voor iedereen wel iets te doen is.

In De Spetterpoel is geen glas in gebruik. Ook is een alcoholvrije zone ingesteld en is de vertrouwde kinderbar weer aanwezig. Voor de kinderen zijn er daarnaast extra activiteiten zoals een plek waar ze zich kunnen laten schminken en er is een springkussen waarop ze zich kunnen uitleven.

Op zaterdag wordt vanaf 19.00 uur de zaal ingeruimd voor het Dol-Fijn-Carnaval voor de mensen met een beperking. Dit wordt georganiseerd door de Vrijbuiters. Op maandagavond vanaf 20.00 uur kan een gokje gewaagd worden tijdens het Carnavals Kienen. De zaal opent om 19.00 uur.

Het carnavalsfeest wordt op dinsdagmiddag afgesloten door een bezoek van jeugdprins Thijn d'n Urste en -prinses Karleen d'n Urste met hun gevolg.

Geef je op voor het buffet bij de carnavalsavond van Elisabethsdael

Boxtel - Op de carnavalsavond bij Eetpunt Elisabethsdael aan de Mgr. Bekkersstraat 6, die op vrijdag 21 februari wordt opgeluisterd door Jan de Troubadour, is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een heerlijk buffet. Daarvoor opgeven kan tot en met dinsdag 18 februari via 06-30894758 of eetpuntboxtel@stichtingbroodnodig.com.

De kosten voor de carnavalsavond inclusief buffet en één consumptie zijn 12,50 euro per persoon. Alleen de carnavalsavond bijwonen kan ook, dat kost 2,50 euro per persoon. Het buffet begint om 17.00 uur, de carnavalsavond gaat om 19.00 uur van start met de Prins en zijn gevolg. De feestelijke avond is om 21.00 uur afgelopen.

Maak kennis met Beugelen bij de Klöskes in Liempde

Liempde - Beugelen is een sport voor jong en oud, die zowel recreatief als competitief gespeeld kan worden. Het is een sport die weinig kracht en of conditie vereist. Beugelclub de Klöskes biedt geïnteresseerden de mogelijkheid om geheel vrijblijvend kennis te maken met de beugelsport.

Zij zijn van harte welkom op maandag- en woensdagavond vanaf 20.00 uur en op vrijdagmiddag vanaf 13.00 uur om zonder kosten of lidmaatschap kennis te maken met deze sport en een partijtje (mee) te spelen.

De Beugelclub is te vinden aan de oude Dijk 21 in Liempde. Kijk voor meer informatie op liempdebeugelen.nl of neem contact op via liempdebeugelen@kpnmail.nl
of 0411-632611 (beugelbaan) of 040-2565758 (secretariaat).

Alzheimer Café: de werking van het geheugen en dementie

Boxtel/Schijndel - In restaurant-zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel wordt op maandag 17 februari weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd. Het thema van de avond is: De werking van het geheugen en dementie. Gastspreker is mevrouw W. van Lieshout, psycholoog bij Van Neynsel.

Een van de belangrijkste symptomen van dementie is de vergeetachtigheid. Het begint vaak met het vergeten van kleine, alledaagse zaken. In de loop van de dementie worden deze geheugenproblemen ernstiger. Degene met dementie wordt steeds meer in zijn hele functioneren geraakt. Wat gebeurt er nu eigenlijk in het geheugen bij mensen met dementie? Hoe komt het dat onthouden moeilijker wordt en dat de vergeetachtigheid steeds verder toeneemt? Waarom kunnen mensen met dementie zich bepaalde informatie (vaak van vroeger) nog wel herinneren, terwijl ze informatie van kort geleden meteen weer vergeten? En hoe komt het dat ze niet alleen gebeurtenissen vergeten, maar ook soms niet meer weten hoe ze bepaalde handelingen moeten uitvoeren, zoals afwassen of aankleden?

Vanaf 19.00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma duurt van 19.30 tot 21.30 uur. De toegang is gratis.

Bingo met mooie prijzen bij Elisabethsdael

Boxtel - Dinsdag 18 februari is er van 14.00 tot 16.00 uur een bingo bij Eetpunt Elisabethsdael aan de Monseigneur Bekkersstraat 6. Voor 5 euro doen liefhebbers mee met één bingokaart, een kop koffie of thee, een glaasje fris en iets lekkers. Een extra bingokaart kost 2,50 euro.

Er zijn mooie prijzen te winnen. Alle hoofdprijzen zijn vanaf 10 euro aan cadeaubonnen. Ook is er een superronde waarbij een uitgebreid huishoudpakket te winnen valt. Iedereen is welkom om mee te komen spelen. Meer informatie: 06-30894758.

Boxtelse Ierse Sessie

Boxtel - Liefhebbers van Ierse en Iersgerelateerde muziek kunnen aanstaande zondag 16 februari hun hart weer ophalen bij de Boxtelse Ierse Sessie. Van 13.30 tot 17.00 uur wordt er volop muziek gemaakt en meegezongen in B&B In den Boogert aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel.

Muzikanten die een instrument bespelen zoals gitaar, viool, accordeon, tin-whistle, bodhran, cajon, harp, trekzak zijn hartelijk welkom. Verzoeknummers zijn mogelijk, teksten van een refrein zijn beschikbaar.

Carnavalskienen bij de Invaliditeitsvereniging

Boxtel - In Gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof 1 vindt op woensdag 19 februari het Carnavalskienen van de Invaliditeitsvereniging plaats. Het kienen begint om 19.30 uur. In de pauze is er een loterij ten behoeve van de vereniging.
        

Kinderboerderij promoot KinderZwerfboek Station

Boxtel - De Kinderboerderij in Boxtel gaat op zondag 16 februari haar KinderZwerfboek Station promoten. Zwerfboeken zijn bedacht om (voor) lezen te bevorderen en boeken beschikbaar te stellen aan zoveel mogelijk kinderen.

De boeken zijn gratis om mee te nemen en mogen daarna door zwerven. Om 14.15 en 15.15 uur wordt er voorgelezen aan peuters en kleuters. De hele middag is er een mooi aanbod van boeken voor alle leeftijden.

Openingstijden carnaval
De kinderboerderij is tijdens carnaval gesloten op zaterdag, zondag en maandag. Vanaf dinsdag 25 februari is de boerderij weer geopend.

Smartlappenavond Dükerskoor bij De Rots

Boxtel - Het Dükerskoor verzorgt op maandag 17 februari de maandelijkse smartlappenavond bij Gemeenschapshuis De Rots. Vanaf 19.30 uur zijn de deuren geopend en om 20.00 uur begint de muziek. De avond is gratis toegankelijk.

Tijdens het optreden komen verschillende smartlappen en zeemansliedjes voorbij. Natuurlijk worden er tekstbundels uitgedeeld zodat iedere aanwezige gezellig mee kan zingen.

Mieke Boers van De Grapjurk

Bob & Trudy, beiden natuurlijk in kleding van De Grapjurk. (Foto: De Grapjurk) Foto: De Grapjurk

Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je lokale ondernemers kennen, die je vertellen over hun bedrijf en drijfveren. Deze week Mieke Boers van De Grapjurk.

Entertainment en kledingverhuur zijn diep verweven in het DNA-profiel van De Grapjurk. De zaak ontstond ruim tien jaar geleden toen Mieke Boers besloot haar toen al grote collectie verkleedkleding te gaan verhuren. "Ik heb verkleden eigenlijk altijd heel leuk gevonden", doelt ze op de kleding die ze voor zichzelf en haar twee zoons maakte en aanschafte.

Het verhuren van de kleding gebeurde eerst in verkleedkisten. Die hadden dan bijvoorbeeld het thema 'piraat' of 'cowboy en indiaan'. Maar al snel breidde Mieke haar assortiment uit. Dat werd ingegeven omdat ze via via bij Feestlocatie 't Tunneke in Schijndel aan de slag ging als entertainer. "Toen ben ik zelf ook kleding gaan verzamelen." Inmiddels hing de hele zolder vol met verkleedkleding en ontstond het idee om met een kennis een ruimte in De Rots te huren. "Zij beschilderde grafkisten en ik zat in de verkleedkleding. Best een vreemde combinatie eigenlijk", blikt ze lachend terug.

Mieke Boers toont haar ruime assortiment. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Uiteindelijk liep de kledingverhuur zó goed dat Mieke de hele ruimte nodig had. En niet veel later volgde de verhuizing naar het industrieterrein. Eerst de Industrieweg, maar nu alweer vijf jaar de bovenverdieping van het pand aan de Mijlstraat. Een heus jubileum dus op de huidige locatie waar de duizenden verschillende outfits overzichtelijk uitgestald zijn. In alle soorten en maten. "Want aan twee pakken in dezelfde maat heb ik niets", lacht Boers. "Dan neem ik de gok en investeer ik erin."

Voordeel van de huidige locatie is dat haar partner Leo de Vlieger er in een aparte ruimte zijn werk als troubadour en muzikant kan voorbereiden. Want de andere tak van De Grapjurk, entertainment, doet Boers deels samen met Leo. Zo reizen zij als Bob & Trudy langs verzorgingshuizen om ouderen daar vervlogen tijden te laten herbeleven. Nummers uit de 50's en 60's worden afgewisseld met verhalen van weleer, allemaal voorzien van een frisse dosis humor.

Maar de kledingverhuur, dat blijft toch wel echt de kern van de zaak, aldus Boers. En gek genoeg blijkt carnaval voor haar bedrijf niet de topperiode. Zelf wijt ze dat aan Chinese internetwinkels en discounters die ook carnavalskleding aanbieden. Maar hoewel De Grapjurk ook échte carnavalskleding aanbiedt vinden met name de pakken voor Oktoberfest en galafeesten er gretig aftrek. Ook de Kromploegers en Ploegers uit Liempde huren er regelmatig kleding voor bijvoorbeeld de Zittingsavonden en Oktoberfeesten, maar er is ook nationaal en internationaal bezoek met een club uit Leerdam voor vossenjachten, een camping uit België voor kleding voor hun animatieshows en zelfs de Sint klopt voor reservekleding bij De Grapjurk aan.

Maar het allermooiste vindt Mieke toch echt het helpen van klanten die werkelijk geen idee hebben wat ze precies willen hebben. In dat advies schuilt hem ook een belangrijke meerwaarde van De Grapjurk. Een ander voordeel is dat veel klanten bewust voor De Grapjurk kiezen zodat ze ieder jaar andere kleding aan kunnen naar bijvoorbeeld een Oktoberfeest. Én alle outfits worden direct na het terugbrengen gewassen of gestoomd. Klanten hebben daar verder geen omkijken naar.

Wil jij ook eens kijken wat voor outfits De Grapjurk allemaal te bieden heeft? Breng dan een bezoekje aan het pand aan de Mijlstraat 37c. De Grapjurk is geopend op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur. Ben je met een groep en wil je een passende outfit? Neem dan contact op voor een pasavond. Voor meer informatie, of voor boekingen van één van de entertainment-arrangementen kun je terecht op de website: www.degrapjurk.nl.

'Stichting Parkeergelden Velder' stelt budget naar boven bij

Liempde - De Stichting Behoud Gemeenschap Liempde, in de volksmond beter bekend als 'Stichting Parkeergelden Velder', maakt bekend dat het jaarbudget 2020 wat beschikbaar is voor donaties door het bestuur is vastgesteld op 18.000 euro. Ondanks het wegvallen van het festival We Are Electric, dat de stichting veel geld opleverde, is ook voor de komende jaren een bedrag in deze orde van grootte gereserveerd.

De Stichting Behoud Gemeenschap Liempde is opgericht in 1998 en heeft als doel om activiteiten en verenigingen en stichtingen binnen de gemeenschap Liempde te steunen. Dit gebeurt door tijdens evenementen op landgoed Velder de parkeerterreinen aan het Hollands Diep te exploiteren.

