DeMooiBoxtelKrant

28 oktober 2015

DeMooiBoxtelKrant 28 oktober 2015


Prins Primus en Adjudant Johan zetten de toon in Liemt

Foto: De Ploegers

Liempde - Zaterdag was het Paul Saris, presentator van de installatie van de nieuwe Prins van Ploegersland, die voor de grote verrassing van de avond zorgde. In nieuwe Ploegersresidentie het Hof van Liempde stapte hij uiteindelijk namelijk zelf als de nieuwe Prins het podium op. Onder luid applaus werd Saris, die als Prinsennaam 'Prins Primus' koos, door zijn onderdanen onthaald. Samen met Johan van den Heuvel, die hij als zijn adjudant koos, zal hij een jaar lang over Ploegersland gaan regeren onder de leus 'Liemt zet de toon'.

Voor de bekendmaking van de prins en adjudant van dit jaar, namen die van vorig jaar afscheid. Eric van der Heijden, Prins Witte d'un Urste, droeg zijn cape, handschoenen en scepter over en benoemde verschillende hoogtepunten van hun regeerperiode, zoals de optocht en carnaval bij de WSD, maar ook een succesvol evenement als SamenLoop voor Hoop. Hij bedankte namens zijn adjudant, Toon Vos, en hemzelf het gevolg, hun echtgenotes Pam en Erica, hun kinderen en heel Liempde. "Da ge bedankt zijt da witte", sprak de prins. En nog één keer klonk uit volle borst: "Alleen mi z'n alle kunne we Liemt laote knalle!"

Foto: Cock Stam
Foto: Mark van der Pol
Foto: Cock Stam
Foto: De Ploegers
Prins Primus Van Ploegersland (l.) en adjudant Johan worden officieel aan het publiek voorgesteld. Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

Grote vraag was hierna natuurlijk of Witte d'un Urste ook toegelaten zou worden tot het Gilde der Prinsen. Voor zijn proeve van bekwaamheid werd hij verkleed als ruiter te paard en moest hij een dressuur kür uitvoeren. De jury besloot hierna unaniem dat zijn toelating tot het gilde een feit was.

Na een muzikaal intermezzo van Hofkapel De Kromploegers was het moment dan eindelijk daar. Op het podium verscheen Hans Klokklokklokklok met zijn lieftallige assistente om de nieuwe leider te voorschijn te toveren. Achtereenvolgens toverde hij kapelaan Geoffrey de Jong, wethouder Peter van de Wiel, Hof van Liempde-eigenaar Joep Boleij en carnavalsprinses Nicole Schimmel op het podium. Daarna was het dan toch eindelijk zover en verscheen tot verbazing van velen Paul Saris als de nieuwe vorst op het podium.

Prins Primus van Ploegersland, zoals Saris vanaf nu zal heten, koos als zijn adjudant Johan van den Heuvel, net als hijzelf lid van Hofkapel de Kromploegers. Om te bepalen of de kapel wel goed kan functioneren zonder hem en met name Van den Heuvel in hun gelederen, vroeg de de prins hen een stukje te spelen. "Dat klonk helemaal niet verkeerd", oordeelde hij. "Dus dat komt wel goed. En ik houd Johan ook niet de hele carnaval bij jullie weg, hij is altijd binnen handbereik!"
Nadat burgemeester Mark Buijs hem de scepter had overhandigd, onthulde de prins met zijn adjudant hun nieuwe leus: 'Liemt zet de toon'.
Samen met hun echtgenotes Ingrid en Gerardi, hun kinderen en natuurlijk hun gevolg maakten Prins Primus en Adjudant Johan er vervolgens een mooie eerste avond in functie van.

Kijk voor meer foto's op www.mooiboxtel.nl.

Mix Market vindt onderdak in pand op de Markt

Boxtel - Mix Market Boxtel, de tijdelijke locatie waar ondernemers uit Boxtel en omgeving hun spullen kunnen verkopen, verhuist van de Rechterstraat naar de Markt. Initiatiefnemers Monique van Rijt en Bas Doms openen de deuren van het pand Markt 2 op vrijdag 27 november. Die blijven tot en met 20 december geopend op de vrijdagen, zaterdagen en koopzondagen.

Het is de derde keer dat Mix Market van start gaat. Het pand aan de Rechterstraat 26, waar voorheen onder meer een drogist was gevestigd, is hiervoor echter niet meer beschikbaar. Daar gaat eind dit jaar Voordeelshop Op=Op zich vestigen, met onder meer drogisterijartikelen. Mix Market heeft echter snel een alternatief kunnen vinden aan de Markt 2, een hoekpand waar tot voor kort de oosterse tapijtenhandel Persepolis en heel vroeger de ABN Bank zat.
De Boxtelse Monique van Rijt zal er straks zelf te vinden zijn met haar kledingbedrijf Limo4fashion. Mix Market is een gezamenlijk initiatief van haar en plaatsgenoot Bas Doms van 'Plein B, Natuurlijk buiten'. Volgens Van Rijt hebben zich inmiddels 26 bedrijven gemeld voor een plekje in Markt 2. "Het leuke is dat zowat de helft van buiten Boxtel komt. Enerzijds is dat goed voor Boxtelaren die zo ook andere producten leren kennen. Zoals vogeltaarten uit Udenhout, die in de tuin kunnen worden gezet. Anderzijds kunnen die ondernemers op deze manier kennismaken met Boxtel." Uiteraard zullen ook Boxtelse ondernemers hun waren aanprijzen zoals Soep d'Ing. Verder zijn er onder meer handgemaakte kaarsen, schapenvachten en Energetix sieraden te krijgen.

Van Rijt is erg enthousiast over de medewerking die Mix Market heeft gekregen van de pandeigenaar en de bedrijfsmakelaar Zimmerman Retail. "Die stonden meteen open voor het idee. Er was volop bereidheid om met ons mee te denken, terwijl het verhuren van zo'n pand voor een maand niet zo heel veel oplevert. Maar het gaat er ook om dat je zo iets doet aan de leegstand in het Boxtelse centrum. En het kan zomaar leiden tot een permanente invulling. Kijk bijvoorbeeld maar naar het pand van De Inloopkast aan de Breukelsestraat of onze vorige locatie aan de Rechterstraat. Die worden nu blijvend verhuurd." Hoewel het pand aan de Markt volgens haar wel wat kleiner is, is het meteen gebruiksklaar. Er kunnen zo'n tien ondernemers tegelijk in. Belangstellenden kunnen zich nog voor enkele dagen melden via e-mail: moniquevanrijt@ziggo.nl.

Vrijwilligers gezocht

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern is voor een gemeenschapshuis in Boxtel op zoek naar barmedewerkers voor in het weekend. Voor de Wijkkrant van Boxtel-Oost is het op zoek naar een redactielid.

Voor Humanitas blijven vrijwilligers welkom die jongeren gedurende één jaar, twee tot vier uur in de week aandacht willen geven en willen ondersteunen. Het gaat hier om jongeren zoals risicomeiden, slachtoffers van loverboys en/of jongeren die te maken hebben gehad met jeugdhulpverlening.

Tot slot zoekt het steunpunt ook nog een vrijwilliger die het leuk vindt om te bellen en hand- en spandiensten op administratief gebied te verrichten voor een paar dagdelen per week.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt via 0411-655899 of stuur een e-mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Nederland Leest, ook in de Boxtelse bibliotheek

Boxtel - Op zondag 1 november begint de tiende editie van 'Nederland Leest'. Ook in de Boxtelse vestiging van Bibliotheek de Meijerij wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed, met onder andere een kadootje voor alle leden van de bibliotheek.

Tot nu toe stond tijdens Nederland Leest altijd een roman centraal, maar dit keer is gekozen voor 'Korte Verhalen' van A.L. Snijders. Het korte verhaal past ten slotte prima bij de huidige tijd, waarin alles vaak snel moet en mensen minder tijd hebben om uitgebreid te gaan zitten voor een boek. Wat niet wil zeggen dat het korte verhaal een mindere variant van de roman is. Het daagt de lezer meer uit om zelf in te vullen wat is weggelaten.
De bundel die A.L. Snijders bijeen zocht is bijzonder, want in iedere provincie staan andere verhalen, die speciaal voor de regio zijn uitgekozen, in het boek. Het voorwoord is geschreven door de Commissaris van de Koning van de betreffende provincie. De verhalenbundel wordt tijdens de maand november gratis meegegeven aan leden van Bibliotheek de Meierij op vertoon van hun ledenpas.

Nederland Leest organiseert ook een speciale schrijfwedstrijd voor korte verhalen, waar iedereen aan mee kan doen. De winnaar krijgt een exclusieve masterclass van juryvoorzitter Ernest van der Kwast en het winnende verhaal zal debuteren op Radio 4. Inzenden kan tot 22 november. Kijk voor meer informatie op www.nederlandleest.nl.

KBO-activiteiten

Zondag 1 november        Eten bij Elisabetshdael 12.30 uur,
                opgeven voor 29 oktober bij Elisabethsdael: 0411-662579
Maandag 2 november Koersballen in De Orion 14.30 uur
Dinsdag 3 november Hobbyclub in De Kinderboerderij 13.30 uur
                                 Biljarten in De Walnoot 13.30 uur
                                 Kienen in De Adelaar 14.00 uur

Lichtjes op de Dommel bij Stapelen met Allerzielen

Boxtel - Mensen die een gestorven dierbare willen herdenken, zijn maandag 2 november van harte welkom bij Kasteel Stapelen.

Hier zal tussen 20.00 tot 21.00 uur een ode aan de doden worden gebracht met muziek, verhalen, het noemen van namen en het te water laten van lichtjes in de Dommel. Meer informatie vind je op www.kasteelstapelen.nl.

Brabantse boekenbeurs bij Vincentius

Boxtel - In de kringloop van de Vincentius Boxtel wordt op 6 en 7 november een boekenbeurs met als thema Brabant gehouden. Er zullen dan allerlei boeken over Brabant te koop worden aangeboden in de grote hal achter de boekenafdeling van de kringloop aan de Van Leeuwenstraat 5.

De boekenbeurs is op vrijdag 6 november van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag 7 november van 10.00 tot 17.00 uur.

Stapel op voorlezen

Boxtel - Woensdagmiddag 4 november wordt er weer voorgelezen in de Ridderzaal van Kasteel Stapelen voor kinderen van 2 tot 5 jaar en hun ouders.

Dit keer zal Fons van Heesch een verhaal ten gehore brengen. Het voorlezen vindt plaats van 14.30 tot 15.30 uur, de toegang kost 2,50 euro.

Bijbel op dinsdag met Nico Bulter

Boxtel - Theoloog Nico Bulter leest dinsdag 3 november teksten en psalmen uit de bijbel. Dit vindt plaats bij het appartement op Stapelen van 10.00 tot 11.30 uur. Kosten zijn 5 euro per persoon.

Kastanjeboom bij Zwaansche brug mag gekapt worden

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De majestueuze kastanjeboom aan de Dommel bij de Zwaansche Brug mag gekapt worden. Dit maakten wethouders Herman van Wanrooij en Eric van den Broek woensdagochtend 21 oktober bekend. De boom leidt al enige tijd aan de kastanjebloedingsziekte en inmiddels is de ziekte zo ver gevorderd dat er geen behandelmethode meer mogelijk is. De gemeente heeft de aangevraagde kapvergunning beoordeeld en toegekend. De officiële bezwaartermijn van zes weken is vorige week donderdag ingegaan.

Nadat de boom gekapt is, zal John van de Langenberg, de uitbater van De Rechter, een nieuwe beuk plaatsen. Samen met architectencollectief BAeSS heeft de ondernemer een herinrichtingsplan ingediend om het terras en de omgeving van De Rechter te vergroenen. Naast de grote beuk komt er nog een extra boom en ander groen elders op het terras. Zodra de vergunning onherroepelijk is geworden kan gestart worden met de kap van de beeldbepalende boom in het centrum van Boxtel.

"Ondanks dat er onderzoeken lopen, zijn er nog geen bewezen behandelmethodes", aldus de twee wethouders. "Bovendien is de boom al zo ver aangetast door zwammen, dat dit niet meer te herstellen is. In Zutphen zijn deze zomer mensen gewond geraakt door een vallende tak uit een kastanjeboom. Eén van hen raakte zelfs zwaargewond. Dergelijke ongelukken willen we absoluut voorkomen. Daarom hebben we ervoor gekozen vergunning te verlenen voor het kappen van de kastanje."

Groene Poort toont zeer zeldzame haaientand

Boxtel - Vanaf afgelopen zaterdag is in Oertijdmuseum De Groene Poort een zeer bijzondere haaientand te bewonderen. Deze 3,5 cm grote, blauwgrijze, glimmende tand met kartels werd begin dit jaar, op 24 januari, door amateurgeoloog Werner Peters gevonden vlakbij het Gelderse plaatsje Balgoy, waar door baggerwerkzaamheden in de Loonse Uiterwaard fossielen uit de diepere bodemlagen naar boven waren gehaald. Na determinatie bij De Groene Poort werd duidelijk dat het hier om een wel heel zeldzame vondst gaat.

De tand bleek afkomstig uit een tijd dat het grootste deel van Nederland nog uit zee bestond, het Plioceen, zo'n drie tot vier miljoen jaar geleden. Het is de eerste keer dat er in Nederland een mensenhaaientand in deze Pliocene sedimenten gevonden is. Samen met haaiendeskundige drs. Taco Bor uit Sliedrecht is de tand nu wetenschappelijk beschreven en onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cainozoic Research. Een 4,5 meter lange witte haai heeft de tand lang geleden verloren vlakbij de provinciegrens Gelderland-Noord Brabant.

Hansjorg Ahrens, educatief medewerker van museum Naturalis in Leiden, noemt de vondst 'fantastisch nieuws': "Er worden in Nederland wel vaker haaientanden gevonden, maar ze zijn nooit dateerbaar. Daardoor wisten we niet wanneer de oudste witte haai hier leefde. Door de vondst van Werner Peters weten we dat de witte haai al in het Plioceen in Nederland voorkwam, en dat is in ieder geval veel eerder dan tot nu toe werd aangenomen."

