DeMooiBoxtelKrant

14 januari 2015

DeMooiBoxtelKrant 14 januari 2015


Zeven medailles voor Tabitta op Zuid-Nederlandse districtsfinales

De clean sweep bij de pupillen: drie turnsters van het Boxtelse Tabitta op het erepodium tijdens de districtsfinales in Valkenswaard. Foto: Boukje Canaan

Boxtel - De turnsters van het Boxtelse Tabitta hebben afgelopen weekeinde tijdens de Zuid-Nederlandse districtsfinales in Valkenswaard uitstekend gepresteerd met zeven medailles. Bij de A-selectie was er zelfs sprake van een clean sweep in de categorie Pupil 2 n1, in een deelnemersveld van veertien turnsters: voor de Boxtelse club behaalde Shadé van Oorschot goud, Donna van Wijgerden zilver en Lieke van Hal brons. Mees van Abeelen volgde op de voet met de vierde plaats.

Deze districtsfinales waren een strijd tussen meisjes uit Noord-Brabant, Zeeland en Limburg. Namens Tabitta waren er ook prijzen voor: Nienke Langenhuizen (goud, Jeugd n1), Floor de Wolf (zilver, Pupil 1 n1) en Puck van Weert (zilver, Jeugd 1e divisie). Het doel was het behalen van 36 punten, om zo rechtstreekse plaatsing voor de landelijke kwartfinales af te dwingen. Door blessures en nieuwe leden van andere verenigingen met lagere niveaus, wisten de Boxtelse trainers vooraf dat het voor sommigen zo vroeg in het seizoen lastig zou worden. Naast de genoemde medaillewinnaars slaagden Mijke Jansen (5e), Sanne van der Steen (8e), Lotte Langerwerf (6e), Luna Ketelaars (7e), Floor van Ingen (6e), Nayla Aarts (11e), Madelief Hobbelen (13e) en Eva Roos (7e) erin om 36 punten te behalen. Zij plaatsten zich rechtstreeks voor de kwartfinale. Fenne van Haaren, Celeste Canaan, Wendy Li en Romy Poirters kwamen punten te kort. Voor de laatste drie was het een spannende strijd, want het ging maar om enkele tienden van punten. Op de achtste finales komt er een herkansing.

De B-selectie turnsters van Tabitta straalden afgelopen weekend in hun nieuwe turnpakjes in de clubkleuren. Ook hier werden goede resultaten behaald. Yenthe Ketelaars veroverde het brons in de Junior divisie 3. Bij deze niveaus plaatsen de sterkste turnsters zich voor de A-finales en de overige voor de B-finales. Alle selectieleden van Tabitta wisten zichzelf knap te plaatsen voor de A-finales. De uitslagen: Pupil 1 N3: Lisa van der Schoot 13e, Fleur Boom 27e, Benthe Bressers 29e; Pupil 2 N3: Romy Schepens 5e, Guylene Brunneman 10e, Nova van Kempen 27e; Jeugd Divisie 3: Tess Voets 19e , Sylvana Obispo 23e; Junior Divisie 3: Jade Rovers 8e, Maite Ahsmann 15e.
Door zowel de leden van de A- als B-selectie werden ook nog veel toestelfinales behaald. Deze regionale finales zijn eind januari in Helmond.

Topdrukte bij open dagen middelbare scholen Boxtel

Foto: Mark van der Pol

Boxtel – Zowel het Baanderherencollege als het Jacob-Roelandslyceum heette zaterdag de aanstaande schoolverlaters van groepen 7 en 8 van basisscholen uit Boxtel en omgeving welkom. Honderden kinderen kwamen met hun ouders, broertjes en zusjes alvast een kijkje nemen om zich te oriënteren op de volgende grote stap in hun leven: de middelbare school.

Beide scholen probeerden op een leuke en speelse manier de kinderen te interesseren voor hun school. Leerkrachten en scholieren vertelden enthousiast over de verschillende richtingen waaruit de toekomstige leerlingen kunnen gaan kiezen, er werden demonstraties gegeven en voorstellingen opgevoerd. Ook konden de kinderen bij verschillende vakken zelf aan de slag om te proeven van al het interessants en leuks dat de middelbare school hen straks te bieden heeft.

Kijk voor een uitgebreide foto-impressie van de open dagen op www.mooiboxtel.nl/foto's.

Leerkrachten probeerden door middel van interessante proeven de nieuwe leerlingen te interesseren voor hun vakken. Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
2 / 20

Boxtel - Het is de Stichting Dommelbimd gelukt om tijdig het benodigde geld bijeen te krijgen om natuurlandschap De Dommelbimd, tegen het centrum van Boxtel, aan te kopen en daarmee te behouden voor de toekomst. In maart 2013 kwamen de landbouwgronden tussen kasteel Stapelen en de Eindhovenseweg met een grootte van 6,5 hectare opeens te koop. Drie buurtbewoners maakten zich zorgen over de toekomst van het mooie gebied en besloten een poging te doen om het door aankoop veilig te stellen. Brabants Landschap bleek bereid de aankoop voor te financieren, onder de voorwaarde dat de bewoners vóór 1 januari 2015 het geld bijeen zouden brengen om het eigendom over te nemen.

Foto: Toine Cooijmans

Afgelopen anderhalf jaar hebben de initiatiefnemers, verenigd in de Stichting Dommelbimd, er alles aan gedaan om het bedrag van 295.000 euro op tijd bijeen te krijgen. Vooral de verkoop van particuliere certificaten van 1.000 euro en een crowdfundingactie hebben veel positieve reacties opgeroepen, bij inwoners van Boxtel en ver daarbuiten. Zo'n 350 mensen hebben een financiële bijdrage geleverd. De teller staat per 5 januari 2015 op 310.000 euro. Daarvan komt 90.000 euro rechtstreeks van burgers en 80.000 euro uit private fondsen/organisaties: het Prins Bernard Cultuurfonds heeft 35.000 euro bijgedragen, Streekfonds Het Groene Woud 35.000 euro en Natuurmonumenten 10.000 euro. Verder is er een toezegging van 120.000 euro van Landschappen van Allure (Provincie Noord-Brabant) en draagt staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) 20.000 euro bij, in verband met de landelijke voorbeeldwerking.

De stichting neemt binnenkort officieel het eigendom over van Brabants Landschap. Ze gaat ook actief aan de slag in het gebied, in samenwerking met de Boxtelse bevolking. Op de eerste plaats wordt het achterstallig onderhoud opgepakt. Daartoe behoort het jaarlijks maaien van de hooilanden (beemden), zodat de bloemenpracht weer als vanouds zichtbaar wordt. Ook wordt het gebied, dat al 50 jaar hermetisch op slot zit, opengesteld voor wandelaars door middel van een laarzenpad en excursies.

Het succes van Dommelbimd laat volgens de stichting zien dat burgers hun nek kunnen uitsteken voor de natuur dichtbij huis. Ze hoopt dat anderen geïnspireerd raken en ook actief aan de slag gaan met bescherming van natuur in hun buurt. Meer informatie staat op www.dommelbimd.nl.

Cuadrilla stelt gemeente Boxtel ultimatum

Boxtel - De gemeente Boxtel is door Cuadrilla Resources voor de keuze gesteld: vóór 19 januari de verlenging van het huurcontract voor de beoogde proefboringslocatie naar schaliegas bevestigen of een dagvaarding volgt.

De gemeente is hiervan niet door Cuadrilla zelf op de hoogte gesteld, maar ingelicht door het ANP (Algemeen Nederlands Persbureau), dat het bedrijf dit op haar website vermeldde. "Maar we gaan ervanuit dat de brief van Cuadrilla naar ons onderweg is", zo stelt woordvoerder van de gemeente Bas Schel. We hebben altijd goed met elkaar gecommuniceerd. We gaan echter geen contact met hen opnemen, dat zullen zij ongetwijfeld wel met ons doen. Ondertussen winnen wij advies in bij onze advocaat. Het standpunt van de gemeente Boxtel van 25 november 2014 blijft namelijk ongewijzigd." De gemeente liet vorig jaar per aangetekende brief aan Cuadrilla weten dat zij per 25 november de huurovereenkomst opzegde van het perceel bij bedrijventerrein Vorst dat bestemd was voor proefboringen naar schaliegas. Cuadrilla Resources maakt gebruik van het recht om de huurovereenkomst met de gemeente te verlengen en heeft de gemeente daarom dringend verzocht om de verlenging vóór 19 januari aanstaande te bevestigen.

"Wat ons betreft is de zaak geëindigd en is Cuadrilla ontslagen van alle verplichtingen richting ons", aldus Schel. Omdat de gemeente sinds 25 november bij haar standpunt bleef, weigerde ze de huursom te aanvaarden en in de huurovereenkomst afgesproken verplichtingen na te komen. Cuadrilla is van mening dat de gemeente in gebreke is inzake de naleving van de huurovereenkomst. Als de gemeente niet voor de gestelde datum terugkomt op haar beslissing, dan zal Cuadrilla haar dagvaarden. "Dat beide partijen verschillende opvattingen hebben hierover, bleek begin november al tijdens een gesprek met Cuadrilla-directeur Frank de Boer", besluit Schel. "Er zal dus ongetwijfeld een juridische procedure volgen."

Luuk Wojcik en Sara Eelen door naar finale DichtSlamRap

Wim Kuipers uit Boxtel. Foto: Hans van Doorn

Boxtel - In een afgeladen Eetcafé Le Temps Perdu werd afgelopen zondag de pre-finale van DichtSlamRap 2015 gehouden. Acht woordkunstenaars lieten horen waarom zij een van de twee overgebleven plekken in de finale op 29 januari verdienden. De vakjury kende deze toe aan Luuk Wojcik en Sara Eelen.

Er was veel belangstelling voor deze pre-finale. Meer dan veertig mensen kwamen naar Le Temps Perdu om te horen en zien hoe de dichters en dichteressen, die zich niet voor de finale hadden weten te plaatsen, het tegen elkaar opnamen. Na een korte inleiding door Marcel Linssen ging het programma meteen sterk van start met een introductie door singer-songwriter Iris Penning. Haar prachtige gitaarspel en zang brachten sfeer in de tent en zij zette met haar mooie teksten de toon voor de rest van de middag.

Vervolgens was het de beurt aan de deelnemers. Niek Hermsen, Eline van Nes, Luuk Wojcik, Irene Siekman, Lisette Ntukabuwmwe, Sara Eelen, Ria Westerhuis en de Boxtelse Wim Kuipers betraden het podium om enkele van hun werken voor te dragen. De microfoon werkte niet altijd helemaal mee en soms kwam er wat rumoer van de mensen die verderop zaten, maar de sfeer was goed en er hing een gezonde spanning. Bezoekers zaten soms met open mond te luisteren. Na een kort beraad van de vakjury, die naast presentator Marcel Linssen bestond uit gevestigde dichters ACG Vianen en Roel Weerheijm, werden Luuk, Lisette, Sara en Ria verkozen om door te gaan naar de tweede ronde. Nadat zij nog een aantal gedichten hadden voorgedragen, was het aan de juryvoorzitter ACG Vianen om de definitieve winnaars uit te roepen, wat hij deed op geheel eigen wijze: met een compilatie van alle gedichten die die dag waren voorgedragen. De jury was zeer te spreken over de bijdrage van alle acht deelnemers, maar er waren nu eenmaal maar twee finaleplaatsen te vergeven. Deze gingen uiteindelijk naar Luuk Wojcik en Sara Eelen.

De 17-jarige Lisette Ntukabuwmwe uit Breda liet een prima indruk achter. Foto: Hans van Doorn
Luuk Wojcik is een van de twee uitverkoren finalisten van DichtSlamRap. Foto: Hans van Doorn

De finale van Dicht-Slam-Rap is op donderdag 29 januari vanaf 20.00 uur, ook in Eetcafé le Temps Perdu.

