DeMooiBoxtelKrant

15 juni 2016

DeMooiBoxtelKrant 15 juni 2016


Boxtel zet sportkampioenen in het zonnetje

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - De Boxtelse sportkampioenen van het afgelopen seizoen werden zaterdag tijdens Boxtel en Route feestelijk gehuldigd op de Markt. In de ochtend waren de kinderen tot 10 jaar aan de beurt, later op de dag gevolgd door de oudere kinderen.

Tientallen jeugdige sporters kwamen het podium op om na een praatje met wethouder Van Wanrooij een oorkonde en een medaille in ontvangst te nemen en te poseren voor een foto. Dat Boxtel erg sportief is bleek wel aan de vele kampioenen die dit jaar het beste in hun categorie bleken te zijn op lokaal, regionaal of zelfs landelijk niveau.

Foto: Hans van Doorn

In het kader van het evenement Boxtel en Route, de voormalige Boxteldag, waren er meer activiteiten op de Markt en in de verschillende wijken van de gemeente te beleven zoals de opening van het vernieuwde VVV-kantoor (zie pagina 9), het startsein voor de herinrichting van D'n Tip in Liempde en een (roof)vogelshow in Lennisheuvel.

Opsteker voor muziekeducatie in Boxtel

Boxtel - Afgelopen week was een vruchtbare voor het muziekonderwijs in Boxtel. Stichting Muziekhuis Boxtel kreeg de toezegging dat het nationale Oranje Fonds maximaal 30.000 euro bijdraagt aan de realisering van Muziekhuis Boxtel en gisterenavond maakte de gemeente bij monde van consulent muziekeducatie Michel Bergman en cultuurwethouder Marusjka Lestrade haar plannen wat betreft muziekeducatie in het schooljaar 2016/2017 bekend.

Aanleiding voor de bijdrage van het Oranje Fonds aan Stichting Muziekhuis Boxtel is dat het onderkomen aan de Passage Riche in het centrum van Boxtel nadrukkelijk door meer doelgroepen dan alleen hoofdhuurder Boxtel's Harmonie gebruikt gaat worden.
Nadat zich vorig jaar de mogelijkheid voordeed om het leegstaande voormalige snookercentrum aan te kopen van drankenhandel De Leijer, is de Stichting Muziekhuis Boxtel opgericht. Die heeft een hypotheek afgesloten om de noodzakelijke aankoop én verbouwing te kunnen financieren. Met de realisering van Muziekhuis Boxtel is in totaal ruim twee ton gemoeid en voor dat bedrag heeft de Stichting Muziekhuis Boxtel zijn nek uitgestoken.
Door verhuur van de accommodatie moet het geld uiteindelijk weer worden terugverdiend. Boxtel's Harmonie wordt hoofdhuurder, maar daarnaast zijn ook andere groepen welkom. De muziekvereniging gebruikt de zaal immers op drie doordeweekse avonden en voor muzieklessen overdag. Dit betekent dat er nog volop plek is voor andere gebruikers. Die hebben volgens de stichting ook al belangstelling getoond; niet alléén muziekgroepen, maar ook ouderenclubs, buurtorganisaties en kinderactiviteiten.

Het is een van de voorbeelden van hoe binnen de gemeentegrenzen samenwerkingen tot stand komen tussen verschillende muziekinstanties. Dit sluit aan bij het verhaal dat Bergman en Lestrade in het gemeentehuis hielden omtrent de plannen voor cultuureducatie. Zij benadrukken dat alle organisaties, zoals Podium4All, MuzeBox, harmoniën en fanfares en zelfstandig muziekondernemers, in Boxtel die muzieklessen aanbieden samenwerken om zo bij te kunnen dragen aan het vorig jaar weggevallen MiK.

NWG Liempde brengt kleinschalig landschap op Kasteren en in De Geelders terug

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde verzorgt al vele jaren plantacties om het landschap in de kern van Het Groene Woud te versterken. Zo zijn er populierenacties, zijn de Liempdse grenswallen op Velder en in de Geelders beplant. Ook wordt Liempde via de jaarlijkse boomfeestdag al meer dan 27 jaar verrijkt met bomen en struiken. Samen met de partners gaat NWG Liempde zich inzetten voor het terugbrengen van het kleinschalig landschap op Kasteren en in De Geelders.

Aan de Savendonksestraat zijn late grootschalige ontginningen geweest. De gronden zijn inmiddels eigendom van Staatsbosbeheer. Deze ruime natte grensgebieden van het bosgebied de Geelders zijn ideaal om het kleinschalige Kasterense landschap weer terug te brengen. De nu aanwezige grootschaligheid is reeds op de laatste boomfeestdag aangepakt door het terugbrengen van houtwallen en solitaire bomen. Daarmee sluit het landschap nu veel beter aan op het bosgebied en op het in de directe omgeving liggende Dommellandschap. Natuurwerkgroep Liempde gaat dit als vrijwilligersorganisatie nog verder oppakken in samenwerking met eigenaar Staatsbosbeheer. Zo zullen ook de rabatten op het heitje in Geelders een onderhoudsbeurt krijgen.

Samen met Staatsbosbeheer en collega-organisaties is Erfgoedstrategie De Geelders ontwikkeld. De Geelders is voor grote delen ook in handen van Brabants Landschap en de Marggraff Stichting. Ook daarmee wordt intensief samengewerkt, bijvoorbeeld rondom de Gasthuiskamp, eigendom van Brabants Landschap.

NWG Liempde gaat haar ervaring met dit soort projecten inzetten en gaat uiteraard gebruik maken van autochtoon, dus oorspronkelijke plantmateriaal. Het landschap zal straks rijker worden, niet alleen door de planten maar ook door dieren zoals bijvoorbeeld de Grauwe Klauwier, de Wezel en Hermelijn. De financiering van dit project wordt vooral verzorgd door Streekfonds Het Groene Woud. Ook Staatsbosbeheer en de Natuurwerkgroep Liempde zelf dragen bij.
Mochten potentiële vrijwilligers belangstelling hebben dan kunnen ze zich melden via info@natuurwerkgroepliempde.nl.

Workshop Monotypie in MUBO

Foto: MUBO

Boxtel - Museum Boxtel (MUBO) organiseert zaterdag 18 juni de workshop Monotypie. Dit is een afdruktechniek op papier van een tevoren geschilderde afbeelding op een gladde ondergrond. In de workshop wordt rekening gehouden met de individuele ervaring van de deelnemer. Daarom is deze workshop geschikt voor beginners, voor liefhebbers met enige ervaring én voor gevorderden.

Bij monotypie kan slechts één afdruk worden gemaakt. Op een gladde plaat wordt met verf een afbeelding gemaakt. Terwijl de verf nog nat is, wordt de afbeelding afgedrukt op papier door deze op de verflaag te leggen en er met een roller overheen te wrijven. Zo ontstaat een eenmalige en dus unieke afdruk. Je kunt kiezen voor kleine eenvoudige afbeeldingen en daarvan een serie maken, maar ook voor grote en meer ingewikkelde afbeeldingen. In elk geval ga je aan het eind van de workshop naar huis met je eigen unieke 'monotype'.

Foto: MUBO
Foto: MUBO

De cursus wordt in het Engels verzorgd door Veronika Strážnická, kunstenares en docente in schone kunsten uit Praag (Tsjechië). De workshop is zaterdag 18 juni van 10.30 tot ongeveer 15.00 uur. Deelnemers betalen 37,50 euro, dat is inclusief alle materialen, lunch en koffie/thee. Voor de workshop geldt een maximaal aantal van 10 cursisten. Aanmelden kan via info@muboboxtel.nl of 06-16041898. Vóór de zomervakantie vindt op zaterdag 9 juli nog een tweede workshop 'Landschappen met pastelkrijt' plaats. Ook hiervoor kan men zich nu al aanmelden.


KBO-activiteiten

Donderdag16 juni        Speksteen bewerken
                        Een wonderlijke klim, op de St. Jan in 's-Hertogenbosch, samenkomst bij het beeld van Johannes de Evangelist op de Parade.        10.15
                        Bridgen in De Walnoot 13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag17 juni                Rikken en jokeren in De Adelaar        13.30
Maandag 20 juni                Koersballen in De Orion        14.30
Dinsdag 21 juni                Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Rots        14.00
Woensdag 22 juni        Fietsen vertrek vanaf parkeerplaats aan de Speelmanstraat        13.30
                                Vertrek snelle groep         13.15
                        Eten bij Restaurant 't Tweespan, Kapelweg 28, opgeven voor 18 juni bij Henk Sturkenboom via 677863 of bij Sina van Alpen via 689285 of sina_alphen@planet.nl        17.00

Elke dinsdagmiddag fietsen, vertrek om 13.00 uur vanaf het Breukelsplein
Elke woensdagavond fietsen, vertrek om 19.00 uur vanaf de Angelaschool

Rode Kruis zoekt collectanten

Boxtel - In de week van 19 tot en met 25 juni wordt weer de jaarlijkse collecte gehouden van het Rode Kruis. Ook de gemeente Boxtel doet hieraan mee. Zo'n honderd collectanten zullen bij een groot deel van de huizen in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel langs de deuren gaan.

De volledige opbrengst komt ten goede aan de afdeling. Hierdoor kunnen zij diverse activiteiten uitvoeren zoals het organiseren van aangepaste vakanties en wekelijkse bijeenkomsten houden voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten.
Hoe meer collectanten, hoe hoger de opbrengst, dus heb jij in de derde week van juni nog tijd? Alle hulp is welkom, met een paar uur inzet doe je de afdeling een enorm plezier. Met name in de wijken Oost, Munsel I en II zijn er nog 'vacatures'. Doe mee en neem contact op met Wieke Doevendans via wiekedoevendans@gmail.com of 06-28701291.

Duizendste trainingskilometer voor Ton van Eijndhoven

Foto: Sander van Kasteren

Esch - Als alles naar plan verloopt loopt Esschenaar Ton van Eijndhoven over iets meer dan een maand de honderdste Nijmeegse Vierdaagse. Hij laat zich deze bijzondere tocht sponsoren voor Villa Pardoes. Inmiddels staat de teller al ruim boven de 700 euro.

1000 Kilometer. Zoveel trainingskilometers heeft Ton van Eijndhoven op het moment van optekenen al in de benen. Maar op het moment dat je dit leest zullen daar alweer enkele tientallen bij zijn gekomen. Het tekent de motivatie en gedrevenheid waarmee hij aan het trainen is voor de honderdste Vierdaagse. "Ik vind wel dat ik verplicht ben om hem uit te lopen nu", vindt Ton zelf ook.
Om extra zichtbaar te zijn tijdens de wandeltocht is hij in gesprek met Villa Pardoes om een speciaal t-shirt te laten maken, zodat hij ook tijdens deze bijzondere editie, waaraan heel veel gesponsorde wandelaars meedoen, nog geld kan inzamelen. Zijn speciale rekeningnummer blijft daarom ook geopend tot twee weken na de wandeltocht die op 22 juli over de 'Via Gladiola' in Nijmegen voert.
Geld doneren kan door het over te maken op de actierekening NL06 INGB 0701 4054 57 onder vermelding van '4Daagse Villa Pardoes'.

Jeugd loopt warm voor Survival Run Sparrenrijk

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Zondag renden, klauterden en tijgerden zo'n honderd enthousiaste kinderen door Sparrenrijk tijdens de allereerste Survival Run van Buurtsport Boxtel. De jonge sportievelingen legden rennend een parcours af door het park, waarbij zij tal van hindernissen moesten nemen.

Voor kinderen tot en met 8 jaar oud was er een parcours van anderhalve kilometer, kinderen van 9 jaar en ouder namen de ronde van drie kilometer. De deelnemers mochten zelf weten hoe vaak ze het parcours, waarbij ze vele hobbels tegenkwamen, namen. Zo begonnen degenen die door het zwembadje liepen met natte voeten. Ook kropen de kinderen door een slurf, waar een opstopping ontstond, sprongen ze over een sloot, klommen ze over een klimrek en kropen ze onder een net door.

Leerlingen van de Sint-Petrusschool tonen trots de gewonnen wisselbeker. Foto: Jan van der Steen
Lopers van de Theresiaschool. Foto: Jan van der Steen

De jongste deelnemer aan de Survival Run was 3 jaar oud. Hoewel het geen wedstrijd was was er op het einde toch sprake van enige competitie. De 11-jarige Siemen Eikelboom kwam als eerste over de finish in de leeftijdscategorie 9 jaar en ouder. Hij legde het parcours drie keer af.
Hoewel de deelnemers om 13.00 uur niet verder konden lopen vanwege de regen en het onweer, waren de reacties erg enthousiast. En de Run was niet alleen leuk, maar ook nuttig. Er werd 280 euro mee ingezameld voor goed voor stichting Bewa Ghana. Ook de organisatie was tevreden. "Het evenement is zeker voor herhaling vatbaar, het idee is om dan nog meer obstakels op te nemen in het parcours", aldus Ghislaine de Brouwer namens Buurtsport Boxtel.

Avondvierdaagse Boxtel feestelijk afgesloten

Boxtel - Honderden wandelaars kwamen vrijdagavond rond 19.30 uur de Boxtelse Markt opgewandeld en sloten daarmee de Avondvierdaagse 2016 af. Organiserende vereniging WSV De Keistampers koos dit jaar voor een donatie van 25 cent per deelnemer aan Stichting WensAmbulance. Dit leverde in totaal 1.350 euro op. De stichting maakt het mogelijk een laatste wens van ernstig zieke kinderen en volwassenen te realiseren.

Ook werden diverse prijzen uitgereikt voor de meest fanatieke, of sportieve wandelaars. De sportiviteitsprijs was voor de wandelaars van zorggroep Molenweide.

Het podium van basisscholen met percentueel het hoogste aantal deelnemers werd gevormd door op de derde plaats De Hobbendonken, op de tweede plaats de Theresiaschool en als winnaars de lopers van de Sint-Petrusschool. Die school won deze prijs voor het tweede jaar op rij. Mocht de school volgend jaar wéér winnen dan mag het de prijs, een wisseltrofee, houden.

Fietsvierdaagse Smalwatervallei

Boxtel - Buurtvereniging Smalwatervallei houdt dit jaar voor de 24e keer de fietsvierdaagse, en wel op 21 tot en met 24 juni. De organisatie leidt de deelnemers opnieuw vier dagen lang op de fiets langs de mooiste plekjes die Boxtel en omstreken rijk is.
Deelnemers starten iedere dag tussen 15.00 en 20.00 uur (voor alle afstanden). Plaats van vertrek is de parkeerplaats van 't Tweespan aan de Kapelweg in Boxtel. Deelnemers kunnen ook dit jaar weer kiezen uit vier afstanden: 10, 15, 25 of 35 kilometer. De kosten voor deelname bedragen voor volwassenen 1,50 euro per dag of vier dagen voor 5 euro. Voor kinderen tot en met 12 jaar is deelname 1 euro per dag of vier dagen voor slechts 2,50 euro.

Huisvennen

Huisvennen Foto: Monique Fick

Tussen de spoorlijn Tilburg en de Roond

Het gebied is mogelijk ooit deel geweest van een groter veengebied, dat vanaf de middeleeuwen is verveend. Het heeft een oude historische grens: de Ringsloot. De Ringsloot ligt in 1832 op de grens van het eigendom van Grancij. Deze familie heeft veel bezittingen die vroeger bij heerlijkheid Boxtel hoorden. Hiertoe horen alle vennen op de Kampina. Ze worden door de heer van Boxtel in de middeleeuwen uitgezonderd van de als 'gemeynt' uitgegeven gronden.
Er wordt geopperd dat de heer van Boxtel ze op grond van de regaal als jacht- en visgebied voor zichzelf hield, maar ook de aanwezigheid van winbaar veen kan een reden zijn geweest. In de middeleeuwen zijn veel vennen immers nog niet afgegraven en zijn het nog veenmoerassen.

De Huisvennen vormen een grote eenheid en het is dan ook aannemelijk dat het gebied al in de middeleeuwen de aanblik biedt van één groot aaneengesloten moeras. Ook de hoogteligging (één grote laagte omgeven door hogere zandruggen) maakt dit aannemelijk. Uit het AHN-beeld (Actueel Hoogtebestand Nederland) valt op te maken dat het gebied eenvoudig te ontwateren is door de lagere zandgronden in het noorden te doorgraven en zo de afwatering naar de Essche Stroom te maken. Zo kan men het veen laten leeglopen om het af te graven.
Er zijn in de archieven verschillende meldingen van verscheping van turf. Jean Coenen (Baanderheren, Boeren en Burgers) beschrijft bijvoorbeeld dat er in de veertiende eeuw vanaf de Kleine Aa bij Luissel, turf uit de Huisvennen per schip wordt vervoerd naar Den Bosch. In 1379 leveren twee mannen vanuit Luissel twee lasten vale turf en een last bruine turf en in 1412 worden door de inwoners van Belvert pleiten turf geleverd, die ook vanuit Luissel verscheept worden.

De Huisvennen stammen mogelijk al uit de middeleeuwen. Veenwinning gaat gepaard met sterke ontwatering. Daardoor zijn er in dit vrij laaggelegen gebied in de loop van de negentiende en twintigste eeuw maar een paar vennen. Het gebied is in 1832 deels bebost met naaldbos. Mogelijk groeit dit op ontwaterd veen. In het begin van de twintigste eeuw komt de brandstof van de Boxtelse elektriciteitscentrale voor een belangrijk deel uit de Huisvennen.
In 1950 wordt in de Huisvennen het waterpeil met ongeveer 75 cm verhoogd. Sindsdien is het gebied weer veel natter, met meer vennen. Op een historische kaart van circa 1800-1836 staan groot en klein Glasven vermeld. Dat moet zijn: Vlasven. In het gebied zijn nog enkele oude wegtracés zichtbaar, met aan weerszijden sloten. Sinds de waterstandsverhoging zijn deze tracés veel natter geworden en deels onder water verdwenen. Verder liggen er vrij veel gebiedjes met het reliëf van rabatten of begreppeling.

Bron: Jan Neefjes & Hans Bleumink Boxtel, oktober 2015 voor Natuurmonumenten.

Christ van Eekelen Heemkunde Boxtel

Open dag JAS Liempde

Liempde - JAS Liempde houdt voor aankomende leerlingen van groep 3 een open dag op 21 juni. Zo kunnen deze kinderen alvast kennismaken met de spelletjes en activiteiten die JAS Liempde aanbiedt.

JAS staat voor Jong Actief en Sportief. De naam geeft al aan wat het doel van de groep is: kinderen uit Liempde van groep 3 tot en met 7 van de basisschool of speciaal onderwijs onder andere sport, knutselwerk, speurtochten en spelletjes aanbieden.

Samen met de leiders wordt wekelijks een clubavond gehouden in het clubhuis PIUS X aan de Heidonk 28. Groep 3 heeft wekelijks op dinsdag een clubavond van 18.30 tot 19.30 uur. Op 21 juni is die voor iedereen toegankelijk.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@jasliempde.nl of door aan te melden op de open avond. De opgaventermijn voor het nieuwe schooljaar sluit op vrijdag 24 juni. Na 27 juni volgt een e-mail met daarbij het inschrijfformulier.
Als zich in de opgaveperiode meer dan 24 kinderen aanmelden, krijgen kinderen van de leiders van JAS voorrang. Daarna wordt door loting bepaald wie direct lid wordt. De overige kinderen krijgen een plaats op de wachtlijst. Bij aanmelding na 28 juni geldt de volgorde van inschrijving. Een lidmaatschap kost 45 euro per jaar. JAS start twee weken nadat de school begonnen is en schoolvakanties betekenen ook dat JAS vakantie heeft.

