DeMooiBoxtelKrant

20 september 2017

DeMooiBoxtelKrant 20 september 2017


Bockesprongen en UITmarkt

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Het centrum van Boxtel vormde het afgelopen weekend het decor van de aftrap van het nieuwe culturele seizoen met de evenementen UITmarkt op zaterdag en Bockesprongen op zondag. Mede dankzij het goede weer kwamen er weer enkele honderden bezoekers op beide evenementen af en kon er zaterdagnacht zelfs nog een enkele marshmallow buiten op het kampvuur geroosterd worden.

Zaterdagavond, tijdens de UITmarkt, konden de aanwezigen genieten van onder meer de oorstrelende muziek van Pepijn de Brouwer en Charlotte de Jongh. Volgens mede-organisator Louis Meister viel vooral op dat de vernieuwingen in het programma het goed deden bij het in groten getale aanwezige publiek: "Vooral de nieuwe filmzaal en de modeshow liepen erg goed. Daar kregen we ook veel positieve reacties op." Ook de opening, waarbij kinderen met een druk op de knop en onder toeziend oog van wethouder Marusjka Lestrade het nieuwe cultuurseizoen van start lieten gaan, was een opmerkelijk moment.

Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Roadkill Volkov Foto: Ruud van Casteren
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren

Theater- en muziekfestival Bockesprongen kon een dag later eveneens op veel bezoekers rekenen. Hoewel Meister beaamt dat het niet op alle tijdstippen even druk was, is hij positief op de opkomst. "Je moet niet vergeten dat én bij de Zwaanse brug én op de Markt én ook op het Croonplein activiteiten waren, naast het muziekpodium in de Oude Kerkstraat. Daar had zich overal een aardige club mensen verzameld", aldus de organisator.

Vooral op het gebied van theater had Bockesprongen dit jaar verrassende acts te bieden, met een 'museum' waar live een aardbeving meegemaakt kon worden, Roadkill Volkov, met een restaurant dat aangereden wild op het menu heeft, of 'Mannekino', waarbij een levende etalagepop in een bizarre act de show stal. Ook wat muziek betreft was het programma goedgevuld met een sterke act van Ragged Them Dirty, blues uit de regio met The Blackhawks en Pinkpop-opener The Ten Bells.

Over de samenwerking met BuurtSport Boxtel en de diverse scholen in Boxtel, die dit jaar tot stand kwam is Meister ook te spreken, hoewel er volgens hem wel wat verbeterpuntjes te vinden zijn om ervoor te zorgen dat ook de ouders zich blijven vermaken als hun kroost aan het 'actionpainten' is.

Dit zou kunnen betekenen dat volgende edities de kinderactiviteiten op een andere plaats zullen zijn. Volgend jaar wordt wat dat betreft een lastige editie, omdat in september de Markt verbouwd wordt. Meister wil van de nood echter een deugd maken en nadenken over, en experimenteren met andere locaties binnen het centrum voor het festival, of onderdelen daarvan. Een precieze locatie heeft hij nog niet op het oog; daar wordt in het voorjaar over beslist.

19 oktober duidelijkheid over Aldi op Fellenoord

Verhuisplannen gevolg van sluiting dubbele overweg en trage besluitvorming uitbreiding Oosterhof

Boxtel - Op 19 oktober wordt duidelijk of er een vestiging van Aldi aan de Fellenoord mag komen. Eind juli werd duidelijk dat Aldi interesse had op de plaats van het pand waar nu 040FIT! zit een supermarkt te beginnen. In een reactie op vragen van PvdA/GroenLinks stelt wethouder Eric van den Broek dat hij de komst van nog een supermarkt op de Fellenoord weliswaar 'niet wenselijk' acht, maar dat hij nog moet bestuderen of hij de bouw juridisch kan tegenhouden. De uitspraak volgt in oktober.

PvdA/GroenLinks-voorzitter Anja van den Eijnden constateert dat de bouw van een nieuwe supermarkt aan de Fellenoord ingaat tegen de detailhandelsvisie. Daarin wordt juist gemikt op een meer centrale en duidelijke ligging van winkelgebieden. De wethouder beaamt dit, maar geeft aan dat de visie niet juridisch bindend is. En er is nog meer kritiek op de plannen van Aldi: zo zal de verwachte toename van het verkeer mogelijk gevaarlijke situaties opleveren voor scholieren van het Jacob-Roelandslyceum. Eerder verlengde de gemeente de beslistermijn al met zes weken omdat meer onderzoek nodig geacht werd.

Verschillende partijen, zoals de ondernemers in winkelcentrum Oosterhof, de VvE van het winkelcentrum, als wel de betrokkenen bij 040FIT! vermoeden dat Aldi de verhuisplannen met een doel nu kenbaar maakt: de sluiting van de dubbele spoorwegovergang maakt de toekomst van de Aldi-vestiging op de Kapelweg onhoudbaar, zo wordt ook al vermeld in eerdergenoemde detailhandelsvisie. Daarin wordt ook de samenvoeging met de supermarkt in winkelcentrum Oosterhof genoemd. De noodzakelijke verbouwing en uitbreiding van dit winkelcentrum laat echter nog even op zich wachten en het is dus goed denkbaar dat Aldi met de ingediende verhuisplannen extra druk op de ketel probeert te zetten.

Dat Oosterhof flink wil uitbreiden is als jaren duidelijk. Mede dankzij de aangekondigde verhuisplannen van Aldi werd besloten de verbouwplannen, die in een vergevorderd stadium zijn, aan te bieden aan de gemeente in de hoop dat nu eindelijk de knoop doorgehakt wordt. Harrie Kroot, van de VvE is duidelijk over de verhuisplannen: "Het is van cruciaal belang voor de wijk dat Oosterhof gerenoveerd wordt, mét de Aldi én de Jumbo onder één dak." Het winkelcentrum zal, mocht de gemeente akkoord gaan met de plannen, uitbreiden met netto zo'n 1.100 m2 vloeroppervlak. Dat is strijdig met de detailhandelsvisie, die uitgaat van een maximumuitbreiding van 350 m2.

Aldi heeft tegenover DeMooiBoxtelKrant nog niet gereageerd op de verhuisplannen naar Fellenoord.

Nieuw artikel

Foto: Jos en Miriam van Breugel-Hugens

Ingezonden brieven

Blauwe zone in Boxtel

Begin september is men gestart met een proefperiode, en mijn vermoeden werd vanaf de eerste dag al bevestigd; het vrij parkeer Breukelsplein was direct overbezet. Zowel in de parkeervakken zelf als ook rondom het plein, wat niet mag volgens de aanwezige verkeersborden.
Ik heb een bouwkundige opleiding gehad, maar de specialisten met infrastructuur in hun opleiding die dit plan gemaakt hebben moeten dit toch hebben voorzien?
Ik heb vernomen dat twee ondernemers inmiddels een brandbrief naar de gemeente hebben gestuurd; hun medewerkers kunnen de auto niet kwijt omdat de parkeervakken continue bezet worden door personen die geen vrijstelling hebben (ik vermoed door treinreizigers die anders moeten betalen op het voor hun geldende parkeerterrein bij het station aan de westzijde).
Mijn voorstel is: ook op dit plein een blauwe zone. Geef de omwoners met een auto ontheffing en ook de medewerkers van de aangelegen ondernemers, of nog beter: markeer een aantal parkeerplaatsen (in overleg met deze ondernemers) duidelijk als alleen bestemd voor medewerkers. Deze mensen moeten immers kunnen parkeren gezien hun werkplek! Dit systeem hanteert men ook bij enkele verzorgingstehuizen in Boxtel .
Het is toch te gek voor woorden als je 's morgens op tijd wordt verwacht op je werk maar nergens je auto kwijt kunt?
Tevens is het dan voor de bestuurder met een chronisch gebrek (of zijn/haar bestuurder) mogelijk om te parkeren voor maximaal twee uur als hij of zij therapie krijgt.

Martin van Tillaart, Boxtel

Iets positiefs mag ook gezegd worden

Enkele maanden terug heb ik de gemeente een mail gestuurd over de rommel, vervuiling en poepzakjes bij het hondenveldje bij de Berkengaard. Na het grasmaaien laat de gemeentewerker ook alles liggen, ook de zakjes poep waar hij eerst overheen rijdt. Het hek openen kan hij wel, maar het hek sluiten niet, et cetera. Er staat geen prullenbak. Dus wat doen mensen? Ze gooien het zakje dan maar in het hondenveldje, iedereen doet dat immers. Als je het zo bekijkt is het nog best netjes. Wat moet je met een poepzak, je gaat er niet m,ee lopen en op straat of in de bosjes gooien mag niet. Thuis wil je het niet hebben.
Maar dat is nu op gelost: bij het hondenveldje bij de Berkengaard staat nu een prullenbak. Top! Ik wil dan ook aangeven dat de gemeente toch wel luistert naar de bewoners in Boxtel. Een paar weken geleden heb ik iets negatiefs gemeld in verband met het onderhoud van de vogelkooi en de paden, nu vind ik het wel zo fair om iets positiefs te benoemen.
Daar hoort natuurlijk bij dat wij als bewoners ook zelf initiatief moeten nemen, bijvoorbeeld onkruis weghalen bij de stoep naast je tuin en achter in de brandgangen. Het oog wil ook wat. Houd je dit bij, dan is het vaak niet langer dan een half uurtje werk.
Ook een positieve melding voor de gemeente omdat de picknicktafel die wij als bewoners hebben gekocht mag blijven staan. Zo kunnen we toch wat meer saamhorigheid in de buurt creëren. Komt er overlast dan verdwijnt deze weer.

Soms moet er iets kritischer door de gemeente worden gekeken qua onderhoud, dat blijft toch een puntje. Zij hebben een voorbeeldfunctie in mijn ogen en in die van anderen. Laten zij de boel verloederen vanwege bezuinigingen, dan volgt de mens als kuddedier. Bezuinig dan op andere punten. Controleer meer, spreek met bewoners, schrijf de punten op en doe er iets mee. Dat niet alles direct lukt en tijd nodig heeft, dat snapt iedereen. Maar laat je zien in de gemeenschap, meng je onder de bewoners, wijs iemand aan die luistert, naar bewoners toe gaat. Mensen komen niet gauw naar de gemeente,t voor sommigen is die drempel te hoog.
Laat je gemeente stralen, begin bij de kleine dingen. Dat bezorgt je een groot gebaar.

Groet, Jos en en Miriam van Breugel-Hugens

KBO-activiteiten

Donderdag 21 september        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 22 september        Rikken en jokeren in De Adelaar        13.30
Dinsdag 26 september        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Walnoot        14.00
Woensdag 27 september        Jeu-de-boulestoernooi bij Jeu de Boulesvereniging De Walnoot, Selissenwal 25. Opgeven voor 23 september bij Theo van Hamond via theo.van.hamond@home.nl of bij Corry van de Laar via Laar101@ziggo.nl.         13.30-16.30
                        Filmmiddag in het Wereldhuis. Opgeven voor 20 september bij Sina van Alpen via 0411-689285 en sina_alphen@planet.nl of bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 en henksturkenboom49@gmail.com        14.30
                        Eten bij het Wereldhuis. Opgeven voor 20 september bij Sina van Alpen via 0411-689285 en sina_alphen@planet.nl of bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 en henksturkenboom49@gmail.com         17.00

Collectes september/oktober

Tot en met 23 september: Nierstichting Nederland
25 tot en met 30 september: Fonds verstandelijk gehandicapten
2 tot en met 7 oktober: Dierenbescherming
9 tot en met 14 oktober: Brandwonden Stichting
30 oktober tot en met 4 november: Stichting Diabetes Fonds

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900-8844.

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Eerste besluiten PHS goedgekeurd door gemeenteraad

Dubbele spoorwegovergang gaat dicht voor auto's

Boxtel – De Boxtelse gemeenteraad maakte zich op voor 'weer een avondje bakkeleien over de sluiting van de dubbele spoorwegovergang', zoals een van de zes insprekers van het noemde. Het gebakkelei bleef echter uit. In een ordentelijk verlopen raadsvergadering met veel publiek werden dinsdagavond de eerste maatregelen rondom Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) aangenomen. Dit betekent dat de dubbele spoorwegovergang dicht gaat voor auto's en de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) een stap dichterbij komt.

Het zijn de eerste twee van de vijf maatregelen die uiteindelijk moeten leiden tot een structurele verkeersoplossing rond de dubbele spoorwegovergang. Alle partijen konden zich vinden in het collegebesluit voor de aanleg van de VLK, hoewel de BALANS-fractie met de overige maatregelen waarover besloten werd niet akkoord wilde gaan en daar dus tegen stemde.

Volgens de oppositie kleven nog veel vragen en onduidelijkheden aan de verdere uitvoering van het megaproject. Zo is het uiteindelijke kostenplaatje volgens hen nog onduidelijk en tast Boxtel volkomen in het duister over wat de gevolgen zijn voor de verkeersstromen in andere delen van de gemeente. De gevolgen van de sluiting van de dubbele overweg zijn volgens hen niet te overzien. Gevreesd wordt voor opstoppingen in de Leenhoflaan en het dichtslibben van de wegen op de Noord-Zuidas. Ook de zes insprekers voorzien grote problemen. Namens de ondernemersvereniging sprak Henk Wagenaars van een onvolledig plan waarbij het eerste inspraakmoment in feite de afgelopen raadvergadering was; "Dat is mosterd na de maaltijd."

Ook bij met name de oppositie bestaat nog onduidelijkheid over de verdere uitwerking van de plannen. Het gebrek aan een duidelijk financiële onderbouwing van de plannen stoort de partijen CDA, PvdA/GroenLinks en BALANS. Ook wat andere cijfertjes betreft hebben de wethouder en zijn ambtenaren hun huiswerk niet goed gedaan, meent laatstgenoemde partij. "De cijfermatige onderbouwing voor de plannen wijzigt steeds", aldus fractievoorzitter Wim van der Zanden. "Daarmee ga je juridisch de bietenbrug op." Daar is wethouder Herman van Wanrooij het niet mee eens. Dat de cijfers in de verschillende plannen van de gemeente variëren komt volgens hem omdat die zijn gebaseerd op verschillende verkeersmodellen. Die worden bovendien regelmatig geüpdatet, wat de variatie verklaart. "En deze verkeersmodellen zijn gewoon juridisch geaccepteerd", aldus de wethouder.

Het is volgens de wethouder 'nu of nooit' met betrekking tot de aanleg van de VLK en sluiting van de dubbele overweg. Boxtel kan op dit moment namelijk rekenen op een bijdrage van 32,4 miljoen van het Rijk en de provincie, mits de garantie wordt afgegeven dat de gelijkvloerse dubbele overweg verdwijnt. En zo denkt de meerderheid van de raad er dus ook over. "Ik ben blij dat we nu eindelijk kunnen starten", geeft een zichtbaar contente Van Wanrooij aan.

Marc Kolsters, die insprak namens de bewoners van onder andere de Molenwijkseweg ziet de noodzaak van het nemen van een besluit toch anders. "Beter een slecht besluit dan geen besluit", geeft hij aan. Een gevoel dat door veel belanghebbenden gedeeld wordt. De Boxtelse politiek lijkt dit ook wel in te zien. "Het is helder dat niet alles meteen wordt opgelost", constateert PvdA/GroenLinks raadslid Nico Bulter. "Maar het zijn geen onoverkomelijke problemen." De wethouder realiseert zich dit en geeft aan dat MOVE'31, het omvattende verkeersmaatregelenpakket veel van deze problemen moet oplossen. Ook geeft hij aan dat het onmogelijk is het iedere Boxtelaar naar de zin te maken. Peter Manniën, van Combinatie'95 onderstreept dit: "Dat niet iedereen het er mee eens is, dat is democratie." En daarover was eigenlijk iedereen in de raadszaal het wél eens.

Boxtel vraagt inwoners om advies voor MOVE'31

Boxtel - Het was volgens wethouder Herman van Wanrooij het meest gehoorde woord tijdens de raadsvergadering van 12 september: MOVE'31. Niet zo verwonderlijk, want het nieuwe gemeentelijk vervoersplan biedt een aantal oplossingen voor problemen die veroorzaakt worden door de uitvoering van de plannen inzake Programma Hoogfrequent Spoor (PHS), waarover je elders in deze krant leest. De gemeente gaat vanaf vandaag haar inwoners vragen om mogelijke invulling van het verkeersprogramma.

"Ik meen vanuit de grond van mijn hart dat ik liever een jaar verder geweest was met MOVE'31", biecht de wethouder op. Dat had een hoop discussie kunnen voorkomen, want de nieuwe verkeersplannen moeten uiteindelijk oplossingen bieden voor enkele problemen die zich aandienen met de uitvoer van de plannen inzake PHS. Zo voorziet MOVE'31 in een oplossing voor verkeersproblematiek in Noordwest Boxtel en een koppeling tussen de N618 en autosnelweg A2.

