DeMooiBoxtelKrant

5 oktober 2016

DeMooiBoxtelKrant 5 oktober 2016


Herfstachtig weekend sfeervol decor van herfstevenementen

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Het centrum van Boxtel was afgelopen zondag het bruisend middelpunt van verschillende evenementen. Op de Markt werd de Herfstfair gehouden, verdeeld door heel de gemeente was kunstroute de Rode Draad te volgen en in de oude fruitboomgaard werd de aftrap voor de Duurzame Week Boxtel gegeven.

De Herfstfair op en rond de Boxtelse Markt ging zondag gepaard met heus herfstweer. Het vormde een passend decor voor het evenement dat jaarlijks georganiseerd wordt door Boxtel Vooruit. Echt druk werd het niet dankzij de voortdurende regenbuien, maar sfeer was er genoeg met allerlei herfstige lekkernijen en een muzikale noot.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Bij de kramen en stands op de Markt konden bezoekers verschillende (streek)producten zoals biologische kaas of paddenstoelen proeven en aanschaffen. Ook liep over de Markt een troubadour rond om voor een sfeervol muziekje te zorgen.

In de oude fruitboomgaard was bovendien een appel- en honingproeverij. Hier was mede dankzij Streekfonds Het Groene Woud een grote sap-pers aanwezig om de aangeleverde appels te verwerken tot 'Sappig' sap.

In de oude fruitboomgaard ging ook de Duurzame Week Boxtel (DWB) van start. Deze themaweek wordt georganiseerd wordt door Transition Town. In het kader van de DWB zijn verschillende presentaties, lessen en lezingen verdeeld over de hele gemeente georganiseerd.

De Rode Draad
Verdeeld over de hele gemeente gingen de deuren van verschillende ateliers en werkplaatsen open in het kader van kunstroute de Rode Draad. Deelnemers konden een wandelroute volgen, of op eigen initiatief deelnemende ateliers en kunstlocaties bezoeken. De verschillende deelnemende locaties waren te herkennen aan de rode ballonnen bij de ingang.

Een bijzondere locatie die meedeed aan de Rode Draad was het viaduct waar de A2 over het voormalig Duits Lijntje loopt. Onder de naam Tunnelvision waren 51 graffitikunstenaars neergestreken om een demonstratie van hun kunnen te geven.

Er hing een gezellige sfeer waarin het taboe dat er heerst over graffitispuiters kon worden doorbroken. De kunstwerken werden bekeken en besproken door het publiek. Het idee bestaat om volgend jaar de jongere bezoekers meer te betrekken en ze zelf de gelegenheid te geven om graffiti te spuiten op houten platen. Voor meer foto's zie pagina 5 of kijk op mooiboxtel.nl.

Grootschalig onderzoek in Liempde in zaak Tommie van der Burg

Liempde - In het kader van het onderzoek naar de mishandeling van Bestenaar Tommie van der Burg in 2014 is dinsdag uitgebreid sporenonderzoek gedaan bij twee panden in Liempde. Het gaat om een huis aan de Hamsestraat waar de mishandeling plaats zou hebben gevonden en om een loods langs de A2. Ook werden een 64-jarige man uit Best en een man van 36 uit Oirschot aangehouden. Bij de diverse politieacties werden onder meer wapens en gestolen auto's in beslag genomen. De toen 31-jarige Van der Burg werd in 2015 in Eindhoven doodgeschoten.

Het aangehouden tweetal wordt verdacht van betrokkenheid bij de zware mishandeling van Van der Burg in 2014. Een derde verdachte van die mishandeling is een 44-jarige man uit Eindhoven, die in mei al werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Van der Burg. Tommie van der Burg werd in de nacht van zondag 12 op maandag 13 april 2015 doodgeschoten bij Hotel Van der Valk aan de Aalsterweg in Eindhoven. De 44-jarige Eindhovenaar zit nog altijd vast voor die zaak, net als een 37-jarige vrouw uit Eindhoven.

Conflict
Uit gesprekken met diverse personen uit zijn omgeving en uit informatie van de politie kwam naar voren dat Tommie van der Burg vermoedelijk eind april 2014 zwaar werd toegetakeld bij een woning in Liempde. Die mishandeling hield mogelijk verband met een eerdere woninginbraak. Het lijkt er op dat Tommie van der Burg hierbij betrokken was. Na de zware mishandeling werd Van der Burg met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis, maar deed geen aangifte tegen zijn mishandelaars. De nu aangehouden mannen waren beiden bekenden van het slachtoffer en de politie, net als de eerder aangehouden 44-jarige verdachte.

Sporenonderzoek
De politie begon direct na de arrestaties van dinsdagochtend in de woningen van de verdachten in Best en Oirschot met een uitgebreide zoekactie. Ook werden een paardenstal in Best en de twee panden in Liempde doorzocht. Er werd gezocht naar sporen die kunnen worden gelinkt aan de mishandeling van 2014. Een verband tussen de mishandeling en de latere moord wil de politie niet uitsluiten.

Bij de doorzoekingen vond de politie op meerdere locaties verschillende vuurwapens met munitie. Ook vonden agenten twee stroomstootwapens. De politie nam verder meerdere voertuigen in beslag die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. Zo werden zeker zes auto's, een crossmotor en een scooter meegenomen voor verder onderzoek. Bij de doorzoekingen nam de politie ook meerdere mobiele telefoons, horloges, gegevensdragers en administratiegegevens in beslag. De doorzoekingen begonnen rond 7.00 uur en werden tegen 17.00 uur afgerond.

De recherche werd tijdens het sporenonderzoek bijgestaan door medewerkers van Defensie, die gespecialiseerd zijn in het zoeken naar verborgen ruimtes. De politie sluit nieuwe aanhoudingen niet uit.

Omgaan met verliezen, hoe doe je dat?

Boxtel - Klim-Op organiseert op maandagavond 17 en op dinsdagmiddag 18 oktober informatiebijeenkomsten over de cursus 'Omgaan met verliezen, hoe doe je dat?'. Hier wordt onder andere informatie verstrekt over de thema's die in de cursus worden behandeld. ook kunnen aanwezigen kennismaken met de begeleiders.

De bijeenkomst op maandagavond is van 19.00 tot 20.30 uur, op dinsdagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur. De bijeenkomsten worden gehouden bij ContourdeTwern, St. Ursula 12 in Boxtel. Geïnteresseerden kunnen zich tot vrijdag 14 oktober aanmelden bij Marieke Dijkshoorn via 0411-655899 of mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl. Ook voor nadere informatie kun je bij haar terecht.

Mantelzorgers Ontmoeten Mantelzorgers

Boxtel - Mantelzorgers die hun verhaal kwijt willen en ervaringen, tips en ideeën uit willen wisselen, kunnen donderdag 20 oktober terecht bij Mantelzorgers Ontmoeten Mantelzorgers, georganiseerd door ContourdeTwern.

Het thema van de middag, die duurt van 13.45 tot 15.45 uur, is 'Hoe blijf ik een vitale mantelzorger?' Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Met wie durf je te delen wat de mantelzorg met je doet? Hoe houd je de verbinding met jezelf en anderen? Daar gaan de aanwezigen deze middag naar op zoek. Alle mantelzorgers zijn van harte welkom bij St. Ursula aan de Baroniestraat, wel graag van te voren aanmelden bij Marieke Dijkshoorn via 0411-655899 of mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl. De koffie staat klaar.

KBO-activiteiten

Donderdag 6 oktober         Bridgen in De Walnoot        13.30
Handwerken in De Orion         13.30
Vrijdag 7 oktober         Eucharistieviering in St.-Theresiakerk tot intentie van overleden leden van de wijk Lennisheuvel        9.30
Rikken en jokeren in De Orion        13.30
Maandag 10 oktober        Koersballen in De Orion        14.30
Dinsdag 11 oktober        Biljarten in De Walnoot        13.30
Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
Kienen in De Rots        14.00

Kinderboerderij krijgt dwarsdeelschuur

Een tekening van de beoogde uitbouw, op een luchtfoto van de Kinderboerderij Foto: Architektenburo Snijders en Van Stekelenburg

Boxtel - Op het terrein van de Kinderboerderij wordt een dwarsdeelschuur gebouwd. De schuur komt op de plaats waar nu onder andere de ezels staan, in plaats van het huidige gebouw. De uitbouw van de Kinderboerderij was nodig omdat de boerderij een andere rol, die aansluit op de aangrenzende generatietuin, wil vervullen in de wijk.

De gemeente trekt voor de bouw van de zogenaamde dwarsdeelschuur 100.000 euro uit. De Kinderboerderij zelf zal voor de benodigde 50.000 euro die gebruikt wordt om de schuur in te richten zorgen.

Foto: Melvin Erkemeij

Het idee voor de bouw van een dwarsdeelschuur ontstond toen de wethouder op de boerderij aanwezig was en interim-voorzitter Jac Nouwens aangaf de toiletvoorzieningen te willen uitbreiden met een volledig invalidentoilet. Dit omdat de Kinderboerderij, met de generatietuin voor de deur en het eetkamerproject voor ouderen binnen eigen deuren, meer ouderen aantrekt.

Een dwarsdeelschuur is een bepaald type boerenschuur die ook volgens wethouder Peter van de Wiel beter binnen het historische plaatje van de Kinderboerderij past dan het huidige bijgebouw. Onbekend is of er in het verleden ook daadwerkelijk zo'n schuur bij de Kinderboerderij heeft gestaan.

De schuur wordt niet nieuw gebouwd, maar als 'bouwpakket' beschikbaar gesteld door Stichting de Brabantse boerderij. Deze stichting draagt er zorg voor dat historische schuren die niet meer op de huidige locatie kunnen blijven staan worden herbouwd op andere plaatsen.

De Kinderboerderij kan nog niet zeggen welke dwarsdeelschuur in Boxtel wordt herbouwd omdat er nog diverse opties open staan. Zodra daarover een beslissing is genomen wordt de schuur op de huidige locatie gedemonteerd en met behoud van de bestaande onderdelen weer opgebouwd op de locatie aan het Apollopad.

Wel is al bekend dat te bouwen schuur zo'n zeventien meter lang, acht meter breed en ook ongeveer acht meter hoog wordt. De Kinderboerderij hoopt de bouw ergens in de loop van 2017 te kunnen voltooien.

Eindspurt voor knuffelactie van Melvin

Esch - De knuffelactie voor kinderen in Nepal van Melvin Erkemeij uit Esch gaat in de eindspurt. Meer dan vijftig mensen hebben tot nu toe geholpen om één of meer van de door Melvin ontworpen knuffels gedeeltelijk of volledig te maken. In de productiekamer hebben de gesponsorde stoffen plaats gemaakt voor tot nu toe 240 knuffels, die op hun reis naar Nepal wachten. "Elke dag komen hier nu nieuwe knuffels binnen. Zo leuk om al die lieve snoetjes te zien", vertelt de ondertussen 9-jarige Melvin.

De planning is dat begin deze week alle knuffels van de helpers binnen zijn. Vandaag wordt nog een naaimiddag georganiseerd om de laatste loodjes gereed te krijgen. Daarna word een groepsfoto gemaakt met alle knuffels, voordat ze zorgvuldig worden verpakt voor hun grote reis. Op 20 oktober vertrekt Melvin met zijn ouders naar Kathmandu. Vanuit daar worden de knuffels in een vijfdaagse trekking naar het district Sindulpalchok gebracht, één van de ergst door de aardbeving betroffen gebieden.

Wie het project van Melvin nog wil steunen kan een knuffel 'adopteren'. Voor een gift vanaf 7,50 euro ontvangt de sponsor na de reis een foto van de knuffel met zijn nieuw Nepalees vriendje. Om de voortgang van het project te volgen like de Facebookpagina www.facebook.com/peace.by.melvin. Meer informatie is te vinden op www.peacebymelvin.com. Wil je nog iets betekenen voor het project? Mail dan naar peacebymelvin@gmail.com.

Proef met blauwe zone in het kernwinkelgebied start 1 november

Boxtel - Op verzoek van inwoners, ondernemers en de gemeenteraad wordt de proef met blauwe zones aan de Prins Hendrikstraat (bij de Zwaanse Brug, achter Meneer van Dommelen) en de Rechterstraat (van Fellenoord tot aan de Rozemarijnstraat) vervroegd naar 1 november. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de proef te houden, wanneer de Markt opnieuw ingericht wordt.

Tijdens de proef wordt het parkeerterrein aan de Prins Hendrikstraat voor de duur van twee jaar parkeerschijfzone. De wethouder heeft deze locaties aan winkeliers en horecaondernemers voorgesteld, vanwege de centrale ligging. Na één jaar vindt een tussentijdse evaluatie plaats met winkeliers en horecaondernemers.

Om de blauwe zones in te voeren is het noodzakelijk om een verkeersbesluit in te stellen. Dit verkeersbesluit is inmiddels gepubliceerd in de Staatscourant. Belanghebbenden kunnen hier binnen zes weken na bekendmaking een bezwaarschrift tegen indienen.

Ondertussen blijft het Actiecomité Parkeervergunningen Boxtel Centrum NEE fel actie voeren tegen het voorgenomen besluit om parkeervergunningen in het gehele centrum in te voeren. Het comité maakte deze week bekend dat Parkeervergunningen Boxtel Centrum NEE per 2 augustus een stichting geworden is. Omdat een stichting meer middelen heeft om namens verschillende partijen juridisch op te treden, werd deze stap genomen. De stichting heeft ook een eigen website opgezet: www.pvbnee.nl.

Boxtel krijgt Buurt Informatie Netwerk

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Boxtel krijgt een Buurt Informatie Netwerk. Dit netwerk om verdachte of overlastgevende situaties eerder te kunnen constateren vormt een aanvulling op de huidige buurt WhatsAppgroepen die in sommige buurten nu al in werking zijn. Het Buurt Informatie Netwerk (BIN) moet aan het einde van dit jaar in werking treden.

"Veiligheid is een taak van ons allemaal", legt burgemeester Marc Buijs uit. Volgens hem is er behoefte vanuit zowel de politie als overheid en burgers om informatie over misdrijven, verdachte situaties of ontwikkelingen rondom veiligheid in de buurt onderling uit te wisselen. BIN moet hierin faciliteren.

Volgens de burgemeester sluit het BIN aan op bestaande initiatieven als de pilot met wijkagenten die op locatie (midden in de wijk) opereren en de WhatsAppgroepen waarin buurtbewoners informatie omtrent veiligheid met elkaar delen. De verschillende projecten kunnen dan ook naast elkaar blijven bestaan en vormen eerder een aanvulling op elkaar dan dat ze elkaar in de weg zitten.

Spil in het BIN is een zogenaamde Buurt Informatie Netwerk Coördinator (BINCO). Dit is een vrijwilliger die het contact met burgers, gemeente en politie onderhoudt. De BINCO's zijn allen gescreend op hun gedrag. "BIN is echt een preventief netwerk", zegt Thieu van Hintum. Hij is BINCO in Berlicum.

Boxtel moet uiteindelijk zes BINCO's krijgen. Voor iedere wijk/kern één. Inmiddels hebben zich al 100 mensen in Boxtel aangemeld voor BIN. Ook hebben al twee belangstellenden gesolliciteerd naar de functie van BINCO. Meer informatie is te vinden op de website van BIN Boxtel: www.binboxtel.nl.

Leerlingen De Oversteek krijgen interactieve demonstratie touwtje springen

Liempde - Kijken naar een spectaculaire demonstratie van de beste touwtje springers van Europa en zélf meedoen: dat lieten de 464 leerlingen van basisschool De Oversteek zich vrijdagochtend geen twee keer zeggen.

De Oversteek had de kick-off van de jaarlijkse Doekoe-actie van de Johan Cruyff Foundation en supermarktorganisatie Coop: munten sparen voor sport- en spelmaterialen voor school. Rode draad is dit jaar het springtouw. Onder de naam Jump4Doekoe reist het beroemde touwtje spring team van de DDF Crew deze week langs basisscholen door het hele land om kinderen in beweging te krijgen.

