DeMooiBoxtelKrant

22 april 2015

DeMooiBoxtelKrant 22 april 2015


Das gespot met cameraval in Sparrenrijk

Deze das werd afgelopen donderdag met de cameraval vastgelegd. Foto: Daan Mathijsen

Boxtel - De studenten Daan Mathijssen en Gijs Toonen van Helicon hebben tijdens hun stage in Boxtel een bijzondere bezoeker van Sparrenrijk op foto vastgelegd: een das.

Van dit gebied en het aangrenzende Zegenwerp in Sint-Michielsgestel is bekend dat er dassenburchten zijn. Maar de schuwe beesten laten zich niet gemakkelijk in beeld brengen. Het lukte de twee studenten met een zogenoemde cameraval. Die maakt automatisch een opname zodra een dier voor de lens verschijnt. Op die manier maakten Daan (21) uit Boxtel en Gijs (19) uit Eerde eerder opnames van een vos en reeën op deze route voor bosbewoners.
De das werd afgelopen donderdag midden in de nacht op de foto gezet. Het vermoeden bestaat dat deze een burcht heeft op het nabijgelegen Landgoed Venrode. De studenten van de opleiding Eco & Wildlife van Helicon Geldermalsen zijn bezig met een afstudeerstage bij Oertijdmuseum De Groene Poort in Boxtel. In het kader daarvan zetten ze een wandeling uit, die op 19 mei wordt beoordeeld door de examencommissie. Beiden hadden al wel voetsporen van een das gevonden, maar nu hebben ze ook het bewijs van diens aanwezigheid op foto.
In februari is een das gesignaleerd in natuurgebied Kampina bij Boxtel. Op zich was dat feit meer bijzonder volgens boswachter Frans Kapteijns van Natuurmonumenten. "Want dat was al sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer voorgekomen. Al lijkt het er nu op dat die das alleen maar door de Kampina is getrokken en er zich niet heeft gevestigd." Van Sparrenrijk is bekend dat daar een dassenburcht zit, weet ook Kapteijns. "Maar ik vind het wel heel bijzonder dat het de studenten is gelukt om er een voor de camera te krijgen. Dassen laten zich maar aan heel weinig mensen zien."


Presentatie plannen Kleine Aarde uitgesteld tot najaar 'slechts' 370 duizend euro verlies voor Boxtel

Boxtel - De presentatie van de plannen die André en Esther Tops en een collectief van tien partijen hebben met het terrein van De Kleine Aarde is uitgesteld. "Beide initiatieven hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben om hun plannen inhoudelijk en financieel uit te werken", lichtte wethouder Peter van de Wiel dinsdag aan het einde van de middag toe. Nadat de initiatiefnemers in februari bekend waren gemaakt, was het de intentie om begin juni de plannen te presenteren en toe te lichten aan de gemeenteraad. Nu blijkt dat beide initiatieven hun onderbouwing nog niet rond hebben en de presentatie van de plannen tot na de zomer wordt uitgesteld.

Er zijn vier randvoorwaarden gesteld waaraan de plannen moeten voldoen. Zo moet het plan betrouwbaar zijn en passen binnen het gedachtegoed van De Kleine Aarde (duurzaamheid). Het Legaat van Cooth moet in de plannen terugkomen. Dat wil zeggen dat er ruimte is voor educatie. Daarnaast moeten de partijen aantonen solide en betrouwbaar te zijn en het plan moet budgetneutraal zijn. Dit laatste punt zorgde afgelopen week voor onduidelijkheid. Wethouder Van de Wiel benadrukte dinsdagmiddag dat Boxtel geen miljoen verlies geleden heeft op De Kleine Aarde, maar dat die miljoen het bedrag is dat nodig is om budgetneutraal een plan uit te voeren. "Wij hebben hier ook geïnvesteerd in de panden en inventaris. Als we dat in het plan verkopen wil dat natuurlijk niet zeggen dat we hierop verlies geleden hebben. Stel dat je een huis voor twee ton koopt om het vier jaar later te verkopen voor twee ton, dan heb je toch ook geen verlies?" De boekwaarde van het bezoekerscentrum en de inventaris staat voor ongeveer 420.000 euro op papier. Verder heeft Boxtel sinds 2011 'slechts' 370.000 euro verloren aan de exploitatie, het beheer van het terrein. "De resterende 170.000 euro is de potentie van het gebied. Je kunt met de schuur, de hoeve, de kassen en natuurlijk de grond ook geld verdienen. Wij hangen hier die waarde aan."

De betrouwbaarheid van een initiatiefnemer is een discutabel punt. Hoe toon je in deze tijden aan dat je betrouwbaar bent en een jarenlange partner kan zijn? Toen Boxtel immers met Triple E in zee ging sprak men ook van een betrouwbare partij. "Op het moment dat wij met Triple E in zee gingen was dat absoluut een betrouwbare partij. Veel gemeenten deden zaken met het bedrijf en Tom Bade stond op nummer 39 in de Duurzame top 100 van Trouw", aldus wethouder Van de Wiel. Op de Duurzame 100 van Trouw die in oktober 2013 gepubliceerd is staat Tom Bade echter op plaats 90. Ironisch genoeg was Bade in de publicatie van oktober 2014 een van de snelste stijgers van dat jaar in deze top 100, voornamelijk door de overname van De Kleine Aarde die hij ging ombouwen tot een 'productiehuis voor duurzaamheid' zoals in Trouw te lezen is. Diezelfde overname wordt Bade binnen enkele maanden na publicatie in Trouw fataal en geeft dus wel aan dat de betrouwbaarheid van een partij niet af te lezen is aan een notering in de Duurzame top 100.

Eindelijk lente!

Foto: Mark van der Pol

Boxtel – Het is lente. En dat is overal te zien. Niet alleen schijnt de zon volop en genieten mensen van het buitenleven, ook valt er overal nieuw leven te bespeuren. De bomen krijgen frisse groene blaadjes en prachtige bloesem aan hun takken en jonge dieren laten zich zien.

Op De Kinderboerderij zetten de pasgeboren lammetjes hun eerste stapjes buiten de gesloten stal, waar zij in verband met het risico op Q-koorts tot twee weken na de geboorte moesten blijven. Vorige week mochten zij dan eindelijk voor het eerst de wei in, waar de jonge geitjes al een paar weken rondspringen. Het pasgeboren Schotse Hooglandertje bleef deze week nog veilig rustig bij zijn of haar moeder liggen in de wei naast de Dommel aan de Bosscheweg. Het kalfje werd afgelopen vrijdagmiddag geboren. De natuurwerkgroep Boxtel, die een oogje in het zeil houdt, adviseert om de dieren met rust te laten en niet te dicht in de buurt te komen. De vader van het Hooglandertje loopt namelijk ook in de wei rond.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Jan van der Steen

Bijzonder concert door blinde organist Bert van den Brink

Boxtel - De blind geboren Bert van den Brink geeft op zondagavond 3 mei in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek een bijzonder orgelconcert. Het programma is een verrassing, zowel voor de luisteraars als voor de speler. Bert laat zich inspireren door het fameuze Smitsorgel en kondigt pas vanachter de speeltafel aan wat hij gaat spelen.

Hij noemt zijn programma Blowing en doelt daarmee op bijzondere concerten in prachtige ruimtes met een fraaie akoestiek en bijzondere instrumenten. De gespeelde muziek moet nooit eerder op deze wijze vertolkt zijn. Een nieuw concept waarbij jazz en popmuziek worden gespeeld op een kerkorgel. Wat tien jaar geleden begon als experiment, is uitgegroeid tot een volwassen concept dat tot ver buiten de landsgrenzen bekend is geworden. Eigen composities en improvisaties gaan samen met muziek van onder anderen Duke Ellington, Queen, Gershwin en Procol Harum.

Bert van den Brink (1958) kreeg zijn eerste pianoles toen hij vijf jaar was. In 1976 startte hij zijn opleiding tot klassiek pianist aan het Utrechts Conservatorium en studeerde in 1982 cum laude af. Nog in datzelfde jaar werd Bert docent piano lichte muziek aan het Utrechts Conservatorium. Hij improviseerde al van jongs af aan op piano en orgel en is op dat gebied autodidact. Hij speelde veelvuldig samen met bekende musici als Toots Thielemans, Eric Vloeimans, Louis van Dijk, Jules de Corte en Cor Bakker. In 2007 kreeg hij de VPRO/Boy Edgarprijs.

De aanvang van deze voorstelling, georganiseerd door de Stichting Kerkconcerten Boxtel, is 20.15 uur. De entree bedraagt 8 euro.

Deelnemers Heilig Bloedprocessie gezocht

Boxtel - Zondag 31 mei om 15.00 uur trekt de Heilig Bloedprocessie weer door de straten van Boxtel. Hoewel er ook dit jaar weer veel mensen meelopen is de organisatie nog steeds op zoek naar meer deelnemers.

In het bijzonder is de organisatie op zoek naar jongens en meisjes tussen 6 en 16 jaar oud, maar iedereen die mee wil lopen is welkom. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marijke van Beek via 0411-684726 of 06-54686151. Ook de Klaagzangersgroep is op zoek naar versterking. Zij zingen tijdens de processie een aantal keer 'Libera Me' van Orlando di Lasso, een stuk voor vier mannenstemmen. Met name voor de bezetting van de twee tenorstemmen doet de groep een dringende oproep aan de leden en oud-leden van de diverse Boxtelse koren, maar ook aan andere mannen met hoge zangstem óf dames met lage zangstem, om zich aan te melden. Op de dag van de Bloedprocessie verzamelen de klaagzangers om 14.00 uur op de St. Petrusschool (Burgakker 8) voor het omkleden en repeteren. Hen wordt verzocht om zwarte sokken en schoenen te dragen en ervoor te zorgen dat eigen kleding niet boven het Klaagzangerstenue uit komt. Dames en heren die de Klaagzangersgroep willen komen versterken kunnen een e-mail sturen naar klaagzangers@ziggo.nl en krijgen zo spoedig mogelijk de partituur in hun mailbox. Telefonisch aanmelden kan ook: 06-13553327.

Pasavonden
De vele deelnemers van de Heilig Bloedprocessie moeten hun kostuum van te voren passen. De speciaal hiervoor georganiseerde pasavonden zijn elke maandag en woensdag van 19.00 tot 20.30 uur op de eerste verdieping van de bibliotheek aan de Burgakker 4 in Boxtel.

De bijbel op dinsdag in kasteel Stapelen

Boxtel - Theoloog Nico Bulter leidt op dinsdag 28 april en dinsdag 2 juni 'de bijbel op dinsdag' in kasteel Stapelen.

Met name psalmen komen naar voren, met als kernvraag wat de tekst nu precies betekent. Dit kan voor iedereen anders zijn. Met de woorden uit het boek als beginpunt wordt er gekeken naar de eigen situatie, in de hoop dat de inspiratie uit de bijbel kan leiden tot een beter leven. De bijbel op dinsdag is van 10.00 tot 11.30 uur en kost 5 euro per keer.

Film Les Intouchables in Kasteel Stapelen

Foto: Karin van Vugt

Boxtel - In de reeks 'films die beroeren' brengt Kasteel Stapelen deze maand de film 'Les Intouchables' van Olivier Nakache en Eric Toledano. Dit waargebeurde verhaal gaat over de relatie tussen de geheel verlamde aristocraat Philippe en de net uit de gevangenis ontslagen Driss. Driss biedt zich aan om een etmaal lang voor Philippe te zorgen, om zo in aanmerking te komen voor een werkeloosheidsuitkering. Als hij besluit langer te blijven, bloeit tussen de twee mannen een vreemde maar ontroerende vriendschap op. De film is gebaseerd op het autobiografische boek 'Le Second Souffle' van Philippe Pozzo di Borgo. Les Intouchables wordt vertoond in de Ridderzaal van Kasteel Stapelen op donderdag 30 april vanaf 19.30 uur. Entree kost 5 euro per persoon.

KBO-activiteiten

Donderdag 23 april         Bridgen in De Walnoot                 13.30

                                        Handwerken in De Orion                 13.30

Vrijdag 24 april                 Rikken en Jokeren in De Rots         13.30

Zondag 26 april                 Toermalijn in De Speeldoos         12.00

Dinsdag 28 april                 Kienen in De Walnoot                 14.00

                                        Biljarten in De Walnoot                 13.30

                                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30

Planetarium bij de Petrusschool

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - In februari won groep 6 leerling van de Sint-Petrusschool Jur Mestrom de 'Fotowedstrijd Vuurwerkbrillen' van Sybilla Buisman Optiek. Hiermee sleepte hij niet alleen een iPad Mini in de wacht, maar won hij ook een prijs voor zijn hele school. Afgelopen vrijdag stond er een levensgroot Planetarium in de gymzaal, waarin alle groepen uitleg kregen over het heelal door middel van prachtige projecties.

Een voor een namen de groepen in het Planetarium op kussens plaats en kregen zij op hun eigen niveau een dik half uur uitleg van een student van Nova, de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie. Hierdoor genoten zowel de kleuters als de leerlingen van de bovenbouw van het prachtige schouwspel. Veel kinderen waren er helemaal vol van. "Ik dacht dat daarbinnen wat papieren sterren aan touwtjes zouden hangen", vertelt een leerling uit groep 5, "maar dit was echt geweldig. Super vet!" Het was een mooie ervaring voor de leerlingen van de Sint-Petrusschool, en dat allemaal dankzij Jur.

Eerste Boxtelse generatietuin geopend

Foto: Mark van der Pol

Boxtel – Met een prachtig voorjaarszonnetje en onder grote belangstelling is zaterdagmiddag de eerste generatietuin in Boxtel geopend. Dit gebeurde op het veld tegenover De Kinderboerderij in Oost waar de afgelopen maanden hard is gewerkt aan de realisatie van de tuin, die met name bedoeld is voor mensen met dementie.

Foto: SPPiLL

De tuin is het schoolvoorbeeld van burgerparticipatie. Diverse organisaties en instellingen verleenden hun medewerking. Het gehele proces van idee tot aan realisatie werd door initiatiefneemster Diny Stolvoort uitvoerig beschreven. Zij vertelde dat er de komende vijftien jaar een kanteling in de maatschappij komt. Het aantal ouderen in de wijk zal fors toenemen en hiermee ook het aantal mensen dat met dementie te maken heeft. "Hun leven gaat zich afspelen in de wijk en zij zullen zich voornamelijk rondom de woning gaan bewegen. We moeten daarom zorgen voor goede paden en bankjes. Dat zijn de ontmoetingsplekken die belangrijk zijn voor de leefbaarheid", aldus Stolvoort.

Zonnebloemzaden voor Van Gogh

Boxtel - Op 29 juli is het precies 125 jaar geleden dat Brabants meest beroemde kunstenaar, Vincent van Gogh, overleed. Daarom is 2015 uitgeroepen tot het Van Gogh-jaar, en worden er overal over de hele wereld tentoonstellingen en evenementen georganiseerd ter ere van de schilder.

Coöperatie Het Groene Woud geeft hier zijn eigen draai aan door pakketten ter beschikking te stellen met daarin zonnebloemzaden, een verwijzing naar Van Goghs meest bekende werk. De pakketten bevatten naast de zaadjes ook een zaaiadvies om de bloemen zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Op deze manier hoopt de coöperatie heel het Groene Woud geel te kleuren om zo stil te staan bij het Van Gogh-jaar. De pakketten kosten 10 euro en zijn te bestellen via streekhuis@hetgroenewoud.com.

Informatiecentrum Liempde heet nu 'D'n Liempdsen Herd'

Liempde - Hoe moet de monumentale boerderij aan de Barrierweg 4 in Liempde, die wordt omgebouwd tot een cultuur- en landschapshistorisch informatiecentrum, gaan heten? Hiervoor schreef SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) een prijsvraag uit. Beppie van der Heijden kwam met de leukste naam op de proppen: 'D'n Liempdsen Herd'. "Vroeger gingen we ook altijd bij d'n herd zitten. Een gezellige, warme plek. Ik vond het wel een toepasselijke naam", lichtte de Liempdse haar inzending toe. Ze won er een half biologisch varken mee.

SPPiLL maakte ook bekend dat de omgevingsvergunning voor het informatiecentrum afgelopen week door de gemeente Boxtel is toegekend. Dat betekent dat niets het bouwen van het centrum nog in de weg staat en dat er deze zomer al begonnen kan worden met de verbouwing. Het dak zal in juni door professionals worden gerestaureerd, maar de rest van het pand zal door vrijwilligers van SPPiLL worden gedaan. "Het wordt dan wel een informatiecentrum over Het Groene Woud, maar het is veel breder dan dat. Het wordt ook een plek voor Liempdse inwoners", aldus Rob Dito, voorzitter van de projectgroep van SPPiLL.

Als je interesse hebt om mee te helpen, neem dan contact op met Jan van Lierop via info@sppill.nl of bel naar 06-12324746.


Blauwverver

Foto: Marie Fick

Zijstraat van De Beukums

In oude archiefstukken ook wel Blaueverwer genoemd. In het productieproces van de lakennijverheid is het verven van het laken misschien wel de belangrijkste bewerking. Als het laken is geweven, gaat het naar de verver. Deze bereidt zijn verf in grote ketels, die hij eerst vult met water waaraan zaagsel en wat gemalen meekrap wordt toegevoegd om het water te verzachten. Als deze stoffen hun werk hebben gedaan worden ze verwijderd en worden plantaardige verfstoffen en beitsmiddelen als aluin en urine toegevoegd. Voor de kleur blauw wordt oorspronkelijk een in Thüringen gekweekte plant gebruikt, wede. Later, na het op gang komen van de vaarten naar het verre Oosten wordt dit vervangen door het betere indigo (later weer vervangen door indanthreen blauw). Het mengsel wordt aan de kook gebracht en dan roert de verver - meestal bijgestaan door enige knechten - met lange stokken de lakens urenlang door het dampende verfbad. Terwijl de stof zorgvuldig wordt gedraaid, verandert de kleur van het water door de toevoeging van zuurstof van groengeel in blauw. Door andere grondstoffen toe te voegen kan men voor kleurschakeringen zorgen. Wanneer de kleur zich aan het laken heeft gehecht, wordt de stof zorgvuldig uitgespoeld. In de tijd van de lakennering duurt het afwerken minstens een en soms twee tot drie dagen. Een blauwverver uit die tijd kan op deze manier drie tot vier kuipen per week afwerken.
In de latere tijd ziet men dat het verfbad veranderingen ondergaat. Boven de kuip komt een ijzeren kroonring te hangen waaraan de te verven of bedrukte stof wordt gespannen, waarna men de stoffen met de ring onderdompelt. Dat wordt zo dikwijls herhaald tot de stof de gewenste kleur heeft. Een nauwkeurig werk, want de schoonheid en de deugdelijkheid van de kleuren zijn immers doorslaggevend voor de handelswaarde van het laken. Na het verfbad worden de lakens goed uitgespoeld en buiten aan palen te drogen gehangen. Ook bestaande kleding wordt geverfd, bijvoorbeeld ten tijde van rouw. Met blauwverven kan men tot diep donkerblauw, bijna zwart komen. En kleding laten verven is goedkoper dan het kopen van nieuwe kledij.
Als het spinnen en weven als huisarbeid verdwijnt, heeft ook de blauwverver geen reden tot bestaan meer. Een enkeling heeft tot in de twintigste eeuw het bestaan van de blauwverver weten te rekken.

Bron: Ambachten, beroepen en functies van toen, H.M. Lups, Delft

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Anne Frank-krant maakt leerlingen bewust van oorlogsleed

Boxtel - Afgelopen maandag heeft wethouder Marusjka Lestrade aan leerlingen van verschillende basisscholen exemplaren uitgedeeld van de Anne Frank-krant. De krant, een uitgave van de Anne Frank Stichting, is bedoeld om kinderen bewust te maken van de gruwelen van het leven in een oorlog. Dit gebeurt aan de hand van het verhaal van Anne Frank en van meer recente oorlogskinderen.

De wethouder legde aan leerlingen uit waarom deze krant zo belangrijk is. "Jullie hebben zelf ook wel eens ruzie, maar door met elkaar te praten kun je problemen oplossen. Maar er zijn nog landen genoeg waar dat niet lukt en waar mensen oorlog voeren met elkaar. Daarom is het zo belangrijk dat jullie dit ook begrijpen, en snappen wat je er aan kunt doen."

Het uitdelen van de kranten is op initiatief van directeur van de Beemden, Kees van den Boom. "Omdat het dit jaar precies 75 jaar geleden is dat de oorlog begon, vonden we het belangrijk om extra de nadruk te leggen op het verhaal van Anne Frank. Daarom ben ik er blij mee dat de gemeente extra middelen voor dit project heeft uitgetrokken, zodat we leerlingen bewust kunnen maken. We hebben ervoor gekozen om dit net voor de meivakantie uit te delen, zodat de leerlingen tijdens hun vakantie de krant kunnen lezen en er dan na de vakantie op terugkomen in de klas." In het pakket zit voor iedere school ook een spel waar leerlingen door middel van de verhalen van zes verschillende oorlogskinderen het probleem van oorlog op proberen te lossen.

Duits familiecircus Bossle komt naar Liempde

Ontvang korting met DeMooiBoxtelKrant

Liempde - Het Duitse familiecircus Bossle heeft deze dagen zijn tent opgezet op bij d'n Tip in Liempde. Vanaf vandaag, woensdag 22 tot zondag 26 april verzorgt de familie een dagelijkse show met acrobatische kunsten, spectaculaire acts en vrolijke clowns. En met hun nieuwe aanwinsten Liza an Arno, de kleinste koe en stier van de wereld.

Het circus stond enkele weken geleden al in Boxtel, op het terrein van Eetcafé De Oude Ketting, waar bezoekers onder de indruk waren van de spectaculaire show. De allerjongsten uit de familie, vier jaar oud, doen al mee aan de acrobatiek act. Maar ook de vuurspuwer in de nok van de tent, Clown Otto, de messenwerpers en lasso-artiesten van de Wild-West show zijn allemaal familie van elkaar.

"Een klein circus is gezelliger dan een groot", aldus chefin Tunita Bossle. "Wij staan dichter bij het publiek, zijn een echt circus dat je kunt aanraken. Daarom mogen kinderen in de pauze ook gewoon komen paardrijden in het midden van de piste."

Het circus speelt woensdag en zaterdag om 15.00 uur. Donderdag en vrijdag om 16.30 uur en zondag om 14.00 uur. De show duurt ongeveer twee uur. Kaartjes zijn te koop aan de circuskassa. De dagelijkse voorverkoop is tussen 10.00 en 11.00 uur en een uur voor aanvang van de circusvoorstelling.

Lezersactie
Profiteer nu van de lezersactie van DeMooiBoxtelKrant en ga nog voordeliger naar familiecircus Bossle. Lever dit krantenartikel in bij de kassa en ontvang 2 euro korting op de entreeprijs. Kijk voor meer informatie op www.circus-bossle.nl.

Uitstekende prestatie WSD over 2014

Boxtel - WSD heeft in 2014 uitstekende prestaties geleverd op zowel sociaal als financieel vlak. Het sociale werkvoorzieningsbedrijf begeleidde in opdracht van elf Brabantse gemeenten 2400 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in en naar werk; een toename van vijftig personen ten opzichte van 2013. Bovendien realiseerde WSD een financieel positief resultaat 2,4 miljoen euro. Dankzij deze prestaties behoort WSD landelijk tot de top 10 van sociale werkvoorzieningbedrijven.

De goede resultaten zijn het gevolg van de extra inspanningen die WSD in 2014 heeft geleverd richting werkgevers en gemeenten. Om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen, heeft WSD haar relatie met de zevenhonderd werkgevers in de regio geïntensiveerd. Tegelijkertijd zijn de banden met gemeenten versterkt zodat meer mensen een kans op werk kregen. Dit heeft, ondanks de slechte economische situatie, geleid tot meer werk en een hogere omzet.

Per 1 januari 2015 is de Wet sociale werkvoorziening en de werkregeling Wajong gesloten voor nieuwe instroom en vervangen door de Participatiewet. Op de budgetten voor begeleiding is door de rijksoverheid zeer fors gekort. Tegelijkertijd worden werkgevers verplicht om de komende jaren 125.000 banen voor deze doelgroep te creëren.

WSD heeft vanaf 2013 fundamentele maatregelen genomen om de organisatie voor te bereiden op de bezuinigingen en de komst van de Participatiewet. De organisatie is afgeslankt, is efficiënter gaan werken en heeft haar dienstverlening versoberd waardoor de kosten aanzienlijk zijn gereduceerd. Door het financiële resultaat is WSD in een goede uitgangspositie om de bezuinigingen door de komst van de Participatiewet per 1 januari 2015 op te vangen en samen met gemeenten te blijven investeren in mensen met een arbeidsbeperking.

Jarno, Bram, Danial, Bob en Steven met hun winnende ontwerp. Foto: Bosch Rexroth

Boxtel - Bedank een oplossing voor de tijdrovende sluizen in het Panamakanaal. Deze opdracht gaf aandrijf- en besturingsspecialist Bosch Rexroth aan derdejaars havo Technasium-leerlingen van het Jacob Roelandslyceum (JRL). Vorige week woensdag presenteerden elf groepen - 42 leerlingen in totaal - trots hun ontwerpen bij de opdrachtgever. De jury was het meest onder de indruk van het ontwerp van Jarno van der Vleuten, Bram Kokke, Danial Moslemizadeh, Bob Veringa en Steven van Erp. Als beloning voor hun harde werk kregen de winnaars kaartjes voor de Efteling.

In januari kregen de havo-leerlingen van Bosch Rexroth de basis-ingrediënten voor hun opdracht, die onderdeel is van het lesprogramma en meetelt voor de schoolresultaten. Tijdens het ontwerpproces kregen de leerlingen ondersteuning van hun docenten Ron Theunissen en Guido van der Klauwen en van hun opdrachtgever. Zo kwam Esther Leijten, coördinator events & projects bij Bosch Rexroth uitleggen hoe ze zichzelf en hun ontwerp het beste kunnen presenteren en hielpen technici van het bedrijf hen op school op weg met hun ontwerp. Na de presentaties afgelopen woensdag koos de jury, waar ook general manager Ron van den Oetelaar deel van uitmaakte, het winnende ontwerp. De winnaars sprongen eruit door hun uitgebreid vooronderzoek, goede presentatie, goede teamwork met duidelijke taakverdeling en natuurlijk hun uitstekende ontwerp.

Foto: Bosch Rexroth

Bosch Rexroth is een wereldwijd toonaangevend bedrijf dat zich bezighoudt met aandrijf- en besturingstechnieken voor allerlei doeleinden. Hun aandrijvingsmechanismen zitten bijvoorbeeld in de London Eye, de waterkering bij Hoek van Holland en ook in de sluizen van het Panama Kanaal. Elk jaar kiest het bedrijf een andere opdracht voor derdejaars havo en vwo Technasium-leerlingen van het JRL, al zeven jaar lang. "Zo proberen we jongeren te enthousiasmeren voor techniek en voor ons bedrijf", vertelt Esther Leijten. "Misschien gaan zij hier straks stagelopen, hun afstudeeropdracht doen, werken of krijgen zij met ons bedrijf te maken als potentiële partner voor hun toekomstige werkgever. In de toekomst is er een grote kans dat er een tekort aan technisch personeel ontstaat en wij spelen daar nu al op in." Leijten benadrukt dat daarnaast ook het maatschappelijk aspect hoog in het vaandel staat bij het bedrijf: "Het is voor ons ook erg belangrijk dat jongeren meer zien dan alleen de schoolbanken. Zo namen ze vandaag ook een kijkje in ons Practicumlokaal, The Drive & Control Academy waar we eigen mensen maar ook externen opleiden. Wat is er nou mooier dan op deze manier samen te werken?"

Bob Vermeulen tien jaar uitvaartondernemer

Foto: Daisy Renders

Boxtel - Bob Vermeulen staat er deze maand bij stil dat hij precies tien jaar uitvaartondernemer is in de regio Boxtel, Sint-Michielsgestel, Vught, Schijndel, Sint-Oedenrode en de omliggende dorpen. Een periode waarin hij een warme band heeft opgebouwd met vele nabestaanden, die hem prijzen om zijn vakbekwaamheid, persoonlijke aandacht en genegenheid. Bij Bob hebben zij echt het gevoel dat hij de vele zorgen rondom een begrafenis of crematie volledig uit handen neemt. Met zijn spontaniteit en rijkdom aan ideeën is hij als geen ander in staat om een uitvaart geheel naar wens te verzorgen.

Ervaring en warmte
Ook in de dorpen binnen zijn verzorgingsgebied staat Bob bekend om zijn ervaring en warmte waarmee hij familieleden bij een verlies begeleidt. Een gevoel dat al direct bij het eerste contact met hem ontstaat. In Boxtel heeft hij de beschikking over een eigen rouwkamer (bij voormalig Lindenlust). Dit biedt hem alle gelegenheid tot een waardige laatste verzorging en opbaring van de overledene. Natuurlijk kan hij dit ook doen bij de familie thuis.

Als professioneel uitvaartondernemer verzorgt Bob een herdenkingsdienst tot in de kleinste details. Hij kan deze zelf leiden met altijd de juiste toon, persoonlijke verhalen over de overledene en oog voor het verdriet van nabestaanden. Tot en met de laatste momenten in het crematorium of op de begraafplaats zorgt hij voor een waardig én waardevol afscheid. Daartoe behoort ook de mogelijkheid van een teraardebestelling op een van de natuurbegraafplaatsen die Nederland telt.

Professionele organisatie
De Boxtelaar is in 2002 in de voetsporen getreden van zijn vader, die dit werk al ruim twintig jaar doet. Sinds 2005 is Bob ook franchisenemer van uitvaartonderneming Monuta. Daardoor kan hij terugvallen op een professionele organisatie met een landelijke dekking. Door zijn uitgebreide netwerk en de credits die hij in de loop van deze tien jaar bij collega's heeft opgebouwd, is het voor hem geen enkel probleem om een uitvaart ook buiten zijn eigen regio te regelen. Ook de repatriëring van een overledene vanuit of naar het buitenland is bij Bob in vertrouwde handen. Niet voor niets was Monuta nauw betrokken bij de terugkomst in Nederland van de slachtoffers van vlucht MH17.

Wie gebruik wil maken van zijn diensten, hoeft geen lid te zijn van Monuta. Neem vrijblijvend contact op met Bob om met hem de persoonlijke wensen rond een uitvaart te bespreken: Bob Vermeulen, Papiermaker 11, 5283 ZP Boxtel, 0411-602060, info@monutavermeulen.nl of www.monutavermeulen.nl.


Culinair genieten bij de Proeftuin

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De zesde editie van de Proeftuin, het jaarlijkse culinaire evenement in Boxtel, ontpopte zich zondag wederom tot een succesvol evenement. Volgens Elke Goossens, president van Lions Club Boxtel Belles Amies, waren er op het hoogtepunt ruim duizend bezoekers aanwezig in de tuinen van SintLucas. Waar de koks zich in de pagodetenten in het zweet werkten om allerlei heerlijke gerechten te bereiden, genoten de bezoekers in de tuin juist van het prachtige voorjaarsweer.

Veertien horecazaken presenteerden zich op de Proeftuin aan het grote publiek. Door het proeven van de gerechten wordt geld ingezameld voor een goed doel. Dit jaar zijn er zelfs twee goede doelen die op een bijdrage mogen rekenen, Stichting Gijsje Eigenwijsje en de Kindervakantieweek Boxtel. Ook de verkoop van drank komt grotendeels ten goede aan deze doelen. Met muzikale omlijsting van De Volle Bloas en VanBakkus werd een uiterst ontspannen en gezellige sfeer gecreëerd.

Ook aan de kinderen was gedacht. Speciaal voor hen was er een kinderkaart waarmee workshops gevolgd konden worden, spelletjes gespeeld of een menuutje kon worden samengesteld. Hierdoor was het evenement uitermate geschikt voor gezinnen, die er dan ook veel waren. Terwijl de kinderen druk bezig waren met de verschillende activiteiten, genoten hun ouders van het heerlijke eten en drinken, het prachtige weer en goed gezelschap.

Foto: Mark van der Pol

6 / 20

De Dag van de Aarde

We zitten in de auto en ineens zegt mijn dochter (3): "Mama, Ikea rijmt op Amerika, hè, maar ik vind eekhoorntjes zooo lief!" Ik ben even stil. "Uhhh, oh, uh, jaha", zeg ik, terwijl ik me achter mijn oren krab en ik heel die zin zorgvuldig in mijn hoofd herhaal om hem te begrijpen. Ik begrijp de zin nog steeds niet, maar misschien ben ik die kinderlogica wel verleerd en is mijn hoofd volgestopt met alles wat volwassen mensen logisch vinden.

Zo spelen mijn kinderen (nog steeds) met kerstballen, omdat ze ze zo mooi vinden, en zing ik nog iedere avond voor hen 'Zie ginds komt de stoomboot' voor het slapen gaan, omdat ze dat zo'n leuk liedje vinden. En nee, dat zingen ze niet bepaald zacht mee, dat gaat echt knoerthard. Misschien in de hoop dat Sinterklaas toch nog even binnenkomt? Ik vraag me in ieder geval steeds weer af of ze ons op straat kunnen horen en of ik me dan zou moeten schamen.

Het voelt als chaos; alle seizoenen, feesten en 'bijzondere' dagen lopen door elkaar heen. De carnavalskleren liggen nog niet in de kast of je kunt weer hele gourmetarrangementen kopen voor Pasen. De uitgaven rond Pasen zijn dit jaar groter gebleken dan de uitgaven rond afgelopen kerst. Waar komt dat ineens vandaan? En dan Hemelvaart? Gaat dat ook zo'n 'feest' worden? En onze al langer bestaande moeder- en vaderdag? Daarnaast is het bijna iedere dag 'De Dag van'; 16 april was de Dag van de Stem, 18 april was de Dag van de Slager, 19 april de Dag van de Duitse taal en 22 april, vandaag, is het de Dag van de Aarde.

We willen overal bij stilstaan, overal een feest van maken. Winkels, ouders, scholen, buurten, dorpen, steden, landen, alles en iedereen moet er in mee. Iedere dag lijkt bijzonder te moeten zijn, waardoor uiteindelijk geen enkele dag meer bijzonder is en/of zal zijn en we alleen de lat nóg hoger hebben gelegd voor onszelf en voor elkaar. Ik zie in mijn gezin al gebeuren dat het allemaal door elkaar heen loopt. Het levert chaos op. Zo verwacht ik ook uiteindelijk chaos in de winkels, op scholen en wellicht op landelijk niveau. En wat levert het ons op? STRESS.

Kunnen we het met z'n allen niet wat rustiger aan doen en even met elkaar naar buiten lopen in plaats van op te gaan in alle elkaar opgelegde verplichtingen? En dan heel even onze schoenen en sokken uitdoen. Op onze blote voeten naar een open stuk lopen en eventueel gaan zitten op de grond, op de aarde. Ga eens luisteren naar de natuurgeluiden om je heen; naar de vogels, die blij kwetteren, omdat het weer lente is, naar het geritsel in struiken van beestjes, die bezig zijn een nestje te bouwen. Adem de nog frisse lentelucht in en voel de warmte van de zon op je gezicht en de aarde aan je voeten en vingers. Dat wat je dan voelt, ziet, ruikt en hoort, is het enige ware seizoen. Dat seizoen is stressloos.

Recept voor een stressvrij moment

Ingredienten:

  • Aarde
  • Blote voeten met hun 7000(!) zenuwuiteinden
  • Oren, waarmee je de natuur kunt horen?
  • Ogen, waarmee je de prachtige bloesem kunt zien
  • Een neus, waarmee je de frisse lentelucht kunt inademen
  • De huid, waarmee je de warmte van de zon kunt voelen

Bereiding: Zie boven.

Tip: Herhaal dit recept zo vaak mogelijk. Pak en geniet van je moment en maak van iedere dag de Dag van de Aarde.

Stressvrije groeten met zwarte voeten,
Tamara

Popkoor Voices zoekt nieuwe leden

Foto: Anja van Alphen

Liempde - De laatste jaren heeft Popkoor Voices regelmatig opgetreden in Liempde en Boxtel. Zo waren zij bij verschillende kerstmarkten, op de Bazaar en de Boxtel Oostdag. Het koor is op zoek naar nieuwe leden, mannen en vrouwen.

Popkoor Voices zingt leuke nummers zoals 'Home' van Dotan, 'Tranen gelachen' van Guus Meeuwis en 'Heal the world' van Michael Jackson. De repetities zijn op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur, in de Serenade in Liempde. Het koor heeft een website, www.voicesliempde.nl.

Voor de komende tijd staan optredens gepland. Een hiervan is zaterdagavond 13 juni tijdens een spetterende korenavond in de Spiegeltent bij Kasteel Stapelen in samenwerking met Popkoor Jukebox, Innovation en het Wereldkoor. Maar er staat ook een groot concert op 16 april 2016 gepland.

Foto: Mark van der Pol

Lijkt het je leuk om hieraan mee te doen, bel dan met Gerdie Pouwels 0411-632654 of Marij Vervoort 0411-632744. Natuurlijk ben je bij het koor welkom als zanger of zangeres, maar ook vinden ze het leuk om een (bas) gitarist te begroeten, die de combo, (toetsenbord en drum) kan versterken. Loop zeker eens binnen op maandagavond bij de Serenade.

Brugklassers oriënteren zich op vervolgloopbaan

Boxtel - Donderdag organiseerde het Baanderherencollege voor haar brugklassers de eerste PSO-dag (Praktische Sector Oriëntatie). Wethouder onderwijs Marusjka Lestrade benadrukte bij de start nog eens duidelijk het belang van Loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB) bij een goede keuze naar het vervolgonderwijs en dat je daar niet vroeg genoeg mee kunt beginnen.

Na de opening door de wethouder was er een run op de veiligheidshesjes die door de leerlingen onderweg trouw werden gedragen. Achttien bedrijven hebben hun deuren voor de leerlingen opengezet. Tijdens het bezoek zijn vragen beantwoord en werd er uitleg gegeven over de bedrijfsvoering en het vakgebied. Hier en daar kregen de leerlingen nog verrassende tasjes met inhoud mee. Na de lunchpauze maakte ieder groepje over de twee bedrijven die ze hadden bezocht een presentatie, die vervolgens aan de overige klasgenoten werd gegeven.

Nieuw programma Theater De Blauwe Kei

Veghel - Het nieuwe programma van Theater De Blauwe Kei is maandag bekendgemaakt en daarmee is de voorverkoop gestart. Een aantal bekende Nederlanders betreedt voor het eerst het podium van het Veghelse theater. Onder hen is Roy Donders, die na zijn succes op tv de stap naar het theater maakt met een glamourshow. Uiteraard zijn ook vertrouwde namen als Tineke Schouten, Jon van Eerd, Gerard van Maasakkers en Jandino Asporaat weer vertegenwoordigd in het nieuwe programma.

Diverse musicals passeren de revue. Roos van Erkel kruipt in de huid van Nederlands bekendste verzetsstrijdster Hannie Schaft in 'Het meisje met het rode haar'. Birgit Schuurman speelt een van de hoofdrollen in de voetbalparodie 'Pumps en Penalties', en de vijf zusters van Nonsens, onder andere gespeeld door Marjolijn Touw en Mariska van Kolck, staan garant voor een humorvolle avond. Voor jongeren is er de aangrijpende musical 'Spijt!', naar het boek van Carry Slee.Met voorstellingen als 'Suske en Wiske De Musical', 'Dolfje Weerwolfje', 'Sprookjesboom De Musical' en 'Thomas de Stoomlocomotief' is ook weer aan de kleintjes gedacht.

Extra spannend wordt het genre Toneel met diverse bloedstollende thrillers, waaronder 'Fatal Attraction' met Matteo van der Grijn en Loes Haverkort en 'Snowden' met Egbert-Jan Weeber. Ook komend seizoen wordt bij elke toneelvoorstelling in de Rabobank Theaterzaal een gratis inleiding georganiseerd. Kijk voor het hele programma op www.blauwekei.nl.

Feestelijke dag voor mantelzorgers

Boxtel - Het Gilde Sint Barbara-Sint Joris organiseert samen met het Steunpunt Mantelzorg een feestelijke Mantelzorgdag. Deze vindt plaats op zaterdag 9 mei op het Gildeterrein aan het Essche Heike, van 14.00 tot 17.00 uur.

Het Gilde biedt die middag een uitgebreid en actief programma met verschillende Oud-Hollandse spelen en er kan deelgenomen worden aan kruisboog-, handboog- en zelfs laserschieten. Het hoogtepunt van de dag is het Koningsschieten met de kruisboog. Een houten vogel wordt beschoten tot de laatste splinter valt. Wie die splinter raak schiet, is de koning of koningin van de Boxtelse mantelzorgers. Het wordt een uitdagende, actieve middag waarbij meteen een kijkje wordt gegund in het Gilde Sint Barbara-Sint Joris. Hoe het Gilde is ontstaan en wat het in deze tijd kan betekenen.

Zorg jij voor je naaste, je partner, kind, ouder, familielid of vriend, dan kun je je tot 30 april aanmelden voor deze dag via mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl of via 0411-655899. Heb jij iemand die voor je zorgt, meld diegene dan aan.

Als dat nodig is, kunnen mensen opgehaald worden en weer worden thuisgebracht. Kun je degene voor wie je zorgt niet alleen thuislaten? Bespreek dat met ContourdeTwern, zodat zij voor gezelschap kunnen zorgen. Voor meer informatie: Marieke Dijkshoorn, ContourdeTwern Boxtel, 0411-655899, mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl.

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern in Boxtel zoekt nog vrijwilligers die cliënten van Schrijven en Blijven willen ondersteunen bij het doen van hun thuisadministratie. Deze cliënten zijn daar om uiteenlopende redenen (tijdelijk) zelf niet toe in staat. De vrijwilligers krijgen vooraf een training en worden permanent begeleid door een medewerker van ContourdeTwern.

Voor een gemeenschapshuis in Boxtel is het steunpunt op zoek naar meerdere vrijwilligers. Zo is er dringend iemand gewenst die een aantal administratieve taken op zich wil nemen zoals het eenmaal per twee weken op vrijdagmorgen notuleren van de bestuursvergadering, het verzorgen van (zaal)huurovereenkomsten en andere voorkomende administratieve taken.

Verder zijn met name voor alle dagdelen in het weekend barmedewerkers nodig en wordt iemand gevraagd die graag fietst om maandelijks een veertigtal posters en/of folders rond te brengen. Tot slot heeft de activiteitencommissie behoefte aan vrijwilligers die zelf evenementen of projecten in de meest brede zin van het woord willen opzetten en/of mee willen organiseren.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt via 0411-655 899 of stuur een e-mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.

MiK onderzoekt doorstart

Boxtel - Hoewel de deelnemende gemeenten Schijndel, Veghel, Uden, Vught, Sint-Oedenrode, Sint-Michielsgestel en Boxtel de samenwerking met MiK per 1 juli opgezegd hebben, is de stichting voor cultuureducatie nog lang niet van plan het bijltje erbij neer te gooien. De stichting is hard aan het werk om een manier te vinden om na 1 juli door te gaan met het geven van cultuureducatie.

MiK heeft een drietal uitgangspunten geformuleerd voor een eventuele doorstart. Ten eerste wordt er gestreefd naar het zo veel mogelijk behouden van cultuureducatie voor de maatschappij. Ook mag er zo min mogelijk schade en hinder zijn voor de betrokkenen, waarbij de cursisten specifiek worden genoemd. En als laatste wil MiK zo veel mogelijk werk behouden en creëren. Binnen die uitgangspunten zijn er nog verschillende scenario's mogelijk. Een doorstart na faillissement is mogelijk, maar MiK onderzoekt ook de mogelijkheden om door te gaan zonder zich failliet te verklaren. Volgens de stichting hebben verschillende gemeenten al aangegeven dat ze MiK nog steeds als partij zien op het gebied van cultuureducatie en heeft ook de provincie zich positief uitgesproken over een stichting voor cultuureducatie die bestaat uit een kleinere projectorganisatie aangevuld met zzp'ers.

Mijn Mooi Boxtel: Eric Brouwer

Foto: Eric Brouwer

Dit plekje in Boxtel is erg mooi en binnenkort ook nog erg bijzonder voor ons omdat wij hier gaan trouwen.

Wat is jouw mooiste plek van Boxtel? En waarom? Deel je favoriete plek met onze inwoners door een foto (minimaal 1 MB) te mailen naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en vermeld hierbij waarom dat voor jou zo is.

Foto: Eric Brouwer
Foto: Jan van der Steen

Boxtel - De zon liet de organiserende Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius afgelopen zondag niet in de steek tijdens haar 42e bijen- en plantenmarkt in Boxtel. Vele honderden bezoekers maakten de gang naar clubgebouw 't Raathuis in park Molenwijk. "Daar zijn wij oprecht blij mee en tevreden over", aldus één van de organisatoren.

In de directe omgeving van de bijenhal stonden tal van stands met informatie over bijen houden of verkoop van aan bijen gerelateerde artikelen. Er waren demonstraties van bijvoorbeeld een korvenvlechter. Ook aan kinderen was gedacht; zij vermaakten zich onder meer met het kaarsen maken van bijenwas. Met het mooie weer was er ook veel aandacht voor drachtplanten. Diverse nieuwe soorten planten die goed zijn voor bijen waren te koop voor een zacht prijsje. Er werden er honderden, hoofdzakelijk door imkers zelf gekweekt, verkocht. "Van ons hoeft zeker niet iedereen bijen te gaan houden maar we vinden het wel fijn als mensen meer weten van bijen en andere insecten. Dan kunnen ze bijvoorbeeld ook helpen door een extra bloemetje in hun tuin te planten."

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

De Boxtel Cityband zorgde tussen de bedrijven door voor een vrolijke noot. De bezoekers kwamen vanaf de start om 10.00 uur en sommige bezoekers bleven zelfs tot na de sluitingstijd om 15.00 uur. Dat laatste had volgens de organisatie wellicht ook te maken met De Groene Draad, een fiets- en wandeltocht langs zestien mooie groene plekken in Boxtel, zoals de bijenmarkt. Een mooi initiatief, vonden ze ook bij St. Ambrosius: "Zo versterken relatief kleinschalige evenementen elkaar en maken ze het de bezoekers makkelijk."

Hallo Boxtelaren!

Wat is er heerlijker dan in het prille lentezonnetje op een terrasje te zitten. Een potje darten op je eigen dakterras of met je geliefde een roseetje opentrekken. Bijna niets dus. Vooral als je weinig aan je hoofd hebt is dat erg fijn en misschien zelfs ultiem ontspannend. Dit soort momenten zijn zeldzaam voor mij want ik heb het altijd druk. (Rotwoord). En dat doe ik mezelf aan dus ik klaag ook niet. Ik ervaar het alleen. Je kunt ook blij zijn dat je het druk kúnt hebben nietwaar?

Met geen standaard thuissituatie (ik heb een omgangsregeling met Robijn, mijn vriendin heeft drie zoontjes en op en neer pendelend tussen twee huishoudens) én een heel onregelmatig werkleven ben ik er aan toe om het eens anders te gaan doen. Ik wil meer rust creëren voor vooral mezelf. Gewoon een of twee werkgevers hebben in plaats van vijf. Dat is nu gelukt. I got an offer I can't refuse :-) Volgende week zal ik in een uitgebreide column precies vertellen wat ik ga doen als Sneeuwwitje de Musical medio juni afgelopen is. Ik zal dus ook minder gaan schrijven voor deze krant. Volgende week nog eentje en dan eens per maand.

Als hekkensluiter gaan we met de hele Sneeuwwitje-cast mét aanhang een week spelen voor de kinderen in Paramaribo, Suriname. De voertaal is daar Nederlands, dus geen probleem. Hoe vet is dat?

Ja, je las het net goed. Ik zal dus minder gaan schrijven voor Mooi Boxtel, maar helemaal weg zal ik niet zijn bij de krant. Elke maand blijf ik jullie bijpraten. En ik ga vanaf heden op platform wellness.nl een eigen stukje bijhouden met ook leuke verhalen over mijn leventje; filmpjes, foto's, ervaringen enz. Ook kun je daar mijn voorbereidingen volgen voor de New York Marathon. Je hóeft me dus niet te missen, haha!

Woensdag over een week wil ik een hele gave 'laatste' wekelijkse schrijven. De nummer 30. Met leuk nieuws erin. Want daar houd ik van. Beetje gekkigheid, vrolijkheid. Een hele vrolijke, gezellige, zonnige week gewenst!

Zonnige groet,

Geert Hoes

Tien diploma's en jubilarissen voor EHBO Liempde

Foto: EHBO vereniging Liempde

Liempde - In november is EHBO vereniging Liempde met twaalf deelnemers gestart met de cursus Eerste Hulp. Tien van hen gingen op examen en mochten allemaal deze maand hun diploma in ontvangst nemen.

Tijdens de Algemene Leden Vergadering van donderdag 9 april kregen Anouk Beerlage, Eddy van Duivenbode, Franka Heesbeen, Lotte de Laat, Elise de Laat, Jurgen Mollink, Carolina van Ruremonde, Claudia Smolders, Ada Minkels, Ingrid van Son en Petra Smolders hun diploma uitgereikt.

Foto: EHBO vereniging Liempde
Foto: EHBO vereniging Liempde
Foto: EHBO vereniging Liempde

Ook waren er maar liefst tien jubilea te vieren van mensen die actief zijn bij de EHBO vereniging, herhalingslessen en evenementen. Henk van de Wildenberg, Henrie van Dun en Anton van de Sande vierden hun 25-jarig jubileum, José Smetsers en Gerard van de Loo waren dertig jaar bij de vereniging betrokken en Ada Minkels, Henk Verhagen, Henk Verdonk, Leo van de Laar en Piet van de Braak zelfs 35 jaar.

Boxtel – Dinsdagmiddag tekenden Woonstichting St. Joseph en Hendriks Bouwbedrijf B.V uit Oss de aannemingsovereenkomst voor de bouw van Cronenborg. Het bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen en wordt op 12 mei in de gemeenteraad behandeld. Daarna wordt het bestemmingsplan voor de tweede maal ter inzage gelegd. Medio juni start de daadwerkelijk bouw van dit nieuwe wooncomplex. De bouwtijd is ruim een jaar. Daarmee staat de oplevering gepland in de zomer van 2016.

Cronenborg wordt gebouwd op het braakliggend terrein tussen de Brederodeweg en Zusterspad. Daarmee wordt het plangebied van voorheen zorgcentrum Emmaus voltooid. Het plan bestaat uit 44 huurwoningen; 27 studio's voor Cello, 13 appartementen en 4 patiowoningen. De nieuwe studio's liggen straks naast zorgcentrum Elisabethsdael van Zorggroep Elde.

Het bouwverkeer bereikt de bouwplaats via de Brederodeweg. Daarvoor legt St. Joseph een afrit aan. Om de veiligheid van fietsers te garanderen, wordt een tijdelijk fietspad aan de overzijde van de weg gerealiseerd. Gelijktijdig met de inrichting net voor de oplevering van gebouw Cronenborg, wordt ook het gebied rond het Zusterspad opnieuw ingericht. De bewoners leveren een stukje voortuin in om dit mogelijk te maken. Alle tuinen worden door een haag afgeschermd zodat hetzelfde beeld ontstaat en er een duidelijke scheiding is tussen privé gebied en openbaar gebied. Door de haag krijgen bewoners meer privacy in hun tuin.

Hans van Casteren

Foto: Cock Stam

Wie kent hem niet? Hans van Casteren was met het schoonmaakbedrijf dat hij samen met zijn vrouw Ria runde verantwoordelijk voor het schoonhouden van een groot aantal Boxtelse huizen en bedrijfspanden. Ze hadden hiervoor ongeveer 120 mensen in dienst. Maar veel mensen kennen hem van de Stichting Brabant-Bihor, die hij samen met Ria oprichtte. Hiermee zamelen zij spullen in voor de Roemeense regio. Hoe is het nu met hem?

Voor 1968 werkte Hans bij een bakker. Het was geen slecht werk, maar hij moest wel heel vroeg opstaan. En rond kerst was hij twee dagen en nachten aan een stuk door bezig. Hans zag echter een kans toen Selissenwal sterk groeide en veel mensen daar niet in staat waren om zelf hun ramen te wassen. Hij begon in zijn vrije tijd een glazenwasservice en zag al snel dat hij hiermee zijn brood kon verdienen. Met behulp van honderd gulden die hij bij zijn oom leende, begon hij zijn eigen bedrijf. Zijn vader werkte destijds bij NCB (nu Vion) en wist een gesprek te regelen waarin Hans het voor elkaar kreeg om daar ingehuurd te worden. "Ik was altijd iemand van de praktijk. Ik wilde niet achter een bureau gaan werken, maar wilde samen met de mensen aan de slag. Dat heb ik altijd het fijnste gevonden. Ook al was ik de directeur, ik was gewoon met mijn mensen aan het schoonmaken. Dat heeft Ria en mij veel opgeleverd, want iedereen stond altijd voor ons klaar. Dus stonden, en staan, wij ook voor onze mensen klaar. Als er iemand overlijdt die vroeger voor ons gewerkt heeft, gaan we altijd even langs, of sturen op zijn minst een kaartje. Sociaal is een duur woord tegenwoordig, maar wij vinden het heel belangrijk."

Toen Hans 55 jaar oud was, was het moment daar om te stoppen met werken. "Ik kon het werk niet meer aan. Ik had ondertussen drie nieuwe heupen gehad en het werd lichamelijk te veel voor me. Ik wilde niet naar kantoor, want dat heeft me nooit gelegen, en onze dochter wilde het niet overnemen, dus hebben we de zaak verkocht. Na je pensioen moet je toch een hobby hebben. Ik had al contacten in Roemenië en wist hoeveel armoede daar was. De overgang van het communistische systeem naar het kapitalisme was heel groot. Eerst regelde de staat alles, maar tegen het eind had die het sterk laten verwateren. En toen waren mensen ineens helemaal op zichzelf aangewezen, waar ze geen ervaring mee hadden. Tijdens mijn eerste reis naar het land ging ik vooral om foto's te maken. In het plaatselijke ziekenhuis bijvoorbeeld. Ze hadden geen lichten, de was lag overal, de bedden waren doorgeroest en de matrassen verrot. Armoede heb je hier ook, maar niet zoals daar. Door een pastoor werd ik meegenomen naar een gezin met dertien kinderen. Toen ik in de stal aankwam, bleek dat ze een gehandicapt kind hadden dat tussen de varkens lag. Ze konden gewoon niet anders, want er was niemand die voor het kind kon zorgen. Dat deed echt pijn om te zien, maar het was wel een goede motivatie. Dan kun je niet anders dan nog meer je best doen. Dus we zijn spullen gaan inzamelen. Kleding en schoenen vooral, maar ook beddengoed, handdoeken, bedden, rolstoelen, wat die mensen ook maar nodig hadden hebben we in de loop der jaren die kant op gebracht. En voor iedereen, ongeacht afkomst of religie. Het maakt mij niet uit, ik respecteer iedereen."

Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

Het hele jaar door worden er spullen bij de stichting afgeleverd, waar ze worden opgeslagen. Twee keer per jaar, in april en september, rijden ze die kant op met een volgeladen vrachtwagen en een busje. Ze laten de vrachtwagen staan en rijden dan met het busje rond om alle spullen uit te delen. En met behulp van de gelddonaties die ze ontvangen, kopen ze daar ter plekke levensmiddelen die worden uitgedeeld. Op die manier helpen ze niet alleen de mensen direct, maar ook indirect door de plaatselijke economie te stimuleren. En het werkt echt. In de jaren dat ze dit doen hebben Hans en Ria het land langzaam zien verbeteren. "Het bloeit op. Onze inspanning begint zijn vruchten af te werpen. Zo lang je met beide benen op de grond blijft staan en doet wat je kunt om te helpen, kun je ook echt helpen. Er is daar inmiddels veel vooruitgang geboekt, maar we zijn nog lang niet klaar. Zolang mijn gezondheid het toelaat blijf ik dit doen." Om hem te danken heeft Hans van de burgemeester daar een mooi beeldje gekregen van Bocskaj Dij, de grondlegger van Salontha.

Het sociale gevoel dat Hans hiertoe dreef is niet alleen gericht op mensen in Roemenië. Jarenlang heeft hij in het bestuur van de Sint-Petruskerk gezeten en geheel vrijwillig de kerktoren schoongehouden samen met mensen van Bureau Halt. En ook bij buurtvereniging Bosscheweg zat hij vele jaren in het bestuur. Inmiddels werkt hij nog steeds vrijwillig bij verpleeghuis Molenweide. Hij rijdt rond met de busjes, bezoekt mensen en helpt waar hij kan. Een beetje als manusje-van-alles. En als ze daar eens wat spullen over hebben...

Wil je Hans en Ria steunen bij hun werk met Stichting Brabant-Bihor? Je kunt een donatie overmaken op IBAN nummer NL65RABO0108821730.

Luchtpost uit Nieuw-Zeeland: Wim Bevers

Foto: Wim Bevers

Als Breukelse jongen heb ik meerdere malen de rol van Eligius van den Aker vertolkt in de Bloedprocessie. Meer Boxtels dan dat kan eigenlijk niet. Ik was echter niet honkvast en in 1983 heb ik met mijn vrouw Dinie en onze zoon Cees Boxtel verlaten en zijn we naar Nieuw Zeeland geëmigreerd.

Je overweegt, je vergelijkt, waarom gaan we weg uit Boxtel? Alles heeft twee kanten. Levensstandaard, klimaat, toekomst en in niet mindere mate avontuur waren voorname ingrediënten in onze beslissing. Als je die genomen hebt moet je niet te veel meer nadenken en het een goeie duw geven in een positieve richting, zonder bakkeleien. Onze Cees verliet de Angelaschool en de Peanut honkballers en met z'n drieën begonnen we aan het avontuur.

Ik ben nog een keer of vijf in Boxtel op vakantie geweest en dat is iedere keer weer leuk. Als ik zo rondfiets over de Zwaanse Brug denk ik aan de jaren 50 toen de Dommel een langzaam stromend grijze stinkmassa was die je soms bij d'n dubbele overweg nog kon ruiken. Als je dat vergelijkt met dat schone water nu, waar vis in zwemt en kano's varen dan is dat een prachtig resultaat. Dan fiets ik langs de Ark, zo'n prachtig en uniek theater, en dan vind ik het nog steeds een trieste beslissing en culturele stoot onder de gordel dat ze(?) dat theater z'n doel voorbij hebben laten schieten.

Foto: Fam Bevers

Onze Cees woont op het Noordereiland met z'n vrouw Kathryn en zoons Stefan en Marc. Halverwege op Mount Taranaki. Hij heeft biology en zoölogie gestudeerd op de universiteit in Dunedin. Ze maken het goed.

Wij wonen op het Zuidereiland in Amberly, dertig kilometer ten noorden van Christchurch, op een acht hectare boerderijtje, wat al in geen vijf maanden regen gehad heeft. Nu ik zit te schrijven begint het net te regenen. Waarschijnlijk Eligius z'n werk. Deze streek heeft in de laatste vijf jaar veel aardbevingen gehad met vele nadelige gevolgen. 11.000 huizen moeten gesloopt worden. In Christchurch is de hele binnenstad in elkaar gestort met vele doden en gewonden als gevolg. De infrastructuur naar de knoppen. Enorme sociale, economische en morele schade. Zo'n grote aardbeving maakt zoveel kapot in twintig seconden en geeft je een beangstigend gevoel. De grond scheurt open, water en modder komt naar boven, de weg zakt weg, bruggen vallen in elkaar enz, enz.

Ik ben nu al een maand gepensioneerd. En dat is mooi. Ik zorg voor de paarden die we in de koets willen hebben, zodat we aangespannen kunnen gaan ontspannen op het strand. Ik heb mijn eigen kleine stuk grond waar een hoop groenten uit komen, we zijn vaak bezig met toneel en ik ben lid geworden van de Ukulele club. Eigenlijk dingen die we in Boxtel ook deden, alleen hebben we hier meestal beter weer en een zee van ruimte, vooral bij het strand.

Het regent nog steeds.

Groeten, Wim Bevers

Foto: Heemkundekring

Clarissenstraat met binnendommeltje
Het binnendommeltje is kort na het maken van de foto gedempt. Rechts de garage van Christje van Rooij, daarachter de muur die mogelijk deel heeft uitgemaakt van de tuinmuur van het Clarissenklooster
Later werd hier garage Nivo gebouwd, die nu niet aan de sloop lijkt te ontkomen.

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Uitwisselingsconcert Gildenbondsharmonie goed bezocht

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Op zaterdag 18 april was het Regio Orkest West Brabant te gast in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. Hier organiseerde de Boxtelse Gildenbondsharmonie een uitwisselingsconcert. Voor de pauze speelde het Regio Orkest West Brabant en na de korte stop was het de beurt aan de Boxtelse Gildenbonds. Een goed gevulde zaal genoot van stukken van Sergei Prokofieff, Serge Lancen, Gustav Holst en Jan van der Roost en enkele anderen. Kijk voor meer foto's in het fotoboek op www.mooiboxtel.nl.

Foto: Hans van Doorn

Nieuw artikel

Laatste mogelijkheid huur kraam Oranje Vrijmarkt Sint-Oedenrode
zondag 26 april van 15.00-21.00
Inschrijven t/m 25 april bij VVV Sint-Oedenrode
€ 12,50 per kraam

CDA

Het subsidiebeleid
'Stimuleren vrijwilligerswerk en behouden van subsidies' zo luidt één van onze speerpunten.

Voor het CDA staat voorop dat onze vrijwilligers onmisbaar zijn voor de leefbaarheid in onze gemeente, zij zijn de smeerolie van onze samenleving! Wij vinden het zeer belangrijk dat vrijwilligers, waar steeds meer van wordt verwacht, zich blijven inzetten voor bijvoorbeeld hun vereniging of stichting.

Bezuinigingen op subsidies kunnen vergaande gevolgen hebben voor onder andere vrijwilligers, sportclubs en de toegankelijkheid van kunst en cultuur. We hebben gezien dat door het wegvallen van subsidie MiK niet op de gewenste manier kon doorgaan en de toekomst onzeker werd, hetzelfde gold ook voor de bibliotheek in Liempde en ook voor de Kunststichting Boxtel heeft het wegvallen van subsidie vergaande gevolgen. We moeten dus zorgvuldig omgaan met het stopzetten van subsidies. Iedereen, maar met name onze jeugd moet kennis kunnen maken met kunst en cultuur en onbezorgd deel kunnen nemen aan sportactiviteiten.

Daarom diende het CDA vorige week tijdens de behandeling van het nieuwe subsidiebeleid een motie in waarin is gepleit voor een evaluatie binnen een jaar van het nieuwe subsidiebeleid en is het college verzocht om het beleid aan te passen wanneer zou blijken dat het nieuwe subsidiebeleid niet de gewenste resultaten zou opleveren en vergaande gevolgen zou hebben voor onze samenleving. De motie werd helaas verworpen, maar wij zullen de bezuinigingen op de subsidies en alle gevolgen daarvan nauwlettend in de gaten houden.

We ontkomen er niet aan om bepaalde keuzes te maken in het subsidiebeleid, er ligt immers een bezuinigingsopdracht. Het CDA vindt dat naast de jeugd en de kwetsbare inwoners ook ouderen een belangrijke positie moeten innemen in het subsidiebeleid. Eenzaamheid wordt met name onder ouderen een steeds groter probleem. Hier moet meer aandacht voor komen en rekening mee gehouden worden.

We vinden dat nieuwe initiatieven ook een kans moeten krijgen en in aanmerking moeten komen voor subsidietoekenning. Als zo'n initiatief zich dan bewezen heeft, dan moet het mogelijk zijn om op een andere wijze geld te genereren.

Het CDA vindt daarnaast dat er nauwkeurig omschreven moet worden aan welke voorwaarden moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor een subsidie. Het toekennen van subsidies mag niet willekeurig gebeuren, het moet beoordeeld worden naar objectieve maatstaven. Hierbij kan de methode Van Bragt toegepast worden. Dit meetinstrument wordt al gebruikt in Lennisheuvel en werkt goed, dus waarom zouden we dit niet toepassen voor de hele gemeente? We moeten meer gebruikmaken van kennis die reeds aanwezig is in onze gemeente!

Heeft u opmerkingen of suggesties? Of heeft u zelf een onderwerp dat u onder onze aandacht wil brengen? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay

D66

Nieuwe Subsidie
'Een conservatief is iemand die iets wil bewaren dat hij al kwijt is' (Gaston Durnez). Het behouden van alle subsidies in Boxtel is geen optie, simpelweg omdat de gemeente meer taken moet uitvoeren met minder geld. De onvermijdelijke bezuinigingen kunnen echter ook tot iets goeds leiden. Vorige week stelde de gemeenteraad de uitgangspunten voor een nieuw subsidiebeleid vast. Er lagen drie scenario's voor: 1. Het schrappen van alle subsidies die niet wettelijk verplicht zijn en compleet nieuw beleid formuleren, 2. Gericht keuzes maken en 3. De 'kaasschaaf methode': iedereen 12% minder subsidie.

Het eerste scenario is vrij radicaal en potentieel het meest vernieuwend. Je zou zelfs kunnen overwegen om al het geld terug te geven aan de Boxtelse burgers. Iedere inwoner zou dan 40,- extra kunnen besteden. Toch is dit niet erg aantrekkelijk. Lidmaatschappen voor bijvoorbeeld bieb en sportclubs zouden waarschijnlijk erg duur worden. Inwoners die dergelijke voorzieningen regelmatig gebruiken zouden er flink op achteruitgaan. De 'kaasschaafmethode' is ook onaantrekkelijk. In dit scenario zit geen enkele visie op wat je belangrijk vindt. Die visie kun je wel kwijt in het scenario van gericht keuzes maken. Met de keuze voor dit scenario heeft de raad een aantal uitgangspunten vastgesteld. Een rode draad door deze uitgangspunten is het stimulerend effect. Welke subsidies hebben het grootste effect op de mogelijkheden van mensen? Het meeste effect kan worden bereikt voor kwetsbare groepen die zonder subsidie niet zouden deelnemen en jongeren die midden in een periode van opgroeien en vorming zitten. Dit uitgangspunt kwam ook duidelijk naar voren in de uitgebreide inspraak rondom het nieuwe subsidiebeleid.

Het college van B&W is nu aan zet om de algemene uitgangspunten te vertalen in concrete criteria en deze toe te passen. Als raad zullen we controleren of dit ook leidt tot de gewenste effecten en waar nodig zullen we bijsturen.

Boxtel in zee met werkmakelaar: méér mensen aan het werk

Boxtel - Meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk krijgen. Ondernemers en overheidsinstellingen slaan de handen ineen om samen kansen te creëren en gebruik te maken van bestaande mogelijkheden. De gemeenten Boxtel en Haaren hebben een gezamenlijke werkmakelaar in de hand genomen, Maarten Rooyackers. Hij maakt onderdeel uit van het werkgeversservicepunt, zorgt voor matching van initiatieven op dit vlak en denkt mee over in te zetten instrumenten tijdens dit traject. "Niets mooiers dan mensen die graag willen werken ook aan het werk te krijgen", aldus wethouder Van den Broek. "Door het vervallen van enkele regelingen zoals de SW moeten wij een veel grotere doelgroep van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk proberen te helpen."

Maarten Rooyackers, werkzaam bij de WSD, vervult sinds kort de rol van werkmakelaar voor Boxtel en Haaren. Hij zoekt de verbinding van- en naar werkgevers. "Waar kunnen we werkgevers mee ontzorgen? We willen immers graag meedenken op allerlei terreinen. Van het melden van vacatures tot het adviseren en begeleiden van subsidietrajecten voor mensen met een beperking." Er zijn op het gebied van het maken van matches al wat mooie voorbeelden te vinden in Boxtel. Zo zet MSB op dit moment al tien medewerkers in van de WSD. Naar volle tevredenheid van zowel werknemers als werkgevers.

"Als meerdere bedrijven ontdekken welke kansen en oplossingen deze groep werknemers kan bieden dan moeten er meer ondernemingen volgen", denkt Van den Broek. Hij roept andere bedrijven op om vacatures te melden bij Maarten Rooyackers en vragen te delen. Instrumenten om te participeren kunnen gezamenlijk ingezet worden en Rooyackers kan hier als werkmakelaar breed in meedenken. Kortom: het samenbrengen van vraag en aanbod. Rooyackers is bereikbaar via tel. 06-22416977, m.rooyackers@wsd-groep.nl of twitter: @mrooyackers.

GEMEENTE INFO

Oud Papier:
24-04 Eindhovenseweg + Kleinder Liempde e.o.
25-04 Centrum
25-04 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
25-04 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o
29-04 Roderweg e.o.

Afspraak op het Gemeentehuis,
LET OP: tijdelijk andere ingangen

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Huisvuil, gft en plasticinzameling:
Even week restafval,
Oneven week: gft en plastic*
Postcode 5281 woensdag
Postcode 5282 maandag
Postcode 5283 donderdag
Postcode 5298 dinsdag

Zet het plastic verpakkingsafval vóór 7.30 uur aan de weg.

D66 stelt vragen over jeugdzorg

Boxtel - De fractie van D66 heeft vragen gesteld over de jeugdzorg in de gemeente Boxtel. Aanleiding is een rapport van de Kinderombudsman getiteld 'de Zorg waar ze recht op hebben', waarin de ombudsman zijn zorg uitspreekt over de manier waarop zorgvragen sinds 1 januari worden opgepakt.

Als reden hiervoor wordt onder andere genoemd dat de wijkteams in veel gevallen nog in oprichting zijn en hulpverleners niet zeker zijn wat nu precies hun taken en verantwoordelijkheden zijn. Daarnaast missen teams vaak de nodige deskundigheid, bijvoorbeeld in het herkennen van signalen van kindermishandeling. De fractie van D66 vraagt zich nu af of het college van B&W deze signalen herkent en wil weten hoe het oppakken van de nieuwe zorgtaken in Boxtel verloopt.

Oranje Boven in Boxtel

Boxtel - Het bruist in Boxtel van de Oranje-activiteiten tijdens Koningsdag op maandag 27 april en de traditionele Vrijmarkt en Oranjebraderie op zondag 26 april. Boxtel Vooruit en Centrummanagement Boxtel hebben een uitgebreid programma samengesteld dat voor ieder wat wils biedt.

Zondag vanaf 11.00 uur kunnen kinderen hun koopwaar uitstallen op de Markt, waar zij deze tijdens de Vrijmarkt van 12.00 tot 16.00 uur kunnen verkopen. De Markt is afgesloten voor verkeer, dus de kinderen zullen hun spullen met andere middelen, zoals bijvoorbeeld een bolderkar, moeten vervoeren. Alle deelnemers aan de Vrijmarkt krijgen net voor 16.00 uur een lotje waarmee ze meedingen naar leuke prijzen die na 16.00 uur uitgereikt worden. Tijdens de Vrijmarkt kan er volop gewinkeld, gekeken, gegeten en gedronken worden op de Oranjebraderie van de centrumwinkeliers. Ook dit jaar zullen zij het dorp van de Rechterstraat tot en met de Breukelsestraat samen met de vele verkopers, standwerkers en vertegenwoordigers van buitenaf omtoveren tot een grote, kleurrijke markt.

Na de Vrijmarkt kunnen de kinderen hun zangkunsten ten gehore brengen bij het karaoke. Hierbij worden de winnaars van de kleurwedstrijd van de centrumwinkeliers bekendgemaakt. Het avondprogramma start met het inmiddels traditionele 'Boxtel zingt mee', waarbij alle bezoekers samen de prachtigste liedjes zingen.Zij worden hierbij bijgestaan door een koor of artiesten. De Koningsavond wordt afgesloten door Giddy Limit. Zij zullen het publiek een afwisselende show voorschotelen, met veelal bekende nummers.

Koningsdag
Om 10.30 uur worden alle Boxtelse gedecoreerden in het gemeentehuis ontvangen door burgemeester Mark Buijs. Na afloop van deze bijeenkomst kunnen de gedecoreerden op de Markt genieten van een vendelgroet van gilde Sint Barbara-Sint Joris uit Boxtel, een optreden van Jas de Keistamper en een aubade van Boxtel's Harmonie.

ook het fietsversieren vindt dit jaar weer plaats, zij het op een nieuwe, wel heel bijzondere locatie. De jongste schoolgaande jeugd mag namelijk vanaf 12.15 uur hun fiets op komen tuigen in het prachtige park rondom Kasteel Stapelen. Dit park is het makkelijkst te bereiken via het bruggetje aan de Burgakker. Om 13.15 uur wordt de hele groep door een 'echte ridder en jonkvrouw' en een ridderverhalenverteller opgehaald om in een bonte stoet naar de Markt te gaan, waar vanaf 13.30 uur voor de kinderen van drie tot twaalf jaar allerlei activiteiten plaats. De kinderen worden verwelkomd door de burgemeester en als start van het kinderprogramma vindt er een korte voorstelling plaats en is er een verfrissende traktatie voor alle deelnemers.

Daarna zijn er allerlei sportieve en creatieve activiteiten waarin het thema 'ridders en jonkvrouwen' centraal staat: het knutselen van een ridderhelm of jonkvrouwenhoed, ringsteken, stokpaardjesrace en natuurlijk een mooie corsage maken en schminken. Het gezamenlijk eten met alle andere jonkvrouwen en ridders vindt ook plaats in het park van Kasteel Stapelen. Vanaf 16.30 uur kunnen alle kinderen daar aanschuiven bij een eenvoudige riddermaaltijd, waarbij natuurlijk met de handen mag worden gegeten.

Voor de oudere schoolkinderen wordt er op Sportpark Wagenaars door ODC in samenwerking met Boxtel Vooruit het Koningsvoetbaltoernooi georganiseerd. Ook op de velden van MHC MEP is er dit jaar weer de mogelijkheid om mee te doen aan het Koningshockeytoernooi. Alle festiviteiten zijn gratis toegankelijk.

24 uur trappen voor het goede doel Spinningmarathon Café Het Geveltje zamelt geld in voor Villa Pardoes

Boxtel - Van zaterdag 25 april 16.00 uur tot zondag 26 april 16.00 uur gaan bij Café Het Geveltje de pedalen weer 24 uur rond tijdens de zevende spinningmarathon voor het goede doel. Net als afgelopen jaren komt de complete opbrengst ten goede aan Villa Pardoes.

De eigenaren van Café Het Geveltje, Joop en Nan de Langen, kunnen na al die jaren inmiddels naast de altijd sterk gemotiveerde fietsers rekenen op een vaste club vrijwilligers die alles in goede banen leiden en van alles organiseren om geld binnen te halen voor Villa Pardoes. De fietsers laten zichzelf ook volop sponsoren, want elke kilometer moet natuurlijk geld opbrengen. Voor een grote loterij met geweldige prijzen die door Boxtelse ondernemers ter beschikking zijn gesteld zijn loten te koop bij het café en via de Facebook-pagina '24-uur Spinningmarathon Café Het Geveltje Boxtel'. Tijdens de trekking op zondag 26 april tussen 14.00 en 15.00 uur worden prijzen als een Samsung Galaxy mini2, cadeaubonnen en een gratis maandabonnement voor Hipa Sports weggegeven.

Op zaterdag 25 april zal wethouder Herman van Wanrooij om 16.00 uur het startschot geven, waarna de remmen los gaan en de wielen gaan draaien. Tijdens de marathon zullen er ook verschillende spinninglessen verzorgd worden door spinninginstructeurs en zal alles muzikaal omlijst worden door DJ Wozzy. Op zondag 26 april om 16.00 uur worden de fietsers afgevlagd en zal de eindstand bekend worden gemaakt. Als laatste zal de bijbehorende cheque aan Villa Pardoes worden overhandigd.

Iedereen is welkom om de fietsers aan te komen moedigen en een (kleine) bijdrage te doen voor Villa Pardoes.

Groot Koningsfeest in De Rots voor jeugd van 13 tot en met 17 jaar

Boxtel - Afgelopen carnaval organiseerde Gemeenschapshuis De Rots een succesvolle party speciaal voor jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar. Omdat hier grote behoefte aan bleek te zijn, organiseert De Rots op zaterdag 25 april weer een groot feest voor deze groep jongeren. Dit keer is het thema 'Kings of House', vanwege de aanloop voor Koningsdag. DJ Daan van Emmen, student aan SintLucas, zal de muziek voor zijn rekening nemen. Hij heeft zijn sporen verdiend op verschillende feesten waaronder party's op Salou.

Kaartjes zijn verkrijgbaar tijdens openingsuren van het gemeenschapshuis of via info@derotsboxtel.nl. Ze kosten 5 euro per stuk, in de voorverkoop is dat inclusief een consumptie, tijdens de avond zelf kosten ze ook 5 euro, maar dan zonder consumptie. Vol is vol, dus het is zaak er snel bij te zijn. Op deze avond wordt uiteraard geen alcohol geschonken. Op de Facebook-pagina van De Rots kunnen gratis toegangskaarten gewonnen worden. De party begint om 20.30 uur en eindigt om 1.00 uur.

Volop activiteiten Koningsdag Liempde Algemeen Belang Liempde viert 40-jarig bestaan

Liempde - Al veertig jaar is de stichting Algemeen Belang Liempde (ABL) verantwoordelijk voor een groot scala aan activiteiten voor de Liempdse gemeenschap, met de Sinterklaasintocht en de vieringen rond Koningsdag als jaarlijkse hoogtepunten. Om te vieren dat ABL dit jaar veertig jaar bestaat, staat er voor Koningsdag op maandag 27 april een uitgebreid jubileum op het programma.

Naast het jubileum is er natuurlijk ook de 'gewone' Koningsdagviering. Die begint al om 6.00 uur met 'dauwtrappen', de jaarlijkse muzikale tocht van Fanfare Concordia. Vanaf de Serenade wordt er tien kilometer lang gelopen en gespeeld, met na afloop een koffiemaaltijd voor de muzikanten en alle deelnemers. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te komen lopen. Op bestuur@fanfareconcordialiempde.nl kunnen geïnteresseerden zich hiervoor opgeven. Tussen 9.00 en 10.00 uur zal de fanfare samen met de burgemeester de Liempdse gedecoreerden eren op het Liempdse Raadshuis. De gedecoreerden zullen daarna per bus vertrekken naar het Boxtelse gemeentehuis voor de officiële huldiging in de raadszaal.

Tussen 11.00 en 15.00 uur is er in het Concordiapark de jaarlijkse vrijmarkt. Hier kunnen op door de verkopers meegebrachte zeilen, dekens of tafels (zelfgemaakte) spullen worden verkocht. Tijdens de vrijmarkt starten ook de feestelijkheden rond het jubileum van ABL met onder andere een brandweerglijbaan en een rodelbaan en een zandbak en luchtkussen voor de kleinere kinderen. De hele middag is er gratis koffie, thee en ranja in de feesttent en er wordt muziek gemaakt om het nog gezelliger te maken.

Om 15.00 uur is er voor alle kinderen een ballonwedstrijd waarna de burgemeester langskomt om een speciaal woordje te houden ter ere van het ABL-jubileum. De rest van de middag wordt er verder gefeest met genodigden van de stichting. 's Avonds is er van 19.00 tot 21.30 uur voor de jeugd tot 15 jaar een speciale soos in Pius X. De toegang en de eerste consumptie zijn gratis.

Lieve lezers,

Het is weer april, de krokussen komen uit de grond, de terrassen zitten weer vol en de jeugd wordt weer hitsig. Alle tekenen dat de lente in Boxtel bijna weer een feit is. En rond deze tijd van het jaar kijk ik enorm uit naar één bepaald evenement op de Boxtelse Mèrt: het muziekspektakel tijdens Koningsnacht. Dit geweldige evenement zorgt dat ik jaarlijks mijn stem verlies bij het meeblèren van hits van wie dan ook. Een prachtige traditie, die behouden moet blijven.

Het is natuurlijk mooi dat Koningsdag een feest is dat blijft bestaan. Onze koning, Willem-Alexander, gaat het lichtelijk anders aanpakken dan zijn moeder het deed. En dat juich ik toe. Dat eeuwige gestruin van Bea, langs zenuwachtige bewoners van het in dat jaar uitgekozen dorp, die met bevende handjes hun traditionele gevlochten matjes tentoonspreiden; hem niet gezien. Een goede ontwikkeling.

Echter zijn er blijkbaar mensen die deze traditie missen. Want wat schetst mijn verbazing? Vrijdag 10 april waren daar burgemeester Mark Buijs en wethouder Peter van de Wiel, die informeel - maar wel aangekondigd - koffie gingen drinken met Liempdenaren. Hiermee kregen Liempdenaren de kans om gezellig te keuvelen met de twee prominenten. Maar, zo citeert het Brabants Dagblad wethouder van de Wiel: "Je moet van ons vandaag geen vragen verwachten van dingen die spelen". Oké, fair deal. Een gezellig en informeel keuvelmoment dus. Moet kunnen.

Maar het blijkt dat de twee een heuse toertocht op touw hebben gezet. Dit bezoek is namelijk de eerste van velen. De burgemeester zal zes Boxtelse wijken/kernen op dezelfde manier aandoen. Er wordt nog net geen zakgelopen of koekgehapt, maar dit lijkt toch verdomd veel op Koninginnedag zoals Bea het altijd deed - op dorpsniveau.

De burgemeester heeft het dus behaagd om onze wijken te vereren met een koffiedate. Ik ben benieuwd welke traditionele handwerkjes er te zien zullen zijn in Centrum-Breukelen. Ik kijk nu al uit naar het zaklopen in Selissen. Zou het wc-pot-gooien in Oost dit jaar mooie beelden opleveren? En natuurlijk de vraag: welke designer ontwerpt de burgemeestersoutfit dit jaar? Allemaal vragen die horen bij een Koninginnedagbezoek zoals burgemeester Buijs zal gaan doen.

Misschien is het leuk om hier een jaarlijks evenement van te maken. Laat Willem-Alexander maar lekker Nederland ronddolen in april, wij hebben de bezoekjes van de burgemeester! Burgemeesterdag, het klinkt nu al gezellig. Toeren langs de Boxtelse wijken was nog nooit zo feestelijk.

Ik hoop dat er genoeg dranghekken langs de kant staan. Ik doe in elk geval oranje aan!

Kusjes,
Bets

JRC meisjes onder 20 verslaat koploper

Foto: Sammie Leermakers

Boxtel - Zondag speelde JRC Meisjes onder 20 haar laatste wedstrijd van het seizoen, thuis tegen BBF Migliore uit Gilze-Rijen. De uitploeg stond bovenaan op de ranglijst, JRC bezette de laatste plaats. Maar dat weerhield de Boxtelse meiden er niet van de koploper met 55-46 te verslaan en zo de laatste plaats te verlaten.

JRC startte het eerste kwart met de zussen Hanne en Jitske Bos, Aniek Vos, Jeanette van den Biggelaar en Aniek Trommelen. Aangezien de meiden van Gilze-Rijen kolossaler waren, wilde JRC op snelheid spelen. Het bleek dat Migliore fysiek spel nodig had om in de wedstrijd te blijven. Ook JRC zat snel in foutenlast. Scheidsrechters Willem van Loon en Floris de Jongh hadden dan ook hun handen vol aan de wedstrijd, maar de speelsters wisten waar ze aan toe waren. Bij een stand van 6-6 kwam Jolanda Vessies in het veld, ze opende direct met een rake driepunter en een vrije worp. Het eerste kwart werd afgesloten bij 13-10.

De meiden van JRC hadden minder fouten nodig om Migliore af te stoppen, de tegenstander bleef echter leunen op haar fysieke overwicht. De Boxtelse meiden kwamen vaker op de vrije worplijn te staan, waarna ze een zone-press verdediging speelden. Hieruit werden steals gepakt, wat resulteerde in open lay ups voor Hanne Bos. Verdedigend ging het goed onder leiding van Jeanette van den Biggelaar. Bij rust was de stand 26-22.

Foto: Sammie Leermakers

Door een 2-9 run van Migliore verdween de voorsprong van JRC in de eerste minuten van de tweede helft. JRC-coach Frank Schellekens nam een time-out, waarna Hanne Bos en Aniek Vos snel tien punten scoorden. Verdedigend was Aniek Trommelen ontketend met drie blocks en vijf rebounds. De stand kwam, na enkele vrije worpen, op 40-33. Ook het vierde kwart plaatste Migliore een sterke run en kwam JRC een punt achter te staan. Nu stond Fieke van Loon op. JRC kwam op een voorsprong van 48-45 met nog vijf minuten te spelen. Toen Fieke van Loon twee minuten voor tijd een driepunter binnen schoot, gevolgd door een score van Hanne Bos, was de wedstrijd gespeeld en won JRC met 55-46.

Coach Schellekens was trots op zijn team: "De meiden hebben hard gewerkt dit seizoen en in de laatste wedstrijd hebben ze laten zien meerdere facetten van het basketbal te beheersen. Deze wedstrijd heb ik een goede combinatie van inzet, inzicht en techniek gezien." Hanne Bos scoorde twintig punten, gevolgd door Fieke van Loon en Jitske Bos, beiden met tien.

Stanley Portier van Taekwondoschool Dekker. Foto: TS Dekker

Boxtel - Tijdens het Boxtelse Sportgala op zaterdag 27 juni in het Jacob Roelandslyceum, wordt onder anderen de sportvrijwilliger van het jaar gekozen. Inmiddels zijn de drie genomineerden hiervoor door de Boxtelse Sportraad gekozen. Hierbij worden zij aan het publiek voorgesteld. Lezers kunnen op hun favoriet stemmen via de Facebookpagina 'Boxtelse Sportraad' of hun keuze mailen naar e.j.d.peeters@home.nl.

Stanley Portier, Taekwondo School Dekker Boxtel
'De eeuwige vrijwilliger', zo wordt Stanley Portier omschreven. Hij is nu drie jaar vice-voorzitter en is ook zeven jaar penningmeester geweest. Daarnaast is niets hem teveel en zet Stanley zich al jarenlang belangeloos in bij alle activiteiten, bijvoorbeeld het kamp. Wanneer de vereniging op toernooi gaat, fungeert hij altijd als scheidsrechter.

Adrie van Abeelen, voetbalvereniging DVG Liempde
'De vraagbaak binnen DVG', is zijn eretitel. Vanwege zijn jarenlange bestuursfuncties als secretaris en wedstrijdsecretaris weten de leden Adrie van Abeelen goed te vinden. Ook is hij voorzitter van activiteitencommissie en draait Adrie mee in de kantinediensten. Bij de seniorenteams is hij eveneens actief als scheidsrechter.

Niall Carroll, Rugbyclub Ducks Boxtel
'Een topper', noemen ze Niall Carroll bij Ducks. De betrokken clubman van Ierse komaf is begeleider van een jeugdteam, bestuurslid en schrijver van nieuwsbrieven. Daarnaast is Niall verantwoordelijk voor de grote sportevenementen die de club organiseert. Hij heeft de jeugdafdeling nieuwe energie én groei gegeven.

Drie teams Peppelieren in nieuwe kleding gestoken

Een deel van de 22 tennissers die in nieuwe kleding zijn gestoken. Foto: Mark van der Pol

Liempde - Afgelopen vrijdag zijn bij tennisvereniging De Peppelieren in Liempde drie competitieteams geheel in nieuwe tenues gestoken. Zowel het eerste dames dubbel team van de vrijdagavond als het derde gemengd dubbel team van zaterdag en het eerste heren dubbel team van zondag kunnen de komende jaren weer vooruit. Door een bijdrage van drie teamsponsoren konden zij samen dezelfde teamkleding aanschaffen en tennissen er nu maar liefst 22 tennissers in hetzelfde tenue.

De sponsoren die de aanschaf van de nieuwe kleding hebben mogelijk gemaakt zijn Hofstad 2000 Calculaties, Biker's MotoPort Store en Lambert Autoschade. De meeste tennissers uit de teams spelen al vele jaren bij de Liempdse vereniging. De heren 1 speelt zelfs al een decennium in dezelfde setting en komt uit in de districtscompetitie.

Veel rook bij buitenbrand in Liempdse achtertuin

Foto: Persburo Sander van Gils

Liempde - Een buitenbrand in de achtertuin van een woning aan de Nieuwstraat in Liempde zorgde vrijdagavond voor veel schade. Nadat de bewoners rond 18.30 uur werden gewaarschuwd door buurtbewoners werd de brandweer gealarmeerd. Meteen werd een bluspoging gestart waardoor erger kon worden voorkomen. De brandweer die snel ter plekke was nam dit over waarna het vuur snel was gedoofd.

De brand ontstond vermoedelijk in een kliko en sloeg snel over naar een tweede kliko, een coniferenhaag en een schutting op de erfscheiding. Een aangrenzend schuurtje liep ook aanzienlijke schade op; dakplaten smolten door de enorme hitte. De brand trok veel bekijks van omwonenden.

Foto: Persburo Sander van Gils

Liempde - De 13-jarige Liempdse Zoë Timmermans doet aanstaande zondag mee aan de Nederlandse kampioenschappen paaldansen in Den Bosch.
Het gaat hierbij om sportief paaldansen, een combinatie van turnen en acrobatiek met behulp van de paal en ook met grondoefeningen. Zoë heeft bij de Boxtelse turn- en gymnastiekvereniging Tabitta bij de wedstrijdgroep gezeten, maar uiteindelijk bleek met name de afsprong bij het toestelturnen toch te belastend voor haar knie. Sinds vier maanden traint ze wekelijks in Amsterdam en Utrecht aan de paal. Haar oma in Liempde heeft bovendien een oefenruimte voor Zoë ingericht.
Het NK heeft plaats in Maaspoort Sports & Events in Den Bosch en begint om 12.00 uur. Dit jaar mogen er voor het eerst kinderen meedoen. Er zijn in de categorie van Zoë acht deelnemers. Behalve om de nationale titel wordt er ook gestreden om een deelnamebewijs voor de wereldkampioenschappen in Londen. Entreebewijzen zijn te koop via www.ticketpoint.nl.

Verdiende winnaars in Individuele Meerkamp BRTC

Boxtel - Tijdens de tweede speeldag van de Individuele Meerkampen in de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC) kwamen in de vier verschillende klassen uiteindelijk vier overtuigende winnaars naar voren.

Henk van de Laak van team Cornuiten werd de verdiende winnaar in de vierde klasse, waarbij moet worden aangetekend dat er drie spelers wegens blessures niet op de tweede speeldag mee konden doen. Hierdoor kon maar een beperkt aantal wedstrijden gespeeld worden. Dit deed echter aan de prestatie van Henk niets af. Erik van der Schoot van Grand Café Rembrandt werd een goede tweede en Jan Don van Rotsvast, Paul Kuijs van de Bat Boys, en Tim Schalkx van Van Weert Schilderwerken deelden met elk een overwinning de derde plaats.

In de derde klasse was de op de eerste speeldag gespeelde wedstrijd tussen Peter de Rooij van Taverbo/SABO 4 en Jordy van de Laak van Cornuiten uiteindelijk beslissend voor de eindzege. Peter won de wedstrijd en omdat beiden verder ongeslagen bleven, werd Peter de verdiende winnaar met Jordy van de Laak, die als debutant meteen een visitekaartje af gaf, als een sterke tweede.

Mari Karssemakers van de Bat Boys speelde wederom een sterk toernooi en was mede door de zege op Rob van Grinsven van Van Weert Schilderwerken goed voor een solide derde plaats. Rob viel door deze nederlaag net buiten een podiumplaats. Verrassend was wel dat Mari Karssemakers er niet in slaagde te winnen van Joop van Eijk van Taverbo/SABO 2. Zijn derde plaats kwam hierdoor echter niet meer in gevaar.

De tweede klasse werd een prooi voor Ad van Weert van Taverbo/SABO 3 die een opvallende terugkeer maakte na een tijd van ongemakken. Hij liet zien het tafeltennissen nog niet verleerd te zijn en als zijn gezondheid verder progressie maakt hij weer op het allerhoogste niveau zijn partijen kan spelen. Wim van Aarle van SABO Boxtel en Ad de Man van De Dommel wisten elk een game af te snoepen, maar meer stond Ad van Weert niet toe. Ook niet aan de als nummer twee geëindigde Mari Smits van Taverbo/BABO 4 die in het onderlinge duel mat Ad zonder gamewinst het onderspit moest delven. Henk IJsseldijk speelde een sterk toernooi en was goed voor een derde plaats, was gezien zijn solide optreden in de voorbije competitie geen verrassing meer was. Wim van Aarle van SABO Boxtel eindigde door zijn nederlaag tegen Henk IJsseldijk als vierde. Frans van Dun van het kampioensteam Taverbo/SABO 1 stelde enigszins teleur met een vijfde plaats en wist zijn sterke optreden in de laatste competitiewedstrijden geen vervolg te geven.

De eerste klasse stond in het teken van een revanche op de kampioen van vorig jaar, Uschi Meeuwis van Taverbo/SABO 3. Zover kwam het echter niet.
Teamgenoot van Uschi, Dave van Wijck die dit seizoen debuteert in de BRTC, zorgde voor een grote verrassing door net zoals Uschi vorig jaar ongeslagen kampioen te worden. Ronald van Dael van Taverbo/SABO 1 had zijn revanche willen halen omdat hij vorig jaar ook de winst aan zich voorbij zag gaan, maar ook nu moest hij genoegen nemen met een tweede plaats. Zijn teamgenoot Hans van Haaren werd onverwachts maar zeer verdiend derde en het had niet veel gescheeld of hij was op de tweede plaats geëindigd. Hans moest pas in de laatste en beslissende vijfde game met 11-8 de winst aan Ronald laten.
Dave van Wijck werd een dikverdiende winnaar en speelde enkele partijen op zeer hoog niveau. Dat geeft aan dat de BRTC een competitie is waar plaats is voor tafeltennis voor iedereen, omdat iedereen met een handicap speelt naargelang de speelsterkte.

Volgende week wordt de laatste ronde van het bekertoernooi gespeeld. Aansluitend worden de winnaars van de alle onderdelen van de BRTC gehuldigd, waarna het seizoen wordt afgesloten.

Duo Dart Toernooi bij Taverbo

Boxtel - Geen bats dit keer, maar dartpijltjes; op zaterdag 9 mei zal er gedart worden bij tafeltennisvereniging Taverbo/SABO aan De Voetboog 18 in Boxtel. Het toernooi is opgezet door de activiteitencommissie van de vereniging en zal jaarlijks terugkeren.

Topdarter Michael van Gerwen is ook lid van Taverbo/SABO. Hij heeft aangegeven de prijzenpot, waarop de deelnemers kans maken, te sponsoren. Tijdens de afterparty zullen de winnaars gehuldigd worden. Heb je zin om mee te doen? Geef je dan op bij Corné Kuijpers via ckuijpers@hotmail.com. Deelname kost 5 euro per koppel en 2,50 euro individueel. Het toernooi begint om 14.00 uur.

Succes voor ruiters Martinus

Boxtel - Op zaterdag reed Carlijn van Oerle met haar pony India haar eerste wedstrijd in de klasse Z1, met een 60% score als resultaat. Op zondag wisten Eline de Bont en haar pony Misty tijdens de dressuurwedstrijd in Best de eerste en derde prijs te bemachtigen met respectievelijk 196 en 189 punten in de klasse B-B.

In Helvoirt kwamen diverse amazones aan de start. Carlijn van Oerle reed haar debuut met haar nieuwe pony Leuns Veld's Walter. Zij kwam uit in de klasse DE- M1/2. Het nieuwe duo behaalde een zeer verdienstelijke derde plaats met 182 punten. Suus van den Nieuwenhof wist met Nando twee keer de eerste prijs op haar naam te schrijven in de klasse C-L2 met 203 en 191 punten. Anne Teurlings reed een zeer knap wedstrijddebuut met haar pony Djo-djo in de klasse B-B. Deze combinatie was goed voor twee keer een eerste plaats met 194 en 193 punten. In dezelfde klasse pakte Iris van Olphen met Bleske twee keer de tweede plaats met 192 en 187 punten. Kim Vd Sande reed zondag met Vick mee in de klasse CD- M1/2 en werd 5e met 178 punten.

Drie succesvolle toernooien voor Judo Club Liempde

Foto: TS Dekker

Liempde - Judo Club Liempde nam afgelopen weekend deel aan drie toernooien. Op zaterdag streden elf judoka's in de Judo Cup Brabant, zondag was er een groot internationaal toernooi in Sint-Michielsgestel en een instaptoernooi in Sint-Oedenrode.

De voorlaatste ronde van de competitie voor de Judo Cup Brabant werd gehouden in Moergestel. Joost van der Linden, Keira Kreijveld en Jens Putmans werden op deze zonnige zaterdagmiddag kampioen. Bij de Liempse judoka's is Joost koploper met zeventien punten. Voor iedere competitieronde zijn, afhankelijk van de podiumplaats, tot maximaal vijf punten te behalen.
Het internationaal toernooi in Sint-Michielsgestel op zondag was georganiseerd door Judo Club Berlicum. Keira Kreijveld, Xavi van Weert en Collin van Rooij namen voor het eerst deel aan zo'n sterk bezet toernooi. De drie judoka's lieten goed judo zien. Keira veroverde een knappe tweede plaats op het podium in de poule -10jr, +32 kg.

In St. Oedenrode werd op diezelfde dag een instaptoernooi gehouden. De strakke organisatie van het instaptoernooi in Sint-Oedenrode was in handen van Judo Club Dai Ippo. Liempde nam met negentien judoka's deel. De coaches waren erg tevreden over de vooruitgang die zij hebben laten zien dit seizoen. Jens Putmans pakte de dubbel door wederom kampioen te worden. Ook Cas de Wit, Yannick Wantenaar en Kasandra Wagenaars beklommen de hoogste podiumplaats.

Derde Dangraad voor Atmane Qoubbane

Boxtel - Na een lange weg te hebben afgelegd van jarenlang hard trainen heeft Atmane Qoubbane van Taekwondo School Dekker zondag zijn derde Dangraad Taekwon-Do behaald.

Het landelijk Danexamen vond plaats in Asperen. Maar liefst negentien kandidaten uit heel Nederland gingen op voor de eerste, tweede of derde Dan. Sabum Ad Dekker was als gastdocent uitgenodigd om deel te nemen in de examencommisie, die verder bestond uit Master Steef Zondag 8th Dan, Sabum Hennie Tijssen 6th Dan, Sabum Willem Janssen 5th Dan en Sabum Henk Schaai 4th Dan.

Taekwondo School Dekker liet weten 'enorm trots' te zijn op Qoubbane en hem van harte te feliciteren met zijn behaalde derde Dangraad. 'Een prachtige prestatie!'

Uitzending Dommel Sportland

Boxtel - Rolstoeltennis biedt mensen met een beperking een van de mogelijkheden om met plezier te sporten. Elke week zijn 25 leden van het rolstoeltennis met enkele afwijkende regels en speciale rolstoelen in de winter en in het voorjaar actief in Sportcomplex de Braken. Dommel Sportland laat dit niet alleen zien, maar ook door enkele interviews wordt dit duidelijk. Zo vertellen voormalig Nederlands teamspeler Bas van Erp en jeugdspeler Jurre van Kollenburg uit Liempde over hun passie voor deze prachtige sport.

Racketlon is nog niet zo bekend, maar in opkomst: vier sporten met een racket, tafeltennis, squash, tennis en badminton, in een circuit beoefenen. Ook in Boxtel is er de mogelijkheid hieraan mee te doen. Dommel Sportland heeft opnames gemaakt bij de presentatie in De Braken. Aan het woord komen racketlon wereldtopper Eefje Henkelman en Boxtelaar Don van der Wiel.

Het programma wordt voor de eerste keer uitgezonden op donderdag 23 april om 21.00 uur (Ziggokanaal 47) en wordt daarna de hele week enkele keren per dag herhaald. Ook is het programma te zien op 'uitzending gemist' op www.omroepdommelland.nl.

Derde jeugdteam Taverbo nadert kampioenschap

Boxtel - Met nog een wedstrijd te spelen in de voorjaarscompetitie loopt de spanning bij het derde jeugdteam van Taverbo/SABO hoog op. Afgelopen zaterdag wisten ze in eigen huis met royale cijfers te winnen van SV Red Star '58 uit Goirle. Rick van der Schoot, Lars Strik en Janno Vos kregen de eerste drie punten cadeau omdat de tegenstander slechts met twee teamleden aantrad.

De jongens staan bovenaan de ranglijst met zeventig punten uit negen wedstrijden. Alleen Never Despair uit Den Bosch, dat met 55 punten op de derde plaats staat, is nog een serieuze bedreiging. Hierdoor kan de stand nog alle kanten op en zal het er aankomende zaterdag om spannen wie het kampioenschap gaat vieren.
Het eerste jeugdteam had het moeilijk tegen Smash '73 uit Uden. Alleen Brandon van Brussel wist twee partijen in winst om te zetten. Ook het tweede jeugdteam dat tegen Tios '51 uit Tilburg speelde, wist niet tot winst te komen en had met 0-10 een zwaar verlies te incasseren.

LSV sleept zich naar het einde van de competitie

Lennisheuvel - Afgelopen weekend was WSJ duidelijk een te sterke tegenstander voor de mannen van LSV. De ploeg uit Tilburg staat dan ook in de top van de ranglijst en LSV verkeert in de onderste regionen. Daar kwam nog bij dat de motivatie volstrekt onvoldoende was. Met de 4-0 nederlaag kwam LSV er nog genadig vanaf.

Maar er zijn ook positieve berichten. Met name het vrouwen- en meidenvoetbal gedijen erg goed in Lennisheuvel. Afgelopen zaterdag werden de C-meiden kampioen, zij zitten nog in de race voor de districtsbeker. De B-meiden namen afgelopen zaterdag de leiding in de hoofdklasse C en kunnen zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Haarsteeg het kampioenschap in deze hoogste klasse in Zuid I binnenhalen.

LSV sleept zich naar het einde van de competitie

Foto: LSV

Lennisheuvel - Afgelopen weekend was WSJ duidelijk een te sterke tegenstander voor de mannen van LSV. De ploeg uit Tilburg staat dan ook in de top van de ranglijst en LSV verkeert in de onderste regionen. Daar kwam nog bij dat de motivatie volstrekt onvoldoende was. Met de 4-0 nederlaag kwam LSV er nog genadig vanaf.

Maar er zijn ook positieve berichten. Met name het vrouwen- en meidenvoetbal gedijen erg goed in Lennisheuvel. Afgelopen zaterdag werden de C-meiden kampioen, zij zitten nog in de race voor de districtsbeker. De B-meiden namen afgelopen zaterdag de leiding in de hoofdklasse C en kunnen zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Haarsteeg het kampioenschap in deze hoogste klasse in Zuid I binnenhalen.

Bridge:

Bridgeclub Rembrandt, 14-04:
A-lijn:
1 J. Clercx & H. Peerlings 64,48%
2 A. Feenstra & J. Peerlings 63,02%
3 J. vd Borne & E. Jansen 55,97%
B-lijn:
1 B. vd Hout & G. van Rooy 78,75%
2 L. Siemons & H. van Laatum 66,67%
3 Jan & Marijke Hamels 64,17%

Bridgeclub Boxtel, 14-04:
A-lijn:
1 T. Walbeek & H. Wolsky 68,96%
2 A. Slaats & J. Dufornéé-Hazenberg 63,02%
3 B. van Asveldt & R. vd Vorstenbosch 52,81%
B-lijn:
1 W. de Langen & T. vd Horst 61,67%
2 Anja & Ad Wouters 59,17%
3 G. Joren & R. van Stuivenberg 58,33%
C-lijn:
1 F. vd Spijker & A. vd Sande 59,17%
2 Cisca & Cees van Hal 58,58%
3 T. Daams & J. vd Vorstenbosch 56,00%
15-04:
A-lijn:
1 H. van Esch & P. vd Ven 66,67%
2 B. van Asveldt & R. van Weert 62,50%
3 S. Tempels & H. Schalkwijk 61,11%
B-lijn:
1 J. Denteneer & T. Jongemans 60,33%
2 J. Jilesen & L. Frankevijle 55,44%
3 R. Schoonhoven & S. vd Meijden 53,56%
16-04:
A-lijn:
1 J. Jansen & R. Koenders        63,75%
2 Jan & Joke van de Meerendonk        61,25%
3 L. den Dekker & I. vd Meijden        58,75%
B-lijn:
1 W. de Langen & J. van Oosterhout        63,02%
2 J. Peerlings & R. van Stuivenberg        62,50%
3 T. Hoppenbrouwers & G. Wagenaars        54,69%
C-lijn:
1 T. Godding & S. Mols        55,56%
2 J. van Dijk & J. van den Honert        54,17%
3 M. Smulders & M. Theloesen        53,47%

Bridgeclub Revanche, 14-04:
A-lijn:
1 R. Dankers & F. Sedee 62,15%
2 S. Tempels & J. Sweere 59,03%
3 Frank & Henk Schalkwijk 58,68%
B-lijn:
1 I. van Susante & J. van Helvoort 64,00%
2 P. Verstijnen & W. Wonnink 58,08%
3 C. Pastoor & L. Frankevijle 56,50%
16-04:
A-lijn:
1 S. Tempels & H. Schalkwijk 67,08%
2 René & Lidy Verstijnen 62,08%
3 J. Kerssens & P. Raaijmakers 55,83%

Bridgeclub Liempde, 16-04:
A-lijn:
1 Echtpaar vd Langenberg 58,07%
2 Dhr. van Heeswijk & Dhr. Bekkers 56,51%
3 Dhr. vd Schans & Dhr. vd Steen 55,21%
B-lijn:
1 Mw. van Overbeek & Mw. Peijnenburg 60,42%
2 Mw. van Hastenberg & Mw. vd Vleuten 59,38%
3 Echtpaar Dieden 57,29%
C-lijn:
1 Mw. Kapteijns & Mw. vd Laar 74,17%
2 Mw. Biekens & Mw. Timmermans 65,00%
3 Mw. vd Zanden & Mw. Tesser 55,76%

Biljarten:
Uitslagen:
WvLiempde kader play-off - DOS        7-1
WvLiempde kader play-off - Touché        5-3
BBG - WvLiempde/RegioBank 1        30-16
WvLiempde/RegioBank 2 - DVS        28-24
Asperia - WvLiempde/RegioBank 3        27-27
WvLiempde/RegioBank 4 - Asperia        27-19

Librecompetitie:
't Ivoor 1 – BBG Haarsteeg 3        24 -- 28                
`t Ivoor 3 – Het Tolhuis 1        30 -- 21                        
Dagcompetitie libre:
Sonnevanck 4 -- 't Ivoor 1        36 -- 27
't Ivoor 2 – OBV De Vliedberg 5        30 -- 39                        
Dagcompetitie 3-banden klein:
't Ivoor 3 – NAL 8        26 -- 21
3-Banden groot competitie:
BC Ammerzoden 2 -- 't Ivoor 1        25 -- 28

Tafeltennis:
Senioren
Taverbo/Sabo 1 - Never Despair 3        5 - 5
Taverbo/Sabo 2 - Never Despair 4        8 - 2
Taverbo/Sabo 3 - Flash 1        4 - 6
Taverbo/Sabo 4 - Never Despair 7        6 - 4
Attaque 2 - Taverbo/Sabo 5        8 - 2
Never Despair 9 - Taverbo/Sabo 6        9 - 1
Always Fair 4 - Taverbo/Sabo 7        6 - 4
Attaque 3 - Taverbo/Sabo 8        5 - 5
Jeugd
Taverbo/Sabo 1 - Smash '73 1        2 - 8
Taverbo/Sabo 2 - TIOS '51 4        0 - 10
Taverbo/Sabo 3 - SV Red Star '58 3        9 - 1

Zaalvoetbal:
Uitslagen 18-04
Goossens Advies – Filipe Mode/E.Maas        2-6
Langenberg / Fleur – Kwalitaria strik        3-1
Pika Bikes/'t Geveltje – Adm Jilesen        2-6
v. Stekelenburg – Hajji/Kissami        4-8
Bakkal – Feestcafe de Nozem        2-3
X2COM - Tahadi        2-5
Cafe 't Geveltje – Autorijschool Gestel        2-13

KAMPIOENEN
Feestcafe De Nozem        1e klasse
Voegersbedr.vd Langenberg / Fleur Plastic's        2e Klasse
Administratie Jilesen        3e klasse

20-04
v. Stekelenburg – Vermeer verz        10-3
Requal team – Plein 2        0-3
Faes entertainment –vd Heijden milieu        1-1
Hart v. Boxtel – Meijtech Montage        4-6

Programma 25-4
16.30 Heva Autobedrijf – Kwalitaria Strik
17.15 Bakkal – Goossens Fin Advies
18.00 Hart.v. Boxtel – Autorijschool Gestel
18.45 C.J.vd Sande – Feestcafe de Nozem
19.30 Cafe 't Geveltje – Filpe Mode/E.Maas
20.15 v. Stekelenburg – Laansma Tuinen
21.00 Fysio de Dommel – X 2COM
21.45 uur Corfu – vd.Langenberg/Fleur

Voetbal 19-04
Nooit Gedacht 1 - ODC 1        3 - 2
Boxtel 1 Real Lunet 1        0-4

Programma 26-04 14.30
ODC 1 - RKDVC 1
St Mich.Gestel 1 - Boxtel 1

DVG, 18-04:
Erp D1        DVG D1        1-2
Wec D2g        DVG D2        4-0
Daw E1        DVG E1        3-5
Sparta'25 E2        DVG E2        0-4
DVG E3        Handel E2        2-9
DVG E4        Erp E6        2-2
DVG F1        Mvc F1        9-0
Erp F1        DVG F2        3-1
Blauw Geel F6        DVG F3        2-1
DVG F4        Boskant F1        2-4
Erp F6        DVG F5        1-6
Blauw Geel F19        DVG F6        0-15
ODC mini 3        DVG mini 1        9-1
Blauw Geel A2        DVG A1        1-3
Schijndel B2        DVG B1        4-5
DVG C1        Berghem Sp. C1        1-2
DVG C2        Blauw Geel C6        0-0
Sv Brandevoort C4        DVG C3        9-5
19-04
Juliana Mill 1        DVG 1        2-3
UDI'19 7        DVG 3        3-0
S.C.M.H. 2        DVG 4        0-0
Nijnsel 5        DVG 6        1-4
Heeswijk 7        DVG 7        8-1
DVG 8        Rhode 10        2-6
DVG VR 1        Fc.de Rakt VR 1        3-1

Programma:        
25-04        aanvang
DVG D1        Boekel Sp. D1g        11:45
DVG D2        Boekel Sp. D5g        11:45
DVG E1        Hvch E1        10:30
DVG E4        Gemert E11        10:30
Achilles Reek ME1        DVG ME1        09:00
DVG F3        Blauw Geel F7        09:30
Mariahout F2g        DVG F4        09:00
DVG F6        Schijndel F8        09:30
DVG mini1        Essche Boys mini1        09:30
DVG mini2        ODC Mini6        09:30
ODC mini5        DVG mini3        10:15
DVG A1        Erp A1        14:30
DVG B1        Stiphout B1        14:30
Schijndel B4        DVG B2        15:00
Blauw Geel C2        DVG C1        13:00
DVG C3        Keldonk C1g        13:00
26-04        aanvang
DVG 1        Herpinia 1        14:30
Avanti'31 2        DVG 2        11:00
DVG 3        Margriet 5        12:00
DVG 4        Avesteyn 4        10:00
DVG 5        Irene 2        10:30
Erp 7        DVG 6        12:00
DVG 7        Ollandia 3        10:00
Avanti'31 10        DVG 8        10:00
W.E.C. VR 1        DVG VR 1        10:00

LSV/LBC
WSJ 1-LSV 1         4-0
ODC VE-LSV VE        3-5
LBC A1-RPC A3         2-2
Nuenen MB1-LBC MB1         1-4
Best Vooruit C5-LBC C1         2-4
LBC MC1-FC Eindhoven MC2         11-0
LBC D1-Beerse Boys D2         2-2
FC Eindhoven E6-LBC E1         2-3
DBS F9-LBC F1         3-1
LBC minies -SCI minies         0-0

Programma:
25-04        aanvang
LSV VE- Avanti VE        16:00
Best Vooruit A3 - LBC A1        14:45
LBC MB1- Haarsteeg B1        11:30
LBC C1-RPC C3         11:30
Reussel Sport D3-LBC D1         12:00
LBC E1- DBS E13        9:30
LBC F1 -Best Vooruit E6         9:30
LBC minies - Ollandia        9:30
26-04
Olympus1-LSV 1         14:30
LSV 2-Hilvaria 5        11:00
Taxandria 5 - LSV 3        11:00
LSV VR1- SSE VR1        11:00

Honk- en Softbal
Uitslagen        18-04
beeball majors        Starlights        Ducks        17-17
pupillen sb        Stags        Ducks        3-3
pupillen hb        Ducks        Gryphons        11-3
junioren        Royals        Ducks        15-8
aspiranten sb        Stags        Ducks        9-7
dames        Wizards of Boz        Ducks        2-15
19-04
heren 2        Hickory        Ducks        12-2        
heren 1        Stags        Ducks        10-0
dames        Ducks        Stags        15-5

Programma        25-04
beeball rookies        Kickers BR1        Ducks BR1        10:00
beeball majors        Ducks BM1        Cardinals BM1        11:00
junioren        Mustangs JH1        Ducks JH1        14:00
pupillen hb        Nuenen PH1        Ducks PH1        14:00
aspiranten sb        Ducks AS1        Gryphons/Cardinals        15:00
26-04
heren 1        Wombats H1        Ducks H1        16:00
heren 2        Bullfighters H1        Ducks H2        14:00

Opening vliegseizoen 2015 Modelvliegtuigclub Boxtel

Uitleg aan geïnteresseerde jeugd tijdens de open dag in 2013 Foto: Thieu Trum

Boxtel - Aanstaande maandag, Koningsdag, opent Modelvliegtuigclub Boxtel traditioneel het vliegseizoen met een open dag waarop weer veel te zien is. Leden laten hun nieuwe modellen zien waar de afgelopen wintermaanden volop aan gebouwd is en vliegen deze ook voor. Al deze verschillende modellen van zowel motor- en zweefvliegtuigen alsook helicopters zorgen voor kleurrijke en bij tijden spectaculaire activiteiten.

Afgelopen zaterdag 18 april was de modelvliegtuigclub Boxtel ook aanwezig bij de Sportmarkt in sporthal de Braken. Er was veel aandacht van jeugdigen die de flightsimulator maar wát spannend vonden. Aanstaande maandag is de kans dit eens in het echt te proberen, waarbij je met een echt modelvliegtuig het luchtruim onveilig kunt maken. Natuurlijk gebeurt dit op een een veilige manier onder begeleiding van een ervaren vlieger.
En, óók de ouderen kunnen op deze manier met het modelvliegen kennismaken. Heb je over deze mooie hobby nog vragen, kom dan op Koningsdag, maandag 27 april naar het modelvliegveld aan de Mijlstraat bij de voetbalvelden van LSV. Tussen 13.00 en 17.00 uur ben je welkom, de toegang is gratis. Bij regen of harde wind kan er helaas niet gevlogen worden. Kijk bij twijfel op de website, www.mvcboxtel.nl

Een zweefvliegtuig wordt op de rug van een motorkist omhooggebracht. Foto: Thieu Trum

Eerste NK ticket is binnen voor Tabitta

finalist Puck van Weert Foto: Sandra Janssen

Boxtel - Op 18 en 19 april waren in Waalwijk de halve finales turnen. Op zaterdag turnden er vier turnsters uit de A-selectie van Tabitta. Door ziekte en veel blessures was de voorbereidende periode voor alle 4 de turnsters alles behalve optimaal. Ondanks de tegenslagen hebben turnsters en coaches hun beste beentje voorgezet.

Bij Puck van Weert was niets terug te zien van haar blessure, ze turnde een topwedstrijd. Puck haalde de zilveren medaille en het eerste NK ticket van Tabitta in 2015! Op vloer haalde ze met stip de hoogste score en plaatste zich als eerste voor de toestelfinales in Almelo. Alleen de top 4 per toestel kon toestelfinales behalen en dat lukte Puck ook op de andere toestellen: sprong (2e), brug (3e) en balk (2e).

De andere drie turnsters hebben mooi geturnd, keihard geknokt maar moesten helaas hun seizoen afsluiten. Madelief Hobbelen turnde door blessures alleen balk en vloer. Ze nam knappe risico's voor een hoge moeiljkheidsscore en hoopte hiermee een vloerfinale te behalen, omdat ze al jarenlang een vaste naam is bij de landelijke vloerfinales. Ze straalde, maar net voor de slotpose maakte ze een foutje waardoor een top 4 notering onhaalbaar werd. Eva Roos werkte heel hard maar was nog niet fit genoeg na twee griepsvirussen en blessures, door te weinig kracht werd er voor veiligheid en dus mindere D scores gekozen.Nayla Aarts had een lastige wedstrijd omdat haar lichaam ging draaien bij alle overslagen en salto's. Daardoor en door blessure heeft ze de wedstrijd helaas niet kunnen afmaken.

Op zondag mocht Summer van den Hurk als eerste van de B-selectie de halve finale turnen. Ze turnde een goede wedstrijd. met een val van de balk. Haar eindscore was hoog, maar niet genoeg om een van de schaarse tickets naar de landelijke finale te bemachtigen.

DVG stelt nacompetitie veilig

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - De DVG'ers hadden er zin in afgelopen zondag in Mil en versloegen thuisploeg Juliana met 2-3. Hiermee verzekerden de Liempdenaren zich van een plek in de nacompetitie.

Al in de eerste minuut had DVG op een voorsprong moeten komen toen een slimme Aaron van Dooren een balletje liet lopen. Echter het schot van Sander van de Ven ging naast. Juliana Mill nam kort daarna een 1-0 voorsprong toen een voorzet door de Milse aanvaller vrij aangenomen kon worden en de afgelegde bal onhoudbaar werd ingeschoten.

Foto: Mark van der Pol

Er ontstond een levendige eerste helft met legio kansen voor de DVG'ers, echter ook Juliana had een paar goede mogelijkheden. Een hoekschop kwam bij de vrijstaande Martijn Caarls en het publiek dacht aan de gelijkmaker maar de bal belandde aan de verkeerde kant in het zijnet. Juliana had een riante kans op de 2-0 maar een kopbal naar de grond werd met een goede reflex van Sander van Eeuwijk onschadelijk gemaakt.

De volgende kans was voor Wilco Voets die de diepte werd ingestuurd en binnen de 16 meter werd gevloerd. Tot verbazing van het publiek gebeurde er vervolgens niets: geen terechte penalty, geen rode kaart maar gewoon doorspelen was het oordeel van de scheidsrechter. Toch bleef DVG geloof houden in een goede afloop en werden er steeds nieuwe kansen uitgespeeld, maar het doelpunt wilde nog niet vallen. Een counter via Aaron van Dooren was kansrijk en de meegelopen DVG'ers trokken op het juiste moment de gaten zodat Aaron aan de bal kon blijven, maar de afronding was onvoldoende. Meteen daarop was het wel raak. Een voorzet van Mickel Schuurmans bereikte Van Dooren wiens schot werd gekeerd door de doelman. In de rebound was hij echter alerter en doortastender dan de verdediging en maakte de verdiende gelijkmaker.

Het werd voor rust nog 1-2 toen een voorzet van de doorgelopen Peter Versantvoort door Sander van de Ven met een venijnig schot in de korte hoek werd afgerond. Ook na rust was het een goed voetballend DVG dat de ruimtes opzocht en via goede combinaties ook kansen creëerde. Een lobje van de steeds sleurende Wilco Voets ging over het doel. In de 67e minuut werd er een handsbal geconstateerd door de scheidsrechter op zo'n twintig meter van het Milse doel en Tarn van de Wiel was de aangewezen schutter. Zijn schot in de korte hoek ging via de vingertoppen van de keeper maar het betekende wel een 1-3 voorsprong. DVG bleef er kort op zitten en Juliana Mill ging wat meer opportunistisch spelen en dit leverde in de 74e minuut de aansluitingstreffer op: 2-3. Toch werd DVG hier niet nerveus van en speelde de wedstrijd verder uit zonder echt in de problemen te komen. Man of the Match was Wilco Voets.
Met deze overwinning is DVG zeker van de nacompetitie. Hierin worden in de eerste ronde twee wedstrijden gespeeld tegen een periodekampioen van de klasse 4G. De winnaar hiervan speelt opnieuw uit en thuis en bij winst is promotie een feit. Bij verlies in de tweede ronde is er nog een wedstrijd op neutraal terrein waarbij de winnaar alsnog naar de derde klasse mag. Kortom, de competitie krijgt nog een spannend vervolg.

DVG 2 speelde thuis tegen Mariahout en tot twee keer werd een achterstand geneutraliseerd. Uiteindelijk had de tegenstander echter het hoogste woord en won met 2-4. Hier werd Brord van de Sande tot Man of the Match benoemd.

De DVG dames speelden afgelopen donderdag al een inhaalwedstrijd tegen Keldonk en waren bijzonder productief, weliswaar in de tweede helft. Het werd uiteindelijk een 6-1 overwinning. Woman of the Match was hier Odette Saris, ondanks drie doelpunten van Milou Welvaarts en drie van Romy van Oorschot. Vandaag werd er opnieuw gewonnen, thuis tegen de vrouwen van de Rakt. Een 2-0 ruststand was de basis voor een 3-1 overwinning en vandaag was Stans Beerens de beste.

Taverbo stevent op degradatie af

Boxtel - De kansen van Taverbo/SABO 1 om ook volgend seizoen in de hoofdklasse te spelen zijn drastisch geslonken nadat men afgelopen weekend tegen directe concurrent Never Despair 3 niet verder kwam dan 5-5. Het tweede team lijkt het stokje echter over te nemen. Na de klinkende 8-2 overwinning op Never Despair 4 kan dit team het kampioenschap in de eerste klasse nauwelijks nog ontgaan.

Taverbo/SABO 1 moest winnen om nog een serieuze kans te maken op handhaving. Zeker toen bekend werd dat de tot nu ongenaakbare koploper Belcrum er tegen degradatieconcurrent The Back Hands met de pet naar had gegooid en met ruime cijfers had verloren.

Het begin was bemoedigend. Michel Sperling en Teun Vlaminckx wonnen hun enkelpartijen en trokken in een bijzonder spannende partij ook het dubbelspel over de streep. Daarna kende Taverbo/SABO een klein dipje. Vlaminckx en Sperling verloren beiden verrassend hun tweede partij waardoor de ploeg uit Den Bosch uit kon lopen naar een 5-3 voorsprong. Omdat beide Boxtelaren zich herpakten en hun laatste partij wel winnend wisten af te sluiten, eindigde het treffen in een gelijkspel. Hierdoor heeft Taverbo/SABO nog een minimale kans om het vege lijf te redden. In de laatste competitieronde gaat Never Despair komend weekend op bezoek bij kampioen Belcrum terwijl Taverbo/SABO hekkensluiter SAR'72 ontmoet. Alleen bij een ruime nederlaag van de Bosschenaren en een grote overwinning van Taverbo/SABO zal de hoofdklasseplek behouden blijven.

Waar Taverbo/SABO 1 afstevent op degradatie uit de hoofdklasse staat Taverbo/SABO 2 juist op het punt de omgekeerde weg te bewandelen. Dankzij drie overwinningen van Gijs Klop, twee zeges van zowel Danny Smits als Jos Heijmans en een gewonnen dubbelspel werd Never Despair 4 met 8-2 opzij gezet. Omdat concurrent Budilia zich verslikte in ATTC'77 heeft de Boxtelse ploeg komende vrijdag tegen rodelantaarndrager Return Oss aan vier punten genoeg voor het kampioenschap in de eerste klasse.

Libreteam dicht bij kampioenschap

Wapen van Liempde wint play-offs

Liempde - Met twee uitstekende overwinningen op de nummers twee en vier van de eindrangschikking van de kadercompetitie heeft het Liempdse team zich geplaatst voor de halve finales. Deze zullen op zaterdag 9 en zondag 10 mei in vier verschillende plaatsen gespeeld worden met een onderlinge competitie van telkens vier teams. Van DOS uit Heesch werd met 7-1 gewonnen. Martien van den Tillaart (230 caramboles in tien beurten), Piet Leermakers (140 in negen beurten), Leo van Hastenberg (110 in negen beurten) en Harm van de Laar (110 in twaalf beurten ) bewezen de juiste vorm te hebben.

De tweede wedstrijd, tegen Touché uit Oss, werd met de hakken over de sloot met 5-3 gewonnen. Piet Leermakers, opnieuw in negen beurten, en Leo van Hastenberg, nu in zeven beurten, zorgden voor een 4-0 tussenstand. Harm van de Laar maakte in de gelijkmakende beurt met een reeks van 15 caramboles remise, waardoor de overwinning binnen was. Martien van den Tillaart kwam 26 caramboles tekort.

De halve finale en ook de finale van het bekertoernooi waarvoor het Liempdse kaderteam zich heeft geplaatst worden gespeeld in Den Haag op zaterdag 16 mei.

Het tweede libreteam van 't Wapen van Liempde/RegioBank, dat uitkomt in de hoogste libreklasse van het district Den Bosch van de KNBB, nadert het kampioenschap. Met nog een wedstrijd te gaan hebben de Liempdenaren dertien punten voorsprong op de nummer twee.

Verlies voor libreteam 't Ivoor

Liempde - Don van der Wiel en Theo Verhagen verloren beide en Chris Fasseur won zijn partij met een moyenne van 5,38. Hiermee verloor het eerste libreteam van 't Ivoor de laatste wedstrijd van het seizoen. De middenmoot was dit jaar voor hun het hoogst haalbare.

Met nog een wedstrijd te gaan is het tweede team, dat deze week vrij was, met vier teams verwikkeld in de strijd om de derde plaats. Het derde team boekte in de voorlaatste wedstrijd een volle dertig punten winst. Daarmee zetten zij een grote stap in de strijd om de tweede plaats. Theo van Dongen, Gerard de Beer en Math Hendriks wonnen hun prima partij ruim.

Bij de recreanten ging het finaal mis met het eerste team. Zij leden een grote nederlaag waardoor de koppositie uit handen werd gegeven. Jacques van Loon was voor 't Ivoor de enige speler met winst. Theo Verhagen, Henk van Boxmeer en Toon Bevers leden grote nederlagen. Het tweede team leed in de laatste wedstrijd ook een gevoelige nederlaag. Hier redde Wim van Dijk de eer voor het team. Het 3-banden klein team boekte een overwinning. Johan Verhoeven moest genoegen nemen met acht punten terwijl Frits Radema en Toon Hoffmans een overwinning boekten. In de voorlaatste wedstrijd van het seizoen boekte het 3-banden groot team een overwinning waardoor de lijstaanvoerder zich een riant uitzicht heeft verworven in de strijd om de titel. In de komende wedstrijd tegen de nummer twee valt de beslissing, waarbij een voorsprong van dertien punten moet worden verdedigd. In de wedstrijd tegen Ammerzoden 2 boekten Bernhard Legierse en Louis van der Meijden een overwinning, Leo van der Westelaken moest met acht punten genoegen nemen.

Sportclubs presenteren zich aan publiek

Boxtel – Vele tientallen geïnteresseerden kwamen zaterdagmiddag een kijkje nemen in Sportcomplex De Braken. Buurtsport Boxtel organiseerde samen met Brede School Boxtel voor het tweede jaar op rij een sportmarkt waarbij verschillende sportclubs uit de gemeente zich van hun beste kant lieten zien.

Voor de senioren was er zelfs een fitheidstest waar ruim honderd senioren zich voor inschreven. Alle clubs konden op belangstelling rekenen van de bezoekers waarbij overal ook de sport beoefend kon worden. Zo werd bij L'Union geschoten met pijl en boog en werd er bij Taekwondoschool Dekker tweemaal een workshop gegeven. De jeugdige turnsters van Tabitta lieten zien welke ingewikkelde poses ze zonder blikken of blozen konden aannemen. Ook de balsporten waren goed vertegenwoordigd met basketbalvereniging JRC Boxtel en handbalvereniging HCB'92.

Zo'n vijftien verenigingen waren present deze zaterdag. Om 16.00 uur kwam de markt ten einde. Hier en daar hebben de clubs hun eerste nieuwe leden alweer verwelkomd. Kijk voor meer foto's op www.mooiboxtel.nl.

20 / 20