DeMooiBoxtelKrant

30 september 2015

DeMooiBoxtelKrant 30 september 2015


Boxtel bruist met weekend vol prachtige evenementen

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Wie dit weekend alles mee wilde maken wat er te beleven viel in de gemeente Boxtel, stond voor een vijwel onmogelijke taak. Want dat hier veel te beleven valt, was aan den lijve te ondervinden.

Zaterdag was er onder andere Burendag, waaraan buren samen op verschillende locaties en manieren invulling gaven. In het centrum deden zo'n 55 enthousiaste dames mee aan het Shopevent waarvoor veel horeca-, mode- en beautyondernemers hun krachten hadden gebundeld. En om te laten zien dat je, los van religie en cultuur, samen iets moet doen voor vrede en verbondenheid, trok de Vredeskaravaan, een lange stoet mensen van allerlei afkomst, geloof en overtuiging, samen van de protestantse kerk naar Brede School De Wilgenbroek. Zaterdagavond was het vervolgens inhaken en meezingen geblazen in Liempde, waar een waar Oktoberfest was losgebarsten. Feestgangers in lederhosen en dirndls dansten op de tafels en zongen uit volle borst mee met de meezingers die gebracht werden door De Kromploegers.

Foto: Fam Karssemakers of Nieuws.nl?
Foto: Mark van der Pol
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Zondag was er geen tijd om bij te komen van alle bedrijvigheid, want toen vond in Liempde op D'n Tip het grootste Tapasdiner van het Groene Woud plaats, een doorslaand succes. Bij Kasteel Stapelen was er de afsluiting van Kunst op Stapel en werden de vaartuigen te water gelaten voor het prachtige Dommeltheater - Vaartocht Symfonie. Ondertussen was de Boxtel Oost Dag ook losgebarsten en genoten bezoekers van het Wijnfestijn in de Croonpassage.

De zon scheen zaterdag en zondag en er viel werkelijk voor ieder wat wils te beleven. Bij alle activiteiten was het dan ook een drukte van belang en waren de reacties ronduit positief. De gemeente Boxtel heeft heel wat te bieden, dat moge duidelijk zijn.

Kay Karssemakers opnieuw Nederlands Kampioen

Boxtel/Lierop - Kay Karssemakers van het Beursfoon Rockstar KTM Team is afgelopen zaterdag in Lierop wederom Nederlands Kampioen geworden. Deze keer pakte hij de landelijke titel in de 85cc kleine wielen klasse. De rijder uit Boxtel won beide manches, pakte de dagwinst en werd voor de vierde keer Nederlands Kampioen.

Voor de wedstrijd hoefde Kay 'nog maar' 39 punten binnen te halen om de titel na de eerste manche al veilig te kunnen stellen. In de training lag het mooie GP circuit van Lierop er nog vlak bij. De tijden waren snel en Kay zat direct goed in het ritme. Hij zette meteen de snelste tijd op de klok, maar even later werd hij teruggewezen naar een tweede tijd. Kay probeerde iedere ronde opnieuw zijn tijd te verbeteren, wat hem ook lukte. Dat was echter net niet genoeg om de snelste tijd in handen te krijgen. Met een minimaal verschil keerde hij met een tweede tijd terug richting het rennerskwartier.

Lees verder op pagina 23

Politieteam Meierij komt in bureau Boxtel

Boxtel - Het politiebureau in Boxtel wordt de uitvalsbasis voor het politieteam Meierij. Dit meldt een voorlichter van de gemeente Boxtel.

Na een succesvolle pilot in Sint-Michielsgestel, waarbij wijkagenten het gemeentehuis, of zelfs wijkcentra als uitvalsbasis gebruiken om zo meer aanwezig te kunnen zijn in de wijk, is er minder behoefte aan grote politiebureaus in iedere gemeente in de Meierij.

De hervormingen komen voort uit de vorming van de Nationale Politie en het voornemen om meer blauw op straat te krijgen en minder mankracht te verliezen aan bureauwerk. Door het bureauwerk van politieteam Meierij te concentreren in Boxtel, kan de politie efficiënter werken, is de verwachting. Ook wordt bijzonder materieel, dat niet dagelijks nodig is in de andere Meierijgemeenten, in Boxtel opgeslagen.

De verhuizing betekent voor politieagenten die in Sint-Michielsgestel bureauwerk deden, dat ze voortaan in Boxtel zullen komen werken.

Informatiebijeenkomst Mindfulness voor mantelzorgers

Boxtel - Het Steunpunt Mantelzorg van ContourdeTwern Boxtel verzorgt een informatiebijeenkomst mindfulness, genaamd 'Leven in aandacht'. De bijeenkomst is gericht op mantelzorgers, die vaak onder grote druk staan.

Spreker Ineke van der Aa zal uitleg geven over hoe leven in aandacht kan bijdragen aan verbetering van kwaliteit van leven en het beter bestand zijn tegen stress. Van der Aa is zelf ervaringsdeskundige.

Mantelzorger zijn kan een enorme voldoening geven. Maar legt ook vaak een hoge druk op de schouders. Hoe graag iemand ook voor een dierbare zorgt. Soms is een mantelzorger zo gericht op de ander dat hij of zij nauwelijks nog weet wat de eigen wensen en behoeften zijn. Dit veroorzaakt gevoelens van stress en overbelasting, wat zich kan uiten in bijvoorbeeld moeheid, somberheid, piekeren, slecht slapen of je moeilijk kunnen ontspannen.

Een mantelzorger weet als geen ander dat de zorgsituatie niet zomaar verandert. De kunst is om een manier te vinden om op een gezonde wijze om te gaan met die belasting, stress en de soms heftige emoties. Van der Aa legt uit hoe een training van acht bijeenkomsten eruitziet en wat dat voor de mantelzorger kan betekenen. Wanneer er voldoende belangstelling voor de informatiebijeenkomst bestaat, volgt er in het najaar een training.

De bijeenkomst is in het gebouw van ContourdeTwern, St. Ursula 12 in Boxtel en zal twee keer gehouden worden: op woensdag 7 oktober van 19.00 tot 20.30 uur en op donderdag 15 oktober van 14.00 tot 15.30 uur. Aanmelden kan bij Marieke Dijkshoorn via 0411-655899 of mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl.

FilmPodiumScopia vertoont Gone Baby Gone

Boxtel - Donderdag 8 oktober vertoont FilmPodiumScopia in het kader van het thema Dilemma's het Amerikaanse drama 'Gone Baby Gone', waarin een van de hoofdrollen is weggelegd voor de op een rauwe manier fotogenieke stad Boston.

Wanneer de vierjarige Amanda verdwijnt, staat de politie voor een raadsel. Twee door de familie ingehuurde privédetectives die de buurt Dorchester in Boston goed kennen, ontfermen zich naast de politie ook over de zaak. Ze zetten met hun speurwerk alles op het spel: hun relatie, hun verstand en zelfs hun levens.

'Gone Baby Gone' houdt de aandacht meer dan vast. Het zorgvuldig opgebouwde plot ontvouwt zich langzaam en houdt de spanning erin. Het komt tot een diepgaand vraagstuk en dat is de reden waarom deze film thuishoort bij het thema Dilemma's.
Dit op het boek van Dennis Lehane gebaseerde Amerikaans thrillerdrama is het regiedebuut van Ben Affleck met zijn broer Casey in de hoofdrol als privé-detective.

Kaartjes zijn voor 6,50 euro per stuk vooraf verkrijgbaar bij Hebbes op De Markt, de Jumbo op Oosterhof, drogisterij parfumerie Bewust Beter in Liempde en op de avond van de voorstelling in de Ridderzaal van Kasteel Stapelen. Houd er rekening mee dat het aantal zitplaatsen hier beperkt is.
De film begint om 20.15 uur met een inleiding door Wim van Liempt.

Vrijwilligers gezocht

Boxtel - Het vrijwilligerssteunpunt is op zoek naar vrijwilligers die zich willen laten opleiden om vluchtelingen te ondersteunen. Ook zijn vrijwilligers nodig voor verschillende projecten van Humanitas in de regio's Den Bosch en Eindhoven.

Waar ContourdeTwern met Buro Nieuwkomers zich al jaren ontfermt over nieuwkomers die inmiddels al wel een verblijfsvergunning hebben gekregen, wil het dat ook onmiddellijk kunnen doen voor de vluchtelingen zonder status. De organisatie heeft daarvoor professionals in dienst, maar dat alleen is niet voldoende. Er zijn vrijwilligers nodig die nieuwkomers en/of vluchtelingen stelselmatig willen helpen en ondersteunen bij allerlei vragen en problemen van persoonlijke- en maatschappelijke aard. Om adequaat op de verwachte extra toestroom te kunnen reageren, wil ContourdeTwern nu al proactief beginnen met het opleiden van extra vrijwilligers die klaar staan als het moment zich aandient.

Daarnaast is het Vrijwilligerssteunpunt voor Humanitas in de regio's Den Bosch en Eindhoven op zoek naar vrijwilligers voor diverse projecten. Humanitas Match begeleidt jongeren die te maken hebben (gehad) met jeugdhulpverlening, risicomeiden en slachtoffers van loverboys. Een maatje van Match zorgt voor een luisterend oor, aandacht en ondersteuning bij vragen over vrijetijdsbesteding, sociale contacten, zelfstandig wonen en andere maatschappelijke onderwerpen.

Bij Humanitas Wel Thuis wordt de vrijwilliger gekoppeld aan een gezin dat wordt begeleid door professionals van de jeugdbescherming. Je ondersteunt het gezin in het creëren van een veilige thuisbasis en versterkt de eigen kracht van de gezinsleden. Je helpt het gezin hun eigen netwerk te versterken en te benutten zodat het in de toekomst zelfstandiger kan functioneren, zonder of met minder professionele hulp.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt via 0411-655899 of stuur een e-mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Lezing over paters Assumptionisten in Nieuw-Zeeland

Boxtel - Ex-Assumptionist Kees Scheffers heeft de werkzaamheden van de Nederlandse Assumptionisten in Nieuw-Zeeland vastgelegd in een boek. Morgen, donderdag 1 oktober, zal hij daarover een lezing geven in de Ridderzaal van Kasteel Stapelen.

Scheffers vertelt hierbij over deze werkzame periode in tijden van emigratie en missionaire zending. Pater Jan van der Kaa, die nog steeds werkzaam is in Nieuw-Zeeland, zal aan de hand van foto's en beeldmateriaal vertellen over zijn werk daar. De lezing begint om 19.30 uur en kost 5 euro.

KBO-activiteiten

Donderdag 1 oktober Bridgen in De Walnoot 13.30 uur
                        Handwerken in De Orion 13.30 uur
Vrijdag 2 oktober         H. Mis voor de overleden leden in de wijk Lennisheuvel 9.30 uur
                        Rikken en jokeren in De Orion 13.30 uur
Zaterdag 3 oktober        De Bossche Komedie in De Speeldoos 20.00 uur
Zondag 4 oktober         Eten bij Elisabethdael 12.30 uur opgeven voor 2 oktober bij Elisabethsdael tel. 662579
                        De Bossche Komedie in De Speeldoos 14.00 uur
Dinsdag 6 oktober         Kienen in De Adelaar 14.00 uur
                        Biljarten in De Walnoot 13.30 uur
                        Hobbymiddag in de kinderboerderij 13.30 uur
                        Woensdag 7 oktober slotmiddag fietsen, starten in de Speelmanstraat 13.30 uur
                        Eten bij Lotus om 17.00 uur, opgeven voor 4 oktober bij Sina v. Alpen via 689285 of Henk Sturkenboom via 677863

Vijf dagen per week samen warm eten bij De Kloosterhof

Liempde - Sinds twee jaar kunnen senioren drie keer per week aanschuiven voor de warme maaltijd in Dienstencentrum De Kloosterhof. Voor veel Liempdse ouderen een goede manier om gezellig samen te eten in een prettige omgeving en zo in contact te komen met anderen. Vanwege de grote belangstelling voor deze service breidt de stichting Belangenbehartiging voor Ouderen in Liempde (BOL) vanaf 5 oktober haar aanbod uit van drie naar vijf dagen per week.

Bij wijze van introductie geeft de stichting zelfs gratis vervoerskaarten weg, zodat mensen met behulp van een taxi naar de maaltijd kunnen komen. Liempdse ouderen die hiervan gebruik willen maken, kunnen contact opnemen met Joke van Haaren via 633411.

Shopevent Boxtel groot succes

Hilde Husmann, Diana van den Borne en Inge van Hout Foto: Cheryll van Weert

Boxtel - De eerste editie van het Shopevent in het centrum van Boxtel was afgelopen zaterdag een groot succes. 55 deelneemsters werden een dag lang in de watten gelegd door verschillende (horeca) ondernemers en dankzij Cheryll van Weert Fotografie ontvingen zij allemaal een blijvende herinnering hieraan.

Diana van den Borne van Filipe Mode, Hilde Husman van 3-Trend/DenimTrend en Inge van Hout van Tafel 25 waren verantwoordelijk voor de organisatie van deze dag vol workshops, shoppen en eten en drinken. Uniek Mode, PourVous Schoenmode, La Gare Clothing, Apresto, het Sieradenkasteeltje, Bekkers Foundation, Junior Kinderkleding, Proef! Culinair en Lammers Juwelier Goudsmid hadden de rode loper voor de dames uitgelegd.

Antje Dekker. Foto: Waterschap De Dommel
Foto: Diana van den Borne
Foto: Diana van den Borne
Foto: Diana van den Borne

Ook bij de horeca werden zij gastvrij ontvangen. Na een hartelijk onthaal bij Restaurant En Garde! genoten de deelneemsters van een heerlijke lunch bij Eetcafé Le Temps Perdu en werd de dag feestelijk afgesloten met een borrel bij Tafel 25. Ook Switch Kappers, Tiga Health & Beauty, de Stijlconsulente, WAUW kleur uit Liempde en schoonheidsspecialiste Romien Hofmans droegen hun steentje bij om de dames een onvergetelijke dag te bezorgen.

Antje Dekker secretaris-directeur bij Waterschap

Boxtel - Antje Dekker is per 1 januari 2016 de nieuwe secretaris-directeur bij Waterschap De Dommel. Zij volgt Ruud Viergever op die deze positie sinds 1999 vervult. Als secretaris adviseert de secretaris-directeur het dagelijks en algemeen bestuur en de watergraaf, als directeur staat zij aan het hoofd van de ambtelijke organisatie.

Dekker is nu concerndirecteur bij de gemeente Emmen. Daarvoor was zij onder meer gemeentesecretaris bij de gemeente Berkelland en bekleedde zij verschillende functies bij andere overheden en maatschappelijke organisaties.

Het algemeen bestuur maakte op 23 september kennis met Antje Dekker. In dit gesprek gaf zij aan uit te kijken naar haar start bij De Dommel: "Het Dommelgebied kende ik tot nu toe enkel van een paar mooie wandelingen. Dat ik nu hier mag werken, beschouw ik tegelijk als een cadeau en als een opgave naar de medewerkers en de partners in het gebied. Met elk gesprek dat ik voer, word ik enthousiaster over De Dommel en over het werk dat hier gedaan wordt. Ik proef veel betrokkenheid van medewerkers en bestuur bij alle vraagstukken over waterveiligheid en waterbeheer."

Veteranendag goed bezocht

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Bij Gemeenschapshuis De Rots kwamen afgelopen zaterdag tientallen veteranen, hun partners en nabestaanden van overleden veteranen bij elkaar om samen Veteranendag te vieren.

Foto: Jan van der Steen

Voor het tweede jaar op rij vierden de gemeentes Boxtel en Haaren deze dag gezamenlijk. Na ontvangst in het gemeenschapshuis met koffie en gebak stond er een dag vol ontmoeten, herdenken en muziek op het programma. Ook was er een lunch: de traditionele Indonesische rijsttafel, oftewel 'blauwe hap'.

Fusie Boxtelse en Liempdse woningcorporaties

Boxtel - De Boxtelse woonstichting Sint Joseph en haar Liempdse collega Goed Wonen Liempde gaan fuseren. Dat is afgelopen week door beide stichtingen bekendgemaakt. Vanaf begin 2016 zullen zij samen verder gaan onder de naam Sint Joseph.

Vorige week maandag tekenden het bestuur en de toezichthouders van de beide wooncorporaties een intentieovereenkomst die de fusie mogelijk moet gaan maken. Op deze manier hopen zij betaalbare, duurzame en goede woningen te blijven bieden aan inwoners met een lager inkomen in de hele gemeente, op het gebied van onderhoud en beheer maar ook op het gebied van nieuwbouw. "Het komt de volkshuisvesting, zeker in Liempde ten goede", aldus Bart Welvaarts, bestuursvoorzitter van Goed Wonen Liempde. "Een gefuseerde organisatie kan de behoefte aan nieuwbouw in Liempde beter waarborgen." Rob Dekker van Sint Joseph bevestigt dat: "We worden er alleen maar sterker van omdat we geen dubbel werk meer doen in de toekomst. Dit jaar maken we bijvoorbeeld nog twee begrotingen, twee jaarverslagen en houden we twee websites bij. Dat is vanaf 2016 verleden tijd waardoor er geen onnodige energie en geld weglekt"

De Wagenmaker

Foto: Monique Fick

Zijstraat van de Taxandrialaan

Een wagenmaker is een persoon die in vroeger tijd (houten) karren, wagens en onderdelen daarvoor, zoals wielen en askasten maakte en repareerde. Hoewel er wagenmakers zijn die comfortabele koetsen maken, zijn de meesten van hen voornamelijk werkzaam voor boerenbedrijven. Er is het meeste vraag naar meerwielige karren en wagens, maar het assortiment omvat ook kruiwagens, eggen, ploegen, beerkisten, wanmolens, botermolens en kafmolens. Op bestelling worden speciale karren of wagens gemaakt voor ambachtslui: een bakkerswagen met soms de mogelijkheid een hond in te spannen, de zogenaamde hondenkar, een stootwagen voor timmerman of metselaar, een bierwagen speciaal ingericht voor het vervoer van biervaten of een mallejan.

De wagenmaker koopt meestal zelf zijn bomen, veelal bij publieke houtverkopingen die vroeger vaak plaatsvonden. De bomen worden gezaagd met een ongeveer drie meter lange boomzaag. Daarna worden de planken geruime tijd te drogen gelegd in een open overdekte loods. Tussen de planken worden enkele latjes gelegd om de wind vrij spel te geven zodat het hout gelijkmatig droogt. Van de planken worden later de balken en planken gezaagd die nodig zijn om de laadbak en het lamoen van de kar of de wagen te maken.

Vakmanschap
Het meeste vakmanschap is vereist bij het maken van het houten wiel. Voor de spaken van de wielen wordt rechtdradig hout uitgezocht, waaruit de spaken gekloofd worden. Om ervoor te zorgen dat de spaken strak in de wielen zitten en niet zullen gaan rammelen, is het belangrijk dat het hout zeer droog is. Daarom worden de spaken enkele jaren te drogen gelegd voor ze verder afgewerkt en toegepast worden. Het afwerken gebeurt met een snijmes. De spaken krijgen een ovale doorsnee met aan het ene eind een ronde pen met een gleufje, waarin na bevestiging in de velg een spie geslagen kan worden. Het andere eind krijgt een platte pen. Het aantal spaken per wiel kan variëren, veelal zijn het er twaalf. Het middendeel van het wiel, de dom, wordt gedraaid. Daartoe gebruikt men een groot draaiwiel dat door enkele helpers in beweging gebracht wordt en dat via een drijfriem in verbinding staat met een draaibank. In het geval van een twaalfspakig wiel worden twaalf rechthoekige gaten in de dom uitgekapt waarin de uiteinden van de spaken met de platte pen worden gestoken. De velg bestaat uit zes segmenten. In beide kopse kanten van elk segment wordt een gat geboord. In die gaten worden ronde pennen aangebracht. Deze kunnen van hout zijn of van metaal en worden ook wel dook en drevel genoemd. In de binnenkant van elk segment worden twee ronde spaakgaten geboord. Ten slotte worden de velgsegmenten voorzichtig aan het twaalftal spaken geslagen, die reeds in de dom gestoken zijn. Nadien wordt het wiel naar de smid gebracht die er een ijzeren band omheen legt, die nog roodgloeiend is, om te voorkomen dat de band eraf zal lopen. Als de band strak om het wiel gekrompen is wordt er een gat door de dom geboord. Daarin wordt een taps toelopende bus aangebracht waarin later de as moet draaien. De as is evenals de bus kant en klaar gekocht.

Bron: vlugschrift De Kleine Meijerij, Heemkundekring Oirschot

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Workshops kunst voor kinderen bij Brede School De Wilgenbroek

Boxtel – Bij Brede School De Wilgenbroek start vanaf maandag 5 oktober een (naschoolse) workshop kunst voor kinderen. De workshop wordt gegeven door Charlotte de Jongh. Zij is creatief ondernemer en heeft onder meer de opleiding 'vormgeving, productiepresentatie en communicatie' aan het SintLucas afgerond.

Deelnemers worden op verschillende manieren geïnspireerd door de 'grote meesters' Leonardo da Vinci, Pablo Picasso en Henri Rousseau en gaan daarna zelf aan de slag met ontwerpen en creëren van hun eigen meesterwerk. Van de drie werkstukken die gemaakt worden mogen de kinderen er twee mee naar huis nemen. Eén werk is bestemd voor de Kinderkunstuitleen.

De lessen worden gegeven op de maandagmiddagen 5, 12 en 19 oktober van 15.30 tot 16.45 uur in de handvaardigheidsruimte van Brede School De Wilgenbroek. Kinderen die zin hebben in de drie workshops kunnen worden aangemeld via directie@bredescholenboxtel.nl. Opgeven kan tot en met vrijdag 2 oktober en er is plaats voor maximaal 20 deelnemers.

De kosten voor het kinderkunstatelier bedragen 10 euro voor de drie lessen, inclusief materiaal. Het is de bedoeling dat dit bedrag bij de eerste les betaald wordt. Voor meer informatie over de cursus kun je terecht bij Ghislaine de Brouwer, directeur Brede Scholen Boxtel, telefoon: 0411-707504 of 06-48479561.

Dansmiddag bij De Walnoot met Stardust Live

Boxtel - Zondag 4 oktober van 13.30 tot en met 17.30 uur staat er weer een dansmiddag met Stardust Live op het programma in Gemeenschapshuis De Walnoot.

Stardust Live brengt een uitgebreid repertoire ten gehore met allerlei soorten dansmuziek en stijlen zoals foxtrot, rumba, chachacha, wals en jive. Liefhebbers van country en linedance komen ook aan hun trekken. Kortom, het wordt een gezellige middag met een divers muzikaal aanbod dat de liefhebbers zal aanspreken. Entree kost 3,50 euro, bij binnenkomst ontvangen bezoekers een gratis kop koffie of thee.

Uitzending tweede deel van Maand in Beeld

Boxtel - Bij wijze van proef wordt het programma Maand in Beeld van Omroep Dommelland in september in twee delen uitgezonden. Dit om ervoor te zorgen dat het programma actueler is. Het tweede deel is vanaf aanstaande donderdag 1 oktober 21.00 uur te zien op kanaal 47 van Ziggo en uiteraard via 'uitzending gemist' op omroepdommelland.nl.

Deze uitzending komen er zes onderwerpen aan bod: bierfestijn Biereloth, de Molenrit met meer dan 100 motoren die vertrekken vanaf Café De Boer, theaterfestival Bockesprongen, het Dommeltheater, Proef Lokaal Liempde en natuurlijk de 112-rubriek met de recente autobrand op Munsel.

NSGK zoekt collectanten

Boxtel - De NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) houdt van 16 tot en met 21 november haar landelijke collecte. Duizenden vrijwilligers gaan dan op pad om geld in te zamelen voor kinderen met een handicap. De stichting zoekt nog helpende handen in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel.

Al 65 jaar steunt NSGK met de opbrengst van de collecte onder andere speciale vakanties, aangepaste speelplaatsen en kleinschalige woonvormen. Zodat kinderen en jongeren met een handicap volwaardig kunnen leven. Help je mee? Het kost maar een paar uur van je tijd. Voor aanmelding of informatie kun je contact opnemen met Ingrid Zwets-Pelkmans via 06-21182063. Kijk voor meer informatie op www.nsgk.nl.

Opvoedmarkt bij de Bibliotheek

Boxtel - Op maandag 5 oktober is er bij de bibliotheek in Boxtel een opvoedmarkt voor alle ouders met kinderen tot 18 jaar in het kader van de Week van de Opvoeding. Een groot scala aan onderwerpen zal onder leiding van professionals aan bod komen, waaronder positief opvoeden, dyslexie, coaching en communicatie met kinderen.

Zo is er vanaf 10:00 uur een lezing van Suzanne van der Star over de ontwikkeling van kinderen. De orthopedagoge gaat hierbij onder andere in op de manieren waarop kinderen leren en ontwikkelen en welke zintuigen hierbij een rol spelen. De opvoedmarkt bij de bibliotheek is van 9.30 tot ongeveer 12.00 uur in de bibliotheek aan de Burgakker. De toegang is gratis en bezoekers kunnen op elk moment binnenlopen.

Kristallen schedel versiert herfstsale Gallery Artbroker International

Boxtel - In Gallery Artbroker International, de kunstwinkel ven Jeroen Meijjer op Fellenoord prijkt sinds kort een grote, oogverblindende schedel, volledig beplakt met kristallen.

De schedel is het werk van de van oorsprong Brabantse kunstenares LJB en is een ode aan haar vader. "Mijn vader kwam uit Sint-Maarten en was muzikant en zeeman. Maar hij stond op de zwarte lijst van de Nederlandse vloot. Hij was een beetje een boef", aldus de kunstenares.

LJB leerde haar vader pas op haar zeventiende kennen om hem daarna weer snel uit het oog te verliezen. Vlak voor een geplande hereniging in 2000 overleed hij.

Het werk symboliseert het gemis van een vaderfiguur en de zoektocht naar antwoorden. Het kunstwerk was gereed in 2003 nadat zij er 14 maanden aan had gewerkt. "Het was erg veel werk om al die kristalletjes op de schedel te plakken, aangezien het er meer dan 10.000 zijn", verklaart ze deze lange periode.

Volgens LJB komen haar Antilliaanse roots terug in het werk, aangezien het erg blingbling is. "Volgens mij is dat typisch Antiliaans, hoewel ik een Oirschotse moeder heb", vervolgt LJB, die niet met haar echte naam in de krant wenst te komen. "Dat leidt zo af."

Het morbide werk had zomaar nog wat meer morbide kunnen uitpakken. "Het bleek lastig om voor het werk de schedel van mijn vader te gebruiken, dus heb ik een plastic afgietsel voor medische doeleinden gebruikt. Maar ik had liever de schedel van mijn vader zelf gehad!", zegt de kunstenares. "Ik heb de dood en de bling eigenlijk bij elkaar gebracht in dit werk", besluit ze.

De schedel maakt onderdeel uit van een speciale herfstsale op zondag 4 oktober bij de Gallery op de Fellenoord 19 in Boxtel. Werken van onder andere Herman Brood, Banksy, Karel Appel, Salvador Dalí, Andy Warhol, Kamagurka, Jeroen Krabbé, Sluijters en litho's van Picasso worden tegen scherpe prijzen aangeboden. De verkoop/expo is voor iedereen toegankelijk van 12.00 tot 17.00 uur.

Buren vieren samen burendag

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - In het kader van Burendag, afgelopen zaterdag, waren rond het hernieuwde Panta Rhei-terrein de deuren van diverse instellingen en ondernemers geopend. Nieuwe buurtbewoners, maar ook al langer in de buurt wonende mensen konden zo kennis met elkaar maken.

Door enkele ondernemers uit de omgeving Jan Kruijsenstraat werd een kennismakingsochtend gehouden voor onder meer de nieuwe buurtbewoners van het Panta Rhei-terrein. Ook woongroep van Cello in de Molenstraat zette haar deuren ook open om kennis te maken met de nieuwe buurt.

Terwijl de ouders binnen informatie konden krijgen over het bedrijf, konden kinderen zich buiten op een springkussen uitleven. Voor kinderen was er wel meer te doen in de buurt, want ook de deuren van het Rode Kruis waren de hele dag open. Daar kon het publiek zien hoe een reanimatie verricht wordt om het vervolgens op een van de poppen zelf toe te passen. Sommige kinderen wilden dat wel eens proberen.

In een andere ruimte werd een video getoond waarop tal van activiteiten van het Rode Kruis werden toegelicht. Naast EHBO-cursussen en Noodhulp biedt het Rode Kruis namelijk ook ontmoetingsgroepen. Zo zijn er kaartclubs, of is er de mogelijkheid om samen te breien. Het Rode Kruis Boxtel zoekt nog naar deelnemers die zondagmiddag graag willen kaarten. Mocht je interesse hebben, neem dan contact op met Lidy Maas via 0411-674152 of lammaas@hetnet.nl.

Vredeskaravaan Boxtel brengt andersdenkenden bij elkaar

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - In het kader van de jaarlijkse Vredesweek, die loopt van 19 tot 27 september, trok er zaterdag 26 september een vredeskaravaan door Boxtel. Ruim honderd mensen liepen met de karavaan mee, onder wie enkele raadsleden, pastoor Jacques Grubben en imam Michael Yildrin. Na afloop van de karavaan om 15.00 uur volgde een informeel samenzijn. Burgemeester Mark Buijs deed het slotwoord.

De vredesweek is een initiatief van de samenwerkende kerken in Nederland. De week is niet toevallig van 19 tot 27 september: op 23 september vieren joden de Grote Verzoendag en moslims het Offerfeest. De Vredesweek is bedoeld om mensen van verschillende godsdiensten, maar ook andersdenkenden bij elkaar te brengen.

DEZE!! Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

De wandeling begon om 14.00 uur bij de Protestantse Kerk aan de Clarissenstraat. Voorop in de stoet liep Corrie Terlouw, predikant van de Protestantse Gemeente en initiatiefnemer van de tocht, samen met dhr. Atalay, voorzitter van de Mevlana Moskee. Eén van de spreuken die aan bod kwamen in de gesprekken na de vredeskaravaan, was afkomstig uit Turkije: 'Wie met een volle maag slaapt terwijl zijn buren honger lijden, is niet één van ons'. Volgens Terlouw een zeer actuele spreuk, met het oog op de pas gearriveerde vluchtelingen in Boxtel.

De karavaan is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende organisatie, zoals het Interreligieus Platform en het wijkopbouwwerk van ContourdeTwern.

Lennis Oktoberfest 2.0

Lennisheuvel - Zaterdagavond 3 oktober wordt De Orion geheel omgetoverd voor de tweede editie van het Oktoberfest. Met bier in pullen, echte Duits bratwurst met sauerkraut en dames in dirndl en heren in lederhosen.

Live muziek wordt verzorgd door de Beyersland Kapel en De Kneuterkapel uit Nijnsel. Er is veel afwisseling in muziekstijlen en er zijn optredens met zang, dans en hilariteit. Zo heeft Herman van Beers een vijftal vrijwilligers weten te strikken om gezamenlijk op te treden als Die Sex Lustige Bub'n. De voetjes gaan van de vloer met Tiroler Zumba en de avond wordt afgesloten met dj Stijn uit Boxtel. Tussendoor is er nog een optreden van Toeter Thijs met zijn Alpenhoorn. Die Strikken Schwester zorgen voor zang waar je mee in de feeststemming komt. Toon van Krieken staat deze keer niet in de ton en gaat zingen. De presentatie is in handen van het duo Toon & Imca.

Het avondvullend programma start om 20.30 uur. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn te bestellen via www.beyerslandkapel.nl.

6 / 24

D G P I X B P M H F T O T L M R
R N E Y M D A A R D E D O R E D
A I G H O R Z T Z H I G H T E A
A Z E S L E O T S E D D A P G G
J E L I L C M E O L B E N N O Z
A L A N D S C H A P H A T G S I
N E O P M O P H D T Y L I E R O
U O P P M O B U R E N D A G A O
T P O G P S I E R K A L E B A S
E G N I L E D N A W S O B L L T
T K R A M N E I O O L V O A N D
R E H R I A F T S F R E H D E A
E E O K T O B E R F E S T E G G
K I E N A V O N D O T S F R E H
B R I D G E N R O O H K E E R S
U M L R E T O O N L A W T N Q W

herfst
pompoen
oktoberfest
bladeren
najaar
herfstfair
vlooienmarkt
burendag
oostdag
boswandeling
paddestoel
zonnebloem
kienavond
sierkalebas
hazelnoot
hightea
walnoot
bridgen
regenlaars
landschap
derodedraad
egel
eekhoorn
kindertheater
lezing

Foto: Willy Smulders

Marijn Bosch

Hallo Boxtelaren!

Wat boffen we met het weer! De evenementen in Boxtel worden druk bezocht en krijgen mede daardoor een extra zonnig tintje. Bockesprongen, Boxtel Oost Dag en natuurlijk de tweede editie van Dommeltheater waren een groot creatief succes. Ook in Liempde was het bier niet aan te slepen bij het Oktoberfest, net als bij bierfestival Biereloth laatst. Conclusie: Boxtelaren houden van gezelligheid, samenzijn en leut!
Ook was het zaterdag Burendag; om deze hopelijk goede contacten te blijven stimuleren kun je je voor de komende tijd opgeven voor een High Tea in je eigen buurt, wederom een gezellig initiatief met een boodschap van WoonWijs.

Over een High Tea gesproken. Dit weekend was ik in Drenthe, in een prachtig hotel dat tevens een beautycentrum, bowlingbaan, officiële trouwlocatie, midgetgolf en zwemparadijs had, dus héél vervelend. Samen met Myrna Goossen ga ik een programma maken en zij nam mij een dagje mee op pad. Maar er gingen ook wat dingetjes mis.
Na bovengenoemde activiteiten stonden dus allerlei heerlijkheden op ons te wachten en schoof ik hongerig aan bij de High Tea. Myrna pakt een stuk cheesecake en haar kroon breekt af door een kersenpit om er later helemaal uit te vliegen door een olijfpit. Net daarvoor viel zij in het zwembad heel hard op haar stuitje. Pijnlijk. Zelf zat ik onder de pijnstillers vanwege een fikse keelontsteking en sloeg mijn stem vaak over. Tot overmaat van ramp liet ik een bak met garnalen vallen, waardoor de olie van tafel droop. Het grote voordeel van televisie is dat scènes gelukkig kunnen worden overgedaan; alleen al voor de keren dat we in de lach schieten!

We hebben nog veel meer leuke dingen gedaan maar dat kun je in oktober terug gaan zien op televisie. Het programma heet MyrnaPlus en gaat over lifestyle, trends op badkamer- en keukengebied, genieten en ingrediënten voor een fijn leven, gericht op de wat oudere doelgroep. Verder gaan woensdag mijn acteerlessen weer van start met heel gemotiveerde kinderen. Hebben jullie Nohr gezien? Door naar de finale!! Heel veel succes Nohr met 'ik ben mezelf', daar sluit ik mij helemaal bij aan!

Goede zonnige weken,
Geert Hoes

Oktoberfest zet Liempde op z'n kop

Foto: Mark van der Pol

Liempde - De tweede editie van het Oktoberfest van De Kromploegers uit Liempde was in een recordtijd uitverkocht. Zaterdagavond genoten ruim negenhonderd feestvierders in lederhosen en dirndls in de feesttent op D'n Tip van een onvergetelijke avond. De meezingers en schlagers wisselden elkaar in rap tempo af en vanaf het begin zat de sfeer er prima in.

Burgemeester Mark Buijs opende de avond door onder toeziend oog van Maarten Termeer van De Kromploegers het eerste biertje te tappen. Daarna begon de muziek te spelen en kon Liempde zich opmaken voor een avond (en nacht) in Duitse sferen.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Voor één avond leek Liempde op een Duits bierlokaal. Het bier vloeide rijkelijk en de pullen waren maar moeilijk aan te slepen. Het duurde niet lang voordat de feestende menigte ook op de banken en tafels klom en de feesttent in één groot feestpaleis veranderde.

Het Oktoberfest komt overwaaien vanuit Duitsland, waar de feesten in München ieder jaar miljoenen bezoekers trekken. Het is het grootste bierfestival ter wereld. Het feest in Liempde is dat vanzelfsprekend (nog) niet, maar de sfeer kwam wel in de buurt. De Kromploegers zijn er ook de tweede keer goed in geslaagd om een fantastisch evenement neer te zetten waarover nog vele maanden zal worden nagepraat.

Kijk voor meer foto's op onze Facebookpagina en op www.mooiboxtel.nl.

Tien speciale herfstbockbieren bij D'n Durpsherberg

Liempde - Het is weer bijna oktober; de traditionele Bockbiermaand. Daarom zijn er in Café D'n Durpsherberg, naast de dertig speciaalbieren die al tot het normale assortiment behoren, nu ook tien speciale bockbieren te verkrijgen.

In Nederland is de afgelopen jaren een echte speciaalbiercultuur ontstaan. Rond de jaren 90 van de vorige eeuw raakte de herfstbock in trek. Deze bieren zijn vaak donkere seizoensbieren van hoge gisting, speciaal voor Nederland gebrouwen. "We hebben onder andere een bockbier van Bavaria, maar ook van Chouffe en Jopen", vertelt eigenaar Ton van Alphen. "De meeste bieren hebben we uit de fles, maar de Chouffe bock, komt van de tap."

De kastelein raadt liefhebbers aan om niet al te lang te wachten met het uitproberen van de bockbieren: "De bockbierperiode loopt van eind september tot begin november. De voorraad bockbier is beperkt en op is op."

Mijn Mooi Boxtel: Jan van den Boogaard

Foto: Jan Van den Boogaard

Maandagochtend ben ik heel vroeg opgestaan, om 4.30 uur, om toch eens te kijken of we hier in Boxtel ook de 'bloedmaan' zouden kunnen zien. Afgelopen week was ik jarig en heb ik een nieuwe lens voor mijn fototoestel gekregen en dit was een mooie kans om hem uit te proberen. Een verschijnsel dat we pas weer over zoveel jaar zullen kunnen waarnemen, en dan maar afwachten of het helder is op die dag. En ja hoor, vanuit het centrum van Boxtel konden we het prima zien. Dus stonden we samen buiten naar dit fenomeen te kijken.

Proef Lokaal Liempde overtreft eigen verwachtingen

Foto: Mark van der Pol

Liempde - Ruim duizend bezoekers wisten zondagmiddag de weg naar D'n Tip in Liempde prima te vinden. Onder een heerlijk nazomerzonnetje genoten zij van het grootste tapasdiner van Het Groene Woud, waarbij acht professionele koks, twaalf hobbykoks en diverse leveranciers uit Liempde en de regio een grote variëteit aan streekgerechten presenteerden.

Het was de eerste keer dat SPPiLL en De Kromploegers dit groots opgezette diner organiseerden en ook zij waren enigszins overdonderd door het doorslaande succes van het evenement. SPPiLL-voorzitter én deelnemend hobbykok Tossy de Man toonde zich dan ook zeer tevreden: "Het was een fantastische dag! Ook de samenwerking met de Kromploegers verliep enorm goed. Er was overal aan gedacht en alles was geregeld. Samen met de Kromploegers hebben we Liempde professioneel op de kaart gezet. Een mooi visitekaartje van Liempde als onderdeel van Het Groene Woud."

Door de grote belangstelling voor Proef Lokaal Liempde trok het diner vanaf het begin om 14.00 uur vele bezoekers. De eerste deelnemers waren dan ook tegen 17.00 uur al uitverkocht. Nog voor 18.00 uur was er zelfs vrijwel geen tapashapje meer te vinden op het buitenterrein. Dit mocht de sfeer echter niet drukken. De vele bezoekers genoten niet alleen van het heerlijke eten en een lekker biertje van de Liempdse Dorpsbrouwerij, er waren ook optredens van Puur, Sem en Sophie en Feestbend ToeterNieToe en de kinderen konden zich uitleven bij de strobalen, in de bak met maïs, bij de ballonnenclown en op het springkussen.

Foto: Mark van der Pol
Toine de Jong van de Liempdse Dorpsbrouwerij Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Voor degenen die de gerechten graag thuis willen proberen, is er een receptenboekje samengesteld. Hierin staan alle gerechten die tijdens Proef Lokaal Liempde te proeven waren. Het receptenboekje is verkrijgbaar voor 3 euro bij Keurslager Willy Beerens (Barrierweg 7 in Liempde) en Café De Durpsherberg (Dorpsstraat 6 in Liempde). Naast de recepten staan hierin ook alle koks en leveranciers vermeld.


Tip 5 nieuwe Prins Ploegersland

Foto: Désiré van Laarhoven

Liempde - Het is Prinsenvereniging De Ploegers wederom gelukt om een geschikte kandidaat te vinden die Ploegersland voor zal gaan tijdens het carnavalsseizoen 2015-2016.

Tot zaterdag 24 oktober, wanneer in Ploegerspaleis 'Het Hof van Liempde' bekendgemaakt zal worden wie de nieuwe Prins wordt, geeft de Geheimcommissie van de Prinsenvereniging wekelijks tips hierover. In zijn speurtocht naar een nieuwe koldervorst heeft de Geheimcommissie uiteraard ook gebruikgemaakt van de vele namen die de Liempdse bevolking ingezonden heeft.

Tip vijf
Tiësto, Armin van Buuren, Hardwell; misschien zeggen deze namen je iets. Juist ja: alle drie dj's uit Nederland die in hun vakgebied wereldberoemd geworden zijn en overal waar ze optreden volle stadions trekken. Je zult vragen: wat heeft dat met onze nieuwe Prins te maken? Nou, een oude hobby van hem is plaatjes draaien en als hij daar serieus in door was 'gedraaid' zou hij op dit moment ook wel eens zo'n ster kunnen zijn geweest. Gelukkig voor Ploegersland heeft hij andere keuzes gemaakt, maar het zou zomaar eens kunnen dat hij met carnaval in ons Ploegerspaleis Het Hof van Liempde achter de knoppen van de discotheek gaat staan.

Denk jij te weten wie de nieuwe Prins is? Stuur dan een e-mail naar redactie@ploegers.nl en maak kans op twee kaartjes voor de Zittingsavonden en een exclusieve Meet&Greet met de Prins en zijn Adjudant. Wil je de tips nog eens terug lezen, kijk dan op www.ploegers.nl.


Theo Raaijmakers
Na goedkeuring sturen naar th.raaijmakers@home.nl

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Wie kent hem niet? Theo Raaijmakers was 32 jaar lang hét gezicht van Gemeenschapshuis De Rots. Als voorzitter zorgde hij er in die tijd voor dat dit een plek was waar verenigingen konden vergaderen en waar activiteiten konden plaatsvinden. Waar de koffie altijd klaarstond voor mensen die gewoon even een praatje kwamen maken. Hoe is het nu met hem?

Na zijn jeugd in Schaijk is Theo in Tilburg Theologie gaan studeren. Hij werkte bij een stichting voor jeugd- en jongerenwerk in Den Bosch toen hij met zijn gezin naar Boxtel Oost verhuisde. "Net als de meeste bewoners van Oost kwamen wij daar vooral omdat het een nieuwe, mooie wijk was om je kinderen groot te brengen. Oost was geen gevestigde wijk. De meeste bewoners kwamen van buiten Boxtel en werkten er ook niet, dus er was bijna geen sociale cohesie. Dat is pas later gekomen."

Betrokkenheid bij zijn omgeving is altijd belangrijk geweest voor Theo, dus toen hij in Boxtel kwam wonen ging hij meteen vrijwilligerswerk doen, onder andere bij het AOK (Algemeen Ouder Kontakt). En bij STOB (Stichting Opbouwwerk Boxtel), van waaruit hij bij De Rots terecht kwam. "Er was toen veel discussie over. Omdat het zo'n markant gebouw was, hebben wij ons ingezet om het te behouden als gemeenschapshuis voor de wijk Oost. Maar dan moest er wel geld beschikbaar komen. Na lang overleg met de gemeente is dat gelukt en met een nieuw bestuur gingen we aan de slag."

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Toch bleef het tobben met het oude gebouw. "Als je een nieuw gebouw hebt, zoals bijvoorbeeld De Walnoot nu, kun je het inrichten zoals je wilt. Maar De Rots is nu eenmaal wat het is. Door een goed maar zuinig beleid te voeren hebben we door de jaren heen meer dan een half miljoen euro in het gebouw kunnen stoppen. We hebben een deel bijgebouwd en zo hadden we uiteindelijk acht ruimtes waar verenigingen gebruik van konden maken. En we probeerden het ook zo veel mogelijk een ontmoetingsplek te maken, ondanks dat de wijk zich daar niet echt voor leende. Veel mensen woonden in Oost, maar hadden weinig binding, en dan lopen ze toch niet zo snel een gemeenschapshuis binnen. Maar de verenigingen die in de wijk zijn ontstaan hebben ook altijd een plek gevonden bij ons, en dat maakte veel goed. Er werd wel eens denigrerend over gedaan, maar het sociale effect daarvan kun je niet onderschatten. Verenigingen zoals bridgeclubs of toneelverenigingen betekenen toch veel voor mensen, en zijn een goede dwarsdoorsnede van wat er in de wijk gebeurt."

In 1986 ging Theo voor defensie werken, als aalmoezenier in het leger. Hij verleende geestelijke hulp aan militairen en dat heeft hij uiteindelijk tot aan zijn pensioen gedaan. "Of je nu katholiek, protestants of moslim was, dat maakte ons niets uit. Ook mensen die anders nooit in de kerk kwamen, bezochten bij ons de wekelijkse dienst. In die hoedanigheid ben ik ook uitgezonden naar Srebrenica. De eerste Nederlandse dode was iemand bij mij uit de compagnie. Dan probeer je zo goed en kwaad als het gaat mensen te helpen bij hun rouwverwerking, maar ondertussen gaat het werk wel gewoon door. De echte problemen kwamen pas later, zeker toen de reactie van veel mensen hier zo negatief was. Natuurlijk mag iedereen het er mee oneens zijn wat daar gebeurd is, maar het was niet de schuld van onze soldaten dat we daarheen gingen met te weinig mensen en materiaal. Als je je als militair niet begrepen voelt, kun je ook nergens je verhaal kwijt. Dat maakte de problemen alleen maar groter. Daar kun je als geestelijk verzorger bij helpen, al is het alleen maar om een luisterend oor te bieden en mensen door te verwijzen naar de professionele hulpverlening."

Sinds zijn pensioen heeft Theo zijn vrijwilligerswerk uitgebreid. Hij is actief geworden voor het Rode Kruis, de Stichting Veteranen Boxtel en de Nederlandse Oorlogsgraven Stichting, waarvoor hij regelmatig op reis gaat om met nabestaanden de erevelden in Indonesië te bezoeken. En tot voor kort ging hij,voor de Stichting Epafras, twee keer per jaar naar Griekenland, Portugal en Zweden om daar Nederlanders die in de gevangenis zitten te bezoeken. "De meesten zitten daar wegens drugs- of mensensmokkel. Maar mensen zijn meer dan datgene wat ze gedaan hebben, en ik probeer er dan achter te komen wat dat is. Vaak zitten er hele trieste verhalen achter en dan helpt het om dat aan iemand kwijt te kunnen. Helaas eindigde het afgelopen jaar heel abrupt toen de subsidie werd stopgezet."

Zo'n drie jaar geleden besloot Theo ook te stoppen als voorzitter van De Rots. "Na een drukke tijd vol overleggen met de gemeente merkte ik dat ik de energie niet meer had om steeds maar weer in cirkels te praten. Ik heb het al die tijd met heel veel plezier gedaan en ben er erg trots op dat het gemeenschapshuis voor de wijk behouden is, maar er komt een moment dat je het stokje moet overgeven aan de nieuwe generatie. Het bestuur dat er nu zit, doet het prima en daar hoef ik me niet meer mee te bemoeien. Ik ga er nog af en toe langs om eens te kijken hoe het gaat en daar word ik erg blij van. Zoals afgelopen zondag tijdens de Boxtel Oost Dag, dan zit het weer helemaal vol en daar kan ik enorm van genieten. Zelf doe ik hier en daar ondertussen een stapje terug, maar ik blijf me inzetten voor de samenleving. Omdat ik vind dat je je talenten en mogelijkheden beschikbaar moet stellen aan de maatschappij, maar ook omdat ik toch niet stil kan zitten. Achter de geraniums zitten zou voor mij waarschijnlijk dodelijk zijn, dus dat ben ik nog lang niet van plan."

Column FINENZO

We buitelen over elkaar heen!

Een week na Prinsjesdag lijkt het positieve nieuws niet op te kunnen: we houden volgend jaar meer geld over, de economie trekt aan en er is voor sommige groepen extra geld beschikbaar. Ook de huizenmarkt doet leuk mee. Eind september bleek dat in een jaar tijd de prijs van koopwoningen met 2,5 procent steeg. Heb jij met zoveel goede vooruitzichten de verhuisdozen al van zolder gehaald of word je nog altijd een beetje weemoedig bij een blik op Funda?

Wat klinkt dat goed hè? Al twee jaar stijgen de huizenprijzen. Maar dat is niet het hele verhaal. De realiteit is dat de huizenmarkt op hetzelfde niveau zit als in december 2003. Toen was er nog geen vuiltje aan de lucht en stegen de prijzen nog vrolijk 5 jaar door. Kort door de bocht betekent die 2,5 procent stijging van afgelopen jaar: we gaan de goede kant op, maar als je een woning hebt gekocht tussen 2003 en 2012 dan zal je de vlag nog niet meteen uithangen en aan verhuizen denken, omdat je soms een restschuld overhoudt.

Maar betekent die restschuld dan ook dat je de komende jaren moet blijven wonen waar je nu woont? Nee, zonder het te rooskleurig te willen voorspiegelen, is er de afgelopen tijd op dat vlak wel het een en ander veranderd. Steeds meer banken bieden de mogelijkheid om restschuld mee te financieren. Een aantal van hen accepteert ook externe restschulden, schulden die je bij een andere geldverstrekker hebt. Die restschuld moet je in de meeste gevallen binnen vijftien jaar aflossen op basis van een annuïteitenlening. De financiering van deze schuld is bovendien sinds begin van dit jaar vijftien jaar aftrekbaar. Wel moet je er rekening mee houden dat geldverstrekkers de lening categoriseren als meer risicovol. Daardoor betaal je soms procentueel iets meer, maar met de huidige lage rentestand is dat vaak goed te doen.

Hoe geldverstrekkers met restschulden omgaan verschilt echter per maatschappij. Daarom raden wij altijd aan: maak even een afspraak voor een oriënterende berekening. Een hypotheek is namelijk meer dan een vermenigvuldiging van de woningschuld en de hypotheekrente. Samen met jou bekijken we de mogelijkheden, zodat je later niet teleurgesteld raakt.

Op naar de Junior Songfestivalfinale: Nohr is door!

Foto: AvroTros

Boxtel - Zaterdagavond zaten vele kinderen, en hun ouders, in spanning voor de buis tijdens de tweede halve finale van het Junior Songfestival. In het hele land, maar zeker ook in Boxtel. De twaalfjarige Nohr de Vos uit Boxtel was namelijk een van de finalisten. Na een spannende strijd volgde de ontknoping: Nohr is door naar de finale! Aanstaande zaterdag, 3 oktober, zal blijken of zij Nederland mag gaan vertegenwoordigen bij het Eurovisie Junior Songfestival in Bulgarije.

In een live-uitzending ging Nohr de strijd aan met haar medefinalisten 4 Life, Myrthe en Eliyha. Doordat ze de dag ervoor ziek was geworden, was het extra spannend voor de jonge Boxtelse. Ze bracht haar lied 'Ik ben mezelf' echter met verve en maakte indruk op de vakjury. En op de kinderjury en het stemmend publiek, want met 32 punten wist ze de tweede plek te bemachtigen. En dus plaatste ze zich, samen met 4 Life dat eerste werd met 34 punten en wildcard winnares Myrthe, voor de finale van aanstaande zaterdag. "Ik ben echt super blij, ik kan het niet omschrijven", verklaarde Nohr direct na de uitslag op televisie. "Het is zo leuk!" Of ze had verwacht te gaan winnen? "Nee, echt niet. Iedereen is zo goed!"

De finale wordt aanstaande zaterdag 3 oktober om 19.00 uur live uitgezonden op NPO Zapp (net 3). De winnaar zal op zaterdag 21 november in het Bulgaarse Sofia namens ons land deelnemen aan het Eurovisie Junior Songfestival.

Winnaar cd
Naast Nohr was er deze week nog een Junior Songfestival-winnaar in Boxtel. Ian Maas won de prijsvraag van DeMooiBoxtelKrant en mag zich de trotse eigenaar noemen van de officiële Junior Songfestival-cd, mét de handtekeningen van alle finalisten.

Foto: Heemkundekring Boxtel

Kapel van het pensionaat St. Anna Duinendaal Boxtel.
Onder het pastoraat van deken G. Wilmer is in 1855 het St. Annagesticht gebouwd. Aanvankelijk vestigden zich daar de Zusters van Liefde 'Dochters van Maria en Jozef', die reeds in 1862 werden opgevolgd door de zusters van JMJ. Het klooster was een waardig gebouw, harmonieus van verhouding, met boven de hoofddeur een fraai bovenlicht. Mede dankzij de financiële steun van de familie Ten Brink vond spoedig een uitbreiding plaats met een eerste gasthuis of verpleeghuis voor ouden van dagen en arme zieken. Er kon ook een kleine huiskapel worden ingericht, die 1892 werd vervangen door een nieuwe kapel. Deze kapel moest op haar beurt in 1907 weer plaatsmaken voor een nieuwe, fraaie neogotische kapel. Deze kapel werd begin jaren 90 van de twintigste eeuw afgebroken om plaats te maken voor woningbouw. ( tekst naar Boxtel in oude ansichten – Piet Dorenbosch)

Heemkundekring Boxtel, Christ van Eekelen

Foto: Mark van der Pol

Vrijdag mocht Christine Mijs bij Expert van Erp uit handen van bedrijfsleider Kevin van Griensven de Samsung Galaxy Tab in ontvangst nemen. Ze won deze met de jubileum-actie van DeMooiBoxtelKrant. Gefeliciteerd Christine!

CDA stelt schriftelijke vragen over eenzaamheid in Boxtel

Boxtel - De fractie van het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W over het bestrijden van eenzaamheid in onze gemeente. De christen-democraten willen onder andere van het College weten op welke wijze de gemeente probeert eenzaamheid in Boxtel te bestrijden.

Het CDA verwijst in haar brief naar cijfers van het GGD waaruit blijkt dat meer dan een derde van de Nederlanders wel eens eenzaam is. Bij acht procent is er zelfs sprake van ernstige, aanhoudende eenzaamheid. Het CDA pleit daarom voor een integrale aanpak van eenzaamheid in onze gemeente en vraagt het College of er cijfers bekend zijn over eenzaamheid in Boxtel. De fractie noemt ook een project in Rotterdam waar alle mensen die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken een informatiepakket aangeboden krijgen waarin zij worden opgeroepen hun talent en kennis in te zetten voor hun stad, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk. Het CDA wil weten of een dergelijk pakket in Boxtel ook mogelijk is of dat het onderwerp ten sprake gebracht kan worden tijdens de keukentafelgesprekken. Verder stelt de fractie van het CDA vragen over de betrokkenheid van professionals en sportclubs bij eenzaamheid en wil zij van het College weten of jeugdzorg het onderwerp ten sprake brengt tijdens gesprekken met jongeren.


PvdA/GroenLinks

Foto: PVDA/GL

Luxe
Afgelopen weekend en de weken ervoor buitelden de activiteiten over elkaar heen in Boxtel en Liempde. Wat een luxe om van te genieten. Wat een volle agenda. Er klinken al geluiden dat we toch eens moeten gaan denken aan een gemeenschappelijke agenda, maar inderdaad, dat is voorlopig een luxe probleem. We kunnen van allerlei creativiteit genieten en naar hartenlust het feest van de ontmoeting vieren. Het verbindt hoe dan ook en daar is het ons toch om te doen in Boxtel! Het einde is voorlopig nog niet in zicht en PvdA/GL ondersteunt dan ook van harte een paar in het oog springende activiteiten.

Duurzame week Boxtel
Van harte roepen we u dan ook als PvdA/GL op om deel te nemen aan de komende Duurzame Week van 1 tot en met 10 oktober. Opnieuw een fantastische activiteit, met veel verhelderende informatie dankzij de samenwerkende duurzame organisaties. Voor info: boxtel.transitiontowns.nl

Prikken
Aandacht voor: de zwerfvuil opruimactie op zaterdag 10 oktober van 9.00 tot 11.00 uur (verzamelen bij Texaco aan de Brederodeweg). De Vereniging De Dommel door Boxtel neemt dit initiatief om het opruimen van zwerfvuil te stimuleren. Een bezoek aan Schijndel leerde ons dat daar intussen vijftig ploegjes van buurtgenoten zijn die de eigen buurt verzorgen: zwerfvuil opruimen, het groen onderhouden, en natuurlijk koffie drinken. Het zou zo mooi zijn als we dat in Boxtel ook voor elkaar gaan krijgen.

Vluchtelingenopvang
PvdA/GL nam mede het initiatief om als gemeenteraad het College op te roepen hulp te bieden bij de noodopvang van vluchtelingen. We zijn ervan overtuigd dat we als gemeenten daarmee het verschil kunnen maken voor de hulp en dat inwoners van Boxtel zich hierin sterk en betrokken zullen tonen. Intussen is een groep Eritrese vluchtelingen hier tijdelijk opgevangen. We zullen de komende jaren meer statushouders moeten huisvesten en in onze samenleving opnemen, dat is zeker. Maar het is ook een keuze die we samen moeten maken en die rechtvaardig moet voelen voor alle betrokken inwoners. En dit zien we als onze opdracht!

Democratie
De komst van de vluchtelingen zet de democratie op scherp, met name de lokale democratie. Er is angst, bezorgdheid, weerstand, verzet, maar ook nuchterheid en bereidheid tot opvang. Er zijn voor- en tegenstanders, en daarom moeten we veel uitleggen aan elkaar waarom we iets zeggen of doen. PvdA/GL is ervan overtuigd dat we daar samen uitkomen en tot een rechtvaardig en humanitair oordeel komen in Boxtel. De gemeenteraad heeft dat gedaan. Reacties: a.vandeneinden@kpnmail.nl of n.bulter@home.nl.

Bekendmakingen week 40

Aangevraagde omgevingsvergunningen
-Duinendaal 86                rooien: 1 boom uit achtertuin
-Eindhovenseweg 10 - 12                verwijderen asbesthoudende onderdelen
-Heult 6                realiseren nieuwe doseerinstallatie voor metaalzouten en laten vervallen van de tijdelijke installatie
-Populierenlaan 2 in Boxtel                rooien: 1 acacia uit zijtuin woning

Niet in behandeling genomen aangevraagde omgevingsvergunning
-Rechterstraat 78a        rooien: 1 esdoorn uit parkeerterrein

Verlenging beslistermijn aangevraagde omgevingsvergunningen
-Pastoor van Besouwplein uit gazon voor huisnummer 12        rooien: 1 eik
-Bosscheweg 77        rooien: 1 esdoorn, 1 Italiaanse populier en 1 den
-Dr. De Brouwerlaan uit groenstrook voor huisnummer 45        rooien: 1 zuileik
-Bunderhoef voor huisnummer 1        rooien: 1 plataan
-Dommeloord uit voortuin bij huisnummer 66        rooien: 1 esdoorn
-Hoogheem uit het parkeervak achter huisnummers 285 tot en met 374        rooien: 4 platanen
-De Houtbreker voor huisnummer 6        rooien: 1 wilg uit bestrating
-De Klompenmaker achter huisnummer 14        rooien: 1 wilg uit bestrating
-Molenwijkseweg uit Park Molenwijk ter hoogte van huisnummer 30        rooien: 1 eik
-Mijlstraat uit het gazon tussen Industrieweg en Heesterakker        rooien: 11 populieren
-Park Molenwijk in de nabijheid van het restaurant        rooien: 1 esdoorn

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
-Uilenbroek 8        veranderen boomkwekerij

Horecavergunningen
-Van Rooij & Walravens V.O.F. ('t Voske), Lennisheuvel 57        verleende horeca- en exploitatievergunning

Besluit
-Mandaatbesluit Griffiepersoneel        vastgesteld door de Werkgeverscommissie van de gemeente Boxtel op 23 september 2015

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Burgemeester Buijs wil noodhulp vluchtelingen verlengen

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Burgemeester Mark Buijs van Boxtel wil dat de vluchtelingen die worden opgevangen in De Kleine Aarde langer noodopvang krijgen dan de 72 uur die nu voor noodhulp staan. Hij lichtte de gemeenteraad hierover in tijdens de raadsvergadering van dinsdag 29 september.

Volgens Buijs leidt de noodopvang, die maximaal 72 uur duurt, tot onmenselijke taferelen voor de vluchtelingen. "Deze mensen moeten elke 72 uur verkassen naar een andere locatie. Dat is niet prettig en zorgt voor onnodige stress, zowel bij de vluchtelingen als bij ons. Er is enorm veel inzet nodig, bijvoorbeeld voor de meisjes uit Eritrea. Ze zijn nu bijna naar ons gezeuld. We moeten ons als college actief inspannen voor hen", aldus de burgemeester.

De burgemeester hoopt met een verlenging van de opvang meer stabiliteit te scheppen voor de vluchtelingen. Hij zal woensdag namens de gemeente in de veiligheidsregio de oproep doen om vluchtelingen langer op te vangen. "Daarnaast gaan we ook de 32 bedden bij de Zusters Oblaten aanbieden. Dit is gewoon nodig", zegt Buijs. "Het blijft bij crisisopvang, maar dan wel met meer stabiliteit. Als we de vluchtelingen langer dan 72 uur crisisopvang kunnen aanbieden dan kunnen wij dat als organisatie ook aan."


GEMEENTE INFO

Oud Papier:
02-10 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
02-10 Kalksheuvel
03-10 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
07-10 Vrilkhoven e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Boxtel Oost Dag staat bol van de activiteiten

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - De jaarlijkse Boxtel Oost Dag kon zondag 27 september weer op veel belangstelling rekenen. De dag, die speciaal in het leven is geroepen voor inwoners van de wijk Boxtel Oost, werd dit jaar voor de vijfde keer gehouden. Van 11.00 tot 16.00 uur was er van alles te doen op en rond de straten bij gemeenschapshuis De Rots tot en met Winkelcentrum Oosterhof.

Er stonden meer dan zestig kramen in de Nieuwe Nieuwstraat en de Beneluxlaan. Zoals ieder jaar werden ook diverse demonstraties gegeven door onder andere turnvereniging Tabitta, WensAmbulance, het Rode Kruis, de Reddingsbrigade Boxtel, Demmo streetdance, Voedselbank Boxtel, gemeente Boxtel en de politie. In de trailer langs de Beneluxlaan verzorgde Tim Schalkx een optreden.

Ook Gemeenschapshuis De Rots deed weer volop mee met de Boxtel Oost Dag. Daar waren workshops voor kinderen, een dubbeltjesmarkt en konden de kinderen zich laten schminken. Er was live muziek van zanger/gitarist Dennis Wels en ook buiten was op diverse plaatsen live muziek te horen.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Dubbeldekker 'Red Lady' vervoerde mensen door de wijk Oost. De meer traditioneel ingestelde bezoekers kozen voor een ritje met paard en wagen rond De Rots.

Met het mooie weer waren het aanwezige terrasjes, met bijbehorende tap, natuurlijk onontbeerlijk. Velen genoten dan ook van een drankje in de zon, of van een frietje bij het Lambertje en allerlei ander lekkers dat bij verschillende kramen te verkrijgen was. De kinderen vermaakten zich opperbest met de draaimolen, het voetbalparcours en de brandweerdisco.


Boxtelaren beschouwen mantelzorg niet als vrijwilligerswerk

Boxtel - Ruim de helft van de Boxtelaren doet vrijwilligerswerk, of geeft aan dit te hebben gedaan, blijkt uit een representatieve enquête van DeMooiBoxtelKrant. De voornaamste reden om geen vrijwilligerswerk te doen, is tijdgebrek. Opvallend is dat veel respondenten actief zijn in de mantelzorg maar dit niet zien als vrijwilligerswerk. De voornaamste redenen om wel vrijwilligerswerk te doen, zijn de sociale contacten, of het gevoel dat je anderen helpt.

Dit blijkt ook uit het soort vrijwilligerswerk dat mensen doen: zo zegt 41 procent van de ondervraagden dat zij vrijwillig actief zijn in het sociaal en cultureel werk. Slechts 2 procent van de respondenten geeft aan dat zij vrijwilligerswerk in de sector natuur en milieu doen. Die resultaten liggen in lijn met het landelijk gemiddelde.

Het argument dat vrijwilligers minder betrokken zouden zijn dan betaalde werknemers, kan in Boxtel van tafel worden geveegd. Bijna 80 procent van de ondervraagden vindt namelijk dat vrijwilligerswerk ook verplichtingen met zich meebrengt. Zeker in de zorgsector is het vrijwilligerswerk meer dan vrijblijvend een kopje koffie drinken. "Degene voor wie je het doet, rekent op je", vat een vrijwilliger het samen.

Geen tijd
Van de mensen die geen vrijwilligerswerk verrichten, geeft ruim 70 procent aan dat dit komt omdat ze er geen tijd voor hebben. Ook dit is in lijn met de landelijke resultaten. Opvallend is dat een aantal respondenten aangeeft dat ze actief zijn als mantelzorger en daardoor geen tijd meer hebben om vrijwilligerswerk te doen. Zij zien mantelzorg dus als iets anders dan vrijwilligerswerk.

Mensen die geen vrijwilliger zijn, lijken ook niet te paaien met geld: meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan dat zij niet meer vrijwilligerswerk zouden doen als daar een financiële compensatie van de overheid tegenover staat. Een aantal respondenten vindt dat vrijwilligerswerk beter kan worden gedaan door betaalde krachten: "Ik heb het idee dat steeds meer werk dat vroeger betaald werd, tegenwoordig door vrijwilligers gedaan wordt."

De meeste Boxtelaren vinden dan ook dat vrijwilligerswerk geen verplichting voor iedereen moet worden. "Als er zo veel behoefte aan vrijwilligers is, dan zouden er betaalde functies gecreëerd moeten worden", merkt een van de respondenten op. "Er zitten genoeg mensen in de WW die een betaalde baan willen."

De enquête is gehouden door bureau Top-Onderzoek en Tipmooiboxtel.nl. Op die website kun je je aanmelden als deelnemer aan toekomstige enquêtes.

Veel bewondering voor creativiteit tweede Dommeltheater

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Na het succes van de eerste editie kon een vervolg niet uitblijven en werd het Dommeltheater dit jaar voor de tweede maal gehouden. Het prachtige weer zorgde er zondag voor dat er veel volk op de been was om de bonte stoet, vergezeld van de omroeper die de tocht aankondigde en afsloot, op de Dommel te aanschouwen.

De vaartocht met zeventien vaartuigen leidde over de Dommel vanaf Kasteel Stapelen tot aan de glijgoot die onder de Mgr. Wilmerstraat doorloopt. Er waren zeer uiteenlopende acts en kunstuitingen te bewonderen. Het thema 'symfonie' werd op verschillende creatieve manieren uitgebeeld. 'Blik op de Dommel' trok ook ditmaal weer als een sliert van bierblikjes door het water en ook de creatie van Gerard Timmermans met Stapelen als poort van de stedendriehoek Den Bosch, Tilburg en Eindhoven oogstte veel bewondering. De slag om Boxtel uit 1794 werd uitgebeeld door de Boxtelse Cantorij. Kamerkoor Ratatouille gebruikte de riverdance als inspiratie en de puzzel van de Spelelier viel perfect in elkaar. Het is slechts een kleine greep uit de vele mooie en inventieve creaties die te zien waren zondag.

Ook enkele kikvorsmannen die op een waterlelie 'in symfonie' door de Dommel dobberden, konden op goedkeuring van het publiek rekenen. Dit publiek was massaal aanwezig op de Zwaanse Brug. Maar ook op andere plaatsen aan het water zochten toeschouwers een mooi plekje in de zon op om te kunnen genieten van de optocht, die zo'n anderhalf uur lang duurde.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Na de optocht kon er op diverse plaatsen aan de Dommel nog worden genoten van een drankje of een muziekje, zoals aan de Deken de Wijsstraat. Daarvan maakte het aanwezige publiek dan ook dankbaar gebruik.


Nogmaals aandacht voor inbraken in woningen en bedrijven. In de maand augustus is het aantal (pogingen tot) inbraken in woningen en bedrijven voor Boxtel behoorlijk gestegen. Waren er de afgelopen acht maanden gemiddeld negen inbraken, in augustus waren dat er maar liefst zestien.

Als je al eens slachtoffer was van een inbraak, weet je hoe dat voelt. Het idee dat vreemde mensen zonder jouw toestemming in je huis of bedrijf zijn geweest en hebben lopen snuffelen in jouw persoonlijke spullen. En de schade en ook nog eens een tijdrovende aangifte doen. En bedenk eens wat de impact voor jouw bedrijfsproces kan zijn na een bedrijfsinbraak. Wat zijn de gevolgen als je gereedschap, laptop of een deel van je voorraad is gestolen of vernield? Of de gevolgen voor scholen en leerlingen als examens of proefwerken zijn gestolen. Als de verzekering dan gemiddeld ook nog maar eens een derde van de schade uitkeert, geeft een inbraak ellende en kost geld, veel geld! Kortom, een inbraak heeft altijd een behoorlijke impact.

Het is goed om tijdig de juiste maatregelen te nemen om de kans op een inbraak te verkleinen. Goed hang- en sluitwerk, maar ook een goed elektronisch inbraaksysteem kan daarbij helpen. Laat dit aanleggen door een professioneel bedrijf; voor de kosten hoef je dat tegenwoordig niet te laten.

Ik merk in de praktijk dat huiseigenaren eerder extra beveiliging aanschaffen dan huurders. Dit heeft er vaak mee te maken dat huurders vinden dat de eigenaar hier verantwoordelijk voor is. Ik denk dat woningbouwverenigingen en particuliere verhuurders verplicht moeten worden om een huis te voorzien van goed hang- en sluitwerk. Vorige maand heb ik voor een makelaar een aantal van zijn huurpanden mogen beoordelen en een advies gegeven. Ik heb samen met de huurders en de makelaar de mogelijkheden besproken en nu worden de woningen en bedrijven beter beveiligd.

Ook als straat, blok of wijk kun je nadenken of je laten adviseren over veiligheidsmaatregelen. Het gezamenlijk aanpakken of inkopen van extra beveiliging kan vaak grote voordelen of kortingen opleveren. Volgende week is het de 'Nationale week van de Veiligheid'. In deze week wordt onder andere door gemeenten extra aandacht gevraagd om met elkaar eens goed na te denken over (kosteloze) oplossingen om de veiligheid in de straat, wijk, buurt of gemeente te verbeteren. Helaas doet de gemeente Boxtel dit jaar nog niet mee. Volgend jaar wel?

O ja, en dan nog dit. Nog steeds zijn wij vaak niet zorgvuldig als wij onze pincode intoetsen. Hierdoor achterhalen criminelen eenvoudig je pincode. Later stelen ze je pas en halen je rekening leeg. Helaas zijn vooral ouderen hier slachtoffer van. Scherm daarom altijd het toetsenbord af al je de pincode intoetst. Staat iemand te dichtbij, vraag dan of diegene een stap naar achter wil doen of laat de kassière dit vragen.


Brandweerkorps Boxtel zevende van Nederland bij brandweerwedstrijden

Boxtel/Reuver - De wedstrijdploeg van brandweer Boxtel arriveerde zaterdagochtend 26 september rond 7.00 uur bij de brandweerkazerne aan de Kapellerweg in Reuver. Hier werden de Boxtelaren warm ontvangen door leden van de plaatselijke brandweervereniging. Terwijl de wedstrijdploegleden zich klaarmaakten voor de grote finale, werd het publiek alvast naar de wedstrijdlocatie gebracht.

Scenario Reuver
In de rijbak van Manege De Vossenkuil in Reuver was een man met zijn arm bekneld komen te zitten onder een paardentrailer. Op het moment dat het ongeluk gebeurde, werd er ook gewerkt in de werkplaats van de manege. Met drie personen werden wedstrijdpalen afgebrand. Toen een van hen poolshoogte ging nemen na het geschreeuw vergat deze zijn brander uit te zetten. Hierdoor ontstond brand in de werkplaats met een doorslag. Bij aankomst werden de brandweerlieden opgevangen door deze man die hen van veel informatie kon verzien. Voor de ingang van de werkplaats lag een brandende jas op de grond, één van de slachtoffers kon gevonden worden in de nabijgelegen sloot. Nadat een binnenaanval werd ingezet om de rookgassen te koelen kon met de tweede straal een buitenaanval worden gedaan om vervolgens de brandhaard af te blussen. Na het omschakelen tussen brand en hulpverlening kon begonnen worden met het bevrijden van de man. Het voertuig werd voldoende gestabiliseerd en de pony uit de trailer gehaald, waarna de man in samenwerking met de ambulancedienst uit zijn benarde positie kon worden bevrijd. Nadat het incident was overgedragen en alle gebruikte materialen waren ingepakt kon worden ingerukt.

Na afloop van de gespeelde vaardigheidstoets werd nog gekeken naar de volgende deelnemende wedstrijdploeg. Vervolgens verplaatste de wedstrijdploeg van Boxtel zich samen met de grote groep supporters naar vakantiepark De Lommerbergen waar van allerlei faciliteiten gebruik kon worden gemaakt. Voor zowel jong als oud was er van alles te beleven. Naast het genieten op het zonovergoten terras, werd er gezwommen in het subtropisch zwemparadijs en gespeeld in de speeltuin. Ook op de bowlingbaan ging men onderling de strijd om de winst aan. Enkele fanatiekelingen zochten een mooi plekje op langs de Maas waar werd gevist. Later werd er gezamenlijk afgesloten in het buffetrestaurant van het vakantiepark waarna men terugging naar de manege aan de Bergerhofweg voor de prijsuitreiking.

Rond 19.30 uur werd begonnen met de prijsuitreiking. Nadat enkele dankwoorden waren uitgesproken door regionaal wedstrijdleider Willy Piepenbrock was het woord aan de jury die uitleg gaf over het wedstrijdscenario zoals zij dit voor ogen hadden. Toen de spanning steeg was uiteindelijk het woord aan de Burgemeester Petra Dassen-Housen van de gemeente Beesel die de einduitslag bekend maakte. De wedstrijdploeg Boxtel 2 (Brandweer Brabant-Noord) behaalde een welverdiende zevende plaats. Het landskampioenschap in de klasse 112 werd gewonnen door de brandweer van Putten. De wedstrijdploegen Zeist 2 en Sprang-Capelle werden tweede en derde.

De wedstrijdploeg die afgelopen zaterdag deelnam aan de landelijke vaardigheidstoetsen klasse 112 in Reuver bestond uit: Bevelvoerder Bob Leermakers, Chauffeur/pompbediende Wilbert van der Pasch, Manschap nummer 1 Marcel van Pinxteren, Manschap nummer 2 Peter de Pagter, Manschap nummer 3 Nicky Roestenburg, Manschap nummer 4 Emiel van de Ven. Thea Kluijtmans en Jasper Derks waren de reservespelers van deze wedstrijdploeg.

Auto rijdt tegen boom op Oirschotseweg

Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Zondagnacht rond 03.15 uur rukten de hulpdiensten uit voor een ongeval op de Oirschotseweg in Boxtel. Een auto was op een recht stuk weg door nog onbekende oorzaak op een boom gebotst en liep daarbij zeer veel schade op.

Deze bij artikel brandweer Foto: Sander van Gils
Foto: Michael van Hoof
Foto: Michael van Hoof
Foto: Michael van Hoof
Foto: Michael van Hoof
Deze bij eerste artikel gebruiken Foto: Michael van Hoof
Foto: Michael van Hoof
Foto: Michael van Hoof

De politie meldt dat de 19 jaar oude bestuurder uit Oirschot gewond raakte en door een ambulance naar het ziekenhuis is gebracht. De auto is afgesleept door een bergingsbedrijf.

Automobilist ramt lantaarnpaal en rijdt door

Boxtel - Op de Brederodeweg botste zaterdagavond laat een bestelbus op een lantaarnpaal. Kort voor 23.30 uur haalde de bestuurder van de bestelbus enkele fietsers in waarna hij links van de weg op de paal botste. Terwijl de lantaarnpaal volledig afbrak en op de rijbaan terecht kwam nam de bestuurder het hazenpad en vluchtte in zijn bestelbus weg in de richting van de Fellenoord.

Passanten alarmeerden de politie en beveiligden het incident om te voorkomen dat andere weggebruikers op de afgebroken paal reden. Na een korte zoektocht werd de beschadigde bestelbus aan de Kloosterwijde aangetroffen, op dat moment was van de inzittende geen spoor te vinden. Met vereende mankracht werd de paal in de berm gelegd en kon de weg worden vrijgegeven nadat de politie het wegdek had schoongeveegd.

Waarom de bestelbus doorreed is niet bekend. De politie is een onderzoek gestart. Door de duidelijke omschrijving van de getuige kon men zaterdagavond met alle zekerheid vaststellen dat de aangetroffen bestelbus op de Kloosterweide de bus is geweest die het ongeval heeft veroorzaakt. Tegen de bestuurder zal proces verbaal worden opgemaakt voor het doorrijden na een ongeval en ook zullen de kosten voor het vervangen van de lantaarnpaal op hem verhaald worden.

Bonte festiviteiten bij Herfstfair

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - De Herfstfair van Boxtel Vooruit vindt dit jaar plaats op zondag 4 oktober. Vorig jaar is de fair met veel enthousiasme ontvangen en dit jaar gaat er nog een tandje bij, aldus Boxtel Vooruit.

Ook dit jaar heeft de Herfstfair weer mooie dingen te bieden. Zoals bijvoorbeeld lekker eten, maar ook op het gebied van sfeer. Boxtel Vooruit verkoopt zelfgemaakte taarten voor het goede doel.

Vlnr: Cheryll van Weert, Willemijn Wijdenes, Eric van den Broek, Peter van de Wiel, Jef van Stratum, Thieu van Tooren en Marloes van de Wetering. Foto: Sander van Kasteren

Nieuw dit jaar zijn onder andere 'Tas van m'n hart' van LABÉ, Biertje van de Saek van Evert Harmeling en Luuk van Hal en 'Geen Kind aan de kant' waarbij van oude kleding nieuwe kleding is gemaakt.

Aftrap Duurzame Week Boxtel
In de boomgaard zal ook het startsein voor de Duurzame Week Boxtel (DWB) worden gegeven. Alle bezoekers krijgen de eerste Duurzame Kaart met een overzicht van historische en actuele projecten en organisaties.

Bomvol weekend
De winkels in het centrum zullen open zijn op deze extra koopzondag. En naast de geopende winkels in de winkelstraten maken enkele ondernemers ook actief deel uit van de fair op de Markt. Bovendien zal kunstroute de Rode Draad op 3 en 4 oktober wederom te bezoeken zijn (te herkennen aan de rode ballonnen). Op zondag, tijdens de herfstfair, heropent Wereldwinkel Boxtel ook zijn geheel vernieuwde zaak. Na drie weken van breken, timmeren, schilderen en herinrichten zal burgemeester Mark Buijs de winkel om 12.00 uur heropenen.

Kinderprogramma
Kinderen kunnen flessen en potjes versieren en er kan met vilt worden geknutseld. In het kader van dierendag is er dit jaar een extra leuke deelnemer: de Dierenclub. Die biedt kinderen en ouders gratis de gelegenheid om op de foto te gaan met hun hond of de grote panda-mascotte.

Flyers met daarin informatie over de diverse activiteiten zijn te verkrijgen bij winkeliers en horecagelegenheden. Uiteraard zijn er ook nog flyers verkrijgbaar op 4 oktober bij de stand van Boxtel Vooruit. Kijk voor meer informatie op www.boxtel-vooruit.nl.

Deelnemers Rode Draad

Boxtel - Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober wordt in en om het centrum van Boxtel de 13e editie van de Kunst- en Cultuurroute 'De Rode Draad' gehouden.

Op 29 locaties wordt een enorm aantal verschillende kunstwerken geëxposeerd. Ruim 60 professionele- en amateurkunstenaars tonen schilderijen, beelden, foto's en andere kunstobjecten. De locaties zijn geopend van 11.00 tot 17.00 uur, zowel op zaterdag als op zondag. De tentoonstellingen zijn te herkennen aan de rode ballonnen.

Deelnemers Rode Draad Route:
Hendrik Verheeslaan 70: Ferdy Steger (schilderijen)
Robert Schumanlaan 6: Toon Stalpers (schilderijen)
Rechterstraat 67, Art Gallery Truusje: Ineke Platel, Dick van Donselaar, Truusje (schilderijen), Gerda Fraanje (beelden)
Rechterstraat 32, Wereldwinkel: Elman Alijev (schilderijen)
Rechterstraat 26: Diverse kunstenaars uit Wittlich
Rechterstraat 24, Pour Vous: Agnes Savelkouls (keramiek)
Croonpassage: Fototentoonstelling fotoclub Boxtel
Markt 32-33, Restaurant "De Waag": Gerda van Boeckel, Frans van Gevel (schilderijen), Geerie Versantvoort (beelden)
Markt 29, Woninginrichting Den Ouden: An van der Leije (beelden), Henk van Stuivenberg (schilderijen)
Markt 25, HavemanKunst: Catharina van Ameijde, Monique Doorakkers, Liesbeth Oudshoorn (schilderijen), Bert Josquin (gemengde technieken)
Markt 10, Filipe Mode: Liesbeth Serlie, Angelique Breukel (schilderijen), Astrid van Herwijnen, Ton van Sprang (beelden)
Clarissenstraat 16 Cursisten "De Ruimte": o.a. Natalja van de Louw en Christel van Tooren
Clarissenstraat 18, "De Schakel": Co van Druten (keramiek), Johan Nieuwenhuijzen (aquarellen)
Clarissenstraat 18, Protestantse kerk: Ton Verstraten, Paul Maas (schilderijen)
Clarissenstraat 39, KunstCentrum Boxtel: Gerda Fraanje, Inge Coolen, Frans van de Gevel, John Vos, Jory Kerssens, Helma Broekhof (schilderijen), Annelies Meijers, Paul Simons, Marianne van den Berg (beelden), Carla Bogaard-Vos (glasobjecten), Nanda van Alebeek (tuinobjecten)
Bosscheweg 3: Karel Snijders (schilderijen)
Molenweide 1: Kees Voermans (lichtornamenten), Jan en Wies Goossens (beelden)
Molenstraat 22: Herman Deckers (beelden)
Stationsstraat 28A, "Tinks": Schilderijen, kaarten en dergelijke door mensen met een beperking
Prins Hendrikstraat 43 - Kunstlicht '99
Stationstraat 80, Galerie "La Veritá": Rocco Ancarola (tekeningen, schilderijen, beelden)
Breukelsestraat 3: Kijkvenster
Breukelsestraat 5A, De Expositie: Diverse kunstenaars
Breukelsestraat 12, Bosch wijnkopers: Theo Donhuysen (schilderijen)
Wilhelminastraat 1A: Cor van Geffen, Gerben Copal (schilderijen)
Ons Doelstraat 14: Francien van der Veer (schilderijen)
Baroniestraat 32, Het Atelier: Jacqueline Thomassen, Hanny de Leijer (schilderijen)
Baroniestraat 36: Corrie van Esch (schilderijen, objecten), Gerard van Esch (keramiek)
Baroniestraat 18, MuBo museum (niet gratis): Pierre Janssen (schilderijen)

'Boxtel bruist van de duurzame initiatieven'

Boxtel - Duurzame Week Boxtel (DWB) gaat 4 oktober tijdens de Herfstfair in de Boomgaard bij het gemeentehuis van start. 'Omdat Boxtel vooruit moet' is de slogan tijdens deze week. Alle bezoekers krijgen een Duurzame Kaart met een overzicht van historische en actuele projecten en organisaties.

Veel duurzame initiatieven en organisaties werken samen om een interessant programma te kunnen bieden in de Duurzame Week Boxtel. Coördinator Mirjam Bemelmans: "We hadden graag nog meer samenwerking gehad met de organisatie van het Herfstfestijn, maar dat zat er dit jaar niet in. Hopelijk volgend jaar; een beter milieu moeten we toch met zijn allen doen!"

Het programma is als volgt:

Donderdag 1 oktober
20.15 uur: Duurzame Noten; concert van Eric Schoones. Entree: 10 euro. Protestantse kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel.

Zaterdag 3 oktober - 11 oktober
Doorlopend: Tentoonstelling over bijen in de bibliotheek.

Zondag 4 oktober
12.00 uur: Officiële aftrap van de Duurzame Week Boxtel met de presentatie van de Duurzame Kaart Boxtel door wethouder Peter van de Wiel.

12.00 uur: Proeverij van oude soorten appels en peren en sap persen in de Oude Boomgaard.

Foodwalk door Boxtel Oost.

Schaliegasvrij Boxtel viert dat er de komende vijf jaar geen schaliegaswinning in Nederland mag plaats vinden. Voor iedereen zonnebloemen, geoogst op de voormalige proefboorlokatie.

Goed gesprek Herenboeren Boxtel over gezamenlijk een boerderij runnen.

Dinsdag 6 oktober
19.30-22.00 uur: Film: 'Queen of the Sun, what are bees telling us?' Entree: 5 euro. Bibliotheek Boxtel.

Woensdag 7 oktober
12.00-15.00 uur. Repaircafé. Gemeenschapshuis De Rots.

Donderdag 8 oktober
Informatiemiddag over het opzetten van buurtmoestuinen bij het gemeentehuis.

Vrijdag 9 oktober
10.00-18.00 uur: tweedaagse expositie Kunstlicht'99. Speciaal voor kinderen is er een Groendoenpaviljoen dat natuur en kunst verbindt.

Zaterdag 10 oktober
10.00-18.00 uur: Kunstlicht'99.

9.00-11.00 uur: Ophaalactie voor zwerfvuil georganiseerd door Vereniging De Dommel door Boxtel.

11.55 uur: Lintjesregen voor de bomen. Ook wethouder Eric van de Broek zal hierbij aanwezig zijn. Markt- hoek VVV.

12.00-17.00 uur: Groendoenpaviljoen op de Markt.

14.00-17.00 uur: Kinderworkshop windgong van afval maken, Van Coothhoeve op De Kleine Aarde.

14.00-17.00 uur: ALV van Energie Coöperatie Boxtel (ECB). Om 15.00 uur de Algemene ledenvergadering en van 16.00-17.00 uur een informatiebijeenkomst voor pioniers die energieneutraal willen wonen. Café Rembrandt

Op boxtel.transitiontowns.nl staat het volledige programma.

De Duurzame Week wil geen papier voor folders gebruiken en promoot het evenement daarom enkel op Twitter met de hashtags #wvdd15Boxtel en #dvdd15 en posts op www.facebook.com/deDagvandeDuurzaamheid.

Pocketboekje Boxtelse centrumhoreca gepresenteerd

Boxtel - Op het gemeentehuis in Boxtel is maandagmiddag het nieuwe pocketboekje 'Beleef bourgondisch Boxtel' onthuld.

Bij de presentatie waren naast de makers/initiatiefnemers Marloes van de Wetering en Marieke Maas van Beleef Boxtel, fotografe Cheryll van Weert, Thieu van Tooren van Link Ontwerpers, centrummanager Jef van Stratum en tekstschrijver Willemijn Wijdenes ook wethouders Eric van den Broek en Peter van de Wiel aanwezig. Het boekje onderstreept de kwaliteit en het gevarieerde horeca-aanbod in het centrum van Boxtel.

Volgens wethouder Peter van de Wiel is het boekje een toonbeeld van hoe horecagelegenheden in het centrum van Boxtel samenwerken om zo hun eigen zaak, maar ook Boxtel in het algemeen op de kaart te kunnen zetten: "Er zijn enkel in het centrum al meer dan veertig horecagelegenheden aanwezig. Bovendien is de bevolking erg positief over de Boxtelse horeca." Volgens de wethouder biedt de samenwerking tussen de horecazaken in combinatie met het informatieboekje een kans om nog meer mensen naar het centrum te lokken.

Tijdens de Herfstfair op 4 oktober zal burgemeester Mark Buijs om 14.00 uur het eerste exemplaar officieel overhandigen aan de markthoreca bij Café Markzicht. Dit zal gepaard gaan met de lancering van een nieuwe, unieke Boxtelse lekkernij.

Gevarieerd trainen met Crossfit

Sportieve hype nu ook in Boxtel

Boxtel - Crossfit Boxtel opende 27 september haar deuren aan de Baroniestraat 105h. Daarmee is deze razend populaire, gevarieerde manier van sporten nu ook in Boxtel te beoefenen. Crossfitten is momenteel enorm in trek en kan rekenen op veel aandacht. Eigenaar Joey Soeterings vertelt over de sportieve hype van dit moment.

Crossfit is voor alle leeftijden en voor ieder niveau, maar is vooral populair bij mensen tussen de 20 en de 40 jaar oud. Ook vrouwen van rond de 50 tonen bijzondere interesse. "Crossfit is misschien nieuw in Boxtel, maar het is een internationaal concept. Er zijn zelfs wk's in, die erg goed worden bezocht", begint Soeterings. ''Crossfit komt neer op het doen van constant gevarieerde, functionele bewegingen die op hoge intensiteit uitgevoerd worden. Vandaar de leus: 'onze specialiteit is om niet te specialiseren'."

Dat is ook de reden waarom Soeterings zelf is gaan crossfitten: ''Dat gevarieerde karakter spreekt me heel erg aan. En toen ik eenmaal begon, gingen mijn resultaten gigantisch omhoog. Ik ben zelf een tijdje personal trainer geweest en zag het crossfit over komen waaien naar Nederland. Ik sta bovendien open om nieuwe dingen te proberen." Zo ontstond het idee om zelf een crossfit te beginnen in Boxtel. Soeterings behaalde zijn benodigde certificaten en 27 september was het zo ver; Crossfit Boxtel opende haar deuren.

Binnen het 'crossfitten' zijn verschillende disciplines die beurtelings in het programma aan bod komen, zoals powerliften, turnen, olympisch gewichtheffen, kids, defence, roeien en mobiliteit.

Er is bij Crossfit Boxtel altijd begeleiding aanwezig. De eerste proefles is gratis, je mag het altijd vrijblijvend proberen. Er zijn zowel groepslessen en zelfstandige lessen. Crossfit Boxtel is op maandag tot en met vrijdag geopend van 8.00 tot 11.00 uur en van 17.00 tot 21.00 uur. In het weekend kun je er van 9.00 tot 13.00 uur terecht. Kijk voor meer informatie op www.crossfitboxtel.nl.

Interessante uitkomst senioren onderzoek bij Boxtel Oost Dag

Boxtel - Tijdens de Boxtel Oost Dag (zie pagina 13) is door een werkgroep van de Stichting Ouderen in Regie voorlichting gegeven over de plannen die deze stichting heeft op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Kern van het verhaal van deze binnenkort officieel op te richten stichting is dat men uitgaat van de eigen regie van en door senioren op het gebied van wonen, zorg en welzijn.

De stichting is qua opzet en werkwijze uniek in Boxtel en voegt zeker iets toe aan de al bestaande organisaties op dat terrein. De stichting bestaat uit senioren die zelf de regie willen houden op het gebied van wonen, welzijn en zorg. De stichting praat niet over of namens senioren, maar met senioren en geeft hen voluit de ruimte zelf te bepalen hoe bijvoorbeeld hun woontoekomst eruit moet zien.

Behoeftepeiling
Op de Boxtel Oost Dag heeft een aantal leden van de werkgroep 'Zorg voor Elkaar' vanuit Ouderen in Regie een onderzoek onder senioren tussen de vijftig en tachtig jaar gehouden om hun mening te peilen. Uit het onderzoek waaraan bijna tweehonderd senioren hebben meegedaan, bleek dat 75 procent nagedacht heeft over hun woontoekomst als senior.
Daarnaast gaf eveneens 75 procent van de passanten aan dat men graag zelf de regie wil houden en dat men mee zou willen werken aan het onderling verlenen van diensten en eenvoudige zorg in hun straat, buurt of wijk. Daarnaast werd ook de vraag gesteld of men geïnteresseerd is in het zich aansluiten bij een nog op te richten zorgcoöperatie die onderling zorg organiseert en inkoopt. Ook hierop werd door ruim 75 procent van de respondenten positief gereageerd.

Boxtel Oost
Omdat het onderzoek in Boxtel Oost werd gehouden is ook de vraag gesteld of men in deze wijk woont, hieruit bleek dat bij 65 procent van de respondenten het geval te zijn. De werkgroep 'Zorg voor Elkaar' is tevreden met deze uitslag en voelt zich daardoor gesterkt in hun opvattingen dat wonen, welzijn en zorg op basis van meer eigen regie de toekomst heeft.
Binnenkort gaat deze werkgroep een gericht onderzoek doen in een deel van Boxtel Oost, dat als pilot geldt voor het peilen van de werkelijke behoefte en medewerking van bewoners in de wijk naar het vormen van het coöperatief, het organiseren van ondersteuning en de zorg voor en door senioren. De uitkomsten van het gehouden onderzoek tijdens de Boxtel Oost Dag zijn een mooie graadmeter om het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien.

Wil je meer informatie over de precieze uitslag van de gehouden peiling of over de opzet van ouderen in regie, stuur dan een e-mail naar oudereninregie@outlook.com.

Inloopochtend Bibliotheek voor jonge kinderen en ouders op 9 oktober

Foto: NSGK

Boxtel - In het kader van de landelijke Kinderboekenweek, die op 7 oktober van start gaat, houdt de Boxtelse bibliotheek een speciale inloopochtend voor baby's en peuters en hun ouders. De inloopochtend is op vrijdag 9 oktober

Er wordt tijdens de inloopochtend onder andere aandacht besteed aan het programma 'Boekstart' en aan de 'Voorleesfiets'. Speciaal voor de inloopochtend zijn er vrijwilligers aanwezig die de kinderen voorlezen.

Boekstart en de Voorleesfiets zijn beiden programma's om baby's en peuters al op jonge leeftijd in contact te brengen met het lezen van boeken.

Tijdens de inloopochtend zijn er voor de ouders ook hoeken ingericht met informatiebrochures en boeken over opvoeden, lezen en voorlezen en is er de kans om meer te leren over spraak- en taalontwikkeling.

De ochtend begint om 10.00 uur en zal tot ongeveer 12.00 uur duren. Toegang tot de inloopochtend is gratis.

Kleurrijke Kermes bij Verpleeghuis Sefkat

Boxtel - Bij Verpleeghuis Sefkat wordt zondag 11 oktober een mulitculturele 'Kermes' gehouden. Deze kleurrijke braderie keert jaarlijks terug en trekt naast familie en verwanten van de cliënten van Zorggroep Elde, ook jaarlijks veel bezoekers Boxtel. De Kermes duurt van 11.00 tot 18.00 uur.

Naast vers bereide, traditionele deegwaren als Turkse pizza en gözleme zijn er elk jaar verschillende kraampjes met onder meer authentieke sjaaltjes en kleding. Vorig jaar was de Kermes met een opkomst van ruim 200 bezoekers een groot succes.

Ook voor kinderen valt er veel te beleven. Zo zijn er activiteiten speciaal voor hen en is er een speelhoek voor ze ingericht.

De opbrengst van de Kermes komt ten goede aan activiteiten voor de bewoners van Verpleeghuis Sefkat, een zorglocatie van Zorggroep Elde waar zware zorg wordt geboden aan met name Turkse en Marokkaanse ouderen in een herkenbare omgeving. Sefkat is daarin als standalone verpleeghuis uniek in Nederland.

Dieren aaien bij geitenwei op dierendag

Boxtel - Op zondag 4 oktober is het weer dierendag. Dat betekent voor de dieren op de geitenwei in Selissen dat ze extra aandacht krijgen.

Vanaf 10.30 tot 13.30 uur kunnen de bezoekers dierendag samen met de dieren op de geitenwei vieren. Jong en oud is welkom en wordt ontvangen door verschillende vrijwilligers. Die leggen bij binnenkomst uit hoe de aanwezige dieren op de geitenwei leven en geven informatie over de beestenboel.

Daarna is er de mogelijkheid om de dieren te verwennen door ze te voeren of een extra knuffel te geven. Ook is er de mogelijkheid om de dieren te adopteren, waarover ter plekke uitleg zal worden gegeven. Tijdens deze feestelijke activiteit zal de Boxtel City Band een optreden verzorgen. Uiteraard zullen er een hapje en drankje te verkrijgen zijn in de recreatieruimte.

Kinderboekenweek

Inloopochtend Bibliotheek voor jonge kinderen en ouders op 9 oktober

Boxtel - De Boxtelse bibliotheek heeft op vrijdag 9 oktober een speciale inloopochtend voor baby's, peuters en kleuters tot 4 jaar en hun ouders. Er wordt die ochtend onder andere aandacht besteed aan het programma Boekstart en de voorleesfiets, en er zijn vrijwilligers aanwezig die de kinderen voorlezen. Daarnaast zijn er voor de ouders ook hoeken met informatie over opvoeden, lezen en voorlezen en is er de kans om meer te leren over spraak- en taalontwikkeling. De ochtend begint om 10:00, zal tot ongeveer 12:00 duren en de toegang is gratis.


Persbericht: Stapel op Voorlezen

Persbericht: Stapel op Voorlezen

Stapel op voorlezen

Na de succesvolle voorleesmomenten voor peuters en kleuters in de Spiegeltent die in de periode voor de zomervakantie in het park van kasteel Stapelen stond, is er weer een nieuw initiatief ontplooid rondom voorlezen.

Op een zestal woensdagmiddagen kunnen kinderen in de leeftijd van 2 tot 5 jaar met hun ouder(s) genieten van een gezellige voorleesactiviteit.

Iedere keer is er natuurlijk een andere voorlezer met een ander prentenboek!

Natuurlijk wordt er ook gezorgd voor iets te drinken voor kinderen en volwassenen.

Ben je ook zo benieuwd naar het verhaal van Roek de Ridder? Kom dan luisteren op 7 oktober a.s.. Het verhaal wordt voorgelezen door Joop van der Pol.

Woensdagmiddag 7 okt., 14:30 – 15.30 uur

Locatie: appartement op Stapelen

Kosten: €2,50

Verlies voor JRC Heren 1 in slotseconden

Foto: Frank Schellekens

Boxtel - Het eerste herenteam van basketbalclub JRC Boxtel speelde zondag de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Den Dungk. Na een felle wedstrijd waarin JRC constant voor had gestaan, verloor de Boxtelse ploeg in de slotseconden alsnog met 65-67.

De afgelopen jaren waren de wedstrijden tussen JRC en Den Dungk altijd ware streekderby's. Het was vooraf onbekend hoe de verhoudingen zouden liggen, aangezien het team van JRC belangrijke wisselingen had ondergaan. De wedstrijd stond onder leiding van twee zeer ervaren scheidsrechters op dit niveau, die hun handen vol hadden aan de fysieke wedstrijd. Voor de wedstrijd mocht 'jeugdspeler van de week' Jorik Leijten de spelers en scheidsrechters een hand schudden, om vervolgens de rest van de wedstrijd vanaf de bank mee te beleven.

Het eerste kwart begon aftastend, waarbij beide teams hard werkten, maar ongelukkig waren in de afronding. Den Dungk wist de eerste vijf minuten slechts te scoren met drie driepunters, waar JRC het dichter bij de basket zocht. Toen JRC een 9-0 run plaatste werd een voorzichtig gaatje geslagen. De stand na het eerste kwart was voor JRC boven verwachting, 21-12.

JRC zat goed in de wedstrijd en merkte dat Den Dungk veel overtredingen nodig had om JRC af te stoppen. De talentvolle center Ian Rooth startte het tweede kwart goed met krachtige aanvallen naar de basket die Den Dungk slechts met overtredingen af kon stoppen. JRC liep verder uit op Den Dungk en de bezoekers besloten om een zone-verdediging te gaan spelen. Teun van Loon wist hier wel raad mee en schoot direct twee driepunters raak. Beide ploegen gingen rusten bij een stand van 41-26.

JRC speelde een goede wedstrijd en kon met vertrouwen aan de tweede helft beginnen. Den Dungk ging inderdaad over het hele veld verdedigen, gebruikte meer fysieke kracht en verdedigde feller op de bal. De gastheren bleken niet onder de indruk en wisten, onder leiding van nieuwe aanwinst Mitchel Hendriks, de voorsprong van vijftien punten te consolideren tot halverwege het derde kwart. Helaas viel Hendriks geblesseerd uit doordat hij ongelukkig terechtkwam na een overtreding op hem in een fast break. In het vervolg van het kwart scoorde Den Dungk makkelijker dan JRC, maar wisten de Boxtelse spelers aan het eind een voorsprong van negen punten over te houden, 53-44.

Het begin van het laatste kwart werd gekenmerkt door een strakke verdediging door beide ploegen, waardoor Den Dungk slechts één keer wist te scoren in vijf minuten en JRC slechts vier keer uit vrije worpen. Met nog vijf minuten te spelen was de stand 57-46. Bij Den Dungk stond Dennis Akerboom op; met twee harde dunks dwars door de Boxtelse verdediging bracht hij het vertrouwen terug in de ploeg van de bezoekers. Namens JRC scoorde alleen aanvoerder Coen van der Meijden nog uit vrije worpen. Den Dungk bleef als team spelen en wist drie seconden voor tijd gelijk te maken met een driepunter. In een time-out werd overlegd hoe JRC zou proberen te scoren in de laatste drie seconden. De tactiek werd goed uitgevoerd en JRC kwam nog tot een schotpoging, die helaas werd gemist. Dit betekende dat er verlengd moest worden.

Dezelfde tien spelers keerden terug op het veld om deze echte derby te beslissen. JRC nam via Teun van Loon een voorsprong. Bij Den Dungk antwoordde Jordi Weekers, die tot dan toe vijf punten had gemaakt, met een driepunter. Namen JRC scoorden Felix Stegeman en Coen van der Meijden, waardoor JRC een voorsprong pakte van 65-62 met nog één minuut te spelen. In de laatste minuut van de verlenging scoorde Jordi Weekers weer een driepunter namens de bezoekers, waardoor er weer een gelijke stand op het bord stond. Den Dungk had in de slotseconden van de wedstrijd weer balbezit en opnieuw scoorde Weekers waardoor de bezoekers voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong kwamen en de wedstrijd wonnen met 65-67.

JRC-coach Miquel Oliviera was ondanks het verlies tevreden over het spel van het team: "Vandaag hebben we bewezen dat we, ook in de nieuwe samenstelling, voor geen enkel team in de competitie onder hoeven te doen."


Afstraffing voor LSV

Lennisheuvel - Normaal gesproken zou je zeggen dat de Lennisheuvelaren zich moesten schamen na een 0-10 nederlaag, maar in dit geval is het toch eigenlijk MULO dat zich moet schamen.

De grootste club van Helmond met meer dan 1400 leden, hoort met de talenten die zondag op het veld stonden absoluut niet in de laagste klasse van het amateurvoetbal thuis. Met nog geen enkel tegendoelpunt en een gemiddelde van negen doelpunten per wedstrijd zijn zij de onbetwiste koploper in deze klasse.

In de eerste helft wist LSV zich met veel passie en inzet nog aardig staande te houden, maar naar mate de wedstrijd vorderde was het verschil in kwaliteit niet meer te compenseren en kwamen uiteindelijk toch nog de dubbele cijfers op het scorebord.

LSV treft het niet met de competitiestart, want aanstaande zondag wacht de uitwedstrijd tegen VOW, de tweede club in deze competitie met opmerkelijk positieve resultaten.

Jeugd Taverbo geeft zich niet gewonnen

Boxtel/Stiphout - Het lukte het eerste jeugdteam zaterdag niet om hun voorsprong in het klassement vast te houden. In de eerste wedstrijden had het team geen grip op het spel van de tegenstanders. Lars de Laat en Dani de Rooij herpakten zich echter na deze slechte start en zetten het dubbelspel om in winst. Remco Rooijakkers voegde hier in de daaropvolgende partij nog een punt aan toe.

Het tweede gedeelte van de wedstrijden verliep moeizaam, maar na een aantal spannende vijfsetters konden Dani de Rooij en Lars de Laat ieder toch nog één partij op hun naam zetten.
Uit bij Return Oss sleepte het tweede jeugdteam er nipt een gelijkspel uit. Rick van der Schoot was goed voor twee partijen en Niels Wesseling en Lars Strik voegden hier ieder nog een punt aan toe. Ook de punten van de dubbel gingen mee naar Boxtel. Bovendien plaatste Dani de Rooij zich zondag in Waalwijk voor de tweede ronde van de Nationale Jeugdmeerkampen die gespeeld worden op zondag 11 oktober. Lars de Laat kwam helaas net één gewonnen partij tekort voor deze volgende ronde.

21 / 24

Bridge: Bridgeclub Boxtel, 22 september A-lijn: 1. H. de Vries & M. vd Westelaken 61,56% 2. J. de Wolf & M. vd Meijden 61,46% 3. J. van Oosterhout-van Tartwijk & M. Soederhuizen-Penning 59,58%. B-lijn: 1. T. vd Sande-Schoenmakers & N. Knijnenburg-Beurner 62,50% 2. W. de Langen-Ijpelaar & T. van Roosmalen-Hurks 57,92% 3. J. Sebregts & C. Nienhuis 57,08% C-lijn: 1. M. vd Linden-vd Schoor & W. de Wolf-van Tintelen 61,53% 2. B. Dragt-Bouwman & H. Dragt 60,69% 3. I. Boom & T. Bosveld-Tiellemans 60,00% Bridgeclub Boxtel, 24 september A-lijn: 1. Ans & Ben Kuilman 59,92% 2. A. Walbeek-Tobé & T. Walbeek 55,56% 3. J. Jansen-Loonen & R. Koenders-van Uum 55,19% B-lijn: 1. G. vd Bosch & G. vd Bosch-vd Meulen 58,63% 2. T. van Alphen & S. van Alphen-vd Ven 54,90% 3. J. van Dijk-Brok & J. vd Honert-Nijssen 53,75% C-lijn: 1. T.Godding-Moors & S. Mols 64,81% 2. P. vd Pasch & R. vd Pasch-Dollevoet 57,81% 3. H. Hoogers & G. Meys-van Dijk 53,38% Bridgeclub Rembrandt, 22 september A-lijn: 1.J. Fischer & H. Maas 75,00% 2.J. Clercx & A. Feenstra 58,85% 3.T. vd Lans & W. vd Lans-Verberne 52,08% B-lijn: 1.Paul & Marie Jose Ronde 60,42% 2.E. Kemna & D. Landman 58,85% 3.J. van Doorn & J. vd Biggelaar-Schuurmans 57,29% Bridgeclub Revanche, 22 september A-lijn: 1. R. Dankers & F. Sedee 63,54% 2. S. Tempels-Walchenbach & J. Sweere 57,64% 3. G. vd Meer-Gaarman & P. Raaijmakers 54,51% B-lijn: 1. C. Pastoor & L. Frankevijle-van Dongen 63,37% 2. T. Hartmanns & L. Messchaert 58,68% 3. M. Jessurun & M. van Weert-Brouwers 57,29% Bridgeclub Revanche, 24 september: A-lijn: 1. G. vd Meer & M. Sterrenburg 60,97 2. H. Schalkwijk & J. Kerssens 59,97 3. F. van Roy & L. van Zantvoort 59,27 Bridgeclub De Rots, 23 september A-Lijn: 1. Joanna Koppen & Jeanne v d Biggelaar 75,00% 2. Marie Jose Ronde &Leny Weitmann 57,00% 3. Ruud Daverveld & Jan Fischer 56,66% 4. Ans v Gorp & Berndine v d Hout 55,41% 5. Jeannette v Breugel & Ria Koelink 53,00% Bridgeclub Boxtel, 23 september A-lijn: 1. Jaap de Wolf & Riet van Stuivenberg 67,19% 2. Jos Jilesen & Lous Frankevijle 61,98% 3. Bab van Asveldt & Riekie van Weert 57,81% B-lijn: 1. Ans de Jong & Mien Kerssens 63,61% 2. Riet Schoonhoven & Sjaan van der Meijden 62,33% 3. Corrie van Grinsven & Tineke van de Sande 57,97% Bridgeclub Liempde, 24 september A-lijn: 1. Dhr. van Heeswijk & Dhr. Bekkers 67,71 2. Mw. van Oirschot & Mw. vd Laar 66,32 3. Dhr. vd Schans & Dhr. vd Steen 60,76 B-lijn: 1. Mw. van Kollenburg & Mw. Kusters 62,15 2. Mw. van Overbeek & Mw. Peijnenburg 58,72 3. Mw. van Zon & Dhr. vd Wiel 57,50 C-lijn: 1. Mw. van Oorschot & Mw. Evers 60,94 2. Mw. van Aarle & Mw. vd Heuvel 57,81 3. Mw. vd Meerakker & Mw. vd Heijden 55,21 Tafeltennis: Uitslagen DE DOMMEL - TAVERBO SABO 1 3 - 7 DE FIRMA FOTOGRAFIE - TAVERBO SABO 2 0- 10 GRAND CAFE REMBRANDT - TAVERBO SABO 3 5 - 5 BAT BOYS - TAVERBO SABO 4 5 - 5 Programma voor 28 september ROTSVAST - TAVERBO SABO 2 DE DOMMEL - TAVERBO SABO 3 DE FIRMA FOTOGRAFIE - TAVERBO SABO 4 BAT BOYS - SABO BOXTEL Biljart: Uitslagen De Hazelaar 3 - WvLiempde/RegioBank kader 6-2 WvLiempde/RegioBank 2 - Triangel Bar 1 18-28 BC `t Zuid 1 - WvLiempde/RegioBank 3 27-19 Libre: `t Ivoor 1 – BV De Hazelaar 5 29 -- 20 Krijt Op Tijd 3 -- `t Ivoor 2 26 -- 27 Asperia-AquaRest. 2 -- `t Ivoor 3 30 -- 23 3 - Banden – Groot: BV De Hazelaar 1 -- `t Ivoor 1 18 -- 30 Recreanten libre: `t Ivoor 2 – Hart van Brabant 1 35 -- 32 `t Ivoor 3 – OBV De Vliedberg 2 36 -- 32 Programma: 5-10: 13:00 De Piepers 4 - 't Ivoor 6 19:30 't Ivoor 1 - Riobar 2 6-10: 13:00 Hart van Brabant 1 - 't Ivoor 1 19:30 BV 't Ivoor 1 - BBG Haarsteeg 3 7-10: 20:00 BV De Helftheuvel 2 - BV 't Ivoor 2 20:00 't Wapen van Liempde 2 - BV 't Ivoor 3 13:00 Oda Boys 1 - 't Ivoor 3 13:00 't Ivoor 4 - De Hopbel 1 Honkbal/ Softbal Uitslagen 26-09 Pupillen sb: Jeka - Ducks 11-8 Junioren: Hazenkamp - Ducks 18-5 Programma 03-10 Beeball Rookies: Ducks - Jeka 11:00 Pupillen sb: Roef! - Ducks 10.30 Beeball Majors: Tilburg - Ducks 10:00 04-10 Aspiranten sb: Ducks - Nuenen 15:00 Taverbo/Sabo Alle jeugduitslagen: Stiphout 4 - Taverbo/Sabo 1 6-4 Return Oss 1 - Taverbo/Sabo 2 5-5 BSM 3 - Taverbo/Sabo 3 nog niet bekend Voetbal: DVG Uitslagen: 26-09 Stiphout D1g - DVG D1 6-1 Elsendorp D1 - DVG D2 1-4 Boxtel D4 - DVG D3 2-8 Eli E1g - DVG E1 1-9 DVG E2 - Venhorst E2 4-2 Wec E3g - DVG E3 7-1 DVG ME1 - Nooit Gedacht ME1 14-4 Mariahout F1 - DVG F1 3-4 Gemert F5 - DVG F2 7-2 DVG F3 - Rhode F6 1-0 DVG F4 - Blauw Geel F12 1-0 Ollandia F2g - DVG F5 0-1 Essche Boys mini1 - DVG mini2 12-5 DVG mini3 - Odc mini4 0-8 Junioren: DVG A1 - Heeswijk A1 3-2 Schijndel A3 - DVG A2 4-0 Milheezer Boys B1 - DVG B1 4-1 DVG B2 - Boekel Sp. B3 4-4 Jvc Cuijk C2 - DVG C1 0-2 27-9: Senioren: DVG 1 - DEES 1 4-1 DVG 2 - Nijnsel 3 2-4 Bl.Geel 3 - DVG 3 5-1 DVG 4 - Ollandia 2 1-2 DVG 5 - Mariahout 4 1-2 Bl.Geel 15 - DVG 6 3-0 Heeswijk 5 - DVG 7 10-1 DVG 8 - Boerdonk 3 9-0 Dames: Mifano VR1 - DVG VR1 2-4 Programma: 3-10: 11:45 DVG D1 - Sv Brandevoort D1 11:45 DVG D2 - Sparta'25 D4 11:45 DVG MD1 - Rhode MD1 10:30 DVG E1 - Blauw Geel E3 09:15 Blauw Geel E5 - DVG E2 10:30 DVG E3 - Gemert E10 09:30 Vow ME1 - DVG ME1 09:30 DVG F1 - Schijndel F2 10:00 Mvc F1g - DVG F2 09:30 Boekel Sp. F4g - DVG F3 09:30 DVG F4 - Blauw Geel F11 09:30 DVG F5 - Blauw Geel F15m 09:30 DVG mini1 - Odc mini2 09:30 DVG mini2 - Boxtel mini2 09:30 DVG mini3 - Sci mini1 Junioren: 15:00 Volkel A1 - DVG A1 14:45 UDI'19 A4 - DVG A2 14:30 DVG B1 - Bruheze B1 14:30 Avanti'31 B3 - DVG B2 13:00 DVG C1 - Avesteyn C1 13:00 DVG C2 - Boekel Sp. C5 04-10: Senioren: 14:30 Taxandria 1 - DVG 1 11:00 Sparta'25 3 - DVG 2 12:00 DVG 3 - H.V.C.H. 4 12:00 Avesteyn 4 - DVG 4 11:00 DVG 6 - W.E.C. 5 10:00 DVG 7 - Rhode 9 12:00 U.D.I.'19 15 - DVG 8 Dames: 10:00 DVG VR1 - OSS'20 VR1 Programma LSV 03-10 LSV VE 1 - SVSS VE1 16:00 04-10 VOW 1 - LSV 1 14:30 OJC Rosmalen 10 - LSV 2 12:30 LSV 3 - Nieuwkuijk 6 12:00 SCI 4 - LSV 4 10:00 LSV VR - Gestel VR 1 11:00 Uitslagen LSV 1 - MULO 1 0-10 LSV 2 - Nemelaer 5 1-5 DESK 6 - LSV 3 1-3 LSV 4 - Drunen 7 4-0 LSV VR1 vrij LSV VE1 Vrij

Programma LBC
03-10
LBC F1 - Marvilde F2        9:30
LBC E1 - Gestel E2        9:30
FC Eindhoven D2 - LBC D1        11:45
SBC B2 - LBC B1        15:00
Nieuw Woensel MC1 - LBC B1        10:30
05-10
LBC MB1 - Bergeijk MB1        11:30
LBC MB1 - Zwaluw MB1        19:30

LSV
Uitslagen:
RKVVO F2 - LBC F1        8-3
FC Eindhoven E5 - LBC E1        6-5
LBC D1 - EFC D3        4-6
LBC B1 - Acht B2G        1-5
LBC MC1 - Eindhoven MC2        9-1
Hilvaria MB1 - LBC MB1        vrij

Zaalvoetbal:
Uitslagen 26 september
v.d. Langenberg/Fleur- Feestcafe de Nozem 5-5
Tahadi – X2COM 3-2
Vouwwagenspecialist – Laansma Tuinen 5-4
Pika Bikes/'t Geveltje –Dongen/vd Wiel 5-9
H.v. Boxtel – Kwalitaria Strik/Princen 4-3
Le Temps/Flickmotion – C.J.vd Sande 1-4
Uitslagen 28 september
v. Stekelenburg – Faes Entertainment
Termeer Support –vd Heijden milieu
Vinyl en Tapijtwinkel –Comsche Hoeve
Groen als Gras – Vermeer verz.
Programma 3 oktober
17.00 Cafe 't Geveltje – Grieks Rest Corfu
17.45 Heva Autobedrijf – Le Temps Perdu/Flickmotion
18.30 Feestcafe de Nozem – Goossens Advies
19.15 Team Elizabeth – C.J.vd Sande
20.00 Fysio de Dommel – Adm Jilesen
20.45 Filipe Mode/E.Maas –Langenberg/Fleur
5 oktober
19.00 Green Team – Scheutjens b.v.
19.45 zvs Rijschool Gestel 2 – Celdex b.v.
20.30 Hart van Boxtel – Plein 2
21.15 Cafe Markzicht – Markzicht Boxtel
22.00 F.C. Blokfit – Verbeij – Hanekroot
Uitslagen 29-9
v. Stekelenburg – Faes entertainment 1-6
Termeer Support – vd. Heijden milieu 3-3
Vinyl en Tapijtwinkel – Comsche Hoeve 5-4
Groen als Gras – Vermeer risicobeheer 2-3
Rugby Uitslagen zaterdag 26 september:
Cubs: Bokkenrijders Roermond -- Ducks/Oysters 21 – 12
Junioren: Delft -- Ducks/Oysters 5 – 49
Zondag 27 september:
Colts: Ducks/Oysters --- Tilburg/Breda 59 – 20
Senioren 1: Maraboes Maastricht --- Ducks/Oysters 30 – 0
Senioren 2: Purple Panthers --- Duckes Legends 12 – 46
Programma zaterdag 3 oktober:
TBM: Bondstoernooi REL Etten Leur 10.30
Cubs: Hilversum/Gooi ---- Ducks/Oysters 11.00
Junioren: Eemland Amersfoort --- Ducks/Oysters 12.00
Zondag 4 oktober:
Colts: Hookers/West --- Ducks/Oysters 12.00
Senioren 1: Ducks/Oysters --- Wild Roovers 14.30
Senioren 2: Tilburg/Tarantula --- Duckes Legends 13.00

Programma HCB'92
03-10
D-jeugd gemengd
Helios'72 D1 - HCB'92 D1        9:50
04-10
Dames Senioren
EHV DS2 - HCB'92 DS1        10:00
Blauw Wit DS1 - HCB'92 DS2        13:05
Dames B-jeugd
De Sprint DB1 - HCB'92 DB1        13:20

Tafeltennis
Taverbo/Sabo
NTTB-competitie: Uitslagen ronde 3
Senioren
Irene 1- Taverbo/Sabo 1 3 - 7
ATTC '77 1- Taverbo/Sabo 2 6 - 4
ttv Bergeijk 2- Taverbo/Sabo 3 3 - 7
Flash 2- Taverbo/Sabo 4 0 - 10
JCV 6- Taverbo/Sabo 5 7 - 3
Never Despair 8- Taverbo/Sabo 6 7 - 3
Unicum 7- Taverbo/Sabo 7 9 - 1
Budilia 7- Taverbo/Sabo 9 9 - 1
Rally 3- Taverbo/Sabo 10 6 - 4
Jeugd
Stiphout 4- Taverbo/Sabo 1 6 - 4
Return Oss 1- Taverbo/Sabo 2 5 - 5

L'Union herpakt zich

Boxtel - De indoorschutters van handboogschutterij l'Union Boxtel hebben zich vorige week dinsdag in de tweede competitiewedstrijd op de 18 meter in Sint-Oedenrode gerevancheerd voor hun zwakke optreden in de eerste wedstrijd.

Onder aanvoering van Adri van de Langenberg die maar liefst 279 punten liet optekenen, kwam het team uit op een score van 817. Het was daarmee het beste team van de avond, wat tien bonuspunten opleverde. Marc Verdaasdonk noteerde een mooie 270 en Marchel Kluijtmans 268 punten. Henk Jegers was dit keer de nummer vier en telde niet mee voor het eindresultaat. Hij scoorde 260 punten.

Het tweede viertal blijft het vooralsnog goed doen in de A-Klasse. In Schijndel behaalde het door de resultaten van Martijn van de Broek met 263, Gerard van der Steen met 261 en Henri van de Broek met 249 punten een totaal van 773 en wederom de eerste plaats van de avond. Paul Smolders behaalde als vierde 248 punten. De reserves behaalden de volgende resultaten: Frans van Grinsven 258, Jack Stamps 217 en Dick de Vries 186 punten.

Vorige week vrijdag was de jeugd uit de regio in Boxtel actief. Jaap van Grinsven behaalde een goede 272 punten bij de cadetten en aspirant Jelt van den Langeberg deed het ook goed met een score van 251. Senn Steenbakkers kwam tot 198, Bouke van de Linde tot 183 en Sam Spitters tot 174 punten.

Kopposities voor 't Ivoor

Boxtel - Het eerste libreteam boekte vorige week een mooie overwinning en nam daarmee de koppositie in. Peter van Giersbergen en Chris Fasseur boekten een winstpartij. Don van der Wiel miste de laatste carambole en moest genoegen nemen met negen punten.

Het tweede team boekte een nipte zege met overwinningen van Ad van Os en Henk van Boxmeer. Hier moest Peter van Giersbergen het onderspit delven met zeven punten. Het derde team leed een kansloze nederlaag tegen het favoriete Krijt Op tijd 3. Theo van Dongen en Gerard de Beer bleven redelijk in het spoor met negen punten, maar Math Hendriks liet te veel punten liggen, hij kwam tot vijf punten.

Het 3-banden groot team van 't Ivoor neemt de leiding in de competitie met een ruime overwinning met 30-18 op het team van BV De Hazelaar 1. Leo van der Westelaken won met een moyenne van 0,479. Bernhard Legierse deed daar een winstpartij bij met een moyenne van 0,563. De verrassing zat hem in de laatste partij waarin Louis van der Meijden met een moyenne van maar liefst 1,375 zijn partij ruimschoots won. Hij maakte zijn 33 caramboles in slechts 24 beurten.

Bij de afdeling recreanten speelden alle drie de uitkomende teams van 't Ivoor een thuiswedstrijd. Deze middag werd gekenmerkt door een vervelend incident; een van de bezoekende spelers werd getroffen door een hartinfarct. Door kordaat optreden van enkele leden van 't Ivoor en het spoedige arriveren van de hulpdiensten werd het leven van de bezoeker gered. Twee van de drie wedstrijden werden afgerond, de wedstrijd van het eerste team werd uitgesteld naar een latere datum. Het tweede en derde team wonnen beide met klein verschil. De drie teams van het 3-banden klein waren deze week vrij van competitie.

DVG wint overtuigend van DEES

Man of the match Wilco Voets in actie. Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - DVG won zondag thuis van DEES. Op basis van de tweede helft een terechte overwinning.

De wedstrijd kwam maar moeizaam op gang getuige het eerst wapenfeit in de 18e minuut. Een omhaal van Bas van Houtum ging over het doel. De volgende aanval op rechts resulteerde in een strakke voorzet van Randy Stuurman, maar de spitsen konden niet bereikt worden. DEES kwam redelijk onverwacht op een voorsprong. Een lange bal van achteruit werd goed doorgespeeld op de vrijstaande aanvaller die deze kans koelbloedig verzilverde: 0-1.

DVG bleef geduldig de combinatie zoeken en had de mogelijkheid op de gelijkmaker. Wilco Voets speelde zichzelf vrij op de achterlijn en zijn voorzet werd twee keer gemist. Toch maakte DVG voor rust nog gelijk. Het was opnieuw Wilco Voets die een voorzet van Randy Stuurman goed aannam en met een schuiver in de lange hoek de gelijkmaker op het scorebord zette.

Meteen na rust werd Bas van Houtum met een lange bal op pad gestuurd. De keeper van DEES kwam uit, maar miste de bal. Hoewel niet gemakkelijk, wist Van Houtum de kalmte te bewaren en schoot de bal in het lege doel: 2-1. Met de ingevallen Twan van de Broek, die na een maandenlange revalidatie weer wedstrijdfit was, werd het verschil gemaakt. Een tweede of derde balcontact betekende de 3-1 en dit leidde tot een emotioneel moment bij de technische staf en de spelers. DEES had ook geen geluk toen een spervuur aan schoten het DVG doel niet bereikte, steeds stond een speler in de weg. De eindstand van 4-1 werd op het scorebord gezet na een doelpunt van Peter Versantvoort in de 89e minuut.

Met dit resultaat houdt DVG aansluiting met de top en kijkt uit naar de ontmoeting van volgende week. Dan is de uitwedstrijd tegen koploper Taxandria uit Oisterwijk. Man of the Match van deze week was Wilco Voets.

DVG 2 verloor de eerste punten en werd met de neus op de feiten gedrukt. Persoonlijke fouten werden door Nijnsel koelbloedig afgestraft. Einduitslag 2-4.

De DVG dames wonnen uit bij Mifano met 2-4, doelvrouw Miranda van der Leest was hier Woman of the Match.

Geslaagd Recreantentoernooi Ducks

Boxtel - JRC Ducks kan terugkijken op een zeer geslaagd recreanten softbal toernooi. Voor de 26e keer kwamen 23 teams, waaronder het Rotterdamse Wereldteam, vanuit het hele land naar de velden op Sportpark Den Wielakker om het sportieve softbalevenement mee te maken.

In de loop der jaren zijn trouwe deelnemende teams afgevallen, maar er zijn ook clubs bij die met één team begonnen en inmiddels drie teams inschrijven, zoals De Vrijbuiters uit Dronten. Ook vanuit Ducks zelf zijn er diverse teams die inschrijven om op een andere manier met hun sport bezig te kunnen zijn. De teams bestaan uit echte recreantenteams, maar ook uit gelegenheidsteams van vriendengroepen en families.

Vrijdag arriveerden in de loop van de dag de eerste teams. Langs de velden werden de tenten en caravans geïnstalleerd. Zaterdagochtend werd om 10.00 uur het startschot gegeven voor de wedstrijden tussen 23 teams verdeeld over 3 poules. 's Avonds was er een feestavond voor alle deelnemers, Ducksleden en hun families. Op zondag werden de wedstrijden om 10.00 uur op een zonnig veld hervat. Omdat deelnemen belangrijker is dan winnen hing er een sportieve, vrolijke sfeer op en langs de velden van sportpark Den Wielakker.

Joop's Ranking weer van start

Boxtel – De 13e editie van het darttoernooi Joop's Ranking gaat 31 oktober weer van start. De dartwedstrijd kan altijd rekenen op bekende darters en is in het verleden gewonnen door onder anderen de huidige nummer één van de wereld, Michael van Gerwen.

In Café het Geveltje zullen, in vijf voorrondes van maximaal 32 spelers per ronde, uiteindelijk de beste zestien spelers uit de voorrondes de finale van Joop's Ranking gaan spelen.

Alle voorrondes en ook de finale worden op zaterdagavond gehouden. Het inschrijfgeld bedraagt 15 euro per persoon. Daarmee ben je sowieso verzekerd van deelname aan alle vijf de voorrondes. Eenmalige deelname, mits daar plaats voor is, is mogelijk tegen betaling van 5 euro.

De exacte speeldata, uitgebreide informatie, het reglement, de historie en de mogelijkheid tot inschrijven vind je op de officiële site van Joop's Ranking: https://sites.google.com/site/joopsranking/. De organisatie is in handen van Ariën Egge en Tim Verhoof.

Wapen van Liempde wint opnieuw

Liempde - Het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank heeft ook haar tweede wedstrijd met een zege weten te beëindigen.

Martien van den Tillaart kwam sterk terug na een achterstand en voltooide zijn 210 caramboles kader 57/2 in slechts elf beurten, gemiddelde 19,09 met een hoogste serie van 82. Piet Leermakers was in mindere doen en bleef na negen beurten steken op 111 caramboles.

De beide overige partijen werden in winst omgezet. Harm van de Laar deed dat uitstekend: 130 caramboles in tien beurten en Leo van Hastenberg scoorde 120 caramboles in vijftien beurten. 't Wapen van Liempde staat door deze overwinning mede aan kop in poule 7 van de landelijke kadercompetitie.

Nieuwe clubkampioenen De Peppelieren

Liempde - De clubkampioenschappen bij Tennisvereniging De Peppelieren zijn gespeeld. Nadat er de afgelopen twee weken flink is gestreden, zijn de nieuwe kampioenen bekend.

Veel wedstrijden moesten in de regen gespeeld worden, maar tijdens de finale van afgelopen zondag was het prachtig weer. Er was dan ook veel publiek aanwezig. Bij de dames won Pleuni van Ruremonde voor de tweede keer de titel. Tim Peijnenburg mag zich de nieuwe clubkampioen bij de heren noemen.

Verrassingen bij start BRTC

Boxtel - In de BRTC, de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie, waren op de eerste speeldag al enkele verrassingen te noteren.

Kampioen van vorig seizoen Taverbo/Sabo1 moest onverwacht drie punten inleveren in de wedstrijd tegen De Dommel. Ad de Man was hier in zijn eentje verantwoordelijk voor door zijn drie enkelspelen in winst om te zetten. Wim Jansen en Ad van Lier konden teamgenoot Ad de Man niet volgen, hoewel Ad van Lier twee keer dicht bij een punt kwam. Taverbo/Sabo1 liep dus al schade op en misschien is dit de eerste stap naar een spannende competitie. Wel waren er voor Cees Hems, Frans van Dun en Ronald van Dael twee winstpunten en een overwinning in het dubbelspel.

Dit bood Taverbo/Sabo2 de gelegenheid de kop te nemen. Een resolute 10-0 zege op het team van De Firma Fotografie (voorheen team Cornuiten) was hiervoor ruim voldoende. Voor Stef Schellekens en zijn teamgenoten Henk en Nick van de Laak was er geen houden aan tegen Mari van Dijk, Hans Fonken en Lothar Groth. De twee overige partijen in deze eerste speelronde eindigden in een 5-5 gelijkspel.

Taverbo/Sabo4 kon in zijn wedstrijd tegen de Bat Boys slechts met twee spelers aantreden. Met drie overwinningen van Peter de Rooij, winst in het dubbelspel en een winstpartij van Raymond de Boer werd toch een nederlaag voorkomen. Rob van Grinsven, die is overgekomen van het gestopte team Van Weert Schilderwerken, kon na de lange zomerpauze zijn draai nog niet vinden en scoorde slechts eenmaal. Zijn voormalige teamgenoot Tim Schalkx die ook bij de Bat Boys onderdak vond was bijna goed voor een punt, maar Raymond de Boer van Taverbo/Sabo4 wist dit in de beslissende vijfde game nog net te voorkomen.

Het andere gelijkspel kwam tot stand in een spannende en langdurige strijd om de punten tussen de teams van Grand Café Rembrandt en Taverbo/Sabo3. Voor laatstgenoemde team was Daan de Koning de grote man met drie overwinningen in het enkel- en een bijdrage in de zege van het dubbelspel samen met Uschi Meeuwis. Bij Grand Café Rembrandt was Aukje van den Heuvel goed op dreef en liet twee winstpartijen op het wedstrijdformulier bijschrijven. Ad Brekelmans volgde zijn teamgenote en liet ook twee punten noteren, voor Hans Stoker was slechts één overwinning weggelegd. Voor Taverbo/Sabo3 haalde Uschi Meeuwis het laatste punt binnen tegen hem. Henk IJsseldijk behaalde op de openingsavond geen winst, hij bleef als enige in deze wedstrijd puntloos.

Vervolg van voorpagina

Foto: ???

Kay Karssemakers weer Nederlands Kampioen

In de eerste manche reageerde Kay goed op het vallen van het starthek en nam kopstart. Meteen wist hij een klein gaatje te slaan en reed een gecontroleerde wedstrijd. Iedere ronde bouwde hij zijn voorsprong uit en na een sterke manche kwam hij als winnaar over de finish. Familie, vrienden, sponsoren en supporters stonden Kay op te wachten om hem als een echte kampioen binnen te halen. Ondergespoten door de confetti en de champagne, en met de rode nummer 1 plaat, het kampioenshirt en het spandoek was het kampioenschap binnen.

Natuurlijk stond er voor Kay ook nog een tweede manche op het programma. Met de rode plaat achter het starthek betekende dat voor de kersverse kampioen gewoon genieten. De start ging minder goed, pas op een vijfde plaats begon hij aan de wedstrijd. Meteen zette hij de aanval in en wist in de eerste ronde de leiding in de wedstrijd over te nemen. Kay reed een constante wedstrijd, liet zien dat hij degene was die de titel had verdiend en won ook de tweede manche.

Met zowel de winst in de eerste als de tweede manche pakte de elfjarige Kay de dagzege en de Nederlandse 85cc titel. Het feest werd compleet toen ook teammaatje Ivano van Erp de Nederlandse titel in de 65cc klasse binnenhaalde.

Voor Stef Karssemakers eindigde het seizoen minder succesvol. Na een zeer goede eerste manche waarin hij knap vierde werd, liet de motor hem in de steek in de tweede manche. Hierdoor behaalde hij dus geen punten in de tweede manche en verloor Stef ook zijn derde plaats in het Nederlands Kampioenschap 85cc gr. wielen. Hij eindigde als vijfde in het NK.

Taverbo/Sabo 1 dendert door

Boxtel - Het eerste herenteam van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo heeft ook zijn derde wedstrijd in de hoofdklasse winnend afgesloten. In Tilburg werd Irene op een 7-3 nederlaag getrakteerd. De Boxtelse ploeg verstevigde daarmee de tweede plaats op de ranglijst.

Kopman Michel Sperling is al het hele seizoen in vorm. In de eerste twee wedstrijden verloor hij nog geen enkele keer en ook tegen Irene bleef hij ongeslagen. Zelfs de zeer sterke Tilburgse aanvoerder Joost van Mier had geen antwoord op Sperlings solide spel.

In de schaduw van zijn kopman kent ook Teun Vlaminckx een uitstekende seizoensstart. De nestor van het team is tot dusverre steeds goed voor gemiddeld twee winstpartijen. Ook ditmaal liet hij weer twee streepjes noteren. Alleen tegen Van Mier kwam hij niet tot winst Het dubbelspel blijkt eveneens een gevaarlijk Boxtels wapen te zijn. Het duo Sperling/Vlaminckx heeft vooralsnog een score van honderd procent. Weliswaar zijn de marges steeds klein, maar ook nu trokken de Boxtelaren met minimaal verschil de partij naar zich toe.

Op de derde positie op het wedstrijdformulier wordt tot nu toe afwisselend de naam van Danny Smits of Gijs Klop genoteerd. Nu was het Smits zijn beurt en met een winstpartij had ook hij een aandeel in de uiteindelijke 7-3 overwinning.

Dankzij deze zege blijft Taverbo/Sabo in het spoor van koploper ODT dat met dezelfde cijfers won van The Back Hands. Het verschil tussen de teams blijft slechts een punt. Zaterdag staat in Boxtel de kraker tussen de topploegen op het programma. Dan zal duidelijk worden in hoeverre de titelaspiraties van de Boxtelaren reëel zijn.

Winst en verlies voor rugbyers Ducks

Boxtel - Ducks/Oysters leed in Maastricht tegen Maraboes zijn eerste nederlaag sinds december 2013. het team van Duckes Legends won van Purple Panthers in Driebergen en staat daarmee bovenaan in de vierde klasse.

Ducks/Oysters kwam achter en liep vervolgens achter de feiten aan. Maastricht liet zien dat het ambities heeft om mee te doen om het kampioenschap. Bij Ducks konden Ben Verstraten en Pim van Esch als schakelspelers de bakens niet verzetten. Toen in de tweede helft scrumcaptain René Vorstenbosch van het veld werd gestuurd, kon de nederlaag niet meer worden afgewend: 30-0. Aanstaande zondag kan Ducks revanche nemen tegen koploper Wild Roovers uit Doetinchem. De kick off in Oisterwijk is om 14.30 uur.

Ducks/Dukes (Duckes legends) speelde in Driebergen tegen Purple Panthers. Het werd een regelmatige overwinning voor de bezoekers. Met tries van Jules Kamps en Thijs de Langen kwam de eindstand op 12-46. Door deze overwinning staat Duckes na drie gewonnen wedstrijden bovenaan in de vierde klasse.

Vijf kampioenen van JC Liempde bij Judo Cup Brabant

Liempde - In sporthal de Leye in Oisterwijk werd afgelopen zaterdag de eerste ronde van de Judo Cup Brabant gehouden. Een competitie van zes wedstrijdrondes voor judoka's uit de regio.

Onder toeziend oog van coaches Bjorn en Collin van Rooij nam Judo Club Liempde hieraan deel met 24 judoka's. De verrassing van de dag was Cas de Wit, die als nieuweling direct de eerste plaats wist te bemachtigen. Ook Collin van Rooij, Yannick Wantenaar, Kasandra Wagenaars en Roy Kemps werden kampioen.

Faye Goossens, Migus Ribeiro, Joost van der Linden en Xavi van Weert behaalden de tweede plaats. Derde werden Luc de Laat, Kris Dolman, Irene van Oijen, Teun Franken en Xander Kreeft. Keira Kreijveld, Bas Daverveld, Eli Ronner, Mike van der Mijden, Vince Canters, Job Putmans, Gijs de Wit, Xavier Wantenaar, Mees Koster en Anouk van der Mijden wisten beslag te leggen op de vierde plaats.

24 / 24

Donderdag 1 oktober

Lezing over borstkanker
10.00 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kindertheater De Reizende Speeldoos
16.00 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Lezing over werkzaamheden Paters Assumptionisten in Nieuw Zeeland
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Houdbare Noten: concertlezing van Eric Schoones over muziek en duurzaamheid
20.15 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Quizzen met The Brain bij Denziz
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 69, Boxtel

Vrijdag 2 oktober

High Tea Woonwijs
14.00 uur, Dienstencentrum Kloosterhof, Kloosterhof 7, Liempde

Officiële opening Dommelpad
18.30 uur, verzamelen bij Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

3 – 4 oktober

De Rode Draad
11.00 uur, Centrum, Boxtel

3 - 10 oktober

Tentoonstelling Bijen en Voedsel bij Bibliotheek de Meierij
Bibliotheek De Meierij, Burgakker 4, Boxtel

Zaterdag 3 oktober

Rommelmarkt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Explosion Rockets; Elvis herleeft
20.30 uur, Zaal 't Voske, Lennisheuvel 57, Boxtel

Lennis Oktoberfest
20.30 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Zondag 4 oktober

Pompoen en Sierkalebasdag
11.00 uur, Boxtelseweg 23, Schijndel

Werelddierendag bij Kasteel Stapelen
11.00 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Zondagochtendviering 'Eerbied voor alles wat leeft'
11.00 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Heropening Wereldwinkel Boxtel
12.00 uur, Rechterstraat 32, Boxtel

Herfstfair
12.00 uur, Centrum, Boxtel

Officiële aftrap Duurzame Week Boxtel
12.00 uur, In de Boomgaard naast de vijver van het Gemeentehuis, Boxtel

Maandag 5 oktober

Opvoedmarkt
9.30 uur, Bibliotheek De Meierij, Burgakker 4, Boxtel

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Start Naschoolse kunstateliers groep 5 tm 8
15.30 uur, Brede School, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

Dinsdag 6 oktober

De bijbel op dinsdag
10.00 uur, Kasteel Stapelen, Appartementen, Boxtel

Inleiding tot het Evangelie van Marcus door drs. Frans Smulders
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Film 'Queen of the Sun' i.s.m. Imkervereniging Ambrosius
19.30 uur, Bibliotheek De Meierij, Burgakker 4, Boxtel

Woensdag 7 oktober

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Extra Repair Café
12.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Stapel op voorlezen
14.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

High Tea Woonwijs
14.30 uur, Restaurant De Deugniet, Rechterstraat 23, Boxtel

Informatiebijeenkomst: Leven in aandacht
19.00 uur, ContourdeTwern, St Ursula 12, Boxtel

Country dansen in de Rots
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Bridgeclub de Rots
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Internationale Dag van de Palliatieve zorg
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 8 oktober

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kindertheater De Reizende Speeldoos
16.00 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Duurzaamheidsavond
17.00 uur, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Discussieavond participatiesamenleving;
20.15 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Films die beroeren 'Gone baby gone'
20.15 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Thema-avond over participatiesamenleving door D'66 Boxtel
20.15 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Vrijdag 9 oktober

Tweedaagse expositie Kunstlicht '99
10.00 uur, Rechterstraat 26, Boxtel

Groendoenpaviljoen
13.00 uur, Rechterstraat 26,Boxtel

Lennisquizz
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Zaterdag 10 oktober

Zwerfvuil opruimactie
9.00 uur, Start bij Texaco, Brederodeweg 26, Boxtel

Tweedaagse expositie Kunstlicht '99
10.00 uur, Rechterstraat 26, Boxtel

De Lintjesregen voor de Bomen
11.55 uur, op de Markt- hoek VVV, Boxtel

Groendoenpaviljoen
12.00 uur, Rechterstraat 26,Boxtel

Kinderworkshop en Socratisch gesprek
14.00 uur, Van Coothoeve, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Wilt u ook een gasvrij huis met 0 op de energierekening?
17.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Zondag 11 oktober

Multiculturele Kermis in Verpleeghuis Sefkat
11.00 uur, Verpleeghuis Sefkat,Bosscheweg 113, Boxtel

BC Revanche organiseert Walnoot bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Concert Stichting Kerkconcerten Boxtel
20.15 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Woensdag 14 oktober

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Country Dansen in de Rots
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Bridgeclub De Rots
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 56, Boxtel

Donderdag 15 Oktober

Open bridgedrive van Bridgeclub Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Informatiebijeenkomst: Leven in aandacht
14.00 uur, ContourdeTwern, St. Ursula 12, Boxtel

Kindertheater De Reizende Speeldoos
16.00 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Voorstelling Kindertheater De Reizende Speeldoos,
17.15 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Stille armoede, hoezo?
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel