DeMooiBoxtelKrant

17 januari 2018

DeMooiBoxtelKrant 17 januari 2018


Breukelsplein blijft blauwe zone Definitieve cijfers bevestigen vermoedens; plein stond vol dankzij langparkeerders

Boxtel - Het blauwe gedeelte van het Breukelsplein blijft naar alle waarschijnlijkheid gehandhaafd. Dat zegt wethouder Herman van Wanrooij naar aanleiding van de definitieve resultaten van tellingen die onder de parkeerders werden gehouden. "De indruk bestond al dat het plein een grote 'koffer' vormde voor langparkeerders. Dat zien we nu in de cijfers bevestigd", aldus de wethouder. De blauwe zone was eerder al tijdelijk ingesteld na klachten van omwonenden en ondernemers rond het plein die waren ontstaan nadat het nieuw parkeerregime in het centrum van kracht werd.

De conclusies die nu worden getrokken zijn het gevolg van diverse verkeersmetingen die plaatsvonden in oktober 2016 en november 2017, zodat de situatie van vóór en die van ná invoering van het vernieuwde parkeerregime in Boxtel vergeleken kon worden. Van Wanrooij geeft aan dat die vergelijking uitwees wat eigenlijk iedereen die wel eens op het plein komt al met eigen ogen had gezien: het plein stond sinds de invoering van de blauwe zones in de rest van het centrum vol met langparkeerders die op het plein een gratis parkeerplaats vonden. "We zien uit de resultaten dat in 2016 het plein op geen enkel meetmoment meer dan 90 procent bezet was. In 2017 telden we drie keer een plein dat voor meer dan 90 procent vol stond. En daar zaten ook dagen tussen dat zelfs de stoepen vol stonden", schetst de wethouder.

Een deel van het Breukelsplein is inmiddels een ruime week een klassieke blauwe zone, waarbij geldt dat tussen 10.00 en 14.00 uur enkel geparkeerd kan worden voor een periode van maximaal twee uur. Deze maatregel werd al in november aangekondigd, nadat de voorlopige resultaten van de metingen bekend werden. "We zien dat daardoor capaciteit vrij komt, wat erin resulteert dat je op het plein eigenlijk altijd je auto kwijt kunt", verduidelijkt de wethouder. Hij legt uit dat de parkeerdruk op het plein voornamelijk ontstond vanwege omwonenden en ondernemers die in het centrum werken en niet, zoals eerder werd gedacht, door forenzen die hun auto op het plein parkeerden en daarna de trein pakten.

Door op het plein tussen 10.00 en 14.00 uur een parkeerschijfzone in te stellen lijkt de juiste modus om de parkeerproblemen op te lossen gevonden, aldus Van Wanrooij. "Die parkeerders hebben nu verder moeten zoeken. Als je dat een paar keer moet doen, ga je op den duur vanzelf je auto ergens anders zetten."

Op de vraag of de parkeerproblemen nu weer verplaatst zijn, zoals in september met de invoering van het nieuwe parkeerregime ook het geval was, kan hij nog geen definitief antwoord geven. Wel geeft hij wederom aan 'van binnen naar buiten te werken' tot de parkeerproblemen definitief tot het verleden behoren. Het vermoeden bestaat dat een deel van de parkeerders toch is uitgeweken naar het betaalde parkeerterrein van QPark aan de Ladonk-zijde van het station. "Als er in de omliggende straten, zoals de Ons Doelstraat problemen gemeld worden, zal ik met de bewoners in gesprek gaan om tot een oplossing te komen", besluit Van Wanrooij.

Ook op het parkeerterrein aan de Prins Hendrikstraat, bij de Zwaanse Brug, werden metingen uitgevoerd. De parkeerdruk is daar sinds de invoering van het nieuwe parkeerregime eveneens toegenomen. De wethouder wil voor deze locatie echter nog geen conclusies verbinden, omdat de situatie er complexer is dan op het Breukelsplein. Zo wil hij eerst onder de centrumondernemers, op wiens verzoek het parkeerterrein twee jaar geleden een blauwe zone werd, peilen wat hun bevindingen zijn.


Heldhaftige Jeugdzittingsavonden in Liempde

Foto: Ruud van Casteren

Liempde - Tijdens de jaarlijkse Jeugdzittingsavonden, afgelopen vrijdag en zaterdag waren de superhelden in Het Hof niet aan te slepen. Niet zo gek, aangezien het thema dit jaar 'superhelden' was. De eerste superkracht van de jonge Liempdse helden was al voor aanvang duidelijk: het twee maal uitverkopen van een zittingsavond.

De vele bezoekers van de avonden werden getrakteerd op heldhaftige cabaret, zang en dans door vele jeugdige helden. Na de opening door Prins Okkie en zijn Adjudant Bouke werd de rode draad van de avond verzorgd door Eva Sanders en Janne Oerlemans. Beiden zijn lid van de Partyploegers, waardoor deze geweldige dansgroep, bestaande uit Mees en Sem van Abeelen, Anne van Geffen, Ynez de Grauw, Jente Kastelijn, Emma Korst, Iris Peters, Antje Saris, Jente Steenbakkers, Julia Zenden, Isabelle Zijlstra en eerder genoemden een nog grotere stempel op deze avond drukte.

Lees verder op pagina 10.

Bezorgers DeMooiBoxtelKrant gezocht

Bezorgers DeMooiBoxtelKrant gezocht

Ben jij 13 jaar of ouder en op zoek naar een bijbaantje? We zijn bij DeMooiBoxtelKrant nog op zoek naar bezorgers, met name in de wijken Selissen, Liempde en Esch. Onze krant komt op woensdag uit en moet die dag ook bezorgd worden. Kranten worden keurig bij je thuis afgeleverd. Je bent iedere week ongeveer 2,5 uur bezig met bezorgen. Iets voor jou? Ga naar www.mooiboxtel.nl/bezorgen of stuur een mailtje naar: bezorging@boxtelmedia.nl. Woon je in een andere wijk dan kun je ook reageren. Je komt dan op een wachtlijst en zodra er een wijk beschikbaar is nemen we contact met je op.

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud 22 januari

Foto: Alzheimer Café

Alzheimer Café: wat is dementie?

Boxtel/Schijndel - Het Alzheimer Café vindt deze maand plaats op maandag 22 januari. Dit keer is de insteek: wat is dementie en is dementie te voorkomen? De zaal van Restaurant Zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel is vanaf 19.00 uur geopend, het programma duurt van 19.30 tot 21.30 uur. De toegang is gratis.

Zijn er verschillende vormen van dementie? Hoe wordt de diagnose gesteld en welke onderzoeken vinden er plaats? Kun je dementie voorkomen, uitstellen of vertragen door gezond te leven en lichamelijk en geestelijk actief te blijven? Is dementie erfelijk? Zijn er al medicijnen? Zal er in de nabije toekomst genezing mogelijk zijn? Wat als allerlei signalen wijzen op dementie en er geen duidelijke diagnose gesteld kan worden? Dr. Dautzenberg, klinisch geriater, zal maandag 22 januari tijdens het Alzheimer Café antwoord geven op deze vragen.

Neem voor meer informatie contact op met de gespreksleiders: Erna van Roosmalen, maatschappelijk werker 0411-634000 en Ineke Matheeuwsen, sociaal werker/ouderenadviseur 0411-655899. Voor informatie over activiteiten voor mensen met dementie of voor mantelzorgers kun je contact opnemen met de Welzijnsorganisatie of het Steunpunt Mantelzorg: 0411-655899. Iedereen die zorgt voor iemand met dementie vindt tips, informatie en ervaringsverhalen op www.dementie.nl.


Inspiratie-ochtend 'Opnieuw beginnen'

Boxtel - Van 12 januari tot en met 11 februari vindt de Maand van de Spiritualiteit plaats. Deze is gericht op iedereen met interesse in spiritualiteit in de breedste zin van het woord. Dit jaar is het thema 'Opnieuw beginnen'. Hoe doe je dat, loslaten van het oude en jezelf een nieuwe kans geven? Op zondag 4 februari is er in dit kader een inspiratie-ochtend in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18 in Boxtel.

De inspiratie-ochtend begint om 10.00 uur met een kerkdienst, waarin ook enkele gemeenteleden kort iets vertellen over hun ervaring met loslaten, op diverse levensgebieden. Na de koffie worden de aanwezigen verdeeld in drie groepen, waarin deze mensen wat meer zullen vertellen en hierover in gesprek kan worden gegaan. Dit duurt ongeveer een half uur.

De ochtend, die vrij toegankelijk is, wordt afgesloten met een lunch waarvoor opgeven wel gewenst is. Dit kan via taede.zandstra@ziggo.nl. Voor de lunch komt ook een intekenlijst in de kerk te liggen. Ter bestrijding van de onkosten wordt na afloop een vrije gift gevraagd.

KBO-activiteiten

Donderdag 18 januari        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 19 januari        Rikken en jokeren in De Orion        13.30
Maandag 22 januari        Stijldansen opfriscursus in het Hobby Centrum, aanmelden bij Claudine Daverveld via claudinedaverveld@ziggo.nl        13.30
Dinsdag 23 januari        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Orion        14.00
Woensdag 24 januari        Filmmiddag in het Wereldhuis, Achterberghstraat         14.30
                        Eten in het Wereldhuis, opgeven vóór 18 januari bij Sina van Alpen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl of bij Henk Sturkenboom via 0411-677863 of henksturkenboom49@gmail.com        17.00

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, telefoon: 0411-601723

Warme avondmaaltijd bij De Kloosterhof

Liempde - Vanaf woensdag 31 januari start Stichting BOL met het uitserveren van een warme avondmaaltijd bij De Kloosterhof. De middagmaaltijden gaan iedere dag gewoon door.

De drie-gangen maaltijd wordt bereid door de keuken Odendael in Sint-Oedenrode. Mensen die mee willen eten kunnen zich telefonisch aanmelden bij de Kloosterhof via 0411-631651. Dit moet uiterst één dag vantevoren vóór 10.00 uur 's ochtends. Zij krijgen van de beheerder een menukeuze te horen. Het menu staat ook op de website van Stichting Bol: stg-bol-liempde.nl.

Vrouwencontact Boxtel

Donderdag 18 januari        Nordic Walking, vertrek Markt        9.00
Maandag 22 januari        Yoga in De Walnoot        13.00
                         Rikken en jokeren in De Walnoot        19.30
Dinsdag 23 januari        Fietsen, vertrek Breukelsplein        13.00
                        Optreden 'Buut Vrij' in De Rots        19.30        
Woensdag 24 januari Gym in de Angelaschool        19.00 en 20.00 uur

Vrouwencontact Liempde

Iedere dinsdag:                 Mindfit
Woensdag 24 januari:         Keez-avond

Zilver Express gearriveerd in Boxtel test

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Het heeft acht maanden langer geduurd dan verwacht, maar de Boxtelse tuk tuk is de afgelopen week eindelijk gearriveerd. Dit laat Boudewijn Mijjer, de coördinator van het project 'Zilver Express', waarbij de tuk tuk een soort pendeldienst voor senioren gaat rijden in Boxtel, vrijdag weten. De verwachting is dat de Zilver Express vanaf maart de eerste ritten gaat rijden.

De Zilver Express is een initiatief van Zorggroep Elde. Het ietwat ludieke voertuig is bedoeld om ouderen die in Simeonshof mobieler te maken. De zorggroep constateerde namelijk dat er vanuit de cliënten vraag was naar laagdrempelig vervoer om bijvoorbeeld even naar de winkels te gaan. Zo werd de stichting MVI (Mobiliteit voor Iedereen) bij het project betrokken, evenals Zorgzaam Boxtel, waarin naast Zorggroep Elde een groot aantal andere Boxtelse partijen die betrokken zijn bij zorg in de breedste zin van het woord, verenigd zijn.

Foto: Ruud van Kasteren
Foto: Ruud van Kasteren

Omdat er zoveel partijen betrokken zijn bij het project, werd Boudewijn Mijjer, met ervaring als voorzitter van de cliëntencommissie van Zorggroep Elde, aangewezen als centraal aanspreekpunt in het tuk tuk-project. Hij doopte het Boxtelse voertuig resoluut 'Zilver Express'. Stichting MVI tenslotte coördineert de sponsoring van het voertuig, dat zo'n 15.000 euro kostte.

Oorspronkelijk was het plan om de Zilver Express al in mei te laten rijden, maar vanwege de trage levering van de tuk tuk moest dat tijdschema losgelaten worden. Volgens Mijjer is de vertraagde levering voornamelijk te wijten aan het feit dat de Boxtelse tuk tuk de eerste is met zogenaamde Lithium accu's. De levering en vervaardiging daarvan bleek lastiger dan verwacht.

Ondanks dat de Zilver Express nu geleverd is, is deze nog niet rijklaar. Momenteel staat het voertuig op de parkeerplaats achter het Zorgexpertisehuis Liduina te wachten op vervoer naar een meer permanente parkeerplaats onder Wijkhuis Simeonshof. Daar zal de tuk tuk onder meer bestickerd en rijklaar gemaakt worden. In die periode worden ook chauffeurs en planners opgeleid zodat de dienstregeling straks soepel verloopt.

Zonder nieuwe vertragingen gaat Mijjer er vanuit dat het voertuig in maart de eerste rit met senioren zal rijden.

CDA-Statenfractie brengt bezoek aan Boxtel

Boxtel - Op uitnodiging van het CDA Boxtel-Liempde-Lennisheuvel hebben op vrijdag 12 januari de Brabantse CDA-Statenleden Marianne van der Sloot (fractievoorzitter), Ton Braspenning (Landbouw & ruimte), Ankie de Hoon (Mobiliteit, Natuur & Milieu ), Huseyin Bahar (Mobiliteit Oost-Brabant & Financiën) en communicatiemedewerker Ernst van Welij een bezoek gebracht aan Boxtel.

De middag startte bij de dubbele spoorwegovergang waar de Statenleden werden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rondom Project Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Op bedrijventerrein Ladonk gingen vertegenwoordigers van werkgeversorganisatie SPIN vervolgens nader in op de knelpunten en problemen rondom de bereikbaarheid en de veiligheid van Ladonk.
SPIN-voorzitter Patrick van Loosbroek sprak ook zijn zorgen uit over de geplande Biomassaplein op Vorst B. Volgens het college mogen van de provincie op deze locatie alleen innovatieve, duurzame initiatieven plaatsvinden. De aanwezige Statenleden gaven aan hier nader onderzoek naar te zullen doen.

De volgende stop van het bezoek was de locatie Roderweg in Liempde. Hier kreeg de Statenfractie uitleg van het Dorpsberaad Liempde over de mogelijkheden die deze locatie biedt voor woningbouwprojecten. Het Dorpsberaad Liempde nam de aanwezigen vervolgens mee naar het Raadhuis van Liempde waar verder gesproken werd over de behoefte aan woningen in Liempde en waar de kansen liggen.
"De lijntjes met de lokale CDA-fractie zijn kort, als er ontwikkelingen zijn, zijn we snel op de hoogte", aldus CDA Brabant fractievoorzitter Marianne van der Sloot. "Door dit bezoek hebben we een beter beeld gekregen van de uitdagingen en problemen die er in de gemeente Boxtel spelen en hebben we de kans gekregen om hier met de betrokkenen over te spreken. Wij nemen deze zaken mee en zullen ermee aan de slag gaan."