Dankzij een bijzonder goed seizoen in 2019 met evenementen zoals We Are Electric, New Wine en Jacht & Buitenleven verhoogt het bestuur van de stichting het beschikbare budget voor donaties voor 2020 naar 18.000 euro. Vorig jaar was dit nog zo'n 12.000 euro. Lokale Liempdse verenigingen en stichtingen kunnen een beroep doen op dit donatiebedrag.

Met de parkeeropbrengsten worden direct de Liempdse verenigingen die vrijwilligers leveren tijdens het parkeren financieel gesteund. Daarnaast kunnen alle Liempdse organisaties en particulieren donaties van de stichting aanvragen ter ondersteuning van hun activiteiten. Deze aanvragen worden getoetst aan de voorwaarden van de Leidraad en bewaakt door het Dorpsberaad Liempde.

Het bestuur van de stichting laat weten bijzonder blij te zijn dat mensen de weg naar de stichting hebben gevonden en dat er al een aantal verzoeken ligt voor donaties in 2020. Het volledige budget voor dit jaar is echter nog niet toegewezen. De stichting nodigt daarom iedereen die een goed voorstel heeft voor behoud van de leefbaarheid in Liempde uit een aanvraag in te dienen. Voor meer informatie zie: www.stichtingbgl.nl.

Het driedaagse evenement We Are Electric was de afgelopen twee jaar een grote inkomstenbron voor de stichting. Secretaris Mark van der Laar schatte de parkeeropbrengst voorafgaand aan het evenement rond de 125.000 euro, voor aftrek van de kosten die de stichting maakt om het parkeren in goede banen te leiden. Toch heeft het wegvallen van We Are Electric vooralsnog geen gevolgen voor de meerjarenbegroting. Voorzitter Joep Smits laat weten dat er reserves zijn opgebouwd om de uitgaande geldstroom de komende jaren te garanderen.

Daarnaast is er de belofte dat op Velder een vervangend evenement komt in plaats van We Are Electric. Hierover is nog weinig bekend, maar het is waarschijnlijk dat 'stichting parkeergelden Velder' ook een mooi bedrag overhoudt aan parkerende bezoekers daarvan.

The Star Company neemt videoclip op de Markt op

De kinderen van The Star Company brachten vanzelfsprekend ook een bezoekje aan het Boxtelse gemeentehuis. (Foto: StarCompany) Foto: StarCompany

Boxtel - De jonge zangers en zangeressen van The Star Company zetten afgelopen woensdag de Markt op zijn kop. Ze namen daar de videoclip van hun nieuwe single 'Het Klimaatlied' op. De kinderen, in de leeftijd van 6 tot 19 jaar, werden daarbij bijgestaan door burgemeester Ronald van Meygaarden en de wethouders Peter van de Wiel en Marusjka Lestrade. De opbrengst van de clip wordt geschonken aan Stichting Voedselbank Boxtel en kansarme kinderen.

Het Klimaatlied is geschreven door Inge van den Biggelaar en Roel Jongenelen, initiatiefnemers van The Star Company. Ieder jaar nemen zij een clip op en geven zij een benefietconcert om daarmee geld in te zamelen voor een maatschappelijk doel. Dit doen zij niet alleen, maar met behulp van tientallen jeugdige zangers en zangeressen.

In het lied roepen de kinderen op om samen te werken en gezamenlijk klimaatverandering tegen te gaan. Dat samenwerken doet The Star Company ook om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de Boxtelse goede doelen. En dat was ook te zien op de Markt: de kinderen zongen en dansten vrolijk samen om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. Én om geld in te zamelen voor het goede doel.

De videoclip van Het Klimaatlied is vanaf volgende week te zien op YouTube. Het benefietconcert van The Star Company vindt plaats op zondag 22 maart om 15.00 uur in Theater De Speeldoos in Vught. Kaarten hiervoor zijn te verkrijgen via info@thestarcompany.nl of 06-21240063.

Museum Boxtel opent schatkamer

Een van de topstukken van de expositie: glas-in-loodraam van 130 bij 300 cm uit voormalig klooster Sint Charles van de Witte Paters in Boxtel. (Foto: MUBO) Foto: Museum Boxtel

Niet eerder getoonde museale stukken uit depot MUBO

Boxtel - Museum Boxtel (MUBO) exposeert van 15 februari tot en met 19 april museale stukken, die tot nu toe voor het publiek verborgen zijn gebleven. De laatste jaren heeft het museum veel schenkingen en langdurige bruiklenen mogen ontvangen, die op dat moment nog niet inpasbaar waren in de vaste expositie en dus in het depot terechtkwamen. Ook omdat de vaste expositie gedurende de rest van het jaar wordt heringericht, is besloten om het publiek nu toch van de mooiste en interessantste stukken daaruit te kunnen laten genieten.

Het gaat om kleine en grote museale stukken, die te maken hebben met de cultuurhistorie van Boxtel en gerelateerd zijn aan thema's als religie, onderwijs, nijverheid, gezondheidszorg, verenigingsleven, kunst, oorlog en gebouwen. Zo zijn er prachtige grote stukken te zien zoals twee hoge glas-in-loodramen uit het voormalige klooster Sint Charles en uit het voormalige ziekenhuis op Duinendaal, een replica op ware grootte van het schilderstuk op hout van de graflegging van Christus boven het altaar van de kapel op kasteel Stapelen, diverse grote vaandels uit het Boxtelse verenigingsleven en de ontwerptekening en het maakproces van de huidige haan op de Sint-Petrustoren.

Maar er worden ook diverse mooie kleinoden getoond, zoals het originele rode boekje uit 1924 over het miraculeus heilig bloed in Boxtel, een V2-scherf van de inslag in de Mijlstraat in 1944, textielstalen van weverij Van Hoogerwou, het wapenschild van de familie Mahie als eigenaar van kasteel Stapelen, de originele litho van de slag bij Boxtel in 1794 en de bronzen plaquette van huisarts dokter Piet Hoek en zijn zoon Kees.

Kortom, een schat aan zeer uiteenlopende objecten over diverse onderwerpen met achter ieder object een verhaal dat de moeite waard is. Natuurlijk zijn niet alle achtergronden en anekdotes bekend en ontbreekt ook vaak kennis over de herkomst van objecten. Daarom doet MUBO een beroep op de bezoekers van de expositie om nadere informatie over een of meer objecten met het museum te delen. Iedere bezoeker ontvangt bij binnenkomst een formulier met het verzoek om aanvullende informatie daarop in te vullen.

Lezingen
Tijdens de looptijd van de expositie worden ook twee lezingen gegeven. Op 8 maart door Ruud van Nooijen met de titel 'De roem van Boxtel' en op 22 maart door pater Hans de Visser over 'De Heren van Boxtel'. Meer informatie hierover is te vinden op www.muboboxtel.nl. Aanmelden kan nu al via info@muboboxtel.nl of door te bellen met Willem van Vossen op 06-16041898. Entree kost 5 euro per persoon, met museumkaart is dat 2 euro.

De entree voor de expositie is voor volwassenen 4 euro en voor kinderen van 12 jaar en ouder 2 euro. De Museumkaart is geldig. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis. MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Foto: Rini van Oirschot

Museum Vekemans

De veiling van de grootste Europese verzameling van was- en strijkattributen van mevrouw Bleeker-Schouten in Amsterdam (oktober 1976), is de start geweest van het museum. Bernard Vekemans, voormalig ondernemer uit Boxtel, telg uit een toonaangevende familie uit de wasserijsector, stapte op de kijkdagen af. 'Een wereld ging voor mij open!' verklaarde hij achteraf. Gefascineerd door de vele kunstobjecten startte hij met een eigen zoektocht naar was- en strijkattributen. Een paar van de in Amsterdam geveilde strijkbouten bleken later de basis te zijn van de huidige collectie. Zijn gevoel voor historie en zijn oog voor kunst leidden daarnaast tot een bijzondere verzameling kunstvoorwerpen die een waarheidsgetrouw beeld geven van 'hoe het toen moet zijn geweest'.

Bernard Vekemans nam in 2007 de gehele collectie poffers, mutsen, kleding en documentatie over van Ans van den Bosch-Van Dillen uit Vught. Hij wilde deze 'schatkamer' van Brabants erfgoed voor het nageslacht graag behouden. In mei 2008 is 'Brabant Goedgemutst' als tweede parel van het museum geopend.

Foto: Rini van Oirschot
1924 Weduwe Adriana Konings van den Braak met haar dochter Mina Meulendijks Konings. Beiden op hun zondags, met boerenmuts met poffer en gouden sieraden, voor hun huis op Munsel, dat in oktober 1944 door oorlogsgeweld is vernield. De weduwe Konings draagt een omslagdoek, een zogenaamde neuzik. (Beeldbank Boxtel) Beeldbank Boxtel
Foto uit 1906 toont het dorpse karakter van de Stationsstraat. Veetransport over het trottoir ter hoogte van het huidige Museum Vekemans. (Beeldbank Boxtel) Beeldbank Boxtel
Foto: Rini van Oirschot

Mutsen en poffers zijn uit de tijd dat de moeders van onze moeders nog kind waren. Stuk voor stuk vertellen de hoofdtooien een levensverhaal. Tegenwoordig zijn 'hoofddeksels en kleding' soms onderwerp van pittige discussies. Denk maar aan het al dan niet toestaan van hoofddoeken in onze samenleving. Vroeger droegen mannen en vrouwen eigenlijk altijd wel iets op hun hoofd: een hoed, een pet of klak door jongens en mannen en een hoed, een poffer of een muts door meisjes en vrouwen. Je had ze in allerlei soorten en maten, voor alle rangen en standen. Voor elke streek was er een eigen hoofdtooi.

Bron: Museum Vekemans (zie ook https://museumtv.nl/museum/museum-vekemans/)

Foto: Sander van Kasteren

Moeite met ademen… en nu?

FYSIO-TEAM bestaat uit een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten die al jarenlang samenwerken aan de fitheid van hun patiënten. Middels columns zullen deze fysiotherapeuten u inkijk geven in de mogelijkheden van fysiotherapie. Deze week vertelt Jeroen van Abeelen over zijn ervaringen met longpatiënten...

Ademhalen is toch vanzelfsprekend? Het gaat onbewust en mijn ervaring is dat mensen dit vaak niet in de gaten hebben totdat ze problemen gaan krijgen met de longen. In de praktijk zie ik dat bij mensen met COPD, maar ook bij longfibrose of astma. Ademhalen wordt dan al een sport op zich! Het gaat niet meer vanzelfsprekend; kleine activiteiten zoals lopen, wassen en aankleden worden ervaren als gigantisch intensieve arbeid.

Zo begeleid ik sinds vier maanden mevrouw Klaassen. Mevrouw heeft een jaar geleden de diagnose COPD gekregen. Voordat ze deze diagnose kreeg wist ze eigenlijk al dat er iets aan de hand was. Ze moest steeds vaker rusten, fietsen werd beetje bij beetje moeilijker totdat ze uiteindelijk niet genoeg energie meer had om naar de supermarkt toe te gaan. Dit was het punt dat ze zich meldde bij de huisarts en werd doorgestuurd voor fysiotherapie.

Bij de start van de therapie had mevrouw moeite om het huis uit te gaan. Aan- en uitkleden lukte niet goed meer, waardoor ze thuiszorg nodig had. De eerste fysio-behandelingen waren dan ook aan huis. Samen zijn we eerst naar de manier van ademen gaan kijken, het bleek dat dit al heel veel scheelde in de benauwdheid. Het is leuk om te zien dat doordat ze op een betere manier met haar ademhaling omging, ze al snel meer kon ondernemen. Langzaam zijn we gestart met het opbouwen van kracht en conditie.