Voor meer informatie: Rianne Koppen via 0411-632856 of info@jasliempde.nl. Ook op www.jasliempde.nl is meer informatie te vinden.

Boxtelse Ierse Sessie

Boxtel - Op zondag 19 juni is er weer een Ierse Sessie bij In Den Boogerd aan de Oude Boomgaard in Boxtel.

Vanaf 13.30 uur wordt er voor en met alle aanwezigen muziek gemaakt. Iedereen is van harte welkom, dus ook luisteraars. Meezingen en dansen kan natuurlijk ook, bezoekers van de 'Boxtelse Ierse Sessie' genieten van een gezellige, warme sfeer. Muzikanten die een instrument bespelen zoals gitaar, viool, accordeon, tin whistle, maar ook andere instrumenten, zijn welkom.
Ierse muziek voert deze middag de boventoon en er is zeker ook ruimte voor andere muziek, waaronder Brabantse liederen. Verzoeknummers kunnen mee worden gezongen, want tekstboeken zijn beschikbaar. Bezoekers die aanwezig zijn kunnen ook genieten van Guinness, bier, wijn, thee of fris.

De Boxtelse Ierse Sessie is elke derde zondagmiddag van de maand. Meer informatie is te vinden op www.iersesessie.nl. B&B In Den Boogert is te vinden aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel.

Kapellenmiddag in buurtschap Kasteren

Liempde - Kasterenkermis organiseert een traditionele kapellenmiddag in buurtschap Kasteren op 3 juli.

Zoals ieder jaar zullen bij Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 verschillende kapellen optreden. Onder andere de Ollandse Dorpskapel, 't Herriemenieke, de Gimmesekapel, 't Kumt Wel, Op naor de 100, Happy Best en een gastoptreden van de Liempdse troubadour Jan van der Heijden zullen voorbij komen. De middag belooft met het gevarieerde programma volop vermaak voor jong en oud.

Koks gezocht voor Proef Lokaal Liempde

Liempde - De tweede editie van 'Proef Lokaal Liempde, 't Grootste Tapasdiner van Het Groene Woud' vindt plaats op zondag 25 september. D'n Tip in Liempde wordt dan weer omgetoverd tot culinair centrum waar professionele koks, hobbykoks en leveranciers uit Liempde en omgeving streekgerechten presenteren. Nieuwe koks - professionals en hobbykoks - kunnen zich nog hiervoor aanmelden.

Koks die mee willen doen aan Proef Lokaal Liempde 2016 kunnen zich aanmelden bij SPPiLL via info@sppill.nl of 06-83246226. Dit kan tot uiterlijk dinsdag 28 juni. Op woensdagavond 29 juni vindt er een informatieavond plaats voor alle deelnemers aan Proef Lokaal Liempde.

Foto: Sander van Kasteren

Lekker uiteten met Jumbo bij tien restaurants uit Boxtel en Liempde

Boxtel - Dat smaakt naar meer Boxtel! Onder dit motto kunnen consumenten vanaf vrijdag 17 juni zes weken lang, tot en met 31 juli, bij Jumbo Boxtel sparen voor korting op de gezelligste, goedkoopste en lekkerste etentjes bij verschillende restaurants in de buurt.

Met het hele gezin naar een sushi & grill restaurant, genieten van Italiaanse klassiekers of heerlijke Hapas. Lekker met z'n tweeën bijkletsen op een terras, binnentuin of in een serre onder het genot van een goed glas wijn en mooie lokale producten.En de sfeer proeven van luxe restaurants en bijzondere karakteristieke panden. Dat kan door te sparen bij Jumbo Boxtel, afhankelijk van het restaurant, tot wel 15 euro korting per persoon.

Uit het beeldvormend document dat mede ten grondslag heeft gelegen aan de nieuwe beleidsnota 'Detailhandel en Horeca 2015' blijkt dat supermarkten en horeca in de gemeente Boxtel relatief goed scoren. De meeste dagelijkse artikelen worden aangekocht bij winkels in Boxtel en de horecagelegenheden worden door de consument met een goed gewaardeerd. Eén paragraaf uit de beleidsnota heeft Jumbo Boxtel in het bijzonder getriggerd: 'stimulering samenwerking'.
'Dat smaakt naar meer Boxtel' verwoordt de unieke samenwerking tussen Jumbo Boxtel en een tiental lokale restaurants. Het is niet alleen een spaaractie voor consumenten, de deelnemende restaurants krijgen dit jaar een 'podium' bij Jumbo Boxtel. Op een kookmeubel verzorgd door Boxtel Keukens kunnen zij aan klanten hun heerlijke producten laten proeven. Kortom de lokale chef-koks zorgen voor extra beleving en dat de zintuigen bij consumenten worden geprikkeld.

Voor deze samenwerking is een speciale website gebouwd 'datsmaaktnaarmeerboxtel.nl'. Daar vind je alle informatie over deze spaaractie, looptijd en de deelnemende restaurants: de Deugniet, Happy Tokyo, Grand Café Rembrandt, Tafel 25, Knus, Hof van Liempde, Verde, de Ceulse Kaar, de Waag en de Rechter.

Vele ideeën bij duurzaamheidsbijeenkomst

Boxtel - In de raadzaal in het Boxtelse gemeentehuis kwamen donderdagavond zo'n negentig geïnteresseerden bij elkaar om samen mee te denken over de duurzaamheidsagenda in Boxtel onder de noemer 'Het gebeurt in je buurt'. Hoewel er flink wat grijze haren in het publiek te tellen waren, vonden ook enkele jongeren de weg naar het gemeentehuis. Zij stonden dan ook in het middelpunt van de belangstelling.

Bij deze openingsbijeenkomst, een in de serie van velen, ging de aandacht vooral uit naar het transitiedenken. Enkele voorbeelden van dit 'out of the box' denken, zoals de Herenboeren, die amper uur eerder het NOS-journaal haalden, werden aangehaald door wethouder Peter van de Wiel. Hij wees de aanwezigen nogmaals op het belang van goede, klimaatvriendelijke oplossingen en wees daarbij ook op de pioniersrol die Boxtel op het gebied van duurzaamheid heeft gespeeld met De Kleine Aarde.

Naast duurzaamheidswethouder Peter van de Wiel en twee afgevaardigden van het bureau Transitie Focus mocht ook JRL-leerling Susan van Antwerpen het toegestroomde publiek toespreken. Met een denderende speech wees zij op het belang van het betrekken van het onderwijs bij de verduurzaming van de maatschappij. "Niemand van mijn vriendinnen zou kunnen zeggen wat de Herenboeren zijn. Verder dan 'dat is een ijscafé in Vught' zouden ze niet komen denk ik", sprak ze treffend. Het leverde haar een flink applaus op.

Daarna volgden twee brainstormsessies van een half uur binnen de vier pijlers groen leven, ondernemend leven, sociaal leven en energiek leven. Gedurende de bijeenkomst durfden de aanwezigen steeds meer te dromen. Dit gebeurde onder andere door ideeën op een papieren tafelkleed te schrijven.

Naast dat er veel onderling genetwerkt werd leverde die discussie vooral treffende voorbeelden op van hoe wenselijk een transitie in het denken daadwerkelijk is. Boudewijn Tooren, die betrokken is bij de Herenboeren, geeft daar een voorbeeld van: "Onze koeien lopen permanent buiten. Dat betekent dat ze in de winter wat dunner zijn. Als Herenboeren worden we dan door de Voedsel en Warenautoriteit op de vingers getikt omdat onze koeien te dun zouden zijn, terwijl er niets mis met ze is."

Volgens hem geeft dit aan hoe vanuit de 'oude' bio-industrie regels zijn opgesteld die vernieuwende denkers nu in de weg staan. Burgemeester Mark Buijs voegt daar aan toe dat Boxtel nu eens niet moet denken vanuit de portemonnee of vanuit regeltjes, maar vanuit goede ideeën ten aanzien van duurzaamheid. Daarna valt er volgens hem linksom of rechtsom altijd wel een mouw aan te passen. Het is de Boxtelse versie van Merkels 'Wir schaffen das'.

De bijeenkomst werd afgesloten met de onthulling van de duurzaamheidswebsite www.hetgebeurtinjebuurt.nl, waar alle presentaties en ideeën nog eens na te lezen zijn.

Leef met je kop omhoog....

Iedereen heeft wel eens momenten in zijn of haar leven dat het tegen zit. Wat ieder daar uiteindelijk mee doet of hoe hij of zij daar op terugkijkt is aan de persoon zelf, mijn motto is voornamelijk 'kop omhoog en kan ik er wat van leren zodat het in de toekomst niet meer gebeurt?'

Overall lukt dit aardig goed en zijn door de tegenslagen van de afgelopen jaren ook weer hele mooie, nieuwe zaken opgebloeid. Denkende aan de workshops van Acteren Doe Je Zo, die 16 Juli weer een uitvoering zal gaan brengen in Theater De Enck, zijn het leuke zaken op het gebied van werk die zich ontplooien, is het de ruimte die zich voordoet voor nieuwe vriendschappen.

Waar je soms alleen geen directe invloed op kunt uitoefenen en wat indirect verbonden is met het vakgebied waarin ik werkzaam ben, is de media. In onze social media maatschappij gaat de roddeljournalistiek soms erg snel, zonder dat er wederhoor is gepleegd of feiten zijn gecheckt. Het kwaad is dan al geschied, wat dan weer zorgt voor vervelende momenten en soms ook verdrietige. Zou fijn zijn als de media ook eens beseffen wat je mensen kunt aandoen met het schrijven van bepaalde artikelen en daarbij ook het gezin. Niet leuk!

Zo was er ook aangaande mijn huis een krant die dacht even een artikel te plaatsen met daarin pure onzin. Ook wel laster genoemd, iets wat niet waar is. Mijn huis was namelijk al lang verkocht en als ze even gebeld hadden, hadden ze dit antwoord ook gekregen, maar ja...dat zal wel weer niet spannend genoeg zijn ofzo. Bah! Ik probeer mij er niet teveel door te laten leiden, maar geeft soms wel verdriet en onnodige stress. Uiteindelijk hebben ze het geheel moeten rectificeren.