Viggo Waas, ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation, sprong ook mee: "Het is een stuk zwaarder dan je denkt: 10 minuten touwtje springen staat gelijk aan 45 minuten hardlopen. Maar het is vooral ontzettend leuk om te doen, alleen of met een groepje. En de demonstratie van de DDF Crew laat zien hoe spectaculair touwtje springen kan zijn. Deze groep heeft al vele Awards gewonnen, waaronder landelijke talent tv-shows in Nederland, Engeland en Spanje."

De Johan Cruyff Foundation organiseert samen met Coop, Unilever en Arla Foods, dit jaar de Doekoe-actie voor een recordaantal van 800 basisscholen in heel Nederland.

Het doel van de actie is kinderen in beweging krijgen en saaie schoolpleinen weer sportief uitdagend maken. Vanaf 3 oktober kunnen klanten van de in totaal 260 Coop-supermarkten in Nederland zes weken lang sparen voor sport- en spelmaterialen voor scholen in de buurt: van springtouw tot skippybal. Klanten ontvangen Doekoe munten bij aankoop van geselecteerde producten van Arla Foods en Unilever, die ze kunnen doneren aan de deelnemende scholen. Hoe meer munten, des te meer een school aan sport- en spelmaterialen mag besteden. Viggo: "En vijf scholen die ons de komende weken de leukste, origineelste of spectaculairste video over touwtje springen sturen, krijgen gratis een Schoolplein14 aangelegd met kleurrijke vlakken, lijnen én spelmaterialen die kinderen in beweging brengen!"

Blaaskwintet en strijkkwartet in de protestantse kerk

Boxtel - Werkgroep Klassiek in de Kerken stelt zich ten doel om klassieke uitvoeringen van hoge kwaliteit te organiseren, met name in de Protestantse Kerk en de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Op 8 oktober treden zelfs twee ensembles op, blaaskwintet Cartouche en het Pythagoras Kwartet. De nadruk ligt op de romantiek, met een uitstapje naar 1969. De entree bedraagt 10 euro, inclusief een drankje na afloop.

Blaaskwintet Cartouche bestaat uit vijf enthousiaste musici die lid zijn of vaak meespelen met het Philips Symfonie Orkest. Als blaaskwintet en pianosextet heeft het ensemble vele optredens en begeleidingen verzorgd in de loop der jaren. Cartouche is ontstaan als 'het Kempisch Kwintet', mede opgericht in 1952 door Philipsprominent en fluitist Eduard Pannenborg. Het bestond oorspronkelijk uit Philips NatLab medewerkers. Pannenborg heeft tot eind jaren 90 in dit ensemble gespeeld. In de loop der jaren is de bezetting vele malen gewijzigd en aangevuld met gastspelers als het uit te voeren werk daar om vroeg.
In Boxtel speelt Cartouche Quintet Op. 56 van Franz Danzi. Danzi was een Duitse cellist, componist en dirigent, die rond 1800 vele blaaskwintetten heeft geschreven. Samen met Anton Reicha wordt hij gezien als de 'vader van het blaaskwintet'. Een van zijn eerste kwintetten, uit 1821, staat op het programma, opgedragen aan Anton Reicha. Het wordt gekenmerkt door vrolijkheid met chromatische harmonische reeksen en meeslepende melodielijnen. Cartouche zal ook zes variaties over een bekend Nederlands volkslied uitvoeren, een zeer vrolijk en afwisselend standaardwerk op het repertoire van blaaskwintetten, geliefd bij zowel spelers als bij het publiek.

Het Pythagoras Kwartet is opgericht door vier musici die een exacte studie afgerond hebben (3 keer natuurkunde en 1 keer wiskunde), vandaar ook de keuze voor Pythagoras als naamgever voor het kwartet. Zelf muziek maken is voor hen een belangrijke en stimulerende hobby, het biedt een mooie balans tussen de exacte en creatieve hersenhelften. Het kwartet is opgericht in 1999 en de leden hebben als achtergrond het Nederlands Studenten Orkest en/of het Philips Symfonie Orkest. Pythagoras bestudeert ieder werk zeer grondig en neemt regelmatig les om het kwartetspel naar een hoger niveau te tillen.
Pythagoras speelt deel 1 en 2 van Schubert's Tod und das Mädchen. In de jaren 1823 en 1824 ging het Schubert niet goed, hij leed aan syfilis en was blut. Toch, of misschien door zijn droefgeestige situatie, schreef hij toen fantastische kamermuziek. Met zijn extreme dynamische contrasten en baanbrekende harmonieën is dit kwartet een zinderende rit in de achtbaan van Magere Hein.

Samen spelen Cartouche en Pythagoras het Divertissement uit 1902 van de Franse componist Gustave Samazeuilh. Een 'nonet' heeft nooit eerder geklonken in deze kerk.

Verzamelaars-ruilbeurs

Boxtel - De Vereniging van Boxtelse Verzamelaars (VBV) organiseert aanstaande zondag haar verzamelaars-ruilbeurs in Gemeenschapshuis De Walnoot.

Van 10.00 tot 13.00 uur kunnen allerlei verzamelobjecten geruild worden, zoals bidprentjes, munten, postzegels, prentbriefkaarten, sigarenbandjes, stickers, telefoonkaarten, theezakjes, voetbalplaatjes en winkelwagenmuntjes. Speciaal thema dit keer is Volkswagen Kever.

De entree kost 1 euro voor volwassenen, kinderen betalen 25 eurocent. Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC Boxtel, 0411-673485. Bij gebruik navigatie Reginahof 1 STO 1 ingeven. Kijk voor meer informatie over de VBV op www.vbvboxtel.nl.

Wandeling NWG in Kampina

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde organiseert aanstaande zondag een herfstwandeling over een deel van de Kampina, waar wandelaars niet zo vaak komen.

Anneke en Maarten van der Waaij, leden van Natuurwerkgroep Liempde zullen de wandelaars door dit gebied gidsen en hen deelgenoot maken van wat er allemaal te zien is. De wandeling voert onder andere langs het gebied De Fransman, langs het Palingven (waar vroeger veel mensen uit Boxtel gingen zwemmen) en als er nog tijd is langs een deel van het Belversven dat is ontstaan doordat beek- en regenwater door zandduinen wordt tegengehouden. Waar geen ondoorlaatbare leembodem aanwezig is, ontstaat soms door het uitspoelen van de bovenste aardlaag daaronder een laag van ondoorlatend oer, waarop het water kan blijven staan. Zo'n ven wordt dan een 'hangend ven' genoemd

Om 9.00 uur verzamelen de deelnemers bij café 't Groene Woud om vervolgens carpoolend naar de parkeerplaats 'De Posthoorn' aan de Kapelweg in Boxtel te gaan, waar ze rond 9.20 uur zullen aankomen. Hier zullen de wandelaars rond 12.15 uur weer terug zijn. Deelname is gratis. Wandelaars wordt aangeraden goede wandelschoenen aan te doen, laarzen zijn niet nodig.

Inspiratiefietstocht voor seniorenhuisvesting

Boxtel - Stichting Ouderen in Regie houdt bij wijze van inspiratie op 15 oktober een fietstocht langs percelen die mogelijk geschikt zijn voor het realiseren van kleinschalige wooninitiatieven voor en door senioren. De stichting heeft zich als doel gesteld om ouderen in de gemeente op een kleinschalige en passende manier thuis kunnen laten wonen.

De fietstocht start om 13.30 uur bij de Heilig Hartkerk waar direct gekeken kan worden naar woonmogelijkheden in de pastorietuin. Daarna rijdt de groep naar Mezenhof en het Ronduutje, in het centrum wordt Clarissenstraat 35 bezocht en daarna volgt Stapelen. Vervolgens gaat de fietstocht door naar Petershoek om naar het gemeentelijk perceel te gaan kijken.
Ook Liempde heeft interessante locaties voor de stichting, zoals Hamsestraat, Roderweg, Boxtelseweg en locatie De Punder maar ook de pastorie en pastorietuin. De fietstocht leidt dus ook door Liempde.
Mensen die niet in staat zijn te fietsen kunnen eventueel met de auto worden opgehaald. Dezelfde route wordt dan per auto afgelegd. Aanmelden daarvoor is wel nodig. Dit kan via 06-34272966.

Taalmaatjesproject weer van start

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - De vrijwilligers van het Taalmaatjesproject zijn in de Bibliotheek alweer voor het derde jaar begonnen aan het lesgeven aan de Nieuwe Nederlander. Zij doen dit in kleine groepjes op verschillende niveaus.

De groepjes zijn niet groter dan 4 à 5 personen. Er wordt wel van de cursisten verwacht dat ze al wat Nederlands kunnen praten en begrijpen. Iedere woensdag zijn de coaches van 10.00 tot 11.30 uur aanwezig in de bibliotheek in Boxtel. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij de bibliotheek.

Carnavalsvereniging Geen Drank Geen Klank bestaat 22 jaar

Boxtel - Carnavalsvereniging Geen Drank Geen Klank bestaat 22 jaar en dit wordt gevierd op 7 en 8 oktober in café 't Geveltje.

Op vrijdag 7 oktober is er in café 't Geveltje een feestavond waarbij alle oud-leden welkom zijn. Op zaterdag is er een feestavond voor alle carnavalsverenigingen. Beide feestavonden duren van 20.30 tot 2.30 uur. Voor 22 euro kan de drank afgekocht worden.

Orgelconcert Thed van den Aker

Boxtel - De in Boxtel geboren Bestse huisarts Thed van den Aker geeft zondag 16 oktober een concert op het Smits-orgel (1842) in de Sint-Petrusbasiliek. Het concert begint om 20.15 uur, toegang kost 8 euro.

Van den Aker is geen beroepsorganist, maar iemand die het orgelspel altijd als hobby heeft beoefend naast zijn dagelijkse werkzaamheden als huisarts. Hij speelde al vaker in de orgelcyclus van Stichting Kerkconcerten Boxtel en is opnieuw uitgenodigd, omdat zijn spel van zeer hoog niveau is.
Van den Aker volgde orgellessen bij Joop Felix, Louis Toebosch en Kees van Houten. In 1973 en 1974 won hij het Brabants Orgelconcours voor amateurs te Boxtel, in 1974 het PAN-Orgelconcours te Nijmegen en in 1975 het Domstad-Orgelconcours te Utrecht. Sinds 2012 is hij als organist verbonden aan de Edith Steinparochie te Vught.
Ook de programmakeuze van Van den Aker getuigt van een zeer professionele aanpak, waarbij hij werken van een hoge moeilijkheidsgraad niet schuwt. Er staat zondag 16 oktober weer een grote, imposante Reger-compositie op het programma, vanwege het feit dat deze componist honderd jaar geleden overleed.

Rommelmarkt in De Braken

Boxtel - In Sporthal De Braken is aanstande zondag, 9 oktober, een rommelmarkt. Van 10.00 tot 16.00 uur kunnen liefhebbers daar op zoek naar leuke koopjes. Parkeren is gratis. Meer info of reserveringen: 06-81135591 of www.vandersteenevenementen.nl.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

Boxtel - In Gemeenschapshuis De Rots wordt op woensdagavond 12 oktober een kinderkleding- en speelgoedbeurs georganiseerd. In 65 kramen brengen particulieren hun koopwaar aan de man. De Rots, aan de Nieuwe Nieuwstraat 7, gaat open om 20.00 uur. De entree bedraagt 1,50 euro.

Foto: Popkoor Novelty

Boxtel/Eerde - Gemengd popkoor Novelty verzorgt op 4, 5 en 6 november een serie van drie theaterconcerten in gemeenschapshuis De Brink in Eerde. De zogenaamde 'Versiertoer 2016' staat in het teken van versieren in de breedste zin van het woord.

Het popkoor hield haar eerste theatervoorstelling in 2012 ter ere van het 12,5-jarig jubileum. Dat project beviel zo goed dat het koor nu wederom een serie theatervoorstellingen geeft. De voorbereiding daarop is een intensieve klus, want inmiddels is Novelty al ruim twee jaar bezig met repeteren van de Versiertoer 2016.

Lisette van Dijk is één van de twee Boxtelse leden van het koor. Ze is inmiddels acht jaar vaste kracht bij het popkoor: "Ik zag een briefje van het andere Boxtelse lid, Diny van der Westerlaken, op het prikbord bij Oosterhof hangen en ben toen eens gaan kijken in het kroegje in Sint-Oedenrode waar het koor toen repeteerde. Nu zijn we acht jaar verder en al die tijd ben ik blijven hangen."

Volgens Van Dijk heeft Novelty in de inmiddels zeventien jaar dat het koor bestaat flinke veranderingen doorgemaakt: "We begonnen als statig koortje, met muziekmappen altijd bij de hand. Maar tegenwoordig dansen en bewegen we flink op het podium." Het vormt volgens Lisette een extra uitdaging om naast de teksten ook danspasjes uit je hoofd te leren. "Maar die uitdaging ga ik graag aan!", voegt ze daar snel aan toe.

De waardering voor die inspanningen kwam in 2015. Popkoor Novelty sleepte in dat jaar twee van de vijf 'Rooise' kunst- en cultuurprijzen in de wacht: de Groepsprijs en de Publieksprijs.

Naast het zingen bij Novelty is Van Dijk ook actief in het bestuur van het koor en creatief leidster van de voorstelling. De Versiertoer bestaat namelijk niet enkel uit muziek, maar ook uit dans- en theaterelementen. Speciaal voor de concerten krijgt De Brink een industrieel tintje. Voor de regie van de theatershow werden zangeressen en theatermakers Marlous Luiten en Eva van Rooijen aangetrokken.

De leden van Novelty variëren in leeftijd van tussen de dertig en zestig jaar. Om het koor relatief jong te houden is er een maximale aanmeldleeftijd van 55 ingesteld.

Entree voor de theatervoorstelling is 12,50 euro. Gemeenschapshuis De Brink is te vinden aan het Sint Antoniusplein 7 in Eerde. De voorstellingen op 4 en 5 november zijn om 20.15 uur. De show op zondag 6 november begint om 14.30 uur.

Popkoor Novelty is niet alleen bezig met de theatertour: op 9 en 16 oktober doet het met puur een zangrepertoire mee aan twee korenfestivals in Eerde en Sint-Oedenrode. Meer informatie over Novelty is te vinden op de website van het koor: www.popkoornovelty.nl.


Popkoor Novelty succesvol met Boxtelse inbreng

Boxtel/Eerde - Gemengd popkoor Novelty verzorgt op 4, 5 en 6 november een serie van drie theaterconcerten in gemeenschapshuis De Brink in Eerde. De zogenaamde 'Versiertoer 2016' staat in het teken van versieren in de breedste zin van het woord.

Het popkoor hield haar eerste theatervoorstelling in 2012 ter ere van het 12,5-jarig jubileum. Dat project beviel zo goed dat het koor nu wederom een serie theatervoorstellingen geeft. De voorbereiding daarop is een intensieve klus, want inmiddels is Novelty al ruim twee jaar bezig met repeteren van de Versiertoer 2016.

Lisette van Dijk is één van de twee Boxtelse leden van het koor. Ze is inmiddels acht jaar vaste kracht bij het popkoor: "Ik zag een briefje van het andere Boxtelse lid, Diny van der Westerlaken, op het prikbord bij Oosterhof hangen en ben toen eens gaan kijken in het kroegje in Sint-Oedenrode waar het koor toen repeteerde. Nu zijn we acht jaar verder en al die tijd ben ik blijven hangen."

Volgens Van Dijk heeft Novelty in de inmiddels zeventien jaar dat het koor bestaat flinke veranderingen doorgemaakt: "We begonnen als statig koortje, met muziekmappen altijd bij de hand. Maar tegenwoordig dansen en bewegen we flink op het podium." Het vormt volgens Lisette een extra uitdaging om naast de teksten ook danspasjes uit je hoofd te leren. "Maar die uitdaging ga ik graag aan!", voegt ze daar snel aan toe.

De waardering voor die inspanningen kwam in 2015. Popkoor Novelty sleepte in dat jaar twee van de vijf 'Rooise' kunst- en cultuurprijzen in de wacht: de Groepsprijs en de Publieksprijs.