Aandacht- en concentratieproblematiek bij jongeren

Boxtel - Aandacht- en concentratieproblemen vormen voor veel jongeren een ernstige belemmering bij het goed kunnen functioneren thuis en op school. Ouders en leerkrachten vragen zich vaak af wat de oorzaak is van de problemen, hoe ze een kind het beste kunnen ondersteunen en/of wanneer het noodzakelijk is om nader onderzoek te laten doen.

Op donderdagavond 22 januari organiseert HSB-Boxtel (Huiswerk- en studiebegeleiding) een informatieavond voor belangstellenden uit Boxtel en omgeving over aandacht- en concentratieproblematiek bij jongeren. De avond wordt gehouden op Rechterstraat 67 in Boxtel en duurt van 20.00 tot 22.00 uur, de inloop is vanaf 19.30 uur. Sprekers zijn GZ-psycholoog Barend Spijkers en orthopedagoog Suzanne van der Star. Zij zullen beiden vanuit hun eigen expertise een toelichting op het onderwerp verzorgen en mogelijke ondersteuning de revue laten passeren.

Heb je interesse om deze avond bij te wonen, stuur dan een e-mail naar info@hsb-boxtel.nl. Een specifieke vraag over dit onderwerp kun je in je mail vooraf meesturen.

Molenstraat

Foto: Marie Fick

Tussen Rechterstraat en Van der Voortweg

Zeker vanaf 1500 lag noordwestelijk van het centrum een watermolencomplex, met maar liefst vier molens. Twee daarvan stonden op de Dommel, ter hoogte van de nog bestaande 'Boxtelsche Watermolen', aan de Molenstraat. Het andere molenpaar lag bij de uitmonding van het Smalwater in de Dommel. Stroomopwaarts van dit complex lag een stuw in de rivier, zodat de molens optimaal konden functioneren. Daardoor ontstond elders natuurlijk, periodiek, veel wateroverlast. Naar aanleiding van de ordonnantie van Karel V, over het toegestane waterpeil bij de watermolens, in 1545, worden de Boxtelse molens voor het eerst met name genoemd in de schriftelijke bronnen. Maar al voor 1400 wordt er in archiefstukken gezinspeeld op het bestaan van een molen en een molenaar in Boxtel. De molens aan de Dommel gebruikten de waterkracht om hout te zagen, eikenschors te malen voor leerlooierijen, graan te malen en wol te vollen (= persen, laten vervilten). Met de oliemolen aan het Smalwater werd uit koolzaad olie geperst. De molens waren allemaal eigendom van de Heer van Boxtel.

In 1834 werd het landgoed Stapelen, voormalig bezit van de Heer van Boxtel, verkocht aan Gerard Bogaers, lakenfabrikant in Tilburg. Deze gebruikte de bijbehorende molen als volmolen. In 1851 verkocht hij de molens aan de familie Van Hoorn, die ze weer doorverkocht aan molenaar Van Lieshout.

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick

De molens op het Smalwater kwamen uiteindelijk in het bezit van Waterschap De Dommel, die ze in 1912 aankocht om ze te slopen. De molens veroorzaakten namelijk regelmatig wateroverlast en het waterschap was nu eenmaal opgericht om obstakels in de rivier op te ruimen.

De molens op de Dommel werden gekocht door de familie Van Stekelenburg. Ze bleven tot Allerheiligen 1934 in bedrijf, toen een hevige storm ze zwaar beschadigde. Nadien werd alleen nog de graanmolen gebruikt, die nu door een motor werd aangedreven. In 1973 werd het molengebouw ingericht als bloemenzaak, terwijl het molenhuis nog als villa in gebruik is.

Plannen voor herstel van de molens in hun oorspronkelijke staat kwamen nooit tot uitvoer vanwege gebrek aan geld. Wel is Waterschap De Dommel inmiddels het Dommelproject begonnen, waardoor in 2009 het bruisen van rivierwater weer hoorbaar zou moeten zijn in het centrum van Boxtel. Door omstandigheden is dat een paar jaar later geworden.

Christ van Eekelen,

Heemkundekring Boxtel

Voorbereiding oprichting wijk Platform Centrum Breukelen

Boxtel - De initiatiefnemers van het Wijkplatform Centrum Breukelen nodigen inwoners van Centrum Breukelen uit om op donderdag 15 januari in Partycentrum de Adelaar mee te praten over de oprichting van dat platform. De bijeenkomst wordt gehouden in navolging van de bijeenkomst op 13 november jl.

In de wijken Selissen en Oost zijn al jaren wijkplatforms actief. Zij dragen onder meer bij aan de leefbaarheid van de wijk. Ook gaan zij regelmatig om de tafel met de gemeente, vaak in de persoon van de wijkwethouder, om zaken op te pakken die in de wijk leven. Dan kan het gaan om het realiseren van speelvoorzieningen tot het oplossen van knelpunten die de gezamenlijke bewoners van de wijk aandragen. Een goed voorbeeld daarvan is het niet doorgaan van de knip in de Baandervrouwenlaan in de wijk Selissen. Zo zijn er ook tal van zaken die bewoners van de wijk Centrum Breukelen door krachtenbundeling kunnen bereiken.

De wijk Centrum Breukelen is een groot gebied vanaf de Brederodeweg tot aan Kalksheuvel en van de Achterbergstraat tot aan de Keulsebaan. Graag zien de initiatiefnemers dan ook een zo breed mogelijk vertegenwoordiging vanuit de verschillende delen van de wijk. De bijeenkomst op donderdag 15 januari begint om 19.30 uur bij de Adelaar aan de Baroniestraat 75. Aanmelden is niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd. Dit kan via onderdetoren@home.nl.

Liempde feliciteert prins Witte d'n Urste en adjudant Toon

Prins Witte d'n Urste spreekt de aanwezigen in De Punder in Liempde toe. Foto: Cock Stam

Liempde - Het was druk in Ploegersresidentie de Punder afgelopen vrijdag. Tijdens hun openbare receptie schudden prins Witte d'n Urste (Erik van der Heijden) en zijn adjudant Toon Vos heel wat handen en mochten zij leuke cadeau's in ontvangst nemen. Na de receptie was het feest tijdens de Disco Party en wachtte de prins en zijn adjudant nog een verrassing.

Veel Liempdenaren hadden de moeite genomen om de prins en zijn adjudant te komen feliciteren. "We hebben ontzettend leuke cadeau's ontvangen", vertelt de Prins. "Bier en wijn, maar ook pakken appelsap voor tussen de biertjes door en complete overlevingspakketten met paracetamol." Ook hadden de Ploegers een mooie foto neergezet waarop iedereen die dat wilde een felicitatie kon schrijven. "Je weet wel, zo'n leuke foto die ze eigenlijk nooit zouden gebruiken!" lacht hij.

Foto: Cock Stam

Verrassing
Na de receptie luidde Hofkapel De Kromploegers de feestavond in, waarna formatie Sugar & Spice en de discoclassic dj de beentjes goed van de vloer kregen. Adjudant Toon werd vervolgens verrast door Adjudantenvereniging Gezellige Adjudanten Ontspannen Samen (GAOS), die hem in kwam lijven. En een andere verrassing kwam van feestduo De Dorini's, die de prins en zijn gevolg persoonlijk kwamen feliciteren door een spetterend optreden te verzorgen. Vervolgens werd er nog flink gedanst en ging het meer dan geslaagde feest tot de late uurtjes door.

Grote Elvis Tribute tijdens optreden van The Explosion Rockets

Grote Elvis Tribute tijdens het optreden van The Explosion Rockets in Partycentre Denziz in Boxtel op 7 februari 2015. Foto: Bron: Explosion Rockets

Boxtel - Omdat Elvis Presley, The King of Rock 'n' Roll, op 8 januari 2015 tachtig jaar zou zijn geworden, vonden The Explosion Rockets dat het tijd was voor een swingend feestje. The Explosion Rockets behoren tot de beste Elvis-vertolkers van Nederland qua zang en authentieke begeleiding. Zij brengen een ode aan de King met een grote 'Elvis Tribute' tijdens hun concertserie, waarbij zij op zaterdag 7 februari Partycentre Denziz aandoen.

Met een swingende muzikale reis wordt Elvis weer tot leven gewekt. Van de rauwe energieke jaren 50, het gepolijste vakmanschap uit de jaren 60 naar de glitter van Las Vegas in de jaren 70. The Explosion Rockets zullen de grootste hits spelen van Elvis, die officieel is uitgeroepen tot 'Artist Of The Century'. Daarnaast zal er ook ruimte zijn voor andere muziek uit de fifties and sixties van onder andere Cliff en the Shadows, Buddy Holly en Ricky Nelson.

Al drie keer eerder speelden The Explosion Rockets in Partycentre Denziz, steeds voor een uitverkochte zaal. De entreekaarten van 8 euro per stuk zijn in de voorverkoop op te halen bij Thom Sens (Beneluxlaan 32 in Boxtel, 06-45928586) of aan de zaal van Denziz, 06-34348594 (Kees Veenstra). Als ze dan nog verkrijgbaar zijn, kosten de kaarten aan de zaal 10 euro.

Foto: Bron: Explosion Rockets
Foto: Bron: Explosion Rockets

Wil je verzekerd zijn van een zitplaats, ben er dan op tijd bij. De zaal aan de Stationsstraat 69 te Boxtel is open om 20.00 uur en de show begint om 21.00 uur. Er is een grote dansvloer voor de dansliefhebbers. Meer informatie vind je op www.explosionrockets.nl.

Column Bets Bik

Lieve lezers,

Natuurlijk heeft u allemaal Boer Zoekt Vrouw gekeken. Zo niet, ga dit dan als de sodemieter terugkijken. Ik heb zondag enorm liggen cocoonen onder het genot van een glaasje geitenmelk en een homp kaas, terwijl ik mijn ogen de kost gaf aan de ongemakkelijke avonturen van Theo, Tom, Jan, Bertie en Geert.

Allereerst was daar Theo, de ongemakkelijkheid zelve. Deze innemende boer lijkt als twee druppels water op Erwin Koeman, en heeft de sociale vaardigheden van een hark. Mijn tenen staan nog krom van de speeddates, die in tegenstelling tot hun benaming uren leken te duren. Tom was een heel ander verhaal. Mooiboy van het eerste uur en verliefd op de camera laveerde hij tussen zijn tien zorgvuldig geselecteerde blonde kapsters. Begrijp me niet verkeerd, ik zou er wel een trucje op kunnen, maar oppervlakkig kreeg zondagavond een nieuwe betekenis. Ook Jan was van dit kaliber, al kreeg deze bebrilde agrariër een stuk minder brieven dan Tom.

Maar toen kwam Bertie. In de categorie 'op elk potje past een dekseltje' manifesteerde ze zich met een trui die nu nog door mijn gedachten spookt. Meid, je gaat speeddaten! Trek dan in godsnaam iets charmants aan. De grijze floddertrui leek op een uitgelubberde pyjama, wat haar wellustige vrouwen dan weer wel leek te bekoren. Héél bijzonder.

En toen. Geert. Held van het eerste uur en jolig als de dag lang is. Het leukste aan Geert is dat hij over zichzelf praat in de derde persoon: hij zoekt namelijk iemand die 'voor Geert wel een broodje wil smeren'. Dit alles terwijl hij rustig een tukje gaat doen tussen twee speeddates door. Yvon in paniek, Geert zijn broek verwisselen, het was geweldig.

Al met al heeft mijn zondagavond weer betekenis gekregen. En dit alles door onze eigen Yvon, die alles in goede banen leidt.

Mijn tip voor de zondagavond: let op Geert. Hij en zijn vrouwen gaan nog bijzondere dingen meemaken bij de sleep-over. Ik tip Ada als overwinnaar op Front Geert. Bij Tom gaat het waarschijnlijk gruwelijk mis, in welke zin weet ik nog niet. Bertie zal met wat betere outfits uit de (kleding)kast moeten komen, en Jan en Theo worden intens gelukkig met een vlotte dame.