Diezelfde dag gebeurde wel ook iets heel positiefs, alsof het zo moest zijn. Eén telefoontje bracht weer een enorme glimlach op mijn gezicht terug. De vraag of ik de gehele week voor mijn werk met Dhr. Stedman Graham op pad wilde. Een erg intellectueel ontwikkelde man, die veel positiviteit aan de wereld probeert over te brengen, maar ook bekend als de man van niemand minder dan Oprah Winfrey! Wowww, dat ik dit mocht meemaken!

Ik vertrok direct richting Amsterdam en lichtelijk zenuwachtig ging ik het gesprek met hem aan. De week met hem samen vloog voorbij! Wat het nog bijzonderder maakte is dat er ook nog werk uit voortvloeide en wellicht zit er binnenkort wel een tripje naar Chicago in? Haha, maar daar binnenkort meer over.

Wat ik met dit geheel wil zeggen... na regen komt zonneschijn en probeer, hoe moeilijk sommige dingen soms ook zijn, altijd positief te blijven kijken. Geloof in je eigen kunnen, je kracht en de fijne mensen om je heen! Mijn nieuwe uitspraak: Leef met je kop omhoog!

Fijne week Boxtelaren! Tot over twee weken!

Groet, Geert

Rogier van Raamsdonk geeft onafhankelijk verzekerings- en financieel advies
"Dit werk is zeker niet saai en stoffig"

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Rogier van Raamsdonk werkt als verzekeringsadviseur bij Veldsink – De Lind Adviesgroep. Dit bedrijf is gespecialiseerd in onafhankelijk advies op het gebied van verzekeringen en financiën. De specialiteit van Van Raamsdonk zijn verzekeringen voor Mkb'ers waarbij het gaat om éénmanszaken tot middelgrote bedrijven. "En dat is zeker niet saai en stoffig", aldus Van Raamsdonk.

Volgens Rogier zijn lang niet alle ondernemers bezig met verzekeringen. Dat is meestal geen kwade opzet, maar een combinatie van gebrek aan tijd en kennis. Daar kan een verzekeringsadviseur dan ook zijn nut mee bewijzen. "Ik probeer ook altijd duidelijk te maken dat we aan de kant van de ondernemer staan en niet aan de kant van de verzekeraar", legt Van Raamsdonk uit.

Als adviseur probeert Van Raamsdonk constant in het midden van de driehoek 'overheid – verzekeraar – klant' te zitten; als er bijvoorbeeld zaken vanuit de overheid anders geregeld worden, past een verzekeraar daar de polisvoorwaarden op aan. De rol van Van Raamsdonk is dan om dit voor de klant te signaleren en hier de beste verzekering bij te vinden. De vakkennis van een verzekeringsadviseur wordt regelmatig getoetst. "Zo weer je adviseurs die 30 jaar geleden een keer hun diploma hebben gehaald en hun kennis verder nooit meer geactualiseerd hebben", legt Rogier uit.

Foto: Sander van Kasteren

Van Raamsdonk is getrouwd en heeft drie zoons. Hij woont hemelsbreed op nog geen 500 meter van het kantoor aan de Baanderherenweg 5. Daarnaast is hij een bekend gezicht bij de voetbalclub ODC, waar hij vaak te vinden is bij de jeugd. Veel verzekeringsadviseurs kiezen er bewust voor om niet te werken in hun eigen woonplaats omdat ze dan soms buiten werktijd worden aangesproken door mensen die ze adviseren. Van Raamsdonk geeft aan dit niet erg te vinden: "Als ik mensen kan helpen met het beantwoorden van een vraag dan doe ik dat, ook al is dat buiten werktijd."

Die vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over veranderingen binnen het bedrijf van de klant of over schade. In een constant veranderende wereld is het voor een verzekeringsadviseur van groot belang om de marktontwikkelingen goed in de gaten te houden. Rogier: "Er is daarom, aanvullend op de actualiteitstoetsen, contact tussen al onze kantoren. Als ons bijvoorbeeld nieuwe informatie ter ore komt, geven we dat aan elkaar door."

Het streven van Van Raamsdonk is om iedere klant eenmaal per jaar te spreken, het liefst in diens werkomgeving. "Daar zie je soms ook risico's en zaken waar de ondernemer zelf niet aan heeft gedacht." Als voorbeeld noemt hij het stapelen van afval op minder dan tien meter van de gevel. "Dat neemt extra brandgevaar met zich mee." De meeste voldoening haalt hij uit het oplossen van grote schadegevallen. "Ik probeer daar een heel actieve rol in te spelen. Klanten adviseer ik dan om in overleg met mij keuzes te maken, er komt namelijk veel op hen af. Dat vind ik sowieso het leukste van dit beroep; met mensen samenwerken. Naast de ondernemer staan!"

Voor meer informatie of contact met een medewerker kun je onder kantoortijden bellen naar 0411-612780 of een e-mail sturen naar boxtel@veldsink.nl.


80-jarig jubileum EHBO Liempde

Foto: EHBO Liempde

Liempde - EHBO Liempde bestaat dit jaar 80 jaar. En dat laat de vereniging niet ongemerkt voorbij gaan.

2016 staat in het teken van het jubileum. Zo is de groep EHBO'ers dit jaar al naar Corpus in Leiden geweest en zullen nog meer door de leden ingebrachte ideeën worden uitgewerkt. Ook staan alle lessen, lezingen en oefenavonden in het teken van het jubileumjaar.

Bij de lezingen zijn alle geïnteresseerden welkom. Elke donderdagavond van 20.00 tot 21.30 uur in de even weken van de maand september tot en met april vinden de lessen plaats in jeugdhuis Pius X in Liempde. De vereniging telt op dit moment ruim 50 leden. De kosten voor een lidmaatschap bedragen 20 euro per jaar. Dit geeft recht op de herhalingslessen die nodig zijn voor het betreffende diploma/certificaat en bijwonen van lezingen. Door een lidmaatschap ben je geregistreerd en automatisch verzekerd als EHBO'er bij hulpverlening. Voor meer informatie kun je terecht op de website www.ehboliempde.nl.

Roofvogelshow bij Toon Vertier

Best - Toon Vertier uit Best houdt 19 juni vanaf 13.00 uur een roofvogelshowdag bij Recreatiegebied De Vleut aan de Broekdijk 10 in Best. Een roofvogeldeskundige zal hierbij verschillende soorten roofvogels tonen zoals torenvalkjes, een oehoe, kerkuil en buizerd.

Deze vogels zijn zelden in het Groene Woud te zien. Omdat de show bij De Vleut is, is er voldoende gelegenheid om gebruik te maken van de faciliteiten in het recreatiegebied. De toegang voor de roofvogelshowdag is gratis.

Foto: Sander van Kasteren

Slagwerkgroep Fanfare Concordia viert 60-jarig jubileum met festival Liemt van Slag

Liempde - Dit jaar viert de slagwerkgroep van Fanfare Concordia zijn zestig-jarig bestaan.Hiervoor zette de slagwerkgroep een heus feestweekend op onder de naam 'Liemt van Slag'. Het weekend van 24, 25 en 26 juni zullen in en rondom het Concordiapark en de kiosk allerlei activiteiten te beleven zijn die een link hebben met de slagwerkgroep.

De klanken van 'Animals' van Martin Garrix komen de bezoekers van repetitieruimte De Serenade al bij binnenkomst tegemoet. Wie denkt dat het spelen van slagwerk enkel uit ritmes bestaat, komt meteen bedrogen uit. Organisatoren van Liemt van Slag Koen (19) en Teun (17) spelen beiden namelijk naast de drums ook allerlei ritmisch slagwerk zoals xylofoons, vibrafoons en flexatones. Het voert te ver om op alle instrumenten individueel in te gaan, maar naast ritme is ook ruimte voor melodielijnen. Volgens het tweetal is dat ook één van de kernkwaliteiten van de slagwerkgroep: "Dat is wel veranderd ten opzichte van het begin van de groep. We spelen nu ook melodisch slagwerk en bovendien proberen we te wisselen van instrument." Zo kan het gebeuren dat je het ene moment een muzikant op de pauken ziet slaan, die het volgende nummer achter een xylofoon gaat staan.

Foto: SWG Liempde

Dat vergt wel wat van de kwaliteiten van de drummer. Dit begint al bij het kunnen lezen van noten. Dit is een van de redenen dat Fanfare Concordia alle muzikanten eerst opleidt. In de regel krijgen geïnteresseerden eerst les bij Sound of Drums. Daarna gaan muzikanten naar BeCOOL (Concordia OpleidingsOrkest Liempde), waar ze leren om met anderen samen muziek te maken. Daarna ben je als muzikant klaar voor het 'echte' werk.

"Het is wel iets voor drummers om de hele tijd ritmes te tikken", zegt Koen, terwijl hij een ritme tikt op de tafel. Hij komt uit een muzikale familie en wist al van jongs af aan dat hij ergens wilde drummen. Teun komt uit een familie waar verder niet heel veel muziek werd gemaakt. Toch wist hij ook al jong dat hij wilde drummen. De twee doen vol enthousiasme hun verhaal, soms onderbroken of aangevuld door Rianne van Aarle, mede-commissielid.

Het feestweekend is door de hoofdzakelijk jonge leden van de slagwerkgroep georganiseerd. "Om hen ook eens de touwtjes in handen te geven en te laten ervaren hoe het organiseren van een evenement in zijn werk gaat", legt Rianne uit. Volgens Teun was het soms wel lastig: "Je moet bijvoorbeeld ook denken aan stroom in de feesttent of aan een toiletwagen. Dat lijkt heel logisch, maar je moet er wél aan denken!"