Naast het zingen bij Novelty is Van Dijk ook actief in het bestuur van het koor en creatief leidster van de voorstelling. De Versiertoer bestaat namelijk niet enkel uit muziek, maar ook uit dans- en theaterelementen. Speciaal voor de concerten krijgt De Brink een industrieel tintje. Voor de regie van de theatershow werden zangeressen en theatermakers Marlous Luiten en Eva van Rooijen aangetrokken.

De leden van Novelty variëren in leeftijd van tussen de dertig en zestig jaar. Om het koor relatief jong te houden is er een maximale aanmeldleeftijd van 55 ingesteld.

Entree voor de theatervoorstelling is 12,50 euro. Gemeenschapshuis De Brink is te vinden aan het Sint Antoniusplein 7 in Eerde. De voorstellingen op 4 en 5 november zijn om 20.15 uur. De show op zondag 6 november begint om 14.30 uur.

Popkoor Novelty is niet alleen bezig met de theatertour: op 9 en 16 oktober doet het met puur een zangrepertoire mee aan twee korenfestivals in Eerde en Sint-Oedenrode. Meer informatie over Novelty is te vinden op de website van het koor: www.popkoornovelty.nl.

Drukbezochte open dag bij stallencomplex Bereden Politie

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Het stallencomplex van de Bereden Politie in Boxtel was afgelopen zaterdag geopend voor het publiek. Bij het complex aan de Nergena was het de gehele dag door gezellig druk.

Tussen 9.30 en 15.30 uur waren de deuren voor het publiek geopend tijdens een jaarlijkse open dag. Buiten stonden vele verschillende politievoertuigen opgesteld. Hierover werd de nodige uitleg gegeven. Ook was er de mogelijkheid om zelf plaats te nemen te nemen in één van deze auto's.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils

In de binnenbak op het terrein werden verschillende spectaculaire demonstraties gegeven door de ruiters met hun politiepaarden. Ook de hondengeleiders van de politie konden hierbij niet ontbreken. Daarnaast waren er demonstraties van een paardenfysiotherapeut en een hoefsmid. Verschilleden informatiestands maakten het geheel af. Een speelgoedkraam voor de jeugd kon daarbij niet ontbreken. De catering was goed verzorgd en de allerkleinsten konden zich uitleven op een springkussen.

Bosch Gengske

Foto: Heemkunde Boxtel

340 Bosch Gengske
Olieverf, 58 x 68 cm, gesign. l.o.
Collectie: A.Th.J. Gemen

"De kunstschilder Pierre Janssen heeft het oude Boxtel in een rijke variatie uitgepenseeld. Het speurend kunstenaarsoog zocht en vond vele schilderachtige plekjes, waarop hij zich met palet en penseel kon uitleven." Dit schrijft Willem van Amelsvoort in 1958. Het hier afgebeelde olieverfschilderij laat een hoekje zien van de Breukelsestraat, het 'Bosch Gèngske', zoals dat er nog was begin van de twintigste eeuw. Van dit onderwerp heeft Pierre Janssen ook een aquarel en een pastel vervaardigd. De benaming Bosch Gèngske ontstond in de volkse aanduiding vanwege de toegang tot het binnenhofje, vanuit de Breukelsestraat, langs het huis van schoenmaker Bosch, het pand waarin eertijds de kruidenierszaak Van Rooij- van Laarhoven was gevestigd. Het Gèngske is er niet meer. Maar gaan we thans in de Breukelsestraat ter hoogte van de inrit links naast het voormalige winkelpand 'De Magneet' van de familie Opheij staan, dan staan we ongeveer op de plaats waar Pierre Janssen zijn schildersezel heeft neergezet.

"Mogelijk heeft de schilder zich wel enige vrijheid veroorloofd en op voor- en achtergrond één of ander bij gepenseeld, een deur ietwat uit het geheng getrokken, een kozijn laten verzakken, het dooiende sneeuwveld verlevendigd met het oude vrouwtje op klompen en opgetrokken rok, doch overigens is het hoekje realistisch, dus oud Boxtel weergevend." Op alle schilderijen waar Pierre Janssen het Bosch Gengske schilderde, heeft hij, waarschijnlijk om meer diepte te suggereren, de Sint-Petruskerk op de achtergrond erbij geschilderd. Dat is natuurlijk onmogelijk.

Een mooi brokje woonplaatsgeschiedenis, schreef Van Amelsvoort in de jaren 50, interessanter naarmate de uitbouw van onze gemeente in het naoorlogse tempo doorgaat, terwijl de vooroorlogse woningtoestand nu nog is af te leiden van bepaalde huisjestypen in het gemeentecentrum. Ook in de Breukelsestraat, niet ver van het 90 jaar geleden gesloopte 'hoekje'. Vandaag, in 2016, is er bijna geen voorstelling meer van te maken.


Opsporing verzocht: De kracht van social media
In een van mijn columns uit 2015 schreef ik dat er begin 2016 een wetsvoorstel zou worden goedgekeurd met regels over het op internet zetten van camerabeelden van bijvoorbeeld een diefstal.

Wanneer je als benadeelde of slachtoffer duidelijke beelden hebt van een onbekende dader tijdens zijn criminele activiteit, zou je deze beelden onder bepaalde voorwaarden op je Facebook, Instagram of Twitter mogen zetten. Helaas is het wetsvoorstel nog steeds niet aangenomen of behandeld. Het blijft dus even afwachten en dat is bijzonder jammer. Ik denk namelijk dat de politie veel meer zaken kan oplossen als ook wij de 'koppen' van onbekende verdachten die zo dom waren zich te laten vastleggen op camera's, via de krant en social media mogen verspreiden.

De afgelopen weken is wel gebleken dat bijvoorbeeld Facebook prima kan helpen bij het oplossen van diefstallen. Zo maar twee voorbeelden uit Boxtel van vorige week. Op een avond hadden twee onbekende personen bij een café in Boxtel een rolstoel meegenomen. Op Facebook werd de diefstal gemeld met een omschrijving van de man en vrouw die de rolstoel ongevraagd hadden meegenomen. In het bericht werd nog even aangehaald dat de beelden van de beveiligingscamera openbaar zouden worden gemaakt als de rolstoel niet werd teruggebracht. Een paar dagen later was de rolstoel gelukkig weer terug bij zijn rechtmatig eigenaar. Wat ik nog wel zou willen weten is waarom je een rolstoel zou willen stelen.
In mijn vorige column riep ik op om te reageren als je je fiets van een bepaald merk kwijt was. Deze was door mijn vrouw onder verdachte omstandigheden aangetroffen bij twee personen. Omdat er nog geen eigenaar bekend was, heb ik zowel via deze krant als via Facebook een oproep geplaatst. Ook deze oproep had succes. De eigenaar van de fiets is inmiddels bekend en een aangifte zal volgen.

O ja, en dan nog dit. In september heeft het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) haar jaarlijkse rapportage uitgebracht over cyberdreigingen in Nederland. Het blijkt dat criminelen steeds vaker gebruikmaken van de computer om een diefstal te plegen. Door besmetting van je computer krijgen zij toegang tot allerlei persoonlijke gegevens. Deze aanvallen worden willekeurig gedaan en steeds professioneler uitgevoerd. We kennen ze allemaal nog wel, de e-mail met schrijffouten van je bank waarin je gewaarschuwd wordt voor misbruik van je bankpas. Je moet je bankpas direct blokkeren en dat kan met een bijgevoegde link. Daar trappen wij niet meer in, toch? De criminelen worden steeds slimmer en proberen via zogenaamde advertentienetwerken malware te verspreiden, dit heet malvertising. Behalve goed opletten is hier nog niet zoveel tegen te doen. Het enige dat kan helpen is elke keer weer kritisch blijven en zorgen dat je computer is voorzien van de laatste up-date.
En als je gebeld wordt door een Microsoft-helpdesk, verbreek dan direct de verbinding.

Veel veilige internetkilometers gewenst.

Gestolen auto volledig uitgebrand bij Molenwijk

Foto: Sander van Gils

Boxtel - Een als gestolen opgegeven auto is vrijdagochtend vroeg volledig uitgebrand nabij sportpark Molenwijk aan de Platanenlaan.

Rond 5.15 uur werd de brandweer in eerste instantie gealarmeerd voor een buitenbrand. Nog voor aankomst werd de melding omgezet naar een gebouwbrand waarop een tweede blusvoertuig gealarmeerd werd.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils

Eenmaal ter plaatse bleek een personenauto volledig in brand te staan. De brandweer doofde het vuur terwijl de politie een onderzoek startte naar de herkomst van de auto. De brand is vermoedelijk aangestoken, van de daders ontbreekt ieder spoor. De oorspronkelijke eigenaar van het voertuig is op de hoogte gesteld. Eventuele getuigen kunnen zich melden bij de politie via 0900-8844.

Auto uitgebrand op A2 bij Boxtel

Boxtel - Donderdagavond is een auto uitgebrand op de snelweg A2 bij Boxtel. De bestuurster wist tijdig haar auto op de vluchtstrook stil te zetten en een veilig heenkomen te zoeken.

Bij de brand kwam veel rook vrij. De brandweer was snel ter plaatse maar kon niet voorkomen dat de auto total loss raakte. De auto reed op de A2 richting Eindhoven. De brandweer doofde het vuur waarna een bergingsbedrijf het voertuig afvoerde.

8 / 20

Foto: Mischa van der Eerden

Deze mooie paddenstoel zag ik bij het Jacob Roelands Lyceum.

Hoe het destijds begon
Ruim 130 jaar geleden, in 1885, werden aan de cafétafel van een vergeten Limburgs stadje de eerste plannen voor het bevorderen van het lokale toerisme gesmeed. Sinds die tijd is de VVV (voorheen Vereniging van Vreemdelingenverkeer) een begrip in ons land waar het gaat om het informeren en attenderen van toeristen op de mogelijkheden voor toerisme, recreatie en vrijetijdsbesteding en het optimaal benutten ervan.

Valkenburg aan de Geul
Het begon allemaal in Valkenburg aan de Geul, toen op 22 februari 1885 in café-zaal Walram de eerste VVV werd opgericht. In een periode dat de woorden 'toerisme' en 'marketing' nog niet bestonden, zocht een aantal Valkenburgse ondernemers naar mogelijkheden om hun regio weer economisch interessant te maken. Ooit was 'hun' Valkenburg namelijk een welvarende stad geweest, met de unieke 'hoogteburcht' als machtig landmerk. Maar de tijden waren veranderd. Het middeleeuwse kasteel was in de zeventiende eeuw tot ruïne gebombardeerd en de moeilijk bereikbare stad was sindsdien een onbetekenend klein dorp geworden. Tot 1853. Toen er een treinverbinding kwam tussen Maastricht en Aken.

Impuls
Reizigers uit Luik en Aken die vanuit de trein het middeleeuwse plaatsje zagen liggen, raakten in de ban. En af en toe ontdekte ook een 'Hollander' het stadje. Soms bleef hij zelfs een nachtje slapen om volop te genieten van de prachtige omgeving. Eenmaal thuis verschenen hun enthousiaste verhalen in kranten en tijdschriften. Valkenburg was bovendien de achtergrond in de in 1878 verschenen succesroman 'Elisabeth de jonkvrouw van 't Kasteel te Valkenburg' van Betsy Perk. Stedelingen ontdekten Valkenburg als ideale vakantiebestemming en rustoord. "Hier moet meer uit te halen zijn", moeten de ondernemers vervolgens gedacht hebben. De interesse werd actief geprikkeld. Daarnaast werden nieuwe redenen gecreëerd om bezoekers langer te laten blijven. Ze ontwikkelden innovatieve promotiecampagnes en organiseerden fakkeltochten in het stadje en door de gangenstelsels van de mergelgrotten; men plaatste bankjes en maakte informatieboekjes. En het werkte, Valkenburg werd weer een begrip en de economie kreeg een impuls.

Landelijk
In recordtijd schoten vervolgens door heel Nederland de VVV's uit de grond. Het toerisme in het hele land bloeide op. Onafhankelijke vestigingen gingen nauw met elkaar samenwerken. Er kwam een landelijke koepelorganisatie, die uitgroeide tot het huidige VVV Nederland. Inmiddels is de toeristische dienstverlener uitgegroeid tot een oer-Hollands merk. Niet meer weg te denken voor de consument en een belangrijke partner voor overheid en bedrijfsleven.
De rol van informatieverstrekker is in de loop der jaren natuurlijk steeds verder uitgebreid. Ook de marketing van stad en streek maakt onderdeel uit van het takenpakket. En de VVV's bieden de bezoekers een breed assortiment aan producten en diensten, waaronder cadeaubonnen, concertkaarten, excursieprogramma's, streekproducten en routes. Al met al goed voor een omzet van honderden miljoenen euro's per jaar.

Bron: www.vvvnederland.nl

Van Kuringe Adviesgroep voegt kantoren samen

Foto: Van Kuringe

Boxtel/Sint-Oedenrode - Van Kuringe Adviesgroep heeft sinds jaar en dag meerdere kantoren in de regio. Namelijk in Veghel, Schijndel, Beek en Donk, Boxtel en het hoofdkantoor in Sint-Oedenrode. De komende maanden wordt alles gecentraliseerd. Op een nieuwe locatie, aan de Eerschotsestraat in Sint-Oedenrode. Komend weekend wordt het hoofdkantoor overgeplaatst.

Tijden veranderen. Dat is in het bankwezen en de verzekeringsbranche niet anders. Twee takken van sport waar Van Kuringe Adviesgroep sterk in is én wil blijven. Vandaar de keuze van eigenaar Koen van Kuringe om de verhuizing te arrangeren. "In de tijd dat mijn vader en moeder het bedrijf startten was het belangrijk om je als adviseur letterlijk dichtbij de klant te manifesteren. Vandaar dat het toen een logische keuze was om verschillende kantoren te openen in de regio. Door de komst van het internet en de mobiele telefonie hoeft dat in principe niet meer. We denken efficiënter te kunnen gaan werken als we alles onder één dak onderbrengen", vertelt de ondernemer. Dat wil niet zeggen dat Van Kuringe verder van haar klanten komt te staan. "Integendeel", zegt Koen. "Onze buitendienst blijft heel belangrijk. We hebben 21 auto's rondrijden die allemaal op bezoek gaan bij onze klanten die dat wensen. Daarnaast hebben we een flinke binnendienst en backoffice die iedereen à la minute kan bijstaan bij vragen. Bovendien kunnen mensen binnen blijven lopen en blijven we gewoon zes dagen per week open. Met de bereikbaarheid en service zit het dus zeker goed." Ook de succesvolle Regiobankfunctie van Van Kuringe wordt doorgezet op de nieuwe locatie.

Buitendienst blijft belangrijk
De overplaatsing van de kantoren zal in etappes gaan. Eerst Rooi, daarna Schijndel en dan volgt de rest. Binnen een jaar moeten alle zestig werknemers bij elkaar geposteerd zijn. Heeft het personeel er zin in? "Jazeker", bevestigt Koen. "Ik kan zeggen dat 95 procent van de werknemers er geen probleem mee heeft. Het zal vast wennen zijn; ieder kantoor had toch een beetje een eigen cultuur. Dat wordt straks allemaal samengevoegd. Voor het bedrijf is het goed, want het wordt dan makkelijker om gezamenlijk één koers vast te houden."

Het nieuwe adres vanaf 1 oktober: Eerschotsestraat 72, 5491 AD Sint-Oedenrode.

Opa en oma centraal bij Kinderboekenweek

Boxtel - De Kinderboekenweek gaat vandaag in Bibliotheek Boxtel van start. Wethouder kunst en cultuur Marusjka Lestrade zal om 14.00 uur de leesweek, die dit jaar als thema 'Voor altijd jong' meekreeg, openen. De Kinderboekenweek duurt nog tot en met 16 oktober en wordt op 14 oktober officieus afgesloten met een boekenbal in de Sint Petrusschool. De Kinderboekenweek staat geheel in het teken van opa's en oma's.

De bibliotheek in Boxtel heeft dit jaar – samen met Stichting Brede Scholen Boxtel - een openingsfeest voor kinderen uit groep 1 tot en met 6. Het feest duurt van 14.00 tot 16.00 uur en opa's en oma's mogen gratis mee. Ook kinderen die geen lid zijn van de bibliotheek, kunnen mee feesten. Yinthe Brandwijk presenteert tijdens de middag het boek 'Amanda Mae op zoek naar het Niets', dat ze samen met haar oma Ineke Platel heeft geschreven. De originele schilder- en tekenwerken van het boek zullen worden tentoongesteld. Kinderen kunnen daarnaast deelnemen aan diverse leuke activiteiten rondom het thema 'Voor altijd jong!'. Kaartjes kosten 1,50 euro per kind en zijn te koop bij de bieb.