Nu komt mevrouw al enige tijd in de praktijk en haar fysiek functioneren neemt geleidelijk toe. Ze durft steeds meer te ondernemen en het resultaat is ook dat ze geen thuiszorg meer nodig heeft. Ze is een heel eind gekomen, maar wil nog zo graag haar boodschappen zelf kunnen doen. Samen gaan we kijken of dit haalbaar is, stellen we trainingen bij en halen we alles uit de therapie.

Zo zie je maar dat de ademhaling erg belangrijk is in het dagelijks leven. Bij benauwdheid of andere problemen met de ademhaling kan de hulp van een fysiotherapeut dus erg nuttig zijn. Samen gaan we voor het maximale resultaat!

Jeroen van Abeelen
FYSIO-TEAM, Boxtel

Carnavalsglossy Ploegersland weer verspreid

De Carnavalskrant wordt elk jaar rondgebracht in Limepde, zoals hier in 2016 door Prins Primus. Foto: Mark van der Pol

Liempde - De nieuwe carnavalskrant van Ploegersland is gereed. En hij mag weer gezien worden. Vrijdag 7 februari is de Carnavalsglossy aangeboden aan Prins Bernardus d'n Urste, Adjudant Harm en aan Gravin Dewi, Hofdame Romy van de Vivantjes. Zaterdagochtend 8 februari is de glossy rondgebracht. Dit wordt gecombineerd met de verkoop van lootjes voor de loterij ten behoeve van het Jeugdcarnaval. Dit jaar is er wederom een puzzelprijsvraag aan de Carnavalskrant toegevoegd, waarmee extra prijzen zijn te winnen.

Op zaterdagochtend 8 februari was een grote groep vrijwilligers van Prinsenvereniging De Ploegers en de Vivantjes vanaf 10.00 uur aan de slag om de Carnavalskrant rond te brengen in het gehele dorp. Huis-aan-huis is de glossy aangeboden. Tegelijkertijd zijn loten verkocht voor de loterij, waarvan de opbrengst ten goede komt aan het Jeugdcarnaval in Ploegersland. Prins Bernardus d'n Urste en Adjudant Harm verrichten de trekking van deze loterij op Carnavalsmaandag. Prijzen bestaan uit geldbedragen, uitgekeerd in Op Liemt Gemunt-waardebonnen.

Extra puzzelprijzen
Bij de Carnavalskrant zit een formulier met fragmenten van advertenties die in de Ploegersglossy te vinden zijn. Gevraagd wordt de bijbehorende bedrijven te zoeken in de Carnavalskrant en te noteren op de achterzijde van het formulier. Het compleet ingevulde formulier moet vóór vrijdag 21 februari ingeleverd bij Drogist Bewust Beter aan het Raadhuisplein om kans te maken op één van de prijzen.

De hoofdprijs is een Instant camera met bijbehorend fotopapier, de tweede prijs een geldbedrag van 75 euro en de derde prijs een bedrag van 50 euro. De geldbedragen worden uitgekeerd in Op Liemt Gemunt-waardebonnen. Het trekken van de winnende formulieren uit de juiste inzendingen gebeurt op vrijdagmiddag 21 februari bij Drogist Bewust Beter door Prins Bernardus d'n Urste en Adjudant Harm.

Ploegersland maakt zich op voor dertigste Kolderzitting

De hulp van de Vughtse nonnen zou volgens Op naor d'Honderd niet nodig moeten zijn. (Foto: Gerard Schalkx) Foto: Gerard Schalkx

Liempde/Ploegersland - Op naor d'Honderd organiseert op zondag 23 februari om 10.30 bij Café 't Wapen van Liempde de dertigste editie van de Kolderzitting. Hierbij krijgen mensen die een oplossing weten voor Liempdse problemen een kwartier spreektijd om hun antwoord op actuele knelpunten te verkondigen.

Op naor d'Honderd maakt middels een persbericht al enkele 'knelpunten' bekend. Zo is de organisatie op zoek naar personen die een neus hebben voor oplossingen van een taalprobleem. Hoe help je bijvoorbeeld middels de Marshal hulp een uitheemse, geestelijke herder de taal te leren spreken, die ook door zijn schapen gesproken wordt? En wat te denken van het inburgeren van de nieuwe Haagse burgemeester die via het Gelderse Rumpt inmiddels mede regeert over een gebied waar ook dat van de familie (Van Boeckel) Van Rumpt toe behoort?

Ook de klokken van de Liempdse Sint Jans Onthoofding Kerk zijn zo'n knelpunt dat zeker aan bod komt. En ook dorpsbewoners die een snelle oplossing vinden voor de vervanging van Commissaris van de Koning Wim van de Donk, de stagnerende bouw in Liempde, of die hun licht willen laten schijnen over de annexatie van Esch door Boxtel zijn welkom

Voor Liempdenaren met oplossingen voor deze kwesties biedt Op naor d'Honderd tijdens de dertigste Kolderzitting op zondag 23 februari een kwartier spreektijd. Voor meer informatie mail naar gerard_co@hotmail.com of bel 06-49782050.

Oggelrevue laat Esch' talent het podium betreden

Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch

Esch - Drie dagen lang, van donderdag 6 tot en met zaterdag 8 februari, was Dorpshuis De Es het decor voor de Oggelrevue. Onder het thema 'Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel' betraden diverse Essche talenten tijdens deze mooie opwarmer voor carnaval het podium, natuurlijk voorzien van een muzikale omlijsting door De Knoestjes.

Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es). (Foto's: Edwin Diependaal/Prikbord Esch Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Oggelrevue 2020 - Ge ziet ze vliegen in de Oggelvorsenpoel (De Es) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch
Het publiek zag ze vliegen in de Oggelvorsenpoel tijdens de Oggelrevue. (Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch) Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch

Mijn Mooi Boxtel: Theo de Jong

Foto: Theo de Jong

Deze foto heb ik op een zonnige herfstdag genomen vanaf de brug bij het Duits Lijntje.

De cirkel is rond

Aan alles komt een eind. Voor het eerst in jaren vier ik geen carnaval maar bind ik de lange latten onder. En da's naast heel leuk ook best gek.

Mijn carnavalscarrière startte net als voor ieder eendje in de Kwekpoel. Ik weet dat nog vrij exact. Via plastic gordijnen moest je sporthal Den Haagakker binnen, ging je vrij bijzonder dansen (soort van tandempolonaise) op het nummer If I Had Words van Yvonne Keeley en vervolgens snoep halen en confetti gooien. In de middag mocht ik ook wel eens mee naar de Kei of Bellevue. Waar het donker was en 'de grote mensen' altijd vrolijk waren. Wat ik toen heel grappig vond en nu herkenbaar…

Weer wat later, zo rond mijn vijftiende, gingen we naar de Blurptent. Beetje rondhangen, jongens kijken en 'brommers kieken' en net doen alsof bier lekker was.
In die tijd probeerden we ook de kroeg binnen te komen, waar ik bij de Bibs door de uitsmijter in mijn nekvel werd gepakt. Ook toen zag ik er al jonger uit dan ik daadwerkelijk ben. En kon ik linea recta weer naar buiten…

Toen ik dan eindelijk legaal naar de kroeg mocht ging ik jarenlang vijf dagen op rij carnaval vieren. Vijf dagen vol gas. Vijf dagen drinken, roken en eten. Veel eten. Ik wil graag applaus voor die keer dat ik drie keer op één dag naar de friettent ben geweest.
Als ik dit alles nú zou doen, dan moet ik een week lang in een soort stilte-retraite bijkomen aan een vitamineinfuus.

Wij gingen destijds alle kroegen af, behalve naar Rembrandt en Begijntje. Dat was voor 'de ouderen'. En sinds enkele jaren hoor ik tot die groep. Sommige andere horecagelegenheden zijn voor mij eerder een geschikte plek om te flyeren voor een oppas.

Nu ik inmiddels twee jonge kinderen heb ziet carnaval er anders uit. Op vrijdag ga ik met vriendinnen op pad met als gevolg dat ik op zaterdag met een kater in de Kwekpoel zit.
Maar wel met een glimlach. Ik zie mijn kleuter namelijk dolenthousiast papiersnippers verzamelen, weggooien en dit twee uur lang herhalen. Ze straalt al voordat we vertrekken want - kind van d'r moeder - er is worstenbrood en vooruitzicht op friet.

Zoonlief doet in de Kwekpoel tikkertje met zijn klasgenoten en ik hang dus vrij brak ergens op een stoel, kijkend naar andere moeders die ik de avond ervoor nog in een legerjurkje met decolleté tot aan de navel zag, en die nu als brave indiaan in de menigte staan.
Ik lees het programma van de Kwekpoel en man o man nostalgie: scholenbattle, prijsuitreiking van de optocht en volgens mij zag ik zelfs het onderdeel 'Toontje hoger, toontje lager'.
Na een paar uur sluit de Kwekpoel en mag ik met kids en kater (lees: tijger) naar de friettent.

's Avonds leg ik de kinderen op bed. Verspreid door het huis ligt confetti, het ruikt naar verschraald bier want mijn carnavalsschoenen staan nog ongepoetst op de deurmat en moe maar voldaan vragen de kinderen of we morgen weer gaan. En ik weet: de cirkel is rond. Mijn kinderen heb ik besmet met het carnavalsvirus en zelfs mijn neefje van 3 heb ik gek gemaakt. Hij logeert met zijn ouders een week in ons huis zodat hij naar 'de eend' kan.

Om de cirkel niet helemaal te doorbreken verblijven we in een skioord waar een carnavalsmiddag wordt georganiseerd. Hebben we toch nog een héél klein beetje een carnavalsgevoel… Veel plezier met aftellen en maak er een #fijnfisje van.

Seniorenmiddag Ploegersland is lollige opmaat carnaval

Familie Van de Ven. (Foto: De Ploegers) Foto: De Ploegers

Liempde/Ploegersland - Terwijl het buiten stormde konden 55-plusssers en mindervaliden in Ploegerspaleis Het Hof genieten van muziek, dans, jeugdoptredens en enkele hoogtepunten uit de zittingsavonden. Een gezellige en drukke seniorenmiddag op zondag 9 februari, met veel lol en plezier. Kortom een mooi voorproefje voor de carnaval.

Na de opening van Z.D.H. Prins Bernardus d'n Urste en zijn Adjudant Harm openden de Party Ploegers swingend de seniorenmiddag. Evi Spijkers kreeg meteen de lachers op haar hand. Haar vader kon, na een avondje stappen, de schuld van een vieze broek en blouse mooi bij Prins Bernardus in de schoenen schuiven.

Eikmomenten
In het programma 'De wekker draait door' vroeg Geert Hoest (Paul Saris) bijzondere gasten naar hun bijzondere eikmomenten. Arnold van den Broek vertelde dat de gouden uurwerken van Hendrik Rul voor het grijpen lagen. Bij Lotte gingen de pretpillen uit het ziekenfonds er in als koek. Ad en Anja Schellekens begeleidden met veel succes bouwprojecten. En voor Paus Jeffrey was de carnavalsmis het eikmoment en de benoeming tot paus het heilige eikmoment.

Tobamusement
Cornelus (Bert Schepens) buurtte vrolijk over zijn Klaar en de cyclus van zijn huisolifant. De Coop-meisjes bespraken aan de kassa hun ambities. Paardenmeisje, tennister, of EHBO aan de jonge knappe DVG-ers bieden. De ongebruikte douches bij HCL konden maar beter omgebouwd worden tot een fitnessruimte. De Kromme revue gaf in tien minuten tobamusement van 50 jaar Kromploegers: van kostuums tot vreemde instrumenten en culturele internationale festivals. De boodschap was duidelijk: met de aanwas van jonge Kromploegers is de toekomst hopelijk nog vol muzikaal vermaak.

Verrassing
Ook de Vlaswiek maakte zich op voor carnaval. De familie Van de Ven deelde zonder enig probleem een washandje, tandenborstel, spoelwater en wc papier. Reden? De bezuinigingen in de zorg. Daarna volgde een verrassingsoptreden van de familie van Prins Bernardus dat zeer gewaardeerd werd door het publiek. Met een gezellig muziekje van De Hofkapel konden de bezoekers even bijkomen van het lachen. Maar met de jonge Party Ploegers was het publiek meteen klaar voor de tweede helft.

