DeMooiBoxtelKrant

25 mei 2016

DeMooiBoxtelKrant 25 mei 2016


Foto: Sander van Kasteren

Voor tweede jaar op rij blijft het stil op Drievuldigheidszondag
Wederom koude douche voor Heilig Bloedprocessie

Boxtel - Nadat het de hele ochtend en het begin van de middag droog was gebleven, begon het zondag rond 14.00 uur dan toch te regenen. En hoewel veel deelnemers de moed erin bleven houden, was het toch geen grote verrassing toen om 14.30 uur de Heilig Bloedprocessie voor het tweede jaar op rij werd afgelast. De teleurstelling was dat echter wel.

De weersvoorspellingen voor deze Drievuldigheidszondag, zoals de eerste zondag na Pinksteren in de Rooms-Katholieke Kerk wordt genoemd, waren de hele week al slecht. Er was een grote kans op regen. En dat is funest voor de Bloedprocessie, met al die prachtige, delicate vaandels en kostuums, die vaak vele jaren oud zijn.
In de Sint-Petrusschool stonden alle lopers al in vol ornaat klaar, geschminkt en omgekleed, toen een half uur voor vertrek de beslissing werd genomen: geen Heilig Bloedprocessie. Teleurgesteld leverden de deelnemers hun attributen weer in en kleedden zich om. De rode engel kon haar vleugels weer afdoen, de bruidjes mochten hun mooie jurkjes weer verwisselen voor hun spijkerbroek en ook Adam en Eva konden na het nemen van een selfie als aandenken weer uit hun rol stappen.

Foto: Hans van Doorn

De vele vrijwilligers die zich met de organisatie bezighouden, gingen meteen aan het werk. Thea van der Velden, die zich elk jaar met vele anderen toelegt op de kleding, haalde de strikjes aan de jurken al los. "Alle knopen en strikken moet er weer uit zodat de kostuums goed uit kunnen hangen", vertelde ze. En ja, natuurlijk was ze teleurgesteld: "We werken elk jaar vanaf de woensdag na Pasen hard aan het verstellen en vermaken van de kostuums. Het is erg jammer als de processie dan niet door kan gaan." En nu? "Morgen moeten de kinderen van de Petrus weer gewoon naar school", aldus Thea, "dus alles moet weer worden opgeruimd." Dat betekent dat alle kleding weer terug moet naar de bibliotheek. "Daarvoor moeten we zo even een paar sterke mannen regelen", lachte ze.

De traditionele slotplechtigheid in de Sint-Petrusbasiliek, waarbij de Heilige Bloeddoek weer wordt opgeborgen, ging wel door. In een goed gevulde basiliek droegen de profeten hun teksten voor, die zij eigenlijk in de processie zouden laten horen. Het orgel werd gespeeld en harmonie Buchestelle bracht enkele liederen ter gehore.

Hiermee kwam ook dit jaar weer een einde aan een Heilig Bloedprocessie die geen doorgang mocht vinden. Niet alle betrokkenen lieten hun hoofd hangen. Sommigen zochten de gezelligheid op bij het barretje op het schoolplein van de Sint-Petrus of in het café; daar konden zij proosten op een goed vervolg voor volgend jaar.

Kijk voor meer foto's op pagina 6 en op www.mooiboxtel.nl.

Oude Wilgenbroek-tijden herleven op drukbezochte mavo-reünie

Boxtel - Dertig jaar geleden namen zij samen hun diploma in ontvangst. Sindsdien zijn velen elkaar regelmatig blijven zien, maar toch waren er vrijdagavond bij de mavo-reünie van de leerjaren 1982-1986 en 1983-1987 ook oud-leerlingen bij die hun klasgenoten van weleer jarenlang niet meer hadden gezien. Zo'n 125 oud-Wilgenbroekleerlingen bevonden zich weer drie decennia terug in de tijd en schudden handen, vielen elkaar in de armen en stonden samen op de dansvloer bij Partycentrum Denziz. Een feest van herkenning voor velen, met talloze 'o ja-momenten', verhalen van toen en van nu.

Lees verder op pagina 7.

Matineeconcerten bij Sint-Petrus

Boxtel - De Stichting Kerkconcerten Boxtel (SKB) heeft in zijn orgelcyclus 2016 voor het eerst twee matineeconcerten opgenomen op zaterdagmiddag. Tijdens zo'n concert krijgen jonge aankomende Nederlandse organisten - die meestal nog aan een conservatorium studeren - de kans om podiumervaring op te doen. Het eerste zaterdagmiddagconcert wordt op zaterdag 4 juni gegeven door Bas Koster, Adriaan Hoek verzorgt het tweede concert op zaterdag 9 juli.

De concerten beginnen om 14.00 uur en duren niet langer dan drie kwartier, de toegang is gratis. De SKB wil met deze twee concerten peilen in hoeverre er bij het publiek belangstelling is voor zo'n zaterdagmiddagconcert. Ook wil de stichting belangstellenden de gelegenheid bieden even de Sint-Petrusbasiliek binnen te lopen en, bijvoorbeeld tijdens het winkelen, een rustpunt te vinden door middel van mooie orgelmuziek en kennis te maken met het befaamde Smits-orgel (1842).

Organist Bas Koster, die het eerste matineeconcert verzorgt, studeert momenteel aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Op 9-jarige leeftijd begon hij met keyboardlessen en volgde later orgellessen bij Arie Burggraaf. In 2008 vervolgde hij deze orgellessen en improvisatielessen bij Gerben Mourik in Oudewater, die hem voorbereidde op het conservatorium. Vanaf 2013 volgde Bas les bij Ad van Sleuwen voor literatuur, en sinds september 2015 bij Ruud Huijbregts (literatuur) en Jelena Bazova (literatuur) aan het Fontys Conservatorium te Tilburg. Bij hetzelfde instituut volgt hij improvisatielessen bij Henco de Berg. Bij Gerben Mourik volgt hij nog steeds koraalimprovisatielessen.
Als organist is Bas sinds 2010 verbonden aan de Protestantse Gemeente in Gouda waar hij voornamelijk de diensten begeleidt in de Westerkerk. In 2011 volgde de benoeming tot organist aan de Hervormde gemeente van Oudewater-Hekendorp.

Koster speelt zaterdag 4 juni een programma met werken van Bach, Mendelssohn, Andriessen en Reger. Hij zal ook improviseren op een door Kees van Houten vlak vóór zijn concert op te geven thema, een bekende en voor iedereen herkenbare melodie.
De hierop volgende concerten in de Sint-Petrusbasiliek zijn:
zondag 19 juni 20.15 uur: Kees van Houten
zaterdag 9 juli 14.00 uur: Adriaan Hoek
zondag 28 augustus 20.15 uur: Tommy van Doorn
zondag 25 september 20.15 uur: Arjen Leistra
zondag 16 oktober 20.15 uur: Thed van den Aker
zondag 23 oktober 16.00 uur: Vocaal Ensemble o.l.v. Reinier Wakelkamp.

Hartstichting organiseert Hartstocht Het Groene Woud

Boxtel - Op zaterdag 25 juni organiseert de Hartstichting, in samenwerking met De Keistampers, Bosch Rexroth en gemeente Boxtel, Hartstocht Het Groene Woud. Dit is een bijzondere wandeling door landschap de Mortelen. Deelnemers kunnen 5, 14 of 25 km wandelen en zo bijdragen aan de strijd tegen hart- en vaatziekten.

Wandelen door landschap de Mortelen lijkt wel een reis terug in de tijd met vochtige weiden, loofbos en enorme houtwallen. Starten aan de Hartstocht wandelroute is mogelijk tussen 9.00 en 10.00 uur bij Bosch Rexroth in Boxtel. Met een afgestempeld startbewijs krijgen deelnemers onderweg een drankje en versnapering bij Herberg de Schutskuil. Wie een hengel meebrengt kan in de nabij gelegen forellenvijver een visje vangen en zelfs laten bereiden (tegen betaling) door de kok van de herberg.

Inschrijven voor Hartstocht Het Groene Woud kan via www.hartstichting.nl/hartstocht-groenewoud. De wandelingen kosten 15 euro per volwassene. Voor kinderen onder de 12 jaar is de wandeling gratis. Van het inschrijfgeld gaat 12,50 euro naar onderzoek om hart- en vaatziekten eerder te herkennen. Jaarlijks krijgen ongeveer 8.000 Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis zonder vooraf duidelijke klachten gehad te hebben. Door hart- en vaatziekten eerder te herkennen, kunnen artsen tijdig starten met een behandeling.

Genoeg bewegen houdt hart en bloedvaten in conditie en verlaagt de bloeddruk. Daarom organiseert de Hartstichting, in samenwerking met De Keistampers, Bosch Rexroth en gemeente Boxtel, Hartstocht Het Groene Woud. Wandelvereniging De Keistampers heeft als kenner van dit prachtige Brabantse landschap speciaal voor deze gelegenheid een mooie wandelroute uitgezet. Start en finish zijn bij Bosch Rexroth op het bedrijventerrein Ladonk in Boxtel.

Deze Hartstocht wandeling maakt onderdeel uit van meerdere Hartstochten, die door de Hartstichting worden georganiseerd door het land. Meer informatie over de Hartstichting is te vinden op www.hartstichting.nl.


Informatieavond Heilig Hartparochie in De Walnoot

Boxtel - De Heilig Hartparochie houdt op woensdag 1 juni een informatieavond bij Gemeenschapshuis De Walnoot. De bijeenkomst begint om 19.30 uur. Vanaf 21.30 uur is er gelegenheid om samen na te praten.

Het bestuur van de Heilig Hartparochie wil graag in contact blijven met zijn parochianen. Het bestuur wil hen informeren en met hen van gedachten wisselen. Ook heeft het bestuur bij zijn aantreden beloofd om ieder jaar open en transparant naar zijn parochianen te zijn.
Met de informatieavond geeft het bestuur invulling aan deze gedachte. Daarom nodigt het alle parochianen van de Heilig Hartparochie uit Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde hiervoor uit.

Kijk voor meer informatie op www.heilighartparochie.nl.

KBO-activiteiten

Donderdag 26 mei        Bridgen in de Walnoot        13.30
                        Handwerken in de Orion        13.30
Vrijdag 27 mei        Rikken en jokeren in De Rots        13.30
Maandag 30 mei        Koersballen in De Orion        14.30
Dinsdag 31 mei        Biljarten in De Walnoot 13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Walnoot         14.00

Maremakdag in het teken van lol maken en gezond naar school gaan

Boxtel – Op de Maremakdag heeft burgemeester Buijs de aftrap gegeven voor de waterdrinkcampagne 'Les je Dorst' bij SBO De Maremak. Les je Dorst is opgezet door Brabant Water in samenwerking met Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en past binnen het bredere thema 'Gezonde School'. De Maremak dingt naar dit vignet en hoopt het nog voor de zomervakantie in ontvangst te kunnen nemen.

De leerlingen zijn inmiddels al aan de slag met het bouwen van hun forten van pallets als burgemeester Buijs een kwartier te laat arriveert. "Jullie zullen ook wel sorry moeten zeggen als je te laat bent, dus bij dezen zeg ik dat ook: sorry!", begint de burgemeester. Een van de kinderen is het er niet mee eens en vindt dat de burgemeester moet nablijven. De kinderen lachen en zijn uitgelaten. Als de burgemeester zijn verhaal doet blijkt dat zij goed op de hoogte zijn van het project Les je Dorst.

Ingrid Bodeutsch van de GGD en begeleidster van het project legt uit waarom de campagne van belang is: "We merken dat kinderen snel naar zoet grijpen als ze wat te drinken pakken. Daarom krijgt ieder kind een eigen bidon, waar zijn of haar naam op komt." De burgemeester vult haar aan: "Boxtels kraanwater is gezond, van goede goed en schoon." Daarnaast bevatten volgens hem veel fruitdrankjes, of yogo en chocomel veel zuren die slecht voor je tanden zijn.

De kinderen horen het allemaal aan en gaan daarna snel weer aan de slag met het bouwen van hun fort ter ere van de feestelijke Maremakdag. Samenwerken staat daarbij centraal, wat te merken is aan het feit dat jong en oud gemengd aan de slag gaan. Zo hoopt de school dat de ouderen de jongere kinderen op sleeptouw nemen. Iets dat in de praktijk goed blijkt te werken. Als buitenstaander krijg je de indruk dat de kinderen allemaal al lang weten wat een gezonde school inhoudt. Medewerker Els van de Wijdeven legt uit dat dat ook zo is: "We doen als Maremak al heel veel wat in het programma van de Gezonde School staat. We moesten het eigenlijk alleen nog op papier vastleggen."

Zo geeft de Maremak bijvoorbeeld smaaklessen waarbij leerlingen in contact kunnen komen met nieuwe soorten eten en deed de school mee aan het schoolontbijt, waar het belang van goed en gezond ontbijten nog eens werd onderstreept.

Groep 7 legt verkeersexamen af

Burgemeeste Buijs opent de Maremakdag en trapt de campagne 'Les je Dorst' af. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Op 23 en 24 mei was het voor zo'n 420 leerlingen van de groepen 7 van de Boxtelse basisscholen tijd voor klamme handjes tijdens het praktisch verkeersexamen.

Maandag moest de eerste helft door de stromende regen het twintig minuten durend parcours afleggen langs vijftien controleposten. Veel kinderen zullen er overigens minder lang over hebben gedaan, aangezien zij stevig doorfietsten om zo snel mogelijk weer naar binnen te kunnen. Dinsdag hadden de examenkandidaten meer geluk, toen was het droog.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Vanaf 9.00 uur vertrokken de leerlingen op beide dagen om de minuut vanaf de parkeerplaats bij Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat. Dit jaar namen De Vorsenpoel, De Oversteek, De Spelelier, St. Petrus, Angelaschool, De Hobbendonken, St. Theresia, Prinses Amaliaschool, De Beemden, Jenaplan Molenwijk en De Maremak mee aan het examen.

BeCOOL meets Talent geeft Liempds talent een podium

Foto: Cock Stam

Liempde - In De Serenade in Liempde kon Liempds talent zich afgelopen zondag laten horen bij BeCOOL meets Talent. Het opleidingsorkest van Fanfare Concordia Liempde, BeCOOL, begeleidde de talenten daar waar nodig. De optredens varieerden van mondharmonica en viool tot zang, elektrische gitaar en slagwerk.

Kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar zetten hun beste beentje voor. Michel Bergman organiseerde de talentendag voor het Liempds talent. De muzikale middag werd geopend door een woord van de voorzitter en een optreden van de slagwerkgroep onder leiding van Willy van der Steen. Later begon het diverse programma met meerdere hoogtepunten zoals Jurre Wouters die op zijn saxofoon The Pink Panther vol overtuiging speelde. Of Ian van der Laan die op de mondharmonica 'With a little help from my friends' speelde onder begeleiding van BeCool.