In de bibliotheek wordt uitgebreid aandacht besteed aan het thema 'Voor altijd jong!' door middel van displays met leuke, spannende of informatieve leestips. Voor meer informatie over de Kinderboekenweek kun je ook altijd terecht bij de medewerkers van de bibliotheek of op www.bibliotheekmeierij.nl/agenda/activiteiten of op www.kinderboekenweek.nl.

Boekenbal
Bij de Kinderboekenweek hoort natuurlijk ook een heus boekenbal. Dit feest wordt gevierd op 14 oktober, van 19.00 tot 21.15 uur, voor de kinderen uit groep 7 en 8 van de deelnemende basisscholen.

Het feest vindt zoals gebruikelijk plaats in de Sint Petrusschool en de bibliotheek aan de Burgakker. De organisatie van dit festijn ligt in handen van medewerkers van de bibliotheek en van de stichting Brede Scholen Boxtel, in samenwerking met leerkrachten van de St Petrusschool, OBS De Spelelier, SBO De Maremak, De Hobbendonken, De Vorsenpoel, Prinses Amaliaschool en basisschool St. Theresia.

Kinderen van deze scholen die naar het boekenbal willen komen, kunnen een kaartje kopen bij hun leerkracht, voor 3,00 euro. Drinken en hapjes zijn bij de prijs inbegrepen.

Op het boekenbal kunnen kinderen meedoen aan een rollator-race, een dansworkshop volgen, deelnemen aan een quiz of aan een van de knutselactiviteiten. Ook zijn er enkele activiteiten die pas op de datum zelf bekend gemaakt worden. Het boekenbal wordt afgesloten met een gezamenlijke dans.

De deur van de bibliotheek gaat open om 19.00 uur. Om 18.55 uur worden de naamstickers uitgereikt op het plein voor de bibliotheek. Vanuit genoemde scholen zijn leerkrachten aanwezig, maar de uiteindelijke verantwoording voor de kinderen ligt bij de ouders.

Luchtpost uit Argentinië: Esther Havermans

Foto: Esther Havermans

Vakantie

Het is juli en dat betekent in veel landen vakantietijd. Maar hoe zit dat bij ons in Argentinië? Daar is het winter en het schooljaar is op de helft, omdat de lessen in maart beginnen en duren tot december, als de lange zomervakantie begint. Werkenden hebben in het algemeen niet langer dan twee weken vrij en dat is standaard in januari, op enkele beroepsgroepen na, voor wie de vakantie in februari valt. De bewoners van grote steden als Buenos Aires, Córdoba of Rosario gaan massaal naar de kust, naar één van de badplaatsen ten zuiden van de hoofdstad, naar Uruguay of het zuiden van Brazilië. Ook de provincie Córdoba, met een aantrekkelijk landschap van heuvels en rivieren is popular. Een klein, maar groeiend deel kiest voor het exclusievere Patagonië. In juli is er de wintervakantie voor scholen, die twee weken duurt, maar niet alle ouders kunnen dan vrij krijgen, dus er wordt beperkt gereisd. De rest van het schooljaar is er regelmatig een vrije dag die aan een weekend wordt gekoppeld zodat mensen een kort uitje kunnen maken.

Uitgerekend in het dorp waar ik woon hebben we een andere verdeling van het schooljaar: 's zomers en 's winters een vrijwel gelijke periode van ongeveer zes weken. Omdat wij in de zomer onze boterham in de toeristensector verdienen, zijn we op de wintervakantie aangewezen. Als we mooi weer willen, moeten we ver weg en komen dan snel op exotische bestemmingen aan de kust van midden- of noord-Brazilie, Cuba of Mexico. Goedkoper en eveneens populair is per auto naar het noorden van Argentinië, streken waar het overdag vaak zonnig is en warm, maar waar de nachten fris zijn. Behalve mooie natuur hebben deze gebieden een rijke cultuur die totaal anders is dan Patagonië.

Foto: Esther Havermans

Wij kozen dit jaar voor Costa Rica en genoten volop van strand, rust en natuurschoon bij tropische temperaturen. Momenteel maken we een stop in Buenos Aires, voor familiebezoek, bioscoop, museum en theater en voor de aankoop van artikelen die in onze streken niet verkrijgbaar zijn. In augustus moeten mijn dochters weer naar school en hopelijk ligt er sneeuw in het dorp!

Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie willen ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen die op foto's staan. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reactie kan ook gestuurd worden naar de website van Kèk Liemt: http://www.kekliemt.nl/actueel. Alle reacties worden op www.kekliemt.nl/actueel gezet.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt, Jan Hazenberg en Louis Schroeijers


Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie willen ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen die op foto's staan. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reactie kan ook gestuurd worden naar de website van Kèk Liemt: http://www.kekliemt.nl/actueel. Alle reacties worden op www.kekliemt.nl/actueel gezet.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt, Jan Hazenberg en Louis Schroeijers


Tip 4: Wie wordt de Prins van Ploegersland?

Wie gaat Prins Primus (l.) opvolgen? Foto: De Ploegers

Liempde - Op zaterdag 29 oktober vindt de jaarlijkse installatie van de nieuwe Prins van Ploegersland plaats. Wie zal dit jaar de scepter gaan zwaaien over Liempde? Hier volgt tip 4.

Wat kan de geheimcommissie nog meer zeggen over de nieuwe Prins van Ploegersland? Nou, onze nieuwe Prins is helemaal niet zo veeleisend. Geef hem op tijd zijn natje en zijn droogje en hij is een tevreden mens. Gezelligheid staat bovenaan in zijn vaandel en als je goed voor hem zorgt dan lacht hij heel de dag. Ja, dan lacht hij heel de dag.

Denk jij aan de hand van deze en de voorgaande tips al te weten wie de nieuwe prins zal zijn, mail dan je suggestie door naar redactie@ploegers.nl. Je maakt kans op twee kaarten voor de jaarlijkse zittingsavonden.


12 / 20

VVD

Foto: VVD

De kaders van de gemeenteraad!
Het wordt zo vaak gezegd: de gemeenteraad geeft de kaders aan waar binnen het beleid verder uitgevoerd moet worden. De raadsleden sturen niet op details, maar geven dus grofweg de grote lijnen aan. Dat is prima en meer moeten we ook niet willen en kunnen we ook niet. Onze ambtenaren zijn de deskundigen, ondersteunen het college van burgemeester en wethouders en moeten binnen het speelveld van wet- en regelgeving de plannen uitwerken.

Dit klinkt eenvoudig en duidelijk maar toch blijkt in de praktijk regelmatig, dat juist die invulling niet altijd zonder hobbels verloopt. De interpretatie van diverse kaders blijkt - ook binnen de raad - uiteen te lopen.

Ook de invulling van burgerparticipatie verloopt nog steeds niet vlekkeloos. Wanneer is een plan rijp voor presentatie en kan en mag de burgerparticipatie ingepast worden?
Wat verstaan we onder een flexibele invulling?
Hoe verloopt de terugkoppeling?

Onze nieuwe manier van werken is zeker een positieve wending van de Boxtelse politiek te noemen, maar we kampen nog regelmatig met de uiteenlopende inzichten bij het sturen volgens dit patroon.

VVD is groot voorstander van zo min mogelijk regeltjes, van de eigen kracht van onze inwoners en een grote flexibiliteit naar onze ondernemers toe. Initiatieven moeten we omarmen en ons gezicht als 'meewerkend Boxtel' in zo breed mogelijke zin waarmaken. Er wordt hard aan gewerkt, dat mag gezegd worden, maar helemaal perfect loopt het nog niet. Veel is al bereikt, maar er is ook nog veel te doen.

Daadkracht
Helaas werden in het verleden vele plannen geparkeerd of worden de gevolgen van uitgevoerde plannen pas ervaren als er geen weg terug meer is. Waar we zes jaar geleden een oplossing dachten te hebben voor parkeerproblemen, blijken vele van deze oplossingen - nu we (eindelijk) aan de uitvoering toe zijn - totaal niet meer aan de orde te zijn en ligt er opnieuw een probleem voor, dat opgelost moet worden.

Met de afsluiting van de A2 bij Petershoek heeft Boxtel in het verleden een grote blunder gemaakt en nu moeten we met man en macht proberen dat probleem op te lossen om de ontwikkeling van onze verkeersstroom op te lossen.
VVD is er ook van overtuigd, dat het sluiten van de dubbele overweg een nieuw probleem gaat opleveren. Als democratische partij hebben wij ons neergelegd bij de beslissing, maar wij zullen het tot in lengte van jaren betreuren zoals wij ook de afsluiting van de A2 hebben betreurd. Voor onze economie is het van levensbelang, dat goede bereikbaarheid gewaarborgd wordt.

Wij willen Boxtel bruisend hebben, we hebben fantastische plannen en we willen een sociale gemeente zijn. Dit alles kan alleen maar als we onze ondernemers steunen en nieuwe ondernemers kunnen interesseren om zich hier te vestigen. Dit geldt zowel voor ons centrum als voor ons bedrijventerrein.

D66

Foto: D66

Het is relatief rustig in de Boxtelse politiek. Dit betekent niet dat er in Boxtel niet van alles gebeurt: in een deel van het centrum begint een proef met een blauwe parkeerzone, er vonden tal van evenementen plaats, op het terrein van De Kleine Aarde wordt gestart met de ontwikkeling van onder andere een voedseltuin, de plannen voor de nieuwe inrichting van het centrum zijn gepresenteerd, er zijn wijkmakelaars van start gegaan, de bibliotheek kan door onder de vlag van Den Bosch en zo valt er nog veel meer te noemen.

In de afgelopen raadsvergadering stond onder andere het nieuwe beleidskader subsidies op de agenda. Duurzaamheid, innovatie en kwetsbare burgers zijn speerpunten bij het geven van subsidie. Ook zal er doelgerichter worden gesubsidieerd. Bij de vraag of een subsidie wordt toegekend zullen aanvrager en gemeente sterker dan nu het geval is stilstaan bij de bijdrage die de activiteiten voor Boxtel vormen. Het beleidskader geeft voor ons goed weer waar de prioriteiten moeten liggen. Een subsidie is altijd aanvullend op eigen inkomsten en moet bijdragen aan mogelijkheden voor alle Boxtelaren. We zullen de uitvoering van de nota kritisch blijven volgen. Voor ons is het hierbij met name van belang dat aanvragers worden uitgedaagd, maar dat zware administratieve lasten worden voorkomen.

Een ander punt op de raadsagenda was de evaluatie van het economisch stimuleringsplan. Deze was positief. Er zijn veel activiteiten gestimuleerd. Met name in het (winkel-)centrum. We zien het budget als een aanjager van initiatieven. Ook konden bepaalde ideeën die al op de plank lagen door een extra zetje worden gerealiseerd, zoals een schaatsbaan. Positieve ontwikkelingen!


GEMEENTE INFO
Oud papier:
07-10 Kalksheuvel
08-10 Munsel + deel Centrum – Breukelen
08-10 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
11-10 Kerkeind
12-10 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 40

Aangevraagde omgevingsvergunning
Maria Theresiastraat 31 overkappen van berging

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Hoek Gestelseweg - Heult rooien: 3 eiken en 3 beuken uit berm
Grote Beemd ter hoogte van huisnummer 19 rooien: 2 kastanjebomen uit Dommeloever

Kennisgeving besluit omgevingsvergunning milieuneutraal veranderen en melding Activiteitenbesluit -Tongeren 7 verleende vergunning voor varkenshouderij

Besluit omgevingsvergunning milieuneutraal veranderen
Tongeren 7 milieuneutraal veranderen/wijzigen varkenshouderij

Project omgevingsvergunningvrij
Vorsenpoel 124 plaatsen prieel achter in tuin

Verleende omgevingsvergunningen
Markt 28 wijzigen gevel automatenruimte
Nieuwe Erven 2 verbouwen winkelpand tot woning en garage tot berging/carport
Schouwrooij 12 realiseren opbouw op bestaande aanbouw woning
Stationsstraat 71 verbouw huidige dansschool naar dansschool / partycentrum
Tongeren 15 rooien: 26 berken en 2 eiken uit zijerf woning

Besluit geen milieu-effectrapport
Tongeren 13 om een rundveestal en twee gedeeltes van zeugenstallen op te richten en een zeugenstal te wijzigen is geen milieueffectrapportage noodzakelijk

Toestemming maken uitweg
Molengraafseweg 11 - 17 aanleg twee uitwegen

Verkeersbesluit
Tijdelijk verkeersbesluit opheffing verbod landbouwverkeer Keulsebaan

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

13 / 20

Hurricane Matthew bezoekt Curacao!

Rene naar Nederland; zakelijk, voor Dommelland Live en een interview in DeMooiBoxtelKrant (zie DMBK van 21-09, red.). Ik bleef aan boord, mijn zusje zou komen en daarna nog lekker een weekje alleen. Helaas, niets was minder waar! Op zondag brachten we mijn zusje naar de luchthaven, maar eerst nog even genieten van strand en bbq. Ook met tassen in je hand moet je blijven opletten. Ik miste het laatste treetje van de trap en plop, daar lag ik op de grond. Lopen ging moeilijk en was erg pijnlijk. Gelijk koelen met ijs en water, maar het werd mooi blauw en dik. Conclusie: ernstig gekneusd maar gelukkig niet gebroken, intapen en rustig aan doen.

Rustig aan doen! Niet als je alleen aan boord bent en zeker niet als er een tropical storm aankomt. De tropical storm had toen nog geen naam maar een nummer, ondertussen zijn we allemaal voorgesteld aan hurricane Matthew. Je weet dan dat hij komt, maar ervaring heb je daar niet mee. Natuurlijk overleg ik met de zeilers onder elkaar en met Rene in Nederland. Op afstand is het allemaal toch anders en wordt er snel gezegd 'overdreven acties', 'jullie maken elkaar gek'. Ter plaatse is het anders, je probeert overal je informatie te krijgen en te overleggen met elkaar; wat is wijsheid!?

Eigenlijk vond ik het wel spannend, we hebben al zo veel meegemaakt, dit zou ook wel overwaaien of goed komen. Maar dan begint de media te draaien, radio, tv en allerlei autoriteiten die veel informatie hebben en dat willen delen. Iedereen wordt gewaarschuwd voor het ergste en om voorzorgsmaatregelen te nemen. En dan krijg je toch wel kriebels in je buik. Wij volgen op Facebook een instituut dat goede, begrijpelijke informatie heeft en doorgeeft. En dan blijkt dat het echt wel serieus is! We overleggen met elkaar, blijven we voor anker liggen of gaan we de jachthaven in? Maandag was ik er nog van overtuigd, ik blijf gewoon liggen op het Spaanse Water. Dinsdag werd dat al minder, bijna iedereen zou gaan verliggen of naar de jachthaven gaan. Ik zou bijna alleen achterblijven. Dat voelde niet goed, ook al omdat ik niet zo mobiel was met mijn enkel en hulp vragen of verwachten van andere schepen niet reëel is in deze situatie. Je zorgt eerst dat bij jezelf alles goed gaat en dan kun je anderen helpen. Dus dinsdag besloot ik vanaf donderdag naar de jachthaven te gaan. Iedereen gerustgesteld, maar ja, hurricane Matthew raast rond en kijkt niet op een horloge, dus het bleef onvoorspelbaar wanneer het zou beginnen.

Woensdag was een hete, warme en zonnige dag, ongelooflijk te begrijpen wat ons te wachten zou staan... Maar de weersvooruitzichten logen er niet om, de foto's, modellen en grafieken vlogen ons om de oren, hurricane Matthew zou wel heel dicht in de buurt komen. Ik besloot die woensdag al naar de jachthaven te varen, want donderdag zou veel regen geven. En ineens ontstond er actie op het Spaanse Water, het leek wel of iedereen het voelde en weg wilde. Het werd stil om me heen en samen met Ton en Geert voer ik naar de jachthaven waar we SY Blue Spirit 'hurricane proof', met dubbele lijnen vastlegden! Het weer was rustig en de jachthaven vol, ik voelde me hier veilig. 's Avonds zochten we elkaar op, praatten natuurlijk over niets anders en 's nachts begon het te regenen, uur na uur. Donderdagmiddag gaf de windstilte, letterlijk de stilte voor de storm! We wisten dat er op Barbados, St.Lucia en de andere eilanden schade was aangericht. Nu was het afwachten wat er ging komen, donderdagavond, de nacht en vrijdag zou het hoogtepunt van Matthew moeten worden op Curaçao.

Van slapen verwachtte ik donderdag niet veel, er waaide een spanning rond, wanneer begon het? Niemand kon het ons vertellen, ook alle informatie sites wisten geen exacte informatie te geven, we hielden onze oren gespitst. Ook in Nederland was het ondertussen op het journaal geweest, familie, vrienden en kennissen leefden allemaal mee en staken me een hart onder de riem. Met me ruilen wilden ze geen van allen, maar iedereen vond het toch wel spannend en ik vond mezelf stoer en was trots dat ik dit klaarspeelde. Toch sliep ik die nacht goed, zelfs met open luiken, want er is nog steeds geen wind.... Om middernacht stuurde ik Rene een WhatsApp dat er nog steeds niets aan de gang was, terwijl er toch een 'planning' was dat hurricane Matthew rond 22.30 uur lokale tijd zou gaan spoken! En toen kwam de zon op, de vrijdag brak aan. Iedereen keek rond, de lucht trok open en we zagen zelfs een waterig zonnetje. Hadden we echt zoveel geluk gehad? Op Curaçao was werkelijk geen schade te melden, er werd nog wel veel regen verwacht en het staartje van hurricane Matthew zou nog zeker doorwaaien, maar tijdens een broeierige dag is dat alleen maar lekker.

Op de marifoon, onze telefoon onder de zeilers, kwamen geen vervelende berichten door, met iedereen was alles goed. Onze wekelijkse 'zeilershap' en happy hour van donderdag werden verplaatst naar vrijdag... Zo kon iedereen zijn ervaringen delen en keerde de rust terug. De borrel van deze avond was zeker verdiend! De dagen daarna bleef het weer wat onstuimig, maar wat regen en wind was niets vergeleken bij wat de andere eilanden in de Caribische zee nog te wachten stond. Zondag voer SY Blue Spirit terug naar onze ankerplaats op het Spaanse Water, we zijn weer een ervaring rijker.

Iedereen dank je wel voor alle lieve berichten via de social media!
Lieve groet vanaf SY Blue Spirit,
Brigit


Beter Hout verhuist productie naar pand Van Oerle Alberton aan Schouwrooij 15 Grootste leverancier van multivloeren in Benelux komt naar Boxtel

Foto: Mark van der Pol

Met ruim 220.000 m2 multivloer per jaar is Beter Hout uit Best de grootste producent in de Benelux van multivloeren. Dit zijn houten vloeren die opgebouwd zijn uit een onderlaag van berken multiplex met daarop een toplaag verlijmd van hoogwaardig hardhout. Het bedrijf van oud-Boxtelaar Deep van Brakel is de afgelopen jaren flink gegroeid. In 2000 is het bedrijf opgestart en inmiddels wordt er op drie verschillende locaties gewerkt, een reden voor directeur Van Brakel om alle productie te verplaatsen naar Boxtel.

"Het pand van Van Oerle Alberton is ruim 10.000 m2 groot en daarmee kunnen we de komende tijd de groei realiseren die we voor ogen hebben", licht Van Brakel toe. De gemeente Boxtel is blij met de komst van Beter Hout naar Ladonk. "De gesprekken met onder andere de gemeente Boxtel verliepen soepel. We zijn op dit moment in vergaande onderhandeling en zullen binnenkort al kunnen beginnen met het verbouwen van het pand."

In 2003 startte Beter Hout met de ontwikkeling en productie van de multivloer. Sinds die tijd is het bedrijf enorm hard gegroeid. Inmiddels zijn er al enkele productieverhogingen gerealiseerd en biedt de locatie in Best geen verdere groeimogelijkheden meer. Het bedrijf heeft een enorme hoeveelheid voorgeproduceerde halffabricaten op voorraad. Hiermee kan aan de Nederlandse en Belgische markt just in time, binnen tien werkdagen geleverd worden. De bestellingen komen binnen via een groot netwerk van detaillisten die door de hele Benelux zitten." De vloeren zijn enorm populair, vooral omdat er geen zichtbare werking optreedt na verwerking van deze soort parketvloeren.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Beter Hout
Foto: Beter Hout
Foto: Beter Hout
Foto: Beter Hout
Foto: Beter Hout
Foto: Beter Hout
Foto: Beter Hout
Foto: Beter Hout
Foto: Beter Hout
Foto: Beter Hout
Foto: Mark van der Pol
Foto: Beter Hout
Foto: Beter Hout

Op de nieuwe locatie wil Beter Hout ook de samenwerking uitbreiden met medewerkers van sociaal werkbedrijf WSD. "Voor het zover is zal er echter nog flink verbouwd moeten worden en moet de verhuizing in goede banen geleid worden. Mensen die graag voor drie tot zes maanden aan de slag willen mogen zich aanmelden. Zij kunnen aan het werk totdat de verhuizing afgerond is."


Miep - de duif uit de Prins Hendrikstraat

Ik was op weg naar een duivenmelker toen ik werd aangesproken door mijn kennis Ans. "Bert jij weet veel van duiven hè? Er zit al dagen een duif bij ons op de binnenplaats. Zou jij er even naar willen kijken?" De Postduif zat zeer vermagerd en verzwakt achter in de berging. Na een korte inspectie was mijn conclusie dat hij uit België kwam, want hij had een Belgische postduivenring aan en een rubberen poelring. Dus het was een zwarte Belgische postduif van een wedstrijdvlucht. Ik wilde hem meenemen en thuis verzorgen. "Nee dat mag niet van Theo", zei Ans, "het is zijn duif." En dus ging ik thuis even het juiste duivenvoer halen. Lekkere rauwe pinda's en kweekmengeling om hem aan te laten sterken. Enkele dagen later sprak ik Ans weer aan: "hoe is het met Blackie?" Waarop zij antwoordde: "we noemen hem Miep. Het gaat al wat beter met de duif. Hij scharrelt wat rond en blijft op de binnenplaats. Ik denk dat hij niet goed kan vliegen, maar wij vinden het leuk, hij hoort er voortaan bij."

Na een paar weken kwam ik Ans tegen in de Prins Bernhardstraat. Ik vroeg hoe het met Miep ging. "Overdag zien we hem niet, maar in de avond komt hij eten", zei ze. "Hij eet uit mijn hand." Ik waarschuwde haar, dat als de duif aangesterkt zou zijn, hij misschien zou vertrekken en terug zou gaan naar zijn baasje. Een duif is een gezelschapsdier en vergeet zijn geboorteplaats niet.

Misschien heeft Miep na succesvolle vluchten op een Vitesse-spel of een meerdaagse fondsvlucht wel een prijs gevlogen. Maar in ieder geval hij was op weg naar huis verdwaald. Dat blijft altijd een vraag met een zwerfduif postduif. Op een vlucht naar huis zijn er vele gevaren zoals roofvogels, slecht weer, hoogspanningskabels of windmolens. Postduiven vinden onder normale omstandigheden moeiteloos hun hok terug. Miep heeft veel ontberingen meegemaakt op deze vlucht. Gelukkig is hij liefdevol opgenomen in de Prins Hendrikstraat bij Ans en Theo.

Als je een duif vindt die een ring om heeft, is het eenvoudig om de eigenaar te vinden. Zoek op Google op 'duif gevonden of gevangen'. Daar vind je alle gegevens zoals telefoonnummer van de eigenaar. Die duivenmelker is verplicht contact met je op te nemen na een melding en te bespreken wat je met de duif moet doen.

Veel duivengroeten van Bert Broekman
bert.vliegkist@outlook.com


Handboogvereniging l'Union Liempde bestaat 150 jaar

Vlnr. Jan van den Biggelaar, Rien van der Velden en Bert van der Wiel. Foto: Sander van Kasteren

Liempde - Handboogvereniging l'Union uit Liempde bestaat 150 jaar. Ondanks dat de oprichtingsakte op 1 oktober 1866 werd getekend, viert de club het jubileum niet op 1, maar op 8 oktober voor genodigden.

De handboogvereniging startte in 1866, waarschijnlijk ontstaan uit oud-leden van eerder ter ziele gegane gilden. Uit die periode zijn bijna geen gegevens bewaard gebleven; bij een grote brand in het gemeentearchief van Liempde gingen bijna alle documenten van de vereniging verloren. Gelukkig voor l'Union bleef de oprichtingsakte bewaard.

Enkele l'Union-leden. Links Bert van der Wiel en derde van rechts secretaris Jan van den Biggelaar, geflankeerd door secretaris Rien van der Velden. Foto: Sander van Kasteren

Secretaris Jan van den Biggelaar, penningmeester Rien van der Velden en lid Bert van der Wiel, die geen bestuursfunctie heeft, schuiven aan om uit de doeken te doen wat l'Union nu eigenlijk zo'n succesvolle vereniging maakt. De muur van hun trainingsruimte, geheel in eigen bezit, ademt de lange historie van de oudste vereniging van Liempde. Verschillende typen bogen waarmee geschoten werd hangen gebroederlijk naast elkaar.

"Dit is een boog van Turkse eik", vertelt Van der Wiel, terwijl hij een grote boog van de wand afhaalt. Geanimeerd leggen de drie boogschutters uit welke verschillende typen handbogen er in de historie van de vereniging gebruikt zijn voordat de huidige types boog, de recurve en compoundboog in gebruikt kwamen. Het voordeel van de compoundboog is dat, dankzij een katrollensysteem, niet veel kracht nodig is om een pijl af te schieten. Ook bevat een moderne boog een stabilisator, scope en een waterpas, zodat met grote nauwkeurigheid geschoten kan worden.

Volgens het drietal is het handboogschieten vooral een kwestie van concentratie en discipline. "En je moet mentaal sterk zijn om ook onder grote druk nauwkeurig te blijven schieten", zegt Van der Wiel. Rien pakt er een pijl bij en legt uit dat het aluminium projectiel licht gaat zwabberen bij het verlaten van de boog. "De pijl krijgt een klap van de pees en verlaat de boog met een zwabberende beweging. Een koolstofpijl heeft daar minder last van."

De mannen zijn duidelijk zeer gecharmeerd van hun sport en spelen zelf dan ook wedstrijden. Die zijn er, net als de handbogen, in verschillende disciplines. Zo loopt er een indoorcompetitie, waarbij deelnemers per beurt drie pijlen op 18 meter afstand op een doel afvuren. Verder loopt er een competitie waarbij per beurt één pijl geschoten wordt over 25 meter. Ook zijn er disciplines waarbij de jacht wordt nagebootst en het vooraf onbekend is op welke afstand een doel staat.

De afstand is van groot belang: die bepaalt de hoek waaronder de boog gehouden moet worden. De schutters benadrukken dan ook dat dit een compleet andere tak van handboogsport is dan schieten op een 18- of 25-meterbaan.

Handboogschieten is niet enkel voorbehouden aan de oudere generatie: l'Union heeft leden in de leeftijd van 8 tot 84 jaar oud. De 'jonkies' schieten met andere pijlen en bogen en natuurlijk gaat het er allemaal wat speelser aan toe dan bij de volwassenen, maar in principe kunnen kinderen lid worden vanaf het moment dat ze een boog vast kunnen houden.

Het clubhuis was in eerste instantie gevestigd op de plek waar de oude Liempdse Barrier zat. Via Café van der Velden en de Rekkendonken kwam de vereniging uiteindelijk terecht op de huidige locatie aan de Heidezoom 2. In 1985 werd daar gestart met de bouw van het huidige onderkomen. In etappes werd het ruim zestig meter lange, tien meter brede gebouw gebouwd en uitgebreid.

De handboogvereniging viert het jubileum op 8 oktober met onder andere een brunch, Oudhollandse spelen en een feestavond. De dag is alleen toegankelijk voor genodigden. Een lidmaatschap van l'Union kost 75 euro voor volwassenen en 45 euro voor jeugd.

Taverbo Sabo 3 walst over De Firma Fotografie heen in BRTC

Boxtel - In de BRTC wint Taverbo Sabo 3 met de maximale score van 10-0 van De Firma Fotografie. Rotsvast verrast tegen Taverbo Sabo 1 met een gelijkspel en Grand Café Rembrandt herstelt zich tegen Taverbo Sabo 2. Taverbo Sabo 4 wint met moeite van De Dommel.

In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) haalde de kampioen van vorig seizoen, Taverbo Sabo 3, flink uit tegen De Firma Fotografie door met de maximale score van 10-0 te winnen. Dit lijkt op papier een gemakkelijke overwinning maar Stef Schellekens en zijn teamgenoten Gabriël Valks en Henk van de Laak gaven zich niet zomaar gewonnen. In vier partijen dwongen zij een beslissende vijfde game af van tegenstanders Henk IJsseldijk, Uschi Meeuwis en Dave van Wijck. Valks was in deze partij de ongelukkige verliezer. Ook Van Wijck en IJsseldijk beslisten de vijfde game in hun voordeel wat leidde tot een licht geflatteerde 10-0.

In een gelijk opgaande strijd tussen Rotsvast en Taverbo Sabo 1 wist laatstgenoemde zich van een tussenstand van 4-2 te herstellen door na drie zeges op rij met 4-5 voor te komen. De laatste partij van Eric van der Schoot bracht de beslissing in zijn voordeel met 11-6. Het dubbelspel was in het voordeel voor Taverbo Sabo 1. Uitslag 5-5.

Taverbo Sabo 4 kwam voor het eerst aan de tafel en behaalde een krappe zege op het team van De Dommel. Opvallend in deze partij waren de drie overwinningen van Ad van Lier. Hier stond een teleurstellend resultaat van teamgenoot Piet Wouters tegenover. Hij scoorde slechts één gamepunt. Wim Jansen was voor De Dommel goed voor één punt. Taverbo Sabo 4 ging er met de 6-4 winst vandoor. Het dubbelspel werd beslist met dezelfde eindstand.

Grand Café Rembrandt moest de 7-3 nederlaag van vorige week tegen Taverbo Sabo 1 wegwerken. Tegenstander van deze week, Taverbo Sabo 2, kon pas na drie winstpartijen van Gerrie Hoenselaar, Ad Brekelmans en Hans Stoker het dubbelspel naar zich toe trekken. Hans Fonken was pas in de negende partij goed voor winst op Stoker en daarmee het tweede punt. Hoenselaar won drie partijen. Ook Brekelmans won driemaal. Hans Stoker zorgde met tweemaal winst voor een ruime 8-2 eindstand in het voordeel van Grand Café Rembrandt.

Clubkampioenen De Peppelieren

Pleuni van Ruremonde werd voor het 3e jaar op rij Clubkampioen bij de dames. Tommy Legius is ook voor de 3e maal Clubkampioen geworden, alleen zitten daar vele jaren tussen. Hij was eerder clubkampioen in 2001 en 2010. Foto: Sjan van de Eerden

Taverbo/Sabo wint ook derde duel

Boxtel - Het eerste team van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo heeft afgelopen zaterdagmiddag de koppositie in de hoofdklasse met succes verdedigd. In Den Bosch was de Boxtelse formatie met 6-4 te sterk voor het tweede team van Never Despair.

Het werd een lastige middag voor de Boxtelaren, vooral omdat beoogd kopman Michel Sperling zijn topvorm nog altijd niet te pakken heeft. Sperling wist slechts één partij winnend af te sluiten. Gelukkig voor Taverbo/Sabo poetste Marlotte Staps dat vlekje weg met drie winstpartijen. Staps kwam nimmer in de problemen en hoefde in totaal slechts één gamepje af te staan. Aanvoerder Teun Vlaminckx is dit seizoen tot dusver een zekerheidje voor Taverbo/Sabo 1. Voor de derde week op rij won hij twee van de drie partijen. Alleen tegen zijn 'Angstgegner' Stefan Langemeijer ging hij die bietenbrug op.