Tijd van toen
Met de familie Van Breugel (Ad, Yvon, Ronald en Lieke) werden de aanwezigen terug in de tijd genomen, waar geluk niet altijd heel gewoon was. Snelle computers, manieren en mobieltjes waren niet aan Toon (van Breugel) Beloof besteed. Schilders Liv, Evie, Juul en Vayen verdienden hun brood én een groot applaus voor hun spetterende playback act.

De tijden zijn veranderd. Het is niet meer wat het was. Zo begon bij Beppie en Betsie (Loes en Irma) alles te lubberen en te flubberen. Maar plastische chirurgie doet niks voor innerlijke schoonheid. De oude dansmariekes lieten zich ook niet door lubbers en flubbers weerhouden en dansten er vrolijk op los. Met Mama Mia (Party Ploegers) en Rock & Roll is king (Cas van den Heuvel) ging het dak van het Ploegerspaleis er af. Ook de Abrahammen (Ruud en Mitch) gingen uit hun dak. De bediening van de Mc flapdrollen was volgens hen echt beroerd. Tot slot zong het publiek uit volle borst met Lisa en de Hofkapel het Liemts volkslied. Na een bedankje voor de organisatie en Mark van de Eerden als scheidend commissielid, werd de middag afgesloten.

Twee auto's botsen op A2 bij Boxtel; één gewonde

Foto: Remco Rooijakkers/Persburo Sander van Gils

Boxtel - Een automobilist is vrijdagnacht gewond geraakt bij een ongeluk op de A2 bij Boxtel. Even na middernacht botsten daar twee voertuigen op elkaar. De andere bestuurder bleef ongedeerd. Eén rijstrook van de snelweg was korte tijd afgesloten.

Foto: Remco Rooijakkers/Persburo Sander van Gils
Foto: Remco Rooijakkers/Persburo Sander van Gils
Foto: Remco Rooijakkers/Persburo Sander van Gils
Foto: Remco Rooijakkers/Persburo Sander van Gils

De gewonde werd door de ambulance meegenomen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Twee passerende automobilisten stopten om te kijken of ze hulp konden bieden, en hebben gewacht tot de hulpdiensten arriveerde. Een bergingsbedrijf heeft de twee auto's afgevoerd. Als gevolg van het ongeluk was een rijstrook afgesloten zodat de hulpdiensten veilig hun werk konden verrichten. De oorzaak van het ongeluk is ons niet bekend.

Wandelexcursie 'En Liemt, het ploegt voort'

De onthulling van 'De Ploeg' in Liempde in 1977. De Ploegers bestonden toen tien jaar. (Foto: Gerard Schalkx) Foto: Gerard Schalkx

Liempde - Gastvrij Liempde-gids Harrie Raaimakers verzorgt op zondag 16 februari de wandelexcursie 'En Liemt, het ploegt voort'. Een wandeling door het centrum van Liempde in de tijdsgeest van de jaren 60, die voert langs diverse kunstwerken en locaties die een relatie hebben met carnaval in Ploegersland en Prinsenvereniging De Ploegers. De wandeling start om 10.00 uur bij Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4.

Gastvrij Liempde-gids Harrie Raaimakers start de wandelexcursie met een korte inleiding over het ontstaan en de prille geschiedenis van carnaval in het verre verleden. Tijdens de wandeling worden de oprichting van Prinsenvereniging De Ploegers en de totstandkoming, ontwikkeling en tradities van het carnaval in Ploegersland uiteengezet. De wandelaars worden meegenomen terug in de tijd, naar het Liemt van de jaren 60. De invloed die de Prinsenvereniging op Liemt heeft gehad en hoe die zich in het prille begin verhield tot 'd'n Liemtsen aard' komen aan bod. De wandeling voert langs diverse kunstwerken en locaties die een relatie hebben met De Ploegers en carnaval. Een interessante wandeling waarbij de deelnemers een kijkje krijgen in de wereld van de Liempdenaren een halve eeuw geleden.

Wandelexcursie
De wandelexcursie start zondag 16 februari om 10.00 uur in Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde. Rond 12.00 uur is de excursie afgelopen. De kosten voor deelname bedragen 5 euro per persoon. Dit is inclusief een kopje koffie of thee na afloop. Aanmelden is niet nodig.

Transitie Boxtel start nieuwe reeks klimaatworkshops

Boxtel - Transitie Boxtel start op 4 maart weer met workshops voor klimaatvriendelijk leven in Boxtel. Onder de noemer 'Praat en daad voor het klimaat' gaan cursisten in groepen van zes tot tien personen zes avonden aan de slag om inzicht te krijgen in hun klimaatimpact CO2-voetafdruk. Aanmelden voor de cursus kan tot uiterlijk 23 februari bij David Andreae via ttboxtel@gmail.com of 0411-677597. Kosten bedragen 40 euro.

De klimaatcursus wordt gegeven op zes woensdagavonden tussen 4 maart en 17 juni. Dankzij de financiële steun van de gemeente Boxtel kunnen de kosten relatief laag gehouden worden. Eerdere deelnemers reageren enthousiast op de workshops, zoals Rien de Groot: "De workshop geeft een combinatie van bewustwording, herkenning en verbazing. Op de avond over voeding bijvoorbeeld, ontdekte ik dat mijn blik sardientjes niet uit Zuid-Europa kwam maar helemaal uit Thailand."

Op alle niveaus van de overheid worden plannen gemaakt om de opwarming van de aarde te beperken. Van duurzame energie tot CO2-tax. De klimaatworkshops brengen de onderwerpen dichterbij en er wordt onderzocht wat voor de deelnemers haalbaar is. Er worden tips gegeven voor slimme duurzame gedragsverandering, zowel op het niveau van het huishouden, als op straat- en wijkniveau. Deelname met buren of vrienden samen is een optie.

Op de eerste avond wordt de kennis over CO2 en klimaatverstoring besproken. Daarna volgen praktische avonden over wonen (zowel huur als koop) en de energietransitie, duurzame mobiliteit (inclusief vakantie) en voedsel. Ook minder verspillen en het 'ontspullen' komen aan bod, zoals (elektrische) deelauto's en gereedschap samen gebruiken. Op de laatste avond wordt gekeken naar ieders eigen motivatie rondom duurzaamheid en de aanpak van een privé plan. Daarnaast worden tips gegeven om zorgen om klimaatverandering en (reductie van) de klimaatimpact met anderen te bespreken.

De workshops zijn bedoeld voor inwoners die intensiever en met meer aspecten van duurzaamheid bezig willen zijn. Voorkennis is niet noodzakelijk. Gezelligheid en respect voor ieders proces staan voorop. Veranderingen in levensstijl in verband met klimaat gaan alleen werken als mensen ze ook leuk en gemakkelijk vinden en als ze echt bij hem/haar passen. Dus voor iedere portemonnee. Deelnemers helpen elkaar om hun stappen in hun eigen tempo te zetten. Een mogelijk vervolg zou het starten van een buurtproject kunnen zijn.

Beleef de natuur met kinderen en word vrijwilliger bij Het Bewaarde Land

Een IVN-vrijwilliger geeft enkele kinderen natuurles.

Boxtel - Ondanks dat de gemeente Boxtel natuureducatieprogramma Het Bewaarde Land niet meer subsidieert is organisator IVN niet van plan ermee te stoppen. Sterker nog; IVN zoekt vrijwilligers die hun liefde voor de natuur met kinderen willen delen. Dit doen ze door op speelse wijze basisschoolkinderen in het natuurbelevingsprogramma Het Bewaarde Land te begeleiden.

Mensen die geïnteresseerd zijn om als vrijwilliger deel te nemen aan Het Bewaarde Land kunnen zich aanmelden voor een informatieavond. Begeleiders van Het Bewaarde Land delen tijdens deze avond hun verhaal en vertellen over hun ervaringen met het natuureducatieprogramma. De avond vindt plaats op donderdag 20 februari van 19.30 tot 21.30 uur op Munsel 88 in Boxtel. Aanmelden is gewenst en kan via www.hetbewaardeland.nl.

Het Bewaarde Land is het programma van IVN waarbij kinderen warm worden gemaakt voor de natuur. En dat is nodig, stelt de organisatie. Want nog maar één derde van de kinderen trekt jaarlijks de natuur in. Vrijwilligers van IVN begeleiden de kinderen in Het Bewaarde Land in kleine groepjes door de natuur. Op speelse wijze raken de kinderen zo vertrouwd met de natuur. In bomen klimmen, hutten bouwen, kruiden en bessen eten, allerlei planten en dieren leren kennen, sluipspelletjes doen en nog veel meer.

IVN richt zich daarbij op kinderen van groep 4, 5 en 6 van het basisonderwijs. Gedurende drie weken brengen zij elke week één volle dag door midden in de natuur. Het Bewaarde Land wordt in Brabant op drie locaties uitgevoerd: in natuurgebied Kampina (Boxtel), Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen (Udenhout) en de Nulandse Heide (Rosmalen). Meer informatie over Het Bewaarde Land vind je op www.hetbewaardeland.nl

Ook tweedehands carnavalskleding bij Het Goed

Boxtel - Kringloopzaak Het Goed verkoopt ook dit jaar een ruim assortiment aan carnavalskleding. De zaak wil daarmee het duurzame karakter benadrukken, maar biedt ook mensen met een smalle beurs de mogelijkheid om een origineel tenue samen te stellen.

Regiobedrijfsleider van Het Goed Ad Vogels laat weten in te willen spelen op de klantbehoefte, zo voor carnaval. "Carnavalskleding kopen bij een kringloop is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ook bij Het Goed kun je heel goed slagen voor originele kleding voor carnaval."

Het Goed is een landelijke sociale onderneming met 25 kringloopwarenhuizen. Samen met gemeenten en partners zet Het Goed zich in voor werkgelegenheid voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. De tweedehandswinkels zamelen jaarlijks 25 miljoen kilo textiel en huisraad in, waarvan 85 procent wordt hergebruikt. In totaal werken ongeveer 1.300 medewerkers bij Het Goed en haar textielsorteercentra. De kringloopwarenhuizen trekken gezamenlijk meer dan 3,5 miljoen bezoekers per jaar.

11 / 16

Wat moet je nu wel of niet geloven?

Al heel lang word ik heen en weer geslingerd in mijn meningsvorming over de gevolgen van de klimaatverandering. Ik lees bijna alles wat daarover in tijdschrift of krant gepubliceerd wordt. Soms heb ik verhitte discussies met vrienden die beweren dat het allemaal bangmakerij is en dat het smelten van het ijs op de Noord- en Zuidpool, de verhoging van de zeespiegel, het smelten van de gletsjers, de hete zomers, de kwakkelwinters en de verhoogde stikstofuitstoot natuurlijke verschijnselen zijn waar we ons niet druk over hoeven maken. Bij deze zaken moet ik altijd aan de kleinkinderen en de te verwachten achterkleinkinderen denken. Ik stel me dan de vraag: 'Wat krijgen die in de toekomst nog voor hun kiezen?' Mocht ik in 2041 de 100 halen dan zullen de ontstane problemen nog wel te behappen zijn. Maar hoe zal het zijn in 2080 of begin 22e eeuw? Ik neem aan dat in die jaren mijn nageslacht op deze aardbol nog volop aanwezig is.