Kijkt u zondag weer mee?

Kusjes,
Bets

Nieuw artikel

oogcontactfoto
oogcontactwinnaar
sudoku
woordzoeker
cartoon
zoek de 10 verschillen
Jarige van de week

Nieuw artikel

Foto: Tamara Koopman

Vegetarische erwtensoep met rook, maar zonder worst

Het is koud. Zeg maar gerust ijskoud. Er staat bovendien een flinke wind. Maar ik zie toch de eerste rook al omhoog komen. Weer of geen weer: Vuur moet en zal er komen.

Toen wij onze tuin voor de eerste keer zagen bij de huisbezichtiging, was het eerste wat mijn man zei: "Oh, hier kan ik mooi een vuurtje maken!" Ja, ik heb zo'n man. Zo'n oerman, die het liefst iedere dag vuur wil maken en er urenlang in wil staren. En ook kàn staren. Het schijnt trouwens dat bij een gebrek aan vuur de televisie die plaats inneemt. Komt dat misschien bekend voor?

Ik heb daar geen geduld voor, voor dat staren. Ik kom dan kijken, bij dat vuur (of die televisie), en ik vind het vuur echt prachtig, behaaglijk warm en het geeft een rustgevend knapperend geluid, maar al binnen een minuut begin ik zenuwachtig heen en weer te dralen. Kon ik maar..., maar ik kan niet... "Een volgende keer", zeg ik tegen hem. "Ik wil nog teveel doen." Maar ja, dat zeg ik iedere keer. Gelukkig zijn onze kinderen WILD enthousiast en dansen zij er als indianen omheen, wat resulteert in een heel blije oerman, die zijn passie voor vuur kan delen.

Ik loop weer terug het huis in, waar ik een wintersoep aan het maken ben. Vandaag de welbekende snert oftewel erwtensoep. Een vegetarische wintersoep; zonder rookworst, want ik blijf het hartverscheurend vinden om die vrachtwagens vol varkens te zien, wanneer ik tussen Liempde en Boxtel rijd. Maar ik heb een heerlijke vervanger gevonden. Daarnaast brengen mijn man en kinderen trouwens genoeg rookgeuren mee naar binnen zo meteen.

Deze erwtensoep krijgt haar rooksmaak van dulse, een rode alge die heel veel vitaminen (inclusief vitamine B12!) en mineralen bevat. Deze alge kan veel doen voor de smaak van deze overheerlijke erwtensoep. Ik zweer dat ik door de dulse bijna rookworst proef; alsof die erin meegekookt is! Wat een lekkere wintersoep is dit, ik kan er geen genoeg van krijgen...

Vier grote mokken heerlijke rokerige erwtensoep, ideaal voor buiten bij het rokerige vuur. :)

Ingrediënten:
• 1 el (kokos)olie
• 1 ui
• 4 teentjes knoflook, kleingesneden
• 1 kleine prei, kleingesneden
• 1/2 knolselderij, kleingesneden
• 3 stengels bleekselderij, kleingesneden
• 2 grote wortels, kleingesneden
• 300 gram spliterwten
• 1,5 liter groentebouillon
• 2 el tijm, fijngehakt
1/4 grote witte of groene kool, kleingesneden
• 2 el dulse
4 el peterselie, fijngehakt

Garnering:
• Extra peterselie
• Gerookte tofu, in blokjes

Bereiding:
1) Verhit de olie in een grote pan en bak hierin de ui tot deze glazig is.
2) Voeg dan de knoflook, prei, knolselderij, bleekselderij en wortels toe en bak deze zo'n 2 minuten met de ui mee. Roer goed om.
3) Voeg daarna de spliterwten, bouillon en tijm toe en breng het aan de kook. Laat het vervolgens 45 minuten zachtjes pruttelen.
4) Zet dan het vuur uit en voeg de groene kool en dulse toe. Laat de soep 5 minuten staan en roer goed door, zodat de witte of groene kool en dulse zacht zijn geworden.
5) Wanneer de soep wat is afgekoeld, voeg dan de peterselie toe.
6) Pureer de soep, garneer het met de extra peterselie en blokjes gerookte tofu en dien direct op of neem mee naar dat vuur :)
Ik ben benieuwd of je de diervriendelijke rook ook proeft!
Smakelijke groeten,
Tamara

Joia lanceert nieuwe single

Foto: Joia

Boxtel - Het zijn drukke en spannende tijden voor de 22-jarige Boxtelse zangeres en songwriter Joia Rath. Haar gelijknamige band Joia presenteert de nieuwe single 'Silver Plate' en viert dit met een speciale releasetour. Met als hoogtepunt op 30 januari een show met twee dansers in De Doelen in Rotterdam. Bovendien verschijnt volgende week de bijbehorende clip van Silver Plate.

Joia is al ruim 12 jaar bezig met zang en studeert momenteel aan de Codarts Popacademy in Rotterdam. Met haar band maakt ze alternatieve popmuziek met kleinkunstinvloeden, eerlijk en persoonlijk. De band stond onlangs in de finale van de Music Matters Award van Rotterdam, speelde voor Koning Willem-Alexander op de opening van het nieuwe Centraal Station Rotterdam en stond op festivals als Jazz in Duketown. Ze was te gast bij Giel Beelen in het programma Virus op Radio 4 en was achtergrondzangeres bij de populaire Helden van Amstel LIVE concerten.

Smeulende magnetron zorgt voor penetrante rooklucht

De brandweer zette een ventilator in om de penetrante rooklucht uit de woning te verdrijven. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De brandweer is zondagochtend rond 7.30 uur opgeroepen voor een woningbrand aan de Bosscheweg. Het korps was snel ter plaatse en had de situatie ook snel onder controle. Buurtbewoners hebben de bewoners, die ongedeerd bleven, opgevangen.

In de keuken was de magnetron gaan smeulen. Dit zorgde voor een penetrante geur en veel rook op de benedenverdieping. De brandweer verwijderde de magnetron uit de woning en zette een ventilator in om de rook uit de woning te verdrijven.

Kaartjes voor B-Pool vliegen eruit in de voorverkoop

Boxtel - Voor jongeren die zich te oud voelen voor de Kwekpoel, maar nog te jong zijn voor de kroeg, organiseert jongerencentrum B-Town al enkele jaren B-Pool. De kaarten hiervoor zijn vorige week in de voorverkoop gegaan en te bestellen via www.btown.nl. En zoals ieder jaar loopt het weer storm. Afgelopen maandag was al ongeveer de helft van alle kaarten verkocht.

B-Pool wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd in het Boxtelse jongerencentrum aan de Baroniestraat. Van zaterdag 14 tot en met dinsdag 17 februari kunnen jongeren tussen 12 en 16 jaar alcoholvrij carnaval komen vieren, met dj The Freestyler die de nieuwste hits draait met af en toe een carnavalskraker er tussendoor. De voorverkoop van de kaarten is dit keer anders geregeld dan voorgaande jaren, omdat er in het verleden nog wel eens geklaagd werd dat er alleen passe-partouts voor alle vier dagen te bestellen waren, die erg snel waren uitverkocht. "Omdat B-Pool elk jaar uitverkocht is, starten we nu al met de voorverkoop van dagkaarten, zodat iedereen genoeg tijd heeft om een kaartje te kopen. Snelheid is wel gewenst, want… op is op!" aldus jongerenwerker Bas Hermans van ContourdeTwern.

In tegenstelling tot voorgaande jaren is het dit jaar dus ook mogelijk om een of meerdere dagkaarten te bestellen. Deze kosten 3,50 euro per dag en zijn alleen verkrijgbaar door vóór zondag 1 februari via de website www.btown.nl het aanvraagformulier volledig in te vullen. Per e-mail ontvangen de jongeren een bevestiging en een datum waarop de polsbandjes tussen 19.00 en 22.00 uur persoonlijk afgehaald kunnen worden tegen contante betaling en met overlegging van een geldig identiteitsbewijs met pasfoto.

Mijn Mooi Boxtel: Kitty van Rooij

Foto: Kitty van Rooij

Deze foto is gemaakt in De Maai in Kasteren/Liempde. Als hobbyfotograaf zoek ik graag naar mooie plekken in eigen omgeving en dit is er een van. Ieder seizoen brengt weer een mooie nieuwe kijk op de bolle akkers. Het is een mooie rustige plek met op de achtergrond ons 'Liemps durpke'.

Wat is jouw mooiste plek van Boxtel? En waarom? Deel je favoriete plek met onze inwoners door een foto (minimaal 1 MB) te mailen naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en vermeld hierbij waarom dat voor jou zo is.

Column Geert Hoes

Hallo Boxtelaren!

Wie kent er de kleine, zwart-wit televisie nog? Zonder afstandsbediening, maar met mooie draai/drukknoppen, twaalfkanalenkiezer, een 36 cm beeldbuis, en dat alles voor een Philipsprijs van maar liefst 795 gulden!

Ik hou altijd wel van wat nostalgie, ga daarom ook graag naar de vogeltjesmarkt in Antwerpen. Dat is een echte aanrader om lekker te snuffelen. Laatst heb ik daar een pick-up gescoord mét tientallen platen voor maar 20 euro! Echt, dan ben ik super happy.

Maar nu... zijn de televisies plat, flicker-free en qua grootte bijna cinema's. En curved natuurlijk. Wist je dat de duurste televisie 1,65 miljoen euro kost? Maar dan heb je er ook wel veel blingbling bij! Helaas, dat matcht toch echt niet met m'n vinyl in mijn oude pandje!

Echter, het doel vroeger en nu is hetzelfde: informatieve of ontspannende televisie, maar zéker ook indringende en zelfs angstige beelden komen zo direct bij je binnen. Denk aan de terreuracties van afgelopen week, vlucht MH17, baby's bij het vuil, 9/11 en nog veel meer zieke (geloofs)waanzin. Verschrikkelijk. Als tegenhanger kijk ik graag naar hele fijne docu's (Discovery) en series zoals Borgia, Divorce én de grote favoriet van zoonlief: Wie Is De Mol?

Argentinië 2006, seizoen zes. De tweede keer met bekende Nederlanders. Ik was net vader geworden, maar kon hier geen nee tegen zeggen. Wat een kans! En wat hád ik dat spel onderschat! Onwetend en goedgelovig ging ik naar Schiphol, gewoon zin in een leuk reisje naar Buenos Aires, de hoofdstad. Duh... Bij aankomst stonden er acht cameraploegen en 45 man klaar. En we moesten onze portemonnee en mobiel inleveren. Dat was wel even slikken. Het spel begon meteen op het vliegveld, iedereen nam iedereen in de maling. Alleen de eindredacteur weet wie de Mol is, zelfs de presentator weet het als het goed is niet. In de spelletjes was ik goed: een spoorbrug oversteken op duizelingwekkende hoogte in Patagonië, memory spelen met eigen spelers. Met de tactiek ging het wat minder bij mij. Ik overschatte mezelf door mijn jokers niet goed te gebruiken en lag er dus meteen als eerste uit ;-)! In vier dagen tijd was ik weer terug bij mijn zoontje. Een geluk bij een ongeluk, maar natuurlijk baalde ik wel enorm.

Voor dit avontuur had ik drie weken vrij geregeld. Omdat ik zo snel weer op Nederlandse bodem stond, moest ik tweeënhalve week als een kluizenaar leven, letterlijk achter de gordijnen. Niemand mocht weten hoe en wat en zéker de media niet, want dan zou er een flinke boete volgen! De strijd werd gewonnen door Frédérique Huyds, een GTST-collega die zeer fanatiek meedeed aan dit avontuur. Zij is helaas veel te jong overleden aan kanker. Ook dat kwam toen via de televisie bij ons binnen.

Ik wil alle nabestaanden van alle onschuldige mensen die gestorven zijn door onder andere bovengenoemde gebeurtenissen heel, héél veel kracht en sterkte wensen. Wij blijven op de hoogte en leven met het geheel mee, mede dankzij de invloed van televisie.

