DeMooiBoxtelKrant

26 september 2018

DeMooiBoxtelKrant 26 september 2018


Oktoberfest Boxtel verhuist naar De Braken

Boxtel - De tweede editie van Oktoberfest Boxtel zal niet plaats hebben op het parkeerterrein bij Eetcafé De Oude Ketting maar in sporthal De Braken. Ondanks de vlekkeloos verlopen eerste editie maakten twee omwonenden van het eetcafé dit jaar wederom bezwaar tegen de door de gemeente verleende evenementenvergunning. Hierdoor bleef onzekerheid bestaan over de maximale geluidsproductie en zag de organisatie zich genoodzaakt om het hele evenement te verhuizen.

Het besluit om te verhuizen naar De Braken werd vorige week genomen. Omdat de organisatie geen concessies wil doen wat betreft de geluidskwaliteit van de livemuziek werd contact gezocht met de gemeente die de sporthal als alternatief aanraadde. Afgelopen maandag werd de overeenkomst tussen het Oktoberfest Boxtel en de sporthal getekend.

Organisator Luuk Hendriks is tevreden met de nieuwe locatie. Daar gelden andere geluidsnormen, waardoor sowieso geen concessies gedaan hoeven te worden wat betreft de muziek. Bovendien werden al vaker evenementen georganiseerd in de sporthal.

Buiten dat er een dak boven de feesttent komt, zal er bij De Braken niets veranderen aan de formule van het feest: een Oktoberfest dat zo dicht mogelijk bij het Beierse volksfeest staat. "De insteek is dat iedereen zich thuis voelt. Van families tot vriendenclubs en voetbalteams", lacht Hendriks. Mede daarom besteedt de organisatie veel tijd aan de uitstraling van de feesttent. "Wij willen ook wat dat betreft zo dicht mogelijk bij het originele Oktoberfest blijven", aldus Hendriks.

Lees verder op pagina 10

Staete Makelaars opent vestiging in Boxtel

Boxtel - Staete Makelaars heeft op maandag 24 september de deuren van haar nieuwe vestiging aan de Stationsstraat in Boxtel geopend. Dat gebeurde zonder al te veel tromgeroffel: het kantoor was maandag simpelweg voor het eerst geopend.

Staete is regionaal een grote speler en omdat de makelaar een deel van de verkoop in de nieuwbouwwijk Heem van Selis voor haar rekening neemt was het openen van een vestiging in Boxtel een logische vervolgstap. De makelaar startte aan het begin van deze eeuw in De Langstraat en groeide langzaam uit naar vijf vestigingen. Deze week werd het zesde volwaardige kantoor geopend in Boxtel.

Hugo Finkers, directeur en oprichter van Staete Makelaars laat weten wat Boxtel van zijn makelaarskantoor mag verwachten: "Wij zullen inwoners van Boxtel laten zien dat je meer van een makelaar mag verwachten. Een duidelijk andere aanpak, afgestemd op de vraag van klanten in deze tijd." De nieuwe makelaar denkt op meerdere fronten met klanten mee en geeft aan nèt dat extra stapje te willen zetten door bijvoorbeeld advies te geven om het huis beter verkoopbaar te maken.

De makelaar richt zich niet alleen op de verkoop en taxatie van bestaande woningen, maar ook op nieuwbouw. Het nieuwbouwteam van Staete is betrokken bij de verkoop van woningen in de nog te bouwen wijk Heem van Selis. Geïnteresseerden doen er dan ook verstandig aan zich nu alvast te melden bij het nieuwe kantoor in Boxtel. Zij worden dan volledig op de hoogte gehouden.

Ook de financieel adviseurs van Staete komen naar Boxtel. Staete Hypotheken vergelijkt dagelijks de voorwaarden van alle grote hypotheekaanbieders. Zo kunnen ze altijd de best passende hypotheek aanbieden. Het inpandige hypotheekkantoor opereert verder volledig onafhankelijk van Staete. "Door te vergelijken kun je een aanzienlijk bedrag besparen", zegt Hugo Finkers.

Staete Makelaars Boxtel is zeven dagen per week bereikbaar op het nummer 0411-782505, per mail via infoboxtel@staete.nl of je kunt even binnenlopen bij het kantoor, gevestigd aan de Stationsstraat 1.

Drie doldwaze dagen in Liempde

Het pand waar Staete vanaf deze week gevestigd is. (Foto: Roel van Koppenhagen) Foto: Roel van Koppenhagen

Liempde - De Kromploegers trapten vrijdagavond het feestelijke weekend in Liempde af met hun eigen '51e verjaardagsfeest' onder de titel 'Back 2 the Music'. Daarop traden, naast de Liempdse kapel, ook de Franse discotoppers The Gibson Brothers en dance-hitmachine Snap! op. 'Spetterend', 'sprankelend', 'fantastisch' waren zomaar wat superlatieven die je onder het zo'n negenhonderd koppen tellende publiek op D'n Tip kon horen.

Zaterdag volgde de lustrumeditie van het eveneens door De Kromploegers georganiseerde Oktoberfest, dat door zo'n 1.200 man werd bezocht. Zondag werd het feestweekend afgesloten met Proef Lokaal Liempde dat vanwege het slechte weer voor het eerst binnen in de reusachtige tent werd gehouden.

De Gibson Brothers maakten er een mooi feestje van in Liempde. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Lees verder op pagina 10

Internationale Dag van de Palliatieve Zorg

Internationale Dag van de Palliatieve Zorg

Boxtel - Voor het vijfde jaar op rij organiseert Stichting Nabij samen met haar Boxtelse zorgpartners een lezing geïnspireerd op de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. Deze zal plaatsvinden op woensdag 10 oktober in het Jacob-Roelandslyceum. Dit jaar is longarts Sander de Hosson te gast. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Harry Hendriks.

Palliatieve zorg staat steeds meer in de aandacht. Nu de technologische ontwikkelingen snel gaan, lijkt aandacht voor het normale stervensproces soms te verdwijnen, zo stelt Stichting Nabij. Mensen zitten vol vragen als 'waarom overkomt mij dit?' en 'hoe kan ik nog kleur geven aan mijn leven?'

Sander de Hosson
Sander de Hosson zal tijdens de lezing in gaan op deze en andere aspecten van palliatieve zorg. Sander is longarts in Assen en gespecialiseerd in palliatieve zorg. Hij schreef de bestseller 'Slotcouplet'.

De lezing is van 19.30 tot 22.00 uur. Er is parkeergelegenheid bij de Texaco aan de Fellenoord, vlak bij de ingang van het Jacob-Roelandslyceum. Aanmelden kan tot 1 oktober via www.stichtingnabij.org of Charlotte de Windt-de Reeper via 06-14487341. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom. Het aantal plaatsen is beperkt dus op tijd aanmelden is gewenst.


KBO Boxtel

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 27 september        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 28 september        Autorijvaardigheidstest in De Walnoot        08.30
                        Rikken en jokeren in De Orion        13.30
Zondag 30 september        KBO aanwezig bij Boxtel Oost Dag         11.00-16.00
Dinsdag 2 oktober        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Rots        14.00
Woensdag 3 oktober        Fietsen, vertrek aan de Speelmanstraat        13.30
                        Vertrek snelle groep        13.15
                        Eten bij Lotus, opgeven vóór 1 oktober bij Sina van Alphen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl of bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of henksturkenboom49@gmail.com        17.00

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yogalessen in De Walnoot (behalve 1 oktober) 13.00
Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool groep 1        19.00-20.00
                        Groep 2        20.00-21.00
Elke donderdag        Nordic walking, vertrek vanaf de Markt        09.00
Donderdag 27 september        Basiscursus fotografie Industrieweg 23, Camp Specials        13.00
Vrijdag 28 september        Rondleiding Klompenfabriek Traa, Kapelstraat 9 Liempde        14.00
Dinsdag 2 oktober        Kaarten maken met modern patchwork op de Rozengaard

Stichting BOL-activiteiten september

Woensdag        Creatieve workshops onder leiding van Penny Simons in de eetzaal        10.00-11.00
                        Koersbal in de grote zaal        09.30-11.30
                        Vrij biljarten in de biljartzaal        10.00-12.00
Donderdag        Gymles onder leiding van Adriënne van Krimpen        10.45-11.30
                        Vrij biljarten in de biljartzaal        10.00-12.00
Vrijdag        Yoga onder leiding van Ton Cloin in de grote zaal        10.00-11.00
                        Vrij biljarten in de biljartzaal        10.00-12.00

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 27 september        Kienen in De Kloosterhof        13.30
Dinsdag 2 oktober        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30
Dinsdag 2 oktober        Fietsen, vertrek vanaf Tooseplein (alleen bij goed weer)        13.30
Woensdag 3 oktober        Wandelen, vertrek vanaf het Raadhuis        10.00

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Diabetes Fonds zoekt collectanten

Boxtel - Van 29 oktober tot en met 3 november wordt er gecollecteerd voor het Diabetes Fonds. Voor Boxtel worden nog colectanten gezocht. Heb je interesse, meld je dan aan via Henri van der Heijden (06-18557601) of via www.diabetesfonds.nl.

Gemeente en St. Joseph praten verhuizing welzijnsinstanties St. Ursula

St. Ursula doet ten tijde van de verkiezingen ook dienst als stembureau. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De gemeente en Woonstichting St. Joseph voeren op dit moment gesprekken over de voorgenomen verhuizing van de gemeentelijke instanties van St. Ursula naar het gemeentehuis. Dat meldde burgemeester Mark Buijs dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. Boxtel huurt op dit moment de ruimtes in het voormalig klooster van de woonstichting, maar wil daar zo snel mogelijk vanaf.

De lokale CDA-afdeling vroeg zich tijdens het vragenhalfuurtje af hoe het staat met de verhuisplannen van onder meer de GGD, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en ContourdeTwern, die nu in het gebouw langs de Baroniestraat huizen. Hoewel de burgemeester in mei al de wens voor de verhuizing uitsprak, is er volgens hem op dit moment nog weinig inhoudelijk nieuws te melden. Wel liet hij weten dat gesprekken gevoerd worden met St. Joseph, waarvan de gemeente het complex huurt. Die overeenkomst loopt echter nog tot 2028.

CDA-fractievoorzitter Vera Brouns vroeg zich af waarom St. Ursula in 2012 nog voor ruim 7 ton werd verbouwd, juist om de instellingen die er nu huizen toegankelijker te maken voor Boxtelaren. Buijs had daar een duidelijke verklaring voor: het in 2015 ingevoerde flexwerken binnen de muren bij 'Markt 1'. Daardoor kwam de gehele bovenverdieping van het gemeentehuis leeg te staan. Om die ruimte te vullen wordt nu gezocht naar gebruikers, de welzijnsinstanties voorop. Volgens Buijs zou in het ideaalbeeld het CJG aan de achterkant van het gemeentehuis een loket kunnen krijgen om zo van 'de achterkant ook een voorkant te maken'. Bovendien zou dat een impuls geven aan het werkcafé de Schakel. Jongerencentrum B-Town wordt niet bij de verhuisplannen betrokken en blijft zitten waar het nu zit.

Het van St. Ursula naar het gemeentehuis halen van de welzijnsinstanties is niet zomaar een kwestie van een pennenstreek, aldus Frits Fastenau, verantwoordelijk ambtenaar voor de verhuizing. "We hebben toen we St. Ursula in 2008 verkochten aan St. Joseph afgesproken dat de huurprijs voor de gemeente in drie fasen stijgt tot het contract in 2028 afloopt." De verdeelsleutel is volgens hem complex omdat, anders dan bij een particuliere huurder, de gemeente bijvoorbeeld ook zorg draagt voor bepaalde onderhoudstaken binnen het gebouw.

Eén van de zaken waar de gemeente nog mee worstelt is de verhuizing van het consultatiebureau naar het gemeentehuis. "We hebben daarvoor nu zo'n 150 vierkante meter ruimtetekort in het gemeentehuis", aldus Fastenau. Vanwege dit gebrek aan ruimte en het eisenpakket waaraan zo'n bureau moet voldoen zijn aanpassingen aan bestaande ruimtes nodig. Een andere optie is om de villa naast de achterkant van het gemeentehuis (Villa Pfaff) bij de plannen te betrekken.

Als eerdergenoemde noten zijn gekraakt, is de verhuizing volgens Fastenau een vrij eenvoudige klus omdat de leegstaande ruimte op de bovenverdieping van het gemeentehuis relatief goedkoop en snel om te bouwen is tot flexwerklocatie, zoals de overige kantoorruimtes nu al ingericht zijn. De hoop is dat door het wegvallen van de huur van St. Ursula de verhuizing kostenneutraal kan worden gerealiseerd.

Buijs liet de afgelopen week weten dat er ook tussenoplossingen denkbaar zijn, waarbij bijvoorbeeld aan het gefaseerd naar het gemeentehuis verhuizen moet worden gedacht. De burgemeester benadrukte dat er nog geen knopen zijn doorgehakt. En hoewel kostenneutrale maatregelen niet per se de goedkeuring van de raad nodig hebben, beloofde hij het plan, gezien de sociale impact, sowieso aan de raad voor te leggen zodra het besluitsrijp is. Als alles meezit moet de verhuisoperatie in 2019 van start komen.

Muziekonderwijs Boxtel op de schop

Boxtel – Per 1 januari 2019 kunnen ouders direct subsidie ontvangen om hun kind naar de muziekschool te laten gaan. Vanaf dat moment zal een bedrag van 48.000 euro namelijk niet langer direct aan Boxtelse muziekopleidingen verstrekt worden, maar aan de ouders of verzorgers van de toekomstige leerling. Dit zal gebeuren in de vorm van vouchers van maximaal 200 euro per schooljaar.

De nieuwe manier van financiering volgt op de evaluatie van een driejarige overgangsperiode na het faillissement van MIK in 2015. Het geld dat voor het muziekonderwijs van kinderen beschikbaar is komt nu bij de kinderen die muziekonderwijs zoeken terecht in plaats van bij de docenten. Dit moet de keuzemogelijkheden bevorderen en de vrije markt in de hand werken. Het bedrag is afhankelijk van het type muziekles.
Opvoeders van een leerling kunnen een vergoeding door middel van een voucher (digitaal formulier) aanvragen. Voordat de gemeente de aanvraag toekent, moet wel aan een aantal eisen voldaan worden. Vanzelfsprekend moet de aanvrager in Boxtel wonen, moet de leerling op 1 september van het lopende jaar nog geen 18 zijn en moet de docent goedgekeurd zijn door het Boxtelse muziekloket.

Er zijn twee soorten vouchers te verkrijgen. Een voor het 36 weken lang volgen van groepslessen en de ander voor een individuele of duo opleiding voor dezelfde lesperiode. Het maximumbedrag dat wordt toegekend bij de groepslessen is 80 euro en bij de individuele of duo opleiding 200 euro. De ouders of verzorgers krijgen door dit systeem zeggenschap over bij welke docent hun kind muzieklessen gaat volgen. Zij schrijven de leerling in via het muziekloket Cultuurbox. Daarna worden gemaakte afspraken vastgelegd in een door de gemeente goedgekeurde lesovereenkomst. Na goedkeuring brengt de docent het bedrag in mindering op het lesgeld van de leerling.

Op deze wijze wil Boxtel iedereen de kans bieden om mee te doen aan muziekles. In oktober zal op de website van Cultuurbox informatie komen te staan over het aanvragen van de vouchers.