Foto: Cock Stam
Foto: Cock stam

Irene van Oijen speelde verder op een versterkte dwarsfluit 'Love me like you do' met BeCOOL en Senna Smulders zong een prachtige versie van de ballad 'Als alle lichten zijn gedoofd'. Julia Kroonen zorgde voor een waardige afsluiter met 'Treasure', waarbij ze het hele publiek mee liet zingen.

Kijk voor meer foto's op mooiboxtel.nl.

In het artikel over de opening van het Liempds Handelshuis in DeMooiBoxtelKrant van 18 mei is per ongeluk vermeld dat daar nieuw en gebruikt witgoed met schade verkocht wordt. Dit is niet juist. Hier moest staan dat zowel nieuw en gebruikt witgoed met én zonder schade verkocht wordt.

Liduinahof

Foto: Monique Fick

Lidwina (Liduina) van Schiedam, ook bekend als Lidewij (geboren in Schiedam 18-03-1380 en overleden in Schiedam 14-04-1433), beschermheilige van zieken en verplegenden.

Volgens het verhaal wordt Lidwina geboren op Palmzondag 1380, op het moment dat in de kerk het lijdensverhaal naar Mattheüs wordt voorgelezen. De bevalling verloopt zeer voorspoedig. Lidwina is het vijfde kind van negen, het eerste en enige meisje. Volgens de Middelnederlandse vertaling van de Vita prior, het Leven van Lidewij, krijgt ze een 'sprekende' naam. Liedewij(de) zou betekenen dat ze langdurig ('wijd') zal lijden ('liden').

Rond haar twaalfde wil haar vader Lidwina uithuwelijken. Haar moeder vindt haar te jong en verzet zich tegen een huwelijk. Lidwina zelf wil evenmin in het huwelijk treden. Ze smeekt God haar een ongeneeslijke ziekte te zenden, zodat ze onaantrekkelijk voor de wereld zal worden. Tijdens een schaatspartij op Maria-Lichtmis (2 februari) 1395 komt ze ten val. Daarbij breekt ze een rib in haar rechterzij. Enkele dagen later ontstaat in diezelfde zij een groot gezwel dat maar niet wil genezen. Op Sint-Jansavond (23 juni) van dat jaar breekt het gezwel open. Daarmee zijn Lidwina's bezoekingen allerminst voorbij. Ze blijft voortdurend ziek, in totaal 38 jaar lang. De eerste jaren scharrelt ze nog een beetje in en rond haar huis, maar vanaf 1398 ligt ze op bed. Tot aan haar dood in 1433 zet ze geen voet meer op de grond. Lidwina lijdt aan allerlei kwalen die in de Vita uitvoerig worden belicht: wormen ter grootte van een pink kruipen uit haar lichaam; haar onderbuik is volledig verrot; ze verliest regelmatig veel bloed; door het vele huilen wordt ze blind en verder lijdt ze aan de 'derdedaagse koorts'. Indien men haar wil verleggen, moet dat met de grootst mogelijke omzichtigheid gebeuren, anders zou ze letterlijk uit elkaar vallen.

Aanvankelijk heeft Lidwina geen vrede met haar situatie: ze is jaloers op haar vriendinnen die gezellig buiten kunnen spelen. De pastoor praat met haar over de pijnen die Christus had geleden omwille van de zonden van de mensen. Het overdenken van Christus' passie geeft Lidwina innerlijke rust en vrede. Ze legt zich neer bij haar ziekte. Sterker nog, ze wil lijden om zielen uit het vagevuur te verlossen. Haar enige voedsel is de Heilige Hostie. Rond haar ziekbed laat God te harer ere een aantal wonderen plaatsvinden. Zo blijkt een kan plotseling gevuld te zijn met hemelse wijn. Ook heeft ze beschikking over een buidel met geld die – hoeveel ze ook weggeeft aan armen en behoeftigen – nimmer opraakt. Lidwina treedt buiten zichzelf. Ze reist in de geest naar Rome en Jeruzalem. Tijdens een van die visioenen krijgt ze een doorntje in haar voet. Het wondje is daadwerkelijk te zien. In de kerstnacht van 1426 voelt ze hoe haar maagdelijke borsten zich vullen met melk, net zoveel als de Heilige Maagd bezat om Jezus te kunnen zogen. Ook ziet ze hoe zielen naar hel, vagevuur of hemel worden gevoerd.

Op de derde dag na Pasen 1433 blaast Lidwina haar laatste adem uit, en op vrijdag 17 april wordt ze volgens haar Vita, onder overweldigende belangstelling, begraven. Al in 1434 bouwt het stadsbestuur een kapel boven haar graf. In 1615 worden Lidwina's relieken overgebracht naar Brussel. Op 14 juni 1871 worden ze naar haar geboortestad teruggebracht. In 1890 wordt Lidwina door paus Leo XIII heilig verklaard.

Bron: Ludo Jongen; Schiedam, Lidwina van, in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland.

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Avondvierdaagse Boxtel

Foto: SPPiLL

Boxtel -Voor de 45e keer organiseert WSV de Keistampers dit jaar de Avondvierdaagse van Boxtel, en wel van dinsdag 7 tot en met vrijdag 10 juli. Dit jubileumjaar viert de vereniging samen met alle deelnemers. Ook is er in het kader van deze mijlpaal voor gekozen om een goed doel te ondersteunen, namelijk de Stichting Wensambulance Brabant.

Individuele wandelaars kunnen zich tot 3 juni inschrijven voor de Avondvierdaagse via dekeistampers@live.nl, met opgave van adres en telefoonnummer. Inschrijven tijdens de wandeldagen kost één euro extra.
Wie voor een herinnering in aanmerking wil komen, dient door te geven hoeveel keren is deelgenomen. Deelname kost 3,75 euro met herinnering, wie geen herinnering wenst betaalt 2,25 euro. Per deelnemer gaat 0,25 euro naar Wens Ambulance Brabant.Deze stichting maakt het mogelijk een laatste wens van ernstig zieken te realiseren. Daar is veel geld voor nodig. WSV De Keistampers wil zich inzetten om hiervoor actie te ondernemen.

Het programma van de Avondvierdaagse is als volgt:
Dinsdag 7 juni vertrek vanaf 18.00 uur Jacob-Roelandlyceum
Woensdag 8 juni vertrek vanaf 18.00 De Walnoot
Donderdag 9 juni vertrek vanaf 18.00 uit Lennisheuvel
Vrijdag 10 juni slotdag. De 10 kilometerwandelaars vertrekken om 17.30 uur vanaf het Jacob-Roelandlyceum en de 5 kilometerlopers vertrekken om 18.30 uur. Ter afsluiting is er een grootse intocht op de Markt met muziek, de prijsuitreiking door burgemeester Buijs en veel gezelligheid.

Meer weten? Mail naar dekeistampers@live.nl of bel 06-16211703.

Open zaterdag D'n Liempdsen Herd

Liempde - D'n Liempdsen Herd houdt zaterdag 28 mei een open dag. De boerderij aan de Barrierweg 4 in Liempde is van 9.00 tot 12.00 uur geopend voor iedereen die een kijkje wil nemen.

Het monumentale pand wordt momenteel verbouwd en gerestaureerd om vanaf 2017 te functioneren als bezoekerscentrum. Om Liempdse inwoners en andere geïnteresseerden te laten zien wat er allemaal is veranderd, zet SPPiLL vanaf april iedere laatste zaterdag van de maand de deuren open. De vrijwilligers staan klaar om een rondleiding te geven en uit te leggen wat er allemaal gaat gebeuren. Iedereen is van harte welkom.
Er wordt hard gewerkt in de boerderij. Wekelijks, en zelfs bijna dagelijks, is er een vast clubje vrijwilligers te vinden dat de boerderij restaureert en verbouwt tot D'n Liempdsen Herd. Het wordt een informatie- en vertrekpunt voor bezoekers die Het Groene Woud in willen trekken, maar bovenal ook een ontmoetingscentrum voor Liempdse inwoners; een warme, gezellige plek voor de hele gemeenschap. Er is inmiddels al veel veranderd.
De open zaterdagen zijn elke laatste zaterdag van de maand (met uitzondering van de vakantieperiode) van 9.00 tot 12.00 uur.

Flesseninzameling JAS Liempde

Liempde - In de week van 30 mei gaan leden van de jeugdvereniging Jong Actief Sportief Liempde op pad om lege statiegeldflessen of Op-Liemt-gemunt-muntjes op te halen.

Tussen 18.30 en 20.00 uur gaan de leden langs de deuren om lege statiegeldflessen of Op-Liemt-gemunt-muntjes op te halen. Dankzij de medewerking van Coöp Tax kunnen zij de flessen omwisselen voor contant geld. Met dit geld worden allerlei knutselmaterialen en sportartikelen gekocht waarmee ruim honderd kinderen zich weer wekelijks kunnen vermaken in jeugdhuis PIUS X.
Leden mogen nu ook al de flessen meenemen naar hun clubhuis. JAS Liempde heeft een buis bij Coöp Tax waar Op-Liemt-gemunt-muntjes in gedoneerd kunnen worden.

Schapenscheren bij Kinderboerderij

Boxtel - Aanstaande zondag worden de twee mini-schaapjes geschoren op De Kinderboerderij in Boxtel. Dit wordt traditioneel gedaan tijdens het landelijk kinderboerderijweekend, door vaste schapenscheerder Henri van Weert.

Om 14.15 uur wordt het eerste schaapje verlost van haar wintervacht, om 15.00 uur het tweede. Naast het scheren zijn er leuke en leerzame activiteiten rondom het thema 'houden van dieren', met veel aandacht voor de geiten. Kinderen mogen natuurlijk ook lekker knutselen binnen. De kinderboerderij is geopend van 14.00 tot 16.00 uur en gratis toegankelijk.

Fietscampagne Boxtel Trapt Los! van start

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De gemeente is vrijdag van start gegaan met het project 'Boxtel Trapt Los', dat het fietsgebruik onder 50-plussers stimuleert. Dit gebeurt samen met Lokale Agenda 21 en de lokale afdeling van de Fietsersbond.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Monique Fick
Foto: Monique Fick
Foto: Monique Fick
Foto: Monique Fick
Foto: Monique Fick

Tijdens het project zijn er meerdere Fietsloketten waar belangstellenden persoonlijk advies krijgen over het eigen fietsgedrag. Met een smartphone-app wordt het daadwerkelijke fietsgedrag gemeten. Deelnemers kunnen een waardebon ter waarde van 100 euro verdienen. Het project loopt tot en met 30 juni. Fietsambassadeur Daan legt uit dat de bijbehorende app op de achtergrond meet hoe en waar bewoners zich voortbewegen. Ook kunnen gebruikers zo zien of zij meer of minder dan gemiddeld op de fiets zitten.
Wethouder Herman van Wanrooij nodigt inwoners van harte uit om vaker de fiets te pakken: "Met dit project dagen we 50-plussers uit om ritten waarvoor ze nu vaak de auto pakken eens fietsend af te leggen. Denk aan de wekelijkse gang naar de sportclub of de kerk. Ook kan het interessant zijn om één of meerdere dagen met de fiets naar het werk te reizen."
Het project valt onder de paraplu van het 'Fietsplan Boxtel' zoals vastgesteld in 2010. Een van de doelstellingen in het fietsbeleid is het aandeel fietsverplaatsingen in korte ritten te laten stijgen van 39 procent in 2009 naar 44 procent in 2020. "Met Boxtel Trapt Los kunnen we twee vliegen in één klap slaan: Boxtelse burgers blijven langer fit en mobiel én we verlichten de druk op onze wegen", aldus Van Wanrooij.
Aan de Fietsloketten kunnen geïnteresseerde senioren advies krijgen van Boxtelse leeftijdsgenoten. Deze fietsambassadeurs geven tips over veilig fietsen en kijken samen met de bezoeker naar de mogelijkheden om méér te fietsen. Ook kunnen bezoekers er een e-bike uitproberen of advies krijgen over goed bewegen.
Tegen de zomer hoopt de wethouder de eerste resultaten uit de app te ontvangen.

Veelzijdigheid WSD zichtbaar tijdens open dag

Boxtel - Zaterdag brachten vele geïnteresseerden een bezoek aan sociaal werkbedrijf WSD dat ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan de deuren opende voor publiek. Bezoekers konden uitgebreid kennis maken met het bedrijf dat alles uit de kast had gehaald om te laten zien wat het vandaag de dag doet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.

Zowel op het terrein van WSD aan de Schouwrooij 20 als bij kringloopwinkel Het Goed, Helicon en Holland Recycling was te zien hoe mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk worden geholpen en aan het werk zijn. Bezoekers werden, tot grote vreugde van de jeugdige bezoekers, met een toeristentreintje naar de verschillende locaties gereden. Er was een banenmarkt en een werkgeversmarkt, bezoekers konden workshops volgen en medewerkers van WSD toonden hun talenten op het talentenplein.
Burgemeester Mark Buijs opende de open dag. Vol trots heette hij de eerste aanwezigen welkom: "Ik sta hier namens de elf burgemeesters van de gemeenten waar WSD voor werkt. En ik ben trots dat WSD haar 60-jarig bestaan kan vieren. Want in die 60 jaar heeft zij inmiddels zoveel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk geholpen. Dat is ontzettend belangrijk want kunnen werken is vaak de beste zorg die we mensen kunnen bieden."
Wie alle onderdelen van de open dag wilde bezoeken moest daar een paar uur voor uittrekken. De diversiteit van het bedrijf werd wel duidelijk. WSD is in de loop van de 60 jaar ontwikkeld van sociale werkplaats naar bedrijf dat mensen met een arbeidsbeperking ontwikkelt naar werk. Per persoon bekijkt WSD wat iemand kan, waar hij of zij kan werken en wat er nodig is om iemand te ontwikkelen in zijn werk. De open dag was een prima gelegenheid om daar eens wat meer kennis van te nemen.

Kinderboerderij Boxtel start eetkamerproject voor eenzame senioren

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De Kinderboerderij Boxtel start met een eetkamer voor ouderen. Dit gebeurt in samenwerking met de Stichting Ouderen in Regie en stichting Eet met je Hart. De eetkamer moet eenzaamheid onder ouderen tegengaan en op 11 juni open gaan. Voor de eetkamer zoekt de Kinderboerderij met enige spoed vrijwilligers.

De wijk Boxtel Oost kent naar verhouding veel alleenstaande senioren; zo'n 250 ouder dan 70 jaar, waarvan 40 procent zelfs 80 plus is. Sommigen van deze groep zijn minder mobiel of hebben nog maar weinig vrienden of kennissen. Door voor maximaal vijftien personen tot drie keer per week een eetkamer te organiseren hoopt de Kinderboerderij deze ouderen weer bij het sociaal leven te betrekken.

De Kinderboerderij gaat haar woonkamer inrichten tot een eetkamer. Deelnemers worden daar drie dagen in de week rond de klok van 12.00 uur ontvangen door de gastvrouw, vrijwilligers en de harde werkers van Cello. Maaltijden worden met professionele apparatuur klaargemaakt en geserveerd. De bedoeling is dus niet dat het personeel op de Kinderboerderij zelf gaat koken. Alle senioren uit Boxtel kunnen deelnemen op voorwaarde dat zij voor eigen rekening gebruik maken van een maaltijdenservice die op locatie bezorgd en bewaard en/of opgewarmd kan worden. Afwassen is niet verplicht, maar helpen mag. Ouderen kunnen bij de medewerkers van de Kinderboerderij meer informatie krijgen. Ook kunnen zij bellen met 0411-672927.

Mensen die vrijwillig willen helpen voor transport van en naar de Kinderboerderij en als gastvrouw/-heer kunnen zich aanmelden op de Kinderboerderij, per e-mail naar info@kinderboederijboxtel.nl of met een briefje naar Stichting Kinderboerderij Boxtel, Apollopad 1, 5283KE Boxtel.

Rectificatie Liempds Handelshuis

In het artikel over de opening van het Liempds Handelshuis in DeMooiBoxtelKrant van 18 mei is per ongeluk vermeld dat daar nieuw en gebruikt witgoed met schade verkocht wordt. Dit is niet juist. Hier moest staan dat zowel nieuw, gebruikt en nieuw witgoed met schade verkocht wordt.

Expositie Alfred Ost en de Heilig Bloedprocessie bij MUBO

Foto: MUBO

Boxtel - Museum Boxtel (MUBO) presenteert in samenwerking met het Stedelijk Museum Hoogstraten in België een unieke expositie van werken van de Vlaamse kunstschilder Alfred Ost (1884-1945). Deze expositie is te bewonderen van 21 mei tot en met 10 juli.

Als schilder en tekenaar van het dagelijks leven, maakte Ost in 1937 een unieke reeks werken over het volk dat op bedevaart kwam naar de Heilig Bloedprocessie in Hoogstraten. Nog nooit is deze reeks van werken tentoongesteld in een Nederlands museum. MUBO heeft hiermee dus een primeur. De expositie symboliseert de band tussen Boxtel en Hoogstraten als het gaat over het Heilig Bloedwonder en de Heilig Bloedprocessie. Maar los van dit onderwerp zijn de werken qua kleurstelling, tekentechniek en aquarelachtige inkleuring een lust voor het oog en sowieso de moeite van een bezoek waard.

Alfred Ost werd geboren op 14 februari 1884 in Zwijndrecht in België en overleed op 9 oktober 1945 in Antwerpen. Hij was een Vlaams kunstschilder, die vanaf 1910 het dagelijks leven tekende en schilderde in Mechelen. In Mechelen en Antwerpen volgde hij zijn artistieke opleiding, samen met onder anderen Prosper de Troyer en Rik Wouters. Tijden de eerste wereldoorlog verbleef hij in Nederland om zich in te zetten voor noodlijdenden. Hij tekende in die tijd veel affiches in opdracht van drukkerij Kotting in Amsterdam. Ost is een uitzonderlijk tekenaar, een uitstekend aquarellist en een zeer goed schilder. Hij wordt ook wel de 'Zwijndrechtse tovenaar' genoemd. Veel succes verwierf hij met zijn beroemde 'Ostiaanse paarden'.

Als leerling van het Klein Seminarie, kwam Alfred Ost in aanraking met de Heilig Bloedprocessie in Hoogstraten. Hij had daar vele vrienden en was vaste gast op de Heilig Bloed bedevaart. Ost was geboeid door het volk dat op bedevaart kwam: Noord-Brabanders, Kempische boeren, heren en dames uit de stad, pastoors, kermisvolk en bedelaars. Zijn bewondering voor de bedevaarders ging zo ver dat hij hierover in 1937 een reeks werken om te schenken aan de Hoogstraatse gemeenschap maakte. Hiertoe werd in 1939 een Heilig Bloedmuseum in Hoogstraten opgericht.

De expositie omvat in totaal 36 schilderijen die in tijdelijk bruikleen zijn gegeven door het Stedelijk Museum in Hoogstraten (België). Alfred Ost maakte voor zijn werken geen schetsen of voorstudies. Hij tekende direct op doek, zo ook voor de reeks van 36 werken. Die zijn tot stand zijn gekomen met een combinatietechniek. Eerst tekende hij het onderwerp in zwarte lijnen met Chinese inkt en vervolgens kleurde hij ze op een aquarelachtige wijze in. Hierbij gebruikte hij opvallend veel rode kleuren als de voorstelling van zijn tekening direct refereerde aan het Heilig Bloedwonder.

Tijdens de tot 10 juli durende expositie is in de publieksruimte ook het processievaandel uit 1880 te zien. Het is gerestaureerd door Irene Pineda en Erna Verstraete.

De entreeprijs is 3,50 euro voor volwassenen en voor kinderen van 12 jaar en ouder 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Het MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.


Stap 4: Lokaal en seizoensgebonden

Alles groeit en bloeit. Zoveel kleuren en geuren. Ik vind het fantastisch. Met ieder jaar leer ik meer en meer over planten en ieder jaar bekijk ik een stukje groen met nóg meer verwondering, leergierigheid en een kinderlijke blijheid, omdat er zoveel te ontdekken en leren valt.
Wandelend door de regio, zoals de Kampina, Geelders en Scheeken, spelen we en klieren we elkaar met kleefkruid, vertellen we onze wensen na het wegblazen van paardebloemzaden en roepen de kinderen enthousiast wat ze allemaal aan bloemen, beestjes en insecten zien. Althans voor een heerlijk half uurtje, en met heel veel geluk zelfs een uurtje, totdat ze om de minuut gaan vragen hoe lang het nog duurt.

Het in het moment zijn; bewust zien wat er groeit hier en nu, dat is mijn vierde stap van het gezonder voedingspatroon; het ontdekken en verwonderen over wat er te vinden valt in deze regio aan eten; wat wordt er geoogst op dit moment? En wat kun je er allemaal mee bereiden? Bij mij in de tuin groeien op dit moment raapsteeltjes, rucola, spinazie, snijbiet, bosbiet, waterzuring en radijs. Dat is allemaal geteeld, maar er groeien ook wilde planten en bloemen, waarvan de zaden aan zijn komen waaien of meegebracht door bijen of andere insecten; zoals paardenbloemen, kleefkruid, de brandnetel en zelfs het driekleurig viooltje. Deze laatste bloem is zo ontzettend lekker; heerlijk bloemig. Je moet deze wel plukken van een veilige en schone plaats, waar geen honden of andere beesten langslopen of auto's langsrijden. Heerlijk als snack, maar ook in salades, en vooral ook prachtig om te zien. En ik heb deze week nog een quiche kunnen maken van jonge brandnetelscheuten met bieslook en lente-ui uit de tuin. Normaal maak ik deze van spinazie, maar de spinazie was op. De kinderen vonden de brandnetelquiche lekkerder dan die van spinazie. Hierdoor kan ik van deze spontane koken-met-wat-je-kunt-vinden-in-de-tuin-en-er-iets-lekkers-van-maken-momenten heel erg genieten. Beperking maakt creatief.

De chefkok van Noma, sinds 2010 vier keer benoemd tot Beste Restaurant ter Wereld, is een prachtige bevestiging dat door beperking creativiteit ontstaat. Hij richt zich op het koken met alles dat in Scandinavië te vinden valt en dat is soms niet veel met wel vijf wintermaanden, waardoor je enorm creatief moet zijn met wat er is en wat er verder nog te vinden valt in de natuur.

De meeste restaurants en supermarkten hebben producten uit heel de wereld; van oorsprong verse producten die vaak lange afstanden hebben afgelegd, door vele handen zijn gegaan en eenmaal in onze handen alles behalve vers zijn en dus ook allang niet meer op hun best smaken en de meeste voedingswaarden kwijt zijn. En dan heb ik nog niets gezegd over de brandstof die nodig is om ze hiernaartoe te krijgen of over de toevoegingen, die ze krijgen om ze langer vers en mooi te houden.
Door je te richten op wat er hier en nu beschikbaar is, bespaar je niet alleen brandstof en de toevoegingen, maar stimuleer je de lokale boeren, krijg je veel meer voedingswaarde voor je geld en nog mooier: ontdek je hoe het land om je heen eruitziet, hoe het ruikt, hoe het smaakt; hoe rijk het land direct om je heen wel niet is.

Stap 4: Bezoek die lokale boer en ontdek producten uit je eigen regio. Proef de versheid en de diversiteit van alle gewassen die onze grond geeft, zoals een stamppot met rauwe raapsteeltjes erdoor gesneden, heerlijke salade met verse rucola, spinazie, kruiden en eetbare bloemen of probeer die brandnetelquiche; een echte aanrader!

Smakelijke groeten,
Tamara

Aanleg skateramp Hobbedonkseweg in volle gang

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De skateramp aan de Doctor de Brouwerlaan in Boxtel wordt afgebroken. In plaats daarvan komt een nieuwe ramp aan de Hobbedonkseweg. De werkzaamheden daarvoor zijn inmiddels in volle gang.

Volgens een woordvoerder van de gemeente was de kwaliteit van de huidige skateramp niet voldoende om hem te kunnen verplaatsen. Het nieuwe skatepark heeft een grotere gebruikswaarde voor alle skaters. Op dit moment liggen er nog twee bezwaarschriften tegen deze werkzaamheden. De verplaatsing maakt deel uit van een grotere 'opknapbeurt' van het hele gebied waarbij ook de riolering wordt onderhouden en de parkeervakken geoptimaliseerd worden.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Er liggen twee bezwaarschriften van omwonenden tegen de skateramp. Die hebben geen schorsende werking wat wil zeggen dat de werkzaamheden niet hoeven te wachten op de uitkomst van de bezwaren. Als alles volgens planning verloopt zijn de werkzaamheden in juli klaar.

Vervolg van de voorpagina: Mavo-reünie

Tussen de feestende meute lopen inmiddels heel wat bekende Boxtelaren rond zoals wethouder Eric van den Broek of (One two trio) muzikant Joris Cijffers. Volgens organisatoren Ruud van der Meijden en Evelien van Hamond-Voets was het vinden van hun oud klasgenoten een koud kunstje in vergelijking met een vorige reünie in 2002. "Toen was het zoeken moeilijker omdat sociale media als Facebook nog niet bestonden", vertelt Evelien. "En we hebben erg veel hulp gehad van onze oude muziekdocent Maarten Koelink. Die had al zijn oude agenda's bewaard zodat we de namen konden overnemen. We moesten zo'n 220 oud-leerlingen bereiken en we hebben er uiteindelijk zo'n 180 gevonden."

Eén van die 180 was Marcel Voets wiens leven, net als dat van vele jaargenoten in 1986-1987 nog allesbehalve gepland was. "Ik heb op voorhand niet nagedacht over hoe mijn leven zou lopen of wat ik wilde worden. Wel realiseer ik me nu dat ik niet de makkelijkste was toen. Vooral bij meneer Heemskerk. Dat was een zenuwachtig type. Het was echt een sport om hem te treiteren. Je hebt op die leeftijd niet in de gaten wat je doet met zo iemand."

Na het openingswoordje van Ruud, waarin ook even wordt stilgestaan bij acht oud-leerlingen die overleden zijn, barst het feest los. Want 'het leven moet gevierd worden', aldus Ruud. En zo geschiedde tot in de kleine uurtjes onder de foute en minder foute hits van de jaren 80.

Kijk voor meer foto's op www.mooiboxtel.nl.

Mijn Mooi Boxtel: Eppo Schellekens

Foto: Eppo Schellekens

De lucht was adembenemend mooi op 21 april, ik kreeg zoveel positieve reacties op deze foto dat ik hem graag met de inwoners van Boxtel wil delen.

Dierenarts Leo Hornix geeft na ruim drie decennia het stokje door

Het team van Dierenartsenpraktijk Hornix. Foto: Dierenartsenpraktijk Hornix

Boxtel – Dierenartsenpraktijk Hornix. Leo Hornix, gezicht en oprichter van de praktijk, gaat na 32 jaar vanwege gezondheidsklachten geleidelijk afbouwen. Hij doet dit gedurende een periode van intensief samenwerken met zijn collega's uit Schijndel en Sint-Oedenrode. Uiteindelijk zal hij de zaak overdragen.

"Ik wil het rustiger aan gaan doen en richting de toekomst mijn praktijk in goede handen achterlaten. De collega's van Dierenartsenpraktijk Schijndel kende ik al goed en zij sluiten prima aan bij mijn visie", licht Hornix toe. Vanaf 1 april zijn er daarom nieuwe gezichten in de praktijk te zien. Angela IJpelaar heeft al 12 jaar praktijkervaring. Op maandag, donderdag en vrijdag komen bezoekers haar in de spreekkamer tegen komen. Haar aandachtsveld betreft, naast de algemene behandeling van het huisdier, het maken van echo's en de specifieke behandeling van knaagdieren en huidpatiënten. Sanne Roozen is vooral verantwoordelijk voor de operaties. Daarnaast houdt zij op twee middagen in de week spreekuur.

De praktijk gaat met deze fusering deel uitmaken van een samenwerkingsverband met de praktijken in Rooi en Schijndel. Dit levert uitgebreidere mogelijkheden op. Zo kunnen dieren dezelfde dag nog terecht voor het maken van een röntgenfoto of echo. "Ik vind het belangrijk dat mijn klanten op een goede manier ergens anders terecht kunnen. Bovendien is er door de samenwerking meer tijd voor zaken als nascholing en kunnen we gebruik maken van elkaars kennis", licht Leo toe.

Uiteraard brengt de samenwerking ook een aantal veranderingen met zich mee. Zo wordt enkel nog op afspraak gewerkt. Voor spoedgevallen is de praktijk uiteraard wel ten alle tijden open.

Het werken op afspraak heeft meerdere voordelen, zo legt assistente Dianne van Dijk uit. "We plannen de afspraken ruim zodat de dieren uitgebreid onderzocht kunnen worden. Ook geeft het rust in de wachtkamer. Een gespannen kat hoeft zo niet meer naast een hond te wachten." Sanne Roozen is ook positief: "Mensen zien dat er tijd voor hun huisdier wordt genomen en gaan met een goed gevoel de deur uit."