De witte haai of mensenhaai (Carcharodon carcharias) is de grootste roofvis ter wereld en bekend van vele films en natuurdocumentaires. De witte haai leeft tegenwoordig niet meer voor de Nederlandse kust. Hij zwemt in zuidelijkere wateren waar meer prooi te vinden is. De zeldzame haaientand is samen met andere haaienresten te zien vanaf 24 oktober in het Oertijdmuseum Boxtel aan de Bosscheweg 80. Kijk voor meer informatie op www.oertijdmuseum.nl.

Spelelier feestelijk heropend met goed rapport

Foto: Isabel van Duijnhoven

Boxtel - Afgelopen donderdag vond de feestelijke heropening plaats van de verbouwde Boxtelse openbare basisschool De Spelelier.

De middag werd geopend door directeur Liesbeth Prinsen van De Spelelier. Na het welkomstwoord waarin iedereen werd bedankt voor de bijdrage aan de verbouwing, werd er uitleg gegeven over Steam. Dat staat voor science, technology, engineering, arts en mathematics. Kort gezegd wil de school aandacht besteden aan diverse vakgebieden, zodat de leerlingen hun talenten breed kunnen ontwikkelen. Er zijn verschillende leerpleinen gemaakt waar de leerlingen met nieuwe media kunnen werken. De kinderen leren al vanaf groep 1 om zelfstandig te werken, al worden zij hierin wel begeleid door de leraren.

Foto: Isabel van Duijnhoven
Foto: Isabel van Duijnhoven
Foto: Isabel van Duijnhoven
Foto: Isabel van Duijnhoven
Foto: Isabel van Duijnhoven
Foto: Isabel van Duijnhoven
Foto: Isabel van Duijnhoven

Groep 7 verzorgde een openingsdans. De Boxtelse onderwijswethouder Marusjka Lestrade overhandigde een rapport van het ministerie van Onderwijs aan de directeur waarin de resultaten staan van het laatste bezoek van de inspecteur. Daarin werd vol lof gesproken over de Spelelier. Lestrade gaf aan trots te zijn op het resultaat van zowel het rapport als de verbouwing.

Als dank kreeg de wethouder van De Spelelier een stilleven van een appel, om op te hangen in het gemeentehuis. Het dankwoord werd afgesloten met het dansje en de muziek die ook te zien en beluisteren waren bij het Dommeltheater. Vervolgens konden de ouders en leerlingen een ronde maken door het gebouw, kennismaken met de diverse leerpleinen en genieten van gevarieerde presentaties door kinderen. Ook konden ze smullen van de verschillende hapjes, gemaakt door de ouders en leerlingen.

Oude deel begraafplaats Liempde krijgt drainage

Liempde - Op dinsdag 3 november starten de werkzaamheden om het oude gedeelte van de rooms-katholieke begraafplaats in Liempde te voorzien van drainage.

Door het voormalige kerkbestuur van de Liempdse parochie Sint Jans Onthoofding zijn voor de laatste jaarwisseling al voorbereidingen getroffen om de vakken A en B van het kerkhof te kunnen draineren. Na de fusie van diverse parochies op 1 januari heeft het nieuwe bestuur van de Heilig Hartparochie begin dit jaar ingestemd met het uitvoeren van deze werkzaamheden. Het benodigde geld is voorhanden en de juiste afvoer van regenwater is dringend noodzakelijk geworden. Omdat het voorste gedeelte van de begraafplaats nu niet gedraineerd is en de grondwaterstand er niet gereguleerd kan worden, voldoet dit niet aan de Wet op de lijkbezorging. Ook houdt de parochie hiermee in de toekomst begraafcapaciteit beschikbaar.

Dinsdag beginnen de werkzaamheden, uitgevoerd door het gespecialiseerde bedrijf DrainSolotion/Sint-Nieklaas civiele techniek BV uit 's-Gravendeel. Via een techniek van gestuurd boren wordt het oude gedeelte van de begraafplaats op de bestaande drainage aangesloten. De begeleiding van de werkzaamheden gebeurt door bureau Kybys uit Boxtel. Het karwei is op 1 december afgerond. Tijdens de werkzaamheden kan er enige overlast op de begraafplaats zijn. Bezoekers moeten letten op de aanwijzingen ter plaatse, of kunnen hier meer over lezen op de site www.heilighartparochie.nl.

Tijdens uitvaartplechtigheden wordt er niet gewerkt. Omdat het een omvangrijke klus is en het boren vanaf de extra parkeerplaats naast dienstencentrum De Kloosterhof plaatsvindt is deze, tijdens genoemde periode, niet beschikbaar.

Politie gaat vanuit gemeentehuis werken

Boxtel - De eenheid Oost-Brabant van de Nationale Politie voert een pilot met een vernieuwende manier van werken. Vorige week dinsdag gaf burgemeester Mark Buijs het officiële startsein in de gemeente Boxtel.

De wijkagenten in Boxtel gebruiken vanaf vorige week ook het gemeentehuis als werkplek. Van hieruit zijn ze beter in staat om korte communicatielijnen te hebben met inwoners, de gemeente en andere partners. Het politiebureau in Boxtel blijft in gebruik voor Basisteam De Meierij en blijft dus gewoon geopend.

De vernieuwde manier van werken van de politie sluit prima aan op vernieuwingen in de werkwijze van gemeenten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan wijkgericht werken en sociale wijkteams. "De politie is een van de belangrijkste partners van de gemeente en wij juichen de pilot 'Bereikbaar en beschikbaar' dan ook toe", aldus burgemeester Mark Buijs. "Wij zijn ervan overtuigd dat de nieuwe werkwijze, en vooral het enthousiasme waarmee de betrokken medewerkers van de politie deze in de praktijk brengen, tot mooie resultaten zullen leiden voor onze inwoners."

Keizerstraat

Foto: Monique Fick

Tussen Baandervrouwenlaan en Bosscheweg

Er zijn meerdere keizers die in aanmerking zouden kunnen komen voor een straatnaam. Maar in Boxtel is één keizer van groot belang geweest. Keizer Karel IV, keizer van het Heilig Roomse Rijk. Karel IV wordt op 14 mei 1316 in Praag geboren en overlijdt ook in Praag op 29 november 1378. Hij was keizer van het Heilig Roomse Rijk van 1346 tot 1378.

Bij zijn geboorte krijgt hij de naam Wenceslaus (Václav). Hij wordt opgevoed in Parijs en krijgt bij zijn vormsel de naam Karel. Dat Karel IV ook belangrijk was voor Boxtel, schrijft pater Hans de Visser in zijn boek 'Boxtel: een heerlijkheid tussen twee heren'. Hieronder een passage:

"Op 29 april 1356 ontvangen Maria van Boxtel, vrouwe van Boxtel, en haar man, Theodricus van Meerheim in Praag een leenbrief van Karel IV, keizer van het Heilig Roomse Rijk. Het is een zeer officieel en waardevol document, waarnaar in latere tijden door de heren van Boxtel en de bestuurders van Boxtel wordt verwezen om aan te tonen dat Boxtel een rijks onmiddellijke heerlijkheid is. Er staat in dit document, dat de leengoederen, die ook Willem IV, heer van Boxtel, van de keizer in leen had ontvangen, nu door de keizer aan Maria en haar man Theodricus in leen worden gegeven. Onder deze leengoederen valt zeker de heerlijkheid Boxtel maar mogelijk moeten nog wel meer bezittingen van Willem IV daaronder gerekend worden. Maar er worden in de leenbrief geen afzonderlijke leengoederen genoemd. Misschien is dit charter zo zorgvuldig in Boxtel bewaard, omdat met Theodricus van Meerheim de rijksheerlijkheid Boxtel overgaat in vreemde handen (naar een ander geslacht). Het document is belangrijk ter consolidatie van deze 'troonswisseling'. Zeker, omdat er in die tijd een hevige successieoorlog rond de opvolging van hertog Jan III van Brabant plaatsvindt, en omdat bovendien door hertog Jan III een grote financiële schuld is nagelaten. Deze drie oorzaken pleiten ervoor, dat Maria en Theodricus heel bewust naar Praag zijn gegaan, en dat daarna in Boxtel zorgzaam met dit charter van keizer Karel IV is omgegaan. Deze vrouwe en heer van Boxtel en hun nakomelingen kunnen voortaan met dit document in de hand wijzen op de bijzondere eigenheid van Boxtel. Het privilege geeft hen de mogelijkheid om te bewijzen, dat zij als troonopvolgers van de heerlijkheid Boxtel erkend moeten worden, en dat hun rijksheerlijkheid niets met de juridische, politieke en financiële problemen van het hertogdom Brabant van doen heeft."

Bron: Boxtel: een heerlijkheid tussen twee heren. Ca 1100-1652 van hulde aan de keizer naar trouw aan de hertog van J.J.E.M. (Hans) de Visser.

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel


CV Gin Verstand viert elfjarig bestaan

Boxtel - Voor wie komend weekend geen zin heeft in een van de vele halloweenparty's, is er zaterdag 31 oktober een carnavalsfeest bij Café D'n Hendrik. Het feest wordt gehouden ter ere van het elfjarig bestaan van CV Gin Verstand. De carnavalsvereniging won afgelopen carnaval de eerste prijs met hun praalwagen, die een wasstraat voor bejaarden uitbeeldde.

"We zijn een carnavalsclub met jongeren die van een feestje houden en het elfjarig bestaan moet natuurlijk gevierd worden", vertelt lid Femke Boeren enthousiast. Op het feest treden onder andere Tim Schalckx en Dj Servé op. "Het zou bovendien leuk zijn als mensen verkleed komen!", vervolgt Boeren.

De club is - zo rond het begin van de bouwperiode - nog op zoek naar een loods. "Anders kunnen we dit jaar geen grote carnavalswagen bouwen", vervolgt Boeren. "Vanwege ons jubileum zouden we echt willen knallen dit jaar. Maar als je geen bouwplek hebt, dan wordt dat wel lastig." Toch zit de club niet bij de pakken neer. "We kunnen eventueel nog wel een kleine wagen bouwen, op een aanhangwagen bijvoorbeeld." Toch zijn aanbiedingen van een loods meer dan welkom.

Het feest is gratis toegankelijk voor iedereen vanaf 20.30 uur, D'n Hendrik, Markt 24, Boxtel. "En we gaan door tot in de kleine uurtjes", voegt Boeren daar aan toe.

Schaapskudde Liempde sluit haar seizoen af

Foto: Maarten Pijnenburg

Liempde - Met een wandeling sluit de Liempdse schaapskudde aanstaande zondag 1 november haar seizoen 2015 af. De wandeling gaat van start bij Café De Durpsherberg en gaat naar het station Liempde, waar de herder met de kudde zal wachten.

Foto: CV Gin Verstand
Foto: CV Gin Verstand
Foto: CV Gin Verstand

Herder Maarten Pijnenburg zal tijdens de middag vertellen hoe het afgelopen seizoen verlopen is en wat er op het programma staat voor de komende wintermaanden. Ook is de wol van de kudde, die gesponnen is in samenwerking met Wools of Holland, te bezichtigen en te koop. Pijnenburg deelt ook kortingsbonnen uit, waarmee bij Café De Durpsherberg voor een mooi prijsje het lamsstoofpotje van de kudde te proeven is.

Halloweendisco voor kinderen bij De Walnoot

Boxtel - Op Halloween, aanstaande zaterdag 31 oktober, houdt De Walnoot een speciale disco voor kinderen van 4 tot 13 jaar oud.

De kinderen mogen verkleed komen, degene met het allermooiste kostuum maakt kans op een mooie prijs. Voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar oud is de disco van 18.00 tot 20.00 uur, de oudere kinderen gaan feesten van 20.00 tot 22.00 uur. De entreeprijs is 1,50 euro per kind.

Dansmiddag met Stardust Live bij De Walnoot

Boxtel - Zondag 1 november kan er weer volop gedanst worden bij Gemeenschapshuis De Walnoot. Duoformatie Stardust Live uit Schijndel, een vaak en graag geziene gast bij het gemeenschapshuis, brengt onder het motto 'gezellig samen zijn' een dansmiddag voor 40-plussers met een uitgebreid repertoire met allerlei soorten dansmuziek en stijlen.

Vanaf 13.30 uur mogen de voetjes van de vloer op Top 100 populair muziek, country, rock 'n roll, Zuid-Amerikaans/latin en Nederlandstalige hits. De foxtrot, rumba, chachacha, wals en jive zullen de revue passeren, net zoals country linedancing. Ook is er een Indische stand met catering en hapjes aanwezig.

Stardust Live heeft deze activiteit gekoppeld aan de SLF, de Stardust Live Foundation, die onder andere huisdieren een kwalitatief beter leven wil geven door deze vanuit het asiel naar een baasje te plaatsen. Kijk voor meer informatie hierover op www.stardustlive.nl.

De dansmiddag bij De Walnoot, Reginahof 1 in Boxtel, duurt van 13.30 tot 17.30 uur. Entree kost 5 euro per persoon, 3 euro voor vrienden/donateurs van de foundation.

Gezellig samen muziek maken bij Boxtel's Harmonie

Boxtel - De leerlingen van de harmonieën en fanfares uit de gemeente Boxtel beleefden afgelopen zondag een bijzonder geslaagd Klaverconcert. Voor de leerlingen van Boxtel's Harmonie was dit een mooie aanloop naar de voorbereidingen van het Promconcert dat in het voorjaar van 2016 gehouden wordt. Tijdens dit Promconcert (een samenwerking met de leerlingen van harmonie De Volharding uit Aalst en een samengesteld kinderkoor) is tevens een andere Boxtelse beroemdheid te bewonderen: Nohr de Vos, finalist van het Junior Songfestival.

