DeMooiBoxtelKrant

27 september 2017

DeMooiBoxtelKrant 27 september 2017


Wervelend weekend in Liempde

Foto: Bo van Uden

Kromploegers overtuigen publiek met jubileumfeest

Liempde - Met een daverende jubileumshow vierden de Kromploegers afgelopen vrijdag hun gouden jubileum. In de afgeladen volle feesttent waren het, tussen de optredens van gerenommeerde artiesten als The Trammps en de Diva's of Dance, echter de Kromploegers zelf die de show stalen.

Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden
Linda Estelle. Foto: Sander van Kasteren
Robert Upchurch. Foto: Sander van Kasteren
The Trammps zorgden eveneens voor een uitzinnige menigte. Foto: Sander van Kasteren
De Kromploegers maakten er een geweldig feest van. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Linda Estelle. Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Jan van der Steen

De deuren van de meer dan 1.000 m2 grote feesttent die op D'n Tip geplaatst was om het jubileum in te vieren gingen om 19.30 uur open. Binnen mum van tijd stroomden de dik 1.300 bezoekers naar binnen. Hoewel de dansers van Black&Brownie als openingsact even na achten moeite hebben om het eerste publiek de dansvloer op de krijgen, zit de sfeer er meteen al in. De Liempdenaren (hoewel er ook veel Boxtelaren en zelfs mensen van ver buiten ons dorp waren) waren in eerste instantie niet zo happig om de dansvloer te betreden. Maar zoals wel vaker gold ook hier de bekende uitspraak 'als er een schaap over de dam is...'

Amsterdammers
Dat er niet alleen dorpsgenoten op het optreden afkwamen bleek al snel, zo vertelt Kromploegers-gitarist Jan van 't Hof: "Donderdag sprak ik toevallig wat professionele muzikanten uit Amsterdam die hier in Liempde verbleven. Ze vroegen me of er vrijdag wat te doen was." Hij legde de Amsterdammers uit dat The Trammps optraden. "We hebben hier zowat wekelijks een feesttent staan waar 2.000 man in kan, vertelde ik hen. Dus die Amsterdammers denken nu dat het hier iedere week zo is", schatert de gitarist.

Als de Kromploegers tegen 20.30 uur beginnen staat de dansvloer al halfvol. Voornamelijk de vrouwelijke helft van het publiek heeft de discovloer weten te vinden, maar onder het verpletterende optreden van de Kromploegers weet ook het mannelijk publiek de weg naar de neonverlichtte dansvloer steeds beter te vinden. Tegen het einde van het optreden is er geen lege plek meer te vinden. Terecht, want de Kromploegers geven een heerlijke show weg waarbij klassiekers uit de disco-, funk- en soulwereld elkaar in razend tempo afwisselen.

Lees verder op pagina 7.

Boxtel Oost Dag is echt feel-good feest

Boxtel - Zon, een drankje en veel gezelligheid, het zijn de vaste ingrediënten van de Boxtel Oost Dag, waarvan zondag de zevende editie was. Enkele duizenden mensen bezochten de dag, die met recht een feel-good feest genoemd mag worden.

Zo was er een rolstoeldansact van de nieuw in Boxtel neergestreken DansStichting Sprakle, waarbij rolstoelers aantoonden dat ook als je benen niet (goed) meer werken je nog prima kunt dansen. De dansact werd dan ook goed bekeken onder genot van het najaarszonnetje.

Het was niet het enige feel-good moment van de dag. Zo haalden De Knokkers met hun rad van fortuin ruim 600 euro op voor het jeugdcarnaval in Boxtel. Ook Sanne en Iris Krimp en Chiara Letang, waarover je vorige week in DeMooiBoxtelKrant kon lezen, haalden veel geld voor het goede doel op, in dit geval Sint Maarten. Het zwaar door orkaan Irma getroffen eiland kan ruim 400 euro tegemoet zien, dankzij de inspanning van de tienermeiden tijdens de Boxtel Oost Dag.

Maar op de Boxtel Oost Dag was nog veel meer te beleven. Zo kon een ritje gemaakt worden met The Red Lady, de grote rode dubbeldekkerbus en konden bezoekers zich laten vervoeren per paard en wagen. Ook werden veel andere dansdemonstraties gegeven en waren vele clubs, verenigingen en instellingen uit Boxtel Oost vertegenwoordigd. Terwijl de kinderen zich vermaakten bij Gemeenschapshuis De Rots, konden hun vaders en moeders terecht bij het terras aan de Oisterwijksestraat om onder het genot van een drankje van het heerlijke nazomerweer te genieten.

Vier winnaars bij het Rad van Fortuin haalden hun prijs niet op. Het gaat om de nummers 231 - geel, 148 - groen, 377 - wit en 530 - blauw. Zij kunnen die op vertoning van het winnende lotnummer alsnog ophalen bij De Papiermaker 63 als zij vooraf bellen met Gerard Verhoof op 06-30890231 om een afspraak te maken.

Kijk voor meer foto's van de Boxtel Oost Dag op www.mooiboxtel.nl of op Facebook @mooiboxtel

DeMooiBoxtelKrant zoekt met spoed een bezorger in het gebied Boxtel Zuid-West om de krant iedere woensdag rond te brengen. Ben jij 13 jaar of ouder en op zoek naar een bijbaantje? Mail dan naar bezorging@boxtelmedia.nl of meld je aan via de website: https://www.mooiboxtel.nl/pagina/bezorger-worden.

Museum Vekemans opent 'Alzheimerproof' de deuren

Boxtel - Museum Vekemans, dat plaats biedt aan het Wasch- en Strijkmuseum en Poffermuseum Brabant Goedgemutst, opende speciaal op donderdagochtend, Wereld Alzheimerdag 2017, een speciaal Alzheimerproof gedeelte van het Poffermuseum. De komende twee jaar zullen stap voor stap alle voorwerpen in het museum Alzheimerproof worden gemaakt.

Een geëmotioneerde wethouder Marusjka Lestrade verrichtte namens de gemeente de openingshandeling: "Alzheimer is ons allen bekend." Charlotte de Windt uit Boxtel van Alzheimer Nederland, Jo Caris van de Alzheimer afdeling Den Bosch en natuurlijk naamgever Bernard Vekemans waren eveneens aanwezig bij de opening op Wereld Alzheimerdag 2017.

Voor de verbouwing ontving het museum een subsidie van 10.000 euro uit handen van de gemeente. Het museum heeft van dit geld onder meer computerconsoles aangeschaft waarop bezoekers en hun begeleiders poppen uit de Boxtelse kamer, inclusief toelichting kunnen zien. Het is een dankbaar steuntje in de rug, want het museum ontvangt geen structurele subsidies.

De Alzheimerpatiënten kunnen de opgestelde poppen in alle rust bekijken en zo hun herinnering aan het verleden opwekken. In de tentoonstelling is onder meer ruimte voor de laatste poffermaakster van Boxtel, mevrouw Habraken en de boerenkinderen Jan en Jet. De meeste poppen stellen figuren voor uit een bepaalde klasse, bijvoorbeeld een arbeider, enkele figuren uit de middenstand en de meer gegoede bevolking. De rij poppen is in een U-vorm opgesteld zodat bezoekers ook letterlijk tussen de poppen kunnen staan. Ook mogen zij de kleding voelen, die de poppen dragen.
Volgens Geerts is het nieuwe digitale systeem weliswaar enorm uitgebreid en kost het enige tijd om het als beheerder onder de knie te krijgen, maar biedt het ook veel mogelijkheden. Zo kan relatief eenvoudig nieuwe informatie toegevoegd worden aan de beeldschermen. Ook het toevoegen van video's is mogelijk, zo wordt bewezen bij de presentatie. Daarbij wordt een prachtige vertolking van een gedicht over Alzheimer getoond.
Op de twee aangeschafte computerconsoles staan meer voorwerpen dan alleen de poppen uit de Boxtelse kamer. Dat heeft ook voordelen voor bezoekers van het museum die niet meer zo eenvoudig via de trap naar de eerste verdieping kunnen. Via de twee computerconsoles op de begane grond kunnen zij nagenoeg alle voorwerpen die het museum in huis heeft, grondig bekijken. En allerlei mogelijke bijbehorende informatie opvragen. "Zo kunnen ook mensen met een lichamelijke beperking toch het hele museum bekijken", legt Jos Geerts, namens de stuurgroep van het museum uit. "Veel zaken in ons museum zijn 'verstopt'. Want nog geen twee procent van de bezoekers gaat in alle dozen zitten te neuzen. Nu kunnen ze die stukken via het scherm bekijken."
Alzheimerpatiënten zijn welkom buiten de reguliere openingstijden van het Museum. Daarbij worden ze gastvrij ontvangen, want "wij als museum is niet belangrijk, maar de bezoeker is dat wel", aldus Geerts.

Nieuw artikel

Iconenwijding in Sint-Petrusbasiliek

Boxtel - In de Sint-Petrusbasiliek vindt op zondag 8 oktober een bijzondere viering plaats. Er worden dan iconen gewijd, die zijn gemaakt door cursisten van Liesbeth Smulders. Zij verzorgt sinds acht jaar cursussen icoonschilderen in Boxtel, Arcen, Zwolle en sinds kort ook in Sint Agatha (bij Cuijk).

Iconen zijn gestileerde afbeeldingen van Christus, engelen en heiligen, met bladgoud, eigeel en pigmenten geschilderd op een houten plank. Voor het ongeoefend oog kan een icoon er misschien primitief of stijf uitzien, bijvoorbeeld omdat de wetten van perspectief en ruimte niet gevolgd worden. Iconen zijn mystieke afbeeldingen die een andere werkelijkheid willen weergeven.
Mensen nemen om uiteenlopende redenen deel aan een cursus icoonschilderen. De een wil de verguldtechniek leren en het oude ambacht van het schilderen met ei-tempera. Een ander doet het vanuit een christelijke achtergrond, waarbij traditioneel waarde gehecht wordt aan het woord. Weer anderen vinden in dit schilderproces rust, zingeving en wijsheid.
Iedereen is van harte welkom bij deze viering. Mensen mogen ook hun eigen iconen meebrengen zodat deze gewijd kunnen worden. De wijding wordt opgeluisterd met Byzantijnse gezangen door het Slavisch Byzantijns Koor Eindhoven. Voorganger is Pastoor J. Grubben. De kerk is open vanaf 14.30 uur, de viering begint om 15.00 uur. De toegang: een vrijwillige bijdrage. Meer informatie over iconen is te vinden op www.liesbeths-iconen.nl.

KBO-activiteiten

Donderdag 28 september        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 29 september        Rikken en jokeren in De Rots        13.30
Zondag 1 oktober        Eten bij Elisabethsdael, opgeven vóór 30 september bij de receptie van Elisabethsdael via 0411-662579        12.30
Dinsdag 3 oktober        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Adelaar        14.00
Woensdag 4 oktober        Fietsen, de laatste keer dit seizoen. Vertrek aan de Speelmanstraat        13.30
                        Vertrek snelle groep        13.15
                        Eten bij Lotus, opgeven vóór 1 oktober bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of henksturkenboom49gmail.com of bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl        17.00

Collectes oktober/november

Tot en met 30 september: Fonds verstandelijk gehandicapten
2 tot en met 7 oktober: Dierenbescherming
9 tot en met 14 oktober: Brandwonden Stichting
30 oktober tot en met 4 november: Stichting Diabetes Fonds
6 tot en met 11 november: Stichting Alzheimer Nederland
13 tot en met 18 november: NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind)
20 tot en met 25 november: Stichting Nationaal MS Fonds,
27 november tot en met 2 december Stichting Leger des Heils Fondsenwerving

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900-8844.

Vrouwencontact Boxtel

Donderdag 28 september        Nordic walking, vertrek vanaf de Markt        9.00
Maandag 2 oktober        Yoga Walnoot        13.00
Dinsdag 3 oktober        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Woensdag 4 oktober        Lunch Grandcafé Rembrandt        12.15/12.30
                        Gym groep 1 Angelaschool        19.00/20.00
                        Gym groep 2 Angelaschool        20.00/21.00

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Cultuurnota 2018 aangenomen Raad met name kritisch over stadskunstenaar

Boxtel - Hoewel dinsdagavond de nieuwe cultuurnota met een meerderheid werd aangenomen door de gemeenteraad (enkel CDA stemde tegen), was de raad wel kritisch op diverse onderdelen van het beleidsstuk. Want hoewel er 60.000 euro gereserveerd is voor een beoogd stadskunstenaar, was diens functieomschrijving nog allerminst helder, zo luidde de kritiek. De wethouder slaagde er echter in deze twijfel grotendeels weg te nemen.

De cultuurnota leidde tot veel lof, met name de uitvoer van het muziekonderwijs na het faillissement van MIK en de transitie die de bibliotheek momenteel doormaakt. "Een knap staaltje werk", aldus de SP-fractie, die de nota verder 'lovenswaardig' noemt.

Kanttekeningen
Toch werden er ook kritische kanttekeningen geplaatst bij de nota. Zo vraagt de INbox-fractie zich af of er dankzij de sterke nadruk op muziekeducatie niet te weinig aandacht is voor andere vormen van cultuureducatie. Lestrade ontkent dit. Volgens haar volgt Boxtel de landelijke richtlijnen op dit gebied. Bovendien is de heilzame werking van muziekonderwijs op bijvoorbeeld het wiskundig inzicht bij kinderen volgens haar voldoende aangetoond.

De SP-fractie maakt zich verder zorgen over kwetsbare burgers, die volgens hen nergens expliciet in de beleidsstukken genoemd worden. Ook hier kan Lestrade de twijfels wegnemen: volgens haar is juist het hele beleid erop geschreven zodat kunst en cultuur toegankelijk wordt voor iedereen, óók de kwetsbare groepen.

Stadskunstenaar
Toch waren er ook gefronste wenkbrauwen, vooral bij de paragraaf over het aanstellen van een 'stadskunstenaar'. Want is het nu een stadskunstenaar, stadsdichter, of toch een dorpskunstenaar? En wat moet deze kunstenaar dan precies gaan doen, vroegen de fracties van BALANS, VVD en Combinatie 95 zich hardop af. De CDA-fractie vroeg zich zelfs af of Boxtel niet aan 'stadse fratsen' leidt.
Wethouder Marusjka Lestrade kon de twijfel van de meeste fracties wegnemen: "Deze nota is door Gerard Rooijakkers (Raad voor Cultuur -red.) beoordeeld. Hij was met name heel positief over de stadskunstenaar, of hoe je hem dan ook wilt noemen." Volgens de wethouder is een concrete functieomschrijving ook helemaal niet de taak van de gemeente, want dat zou juist de creativiteit in de weg kunnen staan. Wel geeft zij aan dat het doel van deze kunstenaar moet zijn om juist die groepen te bereiken die niet gerekend worden tot de culturele elite.
Combinatie 95 en VVD werden overtuigd door het betoog van de wethouder, mits de meerwaarde van de stadskunstenaar goed wordt gemonitord. De fracties van CDA en BALANS waren niet overtuigd en stemden beiden tegen de komst van de kunstenaar. Het CDA besloot de gehele cultuurnota niet te steunen. Vooral de opmerking van Lestrade dat wat haar betreft de afgelopen jaren maximaal bezuinigd is op cultuurbeleid viel niet in goede aarde bij het CDA. De fractie ziet liever dat de 60.000 euro die gereserveerd is voor de kunstenaar in andere culturele projecten geïnvesteerd wordt.

Ook op diverse Facebookpagina's werd verdeeld gereageerd op het aantreden van de stadskunstenaar. Vooral in discussiegroepen als 'Boxtelaar, zeg het maar!' werd geen spaan heel gelaten van de plannen. Besteed die 60.000 euro maar aan bestaande kunst- en cultuurprojecten binnen de gemeente, is de tendens.

En daarmee heeft de stadskunstenaar, nog vóór die aan de slag gaat, direct al een duidelijke opdracht van de raad meegekregen: zijn eigen nut bewijzen.