De wethouder wil zich in dit stadium niet laten vastpinnen op een 'noordelijke ontsluitingsweg' waar Boxtel-Noord zo hard om roept na het raadsbesluit de VLK aan te leggen en de voorgenomen sluiting van de dubbele spoorwegovergang op Tongeren. "Ik spreek liever van een oplossing voor de verkeersproblematiek in Noordwest Boxtel. Dat hoeft voor mij niet per se een noordelijke ontsluitingsweg te zijn", vindt hij. Zo wil Van Wanrooij ook niet spreken van een parallelweg langs de A2 ter hoogte van de Puttersdreef, maar van een 'afwikkeling van de N618 op de A2'. Het is volgens hem dus ook niet de vraag óf Boxtel de derde aansluiting op de autosnelweg terugkrijgt maar waar en wanneer.

De gemeente vraagt inwoners om hun advies op vijf thema's, door middel van 24 vragen. Deelnemers wordt onder meer gevraagd om hun mening op het gebied van toekomstige verkeersontwikkelingen. Doel van de peiling is om op een laagdrempelige manier advies in te winnen bij de Boxtelse bevolking en dit waar mogelijk mee te nemen in de besluitvorming. Ook de diverse klankbordgroepen, die nu gevormd worden, krijgen inspraak in de plannen.

De peiling is te bereiken via boxtel.nl/move31 en in te vullen tot 8 oktober. Daarna worden de resultaten verwerkt, evenals de inbreng van de klankbordgroepen. Die krijgen vooraf geen inzage in de uitkomsten omdat het van belang is dat zij hun eigen mening vormen en niet gaan reageren op de peiling.

In mei 2018 moet de eerste versie van MOVE'2018 aan de raad aangeboden worden. Een definitief besluit wordt in oktober 2018 genomen, als alle visies en raadsvoorstellen in de plannen verwerkt zijn.

Informatieavond groot onderhoud N618 Boxtel-Schijndel

Cliënten van FYSIO-TEAM parkeren dubbel om geen honderden meters te voet af te hoeven leggen. (Foto: Kees Verschoor) Foto: Kees Verschoor

Weg van 13 tot en met 16 oktober dicht

Boxtel/Schijndel - De provincie voert vanaf eind september tot en met medio december 2017 groot onderhoud uit aan de N618. Voor een toelichting op de werkzaamheden door de aannemer zijn belangstellenden op 27 september van 19.00 tot 21.00 uur welkom in Restaurant de Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel.

Tijdens het onderhoud wordt de weg voorzien van geluid reducerend asfalt, worden geleiderails aangebracht, inritten opnieuw bestraat en bomen geplant. De werkzaamheden vinden gefaseerd plaats in de periode september tot medio december.

Tijdens het weekend van 13 tot en met 16 oktober is de N618 volledig dicht voor doorgaand verkeer. Afhankelijk van het weer kunnen deze werkzaamheden dit later plaatsvinden. Voorafgaand aan dit weekend vinden vanaf eind september voorbereidingen plaats met plaatselijke rijstrookafzettingen.

Ondernemers Breukelsplein schrijven brandbrief over bereikbaarheid

Boxtel - Ondernemers Kees Verschoor, van fysiotherapeut FYSIO-TEAM en Sonja Geijsen, van de gelijknamige podotherapie maken zich grote zorgen over de parkeerproblemen rond hun praktijk aan het Breukelsplein. Ook de mogelijke verplaatsing van de weekmarkt, tijdens de verbouwing van de Markt, belooft extra problemen voor de ondernemers. Daarom hebben de ondernemers afgelopen donderdag een brandbrief geschreven aan de gemeente.

Met de ingang van het nieuwe parkeerregime kunnen hun klanten van beide praktijken, vaak slecht ter been, niet meer in de buurt parkeren. Verschoor vreest daarom dat zij in het vervolg weg zullen blijven. Ook de medewerkers van FYSIO-TEAM, die huisbezoeken moeten afleggen, zijn veel tijd kwijt met het zoeken naar een parkeerplek en de wandeling van en naar de praktijk. Een onwerkbare situatie, zo meent Verschoor.

In de brandbrief uiten de ondernemers hun zorgen over de toenemende parkeerproblemen en nemen zij ook alvast een voorschot op de mogelijke verplaatsing van de weekmarkt naar het Breukelsplein tijdens de verbouwing van de Markt. Volgens Verschoor betekent dit dat hij een groot probleem heeft, mocht ook dit plan doorgang vinden. "Tijdens de kermis merk ik ook dat cliënten weg blijven", constateert Verschoor.

Verkeerswethouder Herman van Wanrooij wil nog niet ingaan op de inhoud van de brief en de mogelijke oplossingen. "Ik niet vooruitlopen op het overleg met de ondernemers. Maar ik heb de problemen met eigen ogen gezien: het Breukelsplein lijkt het kind van de rekening met de huidige plannen." De wethouder geeft aan onderzoek te doen naar waar de langparkeerders op het plein vandaan komen om een structurele oplossing te vinden.

De ondernemers aan het Breukelsplein zijn niet de enigen die klagen over de parkeerproblemen op het plein. Ook omwonenden klagen steen en been over de ontstane situatie.

Jaarlijkse vlooienmarkt Den Berg

Liempde - Buurtvereniging Den Berg uit Liempde houdt op zondag 24 september haar jaarlijkse vlooienmarkt. De vlooienmarkt is inmiddels een ver buiten de buurt een bekend begrip en vele mensen weten hun weg ernaartoe dan ook te vinden.

De markt wordt gehouden van 10.00 tot 14.00 uur in en om jeugdhuis Pius X, Heidonk 28 in Liempde. Entree bedraagt 2 euro. Kinderen tot 12 jaar oud mogen gratis naar binnen.

Rondom het jeugdhuis is voldoende parkeerruimte aanwezig. Op de invalswegen van Liempde staat de vlooienmarkt middels pijlen aangegeven. Belangstellenden kunnen voor informatie over de vlooienmarkt contact opnemen met C. Braken, 0411-631489.

Alzheimer Café bij De Nachtegaal

Boxtel/Schijndel - In restaurant-zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel wordt op maandag 25 september een Alzheimer Café voor Regio 't Groene Woud georganiseerd. Het thema van de avond is: Dementie en het zelfgewilde levenseinde. Gastspreker is de heer Hendriks van de presentatiedienst van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

Mensen met dementie hebben soms duidelijke opvattingen over de waarde van hun leven en menswaardig sterven. Soms is er een duidelijke vraag om euthanasie, om zelf over het levenseinde te beschikken. Ondanks wetgeving rondom euthanasie, blijkt dit in de praktijk ingewikkeld. Onder andere door een vermindering van wilsbekwaamheid.

Ook de geneeskunde heeft ontwikkelingen doorgemaakt, waardoor steeds meer mogelijk is geworden en de vraag voor sommigen blijft: 'moet alles wat gedaan kan worden ook worden gedaan'? Voor iemand met de ziekte dementie, die zich niet goed meer kan uiten, rijzen nog extra problemen: hoe kun je haar/zijn wil bepalen? Wie beslist? De patiënt, de arts, de familie? Deze vragen leiden niet zelden tot dilemma's voor de patiënt, de arts en de familie.

De Nachtegaal is geopend vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur. De avond wordt afgesloten om 21.30 uur. Dit Alzheimer Café is gratis toegankelijk.

Gestelse Sonja Smulders exposeert in het JBZ te Boxtel

Foto: De Ploegers

Boxtel - De uit Sint-Michielsgestel afkomstige kunstenares Sonja Smulders exposeert vanaf 22 september op de buitenpoli van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Boxtel.

Smulders schildert al een flink aantal jaren en heeft bij verschillende kunstenaars lessen en workshops gevolgd. Vorig jaar heeft ze een driejarige opleiding tot Beeldend Kunstenaar bij Academie Filarski afgesloten.

Foto: Sonja Smulders

De schilderijen die ze exposeert behoren tot de serie Funny People en/of Dierensymfonie. De werken vinden hun oorsprong in chaos. Ze begint met diverse, vrij over elkaar aangebrachte teken- en schilderlagen. Door het toevoegen, (weg)schilderen, accentueren en vooral goed kijken creëert ze een nieuw, eigen beeld. Ze werkt met acrylverf, en gebruikt heldere kleuren. De vormen krijgen kracht door de lijnen die worden aangebracht. Tot slot, misschien wel het belangrijkste voor haar is haar humor. Ze vindt dat haar werk pas af is wanneer ze moet grinniken als het klaar is.

Meer informatie over de werken is te vinden op www.sonjasweb.nl.

De expositie is vanaf 22 september tot en met eind januari 2018 te bezichtigen op werkdagen, maandag tot en met vrijdag, tussen 8.30 uur en 16.30 uur in de gang van de polikliniek.

Rad van Fortuin bij Boxtel Oost Dag

Boxtel - Op de zevende Boxtel Oost Dag zal komende zondag, zoals je vorige week al kon lezen in DeMooiBoxtelKrant, ook carnavalsvereniging De Knokkers vertegenwoordigd zijn. De vereniging maakt nu bekend dat zij geld zullen inzamelen voor het jeugdcarnaval door middel van een rad van fortuin, waarbij mooie prijzen te winnen zijn.

Gedurende de hele dag zal vanaf 11.00 uur iedere 45 minuten een draai aan het rad gegeven worden. De lootjes om mee te doen zullen verkocht worden voor 1 euro per stuk. Lootjes voor de hoofdronde kosten 2 euro per stuk. In deze ronde, die om 15.30 uur van start gaat, worden grote prijzen verloot, zoals een barbecue ter waarde van 200 euro of diverse dinerbonnen, beschikbaar gesteld door de Boxtelse horeca.

Kinderen kunnen ook bij stand van Stichting Openbaar Jeugd Carnaval terecht om eendjes te vissen. Dat kost 50 cent en levert gegarandeerd een prijs op.

Tip 2: Wie wordt de nieuwe Prins van Ploegersand?

Liempde - Ook dit jaar is het Prinsenvereniging de Ploegers gelukt om een nieuwe Prins te vinden die samen met zijn Adjudant Ploegersland zal gaan regeren in het komende carnavalsseizoen. Hij staat te trappelen om een jaar lang de scepter over Ploegersland te mogen zwaaien. Wie het dit jaar geworden is? Dat wordt op zaterdag 21 oktober in Ploegerspaleis Het Hof onthuld. Tot die tijd zal de geheimcommissie van de Ploegers iedere week een tip geven die tot de juiste naam van de nieuwe Prins kan leiden. Deze week tip 2.

De Ploegers zijn een moderne club en gaan steeds verder buiten hun grenzen. De nieuwe Prins heeft een link met Tsjechië! Inspiratie, daar hoeft hij niet ver voor te zoeken…

Denk jij te weten wie de nieuwe Prins is, stuur je antwoord dan naar redactie@ploegers.nl. Onder de goede inzendingen worden twee kaarten voor de zittingsavonden verloot.
Misschien is het wel je broer, buurman, goede vriend of vage kennis... dat zal blijken op zaterdag 21 oktober bij Het Hof. Die avond wordt om 20.30 uur eerst afscheid genomen van Prins Populus I&II en zal vervolgens de nieuwe Prins geïnstalleerd worden. Iedereen is van harte welkom om deze avond te bezoeken.

Smartlappenavond bij Grand Café Rembrandt

Boxtel - In Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 klinkt maandag 25 september het repertoire van smartlappen en zeemansliedjes tijdens de maandelijkse smartlappenavond verzorgd door Het Dükerskoor.

Er is weer volop kans om mee te zingen en daarvoor worden tekstbundels rondgedeeld. De meezingavond begint om 20.00 uur. Om 19.00 uur opent de zaal. De smartlappenavond is gratis toegankelijk.

Tieners zamelen geld in voor Sint Maarten tijdens Boxtel Oost Dag

Boxtel - De zusjes Iris (12) en Sanne (10) Krimp en vriendinnetje Chiara Letang (10) gaan geld inzamelen voor het vorige week door orkaan Irma zwaar getroffen eiland Sint Maarten. Zij doen dit door middel van een rommelmarkt tijdens de Boxtel Oost Dag komende zondag.

Iris en Sanne liepen al lang rond met het idee om spulletjes te verkopen op een rommelmarkt om zo geld op te halen. Hoe ze dat zouden doen en wat ze eigenlijk met het geld wilden, was nog helemaal niet duidelijk.

En toen diende orkaan Irma zich aan op de bovenwindse eilanden. Via vriendin Chiara hoorden zij de verhalen over de verwoesting die de orkaan aanrichtte. De vader van Chiara is afkomstig uit Sint Maarten en heeft daar nog familie wonen. Ze hoorden de verhalen over de verwoestingen, alles is kapot. Er zal eerst opgeruimd moeten worden voor er weer iets opgebouwd kan worden en wat er precies nodig is is nu nog niet duidelijk. Maar dat er hulp nodig is was direct duidelijk. De zusjes waren dan ook meteen overtuigd: dít moest het doel voor het door hen ingezamelde geld worden.

De meiden willen graag heel veel geld ophalen en dat aan de vader van Chiara geven zodat hij dat aan zijn familie kan geven. Ze weten op deze manier dat het geld goed terecht komt bij de familie. Die zal het geldbedrag gebruiken voor de opbouw van de gemeenschap.

Iris en Sanne zijn druk bezig met het verzamelen van spulletjes om te verkopen. Ook zoeken ze sponsoren die bereid zijn om spullen beschikbaar te stellen. Verder gaan ze muffins bakken en verkopen ze andere lekkernijen zoals Caribische hapjes. "We willen zoveel mogelijk geld ophalen en we hopen dat de mensen heel veel spulletjes en lekkere hapjes komen kopen", aldus Iris.

Je kunt de jongedames vinden in een van de standjes van de Boxtel Oost Dag komende zondag.

Het gaat goed
Ik houd sinds een aantal jaren het aantal geregistreerde woninginbraken bij in Boxtel en er is goed nieuws: er is namelijk eindelijk een echte daling te zien. Tenminste, als de cijfers juist zijn natuurlijk. Want ik zie alleen de geregistreerde woninginbraken. Wat zijn dat dan vraag je je misschien af, geregistreerde woninginbraken? Dat zijn alleen de inbraken waarvan bij de politie officieel aangifte is gedaan.

De afgelopen jaren stonden wij in september nog ruim boven de 70 aangiften van (poging tot) woninginbraak. Nu staat de teller nog op 49 geregistreerde aangiften. Natuurlijk zijn het er altijd nog 49 te veel, maar we volgen als Boxtel eindelijk de landelijke trend. Het aantal woninginbraken is ook bij ons gelukkig aan het dalen. Waarom er ineens zo'n scherpe daling plaatsvindt weet ik niet, ik hoop in elk geval dat mijn columns hieraan een beetje hebben bijgedragen.

En er is meer goed nieuws te melden, dat gelijktijdig echter ook weer niet zo goed is. De afgelopen tijd zijn er in Boxtel aardig wat drugspandjes gesloten en enkele weken gelden zelfs een groot drugslab met internationale connecties. Dat zijn mooie resultaten, maar naar mijn mening is dit slechts het topje van een grote drugsberg. Niet voor niets wil een aantal Brabantse burgemeesters extra hulp en geld van Den Haag om de aanpak beter te organiseren zodat de drugscriminaliteit ook gaat dalen.

Weet jij meer over iemand die handelt in drugs of een illegale wietplantage heeft of heb je een vermoeden dat iemand iets met drugs te maken heeft? Deel dit dan met de politie. Ik begrijp best dat je dit misschien eng vindt omdat je bang bent voor de gevolgen als je dit vertelt. Je kunt dit soort zaken daarom ook anoniem melden. Bijvoorbeeld bij 'Meldt Misdaad anoniem' of via het Boxtels Buurt Informatie Netwerk (BIN). Ik heb dar in mijn vorige column ook al over geschreven. Als je de melding hebt gedaan wordt deze echt opgepakt door de politie en als je het anoniem doet is het ook echt anoniem. Laten wij als inwoners van Boxtel samen met de politie de criminaliteit helpen aanpakken. Laten wij positief blijven en hopen dat Den Haag op korte termijn met extra geld komt om in Brabant de overlast van drugscriminaliteit aan te kunnen pakken.

O ja, en dan nog dit. Het internet is enorm in opkomst onder criminelen. Zo krijgt iedereen wel eens e-mails van de bank waarin gevraagd wordt bankgegevens te geven omdat de bankpas is geblokkeerd is een e-mail van het CJIB (je weet wel, die van de verkeersboetes) omdat een boete nog niet betaald is. Waar de e-mail ook vandaan komt, er staat altijd een link in die je zogenaamd verder helpt. Druk nooit op zo'n link maar verwijder de e-mail direct. Criminelen gebruiken zo'n link om bij je persoonlijke gegevens te komen en deze te misbruiken.

Motorrijders maken zich op voor 27e Molenrit

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Café Den Boer maakte zich zondagochtend op voor de 27e editie van de Molenrit. Ieder jaar doen tientallen motorrijders mee aan de toertocht door de provincie, die start vanaf het café.

Van links naar rechts: Chiara, Iris en Sanne. (Foto: Masha Arts-Raaijmakers) Foto: Masha Arts-Raaijmakers
Foto: Persburo Sander van Gils

Om 11.00 uur startten de deelnemers aan de toertocht die wonderwel in prima weersomstandigheden verliep.

