DeMooiBoxtelKrant

30 november 2016

DeMooiBoxtelKrant 30 november 2016


Meester Edwin wint Maestro Liemt 2016

(Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Liempde - Meester Edwin Vugts, directeur van Basisschool De Oversteek, heeft zaterdagavond Maestro Liemt overtuigend gewonnen. In De Serenade wist hij met zijn uitvoering van Music van John Miles de finale van de door Fanfare Concordia georganiseerde dirigeerwedstrijd te bereiken. Daar nam hij het met succes op tegen horecavrouw Josephine Bekkers.

De Serenade stroomde zaterdagavond binnen een korte tijd vol voor Maestro Liemt. Het bekende concept van televisie werd door Fanfare Concordia opgepakt en overgoten met een Liemts sausje. Zes bekende personen uit de omgeving streden om de titel Maestro Liemt 2016.

(Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
(Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren

Achtereenvolgens dirigeerden Josephine Bekkers, voorzitter van Fanfare Concordia Hans Vermeulen en wethouder Marusjka Lestrade ieder een werk voor de slagwerkgroep. Na een korte ombouw van het podium werd het fanfareorkest geleid door kapelaan Geoffrey de Jong, Edwin Vugts en mede-organisator van de Samenloop voor Hoop Margo Brands. De jury, bestaande uit Toine van der Aa (slagwerkinstructeur), Gerard Smits (voormalig dirigent van de Fanfare Concordia) en Connie Plassen (vertolkt door Joke Brewel), beoordeelde de kunsten van de Maestro's op techniek, het contact met het orkest en het aangeven van verschillende muziekgroepen. Hierbij zorgde Connie Plassen voor de bekende Liempdse knipoog door ook te letten op 'creatieve waarde'.

Bekkers en Vugts werden door de jury tot finalisten verkozen. Beiden dirigeerden voor het fanfareorkest samen met de slagwerkgroep de Star Wars Disco March. Uiteindelijk besliste het publiek wie de winnaar was. Beide finalisten mochten een oorverdovend applaus in ontvangst nemen, waarbij de applausmeter aangaf dat Edwin de overtuigende winnaar was. Die liet het orkest nog een maal Music spelen.

Maestro Liemt is volgens de fanfare een groot succes. Deelnemers hebben zich, onder leiding van muzikaal leiders Henk Houben en Willie van der Steen, enorm ingezet om goed beslagen ten ijs te komen. Ook was het concert druk bezocht en trok het een ander publiek dan de vereniging gewend is. Bovendien geven deelnemers, muzikanten en muzikaal leiders aan dat zij veel plezier hebben beleefd aan 'Maestro'. "En dat is waar samen muziek maken om gaat", aldus winnaar Edwin Vugts.

Het concept van Maestro heeft alle aandacht bij muziekverenigingen in de omgeving. Esch en Liempde namen afgelopen jaar het voortouw in het organiseren van een eigen plaatselijke Maestro en ook Boxtels' Harmonie treft voorbereidingen voor een eigen Maestro. In Liempde wordt ondertussen alweer stiekem gedacht aan het organiseren van een regionale Maestro.

Meer foto's zijn te vinden op www.mooiboxtel.nl en onze Facebook-pagina.

Top 2000 stemweek geopend in Liempde

Liempde - Honderden Liempdenaren, Boxtelaren en andere belangstellenden verzamelden zich afgelopen vrijdag op het Raadhuisplein in Liempde. Zij verzamelden zich daar om 'live' getuige te zijn van de opening van de stemweek voor de Top 2000 door radio-dj Gerard Ekdom.

Onder toeziend oog van 'burgemeester van Liempde' Mark Buijs en Prins Populus I & II werd onder begeleiding van Fanfare Concordia de Top 2000 uitzendbus, met daarin Gerard Ekdom, rond 8.00 uur verwelkomd in Liempde. Op dat tijdstip had zich al een grote menigte op het Raadhuisplein verzameld om dit unieke evenement niet te missen.

Om kwart voor negen 's ochtends was het dan zo ver. Samen met campagneleidster Yvon van den Bosch opende Ekdom de stemweek, die dus tot en met 2 december duurt. Yvon startte onder de naam 'Liempde is Top 2000' een campagne om deze week te openen in het dorp en is daarmee 'hoofdschuldige' voor de opschudding in Liempde, aldus Ekdom. Maar aan het gejuich op het plein te horen heeft het publiek daar geen enkel probleem mee.

Lees verder op pagina 3. Meer foto's op www.mooiboxtel.nl en onze Facebook-pagina.

Groethuis Liempde geopend

Foto: Ruud van Kasteren

Liempde - Een mooie plek om afscheid van dierbaren te kunnen nemen, dat is het Groethuis in Liempde. Zondag vond de opening plaats en heette eigenaresse Carla Saris er haar gasten welkom om een kijkje te komen nemen.

Even na 14.00 uur opende Carla het afscheidscentrum door samen met burgemeestersvrouw Christel Buijs de sleutel van de voordeur om te draaien. Het Groethuis heeft twee afzonderlijke rouwkamers die met alle zorg in huiselijk sfeer zijn ingericht. Het huis is voor de familie van de overledene 24 uur per dag open, zij kunnen er zo vaak en lang mogelijk bij hun overledene zijn.

Om 16.00 uur kwam kapelaan Geoffrey de Jong zondag het nieuwe Groethuis en de ontmoetingsruimte inzegenen. Eerst ging hij in gebed om daarna met een palmtak met wijwater het hele pand in te zegenen. "Op palmzondag viert men in de katholieke kerk de blijde intocht van Christus in Jeruzalem, dat deed men ook met het zwaaien van palmtakken", aldus de kapelaan. "Vandaar deze symbolische handeling."

Geen eenzame kerst

Boxtel - Samen naar de nachtmis gaan, een kop koffie drinken, een potje kaarten of een spel doen. Het zijn maar een paar activiteiten die een Boxtels echtpaar (60-plus) in gedachten heeft voor mensen die de kerstdagen alleen doorbrengen, maar wel gezelschap zouden willen met deze dagen.

Ben jij of ken jij iemand die met de kerstdagen alleen is en dat graag anders zou zien? Stuur dan een e-mail naar redactie@demooiboxtelkrant.nl, dan zorgen wij dat er contact met je wordt opgenomen.

KBO-activiteiten

Donderdag 1 december        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 2 december        Eucharistieviering in De Walnoot tot intentie van de overleden KBO-leden van de wijk Selissen        9.30
Zondag 4 december        Eten bij Elisabethsdael, opgeven voor 2 december bij receptie van Elisabethsdael tel. 662579        12.30
Dinsdag 6 december        Biljarten in De Walnoot        13.30
        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30

Vervolg van de voorpagina

De stembus was ook even in Boxtel om radio dj Gijs Staverman van het station op te halen. Foto: Mark van der Pol

Ook de lokale en landelijke media zijn in groten getale bij de opening aanwezig. De ochtendshow met Ekdom duurt tot 9.00 uur. Dan is het de beurt aan Bart Arens, die Sinterklaas zat in zijn live-uitzending heeft. De goedheiligman vraagt het nummer 'Horse with no name' aan.

Toen vrijdag 18 november bekend werd dat de stemweek geopend werd in Liempde, startten een aantal Liempdenaren meteen een campagne om de Ploegadoers, Liempds bekendste band, de Top 2000 in te krijgen. Of dat lukt zal blijken als na 2 december alle stemmen zijn geteld.

Voorzitter van de Red River Band, Rudi van der Plas (l.) neemt de felicitaties van prins Peer d'n Twidde in ontvangst. (Foto: Red River Band Boxtel) Foto: Red River Band Boxtel
Het Raadhuisplein stroomde al vroeg in de ochtend vol met mensen. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Dj Gerard Ekdom interviewt initiator van 'Liempde is Top 2000', Yvon van den Bosch. (Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren
Foto: Ruud van Casteren

Tegen het middaguur verlaat de Top 2000 stembus Liempde en rijdt door naar Boxtel. Daar wordt dj Gijs Staverman van het station opgehaald.

Stemmen op je eigen favoriete nummers kan nog tot en met vrijdag 2 december op https://stemmen.top2000.nl.

Red River Band wijdt nieuwe thuisbasis in

Boxtel - In een goedgevuld Exit!, de aan Fellenoord gelegen horecagelegenheid bij Escape Room Boxtel, vierde de Red River Band zaterdag haar 'housewarming' in combinatie met het jaarlijkse 11-11 bal.

Naast de Red River Band traden nog twee bevriende bands op: de Ducktownband en de Boxtel City Band. Ook waren er diverse prominente gasten aanwezig, zoals Prins Peer d'n Twidde om het feest, samen met de Red River Band, tot in de kleine uurtjes te vieren.

Gildenbondsharmonie wint Brabantse titel in Veldhoven

Foto: Gildenbondsharmonie

Veldhoven - De Boxtelse Gildenbondsharmonie heeft afgelopen zaterdag in Veldhoven de eerste prijs gewonnen bij de concertwedstrijden van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen. De harmonie mag zich daarmee de beste harmonie van Noord-Brabant noemen in de eerste divisie.

Het harmonieorkest, onder leiding van dirigent Arjan Gaasbeek behaalde 90,67 punten, wat een eerste prijs met lof betekende. De Gildenbondsharmonie was daarmee hoogst scorende van de elf orkesten die aan het concours deelnamen. Later bleek het zelfs de hoogste score van het hele weekend.

(Foto: Lawrence Lustig/PDC) Foto: Lawrence Lustig/PDC

Voorzitter Vincent Lokin is, vanzelfsprekend, erg te spreken over de prestatie: "Dit is een prachtige afsluiting van een periode van maandenlange intensieve voorbereidingen met diverse extra repetities en concerten. Juist in een tijd waarin vrijwel alle harmonieën en fanfares, en ook wij, op zoek zijn naar een formule die past bij de 21e eeuw is het mooi om te zien dat wij ons plekje in de top van de wereld van de amateurmuziek wederom hebben waargemaakt. Dat kan alleen met top dirigenten, uitstekende instrumenten, hoogwaardige opleidingen en een florerend jeugdorkest."

eindejaarexcursie NWG Liempde

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde houdt op 30 december haar traditionele eindejaarexcursie. Die voert dit jaar naar West-Brabant: het Markiezaatsmeer en Tholen. De organisatie Eindejaarsexcursie Natuurwergroep Liempdeis in handen van Jeanne Soetens, Bert Vervoort en Karel Voets.

In West-Brabant volgt een (vogel)excursie naar het Markiezaatsmeer. Eeuwenlang lagen er aan de voet van de Brabantse Wal schorren en slikken. Ze stonden in direct contact met de zee. De aanleg van het Schelde-Rijnkanaal in 1984 maakte hieraan een einde. Een groot gebied veranderde langzaam in een zoetwatermoeras. Het ontwikkelde zich tot een 'wetland' van internationale allure, het belangrijkste in Noord-Brabant.

Het programma begint om exact 8.00 uur bij de Liempdse kerk. De bus vertrekt stipt op tijd naar Bergen op Zoom. Daar volgt de ontvangst in Bezoekerscentrum de Kraaijenberg van het Brabants Landschap met koffie/thee en iets lekkers. Dan volgt de excursie. Rond het middaguur keert de groep terug naar het bezoekerscentrum voor een kop soep en koffie/thee. De kosten voor de soep zijn voor eigen rekening. Indien gewenst kan een eigen lunchpakket meegenomen worden.