Niets is wat het lijkt bij Boxtels Dommeltheater

Foto: Bo van Uden

Boxtel - Het Dommeltheater afgelopen zondag verwonderde en vermaakte vele honderden Boxtelaren, die vaak rijendik opgesteld stonden langs de kade van de Dommel. Met verschillende (drijvende) optredens en zeventien deelnemende groepen bood het theater voldoende afwisseling om de belangstellenden geboeid te houden.

Onder de noemer 'Niets is wat het lijkt' kwam onder meer een Mondriaanboot van Teejatergroep Orion voorbij, waarbij een zwart dek op een ingenieuze manier werd omgetoverd tot een neoplastisch kunstwerk, waarbij zelfs de outfits een rol speelden. Ook de boten van de Basisschool De Spelelier, over kasteel Stapelen en de humoristische boot van de Schijndragers, waarbij letterlijk over water gelopen werd, oogstten veel applaus. Maar eigenlijk waren alle boten en bootjes de moeite van het bekijken waard. Er konden, mits de app goed werkte, zelfs dino's op het water worden gevangen, hoewel het jammer was dat er geen mosasaurus door het water zwom, maar een tyrannosaurus over het water liep. Niets is wat het lijkt.

Foto: Bo van Uden
Foto: Bo van Uden

Langs de hele loop van de Dommel in het centrum van Boxtel was het, mede dankzij het prachtige nazomerweer, een drukte van belang. Op verschillende locaties, zoals de Zwaanse brug en de Deken de Wijsstraat traden bovendien verschillende muziekgroepen op. Boxtel's Harmonie gaf zelfs een wateroptreden weg bij de Zwaanse brug.

De theaterstoet werd afgesloten door een boot van Henk van Breugel van kanovereniging De Pagaai. Hij had ter hoogte van het aanlegpunt bij de Zwaanse brug voor vriendin Anja Verhees wel een heel bijzondere verrassing in petto: een huwelijksaanzoek. 'Durf jij met mij de sprong in het diepe aan?' viel te lezen op een groot spandoek. Het antwoord (ja) werd onder luid applaus en een 'Lang zullen ze leven' vanaf de brug begroet. Wanneer het tweetal gaat trouwen is nog niet precies bekend aldus Henk: "Maar wel snel. Eind oktober of begin november." Van Breugel wilde Anja al langer ten huwelijk vragen, maar wachtte naar eigen zeggen nog op een geschikte gelegenheid. "Toen ik de uitnodiging voor het Dommeltheater voorbij zag komen was de knoop al snel doorgehakt."

Wethouder onderzoekt mogelijkheden WijkLeerbedrijf

Boxtel - Er komt in Boxtel een haalbaarheidsonderzoek naar de oprichting van een WijkLeerbedrijf. Dat zegde wethouder Eric van den Broek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering toe in een reactie op een door D66 ingediend verzoek. Binnen een WijkLeerbedrijf zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam. Zij bieden informele, laagdrempelige zorg aan.

D66-fractieleider Jos Hegeman onderstreepte het nut van zo'n WijkLeerbedrijf in een zogenaamde motie vreemd aan de orde van de dag. Zo'n bedrijf richt zich op het bieden van informele, laagdrempelige zorg voor kwetsbare groepen (wijk)bewoners. Het bedrijf wordt daarnaast draaiende gehouden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en biedt hen een opleidings- of werkervaringsplaats. Het doel is om deze mensen aan een baan te helpen, of hen op zijn minst het gevoel te geven dat ook zij nuttig zijn. Zo snijdt het mes dus aan twee kanten.

De wethouder sprak van een 'recht uit het hart gegrepen initiatief' en deed meteen de toezegging om de haalbaarheid van zo'n leerbedrijf binnen onze gemeente te onderzoeken. Daarvoor zal hij in gesprek gaan met de verschillende zorgorganisaties en onderwijsinstellingen binnen de gemeente. Omdat de wethouder zich achter de letterlijke tekst van de D66-motie schaarde, kon die fractie de motie intrekken.

Tweede van drie lezingen over Boxtel
Waarom liet de bevrijding van Boxtel zo lang op zich wachten?

Boxtel - In Museum Boxtel (MUBO) verzorgt Ernst Vos aantaande zondag 1 oktober de tweede lezing van een drieluik over Boxtel in oorlogstijd 1940-1945. Om 11.15 uur zal hij het publiek vertellen over de bevrijding van Boxtel en gevechtshandelingen die daaraan voorafgingen. Vos gaat daarbij in op de betekenis van Operatie Market Garden voor de bevrijding van Boxtel. De lezing bestrijkt de periode van 31 juli tot en met 22 oktober 1944.

Nadat op 5 september 1944, Dolle Dinsdag, valse hoop wordt gewekt op een spoedige bevrijding van Nederland en er de dagen erna niets van waar blijkt te zijn, ziet men de dagen dáárna, bijna letterlijk, een lichtpuntje aan de horizon. Na de luchtlanding van de 101e Airborne Division (de 501 Parachute Infantory Regiment) op 17 september 1944 en de aanwezigheid van Britse infanterie divisies op geringe afstand van Boxtel, gloort er weer hoop. Operatie Market Garden is begonnen als start van de bevrijding van Zuid-Nederland en dus ook van Boxtel.

Toch is de bevrijding van Boxtel pas na 37 dagen een feit. Waarom niet eerder en hoe is dat zo gekomen? Op deze en talloze andere vragen geeft Ernst Vos zondag antwoord in zijn lezing. Ernst Vos is geboren in 1948 en woont op dit moment in Helmond. Hij is afgestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Hij heeft gewerkt bij Defensie en is inmiddels gepensioneerd als Luitenant-Kolonel van de Koninklijke Luchtmacht b.d. Sinds 2011 is hij als vrijwilliger verbonden aan Museum Bevrijdende Vleugels in Best. Zijn voornaamste werkzaamheden aldaar zijn rondleider, planner en organisator van evenementen en de daarbij horende informatievoorziening.

In het drieluik 'Boxtel in oorlogstijd 1940-1945' staat nog één lezing op het programma op 22 oktober 2017: 'De bevrijding van Boxtel, de oorlogshandelingen tussen 23 en 27 oktober 1944' door historicus Dirk Paagman. Ook deze lezing start om 11.15 uur. De MUBO-deuren zijn geopend vanaf 10.45 uur en er is koffie/thee verkrijgbaar. Tijdens de lezing is ook een koffie/thee pauze ingelast. De lezing duurt tot uiterlijk 13.00 uur. De entreeprijs voor volwassenen is 3,50 euro en voor kinderen van 12 jaar en ouder 2,00 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Aanmelden kan via info@muboboxtel.nl of 06-16041898.

Jubileumweek bij Het Goed

Boxtel - Zeven dagen lang krijgen bezoekers van Het Goed Kringloopwarenhuis aan de Industrieweg 6 te Boxtel 25 procent korting op een heel veel artikelen. Het kringloopcentrum viert namelijk haar 25e verjaardag. De korting is één van de vele traktaties en ook de eerste cadeautjes zijn al ontvangen, zo meldt Het Goed; het zijn verschillende verhalen die medewerkers en klanten op de website www.hetgoed.nl plaatsten.

Het Goed viert de 25e verjaardag van zaterdag 30 september tot en met zaterdag 7 oktober. Elke dag van die week krijgen klanten 25 procent korting op verschillende categorieën aankopen. Elke aankoop vanaf 10 euro levert een stempel op voor nog meer korting. Ook als je niets koopt, is er genoeg te genieten want er zijn allerlei activiteiten. Kijk daarvoor op Facebook en/of de activiteitenkalender op de website.

Met elke aankoop in de feestweek help je bovendien Stichting Jarige Job. Deze stichting steunt zo'n 60.000 kinderen die wegens geldgebrek hun verjaardag niet kunnen vieren door hen een verjaardagsbox te geven met onder meer slingers, ballonnen, traktaties voor de klas en cadeautjes voor de jarige. Speciaal voor de verjaardag hebben medewerkers van Het Goed een vlaggenlijnpakket gemaakt van herbruikbare materialen. Dit zelfmaakpakket is te koop in de winkel. Ook hiervan gaat een deel van de opbrengst naar Stichting Jarige Job.

Het Goed maakt zich sinds 1992 sterk voor het hergebruik van materialen en goederen. Veel van het werk gebeurt door mensen die aansluiting zoeken bij de arbeidsmarkt. De mooiste verhalen uit de kwart eeuw die Het Goed bestaat worden gedeeld via www.hetgoed.nl en op Facebook. Als je zelf een goed verhaal hebt over Het Goed ben je bovendien ook welkom dit te delen.

Appelproeverij in Boomgaard

Boxtel - Aanstaande zondag 1 oktober is er van 12.00 tot 16.00 uur een appelproeverij in boomgaard Indenhof bij de gemeentevijver in Boxtel. Hoewel de sappers dit jaar niet van de partij is, is er genoeg te beleven.

Zo kun je tijdens de appelproeverij genieten en proeven van de verschillende soorten appels, zijn twee pomologen aanwezig, worden tuinboeken en jams verkocht waarvan de opbrengst naar St. Vincentius gaat, zijn er pompoenen en honing verkrijgbaar en is er accordeonmuziek.
Wil je een kraam plaatsen voor de verkoop van groenten, struiken of aanverwante producten, neem dan contact op met Betsie van der Sloot, betsie@vandersloot.demon.nl of 0411-631503.

Dierendag bij De Kinderboerderij en de Geitenwei

Boxtel - De Kinderboerderij besteed natuurlijk aandacht aan Werelddierendag op woensdag 4 oktober. Vanaf 14.00 uur zijn kinderen welkom om gezonde traktaties te maken en deze zelf uit te delen aan alle dieren. Deelname is gratis.

Ook bij de Geitenwei is er van alles te doen op Dierendag. Bezoekers tot 12 jaar zijn voor 0,50 euro vanaf 13.30 tot 15.30 uur van harte welkom. Diverse vrijwilligers zullen uitleg geven over de dieren op de Geitenwei en de dieren mogen verwend worden met knuffels en eten. Ook kan er geknutseld worden, zoals een vogelhuisje pimpen. Uiteraard zal er een drankje te verkrijgen zijn in de recreatieruimte.

Rectificatie Denziz-SOC

In het bericht in DeMooiBoxtelKrant van 20 september over het 10-jarig jubileum van Partycentre Denziz is een storende fout geslopen. Niet Jeugdcarnavalsvereniging De Knokkers bestaat dit carnavalsseizoen 55 jaar, maar Stichting Openbaar Carnaval Boxtel (SOC). Onze excuses en welgemeende felicitaties! De redactie.

Parkeeroplossing Breukelsplein laat zeker tot november op zich wachten

Wethouder Eric van den Broek, zittend achter zijn bureau in het Boxtelse gemeentehuis. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De parkeerproblemen op het Breukelsplein houden nog wel even aan, zo laat wethouder Herman van Wanrooij woensdag in een bijeenkomst voor de pers weten. Dat komt omdat hij eerst gedegen onderzoek wil doen naar het probleem. Daarbij wil de wethouder zich baseren op verkeerstellingen om zo te achterhalen waar de langparkeerders vandaan komen en hoe lang ze op het plein geparkeerd staan. Half november moet een oplossing op de tekentafel liggen.

"We hadden wel verwacht dat de parkeerproblemen met de invoering van de blauwe zones naar de randen van het gebied of net daarbuiten zouden verschuiven", legt wethouder Van Wanrooij uit. Toch verbaast de omvang van de parkeerproblematiek hem enigszins. Verschillende omwonenden van en ondernemers op het plein klagen steen en been over het feit dat ze nergens kunnen parkeren.

Volgens een beleidsmedewerker loopt het parkeren in de blauwe zones over het algemeen wel soepel. Ook de wethouder, die aangeeft met grote regelmaat door het gebied te fietsen, ziet verder geen grote parkeerproblemen. "We zien hooguit twee à drie auto's per dag die fout geparkeerd staan", aldus Van Wanrooij. Ook de BOA's die handhaven in het gebied geven aan dat er weinig problemen optreden binnen de parkeerschijfzone.

Het Breukelsplein valt net buiten de blauwe zone, waar inmiddels zo'n vijfhonderd ontheffingen voor zijn verleend. "Maar ook 420 adressen hebben zich nog niet gemeld", aldus van Wanrooij. "Die hebben we nu aangeschreven met een ludieke brief in de hoop dat zij alsnog een ontheffing aanvragen." Het vermoeden bestaat dat sommige bewoners van binnen de blauwe zone bewust geen ontheffing hebben besteld en nu hun auto parkeren op het Breukelsplein.

Ook gaat de gemeente ervan uit dat veel langparkeerders nu gebruikmaken van de parkeermogelijkheid op het plein. "Maar om dat zeker te weten wil ik eerst de cijfers zien", aldus de wethouder. De wethouder legt uit dat het Breukelsplein bedoeld is als 'kofferbak' voor kortparkeerders. Het idee is om langparkeerders juist gebruik te laten maken van de betaalde parkeerplaatsen van QPark bij het station, die nu vaak leeg staan. Of deze parkeerders nu het Breukelsplein gebruiken, weet de wethouder niet: "We willen zowel binnen als buiten het blauwe gebied tellen waar de auto's staan en dat in één keer evalueren. Dan kunnen we gefundeerd antwoord geven op vragen als: 'waar komen de parkeerders vandaan?' of 'staan ze hier de hele dag?' en daar ook een passende oplossing voor bedenken."

Over hoe de oplossing voor deze problemen er uit moet komen te zien wil de wethouder in dit stadium nog niet speculeren. "Het kan van alles zijn. Maar er zijn eigenlijk maar twee smaken als het gaat om parkeren: betaald of gratis." Wel is duidelijk dat er naar verwachting half november een verkeersbesluit met oplossingen ter goedkeuring naar de gemeenteraad gaat. Als alles dan meezit kan de nieuwe situatie na de kerstperiode van kracht worden.


Boxtel en Sint-Michielsgestel haken samen in op themajaar 'We are Food'

Boxtel - Boxtel is op zoek naar de 'wauw-factor' rondom het thema voedsel. Dat is de boodschap van wethouder Peter van de Wiel. Onder de vlag 'We are Food' zoekt onze gemeente aansluiting bij het landelijk toeristisch themajaar rondom voedsel en gastronomie. Boxtel zal daarbij samen optrekken met Sint-Michielsgestel vanwege de ambtelijke fusie, maar ook omdat toerisme, aldus de wethouder, niet ophoudt buiten de gemeentegrenzen. Momenteel verzamelt de gemeente ideeën die toeristen overtuigt naar Boxtel te komen.

Vanuit de landelijke of regionale overheid worden regelmatig verschillende themajaren bedacht om toeristen te lokken. Zo was vorig jaar het Jeroen Bosch 500 jaar en stond 2015 in het teken van Vincent van Gogh. 2017 wordt dus het jaar van het eten. Ook de provincie Noord-Brabant staat stil bij dit thema en doet aan marketing om Brabant als gastronomisch en bourgondisch centrum van de wereld op de kaart te zetten.

Volgens wethouders Koos Loose (Sint-Michielsgestel) en Peter van de Wiel (Boxtel) is het belangrijk om op een dergelijk themajaar in te haken. "We kunnen dit niet passief laten gebeuren", aldus Van de Wiel. Dat gebeurde voorheen wel in Boxtel en Sint-Michielsgestel en hoewel een duidelijke toename in het aantal overnachtingen in hotels en B&B's in beide gemeentes merkbaar was, is volgens beide wethouders nog veel meer winst te behalen.

Een kleine delegatie uit de creatieve, gastronomische en communicatiesector kwam op 14 september voor het eerst op het gemeentehuis samen om alvast te brainstormen over het thema 'We are Food'. Belangstellenden die denken dat ze hét idee hebben om door middel van het thema 'eten' toeristen naar Boxtel te trekken kunnen zich aansluiten door contact op te nemen met Marlous van de Wetering via economie@mijngemeentedichtbij.nl.

Wethouder Van de Wiel legt uit dat de gemeente echt op zoek is naar een grote toeristische trekpleister op het gebied van voedsel. Hij geeft aan dat de gemeente 'wel ideeën heeft', maar wil die niet prijsgeven omdat hij daarmee verwacht de creativiteit van de inzendingen te beperken. "Maar met een tapasdiner op de Markt kom je er niet", geeft hij aan. Het ligt in de lijn der verwachting dat ook 'die andere toeristische trekpleister', de dino's in Boxtel, bij het thema worden betrokken, hoewel Van de Wiel ook dat aan de ondernemers en creatievelingen zelf overlaat.