'Zwaar ongeluk' Keulsebaan blijkt brandweeroefening

Boxtel - Enkele behulpzame treinreizigers belden donderdagmiddag 112 vanwege een 'zwaar ongeval' op de Keulsebaan, waar zij voorbij raasden. Vanuit de trein waren de briefjes met daarop 'Brandweer oefening' echter niet te zien.

De geschrokken treinreizigers zagen vanuit de passerende trein een auto op zijn kant in de sloot liggen. Onder het voertuig bemerkten zij een fietser. De opgetrommelde hulpdiensten troffen na een zoektocht op de Keulsebaan echter niets aan. Uiteindelijk bleek het te gaan om een geënsceneerd verkeersongeval op De Vorst, niet ver van het spoor. De brandweer houdt daar donderdagavond een hulpverleningsoefening.

Het 'ongeval' was gemarkeerd met pionnen en op de bomen hingen briefjes met 'Brandweer oefening'. Dit was echter vanuit de voorbij razende trein niet te zien. Bovendien waren de briefjes inmiddels verregend.

Ondanks het vals alarm is de brandweer blij met melders, die te goeder trouw hebben gehandeld. Om te voorkomen dat de hulpdiensten nogmaals voor niets gealarmeerd zouden worden heeft de brandweer de plek van het ongeval goed gemarkeerd. De auto is met zeil ingepakt en de omgeving met linten afgezet, zodat het vanaf het spoor niet meer zichtbaar is. Deze inzet leidde bij menig brandweerman tot een glimlach en zal dat naar verwachting ook donderdagavond, tijdens de oefening nog blijven doen.

Groots 'oogstfeest' voor inwoners en bezoekers Liempde

Foto: SPPiLL

Liempde - Op zondag 8 oktober is het feest in Liempde. 'Liempde pakt uit', onder dat motto houdt SPPILL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) op zondag 8 oktober van 12.00 tot 17.00 uur een 'oogstfeest' voor de inwoners en bezoekers van Liempde. Hiermee wordt de afronding van de herinrichting van de dorpskern gevierd. Ook de opening van het nieuwe Bezoekers- en Ontmoetingscentrum D'n Liempdsen Herd hoort daarbij.

Ook krijgen tal van andere SPPiLL-projecten aandacht met een feestprogramma waarmee SPPILL wil laten zien dat Liempde mooier, gastvrijer en toegankelijker is geworden dan ooit. Dit mede dankzij de medewerking van vele betrokken organisaties, Liempdse verenigingen en muziekgroepen.

In het vernieuwde dorpscentrum zijn zaken als de vervallen boerderij aan de Barrierweg, de slechte straten en stoepen en het Concordiapark dat meer charme verdiende allemaal verleden tijd. Er zijn bovendien vele extra's toegevoegd zoals de restauratie van een bakhuis, erven en waterputten en het planten van hoogstamfruitbomen die de karakteristieke kenmerken van Liempde nog meer benadrukken. Inwoners en bezoekers krijgen op 8 oktober de gelegenheid om alle resultaten met eigen ogen te zien.

De feestelijke activiteiten van 'Liempde pakt uit' starten om 12.00 uur met het aansnijden van een taart van enkele m2 groot. Dat gebeurt op het achtererf van de door SPPiLL volledig gerestaureerde monumentale boerderij D'n Liempdsen Herd. In dit nieuwe Bezoekers- en Ontmoetingscentrum is er dan voor elke bezoeker een taartpunt, beschikbaar gesteld door de plaatselijke COOP die er een statiegeldactie voor hield.
D'n Liempdsen Herd is de hele middag geopend; vrijwilligers staan klaar om bezoekers rond te leiden door de monumentale boerderij. Op het achtererf kunnen mensen eveneens de hele middag genieten van muziek, een hapje en een drankje.
SPPiLL ontwikkelde speciaal voor 'Liempde pakt uit' een wandelroute langs SPPiLL-projecten, inclusief het unieke Ganzenbord op de kiosk in het Concordiapark. Op de route is voor jong en oud van alles te zien, te doen en te proeven dankzij de medewerking van muziekgroepen, plaatselijke verenigingen, betrokken organisaties en ondernemers.
Wie nóg meer wil zien van wat SPPiLL in Liempde heeft gerealiseerd, kan een rondrit maken met een trein. Deze rijdt de hele middag door het dorp om Liempde in al haar facetten aan bezoekers te laten zien. De treinritten zijn onder begeleiding van een gids.
Deelnemers aan de wandelroute kunnen op hun tocht stempels verzamelen. Wie een volle stempelkaart inlevert, maakt diezelfde dag nog kans op leuke prijzen in de 'Liempde pakt uit'-loterij. De hoofdprijs: een half scharrelvarken, dat uiteraard in keurig gesneden lapjes en vacuüm verpakt bij de winnaar thuis wordt bezorgd.

Driedaags feestweekend
Het 'oogstfeest' voor het grote publiek op 8 oktober wordt vooraf gegaan door twee dagen van officiële momenten en feestelijkheden voor direct betrokkenen. Op vrijdag 6 oktober vindt onder dagvoorzitterschap van burgemeester Mark Buijs het symposium 'Overheidsparticipatie in Burgerinitiatief Liempde' plaats in D'n Liempdsen Herd met als sprekers Gerard Rooijakkers (hoogleraar en cultuurhistoricus) en Marcel Boogers (bijzonder hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur aan de Universiteit Twente). Zaterdag is de officiële opening van D'n Liempdsen Herd. Hierna is er een bedankfeest voor alle vrijwilligers en leveranciers van SPPiLL die aan de renovatie hebben bijgedragen. Zondag 8 oktober is het grote publiek welkom op 'Liempde pakt uit' in het hart van het dorp.


104 Cecilia Janssen-Arnoldus Olieverf 48 x 38 cm niet gesign. toegeschreven aan Pierre Janssen Collectie C. Remmers-Janssen Foto: Rini van Oirschot

Cecilia Antonia Arnoldus, echtgenote van Pierre Janssen

Op 12 oktober 1898, Pierre is dan 33 jaar oud, trouwt hij met Cecilia Antonia Arnoldus. Cecilia wordt op 6 september 1876 in Leeuwarden, als derde in een gezin van vijf kinderen, geboren. Haar beide ouders komen ook uit Leeuwarden. Uit het huwelijk van Pierre Janssen en Cecilia Antonia Arnoldus worden acht kinderen geboren. Twee van hen komen levenloos ter wereld en zoon Matheus wordt niet ouder dan twee maanden. De oudste zoon Nico (1899-1980) werkt lange tijd als procuratiehouder bij de Damastweverij Van Oerle in Boxtel. Dochter Geertruida (Truus 1901-1985) wordt in Amsterdam geboren en zoon Hendrikus (Harrie 1902-1977) in Amersfoort. In 1902 neemt het gezin Janssen, na het uitstapje naar Amersfoort, zijn intrek in de Stationsstraat te Boxtel. Hier wordt Josephina (Jo, 1907-1993) geboren.

Als op 30 oktober 1911 het huis van Janssen in de Stationsstraat afbrandt, verhuist het gezin naar Den Ossenpad, de huidige Prins Hendrikstraat. In dit huis, met huidig huisnummer 14, wordt Johanna (1912-1989) geboren.
Pierre Janssen huurt dit huis voor Fl.3,50 per week van Geertruida Dooremans. Als deze Dooremans in 1930 overlijdt, laten haar zussen haar eigendommen, waaronder het huis waar Janssen in woont, door notaris Mortel veilen. Pierre Janssen koopt het huis, de rechterhelft van een twee onder één kap, voor Fl.4.350,-. In 1937 koopt Janssen ook de andere helft van de tweekapper.

Dochter Johanna verhuist na haar huwelijk naar Amsterdam. Zoon Nico trouwt en gaat eerst in de Prins Hendrikstraat en daarna in de Stationsstraat wonen. De dochters Truus en Jo blijven ongehuwd en blijven bij hun ouders in de Prins Hendrikstraat wonen. Zoon Harrie blijkt ook ongehuwd en wordt een bekend Boxtelse fotograaf. Veel bewoners uit het centrum van Boxtel laten bij Harrie Janssen communiefoto's maken.

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel
Foto van schilderij: Rini van Oirschot

104 Cecilia Janssen-Arnoldus
Olieverf 48 x 38 cm niet gesign. toegeschreven aan Pierre Janssen
Collectie C. Remmers-Janssen

'Al op mijn elfde wist ik dat ik schoonheidsspecialiste wilde worden'. Dat is een van de eerste zinnen die ze me vertelt nadat ik me meer dan comfortabel in haar behandelstoel heb genesteld. Deze jonge Liempdse vrouw van 21 jaar. Aan het begin van haar loopbaan, en (al) zo mooi stellig in haar praten en handelen. Ze vertelt over de opleiding die ze heeft gedaan. Over bijscholingen en haar stageperiode. Over de flyers die ze persoonlijk huis-aan-huis bezorgde om bekendheid aan haar salon te geven. De ideeën die ze heeft om zich te specialiseren. En over haar ouders die haar vanaf het begin af aan steunden en vervolgens faciliteerden om deze smaakvolle salon aan (ouderlijk) huis te beginnen. Het voelt dat alles om haar heen moeiteloos stroomt en tot stand komt.

De afgelopen negen jaar heb ik in mijn coachpraktijk veel levens- en loopbaanverhalen mogen beluisteren. Zwoegende verhalen van mensen die het vooralsnog niet voor elkaar hebben gekregen om hun leven echt op de rit te krijgen. Verlangende verhalen van mensen die het goed hebben en er tegelijkertijd zo naar uitkijken om ooit hun droom te realiseren. En gelukkige verhalen van mensen die zo in hun kracht zitten dat ze alles realiseren wat ze willen. Niet dat ze er niet hard voor werken … integendeel; vaak zijn het bikkelaars met een enorme focus. Wat hen zo ontzettend helpt is het feit dat hun werk hun passie is, waardoor werken voor hen niet als werken voelt. Je kunt je voorstellen dat je met deze motivatie-vanuit-de-tenen de hoogste bergen kunt verzetten. En dat doen ze.

Zo ook een andere lokale onderneemster. Van origine was zij banketbakker, een beroep dat veel precisie en heel vroeg opstaan vraagt. Dat eerste was geen probleem; een vaste hand om de prachtigste taartcreaties te maken was (en is) haar als talent gegeven. Waar ze in de loop der jaren meer moeite mee kreeg waren de werktijden. Hoe zeer het haar ook aan het hart ging; toen ze begin veertig was besloot ze haar bakkersschort voorgoed af te doen en zich om te scholen tot pedicure. Nu, iets meer dan drie jaar later, heeft ze een bloeiende praktijk met klanten die om de zoveel weken terugkomen en hun voeten vol vertrouwen in haar vaste handen leggen. Met groot succes. Hierdoor is het soms opnieuw de uitdaging om haar werk-privé balans en daarmee werktijden goed te bewaken. Het fijne is dat ze dat, door een goed gesprek met zichzelf in de spiegel, als zelfstandig ondernemer, in haar huidige professie zelf kan bepalen.

Terug naar 'mijn' jonge en enthousiaste nieuwe schoonheidsspecialiste. Ze verraste m'n 48-jarige gezicht met nieuwe (voor mij onbekende verzorgingstechnieken) die ze meer dan onder de knie bleek te hebben. De playlist die ze had uitgekozen was smaakvolle muziek die me deed ontspannen. De afrondende Japanse theeceremonie voerde ze op een hele eigen, leuke en vanzelfsprekende wijze uit. Na twee uur kwam ik volledig uitgerust thuis. Het was géén schoonheidsbehandeling die ze me met hart en ziel gaf … het was een schoonheidsbeleving! Ynz & Outs … een betere bedrijfsnaam had ze niet kunnen kiezen. Dat deze Liempdse de talenten die zij in ('ynz') zich heeft out in the open brengt is in alles voelbaar en ervaarbaar!

Eén ding weet ik zeker; ik ga niet meer dusdanig ontspannen de deur uit dat ik vergeet een nieuwe afspraak te maken. Net als bij de handvaste pedicure overigens. Om te voorkomen dat er, door alle trouwe en enthousiaste klanten, in de agenda van beide vakvrouwen geen plekje meer voor me over is. Dat is, naast werkplezier, wat werken vanuit je talenten te weeg kan brengen!

Oproep: heb jij een (loopbaan)vraag die je, al dan niet anoniem, aan Birgit wil voorleggen? Of vind jij het leuk als jouw werk- of levenspassie in deze column belicht wordt? Stuur dan een mail naar birgit@feelwise.nl. Weet je welkom!

Vredesvlaggen overhandigd aan vertegenwoordigers Boxtelse geloofsgemeenschappen

Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - 'Iedereen kan iets voor vrede doen', met die gedachte organiseert PAX van 16 tot en met 24 september de nationale Vredesweek. In Boxtel werd hiervoor afgelopen vrijdag het startsein gegeven, met het overhandigen van de Vredesvlaggen bij de Turkse en Marokkaanse moskeeën.

De Vredesvlaggen zijn gemaakt door bezoekers van de Bazaar, op 9 juli dit jaar, bij de kraam van het Interreligieus Platform Boxtel. Ze werden in ontvangst genomen door Sevem Atalay, de vertegenwoordiger van de Turkse moskee, door Mohammed Rahmoune en Youssef van de Marokkaanse moskee en door Corrie Terlouw van de protestantse gemeente. Jacques Grubben was helaas verhinderd om namens de katholieke geloofsgemeenschap een Vredesvalg in ontvangst te nemen. Ria Groen, vertegenwoordigster van het Interreligieus Platform Boxtel, deed deze daarom in de brievenbus van de pastorie, zodat de vlag ook bij de Sint-Petrusbasiliek opgehangen kon worden. Tto en met zondag 24 september zullen de Vredesvlaggen hier, bij de moskeeën en bij de protestantse kerk wapperen.

Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Cock Stam

De Vredesweek wordt uitgeroepen door PAX (voorheen Pax Christi) en de Raad van Kerken. In deze week wordt al jaren een bijeenkomst in Boxtel georganiseerd, rond een presentatie, een viering of een lezing. Twee jaar geleden liep de Vredeskaravaan door Boxtel, met als eindpunt een ontmoeting in een school. Vorig jaar was er een lezing in de protestantse kerk. Dit jaar wordt gekozen voor een bijeenkomst bij Gemeenschapshuis De Walnoot, waarin kinderen centraal staan.

Bijeenkomst bij De Walnoot
De bijeenkomst bij De Walnoot, waarbij mensen vanuit verschillende religieuze en niet-religieuze achtergronden elkaar kunnen ontmoeten, is op vrijdag 22 september van 19.00 tot 20.00 uur. De avond is voorbereid door mensen uit kerk en moskee, in samenwerking met het interreligieus platform en enkele leerkrachten van een basisschool. Steeds meer mensen verlangen naar verbinding, vreedzaam met elkaar omgaan. Hoe kun je daar iets aan doen? Het comité wil graag meer mensen bij de vredesactiviteiten betrekken, met name ook jongere mensen en nieuwkomers in Nederland. Daarom is dit jaar gekozen voor wat kinderen aanspreekt, in de leeftijd van de basisschool. Ouders en grootouders en andere geïnteresseerden zijn natuurlijk ook welkom.

Het programma duurt ongeveer een half uur en heeft korte onderdelen, zoals een film met daarin een lied. Verder leren de kinderen een vredesgroet met een gebaar. Ook de volwassenen kunnen meedoen, als zij dat willen. Zo kun je elkaar groeten, ook als je niet dezelfde taal spreekt. Er zal een groepje kinderen zijn dat liedjes zingt die zij in de moskee hebben geleerd. Andere kinderen lezen iets voor: een kort gedicht of een verhaal. Na afloop ontmoeten de volwassenen elkaar bij koffie en thee. Kinderen kunnen samen aan tafel met een kleurplaat van een vredesduif.

De entree van de bijeenkomst is vrij, van te voren opgeven is niet nodig. De zaal van De Walnoot aan de Reninahof 1 gaat om 18.30 uur open.

Nieuwe leden Jeugdnatuurwacht 'op jacht' naar burlende herten

Liempde - De nieuwe leden van de Jeugdnatuurwacht Liempde kregen vrijdagavond, na hun installatie door wethouder Peter van de Wiel meteen de 'vuurdoop'. Ze trokken meteen de natuur in om hun installatie te bekrachtigen en te luisteren en op zoek te gaan naar burlende edelherten in natuurgebied de Scheaken.

Buddyhulp

Nico Spreij, coördinator voor stichting Buddyhulp.

Boxtel – Mensen met een ernstige, chronische en/of levensbedreigende ziekte, thuiswonende eenzamen, ex-psychiatrische, ex-gedetineerde en ex-verslaafde mensen, hebben ook wel eens behoefte aan een vrijwilliger om hun zorgen mee te delen, ze een opsteker te geven of te helpen de regie terug te krijgen over hun eigen leven. Een echte buddy dus. Om deze mensen een helpende hand te bieden is de stichting Buddyhulp al enige jaren actief in Noordoost Brabant. De Stichting bestaat louter uit vrijwilligers en beschikt op dit moment over bijna 100 buddy's. Stichting Buddyhulp hoopt als vrijwilligersorganisatie ook zijn steentje in Boxtel te kunnen bijdragen en staat open voor samenwerking als dat ten goede komt van de cliënt.

"Boxtel viel al geruime tijd binnen ons werkgebied, maar er is nu ook echt behoefte aan meer buddy's in deze omgeving", draait de uit Den Bosch komende Buddyhulp-coördinator Nico Spreij er niet omheen. Hij legt uit dat in Boxtel en omgeving meer cliënten dan buddy's zijn. "Daar willen we graag verandering in brengen, want we hebben ze echt hard nodig".

Van aanmelden tot een match
"Als een belangstellende voor het buddyschap zich heeft aangemeld wordt binnen twee weken door een coördinator contact opgenomen voor een afspraak om nader kennis te maken", vertelt Nico. "Als na het gesprek beiden nog steeds enthousiast zijn, gaat de coördinator op zoek naar een potentiële 'match' met één van de cliënten. Het eerste kennismakingsgesprek voeren we dan met z'n drieën. Als de eerste indruk bij alle drie goed is, spreken we van een geslaagde match en gaan de cliënt en buddy samen aan de slag op basis van gelijkwaardigheid. De coördinator blijft in ieder geval altijd voor beiden het eerste aanspreekpunt en begeleid verder op afstand. In een eerste gesprek kan soms ook tot de conclusie worden gekomen dat het niet 'lekker klikt'. Dan onderzoekt de coördinator of het nog zinvol is om ze nader tot elkaar te brengen of voor beiden op zoek naar een ander gaat"

Win-win voor buddy en cliënt
Het 'er gewoon zijn' voor de cliënt, het samen maken van een wandeling, of het drinken van een kopje koffie tot het helpen met het zoeken naar activiteiten voor de cliënt zonder een buddy maakt hem of haar vaak al heel blij.

De buddy moet dus niet denken dat hij de rol van de professionele hulpverlener moet overnemen. De buddy is één per week 2 uur ter beschikking. De samenwerking tussen buddy en cliënt is voor een periode van één jaar. Indien door alle drie de partijen gewenst, kan er verlengd worden met nog een jaar. "Het contact met de cliënt kan intensieve ervaringen opleveren waar je als mens beter van wordt. Naast het feit dat je merkt dat de cliënt je aanwezigheid op prijs stelt, geeft het ook voldoening als je samen nieuwe mogelijkheden voor een cliënt ontdekt die hij uiteindelijk ook zonder jouw aanwezigheid kan en/of durft. Neem bijvoorbeeld het verhaal van een buddy die vertelt dat zijn thuis eenzame cliënt nu eens per week naar een bejaardentehuis gaat om daar met iemand in een rolstoel een wandeling te gaan maken in groepsverband. Ze heeft dus zelf een buddy, maar aan de andere kant verleent ze ook weer hulp en heeft wat sociale contacten erbij."

'Education permanent' voor de buddy
Om de taak van buddy goed te kunnen invullen, is er een inspirerende interne basistraining van twee dagen. Hierin krijgen de buddy's handvatten via kennisoverdracht en het delen van ervaringen met mede buddy's om hun dankbare taak uit te voeren. Bovendien is er vier maal per jaar een 'buddyavond', waarop de ervaringen tussen de buddy's uitgewisseld worden en twee maal per jaar een thema-avond waar een deskundige wordt uitgenodigd.

Spreekt het buddy worden je aan? Wil je ervaren of het buddywerk echt iets voor jou is? Dan kun je je aanmelden via www.buddyhulp.nl of neem contact op met Annet Braaksma via 06-27068744. Je kunt je ook aanmelden per post; Stichting Buddyhulp, t.a.v. Henk Engel, postbus 5012, 5202 GA 's-Hertogenbosch.


Mijn Mooi Boxtel: Sientje van den Langenberg-Huijberts

Foto: Sientje van de Langenberg-Huijberts

Via mijn achtertuin heb ik uitzicht over natuurgebied de Kampina. Op de voorgrond zie je mijn (knol)begonia. Wat een prachtig plaatje levert dit op.

Ondernemend Boxtel - Bart Gielen

Bart Gielen (l.) en Tommie van Alphen. (Foto: Louis Stippel) Foto: Louis Stippel

Van de een zijn diensten maak je misschien wel bijna dagelijks gebruik, terwijl je van de ander geen idee had wat hij of zij doet voor de kost. Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je elke twee weken een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Bart Gielen (47) van GRIPP Sports Management.

"GRIPP is wie wij zijn!", aldus eigenaar en oprichter Bart Gielen (47). In 2012 begon hij zijn bedrijf, waarmee hij topsporters bijstaat en ontzorgt. Volgens Gielen is lastig uit te leggen wat hij precies doet. "Ik ben nog op zoek naar het juiste woord", vertelt hij lachend. Misschien is 'vertrouwenspersoon' wel het goede, hoewel hij ook contracten van topsporters doorneemt, hen bijstaat in transferperiodes en ze helpt om sponsorcontracten binnen te slepen.

Het begon allemaal nadat Gielen in 2012 door tophockeyer Mink van der Weerden werd gevraagd als adviseur. De hockeyer wilde zich het liefst op zijn sportieve prestaties richten en zocht dus iemand om hem al het andere werk uit handen te nemen. "Eigenlijk een soort vriendendienstje", blikt Gielen, die Mink kent van zijn periode van vijf jaar als manager van MHC Oranje Zwart Heren 1, terug.

Het vriendendienstje groeide al snel uit de klauwen. Een enthousiaste Van der Weerden lichtte zijn hockeycollega's bij Oranje Zwart (nu Oranje Rood) in en al snel was Gielen verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van meer dan 15 tophockeyers, waaronder Boxtelaren Jelle Galema en Glenn Schuurman. Al vlug hakte Gielen de knoop door. Samen met Tommie van Alphen, die hij onder andere kende via Galema, begon hij GRIPP Sports Management.

Gielen heeft zelf een bedrijfseconomische achtergrond. Een studie die hij in Tilburg volgde. Het was de enige periode in zijn leven dat hij niet in Boxtel woonde. Hij is dus ook een 'rasboxtelaar', zoals hij dat zelf omschrijft. Heel zichtbaar is hij met GRIPP niet in de Boxtelse samenleving, dat geeft de sportmanager zelf ook toe. Het hoeft ook niet. Die exposure heb ik niet nodig als marketing en voor zijn inkomen is hij niet van afhankelijk van GRIPP, omdat hij een HR-functie bij Heijmans heeft. "Dit doe ik er echt bij", verduidelijkt Gielen.

Het verdienmodel is nog niet sluitend voor uitbreiding van de activiteiten. Maar de passie voor sport en de energie die Gielen krijgt van zijn GRIPP-activiteiten vormen de drijfveer en niet de inkomsten die hij eruit genereert. Kennis van zijn werk als HR-manager gebruikt Gielen voor zijn eigen bedrijf. Bijvoorbeeld de arbeidsrechterlijke kant van een contract en ondersteuning in de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Gielen is niet van het voorkauwen: "Ik wil dat sporters in staat zijn hun eigen keuzes te maken."

GRIPP Sports Management, info@gripp-sports.com, www.gripp-sports.com, 06-46645773


Bij de Boer over de Vloer trekt veel bekijks

Foto: Partycentre Denziz

Boxtel - Hoe gaat het eraan toe bij BHE Verhuur Landbouwwerktuigen, Melkveehouderij Van Rijssel-van der Linden, Vleeskalverhouderij Verhoeven en Boomkwekerij De Spankert? Dat was zondag te zien en beleven tijdens 'Bij de Boer over de Vloer' in Boxtel en Liemdpe. De vier bedrijven gunden geïnteresseerde, nieuwsgierige bezoekers een kijkje in de keuken van hun bedrijf, gaven tekst en uitleg en maakten er een leuke en leerzame dag van voor hun bezoekers. En dat waren en veel. "Bij 400 bezoekers zijn we gestopt met tellen", vertelt Cindy van der Meijden van Boomkwekerij De Spankert, "maar ik denk dat er bij ons uiteindelijk wel 500 mensen zijn geweest."

In een huifkar werden de bezoekers bij De Spankert langs de percelen gereden, terwijl ze uitleg kregen over de bomen van de teeltadviseur. Ook konden ze met een speurkaart in de hand een route over het bedrijf lopen en op een speciaal ingericht pleintje genieten van koffie, thee, een ijsje en een frietje. Maar er was nog veel meer te doen, aldus Cindy: "Bij onze winkel De Kleertjesboom hebben we veel nieuwe mensen mogen ontvangen, kinderen konden uilenballen pluizen bij de Vogelwerkgroep, Minitree was er met uitleg over kleine fruitboompjes en omdat wij een duurzaam bedrijf zijn in het bezit van het Groenkeur-certificaat was Stichting Groenkeur, die deze certificaten beheert, ook aanwezig." Het moge duidelijk zijn dat zo'n dag veel meer inhoudt dan de deuren van je bedrijf openzetten en er mensen rond laten lopen. "Je bent er al weken van te voren mee bezig", vertelt Cindy. "Zodat je je bedrijf goed kunt presenteren en alles wat daarbij komt kijken kunt laten zien."

Foto: Lonneke Konings
Foto: Lonneke Konings
Foto: Lonneke Konings
Foto: Lonneke Konings

Natuurlijk is de promotie van het vak van boer, en voor De Spankert in het bijzonder dat van boomkweker, een belangrijk onderdeel van Bij de Boer over de Vloer. VPO (verlener voor agrarische banen Vakkundig Personeel Oirschot) en Helicon (opleiding voor boomteelt) waren daarom ook vertegenwoordigd. "Boomkweker zijn is een prachtig en leuk vak, maar relatief onbekend, mensen weten niet wat er komt kijken bij het kweken van een gezonde, rechte en mooie boom. En dus mag er meer bekendheid aan gegeven worden. Bij de consument en zeker ook bij leerlingen, want die moeten we meer werven. Dat geldt niet alleen voor ons maar voor de hele agrarische sector", aldus Cindy. "Onbekend maakt onbemind en dus zetten we ons vak in een positief daglicht. En dat is zondag, gezien de vele bezoekers en enthousiaste reacties, zeker gelukt!"

Denziz viert 10-jarig jubileum door 'gewoon' Denziz te zijn

Boxtel - Partycentre Denziz viert dit jaar haar tienjarig jubileum niet uitbundig. Maar als er dan toch iets genoemd moet worden dan is dat wel de compleet vernieuwde bar. "Tien jaar geleden begonnen we met ons avontuur en ieder jaar wordt er wel iets vernieuwd", laat eigenaarsduo Cees en Marion Veenstra weten.

Het jubileum wordt verder niet in het bijzonder gevierd, omdat het programma van Denziz al uit zijn voegen barst van de activiteiten. Zo is er op 30 september een 'Inde après skiparty' die gratis toegankelijk is. Bij deze spectaculaire party zullen Denziz' 'eigen' Tim Schalkx, dj Showcees en Arno Kolenbrander, bekend van de Soundmixshow en een rol in The Passion, optredens verzorgen.

En Denziz zou natuurlijk niet ook Hofpaleis zijn als niet al vroeg gestart werd met carnavalsactiviteiten, zoals het carnavaleske Denziz with the Stars. Daarbij zullen dit jaar weer acht bekende Boxtelse koppels hun danskunsten vertonen bij het partycentrum. Dit jaar wordt bovendien het 55-jarig jubileum van De Knokkers, verantwoordelijk voor het openbaar carnaval in Boxtel, gevierd. Dit zal gebeuren op 9 december.

Verder verzorgt het partycentre al sinds enige tijd een maandelijkse pubquiz, waarvan de uitvoering in handen is van The Brain. Ook verzorgt Denziz ook zumba® evenementen met echte zumba®instructeurs uit binnen- en buitenland en is het nieuwe workoutprogramma Strong by zumba™. Marion: "Met een workout op iedere beat van de muziek is dit nog intensiever dan zumba®."

De studio is de afgelopen periode omgebouwd naar een mooie trouwlocatie. "Maar ook evenementen, groot of klein, zijn bij ons welkom", aldus Cees en Marion. Naast alle feesten, themafeesten en evenementen wordt op vrijdagavond om 19.00 uur gedanst door de starters en herstarters met een opfriscursus. "Daarna is het tijd voor de recreanten en de trendclub en om 22.00 uur is de beurt aan de open training en de wedstrijdgroep", aldus het tweetal.

10 / 20

Wagenaars heropent op nieuwe locatie
Wagenaars heeft al bijna 70 jaar de voeten stevig op én in de Boxtelse bodem.

Boxtel – Volgende week donderdag, 28 september, opent Wagenaars het nieuwe kantoor aan de Industrieweg 9 in Boxtel. De opening is de afsluiting van een langdurig verhuistraject waaruit blijkt dat H. Wagenaars Grond- en Bouwstoffen B.V., zoals het bedrijf voluit heet, stevig met de voeten in de Boxtelse aarde staat.

Dat het bedrijf nu de deuren opent op een nieuwe locatie is het gevolg van een samenwerking met de gemeente. In 2013 sloot Wagenaars namelijk een deal met de gemeente Boxtel om grond te verkopen voor aanleg van de veelbesproken Verbindingsweg Ladonk-Kalksheuvel (VLK). Een kleine stoelendans wat betreft de verschillende bedrijfslocaties en -activiteiten van het Wagenaars-imperium was het gevolg.

Daarbij werd de hoofdactiviteit van zusterbedrijf MSB, houtrecycling, verplaatst naar het bedrijf Eco Park Breda, een andere telg binnen het Wagenaars-concern. Bovendien was er vanuit Boxtel al langer de wens om deze activiteiten buiten de gemeente te plaatsen. Eigenaar Henk Wagenaars legt de stap als volgt uit: "Eerst verwerkten we zo'n 80.000 ton sloophout in Boxtel. Het merendeel kwam uit andere delen van het land dus hebben we bewust gekozen voor een andere locatie."

H. Wagenaars B.V. werd rond 1925 opgericht als transportbedrijf. In 1948 namen Henk en Nellie Wagenaars het bedrijf over. In 1965 kwam Tonny Wagenaars aan het roer van laatstgenoemd bedrijf te staan. In 2001 ging het bedrijf naar zoon Henk, die er tot de dag van vandaag aan het roer staat.

Verhuizing
In 2012 diende zich de plannen voor de aanleg van de VLK aan. Het door de gemeente gewenste tracé liep echter dwars door de toenmalige locatie van het bedrijf aan de Schouwrooij. Omdat Wagenaars zijn bedrijf graag uitdraagt als betrokken bij de Boxtelse samenleving, iets dat ook te zien is aan de sponsoring van vele clubs en verenigingen in ons dorp, ging hij met de gemeente om tafel.

Dit vormde de opmaat naar een verhuizing van verschillende bedrijven van Wagenaars op Ladonk, ziet ook Henk Wagenaars. "We hebben de laatste jaren inderdaad wat gereshuffled", laat Wagenaars zich wat eufemistisch uit. Voor de houtshredder bleek in Boxtel geen plaats meer. Omdat de bedrijfsactiviteiten van Holland Recycling en MSB goed op elkaar aansluiten werd besloten om deze bedrijven bij elkaar op één locatie op Schouwrooij te vestigen. Wel wordt het kantoor en de bouwstoffendivisie van Wagenaars verplaatst naar een pand op een steenworp afstand: Industrieweg 9. Het nieuwe kantoor vormt de afsluiting van een roerige periode voor het bedrijf.

Wagenaars groeide in de afgelopen jaren gestaag. Inmiddels verwerkt het bedrijf jaarlijks tussen de 20 en 30 miljoen kilo puin. De ruwe puin, bijvoorbeeld uit sloopprojecten, wordt verwerkt tot grondstoffen voor in de bouw. Dit kan bijvoorbeeld het zogenaamde menggranulaat 0/31,5 zijn, dat veel gebruikt wordt in de wegenbouw. Daar vormt het een stabiele ondergrond voor de deklaag van asfalt. Een ander deel wordt hergebruikt in betonproducten.

Consumenten
Ondanks, of misschien wel dankzij de grote volumes die Wagenaars verwerkt, is ook de particuliere klant nog steeds welkom. Vanwege de grote hoeveelheden aan puin dat jaarlijks omgezet wordt kan ook ongekeurde grond bij Wagenaars ingeleverd worden. Kleine hoeveelheden kunnen dan ongekeurd aangeleverd worden waardoor er geen onnodige dure keuringsrapporten nodig zijn.

Volgens Wagenaars bestaat onder veel Boxtelaren het misverstand dat Wagenaars enkel aan bedrijven levert. "Maar onze grond- en bouwstoffen zijn vanzelfsprekend ook voor particulieren verkrijgbaar", benadrukt hij. Wagenaars kan inmiddels ook zelf beton maken en leveren. En ook dat gebeurt niet alleen aan de industrie, aldus Wagenaars: "Wij kunnen en willen ook kleine hoeveelheden leveren aan particulieren." Een extra voordeel voor de consument is dat Wagenaars ook in het weekend geopend is. "Dat doet een betoncentrale niet. Die gaan niet op een zaterdag open om kleine hoeveelheden beton te draaien." Wagenaars beschikt over een eigen betoncentrale waardoor stampbeton of stabilisatiezand afgehaald kan worden, maar ook betonmortel. Naast afhalen kan er ook op locatie geleverd worden. Voor particulieren en bedrijven. Een ander groot voordeel is dat vooraf niet exact de hoeveelheid bepaald hoeft te worden, maar dat exact geleverd wordt wat nodig is.


