DeMooiBoxtelKrant

12 april 2017

DeMooiBoxtelKrant 12 april 2017


Prachtige, propvolle Proeftuin

(Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Boxtel - In de zonovergoten tuin van het SintLucas maakten zondag meer dan 1.500 mensen kennis met al het lekkers dat Boxtel op culinair terrein te bieden heeft. De achtste editie van De Proeftuin, georganiseerd door Lions Club Boxtel Belles Amies, verliep vlekkeloos.

De Proeftuin wordt al jarenlang gezien als het begin van het buitenseizoen. Het culinaire evenement van het jaar bewees dit jaar opnieuw dat eten, drinken, een lekker achtergrondmuziekje en goed gezelschap een ijzersterke combinatie vormen.

(Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
(Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

Lions Club Boxtel Belles Amies bestaat uit 28 gedreven vrouwen die bijdragen aan de samenleving door het belangeloos organiseren van evenementen. De opbrengst van alle evenementen van deze serviceclub gaan naar lokale culturele en maatschappelijke organisaties. Voor de Proeftuin zijn dat Stichting Nabij, een vrijwilligersorganisatie die steun biedt in de laatste levensfase, en de Wandeltuin, die wordt aangelegd bij verzorgingshuis Liduina. Hoeveel er precies ingezameld is, is ten tijde van het naar de drukker gaan van deze krant nog niet bekend, maar dat het een mooi bedrag zal zijn mag wel worden verwacht; je kon over de koppen lopen in de tuin van SintLucas.

"We hadden van tevoren niet verwacht dat het zó'n prachtige dag zou worden!", laat Brechtje Klein, organisator vanuit de Belles Amies, trots weten. "De deelnemende restaurants waren zeer tevreden en de bezoekers hebben genoten. Het aanbod was dan ook heel divers, we hebben ervoor gezorgd dat er voor ieder wat wils én bijzonders te verkrijgen was." Naast alle heerlijk hapjes en drankjes die gretig aftrek vonden, waren er de muzikale klanken van VanBakkus en One Two Many en deden ruim 300 kinderen mee aan de kinderactiviteiten. Natuurlijk speelde ook het fantastische weer een belangrijke rol. "En alle betrokkenen die zich voor dit geweldige evenement hebben ingezet", zo benadrukt Klein. "Zo ben ik echt trots op al die jonge meiden, die zonder horecaervaring toch maar netjes hun wijken hebben gelopen, tafels hebben afgeruimd en ervoor hebben gezorgd dat de honderden gasten optimaal konden genieten. Echt top gedaan. Het was sowieso in alle opzichten een topdag!"

Kijk voor meer foto's op mooiboxtel.nl

Palmpaasoptocht in korte broek

Boxtel - De 57e editie van de Palmpaasoptocht ging zondag, onder een strak blauwe hemel, van start vanaf Residentie de Dommel op het Molenpad. Gezien het prachtige weer viel het aantal deelnemers, iets minder dan de ruim tweehonderd vorig jaar, misschien wat tegen, maar dat mocht de pret niet drukken.

Voorafgaand aan de tocht kregen alle kinderen die een palmpaasstok hadden meegebracht een lotje aan hun stok. Bij het gemeentehuis ontvingen burgemeester Buijs en zijn echtgenote de traditionele lentegroet en werd het lied Palmpalm Pasen en Gloria Laus gezamenlijk gezongen.

Alle deelnemende kinderen werden getrakteerd op een chocolade paasei. De loting en de prijsuitreiking werd verzorgd door burgemeester Buijs, ook was er een prijs voor de mooiste palmstok.

Ieder jaar wordt aandacht gevraagd voor een goed doel. Dit jaar was dat de Dierenambulance waarbij men dringend op zoek is naar vrijwilligers.

Kijk voor meer foto's op mooiboxtel.nl

Tentoonstelling iconen in Boxtelse kerken

Boxtel - Vanaf de zaterdag voor Palmpasen, 8 april, tot en met de vierde zondag van Pasen, 7 mei, wordt een aantal iconen, afwisselend, in de Sint-Petrusbasiliek en de kerk van de Protestantse Gemeente Boxtel tentoongesteld. Dit alles wordt gedaan in samenwerking met het Iconenatelier van Geert Hüsstege uit Eindhoven. Het betreft een tweetal grote iconen, te weten: 'De icoon van het Geloof' en de icoon 'Maria. Moeder van de Eenheid'. Daarnaast zullen een zevental kleine iconen te zien zijn. Tijdens de verschillende vieringen voorafgaand, tijdens en na Pasen zullen deze iconen betrokken worden in de overwegingen.

Op 19 april wordt door de iconenschilder Geert Hüsstege een lezing verzorgd over de iconen en het schilderen hiervan. Tijdens deze lezing, die gehouden zal worden in de kerk van de Protestantse Gemeente Boxtel, is ook de gelegenheid om vragen te stellen.

Voor het jaar van het geloof heeft iconenatelier Hüsstege 17 iconen geschilderd rondom het thema geloof. Deze iconen zijn samengebracht op één groot paneel en tonen de voornaamste gebeurtenissen uit het leven van Christus. Hüsstege (47) is ruim 20 jaar werkzaam als iconograaf en schildert in Russische stijl. Hij is zijn opleiding begonnen in België, heeft zijn studie in Wenen voortgezet en in Rusland afgerond. Hij maakt zijn eigen tekeningen gebaseerd op de traditionele afbeeldingen. Naast opdrachten voor nieuwe iconen in binnen- en buitenland verzorgt hij cursussen iconen schilderen en geeft lezingen en workshops. Sinds 2009 werkt hij aan het project 'Christusmysteries' met een reizende tentoonstelling. Dit project heeft hij opgezet rondom het Christusportret of het Heilig Aanschijn.

De expositie en de lezing zijn een gezamenlijk oecumenisch project van de Heilig Hartparochie en de Protestantse Gemeente Boxtel. De lezing is op woensdag 19 april, 19.30 uur in de Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18. Aanmelden voor de lezing kan door een e-mail te sturen naar info@heilighartparochie.nl of taede.zandstra@ziggo.nl. De toegangsprijs bedraagt 5 euro per persoon.


Collectes april/mei

10 tot en met 15 april Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp
8 tot en met 13 mei Stichting Longfonds
15 tot en met 20 mei Prins Bernhard Cultuurfonds

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900 88 44.

Onderhoud begraafplaats Munsel

Boxtel - Begraafplaats Munsel is vanaf dinsdag 18 april op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur gesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden. Naar verwachting duren de werkzaamheden tot donderdag 4 mei 2017.

De gemeente Boxtel beheert sinds 1977 de gemeentelijke begraafplaats Munsel. De begraafplaats aan de Kastanjelaan staat bekend om haar harmonie, uitstraling van rust en respectvolle herdenking. Voor behoud hiervan voert de gemeente jaarlijks onderhoud uit.

Voor dit onderhoud sluit de begraafplaats op werkdagen, dus van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 uur en 16.00 uur af voor publiek. Buiten deze tijden en in de weekenden is de begraafplaats uiteraard geopend volgens de normale openingstijden.

Nieuw artikel

KBO-activiteiten

Donderdag 13 april        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 14 april        Bezoek aan de Rechtbank 's-Hertogenbosch         12.30
                        Rikken en jokeren in De Walnoot        13.30
Dinsdag 18 april        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Orion        14.00

Vrouwencontact Boxtel

Dinsdag 18 april        Rondleiding Sint-Jan, vertrek vanaf station Boxtel        9.30

Adressen Gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Foto: Bas Oremans

Boxtel - De teller staat inmiddels ruim boven de 1.800 euro, maar Boxtelaar Rien van Doleweerd denkt nog niet aan ophouden. Hij loopt op 25 april in Amsterdam een sponsorloop van 14 kilometer voor de Johan Cruyff Foundation. Om nog meer geld in te zamelen staat Van Doleweerd vrijdag vanaf 9.15 uur op de Boxtelse Markt. Wethouder Eric van den Broek, zelf ook groot Cruijff-fan, zal daar de eerste donatie doen.

Rien legt uit dat hij het oorspronkelijke streefbedrag van 400 euro bijgesteld wordt naar boven. "I have a dream", lacht hij. De Cruijff-fan hoopt nu minimaal 1.947 euro op te halen. "En als er nog meer binnenkomt hoop ik op 2.016 euro." Deze bedragen verwijzen naar het geboorte- en sterfjaar van Cruijff. Met het huidige bedrag van ruim boven de 1.800 euro staat Rien ruim bovenaan bij de individuele deelnemers aan de sponsorloop.

Naast de inzamelingsactie staan in Boxtel, Den Bosch en Kerkdriel, op diverse locaties van Cello enkele collectebussen voor de actie. Ook blijft het mogelijk Rien te sponsoren door een e-mail te sturen naar rvdoleweerd@gmail.com. Rien zal dan de benodigde informatie terug mailen. Ook is hij te bereiken op 06-34440866. Meer details over de sponsorloop zijn te vinden op http://bit.ly/14forever. Onder de sponsors zal bovendien een exemplaar van de Cruijff-biografie 'Mijn Verhaal' verloot worden. Ieder sponsorbedrag is welkom.

Bert van Ruremonde neemt na 41 jaar afscheid van Fanfare Concordia

Liempde - Tijdens de Algemene Ledenvergadering van Fanfare Concordia Liempde nam Bert van Ruremonde vorige week, na 41 jaar, afscheid als bestuurslid van de Liempdse fanfare.

Op 21-jarige leeftijd begon Bert in het bestuur als vertegenwoordiger van de drumband die op dat moment een stuk groter was dan de feitelijke fanfare. De bestuursvergaderingen waren op zondagmorgen, na de heilige mis. Van Ruremonde voelde zich als een broekie tussen de 'eliten'. Nadien heeft hij verschillende bestuursfuncties binnen de fanfare bekleed maar sinds 1991 vervulde hij de functie van penningmeester.

Als een van de hoogtepunten uit zijn bestuursperiode ziet hij het feit dat het is gelukt de vereniging financieel gezond te houden. Hiervoor moest een strak beleid gevoerd worden en voerde hij vele gesprekken over subsidiegelden. Daarnaast is natuurlijk de opbouw van cultureel centrum 'De Serenade' onder voorzitter Ad Schoenmakers iets wat hij als hoogtepunt heeft ervaren. Van Ruremonde zal wel in het bestuur van stichting De Serenade en die van de Liempdse Boerenmert actief blijven.

Ook trots is Bert op het verschijnen van het boek van Fanfare Concordia Liempde in het jubileumjaar enkele jaren terug, en op de wijze waarop de vereniging steeds weer jong publiek weet te betrekken en te behouden.

In de loop der jaren heeft Van Ruremonde vele voorzitters meegemaakt en hij is er van overtuigd dat 'zijn clubke' geen gemakkelijke vereniging is om te besturen. De muzikanten zijn allemaal erg betrokken bij de vereniging en hebben snel hun mening klaar. Daarom zal de Liempdse fanfare altijd een sterke voorzitter nodig hebben om de zaak in goede banen te leiden. Van Ruremonde zal zeker zijdelings betrokken blijven bij de vereniging. Voor advies is hij bereikbaar en natuurlijk zal hij zich blijven inzetten voor de gemeente- en HaFa-contacten. Het is en blijft 'zijn clubke'.

Het penningmeesterschap van Fanfare Concordia Liempde wordt overgenomen door Joyce Rombauts.

Boxtel banjert van biertje naar biertje

Foto: Ilona Voets

Boxtel - Maar liefst 380 bierliefhebbers liepen zaterdagmiddag op en neer tussen Eetcafé De Kerk, Café 't Hart van Boxtel, Bar Becoloth, Restaurant En Garde!, Eetcafé Le Temps Perdu, Café De Borrel, Dok12 en Café D'n Hendrik. In elk café kregen zij een ander speciaalbier geserveerd. Het bier vloeide dan ook rijkelijk, de zon scheen volop en de mensen genoten. De vierde editie van de Boxtelse Bierbanjerij was een groot succes.

Het principe is vrij eenvoudig: je schrijft je, ruim van te voren want ook dit jaar was het maximum aantal deelnemers zo bereikt, met z'n tweeën of met een groep vrienden in en volgt vervolgens de voor jullie uitgestippelde route van café naar café. Daar drink je steeds een ander speciaalbier en net op het moment dat je wel iets te eten zou lusten, komen de gehaktballen op tafel. Ondertussen zie je alleen maar bekende gezichten en klets je onder het genot van je biertje met iedereen bij. En omdat er 24 verschillende routes zijn, kom je in elk café weer andere mensen tegen. De Bierbanjerij is meer dan een kroegentocht, het is een middag, en voor de diehards avond, vol gezelligheid.

Ook dit jaar was het evenement van de Bierkamer Boxtel zeer geslaagd. De organisatie was, net als de vele bierbanjeraars, zeer tevreden: "Het was een topdag. We hebben alleen maar positieve reacties ontvangen." Dat smaakt naar meer en dus volgt volgend jaar alweer de vijfde editie, en ook dat wordt ongetwijfeld weer een mooie dag op en rond de Markt.

Ster ZLM Toer komt in 2017 niet door Boxtel

Liempde - De Ster ZLM Toer eindigt dit jaar niet meer in Boxtel, maar in Oss. De slotdag van de vijfdaagse etappekoers, georganiseerd door Stichting Wielerbelangen Schijndel, was sinds 2012 in Boxtel. In het etappeschema van dit jaar komt Boxtel niet voor.

Voorzitter van Stichting Wielerbelangen Schijndel en tevens inwoner van de gemeente Boxtel, Anton Ganzeboom laat weten teleurgesteld te zijn met de beslissing. "Het doet mij pijn, maar de beslissing om in Oss te finishen is een puur financiële afweging geweest. Verder kan ik mij daar niet over uitlaten", vertelt Ganzeboom. "We waren uitermate tevreden over Boxtel als finishplaats de laatste 5 jaar."

Op woensdag 14 juni gaat de vijfdaagse wedstrijd van start met een proloog in het Zeeuwse Westkappele. Vanuit Tholen wordt de volgende dag koers gezet naar Hoogerheide, waarna de etappe Buchten-Buchten op dag drie volgt. De koninginnenrit finisht op zaterdag 17 juni op de stuwdam van La Gileppe en de slotetappe start en finisht in Oss.

Met een proloog waarin zij naast de tijdrijders ook al hoge ogen kunnen gooien en drie kansen op een massasprint, valt er voor de rappe mannen weer veel te halen in de Ster ZLM Toer. Ganzeboom: "Voor sprinters is onze koers een feest. Ik hoop dan ook dat renners als Marcel Kittel, André Greipel en Dylan Groenewegen, net als in het verleden, de weg naar onze koers vinden. Maar het gaat ook dit jaar zeker niet weer alleen een wedstrijd voor die mannen zijn. De koninginnenrit is als altijd gewoon zeer lastig en de laatste edities hebben wel uitgewezen dat er ook kansen liggen voor de aanvallers."

Obligaties voor renovatie kleedlokalen sportpark De Roode Bleek

Liempde - Voetbalvereniging DVG start half mei met een grootschalige renovatie van de kleedlokalen. De financiering van de in totaal zo'n 500.000 euro kostende verbouwing wordt grotendeels uit eigen vermogen betaald. Het resterende gat op de begroting, van om en nabij de 100.000 euro wordt gedicht door het uitgeven van obligaties.

De obligaties, in waarden van 500 of 1.000 euro, worden uitgegeven door Stichting De Roode Bleek. De obligaties bieden een rendement van 2 procent per jaar en worden via een uitlootsysteem gegarandeerd binnen 1 tot 10 jaar terugbetaald.

Vanaf 1 mei start DVG met de uitgave van obligaties. Om die te kopen hoef je niet per se DVG-lid te zijn.

De grote renovatie moet half september, precies bij de ingang van het nieuwe voetbalseizoen, gereed zijn.

Koningsdag en -nacht bieden Boxtel bomvol programma

Boxtel - Op woensdag 26 en donderdag 27 april, Koningsnacht en -dag vinden er diverse activiteiten plaats op de Boxtelse Marktonder de noemer het Boxtels Oranje Festival. Boxtel Vooruit is de kartrekker in de organisatie van deze evenementen, waaraan verder Gemeente Boxtel, Markthoreca, Centrummanagement en Brabants Centrum een bijdrage leveren.

De Markt wordt dit jaar ingericht als festivalterrein. Met deze nieuwe uitstraling wordt een nieuw elan aan de Oranjefeesten gegeven.

Woensdag 26 april 2017
Dit jaar wordt op KingsNight (Koningsavond) een programma voorgeschoteld dat onder leiding staat van Jordy van den Boer. Dit muzikale spektakel begint om 19.00 uur met onder anderen Jip Van Krieken, Theodoor, Je Broer, Buren van de Brandweer en Roy Donders. Tot 1.00 uur kun je van de muziek van deze artiesten genieten. Meer informatie over de KingsNight Fissa vind je op Facebook.

Donderdag 27 april 2017
De mensen met een Koninklijke onderscheiding worden traditiegetrouw ontvangen in de Raadzaal door burgemeester Mark Buijs. Na afloop van deze bijeenkomst kunnen de gedecoreerden op de Markt genieten van een vendelgroet van gilde Sint-Barbara-Sint-Joris uit Boxtel, een optreden van Jas de Keistamper en een aubade van Boxtel's Harmonie.

De jongste schoolgaande jeugd is uitgenodigd om hun fiets te komen versieren. Het fietsversieren wordt ook dit jaar georganiseerd in het park rondom Kasteel Stapelen. Vanaf 11.45 uur zijn de kinderen met hun fiets welkom op een open plek in het park. Die is het gemakkelijkst te bereiken via het bruggetje aan de Burgakker. Om 12.45 uur vertrekt de hele groep in een bonte stoet naar de Markt. De traditionele ijsbonnen worden alleen op dat moment bij het bruggetje naar de Burgakker uitgereikt.

Bij slecht weer wordt het fietsversieren afgelast. Houd hiervoor de Facebookpagina van Boxtel Vooruit in de gaten.

Na het defilé vinden voor de kinderen van 3 tot 12 jaar allerlei leuke activiteiten plaats op de Markt vanaf 13.30 uur. De kinderen worden verwelkomd door de burgemeester en daarna kunnen ze een plekje zoeken voor hun kleedje en hun spullen aanbieden op de vrijmarkt. De vrijmarkt is enkel voor kinderen bedoeld. Een bolderkar om de aangeboden spullen te vervoeren is aan te raden omdat de Markt niet toegankelijk is voor de auto's.

Tegelijkertijd vinden er allerlei sportieve en creatieve activiteiten plaats. Kinderen kunnen komen knutselen of zich laten schminken in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. Verder staan er veel leuke spelletjes en natuurlijk ook weer een springkussen. Ook is er lekkere popcorn en een suikerspin voor alle deelnemers.

Voor de oudere schoolkinderen wordt er op Sportpark Wagenaars door ODC en Boxtel Vooruit het koningsvoetbaltoernooi georganiseerd. Ook op de velden van MHC MEP is dit jaar weer de mogelijkheid om mee te doen aan het koningshockeytoernooi.

Koningsdag gaat om 17.00 uur verder met verschillende aanstormende talenten uit de stal van Modern Classic Guitar School. De Volle Blaes zal de stille momenten vol toeteren.

Vanaf 20.00 uur is het traditionele meezingen op de Markt, maar dan nieuwe stijl, met een echt krantje en teksten geprojecteerd op een groot LED-scherm. Ook is het meezingen dit jaar voor het eerst avondvullend, met tussendoor optredens van de Dorini's en Rooie Rico. Ook dan mag je meezingen maar kun je ook je stembanden smeren. Dit alles onder leiding van Kees Berkelmans (Talent Factory).

Alle festiviteiten zijn gratis toegankelijk.

Gemeenschapshuis De Rots zoekt vrijwilligers

Boxtel - Wegens de alsmaar toenemende drukte en belangstelling voor evenementen in Gemeenschapshuis De Rots is het buurthuis op zoek naar vrijwilligers.

Naast het verhuren van de zalen en zaaltjes voor de meest uiteenlopende activiteiten, worden in het gemeenschapshuis ook steeds meer activiteiten georganiseerd voor de bewoners van de wijk Oost en omgeving. Hierdoor zit De Rots steeds vaker verlegen om vrijwilligers.

Het team is op zoek naar vrijwilligers die het fijne team willen komen versterken. Dit kan zijn om te helpen bij het draaien van bardiensten, het assisteren van de beheerder, of als gastvrouw/-heer een praatje te maken met de diverse mensen die bijvoorbeeld overdag een kopje koffie komen drinken. Ook kan geholpen worden bij tal van andere activiteiten, zowel overdag als 's avonds.

Ben je handig? Ook dan wordt je inzet gewaardeerd: er zijn klussen te over. Heb je wat tijd over en wil je jezelf inzetten voor de gemeenschap van Oost en omstreken, wacht dan niet en meld je aan.

De Rots is ook op zoek naar nieuwe bestuursleden. Het gemeenschapshuis zoekt met name kandidaten voor het penningmeesterschap, secretariaat en public relations.

Wil je meer informatie of heb je specifieke vragen, mail dan naar: mamsteenbakkers@ziggo.nl of bel naar Annelies 06-12641411.

'BoxRock moet nieuwe opener Boxtels muziekfestivalseizoen worden'

Boxtel - Op 22 april gaat in jongerencentrum B-Town een nieuwe pop/rock festivalavond van start onder de naam 'BoxRock'. Op het hoofdpodium zullen vier Boxtelse bands optreden, met als afsluiter BoxRuBa, een Boxtelse band die hard aan de weg timmert. Tijdens de bandwisselingen zullen aanstormende Boxtelse talenten in het bruin café van B-Town hun talent laten horen.

De eerste editie van het festival moet een opmaat vormen voor een jaarlijks terugkerende opener van het Boxtel muziekfestivalseizoen. "De bedoeling is dat er in de toekomst met meerdere podia en acts gewerkt gaat worden", laat mede-initiatiefnemer en Premium-bassist Han van den Bosch weten. BoxRock is een initiatief van leden van de Boxtelse band Premium in samenwerking met B-Town.

B-Town is geopend vanaf 19.00 uur. De optredens beginnen om 19.30 uur. Om 1.00 uur sluit het jongerencentrum weer. Entree bedraagt 2 euro.

'Rondje Boxtel' van kanovereniging de Pagaai weer van start

Boxtel - Het vaarseizoen voor het alom bekende 'Rondje Boxtel' gaat op 15 april weer van start. Het rondje Boxtel, met een afstand van ongeveer 9 km kan in 2,5 uur worden gevaren.

De tocht voert langs allerlei Boxtelse bezienswaardigheden zoals Kasteel Stapelen. Niet voor niets wordt de route een 'parel van Boxtel' genoemd. De kanotocht is te maken op zaterdagen en zondagen tussen 10.00 uur en 14.00 uur. Voor groepen is het aan te raden om een afspraak te maken. Dit kan via e-mail: info@depagaai.nl. Of telefonisch via 06-20082982. Het clubgebouw van de Pagaai ligt aan de Voetboog 7. Van hier vertrekken de kanovaarders en komen ze ook weer terug. Het rondje Boxtel kost 7 euro per persoon.

Jesus Christ in Concert Boxtel tijdens Pasen vertoond op Omroep Dommelland

Boxtel - Omroep Dommelland zendt op 16 en 17 april de registratie uit van Jesus Christ in Concert integraal uit.

De registratie van het evenement dat vorig jaar in de Heilig Hartkerk plaatsvond wordt doorlopend vertoond. Omroep Dommelland is te vinden op Ziggo kanaal 47.

Boordevol programma Koningsdag Liempde

Liempde - Koningsdag in Liempde staat ook dit jaar weer boordevol van tradities en gezellige festiviteiten.

Zoals gebruikelijk start het programma in Liempde om 5.45 uur met het dauwtrappen van fanfare Concordia. Meer informatie hierover is te vinden op www.fanfareconcordialiempde.nl.

Om 9.00 uur worden de Liempdse gedecoreerden ontvangen op het voormalige gemeentehuis. Van 11.00 tot 16.00 uur is er van alles te doen op het Concordiapark. Voor de kinderen is er onder andere een draak met een bewegende bek en als het weer het toe laat een heuse buikschuifbaan. Natuur zal ook de jaarlijkse vrijmarkt niet ontbreken. Voor de 'oudere Liempdenaar' is er een terras waar genoten kan worden van een kopje koffie.

Vanaf 19.30 tot 21.30 uur is er in jeugdhuis Pius X een disco voor de jeugd vanaf groep 6 tot en met een leeftijd van 15 jaar. De entree en één consumptie zijn gratis.

Wederom aanrijding op kruispunt Kruisbroeksestraat-Ladonkseweg

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Op het kruispunt Kruisbroeksestraat-Ladonkseweg zijn woensdagmiddag wederom twee auto's met elkaar in botsing gekomen. De bijrijdster van een van de auto's raakte daarbij gewond. Ze is ter plekke gestabiliseerd en met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Het kruispunt is in Boxtel berucht vanwege de vele ongelukken die er plaatsvinden. Een blik in het nieuwsarchief van DeMooiBoxtelKrant, waarin alleen de ernstige ongelukken voorkomen, levert sowieso al drie andere ongelukken op het kruispunt op in het afgelopen jaar. Zo botsten op 29 juli 2016 twee auto's op elkaar, waarbij een persoon bekneld raakte, raakte een week eerder, op 18 juli, een vrouw gewond bij een aanrijding en moest op 14 juni een persoon door ambulancepersoneel behandeld worden vanwege een ongeluk op de kruising.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Mark van der Pol

Ook in 2015 en eerder gebeurden vele ongelukken op de weg. Al in 2015 stelde oppositiepartij BALANS vragen aan de gemeenteraad met betrekking tot de veiligheid van het kruispunt Kruisbroeksestraat-Ladonkseweg. De gemeente liet in juli vorig jaar, in een reactie op vragen die DeMooiBoxtelKrant stelde, al weten verkeersmetingen en observaties te willen doen in verband met de verkeersveiligheid van het kruispunt. "Aan de hand daarvan zullen we indien nodig fysieke maatregelen treffen om de verkeersveiligheid te verbeteren. We kiezen voor een gedragscamera omdat het kruispunt in principe voldoende veilig lijkt. Het lijkt dus ook meer een gedragsknelpunt op dit ruime kruispunt", zo laat een woordvoerder weten. Eerder werden al extra borden en markeringen aangebracht om de verkeersveiligheid te bevorderen.

Nare lucht De Vlaswiek blijkt lozing in riool

Boxtel - Woensdagavond roken medewerkers van de avonddienst van De Vlaswiek in Liempde rond 21.00 uur een onaangename geur rondom de Keefheuvel en ook binnen Dorpshuis De Vlaswiek. De geur, die op gas of benzine leek nam binnenshuis in intensiteit toe waardoor de medewerkers alarm hebben geslagen. De brandweer is in huis geweest en heeft omgevingsonderzoek uitgevoerd. Dat wees uit dat waarschijnlijk iemand in de omgeving petroleum of benzine in het riool heeft geloosd, waardoor de penetrante lucht zich in huis heeft verspreid.

Aanvullend is ook de dienst bevolkingsonderzoek in huis geweest om te constateren of er gevaar voor de volksgezondheid was en bewoners eventueel geëvacueerd moesten worden.

De brandweer heeft ondertussen volop water in het riool gestort om het rioolwater te verdunnen. Met succes, want om 23.30 uur was de nare lucht grotendeels verdwenen. Er is ook vastgesteld dat er geen enkel gevaar voor volksgezondheid aan de orde is geweest of nog zou kunnen optreden, evacuatie was dan ook niet aan de orde.

Zware truck rijdt zich vast in sloot Brukelsestraat

Liempde - Vrijdagochtend is een vrachtwagen in de heg geschoven terwijl hij een bocht iets te krap nam. De 47 ton wegende vrachtwagen reed rond 6.15 uur de sloot in en schoof door in een heg langs de weg. De chauffeur is ongedeerd gebleven.

De truck reed op de Barrierweg en wilde de Brukelsestraat indraaien. Hij wachtte eerst nog op een tegemoetkomende tractor. Nadat deze gepasseerd was draaide de bestuurder alsnog de straat in. Hij nam hierbij de bocht niet ruim genoeg en schoof met zijn tank in de sloot en tegen de heg. Opmerkelijk is dat de chauffeur hierbij het vrachtwagenverbod negeerde. Mogelijk ging het om bestemmingsverkeer. Zijn tankwagen kwam tegen het bord met vrachtwagenverbod tot stilstand.

Nadat de chauffeur zijn baas had geïnformeerd werd een kraanwagen opgetrommeld om de berging te organiseren. Omdat de combinatie zo zwaar is zal de berging nog geruime tijd in beslag nemen. Het verkeer op de Brukelsestraat en de Barrierweg zullen al die tijd ernstige hinder ondervinden van het ongeluk.

Auto brandt volledig uit; bestuurder ongedeerd

Boxtel - Een auto vatte donderdagochtend vlam op de Keulsebaan in Boxtel. De bestuurder kon zijn auto op de Peerkesbos aan de kant zetten en een veilig heenkomen vinden.

De brandweer doofde het vuur, maar kon niet voorkomen dat de auto volledig uitbrandde. De bestuurder bleef ongedeerd, maar was wel ontdaan dat zijn auto totaal verwoest was. De toerit van het naastgelegen restaurant was tijdelijk afgesloten.

Dekbed veroorzaakt flinke rookontwikkeling

Boxtel - Vrijdagnacht rond 3.15 uur rukte de brandweer met twee blusvoertuigen en een redvoertuig uit voor een woningbrand aan het Ursulinenpad in Boxtel. In een studentenkamer in het St. Ursula klooster had een dekbed vlam gevat en voor flinke rookontwikkeling gezorgd.

De brandmelding kwam in eerste instantie binnen als automatisch brandalarm maar toen duidelijk werd dat het serieus was werd er direct geschakeld. De brandweer heeft het dekbed naar buiten gehaald en het gebouw met een overdrukventilator geventileerd. Er raakte niemand gewond.

Traumahelikopter bij ongeval Gestelseweg

Boxtel - Maandagochtend raakte rond 6.45 uur een auto van de weg op de Gestelseweg in Boxtel. De auto schampte een boom en kwam aan de overzijde van de weg tot stilstand.

Een traumateam werd ingevlogen voor assistentie van het ambulancepersoneel. Het naastgelegen fietspad was geheel versperd door het ongeval. Over de toestand van het slachtoffer en de toedracht van het ongeval was bij het ter perse gaan van deze krant nog niets bekend.

6 / 24

Foto: Heemkunde Boxtel

[schilderij 156]

Pasen 1883
Een bijzondere vondst

Dit is tot nog toe het enige schilderij van Pierre Janssen, waarbij niet alleen een signering van de schilder staat, maar ook een verwijzing naar de kunstenaar, waarvan hij het schilderij heeft nageschilderd.
Linksonder staat: 'Pierre Janssen naar Ciseri'

Het schilderij stelt het transport van het lichaam van de dode Christus voor, die van het kruis gehaald is en naar het graf wordt gebracht (ook wel nummer 13 van de kruiswegstatie).

Dit schilderij, dat geen lijst bevat, wordt door Herman en Thea van Dijk, jaren geleden, in hun schuurtje gevonden. Dat schuurtje heeft tot 1952 dienst gedaan als atelier van Pierre Janssen en staat vandaag de dag nog steeds op dezelfde plaats als toen Janssen er nog schilderde.

Maar Herman en Thea vinden dit schilderij op wel een heel bijzondere plaats. Het is ondersteboven tegen de zoldering gespijkerd. Het dient als isolatiemateriaal tegen de tocht. Het kan bijna niet anders of Pierre Janssen heeft dat doek, want meer dan een doek is het niet, zelf tegen de zoldering gespijkerd.

Ciseri
Pierre Janssen heeft dit werk nageschilderd van de kunstenaar Ciseri, zoals hij zelf op zijn doek aangeeft. Wie is Ciseri? [foto 1]

Antonio Ciseri (1821 – 1891) is een Zwitserse kunstenaar, maar hij heeft de Italiaanse nationaliteit. Ciseri wordt geboren in het Zwitserse Ronco sopra Ascona. Ongeveer 6 kilometer van Locarno. Beide plaatsen liggen aan de oever van het Lago Maggiore, dat grotendeels in Italië ligt en het noordelijkste gedeelte in Zwitserland. In 1833 verhuist hij met zijn vader naar Florence. Hij wordt in 1834 toegelaten tot de 'Accademia di Belle Arti'. Zijn religieuze schilderijen zijn Raphaelesque in hun compositionele schetsen en hun gepolijste gronden, maar zijn bijna fotorealistisch, aldus een omschrijving op Wikipedia. Hij neemt deel aan enige belangrijke commissies van kerken in Italië en Zwitserland. Ciseri schildert ook een aanzienlijk aantal portretten. Hij overlijdt in Florence op 8 maart 1891.

Het schilderij van Ciseri, dat Pierre Janssen naschildert, heeft Pierre waarschijnlijk nooit in het echt gezien. Ciseri schildert het in 1883. [foto 2]

Waar hangt dat schilderij dan, is de vraag? We vinden het schilderij, waar het al heel lang hangt, in het klooster 'Madonna del Sasso' in het Zwitserse Locarno, de geboortestreek van Ciseri. [foto 3]

Arnoldus
Pierre Janssen trouwt in 1898 met Cecilia Antonia Arnoldus uit Leeuwarden. Cecilia is de middelste uit een gezin van vijf kinderen. Ze heeft drie broers en een zus.

Haar oudere zus, Barbara Geertruida, geboren in 1874 en dus twee jaar ouder dan Cecilia, trouwt in 1902 in Leeuwarden met Giuseppe Ambrogio Delea, zoon van Silvestro di Ambrogio Delea en Marianne Capetti. Hij heeft de Italiaanse nationaliteit.
Als Cecilia's zus Barbara met haar Giuseppe trouwt, is Pierre Janssen één van de getuigen, blijkt uit de huwelijksakte. Maar Giuseppe is niet in Italië geboren. Hij is in 1873 in Zwitserland geboren, in de plaats Muralto, een buurgemeente van Locarno. En dat is dezelfde streek waar Ciseri vandaan komt, hemelsbreed 7 kilometer daar vandaan. Sterker nog, hier staat ook het klooster Madonna del Sasso, waar het schilderij van Ciseri hangt.

Nu is het niet waarschijnlijk dat Pierre Janssen naar de geboorteplaats van zijn zwager in Zwitserland is geweest. Ik denk dat het Giuseppe is geweest, die er voor gezorgd heeft dat Pierre Janssen in het bezit is gekomen van een plaatje van het schilderij uit Locarno. Er zijn inderdaad meerdere prentjes gemaakt van het schilderij. Het moet wel een kleurenplaatje geweest zijn, want Pierre Janssen heeft zelfs de kleuren van het origineel goed gekopieerd.

Delea
Op 17 december 1900 vestigt Giuseppe Ambrogio Delea zich als schoorsteenveger aan de Nieuwburen 139 (wijk O) in Leeuwarden. De dan uit Rotterdam komende Delea is al eerder in Leeuwarden werkzaam geweest als leerling-schoorsteenveger. Hij is daarbij in loondienst bij Carlo Laloli, die zijn bedrijf had gevestigd in de Sint Jacobsstraat. Laloli is afkomstig uit Gordovia, evenals Muralto gelegen in het Italiaanse gedeelte van Zwitserland.

Guiseppe trouwt op 15 oktober 1902 met Barbara Geertruida Arnoldus, geboren in Leeuwarden op 3 juni 1874. Uit het gezin worden in totaal vier dochters en vijf zonen geboren.

Delea is niet de eerste Italiaanse Zwitser die in Leeuwarden het beroep van schoorsteenveger uitoefent. Uit de Leeuwarder wijkregisters valt op te maken dat in de negentiende eeuw, in twee kostgangershuizen in de Sint Jacobsstraat 28 en 33 (wijk L) vele schoorsteenvegers wonen, vooral afkomstig uit het Zwitserse Cavergne, Gordovia en Lucarno.

[foto 4]

Gedurende de periode maart 1901 tot en met januari 1902 zet Delea samen met de uit Alkmaar komende Graziano Bertolozzi een schoorsteenveegbedrijf in Leeuwarden op, waarbij de eerder genoemde Laloli tot in 1908 als vennoot betrokken is. Na het vertrek van Bertolozzi zijn in het bedrijf verschillende mannelijke familieleden werkzaam, hetzij als compagnon, hetzij als leerling-schoorsteenveger. Zij komen uit, en vertrekken veelal na enige jaren weer naar, het Zwitserse Gordovia en Lucarno. Een aantal van hen vindt onderdak bij Delea.

De schoorsteenveegbedrijven van Delea hebben in de loop der jaren een belangrijke reputatie in Leeuwarden opgebouwd. Naast het vegen worden voornamelijk onderhoudswerkzaamheden met betrekking tot de schoorstenen en granietwerkzaamheden uitgevoerd.

Eind goed al goed
De moraal van dit verhaal: Als Barbara Arnoldus niet met haar Italiaan getrouwd was, zou Pierre Janssen dit schilderij waarschijnlijk niet gemaakt hebben.

Toch blijf ik nog met een vraag zitten. Waarom zou Janssen, dat schilderij als isolatiemateriaal gebruikt hebben? Waarom niet gewoon verkocht of ingelijst? Het is toch een bijzonder mooi schilderij.

Na deze bijzondere vondst heeft een familielid van Pierre Janssen het 'doek' gekocht van Herman en Thea van Dijk. Na een grondige restauratie heeft het nu een ereplaats gekregen in de woning van een nazaat van Pierre Janssen.

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel


Zieke moeder en dochter met WensAmbulance naar Wittlich

(Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Mevrouw Hoezen-Van Dinther (88) werd vorige week woensdag opgehaald bij Simeonshof door de WensAmbulance voor haar laatste reisavontuur naar Duitsland. Samen met haar eveneens ernstig zieke dochter Elly, diens zoon, man Albert en een vriendin reisde de groep naar het Duitse Wittlich.

Het was een lang gekoesterde wens van mevrouw Hoezen-Van Dinther om naar Duitsland te gaan. Dochter Elly is razend enthousiast: "Onze reis ging naar Wittlich. We gingen een schilderij wegbrengen naar een dierbare vriend." Haar terminale moeder twijfelde geen moment en zei dat ze nog één keer samen met haar dochter op reis wilde.

(Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Elly en Albert zochten contact met WensAmbulance Brabant. Die brengt terminaal zieke mensen nog één keer naar hun favoriete plek. Afgelopen woensdag was het zo ver en vertrok het stel.

Elly: "Alles was geweldig geregeld. De chauffeur Barry en verpleegkundige Brigitte hadden het heel netjes voor elkaar. Het was in een woord geweldig. Ik zou iedereen die nog een mooie laatste wens heeft, dit aan willen raden."

Ook is het misschien voor verenigingen, buurtschappen, clubs, personeelsverenigingen of iets dergelijks misschien wel eens interessant om eens een voorlichtingsmiddag/avond te hebben over de wensambulance.

De WensAmbulance biedt naast het uitvoeren van wensen ook voorlichtingen over het werk dat gedaan wordt. Ben je daarin geïnteresseerd, neem dan contact op met Barry van Brakel op 06-27884498.

Vernieuwd menu bij 't Tweespan eten & drinken

Boxtel - 't Tweespan eten & drinken start met een nieuw menu. Na het succes van 'de Proeverij', waarbij drie of zes kleine gerechtjes geproefd konden worden, is er sinds deze maand ook 'de Proeverij van de chef'. Daarbij worden negen kleine gerechtjes geserveerd, verdeeld over drie gangen. Dit verrassingsmenu bestaat uit drie kleine voorgerechtjes, drie kleine hoofdgerechtjes en drie kleine nagerechtjes voor de prijs van 22,75 euro.

De gerechtjes uit 'de Proeverij van de chef' zijn seizoensgebonden en zullen regelmatig wisselen. Door deze aanvulling op de kaart zal eigenaar Arno van der Sloot ook zijn vaste gasten blijven verrassen met een lekker, maar laagdrempelig menu. Daarbij is een goede prijs/kwaliteitsverhouding volgens hem belangrijk.

Naast de variatie voor de gasten, levert het nieuwe menu ook extra variatie op in de keuken. Volgens Van der Sloot is het belangrijk om steeds nieuwe gerechten en menu's te blijven bedenken: "We hebben veel gasten die hier bijvoorbeeld wekelijks een hapje eten, dan is het goed als je veel variatie biedt."

Mensen met speciale voedingswensen of allergieën kunnen ook bij het restaurant terecht, het aanpassen van de gerechten is - in overleg - mogelijk. 't Tweespan eten & drinken is zeven dagen per week, van 10.30 tot 21.00 uur, open. 't Tweespan eten & drinken is te vinden aan de Kapelweg 28. De volledige kaart is te vinden op www.t-tweespan.nl.

Goedkoper de hypotheek oversluiten

Afgelopen maand was het groot nieuws: hypotheekaanbieders moeten de boeterente herberekenen. Door de nieuwe richtlijnen van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) wordt het daardoor niet alleen een stuk goedkoper om de hypotheek over te sluiten, maar krijgt ook iedereen die na 14 juli 2016 overstapte het teveel betaalde deel van de vergoeding terug.

Wat was er aan de hand? Als je voor het einde van de looptijd besluit om de hypotheek over te sluiten (omdat de hypotheekrente nu erg aantrekkelijk is) dan brengen geldverstrekkers je een bedrag voor misgelopen rente in rekening. Die bedragen kunnen – zeker als de woninglening nog een behoorlijke looptijd had – aardig in de papieren lopen. Sinds vorig jaar is er nieuwe Europese wetgeving waarin staat dat de bank niet meer boete in rekening mag brengen dan het daadwerkelijke financiële nadeel dat zij hebben. De AFM heeft nu invulling gegeven aan deze regels. Daardoor moeten banken rekening houden met toekomstige aflossingen en met het opgebouwde spaarsaldo. Dit gebeurde meestal niet. Daarnaast heeft de AFM met banken afgesproken dat zij de teveel betaalde boete (die betaald is na 14 juli 2016) terugbetalen. Heb je na deze datum de hypotheek overgesloten dan krijg je hiervan bericht.

De nieuwe regeling biedt trouwens meer kansen. Bijvoorbeeld voor iedereen die de hypotheek nog niet heeft overgesloten. Oversluiten wordt namelijk een stuk goedkoper. En je profiteert daarvan! Volgens berekeningen scheelt het gemiddeld 3.000 euro. Een leuk bedrag, waar velen van ons hard voor moeten werken. Maar het betekent ook dat het voor jou veel sneller aantrekkelijk wordt om van de lage rentestanden te profiteren. Op de site afm.nl staat een stappenplan met de berekeningsmethode voor de boete. Deze is bedoeld om je inzicht te verschaffen. Maar – eerlijk is eerlijk – echt eenvoudig is het niet. Dat komt omdat veel mensen een annuïteitenhypotheek hebben. De AFM raad je daarom aan om contact op te nemen met een financieel adviseur. Wij vragen voor jou je boeterente op en rekenen je voor of het voor jou aantrekkelijk is om jouw hypotheek nu over te zetten naar een langere en lagere rente. Je bent van harte welkom!

Mijn Mooi Boxtel: Marij Wagenaars

Foto: Marij Wagenaars

Deze foto heb ik gemaakt in Liempde bij mijn buren; ze hebben zo'n mooie tulpenboom staan. het was ook zo'n mooi weer, de tulpenboom kwam mooi kleurrijk uit tegen de blauwe lucht.

Boeremèrt vormt eerste evenement in vernieuwd dorpscentrum van Liempde

Het beeld ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de Boeremèrt, heeft met de herinrichting van het centrum ook een nieuwe plek gekregen. De Struifbakster overziet nu het gehele vernieuwde centrum vanuit het boomgaardje aan de hoek Oude Postbaan-D'n Achterhof. Foto: Ruud van Nooijen

Liempde - De Boeremèrt in Liempde, op 17 april, is het eerste evenement in het compleet vernieuwde dorpscentrum van Liempde. Het evenement vol nostalgie biedt organisator Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) de ultieme gelegenheid om duizenden bezoekers te laten zien waar de gebundelde krachten van de inwoners toe hebben geleid: een vernieuwd dorpscentrum, een nieuw bezoekerscentrum in een monumentale boerderij en een gerestaureerd bakhuis op het erf van de familie Vullings aan de Barrierweg.

De 2017-editie van de Boeremèrt is het eerste evenement in het vernieuwde dorpshart van Liempde. Hier zijn in het afgelopen jaar straten en het Concordiapark compleet heringericht. Dat gebeurde op initiatief van inwoners en onder regie van SPPiLL. In ontwerp en uitvoering is nadrukkelijk gezorgd voor behoud van de karakteristieke, Liempdse uitstraling. Tijdens de Boeremèrt kan iedereen het eindresultaat bewonderen.

Foto: Nol van Kemenade

Pal aan het vernieuwde dorpscentrum staat D'n Liempdsen Herd. SPPiLL transformeert deze monumentale boerderij momenteel in een ontmoetingsplek voor Liempdse inwoners en een bezoekerscentrum voor iedereen, die het dorp en de omgeving wil gaan verkennen. Net zoals bij de herinrichting van het dorpshart is bij de renovatie van de boerderij het behoud van het historische karakter een belangrijk uitgangspunt. "D'n Liempdsen Herd is nog niet helemaal klaar", vertelt Rob Dito, voorzitter van de verantwoordelijke SPPiLL-projectgroep. "Maar het is wel al zover, dat we er tijdens deze Boeremèrt activiteiten kunnen houden, zoals ''t Schooltje van Ot en Sien'. Daarnaast kunnen geïnteresseerden de hele dag door rondkijken in de boerderij om een indruk te krijgen van hoe het gaat worden."

Even verderop, aan de Barrierweg 23, stelt de familie Vullings de deuren van haar bakhuis gastvrij open om bezoekers te laten zien hoe in het huisje ooit broden werden gebakken. Bakhuizen vormen een onmiskenbaar onderdeel van het vroegere Brabantse landleven. De familie laat het Boeremèrt-publiek graag proeven van die nostalgie. "Dit bakhuis heeft altijd al op ons erf gestaan, maar het was flink verouderd", vertelt eigenaar Peter Vullings. "Toen SPPiLL vorig jaar een project startte om een aantal historische erven in ere te herstellen, deden we mee." Het bakhuisje werd afgelopen najaar gerenoveerd, compleet met bakoven. Bezoekers zullen tijdens de Boeremèrt met eigen ogen kunnen zien hoe die in vroeger tijden zijn werk deed.

Op 17 april, Tweede Paasdag, is het vernieuwde Liempdse dorpscentrum het kloppend hart van De Boeremèrt. Zowel D'n Liempdsen Herd als het bakhuisje van de familie Vullings zijn die dag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

De NS is helemaal top

Vanmorgen ging ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens met de trein op pad. Ik maakte me op voor helse Japanse praktijken. Volle treinen, jankende kinderen, smerigheid en stank, boze geïrriteerde reizigers: noem het maar op. Ik had nog ergens een OV chipkaart liggen. Ooit een keer gekocht en een enkele keer gebruikt. Ik weet niet eens meer wanneer.

Per fiets toog ik naar station Boxtel alwaar ik snel nog even een blik kan werpen op het nieuwe stationsplein. Dat ziet er fraai uit, zo constateer ik. Bankjes, boompjes. Enfin. Laat ik er niet teveel blijven hangen, want ik moet de trein halen. Die zal vast wel weer vertraging hebben, want dat lees je altijd overal.

Ik parkeer mijn fiets in de stalling en zie dat je tegenwoordig ook NS fietsen hebt die je kunt huren. Ze staan in een witte kluis. Nogal stads denk ik. In Boxtel kun je alles lopen, maar toch. We gaan mee met de tijd.

Ik kan merken dat ik al enige tijd niet meer met de trein ben gegaan, want ik zie die gele paaltjes niet meer waar je in moet checken. Ik maak me direct druk of mijn oude pasje überhaupt nog wel gaat werken. Als ik naar het spoor wil lopen komt mijn trein er al aan. Wat krijgen we nu? Is hij te vroeg? En dan maar liefst tien minuten? Het moet niet gekker worden. Ik ren de trap af en struikel over de laatste trede en knal bijna met mijn rode haarbos tegen de poortjes aan die ineens onder aan de trap staan. Ook al nieuw. Daar moet ik dus mijn pasje voor houden. Het ding bliept. Saldo te laag. Te laag? Krijg nou tie... Ik race terug de trap op naar de betaalautomaat. Die staat natuurlijk helemaal weer aan de voorkant van het station. Hoewel er nog ruim 15 euro op staat gooi ik de kaart nog maar eens vol met 15 euro. Verschrikkelijk pin-ding waar ik altijd amper mijn pasje in en uit krijg, ondanks mijn lange vingers. Ik begin stiekem behoorlijk te zweten van alle onverwachte omstandigheden die mijn pad kruisen deze ochtend.

Ik spurt de trap weer op en af en open de poortjes met een bliep. Tot mijn verbazing staat de trein er nog rustig te wachten. Wel begint de deur te piepen. Nogmaals een sprint en druk op de knop. Gelukkig, de deur gaat gewoon weer open. Ik dacht dat hij ging vertrekken, maar het piepen blijkt standaard als de deur sluit. Er piept wel veel op het station zo.

Er zijn nog zitplaatsen zat. Ik heb zelfs een hele bank. En dat in de spits. Vooraan staat een afvalbak waar je gescheiden afval in kunt dumpen. Geen vieze prullenbakjes meer met kauwgom naast je benen dus. Ik lees dat het bij elke stoel mogelijk is je telefoon op te laden: Wow! De trein vertrekt en een vriendelijke stem vertelt via het prima hoorbare omroepsysteem waar we heen gaan. Ik lees dat er in elke wagon een gehandicaptentoilet aanwezig is met ruimte om een baby te verschonen. De trein arriveert ruimschoots op tijd in 's-Hertogenbosch. Ik stap uit en een vriendelijke conducteur wenst me een fijne dag. Ik blijf nog even een tijdje vertwijfeld staan te kijken naar de trein. Waar zijn die Japanse praktijken nu gebleven? Waar zijn al die boze reizigers nou die altijd op Twitter lopen te schelden? Het was fantastisch om met die trein te mogen rijden. Vanmiddag mag ik weer terug. Ik heb er nu al zin in. Ik denk dat ik morgen maar weer ergens heen ga met de trein. Gewoon om me nog meer te verwonderen.


Rooien bomen oude boomgaard gestart

Boxtel - Afgelopen woensdag werd gestart met het verwijderen en vervangen van een aantal bomen bij de vijver en boomgaard bij het gemeentehuis. De werkzaamheden gebeuren in het kader van de herinrichting van het Boxtelse centrum.

Bestaande bomen en hagen die in slechte conditie verkeren of niet meer in de nieuwe inrichting passen worden gerooid. Er worden op korte termijn nieuwe hagen aangeplant. In het najaar worden ook nieuwe fruitbomen geplant. In overleg met een deskundige op het gebied van fruitbomen is er voor gekozen om daar mee te wachten en ondertussen de omstandigheden in de bodem te verbeteren. Door het inzaaien van afrikaantjes verdwijnen aaltjes uit de bodem en worden de groeiomstandigheden voor de nieuwe bomen verbeterd.

Na het verwijderen en vervangen van de houtopstanden wordt er ook nog grondwerk verricht en een padenstructuur aangelegd. Voor dat werk wordt nog een aannemer geselecteerd, zodat dit binnenkort uitgevoerd kan worden.

Boxtel - 't Tweespan eten & drinken start met een nieuw menu. Na het succes van 'de Proeverij', waarbij drie of zes kleine gerechtjes geproefd konden worden, is er sinds deze maand ook 'de Proeverij van de chef'. Daarbij worden negen kleine gerechtjes geserveerd, verdeeld over drie gangen. Dit verrassingsmenu bestaat uit drie kleine voorgerechtjes, drie kleine hoofdgerechtjes en drie kleine nagerechtjes voor de prijs van 22,75 euro.

De gerechtjes uit 'de Proeverij van de chef' zijn seizoensgebonden en zullen regelmatig wisselen. Door deze aanvulling op de kaart zal eigenaar Arno van der Sloot ook zijn vaste gasten blijven verrassen met een lekker, maar laagdrempelig menu. Daarbij is een goede prijs/kwaliteitsverhouding volgens hem belangrijk.

Naast de variatie voor de gasten, levert het nieuwe menu ook extra variatie op in de keuken. Volgens Van der Sloot is het belangrijk om steeds nieuwe gerechten en menu's te blijven bedenken: "We hebben veel gasten die hier bijvoorbeeld wekelijks een hapje eten, dan is het goed als je veel variatie biedt."

Mensen met speciale voedingswensen of allergieën kunnen ook bij het restaurant terecht, het aanpassen van de gerechten is - in overleg - mogelijk. 't Tweespan eten & drinken is zeven dagen per week, van 10.30 tot 21.00 uur, open. 't Tweespan eten & drinken is te vinden aan de Kapelweg 28. De volledige kaart is te vinden op www.t-tweespan.nl.

Groencentrum Boxtel biedt ruim assortiment aan groen

Foto: Sander van Kasteren

Broers Nick en Gilian van Rooij beginnen groencentrum

Boxtel – Vanaf 17 maart kent Boxtel een nieuw groencentrum met de toepasselijke naam 'Groencentrum Boxtel'. Broers Nick (38) en Gilian van Rooij (44) zijn het gezicht van dit groencentrum, dat alle soorten groen die in een pot kunnen groeien aanbiedt.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Zelf komt Nick uit een gezin met groene vingers. Al vanaf 18-jarige leeftijd werkte Nick samen met zijn oudere broer Gilian in het bedrijf van vader Huub. In diens kwekerij worden vaste planten, heesters en bomen in pot gekweekt. Zo groeide het tweetal al snel de groensector in. Gilian was meteen overstag en begon een kwekerij in Schijndel, in samenwerking met vader Huub. Nick dacht in eerste instantie timmerman te worden, maar startte uiteindelijk op 17 maart Groencentrum Boxtel.

Nick zijn carrière als timmerman hielp hem naar eigen zeggen om het pand aan de Geelderseweg 17 gebruiksklaar te maken. "Het stond sinds ongeveer 2007 leeg, dus je kunt wel raden hoe het eruit zag!", lacht hij. Hij is een man van weinig woorden en vooral van hard werken. "We zijn in november begonnen met verbouwen. Natuurlijk ben je daar niet fulltime mee bezig, maar dan kun je je een voorstelling maken van hoe veel werk het was."

Met zijn Groencentrum Boxtel werkt Nick samen met broer Gilian en diens kwekerij in Schijndel. Nick betrekt een groot deel van de planten dus in de eigen regio. Naast dat dit inspeelt op een bredere trend, drukt het lokaal betrekken van planten natuurlijk transportkosten en daarmee de prijs.

Naast de eigen kweeklocatie worden ook planten geïmporteerd vanuit Frankrijk. Vader Huub is daar namelijk gevestigd en kan vanuit de Franse Ardéche groen leveren dat hier in Nederland minder goed gedijt. Ook worden planten betrokken in België en bij andere kwekers in Nederland. Maar ook van verder wordt begroeiing gehaald: zo zijn er ook directe banden met een kweker in Spanje voor de meer exotische bomen, zoals palmen.

Groencentrum Boxtel verkoopt een ruim aanbod aan kamer- en buitenplanten, maar ook groenteplanten en eenjarig bloeiende planten. Het groencentrum richt zich vooral op particulieren, maar ook hoveniers kunnen aan de Geelderseweg terecht. "We verkopen eigenlijk alles wat groen is en in een pot kan", geeft Nick aan. Volgens hem is een 'eetbare tuin' op dit moment populair. Hij kan een zeer divers aanbod aan beplanting voor in dit soort tuinen leveren. Klein fruit, zoals appel-, peren- en pruimenbomen, maar ook kersenbomen, bosbessen, kruisbessen en aardbeien. Ook de wat meer exotische vruchten, zoals vijgen- of olijvenbomen zijn in het groencentrum te vinden. Naast vruchten en fruit is ook een ruim aanbod aan kruiden verkrijgbaar in het groencentrum.

Naast het geruime aanbod aan eetbaar groen, is ook een flink aanbod aan andere planten in het groencentrum te vinden. Wat je er niet aan zult treffen zijn vogelhuisjes en andere randzaken. "Daar zijn de tuincentra voor", concludeert Nick. In die zin verwacht hij ook niet in het vaarwater van de lokale tuincentra te zitten.

Naast potplanten, grassen, heesters en bomen wordt natuurlijk ook (kunst)mest en potgrond verkocht. Ook klanten die nog niet precies weten wat ze met hun tuin willen, kan Nick van advies voorzien. Zo is het mogelijk in overleg met klanten een tuinplan uit te tekenen, waarbij bijvoorbeeld rekening gehouden wordt met welke planten goed met elkaar gedijen. Dit tuinplan kan vervolgens, indien gewenst, ook aangeplant worden door het groencentrum.

Omdat de aanleg en -plant van tuinen seizoensgebonden is, is de verwachting dat Groencentrum Boxtel in de winter op een lager pitje zal draaien. Dit wil niet zeggen dat dan niets geleverd wordt. Op afspraak leveren van groen blijft mogelijk.

Groencentrum Boxtel is te vinden aan de Geelderseweg 17. Het groencentrum is vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur en op koopzondagen van 9.00 tot 17.00 uur geopend.

Winactie pasen

Pasen betekent natuurlijk lente en dat betekent op zijn beurt weer dat alle planten en bomen beginnen te groeien en bloeien. Groencentrum Boxtel wordt speciaal voor het Paasweekend feestelijk ingericht met een knipoog naar de Franse connectie. Ook is er een grote loterij, waarbij je als klant bij de besteding van iedere 20 euro een lot krijgt. De trekking van deze loterij vindt plaats op Tweede Paasdag om 17.00 uur.

De hoofdprijs van de Paasloterij is een week vakantie bij een kasteel in Zuid-Frankrijk, regio Ardéche. De tweede prijs is een weekend bij hetzelfde kasteel. Je vindt meer informatie over het kasteel op www.chateaudubesset.nl. De derde prijs bij de loterij is een dinerbon bij een Frans restaurant in de regio.

Tijdens Pasen is Groencentrum Boxtel extra geopend: op vrijdag en zaterdag gelden de normale openingstijden van 9.00 tot 18.00, op zondag en maandag, Eerste en Tweede Paasdag, is het groencentrum open van 10.00 tot 17.00 uur.

12 / 24

Bekendmakingen week 15

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Baandervrouwenlaan 38, vervangen garagedeur
De Donders links naast huisnummer 4, bouw woning
Esscheweg 9, rooien: 4 Amerikaanse eiken uit voor- en zijerf
Kleinderliempde 10, uitbreiden varkensbedrijf (bouwen)
Kruisbroeksestraat 12, vervangen erfafscheiding
Onrooi 13, vervangen deur en schrootjesplateau in zijgevel
Vaandelstraat 6, legaliseren tijdelijk bouwwerk

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Burgakker naast Rechterstraat 20, plaatsen informatiewand langs gevel

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning
Baroniestraat 26, aanleggen nieuwe vloer met vloerverwarming in voormalig kerkgebouw

Verleende omgevingsvergunningen
Lennisheuvel 48-50, herinrichten pastorietuin/speeltuin: rooien bomen en aanleggen halfverharding
Tongeren 42, verbouwen en uitbreiden woning

Bestemmingsplan
Vooraankondiging bestemmingsplan Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK), gemeente Boxtel

Kennisgeving dat de gemeente bezig is met het voorbereiden van een bestemmingsplan. Dit plan maakt de aanleg mogelijk van een nieuwe verbindingsweg tussen het bedrijventerrein Ladonk en de Kapelweg aan de westzijde van Boxtel.

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
Liduinahot 35, veranderen verpleeghuis

Toestemming maken uitweg
Koningsvaren 10 en 12, maken uitweg op deze locatie
Liempdseweg 4, maken uitweg op deze locatie

Besluit
Aanwijzen invorderingsambtenaren, vastgesteld besluit om gemeenteambtenaren te belasten met de invordering van gemeentelijke belastingen.

Evenementenvergunningen
Koningsnacht- en dag, verleende vergunning voor dit evenement op en nabij de Markt op woensdag 26 april 2017 van 20.00 uur tot uiterlijk om 01.00 uur en op donderdag 27 april 2017 van 11.00 tot 24.00 uur.
Lekker Lennisheuvel, verleende vergunning voor dit culinair evenement in Natuurpark Boscheind op zondag 28 mei 2017 van 12.00 uur tot 18.00 uur.
Oranjebraderie, verleende vergunning voor dit evenement in het centrum van Boxtel op zondag 30 april 2017 van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Aanvulling bekendmakingen week 14
Aangevraagde omgevingsvergunningen
Albinonistraat naast huisnummer 86, rooien: 1 es uit groenstrook
Mozartlaan hoek Chopinstraat naast huisnummer 2, rooien: 1 els uit groenstrook
Raadhuisplein 8, vervangen dakpannen
Hoek Smidsepad-Keefheuvel, kandelaberen 1 plataan midden in gazon
Zusterspad ter hoogte van Mgr. Bekkersstraat 16 t/m 80, herinrichten terrein en aanleggen parkeerplaatsen
Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunning
Vorsenpoel 77, realiseren dakopbouw
Bestemmingsplan
De Vorst 15, met dit vastgesteld wijzigingsplan wordt de bestemming 'Agrarisch-Agrarisch bedrijf' omgezet naar een bestemming 'Wonen'.


Foto: Balans

BALANS zegt JA en vindt dat haar verkiezingslogan uit 2010 - kansen zien, kansen grijpen en kansen realiseren - nog steeds actueel is.

Rolstoelvriendelijk Liempde; boter bij de vis
Het burgerinitiatief Rolstolvriendelijk Liempde is een voorbeeld voor andere wijken om samen met de buurt de gemeente te overtuigen van noodzakelijke aanpassingen in de wijk. Met een zeer breed gedragen concreet plan toog Liempde naar de raadzaal en trof daar veel warme woorden aan. Wij juichen dergelijke goed uitgewerkte initiatieven toe en willen dan ook meteen de uitvoering concreet maken. Want met alleen maar warme woorden komen de hobbelige wegen niet vlak te liggen. Daar is arbeid en geld voor nodig. Beide hebben we voorgesteld in de raad, dus het aangeboden uitgewerkte plan opnemen in de uitvoeringsplannen met het noodzakelijk budget. Hoe simpel kan het zijn. Echter de wethouder en de andere fracties hebben meer tijd nodig en het moet weer breder bekeken worden, met nog op te stellen ander beleid, en nog meer van die smoesjes. Jammer voor dit burgerinitiatief dat er niet meteen boter bij de vis kwam. We hopen dat een dergelijk handelen van de raad en college niet andere burgerinitiatieven demotiveert. BALANS zal zich blijven inzetten voor uitvoering van breed gedragen initiatieven vanuit onze burgers. De burger op 1!

Leerlingenvervoer
We hebben herhaaldelijk serieuze aandacht gevraagd om te zorgen voor een goed beleid ten aanzien van het leerlingenvervoer. De kinderen die niet zelfstandig naar school kunnen, hebben ook recht op een betrouwbaar en goed vervoer. Voor de desbetreffende ouders een hele zorg minder als dit ruim voor het nieuwe schooljaar begint, helder is. Ook adviezen vanuit een daarvoor speciaal opgerichte klankbordgroep, dienen bij te dragen aan een steeds betere regeling.

Woningbouw Liempde en Lennisheuvel
We hebben als gemeente een flinke ambitie om voldoende woningen te bouwen voor onze huidige en toekomstige inwoners. Voldoende woningen zijn noodzakelijk voor de leefbaarheid, en dat speelt met name voor onze kleine kernen. Om daar basisscholen en winkels te behouden, is aanwas van jeugd nodig. Ook voor de vele actieve verenigingen is het van belang dat 'nieuwe inwoners' een frisse kijk en actieve betrokkenheid leveren om in dienst van de gemeenschap te kunnen blijven bestaan. We hebben het college aangespoord om niet langer te blijven treuzelen en om de opgerichte klankbordgroepen serieus te betrekken bij planvorming. Allemaal met het doel dat er door bouwvakkers met stenen en specie prachtige huizen gebouwd gaan worden. Mooie woorden en prachtige beloftes moeten nu eindelijk eens concreet gemaakt worden.

Foto: SP

Wethouder in gesprek met Post NL over verdwijnen postbussen
SP-wethouder Eric van den Broek gaat met Post NL in gesprek om te voorkomen dat vijftien postbussen in Liempde en Boxtel opgeheven worden. Diverse politieke partijen, waaronder de SP, willen dat het college van burgemeester en wethouders zich inspant om het aantal bussen in Boxtel en Liempde op peil te houden. Van den Broek kwam graag aan het verzoek van de diverse politieke partijen tegemoet: “Destijds als raadslid heb ik in 2008 zelf nog actie gevoerd richting het toenmalige TNT. Toen was er al sprake van een drastische vermindering van het aantal brievenbussen in Boxtel. Ik heb het bedrijf toen al opgeroepen om deze voorzieningen in de Boxtelse wijken te behouden, omdat ze belangrijk zijn voor de leefbaarheid. Ik kom dan ook graag tegemoet aan de oproep van de verschillende partijen, die sluit aan bij eerdere oproepen uit de raad en bij de actie die wij als fractie destijds zelf hebben aangezwengeld.”

SP feliciteert Klimaatburgemeester Mark Buijs
Burgemeester Mark Buijs is onlangs benoemd tot tweede Kilmaatburgemeester van Nederland. Hij heeft zijn benoeming te danken aan zijn inspanningen tegen de komst van schaliegasboringen in Boxtel en wordt hiermee de tweede Klimaatburgemeester van Nederland. Kort geleden werd de nieuwe burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, de eerste Klimaatburgemeester van Nederland. De SP is voorstander van klimaatmaatregelen en een duurzame samenleving. Op initiatief van de SP-fractie (via een motie) heeft de gemeenteraad in 2013 Boxtel uitgeroepen tot eerste schaliegasvrije gemeente van Nederland. Uitgangspunt werd: nee tegen schaliegas, ja tegen duurzame energie. Dankzij een motie van Eric Smaling, Tweede Kamerlid voor de SP, is het winnen van schaliegas onlangs definitief verboden. Alleen als in de toekomst ooit de energievoorziening in het geding is, mag een regering dit onderwerp weer ter sprake brengen. SP-fractievoorzitter Dave van de Ven feliciteert de burgemeester met zijn benoeming: “De burgemeester heeft, samen met wethouder Van de Wiel, flinke inspanningen verricht om het schaliegasprobleem onder de politieke en publieke aandacht te brengen en de boringen in Boxtel tegen te houden en verdient daarom deze benoeming.”

Maatwerkvoorziening hulp hij huishouden voor mantelzorgers
Met gecontracteerde aanbieders heeft de gemeente gesprekken gevoerd over deze extra hulp voor mantelzorgers. Dit heeft geleid tot een regelarme en gemakkelijk uitvoerbare regeling. De voorziening moet (dreigende) overbelasting van mantelzorgers voorkomen. Wethouder van den Broek: "Mantelzorgers vinden het niet meer dan normaal dat ze bij nacht en ontij klaar staan voor de ander, om ondersteuning te bieden. Daarbij houden ze ook nog vaak hun eigen gezin draaiend. Ik ben blij dat we in de komende jaren mantelzorgers kunnen ontlasten met deze voorziening.” De regeling is tot stand gekomen in nauw overleg met de Klankbordgroep Mantelzorg en de WMO-adviesraad.


GEMEENTE INFO
Oud papier:
14-04 Klein Hoekje-Nieuwe Wijk
15-04 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
15-04 Den Berg
18-04 Kerkeind

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak
LET OP: Maandag 17 april is het gemeentehuis gesloten

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

13 / 24

Foto: Heemkunde Boxtel

3488 NV Export Centrale Boxtel. Vlees en vleesconcervenfabriek en Exportslagerij

Star Company straalt bij tv-opnames Toppers van Oranje

Schaijk - De jonge sterren van The Star Company schitterden zondag op het podium van Noorderlicht in Schaijk. Samen met allerlei Nederlandse topartiesten traden de kinderen van het zang- en dansproject van Inge van den Biggelaar uit Liempde op tijdens de opnamen van een aflevering van Toppers van Oranje. Samen met Inge zongen brachten zij hun single 'Let The Children Play' ten gehore.

The Star Company werd vorig jaar opgericht en is een groot succes. Inmiddels is het nieuwe project 'Together We Are Strong' van start gegaan. Aanmelden kan nog steeds via info@apoll0-98.nl. Tijdens het project krijgen de kinderen zangles, dansles, acting class en mental coaching. Ze werken toe naar een cd- en videoclipopname en sluiten in januari 2018 het project af met een spetterend concert. Tevens steunt The Star Company het goede doel Het Vergeten kind.

Paaseieren zoeken bij de Herenboeren

Boxtel - Kinderen en hun (groot)ouders of verzorgers zijn op zaterdag 15 april welkom om bij Herenboeren Wilhelminapark Paaseieren te komen zoeken. De (groot)ouders of verzorgers van het kind dat een van drie gouden eieren vindt, krijgen 200 of 100 euro korting op een lidmaatschap van Herenboeren Wilhelminapark.

Een van de andere gevulde eieren levert een mand met lekkere groenten van de boerderij op, die in het seizoen gehaald mag worden, of een Herenboerenvleespakket.

Herenboeren Wilhelminapark is een coöperatie van consumenten uit de regio Vught, Sint-Michielsgestel, Boxtel die met een eigen boerderij en een boer in loondienst op een duurzame manier in hun eigen voedsel voorzien. De entree van Herenboeren Wilhelminapark bevindt zich ter hoogte van de carpoolplaats bij de afslag Boxtel-Noord aan de A2.

Huishoudelijke hulp voor mantelzorgers

Boxtel - De gemeente stelt huishoudelijke hulp beschikbaar voor mantelzorgers. De hulp kan ingehuurd worden voor 7,50 per uur door bij Steunpunt mantelzorg geregistreerde mantelzorgers. Met de voorziening moeten mantelzorgers waarvoor overbelasting dreigt ontlast worden.

De regeling is een maatwerkvoorziening die naast voor inwoners van Boxtel ook beschikbaar is in Sint-Michielsgestel, Vught en Haaren. De mantelzorger kan zijn aanvraag voor huishoudelijke hulp neerleggen bij het steunpunt. Dit steunpunt zal dan beoordelen of de aanvrager daadwerkelijk in aanmerking komt voor de ondersteuning in het huishouden. De nieuwe regeling is goed voor ondersteuning van maximaal 2 uur in de week. Na een jaar wordt de aanvraag opnieuw beoordeeld. Maar kan het bedrag dat de gemeente uittrekt voor de regeling dan niet beter aan de hulpbehoevende zelf besteed worden, in plaats van aan de mantelzorger? Wethouder Eric van den Broek denkt van niet: "Het past natuurlijk binnen een breder plaatje van de veranderende zorg, waarbij eerst wordt gekeken naar de mensen om de persoon met een zorgvraag heen. Bovendien is ingekochte zorg natuurlijk anders dan de zorg die je krijgt van een bekende."


Ondernemend Boxtel - Ynze van Abeelen

Foto: Ynze van Abeelen

Van de een zijn diensten maak je misschien wel bijna dagelijks gebruik, terwijl je van de ander geen idee had wat hij of zij doet voor de kost. Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je elke twee weken een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Ynze van Abeelen (21) van Ynz & Outs Beauty- en Pedicuresalon.

"Ik ben in Liempde geboren en opgegroeid. Ik kom uit een ondernemend gezin, waarvan de naam Van Abeelen bij veel Liempdenaren wel bekend zal klinken. Mijn vader Henk heeft een eigen bouwbedrijf.
Met vriendinnen van basisschool De Oversteek brachten we in groep 7 al maskertjes bij elkaar aan. Toen wist ik al dat ik schoonheidsspecialiste wilde worden. Met die gedachte ben ik na de middelbare school in Den Bosch de tweejarige opleiding Bedrijfsadministratie gaan doen, die ik in één jaar afrondde. Daarna heb ik in Eindhoven de opleiding tot schoonheidsspecialiste gevolgd. Op 5 september 2016 werd mijn droom werkelijkheid en startte Ynz & Outs. Ik voer ontharingsbehandelingen, massages, manicure- en pedicure-, gellak- en gezichtsbehandelingen uit. Anders dan wat je misschien denkt komen er ook regelmatig mannen in mijn salon. Wat me vooral aanspreekt aan een praktijk aan huis is de vrijheid en de afwisseling. Ik ben gek op kinderen en als ik die ooit zelf krijg, lijkt me dat goed te combineren met dit werk.
De naam komt van een vriendin die me op het idee bracht. Naast op mijn eigen naam slaat Ynz & Outs ook op de relatie innerlijk-uiterlijk. Het uiterlijk van je huid weerspiegelt namelijk hoe je lichaam van binnen is. Ik geef ook voedingstips mee zodat je de huid van binnenuit kunt reinigen en van buitenaf kunt verzorgen. Dat verzorgen gebeurt enkel met natuurlijke en duurzame producten van het merk IK SKIN PERFECTION.
Naast mijn baan volg ik een parttime opleiding voor pedicure. Hierna wil ik doorleren voor medisch pedicure, zodat ik ook risicovoeten van bijvoorbeeld mensen met suikerziekte mag behandelen. Daarnaast wil ik me ook gaan specialiseren in de relatie tussen voeding en de huid, omdat de juiste voeding een belangrijke basis vormt voor een gezonde huid.
Naast van mijn schoonheidssalon kunnen mensen mij ook kennen van bijvoorbeeld HCL, actie voor De Zonnebloem of van de Brownies&downieS in Boxtel, waar ik heb gewerkt."

Ynz&Outs Beauty- en Pedicuresalon, te vinden op Facebook/Instagram onder 'Ynzenouts', Hezelaarsestraat 6a, Liempde, ynz_en_ous@hotmail.com, 06-14772114


Dylara Miss Beauty of Noord-Brabant

(Foto: Raf DeBruyne) Foto: Raf DeBruyne

Boxtel - Gepest en 'lelijk' genoemd worden net zo lang totdat je er zélf in gaat geloven. Het zal je maar overkomen. Het overkwam ook de 17-jarige Dylara van Elteren. Nu behoort ze tot de finalisten van de Miss Beauty of Noord-Brabant verkiezing in de categorie van 15 tot en met 18 jaar. De Boxtelse schone hoopt op 20 mei deze finale, die gehouden wordt in Terheijden, te winnen van negen andere kandidaten en door te gaan naar de landelijke finale.

Stemmen op de Dylara kan door een sms met de tekst 'Poll NoordBrabant Dylara' naar 3010 te sturen. Meedoen aan deze stemronde kost 1,10 euro per ontvangen bericht. De opbrengst van de missverkiezing gaat naar Stichting Haarwensen. Deze organisatie zorgt ervoor dat kinderen die als gevolg van een medische behandeling of een andere oorzaak kaal zijn of worden een pruik van echt haar kunnen dragen. Deze stemming per sms telt voor twintig procent mee in het eindoordeel tijdens de finale.

Dylara geeft aan deze maatschappelijke betrokkenheid belangrijk te vinden: "Ik zet me graag in voor de zwakkeren. Ik vind het bijvoorbeeld ook zielig dat veel ouderen eenzaam zijn." Zelf was ze actief als vrijwilliger bij toenmalig manege De Hoefslag in Boxmeer, waar extra aandacht en begeleiding is voor kinderen met een handicap. Die maatschappelijke betrokkenheid komt naar eigen zeggen door vervelende ervaringen met pesten in het verleden. "Ik ben vroeger heel erg gepest", vertelt Dylara, "en wilde met deze deelname ook laten zien dat ik tóch iets waard ben."

De missen in spe kunnen, naast de titel Miss Beauty of Noord-Brabant ook winnen in vier andere categorieën. Zo is er bijvoorbeeld een prijs voor degene die het meest actief is op sociale media en een prijs voor degene die het meeste geld voor Stichting Haarwensen weet op te halen.

In februari begon de eerste selectieronde, waarvoor Dylara naar Etten-Leur moest. Naast enkel het uiterlijk werden de missen ook geselecteerd op karakter. Eén van de eisen is daarnaast dat de kandidaten vloeiend Engels spreken. "Als je doorgaat naar de wereldwijde finale van de Miss Beauty verkiezing in Argentinië moet je natuurlijk wel kunnen communiceren daar", lacht Dylara. De verkiezing en de workshops in de aanloop naar de finale kosten volgens haar veel tijd. Zo veel zelfs dat één finaliste zich terugtrok. Maar ondanks het wegvallen van een concurrente wil Dylara zich niet negatief uitlaten over hen: "Het zijn meisjes waar je toch een band mee opbouwt. We hebben onderling ook contact. Het is toch een soort vriendschap die eruit ontstaat."

Ondanks haar deelname aan de missverkiezing ziet Dylara geen toekomst als miss voor zich weggelegd: "Ik wil Zelfstandig Horecaondernemer niveau 4 gaan doen en mijn eigen horeca-onderneming starten." Waar haar onderneming uiteindelijk moet komen? Dat weet ze op dit moment nog niet.

Wil je Dylara zien schitteren in de provinciale finale op 20 mei? Dat kan. Houd www.missbeautynetherlands.com in de gaten voor details. De kaarten voor de provinciale finales zullen daar verkocht worden voor 15 euro per stuk. Vip-kaarten zijn verkrijgbaar voor 40 euro per stuk. Ook de opbrengst van de kaartverkoop komt ten goede van Stichting Haarwensen.


15 dames Change Boxtel krijgen metamorfose cadeau

Foto: Bron: Change Boxtel

Boxtel - Afgelopen donderdag was het dan zover. 15 dames van Change Boxtel die samen 200 kilo zijn afgevallen werden in het zonnetje gezet. De hele avond stond in het teken van de dames. Bij Mr & Mrs Filipe kregen de dames eerst een styling workshop. Als je in zo'n korte tijd zoveel kilo's afvalt, is het moeilijk om je opeens anders te kleden. Die avond hadden alle dames een personal shopper, daarna werd er een nieuw kapsel aangemeten en de dames kregen een nieuwe look met de make up van Wauw Kleur. Als kers op de taart was Stef Schellekens aanwezig van Firma Fotografie waar de dames met hun nieuwe look op de foto werden gezet.

Een zeer geslaagde avond mede dankzij Mr & Mrs Filipe, Iris Kappers, Wauw Kleur en Firma Fotografie. Wil je ook zo in de watten worden gelegd en moet je nodig van je kilo's af? In het najaar wordt het event nog een keer georganiseerd. Voor meer informatie bel met: 06 50444079.


Succesvol actieweekend bij AVIA XPress Boxtel

Foto: Bron: Vollenhoven Olie

Boxtel - Eind maart kreeg het AVIA XPress tankstation, gelegen aan de Baandervrouwenlaan in Boxtel, na ruim 39 jaar een nieuwe eigenaar. Waar voorheen de familie Stoker het tankstation beheerde is dit vanaf nu het Tilburgse bedrijf Vollenhoven Olie B.V. De belangrijkste wijziging is de omschakeling naar onbemand tanken.

Waar voorheen bemand getankt werd kan vanaf nu tussen 7.00 en 23.00 uur snel en voordelig onbemand getankt worden tegen scherpe prijzen. Particuliere klanten kunnen betalen met de pinpas. Zakelijke rijders kunnen middels de AVIA tankpas snel afrekenen en online transacties en facturen inzien.

Openingsactie
Voor klanten werd op 6, 7 en 8 april een speciaal actieweekend gehouden. Zij konden tegen een scherpe korting tanken en ontvingen gratis een refill van de ruitensproeivloeistof.
"Het weekend is erg druk bezocht, zowel door bestaande als nieuwe klanten", aldus Niels Kessels, accountmanager van Vollenhoven Olie. "Klanten helpen bij het onbemand tanken is vooral in de beginperiode soms nodig en dat doen we met alle plezier. Ook na het actieweekend kan er nog geprofiteerd worden van hoge brandstofkortingen. We leveren brandstoffen tegen een scherpe prijsstelling."

Foto: Bron: Vollenhoven Olie

AVIA tankstations
AVIA is al ruim 80 jaar een betrouwbaar merk en telt in totaal ongeveer 350 tankstations in Nederland. De AVIA tankpas kan op meer dan 500 locaties in Nederland worden gebruikt.


Nieuw artikel

Kijk eens of je eruit kunt komen…..

Heel vaak hoor ik dat gescheiden ouders (en dus ook mensen in samengestelde gezinnen) veel gedoe hebben met hun ex-partners. Hij komt het kind vaak te laat ophalen, of vergeet de spullen mee te geven. Hij houdt zich niet aan afspraken. Hij laat de kinderen te vrij.

Dat is allemaal heel vervelend, heel hinderlijk en sommige dingen zijn misschien zelfs heel erg. Maar wat kun je ermee? Natuurlijk, als het gaat om dingen die voor je kind erg vervelend zijn dan doet dat ook jou pijn. Tenslotte wil je het beste voor je kind.

Praten is een manier om dit op te lossen. Maar….. als je gescheiden bent is dat niet altijd mogelijk. En soms heb je al teveel gepraat, teveel gemaild, teveel geappt en helpt het allemaal niet. Of wordt het daardoor nog erger… dat kan ook!

Natuurlijk is het de moeite waard om te kijken of er iets te veranderen is, maar zo niet, dan adviseer ik altijd: spaar je de moeite. Al die boosheid kost zoveel energie. Accepteer wat je niet kunt veranderen: het is zoals het is….

Maar sommige mensen communiceren zodanig, dat je bij voorbaat al aanvoelt dat de ander daarop zijn hakken in het zand gaat zetten. Mensen hebben niet altijd in de gaten dat je dezelfde dingen op zóveel manieren kunt zeggen.

Zo zei iemand tegen een stiefmoeder die zich met iets bemoeid had “dat had jij nooit mogen zeggen…” en het was op zichzelf wel waar, dat hád stiefmoeder niet mogen zeggen, maar als je dat op die manier ter sprake brengt, weet je al dat er ruzie van komt.

Waarom niet een heel andere woordkeuze? Soms ben je zo boos dat je alleen maar agressief wilt reageren, maar als er geen ruzie is, kun je ook besluiten om wél aan te geven dat dit in jouw ogen geen goede opmerking was, zonder de ander nodeloos te kwetsen. Sommige ex-partners en ook stiefouders krijgen ruzie, niet omdat men elkaar niet mag, maar gewoon omdat men een onhandige opmerking heeft gemaakt. Vaak kun je dat in een tamelijk vroege periode nog wel herstellen.

Ga dus niet zitten wachten op de andere partij, maar zet de stap: “Ik vind het vervelend dat we ruzie hebben. Ik heb niet goed gereageerd op jouw opmerking…….” En dan eens kijken of je eruit kunt komen.


Toeters en bellen bij opening vernieuwd carillon Sint-Petrusbasiliek

Boxtel - Onder de werktitel 'Toeters en Bellen' wordt op zaterdagavond 10 juni het gerenoveerde carillon van de Sint-Petrusbasiliek feestelijk onthuld. Dit gebeurt met een bijzonder openluchtconcert met drie beiaardiers, orkest, zang, gitaar, live-beeld en kanonnen.

Het geheel gerestaureerde carillon zal niet alleen solo bespeeld worden door Rosemarie Seuntiëns, Arie Abbenes en de nieuwe Boxtelse stadsbeiaardier Tommy van Doorn, maar ook te horen zijn in combinatie met de Gildenbondsharmonie.

Daarvoor worden speciale arrangementen gemaakt van onder meer het flitsende Conga Del Fuego en de finale van de Ouverture 1812 waarbij ook heuse kanonschoten niet zullen ontbreken. Zanger/gitarist Harry Hendriks zal bij de speeltafel boven in de toren samen met het carillon van zich laten horen en met Fenne van Wuytswinkel en Rob Hazenberg ook door de Gildenbonds begeleid worden in een mooie selectie pop- en musicalliedjes. Het geheel zal worden omlijst door fraaie lichteffecten, en door middel van geluid- en beeldverbinding tussen de toren en de begane grond zal het concert voor het publiek ook visueel een extra aantrekkelijk evenement gaan worden.

Voor de gelegenheid stelt de Gildenbondsharmonie haar orkest open voor blaasmuzikanten en slagwerkers. Daarvoor moet je wel spelen op niveau B-diploma en minstens drie van de vier geplande repetities mee spelen en repeteren. Die vinden plaats op donderdag 18 mei, 1 juni, 8 juni en woensdag 7 juni van 20.00 tot 22.30 uur.

De repetitie/soundcheck, op 10 juni begint rond 15.00 uur. Het concert die dag duurt van 20.30 tot 22.30 uur. Muzikanten die zich blijvend willen aansluiten bij 'de Gildenbonds' kunnen bij dit concert natuurlijk mooi wederzijds kennismaken. Opgeven onder vermelding van instrument, spelniveau en eventuele vereniging waar je speelt kan via leden van de Gildenbondsharmonie of via de speciale link op www.gildenbonds.nl. Je kunt ook mailen naar: carillon@gildenbonds.nl, zeker als je nog vragen hebt.


Seizoensopening Honk- en softbalvereniging JRC Ducks Heren 1 start seizoen met overwinning

Foto: Karlijn van Genugten

Boxtel - Het nieuwe seizoen bij Honk- en Softbalvereniging JRC Ducks werd afgelopen zondag geopend met veel gezellige activiteiten en met de traditionele First Pitch. Hierna betrad Heren 1 het veld voor de eerste wedstrijd van het seizoen.

Vele honkballiefhebbers waren naar het complex van Ducks gekomen om te genieten van de goede sfeer en een mooie pot honkbal. Er was van alles georganiseerd om deze dag een feestelijk tintje te geven. Kinderen konden geschminkt worden, er stond een springkussen, er werden hamburgers gebakken en daarbij was het weer perfect.

Foto: Karlijn van Genugten
Foto: Karlijn van Genugten
(Foto: Karlijn van Genugten)
Foto: Karlijn van Genugten
Foto: Karlijn van Genugten
Guylène Brunneman. (Foto: Michelle Langstraat) Foto: Michelle Langstraat

Voorafgaand aan de wedstrijd van Ducks Heren 1 tegen Stags uit Etten-Leur, werd de eerste bal van het seizoen gegooid door Ben van Dulken (16), oud speler van Ducks en tegenwoordig spelend voor de Bixie Baseball-academy Eindhoven. Na de toespraak van voorzitter Bart Toemen betraden de mannen van het eerste team het veld. Het negental van de hoofdmacht van Ducks was gebrand om te winnen. van Stags, een tegenstander waartegen verloren werd in het oefenseizoen. Startend werper Kees van Aarle merkte dat hij aan de bak moest: na een honkslag te hebben geïncasseerd en twee nullen gepakt te hebben kreeg hij een flinke homerun om de oren van de vierde slagman van Stags. De toon was gezet. Ducks liet er ook geen gras over groeien en zette direct druk. De eerste bal van de wedstrijd voor Ducks lag met een krachtige klap over de hekken: Sherwin Theodora liet niks heel van de eerste pitch die hij zag. Ducks zette nog meer druk en kwam nog vier maal tot scoren, mede door een mooie honkslag van Mike de Ruijter, tussenstand 5-2.
Beide werpers bleven tot en met de derde inning sterk en op hier en daar een honkslag na gebeurde er weinig. Van Aarle hield het langer vol dan de werper uit Etten-Leur: in de vierde inning braken de Boxtelaren uit en scoorden vijf punten op honkslagen van Remco van Nistelrooij, Rogelio Cicilia en Bram van der Horst. Tussenstand 10-2.

Stags probeerde terug te slaan maar wist niet te overtuigen, Ducks daarentegen wel. In de vijfde inning werd de voorsprong uitgebreid naar 13-2, dit doordat Ducks wist te profiteren van drie maal vier wijd en nog een honkslag van Van Nistelrooij.
In de daaropvolgende inning gaf het team uit Etten-Leur zijn laatste stuiptrekking: een homerun van de eerste slagman van die inning. Van Aarle herpakte zich en zette de slagploeg moeiteloos opzij wat resulteerde in het einde van de wedstrijd met als stand 13-3 na zeven innings voor de Heren uit Boxtel.

Een prachtige wedstrijd met veel spanning en een uitmuntende prestatie van werper Kees van Aarle, die dan ook werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd (7 IP, 8 K, 2 BB, 3 ER, CG). Een goede en belangrijke overwinning voor het in de tweede klasse debuterende Ducks. Beste slagman aan de zijde van Ducks was Remco van Nistelrooij (3 uit 4, AVG 0.750).

Nieuwe leden gezocht!
Ducks is op zoek naar nieuwe (jeugd)leden. Vanaf 5 jaar kan er al gehonkbald en gesoftbald worden. Kijk voor meer info en trainingstijden op www.jrc-ducks.nl, en kom eens meedoen aan deze gave sport.

Guylène Brunneman naar landelijke finale

Winterswijk - De halve finale Divisie 2 en de landelijke voorwedstrijd pupil 2 N1 werd en zaterdag geturnd in Winterswijk. Na het succes van vorige week werd er nog een finale-ticket in de 2e divisie toegevoegd voor Guylène Brunneman.

Guylene turnde één van haar beste wedstrijden ooit. Ze overtrof alle verwachtingen door op sprong voor het eerst de tsukahara te springen. Deze ging tot stand waardoor ze met de vierde score een landelijke toestelfinale binnenhaalde. Ook haar vrolijke vloeroefening was goed genoeg voor de derde score, waardoor ze nog een toestelfinale binnensleepte. Balk en brug ging op een foutje na erg strak. Met een allround tiende plaats mag Brunneman voor het eerst in haar carrière naar de landelijke finales. Deze zullen 20 en 21 mei plaatsvinden in Alphen aan de Rijn.

De pupillen 2 op het hoogste niveau konden niet op alle toestellen deelnemen. Gelukkig heb je in het hoogste niveau 3 landelijke kansen om je te plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap N1 in Ahoy.
De Culemburgse Ava Taberima was tot voor kort nog lid van turnclub PIT uit Lunteren. Bij haar oude club heeft ze de eerste landelijke wedstrijd geturnd en daar al haar finaleticket veilig gesteld. Ze is sinds kort gestart in Boxtel om nog meer uren te kunnen trainen en hoopt de volgende wedstrijd weer fit te zijn voor de allround. Dit weekend kwam ze wegens voetklachten alleen in actie op balk en brug. Op balk waren de zenuwen de baas maar zette ze door met een mooie uitstraling. Op brug turnde ze een gelukte oefening.
Mariléne Liem is na een break haar trainingsuren nog aan het opbouwen. Ze traint momenteel weer 40% van de uren en kwam in actie op de toestellen waar ze al vertrouwen in had. Ze turnde een strakke balk met dubbel flikflak en knalde zoals gewend op sprong.

Winst en verlies voor 't Ivoor

Boxtel - Team 1 en 2 van Biljartvereniging 't Ivoor waren deze week vrij. Team 3 leed een nipte nederlaag tegen Royal 4 met 25-26. Henk van Boxmeer won als enige zijn partij. Emanuel Coort scoorde negen punten. Ad van Os had geen kans tegen een sterk spelende tegenstander, hij behaalde zes punten.

Team 4 leed een zware nederlaag tegen Royal 2 met 20-30. Gerard de Beer, Leo Huijbers en Math Hendriks waren kansloos. Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein won team 5 van de Hopbel 1 dankzij een prima winstpartij van Wim van Gils met een mooi moyenne van 0,551. Hij liet zijn tegenstander daardoor achter met slechts drie punten. Dat bleek doorslaggevend voor de einduitslag, want Frits Radema en Cor van Alphen verloren beiden met zeven punten. Team 6 won van de Hopbel 2. Fouad Hasbani en Theo van Dongen wonnen beiden terwijl Jacques van Loon genoegen moest nemen met zes punten. Team 7 had geen kans tegen D'n Brouwer 3. Het verloor met 30-21. JanTils, Johan Beaard en Andre Vissers waren kansloos. Het 3-banden groot team won van Kling Opleidingen 1. Theo Verhagen en Leo van Westelaken wonnen beiden hun partij met mooie moyennes van resp. 0,606 en 0,696.


Blox onderuit in derby

Foto: Blox

Vught - In de strijd om het kampioenschap hebben de mannen van Blox zaterdag dure punten laten liggen. Zondag herpakten zij zich, en wonnen de Boxtelaren van Spirit. De dames trokken aan het kortste eind in Middelbeers.

De eerste set begon zaterdag sterk voor de mannen van Blox. De Boxtelaren hielden de gehele set een geringe voorsprong en kwam tot een side-out. De set werd binnengesleept met 21-25. In de tweede set kwam Vught al vroeg op voorsprong. De beleving en het fanatisme ontbrak bij de Bloxers. De set-ups lagen niet helemaal lekker, waardoor de aanvallers niet uit de verf kwamen. Blox liep achter de feiten aan en wist niet meer terug te komen (25-22). Ondanks de motivatie van de coach kwam Blox niet genoeg tot scoren waardoor de derde set eindigde in 25-22.
De mannen stapten het veld in om er toch een vijfde set uit te slepen. De eerste helft van deze set ging gelijk op, hierna werden er veel individuele fouten gemaakt waardoor VVC Vught de set alsnog binnensleepte.

Na dit verlies waren de heren zondag extra gebrand om de wedstrijd tegen Spirit te winnen. Ze begonnen sterk aan de eerste set. Deze werd ook zonder veel moeite gewonnen (25-14). De tweede set ging meer gelijk op. Blox kwam minder aan scoren toe waardoor Spirit meer in het spel kwam. Na een goede invalbeurt van Thijmen van der Heijden werd deze set toch nog gewonnen (25-22).

Ook de derde set werd gewonnen (25-20). De laatste set begon rommelig. De passing liep een stuk minder. Hierdoor bleef Spirit steeds een aantal punten voor staan. Even leefden de heren nog op maar mede door het geblesseerd uitvallen van Teun Smit werd de laatste set verloren (19-25).

De heren hebben het kampioenschap nog in eigen hand. In de volgende en tevens laatste thuiswedstrijd op 22 april kan VC Blox kampioen worden.

Storm in Middelbeers teveel voor Bloxdames
Blox speelde vandaag een zware wedstrijd in Middelbeers. Bij winst van drie sets zou tegenstander Odi kampioen zijn van dit seizoen. De sfeer in de zaal en het fanatisme van de tegenstanders imponeerden de Bloxdames vanaf de eerste minuut in de wedstrijd. Odi had in de eerste set slechts drie servicebeurten nodig om de set binnen te slepen met 25-6, een ongekende stand voor de Bloxdames.
In de tweede set herpakten zij zich en speelden zij een keurige tweede set. Ze liepen uit tot een voorsprong van 8-4. Nienke Bosma, Hanna van Esch en Carmen Steenbakkers zetten enkele goede blocks waardoor de aanval van Odi in toom wordt gehouden. Gastspeelster Geno van der Velden wist met haar ervaring wat rust in het team te krijgen als Dia. Odi liep uit tot een voorsprong van 16-10. Na een mooie servicereeks van Steenbakkers was de stand 19-16 voor Odi, dat de set uitserveerde met 25-17.
De derde set ging goed van start. Van der Velden verhuisde naar de buitenaanval en Sarah Hermkens, de tweede gastspeelster, kwam in het veld voor Maud Herberigs en startte als Dia. Blox liep uit naar 4-0, maar Odi nam een voorsprong van 10-6 en trok deze door naar 19-9. De ploeg uit Middelbeers sleepte de set binnen met 25-16.
Na de derde set viert Odi alvast een kort kampioensfeestje en sleepte ook de vierde set binnen met 25-6. Een dergelijke verliespartij hebben de Bloxdames niet eerder meegemaakt.

Taverbo/Sabo wimpelt aanval concurrent af

Boxtel - In een regelrechte degradatiekraker in de landelijke derde divisie heeft het eerste team van Taverbo/Sabo de aanval van concurrent Taverzo succesvol afgeslagen. In een spannend duel leken de Boxtelaren op een nederlaag af te stevenen maar sleepten zij er alsnog een gelijkspel uit: 5-5. In de afdelingscompetitie haalde Taverbo/SABO 3, dankzij een 8-2 zege op Tios '51, al op twee wedstrijden voor het einde van de competitie de titel in de eerste klasse binnen.

Voor Taverbo/Sabo 1 zijn het spannende tijden. In de derde divisie staan, op koploper Avanti na, alle ploegen uiterst dicht bij elkaar. Iedere misstap kan derhalve catastrofale gevolgen hebben. Zaterdag kwam hekkensluiter Taverzo op bezoek in Boxtel. Ondanks dat de ploeg uit Zoetermeer momenteel de laatste plaats bekleedt is dit een uiterst vervelende ploeg om tegen te spelen. Het spel van de gasten kan op zijn minst als 'apart' worden bestempeld. Twee van de drie spelers gebruiken alternatieve noppenrubbers die het doorgaans verzorgde spel van de Boxtelaren aardig wisten te ontregelen. Het was voor Taverbo/Sabo daarom zaak om de tactiek aan te passen aan het spel van de tegenstander. Met name aanvoerder Teun Vlaminckx is hier een meester in. Met zijn ervaring hielp hij zijn team aan een gelijkspel.
Lang leek het er echter op dat Taverzo er met de winst vandoor zou gaan. Twee partijen voor het einde stonden de gasten namelijk op een 3-5 voorsprong. Het was vervolgens Marlotte Staps die met haar tweede zege van de dag de achterstand terugbracht naar 4-5. In de allesbeslissende slotpartij sprak nestor Vlaminckx al zijn ervaring aan en met veel kap- en schuifwerk, afgewisseld met zo nu en dan een verrassende aanvalsbal, dreef hij zijn tegenstander tot wanhoop en naar een 3-0 nederlaag. Ook voor Vlaminckx was het zijn tweede overwinning van de dag. Stefan Bernhardt had met één winstpartij eveneens een aandeel in de uiteindelijke 5-5.
Nog altijd is lijfsbehoud allerminst zeker voor de Boxtelse formatie maar met dit resultaat is er wel een goede stap gezet. Ook het volgende duel is weer van cruciaal belang. Komende zaterdag gaat Taverbo/Sabo op bezoek bij Hilversum, dat eveneens strijd levert om ook komend seizoen in de derde divisie te mogen acteren.

Taverbo/Sabo 3 kampioen
In de afdelingscompetitie was er succes voor Taverbo/Sabo 3. Al in deze achtste speelronde behaalde het team, bestaande uit Erik Mangnus, Danny Smits, Otto Ahlers, Jos Heijmans en Jasper van der Aa met ongekend machtsvertoon het kampioenschap in de eerste klasse. Een 8-2 overwinning op het Tilburgse Tios'51 was hiervoor ruim voldoende. Het komt niet vaak voor dat een ploeg met nog twee wedstrijden voor de boeg de titel al binnen heeft. Taverbo/Sabo 3 wist het te flikken en het team kan zich nu al gaan opmaken voor een rentree in de hoofdklasse, het hoogste regionale niveau.

Jeugdcompetitie Taverbo/Sabo nadert ontknoping

Boxtel - Voor alle jeugdteams van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo stond er zaterdag een thuiswedstrijd op het programma.

Het eerste jeugdteam, dat nog steeds noodgedwongen met een invaller speelt, liet tegen Tios '51 uit Tilburg belangrijke punten liggen en kwam niet verder dan een gelijkspel. Lars de Laat en Sjoerd van Heerenbeek waren ieder tweemaal succesvol. Door het opgeven van een van de teamleden van Tios'51 vanwege een blessure kregen ze het vijfde punt cadeau. Hierdoor is koploper Never Despair, dat afgelopen weekend met 3-7 won van Stiphout, wederom iets verder uitgelopen op de jongens. Met nog twee wedstrijden op het programma en hopelijk de beschikking over Dani de Rooij die bijna hersteld is van zijn enkelblessure, zullen ze de komende weken dus alles op alles moeten zetten om nog voor het kampioenschap in aanmerking te komen.
Dit laatste geldt ook voor het tweede jeugdteam dat afgelopen zaterdag nipt won van Meppers Heeze. Lars Strik en Rick van der Schoot wonnen al hun partijen. Nienke Strik wist hier na een spannende vijfsetter net geen punt aan toe te voegen. Koploper Flash uit Eindhoven won echter met 2-8 van Never Despair uit Den Bosch, waardoor Flash inmiddels zes punten is uitgelopen op het tweede jeugdteam.
Het derde jeugdteam won afgelopen zaterdag royaal van Luto uit Tilburg. Sanne van der Schoot en Rens Bedijn waren niet te kloppen en wonnen al hun wedstrijden. Merlina Singh was tweemaal succesvol. Hierdoor staan ze met 51 punten uit zeven wedstrijden strak achter Die Meede uit Made dat afgelopen weekend belangrijke punten liet liggen. Met nog één wedstrijd te gaan in deze voorjaarscompetitie zal het over twee weken nog spannend worden wie de kampioensvlag kan hijsen.

Kaderteam loopt kampioenschap mis

Liempde - Met het kampioenschap in zicht heeft het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank een dramatische 8-0 nederlaag geleden tegen DOS uit Heesch. Mede door deze overwinning is DOS, net als het Liempdse kaderteam, doorgedrongen tot de play-offs. Voor de Liempdenaren was het een zure appel.

Nadat Harm van de Laar kansloos verloren had, kwam Cees van Eindhoven in een matige partij slechts drie caramboles tekort. Leo van Hastenberg verloor eveneens en strandde op 110 caramboles na tien beurten. Ook de laatste partij ging verloren. De tegenstander van Martien van den Tillaart won met 160 tegen 99 caramboles in zeven beurten.
't Wapen van Liempde is daardoor, evenals vorig jaar, geëindigd op de tweede plaats en is op grond daarvan gerechtigd om de playoffwedstrijden in eigen huis (de Kloosterhof) te organiseren. Dat zal zijn in het weekend van 22 en 23 april, beide dagen van 11.00 tot ongeveer 18.00 uur. De winnaar van deze play-offs plaatst zich net als de kampioenen van de acht poules voor de halve finales van de strijd om het Nederlands kampioenschap voor kaderteams.

Zeven kampioenen voor Judo Club Liempde

Oisterwijk - De judoka's van Judo Club Liempde namen zaterdag deel aan de Judo Cup Brabant. Een competitie waaraan clubs uit de regio van Oisterwijk deelnemen. Judo Club Liempde behaalde maarliefst zeven eerste plaatsen.

Verschillende coaches hielpen bij deze vijfde ronde mee om alle judoka's zo goed mogelijk te begeleiden. Ook leverde Judo Club Liempde een scheidrechter: Dirk Habraken.
Het toernooi liep vlot door en iedereen ging met een mooie oorkonde naar huis. Uitblinkers van de dag waren Luuk van de Sande uit Liempde, Ivar van Weert uit Boxtel en Mike en Anouk van der Mijden uit Oirschot. Ivar is een judoka met veel talent en Mike en Anouk hebben laten zien dat ze met veel inzet ook kampioen kunnen worden.
De zesde ronde van de Brabant Cup is tevens de laatste ronde. Dan wordt ook de balans opgemaakt en krijgen alle judoka's een prijs.

Uitslag:
Kampioen: Luuk van de Sande, Senn Steenbakkers, Roy Kemps, Mike van der Mijden, Keira Kreijveld, Anouk van der Mijden en Ivar van Weert.
Tweede plaats: Joost van der Linden, Xavi van Weert, Xander Kreeft en Guus Zwijnenberg
Derde plaats: Collin van Rooy, Pim de Wit en Mees Koster
Vierde plaats: Luc de Laat, Bas Daverveld, Gijs de Wit, Sam Smulders, Cas de Wit en Quin Goossens

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 5 april
A-Lijn: 1. J. de Wolf & R. van Stuivenberg 66,32% 2. R. Dankers & F. van de Schans 63,19% 3. A. vd Langenberg & Michael Legius 54,86% B-Lijn: 1.B. v.d. Biggelaar & B. van Geusau 65,00% 2. A. de Jong & M. Kerssens 56,25% 2. R. Gerris & MJ. Theloesen 56,25% 4. M. Vergouwe & F. Verhees 56,00%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 6 april
A-Lijn: 1. M. Klaassen & A. van der Sangen 60,78% 2. J. Peerlings & R. van Stuivenberg 60,75% 3. G. vd Horst & M. van der Meijden 59,38% B-Lijn: 1. R. Traa & H. van Esch 66,25% 2. J. & J. vd Meerendonk 58,33 3. A. & B. Kuilman 57,08% C-Lijn: 1. T. Heidelberg & T. van Gelder 60,00% 2. C. Broeders & A. vd Ven 59,17% 3.T. Bosveld & H. Hoogers 56,25%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 5 april
A-Lijn: 1. J. vd Biggelaar & J. koppen 60.93% 2. M. Jussen & MJ. Ronde 57.29% 3. R. Steenbakkers & A. Moerdijk 55.72% 4 A. van Gorp & A. Visser 51.04%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 4 april
A-Lijn: 1. J. Koppen & N. Maas 57,22% 2. T. van Uden & A. Moerdijk 56,42% 3. G. Bogaerts & A. van Diesen 56,08% B-Lijn: 1. J. & N. Fischer 68,33% 2. H. Goes & E. Visser 62,08% 3. J. Balk & A. Tuerlings 61,25%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 6 april
A-Lijn: 1 Heren van Heeswijk-Bekkers 61,61% 2. Echtpaar Dieden 61,13% 3. Echtpaar Wagenaar 56,61% B-Lijn: 1. Heren van Wijlick-van der Worp 64,24% 2. Echtpaar Kuijpers 58,96 % 3. Heren vd Dungen-Smulders 56,21% C-Lijn: 1. Echtpaar van Esch 66,67% 2. Heren van Asseldonk-Legius 56,25% 3. Dames Kapteijns-vd Laar 52,08%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 6 april
A-Lijn:
1. H. van Pinxteren & H. Heijstek 71,18% .2 T. van Roosmalen & F. van Roij 61,11% 3. B. Hermkens & H. Schalkwijk 60,76%

Biljarten

Geboliesch, uitslagen
De Prutsers-De Fetsers        27-38
Ons Genoegen-De Stapelaars        34-37
Unie Boys-Dé Zie'k Wel Zitte        34-36
't Krijtje-De Treffers        36-33
De Poedelaars-Ons Vertier        38-27
't Pommeransje-Samen Sterk        33-33
De Eenheid-Le Carambole        40-18


't Wapen van Liempde, uitslagen
Wapen van Liempde kader-D.O.S-71        0-8
BBG 3-Wapen van Liempde 2        30-15

't Ivoor, uitslagen
Libre 5 april:
't Ivoor 3-Royal 4                                                 25-26                
Royal 2-'t Ivoor 4                                                 30-20                
Recreanten 3-banden klein:
4 april: De Hopbel 1-'t Ivoor 5                                         23-24                
6 april: 't Ivoor 6 – De Hopbel 2                                         26- 22
3 april: D'n Brouwer 3-'t Ivoor 7                                 30-21        
3-banden groot:
3 april: 't Ivoor 1-Kling Opleidingen 1                         24-22                

Volleybal

VC Blox
VC Blox DS 1-Hajraa DS 6        1-3
VC Blox DS 2-Spirit DS 4        1-3
Volley Tilburg MB2-VC Blox MB 1        1-3
VC Blox MB 2-Condor MB 1        3-1
VC Blox JC 1-Skunk JC 1        0-4
Volley Tilburg MC 4-VC Blox MC 1        0-4
Uitslagen 8 april
ODI DS 5-VC Blox DS 1        4-0
VCH Schijndel DS 1-VC Blox DS 2        4-0
VC Blox MB 1-Volley Tilburg MB 2        4-0
Hilver MB 2-VC Blox MB 2        3-1
Uitslagen 6 april
Phoenix MB 1-VC Blox MB 2        0-4

Zaalvoetbal

Kwalitari Strik-Heva Autobedrijf 0-7
Gebr. Bekkers-C.J.vd Sande         2-4
Eltechno inst-Vouwwagenspecialist 4-4
Le Temps Perdu-v.d. Langenberg 2-2
X2COM-Fysio de Dommel         8-3
Uitslagen 10 april
Celdex b.v. -Meneer v. Dommelen 1         1-2
Groen als Gras-Selissen Boys                         1-3
Feestcafe de Nozem-Vermeer verz         0-3
Vinyl en Tapijtwinkel-Verbeij/ Hanekroot 2-9

Postduiven

P.V. De Luchtpost, uitslagen
Wedvlucht: Isnes 8-4-2017 Aantal duiven: 465
1-7-8-9-10-12-13-14-15 Berrie van de Brand
2. Comb. van Rooij-Platenburg
3-4-5-11 Roland van de Langenberg
6 Theo van de Langenberg

Tafeltennis

Taverbo/Sabo, uitslagen NTTB-competitie
wedstrijden 03-03-2017 t/m 09-04-2017
Senioren NTTB
Taverbo/Sabo 1-Taverzo 2        5-5
Taverbo/Sabo 2-The Back Hands 1        4-6
Taverbo/Sabo 3-TIOS '51 2        8-2
Taverbo/Sabo 4-TTCV 2        2-8
Taverbo/Sabo 5-PJS 1        4-6
Taverbo/Sabo 6-ROTAC '82 3        10-0
Taverbo/Sabo 7-JCV 8        7-3
Taverbo/Sabo 8-ASIO 2        8-2
Taverbo/Sabo 9-OTTC 5        3-7
Jeugd NTTB
Taverbo/Sabo 1-TIOS '51 3        5-5
Taverbo/Sabo 2-Meppers (H) 2        6-4
Taverbo/Sabo 3-LUTO 1        8-2
Taverbo/Sabo 4-Meppers (H) 3        3-7

BRTC, uitslagen 1e Winnaarsronde Uitslagen 1e Verliezersronde
De Fotografie-Grand Café Rembrandt 2-3 Taverbo Sabo 4-Taverbo Sabo 1 3-2
Rotsvast 1-De Horntreffers 3-2 Rotsvast 2-Taverbo Sabo 5 1-4
Taverbo Sabo 2-Taverbo Sabo 3 5-0 De Dommel 1-De Dommel 2 4-1

BRTC , programma winnaarsronde
Taverbo Sabo 2-Rotsvast 1
Rotsvast 1-Grand Café Rembrandt
BRTC, programma verliezersronde
De Firma Fotografie-De Horntreffers
De Horntreffers-Taverbo Sabo 3
Taverbo Sabo 5-Taverbo Sabo 4
Taverbo Sabo 4-De Dommel 1
Rotsvast 2-Taverbo Sabo 1
Taverbo Sabo 1-De Dommel 2

Voetbal

LSV, programma 17 april
LSV 4-Best Vooruit 5 Halve finale beker 12:00
Uitslagen
ODC VE1-LSV VE1 4-1
Casteren 1-LSV 1 6-1
Wilhelmina 6-LSV 2 0-3
LSV 3-Maliskamp 4 3-1
Taxandria 5-LSV 4 1-10

LBC, programma 15 april
DVG 3-LBC Mini 1 9:30
LBC JO9/1-Audacia 2 9:30
Waalre 2-LBC JO13/1 12:45
LBC JO15/1-RKVVO 5 12:00
LBC JO17/1-HSE 1 13:30
Achilles Veen 1-LBC MO19/1 11:45
Uitslagen
LBC Mini 1-Best Vooruit 5 1-8
Oirschot Vooruit 2-LBC JO9/1 0-4
LBC JO13/1-Hilvaria 4 1-2
Unitas 7-LBC JO15/1        4-1
LBC JO17/1-Spoordonkse Boys 1 1-2
LBC MO19/1-Tricht 1 3-0

DVG, uitslagen 8 april
DVG JO7/1-Boxtel JO7-2 7-12
Essche Boys JO7/2-DVG JO7- 3 11-1
Erp JO9/1-DVG JO9- 1 3-2
DVG JO9/2-ELI JO9-1G 2-13
Nijnsel JO9/1G-DVG JO9- 3 1-0
DVG JO9/4-Avanti'31 JO9-7 0-1
NWC JO11/2-DVG JO11- 1 1-7
Schijndel JO11/2-DVG JO11- 2 4-2
DVG JO11/3-Erp JO11-2 7-5
DVG JO11/4-Handel JO11-1 1-3
DVG JO11/5-Asv'33 JO11-4G 3-10
DVG JO13/1-Liessel JO13-1 3-0
Schijndel JO13/6-DVG JO13- 2 0-4
DVG MO13/1-UDI'19 MO13-1 3-1
Pr. Irene JO15/1-DVG JO15- 1 1-1
DVG JO15/2-Handel JO15-2 6-0
Blauw Geel JO17/3-DVG JO17- 1 2-7
DVG JO17/2-Mulo JO17-3 4-1
DVG JO19/1-Nulandia JO19-1 1-3
Mariahout JO19/2-DVG JO19- 2 0-0
DVG, uitslagen 9 april
Maliskamp 1-DVG 1 4-1
Milheezer Boys 2-DVG 2 2-2
DVG 3-Rhode 4 4-1
DVG 5-Nijnsel 7 3-1
DVG 6-Handel 4 1-1
DVG 7-Bl.Geel'38 14 1-3
DVG 8-Rhode 7 1-5
St.Estria VR2-DVG VR 1 0-2

DVG, programma 15 april
Essche Boys JO7/1-DVG JO7/1        09:30
DVG JO7/2-Best Vooruit JO7/4        09:30
DVG JO7/3-LBC JO7/1        09:30
DVG JO9/1-Rood Wit'62 JO9/1        10:45
Brandevoort JO9/2-DVG JO9/2        08:30
Blauw Geel JO9/11-DVG JO9/3        10:15
DVG JO9/4-Gemert JO9/8        10:45
DVG JO11/2-VOW JO11/1        09:30
WHV JO11/1-DVG JO11/3        10:00
ELI JO11/2-DVG JO11/4        10:30
Gemert JO11/5-DVG JO11/5        09:15
Berghem Sp. MO13/1-DVG MO13/1        10:30
DVG JO15/2-Erp JO15/4        13:00
DVG MO15/1-BVV MO15/1        13:00
Ondo JO17/2-DVG JO17/2        13:15
DVG JO19/2-NWC JO19/3        14:30
Senioren:
DVG 1-Avesteijn 1        18:00
DVG 2-DVG/A1        16:00
DVG, programma 17 april
Senioren:
DVG 8-Bl.Geel'38/17        10:00
DVG, programma 19 april
Boekel Sp. JO9/1-DVG JO9/1        18:30
ELI JO11/1G-DVG JO11/2        18:45
DVG JO13/2-Eli JO13/2        19:00
DVG MO13/1-Rhode MO13/1        18:45
Zigo MO15/1-DVG MO15/1        19:00
DVG, programma 20 april
Senioren
Festilent 7-DVG 7        20:00

RKSV Boxtel/ODC
Uitslagen
09-04        ODC 1-Taxandria 1        6-1
09-04        ODC VR1-Buren VR1        5-4
09-04        Boxtel 1-SCI 1        2-1
Programma
15-04 Nieuwkuijk VR1-ODC VR1        18:30
17-04 Hedel VR1-ODC VR1        12:00

Honk- en softbal

RC Ducks, uitslagen 8 april
Mulo BM1-Ducks BM1 16-19
Ducks AH1-Uden Red Sox AH1 5-5
Ducks PH1-Gryphons PH3 13-0
Cardinals JH2-Ducks JH1 9-15
Uitslagen 9 april
Ducks H2-Nuenen H4 2-15
Ducks DS1-Alphians DS1 1-8
Ducks H1-Stags H1 13-3
Programma 15 april:                
PSV PH1-Ducks PH1 10:00
Ducks AS1-Tilburg AS1 11:00
Royals JH1-Ducks JH1 11:00
Ducks BM1-Nuenen Lions 11:00
Cardinals AH1-Ducks AH1 12:30 wordt mogelijk verzet
Stags U17/1-Ducks U17/1 15:00
Stags U17/1-Ducks U17/1 17:00
Programma 16 april
Ducks H2-Bullfighters H1 11:00
Braves DS2-Ducks DS1 11:00
Royals H1-Ducks H1 14:30


AV Marvel organiseert 41e Paasloop

Ook dit jaar verwacht AV Marvel weer vele enthousiaste lopers, van alle leeftijden. (Archieffoto: Hans van Doorn) Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Marvel organiseert op maandag 17 april, Tweede Paasdag, de Rabobank Paasloop. Deze prestatieloop voor lopers vanaf 13 jaar, met Rabobank Kidsrun voor basisschoolleerlingen, wordt dit jaar voor de 41e keer gehouden.

De Kidsrun is 1 kilometer lang, de recreatieve paasloop maximaal 15 kilometer. Het parcours is geheel verhard, met start en finish op de accommodatie van atletiekvereniging Marvel op sportpark Den Wielakker. Het totale parcours bestaat uit vier ronden. De eerste ronde is 3,3 kilometer lang, en de drie overige ronden hebben een lengte van 3,9 kilometer. Het parcours voert de atleten langs de snelweg richting de wijk Oost, waar een grote lus wordt gemaakt. Alleen bij de maximale afstand van 15 kilometer zijn ereprijzen te behalen voor de eerste drie mannen en vrouwen.

De Rabobank Paasloop trekt jaarlijks enkele honderden deelnemers uit de regio en daarbuiten naar Boxtel. De organisatie rekent ook in dit jaar weer op een massale deelname. Wil jij meedoen? Voorinschrijven is vandaag, woensdag 12 april, nog mogelijk via www.avmarvel.nl/paasloop. Na-inschrijven is mogelijk op de dag zelf, maandag 17 april, vanaf 9.15 uur tot 15 minuten voor de start van de wedstrijd. Bij na-inschrijving kost de deelname 1 euro extra. Het inschrijfbureau bevindt zich in het clubgebouw van AV Marvel op sportpark Den Wielakker, De Voetboog 24.

Het startschot voor alle deelnemers zal gegeven worden om exact 10.30 uur. Voor de jeugd van 12 tot en met 15 jaar geldt een maximale afstand van één ronde (3,3 km).

Rabobank Kidsrun
Na het succes van voorgaande jaren wordt ook dit jaar weer, vooraf aan de Rabobank Paasloop, de Rabo Kidsrun georganiseerd. Deze loop over 1 kilometer is bestemd voor scholieren uit groepen 3 tot en met 8 van de basisschool. Op Tweede Paasdag kunnen zij zich inschrijven tot een kwartier voor de start. De Rabo Kidsrun gaat om 10:00 uur van start, een half uur vóór de Rabobank Paasloop.
Deelname kost slechts 1 euro en begeleiders mogen (gratis) meelopen. Alle deelnemers van de Rabobank Paasloop en Rabo Kidsrun ontvangen na afloop een herinnering.

Meer informatie vind je op www.avmarvel.nl/paasloop.

Druk weekend voor Cubs Rugby Club Ducks

Boxtel - De Cubs van Rugby Club Ducks speelden zaterdag thuis voor de competitie tegen West Coast, het combinatieteam van Hoek van Holland en Delft. Later die dag trokken zij bij The Dukes in Den Bosch ten strijde tegen een engels jeugdteam. Op zondag wachtte in Boxtel wederom een sterk Engels team: Old Dartforians.

Na een aarzelend begin en een ruststand van 19-17 kwam Ducks zaterdag tegen West Coast in de tweede helft helemaal los. De bezoekers werden overdonderd met snel aanvallend spel. Toen ze in korte tijd drie tries om de oren kregen, was het gedaan met de weerstand. Hierdoor behaalden de Boxtelse rugbyers een dikke 69-17 overwinning, een mooie revanche voor de nipte uit nederlaag enkele weken geleden. De jeugd van Ducks liet zien over het nodige talent te beschikken en de vele trainingsarbeid vertaalde zich in prima, aantrekkelijk rugby. De scores kwamen van David Iwuchukwu (drie tries en zeven conversies), Thijs Schilder (vier tries), Justin van Rooij (twee tries), Florian Veuger (een try) en Jeroen Schram (een try).

Na deze mooie overwinning volgde een flinke nederlaag. In de namiddag speelden de Cubs in Den Bosch een wedstrijd tegen een Engels jeugdteam. Dit bleek een maatje te groot en mede door de ochtendwedstrijd in de benen leden de Boxtelaren een 81-7 nederlaag.
Op zondag wachtte in Boxtel wederom een sterk Engels team: Old Dartforians. Deze jongens trainen vier keer per week en spelen op hoog niveau. Een versterkt Ducks wist een eervolle 41-51 nederlaag te bewerkstelligen.


Podiumplaats voor Kay Karssemakers in Dutch Masters 85cc

Niek Fotografie

Harfsen - Kay Karssemakers (12) van het HMX Nofear Husqvarna racing team wist zondag tijdens de tweede wedstrijd van het Dutch Masters of Motocross in Harfsen een podiumplaats te behalen. Na een goede eerste manche kwam de jonge Boxtelaar als tweede over de finish. In de tweede manche kwam hij met de start ten val en moest een inhaalrace rijden. Vanaf een veertigste plaats werkte hij zich sterk op naar een zevende plaats, waarmee hij de schade beperkt hield en voldoende punten scoorde voor een derde plaats in het dagklassement.

In de vrije training verkende Kay het circuit, waar hij nog nooit eerder gereden had. In de tijdtraining had hij vrij snel het goede ritme gevonden en hij stond lang op een tweede tijd. Meerdere malen verneterde hij zijn eigen tijd, maar telkens was dit net niet genoeg om de snelste tijd in handen te nemen. In de laatste ronde van de tijdtraining zette Kay nog één keer aan, en met succes; opnieuw wist hij zijn eigen rondetijd te verbeteren en met een klein verschil de snelste tijd op de klok te zetten.

Foto: Toon van Ruremonde

In de eerste manche reageerde Kay goed op het vallen van het starthek. Hij leek de kopstart te pakken, maar dit lukte net niet en op een tweede plaats begon de 12-jarige HMX Nofear Husqvarna rijder aan de wedstrijd. Meteen voerde hij de druk op en kroop in het achterwiel van de kopman met wie hij samen wegreed bij de rest van het deelnemersveld. Met een rondetijd die zo'n drie seconde sneller was dan de derde man in het veld ontstond er een mooi gevecht tussen de twee kopmannen. Kay probeerde de kopman zo goed mogelijk te volgen, maar moest toch een gaatje laten ontstaan toen de achterblijvers in beeld kwamen. In het restende deel van de wedstrijd nam Kay niet te veel risico's en hij reed de manche op een nette tweede plaats uit.

In de tweede manche was Kay weer goed weg aan het starthek. Hij kwam echter in aanraking met een andere rijder en viel. Kay besloot zijn weg op een veertigste plaats én met een halve ronde achterstand te vervolgen. Al snel zat hij weer goed in het ritme en passeerde elke ronde verschillende rijders. Met snelle rondetijden knokte hij zich terug naar een zevende plaats waarop hij werd afgevlagd. Hiermee behaalde hij toch veel punten en hield hij de schade enigszins beperkt.

Kay werd na zijn doorzettingsvermogen in de tweede manche beloond met een derde plaats algemeen in het dagklassement. In de tussenstand in het Dutch Masters of Motocross 85cc bevindt hij zich na twee wedstrijden op een vierde plaats. Dit weekend staat de tweede wedstrijd om het Europees Kampioenschap 85cc in het Deense Kolding op het programma.

DVG verliest opnieuw kostbare punten

Liempde - DVG is even de weg kwijt; na een indrukwekkende reeks van negen overwinningen verloor de ploeg vorige week van WEC en afgelopen zondag van Maliskamp. Ondanks de uitslag van 4-1 bood het spel, vooral in de tweede helft, hoop.

Mark Faes moest in Maliskamp al vroeg ingrijpen om een achterstand te voorkomen. Deze kwam alsnog in de 22e minuut. De riante kopkans die Wilco Voets kort daarop kreeg ging net naast. De voorsprong gaf Maliskamp vertrouwen, maar toch bleef DVG loeren op de gelijkmaker. Een diepe bal op Bart de Windt kon net niet van richting worden veranderd en een vrije trap van Martijn Caarls was iets te hoog voor Bas van Houtum. Net voor rust ging Sander van de Ven op rechts goed door, maar zijn voorzet bereikte helaas geen DVG-schoen. Een ingooi voor Maliskamp was de inleiding voor de 2-0. De aanvaller draaide zichzelf erg gemakkelijk vrij en zijn voorzet werd met een halve volley hard binnengeschoten.
Trainer Henk van Hattum wisselde aanvallend in de pauze. Verdediger Daan Voets werd in de kleedkamer achtergelaten en dus kwam er achterin bij DVG een een-op-een situatie. Het leverde het gewenste resultaat op. DVG domineerde en drong Maliskamp terug op eigen helft. De beslissende fase brak aan rond de 63e minuut. Een Maliskamp-verdediger blokte binnen de 16meter een inzet met de armen, maar de scheidsrechter wuifde dit weg. Kort daarna volgde een soortgelijke situatie maar wederom werd er geen strafschop toegekend. In de counter scoorde Malikamp de 3-0. Ondanks deze ruime achterstand drong DVG verder aan en was er nog zo'n 25 minuten te spelen. Maliskamp werd steeds verder teruggedrongen. Een van de die afvallende ballen kwam bij Sander van de Ven terecht en met een droog maar hard schot werd de achterstand teruggebracht: 3-1. Talrijke doelrijke situaties volgde elkaar snel op maar het geluk ontbrak DVG in deze fase. Maliskamp kon in de blessuretijd nog een uitbraak verzilveren en bepaalde de eindstand op 4-1. Op het eerste gezicht een ruime nederlaag, maar gezien het beeld in de tweede helft ook enigszins geflatteerd.

Geslaagd thuistoernooi rolstoelhandbalteam HCB'92

Maarten van der Heijden en Eline de Bont met haar nieuwe troef Jenco’s Stables Orchids black Diamond. Foto: Annemiek Klein

Boxtel - Het rolstoelteam van HCB'92 was afgelopen zondag gastheer in Sportcomplex De Braken om een sportieve dag te organiseren voor alle deelnemende verenigingen van Nederland. Zo'n vijftig sporters speelden met veel onderling plezier, allemaal gebrand op de overwinning.

Maarten van der Heijden en Eline de Bont met haar nieuwe troef Jenco’s Stables Orchids black Diamond. Foto: Annemiek Klein

Alle spelers van HCB waren present, zij deden deze dag met twee teams mee. Het samenspel van HCB is inmiddels wel gelijkwaardig aan sommige andere clubs, echter in de afronding wilde het maar niet lukken. HCB heeft daar nog een slag te maken. Dagwinnaar was het team uit Castricum, CSV. HCB kwam niet verder dan de vierde en vijfde plaats.
Over twee weken kunnen de teams van Nederland weer hun krachten meten in Limburg, tijdens het volgende toernooi op de agenda.

Drukke week voor dressuurruiters van St. Martinus

Boxtel - Eens per jaar organiseert HSV Sint Martinus 'Door het Oog van de jury'. Hierbij biedt de vereniging haar leden de mogelijkheid om hun dressuurproef te laten beoordelen door een gekwalificeerd jurylid. Ditmaal werd dat gedaan door niemand minder dan de Technisch Directeur Topsport en Internationale Zaken van de KNHS, Boxtelaar Maarten van der Heijden.

Door het oog van de Jury is een ideaal moment voor wedstrijdruiters die willen promoveren of met een jong paard ervaring op willen doen. Tijdens de dressuurproef gaf Van der Heijden mondeling commentaar en tips. Er reden vijftien combinaties mee, van Beginners tot en met ZZ zwaar.

Internationaal debuut voor Carlijn van Oerle
Carlijn van Oerle en haar pony Leunsveld's Walter debuteerde afgelopen week op internationaal niveau tijdens CDI Zeeland Outdoor in Nieuw- en Sint Joosland. Op vrijdag vertegenwoordigden Carlijn en Walter Nederland tijdens de teamtest. Zaterdag werd de individuele proef gereden en zondag reden zij de kleine finale. Carlijn en Walter wisten alle dagen nette scores neer te zetten. Vorig weekend wist het duo nog de winst binnen te slepen tijdens de eerste selectiewedstrijd van kring de Baronie ten behoeve van de Brabantse kampioenschappen outdoor aankomende juli.

24 / 24

F S S E N I M A T I V O C H T E
B E N I E F A C H K W E W G O N
U R E E V R E S N O C U L E K E
A R O F E N O R E O T N I U Y R
U R G C I N O T F L R E T A W G
X J L R T C M R F Z E T A R A Y
X R U W I P I W O U K H C Z A E
N A O L D S N F T U I C E H N N
T T G T D R E O S R U U M I O N
R F U R A X R T T I S R H Y M H
L S A S T G A S E E N V E P E X
Z N R R T L L R O H A A L T L V
K Q A P O I E U Z L N Y S C N J
I C N C S I N E M D N C O M P T
T S A P P E N L N E L E D D I M
C N F J K T W K L E E J A V C L

Donderdag 13 april

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Open bridgedrive Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

BOXtheater speelt 'Stuk'
19.45 uur, Verzamelplaats, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

NWGL organiseert lezing 'Natuurlijk Frans'
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Pubquiz
20.30 uur, Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Vrijdag 14 april

Bijeenkomst met als thema 'de kwetsbaarheid delen'
19.30 uur, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

BOXtheater speelt 'Stuk'
19.45 uur, Verzamelplaats, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Cabaret: Rob Scheepers
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Zaterdag 15 april

Start vaarseizoen rondje Boxtel
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

De paashaas gaat de boer op!(aanmelden verplicht)
13.00 uur, Herenboeren Wilhelminapark, Kampspoor, Boxtel

Huiskamer; Rikken, hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Voorronde Open NK Poker
20.00 uur, De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Knoestjes & Friends Proud 2B Fout & Prijsuitreiking KenEsch Quiz 2.0
20.00 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5A, Esch

Zondag 16 april

Boxtelse Ierse sessie
13.30 uur, Bed and Breakfast In den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Paaseieren zoeken
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Dansmiddag in De Walnoot met 'Stardust Live' en New Harvest
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Schoolzwemkampioenschappen
14.30 uur, Het Dommelbad, Schijndelseweg 1A, Boxtel

Maandag 17 april

Paasloop
09.45 uur, Kinderen, AV Marvel, De Voetboog 24, Boxtel
10.30 uur, volwassenen

Boeremèrt Liempde
10.00 uur, Concordiapark, Liempde

Eierkoppeltoernooi
13.00 uur, Café het Geveltje, Stationsstraat 11, Boxtel

Dinsdag 18 april

Huiskamer; Koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Jeu de Boules Gilde Liempde, doe je mee?
19.00 uur, Gildenterrein, Oude Dijk 121, Liempde

Lezing het testament & het levenstestament
19.30 uur, Bijnen Uitvaartonderneming, Baroniestraat 53, Boxtel

Woensdag 19 april

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: Rikken, kienen
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Rots Kidz- kinderbingo
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

DVG Vrije trainingen, schrijf je nú in!
14.00 uur, Sportpark De Roode Bleek, Sportlaan 2, Liempde

Lezing over iconen
19.30 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Filmavond Kloosterhof 'All roads lead to Rome '
19.30 uur, Kloosterhof, Kloosterhof 7, Liempde

Inschrijfavond zomercompetitie Darts
20.00 uur, Café het Geveltje, Stationsstraat 11, Boxtel

Mevrouw Westen

Mevrouw van Brekel

frisdrank
koolzuur
sappen
conserveer
middelen
emulgator
kleurstof
additieven
cola
sinas
lemon
gazeuse
tonic
energy
cafeine
vitamines
vruchten
extract
taurine
guarana
water
suiker
zoetstoffen
mineralen
vocht

Foto: Jolanda

Dave Rutten