DeMooiBoxtelKrant

21 januari 2015

DeMooiBoxtelKrant 21 januari 2015


Boxtel - Na het faillissement van Pantein-Vivent heeft de gemeente Boxtel dinsdag 20 januari bekend gemaakt verder te gaan met huishoudelijke zorgaanbieders Tzorg en Zorggroep Elde.

De gemeente verduidelijkte haar keuze in een verklaring: "De gemeente kiest ervoor om te werken met deze bestaande, gecontracteerde aanbieders, omdat continuïteit van de hulp en werkgelegenheid dan beter geborgd is. Met bestaande partijen kan ook beter worden ingesprongen op de situatie. Bovendien nemen deze aanbieders meer personeel over dat huishoudelijke hulp verleent."

"We voelden ons in ons hemd gezet door Pantein-Vivent", verklaarde wethouder Eric van den Broek dinsdagavond. Hij verzekerde de gemeenteraad dat alle medewerkers bij de nieuwe zorgaanbieders een jaarcontract krijgen aangeboden. Hij kon geen garanties geven of dit onder dezelfde voorwaarden valt. "De gemeente maakt extra geld vrij om een versnelde gespreksronde te houden met alle cliënten om reparaties uit te voeren in de dienstverlening."

Lees verder op pagina 8.

Alberto Foto: Joleen van Rooij/Apollo-98

Boxtel - En opeens was hij daar: Alberto. Met zijn nummer 'Onno, mag ik je toyboy zijn?' behaalde hij vorige week binnen no time duizenden views op Dumpert, YouTube en op Facebook, waar het filmpje geplaatst werd op de pagina van Evers Staat Op.

Producer Roel Jongenelen, die het lied schreef en produceerde in zijn Boxtelse studio Apollo-98, noemt het ongelooflijk. "Het is gewoon niet normaal hoe hard het is gegaan. Toen mijn collega uit de muziekindustrie, Aad Klaris mij belde met het idee voor het lied, was ik meteen enthousiast. Samen hebben we het geschreven en 'Alberto' zong het in. Vorige week woensdag vonden we het tijd om de clip online te zetten, het is tenslotte zo carnaval. En toen ging het los!"

Op YouTube stond de teller al na een half uur op 301+ views, wat betekent dat de views geverifieerd worden op echtheid omdat ze zo snel oplopen. De teller staat daar inmiddels op ruim 250.000. Radio 538 dj Ruud de Wild tweette er woensdagmiddag over en zijn collega Edwin Evers zette de clip op zijn Facebook-pagina. Hier is de video nu al zo'n 570.000 keer bekeken en op Dumpert zijn er al 450.000 views. "Het is echt fantastisch wat er is gebeurd", aldus de Boxtelse producer.

Het lied over de seksuele perikelen rond Maastrichtse burgemeester Onno Hoes zorgt voor veel reuring. Alberto zingt ondertussen onverstoorbaar door en de aanvragen voor optredens stromen binnen. Wie Alberto precies is, wil Jongenelen niet zeggen. "Nog niet, dat wordt vanzelf een keer duidelijk." Wat Onno Hoes er zelf eigenlijk van vindt, kan de producer wel vertellen: "hij heeft de clip gezien en vindt het leuk!"

Wat vind jij ervan? Bekijk de clip door de foto bij dit artikel met de Layar-app op je telefoon te scannen en oordeel zelf!

En groot circus bij de Jeugdzittingsavonden in Ploegersland

Foto: Mark van der Pol

Liempde - In de tot circus omgetoverde zaal van Gasterij de Punder kregen de gasten tijdens de Jeugdzittingsavond een show voorgeschoteld, vol met sketches, live en playback optredens en zelfs een echte circusact. De presentatie was in handen van Truus (Janske van Kollenburg) en Mietje (Noortje van Zuijlen), twee oudere dames die hangend aan ringen hoog vanuit de lucht op humoristische wijze de artiesten aankondigden.

De Dansmariekes, beter bekend als de Partypoppers, brachten de avond meteen goed op gang met een geweldige, moderne dans, waarna Cas van der Heijden iedereen in vervoering bracht met een circusact vol bijzondere kunsten op een eenwieler en op een circusbal, mét diabolo. De winnaars van het Ploegerrangfestival, Bente de Jong, Lieke van den Langenberg, Karlijn van de Pas, Sofie Saris en Fieke van der Sloot, playbackten vervolgens verkleed als heks het nummer 'Als je een heks bent'. Hierna volgden nog veel meer geweldige optredens.

Lees verder op pagina 5

Mystiek volgens Hildegard

Boxtel - In het kader van 'januari maand van de spiritualiteit' organiseert Bibliotheek De Meierij samen met de Protestantse gemeente activiteiten die een beroep doen op de spirituele ontwikkeling van de deelnemers. In dat kader is er in de Protestantse Kerk en in de Schakel aan de Clarissenstraat is er op zondag 25 en donderdag 29 januari aandacht voor de Duitse middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen.

Veel mensen zijn op zoek naar manieren om gezond en fit te blijven. In de kerk is vaak negatief gesproken over het lichaam, als slechts een tijdelijk verblijf van de ziel. Maar Hildegard heeft juist aandacht voor het lichaam en geeft praktische raad: leefregels, voedingsadviezen en uitleg over het gebruik van geneeskrachtige kruiden. Zij was een initiatiefrijke vrouw: dokter, theoloog en componist van liederen. Zij leefde van 1098 tot 1179 in Bingen aan de Rijn en stichtte daar twee kloosters, waar zij werkte aan haar liederen en haar boeken. Zij had visioenen en liet de uitleg hiervan opschrijven. De miniaturen uit de boeken zijn bewaard en tonen haar originele visie.

Het mystieke lichaam
Tijdens de kerkdienst in de Protestantse Kerk op 25 januari staan twee visioenen centraal, waarbij de afbeeldingen in miniaturen worden geprojecteerd op de muur. 'De ziel en haar tent' toont de levensreis van de mens en de innerlijke strijd die daarmee soms gepaard gaat. Het visioen 'Het mystieke lichaam' toont enkele vrouwengestalten, door wie goddelijke kracht in de wereld stroomt. Citaten en gebeden van Hildegard worden opgenomen in de liturgie.

Gezondheid en kracht
De lezing 'Gezondheid en kracht volgens Hildegard' die op donderdag 29 januari in de Schakel wordt gehouden, gaat over de praktijk. Welke aanwijzingen gaf zij voor gezond leven? Gezonde voeding, de toepassing van geneeskrachtige kruiden en de balans tussen lichaam en geest. In de pauze kan worden geproefd van enkele recepten. Aansluitend volgt een meditatieve lezing van enkele teksten van Hildegard.

De kerkdienst op zondag 25 januari begint om 10.00 uur en de lezing op donderdag 29 januari om 19.30 uur. De entree is gratis. Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18. Kijk voor meer informatie op www.pg-boxtel.nl.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Boxtel - In het kader van 'januari maand van de spiritualiteit' organiseert Bibliotheek De Meierij samen met de Protestantse gemeente activiteiten die een beroep doen op spirituele ontwikkeling. In dat kader is er bij de Protestantse Kerk op zondag 25 en donderdag 29 januari aandacht voor de Duitse middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen.

Hildegard (1098-1179) had visioenen en liet de uitleg hiervan opschrijven. Tijdens de kerkdienst in de Protestantse Kerk op 25 januari staan twee visioenen centraal. 'De ziel en haar tent' toont de levensreis van de mens en de innerlijke strijd die daarmee soms gepaard gaat. 'Het mystieke lichaam' toont enkele vrouwengestalten, door wie goddelijke kracht in de wereld stroomt.

De lezing 'Gezondheid en kracht volgens Hildegard', op donderdag 29 januari in de Schakel, gaat over de praktijk. Welke aanwijzingen gaf Hildegard voor een gezond leven? In de pauze kan worden geproefd van enkele recepten. Aansluitend volgt een meditatieve lezing van enkele teksten van de mystica.

De dienst op zondag 25 januari begint om 10.00 uur, de lezing op donderdag 29 januari om 19.30 uur. De entree is gratis. Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18. Meer informatie: www.pg-boxtel.nl.

Kèk Liemt en Natuurwerkgroep Liempde maken boek over Landgoed Velder
Opmerking bij foto's: zijn toegestuurd door Ger vd Oetelaar. Bij de 2 kleurenfoto's stond de naam vd fotograaf vermeld, bij de zwart wit foto niet, dus heb ik hem op naam van Ger gezet. De bijschriften zijn de namen van de jpeg bestanden.

Foto: Bernadette van Laarhoven

Liempde - Oud-wethouder Ger van den Oetelaar gaat zich de komende tijd bezighouden met het samenstellen van een boek over Landgoed Velder. Dit zal worden uitgebracht door Heemkundekring Kèk Liemt en de Natuurwerkgroep Liempde in samenwerking met de familie van Boeckel. De organisatoren van het boek vragen iedereen die mooie foto's of illustraties van het landgoed heeft om deze ter beschikking te stellen.

Foto's kunnen op maandagavond meegebracht worden naar de heemkamer in de voormalige raadszaal van het oude raadshuis in Liempde. Ze kunnen dan meteen worden ingescand. Mocht je de foto's al digitaal hebben, dan kun je ze e-mailen naar info@kekliemt.nl.

Foto: Ger van de Oetelaar

Vincentiusvereniging Boxtel bedankt sponsoren voor 335 kerstpakketten

Foto: Vincentiusvereniging Boxtel

Boxtel - De Vincentiusvereniging deelde afgelopen kerstmis 335 kerstpakketten uit aan minima en anderen die van een krappe beurs rond moeten komen. Dit werd mogelijk gemaakt door gulle giften van donateurs en de inzet van vele vrijwilligers. De vereniging bedankt iedereen die hieraan een bijdrage heeft geleverd van harte; zonder hen was de kerst van veel Boxtelaren een stuk donkerder geweest.

Zowel particulieren als bedrijven en middenstand hebben zich van hun beste kant laten zien. Ieder pakket bevatte levensmiddelen, luxe etenswaren, een cadeaubon van 10 euro voor een plaatselijke supermarkt en een financiële gift van 10 euro namens de vereniging. Zelfs de dozen ontving de Vincentiusvereniging gratis van een Boxtels bedrijf. De vereniging noemt de respons hartverwarmend en een stimulans voor de vrijwilligers om deze hulpverlening in ere te houden, en bedankt alle schenkers, donateurs en sympathisanten.

Oriënteren op de toekomst tijdens Beroepenmarkt BHC

Naast scholen presenteerden ook enkele bedrijven zich tijdens de Beroepenmarkt in het Baanderherencollege. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De jaarlijks terugkerende en onlangs gehouden Beroepenmarkt bij het Baanderherencollege (BHC) was groots opgezet. Zo'n vijfhonderd bezoekers, leerlingen met hun ouders, lieten zich informeren en namen actief deel aan de aangeboden informatielessen.

De avond was verplicht voor alle derdejaars leerlingen, die naar aanleiding van de avond ook nog een opdracht moeten maken. In tegenstelling tot veel vierdejaars, die er vaak wel al uit zijn, moeten deze scholieren nog de vervolgstappen in hun carrière bepalen. Er waren dan ook vele aanbieders van vervolgopleidingen aanwezig. Naast scholen presenteerden ook enkele bedrijven zich zoals Goflex, een landelijk opleidingsbedrijf in de techniek. Ook de ROC's uit de omgeving waren vertegenwoordigd.

Het BHC houdt zich intensief bezig met de ontwikkeling van zijn leerlingen op het gebied van Loopbaan Oriëntatie Begeleiding (LOB). De Beroepenmarkt is daar onder andere een goed voorbeeld van. "We zijn een doorlopende leerlijn aan het ontwikkelen voor alle leerjaren", vertelt decaan Maarten Koelink van het Baanderherencollege. "Dit houdt in dat de leerlingen zich al vanaf het eerste leerjaar gaan oriënteren, om in het tweede jaar te kiezen voor een bepaalde afdeling of sector en een bijbehorend vakkenpakket. In de derde bereiden ze zich voor op de keuze voor hun vervolgopleiding, die ze in het vierde en laatste leerjaar moeten maken. Om dit alles in goede banen te leiden, hebben we vorig jaar een projectgroep opgestart die zich per leergang bezighoudt met opdrachten en projecten. Zo helpen we onze leerlingen bij het maken van keuzes. Daar moet je al vroeg mee beginnen. Wij hebben zelfs al een samenwerking met de Angelaschool in Boxtel. Die besteedt met haar leerlingen aandacht aan wat ze leuk vinden en welke richting ze op zouden willen. Er zijn in Boxtel al meerdere basisscholen geïnteresseerd in een samenwerking met het vmbo op het gebied van LOB."

Foto: Mark van der Pol

Stapelen

Foto: Marie Fick

Tussen Prins Hendrikstraat en Parallelweg-Zuid

De naam Kasteel Stapelen werd voor het eerst genoemd in 1293, toen Willem van Boxtel als beloning, voor zijn dapper optreden in de slag bij Woeringen tegen de Geldersen, Stapelen en zijn landerijen in leen kreeg van Hertog Jan I van Brabant. Daarna is het overgegaan van vader op zoon en is het in handen geweest van adellijke families (Van Boxtel, Van Ranst en Van Horn). Zowel Willem van Oranje als Lodewijk XIV (de Zonnekoning) hebben op hun doorreis in Kasteel Stapelen verbleven. In 1819 kwam het kasteel in particuliere handen en in 1915 werd het uiteindelijk door Mevrouw Mahie verkocht aan de Paters Assumptionisten.