Dierenkliniek Hornix biedt naast de normale consulten ook een aantal gratis controles aan. Zo kunnen bezoekers een afspraak maken voor een gebits- of gewichtscontrole, maar ook voor artroseconsulten of puppybegeleiding. Angela IJpelaar legt uit: "bij de puppybegeleiding kunnen eigenaren alle vragen over hun pup stellen aan de assistente. Daarnaast leren de pups tijdens deze consulten dat het lang niet altijd vervelend hoeft te zijn bij de dierenarts."

Mensen die net een nieuw huisdier hebben aangeschaft kunnen dan gerust een afspraak voor een eerste gratis check-up, de dierenarts kijkt dan of de pup, kitten of het konijn helemaal gezond is.

In totaal werken negentien dierenartsen bij de praktijken in Boxtel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Allen zijn gespecialiseerd in een diersoort. "Door de jaren heen zijn we steeds meer diersoortspecifiek gaan werken. Je kan het niet meer allemaal alleen doen", legt Leo uit. "Door het inzetten van meerdere artsen kun je je als dierenarts beter toeleggen of specialiseren. Door deze samenwerking kunnen we dus de kwaliteit en service blijven bieden en verder uitbouwen."

Voor het maken van een afspraak kun je bellen met: 0411-674144. Dierenartsenpraktijk Hornix is dagelijks geopend van 13.30 tot 18.00 uur. Op maandag en woensdag zelfs tot 19.00 uur.

Het is eventueel ook mogelijk om op maandag of donderdagochtend een afspraak te maken.

Voor spoedgevallen is de praktijk 24 uur per dag bereikbaar.

Het ophalen van voer en medicijnen kan zonder afspraak, tijdens openingstijden. Het team ziet jou en je huisdier graag een keertje op de praktijk.

Dry Needling en fysiotherapie

Wat is het?
De laatste jaren is er een nieuwe behandelvorm ontstaan: Dry Needling. Dit is een behandelvorm waarbij de fysiotherapeut gebruikt maakt van een naaldje, om spierspanning in een spier op te heffen. Wetenschappelijk is dat onderzocht, en het blijkt samen met fysiotherapie goed resultaat te hebben.
Met Dry Needling wordt spierverkramping ontspannen via het gericht prikken met een naald binnen de spier. Door het gebruik van een naaldje wordt snel gedacht aan acupunctuur, maar dat is het niet. Het werkt niet op energiebanen, maar direct op de spier zelf.

Wat kun je verwachten?
Dry Needling word toegepast op aanwezige triggerpoints. Een triggerpoint is een 'knoop' in een spier die naast de lokale drukpijn ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze een oorzaak kunnen zijn van pijn en problemen bij bewegen.
Triggerpoints geven:
- pijn/stijfheid lokaal in een spier maar ook elders 'op afstand'
- bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
- verminderde kracht in spier(en)
- pijnontwijkend gedrag; je gaat 'anders' bewegen

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek je klachten in kaart brengen. Daarna worden de spieren onderzocht die deze pijn kunnen veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar spierverkrampingen (triggerpoints), die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

De behandeling is gericht op het deactiveren van de spierverkrampingen door middel van Dry Needling. Via gericht prikken met een naaldje worden de spierverkrampingen losgemaakt. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich dan uit naar andere spieren en ook langs de wervelkolom. Je krijgt na de behandeling ook oefeningen voor thuis om het resultaat verder te verbeteren.
Het inbrengen van het naaldje voel je niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan gepaard met wat lokale pijn en soms ook op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur. Het kan ook voorkomen dat je wat gaat transpireren en dat je je even vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.
Deze behandelmethode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie of manueel therapie. Indien je aanvullend verzekerd bent vallen ook de kosten voor Dry Needling hieronder.

Voor een afspraak of meer informatie bel FysioSluijters: 0411-624266.

Derde editie Boxtels Muziekstraatje 25 bands

Foto: Red River Band

Boxtel - De derde editie van het 'Het Muziekstraatje' gaat op 29 mei van start. Het evenement dat georganiseerd wordt door de Red River Band maakt een ongekende groei door. Op de eerste editie van het festival speelden 4 kapellen tegenover 8 op de tweede editie. Dit jaar zullen zelfs 25 bands spelen, waaronder niet alleen blaaskapellen, maar ook slagwerkgroepen, een sambaband en leerlingenorkesten.

Op maar liefst zes podia, verspreid over het gebied dat loopt vanaf de Rabobank via de Stationsstraat en Rechterstraat naar de Brownies&downieS bij de Croonpassage, treden de 25 muziekgroepen op. Volgens voorzitter van de Red River Band Rudi van der Plas een veel groter aantal dan de organisatie in eerste instantie dacht: "We hadden gehoopt op de inschrijving van veertien groepen, maar hadden 'ineens' meer dan 20 aanmeldingen." Mede-organisator en orkestleider van de Red River Band Johan van de Loo valt hem bij: "En daarvan komen 14 kapellen uit Boxtel. Een geweldig aantal!"

Het hoge aantal aanmeldingen betekent dat er van 12.00 tot 19.00 uur constant muziek is op twee podia tegelijk. De bands die meedoen spelen steeds in sets van 20 minuten en treden in totaal ieder drie keer op. "We spelen op de zes podia steeds drie om twee", legt Van der Plas uit.

Binnen bij Het Geveltje, repetitielocatie en het 'stamcafé' van de Red River Band, speelt Angela's Project, waarbij diverse (oud) leerlingen van de Angelaschool in verschillende samenstellingen muziek maken. Het is niet het enige podium waar de jeugd te horen is; gedurende de hele dag zullen verschillende opleidingsorkesten te horen zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om leerlingen van Fanfare Sint Arnoldus uit Lennisheuvel, maar ook het leerlingenorkest van Boxtel's Harmonie en dat van de Red River Band zelf.

Overigens gaat het bij de leerlingsorkesten niet enkel om jongeren, maar soms ook om ouderen die nog volop in de leer zijn. Rudi en Johan leggen uit dat het Muziekstraatje voor die leerlingen een mooie manier is om ervaring op te doen. "Bovendien werkt het inspirerend om andere orkesten en fanfares te zien spelen", legt Johan uit. Op het Spreektuinpodium bij de Rabobank spelen vooral de opleidingsorkesten en omdat daar volgens Van de Loo natuurlijk veel trotse ouders en grootouders op af komen is daar gezorgd voor zitplaats voor ouderen die wat minder goed te been zijn. Ook bij het hoofdpodium voor de Schoenenreus zijn zitplaatsen.

Het muziekstraatje moet dan ook een evenement voor het hele gezin worden, vertelt Johan: "In de Stationsstraat zijn ook verschillende activiteiten voor de kinderen. Zo staat er een springkussen en kunnen de kinderen spelletjes spelen waarmee ze een beloning kunnen verdienen." Ook de mobiele frietkraam van Mikies is aanwezig bij het festival.

De Red River Band opent de dag om 12.00 uur en dan volgt volgens Van der Plas 'een explosie van geluid'. "De Stationsstraat en een deel van de Rechterstraat moeten eigenlijk één groot terras met muziek worden." Dan is wel te hopen dat het niet regent op 29 mei, hoewel ook daar een noodscenario voor klaarligt. "Daar willen we het liever niet over hebben", grinnikt het duo. "Maar ook dan kan het evenement gewoon doorgaan."

De Red River Band regelt het grootste deel van de vrijwilligers voor bardiensten, verkeersregulering en EHBO intern. Het organiserende duo noemt het 'erg fijn' dat ze in die luxepositie zitten.

Op de vraag of het festival nog gaat groeien antwoordt Rudi opgewekt: "We hadden nog meer aanmeldingen dan de 25 bands die dit jaar optreden, maar gewoon geen plaats in het programma en ook geen ruimte meer voor ze. Maar we gaan zeker bekijken of en hoe we volgend jaar door kunnen groeien."

Het Muziekstraatje is aanstaande zondag 29 mei van 12.00 tot 19.00 uur in het centrum van Boxtel. Het is gratis toegankelijk.


Toon van der Sloot

Foto: Cock Stam

Wie kent hem niet? Toon van der Sloot stond aan de wieg van de Boxtelse afdeling van het CDA, nadat hij eerder jarenlang voor de KVP actief was geweest. Ook heeft hij zich jarenlang voor de gemeenschap ingezet als bestuurslid van organisaties als de LOM-school, de Vincentiusvereniging en de Noster Domus. Hoe is het nu met hem?

Toon is een echte lokale jongen, die opgroeide in Kleinderliempde, een buurtschap ten zuiden van Boxtel. Zijn ouders hadden daar een kruidenierswinkel die het buurtschap en de omliggende boerderijen voorzag. Als negende van in totaal tien kinderen groeide hij op in de landelijke omgeving. Toch zag hij al op vroege leeftijd dat niet iedereen zo'n rustige jeugd had toen hij naar de Rooms Katholieke jongensschool de Paulusschool ging. Deze lag in de Nieuwstraat tegenover de Rots, wat destijds een echte volksbuurt was. "Er gebeurde daar altijd wel wat", kijkt Toon er nu op terug. "Er waren heel veel kleine zaakjes en het was een heel levendige, maar wel ruige buurt. Nadat Hoogheem gebouwd was is bijna heel die wijk gesloopt en is het een hele nette buurt geworden. Ik wist al heel snel dat ik accountant wilde worden, dus ging ik naar de HBS op wat het Jacob-Roelandslyceum zou worden. Een hele fijne school, waar ik me altijd thuis gevoeld heb."

Na zijn studies economie en accountancy in Tilburg heeft Toon zijn hele werkzame leven als registeraccountant gewerkt. In eerste instantie voor een Amerikaans kantoor in Den Haag, waarvoor hij heel Nederland afreisde om zijn klanten te bezoeken. Een hele mooie, maar ook intensieve periode. Daarna ging hij werken voor een Nederlandse praktijk die later overgenomen werd door Deloitte, een van de vier grote accountantskantoren in de wereld. Als vennoot van de onderneming was hij daar niet alleen aanspreekpunt en eindverantwoordelijke voor een aantal grote klanten, maar ook voor het aannemen en ontslaan van het personeel. "Ik ben er erg trots op dat ik in al die tijd niemand heb hoeven ontslaan zonder dat we een andere werkplek voor onze mensen konden vinden. In die tijd ging het er natuurlijk gemoedelijker aan toe als nu, maar toch is het iets waar ik een goed gevoel bij heb."

Toon had zich tevreden kunnen stellen met enkel zijn werk, maar hij wist al snel dat hij meer wilde doen voor de samenleving. Misschien waren het de ervaringen in de volksbuurt tijdens zijn basisschooltijd of gewoon zijn katholieke opvoeding; Toon voelde zich altijd betrokken bij de maatschappij en in het bijzonder de minderbedeelden daarin. Hij werd op zijn 21e al actief in de KVP en was na de fusie met de ARP en CHU een van de oprichters van de lokale afdeling van het CDA. "Dat was een hele mooie tijd, maar af en toe wel lastig. De cultuur tussen de verschillende partijen was gewoon heel anders. Ik weet nog dat we een keer erg ver weg moesten om met een aantal leden van de ARP te gaan praten. Wij kwamen ten eerste al een kwartier te laat en het was duidelijk dat ze daar niet van gediend waren. Bijbellezingen waren aan ons katholieken ook niet zo besteed. Dus het was een hele cultuurshock om het allemaal voor elkaar te krijgen, maar het is uiteindelijk gelukt, ook hier in de regio. Bij het CDA heb ik me altijd ingezet in het bestuur en later ook als voorzitter. Ik volg het nog steeds op de voet. We hebben nu een hele jonge fractie die het prima doet, maar af en toe denk ik wel eens bij besluiten van het gemeentebestuur dat ik in een ander dorp leef dan zij. Ik kan die besluiten niet plaatsen in onze kleine Boxtelse samenleving met 30.000 inwoners. De tijden zijn veranderd, dus ga ik me er als oudere niet te veel mee bemoeien, maar af en toe jeuken mijn handen nog wel."
Naast zijn werk in de politiek heeft Toon zich ook ingezet voor vele andere instellingen en organisaties. Meestal als bestuurslid en, gezien zijn werk, als penningmeester. "Ik ben altijd bezig geweest met grote bedrijven, de centjes en de jaarrekeningen, dus is het leuk om ook de andere kant van de maatschappij te zien. De LOM school is een mooi voorbeeld. Dat was echt heel mooi werk. Het was zo'n dankbaar onderwijs voor die kinderen. Ze knapten gewoon enorm op van de extra aandacht die ze daar kregen. Later mocht dat niet meer en moesten alle kinderen samen naar school. Maar ik denk dat ze daar nog wel van terug komen. Op zich is het een prima idee, maar uiteindelijk blijkt het in belangrijke mate een bezuinigingsmaatregel te zijn geweest. Ik vraag me af of die leerlingen nog wel de aandacht krijgen die ze nodig hebben en of leraren daar de tijd wel voor hebben als ze nog 29 andere kinderen in de klas hebben zitten.
Tegenwoordig ligt de Vincentiusvereniging me heel nauw aan het hart. Je ziet toch dat er zelfs in Boxtel heel veel moeilijke gevallen zijn. Mensen die ondanks alle regelingen toch buiten de boot vallen en niet meer aan participeren toekomen. Daar zijn wij voor. We helpen met financieel advies en goederen en wat we verder maar kunnen doen. Ik zou graag willen zien dat er voor die mensen meer gedaan wordt. Er zijn heel veel clubs die er iets aan willen doen, maar weinig echte hulp. Too many chiefs, not enough indians, zeggen ze wel eens. Neem bijvoorbeeld de dagbesteding van mensen die een beschermde omgeving nodig hebben. Vroeger deed de WSD dat, maar die komen daar steeds minder aan toe. Je hebt nu dat hobbycentrum voor senioren, het zou toch mooi zijn als daar ook eens een groep van deze mensen naar toe zouden kunnen. Als wij er de ruimte voor zouden hebben, zouden wij het doen, maar dat is helaas niet zo. Toch zal iemand de regie moeten nemen."

Foto: Bets Bik

Lieve lezers,

Een aantal weken geleden schreef ik over de nieuwe parkeerambities van de gemeente. Deze zijn, zoals u weet, hoog gegrepen. Niet alleen wordt het de Brave Boxtelse Burger moeilijk gemaakt te parkeren in het centrum, we worden ook nog eens met zijn allen gevraagd om al onze visite bij te houden met een heuse visite-app! (Voor meer uitleg hierover, leest u mijn column van 27 april jl.)