Het feit dat Boxtel organisatorisch samenwerkt met Sint-Michielsgestel betekent niet dat er in beide dorpen dezelfde activiteiten georganiseerd zullen worden. In tegendeel: Van de Wiel hoopt op een gezonde concurrentie op het gebied van activiteiten: "Daar worden we alleen maar sterker van!" Ook van Den Bosch, dat in de provincie kartrekker is van het themajaar, valt concurrentie te verwachten, hoewel volgens zowel Loose als Van de Wiel benadrukken dat de samenwerking erg soepel verloopt. Dat moet ook wel, want Den Bosch is volgens hen onmogelijk in staat alle toeristen die op 'We are Food' afkomen zelf op te vangen. "Denk alleen al aan hotelkamers binnen de gemeente. Daar heeft Den Bosch er bij lange na niet genoeg van", constateert Van de Wiel.

Om het themajaar tot een succes te maken ligt volgens de wethouder een potje van 'vele tienduizenden euro's' klaar. Van de Wiel geeft aan geen exacte bedragen te willen noemen omdat dat beperkend werkt. 'Eerst kijken welke projecten het waard zijn om in te investeren en daarna kijken wat de kosten ervan zijn', luidt het devies.

Boxtelaren beleven Burendag

Burendag werd gevierd bij onder andere de Hendrik Verheeslaan/Berkengaard... (Foto: Jos & Miriam van Breugel-Hugens) Foto: Jos & Miriam van Breugel-Hugens

Boxtel - Tussen alle evenementen die dit weekend in Boxtel en Liempde te beleven waren zal het sommigen misschien ontgaan zijn, maar zaterdag was het Nationale Burendag. Diverse straten en buurten vierden deze dag, zoals de bewoners van de Hendrik Verheeslaan/Berkengaard. Zij pimpten bovendien hun buurt op met zelfgemaakte plantenbakken en maakten de stoepen onkruidvrij.

...en ook bij buurtvereniging de Weverkes werd de dag gevierd. Foto: J. Kouwenberg

Ook Buurtvereniging De Weverkes vierde dit jaar Burendag. Inmiddels bestaat de Buurtvereniging 40 jaar en elk jaar opnieuw worden voor jong en oud verschillende activiteiten bedacht. Dit jaar stonden twee springkussens in de speeltuin waarop de kinderen de hele zaterdagmiddag en zondag konden springen. Ook schminken en nagellakken waren activiteiten waar de kinderen mee vermaakt werden. De buurtvereniging nam dit jaar na ruim 26 jaar afscheid van bestuursvoorzitter Annie van de Langenberg. Annie en haar man Jan werden vereerd met een bos bloemen en dinercheque, en door het zittende bestuur werd besloten dat beiden erelid van de verenging worden.

6 / 24

Foto: Heemkunde Boxtel

De molen op de Genenberg

Deze ronde stenen beltmolen heeft een voorganger gehad, die op een andere locatie bij St. Michielsgestel stond: de Halderse Molen. Wanneer de nieuwe stenen molen op de Genenberg is gebouwd wordt de Halderse molen, een standerdmolen, verplaatst naar Oploo, waar hij nu nog altijd staat.

De molen op de Genenberg wordt in 1842 gebouwd in opdracht van Petrus Peters. Petrus van Riel uit Udenhout was de verkoper van de grond. Van Riel is een bekend molenaarsgeslacht. Petrus Peters is niet echt een molenaar, maar hij verhuurt zijn molens. Mogelijk is Van Riel dan wel van plan om een molen te bouwen op de Genenberg, maar ziet daar om onbekende redenen van af. Wellicht heeft hij er niet genoeg geld voor gehad. Dat zou verklaren waarom Peters de molen bouwt en Van Riel hem huurt.

Eigenaren uit de familie P(e)eters volgen elkaar snel op . Het zijn de weduwe Peters-Goldschalx te Boxtel (1893), pater P.A.A. Peters te Amsterdam, A.J. Peeters en M.A. Peeters (1939-1964). Inmiddels wordt de molen niet meer gebruikt als maalwerktuig en is hij in gebruik genomen als (tweede) woning. Eigenaren na 1964 zijn o.a. G.M. de Vlam uit Vught (1964-1965), L. de Groot te 's-Hertogenbosch (1965), H.S.D Bartlema (1965), B. Stavert en R.A. Nipius.

In het voorjaar 2005 worden de romp (met coating) gewit en het wiekenkruis en staart geschilderd. Daarna wordt er weer af en toe met de molen gedraaid, maar de omgeving is dan, door de talrijke bomen, erg ongunstig geworden. In 2011 wordt vastgesteld dat de molen al geruime tijd niet meer gedraaid heeft, gezien de haveloze staat van de vier zeilen.

Het schilderij is in de jaren vijftig van Boxtel naar Ossendrecht verhuisd en hangt daar al weer vele jaren aan de muur van een West-Brabantse huiskamer.

Bron: o.a. www.molendatabase.nl

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel
Foto van schilderij: Rini van Oirschot

De zomerstop is voorbij en eindelijk mag ik weer schrijven. Eindelijk. Inmiddels had ik zowat medelijden met mijn man, die bij elke gebeurtenis al die woorden moet aanhoren. Mijn verhalen mogen weer op papier, en mijn papier vraagt nooit of ik alsjeblieft de korte versie wil vertellen. Mijn papier zegt ook nooit 'dat dit totaal overbodige informatie is'. Mijn papier is geduldig. Daar kan ik zelf een voorbeeld aan nemen, want het bakje chocolade perpernoten die ik pas op mocht eten na het schrijven van deze column is al op voordat ik überhaupt ben begonnen.

Ik vul een nieuwe bak en staar naar buiten. De eekhorntjes vechten voor elk walnootje en de tuin is bedekt onder een dik pak mist. Ik denk terug aan deze zomer. Er waren zoveel mooie dagen, maar er is één dag die meteen als eerste naar boven komt in mijn hoofd en dat is de dag dat ik met mijn vriendinnetje meedeed met Swim to Fight Cancer. Twee kilometer zwemmen voor onderzoeksgelden. Ik zag ons al juichend door de finish zwemmen. Allebei een lichaam zoals dat van Inge de Bruin en Ranomi met de moeilijke achternaam. Inge past drie keer in mij en zwemt dertien keer sneller dan ik, maar ach, je moet blijven dromen hè.

Op naar het zwembad in mijn nieuwe, flitsende, niet flatterende, badpak. De laatste keer dat ik een badpak aanhad was zowel hilarisch als traumatisch. Ik was een jaar of 12 en ging discozwemmen met mijn klas. Toen ik omgekleed was liep ik naar het zwembad en alle mensen begonnen keihard te lachen. Toen ze naar mij bleven kijken, keek ik eens naar beneden. Ik had mijn badpak achterstevoren aan. Ik zal de details achterwege laten maar laat ik het erop houden dat de rug van het zwempak over mijn buik liep. Ik ben nooit meer gaan discozwemmen en mijn badpak heb ik ver verstopt achter in de kast. 22 jaar later stond ik dus voor het eerst weer in een veel te krap pashokje te zweten en mezelf en mijn prachtige winterlichaam in een badpak te hijsen. Een braadworst voelt zich waarschijnlijk lekkerder in zijn vel.

Het bad is vijftig meter lang, dus dat betekende veertig banen. Prima, dat zou ik wel even doen. Na twee banen werden we aangesproken door een mevrouw die ons dwingend vroeg om in een minder snelle baan te gaan zwemmen want deze was niet bedoeld om gezellig naast elkaar te zwemmen en te kletsen. In mijn hoofd schreeuwde ik: 'hallo weet je wel dat wij zwemmen voor Swim to Fight Cancer?!!' In werkelijkheid zei ik: 'oh sorry mevrouw. In welk babybadje mogen wij dan zwemmen?' Na die eerste keer veertig banen gezwommen te hebben en ik mijn armen niet meer omhoog kreeg, was ik nog steeds beledigd. Bij elk pijntje dacht ik aan al die mensen die chemo's moeten ondergaan. Dit was dan allemaal peanuts. Maar nog steeds was ik beledigd.
Totdat er een man naast me stond onder de douche. En hij vroeg of we zomaar voor de fun kwamen zwemmen. Ik zei heel trots; we trainen voor Swim to Fight Cancer. Hij draait zich om en zegt wel drie keer 'Geweldig!! Wat goed van jullie.' Ik zeg 'nou, de patienten, dat zijn de echte helden.' Hij kijkt me aan en zegt….'Mijn dochtertje van drie heeft net leukemie overwonnen. Dus ik vind het geweldig.' Daar stond ik dan. Met mijn traumatische badpak. Aan de grond genageld van geluk. Klein dapper meisje, met je lieve papa. Ik nam jullie mee op mijn rug bij Swim to Fight Cancer. Het was een prachtige, memoriabele zomer.

Vervolg van de voorpagina: Kromploegers

Het geluid in de feesttent is, boven verwachting, goed te noemen. Overal zijn de Kromploegers goed te horen en klinkt de muziek gebalanceerd en helder. Ook als na de tweede 'pauzeact' van Black&Brownie de Trammps aantreden is het geluid nog steeds erg goed. The Trammps zijn dat vocaal echter wat minder. Hoewel het te ver gaat om te zeggen dat het een aanfluiting is, is duidelijk te merken dat de inmiddels de 73 jaar gepasseerde originele Trammp Robert Upchurch het optreden zichtbaar ternauwernood bijhoudt. De uitzinnige menigte maakt het allemaal niets uit, mede dankzij het enthousiasme van de heren. Want een publiek entertainen, dát kunnen ze, Upchurch voorop. Het dak gaat er dan ook bijna letterlijk af als de Trammps, die verder met orkestband optreden, en de Kromploegers samen het nummer Disco Inferno uitvoeren.

Van 't Hof vertelt naar afloop lachend dat hij een optreden met The Trammps niet per se op zijn bucketlist had staan. "Maar het is wel uniek. Wanneer maak je dit nog eens mee?", lacht hij. De vraag stellen is hem beantwoorden, beaamt hij zelf ook. Ook Kromploegers-orkestleider Maarten Termeer spreekt van een unieke ervaring.

Diva's
Als de Diva's of Dance rond 23.00 uur het podium betreden gaan alle remmen los. De drie dames (Nance, Linda Estelle en Des'ray) bieden het wat jongere publiek een 'trip to memory lane' waarbij verschillende dancehits uit de jaren 90 voorbij komen. De dames voeren naar eigen zeggen een compleet nieuwe act op en dat is te merken: Nance is duidelijk nog niet in haar element en de dames zetten enkele malen bijna het verkeerde nummer in. Desondanks zet het drietal een spetterende show neer waarbij vooral de zang van Des'ray en Linda Estelle in positieve zin opvallen.

Na afloop merkt ondergetekende tegen een van de Kromploegers op dat zij waarschijnlijk muzikaal de sterkste act van de avond hadden. Een vertwijfeld 'echt?' klinkt als antwoord. Maar eigenlijk is dat niet zo verwonderlijk, want tegenover The Trammps (opgericht in 1972) en Diva's of Dance (actief in de muziekwereld sinds 1989) zijn de Kromploegers (opgericht in 1967) natuurlijk gewoon de meest ervaren formatie.

Oktoberfest
Zaterdag was de tent het decor van het Traditionaler Oktoberfest 4.0. Eveneens voor het vierde jaar op rij was er vooraf een enorme stormloop op de kaartjes: na een half uurtje waren de 1.200 beschikbare plekken al vergeven. Dit waren er een stuk meer dan de afgelopen jaren, aangezien er dit jaar een fors grotere tent stond om al het publiek te herbergen.

Naast de feesttent stond voor het eerst een reuzenrad, letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten van het hele gebeuren op d'n Tip. Deze attractie was er speciaal vanwege het 50-jarig bestaan van de Kromploegers. Traditiegetrouw begint de avond met het aanslaan van het eerste vat en daarna kan het feest beginnen. Wethouder Peter van de Wiel was dit jaar de gelukkige die deze eervolle handeling mocht verrichten. Hoofdact vormde dit jaar niemand minder dan Dennie Christian, de Nederlandse koning van het Duitse levenslied. Zijn meezingers zorgden ervoor dat heel de tent op zijn grondvesten stond te schudden.

Niet alleen de muziek was een mooie mix van jong en oud, ook de leeftijden varieerde van 18 tot 65. En dat maakt het juist ook zo'n leuke bedoeling. Niemand die te beroerd is om een praatje te maken of lekker mee te dansen.

Proef Lokaal Liempde
Ook zondag, tijdens Proef Lokaal Liempde, was het een drukte van belang op D'n Tip. Termeer schat dat tussen de 1.300 en 1.400 fijnproevers aanwezig waren: "Maar dat is lastig te schatten met een gratis evenement." Zij konden proeven van allerlei lokale lekkernijen bij zo'n twintig stands. Wederom stegen de Kromploegers, die de bardiensten draaien tijdens dit evenement, tot grote hoogte, zij het nu letterlijk: zij gaven een spetterende vertolking van de Koelewijn-classic 'Kom van dat dak af' vanaf het 20 meter hoge reuzenrad.

Al met al kijkt Termeer terug op een onvergetelijk weekend zonder noemenswaardige incidenten: "En dreigde het uit de hand te lopen, dan corrigeerden bezoekers elkaar. Eigenlijk zoals het hier in Liempde altijd gaat!" Voor volgend jaar hebben de Kromploegers alweer grootse plannen, want wat Termeer betreft bewijst Liempde keer op keer evenementenweekenden als het afgelopen weekeinde prima aan te kunnen. Wie weet zou de gekscherend bedoelde opmerking van de Kromploegers-gitarist dat Liempde ieder weekend zo'n festival heeft dus nog wel eens werkelijkheid kunnen worden.

Kijk voor meer foto's op mooiboxtel.nl of op Facebook @mooiboxtel

Lennisquizzz zorgt voor drukte in Lennisheuvel

Foto: Kromploegers

Lennisheuvel - De derde editie van de Lennisquizzz vond zaterdagavond plaats. Startpunt was Gemeenschapshuis De Orion waar deelnemers en puzzel moesten oplossen alvorens het kwisboek in ontvangst te nemen. Vanuit diverse verschillende locaties waren 12 teams de hele avond druk bezig met het oplossen van talloze interessante en ingewikkelde vragen en opdrachten.

Nadat de 'aanvangstpuzzel' klaar was kreeg men het kwisboek pas mee, zij het in etappes. Ook kreeg men een cassettebandje mee, waarop aan 2 kanten een vraag was te horen. Na het nodige zoekwerk hebben de meeste teams toch nog ergens een cassettespeler gevonden om deze vragen af te luisteren. Op het cassettebandje moest vervolgens door de teams een beatbox worden opgenomen.

Foto: Ruud van Nooijen
Foto: Bregje van Nunen - M.I.P.

Hilarisch waren ook de geluidsfragmenten van mr. Chung uit 'Ik hou van Holland'. Hier moest natuurlijk het originele Nederlandse lied bij worden gezocht. Ook buiten waren een aantal antwoorden te vinden, dus in Lennisheuvel was het de hele avond een drukte van belang met alle teamleden, in hun reflecterende hesjes, die elkaar probeerden de loef af te steken.

Op vrijdag 13 oktober wordt door buurtvereniging ;Het Gescheurd Hemd; een feestavond georganiseerd in De Orion. Daar zal ook de prijsuitreiking van de Lennisquizzz plaatsvinden. Iedereen is welkom op deze avond, entree is gratis.

Boxtelse en Gestelse veteranen gebroederlijk bijeen

Na Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De Liempdse Jeanne van den Hurk mocht vrijdagochtend 22 september haar styling ter waarde van 250 euro komen verzilveren bij damesmodewinkel Uniek Mode.