Daarom toch maar het boekje besteld van Rutger Bregman met de dreigende titel 'Het water komt'. Het was gratis te verkrijgen. Dus waarom ook niet. Hij slingert met het grootste gemak toekomstvoorspellingen de wereld in waar je niet vrolijk van wordt. Om er enkele te noemen: onze kleinkinderen zullen meemaken dat zij eind deze eeuw afscheid moeten nemen van steden als Den Haag, Delft, Rotterdam en Amsterdam. Die steden zullen verzwolgen worden door het hoge water. Waar moet in godsnaam al dat volk naartoe? Rond 2100 zal het zeewater niet 85 cm gestegen zijn, maar als de aarde sterker opwarmt (tot bijvoorbeeld 4 graden) moeten we rekening houden met minsten 2 meter. Hij schermt zelfs met getallen van drie, vier of vijf meter. De gevolgen zullen draconisch zijn.

Dit alles doet me toch denken aan complottheorie-achtige verhalen. Dit werd enkele dagen later in de uitzending 'WNL op zondag' gelukkig bevestigd door hoogleraar geologie Salomon Kroonenberg en door minister Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat. Beiden stelden sterk de overtuiging te hebben dat Bregman enorm overdrijft en zich aan de feiten moet houden. Die feiten zijn van een totaal andere orde dan Bregman na interviews met een zevental wetenschappers in zijn boekje denkt te moeten opschrijven. Hij zal gedacht hebben…als je maar hard roept en het volk de meest beangstigende toekomstverwachtingen voorspiegelt dan komen de reacties vanzelf. Kroonenberg en Wiebes sluiten hun ogen beslist niet voor de klimatologische veranderingen die zich voordoen. De gevolgen zullen minder draconisch zijn en de overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor onze veiligheid zijn in staat om tijdig die maatregelen te nemen die noodzakelijk zijn. Bescherming ten gevolge van de zeespiegelverhoging en andere klimatologische veranderingen heeft de hoogste prioriteit.

Om hun reacties op de kretologie van Bregman volledig weer te geven voert in deze column te ver. Ik heb als leek echter vertrouwen in de opvattingen van deze personen. Het stelt me in ieder geval voorlopig weer gerust. Hopelijk u ook. Binnenkort zal ik de kleinkinderen nog eens vragen hoe zij op basis van de klimaatveranderingen hun toekomstverwachtingen inhoud geven. Mogelijk kunnen ook zij opa's zorgen wat verminderen.

Bekendmakingen week 7

Aangevraagde omgevingsvergunningen
- Baroniestraat, hoek Spoorstraat: het realiseren van een extra appartement binnen de bestaande gebouwcontouren
- Molenstraat 88: het verbreden van de dakkapel aan de achterzijde van de woning
- Kapelstraat 22 (rijksmonument + beschermd dorpsgezicht): het verbouwen en restaureren van boerderij 'De Vonder'
- De Papiermaker, naast nummer 42: het rooien van een berk met herplant 6 fruitboompjes en vergroening met beplanting
- De Mulder 16: het realiseren van een carport
- Hobbendonkseweg 16: het dichtmaken van de bestaande balkons
- Ronduutje, ter hoogte van 6-6a (Perceel M1309: het rooien van een beuk uit middenberm met herplant
- Puccinistraat 14: het dichtmaken van het balkon d.m.v. een opbouw met schuine kap
- Smaldersestraat 30: het rooien (legaliseren) van een eik en drie coniferen uit het zijerf (met herplant)
- Kempseweg t.h.v. nummer 1: het rooien van een eik (herplant van 1 linde)

Nu nog geen bezwaar indienen
In dit stadium van de bekendmaking van de ontvangen aangevraagde omgevingsvergunningen kunt u nog geen bezwaarschrift of zienswijze indienen. Nadat een omgevingsvergunning is verleend, is er de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen. Is de aanvraag een uitgebreide procedure? Dan vindt op een later tijdstip de publicatie van het ontwerpbesluit plaats. Dan krijgt u de mogelijkheid zienswijzen in te dienen.

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
- Rechterstraat, hoek Rozemarijstraat (perceel K2362): het rooien van 7 dakplatanen, 2 platanen 3 valse christusdoorns en 1 Noorse esdoorn
- Oude Kerkpad, ter hoogte van nummers 2 6 en 11, het rooien van 30 populieren en beuken aan de zijkant van het perceel en aan de rand van de weg

Ingetrokken aanvraag omgevingsvergunning
- Oude Rijksweg, t.h.v. Esso Velder: het realiseren van een nieuwe middenspanningsruimte (is omgevingsvergunningsvrij)

Verleende omgevingsvergunning
- Armehoefstraat 10 (perceel N 1177) in Boxtel: het realiseren van een aanbouw met overkapping aan een bijgebouw
- Nimrodlaan 3: het rooien van twee dennen uit het achtererf
- Doornakkerlaan 3: het rooien van een kastanjeboom uit de achtertuin (herplant met een walnootboom of een kastanjeboom)
- De Volder, achter nummer 6-8 (perceel D6831): het rooien van een eik (herplant met een moeraseik)
- Spoorstraat 16: het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van de woning
- Liduinahof 35: het verwijderen van een wand in verband met interne verbouwing
- Halderheiweg 19: het rooien van 11 Amerikaanse eiken uit het voorerf en 2 Amerikaanse eiken uit het achtererf
- Hendrik Verheeslaan 41: het plaatsen van een overkapping aan de berging
- Eg 1: het verplaatsen van de uitweg

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
- Korenmolen 2: het veranderen van een technisch bedrijf

Melding Besluit lozen buiten inrichtingen (Blbi)
- Rijksweg 2 (westzijde A2): het lozen van grondwater afkomstig van ontwatering in een schoonwaterriool

Evenementenvergunningen
- Vlooienmarkt in Liempde
Verleende vergunning aan buurtvereniging Roderweg voor het organiseren van een Vlooienmarkt op het terrein van manege De Rekkendonk aan de Vleutstraat te Liempde op zondag 19 april 2020 van 10.00 uur tot 13.00 uur
- Oktoberfest Boxtel
Verleende vergunning aan Stichting Oktoberfest Boxtel voor het organiseren van het evenement Oktoberfest Boxtel in Sportcomplex De Braken, De Braken 1A te Boxtel op zaterdag 3 oktober 2020 van 17.30 uur tot 01.00 uur

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Oud papier

14-2 Klein Hoekje-Nieuwe Wijk 15-2 Selissenwal 15-2 Eindhovenseweg + Kleinder Liempde 15-2 Den Berg 18-2 Kerkeind 19-2 Roderweg

Onze nokianavigatie

Word jij weleens boos op je navigatie? Dan heb je die van ons nog niet gezien. Ik vind het zo'n verschrikkelijk ding dat ik er laatst zelfs wakker van lag. Waarom gebruiken we dit ding nog?!

Wij gebruiken nooit onze telefoon om te navigeren in de auto. Wij gebruiken zo'n apparaatje van maximaal vijftien centimeter dat me doet denken aan een horizontale Nokia uit het jaar 26 voor Christus. Verder zit het vast aan zijn standaard op het dashboard, omdat hij 100% batterij nodig heeft om te kunnen functioneren. Dit betekent dat als je hem wilt instellen, je helemaal naar voren moet hangen om er vervolgens met je vingertoppen net bij te kunnen. Dat standaardje is niet zo sterk, waardoor hij altijd naar voor of naar achter klapt. Ik krijg al hoofdpijn als ik eraan denk.

Als je er dan bij kunt, moet je dat ding instellen. Dat moet voor de stoplichten in Liempde geregeld zijn, anders weet de bestuurder natuurlijk niet welke afslag hij moet hebben. Helaas is de afstand van onze oprit tot aan de stoplichten maar vier minuten, als het niet minder is. In vier minuten kan ik echt op geen enkele manier die navigatie onder controle krijgen, met als gevolg woedeaanvallen van de bestuurder.

Ook vervelend: het toetsenbord van die nokianavigatie heeft geen QWERTY. De gemiddelde straatnaam heeft meer dan zeven letters, waardoor ik dus zes uur aan het zoeken ben om het allemaal goed in te typen. En door mijn redelijke lange nagels (lees: dikke vingers) toets ik negen van de tien keer de letter boven de gewenste letter aan. Dat is al helemaal hoofdpijnverwekkend, omdat ik dan met mijn worstenvingers in het hoekje de nog kleinere gum moet aantikken om het allemaal weer te corrigeren. En dat hangende over het dashboard, wat een hel.

Goed, die straat is dan eenmaal ingesteld. Dan krijg je een lijst aan plaatsen waar de straat zich mogelijk kan bevinden. Ik moest dit keer naar Vught, dus het moest helemaal onderaan staan. Omdat de nokianavigatie touchscreen had, dacht ik dat swipen wel kon. Dat bleek al snel niet het geval en de navigatie startte ineens een route naar Utrecht. Zucht. Dan kan ik dus die hele navigatie opnieuw gaan instellen. Rechtsonderin de hoek van de navigatie staan blijkbaar twee van die mini pijltjes waar je dan 380 keer op moet klikken om onderaan de lijst te komen. Nou, tegen de tijd dat ik de V van Vught gevonden had reden we Vught al binnen.

Bestuurder chagrijnig, ik chagrijnig. Maar ja, wie zet dan ook die navigatie pas aan als je al onderweg bent?! Je rijdt toch niet aan zonder te weten waar je heen gaat, zeker niet met zo'n nokianavigatie. Nou ja, mij vind je in ieder geval niet meer op een bijrijdersstoel, want ik word er gewoon wagenziek van.

Spanning neemt toe in BRTC

Boxtel - In de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC) verloor Taverbo 4 maandag van Tot Elf. Koploper Grand Café Rembrandt behaalde een nipte zege op Taverbo 1. De Horntreffers en Net Genoeg naderen de top twee na winst op Taverbo 2 en Rotsvast, terwijl Tot Elf weer van positie wisselde met Rotsvast in de middenmoot. De Dommel blijft op de laatste plaats na een gelijkspel tegen Taverbo 3.

Grand Café Rembrandt moest in een zeer lange wedstrijd alle zeilen bijzetten om de winst binnen te halen tegen een uiterst gemotiveerd spelend Taverbo 1. Gerrie Hoenselaars van Rembrandt moest deze keer twee nederlagen slikken door verlies tegen Cees Hems en Frans van Dun, maar won wel van Hans van Haaren. Arnold van der Heijde en Lindie van den Hooven deden het beter en wonnen ieder twee enkelspelen. Het dubbelspel gaf uiteindelijk de doorslag in het voordeel van Rembrandt omdat Van de Hooven samen met Hoenselaars te sterk was voor Van Haaren en Van Dun. Eindstand 6-4 in het voordeel van Grand Café Rembrandt.

Taverbo 4 zag als nummer twee de achterstand op de koploper groter worden door een gevoelige nederlaag tegen Tot Elf. Stephan Pennings had namens Tot Elf hier weer een groot aandeel in met drie overwinningen in het enkelspel en de winst samen met Kim de Groot in het dubbelspel. Donie de Groot deed ook goede zaken met twee zeges in het enkelspel. De Groot kwam voor Tot Elf niet tot winst in het enkelspel. Voor Taverbo 4 won Erik van der Schoot twee enkelspelen en kwamen Peter de Rooij en Lars de Laat niet verder dan een winstpartij. Eindstand 6-4 in het voordeel van Tot Elf.

De nummers 3 en 4 van de ranglijst Net Genoeg en De Horntreffers profiteerden hier niet optimaal van maar kwamen wel wat dichterbij en met nog enkele inhaalwedstrijden voor de boeg kan het bovenaan nog alle kanten op.
Net Genoeg won overtuigend met 7-3 van Rotsvast, maar moest na een 3-0 voorsprong toch twee punten inleveren omdat Geerta Pluut in vijf games te sterk was voor Ad Brekelmans en Dinie van den Nieuwenhuizen met goed aanvalsspel van Pieter van Boxtel won. Omdat ook Pluut te sterk bleek voor Van Boxtel was het derde punt voor Rotsvast binnen. Ronald van Dael zorgde met drie winstpartijen en de winst in het dubbelspel weer voor een maximale score want hij won ook in de laatste partij nog van Bart Theeuwes. Eindstand 7-3 in het voordeel van Net Genoeg.

