DeMooiBoxtelKrant

17 mei 2017

DeMooiBoxtelKrant 17 mei 2017


Foto: Jouelle Muis

Boer vindt al tien jaar bands
Festival Boer Zoekt Band kan makkelijk nóg tien jaar mee

Boxtel - De tiende editie van Boer Zoekt Band maakte afgelopen weekend duidelijk dat het festival nog vele jaren vooruit kan met al het Boxtels muziektalent. Honderden bezoekers kwamen op het tweedaagse muziekweekend bij Café D'n Boer op de Corpus af.

De tiende editie was niet zozeer een revolutie, maar vooral een evolutie. Zo was er voor het eerst een besloten openingsact speciaal voor 'muziekvrienden' van het festival. Door 10 euro te doneren verzekerden zij zich van een optreden van in dit geval JOIA. Zij opende het festival met een klein en breekbaar maar sterk optreden. Daarbij bracht ze een aantal nummers ten gehore die op haar nieuwe album 'Living It Now' staan. "Hij is nog niet officieel uit, maar ik heb ze al wel binnen", vertelde de zangeres trots. De cd's vonden gretig aftrek.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Zondag om 17.00 uur was het buitenpodium, vernoemd naar de overleden drummer Berend Roskam, locatie van een andere bijzondere act: 'In tien jaar gevonden'. De gelegenheidsformatie bestaat uit meer dan twintig Boxtelse muzikanten die in de afgelopen tien jaar op het festival speelden. Bij toerbeurt speelden zij steeds in een wisselende formatie. Nummers van The Rolling Stones tot André Hazes kwamen voorbij. Als apotheose kwamen alle muzikanten het podium op om een denderende versie van 'With a Little Help From My Friends' van de in 2014 overleden zanger Joe Cocker uit te voeren.

DVG kampioen in 4e klasse I

Liempde - Onder toeziend oog van vele supporters veroverde DVG afgelopen zondag thuis de kampioenstitel. Hiermee kwam een prachtig einde aan een curieus seizoen: geen enkele wedstrijd stond de kampioensploeg uit Liempde bovenaan. Een unieke prestatie die na het laatste fluitsignaal dan ook groots gevierd werd.

De belangen waren groot in de laatste speelronde, niet alleen voor de ploegen bovenin maar ook in de onderste helft van de ranglijst. Door het gelijke spel van BMC van vorige week, kon en moest het zondag gebeuren op Sportpark de Roode Bleek. Wederom werd er gestreden om het kampioenschap in een thuiswedstrijd, zoals dit ook in 2010/2011 het geval was. Tegenstander Mariahout had de punten echter ook nodig om de degradatiewedstrijden te ontlopen.

Lees verder op pagina 15 en bekijk meer dan 200 foto's van fotograaf Jan van der Steen op www.mooiboxtel.nl en onze Facebook-pagina.

Programma Hoogfrequent Spoor gaat van start

Boxtel - De gemeenteraad heeft tijdens de raadsvergadering vorige week dinsdag ingestemd met de eerste serie voorgenomen besluiten in het kader van Programma Hoogfrequent Spoor (PHS). De plannen behelzen verkeersbesluiten rondom de sluiting van de dubbele overweg op Tongeren en de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK).

Alle partijen stemden in met het besluitenpakket, behalve de fractie van BALANS. Volgens fractievoorzitter Wim van der Zanden trekt het college in het maatregelenpakket verschillende zaken bij elkaar die niet bij elkaar horen. Dit bemoeilijkt volgens hem de bezwaarprocedure.

Verder meent BALANS dat de gemeente bij eventuele bezwaarprocedures een zwakke positie heeft bij de Raad van State als Boxtel geen aanvullend verkeersonderzoek binnen de gemeentegrenzen uitvoert. Volgens Van der Zanden zijn verkeersproblemen op de Noord-Zuidas te verwachten als de dubbele overweg gesloten wordt: "Een bredere visie hiervoor ontbreekt."

Lees verder op pagina 7.

Alzheimer Café met thema notaris

Boxtel/Schijndel - In restaurant-zaal De Nachtegaal, aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel, wordt op maandag 22 mei weer een avond van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud georganiseerd. Het thema van de avond is 'notaris'.

Op deze avond wordt stilgestaan bij de wettelijke regelgeving waarmee dementerenden of mantelzorgers van iemand met dementie te maken krijgen. Er kan een moment ontstaan waarop zij hun eigen zaken niet meer kunnen regelen. Bij de thema-avond zullen de aanwezigen specifiek uitleg krijgen over vragen als 'wat zijn mijn rechten nadat de ziekte dementie bij mij is vastgesteld?', 'wie kan namens mij optreden bij financiële zaken?', 'hoe zit het met wettelijke vertegenwoordiging?', 'hoe kun je regelen dat op betrouwbare en professionele wijze het vermogen wordt beheerd?' en 'wat zijn de mogelijkheden en het nut van een levenstestament?'.

Na de uitleg is er ruimte voor vragen. Notaris Monique van 't Hooft is gastspreker. Vanaf 19.00 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19.30 uur en de avond wordt afgesloten om 21.30 uur. De toegang is gratis.

Appartementen Kloosterhof weinig in trek bij ouderen

Boxtel/Liempde - Oppositiepartij Balans ziet graag dat er meer ouderen in het Albertusklooster in Liempde komen wonen. De woonvorm, Kloosterhof, werd gedurende de jaren 90 van de vorige eeuw ingericht om Liempdse ouderen te huisvesten. Die blijken bij nader inzien helemaal niet geïnteresseerd om in het complex, met name de appartementen op de begane grond, te wonen. Daarom wordt het nu gebruikt om jongeren, die wél interesse tonen, te huisvesten.

'Doen de gemeente en Woonstichting Sint-Joseph er wel genoeg aan om senioren in de Kloosterhof te laten wonen?', vroeg Balans zich zich tijdens de raadsvergadering dinsdag hardop af. De partij diende daartoe vragen in bij wethouder Peter van de Wiel. Die meent op zijn beurt van wel: "Het beleid van Sint Joseph geeft al voorrang aan senioren. Die tonen echter geen belangstelling." Volgens de wethouder is de keuze simpel: ofwel jongeren in de Kloosterhof huisvesten, ofwel leegstand.

Directe aanleiding voor de vragen van Balans was dat na de appartementen op de bovenverdieping van het complex nu ook een van de benedenwoningen door een jongere betrokken zou zijn. Volgens woordvoerder Inge Huisman van de woonstichting valt dit echter wel mee: "Bij mijn weten is deze persoon tegen de veertig, dus als je dat nog 'jongere' wilt noemen..." Volgens de woonstichting kwam de afgelopen tijd geen enkele reactie binnen op de 55+ appartementen.

Waarom de appartementen niet in trek zijn bij ouderen is niet bekend. Ook Sint Joseph tast wat dat betreft in het duister, hoewel Huisman wel een vermoeden heeft: "Veel senioren zijn helemaal niet op de hoogte van deze aangepaste woningen." Daarom, en om eventuele tekortkomingen van de appartementen te achterhalen, was er op 13 mei een inloopochtend bij de Kloosterhof.


KBO-activiteiten

Donderdag 18 mei        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
                        Kaartverkoop Dagtocht naar Zutphen, alleen in De Rots        14.00-14.30
Vrijdag 19 mei        Rikken en jokeren in De Rots        13.30
                        Walking Football bij RKSV Boxtel        13.30
Dinsdag 23 mei        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Walnoot        14.00
Woensdag 24 mei        Eten bij Meneer Klaver, Lennisheuvel 57, opgeven voor 21 mei bij Henk Sturkenboom via 677863 of bij Sina van Alpen via 689285 of sina_alphen@planet.nl        17.00

Collectes mei en juni

8 tot en met 13 mei:        Stichting Longfonds
15 tot en met 20 mei:        Prins Bernhard Cultuurfonds
29 mei tot en met 3 juni:         Epilepsiefonds
12 tot en met 17 juni:        Maag Lever Darm Stichting
19 tot en met 24 juni:        Ver. Het Nederlandse Rode Kruis
26 juni tot en met 1 juli: Ver. tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900 88 44.

Expositie stenen beelden in Liempde

Liempde - Beeldhouwkunst Passie houdt op 20 en 21 mei open dagen. Van 11.00 tot 17.00 uur zijn belangstellenden welkom om de gemaakte kunstwerken te bewonderen.

Onder begeleiding van Ellen en Kees van de Loo van Beeldhouwkunst Passie zijn diverse kunstwerken tot stand gekomen die op beide dagen gratis te bezichtigen zijn aan de Bergstraat 2 in Liempde.

Vrouwencontact Boxtel

23 en 31 mei:        Excursie naar Via Sana Mill, vertrek vanaf Breukelsplein        18.00
Elke dinsdag fietsmiddag: Vertrek vabaf Breukelsplein 35 km        13.00

Adressen Gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Enjoj; de nieuwe MooiBoxtel-app

Play Store

Boxtel - MooiBoxtel heeft een vernieuwde app en hij heet Enjoj. De app is te downloaden in de appstores voor iPhone en Android. Je komt daar terecht door onderstaande QR-codes in te scannen.

Met de Enjoj-app kun je zelf kiezen óf en in welke categorieën je pushmeldingen wilt ontvangen, ons YouTubekanaal bekijken, de papieren krant op je scherm lezen én aangesloten bedrijven en ondernemingen in de omgeving verkennen. Ook persoonsberichten en de agenda zijn makkelijk te benaderen via de app. En heb je de krant niet ontvangen? Dat kun je met één simpele handeling aan ons doorgeven.

Apple iTunes
De Angelaschool werd zaterdag spectaculair heropend. Foto: Sander van Kasteren

Wij gaan binnenkort stoppen met de oude MooiBoxtel-app, dus als je de nieuwe Enjoj-app hebt, kun je de oude app verwijderen.

Scan onderstaande QR-codes in om hem te downloaden. Mocht het scannen niet lukken dan kun je de Enjoj-app vinden in iTunes store (via q-r.to/bal4xL) en in de Google Play store (via q-r.to/bal4yJ).

Nieuw parkeerbeleid wordt over vakantieperiode heen getild

Boxtel - Waar oorspronkelijk de bedoeling was dat het nieuwe parkeerregime in het centrumgebied aan de stationszijde van de Zwaanse Brug in juni van start zou gaan is dit nu uitgesteld tot september. Reden voor het uitstel is dat de aanbestedingsprocedure voor het uitgeven van de parkeerontheffingen langer duurt dan de gemeente in eerste instantie verwachtte. Dit liet wethouder Herman van Wanrooij woensdag weten in een persconferentie.

Omdat de gemeente voor meerdere jaren op rij in zee wil met dezelfde partner neemt de aanbestedingsprocedure meer tijd in beslag dan oorspronkelijk gedacht. "Dan doen we het liever zorgvuldig dan dat we overhaaste beslissingen nemen", aldus de wethouder.

Het nieuwe regime houdt in dat het gebied tussen het station, Baroniestraat en de Zwaanse Brug (zie kaart hieronder) een blauwe zone wordt waar maximaal twee uur geparkeerd kan worden. De ongeveer 1.000 bewoners van het gebied krijgen een ontheffing. Die gaat 30 euro per auto per jaar kosten. De wethouder gaat er vanuit dat dit kostendekkend is. Later kan dit bedrag nog bijgesteld worden, mochten de ontheffingen toch duurder of goedkoper blijken uit te pakken. Er zit vooralsnog geen beperking op het aantal ontheffingen dat per adres wordt aangevraagd.

Voor bedrijven die binnen het nieuwe parkeerregime vallen geldt de regel dat voor één bedrijfsauto een ontheffing kan worden aangevraagd om binnen het gebied te mogen parkeren. Ook voor zorgverleners en mensen die nu al een parkeervergunning hebben treden er veranderingen op. Van Wanrooij geeft aan deze per geval te bekijken.

Bewoners in het gebied waar de blauwe zone vanaf 1 september ingaat worden per brief geïnformeerd over de veranderende situatie. Zij kunnen deze brief in de loop van juli verwachten.

Angelaschool spectaculair heropend

Boxtel - De Angelaschool is zaterdag tijdens de open dag spectaculair heropend. De leerlingen beleefden de afgelopen week een heuse feestweek om te vieren dat de verbouwing, die bijna een jaar in beslag nam, er eindelijk op zat. Als afsluiting van deze periode waren ouders, omwonenden en alle andere belangstellenden welkom bij de school om eens een kijkje te nemen.

De aanwezigen konden daarbij kijken naar diverse dans- en muziekoptredens van leerlingen, onder begeleiding van MuzeBox, de 'inpandige' muziekschool. MuzeBox gebruikt 's avonds een deel van de school om muzieklessen in te verzorgen.

De open dag ging spectaculair van start. Een stoet leerlingen kwam het schoolplein opgelopen terwijl meester Abel hen vanaf het dak begeleidde met een trom. Al snel zette een groep docenten van MuzeBox het nummer 'Torn' van Nathan Lanier in en blijken de leerlingen van de dansclub van de school te komen. Na hun openingsdans worden vanaf het dak van de school party poppers afgeschoten, waarna de glitters neerdalen over het schoolplein van de basisschool.

Natuurlijk was ook aan het goede doel gedacht: Stichting Voedselbank Boxtel was aanwezig met een informatiestand. En in de categorie voedsel waren ook heerlijke cakejes verkrijgbaar om de (her)opening van de school te vieren.