Waar komt de naam Kasteel Stapelen vandaan? 'Stapel' werd ook omschreven als 'hooggelegen plaats'. Een kasteel moest aan een aantal belangrijke eisen voldoen: bewoonbaar en verdedigbaar zijn, ruimte hebben voor opslag van strijdmateriaal en beschikken over stallen. Het voldeed aan deze eisen en lag op een hoger gelegen plaats. Het kasteel werd in de periode dat het in particuliere handen was (1819-1857) slecht onderhouden. De heer Mahie heeft uiteindelijk kosten noch moeite gespaard om Stapelen te herstellen, maar zijn bouwstijl paste niet bij de Nederlandse kastelenbouw. Hij heeft onder andere de kantelen op het kasteel laten plaatsen.

Foto: Marie Fick

De zuidkant, links van het poortgebouw, heette het 'Princekwartier' en beschikte over een 'leenzaal' en een kapel. De noordkant was in gebruik door de rentmeester en het oude koetshuis was waarschijnlijk in gebruik als 'gevangenhuys'. De houten ophaalbrug is pas in 1965 vervangen, door een nieuwe brug van gewapend beton.

De kapel die van oudsher Sint Joriskapel genoemd werd, wordt in de volksmond ook wel de Heilig Bloed Kapel genoemd en werd op Drievuldigheidszondag, als bedevaartsplaats, druk bezocht. Nog steeds wordt in Boxtel op deze zondag de Heilig Bloedprocessie gehouden.

Van 1915 tot 1927 gebruikten de Paters Assumptionisten het kasteel voornamelijk als klein seminarie. In 1927 werd het nieuw gebouwde seminarie in gebruik genomen aan de zuidzijde van het kasteel. Vanaf 1939 werd het kasteel gebruikt als communiteit (leefgemeenschap) voor de paters en als provincialaat (bestuur) van de Nederlandse provincie van de Congregatie der Assumptionisten.

Zeer recent (2009/2010) is het kasteel inpandig grondig verbouwd tot twaalf appartementen voor de groep paters die daar nog steeds woont. In 2015 vieren zij dat ze 100 jaar in Boxtel op Kasteel Stapelen verblijven.

Christ van Eekelen,

Heemkundekring Boxtel

Knokkers maken zich op voor een nieuw jaar spetterend jeugdcarnaval

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Sinds jaar en dag spelen de vrijwilligers van de Knokkers een onmisbare rol in het Boxtelse jeugdcarnaval. Ook nu zijn ze al druk bezig met de voorbereidingen om er dit jaar weer een spetterend jaar van te maken.

De naam zegt het al; de Knokkers knokken voor het Boxtels jeugdcarnaval. De ongeveer 140 vrijwilligers doen ieder jaar hard hun best om een mooi feest te maken voor de jonge Boxtelaren. Carnaval, zoals zo veel dingen, begint tenslotte bij de jeugd. "Als je die enthousiast krijgt, stroomt het vanzelf de samenleving door", vertelt voorzitter van de Knokkers Alex van den Braak. "Daarom proberen we het ook altijd zo laagdrempelig mogelijk te houden. Ook kinderen die op een avond maar een paar euro te besteden hebben, moeten bij ons terecht kunnen. En ouders moeten erop kunnen vertrouwen dat ze hun kind met een gerust hart bij ons achterlaten."

De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Er wordt flink gerepeteerd voor het Donseendjesfeest, het toneelstuk dat op maandagochtend voor de allerjongsten wordt gespeeld. En natuurlijk wordt er van alles geregeld voor de Kwekpoel. Van den Braak vertelt: "Daarin gaat het meeste werk zitten. In december zijn we al begonnen met het nakijken van alle apparatuur, maar het opbouwen kan pas op de donderdag voor carnaval beginnen. Het moet dus allemaal in een dag gebeuren, want op vrijdagavond staan er honderden carnavalsliefhebbers op de stoep voor het Pleinfeest." Ook het afbouwen na de carnaval moet snel gaan; op woensdagmiddag moet alles weer leeg en schoon zijn voor de eerste sportclub die om 16.00 uur voor de deur staat. En dat lukt ieder jaar weer zonder problemen. "De jeugd is onze drijfveer", besluit Van den Braak. "Ervoor zorgen dat zij op een veilige en sociale manier carnaval kunnen vieren geeft zo'n enorme bonk energie, dat is het allemaal waard."

Lees volgende week in DeMooiBoxtelKrant meer over carnaval in de Kwekpoel.

Jeugdprins- en prinsesverkiezingen Indegat 2015

Boxtel - Op zondag 25 januari zal in Gemeenschapshuis De Rots in Boxtel duidelijk worden wie zich dit jaar prins, prinses, adjudant en nar van Indegat mogen noemen. Ook worden de raad van elf en de jeugdhofkapel gepresenteerd.

Dit jaar zullen opnieuw vijftien enthousiaste kinderen uit groep acht in de Rots proberen de felbegeerde titels in de wacht te slepen. Tijdens een nieuw aangeklede show gaan de kandidaten in drie teams de strijd met elkaar aan en zullen zij een poging doen om de jury te imponeren met hun toespraak en improvisatietalent door middel van opdrachten en spelletjes. Vervolgens zal de driekoppige jury, met afgevaardigden van de Knokkers, het SOC en C.V. De Agterblijvers, bekend maken wie van de kinderen zich dit jaar prins, prinses, adjudant en nar van Indegat mogen noemen. Vergezeld door de raad van elf zullen het prinselijk paar, de adjudant en de nar vervolgens geïnstalleerd worden door Prins Donald IV, waarna het jeugdcarnaval in Indegat officieel los kan barsten.

Stichting Openbaar Jeugdcarnaval Boxtel en de Knokkers nodigen iedereen van harte uit om op zondag 25 januari vanaf 13.00 uur de verkiezingen in De Rots bij te wonen. In de pauze voor de bekendmaking zal er een dansoptreden verzorgd worden door De Walvisjes. Kijk voor meer informatie over alle activiteiten van het jeugdcarnaval in Boxtel op www.kwekpoel.nl.

Opwarmen voor carnaval met de Beyerslandkapel Warming Duck Party bij De Comsche Hoeve op zondag 25 januari

Boxtel - Voor de Beyerslandkapel kan carnaval niet vroeg genoeg beginnen. Om alvast in de stemming te komen, geeft de kapel aanstaande zondag, 25 januari, al een concert in de Comsche Hoeve. Iedereen die net als de kapelleden niet kan wachten tot 14 februari, is hier van harte welkom. Naast de Beyerslandkapel zullen nog drie andere muziekgezelschappen optreden en wordt er ook een buut gehouden door tonproater Peter van der Maas.

De middag begint meteen sterk met een concert van de organiserende kapel zelf. De Beyerslandkapel heeft het afgelopen jaar weer een flink aantal nieuwe nummers aan haar repertoire toegevoegd, die zullen worden uitgetest op het publiek. Daarna is het de beurt aan de Ollandse Dorpskapel, al meer dan dertig jaar een begrip onder onze Ollandse buren. Ook de Ducktownband, de winnaar van de Eendison 2015 met zowel de Boxtelse prins als zijn adjudant in haar gelederen, is van de partij. De Red River Band, zal de middag afsluiten met haar eigen kijk op carnavals- en stemmingsmuziek. Tussen al die muziek door zal tonproater Peter van der Maas uit Hilvarenbeek een buut doen als Jo van het relatieburo.

De Warming Duck Party wordt gehouden in de Comsche Hoeve op zondag 25 januari van 14.00 tot ongeveer 17.30 uur. De toegang is gratis.

Blauw-Geel Actie van start in Ploegersland

Foto: Ploegers Liempde

Liempde - "Met de Blauw-Geel Actie willen we de carnaval meer zichtbaar maken. Samen maken we er een kleurrijk Ploegersland van. Want met het blauw-geel laten we heel Liemt knallen!" Met deze woorden startten Prins Witte d'n Urste en Adjudant Toon op zaterdagochtend 17 januari de Blauw-Geel Actie in Ploegersland. Zo kreeg deze zonnige ochtend nog meer kleur.

De COOP is dit jaar wederom hofleverancier. De Liempdse supermarkt heeft nu een blauw-geel accent en verkoopt een groot assortiment caranavalsattributen. Ploegers en Ploegerinnen kunnen hier terecht voor hoedjes, ballonnen, handschoenen, beenwarmers, pompons, dassen en boa's. Alles natuurlijk in blauw-geel.

Blauw-Geel Etalageprijs
Vier jaar geleden introduceerde Prins Tuur de Blauw-Geel Etalageprijs. Prins Witte d'n Urste en Adjudant Toon zetten deze traditie voort en bezochten 35 Liempdse winkels en bedrijven om de prijs onder de aandacht te brengen. Veel ondernemers reageren erg enthousiast op het initiatief, ook al is onduidelijk wat de prijs precies inhoudt. Daarover zijn de prins en zijn adjudant erg geheimzinnig. De mooiste etalage wint een ludieke prijs, dat is alles wat zij erover kwijt willen.

De winnaar van de Blauw-Geel Etalageprijs wordt tijdens de eerste carnavalsavond (vrijdag 13 februari) bekendgemaakt bij Het Wapen van Liempde. Daar zal Z.D.H. Prins Witte d'n Urste de kleurrijke prijs uitreiken aan de winnaar, die zich mag voegen in het rijtje van Bloembinderij 't Erfke (2011), ETB G. Saris (2012), 't Struifhuis (2013) en ETB G. Saris (2014).

Eén groot circus bij de Jeugdzittingsavonden in Ploegersland

Foto: Mark van der Pol

Vervolg van voorpagina

De allerkleinste dansers van MIK mochten vanavond opblijven om de gasten te trakteren op een schitterende circusdans. Hierna gaven Manon van de Pas en Margo Saris als Catharine en Oma Kwijl de Liemtse bevolking een bakcursus in het welbekende tv-programma 'Heel Ploegersland bakt', waarbij Oma Kwijl haar geheim voor de Carnabal prijsgaf. Doordat er teveel peper in deze carnavaleske gehaktbal werd gedaan, werd deze ter plekke omgedoopt tot 'Fireball', waarop meteen het gelijknamige dance-nummer werd gestart.

BeCOOL
Het opleidingsorkest met nieuwe naam 'Be COOL' (Concordia Opleidings Orkest Liempde) begeleidde de Jeugdraad met Prinses Maxi en Adjudant Meike bij de polonaise. En ook de jeugdige gasten dansten op de knap gespeelde nummers. Okke Spaas zong vervolgens het eerste live-nummer van de avond, 'Mooie dag'. Voormalig Prins Koenie en Adjudant Coen onthulden, verkleed als snoepverkopende circusmedewerkers, alle blunders van de hele Jeugdraad, waarna Janne de Bresser, Mirte Franken, Senna Smulders en Sterre Verhagen 'Mijn Boek' van Kinderen voor Kinderen playbackten. Dansgroep MIK vermaakte de zaal met 'Stilte in het circus' en er werd samen met BeCOOL en enkele gasten een circusoptreden opgevoerd onder de naam 'Circus Suite'. Met het nummer 'Huilbaby' lieten Bart van de Pas, Luuk van de Sande en Jurre Traa zien hoe je een kind níet op moet voeden.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Grande finale
Als kabouters vertolkten Job van der Vleuten en Merijn van Dongen het nummer 'Boven op de Berg', wat uitmondde in een huwelijksaanzoek. En ook het JAS had een komische circusact ingestudeerd. Merijn van Dongen rapte nog een stoer nummer, het opleidingsorkest en de Partypoppers traden nog een keer op en de slagwerkopleidingsgroep liet op exotische wijze van zich horen. Onder muzikale begeleiding van BeCOOL werd de Grande finale ingezet, waarbij alle deelnemers werden vernoemd en bedankt. Geheel in de sfeer van de avond sloot Jeugdprinses Maxi met een polonaise de avond af, die erg geod georganiseerd was door de hardwerkende jeugdcommissie.

Eerste carnavalsoptocht in de gemeente Boxtel Carnavalsvierders trekken door Lennisheuvel in 1958

Ricky van der Meijden stuurde ons deze foto van de eerste carnavalsoptocht in onze gemeente. In 1958 al, jaren voordat de eerste optocht in Boxtel plaatsvond, organiseerde 'Moeder Laak' met haar groep de KMV (Kleine Maria Vereerders) de eerste carnavalsoptocht in Lennisheuvel. Het waren voornamelijk kinderen en jongeren die meeliepen, en het had nog niet het massale karakter van de optochten van nu, maar de sfeer was er niet minder om. Op de foto zijn onder andere Ricky en haar latere man Gerard te zien, verkleed als het logo van verzekeringsmaatschappij RVS, en daarnaast Mien Schellekens op de voorgrond en Arnold Schelle rechts op de kar.

Stephanie's drogisterij is 'Bewust Beter' Liempde heeft vanaf zaterdag weer een drogisterij

Foto: Cock Stam

Liempde - "Een drogisterij, dat missen we nou in Liempde", dat hoorde Stephanie Smetsers wel vaker sinds in 2013 DA van der Doelen de deuren sloot. Zelf vond ze dat ook, maar of het nu iets voor haar was? Het idee liet haar echter niet los en in september vorig jaar besloot ze de stap te wagen. Aanstaande zaterdag is het zover en opent ze haar nieuwe zaak, drogist 'Bewust Beter'.