Het is één ding om van de burger te vragen zich in onmogelijke bochten te wringen om zijn auto ergens neer te zetten. Het gaat echter érg ver om als gemeente ook nog eens iedereen op visite-rantsoen te zetten. En dan wordt dit ook nog eens digitaal bijgehouden via een app! In wat voor politiestaat zijn we beland? Schijnbaar mogen we helemaal niets meer zelf beslissen zonder dat de gemeente over onze schouder meekijkt.
Deze digitale burgerbewaking van de gemeente stopt niet alleen bij het de visite die je krijgt. Er zijn een hoop ambtenaren aan het werk om ons in de gaten te houden. Zo las ik namelijk in het Brabants Dagblad dat ook onze fietsen niet meer veilig zijn. Nee, de gemeente is ook geïnteresseerd in ons gedrag op twéé wielen; voor korte afstanden wordt namelijk te vaak de auto gepakt en daar wil de gemeente vanaf. Het aantal korte fietsritten zal dus moeten stijgen en onder het mom van 'Boxtel Trapt Los' zal een campagne worden gestart om dit voor elkaar te krijgen.
Dit alles zal de gemeente in de gaten willen houden met –jawel– een app. WÉÉR EEN APP! Je verzint het niet. Zoals te lezen op de foto hieronder zullen enkele burgers de komende maanden worden gevolgd om te zien waar ze fietsen, hoe snel en hoeveel. Big Brother is watching you. George Orwell had gelijk. Privé bestaat niet meer.
Mijn visite in een app, mijn fietsgedrag in een app, what's next? Een hondenpoep-app, waarbij de doelstelling 3 procent minder drollen in 2059 is? Een wildplasser-app, met als doelstelling een daling van 16 procent in 2032? Een app om te kijken hoe er meer apps kunnen komen in Boxtel? Ik zou er niet eens meer van opkijken. Met de visite-app als voorloper van deze sociale bewaking, stel ik voor deze massaal te boycotten. Want laten we eerlijk zijn, dit gaan we toch niet doen?

Misschien kunnen we een app creëren die de ambtenaren een beetje in de gaten houdt. Die bijhoudt wat ze doen en zo. Lijkt me een verfrissende kijk op het hele app-gebeuren. En ik denk dat het dan ook gauw afgelopen is.

Is er iemand toevallig handig met programmeren?

Liefs,
Bets

3787

St. Angelaschool. Kruis uit de 16e eeuw. Zijkant van de Angelaschool op de hoek Prins Bernhardstraat en de Baroniestraat. Het kruis is een geschenk van de familie van een van de zusters van St. Ursula. Voordat het in Boxtel werd opgehangen en ingezegend op 28 juni 1957 door deken Broekman, heeft het kruis in zuid Frankrijk gehangen.

Christ van Eekelen, heemkundekring Boxtel

Stichting Zwerfkat Boxtel opgericht

Boxtel - De gemeente Boxtel is een stichting rijker: Stichting Zwerfkat Boxtel. De stichting is opgericht door een aantal enthousiaste vrijwilligers die katten een warm hart toedragen. Zij ontvangen geen vergoeding en alle donaties worden volledig besteed aan het helpen van de zwerfkatten.

Zwerfkatten in Nederland moeten raken gewond, worden ziek en vermenigvuldigen ze zich razendsnel. Ook zorgt deze groep voor overlast waardoor ze weggejaagd, vergiftigd of mishandeld worden. Kittens die in het wild worden geboren kunnen gesocialiseerd worden maar een oudere zwerfkat kan niet meer wennen aan mensen. Voor hen biedt de stichting hulp. De katten worden diervriendelijk gevangen, onvruchtbaar gemaakt en weer teruggeplaatst op de plek waar ze leefden. Loopt de kat daar gevaar dan zoekt de stichting een andere plek voor het beestje. Op deze manier zal de zwerfkattenpopulatie niet verder groeien.

In Boxtel zijn veel zwerfkatten. Bekende 'hangplekken' zijn het industrieterrein en campings. Daarnaast worden veel kittens in en rondom het centrum geboren. Stichting Zwerfkat Boxtel wil deze katten graag helpen zodat erger voorkomen kan worden.

Mocht een zwerfkat die hulp nodig heeft bij jou in de buurt rondhangen, dan kun je de stichting bellen op 06-50869067 of kijken op www.zwerfkatboxtel.nl.


D66

Foto: D66

Hulp voor MBO-scholieren met een smalle beurs en voor vrijwilligers die een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moeten aanschaffen. En meer samenwerking op het gebied van duurzaamheid. Dat waren drie van de punten waarvoor D66 Boxtel zich de afgelopen raadsvergadering heeft ingezet.

MBO scholieren
Steeds meer MBO-scholieren worden geconfronteerd met hogere schoolkosten. Denk hierbij aan het aanschaffen van koksmessen voor een koksopleiding, scharen voor de kappers in opleiding, maar ook aan allerlei licenties voor het gebruiken van computersoftware. Scholieren (en hun ouders) zijn jaarlijks gemiddeld tussen de 500 en 1.000 Euro extra kwijt aan dergelijke zaken. Voor scholieren waarvan de ouders in de bijstand zitten of waarvan het inkomen op of net boven het minimumloon ligt zijn er voorzieningen. Toch is er een groep die net buiten de boot valt en waarvoor deze kosten niet zijn op te brengen. D66 vindt het onacceptabel als jongeren niet naar school zouden kunnen omdat het te duur is. Daarom hebben we in een motie erop aangedrongen dat de gemeente indien nodig bijspringt. Overigens gaf wethouder Lestrade hierbij terecht aan dat de gemeente eerst met de scholieren zelf bekijkt of het mogelijk is om de noodzakelijke spullen tweedehands aan te schaffen. Onze motie werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

Gratis VOG voor vrijwilligers
Steeds meer organisaties, zoals sportclubs, vragen aan hun vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Zo wil men bijvoorbeeld proberen te voorkomen dat iemand die in het verleden voor pedofilie is veroordeeld met kinderen gaat werken. De VOG wordt via de gemeente of digitaal direct door de Rijksoverheid verstrekt. Nu komen alleen vrijwilligers die werken met jongeren en met mensen met een verstandelijke beperking voor een gratis VOG in aanmerking. D66 vindt dat alle vrijwilligers waarvoor een VOG noodzakelijk is, deze gratis moeten kunnen krijgen. Daarom dienden we een motie in om -in navolging van andere gemeenten- een oproep te sturen aan de minister om de gratis VOG voor alle vrijwilligers mogelijk te maken. Ook deze motie werd unaniem aangenomen.

Meer samenwerking voor duurzaamheid
De gemeenten Den Bosch, Haaren, Vught, Sint-Michielsgestel en Boxtel willen op een aantal onderwerpen meer gaan samenwerken. D66 juicht samenwerking toe, maar vindt wel dat kritisch moet worden bekeken op welke punten de samenwerking het meeste meerwaarde heeft. Op een aantal economische terreinen, zoals Hightech, zal Boxtel bijvoorbeeld het meest kunnen halen uit samenwerking met de regio Eindhoven. Den Bosch vormt weer op andere gebieden een aantrekkelijke partner. In de visie op de samenwerking ontbrak volgens ons duurzaamheid. Boxtel profileert zich al jaren op dit terrein en Den Bosch doet dat ook. Misschien kan Boxtel hierbij een schakel vormen tussen Eindhoven en Den Bosch. Ook kan een samenwerking helpen om fondsen te werven. Daarom heeft D66 een motie ingediend om duurzaamheid toe te voegen als punt van samenwerking en hieraan de eerste prioriteit te geven. Ook deze motie is aangenomen.


Combinatie95

Foto: Combinatie95

De rol van de overheid verandert. Mensen worden steeds mondiger en verwachten een gemeente die meedenkt. De overheid probeert ook steeds meer om alle partijen te betrekken bij nieuw beleid en de uitvoering. Combinatie95 is een voorstander van deze ontwikkeling. Toch zien wij ook dat er soms spanning op zit. Vooral de rol van de raad is soms wat onbestemd in dit verhaal.

De raad is zelf burgerparticipatie in de vroegste vorm. Iedereen kan namelijk raadslid worden en meepraten over wat er in zijn of haar gemeente gebeurt. Dit doe je dan niet alleen op persoonlijke titel maar met mandaat van de mensen in je gemeente. Toch is dit niet voldoende, ook een raadslid heeft voeding nodig uit de gemeenschap om goed te functioneren. Ook een raad heeft het nodig om te luisteren naar de mensen die direct betrokken zijn bij onderwerpen. Uw stem is heel erg belangrijk en niet alleen eenmaal in de vier jaar in het stemhokje, maar de hele periode.

Duurzaamheidsbeleid
Op 9 juni 2016 kan iedereen uit Boxtel, Liempde en Lennisheuvel komen meedenken en -praten over het opstellen van een nieuw duurzaamheidsbeleid. Duurzaamheid is voor Combinatie95 het onderwerp dat als een rode draad door alle thema's moet lopen. Er moet een goed evenwicht zijn tussen economie, sociale verhoudingen en milieu. Zo kunnen we 'Samen Zorgen voor Morgen'.
Hoe meer mensen er komen, hoe beter het beleid is afgestemd op de wens van de inwoners en hoe breder het draagvlak. Combinatie95 hoopt dat een belangrijk thema als duurzaamheid veel mensen trekt die willen meedenken.

Toerisme en recreatie
Binnen het beleidsveld recreatie en toerisme is op 10 mei 2016 een beeldvormende vergadering geweest. Een interessante bijeenkomst waar diverse mensen met hele leuke ideeën zijn gekomen om de gemeente Boxtel een stevig toeristisch profiel te geven. Want hoe komt een toerist nu in de gemeente Boxtel terecht? De vier ideeën die door de gemeente Boxtel voorgelegd werden, waren gericht op de profielen Cultuurhistorie, Religie in 't Groen, Boxtel als uitstapstation van het Groene Woud en Er zit muziek in Boxtel. Alle vier profielen maken een sterk merk Boxtel, maar de aanwezigen konden maar moeilijk kiezen. Wat voor Combinatie95 wel duidelijk is, is dat er meer ruimte moet komen voor recreatie en toerisme. Ook was duidelijk dat bij elke aanvraag die wordt gedaan voor bijvoorbeeld verblijfsrecreatie niet het bestemmingplan leidend moet zijn, maar dat gekeken moet worden naar wat wel mogelijk is. Dit alles met respect voor de omgeving, want ook de omgeving geeft Boxtel een profiel.

Wilt u meer weten over deze onderwerpen of over Combinatie95, neem dan contact op met onze fractieleden of bezoek onze website: www.combinatie95.nl.

Voedselbank zoekt nieuwe locatie

Boxtel - De voedselbank in Boxtel is in samenwerking met de gemeente op zoek naar een nieuwe locatie. De huidige standplaats aan het Ronduutje voldoet niet meer aan de eisen en bovendien lekt er veel warmte weg uit het voormalige schoolgebouw. Daarom heeft Voedselbank Boxtel zich als ambitie gesteld om nog dit jaar naar een nieuwe locatie te verhuizen en daarbij bovendien meteen de duurzaamste voedselbank van Nederland te worden.

Het pand waar de voedselbank, die naast Boxtel ook Haaren, Sint-Oedenrode en Sint-Michielsgestel bedient, gevestigd is heeft te kampen met een slecht elektriciteitsnetwerk. Bovendien zijn er verregaande plannen om het pand te herontwikkelen, waardoor de voedselbank sowieso op zoek moet naar een nieuwe locatie.
De voedselbank in Boxtel bedient 195 cliënten uit de regio wat volgens voorzitter Arjen Witteveen neerkomt op zo'n 460 monden die gevoed moeten worden. De voedselbank betrok in 2006 het huidige pand en 'viert' er dit jaar haar tienjarig bestaan. "Hoewel we dat niet feestelijk doen, want helaas zijn we dus nog steeds nodig", vertelt Witteveen.
Voedselbank Boxtel ontvangt zo'n 6.500 euro subsidie per jaar en de gemeente betaalt de huur van het pand en de stookkosten. Verder ontvangt de vereniging een subsidie van 220 euro per cliënt per jaar om tegemoet te komen in de kosten, zoals de logistiek en het vers houden van het voedsel. De voedselbank werkt in Boxtel samen met verschillende supermarkten om voedselverspilling tegen te gaan.


GEMEENTE INFO
Oud papier:
26-05 Keefheuvel e.o.
27-05 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
28-05 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
28-05 Centrum
28-05 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
28-05 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
01-06 Lennisheuvel
01-06 Vrilkhoven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 21

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Doornakkerlaan 7 bouw erker aan voorzijde woning
Pastoor Mandersstraat 2 plaatsen dakkapel op voordakvlak woning
Zonnegoud 12 verhogen nok woning in afwijking van de eerder verleende vergunning

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
De Beemden naast huisnummer 3 rooien: 1 eikenboom uit weiland achter stal

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning en Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
Kleinderliempde 10 inrichting varkensbedrijf

Verleende omgevingsvergunningen
Boxtelseweg 64 starten activiteit in woongedeelte in de vorm van jeu de boules, opladen elektrische fietsen en serveren van een hapje en een drankje
De Papiermaker 19 rooien: 1 boom achter de berging
De Papiermaker 21 rooien: 1 berkenboom uit groenstrook achter berging
Jacob Reutenlaan 1 herbouw tussenlid tussen woning en loods
De Wilgen 13 rooien: 18 dennenbomen uit achtererf

Verkeersbesluit
Verkeersmaatregelen Dr. De Brouwerlaan

Meer informatie

Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

13 / 20

Boxtelse schrijfster Chantal van Mierlo brengt tweede boek uit

Foto: Ruud Pos

Boxtel - Voormalig inwoner van Boxtel en luchtpostcolumniste Chantal van Mierlo presenteert op 3 juni haar tweede thriller 'Het isolement' bij boekhandel Bruna in Boxtel. Haar eerste thriller 'De Nummers' werd door critici goed ontvangen.

Van Mierlo debuteerde als schrijfster in 2013 met het jeugdboek 'De schat van la Buse'. Op dat moment voelde Van Mierlo zich niet meer op haar plek in haar baan in de communicatie. "Ik was ongedurig en voelde me net een hamster in een rad; ik kon in mijn werk mijn creativiteit niet meer kwijt", legt ze uit. Naar eigen zeggen schreef ze daarna in één ruk het jeugdboek.

Het schrijven zat er ook al jong in, vertelt ze. "Zo kreeg ik voor mijn tiende verjaardag een typemachine. Daar schreef ik hele verhalen mee. Ik vond het prachtig dat het er ook zo uit zag alsof het een echt boek was!" Na positieve reacties besloot ze te beginnen aan haar eerste boek voor volwassenen: de Nummers. Voor het schrijven van deze thriller ging Van Mierlo in zee met uitgever Ambo|Anthos,waar ook succesauteurs Esther Verhoef, Saskia Noort en Nicci French ondergebracht zijn. De schrijfster perfectioneerde daarvoor met behulp van een schrijfcoach haar schrijfkwaliteiten.

'De nummers' werd positief ontvangen en Van Mierlo kon aan haar tweede boek beginnen. Inmiddels is ook dit boek af. Een opvallende parallel in beide boeken is de relatie mens-technologie. Daar waar in 'De nummers' genetische manipulatie en klonen een belangrijke rol spelen, is in 'Het isolement' internetcriminaliteit een belangrijk thema. Dit boek gaat over de mooie Coco die wordt gestalkt door de Roemeen Razvan die door haar is geobsedeerd en hoopt dat hij haar voor zich kan winnen door haar met behulp van internet in een totaal isolement te brengen.

Toch is het niet zo dat de schrijfster bewust op zoek gaat naar het thema mens-technologie. De verhalen die ze schrijft lijken vooral voort te komen uit haar eigen verwondering. "Het thema internetcriminaliteit is complex. Ik heb vooraf veel onderzoek gedaan. Het boek moest niet té diep op de techniek ingaan, maar ik vind wel dat het moet kloppen", vertelt de schrijfster. "Ik schrok ervan hoe makkelijk het is om iemand ongemerkt te bespioneren via internet!"

Van het schrijven van 'De nummers' heeft Van Mierlo naar eigen zeggen heel veel geleerd. Het gaat volgens haar vooral om het proces van het schrijven. "Mijn stijl is rijper geworden en het hele proces liep bij het tweede boek soepeler", legt ze uit. Dit betekent dat ze haar tekst minder vaak terugkreeg van de redacteur om te herschrijven. Ze vertelt hoe zo'n redacteur controleert of een verhaal geen losse eindjes heeft en of het lekker weg leest.

De lovende kritieken op haar eerste thriller gingen vaak uit van haar filmische manier van vertellen, waarbij Van Mierlo als het ware in- en uitzoomt op verschillende personages en situaties. Op de vraag of haar boeken zich daarmee ook lenen voor een verfilming lacht Van Mierlo. "Als een boek van mij ooit verfilmd wordt dat gaat de fles champagne open."

De schrijfster woont inmiddels alweer vijftien jaar in Duitsland. Volgens haar levert dat soms wel problemen op met het schijven: "Ik denk in het Duits, dus soms belt mijn redacteur me op met de vraag wat ik in godsnaam bedoel met bepaalde uitdrukkingen." Toch moet Van Mierlo er niet aan denken om in het Duits te schrijven. "Dan mis ik denk ik toch bepaalde nuances die ik in het Nederlands wel beheers."

In 2015 kwam 'De nummers' uit, dat nu dus een jaar later al wordt gevolgd door 'Het isolement'. Over de vraag of de schrijfster in dit rappe tempo doorgaat moet ze even nadenken. "Ik heb wel al ideeën voor een nieuw boek over de wapenhandel, maar dat is nog niet heel concreet."

Op 3 juni presenteert en signeert Van Mierlo haar nieuwe boek bij de Bruna aan de Rechterstraat 19 in Boxtel. Van Mierlo: "De uitgeverij had dit eigenlijk in Amsterdam gepland, maar ik heb hen gevraagd of dat ook in Boxtel kon. Veel mensen hier kennen me toch nog." De presentatiesessie is van 17.00 tot 19.00 uur. Het boek 'Het isolement' is op dit moment al verkrijgbaar.

Forever Young

Ik heb tranen gelachen, onnozel gedaan en met een hele grote lach en een traan de deur van Knus achter me dicht gedaan. Het was mijn allerleukste baantje ooit, en dat komt echt door de eigenaren, mijn fantastische collega's en niet te vergeten alle bijzondere gasten. Het allermooiste is nog wel dat ik gratis en voor niks een verjongingskuur heb gehad. Aangezien ik ongeveer twee keer de gemiddelde leeftijd ben van de rest van het personeel, hadden we twee opties: of iedereen ging zich heel volwassen gedragen of ik ging me gedragen zoals ik me voelde bij hen; als een superpuber in mijn tweede puberteit.
Toen ik begon werden er elk uur wel grapjes gemaakt in de trant van: 'deze broodjes zijn voor tafel 11 moedertje'. Of 'hey milf, tafel 6 roept je'. Ik moest er zelf het hardste om lachen. En ging het niet over mijn leeftijd dan ging het wel over seks. Koks maken daar de hele dag grappen over. Of eigenlijk was dat er één in het bijzonder. Alles wilde hij weten over je sexleven maar zelf iets vertellen ho maar. Ik zal jullie de details besparen, maar ik kijk tegenwoordig heel anders naar een ossenhaasje.
Samen keihard werken en als de drukte weg was samen een sigaretje roken bij de achterdeur. Hier werd alles besproken; nieuwe liefdes, gebroken hartjes, frustraties en schoolperikelen. We knuffelden wat af daar bij de achterdeur en menig traan werd gedroogd. Dat is toch wel het bijzondere aan de horeca, het zijn geen collega's meer maar het wordt een familie.
Ik opende mijn kapsalonnetje en mijn collega's kwamen langs om te knippen. De banden werd nog intenser en mijn drankprobleem ook. Met kerst hadden we met z'n allen een feestje bij Vingerhoets. Geheimen werden gedeeld, en er werd wat afgedanst en gesjanst. Panties kapot, homo's bekeerd, make-up achter de oren en we werden naar buiten geveegd. Maar niet zonder dat ik een enorme ordinaire show met de eigenaar heb weggeven. Ik realiseerde me pas dat we publiek hadden toen 'Let's talk about sex' was afgelopen en mensen gingen klappen. Sta je daar als teamoudste. En gaaf dat het was!
In het nieuwe jaar was daar ineens het memorabele verhaal van de METRO. Daaruit voortvloeiend kwamen mijn columns in DeMooiBoxtelKrant en mijn collega's begonnen te begrijpen dat ik echt een ongeleid projectiel ben. Maar al mijn gekke ideeën werden gestimuleerd omdat ik zo op mijn plek was daar. Alles kon en alles mocht. Als mensen net waren getrouwd brachten we vuurwerk met 'All you need is love' op de cd-speler en stonden we zelf het hardst te janken achter de bar. Als we 110 gasten hadden gehad en het was goed gegaan, die adrenaline is goud waard.
En dan gaat het ineens heel goed in mijn kapsalon, begint mijn man een bedrijf en ben ik bezig met iets op tv. En met lood in mijn schoenen nam ik ontslag. En toen was daar mijn afscheidsborrel, wat ik eigenlijk niet wilde. Ik ben niet goed in afscheid nemen. Hoe hartverwarmend was het dat ze me niet waren vergeten. Mijn baas zei toen ik weg ging 'Bedankt voor de kleur die je gebracht in ons bedrijf'. Maar het voelt voor mij precies hetzelfde. Lieve baasjes, collega's en gasten, Bedankt voor de kleur die jullie een jaar lang hebben gebracht in mijn leven. En voor de verjongingskuur, want ik voel me geen 33 meer maar 23. En als ik dan naar huis fietste en ik hing net als vroeger aan de scooter van een piepjonge collega dan voelde ik me weer 16. Onbetaalbaar en onuitwisbaar. Forever Young. x

Quote: "Als mijn boeken verfilmd worden gaat de fles champagne open"

Lord Volture tourt door Europa met Circle II Circle

Foto: Sabine Torretti

Boxtel - De Boxtelse band Lord Volture keerde afgelopen week terug van een tour door Europa in het voorprogramma van de metalband Circle II Circle. Tijdens de drie weken durende tour speelde de metalband 19 shows in 10 landen. Maar Lord Volture wil nog verder doorgroeien.

Drummer Frank Wintermans begint enthousiast te praten: "Wat wil je weten? Er valt wel heel veel te vertellen over de afgelopen weken!" Lord Volture is geen eendagsvlieg: de band begon zo'n zes jaar geleden, nadat zanger David en broer en gitarist Paul Marcelis, samen met vriend Yuma van Eekelen een aantal nummers hadden geschreven en opgenomen. Sindsdien is er niets veranderd aan de samenstelling die verder nog bestaat uit gitarist Leon Hermans en bassist Simon Geurts. 'Uniek', noemt Wintermans dat.

Inmiddels heeft de band drie studioreleases op haar naam staan en is Lord Volture op diverse compilatie-cd's verschenen. De band is volgens Wintermans dan ook er goed op elkaar ingespeeld en hoefde dan ook niet lang na te denken toen de bekende metalband Circle II Circle hen uitnodigde om als voorprogramma mee te gaan op een Europese tour.

"We zijn al zes jaar bezig en hebben in die tijd een netwerk opgebouwd", verklaart Wintermans de uitnodiging voor de tour. Volgens hem is er nog steeds groei te zien bij de band. Muzikaal, maar ook wat entourage betreft. "In 2012 deden we onze eerste tour in een eigen busje. We overnachtten toen in een hotel. Nu hadden we een eigen tourbus; een nightliner met chauffeur zodat we na de show 's nachts in de bus sliepen en de ochtend erop bij wijze van spreken alweer bij de volgende zaal stonden." En die zalen waren vaak goedgevuld met, volgens Frank, een select maar trouw publiek.

Op de vraag of er grote verschillen zijn wat publiek betreft in verschillende landen antwoordt de drummer bevestigend. "In België is het publiek minder uitbundig, ingetogen bijna. Je ziet wel dat ze genieten, maar ze laten dat niet zo merken." Volgens hem merk je dat in Italië, of op de Balkan veel meer. "Vooral in Rome ging het los! Maar ook Tsjechië is voor ons een goed land. Misschien ook omdat Paul en David die taal een beetje spreken en er vaker komen." Volgens Wintermans leeft het genre dat Lord Volture speelt ook meer in het Oosten van Europa.

Ondertussen speelt de band voornamelijk buiten de landsgrenzen. "Ik studeer zelf aan het conservatorium en krijg dus makkelijk vrij voor een tour. Leon heeft rockacademie gedaan en is dus professioneel muzikant. Maar ook de anderen kunnen altijd redelijk makkelijk vrij krijgen", vertelt de drummer. Op de vraag wat de band voor ambities heeft antwoordt Wintermans vertwijfeld. "Misschien ooit in de Ziggo Dome spelen", vertelt hij vertwijfeld. Dan vervolgt hij op een minder vertwijfelde toon: "Maar daar zijn we nu nog niet aan toe. Onze ambities zijn in ieder geval hoog. Wij willen altijd blijven groeien. Het zou wel leuk zijn om er eens te spelen."

Het hoogtepunt van de tour was volgens Wintermans de laatste show in Praag. "We besloten een nummer van Circle II Circle te coveren. Dat hebben we één keer snel geoefend voor het optreden. Maar we weten als band wel wat we aan elkaar hebben na zes jaar." Na dit avontuur gaat de band zich weer richten op het schrijven van nummers voor een nieuw album. En met een ervaring rijker en de opgedane inspiratie kan dat nooit lang op zich laten wachten.


Tweede gaslek binnen een maand bij Doctor de Brouwerlaan

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Bij de werkzaamheden in de Doctor de Brouwerlaan is dinsdagmiddag een gaslek ontstaan. Het is de tweede keer binnen een maand tijd dat er een gaslek in de straat is.

Op 25 april was ook al een gaslek aan de overzijde van de kruising Doctor De Brouwerlaan/Nieuwe Nieuwstraat. In de straat was een penetrante gaslucht te ruiken. Zo'n twintig minuten na het binnenkomen van de melding van het lek arriveerden enkele busjes van netbeheerder Enexis om de gastoevoer af te sluiten en het lek te repareren.

Foto: Sander van Kasteren

De Nieuwe Nieuwstraat was korte tijd afgesloten voor het verkeer. Het verkeersexamen voor de Boxtelse groepen 7 van de basisschool ondervond geen hinder van het gaslek omdat de organiserende partijen bij het uitstippelen van de route al rekening hielden met de werkzaamheden in de Doctor De Brouwerlaan en die dus niet door de straat heen liep.

Auto raakt in slip en belandt op spoor bij overweg Kapelweg

Boxtel - In de nacht van zondag op maandag is een personenauto in de slip geraakt op de Kapelweg nabij Boxtel. De auto kwam hierbij op het spoor terecht naast de spoorwegovergang waar de Kromakker bij de Kapelweg uitkomt. Gezien de auto hevig rookte werd ook de brandweer gealarmeerd.

De brandweer controleerde het voertuig en opende de motorkap. Van een brand was geen sprake, de auto was flink warmgelopen waardoor deze was gaan roken. Een bergingsbedrijf takelde het voertuig waarna het spoortraject tussen Boxtel en Oisterwijk weer vrij was. Maandagochtend zal de eerste trein volgens de dienstregeling gewoon weer kunnen rijden. De automobiliste raakte niet gewond.

Drugspand aan Bunderhoef gesloten

Boxtel – Op last van burgemeester Mark Buijs is woensdag een woning met de daarbij behorende bijgebouwen aan Bunderhoef in Boxtel gesloten. Op 14 oktober vorig jaar werd op de zolder van de woning een volledig ingerichte hennepkwekerij aangetroffen. De sluiting is voor een periode van drie maanden.

In de woning werd op 14 oktober 2015 een handelshoeveelheid van 205 bloempotten met afgeknipte hennepstammen in een kweekbak geruimd. De elektriciteit ten behoeve van de hennepkwekerij werd via een illegale aansluiting vanuit de meterkast in de bijgebouwen aangevoerd. Hiermee komen openbare orde en volksgezondheid in het gedrang. Met de sluiting voor de duur van drie maanden wil burgemeester Buijs naar de buitenwereld een signaal afgeven dat deze woning niet (langer) als verkoop-, aflever- of opslagadres voor drugs kan worden gebruikt en wil de burgemeester verder de verstoring van het woon- en leefklimaat van Boxtel voorkomen.

Elf ingestuurde voorstellen voor de vloerdecoratie van de kiosk
Stem mee over de vloerdecoratie van de Liempdse kiosk

De gerestaureerde kiosk in Liempde Foto: SPPiLL

Liempde – In februari deed SPPiLL een oproep voor het aanleveren van mooie, creatieve ideeën om de vloer van de Liempdse kiosk te decoreren. De inschrijftermijn is inmiddels verlopen en er zijn maar liefst elf ideeën aangeleverd.

De projectgroep van Liemt in Uitvoering, die tevens verantwoordelijk was voor de restauratie in 2015, heeft uit de inzendingen een eerste selectie gemaakt. Vanaf nu mag iedereen een stem uitbrengen op het voorstel dat hij of zij het beste vindt. De ideeën zijn te vinden op de website van SPPiLL. Het voorstel met de meeste stemmen wordt verder uitgewerkt om tot uitvoering te brengen.

De kiosk is in 2015 volledig gerestaureerd. Het monumentale object is weer klaar voor de toekomst. Om de restauratie af te ronden wil SPPiLL de vloer op een speciale manier decoreren. Uit alle ingestuurde ideeën zijn vijf voorstellen gemaakt. Hierbij is onder meer gelet op de praktische uitvoerbaarheid, de vraag of het idee de aantrekkingskracht van Liempde en de kiosk vergroot, maar ook in hoeverre het past bij de landelijke en monumentale stijl.

De voorstellen
Hoe zou het zijn als ouders samen met kinderen op de kiosk een familiespel kunnen spelen? Het eerste voorstel (voorstel A), ingestuurd door Leo de Beer, is een vloerschildering in de vorm van het spel Ganzebord. De schildering bevat tekeningen, foto's of afbeeldingen die een link hebben met Liempde. Het tweede voorstel is om een windwijzer te maken zoals die ook op een kompas weergeven is. De pijlen komen in de buitenrand met binnenin een plattegrond van Liempde en de verschillende buurtschappen. Het midden wordt gevormd door het wapen van Liempde. Dit voorstel kan in een vloerschildering (voorstel B1), maar ook in de vorm van mozaïek (voorstel B2) uitgewerkt worden. De ideeën zijn aangeleverd door Leo Huijbers (windwijzer met plattegrond), Mark Verhoeven (wapen van Liempde) en Anja Versteden (mozaïek). Het derde voorstel komt van Wildie Voets. Het voorstel betreft een vloerdecoratie in de vorm van een plattegrond met daarop een aantal Liempdse monumenten. Ook dit kan zowel in de vorm van een vloerschildering (voorstel C1) als in mozaïek (voorstel C2). Wordt het mozaïek? Dan probeert SPPiLL zo veel mogelijk gebruik te maken van kapotte tegeltjes uit oude Liempdse panden (idee van Anja Versteden).

Stemmen
De vijf voorstellen staan uitgebreid omschreven op www.sppill.nl onder het kopje 'Vloerdecoratie kiosk'. Iedereen kan vanaf nu zijn of haar stem uitbrengen door een e-mail te sturen naar info@sppill.nl. Vermeld hierin de keuze A, B1, B2, C1 of C2, met daarbij je naam, adres en telefoonnummer. Stemmen kan tot en met 15 juni. Per e-mailadres kan maximaal één stem worden uitgebracht. Het ontwerp met de bijbehorende uitvoering met de meeste stemmen wordt, indien kosten- en uitvoeringstechnisch mogelijk, tot uitvoering gebracht. Ook de goedkeuring van de monumentencommissie is noodzakelijk voordat tot uitvoering over kan worden gegaan.


Opgave kandidaten voor Prins van Ploegersland

Wie wordt de waardige opvolger van Prins Primus? Foto: De Ploegers

Liempde - Prinsenvereniging De Ploegers houdt in juni traditioneel haar zogenaamde 'Prinsenkeuzevergadering', zodat de Prins en zijn Adjudant voor aanvang van de zomervakantie al gevraagd kunnen worden voor officiële gelegenheden en zich voor kunnen bereiden voor het nieuwe carnavalsseizoen.

De Ploegers roept daarom iedereen op om namen van mogelijke kandidaten voor de Prins van Ploegersland voor het seizoen 2016-2017 in te sturen. Een heel bijzonder seizoen aangezien deze vijftigste editie een gouden randje heeft. Iedere Ploeger of Ploegerin die een goede suggestie heeft voor een nieuwe Prins mag deze naam inbrengen door naam en adres van de kandidaatprins te mailen naar: voorzitter@ploegers.nl. De inschrijving sluit op 5 juni. De namen worden meegenomen als suggestie in de Prinsenkeuzevergadering. Voor de Prins van Ploegersland gelden in ieder geval de volgende voorwaarden: de Prins moet wonen in Liempde zijn en boven de 18 jaar zijn. Op de website www.ploegers.nl is onder historie/prinsengalerij te zien wie de afgelopen 49 jaar de scepter over Ploegersland hebben gezwaaid.

Bridgeclub

Bridgeclub Revanche, uitslagen 17 mei
A-Lijn: 1. H. van Esch & P.vd Ven 60,58% 2. Guusje van der Meer & P. Raaijmakers 57,75% 3. H. Wolsky & T. Walbeek 56,92% 4. A. van Brunschot & A. van Brunschot 52,75% 5. C. & J. Kerssens 52,67% B-Lijn: 1. J. & P. Snijders 60,12% 1. T. van der Kolk & S.van Lier 60,12% 3. M. Jessurun & M. van Weert 59,82% 4. H. & A. Hulscher 57,44% 5. A. Weijns & T. van Leusden 55,36%

Bridgeclub Rembrandt, 17 mei
A-lijn: 1. B. van de Hout-Strik & G. van Rooy 60,00% 2. J. Claassen-Rath & L. Weitmann-Verbong 57,08% 3. T. van Uden & A. Moerdijk 55,00% B-lijn: 1. J. van de Borne & E. Jansen 62,28% 2. A. van Zuidam-van Haren & A. van Gorp 58,33% 3. B. van Pelt & T. van der Zanden 56,74% C-lijn: 1. E. Sloot & W. Sloot 54,17% 1. H. van Dijk & T. van Dijk 54,17% 3. C. Smits & G. Smits 45,83% 3. T. Heesakkers & A. Veraa 45,83%

Bridgeclub De Tots, uitslagen 18 mei
A-Lijn 1. J. van Breugel & N. Fischer 56.66 % 2. M. Jesserun & R. Steenbakkers 56.25 % 3. G. van Boxtel & L. Seinstra 53.33 %

Bridgeclub Liempde, uitslagen 19 mei
A-lijn 1. Heren R. van Heeswijk & Bekkers 59.03%, 2. heren C. van Heeswijk & Van Kollenburg 57,24%, 3. echtpaar Wagenaar 56,59% B-lijn 1. dames Prinsen & Van de Westelaken 74,17%, 2. dames van de Langenberg & Van Gemert 61,67%, 3. heren Van Vugt & Verdonk 54,50% C-lijn 1. dames Van Boeckel & Van de Hoek 56,25%, 2. heren Van Pelt & Van de Heijden 54,69%, 2. echtpaar Van Gestel 54,69%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 19 mei
A-lijn: A-lijn 1.G. van de Horst-Thomas & M. van der Meijden 62,92% 2. J. & J. van de Meerendonk-Merkx 62,71% 3. H. & F. Schalkwijk 60,42%

Dressuur

Zaterdag 20 mei, 2e selectiewedstrijd paarden.
Liempde, klasse B : Elke Hoogenboom met Happy HS, 2X 1e met 70,08% en 68,33%
Maarheeze, Klasse ZZ licht: Ankie van der Heijden met Reckless 3e met 67,21%

Zondag 21 mei, 2e selectiewedstrijd pony's in Liempde.
Klasse B-B:
Anne Teulings met Djo-djo, 5e en 1e met 67% en 63%
Iris van Olphen met Bleske, 2e met 62,5%
Klasse C-B: Lieke Tinnenbroek met Nando, 3e met 63,83 %
Klasse D/E- B:
Lieke de Bresser met Holm's gentleman 2 X 3e met 70,3% en 65,66%
Suus van den Nieuwenhof met InterUnique Mastro's Newman 1e met 67,6%
Klasse D/E-M1: Kim van de Sande met Tetu HS 3e met 62,8%
Klasse D/E-M2: Carlijn van Oerle met Leuns Veld's Walter, 4e en 1e met 64,67% en 69,6%

Handbal

HCB '92
Uitslagen 21-22 mei:

Bergeijk F2- HCB'92 F1                         09 - 05
Achilles'95 DB1-HCB'92 DB1                 12 - 01        
Handbal Someren D1-HCB'92 D1        

Programma 28 mei:
HCB'92 DB1-Jupiter'75 DB1                 10:10

Honkbal/Softbal
Uitslagen, 21 mei
Softbal Pupillen        Gryphons- Ducks 13-7
Honkbal Aspiranten         Jeka-Ducks 19-7
Honkbal Pupillen         Ducks -MULO 12-7
Honkbal Junioren         Kickers- Ducks 9-6
Softbal Aspiranten         ROEF!- Ducks 14-24
Softbal Senioren Dames        ROEF!- Ducks 9-2

zondag 22 mei
Honkbal Senioren         Nuenen- Ducks 11-8
Honkbal Senioren         Gryphons- Ducks 12-0

Programma 28 mei
BeeBall Rookie League        Jeka -Ducks 10.00
BeeBall Major League         Ducks- Nuenen Panthers10.00
Softbal Pupillen         Ducks- Twins 10.00
Honkbal Pupillen         Uden Red Sox -Ducks10.00
Honkbal Junioren         Ducks -Seven Hills 15.30
Softbal Senioren Dames         Zwijndrecht- Ducks 19.00
29 mei
Honkbal Senioren         Ducks 1-PSV 14.00

Paardensport

HSV St. Martinus
Zaterdag 20 mei, 2e selectiewedstrijd paarden.
Liempde, klasse B : Elke Hoogenboom met Happy HS, 2X 1e met 70,08% en 68,33%
Maarheeze, Klasse ZZ licht: Ankie van der Heijden met Reckless 3e met 67,21%
Zondag 21 mei, 2e selectiewedstrijd pony's in Liempde:
Klasse B-B: Anne Teulings met Djo-djo, 5e en 1e met 67% en 63%
Klasse D/E- B:Lieke de Bresser met Holm's gentleman 2 X 3e met 70,3% en 65,66%
Suus van den Nieuwenhof met InterUnique Newman 1e met 67,6%
Klasse D/E-M1: Kim van de Sande met Tetu HS 3e met 62,8%
Klasse D/E-M2: Carlijn van Oerle met Leuns Veld's Walter, 4e en 1e met 64,67% en 69,6%

Zaalvoetbal

Uitslagen 21 mei
Grieks Rest Corfu-X2COM                 3-4
Kwalitaria Strik-Pika Bikes/'t Geveltje 6-3
Gebr. Bekkers-v.Dongen/vd Wiel         7-1
Tahadi-v. Stekelenburg                         9-6

Uitslagen 23 mei
Celdex b.v.-Plein 2         0-3
v.d. Heijden milieu-Groen als Gras 4-2
Scheutjens b.v.-Rijschool Gestel 2 1-7
Cafe Markzicht-F.C. Blokfit 6-5
Hart.v. Boxtel-Green Team 2-3

Voetbal

Programma zaterdag 28 mei
Penalty toernooi
DVG D1, D2, D3, MD1, E1, E2, E3, ME1
Rabobank thuistoernooi
DVG F1, F2, F3, F4, F5, Mini 1, Mini 2, Mini 3
Junioren

ODC B1-DVG B 1         12.45
ODC C1-DVG C 1         11.15
ODC C2-DVG C 2         12.45
Junioren, zondag 29 mei
DVS Aalst-DVG A 1
Wilhelmina Boys-DVG B 2
Pupillen, woensdag 1 juni
DVG E 1-ODC E1                18.45
Junioren, donderdag 2 juni
Best Vooruit A2-DVG A 1         19.45
Pupillen, zaterdag 4 juni
Best Vooruit-DVG E 1
Wec-DVG F 3
Junioren, toernooidag
Vow-DVG A 2
Vow-DVG B 1

RKSV Boxtel/ODC
Programma 26 mei

Boxtel A1-ODC A1        19.00


Verlies voor heren en dames Ducks

Moergestel/Nuenen - Zaterdagavond stond er voor Dames 1 van Ducks een wedstrijd in Moergestel tegen ROEF! op het programma. De honkballers trokken naar Nuenen om daar tegen het eerste team te spelen.

In Moergestel opende ROEF! in de tweede inning de score door een veldfout van Ducks. De Boxtelse dames herpakten zich goed en maakten twee vangballen, waaronder een mooie in het rechtsveld van Jooske Dörfel. Vlak daarna kwam Ducks terug door in de derde inning twee punten te scoren uit goede honkslagen van Evelien Gerrits en Inge van Geel, tussenstand 1-2.
Na goed pitch- en veldwerk aan de kant van Ducks lukte het de dames van ROEF! in de vijfde inning pas weer te scoren en de stand op 4-2 te brengen.
In de zesde inning bleek de slagploeg van ROEF! te sterk en wist Ducks niet meer te scoren. Na een spannende wedstrijd tot aan de vijfde inning, was de tegenpartij toch echt te sterk en bleef de winst in Moergestel, eindstand 9-2.

Honkbal
De heren van Ducks begonnen in Nuenen aan slag sterk. Door een mooie tweehonkslag van Remco van Nistelrooij kwamen zowel Yannick Brechenmacher als Jan van der Wielen over de thuisplaat om zo de score te openen. Van Nistelrooij zelf kwam ook nog binnen en de stand was 0-3. Startend werper Jeroen van Nes had moeite met zijn controle in het regenachtige weer. Hiervan profiteerde Nuenen en door slim te spelen wisten zij ook drie punten te pakken. Ducks liet het hier niet bij zitten en pakte even later de leiding terug: Van der Wielen sloeg een driehonkslag met twee lopers op de honken. De tussenstand was 3-5.
In de zesde inning stond Ducks voor met 6-7, maar hier ging het mis. Door onnodige slordigheden en goed slagwerk van Nuenen werd de stand uitgebreid naar 11-7 in de zevende inning. Ducks probeerde nog terug te komen en slaagde bijna, maar het mocht helaas niet zo zijn. De eindstand bedroeg 11-8 na een wedstrijd van vier uur in constante regen. Een zuur verlies voor de formatie uit Boxtel, die wel de vierde plaats in de competitie wist te handhaven maar er niet in slaagde om een plekje te stijgen. Beste slagman aan de zijde van Ducks was Jan van der Wielen met 2 uit 3, gemiddelde van 0.666.


Foto: Tabitta

Laatste drie finale tickets Tabitta verzilverd

Dordrecht - Na een zenuwslopende wedstrijd werden zondag bij de halve finale turnen N2 de laatste finaletickets binnengesleept. Met een totaalscore van 14 tickets laat Tabitta dit seizoen weer zeer goed van zich horen.