Hartelijke groet, Geert

PS: Bedankt lezers voor jullie positieve feedback. Ik blijf schrijven, top!

Zumbamarathon brengt vijfhonderd euro op voor Alpe D'Huez

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Donderdagavond werd bij dansstudio Denziz een zumbamarathon georganiseerd om geld in te zamelen voor 'Valkenswaard zonder grenzen', een team dat komende zomer met 23 fietsers en 17 lopers de fameuze Alpe D'Huez in Frankrijk gaat beklimmen. Hiermee wil het team zoveel mogelijk geld inzamelen voor KWF Kankerbestrijding. Enkele tientallen Boxtelaren zetten hun beste beentje voor en dansten een bedrag van vijfhonderd euro bij elkaar.

Omdat haar zus meedoet met Valkenswaard zonder grenzen, wilde Marion Veenstra, de drijvende kracht achter dansschool Denziz, graag iets betekenen voor het team. Ze besloot een zumbamarathon te organiseren waarbij er drie uur lang non-stop les gegeven werd door verschillende bekende namen in de Nederlandse zumbawereld. Wil Verdijsseldonk, die het team samen met Ineke Gulpers en Roy Hulleman oprichtte, is erg blij met de aandacht die ze in Boxtel krijgen. "We hebben in 2011 voor de eerste keer deelgenomen en toen ruim 50.000 euro opgehaald. Dit jaar waren we met de fietsclub in Valkenswaard en besloten we dat het weer tijd was om iets te doen. Met de opbrengst van deze zumba-marathon is Denziz in ieder geval verzekerd van een plek op één van onze twee bussen die we van sponsors mee mogen nemen."

Foto: Mark van der Pol
De zumba-marathon leverde vijfhonderd euro op voor het goede doel. Foto: Mark van der Pol

Eerste concert MIK Talentenklas van dit seizoen

Foto: MIK

Boxtel - Muziekmaken kan op elk niveau met veel passie. Voor leerlingen die naast passie ook veel talent hebben voor muziek én graag verder willen groeien hierin, is er de MIK Talentenklas. Elk jaar worden hiervoor na een auditie zo'n twaalf leerlingen toegelaten. Om hun talenten verder te ontplooien krijgen zij wekelijks extra les en coacht MIK hun podiumvaardigheden.

De leerlingen uit de talentenklas treden vier keer per jaar gezamenlijk op en worden daarnaast gevraagd bij diverse speciale gelegenheden. Aanstaande zondag 18 januari geven de leerlingen hun eerste concert van dit seizoen. Het is een afwisselend programma met onder andere leerlingen op saxofoon, dwarsfluit, trompet en hoorn. Het concert wordt gegeven in De Nederlands Hervormde kerk aan de Clarissenstraat in Boxtel. Iedereen die benieuwd is naar het talent uit onze regio is van harte welkom. Het concert begint om 13.30 uur, entree is gratis.

Diamanten bruidspaar in het zonnetje gezet

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Marinus (85) en Diny (80) van Pinxten-Smulders vierden afgelopen maandag met de familie hun zestigjarig huwelijksfeest. Het diamanten bruidspaar werd nog eens extra in het zonnetje gezet toen burgemeester Mark Buijs langskwam om hen te feliciteren. Deze bijzondere gebeurtenis is zelfs op het koninklijk huis niet onopgemerkt gebleven: het echtpaar ontving via de post een felicitatie van Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin.

Het echtpaar leerde elkaar kennen via de broer van Diny die bevriend was met Marinus. Ze werden verliefd en zes jaar later trouwden ze. Uit hun huwelijk werden drie kinderen geboren en inmiddels is de familie uitgebreid met drie kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Het echtpaar was jarenlang de uitbater van Bar Mardina in Liempde voordat ze een kleine twintig jaar geleden naar Boxtel verhuisden.


Met de nodige hulp van kinderen en kleinkinderen lukt het het echtpaar, ondanks de hoge leeftijd en de beperkingen van Marinus die inmiddels vrijwel niets meer ziet, nog steeds om zelfstandig te wonen. Het geheim van een lang en gelukkig huwelijk is volgens Diny niet zo moeilijk: "ge moet gewoon niet te snel aanlopen".

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Hoe is 't nou met... Cor Kievit

Foto: Hans van Doorn

Wie kent hem niet? Cor Kievit is al jarenlang het gezicht van natuurliefhebbend Boxtel. Hij werkt voor de Jeugdnatuurwacht Boxtel en de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel en heeft daarbij al duizenden Boxtelaren en hun kinderen mee de natuur in genomen en hen daarover de oren van het hoofd gepraat. Hoe is het nu met hem?

Cor begon zijn carrière bij de politie waar hij in heel veel verschillende disciplines werkte: van wijkagent tot de explosievenopruimingsdienst. Ook de verschillende natuurbeschermingswetten, zoals de Boswet en de Flora- en Faunawet heeft hij onder zijn beheer gehad. Hierdoor kon hij van zijn interesse voor de natuur zijn werk maken. Dat was namelijk altijd al een grote hobby van Cor. Maar politieagent ben je niet van negen tot vijf, en dus had hij moeite om de gelegenheid te vinden zich hier meer mee bezig te houden.

Hier kwam zo'n 38 jaar geleden verandering in, toen de gemeente het plan opvatte om ook in Boxtel een Jeugdnatuurwacht op te richten. Het idee was om mensen uit een breed scala van achtergronden, waaronder ook de politie, hierbij te betrekken. Zo kwam Cor er ook bij, en hij merkte al snel dat hij het heel leuk vond om kinderen over de natuur te vertellen en te proberen hun interesse te wekken. "In het begin ging het heel anders dan nu. We hadden ons aangesloten bij Jeugdnatuurwacht Nederland en pakten het in eerste instantie veel grootschaliger aan. Dan nodigden we alle scholen van Boxtel tegelijk uit en kwam er iemand van Staatsbosbeheer of een Dierentuin een praatje houden. Later zijn we meer zelf gaan doen en het dichterbij gaan brengen. Zo komen we nu zelf op de scholen, om een uurtje een soort gastles te geven, dat werkt veel beter. Kinderen die dat interessant genoeg vinden, kunnen vervolgens lid worden. Ook dat houden we zo laagdrempelig mogelijk, want het kost maar acht euro voor twee jaar."

"Onze insteek is altijd geweest om kinderen basiskennis van de natuur en de grondbeginselen van natuurbeheer bij te brengen, en te proberen hun interesse te wekken. Als je dat voor elkaar krijgt, kijken ze vanzelf verder. De respons is altijd erg goed geweest, maar in het verleden wel veel meer dan tegenwoordig. Kinderen hebben het vandaag de dag gewoon te druk. Ze zitten vaak bij meerdere sportclubs of verenigingen. Er is een tijd geweest waarin we meer dan driehonderd leden hadden. Inmiddels zijn dat er nog ongeveer honderd, maar die zijn ook echt geïnteresseerd. We proberen ook zo veel mogelijk de ouders erbij te betrekken, om zo een druppeleffect te veroorzaken. Soms blijven we in het honk om vetbollen te maken of iets creatiefs te doen, maar vaak gaan we ook de natuur in om ons echt met natuurbeheer bezig te houden, zoals jonge bomen rooien om zo kleinere planten een kans te geven. Het zijn eigenlijk dingen die ze op school zouden moeten leren, maar daar nemen maar weinig scholen de tijd voor. Toch is het belangrijk dat kinderen weten hoe belangrijk de natuur voor ons is, en dat deze niet alleen groots en ver weg is, maar ook gewoon in je eigen achtertuin."

Toen Cor in 2001 met pensioen ging, kreeg hij pas echt de tijd om de natuur te bestuderen en zich verder te ontwikkelen. Hij ging bij de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel en is daar inmiddels coördinator van de werkgroep paddenstoelen, zijn specialiteit. "Mensen vinden paddenstoelen vaak moeilijke materie. Een vogeltje of een mooie bloem spreekt meer tot de verbeelding en is dus makkelijker te begrijpen." Hij verzorgt hierover regelmatig excursies voor volwassenen door de natuur, wat hij erg leuk vindt, mits de deelnemers ook echt geïnteresseerd zijn in wat hij te vertellen heeft.

In de vrije tijd die hij verder nog over heeft, schildert hij graag, vooral stillevens en iconen. En houdt hij zich bezig met zijn grootste hobby naast de natuur: tweetakt auto's. "Na een vakantie in Polen vertelde mijn jongste zoon vol enthousiasme over de Trabanten die hij daar zag rijden. Samen met hem en met mijn oudste zoon ben ik toen zelf een exemplaar op gaan knappen. En dat doen we nog steeds graag met zijn drieën. We hebben ondertussen zo'n zeven of acht Trabanten gehad, en nog verschillende andere tweetakt auto's. We gaan ook met andere liefhebbers op toertochten en kampeerweekenden. Het is een leuke manier om mijn zoons regelmatig te zien en samen bezig te zijn."

Toch kan geen enkele hobby tippen aan zijn liefde voor de natuur. "We kunnen als mensen ondertussen hele mooie dingen maken, maar de natuur kunnen we niet overtreffen. We ontdekken iedere dag nieuwe dingen en nog weten we lang niet alles. Niets is mooier of interessanter dan de natuur."

'Er moet wel wat gebeuren in het Boxtelse centrum' Cor Molenaar blijft tot april betrokken bij plannen winkelhart

Boxtel - "Het centrum van Boxtel heeft veel potentie. Maar er moet nu wel wat gebeuren." Met die woorden verklaart marketingspecialist Cor Molenaar waarom hij in ieder geval tot april betrokken blijft bij de herontwikkeling van het centrum. Hij presenteerde op 9 december vorig jaar onder grote belangstelling zijn plannen daarvoor en wil nu zonder extra vergoeding een rol blijven spelen in de uitvoering. "Ik zie dat als een nazorg die erbij hoort."

De rekening voor het opstellen van Molenaars centrumvisie, 15.000 euro, werd met moeite bij elkaar gebracht door de Stichting Centrummanagement Boxtel, de gemeente en Rabobank Hart van de Meierij. Molenaar zegt inmiddels prima contacten te hebben opgebouwd met Boxtelse ondernemers en vanuit een bepaalde geëmotioneerdheid betrokken te willen blijven. "Het is zo sneu voor ondernemers die hartstikke hard werken maar ondertussen wel verlies draaien. Je kunt dan wel blijven wachten tot de gemeente actie onderneemt, maar je moet toch zelf ook wat doen." Molenaar hoopt ondernemers, gemeente en eigenaren van panden in het Boxtelse centrum aan te kunnen sporen tot de juiste acties. Hij wil daarbij zowel de rol spelen van aanjager als onafhankelijke partij.

Wat hem betreft worden ontwikkelingen rond het parkeerbeleid, de Markt en de looproute door het winkelhart snel opgepakt. Ook Villa 't Hof, een prominent pand in de Rechterstraat dat nu leegstaat, schreeuwt volgens hem om actie. Molenaar neemt nu plaats in een stuurgroep, waarvan ook centrummanager Jef van Stratum en wethouder Eric van den Broek deel uitmaken. Want ook de gemeente vindt het belangrijk dat betrokkenen nu in actie komen, en niet afwachten tot de presentatie van de Detailhandelsvisie in maart, zo meldt gemeentewoordvoerder Bas Schel. De stuurgroep komt volgens Molenaar eind januari voor de eerste keer bij elkaar: "Wat mij betreft nemen we dan de actielijst uit mijn eindrapport door. Wat is er al gebeurd, wat nog niet en waarom nog niet?".

Gregoriuskappelletje

Foto: Heemkundekring

In 1555 was er reeds sprake van een kapel in de buurtschap Kleinder Liempde, die gewijd was aan de Heilige Gregorius. De kapel stond aan het huidige adres Liempdseweg 3 en raakte, in de loop der eeuwen, zeer vervallen. 'Kleinder Liempde' is een buurtschap ten zuidoosten van Boxtel. In 1352 werd dit voor het eerst vernoemd als Lutgerliempde, waarbij lutger eveneens klein betekent (denk aan luttel en het Engelse little). Volgens de overlevering zou het kapelletje er reeds gestaan hebben, voordat de Kartuizermonniken zich in de omgeving van Liempde vestigden en dat was in 1465. Meer waarschijnlijk is echter, dat het gebouwtje ontstond als devotiekapel. Als zodanig was het, ondanks de vele veranderingen in verband met de latere bestemming tot woonhuisje (aanvankelijk voor de armsten onder de bewoners van Kleinder Liempde) bij de sloop nog goed herkenbaar. Er bestaan nog oude schilderstukken - het kapelletje was een geliefd object voor kunstenaars, onder wie Pierre Janssen - waarop deze situatie in beeld is gebracht.

Bekend is ook dat het gebouwtje vroeger de naam St. Joris gedragen heeft. Of dit te maken heeft met het vroegere Boxtelse St. Jorisgilde is niet duidelijk. Over het eigendomsrecht van het kapelletje en de omliggende grond is omstreeks de jaren dertig enige tijd strijd geweest. Via een bijzondere procedure is het gebouwtje, met goedvinden van de diverse grondeigenaren in Kleinder Liempde, uiteindelijk voor f 25,- toegewezen aan de familie Frans van Dun. Toen het in 1959 opnieuw onder de hamer kwam, heeft de zoon, Frans van Dun jr., nog pogingen in het werk gesteld om er andermaal de bestemming van bedehuisje aan te geven. Maar de gemeente Boxtel, noch Monumentenzorg, boden daarvoor de gewenste faciliteiten. Via de openbare verkoop kwam het toen voor f 2.250,- in eigendom van Martina van der Eerden, die in het begin van de vorige eeuw ook al aanspraken op het eigendomsrecht had laten gelden. Het pand werd in 1962 gesloopt. Het Boxtelse 'bestemmingsplan buitengebied 2006' schrijft in haar toelichting: "Momenteel bestaat het initiatief om bij de Liempdseweg 3 een nieuw kapelletje op te richten, ter vervanging van de Gregoriuskapel, die hier in het verleden heeft gestaan. Net als vroeger het geval was bij de oprichting van kapelletjes, gaat het hier om een initiatief van een bewoner van het gebied. Herbouw van deze kapel is mogelijk binnen de gronden die op de ontwikkelingenkaart met 'kapel' zijn aangeduid."

Christ van Eekelen,
Heemkundekring Boxtel

Luchtpost uit Patagonië: Esther Havermans

Foto: Esther Havemans

Het dorp waar ik woon ligt binnen het ´Parque Nacional los Glaciares¨, een nationaal park met ruige, ongerepte natuur, steile rotswanden, bossen, meren en gletsjers. Deze schitterende omgeving werd aanvankelijk alleen bezocht door klimmers, die in de jaren 50 voor het eerst de 3000-meter toppen bedwongen. De grote toeristenstroom kwam pas deze eeuw op gang en El Chaltén staat momenteel zelfs nummer twee op de lijst van favoriete bestemmingen die The Lonely Planet jaarlijks opstelt. Dus vrijwel alles hier hangt samen met het toerisme: werkgelegenheid en inkomsten zijn er een direct gevolg van, maar ook de infrastructuur en voorzieningen worden uitgebreid omdat het toerisme toeneemt, net als het aantal vaste bewoners en de algehele vraag naar diensten en goederen.

Het seizoen begint grofweg in oktober en duurt tot Pasen, wat hier samenvalt met de zomer en de lange schoolvakantie. ´s Zomers bruist alles van de energie en wordt er veel van ons verlangd. Mijn vriend en ik hebben ieder een eigen zaak en kunnen wel enigszins onze werktijden kiezen, maar voelen ook een constante druk omdat het werk nooit af is en er zich bijna dagelijks iets voordoet waar we adequaat op moeten reageren, ongeacht het tijdstip. We maken lange uren en ons enige moment van de dag als gezin is de lunch. De telefoon rinkelt, er zijn vragen van gasten of van personeel en ik moet elke ochtend achter leveranciers aan en bij de supermarkten langs voor de bevoorrading van mijn restaurant. De straten zijn vol auto´s, wandelaars en fietsers en alle winkeltjes en terrasjes zijn open. Op de wandelpaden is het bijna onmogelijk om even helemaal alleen te zijn en, zittend op een steen, de indrukwekkende kracht van de natuur op je te laten inwerken. De bevolking van het dorp wordt jaarlijks ongeveer verdubbeld door een grote groep seizoenswerkers, zoals berggidsen, receptionisten, koks en serveersters, die hier in de toeristensector komen werken. In januari zit alles vol en is het overal druk; op veel plekken is live-muziek, er wordt gedanst, gejogd, gefietst en geklommen.

In de herfst, als de toeristenstroom minder wordt, vertrekken de seizoenswerkers ook geleidelijk en in mei zijn we weer onder ons. De kou en het donker nodigen uit tot lekker binnen zitten, taarten en brood bakken, lezen en televisie kijken, etentjes organiseren en vroeg naar bed. ´s Winters zijn de straten verlaten, alle zaakjes zijn gesloten en er heerst een volledige stilte. Ogenschijnlijk is er alleen activiteit rond de school, de sporthal en andere overheidsinstanties. Binnenshuis wordt er echter veel geklust omdat bijna iedereen aan het bouwen of verbouwen is, aan huis of zaak. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten op cultureel gebied en er wordt veel gesport; vooral voor schoolgaande kinderen is er een groot aanbod.

Het antwoord op de vraag van bijna elke toerist is heel simpel. Wat doen wij in de winter? Gewoon genieten van een rustig leventje met ons gezinnetje met lekker veel vrije tijd. Een paar weken op vakantie in juli, inkopen doen voor de zaak in Buenos Aires en vlak daarna dient het nieuwe seizoen zich alweer aan…

Activiteit kinderboerderij: help vogels de winter door

Op zondag 25 januari houdt de kinderboerderij in Boxtel haar eerste activiteit van het nieuwe jaar. Vanaf 14.00 zijn kinderen met hun ouders, opa's en oma's of andere begeleiders welkom om zelf voer te komen maken voor de vogeltjes buiten. Ze gaan werken met appels, zonnepitten, pelpinda's en maken echte vogeltaartjes. Zo helpen ze de vogels de winter door. Iedereen is welkom tot 16.00 uur, de deelname is gratis.

SP

'Eindelijk schot in economische ontwikkeling Boxtel'
De SP heeft in Boxtel tijdenlang gepleit voor een economisch aanvalsplan. Jarenlang is er in de ogen van de SP veel te weinig vooruitgang geboekt op het gebied van de economische ontwikkeling in Boxtel. Het nieuwe college van B&W heeft daar inmiddels wel belangrijke stappen in gezet. Fractievoorzitter Dave van de Ven van de SP en verantwoordelijk wethouder Eric van den Broek geven een toelichting.

Wethouder Eric van den Broek ziet een omslag in de economische ontwikkeling sinds het aantreden van het nieuwe college: "In het begin constateerde ik best enige terughoudendheid in ondernemerskringen, maar ik durf te stellen dat dit inmiddels volledig veranderd is. De economische plannen worden over het algemeen enthousiast ontvangen en we hebben de vaart erin."

Omslag
Ook de SP-fractie is enthousiast over de omslag die het college probeert te bereiken. Fractievoorzitter Dave van de Ven: "Het is vooral goed dat het gemeentebestuur probeert ondernemers mee te krijgen door ze vroegtijdig bij het beleid te betrekken, ze uit te dagen om mee te denken en mee te doen, te zorgen dat de vaart er in zit, goed te communiceren, afspraken na te komen en door maatregelen te nemen waar ze wat aan hebben. Zoals bijvoorbeeld het instellen van een digitaal bedrijvenloket waar ondernemers met alle vragen terechtkunnen. Maar vooral omdat het college één miljoen euro beschikbaar gesteld heeft voor een aanvalsplan om de Boxtelse economie en het centrum te versterken. Want dat zijn belangrijke voorwaarden voor een leefbare gemeente. Je moet niet vergeten dat het bedrijfsleven en met name het midden- en kleinbedrijf voor veel werkgelegenheid zorgt. Zo zal de inkoop bij lokale mkb'ers en zzp'ers gestimuleerd worden en komt er extra aandacht voor de positie van Boxtelse zzp'ers."

Centrum
Wethouder Eric van den Broek is ook razend enthousiast over de centrumplannen: "Er zit eindelijk schot in de centrumplannen. Begin 2015 wordt begonnen met de verfraaiing van de cultuurhistorische as (Stapelen-Sint Petrusbasiliek). De Markt wordt aantrekkelijker gemaakt door een herinrichting, waardoor de Markt autoluw wordt. Winkelstraten krijgen een opknapbeurt en de leegstand van winkels wordt aangepakt. Er komt een nieuwe Detailhandels- en Horecavisie. De neuzen van de centrumondernemers staan nagenoeg dezelfde kant op en dat heeft onder meer geleid tot tal van leuke initiatieven, zoals bijvoorbeeld de 'koffie met gebak actie' en de nostalgische kermis in december. Ook centrumbewoners zijn bij de plannen betrokken, zodat er een groot draagvlak is. Daar ben ik erg blij mee, want dat is een voorwaarde om zaken voor elkaar te krijgen. Ook ben ik tevreden dat, na jarenlange stilstand, in de Stationsbuurt en Breukelen eindelijk een digitaal parkeersysteem ingevoerd wordt. Het bruist van de voortgang in het centrum."

Politiek Podium: BALANS

Fractie BALANS met vlnr Willy van Zuijlen, Erica Vos, Mariëlle van Alphen en Wim van der Zanden.

BALANS zegt JA! Met deze slogan deden we afgelopen gemeenteraadsverkiezingen mee. Wij zijn namelijk een zeer actieve, positief ingestelde politieke partij, waarbij het principe 'Ja, mits..' ons in de genen zit. Wij gaan uit van het positieve, want dat levert onze burgers ook weer energie op, die ze bereid zijn te investeren in onze maatschappij.

Detailhandelsvisie: Tempo en inspraak!
Ons idee om de parkeerautomaten uit geheel Boxtel te laten verdwijnen begint steeds meer steun te krijgen. Immers uit alle burgerparticipatie blijkt duidelijk, dat onze burgers naar parkeren met een parkeerschijf willen. Steeds wordt het financiële nadeel voor de gemeentelijke begroting genoemd als struikelblok. We hebben bij het college de precieze opbrengst van de 5 parkeermeters rondom de Markt opgevraagd. De overige parkeermeters in Boxtel zullen namelijk, middels raadsbesluit van 2012(!), ingeruild worden voor gastvrij parkeren met parkeerschijf. Door als gemeente het betaald parkeren per direct af te schaffen, geef je een krachtig signaal aan de centrumondernemers. Jammer genoeg gebeurt er voorlopig dus nog niets en moeten ondernemers in de traditioneel moeilijkste maanden van het jaar, na de decemberhausse, zonder meedenkende gemeente overleven.

Het college gaat nu keuzes maken, maar de burgers komen niet meer aan bod om hierop te reageren. Het college stelt zich dus niet kwetsbaar op.
We blijven ons onverminderd inzetten en rekenen op meer politieke steun, om de parkeermeters per direct op te ruimen om ons centrum te redden. Je moet er toch niet aan denken dat - door alsmaar treuzelen van de gemeente – bijvoorbeeld de Blokker-holding (Blokker, Bart Smit, Xenos) besluit om Boxtel te verlaten.

De Kleine Aarde: Eindelijk een beetje informatie!
Volgende week krijgen we voor het eerst informatie vanuit het college, nadat de kaken sinds februari 2014 stijf op elkaar bleven. We hebben de informatie er bijna letterlijk uit moeten trekken en nog steeds zijn vele vragen niet beantwoord. Het college wenste geen openheid te geven in dit duurzaamheidsparadepaardje, dit allemaal onder het opgevoerde smoesje van 'dat informatieverstrekking mogelijk de juridische positie van de gemeente zou kunnen schaden'. Bovendien is het 'een beetje dom' van de wethouder om steeds te vertellen dat de schuld (huurachterstand) geen 5000 euro per maand is, omdat er een korting verstrekt is en nog sterker, dat de uitgekeerde bijdrage van 50.000 euro voor achterstallig onderhoud goed besteed is! Daardoor kun je nooit meer in de onvermijdelijke juridische procedure overeind houden dat de huurschuld 5000 euro per maand is. Helaas zit er de kans levensgroot in, dat de 'groene vogel' gevlogen is en je van een kale kip echt niet kunt plukken!

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren!

Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan; wij zijn er voor U!

Nieuwe voorzitter voor Voedselbank

Vorige week woensdag is Arjen Witteveen als de nieuwe voorzitter van de Voedselbank aan de vrijwilligers voorgesteld. Hij volgt hiermee Fons van der Heijden op, die eind vorig jaar na bijna vier jaar het voorzitterschap neerlegde.

Witteveen was in het verleden voorzitter van de Ondernemersvereniging Boxtel (centrum). Momenteel is hij onder andere voorzitter van de lokale fairtrade kerngroep en bestuurslid van Stichting Brabants Centrum.

Nieuw cursusseizoen stichting SUB van start

De Stichting Samenwerking Uitkeringsgerechtigden Boxtel (SUB), die dit jaar haar 25-jarig bestaan viert, start binnenkort met een nieuwe serie cursussen zoals Dry Yoga, kleding maken, creatieve workshops en bloemschikken. Ook computerlessen voor zowel beginners als gevorderden staan op het programma. Geïnteresseerden kunnen zich hier volgende week voor inschrijven.

De cursussen zijn bestemd voor mensen uit Boxtel die een uitkering ontvangen, of dat nu een AOW, WAO, ABW of een andere uitkering is. Mensen die geïnteresseerd zijn en meer informatie willen, kunnen hiervoor bellen naar 0411-675188 of 0411-683903. Het inschrijven zelf gebeurt in Gemeenschapshuis de Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat op dinsdag 20 en donderdag 22 januari tussen 14.00 en 16.00 uur.

Nieuw artikel

Oud Papier:
16/01 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
17/01 Den Berg
20/01 Kerkeind
21/01 Roderweg e.o.

Afspraak op het Gemeentehuis, LET OP:
vanaf eind januari tijdelijk andere ingangen

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22
5281 RT Boxtel
Openingstijden:
Wo-, do-, en vrijdag:12.30 – 15.00 uur
Zaterdag 10.00 uur – 16.00 uur

Huisvuil, gft en plasticinzameling:
Even week restafval,
Oneven week: gft en plastic*
Postcode 5281 woensdag
Postcode 5282 maandag
Postcode 5283 donderdag
Postcode 5298 vrijdag

Op feestdagen is er geen inzameling.
De inhaalroutes worden de volgende dag gereden.

13 / 20

200 jaar Gymnasium Beekvliet

Gymnasium Beekvliet opent haar deuren weer voor alle groep 7 en 8 leerlingen en hun ouders op zondag 18 januari. Dit jaar is een bijzonder jaar voor Gymnasium Beekvliet want het is 200 jaar geleden dat de eerste leerlingen zich inschreven. Al die tijd staat de school bekend als een goed gymnasium met aandacht en zorg voor de leerlingen. Het begeleiden van leerlingen zit in de genen van de medewerkers en die zijn er trots op dat ze de leerlingen kennen. Gymnasium Beekvliet profileert zich als een gymnasium dat midden in de internationale samenleving staat. Het motto van het 200 jarig bestaan is Medio Mundo. De leerlingen worden hierop voorbereid waarbij steeds meer aandacht is voor duurzaamheid en goed burgerschap. Elke twee jaar zorgen de leerlingen ervoor dat er geld ingezameld wordt voor de verbetering van scholing in ontwikkelingslanden samen met Edukans en sinds kort ook met Kentalis te Sint-Michielsgestel. Net voor de kerstvakantie heeft de school het predicaat Fairtrade school in ontvangst genomen. Gymnasium Beekvliet is de eerste school in Noord- Brabant die deze titel mag voeren.

Gymnasium Beekvliet is voortgekomen uit de Latijnse school die voornamelijk gericht was op talen. Nu kiest echter 60% van de leerlingen voor een natuurprofiel. De komende jaren richt de school zich op het versterken van de maatschappijprofielen. De eerste stap is gezet door te starten met het Econasium.

Naast de traditionele vakken heeft de school ook mogelijkheden voor sportief talent. De school organiseert toernooien en competities naast het normale lesprogramma. Tijdens de internationale sportweek wordt er zelfs internationaal gestreden. De sportaccommodatie is geheel vernieuwd en ligt op het eigen schoolterrein. Kunstzinnige leerlingen biedt de school een podium met de jaarlijkse theaterproducties onder professionele regie en de muziekavonden.

Een andere mogelijkheid is het volgen van extra vakken of een speciaal programma. Je kunt dan denken aan het volgen van modules op school zoals gebarentaal of Chinees. Voor de bovenbouw is gestart met het Honoursprogramma van de zelfstandige gymnasia. Dit biedt gemotiveerde, getalenteerde leerlingen in de bovenbouw een aanvulling op het standaard lesprogramma. Tijdens dit programma in klas 4, 5 en 6 kunnen leerlingen aan zelfgekozen projecten werken. Wat zij doen en presteren wordt begeleid op school, maar uiteindelijk beoordeeld door externe beoordelaars en beloond met een certificaat bij het diploma. Nieuwsgierig geworden naar de school? Kom dan naar de open dag op zondag 18 januari van 13.00 uur tot 16.00 uur. Kijk voor een voorproefje op: www.gymnasiumbeekvliet.nl

16 / 20

Tweedehandsmarkt bij De Rots

Boxtel - Op zondag 18 januari organiseert vogelvereniging 'Ons Ideaal' een tweedehandsmarkt in Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat. Voor deze gelegenheid zal de gehele benedenverdieping weer omgetoverd worden tot een grote marktplaats met uiteenlopende artikelen die een tweede kans verdienen.

Er zullen ruim zeventig tafels volgepakt staan met tweedehands goederen van een bijna even zo groot aantal particulieren die hun waren te koop aanbieden. De zaal is open vanaf 13.00 uur en de markt sluit om 16.00 uur. Entree is slechts 1 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Voor de echte koopjesjagers is er een speciaal entreetarief voor het laatste uur van 0,50 euro. Meer informatie vind je op www.onsideaalboxtel.nl. Je kunt ook bellen: 0411-677292.

Maten van Boxtel wordt een vaste waarde

DEZE NIET GEBRUIKEN!! Patrick Hendriks was één van de vele artiesten bij De Maten van Boxtel Live. Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Zo'n 150 bezoekers kwamen afgelopen zaterdagavond af op de tweede editie van het muziekevenement De Maten van Boxtel Live, in partycentrum Denziz. Ze zagen een keur aan met name Boxtelse zangers die werden begeleid door een vaste band, in de stijl van 'Vrienden van Amstel Live'.

De sfeer was goed volgens Marion Veenstra van Denziz. "Zag je bij de eerste editie nog met name familie en vrienden in het publiek, nu waren er ook veel mensen van buiten de kennissenkring. Het publiek kreeg een afwisselend repertoire voorgeschoteld. Zo trad ook prins carnaval van Boxtel Donald IV (Frank van Heesch) op. Zijn nummers werden goed gewaardeerd, aldus Veenstra. "Maar met name de optredens van Jet Mathijssen en Gerlof Trommelen sprongen er heel erg uit."

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Zanger Gerlof Trommelen zelf was ook zeer te spreken over de avond. "Het was echt hartstikke leuk. De zaal was goed gevuld en het publiek reageerde heel enthousiast. Ieder had ongeveer vier nummers de lead-zang en bij de andere zongen we mee op de achtergrond. Iedereen kon zo zijn eigen ding doen en er ontstond een leuke mix van stijlen. Het is zeker voor herhaling vatbaar." Dat gaat volgens Veenstra zeker gebeuren, want Denziz wil dit 'mooie evenement' twee keer per jaar op de kalender. De volgende editie vindt in september plaats en de uitbater hoopt dan op een uitverkochte zaal.

Zevenduizend bloembollen voor Natuurpark Boscheind

Enkele enthousiaste bewoners uit Lennisheuvel plantten zaterdagochtend zevenduizend bloembollen in de drassige grond van natuurpark Boscheind. Foto: Mark van der Pol

Lennisheuvel - Zaterdagochtend ging een aantal enthousiaste bewoners aan de slag met het planten van zevenduizend bloembollen. Zij hadden de gemeente benaderd met het verzoek om krokussen te mogen planten in Natuurpark Boscheind, zodat het park in het voorjaar een mooie, kleurrijke uitstraling krijgt. Daarnaast leveren de bloemen ook een bijdrage aan de vergroting van de biodiversiteit.

De bloemen zorgen namelijk in het vroege voorjaar voor extra voedsel voor veel insecten zoals bijen en hommels. Vroege bloeiers, zoals krokussen, zijn hiervoor erg geschikt. De gemeente reageerde erg enthousiast op het verzoek. "Wij ondersteunen dit initiatief van harte en daarom stellen wij zo'n zevenduizend krokusbollen beschikbaar", aldus wethouder Peter van der Wiel zaterdagochtend, voordat ook hij de schop in de grond zette en met het planten van enkele bloembollen zijn bijdrage leverde aan een fleurig Boscheind.

Foto: Mark van der Pol

School blijft verwijzer bij dyslexie

Boxtel - De zorg voor kinderen met ernstig enkelvoudige dyslexie (EED), dyslexiezorg, valt per 1 januari 2015 onder de Jeugdwet. Gemeenten, en dus ook de gemeente Boxtel, hebben de taak om deze dyslexiezorg - die eerder nog op grond van de Zorgverzekeringswet werd vergoed - te organiseren en te financieren.

Boxtel zet, zoals het merendeel van de gemeenten, de bestaande route om dyslexiezorg aan te vragen in. Dit betekent dat de school als verwijzer optreedt. Voor ouders betekent dit dat wanneer ze het vermoeden hebt dat hun kind dyslexie heeft, ze het beste contact op kunnen nemen met de Intern Begeleider (IB-er) op de school van hun kind. Die bespreekt vervolgens welk vervolgtraject kan worden ingezet.

Kijk ook voor informatie op de website van Steunpunt dyslexie via www.steunpuntdyslexie.nl/dyslexie-op-school/veelgestelde-vragen.

KBO Activiteiten

Donderdag 15 jan. Bridgen in de Walnoot Aanvang: 13.30 uur
                                Handwerken in de Orion Aanvang 13.30 uur
Vrijdag 16 jan. Rikken en Jokeren in De Adelaar Aanvang 13.30 uur
Maandag 19 jan. Koersbal in de Orion Aanvang 14.30 uur
Dinsdag 20 jan. Kienen in De Orion Aanvang: 14.00 uur
                                Biljarten in De Walnoot Aanvang 13.30 uur
                                Hobbyclub in de Kinderboerderij Aanvang:13.30 uur

Vrijwilligerssteunpunt Boxtel/Liempde/Lennisheuvel zoekt vrijwilligers

Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern in Boxtel is op zoek naar een zelfstandige vrijwilliger, die enerzijds het schrijven van kleine, kernachtige stukjes in de vingers heeft en die anderzijds ook handig kan omgaan met moderne media als Twitter en Facebook.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag t/m donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt, 0411-655899 of stuur een mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Nieuw seizoen danslessen bij Denziz

Boxtel - Bij partycentre Denziz aan de Stationsstraat 71 in Boxtel start zondag 18 januari om 21.30 uur een nieuw seizoen met lessen stijldansen. In een reeks van twintig lessen op de zondagavond kunnen beginners vaardigheden opdoen bij de stijlen ballroom, salsa en latin. De kosten bedragen 140 euro per persoon. Meer informatie en contactgegevens voor het inschrijven staan op https://dansstudiodenziz.wordpress.com/info. Bellen kan ook via nummer 06-46055091.