Dat Jeanne meedeed met de prijsvraag die MooiBoxtel en Uniek Mode samen uitschreven, is te danken aan haar drie zussen Miriam, Gerdie en Corine. Zij speelden mee voor hun oudste zus als bedankje voor haar inzet om het contact binnen de familie te onderhouden en dan vooral met de ooms en tantes van de vier zussen. Niet dat ze ruzie hebben, maar na het overlijden van hun moeder dreigde het wat te verwateren. Jeanne: "Iedereen heeft het toch druk en ik ben de oudste zus." Winkelmedewerkster Daniëlle van Nooij valt haar bij: "Dan rol je daar vanzelf een beetje in natuurlijk." Jeanne knikt instemmend. "Ik stuur ze bijvoorbeeld verjaardagskaartjes, of help ze thuis als er visite is."

Vóór Foto: Sander van Kasteren
Na Foto: Sander van Kasteren
Vóór Foto: Sander van Kasteren
Foto: Ruud van Nooijen

Naast het onderhouden van de goede familieband zet Jeanne zich ook al jarenlang in voor de Liempdse samenleving, zoals voor SPPiLL. "Ze heeft het dus echt wel verdiend", aldus dochter Anneloes. Bovendien geven haar zussen aan haar een beetje geplaagd te hebben met haar leeftijd op haar laatste verjaardag en haar als 'goedmakertje' op te hebben gegeven. Voor zover ze zich kan herinneren is Jeanne nog niet eerder bij de modewinkel binnen geweest. "Mijn moeder kwam hier wel vaker hoor", verontschuldigt ze zich bijna tegenover medewerksters Daniëlle en Anja. "Ze was niet het type voor een lange rok. Ze was meer van de spijkerbroek."

Samen met haar dochter en nichtje Janneke als 'stylingadviseurs' komt Jeanne vrijdagochtend de winkel binnen voor haar styling. Als die, na amper een half uurtje, al klaar is, komt Jeanne zelfverzekerd het pashokje uit: "Dit zit echt als gegoten!" Volgens Anja en Daniëlle was eigenlijk het eerste pak dat ze paste meteen raak. "De kleding die ik nu heb, heeft een goede pasvorm. En in goede kleding voel je je ook goed. Ik denk dat ik nu wel vaker terugkom", vertelt Jeanne, dolblij met haar gewonnen prijs.

HobbyCentrum Boxtel

Nieuw bij HobbyCentrum Boxtel

Voor wie nog niet, of nog maar een beetje, bekend is met HobbyCentrum Boxtel: HCB staat voor: ontmoeten - Leren - Doen.
HCB is geen cursuscentrum. Het faciliteert ontmoetingen van senioren, gecombineerd met activiteiten. In de vorm van uitoefenen van hobby's, (aan)leren van vaardigheden en opdoen van kennis, en samen 'bewegen'.
Naast de vele, vele activiteiten die HCB al organiseert voor 50-plussers, gaat in oktober een aantal lezingen van start die meer dan de moeite waard zijn om bij te wonen.

- Willem Wittenberg zal een lezing houden over de Eerste Wereldoorlog. Hij vertelt waarom deze oorlog begon en waarom niemand die tegenhield, over het verloop van de oorlog en de Vrede van Versailles. In de vredesvoorwaarden van Versailles lag de kiem voor de Tweede Wereldoorlog. Bij voldoende belangstelling zal deze middag een vervolg krijgen. Woensdagmiddag 25 oktober van 13.30 tot 15.00 uur. Kosten 3 euro.

- Tijdens de lezing 'klassieke muziek voor iedereen' zal Joop Weger vertellen over klassieke muziek. Naast dat er veel geluisterd wordt naar en genoten kan worden van klassieke muziek zal Joop je meevoeren in de wereld van stijlperioden, instrumenten, orkesten, componisten en muzikale begrippen. Bij voldoende belangstelling krijgt ook deze lezing een vervolg. Dinsdagavond 10 oktober van 19.30 tot 21.30 uur. Kosten 5 euro inclusief kopje koffie of thee.

- Kees Wintermans, theoloog en oud-docent levensbeschouwing, wil graag in gesprek gaan over levensvragen en religies. De mens is zich ervan bewust dat het leven eindig is, maar ook een begin heeft. Dit roept een aantal levensvragen op. In de cursus wordt dieper ingegaan op deze vragen en de diverse mogelijke antwoorden. Er is ruim gelegenheid om hierover met elkaar in gesprek te gaan.
Woensdagochtend 25 oktober, 1 en 8 november van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten voor drie bijeenkomsten 9 euro. KBO-leden 7,50 euro.

- Over de cultuur en tradities van Turkije, over de verschillende gebieden in het land, de geschiedenis en de godsdienst zal Sevim Atalay alles vertellen tijdens de bijeenkomsten 'kennismaken met de Turkse cultuur'. Je leert een paar woordjes Turks en krijgt lekkere recepten van typisch Turkse gerechten.
Dinsdagochtend 24 oktober, 7, 21, 28 november en 12 december van 9.30 tot 11.30 uur. Kosten voor vijf bijeenkomsten 15 euro. KBO-leden 12,50 euro.

- Ling Ling Guo woont nu zes jaar in Nederland en vertelt bij de bijeenkomsten 'meer weten over China' over haar geboorteland. Geografie, politiek, cultuur, geschiedenis, economie, infrastructuur en milieu zullen aan bod komen. Ook vertelt zij graag over de verschillen die zij ervaart tussen China en Nederland.
Vrijdagochtend 3, 10, 17 en 24 november van 10.30 tot 12.30 uur. Kosten voor vier bijeenkomsten 12 euro. KBO-leden 10 euro.

Aanmelden voor de lezingen kan via het inschrijfformulier op www.hobbycentrumboxtel.nl. Het adres van HobbyCentrum Boxtel is Baroniestraat 105 ( voormalige BlancaRentex-pand).

Ontmoeten - Leren - Doen
Ook voor: tekenen, schilderen, stijldansen, houtbewerken, computerlessen, metaalbewerking en sieraden maken, naailessen, hoedjes maken, vrij dansen, glas in lood, Engelse en Spaanse les, iPad-/iPhone-lessen, levensverhaal schrijven, keramiek, beeldhouwen, gymnastiek, meditatie, yoga, meezingmiddag en haakles.

Boxtelse en Gestelse veteranen gebroederlijk bijeen

Boxtel - In Gemeenschapshuis De Rots vond zaterdag de negende Boxtelse Veteranendag plaats. Voor de eerste keer namen hieraan ook veteranen uit de Gemeente Sint-Michielsgestel deel. Zo'n negentig veteranen, als dan niet vergezeld van hun partner, waarvan een twintigtal uit Sint-Michielsgestel, waren gezeten toen rond de klok van half elf Peter van As van het bestuur Stichting Veteranen Boxtel iedereen van harte welkom heette.

Vervolgens sprak voorzitter Theo Raaijmakers hen toe. Hij stelde vast dat de waardering voor veteranen vanuit de maatschappij in toenemende mate aanwezig is. De burgemeesters van beide gemeenten waren aanwezig. Als eerste sprak burgemeester Mark Buijs. Ook hij onderstreepte het belang van aandacht voor veteranen. In zijn functie ziet en spreekt hij veel mensen bij jubilea. Daaronder bevinden zich ook veteranen. Buijs constateert bij die gelegenheden nog wel eens dat door uitzendingen soms (diepe) wonden zijn geslagen, niet altijd zichtbaar, maar die wel lang nawerken. Hij besloot met te zeggen blij te zijn dat ook Gestelse veteranen de weg naar Boxtel hebben gevonden. Vervolgens nam Jan Pommer, burgemeester van Sint-Michielsgestel het woord.

Hierna was er een moment van herdenken: The Last Post werd gespeeld, gevolgd door twee minuten stilte en werd afgesloten met het spelen van het Wilhelmus. Daarna was er alle ruimte voor ontmoeten en bijpraten onder het genot van een drankje. Omstreeks half een volgde de maaltijd in de vorm van de befaamde Blauwe Hap. Nadien was er nog tot 15.30 uur muziek, waarbij al snel diverse tafeltjes aan de kant werden geschoven om plaats te maken voor hen die wilden dansen. Kortom: Boxtelse en Gestelse veteranen kunnen terugkijken op een goed bezochte en geanimeerde eigen veteranendag.

MooiBoxtel in beeld

Foto: Fischer Fotografie

Laarzenpad Dommelbimd

Op geheel eigen wijze legt fotograaf Marcel Fischer (Lennisheuvel, 1970) de meest bijzondere plekken van Boxtel vast. En dat levert prachtige plaatjes op. Door enkele van zijn foto's te delen met de lezers van DeMooiBoxtelKrant toont hij hen hoe mooi onze gemeente is. En hoe zij die vaak verrassende, soms onbekende, maar altijd schitterende scènes zelf vast kunnen leggen. Daarom deelt hij niet alleen de precieze locatie van zijn buitengewone beelden, maar ook de technische specificaties ervan. Deze week: het Laarzenpad door Dommelbimd

Overzichtsfoto:
ISO 400, F 8, 1/125sec
Camera Canon eos 5D Mark III
Lens: 16/35 Canon

FischerFotografie

Op de foto is het Laarzenpad te zien, dat door het gebruik van een groothoeklens een nog mooier perspectief krijgt dan het van zichzelf al heeft.

Close-upfoto:
ISO 640, F 5.6, 1/160sec
Camera Canon eos 5D Mark III
Lens: 16/35 Canon

Deze foto is links van het laarzenpad gemaakt, een paar minuten later dan de overzichtsfoto. Zodra je meer inzoomt moet je de snelheid omhoog brengen omdat de bewegingsonscherpte van je hand toeneemt. Ondanks de close-up vanaf 2 meter is het beeld nog steed breed waardoor 1/160 voldoende was om er zeker van te zijn dat de koeien er scherp op zouden staan. Waarom groothoek? Vanwege het perspectief vanaf de grond. De koeien ogen hierdoor nog imposanter - daarbij beleef je de foto zo vanuit de dierenwereld.

Tip 3: Wie wordt de nieuwe Prins van Ploegersand?

Foto: ploegersland

Liempde - Ook dit jaar is het Prinsenvereniging de Ploegers gelukt om een nieuwe Prins te vinden die samen met zijn Adjudant Ploegersland zal gaan regeren in het komende carnavalsseizoen. Hij staat te trappelen om een jaar lang de scepter over Ploegersland te mogen zwaaien. Wie het dit jaar geworden is? Dat wordt op zaterdag 21 oktober in Ploegerspaleis Het Hof onthuld. Tot die tijd zal de geheimcommissie van de Ploegers iedere week een tip geven die tot de juiste naam van de nieuwe Prins kan leiden. Deze week tip 3.

Deze scherpschutter weet hem vaak te raken maar brengt ons zeker geen schade. Hij neemt anderen dan ook vaak mee tot grote hoogte. Eenmaal boven aangekomen is het dan een groot feest en kunnen we met zijn allen terugkijken. Je zou dan zo de vlag voor hem uithangen.

Denk jij te weten wie de nieuwe Prins is, stuur je antwoord dan naar redactie@ploegers.nl. Onder de goede inzendingen worden twee kaarten voor de zittingsavonden verloot. Op zaterdag 21 oktober val bij Het Hof om 20.30 uur eerst afscheid genomen worden van Prins Populus I&II en zal vervolgens de nieuwe Prins geïnstalleerd worden. Iedereen is van harte welkom om deze avond te bezoeken.


Fotoreportage

Cock Stam: voor al uw fotoreportages, ook ervaring met afscheids-en uitvaartreportage's. Meer informatie bel: 06 48 65 77 85

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Vakantie

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 16 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

ROMMELMARKT

zondag 08-10-2017 sporthal de Braken, DeBraken 1a, Boxtel 10:00-16:00.
Nog enkele kramen te-huur, info/boekingen: 06-81135591 www.vandersteenevenementen.nl

Foto: Heemkunde Boxtel

De Nieuwstraat in de jaren 50 van de vorige eeuw. De weg die na de aanleg van plan Oost is omgedoopt tot Nieuwe Nieuwstraat. De onbewoonbaar verklaarde woningen wachten op de sloop.

12 / 24

D66-wethouder Marusjka Lestrade en raadslid Fons van Heesch leidden tijdens het Dommeltheater twee wethouders uit Eindhoven rond door Boxtel. (Foto: D66 Boxtel) Foto: D66 Boxtel

Volop kunst en cultuur in Boxtel
Wat een prachtige week vol kunst en cultuur heeft Boxtel achter de rug. Niet alleen vonden er allerlei activiteiten plaats tijdens kunst- en cultuurweek QQLQ (kukeleku), ook werd de cultuurnota 2017-2020 van D66-wethouder Marusjka Lestrade aangenomen door de gemeenteraad. Een integrale visie voor kunst en cultuur in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel.

Trots op onze evenementen
D66 draagt kunst en cultuur een heel warm hart toe en is dan ook blij met de vele activiteiten die rond dit thema in Boxtel worden georganiseerd. Tijdens QQLQ vond onder meer de UITmarkt plaats die D66-wethouder Lestrade mocht openen. Ook het evenement Bockesprongen was weer een groot succes evenals de derde editie van het Dommeltheater. Boxtel mag trots zijn op deze mooie evenementen.

Raad keurt cultuurnota goed!
Om kunst en cultuur ook in de toekomst een grote rol te laten spelen in onze gemeente, presenteerde wethouder Lestrade de cultuurnota voor de periode 2017-2020. Dinsdag 19 september werd deze, na een spervuur van vragen en een duidelijke uitleg door de wethouder, goedgekeurd door de Boxtelse gemeenteraad. D66 vindt het belangrijk een goed cultuurbeleid te hebben. Kunst en cultuur zorgen ervoor dat mensen zich kunnen ontwikkelen en elkaar ontmoeten zodat er verbinding ontstaat tussen mensen onderling. Ook moet het voor iedereen toegankelijk zijn en is het belangrijk om kunst en cultuur te verweven in het onderwijs.

Lestrade over de cultuurnota: "Een gemeenschap waarin we kunnen genieten van de tradities uit ons verleden, waarin we open staan voor de nieuwe uitingen van kunst, we onze kinderen opvoeden in de wetenschap dat muziekonderwijs een ongelooflijk belangrijke rol in hun ontwikkeling speelt, waarin we ons realiseren dat een inspirerend en bloeiend cultureel klimaat een belangrijke vestigingsfactor is voor bedrijven: dat is het Boxtel dat we met het nieuwe kunst- en cultuurbeleid mogelijk willen maken."

In gesprek met Boxtelaren
De cultuurnota werd ook door de Boxtelaren goed ontvangen en daar zijn we als D66 natuurlijk heel blij mee. Om te weten wat er speelt en leeft onder de inwoners van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel gaan leden van D66 de komende maanden elke drie weken op zaterdag de straat op om met mensen in gesprek te gaan. Wat vindt u van uw woonplaats? Waar bent u trots op? En wat ziet u graag anders? Hierover gaan we in gesprek en de antwoorden en input worden door D66 gebruikt in het programma voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zaterdag 23 september waren we present in het centrum van Boxtel en spraken we enkele inwoners. Over één ding waren ze het eens: Boxtel is een gezellig dorp waar van alles wordt georganiseerd. En de verbeterpunten? Die nemen we zeker mee om zo Boxtel nóg leuker te maken!

Foto: VVD Boxtel

BAKKIE DOEN !

Op 21 maart 2018 vinden de verkiezingen plaats voor een nieuwe gemeenteraad. Er zijn in Boxtel 23 zetels te verdelen. Op dit moment heeft VVD slechts één zetel in de raad en dat vinden wij natuurlijk niet genoeg.
Daarom willen we deze keer uitgebreid aandacht besteden aan ons verkiezingsprogramma en dit opstellen aan de hand van de inbreng van onze eigen inwoners en ondernemers.

Met een aantal nieuwe VVD-leden en een nieuw actief bestuur timmeren we hard aan de weg om de volgende periode het lokale VVD-geluid luid en duidelijk in de raad in te brengen.
Wij hebben daarvoor uiteraard wel veel inbreng van onze achterban nodig, maar natuurlijk staan wij ook open voor ideeën van niet-VVD'ers.
Wij willen een programma, dat zo breed mogelijk gedragen wordt mits het past binnen ons liberale gedachtegoed. Zo willen we proberen om de typische lokale knelpunten samen met onze inwoners zo goed mogelijk op te lossen.