Het Klaverconcert en het Promconcert zijn slechts enkele voorbeelden van hoe mooi en leuk het is om samen muziek te maken. Boxtel's Harmonie wil kinderen en hun ouders kennis laten maken met muziek maken in groepsverband. Hiertoe start de vereniging in november met een cursus: kennismaken met muziek voor jong en oud. Tijdens deze lessen leren de deelnemers over het notenschrift, ritmes, over verschillende blaas- en slagwerkinstrumenten en samenspel. De cursus wordt afgesloten met een test en na succesvolle afronding, uiteraard een oorkonde.

De cursus loopt tot maart en bestaat uit wekelijkse lessen. De kosten bedragen 30 euro. Een vervolg op de cursus wordt georganiseerd in de vorm van een reeks blokfluitlessen. Na afronding hiervan kan gekozen worden voor een slagwerk- of blaasinstrument, waarna reguliere lessen te volgen zijn bij één van de gediplomeerde leraren die in dienst zijn van Boxtel's Harmonie. Meer informatie hierover kan worden opgevraagd door een mail te sturen naar leerling@boxtelsharmonie.nl

Nieuwe leerlingen die na de introductiecursus les gaan nemen en daarmee lid worden van Boxtel's Harmonie, betalen in het eerste jaar alleen hun lessen. Zij betalen het eerste jaar van hun lidmaatschap van Boxtel's Harmonie geen contributie. Het instrument hoeft ook niet zelf te worden aangeschaft. Dit krijgen leerlingen in bruikleen van de vereniging gedurende het hele lidmaatschap.

Kinderen tonen talenten tijdens BSO's got Talent

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Maandagmiddag vond in Gemeenschapshuis De Rots de achtste editie van BSO's got talent plaats. Het evenement wordt elk jaar door Kindercentrum Kindertuin georganiseerd en vele tientallen kinderen betreden dan enthousiast het podium om hun talenten te laten zien.

Dit jaar namen er zeven BSO's uit Boxtel deel. Verder waren de BSO's uit Liempde en Lennisheuvel vertegenwoordigd en ook de drie BSO's uit Heeswijk-Dinther waren naar Boxtel getogen voor hun optredens.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Elke BSO verzorgde een groepsoptreden dat zij samen de afgelopen weken hadden voorbereid op de BSO's. Er was volop geknutseld en geoefend op de locaties en dat was ook goed te zien tijdens de optredens. De kinderen hadden alles uit de kast gehaald om de felbegeerde wisselbeker te winnen. De BSO met het beste groepsoptreden was dit jaar de BSO uit Liempde met het lied 'zes heksen'.

Kinderen konden zich ook individueel opgeven om een optreden te doen. Zo was er een goochelact, werd er gezongen en gedanst. Er waren twee bekers te vergeven in de categorie 4-7 jaar en 8-12 jaar. In de categorie 4-7 jaar waren de winnaars Xam en Mika van Galen met een dans op het nummer Happy van C2C. Een enorm snel nummer met een enorm snelle dans! Benenbrekend! In de categorie 8-12 jaar was de winnares Liv Westdijk met het liedje Parijs van Kenny B. Dit nummer werd door Liv live gezongen!

Om de winnaars in alle categorieën te bepalen was er een strenge, maar rechtvaardige jury die dit jaar bestond uit Esther Keeris, Naythan Rosario en Sifra Wink.

Denziz bewegen op muziek

Boxtel - Bij Partycentre Denziz start op 3 november een cursus 'Bewegen op muziek van toen en nu'. De lessen worden georganiseerd door Hilde Trommelen van MoveCareless en zijn gericht op 40-plussers.

De samenwerking tussen Denziz en MoveCareless is tot stand gekomen toen Gerlof Trommelen kwam zingen en uitbaters Cees en Marion Veenstra in gesprek raakten met diens partner Hilde. Er was meteen een klik en de samenwerking kwam tot stand. "Onze ideeën over het bewegen op muziek zijn hetzelfde, namelijk: het moet laagdrempelig, gezellig en voor iedereen toegankelijk zijn", aldus sport- en beweegleidster Hilde Trommelen van MoveCareless.

"We denken dat er belangstelling in Boxtel is, omdat er nog geen beweeglessen speciaal gericht op deze doelgroep worden aangeboden", vervolgt Hilde Trommelen. "Het belangrijkste doel van de deelnemers is dat het een hecht clubje wordt dat samen gezellig een uurtje kan bewegen. We willen echt het 'cheers' gevoel bereiken!"

MoveCareless is nu al actief in Den Dungen (gemeente Sint-Michielsgestel) en Hilde geeft ook les aan geestelijk en/of lichamelijk gehandicapte ouderen; iets dat zij ook in Boxtel wil gaan doen. Zowel Marion Veenstra als Hilde Trommelen, die de lessen samen gaan geven, zijn beiden gediplomeerd bewegingsdocent. "De gemeentes Sint-Michielgestel en Boxtel gaan binnenkort samenwerken en wij, in samenwerking met Denziz, lopen hier alvast op vooruit", voegt Hilde Trommelen daar lachend aan toe.

De danslessen zijn wekelijks op dinsdagochtend van 9.30 tot 10.30 uur. Belangstellenden hoeven enkel een matje en een handdoek mee te nemen. De lessen bestaan uit een warming-up, oefeningen op muziek (bijvoorbeeld 'Hotel California' van The Eagles) met speciale aandacht op het gezellig samen bewegen. Ook worden er spierversterkende oefeningen gedaan en wordt gewerkt aan lenigheid, balans en coördinatie.

"In de toekomst willen wij soortgelijke lessen ook aan gaan bieden voor de doelgroepen 55-plus en 65-plus", aldus Hilde Trommelen.

Zwemvierdaagse van start

Foto: Janneke de Vries

Boxtel - Maandagavond om 18.15 uur doken de eerste enthousiaste deelnemers het water van het Dommelbad in voor hun deelname aan de zwemvierdaagse. Voor het eerst wordt de vierdaagse dit jaar in de herfstvakantie georganiseerd en wordt er binnen gezwommen. Een kleine vijftigtal deelnemers kwam uiteindelijk op de eerste avond opdagen om hun baantjes te trekken.

Nicole van Spaendonk van Buurtsport Boxtel is tevreden met de opkomst: "Andere jaren hadden we bij De Langspier vaak ook een vijftigtal deelnemers. Maar dan werd er in de zomer gezwommen en in het buitenwater. Nu hadden we gerekend op wat meer deelnemers omdat er binnen gezwommen wordt. Aan de andere kant is het nu midden in de vakantie."

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Indien mensen nog willen deelnemen dan is dat nog mogelijk. Om 18.15 uur wordt er elke dag gestart. Aanmelden kan bij buurtsport Boxtel die bij de ingang van het zwembad zitten.

6 / 20

M Q A C S N E S T E I F S T H O
U G O W P N E P E O N S S V N I
E I T N A K A V J V O F R I E H
S G L R P G I D V I R I G S I R
U B N G I D I E R E N T U I N K
M A N I F C R N H N H G E T J N
H I A E L K K P S C B E O E I L
R A A K L E R O O V D J I T Z O
N T L E N E D T R N N R B D N G
I E D L T U K N E T E T I U E E
I E O P O O T N A S R R S W M R
N S A P O W A S I W L E E R A E
O R A P M N E N E W S J A I S N
K Z S W I O I E U L G O L T U W
U I T S L A P E N A E G B E E L
W A N D E L E N D S S N E L E S

herfst
vakantie
uitslapen
samenzijn
uiteten
dagjeweg
sauna
winkelen
logeren
boswandeling
knutselen
luieren
visite
tijdvoorelkaar
fietsen
wandelen
pretpark
dierentuin
museum
halloween
spooktocht
pompoen
trickortreat
snoepen
verkleden

Foto: Uschi van der Pas

Sam van den Biggelaar

Bluesnight Boxtel groeit uit tot bluesfestival

Boxtel – In Boxtel heerst een levendig muziekcircuit waar bekende en minder bekende bands al jaren uit putten. Dit geldt ook voor het bluescircuit, waardoor de jaarlijkse Bluesnight Boxtel, bij partycentrum Denziz kon uitgroeien tot een heus bluesfestival.

Hij is gek op blues, gitarist Jos de Wilde van de naar hem vernoemde Wildman Bluesband, die steevast aanwezig is op de Bluesnight. "Toen we drie jaar geleden begonnen, hadden we niet verwacht dat de Bluesnight zou uitgroeien tot een heus festival."
De Wilde nam drie jaar geleden het initiatief voor deze speciale bluesavond, die jaarlijks zou terugkeren. Toen nog met twee bands, maar dit jaar is de opzet anders en kun je gerust spreken van drie hoofdacts.

De Wilde is geen onbekende in Boxtel. Hele volksstammen leerden bij hem gitaar spelen toen hij gitaardocent was bij het MiK. Toch is muziekles geven volgens hem heel anders dan zelf muziek maken met een band: "Je leert zelf ook heel veel bij van optredens en in de bluesmuziek speel je geen nummer twee keer op dezelfde manier."
Dat is te merken, want Wildman Bluesband weet keer op keer het publiek te boeien. De band treedt op door heel Nederland en België en speelt zowel covers als eigen werk. Wildman Bluesband speelde eerder dit jaar op Limuscene in Liempde, waar de band veel indruk maakte.

Ook Barrelhouse is aanwezig op het bluesfestival. Deze band is al 41 jaar actief in Nederland. En niet zonder succes. Vorig jaar gooide de band bijvoorbeeld hoge ogen op het Culemborg Blues festival en de band stond ook al op North Sea Jazz Festival. Maar het absolute hoogtepunt van de uit Haarlem afkomstige band was misschien wel het verzorgen van het voorprogramma voor de dit voorjaar overleden blueslegende B.B. King. Of waren het de twee tournees die de band deed met blueslegende Albert Collins? Feit is dat Barrelhouse haar sporen ruimschoots heeft verdiend in de blueswereld.

Het festival wordt geopend door de relatief jonge band Fridays. De band is zowel in samenstelling als in gemiddelde leeftijd de jongste van het drietal. De leeftijd van het vierkoppige gezelschap wordt namelijk naar beneden gehaald door zanger/gitarist Bas Meijs (28) en gitarist Sander van Kasteren (27). De band is zeer enthousiast en maakt haar reputatie van een spetterende live coverband meer dan waar.
De derde editie van Bluesnight Boxtel is 28 november in Partycentrum Denziz. Kaarten kosten 8 euro in de voorverkoop en 10 euro aan de deur. Kaarten kun je kopen bij Denziz, Stationstraat 71 in Boxtel, 0634348594, of bij de leden van Wildmen Bluesband en Fridays. De zaal is open vanaf 19.00 uur en de eerste band zal beginnen te spelen om 20.00 uur.

'Geen paniek…' stond vorige week op site van mooiboxtel.nl te lezen (zie pagina 3). Om kortere lijnen met de inwoners van de gemeente Boxtel te krijgen zal de politie regelmatig te vinden zijn op het Gemeentehuis. Dus naast het politiebureau gaan ze nu ook in het gemeentehuis zitten.
Mijn mening is dat als je korte lijnen met de inwoners van Boxtel wilt hebben, je tussen de bewoners moet zijn. Dat betekent zichtbaar aanwezig zijn op straat. Dus politie loop, fiets of rijd rond op scooters of in de auto, wees zichtbaar en daardoor aanspreekbaar.

Aanpak criminaliteit
Afgelopen zomer hebben de Meierijgemeenten de Kadernota Integrale Veiligheid Meierij 2015-2018 vastgesteld. Het doel hiervan is bepaalde vormen van criminaliteit meer prioriteit te geven. In de nota staat naast vier Regionale prioriteiten ook een lokale prioriteit. Uiteindelijk is het de bedoeling om Boxtel en de overige gemeenten van de Meierij veiliger te maken.

De vier regionale prioriteiten zijn:
- Woninginbraken
- Problematische jeugd en (criminele) jeugdgroepen
- Geweldsmisdrijven
- Georganiseerde criminaliteit

Boxtel heeft ervoor gekozen om de komende jaren ook extra aandacht te besteden aan Voertuigcriminaliteit. De gemeente wil in 2015 en 2016 een daling van het aantal incidenten zoals diefstal van auto's, (elektrische)fietsen, brom- en snorfietsen en diefstal uit auto's. Dit zou dus goed nieuws moeten zijn voor alle mensen die weinig vertrouwen hebben in de opsporing van hun gestolen fiets (zie de enquête in deze krant van 14 oktober).

Om dit doel te halen zal de gemeente en de politie voorlichting gaan geven via onder andere lokale media. De politie zal als je aangifte doet preventietips geven om herhaling te voorkomen. Maar waarom gebeurt dat pas achteraf?
Omdat voorkomen beter is dan een nieuwe fiets te moeten kopen, geef ik een paar tips.
- Zet je fiets altijd, ook als je maar even weg bent, op slot met en goedgekeurd slot
- Een kabelslot zo hoog en een beugelslot zo laag mogelijk
- Laat je postcode in je fiets graveren, maak een foto van je fiets en noteer het framenummer
- Zet je fiets het liefst vast aan het frame en beide wielen, Alleen een wiel vast heeft niet veel zin
- Laat niets van waarde aan je fiets of in je fietstassen zitten.

Wil je een tweedehands fiets kopen, pas dan op dat je geen gestolen fiets koopt. Een fiets waarvan aangifte is gedaan wordt door de politie binnen twee weken opgenomen in een centraal register. Je kunt op de site van het RDW.NL controleren of je tweedehands fiets is gestolen. Staat de fiets hier niet op, dan wil dat nog niet zeggen dat deze niet gestolen kan zijn. Bedenk goed of de prijs die je moet betalen niet te laag is.

O ja, vergeet niet de gratis 'Veiligheidskalender 2016' op te halen op het gemeentehuis. Kun je meteen even een praatje maken met de politie.

Wandelaars genieten van kleuren van de herfst

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - In de stralende zon trokken vele wandelaars zondagochtend en -middag langs Sparrenrijk en Esch naar Vught om te genieten van de kleurenpracht die de herfst met zich meebrengt. Wandelvereniging De Keistampers had ook dit jaar weer prachtige tochten voor de natuur- en wandelliefhebbers uitgezet, van 7, 12, 20 of 30 kilometer.
Deelnemers aan de 7 en 12 kilometer werden vanaf vertrekpunt het Jacob-Roelandslyceum weggebracht, zodat ook zij van de mooiste onderdelen van de tocht konden genieten.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Kijk voor meer foto's op www.mooiboxtel.nl.