Op vrijdag 24 juni gaat het evenement van start met een serenade van de fanfare voor de slagwerkgroep. Vanaf 20.30 uur zal de 'Liemt van Slag Quiz' plaatsvinden. Bij deze quiz voor heel Liempde en omgeving zal aan het einde van de avond blijken wie het meest van slag is.
Op zaterdag 25 juni is er een interne middag georganiseerd door en voor alle leden, het zal een Concordiamiddag worden waarin familie en spel centraal staan. 's Avonds is er een groot concert. In het voorprogramma staan de jeugdleden van BeCool slagwerk, gevolgd door een reünieconcert van oud-leden die een paar nummers uit de oude doos laten horen, afgewisseld door moderne werken. Aan dit optreden doet zeker veertig man mee, maar dat aantal kan verder oplopen omdat er nog steeds aanmeldingen van oud-leden binnen komen. De rest van de avond speelt de SWG met een knallend optreden, verrassende acts en gasten die meespelen.
Zondag wordt het feestweekend afgesloten met een slagwerkworkshop voor heel Liempde en omgeving. Hieraan kunnen honderd deelnemers deelnemen. Hierna speelt de zeskoppige coverband The Usual Suspects uit Boxtel. Met oud-slagwerkgroepleden Teun van der Velden op drums en Maarten Onland achter de toetsen, speelt deze band muziek van Guns N' Roses tot Kings of Leon en van Anouk tot Golden Earring.

In mei vorig jaar werd al gestart met de eerste voorbereidingen voor het evenement. "We zijn toen met jeugdleden een commissie gestart en met de instructeur nummers gaan luisteren die ons leuk leken", aldus Teun. Door de samenwerking met andere muzikanten en het gebruik van 'vreemde' instrumenten moesten soms de nummers in een andere toonsoort worden gezet. Dat betekende een heel gedoe. Het lijkt misschien wat vroeg om te beginnen, maar volgens Teun is het heel belangrijk om vroeg te beginnen met repeteren: "Hoe meer je het doet, hoe makkelijker het gaat. Het is hetzelfde als bij voetbal met penalty's nemen."

Vorige week stond Boxtel in het teken van de Avondvierdaagse. Dit jaar zou onze oudste zoon voor de eerste keer meelopen. Best spannend allemaal. Het mooie weer zorgde ongetwijfeld voor veel extra lopers. Om ze allemaal veilig te laten wandelen is een goede organisatie nodig.
Aangezien er op fietspaden en wegen werd gelopen stonden op verschillende plekken verkeersregelaars. Zij zorgden ervoor dat als op de weg werd gelopen er geen auto's reden. Maar ook bij het oversteken stonden zij klaar om dit goed en veilig te laten gebeuren. Gelukkig waren de meeste weggebruikers begripvol en zaten ze soms zwaaiend naar de kinderen geduldig te wachten op het teken van de verkeersregelaar om weer te mogen rijden.

Maar moet je eigenlijk wel stoppen als een verkeersregelaar je daar het teken voor geeft? Jazeker - hoewel een verkeersregelaar geen boete kan geven, ben je wel strafbaar als je zijn tekens niet opvolgt. De verkeersregelaar kan namelijk aangifte doen en dan krijg je alsnog een forse boete.

Ik wil bij deze alle verkeersregelaars en de organisatie van de Avondvierdaagse bedanken voor de veilige kilometers. Tot volgend jaar.

Haast! Zet je fiets wel op slot.
Vorige week was ik met mijn jongste een stukje fietsen. Hij wilde ook even bij het station kijken naar de treinen. Ik heb onze fiets bij de lift geparkeerd, mijn zoontje uit zijn zitje getild en natuurlijk mijn fiets op slot gezet. Toen ik dat deed zag ik dat de fiets naast mij niet op slot was gezet. De sleutel zat nog gewoon in het slot, waarschijnlijk had de eigenaar haast om de trein nog te halen. Om te voorkomen dat de fiets gestolen zou worden heb deze op slot gezet en de sleutel bij de WSD-fietsenstalling afgegeven. Om de eigenaar niet teveel te laten schrikken heb ik aan de fiets een kaartje gehangen waar de sleutel af te halen was. Gelukkig zat er aan de sleutel een speciaal hangertje zodat alleen de echte eigenaar zijn sleutel zou herkennen. De volgende dag was de fiets weg, ik hoop dus maar dat het goed is gegaan.

O ja, en dan nog dit. Nu de vakantie weer voor de deur staat,is het goed om nog even een paar zaken te controleren. Ga je naar het buitenland kijk dan of je paspoort of ID-bewijs nog geldig is. Uit eigen ervaring weet ik dat bij de grens staan met een verlopen ID-bewijs van je oudste kind niet grappig is. Zowel mijn vrouw als ik dachten dat het ID-bewijs nog een jaar geldig was. Gelukkig konden wij met een noodpaspoort alsnog op vakantie naar Engeland.
Verder is het ook goed om nog eens te kijken naar het hang- en sluitwerk van de ramen en deuren. Als je twijfelt, stuur dan een foto van je sloten naar info@topsecurityadvies.nl. Ik kom hier volgende keer nog even op terug.

Toneelclub 't Liempds Stukske maakt doorstart

Liempde - Toneelclub 't Liempds Stukske gaat verder onder de nieuwe naam Toneelclub Liempde. De club, die voorheen ook wel bekend stond als KPJ toneel, speelde dit jaar voor het eerst in jaren geen voorstelling vanwege een tekort aan spelers, maar nu wordt met voldoende mankracht het toneelspel weer opgepakt.

Toneelclub Liempde voert op 12, 13 en 14 januari 2017 een blijspel op in het Hof van Liempde. Dit wordt geregisseerd door Wim Bressers. De regisseur van de laatste twee stukken, John Zwijnenberg, speelt dit jaar als acteur mee. Met enkele nieuwe spelers en oude bekenden van de toneelclub is een zeer enthousiaste groep mensen al weer druk bezig met de voorbereidingen. Een oude bekende is Mariëlle Strik. Zij komt na een paar jaar afwezigheid weer terug bij de toneelclub. Twee spelers gaan dit jaar bij de toneelclub voor het eerst de planken op. Dit zijn Jessie van de Loo en Maaike de Gruijter. Samen met de spelers van voorgaande jaren Harmen Kuppens, Carolien van de Sande, Joost van Vugt en Anneke Dolman-Schoones vormen zij de cast.

Het Hof van Liempde is sinds dit jaar volledig uitgerust om op een professionele manier voorstellingen uit te voeren. De toneelclub verwacht hiervan een zeer positieve invloed op de toneelclub. Ook zullen toneelarrangementen aangeboden worden. Die bestaan uit een diner in stijl van het toneelstuk en het stuk zelf.

De website is in volle ontwikkeling zodat er straks ook online tickets besteld kunnen worden. Daarbij wordt gewerkt aan een zogenoemde 'V-Library' waarbij de oude stukken via de website bekeken kunnen worden. Op dit moment is de toneelclub nog te vinden onder www.tliempdsstukse.nl maar dit gaat ook veranderen.

Mijn Mooi Boxtel: Ramona Griebe

Foto: Ramona Griebe

Ik ben veel aan het oefenen en experimenteren met foto's van zowel natuur, mensen en dieren. Het is hier bij de Langspier, buiten openingstijden, heerlijk rustig en het heeft een mooi open uitzicht.

Jan van de Ven Meestekok doet al tien jaar géén concessies aan kwaliteit

Jan met zijn vrouw Jeannette met een zelfbereide koude schotel. Foto: Jan van de Ven Meesterkok

Boxtel - Meesterkok Jan van de Ven uit Boxtel viert dit jaar zijn het tienjarig jubileum van zijn cateringbedrijf 'Jan van de Ven Meesterkok'. Toch viert Van de Ven dit jubileum niet uitbundig: hij doet altijd al zijn best om de kwaliteit van de gerechten hoogwaardig en de prijs laag te houden.

"De titel 'Meesterkok' verdien je niet zomaar", legt Van de Ven uit. Samen met zijn vrouw Jeannette vertelt hij vanuit de tuin van zijn huis annex bedrijf zijn verhaal. "Je moet daarvoor eerst een meesterproef afleggen. Dat betekent dat je een 9-gangenmenu voor 4 personen moet koken. Elk onderdeeltje van het menu moet met minimaal een 8 gewaardeerd zijn. De proef mag je bovendien alleen doen als je kunt aantonen dat je bij toonaangevende bedrijven hebt gewerkt en bovendien iets hebt betekend voor het koksvak in het algemeen." Bijvoorbeeld: de bekendste Meesterkok uit de Regio was Cas Spijkers.

Foto: VVV Boxtel
Burgemester mark Buijs reikt een verzilverde kei uit aan Dini van Grinsven van de VVV Foto: VVV Boxtel

Hij werkte jarenlang als chef-kok en manager voor diverse ministeries, waaronder dat van Defensie. In die periode hield hij zich ook bezig met het opzetten en organiseren van grote evenementen; iets wat hem met zijn eigen zaak goed van pas komt. Tien jaar geleden besloot de Meesterkok dat de tijd rijp was om een eigen bedrijf te beginnen. "Ik kook niet alleen, maar verzorg ook kookworkshops en catering voor bruiloften en partijen", vertelt Jan. Jeannette roemt het organisatietalent van haar man. Binnen én buiten de keuken. "Ik kan makkelijk diners voor 300 man organiseren inclusief inrichting, tenten en de hele organisatie er omheen", legt Jan uit.

Ook geeft de Meesterkok trainingen en advies aan restaurants en andere koks. Als voorbeeld noemt Van de Ven een visrestaurant aan zee waar alleen diepvriesvis geserveerd werd. "Een vitrine met daarin gekoelde, verse vis doet al heel veel. Laat zien dat je een visrestaurant bent! Ik probeer niet als een betweter de zaak in te komen, maar er gewoon met een frisse blik naar te kijken. Mensen zien zelf vaak niet meer waar het misgaat omdat ze al jaren iets op een bepaalde manier doen."