Nieuw artikel

Bridgeclub Rembrandt, Zittinguitslag nieuwjaarsdrive
06-01-2015
Lijn A
1 A. van Boxtel & A. Loupias 62,33%
2 A. Feenstra & J. Peerlings 58,83%
3 J. vd Horst & H. Peerlings 55,58%
4 Y. Smits & H. Schuller 54,17%

Lijn B
1 Paul & Marie Jose Ronde 57,83%
2 B. Otten & E. Jansen 56,83%
3 Peter & Addy Schoonen 56,67%
4 D. Landman & E. Kemna 55,67%

Bridgeclub Boxtel Uitslagen dinsdag 06-01-2015
A-lijn                                
1        A. Bosveld & H. Schilder                 61,81%
2        M. Kleiss & E. Wijnen                 61,11%
3        Willemien & Ton de Langen         56,60%

B-lijn
1        A. Slaats & J. Dufornéé 61,25%
2        G. Joren & R. v Stuivenberg         59,58%
3        J. v Oosterhout & M. Soederhuizen 55,42%

C-lijn
1        Betty & Han Dragt                55,42%
2        A. Wierda & M. Wolsky        53,75%
3        Anja & Ad Wouters         53,47%

Donderdag 08-01-2015        
A-lijn
1 Ans & Ton Walbeek 57,50%
2 A. Bosveld & M. Soederhuizen 55,00%
2 P. van de Ven & P. Verstijnen 55,00%

B-lijn
1 T. Hoppenbrouwers & G. Wagenaars 67,08%
2 J. van Doremalen & F. van Roij 57,08%
3 J. Jansen & R. Koenders 52,92%

C-lijn
1 Pieter & Lydia Springer 68,23%
2 J. van Dijk & J. van den Honert 62,50%
3 M. Smulders & M. Theloesen 61,46%

Nieuwjaarsdrive 11-01-2015
integraal
1 H. Schilder & F. van Roy 67,86%
2 H. Schalkwijk & S.Tempels 63,10%
3 T. Walbeek & J. Sweere 62,20%

Bridgeclub Liempde
Op donderdag 08-01-2015 is in de Serenade de
Kerstdrive gespeeld
A Lijn
1 Dames van Oirschot – vd Laar        60,68 %
2 Dames van de Steen – Eltink         59,64 %
3 Echtpaar Braken                         58,85 %
4 Echtpaar van Acht                 56,51 %

B Lijn
1 Mevr. vd Vleuten – Heer Verkade 62,23 %
2 Echtpaar van Esch                 59,20 %
3 Heren van Vugt – Verdonk                56,82 %
4 Echtpaar Kuijpers                 52,35 %

C Lijn
1 Echtpaar Damen                         64,06 %
2 Echtpaar van Gestel                 59,90 %
3 Dames Kapteijns – van de Laar         56,77 %
4 Dames vd Boomen – van Gerven        55,21 %

Voetbal
Programma DVG, 17-01-2015        aanvang
PUPILLEN:
OJC D2        DVG D1        11:30
DVG D2        OJC D8        11:45
DVG E1        OJC E3        10:30
OJC E4        DVG E2        09:00
DVG E3        OJC E10        10:30
OJC E12        DVG E4        09:00
DVG ME 1        Madese Boys ME1        10:30
Beerse Boys F1        DVG F1        09:30
DVG F2        Erp F2        09:30
DVG F3        Beerse Boys F2G        09:30
Beerse Boys F3G        DVG F4        09:30
DVG F5        Bmc F7        09:30
Schijndel F8        DVG F6        10:15

JUNIOREN:
DVG A1        Beerse Boys A1        14:30
DVG B1        EVVC B1        14:30
Beerse Boys B3        DVG B2        14:30
OJC C2        DVG C1        13:00
DVG C2        OJC C3        13:00
Beerse Boys C2        DVG C3        13:00

Zondag 18-01-2015        aanvang
SENIOREN:
St.M.Gestel 1        DVG 1        13:30
Boerdonk 2        DVG 2        12:00

Zaalvoetbal:
Uitslagen 10-01-2015
v. Stekelenburg – Laansma Tuinen         7-0
vd Langenberg / Fleur- Kwalitaria Strik 5-3
Hajji/Kissami – Vouwwagenspecialist 6-1
Pika Bikes/'t Geveltje- Adm Jilesen         4-8
Corfu Grieks rest- 't Tweespan                 2-3
Goossens Advies – C.J.vd Sande         2-6

Uitslagen 12-01-2015
Meijtech Montage – Auberge 2-9
Interieurshop – Requal Team        5-1
Faes Entert.- vd Heijden Milieu 2-6
Hart van Boxtel – Green Team 5-9

Programma 17-01-2015
16.30 Bakkal – Goossens Fin Advies
17.15 Filipe Mode / E.Maas – Cafe 't Geveltje
18.00 X2COM – Fysio De Dommel
18.45 Laansma Tuinen – Vouwwagenspecialist
19.30 C.J.vd Sande – Feestcafe De Nozem
20.15 Hart.v. boxtel – Autorijschool Gestel
21.00 Autobedrijf Heva – Tahadi

Programma 19-1-2015
19.00 Comsche Hoeve – Vermeer Verz.
19.45 Requal Team – Hart.v. Boxtel
20.30 Auberge – Green Team
21.15 Meijtech Montage – Interieurshop
22.00 Termeer Support – Celdex b.v.

Uitslag competitie 2014 van dames jeu de boules club Lundi Soir.
1e plaats Ans Schoenmakers         816 punten
2e plaats Betty van der Schoot         796 punten
3e plaats Yvonne Geurts                 716 punten

Biljartvereniging 't Ivoor
Biljartprogramma week 19-01-2015 t/m 23-01-2015
Di. 20-1-2015 13:00 NAL 6 - t Ivoor 3         3-b dag
Wo. 21-1-2015 19:30 `t Ivoor 1 BBG - Haarsteeg 1 libre C1
Do. 22-1-2015 13:00 Sonnevanck 4 - `t Ivoor 2        recr.
Do. 22-1-2015 13:15 De Meeuwen 3 - `t Ivoor 1        recr.
Do. 22-1-2015 20:00 Het Tolhuis 1 - `t Ivoor 3        libre C2

Uitslagen week 05-01-2015 t/m 09-01-2015
Librecompetitie:
't Ivoor 1 – Het Wapen van Liempde 2 :                 16 -- 25
't Ivoor 2 – Het Wapen van Liempde 3 :                 29 -- 22
Bommelerwaard `84 -- 1't Ivoor 3                         30 -- 19

Dagcompetitie libre:
't Ivoor 1 – Triangel 1 :                                         38 -- 37
't Ivoor 2 – Triangel 2 :                                         32 -- 38

Dagcompetitie 3-banden klein:
De Piepers 3 -- 't Ivoor 3 :                                         30 -- 14

3-Banden groot competitie:
't Ivoor 1 – Midget Gilde 1 :                                 28 -- 24

Wapen van Liempde, uitslagen:
W. van Liempde kader         - t Centrum                         4-4
WvLiempde/RegioBank 1 - Krijt op tijd                         23-26
t Ivoor                                 - WvLiempde/RegioBank 2 16-25
t Ivoor                                 - WvLiempde/RegioBank 3 29-22

Taverbo/Sabo, Uitslagen
VAN WEERT SCHILDERWERKEN - SABO BOXTEL naar 12 januari
GRAND CAFE REMBRANDT - CORNUITEN naar 9 februari
TAVERBO SABO 1 - BAT BOYS 10 - 0
DE DOMMEL - ROTSVAST 4 - 6
TAVERBO SABO 2 - TAVERBO SABO 3 5 - 5

Standenlijst
Teams Gesp. Gew. Verl.
1 TAVERBO SABO 1 110 89
2 SABO BOXTEL 110 74
3 TAVERBO SABO 3 110 70
4 GRAND CAFE REMBRANDT 100 64
5 TAVERBO SABO 4 110 64

Rugby
Uitslagen 10-01-2015:
Junioren:         Haarlem                 ---        Ducks/Oysters                                 75 – 0
11-01-2015:
Colts:         Hilversum                 ---- DucksDukesRCE 1                 47 – 15
                        DucksDukesRCE 2 ---        Oemoemenoe                                 3 – 86

Programma 17-01-2015:
Cubs:         Ducks/Oysters                        ---        AAC/RCH                                11.00
Junioren:         Ducks/Oysters                        ---        The Dukes                         12.00

Zondag 18-01-2015:
Colts:         Oysters/REL                ---        DucksDukesRCE 2                
                        Eemland                 ---        DucksDukesRCE 1                 13.00
Senioren:        Bredase RC                 ---        Ducks/Oysters                                 13.00

Taverbo/SABO

Boxtel - Na twee speeldagen in de tweede helft van de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC) lijkt de strijd om de titel al beslist. Met een 10-0 zege op de Bat Boys stevent Taverbo/SABO 1 ogenschijnlijk onbedreigd op titel af.

Was het verschil aan het einde van de eerste helft van het seizoen elf punten in het voordeel van Taverbo/SABO 1, nu is het gegroeid tot vijftien met nummer twee SABO Boxtel. Zij voegden voor de feestdagen slechts zes punten aan hun totaal toe. Taverbo/SABO 1 behaalde de verwachte overwinning op team Bat Boys, waarbij na een lange periode van afwezigheid de pas herstelde Frank Hermans zijn rentree maakte. Dat het een maximale score van 10-0 op zou leveren was vooraf niet ingeschat. Voor Bat Boys bleef Mari Karssemakers voor het eerst sinds lange tijd zonder winst en ook zijn teamgenoten Teun Dietvors en Frank Hermans konden niet tot scoren komen. Hierdoor ligt voor Cees Hems, Frans van Dun, Ronald van Dael en de dit keer niet spelende Hans van Haaren een tweede opeenvolgende titel voor het oprapen, tenzij er in de komende speeldagen voor de achtervolgende teams onverwachte dingen gebeuren.

SABO Boxtel zag hun wedstrijd gedeeltelijk uitgesteld, zodat er nog geen einduitslag op het wedstrijdformulier kwam. Dit gold ook voor de wedstrijd van team Cornuiten en Grand Café Rembrandt. In de overige twee wedstrijden ging het tussen de teams Taverbo/SABO 2 en 3 stevig aan toe en eindigde de wedstrijd na een 3-2 voorsprong voor Taverbo/SABO 2 na het dubbelspel in een 5-5 gelijkspel. Voor Taverbo/SABO 3 scoorde Ad van Weert in zijn optreden na een nog niet helemaal herstelde blessure twee winstpartijen en dit kon Uschi Meeuwis ook op het formulier laten bijschrijven. Lucien van der Schans is nog steeds op zoek naar zijn vorm en hij wist slechts een partij te winnen. Bij het team Taverbo Sabo 2 was Lothar Groth goed voor twee punten en Joop van Eijk en Hans Fonken elk voor een punt. Dank zij de overwinning in het dubbelspel van Taverbo/SABO 2 werd de wedstrijd dus afgesloten met een gelijkspel.

De strijd om de onderste plaatsen krijgt ook meer gestalte, omdat team De Dommel steeds verder achter raakt op de concurrenten. Nu was Rotsvast te sterk ondanks het gemis van Geerta Pluut die voor de rest van het seizoen is uitgeschakeld door een hardnekkige blessure. Voor Rotsvast nam Bart Theeuwes zijn verantwoordelijkheid en haalde de maximale drie punten in het enkelspel binnen. Dinie Nieuwenhuizen volgde met twee overwinningen en ook Jan Don leverde met een punt zijn aandeel in de winst. Bij team De Dommel lijkt Ad van Lier op de goede weg terug na zijn blessure. Ad de Man kon aan zijn vorm van de eerste speelhelft echter geen vervolg geven en bleef puntloos. Wim Jansen kon slechts een puntje aan het totaal voor De Dommel toevoegen en door de winst in het dubbel bleef de schade beperkt tot een 6-4 overwinning voor het team van Rotsvast.