Na de lunch gaat de excursie verder in de omgeving van Tholen. Hier zijn bijzondere plekken te zien, zoals het Natuurgebied Scherpenissepolder wat onderdeel van plan Tureluur is. Inmiddels overwinteren vogels in het plas-dras gebied, trekvogels rusten er uit en eten er een hapje en kust- en weidevogels brengen er hun nageslacht groot. Vergeet je verrekijker niet, want het Markiezaatsmeer en Scherpenissepolder staan bekend om de vele ganzen en andere watervogels.

Rond de klok van 16.00 uur is de excursie afgelopen en keert de groep terug naar Liempde. Om en nabij 17.30 uur arriveert het gezelschap weer bij de kerk in Liempde.

Geadviseerd wordt om warme kleding en goed schoeisel aan te doen. Kosten bedragen voor leden Natuurwerkgroep Liempde 22 euro p.p., voor niet leden 25 euro. Dit is inclusief kosten voor de bus en de koffie of thee en lekkers bij aankomst.

Opgave uiterlijk 20 december bij Karel Voets, via e-mail: karelvoets@gmail.com. De deelnamekosten (plus eventuele bijdrage voor de soep) moeten vooraf gestort worden op de bankrekening van de NWG Liempde. NL60RABO0128721758 onder vermelding van 'deelnamekosten busexcursie NWG 2016 + naam'.

Nederlands Kamerkoor in Petrusbasiliek

Boxtel - Het Nederlands Kamerkoor geeft op 11 februari haar vijfde concert in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek onder de titel 'Britten: Sacred and Profane'. Kaarten hiervoor zijn reeds te bestellen op www.nederlandskamerkoor.nl.

Het Nederlands Kamerkoor is al meer dan 75 jaar een begrip en staat al decennialang aan de wereldtop. Chef-dirigent Peter Dijkstra stelde een programma samen rondom een tijdloos thema: de zoekende mens, dolend tussen hemel en aarde. Luisteren we naar Gods gebod, of geven we toe aan de lokroep van het aardse? Ook componist Benjamin Britten moet met die vraag geworsteld hebben. Dat is te horen in een van zijn mooiste koorwerken, Sacred and Profane, op middeleeuwse teksten. Diezelfde middeleeuwen klinken komisch en hartverscheurend tegelijk door in Cries of London van Luciano Berio. Met werken van de Zweedse Lars Johan Werle laat Peter Dijkstra een componist horen die hij als chef-dirigent van het Zweeds Radiokoor heeft leren kennen. Dit 'klassiek' koorprogramma is op 11 februari in de Boxtelse Petrusbasiliek te bewonderen. Het voorprogramma wordt verzorgd door Ongehoord, een vrouwenkoor met leden uit Den Bosch, Rosmalen en Vught

Meer informatie over het programma van het Nederlands Kamerkoor is te vinden op www.nederlandskamerkoor.nl. Kaarten kosten 25 euro (15 euro voor bezitters van een CJP en jonger dan 30 jaar) en zijn te verkrijgen op deze website en aan de kassa. Het concert start om 16.00 uur in de Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel.

Kerstconcert Ratatouille houdt kerstconcert in St. Theresiakerk

(Foto: Kamerkoor Ratatouille) Foto: Ratatouille

Lennisheuvel - Kamerkoor Ratatouille geeft op 17 december samen met vocaal vrouwenensemble Ackoord! uit Gorinchem een afwisselend kerstconcert in de St. Theresiakerk in Lennisheuvel. Ratatouille was dit voorjaar te gast bij Ackoord! met een gezamenlijk concert in Gorinchem. Beide koren waren hier erg enthousiast over en verheugen zich dan ook op het gezamenlijke optreden in Lennisheuvel.

Het kerstconcert begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 21.15 uur (zonder pauze). Ratatouille en Ackoord! wisselen elkaar af en brengen allebei een mix van lichte en klassiek getinte kerstliederen. In het hoofdzakelijk Engelstalige programma (met bekende en minder bekende stukken) zingen de koren ook liederen in het Spaans, Frans en Latijn, zoals 'Riu, Riu, Chiu', 'le Baylere' en 'Gaudete, Christus est Natus'. De entreeprijs bedraagt 7,50 euro (kinderen t/m 12 jaar gratis). Voor dit concert is vooraf reserveren niet nodig. Bezoekers zijn vanaf 19.30 uur welkom in de kerk, waar kaartjes gekocht kunnen worden en thee en koffie klaar staat. Kijk voor meer informatie over Ratatouille op www.kamerkoorratatouille.nl.

De zangeressen van 'Ackoord!' zingen, swingen en werkenmin de wekelijkse repetities gewerkt aan verschillend repertoire uit zowel de klassieke als de hedendaagse lichte muziek zoals jazz of musical. Naast het muzikaal vormgeven staan stemvorming, koorvorming, tekstbewustzijn en muzikaal plezier voorop in het werken naar de uitvoeringen toe.

Kamerkoor Ratatouille vierde dit jaar haar 25-jarig jubileum met onder andere een concert in een volle Theresiakerk, met veel enthousiaste reacties na afloop. Het koor staat met zeventien zangers en zangeressen nog altijd voor diversiteit in de muziekkeuze van de Middeleeuwen tot heden, van klassiek tot pop en in vele talen. De koorleden oefenen thuis 'de nootjes', om er tijdens de repetities onder leiding van dirigent Monique Joosten samen muziek van te maken en veel uit het hoofd te zingen. De koorleden repeteren iedere maandag met veel enthousiasme, waardoor Ratatouille blijft groeien in kwaliteit. Tijdens optredens wil Ratatouille haar publiek telkens opnieuw verrassen, zowel qua zang als qua uitstraling.

Kerst-Inn Dükerskoor bij Gand Café Rembrandt

Boxtel - Het Dükerskoor houdt op 19 december de jaarlijkse Kerst-Inn bij Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56 in Boxtel.

De muzikale avond start om 20.00 uur, maar vanwege de grote belangstelling is het aan te raden om om 19.00 uur aanwezig te zijn. Na de Kerst-Inn is er gelegenheid om na te praten en iets te drinken.

Pand Den Ouden op Markt wordt sportschool

Daniël Hoenselaars is al hard aan het werk in het pand aan de Boxtelse Markt. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - In het pand van Den Ouden op Markt 29 komt een nieuwe sportschool: Daniel's Gym. De sportschool maakt gebruik van crowdfunding om het benodigde bedrag van 125.000 euro om de sportschool te realiseren bij elkaar te brengen. Om 11.09 uur, slechts negen minuten na de start van de publieke campagne was dit bedrag bereikt.

Voor het ondernemersduo Daniël en Linda Hoenselaars is het een grote opluchting dat ze eindelijk een sportschool kunnen openen in het voormalig pand van Den Ouden. Daniël: "We zijn een jaar bezig geweest bij het waterschapsgebouw. Op de laatste dag voordat ons ontwerp definitief werd, diende iemand een bezwaar in." Volgens Daniël maakt het niet veel uit of dit bezwaar gegrond of ongegrond bleek: "Die hele procedure kan 1,5 tot 2 jaar duren." En zoveel geduld had het echtpaar niet.

In samenwerking met de makelaar werd een nieuwe locatie gevonden in het pand van Den Ouden, die zelf vertrekt van de Markt. Via het online crowdfundingplatform Collin Crowdfund probeerden Daniël en Linda in een week tijd de benodigde 125.000 euro bij elkaar te brengen om de sportschool te kunnen beginnen. Om 11.00 uur kwam de campagne online. Negen minuten later was de financiering compleet.

Enkele personen lieten meteen via sociale media weten dat zij de meerwaarde van weer een sportschool in Boxtel niet zien. Hoenselaars geeft aan dat hij, vanzelfsprekend, wél meerwaarde ziet in zijn nieuwe sportschool: "We willen de sfeer huiselijk maken en onze leden bovendien niet vastleggen met jaarcontracten." Daarnaast hecht Daniël erg aan een goede persoonlijke begeleiding. Hij wil zich met de sportschool richten op mensen van alle leeftijden en hen een verandering van hun totale leefstijl bieden. Daniël's Gym biedt abonnementen met een startperiode van drie maanden aan. "Het minimum om ook écht resultaat te boeken", volgens Daniël. Na die periode zijn de lidmaatschappen vrij opzegbaar.

Een abonnement kost 39,95 euro per maand. In januari moet de nieuwe sportschool open gaan.

SintLucas opent experimentele winkel in Stationsstraat

Boxtel - In de nieuwe 'winkel' YourStory aan de Stationsstraat komt een winkel waar SintLucas-studenten en winkeliers experimenteren met nieuwe vormen van winkelen.

Het is een feit dat veel winkelpanden leeg staan terwijl de online omzet groeit. Tegelijkertijd constateert SintLucas dat consumenten steeds vaker op zoek zijn naar beleving en dat zij hun ervaringen online delen met de hele wereld. In YourStory gaan wisselende teams van SintLucas-studenten en winkeliers aan de slag met deze uitdagingen. YourStory verbindt consumenten, producten en diensten op vernieuwende en inspirerende wijze. Door de verhalen achter de ondernemers en producten te delen.

Het leegstaande winkelpand aan de Stationsstraat in Boxtel wordt het toneel voor YourStory. Een experimenteerplek die iedere tien weken een gedaanteverwisseling ondergaat voor nieuwe verhalen. Winkeliers ontdekken met de studenten van de opleiding Vormgeven, product, ruimte & media hoe ze on- en offline een beleving van hun product kunnen creëren. Niet om producten ter plekke te verkopen, maar om bezoekers te stimuleren naar hun winkel te gaan. Studenten van verschillende opleidingen zullen er hun eigen producten aanbieden als opstap naar zelfstandig ondernemerschap. Daarnaast biedt YourStory ruimte om kennis en inspiratie te delen in de vorm van workshops en presentaties. En ondernemers kunnen er experimenteren met nieuwe producten, ideeën of campagnes.

YourStory is een initiatief van SintLucas in samenwerking met de gemeente Boxtel en centrummanagement Boxtel. Samenwerking met studenten van andere scholen, vmbo en hbo, behoort ook tot de mogelijkheden. Eli van Beekveld, directeur mbo SintLucas Boxtel: "Naast een mooie leerplaats voor onze studenten laat YourStory by SintLucas zien wat creativiteit, retail en ondernemerschap voor elkaar kunnen betekenen!" Ook centrummanager Berry Dankers reageert verheugd: "Deze samenwerking tussen onderwijsinstelling en detailhandel past wat mij betreft prima in de Stationsstraat, in haar nieuwe hoedanigheid van 'aanloopstraat' richting het kern winkelgebied."

Wethouder Marusjka Lestrade is ook positief over het project: "Creativiteit, promotie en storytelling! Alles vind je terug in 'YourStory'. Ik weet zeker dat studenten, ondernemers en klanten veel plezier gaan beleven aan deze nieuwe manier van ondernemen waarbij het onderwijsaspect dit keer niet alleen voor studenten is weggelegd. Kennis delen, vertrouwen hebben in elkaar en aanpakken. Een gouden formule, daar ben ik van overtuigd."

De nieuwe winkel is vanaf 2 december op donderdag, vrijdag en zaterdag open voor bezoekers. De eerste acht weken wordt het concept achter YourStory gepromoot. Eind januari, met als start de open dagen van SintLucas, presenteren en verkopen studenten van de opleiding Creatief Vakman hun producten. Wie daarna het pand betrekt, is nog open. Boxtelse winkeliers die interesse hebben om samen te werken, zijn van harte welkom om met hun idee naar de winkel te komen. Op de website van SintLucas is meer informatie over het initiatief te vinden.

Poolse winkel Lukullus ligt niet wakker van concurrentie

(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Met de komst van een nieuwe Poolse supermarkt aan de Rechterstraat in Boxtel krijgen eigenaars Barbara en Willem Brinckman er een concurrent bij. Toch liggen ze daar naar eigen zeggen niet wakker van. "Wij geloven in onze eigen kracht; kwaliteit en toewijding. Er is dus géén sprake van een verhuizing!"

De Poolse supermarkt Lukullus bij winkelcentrum Oosterhof heeft de uitstraling van een gezellige buurtwinkel. Toch is er een ruim assortiment met bijvoorbeeld verschillende ambachtelijke soorten vlees en brood, tientallen soorten sauzen en gebak. Volgens eigenaar Willem Brinckman houden Polen niet van allerlei toevoegingen aan hun eten. Dat betekent dus aanzienlijk minder E-nummers en als er op staat dat het vlees gerookt is, dan betekent dat dat het ook echt gerookt is op eikenhout.

Maar Lukulus is meer dan enkel een supermarkt. Zo ligt er een Poolse krant op tafel en hangen er posters voor taallessen. Bovendien bieden Willem en Barbara zelf ook zo nu en dan hulp aan met bijvoorbeeld het vertalen van een Nederlandse zin, of bijvoorbeeld bij een apotheekbezoek. Het past volgens Willem bij de klantengroep van Lukullus: "Wij zijn eigenlijk de een echt Pools buurtinformatiecentrum geworden. Onze Poolse klantenkring bestaat voornamelijk uit mensen die hier in Nederland iets op willen bouwen."

Lukullus mag dan klein zijn, de toewijding van Barbara en Willem is dat niet. Zo hebben ze, speciaal voor de feestdagen, winterhandschoenen in de verkoop. Met kerst verkoopt de Poolse 'buurtsuper' zelfs levende karpers. Die worden in Polen tijdens de kerstdagen traditioneel, vers en zonder kunstmatige toevoegingen bereid.


6 / 16

Foto: Heemkunde Boxtel

013 Watermolen van Westerhoven
Olieverf, 38 x 48 cm, gesign. r.o.
Particuliere collectie


De verdwenen watermolen van Westerhoven wordt ook wel 's Lands Watermolen tot Westerhoven genoemd. Ongeveer 6 jaar nadat Pierre Janssen deze molen schilderde, werd de molen afgebroken.
In 1228 krijgt Arnaud Stapart van de Abt, prior en convent van St. Jacob te Luik, de beschikking om een watermolen te bouwen. Al vanaf 1370 is de molen een dwangmolen, ten voordele van het Godshuis van Postel. Een dwangmolen is hetzelfde als een banmolen. Vroeger bestond het banrecht, een heerlijk recht, waarmee de bewoners van een banplaats of ban - het gebied van de Heer waarvoor dit recht gold - verplicht waren al hun granen op een bepaalde aangewezen molen, de banmolen of dwangmolen, te laten malen.
In 1716 werden de bezittingen van de abdij van Postel in beslag genomen door de Raad van Staten van Holland.
In 1757 kwam de molen in het bezit van particulieren, namelijk de molenaarsfamilie Heuvelmans. In 1797 kwam ze in het bezit van de familie Aarts en in 1805 werd ze aan de Gemeente Westerhoven verkocht, die de molen liet herstellen en deed verpachten.
In 1817 plaatste men een tweede paar stenen, voor het malen van boekweit. In 1837 kwam de molen in handen van de familie Keunen.
In 1892 werd een oliemolen toegevoegd. Het stampwerk werd echter met een stoommachine aangedreven, maar in 1917 werd de productie stopgezet. Het malen van koren gebeurde sindsdien met een dieselmotor. In 1950 stopte ook deze vorm van bedrijvigheid. De molenaar verkocht zijn maalvergunning aan de Boerenbond en trad daar in dienst. De molen werd gesloopt.
In 1972 werd de Keersop gekanaliseerd. Het molenwiel werd volgestort en niets herinnert meer aan deze oude watermolen. Of misschien toch! Het zandpad, waar eens de watermolen stond, heet Molenbeemd.

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel


Zonder heler geen steler

Er is thuis bij je ingebroken en je laptop, telefoon en andere (persoonlijke) spullen zijn door de dieven weggenomen. Wat gebeurt daar nu eigenlijk mee?

De meeste dieven willen de gestolen spullen niet zelf houden maar snel omwisselen voor contant geld. Vaak hebben de dieven binnen de eigen 'kennissenkring' iemand die deze gestolen spullen wil kopen tegen een natuurlijk heel lage prijs. Dit is de heler. De dief van jouw spullen krijgt van de heler een bepaald bedrag voor de gestolen spullen. Hoe hoog de prijs is hang af van verschillende factoren, zo is belangrijk hoe 'hot' de gestolen spullen zijn. Met 'hot' bedoel ik hier of er een markt voor is. De nieuwe iPhone 7 levert bijvoorbeeld meer op dan de oudere iPhone 5. Verder is de staat en de leeftijd van het gestolen goed van belang en natuurlijk of de heler ze weer makkelijk (met winst) kan verkopen. Goederen die gemerkt zijn (met bijvoorbeeld een postcode) zijn meestal niet erg in trek bij de helers.

Wat doet een heler met jouw spullen?
Hij verkoopt ze weer en vaak met een behoorlijke winst aan een ieder die ervoor wil betalen. Soms heeft hij een vaste afnemer (vaak in het buitenland) en zie je dat telefoons en laptops voor onderdelen of gewoon voor dagelijks gebruik worden verkocht. Soms worden goederen op sites als Marktplaats, Ebay of Facebook gezet om te worden verkocht. Maar ook, en wie kent hem niet, via 'die ene collega' of 'een buurman van een kennis' die altijd wel een leuke, hele goedkope aanbieding heeft.

Kun je gestolen goederen herkennen?
Dat is niet altijd eenvoudig. Als je bijvoorbeeld via Marktplaats een tweedehands fiets koopt en de prijs is redelijk normaal en er zitten twee sleutels bij, is de fiets dan niet gestolen? Helaas is dat niet altijd zo. Het verhaal van de verkoper en andere spullen die hij nog verkoopt (op marktplaats eenvoudig te controleren. Klik maar eens op 'meer advertenties van deze adverteerder') kunnen je al een idee geven. Maar vraag ook eens naar het registratie- of serienummer van de spullen die je gaat kopen. Er zijn verschillende sites en apps voor je telefoon die snel kunnen vertellen of de fiets, telefoon of bladblazer die je wilt kopen is gestolen.
Ik zal op mijn website een aantal linkjes plaatsen naar deze sites en apps voor je telefoon www.topsecurityadvies.nl.

Wat kun jij er aan doen?
Zorg ervoor dat al je waardevolle goederen gemerkt zijn en leg je serie- en registratienummers vast. Maak zo nodig foto's en sla deze veilig op. Is er iets van je gestolen, doe dan altijd aangifte en laat je goederen zo volledig mogelijk vastleggen in het proces-verbaal.

O ja, en dan nog even dit. Heb je het vermoeden dat je buurman mogelijk een 'heler' is, dan kun je dit natuurlijk via Meld Misdaad Anoniem melden. Na 1 januari 2017 kan dat eventueel ook via het BIN netwerk.


Ad van Esch vlecht kunstnesten voor Brabants Landschap

De nieuwe unit wordt door de MBO studenten Marc van der Klooster (l.) en Timothy Smits die samen aan deze unit bij PlantLab gewerkt hebben, aan hun directeur aangeboden voor verder gebruik binnen Helicon Boxtel. (Foto: Ryanne van den Aker) Foto: Ryanne van den Aker

Lennisheuvel - Ad van Esch (67) maakte de afgelopen week verschillende kunstnesten voor ransuilen en boomvalken in opdracht van Brabants Landschap. De nesten zijn allemaal handgemaakt en van wilgenhout.

Ad met een van zijn nesten in de maak. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
Foto: Mark van der Pol

Ad groeide op in boerderij De Schoffel, aan de Mijlstraat in Lennisheuvel. Zij hart lag altijd al bij de natuur, maar hij was metselaar van beroep. In zijn vrije tijd was hij bezig op de boerderij, bijvoorbeeld als imker.
Van Esch ging zo'n zeven jaar geleden met pensioen en wist al meteen wat hij met zijn vrije tijd ging doen: vlechten. Ongeveer twintig jaar geleden kwam Ad in aanraking met het vlechtwerk, omdat hij zelf bijenkorven begon te vlechten. Om de fijne kneepjes van het vak te leren volgde hij in het Gelderse Horssen lessen bij de Nederlandse Vlechtvereniging. Voor eigen gebruik maakt hij kunstnesten voor boomvalken en nestkasten voor torenvalken. Naar eigen zeggen ieder jaar met succes. Zoveel zelfs dat Brabants Landschap nu een beroep doet op Ad om zijn kunstnesten in de regio te plaatsen. Zo hoopt de organisatie ransuilen en zelfs boomvalken te behouden in Brabant.
"Het is allemaal handwerk", legt Ad uit. Volgens hem wordt het houtwerk met wilgenhout niet meer vaak gedaan. Deze zogenaamde 'wilgentenen' worden geteeld in Leerdam en door Ad verwerkt tot nesten en kasten. Daarvoor worden ze eerst gekookt op 60 graden Celsius om het hout flexibeler te maken. "Anders gaat het breken als je het buigt", weet Ad. "Ik wil mensen gewoon laten zien wat je met je handen allemaal kunt maken." Als de kunstnesten succes hebben, sluit Brabants Landschap een vervolg met de nesten van Ad niet uit. "Maar dat hoor ik 'vaneiges'", besluit de vlechter.

Helicon MBO Boxtel neemt PlantLab-unit in gebruik

Boxtel - PlantLab heeft een PPU (Plant Production Unit) gebouwd in de nieuwe praktijkhal van Helicon Boxtel. Dit is een gecontroleerde omgeving waarin gewassen zonder daglicht worden gekweekt onder ideale groeiomstandigheden. Door deze unit van PlantLab op school te plaatsen, kunnen leerlingen kennismaken en zelf experimenteren met deze nieuwste technologie op het gebied van groente telen. De PPU is maandag in gebruik genomen.

Deze 'Onderwijs Plant Production Unit' is voorzien van de nieuwste PlantLab technologie. Helicon en PlantLab willen studenten praktisch gericht wegwijs maken in de nieuwste teelt-technologie. Doel hiervan is om alle negen miljard aardbewoners te kunnen voorzien van veilig, voedzaam, lekker en betaalbaar voedsel. Door slim gebruik te maken van de nieuwe technologie is het mogelijk om planten te telen met een fractie van het land en het water dat nodig is voor conventionele teelt. Door dit te doen in compleet gesloten ruimtes zijn telers niet meer afhankelijk van het seizoen en kunnen het gehele jaar door gewassen geteeld worden, zonder pesticiden en met de laagst mogelijke CO2-footprint. En op vrijwel elke beschikbare ruimte, van hartje stad tot midden in de woestijn. Bovendien wordt de groente bij deze wijze van telen voedzamer en smaakvoller.

Ongeluk met vier auto's en motorrijder op de A2

Boxtel - Vier auto's en motorrijder zijn dinsdagochtend op de A2 ter hoogte van Boxtel betrokken geweest bij een ongeluk. Een auto en motor kwamen bijna in botsing, waardoor de motorrijder viel. Vervolgens botsten vier auto's op elkaar. Niemand raakte gewond.

Het ongeluk gebeurde in de richting van Den Bosch naar Eindhoven en leidde tot grote vertraging op de snelweg omdat de linkerrijstrook afgesloten was.

Eén persoon is ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel. De betrokken voertuigen zijn geborgen.

Mijn Mooi Boxtel: Ans Cusiel

Foto: Ans Cusiel

Deze foto is gemaakt tijdens de ochtendwandeling met de hond bij de brug over het Smalwater richting het industrieterrein. Hier komt straks de ontsluitingsweg.


Het heerlijk avondje
Sinterklaas is in het land! Ieder jaar kijk ik ernaar uit en heb ik een beeld van hoe het feest moet zijn. Hoe ik het voor me zie:
We kijken met het hele gezin naar het Sinterklaasjournaal. Daarbij drinken we warme chocolademelk met door mij vers geklopte slagroom. We knutselen wat, we zetten de schoen met tekening en mooie winterpeen bij de haard, we pakken de cadeaus origineel in, we schrijven geweldige gedichten en bij het voorlezen van de gedichten zijn de kinderen stil. Kortom: alles is fijn en leuk.

De realiteit
Het Sinterklaasjournaal begint, maar door slecht timemanagement sta ik nog te koken en mis ik het programma. Uiteindelijk ga ik het 's avonds laat nog terugkijken want de leugentjes die we moeten vertellen dienen wel in de lijn van het Sinterklaasjournaal te passen.
Het knutselen dan. De zelfgemaakte slingers die ik in gedachten had zijn niet anders dan veel touw, versierde vouwblaadjes, en zichtbare lijmresten. Op internet zag het er heel, heel, anders uit. Ik weet zeker dat de ontwerper van de door mij nagemaakte slinger zich omdraait in zijn graf.
Gaan we naar het zetten van de schoen. 'Mama, waar zijn de wortels voor het paard?' Shit... 'Tja, die waren allemaal uitverkocht, maar Amerigo vindt een boterham ook lekker hoor.'

Komen we bij de gewenste cadeau's.
Het verlanglijstje van onze zoon behelst vijf A4-tjes met wensen. Totaalbedrag ruim 21.000,- euro. Keuzes dus.
We kijken naar wat hij al heeft, wat hij écht leuk vindt en wat hij goed kan gebruiken. Dit laatste is subjectief. Als op pakjesavond de zak opengaat en we gaan uitpakken hoor ik ietwat boos; 'Huh? Ik heb helemaal geen sokken gevraagd!' ook 'Sinterklaas is vergeetachtig, ik heb al pyjama's!' De cadeaus die wél in de smaak vallen moeten NU open zodat er gespeeld kan worden.
'Nee, dat doen we straks. Pak jij anders een cadeautje met een briefje erop.' Dit gegeven brengt ons bij de gedichten. De enige in de familie die het leuk vindt om gedichten te schrijven ben ik. Ik doe mijn uiterste best. Ik zit 4 december om 23.45 uur nog achter de laptop, en dan toch, als de kinderen hun mond vol pepernoten hebben zodat ze stil zijn, gaat het mis.
Tijdens het voorlezen van het gedicht wordt nét de klemtoon verkeerd gelezen. Of erger: gaat iemand een zin twee keer voorlezen. Nog erger: iemand gaat door de voorlezer heen praten. Of het allerergst: middenin het gedicht zeggen 'ja sorry, ik kan het echt niet lezen.'
Houd. Me. Tegen.
Uiteindelijk zijn de cadeaus uitgepakt en moet er een Playmobil kasteel in elkaar worden gezet. Wat kan ik zeggen… Kind te moe, volwassene iets te veel gedronken om de piepkleine letters in de handleiding te lezen, huis te klein.

En dan is het 6 december. De kinderen zijn om 06.10 uur wakker. Er moet gebouwd, in elkaar gezet en bekeken worden. Hoe ze het vonden? Alles was vet en leuk!
Doel dus toch bereikt. Laat maar komen dat heerlijk avondje…

Sinterklaasfeest Perron-3 levert ruim 1.025 euro op voor Dream4Kids

Rosmalen - Het sinterklaasfeest afgelopen zondag bij PERRON-3 in Rosmalen heeft 1025,28 euro opgeleverd voor Dream4Kids. Boxtelaren Lotte Timmermans, Corné Kuijpers en Quinty Adriaanse organiseerden het feest samen met nog twee vrijwilligers. Het opgehaalde bedrag wordt gebruikt om zogenaamde 'droomdagen' voor getraumatiseerde kinderen mogelijk te maken.

PERRON-3 stelde de zaal beschikbaar en Studio P-act, onder leiding van Petra Kagchelland, verzorgde de voorstelling. Op de twee voorstellingen in Rosmalen afgelopen zondag kwamen meer dan vierhonderd bezoekers af. Corné Kuijpers blikt tevreden terug op het evenement: "Het heeft erg veel voorbereiding gekost, maar uiteindelijk was alles wel goed geregeld. Het evenement zelf liep gesmeerd." Ook de kinderen die op de voorstelling af kwamen reageerden enthousiast op de sinterklaasvoorstelling en de clowns en pieten die rondliepen in de foyer van het theater. Ook het cadeautje voor alle kinderen na afloop viel in goede aarde.

Uiteindelijk overhandigde de theaterburgemeester van PERRON-3 de cheque aan sinterklaas: 'Om in de schoen van Dream4Kids te doen'. Zo eindigde de voorstelling. Symbolisch deed de organisatie, die naast de drie Boxtelaren ook nog uit twee anderen bestond, de overhandiging nog eens dunnetjes over. "Om dit evenement te kunnen laten plaats vinden hebben we gezocht naar sponsoren die in natura een bijdrage konden leveren", vertelt Corné. "Zo heeft Hema Boxtel een steentje bijgedragen, Jumbo Boxtel 300 euro opgehaald met het inzamelen van emballagebonnen en hebben medewerkers van Cello 300 cadeautjes vrijwillig ingepakt. Ook deze cadeautjes zijn beschikbaar gesteld door diverse bedrijven."

Meer informatie over Dream4Kids is te vinden op www.dream4kids.nl. Wil jij ook helpen met het verwezenlijken van dromen voor kinderen met een trauma? Kom dan naar de eerstvolgende informatie avond op donderdag 15 december om 19.30 uur in Rosmalen. Dit kan door je op te geven via info@dream4kids.nl.

Sinterklaas bezoekt de Vincentius vereniging

(Foto: Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - De Boxtelse Vincentius vereniging organiseert al vele jaren rond de feestdagen een spelletjesmiddag voor kinderen waarvan de ouders het financieel niet zo breed hebben. Zo ook afgelopen zaterdag.

(Foto: Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
(Foto: Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
(Foto: Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren
(Foto: Jörgen Endert Ender Media) Foto: Jörgen Endert Ender Media
Van links naar rechts: Steffie Verstappen, Corné Kuijpers, Quinty Adriaansen en Lotte Timmermans. (Foto: Marnix Wittenboer) Foto: Marnix Wittenboer

Als afsluiting van de middag kwamen Sint-Nicolaas en zijn pieten naar Gemeenschapshuis De Walnoot om elk kind even in de watten te leggen. Het Sint-Barbara en Sint-Joris Gilde verleende op haar wijze ook een bijdrage aan deze middag.

Dansavond voor WensAmbulance levert 650 euro op

Boxtel - De benefiet dansavond voor de WensAmbulance in Partycentrum De Adelaar afgelopen zaterdag heeft 650 euro opgeleverd.

Op de swingende avond traden diverse artiesten op. Disco M'n Bruur organiseert jaarlijks een Hollandse dansavond waarmee hij, in samenwerking met De Adelaar geld ophaalt voor een goed doel. Dit jaar was dat de WensAmbulance, waar M'n Bruur naar eigen zeggen warme contacten mee onderhoudt.

Gedaanteverwisseling voor liempde.info

Liempde - De website liempde.info is sinds vandaag geheel vernieuwd en daarmee ook geschikt voor mobiel en tablet.

De website is een verzameling van nieuws, activiteiten, belangrijke telefoonnummers, vereniging- en bedrijfsgegevens, bezienswaardigheden, historie en beeldmateriaal waaronder 'Liempde in de 20e eeuw'.

De site bestaat al meer dan 10 jaar maar vanaf 30 november is de website ook eenvoudig te gebruiken op mobiel en tablet. Daarnaast vinden websitebezoekers op liempde.info een overzicht van bedrijven en verenigingen die deelnemen aan Op Liemt Gemunt, hun acties en de actuele tussenstand. Voor websitebezoekers die hulp nodig hebben, biedt de website snel belangrijke informatie aan zoals noodnummers en de locaties van AED's.

Liempde.info is ontwikkeld door Shout4Sites. Dit webdesign bureau realiseerde eerder ook websites voor onder andere Het Groene Woud, filmactrice Carice van Houten en ontwikkelde het online school-ouder communicatie systeem DIZOS.

Luchtpost uit Frankrijk: Kim Gérardin-Smits

Foto: Kim Gérardin-Smits

Om het 40-jarig huwelijk van mijn ouders te vieren zijn we met de hele familie op vakantie geweest naar Sainte-Maxime in de baai van Saint-Tropez aan de Middellandse Zee; ik, mijn broer, onze gezinnen en onze ouders. De temperaturen waren goed, met regelmatig zon, maar helaas ook af en toe regen.

Ik vond het leuk om mijn familie de Côte d'Azur voor het eerst te laten zien. Het is een geweldige streek met mooie pittoreske dorpjes, zand (of kiezel)stranden, een blauwe zee en (bijna altijd) mooi weer. Je krijgt er een echt vakantiegevoel !

Het was een week met zowel een Frans als Nederlands tintje. Op de dagen dat het wat minder mooi weer was aten we raclette: kaas laten smelten in gourmetpannetjes en opeten met aardappelen en allerlei soorten ham. Natuurlijk een flesje wijn erbij. Tussen de middag aten we gewoon op z'n Hollands een broodmaaltijd. Maar dan wel met lekkere Franse stokbroden, iedere ochtend vers van de bakker.

Op de vrijdag voor ons vertrek gingen we naar Saint-Tropez met de boot. Ook al was het geen hoogseizoen, toch lagen er zeer mooie en grote boten in de haven, we keken onze ogen uit. Wat een rijkdom werd er tentoongesteld. Toch een hele andere wereld dan die van ons.

De week ging helaas ontzettend snel voorbij en het was tijd om weer naar huis te gaan. Toch nog een hele rit voor mijn ouders en mijn broer die zo'n 15 uur in de auto hebben gezeten. De hele Autoroute de Soleil terug naar huis, door diverse Franse streken, Luxemburg en België. Voor mij was het wat minder ver, terug naar ons huis in Cormeilles-en-Parisis.

We kijken terug op een mooie vakantieweek. Bedankt pap en mam!


Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reactie kan ook gestuurd worden naar de website van Kèk Liemt: http://www.kekliemt.nl/actueel. Alle reacties worden op www.kekliemt.nl/actueel gezet.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt.


D66

Foto: D66

Drie weken geleden schreven we over de raadsvergadering waarin de gemeentebegroting zou worden vastgesteld en de punten die we hoopten te bereiken. De meeste punten zijn inderdaad binnengehaald. Zo gaat de gemeente geen prioriteit geven aan een lobby richting de provincie om een derde aansluiting op de A2 te krijgen. Te ongewis als oplossing voor verkeersproblemen, te kostbaar en te onwaarschijnlijk. Beter kan men zich richten op maatregelen op de Noord-Zuidas en de Keulsebaan.

Ook bereikten we dat burgemeester en wethouders gaan bekijken hoe de 100.000 euro die voor economische stimulering wordt uitgetrokken met name in de creatieve sector terecht kan komen. Dat wil zeggen ondernemers die hun brood verdienen met creativiteit zoals (ex-) studenten aan het SintLucas.

Daarnaast trekt de gemeente op ons verzoek een ton uit voor een campagne om meer bedrijven naar Boxtel te halen. We denken dat we (nog) meer kunnen profiteren van de aantrekkingskracht van de Eindhovense Brainportregio.

Op het punt van de onroerendezaakbelasting (OZB) hebben we niet helemaal gekregen wat we wilden. We hadden ingezet op een minder hoge stijging van deze belasting vanaf 2017. Het werd 2018. In 2016 waren er meer opbrengsten uit OZB dan verwacht. We hoopten dat deze meevaller structureel (jaarlijks terugkerend) zou zijn. Dan zou hieruit de minder hoge belastingstijging van 2017 betaald kunnen worden. Helaas bleek dat de meevaller in 2016 waarschijnlijk eenmalig is.

Natuurlijk hadden we kunnen proberen om een andere dekking te vinden. Dit had betekend dat de gemeente extra zou moeten bezuinigen. Op zich hadden we die discussie wel aan willen gaan. We vinden het namelijk niet vanzelfsprekend dat je de belasting extra verhoogd zonder nog eens kritisch naar je uitgaven te kijken. Uiteraard kan dit leiden tot pijnlijke keuzes. Keuzes die we mogelijk ook niet voor onze rekening zouden willen nemen.

Voor een dergelijke bezuinigingsdiscussie is op dit moment echter onvoldoende draagvlak in de raad. Politiek blijft een kwestie van geven en nemen en van compromissen. Op dit moment zijn we tevreden met hetgeen we bij het vaststellen van de gemeentebegroting hebben bereikt, maar het verlagen van lasten voor de burgers blijft een van onze speerpunten.


Combinatie95

Foto: Combinatie '95

In de politiek probeer je echt het verschil te maken voor de inwoners van de gemeente Boxtel. Dat niet iedereen dezelfde belangen behartigt en niet iedereen dezelfde zwaarte aan onderwerpen geeft, maakt dat er diverse partijen zijn. Zo is bekend dat Combinatie95 als speerpunten specifiek kernenbeleid, een gezond financieel beleid en duurzaamheid heeft. Wij vinden dat moties die worden ingediend tijdens de begrotingsbehandeling ook echt iets voor de burgers moeten betekenen.
Dus geen onderzoeken en symboolpolitiek zoals het oproepen tot het uitvoeren van beleid dat al goed wordt uitgevoerd of al eerder is besproken. Maar bij uitvoering van de motie moet u, de inwoner van de gemeente Boxtel, hier ook iets aan hebben.

Energiemaatregelen bedrijven en beperken OZB
Zo heeft Combinatie95 tijdens de afgelopen begrotingsbehandeling twee moties ingediend. De eerste motie roept het college op om actief bedrijven te helpen te voldoen aan de wettelijke verplichting om energiemaatregelen te nemen. Wist u dat de industrie in de gemeente Boxtel er voor zorgt dat er in de gemeente Boxtel omgerekend per inwoner twintig keer zo veel energie wordt verbruikt als in Sint-Michielgestel! Veel bedrijven zien dat er iets moet gebeuren. Juist de groep die hulp nodig heeft, kan een extra duwtje in de goede (duurzame) richting gebruiken.

Onze tweede motie gaat over het loskoppelen van de OZB en de afvalstoffenheffing.
Bij de vaststelling van de begroting 2014 heeft de raad besloten om tot 2018 de onroerendezaakbelasting (OZB) jaarlijks te verhogen met twee keer de inflatiecorrectie in ruil voor het niet trendmatig verhogen van de afvalstoffen- en rioolheffing. Door de invoering van Diftar zijn de kosten voor afvalstoffenverwerking flink afgenomen. Een verhoging is dus niet aan de orde.
Hierdoor is er geen reden om de koppeling van OZB en afvalstoffen- en rioolheffing te handhaven. Door deze loskoppeling is het voor u beter inzichtelijk wat u betaalt aan OZB en welke verhogingen er worden doorgevoerd.

Subsidie Sportverengingen
Vorig jaar heeft Combinatie95 bij de begrotingsbehandeling een motie ingediend waardoor sportverenigingen makkelijker kunnen verduurzamen en tegelijk geld verdienen door te besparen. Ze krijgen naast 30 procent subsidie van het Rijk voor energiebesparende maatregelen een bijdrage van de gemeente Boxtel van eveneens 30 procent zodat sportverenigingen zelf slechts 40 procent betalen en dit eventueel goedkoop kunnen lenen. Aangezien sportclubs zo'n 25 procent van hun budget aan energie spenderen is dit een uitgelezen kans.

In 2017 zal de Rijksoverheid opnieuw de subsidiepot vullen. De pot van de gemeente Boxtel is ook nog niet leeg. Er is dus nog steeds ruimte voor verenigingen om aan de slag te gaan. Mocht je interesse hebben om de subsidie aan te vragen, maar weet je niet waar je moet beginnen of kom je graag in contact met verenigingen die de stap al hebben gewaagd, neem dan contact op met Combinatie95.

Wilt u meer informatie of eens met ons meedenken, dan kunt u contact opnemen met onze fractie of kijk op onze website, www.combinatie95.nl.


GEMEENTE INFO
Oud papier:
02-12 Kalksheuvel
07-12 Vrilkhoven e.o.
07-12 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 48

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Baroniestraat 26 realiseren 2 nooduitgangen
Brugstraat 12 realiseren carport met inrit aan eindgevel woning
Burgakker 3 rooien 1 esdoorn op grens tussen huisnummers 3 en 5 aan achtererf
Clarissenstraat 39 knotten lindeboom in voortuin
Dorpsstraat 19 rooien 1 beukenboom uit achtertuin
Lennisheuvel 19 plaatsen carport
Molenwijkseweg nabij huisnummer 5 plaatsen antenne opstelpunt voor mobiele telecommunicatie
Tongersestraat 4 gedeeltelijk slopen woning

Verlenging beslistermijn met 6 weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Hollands Diep ongenummerd, kavel G 178, vervangen gelijkrichterkast en anodebed
Kempseweg 8 realiseren Bed & Breakfast
Schijndelsedijk 4 rooien 6 bomen links van de schuur aan slootzijde

Ingetrokken omgevingsvergunning
Statendaalder 2 realiseren nieuwe opgang + vestigen fitnesscentrum op 1e verdieping

Verleende omgevingsvergunning
Kampspoor 2 tijdelijk plaatsen prefab unit als informatiecentrum, kantine, opslagruimte en 2 zeecontainers

Overige besluiten
Regeling tot 2e wijziging Ondermandaatbesluit algemeen bestuur MijnGemeenteDichtbij

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Druk en succesvol weekend Tabitta

Boxtel - Maar liefst 28 turnsters van Tabitta deden mee aan het Turnschool Rijssen Turntoernooi. Zij waren goed voor zestien medailles op deze landelijke wedstrijd in Hellendoorn.

Op het hoogste niveau turnde Shadé van Oirschot haar debuut in de eredivisie met maar enkele tegenstanders. Met haar bijzonder goed uitgevoerde balkoefening haalde ze een voor dit niveau landelijk zeer hoge score (12.900). Ook liet ze voor het eerst een dubbele salto op de vloer zien.
Shadé ging naar huis met het goud op de allround, balk en vloer en het zilver op brug en sprong.
Bij de onderbouw in het hoogste niveau, nationaal 1, werden er ook medailles gewonnen. Bij de nog jonge pupillen 1 was er allround goud voor Liz van Eijndhoven en brons voor Floor Melssen. Beide turnsters kwamen opvallend knap de moeilijke balkoefening door. Mariléne Liem haalde zilver bij de pupillen 2. Zij liet vooral op brug een grote progressie zien. Mijke Janssen haalde zilver bij de jeugd 1. Het is uniek in dit hoge niveau zonder grote fouten te turnen, dus dit betekent een sterke start van het seizoen. Ook turnde Mijke voor het eerst, net als leeftijdsgenoten Floor de Wolf en Fenne van Haaren, een dubbele salto van de 2.40 m hoge bruglegger.
In de 1e divisie was er bij de jeugd een bronzen allround medaille voor Lieve van der Zijde.
Zij is overgestapt vanuit haar vooropleiding bij Prins Hendrik uit Vught en dit was haar eerste wedstrijd voor Tabitta in een hoger niveau, wat haar prestatie extra bijzonder maakt.
Ook waren er toestelmedailles in de 1e divisie. Op sprong was er zilver voor Celeste Canaan en brons voor Romy Poirters. Zowel op brug als op balk won Lieve van der Zijde de bronzen medaille.
Op vloer werd Donna van Wijgerden derde, ondanks dat ze door een polsblessure een aangepaste oefening geheel zonder steun moest turnen.
In de 2e divisie was er een medaille voor Guylene Brunneman. Mede door haar sterke optreden met hoge moeilijkheid op de vloer won zij de bronzen medaille. In de 3e divisie was Tabitta oppermachtig. In de allround uitslag ging het goud naar Jaimy de Wit en het zilver naar Lieke van Berkel, de nummer 1 en 2 bij een deelnemersveld van 23 turnsters.

Overwinning voor heren VC Blox

Eindhoven - De heren van VC Blox reisden afgelopen zaterdag af naar Eindhoven om het daar op te nemen tegen Hajraa, bekend van het internationale sporttoernooi.

In de altijd rumoerige zaal van Hajraa ging de wedstrijd om 14.15 uur van start. De eerste set ging snel. Het liep redelijk goed aan de kant van Blox en Hajraa had veel moeite om de Boxtelaren onder druk te zetten. De set werd eenvoudig gewonnen met 14-25.

Ook de tweede set verliep soepel voor Blox. Door de servicedruk van Teun van den Boer werd er meteen een ruime voorsprong opgebouwd die daarna alleen maar groter werd. Aan het einde van de set moest Teun Verhagen ruimte maken voor Sten IJsseldijk, die zo zijn entree kon maken. Zijn eerste balcontact verzilverde hij in een punt voor Blox. De set eindigde in 15-25.

Helaas bleek de derde set niet zo gemakkelijk te gaan. Blox werd onnauwkeurig en gemakzuchtig. Het spel werd chaotisch en de aanvallen liepen niet meer lekker. Dat kwam vooral door eigen fouten, want Hajraa was niet beter gaan spelen. De stand ging gelijk op en de Eindhovenaren stonden zelfs even voor. Verhagen werd weer in het veld gebracht voor IJsseldijk en het was zaak om de rust weer in het spel te brengen. Van den Boer zocht vaker een uitweg bij Simon Smeulders, die erg makkelijk punten scoorde. De set, die af en toe zeer slecht was, werd uiteindelijk wél gewonnen (20-25).

De vierde set begon weer in de basisopstelling. Het leek alsof de mannen van Blox weer helemaal bij de les waren, want ze gingen van start op hetzelfde niveau als set een en twee. De mannen van Hajraa werden zelfs onder de tien punten gehouden en de set werd kinderlijk eenvoudig gewonnen met 9-25. IJsseldijk werd op het einde nog ingebracht voor de prima spelende Van den Boer en legde met zijn eerste twee set-ups meteen twee perfecte ballen klaar.

Aanstaande zaterdag staat er een mooi affiche op het programma. VC Blox Heren 1 ontvangt om 14.30 uur Hands Up uit Berlicum in Sportcomplex De Braken. Hands Up is één van de geduchte tegenstanders voor het kampioenschap, dus het belooft een mooie wedstrijd te worden. Dames 1 speelt dan tegen Bladel DS 3.

HCL meiden D2 kampioen

De kampioenen van HCL MD2. Foto: Christien

Liempde - Zaterdagochtend trad HCL MD2 aan voor een belangrijke wedstrijd tegen Civicum MD2 uit Cuijk. Bij winst zouden ze het kampioenschap behalen in de 4e klasse. Tara Braken, Brecht Beerens, Mirte van Geffen, Juul van Abeelen, Famke Daverveld, Cilke Spijkers, Roosje Voets, Marie Louise Maes, Lynn Gordijn, Willemijn Broeren, Iris Kersten, Tynke de Greef, Sam van Oorschot, Emma Dortmans, Pip van Houtum en Kim van Oorschot zetten er onder toeziend oog van coach Rik de Greef de schouders onder en sleepten de titel binnen.

Foto: Sandra Janssen

Spannende wedstrijd HCB E-jeugd

Boxtel - Vol goede moed ging de E-jeugd van HCB'92 zaterdag naar Wagenberg om tegen Mixed-Up E2 te spelen. Dit leverde een bloedstollende wedstrijd op die eindigde in het voordeel van de thuisploeg.

De wedstrijd begon met verschillende kansen voor HCB, maar de keeper van Mixed-Up hield de goal dicht. Toch wist Denise Steenbakkers de eerste goal te maken. Ondanks goed keepen van Denya Schimmel kwam Mixed-Up langszij en bracht de voorsprong op 3-1. HCB bleef goed overspelen en zocht naar scoringsmogelijkheden. Jara Schoenmakers en wederom Denise brachten de ruststand op 4-3.
Na rust werd het spelen zonder wissel voelbaar. Fanni Török stond in de goal en hield verschillende ballen tegen. Toch wist Mixed-Up een paar keer te scoren en liep uit naar 6-3. De Boxtelaren gaven niet op en kwamen met twee goals van Jara terug tot 6-5. In de laatste minuut was HCB aan de bal en werd het nog spannend. Helaas stopte de keeper van Mixed-Up de potentiële gelijkmaker in de laatste seconde en bleef de stand 6-5.


Bridge

Bridgeclub Revanche, uitslagen 22 november
A-lijn: 1. W. van der Heijden & A. van Os 61,01% 2. B. Hermkens & A. Wertenbroek 59,23% 3. R. Dankers & F. Gieles 55,65% B-lijn: 1. T. Hartmanns & L. Messchaert 61,67% 2. J. Kniest & M. Schalkwijk 60,65% 3. A. Weijns & J.A. Hellings 59,66%
Uitslagen 23 november
A-lijn: 1. C. & J. Kerssens 65,75% 2. H. Schalkwijk & F. van Roij 63,82% 3. H. van Esch & P. van de Ven 60,42%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 22 november
A-lijn: 1. D. Eltink & R. van de Vorstenbosch 55% 2. J. Sebregts & C. Nienhuis 53,75%
3. L. van Dongen & D. van Heertum 52,50% B-lijn: 1. W. de Langen & I. Peeters 67,01% 2. T. van Bragt & T. Hoppenbrouwers 65,90% 3. T. Daams & J. van de Vorstenbosch 56,18%
Uitslag en 24 november
B-lijn: 1. C. & B. Nienhuis 68,98% 2. G. van de Horst & M. van der Meijden 63,19% 3. T. Heidelberg & T. van Gelder 61,34% A-lijn: 1. A. Bosveld & M. Soederhuizen 62,71% 2. N. & F. Gieles 59,38% 3. S. Tempels & J. Sweere 56,11%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 22 november
A-lijn: 1. J. Koppen & J. Fischer 75% 2. A. van Kempen & J. van de Biggelaar 65,63% 3. A. Feenstra & J. Peerlings 60,42% B-lijn: 1. A. van Gorp & A. van Zuidam -van Haren 65,63% 2. L. Siemons & H. van Laatum 63,75% 3. J. Balk & A. Tuerlings en 61,25%
Uitslagen woensdag 23 november
A-lijn: 1. R. Dankers & F. van de Schans 61,81% 2. J. de Wolf & R. van Stuivenberg 61,46% 3. H. van Esch & P. van de Ven 54,17% 3. C. van Hal & G. Meys 54,17% B-lijn: 1. J. van Dijk & G. aan de Stegge 56,25% 2. H. Goes & A. van Kempen 55,21% 2. R. Schoonhoven & S. van der Meijden 55,21%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 23 november
A-lijn: 1. M.J. Ronde &nMarian Jussen 62.84% 2. A. Moerdijk & R. Steenbakkers 67.50% 3. A. van Gorp & B/ v/d Hout 60.76%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 24 november
A-lijn 1. Dames Van de Steen-Eltink 65,77% 2. Heren Van Heeswijk-Bekkers 61,90% 3. Echtpaar Dieden 61,31% B-lijn: 1. Echtpaar Van de Langenberg 61,46% 2. Heren Van Wijlick-Van der Worp 57,08% 3. Mevr. Van Overbeek-Heer Van Heeswijk 56,60% C-lijn: 1. Heren Van Pelt-Van de Heijden 60,49% 2. Mevr. Van Zon-Heer Van de Wiel 60,42% 3. Echtpaar Damen 56,88%

Dressuur

Oosteind:
Eline de Bont/Misty, klasse B-L2: 3e met 190 pnt
Derde selectiewedstrijd Den Dungen:
Anne Teulings/Djo-djo, klasse B-L1: 2e met 187,5 pnt
Eline de Bont/Misty, klasse B-M1: 3e met 190 pnt
Lieke Tinnenbroek/Nando, klasse C-L1: 1ste met 185 pnt
Suus van den Nieuwenhof/Mastro's Newman, klasse D/E-L1: 2e met 189 pnt
Lieke de Bresser/Holm's Gentleman, klasse D/E-L1: 4e met 186,5 pnt
Kim van de Sande/Têtu HS, klasse D/E-M2: 5e met 191 pnt

Biljart

Biljartprogramma
Libre C2: 2 december 't Ridderke-BV 't Ivoor 3        20:00
Recr.3-band: 5 december D'n Brouwer 3-'t Ivoor 6        13:00
Libre C2 6 december BV 't Ivoor 4-Triangel Bar 1        20:00
Libre C2 7 december BV 't Ivoor 3-BV De Straat 2        20:00

Uitslagen
Libre:
't Ivoor 1-BV De Hazelaar 3        24-25
BV De Hazelaar 1-'t Ivoor 2        26-26
BV De Uitdaging 1-'t Ivoor 3        25-21                        
't Ivoor 4-BC 't Zuid 1        25-25                                                                
Recreanten libre:        
't Ivoor 1-BV De Hazelaar 2        30-38                                                                
De Haarstek 3-'t Ivoor 2        39-34
Het Veerhuis 1-'t Ivoor 3        40-32
Recreanten 3-Banden Klein:
't Ivoor 5-De Hopbel 1        28-24                        
De Hopbel 2-'t Ivoor 6        28-21        
't Ivoor 7-D'n Brouwer 3        28-23
3-Banden-Groot:                                
BV De Hazelaar 2-'t Ivoor 1        23-26        

Senioren-biljart Geboliesch
De Fetsers-De Prutsers 28-33
De Stapelaars-Ons Genoegen 39-33
Le Carambole-De Eenheid 35-35
Dé Zie'k Wel Zitte-Unie Boys 33-37
Ons Vertier-De Poedelaars 29-38
De Treffers-'t Krijtje 31-35
Samen Sterk-'t Pommeransje 37-22

Tafeltennis

SV Red Star '58 1-Taverbo/Sabo 1        9-1
MTTV '72 3-Taverbo/Sabo 2        2-8

Handboogschieten

l'Union uitslag 22 november:
Eindstand Ere-klasse: 1. Ontspanning Sint-Oedenrode 61-5841, 2. Concordia Sint-Oedenrode 52-5751, 3. Rozenjagers Eerde 50-5738, 4. Amicitia Schijndel 38-5646, 5. l'Union Boxtel 31-5614.
Eindstand klasse-A: 1. HBS Boxtel 58-5471, 2. Ontspanning 2 Sint-Oedenrode 53-5453, 3. Landmans Unie Schijndel 49-5402, 4. l'Union 2 Boxtel 43-5341.

Voetbal

DVG
Uitslagen 26 november
ODC JO7/1-DVG JO7/1        10-1
DVG JO7/2-Boxtel JO7/2        3-8
ELI JO9/1-GDVG JO9/1        2-5
DVG JO9/2-TOP JO9/2        1-4
DVG JO9/4-Avanti'31 JO9/7        1-0
DVG JO11/1-Wec JO11/1        5-0
Schijndel JO11/2-DVG JO11/2        3-1
DVG JO11/3-Nijnsel JO11/1        2-5
DVG JO11/4-Avanti'31 JO11/4G        3-1
Ollandia JO11/1-DVG JO11/5        3-2
DVG JO13/1-Nooit Gedacht JO13/1G        1-0
Boskant JO13/1-DVG JO13/2        7-0
DVG JO15/1-Mulo JO15/1        0-0
DVG JO15/2-Nijnsel JO15/1        1-3
DVG MO15/1-Blauw Geel MO15/2        13-1
DVG JO17/1-HVCH JO17/2        2-0
Irene JO17/1-DVG JO17/2        11-1
SCMH JO19/1-DVG JO19/1        1-2
Schijndel JO19/2-DVG JO19/2        6-0
Uitslagen 27 november
WHV 1-DVG 1        2-4
Boskant 2-DVG 2        2-0
DVG 5Bl.-Geel'38 13        1-2
Rhode 10-DVG 6        2-3
DVG 7-Nijnsel 6        6-0
DVG 8-WEC 4        3-0
Erp VR 2-DVG VR 1        1-3

Programma 3 december
Mariahout JO9/1-GDVG JO9/1         10:00
Nulandia JO9/3-DVG JO9/2         10:00
Rhode JO9/5-DVG JO9/3         09:15
DVG JO9/4-Rhode JO9/9         10:45
Erp JO11/1-DVG JO11/1         09:15
DVG JO11/2-Wec JO11/2G         09:30
Vow JO11/1-DVG JO11/3         09:30
Irene JO11/1-DVG JO11/4         09:00
DVG JO11-/5-Nijnsel JO11/2         09:30
Nulandia JO13/1-DVG JO13/1         11:00
DVG JO13/2-Irene JO13/1         11:45
Avesteyn JO15/1-DVG JO15/1         13:00
Schijndel JO15/3-DVG JO15/2         13:15
DVG MO15/1-Elsendorp/Fiducia MO15/1 13:00
DVG JO17/1-Top JO17/1         14:30
Rhode JO17/2-DVG JO17/2         14:45
DVG JO19/1-UDI'19 JO19/2         14:30
DVG JO19/2-Avanti'31 JO19/2         14:30
Programma 4 december
DVG 1-VOW 1        14:15
Nijnsel 3-DVG 2         12:00
DVG 3-W.H.V. 2         12:00
DVG 4-Mariahout 5         10:00
Avesteyn 8-DVG 5         10:00
DVG 6-EVVC 6         11:00
Rhode 6-DVG 7         12:00
ELI 5-DVG 8         11:15
DVG VR 1-Maask.Boys 1         10:00
Programma 7 december
Avanti'31 JO17/2-DVG JO17/1         19:30

LSV

Programma 3 december
SVSSS VE1-LSV VE1        16:30
Programma 4 december
LSV 1-Knegselse Boys 1        14:30
LSV 2-HHC 4        10:30
Boxtel 5-LSV 3        10:00
LSV 4-Hilvaria 5        12:00
Nemelaer VR2-LSV VR1        10:00
Uitslagen
Tivoli 1-LSV 1        1-0
FC Drunen 6-LSV 2        1-0
LSV 3-Wilhelmina 7        5-3
LSV VR1-St Michielsgestel VR1        1-13

Programma LBC 3 december
LBC JO13-1: DBS 3-LBC 1        11:00
LBC JO15: LBC 1-Nuenen 6        12:00
LBC JO17-1: LBC 1-SBC 2        12:30
LBC MO19-1: LBC 1-Achilles Veen        12:00
Uitslagen:
LBC JO9-1: DBS 14-LBC 1        0-12
LBC JO13-1: LBC 1-DBS 3        1-9
LBC JO15: Wilhelmina Boys 3-LBC 1        2-1
LBC JO17-1: LBC 1-OJC Rosmalen 3        0-2
LBC MO19-1: LBC 1-Bergeijk 1        0-2

Zaalvoetbal

Uitslagen 26 november
Heva Autobedrijf-Goossens Advies        12-3
Eltechno inst.-Grieks rest Corfu         0-4
Tahadi-Kwalitaria Strik                         8-4
Pika Bikes/'t Geveltje-Fysio de Dommel 4-3
v.d. Langenberg-Adm Jilesen                 1-8
X2COM-Vouwwagenspecialist                4-1
Uitslagen 28 november
Vermeer verz-Faes entertainment 2-1
Feestcafe de Nozem-vd Heijden milieu 5-7
Celdex b.v.-Groen als Gras 2-6
F.C.Blokfit-Men.v. Dommelen 1 2-4

Programma 3 december
17:00 Vouwwagenspecialist-El Techno
17:45 Filipe Mode-Gebr. Bekkers
18:30 Hart.v.Boxtel-Adm Jilesen
19:15 Le Temps Perdu-C.J.vd Sande
20:00 Heva Autobedrijf-Kwalitaria Strik

Handbal

Uitslagen 26 en 27 november
Mixed-Up E2-HCB'92 E1                 06-05
Bedo D1-HCB'92 D1                         11-10
PSV Handbal DC1-HCB'92 DC1         05-16
Aristos DS2-HCB'92 DS1                        16-13
Bouwcenten HVW DA1-HCB'92 DA1 19-06
Groesbeekse Glorie DS3-HCB'92 DS2 16-12
Programma 3 december
HCB'92 E1-RED-RAG/Tachos E2         14:05
HCB'92 D1-Acritas D2                         15:05
HCB'92 DC1-Habo'95 DC2                 15:55
Programma 4 december
HCB'92 DA1-Jupiter'75 DA1                 09:10
HCB'92 DS2-Acritas DS1                        10:35
HCB'92 DS1-E.H.V. DS2                         12:00

Turnen

Tabitta
Instap N1 Imke Schellekens 4e en Lizzy Stolwijk 6e
Instap N2 Maissam Bezbiz 18e en Nina van Meersbergen 27e
Pupil 1 N1 Mara van der Heijden 4e , Pien van Daal 6e en Wiese van der Eertwegh 11e
Pupil 1 N3 Roelie de Bie 5e
Pupil 2 N2: Esmee Komen 13e
Jeugd N1: Sam Sieben 5e , Floor de Wolf 6e , Fenne van Haaren 9e
Jeugd N4: Lisa van der Schoot 4e
Jeugd 1e divisie: Celeste Canaan 6e , Romy Poirters 7e , Yuna van de Wiel 9e , Donna van Wijgerden geen allround wegens blessure
Jeugd 2e divisie turnden Romy Schepens 6e
Junior Eredivisie: Nienke Langenhuizen 5e op balk, geen allround wegens blessure
Senior 2e divisie: Eva Roos 7e

Rugby

Uitslag 26 november
Cubs: Breda-Ducks (BoschBox) 32-10
Programma 3 december
Cubs: Voorburg-Ducks (BoschBox) 11.00
Zondag 4 december
Senioren: Oemoemenoe Middelburg-Ducks Legends 14.30

Verliezend Taverbo/Sabo op drempel van historie

Boxtel - In de voorlaatste speelronde van de NTTB-competitie ging het eerste team van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo hard onderuit tegen middenmoter The Back Hands. In Sint Willebrord werd het 7-3 voor de thuisploeg. Omdat Middelburg, de enige overgebleven titelconcurrent, er tegen hekkensluiter Never Despair 4 met de pet naar gooide blijven de Boxtelaren aan kop in de hoofdklasse.

De ploeg van Taverbo/Sabo was vrijdagavond vol goede moed naar Sint Willebrord afgereisd maar worstelde de hele avond met zichzelf. In de beginfase van het duel wist alleen Marlotte Staps een partij te winnen. Hoewel vele partijen bijzonder spannend waren, trokken The Back Hands steeds aan het langste eind en namen een 6-1 voorsprong. Een monsternederlaag tekende zich af, maar omdat Stefan Bernhardt zijn laatste partij diep in de vijfde game, na verscheidene matchpoints te hebben weggewerkt, alsnog uit het vuur wist te slepen en Staps haar tweede winstpartij van de avond liet noteren bleef de schade beperkt tot 7-3. Michel Sperling had in het recente verleden al zijn tegenstanders al eens geklopt maar bleef vandaag verrassend genoeg met lege handen staan.

De nederlaag van de Boxtelaren zette de deur wagenwijd open voor Middelburg om te koppositie over te nemen. Er hoefde daarvoor slechts gewonnen te worden van hekkensluiter Never Despair 4. De Zeeuwen lijken de competitie echter niet zo serieus te nemen. Met een unieke kans op het kampioenschap in de hoofdklasse lieten zij doodleuk hun twee beste spelers buiten de basisopstelling. Met maar liefst twee invallers trokken de Middelburgers naar Den Bosch en kregen daarvoor de rekening gepresenteerd. Het duel eindigde in 5-5, waardoor Taverbo/Sabo op basis van het onderlinge resultaat nog altijd aan kop gaat.

In de laatste speelronde reist Middelburg opnieuw af naar Den Bosch, ditmaal voor een treffen met Never Despair 2. Taverbo/Sabo treft in eigen huis Never Despair 4. De ploeg die de meeste punten weet te behalen is kampioen en dwingt promotie af naar de landelijke derde divisie. Het zou voor de Boxtelse vereniging een primeur zijn. Nog nooit was een Boxtels seniorenteam actief op landelijk niveau. De kampioenswedstrijd wordt komende zaterdag gespeeld in de zaal van Taverbo/Sabo aan de Voetboog op Munsel. Om 15.00 uur zal daar de eerste bal geslagen worden.


Goede prestatie LSV tegen koploper Tivoli niet beloond

Lennisheuvel - Rode lantaarndrager LSV ging zondag op bezoek bij Tivoli, de onbetwiste koploper in 5E. De Lennisheuvelaren verweerden zich kranig in Eindhoven, maar moesten uiteindelijk toch een doelpunt incasseren en gingen puntloos naar huis.

Langzamerhand gaat het zeer jonge team van trainer Kirk Koningstein zich steeds beter aanpassen aan het seniorenvoetbal en kan het de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

HBS Boxtel wederom Regiokampioen A klasse Indoor

Boxtel - Het team van HandBoogSport Boxtel schreef vorige week het regiokampioenschap op zijn naam door de zevende en laatste wedstrijd van het seizoen te winnen.

HBS was deze wedstrijd oppermachtig, wat nodig was om rivaliserend team De Ontspanning uit Sint-Oedenrode de loef af te steken. Dat stond slechts één wedstrijdpunt onder HBS en had bij winst genoeg punten om de titel op te eisen. De Boxtelse schutters hadden met 801 punten een goed antwoord op de 785 punten van De Ontspanning en bleven hun concurrent in eigen huis ruim voor. Individuele scores: Luc Verhoeven (258), Yannick van Rooyen (237) Alexander Groth (273) en Ansco van Rooyen (270).

Schommelende resultaten voor 't Ivoor

Boxtel - Het 1ste libreteam van 't Ivoor liet deze week zes punten liggen tegen BV De Hazelaar 3. Don van der Wiel moest het onderspit delven tegen een ontketende tegenstander die in dertien beurten zijn 175 caramboles kader 38/2 maakte. Don kwam tot zes punten. Chris Fasseur hield in zijn verloren partij de schade enigszins beperkt met acht punten. Fouad Hasbani redde de eer met een winstpartij met een moyenne van 4,77.

Het tweede team speelde remise tegen BV De Hazelaar 1. Emanuel Coort en Adrie van de Wetering wonnen beiden hun partij, terwijl Cees van Eindhoven zijn meerdere moest erkennen ondanks zijn mooi moyenne van 12,08. Het derde team ging ten onder bij De Uitdaging 1. Henk van Boxmeer redde de eer met een mooie winstpartij. Peter van Giersbergen en Ad van Os lieten samen te veel punten liggen. Het vierde team speelde ondanks twee winstpartijen van Math Hendriks en Gerard de Beer ook remise. Theo van Dongen liet vijf punten verloren gaan met een verliespartij.
Bij de afdeling Recreanten libre is het eerste team volledig de weg kwijt. Na jarenlang de dienst te hebben uitgemaakt, moeten ze nu een stapje terug zetten. Kansloos werd er deze week verloren. Theo Verhagen, Toon Bevers en Henk van Boxmeer hadden niet de juiste vorm om te kunnen winnen. Fouad Hasbani moest ook hier de eer hoog houden met een winstpartij. Het tweede team leed ook een nederlaag. Hier was Frans Klein de enige van 't Ivoor met winst. Jan Meeuwis, Wim Bekkers en Frans van Esch verloren. Het derde team was ook niet in de juiste vorm en Henk de Koning, Frans van de Boogaard, Harrie Verhoeven en Frans Maas verloren alle vier de partijen.
Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein ging het beter. Het eerste team won overtuigend van De Hopbel 2. Frits Radema behaalde acht punten, maar Cor van Alphen en Wim van Gils wisten te winnen. Het tweede team ging ten onder tegen De Hopbel 1. Jacques van Loon speelde een prima partij met winst en een moyenne van 0,696. Theo van Dongen en Fouad Hasbani verloren. Het derde team boekte een overwinning. Johan Beaard en Andre Vissers wonnen terwijl Jan Tils genoegen moest nemen met acht punten. Het 3-banden groot team won van BV De Hazelaar 2. Louis van der Meijden verloor van een sterk spelende tegenstander. Leo van Westelaken en Bernhard Legierse wonnen beide, Legierse met een prima moyenne van 0,805.

Jelt van de Langenberg verbreekt clubrecord l'Union

Boxtel - Aspirant Jelt van de Langenberg heeft zondag tijdens een jeugd FITA indoorwedstrijd het clubrecord verbroken in zijn klasse. Zijn scores van maar liefst 281 en 276 punten over de twee maal dertig schoten en een totaal van 557 punten waren van grote klasse. Bij de aspiranten werd hij dan ook met afstand de winnaar.

Indoorcompetitie
Vorige week dinsdag was de zevende en laatste indoorwedstrijd voor de Boxtelse teams. Het eerste viertal kwam met de schutters Marchel Kluijtmans (272), Adri van de Langenberg (269), Henk Jegers (265) en Frank van Grinsven (264) tot een score van 806 punten. In de eindrangschikking behaalde de ploeg de vijfde plaats. Kampioen werd De Ontspanning uit Sint-Oedenrode, met in hun gelederen de nummer vier van de Olympische Spelen Sjef van de Berg.

Het tweede viertal ook actief in Schijndel behaalde 772 punten. Verantwoordelijk voor deze score waren Henri van de Broek met 259, Gerard van der Steen met 256, Ronald Tax met 257 en Paul Smolders met 249 punten.
Eindstand klasse-A:
In de individuele klassen behaalde Senn Steenbakkers de eerste plaats bij de aspiranten 11/12 jaar. Sam Spitters werd daar derde. Junior Jaap van Grinsven behaalde de tweede plaats bij de cadetten eerste klasse. Jelt van de Langenberg werd daar vierde. Herenschutters Ronald Tax en Paul Smolders werden respectievelijk tweede en derde in de vierde klasse.

Zakelijke overwinning DVG

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - De wedstrijd van DVG zondag in Loosbroek tegen rode lantaarndrager WHV zou met het vertrouwen, meegenomen vanuit de vorige wedstrijd, een winstpartij moeten betekenen. DVG voldeed aan deze verwachting en won met 2-4.

De eerste kans van de wedstrijd was voor DVG; een rush van Twan van de Broek kwam bij de meegelopen Bart de Windt, maar zijn schot werd geblokt door de WHV-verdediger. Niet veel later probeerde de mee opgekomen Martijn Caarls via een handigheidje een corner te versieren, maar de bal bleef binnen en via twee balcontacten stond WHV ineens voor het DVG-doel. Daar werd niet adequaat genoeg verdedigd en kon de WHV-aanvaller, vrij voor de Liempdse keeper, de 1-0 binnen schieten. De fase daarna was typerend voor de gehele wedstrijd. DVG was de beter voetballende ploeg en WHV was fysiek sterker in de persoonlijke duels. De gelijkmaker volgde in de achttiende minuut. Wilco Voets legde de bal achter de WHV-verdediging en met een sliding kon Bas van Houtum, via de handen van de keeper, de opgelopen achterstand ongedaan maken. Niet veel later had Van Houtum de uitgelezen mogelijkheid op zijn tweede treffer. Hij raakte de bal echter volkomen verkeerd. In de 33e minuut werd een mooie aanval van DVG bekroond met een doelpunt. Twan van de Broek deed het laatste voorbereidende werk en de wederom mee opgekomen Martijn Caarls zorgde voor de afronding: 1-2.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: TS Dekker

Na rust gaf WHV de moed niet op en DVG werd teruggedrongen. Net als in de eerste helft waren de DVG-combinaties veelal onzuiver en dat bracht hoop in de WHV-gelederen. Zonder echt uitgespeelde doelkansen was het WHV dat toch op de gelijkmaker hoopte. Een vrije trap van net buiten de 16 was nog de beste kans. Mark Faes voorkwam, al dan niet met de hulp van Martijn Caarls, de Loosbroekse gelijkmaker. DVG counterde een paar keer gevaarlijk maar was net even te onnauwkeurig. Een nieuwe counter van DVG kwam bij Sander van de Ven terecht die in het strafschopgebied, onreglementair, werd onderbroken met een penalty voor DVG als beslissing. Daan Voets scoorde via de handen van de keeper het derde doelpunt aan DVG-zijde. Net na de aftrap veroverde DVG opnieuw de bal en met een hard afstandsschot van Bart de Windt werd de overwinning veiliggesteld. De einduitslag was uiteindelijk 2-4, omdat WHV in de slotminuten nog een keer tegen scoorde.
Volgende week speelt DVG thuis tegen VOW. Die wedstrijd begint al om 14.15 uur.

DVG 2 speelde uit tegen Boskant en verloor met 2-0. De dames van DVG wonnen de uitwedstrijd tegen Erp met 1-3. Sanne Schalkx werd uitgeroepen tot Woman of the Match.

Kampioenschap voor tweede jeugdteam Taverbo/Sabo

Boxtel - Het tweede jeugdteam van Taverbo/Sabo heeft afgelopen zaterdag in Mierlo een vroegtijdig kampioenschap afgedwongen. Doordat Rick van der Schoot, Lars Strik en Nienke Strik met 2-8 van MTTV '72 wonnen en Veldhoven tegen Flash behoorlijk wat punten liet liggen, zijn ze samen met hun teamgenoten Niels Wesseling en Janno Vos niet meer zijn in te halen en met 57 punten uit negen wedstrijden kampioen in de Junioren vierde klasse. Rick van der Schoot voert daarbij met 96 procent gewonnen wedstrijden de persoonlijke ranglijst aan.

Het eerste jeugdteam leed in Goirle tegen de nummer twee, SV Red Star '58, een zwaar verlies. Het lukte alleen Lars de Laat om een partij te winnen. De nummer één, Valkenswaard, won met 8-2 van Stiphout en is met nog één wedstrijd te gaan niet meer binnen handbereik.
Ondanks dat het derde jeugdteam, dat op de eerste plaats staat in hun klasse, dit weekend niet in actie kwam is nummer twee Rally uit Wijk en Aalburg hen, door een inhaalwedstrijd, op twee punten genaderd. Dit weekend zal duidelijk worden wie het kampioenschap kan gaan vieren. Zaterdag 3 december spelen alle jeugdteams thuis hun laatste wedstrijd in de najaarscompetitie, aanvang 10.30 uur.

Succesvol toernooi taekwondoka's TS Dekker

Den Haag/Boxtel - Met veertien deelnemers nam TS Dekker zondag deel aan het vijftiende Open Haaglanden Toernooi, een groot evenement waar 340 Deelnemers, 25 scholen en vier landen vertegenwoordigd waren. De Boxtelse taekwondoka's wisten in Sporthal Overbosch in Den Haag verschillende prijzen in de wacht te slepen. Sabum Ad Dekker was zeer tevreden en prees al zijn leerlingen: "Jullie zijn echte toppers, stuk voor stuk."

Prijswinnaars:
Atmane Qoubbane Eerste Sparren
Kayleigh Belemans Eerste Sparren
Bryan Marien Eerste Tuls en Derde Sparren
Areeb Abbas Ashraf Tweede Sparren
Lucas Punt Tweede Sparren
Jenthe Herbers tweede Sparren en Tuls
Jolijn van Eijsden Tweede Sparren
Tilia Marouch Derde sparren
Fedde Noordhof Derde Sparren

Dinand Verhoeven, Nabil Qoubbane, Corné Beekmans, Linda Beekmans en Roy Pijnenburg vielen met een vierde plaats net buiten de prijzen, maar hadden allemaal "super gevochten", aldus een tevreden Sabum Dekker.

16 / 16

O R T S E A M C S E L I S S E N
P I P F M C A K A G N I Z E L E
E A X U U P V I A B J C B D Q P
N P D S B E K N P D A Y E C E P
D E L U O B E D U E J R N E K A
A R M E V E N E M E N T E N O L
G A D D I M T R A A K O F T O T
G N I K I E R T I U S J I R P R
B I B L I O T H E E K E E U Z A
A T K R A M L E M M O R T M O M
O H S K I E N A V O N D A Q N S
S A A L K R E T N I S C V A D T
A A N R S E R E N A D E O H A O
H O U S E W A R M I N G N R G R
R A K E N G N I D I E L D N O R
R N Q Q P W A L N O O T L T C C

1-3 december

Stapel op Sint
Kasteel Stapelen, Boxtel

1-4 december

Expositie 'Wie is (de) BAeSs?' (za&zon)
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 1 december

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cabaret met Wim Daniëls
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Zaterdag 3 december

Tweedehandsmarkt voor het goede doel
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Kampioenswedstrijd Taverbo/Sabo
15.00 uur, Taverbo/Sabo, Voetboog 18, Boxtel

Zondag 4 december

Koopzondag
12.00 uur, Centrum, Boxtel

Maandag 5 december

Jeu de Boulen bij de Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, Selissenwal 25, Boxtel

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 7 december

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Bridgen bij De Rots, doe je mee?
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Donderdag 8 december

Ekklesiaviering
19.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Mozaïek Dommelvallei
20.00 uur, Raadszaal, Gemeentehuis, Dr. van Helvoortstraat, Boxtel

Pubquiz
20.30, PartyCentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Het Leerhuis n.a.v de Ekklesiaviering
20.30 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Zaterdag 10 december

Boxtels bridgekampioenschap
13.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Kerstmarkt
16.00 uur, Selissen, Boxtel

Zondag 11 december

Verzamelaarsbeurs
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing: 'Ontstaan en geschiedenis Protestantse gemeente in Boxtel van 1648-heden'
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Winterfair
12.00 uur, Centrum, Boxtel

Kerstconcert Big Band en Wereldkoor Boxtel
14.00 uur, Tijberzaal, BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel

Matineevoorstelling Farce Majeure (Cabaret)
14.30 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Wereldlichtjesdag
18.30 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Maandag 12 december

Jeu de Boulen bij de Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, Selissenwal 25, Boxtel

Dinsdag 13 december

Inschrijven cursussen Stichting Uitkeringsgerechtigden
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Benefietoptreden Popkoor JukeBox
20.00 uur, Tijberzaal, BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel

Woensdag 14 december

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Inschrijven cursussen Stichting Uitkeringsgerechtigden
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Rots Kidz-High Tea
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Bridgen bij De Rots, doe je mee?
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

23e Kerstconcert Projectkoor Boxtel
20.00 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Donderdag 15 december

Weer in het reine komen (lezingen met film)
13.30 uur, Ridderzaal, Kasteel Stapelen, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Film 'It's a Wonderful Life'
20.15, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Foto: Fam. De koning

Brian de Koning

evenementen
mubo
bibliotheek
serenade
rots
walnoot
centrum
selissen
opendag
kienavond
lezing
cabaret
prijsuitreiking
repair
kindertheater
housewarming
maestro
benefietavond
rondleiding
koopzondag
rommelmarkt
jeudeboule
smartlappen
sinterklaas
kaartmiddag