Door kleine foutjes liep Wendy Li de toestelfinales op alle toestellen helaas net mis. Op brug kwam ze vrijwel niets (0.034) te kort voor een finaleplek en werd eerste reserve. Ook allround was ze met haar zesde plek maar één punt verwijderd van het eremetaal. Dit hoge eindresultaat was wel ruimschoots voldoende voor doorstroming naar de meerkampfinale.
Romy Poirters turnde foutloze oefeningen op alle toestellen. Wegens haar revalidatie werd gekozen voor een gemakkelijkere sprong zodat ze richting de finale beter kan trainen. Romy stond als een huis op de evenwichtsbalk. Haar prachtige oefening was goed genoeg voor de vierde score, waardoor ze in de landelijke balkfinale in actie mag komen. Met haar twaalfde plaats over alle toestellen stroomt Romy ook door naar de meerkampfinale.
Door de wedstrijd te openen met twee vallen en een flinke misser bij de afsprong verloor Celeste Canaan ruim vier punten en leek de NK-droom na de eerste minuten al in duigen te vallen. Hierna stond ze echter op scherp en steeg boven zichzelf uit. Op alle drie de toestellen scoorde ze persoonlijke records en op vloer was ze zelfs maar 0,15 verwijderd van een toestelfinale. Boven alle verwachtingen uit steeg Celeste alsnog naar de veertiende plaats en verzilverde zij haar meerkampticket.

Wendy Li, Romy Poirters en Celeste Canaan zullen op 4 en 5 juni het Nederlands Kampioenschap jeugd N2 turnen. Komend weekend zijn in Waalwijk de eerste landelijke finalewedstrijd van andere niveaus.


DVG-2 KNVB beker kampioen, reserve 3e en 4e klasse

willem voets Foto: Toon van Ruremonde

Nistelrode - DVG-2 heeft historie geschreven door de districtsbeker in de reserve (3e en 4e klasse) categorie A te winnen. In de finalewedstrijd werd gewonnen van RKHBS-2 uit Heerlen. Ondanks het feestweekend waren er vele supporters aanwezig op sportpark De Schellen in Nistelrode. Eerder die dag werden alle spelers voorzien van een nieuw trainingspak, geschonken door café 't Huukske. Misschien gaf dit net dat beetje extra inspiratie.

De eerste helft begon aftastend voor beide ploegen. Na deze fase waren er over en weer diverse kansen te noteren. Arno Habraken had de beste kans om de score te openen. Zijn schot werd door de keeper echter vakkundig gekeerd. Ook RKHBS kreeg kansen. Een schot werd, buiten bereik van iedereen, vol op de kruising geschoten. RKHBS was fysiek sterker en de duels waren stevig te noemen. Vooral de Liempdse verdedigers hadden hun handen vol aan de sleurende en trekkende aanvallers. Bij een actie in het Liempdse strafschopgebied kopte Willem Voets de bal weg echter de RKHBS speler wilde met een omhaal scoren. Zijn schoen kwam vol in het gezicht van Willem en de supporters dachten aan een bloedneus. Hij had echter een flinke snee bovenop de neus die minuten lang werd verzorgd door de aanwezige EHBO'ers. Al die tijd speelde DVG met tien man. Gehavend kon Willem de eerste helft uitspelen, maar hij had toch teveel last en werd in de rust vervangen. Een nieuw schot van aanvoerder Habraken werd met een snelle reactie door de keeper tegen de paal getikt. Kort voor rust liet ook Ronald Martens zien goed in vorm te zijn. Een schot werd met een prachtige redding onschadelijk gemaakt. De rust werd bereikt met een 0-0 stand.

Na rust was er vooral balbezit voor RKHBS en DVG had moeite met de bal voorin vast te houden. Kansen werden er dan ook niet of nauwelijks gecreëerd. RKHBS raakte vooral geïrriteerd en het scheidsrechterstrio begon daar genoeg van te krijgen en deelde een paar gele kaarten uit. Tien minuten voor tijd was het Aaron van Dooren die geloofde in een diepe bal. De RKHBS keeper werd omspeeld, maar Aaron speelde de bal eigenlijk te hard en die zou over de achterlijn gegaan zijn. De keeper daarentegen dook naar de bal en in plaats van zijn hand terug te trekken werd Aaron gevloerd. De scheidsrechter was resoluut in zijn beslissing: penalty. Deze werd vlekkeloos ingeschoten door Bart van Ruremonde. Met nog een aantal minuten op de klok was het RKHBS dat het tempo nog maar eens opvoerde en dit leverde wel een aantal hoekschoppen en vrije trappen op, maar de bal wilde maar niet goed vallen of werd op tijd geblokt of door Ronald Martens geneutraliseerd.

groepsfoto Foto: Toon van Ruremonde
Roel van de Sande Foto: Toon van Ruremonde
1-0 wordt gevierd Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
KNVB gedelegeerde Foto: Toon van Ruremonde
supporters Foto: Toon van Ruremonde
Bart van ruremonde Foto: Toon van Ruremonde

Na het fluitsignaal was de ontlading groot bij de spelers, technische staf en de supporters. Dit kampioenschap was het mooiste cadeau dat de spelers konden geven aan trainer Joop Onink die afscheid nam. Ook bij terugkomst in de feesttent was de sfeer fantastisch en werd deze prestatie uitbundig gevierd. De enige speler die waarschijnlijk een blijvende herinnering hieraan over zal houden is Willem Voets. Het litteken op zijn neus, dat daar hoogstwaarschijnlijk zal verschijnen, zal altijd een mooi verhaal opleveren.


Slap weekend voor HCB'92

Boxtel - Afgelopen week was er een die HCB'92 waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk wil vergeten. Zaterdag verloor de F-jeugd in Bergeijk de eerste wedstrijd met 9-5. Zondag ging de B-jeugd met 12-1 tegen Achilles'95 onderuit en verloor de D-jeugd tegen Handbal Someren met 20-11. Ook het eerste rolstoelteam verloor enkele wedstrijden en werd laatste. Toch waren er voor HCB genoeg lichtpuntjes om zich aan vast te houden, zoals het tweede rolstoelteam, dat tweede werd.

Zaterdagochtend vertrok de jongste jeugd van HCB naar Bergeijk om daar hun allereerste wedstrijd te spelen. De eerste helft stond Jort Berkien in de goal. HCB kwam met 3-0 achter door een paar knappe ballen van de tegenstander. Na een aantal keer zonder succes op goal gegooid te hebben scoorde Jara Schoenmakers twee maal. Dat bracht de ruststand op 5-2. Na rust ging zij keepen. Fanni Török en Robi Schoenmakers hadden een mooi blok en Denise Steenbakkers kon de bal een aantal keer goed onderscheppen door op tijd uit te stappen. Bergeijk scoorde een paar maal. Ook HCB wist aan de andere kant nog een paar doelpunten te maken. Na de eerste wedstrijd, waarin goed werd samengespeeld, werd de eindstand met 9-5 in voordeel van Bergeijk bepaald.

Zondagochtend begon de B-jeugd van HCB aan een sportieve wedstrijd in Veldhoven. De geplande buitenwedstrijd werd naar de zaal verplaatst vanwege het slechte weer. HCB werkte hard om de verdediging dicht te houden. Toch scoorde het thuisspelende team van Achilles´95 voor het rustsignaal vier keer. Een mooie worp van Veerle van Abeelen bracht de ruststand op 4-1. In de tweede helft kon HCB geen punt meer maken. De gastvrouwen hielden hun verdediging potdicht en het lukte de Boxtelse meisjes niet hier doorheen te komen. Keepster Manon Foolen stopte veel aanvallen van Achilles´95 maar kon niet meer voorkomen dat HCB´92 verloor met 12-1.

De D-jeugd kwam op diezelfde dag in actie in Someren. Vanwege het slechte weer werd ook deze wedstrijd verplaatst naar binnen. De eerste minuten scoorden beide teams om en om en ging het gelijk op. Daarna nam de thuisploeg afstand. In eerste helft waren Anouk Foolen, Jorien Strik, Tess Berkien en Anouk Hermans trefzeker. De ruststand was 9-5 in voordeel van Handbal Someren. In tweede helft hield de thuisploeg steeds een voorsprong van ongeveer vijf doelpunten. Anouk Foolen verkleinde die achterstand door vier keer achter elkaar te scoren. Daarna was de D-jeugd uit Someren weer aan zet en vergrootte wederom de marge. Tess en Bart Strik maakten allebei een mooi doelpunt en Waud Berkien, de hele wedstrijd als keeper in de HCB goal, kwam in een van de laatste aanvallen vanuit zijn doel mee naar voren en maakte de allerlaatste treffer. Toch bleek Handbal Someren een maatje te groot voor HCB. Het won de wedstrijd met 20-11.

Het rolstoelteam van HCB was zondag in Schijndel te vinden om een rolstoelhandbaltoernooi te spelen tijdens de ParaGames, een evenement voor mensen met een beperking. Deze keer werd op een aangepast veld gespeeld in sporthal de Dioscuren. Alle rolstoelhandbalteams van Nederland waren present. Deze keer werd een variant met drie spelers en een keeper in het veld en gooien op minigoals gespeeld. Geen van de verenigingen kende deze spelvorm maar de Boxtelse vereniging bleek toch het minst ervaren. HCB leed regelmatig een nederlaag. Het samenspel verliep wel beter dan een maand geleden tijdens het toernooi in Castricum. In de afronding schortte het helaas nog. Desalniettemin eindigde het tweede team op de tweede plaats. Het eerste team van HCB werd laatste in de andere poule. Na de zomerstop kunnen de teams van Nederland weer hun krachten meten want dan staat het volgende toernooi op de agenda.

Succes jeugd Taverbo bij Zuidwest kampioenschappen

Gilze - Afgelopen zondag hebben Een aantal jeugdleden van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo nam zondag deel aan de jeugdkampioenschappen voor de regio Zuidwest in Gilze. In het dubbelspel wisten Niels Wesseling en Dries Driessen in hun categorie een eerste plaats te bemachtigen.

Succes was er ook voor Dani de Rooij en Sjoerd van Heerebeek die uitkwamen in de junioren 3. In het dubbelspel kwamen ze samen niet verder dan de poulewedstrijden, maar in het enkelspel stonden ze in de halve finale recht tegenover elkaar. Sjoerd liep uit naar een 2-0 voorsprong maar moest zijn finaleplaats toch afstaan aan Dani die de partij alsnog met 2-3 wist te winnen. In de finale tegen Joep Schoenmakers van ODT uit Roosendaal wist Dani na een 2-2 in games de wedstrijd net niet in winst om te zetten. Hij moest genoegen nemen met een tweede plaats. Sjoerd sleepte er uiteindelijk nog een derde plaats uit.

Nienke Strik werd bij het dubbelspel nog uitgeschakeld in de halve finale, maar bij de individuele wedstrijden wist ze een tweede plaats in de categorie junioren 6 te behalen.

Zomeravondbridge in Liempde

Liempde - Vanaf donderdag 2 juni tot en met 25 augustus is er elke donderdagavond zomeravond bridgen in De Serenade aan de Oude Dijk 117 in Liempde. Bridgeclub Liempde nodigt iedereen van harte uit deel te nemen aan deze drives.

Ieder bridgepaar is van harte welkom. Leden van een NBB bridgeclub wordt verzocht hun bondsnummer door te geven. Er worden namelijk ook meesterpunten toegekend. Inschrijven per paar kan tot donderdagmiddag 17.00 uur bij spelleider Gerard Bekkers, telefoonnummer 0411-632684.

Het bridgen start om 20.00 uur. Er worden zes ronden van vier spellen gespeeld. De organisatie vraagt een bijdrage van 2 euro per persoon, deze is te voldoen bij het inschrijven. Zomeravond bridgen biedt bij uitstek aan elke bridger de mogelijkheid om op een prettige en ontspannen manier met deze sport bezig te zijn.

Kijk voor meer informatie op www.nbbclubsites.nl/club/8044.

20 / 20

23-29 mei

Flessenactie Jeugdvereniging JAS Liempde komt aan de deur
18.30-19.30 uur, Centrum, Liempde

25-27 mei

Liempdse Avondwandel 3 daagse BVV Den Berg
18.00 uur, Café 't Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

Donderdag 26 mei

Boxtel Trapt los!
10.00 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Crea- en handwerkclub voor senioren
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Inschrijven dagtrips KBO (ook voor niet-leden)
14.00 uur, Simeonshof, Annastraat 5, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel & Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 27 mei

Rommelmarkt Stichting Forofiet
11.00 uur, Plein achter Voedselbank, Ronduutje 11, Boxtel

Kaarten KBO
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zaterdag 28 mei

Boxtel Trapt los!
10.00 uur, Boxtelseweg 45, Boxtel

2e Duo-Darttoernooi bij Taverbo/Sabo
13.00 uur, Taverbo/Sabo, De Voetboog 18, Boxtel

Zondag 29 mei

Tea & Trends Event van Filipe Mode, Uniek en De Waag
11.00 uur, Restaurant De Waag, Markt 32-33, Boxtel

Muziekstraatje
12.00 uur, 't Geveltje, Stationsstraat 11, Boxtel

Landelijke kinderboerderijweekend: Schapen Scheren
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

BecoDok 1.0
14.00 uur, Beceloth &Dok 12, Markt, Boxtel

Lekker Lennisheuvel
14.00 uur, Natuurpark Boscheind, Lennisheuvel

Woensdag 1 juni

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 2 juni

Mantelzorgwandeling
12.45 uur, St Ursula, St Ursula 12, Boxtel

Crea- en handwerkclub voor senioren
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Naverkoop inschrijven dagtrips KBO (ook voor niet-leden)
14.00 uur, Simeonshof, Annastraat 5, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

zomeravondbridgedrive Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Vrijdag 3 juni

Boekpresentatie: Het isolement van Boxtelse Chantal van Mierlo
17.00 uur, Bruna, Rechterstraat 19, Boxtel

4-5 juni

Concours Hippiqu outdoor Boxtel
Landerijen nabij Mijlstraat 116, Boxtel

Zaterdag 4 juni

The Brain houdt 3e Open Boxtelse Quizronde
13.30 uur, 't Hart van Boxtel, Markt 16, Boxtel

Orgelconcert door Bas Koster
14.00 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20,Boxtel

Zondag 5 juni

Wandeling Natuurwerkgroep Liempde
09.00 uur, Herberg De Schutskuil, Oude Grintweg 100, Oirschot

Expositie Ja Natuurlijk 'kinderen aan het woord'
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Middagconcert MuzeBox
15.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Maandag 6 juni

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Robin Verheule Foto: Marloes Verheule

Robin Verheule

Foto: Marloes Verheuel