Na afloop werd de middag samen met de aanwezige leden afgesloten en werd de aftrap voor de verkiezingscampagne gegeven.

Boxtel slaat handen ineen met provincie bij controles veehouderijen

Boxtel - De gemeente Boxtel gaat intensiever samenwerken met de provincie Noord-Brabant om veehouderijen intensiever te kunnen controleren. Tot dit besluit kwam het Boxtelse college de afgelopen week. De intensivering volgt nadat de provincie daarom vroeg bij de diverse gemeenten.

In de situatie van de afgelopen jaren was de controle van veebedrijven ofwel een taak van de gemeente, ofwel een taak van de provincie, afhankelijk van de geldende regelgeving. Om een eind te maken aan deze omslachtige manier van handelen stuurde de provincie eind vorig jaar een brief naar de Brabantse gemeenten met daarin het verzoek gezamenlijk op te trekken. Een pilot met negen gemeenten had immers uitgewezen dat intensivering van de samenwerking vooral voordelen met zich meebracht.

Om de samenwerking van de grond te krijgen worden de komende drie jaar alle veebedrijven binnen de gemeente geïnspecteerd. Deze controle geldt tevens als nulmeting. Vanaf dan zullen gemeentelijke en provinciale controles op elkaar afgestemd worden zodat efficiënter gewerkt kan worden.

Omdat alle bedrijven de komende drie jaar worden gecontroleerd, moet per jaar zo'n 8.000 euro extra vrijgemaakt worden. Tijdens deze intensieve periode van controles wordt direct geïnspecteerd op andere zaken, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van asbest binnen het bedrijf en wordt met het bestemmingsplan bij de hand gekeken of de bedrijven aan alle voorwaarden voldoen.

De verwachting is dat deze extra kosten na drie jaar terugverdiend worden, omdat er dankzij de uitgebreide nulmeting geen of minder controles nodig zijn in de komende jaren.


Boxtelaren mogen meedenken over Binnendommeltjes

Foto: MUBO

Boxtel - Boxtelaren kunnen op zondag 21 januari bij Gemeenschapshuis De Walnoot tijdens een creatieve sessie meedenken over het project Boxtel Binnen de Bruggen. Het project heeft als doel het weer zichtbaar maken en daar waar mogelijk de heraanleg van de historische Binnendommeltjes. De meedenksessie start om 13.00 uur en wordt bij voldoende animo voorafgegaan door een wandeling door het beoogde aanleggebied. Aanmelden voor de bijeenkomst is verplicht.

Met het terugbrengen van de Binnendommels wil Boxtel het centrum, zowel economisch als wat leefbaarheid betreft, aantrekkelijker maken. De gemeente hoopt daarom dat veel ondernemers, bewoners en belangengroepen zich aanmelden voor de bijeenkomst zondag. Er is speciaal voor de zondagmiddag gekozen omdat de lokale politiek hoopt dat hierdoor zoveel mogelijk mensen deel kunnen nemen.

De creatieve sessie wordt gehouden in Gemeenschapshuis De Walnoot. Vanaf 12.45 uur is de zaal open. Om 13.00 uur zal de middag geopend worden door wethouder Peter van de Wiel. Daarna zullen onder meer projectleider Frits Fastenau en enkele betrokkenen van het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC) aan het woord komen. Na de presentaties vormen vier creatieve sessies. Daarna wordt gereflecteerd op de bevindingen en volgt een afsluitende borrel.

Bij voldoende belangstelling wordt voorafgaand aan de bijeenkomst, van 10.30 – 11.45 uur een wandeling gehouden door het plangebied van Boxtel Binnen de Bruggen.

Aanmelden voor de middag kan door een e-mail te sturen naar: pvoers@hetgroenewoud.com, onder vermelding van naam, eventuele organisatie die je vertegenwoordigt en je e-mailadres. Indien je ook interesse hebt in de wandeling door het plangebied wordt verzocht dat ook in je e-mail aan te geven.

Lezing Diny Stolvoort in D'n Liempdsen Herd

Liempde - D'n Liempdsen Herd verzorgt iedere laatste maandagavond van de maand een lezing over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van natuur, (cultuur)historie, duurzaamheid en (groene) trends. Maandag 29 januari staat het thema 'Dementievriendelijke inrichting van groen en dorpen' op het programma. Diny Stolvoort uit Boxtel geeft dan een lezing over de mogelijkheden op dit gebied.

Hoe zorgen we dat mensen met dementie mee kunnen blijven doen in onze gemeenschap? Negentig procent van hen is 65 jaar of ouder. Willen we de openbare ruimte en het groen voor hen geschikt maken, dan dienen we zowel rekening te houden met normale verouderingsprocessen als met problemen ten gevolge van breinschade door dementie. In de combinatie van beide zit de uitdaging.
Kijken we naar de gemeente Boxtel dan zal de komende decennia het aantal mensen met dementie oplopen tot 1200. Bijna duizend mensen zullen thuis blijven wonen. Van hen zal veertig procent alleenstaand zijn. Deze mensen dienen zichzelf met behulp van de omgeving te redden. Hiervoor is een geschikte (woon)omgeving nodig, een goede bejegening en ondersteuning door buren, vrienden, familie, overheid, zakelijke en maatschappelijke dienstverleners. Op deze avond presenteert Diny Stolvoort haar visie op een dementievriendelijke inrichting van de groene woonomgeving en de openbare ruimte.

De lezing in D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 begint om 19.45 uur, de inloop is vanaf 19.30 uur. De entree is gratis.

Diny Stolvoort
Diny Stolvoort is zelfstandig adviseur gerontologie en zeer actief op diverse sociale vlakken in Boxtel. Zo is ze lid van de Adviesraad Sociaal Domein, secretaris van de Stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid, lid van de werkgroep dementievriendelijk Boxtel, lid van de stuurgroep WoonWijs, lid van de werkgroepen Rolstoelvriendelijk Liempde, seniorvriendelijk kindlint Selissenwal en stoepenproject Selissenwal. Ze verzorgt met regelmaat lezingen over Kanteling in de Zorg, Oud worden in eigen beheer, dementie en dementievriendelijk design, vrijwillige inzet, gezonde leefstijl senioren.

Swingen en springen met carnaval in B-Pool

Boxtel - Voor jongeren van 12 tot en met 16 jaar is B-Pool in jongerencentrum B-Town de uitgelezen plek om vier dagen carnaval te vieren. Kaarten hiervoor kunnen vanaf nu via de website worden gekocht voor 3,50 euro per avond.

Swingen en springen is van zaterdag 10 tot en met dinsdag 13 februari hét motto in het tot B-Pool omgedoopte jongerencentrum aan de Baroniestraat in Boxtel. DJ The Freestyler draait er dagelijks tussen 20.30 en 0.00 uur de nieuwste hits, afgewisseld met een enkele carnavalskraker.

Omdat kaarten voor B-Pool erg gewild zijn is snelheid gewenst, want op is op. Kaarten kosten 3,50 per avond en zijn tot en met 4 februari via de website www.btown.nl/bpool te bestellen door het aanvraagformulier volledig in te vullen. Niet volledig ingevulde formulieren worden niet in behandeling genomen.
Per mail ontvangen de jongeren een bevestiging dat ze op 6 of 8 februari hun polsbandjes tussen 19.00 en 22.00 uur persoonlijk kunnen afhalen tegen contante betaling en overlegging van een geldig identiteitsbewijs met pasfoto.
Als niet alle kaarten verkocht worden in de voorverkoop kunnen jongeren tijdens carnaval aan de deur tussen 21.00 uur en 23.00 nog kaarten kopen voor 5 euro per avond. In de voorverkoop besparen jongeren dus 1,50 per dag en daarvoor mogen zij ook nog eens een half uur eerder komen feesten.

Verkiezing jeugdprins en -prinses van Indegat

Boxtel -In Gemeenschapshuis De Rots zal aanstaande zondag, 21 januari, duidelijk worden wie zich dit jaar jeugdprins, -prinses, -adjudant en -nar van Indegat mogen noemen. Ook worden de raad van elf en de jeugdhofkapel gepresenteerd.

Vijftien enthousiaste kinderen uit groep zeven en acht zullen in De Rots proberen de felbegeerde titels in de wacht te slepen. Tijdens een spannende show gaan de kandidaten in drie teams de strijd met elkaar aan en zullen zij een poging doen om de jury te imponeren met hun Buut en improvisatietalent door middel van een interactief letterspel en liedjes met zelf geschreven teksten. Vervolgens zal de driekoppige jury, met afgevaardigden van de Knokkers, het SOC en oud-jeugdprinses Marleen Boley, bekend maken wie van de kinderen zich dit jaar prins, prinses, adjudant en nar van Indegat mogen noemen. Vergezeld door de raad van elf zullen zij vervolgens geïnstalleerd worden door Prins Donald V, waarna het jeugdcarnaval in Indegat officieel los kan barsten.

Stichting Openbaar Jeugdcarnaval Boxtel en de Knokkers nodigen alle belangstellenden van harte uit om op zondag 21 januari vanaf 13.00 uur de verkiezingen bij te wonen in Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7.

Snertconcert Beyersland Kapel

Lennisheuvel - In Gemeenschapshuis De Orion zullen op vrijdag 2 en zaterdag 3 februari om 20.00 uur de traditionele Snertconcerten gehouden worden. Het programma is rond, de artiesten zijn geregeld en de kapel is druk in de weer om de nieuwe muziek in te studeren. Kaarten voor deze 36e editie kosten 7,50 per stuk en kunnen besteld worden via www.beyerslandkapel.nl.

De presentatie is dit jaar in handen van entertainer Kees Berkelmans. Hoewel hij in Liempde woont, verzekerd de organisatie van de Snertconcerten dat Kees wel een echte Lennisheuvelse man is. Naast presenteren zal hij tijdens de concerten ook liedjes ten gehore brengen, onder begeleiding van de Beyersland Kapel.

In het programma is ook het jeugdorkest van de fanfare opgenomen, dat een leuk stuk op de planken zal zetten. Uiteraard is ook Ad Hoevenaars van de partij met zijn politieke belevenissen. De Vijf Zaligheden breiden wat ze vorig jaar hebben ingezet dit jaar verder uit met twee keer een optreden met beeld, zang en hilariteit. Tonprater Bart Ketelaars zal Prins Carnaval, Jan Schellekens een gildebroeder en Paul van der Heijden haalt acrobatische toeren uit in de snertkittel. Vier mannen uit Liempde voeren een act op met een groot instrument, maar daarover wil de organisatie nog niet meer loslaten.

Het belooft weer een vol programma te worden, dat natuurlijk tussen alle act in opgevuld gaat worden met muziek van de Beyersland Kapel. De kapel zal ook dit jaar weer een Gouw Ert uitdelen aan iemand die dit verdient. Uiteraard is er ook 'goeie snert en roggebrood mi zult'.

Swanee Bridge Jazzband bij Grand Café Rembrandt

Boxtel - The Swanee Bridge Jazzband zal anstaande zondag, 21 januari, zijn eerste optreden van het jaar geven. Dit vindt plaats in Grand Café Rembrandt van 14.30 tot 17.30 uur.

Deze in binnen- en buitenland bekende band streeft naar de sound van de jaren 20, 30 en 40, met nummers van onder andere Kit Ory's King Oliver, George Lewis, Red Nichols en vele anderen uit die periode. Op de Amerikaanse jazz zender 'Jango Radio' is The Swanee Bridge Band dagelijks te beluisteren en wordt daarmee geplaatst tussen bekende grootheden uit de jazz-geschiedenis zoals Louis Amstrong, Duke Ellington en Count Basie.

De entree voor dit optreden is gratis. Grand Café Rembrandt vind je aan de Rechterstraat 56 in Boxtel.

Smartlappenavond bij Grand Café Rembrandt

Boxtel - In Grand Café Rembrandt klinkt maandag 22 januari weer het repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond.

De meezingavond begint om 20.00 uur, een uur voor aanvang gaat de zaal open. De toegang bij Grand Café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 in Boxtel is gratis.

BHC-leerlingen krijgen lessen politiek in gemeentehuis

Raadslid Peter Manniën spreekt de aandachtig luisterende BHC-leerlingen toe. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Zo'n 25 vmbo-leerlingen van het Baanderherencollege (BHC) kregen in de Raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis een les politiek, verzorgd door een afvaardiging van de politiek. Een groep van 10 raadsleden en burgemeester Mark Buijs praatte de leerlingen bij over de gemeentelijke politiek. Na afloop mochten de leerlingen het zelf proberen en gingen zij met elkaar het politieke debat aan.

De middag in het gemeentehuis werd georganiseerd in het kader van het vak maatschappijleer 2, waarin de leerlingen examen doen. Want, "het leerboek is wel erg dik", aldus docent Tim Diemel. Volgens hem is het heel nuttig om de theorie ook eens in de praktijk vertaald te zien.

In het eerste deel van de middag gaven burgemeester Mark Buijs en raadslid Peter Manniën de leerlingen uitleg over hoe de lokale politiek werkt. Daarbij benadrukte de burgemeester nog maar eens het belang van het feit dat de leerlingen, nu 15 of 16, vanaf hun 18e mogen stemmen. "Het wordt straks ook jullie bestuur en het is ook jullie land waarover beslist wordt!"

Nico Bulter en Jet Winkler (PvdA/GL, rechts), in overleg met de BHC-leerlingen. Foto: Sander van Kasteren

Ook werd stilgestaan bij het relatief grote aandeel vrouwelijke raadsleden (12 van de 23 zetels) en een vrouwelijke wethouder (Marusjka Lestrade), waarmee Boxtel écht een uitzondering vormt op de meeste gemeentes. In veel plaatsen komt het aandeel vrouwelijke raadsleden niet boven de 30 procent uit.

In deel twee van de middag voerden de leerlingen, vanuit een vooraf toebedeelde partijideologie, het politieke debat met elkaar. Bij het op papier zetten van hun argumentatie werden zij geholpen door de aanwezige raadsleden. Het debat over het gebruik van smartphones in het verkeer en een fictief asielzoekerscentrum in Boxtel kwam wat stroef op gang, maar al snel bleek dat de leerlingen heus wel weten waar ze over praten. Zo oogstten de leerlingen regelmatig applaus van hun toehoorders, de 'echte' lokale politici.

Volgens Rinze (16), die aangeeft bovengemiddeld geïnteresseerd te zijn in de politiek, zijn veel leerlingen van zijn school gevoelig voor populisme. Als reden noemt hij dat populisten vaak rake taal spreken. Verder interesseert het hen weinig, denkt hij. En als je het de vmbo-t leerlingen op de man af vraagt, lijken de meesten inderdaad weinig op te hebben met de politiek. Zo ook Daan (15): "Het is ook best moeilijk. Er komen veel begrippen voorbij."

Toch blijkt dat veel leerlingen wel bezig zijn met politieke vraagstukken, bevestigt ook het groepje waar Daan tussen zit. "Ik ben tegen ongelijkheid", geeft hij aan. "Ik zou mezelf dus als links bestempelen." Ook in het debat blijkt dat de leerlingen wel degelijk beargumenteerd uit kunnen leggen waarom ze ergens vóór of tegen zijn. Diemel geeft aan dat dat één van de belangrijkste redenen is om deze middag te organiseren: "Veel leerlingen denken inderdaad in eerste instantie redelijk zwart-wit over zaken. Omdat ze het debat moeten vormen namens een politieke partij, worden ze gedwongen hun standpunt wat te nuanceren."

Rinze geeft aan de middag erg leerzaam te vinden. Volgens hem bestaat er een kans dat we hem over een paar jaar als raadslid in het gemeentehuis terug zien. Het zou een welkome aanvulling zijn, want zoals Peter Manniën eerder op de middag al aangaf, zijn veel politieke partijen op zoek naar jong bloed op de kieslijst.

Ondernemend Boxtel - Sang Ear

Kimberley Eijkemans (l.) en Sang Ear. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je elke twee weken een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Sang Ear van Het Comfort Woonadvies.

Zo'n twee jaar geleden ging Sang Ear van start in het pand van De Laat Interieur in Lennisheuvel. Het pand huurde zij van de vorige eigenaar Willy de Laat, waardoor haar zaak, 'Het Comfort' een tijdje onder beide namen bekend stond. Inmiddels is de zaak van naam gewijzigd naar Het Comfort Woonadvies. Deze week opent ze op een nieuwe locatie aan de Van Hornstraat 16 in Boxtel, pal naast de Action.

Zelf komt ze uit Roosendaal, hoewel ze als de kinderen het huis uit zijn, nabij haar zaak in Boxtel wil komen wonen. De verhuizing van haar zaak zat al vanaf het begin in de planning. "Ik wilde graag naar een plek toe waar ik meer in het zicht zat dan in Lennisheuvel", licht Ear de verhuizing toe. "Mijn doel was om binnen twee jaar op een nieuwe locatie te openen." Morgen, precies twee jaar na haar start in Lennisheuvel, opent de nieuwe zaak, hoewel de officiële opening op 20 januari is. Op die dag kunnen klanten tussen 12.00 en 16.00 uur onder het genot van een hapje en een drankje de winkel komen bewonderen.

Het nieuwe pand heeft een opener, ruimer karakter en is bovendien flink groter dan het pand in Lennisheuvel. Misschien is de opening in Boxtel precies twee jaar na haar start wel typerend voor Sangs oog voor detail. Die lijn zie je ook terug in haar zaak die zij samen met binnenhuisarchitecte Kimberly Eijkemans runt. Bij Het Comfort kun je terecht voor de gehele inrichting en aankleding van je woning; van bankstel tot decoratie. "We hebben wat dat betreft overal wel contacten voor", lacht Sang. Dat gaat zelfs zó ver dat je er kunt binnenwandelen met de vraag of Het Comfort je woning wil inrichten en je er zelf geen enkel omkijken meer naar hebt.

Haar klantenkring is gevarieerd; van drukke gezinnen en senioren die de gehele woning laten inrichten, tot mensen die op zoek zijn naar gordijnen. Alleen starters zoeken volgens Sang nog vaker hun heil op internet in plaats van een fysieke zaak. "Zij kijken vaak puur naar de prijs. Terwijl wij toch hoofdzakelijk servicegericht werken. Dat heeft inderdaad wel een meerprijs."

Klanten die binnenkomen kunnen aan de hand van verschillende prenten, de zogenaamde 'moodboards' de gewenste sfeer kiezen. Op basis daarvan stellen Sang en Kimberley een inrichting samen, ter goedkeuring van de klant. Eventueel kan ook alvast een 3d-tekening gemaakt worden van het resultaat.

Het Comfort Woonadvies, www.hetcomfort.nl, info@hetcomfort.nl, 06-15439866


Boxtel - Zo'n dertig groep 8 leerlingen van basisschool De Beemden kregen deze week een verkeersles, verzorgd door Veilig Verkeer Nederland en Transport en Logistiek Nederland. Veel kinderen zijn zich niet bewust van de gevaren van bijvoorbeeld de dode hoek van een vrachtwagen, of het uitzwenken van een grote vrachtwagencombinatie. Tijdens de les, onderdeel van het project Veilig op Weg, werden zij daarover bijgepraat.

Foto: Veilig op weg

Corina Hamer, chauffeur en instructeur van Transport en Logistiek Nederland (TLN) was maandag 15 januari te gast op De Beemden om daar de leerlingen van groep 8 bewust te maken van de gevaren van grote voertuigen in het verkeer. Het project 'Veilig op Weg' bestaat uit een theorie- en een praktijkles. De theorieles wordt gegeven aan de hand van een online film in de klas.

Na het bekijken van de film mochten de leerlingen naar buiten waar de Veilig op Wegvrachtauto klaarstond voor de praktijkles. Achter het stuur van een vrachtauto kregen de kinderen pas een goed beeld van hoe belangrijk het is om als fietser uit de dode hoek te blijven. De leerlingen leerden de twee vuistregels die essentieel zijn om als fietser veilig deel te nemen aan het verkeer, namelijk: 'Blijf rechts en ruim achter grote voertuigen' en 'houd minstens drie meter afstand'.

Jaarlijks worden door TLN, Veilig Verkeer Nederland en alle Veilig op Weg partners, zo'n 1.500 basisscholen bezocht voor het project 'Veilig op de Weg'. Meer informatie over het project is te vinden op: www.veilig-op-weg.nl.

Boxtelse Ierse Sessie

Boxtelse Ierse Sessie

Boxtel - De eerste Boxtelse Ierse Sessie van het jaar vindt plaats op zondag 21 januari. Van 13.30 tot 16.30 uur kan er weer worden genoten van Ierse en folkloristische muziek in Bed & Breakfast In den Boogert aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel.

Op www.iersesessie.nl is meer informatie te vinden over de Ierse Sessies. Heb je een idee, advies of een vraag? Mail dan naar Peter van Steenderen via info@dental-imaging.nl of bel 06-53851409 of 0411-611090.


Foto: Rinie van Oirschot

Elke dag banen we ons een weg door ons prachtige Boxtel. Of het nu tijdens een vaste ronde is of een nieuwe ontdekkingsreis, soms valt je oog er ineens op. Op die bijzondere pui, verweerde plaquette, verstopte gevelsteen, dat opvallende ornament of weggedoken standbeeld... alles wat Boxtel zo bijzonder en zo bijzonder mooi maakt. Waar liggen die schatten verborgen?

In deze rubriek 'Verborgen Boxtel' plaatsen wij elke week een foto met een detail uit Boxtel. Deze posten we in diezelfde week ook op Facebook (@mooiboxtel), elke donderdag rond 13.00 uur, zodat je daar kunt reageren. Deze week:

Oplossing week 2: Burgakker 6
Een tweelaags diep herenhuis in eclectische trant gebouwd in 1870. Rechts naast de achterdeur bevindt zich een 'eerste steen' met opschrift: E. Maas-IJpma/1-5-1870

Foto: Rinie van Oirschot
Foto: Rinie van Oirschot

Deze steen werd gelegd door Fetje Ypma, die een jaar eerder, op 25-jarige leeftijd, trouwde met Adrianus Maas. Zij was toen al weduwe van Johannes Fortuin. Lang heeft ze niet in het huis gewoond, op 12 oktober 1871 overleed Fetje Maas-Ypma.

De foto's voor 'Verborgen Boxtel' zijn gemaakt door Rini van Oirschot en voorzien van een toelichting door Christ van Eekelen, beiden lid van Heemkunde Boxtel. Kijk voor meer informatie hierover op heemkundeboxtel.nl.


Kaartverkoop voor voorstelling Toneelclub Liempde gestart

Liempde - Toneelclub Liempde speelt op 2, 3, 9 en 10 maart in de Serenade in Liempde het toneelstuk 'Een Gekkenhuis in het Ziekenhuis'. De kaartverkoop hiervoor is deze week van start gegaan. Kaarten kosten 9,50 euro per stuk en zijn te koop bij de Coop in Liempde en online via http://toneelclubliempde.nl.

Het stuk 'Een Gekkenhuis in het Ziekenhuis' is een blijspel in drie bedrijven geschreven door Wilma Renes-Leertouwer. In het groot ziekenhuis heerst chaos. Wegens plaatsgebrek ten gevolge van een verbouwing wordt zaal 13 in gebruik genomen. Dit is een zeer verouderd hok, zonder faciliteiten. De een na de andere verpleegkundige heeft zich ziek gemeld en hoofdzuster Riny moet zich zien te redden met de verwijfde broeder Ernst-Paul en de sullige, oude en trage zuster Bep. Uit nood vraagt zij de twee interieurverzorgsters Janny en Ilona haar te helpen als verpleegster. Dan vult de zaal zich met patiënten.

Meneer Cohen, net van de OK, is zeker in het eerste bedrijf geen moeilijke patiënt. Meneer Kuypers daarentegen is zeer veeleisend en misschien ook niet de patiënt waar hij zich voor uitgeeft. Mevrouw Visser is lief, maar zeer slechthorend. En dat is niet altijd even makkelijk. Het plekje bij het raam is zeer geliefd en zorgt daardoor ook nog wel eens voor verwarring. Gelukkig maakt dokter Bouwer regelmatig zijn ronde over zaal 13. Maar of de patiënten daar nu zo veel beter van worden...

Rectificatie Boxtel van toen

Toon Troeijen (links) en Piet Scheepers. (Foto: Heemkunde Boxtel) Foto: Heemkunde Boxtel

In de rubriek 'Boxtel van toen' van afgelopen week, 10 januari staat een fout. Bij de foto staat dat de vader van Piet Scheepers een kijkje komt nemen bij de werkplaats op Zandvliet. Dit is echter Toon Troeijen.

Meer hypotheek voor tweeverdieners en energiezuinige woningen

Met de stijgende huizenprijzen is het niet vreemd dat het hypotheekbedrag ook omhoog gaat. In het derde kwartaal van 2017 werd gemiddeld € 287.000 geleend. Dat is 2% meer dan in het begin van 2017. Toch hebben starters het nog steeds moeilijk om een woning te bemachtigen door de oplopende huizenprijzen in de steden. Sinds dit jaar is daar voor tweeverdieners verandering in gekomen. Maar ook voor mensen die een energiezuinige woning aanschaffen.

Willen jij en je partner een woning kopen dan is dat sinds 1 januari gemakkelijker. Vorig jaar mocht 60 procent van het tweede inkomen meegenomen worden bij de berekening van het maximale hypotheekbedrag, maar sinds dit jaar zijn de mogelijkheden verruimd. Het tweede inkomen telt nu voor 70%mee én dat percentage wordt komende jaren verder opgetrokken tot 100%. Dat staat in de brief die de minister van Financiën half oktober naar de Tweede Kamer zond. Daarnaast kun je dit jaar een huis tot € 265.000 kopen met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). De NHG-grens ligt in 2018 namelijk ruim 8% hoger dan vorig jaar.

Maar let op: ondanks dat het maximale hypotheekbedrag omhoog gaat, betekent dat niet altijd dat er meer geleend kan worden. Dit jaar kan de kosten koper namelijk niet meer meegefinancierd worden. Daarnaast is de inkomensnorm (het percentage van het inkomen dat besteed mag worden aan de woonlasten) veranderd. Daardoor kan het zo zijn dat met name mensen met een lager inkomen toch minder kunnen lenen.

Een andere paragraaf in de brief ging over het stimuleren van energiesparende voorzieningen. Dit – en ook het voorgaande – kabinet wil de woningvoorraad verduurzamen. Het aantrekkelijker maken van energiezuinige woningen moet daaraan bijdragen. Eerst gold deze regeling alleen voor NulopdeMeter-woningen, maar de nieuwe omschrijving is ruimer. Daarnaast wordt het eenvoudiger voor eigenaren van woningen om extra te lenen. Zo is het niet meer nodig om offertes van aanbieders die de energiebesparende voorzieningen zullen uitvoeren vooraf te overleggen. Je moet echter wel kunnen aantonen dat je het geld daadwerkelijk voor energiesparende oplossingen zoals zonnepanelen of extra muurisolatie hebt gebruikt. Maar dit mag je ook achteraf doen.

Wil je meer weten over de nieuwe normen, we leggen het je graag uit in een persoonlijk gesprek.

Open dagen JRL en BHC drukbezocht

Op het Baanderherencollege konden leerlingen in spe hun nagels laten verzorgen door leerlingen die zich voorbereiden op een carrière als nagelstylist(e). Foto: Cock Stam

Open dagen JRL en BHC drukbezocht

Boxtel - Tijdens de jaarlijkse open dag van zowel het Baanderherencollege als het Jacob-Roelandslyceum, afgelopen zaterdag, konden toekomstige leerlingen, maar natuurlijk ook alle andere geïnteresseerden een kijkje nemen op de school. Honderden, misschien wel duizenden mensen uit de wijde omgeving maakten van de gelegenheid gebruik om een of beide scholen te bezoeken.

Op het Baanderherencollege konden onder meer scheikundeproefjes gedaan worden, maar bijvoorbeeld ook een kijkje genomen worden in de vele praktijkruimtes die de school rijk is. Zo kon een kijkje genomen worden in de keuken van de houtbewerking, of bij de diverse beauty-opleidingen.

Ook van de klimwand die het Jacob-Roelandslyceum rijk is, werd gretig gebruik gemaakt. Foto: Cock Stam

Ook de deuren van het Jacob-Roelandslyceum stonden zaterdag wagenwijd open voor alle belangstellenden. Daar konden toekomstige leerlingen zich vergapen aan bijvoorbeeld klassieke scheikundeproefjes, maar ook in moderne, digitale wiskundelessen.

Tonpraotavond Esch kan rekenen op veel publiek

Foto: E.D. Evenementenbegeleiding

Esch - Ruim 200 man publiek aanschouwde zaterdag in Dorpshuis De Es de tonproatavond. De jaarlijkse vertoning, ditmaal voor de achtste keer georganiseerd door 't Bacchuscorps, staat garant voor een gezellige avond uit.

Tijdens de avond kwamen onder meer ervaren tonproaters voorbij zoals Frans Bevers met zijn typetje Ciske de Kastelijn en Freddy van den Elzen die uit Vorstenbosch naar Esch was gekomen om als Janus Den Dekker zijn praatje te houden.

Maar in de vrolijk versierde zaal konden de aanwezige Esschenaren ook genieten van de vrolijke sketches van Rien Bekkers, met Rinuske T(r)ap, Jorlan Manders als Dokter Bibber, Alex Wintermans als Paus Klompiedorus dun Eerste en Cees Coolen als Kiske d'n Droge.

Het pauzeprogramma werd verzorgd door blaaskapel De Knoestjes en dankzij dj Willem (van Ruremonde), die ook voor het geluid zorgde was er ook een gezellige afterparty.

't Bacchuskorps kijkt terug op een geslaagde avond en laat alvast weten dat de negende editie van de Tonpoatavond op 12 januari 2019 plaats zal vinden.

Drie verdachten aangehouden voor mishandeling Stationsstraat

Drie verdachten aangehouden voor mishandeling Stationsstraat

Boxtel - Donderdag werden 3 verdachten van een mishandeling aangehouden. Dit meldde wijkagent Thijs Versteeg donderdag via Twitter. Het drietal mannen in de leeftijd van 18 tot 20 jaar, zou op 21 december een plaatsgenoot hebben mishandeld in de Stationsstraat.

De wijkagent prijst verder de getuige, die ervoor zorgde dat de mishandeling stopte: "Dankzij alert optreden werd erger voorkomen." De mannen zitten vast.

Mijn Mooi Boxtel: Wiebe de Leijer

Foto: Wiebe de Leijer

Deze winterse foto is gemaakt op landgoed Den Eikenhorst, voor veel mensen in Boxtel niet heel bekend. Maar het is een ontzettend mooi wandelgebied op fietsafstand voor alle Boxtelaren. Ik mag er elke dag werken bij een architectenbureau en maak na de lunch dan ook vaak een wandeling met collega's.

Buurtsport Boxtel krijgt Boxtel al 15 jaar aan het sporten

Nicole van Spaendonk (linksonder), samen met een deel van het team van Buurtsport Boxtel. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Lions Club Boxtel zamelt met een groots feest aankomende zaterdag bij Eetcafé De Oude Ketting aan de Bosscheweg geld in voor Buurtsport Boxtel. Deze organisatie, die zich richt op sportieve educatie voor met name de Boxtelse jeugd, bestaat bovendien in oktober 15 jaar. Een mooie gelegenheid om eens te bekijken wat Buurtsport doet en hoe de organisatie te werk gaat.

Nicole van Spaendonk, beweegconsulent en het gezicht van Buurtsport Boxtel, is blij met het financiële steuntje in de rug. "We kunnen er extra activiteiten mee organiseren", geeft ze aan. Een deel van het ingezamelde geld gaat naar digitale hulpmiddelen, zoals het werken met beeldmateriaal bij gymlessen als kinderen de instructies van hun docent om wat voor reden dan ook niet goed begrijpen.

Buurtsport Boxtel zag in 2003 het levenslicht, gelijktijdig met de oprichting van Brede Scholen Boxtel. De organisatie had vanaf het begin al een duidelijk doel voor ogen: Boxtel aan het sporten krijgen. Van Spaendonk: "Wij zijn echt een drietrapsraket; Buurtsport richt zich op de in- en naschoolse sporteducatie en op de sportverenigingen." Volgens haar ligt de focus vooral op jongeren, hoewel soms ook ouderen kunnen profiteren van de kunde van Buurtsport, zoals onder meer bij de aanleg van de generatie- en beweegtuin in Boxtel Oost. "Buursport Boxtel; voor al uw sportieve vragen", lacht ze.

Legio activiteiten
Buurtsport verzorgt een legio activiteiten inschoolse gymlessen, de naschoolse sport en allerlei evenementen. Maar het bekendste zijn waarschijnlijk de activiteiten tijdens ramadan bij Brede School De Wilgenbroek. Daarmee haalden Mohammed en Soufiane, die toen nog stage liepen bij de organisatie, het landelijk nieuws. Inmiddels maken beide jongens deel uit van het vaste team van zes personen. Daar komen ook nog zo'n 38 mbo- en hbo-stagiaires bij die onder de hoede van de vaste krachten vallen.

Naast ramadanactiviteiten organiseert Buurtsport ook de Koningsspelen, waaraan ieder jaar honderden kinderen deelnemen. Maar de core-business blijft toch wel het geven van gymles aan nagenoeg alle Boxtelse schoolkinderen. Van alle basisscholen binnen onze gemeente hebben enkel HUB en de Michaëlschool, beiden speciaal onderwijsinstellingen, eigen vakdocenten Lichamelijk Onderwijs. De andere elf scholen maken gretig gebruik van de gymlessen die zij bij Buurtsport kunnen inkopen.

Die gymlessen worden ontwikkeld door de vaste krachten van Buurtsport en verzorgd door één of twee stagiaires. Zij worden in hun lessen natuurlijk bijgestaan door de vaste medewerkers. Het voordeel van het (laten) verzorgen van gymlessen door professionals is volgens Van Spaendonk tweeledig: aan de ene kant hoeven leerkrachten in het basisonderwijs zich niet toe te leggen op het ontwikkelen van sportprogramma's, aan de andere kant kan Buurtsport dat wél volledig. Dat betekent dat de organisatie zich volledig kan richten op nieuwe ontwikkelingen om het beweegonderwijs nog beter af te stemmen op de diverse doelgroepen die bediend worden.

Motiveren
"Vroeger waren gymlessen erop gericht om echt de normen te moeten halen", schetst Van Spaendonk. "Tegenwoordig zijn de lessen er veel meer op gericht om het kind het bewegen leuk te laten vinden en de wil om dingen te leren aan te wakkeren." Ze legt uit dat een kind dat bijvoorbeeld geen handstand kan maken toch kan ervaren hoe dat is door middel van een 'kopsteun'. Daarmee kan het kind, zij het met extra steuntje, toch een handstand maken. "Zo gaat natuurlijk de eigenwaarde van het kind omhoog", schetst Van Spaendonk. "En uiteindelijk leidt dat er misschien wel toe dat het kind tóch een handstand kan maken."

Buurtsport werkt ook aan het motiveren van kinderen om een sport te beoefenen. Daarvoor wordt samengewerkt met de Boxtelse sportverenigingen, als zij aangeven van de diensten van Buurtsport gebruik te willen maken.

Taalles
Naast dat sport bijdraagt aan het actief krijgen van kinderen wordt het ook door Buurtsport ingezet om kinderen met een taalachterstand bij te spijkeren. Zo werden de meisjes die uit Eritrea naar Boxtel kwamen door sport en taalles te combineren een klein beetje wegwijs gemaakt in onze taal. Dat gebeurt in eerste instantie met simpele zinnetjes als 'op' of 'langs' de kast, geeft Nicole aan. "Zo leerden de kinderen letterlijk met handen en voeten de taal", lacht ze.

Buurtsport Boxtel ondersteunt, als onderdeel van Brede Scholen Boxtel, ook de zogenaamde taalspeelgroepen voor kinderen met een taalachterstand. Zij leren daar spelenderwijs, op een sportieve of creatieve manier, omgaan met geld, of woorden rondom een bepaald thema zoals onlangs de feestdagen.

Toekomst
In de toekomst bestaat de mogelijkheid dat deze taalspeelgroepen breder uitgerold worden. Ook wethouder jeugd Marusjka Lestrade onderkent namelijk het belang van het inhalen van een taalachterstand. In het jeugdbeleid noemt zij expliciet het inhalen van taalachterstand, bijvoorbeeld tijdens de kindervakantieweek. Omdat Buurtsport ook ondersteunt bij deze activiteit, is er wellicht daar in de toekomst ook een rol voor de organisatie weggelegd.

Verder loopt bij het Baanderherencollege (BHC) een project voor kinderen die graag veel sporten, waarbij Buurtsport ondersteunt. Wethouder Herman van Wanrooij gaf onlangs de discussie rondom het opzetten van echte topsportklassen een impuls door aan te geven dat dit nog steeds een wens is vanuit de gemeente. Ook hierbij kan Buurtsport, met de op het BHC opgedane ervaringen, mogelijk een rol spelen.

Ook op het gebied van het enthousiasmeren van kinderen om te sporten is in de toekomst nog een belangrijke rol weggelegd voor Buurtsport Boxtel, zo constateert Van Spaendonk. In een wereld waar kinderen makkelijk kunnen kiezen voor de verleiding van computergames of tv-kijken is sport een welkome afwisseling.

Het feest 'Gluhw!' ten behoeve van Buurtsport Boxtel begint om 19.00 uur. Kaarten kunnen voor 10 euro gekocht worden bij Inlijsterij De Expositie, Mr & Mrs Filipe en Eetcafé De Oude Ketting.


Heb het lef onzeker te zijn

Ik heb altijd het gevoel dat mensen denken dat ik nooit onzeker ben. Dat alles altijd vanzelf gaat bij mij en dat ik alles durf. Oh jongens, niks is minder waar. Ik vind zoveel dingen spannend. Alles wat met mensen is, vind ik niet eng, maar geef me een test waarbij ik vijftig vragen moet maken over de Nederlandse taal en bij het woordje 'test' wil ik al op de grond gaan liggen.
Je moet me ook niet vragen of ik wil koken voor je, want ik heb het gevoel dat een hapje aarde met een bosje gekookte paardenbloemen veel lekkerder smaakt dan mijn lasagne, die ik gewoon kant en klaar koop bij de Lidl.
Bij een spelletje (denk aan iets simpels als kaarten) geef ik me bij voorbaat al gewonnen en kom me niet aan met intelligente spellen zoals Trivial Pursuit, want ik weet niet eens hoe je dat schrijft laat staan dat ik weet wanneer de slag bij Arnhem was.
Bij elke nieuwe baan denk ik standaard dat ze na een week denken, goh die cv was zeker van iemand anders dan van dit meisje...

En toch...heb ik een soort van podiumdrang en doe ik mee met Hunted. En Swim to Fight Cancer. Heel leuk ook, zo'n wetsuit als je aan elkaar hangt van borrels en bitterballen. Ik wil 80 kilometer lopen zonder trainen dus dan doe ik dat en natuurlijk pak ik ook even 10 kilometer rennen voor borstkanker mee zonder ooit een meter te hebben gerend. Behalve vroeger als ik mee moest helpen afwassen, dan kon ik ineens heel goed rennen.

En nu ga ik emigreren naar Spanje en ik vraag mezelf niet af waarom. Ik vraag mezelf alleen af waarom niet? Ik ben al vaak op mijn bek gegaan, maar het heeft me altijd verder gebracht dan wanneer ik het niet had gedaan.

Dus als je iets eng vindt, of spannend, of nieuw of je bent heel onzeker... Denk dan, dat elk mens een comfortzone heeft. Die is net als je lievelingsspijkerbroek. Die zit altijd, heeft de perfecte wassing na het vele dragen en je kunt het niet over je hart verkrijgen om hem weg te doen. Hij verhuist altijd met je mee. Soms twijfel je en denk je: weg ermee, ik wil een nieuwe. Maar als je die niet meteen kunt vinden geef je het op en schuif je die broek van achter in de kast weer naar voren. En dan zit je weer lekker in je comfortabele broek. Zolang die broek lekker zit, laat hem dan lekker liggen in je kast. Maar als je net zoals ik toch zo graag die bitterballen wilt blijven eten en die wijn wilt blijven drinken, dan wordt die broek op een gegeven moment te klein. Te klein voor mijn comfortzone.
En toen heb ik bedacht: als ik 80 ben en met een advocaatje en een slap speculaasje in mijn rolstoel, op mijn hete balkonnetje, tussen mijn potten gerbera's sta, en ik bezig ben met mijn elfde en laatste boek, dat ik nooit wil terugkijken met de grote en altijd onbeantwoorde vraag 'Wat als...'
Dan wil ik denken: weet je nog... toen ik ging emigreren naar Spanje... en hoe ik gelukkig ik daarvan ben geworden?

Wordt vervolgd.

PS Bitterballen worden tapas

Vervolg van de voorpagina: Heldhaftige jeugdzittingsavonden

Foto: Ruud van Casteren

Bewegingsenergie
De allerkleinste helden van de avond waren de dansgroepen van Bewegingsenergie. Met nummers als Bibber Bang en Rox Rox wisten Jeske van de Boogaard, Floor Eltink, Iris Emmen, Madelon van Kan, Yfke van Krieken, Vayén van Loo, Julie Stekelenburg, Klaas en Rutger Derksen, Saar Eltink, Yenthe Hermans, Meve de Jong, Ise van de Locht, Mirthe van Loo, Puck van de Meerendonk, Silke van de Sande en Elise Stekelenburg het publiek eindeloos te boeien.

Heldhaftige slaappartij
Een humoristische sketch verzorgd door Jens de Jong en Tijn Smetsers werd een heldhaftige slaappartij waar Prins Okkie werd aangewezen als 'eindbaas'; een moderne vertaling van het woord superheld. Meike de Beer, Jasmijn Brands, Pleun van Houtum en Merle van de Pasch vielen met het playbacknummer Heartbeat eerder in de prijzen tijdens het Ploegerangsfestival, waardoor een ticket voor de jeugdzitingsavonden werd veiliggesteld.

De slagwerkgroep BE COOL kreeg de handen van het publiek op elkaar. Onder begeleiding van Willie van der Steen brachten Jesper van Esch, Jorg van Giersbergen, Jason van de Loo, Bart van de Pas, Geert Steenbakkers, Bouke Verbree, Luuk van Weert en Pim de Wit een zeer ritmisch en synchroon slagwerk ten gehore verkleed als vuilnisophalers en kliko's als enige instrument.

Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren

Zaal op z'n kop
Een klassiek heldenverhaal waarbij brandweercomissaris Antje Saris Lotte van de Heuvel moest redden uit een brandend huis. Met een gat in de emmer bleek dit geen gemakkelijke, maar voor het publiek wel zeer vermakelijke actie. Als je maar van mij houdt was het enige live gezongen nummer. Kyra Lucius nam deze taak dapper op zich.

Femke Hoefmans, Femke van Houtum, Iris van Roosmalen en Sophie van de Velden zetten de zaal en in het bijzonder de jeugdraad op z'n kop met het nummer 'shirt uit en zwaaien', waarmee zij eerder dit seizoen de vrolijke noot wisten te bemachtigen.

Jeugdraad op de hak
De oudste groep van Bewegingsenergie, bestaande uit Julia Gabriels, Elin van de Laar, Elise van de Laar, Kim van Mil, Lieve Spriensma en Guusje Verhoeven, danste op het nummer 'Soms denk ik dat ik alles kan'.

Jens Broeders, Mirte Franken, Bart Roovers en Senna Smulders namen op ludieke wijze alle leden van de Jeugdraad op de hak. Het jeugdige publiek zong keihard mee bij het playbacknummer Annelies van de Pies van Evi Spijkers.

'Helden' van DVG
JAS zette met 'Politiebureau Liemt doet ut Cel' allerlei ludieke dieven achter de tralies, zoals malledieven en een augschurk in plaats van een augurk. Deze grote groep, die ook nog van samenstelling wisselde op vrijdag en zaterdag, zette een mooi en humoristisch toneelstuk neer dat erg in de smaak viel bij het publiek.

Mare de Greef en Kim van Oirschot playbackten de sketch 'knip' van Plien en Bianca, waarna Berber de Greef als Postbode Siemen beide dames kwam versterken. Anouck en Dominique van Laarhoven vertolkten na dit optreden als trainer en voetballer de helden van DVG. Echter bracht de speler, overkocht van FC Meniscus, niet het gewenste resultaat waarna na allerlei grappige trainingsoefeningen en opvolgende woordversprekingen het publiek begeleide naar de Grande Finale! Het Jeugdbegeleidingsorkest BE COOL sloot de avond muzikaal af met een grote polonaise van alle deelnemers.


Luchtpost uit Frankrijk: Kim Gérardin

Foto: Kim Gérardin-Smits

Na de feestdagen hebben velen het goede voornemen om minder te gaan eten en de overtollige kilootjes van de feestdagen zo snel mogelijk kwijt te raken. Helaas, in Frankrijk gaan we gewoon door met eten! Jawel hoor, op de eerste zondag na nieuwjaar is het 'Epiphanie' alias Driekoningen. Op deze dag is het de gewoonte om een 'Galette des Rois' ofwel koningentaart te eten. Je kunt de taart al een paar dagen (soms weken) van tevoren kopen in de supermarkt (een beetje zoals de pepernoten die in Nederland al in augustus in de winkel liggen). Maar de lekkerste taarten zijn toch wel die van de bakker of die je zelf maakt als je culinair aangelegd bent (hetgeen niet mijn geval is).

Meestal bestaat de taart uit bladerdeeg en amandelspijs, maar soms kun je er ook een kopen met chocola of appel. De laatste jaren zijn de bakkers steeds creatiever in het maken van de origineelste Galette. Je kunt ze tegenwoordig dan ook in diverse vormen verkrijgen, met soms de gekste ingrediënten. Het is traditie om in de taart een klein beeldje te verstoppen. Als de taart wordt aangesneden mag de jongste van het gezelschap de taartpunten verdelen onder de genodigden. Degene die het beeldje in zijn taartpunt vindt wordt benoemd tot koning en mag een kroontje op.

De Galette wordt vaak als dessert geserveerd: thuis voor de visite, maar ook in het restaurant, op je werk of in de kantine op school. De Galette kun je zelfs uitstekend combineren met een glaasje champagne tijdens de nieuwjaarsborrel op kantoor. Kortom, je eet je begin januari dik aan koningentaart, waar je ook komt, hetgeen natuurlijk funest is voor je goede voornemen om minder te snoepen!

Als deze periode dan voorbij is heb je op 2 februari 'la Fête de la Chandeleur' ofwel Lichtmis. Op deze dag worden er traditioneel pannenkoeken gebakken. Ook dit festijn kun je natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan, vooral als je kinderen hebt. En voor je het weet is het weer Pasen... Tja, daar gaan je goede voornemens!

Ingezonden brief: Huisvestiging werkmigranten

Wij wonen al meer dan veertig jaar in dit huis in Boxtel en wel met plezier! Maar net voor we op vakantie gingen, zagen we bij ons naast - de buurvrouw was overleden en het huis verkocht aan een man alleen zo werd ons verteld - tien boxsprings, tien matrassen en tien kasten binnen gebracht worden. We dachten 'wat nu, wordt dit een pension of hotel?' en hebben meteen een bericht naar de gemeente gestuurd met de vraag wat hier ging gebeuren. Toen een berichtje teruggekregen waar we uit opmaakten.

We gingen met een ongemakkelig gevoel op vakantie, dat snap je wel. Toen we terugkwamen na veertien dagen was het huis bewoond door acht à tien personen, wat we inmiddels weten zijn het Roemenen.

Ik ben al met verschillende instanties bezig om erachter te komen of dit zomaar kan in verband met veiligheid. Wijkmakelaar Hans Mols heeft het een en ander uitgezocht en wat blijkt, er was niemand ingeschreven op het adres naast ons. Inmiddels hebben we een bericht gestuurd naar het college van B&W maar nog niets vernomen.

Inmiddels is er wel overlast ontstaan. Doordeweek is alles vrij rustig, maar in het weekend ontstaat elke week toch meer overlast, zoals te pas en te onpas barbecuen, zowel bij goed als slecht weer zelfs onder de luifel zodat wij en anderen behoorlijk in de stank zitten. Ook is er srake van harde muziek, lege bierblikjes in de brandgang, glas van bierflesjes enzovoorts.

Ik ben er al een paar keer aan de deur geweest om ze aan te spreken in het Engels. Dan gaat het even goed, maar het lijkt elk weekend feest. Ik schat hun leeftijd tussen de twintig en dertig. Men zegt dat ze bij de Vion werken.

Ik heb een keer contact gehad met de huidige eigenaar, die verhuurd het aan een soort uitzendbureau en die plaatst de mensen. Maar tien mensen in een eengezinswoning is wel erg veel denken wij.

Let wel, men moet onderdak hebben dat is zeker, maar dat moet toch niet ten koste van woongenot van onze buurt! Als een bedrijf die mensen aanneemt omdat Nederlanders dat werk niet willen doen, zorg dan bijvoorbeeld voor wooncontainers dicht bij het bedrijf met het nodige toezicht!

Vriendelijke Groeten T. van der Steen

Foto: Stichting Kèk Liemt

Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van Stichting Kèk Liemt.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Tekst:

Grote rommelmarkt Zondag 21 januari Aarle-Rixtel MFC de Dreef Duivenakker 76 09.00 - 15.00 uur Inlichtingen 06-20888818.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

TEKST:

Grote ROMMELMARKT, Zondag 4 februari, Sporthal De Braken, DeBraken1a, Boxtel 10:00-16:00.
Nog enkele kramen te-huur, info/boekingen: 06-81135591 www.vandersteenevenementen.nl

12 / 18

Foto: SP

Kandidatenlijst vastgesteld
De algemene ledenvergadering heeft op 4 januari de kandidatenlijst vastgesteld voor de gemeenteraadsverkiezing op 21 maart. Dave van de Ven en Eric van den Broek werden definitief gekozen tot lijsttrekkersduo, met Eric op de eerste plaats. Dave is software developer en Eric is wethouder. Raadslid Rinze van der Veen is medewerker gegevensbescherming en staat nummer drie op de lijst. Docent landbouw en biologie Frans Sannen is nummer vier. Op vijf staat Hamid Omair. Hij is applicatiebeheerder en actief in de Marokkaanse gemeenschap. Productiemedewerker Bert van Wordragen staat op nummer zes. De zittende raadsleden Marco Bressers en Marije van Kuijk doen een stapje terug en staan respectievelijk op plaats zeven en elf. Er staan in totaal veertig kandidaten op de lijst. Oude rot Willem van Meurs is lijstduwer.

Speerpunten uit programma
Boxtel sociaal
Regelingen voor arme kinderen verder uitbreiden. Meer mensen moeten in aanmerking komen voor minimaregelingen. Meer (kwetsbare) mensen moeten aan een baan geholpen worden. Sociale uitvoering van thuiszorg, jeugd- en ouderenzorg. Verbetering van de schulddienstverlening.

Meer betaalbare huur- en koopwoningen
De SP streeft naar realisering van driehonderd sociale huurwoningen en enkele honderden betaalbare koopwoningen in de komende vier jaar. Herinvoering van de starterslening.

Foto: Socialistische Partij

Aantrekkelijker centrum en stimulering economie
Herinrichting centrum afronden, waaronder autoluwe Markt. Extra parkeergelegenheid scheppen op binnenterrein gemeentehuis. Verfraaiing winkelstraten en aanloopstraten (met name Stationsstraat) naar het centrum. Gemeente blijft economie stimuleren, met aandacht voor kleine ondernemers en zzp'ers.

Boxtel duurzaam
Inzetten op energiebesparing en duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Geen boringen naar schaliegas in Boxtel. Meer duurzame bedrijven.

Leefbare wijken
Gemeente blijft investeren in wijkverbetering, met actieve inbreng en zeggenschap van bewoners. Zorgen voor voldoende speelplekken voor de jeugd. Effectievere aanpak van buurtoverlast.

Het motto van deze verkiezingen is voor de SP: BOXTEL SOCIAAL, DUURZAAM EN ONDERNEMEND.

SP wil weer wethouder leveren
SP-wethouder Eric van den Broek wil terugkeren als wethouder. Van den Broek: "Ik heb in de afgelopen vier jaar zelf ervaren dat je met een wethouder in het college veel meer kunt bereiken dan in de oppositie. Je zit zelf aan de knoppen, kunt zaken op de agenda zetten, dingen aansturen en gemakkelijker zaken voor elkaar krijgen. Bovendien moet ik nog een paar klussen afmaken, zoals de verfraaiing van het centrum, de herinrichting van de Markt en de stimulering van de economie. Met een SP-wethouder in het college krijgen gewone mensen een stem in het bestuur van de gemeente. Ik heb er heel veel zin in om de komende vier jaar weer als wethouder aan de slag te gaan. Dat kan als we een goede verkiezingsuitslag behalen. Een stem op de SP is de grootste garantie dat Boxtel haar sociaal gezicht behoudt."

De kandidatenlijst en het programma zijn in te zien op www.boxtel.sp.nl

Foto: Balans

BALANS zegt JA en vindt dat haar verkiezingsslogan uit 2010 - kansen zien, kansen grijpen en kansen realiseren - nog steeds actueel is.

Onze lijsttrekker Mariëlle van Alphen was, samen met de andere lijsttrekkers, aanwezig op het eerste verkiezingsdebat in Liempde. Deze avond werd geleid door een enthousiaste Geert Hoes. Voor ons zijn er twee belangrijke onderwerpen uit die avond die we graag toelichten, namelijk woningbouw en Duurzaamheid.

Woningbouw in Liempde
De wethouder heeft een paar weken geleden voor de eerste keer bestuurlijk overleg gehad bij de provincie. Voor BALANS blijft dit onbegrijpelijk. Dit overleg had, in onze ogen, veel eerder plaats moeten vinden zodat er nu al werd gebouwd in Liempde. We herkennen ons in de tijdens de avond geuite opmerking vanuit het publiek, dat sinds de herindeling, ondanks Liempdse wethouders, er behalve het plan Witte School nagenoeg niets gebouwd is. Woningbouw is belangrijk in Boxtel en onze kernen Liempde en Lennisheuvel. Dit voor behoud van onderwijs, sport en vele andere sociale activiteiten, zodat je een fijne woonomgeving in stand houdt; kortom de leefbaarheid!

Duurzaamheid
BALANS is zich er bewust van dat we zuinig om moeten gaan met ons klimaat. Ook voor onze kinderen en kleinkinderen moeten we een goede wereld achterlaten. Maar waar wij niet achterstaan, is waarom wij als gemeente Boxtel de kartrekker moeten zijn voor, bijna, geheel Nederland. Moeten wij het wiel uit gaan vinden en onze nek uitsteken door in 2030 kost wat kost energieneutraal te willen zijn? Of conform Nederlands beleid streven naar energieneutraal in 2050? Wij kiezen voor realistische betaalbare en haalbare doelen; ook gunstig voor de portemonnee van onze burgers!

Biomassaplein
Het college wil op Vorst B een biomassaplein realiseren, eerst middels een proef en mogelijk daarna flink opschalen. Lennisheuvel en de werkgevers, verenigt in SPIN, hebben terecht hun zorgen geuit. Tijdens de bijeenkomst in Lennisheuvel bleek de weerstand groot te zijn en blijven er nog veel vragen onbeantwoord. Voor ons reden om een initiatiefvoorstel in te dienen dat we als gemeenteraad alle informatie willen en het college een advies mee willen geven over het vervolg. Bovenstaande staat nog los van BALANS haar inhoudelijk mening over deze invulling van Vorst B, waarbij BALANS al wel op voorhand grote vraagtekens zet bij de veiligheid voor, en het woongenot van de inwoners van Lennisheuvel. Daarnaast blokkeert deze ontwikkeling ook mogelijke groei van Boxtelse bedrijven die duurzaam innovatief willen ondernemen met uitbreidingsplannen. Vorst B is het enige beschikbare stuk bedrijfsgrond dat de gemeente Boxtel nog beschikbaar heeft, naast een klein perceeltje in de spoorzone. Een goede toekomstige invulling van Vorst B is daarom cruciaal voor Boxtel, haar burgers en het bedrijfsleven!

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren. Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan. Wij zijn er voor u!

Op zaterdag 24 maart 2018 is de Landelijke Opschoondag. Het is een dag waarop inwoners, (buurt)verenigingen en scholen in heel Nederland hun omgeving zwerfafval vrij maken. Samen iets doen voor de buurt creëert meer verbondenheid en verhoogt daarmee een positieve en veilige sfeer, maar vooral een fijne en schone leefomgeving. Dit jaar organiseert Boxtel naast de zwerfvuilactie op zaterdag een speciale actie voor basisscholen op vrijdag.

Ook leerlingen doen mee
Op vrijdag 23 maart geven de jongste inwoners van Boxtel het startsein voor de Landelijke Opschoondag. Leerlingen van verschillende basisscholen zorgen dat hun buurt afval vrij is met het spel 'Zwerfafvalbingo'. Met een bingokaart gaan leerlingen onder begeleiding van de leerkracht op pad om zoveel mogelijk en verschillende soorten zwerfafval te zoeken. Plastic, blikjes of peuken; het is allemaal af te vinken op de afvalbingokaart. Het programma wordt aangeboden voor groep 4, 5 en 6.

Samen tegen zwerfafval
Leden van (buurt)verenigingen gaan samen met de gemeente op zaterdag 24 maart aan het werk voor een zwerfafvalvrije buurt. De actie start om 9.30 uur en eindigt om 12.00 uur. De gemeente Boxtel zorgt voor de benodigde materialen en het afvoeren van het verzamelde afval. Aandacht in uw krant voor het werven van verenigingen zouden wij zeer op prijs stellen.

Meer informatie over de Landelijke Opschoondag vindt u op de volgende pagina

https://www.boxtel.nl/leven-en-wonen/afval/landelijke-opschoondag.html

Theodoor van Leeuwen in de hoedanigheid van VDDDB op Facebook: "We zijn niet gek...!

Jarenlange prikacties van de VDDDB hebben geleid tot een aanzienlijke vermindering van zwerfvuil langs de Dommeloever. Dat kan helaas niet gezegd worden van onze activiteiten op en langs het doodlopende gedeelte van de weg Fellenoord. Daar wordt niet alleen geparkeerd... De VDDDB besloot dan ook dat het welletjes is geweest. Na jaren vrijwillig onderhoud prikte de ploeg hier gisteren voor de laatste keer. We hebben de straat geveegd, talloze zakken vuilnis weggehaald. Zinloos werk, helaas. Maak er maar een formele vuilnisbelt van... Of gemeente Boxtel neemt het voortouw, roept direct betrokkenen aan tafel: Texaco, JRL, Liddl en 040Fit! Dan moet dit goed komen..."

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Rechterstraat 3, Wijziging entreepui en realiseren gevelreclame
Munselse Hoeve 23, Bouwen woning
Beneluxlaan 24, Bouwen erker
Roderweg 7, Bouwen woning
Koningsvaren 22, Rooien 4 eikenbomen
Kerkheiseweg, t.h.v. Heidonk 23 en 25, Rooien 2 zomereiken
Rozengaard 8 en 71, Rooien 2 haagbeuken
Deken de Wijsstraat, Rooien haagbeuk
Barrierweg naast Eikendaal 2, Rooien 5 eiken

Ingetrokken aanvraag omgevingsvergunning
Van Salmstraat 76, Realiseren overkapping opslag goederen

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
De Kleuskes, De Pauwkesstraat en Populierenlaan rooien 34 esdoorns en 43 zomereiken
Molenstraat 86, plaatsen dakkapel voorzijde woning

Verleende omgevingsvergunning
Purcellstraat 44, rooien tamme kastanje uit voortuin
Kalksheuvel 26, rooien eik uit zijerf bij gemeentelijk monument

Niet in behandeling genomen aanvraag omgevingsvergunning
Barrierweg (Concordiapark), Veranderen vloer, plaatsen naambordje en aankondigingsbord

Toestemming verleend uitweg:
Brederodeweg 10, Het maken van een uitweg

GEMEENTE INFO
Oud papier:
19-01 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
20-01 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
20-01 Den Berg

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Dat je als pensionado niet achter de geraniums hoeft te belanden, daar zijn vele vrijwilligers en deelnemers bij HobbyCentrumBoxtel een goed voorbeeld van. Zo ook Corry en Ruud Veldkamp die als vrijwilligers een enthousiast steentje bijdragen.

Ruud: "Na je pensioen kun je eenzaam worden en als je niet uit je schulp komt en thuis blijft zitten kun je het contact met de buitenwereld verliezen. Een andere reden voor ons om vrijwilligerswerk op te pakken is om iets te doen voor het Boxtelse." En Corry valt hem bij: "Ons leven is duidelijk anders geworden na ons 'werkzame' leven. We reizen veel binnen Europa met onze caravan. En zo zittend voor onze caravan zijn we onze activiteiten gaan ontwikkelen."

Corry leidt een cursus sieraden maken met halfedelstenen en Ruud leert je hoe je sieraden en siervoorwerpen kunt maken van hout. Corry heeft heel veel halfedelstenen en andere materialen op voorraad en helpt je kleuren combineren en samenvoegen tot een bijzonder en origineel sieraad. Met Ruud ga je aan de slag met een eenvoudige houtdraaibank, guts en schuurpapier. Daarvoor zijn zij altijd op zoek naar bijzondere stukken hout met een mooie tekening erin, zoals taxus-, kersen- en notenhout. Wat is begonnen met lekker prullen met hout is nu uitgegroeid tot een dagelijkse hobby. De inrichting van hun huis wordt gesierd door vele, houten siervoorwerpen als muisjes, pinguïns en kandelaars. Allemaal tot in de perfectie gladgeschuurd tot een aaibaar sieraad. Zo ook de sieraden die Corry draagt. Een ketting van kleine schijfjes hout en een ring uit één stuk. Corry: "Het draagt zo fijn! Leuk om iets voor jezelf te maken en om cadeau te geven. Deze cursus is dus niet wat men doorsnee verwacht van werken met hout. Je timmert geen vogelkastje. Je bent bezig met kleine dingen en dat vraagt geduld. Puur handwerk." Ruud: "Hoe lang iemand bezig is met een kunstwerkje is lastig in te schatten en afhankelijk van wat er gemaakt gaat worden en natuurlijk ook van de handigheid van de cursist."

Het is nog mogelijk om in te stromen bij het maken van sieraden met halfedelstenen. Als proef komt er hiervoor nog een maandelijkse workshop in maart en april. Er is nog overleg over de mogelijkheden bij HCB om ook in de avonden een cursus te volgen bij voldoende aanmeldingen.

Voor de definitieve data van deze beide cursussen verwijzen we je naar de website van HCB: www.hobbycentrumboxtel.nl. Neem je vriend of vriendin mee en kom gezellig creatief bezig zijn.

ONTMOETEN – LEREN - DOEN

Boxtelse wethouders nemen deel aan ParticipatieKaravaan

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De vier Boxtelse wethouders bezochten dinsdagmiddag de ParticipatieKaravaan. Dit is een initiatief waarbij mensen in de praktijk kunnen ervaren hoe het is om te leven met de gebreken van het ouder worden. De karavaan reist het hele land door en deze week is Boxtel, of om precies te zijn, Zorgexpertisehuis Liduina, aan de beurt.

Een beetje wankel betreden de wethouders het zorgexpertisehuis als de verslaggever van DeMooiBoxtelKrant dinsdag arriveert. Niet zonder reden: de afvaardiging van de Boxtelse politiek heeft namelijk al stevige gewichten om de enkels en polsen hangen, een bijna zwarte bril op en een koptelefoon op de oren staan. De wethouders kunnen dankzij de handicaps bijna niets horen en zien en bovendien gaat het bewegen ook niet zo soepel. "Precies zoals een 84-jarige wethouder zich zou voelen", lacht wethouder Peter van de Wiel.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Sander van Kasteren
Wethouder Eric van den Broek (l.) helpt een 'oude' Peter van de Wiel de trap af. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Toch is de middag niet alleen maar bedoeld om te lachen, maar ook om te ervaren wat het is om ouder te worden. Dit gebeurt door middel van vijf simulaties, allen in een eigen 'ParticiPartytent'. In de eerste tent worden de wethouders door middel van een onheilspellend gedicht uitgedaagd om na te denken over hun oude dag. Daarbij maken zij hun wensen kenbaar op papier. Opvallend is dat veel wethouders aangeven niet zonder de muziek waarvan ze houden te kunnen. Wethouder Eric van de Broek merkt op dat hij bovendien graag in de nabijheid van zijn gezin oud wordt. "Dan is het te hopen dat er in Boxtel plaats is voor je oudedagsvoorziening", merkt Stef Verhoeven ietwat cynisch op. Hij is één van de initiatiefnemers van de ParticipatieKaravaan.

De ParticipatieKaravaan is ontstaan in Megen, toen zorgmedewerkers in een leegstaand verzorgingstehuis, in eerste instantie eenmalig, konden ervaren hoe lastig verschillende gebreken die ontstaan bij het ouder worden nu eigenlijk zijn. Het idee sloeg aan en werd een groot succes. Het concept is nu landelijk uitgerold door middel van de mobiele ParticipatieKaravaan.

Na het nadenken over hun oude dag kunnen de wethouders een voorproefje krijgen van wat het is om te leven met dementie. "Heel beangstigend", noemt Peter van de Wiel de geluidsfragmenten die deelnemers te horen krijgen. Dankzij de slimme montage, waardoor de geluiden van de hak op de tak springen en de geblindeerde bril die deelnemers op hun hoofd krijgen raak je al na een paar minuten het gevoel voor chronologie kwijt.

"Dat is precies wat mensen die lijden aan Alzheimer óók hebben", geeft Verhoeven aan. "Zij zijn op zoek naar een lijn, maar hebben geen houvast meer aan hun eigen gedachten." Volgens Verhoeven is er momenteel extra aandacht voor de effecten van bepaalde geluiden op dementerenden. Zo wordt op afdelingen waar dementerenden zitten stilgestaan bij het moment waarop bijvoorbeeld de afwasmachine aangezet wordt en kan zelfs het lopen op hakken een bepaalde reactie triggeren.

Bij de ParticipatieKaravaan kan ook een 'Jeuktaalbingo' gespeeld worden gespeeld. Deze bingo slaat op de denigrerende manier waarop ouderen soms worden toegesproken. "Soms zelfs in de taal van een kleuterjuf", vertelt Verhoeven. Vanwege tijdsgebrek wordt deze tent overgeslagen door het aanwezige gezelschap.

De wethouders begeven zich naar de derde tent, waar een korte videopresentatie vertoond wordt. Daarin stellen drie senioren zich voors aan de kijker. Zij vertellen over hun fysieke ongemakken, die kwamen met het ouder worden. 'Ontroerend', zo concludeert de groep Boxtelse wethouders als een oudere, hulpbehoevende vrouw uitlegt hoe zij na een herseninfarct halfzijdig verlamd geraakt is. Zij legt uit hoe ze kan genieten van een stuk bloedworst bij de rode kool, omdat ze dat thuis ook altijd zo at. Toch geven de drie ouderen in de video allen aan best tevreden te zijn met hun levenskwaliteit. Het is een welkome, positieve noot. Want hoewel ouder worden met gebreken komt, is er ook nog best plaats voor genieten.

Leerlingen kindcentrum Nieuwveld muzikaal aan de slag

Boxtel - Een veertigtal leerlingen van basisschool De Beemden en De Maremak en kindercentrum Kindertuin zijn dinsdagmiddag gestart met een muzikaal project dat loopt tot aan carnaval. De leerlingen hebben elke dinsdagmiddag een workshop percussie en tijdens de workshops op donderdagmiddag gaan de leerlingen zelf een instrument maken.

Het doel van de workshops is om op vrijdag voor carnaval mee te lopen in de optocht door de wijk rondom De Beemden en De Maremak. De kinderen zullen dan laten zien wat ze de komende weken geleerd hebben. Dorien Willems, unitcoördinator van Kindertuin locatie Nieuwveld: "We willen in de toekomst steeds meer activiteiten en workshops gaan organiseren die voor alle kinderen toegankelijk zijn. De thema's dans en sport staan hierbij hoog op ons verlanglijstje." Meer informatie is te verkrijgen via de Maremak of de Beemden.

Wethouder moet zich verantwoorden voor biomassaplein Vorst B

Foto: Sander van Kasteren

Lennisheuvel - Wethouder Peter van de Wiel kreeg het woensdagavond zwaar te verduren tijdens de informatiebijeenkomst over het biomassaplein en de komst van Greentech naar industrieterrein Vorst B. Hij werd in een bomvol Meneer Klaver door een groep boze Lennisheuvelaren publiekelijk ter verantwoording geroepen. De dorpsbewoners voelden zich onvoldoende geïnformeerd en pas te laat betrokken bij het besluitvormingsproces, een mening die ook ondernemersvereniging SPIN deelt. 'We mogen nu vragen stellen, maar we weten niet eens waarover', was de algemene gedachte. Toch deed Van de Wiel ook enkele duidelijke toezeggingen: het biomassaplein wordt niet groter dan maximaal 2 hectare en er zal géén mest verwerkt worden, zoals velen vreesden.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

In eerste instantie wilde kwartiermaker Eward Heijmans, die de avond namens de gemeente opende, Lennisheuvelaar en oud-raadslid Ton Jonkers niet het woord geven toen hij daarom vroeg. De bijeenkomst was volgens Heijmans bedoeld als informatiemarkt en niet als debatteeravond. Dat schoot de ongeveer honderd aanwezigen in het verkeerde keelgat.

Na luid protest mocht Jonkers uiteindelijk toch vijf vragen namens de inwoners van Lennisheuvel stellen die aanvankelijk niet beantwoord werden. Na een nieuwe golf van rumoer nam wethouder Van de Wiel toch het woord en beantwoordde zo goed en kwaad als hij kon Jonkers' vragen. Die komen er op neer dat voor inwoners van Lennisheuvel onduidelijk is welke stoffen op het biomassaplein mogen worden verwerkt, hoe groot het plein in de toekomst mag worden en wat de vestiging van Greentech precies voor Lennisheuvel zal betekenen. Volgens Jonkers vallen namelijk naast houtige stoffen zoals snoeiafval ook mest en gft-afval onder de noemer 'biomassa'. Verder vreest hij - en vele dorpsbewoners met hem - dat het plein uiteindelijk uitgroeit naar de totale 10 hectare die Vorst B ongeveer groot is.

Maximaal 2 hectare

De wethouder begon wat onhandig door aan te geven dat hij niet wilde dat de informatieavond gedomineerd werd door 'vijf of zes schreeuwers'. Na wederom luid gejoel trok Van de Wiel deze woorden weer in alvorens ter zake te komen. Hij stelde Lennisheuvel enigszins gerust door de aanwezigen ervan te verzekeren dat er enkel houtige biomassa en géén mest verwerkt gaan worden.

Bovendien zal het plein van 0,6 hectare hooguit groeien naar 2 hectare. "Sterker nog", verduidelijkte Van de Wiel na zijn publieke speech tegenover deze krant, "als het plein 8 hectare zou moeten worden om winstgevend te zijn, is de pilot mislukt. Greentech is bedoeld om op laboratoriumschaal nieuwe, innovatieve producten te ontwikkelen."

Wel kan het Greentechpark op Vorst B in het geheel uiteindelijk uitgroeien naar circa 10 hectare, stelt de wethouder, maar daarbij wordt de maximale bedrijfsgrootte beteugeld. Dit met het oog op de kleinschalige, experimentele karakter van het Greentechpark. "Met een biomassaplein van 10 hectare zou er geen ruimte meer zijn voor andere projecten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling", aldus de wethouder. Ook wees hij Lennisheuvel op de mogelijkheid mee te denken en input te geven op het bestemmingsplan.

Maar voor veel aanwezigen was dat onvoldoende: zij vrezen een nieuw debacle met Greentech zoals destijds met de schaliegasboringen van Cuadrilla of het voorgenomen hoogspanningsstation op bijna dezelfde plaats. Omdat Van de Wiel in dit stadium nog niet kan aangeven wélke bedrijven naar het Greentechpark komen kan de wethouder deze zorgen niet geheel wegnemen. Enkele omwonenden van bedrijventerrein Vorst B vergeleken de bijeenkomst met een school: "we mogen nu vragen stellen over de lesstof, terwijl we nog geen enkele les hebben gehad."

Ook Jarko van Nunen, van stichting Rond Kerk en Orion, kijkt met enige reserve naar de bijeenkomst. Zijn stichting nam het initiatief tot een inlichtingsavond, maar ook hij geeft aan dat het niet helemaal is geworden wat hij ervan verwacht had: "Ja, je kon informatie krijgen en ja, je mocht je vragen stellen. Maar hoe wordt de feedback teruggekoppeld naar Lennisheuvel?" Hij is daarom benieuwd hoe het debat rond het biomassaplein en Greentech zich gaat ontwikkelen. En dat gold voor meer aanwezigen. De gemeente, op haar beurt, liet weten inwoners graag bij het proces te betrekken.

Geitenwollen sokken

Volgens de wethouder vormen Greentech en het biomassaplein een prachtige kans om Boxtel ook internationaal gezien op de kaart te zetten. Zo wijst hij op een op het oog plastic schepje dat echter niet van plastic, maar van een plasticvervanger, vervaardigd uit maïsmeel, gemaakt is. "Volledig gemaakt uit biomassa en volledig biologisch afbreekbaar. Ik kan dit zo onder de grond stoppen", aldus Van de Wiel.

Volgens Patrick van Loosbroek, voorzitter van werkgeversvereniging SPIN, heeft Greentech wel een erg hoog 'geitenwollensokkengehalte'. Hij meent dat de in een informatiestand zichtbare voorbeelden van bioplastics wel heel geavanceerd lijken, maar eigenlijk alweer achterhaald zijn. Bovendien heeft hij zijn twijfels bij de meerwaarde van Greentech op Vorst B. "De economische schade van deze plannen is buitenproportioneel groot", wijst hij op de afwezigheid van andere uitbreidingsmogelijkheden van de Boxtelse industrie dan dit bedrijventerrein.

Toch zijn er na afloop ook positieve geluiden te horen. Een groot deel van de aanwezigen is gerustgesteld of heeft op zijn minst zijn of haar zorgen kunnen uiten. En het feit dat Van de Wiel uiteindelijk bereid was tekst en uitleg te geven? Daar hadden zelfs de boze Lennisheuvelaren na afloop een bescheiden applausje voor over. Een ding is zeker: het laatste woord over de realisatie van het biomassaplein en Greentech is nog lang niet gesproken.

Infokader: Wat is Greentech?

Het effectief zo'n 10 hectare grote terrein van Vorst B is door de provincie aangemerkt voor Greentech. Volgens wethouder Van de Wiel was dit onvermijdelijk, aangezien het bedrijventerrein op de nominatie stond om afgeschreven te worden. Dit kon Boxtel voorkomen door het bedrijventerrein te labelen voor de realisatie van Greentech. Omdat de grond naar schatting zo'n 10 miljoen euro waard is, zo vertelt de wethouder, was de keuze volgens hem al vlug gemaakt. Maar wat is Greentech nu eigenlijk? En, misschien net zo belangrijk: wat is het niet? Wij vroegen het de wethouder en de betrokken ambtenaren.

Een voorloper van Greentech is enkele jaren geleden, zo rond 2009, ontstaan vanuit een oproep van de Europese Unie. Het bleek destijds heel lastig een rendabel traject op touw te zetten voor het omzetten van afvalhout naar grondstof. De EU riep de lidstaten daarom op nu eens echt werk te maken van het begrip 'circulaire economie', waarbij snoeiafval gezien wordt als grondstof in het zogenaamde Timber!-project.

Boxtel nam daarin namens ons land, samen met Spanje, Polen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, het voortouw. Deze kartrekkersrol leidde tot de ontwikkeling van Greentech in 2013. Volgens de wethouder is de manier van werken in het Greentech-project één van de redenen dat veel buitenlandse bedrijven zich nu al in Boxtel laten informeren.

Greentech is de noemer waaronder de gemeente in samenwerking met de provincie opereert in een poging kleinschalige experimenten op het gebied van circulaire economie naar Boxtel te halen. Het vloeit voort uit eerdergenoemd Timber!-project. Mede daardoor is er volgens de wethouder nooit sprake geweest van de verwerking van mest in onze gemeente; Greentech is namelijk vanaf het begin al gericht op houtrecycling. "Er zal in Boxtel geen mest verwerkt worden. Nu niet, maar ook niet ná vier jaar", aldus Van de Wiel. Boxtel is binnen Greentech in gesprek met diverse partners, zoals onderwijsinstellingen en verschillende bedrijven om van Vorst B een technologisch hoogstandje te maken.

Een van de conclusies van het vooronderzoek was dat verbranden van biomassa niet de meest rendabele optie was. "Dat was vergassen en vergisten. Dit leidt tot restproducten waarvan bioplastics gemaakt kunnen worden en nutriënten voor bodemverbetering. Bovendien komt er energie vrij bij dit proces", geeft de wethouder aan.

Om bedrijven die werken met houtige biomassa naar Vorst B te lokken is het nuttig en misschien zelfs wel noodzakelijk om die grondstof beschikbaar te hebben op deze locatie. Daarom, zo geven de betrokkenen aan, is het wenselijk om biomassa voor handen te hebben. "De insteek was daarom altijd al om het biomassaplein naar Lennisheuvel te halen. Eerst zou de vierjarige pilot plaatsvinden in Liempde, maar ook toen al was het doel dat na de pilotperiode het plein naar Vorst B zou verhuizen", geeft de wethouder aan. De komst van het biomassaplein naar Lennisheuvel werd versneld door de vondst van een dassenburcht op het beoogde pilotterrein in Liempde.

Naast het biomassaplein is ook al zeker dat er een permanent kenniscentrum op het terrein komt. In het centrum zal onder andere een afvaardiging van Biomimicry Nederland zich vestigen. Volgens de wethouder moet niet gedacht worden aan een high tech congrescentrum, maar meer aan een op een klaslokaal lijkende omgeving waarvan bedrijven die zich aansluiten bij Greentech gebruik kunnen maken om kennis te delen.

De wethouder geeft aan dat het geitenwollensokken-imago van Greentech hem steekt: "Het gaat om technologisch hoogstaande bedrijven en partijen die interesse tonen en waar we mee in gesprek zijn zoals de BOM, Heijmans, en verschillende hbo- en mbo-opleidingen. Serieuze partijen dus." Ook geeft de wethouder aan dat daar waar mogelijk wordt samengewerkt met kenniscentrum De Kleine Aarde.

Verder is Greentech er op gericht om kleinschalige projecten, zoals Van de Wiel zegt, 'op laboratoriumschaal' nieuwe producten te laten ontwikkelen op basis van houtige biomassa. Hij benadrukt met klem dat dit ook bestaande Boxtelse bedrijven kunnen zijn.

Verlies voor Horntreffers in BRTC

Boxtel - Koploper De Horntreffers kregen dinsdag hun eerste nederlaag in de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC) te verwerken. Rotsvast bracht de spanning terug en won verdiend met 6-4 en vond zelf aansluiting bij hun achtervolgers. De topper tussen Taverbo-Sabo 1 en Grand Café Rembrandt eindigde onbeslist. Taverbo-Sabo 3 herstelde zich van de vorige nederlaag met winst op De Dommel dat vaster op de laatste plaats werd gezet. Taverbo-Sabo 2 versloeg De Firma Fotografie met 7-3 en loopt verder weg van de onderste plaats.

Rotsvast was deze speelronde een te groot struikelblok voor kampioenskandidaat nummer één De Horntreffers. Na zes partijen stond er een tussenstand van 3-3 op het scorebord, maar met winst van Erik van der Schoot op Hans van Weert en een zege van Geerta Pluut op Wim van Aarle was het gat geslagen en stond er 5-3 op het bord in het voordeel van Rotsvast. Hans van Weert won nog wel van Bart Theeuwes, maar in de laatste partij trok Erik van der Schoot de winst naar zich toe tegen Ad van Weert en daarmee was de eerste nederlaag een feit voor De Horntreffers.
Erik van der Schoot bleef weer eens drie enkelspelen ongeslagen, Geerta Pluut was goed voor twee winstpartijen en Bart Theeuwes won een partij en ook het dubbelspel ging naar team Rotsvast. Voor De Horntreffers kon alleen Hans van Weert overtuigen met twee zeges terwijl zijn broer Ad en Wim van Aarle ieder met een punt genoegen moesten nemen. Eindstand 6-4 in het voordeel van Rotsvast.

In de strijd om een van de bovenste plaatsen stond ook de topper van Taverbo-Sabo 1 tegen Grand Café Rembrandt op het programma. Voor beide teams was het zaak om geen nederlaag te lijden om de achterstand op koploper niet verder te laten groeien en de concurrenten naast zich bij te kunnen blijven. Grand Café Rembrandt begon goed door winst van Arnold van der Heijde en Ad Brekelmans op Frans van Dun en Hans van Haaren. Maar Ronald van Dael won zijn enkelspel van Gerrie Hoenselaars en samen met Hans van Haaren ook het dubbelspel en daarmee ook twee punten op het scorebord voor Taverbo-Sabo 1. Daarna scoorde Rembrandt weer tweemaal, maar ook nu trok Taverbo-Sabo 1 dit weer recht met twee winstpartijen van Ronald van Dael en Hans van Haaren op Ad Brekelmans en Gerrie Hoenselaars. Ronald van Dael bleef ook in zijn derde enkelspel ongeslagen en zorgde tegen Arnold van der Heijde voor het vijfde punt voor zijn team en voorkwam daarmee een nederlaag. Winst zat er deze keer echter niet in voor Taverbo-Sabo 1, want de laatste partij trok Ad Brekelmans tegen Frans van Dun naar zich toe en zorgde voor het verdiende gelijkspel voor beide partijen. Eindstand 5-5.

Taverbo-Sabo 3 moest zich tegen De Dommel herstellen van de gevoelige 9-1 nederlaag van vorige week tegen De Firma Fotografie. En dat ging het team van aanvoerder Henk IJsseldijk goed af. Zelf won Henk twee partijen van Wim Jansen en Ad van Lier en Erwin Holowacki deed er nog een schepje bovenop door alle drie zijn enkelspelen te winnen en samen met Henk ook het dubbelspel voor Taverbo-Sabo 3 te winnen. Voor dat team stapte ook Luke van der Schans na lange tijd van afwezigheid weer eens achter de wedstrijdtafel. Hij moest genoegen nemen met een winstpartij in de allerlaatste wedstrijd op Wim Jansen die verder ook puntloos bleef voor team De Dommel waarvoor de punten dit keer kwamen van Ad de Man die tweemaal scoorde en Ad van Lier die één punt op het wedstrijdformulier bij liet schrijven.

In de partij tussen Taverbo-Sabo 2 en De Firma Fotografie ging het om behouden van aansluiting met de middenmoot en nemen van afstand van de onderste positie op de ranglijst. Daarin slaagde Taverbo-Sabo 2 het best. Na zes partijen stond er al een ruime voorsprong van 5-1 op het scorebord en de overige vier punten werden broederlijk verdeeld zodat er uiteindelijk een ruime zege voor Taverbo-Sabo 2 kon worden bijgeschreven. Lothar Groth en Hans Fonken speelden allebei een ijzersterke wedstrijd voor Taverbo-Sabo 2 en bleven in hun drie enkelspelen en samen in het dubbelspel ongeslagen. Stephan Pennings beef ook in zijn tweede wedstrijd zonder punten, maar raakt al wat beter op dreef door wel vier games naar zich toe te trekken. Voor de Firma Fotografie was er geen vervolg op de glorieuze zege van vorige week. Nick, Jordy en Henk van de Laak moesten ieder genoegen nemen met de winst op Pennings om toch nog drie punten aan hun totaal toe te kunnen voegen. Eindstand 7-3 in het voordeel van Taverbo-Sabo 2.

Bridge

Bridgeclub Revanche, uitslagen 9 januari
A-Lijn: 1 A 11 Frank Schalkwijk & Henk Schalkwijk 173,1 61,82 20
2 A 14 Sonja Tempels & Jan Sweere 192,0 59,63 23
3 A 3 Ries Dankers & Fons Gieles 199,9 59,49 B-Lijn: 1 B 3 Miny Deckers & Herman Deckers 206,0 61,31 24
2 B 12 Janny Kniest & Marieke Schalkwijk 196,0 58,33 24
3 B 8 Lous Frankevijle & Cocky Pastoor 195,0 58,04

Bridgeclub Revanche, uitslagen 11 januari
A-Lijn: 1 A 4 Peter van de Ven & Frans Sedee 195,0 67,71 24
2 A 6 Lidy Verstijnen & René Verstijnen 177,0 61,46 24
3 A 8 Thea van Roosmalen & Francine van Roij 174,0 60,42
Bridgeclub Revanche, uitslagen 15 januari
A-Lijn Noord-Zuid: 1 A 5 Ad Mulders & Gerrie Mulders 51,7 64,63 10 2 A 3 Jan van de Meulengraaf & Gerard van Heeswij 49,0 61,25 10 3 A 9 Stan van Kleef & Trees Landwehr Johan 47,8 59,75
A-Lijn Oost-West: 1 A 12 Ans Weijns & Trix van der Kolk 53,0 66,25 10 2 A 2 Jan Kerssens & Joke van Kleef 49,8 62,25 10 3 A 14 Laura Brusselaars & Annie van Erp 45,7 57,13

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 9 januari
3-de Competitie à 2-de zitting d.d. 9 januari 2018
A-lijn:1. Ab Feenstra - Jan Peerlings                 63,75
2. Jos Clercx - Henriëtte Peerlings         58,75
3. Henk Maas - Piet Raaymakers         57,74
4. Jan v.d. Borne - Erik Jansen                56,78
5. Lies Siemons - Henk van Laatum         54,10
B-lijn:1. Paul Ronde - Marie Jose Ronde         57,002. Toos v.d. Leek - Hans Siemons         56,00 3. Ben Otten - Els Otten                         54,58 4. Jan Balk - Ad Tuerlings                        53,50 5. Nellie v.d. Meerakker - Riet v.d. Heijden 53,00

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 9 januari
Uitslagen dinsdag 9 januari 2018,
A-lijn %
1 Ans Kuilman & Michel van der Meijden         62,08
2 Nico van der Poel & Jaap de Wolf                 58,33
3 Gert Joren & Riet van Stuivenberg                 57,50
B-lijn
1 José Esser & Jeanne Kronenberg                 58,75
2 Irene Peeters & Harrie Peeters                         58,33
3 Cees van Hal & Cisca van Hal                         57,92
3 Ria Post & Marie-José Theloesen                 57,92
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 10 januari
Bridgeclub Boxtel
Uitslag drive op woensdag 10 januari
A-lijn
1 Pieter Springer & Tom Wouda 71,88%
2 Cees Botermans & Diny Tielman 68,40%
3 Jaap de Wolf & Frans Sedee        64,93%
B-lijn
1 Cisca van Hal & Gerda Meys        65,21%
2 Tineke van de Sande & Jos Jilesen 56,35%
3 Ricky Gerris & Marie-José Theloesen 54,79%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 11 januari

De uitslag van donderdag 11 januari van Bridgeclub Boxtel
A-lijn 1 L. den Dekker & I. van der Meijden 57,50% 1 F. & N. Gieles 57,50% 3 M. Klaassen & A. van der Sangen 55,00% B-lijn 1 J. van Dijk & J. van den Honert 60,31% 2 R. Traa & H. van Esch 57,29% 2 G. Dams & E. van Gelder 57,29% C-lijn: 1 H. & J. van Uitert 62,08% 2 H. van Kronenburg & M. Visser 60,83% 3 T. Bosveld & H. Hoogers 58,33%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 11 januari
A-Lijn: 1 G. Bekkers & R. van Heeswijk 63,99% 2 R. Prinsen & E. van de Westelaken 62,20% 3 M. Knoops & K. Quinten 60,12% B-Lijn: 1 H. Verdonk & J. van Vugt 67,86% 2 W. & J. Braken 55,71% 2 T. van der Leek & T. van der Zanden 55,71% C-Lijn: 1 J. Dobbelsteen & D. Legius 60,31% 2 W. & J. Kuijpers 60,17% 3 R. van der Heijden & N. van de Meerakker 59,72%

Essche Bridgeclub EBC, uitslagen 11 januari
A-Lijn:1. J. den Ouden & W. Wonnink 63,39% 2. A. & A. van Brunschot 62,80% 3. A. & J. v.d. Aker 61,01%

Biljart

BV kaderteam Wapen van Liempde, uitslagen
W.v.Liempde 1-Hazelaar 3                                 21-18
W.v.Liempde 2-De Straat                                 28-23
W.v.Liempde 3-Krijt op Tijd                                 23-30

BV Geboliesch, uitslagen week 2
De Stapelaars-'t Pommeransje 33-36
Ons Vertier-'t Krijtje                 29-37
Le Carambole-De Unie Boys 36-29
Kloosterboys-De Prutsers 31-33
Dè ziek wel zitte-Samen Sterk 33-40
De Treffers-De eenheid                 35-31
De Fetsers-De poedelaars         34-34

Zaalvoetbal

Eltechno inst-Grieks rest Corfu         1-10
Goossens Advies-X2COM                         3-3
Tahadi-Le Temps Perdu                         5-5
Second Cars-'t Hart van Boxtel                 4-2
Kwalitaria Strik-Fysio De Dommel         6-7
Dobotex BV-Wijnpakettenonline 1-2
Celdex BVSelissen Boys                 1-6
Vermeer verzekeringen-Groen Als Gras         1-2                 
Vinyl en Tapijtwinkel-Van Stekelenburg 2-13
Programma 20 januari
17.00 Gebr. Bekkers-Tahadi
17.45 't Geveltje-Heva /Van Weert
18.30 Cafe Vollop-'t Hart van Boxtel
19.15 Fysio de Dommel-Eltechno inst.
20.00 Le Temp Perdu-Van de Sande Bouw/Pacqt
20.45 Grieks rest Corfu-Vollop/Telaviv
Programma 22 Januari
19.00 Dobotex BV-Meneer Van Dommelen
19.45 Vermeer verz.-Verbeij/ Hanekroot
20.30 F.C. Blokfit-Rijschool Gestel 2
21.15 Celdex BV-Wijnpakettenonline

Rugby

Rugby Club Ducks, uitslagen 13 januari:
Cubs:        Ducks-Gouda                14-45
Junioren: Ducks-RCC Roosendaal        0-98
Colts:        Ducks-Bull Dogs Almere        47-5
Senioren: Ducks Brabarians-Eilanders Middelharnis        74-5
Programma 20 januari:
TBM:        Toernooi Tilburg                        10.00
Cubs;        Ducks-The Hookers 11.00
Junioren: Breda-Ducks                11.00
Colts:        Gelre Arnhem-Ducks                13.00
Programma 21 januari:
Senioren: Bokkenrijders Roermond-Ducks Brabarians 13.00

Blox-dames binden als tweede geplaatste Jola aan hun zegekar

Made - In een spannende wedstrijd in Made wisten de volleybalsters van Blox drie sets uit een vijfsetter mee te nemen naar Boxtel. Voorafgaand aan de wedstrijd had de coach van Jola Blox-coach Luc Kivit medegedeeld te zullen gaan voor een overwinning van 4-0 zodat zij in de wedstrijd om de eerste plek vijf punten in Made konden houden. Maar bij Blox hadden ze duidelijk andere plannen.

Net als in de thuiswedstrijd verloren de Boxtelse dames de eerste set met 26-24. In deze set van hoog niveau ging de stand op en neer. Het verlies viel zwaar bij Blx, maar er werd niet getreurd. Ondanks een tegenspeelsrer met een zeer harde en strake service, pakten de Blox-dames de tweede set. Mede door een goede servicereeks van Hannah Verhagen en sterk spelende set-upster Heidi Van Pinxteren werd deze set met 25-20 gewonnen.
Ook de derde set was voor Blox wat de stand in sets op 2-1 bracht. De vierde set was echter een heel ander verhaal. Als een duveltje uit een doosje stond daar ineens nummer 9 aan de overzijde van het net. Samen met de serveerster wist zij het hele team van Jola te pakken met moeilijk te verdedigen aanvallen en services. De set ging met 25-8 naar Jola.

Het kwam nu dus aan op een vijfsetter. Vanaf het begin van de vijfsetter pakten de meiden de flow van de eerste drie sets weer op, de vierde set leek vergeten en al snel liepen ze uit tot een comfortabele 7-2 voorsprong. Hierna werd het toch nog spannend, maar na een mooie harde smash van Maud Herberigs, een slim geplaatste bal van Janne Ariens en enkele persoonlijke fouten aan de overzijde was de vijfde set bijna een prooi voor de Bloxmeiden. Na een onmogelijk te verdedigen bal van de nummer 9 van Jola, die Janne op onnavolgbare wijze bij Heidi wist te brengen, was de setwinst met 15-10 binnen.

Met deze 3-2 overwinning op de nummer twee blijven de Bloxdames bovenin meedraaien. De strijd om de top drie is zeker nog niet gestreden.

Goede start kaderteam Wapen van Liempde

Liempde - Het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank is het jaar uitstekend begonnen. De wedstrijd tegen het kaderteam van Van Hoppe uit Duizel werd met 6-2 gewonnen.

In de eerste partij moest Martien van den Tillaart in de gelijkmakende beurt de nog resterende negentien caramboles maken om een punt aan de partij over te houden. En zo geschiedde. Ton Rovers deed daar nog een schepje bovenop. Bij hem ontbraken nog veertig caramboles toen zijn tegenstander de partij uitmaakte, maar Rovers slaagde erin om de ontbrekende punten in de gelijkmakende beurt te scoren. Henry van Dijk voltooide zijn partij van 160 caramboles kader 57/2 in twaalf beurten. Datzelfde aantal beurten had Leo van Hastenberg nodig om 110 caramboles te maken.

Leo van Hastenberg naar NK kader
Tijdens de gewestelijke finale van de strijd om het Nederlands kampioenschap kader 38/2 derde klasse (moyenne van 7 tot 12) eindigde Leo van Hastenberg van 't Wapen van Liempde/RegioBank op de tweede plaats. Hij heeft daarmee deelname verworven aan de finale om het NK, die eind februari plaatsvindt in Wijchen. Nadat Van Hastenberg op de eerste dag slechts één punt behaalde uit twee wedstrijden, won hij de volgende vier partijen. De opgebouwde voorsprong op de nummer drie van dat moment was groot genoeg om de laatste partij van de latere kampioen, die ongeslagen bleef, te mogen verliezen. Uit zeven partijen haalde Van Hastenberg negen punten, zijn algemeen gemiddelde was 8,30.

Succesvolle Super Saturday bij Rugby Club Ducks

Boxtel - Vier wedstrijden werden zaterdag gespeeld bij Rugby Club Ducks. Het maakte de dag tot een Super Saturday, die - hoewel de winst niet door alle teams behaald werd - een groot succes voor de club was.

De dag begon op sportpark De Wielakker met een training van de jongste jeugd tot 12 jaar oud. Daarna speelden de 12- en 13-jarige Cubs tegen koploper Gouda, waarbij de Boxtelaren en hun clusterpartners uit Eindhoven helaas tekort schoten. Op een aantal onderdelen van het spel was Gouda beter, wat terug te zien was in de uitslag van 14-45. De junioren (14 en 15 jaar oud) leken nog last te hebben van de winterslaap, ze lieten zich de kaas van het brood eten door Roosendaal. In de tweede helft volgde een licht herstel, maar een monsternederlaag van 0-98 was niet te voorkomen.

De 16- en 17-jarige Colts deden het beter, door dynamisch en gedreven spel werden de gasten van Bulldogs Almere op een 47-5 nederlaag getrakteerd. Dit was extra lekker voor de Boxtelse rugbyers, omdat het hun eerste overwinning was. Als afsluiting mochten de senioren van de Ducks, de Brabarians, aan de bak tegen de Eilanders uit Middelharnis. Al rap bleek het verschil in ranking. De Brabarians vielen lustig aan waar de Zeeuwen vooral moesten verdedigen. Er kwamen dan ook diverse punten op het scorebord. De Eilanders wisten in de tweede helft de eer nog te redden door een try te scoren, maar de uitslag van 74-5 voor de thuisploeg sprak boekdelen.

Het verlies weerhield de gasten uit Middelharnis er echter niet van om mee aan te schuiven voor de nieuwjaarsreceptie van de Boxtelse rugbyclub, waarbij ook vele leden, ouders van spelers en leden van de Club van 100 present waren.

Veel prijzen en persoonlijke records voor SWNZ bij tweede competitiewedstrijd

Boxtel - Zondag 14 januari werd de tweede competitiewedstrijd van het seizoen gezwommen. Normaal gesproken staat deze wedstrijd al in november op het programma, maar doordat de KNZB de kalender heeft veranderd, werden toen de Brabantse Kampioenschappen gezwommen en was het op de tweede zondag van het nieuwe jaar pas tijd voor de tweede ronde van de competitie. In Boxtel kwam de door vele afmeldingen geplaagde ploeg van SWNZ met vijftig zwemmers in actie tegen de Dommelbaarzen uit Vught en Tempo uit Valkenswaard.

Winst was er voor Jesse Hoksbergen (200 vrij), Lisa Verheij (100 rug en 100 vlinder), Floor Rüwen (50 school), Britt Bakers (200 wissel), Tasnim Bezbiz (100 rug) en Isa Schellekens (200 vrij). Isa Schellekens (100 school), Lotte van de Laak (100 rug), Iris van der Aa (200 wissel), Alma Janssen (100 vlinder), Britt Bakers (100 vrij) en Juul Schellekens (50 school) werden tweede. De derde plaats was er voor Rianne Slabbers (200 wissel), Mirelle de Kort (100 school en 200 vrij), Claartje Rijken (100 rug en 100 vlinder), Hanneke van der Steen (50 school), Anouk Hacken (200 wissel), Juul Schellekens (100 rug), Pauline van Dam (200 vrij), Emma Verhoeven (100 vlinder) en, Iris van der Aa (100 vrij)
Bij de estafette 4 x 100 vrij dames werd het eerste team met Mirelle de Kort, Isa Schellekens, Lisa Verheij en Pauline van Dam tweede. Het tweede team met Selina Janssen, Britt Bakers, Iris van der Aa en Rianne Slabbers greep net naast de derde plaats. Claartje Rijken, Lotte van de Laak, Anouk van Lokven en Hanneke van der Steen werden vijfde. Bij de heren werd het eerste team met Hermie Minkels, Mark van Dinther, Rik op het Veld en Jesse Hoksbergen helaas gediskwalificeerd vanwege een te snelle overname. Team twee met Jelle Rutten, Jeroen van Dinther, Roel van der Kleij en Guy Huijsmans werd vierde.

Opvallend was de SWNZ-overmacht in enkele programma's. Zo werden de plaatsen één tot en met vijf bij de meisjes jeugd op de 100 rug en de plaatsen één tot en met vier bij de meisjes junioren 200 wissel bezet door meiden van SWNZ. In totaal werden er 66 persoonlijke records gezwommen. Tasso Devetzis verpulverde zijn PR's op zowel de 100 rug als 100 vlinder en ook zijn tussentijden waren PR's. Anouk Hacken en Kes Keij zwommen op de 200 wissel maar liefst 24 seconden van hun oude toptijd. Iris Verheij was op deze afstand 22 seconden sneller dan ooit en Oliwia Krawczyk vijftien. Helmie van de Laar verbeterde zich op de 50 en 100 rug met tien seconden. Op de 100 rug was Stephan Neuféglise achttien tellen sneller dan ooit.
Op 4 februari staat in Uden de volgende ronde van de competitie op het programma

Regiomix Toernooi bij JBV De Walnoot

Boxtel - Het wekelijkse Open Regiomix Toernooi werd maandag gespeeld bij jeu de boulesvereniging De Walnoot. 43 spelers namen deel aan het toernooi, dat op de binnenbanen van de vereniging aan de Selissenwal 25 in Boxtel werd gespeeld.

In totaal waren 52 mensen afgekomen op dit wekelijkse evenement. Zij werden door Jos en Francien van Meersbergen voorzien van onder andere vers gemaakte erwtensoep met brood. De barbediening was in handen van Henny en Léo Bekers, de wedstrijdleiding lag in handen van Hans van Dinther.

Narda van Weert werd eerste met 3/22 punten, Dien Hangraaf en Michel Luijten verdeelden de tweede plaats met 3/18 punten. Ook de vierde positie werd door twee spelers veroverd: Ben Heutink en Ad Pennings behaalden daarvoor 3/16 punten. De zesde plaats was voor Albert van der Sande met 3/15 punten.

Elke maandagmiddag vanaf 13.00 uur is iedereen welkom bij JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25 om mee te doen aan dit wekelijkse toernooi. Elke aangemelde deelnemer kan een balletje mee gooien tijdens deze gezellige Regiomix. Kijk voor meer informatie op www.jbvdewalnoot.nl.

MEP JD1 kampioen topklasse in de zaal

De kampioenen van MEP JD1, met van links naar rechts Thijs Langenhoff (trainer/coach), Kasper Smits, Pepijn van Thiel, Julian van Thiel, Ties-Jan Klumper, Noah Klaassen, Floris Simons, Joep Holla, Sjoerd Verzijden (trainer/coach) Job Pije (teamgenoot op het veld), Eif Ophof, Thomas van Thiel (teammanager), liggend op de grond keeper Marijn van Asveldt. (Foto: Kathelijne van Thiel) Foto: Kathelijne van Thiel

Boxtel - De jongens van MEP JD1 zetten zondag een unieke prestatie neer in de zaal. De hockeyers werden kampioen van de topklasse door de winst op Helmond JD1. Met een comfortabele uitslag van 4-1 in het voordeel van MEP hebben de jongens laten zien de terechte kampioenen te zijn geworden.

Voor de wedstrijd tegen Rosmalen die hierop volgde stond na het binnenhalen van het kampioenschap niets meer op het spel, wat ongetwijfeld meespeelde in het verlies van deze partij voor de jongen MEP-talenten.
Het team onder leiding van trainer/coach Thijs Langenhoff en Sjoerd Verzijden had de eerste of tweede positie nodig voor een plek op de Zuid-Nederlandse Zaalkampioenschappen, die volgende week zondag, 21 januari in Eindhoven worden gehouden. Met het kampioenschap op zak gaan ze met vertrouwen de komende wedstrijden tegemoet. Enthousiaste supporters zijn van harte welkom, meer informatie is te vinden op www.mhcmep.nl.

Schrijf je in voor het Job Investment Actuele Rating Toernooi bij LTV Munsel

Boxtel - Van 12 tot en met 18 maart is er het Job Investment Actuele Rating Toernooi bij LTV Munsel. Wat anders is bij dit toernooi, is dat de deelnemers spelen op hun eigen niveau, met leukere en spannendere wedstrijden als gevolg.

Inschrijven voor dit toernooi kan via www.toernooi.nl, in de categorieën HD/DD/GD/DE/HE. Deelnemers mogen zich inschrijven voor twee onderdelen. Er wordt gespeeld in een poulesysteem. Voor vragen kan gemaild worden naar jobinvestmenttoernooi@gmail.com.

De wedsrijden worden gespeeld van 12 tot en met 18 maart, maar in het voorweekend van 9, 10, en 11 maart kunnen al wedstrijden worden ingepland.

18 / 18

18-20 januari

Expositie Biomimicry bij YourStory
Stationsstraat 33, Boxtel

18-31 januari

Expositie Sonja Smulders
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

18 januari-4 februari

Tentoonstelling 55 jaar SOC (za & zon)
Rechterstraat 50, Boxtel

Expositie: Het leven en creatieve werk van Boxtelaar Frans Heerschop (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 18 januari

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Wandelingen WSV De Keistampers
13.30 uur, vertrek vanaf Winkelcentrum Oosterhof, Boxtel

Huiskamer; verrassing
17.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Zittingsavond De Ploegers
20.00 uur, Ploegerspaleis Het Hof, Nieuwstraat 43, Liempde

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 19 januari

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Meezingmiddag
13.30 uur, Hobbycentrum Boxtel, Baroniestraat 105, Boxtel

Gratis tennisclinic voor kinderen
16.00 uur, LTV Munsel, De Voetboog 5, Boxtel

Zittingsavond De Ploegers
20.00 uur, Ploegerspaleis Het Hof, Nieuwstraat 43, Liempde

Zaterdag 20 januari

Huiskamer; rikken hobby
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Zittingsavond De Ploegers
20.00 uur, Ploegerspaleis Het Hof, Nieuwstraat 43, Liempde

Zondag 21 januari

Verkiezing jeugdprins en prinses Indegat
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Herenboeren wandelen de winter door
13.00 uur, Carpoolplaats A2, Gestelseweg, Boxtel

Boxtelse Ierse sessie
13.30 uur, Bed and Breakfast In den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Optreden van de Swanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Maandag 22 januari

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Rolstoeldansen door Stichting Sparkle
18.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud
19.30 uur, Restaurant Zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Smartlappenavond
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 23 januari

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Woensdag 24 januari

Huiskamer; rikken hobby
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot,Reginahof 1, Boxtel

Iona en Keltische Spiritualiteit
19.30 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Donderdag 25 januari

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkunde, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

De Oggelrevue 2018
20.00 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, Esch

Foto: Ellis Willems

Daan, Luuk en Jasper

Michel Geelen

Hanneke van Esch