Kids Club Taverbo/SABO voor ontwikkeling balgevoel

Boxtel - De Kids Club van Tafeltennisvereniging Taverbo/SABO heeft weer plaats voor nieuwe kinderen in de leeftijd van 4 tot 7 jaar. Spelenderwijs wordt het balgevoel (verder) ontwikkeld, leren de kinderen samen te spelen en zich te concentreren. Ook de grove en de fijne motoriek worden gestimuleerd door specifieke oefeningen. De kinderen maken op deze manier al vroeg op een leuke manier kennis met het verenigingsleven, wat goed is voor hun totale ontwikkeling.

Heb je interesse in een proefles voor je zoon of dochter? Kom dan een keer meedoen op dinsdagmiddag van 16.00 tot 16.45 uur. Prettig zittende kleding en zaalgymschoenen is het enige wat de eigen zaal aan de Voetboog 18 (sportpark Wielakker, Munsel) vraagt van haar sporters. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Uschi Meeuwis, via 06-37083239 of via uschi@taverbo.nl.

Groots minitoernooi bij Rugby Club Ducks

Boxtel - Op zaterdag 24 januari is er bij Rugby Club Ducks op Sportpark den Wielakker een groots toernooi voor de mini's, de spelers van 11 en 12 jaar oud: het Dommel Ducks toernooi. Hiervoor treden in totaal twaalf teams aan, uit Eindhoven, Den Bosch, Etten-Leur, Breda, Oisterwijk, Den Haag, Uden, Gelre, Middelburg en natuurlijk Boxtel om de sportieve strijd met elkaar aan te gaan. Het toernooi duurt van 10.00 tot 16.00 uur en wordt van een feestelijk tintje voorzien door een dj. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen en en indruk te krijgen van deze mooie, stoere sport.

Senioren
In hun jacht op het kampioenschap gaan de senioren van Ducks komende zondag de competitie hervatten met een uitwedstrijd tegen Breda. Dit team kan een lastige tegenstander zijn door haar ervaren, stugge voorwaartse. Het is voor Ducks zaak om haar ruime voorsprong in de competitie te behouden. Dus alleen de volle winst is goed genoeg.

Weerbaar worden bij Judo Club Liempde

Liempde - Judo Club Liempde gaat met weerbaarheidstrainingen mensen helpen op de juiste manier te handelen in noodsituaties. Ze leren hoe ze zich kunnen verweren tegen een aanvaller om zo verwondingen of nog erger te voorkomen. Ook leren ze hoe ze zich zo goed mogelijk kunnen laten vallen, om met zo min mogelijk verwondingen terecht te komen.

Het eerste doel van de weerbaarheidscursus is mensen voor te bereiden op en ze te leren zich te verdedigen tegen onveilige situaties. Via de (social) media worden mensen dagelijks geconfronteerd met geweld in de samenleving. Veel mensen voelen zich daardoor steeds vaker onveilig. Dat gevoel van onveiligheid wil de Judo Club Liempde met de cursus wegnemen. Het tweede doel van de cursus is mensen te leren vallen. Vallen is tenslotte een van de meest voorkomende manieren waarop mensen in gewone, dagelijkse situaties gewond raken, en door te weten hoe je moet vallen, zijn deze verwondingen vaak te voorkomen.

De cursus is toegankelijk voor iedereen vanaf 16 jaar, kost 35 euro en bestaat uit zes lessen, waarvan de eerste op dinsdag 27 januari is. Cursisten hoeven niet per se eerder aan sport te hebben gedaan, hoewel de training natuurlijk wel een sportief karakter heeft. De training wordt begeleid door een fysiotherapeut en verzorgd door een opgeleide valtrainer en zelfverdedigingsdocent. Mensen die zich willen inschrijven kunnen dat doen via info@judoclubliempde.nl.

Wisselende prestaties bij 't Ivoor

Boxtel - Het libre team 't Ivoor 1 leed afgelopen week een grote nederlaag tegen de mannen van Het Wapen van Liempde 1. Theo Verhagen wist het verlies van dit team nog enigszins beperkt te houden door winst tegen Piet Swanenberg. Daarentegen leden Don van der Wiel en Chris Fasseur smadelijke nederlagen tegen respectievelijk Peter van Lierop en Leo van Erp.

't Ivoor 2 kwam uit tegen Het Wapen van Liempde 2 en deed het een heel stuk beter. Dit team hield de winst in Boxtel. Toon Bevers en Henk van Boxmeer wonnen hun partij tegen Christ van Roosmalen en Cor van Beers. Jacques van Loon kwam drie caramboles tekort en behaalde negen punten. 't Ivoor 3, dat aan kop ging, leed een onverwachte nederlaag tegen de hekkensluiter. Gerard de Beer, Jan Meeuwis en Math Hendriks verloren kansloos hun partij. Hiermee werden ze op de ranglijst teruggeworpen naar de derde plaats.

In de dagcompetitie boekte het eerste team een belangrijke winst met 38 punten. In een gelijkopgaande strijd wonnen Toon Bevers en Jacques van Loon hun partij. Henk van Boxmeer en Leo Huijbers scoorden beide ieder negen punten. Het tweede team leed een nederlaag. Frans Klein won als enige van 't Ivoor zijn partij. Ad Habraken, Jan Meeuwis en Wim van Dijk, die slechts een carambole tekort kwam, konden geen vuist maken. In de dagcompetitie leed het team van 't Ivoor een zware nederlaag. De gebroeders Hoffmans behaalden gezamenlijk slechts veertien van de te behalen dertig punten. Het 3-banden groot team presteerde goed door winst tegen De Midget Gilde uit Gorinchem. Leo van de Westelaken en Bernhard Legierse behaalden beide de volle tien punten met goede moyennes van resp. 0,462 en 0,659. Louis van der Meijden kwam tot acht punten ondanks zijn goede moyenne van 0,789. Hiermee blijven zij goed in de race voor de koppositie.

Heren JRC beginnen 2015 met ruime winst

Boxtel - De basketballers van JRC Boxtel hebben afgelopen zondagavond hun eerste wedstrijd van 2015 thuis tegen Deurne Pioniers ruim gewonnen. In sportcomplex De Braken eindigde het duel in de Tweede Divisie A bij 91-45.

De heen- en tevens openingswedstrijd van het seizoen in Deurne werd ternauwernood gewonnen door de mannen uit Boxtel. "We hebben de afgelopen weken keihard getraind en ons voorbereid op wat Deurne kan brengen", aldus JRC-coach Joris Schellekens. De thuisploeg moest het doen zonder topscorer Jaap van Loon, die met een knieblessure vanaf de zijlijn moest toekijken. De Boxtelaren startten niettemin furieus en uiterst scherp aan de wedstrijd. Onder leiding van Robert Smits en Robbin Snoeren stond de verdediging als een huis en heerste JRC in de rebound. In combinatie met een ijzersterke omschakeling naar de aanval zorgde dit ervoor dat Deurne in de eerste minuten compleet werd overlopen. Met name Remy van de Snepscheut en Coen van der Meijden rondden hun schoten prima af. Via een 12-0 run liep JRC uit naar een 25-6 voorsprong aan het einde van het eerste kwart. Daarna leek Boxtel de touwtjes even wat los te laten, waar Deurne direct van profiteerde. De gasten namen het initiatief enigszins over en scoorden in het tweede kwart achttien punten (34-24). In de laatste minuut pakte JRC het momentum even terug en scoorde het via Van der Meijden en een verre driepunter van Jay van de Snepscheut. Zodoende ging het Boxtelse team met een 39-24 voorsprong rusten.

"De basis lag in de gesloten verdediging, een snelle omschakeling en aanvallende dominantie onder het bord", luidde de analyse van de JRC-coach halverwege. "Als ploeg wilden we dit weer brengen." Die woorden werden ook met daadkracht ondersteund en Boxtel pakte Deurne weer bij de keel. Verdedigend klopte het en er werd bijzonder hard gewerkt. Aanvallend was Remy van de Snepscheut de kartrekker, met elf punten in kwart drie. JRC was inmiddels uitgelopen naar 62-28 en Deurne kon alleen van afstand via drie driepunters iets terug doen. Maar omdat Jay van de Snepscheut, Erdinc Bostanci en Teun van Loon nu ook aanvallend een duit in het zakje deden, liep Boxtel nog verder uit en sloot het dit kwart af met een 73-37 voorsprong. In de laatste periode wilde JRC niet verslappen en hield het de verdediging dicht. Het sloot de wedstrijd af met een 91-45 winst. "Er stond een ploeg waarvan de ondergrens zeer hoog lag", aldus een erg tevreden Schellekens, die met zijn ploeg op een gedeelde tweede plek staat. "Dit moeten we vasthouden in de aankomende, belangrijke weken. Alleen dan kunnen we de druk op de concurrentie hoog houden." Topscorers JRC: Remy van de Snepscheut 21 punten, Coen van der Meijden 16, Teun van Loon 16 en Jay van de Snepscheut 14. Komend weekend speelt de ploeg de uitwedstrijd bij Bumpers.

Puntendeling voor kaderteam Wapen van Liempde

Liempde - De eerste wedstrijd van de tweede helft van de kadercompetitie is voor kaderteam Wapen van Liempde in een remise geëindigd. Na de beide eerste partijen, die gewonnen werden door Harm van de laar en Leo van Hastenberg, leek het team op een overwinning af te stevenen, temeer daar de tegenstanders, 't Centrum uit Kaatsheuvel, op de voorlaatste plaats van de ranglijst staan. Echter, Piet Leermakers en Ton Rovers konden geen vuist maken en werden kansloos verslagen, eindstand 4-4.

In het tweede libreteam behaalden zowel Peter van Lierop als Leo van Erp de volle tien punten. Bijzonder waren hun moyennes: 7,33 en 8,33.

Kringkampioenschap voor Carlijn van Oerle

Carlijn van Oerle Foto: St. Martinus Rijvereniging

Boxtel - Tijdens een zenuwslopende laatste selectiewedstrijd in Manege de Langspier wisten de dames Carlijn van Oerle in de klasse DM2 en Suus van den Nieuwenhof in de klasse CL1 allebei de winst op hun naam te schrijven. Carlijn en haar knappe pony India werden met deze eerste plaats de beste combinatie uit de kring Oirschot. Voor Suus en haar stoere Nando resulteerde dat in een reserve kringkampioenstitel. Op 8 februari mogen beide dames hun titel verdedigen tijdens de Brabantse kampioenschappen.

In de klasse CM2 behaalde Kim van de Sande met Vic een mooie tweede plaats. Ook zij mag deelnemen aan de Brabantse kampioenschappen. Tara Verbeten kwam sterk in de ring met haar Jeduna HS in de klasse EL2, wat haar een mooie tweede plaats opleverde. Lieke de Bresser werd vijfde met Misting Wett, in de klasse CB.

L'Union raakt achterop

Boxtel - Vorige week dinsdag werd op de banen van Landmans Unie te Schijndel de derde 25m 1 pijl wedstrijd verschoten. Ondanks het puntentotaal van 1135 onder aanvoering van Henk Jegers, die 236 punten liet noteren, moest het L'Unionteam toch zwaar het onderspit delven tegen Amicitia Schijndel. Liefst 1160 punten was hun aandeel voor deze wedstrijd. Ook landelijk gezien een hele goede score.

De overige scores kwamen van Henri van de Broek 225, Gerard van der Steen 225, Marchel Kluijtmans 225, Martijn van de Broek 224 en Marc Verdaasdonk 220 punten.

20 / 20