Dankzij deze 6-4 overwinning handhaaft het Boxtelse vlaggenschip zich aan kop van de ranglijst. The Back Hands uit Sint Willebrord zitten Taverbo/Sabo echter op de hielen en volgen op slechts één punt. En laat die ploeg nu net komende zaterdag naar Boxtel komen voor een rechtstreeks duel om de koppositie. Naar verwachting zal Stefan Bernhardt dan eindelijk zijn debuut gaan maken in de hoofdmacht. De regerend clubkampioen is ongetwijfeld bijzonder gretig om zich direct te doen gelden voor zijn nieuwe team.

Eerste overwinning Duckes Legends

Boxtel/Den Bosch - De senioren van Ducks/Dukes behaalden zondag in Den Bosch hun eerste overwinning. Met 39-12 waren zij Octopus uit Uden de baas.

Al snel was duidelijk dat het combinatieteam Ducks/Dukes voor de eerste overwinning ging. Octopus werd vastgezet op de eigen helft en moest vooral verdedigen. Al snel kwamen de eerste tries op het scorebord voor de thuisclub. Vlak voor rust scoorde Octopus een tegentry. Dit gaf een ruststand van 22-7.
In de tweede helft was er hetzelfde spelbeeld: met enige regelmaat een try van het sterkere Ducks/Dukes. De overwinning kwam niet in gevaar en de eindstand werd bepaald op 39-12 voor Duckes Legends.

Komende zondag is er weer een thuiswedstrijd in Den Bosch. Kan er dan een overwinning worden bijgeschreven tegen Breda, dan gaat Duckes Legends aansluiten bij de top van het klassement in de vierde klasse Zuid. De jeugd van Ducks speelt komende zaterdag om 11.00 uur tegen koploper Tilburg.

HCB'92

Boxtel - Het eerste damesteam van HCB'92 sleepte zondag de eerste punten binnen en ook de C- en D-jeugd waren zaterdag hun tegenstander de baas. Voor de A-jeugd bleek afgelopen weekend PSV te sterk terwijl Dames 2 het niet wist te winnen van Lido/De Vlinders.

HCB'92 dames 2 ontving het tweede damesteam van Lido/De Vlinders voor de eerste wedstrijd van het zaalseizoen in thuishaven De Braken. HCB werd met een nieuwe formatie het veld ingestuurd om de eerste punten in de wacht te slepen. Dit konden de dames echter niet omzetten in een vliegende start. Ondanks diverse pogingen op goal door Boxtelse zijde kwam Lido/De Vlinders op voorsprong door twee keer van afstand te scoren. Het was vervolgens Mandy van Abeelen die het eerste doelpunt voor HCB wist te maken. De speelsters uit Leende hadden goede schoten in huis, waarvan ze ook veelvuldig gebruikmaakten en de stand op 1-4 brachten. Hèlen Berkelmans wist vervolgens een break-out af te sluiten met een doelpunt. Na wederom een afstandsschot van een speelsters van Lido/De Vlinders was het Gitte Vanhout die twee maal het net wist te vinden door schoten vanuit de hoek en vanaf cirkelpositie. Door dit goede spel kwam HCB terug in de wedstrijd bij een stand van 4-5. Door een afstandsschot van Van Abeelen en een mooie actie van Vanhout vanuit de hoek kwamen de Boxtelse dames op voorsprong: 6-5. Doordat Lido/De Vlinders in de allerlaatste minuut van eerste helft nog vanuit de linkerhoek scoorde, kwam de ruststand op 6-6.
Na de rustpauze kregen de dames van Lido/De Vlinders vleugels. Ze wisten vijf keer achter elkaar te scoren door enkele afstandsschoten, een 7-meterworp en goed samenspel. Deze reeks bracht de stand op 6-11 en werd uiteindelijk een halt toegeroepen door een afstandsschot van de gastvrouwen. Toch was het wederom Lido/De Vlinders dat wist te scoren van afstand. Kim Terborg wist een 7-meterworp doeltreffend af te ronden, waardoor ze de stand op 8-12 bracht. Lido/De Vlinders liet HCB niet dichterbij komen, nog tweemaal werd de score vergroot. HCB kreeg nog één mogelijkheid om te scoren waardoor de eindstand 9-14 werd.

Dames 1
Voor de dames van het eerste team van HCB'92 ging het nieuwe seizoen ook zondag van start, met een nieuw team en nieuwe kansen. De Boxtelse dames wisten deze kansen direct te benutten. Na 60 minuten versloegen zij de dames van Lido met 11-10.

De bezoekers openden de score door een speler op de cirkel vrij te spelen. Echter hadden Inge van Drunen en Mandy van Abeelen hier meteen antwoord op met beide een mooi afstandsschot waardoor HCB op voorsprong kwam die door mooi samenspel werd uitgebreid tot 5-2. De tegenpartij wist daarna de verdediging van HCB eenmaal te passeren. Met vervolgens een snelle tegenaanval en een gewiekst een-tweetje wist Miranda van Engelshoven door een sper van Nonja van den Langenberg het doelnet te raken. In de laatste minuten volgde nog een snelle aanval waardoor Van Abeelen de ruststand op 7-3 bracht.
In de tweede helft wisten de Boxtelse dames de marge verder uit te bouwen. Op alle mogelijke manieren werd de doelvrouw uit Leende gepasseerd. Van Abeelen wist haar krachtige afstandsschot weer in te zetten, Ellen Persoons kon Janneke Eijkemans die volledig vrij stond op de cirkel aanspelen, Van Drunen wist een penalty te verzilveren en Van Engelshoven een break-out. Na het sterke begin van de tweede helft verslapte de aandacht waardoor de dames van Lido meer kansen kregen en kwamen steeds dichterbij de elf doelpunten die al genoteerd stonden voor HCB'92. Het thuisspelende team wist echter de rust te bewaren in de laatste minuten waardoor de winst in Boxtel bleef. Coach Martin van Nunen rouleerde met zijn twee doelvrouwen, de ervaren Ankie Welvaarts en de jeugdige Manon Foolen kregen om en om speeltijd. Het publiek werd getrakteerd op een geweldig spannende wedstrijd.

A-jeugd
Zondag kwam PSV naar Boxtel om de eerste zaalcompetitie te spelen in de Meisjes A-poule. HCB begon goed aan de wedstrijd, de verdediging sloot goed aan en iedereen gaf rugdekking of hielp elkaar. PSV wist met vloeiende aanvallen toch de plekken te vinden om er doorheen te komen en nam al snel de leiding. Veerle van Abeelen startte in de aanval goed in en zette haar directe tegenstandster op het verkeerde been, wat de eerste Boxtelse treffer van het seizoen opleverde. Ruststand 1-10.
Na rust speelde PSV een andere strategie, zowel in verdediging als aanval. De coach van het team uit Eindhoven gaf gerichte opdrachten. HCB'92 wist er geen raad mee, slechts nog eenmaal kwam HCB in negen-metergebied tot scoren. Lieke van Rooij maakte met een mooie lage stuitbal het enige doelpunt van HCB van de tweede helft. PSV draaide duidelijk al langer in deze poule mee, terwijl HCB een nieuwkomer is. De Boxtelse jongedames hadden te weinig in huis om de goed spelende handbalsters uit Eindhoven dwars te zitten. Er werd in de aanval te weinig vrijgelopen. Ook verdedigend kon HCB niet meer brengen wat het de eerste 15 minuten van de wedstrijd wel had laten zien. Manon Foolen deed haar uiterste best in de goal en wist een aantal goed geplaatste schoten te keren, maar ook zij moest deze keer vaak de bal uit het net vissen. PSV was uiteindelijk te sterk voor HCB en ging met ruime zege huiswaarts. Eindstand 2-21.

D-jeugd
Zaterdagmorgen stond voor de D-jeugd van HCB de wedstrijd tegen Bedo op het programma, een tegenstander waarvan in het vorig seizoen tweemaal was gewonnen. Met een goed gevoel begon HCB aan de wedstrijd. Al snel werd de score geopend door een mooi schot van Tess Berkien. Door niet goed opletten in de verdediging was de stand alweer snel gelijk. Jorien Strik en Waud Berkien zorgden ervoor dat HCB weer op voorsprong kwam. Een mooie actie van Ive van de Langenberg werd halverwege de eerste helft niet beloond met een doelpunt, ze werd mooi vrijgespeeld op de cirkel maar het lukte net niet om deze kans te verzilveren. Door het goede spel in de aanval en het snel aanpakken van de tegenstander en nog de nodige doelpunten van HCB werd de ruststand 9-2.
Begin van de tweede helft maakte Jorien Strik wederom een goal en door treffers van Bart Strik en Berkien kon de score verder uitgebouwd worden. De Boxtelse jeugd was ook deze wedstrijd een maatje te groot voor de bezoekers uit Beek en Donk. Door het behaalde resultaat, eindstand 18-2, staat de D-jeugd momenteel bovenaan in het klassement vanwege beste doelsaldo.

C-jeugd
Zaterdagmorgen in Sportcomplex De Braken kreeg het C-team speelsters uit Leende op bezoek. In het begin van de wedstrijd stond HCB'92 al snel op voorsprong door een mooi doelpunt van Anouk Foolen. Vrijwel meteen volgde het tegendoelpunt van Lido, 1-1. Hierna onderschepte HCB regelmatig de bal, en werd een aantal mooie doelpunten gemaakt door Veerle van Abeelen, Lieke van Rooij en Anouk Foolen. Foolen was in vorm met het veroveren van de bal waardoor vaak naar voren gespeeld kon worden. De ruststand was 8-1 voor HCB.
In de tweede helft maakte de tegenstander nog twee doelpunten, maar door een paar mooie doelpunten van HCB bleef er een groot verschil in de tussenstand. Door een goede aanspeelbal kon Anouk Hermans een mooi doelpunt scoren. Hierna volgden nog een paar mooie acties die goed werden afgerond door Manon en Anouk Foolen. Uiteindelijk werd de eindstand 12-3 voor HCB.


Dekker's Defense start met combi-training voor dames en heren

Foto: TS Dekker

Boxtel - Dekker's Defense is maandag weer gestart met de lessen fitness, conditie en combat-/zelfverdedigingstraining in haar Dojo in de Braken. De trainingen zijn speciaal voor mensen die per definitie niet bij een vereniging willen aansluiten, maar toch erg graag willen sporten. Dekker's Defense biedt hen nu deze mogelijkheid.

Op maandagavond verzorgt Ad Dekker de trainingen en ziet hij erop toe dat alle deelnemers goed begeleid worden en in hun sportbehoeften worden voorzien. De een wil afvallen, de ander zijn conditie verbeteren en weer een ander meer zelfvertrouwen verkrijgen.

Foto: TS Dekker

Het sportpakket bestaat uit onderdelen van fitness, bootcamp, conditietraining, boxen, taekwon-do en hapkido zelfverdediging. Deze lessen zijn bedoeld voor dames en heren vanaf 18 jaar, die graag hun gezondheid willen verbeteren in een relaxte omgeving, waarbij uiterlijk, afkomst, en geloof geen enkele rol spelen.

Aanmelden kan via tsdekker@googlemail.com of 06-10353978. Een kijkje komen nemen mag ook en wel op maandagavond van 20.00 tot 21.00 uur in de Dojo van Dekker bij de Braken.

JRC Heren 3 sleept overwinning in tweede helft binnen

Boxtel - JRC Heren 3 trad zondag in Sportcomplex De Braken aan met een op één na volledige selectie, iets wat niet gezegd kon worden van tegenstander BC Kimbria. Zij kwamen met zes spelers en coach vanuit Maastricht richting Boxtel. Op basis van de voorgaande uitslagen zou JRC deze wedstrijd moeten winnen, maar de ervaring leerde de ploeg al dat onderschatting hun grootste tegenstander is.

JRC startte de wedstrijd met Frank Schellekens, Carlo Schoenmakers, Robin Hulskes, Jannick Vaars en Peter van Zadelhoff. Ondanks een strakke verdediging en veel druk op de eerste pass wist de Limburgse tegenstander toch de eerste punten binnen te gooien. JRC liep hierdoor aan het begin van de wedstrijd achter de feiten aan. Dankzij een ontketende Robin Hulskes, goedvoor acht punten in het eerste kwart, bleven de Boxtelaren in de buurt en eindigden ze het eerste kwart op 14-16. Jurrion Schellekens maakte in dit kwart zijn rentree in het competitieve basketbal op de Brabantse velden.

JRC besprak wat verdedigende tactieken en bleef aanvallend hun 'Twintowers' Wijnand van Zadelhoff en Jannick Vaars zoeken, waar hun tegenstander weinig lengte had. In het tweede kwart gooide Steven Besuijen zijn eerste punten binnen en mede door driepunters van Robin Hulskes en Frank Schellekens bleef JRC qua scores bij, maar kon niet voorkomen dat BC Kimbria iets uitliep. Ruststand 25-33

Gemotiveerd startte JRC het derde kwart. Aanvallend zochten de Boxtelaren regelmatig de ring op, waar ze enkel foutief gestopt konden worden. Helaas resulteerde dit, door het missen van de vrije worpen, nog niet in een groot verschil op het scorebord. Het lukte de tegenstander niet meer om te scoren in de eerste zes minuten van het derde kwart. De laatste minuten scoorden JRC'ers Jannick Vaars, Carlo Schoenmakers en Wijnand van Zadelhoff wel uit vrije worpen en stond er in de zevende minuut zelfs een kleine voorsprong op het scorebord. Jannick Vaars scoorde ook nog twee keer sterk vanuit de post en zette de eindstand van het derde kwart op het bord: 44-41.

Vol gas ging JRC het laatste kwart in. Wijnand van Zadelhoff opende met twee inside acties en liet zijn team daarmee zien wat er gevraagd werd. Kimbria was moe en zat in de foutenlast. Frank Schellekens en Robin Hulskes waren trefzeker van afstand, waardoor het gat vijf punten bleef in het voordeel van JRC. Kimbria kon op dat moment nog net bijblijven, maar mede door negen punten op rij van Steven Besuijen viel het doek voor de Limburgers: eindstand 67-53.