Nadat de beslissing was genomen, was er volop werk aan de winkel. "Ik moest natuurlijk een geschikt pand hebben dat groot genoeg is", vertelt Stephanie. "Al snel kwam ik uit op de Nieuwstraat 35, waar DA van der Doelen ook gevestigd was. Omdat ik qua formule bewust gekozen heb voor een franchise, ben ik bij verschillende ketens mijn licht op gaan steken." Stephanie koos uiteindelijk voor 'Bewust Beter'. "Dat is een keten met nog relatief weinig winkels en weinig regels, dus dat was een mooie kans", vertelt de jonge ondernemer.

"Ik verkoop producten die je niet bij bijvoorbeeld een Kruidvat vindt en ook leuke cadeauartikelen, geurstokjes en kaarsjes en ik ga ook sieraden van Biba verkopen. Verder ga ik bekijken wat de mogelijkheden zijn voor het verkopen van babykleding. Ik pak het graag breed aan, dat vind ik erg leuk. En ook op sociaal vlak draag ik graag mijn steentje bij, dus ik ben op zoek naar een mogelijke samenwerking met lokale partijen, om die er maatschappelijk bij te betrekken."

Foto: Cock Stam

Plannen heeft Stephanie volop en ze kan dus ook bijna niet wachten om te beginnen. "Zaterdag 24 januari is de feestelijke opening", vertelt ze enthousiast. "Iedereen is dan welkom om eens onder het genot van een hapje en een drankje een kijkje te komen nemen. Ik heb er enorm veel zin in!"

De speciale openingsfolder van Bewust Beter loopt van 24 tot en met 31 januari. De winkel op de Nieuwstraat 35 is geopend op maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 18.00 uur, op vrijdag van 8.30 tot 19.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.30 uur.

Autobedrijf Martien van Erp wordt Schoenmakers Autotechniek

Liempde - Al jaren is Marco Schoenmakers uit Liempde eigenaar van Autobedrijf Martien van Erp uit Sint-Oedenrode, maar vanaf 1 januari prijkt zijn eigen naam op het logo. Dat maakte de ondernemer deze week bekend. De naam verandert van Autobedrijf Martien van Erp naar Schoenmakers autotechniek.

Het is alweer een hele tijd geleden dat Marco Schoenmakers uit Liempde kwam te werken bij Autobedrijf Martien van Erp. Hij begon er als chef werkplaats en ontpopte zich tot een belangrijke kracht. Martien, die op een gegeven moment een punt wilde zetten achter zijn carrière, had vertrouwen in Marco en zag hem als zijn opvolger. Daar had de hardwerkende autotechnicus wel oren naar en hij beschaamde dat vertrouwen niet. Het is alweer vier jaar geleden dat Marco de sleutel kreeg van Martien, die door de jaren heen een sterke naam had opgebouwd.
Met dat besef in het achterhoofd begonnen Marco en zijn vrouw Floor aan het nieuwe avontuur. Direct een nieuwe naam op het pand zou verwarring zaaien en wellicht klanten kosten. Daarom koos de Liempdenaar voor de geleidelijke weg. Eerst een paar jaar met de oude merknaam verder, daarna een tactische toevoeging door de naam Schoenmakers in het logo te verwerken. Vanaf 1 januari 2015 verandert het logo, krijgt het een complete metamorfose. Dan heet het bedrijf voortaan Schoenmakers autotechniek. De naam Martien van Erp zal zeker nog rond blijven zingen, maar 'dat is alleen maar goed', zegt Marco. Schoenmakers autotechniek, Handelsweg 4, Sint-Oedenrode, 0413-477304,www.schoenmakersautotechneik.nl

Column Erik Top

Winkelcriminaliteit en preventie
Het lijkt erop dat de criminaliteit in de winkels aan het dalen is, althans dat wijzen de cijfers uit. De vraag is natuurlijk of de cijfers wel betrouwbaar zijn omdat niet elke winkelier nog aangifte doet. Maar goed, ondanks de daling wordt er jaarlijks toch nog voor ruim een miljard euro gestolen, terwijl de winkeliers voor ruim 700 miljoen euro investeren in preventie. Als ik door het centrum loop en bij verschillende winkels binnenstap, zie ik dat de winkeliers in Boxtel op verschillende manieren invulling geven aan preventie maatregelen. Veel winkels hebben bij de uitgang de detectiepoortjes staan en hebben één of meerdere camera's. Maar is dit voldoende?
Ik ben van mening dat het slechts een beetje helpt. De kleine impulsieve winkeldief zal het misschien voldoende afschrikken, maar ook in Boxtel hebben en krijgen wij steeds meer te maken met georganiseerde mobiele winkeldieven. Deze bendes stelen op bestelling en werken vaak in groepen. Ze zijn brutaal, goed voorbereid en gaan doelgericht te werk. Denk nog maar eens aan de diefstal van de sierraden uit de etalage van de juwelier aan de Kruisstraat op 1 november 2014.

Preventieve maatregelen
Er zijn tal van maatregelen te nemen om het dievengilde te ontmoedigen. Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar de inrichting van de winkel; waar liggen de dure goederen en is mijn winkel nog wel overzichtelijk? Maar er is meer. Als winkeliers kun je elkaar informeren als er 'verdachte' personen in je winkel zijn geweest. Zorg dat je elkaar bijvoorbeeld met behulp van een sms-alert of een whatsapp-groep snel kunt informeren. Ruim veertig winkels in het centrum gebruiken dit medium al. Vergeet daarnaast niet om ook je personeel op te leiden en te trainen.

Camera`s
Er zijn tegenwoordig veel betaalbare systemen met goede beeldkwaliteit. Waar het echter vaak verkeerd gaat, is de plaatsing van de camera's. Belangrijk is om voor de aanschaf goed na te denken over het doel hiervan en het budget dat je ervoor hebt. Ik zie in de praktijk helaas te vaak dat onnodig veel camera's worden opgehangen zonder dat dit iets toevoegt aan de veiligheid. Ook de bijgeleverde apparatuur is dan vaak zo gecompliceerd, dat het terugkijken van beelden een lastige klus is en dan ook vaak niet wordt gedaan. Kortom, zonde van de investering.

Mijn advies:
Kijk eens met een boevenblik naar jouw zaak en kijk dan eens of je nog dingen moet veranderen.

O ja, en dan nog dit: denk er ook eens over na om je camera's aan te sluiten op de politiemeldkamer. Dit project heet LIVEVIEW. Bij een eventuele calamiteit kan de politie door tussenkomst van de particuliere meldkamer direct meekijken in jouw zaak. Als ook de gemeente nog meedoet met cameratoezicht kunnen wij de stad veiliger maken en daarmee ook aantrekkelijker voor nieuwe bedrijven.

Leerlingen maken zelf promotiefilmpje: de Kinderkunstuitleen is weer open

Boxtel - De Kinderkunstuitleen op Basisschool De Spelelier wordt gerund door leerlingen van groep 7 en 8. Zij helpen de klanten, schrijven de uitleenformulieren, houden de kassa bij en zorgen voor de reclame. Volgende week is de kunstuitleen twee dagen geopend: op dinsdag 27 en op vrijdag 30 januari. Om meer bezoekers te trekken, hebben de leerlingen een promotiefilmpje gemaakt.

De kunstwerken voor de Kinderkunstuitleen worden gemaakt in creatieve lessen, waarvoor leerlingen zich op kunnen geven. Deze schilder-, teken- en beeldhouwwerken kunnen voor drie, zes of twaalf maanden tegen een kleine vergoeding worden geleend. Volgende week gaat de Kinderkunstuitleen voor het eerst dit jaar weer open. Op dinsdag 27 januari van 13.15 tot 15.15 uur en op vrijdag 30 januari van 10.30 tot 12.00 uur kunnen geïnteresseerden een kijkje komen nemen. Iedereen is van harte welkom.

Promotiefilm
De leerlingen hopen natuurlijk op veel bezoekers. Daarom hebben zij een promotiefilmpje gemaakt voor de Kinderkunstuitleen, met
green screen technieken. Hierbij wordt voor een groen scherm een korte scène opgenomen, waarna via montage achtergronden, geluiden en special effects worden toegevoegd. De film is helemaal door de leerlingen zelf gemaakt, tot de montage aan toen. Bekijk de promotiefilm hier [LAYAR-logo https://www.youtube.com/watch?v=bcWEXM40BvM].

Boxtel verder met Zorggroep Elde en Tzorg

Vervolg van voorpagina

Vakbonden in Boxtel
De vakbonden FNV en CNV hebben maandag een ronde gemaakt langs de gemeenten die geconfronteerd zijn met het faillissement van hun huishoudelijke zorgaanbieder, Pantein-Vivent, en deden daarbij dus ook Boxtel aan. De bonden wilden duidelijk maken dat continuïteit en kwaliteit van deze zorg in gevaar komen.


Volgens bestuurder Karim Skalli van FNV Zorg&Welzijn is het bizar dat binnen een maand twee grote zorgaanbieders omvallen. "Het is schandalig dat er zo gesold wordt met de belangen van de hulpbehoevenden en de medewerkers die de zorg moeten leveren. De arbeidsvoorwaarden staan enorm onder druk en daarmee de kwaliteit", zei Skalli maandag. "Wij willen de gemeenten vertellen dat er een eerlijke prijs moet worden betaald voor deze zorg", vult bestuurder Jacob Riepe van CNV Zorg&Welzijn aan. "Wij moeten te vaak constateren dat er ver onder de kostprijs wordt gewerkt, waardoor het risico levensgroot is dat er straks nog meer aanbieders failliet gaan." FNV wil continuïteit van werkgelegenheid én behoud van de arbeidsvoorwaarden, benadrukt Skalli. "Daar zullen we voor blijven vechten." Riepe geeft aan dat het CNV zeer bezorgd is dat met het huidige beleid de zorg straks alleen maar duurder wordt.

Mijn Mooi Boxtel: Gerry van Rooij

Foto: Gerry van Rooij


Dit plekje in Boxtel spreekt mij zo aan doordat ik het vanaf de zesde verdieping van mijn Hoogheemflat kan aanschouwen. Het straalt rust uit op zondagen en op andere dagen bedrijvigheid. Als dingen soms te veel worden kan ik zomaar even voor het raam gaan staan. Ik zie dan als het ware Madurodam aan mijn voeten liggen. Fietsertjes, voetgangertjes, autootjes draaien om de rotonde heen richting eigen eindbestemming. Het relativeert en stemt iedere keer weer tot nadenken.

Wat is jouw mooiste plek van Boxtel? En waarom? Deel je favoriete plek met onze inwoners door een foto (minimaal 1 MB) te mailen naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en vermeld hierbij waarom dat voor jou zo is.

Concert MIK Talentenklas belooft veel goeds voor de toekomst

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - De Talentenklas van MIK gaf zondag 18 januari een concert in de Protestantse Kerk. Het publiek genoot van de zeven veelbelovende muziekleerlingen die hun kunsten met verve ten gehore brachten.

Het druilerig weer droeg alleen maar bij aan een goede sfeer in de kleine, knusse kerk aan de Clarissenstraat, waarin de klanken van de jonge muzikanten prachtig tot hun recht kwamen. Voor de meeste van hen was dit de eerste keer dat ze optraden voor een publiek, maar op een gemiste noot na, was daarvan weinig te merken. Voor iedereen was hun talent overduidelijk hoorbaar.

Debutante Marjolein Schellen trad als eerste op met haar trompet. Onder begeleiding van pianist Maarten van der Hoven speelde zij het bekende werk The Young Maestro. Ook Nienke Verweij speelde voor het eerst namens de Talentenklas. Samen met haar leraar Jef Geerinckx op piano speelde zij een stukje uit de 40e symfonie van Mozart. Pianist Mathew Chen koos op het laatste moment om niet Beethoven, maar een wals van Chopin ten gehore te brengen, wat het publiek zeer kon waarderen. En hoewel Esmee van Berkel met haar hoorn duidelijk nerveus was, was haar uitvoering van Mozarts Romanze een lust voor het oor.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Isa Vogten speelde vervolgens uiterst rustig en beheerst het stuk Pavane van Waignein op haar saxofoon, wat de hele zaal stil kreeg tot de laatste noot gespeeld was. Toen was het de beurt aan Diede Duijghuisen, die samen met haar leraar Wouter van Breugel een duet op de dwarsfluit speelde. Yi He Zhu sloot de middag af door de stukken Pistache en Nataliana op haar harp te spelen, en deed dat zo mooi dat het haar een daverend applaus opleverde. Al met al was het een middag vol belofte, waarin het MIK liet zien dat er, ook in de aankomende generatie, volop talent in Boxtel te vinden is.

De koningin haar tas

Foto: Hans van Doorn

Lennisheuvel - De voorstelling in de Orion afgelopen zondag begon een half uurtje later dan aangekondigd, maar de kinderen vermaakten zich prima. Terwijl zij wachtten op de voorstelling 'De Koningin haar tas' van Teejatergroep Orion, kletsten ze met een echte lakei over allerlei koninklijke zaken en werd er gedanst op K3. Ook door de ouders.

Om 15.00 uur ging het doek op en verscheen Koningin Sjoof op het podium, een dame met een gigantisch kapsel. Als haar kapster Ciseaux binnenkomt, blijkt dit al snel een pruik te zijn. Koningin Sjoof is namelijk kaal en daar schaamt ze zich vreselijk voor. Omdat koningin Pom van het Buurland de volgende dag komt vergaderen over het samen vieren van Koninginnedag, wordt de pruik extra gestyled met betonspray en baksteengruis en op het nachtkastje van de Koningin te drogen gezet. Maar helaas wordt de pruik 's nachts gestolen, door twee domme dieven die denken dat het een handtas is. Koningin Sjoof weet zich geen raad, maar koningin Pom staat al voor de deur. Met onder haar arm haar nieuwe handtas, jawel de pruik van koningin Sjoof. Wanneer de dieven de 'tas' nog een keer proberen te stelen, worden ze op heterdaad betrapt door beide koninginnen en de kapster. De tas is echter vol krassen, dus koningin Pom wil hem in de prullenbak gooien. Koningin Sjoof protesteert heftig en de waarheid komt boven tafel: de koningin is kaal.

De reactie van koningin Pom is echter niet zoals koningin Sjoof had verwacht: Pom vindt Sjoof juist prachtig! De dieven die nu begrijpen dat ze bij de koningin hebben ingebroken en niet bij zomaar 'een kale', tonen berouw en worden door koningin Sjoof aangenomen als beveiliging. Nu iedereen weet dat zij kaal is, kan koningin Sjoof gewoon zichzelf zijn en heeft zij de pruik niet meer nodig. Om de goede afloop te vieren gaan de koninginnen, de kapster én de twee dieven uiteten bij het duurste restaurant van Boxtel. En zo komt alles weer goed.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

De leuke voorstelling werd door de kinderen met groot enthousiasme ontvangen. Ze genoten zichtbaar en ook hun (groot)ouders moesten regelmatig hardop lachen. Na afloop volgde dan ook een staande ovatie. Ook werden de winnaars van de kleurwedstrijd die aan de voorstelling gekoppeld was bekendgemaakt. Meindel van der Velden (7) mocht de eerste prijs in ontvangst nemen.

Column Geert

Hallo Boxtelaren!

Ik heb net een weekend Efteling achter de rug en dat is altijd feest. Maar... hoe anders was het dan acht jaar geleden!
Het 'onschuldige' sprookjesbos en Land van Laaf zijn ingeruild voor de Phyton, Vliegende Hollander en natuurlijk dé attractie: Joris en de Draak. Ik word echt ouder, want mijn zoon mag nu overal in en vindt het allerwildste wreed, cool, the bomb, supervét!

Ik probeer hier altijd wat feitjes te vermelden, dat vind ík nu gaaf!
Joris en de Draak is een houten achtbaan van 25 meter hoog en de beide banen zijn 810 meter lang. Twee karren nemen het tegen elkaar op om de draak te verslaan door middel van water en vuur. Goed voor 1700 personen à 75 km per uur. Helaas voor Robijn en mij geen ritje, want het had gevroren en dan kunnen de wielen niet fijn over de baan rijden. Ook zet het hout van de achtbaan dan uit, waardoor deze zijn normale veerkracht niet heeft en er door het zware gewicht planken kunnen springen. Hoe jammer.

Maar even terug naar het voor mij altijd sprookjesachtige Boxtel.
Ik heb leuk nieuws: samen met Dommelland Live ga ik interessante televisie maken. We gaan vernieuwen, verjongen, veranderen. Lokaal, actueel en met gasten. Gewoon vermakelijke tv met een vleugje Hoes erbij. Stay tuned op kanaal 47, Ziggo! Ook ben ik zeer vereerd met mijn jury-deelname aan de tweede editie van Denziz with the Stars op zaterdag 24 januari. Ik ben erg benieuwd en laat me graag verrassen. Zin in!

Ook in B-Town gaat het lekker. We zijn al bijna op de helft met mijn toneellessen en woensdag krijg ik assistentie van mijn zeer getalenteerde collega Laura.
Zij kan zingen als een nachtegaal en studeert aan de Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater in Amsterdam. Samen zullen we twee weken de stembanden eens gaan oprekken met onze eigen sterren. Daarna gaan we vol met echte scripts aan de gang, ik ben al aan het printen.
Binnenkort heb ik zelf ook nieuws op musicalgebied, maar ik wacht nog even begin februari af voordat ik meer vertel. Gesprekken en audities zijn in volle gang. Het gaat voor mij ook gewoon door naast Sneeuwwitje. Nieuwe kansen moet je grijpen, volg je hart, anders krijg je spijt (vandaar mijn dunne haarbos, ik kop 'm zelf maar in ;-)). Dat is een boodschap die ik jullie vaker meegeef en die ik zeer oprecht meen.

Als afsluiter van deze column wil ik jullie, de lezers, vragen om input voor Dommelland Live. Hebben jullie leuke ideeën, advies, opmerkingen, dan kun je dit altijd mailen naar de redactie van deze krant: redactie@demooiboxtelkrant.nl. Dan kan ik dit meenemen... dank je wel!

Om in Efteling-stijl af te sluiten;

'Al wat dit Boxtel aan schoons u biedt, vraagt: blijft op 't pad, vertreedt ons niet.'

Hartelijke Groeten, Geert Hoes

Hoe is 't nu met... Lena Taihuttu?

Foto: Lena Taihuttu

Wie kent haar niet? Lena Taihuttu werkte bijna dertig jaar lang op het consultatiebureau Boxtel en was daar onder andere verantwoordelijk voor het meten en wegen van alle kersverse nieuwe Boxtelaren. Enkele jaren geleden is ze overgeplaatst naar het consultatiebureau in Den Bosch. Hoe is het nu met haar?

Uit Den Bosch kwam Lena in 1980 naar Boxtel, toen ze via het arbeidsbureau een vacature vond bij de Dr. Hoek'svereniging, de toenmalige thuiszorgvereniging. Ze hadden daar iemand nodig die mee kwam helpen om alle bewoners van Boxtel in te voeren in het nieuwe kaartensysteem. Daarnaast kon ze 's middags ook gaan meehelpen met het meten en wegen van kinderen op het consultatiebureau. Dat had destijds twee locaties, een in het Wit-Gele Kruisgebouw aan de Jan Kruissenstraat en daarnaast in de kiosk bij Oosterhof, waar inmiddels de Poolse specialiteitenwinkel Lukullus is gevestigd. Later, na de gemeentelijke herindeling, is daar nog een derde locatie in Liempde bij gekomen. Lena fietste van de ene naar de andere locatie en kwam dan onderweg vaak mensen tegen die haar aanhielden om een afspraak te maken of te verzetten.

"Het werk was toen heel anders dan nu", vertelt Lena. "Het was, zeker in het begin, erg hectisch. De wijkverpleegkundigen kregen het steeds drukker, omdat er meer werkzaamheden bij kwamen. Aan de andere kant was het gezelliger en vrijer dan tegenwoordig, omdat er altijd wel tijd was voor een praatje. Soms kwam de wijkverpleegkundige of de arts daardoor niet meer toe aan het onderzoeken en geven van adviezen, maar dan kwamen mensen gewoon de week erop naar het inloopspreekuur. Inmiddels is het allemaal veel zakelijker geworden en moet je echt overal een afspraak voor maken."

Het is maar een van de vele veranderingen die Lena de afgelopen 35 jaar langs heeft zien komen. De Dr. Hoek'svereniging werd onderdeel van Kruiswerk regio Meijerij, toen Thuiszorg regio 's Hertogenbosch, toen Vivent en uiteindelijk werd de Jeugdgezondheidszorg van Vivent ondergebracht bij de GGD. Want in die tijd is werd er een scheiding gemaakt tussen de gewone thuiszorg en de zuigelingenzorg en zijn er enorme veranderingen geweest in de manier van werken, vooral door de automatisering. Het kaartensysteem waar Lena oorspronkelijk voor was ingehuurd, is al lang vervangen door een elektronisch dossier. "Destijds kreeg ieder nieuw kind een kaart waar we de lengte en het gewicht op konden noteren, met daarnaast nog ruimte voor het advies van de arts en de verpleegkundige: nu is het een heel boekje geworden. Waar vroeger het dossier van een kind uit allemaal losse bladen bestond, is dat nu inmiddels een gedigitaliseerd dossier. En zo zijn er nog veel meer dingen veranderd, allemaal in het kader van efficiëntie. We worden niet meer zelf gebeld, maar hebben een callcenter dat voor ons afspraken inplant. De gemiddelde tijd van een consult is langer geworden, maar er moet in die tijd ook veel meer gebeuren, dus het is allemaal wat strakker en minder gezellig."

Toch doet Lena nog steeds hetzelfde werk, inmiddels dus al bijna 35 jaar. Tegenwoordig is ze echter niet meer te vinden in Boxtel. "In 2008 kwam er een grote re-organisatie. Ze wilden mij in eerste instantie overplaatsen naar Rosmalen, maar ik heb met anderen kunnen ruilen, zodat ik in Den Bosch terecht kwam. Ik had tenslotte nooit bewust voor Boxtel gekozen, dat kwam gewoon zo uit, omdat daar een plek vrijkwam; maar ik heb er met heel veel plezier gewerkt en bedank alle mensen met wie en voor wie ik heb gewerkt. Ook de mensen van de fietsenstalling, bij wie ik nooit tevergeefs aanklopte voor een leenfiets of een tweedehandsje. Ik werk nu op loopafstand van mijn huis, dat is wel erg makkelijk. Ik kom nog steeds wel eens mensen tegen van wie ik de ouders destijds ook op het bureau gehad heb, dat is wel heel leuk. Dat persoonlijke contact, daar is het mij om te doen."

Ongeval met meerdere voertuigen op snelweg bij Boxtel

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Zaterdagmiddag rond 15.45 uur vond er een verkeersongeval plaats op de A2 ter hoogte van het Oertijdmuseum in Boxtel. Een auto met aanhanger botste tegen de vangrail in de middenberm. Ook twee andere auto's raakten bij het ongeval beschadigd.

Wat er precies is gebeurd is niet bekend, maar de ravage was enorm. Eén van de betrokken bestuurders raakte gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis. Door het ongeval, wat vermoedelijk op de linkerrijstrook plaatsvond, ontstond een lichte verkeersstremming richting het zuiden. Bergingsvoertuigen hebben de drie beschadigde personenauto's en de aanhanger afgevoerd waarna de snelweg weer werd vrijgegeven.

Meerdere voertuigen raakten beschadigd bij de botsing op de A2. Foto: Persburo Sander van Gils

Vrouw in scootmobiel gewond na ongeval op rotonde Boxtel +LAYAR: http://youtu.be/LocCjZDptTM

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Op een rotonde aan de Fellenoord in het centrum van Boxtel raakte zaterdagmiddag rond 14.00 uur een vrouw gewond. Ze reed met haar scootmobiel over de rotonde waarna ze bij het insturen kantelde en bekneld raakte onder haar scootmobiel. Enkele voorbijgangers haalden haar hier snel onder vandaan.

Zowel de ambulancedienst als de brandweer zitten met hun huisvesting op steenworp afstand van deze rotonde en waren mede daardoor razendsnel ter plaatse. De vrouw is met onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in 's-Hertogenbosch. De scootmobiel kon nog rijden en is door de politie naar het huisadres van de vrouw gereden. De noord-zuid as in Boxtel waar de rotonde van de Fellenoord mee kruist, slipte na het ongeval dicht omdat verschillende hulpverleningsvoertuigen midden op de rijbaan stil stonden. Nadat alle hulpdiensten de plaats van het ongeval hadden verlaten, loste de verkeersstremming zich weer snel op. Vele tientallen voorbijgangers keken toe hoe de vrouw verzorgd werd door de ambulancedienst.

Een vrouw kwam onder haar scootmobiel terecht op rotonde Fellenoord. Foto: Persburo Sander van Gils

Vrachtauto ramt busje, bestuurder licht gewond Layer: https://www.youtube.com/watch?v=8TbRkaPWkFI

Het busje kwam door de aanrijding op zijn kant in de heg terecht. Foto: Mark van der Pol

Boxtel – Op de kruising van de Ladonkseweg met de Kruisbroeksestraat op industrieterrein Ladonk vond maandagochtend een aanrijding tussen een vrachtauto en een busje plaats. Door de klap kwam het busje op zijn kant in de heg terecht. Omstanders en ambulancepersoneel hebben de bestuurder uit zijn benarde positie bevrijd.

De Boxtelse man is geruime tijd in de ambulance nagekeken, waarna hij door zijn schoonvader naar huis is gebracht. De vrachtauto uit Italië liep, net als het busje, aanzienlijke materiële schade op. De verkeersongevallenanalyse van de politie kwam ter plaatse en deed uitvoerig onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Hierna kon een bergingsbedrijf beide voertuigen afslepen. De opgeroepen traumahelikopter is niet meer doorgekomen.

Auto vouwt om boom Koppenhoefstraat, bestuurder lichtgewond LAYAR: http://youtu.be/i0XVu3qddWU

Foto: Mark van der Pol

Boxtel – In de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 januari vond er een eenzijdig ongeval plaats op de kruising van de Koppenhoefstraat met de Geelderseweg. Een BMW raakte door onbekende oorzaak van de weg en kwam tegen een boom tot stilstand. De voorzijde van de auto zat om de boom gekruld.