De Horntreffers deden niet onder voor Net Genoeg en wonnen met dezelfde cijfers van Taverbo 2. Ad en Hans van Weert scoorden beiden drie punten in het enkelspel en Ad won samen met Wim van Aarle ook het dubbelspel. Van Aarle had last van een onduidelijke kuitblessure en kwam daardoor niet verder dan winst in het enkelspel tegen Lothar Groth die zich pas in de vijfde game gewonnen moest geven. Joop van Eijk van Taverbo 2 was deze keer te sterk voor Van Aarle en ook Hans Fonken liet hem kansloos. Eindstand 7-3 in het voordeel van De Horntreffers.

In de wedstrijd onderaan de ranglijst moest De Dommel in de wedstrijd tegen Taverbo 3 proberen wat dichter bij een plaats in de middenmoot te komen. Maar daar stak de tegenstander een stokje voor, want na een gelijkopgaande wedstrijd werden de punten eerlijk verdeeld. Na een 2-0 tussenstand in het voordeel van De Dommel, na winst van Ad de Man op Raymond de Boer en van Piet Wouters op Erwin Holowacki, stond er na zes partijen 3-3 op het scorebord. Daarna werden de punten om en om eerlijk verdeeld. De Boer scoorde voor Taverbo 3 eenmaal in het enkelspel. Holowacki en Henk IJsseldijk wisten ieder twee punten te scoren. Voor De Dommel scoorde Wouters drie punten in het enkelspel en wist samen met De Man ook het dubbelspel te winnen. Wim Jansen bleef dit keer zonder winst waardoor de achterstand voor De Dommel op Taverbo 3 ongewijzigd bleef. Eindstand 5-5.

Turnsters Tabitta naar halve finale NK

Fenna Bergman. Foto: Esther Jansen

Eindhoven - Ondanks het stormachtige weer turnden de turnster van de eerste divisie en jeugd tweede divisie afgelopen weekend een wedstrijd in Eindhoven.

Voor de eerste divisieturnsters was het de eerste van twee kwalificatiewedstrijden, waarin ze zich kunnen plaatsen voor de halve finale van het Nederlands Kampioenschap. Wiese van den Eertwegh turnde bij de jeugd 1ste divisie een leuke wedstrijd en eindigde als veertiende. Ze plaatste zich hiermee voor de halve finale.

Nienke Langenhuizen. (Foto's: Esther Jansen) Foto: Esther Jansen
Wiese van den Eertwegh. Foto: Esther Jansen
Eva Roos en Lieve van der Zijde. (Foto: Esther Jansen) Foto: Esther Jansen
De kampioenen van MEP ZMD3. NVT

Ook de eerste divisie senioren Nienke Langenhuizen, Eva Roos en Lieve van der Zijde lieten in deze wedstrijd mooie oefeningen zien. Nienke liet zelfs een nieuwe sprong zien: de yourchenko strek schroef. Z e werd daarmee eerste op dat onderdeel en behaalde derde plaats op vloer. Eva werd eerste op vloer en derde op de brug. Beide turnsters turnden zich in verschillende wedstrijden naar een derde plaats en kregen hiervoor de bronzen medaille. Lieve eindigde als achttiende. Alle drie plaatsten ze zich voor de halve finale.

Voor Fenna Bergman (jeugd tweede divisie) was het de kwartfinale van het NK turnen. Fenna eindigde als negentiende, wat voldoende was voor een plaats in de halve finale in maart.

Volgende week turnen de derde divisieturnsters, een groot deel van de tweede divisieturnsters en de senioren eerste divisie hun regiofinale. Voor de derde divisieturnsters zijn hier plaatsen te verdienen voor de halve finale van het NK turnen.

MEP ZMD3 pakt kampioenschap zaalhockey

Boxtel - Na een zeer succesvol zaalhockeyseizoen waarin zij slechts één wedstrijd geen dikke overwinning behaalden, pakten de meiden van ZMD3 afgelopen zaterdag de kampioenstitel. Aangemoedigd door hun trouwe schare supporters behaalden ze in de Dommelhal in Boxtel een glansrijke 0-11 overwinning op Uden MD3 en een 7-2 zege op de Dommel MD2. Daarmee sloten Anna Berben, Amy Bol, Britt van Dongen, Dide Hendriks, Kezz van de Langenberg, Nienke Prinsen, Indy van Reijsen, Mylou de Rooy, Janne Schilder, Annabel Smits, Ise Waterschoot en Guusje van der Weide hun zaalseizoen als ware kampioenen af.

Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 4 februari
A-lijn: 1 N. van der Poel & J. de Wolf 66,43% 2 M. Kleiss & E. Wijnen 66,07% 3 S. Tempels & C. Bakker 65,71% B-lijn: 1 L. Springer & F. van de Spijker 65,63% 2 G. van de Horst & S. van Alphen 58,33% 3 J. van de Vorstenbosch & T. Daams 54,69% 3 T. Heidelberg & T. van der Horst 54,69%
Uitslagen 5 februari
A-lijn: 1 H. van Esch & P. van de Ven 65,28% 2 R. Dankers & F. van de Schans 64,58% 3 S. Tempels & J. de Wolf 62,85% B-lijn: 1 A. Tops & M. van der Sloot 57,29% 2 J. & M. Denteneer 56,77% 3 J. Braken & M. Legius 54,69%
Uitslagen 6 februari
A-lijn: 1 M. Klaassen & A. van der Sangen 67,50% 2 J. & J. van de Meerendonk 60,00% 3 R. Traa & H. van Esch 59,58% B-lijn: 1 J. van Dijk & J. van den Honert 63,33% 2 F. van Roy & I. van der Wekken 60,42% 3 M. Smulders & M. Theloesen 57,50% C-lijn: 1 T. Godding & S. Mols 63,54% 2 J. & B. van Wijck 57,81% 3 H. & B. Raaijmakers 56,25%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 4 februari
A-lijn: 1 W. van der Heijden & A. van Os 59,72% 2 T. Walbeek & H. Wolsky 59,03% 3 J. Sweere & partner 53,82% B-lijn: 1 J. Kniest & M. Schalkwijk 59,83% 2 C. Kerssens & I. Marcelis 56,96% 3 L. den Dekker & H. van de Wetering 56,58%

Uitslagen 6 februari
A-lijn: 1 G. & A. van Lier 65,97% 2 C. & J. Kerssens 63,89 3 H. van Esch & P. van de Ven 63,54%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 6 februari
A-lijn: 1 M. Nieman & R. van Heeswijk 63,54% 2 B. Beekmans & J. Spierings 59,72% 3 M. & M. Habraken 59,38% B-lijn: 1 T. & T. van Acht 77,78% 2 M. Knoops & K. Quinten 58,33% 3 N. Maas & A. Veraa 57,99% C-lijn: 1 M. & W. van Schaijk 65,83% 2 W. Strik & P. Raaijmakers 54,86% 3 P. van Gemert & Z. Kusters 51,67%

Bridgeclub Fellenoord, uitslagen 20 januari
A-lijn: 1 W. van de Lans & B. van de Hout 58,75% 2 B. van Vleuten & I. Schaffauer 57,50% 3 M. Ronde & M. Jussen 55,00%
Uitslagen 27 januari
A-lijn: 1 B. van de Hout & M. Jussen 65,00% 2 D. Landman & H. van de Brand 52,50% 3 T. van Uytert & J. Tinnenbroek 47,50%
Uitslagen 3 februari
A-lijn: 1 B. van Vleuten & I. Schaffauer 70,00% 2 M. van Weert & J. Tinnenbroek 56,25% 3 T. van Uytert & J. van de Biggelaar 47,50% 3 R. Tesser & R. Koelink 47,50%

Essche Bridgeclub, uitslagen 6 februari
A-lijn: 1 H. Appel & M. Schoemaker 62,92% 2 H. van der Aa & J. Hereijgers 56,25% 3 A. Donhuijsen & M. den Ouden 55,83%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 4 februari
A-lijn: 1 A. Moerdijk & H. Siemons 61,08% 2 A. Veraa & T. Heesakkers 55,17% 3 J. Koppen & N. Maas 54,38% B-lijn: 1 A. van Kempen & S. van de Vries 63,89% 2 R. van der Heijden & T. Mengels 61,11% 3 A. van Gorp & T. van Uijtert 55,56%

Biljart

Geboliesch, uitslagen week 6
De Treffers-De Unie Boys        30-34
't Pommeransje-De Eenheid        35-38
Samen Sterk-'t Krijtje        40-26
't Ivoor 6-De Fetsers        36-35
De Stapelaars-De Prutsers        34-29

Wapen van Liempde/RegioBank, uitslagen week 6
Wapen van Liempde/RegioBank kader-De Hazelaar 1 5-4
Wapen van Liempde/RegioBank libre 1-De Hazelaar 2 27-23
Krijt op Tijd 4-Wapen van Liempde/RegioBank libre 2 27-22
Ons Trefpunt 1-Wapen van Liempde/RegioBank libre 3 29-28
Royal Events Palace 1-Wapen van Liempde/RegioBank libre 3 30-18

Voetbal

DVG, uitslagen 8 februari
DVG JO7-1-SBC JO7-1        0-13
DVG JO7-2-SBC JO7-2        1-16
Nuenen JO8-3-DVG JO8- 1        0-3
CHC JO9-1-DVG JO9-1        15-0
DVG JO9-2-HSE JO9-1        0-2
Nieuwkuijk JO11-1-DVG JO11-1        6-1
DVG JO11-2-Emplina JO11-3        0-13
DVG JO10-1-Woenselse Boys JO10-1        6-8
DVG JO10-2-Haarsteeg JO10-1        2-8
SCG'18 JO10-4-DVG JO10-3        5-3
DVG JO13-1-RPC JO13-1        5-3
Boxtel JO13-2-DVG JO13-2        2-2
DAW JO13-2G-DVG JO13- 3        3-1
Woenselse Boys JO15-1-DVG JO15-1        9-2
DVG JO15-2-Jong Brabant JO15-2        0-2
DVG JO17-2-RPC JO17-2         0-1
Sparta'25 MO17-1-DVG MO17-1        9-1
DVG JO19-1-Vorstenbossche Boys JO19-1        4-0
DVG ZA 1-Dommelen 2        3-3
Programma 12 februari
Woenselse Boys JO13-1-DVG JO13-1        19:15
Programma 15 februari
DVG JO8-1-EMK JO8-1        10:45
DVG JO9-1-Boxtel JO9-1        10:45
Wilhelmina Boys JO9-3-DVG JO9-2        09:00
DVG JO11-1-Zigo JO11-1        09:30
Berghem Sport JO11-5 DVG JO11- 2        
10:15 uurSDO'39 JO10-1-DVG JO10-1        10:30
SCG'18 JO10-3-DVG JO10-2        08:45
DVG JO10-3-SV BLC JO10-7        09:30
EFC JO13-1-DVG JO13-1        10:30
DVG JO13-2-Nijnsel JO13-1        11:30
Nulandia JO13-3-DVG JO13-3        11:15
DVG JO15-1-Hoogeloon JO15-1        13:00
Zwaluw VFC JO15-2-DVG JO15-2        13:00
DVG JO17-1-BVV JO17-1        14:30
Boxtel JO17-2-DVG JO17-2        15:00
DVG MO17-1-Bladella MO17-1        13:00
Prinses Irene JO19-1-DVG JO19-1        15:00
DVG ZA 1-Bladella 2        14:30
Programma 16 februari
TGG 1-DVG 1        14:30
DVG 2-Rhode 3        12:00
DVG 3-Irene 2        10:00
DVG 4-EVVC 8        10:00
Heeswijk 7-DVG 5        10:00
Boerdonk 3-DVG 6        12:30
Heeswijk 8-DVG 7        10:00
DVG VR 1-Sparta'25 VR1        11:00

RKSV Boxtel, uitslagen 8 februari
Boxtel JO19-1-Best Vooruit JO19-2        1-3
Boxtel JO17-1-RKTVC JO17-1        3-2
Rhode/Van Stiphout Bouw JO17-3-Boxtel JO17-2        1-1
Schijndel/DE WIT JO17-4-Boxtel JO17-3        5-1
Boxtel JO15-1-ZIGO JO15-2        1-3
Acht JO15-2-Boxtel JO15-2        3-2
Baardwijk JO13-1-Boxtel JO13-1        4-1
Boxtel JO13-2-DVG JO13-2G        2-2
Boxtel JO13-3-RKVVO JO13-3G        0-0
Boxtel JO11-1-WEC JO11-1        7-0
Boxtel JO11-2-FC Engelen JO11-5        6-3
Boxtel JO11-3-Emplina JO11-5        4-3
Boxtel MO17-1-Wilhelmina Boys MO17-1        6-0
Hilvaria MO15-1-Boxtel MO15-2        4-0
Boxtel MO15-3-ST Avesteyn/Heeswijk MO15-1        1-0
Marvilde MO13-3-Boxtel MO13-1        0-16
Boxtel MO13-2-Boskant MO13-1        11-1
FC Eindhoven AV MO11-1-Boxtel MO11-2        2-3
Programma 15 februari
Boxtel MO13-1-Best Vooruit MO13-2 10.15
Den Dungen MO13-1-Boxtel MO13-2 10.00
Boxtel JO13-1-Gilze JO13-1 11.45
ODC JO13-2-Boxtel JO13-2 10.00
DBS JO13-4-Boxtel JO13-3 12.15
Boxtel MO11-1-Berghem Sport MO11-1 10.15
Boxtel MO11-2-Terlo MO11-1 10.15
Vorstenbossche Boys JO11-2G-Boxtel JO11-1 10.00
Boxtel JO11-2-SC Elshout JO11-1 10.15
ODC JO11-3G-Boxtel JO11-3 08.45
Rhode/Van Stiphout Bouw JO10-2-Boxtel JO10-1 10.30
Boxtel JO10-2-SBC JO10-8 08.45
Essche Boys JO9-1-Boxtel JO9-1 09.30
DVG JO9-1-Boxtel JO9-2 10.45
Boxtel JO9-3-Blauw Geel'38/JUMBO JO9-5 08.45
FC Drunen JO8-1-Boxtel JO8-1 10.00
Boxtel JO8-2-Zwaluw VFC JO8-8 08.45
UNA JO19-5-Boxtel JO19-1 15.00
OJC ROSMALEN JO17-3-Boxtel JO17-1 14.45
Boxtel JO17-2-DVG JO17-2 15.00
Jong Brabant JO17-3-Boxtel JO17-3 14.45
Boxtel MO15-2-FC Tilburg MO15-1 11.45
SCG'18 MO15-1-Boxtel MO15-3 13.00
Vlijmense Boys JO15-1-Boxtel JO15-1 11.30
Boxtel JO15-2-Oirschot Vooruit JO15-2 13.15
Boxtel JO15-3-Blauw Geel'38/JUMBO JO15-7 13.15
Programma 16 februari
Essche Boys 1-Boxtel 1 14.00
Helvoirt 5-Boxtel 2 11.00
Boxtel 3-ODC 4 11.00
Boxtel 4-Maliskamp 3 10.00
Boxtel 5-Audacia 4 10.00
Boxtel 6-Essche Boys 4 12.00

Handbal

HCB'92, uitslagen 8 februari
HCB'92 D1-Avanti D3        15-5
HCB'92/Zephyr DC1-Blauw wit DC1        12-18
Bouwcenter Centen HVW HS2-Aristos/HCB'92 HS2        22-21
Uitslagen 9 februari
HCB'92 DA1-Bergeijk DA1        15-22
Acritas HB11-Zephyr/HCB'92 HB1        27-7
Programma 16 februari
DESK DC1-HCB'92/zephyr DC1        09.30
Zephyr/HCB'92 HB1 - Swift HB1 (bij Pius X)        10.00
HVM E1-HCB'92 E1        10.15
Saturnus DS1-HCB'92 DS1        11.25
Roef D1-HCB'92 D1        13.15
Swift DA1-HCB'92 DA1        13.30
Arostos/HCB'92 HS2 - Oranje Wit HS2 (in Best) 15.10
Programma 17 februari
HCB'92 recr.-Saturnus recr. (bij Pius X) 20.30

Tafeltennis

Taverbo, uitslagen week 6
Senioren
Taverbo 1-SV Red Star '58 1        7-3
Taverbo 2-Hercules 2        5-5
Taverbo 3-TTC 1        4-6
Unicum 3-Taverbo 4        9-1
Taverbo 5-Attaque 3        5-5
NTTV 2-Taverbo 6        5-5
Taverbo 7-TTV Maashorst 5        7-3
Kruiskamp 81 6-Taverbo 8        3-7
Jeugd
Taverbo 1-Hutaf 2        0-10
Taverbo 2-Stiphout 3        6-4
Taverbo 4-Never Despair 7        4-6
Programma senioren, 14 februari
20:00 ATTC '77 1-Taverbo 4
20:00 Best 1-Taverbo 5
20:00 Taverbo 6-ROTAC '82 2
20:00 Taverbo 7-ROTAC '82 5
20:00 Taverbo 8-JCV 9

BRTC, uitslagen 10 februari
Taverbo 3-De Dommel        5-5
Taverbo 2-De Horntreffers        3-7
Taverbo 1-Grand Café Rembrandt        4-6
Rotsvast-Net Genoeg        3-7
Tot Elf-Taverbo 4        6-4

Rugby

Rugby Club Ducks, uitslagen 8 februari
Cubs: 't Gooi Naarden-Ducks/Oysters         56-12
Junioren: Haagsche RC-Ducks/Oysters        21-10
Colts: Gouda-Ducks/Oysters        60-17
Programma 15 februari
Cubs: Vetsburg Tilburg-Ducks/Oysters        11.00
Junioren: Castricum-Ducks/Oysters        12.00
Colts: Ducks/Oysters-Bassets Sassenheim (Oisterwijk)        13.00
Programma 16 februari
Senioren: Ducks/Oysters-Octopus Uden (Boxtel)        14.00        

Ronde 17 BBB Teamkampioenschap Libre Boxtel

Boxtel - De zeventiende ronde van het teamkampioenschap Libre Boxtel 2019-2020 werd vorige week gespeeld bij Café 't Geveltje, Biljartcentrum Boxtel, Café De Postiljon en in De Comsche Hoeve.

Op maandag 3 februari speelden in café 't Geveltje De Am-ateur 2 en De Comsche Hoeve 2 tegen elkaar, wat eindigde in een 39-35 overwinning voor De Comsche Hoeve. John Aarts (Amateur 2) behaalde in 16 beurten een mooie overwinning (85% boven zijn normale moyenne) van 12-7 tegen Jo Bovens, die ook boven zijn normale moyenne speelde. Pascal Leijten (DCH2) behaalde een mooie overwinning in 21 beurten (40% boven zijn normale moyenne) van 12-6 tegen Harrie Appeldoorn. Gerbrand Elissen (DCH2) deed er nog een schepje bovenop en scoorde in 15 beurten (95% boven zijn normale moyenne) 12 punten, waarbij zijn tegenstander Corné Franken 7 punten behaalde. Tonny van der Steen (Amateur 2) won in 37 beurten met 10-8 van Richard Reijenga na vele missers aan beide kanten.

De tweede wedstrijd werd dinsdag gespeeld in Biljartcentrum Boxtel. 't Ivoor verloor van De Amateur 1 met 37-34. Louis Josiassen (Ivoor) scoorde in 30 beurten 10 punten, terwijl Joop de Langen 8 punten behaalde. John de Laat (Amateur 1) scoorde in 33 beurten 10 punten, waarbij Paul Smolders achterbleef met 7 punten. Martin van de Loo (Amateur 1) won in 24 beurten (23% boven zijn normale moyenne) met 12-9 van Arno Daniëls. Hein Vervoort (Ivoor) won in 24 beurten van Danny Coset, echter door de 20% regeling (Hein Vervoort) werd het resultaat gecorrigeerd in 8 punten voor Hein en 7 punten voor Danny.

In Café De Postiljon werd dinsdag de derde wedstrijd gespeeld. Het Groene Laken 2 behaalde tegen 't Krijtje een duidelijke 45-31 overwinning. Frans Beysens (Krijtje) won in 30 beurten van Gijs van Houtum met 10-9. Albert van de Sande (HGL2) won in 21 beurten (42% boven zijn normale moyenne) met 12-4 van Guus Hurkmans. Willem Witte (HGL2) won in 18 beurten (64% boven zijn normale moyenne) van Patrick Kempers (Krijtje) en scoorde 12 punten om 5 punten. De partij tussen Antal van Brussel (Krijtje) en Adri Blummel eindigde na 25 beurten in een gelijkspel met voor beide spelers 12 punten.

De vierde wedstrijd werd vrijdag gespeeld in De Comsche Hoeve tussen De Comsche Hoeve 1 en Uit de Kom. Deze strijd eindigde in een overwinning voor Uit de Kom van 40-31. Carel Verbruggen (UdK) scoorde in 33 beurten 10 punten, terwijl zijn tegenstander René van Tongeren 8 punten behaalde. Michel de Gelder (DCH1) won in 40 beurten met 8-6 van Henny van der Heijden. Henk Spooren (UdK) scoorde na 17 beurten (74% boven zijn normale moyenne en met enkele mooie series) 12 punten, terwijl Ton Verhoof achterbleef met 7 punten. Arno Raaijmaakers (UdK) scoorde in 29 beurten 12 punten, terwijl Perry van Weert die niet goed in zijn normale spel kwam, achterbleef met 8 punten.

L´Union behoudt koppositie

Boxtel - Bij L'Union werd vorige week dinsdag thuis aan de Molenwijkseweg in Boxtel de vijfde ronde verschoten in de lopende 25m 1 pijl competitie.

Het eerste viertal van de Boxtelse handboogvereniging behaalde in de hoogste klasse, de Ere-klasse, na vijf sets een gedeelde eerste plaats samen met Ontspanning Sint-Oedenrode. Door dit resultaat blijven de mannen bovenaan staan en kan met nog twee wedstrijden te gaan het kampioenschap hen bijna niet meer ontgaan.

De persoonlijke resultaten kwamen van Adri van de Langenberg met 233, Marcel van der Lee met 229, Henk Jegers met 221 en Henri van de Broek met 199 punten. Marchel Kluijtmans reikte bij de reserves tot 214, Gerard van der Steen tot 201, Michel Scheepers tot 200, Bas van de Plas tot 191 en Frans Kluijtmans tot 181 punten.

De jeugd was een week eerder actief in Schijndel. Dat leverde een mooie score op voor Meike van Oss met 226 punten. Jelt van de Langenberg liet 217 punten noteren en Senn Steenbakkers 176.

't Wapen van Liempde/RegioBank kader wint van koploper

Liempde - In de thuiswedstrijd tegen De Hazelaar 1 uit Rosmalen won elk team twee wedstrijden. Procentueel waren de Liempdse biljarters beter, waardoor de overwinning dik verdiend was.

Peter van Lierop (110) speelde zijn eerste kaderwedstrijd ooit. Omdat kader een moeilijker bijlartspel is dan libre, moest hij begrijpelijkerwijs even wennen. Van Lierop moest de winst dan ook voor deze keer aan zijn tegenstander laten.
Leo van Hastenberg (110) speelde niet slecht maar kwam uiteindelijk vier caramboles tekort voor de overwinning. Na 12 beurten kwam hij op 106 caramboles, 8.83 gemiddeld met een hoogste serie van 28.
Harm van de Laar (140) was duidelijk de sterkste en versloeg zijn tegenstander (290) in twaalf beurten (11.66 gemiddeld).
In de tiende beurt maakte Ton Rovers (150), die weer goed op dreef was, zijn partij uit, 15.00 gemiddeld met de hoogste serie van 69. Ook zijn tegenstander (350) bleef ver achter.

Het eerste libreteam behaalde een mooie thuisoverwinning tegen De Hazelaar 2.
Leo van Erp (80) speelde een goede wedstrijd door in zestien beurten de partij te winnen (5.00). Peter van Lierop (100) won ook overtuigend na 21 beurten (4.76) en Leo van Hastenberg (200) behaalde zeven punten voor het team (6.86 met een hoogste serie van 30).

Het tweede libreteam kon de uitwedstrijd tegen Krijt op Tijd 4 uit Veghel niet in winst omzetten. Edward Korsten (75) won in 23 beurten (3.26), en Cor van Beers (80) in 21 beurten (3.80).

Het derde libreteam speelde in Nieuwaal tegen 't Trefpunt 1. Theo de Beer won en behaalde tien punten. Johan van der Ven en Peter van Lierop behaalden allebei negen punten.

De hoogste weekserie was 69 voor Ton Rovers in het kader 38/2.

Keira Kreijveld kampioen bij Internationaal Sprokkeltoernooi

Keira Kreijveld pakte de eerste plaats. (Foto: Bas Raaimakers) Foto: Bas Raaimakers

Knap werk van judoka's Judo Club Liempde in Rijen

Rijen - Vier jonge talenten van Judo Club Liempde, Keira Kreijveld, Annabel Loman, Desmond Tops en Jop van de Ven, vertegenwoordigden afgelopen weekend hun club bij de 37e editie van het Internationaal Sprokkeltoernooi in Rijen.

Keira mocht om 9.00 uur het spits afbijten. In haar poule van vijf deelnemers stonden dus vier wedstrijden voor haar op het programma. De eerste wedstrijd begon ze meteen goed met een mooie overname, een Koshi Guruma vol ippon, goed voor tien punten. De tweede wedstrijd won Keira met twee wazari's. Haar derde partij bleek de zwaarste van de vier. Haar tegenstander probeerde elke keer op twee knieën te duiken. Keira liet zich niet verrassen en maakte een Sankaku - drie punt controle - ippon, die haar tien punten opleverde. Ook de vierde wedstrijd leverde de jonge Liempdse een overwinning op. Ze had het goed onder controle en verfijnde haar techniek. Eerst behaalde ze een wazari score met een Uchi mata en daarna met een Tani otochi. Deze vier overwinningen leverden Keira de eerste plaats op.

's Middags traden Annabel Loman, Desmond Tops en Jop van de Ven aan.
In haar eerste wedstrijd gingen Annabel en haar tegenstander gelijk op. Hoewel de Liempdse judoka technisch voor stond op haar tegenstander, kreeg ze in de laatste seconden van de wedstrijd alsnog een waza-ari tegen. In de herkansing kreeg Annabel al meteen een shido tegen (gestrekte armen) en omdat ze een houdgreep tegen haar gelijkwaardige tegenstander net niet goed kon afronden, leverde het haar geen score op. Helaas ging deze wedstrijd verloren. Annabel leverde een mooie strijd, maar omdat er een afvalsysteem werd gehanteerd viel ze buiten de prijzen.

Desmond zat in een poule van twee personen. Om de beurt wisten hij en zijn tegenstander één wedstrijd op beslissing te winnen waardoor er nog een derde wedstrijd volgde. Deze wist zijn tegenstander op beslissing te winnen. Desmond sleepte met zijn sterke prestaties de tweede prijs in de wacht.

Ook Jop zat in een poule van twee personen, beide judoka's besloten een categorie hoger mee te draaien. Jop trof al meteen een gelijkwaardige tegenstander en geen van beiden wist te scoren. Daarop volgde een verlenging voor de golden score, die echter ook bijna de volle wedstrijdtijd duurde. In de laatste seconden wist zijn tegenstander een waza-ari te scoren. In de herkansing ging de strijd gelijk op, echter in de eindfase kwam Jop in een armklem terecht. Daarna mocht hij nog aantreden tegen een tegenstander uit zijn eigen gewichtsklasse om de eerste plaats. Jop had al zoveel energie verbruikt in de hogere klasse dat hij hier in een gelijk opgaande strijd in een houdgreep terecht kwam. Hier wist hij nog wel uit te komen, maar hij kon de wedstrijd hierdoor niet meer winnen. Zijn strijdbaar judo leverde Jop een mooie tweede prijs op.

Rustig rugbyweekend

Boxtel - De senioren van Ducks/Oysters hadden een werkloos weekend. In verband met de verwachte storm had de rugbybond het gehele zondag programma afgelast. De jeugd speelde hun wedstrijden op zaterdag wel normaal. Overigens zonder succes, ondanks goede tegenstand verloren zowel de cubs, de junioren en de colts.

Komende zondag gaat de strijd om het kampioenschap voor de senioren verder. Op sportpark De Wielakker op Munsel trappen Ducks/Oysters om 14.00 af tegen Octopus. Ondanks dat die ploeg uit Uden niet mee lijkt te doen om het kampioenschap, is het voor Ducks/Oysters een angstgegner. Hun spel lijkt Ducks/Oysters niet te liggen en er wordt de laatste jaren vaak een slecht resultaat tegen behaald. Maar een team met een missie om de bovenste plaats te veroveren zal hier overheen moeten stappen. Al met al belooft het een spannende wedstrijd te worden.

Jo van der Heijden wint Regiomix

Boxtel - Maandag werd door 46 jeu de boulers deelgenomen aan de wekelijkse Regiomix van JBV De Walnoot. Met 3/20 punten ging Jo van der Heijden er met de overwinning vandoor.

De tweede plaats werd gedeeld door Theo Schellekens en André Teulings, die ieder 3/16 punten behaalden. Trudie Hagen werd vierde met 3/13 punten, Jan Pennings vijfde met 3/12 punten en de zesde plaats was voor Jos van Griensven die 2/15 punten behaalde. Ook de zevende plaats werd gedeeld, en wel door Jeanne Teulings en Ludo Mennen.

Elke maandagmiddag vanaf 13.00 uur is iedereen welkom bij JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25, 5282 SJ Boxtel om mee te doen aan het wekelijkse toernooi. Op dinsdagen en donderdagen kan iedereen die zelf kennis wil maken met deze sport daar vanaf 13.00 uur terecht. Meer informatie is te vinden op www.jbvdewalnoot.nl.

HCB'92 DA1 verliest van Bergeijk

Boxtel - Hoewel de eerste helft gelijk opging, stapten de meiden van HCB'92 DA1 zondag in eigen huis tegen Bergeijk uiteindelijk toch met verlies van het veld. Ondanks hun 15-22 nederlaag waren de Boxtelse handbalsters niet ontevreden over hun spel.

Zoals geoefend was tijdens de training gingen de dames van HCB'92 van start in een 5-1 verdediging. Dit hield ook in dat er onderling in het spel veel gecommuniceerd moest worden. Anouk Foolen en Jorien Strik gingen er om de beurt voor staan en konden de bal een paar keer mooi onderscheppen. Dit ging vrijwel de gehele eerste helft goed en het spel ging gelijk op. Er werd om en om gescoord. De ruststand was een lichte voorsprong van 9-10 voor Bergeijk.

Na rust zakte het spel van HCB'92 echter een minuut of zeven in. Verdedigend stond het nog wel, maar de aanvallen werden niet benut, waardoor Bergeijk kon uitlopen. De bezoekers bleven scoren en liepen uit naar 11-18. Toen kreeg de thuisploeg een penalty mee, waarna een omkeerpunt kwam. De twee teams gingen weer om en om scoren. Vooral de cirkelspeelster, Veerle van Abeelen werd regelmatig goed gevonden. Ondanks het verlies gingen de meiden toch met een positief gevoel het veld af.

16 / 16

Tot en met 25 februari

Expositie amateurschilders van HobbyCentrum Boxtel
VVV, Markt 36 Boxtel

Tot en met 28 februari

Expositie schilderijen Riekie Wilborts
D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 Liempde

Donderdag 13 februari

Huiskamer: Koffie-inloop
10.00 uur, Hoogheem 448 (Flat 7) Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1 Boxtel

(Ver)Ander café over de Klimaatcrisis
19.45 uur, De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7 Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, De Walnoot, Reginahof 1 Boxtel

Lezing over Vleermuizen
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23 :Liempde

Vrijdag 14 februari

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, Markt 36 Boxtel

Mee-zing middag
13.30 uur, HobbyCentrum, Baroniestraat 105 Boxtel

Snertconcert
20.15 uur, De Orion, Lennisheuvel 56 Boxtel

Zaterdag 15 februari

De Schatkamer van MUBO
13.00-17.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18 Boxtel

Huiskamer: Rikken, hobby, jokeren
14.00 uur, Hoogheem 448 (Flat 7) Boxtel

Snertconcert
20.15 uur, De Orion, Lennisheuvel 56 Boxtel

Zondag 16 februari

Huiskamer: Koffie met gebak (1,50 euro)
11.00 uur, Hoogheem 448 (Flat 7) Boxtel

Seniorencarnaval Eendengat
13.00 uur, Tijberzaal BHC, Baanderherenweg 2 Boxtel

De Schatkamer van MUBO
13.00-17.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18 Boxtel

Boxtelse Ierse Sessie
13.30 uur, B&B In den Boogert, Oude Boomgaard 3 Boxtel

Promotie KinderZwerfboek Station
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1 Boxtel

Kienen
20.00 uur, Café Fellenoord, Fellenoord 6 Boxtel

Maandag 17 februari

Inloopspreekuur Vrijwilligersteunpunt
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Klik & Tik
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Kaarten met de invaliditeitsvereniging
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1 Boxtel

Smartlappenavond Dükerskoor
20.00 uur, De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7 Boxtel

Dinsdag 18 februari

Huiskamer: Koffie-inloop
10.00 uur, Hoogheem 448 (Flat 7) Boxtel

Bingo met mooie prijzen
14.00 uur, Eetpunt Elisabethsdael, Mgr. Bekkersstraat 6 Boxtel

PC inloop Seniorweb
15.00 uur, bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Woensdag 19 februari

Beter Nederlands Spreken
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4 Boxtel

Huiskamer: Kienen (5 euro) & rikken
13.30 uur, Hoogheem 448 (Flat 7) Boxtel

Telebingo bij Omroep Dommelland
20.40 uur, Omroep Dommelland

Kijk voor alle evenementen in de agenda op www.mooiboxtel.nl

Trekking Telebingo 05 februari 2020

Ronde 1                         Kaartnummer
1 rijtje         € 10,-                 117
3 rijtjes        € 25,-                 220
Volle Kaart € 25,-                 85, 103
Waardebon Jumbo Oosterhof         25

Ronde 2
1 rijtje        € 10,-                 137
3 rijtjes        € 25,-                 106
Volle Kaart € 50,-                 167
Waardebon Eetwinkel Select         9

Ronde 3        
1 rijtje        € 10,-                 116
3 rijtjes         € 25,-                 119
Volle Kaart € 50,-                 226
Waardebon Albert Heijn                 210

Ronde 4                                Kaartnummer
1 rijtje        € 10,-                        24
3 rijtjes        € 12,50                        167, 214
Volle Kaart € 50,-                        167
Waardebon Dierenspec.zaak Boxtel         89

Ronde 5                        
1 rijtje        € 25,-                        102
3 rijtjes        € 50,-                        21
Volle Kaart € 150,-                        43

Bingogetal: 13, € 100,-                        Gevallen

Dana vd Brandt (boven) Ninthe Scheffer, Fenna Bergman, Manon van Woesik Foto: Esther Jansen

Dana van de Brandt

Foto: Familie Drenth

Jaime Drenth