Bridge

Bridgeclub Boxtel uitslagen 27 september
A-lijn: 1. Francie Geurts & Hans Jolie 65,00% 2. Masha Kleiss & Edgar Wijnen 58,33% 3. Jan Sebregts & Clemens Nienhuis 57,50% B-lijn: 1. Betty Dragt & Han Dragt 59,03% 2. Gerard Damen & Iet Damen 56,94% 3. Ria Post & Marie-José Theloesen 55,21%

Bridgeclub Revanche uitslagen 27 september
A-lijn: 1. Frank Schalkwijk & Henk Schalkwijk 62,11% 2. Annie van Brunschot & Ad van Brunschot 61,10% 3. Sonja Tempels & Jan Sweere 59,73% B-lijn: 1. Annelies van Ewijk & Gerard van Heertum 70,91% 2. Trix van der Kolk & Sandra van Lier 67,95% 3. Lily van Zantvoort & Gerard van der Wal 60,59%

Bridgeclub Revanche uitslagen 29 september
A-Lijn: 1. B. Hermkens & H. Schalkwijk 70,31% 2. 60,94 M. van Roosmalen & C. Tupker 60,94% 3. H. van Pinxteren & H. Heijstek 54,38%

Bridgeclub Boxtel uitslag 28 september
A-lijn: 1. Riekie van Weert & Riet van Stuivenberg 63,33% 2. Frans Sedee & Peter van de Ven 55,00% 3. Bert van den Biggelaar & Barbara van Geusau 53,75% B-lijn: 1. Johan Braken & Michael Legius 63,75% 2. Cisca van Hal & Gerda Meys 58,85% 3. Heleen Kalverboer & Gerry van Rooij 55,21%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 29 september
A-lijn: 1.T. Walbeek & R. van Wersch 62,50% 2. J. Jansen & R. Koenders 56,60% 3. J. & J. Hooijer 53,47% B-lijn: 1. A. Eltink & T. Hazenberg 61,01% 2. H. Heemskerk & C. Meisters 58,04% 3. J. van Dijk & J. van den Honert 55,36%

Bridgeclub De Rots uitslag 28 september
A-lijn: 1. Joanna Koppen-Jeanne v/d Biggelaar 66,66 % 2. Jan v/d Borne-Jan Fischer 60,41% 3. Addy Schoonen-Ria Koelink 59,37%

Bridgeclub Rembrandt uitslag 27 september
A-lijn: 1. A. van Boxtel & A. Loupias 65,00%, 2. T. van der Leek & H. Siemons 55,83%, 3. J. Koppen & N. Maas 54,58% B-lijn: 1. J. Balk & A. Tuerlings 63,25%, 2. J. van Doorn & J. Schüller 61,00%, 3. A. van Uden-Timmers & T. van Uijtert 54,42%

Bridgeclub Liempde uitslag 29 september
A-Lijn: 1. Dames van de Steen-Eltink 60,42%, 2. Heren Knoops-Quinten 59,03%, 3. Heren van Heeswijk-Bekkers 58,68% B-Lijn: 1. Mevr. Van Zon-Heer Van de Wiel 61,90%, 2. Mevr. Van de Vleuten-Heer Verkade 58,04%, 3. Dames Van de Zanden-Tesser 55,65 % C-Lijn: 1. Dames Van Hastenberg-Van de Vleuten 58,33 %, 2. Dames Tinnenbroek-Van Gemert 55,00%, 3. Dames Van Rooij-Peerlings 52,78%

Biljart

Wapen van Liempde, uitslagen
BBG kaderteam - Wapen van Liempde kader        4-4
Wapen van Liempde 2 - Royal 3                         22-30

Senioren-biljart Geboliesch
Dé Zie'k Wel Zitte - De Fetsers 37-34
De Stapelaars - Le Carambole 39-31
Unie Boys - Ons Genoegen 21-37
't Krijtje - De Poedelaars 35-35
't Pommeransje - De Eenheid 29-39
Samen Sterk - De Prutsers 37 – 31
De Treffers - Kloosterboys 35 – 38

Biljartvereniging 't Ivoor
Libre:
BV De Hazelaar 1 -- `t Ivoor 1         21-29
BV DE Hazelaar 2 --`t Ivoor 2         30-22
BV De Straat 2 -- `t Ivoor 3         21-26
Triangel Bar 1 -- `t Ivoor 4                28-22
Recreanten libre:
De Kruiskamp 1 -- `t Ivoor 4         34-31
Recreanten 3 - Banden Klein:
NAL 8 -- `t Ivoor 6                         25-19
`t Ivoor 7 -- `t Ivoor 5                         30-19
3 - Banden – Groot:
`t Ivoor 1 – BV Uden 2                 28-16

Tafeltennis

Taverbo/Sabo jeugd
Irene 1-Taverbo/Sabo 1 3-7
TTV Flash 3-Taverbo/Sabo 2 4-6
Never Despair 6-Taverbo/Sabo 3 1-9

Voetbal

LSV, Programma 8 oktober
LSV VE1-VCB VE1 16:00
Programma 9 oktober
Riethoven 1-LSV 1 14:30
LSV 2-Real Lunet 3 10:30
OJC Rosmalen 9-LSV 3 10:00
LSV 4-Wilhelmina Boys 10 12:30
LSV VR1-Elshout VR1 11:00

Uitslagen
De Bocht'80-LSV VE1 1-1
LSV 1-DOSKO'32 1-4
RKDVC 7-LSV 2 1-2
LSV 3-Real Lunet 4 1-5
Jong Brabant 8-LSV 4 0-2

LBC, programma 8 oktober
WODAN JO9/6-LBC JO9/1 9:00
LBC JO13/1-UNA JO13/4G 11:00
LBC JO15/1-DBS JO15/3 12:00
LBC JO17/1-Nuenen JO17/3 13:30
LBC MO19-Tricht MO19/1 12:00

Uitslagen
LBC mini 1-ODC mini 5 4-1
LBC JO9/1-Best Vooruit JO9/6 7-3
Hilvaria JO13/4-LBC JO13/1 3-1
SBC JO15/4-LBC JO15/1 6-0
Best Vooruit JO17/3-LBC JO17/1 4-3
Emplina MO19/1-LBC MO19/1 8-3

DVG, uitslagen 1 oktober
Blauw Geel JO13-3DVG JO13- 1        0-0
DVG JO13- 2Wec JO13-1        0-12
DVG MO13- 1UDI'19 MO13-1        6-3
Geldrop JO11-2DVG JO11- 1        0-7
DVG JO11- 2Heeswijk JO11-2        8-0
Avanti'31 JO11-3GDVG JO11- 3        5-3
Rhode JO11-6GDVG JO11- 4        0-5
DVG JO11- 5Irene JO11-2        2-2
Gemert JO9-5DVG JO9- 1        0-19
HVCH JO9-2DVG JO9- 2        12-1
DVG JO9- 3Rhode JO9-2        0-1
DVG JO9- 4Ollandia JO9-2G        1-1
Boskant JO7-1DVG JO7- 3        17-0
Oranje Zwart JO19-1DVG JO19-1        0-6
DVG JO17- 1Margriet JO17-2        4-0
Boskant JO17-1DVG JO17- 2        7-1
DVG JO15- 1Boekel Sp. JO15-1        2-0
DVG JO15- 2Blauw Geel JO15-5        0-2
RPC MO15-1DVG MO15- 1        1-14
Programma 2 oktober
DVG 1Keldonk 1        4-1
ELI 3DVG 3        0-0
Avanti'31 5DVG 5        3-0
Fc.Uden 8DVG 6        1-9
DVG 8Nijnsel 5        1-6
OSS'20 VR 1DVG VR 1        2-2

Programma 8 oktober
DVG JO13- 1NLC'03 JO13-1        11:45
Avanti'31 JO13-2DVG JO13- 2        11:45
Rhode MO13-1DVG MO13- 1        09:15
DVG JO11- 1UDI'19 JO11-2        09:30
Bl. Geel JO11-3DVG JO11- 2        09:15
DVG JO11- 3Mariahout JO11-2G        09:30
DVG JO11- 4WHV JO11-1        09:30
Heeswijk JO11-5DVG JO11- 5        09:00
DVG JO9- 1ELI JO9-1G        10:45
DVG JO9- 2NLC'03 JO9-1        10:45
Schijndel JO9-3DVG JO9- 3        09:00
Schijndel JO9-4DVG JO9- 4        09:00
DVG JO7- 1ODC JO7-1        09:30
Boxtel JO7-2DVG JO7- 2        10:30
DVG JO7- 3Zwaluw JO7-4        09:30
Herpinia JO17-1DVG JO17- 1        14:30
Heeswijk JO15-1DVG JO15- 1        13:00
Elsendorp MO15-1DVG MO15- 1        11:30
Programma 9 oktober
Boxtel 1DVG 1        14:30
Bruheze 1DVG 2        12:00
DVG 3Sparta'25 4        12:00
Bl.Geel'38 9DVG 4        12:00
DVG 7Avanti'31 8        10:00
Bl.Geel'38 17DVG 8        10:00
DVG VR 1Nooit Gedacht 4        10:00
Programma 10 oktober
DVG JO11- 1Maliskamp JO11-1        18:30
Programma 11 oktober
DVG 1Achilles Reek 1        20:00

Zaalvoetbal

Uitslagen 3 oktober
V/d Heijden milieu-Vinyl wen Tapijtwinkel 6-3
V.Stekelenburg-Vermeer verz                 2-4
Groen als Gras-Rijschool Gestel                 2-3
Selissen Boys-Men.v. Dommelen 1         5-2

Honkbal /Softbal
Uitslagen, 1 oktober
BeeBall Rookie League All-In BR 1Ducks BR 1        21-21
Honkbal Aspiranten ROEF! AH1Ducks AH1        21-4
Honkbal Pupillen Ducks PH1 MULO PH1        11-8
Softbal Aspiranten Twins AS1Ducks AS1        11-2
Softbal Pupillen Gryphons PS1 Ducks PS1        16-16
Uitslagen, 2 oktober
Softbal Senioren Dames Ducks DS1ROEF! DS2        2-4
Honkbal Junioren Zeeuwse Honk JH1Ducks JH1        13-0
Programma, 8 oktober
Honkbal Pupillen Gryphons PH3Ducks PH1        11:00
Honkbal Pupillen Ducks PH1 Gryphons PH3        13:00
Honkbal Junioren Seven Hills JH1Ducks JH1        12:00
Programma, 9 oktober
Honkbal Senioren Mustangs H1Ducks H1        14:00

Rugby

Uitslag 2 oktober
Duckes Legends-Octopus         39-12
Programma zaterdag 8 oktober:
Cubs: Ducks/Dukes-Tilburg        11:00
Zondag 9 oktober:
Duckes Legends-Breda        11:00 (Den Bosch)

Dressuur

Uitslag Gameren
Eline de Bont met Misty in de klasse B-L2: 1e met 192,5 punten
Uitslag Haaren
Kim van de Sande met Tetu HS in de klasse D-M2: 2 x 2e met 188 punten
Suus van den Nieuwenhof met interUnique Mastros's Newman in de klasse D-B: 2 x 1e met 192 en 204,5 punten.
Uitslag Ravenswaaij
Carlijn van Oerle met Leunsveld's Walter in de klasse D-Z1: 2 x 1e met 65,44%

Handbal

HCB'92 uitslagen 1 en 2 oktober
HCB'92 D1-Bedo D2                         18-2
HCB'92 DC1-Lido DC1                         12-3
HCB'92 DA1-PSV Handbal DA1         2-21
HCB'92 DS2-Lido DS2                         9-14
HCB'92 DS1-Lido DS1                         11-10
Groene Ster E2-HCB'92 E1                 19-0

HCB'92 programma 8 en 9 oktober
8 oktober :
HCB'92 E1-Elshout E1 ( thuiswedstrijd De Braken)                 09:00
M.H.V.'81 DC2-HCB'92 DC1 (uitwedstrijd De Looierij Mill)                17:15
Bouwcenter HVW DS3-HCB'92 DS2 (uitwedstrijd De Hoepel Wanroij) 18:30
Jupiter'75 DA1-HCB'92 DA1 (uitwedstrijd De Kraanvogel Eersel)                 10:40
MBDE/De Sprint D1 – HCB'92 D1 (uitwedstrijd De Peelhorst Deurne)         11:00
MBDE/De Sprint DS4-HCB'92 DS1 (uitwedstrijd De Peelhorst Deurne) 11:00

Tennis

Clubkampioenschappen TV De Peppelieren
HE 4 Clubkampioen Tommy Legius - Gijs Boekweit 6-2 6-3
DE 4 Clubkampioen Pleuni v Ruremonde - Lieke v Abeelen 6-3 7-6
HD 4 Ton Kroonen/John Maas - Tommy Legius/Chiel Peijnenburg 6-1 7-5
DD 4 Pleuni v Ruremonde/Evi Peijnenburg – Irma Peijnenburg/Yvon vd Ven 6-3 6-2
GD 4 Henri v Ruremonde/Pleuni v Ruremonde - Tim Peijnenburg/Susan vd Loo 7-5 1-6 6-1
HE 6 Anton Hermes – Luuk vd Ven 7-5 6-1
HD 6 Gerrit Bleeker/Gijs Boekweit - Arne v Acht/Teun v Ruremonde 4-6 6-2 6-4
DD 6 Sjan vd Eerden/Philomeen Swinkels - Anouk vd Laar/Marcia Geerts 6-4 7-5
GD 6 Tijn vd Loo/Imke vd Loo – Giel vd Aker/Wilma vd Ven 7-6 6-4
HE 7 Mark Welvaarts - Hugo v Houtum 6-2 6-3
DE 7 Iris v Duijnhoven - Franka vd Heijden 6-3 6-2
HD 7 Bram Schalkx/Mark Welvaarts – Giel vd Aker/Thieu v Gestel 6-4 6-3
DD7 Ilze Hermes/Joyce v Wijlick – Esther vd Laar/Anita v Zeeland 6-3 6-4
GD 7 Hugo v Houtum/Danielle Verkuijlen – Bart v Oorschot/Erma Schellekens 7-6 6-3
HE 8 Geert v Laarhoven - Michael Michiels 6-4 6-3
HD 8 Henk vd Laar/Ruud Mattheeuwse – Roel v Gastel/Geert v Laarhoven 7-5 6-1
DD 8 Hennie vd Aker/Lizan vd Aker – Tanne vd Boogaard/Sanne Kursten 4-6 6-4 6-2
GD 8 Michael Michiels/Inge vd Heijden – Marie v Zeeland/Anita v Zeeland 6-3 6-4
HE 50+ Gerard vd Anker – Ries vd Schoot 4-6 6-2 6-3

Basketbal

JRC Scores
Steven 'Lucas' Besuijen & Robin Hulskes beiden - 16 punten
Frank Schellekens – 10 punten
Wijnand van Zadelhoff – 8 punten
Peter van Zadelhoff – 7 punten
Jannick Vaars – 6 punten
Carlo Schoenmakers – 4 punten

Tafeltennis

Taverbo/Sabo, uitslagen
De Dommel - Taverbo Sabo 4 4 - 6
De Firma Fotografie - Taverbo Sabo 3 0 - 10
Grand Café Rembrandt - Taverbo Sabo 2 8 - 2
Rotsvast - Taverbo Sabo 1         5 - 5

Standenlijst
        Teams        Gesp.        Gew.        Verl.
1.Taverbo Sabo 3        20        17        3
2.Taverbo Sabo 1        20        12        8
3.Rotsvast                20        11        9        
3.Grand Café Rembrandt        20        11        9
5.Taverbo Sabo 2        20        7        13
5.De Dommel        20        7        13
7.Taverbo Sabo 4        10        6        4
8.De Firma Fotografie        20        5        15
9.De Horntreffers        10        4        6

Programma van 10 oktober 2016
De Dommel - Taverbo Sabo 2
De Firma Fotografie - Taverbo Sabo 1
Grand Café Rembrandt - De Horntreffers
Taverbo Sabo 3 - Taverbo Sabo 4


Nieuwe kunststofbaan voor AV Marvel

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Zondagmiddag werd onder grote belangstelling van vele leden de nieuwe kunststofbaan van Atletiekvereniging Marvel geopend.

Het publiek zag Huub Coumans hoog boven de baan op Sportpark Den Wielakker zweven met de Marvel-vlag. Eenmaal veilig geland overhandigde de schermvlieger deze aan wethouder Herman van Wanrooij die de clubvlag vervolgens onder toeziend oog van bestuurslid Karel Veldhuizen in top hees.


LSV wederom onderuit in tweede helft

Lennisheuvel - In het regenachtige Lennisheuvel opende Dosko '32 zondag vanaf het begin van de wedstrijd de jacht naar de voorsprong. Hierbij lieten ze in de eerste tien minuten niet al te best spel zien en kwamen ze niet echt gevaarlijk voor het doel van LSV.

Na een kwartier spelen kwam het eerste gevaar van de rechterkant; Sjors van der Heijden zette een een-tweetje op met Job Wintermans en de bal werd voorgezet op de opkomende Job Wijnen. Het schot was goed, maar Maykel van Casteren bracht redding voor LSV. In de 25e minuut diende zich de volgende kans voor Dosko aan. Via een corner op links door Job Wijnen kon Pieter Castelijns de bal van achter de tweede paal met het hoofd terugleggen op de pantoffel van de mee ingeschoven Toon Bierings. Hij liet die kans niet onbenut en volleerde de bal snoeihard binnen. De ploeg kon echter niet lang genieten van de voorsprong. LSV speelde meteen vanaf de aftrap de bal voorwaarts en Job Kruijssen bediende Nick van den Boogaard die met een lob de uitgekomen Peter Kamps verschalkte en een minuut later de 1-1 aan liet tekenen. Toch was al snel duidelijk dat Dosko het betere van het spel had, de ploeg kreeg nog drie kansen om weer op voorsprong te komen maar kreeg de bal niet tegen het net gewerkt van de goallie van LSV.