15.000 Euro schadevergoeding en taakstraf wegens verduistering voor oud-voorzitter Kinderboerderij

Wethouder Peter van de Wiel, Bomenbrigade Boxtel, eigenaar van De Rechter John van de Langenberg, Herman van Wanrooij en ambtenaar Hein Hoppenbrouwers. Foto: Sander van Kasteren

Den Bosch - De politierechter in Den Bosch heeft donderdag de voormalig voorzitter van de Kinderboerderij Boxtel veroordeeld tot het betalen van 15.239,19 euro schadevergoeding en een taakstraf van 200 uur. Hij krijgt deze straf opgelegd wegens het verduisteren van 'een aanzienlijk' geldbedrag.

De voormalig voorzitter, Jan de B, wendde in 2014 en 2015 een onbekend geldbedrag bedoeld voor De Kinderboerderij, aan voor persoonlijke uitgaven. Het gaat daarbij in ieder geval om het door de rechtbank vastgestelde bedrag van 15.239,19 euro. Hij moet dit nu terugbetalen aan De Kinderboerderij.

Voor De Kinderboerderij is met het opleggen van de schadevergoeding de kous af. Een zegsman wilde daarom na afloop van de zitting ook niet verder ingaan op de kwestie.

Het is onbekend of De B. tegen de uitspraak in beroep gaat.

Berry Dankers minimaal tot eind 2018 centrummanager in Boxtel

Boxtel - Berry Dankers blijft in ieder geval tot eind 2018 centrummanager. Tot dit besluit kwam de Stichting Centrummanagement Boxtel na overleg met Dankers.

Berry is nu sinds 15 augustus 2016 in dienst van de stichting. De stichting geeft aan blij met zijn komst te zijn: "Berry weet van aanpakken, is een goede verbinder en heeft hart voor de zaak. Berry en het bestuur willen dan ook graag hun samenwerking voortzetten."

Het bestuur kan geen verplichtingen aangaan voor na 1 januari 2019, dus voorlopig is de samenwerking tot eind 2018 vastgelegd.

Nieuwe boom bij De Rechter feestelijk verwelkomd

Boxtel - De 'opvolger' van de maandag verwijderde zieke witte paardenkastanje bij De Rechter is woensdag geplant. De nieuwe boom is een rode beuk die feestelijk verwelkomd werd door verschillende wethouders, ambtenaar Hein Hoppenbrouwers, de burgemeester en Bomenbrigade Boxtel, de actiegroep voor het behoud van bijzondere bomen in Boxtel.

Bij de onthulling werd bovendien onthuld dat de eveneens monumentale esdoorn die bij de Rabobank staat vooralsnog nog niet plat hoeft. De boom blijkt minder ziek te zijn dan voorheen gedacht werd en kan voorlopig dus nog blijven staan.

Neem een kijkje bij het Wereldhuis

Boxtel - In het Wereldhuis aan de Achterberghstraat 18 zijn vakmensen uit de bouw nog hard aan het werk. Geïnteresseerden die een indruk willen krijgen van het Wereldhuis en wat er bij de bouw allemaal komt kijken, kunnen nu al een kijkje komen nemen tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 20 mei. Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn zij van harte welkom.

Het Wereldhuis wordt een bijzonder huis voor mensen die vanwege dementie of lichamelijke problemen zijn aangewezen op (intensieve) zorg in een beschermde woonomgeving. Het is een samenvoeging van de locaties Sefkat, Nieuw Beekvliet en Molenweide tot een huis waar religies en culturen elkaar ontmoeten. Een huis waar samen leven - ondanks de verschillende culturen en religies - een vanzelfsprekend gegeven is. Alle gebruiken en gewoonten krijgen in het Wereldhuis een plaats. Zo worden er maaltijden uit alle windstreken geserveerd (onder andere halal) en vieren ze het Lichtjesfeest, Suikerfeest en Kerstmis. Naar verwachting opent het Wereldhuis in september dit jaar zijn deuren.

Avond over de zorg door Combinatie95

Liempde - Politieke partij Combinatie95 organiseert op woensdag 24 mei een thema-avond met als onderwerp 'Zorgen doe je niet alleen'. Deze avond wordt gehouden in de Kloosterhof te Liempde van 19.30 tot 21.30 uur.

Mensen willen langer thuis wonen en de overheid stimuleert dat. Door ziekte en ouderdomsproblemen komen veel mensen steeds meer in de problemen. Zij zijn daardoor in toenemende mate aangewezen op ondersteuning van mantelzorgers in hun familie en directe omgeving. Deze zorg wordt steeds langduriger en steeds zwaarder, waardoor de belasting voor de mantelzorger steeds groter wordt. Menigeen raakt op den duur overbelast door het beroep dat voortdurend op hem of haar gedaan wordt. Hoe kun je dat voorkomen? Bij wie kun je terecht voor hulp? En hoe regel je dat?

De avond bestaat voor de pauze uit drie korte inleidingen: De wijkverpleegkundige, wanneer heb ik haar nodig en wat regelt zij voor mij? De mantelzorgondersteuning, wat houdt deze in en hoe kan ik haar bereiken? De WMO, welke voorzieningen vallen hieronder en wanneer en hoe kan ik hier aanspraak op maken? Na de pauze is er gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

Lezing over De Dommel bij Café 't Groene Woud

Boxtel - Sjors van de Greef verzorgt morgenavond, donderdag 18 mei, de lezing 'De Dommel' bij Café 't Groene Woud. De gratis lezing begint om 20.00 uur.

Van de vele beken die Het Groene Woud telt, is de Dommel de belangrijkste. Hij ontspringt in het gehucht Wauberg onder Peer (Belgisch Limburg) en begint daar aan een 120 kilometer lang parcours dwars door Brabant. Eindhoven, Boxtel en Den Bosch worden onderweg doorkruist. Bij Fort Crevecoeur eindigt de reis in de Maas, nadat de Dommel in Den Bosch samen met de Aa en de Zuid-Willemsvaart onder de naam De Dieze verder is gegaan.

De Romeinen kenden de Dommel als Duthmala en beschreven het leven op en langs de beek. Ze lieten hun sporen na op de oevers van de Dommel, zoals bij Halder. De Dommel oogt nu als een vriendelijk ogend riviertje, maar dat is bedrieglijk. Den Bosch kreeg in het verleden bijna jaarlijks te maken met enorme wateroverlast, waardoor hele wijken natte voeten kregen. En dan zal menigeen zich nog de dijkdoorbraak in 1995 herinneren, waardoor de A2 wekenlang onder water stond.

De Dommel staat ook voor natuurschoon. Bij De Plataux (gemeente Bergeijk) komt de beek Nederland binnen en dat is slechts een van de vele natuurgebieden langs de beek. Wat zou Liempde zijn zonder haar mooie Dommeldal?

Sjors van de Greef is in het dagelijks leven docent Aardrijkskunde aan het Maurick College in Vught. Hij beschrijft alle facetten van de Dommel, van ontstaan, verleden tot natuurlijke geschiedenis. Hij illustreert zijn verhaal met eigen foto's van de Dommel.

De lezing wordt gehouden in Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23 te Liempde en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis en iedereen is welkom.

Programma 46e Avondvierdaagse Boxtel

Boxtel - Voor de 46e keer organiseert WSV De Keistampers dit jaar de Avondvierdaagse. Van dinsdag 13 tot en met vrijdag 16 juni zullen honderden kinderen, hun ouders en andere wandelaars weer hun route van 5 of 10 kilometer lopen.

Individuele wandelaars kunnen zich tot 3 juni inschrijven voor de Avondvierdaagse via dekeistampers@live.nl, met opgave van adres en telefoonnummer. Deelname kost 3,75 euro met herinnering, zonder betalen wandelaars 2,25 euro. Inschrijven tijdens de wandeldagen kost één euro extra. Wie een herinnering wil ontvangen, dient door te geven voor de hoeveelste keer hij of zij meeloopt.

Programma
Op dinsdag 13 juni vertrekken de wandelaars vanaf 18.00 uur bij het Jacob-Roelandslyceum. Woensdag is het vertrek vanaf 18.00 ur bij De Walnoot. Op donderdag ligt het startpunt in Lennisheuvel. Ook dan vertrekken de lopers vanaf 18.00 uur. V

rijdag gaan de 10 kilometerlopers vanaf 17.30 uur en de 5 kilometerlopers vanaf 18.30 uur van start bij het Jacob-Roelandslyceum. Ter afsluiting van de Vierdaagse is er die avond een grootse intocht op de markt met muziek, de prijsuitreiking door Wethouder Herman van Wanrooij en veel gezelligheid.

Meer weten? Mail naar dekeistampers@live.nl of bel 06-16211703.

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia

Boxtel - Aquariumvereniging Daphnia organiseert in Gemeenschapshuis De Walnoot op Hemelvaartsdag, donderdag 25 mei, een grote kienavond met mooie prijzen.

Er zijn verschillende geldprijzen te winnen en er is een mooie hoofdronde. De avond begint om 20.00 uur, de zaal is vanaf 18.30 uur geopend. Iedereen van 16 jaar en ouder is van harte welkom.

Inloopochtend baby's en peuters

Boxtel - Vrijdag 26 mei is pedagoge Joyce Vlamings te gast bij de Inloopochtend voor baby's en peuters in bibliotheek Boxtel. Zij kan ouders adviseren over 'positief opvoeden'. De inloopochtend bij de bibliotheek aan de Burgakker is van 9.00 tot 12.00 uur.

Ik bevond me op de Herdgang, het rustgevende trainingscomplex van PSV. Voor een artikel over sport & marketing interviewde ik de keepster van PSV en Oranje. De media-manager van PSV excuseerde zich voor het feit dat het interview nogal kort op mijn deadline plaatsvond, maar het kon niet anders. 'Geen probleem' gaf ik aan. Het werd een leuk gesprek, het zonnetje scheen, de vogeltjes op de Herdgang lieten zich horen, de beroemde gastvrijheid was merkbaar, kortom: halleluja. Helemaal zen ging ik naar huis. Deadline halen.

De zen-heid van de Herdgang is snel verdwenen als ik in de realiteit kom van de wereld waar je zelden de vogels hoort fluiten, omdat mijn kinderen zo luidruchtig en enthousiast zijn: thuis. Het zonnetje schijnt ook hier, maar tussen broer (6) en zus (3) hangt een donderwolk.
Van werken komt niets meer terecht, mijn avond is volgepland en dus besluit ik als echte deadlinejunk om het de dag daarna uit te werken. Praktisch probleempje, mijn man is werken en het is meivakantie. Mijn kantoor verplaatst zich naar beneden en met mijn aantekeningen en laptop zit ik aan de eettafel, de kinderen spelen en maken mijn opgeruimde huis tot een soort peuterspeelzaal, maar ik kan in ieder geval werken.
'Mama, wat ben je aan het doen?'
'Aan het werken.'
'Wil je mijn Superman-cape vastmaken?'
'Oké, ga je met je zusje in de tuin spelen?'
'Ja hoor.'
Twee blije kindertjes rennen de tuin in. Stilte. Ik hoor zowaar een vogel en het geluid van mijn vingers die over het toetsenbord gaan. Eitje deze deadline.

'MAMAAAAAA, HIJ HEEFT MIJ GESLAGEN.'
'MAAR ZIJ BEET MIJ!' (tranen)
Ik troost de kinderen, zet ze weer aan het spelen en in het kwartier dat volgt moet ik zeven keer naar buiten. De zesde en de zevende keer zonder enige vorm van pedagogisch handelen.
'Jongens, pak maar stiften en papier en kom bij mij aan tafel zitten.'
'Mama, mag ik plakband? Waar is mijn schaar? Waarom zucht jij?'
Ik besluit het nu over een andere boeg te gooien. 'Willen jullie nog een keer naar de Efteling?' In koor: 'Jaaaa!' 'Dan moeten jullie mama nu met rust laten, want ik ben centjes aan het verdienen en anders kunnen we niet naar Ravelijn of Joki en Jet.' De deadline werd gehaald, ook dankzij het feit dat ik een avondmens ben…

De volgende dag zitten mijn buurvrouw en ik als een ware Geer & Goor in de tuin. Lekker klagen.
'Ik ga huursubsidie aanvragen' verzucht ik. Ik woon bij mijn kinderen in plaats van andersom. Kijk nou naar die zooi, dat kan toch niet?! Ik moet voor MooiBoxtel nog een column schrijven, ik heb nog geen onderwerp en ik kan zo toch niet werken!'
'Moet je bij mij eens binnenkijken' zegt ze. Overal ligt was, vieze handen tegen de muren die verdomme vorig jaar geverfd zijn en dan ben ik ook nog taxichauffeur! Ik heb niet eens tijd om op te ruimen!'
Terwijl we klagen over de puinhopen in huis komt mijn buurmeisje met een lolly aanlopen. 'Mama, kun je die lolly openmaken' vraagt ze aan d'r moeder. Terwijl mijn buurvrouw geïrriteerd het papiertje van de lolly probeert los te maken oppert ze: 'Waarom schrijf je niet over het werken aan huis en de puinhopen?' Ze vervolgt: 'Of anders over die klote-lolly's van Chupa Chups. Dat het onmogelijk is om die papiertjes eraf te krijgen en wie daar in godsnaam ooit een oplossing voor vindt'…
Bij dezen.

Vader en dochter gaan met een eenwieler Alpe d'Huez op

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De Boxtelse Fleur van den Heuvel (16) gaat op 1 juni samen met haar vader Hein (50) de Alpe d'Huez beklimmen voor Alpe d'HuZes. Alsof dit nog niet genoeg uitdaging is, fietst Fleur de Alpenreus op met een eenwieler, vergezeld door een hardlopende vader Hein naast zich. Het tweetal hoopt met het ophalen van geld voor hun gesponsorde fietstocht nog een ander doel te bereiken dan de top halen: de vader-dochter relatie verbeteren.

Fleur heeft namelijk 2,5 jaar niet bij haar ouders gewoond vanwege een problematische band met haar vader, diezelfde vader waarmee ze nu een hecht team zal moeten vormen om de berg op te komen. Is dat niet ontzettend moeilijk en spannend? Fleur: "Jazeker! Maar ik wil echt een nieuw begin maken samen met hem." Hein beaamt dit: "We moeten elkaar blindelings kunnen vertrouwen als we die berg opgaan!"

Enkele zusters van de zustersopleiding met tweede van rechts JMJ-Zuster Roos van de Broek (93), voormalig hoofd van de opleiding, met rechts naast haar zuster Caroline Dekkers-Vervaet. Foto: Nel van Doorn

Fleur is naar eigen zeggen het eerste meisje die de berg met een eenwieler op fietst. Ze leerde de fiets bedwingen op de circusschool in Geldermalsen, nabij haar voormalig woonplaats IJsselstein. "Ik ben al zo'n acht jaar aan het eenwieleren", vertelt Fleur. "Ook op school, in een hok hadden we eenwielers staan", lachend, "Mijn ouders werden gek van mijn kapotte broeken, van het vallen in die tijd."

Het tweetal is al flink aan het trainen op bijvoorbeeld de Waalbrug bij Zaltbommel. "Je hebt daar bij de heen- of terugweg altijd wel een keer de wind tegen", legt Hein uit. Hij legt uit dat het wilde plan zo ook ooit begon: "We waren in januari bezig met het traject waarbij Fleur weer thuis zou komen wonen. Toen ontstond het idee om, ter verbetering van onze band samen de Alpe d'Huez te beklimmen. De dag erop reed Fleur op de eenwieler de Cauberg op. Twee keer zelfs. Ik heb begrepen dat die berg steiler is dan de Alpe d'Huez."

Hein en Fleur gaan samen met de auto in de richting van de Alpen en nemen in principe geen fans mee. "Het gaat ons er echt om dat we samen met elkaar zijn", geven vader en dochter aan. De tien uur durende autorit naar de 1.200 meter hoge Alpenreus wordt voorafgegaan door een training in de Ardennen om toch wat échte hoogtemeters te maken. Fleur heeft er alle vertrouwen in: "Iedereen zei dat ik gek was, zelfs mijn collega's van de circusschool. Maar voor een Van den Heuvel is geen berg te hoog!"

Fleur en haar vader zijn nog op zoek naar sponsors voor hun fietstocht. Die kunnen zich aanmelden via de actiepagina https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/heuvels. Ook kan direct geld overgemaakt worden op het rekeningnummer NL15RBRB0928985156 ten name van H.M.E. van den Heuvel, onder vermelding van 'Alpe d'Huez'.

Omroep Brabant zendt op 1 juni live de beklimming van de Alpe d'Huez uit.

Reünie Liduina brengt oud-medewerkers van heinde en verre bij elkaar

Boxtel - Zo'n 250 oud-collega's van het voormalig Liduinaziekenhuis zagen elkaar afgelopen zaterdag, soms na jaren, weer terug bij restaurant De Bourgondiër.

Samen met Thea van Helvoort, Marjo Elting en Ria Bekkers organiseerde Nel van Doorn de bijeenkomst bij het restaurant aan de Bosscheweg. Van Doorn bracht afgelopen week een boek over het ziekenhuis, dat ze samen met haar zoon Frank schreef.

Oud-medewerkers kwamen van heinde en verre om elkaar weer te zien. Zo ook Caroline Dekkers-Vervaet die jarenlang op Liduina Duinendaal werkte en speciaal voor de reünie uit Zuid-Frankrijk overkwam. "En er was zelfs iemand speciaal overgekomen uit Canada!", laat Nel enthousiast weten.Veel van de oud-medewerkers van Duinendaal zijn tussen de 80 en 90 jaar. Tot de oudste aanwezigen behoort Zuster Roos van de Broek. Zij is inmiddels de 90 al ruim gepasseerd, maar wilde koste wat kost bij de reünie aanwezig zijn. Van 1966 tot 1985 was ze hoofdzuster bij de verpleegopleiding van het ziekenhuis. Volgens medeorganisator Ria Bekkers zat 'Zuster Roos' de hele avond te glunderen.

Volgens Nel is de hoge opkomst te wijten aan het goede, collegiale gevoel dat destijds binnen de muren van Liduina heerste. Over de reünie zelf kan de organisatie kort zijn: "Het was super!"

Foto: Heemkunde Boxtel

346 De Burchtkapel
Pastel, 29 x 39 cm, gesign. r.o.
Collectie: P. van den Elzen

Door de uitbreiding aan de noordzijde van Breukelen groeide de Heilig Hartparochie sterk. In 1950 werd de 'Blauwe molen', die dan dienst deed als Nijverheidsschool, verbouwd tot wijkkapel en jeugdhuis. Voor die wijkkapel was de keuze gevallen op het gebouw, waaraan de familie De Boer de bijnaam 'De Mulder' dankt, zijnde het pand dat vroeger bekendheid genoot als De Blauwe Molen en daarna als De Burcht.
Het echtpaar De Boer-Smulders liet deze molen door aannemer Fons van Heesch bouwen. De Boer, die als knecht op de molen van Van Lieshout in de Molenstraat en als pachter op de molen van Merks in de Van Salmstraat ervaring had opgedaan, schiep zich daarmee een, voor die tijd respectabel groot te noemen, stoomgraanmolen. Helaas kwam hij vrij spoedig daarna te overlijden. Om in het onderhoud van haar jonge gezin te voorzien, zette weduwe Nelleke de Mulder het bedrijf nog een poos zelf voort. In 1912 verkoos zij echter - met hulp van haar twee zoons en twee dochters - te gaan boeren op het vroegere ouderlijke bedrijf.

De molen werd verkocht aan het molenaarsechtpaar P. Robben-van Melis, dat toen een molenbedrijfje annex bakkerij aan de Kapelweg (naast het huidige cafetaria 't Tweespan) exploiteerde. Feitelijk ontstond toen pas de benaming De Blauwe Molen van Robben, omdat door de nieuwe eigenaar al het houtwerk van het molenexterieur blauw geverfd werd. Er ontstond een bloeiend molenaarsbedrijf met een wijdverbreide faam onder andere vanwege het populaire Robben's Biggen- en Mestmeel. Het echtpaar Robben, dat zich bij de vestiging nog had moeten behelpen met inwoning in de aangrenzende boerderij, bouwde voor zichzelf al spoedig een nieuwe molenaarswoning, later door Transportbedrijf Van den Elzen en door Garage Van Heel in gebruik.
Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog hielden voor deze onderneming de bestaansmogelijkheden op. Het pand werd na de oorlog aangewend als noodhuisvesting voor de pas opgerichte Lagere Technische School. Vervolgens besloot het kerkbestuur van de parochie Heilig Hart hier een wijkkapel in te richten en er tevens enige ruimte voor de jeugdbeweging te scheppen. In verband met deze onderwijs- en kernfunctie werd het pand ingrijpend verbouwd. Na een 25-jarige staat van dienst als dependance van de parochiekerk werd De Burcht als zodanig afgestoten. Bij de verkoop in 1976 kwam het gebouw in particuliere handen (Van Kaathoven) en werd het in gebruik genomen als 'wolcentrum'. Eind 90-er jaren werd de Burcht gesloopt om plaats te maken voor appartementen, die met de naam 'De Burcht' de geschiedenis van het vorige gebouw levend houden.

Ik werk voor Boxtel: Wally van der Werff

Wally (tweede van links) met zijn ploegleden.

Wally van der Werff (52) is voorman van de WoonOmgevingsPloeg (WOP). Deze ploeg is in 2008 door Woonstichting St. Joseph, de WSD en de gemeente opgericht om inwoners van Boxtel te helpen met het schoon, netjes en veilig houden van hun woonomgeving. We spreken Wally op een donderdagochtend in de Sint-Willibrordstraat, waar hij en zijn ploeg het aangezicht van de buurt netter maken. "Er groeit hier ontzettend veel onkruid en er ligt veel rommel", vertelt de voorman. "We zijn begonnen met het verwijderen van grof vuil dat hier was achtergelaten en nu maken we alles weer netjes. Ook de twee tuintjes op de hoek nemen we meteen even mee. Het is de bedoeling dat mensen het na ons werk zelf weer oppakken als ze zien hoeveel fijner het is als alles schoon is."

"Zeven jaar geleden is mij gevraagd of ik het WOP-project wilde leiden", vertelt Wally. "Ik was bij WSD aangenomen als voorman in het groen, daarvoor werkte ik bij Novadic, als groepsbegeleider in de verslavingszorg." Zijn werk als WOP-voorman doet Wally zowel in Boxtel als in Vught, waar hij 's middags aan het werk is. Zelf komt hij uit Eindhoven, zo vertelt hij met een lach. "Ik kom elke dag deze kant op. Met veel plezier." In al zijn jaren hier heeft hij Boxtel goed leren kennen en hij voelt zich er thuis: "Boxtel is een mooi en erg gezellig dorp."

Is dat niet druk, werken in Boxtel en in Vught? "Mijn dagen zitten vol, laten we het daar maar op houden", vertelt Wally. We zijn altijd flink bezig, in weer en wind. Naast het ruimen van afval, onkruid en grof vuil doen we van alles: snoeiwerkzaamheden, bladruimen, soms ook schilderwerkzaamheden en in de winter ruimen we sneeuw en strooien we bij verzorgingshuizen. Het is heel divers, net zoals de mensen met wie ik werk; van jong tot oud en van 'laag' tot 'hoog'. Zo werk ik met mensen met een zware beperking, maar ook met mensen met een detentie- of een verslavingsverleden. Samen zorgen we ervoor dat de wijken niet verpauperen."

De WOP loopt via de WSD, die levert de voorman, de bus en het gereedschap. De werkzaamheden zijn hoofdzakelijk voor de St.Joseph, maar de ploeg doet ook van alles voor de gemeente. "Waar zij niet aan toe komen, dat doen wij", aldus Wally. "Via de wijkbeheerders krijgen we allerlei werkzaamheden door, maar omdat we hier de hele dag aanwezig zijn, zien we zelf natuurlijk ook van alles. Dan stappen we uit en pakken het meteen aan. Niet lullen maar poetsen, zeg maar. Ik wil mijn mensen graag aan het werk houden."

Wat hij het mooiste vindt aan zijn werk? Daar hoeft Wally niet lang over na te denken. "De dankbaarheid die ik krijg. Niet alleen van de mensen uit de buurt, maar ook van de mensen met wie ik werk. Ze zijn allemaal om een speciale reden hier. Mijn belangrijkste doel is niet de buurt schoonhouden, maar mijn mensen een stapje verder helpen naar ander werk of maar net wat ze nodig hebben. Daar doe ik het voor."


MUBO-expositie over damastweverijen

Foto: MUBO

Boxtel - In Museum Boxtel (MUBO) is van 27 mei tot en met 13 augustus een expositie te zien over de geschiedenis van de linnen- en damastweverijen in Boxtel. Deze is samengesteld met medewerking van het Tilburgs Textielmuseum, Museum Vekemans en de Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst in Voorschoten. Ook stelden particulieren veel objecten in tijdelijk bruikleen ter beschikking.

In de periode van 1880-1970 waren in Boxtel veel weverijen actief. De expositie is samengesteld langs twee sporen. Het eerste volgt de geschiedenis van de linnen- en damastweverijen in termen van opkomst en teloorgang, verteld aan de hand van een tijdlijn in woord en beeld. Het tweede spoor - ontwerp en productie van linnen damast - wordt in beeld gebracht met ontwerpen, patroontekeningen, stalenboeken, tafellinnen, schietspoelen, gereedschappen, garens, historische films en foto’s. Pronkstukken zijn onder andere de authentieke kalander van de Koninklijke Weverij Van der Ven en de gerestaureerde linnenpers van Damastweverij Van Hoogerwou. Natuurlijk staat er ook een prachtig gedekte tafel met damast tafellinnen, serviesgoed en sprankelend glaswerk om een indruk te krijgen hoe aan het hof en bij de adel werd gedineerd.
Tijdens de looptijd van de expositie zijn op alle zondagmiddagen leden van de weefkring ‘Tegendraads’ uit Boxtel aanwezig om het ambacht van het weven te demonstreren. Er zijn ook twee lezingen. De eerste op 28 mei, over ontwerp en productie van linnen damast, wordt verzorgd door kunsthistorica en damast-expert Sanny de Zoete uit Delft. De tweede op 2 juli, met als titel 'Opkomst en teloorgang van damastweverijen in Boxtel', wordt verzorgd door historicus Hans Pel uit Boxtel. Aanmelden kan op info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16041898. Meer informatie is te vinden op www.muboboxtel.nl.
De entreeprijs voor de expositie is voor volwassenen 3,50 euro, voor kinderen van 12 jaar en ouder 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Het MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Foto: MUBO

Nationale Inbraak Preventieweken

Elk jaar staan de maanden mei en juni in het teken van de Inbraak Preventieweken. In deze periode wordt extra aandacht gevraagd voor de veiligheid van jouw huis om zo de kans op een inbraak te verkleinen. Het is goed om voor de grote vakantie weer aanbreekt nog eens kritisch naar je eigen huis te kijken en om de zwakke plekken nog eens extra aan te pakken. De afgelopen jaren is het aantal woninginbraken in Boxtel alleen maar toegenomen, dus extra aandacht is wel nodig. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat landelijk meer dan 70% van de woningen onvoldoende tot slecht beveiligd is tegen inbraak. Voor Boxtel betekent dit dat er ruim 8400 woningen mogelijk niet voldoende beveiligd zijn.

Helaas weet het inbrekersgilde dit ook en dat maakt dan ook dankbaar gebruik van onze misschien wel verkeerde zuinigheid. Hoewel je een inbraak niet kunt voorkomen, kun je de kans slachtoffer te worden wel verkleinen. 'Hoe dan?' hoor ik je al vragen, daar kom ik zo op terug. Eerst nog even wat feitjes.

De meeste inbraken vinden plaats via de achterdeur van de woning. Maar liefst 36% van de inbrekers forceert de achterdeur vanwege het matige tot slechte hang- en sluitwerk. Op de tweede plek komen de ramen op de begane grond (23%) en de voordeur (21%), daarna volgen de ramen op de bovenverdieping (5%). De schuifpui en de openslaande deuren aan de achterzijde zijn het minst favoriet.

Om je woning voldoende te beschermen tegen ongewenste bezoekers is het belangrijk om oude of verouderde sloten (hang- en sluitwerk) te vervangen. 'Dat zal wel hartstikke duur zijn' hoor ik je al denken en 'Wie gaat dat betalen als ik in een huurwoning zit?'. Wat is duur als je weet dat de verzekering gemiddeld maar eenderde van je totale schade uitkeert bij een inbraak, om nog maar te zwijgen van de vaak onvervangbare emotionele voorwerpen die zijn gestolen en niet worden vergoed. De afgelopen jaren was het gemiddelde schadebedrag bij een inbraak ongeveer 2.650,- euro. Dat is een hoop geld, zeker als je dan van de verzekering maar 1.000,- euro vergoed krijgt. Weet dan dat de meeste slachtoffers na een inbraak ook nog eens meer geld uitgeven voor beveiliging dan voor deze nare ervaring. Kortom: een inbraak kost je veel geld.
Mensen met een eigen woning zijn over het algemeen beter beveiligd dat mensen die in een huurwoning wonen. Voor huurwoningen ben je voor goed hang- en sluitwerk erg afhankelijk van de verhuurder, in de meeste gevallen moet je dit zelf maar regelen.

Tijd voor actie dus. Laat jouw woning geen doelwit zijn van inbrekers. Neem daarom voordat de vakantieperiode weer aanbreekt tijdig je maatregelen.

20% korting lezersactie!
De lezers van DeMooiBoxtelkrant (inwoners van de gemeente Boxtel) krijgen in het kader van het voorjaarsoffensief en natuurlijk de Nationale Inbraak Preventieweken maar liefst 20% korting op de aankoop van hang en sluitwerk met het SKG ** of *** keurmerk.

Wil je hiervan gebruikmaken, stuur dan een e-mail naar info@topsecurityadvies.nl of bel 06-38743303.

O ja, en dan nog dit: draai je voordeur op het 'nachtslot' als je weggaat.


Zorgen over 'inbraakgolf' in Boxtel

De leerlingen wachten gespannen op het moment dat zij van start mogen. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Kampt Boxtel met een inbraakgolf of niet? Dat was onderwerp van gesprek bij de gemeenteraadsvergadering op 9 mei. De CDA-fractie stelde hierover vragen naar aanleiding van de recente inbraken in de wijk Munsel.

In de maand mei werd al 5 maal ingebroken in de wijk Munsel, maar ook andere wijken zijn het doelwit. Het CDA concludeert naar aanleiding van recente cijfers over het aantal inbraken in Boxtel dat er een schrikbarende toename is ten opzichte van vorig jaar.

Burgemeester Buijs, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid beaamt de toename. Het aantal inbraken staat dit jaar al op 38 ten opzichte van 27 in deze periode vorig jaar. Toch is het inbraakcijfer volgens hem niet structureel hoger dan gemiddeld. "Met zaken als BIN en buurt WhatsApp-groepen ligt de meldingsbereidheid ook hoger", aldus Buijs. Volgens hem is van een 'inbraakgolf' dan ook geen sprake.

De burgemeester wil wel toegeven dat het aantal inbraken wat hem betreft 'veel, en veel te hoog' is. Hij wijst daarbij vooral naar de 'gunstige' ligging van Boxtel, langs de snelweg en met goede verbindingen met buurgemeenten. "Die wegen vormen natuurlijk een uitweg", concludeert Buijs. Wel geeft hij aan dat de recente inbraakgolf bij de politie de hoogste prioriteit heeft en dat er ook vorderingen in het politieonderzoek zitten. "Maar daar kan ik niet te veel over zeggen", geeft de burgemeester aan.

Dronken baasje vergeet hond

Boxtel - Donderdagavond kreeg de politie Boxtel een melding van een insluiping binnen. Bij de insluiping was een hond gestolen, zo meldde de eigenaar telefonisch.

De eigenaar van de hond was boodschappen doen. Bij thuiskomst trof hij zijn hond echter nergens meer aan waarop hij de politie inschakelde.

Na kort onderzoek bleek echter dat de persoon iets te diep in het glaasje had gekeken en vergeten was dat hij op de heenweg de hond voor de winkel aan een paal gelaten had. Hond en baasje zijn herenigd, aldus de politie, die het bericht afsluit met de hashtag #DrinkMetMate.

Vervolg van de voorpagina: Programma Hoogfrequent Spoor

De rest van de raad is het daar niet mee eens, evenals wethouder Herman van Wanrooij. Hij meent dat het nu tijd is om de door het Rijk en de provincie beschikbaar gestelde 32,4 miljoen euro om het project van de grond te krijgen te verzilveren. "De vijf besluiten die nu genomen worden bieden de juridische zekerheid voor de centen die we nodig hebben om de VLK aan te leggen en de andere besluiten die noodzakelijk zijn voor PHS uit te voeren", legt de wethouder uit. De rest van de gemeenteraad is het daarmee eens.

Een door BALANS ingebrachte motie om de besluiten inzake de sluiting van de dubbele overweg op Tongeren uit te stellen sneuvelt dan ook. Daarmee is het meest ingrijpende verkeersproject van de afgelopen twintig jaar binnen de gemeentegrenzen van start gegaan.

Praktisch verkeersexamen voor Boxtelse basisscholen

Boxtel - Op dinsdag 16 mei en op woensdag 17 mei deden 331 leerlingen uit groep 7 van tien basisscholen binnen de gemeente het praktisch verkeersexamen. Hun theoretische kennis werd op 6 april al getest. Pas als de kinderen voor beide examens slagen, ontvangen zij een verkeersdiploma.

De Vorsenpoel, De Oversteek, De Spelelier, Sint-Petrusschool, Angelaschool, De Hobbendonken, Sint Theresiaschool, Prinses Amaliaschool, De Beemden en SBO De Maremak namen deel aan het praktisch examen. Bovenbouwleerlingen van laatstgenoemde school strijden op 24 mei mee in Den Bosch om de titel 'Beste verkeersklas van de regio 's-Hertogenbosch'. De Maremak eindigde in de regionale top 5 bij de online verkeersquiz van Veilig Verkeer Nederland en bewees dus al dat het met de theoretische kennis wel goed zit.

De kinderen legden op de fiets een parcours door Boxtel af. Vanaf 9.00 uur vertrokken ze om de minuut vanaf de parkeerplaats bij gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat. Het parcours telt vijftien controlepunten waar hulpouders controleren of de leerlingen veilig fietsen.

Mijn Mooi Boxtel: Helma Lobbezoo

Foto: Helma Lobbezoo

Een foto van het kapelletje van de Heilige Anna aan de Roond. Ik kom hier vaak langs en het tuintje is altijd mooi onderhouden. Nu de tulpen vol in bloei staan, kon ik het niet laten om er een foto van te maken en deze te delen.

Fit de zwangerschap door!?

Foto: Sander van Kasteren

FYSIO-TEAM bestaat in 2017 alweer 15 jaar. Al die jaren werkt een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten samen aan de fitheid van hun patiënten. Via columns in deze krant zullen deze fysiotherapeuten je inkijk geven in de mogelijkheden van fysiotherapie. Deze week geeft Marie-Louise een uiteenzetting van de mogelijkheden ter ondersteuning van de zwangerschap.

Met een fit lijf kom je gemakkelijker je zwangerschap door...

Suus, 32 jaar, kwam bij mij onder behandeling. Zij was toen 16 weken zwanger en had al enkele weken in lichte mate bekkenpijn. Tijdens haar eerste zwangerschap had zij veel bekkenpijn gehad en zij gaf aan dat haar bekken toen regelmatig 'rechtgezet' was. Ze wilde nu graag goede adviezen en training zodat zij haar tweede zwangerschap beter door zou komen. Uit mijn onderzoek bleek dat de spieren en banden rondom haar rechter SI-gewricht erg gevoelig waren. Daarnaast waren haar spieren rondom haar bekken niet sterk genoeg om het bekken goed te stabiliseren.
Ik heb Suus uitgelegd dat tijdens de zwangerschap het hormoon relaxine ervoor zorgt dat de gewrichtsbanden verweken rondom het bekken. Dit is nodig om de doorgang van de baby tijdens de bevalling mogelijk te maken. Een gevolg van de verweking van de banden is dat de botten van het bekken ten opzichte van elkaar wat kunnen verschuiven en dit geeft bekkenpijn. Het grote voordeel is dat het bekken door de verweking van de banden ook weer makkelijker in de goede positie terug te brengen is, spontaan of door mobilisatie.
In de eerste behandeling heb ik Suus oefeninstructies gegeven, zodat zij zelf bij bekkenpijn haar bekken in de juiste positie terug kan brengen wat de pijn doet verminderen of zelfs doet verdwijnen. Daarnaast heb ik haar ook tips gegeven met betrekking tot opstaan uit bed en stoel, omdraaien in bed, staan, lopen en traplopen. Bij de volgende afspraak gaf zij al aan veel baat te hebben bij de oefeninstructies en de houdingsadviezen. Vervolgens heb ik Suus oefeningen aangeleerd om het bekken te stabiliseren door middel van spierversterkende oefeningen. Met het oefenprogramma is zij thuis dagelijks aan de gang gegaan en zij merkt nu al na twee weken dat zij veel minder klachten heeft.

Bij Fysio-Team is er naast behandeling ook de mogelijkheid om deel te nemen aan ZwangerFit. Dit is een training die gegeven wordt in de fitnesszaal en is bedoeld voor zwangeren met en zonder klachten, met veel aandacht voor bekken- en bekkenbodemoefeningen. Deze training is opgezet om juist ook in de zwangerschap lekker te blijven sporten. Ook kun je zes weken na de bevalling (her)starten met de training die dan in totaal drie maanden duurt. Daarna ben je doorgaans fit genoeg om je eigen sportactiviteiten weer op te pakken...

Suus tennist graag, maar ze ondervond al heel snel klachten en daarom is ze daar vroeg in de zwangerschap al mee gestopt. Toen zij 18 weken zwanger was is zij gestart met ZwangerFit en ze heeft tot 36 weken zwangerschap doorgetraind. In die gehele periode had zij haar klachten goed onder controle en heeft zij géén therapie meer nodig gehad.

Het behandeldoel bij de aanstaande moeder is zo fit mogelijk te blijven tijdens de zwangerschap en na de bevalling weer op het oude niveau terug te keren. Door de houdingsadviezen, oefeningen en training zie je vaak goede resultaten. Het is heel leuk om dat proces te mogen begeleiden!

Info bekkenfysiotherapie en ZwangerFit: www.fysio-team.nl

Marie-Louise van Dommelen
FYSIO-TEAM therapie & training
T 0411-672548 E marie-louise@fysio-team.nl


Blauwe Kei opent op nieuwe locatie met nieuw programma

Veghel - Het nieuwe programma van Theater De Blauwe Kei op CHV Noordkade voor aankomend theaterseizoen is bekend. De voorverkoop is gestart en het volledige programma is te vinden op www.blauwekei.nl. In september start het nieuwe seizoen op CHV Noordkade, de nieuwe locatie van het theater.

Het genre cabaret is dit seizoen goed vertegenwoordigd. Naast veel opkomend talent is er een groot aantal gevestigde namen te zien, waaronder Marc-Marie Huijbregts, Sara Kroos, Ali B en Jandino.

Daarnaast is aan toneelhelden geen gebrek. Zo weten Bram van der Vlugt, Jon van Eerd en Porgy Franssen hun weg naar Veghel te vinden.

Muziekliefhebbers kunnen genieten van onder andere Frank Boeijen en Trijntje Oosterhuis. Met The Pink Floyd project en The Johnny Cash roadshow staan diverse coverbands op het programma.

In het genre show zet Isabelle Beernaert ook dit jaar dans op de kaart. Paul Groot brengt de musical You're the top terug op de planken. Daarnaast is met Het Groot Niet Te Vermijden en Opvliegers 3: New York, New York humor en spektakel gegarandeerd.

Wie eens wat anders wil, moet zeker een kijkje nemen in het genre bijzonder. Hierin staan unieke, niet-alledaagse, nergens mee te vergelijken producties. Hotel Modern brengt op bijzondere wijze een hedendaagse stad tot leven en Marc de Hond leert zijn publiek om te gaan met angsten.

In seizoen 2017-2018 kunnen liefhebbers van modern circus hun hart weer ophalen. Gandini Juggling brengt verbazingwekkende jongleermoves en Strut en Fret brengen een onweerstaanbare cocktail van circus, live muziek en sexy humor.