De mannelijke bestuurder van de auto is met lichte verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. De hulpdiensten werden massaal opgetrommeld. Naast de politie en ambulance werd ook de brandweer gealarmeerd en een traumahelikopter opgeroepen. Deze laatste twee zijn niet meer uitgerukt. Een bergingsbedrijf heeft het voertuig uit de sloot getild en afgesleept.

De BMW knalde vol op een boom en was total loss. Foto: Mark van der Pol

'We hebben fantastisch werk!' Kindercentrum Kindertuin bestaat vijftien jaar

Boxtel - De Kindertuin is een begrip in Boxtel en omgeving. Honderden kinderen zitten er op de kinderopvang, de buitenschoolse opvang of de peuterspeelzaal, en duizenden gingen hen voor. Het gaat goed met het kindercentrum, dat inmiddels vijftien jaar bestaat. Een jubileum dat gevierd mag worden; de website en huisstijl zijn compleet vernieuwd en er zijn speciale jubileumacties.

Vijftien jaar geleden begon Hindrik Schuurman, directeur van KC Kindertuin, met kinderopvang in het souterrain van Gemeenschapshuis De Rots. Nu heeft het bedrijf meerdere vestigingen in Boxtel, Best, Haaren, Esch, Helvoirt en Heeswijk-Dinther. En een breed aanbod van opvang voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar oud: van voor-, tussen- en naschoolse opvang tot vakantieopvang en peuteropvang. Er is door de jaren heen veel veranderd. "De kinderopvang heeft een enorme professionalisering doorgemaakt", aldus Schuurman. "Toen we begonnen draaide het vooral om verzorgen en gezelligheid, nu heeft de opvang een groter aandeel in de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en een adviserende rol naar ouders en instanties toe. Zo hebben wij een goed samenwerkingsverband met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en ruim 25 basisscholen voor de bewaking van de doorgaande ontwikkelingslijn van al onze kinderen."

Flexibiliteit
Maar niet alleen de geboden zorg, ook de markt zelf is veranderd. Er is sprake van een krimping en dat vraagt om aanpassingen. "We kunnen steeds beter voldoen aan de wensen en behoeften van de ouders", vertelt Schuurman. "En dus moeten we als organisatie flexibel zijn, en ons personeel ook. We zijn daar altijd al mee bezig geweest, zo boden wij in 2000 al flexopvang, maar nu gaan we daar nog veel verder in. Met de introductie van opvang voor wisselende diensten, bieden we ouders die niet elke week dezelfde dagen op dezelfde tijden werken, uitstekende opvangmogelijkheden. Samen met onze mogelijkheden voor kinderopvang op maat op vaste dagen en tijden, en de flexibele opvang waarbij ouders slechts drie dagen van tevoren de opvangdagen hoeven te reserveren en niet opgenomen uren mee kunnen nemen naar de volgende maand, hebben we nu een zeer compleet aanbod."

Ook met de overgang van peuterspeelzalen naar peuteropvang, georganiseerd binnen de kinderopvangorganisaties, houdt de Kindertuin zich bezig. Per 1 januari is de peuterspeelzaal bij basisschool de Sint-Petrus hiermee al gestart in samenwerking met de Kindertuin, de Beemden en Sint-Theresiaschool volgen later dit jaar. De opvang wordt verlengd naar drie uur, sluit beter aan bij de leermethode en bezigheden op de basisschool en wordt niet meer gesubsidieerd door de gemeente. Werkende ouders kunnen, net zoals bij overige vormen van kinderopvang, een toeslag van de belastingdienst hiervoor ontvangen. "Want", zo benadrukt Schuurman, "kinderopvang is echt niet duur! Het kost vanaf 0,70 euro netto per uur. Ouders moeten wel vooruit een bedrag betalen, maar ze krijgen een groot gedeelte hiervan terug van de belastingdienst. En dit is inclusief luiers, eten, drinken, alles eigenlijk. Daarbij wordt vaak voorbijgegaan aan alle zorg en aandacht die kinderen hier krijgen, en het hoge niveau daarvan."

Schuurman is zeer tevreden over zijn kindercentrum: "We hebben fantastisch werk en dat doen we erg goed. En dat willen we op alle fronten uitstralen. Daarom is, nu de Kindertuin vijftien jaar bestaat, de huisstijl aangepast aan deze tijd. Het begon met de website, maar daar waren we zo enthousiast over, dat we ook het briefpapier en dergelijke meteen in de nieuwe stijl hebben meegenomen", vertelt Schuurman. Daarvoor werkt hij samen met de twee Boxtelse bedrijven Kippenvel Ontwerp en 2nFuse. "We werken sowieso heel veel met lokale ondernemers, dat schakelt snel." Het jubileum start met twee speciale acties. Er is een loterij waaraan alle bezoekers van de website kunnen deelnemen. Ze maken hiermee kans op een cadeaubon van Bart Smit ter waarde van 50,00 euro. En er is een kortingsactie met kortingen tot wel 15% op het opvangtarief!

Kijk voor de nieuwe huisstijl en voor meer informatie op www.kindertuin.com

Luchtpost uit Andalusië: Hans en Anne-Loes Schellekens-Hulshoff

Olijvenoogst
Het is weer zover, de olijven worden geoogst. Een activiteit die je niet moet onderschatten als je in dit deel van Andalusië woont. Het hele jaar door worden de olijfbomen verzorgd, zodat ze hopelijk veel olijven produceren. Daarbij zijn we wel afhankelijk van het weer. Bij voorkeur niet te veel wind, voldoende regen en dan ook nog het liefst op de goede momenten.
Vorig jaar hadden we teveel wind en te weinig regen, dus onze buren klagen nu dat de oogst tegenvalt. Niet leuk als je weet dat veel van onze medebewoners van Arenas voor hun inkomen afhankelijk zijn van de olijfolie die in ons dorpje nog met trots wordt geproduceerd.
En trots zijn ze op hun olie! Toen we hier net woonden kregen we van alle kanten te horen dat de olijfolie uit Arenas één van de beste was uit La Axarquía, de streek waar wij wonen.
"Ja hoor", zeiden we dan, "maar als we in het volgende dorp komen krijgen we vast en zeker te horen dat ze dáár de beste olijfolie maken." Onze medebewoners keken ons dan ietwat verbaasd aan. Hoe konden we dat nu zeggen; we hadden er duidelijk geen verstand van.
Intussen wonen we hier alweer een tijdje en inderdaad, ook in andere dorpen word met veel respect over de olijfolie uit Arenas gesproken.
Dat is dan ook loon naar werken, want het is een hele tour om de olijven te oogsten. Dat gebeurt in deze streek nog handmatig. Hele families trekken eropuit om met lange stokken de olijven uit de bomen te meppen. Onder de bomen spannen ze netten om de kostbare olijven op te vangen. De goede olijven worden dan in zakken verzameld en direct naar de coöperatie in ons dorp gebracht om geperst te worden.
Wij weten dat de oogst begonnen is als we het geluid van de stokken tegen de bomen en de stemmen van onze buren in de velden horen. Heel gezellig is het dan in de "Campo" omdat er overal activiteit is. Veel van de olijfboeren komen nog met hun muilezels naar de boomgaarden. Onze buurman Paco heeft er twee bij zich. Een om de zakken olijven te dragen en de ander om zelf op te zitten. Hij is altijd vriendelijk en vertelt graag over zijn bezigheden. Hoewel de oogst volgens hem altijd tegenvalt en de prijzen natuurlijk te laag zijn, blijft hij opgewekt. We betrappen hem er dan ook vaak op, dat hij al zingend zijn werk doet en dat gaat hem behoorlijk goed af.
Daarom hopen we voor Paco en onze andere dorpsbewoners dat het weer dit jaar optimaal is en ze aan het einde van 2015 weer een goede olijvenoogst tegemoet kunnen zien. Wij zullen er in ieder geval voor zorgen dat onze gasten hier in onze B&B ook dit jaar weer kunnen genieten van de heerlijke olijfolie uit Arenas.

Boxtel van toen


Petrus Josephus Egelmeers werd in 1866 in Vessem geboren. Zijn vader was boer. Piet had echter geen ambitie voor 't boerenbedrijf. In 1897 werd hij veldwachter in Liempde, waar hij veldwachter Weijmer opvolgde. Het was een fors gebouwde, iets nors kijkende, maar vriendelijke man met een puntige draaisnor waar jong en oud met ontzag naar opkeek. Hij was een eenvoudige man, die het hart op de juiste plaats had zitten en geen mus kwaad zou doen en hij gaf zelden iemand een bekeuring. Met ingang van 1 juli 1922 werd hij benoemd tot aanplakker en omroeper en luidde hij 's zondags na de hoogmis het 'gebooi-klokje' en las hij op 't bordes van het raadhuis allerlei aankondigingen voor. Piet is 33 jaar in Liempde veldwachter geweest en overleed in 1943.

Bron:- Boekwerk: 'Van Liemt en de Boeremert' van Roger van Laere
         - Achterkant oorkonde opgave voor het geboorteklokje
         - Bidprentje Petrus Egelmeers
         - Foto uit 'Fotocollectie Stichting Kèk Liemt'

Archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt,
Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

Politiek Podium: VVD

Meer en meer raakt iedereen ervan overtuigd, dat zelfredzaamheid een groot goed is. Alleen al voor je gevoel van eigenwaarde is het belangrijk, dat je nergens om hulp hoeft aan te kloppen, dat je zelf de kost kunt verdienen en je je zaakjes goed voor elkaar hebt. Des te pijnlijker wordt het als je – door wat voor omstandigheden dan ook – niet meer goed voor jezelf en je omgeving kunt zorgen. Je wordt afhankelijk van je medemens en je eigen waardigheid wordt geweld aangedaan. Gaandeweg leidt dit tot een sociaal isolement, schaamte en vaak verwaarlozing.

Dan komt het verhaal van rechten en plichten om de hoek. Als je niet meer in staat bent om aan je plichten te voldoen is het geen schande om een beroep te doen op je rechten, die je nota bene zelf mede hebt opgebouwd. Tijdens de hele discussie over de kanteling van de Wmo is dit talloze malen besproken. Iedereen is het erover eens, dat ondersteuning in het huishouden eigenlijk helemaal niet teruggedraaid had mogen worden. Het is ontzettend belangrijk, dat ieder mens in een hygiënische en schone omgeving kan wonen. De ondersteuning hierin moet goed zijn. Met de minimale middelen die hiervoor ter beschikking staan is deze hulp dan ook tot een bijna onaanvaardbaar minimum teruggebracht.

VVD vindt het in dit licht bezien dan ook onbegrijpelijk en onaanvaardbaar, dat Pantein-Vivent binnen twee weken na de inwerkingtreding van de overeenkomst met de gemeenten Boxtel, Schijndel, Vught en Sint-Michielsgestel een faillissement van de tak voor huishoudelijke hulp bekendmaakt. De enorme onrust en onzekerheid voor alle mensen, die van deze hulp afhankelijk zijn, neemt hierdoor opnieuw toe. De gemeente, die verplicht is deze hulp te regelen en dacht dit met de toch al zo beperkte middelen die er zijn zo goed mogelijk te hebben gedaan, wordt opnieuw opgezadeld met een groot probleem. Een zure les. Bij toekomstige contracten dienen we extra alert te zijn op dit soort onwenselijke wendingen. In hoeverre dit voorkomen had kunnen worden is nu nog onduidelijk, maar zeker is wel, dat het van het grootste belang is dat vooraf goed huiswerk wordt gedaan. Het laatste woord zal hierover dan ook zeker nog niet gezegd zijn.

Met name voor de gedupeerde cliënten spreken wij de hoop uit, dat er snel een einde komt aan alle onzekerheden en dat rust en regelmaat terugkeren in de meest kwetsbare huishoudens.

Tot slot roepen wij nogmaals alle inwoners, sportclubs, verenigingen en instellingen van harte op om mee te praten over de bezuinigingen op de subsidies. Op www.subsidiekeuzes.nl kan digitaal meegepraat worden over de keuzes. Niet geschoten is zeker mis! Wilt u zich hardmaken voor uw subsidie? Praat en denk dan zeker mee. Het is nu of nooit.

Politiek Podium: Combinatie95

Foto: Bron: Combinatie95

Voor Combinatie95 is de Kleine Aarde onlosmakelijke verbonden met duurzaamheid.
De Kleine Aarde is opgericht door pioniers die wisten dat er iets moest veranderen. Dat, als we niet anders met de wereld omgaan, we de wereld en al zijn bronnen uitputten. Friskijkers en dwarsdenkers zijn er voor nodig om mensen te laten veranderen en om duurzaamheid te integreren in ons dagelijks doen en denken. Als je bedenkt dat de Kleine Aarde in de jaren zeventig is gestart en dat zelfs tot op de dag van vandaag duurzaamheid nog steeds geen gemeengoed is, dan zie je hoe lang ervoor nodig is om deze verandering voor elkaar te krijgen.