Kribkesroute en meer winterse sfeer in Liempde

Liempde - Voor het vierde jaar op rij wordt in Liempde de Kribkesroute uitgezet, waarbij niet alleen bewoners maar ook bedrijven, verenigingen en organisaties een kerststal in de tuin kunnen plaatsen. Bij de opening van deze route, op 11 december vindt de kerstmarkt 'Liemt Lopt Uit' plaats. Om de feestmaand nog meer sfeer te geven, worden de WinterWonderZondagen op 20 en 27 december georganiseerd.

De Kribkesroute is van 11 december tot en met 6 januari. De organisatie wil dit jaar het recordaantal van 152 kerststallen van 2014 verbreken en roept alle Liempdenaren op om mee te doen. Mensen die eerder deelnamen ontvangen een brief, nieuwe deelnemers kunnen zich tot 9 november aanmelden bij Anton van de Ven via info@kribkesrouteliempde.nl of www.kribkesrouteliempde.nl.

Op de dag dat de Kribkesroute van start gaat, vrijdag 11 december, wordt in het centrum van Liempde de kerstmarkt Liemt Lopt Uit georganiseerd. Dit jaar met een nieuwe opzet. Niet alleen de Op Liemt Gemunt ondernemers, maar ook andere ondernemers, verenigingen en particulieren kunnen zich aanmelden voor een kraampje. Dit kan via info@liemtloptuit.nl.

Afgelopen jaren werden er al tal van activiteiten georganiseerd tijdens de route. Een mooie aanleiding voor de organisatie van de WinterWonderZondagen. Inwoners en verenigingen kunnen hier ook aan meewerken door op (een van) deze twee dagen bij de eigen kerststal of in het centrum van het dorp iets speciaals te organiseren. Ideeën en initiatieven kunnen aangemeld worden via info@sppill.nl.

Mijn Mooi Boxtel: Ab Welbergen

Foto: Ab Welbergen

Tijdens een van mijn fotografische rondjes door Boxtel liep ik vanaf het Jacob-Roelandslyceum richting Kasteel Stapelen. Net voor de toegangspoort viel mijn oog op dit uitzicht met op de achtergrond nog net het topje de Sint-Petrusbasiliek. Mijns inziens een uitzicht dat het verdient om te worden vastgelegd op de foto.

Dansen voor je leven bij dance4life

Spangas-acteur Guillermo Hilversum poseert met een leerlinge van het BHC. Foto: BHC

Boxtel - Leerlingen uit het eerste leerjaar van het Baanderherencollege zijn al vanaf 12 oktober in de weer om geld in te zamelen voor dance4Life. Dit is een organisatie die zich door middel van seksuele voorlichting met muziek en dans inzet voor een aidsvrije wereld. Op 1 december is een groot dance4life-event, waar leerlingen, als zij minimaal 50 euro per leerling inzamelen, gratis naartoe kunnen.

De inzameling kan gaan via directe stortingen op de website van dance4life, waar iedere leerling zijn eigen account heeft. Leerlingen mogen ook zelf iets organiseren. Het geld dat ze hiermee ophalen kunnen ze dan via hun ouders op het account storten. Leerlingen die naar mensen toegaan, kunnen zich legitimeren met de schoolpas en een pasje van dance4life.

Foto: BHC
Foto: BHC
Foto: BHC
Foto: BHC
Foto: BHC
Foto: Mark van der Pol
Foto: Sander van Gils
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

BHC-festival
Vanuit school wordt er ook een activiteit georganiseerd. Op 6 november zal tussen 12.00 en 16.00 uur het BHC festival plaatsvinden. Er zijn zang- en dansoptreden dóór en vóór jongeren. Verder zijn er andere activiteiten zoals spijkerbroekhangen, henna tatoeëren, karikatuurtekenen en nog veel meer. Voor deze activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd, die in zijn geheel naar het goede doel gaat.

Ook zijn friet, popcorn en suikerspinnen te koop, waarbij een gedeelte van de opbrengst naar dance4life gaat. Om één jongere in Afrika les te geven volgens het programma van dance4life, is 10 euro nodig.

Voorlichting
Voorafgaand aan de inzamelingscampagne, kregen de leerlingen op maandag 12 oktober voorlichting van vrijwilligers van dance4life. Robin, Yvonne, Consolata en Guillermo Hilversum (Tinco uit Spangas) hadden een afwisselende presentatie voorbereid. Met behulp van filmpjes, een quiz en gesprekken werden de leerlingen op de hoogte gebracht van de problemen van hiv en aids in de wereld.

Yvonne en Consolata, beide afkomstig uit Kenia, lieten een korte film zien over hoe ze leven in Kenia. Yvonne (24 jaar) is als kind bij haar tante opgegroeid. De tante is besmet met hiv en haar oom is aan aids overleden. Hierdoor mochten kinderen uit de buurt niet met haar spelen, want ze vonden Yvonne 'vies'. Later is er meer bekend geworden over hiv en aids en werd er gelukkig anders naar haar gekeken.

Consolata (24 jaar) die tijdens haar geboorte besmet is geraakt met hiv. Ze werd door haar moeder naar een kostschool gebracht zodat ze de juiste zorg zou krijgen. Maar daar werd ze gezien als 'vies en slecht' en werd met staalborstels gewassen om het 'kwade' uit haar lichaam te krijgen. Ze was een mager meisje met allemaal zweren en niemand wilde met haar spelen. Later is ze gaan vertellen over hiv en aids in haar omgeving, waardoor de mensen anders naar deze ziekte zijn gaan kijken.

Daar zijn we weer! Een dik jaar geleden begon ik deze column om jullie een kijkje te geven in mijn leven en mijn visie te geven op bepaalde ontwikkelingen en bezigheden in Boxtel. Als ik zo de columns teruglees van het afgelopen jaar kan ik alleen maar zeggen: jemig, wat is er ontzettend veel gebeurd in mijn leven en wat is Boxtel gegroeid in het opzetten van leuke events bijvoorbeeld! Een dorp om trots op te zijn. Eerlijk is eerlijk, ik ben het soms ook niet helemaal eens met beslissingen die worden genomen op gemeentelijk niveau, maar over het algemeen ben ik een tevreden Boxtelaar.

Wat mij enorm aan mijn hart gaat is de gehele discussie aangaande de kastanjeboom bij de Zwaanse Brug. Mij is het nog niet helemaal duidelijk waarom mensen deze nu weg willen hebben. Heeft dit met het aanzicht te maken? Heeft dit toch te maken met een ziekte van de boom? Maar ja, als een boom ziek is, waarom geeft deze dan nog prachtige kastanjes? Ik snap het niet! Ik hoop oprecht dat deze boom kan blijven staan. Het is een aanzicht voor het dorp, een vertrouwd beeld voor mij als Boxtelaar die vroeger als kleine jongen daar al druk op zoek was naar kastanjes, wat ik nu ook weer terug zie bij mijn zoon. Nostalgie!

Daarover gesproken, nostalgie... tja, niet helemaal hetzelfde maar toch. Sinds een tijdje presenteer ik weer bij RTL4, waar ik allerlei leuke uitstapjes mag maken in Nederland en Europa en daar een leuk item van maak. Aankomend weekend bijvoorbeeld ga ik op pad naar een dierentuin en daarna mag ik leren doedelzak spelen... Haha, dat had ik anders ook nooit meegemaakt. Voor dit programma heb ik mijn eigen team mogen samenstellen waarmee ik onderweg ben. Dat voelt weer zo goed en er komen leuke, oude herinneringen naar boven die gekoesterd moeten blijven.

Afgelopen weekend na een hele hectische week, even een weekendje weg geweest bij oud-Boxtelaar en maatje Jan. Hij woont tegenwoordig in Amsterdam. Eerlijk is eerlijk, het was erg fijn en wat is het toch fijn om oprechte, echte vrienden te hebben. Personen waar je je hart kunt luchten zonder oordeel en die ook hun eerlijke mening kunnen geven zonder dubbele agenda. Vriendschap is zo belangrijk, echte vriendschap dan!

Ik hoop dat jullie je daar in kunnen vinden. Het was wel weer prettig om afslag Boxtel te zien op de snelweg, want Amsterdam is erg druk in vergelijking met mijn vertrouwde dorp.

Terwijl ik me ga voorbereiden op mijn 'doedelzak-ervaring' zou ik graag van jullie willen weten waar ik de volgende column over zou moeten schrijven? Dat kan gaan over restaurants - ik houd namelijk erg van eten - en mijn ervaringen, tot aan events en gemeentelijke beslissingen! Ik hoor het graag! Stuur een mail naar de redactie!

Wist je trouwens dat de doedelzak ontwikkeld is in India, Pakistan en Iran? Vermoed wordt dat dit instrument 2000 v Chr daar al gebruikt werd en is daarna langzaam richting het westen gekomen. Nou, hebben we toch weer een weetje te pakken! Overigens hoop ik toch niet dat ik zo'n kilt aan moet zonder..........eronder, Haha!

Fijne week en tot snel!
Groet, Geert Hoes

Uitslaande woningbrand Hubertusring

Boxtel - Maandagavond iets voor 19.00 uur rukte de brandweer met spoed uit voor een brandmelding op de Hubertusring. Daar was een brand in het bijgebouw ontstaan waarbij de vlammen uit het raam naar buiten sloegen. Omdat de woning aan de bosrand ligt, schaalde de brandweer snel op naar middelbrand.

De bewoonster van de woning had toevlucht gevonden bij de overburen en bleef ongedeerd. Zij moet de komende nachten elders verblijven, aangezien de schade aan bijgebouw en woning aanzienlijk is. Ook de buurman moest de nacht elders doorbrengen omdat in zijn woning teveel rook werd aangetroffen. Stichting Salvage heeft de lucht in de woning inmiddels gefilterd.

"Over de oorzaak van de brand kunnen we alleen speculeren. Vermoedelijk is de brand ontstaan in de keuken die in het bijgebouw gevestigd is. Wij zullen hier verder geen onderzoek meer naar doen", aldus woordvoerder Leo Huijs van brandweer Brabant-Noord

Motor belandt in sloot bij ongeval

Boxtel/Liempde - Vrijdagavond schepte een auto een kruisende motorrijder bij een ongeval op de kruising Lagevoortseweg/Oude Rijksweg tussen Boxtel en Liempde. De motor belandde na de klap rechtop in de sloot, de motorrijder zelf kwam op het asfalt terecht. De bestuurder of bestuurster van de auto bleef ongedeerd.

Omstanders verleenden eerste hulp en waarschuwden de hulpdiensten. De motorrijder is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De weg werd door de politie afgesloten tussen het Hollands Diep in Liempde en de Keulsebaan in Boxtel. Een verkeersspecialist van de politie deed onderzoek naar de exacte toedracht van het ongeval.

Luchtpost uit Nieuw Zeeland: Wim Bevers

Foto: Fam Bevers

Mag ik u mijn over buurman Brent (50) voorstellen, schapenboer van beroep. In zijn jonge jaren heeft hij een paar winterseizoenen op de Zuidpool gewerkt en daarna de voetstappen van zijn vader gevolgd op de familieboerderij en de kost verdiend in de schapenhouderij.

Vijftig jaar geleden had Nieuw Zeeland negentig miljoen schapen, die voornamelijk naar Engeland geëxporteerd werden. Hiervoor werden de schapen geslacht, gehalveerd, in een katoenen zak gedaan en ingevroren. Slagerijen, 'freezingworks', zijn door de jaren heen gemoderniseerd, het product word nu tot de laatste gram verwerkt, niets wordt weggegooid. Het zogenaamde 'afval' wordt verwerkt tot 'blood and bone' en wordt weer gebruikt in de landbouw als mest.

Een belangrijke stap in de vooruitgang en ontwikkeling van de freezingworks was de toepassing van Henry Ford's T-Ford assembly line. Met dit verschil dat bij Ford gemonteerd wordt, terwijl in de freezingworks 16000 schapen per dag worden gedemonteerd. Wat nodig is om om zo'n proces zo effectief mogelijk te laten verlopen, hangt af van vele factoren die de boer optimaal probeert te verwezenlijken.

Foto: Wim Bevers

Het op tijd aanleveren van de schapen, op goed gewicht en in goede conditie bijvoorbeeld. Dat begint al bij het kiezen van het moment waarop de ram z'n werk moet doen. Als dat te vroeg in het seizoen is, worden lammeren geboren als de winter nog te koud en te nat is en gaan er veel dood. Als het dekken te laat gebeurt wordt de tijd tot aanleveren van de dieren korter en dat betekent dat ze minder gewicht hebben.

Brent moet daarbij wat geluk hebben en risico nemen. Dat is boeren. Het weer speelt een grote rol natuurlijk. Brent heeft nu al zorgen voor de zomer, men voorspelt dat het lang heet en droog gaat worden. Het gras groeit op het ogenblik niet zo best, dus voer kan een probleem worden. Als hij besluit om z'n ooien naar de freezingworks te doen omdat hij niet genoeg zomervoer heeft, dan heeft hij volgend seizoen geen fokmateriaal. Het houden van schapen heeft niet helemaal een jaarlijkse cyclus. Financiële, fiscale, klimatologische, biologische en marktcyclussen lopen meestal niet parallel.

Het nemen van de juiste beslissingen, is van vitaal belang. Vanaf het moment dat de lammeren geboren worden, is Brent dan ook in touw. Op z'n vierwielige motor rijdt hij weken rond. Controleren en helpen met geboorte, schapen van de ene wei naar de andere doen. Afhankelijk van het weer, moeten weides gemanaged worden. Als de jonge lammeren beginnen te eten, moet er meer gras beschikbaar zijn, dus worden ze weer verzet. Als er een koude, natte storm op komst is, probeert Brent z'n schaapjes op het droge te hebben. Dus moeten ze weer een beschutte wei opzoeken, het liefst met veel gras.