12 / 20

Aanvulling week 37

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Akkerstraat 11, renoveren dak en plaatsen dakraam aan voorzijde woning

Verleende omgevingsvergunningen
Boseind 17, bouw opslagruimte

Bekendmakingen week 38

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Heesterbos 2, rooien: 1 treurwilg aan achterzijde woning
Het Klaverbad ongenummerd, woonrijp maken van Het Klaverblad en realisatie definitieve aansluiting Schijndelseweg op Het Klaverblad
Munselse Hoeve - kavel 9, bouw woning
Parkstraat 17, rooien: 5 eiken grenzend aan de Rosenhofstraat
Planckpad, realiseren tijdelijk pad voor langzaam verkeer


Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Brederodeweg achter huisnummer 18a, verzoek tot bewoning van een bijgebouw (woningvermeerdering)
De Mortelen en De Scheeken, aanleggen poelen, verlagingen en bramenstruwelen in het landschap en dempen waterlopen om de biodiversiteit te versterken
Mijlstraat 20, bouw magazijnloods en wijzigen gevelafwerking kantoorpand
Velder 16, tijdelijk plaatsen woonunit

Project omgevingsvergunningvrij
Rigtpad 4, plaatsen dakkapel op het voordakvlak

Kennisgeving te Maatwerkvoorschriften Activiteitenbesluit Milieubeheer
Biggelaar Motorservice,Staarten
6 - 04, stellen maatwerkvoorschriften voor deze inrichting

Verleende omgevingsvergunningen
Bachstraat bij huisnummer 33, rooien: 1 malus (boom is dood)
Breukelsestraat 45, legaliseren vervangen ramen in voorgevel op begane grond
Breukelsplein 9, wijzigen gevels
Debussystraat bij huisnummer 2, rooien: 1 berk (boom is dood)
Dommeloord bij huisnummer 41, rooien: 1 malus (boom is dood)
Van Hornstraat bij huisnummer 1-1a, rooien: 1 linde (boom is dood)
Kastanjelaan-Algemene Begraafplaats Munsel, rooien: 1 acer
Mijlstraat 62, renoveren woning
Pastoor Tilmanstraat bij huisnummer 28, rooien: 1 beuk (boom is dood)

Anterieure overeenkomst
Brederodeweg achter Bosscheweg 46, afspraken gemaakt over kostenverhaal in verband met de plannen van initiatiefnemers om een vrijstaande woning te bouwen.

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Foto: SP Boxtel

Eric van den Broek en Dave van de Ven beoogd lijsttrekkersduo

Het bestuur van de Boxtelse SP-afdeling heeft Dave van de Ven en Eric van den Broek wederom voorgedragen als duolijsttrekkers voor de komende raadsverkiezingen. Het tweetal voerde in de laatste raadsverkiezingen ook al als duolijsttrekkers de SP-lijst aan. Eric van den Broek wordt ook voor de aankomende bestuursperiode naar voren geschoven als wethouderskandidaat. In een later stadium zal de algemene ledenvergadering oordelen over het lijsttrekkerschap, de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma.

Eric van den Broek wethouderskandidaat

De SP bezet momenteel vier zetels in de gemeenteraad en mikt voor de komende verkiezingen minimaal op hetzelfde aantal raadszetels of een lichte winst. 'Volgens mij hebben we het met deze coalitie uitstekend gedaan', aldus Eric van den Broek. 'Ondanks de forse stelselwijzigingen in het sociaal domein, heeft Boxtel een sociaal gezicht getoond en daarbij was ik als wethouder voortdurend op straat tussen de mensen aanwezig. Bovendien hebben we in Boxtel de afgelopen jaren forse stappen vooruit gezet op economisch terrein en krijgt het centrum van Boxtel een complete metamorfose.'

Zonder actie geen fractie

Dave van de Ven is het daar mee eens: 'De afgelopen jaren hebben we laten zien dat we als SP nog steeds de meest actieve partij van Boxtel zijn. De fractie was zowel in de gemeenteraad als daarbuiten zichtbaar aanwezig, met onder meer diverse huis-aan-huisacties. Zonder actie immers geen fractie. De afgelopen bestuursperiode hebben we dat ook nog eens kunnen ondersteunen met Collegedeelname en daar mikken we ook in de volgende bestuursperiode op.'

Kandidaten nader beschouwd

Dave van de Ven, 50 jaar, werkt als developer bij Interconnect Services in Den Bosch. Hij is sinds 2007 actief lid van de SP Boxtel,onder meer als webmaster, penningmeester en bestuursvoorzitter. Sinds 2010 is hij actief in de Boxtelse gemeenteraad. Vanaf 2010 was Van de Ven lid van de commissie RZ en de SP fractie. Sinds 2014 is hij ook fractievoorzitter en tevens lid van de werkgeverscommissie van de Griffie.

Eric van den Broek is 46 jaar en heeft 20 jaar gewerkt bij een aantal grote bedrijven in management- en directiefuncties op het gebied van Personeel & Organisatie. Hij is sinds 1993 actief lid van de Boxtelse SP, onder andere met diverse bestuursfuncties. Van 1999 tot en met 2002 was hij ook lid van het landelijke partijbestuur van de SP. Sinds 1998 is Eric actief in de Boxtelse gemeenteraad, waarbij hij van 2006 tot en met 2014 fractievoorzitter was. In 2006 en 2010 was Van den Broek lijsttrekker en in 2014 was hij duolijsttrekker met Dave van de Ven. Vanaf april 2014 is hij als wethouder actief, met de portefeuille WMO, Zorg, Sociale Zaken, de lokale Economie, coördinatie Wijkgericht Werken en Plan Centrum.


GEMEENTE INFO
Oud papier:
23-09 Centrum
23-09 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
23-09 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
27-09 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Foto: Sander van Kasteren

Bovenaan de tekst de foto van Willy in het midden en dan de tekst hieronder in het midden plaatsen zie mail.

Op vrijdag 1 september hebben we veel te vroeg afscheid moeten nemen

van onze dierbare collega Willy van Zuijlen.

Een groot verlies voor de Liempdse en Boxtelse gemeenschap en ook voor onze partij en fractie.

We zullen zijn warmte, humor en deskundigheid zeker missen en blijvend herinneren.

Bedankt voor alles, Willy. Rust zacht.

logo eronder


Succesvolle Buurtbus Esch viert 25-jarig jubileum

Esch - De Buurtbus Esch viert in september 2017 Esch haar vijfentwintigjarig jubileum. In september 1992 hield de lijndienst op om door Esch te rijden. Gevolg: er werd door een aantal enthousiastelingen een beldienst opgezet zodat mensen met een busje naar het toenmalige Sint Charles aan de A2 vervoerd konden worden om daar over te stappen op de lijndienst. Die groeide uiteindelijk uit tot een serieuze buurtbus.

Dat ging niet zonder slag of stoot: in eerste instantie werd nauwelijks gebruik gemaakt van de beldienst. Stoppen dan maar? Niet in Esch, want door betrokken mensen van de gemeente, de BBA en anderen werd per januari 1993 een anderhalfuurs lijndienst opgezet van Sint-Oedenrode via Olland, Boxtel en Esch naar Moleneindplein Vught. Ook dit werd geen succes.

Zo ontstond per november 1993 een nieuw initiatief: een anderhalfuursdienst van Boxtel via Esch-Vught (Moleneinplein)-Lunettenlaan-Cromvoirt naar Centraal Station Den Bosch. Dit bleek een schot in de roos. Lijn 203 werd een van de drukste buurtbussen van Brabant.

Toen eind 2002 de lijndienst via Liempde werd opgeheven werd in Liempde ook een Buurtbusvereniging opgericht en samen met Esch werd lijn 203 omgevormd tot een éénuursdienst van Liempde naar Den Bosch. Het werd zo druk dat Cromvoirt en Lunetten in 2010 werden losgekoppeld en met een eigen lijn begonnen. Vanaf toen reed lijn 203 in Vught voortaan via de Loonsebaan en de Postweg en in Boxtel werd het een soort stadsdienst. Vanaf half 2011 doet de 203 ook het JBZ aan.

Sinds 2013 is er OV-chipapparatuur in gebruik. Wederom nam het aantal passagiers enorm toe en vanaf december 2014 wordt de buurtbus vanaf station Boxtel in de ochtendspits en vanaf Den Bosch in de middagspits ondersteund door een grote bus. Vanaf het begin tot heden heeft de Buurtbus Esch zo'n 488.000 passagiers vervoerd en met Liempde erbij zelfs zo'n 790.000.

Gelukkig zijn er veel vrijwilligers die dit werk willen doen. Vooral aan hen is het te danken dat er openbaar vervoer is op plekken waar dat anders niet zou zijn.

De buurtbusvereniging Esch gaat het zilveren jubileum natuurlijk vieren. In de week van 18 september is er het een en ander te doen. Op woensdag 20 september is er een dag- en avondvullend uitstapje voor de huidige leden en hun partners. Op vrijdag 22 september is er een lunch voor leden en oud-leden en partners. Later op de dag is er vanaf 15.30 uur tot 17.30 uur een receptie bij De Langspier In Boxtel.
Tijdens de feestweek wordt er aan de passagiers een kleine attentie uitgereikt.

Luchtpost uit Aruba: Sandra Engels

Foto: Sandra Engels

Eind maart 2017 start er een wedstrijd op Instagram van @opreisboek. Drie maanden lang zijn er elke week challenges waarmee je een boekje kunt winnen. Dit Aruba-boekje moest je dan met een mooie foto weer op je eigen Instagram account plaatsen. Pas dan maakte je kans om de fotografiereis naar Aruba te winnen hosted bij @arubanl. Hoe vaker je het boekje gewonnen had, hoe meer kans je maakte op de reis. Ik won het boekje tien keer, dus als je afgelopen voorjaar iemand in de ochtendmist hebt zien lopen hier in ons mooie Boxtel, met een felblauw boekje, dan was ik dat. Op 20 juli werden de vier winnaars live bekendgemaakt op Instagram en ik was één van de gelukkigen.

Op 4 september reisde ik met de drie andere winnaars, @simone_wit, @rebbeldebbeltje en @kitschers voor één week naar Aruba, we hadden inmiddels al kennisgemaakt. Het beloofde een dolle boel te worden, en dat werd het ook! Wat hebben wij een lol gehad.
Eenmaal aangekomen op het onehappyisland Aruba werden wij als vips behandeld, het was overweldigend! Stel je voor: samen met nog drie lollige dames op een prachtig eiland, drie keer per dag uiteten zonder af te rekenen, op de mooiste plekjes komen om foto's te maken, de liefste gids van Aruba bij je hebben, verblijven in een hele fijne accommodatie waar je een eigen appartement krijgt met zwembad voor de deur. Ja, het was echt een lot uit de loterij. Ik ben schandalig verwend en heb er elke minuut van genoten.

We hebben gekajakd en gesnorkeld. We zijn met een jeep langs de noordkust geweest, hebben natural pool en natural bridge bezocht en de flamingo's op Private Island, we hebben een wandeling door nationaal park Arikok gemaakt en een stadswandeling door Oranjestad, de muurschilderingen in San Nicolaas bewonderd en een hele dag een privé auto tot onze beschikking gehad. Dit alles dus aangevuld met bezoekjes naar verschillende restaurants en rustmomenten bij de mooiste stranden of het appartement.

Grandioos was het en ik ga ook zeker nog eens terug naar dit geweldige eiland waar de kleuren en de mensen je zo blij maken. Bedankt @arubanl, @opreisboek en @paraderapark het was meer dan geweldig! Zijn jullie benieuwd naar mijn foto's, kijk dan eens op Instagram @sandraengels73.

Lieve groetjes, Sandra Engels

Boxtel maakt zich op voor eerste Tonproatavond

Foto: Buurtbus Esch

Boxtel - CV De Agterblijvers viert op 28 oktober een tonproatavond in Partycentrum de Comsche Hoeve. Het is de eerste Boxtelse Tonproatavond. De opbrengst van deze avond komt ten goede aan het seniorencarnaval dat ieder jaar georganiseerd wordt door CV De Agterblijvers.

Tijdens de eerste Boxtelse tonproatavond zullen onder andere publiekslieveling en Zuid-Nederlands kampioen Dirk Kouwenberg en Frans 'Ciske' Bevers van zich laten horen.

Kouwenberg is het gezicht van een nieuwe generatie tonproaters, met vernieuwende buuts, als De Student, Roodkapje en De Astronaut en De Tandarts. Bevers, daarentegen, vertolkt de 'oude', maar nog steeds zeer vermakelijke generatie. Naast het tweetal zullen ook Freddy van den Elzen, Boy Jansen en Jan Schellekens hun opwachting maken op de buut.

Kaarten zijn te bestellen via tonpraten@deagterblijvers.nl en kosten 10 euro per stuk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerbrand Elissen 06-11531733. De Tonpraotavond begint om 20.15 uur. De zaal is geopend vanaf 19.00 uur. Partycentum De Comsche Hoeve is te vinden aan de Stationsstraat 46b.

Foto: Stichting Kèk Liemt

Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van Stichting Kèk Liemt.

RIJLES

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Vakantie

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 16 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

ROMMELMARKT

zondag 08-10-2017 sporthal de Braken, DeBraken 1a, Boxtel 10:00-16:00.
Nog enkele kramen te-huur, info/boekingen: 06-81135591 www.vandersteenevenementen.nl

Tiny Houses Boxtel wil miniwoningen in Boxtel realiseren

Het (zelfgemaakte) ontwerp van Thomas van Gerwen zijn tiny house. Foto: Thomas van Gerven

Boxtel - Het mag geen geheim heten dat Boxtel met Peter van de Wiel een groene wethouder op de portefeuille bouw heeft zitten. De wethouder sprak eerder, bij de presentatie van de woonvisie, maar ook bij de onderzoeken naar toerisme en recreatie binnen de gemeente al zijn voorkeur uit voor zogenaamde 'Tiny Houses'. Deze kleine woninkjes, vaak niet veel groter dan 20 vierkante meter moeten milieubewust en efficiënt wonen promoten. In Boxtel is een club mensen opgestaan die gaat proberen een aantal van deze kleine huisjes binnen de gemeentegrenzen te realiseren. Op 27 september is er op het gemeentehuis in Boxtel een lezing over de kleine woningen en milieubewust en kleinschalig wonen.

Het idee van een tiny house is simpel, zo legt Carolien Verhagen, een van de initiatiefnemers van Tiny House Boxtel uit: "klein, minimalistisch wonen." Samen met Sanderijn Wingens en Thomas van Gerven probeert het drietal in Boxtel een aantal tiny houses te realiseren. Dit klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is, en ironisch genoeg is het juist het formaat van de woning dat in veel gevallen problemen veroorzaakt. In het Bouwbesluit 2012 staan de voorschriften waaraan een woning moet voldoen. Wil je permanent in een tiny house wonen, dan geeft het bouwbesluit weinig tot geen ruimte om dat mogelijk te maken. Zo moet de kleinste verblijfsruimte minimaal 7,5 m2 zijn en een minimale breedte van 2,4 m hebben, vrij forse afmetingen voor een minihuisje met een oppervlakte van zo'n 25 m2.

Zelf heeft Carolien inmiddels de financiering van haar tiny house rond. Want hoewel zo'n huisje fors goedkoper is dan een 'echt' huis, is het nog altijd een flinke investering die niet iedereen zomaar kan betalen. Daarnaast schuilt er een hoop werk in de bouw van zo'n huis, aldus Verhagen: "Je moet alles met betrekking tot de bouw zelf uitzoeken en omdat het huis zo klein is moet je ook een beetje creatief zijn omdat de ruimtes multifunctioneel moeten zijn."

In Boxtel gaan de gedachten bij klein, groen en minimalistisch wonen natuurlijk meteen uit naar het terrein van De Kleine Aarde. Toch is het volgens de betrokkenen niet waarschijnlijk dat daar de eerste tiny houses zullen verrijzen. Dit komt vooral omdat de ontwikkelaar van het gebied, Het Collectief, in de plannen geen ruimte laat voor deze experimentele woonvorm.

Op de avond in het gemeentehuis zal onder anderen Marjolein Jonker spreken, ambassadeur van Tiny House movement Nederland en zelf sinds 2016 woonachtig in zo'n klein huisje. Zij geldt als autoriteit op het gebied van deze relatief nieuwe manier van wonen.

De gratis thema-avond 'tiny houses' is op woensdagavond 27 september van 20.00-21.30 uur en wordt georganiseerd door de jongerenafdeling van Combinatie95 in samenwerking met Tiny House Boxtel.


15 / 20

'Es ge tussen 't riet skoot, waarde weg' Oude legende van Mènneke Haok herleeft op de Dommel

Foto: Marcel Jurriëns

Boxtel - Waar ongehoorzame kinderen tegenwoordig worden gedreigd met het afpakken van hun mobieltje, ging dat vroeger wel anders. Ouders hielden hun kroost in het gareel door ze angst aan te jagen met een 'kinderschrik' - een bangmaker die zonder enige last van medeleven of gewetensbezwaren ongehoorzame koters ontvoerde of zelfs om het leven bracht. In Boxtel was rond de Dommel Mènneke Haok de boeman van dienst, een duivels wezen dat kinderen met zijn haak het water introk als ze er te dicht bij kwamen. Zondag zal deze oude legende herrijzen en zich roeren tijdens de derde editie van Dommeltheater.