De invloed van de Kleine Aarde op het gebied van duurzaamheid is landelijk van grote waarde geweest en heeft Boxtel op de kaart gezet. Als deze editie van DeMooiBoxtelKrant uitkomt, heeft de raad besloten binnen welke kaders er op de Kleine Aarde ontwikkeld kan worden. Voor Combinatie95 staan de kaders Duurzaamheid, Educatie, Kosten neutraal en Solide partijen nog altijd centraal. Laten we nieuwe partijen die hieraan willen en kunnen voldoen de kans geven ons te overtuigen van een mooi, inspirerend en veelbelovend perspectief voor De Kleine Aarde.

Het vinden van duurzame alternatieven voor hoe we nu leven is hard nodig. Kijk naar Groningen! De aarde schudt en de gaskraan blijft open. Natuurlijk brengt het dichtdraaien van diezelfde gaskraan een hoop nieuwe problemen. De inkomsten van de Staat lopen drastisch terug en Nederland zal gas moeten importeren, wat een prijsverhoging tot gevolg heeft. De vraag rijst of, als er in het verleden meer was geïnvesteerd in duurzaamheid (zoals in Duitsland en andere landen) en er beter was geluisterd naar die friskijkers en dwarsdenkers, de alternatieven dan niet allang voorhanden waren geweest? Nu is zelfs Schaliegas een optie voor het kabinet!

Maar je kunt niet alleen kijken naar de Rijksoverheid. Duurzaamheid kan makkelijker gerealiseerd worden dan je soms denkt. De gemeente Boxtel heeft een duurzaamheidslening voor maatregelen aan je huis en als je een huis huurt kun je afspraken maken met St.Joseph.

Bewustzijn over wat jouw invloed op de aarde is, kan ook een groot effect hebben. Moet alles met de auto of kunnen sommige ritjes ook gemakkelijk op de fiets? Is elke dag vlees eten een must of kun je ook een dag zonder? Kleine veranderingen in je leven die echt effect hebben. Vaak hebben deze kleine aanpassingen een positief bij-effect. Meer fietsen betekent minder kosten en een betere gezondheid. Bewust zijn van jouw rol in het geheel, binnen je eigen mogelijkheden.

'Samen Zorgen voor Morgen', het verkiezingsmotto van Combinatie95, betekent dat het aan ons is om ervoor te zorgen dat mensen na ons ook een leefbare wereld hebben. De Kleine Aarde is altijd een plek geweest die deze waarde uitdroeg en Combinatie95 vindt het belangrijk dat we ons maximaal inspannen om dit zo te houden.

KBO Activiteiten

Donderdag 22 jan. Bridgen in De Walnoot Aanvang 13.30 uur
                                Handwerken in De Orion Aanvang 13.30 uur
Vrijdag         23 jan. Rikken en Jokeren in De De Rots Aanvang 13.30 uur
Maandag        26 jan. Koersbal in De Orion Aanvang:14.30 uur
Dinsdag         27 jan. Hobbyclub in de Kinderboerderij Aanvang 13.30 uur
                                Kienen in De Walnoot Aanvang:14.00 uur
                                Biljarten in De Walnoot Aanvang: 13.30 uur
Woensdag 28 jan. Filmmiddag bij Molenweide Aanvang: 14.30 uur.
                                Eten bij Molenweide, aanmelden voor 24 jan. bij Sina van Alphen, tel. 689285 of bij Henk Sturkenboom, tel. 677863 Aanvang: 17.00 uur

HavemanKunst richt 'Molenwijk' in

Boxtel - HavemanKunst vernieuwt deze maand de doorlopende expositie bij restaurant Molenwijk in het gelijknamige Boxtelse park. Daar is een mooie combinatie van beelden en schilderijen te zien. Zo exposeert Linda van Deursen uit Boxtel haar kleurrijke en zeer verrassende mozaïek en tonen Hennie Keetels uit Schijndel en Catharina van Ameijde uit Maasbracht hun acryl- en olieverfschilderijen. De stijlen van beide schilders zijn zeer divers. "We hebben inmiddels een goede samenwerking opgebouwd met meer dan dertig kunstenaars uit heel Nederland", licht Ina Haveman van HavemanKunst toe. "Het aantal stijgt nog steeds. Daarom kunnen we blijven vernieuwen en verrassen met onze exposities."

Vrijwilligerssteunpunt zoekt vrijwilligers

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern in Boxtel is op zoek naar een of meerdere koks die een of twee zaterdagen in de maand en/of op woensdag met hulp van de aanwezige cliënten willen koken bij een zorgboerderij. Voor dezelfde boerderij zoekt het steunpunt ook vrijwilligers voor de (groente)tuin. Naar eigen behoefte kun je individueel in de tuin werken of de meewerkende cliënten van de zorgboerderij hierbij begeleiden.

Voor het klusteam van de Vrijwillige Thuishulp is het steunpunt dringend op zoek naar vrijwilligers die af en toe wat grotere klussen willen aanpakken. Te denken valt bijvoorbeeld aan het helpen verhuizen van mensen die dat zelf niet kunnen, het daarbij voorkomende schilder- of timmerwerk, het leggen van een vloertje en het (op)hangen van schilderijen, gordijnen of lampen.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag t/m donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt, tel: 0411 – 655 899 of stuur een mail naar: vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Vrijwilligers gezocht voor tweedehandsmarkt in De Rots

Boxtel - Elke maand wordt er in Gemeenschapshuis De Rots in de Nieuwe Nieuwstraat een tweedehandsmarkt gehouden waarvan de entree- en de tafelhuuropbrengst bestemd is voor het goede doel. De organisatoren zoeken een of twee vrijwilligers die toezicht willen houden en mee willen helpen om de verkooptafels klaar te zetten en op te ruimen.

Meestal vindt de tweedehandsmarkt plaats op de eerste zaterdag van de maand. In juni, juli en augustus is er geen markt. Belangstellenden die mee willen helpen met de organisatie dienen van 11.00 tot ongeveer 16.30 uur beschikbaar te zijn. Voor meer informatie kun je bellen naar 0411-683675 of 0411-601036. Heb je interesse in een verkooptafel, dan kun je ook naar bovenstaande telefoonnummers bellen. De markt begint om 13.00 uur en eindigt om 16.00 uur. De entree is 1 euro en kinderen tot 12 jaar zijn onder begeleiding van een volwassene gratis. De tafelhuur bedraagt 3 euro per tafel.

Dansmiddag in De Walnoot met Stardust Live

Foto: Stardust Live

Boxtel - Veertig-plussers kunnen zondag 1 februari lekker swingen in gemeenschapshuis De Walnoot. Het Schijndelse duo 'Stardust Live' verzorgt een dansmiddag met een uitgebreid repertoire van populaire muziek.

De Muziek van Stardust Live is zeer divers; van populaire top 100 nummers tot country, rock & roll en Zuid-Amerikaanse muziek. Tijdens de dansmiddag kan er ook genoten worden van een Indische catering en hapjes. Ook zal er aandacht zijn voor de Stardust Live Foundation, die zich inzet voor de verbetering van de kwaliteit van het leven van huisdieren. De Dansmiddag duurt van 13.00 tot ongeveer 17.30 uur. Kaartjes kosten 3,50 euro en zijn verkrijgbaar aan de kassa.

Gemeentenieuws

Oud Papier:

23/01 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
24/01 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
24/01 Centrum
24/01 Deel Oost tussen Brederodeweg/Hoogheem en Dr. de Brouwerlaan/Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
24/01 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.

Afspraak op het Gemeentehuis, LET OP: vanaf eind januari tijdelijk andere ingangen

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22
5281 RT Boxtel
Openingstijden:
Wo-, do-, en vrijdag:12.30 – 15.00 uur
Zaterdag 10.00 uur – 16.00 uur

Huisvuil, gft en plasticinzameling:
Even week restafval,
Oneven week: gft en plastic*
Postcode 5281 woensdag
Postcode 5282 maandag
Postcode 5283 donderdag
Postcode 5298 vrijdag

Zet het plastic verpakkingsafval vóór 7.30 uur aan de weg.

Op feestdagen is er geen inzameling.
De inhaalroutes worden de volgende dag gereden.

JRC pakt zwaarbevochten zege in Sittard

Boxtel - De basketballers van JRC Boxtel hebben afgelopen zaterdagmiddag een lastige uitwedstrijd in Sittard tegen BC Bumpers tot een goed einde gebracht: 55-64. In Boxtel had het als tweede geklasseerde JRC eerder al met dertien punten verschil van deze ploeg gewonnen, voornamelijk door een sterk openingskwart. "Alle teams hebben het tot dusver zwaar gehad in Sittard. Je speelt op een groot veld, harde baskets, een houten vloer en tegen een ploeg met fysiek spel. Een mix om op voorhand niet al te licht op te pakken", aldus JRC-coach Joris Schellekens. Hij kreeg afgelopen week bovendien slecht nieuws, want de Boxtelaren moeten het de komende weken zonder topschutter Jaap van Loon doen. Hij is voorlopig uitgeschakeld met een knieblessure.

JRC begon gecontroleerd aan de wedstrijd. Verdedigend stond het sterk. Erdinc Bostanci was een stoorzender voor de opbouw van Bumpers, met daarachter een sterk blok dat werd geleid door Robbin Snoeren en Robert Smits. Aanvallend had Boxtel het echter zwaar tegen de compacte en fysieke verdediging van Bumpers. Een paar kleine tactische aanpassingen zorgden ervoor dat er meer ruimte ontstond in de aanval, waardoor JRC de basket begon te vinden. Via 6-9 konden de Boxtelaren het kwart afsluiten met een buzzerbeater in de slotseconde van Teun van Loon, die voor een 15-17 voorsprong zorgde. Langzaam begonnen de Limburgers zich echter in de wedstrijd te knokken. De gasten startten de tweede periode daarentegen minder scherp en stonden aanvallend niet goed, waardoor Bumpers de touwtjes in handen kreeg. JRC liet zich afbluffen en zag de thuisploeg via 21-19 weglopen naar een 31-27 ruststand.

De tweede helft begon zoals Schellekens had gehoopt. Via slim aanvallend spel van de ervaren mannen Snoeren en Smits, pakten de bezoekers vlug een 33-37 voorsprong. Acht punten op rij van Remy van de Snepscheut en zes op rij van Bostanci zorgden zelfs voor een grote voorsprong (35-51) na acht minuten. In het laatste kwart pakte Bumpers echter het initiatief terug. De mannen uit Sittard kwamen via 46-53 terug tot 50-55. Op dat moment scoorden de lange mannen Smits en Coen van der Meijden voor JRC zes belangrijke punten. De Boxtelaren sloten het duel af met een 55-64 winst. "Geen mooie, maar wel een zwaarbevochten zege", concludeerde coach Schellekens. Topscorers JRC: Remy van de Snepscheut 15 punten, Robbin Snoeren en Coen van der Meijden 11.
Aanstaande zondag speelt de ploeg om 17.00 uur in De Braken tegen Tracks Parkstad Heerlen.

geen titel

Naast hotel Bekkers had je de garage van Harry van Boxtel. Als de lunch voorbij was en de keukenhulpen de keuken aan het schoonmaken waren, liep ik door de rijwielstalling naar de zijingang. Daar hadden we een grote openslaande deur, recht tegenover de garage van Harry. Menig bezoekje bracht ik daar aan de automonteurs, met chef-monteur Paul en Henk uit Gemonde, volgens zijn collega's 'nog jong maar met het monteursvak in de vingers'.

Mijn hart werd echt gestolen door Jan en Joke van de drankenhandel uit de Stationsstraat. Echte wereldburgers van Boxtel. Ze hadden ook min of meer een privé café in de drankenhandel. Ach ja, gezelligheid kent geen tijd. Altijd trof je daar wel iemand voor een praatje. Jan kwam dan door de keuken gelopen, als hij een diner had genoten of de drankbestelling had opgenomen. 'Bert wat kan je toch lekker koken', zei hij dan. 'Het heeft heerlijk gesmaakt. Als je ooit een zaak wil beginnen kan je op mij rekenen hoor!' Maar dat was voorlopig niet van toepassing. Ook met het personeel van de drankenhandel, Theo de vrachtwagenchauffeur en de veertienjarige leerling Peter die pas net in vaste dienst was, kon ik het erg goed vinden. Altijd was het lachen geblazen. En Theo was een prachtmens en eerlijk als goud.

Als ze de bestelling af kwamen leveren, moest het bierluik open,. De biervaten werden dan naar beneden gesmeten en landden op een kussen van paardenhaar. Het vat of de kist werd er beneden uitgehaald en onder in de kelder gezet. De jenever en de Vieux kwamen in grote mandflessen van tien liter bij ons aan. Op een keer zette ik zo'n mandfles met jenever te hard neer, waardoor deze brak en er een plas jenever van tien liter onder in de kelder stond. 'Ga maar naar de douane', zei Ad, 'en zeg maar dat we een ongeluk hebben gehad met een mandenkruik jenever.' En dus liep ik naar het douanekantoor, dat gevestigd was op het verlengde van het perron. De schade werd door een douane-ambtenaar opgenomen en we hoefden geen accijns te betalen.

Groeten, Bert Broekman
bertvliegkist@hetnet.nl

Nipt verlies voor kaderteam Wapen van Liempde

Liempde - De uitwedstrijd tegen DOS uit Heesch heeft voor het Liempdse kaderteam een nipt en tegelijkertijd pijnlijk verlies opgeleverd. De tegenstanders staan hoog in de rangschikking en door het verlies dreigt het Wapen van Liempde de aansluiting met de top te verliezen. Piet Leermakers won zijn partij van 140 caramboles in twaalf beurten en Leo van Hastenberg kwam tot 88 caramboles in negen beurten. Harm van de Laar verloor kansloos in tien beurten. Martien van den Tillaart voltooide zijn 230 punten in tien beurten, met een mooie hoogste serie van 101. Zijn tegenstander maakte echter gretig gebruik van de gelijkmakende beurt om de voor hem resterende zes caramboles te maken en zodoende de totale wedstrijd met 5-3 te winnen.

Bedrijfs- en kantoorunits in voormalige Blanca-wasserij

Boxtel - De voormalige wasserij Blanca krijgt een nieuwe bestemming. Eind vorig jaar kochten Bouwbedrijf BLT en Wiba Vastgoed & Projectontwikkeling het bedrijfscomplex aan de Baroniestraat 107-111. Zij gaan hier diverse zelfstandige bedrijfs- en kantoorunits realiseren, zowel koop als huur.

Met de plannen van de nieuwe eigenaren krijgt het complex eindelijk een definitieve bestemming en keert de bedrijvigheid langs het spoor terug. De units zijn geschikt voor kleine en grotere ondernemers, ze variëren van 60 tot wel 900 vierkante meter, met een hoogte van 4 tot 7 meter. De grootte en indeling van de bedrijfs- en kantoorunits, eventueel met verdiepingsvloer, is variabel en wordt nader bepaald met de huurder of koper. Alles kan aan zijn of haar wensen worden aangepast. De units worden casco opgeleverd, uiteraard wel voorzien van eigen energie-aansluitingen. Een aantal beschikt over parkeren op eigen terrein.

Heb je interesse of wil je meer informatie? Neem dan contact op met G. Hulskes, via 06-29085931.

Sportuitslagen

BRTC Uitslagen:
SABO BOXTEL                                         -         CORNUITEN                                 9 - 1
TAVERBO SABO 1                                 -         GRAND CAFE REMBRANDT        6 - 4
BAT BOYS                                                 -         DE DOMMEL                                 4 - 6
TAVERBO SABO 2                                 -         ROTSVAST                                 8 - 2
TAVERBO SABO 3                                 -         TAVERBO SABO 4                         7 – 3

Bridgeclub De Rots
Uitslagen woensdag 14-01-2015
A-lijn
1 A. Schoonen & L. Seinstra 62.50 %
2 E. Visser & P. Zuidgeest         56.66 %
3 J. vd Borne & J. Fischer         52.91 %
4 R. Daverveld & R. Koelink         52.50 %
5 P. Broers & L. Luycx         50.83 %        

Bridge Rembrandt 13-1-15:
A-lijn:
01 J. Claassen & L. Weitmann        61,64%
02 J. vd Horst & H. Peerlings        60,12%
03 A. v Diesen & Y. Smits         59,52%
04 V. v Kempen & S vd Vries        55,24%

B-lijn:
01 P. & M.J. Ronde                61,30%
02 E. Kemna & D. Landman        56,51%
03 P. & A. Schoonen                53,80%
04 Th. & W. vd Lans                50,78%

BRIDGECLUB " LIEMPDE
Op donderdag 15 Jan. 2015 is in de Serenade de Kerstdrive gespeeld
A Lijn
1 Heren R van Heeswijk – Bekkers         66,93 %
2/3 Echtpaar Habraken                 61,46 %
2/3 Heren van Heesch – C van Heeswijk 61,46 %
4 Heren van Echteld – van de Wiel         54,47 %

B Lijn
1 Echtpaar Kuijpers                 66,67 %
2 Dames Prinsen – van de Westelaken 60,12 %
3 Echtpaar Vermulst                 58,33 %
4 Dames Smits – de Jong                 53,72 %

C Lijn
1 Dames Biekens - Timmermans         64,38 %
2 Dames Tinnenbroek – van Gemert         62,50 %
3 Heren van Ruremonde – van Pelt         60,00 %
4 Dames G van Boeckel – van de Hoek 57,29 %

Bridgeclub Boxtel
Uitslag van donderdag 15 januari
A-lijn
1 Jan & Joke van de Meerendonk 56,25%
2 J. Peerlings & R. van Stuivenberg 55,00%
3 A. Bosveld & M. Soederhuizen 53,75%

B-lijn
1 Joop & Trudie Hooijer 58,75%
2 J. van Doremalen & F. van Roij 58,33%
3 G. v/d Horst & M. van de Meijden 55,83%

C-lijn
1 Pieter & Lydia Springer 64,06%
2 T. Bosveld & L. de Laat 60,94%
3 C. Broeders & A. van de Ven 55,21%

Biljarten:
DOS'71                                 - W. van Liempde kader         5-3
de Hazelaar                         - WvLiempde/RegioBank 1 30-22
WvLiempde/RegioBank 2 - W v Eerschot                        29-20
WvLiempde/RegioBank 3 - de Helftheuvel                 25-29

Biljartprogramma 't Ivoor week 26 jan. t/m 30 jan.
Ma. 20:00        `t Ivoor 1        BV De Hazelaar 2        3-band
Ma. 13:00        `t Ivoor 1        BV De Hazelaar 2        recr.
Ma. 13:00        `t Ivoor 2        De Piepers 3        recr.
Di. 20:00        `t Ivoor 3        Het Wapen van Eerschot 2        libre C2
Wo. 19:30        BV De Hazelaar 4        `t Ivoor 1        libre C1
Wo. 20:00        `t Ivoor 2        Krijt op Tijd 2        libre C2

Uitslagen 12-01 t/m 17-01-2015.
Librecompetitie:
BBG Haarsteeg 2 -- 't Ivoor 1 :                                 22 -- 27
Asperia-AquaRest 2 -- 't Ivoor 2 :                         23 -- 21
't Ivoor 3 – De Helftheuvel 2 :                                 24 -- 27
Dagcompetitie libre:
't Ivoor 1 :                                                                 vrij                        
't Ivoor 2 :                                                                 vrij                        
Dagcompetitie 3-banden klein:
't Ivoor 3 – NAL 7 :                                                 21 -- 24
3-Banden groot competitie:
De Hazelaar 3 -- 't Ivoor 1 :                                 22 -- 29

Voetbal DVG
Zaterdag 17-01-2015
PUPILLEN:
OJC D2        DVG D1        6-8
DVG D2        OJC D8        2-6
DVG E1        OJC E3        6-1
OJC E4        DVG E2        1-6
DVG E3        OJC E10        13-1
OJC E14        DVG E4        6-0
DVG F2        Erp F2        17-0
DVG F3        Beerse Boys F2G        1-10
DVG F5        Bmc F7        9-1
Schijndel F8        DVG F6        1-1

JUNIOREN:
DVG A1        Beerse Boys A1        5-1
DVG B1        EVVC B1        3-0
Beerse Boys B3        DVG B2        1-4
OJC C2        DVG C1        3-0
DVG C2        OJC C3        1-7
Beerse Boys C2        DVG C3        8-0

Programma zaterdag 24-01-2015
PUPILLEN:                        aanvang
DVG D1        WEC D1        11:45
???        DVG D 2        11:00
Nulandia E1        DVG E1        10:00
DVG E2        Udi'19 E3        10:30
Nulandia E4        DVG E3        10:00
DVG E4        Rhode E7        10:30
?????? DVG ME1        09:00
DVG F1        Rhode F1        09:30
DVG F2        Rhode F2        09:30
Vow F2        DVG F3        10:30
DVG F4        Rhode F8        09:30
Scmh F2        DVG F5        10:30
DVG F6        Wec F4        10:30

JUNIOREN:
DVG A1        Helvoirt A1        14:30
DVG B1        Sv Brandevoort B1        14:30
DVG B2        Helvoirt B2        14:30
DVG C1        Helvoirt C1        13:00
DVG C2        ?????? 11:30
DVG C3        Rhode C4        13:00

Zondag 25-01-2015        aanvang
SENIOREN:
D.A.W. 1        DVG 1        12:00
D.A.W. 3        DVG 2        10:00

Zaalvoetbal
Uitslagen 17-01-2015
Bakkal – Goossens Fin advies                 8-4
Filpe Mode -Cafe 't Geveltje                 11-2
X2COM – Fysio De Dommel                 2-3
Laansma Tuinen -Vouwwagenspec. 0-6
C.J.v.d. Sande – Feestcafe de Nozem 2-3
H.v. Boxtel – Autorijschool Gestel         4-1

Uitslagen 19-01-2015
Comsche Hoeve – Vermeer Verz
Requal Team – Hart.v. Boxtel
Auberge – Green Team
Meijtech Montage – Interieurshop
Termeer Support – Celdex b.v

Programma 24-01-2015
16.30 X2COM – Grieks Rest. Corfu
17.15 Hajji/Kissami – Laansma Tuinen
18.00 Fysio de Dommel – v.d.Langenberg/Fleur
18.45 Tahadi – 't Tweespan
19.30 Kwalitaria Strik – Heva Autobedrijf
20.15 Vouwwagenspecialist – Adm Jilesen
21.00 Autorijschool Gestel – Feestcafe De Nozem
21.45 Filipe Mode / E. Maas – H.v. Boxtel

Programma 26-01-2015
19.00 Celdex.b.v. – Auberge
19.45 Corfu –Faes entertainment
20.30 Plaza / Kwalitaria – Vermeer verz
21.15 vd Heijden milieu – v. Stekelenburg
22.00 Reuqal Team – Meijtech Montage

Rugby Club Ducks
Uitslagen zaterdag 17 januari:
Cubs:
Ducks/Oysters-AAC/RCH 40-14
Junioren:
Ducks/Oysters-The Dukes 7-106

Uitslagen zondag 18 januari:
Colts:
Eemland-DucksDukesRCE 0-12
Senioren:
Breda-Ducks/Oysters 7 – 71

Programma zaterdag 24 januari:
TBM:         Mini toernooi bij Ducks                                                                 10.00
Cubs:         Ducks/Oysters                        ----                 Pickwick Players                 11.00
Junioren:         Gooidogs                 ----                 Ducks/Oysters                                 12.00

Zondag 25 januari:
Colts:         DucksDukesRCE1        ----                 RRC/Sparta (Den Bosch) 11.30
                        DucksDukesRCE 2 ---                 Tilburg/Breda (Den Bosch) 13.00
Senioren:        Ducks/Oysters                        ---                 RRC/Dordt (Boxtel)         13.00

Basketbal:

BC Bumpers vs. JRC 55-64 (31-27)

Winst voor eerste libreteam 't Ivoor

Boxtel - Het eerste libreteam won deze week van BBG Haarsteeg en herstelde zich daarmee goed van de grote nederlaag van vorige week.

Don van der Wiel en Chris Fasseur wisten hun partij in winst om te zetten met moyennes van respectievelijk 8,18 en 7,77. Theo Verhagen moest het onderspit delven. Het tweede team liet steken vallen in de race om de titel; het leed een nederlaag tegen de concurrent uit Heeswijk. Jacques van Loon en Toon Bevers waren geheel kansloos. Daarentegen had Ad van Os een bijzondere prestatie in petto door met een moyenne van maar liefst 5,66, een persoonlijk record, zijn partij te winnen. Ook het derde team moest lijdzaam toezien hoe de tegenstanders met de winst gingen lopen. Theo van Dongen en Jan Meeuwis verloren hun partij. Math Hendriks redde de eer door winst.

De 3-banders op de grote tafel boekten weer een nuttige overwinning. Zij behaalden 29 punten tegen De Hazelaar uit Rosmalen zodat ze in de race blijven voor de eerste plaats. Leo van de Westelaken en Bernhard Legierse boekten een overwinning. Louis van der Meijden kwam tot negen punten. De 3-banders op de kleine tafel, uitkomend in de dagcompetitie, verloren nipt. Johan Verhoeven was de grote uitblinker met een mooi moyenne van 0,724, goed voor tien punten. Frits Radema en Toon Hoffmans konden dit goede voorbeeld niet volgen en verloren beide. De afdeling recreanten was deze week vrij van competitie.

Ducks/Oysters zegevieren in Breda

Boxtel - De senioren van Ducks en Oysters begonnen hun uitwedstrijd in Breda voortvarend en hielden de regie. De thuisploeg werd meteen vastgezet op de eigen helft en in de verdediging gedwongen.

Een penalty voor Ducks vlakbij de trylijn werd door Ben Verstraten zo snel genomen, dat de verdediging van Breda nog niet was opgesteld: 0-5. Hierna volgden twee tries van Pim van Esch doordat hij goed meeliep, op het juiste moment de bal kreeg en kon scoren. Vlak voor rust wist center Michiel Driessen een goede aanval af te ronden met een try. De ruststand was 0-26. Gelijk na de rust maakte Ducks een fout en scoorde Breda tegen. Dit was gelijk het laatste wapenfeit van Breda. Ducks nam de zaken weer over en bouwde de voorsprong gestaag uit. Op het einde stond de teller op elf tries en acht benutte conversies door Pim van Esch. Dit betekende een eindstand van 7-71. Komende zondag om 13.00 uur in Boxtel wordt de road naar het kampioenschap voortgezet tegen RC Rotterdam/Dordt.

Groots jeugdtoernooi
Aanstaande zaterdag 24 januari is er bij Rugby Club Ducks op Sportpark den Wielakker een groots toernooi voor de mini's, de spelers van 11 en 12 jaar oud: het Dommel Ducks toernooi. Hiervoor treden in totaal twaalf teams aan, uit Eindhoven, Den Bosch, Etten-Leur, Breda, Oisterwijk, Den Haag, Uden, Gelre, Middelburg en natuurlijk Boxtel om de sportieve strijd met elkaar aan te gaan. Het toernooi duurt van 10.00 tot 16.00 uur en wordt van een feestelijk tintje voorzien door een dj. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen en en indruk te krijgen van deze mooie, stoere sport.

Ponyruiters van Sint Martinus wederom in de prijzen

Boxtel - Ter voorbereiding op de Brabantse kampioenschappen over twee weken namen Suus van de Nieuwenhof en Kim van de Sande van Sint Martinus afgelopen zondag deel aan de dressuurwedstrijd in manege de Molenheide in Schijndel. Suus wist zich met haar pony Nando in de klasse CL1 te verzekeren van een mooie derde en een tweede plaats met 188 en 186 punten. Kim en haar pony Vic konden in de klasse CM1 de vijfde en de eerste plaats op hun naam schijven met 190 en 194 punten.

Sabo Boxtel verkleint gat met koploper Taverbo/Sabo 1

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) boekte De Dommel de eerste zege van dit seizoen op de Bat Boys. De winnaar deed meteen de laatste plaats weer over aan de Cornuiten. Dat team leed een 9-1 nederlaag tegen Sabo Boxtel, dat op zijn beurt weer dichterbij Taverbo/Sabo 1 kroop. De koploper wist maar met het kleinst mogelijke verschil (6-4) van Grand Café Rembrandt te winnen.

Bij De Dommel liet Ad van Lier blijken op de weg terug te zijn na zijn langdurige blessure, want hij won al zijn enkelspelen. De zege van 6-4 op een concurrent voor de onderste plaats Bat Boys was zeker verdiend, mede omdat in drie partijen die in de vijfde game beslist werden de punten naar De Dommel gingen. Lijstaanvoerder Taverbo 1 had het moeilijk tegen Grand Café Rembrandt. Dit duel had ook in het voordeel van Rembrandt kunnen eindigen omdat twee partijen voor het einde de stand nog 4-4 was. Rembrandt kon met slechts twee spelers aantreden en het was uiteindelijk Taverbo 1 dat met 6-4 won.

Door deze kleine zege kon achtervolger Sabo Boxtel dichterbij komen, omdat deze ploeg wel flink uithaalde tegen de Cornuiten. Voor Sabo Boxtel scoorden de broers Hans en Marcel van Weert maximaal en dit keer moest alleen Wim van Aarle de winst laten aan Corné Kuijpers van Cornuiten. Marthe de Koning en Henk van de Laak wisten geen partij te winnen en konden deze grote nederlaag dus ook niet voorkomen. Ook de nummer drie van de ranglijst Taverbo 3 kon een klein beetje profiteren en won de prestigestrijd tegen het vierde team van Taverbo, met 7-3. Voor Taverbo 4 kon alleen Peter de Rooij echt een vuist maken, met twee winstpartijen. Het derde punt wist Toon van Geel te scoren. Bij Taverbo 3 deed Ad van Weert niet onder voor zijn broers die bij Sabo Boxtel spelen. Hij haalde de maximale score uit zijn drie enkelspelen.

De grote verassing van de laatste weken is Taverbo 2, dat deze keer met een ruime zege van 8-2 op Rotsvast aan de haal ging. Aanvoerder Mari van Dijk wist drie partijen te winnen, maar deze keer konden ook Lothar Groth en Joop van Eijk goed volgen met ieder twee winstpunten. De zege in het dubbelspel bracht uiteindelijk de 8-2 uitslag op het wedstrijdformulier, waarbij wel gesteld moet worden dat in enkele partijen de winst ook naar Rotsvast had kunnen gaan.

Clubtitels Taverbo
Jasper van der Aa mag zich het komend jaar clubkampioen van de Boxtelse tafeltennisvereniging Taverbo noemen. Tijdens de clubkampioenschappen afgelopen zaterdag versloeg hij in de finale titelverdediger Michel Sperling. Na een toernooi met vele verrassingen waren het uiteindelijk Michel Sperling en Jasper van der Aa, beiden uitkomend voor het eerste team van Taverbo, die het tot de finale van de A-groep wisten te schoppen. Hoewel Sperling de grote favoriet was ging de winst, na een wedstrijd met vele fraaie rally's, met 3-0 naar Van der Aa.

In de B-groep had Sietz van der Aa de winst voor het grijpen, maar uiteindelijk bleek Brandon van Brussel over de langste adem te beschikken. Hij won de partij met minimaal verschil in de beslissende vijfde game. Bij de jeugd ging de overwinning naar Sjoerd van Heerenbeek. Hij was ongenaakbaar en wist al zijn partijen winnend af te sluiten. Dani de Rooij moest genoegen nemen met de tweede plek.

Drie judokampioenen voor JC Liempde

Liempde - Judo Club Liempde heeft afgelopen zaterdag twee kampioenen afgeleverd tijdens de derde ronde van de Brabant Cup in Moergestel. De Liempdenaren namen met liefst vijftien judoka's deel aan dit toernooi. Tijdens een reeks van vijf toernooien kunnen zij punten verdienen. Wie aan het einde hiervan de meeste punten heeft verzameld, wint de Brabant Cup.

In een extreem spannende poule zaten Xavi van Weert en Keira Kreijveld. Nadat alle judoka's tegen elkaar hadden gestreden, waren er drie met hetzelfde puntenaantal. Daarom moest dit drietal nog een keer tegen elkaar judoën. Wederom was de eindstand gelijk. Hierdoor werden alle drie de judoka's uitgeroepen tot kampioen. In deze poule zal het er dan ook om gaan spannen wie er aan het einde van de reeks wedstrijden met de Brabant Cup vandoor gaat. Een tweede plaats ging naar de JC Liempde-leden Migus Ribeiro, Roy Kemps, Teun Franken, Myntje Spriensma, Joost van der Linden, Tess Schoones en Collin van Rooy. Derde werden Esmee van Heerebeek, Irene van Ooijen, Gijs de Wit, Jens Putmans, Senn Steenbakkers en Jop Putmans. De coaches Nikki Leenhouwers en Willem van Heerebeek waren erg tevreden met de behaalde resultaten. Veel leden van de Liempdse vereniging zijn nog volop in de race voor de Brabant Cup.

Winst Collin van Dijk
Omdat de andere judoka's een dag eerder op de mat kwamen, was alleen Collin van Dijk van Judo Club Liempde zondag vertegenwoordigd bij een groot internationaal toernooi van de Judo en Jiu-Jitsu Club Gemert. Er kwamen in totaal ongeveer 500 judoka's op de mat. Collin (59,4 kg) kwam uit in de klasse -60kg -21 jaar en was oppermachtig in zijn poule. In de eerste wedstrijd tegen een lid van Judoclub Asahi uit Waalwijk scoorde Collin meteen met een overname (yoko-guruma) een yuko (5 punten). Even later maakte hij het af met een prachtige uchi-mata (heupworp) en scoorde hiermee een ippon. Collin is deze worp al langer aan het trainen en scoorde nu voor de eerste maal een ippon in een wedstrijd met de uchi-mata. Ook in de tweede wedstrijd, tegen een wat kleinere judoka uit Helmond, lukte deze worp perfect. Zijn tegenstander ging hoog door de lucht en ging vol op zijn rug. De derde partij duurde eveneens niet lang en werd eenvoudig gewonnen, door zijn tegenstander op de grond in de houdgreep te nemen (ippon).

Collin is goed bezig om zijn niveau van het vorige seizoen te evenaren. Na zijn knieoperatie heeft hij acht maanden geen wedstrijden kunnen judoën. Afgelopen november, bij zijn rentree, ging het nog niet erg goed en vorige week bij het Espoir toernooi in Eindhoven was een Zwitser hem nog te snel af. In Gemert ging het eindelijk naar wens. Aanstaande zaterdag komt de echte test bij het Zuid-Nederlands kampioenschap onder 21 jaar. Dan kan Collin, tegen de beste judoka's van Brabant en Zeeland, echt laten zien wat hij momenteel waard is. Als het lid van Judo Club Liempde het podium haalt, mag hij op zaterdag 7 februari deelnemen aan het Nederlands kampioenschap in Nijmegen.

Corné Verdonk en Michel van Kasteren winnen hometrainen 2015 bij DVG Harald Verhoeven individueel kampioen.

Foto: Mark van der Pol

Liempde - Voor de vierde keer achter elkaar werden afgelopen vrijdag 16 en zaterdag 17 januari de jaarlijkse hometrainwedstrijden gehouden bij voetbalvereniging DVG. Er werd gestreden om de sprinttitel, het individueel kampioenschap en de titel beste ploeg. De teams die zich hadden ingeschreven waren aan elkaar gewaagd, waardoor er onderling leuke en spannende ritten ontstonden.

De grote favoriet, Harald Verhoeven, wist ook dit jaar zijn faam waar te maken en won zowel de sprinttitel, in een geweldige tijd van 17,04 seconden wat omgerekend 73,94 km per uur is, als het individuele klassement na twee dagen. Op de tweede plek eindigden hier Corné Verdonk, op de voet gevolgd door zijn zoon Martijn Verdonk met slechts 0,08 seconden verschil.

Ook de strijd om het ploegenkampioenschap was erg spannend. De Bulldog Bikers, Corné Verdonk en Michel van Kasteren, moesten in de finalerit 1,05 seconden verdedigen tegen de ploeg van Harald Verhoeven en Anton Hermes, Cultuur Logies Liempde. Deze laatste ploeg won de spannende finale weliswaar, maar de mannen van de Bulldog Bikers wisten met 0,69 seconden toch hun voorsprong te behouden en konden uiteindelijk trots de grote wisselbeker in ontvangst nemen. Op de derde plek eindigde het verrassend sterke team van Van 't Hooft&van Rosmalen notarissen met de renners Martijn Verdonk en Luc Schellekens. De organisatie kijkt tevreden terug op de spannende wedstrijden en hoopt dat volgend jaar nog meer teams de uitdaging aan willen gaan voor de mooie eretitels.

Midwintertocht Wandelvereniging De Keistampers

Boxtel - De Boxtelse Wandelvereniging De Keistampers houdt op zondag 1 februari haar jaarlijkse midwintertocht. Deze gaat dit keer onder andere door Landgoed Velder, Landgoed Heerebeek en cultuurlandschap De Mortelen/Scheeken bij Liempde en Oirschot.

De wandeltocht start bij het Jacob Roelandslyceum aan de Grote Beemd 3 in Boxtel. Wandelaars die willen meedoen, kunnen ervoor kiezen om 7, 12, 20 of 30 kilometer te lopen. Voor de deelnemers aan de twee kortste tochten zijn busjes geregeld, zodat men meteen middenin de natuur kan starten. Langs de route zijn verschillende rustposten ingericht, waar tegen een schappelijke prijs warme of koude versnaperingen te koop zijn. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van nordic walking-stokken of een GPS-apparaat. Meedoen aan de wandeltocht kost 3 euro (2 euro als je lid bent van een erkende wandelbond). Afhankelijk van de tocht die wordt gelopen, kan gestart worden tussen 8.00 en 13.00 uur. Voor meer informatie en de precieze starttijden per route, kun je terecht op de website www.dekeistampers.nl.

Tabitta pakt twee tickets voor landelijke wedstrijden

Foto: Roos van Bommel

Boxtel - Afgelopen zaterdag turnden Esmee Komen en Summer van den Hurk een goede tweede voorwedstrijd in Zierikzee. 37 instappers gingen deze dag de strijd aan voor een plek in de landelijke kwartfinale.

Summer eindigde op een knappe vijfde plek met 48,750 punten. Op sprong behaalde ze 13,200 punten. Op rekstok beloonde de jury haar oefening goed, 12,45 punten. Summer bleef op balk stevig staan en behaalde daar 12,750 punten. Op vloer behaalde ze 10,350 punten. Esmee kwam na een mindere oefening op balk sterk terug om uiteindelijk op een knappe twaalfde plek te belanden. Op sprong kende de jury 13,150 punten toe. Op rekstok maakte Esmee het na de balk helemaal goed met het tweede punt van haar deelnemersveld, 13,600 punten. Op balk behaalde ze 11,150 punten en op vloer 9,400 punten. Het is nog even afwachten welke toestelfinales Summer en Esmee hebben behaald. Zij hebben zich in ieder geval geplaatst voor de landelijke 1/4 finale voor instap N2.

HCB'92 B-jeugd verliest nipt van KPJD

Boxtel - De B-jeugd van HCB'92 speelde zaterdag 17 januari thuis tegen KPJD Beek en Donk. De vorige ontmoeting tussen beide teams was in het nadeel van HCB'92 beslist, met een flink puntenverschil.

Nu wisten de spelers wat ze konden verwachten, het zou een pittige partij worden. KPJD ging de rust in met een voorsprong van 5-6. De meiden van HCB'92 lieten deze keer echter niet over zich lopen. Ze waren sterk in de verdediging en ook in de aanval zat er een goede beweging in en werd er mooi vrij gelopen. Ondanks dat de meiden tot het laatst toe vochten, trokken zij net aan het kortste eind. Met een punt verschil was de eindstand 12-13.