In de tweede helft kwam Dosko sterk gemotiveerd het veld op en legde LSV meteen de wil op. Direct in de 46e minuut nam Dennis van Woerkum de door Pieter Castelijns gekopte bal met het hoofd mee en ging alleen op de keeper af. Met een mooie boogbal plaatste hij de bal in het net en bracht de stand op 1-2. Nog voor het uur was het Stan Jacobs die de 1-3 op het bord liet verschijnen door Maykel van Casteren door de benen te spelen en te scoren. Vijf minuten voor het eindsignaal bepaalde Dennis van Woerkum de eindstand op 1-4.


Eerste overwinning DVG in vierde klasse

4971 Bart de Windt Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - DVG behaalde gisteren de eerste overwinning in de vierde klasse I, na drie nederlagen werd thuis gewonnen van Keldonk met 4-1.

DVG begon gedreven aan de thuiswedstrijd en straalde dit ook uit in het veld. Duels werden gewonnen en het veldspel was goed verzorgd. Al na negen minuten was het Wilco Voets die nog voorlangs schoot. Niet veel later kreeg hij een bal in de voeten aangespeeld, nota bene van de verdediging van Keldonk. Dit cadeautje werd dankbaar geaccepteerd: 1-0. Iets later werd een bal door Bart de Windt meegegeven met Bas van Houtum. Zijn schot werd weliswaar zwaar getoucheerd door de Keldonkse doelman, toch betekende dit een 2-0 voorsprong. Keldonk daarentegen was ongevaarlijk en kwam maar nauwelijks in kansrijke positie hoewel DVG in de fase voor rust toch wat gas terugnam. Ruststand 2-0.

4971 Bart de Windt Foto: Toon van Ruremonde

Na de rust was het een lang opgezette aanval die uiteindelijk in het zijnet van de Keldonk goalie belandde, de opeenvolgende counter werd door een sliding van Daan Voets onschadelijk gemaakt. DVG vergrootte de voorsprong naar 3-0 door goed doorzetten van Ruud Pijnenburg. Een onnodig weggeven corner werd slecht verwerkt, waardoor Keldonk nog tegen scoorde maar de Liempdse overwinning kwam niet echt meer in gevaar. Zeker niet toen Joep van der Meijden door een goed lopende aanval via Bart de Windt en Ruud Pijnenburg in stelling werd bracht en hij van dichtbij de 4-1 op het scorebord kon zetten. Dit was tevens de einduitslag.

Volgende week gaat DVG op bezoek bij de buren van RKSV Boxtel en treffen de bevriende trainers elkaar. Man of the Match was Ruud Pijnenburg.

De DVG dames verspeelden uit tegen Oss 20 een overwinning, door een eigen doelpunt: uitslag 2-2. Woman of the Match was Milou Welvaarts.

Softballers Ducks net niet sterk genoeg voor Roef!

Boxtel - Voor de softbal senioren van Ducks stond zondag de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma. De dames mochten thuis aantreden tegen Roef! uit Moergestel. Voor beide ploegen gold dat de uitslag geen invloed meer zou hebben op een eventuele promotie of degradatie. Daarom kon er zonder druk worden gesoftbald.

De eerste inning opende Ducks verdedigend sterk. De eerste slagvrouw werd door pitcher Evelien Gerrits met drie slag naar de dug-out teruggestuurd. Ook de tweede en derde nul vielen snel, waardoor Roef! niet kon scoren. Het lukte Ducks om vaker dan Roef! aan slag te komen, maar hier werden geen punten aan overgehouden.
In de tweede inning konden zowel Roef! als Ducks één keer scoren, waardoor de tussenstand 1-1 werd. Aan slag kwamen in de derde inning voor de ploeg uit Moergestel zes speelsters aan slag, maar toch werd slechts één keer gescoord. Ook Ducks scoorde één keer in de derde inning, waardoor de tussenstand van deze spannende wedstrijd op 2-2 kwam.
Ook in de vierde inning bleef het gelijk opgaan en konden beide teams niet scoren. Pas in de vijfde inning toonde Roef! dat zij al langer dan Ducks meedraaien in de tweede klasse. Zij scoorden nog twee punten, iets wat Ducks niet meer lukte. Zo werd de eindstand 2-4 en mocht Roef! de punten meenemen naar Moergestel.

Voor de dames van Ducks zit het softbalseizoen 2016 er nu op. Met een zevende plaats als eindstand in de tweede klasse kan tevreden teruggekeken worden op het afgelopen seizoen. Het team kende wat opstartproblemen aan het begin van het seizoen, maar hiervan is al wedstrijden lang niets meer te zien. De verwachting is dan ook dat Ducks volgend seizoen in de bovenste helft van de competitie mee zal draaien.
Beste slagvrouw Ducks: Rianne Boer, Evelien Gerrits en Jaidy Vermaesen (.333)

Winst voor eerste libreteam 't Ivoor

Boxtel - Het eerste libreteam van 't Ivoor speelde afgelopen week een prima wedstrijd die ruim werd gewonnen. Chris Fasseur en Fouad Hasbani wonnen hun partij met moyennes van respectievelijk 8,92 en 6,17. Don van der Wiel verloor weliswaar zijn partij, maar speelde toch met een mooi moyenne van 8,85 en behaalde negen punten.

Het tweede team kon de goede start van de competitie geen vervolg geven. Alle drie de spelers van `t Ivoor, Cees van Eindhoven, Adrie van de Wetering en Manuel Coort, moesten hun meerdere erkennen. Het derde team won hun ontmoeting. Peter van Giersbergen en Ad van Os scoorden beide tien punten. Emanuel Coort voegde daar slechts zes punten aan toe. Het vierde team leed een nederlaag. Gerard de Beer was met een moyenne van 3,25 de enige speler met winst voor 't Ivoor. Theo van Dongen en Math Hendriks behaalden beiden zes punten.
Bij de afd. Recreanten libre kwam alleen het vierde team in actie. Het verloor met 34-31. Er werden wel drie partijen gewonnen maar Math Hendriks kreeg drie punten aftrek wegens een te hoog gespeeld moyenne. Leo Huibers en Rien Meijs wonnen ook hun partij. Theo van Dongen had met slechts vier punten zijn dag niet.
Bij de afd. Recreanten 3-banden klein won team 7, Jan Tils, Emanuel Coort en Andre Vissers, met 30-19 van team 5, Frits Radema, Cor van Alphen en Wim van Gils. Team 6 verloor van NAL 8. Jacques van Loon redde de eer met een prima partij, moyenne 0,657. Fouad Hasbani en Theo van Dongen speelden beiden onder de maat met drie en zes punten. De meest opvallende prestatie deze week nam Bernhard Legierse voor zijn rekening. Uitkomend in het 3-banden groot team won hij zijn partij van 29 caramboles met slechts 20 beurten. Dat resulteerde in een subliem moyenne van 1,450. Leo van Westelaken voegde daar tien punten bij met een winstpartij, moyenne 0,477. Louis van der Meijden moest genoegen nemen met acht punten, moyenne 0,568.

Succesvol weekend jeugd Taverbo/Sabo

Boxtel - Na de kleine dip van vorige week wisten de jeugdteams van Taverbo/Sabo dit weekend allemaal hun wedstrijden te winnen.

Het derde jeugdteam dat meteen vanaf het begin van het seizoen al lekker draait, had ook deze week geen moeite met de tegenstander. In Den Bosch wisten Merlina Singh en Rens Bedijn in hun eerste twee partijen vrij makkelijk de punten te pakken. Merlina had het in haar derde partij echter moeilijker en kwam 2-0 in games achter te staan. Maar ze wist verrassend goed terug te komen en de wedstrijd toch in winst om te zetten. Dit gold ook voor Rens die in zijn laatste wedstrijd eveneens een vijfsetter nodig had. Sanne van der Schoot begon moeizaam maar wist hier toch nog twee punten aan toe te voegen en samen met Rens ook de punten van de dubbel mee naar Boxtel te nemen. Hierdoor heeft dit team met 25 punten uit drie wedstrijden hun eerste plaats in de ranglijst nog eens extra verstevigd.

Het eerste jeugdteam begon wisselend in Tilburg tegen hekkensluiter Irene. Sjoerd van Heerebeek verloor na een spannende vijfsetter nipt van Tim van Elderen. Lars de Laat en Dani de Rooij wisten de daaropvolgende partijen echter vrij makkelijk in winst om te zetten. Bij de dubbel waren beide heren, die vorig seizoen samen slechts één dubbel verloren, dan weer compleet het spoor bijster. De jongens wisten zich hierna redelijk te herpakken en na een paar moeizame partijen waarbij Sjoerd en Lars ieder een spannende vijfsetter na een 2-2 in games toch winnend wisten af te sluiten, werd het uiteindelijk 3-7. Hierdoor lijken de jongens met 17 punten uit drie wedstrijden zich redelijk staande te houden in de eerste klasse Junioren.

In Eindhoven won het tweede jeugdteam nipt van Flash. Rick van der Schoot won al zijn partijen en Lars Strik voegde hier nog twee punten aan toe. Doordat zij samen ook de punten van de dubbel wisten te pakken staat dit team nu met 16 punten uit drie wedstrijden op de tweede plaats van het klassement, twee punten achter MTTV '72 uit Mierlo. Voor dit team staat er komende zaterdag dan ook een spannende wedstrijd op het programma, als ze thuis spelen tegen deze nummer één, aanvang 10.30 uur.

Verlies voor jeu-de-boulers JBV De Walnoot

Boxtel - Nadat de Nederlandse Jeu de Boules Bond de competitie en de nodige regels heeft aangepast en er voortaan op de zaterdagen kan worden gespeeld, heeft Jeu de Boules Vereniging De Walnoot uit Boxtel zich opnieuw met een team aangemeld. Zo vond dit weekend de eerste confrontatie plaats in het clubgebouw van JBV De Walnoot. Tegenstander 't Lover 3 uit Asten was de zware opponent die met sportieve middelen bestreden moest worden.

In totaal worden acht wedstrijden gespeeld. Zes keer twee tegen twee, het doublet. En twee keer drie tegen drie, het triplet. De spelers boulen dus met zes personen een wedstrijd.

Rond de klok van 12.00 uur begon de wedstrijd. Eerst, zoals gebruikelijk, even inspelen en handjes schudden van de tegenstander. Daarna maakte de wedstrijdleider de indeling van het eerste doublet bekend en konden de wedstrijden beginnen.
De spanning was van de gezichten af te lezen, aangezien het voor vier van de zes spelers de eerste keer was dat zij competitie speelden. Het gezegde 'alle begin is moeilijk' bleek helemaal van toepassing. Ondanks de goede onderlinge sfeer onderling werd de wedstrijd uiteindelijk verdiend met 5-3 door de tegenstander gewonnen.

Wisselende prestaties l'Union

Boxtel - Tijdens de eerste indoorcompetitie vorige week dinsdag hebben de teams van handboogschutterij l'Union wisselend gepresteerd.

In de hoogste klasse in Sint-Oedenrode behaalde het eerste viertal 790 punten, wat een vijfde plaats opleverde. De scores van Ad van de Langenberg met 268, Frank van Grinsven met 262 en Marchel Kluijtmans met 260 punten waren wat aan de magere kant. Als vierde schutter liet Henk Jegers 247 punten optekenen.

Het tweede viertal deed het goed in Schijndel. Met een eindtotaal van 785 punten werden zij dankzij de resultaten van Ronald Tax met een persoonlijk record van 264, Paul Smolders met 261 en Gerard van der Steen met 260 punten eerste in de Klasse-A. Als vierde behaalde Henri van de Broek 247 punten. Dick de Vries en Suzanne van der Heijden lieten als reserves 213 en 188 punten noteren.

De jeugdschutters waren eerder in Boxtel actief. Bij de junioren stalen Jelt van de Langenberg en Jaap van Grinsven de show. Jelt met een persoonlijk record van maar liefst 274 en Jaap met 273 punten. Senn Steenbakkers behaalde 249, Sam Spitters 232 en Niels Nelissen 207 punten.

20 / 20

Q S G I R P I I S R R F G N O N
S S O M E A S M E Y Z C O Z Y G
B P A R A P L U I J S T V M E H
R I H A R V E S T S I S W E H A
U N A T S E V R E H E J L T J O
I N L N S E J N A T S A K E T P
N E L E O T S N E D D A P T O T
E N O O E R T T S E B R E H R S
X E W P D I A L P O M G N V S O
E N E M O E N N U E G E L T E E
H I E O O H M T J G R T S L K H
I E N P R U E S L E K I E O J S
F N E G E R A R D E B J U C B H
V I X H S C A A F R C D N I W V
E S X Y T M L E E S R E P H L P
P O D A F B B H K M T E P B E W

Donderdag 6 oktober

Blijf-Fit 'N Joy (55+)
09.30 uur, Sakura, De Voetboog 18, Boxtel

Open bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Weer in het reine komen (lezingen met film)
13.30 uur, Ridderzaal, Kasteel Stapelen, Boxtel

Informatiemiddag Cursus Omgaan met dementie
13.45 uur, St. Ursula, Sint Ursula 12, Boxtel

High Tea in het kader van 'Beter een goeie buur(t)!'
14.00 uur, Simeonshof, Annastraat 5, Boxtel

Lezing 'Luchtkwaliteit in Boxtel'
20.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Quizzen met The Brain bij Denziz
20.30, PartyCentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

7-8 oktober

Kinderboekenbeurs
10.00 uur, Vincentius Vereniging, Van Leeuwenstraat 5, Boxtel

Vrijdag 7 oktober

Autorijvaardigheidstest (Broemcursus)
08.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

De Boxtelse Greenchallenge quiz
19.30 uur, Café Vollop, Bovenzaal, Markt 21, Boxtel

Voorronde Nederlands Team Kampioenschap Poker
20.00 uur, Partycentrum De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

8 oktober – 4 december

Expositie 'Wie is (de) BAeSs?' (za & zo)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zaterdag 8 oktober

Heemkunde Boxtel organiseert Archeoloop
10.00 uur, Eetcafé de Oude Ketting, Bosscheweg 74, Boxtel

Kampina Airborne Herdenking Market Garden met als afsluiting een schijngevecht
10.00 uur, ter hoogte van de Mijlstraat 139-141, Lennisheuvel

Spectaculaire zwerfvuil-protestactie NoordZuid-As
10.00 uur, De Oude Ketting, Bosscheweg 74, Boxtel

Kampina Airborne tentoonstelling Tweede Wereldoorlog (o.a. voertuigen)
+/- 12.00 uur, Markt, Boxtel

Modern Classic Meet & Greet Pearl Joan (toegang na aanmelding en bevestiging)
14.15 uur, MCMS, Stationsstraat 41, Boxtel

Blaaskwintet en strijkkwartet
16.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Modern Classic Unplugged Vol. 3 2016, Huiskamerconcert
19.00 uur, MCMS, Stationsstraat 41, Boxtel

Als ik mezelf kon zijn - Steven Brunswijk
20.00 uur, De Serenade , Oude Dijk 117,Liempde

Feestavond Geen Drank Geen Klank
20.30 uur, Café 't Geveltje, Stationsstraat 11, Boxtel

Zondag 9 oktober

Ruilbeurs voor verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Rommelmarkt
10.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1a, Boxtel

Kampina Airborne Publiekswandeling
10.00 uur, De Roond nabij het verzetsmonument aan de Huisvennen, Kampina, Boxtel

Body & Mind Beurs
11.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Walnootdrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Concert Beau4
16.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Maandag 10 oktober

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Presentatie Business met recycling
19.30 uur, Gemeentehuis, Raadzaal, Dr. Van Helvoortstraat, Boxtel

Dinsdag 11 oktober

Mantelzorgwandeling
12.45 uur, St. Ursula, Sint Ursula 12, Boxtel

Woensdag 12 oktober

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Film 'Daglicht' in Kloosterhof
19.00 uur, Kloosterhof, Liempde

Kinderkleding- en speelgoed beurs
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Foto: Fam. Brouwers

Truus Brouwers

herfst
herbist
hervest
herbest
harvest
jaargetijde
bladeren
paddenstoelen
egel
spinnen
oranje
bruin
rood
geel
halloween
pompoen
kastanjes
eikels
regen
wind
koud
paraplu
thee
plaid
kabouters

Jolanda Bertens

Pierre Janssen