Vanwege de competitie met melkveehouderijen is het schapenbestand nu vijftig miljoen. Als het weer goed is, het gras groeit, er hooi in de schuur is, de schapen gezond zijn en de freezingworksprijs goed is, zul je Brent niet horen klagen.

Wim Bevers, oktober 2015

Foto: Heemkundekring Boxtel

1813-1913 Comité in actie.
Het actiecomité ten gevolge van het honderdjarig bestaan van een onafhankelijk Nederland. Het onderschrift 'na het welslagen van het feest' doet vermoeden dat de foto werd gemaakt na de festiviteiten. Op de foto staan: Janes van de Sande; Jan van de Meerendonk; Willem Verheijden; Willem Prick; Charles van Rooij; Victor van de Meerendonk; Henri van Haeren; Thijs Mercx; Louis van der Eerden; Willem van de Laar; Luijks; Willem of Pieter Tielen; Antoon van Uden; Piet Notten; Kees Verheijden

Heemkundekring Boxtel, Christ van Eekelen

Spraakwatervallen bij DichtSlamRap

Boxtel - De inschrijvingen voor de dertiende editie van DichtSlamRap 2016 in Boxtel zijn geopend. Deelnemers kunnen zich tot 1 december inschrijven bij organisator Marcel Linssen.

Op 28 januari 2016 staat de finale van de DichtSlamRap in Boxtel gepland. De jurywinnaar van deze woordenstrijd verdient 150 euro en mag meedoen met het NK poetryslam, dat precies een jaar en een dag later wordt gehouden.

DichtSlamRap herbergt al jaren een mix van dichters, slammers en een enkele rapper. Vooral de combinatie van veelbelovend jong talent en geroutineerde dichters maakt van elke editie weer een feest vol woorden.

Inschrijven doe je door 2 nog niet gepubliceerde gedichten samen met een korte cv testuren naar marcel@dichtslamrap.nl.

Een jury bestaande uit Roel Weerheijm, Lotte Asveld en Marcel Linssen beoordeelt de inzendingen en selecteert aan de hand daarvan deelnemers voor de finale 28 januari 2016, of voor de pre-finale, zondagmiddag 10 januari 2016. Door deelname aan de pre-finale kan nog een deelnemer doordringen tot die finale.

De veertig beste inzendingen komen terecht in de gelegenheidsbundel die jaarlijks gepubliceerd wordt tijdens DichtSlamRap.

Theatervoorstelling Niet met Opzet

Boxtel - Voor iedereen die van theater houdt en ook nog iets wil leren, of voor mensen die iemand kennen met Alzheimer, is dinsdag 8 december een toneelvoorstelling bij de Walnoot. De voorstelling is genaamd 'Niet met Opzet' en wordt uitgevoerd door theatergezelschap Theducater.

De voorstelling laat op een mooie en herkenbare manier zien hoe het 'Niet met Opzet' toch anders kan gaan dan je wilt bij de mantelzorg voor iemand met Alzheimer. Want wat doe je als je echtgenoot Alzheimer heeft en je hem toch echt even alleen moet laten? Wat doe je als je ziet dat je zus geld van de bankrekening van je moeder haalt? Je kunt op die manier in lastige situaties terechtkomen. Het overkomt je omdat de zorg eigenlijk te zwaar is geworden.

Met behulp van gespeelde scènes krijg je meer duidelijkheid over wat je in zo'n situatie kunt doen. De spelers betrekken de mensen in de zaal bij hun spel.

De voorstelling is dinsdag 8 december bij de Walnoot en begint om 14.00 uur. Vanaf 13.30 uur is de zaal open. De toegang is gratis. Je kunt tot 16 november toegangskaartjes bestellen. Er is volop ruimte om te praten, te discussiëren of met elkaar ervaringen uit te wisselen, of gewoon te kijken.

Kaarten zijn te bestellen bij het Steunpunt Mantelzorg: tel 655899 of mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl

Balans

Wim van der Zanden, Mariëlle van Alphen-Habraken, Erica Vos en Willy van Zuijlen Foto: Balans

BALANS zegt JA!
Met deze slogan deden we afgelopen gemeenteraadsverkiezingen mee. Wij zijn namelijk een zeer actieve, positief ingestelde politieke partij, waarbij het principe 'Ja, mits...' ons in de genen zit. Wij gaan uit van het positieve, want dat levert onze burgers ook weer energie op, die ze bereid zijn te investeren in onze maatschappij.

Parkeermeters buiten functie
Tijdens de vorige week gehouden begrotingsvergadering hebben we er voor gepleit dat de parkeermeters in Boxtel buiten werking gesteld worden, tussen de aankomst van de Sint en Nieuwjaar, om de winkeliers een extra steuntje in de rug te geven. Boxtel heeft € 1 miljoen apart gezet om de economie te stimuleren en wethouder Van den Broek is gemachtigd (door raad en college) om volledig naar eigen inzicht bedragen tot een ton hieruit beschikbaar te stellen. Voor ons blijft het een raadsel waarom de wethouder de mis te lopen verwachte parkeeropbrengsten niet uit dit economisch budget haalt. Hij speelt zonder goede onderbouwing overigens wel voor Sinterklaas door eigenhandig € 10.000 gemeenschapsgeld bij te dragen aan Slowlands op Velder en € 4.000 voor De Rechter.

Nu laat hij helaas de centrumondernemers in de kou staan. Onbegrijpelijk, omdat zij al veel uit eigen middelen doen om ons centrum te laten bruisen in deze moeilijke tijden. Zij verdienen een grote pluim en respect. Een terechte steun in de rug kunnen zij echt wel goed gebruiken. Een wethouder die zijn bevoegdheid in deze niet neemt, is een slecht signaal! Ons voorstel kreeg slechts steun van het CDA en dus blijven die parkeermeters gewoon in functie.

Sociale woningbouw in Liempde
In plan Heideweg zijn de laatste gemeentelijke bouwkavels verkocht en blijft onder de streep 4,5 ton over. Dit biedt - na verplaatsing van de handboogaccommodatie - een ideale gelegenheid om aan de rand van dit plan sociale woningbouw te realiseren. Door de grond onder vriendelijke voorwaarden over te dragen is sociale woningbouw te realiseren. Ook dit voorstel van ons kreeg onvoldoende steun, waardoor reële kansen voor (sociale) woningbouw in Liempde om zeep geholpen zijn.

Jeudzorg niet uitkleden!
De beschikbare middelen - inzet van uren voor jeugdzorg - zijn keihard nodig voor onze toekomst. In de begroting werd echter voorgesteld om met deze middelen de kosten van het alsmaar durende gehannes met De Kleine Aarde te vergoeden. Omdat dit echt niet kan, stelden wij voor om de alsmaar oplopende kosten van DKA te betalen uit de reserve duurzame ontwikkeling. Helaas mocht ons betoog niet baten en dus blijft De Kleine Aarde indirect betaald worden uit de middelen van jeugdzorg. Wij vragen ons af wat nu het meest duurzame is: alsmaar gemeenschapsgeld blijven pompen in De Kleine Aarde of besteden aan de toekomst van Boxtel, onze jeugd!

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren! Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan; wij zijn er voor u!

PvdA/GL

Foto: PVDA/GL

Met de Begroting 2016 zijn we definitief in het tijdperk van bezuinigingen aanbeland. Daarom ging het voor PvdA/GL in de raadsvergadering van 20 oktober vooral om de beleidsterreinen waar rake klappen worden uitgedeeld (Wmo, Zorg voor ouderen, Cultuur en Subsidies). Maar ook om beleidszaken waarvan nu in 2016 de beloftes eindelijk moeten worden waargemaakt.

Mantelzorg
PvdA/GL wees 20 oktober op slimme oplossingen om de mantelzorg te ontlasten. Met alle bezuinigingen in de verzorging van ouderen en mensen met beperkingen wordt het voor mantelzorg te zwaar. Dat merken mantelzorgers zelf, aan elkaar en aan het feit dat de groep steeds groter wordt. Slim is om bij alle aanpalende maatregelen hiermee rekening te houden en terughoudend te zijn met bezuinigen. Door voorzieningen als dagbesteding en logeeropvang toegankelijk te houden, ontlasten we de mantelzorg enorm. Mantelzorgers worden geholpen door terughoudend te bezuinigen bij de respijtzorg. Respijtzorg is een nieuw beleidsterrein voor de gemeente en verdient dus visie en weloverwogen maatregelen. Wethouder Van den Broek bevestigde deze visie.

Kunst en cultuur
Het ging vlak voor de zomer goed mis met de kunst- en cultuureducatie in Boxtel. PvdA/GL wees de gemeenteraad erop dat de gemeente nu met de subsidie aan de nieuwe Stichting Podium4All gezorgd heeft voor een tijdelijke oplossing in het kader van een overgangsjaar. Maar, laat zeker zijn dat de (nieuwe) definitieve Stichting na dat jaar moet aantonen alle Boxtelnaren te kunnen bedienen: jong en oud, hiphoppend of blazend, schilderend of zingend. Met een aanbod dat tegemoet komt aan de bestaande brede behoefte en vorm geeft aan nieuwe energie voor kunst en cultuur. PvdA/GL kreeg de toezegging voor een ijkmoment met evaluatie, koersbepaling en keuze voor de definitieve organisatie aan het einde van het seizoen in 2016.

Fiets
De mooie fietsnota Boxtel Bicycle wordt op verzoek van PvdA/GL voor de dag gehaald en opgepoetst. Te weinig is uitgevoerd om de resultaten te behalen in 2020, laat staan dat er in 2015 iets gerealiseerd is. Het wordt tijd dat de gemeente de beloftes uit de nota waarmaakt voor verbetering en toename van fietsritten in Boxtel, vindt PvdA/GL.

Diftar
Bijna niets was zo succesvol als de invoering van diftar in Boxtel. We hebben al de toezegging dat de afvalstoffenheffing verder omlaag kan voor de inwoners, en de toezegging om diftar bij de hoogbouw in te voeren. Nu moet het een kleine moeite zijn om een stap verder te zetten: PMD – dat tezamen met plastic ook metaal en drankkartons ingezameld worden. Technisch is er geen enkele belemmering meer. De volgende stap dus.

GEMEENTE INFO

Oud Papier:
29-10 Keefheuvel e.o
30-10 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
31-10 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
31-10 Eindhovenseweg + Kleinder Liempde e.o.
04-11 Lennisheuvel
04-11 Vrilkhoven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Warm de winter in met EC Boxtel

Boxtel - Energie Coörporatie Boxtel (EC Boxtel) organiseert een informatieve avond over spouwmuurisolatie en zonnepanelen. Deze avond is op dinsdag 3 november bij Gemeenschapshuis De Rots.

De EC Boxtel rolt de succesvolle isolatiecampagne verder uit in de wijk Oost en ligt deze avond toe wat spouwmuurisolatie precies inhoudt, hoe het wordt aangebracht en wat het oplevert. Ook is er aandacht voor zonnepanelen. Ook experts op dat gebied zijn deze avond aanwezig om meer informatie te geven.

De informatieavond op dinsdag 3 november duurt van 19.00 tot 21.00 uur, alle geïnteresseerden zijn welkom. Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel.


Bekendmakingen week 44

Aangevraagde omgevingsvergunningen
-Dommeloord 1                 rooien: 2 dennenbomen uit voor/zijtuin
-Munselse Hoeve 10                uitbreiden en aanpassen woning
-Zonnegoud 8 en 10                bouwen 2 onder 1 kap woning

Verleende omgevingsvergunningen
-Armehoefstraat 1        vervangen kozijnen in voor-, zij- en achtergevel
-Pastoor van Besouwplein uit gazon voor huisnummer 12        rooien: 1 eik
-Dr. De Brouwerlaan uit groenstrook voor huisnummer 45        rooien: 1 zuileik
-Bunderhoef voor huisnummer 1        rooien: 1 plataan
-Chopinstraat 2        uitbreiden woning aan zijkant
-Dommeloord uit voortuin bij huisnummer 66        rooien: 1 esdoorn
-Hoogheem uit parkeervak achter huisnummers 285 t/m 347        rooien: 4 platanen
-De Houtbreker uit bestrating voor huisnummer 6        rooien: 1 wilg
-De Klompenmaker uit bestrating achter huisnummer 14        rooien: 1 wilg
-Korenmolen 18        uitbreiden bedrijfsgebouw
-Molenwijk uit park nabij restaurant        rooien: 1 esdoorn
-Molenwijkseweg uit Park Molenwijk ter hoogte van huisnummer 30        rooien: 1 eik
-Mijlstraat uit gazon tussen Industrieweg en Heesterakker        rooien: 11 populieren

Verkeersbesluit
-Tijdelijk parkeerverbod Burgakker        verbod van 22-10-2015 t/m 31-12-2016: tot de invoering van parkeervergunningszones in kader plan Parkeren Centrum
                
Beleidsregels
-Ontwerpwelstandsnota Boxtel 2015        actualisatie bestaande Welstandsnota en vereenvoudiging welstandsbeleid. Hierdoor worden meer delen van Boxtel welstandsvrij. Maar de dorpskernen van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel blijven beschermd. Dit geldt ook voor de toegangswegen en de belangrijke doorgaande wegen.

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Ut Spoor

Op 12 februari 1968 verhuisden wij vanaf de flat naar het Pater van den Elzenplein. Nieuw huis en nieuwe buren Gerrit en Aly. Gerrit werkte bij de NS. Ze hadden net als wij ook twee kinderen. De bestrating was nog niet klaar en we konden ons huis bijna niet bereiken vanwege de modderpoelen en de grote berg zand die voor de deur lag. De woningen tegenover ons waren ook bijna klaar. Al gauw hadden we het goed naar ons zin op het Paters Pleintje. Tegenover ons kwamen Jan en Babs te wonen, Jan werkte ook bij de NS. Hun buren waren Dick en Jetty. Dick was leraar op de levensschool, er was altijd jeugd bij hen over de vloer.

Omdat alle buren tot laat in de avond werkten, hadden de vrouwen een kaartclub opgericht en werd het nog gezelliger. Gerrit en Jan hadden het altijd over 'Ut Spoor' en wisten tot de kleinste details wat er tussen, boven en onder de spoorbielzen gebeurde. Ik luisterde altijd aandachtig maar toch, na een tijdje gaf ik het op. Treinen met een hondenkop, treinbeïnvloeding, baanvaksnelheid en dwergseinen op het emplacement. Mijn god, ik snapte er niets meer van - maar dat zou later anders worden. "De treinen krijgen een gele kleur", zei Jan. "En de groene blauwe banen. De locs van de serie 450 worden in de toekomst vervangen door de serie 600, de 'bakkies'." Het zal wel, dacht ik dan.

Gerrit had een modelspoorbaan op zolder die zijn weerga niet kende. Vaak ging ik mee naar de zolder om nooit meer naar beneden te komen. Om daarna een biertje te kopen moesten we naar Chrisje Senders aan het eind van de Maastrichtsestraat. Eén van de buren hield dan wel een oogje in het zeil. Het was de laatste kroeg in de buurt, want Chrisje moest ook plaatsmaken voor de nieuwbouw. Om bij Chrisje te komen moest je wel het bouwterrein van de Dr. de Brouwerlaan oversteken. Maar dan had je ook wat. Een bruin café met Boxtelse gezelligheid.


Boxtelse Buddy Bullet brengt verdwaalde festivalgangers weer bij elkaar

Foto: Rik en Willem Wouters

Boxtel - Het festivalseizoen van 2015 loopt ten einde. Veel mensen zullen alweer uitkijken naar het dat van 2016. Dat geldt zeker voor de broers Rik en Willem Wouters uit Boxtel. Dat seizoen zou er namelijk dankzij hun vinding, de Buddy Bullet, wel eens heel anders uit kunnen gaan zien.

Welke festivalganger kent het niet? Je bent je vrienden kwijtgeraakt bij het bier halen en je telefoon heeft geen bereik vanwege de overbelasting van het netwerk. De oplossing van de broers Rik en Willem is simpel: de Buddy Bullet.

Foto: Rik en Willem Wouters
Foto: Mark van der Pol

Ontwikkelaar Rik Wouters legt de werking uit: "De bullet is een kogelvormig kokertje met daarin een radiozendertje. Bij aankomst op het festival ga je met je vriendengroep bij elkaar staan en duw je op de rode knop. De Buddy Bullets van jou en die van je vrienden 'zien' elkaar en maken voor jouw vriendengroep een unieke code aan. Aan de hand van deze code kunnen de Buddy Bullets elkaar vinden."
Vervolgens geeft de bullet door middel van trillingen en lichtsignalen aan wanneer je in de buurt van je vrienden bent. Die trillingen en signalen worden steeds sneller, naarmate je dichter bij ze in de buurt komt.

Het idee ontstond in april, toen broer Willem t-shirts met een led-lichtkrant maakte. Deze kan hij bedienen met zijn smartphone. Als zijn vriendengroep naast elkaar stond konden alle t-shirts fungeren als een grote lichtkrant. Broer Rik zag een bredere toepassing voor dit idee en samen bundelden ze hun krachten. Het eerste prototype was al snel een feit.

Bijzonder is dat de broers het hele product zelf hebben ontwikkeld; van behuizing tot printplaten en zelfs de software die draait op de Buddy Bullet. Rik: "Willem doet de elektronische en softwarematige kant en ik houd me meer bezig met het uiterlijk, het ontwerp en de marketing."

Het uitvindersduo is gestart met een crowdfunding op Kickstarter om de benodigde 35.000 euro om hun product op de markt te kunnen zetten bij elkaar te krijgen. Kickstarter is een website die ontwikkelaars en geldschieters bij elkaar brengt. Je kunt op de site een bedrag doneren met als voordeel dat als het benodigde bedrag niet bereikt wordt, je je geld terugkrijgt. "Maar we merken dat onze belangrijkste doelgroep, de Nederlandse festivalganger, niet zo actief is op Kickstarter. Daar zitten vooral hobbyisten en nerds. Bovendien is voor Kickstarter een creditcard vereist en dat is in Nederland nog niet zo ingeburgerd als in andere landen", plaatst Rik een kanttekening. "Daarom is het erg fijn dat de media het oppikken, want we krijgen wel veel opmerkingen dat het een goed idee is!"

Kijk voor meer informatie op www.buddybulletfinder.com.

Geffen Products breidt uit met groothandel

Boxtel - Machine- en constructiebouwer Geffen Products in Boxtel wil uitbreiden met een technische groothandel. Dat zegt eigenaar Ronnie van Geffen in een gesprek met DeMooiBoxtelKrant.

Geffen Products is sinds 1995 actief op het gebied van machine- en constructiebouw. Het bedrijf aan de Ladonkseweg levert hydraulische onderdelen en frames aan een groot deel van de Boxtelse industrie. Ronnie van Geffen: "Voor ongeveer tachtig procent van de Boxtelse industrie en instellingen doen wij iets. Bijvoorbeeld voor Waterschap Dommel en Aa en de Gemeente Boxtel. Maar ook veel Boxtelse ondernemers halen onderdelen bij ons. Vandaar dat we binnen een half jaar willen starten met een technische groothandel."

Zo levert en plaatst het bedrijf van Van Geffen de stalen constructie van zo'n 35 ton voor de nieuwbouw van Blusco, het bedrijf van naamgenoot Eugène van Geffen (geen familie). De nieuwbouw van brandpreventiebedrijf Blusco op bedrijventerrein Vorst in Boxtel vordert gestaag. Op 23 juli ging de spreekwoordelijke eerste schop de grond in en de verwachting is dat het nieuwe pand half 2016 opgeleverd wordt. Als alles mee zit is het gebouw eind november wind- en waterdicht.

"De nieuwbouw kost van binnen het meeste werk. Omdat we de ruimtes effectiever indelen, blijft de grootte ongeveer gelijk", aldus Eugène van Geffen. "We zijn al erg lang bezig met een verhuizing, omdat we niet uit de voeten kunnen in zomaar een bedrijfspand. Wij geven bijvoorbeeld realistische trainingen in bedrijfshulpverlening en daar hebben we een speciaal op ingericht bedrijfspand voor nodig."

Daarom zocht Blusco de samenwerking met lokale ondernemers om de inrichting van het nieuwe bedrijfspand op te pakken. Die werd gevonden met Ronnie van Geffen van Geffen Products. Eugène is blij met deze partner: "Wij denken in hetzelfde straatje".

Tips door Huidtherapie Boxtel

Tips door Huidtherapie Boxtel

In de winter kan je huid erg droog worden door de temperatuurverschillen binnen- en
buitenshuis. Ook de verwarming droogt je huid extra uit. Kies daarom voor een goede
hydraterende bodylotion om je huid te verzorgen. Met name de stof ureum in een
bodylotion verzorgt de droge huid erg goed. Als je therapeutisch elastische kousen
(steunkousen) draagt, kunt je de huid het beste 's avonds insmeren.

Behandelingen die je huidconditie verbeteren, zorgen voor een egale en gezonde huid.
Rimpeltjes, littekens en onzuiverheden worden verminderd. Voor en na de behandeling met
bijvoorbeeld Dermapen, microdermabrasie en chemische peelings is het van groot belang
om de zon te vermijden. Daarom is de winter bij uitstek de aangewezen periode om deze behandelingen uit te laten voeren.
Tot 30 november 2015 gelden de acties nog: drie behandelingen met Dermapen voor de prijs van twee. Chemische peelings of microdermabrasie; vijf behandelingen voor de prijs van drie!

Om je huid goed te verzorgen is het belangrijk om deze tweemaal per dag te reinigen met
water en een huidreiniger. Je wast je handen tenslotte toch ook niet met alleen water?
Hierbij is het noodzakelijk om een huidreiniger te gebruiken die bij je huidtype past. Het is belangrijk dat je huid niet te veel uitdroogt, maar ook niet te vet wordt. Hierdoor blijft je huid goed in balans. Het kan nodig zijn om in de winter een andere reiniger te gebruiken dan in de zomer in verband met het uitdrogende effect door de weersveranderingen.

Vrouwen vinden haargroei in het gelaat en op het lichaam erg vervelend. Gelukkig zijn er manieren om hier definitief van af te komen. Met behulp van Intense Pulse Light (IPL) kunnen haren, pigmentvlekken en ontsierende vaatjes behandeld worden. Tot 30 november 2015 geldt de actie nog: op de eerste drie behandelingen met IPL 10% korting!

Om spataderen, vermoeide benen en oedeem (vocht) in de benen te verminderen, kan het nodig zijn om therapeutisch elastische kousen te dragen. Gelukkig zijn deze er tegenwoordig ook in verschillende trendkleuren. Vraag uw huidtherapeut naar de mogelijkheden. Veel huidbehandelingen bij de huidtherapeut worden vergoed vanuit uw basis- en aanvullende zorgverzekering. De huidtherapeut is direct toegankelijk, waardoor je vooraf geen verwijzing hoeft te halen bij je (huis)arts. Indien dit alsnog nodig is, wijst de huidtherapeut je daarop.


Dameskledingbeurs bij De Rots

Boxtel - Twice is Nice organiseert een dameskledingbeurs bij Gemeenschapshuis De Rots op zondagmiddag 8 november. Hier worden gedragen (en nieuwe) dameskleding, tassen, sjaals, schoenen en sieraden aangeboden.

Elke vrouw heeft wel een miskoop in de kast hangen, of kleding die wacht tot het gewicht en het figuur weer zover is dat we erin passen. Deze middag is een leuk begin om ruimte te maken in je kast en voor een mooi prijsje een nieuwe garderobe aan te schaffen. De beurs is van 13.30 tot 16.30 uur, entree is 1,50 euro per persoon.

Vind je het leuk om mee te doen? Voor 7,50 euro kun je een tafel van 1,20 bij 0.80 meter huren. Een rekje erbij plaatsen kost 2,50 euro, mits er ruimte is. Stuur een e-mail naar dameskledingboxtel@gmail.com. Je vindt De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel.

Beautytips van Schoonheidssalon Zentrum

Beauty is zichtbaar aan de buitenkant, maar begint van binnenuit.

Voel waar je lichaam behoefte aan heeft, iets warms op een koude kille dag of een frisse fruitsmoothie bij warm weer. Eet en drink zo natuurlijk mogelijk.

Herfst Trend Look
De Natural Look is helemaal hot dit jaar
Benadruk de natuurlijke schoonheid met zachte natuurlijke bruine en beige tinten
De nagels zijn dit najaar in de nude kleur. Vind je dat te onopvallend, dan is jeansblauw de kleur voor jou!

De Herfst maakt je huid droger en vaak trekkerig.
Bied je huid bescherming tegen de schadelijke stoffen van buitenaf.
Dit doe je door een hydraterende crème te gebruiken.
Zo'n crème heeft meestal een blauwe verpakking waarop dit staat vermeld.

Geef ook je lichaamshuid de nodige aandacht. Badder of douche niet te heet en gebruik een flinke scheut heerlijke badmelk of -olie. Smeer je huid in met een bodyolie of -lotion.

Scrub in de herfst ongeveer twee keer per week. Dit houdt de huid lekker zacht en velletjesvrij.

Bescherm je lippen tegen de kou door ze in te vetten met vaseline of een lippenbalsem.

Taverbo 3 fier op kop in BRTC na monsterzege op Bat Boys

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) worden de eerste vier plaatsen van de ranglijst ingenomen door de teams van Taverbo Sabo. Taverbo 3 gaat voorlopig aan de leiding door een monsterzege op Bat Boys.

Henk IJsseldijk, Daan de Koning en Dave van Wijck lieten geen enkele steek vallen en daardoor kwam er een duidelijke 10-0 zege op het wedstrijdformulier. Peter Kemps was voor de Bat Boys twee keer dicht bij een overwinning, maar moest het elke keer net afleggen in de vijfde en beslissende game. Voor zijn teamgenoten Rob van Grinsven en Paul Kuijs was in slechts een enkele game eer te behalen.

De tweede plaats is nog steeds in het bezit van het vierde team van Taverbo, maar dit moest wel zijn eerste nederlaag slikken tegen een zeer gemotiveerd spelend Sabo Boxtel. Dat wilde duidelijk revanche nemen op het onverwachte gelijkspel van de vorige week tegen het team van Grand Café Rembrandt. Hans van Weert kon echter in twee partijen de concentratie niet vasthouden en verloor daardoor van Toon van Geel en Peter de Rooij. Voor Taverbo 4 waren dat de enige overwinningen, want teamgenoot Raymond de Boer kon daar niets aan toevoegen. Ook het dubbelspel was voor Sabo Boxtel, waarbij Wim van Aarle en Ad van Weert goed waren voor de maximale score van drie punten. Het resultaat was een 8-2 zege voor Sabo Boxtel, dat daardoor opklom naar de vijfde plaats.

De derde plaats wordt ingenomen door Taverbo 2, dat een ruime 7-3 winst boekte op Grand Café Rembrandt. Dit team leed hiermee zijn eerste nederlaag na drie gelijke spelen. Lothar Groth won weer eens zijn drie enkelspelen en verloor tot nu toe slechts één partij. Zijn teamgenoten Joop van Eijk en Mari van Dijk waren goed voor respectievelijk twee en één partij in het enkelspel en samen goed voor de winst in het dubbelspel. Voor team Rembrandt kon Aukje van den Heuvel het goede spel van de vorige week geen vervolg geven. Hij bleef puntloos. Ook Hans Stoker is nog steeds op zoek naar de goede vorm en boekte slechts één winstpunt. Eric van der Schoot liet zien de stijgende lijn te pakken te hebben en voegde twee winstpunten aan zijn totaal toe.

In de strijd om de plaatsen in de middenmoot en onderaan de ranglijst vochten de teams van Rotsvast en De Firma Fotografie een spannende strijd uit. Bart Theeuwes scoorde de maximale drie punten in het enkelspel, terwijl Geerta Pluut met twee winstpartijen goed kon volgen. Samen waren zij goed voor de winst in het dubbelspel en zorgden zij voor het zesde punt, waardoor Rotsvast naar boven kan kijken op de ranglijst. Het team van De Firma Fotografie moet het voorlopig met de laatste positie doen. Wel zit er een stijgende lijn in de prestaties van deze ploeg, die haar totaalscore met meer dan het dubbele wist te vergroten. Henk van de Laak was goed voor twee punten en Stef Schellekens en Nick van de Laak elk voor een. Voor team Rotsvast wacht Jan Don nog steeds op zijn eerste overwinning, maar in deze wedstrijd kwam hij daar twee keer zeer dichtbij. Pas in de beslissende vijfde games moest hij de winst aan de tegenstander laten.

Veel belangstelling voor zonnige Sparrenbosloop

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Zo'n 180 hardlopers, jong en oud, verschenen zondagochtend aan de start van de Don Quichotte Sparrenbosloop in Boxtel. Hoewel er minder deelnemers waren dan vorig jaar, was er volop belangstelling voor de cross door Sparrerijk. In de stralende zon liepen de atleten hun rondes door het kleurrijke bos, aangemoedigd door het enthousiaste publiek.

De eerste prijs bij de mannen was voor Gerwin van den Hurk van atletiekvereniging Prins Hendrik uit Vught. Bij de vrouwen ging het goud naar Marlin van Hal van atletiekvereniging De Keien uit Uden.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Ook de Boxtelse atletiekvereniging Marvel was goed vertegenwoordigd bij de jaarlijkse cross. De atleten wisten verschillende podiumplaatsen in de wacht te slepen. Fenna van der Steen behaalde de eerste plaats bij de meisjes B junioren, Tony de Groot werd tweede bij de mannen M35, gevolgd door Patrick van Cromsigt die als derde finishte. Maaike Lobbezoo werd derde bij de D-meisjes, Tygo Janssens behaalde de derde plek bij de jongens C-pupillen.

Kijk voor meer foto's op www.mooiboxtel.nl.

Teleurstelling Taverbo 1 na puntendeling met Hotak '68

Boxtel - Het eerste herenteam van de Boxtelse tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo is ook na zes speelronden nog altijd ongeslagen in de hoofdklasse. Toch overheerste afgelopen zaterdag de teleurstelling na een gelijkspel in eigen huis tegen Hotak '68: 5-5.

Michel Sperling deed ook ditmaal wat er inmiddels van hem verwacht wordt, namelijk al zijn partijen winnen. Weliswaar had hij het tegen de ervaren rotten uit Hoogerheide soms knap lastig, maar steeds wist de Boxtelse kopman een ontsnappingsroute te vinden. Naast zijn zeges in het enkelspel pakte hij met vaste dubbelpartner Teun Vlaminckx eveneens het punt in het dubbelspel. Vlaminckx wist zelf ook nog een enkelpartij te winnen. Dit gold niet voor Danny Smits, die in elke partij goed mee kon komen maar op de beslissende momenten steeds net tekort kwam.

Omdat titelconcurrent en koploper ODT met 7-3 van hekkensluiter Never Despair wist te winnen, ziet Taverbo de ploeg uit Roosendaal weer twee punten verder weglopen. Het gat tussen beide teams bedraagt nu vijf punten. Met nog vier speelronden te gaan is dit nog altijd een achterstand die te overbruggen is. Komende zaterdag zullen er in Den Bosch tegen Never Despair dan echter wel de nodige punten moeten worden gepakt.

Ad Dekker slaagt voor zesde Danexamen

Ad Dekker (r) wordt gefeliciteerd. Bron: Ad Dekker

Boxtel - Dinsdagavond heeft Sabum Ad Dekker van Taekwondoschool Dekker zijn zesde Danexamen met goed gevolg afgelegd. Op het ITF Headquarters Nederland in de dojang bij Master Sanders in Helmond liet de Boxtelse taekwondoleraar zien wat hij in zijn mars heeft.

"Het was een verademing om jezelf zo welkom te voelen op een Danexamen. Het deed me denken aan het examen dat ik ooit bij Generaal Choi heb gedaan. Master Sanders begon met me op mijn gemak te stellen. Daarna namen we door wat hij graag wilde dat ik zou laten zien en bij de stapsparringen en het zelfverdedigingsstuk was hij zelfs mijn partner", lichtte Dekker net na zijn examen toe. "Ik denk dat er maar heel weinig Masters zijn die zo met je omgaan tijdens een examen."

Het examen duurde bijna anderhalf uur. "Ik ben liters zweet kwijtgeraakt, maar was vooral zeer trots en dankbaar toen Masters Sanders me mededeelde dat ik geslaagd was." In Nederland zijn er momenteel een goede tiental taekwondoka's die de zesde Dan behaald hebben, Dekker mag zich nu eveneens in dit rijtje scharen. "Om 34 jaar Taekwondo te trainen heb je toch wel enig doorzettingsvermogen nodig. Daarnaast heb ik al 25 jaar een eigen school, dat spreekt toch voor zich dan."

Bridge: Bridgeclub Boxtel, 21 oktober: A-lijn: 1. A. Kuilman & M. vd Meijden 60,83% 2. T. Walbeek & H. Wolsky 55,42% 3. A. Wouters-van Oirschot & R. vd Vorstenbosch-Scheutjens 54,17% B-lijn: 1. R. Post-Paagman & M. Theloesen-Kamerbeek 60,94% 2. T. vd Horst-Clercx & I. Peeters-Kaanders 57,29% 3. A. vd Sande & F. vd Spijker 55,21% C-lijn: 1. Gerard & Iet Damen 63,75% 1. J. Boom & B. Wienbelt 63,75% 3. B. Dragt-Bouwman & H. Dragt 56,25% Bridgeclub Boxtel, 22 oktober: A-lijn: 1. A. Walbeek-Tobé & T. Walbeek 61,11% 2. J. van Doremalen & F. van Roy-vd Meerendonk 56,60% 3 L. den Dekker & I. vd Meijden-vd Doelen 55,90% B-lijn: 1. N. vd Poel & H. Peeters 59,90% 2. H. van Uitert & J. van Uitert-vd Oord 58,75% 2. T. van Alphen & S. van Alphen-vd Ven 58,75% C-lijn: 1. J. vd Honert-Nijssen & W. van Dijk 66,67% 2. J. Dekkers & M. Dekkers-vd Heuvel 65,28% 3. T. Hoppenbrouwers-vd Velden & G. Wagenaars-Vera 56,94% Bridgeclub Revanche, 20 oktober: A-lijn: 1. Frank & Henk Schalkwijk 59,38% 2. W. vd Heijden & A. van Os 56,94% 3. R. Dankers & F. Sedee 54,51% B-lijn: 1. J. vd Bouwhuijsen & J. Vos 61,53% 2. R. Koenders-van Uum & G. Wagenaars-Vera 61,46% 3. M. vd Sloot & A. vd Ven-van Hal 61,04% Bridgeclub Revanche, 22 oktober: A-lijn: 1. H. van Esch-Sonnevelt & P. vd Ven 63,91% 2. F. van Roy & J. vd Steen 60,17% 3. R. Verstijnen & L. Verstijnen-Sessink 59,92% Bridgeclub Rembrandt, 20 oktober: A-lijn:1. J. Koppen & N. Maas 67,50% 2. J. van de Biggelaar-Schuurmans & H. Goes 63,33% 3.A. van Boxtel & A. Loupias 55,83% B-lijn:1. P. Ronde & MJ Ronde 63,04% 2.G. Bogaerts & J. Schüller 61,42% 3. J. van Doorn & C. van der Velden 53,92%

Bridgeclub Liempde, 22 oktober:
A-lijn: 1 Heren Bekkers-Van Heeswijk 61,90% 2 Mevr. vd Steen-hr. Vd Laar 61,81% 3 Echtpaar Habraken 58,33% B-lijn: 1 Heren V. Heesch- V. Heeswijk 63,19% 2 Dames V. Kollenburg-Kusters 62,85% 3 Echtpaar Kuijpers 57,64% C-lijn: 1 Dames vd Meerakker–vd Heijden 63,19% 2 Dames V. Aarle-vd Heuvel 62,15% 3 Echtpaar V. Dijk 59,38%

Bridgeclub de Rots, 21 oktober:
A-lijn: 1. Toos & Hans vd Brand 58,49% 2. G. Voltmann & M. van Elk 56,87% 3. M. Ronde & M. Jussen 56,04%

Tafeltennis

Uitslagen:
ROTSVAST - DE FIRMA FOTOGRAFIE        6 - 4
GRAND CAFE REMBRANDT - TAVERBO SABO 2        3 - 7
BAT BOYS - TAVERBO SABO 3        0 - 10
SABO BOXTEL - TAVERBO SABO 4        8 – 2

Programma:
ROTSVAST - TAVERBO SABO 4
DE FIRMA FOTOGRAFIE - SABO BOXTEL
GRAND CAFE REMBRANDT - BAT BOYS
TAVERBO SABO 2 - TAVERBO SABO 1

Jeugd
Taverbo/Sabo 1-Stiphout 4         7-3
Taverbo/Sabo 3-Rally 2                0-10

NTTB Competitie:
Senioren:
Taverbo/SABO 1 - Hotak '68 1 5-5
Taverbo/SABO 2 - Stiphout 1 8-2
Taverbo/SABO 3 - Stiphout 3 9-1
Taverbo/SABO 4 - JCV 4 6-4
Taverbo/SABO 5 - TTCV 5 4-6
Always Fair 1- Taverbo/SABO 6 6-4
Veldhoven - Taverbo/SABO 7 3-7
Unicum 8 - Taverbo/SABO 8 3-7
Veldhoven - Taverbo/SABO 9 10-0
OTTC 7 - Taverbo/SABO 10 3-7
Jeugd:
Taverbo/SABO 1 - Waalwijk 1 7-3

DVG
Uitslagen 24-10
PUPILLEN:
DVG D 1-Avesteyn D1 4-2
DVG D 3-Boxtel D4         9-1
DVG F 1-Schijndel F1 4-9
JUNIOREN:
Avesteyn A1-DVG A 1 3-1
Boxtel B2-DVG B 1         1-10
Venhorst C2-DVG C 2 1-7
Uitslagen 25-10
SENIOREN:
DVG 2-Nooit Gedacht 2         2-1
DVG 4-Irene 2                 1-2
Schijndel 6-DVG 5         2-1
DVG 6-Schijndel 8         1-1
Avesteyn 7-DVG 7         0-8
DVG 8-Erp 7                 3-2

Programma 31-10
PUPILLEN:                        
DVG D 1-Stiphout D1                 11:45 uur                        
DVG D 2-Nwc D5                         11:45 uur                                        
CHC D2-DVG D 3                         11:30 uur                         10:15 uur        
DVG MD 1-Daw MD1                 11:45 uur                                        
Ondo E1-DVG E 1                         10:30 uur                         09:00 uur        
DVG E 2-Someren E3                 10:30 uur                                        
DVG E 3-Sv Brandevoort E9        10:30 uur                                        
Rhode F1-DVG F 1                         09:15 uur                         08:30 uur        
Best Vooruit F4-DVG F 2         09:15 uur                         08:30 uur        
DVG F 4-Blauw Geel F15         09:30 uur                                        
JUNIOREN:                                                                                
DVG A 1-Scmh A1                         14:30 uur                                        
DVG B 1-Lierop B1                         13:30 uur                                        
Schijndel C2-DVG C 1                 11:30 uur                         10:30 uur        
Zondag 01-11
SENIOREN:                                                                                
DVG 1-Spoord.Boys 1                 14:30 uur                                        
DVG 2-MULO 2                         12:00 uur                                        
Avanti'31 3-DVG 3                         12:00 uur                         10:45 uur        
DVG 4-Sparta'25 5                         10:00 uur                                        
DVG 5-Boskant 4                         10:30 uur                                        
Heeswijk 7-DVG 6                         11:00 uur                         09:45 uur        
Nijnsel 6-DVG 7                                         10:00 uur                         08:45 uur        
Volkel 7-DVG 8                                10:00 uur                         08:45 uur        
DAMES:                                                                                        
Gemert VR 2-DVG VR 1                         10:00 uur                         08:45 uur

Dressuur
Klasse B-B
Anne Teulings met Djo-djo, 3e met 198 punten
Iris van Olphen met Bleske, 4e met 191 punten
Klasse C-B
Lieke de Bresser met mistingwett, 1e met 193 punten
Klasse C-M1/2
Suus van den Nieuwenhof met InterUnique Nando, 1e met 178 punten
Klasse D/E-L2
Kim van de Sande met Tétu HS, 7e met 189 punten
Klasse D/E-M1
Carlijn van Oerle met Leunsveld's Walter, 5e met 199 punten

Handbal
HCB'92
Programma 31-10
D-jeugd gemengd        9:55 10:40 HCB'92 D1-DOS'80 D3
Programma 1-11
Dames Senioren        14:00 15:10 KPJD DS1-HCB'92 DS1
Dames Senioren        10:30 11:40 Zephyr DS1-HCB'92 DS2
Programma 2-11
Dames recreanten 20:00 21:00 HCB'92 recr-HCG recr

Zaalvoetbal
Uitslagen 24-10
Laansma Tuinen-Dongen /van de Wiel 2-4
Feestcafe de Nozem-Filipe Mode /E. Maas 6-4
Kwalitaria Strik-Vouwwagenspecialist 5-2
Pika Bikes/'t Geveltje-Gebr. Bekkers 2-11
Adm Jilesen-Tahadi 3-2
Uitslagen 26-10
Termeer Support-Vinyl en Tapijtwinkel
v. Stekelenburg-Comsche Hoeve
Vermeer verz-van der Heijden milieu
Groen als Gras-Faes Entertainment

Programma 31-10

17:00 Tahadi-Cafe 't Geveltje
17:45 Grieks Rest Corfu-Fysio De Dommel
18:30 C.J.van de Sande-Feestcafe De Nozem
19:15 Dongen/van de Wiel-Hart van Boxtel
20:00 X2COM-v. Stekelenburg
20:45 Bekkers Transporten-Vouwwagenspecialist
Programma 2 -11
19:00 F.C. Blokfit-Plein 2
19:45 Cafe Markzicht-zvs Rijschool Gestel 2
20:30 Green Team-Markzicht Boxtel
21:15 Hart.van Boxtel-Celdex b.v.
22:00 Scheutjens B.V.-Verbeij/Hanekroot

Biljart:
Uitslagen Wapen van Liempde:
't Centrum - WvLiempde/Regiobank 8-0
WvLiempde/Regioank 2 - Asperia-Aquarest 4 25-29
Asperia-Aquarest 1 - WvLiempde/Regiobank 3 29-22

Uitslagen 't Ivoor:
Libre:
Triangel Bar 1 - 't Ivoor 2 28-18
3-Banden Groot:
't Ivoor 1 - Ammerzoden 2 26-30
Recreanten Libre:
Var 2 - 't Ivoor 1 26-40
Zuid 1 - 't Ivoor 2 31-36
DOS 1 - 't Ivoor 3 37-32
Recreanten 3-Banden Klein:
't Ivoor 4 - 't Ivoor 6 27-24
Pas Buiten 1 - 't Ivoor 5 25-25
't Ivoor - 't Ivoor 4 24-27

Programma 't Ivoor:
2 november:
19:30 De Midget-Gilde 1 - 't Ivoor 1
13:00 Triangel 1 - 't Ivoor 1
13:00 De Piepers 3 - 't Ivoor 2
3 november:
13:00 NAL 8 - 't Ivoor 5
19:30 BBG Haarsteeg 1 - 't Ivoor 1
13:00 NAL 6 - 't Ivoor 6
4 november:
20:00 't Ivoor 2 - 't Ivoor 3
13:00 De Hazelaar 1 - 't Ivoor 3
13:00 't Ivoor 4 - De Piepers 4

Programma LSV
31- 10
LSV VE1-Jong Brabant VE1        16:00
01-11
LSV 1-ELI 1        14:30
LSV 2-ODC 4        11:00
RKDVC 12-LSV 3        12:30
LSV 4-ODC 6        12:00
SCI VR1-LSV VR1        12:15

Uitslagen
LSV 2-Den Dungen 6        1-2
SC Elshout 4-LSV 3        0-6
LSV 4-RKDVC 8        3-2
BMC VR2-LSV VR1        4-0
Nemelaer VE1-LSV VE1        1-1

Programma LBC
31-10
LBC E1-UNA E6G        9:30
Nijnsel MC1-LBC MC1        13:00

Uitslagen:
LBC F1-Oirschot Vooruit F2        13-3
LBC E1-Oirschot Vooruit E8        0-2
LBC D1-Wilhelmina Boys D7        12-0
Spoordonkse Boys B2-LBC B2        uitg
Eindhoven MC2-LBC MC1        uitg
Hilvaria MB 1-LBC MB1        1-3

Najaars-drive van bridgeclub De Rots

Boxtel - Op zaterdag 21 november houdt de Boxtelse Bridgeclub de Rots een najaars-bridgedrive in gemeenschapshuis De Rots.

Het gaat dan om een enkele zitting met 24 spelen, die rond 13.00 uur begint. Inschrijven kan tot woensdag 18 november bij Ria Koelink (telefoonnummer 0411-674001 of e-mail: ria.koelink@kpnmail.nl) of Henk IJsseldijk (telefoonnummer 0411-674318 of e-mail: hijsseldijk@ziggo.nl).
De kosten zijn 20 euro per paar, wat je kan overmaken naar het volgende bankrekeningnummer: NL13INGB0003583742 t.n.v M.J. Koelink-Heessels onder vermelding van bridge-drive.

Speelfeest handbalvereniging HCB'92

Boxtel - De Boxtelse handbalvereniging HCB'92 houdt op zaterdag 14 november een speelfeest voor de jeugd. Kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar zijn welkom in sporthal De Braken, van 9.00 tot 11.30 uur. Er zijn dan verschillende spelletjes uitgezet die handbalgerelateerd zijn.


Zware nederlaag voor 't Ivoor 2

Boxtel - Waar team 1 en 3 deze week vrij waren, leed het libreteam 2 van de Boxtelse biljartvereniging 't Ivoor een zware nederlaag. Het team verloor met 28-18.

Ad van Os kon tegen Triangel Bar 1 nog enigszins de eer redden door een goed gespeelde partij met een moyenne van 3,16. Peter van Giersbergen kwam niet in het spel voor met slechts twee punten. Henk van Boxmeer sprokkelde zes punten bij elkaar.
Het driebanden groot-team leed een ongelukkige nederlaag tegen koploper Ammerzoden 2. Het kwam in totaal slechts zes caramboles tekort voor dertig punten. Leo van der Westelaken, Bernhard Legierse en Louis van der Meijden mistten alle drie de nastoot en moesten genoegen nemen met respectievelijk negen, acht en negen punten. Laatstgenoemde produceerde zelfs nog een serie van negen caramboles.
Bij de afdeling recreanten libre maakte het eerste team zijn hoge favorietenrol volledig waar. De Boxtelse biljarters behaalden de maximale score van veertig punten. Jacques van Loon, Peter Franken, Toon Bevers en Frans van Esch wonnen allen ruim hun partij. Het tweede team boekte ook een nuttige overwinning en draait daardoor goed mee in de competitie. Drie van de vier partijen werden in winst omgezet. Alleen Hans van Vliet verloor. Het derde team ging eervol ten onder. Kees Maas en Wim van Dijk zorgden voor de tien punten, terwijl Will van de Oetelaar en Harrie Verhoeven genoegen moesten nemen met respectievelijk vijf en zeven punten.
Bij de afdeling driebanden klein speelden team 1 en team 3 tegen elkaar. Hier ging de zege naar team 1, met twee winstpartijen voor Frits Radema en Cor van Alphen. Theo van Dongen won voor team 3 zijn partij met een mooi moyenne van 0,527. Het tweede team speelde een remise. Fouad Hasbani en Theo van Dongen waren hier verantwoordelijk voor twee winstpartijen. Johan Beaard speelde een ongelukkige wedstrijd en verloor met slechts vijf punten ruim.

Tyler Eltink wint DMX Shoot Out Titel voor tweede keer op rij

Foto: bbs-fotografie.nl

Boxtel - Tyler Eltink (10) heeft zondagmiddag de DMX Shoot mototrcross in Makkinga gewonnen. Voor de jongste rijder in het veld, maar met een snelste tijdtraining plus winst in zowel de eerste als tweede manche was dit een dik verdiend eindresultaat.

De DMX Shoot is een dag waarop DMX-rijders uit alle regio's strijden om de Shoot Out titel. Vorig jaar werd deze in regio Zuid gehouden op het circuit van Berghem en won Tyler in de 65 cc Hoge Wielen. Dit jaar was regio Noord aan de beurt en stond hij in de klasse 85 cc laag aan de start.

Beide circuits zijn zware zandbanen maar dat zijn zijn favoriete banen die hij normaal goed kan rijden. Met de tijdtraining wist hij in zijn klasse de snelste tijd neer te zetten dus dat was een goed begin van de dag.

Foto: bbs-fotografie.nl

De klasse 85 cc laag reed samen met de 85 cc hoog dus het starthek stond goed vol. De eerste manche wist Tyler als tweede van alle rijders te beginnen. Pas in de laatste rondes kwam de nummer twee van de lage wielen nog gevaarlijk dichtbij maar Tyler wist vol te houden en pakte de winst.

De tweede manche zat hij er weer goed voorin bij de start en begon van zijn klasse als tweede aan de wedstrijd. Dit bleef bijna de hele manche zo, wat natuurlijk al een mooi resultaat zou zijn, maar Tyler ging als een speer in de aanval en kwam in het achterwiel van de kopman.

In de laatste rondes lag hij afwisselend eerste en tweede en de een na laatste ronde wist hij door een geweldige manoeuvre de koppositie weer terug te pakken. Ditmaal hield hij deze positie vast tot de finish.


Tennisters Die Braecke winnen najaarscompetitie

V.l.n.r. Els van Esch , Liesbeth van Esch, Miranda van de Wouw, Désirée van Diessen, Rian de Bie en Hanneke van Esch. Foto: Miranda van de Wouw

Boxtel - Het damesteam van de Boxtelse tennisvereniging LTV Die Braecke heeft in de najaarscompetitie het kampioenschap binnengehaald.

De ploeg kwam uit in de vrijdagavondcompetitie 2e klasse Dames dubbel 17+. De Boxtelsen wisten afgelopen vrijdagavond op de eigen banen bij De Braken de beslissende wedstrijd tegen TOS 2 uit Bergeijk te winnen met 3-1. Daardoor bleven ze concurrent VLT Bladel 2 twee punten voor op de ranglijst. Op de foto staan (vlnr.) Els van Esch, Liesbeth van Esch, Miranda van de Wouw, Désirée van Diessen, Rian de Bie en Hanneke van Esch. Daarop ontbreken Inge Wagner, Corine de Jong en Jeanne van der Meijden.

Eerste jeudteam Taverbo neemt koppossitie over

Boxtel - Afgelopen zaterdag wist het eerste jeugdteam van Taverbo/Sabo in eigen huis met 7-3 te winnen van Stiphout en hierdoor de koppositie over te nemen. Dani de Rooij had lering getrokken uit de wedstrijd van de week ervoor en liet deze keer geen enkel punt liggen. Lars de Laat was tweemaal succesvol en wist met Dani ook de punten van de dubbel in eigen huis te houden. Remco Rooijakkers had moeite om grip te krijgen op het spel van de tegenstander maar wist toch nog één punt aan het totaal toe te voegen. Hierdoorheeft Taverbo met veertig punten uit zes wedstrijden vier punten voorsprong genomen op Stiphout.

Het derde jeugdteam moest, ondanks een aantal spannende vijfsetters, met 0-10 een zwaar verlies incasseren.

Smadelijke nederlaag kaderteam

Liempde - De kaderspelers van de Liempdse biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank hebben een zware verliespartij te verwerken gekregen. Tegen 't Centrum uit Loon op Zand werd geen enkele partij gewonnen. Eindstand 8-0.

Een uitzonderlijk traag lopende biljarttafel mag eigenlijk niet als excuus aangevoerd worden, maar speelde wel een belangrijke rol. Moyennes van drie en vier horen niet bij deze spelsoort. Alleen Martien van den Tillaart scoorde een gemiddelde van dertien, maar kon zijn partij niet in winst omzetten.

20 / 20

Donderdag 29 oktober

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

HerfstZon Borrel VOC
20.00 uur, Gemeentehuis, Raadszaal, Dr van Helvoortstraat, Boxtel

Vrijdag 30 oktober

Rots Kidsclub Halloween Disco
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Spooktocht
20.15 uur, Geitenwei, Selissen, Boxtel

Zaterdag 31 oktober

Tweedehandsmarkt voor het Goede Doel
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Halloween bij de Kinderboerderij
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Vandaag Kookt… Film-diner met de klassieke hippiefilm Easy Rider
15.30 uur, Vandaag Kookt, Stationsplein 4, Boxtel

Halloween-avond
18.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Prijsuitreiking Lennisquizz
19.30 uur,
Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Partyrock Halloween editie
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

CV Gin Verstand bestaat 11 jaar
20.30 uur, D'n Hendrik, Markt 24, Boxtel

Zondag 1 november

Dansmiddag in De Walnoot m.m.v. 'Stardust Live'
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Afsluiting seizoen Schaapskudde Liempde
14.00 uur, Start: Café de Durpsherberg, Dorpsstraat 6, Liempde

Kamermuziek op Stapelen met Janneke Steinmann en Sharon Niessen
14.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Maandag 2 november

Allerzielen 'Voorbij de dood'
20.00 uur, Kasteel Stapelen, Binnenplein en Park, Boxtel

Dinsdag 3 november

De bijbel op dinsdag door Nico Bulter, theoloog
10.00 uur, Kasteel Stapelen, Appartementen, Boxtel

Waarom wèrken mensen? Filosofische kijk op werk en vrije tijd
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Supportersvereniging DVG Kienen in Liempde
20.00 uur, Het Struifhuis, Raadhuisplein 4, Liempde

Woensdag 4 november

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Broodje Brandweer: Lunch met tips over brandveiligheid
12.00 uur, Liempdse Brandweerkazerne, Oude Postbaan 10, Liempde

Stapel op voorlezen
14.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Country dansen in de Rots
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Training voor Boxtelse Jongeren om schulden aan te pakken
19.00 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel


Donderdag 5 november

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel.

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel.

Quizzen met The Brain bij Denziz
20.30 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 69, Boxtel

Vrijdag 6 november

Baanderherencollege zet zich in voor dance4life
12.00 uur, Baanderherencollege, Baanderherenweg 2, Boxtel

Brabantse boekenbeurs
13.00 uur, Vincentius, Van Leeuwenstraat 5, Boxtel

Durpskwis Liemt 6 november 2015
19.00 uur, Ophalen vragenlijst bij Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

Zaterdag 7 november

Brabantse boekenbeurs
10.00 uur, Vincentius, Van Leeuwenstraat 5, Boxtel

Workshops: Hoe werkt eft op jou en je dier?
10.30 uur & 14.00 uur, Dianabos 5, Boxtel


Zondag 8 november

2e hands Dameskledingbeurs
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Vandaag Kookt… Video-clip presentatie Meester Alex met Rico
15.30 uur, Vandaag Kookt, Stationsplein 4, Boxtel

Dinsdag 10 november

Lezing over werkzaamheden paters Assumptionisten in Brazilië
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Supportersvereniging DVG Kienen in Liempde
20.00 uur, Het Struifhuis, Raadhuisplein 4, Liempde


Woensdag 11 november

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Country dansen in de Rots
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel


Donderdag 12 november

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel.

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel.