DeMooiBoxtelKrant

14 augustus 2019

DeMooiBoxtelKrant 14 augustus 2019


Twee doden bij aanrijding tussen scooter en auto op N618 bij Sint-Oedenrode

Foto: Persburo Sander van Gils

49-jarige Boxtelse automobilist onder invloed van alcohol

Sint-Oedenrode - Een 34-jarige vrouw en een 52-jarige man uit Sint-Oedenrode zijn zondagavond op de N618 tussen Boxtel en Schijndel om het leven gekomen nadat de snorfiets waarop zij zaten werd aangereden door een auto. De 49-jarige Boxtelse bestuurder van dit voertuig raakte daarbij ook gewond. Uit een blaastest bleek dat hij te veel had gedronken.

De automobilist botste ter hoogte van de Eekhoorn bij Sint-Oedenrode tegen de snorscooter. Beide betrokkenen zijn nog gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten. De twee overleden ter plaatse aan hun verwondingen. De automobilist botste tegen een boom en raakte gewond. Hij werd met een ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

De hulpdiensten rukten massaal uit. De weg lag bezaaid met brokstukken en werd door de politie volledig afgesloten. De brandweer schermde het ongeval zelf volledig af. Naast meerdere ambulances, de brandweer en vele politie-eenheden rukten ook twee traumahelikopters uit. Slechts één van helikopter kwam ter plaatse.

Het ongeval gebeurde rond 21.10 uur. De rijbaan was daarna nog geruime tijd dicht voor onderzoek wat door verkeersspecialisten van de politie wordt uitgevoerd. Dat onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd.

Boxtelse vrijwilliger op non-actief na verdenking van ontucht

Boxtel - Een 65-jarige vrijwilliger van de Vincentiusvereniging is deze week per direct op non-actief gezet omdat hij wordt verdacht van het plegen van ontucht met een minderjarige jongen. Dat bevestigen diverse bronnen tegenover deze krant. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak in onderzoek. De man is op 6 augustus aangehouden en zat ten tijde van het ter perse gaan van deze krant nog steeds vast.

Op dit moment loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen de man, die door andere vrijwilligers wordt omschreven als 'sociaal bewogen'. Hij was actief bij verschillende vrijwilligersorganisaties. Onbekend is of de man de ontucht waarvan hij wordt verdacht pleegde in zijn functie als vrijwilliger of dat hij dit buiten de organisaties om deed.

De vrijwilligers van de Vincentiusvereniging werden maandag door het bestuur op de hoogte gesteld van het strafrechtelijk onderzoek naar een van hun collega's. De vrijwilliger is per direct op non-actief gezet. Naar aanleiding van de uitkomst van het politieonderzoek zal worden besloten of definitief afscheid van hem wordt genomen.

Desgevraagd bevestigt Vincentius-voorzitter Toon van der Sloot dat de geruchten over ontucht hem bekend zijn. Hij geeft aan op dit moment nog weinig te kunnen zeggen over de zaak. Wel geeft hij toe dat als het klopt wat hij heeft gehoord het om een 'heel ernstige' zaak gaat. Zijn organisatie bekijkt momenteel welke stappen moeten worden genomen. De kwestie is bij de politie aanhangig gemaakt. Die heeft de aantijgingen in onderzoek. De zaak ligt inmiddels bij het Openbaar Ministerie, dat aangeeft verder geen uitlatingen te doen in verband met de privacy van alle betrokkenen.

Boxtel maakt zich op voor de kermis

Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Begin deze week verscheen de eerste wagen met kermisattractie al op het Breukelsplein, waar aanstaande vrijdagavond de Boxtelse kermis om 18.30 uur feestelijk geopend zal worden door zanger Peter Beense. Vanaf dat moment tot en met woensdagavond 21 augustus zal het Boxtelse centrum het decor vormen van talloze attracties voor groot en klein, diverse snoep- en eetkramen en vele duizenden bezoekers. Met als een van de hoogtepunten het traditionele vuurwerk dat op dinsdagavond 20 augustus om 22.30 uur wordt afgestoken bij de gemeentevijver en dat in de verre omtrek te zien zal zijn.

Naast Peter Beense op vrijdagavond zal ook clown Anka de kermis bezoeken, en wel op woensdagmiddag. Een leuke aanvulling op de vele activiteiten voor de allerkleinsten, zoals de draaimolens, eendjes vangen, autoscooters en nog veel meer. Maar niet alleen de jongste Boxtelaren komen van 16 tot en met 21 augustus aan hun trekken, er is voor ieder wat wils. Zo kunnen liefhebbers hun geluk beproeven bij de Lucky Cranes, de Pusher en de fotoschietsalon, zijn uiteraard de vertrouwde botsauto's, rups, Breakdance en Cakewalk present en zullen er weer een aantal spectaculaire attracties te vinden zijn, en kan er volop genoten worden van verse vis, churros, suikerspinnen, oliebollen en de gezelligheid op de terrassen van de Boxtelse horeca.
De welbekende kortingscoupons voor vele kermisattracties en -kramen staan ook dit jaar weer in deze krant, en wel op pagina 10.

De Breakdance arriveerde deze week als eerste op het Breukelsplein. Foto: Willemijn Wijdenes

Twee uur prikkelvrij kermis vieren
Op maandag 19 augustus gaat van 12.00 tot 14.00 uur de kermismuziek zachter en worden de lichten gedimd. Zodoende kunnen ook mensen die makkelijker overprikkeld raken van het volksfeest genieten. Daarna gaat het volume weer omhoog en barst het gebruikelijke kermisgeweld los.

Afsluiting wegen
Vanwege de kermis zijn van dinsdag 13 tot en met donderdag 22 augustus de Markt, Kruisstraat, Rozemarijnstraat en het Breukelsplein afgesloten voor doorgaand verkeer. De afsluiting geldt niet voor voetgangers en voertuigen van politie, brandweer en ambulancedienst. De parkeergarage van de Croonpassage blijft tijdens de kermis bereikbaar.

Verplaatsing weekmarkt
De weekmarkt vindt vrijdag 16 augustus niet plaats op de Markt, maar wordt voor een week verplaatst naar de Hendrik Verheeslaan, tussen het kruispunt Nieuwe Nieuwstraat/Beneluxlaan en de Dr. De Brouwerlaan. Dit gedeelte van de Hendrik Verheeslaan wordt op vrijdag 16 augustus van 4.00 uur tot ongeveer 15.00 uur afgesloten voor al het verkeer, behalve voor voetgangers.

Pag. 3 Foto: Familie De Groot

Stein voor Mont Ventoux

Pag. 5 Foto: Rini van Oirschot

Unieke aanwinst MUBO

Pag. 9 Foto: Christ van Eekelen

Vervolg verhaal Piet van der Horst

Pag. 13 Foto: Bron: Ria van de Langenberg

Gift voor WensAmbulance

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 15 aug. Handwerken in de Orion        13.30
Binnen Dommeltjestocht: Boxtel Binnen de Bruggen. De lengte is 1,5 km en de route start bij de VVV kantoor, Markt 36        19.00
Dinsdag 20 augustus        Biljarten in De Walnoot        13.30
        Hobbymiddag in de Rots        13.30
Woensdag 21 augustus        Grote fietsdag Happen en Trappen, 65 kilometer. Snelle groep vertrekt gelijktijdig en fietst 80 kilometer. Beide groepen starten vanaf De Tijvert. Aanmelden tot en met 14 augustus bij Henk van Uden via 0411-685644 of henkenjeanne@kpnplanet.nl of bij Sina van Alphen via 0411-689285 of sinavanalphen@solcon.nl        9.30        

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Vrouwencontact Boxtel

Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke donderdag        Nordic Walking, vertrek vanaf de Markt        09.00
Elke woensdagavond        Fietsen, vertrek vanaf de Angelaschool        19.00

Vier jaar cel voor internetoplichter uit Boxtel

Een scéne uit de uitzending van PowLitie in 2014. (Foto: Powlitie/YouTube) Foto: Powlitie/YouTube

Boxtel - Een 49-jarige Boxtelaar is eind juli veroordeeld voor vier jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk en het betalen van de meer dan zes ton aan twee bedrijven die hij heeft opgelicht. De man wist door e-mailaccounts te hacken het geldbedrag van een zakelijke deal tussen een bedrijf uit België en een bedrijf uit Jordanië, ruim 560.000 euro, op zijn bankrekening te laten storten.

In 2015 waren de ondernemingen bezig met een deal over de levering van vliegtuigonderdelen ter waarde van ruim een half miljoen euro. De communicatie verliep voornamelijk via e-mail. De man heeft, zoals de rechtbank het noemt, "op zeer planmatige, gewiekste en doortrapte wijze twee bedrijven opgelicht, voor een totaalbedrag van ruim 560.000 euro."

Geen berouw
De rechtbank Oost-Brabant vermeldt in haar uitspraak dat de man aantoonbaar geen enkel berouw heeft getoond van zijn daden. De Boxtelaar heeft nadat het Openbaar Ministerie een onderzoek startte naar het 'verdwenen' geldbedrag zich nogmaals als een van de benadeelde partijen voorgedaan en uit diens naam een e-mail naar het openbaar ministerie gestuurd. Daarin gaf hij aan zijn geld terug te hebben en de aanklacht in te willen trekken. "Verdachte heeft daarmee getoond dat hij geen enkel berouw of spijt heeft van wat hij heeft gedaan, en enkel aan zichzelf denkt", aldus de rechter.

De Boxtelaar betwistte niet dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting, hacken, valsheid in geschrift en het versturen van mails uit naam van iemand anders. Wel was volgens hem sprake van een alternatief scenario, waarbij hij gebruikt werd door twee Russen, die het eigenlijke brein achter de diefstal vormden.

Daarin kon de rechter zich echter totaal niet vinden. Die concludeerde dat voor dit alternatieve scenario geen enkel bewijs was. Sterker nog, van de meeste feiten is volgens de rechter bewezen dat de man ze in zijn eentje heeft uitgevoerd.

Bedreiging
Naast de oplichting werd de man ook veroordeeld voor het bedreigen van een vriendin. Hij vertelde haar uitvoerig over het feit dat hij het e-mailadres van de directeur van één van de getroffen bedrijven kon 'overnemen'. Toen de zaak aan het licht kwam en de vrouw moest getuigen bedreigde hij haar met de dood.

De man werd uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar waarvan één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook moet de man de twee bedrijven die hij benadeelde terugbetalen, plus een vergoeding van bijna 30.000 euro voor de gemaakte meerkosten om de onderdelendeal later toch te laten doorgaan.

Niet voor het eerst
Het is niet de eerste keer dat deze man in verband gebracht wordt met oplichting. Bij een politie-inval eind 2017, in verband met de zaak rondom de vliegtuigonderdelen, viel de politie een woning aan de Molenstraat binnen. Daar werd in 2014 in het tv-programma 'PowLitie' een man ontmaskerd nadat hij voor zo'n 7.000 euro aan gestolen goederen van Toemen Modelbouw uit Den Bosch verhandelde via Marktplaats. Een jaar ná de tv-uitzending werd op dit adres een eenmanszaak gespecialiseerd in reparatie en onderhoud van vliegtuigen op dit adres gevestigd. De eigenaar van die zaak is de nu veroordeelde man.

Stein de Groot naast de worsten waarvan hij vijfhonderd stuks wist te verkopen om de fietstocht van zijn vader te sponsoren. (Foto: Familie De Groot) Foto: Familie De Groot

Boxtelse Stein de Groot (10) verkoopt vijfhonderd worsten voor sponsortocht tegen kanker

'Ik wilde gewoon iéts doen'

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Een tienjarige jongen die in zijn vrije uurtjes vijfhonderd worsten verkoopt voor het goede doel. Stein de Groot uit Boxtel deed het onlangs. 'Bijzonder', noemt ook zijn vader Peter de prestatie. Peter fietst 6 september de Mont Ventoux op om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding en ziet zich gesteund door de actie van zijn zoon.

Het is niet zomaar dat Peter de Groot de 1.912 meter hoge Alp op fietst. In 2017 overleed de oudere zus van Peter aan kanker. "Ik ben vrij kort daarop uitgedaagd door mijn beste vriend om de berg op te fietsen", vertelt Peter. "Ik keek hem aan en zei: jij bent niet goed!", vervolgt hij. "Ik was totaal niet fit om zo'n berg op te gaan." Het idee belandde aanvankelijk in de ijskast, maar het bleef toch knagen.

Peter leed aan overgewicht op het moment dat zijn zus te horen kreeg dat ze de kanker niet meer te boven zou komen. "Ik dacht toen: mijn ouders gaan een kind afgeven en als ik zo doorga, dan komt er misschien nog een tweede." Intussen is Peter na een maagverkleining 47 kilo lichter en veel fitter. Reden om alsnog de uitdaging aan te gaan en de Alpenreus in september te bedwingen, tijdens de actie 'Groot verzet tegen kanker' van KWF Kankerbestrijding.

Stein was direct enthousiast over de actie van zijn vader. "Ik wilde mijn steentje bijdragen, maar ik kon niet meegaan met papa", legt hij uit. Ten tijde van de fietstocht is de grote vakantie voorbij, waardoor hij bijzonder verlof zou moeten aanvragen. Daarnaast verwacht Peter dat het een emotionele en zware fietstocht wordt die hij liever in zijn eentje volbrengt. Stein gaf zijn vader gelijk in die beslissing, maar dat weerhield hem er niet van te helpen om sponsorgeld bijeen te rapen. Hij besloot na wat brainstormen met zijn vader om worsten te verkopen om geld in te zamelen. "Ik wilde gewoon iéts doen", benadrukt Stein.

De worsten konden voor een zacht prijsje worden ingekocht, waarop de tiener de deuren langsging in Boxtel Oost. "Een keer of tien zijn we weggeweest", vertellen Stein en zijn vader. "Het was zo'n succes! Iedereen wilde worsten kopen!" De worsten vlogen als zoete broodjes over de toonbank. En zo kwam het dat Stein ruim 765 euro ophaalde met zijn ludieke actie. Dat terwijl Peter niet eens geld inzamelen, maar vooral de sportieve uitdaging als belangrijkste doel had.

De trotse vader noemt het heel bijzonder dat zijn zoon zo'n groot geldbedrag ophaalde. "En dat voor een jongen van tien die zich zó inzet voor een goed doel en er zelf niet beter van wordt."

Als je Peter de Groot ook wilt sponsoren dan kan dat. Ga daarvoor naar de speciale actiepagina www.grootverzettegenkanker.nl/peterdegroot.

Boxtel steekt miljoenen in herstel slechte wegen

De Bosscheweg (foto) is een van de vele straten in Boxtel die onder handen worden genomen. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De komende vier jaar steekt Boxtel ruim 6,5 miljoen euro in onderhoud en herstel van slechte wegen. Dat was hard nodig, zo blijkt uit het in juli vrijgegeven wegenbeheerplan 2019-2023. Van het wegenareaal in onze gemeente scoort 22 procent een onvoldoende. Ook scoort 12 procent van de wegen 'matig'.

De kwaliteit van het gehele wegennet, onderverdeeld in de categorieën rijbaan, voetpaden en parkeervlakken wordt als 'slecht' bestempeld. Alleen de fietspaden in Boxtel voldoen op dit moment aan de kwaliteitsmaatstaven. Nog dit jaar zal het grootste deel van de wegen binnen de verschillende kernen onder handen genomen worden. Daar is voor de vakantieperiode al mee gestart, zoals bijvoorbeeld op de Linnenbleker en het Apollopad in Boxtel.

Ook op doorgaande wegen zoals de Liempdseweg en de Mgr. Wilmerstraat wordt naar verwachting nog dit jaar gestart met grootschalig onderhoud. In een later stadium worden onder meer de Esschebaan, Achterberghstraat, Bosscheweg en Europalaan onder handen genomen. Ook de Keulsebaan, die in het kader van het PHS-maatregelenpakket verbreed wordt, valt onder het onderhoudsprogramma.

In totaal wordt voor het onderhoud ruim 6,5 miljoen euro uitgetrokken. Dit bedrag kan gedekt worden uit hiervoor gereserveerd geld. Ook in de periode na 2023 is de verwachting dat er geen extra geld bij hoeft om het onderhoudsniveau van de wegen op peil te houden.

Bibliotheek start met netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden

Boxtel - De Bibliotheek in Boxtel start met de maandelijks terugkerende netwerkbijeenkomst Walk&Talk. Tijdens deze bijeenkomst worden veelvoorkomende onderwerpen rondom het zoeken van werk besproken. De eerste Walk&Talk is op dinsdag 3 september.

Wanneer je op zoek bent naar (ander) werk, dan kun je daar soms wel wat hulp bij gebruiken. Walk&Talk wordt iedere eerste dinsdag van de maand in Bibliotheek Boxtel georganiseerd. Het praten met andere werkzoekenden, uitbreiden van je netwerk en het stellen van vragen aan elkaar en aan de gastsprekers staat daarbij centraal.

Met deze maandelijkse netwerkbijeenkomst geeft Babel, Bibliotheek Boxtel iedereen die (ander) werk zoekt een kans om elkaar te ontmoeten, te netwerken en kennis en ervaringen te delen. Tijdens elke Walk&Talk krijgen deelnemers praktische tips over bijvoorbeeld het maken van een goed cv, solliciteren (via LinkedIn) en netwerken. Deelnemers kunnen ook luisteren naar de ervaringen van oud-deelnemers. Er worden regelmatig gastsprekers uitgenodigd, maar bovenal leren de deelnemers van elkaar.

Deelname is gratis en er hoeft niet vooraf voor aangemeld te worden. Wil je meer weten? Neem dan contact op door een e-mail te sturen naar walkentalkboxtel@babeldenbosch.nl. De eerste bijeenkomst is op dinsdag 3 september, van 10.00 tot 12.00 uur, in Babel bij de bibliotheek Boxtel aan de Burgakker 4.

Boxtelse Ierse Sessie

Boxtel - Liefhebbers van Ierse en volksmuziek kunnen zondag 18 augustus hun hart weer ophalen bij B&B In den Boogert, waar een Ierse Sessie plaatsvindt.

Tijdens de gratis toegankelijke sessie, die duurt van 13.30 tot ongeveer 17.00 uur, worden Ierse of Iers gerelateerde ballads gespeeld en meegezongen. Ierse muziek is een mengeling van oude traditionele Engelse en Keltische muziek. Het bestaat uit songs die vaak honderden jaren oud zijn en worden nog steeds in de vele pubs gezongen. Muzikanten die een instrument bespelen zoals gitaar, viool, accordeon, tin-whistle, bodhran, cajon, harp, trekzak, of wat anders zijn hartelijk welkom. Dansen mag natuurlijk ook. Wie mee wil spelen of zingen en kennis wil maken met het begrip 'Ierse Sessie' kan alvast een kijkje nemen op www.iersesessie.nl. Meer informatie is te verkrijgen door een e-mail te sturen naar info@dental-maging.nl.

Verzoeknummers zijn mogelijk, teksten van een refrein zijn beschikbaar.

Nieuwe serie cursussen SUB van start in de Rots

Boxtel - Stichting Uitkeringsgerechtigden Boxtel (SUB) start in september 2019 met een nieuwe serie cursussen in Gemeenschapshuis De Rots. Maandag 12 en woensdag 14 september kunnen belangstellenden zich daar tussen 14.00 en 15.00 uur voor inschrijven.

De cursussen kunnen dankzij een subsidie van de gemeente Boxtel worden aangeboden aan mensen die een AOW-, WAO-, ABW-, WAJONG- of bijvoorbeeld een WWI-uitkering ontvangen. De uitkeringsgerechtigden kunnen onder meer yoga, computerles voor beginners of computerles vervolgd, kleding maken, bloemschikken en creatieve workshops volgen. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden contact opnemen met het bestuur SUB via telefoonnummers 0411-675188 of 0411-683903.

Boxtels Gilde organiseert mantelzorgdag

Boxtel - Het Gilde Sint Barbara-Sint Joris organiseert voor alle mantelzorgers binnen de gemeente Boxtel samen met het steunpunt mantelzorg een feestelijke mantelzorgdag op 31 augustus. De dag vindt plaats op het Gildeterrein aan het Essche Heike.

Het Gilde biedt die zaterdag een uitgebreid programma aan met verschillende Oud-Hollandse spelen, kruisboog- en handboog schieten en laserschieten. Het hoogtepunt van de dag is het koningsschieten met de kruisboog. Een houten vogel wordt beschoten tot de laatste splinter valt. Wie die splinter raak schiet mag zich de koning of koningin van de Boxtelse mantelzorgers noemen.

De mantelzorgdag is op het Gildeterrein aan het Essche Heike, achter het Reduceerstation van de Gasunie. Het programma start om 13.30 uur met een ontvangst en loopt door tot de prijsuitreiking om 17.00 uur. Mantelzorgers die met zijn tweeën willen komen kunnen dat melden bij het Gilde. Het Gildeterrein is niet toegankelijk voor rolstoelen en er zijn geen invalidentoiletten aanwezig. Het Gilde is bereid mee te denken in oplossingen voor mantelzorgers die de zorgvrager niet zomaar alleen kunnen laten, zodat ook zij onbezorgd van de dag kunnen genieten.
Aanmelden voor de mantelzorgdag kan tot 27 augustus door contact op te nemen met 0411-655899 of een e-mail te sturen naar mantelzorgboxtel@contourdetwern.nl.

Schilder- en tekenlessen bij Atelier De Handboog

Boxtel - Bij Atelier De Handboog in Boxtel starten eind augustus verschillende teken- en schildercursussen. De lessen voor volwassenen zijn op maandagavond, woensdagmorgen en donderdagavond. Bij de teken- en schildercursussen wordt vanzelfsprekend getekend en geschilderd, maar dit gebeurt met veel verschillende materialen en technieken. De cursussen zijn toegankelijk voor beginners en gevorderden. Meer informatie is op te vragen bij Caroline Smits, tel 06-46474597 en www.dehandboog.nl.

MUBO ontvangt unieke houtskooltekening van Pierre Janssen

De houtskooltekening van Pierre Janssen met in het midden onderin het hondje dat de schilder later toevoegde. (Foto: Rini van Oirschot) Foto: Rini van Oirschot

Schenking door oud-Boxtelaar Peter Buddemeijer

Boxtel - Oud-Boxtelaar Peter Buddemeijer uit Eindhoven schenkt een bijzonder schilderij van de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen (1865-1952) aan Museum Boxtel (MUBO). De houtskooltekening van de Sint-Petrusbasiliek hangt in menig Boxtels huiskamer, maar dan als fotokopie. Wat de originele tekening uniek maakt, is de afbeelding van een hondje dat niet eerder werd aangetroffen op een werk van de Petrusbasiliek van de hand van Pierre Janssen. Het origineel is vanaf zaterdag 17 augustus te bewonderen in MUBO, wanneer Buddemeijer het officieel aan het museumbestuur overhandigt.

Christ van Eekelen en Rini van Oirschot, beiden van de Heemkunde Boxtel, hebben in 2012 een boek over Pierre Janssen samengesteld en gepubliceerd onder de titel 'Pierre Janssen, een halve eeuw Boxtel'. In hun speurtocht naar werken van Pierre Janssen hiervoor, kwamen zij tientallen van deze houtskooltekening tegen. Telkens dacht de eigenaar een originele pentekening in zijn of haar bezit te hebben. Maar iedere keer moesten zij hen teleurstellen met de mededeling dat het hier een foto betrof. Totdat ze bij Peter Buddemeijer in Eindhoven kwamen. Dat was in november 2013, dus ruim een jaar na het uitkomen van het boek over Pierre Janssen. Dit bleek een echte houtskooltekening te zijn.

Hondje
Er is veel bekend over het fotograferen van schilderijen van Pierre Janssen. Zowel door hemzelf als door zijn zoon Harry. Maar bij deze tekening haalde Pierre Janssen een trucje uit. Nadat hij de tekening gefotografeerd had, waarbij de signering rechtsonder te vinden is, werd die signering door hem 'weggepoetst' en linksonder opnieuw geplaatst. Ook tekende hij in het midden een hondje op de stoeprand, net achter de twee dames. En dat hondje maakt de tekening uniek. Niet eerder werd het aangetroffen op een schilderij van de Petrusbasiliek van Janssen. Van dezelfde compositie als deze houtskooltekening maakte Janssen ook een olieverfschilderij, een aquarel en een pasteltekening.

Peter Buddemeijer gaf al in 2013 aan de tekening na zijn overlijden na te laten aan het Museum Boxtel. Nu besloot hij er toch eerder afstand van te doen, mede ingegeven door een verhuizing om gezondheidsredenen. De houtskooltekening wordt zaterdag 17 augustus persoonlijk door Buddemeijer overhandigd aan het bestuur van MUBO, waarbij dan ook de schenkingsovereenkomst officieel wordt ondertekend.

In haar nog korte bestaan heeft MUBO een collectie van meer dan twintig werken van Pierre Janssen in bezit gekregen via schenkingen en bruiklenen voor onbepaalde tijd - inmiddels de grootste collectie in Nederland. Het bestuur van MUBO laat weten dan ook zeer verheugd te zijn met deze schenking en de houtskooltekening als een prachtige aanwinst voor haar Pierre Janssen collectie te zien.

Duurzame Week Boxtel dit jaar van 6 tot en met 13 oktober

Boxtel - De week van 6 tot en met 13 oktober is in Boxtel omgedoopt tot Duurzame Week 2019. Ook dit jaar zal de Duurzame Week Boxtel afgetrapt worden in Indenhof, met een festijn met als centraal thema 'duurzaamheid'.

Festijn Indenhof zal informatie en producten bieden voor alle aspecten van een duurzame samenleving: voedsel, wonen, energie, natuur en mobiliteit. Met deze keer een extra accent op energie en klimaat, omdat die thema's nu extra actueel zijn, aldus de organisatie: "Iedere Nederlander zal er mee te maken krijgen, vooral in en om huis, ons voedsel en hoe we ons verplaatsen van A naar B."

Na het Festijn in de boomgaard volgt een week vol activiteiten. Details daarover worden nog bekend gemaakt. Zo komt er een avond voor alle Boxtelaren over de mogelijkheden om energie en geld te besparen door diverse vormen van isolatie, van de vloer tot het dak. Ook wordt in samenwerking met de ZLTO, de land- en tuinbouworganisatie, een avond gehouden over het belang van een gezonde bodem voor de productie van voedsel. In de bibliotheek zal de kunstenaarsvereniging Kunstlicht een tentoonstelling organiseren met als thema 'Licht & Energie'.

Een vast onderdeel van de Duurzame Week is ook een filmavond met toepasselijke film. Dat is waarschijnlijk op donderdag 10 oktober, de landelijke Dag van de Duurzaamheid, hoewel de datum mogelijk nog kan wijzigen. Op de basisscholen worden tijdens de week energie- en klimaatlessen gegeven voor groep 8. De Duurzame Week Boxtel zal worden afgesloten met een Pot Luck, ofwel een maaltijd met een programma er omheen, waaraan de deelnemers allemaal een bijdrage leveren voor het voorafje, de hoofdschotel of het toetje. De activiteiten zijn voor alle Boxtelaren vrij toegankelijk. Alleen voor de film zal een kleine bijdrage worden gevraagd.

Egeltjes op de Voedseltuin

Foto: Voedseltuin

De maandagploeg begint met groenten oogsten voor de uitdelingen van de Voedselbank op dinsdag en woensdag. Liefst een gevarieerd pakket. De courgettes en de komkommers doen het heel goed dit jaar en de eerste kisten zijn snel gevuld. We plukken boontjes, halen de rode bieten uit de grond, snijden de grootste knolvenkels af en de lollo rosso-kroppen zijn kunstwerkjes. De andijvie vraagt veel meer aandacht bij het oogsten. We komen tientallen slakken tegen…

Slakken op de tuin zijn onze lastigste plaagdieren. We bestrijden plaagdieren op biologische wijze. De bladluis in de tuinbonen heeft nauwelijks kans gekregen. Ze werden begoten met brandnetelgier. Zodra de planten groot genoeg waren hebben we getopt. En misschien wel het allerbeste werkte een oude tuinderstip: op een paar blaadjes per plant de luis dood wrijven, dat vormt een schimmel die de luis afschrikt. Tegen duiven en eksters spannen we netten. Witte vlieg komt niet door het gaas dat we in bogen over de kolen zetten. Onze groenten groeien voorspoedig. Maar alle biologische acties die we inzetten tegen de slakken lijken niet te helpen…

Rond het Eco-perceel schoffelen we consequent de werkpaden rul, zand en gruis waar slakken niet overheen zouden kruipen. Potjes met bier tussen de planten ingraven, we hebben er geen enkele dode slak in gevonden. Rond het Doolhofperceel hebben we graspaden want daar zouden slakken misschien niet doorheen gaan naar de groenten. We leggen opgerolde netten rond de teeltbedden, voor slakken een onneembare hindernis? We merken geen verschil tussen de teeltpercelen. We hebben hulp nodig!

Foto: Voedseltuin

Kippen, vogels, muizen, padden en egels eten graag slakken. We hebben al een paar poelen op De Kleine Aarde en vochtige schuilplekken voor padden. Er lopen kippen vrij rond. We vinden muizenkeutels in de Pipowagen. Er hangen vogelhuisjes in de bomen en we leggen houtwallen aan. Maar egelsporen hebben we nog niet gevonden.
Bij het voedselbos hebben de vrijwilligers van KAN een rustgebied gemaakt met een 'egelsnelweg': een pijp waardoor egels kunnen passeren. De mannen van de Reclassering timmeren egelhuisjes om op De Kleine Aarde nog meer veilige overwinteringsplekken te maken. En het is topdrukte bij de egelopvang in Roosendaal. Door de hete zomer hebben meer egels moeite om voedsel te vinden. We krijgen bericht uit Roosendaal dat als er babyegeltjes op gewicht zijn, we er een paar mogen komen halen. Wel eerst foto's van de tuin opsturen om te laten zien dat ze goed terechtkomen… We houden je op de hoogte!

Welkom op de tuin
Op het Open Huis zondag 15 september van het voedselbos, de insectentuin, de bijenhal en de voedseltuin kun je komen kijken wat er allemaal groeit en bloeit op De Kleine Aarde. Egeltje of tuinwerker, overwinteren of een ochtend meelopen, je bent welkom op de tuin: www.voedseltuinboxtel.nl

Maria van den Hoogen, tuinleider Voedseltuin Boxtel op De Kleine Aarde

6 / 20

Verrassende Zomeravondrondleidingen door Boxtel met VVV gids

Boxtel - Het hele jaar door organiseert VVV Boxtel cultuurhistorische rondleidingen. Elke laatste zondagochtend van de maand en in de zomermaanden op elke woensdag- en donderdagavond kunnen liefhebbers genieten van een van de tien wandelingen langs de mooiste en meest bijzondere plekjes van Boxtel.

Deze week zijn de rondleidingen 'Wederopbouw in Selissen' en 'De Binnendommeltjes'. De eerste gaat vanavond, woensdag 14 augustus om 19.00 uur van start in de Van Beekstraat, tegenover PLUS supermarkt Van der Horst. De Wederopbouw in Selissen-tocht is 2,9 kilometer lang. Deelnemers maken hierbij kennis met de bijzondere architectuur van deze wijk en de sfeer van de tijd direct na de Tweede Wereldoorlog toen er schaarste was aan alles, maar er ook optimisme en idealisme was. Met hard werken en veel creativiteit heeft men in korte tijd hele woonwijken gebouwd, zo ook de wijk Selissen.

Donderdagavond 15 augustus start de rondleiding De Binnendommeltjes om 19.00 uur bij VVV Boxtel aan de Markt 36. Deze route is 2 kilometer lang. De Binnendommeltjes hebben negen eeuwen lang door Boxtel gestroomd. Eerst alleen rond de motteburcht waar nu de Sint-Petrusbasiliek staat. Twee eeuwen later is ook de nieuwe kern met water omsloten. Dit was de aanzet tot een eerste stadsstructuur. Het is interessant te zien hoe de heren Van Boxtel hun waterhuishouding regelden waarbij de Dommel optimaal werd ingezet. Wandelaars ervaren 'Boxtel Binnen de Bruggen', de naam die de kern van Boxtel heel lang heeft gedragen.

Op woensdag 21 augustus is er geen rondleiding. Die van donderdag 22 augustus, 'Architectuur rond 1900' laat de deelnemers kennismaken met de eclectische architectuur rond 1900. In die tijd was de stadsuitbreiding, renovatie en sanering groot. De woningwet uit 1901 heeft een golf aan nieuwbouw teweeggebracht. Na de opheffing van de gilden was de architectuur niet meer zo aan banden gelegd. De architect ging de boer op. Iedereen kon kiezen wat hij mooi vond. Hierdoor kreeg je een mengelmoes aan stijlen in één gebouw. De rondleiding start om 19.00 uur bij het VVV kantoor aan de Markt 36.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij VVV Boxtel, Markt 36 via 0411-685443 (06-22562001 bij geen gehoor), via info@vvvboxtel.nl of vóór de rondleiding om 19.00 uur bij het aangegeven startpunt. De duur is ongeveer één tot anderhalf uur en de kosten zijn 2 euro per persoon. Ook buiten deze tijden verzorgen de VVV-gidsen het hele jaar door dorpsrondleidingen, die zijn te bespreken bij VVV Boxtel.
Het hele programma 2019 is te vinden in de flyer Rondleidingen verkrijgbaar bij alle Beleef Boxtel punten en bij VVV Boxtel. Ook staat het programma op www.beleefboxtel.nl en in de maandelijkse Beleef Boxtel agenda’s.

Combat de Boxtel, 1794. Gravure door F. Grenier (1819). (Foto: Rini van Oirschot) Foto: Rini van Oirschot

Clarissenstraat 37

Op de locatie van het fraaie herenhuis met aangebouwd koetshuis dat nu op Clarissenstraat 37 staat, werd door de stad ’s-Hertogenbosch bij de aanleg van de straatweg van die stad naar Eindhoven en later naar Luik (1741 start in 's-Hertogenbosch), een barrièrehuis gebouwd. Daar moesten voerlui die gebruikmaakten van deze weg tol betalen. De tol was vrijgesteld voor ingezetenen van Boxtel,.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

In 1793 verklaarde Frankrijk de oorlog aan Engeland en de Republiek der Verenigde Nederlanden. Op 14 september 1794 werd rond Boxtel hevig slag geleverd tussen Fransen enerzijds en Engelse, Hessische, Hannoverse en Staatse troepen anderzijds. Aan het einde van de dag trokken de Fransen Boxtel binnen. De Boxtelaren hadden niet alleen te lijden onder het oorlogsgeweld en de plunderingen, maar ook inkwartieringen en vorderingen.

Bij hun vlucht staken Engelse troepen het barrièrehuis in brand. Op de plaats van het afgebrande barrièrehuis bouwde Hendrikus van Ertrijck uit ’s-Hertogenbosch in het jaar 1802 een herenhuis. Hij kreeg daarvoor van de stad ‘s-Hertogenbosch toestemming onder voorwaarde dat, indien genoemde stad deze locatie opnieuw nodig zou hebben voor een nieuw barrièrehuis, Van Ertrijck zijn herenhuis zou moeten afbreken

In 1837 is genoemd herenhuis het eigendom van wijnkoper en latere burgemeester van Boxtel Christiaan Cornelis Joseph Achterbergh.
In 1881 wordt op deze locatie een nieuw herenhuis gebouwd, in de gedaante zoals wij dat vandaag nog kennen. Of het hier geheel nieuwbouw betrof, dan wel uitbreiding of verbouwing van het in 1802 nieuw opgetrokken pand is (nog) onbekend. Het werd destijds gebouwd door fabrikant en burgemeester van Boxtel Jan van de Ven.

Bron: o.a. Website Heemkunde Boxtel; ‘Barierrehuis’ door Ruud van Nooijen.

Mijn Mooi Boxtel: Riny Swinkels

Foto: Riny Swinkels

Wat zou het saai zijn geweest als de Dommel niet door Boxtel stroomde.

OP HET GEVOEL

Duits niet meer verplicht? Stond in de krant.

Ik dacht aan onze zaterdagen van bad, balkenbrij en bloedworst. Om 18.00 uur, d'n Duitser op, Sportschau kijken. Hét legendarische interview met Jean Marie Pfaff: "…Die Gegenstanders waren mit mehr voorspielers dan wir in de eerste Halbe. Ich dachte Ich nehme met die Strabschop eine andere Hoek zoals alteid…"

Dat mijn ome André en tante Sjan in Duitsland een plaats zochten om te overnachten. "Kek Dré, daar staat het platske Ausfahrt aangegeven, hier rechtsaf." Urenlang gezocht. Ausfahrt was nergens te bekennen. De Kartoffel was voor hen de kaarttafel. Einstein slechts verre familie van Zweistein und Dreistein.

Vakvrouw en doener Sjan werd als thuiskapster beroemd en berucht in Liempde en omstreken. Je kwam er soms weg zonder oorscheuren. Knippen op eigen risico. Haar handelsmerk was kort en pittig. "Niet goed? Het groeit vaneigens wir aan."

Permanent posters van John Rambo en Rocky aan de muur! U was dus een gewaarschuwd mens. Gewoon knippen en niet zeuren. Stijfde de geföhnde coups op met liters haarlak. Ozon was nog onzin. "En voor straks, rechtop slapen. Niet te veel draaien in bed, dan bleft ut vaneigens mooi zitten." Ginne flauwekrul dus.

Man Dré zat ondertussen op de grond voor de bank muziek te luisteren, Neil Diamond, 'I am, I said' was zijn nummer. Klanten liepen ondertussen via de bijkeuken en woonkamer boven naar de kapsalon. Het was De Zoete Inval. "Vat maar vast een buukske, snuupke of kuukske. Daar staat de pot. Ben zo klaar." Van het knipgeld gingen ze op avontuur met hun Gold Wing.

Beiden zijn er niet meer. Onsterfelijk inmiddels. Dré vluchtte na de dood van zijn Sjan in de muziek. Hijste zich op goeie dagen, net als Sjans idool John Rambo, in een donkergroene legerjas. Zat met zijn herders, hengels en bierfleskes uren aan de Dommelkant, om een gat in de dag te hengelen. De Petruskerk verderop in het verlengde. Rust. Sliep maanden en jaren alleen nog op die ene bank, waarvoor hij voorheen zittend muziek luisterde. Neil Diamond werd ingeruild voor Céline Dions 'Immortality'. Hij keek vakantiefoto's terug van hun avonturen in Oostenrijk en draaide zich uiteindelijk het verleden in met Duitstalige muziek.

Du bist alles was ich habe auf der Welt
Du bist alles was ich will
Du, du allein kannst mich verstehen

Duits verstonden ze nauwelijks, begrijpen deden ze alles. Leven op gevoel. De avonturen daardoor des te mooier.

Deze vakantie nam ik mijn hengel en zijn viskoffertje mee. Een bierfles-opener en dobbers als stilleven erin. Die dobbers mocht ik vroeger ook lenen, omdat ik met de mijne nooit iets ving. We kletsten over muziek. Onze passie. Inmiddels als playlist te vinden op Spotify: Alles op gevoel!

De vangst ging vroeger mee naar huis, de badkuip in. Levend aas voor het snoeken de dag erop. Het visbad namen we thuis dan op de koop toe. Dan maar het washandje en de wastafel.
Aan de Dordogne ving ik in ieder geval 'slechts' twee voorntjes met zijn dobbers. Toeval?

Auf jeden Fall:

Op het leven. Alles auf Gefuhl.

Zonder lessen Duits.

Ruud

Verhaal van Piet van der Horst uit Zomerspecial DMBK krijgt vervolg

Piet van der Horst en zijn nicht Petronella Vervoort-van Erp. (Foto's: Christ van Eekelen) Foto: Christ van Eekelen

Boxtel - In de zomerspecial van DeMooiBoxtelKrant van 17 juli jongstleden was het verhaal te lezen van Piet van der Horst (89) die 57 jaar na dato alsnog zijn doodgeboren dochtertje Hedwig aan kwam geven bij de burgerlijke stand in Boxtel. Hij kwam daarvoor in januari naar ons dorp en een maand later keerde hij terug om plekken uit zijn verleden te bekijken, zoals het Breukelsplein waar zijn grootouders woonden. Op zoek naar foto's van zijn grootouders kwam de oud-Boxtelaar in contact met Christ van Eekelen van Heemkunde Boxtel, die de beheerder is van Beeldbank Boxtel. Hij kon Piet blij kon maken met maar liefst 23 foto's van de familie Van der Horst. Het verhaal van Piet kreeg onlangs een vervolg, toen Christ hem en zijn dochter Hanneke uitnodigde voor nog een bezoek aan Boxtel.

Vader en dochter nemen de uitnodiging aan en op dinsdag 6 augustus komen zij samen naar Boxtel. Omdat Piet vroeger bij het waterschap heeft gewerkt, toen dat nog gevestigd was in de Stationsstraat en later aan het Molenpad, heeft Christ een afspraak gemaakt bij het huidige waterschapsgebouw aan de Bosscheweg, dat Piet nog nooit van binnen heeft gezien. Daar meldt het drietal zich die dag aan de balie, waar zij worden opgehaald door Christs dochter Ingebjorg van Liempt, die bij het waterschap werkt. In de raadszaal mag Piet plaatsnemen achter de bestuurstafel, waarbij hij opmerkt: "Deze zaal is veel groter dan vroeger."
De archivaris van het waterschap heeft een aantal fotoalbums klaargelegd, die door Piet allemaal doorgespit worden. Hij herkent een paar mensen, zoals watergraaf Vosters en Commissaris van de Koningin De Quay.

Hanneke Martherus-van der Horst, Piet van der Horst en Christ van Eekelen duiken in de familiegeschiedenis van Van der Horst. Foto: Christ van Eekelen

Na hun bezoek aan het waterschap rijden Piet, Hanneke en Christ een rondje langs voor Piet bekende plaatsen, zoals de Baanderherenweg 45 waar hij vroeger woonde en waarvan hij dacht dat die flat gesloopt was. Ook het 'oude' waterschapsgebouw aan de Molenpad wordt bezocht. Daarna volgt een bezoek aan het monumentje voor doodgeboren kinderen op het kerkhof van de Sint-Petrusbasiliek en aan de voormalige Heilig Hartkerk waar zowel in 1935 en 1945 de huwelijksjubilea van Piets grootouders werden herdacht. Van daaruit is het maar een klein stukje naar het Breukelsplein dat door Piet 'de werf' genoemd wordt. Hier stond het huis van zijn grootouders Van der Horst-van Handel. "Vanaf het huis konden we de achterkant van het huis van Van Susante aan de Breukelsestraat zien", weet Piet zich nog te herinneren. Aan de hand van foto's, kadasterkaartjes en schilderijen van Pierre Janssen kunnen ze de juiste locatie bepalen. Het is hier dat Piet herinneringen aan zijn grootouders ophaalt.

Die herinneringen worden daarna gedeeld met zijn nichtje Petronella Vervoort-van Erp (97), die in het appartementencomplex Bernardstaete woont, vlak bij het Breukelsplein. Zij reageerde op het artikel in DeMooiBoxtelKrant van 17 juli. Ze wilde heel graag haar neef Piet ontmoeten. Ze praten natuurlijk over hun beider opa en oma Van der Horst-van Handel, maar ook alle ooms en tantes, neven en nichten passeren nu de revue.

De reis eindigt weer bij het waterschapsgebouw. Piet toont zijn dankbaarheid net als begin dit jaar toen hij ambtenaar Lenie van der Velden met een grote bos bloemen verraste voor haar hulp bij de aangifte van Hedwig. Iedereen krijgt bloemen en een flesje wijn. Het was een mooie dag voor alle betrokkenen, want zoals Christ van Eekelen aangeeft, het mes snijdt aan twee kanten. Piet en zijn dochter hebben een leuke middag in Boxtel gehad en de beheerder van de beeldbank is weer een stuk wijzer geworden en kan deze weer aanvullen.

Heb je het verhaal van Piet in de zomerspecial gemist? Lees het online op www.mooiboxtel.nl: http://bit.ly/PietvanderHorst

11 / 20

Foto: Femke Broeders

Begin juli vertrokken we, nadat we onze banen hadden opgezegd en ons huis in Boxtel was verkocht. Samen met onze hond Yara, een jaar reizen. Als eerste richting Noord-Europa. Inmiddels staan er 6 landen op de teller en hebben we ruim 6000 kilometer afgelegd, in ons oude opgeknapte campertje. We hebben sneeuw gezien, zijn van plus 30 graden naar het vriespunt gegaan en weer terug. En omdat we reizen rondom de midzomernacht is het nu overal waar we komen bijna 24 uur licht.

Zweden
Half juli waren we net aangekomen in Zweden. Daar stonden we op een prachtige plek, recht aan zee. Nog weken hebben we het zand overal gevonden, maar dat was het meer dan waard. 's Ochtends op blote voeten de hond uitlaten op het strand en 's avonds vanuit je bed de zon in de zee zien wegzakken. Dat is pas echt genieten! We leven er op slippers en het leven voelt even lichter.

Route
De afgelopen maand zijn we van het zuiden van Zweden omhooggeklommen tot aan Östersund, waar we de oversteek hebben gemaakt naar Noorwegen. In Noorwegen zijn we via de Lofoten naar de Noordkaap gereden, waarna we door Lapland zijn afgezakt naar het zuiden van Finland. Inmiddels zijn we aangekomen in Helsinki. Een mooie en bruisende stad, waar we weer even moesten wennen aan de drukte.

Natuur
De landschappen in Scandinavië zijn ontzettend indrukwekkend. Zo anders dan in Nederland. Er zijn dagen dat het lijkt alsof of er om elke bocht weer een nieuw en ander adembenemend landschap verschijnt. De bossen zijn van zo'n andere orde van grootte dan Sparrenrijk of de Kampina. En de afstanden zijn niet te vergelijken met Nederlandse wegen. Er zijn dagen dat de navigatie aangeeft: 200 kilometer rechtdoor! Al vanaf het moment van vertrek kijkt Robin uit naar het zien van het 'wildlife' dat er hier nog in de bossen leeft. Over alles is hij enthousiast, beren, wolven, elanden of rendieren. Het maakt niet uit wat, als we er maar iets van gaan zien. Soms denken we ergens een beer te spotten onderweg, maar meestal blijken het de wortels van een omgevallen boom te zijn. Uiteindelijk zien we drie rendieren op de snelweg in Zweden. We zijn helemaal door het dolle heen en stoppen meteen om ze te fotograferen. Dit is zo uniek, tenminste, dat denken we dan nog…

We spreken een rendierboer in Noorwegen die vertelt dat hij ruim 1000 rendieren heeft loslopen in het gebied waar we doorheen rijden. Hij baalt van de aantallen die hij jaarlijks verliest door aanrijdingen. Met name met het warme weer, dan zoeken de rendieren namelijk de koelte van de tunnels op. Als we wegrijden zeggen we tegen elkaar; "hij baalt? Je zou zo'n beest op je motorkap krijgen!"

Yara zwemt bijna elke dag. De Dommel of de Essche stroom lijkt ze niet te missen nu ze kan zwemmen in meertjes, de zee of een van de fjorden. Het water is overal zo helder. Ze staat al met haar bal klaar zodra er water in zicht komt.

Kamperen
Een lange tijd kamperen is net wat anders dan op vakantie gaan. We kunnen bijvoorbeeld de was niet opsparen totdat we thuis zijn, dus doen we die op de campings. Dat leidt soms tot frustratie, als bijvoorbeeld de droger niet blijkt te werken en we al de was, op een druilerige dag, ineens moeten drogen aan de luifel. Maar ook tot hilarische situaties als er ineens een vreemde onderbroek tussen de schone was zit.

Noordkaap
Eén maand na vertrek komen we aan op de Noordkaap, het meest noordelijke stukje vaste land van Europa. Hier hebben we zo naar uitgekeken. Hoe gek misschien ook, maar het voelt echt als een overwinning. Naarmate we de Noordkaap naderen trekt alles dicht en er ontstaat een steeds dichtere mist. Als we op de Noordkaap aankomen hebben we niet meer dan één meter zicht. Balen, maar we zijn er! We lopen meteen naar het uitkijkpunt en zien…echt helemaal niets! We besluiten te overnachten op de parkeerplaats. Hoe cool is dat? Slapen op de Noordkaap! Natuurlijk hebben we de hoop dat het zicht gedurende de nacht zal verbeteren maar helaas, ook als we opstaan is er geen zicht. We moeten het dus maar doen met de videobeelden van het bezoekerscentrum. Als we weg rijden trekt hier en daar even wat mist op. En wat schetst onze verbazing; rendieren! Hele kuddes rendieren.

De kerstman
In Lapland gaan we op bezoek bij de kerstman. De officiële woonplaats van de kerstman is namelijk op de Poolcirkel in Rovaniemi. Dat was even gek om mid zomer bij de goede man op bezoek te gaan. Hij bleek thuis te zijn. We mochten zelfs met hem op de foto en hij wist ons te vertellen dat hij samen met zijn elfjes ontzettend druk was met de voorbereidingen voor december.

Friends of Europe
In Finland maken we een korte stop in Kannus. Een dorp dat al jaren in vriendschap is verbonden met Esch. Het is onderdeel van Friends of Europe, een samenwerkingsverband tussen 28 dorpen uit alle Europese lidstaten. Ruim 20 jaar geleden is Femke er met een uitwisseling geweest. Het was leuk om er weer even terug te zijn na al die jaren.

Lemonade Road
When life gives you lemons, make lemonade! This is our Lemonade Road! Afgelopen week zijn we vanaf het Noordelijkste puntje van Europa gaan afzakken. De rust en ruimte die we zochten om dingen te verwerken hebben we in het hoge noorden wel gevonden. We zijn er voorlopig nog niet en dat is prima. Tot nu toe smaakt de limonade heerlijk en hebben we nog even te gaan. Alleen een lekker stukje Hollandse kaas of een Nederlands frietje mayo met een kroketje van de Rotonde missen we inmiddels wel. Voor de komende weken staan de Baltische staten en Polen op de planning, dus we hebben nog voldoende om naar uit te kijken.

Als je het leuk vindt om ons te volgen tijdens onze reis, dan kan dat via:

Facebook: www.facebook.com/lemonaderoad
Instagram: www.instagram.com/robinenfemke
Polarsteps: www.polarsteps.com/lemonaderoad

Groetjes Femke, Robin en Yara

Foto: Kèk Liemt

Erfgoedvereniging Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekend dorpsgezicht, evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info of via e-mail naar info@kekliemt.nl. Alle reacties staan vermeld op de website van Kèk Liemt, www.kekliemt.nl.

Alvast bedankt namens de werkgroep collectiebeheer van de Erfgoedvereniging Kèk Liemt.

12 / 20

Bekendmakingen week 33

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Annastraat 5, wijzigen: brandcompartimentering van een inpandige badruimte die nu gebruikt wordt als opslagruimte van verpleeghulpmiddelen
Dommeldal 6-8, kappen: 1 suikeresdoorn (herplant va neen rode esdoorn)

Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunning
Dianabos 25, kappen: 1 spar en 2 hulstbomen uit voortuin

Verleende omgevingsvergunningen
Mezenlaan 2, bouw ecologische woning

Ontheffing bouwbesluit
Ontheffing verleend voor lawaai veroorzakende bouwwerkzaamheden buiten de dagperiode, op het spoor nabij Parallelweg-Zuid, Parallelweg-Noord en Tongersestraat op:

Donderdag 17 oktober 2019 vanaf 00.30 uur tot maandag 21 oktober 2019, 06.00 uur
Zaterdag 30 november 2019 vanaf 00.30 uur tot maandag 2 december 2019, 06.00 uur
Zaterdag 11 april 2020 vanaf 00.30 uur tot dinsdag 14 april 2019, 06.00 uur

Evenementenvergunningen

Stichting Dommeltheater - Verleende vergunning aan Stichting Dommeltheater voor het organiseren van het evenement Dommeltheater op de Dommel en aan de Prins Hendrikstraat in Boxtel. Het evenement vindt plaats op zondag 22 september van 10.00 – 20.00 uur.
Samba Sunday - Verleende vergunning voor het organiseren van Samba Sunday op de Markt en Rechterstraat in Boxtel. Het evenement vindt plaats op zondag 1 september van 14.00 – 18.00 uur

Bekendmakingen week 32

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Annastraat 5, kappen: 2 beuken uit achtertuin. Herplant met 2 rode beuken.
Barrierweg 38, verbouw en uitbreiden woning
Bosscheweg 80, realiseren depot met werkplaats, terras en pergola naast Oertijdmuseum
Ooiendonksestraat 20, uitbreiden en verbouwen woning en garage
Velderseweg 10, houden van het evenement Jacht & Buitenleven op het evenemententerrein op 20, 21 en 22 september 2019

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Doornakkerlaan 34, plaatsen nokverhoging

Verleende omgevingsvergunningen
Dennendreef 5-215, kappen: 1 boom uit voorerf rechts
De Doelen 11, plaatsen dakkapel aan achterzijde woning
Halderheiweg tussen huisnummers 3b en 5 kappen: 1 esdoorn, 9 beuken, 15 dennen, 2 eiken en 1 berk
voor sonderingen nieuwbouw woonhuis
Van Hornstraat 9 - 9a, verbouw woning tot zorgwoning door realiseren van 2
zelfstandige appartementen
Meidoorngaard voor nummers 26-28, kappen: 4 meidoorns. Herplant van 2 krentenbomen en 1
Spaanse aak)
Nergena 9, verwijderen 1 linde en 3 esdoorns uit zijerf
Vleutstraat 18, kappen: 1 spar en 1 populier uit voortuin

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
Staarten 17, veranderen metaal elektro bedrijf

Evenementenvergunningen
Culturale en Bockesprongen - Verleende vergunning aan Stichting Bockepruik voor het organiseren van de evenementen Culturale en Bockesprongen. Culturale vindt plaats aan de Burgakker op zaterdag 14 september 2019 van 19.00 tot 00.30
uur en Bockesprongen in het Processiepark Duinendaal op zondag 15 september 2019 van 13.00 tot 22.30 uur.
Jacht en Buitenleven - Verleende vergunning aan Uitgeverij Hubertus voor het organiseren van het evenement Jacht en
Buitenleven op Landgoed Velder op vrijdag 20 september 2019 en zaterdag 21 september 2019 van
10.00 tot 18.00 uur en op zondag 22 september 2019 van 10.00 tot 17.00 uur.

Besluiten
Besluit verbod glaswerk horeca inrichtingen kermis Boxtel 2019
Besluit verbod alcoholhoudende drank en glaswerk kermis Boxtel 2019

Bekendmakingen week 31

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Clarissenstraat 23 - 25, verbouw woning
hoek Duinendaal - Pelgrimspad ongenummerd, bouw vrijstaande woning
Kapelstraat 28, bouw (vervangen) vrijstaand bijgebouw op achtererf
Vorsenpoel tussen huisnummers 79a en 81, kappen: 2 wilgen. Herplant van 2 bomen.

Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunning
Het Klaverblad 13, realiseren onderwijsgebouw Kenniscentrum Circulaire Economie op terrein De Kleine Aarde op plek veldschuur

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Barrierweg 4, vervangen 4 dakramen aan achterzijde pand (Rijksmonument)
De Hoef 10, aanpassen gevel voorzijde en weghalen overstek aan onderkant
Hoevedreef 4, verplaatsen nostalgisch bijgebouw van Boxtelseweg 35 naar Hoevedreef 4
Korenmolen 2, uitbreiden bedrijfshal

Ontwerpbesluit intrekken omgevingsvergunning
Hezelaarsestraat 12a, intrekken verleende vergunning voor deze inrichting

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning
Baroniestraat 24, realiseren 7 appartementen met een gezamenlijke
woonkamer en keuken in voormalige pastorie

Verleende omgevingsvergunningen
Dennendreef 5 - percelen 021, 026 en 084, bouw 3 bungalows op recreatiepark Dennenoord
Kleine Beemd 28, kappen: 1 spar uit achtertuin
Robert Schumanlaan 11,uitbreiden woning

Meldingen gesloten bodemenergiesysteem
Smaldersestraat 5, aanleg gesloten bodemenergiesysteem
Munselse Hoeve 15, aanleg gesloten bodemenergiesysteem
Velder 18, aanleg gesloten bodemenergiesysteem

Toestemming maken uitweg
Schouwrooij ongenummerd naast huisnummer 17, aanleg nieuwe uitweg

Bestemmingsplan
Ontwerpbestemmingsplan Gemondesestraat 13, Dit plan maakt het mogelijk om de bestemming van Gemondesestraat 13 te wijzigen van 'Agrarisch – Agrarisch bedrijf' naar 'Wonen'.

Verkeersbesluit
Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats Armmeesters

Verordening
Intrekking Brandbeveiligingsverordening Boxtel 2015

Evenementenvergunningen
Foodtruck Festival Liempde - Verleende vergunning aan De Kromploegers voor het organiseren van een Foodtruck Festival op D'n Tip aan de Barrierweg op zondag 22 september 2019 van 13.30 tot 18.30 uur.
50-jarig jubileum De Peppelieren - Verleende vergunning aan De Peppelieren voor het organiseren van het 50-jarig jubileumfeest op Sportpark De Peppelieren aan de Hogenbergseweg op zaterdag 28 september 2019 van 19.30 tot 01.00 uur en op
zondag 29 september 2019 van 11.00 tot 17.00 uur.
Saturday Funday - Verleende vergunning aan Filipe Mode en Deegeluk voor het organiseren van het evenement Saturday
Funday op de Markt op zaterdag 14 september 2019 van 11.00 tot 18.00 uur.

Bekendmakingen week 30

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Boxtelseweg 22, uitbreiden en veranderen woning voor realiseren mantelzorgwoning
Colenhoef 2, bouw kantoor
Halderheiweg ongenummerd (3C), bouw woonhuis
Hoogheem:
*parkeerplaats bij huisnummers 2 t/m 71 kappen 12 essen voorzijde parkeerplaats
*parkeerplaats bij huisnummers 73 t/m 142 kappen:12 essen zijkant parkeerplaats
Hoogheem bij huisnummer 485: Kinderdagverblijf Domino kappen: 4 bomen met herplant van 2 bomen en
verplanten 4 bomen voor realisatie van 20 parkeerplaatsen en nieuwe groenstrook met bomen langs plantsoen
Kapelstraat voor huisnummers 25 en 27 kappen: 2 lindes
Oosterpad 44, kappen: 1 valse christusdoorn uit achtererf
Roond tegenover huisnummer 8, plaatsen langgevelboerderij met Vlaamse schuur op
landbouwlandgoed Bloemendael
Runmolen ongenummerd - perceel E 3308, plaatsen schuifpoort en verharden van parkeerplaats

Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunningen
Baroniestraat 47, bouw aanbouw
Kruisbroeksestraat 1, Van Salmstraat 68 + 70 en Ladonkseweg 26 Vervangen/wijzigen bestaande gevelreclame

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
De Schoren ongenummerd, bouw bedrijfsverzamelgebouw

Verleende omgevingsvergunningen
Kalksheuvel 26, restaureren gevel
Mijlstraat 32, kappen: 1 iep
Selissen 4, kappen: 1 dennenboom uit voorerf
Sportlaan, inrit van huisnummer 5, kappen: 1 zomereik. Herplant met 1 zomereik.
Ursulinenpad - Leijert, vervangen houten brug over Smalwater

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
Hemelrijk 18 te Boxtel, oprichten handelsbedrijf

Toestemming verbreden bestaande uitweg
Munselse Hoeve 36, toestaan verbreden bestaande uitweg

Ontheffing artikel 35 Drank- en horecawet
Verleende ontheffing aan SPPiLL in Liempde voor het verstrekken van zwakalcolhoudende dranken op
zondag 29 september 2019 van 13.00 tot 19.00 uur.

Verkeersbesluit
Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats De Kleuskes 22

Verordening
Algemene Plaatselijke Verordening Boxtel 2012

Evenementenvergunningen
Biereloth -Verleende vergunning aan Becoloth voor het organiseren van Biereloth aan de Rozemarijnstraat op zondag 8 september 2019 van 13.00 tot 19.00 uur.
Sparrenbosloop - Verleende vergunning aan AV Marvel voor het organiseren van de Sparrenbosloop in Sparrenrijk aan de Molenwijkseweg op zondag 27 oktober 2019 van 10.30 tot 14.30 uur.
Muziekstraatje Boxtel - Verleende vergunning aan Red Riverband Boxtel voor het organiseren van het kapellenfestival met
rommelmarkt in het centrum op zondag 17 mei 2020 van 12.00 tot 19.00 uur.
Softbaltoernooi Ducks - Verleende vergunning aan Honk- en Softbalvereniging JRC Ducks Boxtel voor het organiseren van een
Softbaltoernooi met feestavond aan De Voetboog 20 op zaterdag 28 september 2019 van 10.00 tot 24.00 uur
en op zondag 29 september 2019 van 10.00 tot 17.00 uur.

Aanvullingen week 29

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Ladonkseweg 28 gedeeltelijk intrekken omgevingsvergunning: de activiteiten worden op deze locatie niet meer uitgevoerd
Zonnegloed 8, realiseren aanbouw

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
16-08 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
16-08 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
17-08 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
17-08 Den Berg

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak
LET OP: Avondopenstelling op donderdag 15 augustus komt te vervallen

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 944
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Dubbele vreugd...

Ik zie haar stralend op me afkomen. Haar ogen twinkelen en ongeduldig wenkt ze me. In de koffiehoek word ik op de hoogte gebracht van het laatste nieuws, ze heeft de man van haar leven ontmoet. Blij feliciteer ik haar, want dat is heerlijk nieuws. Een gescheiden man, twee kinderen, alles prima op de rit.

Het klikt enorm met zijn kinderen en hij staat ook nog open voor een tweede leg. Erg belangrijk, want dat is haar allergrootste wens.
Een beetje sceptisch als ik ben wil ik haar waarschuwen om rustig aan te doen, door een roze bril is het moeilijk helder na te denken.
Waarom meteen overal de kinderen in betrekken denk ik bij mezelf, 'pas daar toch mee op'.

Ze heeft alles al uitgestippeld, ze gaan samenwonen in zijn huis en er is een extra kamer over. Stiekem heeft ze de pil al een keer overgeslagen, deze man is absoluut de vader van haar kinderen.
Haar enthousiasme wil ik zeker niet de kop indrukken, maar ik krijg altijd een beetje buikpijn van dit soort haast-verhalen. Als geen ander weet ik dat je rustig aan moet doen en de vlinders ook uit moet laten vliegen, eerst het gewone realistische leven samen maar eens ontdekken.
Ze merkt dat ik niet sta mee te juichen en klampt snel een ander aan, iedereen moet het horen, en zien op Facebook.

Na een aantal weken wenk ik háar en vraag hoe het gaat. Nu heeft ze weer verpletterend nieuws; een andere vrouw is van hem in verwachting, van een tweeling. Dat was natuurlijk wel een tegenvaller maar ook te begrijpen voor mijn collega; vlak voor haar tijd is hij met een vrouw naar bed geweest en is ze zwanger geraakt.
Hij wil er niets mee te maken hebben en vroeg om een abortus. Hij gaat ze zeker niet officieel erkennen, want dan kost het nog meer alimentatie en dan is hij op papier de vader. De vrouw weigerde dat en draagt nu zijn kinderen. Zij had ook een grote kinderwens.

Okay, evaluatie.
Twee kinderen, twee onderweg en zelf ook graag kinderen willen.
Wat een toestand, denk ik. Waarom raakt de één direct zwanger en is het een ander niet gegund? Zo oneerlijk soms. En deze man, ik heb direct een (voor)oordeel over hem, maar misschien is dat ook niet helemaal terecht. Heeft deze vrouw hem erin geluisd, zoals zij dat zo mooi zegt.

Op mijn bureau liggen twee chocolaatjes, met blauwe en roze muisjes. Ik snap de link niet direct maar dat hoeft ook niet want ze kijkt me vanachter haar laptop al grijnzend aan. Mijn collega is zwanger en hoorde twee hartjes kloppen...Trots laat ze de echofoto zien van twee onschuldige mini mensjes.

Ik zet een glimlach op probeer mijn negatieve gedachten te verbergen en blij voor haar te zijn. Ik denk altijd te veel na. Eenmaal thuis stort ik me op mijn kinderen, blij dat ik een goede verstandhouding met hun vader heb en mijn leven vrij ongecompliceerd is.

Mijn enige wens voor álle kinderen is, dat zij niet de dupe worden van de puinhoop die ouders er soms van maken...

Inschrijvingen Liempdse Durpskwis starten 1 september

Liempde - De inschrijvingen voor de Liempdse Durpskwis gaan op 1 september om middernacht van start. De zesde editie van de Durpskwis wordt op 1 november gehouden.

De Liempdse Durpskwis is een activiteit van buurtvereniging Klein Hoekje Nieuwe Wijk en ontstond vanuit de Buurtkwis. Sinds zes jaar zijn de inschrijvingen echter open voor iedere Liempdenaar. En de quiz is razend populair.

Inschrijven kan vanaf zondag 1 september 00.00 uur op durpskwisliemt@gmail.com, onder vermelding van de naam van het team, een contactpersoon, een mobiel telefoonnummer en mailadres waarop de contactpersoon die avond bereikbaar is. Inschrijfgeld bedraagt 20 euro per team en dient direct voorafgaand aan de quiz contant betaald te worden. Inschrijvingen die vóór 1 september binnen komen worden niet behandeld.

De Durpskwis start op 1 november om 19.00 uur en duurt tot 23.00 uur. Rond 00.30 uur worden de winnaars bij het Wapen van Liempde bekendgemaakt.

Meer info en spelregels zijn te vinden op www.facebook.com/durpskwis.liemt.

Rijstrook A2 versperd door gecrashte aanhanger met zand

Foto: Persburo Sander van Gils / Jordi de Bruijn

Boxtel - De rechter rijstrook van de A2 in de richting van Eindhoven is zaterdagmiddag enige tijd versperd geweest wegens een gekantelde aanhanger. De aanhanger was gevuld met zand dat door het ongeluk over de weg verspreid lag. Ook botste een personenauto op de aanhanger. Over gewonden is niets bekend.

Het zand is door een bergingsbedrijf opgeruimd. Hiervoor werd de rechter rijstrook richting Eindhoven enige tijd afgekruist.

Beëindiging 'Ria's gymclubje' betekent goed nieuws voor WensAmbulance Brabant

Foto: Bron: Ria van de Langenberg

Boxtel - De WensAmbulance Brabant kon eind juli een mooie donatie van 420 euro in ontvangst nemen van Ria's gymclubje. Dit sportgroepje, waar Ria van de Langenberg het voortouw in nam, hield na 45 jaar op te bestaan. Het geld dat de groep dames nog in kas had werd geschonken aan de WensAmbulance.

De groep, bestaande uit negentien dames wiens leeftijd varieert tussen de 20 en de 70 jaar, kampte de laatste jaren met blessures en het niet kunnen vinden van een lerares. Van de Langenberg wist eigenlijk altijd wel een oplossing te vinden, waardoor de club gezellig door kon gaan. Totdat dit jaar wederom een nieuwe lerares gezocht moest worden en daarbovenop ook nog het nieuws kwam dat de sporthal van De La Salle, waarin de dames hun gym-oefeningen deden, waarschijnlijk voor langere tijd dicht moest vanwege een grondige verbouwing.

Bron: Ria van de Langenberg
Bron: Ria van de Langenberg
Foto: Bron: Ria van de Langenberg
Foto: Bron: Ria van de Langenberg
Foto: Bron: Ria van de Langenberg
Foto: Bron: Ria van de Langenberg
Foto: Bron: Ria van de Langenberg

Daarop maakte Van de Langenberg tijdens het jaarlijkse uitstapje bij Eetcafé N9NE bekend dat ze de sportclub wilde beëindigen. Eerst werd voorgesteld het bedrag dat nog in kas zat te schenken aan de oprichtster, maar die weigerde het geld, 420 euro, te accepteren. En dus werd het bedrag gedoneerd aan WensAmbulance Brabant.

Ariosto Ensemble verzorgt concert in Sint-Petrus

Het Ariosto Ensemble.

Boxtel - Het Ariosto Ensemble verzorgt op zaterdag 7 september een voorstelling met zang en beeld in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek. In de concertreeks 'Klassiek in de kerken' put het ensemble uit het vijftiende eeuwse Eton Choir Book. Het concert is van 16.00 tot 17.00 uur zonder pauze.

Het Ariosto Ensemble geeft concerten in wisselende samenstelling onder leiding van Renée Kartodirdjo. Afhankelijk van het programma worden de zangers en instrumentalisten geselecteerd uit een grote en goed opgeleide club amateurmusici. Voor zover mogelijk wordt teruggegrepen naar de oorspronkelijke stukken. De Boxtelse dirigent Kees Doevendans zingt als bas in het koor.

Het publiek wordt tijdens het kerkconcert mee terug genomen naar het Engeland van de late vijftiende eeuw. Er worden drie grote motetten uit de oorspronkelijke notatie gezongen. Ook volgen enkele 'Tudor songs and Carols' als spiegel van het toenmalige muzikaal sociale leven.

Het Eton Choirbook, waaruit het ensemble put, wordt in de Eton College Library in het Engelse Windsor bewaard. Het vormt een bron voor de overlevering van de Engelse religieuze muziek uit de vijftiende eeuw, toen Engeland nog integraal deel uitmaakte van de Rooms-Katholieke Kerk. In dit manuscript zijn 54 motetten, 9 magnificat zettingen en één passie volledig bewaard gebleven. Het overgrote deel van de motetten is gecomponeerd op teksten ter ere van de maagd Maria, beschermheilige van het college in Eton. Elke avond vond in de kapel dan ook een aan Maria gewijde 'Salve-ceremonie' plaats: een moment van aanbidding, gericht op het afsmeken van bescherming en typerend voor het katholieke Engeland van vlak voor de Reformatie.

Dat het manuscript bewaard bleef is uitzonderlijk. Het merendeel van de Engelse religieuze muziekhandschriften uit de vijftiende eeuw is tijdens de Reformatie ten prooi gevallen aan oorlogsgeweld of brand. Het is dan ook de grootste en meest waardevolle bron voor de kerkmuziek uit de zogeheten vroege Tudorperiode.

De toegangsprijs voor het concert bedraagt 15 euro, inclusief een drankje na afloop. Kinderen tot en met 16 jaar hebben gratis toegang. Reserveren is aanbevolen: reserveren@klassiekindekerken.nl.

De kerkconcerten zijn steeds op zaterdag om 16.00. Reserveren is aanbevolen. Het eerstvolgende concert is dat van Barokorkest Megen op 26 oktober. Deze groep speelt twintig delen uit Les Indes Galantes (De hoffelijke Indiërs), de eerste van een serie balletopera's van Jean-Philppe Rameau. Tussen de delen door vertellen de musici waar deze dansmuziek uit 1735 over gaat. Andere concerten zijn het blokfluit kwintet SeldomSene op 14 december, vocaal ensemble The Gents op 1 februari 2020 en een accordeon-viool duo op 18 april van dat jaar.

Opening Taalhuis voor mensen met taal-, reken- of computerachterstand

Boxtel - In de gemeente Boxtel hebben naar schatting ongeveer 3.700 inwoners moeite met taal, rekenen of digitale vaardigheden. Om mensen te helpen deze achterstand in te lopen kent Boxtel, samen met de gemeenten Sint-Michielsgestel en Vught sinds dit jaar een Taalhuis. De officiële opening volgt op 12 september.

Mensen met een taal-, reken- of digitale achterstand kunnen in de samenleving tegen problemen op lopen. Ze komen moeilijker aan een baan en zijn maatschappelijk minder actief. Het is daarom ook dat wethouder Eric van den Broek in maart aankondigde voor deze groep inwoners extra maatregelen te treffen, waaronder de oprichting van een Taalhuis. Dit is ook in andere gemeenten namelijk een beproefd concept gebleken.

Silke Dragstra werkt sinds begin mei als coördinator Taalhuis in de gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel en Vught. Ze legt uit dat het Taalhuis is een proactieve samenwerking van verschillende organisaties is: "Het staat voor leren met plezier. Met de oprichting van het Taalhuis Boxtel leggen we de basis voor een gezamenlijke aanpak van laaggeletterdheid."

Silke heeft de afgelopen jaren al succesvol Taalhuizen opgezet in Bergeijk, Valkenswaard en Cranendonck. Ze is dus bekend met het concept en gewend om met verschillende partners samen te werken aan een gezamenlijk doel. "Dat maakt het werken voor het Taalhuis zo leuk", vindt ze. Volgens haar is het echt noodzakelijk om integraal samen te werken, juist omdat het in de wereld van vandaag de dag om zo'n basale vaardigheden gaat.

De bibliotheek in Boxtel vormt het middelpunt waar mensen terecht kunnen met hun taal-, reken- of digitale vragen. Het Taalhuis is er voor alle inwoners van Boxtel vanaf 18 jaar. Er wordt maatwerk geboden. Bijvoorbeeld het bieden van een taalmaatje om samen de krant mee te lezen of in groepsverband de Nederlandse taal te leren spreken. Maar ook een cursus waarin computervaardigheden of leren met een DigiD te werken aan bod komen.

Om het Taalhuis goed te laten functioneren, zijn vrijwilligers nodig die inwoners individueel of in een klein groepje beter leren lezen, schrijven, rekenen of de spreekvaardigheid bevorderen. Een vrijwilliger moet minimaal één dagdeel per week beschikbaar zijn en krijgt een taalvrijwilligerstraining van vier dagdelen door Stichting Lezen & Schrijven. Aanmelden kan via vwsboxtel@contourdetwern.nl of boxtel@babeldenbosch.nl.

Het Taalhuis Boxtel is een taalnetwerk waarin verschillende partijen uit Boxtel samen de strijd aan gaan tegen laaggeletterdheid in de gemeente Boxtel. Die partijen zijn Stichting Lezen & Schrijven, Babel Bibliotheek Boxtel, Koning Willem I College, Sagènn, WSD, ContourdeTwern en Gemeente Boxtel.

De officiële opening van het Taalhuis is op donderdag 12 september, tijdens de Week van de Alfabetisering. De openingshandeling wordt verricht in bibliotheek Boxtel door wethouders Eric van den Broek en Marusjka Lestrade.

Foto: Jeffrey van de Meerendonk

De rit door de Balkan

In de zomereditie hebben jullie nog kunnen lezen dat we in het mooie Turkije waren. We kampeerden op prachtige plekken en bezochten bijzondere plekken. Na Turkije reden we via Bulgarije de Balkan-landen in. Via een lastige grensovergang tussen Bulgarije en Macedonië, wegens incomplete papieren, reden we verder via Kosovo, Montenegro, Bosnië en Kroatië.

We zagen Kosovo weer opkrabbelen van een recente oorlog; reden over de Panoramic Roads in Montenegro en in Bosnië sloeg de reisvreugde even om tot paniek.

Na de grensovergang kwamen we midden in een onweersbui terecht, met miljoenen hagelstenen zo groot als golf- en tennisballen die naar beneden vielen. De oorverdovende klappen op de auto en het slechte zicht zorgde voor lichte paniek in de auto. Een flinke barst in de autoruit en tientallen deuken in de auto zijn de zure gevolgen van deze zomerse hoosbui. Sommige andere automobilisten brachten het er minder goed vanaf. Na een kort moment waarop we schuilden, zagen we de mogelijkheid om snel weg te rijden. Dat deden we en we lieten deze heftige bui achter ons.

Complete verrassing
Via Kroatië, Slovenië, Oostenrijk en Duitsland rijden we naar huis. Vanaf Bulgarije zijn we maximaal twee of drie dagen in een land verbleven. Voldoende om een indruk te krijgen, zodat we kunnen kijken welke landen we ooit nog eens willen bezoeken.

Omdat de moeder van Jeffrey haar verjaardag zou vieren, leek ons dat een mooi moment om haar (en andere familieleden) te verrassen. We reden eerst langs de ouders van Femke die verstijfden van verbazing en blijdschap toen we hen verrasten. Later de avond reden we naar Liempde voor een verrassing van de ouders van Jeffrey. Bij het openen van de deur veranderde de verbazing al snel in een intense geluksreactie.

Wat mooi om te zien hoe we onze families zo hebben kunnen verrassen.

Het leven in Nederland
Nu zijn we alweer een maand in Nederland en proberen we alles weer zo snel mogelijk op te pakken. Soms is de verandering van 'alles mag, maar niets moet' naar 'dingen moeten doen' wel wat zwaar en vreet het energie. Maar gelukkig krijgen we ook weer energie van onze familie en vrienden.

Femke is inmiddels weer aan het werk, in de horeca. Jeffrey is in gesprek met verschillende potentiële werkgevers. Daarnaast hebben we ook een nieuw huisje toegezegd gekregen. Nu even druk klussen en alles overhuizen, waarna we weer rustig kunnen aarden in het land dat we stiekem ook erg gemist hebben. Het is fijn om terug in Nederland te zijn!

Ochtend- en avondwandelingen door de Kampina met Natuurmonumenten

Foto: Berith Moonen

Boxtel - Natuurmonumenten organiseert ook in de maand augustus verschillende wandelingen in de Kampina. Zo wordt op 16 augustus een wandeling georganiseerd om (hopelijk) oog in oog met een ree te komen en wordt op 24 augustus met name stilgestaan bij de bloeiende paarse heide.

De wandeltocht op 16 augustus richt zich op het vinden van reeën. Deze dieren zijn schuw en zoeken het liefst in de schemering en ochtendgloren naar voedsel, want dan is het nog rustig in het gebied. Je ziet ze vaak bij de bosranden en als je heel voorzichtig en stil bent, heb je de kans dat ze blijven staan. En zelfs als je ze niet ziet, zijn er sporen die hun aanwezigheid verklappen. Tijdens de wandeling wordt ook bij het vinden van deze sporen stilgestaan.

De reeënwandeling gaat van start om 19.30 en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Vertrekpunt is de parkeerplaats aan de Annadreef in Boxtel. Deelname kost 10 euro voor leden en 14,50 euro voor niet-leden van Natuurmonumenten. (Oudere) kinderen zijn onder begeleiding van hun ouders welkom. Voor hen kost het 5 euro voor leden en OERRR-leden en 7,50 euro voor niet-leden.

Op de wandeling van 24 augustus wordt extra stilgestaan bij de in augustus bloeiende heide. In die periode verandert de Kampina in één indrukwekkende paarse gloed. Tijdens deze wandeling ontdekken wandelaars de mooiste plekjes en wordt stilgestaan bij de dieren en planten op de heide voorkomen. Ook vertelt de boswachter over de geschiedenis van het heidelandschap en het gebruik ervan door de mens.

Deze activiteit is plaats op zaterdag 24 augustus van 10.00 tot 12.00 uur. Het vertrekpunt is de parkeerplaats aan de Burg. vd Oeverweg - Posthoornseweg in Oisterwijk. Deelname kost 10 euro voor leden van Natuurmonumenten en 12 euro voor niet-leden. Ook hier zijn oudere kinderen onder begeleiding van hun ouders welkom. Voor hen kost de wandeling 5 euro voor leden en OERRR-leden en 10 euro als zij geen lid zijn. Tickets dienen altijd vooraf online gekocht te worden via www.natuurmonumenten.nl/agenda.

Voor beide wandelingen is het aan te raden stevige wandelschoenen aan te trekken evenals op het weer afgestemde kleding. Jezelf achteraf controleren op teken wordt bovendien aanbevolen.

Geniet van de natuur tijdens Maashorst Op díe Fiets

Maashorst - Het evenement Maashorst Op díe Fiets gaat op zondag 25 augustus 9.00 uur van start. De vierde editie van deze bijzondere fietstocht langs een aantal bijzondere locaties en interessante activiteiten, gefaciliteerd door Maashorst Ondernemers voert langs de bijzondere natuur in Maashorst. Een startbewijs kost 5 euro en is in de voorverkoop via www.maashorst-events.nl verkrijgbaar, maar ook aan de kassa op 25 augustus op de vier startlocaties.

De deelname voorziet je van een fietskaart met de route, de deelnemende partijen, een polsbandje dat voor extraatjes zorgt en natuurlijk een onderhoudende actieve dag. Met een stempelkaartactie zijn er Maashorst arrangementen te winnen. Naast indrukwekkende demonstraties bij Maashorst Ondernemers, fiets je door de prachtige natuur van het OERgebied van Brabant; de Maashorst en dwars door een stal.

Startlocaties
Er kan gekozen worden uit verschillende startlocaties: Wilskracht Stadsbrouwerij en Molen De Nijverheid in Ravenstein, Roompot Vakantiepark in Schaijk, De Pannekoekenbakker in Zeeland en Informatiecentrum Keent Brabants Landschap bij Grave/Ravenstein. Ook na een voorinschrijving, kun je de dag zelf nog bepalen waar je gaat starten met je startbewijs.

De volledig uitgepijlde fietstocht van 45 kilometer heeft als verrassingselement dat het voor elke leeftijd onderweg genieten is van de mooie natuur en de dieren die in dit unieke gebied leven, als ook de actie en demonstraties die er zijn. Aan de route zetten de Maashorst Ondernemers de deuren van hun bedrijf open, voor een hapje of drankje.

De highlights op een rij: 45 kilometer genieten, 4 startlocaties, dus er is een altijd eentje dichtbij, een groot aantal deelnemende Maashorst Ondernemers, leuke prijzen om te winnen. Meer informatie en de voorinschrijving is te vinden op: www.maashorst-events.nl.

Maashorst Op díe Fiets is natuurlijk ook actief op diverse social media via www.facebook.com/Maashorstevents en www.instagram.com/maashorstevents.

Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 25 juli
A-Lijn 1 L. den Dekker & I. van der Meijden 63,54% 2 A. Bosveld & M. Soederhuizen 59,38% 3 S. Tempels & H. Schalkwijk 55,21%
Uitslagen 1 augustus
A-Lijn: 1 H. Bos & M. Kleiss 63,02% 2 H. & I. Peeters 61,46% 3 A. & A. Wouters 54,69% B-Lijn: 1. A. & G. Mulders 62,50 2 S. van Alphen & J. Jilesen 60,42% 3 T. van der Kolk & T. Wouda 56,25%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 6 augustus
1 R. van Weert & A. Slaats 68,40% 2 .R. van Stuivenberg & J. Peerlings 64,58% 3 S. Tempels & J. de Wolf 61,46%
Uitslagen 8 augustus
A-Lijn: 1 W. de Langen & F. Geurts 68,75% 2 H. Schalkwijk & S. Tempels 56,25% 3 A. Bosveld & M. Soederhuizen 55,21% B-Lijn: 1 T. Wouda & F. van Roy 57,92% 2 R. Langerwerf & S. van der Meijden 57,36 3 G. Boleij & A. Janssen 54,72%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 18 juli
A-Lijn: 1 F. van de Schans & R. van Heeswijk 64,17% 2 G. van Oirschot & C. de Jong 56,67% 3 F. Geurts & H. Jolie 55,83% B-Lijn: 1 P. Raaijmakers & Wout Strik 64,17% 2 R. van de Heijden & M. van Overbeek 59,58% 3 J. Dobbelsteen & D. Legius 57,50%
Uitslagen 25 juli
A-Lijn: 1 J. van de Laar & G. van Oirschot 61,88% 2 J. Beerens & B. van Ruremonde 58,13% 2 L. van Asseldonk & M. Legius 58,13%
Uitslagen 1 augustus
A-Lijn: 1 A. & P. Wagenaar 60,94% 2 R. van de Heijden & M. van Overbeek 59,11% 3 J. van de Laar & G. van Oirschot 58,07%
Uitslagen 8 augustus
A-Lijn: 1 M. Nieman & R. van Heeswijk 60,42% 2 C. de Jong & R.van de Laar 53,65% 3 F. van de Schans & R. Dankers 52,08%
B-Lijn: 1 L. van Asseldonk & M. Legius 63,54% 2 H. Verdonk & J. van Vugt 63,02% 3 W. Strik & P. Raaijmakers 57,50% 3 D. van Erp & R. van de Heijden 57,50%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 23 juli
A-Lijn: 1 H. van Esch & P. van de Ven 59,17% 2 J. Kerssens & B. Marcelis 57,92% 3 H. Schalkwijk & S. Tempels 55,83% B-Lijn: 1 J. & M. Denteneer 60,83% 2 K. de Waal & T. van der Leek 55,56% 3 G. & A. van Lier 54,17%
Uitslagen 30 juli
A-Lijn: 1 H. van Esch & P. van de Ven 59,38% 2 J. Kerssens & B. Marcelis 58,33% 3 R. Dankers & F. van de Schans 56,94% B-Lijn: 1 G. & A. van Lier 59,58% 2 A. van Erp & T. van der Kolk 57,50% 3 A. Dekker & F. Verhees 57,08%
Uitslagen 6 augustus
A-Lijn: 1 G. van Oirschot & J. van de Laar 65,63% 2 P. van de Ven & W. Wonnink 59,72% 2 K. van de Meerendonk & M. van Bergen 59,72% 4 R. Dankers & F. van de Schans 59,38%
B-Lijn: 1 T. Heesakkers & A. Veraa 60,83% 2 T. van der Kolk & T. Wouda 59,17% 3 J. & M. Denteneer 57,92%

Duivensport

PV De Luchtpost, uitslagen Vierzon 3 augustus
F. Kapteyns 1
F. van Laarhoven 2
Pennings Huiskes 3-6-8-10
R. van de Langenberg 4-5
B. van de Brand 7-9-11-12
Uitslagen Isnis 4 augustus 162 duiven
A. Blummel 1-3-8-15
R. van de Langenberg 6
B. van de Brand 4-7-11-13
Pennings Huiskes 5-9-10
Combinatie Essens Verbeek 12-14
Uitslagen Isnis 4 augustus 467 duiven
T. van de Langenberg 1
Pennings Huiskes 2-3-6-7-8-10-11-12-13-14-15
Combinatie Essens Verbeek 4-5
R. van de Langenberg 9
Uitslagen Nanteuil 10 augustus, 148 duiven
B. van de Brand 1
Van Rooy Platenburg 2-4-6-7-13
R. van de Langenberg 3-10
Com Essens-Verbeek 5-12
Pennings Huiskes 8-9-11-14
M. van de Schoot 15
Uitslagen Isnis 11 augustus, 209 oude duiven
Fr. Kapteyns1
R. van de Langenberg 2-3
A. Blummel 4-15
Th. van de Langenberg 5-11
W. van de Heyden 6
Pennings Huiskes 7-10-14
Com Noni 8-9-12-13
Uitslagen Isnis 11 augustus 380 duiven
Van Rooy Platenburg 1
Pennings Huiskes 2-5-7-9-11-15
R. can de Langenberg 3-13
Com Noni 4
B van de Brand 6-10-14
Com Essens Verbeek 8
Fr. Kapteyns 12

Honk- en softbal

JRC Ducks, programma 16 augustus
Ducks H2-Stags H2        19:30
Programma 17 augustus
Boosters AH1-Ducks AH1        14:00
Orioles JS1-Ducks JS1        15:00

Paardensport

PC De Heydonckruitertjes, uitslagen 5 augustus Moergestel
Suus van den Nieuwenhof & Mastro's Newman, klasse Z2, 1e en 2e prijs / 65,12% en 64,74%,
Uitslagen 9 augustus, De Mortel
2 keer 1e prijs met 64,75% en 65,51%

Jeu de boules

JBV De Walnoot, uitslagen 22 juli
1 M. Puijn 3/27 2 L. Bekers 3/25 3 J. van der Heijden 3/22 4 A. Voermans 3/19 5 L. Leenders 3/18 6 W. van Alphen 3/17 7 K. Doevendans 3/15
Uitslagen 29 juli
1 L. Bekers 3/19 2 H. Bekers 3/18 3 T. Brocken 3/16 4 R. van Breugel 3/13 5 J. van Meersbergen 2/16 6 H. Schuurmans 2/11 7 J. van Grinsven 2/10 8 B. Heutink 2/9
Uitslagen 5 augustus
1 F. van Dun 3-27 2 M. Luijten 3-23 3 J. Schellekens 3-22 4 A. Verhoeven 3-16 5 J. van der Heijden 3-14 6 J. van Vught 3-12 7 L. Bekers 3-5
Uitslagen 12 augustus
1. G. van Esch 3-24 2. B. Heutink 3-23 3. A. Verhoeven & J. Schellekens 3-20 5. J. Hanegraaf 3-19 6. T. Luijten 3-8 7. K. Doevendans 2-9

Bridgeclub Fellenoord wil ook op maandag spelen

Boxtel - De relatief nieuwe bridgeclub Fellenoord overweegt om naast de vaste speelavond op woensdag ook op maandagmiddag het populaire kaartspel te spelen.

Bij de club wordt het bridgespel serieus gespeeld. Toch is ook gezelligheid belangrijk voor de vereniging. Er wordt niet gespeeld voor meesterpunten. Fellenoord hanteert het systeem Acol en er wordt gespeeld zonder stil-zit tafels. Dit betekent dat er continu gespeeld wordt.

Bij inschrijving van minimaal 20 personen gaat de maandagclub van start. Streefdatum daarvoor is maandag 2 september 13.30 uur. Aan het eind van de bridgemiddag wordt de uitslag bekend gemaakt.

Inschrijving is mogelijk tot 30 augustus. De jaarlijkse contributie bedraagt 20 euro per persoon. Inschrijvers ontvangen altijd een persoonlijk bericht na aanmelding. Het aanmelden of het contact opnemen voor meer informatie kan door Ria Koelink te benaderen via telefoon (0411-674001 of 06-53780049) of e-mail (ria.koelink@kpnmail.nl).

Leer hardlopen met Start To Run in Boxtel

Foto: AV Marvel

Boxtel - Meteen na de zomervakantie in beweging komen, of juist blijven. Dat kan prima met Start To Run. De beproefde trainingsreeks voor de beginnende loper begint ook weer in Boxtel bij AV Marvel en wel op zaterdag 24 augustus om 9.30 uur.

Atletiekvereniging Marvel doet al vele jaren mee aan het landelijke programma Yakult Start To Run. Dit geeft de deelnemers in Boxtel enkele extra's. Ze krijgen begeleiding van zeer ervaren trainers. En ze kunnen, als ze dat wensen, na afloop van de kennismakingsreeks overstappen naar één van de trainingsgroepen van de club.

Plezier krijgen in het hardlopen staat absoluut voorop voor Greet van der Donk en Peggy van Son. Zij verzorgen al jaren de Start To Run trainingen in Boxtel. Al vele tientallen mensen hebben ze zo geholpen om 'in beweging te komen'. Greet en Peggy bieden naast de landelijk voorgeschreven weekendtraining op zaterdagochtend ook een training op woensdagavond aan: "We hebben gemerkt dat veel deelnemers het fijn vinden om ook doordeweeks een keer samen te lopen.''

De nieuwe reeks Yakult Start To Run in Boxtel begint op 24 augustus. Het programma duurt 10 weken. Na het programma kunnen de cursisten 3 tot 5 kilometer hardlopen. Het maximale aantal deelnemers is vastgesteld op twintig. Aanmelden kan nog, meer informatie is te vinden op de websites yakultstarttorun.nl en avmarvel.nl.


Knappe prestatie Liempdse Puck Bakker bij NK Open Water Zwemmen

Vlnr: Sandra Schellekens, Puck Bakker en Rob van de Ven. (Foto: Sandra Schellekens) Foto: Sandra Schellekens

Heerjansdam - Drie zwemmers van de Schijndelse zwemvereniging Neptunus '58 kwamen afgelopen weekend in actie bij de Nederlandse Kampioenschappen Open Water Zwemmen in Heerjansdam, onder wie de 13-jarige Puck Bakker uit Liempde. Hoewel zij nog nooit verder dan 1 kilometer in het open water in wedstrijdverband zwom, wist zij op de 2500 als zestiende van Nederland te eindigen.

Puck mocht zaterdagochtend 10 augustus als eerste het water in voor de 2500 meter vrije slag bij de meisjes junioren. Door de flinke wind waren er met name op de terugbaan behoorlijke golven. De jonge zwemster wist de race te volbrengen na 53 minuten en 35.95 seconden. Ze eindigde daarmee als zestiende van Nederland.

Naast Puck namen nog twee leden van Neptunus '58 deel aan dit NK, Rob van de Ven en Sandra Schellekens. Van de Ven zwom zaterdag de 2000 meter schoolslag bij de masters. In de golven wist hij met een verbetering van zijn snelste tijd met zo'n twintig tellen als vierde aan te tikken bij de heren 40-49 jaar, op zo'n twee minuten van het podium. Schellekens startte op de 1000 meter vrije slag voor masters. Deze afstand telde niet als Nederlands Kampioenschap. Ook zij had het met name op de terugweg erg zwaar door de weer opstekende harde wind en eindigde na ruim negentien minuten als zevende bij de dames 30-39 jaar.

Een dag later was de wind afgenomen en was het water een stuk vlakker. Rob startte op de 3000 meter schoolslag bij de heren senioren (18 jaar en ouder). Het was de eerste keer dat hij deze afstand zwom. Dat de omstandigheden een stuk beter waren dan 24 uur eerder bleek wel: na twee van de drie rondes van elk één kilometer was hij sneller dan de eindtijd op de 2000 meter schoolslag op zaterdag. Uiteindelijk tikte hij aan na 1 uur, 3 minuten en 54.70 seconden. Daarmee eindigde hij als zevende. Terwijl Rob met zijn laatste ronde bezig was, mocht Sandra het water in voor de 3000 meter vrije slag bij de masters, een afstand die ze vier jaar geleden voor het laatst zwom. Na 53 minuten en 29.65 seconden werd ze daarmee negende van Nederland bij de dames 30-39 jaar. Haar gemiddelde kilometertijd was nu 17.49 minuten, maar liefst 1 minuut en 20 seconden sneller dan op zaterdag.

De drie zwemmers kunnen terugkijken op een zeer geslaagd Nederlands Kampioenschap en zagen hun trainingsarbeid van de afgelopen maanden beloond met mooie resultaten. Puck, Rob en Sandra zullen samen met enkele clubgenoten van eind augustus tot medio september deelnemen aan de vier Brabantse open water wedstrijden.

Megafestijn

Mega grote torens alcohol, mega veel zatte Duitsers (en ook Nederlanders), mega goeie sfeer, mega foute shirtjes en hesjes en mega veel Schlagers, het was allemaal te vinden in Megapark. Een mega biertuin gelegen op het eiland Mallorca waar ik me vorige week kostelijk heb vermaakt.

Na een roadtrip door Oost-Europa was het dit keer weer eens tijd voor een echte brasvakantie. Twee jaar geleden bezocht ik met zes andere vrienden Albufeira. Een zonnig oord in Portugal waar ik al ooit een column aan heb gewijd. Nu is het de beurt aan Mallorca om over geschreven te worden. Toen ik vertelde dat ik daarheen ging zei iedereen: 'Oh dan moet je echt naar Megapark, dat is the place to be.'

Allerlei verhalen deden de ronde, van mijn baas tot jongens bij de voetbalclub, ze waren allemaal laaiend enthousiast. Het leek wel de hemel op aarde. Ik had zo'n positief beeld gekregen dat ik dacht dat het alleen nog maar tegen kon vallen. Maar dat was allesbehalve waar. Niemand had gelogen en het overtrof al mijn verwachtingen. Het is de hemel op aarde, de hemel des gezelligheid waar ook nog eens bier en sterke drank uit de lucht komt vallen.

Bij binnenkomst kijk je al je ogen uit. Je ziet een gigantische hal met daarin een hele hoop bartafels en krukken, en daarop een hele hoop dronken mensen. Alhoewel naarmate de avond vordert belanden deze dronken mensen steeds vaker op de grond wanneer ze van hun kruk afdonderen. Deze taferelen zijn buiten ook al te aanschouwen. Zo was er één avond een waar slagveld op de route van ons appartement naar Megapark, een half uur durend wandelingetje die terug vaak met de taxi werd afgelegd.

Nadat we bij ons favoriete restaurant (slechts vier keer geweest) op de zondagavond hadden gegeten, kwamen we op de heenweg gasten tegen die helemaal uitgeteld op een muurtje lagen. Dat is op zich niet zo gek, maar om half 9 's avonds best wel. Die hadden iets te vroeg gepiekt. Wij bewaarden onze krachten meestal voor de nacht. Een vriend van mij heeft zelfs drie maal Megapark uitgespeeld, tot sluitingstijd 05:00 uur. Ik heb dat niet gered en lag op de laatste avond bekant te slapen, toen was het wel tijd om naar bed te gaan.

We wilden wel wat meer ontdekken dan alleen Megapark en probeerden dan een avond ook iets anders uit. We weken af van ons normale patroon en gingen naar ClubNL. Het staat bij ons nu ook wel bekend als ClubTeleurstelling. Het bier was niet te drinken, de wc kostte geld, de muziek was van een ongekend laag niveau en dan heb ik het nog niet eens over de sfeer, die bij Megapark honderd keer leuker is.

Daarom zijn we vervolgens gewoon weer teruggekeerd in onze oude gewoontes: ontwaken en ontnuchteren, eitjes bakken, strand, kaarten, eten en Megapark. En dit zeven dagen lang. Je denkt dat dat op een gegeven moment gaat vervelen, maar met de vrienden die ik nu heb is dat nooit het geval. Of we volgend jaar nou een maand op Camping De Musdonck gaan zitten of een blokhut in de Gazastrook boeken. Het maakt niks uit want wij maken het wel gezellig, MEGAgezellig.

Regiomix bij JBV De Walnoot

Boxtel - Bij jeu de boulesvereniging De Walnoot werd maandag 12 augustus de wekelijkse Regiomix gespeeld. Aan het begin van de middag scheen de zon en werd er op de buitenbanen gebould, maar na de tweede partijen werden de regenbuien zo hevig, dat de spelers zich naar binnen moesten verplaatsen. Er speelden deze week 38 enthousiaste deelnemers mee, terwijl elf geïnteresseerden de vaak spannende boulepartijen gadesloegen. De wedstrijdleiding was in handen van Josefien Minkels.

Gerard van Esch behaalde de eerste plaats met 3/24 punten. Op de tweede plaats eindigde Ben Heutink met 3/23 punten. De derde plaats werd gedeeld door Adrie Verhoeven en Joop Schellekens die allebei 3/20 punten behaalden. Jo Hanegraaf veroverde de vijfde plek met 3/19 punten. Toos Luijten werd zesde met 3/8 punten en Kees Doevendans sloot de gelederen met 2/9 punten.

Elke maandagmiddag vanaf 13.00 uur zijn geïnteresseerden welkom bij JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25, 5282 SJ in Boxtel. Zij kunnen dan meedoen een de Regiomix of de deelnemers aanmoedigen. Iedereen die zich voor 13.30 uur aanmeldt kan een balletje meegooien.

Op dinsdag- en donderdagmiddagen kan iedereen, ongeacht leeftijd en ervaring, die kennis wil maken met het jeu de boulesspel vanaf 13.00 uur terecht vij de vereniging. Meer informatie is te vinden op www.jbvdewalnoot.nl.

20 / 20

Rondje Boxtel per kano (za & zon)
10.00 uur, De Pagaai, Voetboog 7, Boxtel

12-14 augustus

Bouwdorp (J)Esch
Venakker, Esch

13-16 augustus

Jeugdvakantieweek
Oude Dijk/Sportlaan, Liempde

14-15 augustus

Kindervakantieweek
De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

14-16 augustus

Kindervakantieweek
Brede School, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

15-18 augustus

Expositie 'De witte karavaan'
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 15 augustus

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

VVV wandeling: Binnendommeltjestocht
19.00 uur, Markt 36, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

16-21 augustus

Kermis
Markt en Breukelsplein, Boxtel

Vrijdag 16 augustus

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, Markt 36, Boxtel

Reeën spotten in de avondschemer – Kampina
19.30 uur, aanmelden www.natuurmonumenten.nl/agenda

Zaterdag 17 augustus

Schenking unieke houtskooltekening van Pierre Janssen
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

OERRR wildplukkers
14.00 uur, aanmelden www.natuurmonumenten.nl/agenda

Elisabethsdael; Blaaskapel
14.30 uur, Mgr. Bekkersstraat 6, Boxtel

Zondag 18 augustus

Boxtelse Ierse Sessie
13.30 uur, B&B In den Boogert, oude Boomgaard 3, Boxtel

Kwartet Encore speelt Franse chansons
14.30 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Dinsdag 20 augustus

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Pc inloop Seniorweb
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Woensdag 21 augustus

Beter Nederlands spreken
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: rikken
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Huiskamer: vakantiekienen
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Donderdag 22 augustus

Huiskamer: koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

VVV wandeling: Architectuur rond 1900
19.00 uur, Markt 36, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 23 augustus

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, Markt 36, Boxtel

Voorlezen 2+
10.15 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Inloopochtend baby's en peuters
10.45 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Zaterdag 24 augustus

Wandeling naar de bloeiende heide in de Kampina
10.00 uur, aanmelden www.natuurmonumenten.nl/agenda

Gidsen vertellen de geschiedenis van Boxtel
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Huiskamer: rikken-hobby
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kijk voor alle evenementen in de agenda op www.mooiboxtel.nl

Foto: Cor van Geffen

Cor van Geffen

Wijnanda Vork