Natuurlijk is ook aan de jeugd weer gedacht. Voor de jongste bezoekers staan onder andere de populaire kinderhelden Jip en Janneke op het programma. Het theater raadt aan om ook eens de kleine zaalproducties, zoals De GVR, te bezoeken.

Zoals ieder jaar is de voorverkoop onderverdeeld in drie periodes. Vrienden kunnen van 16 mei 23.00 uur tot 19 mei 17.00 uur kaarten krijgen, vroegboekers van vier of meer voorstellingen kunnen tussen 19 mei 17.00 uur en 22 mei 17.00 uur bij het theater terecht. De losse verkoop start vanaf 22 mei 17.00 uur.

Kindertuin zamelt geld in voor Kika met Poelparty

Foto: Kindertuin

Boxtel - Kindercentrum Kindertuin hield dinsdag bij locatie De Vorsenpoel een zogenaamde Poelparty voor alle kinderen en ouders van de peuteropvang, het kinderdagverblijf en de BSO.

Naast dat het feestje natuurlijk erg leuk was, werd ook geld opgehaald voor een goed doel. Dit jaar is dat Kika, een stichting die opkomt voor kinderen met kanker.

Foto: De Blauwe Kei
De nieuwe werkgroep vrijwilligers. Foto: Gemeente Boxtel

De kinderen zamelden geld in door zelfgemaakte knutselwerkjes te verkopen. Ook was de Kikabeer, te zien op de foto, te koop.

Tussendoor konden de kinderen zich vermaken op een springkussen en in het handenarbeidlokaal konden zij muziek draaien en dansen. De bedoeling is om de Poelparty ieder jaar terug te laten terugkeren.

Hoeveel geld met de Poelparty voor Kika is opgehaald was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.

Vrijwilligers op 15 juni in het zonnetje in de Spiegeltent

Boxtel - In de Spiegeltent bij Kasteel Stapelen is op 15 juni een bijeenkomst om Boxtelse vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Gelijktijdig wordt de aftrap gegeven voor de nieuwe gemeentelijke werkgroep vrijwilligers.

De bijeenkomst en op te richten werkgroep zijn bedoeld om eenheid te creëren in de diverse poel aan vrijwilligers, zo geeft wethouder Eric van de Broek aan. "Vrijwilligers vormen één van de speerpunten van ons beleid. Er vinden maatschappelijke ontwikkelingen plaats waarbij zij een steeds belangrijkere plaats innemen. Mede daarom stelt Boxtel 25.000 euro beschikbaar om het beleid op dit gebied te actualiseren", aldus de wethouder. Volgens hem voert momenteel ongeveer één op de vier Boxtelaren vrijwillig werkzaamheden uit. Enkele doelen van de werkgroep zijn het bijstaan van vrijwilligers met vragen en trachten het aantal 20 tot 40-jarigen dat vrijwilligerswerk doet te vergroten.

Het actualiseren van het gemeentelijk beleid gebeurt samen met vrijwilligers en partners als ContourdeTwern, de woningcorporatie, ouderenorganisaties en initiatiefnemers vanuit sociale initiatieven. Het oude beleid liep tot 2016. Aan de hand van de input die de gemeente krijgt wordt een nieuw beleidsplan geschreven voor vrijwilligers.

Vrijwilligerssteunpunt Boxtel en een initiatiefgroep van vrijwilligers hebben met medewerking van de gemeente de handen ineen geslagen om de bijeenkomst in de Spiegeltent te realiseren. De wethouder heeft hoge verwachtingen van de, wat hij noemt, 'interactieve netwerkbijeenkomst': "Er komt een spreker, er is cabaret en vooral ook gezelligheid. En vooral dat laatste is enorm belangrijk, want wat doen deze mensen veel!"

Japanse duizendknoop gesignaleerd in Boxtel

De Japanse Duizendknoop overwoekert de Dommeloever bij het plein in de Croonpassage.

Boxtel - Enkele oplettende Boxtelaren trokken in de afgelopen weken aan de bel bij de gemeente omdat de Japanse duizendknoop dachten te zien groeien. De duizendknoop staat bekend als een zeer invasieve plant die snel groeit en waarvan de wortels zo'n beetje overal doorheen groeien. Zelfs funderingen zijn niet veilig door de plant, waardoor percelen waar de plant groeit niet zelden flink in waarde dalen.

Inmiddels staat vast dat het inderdaad om de Japanse duizendknoop gaat. De planten groeien op meerdere plekken, waaronder op het industrieterrein, het weitje op de Burgakker en bij de Croon aan de Dommelkant. De duizendknoop werd als sierplant

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan de locaties waar de plant in de openbare ruimte groeit inmiddels in kaart te hebben gebracht. Er zal extra gemaaid worden omdat andere bestrijdingsmethoden niet ingezet kunnen worden op de locaties waar de planten gevonden zijn. Het enige alternatief zouden volgens de gemeente zware chemische verdelgingsmiddelen zijn die vanwege milieuvoorschriften niet gebruikt kunnen worden om de duizendknoop te verdelgen.

Onder andere de gemeenten Utrecht en Renkum ervaren grote problemen met de Japanse duizendknoop. Het verwijderen van de plant kost veel tijd: laatstgenoemde gemeente probeert al jaren, vooralsnog zonder succes, van het onkruid af te komen. De plant staat op de lijst van 100 meest invasieve soorten, aldus Wageningen University & Research. Volgens deze universitiet kan de duizendknoop het best ingeperkt worden door meerdere methoden, zoals maaien, chemisch of biologisch bestrijden, bedekken of uitgraven, te combineren.

In een informatiebrief van de gemeente Renkum is te lezen dat om de plant volledig het hoofd te bieden, gedurende een jarenlange periode eens in de twee weken gemaaid moet worden. Wat de opruk van de plant in Boxtel de gemeenschap zal kosten is vooralsnog onduidelijk, maar dat de plant niet zomaar weer uit onze gemeente verdwijnt lijkt wel duidelijk.


Vervolg van de voorpagina: Boer zoekt Band

Dents & friends laten zien dat een middag muziek maken op een jubilerend lokaal muziekfestival een prima familie-uitstapje is. Foto: Sander van Kasteren

Maar er was veel meer te zien en te horen bij het tweedaagse festival. Na de show van JOIA was zaterdag op het buitenpodium Mama's Liquor aan de beurt. De band speelt veel bekende covers en dat was te merken: het publiek zong en danste gretig mee. Op het kleine podium speelden ondertussen Max & Pim. Zondag zou het duo opnieuw schitteren in een andere band: Angela's Project, die uit (oud)leerlingen van de basisschool bestaat en een gevarieerd aanbod aan muziek speelt. Wellicht zullen de kinderen over enkele jaren met eigen muziek te bewonderen zijn op het festival.

Zaterdagavond sloot Seattle Tribute Project af op het binnenpodium. Zoals de naam al doet vermoeden, speelde de band de kenmerkende grungemuziek die begin jaren 90 van de vorige eeuw in Seattle ontstond. ReCover mocht op het buitenpodium het spreekwoordelijke licht uitdoen.

Ondanks een enkele bui was het zondag al vroeg op de middag druk bij Café D'n Boer. Na Angela's Project mocht Heaven Amigo op het binnenpodium het spits afbijten. Hierin spelen Boer Zoekt Band-organisatoren Guido van Eijk en Jeroen van Lier mee. De band zou volgens Stefan van Lammeren, die de optredens bij gebrek aan Guido en Jeroen aan elkaar praat, 'wat roestig' kunnen klinken, omdat de heren al lang niet meer samen hadden gespeeld. Dat bleek in de praktijk mee te vallen. Tussen de optredens op het binnen- en buitenpodium vermaakte akoestisch duo Smallwater het publiek met aanstekelijke covers.

Buiten veroverde Dents & Friends, een familieproject van de familie Denteneer plus aanhang, de harten van het publiek. Dat muzikaal talent binnen de familie aanwezig is, bleek niet alleen bij Roel, die met BoXruBa hard aan de weg timmert, maar ook bij de oudere garde, met bijvoorbeeld Luc, en de jongste garde met bijvoorbeeld Steef Denteneer. Bovendien vormde de familie ook, niet geheel onbelangrijk, tijdens de andere acts op zondag een enthousiast publiek.

LIM mocht vervolgens op het binnenpodium haar eerste optreden ooit verzorgen. Dat wil niet zeggen dat er geen ervaring aanwezig is, bijvoorbeeld bij zanger/gitarist Joep van den Nieuwenhuizen, die in het dagelijks leven muziekleraar bij Modern Classic Music School is. De band maakte indruk met sferische, licht psychedelische muziek.

Na de grootse jubileum-act mocht Luke V. Martin binnen zijn virtuoze gitaarspel laten horen. Op, heel toepasselijk, zijn akoestische Martin-gitaar toverde hij prachtige melodieën tevoorschijn die aan zijn grote voorbeeld Tommy Emmanuel doen denken.

Het programma was ondertussen al ruim een uur uitgelopen toen Mevrouw van Heck het buitenprogramma afsloot. De soulvolle stem van zanger Sander van de Gevel viel duidelijk in de smaak bij het publiek. Toen hij de klassieker 'Me And Mrs. Jones' inzette, kreeg hij dan ook velen aan het dansen.

Het publiek, dat intussen wegens het late tijdstip al aardig uitgedund was, kreeg als toetje nog een optreden van New Rising Sun op het binnenpodium. De band bracht nummers die zich laten vergelijken met het repertoire van Bob Dylan en speelde een zeer overtuigende set.

Organisatoren Guido van Eijk en Jeroen van Lier kunnen terugkijken op een geslaagde jubileumeditie van 'hun' festival. Er is duidelijk geen gebrek aan talent en aan nieuwe aanwas, en achter de schermen werden door de muzikanten alweer nieuwe samenwerkingsverbanden gesmeed.
Het organiserend tweetal zal overigens nog kunnen nagenieten van het festival: de jubileumeditie van Boer zoekt Band werd namelijk voor het programma Zinderend Zuiden van Omroep Brabant op beeld vereeuwigd. Het programma werd maandagavond 15 mei voor het eerst uitgezonden en is terug te vinden via: http://bit.ly/BzB2017.


Luchtpost uit Australië: Maria Snook-van Kasteren

Foto: Maria Snook - van Kasteren

Het nieuwe jaar begon voor ons, na maanden erg droog weer, geweldig met regen. Jammer genoeg duurde dat maar enkele dagen. We hadden een paar dagen met en temperatuur van 38 graden, dat is natuurlijk helemaal erg voor het rif en voor ons. Toen kwam Cycloon Debbie 400 kilometer ten zuiden van ons. Dat was natuurlijk heel erg voor de mensen die er onder geleden hebben, maar hopelijk heeft de cycloon de oceaan wat afgekoeld. Dit weten we pas over een paar maanden als het vuil van de overstromingen wat weggetrokken is.

In mei gaan we twee maanden op avontuur. We gaan naar de Kimberleys in West Australië, een reis van meer dan 3000 kilometer naar het westen. We kunnen over een harde weg, ten zuiden van ons, maar wij gaan over zandwegen vol met 'potholes' en 'corrugations', dit zijn net golfplaten in het zand. We gaan alleen in onze Toyota Landcruiser en tent; geen trammelant met aanhangers of een caravan. We hebben een zelfgemaakte poepemmer bij ons: aan het hengsel hang je het toiletpapier en een zwembad noodle die je in de lengte doorsnijdt, doe je over de emmer zodat je lekker zacht zit als je 'moet'. Ook heeft mijn man een douche gemaakt van een plastic vergifoppomp container met een uitgeboord gaatje aan de sproeier, zodat we een heerlijke douche kunnen nemen in onze poep- en douchetent.

Je moet alles meenemen, want er zijn niet veel dorpjes op de weg die wij nemen. Het is er geweldig mooi en rustig. We moeten ook door een paar rivieren die over de weg stromen. Voor ons ijskastje hebben we een extra accu en een zonne-oplader. Er komt iemand in ons huis om de vogels en hondjes eten te geven en hopelijk wordt mijn huis een beetje bijgehouden. Hopelijk is diegene niet te bang voor slangen. Laatst kwam ik thuis en de hond nam me naar zijn kooi en blafte, er lag een boomslang in van meer dan een meter lang met een dikke buik vol met mijn mooie witlip-kikkers. Gelukkig heb ik er nog twee van de zeven. Een zat verstopt achter het dartbord gelukkig.

Ik wens jullie allemaal een heerlijke warme zomer toe.

Cheers!
Maria Snook-van Kasteren


Boxtel - Bierliefhebbers opgelet: komende zondag, 21 mei, is er bij N9ne een Beer Fair. Tijdens dit evenement kunnen bierliefhebbers proeven van zo'n 35 verschillende Nederlandse speciaalbieren. Het evenement gaat vergezeld van een grote BBQ waar onbeperkt kan worden opgeschept voor 17,50 euro.

De Beer Fair vormt de afsluiting van De week van het Nederlandse bier gaat van start om 13.00 uur. Vanaf dat moment kan het aanwezige publiek proeven van verschillende speciaalbieren, zoals die van de Jopen-, Muifel- en Gaperd-brouwerijen onder het genot van muziek verzorgd door de Eindhovense band 'Beez'.

Zowel in de breedte als in de diepte staan de Nederlandse brouwerijen er goed voor, aldus N9ne-eigenaar Jos Hermans: "De Molen maakt bijvoorbeeld fantastische bieren en Muifel, of de wat grotere Jopenbrouwerij." Bovendien is het aanbod divers. "Op 469 Nederlandse bieren staat de teller nu. Ik kan zó nog 10 Beer Fairs organiseren met allemaal andere biersoorten!", lacht Hermans.

Naast eerdergenoemde brouwerijen zijn ook Strieper Craft Beer Company uit Valkenswaard, N9ne zelf, Budels met pils en speciaalbieren en een bottle bar met andere Nederlandse speciaalbieren aanwezig. Het merendeel van de bieren zit op tap.

Het evenement vindt plaats op de parkeerplaats van N9ne, tenzij het weer slecht is. En terwijl papa en mama lekker een biertje proeven is er voor de kinderen is er een groot springkussen om zich op uit te leven.

Entree is gratis. Een proefglas kost 2,50 euro. Van 18.00-20.00 uur wordt de BBQ gehouden. Wees daar snel bij, want vol is vol en op is op. N9ne is te vinden aan de Parallelweg Zuid 35.


Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?
Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info. Alle reacties staan ook vermeld op de website van Kèk Liemt www.kekliemt.nl

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt.

Foto: Stichting Kèk Liemt

Nieuw Liempds Handelshuis
Verkoop van nieuw, gebruikt en schadewitgoed en reparaties aan huis. Open maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag. Bergstraat 15A, Liempde, 0411-607322

TE KOOP

Nieuwe Dessotappijttegels
In allerlei kleuren/soorten.

Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.
Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17
Schijndel 06-23034594
Dinsdag en zondag gesloten.

Nieuw Liempds Handelshuis
Verkoop van nieuw, gebruikt en schadewitgoed en reparaties aan huis. Open maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag. Bergstraat 15A, Liempde, 0411-607322

RIJLES:

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

TE KOOP

Nieuwe Dessotappijttegels
In allerlei kleuren/soorten.

Grote voorraad, scherpe meeneemprijs.
Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17
Schijndel 06-23034594
Dinsdag en zondag gesloten.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

12 / 16

Foto: VVD

De economische agenda van Boxtel – 'Duurzaam creëren'

Vorige week dinsdag is de economische agenda voor Boxtel vastgesteld in de Raadsvergadering. Een document, dat werd opgesteld in samenwerking met ondernemers, onderwijs, overheid en overige maatschappelijke partners binnen en buiten Boxtel.

Een positief en ambitieus stuk, zo kunnen we stellen, maar er zal hard gewerkt moeten worden om alle doelen te halen. Overduidelijk is dat de locatie Boxtel enorme kansen biedt door de specifieke economische trekkers waarvan wij een mooi middelpunt vormen: Agrifood Capital aan de noordkant en Brainport Eindhoven aan de zuidkant.

Onze ideeën:
We moeten allereerst de hand in eigen boezem steken en ervoor zorgen, dat gemeente en ambtenaren ondernemend meedenken met de intentie alle kansen voor iedere ondernemer optimaal te benutten. Een gemeentehuis met ondernemersvisie! Een bedrijvenloket, dat onze naam 'Meewerkend Boxtel' alle eer aan doet.

Voor arbeidsmigranten zal adequate huisvesting gewaarborgd moeten worden, maar ook voor de zeer welkome hoger opgeleide specialisten zullen goede woonvoorzieningen voldoende aanwezig moeten zijn.

De bereikbaarheid van ons bedrijventerrein, maar ook een optimale verkeersdoorstroming in Boxtel zullen hoge prioriteit moeten krijgen. Met de plannen voor de komende maatregelen ten behoeve van het sluiten van de dubbele overweg zal hier direct in het beginstadium ernstig rekening mee gehouden moeten worden. Deze monsterklus roept nog veel vragen op en de inbreng van inwoners en ondernemers is hierbij zeer gewenst.

ZZP'ers hebben nog steeds een gebrek aan goede huisvestingsmogelijkheden in Boxtel. Ook hiervoor zal ruimte gevonden moeten worden. Betaalbaar en goed bereikbaar.

Met de uitbreiding van onze economische activiteiten zal de vraag naar goede overnachtingsmogelijkheden voor zakelijke gasten alleen maar toenemen. Dagelijks wijken deze bezoekers uit naar Vught, Den Bosch, Best en Eindhoven. Een goed hotel met voldoende kamers en conferentiemogelijkheden is een noodzakelijke aanvulling voor een bloeiende economische gemeente. Bovendien zal dit ook voor het speerpunt toerisme een zeer wenselijke aanvulling zijn.

De verstandhouding tussen gemeente en ondernemers is zeker verbeterd gedurende de laatste jaren. Samen met onderwijs en lokale maatschappelijke partners moeten we dit vasthouden en nog verder optimaliseren. Goede communicatie en versoepeling van de regelgeving is hierbij onontbeerlijk.

De promotie van Boxtel als goede woon-, werk- en recreatiegemeente moet professioneel aangepakt worden. Stop met kleinschalig en kneuterig denkwerk. Wacht niet af, maar ga nu 'de boer op'. Een goed vestigingsklimaat trekt nieuwe bedrijven aan!

VVD realiseert zich, dat dit wensenpakket een fikse aanval op de financiën is. Er zullen moeilijke keuzes gemaakt moeten worden in het budget. Boxtel wil zijn maatschappelijke en sociale ruimhartigheid niet verliezen, ook VVD kan daarin meegaan.
Een goede onderbouwing van plannen, visie voor de toekomst en goede communicatie zal deze keuzes moeten sturen. We moeten ons hierbij wel realiseren, dat alleen een goed draaiende economie op termijn de sociale uitgaven zal kunnen waarborgen.Levendig Boxtel Met Koningsdag en de Oranjebraderie nog vers in het geheugen blijkt maar weer dat Boxtel leeft. Alle inwoners van Boxtel samen maken Boxtel tot wat het is. En dat mensen begaan zijn met onze gemeente is wel duidelijk. Boxtelaren denken en praten graag mee. Of het nu gaat over het Programma Hoogfrequent Spoor, de door ziekte gevelde kastanjeboom bij de Zwaanse Brug, de gesloten pinautomaten, weggehaalde brievenbussen of de Japanse duizendknoop die op veel plekken de kop op steekt. Als gemeente moeten we dat koesteren en er gebruik van maken. D66 Boxtel heeft niet voor niets als uitgangspunt om te praten mét de mensen en niet alleen te praten óver de mensen. Zo zijn ook wij erg geschrokken van de mishandeling van twee homoseksuele mannen in Arnhem vorige maand en merkten dat dit nieuws ook in Boxtel een belangrijk gespreksonderwerp was. Omdat D66 wil dat iedereen zich veilig voelt hebben we bij de raadsvergadering vorige week de regenboogmotie ingediend die unaniem is aangenomen door de gemeenteraad.

Foto: D66 Boxtel

Regenboogmotie
Iedereen zou zich veilig moeten voelen op straat en iedereen moet kunnen zijn wie hij of zij is. Reden voor D66 Boxtel om de gemeente Boxtel te vragen zich aan te sluiten bij de Regenbooggemeenten en ernaar te streven dat Boxtel een dorp is waar álle Boxtelaren zich fijn en veilig voelen.
Op 10 oktober 2014 heeft minister Jet Bussemaker samen met 42 gemeenten het convenant Regenboogsteden getekend. Inmiddels zijn hier 45 gemeenten – waaronder Oss en Den Bosch – bij aangesloten. Doel van dit convenant is dat lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders zich veilig en geaccepteerd worden. De gemeenten hebben afgesproken zich actief in te zetten om voor deze veiligheid te kunnen zorgen. D66 Boxtel wil dat Boxtel onderzoekt of het zich kan aansluiten bij de Regenbooggemeenten. Ook willen we dat onderdelen van het beleid van de Regenbooggemeenten bij Boxtelse onderwijsinstellingen, sportclubs, verenigingen, gemeentebestuur en politie worden opgenomen. Zo zouden scholen aandacht aan het onderwerp kunnen geven in de lessen seksuele voorlichting. Hiermee wordt seksuele diversiteit bespreekbaar.

Verkiezingsprogramma
In maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen, daarom zijn wij al druk bezig met het schrijven van ons verkiezingsprogramma voor de periode 2018-2022. Zoals gezegd praten wij graag mét mensen en niet óver mensen, dit geldt ook voor het verkiezingsprogramma. Waar zouden wij extra aandacht aan moeten besteden en wat vindt u belangrijk? We gaan graag in gesprek zodat we samen Boxtel nog beter kunnen maken!
(Wij zijn bereikbaar via onze facebookpagina of d66boxtel.nl)

Foto: D66 Boxtel


Bekendmakingen week 20

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Nergena 30, bouw woning met bijgebouw
Schijndelseweg 3, renoveren en uitbreiden Michaëlschool + rooien: 11 bomen
Schijndelseweg tussen huisnummers 14 en 16, rooien: 1 es uit berm

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Liempdseweg 4, verbouwen en uitbreiden woning en tijdelijk gebruiken bijgebouw als woning.

Verleende omgevingsvergunningen
Helstraat ongenummerd, renoveren/ veranderen veldschuur
Morgenstond 57, realiseren dakopbouw
Velderseweg 10, voor evenement Festival LandaGucha op 22 juli 2017 op Landgoed Velder

Kennisgeving Besluit Maatwerkvoorschriften Milieubeheer
RKVV ODC, Platanenlaan 1, maatwerkvoorschriften voor deze inrichting

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
Schijndelsedijk 14a, veranderen voormalig agrarisch bedrijf naar een loon- en akkerbouwbedrijf, verhuur en reparatie van landbouwwerktuigen en caravanstalling

Hogere waarden Wet geluidhinder
ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg

Horecavergunningen
Wendy's Croissanterie, Markt 14, verleende Drank- en Horecawetvergunning en verleende exploitatievergunning (met terras)

Verkeersbesluiten
ontwerpverkeersbesluit tot sluiting van de spoorwegovergang Kapelweg voor gemotoriseerd verkeer
ontwerpbesluit tot het definitief onttrekken aan de openbaarheid van de (voormalige) spoorwegovergang Bakhuisdreef
ontwerpverkeersbesluit tot sluiting van de dubbele spoorwegovergang Tongersestraat voor gemotoriseerd verkeer

Verordening
Verordening Adviesraad Sociaal Domein, door gemeenteraad vastgesteld

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Aanvulling publicaties week 19
Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunningen
Hoek Stationsstraat - Prins Bernhardstraat, rooien: 1 monumentale esdoorn uit het trottoir
Vaandelstraat 6, legaliseren tijdelijk bouwwerk

Besluit gedeeltelijke intrekking omgevingsvergunning
Vrilkhovenseweg 7, De intrekking heeft betrekking op de activiteit milieu en betreft het intrekken van de vergunning voor het uitbreiden met een stal voor de huisvesting van vleesvarkens.

Verleende omgevingsvergunningen
Runmolen 4, realiseren bedrijfshal

GEMEENTE INFO
Oud papier
19-05 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
20-05 Den Berg

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Nederlands Kampioenschap turnen Divisie 3

VLNR Ingrid,Noortje,Fenne,Floor,Yuna,Shade,Sam,Nienke,Mijke, Pien Foto: Ingrid de Cort

Succesvol weekend Tabitta in Almelo
Shadé van Oorschot wint zilver in Eredivisie

Almelo - GV Tabitta beleefde een succesvol weekend in Almelo. Zaterdag waren daar de Nederlandse Kampioenschappen N3 en Divisie 3. Bij de junioren Derde Divisie had Lieke van Berkel een finaleticket weten te bemachtigen. Zoë Dekkers, een nieuw lid van Tabitta, kwam in actie bij de pupillen N3. Zondag vond een van de drie landelijke plaatsingswedstrijden op het hoogste niveau plaats. Shadé van Oorschot won hierbij in de Eredivisie de allround zilveren medaille.

Voor de Nederlandse Kampioenschappen N3 en Divisie 3 zijn slechts 36 finaleplaatsen beschikbaar. Lieke van Berkel liet zaterdag zien daar thuis te horen. Op vloer viel ze op door haar mooie gymnastische sprongen die helemaal in spagaat waren. Op sprong had ze veel moeilijkheid en scoorde ze zelfs de achtste score. Tot grote tevredenheid van Lieke en haar coaches behaalde de Tabitta-turnster een allround veertiende plaats.
Zoë Dekkers, die de finale nog voor haar oude club GV Ars uit Eindhoven turnde, gaat komend seizoen proberen in Boxtel op hoger niveau te turnen. Ze eindigde op een vijftiende plaats.
Volgende week zijn de finales van de tweede Divisie, in Alphen aan de Rijn.

Foto: Peggy van Oorschot
VLNR Fenne, Floor, Yuna,Shadé, Sam, Nienke, Mijke (Foto: Ingrid de Cort) Foto: Ingrid de Cort

Zilver voor Shadé
Zondag turnden Sam Sieben en Mijke Jansen bij de jeugd N1 (11-12 jaar) alle toestellen. Sam turnde een sterke allroundwedstrijd en behaalde de zesde plaats van alle Nederlandse leeftijdsgenoten in het hoogste niveau. Ze moest één keer de balk vroegtijdig verlaten, maar haalde ook daar een hoge score. Mijke presteerde op brug optimaal en zette de vierde score neer. Pas na de laatste kwalificatie is bekend of dit voldoende is voor een toestelfinale. Allround eindigde ze vanwege haar hoge brug- en vloerscores op de e plaats.
Floor de Wolf kwam zonder vallen haar balkoefening door, de uitvoering was echter wat voorzichtig dus zij kan goed verder bouwen op deze ervaring. Fenne van Haaren turnde een gelukte brugoefening, waarin ze voor het eerst de moeilijke reuzendraai voorover liet zien.

Bij de Eredivisie, die turnen in dezelfde reglementen als Olympisch Kampioen Sanne Wevers, kwamen drie Tabitta deelneemsters in actie. Shadé van Oorschot verraste, nadat ze de vorige wedstrijd de hoogste balkscore had, door nu de hoogste brugscore neer te zetten. Ook op balk en vloer scoorde ze hoog in het klassement met de tweede scores. De officiële uitslagen zijn nog niet bekend, maar het ziet ernaar uit dat ze mogelijk bij drie van de vier toestelfinales in het sportpaleis van Ahoy mag gaan deelnemen. Allround won Shadé ook nog de zilveren medaille.

Yuna van de Wiel (jeugd 12-13 jaar) en jong oranje lid Nienke Langenhuizen (junior 13-15 jaar) turnde de wedstrijd met als doel ervaring opdoen. Yuna komt van vier niveaus lager en door in de Eredivisie te turnen mag ze volgend jaar verder turnen in Divisie 1. Ze liet weer vooruitgang in moeilijkheid zien, zoals de salto achterover op de balk.
Nienke is revaliderend van een voetbreuk. Ze startte haar brugoefening met een vliegend onderdeel (Yaeger) en pakte deze mis. Ze deed een revanche en turnde alsnog een gelukte brugoefening. Op balk turnde ze een degelijke balkoefening met basiselementen om weer in het wedstrijdritme te komen. Ze hoeft zich niet te plaatsen voor de finale en stroomt automatisch door naar het Nederlands Kampioenschap in Ahoy op 17 en 18 juni 2017.


Bridgeclub Boxtel, uitslagen 9 mei
A-Lijn: 1. N. van der Poel & J. de Wolf 66,32% 2. M. Kleiss & E. Wijnen 58,68% 3. Y. Visser & G.Dams 57,29% B-Lijn: 1. N. Knijnenburg & T. vd Sande 59,38% 2. J. Sebregts & C. Nienhuis 57,81% 3. A. Broekstra & M. Wolsky 55,21%
Uitslagen 11 mei
A-Lijn: 1. H. & F. Schalkwijk 60,12% 2. A. Eltink & T. Hazenberg 60,00% 3. J.van Doremalen & F. van Roy 59,82% B-Lijn: 1. S. van der Meijden & R. Langerwerf 60,42% 2. T. Godding & S. Mols 58,92% 3. W. & H. van Dijk 55,22%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 9 mei
1. F. & H. Schalkwijk 60.76% 2.C. Pastoor & L. Frankevijle 58,33% 3. S.Tempels & J. Sweere 57,99% B-Lijn: 1.A. &A. van Brunschot 71,53% 2.L. & R. Verstijnen 62,15% 3. T. van der Kolk & S. van Lier 54,17%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 11 mei
A-Lijn:1. Heren van Heeswijk-Bekkers 63,19% 2. Heren Raaijmakers-vd Laar 59,38% 3. Echtpaar Habraken 57,99% B-Lijn:1. Heren van Asseldonk-Legius 60,83% 2. Dames van Overbeek-vd Vleuten 59,17% 3. Heren Beerens-Van Rurenmonde 52,92% C-Lijn: 1. Echtpaar van Dijk 61,25% 2. Dames van Boeckel-vd Hoek 59,17% 3. Heren van Pelt-vd Heijden 55,83%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 9mei
A-Lijn: 1. J. Clercx & H. Peerlings 63,19% 2. H. Maas & L. Weitmann-Verbong        62,50% 2. A. Feenstra & J. Peerlings 61,11% B-Lijn: 1. H. Goes & E. Visser 59,72%
2. A. van Boxtel & E. Jansen 55,97% 3. J. & N. Fischer 53,61%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 10 mei
A-Lijn 1. J. Koppen & A. Moerdijk 64,58% 2. J. v d Borne & J. Fischer 59,72% 3. W. vd Lans & A. Visser 59,02%

Honk- en softbal

Ducks, uitslagen 13 mei
Nuenen Lions-Ducks BM1        17-8
Ducks AS1-ROEF! AS1        15-18
Royals/Mustangs AH2-Ducks AH1        4-11
MULO PH1-Ducks PH1        5-9
Ducks Softbal U17/1-Nuenen U17        11-9
Ducks Softbal U17/1-Nuenen U17        14-1
Starlights JH1-Ducks JH1        11-10
Uitslagen 14 mei
Ducks H2-Panters H1        8-6
Ducks DS1-Wassenaar DS1        1-7
Ducks H1-Hazenkamp H2        8-13
Programma 20 mei        
Jeka U17/1-Ducks Softbal U17/1        10:00
Jeka U17/1-Ducks Softbal U17/1        12:00
Ducks AS1-Jeka AS1        11:00
Cardinals AH1-Ducks AH1        12:30
Gryphons PH3-Ducks PH1        12:30
Programma 21 mei
Ducks H2-Gryphons H3        11:00
Indians H1-Ducks H1        13:00
Storks DS2-Ducks DS1        16:00

Duivensport

PV de Luchtpost, uitslag vlucht: Nanteuil 543 duiven 327 km
1-3-4-5-8-12-14 Roland van de Langenberg
2-7 Comb. Noni
6-11 Frans van Laarhoven
9 Ad Blummel
10 Jo Hazenberg
13 Wim Langenhuizen
15 Berrie van de Brand

Paardensport

HSV St. Martinus, dressuuruitslagen
Paarden, Eerste selectie in Velddriel
Anne Hoogenboom-Glenlivet, klasse M2 ,1e met 201 en 202,5 punten

Pony's schijndel, klasse B-B
Anne-Rose Maes-Beauty, 2 x 2e met 186,5 en 187 punten

Pony's Haaren, klasse D-M1
Suus van den Nieuwenhof-Mastro's Newman, 4e en 3e met 182,5 punten

Pony's Tilburg, klasse D-Z2
Carlijjn van Oerle-Leunsveld's Walter, 1e met 65.51%

Handbal

HCB'92, uitslagen 12-14 mei
Tremeg DC2-HCB'92 DC         05-18
Tremeg E1-HCB'92 E1                25-03
Aristos DC1-HCB'92 DC1         27-13
Olympia'89 D1-HCB'92 D1        15-07
Avanti DS1-HCB'92 DS1         31-11

Programma 20-21 mei
20 mei (thuiswedstrijd Braken Boxtel)
HCB'92 E1-Helios'72 E1                 10:05
HCB'92 D1-Helios'72 D2                 11:05
HCB'92 DC1-Habo'95 DC2                 11:55
21 mei (thuiswedstrijd Braken Boxtel)
HCB'92 DA1-Elshout DA2                 10:10
HCB'92 DS1-Blauw Wit DS1                11:30
21 mei (uitwedstrijd Nibbixwoud)
HCB'92 rolstoelhandbalteam         11.00-16.30                

Voetbal

RKSV Boxtel/ODC
Uitslagen 14 mei
Boxtel 1-WHV 1        3-1
LONGA 1-ODC 1        1-3
Programma 21 mei
Boxtel 1-FC Schadewijk 1        14:30
FC Eindhoven AV 1-ODC 1        14:30

DVG, uitslagen 13 mei
DVG MO15/1-Zigo MO15/1         0-4
Rhode JO17/2-DVG JO17/2         2-1
DVG JO19/2-Elsendorp JO19/1         0-5
DVG, uitslagen 14 mei
DVG 1-Mariahout 1         2-1
DVG 3-U.D.I.'19 8         2-6
Schijndel 5-DVG 4         3-1
Pr.Irene 8-DVG 5         2-4
DVG 6-VOW 4         3-5
DVG 7-WEC 6         3-1
Boskant 5-DVG 8         2-4
Programma 20 mei
Sparta'25-DVG JO9/2        08:15
Boskant-DVG JO9/3        08:30
Boskant-DVG JO9/4        08:45
Gemert JO11/2-DVG JO11/1        11:00
Wilhelmina Den Bosch-DVG JO11/2        09:30
Boskant-DVG JO11/3        09:30
FC Engelen-DVG JO11/5        08:30
Boxtel-DVG JO15/2        13:00
Programma 21 mei
Oirschot Vooruit-DVG JO15/1        08:30
Programma 24 mei
Gemert JO11/2-DVG JO11/2        19:00


Verlies voor senioren Ducks

Boxtel -De softbalsters van Ducks stonden zondag thuis tegenover het meer ervaren Wassenaar, dat tot nu toe slechts één keer had verloren. Ducks wist dat het een zeer moeilijk opgave zou worden om te winnen. Ook voor de heren stond een lastige tegenstander op het programma; zij speelden hun tweede thuiswedstrijd van het seizoen tegen koploper Hazenkamp uit Nijmegen.

Al in de eerste inning pakte Wassenaar twee punten, terwijl Ducks geen enkele grip had op de pitcher, die voorheen hoofdklasse speelde. In de tweede inning stuurde de Boxtelse pitcher Inge van Geel voor de derde keer op rij een slagvrouw met drie slag terug de dug-out in. Ducks maakte meerdere vangballen en Wassenaar kon niet scoren. Helaas lukte dit Ducks ook niet en kregen ze drie keer drie slag te verduren.
Tijdens de derde en vierde inning wist Wassenaar slechts één punt te scoren. Bij Ducks bereikte geen enkele speelster het eerste honk. Tussenstand na vier innings: 0-3 in het voordeel van Wassenaar.
In de vijfde en zesde inning scoorde Wassenaar nog twee punten. Ducks bereikte het eerste honk door vier wijd, maar hiervan kon niet geprofiteerd worden. Tussenstand 0-5 voor Wassenaar. In de zevende inning bracht Wassenaar de stand op 0-7. In de laatste slagbeurt van Ducks sloeg Colette Wind een tweehonkslag en wist ze bovendien te scoren. De eindstand werd hiermee 1-7 voor Wassenaar.

Honkbal
Bij de heren begon Hazenkamp sterk en startend werper Kees van Aarle moest in de eerste inning maar liefst drie punten incasseren op twee homeruns, een honkslag en een tweehonkslag. De toon was al vroeg gezet. De Boxtelaren openden aan slag ook niet beroerd maar konden helaas niet scoren ondanks honkslagen van Jan van der Wielen en Thor van den Dool. In de tweede inning kreeg Van Aarle wederom een homerun om de oren die drie punten binnenbracht. De tussenstand was 0-6. Op honkslagen van Rogelio Cicilia en Van den Dool kwamen voor Ducks twee punten binnen, wat de Boxtelaren deed opleven.
In de twee daaropvolgende innings bleef de stand hetzelfde. Pas in de vijfde inning sloegen de Nijmegenaren wéér toe: Van Aarle moest nogmaals drie punten in één inning incasseren wat de stand naar 2-9 bracht. In de zesde inning werd er nogmaals een homerun geslagen, wat een wissel betekende aan Boxtelse zijde: Van Aarle verliet het veld voor Jeroen van Nes. Hij overtuigde en de beurt was weer aan Ducks om tegengas te geven. In de gelijkmakende slagbeurt kon de formatie uit Boxtel twee maal scoren, geholpen door een fout die gevolgd werd door een honkslag door Van der Wielen. De score was 4-10. Van Nes volgde met een sterk optreden en door drie slagmensen uit te krijgen kon Ducks door met de aanval inzetten. Cicilia wist te scoren op een tweehonkslag door Van Nes: 5-10.

Van Nes kreeg in de achtste inning drie punten om de oren. Ducks sloeg terug; een homerun door Van der Wielen, honkslag van Kees van Dooremalen, tweehonkslag door Van den Dool en een honkslag van Cicilia zorgden voor paniek bij de Nijmegenaren en de stand was hierdoor inmiddels uitgebreid naar 8-13, wat ook de eindstand bleek.


Eerste prijs voor Keira Kreijveld bij Internationaal Toernooi

Foto: JC Liempde

Mierlo - Aan het 22e Internationaal Houvast Toernooi in Mierlo deden judoka's uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en België mee. Voor Judo Club Liempde betrad Keira Kreijveld de mat, de succesvolle judoka had er zin in en was goed gefocust.

Foto: JC Liempde

Keira zat in een poule met een deelnemer van JC Berlicum, twee van JC Hercules en een van Richard Proost Sport en moest dus vier wedstrijden judoën. Ze wist ze alle vier overtuigend te winnen. Eerst met een worp met een score Wazari en meteen gevolgd door een houdgreep. Alleen de laatste wedstrijd had ze de volle twee minuten nodig om met een overname die beloond werd met een wazari ook te winnen.

Zonnig mixtoernooi bij JBV De Walnoot

Boxtel - De trouwe jeu-de-boulers van De Walnoot speelden maandag weer hun wekelijkse mixtoernooi op de banen aan de Selissenwal 25 in Boxtel. Vanwege het mooie weer kon er op de dertig mooie buitenbanen gespeeld worden.

Deze week deden 42 boulers mee aan de wedstrijd. De vrijwilligers zorgden weer voor de drankjes, een worstje, kaasje en wat gezonds. De wedstrijdleiding was in handen van Hans van Dinther.

Jan Pennings werd eerste met 3/22 punten, de gedeelde tweede plaats was voor Ria van Breugel en Riek van Boxtel met 3/21 punten. Carla Donders werd vierde met 3/17 punten, Jo Hanegraaf vijfde met 3/16 punten, Maria van Brussel zesde met 3/13 punten en de zevende plaats was voor Ans van der Plas met 3/12 punten.

Elke maandagmiddag vanaf 13.00 uur is iedereen welkom bij JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25, 5282 SJ Boxtel om mee te doen een dit wekelijkse toernooi. Kijk voor meer informatie op www.jbvdewalnoot.nl.

Rugby Club Ducks start ledenwervingscampagne

Boxtel - Rugby Club Ducks is op zoek naar nieuwe leden en is daarom een leuke wervingscampagne gestart. Nieuwe leden kunnen acht proeftrainingen volgen voor slechts 10 euro die ze bij inschrijving weer terug krijgen, ze kunnen hun lidmaatschapsbedrag terugwinnen en er worden stoere hoodies verloot via een Facebook-actie.

Een aantal jaar geleden heeft de club de weg naar boven weer gevonden. Er is hard gewerkt om de jeugdafdeling te laten groeien en tegenwoordig heeft Ducks een volwaardige jeugdafdeling met de daarbij horende technische staf. Bij RC Ducks staan respect voor elkaar en gezelligheid hoog in het vaandel. Het is een plek waar kinderen zich kunnen ontwikkelen en waar hechte vriendschappen ontstaan.

Door de groei die de jeugdafdeling de laatste jaren heeft gemaakt is Rugby Club Ducks bijna in staat om binnen de verschillende leeftijdsklassen met een zelfstandig team de competitie te starten. Om dit mogelijk te maken wil de club graag nog een aantal nieuwe leden aantrekken. Ducks is daarom gestart met een ledenwervingscampagne en biedt nieuwe leden de mogelijkheid om tientjeslid te worden. Voor 10 euro mogen zij acht proeftrainingen volgen bij de Ducks. Wanneer ze zich dan inschrijfven voor een volwaardig lidmaatschap, ontvangen zij tien euro retour (deze actie is geldig tot en met 30 juni).
Daarnaast verloot Rugbyclub Ducks gratis lidmaatschappen onder de leden die ingeschreven staan voor 24 juni (actie geldig t/m 24 juni). Ga naar Facebook (Rugby Club Ducks) en like en deel de wervingscampagne van Rugby Club Ducks en maak kans op een van de drie originele Ducks sweaters (actie geldig tot en met 24 juni).

Kom jij de Ducks versterken? Kijk voor meer informatie op www.rcducks.nl.


Jonge atleten gaan strijd aan bij AV Marvel

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Een kleine tweehonderd jonge atleten nam zaterdag deel aan de Athletics Champs wedstrijd bij AV Marvel. De atletiekvereniging kan terugkijken op een geslaagde pupillenwedstrijd, de tweede in de competitie met vijf verenigingen uit de regio.

De deelnemers genoten van een sportieve en sfeervolle wedstrijd. Athletics Champs is de nieuwe opzet van de jeugdatletiek, waarbij het samen bezig zijn centraal staat; 'spelen moet, presteren mag'. De kinderen nemen als team deel aan de wedstrijd. Zaterdag begonnen 24 teams in verschillende series met de teamestafette, luid aangemoedigd door ouders en de andere teams. Daarna kreeg ieder team telkens een kwartier de tijd per onderdeel, waarin ze zo vaak mochten lopen, werpen of springen als ze zelf wilden. Ze waren dus voortdurend in beweging.

Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Naast een aantal traditionele atletiekonderdelen zijn er onderdelen die de pupillen voorbereiden op het 'grote' werk, zoals kogelstoten of speerwerpen. Favoriet hierbij is de voorbereiding op speerwerpen, het vortex werpen met schuimrubber raketten. Hoogspringen is voor de allerkleinsten een uitdaging en er wordt dan ook luid geapplaudisseerd als 60 centimeter wordt gehaald. Bij het verspringen tellen voor hen ook de centimeters voor de afzetmat, want het gaat om de prestatie van de sprong en niet of je al precies voor de mat weet af te zetten. Horden is een estafette waarbij je als team na elkaar zo snel mogelijk twaalf keer heen en weer moet.

Slingeren met de discus doen alleen de oudere pupillen, want dat vraagt iets meer coördinatie. Dat is belangrijk, omdat er veel omstanders zijn. Dat zijn de trainers en ouders die nauw betrokken zijn bij de wedstrijden als teambegeleider, assistent jurylid of als hulp bij het meten. Zonder hun hulp zou zo'n wedstrijd niet mogelijk zijn.

Wil je ook een keer meedoen met een atletiektraining? Kom dan kijken op woensdag om 16.30 uur of zaterdag om 10.00 uur op de atletiekbaan, Sportpark Den Wielakker (bij het rugby- en honkbalveld).

Vervolg van de voorpagina: DVG kampioen 4e klasse I

De opening van DVG was veelbelovend en de rood/gelen hadden al vroeg op voorsprong kunnen komen door een lange rush van Peter Versantvoort. Hij koos ervoor om naar zijn rechterbeen te draaien en werd te ver naar de buitenkant gedrongen. Mariahout nam na deze actie de regie in handen. Doelman Sander van Eeuwijk - Mark Faes was geblesseerd - liet zien dat hij het kunstje nog niet verleerd was. In de elfde minuut moest hij twee keer kort achter elkaar handelen. Mariahout was de bovenliggende partij en DVG kwam maar sporadisch tot kleine kansen; een kopbal van Bart de Windt en idem voor Bas van Houtum. De beste kans op de bevrijdende eerste treffer was voor Jeroen Caarls. Toen hij wilde schieten raakte hij zelf met zijn standbeen de bal aan waardoor het schot mislukte. Ruststand was 0-0.

Na rust speelde DVG naar het talrijke publiek op het terras. Toen in de 61e minuut Mariahout scoorde, werd het even stil langs de lijn, behalve bij de Mariahout- en BMC-supporters, want bij een verlies van DVG zou BMC alsnog de titel behalen. Sander van Eeuwijk reageerde niet op een verdekt schot: 0-1
Dit tegendoelpunt was eigenlijk de ommekeer in de wedstrijd. DVG ging beter voetballen en besefte dat er iets moest gebeuren. Het antwoord kwam al snel. Een scrimage voor het Mariahout doel leverde nog niet de gelijkmaker op, maar die hing wel in de lucht. Sander van de Ven kopte niet veel later via de keeper over. In de 65e minuut was er de ontlading: Wilco Voets kreeg de bal toegespeeld en scoorde de 1-1. Toen in de 68e minuut invaller Aaron van Dooren ook nog de 2-1 maakte, gingen alle spelers op een hoopje. Met nog zo'n twintig minuten te gaan moest Mariahout ook wat meer risico's nemen en kreeg DVG een paar mogelijkheden om de wedstrijd definitief op slot te gooien, maar dat gebeurde niet. De DVG-defensie met twee invallers, Sander van Eeuwijk en ook Jeroen Caarls werd niet echt meer in de problemen gebracht. Na het laatste fluitsignaal volgde de ontlading en werd de overgang naar de derde klasse uitbundig gevierd.

HCB'92 D-jeugd blijft in de winning mood

Boxtel/Geffen - Afgelopen zaterdag stond De wedstrijd tegen Olympia'89 stond zaterdag op het programma voor de de D-jeugd van HCB'92. Voor deze veldwedstrijd moest de Boxtelse ploeg al vroeg aantreden, maar dat deerde de Boxtelaren niet. Met een 7-15 overwinning zetten zij hun tegenstander aan de kant.

Het team kon tijdens de warming-up wennen aan het asfaltveld dat nog nat was. Ondanks de natte bal wist HCB'92 snel op voorsprong te komen. Doordat de tegenstander vergat om in het midden te verdedigen, wist Tess Berkien er al snel twee in te gooien, gevolgd door een goal van Jorien Strik en wederom twee doelpunten van Tess. Met deze 0-5 voorsprong hield HCB haar eigen verdediging potdicht, de enkele ballen die op goal gegooid werden waren geen probleem voor Waud Berkien. Het lukte Olympia in de eerste helft slechts eenmaal om te scoren, maar HCB ging lekker door. Met rust was de stand dan ook 1-9.

Na rust kwam Olympia met een andere keeper terug uit de kleedkamer en toonde een wat fellere speelwijze. HCB moest zich hier even op instellen, wat niet direct lukte. De ploeg uit Heesch pikte daardoor wat goals mee. Toch bleef HCB in de aanval goed doorgaan met scoren, waardoor de voorsprong niet echt slonk. Aan het einde wist HCB'92 dan ook de wedstrijd met een keurige 7-15 overwinning af te sluiten.

Succes voor Sjoerd van Heerebeek bij regiokampioenschappen

Youri Aarden van Hotak 68 (l.) en Sjoerd van Heerebeek Taverbo/Sabo. (Foto: Taverbo/Sabo) Foto: Taverbo/Sabo

Boxtel - Negen jeugdleden van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo namen zaterdag deel aan de afdelingskampioenschappen voor de regio ZuidWest in Gilze. Zij streden in verschillende klassen. In de jongens tweede klasse schreef Sjoerd van Heerebeek de titel op zijn naam.

In de poulewedstrijden liet Van Heerebeek slechts één game liggen, waarmee hij zich overtuigend voor de hoofdronde plaatste. In de kwartfinale won hij vlot in drie games van Jimmy Cheung (Never Despair). Tegen Joep Schoenmakers (ODT), de titelverdediger van 2016, had Sjoerd het in de halve finale echter lastig. Na een spannende vijfsetter trok de jonge Taverbo/Sabo-speler nipt aan het langste eind en plaatste zich voor de finale. Hier trof hij Youri Aarden (Hotak '68) en had hij wederom een vijfsetter nodig voordat hij de titel veroverde.

Rick van der Schoot en Lars Strik, die beide eveneens uitkwamen in de jongens tweede klasse, plaatsten zich ook voor de hoofdronde. Ze werden in de kwartfinale echter meteen uitgeschakeld.

Dani de Rooij kwam uit in de jongens eerste klasse. Vorig jaar verloor hij in de finale nog nipt van titelverdediger Joep Schoenmakers, nu plaatste hij zich eveneens voor de hoofronde. Hij werd in de kwartfinale echter uitgeschakeld door een Landelijk C-speler die net een maatje te groot voor hem was.

16 / 16

E G S E N G G N E X H W U N E Z
F P S T N E M I R E P X E T F I
H I U S L E C H T H O R E N D E
O S N U B F D F S H S A S E I K
O H I R R O O H E G T S E R E T
R D R E L A U G N I L E R P H E
T C M G R A M M A T I C A N F K
O B S K E O Z R E D N O A E O A
E I P A R E H T N E G W N R O A
S N H D F E I T I D U A D A D R
T N O J N T A A T N A L P M I P
E E R F E L I J K P L N E I D S
L N E I N L A A T N E R A B E G
F O N G E V A L T K R E P E B H
C O R T E X R N E R R T C D R E
F R C G O I F V T D I M E A O P

18-24 mei

Expositie Elly van Weert-van Oss 'flora en fauna'
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

18 mei- 5 juni

Tentoonstelling Robuust en teder (za&zon)
14.00 uur, Kunstlicht99, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

Donderdag 18 mei

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Informatiemarkt Maatregelenpakket PHS Boxtel
13.00 uur, Croonpassage, Boxtel

Heemkamer
18.30 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing 'De Dommel'
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Film: Le fabuleux destin d'Amelie Poulain
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Vrijdag 19 mei

Informatiemarkt Maatregelenpakket PHS Boxtel
09.00 uur, Croonpassage, Boxtel

Heemkamer
10.00 uur, VVV, Markt 36, Boxtel

Inloopspreekuren e-overheid
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Zaterdag 20 mei

Rondje Boxtel met kanovereniging De Pagaai
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Open Dag Wereldhuis
10.00 uur, Achterbergstraat 18, Boxtel

Expositie Stenen Beelden
11.00 uur, Beeldhouwkunst Passie, Bergstraat 2, Liempde

Zeskamp bij VV LSV
13.00 uur, Sportpark Lennisheuvel, Mijlstraat 127, Lennisheuvel

Huiskamer; Rikken, Hobby
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

The Explosion Rockets
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zondag 21 mei

Expositie Stenen Beelden
11.00 uur, Beeldhouwkunst Passie, Bergstraat 2, Liempde

Muziekstraatje
12.00 uur, Rechterstraat/Stationsstraat, Boxtel

Ierse Sessie
13.30 uur, Bed and Breakfast In den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Concert; Arno van Wijk
20.15 uur, Sint Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Maandag 22 mei

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Informatiemarkt Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg
16.00 uur, Croonpassage, Boxtel

Pasavond Heilige Bloedprocessie
19.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Alzheimer Café 't Groene Woud
19.30 uur, Zaal/Restaurant De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Zing smartlappen met het Dükerskoor
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 23 mei

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Bidtocht
14.30 uur, Sacre Coeur, Baroniestraat 24, Boxtel

Informatiemarkt Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg
16.00 uur, Croonpassage, Boxtel

Jeu de Boules Gilde Liempde, doe je mee?
19.00 uur, Gildenterrein, Oude Dijk 121, Liempde

Woensdag 24 mei

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer; Rikken, hobby, sjoelen
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

De Spruitjesclub
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Pasavond Heilige Bloedprocessie
19.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Informatieavond Combinatie 95; 'Zorgen doe je niet alleen'
19.30 uur, Kloosterhof 7, Liempde

doofheid
niet
horen
auditief
beperkt
erfelijk
ziekte
ongeval
prelinguale
postlinguale
gebarentaal
grammatica
slechthorend
hoortoestel
binnenoor
geluid
restgehoor
spraak
zenuw
implantaat
cortex
gentherapie
experiment
dna
onderzoek

Foto: Audrey karssemakers

Harrie Blummel

Rob van Schaik

Theo van Duijn