Sociaal maar eerlijk! In tegenstelling tot wat velen denken heeft VVD veel aandacht voor het sociale domein.
VVD wil de economie kansen bieden met de beste omstandigheden om een nieuw bedrijf te beginnen en bestaande bedrijven te laten groeien. Ook streven wij naar goed onderwijs en wetenschappelijk onderzoek van wereldniveau, zodat we de technologieën van de toekomst in ons land kunnen ontdekken. We willen grote ambities vertalen naar de Boxtelse samenleving, de Boxtelse mogelijkheden. Want er liggen kansen in Boxtel, zeker met de alom bekende inzet van Boxtel in duurzaamheid. Daar moeten we economisch gewin uit kunnen halen.

Op vrijdag 29 september a.s. Staat de 'VVD Bakkie Doen Truck' op de weekmarkt. Iedereen is van harte welkom voor een gratis kop koffie en kan in gesprek met onze lokale VVD-leden. Wij zijn er trots op, dat Zohair El-Yassini, lid van de Tweede Kamer voor VVD, hierbij aanwezig is. Zohair heeft deelgenomen aan het politieke forum op 22 februari jl. op het Jacob-Roelandslyceum. In de Tweede Kamer is hij woordvoerder zorg en jeugdbeleid.
Zijn passie is mee te bouwen aan de zogenaamde Dutch Dream waarin iedereen in Nederland, ongeacht afkomst, geloof, geslacht of geaardheid kan streven naar het waarmaken van zijn of haar geluk. Zijn levensmotto: je bent de regisseur van je eigen leven!

Zohair is daar zelf het voorbeeld van. Door kansen te benutten die hij kreeg dankzij werk en onderwijs kon hij vanuit een jeugd in een Utrechtse achterstandswijk uitgroeien tot financieel strateeg, lid van de Provinciale Staten in Utrecht en nu lid van de Tweede Kamer. Vanwege zijn economische en bestuurlijke kennis is hij bij uitstek een persoon die partijen bijeen kan brengen.

Wij nodigen u graag uit voor een gratis heerlijk kopje koffie tijdens de weekmarkt van aanstaande vbrijdag 29 september.

Aanvulling week 38

Verleende omgevingsvergunningen
Schijndelsedijk 5, legaliseren en uitbreiden bijgebouw

Evenementenvergunning
Sparrenbosloop, verleende vergunning voor het evenement op zondag 29 oktober 2017 van 10.30 tot 14.30 uur.

Bekendmakingen week 39

Aangevraagde omgevingsvergunning
Markt 1, realiseren verbindingsgang tussen het marktplein en de binnentuin van het gemeentehuis

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Dufourstraat en Van Hornstraat, renoveren woningen Dufourstraat 18 t/m 24 (even), Van Hornstraat 95 t/m 113 (oneven) en Van Hornstraat 144 t/m 166 (even)
Händelstraat 35, realiseren erfafscheiding met een enkele en een dubbele poort en een overkapping
Puccinistraat 42, plaatsen dakopbouw in de loggia op de 2e verdieping

Verleende omgevingsvergunningen
Korenmolen 5, bouw bedrijfspand met kantoor
Molenwijkseweg 5b, brandveilig gebruiken scoutinggebouw Wickiup

Melding aanleg gesloten bodemenergiesysteem buiten inrichtingen
Koningsvaren 18

Toestemming maken of veranderen uitweg
Korenmolen ongenummerd: kavelnummers E 3312 en 3228

Bestemmingsplan
Wijzigingsplan Luissel 19, met dit vastgestelde wijzigingsplan wordt de bestemming Agrarisch-Agrarisch bedrijf omgezet naar een bestemming 'Recreatie-Dagrecreatie'

Horecavergunning
Deegeluk, Markt 28, verleende horecavergunning en exploitatievergunning met terras

Verkeersbesluit
Aanleg gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats Eikengaard 42

Overige besluiten
Regeling tot 2e wijziging van het Mandaatbesluit bestuursorganen MijnGemeenteDichtbij

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
28-09 Keefheuvel e.o.
29-09 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
30-09 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
03-10 Kerkeind
04-10 Lennisheuvel
04-10 Vrilkhoven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

14 / 24

Bij de Kalbo staat de klant centraal
Het beste advies en vakmanschap voor de beste prijzen

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Al jaren laat de Kalbo Sanitair en Tegels zien dat kwaliteit, persoonlijke aandacht en maatwerk gewoon betaalbaar zijn. Met een bijzonder groot assortiment van complete keukens en badkamers tot leertjes voor in de kraan, spoelbakken en vlotters – je kunt het zo gek niet bedenken of de Kalbo heeft het, en is het niet op voorraad dan is het vaak binnen één dag leverbaar. Waar je er ook voor binnen loopt, dankzij de goede service en vakkundige kennis van eigenaresse Paula Eliëns ga je er altijd met een tevreden gevoel weer naar buiten.

Van een succesvol stukadoorsbedrijf specialiseerde de Kalbo Sanitair en Tegels zich gaandeweg steeds meer tot de specialist in sanitair, keukens op maat en tegels die het bedrijf vandaag de dag is. Van inloopdouches en kookeilanden tot aan het leidingwerk dat daarvoor vereist is. "Er zijn veel bouwbedrijven, maar weinig loodgietersbedrijven", verklaart Eliëns die stap. "Met een breed aanbod aan producten en diensten komen wij aan alle wensen van de klant tegemoet."

Het assortiment dat de Kalbo biedt is niet alleen zeer ruim, maar ook een grote hoeveelheid hiervan is los verkrijgbaar. De klant hoeft dus niet meerdere of complete onderdelen te kopen als hij er maar één of een enkel onderdeel ervan nodig heeft. Zo kun je bij de Kalbo ook terecht voor fittingen, koppelstukken, leertjes en kranen in bijna iedere denkbare maat. Maar Paula wendt haar expertise ook graag aan voor zeer specialistische oplossingen, zoals voor het vervangen van kapotte onderdelen van ouder sanitair bijvoorbeeld. Paula: "Laatst had ik een klant bij wie de wieltjes van de douchedeur versleten waren. Er leek niet meer aan te komen. We probeerden een aantal wieltjes uit en vonden uiteindelijk een passende oplossing. Die klant hoefde natuurlijk niet een hele doos met wieltjes te kopen, maar kon ze gewoon per stuk afnemen."

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

De klant staat bij Kalbo Sanitair en Tegels hoog in het vaandel. Daarom zet Paula graag nét die extra stap die nodig is om haar klanten tegemoet te komen. "Ik kan hen wel iets aansmeren", vertelt ze, "maar ik vind het belangrijker dat ze niet alleen klant zijn, maar dat ook blijven!" Of wórden, want het kan soms verrassend lopen. Zo liep op een warme zomerdag een vrouw met een kapot stuk speelgoed van haar dochtertje binnen. "Ze kon dit nergens laten repareren en dacht aan de Kalbo", vertelt Paula. Er bleken wat rubbertjes in het speelgoed te zitten die niet meer goed waren en na wat gerommel en uitproberen kregen we het speelgoed weer aan de praat. Voor deze service en de rubbertjes heeft Eliëns geen betaling gevraagd en de klant was zo tevreden dat ze naar aanleiding van deze goede service uiteindelijk een compleet nieuwe badkamer bij de Kalbo heeft gekocht en heeft laten installeren.

Naast de service in onderdelen is er ook de service in onderhoud. Die begint bij het minst leuke onderdeel; de schoonmaak. Volgens Paula bestaan daar nogal wat misverstanden over: "Een agressief middel is helemaal niet goed om je badkamer mee schoon te maken. Vergeet de Cillit en Antikal dus maar!" Eliëns adviseert klanten daarom om daar waar mogelijk schoon te maken met een zacht sopje. "Vaak is een emmertje met wat warm water en wat afwasmiddel al genoeg", aldus Paula. "Agressieve middelen beschadigen het oppervlak alleen maar, waardoor er juist makkelijker vuil en kalk aan hecht. Het is de regelmaat van het schoonmaken en het altijd nadrogen van de materialen die er voor zorgen dat het sanitair er na jaren nog steeds mooi uitzien.

Soms ontkom je niet aan meer rigoureuze schoonmaakmiddelen, maar dat is vaak bij de oudere situaties, vertelt Paula. Zelf verkoopt ze schoonmaakmiddelen van onder andere Lithofin voor dit werk maar ook voor het dagelijks onderhoud, "Een Belgisch product. Erg goed!"

Om je badkamer en hele huishouden duurzamer te maken kan de aanschaf van een waterontharder het overwegen waard zijn, aldus Paula. "Dat is wel een investering - een ontharder kan de Kalbo al leveren voor 1.300 euro inclusief de montage, maar het zal de levensduur van je sanitair en bijvoorbeeld wasmachine, koffieapparaat, noem maar op, aanzienlijk verlengen. Ook zorgt een ontharder voor minder gebruik van zeep en wasmiddel omdat kalkarm water meer schuimt en een betere zeepwerking stimuleert. Vanuit duurzaamheidsoogpunt wordt daarom regelmatig in nieuwbouw standaard gekozen voor een waterontharder. Maar ook in de bestaande bouw kan een ontharder geïnstalleerd worden.

Volgens Paula komt het sinds de verhuizing van de Kalbo in 2012 nog regelmatig voor dat klanten de weg naar het nieuwe pand niet weten te vinden. Toch begrijpt ze dat wel: "Een badkamer kopen de meeste mensen niet iedere 10 jaar. Maar wij zitten tegenwoordig dus tegenover Dijkhuizen, bij de doorgang naar Lennisheuvel. Natuurlijk is iedereen van harte welkom in onze mooie winkel en bij de Kalbo is de klant écht nog koning."


Als woonwensen later veranderen

Een heerlijk groot perceel om te tuinieren of wil je straks genieten van de dynamiek van de stad? Zodra de kinderen het huis uit zijn, veranderen bij veel mensen de woonwensen. En waar de een juist rianter wil wonen, daar kiest de ander voor downsizen.

Minder vloeroppervlak betekent lang niet altijd dat woningen ook goedkoper zijn. Zeker als je de stap maakt van het oosten naar het westen of van een dorp naar de stad kunnen de prijzen tegenvallen. En terwijl je erop hoopte dat de hypotheekvrije woning voldoende zou opleveren om een nieuw appartement te kopen, is dat lang niet altijd het geval. Het goede nieuws is: je kunt een hypotheek krijgen, ongeacht jouw leeftijd. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je vanaf je 57e rekening mee moet houden.

De reden dat ik 57 jaar aanhoud in dit voorbeeld is geen toeval. Het is namelijk voor hypotheekverstrekkers de scheidslijn tussen twee verschillende berekeningen. Ben je meer dan 10 jaar van je pensioengerechtigde leeftijd verwijderd dan kijkt de financier in de meeste gevallen uitsluitend naar je huidige inkomen. Dat biedt veel mogelijkheden, omdat je dan vaak de top van de salarisschaal hebt bereikt. Tegelijk is het een valkuil, want kun je aan je financiële verplichtingen voldoen op je 68e? Al stelt de bank het niet verplicht, als je weinig pensioen hebt opgebouwd is maximaal lenen op je 57e meestal geen goed idee. Daarom kijken we met jou altijd naar je persoonlijke situatie. Een goede optie kan bijvoorbeeld zijn om de eerste jaren versneld af te lossen zodat je later lagere lasten hebt. Ben je ouder dan 57 dan kijken banken ook naar je pensioeninkomen. Het maximale hypotheekbedrag kan daardoor lager uitvallen, maar je hebt wel meer zekerheid dat je aan de betalingsverplichting kan voldoen.

Misschien denk je nu: 'ik heb geen verhuisplannen, deze column is niet voor mij geschreven'. Dan wil ik je toch nog op iets attenderen. Er zijn nog steeds veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek. Gebruik liever je huis als spaarpot als je ook een riante financiële buffer op de bankrekening hebt. Door de hypotheek af te lossen creëer je een solide basis om straks comfortabel te wonen. Ook als je huidige woning goed bevalt! Want bedenk eens wat voor leuke dingen je kunt doen als je geen geld meer kwijt bent aan de hypotheek.

Boxtelaar wil meer betaalbare woningen

Boxtel - Wethouder Peter van de Wiel is van plan om de komende tien jaar zo'n 1.400 nieuwe woningen in onze gemeente te realiseren. En dat dit hard nodig is blijkt niet alleen uit door de gemeente uitgevoerd onderzoek. Een groot deel van de Boxtelaren, Liempdenaren en Lennisheuvelnaren onderschrijft de noodzaak om te bouwen in onze gemeente, zo blijkt uit de twaalfde verzending aan ons opiniepanel TipMooiBoxtel. Zo'n 46 procent van de 217 respondenten vindt het huidig woningaanbod ontoereikend.

Bijna één op de drie ondervraagden (30 procent) wijt het gebrek aan passende woonruimte aan het uitblijven van nieuwbouw. Deze respondenten zijn opmerkelijk eensgezind wat betreft het woningaanbod binnen onze gemeente; er moet veel meer gebouwd worden voor starters. Ruim 63 procent van hen geeft aan dat starterswoningen bijna niet beschikbaar zijn in Boxtel.

Eenzelfde beeld blijkt uit het woonwensenonderzoek dat in 2015 in opdracht van de gemeente werd uitgevoerd: daarin wordt gesteld dat ruim 80 procent van de starters een woning van maximaal 225.000 euro zoekt. Op dit moment valt amper 20 procent van het woningaanbod binnen die prijsklasse, leert een kleine speurtocht op woningsite Funda. Bijna de helft van deze woningen moet overigens nog steeds meer dan twee ton opbrengen. Zowel ING als Rabobank geven aan dat voor het verstrekken van een hypotheek voor dit bedrag een geschat bruto jaarinkomen van 43.500 euro nodig is, ruim boven modaal (38.000 euro).

Ook op het gebied van huurwoningen is een tekort aan goedkope starterswoningen, met name in het laagste segment (minder dan 580 euro per jaar). Volgens hetzelfde woonwensenonderzoek bedroeg het tekort in 2015 zo'n 200 woningen. Ook het overschot in de iets hogere huursector (tussen 580 en 710 euro) van 100 woningen kon dit tekort niet opvangen.

Om in te lopen op dit tekort is actiepunt 1 van de gemeentelijke Woonvisie niet voor niets 'een betaalbare woning voor ieder huishouden'. Uit ons lezerspanel blijkt dat veel Boxtelaren zich zorgen maken over de betaalbaarheid van wonen binnen onze gemeente. Velen vinden dat het aanbod van woningen onder de 200.000 euro flink omhoog mag. Niet alleen de vraag naar starterswoningen is groot; van de groep mensen die denken dat er een tekort is binnen de gemeente vindt 39 procent dat er ook voor senioren gebouwd moet worden.

Over de aard van het tekort aan betaalbare woningen zijn de Boxtelaren verdeeld: 44 procent van hen denkt dat het een mengeling is van huur- en koopwoningen. 38 procent denkt dat er enkel te weinig huurwoningen zijn. Maar weinigen denken dat er puur in de koopsector een tekort is. Opvallend is dat van de 34 procent die wel denkt dat het woningaanbod (ruim) voldoende is, velen denken dat er juist wél voldoende starterswoningen zijn. Ook wordt gesteld dat de woonkernen binnen Boxtel niet helemaal volgebouwd moeten worden ondanks de toenemende vraag.

Wethouder Peter van de Wiel bevestigt dat het aanbod aan goedkope huur- en koopwoningen te krap is. Toch wil hij er niet in mee dat er in het allergoedkoopste segment te weinig gebouwd wordt. Volgens hem levert het energieneutraal bouwen een vertekend beeld op: de energiebesparende maatregelen dragen immers bij aan een hogere huur- en koopprijs, maar deze meerprijs wordt weer terugverdiend op de veel lagere energierekening.

Afgaand op de Woonvisie, die leidend is in de bouw van nieuwe woningen in Boxtel, worden de komende tien jaar zeker tussen de 350 en 400 goedkope koopwoningen gerealiseerd. "Eerlijk gezegd vind ik 2,5 ton veel geld voor een 'goedkope' koopwoning", constateert de wethouder, "Ik ga dan eerder uit van rond de 180.000 plus de maatregelen om de woning energieneutraal te krijgen. Dan kom je eerder uit rond de 225.000 euro."

In Boxtel wordt een groeiend aantal koopwoningen boven de vraagprijs verkocht, een teken van een overspannen woningmarkt. De grootste groep (45 procent) van de ondervraagden is het er (zeer) mee eens dat dit een kwalijke ontwikkeling is. Men vreest een nieuwe 'huizenbubbel' en een nieuwe stagnatie op de koopmarkt omdat ze vrezen dat woningen onder water komen te staan.

Wat echter een meer onderbelicht probleem is, aldus de wethouder, is het achterblijvende aanbod middeldure huurwoningen. Dat zijn huurwoningen die zo'n 700-1.000 euro per maand kosten. Dankzij de huizenbubbel van begin deze eeuw werden veel woningen uit dit segment koopwoning en het was voor project ontwikkelaars onaantrekkelijk huizen in deze prijsklasse bij te bouwen. "Zij kozen liever voor het snelle geld", aldus de wethouder. Dat levert nu problemen op met de doorstroming van huurders die gezien hun inkomen op hun plaats zouden zijn in de middeldure sector; de zogenaamde 'goedkope scheefwoners'. Dit zijn er in onze gemeente naar schatting tussen de 600 en 900. De huizenbubbel zorgde ook voor een toename van het aantal 'dure scheefwoners'; mensen die eigenlijk duurder wonen dan ze gezien hun inkomen kunnen. Dit zijn er zo'n 400 in Boxtel. Dan is er nog een derde groep van mensen in een koopwoning, waarvan je op basis van inkomen zou verwachten dat zij zouden huren. Deze groep omvat zo'n 1.500 Boxtelaren.

Op de vraag of de onlangs aangekondigde blijverslening, waarmee senioren langer in hun (koop)woning kunnen blijven zitten, niet alleen maar bijdraagt aan een gebrekkige doorstroming antwoordt de wethouder ontkennend. "Senioren willen wel graag verhuizen, maar vervolgens dicht bij het centrum wonen. Zoveel mensen kunnen we daar helemaal niet huisvesten. De meesten kiezen er daarom voor om toch te blijven zitten waar ze zitten."

Toch ziet de wethouder de toekomst zonnig tegemoet. "Dat zie je bijvoorbeeld aan de bijeenkomst over Tiny Houses vanavond, of de opkomst van bijvoorbeeld Stichting Ouderen In Regie. Mensen worden zelfredzamer en nemen zelf de touwtjes in handen omdat ze moeite hebben een geschikte woning te vinden." Ook geeft de wethouder aan dat de gemeente drie fulltimers extra ingehuurd heeft om bijvoorbeeld de afgifte van vergunningen te versnellen en zo de bouw eveneens te versnellen. Een ding is zeker: er is werk aan de winkel.


Duurste huizen

Boxtel - Terwijl de meeste Boxtelaren zich druk maken over de in hun ogen te hoge prijzen van huur- of koopwoningen, zijn er ook Boxtelaren die zich niet druk maken om de prijs van hun woning. Voor deze dorpsgenoten hebben wij de tien duurste huizen binnen onze gemeente, die te koop staan op woningsite Funda, opgezocht.

Heb je net geen miljoen tot je beschikking dan kun je terecht op de Hamsestraat 20 in Liempde. Dit huis staat voor 895.000 euro te koop. De woning zelf is met zes kamers nog redelijk bescheiden, maar daar staat tegenover dat je ruim 20.000 vierkante meter grond ter beschikking krijgt. Ook aan De Braken 85, Halderheiweg 9, Luissel 14 in Boxtel of de Gemondesestraat 20 in Liempde kun je terecht voor de 'goedkopere' woningen binnen onze top 10 terecht.

Aan Onrooij 25 en de Mijlstraat 66 vind je de eerste woningen binnen de gemeente die een bedrag van zes cijfers moeten opbrengen. Beide woningen gaan van de hand voor precies 1.000.000 euro kosten koper. De woning op Onrooij heeft 10 kamers, het hoogste aantal uit deze top 10.

Voor de top 3 van duurste woningen binnen de gemeente gaan we naar de Halderheiweg in Boxtel. Op nummer 55 vind je een woning die voor 1.095.000 van eigenaar wisselt. Even verderop, bij nummertje 18, moet je 1.185.000 euro neertellen om de luxe villa, met drie grote kamers aan te schaffen.

Veruit de duurste woning vind je echter op de Esschebaan 30 in Boxtel. Deze woning, met een woonoppervlak van 420 m2, 9 kamers, inpandig zwembad van 12 bij 6 meter en een totaal perceeloppervlak van 19.213 m2, moet zo'n 2,6 miljoen euro kosten.

Maar het kan altijd duurder: voor wie echt wil uitpakken voor vrienden en bekenden is kasteel Stapelen natuurlijk nog te koop. Het kasteel met omliggend landgoed van zo'n 15 hectare moet vele miljoenen euro's opbrengen. Helaas zul je zelf even moeten zoeken naar de makelaar: die wil niet in de media naar buiten treden.


Mooi recreantentoernooi honk-en softbalvereniging JRC Ducks

Boxtel - Op Sportpark Den Wielakker troffen afgelopen weekend zestien teams vanuit alle windstreken van Nederland elkaar voor een sportieve strijd in twee poules. Hoewel voorgaande edities op 24 teams over drie poules mochten rekenen, was het toernooi ook dit jaar een groot succes.

Het kleinere deelnemers aantal is te wijten aan het feit dat het niet makkelijk is om voldoende teams te vinden die een tweedaags toernooi willen spelen. De teams die deelnamen bestonden uit recreantenteams maar ook gelegenheidsteams van vriendengroepen en families uit onder andere Leeuwarden, Dronten en Delft en ook vanuit de eigen vereniging. De families Denteneer en Leermakers hebben beide een jarenlange trouwe band met JRC Ducks en stonden ook dit jaar weer met hele gezinnen aan slag.

In tegenstelling tot voorgaande jaren was er geen grote tent op het terrein. maar werd er vanuit de 'Duckantine' gewerkt en gefeest. Deze werd vrijdagochtend door de vele vrijwilligers ingericht. Ook legden zij de speelvelden uit, waarbij ook dit jaar weer gebruik gemaakt mocht worden van het rugbyveld van de buren RC Ducks. In de loop van de dag arriveerden de eerste teams en werden de tenten en caravans langs de velden geïnstalleerd.

Op de zaterdag werden op een zonnig veld tussen 10.00 en 18.00 uur de eerste helft van de wedstrijden gespeeld. Op zaterdagavond was er een gezellige en goed bezochte feestavond voor alle deelnemers, Ducksleden en hun families.

Op zondag werden de wedstrijden om 10.00 uur hervat en werd het tweede deel van de wedstrijden gespeeld. Na de prijsuitreiking werd het terrein weer ontruimd van tenten en caravans en keerden de teams moe maar voldaan huiswaarts.

Dankzij de sportiviteit van de teams, de vele vrijwilligers, samenwerking met de rugby-buren van RC Ducks, ondersteuning van de Boxtelse EHBO én het prachtige zonnige weer is alles soepel en op rolletjes verlopen en kon het weekend niet meer stuk, aldus de organisatie die terug kan kijken op een succesvol weekend.


Kaderteam Wapen van Liempde/Regiobank delft onderspit

Liempde - Ondanks een goed gespeelde wedstrijd heeft het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank de wedstrijd tegen de Hazelaar uit Rosmalen verloren.

Harm van de Laar beet het spits af en zag zijn trainingsarbeid van de laatste maanden beloond door in slechts vijf beurten zijn 110 caramboles te maken, moyenne 22. Cees van Eindhoven kwam niet in zijn spel en verloor in dertien beurten, waarna Leo van Hastenberg 79 caramboles scoorde in zeven, beurten maar zijn meerdere moest erkennen in zijn tegenstander. Ook Martien van den Tillaart moest de zege aan zijn tegenstander laten, maar met 156 (van de 180 te maken) caramboles in negen beurten, moyenne 17,33, kon hij eigenlijk wel tevreden zijn.

In de bekercompetitie is het kaderteam opnieuw in de eerste ronde uitgeschakeld. Honky Tonk uit Brielle bleek te sterk voor de Liempdse biljarters. De tegenstanders speelden zowel in de thuis- als de uitwedstrijd een teamgemiddelde van ruim 16, met als uitschieter de partij van hun kopman, die in de moeilijkste kadersoort 250 caramboles produceerde in zes beurten.

Jonge atleten overtreffen zichzelf bij clubkampioenschappen AV Marvel

Foto: AV Marvel

Boxtel - Zondagmiddag 24 september stonden de clubkampioenschappen voor de jeugd van AV Marvel op de kalender. Zowel de pupillen als de junioren gingen de strijd met elkaar aan. Daarbij probeerden ze ook hun eigen records te verbreken.

Onder veel belangstelling en aanmoedigingen van enthousiaste ouders en vrienden wisten veel van de atleten zichzelf te verbeteren. De pupillen kregen na afloop een diploma met daarop hun prestaties op onderdelen zoals de estafette, verspringen, hoogspringen en de sprint. Bij de junioren ging de strijd om titels in de verschillende leeftijdscategorieën. Onderdelen waren hier naast de snelle loopnummers en het hoogspringen onder andere kogelstoten en speerwerpen.

Foto: AV Marvel
Foto: AV Marvel
Foto: AV Marvel
Foto: AV Marvel
Foto: AV Marvel
Foto: AV Marvel

De clubkampioenen zijn geworden: Loeki Krull (MJD), Mats van de Linden (JJD), Isa de Bruijn (MJC), Roos van Dooremalen (MJB), Luuk de Bruijn (JJB) en Mees Bleumink (JJA).

Een fotoreportage van de wedstrijd is te vinden op www.avmarvel.nl en op de Facebookpagina van AV Marvel.

Nederlaag voor eerste libreteam 't Ivoor

Boxtel - Het eerste libreteam van biljartvereniging 't Ivoor leed na een goede start van de competitie zijn eerste nederlaag. Don van der Wiel kon dit met zijn prima gespeelde partij niet voorkomen. Hij won met een mooi moyenne van 12,46. Theo Verhagen en Chris Fasseur stelden deze week teleur.

Ook het tweede team verloor. Hier won Henk van Boxmeer zijn partij. En waar Peter Franken vorige week nog de uitblinker was, zo teleurstellend was zijn spel deze week met slechts twee punten. Peter van Giersbergen sprokkelde zeven punten bij elkaar. Het derde team boekte een overwinning en draaie goed mee in de bovenste regionen. Theo van Dongen en Math Hendriks speelden een prima winstpartij. Leo Huijbers scoorde acht punten.

Bij de afdeling Recreanten libre scoorde het eerste team de volle veertig punten. Fouad Hasbani, Jacques van Loon, Peter Franken en Theo Verhagen, met een moyenne van 12,00, wonnen. Hierdoor nestelen zij zich qua verliespunten op kop van de ranglijst. Het tweede team was vrij. Team 3, dat goed op stoom is, liet maar liefst zeven punten liggen middels een 33-33 remise. Frans Maas en Frans van de Boogaard zorgden ieder voor tien punten. Wim van Dijk en Harrie Verhoeven leden een nederlaag. Team 4 behaalde ook 33 punten. Harrie van der Velden en Johan Verhoeven waren de winnaars. Math Hendriks en Leo Huijbers trokken aan het kortste eind.

Het onderlinge treffen bij de afdeling Recreanten 3-banden klein tussen team 5 en team 7 werd overduidelijk gewonnen door team 7 met een maximale score van dertig punten. Jan Tils, Johan Beaard en André Vissers waren hiervoor verantwoordelijk. Ook team 6 behaalde met een maximale score de winst. Fouad Hasbani, Henk van Kollenburg en Theo van Dongen zorgden voor een prima teammoyenne van 0,503.
Het 3-banden groot team leed een nederlaag tegen BV Uden. Leo van Westelaken en Bernhard Legierse kwamen ieder tot acht punten. Louis van der Meijden redde de eer voor dit team door met een moyenne van 0,891 de winst te pakken.

Het 3-banden klein team ging zwaar ten onder in Sint-Michielsgestel tegen Overberg 1. Het zat René de Windt en Jacques van Loon zeker niet mee, terwijl het geluk niet op kon bij hun tegenstanders. Ze verloren beiden ruim en behaalden gezamenlijk slechts acht punten. Ook hier moest Louis van der Meijden de eer redden. Dat deed hij middels een spannende partij die hij beëindigde met een mooi moyenne van 1.108.

Gehavend DVG verliest van Hilvaria

Foto: Toon van Ruremonde

Hilvarenbeek - Iedereen binnen DVG had het graag anders gezien, maar de Liempdse ploeg was in Hilvarenbeek niet in staat om de nieuwe competitie in de 3e klasse goed te beginnen. Te veel basisspelers waren afwezig en ook in de eerste helft moest er gedwongen gewisseld worden. Hard werken is dan het devies en dat werd ook gedaan, maar het mocht niet baten.

Hilvaria, geleid door oud DVG-trainer Henri van de Braak, was in de openingsfase sterker en drong DVG terug op de eigen helft. De eerste kans deed zich voor na goed 13 minuten spelen. DVG kon in die fase verdedigend overeind blijven maar had moeite om de bal op het middenveld vast te houden en vandaar uit naar voren te spelen. Hierdoor bleef Hilvaria aandringen en een doelpunt kon niet uitblijven. Een diagonaal schot was onhoudbaar voor de verder goed keepende Rens van den Akker.
Na een half uur viel bijna de tweede goal voor de thuisploeg. Na een aanval van DVG werd er effectief en snel gecounterd, maar de bal kwam op de lat. Voor rust viel dit tweede doelpunt alsnog. Een voorzet vanaf rechts werd attent binnen geschoten. Bijna werd de wedstrijd al beslist, een mooie volley werd hard ingeschoten, maar de lat bracht opnieuw redding. Ruststand: 2-0.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

Na rust voetbalde DVG iets meer naar voren en met twee spitsen. Hilvaria was minder geconcentreerd en het spelbeeld werd evenwichtiger. Toch was DVG niet in staat om echte kansen te creëren en ook via enkele hoekschoppen kon er geen gevaar gesticht worden. Toen in de 72e minuut een makkelijk gegeven penalty door Hilvaria hoog werd ingeschoten was de wedstrijd beslist. Vlak voor tijd werd het nog 4-0, maar die treffer was alleen voor de statistieken belangrijk.
Volgende week speelt DVG thuis tegen BES (Borkel en Schaft) dat afgelopen zondag ook verloor.

DVG 2 startte de competitie met een uit-overwinning bij Mulo. Na een 2-4 voorsprong werd het nog 3-4, maar daar bleef het bij.

De DVG-dames speelden thuis een moeilijke eerste helft tegen Mariahout. Een counter in de eerste helft leverde een doelpunt op dat uiteindelijk genoeg bleek te zijn voor de drie punten. Beste speelster: Inga Neuts.

Nieuwe opzet voor vijftigste editie Sparrenbosloop

Boxtel - De jaarlijkse loop door Sparrenrijk krijgt voor de vijftigste editie dit jaar een nieuwe opzet. In het landgoed is een parcours uitgezet met meer afwisseling en uitdagingen. waarbij gezelligheid en sport samenkomen in een avontuurlijke bosloop.

De Don Quichotte Sparrenbosloop vindt als vanouds plaats op de laatste zondag van oktober, dit jaar op zondag 29 oktober. In de nieuwe opzet is ruimte voor recreatieve- en wedstrijdlopers, die zich in kunnen schrijven voor de 3,3, de 6,7 of de 10 kilometer. Ook is er dit jaar een kidsrun van 1500 meter, voor kinderen tot en met 12 jaar. Jongeren van 13 tot en met 15 jaar kunnen inschrijven voor een ronde van 3,3 kilometer. De kidsrun start om 10.30 uur, de andere deelnemers starten allemaal om 11.00 uur.
De eerste drie lopers op de 10 kilometer bij de mannen en de vrouwen ontvangen een ereprijs. Om het jubileum van de loop te vieren krijgen alle deelnemers na afloop een herinnering en een verrassing. Ook worden er tien entreebewijzen voor Oertijdmuseum De Groene Poort in Boxtel verloot onder de jeugd en vijf onder de volwassenen.