Nieuwe snoepwinkel Zus en Zow opent de deuren

Foto: Ruud van Nooijen

Boxtel - Na vier maanden hard werken openden (schoon)zussen Wendie van den Aker, Sandra van Bladel en Astrid van den Aker uit Esch vorige week hun winkel in het centrum van Boxtel: 'Zus en Zow - De Zoete Inval'. Voor de dames is hun snoepwinkel aan de Stationsstraat 5 een droom die uitkomt. En gekeken naar het aantal mensen dat de winkel nu al weet te vinden, niet alleen voor hen.

In de deuropening komt de geur van zoete lekkernijen je al tegemoet en eenmaal binnen word je omringd door snoep in allerlei soorten en maten. Bij Zus en Zow - De Zoete Inval kunnen zoetekauwen van alle leeftijden hun hart ophalen aan verschillende lekkernijen als Oud-Hollands- en schepsnoep, bonbons, snoepboeketten en lekkere (relatie)geschenken, indien gewenst met persoonlijke bedrukking, want ook dat kan bij Zus en Zow.

Foto: Ruud van Nooijen
Foto: Ruud van Nooijen
Foto: Ruud van Nooijen

Na veertien jaar haar snoepwinkel in Den Bosch te hebben gerund, wilde Wendie graag dichter bij huis ondernemen. Samen met haar zus Sandra en schoonzus Astrid pakte ze het plan op haar winkel naar Boxtel te verplaatsen. Een pand was snel gevonden aan het begin van de Stationsstraat en eind mei zetten de dames hun handtekening onder het huurcontract. Wat volgde was een periode van hard werken en met behulp van vrienden en familie werd de winkel waar voorheen de opticien van Rens Doms gevestigd was in korte tijd omgetoverd tot een waar snoepparadijs. Veel van het oude meubilair heeft een metamorfose ondergaan; de toonbank en brillenvitrines staan nu vol lekkere hebbedingen. Maar er is ook een link met de bij vele dertig-plus Boxtelaren bekende Zoete Inval, de snoepwinkel van Jos en Anja van Uden. De kasten vol schepsnoep stammen nog uit die oude winkel uit de Kruisstraat. Niet vreemd, want van de familie Van Uden leerde Wendie jaren geleden de kneepjes van het vak.

Nu staat ze met haar zus en schoonzus trots in hun eigen zaak, waar zij tijdens de opening donderdag amper tijd hadden om hun gasten te verwelkomen omdat er meteen al klanten op de stoep stonden. Een dame koopt een doosje bonbons, kinderen scheppen zakjes vol met snoep en hun moeder kijkt ondertussen nieuwsgierig om zich heen naar de blikken en mokken om te vullen, snoeptaarten en allerlei leuke en lekkere hebbedingetjes. De winkel is na een week de naam zoete inval zeker al waardig.

Je vindt Zus en Zow - De Zoete Inval op Stationsstraat 5 in Boxtel, op www.snoeperijdezoeteinval.nl en op Facebook via @SnoeperijDeZoeteInval. De winkel is geopend op dinsdag tot en met donderdag vanaf 9.30 tot 18.00 uur, op vrijdag van 9.30 tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur. Op zondag en maandag is de winkel gesloten. Online bestellen kan via https://snoepkado.com.

Boxtel en Sint-Michielsgestel vieren tiende Veteranendag

Boxtel - Zo'n zeventig veteranen uit Boxtel en Sint-Michielsgestel kwamen afgelopen zaterdag bij elkaar voor de Boxtelse Veteranendag. Het was de tiende editie van deze jaarlijkse bijeenkomst, de tweede keer met veteranen uit beide gemeenten samen.

Stichting Veteranen Boxtel organiseert de Boxtelse Veteranendag in samenwerking met de gemeente Boxtel en de gemeente Sint-Michielsgestel. Hoewel de dag om 10.00 uur begon, meldden zich al geruime tijd vóór dit tijdstip de eerste veteranen bij Gemeenschapshuis De Rots. Zij werden gastvij ontvangen met koffie en thee en gebak met daarop een afbeelding van het logo van het later die dag aan alle aanwezige veteranen uit te reiken speldje.

De bijeenkomst werd rond 10.30 uur officieel geopend door Stichting Veteranen Boxtel-voorzitter Theo Raaijmakers, gevolgd door een toespraak van burgemeester Jan Pommer van Sint-Michielsgestel die dit jaar voor de laatste keer in die hoedanigheid aanwezig was. De derde spreker was de Boxtelse wethouder Eric van den Broek. Na de toespraken werd de tijd genomen voor herdenken: het spelen van The Last Post, gevolgd door twee minuten stilte, afgesloten met het spelen van het Wilhelmus.
Vervolgens was er tot het middaguur tijd om, onder het genot van een drankje, elkaar te ontmoeten en bij te praten. Aan alle aanwezige veteranen werd intussen een speldje uitgedeeld met links het wapen van Boxtel en rechts dat van Sint-Michielsgestel, met daar tussenin het veteraneninsigne en aan de onderzijde een witte banner met in goud de woorden Boxtel - Sint-Michielsgestel. Deze geste werd zeer op prijs gesteld.

Rond het middaguur dreven heerlijke oosterse geuren de zaal binnen, een teken dat in de aangrenzende ruimte de blauwe hap klaarstond, de traditionele Indische rijsttafel. De aanwezigen konden aanschuiven in de langer wordende rij wachtenden, om zelf een keuze te maken uit de in ruime mate aanwezige gerechten.

Na het eten begon de live muziek, en waagden diverse veteranen met partner zich op de dansvloer. Een paar uur later, rond 15.30 uur, was de Boxtelse Veteranendag afgelopen. Een verslag van deze memorabele dag, inclusief foto's is ook te vinden op website www.veteranenboxtel.nl.

Volgend jaar volgt weliswaar de elfde editie van deze dag, maar is het de tiende keer dat deze georganiseerd wordt door Stichting Veteranen Boxtel. Daaraan zal extra aandacht worden besteed.

Jubilerende Loes Foundation steunt KiKa
Garagesale in Esch voor het goede doel

Esch - In de dwarsdeelschuur van de familie Plantema aan de Baarschot 2 in Esch vindt gedurende twee weekenden én de tussenliggende dagen een grote garagesale plaats. De opbrengst hiervan gaat naar KiKa, Stichting kinderen kankervrij. Bruikbare tweedehands spullen kunnen vanaf nu afgegeven worden bij de familie Plantema.

Friso Plantema is al vele jaren de initiatiefnemer en drijvende kracht achter de garagesale, namens de stichting Loes Foundation, die hij precies tien jaar geleden mee oprichtte. Sinds die tijd ondersteunde de stichting zo'n vijfentwintig kleinschalige projecten in binnen- en buitenland. Zo ontving vorig jaar de Voedselbank Boxtel ruim 4.000 euro en ook de renovatie van de Essche bierpomp werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de stichting. Eerder werd in Kenia een schoolmelk-project ondersteund.

De garagesale die Plantema bijna jaarlijks organiseert, is een grote bron van inkomsten voor de Loes Foundation, naast donaties. Omdat de stichting dit jaar tien jaar bestaat, besloot Plantema de garagesale uit te breiden. Waar hij normaal gesproken twee weekenden de deuren van de schuur opent, is hij nu ook 'open' op de tussenliggende dagen. De verkoop is in het weekend van 29 en 30 september en op 6 en 7 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. In de tussenliggende dagen van maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur. De opbrengst komt geheel ten goede aan KiKa. Bezoekers boven de twaalf jaar betalen 1 euro entree, maar wie iets koopt, krijgt dat bedrag terug.

Bruikbare tweedehands goederen - geen rommel, geen witgoed en geen grote meubels - kunnen vanaf nu ingeleverd worden bij de familie Plantema aan de Baarschot 2 in Esch. Tijdens de garagesale zijn er ook wat nieuwe dingen te koop. Verder kan er geboden worden op een damesfiets met mand, die de Rabobank Waalwijk ter beschikking heeft gesteld.

Wandeling Natuurwerkgroep Liempde

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde houdt op zondag 30 september een wandeling die over de Regte Heide in Goirle leidt. Om 9.00 uur vertrekt de groep vanaf Café 't Groene Woud in Liempde.

Het zuidelijk deel van Brabant kent van oost naar west vele heidevelden, als herinnering aan de tijd dat onze provincie grotendeels met heide bedekt was. De Regte Heide tussen Goirle en de Belgische grens vormt één van deze heides. Nu telt dit gebied nog maar 250 hectare, maar in het verleden was dat een veelvoud hiervan. Brabants Landschap beheert de Regte Heide.

De excursie voert door de opvallende overgang van beekdal naar heide, die voor Nederlandse begrippen opmerkelijk genoemd mag worden. De Regte Heide is met name bekend door haar grafheuvels, die dateren uit de Bronstijd (2000-700 voor Christus), interessante archeologische vondsten en de korhoen.

De gids is Ineke de Jongh, die bij veel leden bekend is door haar enthousiaste betrokkenheid bij het onderzoek naar de grenswallen in de Geelders en op Velder. Haar deskundigheid betreft archeologie én cultureel erfgoed, zoals tijdens de excursie over de Regte Heide beslist zal blijken.

Vanaf Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde wordt gecarpoold naar het startpunt (het Riels Hoefke, Hoefke 4, Riel). Rond 9.45 uur start hier de excursie, die ruim twee uur zal duren. Iedereen is welkom; aanmelden is niet nodig.

Tweedehandsmarkt Goede Doelen

Boxtel - Gemeenschapshuis De Rots is zaterdag 6 oktober weer het domein van de tweedehands markt voor goede doelen. De opbrengst wordt gedoneerd aan een nader te bepalen lokaal goed doel. De markt begint om 13.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

Naast dat op de markt altijd een grote verscheidenheid aan spullen te koop wordt aangeboden is het ook mogelijk je eigen spullen aan de man te brengen. Dit kan door een tafel te huren voor 4 euro. Om een tafel te reserveren kun je contact opnemen met Wim Kuijlen, 06-22771772 of 0411-601036 of kuijlen_wim@hotmail.com. Entree evenals parkeren is gratis.

Picknick en rondleiding bij de Herenboeren

Boxtel - De Herenboeren in Boxtel verzorgen op zondag 30 september een picknick op en rondleiding over het landgoed Wilhelminapark. Dit smaakvolle evenement is onderdeel van de themamaand van We Are Food die deze week door de regio trok.

De picknick vindt plaats in de boomgaard van de Herenboerderij, gelegen achter de carpoolplaats langs de A2, afslag Boxtel-Noord. Vanaf 12.00 uur serveren de leden een heerlijke lunch, vanaf 13.30 leiden ze de geïnteresseerden rond over hun bijzondere boerderij.

Meer weten of jezelf aanmelden? Alle details vind je op de agenda op www.HerenboerenWilhelminapark.nl.

Vlooienmarkt buurtvereniging Den Berg

Liempde - Buurtvereniging Den Berg uit Liempde houdt op zondag 30 september weer haar jaarlijkse vlooienmarkt.

Door het jaar heen zijn er vele goede bruikbare spullen verzameld die op de markt een nieuwe eigenaar krijgen. De spullen liggen per categorie uitgestald: boeken, speelgoed, audio en video, pc's en printers, breekwerk, klokken, schilderijen en sieraden.

De markt wordt gehouden van 10.00 tot 14.00 uur in en om sporthal Pius X, Heidonk 28 in Liempde. Entree bedraagt 2 euro, waarbij kinderen tot 12 jaar gratis naar binnen mogen. Rondom het jeugdhuis is voldoende parkeerruimte aanwezig. Op de invalswegen van Liempde staat de vlooienmarkt middels pijlen aangegeven.

Open dag Zorgboerderij Het Kleine Bos

Boxtel - Zorgboerderij Het Kleine Bos houdt ter ere van de opening zondag 30 september een open dag. 's Ochtends is de zorgboerderij op Luissel 18 geopend voor genodigden, maar vanaf 12.00 uur is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen.

Bij Het Kleine Bos kunnen mensen terecht die dagbesteding zoeken in een omgeving die past bij het melkveebedrijf, dat vanaf dezelfde locatie gerund wordt. Op de dagbesteding kunnen diverse activiteiten gedaan worden, zoals tuinieren of wandelen in de prachtige omgeving.

Maar ook tijdens de open dag is voor alle leeftijden wat te beleven. Zo wordt er ijs verkocht, kan een kijkje bij de koeien genomen worden en is er een springkussen. Daarnaast wordt natuurlijk voorlichting gegeven over de zorgboerderij zelf.

De open dag bij Zorgboerderij Het Kleine Bos, Luissel 18, is gratis te bezoeken tussen 12.00 en 17.00 uur.

Op zoek naar paddenstoelen met Natuurmonumenten

Oisterwijk - Natuurmonumenten organiseert een paddenstoelenwandeling die op 14 oktober in Oisterwijk van start gaat. De wandeling leidt vanaf 10.00 uur. Aanmelden kan via natuurmonumenten.nl/agenda, waarna ook de startlocatie wordt aangegeven.

Een jaar lang houden paddenstoelen zich verborgen totdat ze zichzelf tijdens de herfst ineens massaal laten zien. Ze dragen vaak prachtige namen en komen in allerlei kleuren en vormen voor. Tijdens de wandeling ontdekt de wandelaar welke belangrijke rol paddenstoelen hebben in de natuur en worden natuurlijk zoveel mogelijk paddenstoelen bekeken.

De wandeling is gericht op volwassenen. Leden van Natuurmonumenten betalen voor de excursie 5 euro en niet-leden 8 euro.

De Pagaai organiseert jaarlijkse Munseltocht

Boxtel - Zestien rolstoelgebruikers van woonvoorziening De Munselgroep zullen komende zaterdag deelnemen aan de Munseltocht van kanovereniging De Pagaai. Voor de tocht worden acht kano's omgebouwd tot catamaran, waarop steeds twee rolstoelers en vier begeleiders de peddels zullen hanteren.

Tijdens de kanotocht varen de bewoners van de woongroep De Munsel hun route richting de befaamde glijgoot over De Dommel. Er wordt vanaf ongeveer 14.00 uur gestart met het varen. Mensen die belangstelling hebben om dit evenement te komen bezoeken zijn van harte welkom bij het clubhuis van de Pagaai aan de Voetboog 7.

Omroep Dommelland komt met nieuw nieuwsprogramma

Boxtel - Omroep Dommelland komt nadat de verhuizing naar De Baanderije is afgerond met een nieuw tv-programma: Dommelland Nieuws. Dit meldt de omroep in een persbericht.

Het is een hele drukke zomer geweest voor de lokale omroep. Door de relatief snelle verkoop van Kasteel Stapelen zag de zomerstop er voor het bestuur en de vrijwilligers van onze Boxtelse tv- zender er iets anders uit dan gehoopt. "We zijn ruim anderhalf jaar met de gemeente bezig geweest om een andere locatie te vinden waar we voor een langere periode terecht konden. Helaas was daar tegen de zomer nog geen zicht op. Door de verkoop van Stapelen nam de tijdsdruk alleen maar toe", aldus Dommelland-voorzitter Inge van den Biggelaar.

De omroep vond op eigen initiatief een nieuwe thuisbasis bij bedrijvencentrum De Baanderije en gebruikte de zomervakantie alvast om met de vrijwilligers stevig aan de slag te gaan. Zo kon er een begin gemaakt worden aan de verbouwing. Dat was volgens Van den Biggelaar een enorme klus. De vijf ruimtes die de omroep huurt zijn in de afgelopen periode aan elkaar gekoppeld. Omroep Dommelland beschikt straks ook over een grote greenscreen wand, die mogelijk te gebruiken is door anderen. De medewerkers van de omroep stellen alles in het werk om naast hun betaald werk ook tijd vrij te maken voor deze fikse verbouwing.

Terwijl de vrijwilligers, de hoofdredacteur en de voorzitter de verf bij wijze van spreken nog aan de handen hebben zitten, is ook de programmering voor het nieuwe seizoen reeds uitgewerkt. In het voorbije jaar maakte de omroep samen met Brabants Centrum een wekelijkse uitzending: DBC Nieuws. Die krant meldde onlangs de stekker uit dit programma getrokken te hebben.

Achter de schermen werd echter alweer een nieuw nieuwsprogramma op touw gezet waarvan de eerste pilot-uitzending momenteel in de maak is. Naast dit wekelijks nieuwsprogramma, dat Dommelland Nieuws zal gaan heten, zullen de inmiddels vertrouwde programma's als Dommelland Live, Telebingo, Boxtel Natuurlijk, Een Goed Gesprek en diverse reportages een vast onderdeel blijven van de programmering.

"We hebben ook plannen voor een politiek- en een muziekprogramma. We beschikken nu immers over een multifunctionele opnamestudio en kijken er naar uit om ook dit als vast onderdeel aan onze programmering toe te voegen", aldus een enthousiaste Van den Biggelaar. Vanwege de uitbreiding van de programma's heeft de omroep ruimte voor editors, cameramensen, redactieleden en presentatoren.

"Er wordt momenteel veel gevraagd van onze vrijwilligers", zo meldt de voorzitter. "De verbouwing op de Baanderije, de reguliere programma's worden opgenomen, er wordt gewerkt aan Dommelland Nieuws, Tekst TV blijft natuurlijk aangevuld worden en straks moeten we aan het einde van onze huurperiode onze ruimte in Stapelen leeg opleveren."

Wanneer de officiële opening zal plaatsvinden is vooralsnog niet bekend. Een en ander is afhankelijk van de oplevering van de nieuwe uitzendketen in de Baanderije. "Zodra de officiële datum in zicht is, zullen we dit uiteraard met gepaste trots aankondigen. We gaan natuurlijk voor onze genodigden een mooie openingsceremonie organiseren", aldus Van den Biggelaar.

Controleer jouw polisblad

Er is weinig vervelender dan een verzekering die niet uitkeert op het moment dat je schade hebt. Helaas komt dat toch voor. Soms zijn voorvallen niet te dekken, bijvoorbeeld als er opzet of alcohol in het spel is. Maar je kunt ook denken dat je goed verzekerd bent, maar toch vergeten bent om bepaalde zaken te benoemen. Om zo'n tweede onverwachte tegenvaller te voorkomen, raden we je altijd aan eens per jaar jouw polis goed door te lezen.

Ieder jaar krijg je een overzicht van de verzekeringen die je bij Finenzo hebt ondergebracht. Dat is een goed moment om te checken of al jouw kostbaarheden nog op de juiste manier verzekerd zijn. Het is slechts een paar minuten werk, maar het voorkomt onaangename verassingen als je schade hebt. Helaas komt het soms voor dat we bij schade toch onaangenaam nieuws hebben. Laatst overkwam dat Karen. Een paar jaar geleden liet haar moeder haar de collectie familiejuwelen na met een waarde van meer dan 10.000 euro. Bij een inbraak in haar huis hadden de dieven de laptop, de audioset, de auto én de sieraden meegenomen. Ze ging ervan uit dat ze goed verzekerd was en dat wij de polis jaarlijks voor haar nakeken. Beide is het geval, de inboedel en auto waren gedekt én wij hebben de polis gecontroleerd of deze verzekeringstechnisch klopte. Wat wij niet wisten is dat zij een kostbare 'collectie' had. Deze is goed te verzekeren, maar dan moet dat wel aangegeven worden bij de verzekeringsmaatschappij. Door dat niet te doen werd slechts het maximumbedrag van 2.500 euro uitgekeerd.

Aankloppen bij de Geschillencommissie van het Kifid heeft in dit geval weinig zin. In 2017 werd een zaak voor de commissie gebracht waarbij een man veronderstelde dat zijn auto volledig casco verzekerd was, maar waarvan de dekking was gewijzigd in WA+ beperkt casco. In de uitspraak - waarin de bank gedeeltelijk schuldig is bevonden - staat duidelijk dat een verzekerde de plicht heeft om ontvangen polisbladen op onjuistheden te controleren.

Nu willen we jou er niet alleen voor laten staan. Wil je dat wij met jou meekijken óf heb je vragen over jouw dekking, maak dan een afspraak met een van onze adviseurs. Dan lopen we samen de polisvoorwaarden en jouw portefeuille door.

Taverbo-Sabo tafeltennist op zonne-energie

Op het dak van de Boxtelse tafeltennisvereniging liggen nu zestig zonnepanelen. (Foto: Annelieke de Rooij) Foto: Annelieke de Rooij

Boxtel - Duurzaam tafeltennissen, het kan sinds kort in Boxtel. Tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo liet enkele weken geleden zestig zonnepanelen plaatsen op het dak van hun sportaccommodatie aan de Voetboog in Sportpark Munsel. De panelen zijn mede mogelijk gemaakt door subsidie van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en de gemeente Boxtel.

Na ondertekening van de bruikleenovereenkomst ontvangt Corry van der Heijden, secretaris Gildenbondsharmonie een bloemetje uit handen van MUBO-secretaris Willem van Vossen. (Foto: MUBO / Paul Deelen) Foto: MUBO / Paul Deelen

“Dit in het kader van de duurzaamheid en met betrekking tot het milieu”, licht Wilbert van Ruremonde de keuze voor de zonnepanelen toe. Volgens de voorzitter van Taverbo-Sabo moet het gezien de verwachte opbrengst van de zonnepanelen mogelijk zijn om alle stroom te pakken via de zon in plaats van uit het net. "Een mooie stap voor de duurzaamheid van de vereniging."

MUBO neemt oude objecten Gildenbondsharmonie in bruikleen

Boxtel - MUBO heeft zaterdagochtend een aantal historische stukken van de Gildenbondsharmonie in bruikleen genomen. De overhandiging en ondertekening van de bruikleenovereenkomst vond plaats door Corry van der Heijden, secretaris Gildenbondsharmonie.

Topstuk van de collectie is het vaandel, dat in 1980 in gebruik is genomen en is gemaakt door naaldkunstenares Annie Swinkels voor de huldiging van de landskampioen. Op het vaandel staan een bijenkorf als symbool van De Meierij, het wapen van Boxtel, het wapen van Nederland en het wapen van Brabant afgebeeld.

MUBO spreekt van een prachtige collectie waarmee de geschiedenis van de Gildebondsharmonie in beeld kan worden gebracht. "Een aanwinst voor de collectie van MUBO", noemt MUBO-secretaris Willem van Vossen de stukken.

Duurzame Week 2018: Worst of worsteling – op weg naar minder vlees

Boxtel - De speciale werkgroep DWB organiseert van 6 tot 14 oktober de Duurzame Week Boxtel. Dit jaar is het thema 'Worst of Worsteling-op weg naar minder vlees'. Het programma is nog voller dan andere jaren, met lessen, workshops en diverse evenementen, zoals een 80/20-Diner.

Om verschillende redenen wordt het eten van meer plantaardige producten en vleesvervangers steeds belangrijker, aldus de organisatie van de Duurzame Week Boxtel. De eigen gezondheid en de klimaatontwrichting zijn twee belangrijke argumenten, maar er zijn er meer. Vele wetenschappelijke onderzoeken hebben al tot de conclusie geleid dat in alle landen van de wereld meer plantaardig en minder dierlijk voedsel een noodzakelijke ontwikkeling is. Ook gaan mensen toe naar meer producten uit de eigen regio en van het seizoen: Het Menu van Morgen.

80/20-Diner
In de week van 6 tot en met 14 oktober staat de Duurzame Week vooral in het teken van minder vlees. Rondom dit thema zijn er daarom verschillende workshops en evenementen. Tijdens het 80/20-Diner wordt er bij Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 in Boxtel een maaltijd geserveerd die voor 80 procent uit plantaardige ingrediënten en voor 20 procent uit dierlijke producten bestaat. Om plaatsen hiervoor te reserveren dienen mensen zich vóór 3 oktober aan te melden via j.vd.biggelaar@mijngemeentedichtbij.nl.

Festijn Indenhof
Ook staat op zondag 7 oktober de markt in de Boxtelse Boomgaard/Indenhof weer op het programma, vanaf dit jaar met de nieuwe naam: Festijn Indenhof. Daar kan van 12.00 tot 17.00 uur van alles worden geproefd, kunnen energieneutrale oplossingen worden bekeken en kan meegedaan worden met de verschillende activiteiten rond duurzaamheid en natuur.
Voor een aantal activiteiten is aanmelden verplicht, meer informatie is te vinden op www.transitieboxtel.nl.

Repair Café
Geheel in de strekking van de Duurzame Week is het Repair Café, waarbij de gedachte dat hergebruik van producten zowel geld als grondstoffen bespaart centraal staat. Op maandag 8 oktober draait het tijdens het Repair Café van 12.00 tot 15.00 uur in Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 allemaal om minder weggooien. Hier kunnen mensen kapotte kleding en spullen van thuis mee naartoe nemen om vervolgens gratis door de hobbyreparateurs en -naaisters te laten repareren. Spullen als kleine meubels, fietsen, lampen, elektrische apparaten krijgen zo een tweede leven. De naaister kan ideeën en praktische hulp bieden om kledingstukken aan te passen, op te leuken, te verstellen et cetera.
De bedoeling van het Repair Café is ook uitdrukkelijk dat mensen geleerd wordt dingen zelf te repareren. Alles wat het niet meer doet, behalve klokken, maakt kans op een geslaagde reparatie. Het helpt als de handleiding van een apparaat meegebracht wordt.
Mensen die zin hebben om mee te repareren kunnen zich voor meer informatie wenden tot Johan de Dreu via 0411-673826.


Foto: Rini van Oirschot

De Rots
Het Sint-Paulus Jeugdhuis, de huidige Rots, werd in 1937 gebouwd aan de Nieuwstraat in Boxtel. Eigenlijk lag het toen in een grote open vlakte.
In september van dat jaar werd ook het Sint-Paulus sportpark geopend door de aftrap van Deken Spierings in de eerste sportwedstrijd die er gespeeld werd. Vóór die aftrap hield hij eerst een stichtende toespraak. Voetbalvereniging Juliana was de eerste vereniging die gebruikmaakte van de sportvelden. Toen er een fusie tussen Juliana en Boxtel tot stand kwam, werd de voetbalvereniging BOC geboren, de Boxtel Oranje-Wit Combinatie. Na 1967 verdwenen de sportvelden om plaats te maken voor de eerste hoge flats in Boxtel, Hoogheem. In 1981 werd de stichting De Rots opgericht, waarvan Theo Raaijmakers meer dan 25 jaar voorzitter was.
Nu ligt Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat, ingebouwd in de wijk Oost.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
De Rots in 1968, met op de achtergrond de in aanbouw zijnde Nieuwe Nieuwstraat, Kempenlandstraat, Maaslandstraat en Peellandstraat. Helemaal rechts een huizenblok in de (oude) Nieuwstraat, dat nog afgebroken zal worden. (Collectie gemeente Boxtel) Foto: Heemkunde boxtel
12 september 1937: Opening van het Sint-Paulus sportpark door deken Spierings. (Foto: Heemkunde Boxtel) Foto: Heemkunde Boxtel

De wisselwerking tussen jongens en meisjes begint vaak onschuldig op jonge leeftijd. Op het schoolplein rennen ze achter elkaar aan, pakken fietssleutels af, geven via via briefjes door en schreeuwen letterlijk om aandacht.

Op de middelbare krijgt het versieren al meer vorm. De meiden worden al snel jonge vrouwen, de jongens blijven standaard nog even achter in ontwikkeling. Ze proberen wel stoer mee te doen, maar dat is vooral geen flater willen slaan tegenover hun vrienden. Uitzonderingen daar gelaten.

Zoals Stijn. Enorm populair, maar ook gewoon een aardige gozer. Op de basisschool viel hij al op door zijn lange haren en zijn bijdehante babbel. Hij speelde gitaar en kon goed voetballen. Alle meisjes wilden zijn aandacht of nog liever, verkering. Ze gaven hem kauwgom en knikkers en hij genoot van zijn rol als popiejopie van de school.

In de brugklas ging het gewoon door. Stijn stal de show. Hij pronkte met zijn knappe kop en had altijd een gevat antwoord klaar, versierde en gaf je het gevoel dat je speciaal was voor hem.
We zaten in dezelfde klas en woonden in dezelfde straat. Ik kreeg zelf steeds meer aanzien door ons 'samen fietsen' en mijn liefde, lijf en zelfvertrouwen groeiden ondertussen stevig.

Dat viel hem schijnbaar op. We waren samen op zijn kamer aan het studeren toen hij me ineens vroeg: "Is jouw vader timmerman? Je hebt namelijk een erg goede voorgevel." De vlinders vlogen door mijn buik en ik knapte bijna van trots. Wát een openingszin!

Ik ben uiteindelijk met mijn jeugdliefde Stijn getrouwd. Het begin was mooi; maar de aantrekkelijke charmante jongeman is nu al járen veranderd in een chagrijnige, lusteloze zoutzak. Als hij laat thuiskomt warmt hij zijn potje op in de magnetron en ploft neer op de ingezakte bank. Voetbaluitslagen worden gecheckt en een paar biertjes naar binnen gewerkt. Voor huiswerk maken met de kinderen heeft hij geen energie. Dan is hij moe en gaat slapen. Hoe mijn dag was interesseert hem allang niet meer, hij merkt het alleen op als ik te veel geld heb uitgegeven.

De stemming sloeg om toen hij ontslagen werd en een depressie kreeg. Zijn zelfvertrouwen en mannelijkheid zijn langzaam weggeëbd en míjn uitstraling, positivisme en zin in een potje kaarten liggen allang in het bekende gootje.
De vrienden zijn afgehaakt vanwege de klaagzang en geen feestjes meer in ons huis. Elkaar versieren is er nooit meer bij. Hooguit slingers op een verjaardag. We komen niet meer uit deze negatieve spiraal. Ellenlange gesprekken bij een psycholoog, de trajecten bij het UWV, de frustraties, het aannemen van een baan onder zijn niveau, het rond moeten komen van een minimum, niets krijgt hem nog opgepept. Behalve zijn mobiel.

Via via hoorde ik dat hij soms commentaar geeft op het Instagram-account van Fajah, met haar killerbody. Ik heb dat natuurlijk gecheckt en inderdaad, mijn Stijn stond tussen de comments, vol lof over haar strakke kont in string. Ik schaamde me kapot.

Eens krijgt hij een verzoek van een aanbidster van vroeger. Die denkt dat hij nog steeds de hotboy is. Misschien is het al wel zover, want ik zie hem regelmatig weer grijnzen. Wat mij nog het meeste pijn doet is de wetenschap dat hij daardoor misschien wel op zal gaan bloeien. Weer die aandacht. Een verzetje. Dat de oude versierder met zijn levenslust weer naar boven komt.
Aan de andere kant... misschien krijg ik er wel een leukere man en lievere vader voor terug. Die nog eens grapjes maakt over mijn voorgevel...

Paul Weekers brengt boek uit over de alledaagse motorrijder

Paul Weekers met zijn eigen Moto Guzzi. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Paul Weekers (48) is fotograaf en fervent liefhebber van motoren. Deze twee passies brengt hij samen bij het maken van het luxe fotoboek Paul haalt Verhaal, dat ergens in het voorjaar van 2019 uitkomt. In dit boek zullen verhalen staan over gewone mensen op gewone motorvoertuigen.

Weekers is al sinds het begin van 2017 bezig met het verzamelen van deze verhalen. Dit was eigenlijk uit noodzaak. Hij zou werkloos worden en zocht een reden om elke ochtend zijn bed uit te komen. De motorliefhebber wilde iets doen wat hij leuk vindt, iets waar hij goed in is en iets wat misschien ook nog eens geld oplevert. Waar moet je het dan over hebben? Weekers wist dat wel: "Met een motor naar mensen rijden, motors fotograferen en over motors lullen. Wat wil je nog meer?"

Bij de Boxtel Oost Dag kon je vorig jaar over de koppen lopen. (Archieffoto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Waar de 48-jarige Boxtelaar eerst achter de mensen aan moest gaan, draaiden de rollen halverwege het vorige jaar om. "Iedereen komt nu naar mij toe", vertelt Weekers trots. Het gaat hem niet om iemand met een mooie motor, een goed verhaal of een bekend persoon, maar om de combinatie man, motor en het verhaal. "Dat is een drie-eenheid. Apart van elkaar zijn ze niet zo bijzonder, maar samen wordt het één geheel", aldus Paul. Uiteindelijk zullen er in totaal 21 verhalen in het boek staan, waarvan twee over dezelfde persoon; die vormen het begin en het einde van Paul haalt Verhaal. Weekers is bijna klaar: "Nog één interview in oktober met een 22-jarig meisje uit België en dan heb ik iedereen gehad."

De fotograaf is allerlei types tegenkomen, van 'Vieze Peter' tot 'Steilewand Henny Kroeze', je kunt het zo gek niet bedenken. Maar ze hebben een ding gemeen, het zijn échte motorrijders met échte verhalen. "Oh ja! En ze drinken allemaal koffie", voegt Weekers er lachend aan toe. Als er een statement is dat Weekers mee wil geven met zijn boek is het dat je geen avonturier hoeft te zijn om avonturen mee te maken. "Mensen kunnen een doodnormaal leven leiden en toch een fantastische dag meemaken. Die dag wil ik dan beschrijven. Als er een motor in voorkomt natuurlijk."

De Boxtelaar start in de maanden december en januari met crowdfunden, of zoals hij het liever noemt 'voorinschrijven'. Het boek zal uitgebracht worden voor Pasen, in het begin van het motorseizoen.

Boxtel Oost Dag houdt vast aan originele concept

Boxtel - De Boxtel Oost Dag zal dit jaar plaatsvinden op zondag 30 september van 11.00 tot 16.00 uur. Het is alweer de achtste editie van het jaarlijks terugkerende evenement. Ook dit keer zal het bruisen van de activiteiten, waaronder een remwegdemonstratie op de Hendrik Verheeslaan georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland en de gemeente Boxtel.

De insteek van de Boxtel Oost Dag is al jaren hetzelfde: één groot evenemententerrein tussen Gemeenschapshuis De Rots en Winkelcentrum Oosterhof. Dit is ook de kracht van het evenement vertelt Jan de Vreede, voorzitter van Stichting Wijkorgaan Boxtel Oost en een van de organisatoren. "Wij wijzigen het format niet, alleen de invulling kan her en der veranderen. Mensen zien graag iets vertrouwds."

Er zal zoals altijd genoeg kindervermaak aanwezig zijn op de Boxtel Oost Dag. Zo is er naast de Rots 'De Rollebolspeeltuin' voor jonge kinderen, met onder andere een kinderboerderij, luchtkussens, kinderspelen, schmink en glitter tattoos. De oudere jeugd kan laserschieten, skelteren op het parkeerterrein naast de Beneluxlaan en voetballen in een pannakooi. Wie lekker op een terras wil zitten, kan terecht bij De Rots, in de Oisterwijkstraat en aan de voorzijde en achter op het plein van Oosterhof. "Het is dus echt een evenement voor iedereen", zegt De Vreede.

Bij het gemeenschapshuis komt een podium voor linedance, waar naast dans ook een flinke dosis muziek aanwezig zal zijn. Met optredens van Buchestelle, 't Herriemenieke, Beyersland Kapel, het Wereldkoor, Gerito, 't Brukelsmuziekske, Red River Band, Ducktownband, Gimmese Smart, Gemondse Kapel en niet te vergeten een draaiorgel en de brandweerdisco gaat het dak er als vanouds vanaf. Daarnaast houden Demmo Streetdance en gymvereniging Tabitta demonstraties aan de Beneluxlaan. Het vervoer is geregeld met een Oud-Hollandse paardenkar en de 'Red Lady', een Engelse dubbeldekker die plaats biedt aan 48 man. Die rijden continu door Boxtel Oost heen om mensen af te zetten en op te halen. Bovendien zal er een remwegdemonstratie op initiatief van de gemeente en Veilig Verkeer Nederland uitgevoerd worden. Dit gebeurt in de Hendrik Verheeslaan.

Naast het vertrouwde beeld zijn er ook een paar wijzigingen doorgevoerd. De hoeveelheid kramen, die van De Rots tot aan het winkelcentrum aan één kant van de weg staan, zal bijvoorbeeld verminderd worden. Waar op de hele route traditioneel 65 kramen stonden, is dit deze editie niet het geval. De Vreede legt uit waarom: "Wij hebben opmerkingen gekregen dat mensen niet handig achter de kramen vandaan konden komen." De organisatie heeft daarop besloten om telkens na twee kramen wat ruimte te laten, waardoor de mensen zich makkelijk en snel op straat kunnen begeven. "Het is voor degenen die achter de kraam staan leuker en voor de bezoekers maakt het niets uit", aldus de voorzitter.

Vrijwilligersgroep De Knokkers is ook aanwezig met een kraam. Jaarlijks zorgen zij ervoor dat kinderen zich tijdens carnaval kunnen vermaken in de Kwekpoel. De groep verkoopt voor 2 euro één envelop en voor een bedrag van 5 euro krijg je drie enveloppen. De opbrengst gaat volledig naar de Kwekpoel en er zijn prijzen te winnen. Onder de totaal 1.000 enveloppen worden 210 prijzen, door verschillende sponsors beschikbaar gesteld, verdeeld.

De Vreede wil het evenement voor de inwoners van Boxtel Oost met niets anders vergelijken. "Wij zijn geen braderie of markt. Wij hebben onze eigen identiteit." Maar volgens de organisator schort er wel wat aan de identiteit van de grootste wijk van Boxtel; er is te weinig reuring. "Je moet eens na 9.00 uur op je gemak door de wijk rijden. Als je voor iedere persoon die je tegenkomt een euro moet betalen, ben je nog geen tientje kwijt."

Als het aan de voorzitter van het wijkorgaan ligt, komen er meer sociale voorzieningen om zo de inwoners van Boxtel Oost met elkaar te verbinden. Dat is dan ook de essentie van de Boxtel Oost Dag. "De mensen gewoon een dagje uit geven en zorgen dat ze elkaar ontmoeten. Dat verhoogt de gemoedelijkheid en gezelligheid in een wijk."

Mijn Mooi Boxtel: Yvonne van de Laar

Foto: Yvonne van de Laar

Dit mooie plaatje van twee nieuwsgierige kalfjes kwam ik zomaar tegen bij een wandelingetje, bij het fietspad in Liempde.

Marijn fietst naar Parijs voor kinderen in Cochabamba

Boxtel - Volgens Google Maps is het van het Jacob-Roelandslyceum naar de Eiffeltoren bijna 24 uur fietsen. Die opgave staat Marijn van Dongen (14) uit Liempde te wachten. Hij gaat in de herfstvakantie samen met zijn vader ongeveer 500 km op de fiets afleggen en hoopt hiermee een mooi bedrag op te halen om zo zijn reis naar het Boliviaanse Cochabamba te kunnen bekostigen.

Marijn is een van de twaalf leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum die in april naar Cochabamba vertrekken om daar lokale ontwikkelingshulp te bieden. Onder de naam 'Expeditie Jacob Roelands' zullen hij en zijn groepsgenoten door de school ingezameld geld doneren aan goede doelen en meehelpen aan het verbeteren van het onderwijs in de stad. Elk expeditielid dient een bedrag van 1.500 euro bij elkaar te verdienen om de reis te betalen. Dit doet Marijn op geheel eigen wijze: een sponsorfietstocht naar Parijs.

Foto: Cock Stam

Deze 1.500 euro moet apart worden gezien van het geld dat ten goede komt aan de inwoners van Cochabamba. Van Dongen legt het verschil uit: "Het geld van de fietstocht gaat naar mijn reis. Het geld dat wij als 'Expeditie Jacob Roelands' gedurende het schooljaar met bijvoorbeeld de kerstmarkt ophalen, gaat naar Cochabamba. Mijn sponsorfietsactie is echt bedoeld om mij te helpen zodat ik de kinderen daar kan helpen." Alles wat boven de 1.500 euro uitkomt gaat wel naar goede doelen in de Boliviaanse stad. Op deze manier leren de expeditieleden te werken voor iemand anders.

Marijn verklaart zijn deelname aan de Boliviareis: "Ik wil de kinderen die het minder goed hebben een glimlach bezorgen." De Liempdenaar is samen met zijn ouders en twee zussen al vaker buiten Europa geweest. Onder andere naar Thailand, waar Marijns motivatie om de kinderen in Cochabamba te helpen alleen maar groter werd. "We hebben veel armoede gezien. Er waren kinderen van drie tot vijftien jaar oud die gemengd in een klaslokaal zaten en heel slecht konden praten", vertelt hij. Dat ze daar niks konden uitrichten prikkelde Van Dongen. Hij ziet daarom de reis naar Cochabamba niet als een vakantie. "Het wordt niet met de voetjes omhoog, maar echt werken."

De vwo 3 leerling start zijn tocht op zaterdag 13 oktober vanaf het Jacob-Roelandslyceum. In vijf dagen hoopt Marijn samen met zijn vader naar de Eiffeltoren te fietsen. Dit betekent een gemiddelde van 100 kilometer per dag. Een afstand die volgens het expeditielid nog enigszins te doen is. "Ik denk wel dat ik spierpijn ga krijgen, maar het is even doorzetten." Onderweg zullen vader en zoon op zoek moeten naar een slaapplek, want er is nog niks gereserveerd. Zo kunnen de twee zelf bepalen wanneer ze stoppen. Hoe leuk Marijn het ook vindt om te fietsen, vanuit Parijs wordt de trein gepakt terug naar Nederland. Over de vraag of we er naast Koen de Kort een andere Liempdse Tour de France-deelnemer bij krijgen, is Marijn nuchter. "Dat verwacht ik niet. Ik zou het zeker willen, want dan had ik die 1.500 euro zo bij elkaar gefietst", zegt hij lachend.

Van Dongen is druk bezig met het vinden van sponsors. Hij spreekt familie, vrienden, klasgenoten en hockeyteamgenoten aan om hem te helpen. Verder heeft Marijn door Liempde en Boxtel posters hangen om zijn actie te verkondigen. De 14-jarige leerling is al aardig op dreef. Door langs te gaan bij bedrijven en in de zomervakantie hard te werken, heeft hij inmiddels een paar honderd euro bij elkaar gesprokkeld. Maar dit is bij lange na niet genoeg. Om tot die 1.500 euro te komen kan Marijn alle hulp gebruiken. Je kunt hem steunen door geld over te maken naar zijn rekening NL82RABO0121 528715. Tijdens zijn fietstocht is Marijn te volgen via zijn Facebookpagina https://www.facebook.com/marijn.vandongen.585. Hier zal hij een dagelijkse update geven over hoe ver ze gekomen zijn.

Het is dag zes dat ik moet werken. De zesde keer 12 uur per dag. Ik neem elke dag een ibuprofen als tegenhanger voor de tequila's en het gebrek aan zon. Mijn voeten liggen ondanks de pedicure helemaal open van de vele kilometers die ik maak. Ik kruip mijn bed elke dag in als het al licht wordt rond een uur of half 8. Als de wekker om 4 uur gaat word ik wakker in een zwembad met het gevoel alsof ik pas een uur heb geslapen. Koffie, douchen en een taxi bellen want mijn fiets heb ik uitgeleend omdat ik het toch niet meer kan opbrengen om te fietsen als ik klaar ben met werken.

Het is dag zes en als ik op mijn werk kom, weet ik niet of ik moet lachen of moet huilen als ik zie dat het hele terras afgeladen vol zit. Mijn collega van 17 geeft me een knuffel en ik hoop dat ik zo wat energie van haar kan stelen. Nog één dagje blijf ik herhalen in mijn hoofd. Nog maar één dag Babette, en dan kun je uren slapen.

Het is dag zes als ik een paar uur later toch weer begin te leven en sta te dansen met een meisje met het syndroom van down. Susan heet ze, en ze laat me lachen. Ze laadt mijn accu weer even op. Ik kan weer door.

Het is dag zes als ik me irriteer aan een klant die met zijn vingers knipt dat ik moet komen. Ik irriteer me aan mezelf als ik twee volle borden met eten laat vallen. Ik irriteer me aan een vrouw die haar hond aan zo'n lange riem heeft dat ik bijna mijn nek breek op het terras. Ik irriteer me dat de tijd zo langzaam gaat en er geen einde aan de avond lijkt te komen. Ik irriteer me aan alles.

Het is dag zeven als ik 's morgens aan de bar zit en dag zes eindelijk voorbij is. Ik heb weekend, neem een gin tonic en open mijn Facebook. Mijn hart staat stil. Een afgrijselijk ongeluk met een Stint in Oss. Ik wil mijn gin tonic het liefst kapot gooien. Ik schaam me kapot voor al het zelfmedelijden dat ik had op dag zes. Voor mijn inwendige geklaag. Ik ben woest op mezelf. Dit nieuws is wel zo vreselijk en ik voel me ineens wel zo klein.
Wat is er nog belangrijk aan de dingen waar je je druk over maakt, als er zo'n afgrijselijk ongeluk gebeurt waarbij vier kindertjes sterven die opgeteld niet eens mijn leeftijd hebben? Hoe onbelangrijk zijn dan dingen die gisteren nog zo belangrijk leken?

Niemand had een keus. Het is hen overkomen. Hen allemaal. Wasje, plasje, tasje en we gaan naar school. Was het maar vakantie geweest vandaag, dan was dit nooit gebeurd. Ik kan het niet vergeten. Vier kindertjes, in liefde geboren. Het meisje die de fiets bestuurde, iemands kind. De machinist die thuis vast een gezin heeft. Onvoorstelbaar. Te erg om er woorden voor te vinden. Verdriet is een understatement. Pijn ook. Dit is immens. Onnodig. Tekenend. Onvoorspelbaar en onvoorstelbaar. Het is iedereen overkomen.

Ik neem me voor om nooit meer niet te genieten van dag zes. Ik had gewild dat ik hun allemaal mijn dag zes nog had kunnen geven. Op dag zeven gaan wij allemaal weer door, maar voor hen zal na dag zes hun leven nooit meer hetzelfde zijn. Mij hoor je nooit meer klagen uit respect voor alle betrokkenen bij dit afschuwelijke ongeval.
Sterkte dekt de lading by far niet. Gecondoleerd ook niet. Ik wil alleen maar zeggen, dat ik aan jullie denk. En met mij nog miljoenen anderen mensen die net zoals jullie geen idee hebben hoe je dit moet doen.
RIP
X

Installatie nieuwe Jeugdleden JNWL

Liempde - Aan de akkerrand aan de Heuvelstraat in Liempde werden zondagochtend zes nieuwe leden van de Jeugdnatuurwacht Liempde geïnstalleerd.

Na een woord van welkom door voorzitter Margreet van Ruremonde stond wethouder Peter van de Wiel klaar om de nieuwe leden te voorzien van een oorkonde en een button als bewijs van het nieuwe lidmaatschap. Tot slot werd er nog een groepsfoto gemaakt. Vanwege de regen, die met bakken uit de lucht kwam, werd de dag binnen voortgezet met een knutselopdracht met natuurlijke materialen.

Vervolg van voorpagina: Drie Doldwaze dagen in Liempde

Het eerste vat wordt zaterdagavond aangeslagen door wethouder Peter van de Wiel (linksvoor) en Kromploeger Maarten Termeer (rechtsvoor). (Foto: Bas Voets) Foto: Bas Voets

De Kromploegers vierden hun verjaardag jaarlijks al groots, maar voor het vijftigjarig jubileum het afgelopen jaar werd besloten het jubileum flink wat grootser aan te pakken. De kapel nodigde voor de gelegenheid discolegendes The Trammps en Divas of Dance uit in een enorme, bomvolle feesttent. Het feest beviel zo goed dat werd besloten het in ieder geval dit jaar nog eens te herhalen.

Het concept was ook dit jaar hetzelfde: De Kromploegers beginnen, daarna volgt de disco-act en de avond wordt afgesloten met de danceformatie. De pauzes worden opgevuld door een groep dansers.

Volle discovloer
Die dansers daagden de bezoekers al voor de livemuziek uit om op de tien bij tien meter grote discovloer te komen. Toen De Kromploegers dan ook het toneel betraden, was de discovloer al goed gevuld. Opvallend is de aanwezigheid van maar liefst vier vocalisten die de kapel aanvullen en voorzien van zanglijnen.

Ook Snap! had er vrijdagavond zin in. Foto: Sander van Kasteren
Ook Snap! had er vrijdagavond zin in. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Na het strakke optreden van de thuisband was het tijd voor de eerste gastmuzikanten: Gibson Brothers. De drie broers, afkomstig van Martinique en nu wonend in Frankrijk, oogden vitaal. Zanger Chris Gibson was goed bij stem en leek in voor een feestje. Dat bleek ook bij het afsluitende nummer 'Que sera mi vida (If you should go)', dat samen met De Kromploegers gespeeld werd. De uit 1979 stammende discohit werd met passie gespeeld en de drie broers bleven maar mensen op het podium uitnodigen om mee te zingen, dansen en feesten. De jubilerende kapel genoot er zichtbaar van, evenals de drie Fransmannen.

Toen het dance-duo Snap! (bekend van onder meer bekend van 'The Power' en 'Rhythm Is a Dancer') het podium betrad, was al lang iedereen in de tent aan het dansen en feesten. Ook muzikaal leider van De Kromploegers Maarten Termeer was na afloop enthousiast. "Wie kan nu zeggen dat hij samen met The Trammps en Gibson Brothers heeft opgetreden?", om die vraag vervolgens zelf te beantwoorden. "Wij!"

Oktoberfest
Zaterdag konden de lederhosen en de Tirolerjurken uit de kast worden getrokken, want daags na het Back 2 the Music kon weer gefeest worden in de feesttent aan D'n Tip tijdens het eerste lustrum van het Traditionaler Oktoberfest. Ook daar speelden De Kromploegers drie lange sets. Net zoals bij de vorige edities waren de kaartjes binnen no-time uitverkocht. Het aanslaan van het eerste vat was het begin van een feestelijke en gezellige avond.

Waar op de vrijdag de vloer nog gevuld werd door een dansende menigte, mocht zij een dag later plaatsmaken voor de tafels en banken van het Traditioneler Oktoberfest. Bij het 50-jarige jubileum van De Kromploegers vorig jaar trad met Dennie Christian een grote naam op. Dat was dit keer niet het geval, maar ondanks dat werd Liempde voor het vijfde jaar op rij op zijn kop gezet. Nadat wijkwethouder Peter van der Wiel om 19.00 uur de eer had gekregen om het evenement te openen door het eerste biertje te tappen, namen De Kromploegers met een aantal gastmuzikanten en dj Willem het over.

Fantastische sfeer
Zij zorgden voor een fantastische sfeer in de tent op D'n Tip. Met meezingers zoals 'Ich bin wie du' van Marianne Weber en 'Sweet Caroline' van Neil Diamond gingen alle 1.200 bezoekers compleet uit hun dak. In het begin was het eventjes aftasten, maar na een uur stond de hele zaal te hossen en te zingen op de banken.

Als vanouds had iedereen, op een enkeling na, zich gehuld in Oktoberfestkledij. In combinatie met pullen bier en verschillende schlagers waande je jezelf helemaal in Duitsland. Soms oogde het wat rommelig, doordat een groot gedeelte van de bezoekers zich verplaatste van de ene naar de andere tafel. Maar dit mocht de pret niet drukken. De alcohol vloeide rijkelijk en met een mooie mix van jong en oud was de tent goed gevuld. Het feestgedruis eindigde om twaalf uur. Dit was voor de meeste bezoekers ook wel laat genoeg.

Met een prachtige entourage, leuke liedjes en uitbundige bezoekers is het De Kromploegers opnieuw gelukt om een geweldig evenement neer te zetten.

Kleine verbeterpuntjes
Kromploeger Maarten Termeer kijkt terug op een geslaagd weekend als wij hem maandag spreken. Volgens hem was, ondanks dat het zondag de koudste 23 september ooit gemeten was, ook zondag tijdens Proef Lokaal Liempde gezellig druk. Dat was mede te danken omdat het evenement droog in de enorme tent van De Kromploegers georganiseerd werd.

Toch blijven er volgens hem altijd kleine puntjes waarop verbetering mogelijk is. Zo waren er twee hoeken in de tent waar het geluid wat lastig onder controle te krijgen was, aldus Termeer. "Eigenwijs als we zijn, hebben we het podium aan de lange zijde van de tent neergezet in plaats van aan de korte. Dat kan dus nog beter", is Termeer kritisch.

Termeer was, samen met zeven andere vrijwilligers maandag nog de hele ochtend in touw om het festivalterrein op te ruimen. Daarna gaat de kapel de buurt nog rond met een bedankje en om verhalen over eventuele ongemakken aan te horen. "Dat vinden we heel belangrijk. Mensen zitten toch drie dagen in de herrie", is Termeer realistisch.

Of het evenement Back 2 the Music volgend jaar een vervolg krijgt is op dit moment nog onduidelijk. Hoewel Termeer enthousiast is, volgt nog een uitgebreide evaluatie waaruit moet blijken of De Kromploegers het komend jaar verder gaan met het Liempdse feestweekend zoals dat nu bestaat. Maar dat het tijdens het laatste weekend van september in 2019 ook weer feest is op D'n Tip, dát staat vast.


Vervolg van voorpagina: Oktoberfest Boxtel verhuist naar De Braken

Een belangrijk onderdeel van het Oktoberfest is de livemuziek. Op beide avonden, 12 en 13 oktober, zullen De Aggemarvanhuisafband, Die Partyhosen en schlagerzanger Derrick Tappert muzikale optredens verzorgen. De Boxtelse Aggemarvanhuisafband zal voor de gelegenheid aangevuld worden door zanger Gerlof Trommelen die vorig jaar ook al mee zong. Dit jaar wordt de band extra versterkt door zangeres Myrinke van Werkum. Die Partyhosen waren het afgelopen jaar ook al van de partij. Dat beviel zo goed dat de band ook dit jaar weer werd uitgenodigd. "Bovendien hebben ze dit jaar een nieuw repertoire", aldus Hendriks.

Inmiddels zijn de zevenhonderd plekken op de zaterdagavond uitverkocht. De verkoop op de vrijdag verloopt iets minder snel, maar volgens Hendriks valt ook op die avond niets te klagen over de belangstelling. Het eerste vat zal dit jaar op vrijdag niet aangeslagen worden door wethouder Peter van de Wiel.. Dat probleem loste zichzelf volgens Hendriks op: het 'Gesundheit' arrangement, waarvan het aanslaan van het eerste vat deel uitmaakt, werd dit jaar op de vrijdagavond verkocht.

Ten opzichte van de eerste editie zijn er enkele kleine wijzigingen doorgevoerd. Zo worden de broodjes hamburger die deel uitmaken van de duurdere arrangementen niet meer geserveerd op een vast moment, maar kunnen de bezoekers nu zelf kiezen wanneer ze hun broodjes willen hebben. De borrelplankjes zullen wel bij aanvang, als de hele groep compleet is, worden geserveerd.

Alle drank zal geserveerd worden in pullen door rondlopende obers, precies zoals dat in Duitsland ook gebeurt. "Daar serveren ze enkel aan de tafels, maar zo ver willen wij nog net niet gaan", vertelt Hendriks lachend. Naast bier zijn ook fris, wijn, rosébier en een traditionele Beierse weizener verkrijgbaar. Consumptiebonnen kosten 2,50 euro per stuk.

De zaterdag is uitverkocht, maar voor de vrijdagavond zijn nog tafels te reserveren via oktoberfestboxtel@gmail.com. Er zijn verschillende arrangementen, waarvan het goedkoopste voor tien personen 125 euro kost. "Een ideale vrijdagmiddagborrel", aldus Hendriks. "En het Oktoberfest is aan het begin van de avond dus het wordt ook geen nachtwerk."


Luchtpost uit Zwitserland: Ralph de Klijn

Foto: Ralph De Klijn

De laatste plaats waar ik woonde voordat wij naar Basel, Zwitserland zijn verhuisd, was Haywards Heath, een leuk dorp zo groot als Boxtel, net buiten Londen. Jarenlange ervaring binnen de cruise-industrie heeft me uiteindelijk naar Zwitserland gebracht.

In mijn vorige Luchtpost schreef ik al dat ik voor luxe cruiseschepen werkte, zoals Silversea, Seabourn en Regent. Dit waren geweldige producten die me goed voorbereidden op toekomstige kansen alvorens ik voor Viking Cruises ben gaan werken, naast een geweldig product ook een fijn bedrijf om voor te werken. Viking Cruises is bekend van de riviercruises.
Toen in 2013 het idee kwam om zeewaardige cruiseschepen te bouwen, werd ik benaderd om dit mee op te zetten. We waren een team van zes personen en hebben hard gewerkt om iets speciaals neer te zetten. Met een schip en een optie op een tweede schip waren we niet voorbereid op het succes! Nu in 2018 hebben we vijf schepen operationeel en hebben we orders geplaatst voor nog elf schepen die in 2028 allemaal klaar moeten zijn. Onze schepen zijn niet mega, Scandinavisch opgezet en intiem, met 930 gasten en bijna 500 crew aan boord brengen we onze gasten een ervaring die erg wordt gewaardeerd. We hebben sinds de opening van ons eerste schip elk jaar de prijs van beste cruiselijn gewonnen. Dit motiveert en we zijn nu druk bezig met het ontwerp van twee expeditieschepen waarvan de eerste in 2021 wordt gedoopt.

Ik reis veel voor mijn huidige functie en heb sinds januari een nieuwe uitdagende functie als Executive Director Operations Oceans. Het werk is altijd gevarieerd en mijn programma is af en toe hectisch; de ene week ben ik in Los Angeles, dan in Engeland of Noorwegen... het is altijd weer een verrassing! Mijn vrouw en kinderen begrijpen dat ik van tijd tot tijd moet reizen. Eerder reisde ik wekelijks vanuit Engeland naar Basel of de scheepswerf in Italië. Dat hoeven we tenminste niet meer te doen en door de groei van alles hebben we meer talent die hier nu voor zorgen.

De eerste afvaart van een nieuw schip is geweldig. Dan varen de kinderen, mijn ouders, vrienden en familie mee op een cruise van ongeveer tien dagen. Ook zijn er journalisten aanwezig. Bovendien hadden we op de afgelopen vaart meer dan dertig mensen van NASA aan boord, waaronder astronauten. Een geweldige kans voor de bemanning om zich voor te bereiden voordat de betalende gasten aan boord gaan. Het is altijd erg leuk en na vijf van deze reizen te hebben gemaakt is er een echte familiesfeer aan boord.

Sinds onze verhuizing hebben we een nieuw maar beter leven als gezin gekregen. De meiden gaan alle drie naar de Internationale School in Basel, ze hebben het er erg naar hun zin. We bezoeken Nederland met meer regelmaat als ik tijd kan vrijmaken. Door onze verhuizing is reizen naar Nederland ook een stuk eenvoudiger geworden. Als we terugkomen laten we onze kinderen zien waar ik ben opgegroeid in Boxtel, maar het liefst zijn ze dicht bij hun opa, oma en tante.

Krijg je ooit de kans om je horizon te verbreden en te reizen, hoe eng het ook voelt, je moet het altijd doen!

Yours sincerely, Ralph de Klijn

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

FOTOGRAFIE
Cock Stam: Voor al uw fotoreportages, ook ervaring met afscheids- en uitvaartreportages. Meer informatie: 06 48 65 77 85

ROMMELMARKT

Grote ROMMELMARKT zondag 07-10-2018 sporthal de Braken, DeBraken1a, Boxtel 10:00-16:00.
Nog enkele kramen te-huur, info/boekingen: 06-81135591 www.vandersteenevenementen.nl


Foto: Kèk Liemt/ Gerard Schalkx

Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van Stichting Kèk Liemt.

Fotograaf: Gerard Schalkx

Wie wordt de Prins van Ploegersland?

Foto: Sander van Kasteren

Liempde - In het diepste geheim staat de nieuwe Prins van Ploegersland al te trappelen om zich bekend te maken aan zijn onderdanen. Op zaterdag 27 oktober wordt hij geïnstalleerd in Ploegerspaleis het Hof van Liempde. Ook dit jaar geeft de Geheimcommissie van Stichting de Ploegers in de weken voor deze installatie tips over zijn identiteit. Weet jij wie de nieuwe Prins is, stuur je oplossing dan naar voorzitter@ploegers.nl en maak kans op twee kaarten voor de Zittingsavonden op 7, 8 en 9 februari 2019.

Tip 1
Het is ook dit jaar weer een echte Liempdenaar. Betrokken, nuchter, met beide benen op de grond. Vol energie en klaar voor een jaar vol met carnavals-activiteiten. Komt dat even goed uit.

Ingezonden Brief: Ons Cultureel Erfgoed

Onlangs las ik in 'DeMooiBoxtelKrant' dat het duidelijk is geworden wie de nieuwe eigenaar is geworden van Kasteel Stapelen. In dat artikel staat ook dat koper gezegd zou hebben: 'Ik heb het Kasteel gekocht maar ik snap niet dat de mensen in Boxtel zo graag willen weten wie het gekocht heeft, als iemand een huis koopt doet niemand dat.' Maar het is niet zo verwonderlijk dat de Boxtelaren dat willen weten, het gaat hier om een stuk cultureel erfgoed verbonden aan Boxtel waar nu jaarlijks geweldig leuke evenementen mogen plaatsvinden.

Ook lees ik dat de voorzitter van de Stichting Beheer Kasteel Stapelen, de heer Van Homelen, heeft gehoord dat sommige Boxtelaren vinden dat het park aan het verloederen is en als het aan hem ligt de poort met een groot slot dicht zou gaan. Deze uitspraak vindt hopelijk geen gehoor bij de nieuwe eigenaar. Persoonlijk was ik een goede kennis van Noud Smulders, een pater, hij woonde boven de poort van het kasteel, en ik kan u verzekeren dat hij daar toch echt heel anders over dacht. De heer Van Homelen wilde, in de tijd dat hij burgemeester van Boxtel was, ook de horeca op slot doen.

Het zou erg jammer zijn als het park en het kasteel niet meer toegankelijk zou zijn voor ons Boxtelaren, het is de ziel van Boxtel. Ik hoop dat alles goed komt en de nieuwe eigenaar inderdaad een heel aardige man is zoals de heer Van Homelen aangeeft, en dat we nog heel lang van het park en het kasteel kunnen genieten.

Geboren Boxtelaar,
Cor van Geffen

Gemeente trots op sluitende begroting Lokale belastingen slechts trendmatig omhoog

Boxtel - Afgelopen week presenteerde het gemeentebestuur de begroting voor 2019. Die is sluitend en levert voor de meeste Boxtelaren slechts een lichte stijging van de maandlasten op. Om de begroting financieel rond te krijgen is ruim 1,1 miljoen euro uit de algemene reserve overgeheveld, zoals in juli al door de raad geaccordeerd werd.

Voor de gemiddelde huurder gaan de gemeentelijke lasten na een inflatiecorrectie van 2 procent met zo'n 50 cent per maand omhoog, zo meldt wethouder Herman van Wanrooij (Financiën). Ook op het gebied van economie gaat het goed: de werkgelegenheid stijgt en de winkelleegstand is in het afgelopen jaar teruggedrongen en zal de komende jaren nog verder afnemen, zo is de verwachting.

Een van de speerpunten van het beleidsprogramma van dit college is duurzaamheid. Ook in de begroting is hier dus veel aandacht voor. Volgens het gemeentebestuur liggen er flinke uitdagingen omdat duurzaamheid als een rode draad door de verschillende beleidsterreinen heen loopt. Zo wordt onder meer geïnvesteerd in het omlaag brengen van de hoeveelheid restafval die Boxtelaren produceren. Ook zorg en veiligheid worden genoemd als belangrijke thema's.

Op het gebied van verkeer en vervoer zijn Programma Hoogfrequent Spoorvervoer en het nieuwe gemeentelijke vervoersplan MOVE'31 grote dossiers die een fors deel van de begroting opslokken.

Ook voor de komende jaren verwacht de gemeente haar huishoudboekje op orde te hebben: tot 2022 verwacht Boxtel haar zaken financieel rond te krijgen zonder uit de spaarreserves te putten. Op 30 oktober wordt de begroting uitgebreid behandeld in de gemeenteraad.


Bekendmakingen week 39
Aangevraagde omgevingsvergunningen
Hemelrijk 18, rooien: 1 populier uit voorerf
Koevoortseweg-Banisveld, aanleg houten brugje over waterloop voor nieuwe wandelroute
Vleesbroekstraat - De Scheeken: perceel LDE02 G 478, realiseren basisbiotoop met ondiepe laagte/poel met 4 bramensingels voor de boomkikker

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Brukelsestraat 3, renoveren en verbouwen woning en berging
Oosterhof 10, realiseren pizzeria

Verleende omgevingsvergunning
Lennisheuvel 41, rooien: 2 dakplatanen uit voorerf

Toestemmingen verbreden bestaande uitweg
Hogenbergseweg 3, verbreden bestaande uitweg
Lennisheuvel 41, verbreden bestaande uitweg

Bestemmingsplannen
Bestemmingsplan Kerkheiseweg (ong.), door de gemeenteraad ongewijzigd vastgesteld bestemmingsplan dat woningbouw mogelijk maakt op dit perceel.
Ontwerpbestemmingsplan Esschebaan 22, dit plan maakt de bouw mogelijk van één nieuwe ruimte-voor-ruimtewoning op het gesplitste perceel.

Evenementenvergunning
Modezondag, Verleende vergunning voor het organiseren van de modezondag met modeshow op de Markt op zondag 7 oktober 2018 van 12.00 tot 17.00 uur.

Verordeningen
Wijziging Coördinatieverordening ruimtelijke initiatieven Boxtel
Wijziging Erfgoedverordening Boxtel 2017, de wijzigingen van deze verordeningen zijn door de gemeenteraad van Boxtel in de vergadering van 18 september 2018 vastgesteld.

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
27-09 Keefheuvel e.o.
28-09 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
29-09 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
03-10 Eindhovenseweg + Kleinder Liempde e.o.
03-10 Vrilkhoven e.d.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

VC Blox begint seizoen met winst

Boxtel - In de eerste wedstrijd van het nieuwe volleybalseizoen troffen de heren van Blox dit weekend VVC Best HS 1. Het werd een 3-1 overwinning voor de Boxtelaren.

Dat VC Blox de wedstrijd wilde winnen bleek meteen in de eerste set. Thijmen wist veel ballen terug te halen om vervolgens Simon in stelling te brengen. Sander had te taak van libero op zich genomen. Hierdoor ontstond er ruimte aan het net die kon worden opgevuld door debutant Joost van Gompel, die deze wedstrijd zijn eerste minuten als middenman maakte. In het begin van de set gingen beide teams gelijk op, maar VC Blox wist de eerste set zakelijk binnen te halen nadat er een kleine voorsprong werd gemaakt.

Dit zorgde voor rust en vertouwen bij de heren, wat werd doorgetrokken naar de volgende set. Mede dankzij de goede passing van Fabian en Sander kreeg Teun van de Boer steeds betere ballen te verwerken. Hij kwam goed naar de tweede bal en zorgde voor nette set-ups. Er werden lange rally's gemaakt, maar puur door het doorzettingsvermogen van het hele team wist VC Blox vaak het winnende punt te maken. Op deze manier werd ook de tweede set met overtuiging gewonnen van VVC Best.

In de derde set waren de rollen omgedraaid. De passing van achteruit was slechter geworden en de aanvallen aan het net waren slordig en niet effectief. De coach haalde de jongens bij elkaar en probeerde ze op te peppen en scherp te houden. VVC Best liep verder en verder uit waardoor er een ruime voorsprong was ontstaan in het voordeel van Best. Uiteindelijk probeerde Teun het team nog één keer scherp te krijgen om de set alsnog af te pakken. Dit lijkt goed te gaan, Van Gompel blokte verschillende ballen af en Sten, die in de ploeg was gekomen voor Fabian zorgde voor veel dreiging op de buitenaanval. VC Blox liep weer in op VVC Best. De voorsprong van de Bestenaren was echter te groot, waardoor de derde set moest worden afgestaan aan VVC Best.

In de vierde set kwam VC Blox lastig op gang en kwam meteen achter te staan: de middenman van VVC Best had een verraderlijke aanval waarmee veel punten werden gescoord. Simon werd gewisseld voor Fabian en Sten nam de spelverdelersrol van Teun over. Het gevecht werd kort aan het net uitgevochten. Hierdoor liep de spanning op en ballen werden aan weerszijden afgeblokt. VC Blox had nog één punt nodig om de winst te verzilveren. Er werd gepasst, Sten gaf een set-up op Teun waarna deze de bal hard via de handen van de tegenstander uit sloeg. Resultaat: een 3-1 overwinning voor de heren van VC Blox.

De volgende thuiswedstrijd speelt VC Blox H1 op 6 oktober tegen Volley Tilburg.

Opmerkelijke uitslagen in de BRTC

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) werden maandag de eerste wedstrijden van het seizoen 2018-2019 gespeeld, met meteen al enkele verrassende uitslagen. Het belooft een spannend seizoen te worden.

Taverbo-Sabo 4 versterkte zich met Erik van der Schoot die van Rotsvast overkwam. Zijn team won overtuigend met 10-0 van De Dommel. Aanvoerder Toon van Geel, Peter de Rooij en Erik van der Schoot gunden Wim Jansen, Ad van Lier en Piet Wouters geen enkel punt.

Verrassend was het eerste optreden van Peter van Berkel voor team Rotsvast. Hij lijkt een goede vervanger voor Van der Schoot want hij won met sterk spel al zijn enkelspelen tegen Hans van Haaren, Frans van Dun en Ronald van Dael van team Taverbo-Sabo 1. Dinie van den Nieuwenhuizen en Geerta Pluut hielden gelijke trend en scoorden eveneens drie punten in het enkelspel. Het dubbelspel was wel voor team Taverbo-Sabo 1. Uitslag 6-4 in het voordeel van Rotsvast.

Ook De Firma Fotografie, het team van aanvoerder Stef Schellekens kwam tegen Taverbo-Sabo 3 goed uit de startblokken door na een 3-3 tussenstand drie winstpartijen te boeken. Jordy van de Laak won zijn drie enkelspelen. Stef zorgde voor twee punten en samen met Jordy was hij goed voor het zesde punt. Nick van de Laak verloor respectievelijk van Uschi Meeuwis, aanvoerder Henk IJsseldijk en Erwin Holowacki. Omdat alleen Holowacki hiernaast nog een partij wist te winnen, bleef het totaal voor Taverbo-Sabo 3 op vier punten steken. Uitslag 6-4 in het voordeel van De Firma Fotografie.

De laatste partij van de avond ging tussen Grand Café Rembrandt en Taverbo-Sabo 2. Stephan Pennings maakte de overstap van Taverbo-Sabo 2 naar Grand Café Rembrandt en Ad Brekelmans bewandelde de omgekeerde weg. Het pakte dit keer uit in het voordeel van Taverbo-Sabo 2. Ad Brekelmans verloor zijn eerste partij van Arnold van der Heide, maar won daarna wel van Gerrie Hoenselaars en Stephan Pennings. Hans Fonken was echter de grote man voor Taverbo-Sabo 2 door driemaal winst in het enkelspel. Lothar Groth voerde met twee winstpartijen de score op tot zeven punten. Het dubbelspel was voor team Grand Café Rembrandt. Uitslag 7-3 in het voordeel van Taverbo-Sabo 2.

Door deze uitslagen is Taverbo-Sabo 4 de eerste koploper van het seizoen.

HCB'92 DS1 tegen Blauw/Wit DS2

Den Bosch - De dames van HCB'92 moesten zondag in de regen aantreden tegen koploper Blauw/Wit uit Den Bosch. HCB'92 wist dat Blauw/Wit graag op de break speelt en gebruik zou maken van hun snelheid. Daarom werd van te voren afgesproken korte, zuivere ballen te spelen om zo min mogelijk balverlies te lijden. Het mocht echter niet baten, de Boxtelse ploeg droop af met een verlies van 16-4.

HCB probeerde goede aanvallen op te zetten maar moest wennen aan het veld en de natte bal. Blauw/Wit wist via een onderschepte bal en een break out hun eerste doelpunt te maken. De snelle speelsters van Blauw/wit liepen zich steeds vast in de verdediging van de Boxtelse dames. Annemarie Sens maakt het eerste doelpunt voor de Boxtelse dames via een stuitbal. Een aantal aanvallen later vond Gitte Vanhout het net. Na tien minuten nam Blauw/Wit pas de voorsprong. HCB'92 probeerde door degelijk samenspel gaten te vinden. Aan het einde van de eerste helft zette Annemarie Sens de stand op 6-3. Door goed keeperswerk van Mary Swinkels wisten de Bossche dames een tijd lang niet te scoren, maar toch werd de ruststand 7-3.

In de tweede helft zette Den Bosch een tandje bij. Toch maakte Manon Foolen in de break een doelpunt. Blauw/Wit kon gemakkelijk uitlopen en maakte gretig gebruik van het feit dat de conditie de Boxtelse dames opbrak. Boxtel wist het net niet meer te vinden en de eindstand kwam op 16-4 voor de thuisploeg.


TS Dekker Toernooi Kampioen

vlnr Coach Colin Bakker, Ad Dekker, zoon & Coach Aaron Dekker, Coach Marcel Hildering. (Foto: TS Dekker) Foto: TS Dekker

Appelscha - Zes leden, twee coaches en drie scheidsrechters van Taekwondo School Dekker vertrokken zondag naar het Open Taekwondo Matsuru Cup Toernooi dat werd gehouden in Appelscha (Friesland).

vlnr Ad Dekker & Foto: TS Dekker

Dit ITL toernooi was een voorbereiding op de Open Europese Kampioenschappen op 4 oktober in Polen. TS Dekker mocht hier als beste school de grote prijs Toernooi Kampioen in ontvangst nemen.

Ollandia duidelijk te sterk voor LSV

Olland/Lennisheuvel - Eigenlijk was men bij LSV na afloop van de met 5-0 van Ollandia verloren wedstrijd niet compleet ontevreden. De uitslag was enigszins geflatteerd, maar de thuisclub was gewoon te sterk. Met name in Steven van Dijke, die goed was voor twee doelpunten, heeft Ollandia een speler in het team met een uitzonderlijk talent voor deze klasse.
Ollandia-LSV 5-0 (1-0) 26. Steven van Dijke 1-0, 49. Remco Voets 2-0, 72. Robert Erven 3-0, 76. Steven van Dijke 4-0, 90. Stan de Beer.

Aanstaande zondag wacht LSV weer een uitdaging; het uit de vierde klasse gedegradeerde Essche Boys komt dan in Lennisheuvel op bezoek.

Bridge

Bridge Club Liempde, uitslagen 20 september
A-Lijn: 1 R. van Heeswijk & F. van de Schans 67,08% 2 H. & J. van de Steen 60,83% 3 T. & T. van Acht 56,67% B-Lijn: 1 A. & B van de Langenberg 58,33% 2 A. van Aarle & A. van de Heuvel 57,92 3 L. van Asseldonk & M. Legius 55,42 C-Lijn: 1 R. %& J. van Dijk 62,50% 1 E van der Heijden & W van de Worp 62,50% 3 T. van de Leek & T. van de Zanden 59,38

Bridge Club De Rots, uitslagen 18 september
A-Lijn: A. van Gorp & R. Daverveld 59,02% 2 T. IJsseldijk & J. Fischer 57,63% 3 M. van Elk & G. Voltmann 57,63%

Essche Bridge Club, uitslagen week 38
A-Lijn: 1 J. den Ouden & W. Wonnink 65,28% 2 J. & A. van den Aker 60,76% 3 E. van Os & H. Groot Roessink 59,03% 3. P. Olijslagers & E. van den Broek 59,03%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 18 september
A-Lijn: 1 N. van der Poel & J. de Wolf 62,50% 2 M. Soederhuizen & J. van Oosterhout 58,50% 3 R. van de Vorstenbosch & H. Schilder 58,00% B-Lijn: 1 H. Jolie & F. Geurts 64,17% 2 T. Heidelberg & T. van der Horst 62,50% 3 J. Kronenberg & W. Voskuyl 59,17%
Uitslagen 19 september
A-Lijn: 1 H. & I. Peeters 62,08% 2 A. Slaats & R. van Weert 59,58% (3) R. Dankers & F. van de Schans 55,83% (3) S. Tempels & J. de Wolf 55,83% B-Lijn: 1 A. & C. van der Velden 60,21% 2 R. van Dijk & R. Timmermans 56,25% 3 R. Gerris & M.J. Theloesen 55,73%
Uitslagen 20 september
A-Lijn: 1 A. Bosveld & M. Soederhuizen 60,00% 2 A. Eltink & T. Hazenberg 54,17% 3 W. de Langen & F. Geurts 53,33% B-Lijn: 1 T. Hoppenbrouwers & G. Wagenaars
70,00% 2 R. Langerwerf & S. van der Meijden 62,50% 3 M. Smulders & M.J. Theloesen
62,00%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 20 september
A-Lijn: 1 M. Jessurun & A. van de Ven 60,83% 2 H. van Esch & P. van de Ven 56,67% 3 T. van Roosmalen & F. van Roij 56,25%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 18 september
3-de wedstrijd van de 1-ste competitie, A-Lijn: 1 J. Clercx & H. Peerlings 64,58% 2 A. Veraa & T. Heesakker 58,85% 2 J. Koppen & N. Maas 58,85 B-Lijn: 1 N. & J. Fischer 56,94% 2 T. Mengels & A. Sennef 56,25% 3 A. vGorp & A. v Zuidam 52,78%

Biljarten

't Wapen van Liempde/RegioBank, uitslagen
Kaketoe 80-'t Wapen van Liempde kader        6-2
't Wapen van Liempde 3-'t Trefpunt        20-29

't Ivoor, uitslagen 17 tot en met 23 september
Avondcompetitie Libre
BV De Hazelaar 3-'t Ivoor 1        24-28
't Ivoor 3-'t Ivoor 2        16-30
't Ivoor 4-Royal Event Palace 4        19-30
Avondcompetitie 3-band klein
De Linden 6-'t Ivoor 1        27-26
Avondcompetitie 3-band Groot:
't Ivoor 1-BC Uden 2        30-15
Dag competitie Libre
Sonnevanck 4-'t Ivoor 1        35-31
't Ivoor 3-'t Ivoor 2        31-39
De Vliedberg 4-'t Ivoor 4        35-31
't Ivoor 5-DVR 1        30-38
Dag competitie 3-band Klein
D'n Brouwer 4-'t Ivoor 6        28-19
D'n Brouwer 1-'t Ivoor 7        25-20
't Ivoor 8-De Piepers 4        25-23
Pas Buiten 1-'t Ivoor 9        19-25
Ere Divisie teams Buffalo Leaque 3-Band Groot                
L&B Ledermode-'t Ivoor        6-2

BV Geboliesch, uitslagen week 38
Le Carambole-De Kloosterboys        35-30
Ons Vertier-De Prutsers        38-37
De Treffers-'t Krijtje        38-30
De Fetsers-De Eenheid        34-37
Dè ziek wel zitte-De Unie Boys        36-34
De Stapelaars-De Poedelaars        40-28

Zaalvoetbal

Uitslagen 22 september
Ron Verhagen-Heva /v Weert        7-4
X2COM-Kwalitaria Strik        9-1
El Techno-Tahadi        4-4
v.d.Sande / Pacqt-Le Temps Perdu        3-0
v.d.Langenberg/Dammers-H.v. Boxtel        2-2
Juf Juf United-Fysio de Dommel        2-6
Uitslagen 24 september
Van Stekelenburg-Dobotex BV8-0
Celdex BV-Enexis Group13-3
Zvs.Filias 1 Vr-Rood-Wit 1 Vr6-4
Verbeij/Hanekroot-Van der Heijden Milieu2-5
Programma 29 September
17.00 Hev/v. Weert-X2COM
17.45 Big Street 68-v.d.Sande / Pacqt
18.30 Le Temps Perdu-H.v. Boxtel
19.15 Team v.d. Wielen-El Techno
20.00 Tahadi-'t Geveltje
20.45 Cafe Vollop-Second Cars
Programma 1 Oktober
19.00 Dobotex b.v.-Vermeer verz
19.45 Enexis Group-Green Team
20.30 z.v.s Filias 1 VR-Skiete Wille VR 1
21.30 Wijnpakettenonline-Celdex b.v

Duivensport

PV. De Luchtpost
Uitslagen Morlincourt 22 september, 291 duiven
A. Blummel 1
Com Noni 2-13
B vd Brand 3-10-11-14
R vd Langenberg 4-5-8-12-15
Fr. Kapteyns 6
C. Willems 7-9
Uitslagen Morlincourt, 22 september, 121 duiven
B. vd Brand 1-2-3-5-6-8-9
Pennings-Huiskes 4-10-11-13-14
R. vd Langenberg 7-12-15

Honkbal / Softbal

JRC Ducks, uitslagen 22 september                
Boosters JH1-Ducks JH1        15-6
Gryphons Major Dragons-Ducks BM1        15-28
Cheetahs PH1-Ducks PH1        16-15
Uitslagen 23 september
ROEF! AS1-Ducks AS1        9-6
JRC Ducks, programma 29 september        
Ducks JS1-Catch JS1        17.30

Voetbal

DVG, uitslagen 22 september
SBC JO13/1-DVG JO13/1        3-0
Schijndel JO13/2G-DVG JO13/2        5-1
DVG JO13/3-FC de Rakt JO13/2        2-6
Berghem Sp JO11/2-DVG JO11/1        7-5
SJO Helmondia11/2-DVG JO11/2        4-3
UDI'19 JO11/6-DVG JO11/3        14-0
Heeswijk JO9/1G-DVG JO9/1        2-3
DVG JO9/2-UDI'19 JO9/4        12-6
Mariahout JO9/2-DVG JO9/3        3-16
DVG JO7/2-Boxtel JO7/2        10-0
DVG JO19/1-Prinses Irene JO19/1        2-3
Nijnsel JO19/1-DVG JO19/2        3-3
SSE/SVSH JO17/1G-DVG JO17/1        0-5
DVG JO15/1-Rhode JO15/1        2-0
DVG JO15/2-Erp JO15/3        8-1
Blauw Geel MO15/1-DVG MO15/1        4-2
DVG, uitslagen 23 september
DVG 1-Nijnsel 1        2-1
Erp 3-DVG 2        2-1
DVG 4-Boskant 3        2-4
ELI 4-DVG 5        5-1
DVG 6-WEC 6        2-4
Handel 5-DVG 7        6-0
DVG VR 1-St SBV/Ulysses VR 1        3-1

DVG, programma 29 september
DVG JO7/1-Zwaluw JO7/4        09:30
Zwaluw JO7/5-DVG JO7/2        09:30
DVG JO9/1-Gemert JO9/4        10:30
Vorstenbosche Boys JO9/1-DVG JO9/2        10:00
DVG JO9/3-Sparta'25 JO9/3        10:30
DVG JO11/1-Heeswijk JO11/1        09:30
DVG JO11/2-ODC JO11/3        09:30
DVG JO11/3-Achilles Reek JO11/1        09:30
Wilhelmina Boys JO13/1-DVG JO13/1        11:15
DVG JO13/2-Boekel Sport JO13/1        13:00
TOP JO15/1-DVG JO15/1        10:30
HVCH JO14/2-DVG JO15/2        11:15
DVG MO15/1-Rhode MO15/1        13:00
DVG JO17/1-Rkpvv JO17/1        14:30
Blauw Geel JO19/2-DVG JO19/1        14:45
DVG JO19/2-Mariahout JO19/2        14:30
Programma 30 september
Avesteyn 1-DVG 1        14:30
DVG 2-HVCH 5        12:00
Ollandia 2-DVG 3        10:30
Schijndel 4-DVG 4        10:00
DVG 5-Rhode 7        10:00
Bl.Geel 14-DVG 6        10:00
DVG 7-Fc.de Rakt 6        10:00
EVVC VR 2-DVG VR 1        12:00

LSV, uitslagen 22 september
Taxandria VE1-LSV VE1        6-0
Uitslagen 23 september
Ollandia 1-LSV 1        5-0
LSV 2-PSV/av 2        5-1
Best Vooruit 7-LSV 3        1-2
LSV, programma 29 september
LSV VE1-Spoordonkse Boys VE1        16:00
Programma 30 september
LSV 1-Essch Boys 1        14:30
SBC 4-LSV 2        10:00
LSV 3-GSBW 4        10:30

RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, uitslagen 23 september
Boxtel 1-Avesteyn 1        1-2        
ODC 1-SVSSS 1        0-2        
Beerse Boys VR2-ODC VR 1        1-4
RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, programma 30 september
Nijnsel/TVE Reclame 1-Boxtel 1        14.30
Haarsteeg 1-ODC 1        14.30
ODC VR1-Waspik VR 1        12.15
LSV 1-Essche Boys 1        14.30
Essche Boys VR1-SC 't Zand VR4        12.00

Taekwondo

TS.Dekker, uitslagen 23 september
L. Beekmans 1e Sparren en 3e Tuls
K. Belemans 1e Sparren
A. Asharaf 2e Sparren
T. Marouche 2e Sparren
C. Beekmans 3e sparren
K. vd Meulengraaf 4e sparren.

Tafeltennis

Taverbo / Sabo, uitslagen senioren, week 38
Kluis 1-Taverbo-Sabo 1        7-3                                                        
TTC 1-Taverbo-Sabo 2        6-4
TTCV Van Herwaarden 1-Taverbo-Sabo 3        7-3
Taverbo-Sabo 4-Never Despair 8        6-4
Taverbo-Sabo 5-Flash 5        2-8        
Taverbo-Sabo 6-JCV 8        9-1
Taverbo-Sabo 7-Een en Twintig 4        0-10
Uitslagen jeugd
Hotak '68 3-Taverbo-Sabo 1        6-4
Valkenswaard 1-Taverbo-Sabo 2        10-0
Valkenswaard 3-Taverbo-Sabo        5-5
Taverbo / Sabo, programma senioren, 28 september
20:00 Taverbo-Sabo 4-LUTO 4
20:00 Taverbo-Sabo 5-Son en Breugel 1
20:00 Taverbo-Sabo 6-LUTO 5
20:00 Taverbo-Sabo 7-HTTC H'waarden 1
20:00 Taverbo-Sabo 8-TTCV Van Herwaarden 8
Programma 29 september
15:00 Taverbo-Sabo 1-ONI 1
15:00 Taverbo-Sabo 2-Megacles 1
15:00 Taverbo-Sabo 3-Belcrum 1
10:00 Taverbo-Sabo 1-MTTV '72 1
10:00 Taverbo-Sabo 2-Unicum 1
10:00 Taverbo-Sabo 3-Unicum 2

BRTC, uitslagen 24 september
De Dommel-Taverbo-Sabo 4        0-10
De Firma Fotografie-Taverbo-Sabo 3        6-4
Grand Café Rembrandt-Taverbo-Sabo 2        3-7
Rotsvast-Taverbo-Sabo 1        6-4
BRTC, programma 1 oktober
Taverbo-Sabo 3-De Dommel
Taverbo-Sabo 2-De Firma Fotografie
Taverbo-Sabo 1-Grand Café Rembrandt

Rugby

RC Ducks, uitslagen 22 september
Cubs: Gouda-Ducks        74-5
Junioren: Dukes/Octopus-Ducks        25-165
Colts: Eemland-Ducks        31-40
RC Ducks, programma 29 september
TBM: trainen        9.30
Cubs: Ducks-Oisterwijk Oysters(Ehv)        11.00
Junioren: Ducks-Wasps Nijmegen (Ehv)        12.00
Colts: Ducks-The Pickwick Players (Ehv)        13.00
Programma 30 september
Senioren: Ducks/Oysters-The Purple Pigs (O'wijk)        13.00

Handbal

HCB'92, uitslagen 20 september
Aristos recr.-HCB'92 recr.        6-9
Uitslagen 23 september
Blauw/Wit DS2-HCB'92 DS1        16-4
HCB'92 Programma 29 september
Speelfeest Aristos Best F-jeugd
Programma 30 september
HABO'95 DB1-HCB'92 DB1        10.00
Saturnus HS2-Aristos / HCB'92 HS2        11.00
Zephyr/HCB'92 HB1-Aristos HB1        11.10
G.H.V. DS2-HCB'92 DS1        11.45


Afwisselend succes voor biljarters 't Ivoor

Boxtel - Door de winst van deze week nestelde het 1ste libre team zich aan kop van de ranglijst. Wederom toonde Fouad Hasbani zijn goede vorm waarin hij verkeerd. Peter van Giersbergen voegde daar een winstpartij bij.

Team 2 en 3 moesten het tegen elkaar opnemen. Team 2 bleek een maatje te groot voor hun collega`s. Ad van Os, Theo van Dongen en Henk van Boxmeer wonnen allen hun partij. Ze wonnen met ruim verschil 30 – 16. Team 4 ging 19- 30 zwaar ten onder tegen Royal Event Palace uit Heeswijk Dinther. Bij de dag competitie libre leed het 1ste team een onverwachte nederlaag. Hun ongeslagen status ging er deze week aan. Ze verloren met 31 – 36. Jacques van Loon en Toon Bevers wonnen beide. Ondanks dit verlies blijven zij koploper.

Team 2 nadert deze koploper tot op 2 punten. Zij scoorden 39 punten tegen team 3, dat kansloos was met 31 punten. Frans Maas redde de eer voor team 3 door nipt te winnen van Henk Spooren. Team 4 verloor van de Vliedberg 4. Harrie van der Velden speelde een prima partij maar kon het verlies van zijn team niet verhinderen. Team 5 verloor van DVR 1 met 30 - 38 ondanks 2 winstpartijen van Emanuel Coort en Wim Bekkers.

Bij de dag competitie 3-band klein verloren team 6 en 7 hun ontmoeting. Team 8 en 9 wisten hun ontmoeting wel te winnen. Bij de avond competitie 3-band klein won dit team van De Linden 6 met 27 – 29 maar kreeg 3 strafpunten aftrek omdat Cor van Beers te ruim boven zijn opgegeven moyenne speelde. Het 3-band groot team behaalde met een maximale score van 30 punten de overwinning. Bernhard Legierse, Cees van Eindhoven en Emanuel Coort wonnen hun partij.

Het team dat uitkomt in de Ere Divisie 3-band groot leed een ruime nederlaag tegen L&B Ledermode uit Hoeven. Eddy Merckx, Dave Christiani en Peter de Backer wonnen hun partij vrij eenvoudig van respectievelijk Huub Wilkowski, Jack van Peer en Marc Roofthooft. Richard Berkelmand redde de eer door een mooie winstpartij tegen John Tijssens. Hij scoorde tevens een serie van 10 caramboles.                        

Aanstaande zaterdag 29 september speelt het Buffalo Leaque 3-band groot team van `t Ivoor om 13.00 uur een thuiswedstrijd in Biljartcentrum Boxtel tegen HCR Prinsen. In dat team spelen onder andere Dick Jaspers, Eddy Leppens, Jozef Philipoom, Anno de Kleine en Jelle Pijl. Voor de biljartliefhebber echt de moeite waard om dit mee te maken. De toegang is gratis en je bent van harte welkom.


JC Liempde start judoseizoen met 3 kampioenen

Liempde/Moergestel - De judoka's van Judo Club Liempde traden zaterdag in Moergestel aan voor de eerste ronde van de Cup van Brabant-competitie, de eerste judowedstrijd van het nieuwe seizoen. Drie van hen mochten plaatsnemen op het hoogste podium.

Bij de Cup van Brabant wordt in vijf toernooien gestreden. Na de finale krijgen alle judoka's een prijs die overeenstemt met het aantal punten dat ze behaald hebben in deze vijf wedstrijden.
Onder toeziend oog van coaches Roy Kemps, Pim de Wit en Ingrid Beekmans mochten Mike van der Mijden en nieuwkomers in deze competitie Nelson Tops en Bram van Oorschot de eerste prijs in ontvangst nemen.
Zondag werd er wederom in Moergestel gestreden door een aantal judoka's. Zij namen deel aan de judowedstrijd van Team Coolen en werden gecoacht door Roy Kemps. Hij zag dat de judoka's flink moesten strijden in hun wedstrijden.

Recreantentoernooi bij JRC Ducks

Boxtel - In het weekend van 29 en 30 september, organiseert honk- en softbalvereniging JRC Ducks voor de 29e keer haar landelijke tweedaagse recreantentoernooi. Publiek bij de wedstrijden op dit toernooi is van harte welkom, de toegang is gratis.

Aan het toernooi doen niet alleen teams uit Boxtel mee, maar ook uit Dronten, Soest en Veenendaal. De deelnemende teams komen voort uit verenigingen maar ook uit bedrijven, vriendengroepen en families. Voor alle teams staat sportiviteit en gezelligheid voorop en geldt dat deelnemen belangrijker is dan winnen.
De wedstrijden zijn op zaterdag 29 september van 10.00 tot 17.00 uur, op zondag 30 september wordt ook om 10.00 uur gestart, waarna om 16.30 uur de prijsuitreiking zal plaatsvinden. Zaterdagavond is er na afloop van de wedstrijden een barbecue met aansluitend een feestavond met dj voor alle deelnemers, Ducks-leden en aanhang in de kantine van JRC Ducks.

Verlies voor Taverbo-Sabo 1 Ook jeugd delft onderspit

Boxtel/Geleen - In de derde speelronde moest Taverbo-Sabo 1 afgelopen weekend afreizen naar Geleen waar titelkandidaat Kluis 1 de tegenstander was. Ditmaal mochten Teun Vlaminckx, Bram Bakker en Amber van de Velde proberen zoveel mogelijk punten bij elkaar te sprokkelen voor de ploeg uit Boxtel. Voor Kluis speelden Andy Snijders, Bettina Balfoort-Schramm en Azad Gamzajev.

In de openingswedstrijd leek Vlaminckx dicht bij een stunt tegen Snijders. Het was echter Snijders die in de beslissende vijfde game de wedstrijd alsnog naar zich toetrok. Bakker bracht de score weer gelijk tegen Balfoort-Schramm. Van de Velde kwam vervolgens niet langs Gamzajev, maar het dubbel van Bakker en Van de Velde tegen Snijders en Balfoort-Schramm ging wel weer naar Taverbo.
Na dit gelijkopgaande begin gingen de volgende drie wedstrijden allemaal naar Kluis. Vlaminckx wist niet te winnen van Balfoort-Schramm, Van de Velde verloor van Snijders en Bakker moest Gamzajev feliciteren. Van de Velde deed nog iets terug voor Taverbo door winst op Balfoort-Schramm. Vlaminckx en Bakker hadden echter niet veel kans meer tegen respectievelijk Gamzajev en Snijders. Een 7-3 verlies voor Taverbo.

Volgende week wacht ONI 1 uit Wijchen. Dan zal Taverbo moeten winnen om niet te ver achterop te raken.

Jeugdteam
Het eerste jeugdteam van Taverbo-Sabo was zaterdag te gast bij hekkensluiter Hotak '68 in Hoogerheide. Rick van der Schoot en Lars Strik begonnen goed en kwamen op een 0-2 voorsprong tegen respectievelijk Bas Suijkerbuijk en William Mastenbroek. Nienke Strik wist hier in de derde partij tegen Richard Abdullah helaas geen punt aan toe te voegen. Ook de dubbel werd een prooi voor de heren van Hotak '68, 2-2. Alleen Rick van der Schoot en Lars Strik kwamen ieder nog eenmaal tot winst waardoor de eindstand op 6-4 in het voordeel van Hotak '68 beef steken.

Ondanks dit onverhoopte verlies staat het eerste jeugdteam met 21 punten uit drie wedstrijden nog steeds op de eerste plaats in de ranglijst. Flash uit Eindhoven kruipt met 17 punten wel langzaam dichterbij. Komende week spelen alle jeugdteams thuis, aanvang 10.00 uur.

DVG wint openingswedstrijd van de competitie

De eerste overwinning voor DVG is een feit. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - De eerste overwinning van DVG is binnen. Thuis werd er met 2-1 gewonnen van Nijnsel. Vanwege de hevige regenval werd er uitgeweken naar het kunstgrasveld. De meeste toeschouwers hadden de paraplu nog maar net opgestoken of DVG stond al met 1-0 voor.

Meteen na de aftrap werd de bal naar voren gespeeld en beging Nijnsel een overtreding. De voorzet eindigde in een sprongduel tussen de Nijnselse keeper en Bas van Houtum. Toen de bal bleef liggen kon Bas simpel het eerste doelpunt van de competitie binnen tikken. Nijnsel bouwde een veldoverwicht op zonder echt uitgespeelde kansen te creëren. Een vrije trap werd door de Liempdse verdediging onschadelijk gemaakt. Vervolgens kopte DVG de bal uit een hoekschop net naast. Zo waren er kansen over en weer. Luuk van de Ven werd na een combinatie tussen Wilco Voets en Bas van Houtum vrij gepeeld, maar hij had te veel tijd om na te denken en schoot naast. Ruststand 1-0.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Kay Karssemakers werd tweede in Arnhem. (Foto: Luc Wright / MX Nieuwsnl) Foto: Luc Wright / MX Nieuwsnl

Dat vroege scoren was DVG blijkbaar goed bevallen, want de eerste toeschouwers kwamen nog maar net uit de kantine of het stond al 2-0. Een vrije trap, genomen door Bas Smulders werd door de keeper naar de zijkant weggerost, maar de bal viel net op de hakken van een Nijnselse verdediger die zo een eigen doelpunt scoorde. De vreugde bij DVG was er niet minder om. Er ontstond een soort van kopie van de eerste helft. Nijnsel had het veldoverwicht, maar DVG maakte de doelpunten op de belangrijke momenten. Halverwege de tweede helft scoorde Nijnsel met een schot vanaf de zestien meter: 2-1. In de counter had DVG goede mogelijkheden om de beslissende derde goal te maken. Een voorzet van Tarn van de Wiel werd door een verdediger aangeraakt, waardoor Teun Welvaarts de bal alleen kon aanraken en er geen richting meer aan kon geven.
Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg de scheidsrechter meer moeite om de duels goed te beoordelen. De grensrechter van Nijnsel kwam zelfs, onbedoeld, in een tackle aan de zijlijn terecht. Hij kon zonder letsel weer verder. Nijnsel ging op jacht naar de gelijkmaker en doelman Ronald Martens moest handelend optreden. Aan de andere kant probeerde Bas Smulders met een hard geplaatst schot de derde te maken maar ook daar was de keeper alert.

In de slotminuut kreeg Nijnsel nog een hoekschop waarbij Ronald Martens de bal ving, maar vervolgens ook weer even los liet. Gelukkig had niemand daar op gerekend en werd het laatste fluitsignaal met gejuich ontvangen. De eerste overwinning van de competitie was een feit.

DVG-2 speelde uit tegen Erp 3 en verloor met 2-1. De DVG-dames speelden thuis tegen SBV/Ulysses en wonnen met 3-1 ook hun eerste competitiewedstrijd.

Volgende week speelt DVG 1 uit tegen Avesteyn en komt daar een bekende trainer tegen, Liempdenaar Hugo van de Sande die ook in het eerste speelde.

Modderige tweede plaats voor Kay Karssemakers op het ONK 85cc Arnhem

Arnhem - Kay Karssemakers behaalde afgelopen weekend tijdens de twaalfde wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen in Arnhem een tweede plaats. In de eerste manche kwam de jonge motorcrosser na een matige start sterk naar voren in de modder en werd tweede. Door de aanhoudende regen werd de tweede manche afgelast.

De afgelopen weken had Kay de meeste tijd doorgebracht op de 125cc machine, maar doordat hij graag de laatste drie ONK's op de 85cc wilde afsluiten moest hij voor nu terug op de 85cc. Het wedstrijdmateriaal uit Australië was terug in Nederland en nadat de Alpinestars-rijder op zaterdag een goede training had afgewerkt op het circuit van Deurne stond hij zondagochtend klaar voor de tijdtraining in Arnhem.
De talentvolle Boxtelaar zette meteen in de eerste ronde een snelle tijd op de klok. Doordat het circuit iedere ronde zwaarder werd lukte het Kay niet om in het restende deel van de training zijn tijd nog te verbeteren. Meerdere malen kwam hij er dichtbij, maar uiteindelijk moest hij genoegen nemen met een derde tijd. Hiermee verzekerde hij zich wel van een goede startplaats in beide manches.

Gemotiveerd stond Karssemakers achter het starthek voor de eerste manche. De Youth Pro MX-rijder reageerde goed op het vallen van het starthek, maar zat er in de eerste bocht toch niet helemaal lekker bij. Net buiten de top 5 kon hij aan de wedstrijd beginnen. Het circuit was duidelijk zwaarder dan in de training en ook gedurende de manche bleef het regenen. Kay hield zich echter goed staande op het modderige circuit en wist zich binnen één ronde op te werken naar een tweede plaats. Na de openingsronde ging hij in gevecht met zijn concurrent en beide rijders hielden zich goed staande in de modder. Meerdere malen zat Kay erg dicht in het achterwiel van de kopman, maar doordat hij net iets meer hinder had van de achterblijvers kostte hem dit telkens weer een aantal meter. Gecontroleerd reed Kay de wedstrijd uit en kwam op korte achterstand van de winnaar op een tweede plaats over de finish.

Doordat de regen aanhield en het circuit steeds zwaarder en modderiger werd, werd de tweede manche afgelast, waardoor Kay met zijn tweede plaats ook op die plek in het dagklassement eindigde. In de tussenstand om het Open Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen bezet hij eveneens nog altijd de tweede plaats. Over twee weken staat voor de Boxtelaar de voorlaatste ONK wedstrijd op het programma in Geldermalsen.

Matig begin van seizoen voor kaderteam WvL/RegioBank

Liempde - De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen verliep voor de biljarters van het kaderteam van 't Wapen van Liempde/RegioBank erg matig.

Harm van de Laar begon goed en stond behoorlijk ver voor, maar viel stil. Zijn tegenstander kon vervolgens terugkomen en de partij alsnog naar zich toe trekken. Ton Rovers kon niet in zijn spel komen en verloor. Henry van Dijk begon wat nerveus en zijn tegenstander liep snel uit. Met een serie van 41 kwam Van Dijk weer bij, maar even later maakte zijn tegenstander de partij toch uit. Kopman Martien van den Tillaart speelde een solide partij en gaf zijn tegenstander geen enkele kans. Hij maakte zijn 210 punten in negen beurten uit (23.33 gemiddeld met een hoogste serie van 57).
Team 2 C2 verloor de wedstrijd, alleen Johan van der Ven kon zijn partij in winst omzetten. Cor van Beers plaatste zich voor de gewestelijke finale driebanden klein derde klas. Hij deed dit door bij de districts wedstrijden een tweede plaats te veroveren. Hij wist tien punten uit zeven wedstrijden in de wacht te slepen, waarbij twee punten per wedstrijd te behalen waren, en scoorde 0,383 gemiddeld met een hoogste serie van drie.
De hoogste serie deze week werd gespeeld door Martien van den Tillaart met 57 caramboles (kader 57/2), gevolgd door Henry van Dijk, eveneens kader 57/2, met een serie van 41.

L'Union start indoorcompetitie met vierde plaats

Schijndel/Boxtel - De indoorcompetitie op de 18 meter van l'Union is vorige week weer van start gegaan. De Boxtelse handboogschutterij treed dit jaar aan met een team dat in de hoogste klasse uitkomt. Bij gastheer Amicitia te Schijndel behaalde het team 771 punten. Geen al te hoge score waarmee l'Union een vierde plaats in de Ere-klasse veroverde.

Persoonlijke resultaten kwamen van Adri van de Langenberg met 262, Henk Jegers met 260, Gerard van der Steen met 249 en Henri van de Broek met 221 punten.
Enkele jeugdleden traden op de vrijdagavond aan bij Landmans Unie, ook in Schijndel. Meike van Oss liet zeer goede vorm zien door maar liefst 269 punten op te laten tekenen, een persoonlijk record. Sam Spitters behaalde 208 punten en Breanna Vugs 158.

16 / 16

20-30 september

Expositie schilderijen Jessica Braken (di,wo,vrij,zat zon)
11.00 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

20 september-14 oktober

Rondje Boxtel per kano za & zon (doordeweeks op afspraak)
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Donderdag 27 september

Hobbycentrum; Seniorweb tablet en smartphone
09.00 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Hobbycentrum; vrije dans & glas in lood
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Hobbycentrum; Stijldansen
19.00 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Heemkunde Boxtel: lezing door Jan Pieter Six
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

28-29 september

Expositie Kunstlicht 99: 'Zoals het mij toeschijnt'
14.00 uur, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

Vrijdag 28 september

Gratis tekenles (aanmelden)
09.30 uur, Achter de Willibrordusschool, Esch

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Internationaal symposium 'Crustacea Through Time' (aanmelden)
10.30 uur, Oertijdmuseum, Bosscheweg 80, Boxtel

Hobbycentrum; werken met textiel
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

B-Town Plug & Play
19.00 uur, Baroniestraat 20, Boxtel

29-30 september

Recreantentoernooi Honkbal/Softbal
10.00 uur, JRC Ducks, De Voetboog 20, Boxtel

Schilderijen met een verhaal in Het Groot Duifhuijs op Kasteren
10.00 uur, Groot Duijfhuis, Hoevedreef 2, Liempde

Zaterdag 29 september

Reünie Zonnehoekschool
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Munseltocht KV De Pagaai
14.00 uur, KV De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Nieuw in B-Town: Club Town
19.00 uur, Jongerencentrum, Baroniestraat 20, Boxtel

Zondag 30 september

Wandeling Natuurwerkgroep Liempde
09.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Vlooienmarkt Buurtvereniging Den Berg
10.00 uur, Jeugdhuis Pius X, Heidonk 28, Liempde.

Boxtel Oost Dag
11.00 uur, tussen Oosterhof en De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Open Dag Zorgboerderij Het Kleine Bos
12.00 uur, Luissel 18, Boxtel

Signeersessie Boxtelse striptekenaar Ralph Dikmans tijdens Boxtel Oost Dag
12.00 uur, tussen Oosterhof en De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Picknicken bij de Herenboeren (aanmelden)
12.00 uur, Herenboeren Wilhelminapark, Kampspoor, Boxtel

Kienavond CV De Natneuzen
20.00 uur, Fellenoord 6, Boxtel

Maandag 1 oktober

Hobbycentrum; vrije dans
09.15 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Open repetitie Het Essche Heimweekoor
20.00 uur, Ons Café, Leunisdijk 28, Esch

Dinsdag 2 oktober

Hobbycentrum; creatief met penseel
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

ZorgSamenBuurt Oost schenkt koffie in de huiskamer van Boxtel Oost
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Presentatie 'Haal het beste uit jezelf én je kind'
10.30 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Hobbycentrum; Spaans 2e leerjaar
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

B-Town Be Chill
14.30 uur, Baroniestraat 20, Boxtel

Inloopspreekuur Seniorweb
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Hobbycentrum; Spaanse conversatie
19.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Start cursus Petrus-o-logie (aanmelden)
19.30 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Woensdag 3 oktober

Lezing Bettine Vriesekoop (aanmelden)
Taverbo/Sabo, De Voetboog 18, Boxtel

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Repetitie avond zanggroep Tint, doe je mee?
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Foto: Gerry van de Sande

Wil van de Sande

Rinie Voets

Arie van Gaal