"Alle kinderen die vroeger aan de Dommel woonden kennen Mènneke Haok", vertelt Lisette van den Boogaard. "Ze hebben mij er vroeger ook nog mee bang gemaakt. Dat rotmènneke is mijn hele jeugd aanwezig geweest." Lisette, die samen met haar man Serjik Safarlou en met Leo van Geffen de creatie voor Dommeltheater bedacht en realiseerde, weet het nog goed: "Hij werd voorgesteld als een vies, glibberig mannetje met een haak dat in de Dommel woonde. Als je te dicht bij het water kwam, zou hij je erin trekken. Dat liet je dus wel uit je hoofd! Wij speelden dan ook nooit aan de Dommelkant. Maar als er kinderen bij ons kwamen spelen die niet aan de rivier woonden, werden zij er wel door aangetrokken. Ze wilden graag met ons bij de Dommel spelen, niet wetende dat Mènneke Haok ze daar op zat te wachten. Dat wisten wij alleen!"
Tegenwoordig is Mènneke Haok in de vergetelheid geraakt, maar als zijn naam valt gaat mensen nog steeds een lichtje op. "Ik sprak laatst een Boxtelse wiens moeder haar over het mannetje had verteld, over hoe zij er vroeger mee bang was gemaakt", vertelt Lisette. Ook in Gemonde werd Mènneke Haok als kinderschrik gebruikt, zo weet ze: "een vrouw die als klien meisje haar tante daar wel eens mee ging helpen met aardappels rooien in de buurt van de Dommel werd er ook mee bij het water weggehouden." Andere namen voor de boeman waren ook in gebruik. De buurvrouw van Lisette vertelde haar dat als ze bij een vriendinnetje ging spelen dat aan de Dommel woonde, ze door haar moeder werd bang gemaakt voor de Ankermannetjes, ook zij trokken je de Dommel in met een haak. "We ontdekten dat het verhaal ook in België aan kinderen langs de Dommel werd verteld, alleen heette hij daar Putpikoe."

Putpikoe
Onder die naam was het duivels mannetje echter ook veel dichter bij huis bekend, namelijk in Liempde. In het boek 'Kulhannes' van de Liempdse huisarts Roger van Laere duikt Putpikoe op. Kulhannes was de bijnaam van 'lulbruur' Willeke van Jaonekes, die met zijn zus in een huisje op Den Berg woonde. Hij was een figuur 'die met 'ne peervormige kop graag buurtte over kabouters, sprookjes, heksen, spoken, prulmennekes, zwervers, venters, kooplui en ander volk'. Zo buurtte hij ook over Putpikoe, een venijnig, sluw mannetje met grijperige vingers en vliezige tenen dat ook wel 'het mênneke mi d'n hoak' werd genoemd. Putpikoe leefde in verschillende waterputten, waaronder die van Kulhannes, waarin hij op de bodem sliep onder rotte bladeren. Wanneer er kinderen in de buurt van de put kwamen, werd hij wakker en kroop hij met felle bewegingen omhoog, zo wist Kulhannes te vertellen. Daarom mochten kinderen niet te dicht bij de put komen of over de rand kijken. Het mannetje zou dan genadeloos toeslaan met zijn haak en grijpgrage handen: 'met een pijlsnelle beweging schoot z'nen haak uit en trok hij het kind met kleren en al het water in'.

Putpikoe leefde niet alleen in waterputten, 'na een flinke regenbui zat hij ooit in de kapelput bij de pastorie, in de waterput bij het raadhuis of in het gootsteenputje van Sjef van Koss. Bij stil zonnig weer spiegelde Putpikoe zich graag in het troebele water van een bleek- of plukselkuil van deze of gene boer en zodra de maan achter de wolken van de hemel lachte, dook hij ooit in het stromende water van de Dommel en het klein Sluiske.' Dit 'Sluiske', een diepe kuil langs de Molendijk die in verbinding stond met de Dommel, boezemde veel kinderen angst in. En dat was terecht, aldus Kulhannes: 'Es ge tussen 't riet skoot, waarde weg!' Daarom waarschuwde hij de kinderen: 'Blijf van dieën kuil weg, want 't mênneke mi d'n haok vat oe bij oew kleer en trekt oe mi duvelsgeweld 't waoter in.'

Smerig, vies kereltje
De kinderschrik deed, of hij nu Putpikoe genoemd werd of Mènneke Haok, zijn werk dus goed en hield de kinderen aan de Dommel op afstand. Hoe hij er precies uitzag, dat wist echter niemand. Hij was immers nooit gezien. Kinderen creëerden daarom een eigen versie van het menneke. Hij zag er voor iedereen in zijn fantasie anders uit.
Toen Lisette, Serjik en Leo besloten om hun vaartuig voor Dommeltheater te baseren op de oude legende, deed zich dus al snel het probleem voor hoe zij Mènneke Haok uit moesten beelden. "Er zijn geen afbeeldingen van hem te vinden", aldus Lisette, die ook nu nog aan de Dommel woont. "Ook op internet niet. Daarom hebben we de Boxtelse illustrator Marcel Jurriëns, die toevalligerwijs óók aan de Dommel woont, gevraagd om hem vorm te geven. Hij gaf het menneke voor het eerst in de geschiedenis een uiterlijk en heeft er een smerig, gemeen kereltje van gemaakt."

Zondag zijn Serjik en Leo tijdens Dommeltheater op hun vaartuig aan het werk. Misschien wordt Mènneke Haok zijn rust dan verstoord... De derde editie van dit evenement dat om het jaar plaatsvindt op de Dommel in het centrum, heeft dit jaar als thema 'Niets is wat het lijkt'. "We waren het snel eens over de keuze voor Mènneke Haok", vertelt Lisette. "Maar ook over hoe we dat onderwerp in het thema zouden laten passen. Of de versie van Marcel 'lijkt'? Dat is zondag te zien!"

Het Dommeltheater gaat zondag 17 september om 15.00 uur van start. De vaartuigen vertrekken bij Stapelen en eindigen bij de Monseigneur Wilmerstraat.

Streamer: ''t mênneke mi d'n haok vat oe bij oew kleer en trekt oe mi duvelsgeweld 't waoter in'


        

Goed begin indoorcompetitie L'Union

Boxtel - L'Union heeft vorige week een begin gemaakt met de regionale indoorcompetitie. In Schijndel trad het eerste viertal aan in de hoogste klasse, de Ere-klasse.

De Boxtelse afvaardiging kreeg het niet voor elkaar om een goede score neer te zetten; alleen clubkampioen Frank van Grinsven kwam met 274 punten goed voor de dag. Ad van de Langenberg (256 punten), Marchel Kluijtmans en Henk Jegers (beide 253 punten) lieten gaandeweg de wedstrijd te veel steken vallen waardoor het eindresultaat van 683 punten ver onder hun kunnen bleef. Toch was de score goed genoeg voor een tweede plaats voor deze ronde. Alleen Concordia Sint-Oedenrode met in hun gelederen WK-ganger Rick van den Oever deed het beter.
In Eerde bleef het tweede viertal met een score van 659 punten steken op een vierde plaats in de Klasse-A. Ook hier maar één goede score en wel voor Gerard van der Steen met 271 punten. Paul Smolders reikte tot 246, Ronald Tax tot 242 en Henri van de Broek behaalde 238 punten. Reserve Frans Kluijtmans, weer actief na een lange blessureperiode, behaalde 214 punten, Dick de Vries 211 en Davy Remy 203.

JBV De Walnoor trotseert plensbuien

Boxtel - Zoals op elke maandagmiddag werd ook deze week de regiomix Jeu de Boules gespeeld bij JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25. Vanwege de zware regenval werden de wedstrijden van de buiten- naar de binnenbanen verplaatst en daar verder uitgespeeld.

Ondanks het slechte weer waren er ook deze middag vele enthousiaste deelnemers. De wedstrijdleiding lag in handen van Hans van Dinther. De vrijwilligers van de vereniging verzorgden zoals gebruikelijk weer de hapjes voor bij het drankje.
Toos Luijten behaalde de eerste plaats met 23 punten uit drie wedstrijden, Marlies van Vught werd met 21 punten uit drie wedstrijden tweede en Gerard van Esch behaalde de derde plaats met 18 punten uit drie wedstrijden. De vierde plaats was voor Leo Leenders (17 punten uit drie wedstrijden), Truus van der Heijden werd vijfde (16 punten uit 3 wedstrijden) en Paulus van den Boogaard behaalde de zesde plaats (10 punten uit 3 wedstrijden).

Derde winst op rij voor C-jeugd HCB'92

Boxtel - De C-jeugd begon zaterdag vol goede moed aan de wedstrijd. Jorien Strik wist al snel het eerste doelpunt te scoren vanaf de cirkel. Tegenstander Roef vond daarna ook snel het doel. In de eerste helft stonden beide teams erg goed te verdedigen, waardoor er weinig goals vielen aan beide kanten en het erg gelijk op ging. Voor HCB maakte Tess Berkien nog twee goals in de eerste helft. De ruststand was hierdoor 3-3.

Anouk Foolen startte de tweede helft goed door het eerste punt te scoren. Roef wist ook nog twee keer te scoren waardoor de stand 4-5 was. Tess bracht vervolgens de stand weer op gelijke hoogte, waarna HCB uitliep tot 12-6 met nog drie goals van Anouk, drie van Tess en één goal van Jorien. Bij deze doelpunten zaten veel snelle aanvallen en een paar break-outs.

HCB kreeg een penalty tegen, maar Anouk Hermans wist deze goed te stoppen. De volgende penalty had zij helaas niet, waardoor de tussenstand op 14-8 kwam. Anouk Foolen zat ook goed in de wedstrijd en wist zes keer te scoren in de tweede helft. Door een goede verdediging kon Roef er niet goed doorheen komen en aan het einde van de tweede helft maakten zij dan ook geen goals meer. Jorien maakte het laatste punt van de wedstrijd wat de eindstand op 19-12 bracht.

LSV nog niet klaar voor de competitiestart

Lennisheuvel - Nadat al eerder een aantal spelers van LSV zich afmeldde voor de wedstrijd van afgelopen zondag, bleek tijdens de warming-up dat nog een drietal spelers niet fit genoeg was om te starten. Het bleek een slecht voorteken te zijn; LSV trok tegen HSE aan het kortste eind.

Omdat beide teams geen vooruitzichten meer hadden op een vervolg in de bekercompetitie, was de sfeer vriendschappelijk. Lange tijd golfde het spel op en neer. In de 37e minuut beoordeelde keeper Lars Kruijsen een moeilijke terugspeelbal van Abdelatif Azammad verkeerd en zag de bal in het LSV-doel verdwijnen.
Na rust was LSV sterker. Toen halverwege de tweede helft Mo Kissami werd onderuitgehaald, benutte Thijs Verhagen de daaropvolgende strafschop foutloos. Het leek op een gelijkspel af te gaan, totdat HSE in de slotfase nog uit een scrimmage scoorde.

Succesvolle afsluiting open water zwemmers SWNZ

Op de foto: achter: Rob van de Ven midden: Jelle Rutten, Iris van der Aa, Sandra Schellekens en Kim de Laat voor: Lisa Verheij, Anne van der Aa en Iris Verheij. (Foto: Sandra Schellekens) Foto: Sandra Schellekens

Lith - Veertien zwemmers van SWNZ, waaronder ook zwemmers uit Boxtel en Liempde, hebben zaterdag meegedaan aan de Osse Maasrace in de Lithse Ham. Hoewel het water met 16 graden zeer fris was, behaalden zij mooie resultaten.

Boxtelaar Jelle Rutten behaalde de derde plaats op de kilometer vrije slag voor junioren 1 en 2. Bij de meisjes junioren zwom zijn plaatsgenoot Iris van der Aa met een verbetering van haar pr met dertien seconden naar de vijfde plaats. Lotte van de Laak uit Liempde zwom slechts vier tellen boven haar pr en werd elfde. Ze werd gevolgd door de Boxtelse Puck Bakker op plek twaalf. Bij de jeugd werd Kim de Laat uit Boxtel elfde. De dertienjarige Iris bleek uiteindelijk de snelste van de acht SWNZ-zwemsters.
De acht-jarige Raff Bakker zwom op de 250 meter schoolslag naar de overwinning in het koude water. De Boxtelse Anne van der Aa stelde de winst in het Brabant-bekerklassement veilig op de twee kilometer schoolslag, ze eindigde met en pr-verbetering van maar liefst 38 seconden op de vijfde plaats. Jelle en Iris werden op 6 seconden van het podium samen met twee ploeggenoten nipt vierde op de 4 x 250 vrij.

Voor de Brabant-beker, waarvoor aan tenminste vier van de zes wedstrijden in Brabant deelgenomen moet zijn, werden de zussen Anne (schoolslag jeugd) en Iris (vrije slag junioren) beide eerste. Raff (vrije slag minioren), Iris Verheij (schoolslag junioren), Jelle (vrije slag junioren 1-2), Lisa Verheij (vrije slag jeugd) werden tweede en Jesse Hoksbergen (vrije slag junioren 3-4) werd derde. Bij de junioren vrije slag werden Lotte, Puck, Nena van der Steen en Isabella Juárez Galeana respectievelijk vierde, vijfde, zevende en achtste. Bij de jeugd vrije slag werd Kim de Laat vijfde en Jessie van de Laak zevende. Sandra Schellekens werd vierde bij de vrije slag dames senioren en vijfde bij de vrije slag masters. Rob van de Ven werd vijfde bij de schoolslag masters. In de Nederlandse masterklassementen werden Sandra en Rob respectievelijk zesde en vijfde.

Senioren Ducks winnen met monsterscore

Oisterwijk/Boxtel - De senioren van Ducks namen met de Brabarians in hun eerste thuiswedstrijd, in Oisterwijk, overtuigend revanche voor de nederlaag in de eerste wedstrijd. Wageningen werd met een monsterscore van 104-7 verslagen.

De selectie van Brabarians was voor deze wedstrijd aangevuld met jongere spelers die over de nodige snelheid beschikken. Dit in combinatie met de ruim aanwezige routine in het team zorgde ervoor dat Wageningen geen kans maakte. Op Goeree Overflakkee bij Middelharnis moet deze lijn worden doorgetrokken, daar spelen De Eilanders. Een nieuw opgerichte rugbyclub die voor het eerst met de competitie meedoen. De jeugd van Ducks (Cubs, Junioren en Colts) spelen komende zaterdag allen thuis bij clusterpartner RC Eindhoven.

Geslaagde Open Tennisdag op LTV De Merletten

Foto: Guus van Griensven.


Boxtel - Heerlijk weer, vakkundige trainers en ruim negentig enthousiaste tennissers; de Open Tennisdag op LTV De Merletten was een groot succes. Tennisorganisatie Remi de Jager verzorgde een gezellige en leerzame tennisclinic.

Jong, oud, leden en niet-leden, iedereen mocht meedoen. Aan deze oproep werd flink gehoor gegeven: naast de allerjongsten van 4 en 5 jaar was er ook een groep 50-, 60- en zelfs 75-plussers die fanatiek deelnam aan de clinic.

Tips & tricks
Op de baan kregen de deelnemers tips en tricks van vakkundige trainers. Daarbij kwamen alle slagen aan bod: service, forehand, backhand, volley en smash. De nieuwelingen maakten niet alleen kennis met de tennissport, maar werden direct wegwijs gemaakt binnen de vereniging door enkele clubleden. Op de dag zelf schreven zich 16 nieuwe leden in. Lees meer over de activiteiten bij tennisvereniging LTV De Merletten op www.ltvdemerletten.nl.

Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.
Foto: Guus van Griensven.

Biljarten

't Ivoor, uitslagen 11 tot en met 14 september
Libre:
't Ivoor 1-BBG Haarsteeg 2                                 27-28
't Ivoor 2-Royal 5                                                 28-22        
't Ivoor 3-BBG Haarsteeg 3                                 30-18                        
Recreanten libre:
't Ivoor 2-'t Ivoor 1                                                30-39                        
't Ivoor 3-Vlijmendorp 4                                        38-28                        
Hart van Brabant 1-'t Ivoor 4                                34-34
Recreanten 3-banden klein:
't Ivoor 7-'t Ivoor 6                                                29-22
3-banden klein:
't Ivoor 1-KUP 77 1                                         20-30
3-banden groot:
Rio Bar 2-'t Ivoor 1                                         26-30

Uitslagen, BV Geboliesch
't Pommeransje-De Treffers                         35-30
't Krijtje-Dé Zie'k Wel Zitte                 36-38
De Prutsers-Le Carambole                         34-36
De Poedelaars-Ons vertier                         38-30
De Eenheid-Samen Sterk                         33-37
Kloosterboys-De Fetsers                         35-35

Bridge

Bridgeclub Revanche, uitslagen 12 september
A-Lijn: 1. H. van Esch & P. van de Ven 59,50% 2.W. van de Heijden & A. van Os 58,33% 3. D. Eltink & G. van der Meer 56,25% B-Lijn: 1. B. Hermkens & A. Wertenbroek 69,79% 2. A. & A. van Brunschot 69,27% 3. L. Frankevijle & C. Pastoor 55,21%
Bridgeclub Revanche, uitslagen 14 september
A-Lijn: 1. C. Kerssens & S. Tempels 65,00% 2. H. van Pinxteren & H. Heijstek 64,50% 3. T. van der Kolk & M. van der Sloot 63,33%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 12 september
A-Lijn: 1.G.J. Joren & R. van Stuivenberg 64,29 2. W. de Langen & A. Bosveld 59,82% 3. N. van der Poel & J. de Wolf 59,52% B-Lijn: 1. C. & C. van Hal 66,88% 2. B. & H. Dragt         58,33% 3. I. & G. Damen 53,13%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 13 september
A-Lijn: 1. C. Botermans & D. Tielman 61,98% 2. R. van Stuivenberg & J. de Wolf 58,89%
3. A. Slaats & R. van Weert 56,54% B-Lijn: 1. A. & C. van der Velden 57,97% 2. M. Vergouwe & F. Verhees 57,19% 3. J. Denteneer & T. Jongmans 56,53%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 14 september
A-Lijn: 1. J. Clercx & H. Peerlings 60,42% 2. J. Koppen & N. Maas 59,38% 3. T. van Uden & A. Moerdijk 57,29% B-Lijn: 1. A. van Uden & A. van Doornmalen 63,02% 2. A. van Kempen & S. van de Vries 55,21% 3. G. Stolk & K. de Waal 54,17%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 13 september
A-Lijn: 1. M. v Elk & G. Voltmann 58.33% 2. A. van Gorp & B. v d Hout 54.16% 3. K. Betten & T. IJsseldijk 52.60% 3. N. Fischer & J. van Breugel 52,60%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 14 september
A-Lijn 1. C. van Heeswijk & Rien v.d.Laar 60.83% 2. F. v.d.Schans & J. v.d.Steen 60.42% 3. R. Prinsen & E. v.d. Westelaken 56.25% B-Lijn 1. L. van Asseldonk & M. Legius 66.67% 2. J. Smulders & Z. Kusters 61.11% 3. R. en J. van Dijk 60.07% C-Lijn 1. M. & M. van Esch 57.92% 2. M. Knoops-K. Quinten 55.56% 3. G. van Boeckel & B. vd.Vleuten 53.06%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 12 september
A-Lijn: 1 J. Clercx & H. Peerlings 60,42% 2. J. Koppen & N. Maas 59,38% 3. T. van Uden & A. Moerdijk 57,29% B-Lijn: 1. A. van Uden & A. van Doornmalen 63,02% 2. A. van Kempen & S. van de Vries 55,21% 3. G. Stolk & K. de Waal 54,17%

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, uitslagen senioren
Taverbo-Sabo 1-Slagvaardig 1                 6-4
TTC Middelburg 4-Taverbo-Sabo 2        5-5
Taveres 1-Taverbo-Sabo 3                        3-7
Meppers (H) 1-Taverbo-Sabo 4         5-5
Taverbo-Sabo 5-HITA '79 2                 7-3
Taverbo-Sabo 6-ATTC '77 3                 6-4
Taverbo-Sabo 7-Always Fair 3                3-7
Taverbo-Sabo 8-Rotac '82 4                 5-5
Taverbo-Sabo 9-Always Fair 4                3-7
Uitslagen jeugd
Tanaka 2-Taverbo-Sabo 1                         7-3
Unicum 1-Taverbo-Sabo 2                        4-6
Unicum 2-Taverbo-Sabo 3                        5-5
Meppers 2 (H)-Taverbo-Sabo 4         4-6

Programma, senioren, 22 september
20:00 Never Despair 6-Taverbo-Sabo 5
20:00 Valkenswaard 3-Taverbo-Sabo 6
20:00 Best 2-Taverbo-Sabo 7
20:00 JCV 10-Taverbo-Sabo 8
20:00 Irene 7-Taverbo-Sabo 9
Programma, senioren, zaterdag 23 september
15:00 Taverbo-Sabo 2-Hotak '68 1
15:00 De Brug 1-Taverbo-Sabo 1        
15:00 Taverbo-Sabo 3-ATTC '77 1
15:00 Taverbo-Sabo 4-TIOS '51 5        
Programma, jeugd, 23 september
10:30 Taverbo-Sabo 1-TIOS '51 3
10:30 Taverbo-Sabo 2-Never Despair 2
10:30 Taverbo-Sabo 3-Irene 1
10:30 Taverbo-Sabo 4- Wilvo/ttv Bergeijk 2

Programma 25 september
De Dommel-Taverbo-Sabo 3        
De Firma Fotografie-Taverbo-Sabo 2                
Rotsvast-De Horntreffers

Honk- en softbal

Ducks, uitslagen 12 september
Nuenen U17-Ducks Softbal U17/1 7-4
Nuenen U17-Ducks Softbal U17/1 3-23
Uitslagen 16 september
Ducks JH1-Cheetahs JH1 19-4
Ducks AS1-Stags AS1 5-13
Stags U17/1-Ducks Softbal U17/1 1-13
Stags U17/1-Ducks U17/1 1-22
Ducks PH1-Royals/Mustangs PH1 4-7
Ducks AH1-PSV AH1 3-8
Zwijndrecht DS1-Ducks DS1 8-7
Uitslagen 17 september
Blue Lions Tilburg AS1-Ducks AS1 21-11
Starlights H1-Ducks H1 5-9
Uden Red Sox H1-Ducks H2 2-12
Programma 21 september
Nuenen U17-Ducks Softbal U17/1 19:00
Nuenen U17-Ducks Softbal U17/1 21:00
Programma 23 september
Cardinals AH1-Ducks AH1 12:30
Ducks AH1-Cardinals AH1 14:30

Paardensport

Dressuuruitslagen,HSV St. Martinus
14-17 september Belgische Waregem
Carlijn van Oerle & pony Leuns Veld's Walter, CDI, score van 64,96%
16 sept Gameren
Eline de Bont & Orchids Black magic; 3e, 187 punten, Klasse C-L1
17 september loon op zand
Lieke Tinnenbroek & Nando; 2x 2e,189,5 en 200 punten, Klasse C-M1.

Duivensport

Uitslagen PV de Luchtpost
vlucht: Laon 68 oude duiven 247 Km
1-2-5-8-10-15 Berrie van de Brand
3-11-12-13 Roland van de Langenberg
4-14 Frans van Laarhoven
6 Marco en Nicole Verbeek
7-9 comb. van Rooij-Platenburg

vlucht: Laon 319 jonge duiven 247 Km
1-2-3-4-5-7-8-9-10-11 Berrie van de Brand
6-14-15 Frans Kapteijns
12-13 Roland van de Langenberg

vlucht: Orleans 46 duiven 475 Km
1-2-5-6-7-8-10-13-15 Roland van de Langenberg
3-4 Berrie van de Brand
9-11-12-14 Wim Langenhuizen

Zaalvoetbal

Uitslagen 16 september
Vollop/Telaviv-Grieks rest Corfu        1-0
Eletechno inst-Fysio de Dommel        2-6
Tahadi-Nike FC        1-6
Heva/Van Weert-Café 't Geveltje        4-5
Kwalitaria Strik-X2COM        3-6
Uitslagen 18 september
Zvs Rijschool Gestel-Dobotex BV        13-1
Celdex BV-FC Blokfit        0-3
Van der Heijden Milieu-Vinyl en Tapijtwinkel        6-2
Van Stekelenburg-Vermeer verz.        3 -0
Programma 23 september
17.00 Nike FC-Tahadi
17.45 Second Cars-Le Temps Perdu
18.30 Dammers-Heva /Van Weert
19.15 Gebr. Bekkers-Van de Sande/Pacqt
20.00 Hart van Boxtel-Café Vollop
20.45 X2COM-Goossens advies
Programma 25 september
19.45 Verbeij/Hanekroot-Van der Heijden milieu
20.30 Selissen Boys-Vollop/Wijnpaketttenonline
21.15 Meneer Van Dommelen-Celdex BV

Voetbal

Uitslagen DVG, 16 september
DVG JO9/2-WEC JO9/1 7-8
DVG JO9/4-Nulandia JO9/6 9-1
OSS'20 JO11/2-DVG JO11/1 1-6
DVG JO11/2-Schijndel JO11/2 5-4
Mierlo Hout JO11/3-DVG JO11/3 5-4
DVG JO11/4-Rhode JO11/6G 17-1
Schijndel JO13/2G-DVG JO13/1 3-3
OJC JO13/6-DVG JO13/2 7-1
DVG JO15/1-Schijndel JO15/2 6-1
Maaskantse Boys JO15/1-DVG JO15/2 1-2
DVG MO15/1-Margriet MO15/1 3-3O
llandia JO17/1-DVG JO17/1 0-5
DVG JO17/2-Schijndel JO17/4 2-2
Schijndel JO19/1-DVG JO19/1 15-0
SENIOREN: Ollandia/1-DVG 1 2-6
Uitslagen, senioren, DVG, 17 september
Heeswijk 2-DVG 2 2-5
DVG 3-Deurne 4 2-7
Nulandia 4-DVG 4 1-5
DVG 7-Nijnsel 4 1-3
Boskant 6-DVG 8 7-3
DAMES:
Maask.Boys VR1-DVG VR 1 4-2

DVG, programma 23 september
DVG JO7/1-Boxtel JO7/3 09:30 uur
WEC JO9/1-DVG JO9/1        10:30
Schijndel JO9/2-DVG JO9/2        09:00
DVG JO9/3-WEC JO9/2G        10:30
DVG JO9/5-Avesteyn JO9/5        10:30
Rhode JO11/1-DVG JO11/1        09:15
Schijndel JO11/3-DVG JO11/2        09:00
DVG JO11/3-Avesteyn JO11/2G        09:30
Avanti'31 JO11/4G-DVG JO11/4        09:30
DVG JO13/1-Mulo JO13/1        11:30
Blauw Geel JO13/5-DVG JO13/2        11:30
DVG JO15/1-Berghem Sp. JO15/1        13:00
Avesteyn JO15/3-DVG JO15/2        13:00
Nijnsel MO15/1-DVG MO15/1        13:00
Margriet JO17/2-DVG JO17/1        15:00
Schijndel JO17/4-DVG JO17/2        15:00
DVG JO19/1-SCMH JO19/1        14:30
DVG JO19/2-Heeswijk JO19/2        14:30
Programma 24 september
Hilvaria 1-DVG 1        14:30
MULO 2-DVG 2        11:00
DVG 4-U.D.I.'19 10        10:00
Nulandia 8-DVG 5        09:30
DVG 6-Boskant 5        12:00
DVG 7-Boskant 6        10:00
Mariahout 6-DVG 8        10:30
DVG VR 1-Mariahout VR1        10:00

LSV, programma 23 september
LSV VE-Boxtel VE        16:00
LSV, programma 24 september
Broekhoven 1-LSV 1        14:30
LSV 2-Essche Boys 3        10:30
Valkenswaard 4 - LSV3        10:00
LSV 4-WSJ 2        12:30

LSV, uitslagen
Audacia VE-LSV VE        6-3
LSV 1-HSE 1        1-2
Oirschot Vooruit 4-LSV 2        1-0
ODC 6-LSV 3        2-4

LBC, programma 23 september
LBC O9: LBC 1-Wilhelmina Boys 6        9:30
LBC JO11/1: LBC 1-St. Michielsgestel 2        9:30
LBC JO11/2: LBC 2-DBS 6        11:00
LBC JO17/1: LBC 1-RKDSV/EDN 3        13:00
LBC, uitslagen
LBC JO9/1: Boxtel 3-LBC 1        11-3
LBC JO13/1: Bladella 4-LBC 1        6-3
LBC JO15: LBC 2-Reusel Sport 3        8-1
LBC JO17/1: Taxandria 3-LBC 1        4-0
LBC JO19/1: LBC 1-Boxtel 1        1-0

Rugby

Ducks, uitslagen 16 september
Cubs:        Bokkenrijders Roermond-Ducks        15-14
Junioren: Wasps Nijmegen-Ducks        53-0
Zondag 17 september:
Senioren: Brabarians-Wageningen 104-7
Ducks, programma 23 september
Cubs:        Ducks-Oysters        11.00
Junioren: Ducks-Tilburg        12.00
Colts:        Ducks-Haarlem 13.00
Zondag 24 september:
Senioren: Eilanders Middelharnis-Brabarians 14.30

Handbal

Uitslagen 16 en 17 september
HCB'92 recr-Leende recr         09-06
HCB'92 E1-PSV Handbal E2         10-11
HCB'92 DC1-Roef DC1                 19-12
HCB'92 DA1-Elshout DA1                05-17
HCB'92 DS1-EHV DS1                 20-25

Programma HCB'92 20 tot 25 september
20 september uitwedstrijd Dongen
Dongen HC1-Zephyr/HCB'92 HC1                         19:00
23 september uitwedstrijd Someren
Handbal Someren E1-HCB'92 E1                         10:00
23 september (uitwedstrijd Elshout)
Elshout DC1-HCB'92 DC1                                         11:35
24 september (uitwedstrijd Oisterwijk)
Taxandria DA1-HCB'92 DA1                                         11:35
24 september (uitwedstrijd Waspik)
Handbalshop/Witte Ster HC1-Zephyr/HCB'92 HC1 13:45
24 september (uittoernooi Kwintsheul)
Rolstoelteam HCB'92                                         11:00-16:00
25 september (thuiswedstrijd PiusX Liempde)
HCB'92 recr-EHV recr                                                 20:00


Eerste team Taverbo-Sabo neemt derde plaats in Jeugdteam trekt aan kortste eind

Boxtel - In de openingswedstrijd van het najaarsseizoen moest Taverbo-Sabo thuis aantreden tegen Slagvaardig 1 uit Rheden. Gezien de onderlinge verhoudingen in Poule B van de derde divisie doet Taverbo dit seizoen mee voor een plekje bij de bovenste drie teams. Wellicht dat er gestunt kan worden tegen favorieten Nijmegen en De Sprint, maar lijfsbehoud moet toch zeker geen probleem zijn. Voor Slagvaardig ligt deze situatie anders. Als underdog in de titelstrijd in de Hoofdklasse kwamen ze vorig seizoen verassend bovendrijven. Nu is het zaak om te vechten voor lijfsbehoud in de landelijke competitie.

Taverbo speelde met nieuwe aanwinst Amber van de Velde in de gelederen, aangevuld met routiniers Stefan Bernhardt en Michel Sperling. Marlotte Staps bleef deze wedstrijd op de bank. Het driemansteam uit Rheden bestond uit Rik de Boer, Remco van Domburg en Joep de Boer. In zijn eerste partij had Michel Sperling het bij vlagen lastig tegen Rik de Boer. De Boer zorgde met zijn dwingende spel voor de nodige problemen. Uiteindelijk wist Sperling deze wedstrijd na een flinke achterstand in de vierde game alsnog te winnen. Stefan Bernhardt had een zware middag en kwam duidelijk niet in de buurt van zijn normale niveau. In zijn wedstrijd tegen Remco van Domburg kwam hij de eerste game nog goed mee, maar daarna kwam Bernhardt er niet meer aan te pas en werd de stand gelijk getrokken door Van Domburg.
Amber speelde een demonstratie wedstrijd tegen Joep de Boer in de derde partij van de dag. Met haar verzorgde spel oogste ze bewondering bij zowel het schaarse publiek als de tegenstander. Ook de dubbel van Sperling en Van de Velde ging overtuigend in drie sets naar Taverbo, wat een 3-1 voorsprong opleverde. Rik de Boer zorgde vervolgens voor de 3-2, door in vier sets van Bernhardt te winnen. Sperling en Van de Velde wonnen ieder hun partij tegen respectievelijk Joep de Boer en Van Domburg, wat de stand op 5-2 bracht. Toen stokte het even aan de kant van Taverbo. Bernhardt kon ook tegen Joep de Boer geen vuist maken en Van de Velde verloor in een goede wedstrijd in vijf sets van Rik de Boer. De laatste wedstrijd was voor Sperling die tegen Van Domburg de eindstand op 6-4 bracht.

Na de eerste speelronde is al meteen duidelijk wat de onderlinge verhoudingen in deze poule zijn. Zowel TT Nijmegen 1 als De Brug 1 hebben dit weekend klinkende overwinningen behaald en staan fier bovenaan. Taverbo vindt zichzelf terug op de derde plaats. Volgende week staat de lastige uitwedstrijd tegen De Brug op het programma en zal Taverbo proberen zijn huid duur te verkopen.

Jeugd
Afgelopen zaterdag begon voor de jeugd van tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo na een korte zomerstop de najaarscompetitie. Het eerste jeugdteam dat dit seizoen debuteert in de Hoofdklasse trof in Etten-Leur meteen een sterke tegenstander in Tanaka. De eerste helft van de wedstrijd hadden de jongens het moeilijk en lukte het hen niet om grip op de tegenstander te krijgen. Daarna leken de jongens zich te herpakken en lukte het Sjoerd van Heerebeek om de zesde partij na vier games in winst om te zetten. Lars Strik die dit seizoen voor het eerst uitkomt in het eerste jeugdteam voegde hier in de daaropvolgende partij meteen een punt aan toe. Toen Sjoerd van Heerebeek ook de daaropvolgende partij won, laaide de hoop op een gelijkspel op maar de laatste twee partijen bleek Tanaka toch de langste adem te hebben.


St.-Martinus huldigt clubleden

Op de foto Elke, Piet en Marc. (Foto: Annemiek Klein) Foto: Annemiek Klein

Boxtel - Diverse clubleden van HSV St.-Martinus werden afgelopen weekend gehuldigd bij Manege de Langspier. Zo werden Elke en Anne Hoogenboom geëerd vanwege hun knappe prestaties tijdens de Brabantse Kampioenschappen en de Hippiade en werd Piet van der Heijden benoemd tot erelid van de hippische sportvereniging.

Ook de huidige voorzitter Marc Verbeeten werd in het zonnetje gezet. Hij mocht een bronzen speld in ontvangt nemen van de KNHS voor zijn 10-jarig jubileum als voorzitter. Deze bestuursonderscheiding wordt niet vaak uitgereikt en heeft dan ook een speciale betekenis.

De 82-jarige Piet van der Heijden viel het erelidmaatschap van HSV St.-Martinus te deel vanwege zijn vele jaren van trouwe verdiensten. Piet was lange tijd voorzitter van Ponyclub Reambo, daarna nam hij plaats in het bestuur van de stichting. Ook was hij jarenlang voorzitter van St.-Martinus. Tot op de dag van vandaag is zijn betrokkenheid bij de rijvereniging groot en draagt hij nog steeds wekelijks mede zorg voor het onderhoud van de manege.


Verlies voor softbalsters, honkballers verslaan Starlights

Zwijndrecht/Schijndel - De dames van Ducks reisden zondag af naar Zwijndrecht voor hun laatste uitwedstrijd van het seizoen. Ondanks dat Ducks de laatste uitwedstrijd tegen dit team won, blijft Zwijndrecht een lastige tegenstander. De heren speelden hun een na laatste wedstrijd van het seizoen tegen de Starlights in Schijndel. De Boxtelaren wisten dat het een goede wedstrijd neer moest zetten om een kans te maken.

In Zwijndrecht zetten de dames van Ducks in de eerste inning meteen flink druk en kwam met drie gescoorde punten uitstekend uit de startblokken. Ook verdedigend was Ducks sterk en Zwijndrecht kon niet scoren. In de tweede inning scoorden beide teams niet, maar in de derde inning pakte Ducks de draad weer op. Dankzij het aanvallende spel van Ducks werd er weer een punt gescoord. Ook tijdens deze inning lukte het Zwijndrecht niet om punten te scoren. Zo stond Ducks al na drie innings voor met 0-4.

In de vierde inning veranderde er niets, maar in de vijfde inning scoorde Ducks weer een punt en was de voorsprong 0-5. De overwinning leek binnen handbereik, maar Zwijndrecht bleek zich niet zomaar gewonnen te geven en sloeg honkslag na honkslag. De dames van Ducks waren hier danig van onder de indruk en maakten ook wat fouten. Daardoor kon Zwijndrecht maar liefst vijf punten scoren in één inning, wat de tussenstand op 5-5 bracht.
Ducks moest weer aan de bak om de punten mee naar Boxtel te nemen. Helaas lukte het de dames niet om te scoren in de zesde inning. Zwijndrecht scoorde er wel een punt bij, waardoor die ploeg nu met 6-5 opeens voor stond.
In de zevende inning was het erop of eronder; Ducks moest scoren. Er werden drie honkslagen geslagen en zo werden ook fouten afgedwongen. Hierdoor kon Ducks twee punten scoren en de voorsprong met 6-7 terugpakken. Verdedigend moest foutloos gespeeld worden. Hoewel dit Ducks lukte, konden de Boxtelse dames niet voorkomen dat er twee goede honkslagen geslagen werden. Zo kon Zwijndrecht op het allerlaatste moment twee punten scoren en glipte de overwinning toch nog door de vingers van Ducks. De wedstrijd werd teleurstellend verloren met 8-7.
Beste slagvrouw Ducks: Laura van Zetten, Rianne Boer en Ilon van Gurp (.666)

Honkbal
De heren gingen in Schijndel ook voortvarend van start en scoorden in de eerste inning twee maal mede door infield hits van Max Denteneer en Bram van der Horst. Starlights liet dit niet zomaar gebeuren en startend werper Jeroen van Nes mocht meteen een homerun incasseren. Door goed loopwerk en een fout konden er nog twee punten binnenkomen, wat de tussenstand op 3-2 bracht.
Het bleef stil tot aan de vierde inning, toen de Boxtelaren de score uitbreidden en op honkslagen van Thor van den Dool en Jan van der Wielen drie punten scoorden, geholpen door een paar fouten aan Schijndelse zijde. Starlights trok de stand gelijk in hun helft van de inning: 5-5. Hierna domineerde Van Nes de slagploeg van Starlights, en Ducks bleef druk zetten. Zo dwongen zij voldoende veldfouten af en sloegen op de juiste momenten honkslagen. Starlights bleef verslagen achter, na een overtuigende en verdiend gewonnen wedstrijd: 5-9 voor Ducks.
Beste slagman aan de zijde van Ducks: John de Wind, 2 uit 4 (AVG 0.500).

Recreantentoernooi
Dit weekend, op zaterdag 23 en zondag 24 september, is er bij honk-en softbalvereniging JRC Ducks weer het jaarlijkse Recreantentoernooi. Teams uit onder andere Leeuwarden, Dronten, Uithoorn én teams vanuit de eigen geledingen zullen strijden om de eer. Uiteraard is er ook nu weer op zaterdag een barbecue en feestavond met muziek.
Iedereen kan dit weekend langskomen om een kijkje te nemen, de spelers aan te moedigen en te genieten van de gezellige en ongedwongen sfeer bij Ducks, het toernooi is vrij toegankelijk.

DVG wint ruim van Ollandia

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - In het verleden waren DVG en Ollandia aan elkaar gewaagd en was er sprake van een echte derby. Zondag was het krachtsverschil te groot om van een echt spannende wedstrijd te kunnen spreken. DVG domineerde en won met ruime cijfers.

De opdracht van trainer Henk van Hattum voor zijn ploeg was vanaf de eerste minuut duidelijk. Zodra Ollandia in balbezit kwam oefende DVG veel druk uit en veroverde daardoor de bal weer snel terug. In de vierde minuut werd dit al beloond. Een hoekschop genomen door Wilco Voets werd door Sherrel Sambo handig achter het standbeen binnen getikt: 0-1. Kort daarna ging een schot van Bart de Windt nog voorlangs. Toen een voorzet over iedereen heenging kwam deze terecht bij de volledig vrijstaande Tarn van de Wiel. Hij schoot met zijn wreef de bal diagonaal binnen: 0-2.
Ollandia kwam maar nauwelijks over de middenlijn. De enige kans in de eerste helft kwam uit een snelle uitbraak, maar door getreuzel kwam het niet tot een schot op doel. DVG scoorde nog twee keer in de eerste helft. Bart de Windt legde een bal panklaar terug op de 11 meter en Sherrel Sambo scoorde zijn tweede goal. Kort voor rust was een prachtig genomen vrije trap van Peter Versantvoort onhoudbaar voor Ollandia doelman Tom Wouters, de ruststand was derhalve 0-4.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

Na rust was het beeld evenwichtiger, DVG liet de teugels iets varen en Ollandia speelde meer naar voren. Sherrel Sambo maakte zijn hattrick bijna compleet toen hij van dichtbij ineens wegdraaide, maar zijn schot kwam op de kruising. Ollandia scoorde uit een goed uitgevoerde aanval de 1-4. Halfweg de tweede helft werd een hoekschop door de verdedigers van Olland verlengd en de mee opgekomen Sander van de Ven wist met een venijnig schot het kleine gaatje tussen alle spelers te vinden: 1-5. Ver in blessuretijd maakte Luuk van de Ven de 1-6. Het slotakkoord was voor de thuisploeg die meteen na de aftrap de 2-6 als uitslag op het scorebord zette.

DVG 2 werd poulewinnaar in deze beker-voorronde door een ruime uitoverwinning in Heeswijk: 2-5.

Einde dreigt voor 90-jarige Boxtelse Biljart Bond

Boxtel - Na tien jaar de functie van secretaris van de Boxtelse Biljart Bond (BBB) te hebben vervuld, maakte Steef Zink op de algemene ledenvergadering van 4 september bekend dat hij had besloten te stoppen en zich ook niet opnieuw verkiesbaar zou stellen. Tot op heden heeft zich nog geen kandidaat voor de vacante functie gemeld en dat is een groot probleem voor de bond, aangezien het bestuur zonder secretaris niet kan functioneren. Als zich voor 1 oktober dit jaar geen nieuwe kandidaat heeft gemeld, wordt de bond na 90 jaar opgeheven.

Er zullen dan ook geen teamkampioenschappen en persoonlijke kampioenschappen meer kunnen worden georganiseerd, wat het verlies van een stuk historie zal inhouden. Tijdens zijn afscheid zegde Steef Zink toe een nieuwe secretaris volledig te zullen ondersteunen en begeleiden, zolang dat nodig is.
Aanmelden voor deze functie kan bij het bestuur via www.boxtelsebiljartbond.nl of bij Jo Bovens via 06-15514230.

JRC Boxtel Heren 1 kent goede seizoensstart

Barneveld - Daar waar de mannen van JRC Boxtel Heren 1 vorig seizoen in de laatste speelronde hard onderuitging, hebben zij zich afgelopen zaterdag gerevancheerd. Zij wonnen de eerste wedstrijd in de Tweede divisie van Tower Jumpers uit Barneveld met 70-83.

JRC kende voor dit seizoen niet veel personele wijzigingen. Robin Hulskes is overgekomen uit het tweede team en heeft Felix Stegeman vervangen, die het team heeft verlaten. Deze wedstrijd ontbrak hij echter nog. Daarnaast kan JRC dit seizoen vanaf het begin een beroep doen op Jur van Bussel.

Direct in de wedstrijd was te merken dat weinig wisselingen in de selectie hun vruchten afwerpen. Meteen vanaf de start van de wedstrijd zette JRC de toon. Waar het in de
wedstrijd vorig seizoen tegen Tower Jumpers ontbrak aan intensiteit en hard verdedigen, was deze wedstrijd het tegenovergestelde het geval.
Na het eerste kwart was de tussenstand nog maar 16-19 in het voordeel van JRC. In het tweede kwart gingen de Boxtelaren op dezelfde voet verder en moesten zij het fysiek aanvallende spel van Tower Jumpers zien te pareren. Dit deden zij prima door zelf ook fysiek te verdedigen. Daardoor kon JRC de voorsprong met de rust uitbreiden naar 30-39.

Na de rust schoot Tower Jumpers uit de startblokken. Zij plaatsen direct een 6-0 run
waardoor het verschil nog maar drie punten was. Even daarna wisten de Barnevelders de
stand zelfs nog gelijk te trekken naar 47-47. Maar JRC voelde dat het de wedstrijd in handen had en bracht de voorsprong aan het einde van het derde kwart naar 56-60.
In het vierde kwart zette JRC een tandje bij, wat direct zijn vruchten afwierp. Teun van Loon scoorde in deze periode alleen al elf punten en had daarmee een belangrijk aandeel in de
wedstrijd die eindigde in een 70-83 overwinning voor JRC

Met de overwinning op Tower Jumpers heeft de Boxtelse ploeg direct een belangrijke overwinning te pakken op een geduchte, directe concurrent. De topscorers waren Teun van Loon met 28 punten, Mitchell Hendriks met 24 punten en Corné Linssen met 10 punten.

Nipte nederlaag voor eerste libreteam 't Ivoor

Boxtel - Met een acceptabel puntentotaal van 27 leed het eerste libreteam van 't Ivoor een nipte nederlaag. Twee winstpartijen van Don van der Wiel en Chris Fasseur waren niet genoeg voor teamwinst. Fouad Hasbani kwam niet verder dan zeven punten.

Het tweede team behaalde een mooie overwinning. Met name Peter Franken deed hier van zich spreken met een moyenne van 7,69. Ad van Os won ook, terwijl Peter van Giersbergen acht punten scoorde. Het derde team pakte de volle winst. Theo van Dongen, Math Hendriks en Leo Huijbers wonnen alle drie hun partij.

Bij de recreanten libre troffen team 1 en team 2 elkaar in een onderlinge wedstrijd. Dit werd een duidelijke prooi voor team 1 dat 39 punten scoorde. Theo Verhagen, Peter Franken en Henk van Boxmeer wonnen. Fouad Hasbani kwam slechts vijf caramboles tekort. Team 3 verdedigde de eerste plaats op de ranglijst met verve. Wim van Dijk, Frans Maas en Frans van de Boogaard wonnen hun partij en scoorden 38 punten. Harrie Verhoeven scoorde acht punten. Team 4 speelde remise. Harrie van der Velden en Math Hendriks bleven aan de goede kant van de score.

Bij de recreanten 3-banden klein speelde team 6 en 7 tegen elkaar. Team 7 bleek de bovenliggende partij met op één carambole na een maximale score. Jan Tils, Johan Beaard wonnen. Andre Vissers kwam één carambole tekort voor winst. Het 3-banden klein team van de avondcompetitie ging met 20-30 zwaar ten onder tegen de Kup 77. Het 3-banden groot team boekte een prima winst tegen de Rio Bar 2. Leo van Westelaken, Bernhard Legierse en Louis van der Meijden wonnen hun partij en zorgden voor een maximale score. Opvallendste resultaat kwam van Leo van Westelaken die in zijn laatste vier beurten maar liefst zeventien caramboles maakte met een slotserie van acht caramboles.

20 / 20

21 – 24 september

Kunstexpositie bij Kasteel Stapelen tijdens Kunst op Stapel 2017
Park, Kasteel Stapelen, Boxtel

21 september – 1 oktober

Expositie Goede Sier (za & zon)
12.00 uur, Kunstlicht '99, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

21 september-5 november

Duo foto-expositie: 'Boxtel in Detail & Kunst in de Natuur (za&zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 21 september

Huiskamer; Koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Opening Alzheimerproofgedeelte Museum Vekemans
11.00 uur, Stationsstraat 39, Boxtel

Rondleiding expositie Kunst op Stapel
14.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Proeflessen L.O.V.; Volleybal
20.30 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Vrijdag 22 september

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

September Focusingmaand: maak gratis kennis
15.00 uur, Landgoed Bleijendijk, Bleijendijk 2, Vught

Vrede, wie durft? Kinderen centraal in de vredesweek
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Feest 50 jaar Kromploegers
20.00 uur, D'n Tip, Liempde

23-24 september

Kunst- en cultuurroute de rode draad
11.00 uur, diverse locaties, Boxtel

Zaterdag 23 september

Bronstexcursies
Aanmelden kan via www.edelherteninhetgroenewoud.nl

Veteranendag
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Wandeling over wilde vruchten én verleden
Aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/agenda

Meditatieve wandelingen in Boxtel
14.00 uur, Restaurant Molenwijk, Molenwijk 2, Boxtel

Huiskamer; Rikken, jokeren, hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Feest 50 jaar Kromploegers
18.00 uur, D'n Tip, Liempde

Zondag 24 september

Vlooienmarkt Buurtvereniging Den Berg
10.00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Racketlon Toernooi Boxtel
11.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1a, Boxtel

Boxtel Oost Dag
11.00 uur, Nieuwe Nieuwstraat/Beneluxlaan, Boxtel

Proef Lokaal Liempde
14.00 uur, D'n Tip, Liempde

Optreden van de Swanee Bridge Jazzband
14.00 uur, Prins Hendrikstraat 1, Boxtel

3e dommeltheater
15.00 uur, start Kasteel Stapelen, Boxtel

Concert in Sint Petrusbasiliek: Marjon Strijk & Henk Veldman
20.15 uur, Sint Petrus Basiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Maandag 24 september

Proeflessen L.O.V.; Bewegen voor 55+
09.00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud
19.30 uur, Restaurant De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Smartlappenavond Dükerskoor
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 26 september

Huiskamer; Koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel


Inspiratiebijeenkomsten 'op weg naar een Zorgcoöperatie'
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Proeflessen L.O.V.; Badminton
20.00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Woensdag 27 september

Bronstexcursies
Aanmelden kan via www.edelherteninhetgroenewoud.nl

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer; Rikken, jokeren, sjoelen
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Informatieavond groot onderhoud N618 Boxtel-Schijndel
19.00 uur, Restaurant De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Inspiratiebijeenkomsten 'op weg naar een Zorgcoöperatie'
19.30 uur, Kloosterhof, kloosterhof 7, Liempde

Jongeren Combinatie95 en initiatiefgroep organiseren Thema-avond Tiny Houses
20.00 uur, Raadszaal, Gemeentehuis, Dr. van Helvoortstraat, Boxtel

Foto: Ineke Verhagen van Beers

Tina van Beers

Cynthia Weyters