De start is op het landgoed Sparrenrijk aan de Molenwijkseweg 100 in Boxtel. Voorinschrijving kan vanaf nu tot en met 25 oktober via www.avmarvel.nl of www.inschrijven.nl en ter plaatse op de ochtend van de loop.

Brabarians moeten aan de bak tegen Eilanders

Middelharnis - De Brabarians troffen zondag op Goeree Overflakkee, in Middelharnis, Rugby Club de Eilanders voor de competitie. Deze nieuw opgerichte club beleefde haar formele kick-off. De bezoekers lieten al snel zien dat zij al langer het edele rugbyspel spelen.

Brabarians namen een redelijke voorsprong van 27-7 bij rust. Echter de tweede helft werd toch nog een moeizame bevalling. De Eilanders bleven de nodige energie in de wedstrijd gooien. Waar deze bij de Brabarians juist opraakte. Dit werd helemaal penibel toen twee spelers uitvielen en er geen wissels meer voorradig waren. De thuisploeg gooide er een slotoffensief tegenaan. Echter op routine bleven de Brabarians overeind. Het werd uiteindelijk een 19-31 overwinning.

Zonnige regiomix bij JBV De Walnoot

Boxtel - Tijdens de wekelijkse open Regiomix bij jeu de boulesvereniging De Walnoot werd maandag fanatiek gespeeld. Vanwege het mooie weer vonden de wedstrijden op de buitenbanen plaats.

Er kwam en 51 belangstellenden naar de club aan de Selissenwal 25. 36 van hen speelden hun drie partijen. De wedstrijdleiding was deze week in handen van Paul van Helvoirt, terwijl Ben Heutink de koffie/thee en de overige drankjes verzorgde.

Adrie Voets sleepte de eerste plaats in de wacht met 31 punten uit drie wedstrijden, de tweede plaats was voor Jos van Meersbergen met 13 punten uit drie wedstrijden en Joop Schellekens werd derde met 12 punten uit drie wedstrijden.

Elke maandagmiddag vanaf 13.00 uur is iedereen welkom bij JBV De Walnoot om mee te spelen met dit toernooi waar elke, vóór 13.30 uur aangemelde jeu de bouler kan deelnemen. Deze wedstrijden zijn voor alle deelnemers uit de gehele regio Boxtel; van Tilburg en Den Bosch tot en met Eindhoven. Kijk voor meer informatie op www.jbvdewalnoot.nl.

Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 19 september
A-Lijn: 1. T. Daams & J. van de Vorstenbosch 57,50% 1. N. van der Poel & J. de Wolf         57,50% 3. J. van Oosterhout & M. Soederhuizen 56,67% B-Lijn: 1. I. Boom & T. Bosveld 60,83% 2. A. van de Sande & F. van de Spijker 56,67% 3. H. & T. Spikmans 56,25%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 20 september
A-Lijn: 1. G. van der Meer & F. Sedee 65,28% 2. P. van de Ven & J. de Wolf 62,15% 2. A. Slaats & R. van Weert 62,15% B-Lijn: 1. M. Vergouwe & F. Verhees 58,96% 2. C. van Grinsven & T. van de Sande 57,53% 3. J. Denteneer & T. Jongmans 56,82%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 21 september
A-Lijn: 1. L. den Dekker & I. van der Meijden 64,58% 2. M. Klaassen & A. van der Sangen 59,17% 3. N. van der Poel & R. van Stuivenberg 55,42% B-Lijn: 1. A. & B. Kuilman 61,81% 2. W. de Langen & F. Geurts 59,17% 3. C. & B. Nienhuis 56,53% C-Lijn: 1. T. Bosveld & H. Hoogers 58,33% 2. G. & G. van den Bosch 57,50% 3. T. Heidelberg & F. van de Spijker 56,81%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 19 september
A-Lijn: 1. T. van de Leek & H. Siemons 57,50% 2. G. van Rooy & E. Jansen 55,00%
3. W. van der Lans & A. Visser-Hanff 54,17% B-Lijn: 1. N. Fischer & J. Fischer 68,25%
2. G. Stolk & K. de Waal 60,33% 3. P. Ronde & MJ Ronde 60,25%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 20 september
A-Lijn: 1. E. Visser & P. Zuidgeest 60.41% 2. A. Schoonen & R. Koelink 59.72% 3. J. Koppen & J. vd Biggelaar 56.94%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 21 september
A-Lijn: 1. T. van Roosmalen & F. van Roij 60,83% 2. M. Jessurun & A. van de Ven 56,67% 3. P. van de Ven & L. den Dekker 55,00%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 21 september
1. J. & B. Dieden 66,07% 2. G. Bekkers & R. van Heeswijk 61,61% 3. D. Eltink & J.van der Steen 57,14% B-Lijn: 1. R. van der Heijden & N. van de Meerakker 56,25% 2. J. Dobbelsteen & D. Legius 55,56% 3. G. van Wijlick & W. van der Worp 55,21% C-Lijn: 1. M. Knoops & K. Quinten 57,29% 2. M. & W. van Schaijk 55,21% 3. 1. M. & M.van Esch 54,69%

Duivensport

vlucht: Laon 76 oude duiven 248 Km
1-3-6-7-8-10-12 Berrie van de Brand
2-9-14-15 comb. van Rooij-Platenburg
4-5-11-13 Roland van de Langenberg

vlucht: Laon 343 jonge duiven 248 Km
1-2-3-4-11--13-14 Berrie van de Brand
5-10-12 comb. van Rooij-Platenburg
6-7-9-15 Frans Kapteijns
8 Roland van de Langenberg

Honk- en softbal

Ducks, uitslagen 20 september
Ducks BM1-Gryphons Majors Dragons 21-14
Gryphons H2-Ducks H1 15-9
Uitslagen 21 september
Nuenen U17-Ducks Softbal U17/1 2-13
Nuenen U17-Ducks Softbal U17/1 1-6
Uitslagen 23 september
Cardinals AH1-Ducks AH1 10-3
Ducks AH1-Cardinals AH1 0-16
Programma 30 september        
Ducks AS1-Jeka AS1 10:00
Nuenen Lions-Ducks BM1 10:00
Honkbal Royals JH1-Ducks JH1 11:00
Jeka AS1-Ducks AS1 12:00
Ducks PH1-Blue Lions Tilburg PH1 14:00
Ducks Softbal U17/1-Jeka U17/1 14:30
Ducks U17/1-Jeka U17/1 16:30
Blue Lions Tilburg PH1-Ducks PH1 16:00
Programma 1 oktober
Ducks DS1-Storks DS2 13:00

Tafeltennis

Uitslagen senioren
De Brug 1 - Taverbo-Sabo 1                                 5-5
Taverbo-Sabo 2 - Hotak '68 1                         7-3
Taverbo-Sabo 3 - ATTC '77 1                         8-2
Taverbo-Sabo 4 - TIOS '51 5                         10-0
Never Despair 6 - Taverbo-Sabo 5                 5-5
Valkenswaard 3 - Taverbo-Sabo 6                 6-4
Best 2 - Taverbo-Sabo 7                                 4-6
JCV 10 - Taverbo-Sabo 8                                 10-0
Irene 7 - Taverbo-Sabo 9                                 6-4
Uitslagen jeugd
Taverbo-Sabo 1 - TIOS '51 3                                 7-3
Taverbo-Sabo 2 - Never Despair 2                 3-7
Taverbo-Sabo 3 - Irene 1                                 5-5
Taverbo-Sabo 4 - Wilvo/ttv Bergeijk 2         4-6

Programma senioren
ZA 30 sep 16:00 SVE 3 - Taverbo-Sabo 1
ZA 30 sep 14:00 Never Despair 2 - Taverbo-Sabo 2
VR 29 sep 20:00 Veldhoven 3 - Taverbo-Sabo 3
VR 29 sep 20:00 Flash 2 - Taverbo-Sabo 4
VR 29 sep 20:00 JCV 7 - Taverbo-Sabo 5
DO 28 sep 20:00 Unicum 8 - Taverbo-Sabo 6
VR 29 sep 20:00 ROTAC '82 2 - Taverbo-Sabo 7
VR 29 sep 20:00 JCV 9 - Taverbo-Sabo 8
VR 29 sep 20:00 BSM 3 -Taverbo-Sabo 9
Programma jeugd, 30 september
11:00 Flash 1 - Taverbo-Sabo 1
11:00 Flash 3 - Taverbo-Sabo 2
11:00 Flash 4 - Taverbo-Sabo 4

BRTC, programma
De Dommel-Taverbo-Sabo 4        
De Firma Fotografie-Taverbo-Sabo 3
Grand Café Rembrandt-Taverbo-Sabo 2
Rotsvast-Taverbo-Sabo 1

Biljarten

Wapen van Liempde/RegioBank, uitslagen
Wapen van Liempde kader-Hazelaar 3        2-6
Wapen van Liempde 1-BBG        30-19
Wapen van Liempde 2-Wapen van Liempde 3        30-19
Wapen van Liempde 1-Hazelaar 4        29-16
Wapen van Liempde 2-Royal        22-25
Bekercompetitie
Wapen van Liempde kader-Honky Tonk        2-6
Honky Tonk-Wapen van Liempde kader        6-2

't Ivoor, uitslagen 18 tm 22 september
Libre:
BV De Hazelaar 1-`t Ivoor 1        25-21
De Straat 2-`t Ivoor 2        24-19
BV Den Hoek 1-`t Ivoor 3        27-28
Recreanten libre:
`t Ivoor 1-NGTR 4        40-25        
Krijt Op Tijd 2-`t Ivoor 3        33-33
`t Ivoor 4-DVR 1        33-36
Recreanten 3-Banden Klein:
`t Ivoor 5-`t Ivoor 7        24-30                                
`t Ivoor 6-De Hopbel 2        30-20                                        
3 - Banden-klein:
Overberg 1-`t Ivoor 1        29-18
3 - Banden-Groot:
`t Ivoor 1-BV Uden 1        26-29

Paardensport

HSV St. Martinus, uitslagen 23 september, Berlicum
Eline de Bont & Orchids Black Diamond,klasse C-L1: 2e & 7e met 207 en 183 punten
Uitslagen 23 september Bixie wedstrijd, Waalwijk
Sofie Teulings & Sasha, klasse B1: 109 punten(maximaal te halen punten is 120), Klasse A: 81 punten (max te halen punten is 84).
Uitslagen 24 september, Oisterwijk:
Kim van der Sande & Tetu HS, Klasse D/E-M2: 2 x 1e met 187 en 184 punten.
Suus van den Nieuwenhof & Mastro's Newman, Klasse D/E-M2: 2e met 182,5 punten
Uitslagen 24 september, Berlicum
Lieke Tinnenbroek & Nando, Klasse C-M1: 1e en 2e met 197 en 181 punten.

Voetbal

RKSV Boxtel/ODC
Uitslagen 24 september
Boxtel 1-Bavos 1        2-0
Avanti'31 1-ODC 1        3 - 0
ODC VR1-De Bocht'80 VR1        6 - 0
Programma 1 oktober
14.30 Stiphout Vooruit 1-Boxtel 1
14.30 ODC 1-Taxandria 1

LSV, uitslagen
LSV VE-Boxtel VE        4-2
Broekhoven 1-LSV 1        8-1
LSV 2-Essche Boys 3        6-1
Valkenswaard 4-LSV3        1-3
LSV 4-WSJ 2        6-6
LSV programma, 30 september
Taxandria VE-LSV VE        16:30
Programma, 1 oktober
LSV 1-Berkdijk 1        14:30
Emplina 5-LSV 2        12:00
LSV 3-Woenselse Boys 4        11:00
Hilvaria 3-LSV 4        11:45

LBC, uitslagen
LBC JO9/1: LBC 1-Wilhelmina Boys 6        0-7
LBC JO11/1: LBC 1-St. Michielsgestel 2        1-15
LBC JO11/2: LBC 2-DBS 6        3-3
LBC JO17/1: LBC 1-RKDSV/EDN 3        1-5

LBC, programma 30 september
LBC O9: RKVVO 5-LBC 1        9:00
LBC JO11 -1: BMC 3-LBC 1        10:15
LBC JO11- 2: Woenselse Boys 4-LBC 2        10:15
LBC JO17-1: Oirschot Vooruit 4-LBC 1        14:30
LBC JO19-1: Wilhemina Boys 2-LBC 1        14:45

DVG, uitslagen 23 september                                                
DVG JO7/1-Boxtel JO7/3 4-16
WEC JO9/1-DVG JO9/1 5-16
Schijndel JO9/2-DVG JO9/2 14-0
DVG JO9/3-WEC JO9/2G 5-5
DVG JO9/5-Avesteyn JO9/5 3-14
Rhode JO11/1-DVG JO11/1 6-1
Schijndel JO11/3-DVG JO11/2 1-3
DVG JO11/3-Avesteyn JO11-2G 0-4
Avanti'31 JO11/4G-DVG JO11/4 1-13
DVG JO13/1-Mulo JO13/1 4-4
Blauw Geel JO13/5-DVG JO13/2 0-6
DVG JO15/1-Berghem Sp. JO15/1 2-5
Avesteyn JO15/3-DVG JO15/2 1-1
Margriet JO17/2-DVG JO17/1 0-3
Schijndel JO17/4-DVG JO17- 2 2-2
DVG JO19/1-SCMH JO19/1 2-3
DVG JO19/2-Heeswijk JO19/2 2-7
DVG, uitslagen 24 september
SENIOREN
Hilvaria 1-DVG 1        4-0
MULO 2-DVG 2        3-4
DVG 4-U.D.I.'19 10        4-1
DVG 6-Boskant 5        2-3
DVG 7-Boskant 6 3-1
Mariahout 6-DVG 8        2-5
DAMES
DVG VR 1-Mariahout VR1        1-0

DVG, programma 30 september
ODC JO7/3-DVG JO7/1         09:45
DVG JO9/1-Rhode JO9/3 10:30
DVG JO9/2-Blauw Geel JO9/5        10:30
Nijnsel JO9/1-DVG JO9/3        09:45
Avesteyn JO9/5-DVG JO9/4         10:00
WHV JO9/2G-DVG JO9/5        10:30 uur
DVG JO11/1-FC Uden JO11/1        09:30
DVG JO11/2-Schijndel JO11/2        09:30
Schijndel JO11/4-DVG JO11/3        09:00
Erp JO13/1-DVG JO13/1        12:15
DVG JO13/2-Nijnsel JO 13/1        11:30
Margriet JO15/1-DVG JO15/1        13:00
DVG JO15/2-Rhode JO15/4        13:00
VOW MO15/1-DVG MO15/1        13:00
DVG JO17/1-HVCH JO17/2        14:30
DVG JO17/2-Irene JO17/1         14:30
Berghem Sp. JO19/1-DVG JO19/1        16:00
Erp JO19/3-DVG JO19/2        14:45
DVG, programma 1 oktober
SENIOREN
DVG 1-B.E.S. 1        14:30
DVG 2-U.D.I.'19 3        12:00
U.D.I.'19 8-DVG 3        13:00
W.H.V. 3-DVG 4        10:30
DVG 5-VOW 3        10:00
Schijndel 6-DVG 6        12:00
Schijndel 7-DVG 7        10:00
DVG 8-Heeswijk 7        10:00
DVG 9-Nijnsel 7        10:00

Rugby

Uitslagen 23 september
Cubs: Ducks-Oysters Oisterwijk        26-10
Junioren: Ducks-Tilburg                7-85
Colts: Ducks-Haarlem         14-39
Uitslagen 24 september
Senioren: Eilanders Middelharnis-Ducks Brabarians        19-31
Programma 30 september
TBM: trainen met RCE in Boxtel
Mini's/Cubs en Junioren geen wedstrijd ivm RDD districtstrainingen.

Zaalvoetbal

Nike F.C-Tahadi        6-1
Second Cars-Le Temps Perdu        10-2
Langenberg/Dammers-Heva /v Weert        2-7
Gebr. Bekkers-vd Sande/ Pacqt        2-5
H.v. Boxtel-Cafe Vollop        2-3
X2COM-Goossens Advies        4-2
Verbeij /Hanekroot-v.d. Heijden milieu        3-4
Selissen Boys-Wijnpakettenonline        1-3
Meneer.v. Dommelen-Celdex b.v.        5-0

Programma 30 september
17.00 Fysio de Dommel-Kwalitaria Strik
17.45 Grieks rest Corfu-Eltechni inst.
18.30 Le Temps Perdu-NIKE F.C.
19.15 v.d. Sande/ Pacqt-Second Cars
20.00 't Geveltje-Vollop / Telaviv
20.45 Cafe Vollop-Gebr. Bekkers

Programma 2 oktober
19.00 F.C.Blokfit-Dobotex b.v
19.45 Rijschool Gestel 2-Wijnpakettenonline
20.30 Vinyl-Tapijtwinkel-Vermeer Verz

Dubbelslag voor Kay Karssemakers in ONK 85cc

Niek Kamper Fotografie

Geldermalsen - Kay Karssemakers van het HMX Nofear Husqvarna racing team heeft afgelopen zondag tijdens de een na laatste wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen in Geldermalsen allebei de manches gewonnen. Beide keren begon hij binnen de top drie aan de wedstrijd, nam in zowel de eerste als in de tweede manche de leiding over en sloot ze winnend af. Met een dubbelslag won de jonge motorcrosser het dagklassement.

In de tijdtraining was Kay erop gebrand een snelle tijd op de klok te zetten. Doordat hij op zaterdag had deelgenomen aan een open wedstrijd in Geldermalsen wist hij hoe de baan erbij lag zodat hij meteen een aantal snelle ronden neer kon zetten. Al snel had hij de snelste tijd in handen. Gedurende de tijdtraining wist Kay nogmaals zijn eigen snelste tijd te verbeteren en met de pole-position in handen maakte hij zich klaar voor beide manches.

Foto: Luc Wright/MXnieuws

In de eerste manche reageerde Kay goed op het vallen van het starthek en vanuit de buitenzijde draaide hij zijn HMX Nofear Husqvarna op een tweede plaats door de eerste bocht. Meteen in de eerste ronde wist hij de aansluiting bij de kopman te vinden en beide rijders streden wiel aan wiel om de koppositie in de beginfase van de wedstrijd. In de vierde ronde zag Kay zijn kans om de kopman te passeren, hij nam de leiding in de wedstrijd over en bouwde iedere ronde een veilige voorsprong op. De HMX rijder hield het tempo hoog en wist met constante rondetijden de manche met zo'n acht seconden voorsprong winnend af te sluiten.

Ook in de tweede manche koos Kay een startplaats aan de buitenzijde van het starthek. Opnieuw reageerde hij goed en binnen de top drie begon hij aan de wedstrijd. De HMX Nofear Husqvarna rijder liet er geen gras over groeien en direct in de eerste ronde zette hij de aanval bij de rijders voor hem in. Hierdoor had Kay bij de eerste doorkomst de leiding in handen. Sterk rijdend bleef hij de hele manche aan de leiding. Ondanks dat hij de tweede manche kort in het achterwiel zat en de druk er flink op hield, bleef Kay geconcentreerd rijden, maakte hij geen fouten en won ook de tweede manche.

Met een dubbele mancheoverwinning won Kay het dagklassement in Geldermalsen. In de tussenstand om het Open Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen bezet hij nog altijd de tweede plaats. Met nog één wedstrijd te gaan lijkt het erop dat de Boxtelaar dit jaar opnieuw de Vice Nederlandse titel gaat binnenhalen. De laatste wedstrijd zal plaatsvinden op 14 oktober in Boekel. Daarvoor zal Kay op 8 oktober achter het starthek staan tijdens de KTM dag in Veldhoven.


Uitstekende prestaties jeugd Taverbo-Sabo Eerste team senioren speelt gelijk tegen De Brug

Maasbracht - Bij het ranglijsttoernooi in het Limburgse Maasbracht hebben de jeugdleden van Taverbo-Sabo zich van hun goede kant laten zien. De beste prestatie werd geleverd door de 10-jarige Sanne van der Schoot bij de meisjes welpen. Zij wist het toernooi op zeer overtuigende wijze te winnen. Zonder gameverlies bond zij haar tegenstandsters een voor een aan de zegekar. In de finale gingen voor het eerst de zenuwen meespelen, maar ook deze wedstrijd werd door Sanne zonder gameverlies binnengehaald. Hiermee heeft Sanne een A-licentie verdiend in haar leeftijdsklasse. Dit is de hoogst mogelijke licentie, hiermee hoort zij bij de vijf beste welpen van Nederland.

Ook de andere jeugdleden van Taverbo-Sabo behaalden goede resultaten. Nienke Strik liet zien de afgelopen periode flinke progressie geboekt te hebben. Zij wist een knappe tweede plaats te behalen bij de meisjes junioren (tot en met 18 jaar). Haar broer Lars was dicht bij een podiumplaats bij de jongens kadetten (tot en met 15 jaar), maar moest in de kwartfinale in de beslissende game nipt zijn meerdere erkennen in de tegenstander. Hetzelfde gold voor Rick van der Schoot, eveneens bij de jongens kadetten. Dani de Rooij en Sjoerd Hendriksen lieten sterk spel zien, maar dit was net niet genoeg om hun poule door te komen.
De jeugdleden van Taverbo-Sabo hebben de club op dit landelijke niveau zeer goed vertegenwoordigd. De uitstekende resultaten zijn een bevestiging dat hun niveau stijgende is en de club hard aan de weg timmert.

Voor het eerste jeugdteam van Taverbo-Sabo stond zaterdag de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen op het programma, tegen het derde team van Tios '51 uit Tilburg. De eerste partij was Dani de Rooij niet in vorm en het eerste punt ging dan ook naar de tegenpartij. Sjoerd van Heerebeek won de volgende partij echter vlot in drie games van Bo Dentz, 1-1. In de derde partij kwam Lars Strik op 2-0 voorsprong in games, maar had daarna geen grip meer op het spel van Xander de Rooij en gaf deze set in de vijfde game af. Ook voor de dubbel waren vijf games nodig en bleek Tios '51 wederom de langste adem te hebben, 1-3. De tweede helft van de wedstrijd herpakten de jongens zich echter en liep de score vlot op naar een 5-3 voorsprong. Lars Strik had het nog even moeilijk tegen Marielouise van Esch die na een 2-0 achterstand terugkwam tot 2-2, maar wist deze partij in de vijfde game toch nipt op zijn naam te zetten. Met tien punten uit twee wedstrijden staat het eerste jeugdteam voorlopig op een keurige derde plaats in het klassement. Aanstaande zaterdag zijn de jongens te gast bij hekkensluiter Flash in Eindhoven.

Senioren
In de lastige uitwedstrijd tegen De Brug 1 uit Apeldoorn is het het eerste team van Taverbo gelukt om een gelijk spel te behalen. Taverbo trad aan met Marlotte Staps, Michel Sperling en invaller Henk Mangnus. De Brug speelde in hun vaste opstelling met Christiaan Brouwer, Edwin Tiele en Waldo Hagenaars. Beide ploegen lieten bij vlagen mooi tafeltennis zien in een uiterst sportieve ambiance. Een hoofdrol was weggelegd voor het enthousiaste thuispubliek dat in groten getale voor veel sfeer zorgde tijdens de wedstrijd.

Voor Taverbo behaalde Staps tweemaal winst, waarbij vooral de wedstrijd tegen Waldo Hagenaars van een bijzonder hoog niveau was. Mangnus won knap een partij en ook Sperling bleef op één winstpartij steken. Staps en Sperling waren ook nog goed voor de dubbel. Aan de kant van De Brug bleef Brouwer zonder winst. Hagenaars won twee partijen en Tiele bleef ongeslagen.

Ducks te laat op stoom tegen Gryphons

Boxtel - De laatste wedstrijd van het seizoen stond woensdag 18 september op de planning voor de Boxtelse formatie. De heren van Ducks ttraden in Rosmalen aan tegen Gryphons. Het duurde even voor de Boxtelaren in de wedstrijd kwamen, maar dat mocht niet baten. Ducks verloor met 15-9.

Om 19.30 uur gaf de scheidsrechter het startsignaal: 'Play ball!'. Ducks begon zwak aan slag en wist niet te overtuigen, waar Gryphons dat wel deed: startend werper Jeroen van Nes incasseerde maar liefst drie punten in de eerste inning, mede door een fout aan de zijde van Ducks.
Ook in de tweede inning oogde Ducks zwak, en de wil om te presteren leek te ontbreken. De ploeg uit Rosmalen liet zien dat deze wil bij hen alles behalve ontbrak, en strafte Ducks genadeloos af door goed slagwerk op de juiste momenten en wederom een fout van Ducks. De derde inning beloofde meer van hetzelfde en het goede honkbalspel dat Ducks had laten zien dit seizoen leek zoek.

In de vierde inning zette Ducks echter de knop om. Door honkslagen van Thor van den Dool en John de Wind kwam de Boxtelse ploeg terug in de wedstrijd, en ook aanvoerder Remco van Nistelrooij leverde een bijdrage door een tweehonkslag te slaan. De tussenstand bedroeg 10-4. Langzaam maar zeker leek het een echte wedstrijd te worden.
Van Nes leek last te krijgen van de dalende temperatuur op deze avond, en ook de prachtwedstrijd die hij de zondag daarvoor had gegooid eiste zijn tol. Hij incasseerde drie punten op honkslagen van de koelbloedige slagploeg van Gryphons, maar kwam toch uit de inning. Later bleek dit de laatste inning van het seizoen te zijn voor Van Nes.

De Boxtelaren gaven niet op. In de vijfde inning wisten ze een verdiend punt binnen te slepen dankzij goed slagwerk door Van den Dool, die binnen kwam op een doorgeschoten bal. In de gelijkmakende helft van de vijfde inning loste Yannick Brechenmacher de vermoeide Van Nes af: hij wist oude bekende Thijs Kniknie, een ex-speler van Ducks, op drie slag te pakken, sloot samen met Rogelio Cicila een loper in tussen twee en drie en pakte de laatste slagman al kijkend op drie slag.

Ducks leek weer helemaal de oude en ook aan slag kwamen zij inmiddels goed voor de dag: in de zesde inning brachten zij de tussenstand naar 13-8, door goed slagwerk van Kees van Dooremalen, Cicilia en Van Nistelrooij. Brechenmacher gaf in de gelijkmakende helft jammer genoeg twee punten weg op goede honkslagen van de ploeg uit Rosmalen, maar Ducks pakte een punt terug in de zevende op een honkslag van Serge Hurks. Er hing een comeback in de lucht, maar de regels van de KNBSB gebieden dat er na 22.30 uur géén nieuwe inning gestart mag worden, wat helaas het einde betekende van het seizoen voor Ducks.

Met opgeheven hoofd werd het veld verlaten, en de Boxtelaren konden terugkijken op een prima seizoen waar hun doelstelling (lijfbehoud in de tweede klasse) makkelijk behaald werd door een gedeelde zesde plaats in de wacht te slepen.

Keira Kreijveld kampioen op internationaal toernooi

Keira Kreijveld straalt op het hoogste erepodium. (Foto: Judo Club Liempde) Foto: Judo Club Liempde

Made/Liempde - Op het internationaal judotoernooi in de Amerhal te Made sleepte Keira Kreijveld afgelopen weekend de eerste prijs in de wacht. De jonge judoka van Judo Club Liempde zat in een poule van zeven deelnemers in de klasse -12 jaar/-44 kg.

Foto: Annelieke de Rooij / Taverbo-Sabo

Keira had zin in het eerste toernooi van seizoen 2017-2018. Ze stond dan ook vol overtuiging te trappelen om de tatami op te gaan. De eerste wedstrijd had de talentvolle judoka even tijd nodig om de bedoeling van haar tegenstander aan te voelen, maar zonder in gevaar te komen wist ze de wedstrijd met een mooi ippon te winnen. De tweede wedstrijd wist de Liempdse met een overname die direct gevolgd werd door een houdgreep de wedstrijd te winnen. Keira was toen al zeker van een finaleplaats.

Na een korte pauze begon de finale. Keira maakte korte metten en besliste de strijd binnen vier seconden: met een mooie O-goshi ging haar tegenstander naar de grond, Ippon. Tevreden keerde Keira met een welverdiende eerste prijs huiswaarts.

L'Union nog niet in vorm

Boxtel - De tweede indoorcompetitiewedstrijd heeft voor het eerste viertal van L'Union nog niet gebracht wat mogelijk is.

Vorige week dinsdag in eigen huis zag het team de teller stoppen op 788 punten en een derde plaats in de ereklasse. De scores van Ad van de Langeberg met 266, Marchel Kluijtmans met 261, Frank van Grinsven met 261 en Henk Jegers met 247 punten waren aan de magere kant.
In Schijndel zette het tweede viertal een acceptabele score neer van 769 punten en een tweede plaats in de klasse-A. Gerard van der Steen was weer eens de beste met 264 punten gevolgd door Henri van de Broek met 254, Ronald Tax met 251 en Paul Smolders met 235 punten. Reserve Davy Remy reikte tot een totaal van 216 en Dick de Vries tot 215 punten.

De jeugd heeft er inmiddels ook de eerste ronde opzitten. Vorige week vrijdag behaalde Junior Jaap van Grinsven in de eigen accommodatie aan de Molenwijkseweg een mooie 273 punten. Bij de cadetten, de klasse 12 tot en met 16 jaar, reikte Meike van Oss tot 226, Jelt van de Langenberg tot 219, Sam Spitters tot 215, Senn Steenbakkers tot 213 en Sylvana van der Burgt tot een hoogte van 181 punten. Aspirant Breanna Vugs liet een score over de dertig schoten optekenen van 174.
Compounder Henry Troeijen liet tijdens een individuele inhaalwedstrijd afgelopen zondag ook al in eigen huis een score optekenen van 280 punent, recurveschutter Frans Kluijtmans 234.

24 / 24

28 september-29 oktober

Expositie Goede Sier (za & zon)
12.00 uur, Kunstlicht '99, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

28 september-5 november

Duo foto-expositie: 'Boxtel in Detail & Kunst in de Natuur (za&zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

28 september-31 januari

Expositie Sonja Smulders
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

Donderdag 28 september

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Proeflessen L.O.V.; Volleybal
20.30 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Vrijdag 29 september

Koffie drinken met de VVD
09.00 uur, (Week)Markt, Boxtel

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Zaterdag 30 september

Bronstexcursies
Aanmelden kan via www.edelherteninhetgroenewoud.nl

5e editie Boxtels Shopevent
Aanmelden via mail: shopeventboxtel@hotmail.com

Hengelsportverenging Ons Genoegen organiseert 'Open Boxtel'
10.00 uur, Park Molenwijk, Leijsenven, Boxtel

Huiskamer: Rikken, jokeren, hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Muziekoptreden Tim Akkermans
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Zondag 1 oktober

Tafelkeuring vogelvereniging Ons Ideaal
09.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Lezing 'wederopbouwproject'
11.00 uur, Jacob-Roelandslyceum, Grote Beemd 3, Boxtel

2de lezing van een drieluik over Boxtel in oorlogstijd 1940-1945
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Appelproeverij
12.00 uur, Indenhof, Park naast de vijver,Dr. Van Helvoortstraat, Boxtel

Optreden van de Swanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Maandag 2 oktober

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 3 oktober

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Rolstoeldansen door Stichting Sparkle
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Woensdag 4 oktober

Bronstexcursies
Aanmelden kan via www.edelherteninhetgroenewoud.nl

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: demonstratie gelnagels en rikken
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Dierendag op de Geitenwei
13.30 uur, Geitenwei, Selissen, Boxtel

Dierendag op de Kinderboerderij
14.00 uur, Apollopad 1, Boxtel

Foto: Jolanda Bertens

Tom Bertens