De Meesterkok werkt volgens bepaalde richtlijnen die bij zijn titel horen. Dat is onder andere het ambachtelijk werken en het zoveel mogelijk koken met verse producten. Zelf streeft hij daarbij nog naar het gebruik van zoveel mogelijk streekproducten en het zo duurzaam en biologisch verantwoord koken als mogelijk is. "We hebben geen voorraad en kopen alles zelf in. Zo voorkom je dat je zaken onnodig lang moet bewaren of invriezen." Daar komt bij dat Van de Ven zelfs de energie voor zijn keuken opwekt door middel van zonnepanelen op het dak.

Van de Ven geeft toe dat alle gerechten met prijzen op zijn website slechts ter inspiratie dienen. Hij bewaakt het hele proces van inkoop tot serveren zelf. Dit zorgt er volgens hem voor dat vegetariërs of mensen met allergieën ook bij hem terecht kunnen. "Op afspraak kunnen wij alles maken. En wij koken altijd op maat. Als de rest van het gezelschap vier gangen krijgt, krijgt iemand met een allergie dat ook gewoon!"

VVV pand in een modern jasje.

Na een verbouwingsperiode van twee weken is maandag 23 mei de winkel heropend; geheel vernieuwd en de nieuwe ingang met een glazen deur is verplaatst naar het Magdalena's Pad. Ook de deur aan de achterzijde is vervangen door een glazen deur, zodat we goed zichtbaar zijn. Mensen die langslopen kijken dan ook nieuwsgierig naar binnen en verbazen zich over de nieuwe en verfrissende uitstraling van de winkel. Ook de overige ruimtes hebben een metamorfose ondergaan en worden nu in gebruik genomen door Centrummanagement, Beleef Boxtel, Gemeente Boxtel en overige Boxtelse organisaties.
De verbouwing van het VVV-pand kent een lang voortraject. Begin 2015 is het plan ontstaan om het pand te verbouwen met als doel de 'beleefbaarheid en zichtbaarheid' van het voormalige vrouwengasthuis uit 1646 waarin de VVV is gevestigd, te vergroten. Opvallend was het creëren van een nieuwe ingang met een glazen deur aan de rechterzijde van het gebouw, halverwege Magdalena's Pad ter hoogte van bestaande loodvoegen.
De verbouwing liep vertraging op doordat in juli 2015 twee inwoners van Boxtel bezwaar maakten tegen het plaatsen van de glazen deur omdat 'plaatsing van een glazen toegangsdeur een oneigenlijk gebruik van het monumentale pand 't Hofje in Boxtel (zou) zijn'. Op 9 oktober is het bezwaar niet ontvankelijk verklaard en kon begonnen worden met de voorbereidingen van de verbouwing.
De verbouwing ging uiteindelijk op 9 mei dit jaar van start. Ook de vrijwilligers van VVV Boxtel hadden hun taak bij de verbouwing: het verzorgen van de herinrichting van het VVV-pand. Er werd een werkgroep opgericht met vier vrijwilligers, die al snel met een plattegrond kwam van alle ruimtes in het pand. Het was een plattegrond van de vier vertrekken, inclusief opgeplakte meubelstukken en een aparte plattegrond voor de verlichting. Tot op de laatste dag van de verbouwing is er gebruikgemaakt van deze, ondertussen zeer waardevol geworden, plattegrond. De inrichting van het pand viel ook onder deze werkgroep, er werd dan ook flink ingekocht, zoals meubelstukken en verlichting. Een nieuwe populierenhouten balie, gemaakt door een meubelmaker is nu het pronkstuk van de winkel.
Binnenkort wordt ook het assortiment in de winkel aangepast en gaan we meer lokale artikelen verkopen. Natuurlijk zullen we ook souvenirs blijven verkopen, maar meer gericht op Boxtel en het Groene woud. Loop gerust eens binnen en laat je verrassen.
De officiële opening heeft inmiddels al plaatsgevonden, waarbij geïnteresseerden een kijkje konden nemen in het gehele pand. De verbouwing is tot stand gekomen door samenwerking met pandeigenaar Woonstichting St. Joseph, Gemeente Boxtel en VVV Noordoostbrabant.

VVV-medewerkers benoemd tot 'Keien van Boxtelaren'

Boxtel - De vrijwilligers van VVV Boxtel zijn zaterdagochtend door burgemeester Mark Buijs benoemd tot 'Keien van Boxtelaren'. Dit gebeurde bij de opening van het nieuwe VVV-kantoor aan de Markt.

De verzilverde kei werd uitgereikt aan alle vrijwilligers die zich vanaf de oprichting, 25 jaar geleden, hebben ingezet voor VVV-Boxtel.
Vele toeristen hebben in de afgelopen jaren informatie ingewonnen. Altijd werden ze op een aangename typisch Brabantse manier ontvangen en voorzien van de juiste gegevens om een mooie dag in Boxtel en omgeving door te brengen of om een langer verblijf te veraangenamen. De gemeente laat weten trots te zijn op het feit dat de VVV al 25 jaar als 'gastvrij servicepunt' draaiende gehouden wordt.

Burgemeester Buijs sluit tiende drugspand in 2016

Boxtel - Een drugspand aan de St. Jozefstraat in Boxtel is vrijdag 10 juni op last van burgemeester Buijs gesloten. Het is het tiende pand dat dit jaar in verband met drugscriminaliteit wordt gesloten.

Reden van de sluiting is dat op 5 april op de zolder van de woning een hennepkwekerij is aangetroffen. In deze kwekerij werd een handelshoeveelheid van 162 hennepplanten geruimd.

Met de sluiting, die drie maanden duurt, wil Buijs naar de buitenwereld een signaal afgeven dat deze woning niet (langer) als verkoop-, aflever- of opslagadres voor drugs kan worden gebruikt en wil de burgemeester verder de verstoring van het woon- en leefklimaat van Boxtel voorkomen.

Luchtpost uit Amerika: Wendy Stiphout

Foto: Wendy Stiphout

The Grand Canyon en Las Vegas
En dan is 'ie daar: de lang verwachte springbreak. Twee heerlijke weken vakantie voor de kinderen. Opa en oma zijn er ook weer dus dat wordt extra genieten.
Het eerste weekend staat in het teken van voetbal. Thomas was geselecteerd voor het eerste team van de Timbers en dus togen opa, papa en Thomas een weekend naar Eugene (zo'n twee uur zuidelijk) voor het toernooi. Prachtig weer en veel voetbaluren verder kwamen ze moe maar voldaan weer terug.

Zoals de titel al doet vermoeden stond onze volgende trip op het programma. Na twee uur vliegen vanaf Portland kwamen we aan in 'over de top' paradijs Las Vegas. Dit zou ons toetje worden, want eerst reden we vier uur richting The Grand Canyon. Dit is een enorme kloof in de Staat Arizona. In de loop van miljoenen jaren heeft de Colorado River deze kloof doen ontstaan, mede doordat het gebied zelf steeds verder omhoog kwam. De rivier legt ongeveer 16 centimeter bloot in 1000 jaar. Het gesteente dat nu bloot komt te liggen is volgens de geleerden circa 2 miljard jaar oud. De Canyon is zo'n 446 kilometer lang, 29 kilometer breed en 1850 meter(!) diep. En die diepte is vaak loodrecht naar beneden, zeer indrukwekkend. Wat voel je je hier nietig en klein als mens. Je betrapt jezelf erop dat je regelmatig even op het hek gaat hangen of op een rots gaat zitten en maar stil gaat zitten kijken, helemaal onder de indruk.
Meteen na aankomst hadden we het geluk om een zonsondergang mee te mogen maken. Hoe rood wil je de stenen hebben? De volgende dag pakten we al vroeg de gratis pendelbus die je langs acht prachtige uitzichtpunten brengt. Je kunt hier uitstappen, even genieten en dan naar het volgende punt wandelen of de volgende bus pakken. Werkt perfect. We waren goed ingepakt want het was 's nachts nog zo'n -10*C, maar met de zon klom het al snel naar een heerlijke twintiger. Je blijft foto's maken, het is te mooi!

De vrijdag stond in het teken van de helikoptervlucht. Een 20 minuten lange (lang genoeg voor ondergetekende) adembenemende vlucht van de North naar de South Rim. Je ziet dan pas goed hoe enorm uitgestrekt het gebied is. De Colorado River lijkt een beekje maar was volgens onze piloot zo'n 200 meter breed! Weer op de bodem even bijkomen en op naar Bright Angel Trail. Hét pad naar de rivier… ongeveer 9 uur lopen… naar beneden! We hebben een uur omlaag gelopen. Het was inderdaad engelachtig, het uitzicht, het grillige pad langs de afgrond en de kick. Eenmaal omgedraaid werd het een duivels pad… stijl omhoog ging het, ongeveer twee uur lang. Maar dat hebben we er graag voor over gehad en een koud pilsje smaakt dan extra lekker.

Zaterdag op ons gemak terug gereden via de Hoover Dam naar Las Vegas. Twee dagen genieten van over te top, kijken, kijken en nog eens kijken. Oké, toch maar 50 dollar omgewisseld want je weet maar nooit… we hebben er heerlijk van gegeten. De volgende dag langs 'The Strip' gewandeld: de Eifeltoren, het Vrijheidsbeeld en een piramide gezien, een achtbaan door een hotel gedaan en vooral niet op de foto gegaan met diverse superhelden die zomaar los rond mogen lopen daar! Een geweldig toetje van een alweer indrukwekkende trip.

De kids zitten ondertussen weer op school voor het lange laatste stuk naar de zomervakantie.
Het grote aftellen is begonnen. Tot snel!

See ya!

Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie willen ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of onbekende personen die op foto's staan. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reactie kan ook gestuurd worden naar de website van Kèk Liemt: http://www.kekliemt.nl/actueel.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt, Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

SP

Foto: SP

College onderzoekt verlaging eigen bijdrage Wmo
In antwoord op vragen van de SP-fractie heeft wethouder Eric van den Broek toegezegd dat hij gaat onderzoeken of een verlaging van de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen voor lage en middeninkomens wenselijk en mogelijk is. Dat zou betaald kunnen worden uit het overgehouden zorggeld. Uit onderzoek is gebleken dat de hoogte van de eigen bijdrage kan leiden tot schulden en het mijden van noodzakelijke zorg, hetgeen tot problemen kan leiden. Van den Broek: "De eigen bijdrage ligt in Boxtel ruim beneden het landelijk gemiddelde. Ten aanzien van de minima kunnen wij een tegemoetkoming verstrekken via bijzondere bijstand of de collectieve ziektekostenverzekering. Het college is niettemin bereid om gegevens bij het CAK op te vragen, deze te onderzoeken en te kijken of er aanleiding is om het beleid aan te passen."

Forse toename giftreinen onaanvaardbaar
Er komen veel meer en veel vaker gevaarlijke stoffen per trein door Boxtel dan toegestaan is, aldus de NOS. Reden voor de toename zijn de werkzaamheden aan de Betuwelijn en omdat Duitsland meer gas importeert, waardoor de Brabantroute extra belast wordt. Combinatie95 en SP hebben hierover vragen gesteld. SP-fractievoorzitter Dave van de Ven: "De norm wordt drie tot vier keer overschreden. Het risico op ongelukken wordt daardoor veel groter. Dat is onaanvaardbaar. Wij willen van het college duidelijkheid over de aard en het aantal transporten door Boxtel, of het college en de hulpdiensten daar van op de hoogte zijn en of de lokale veiligheid nog steeds gewaarborgd is. Het veiligste is natuurlijk dat men zich houdt aan de gemaakte afspraken."

Klankbordgroep seniorenbeleid
Op initiatief van SP-wethouder Eric van den Broek is een Klankbordgroep Seniorenbeleid opgericht. Hierin zitten een aantal organisaties die zich met seniorenbeleid bezig houden, zoals bijvoorbeeld de Seniorenraad, Wmo Adviesraad en Katholieke Bond voor Ouderen (KBO). Van den Broek: "Nog voor de zomervakantie zal er een een praatnotitie en actieplan worden opgesteld voor een gezamenlijk gedragen seniorenbeleid op het gebied van wonen, zorg, welzijn en participatie. In de begroting worden hiervoor door de gemeenteraad extra financiële middelen vrijgemaakt, zodat het actieplan ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden."

Geitenwei vuurwerkvrij
In de raadsvergadering van 31 mei heeft de SP-fractie, naar aanleiding van een petitie van omwonenden, aan burgemeester Mark Buijs gevraagd om een vuurwerkvrije zone in te stellen rond de Geitenwei op Selisenwal. De burgemeester zegde toe dit voor elkaar te willen krijgen. Het voorstel van de SP-fractie werd gedaan naar aanleiding van een door de SP gesteunde motie van Inbox, D66 en VVD, waarin het college werd gevraagd onderzoek te doen naar het instellen van vuurwerkvrije zones in Boxtel. Bij de laatste jaarwisseling werden dieren en omwonenden opgeschrikt door vuurwerk dat in de Geitenwei werd gegooid.

PvdA/GroenLinks

Foto: PVDA/GL

Pleegouders
Hebt u er wel eens gedacht om pleegouder te worden? Het is een heel directe invulling van een samenleving die voor elkaar zorgt. Het heeft een meerwaarde dat kinderen met elkaar opgroeien, een thuisgevoel delen, veiligheid en geborgenheid ervaren. Het scheelt ons als gemeente ook in de kosten, een plek in een gezin is goedkoper dan in een instelling. Kortom, de moeite waard om eens te overwegen.

Boxtel en Route
Dat Boxtel beweegt en leeft, is aan alle kanten duidelijk. Boxtel en Route van afgelopen zaterdag laat zien dat er overal wat te doen is. Liempde gaat op de schop – een stevig project, onder leiding van en uitgevoerd door de inwoners van Liempde zelf. Een vernieuwend project – burgers gaan zelf aan de slag en de overheid werkt mee. In Oost is rond De Kinderboerderij een prachtige plek aan het groeien. Voor kinderen om te spelen, voor ouderen om te wandelen en te bewegen, voor ieder om er te verblijven en anderen terloops te ontmoeten. Een nieuwe skatebaan is in opbouw. Zo kan er een hart groeien in Oost, een 'sociale as'.

Kiosk in Oost?
Al jaren loopt in Oost het goede idee mee om de kiosk, die op de Markt heeft gestaan en nu opgeslagen is op de gemeentewerf, een nieuw leven te geven in Oost. Maar het komt er niet van. Om die reden hebben we vragen gesteld aan het college hoe het ermee staat. De kiosk – goed verlicht in verband met de veiligheid – kan nog meer ziel brengen in de wijk.

Huiskamer Selissenwal
Ook hebben we aan het college gevraagd hoe het staat met de geplande huiskamer in Selissenwal. Het rondje Dommel is gerealiseerd, het kindlint is in ontwikkeling, en nu de huiskamer nog. PvdA/GroenLinks wil dat dat er nu eindelijk eens van gaat komen: de huiskamer als plaats van ontmoeting, als informatiepunt voor zorg, welzijn en (vrijwillige) arbeid, en dat ook jongeren hierbij worden betrokken.

7 ton over
Op de Wmo hebben we over 2015 als gemeente meer dan 700.000 euro overgehouden. De eerste reactie is dan: hebben we als gemeente teveel gekort op de huishoudelijke hulp? Maar als dat zo is, waarom komen er vanuit de inwoners dan zo weinig kritische geluiden? Kortom, we moeten onderzoeken op welke posten we geld overgehouden hebben en dan een conclusie trekken.

Nieuwe start
PvdA/GroenLinks wil dat we grote stappen gaan zetten op weg naar een duurzaam Boxtel: huizen energiezuiniger; zonnepanelen; groene daken; onderzoek planning windmolens (= burgermolens), enzovoorts. Op 9 juni vond er een prima start plaats in de duurzaamheidsagenda. Dat moet gaan leiden tot grote stappen vooruit.

Anja van den Einden + Nico Bulter

Bekendmakingen week 24

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Annastraat 5 aanpassen toegangsdeur, verplaatsen zorgkast en aanpassen keuken van 40 appartementen
Banier 6 - 10 ombouwen winkelruimte naar 6 woningen
Boseind hoek Industrieweg realiseren bedrijfsruimte met kantoor
't Kaarpad, Keefheuvel, Oude Postbaan en Raadhuisplein rooien: 25 bomen en verplanten 2 bomen voor herinrichting Concordiapark en centrum Liempde

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Bosscheweg 56 realiseren nieuwe opgang en vestigen fitnessecentrum op eerste verdieping

Gedeeltelijk intrekken omgevingsvergunning
Julianastraat 9 vergunning wordt ingetrokken voor bouwkundig wijzigen voorgevel

Verleende omgevingsvergunningen
De Aanloop 29: veld hoek Tamboer - Den Hofpad vervangen natuurgras voetbalveld door kunstgras voetbalveld met bijbehorende bouwwerken
Boxtelseweg 50 vestigen kookstudio
Clarissenstraat 29 plaatsen 2 nieuwe raamkozijnen in zijgevel en vernieuwen zinken dakgoten rondom woning
Dommeloord ter hoogte van huisnummer 44 rooien: 1 catalpa
Dommeloord ter hoogte van huisnummer 46 rooien: 1 meidoorn
Essche Heike 1b uitbreiden bijeenkomstruimte Bijenhal 't Raathuijs
Molenwijk 3a vervangen hoofdveld ODC door kunstgras voetbalveld met bijbehorende bouwwerken en rooien: 1 beuk en 1 wilde kers
Nieuwe Nieuwstraat 1a verwijderen binnenwanden en plaatsen nieuw kozijn met openslaande deuren.
Nieuwe Nieuwstraat naast Meierijstraat 2 rooien: 1 els
Oosterpad ter hoogte van huisnummer 32 rooien: 1 berk
Scarlattistraat aan achterzijde van Europalaan 92 rooien: 1 beuk
Robert Schumanlaan ter hoogte van huisnummer 11 rooien: 1 berk
Sportlaan 2 vervangen natuurgras voetbalveld door kunstgras voetbalveld met bijbehorende bouwwerken en rooien: 2 eiken
De Vorst 15 plaatsen tijdelijke woonunit

Meer informatie

Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

GEMEENTE INFO
Oud papier:
17-06 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
18-06 Den Berg
22-06 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

13 / 16

Dag van het Haarwerk moet taboe doorbreken en drempel verlagen Kwart Nederlanders gaat gebukt onder haarverlies

De Firma Fotografie

Boxtel - Ongeveer één op de vier vrouwen boven de veertig krijgt last van extreme haaruitval. Kaalheid bij vrouwen is in Nederland een taboeonderwerp. Vrouwen (en ook mannen) bij wie het haar gaat uitvallen, kunnen hierdoor te maken krijgen met psychische problemen. Veel mensen raken in een isolement. Ze durven niet over hun probleem te praten, terwijl er tegenwoordig oplossingen zijn voor haarverlies, die niet van echt te onderscheiden zijn. Kappersbranchevereniging ANKO wil het taboe rondom haarverlies doorbreken en organiseert hiervoor de Dag van het Haarwerk op donderdag 16 juni.

Tijdens de Dag van het Haarwerk vindt een workshop plaats op het hoofdkantoor van de ANKO in Huizen. Er worden demonstraties gegeven door erkende haarwerkspecialisten en er vindt een discussie plaats over de oorzaken van haaruitval - bijvoorbeeld alopecia androgenetica of kaalheid als gevolg van chemotherapie - en de psychische problemen die er het gevolg van kunnen zijn. Ook Arnold Oranje, specialist op het gebied van haarziekten, is deze dag aanwezig, net zoals Marijke Helwegen en actrice Katarina Justic, beide haarwerkdragers.

Pruiken en haarstukken zijn tegenwoordig een trendy modeaccessoire, mede dankzij internationale sterren zoals Rihanna en Kim Kardashian. Deze acceptatie geldt echter niet of veel minder wanneer er uit noodzaak een haarstuk of pruik wordt gebruikt. Bijna een kwart (21 procent) van alle Nederlanders heeft last van blijvende of tijdelijke kaalheid, ofwel ruim 3,5 miljoen mensen. Zeker bij vrouwen is het taboe om over haarverlies te praten groot. Kaalheid of kale plekken zorgen bij hen vaak voor een gevoel van schaamte, wat velen ervan weerhoudt hulp te zoeken. Hierdoor kennen zij de mogelijkheden van haarwerk niet en blijven vooroordelen en achterhaalde denkbeelden voortbestaan. Met de Dag van het Haarwerk willen erkende haarwerkspecialisten die bij de ANKO zijn aangesloten hiermee definitief afrekenen.

De Firma Fotografie

Amateurs
Erkende haarwerkspecialisten herken je aan de ANKO-certificering. Zij worden meerdere keren per jaar bijgeschoold. Bij werk van amateurs kun je zien dat iemand een pruik draagt, maar bij haarwerken die gemaakt zijn door professionals is dat niet het geval. "Er zijn helaas redelijk wat amateurs actief in onze sector", zegt Willeke Pietersma, erkend haarwerkspecialiste en voorzitter van de Sectie Haarwerken bij de ANKO. "Daardoor zijn er slechte producten op de markt."

Haarwerkspecialist Iris Kappers
Iris Kappers uit Boxtel is al jaren ANKO-gecertificeerd. Maddy Zomer, die heur haar verloor door een schildklier-afwijking, heeft al meer dan tien jaar ervaring met deze haarwerkspecialist. "Iris is een topvrouw in advies!" vertelt ze enthousiast. "Ik kan haar iedereen aanraden!" De haarwerken van Iris hebben de Boxtelse zoveel zelfvertrouwen gegeven dat ze graag andere vrouwen hierop attent maakt. Daarom deed ze zelfs mee aan een fotoshoot om mensen te laten zien hoe mooi je kunt zijn met een haarwerk en dat het met de nieuwste technieken ook niet zichtbaar hoeft te zijn. Bij chemotherapie is dat erg fijn omdat men niet altijd geconfronteerd wil worden met de vraag of ze ziek zijn of blikken van medelijden.

"Niet moeilijk doen maar gewoon genieten van de prachtige mogelijkheden die er tegenwoordig geboden worden met haarwerken", zo stelt Maddy die zelf ook een lange weg aflegde voordat ze deze geweldige mogelijkheden ontdekte. "Toen ik rond mijn 25e en 35e jaar in een zeer intensieve stressperiode belandde, was dat teveel voor mijn lichaam en begon er haaruitval op te treden. Het bleek dat door te hoge stressniveaus je schildklier kan gaan afwijken waardoor er onder andere haaruitval ontstaat. Het is nooit meer goed gekomen met die schildklier van mij en mijn haargroei heeft voor altijd schade opgelopen."
Toen Maddy de haarwerken van Iris Kappers ontdekte ging er een wereld voor haar open. "Je moet over een drempel heen", vertelt ze openhartig, "maar ik had spijt dat ik er niet eerder aan begonnen was. Het is dé oplossing en zo simpel! Als je ziet wat er allemaal gedaan wordt op cosmetisch gebied dan is een haarwerk nog wel de simpelste oplossing voor een hoop onzekerheid. Het is jammer dat er wel makkelijk over bijvoorbeeld een kunstgebit of kronen gepraat wordt of een borstvergroting als verfraaiing, maar dat er over zoiets simpels als een haarwerk moeilijk gedaan wordt. En het is juist zo lekker makkelijk. Vroeger stond ik uren voor de spiegel met de föhn, krulspelden en allerlei hulpmiddelen. Nu ben ik 's ochtends zo klaar met mijn haren: hup, haarwerk op en de deur uit!"


Geen succesvol weekend voor HCB'92

Foto: HCB'92

Boxtel - Zaterdag vertrok de D-jeugd van HCB'92 naar Venray voor de laatste veldcompetitiewedstrijd, de F-jes speelden hun eerste veldwedstrijd in Helmond, de Meisjes B traden aan in Geldrop en Dames 1 stond tegenover SVVH uit Panningen.

Voor de D-jeugd lag er geen druk op de wedstrijd, aangezien tegenstander Manual al kampioen was in de poule. De eerste helft kon HCB´92 nog goed mee komen; er werd flink verdedigd en Waud Berkien stond een dijk van een wedstrijd te keepen. Met 4-1 gingen de Boxtelaren de rust in. De tweede helft zette Manual er een tandje bij en kreeg HCB enkele break-outs om de oren. De tegenstander liep ver uit en de wedstrijd eindigde in 15-2.

Foto: Jeroen Ketelaars
Foto: Jeroen Ketelaars

De laatste wedstrijd in de veldcompetitie tegen Swift was voor de F-jeugd hun eerste wedstrijd buiten. Zonder wissel begon HCB in Helmond aan de wedstrijd. Al snel stonden de Boxtelaren achter met 5-0, maar kwamen daarna op stoom. Door vier mooie goals van Jara Schoenmakers en één van Fanni Török kwamen ze terug naar 5-5. Swift werd hierop wat fysieker in het verdedigen wat balbezit opleverde en liep daardoor uit naar 8-5. Jara wist daarna nog drie keer de goal te vinden, maar ook Swift kwam nog tot scoren. De de wedstrijd eindigde in 17-8.

De B-jeugd speelde hun laatste wedstrijd tegen HCG. HCB'92 startte verdedigend sterk en Manon Foolen stond goed te keepen. Doordat er in de aanval veel balverlies was kon HCG op snelheid enkele break-outs verzilveren. Gitte Vanhout maakte vanuit haar favoriete hoekpositie het eerste doelpunt voor HCB´92. Ruststand 11-1. De tweede helft stond Veerle van Abeelen in de goal, ook zij kreeg veel break-outs te verduren. HCB´92 kreeg nog een penalty toegewezen, maar deze werd niet benut. Gitte vond het doel nog een keer nadat Liza van Rooij en Bruni van de Biggelaar een mooi gat trokken op de cirkel waardoor ze goed kon instarten. Eindstand 26-2.

Zondag speelde Dames 1 de laatste uitwedstrijd van het veldseizoen tegen SVVH uit Panningen. Dit was ook de laatste wedstrijd van Ellen van Brummelen en Ilona van der Heijden, die beiden stoppen met handballen. Het doel van de wedstrijd was dan ook, om er een leuke pot van te maken. De dames van SVVH met het kampioenschap al op zak, dus de druk was er af. Met doelpunten van Mandy van Abeelen, Hèlen Berkelmans, Ilona van der Heijden en Ellen van Brummelen kwam de eindstand op 23-10 in het voordeel van SVVH.


Boxtels succes bij districtfinale KNVB Schoolvoetbal

Foto: Jeroen Ketelaars

Middelburg - Nadat zij in Boxtel de lokale en in Engelen de regionale finales van het KNVB Schoolvoetbal 2016 hadden gewonnen, schitterden het jongensteam van de Sint-Petrusschool en het meisjesteam van de Angelaschool vorige week in de districtfinale in Middelburg. Bij VV Zeelandia zetten beide teams een geweldige prestatie neer: de Petrus werd tweede en de Angelaschool veroverde de derde plaats. Hoewel zij niet doorgaan naar de landelijke finale in Zeist, hebben de jonge Boxtelaren laten zien tot de voetbaltop van Nederlandse basisscholen te behoren.

Foto: Jeroen Ketelaars

Winst voor honkballers Ducks

Boxtel - Voor de dames van Ducks stond zondag de tweede thuiswedstrijd op het programma, ditmaal tegen Braves uit Gouda. De honkballers speelden ook thuis, tegen HSV Tilburg. De softbalsters delfden het onderspit, de heren pakten de winst nadat de wedstrijd na vierenhalve inning gestaakt werd vanwege het weer.

Met een punt tegen uit de eerste slagbeurt van Braves kwamen de Boxtelse dames ondanks honkslagen van Laura van Zetten en Nikki van Nes niet tot scoren. In de derde inning scoorde Braves weer twee punten, in de vijfde inning pakten beide teams een punt, voor Ducks door een mooie tweehonkslag van Colette Wind. Gerrits scoorde door goed honklopen in de zesde inning. In de laatste inning brachten Braves de eindstand nog op 2-5. Beste slagvrouw voor Ducks was Laura van Zetten met 2 uit 4, een gemiddelde van 0.500.
De honkballers zetten hun serie ongeslagen thuiswedstrijden voort tegen HSV Tilburg. Met een stand van 1-1 braken ze in de derde inning door. Drie punten werden binnengebracht door middel van dramatisch veldwerk van de Tilburgse catcher en een goed geplaatste honkslag van Rogilio Cicilia. Tilburg scoorde nog één punt. De tussenstand was 4-2. Ducks bleef doorzetten en gooide in de vierde inning de deur op slot. Remco van Nistelrooij, Kees van Dooremalen en Rogilio Cicilia sloegen samen zes punten binnen. De wedstrijd werd na vierenhalve inning gestaakt vanwege het slechte weer: eindstand 10-2. Beste slagman was Rogilio Cicila met 3 uit 3, gemiddelde van 1.000.

Beste sprinters ter wereld vechten titanenstrijd uit in Ster ZLM Toer

Boxtel - Zondag finishen ze weer in de Sationsstraat in Boxtel: de wielrenners van de Ster ZLM Toer-GP Jan van Heeswijk. Na de proloog in Goes op woensdag 15 juni testen veel renners zich vijf dagen lang nog een laatste keer met het oog op de Tour de France. Marcel Kittel, André Greipel, Dylan Groenewegen, Wouter Wippert en Nikias Arndt behoren tot de absolute wereldtop in de sprints en doen allemaal mee. Met onder andere ook Niki Terpstra, Tom Boonen en Taylor Phinney op de deelnemerslijst is de koers volgens velen misschien wel beter bezet dan ooit.

De vijfdaagse etappekoers door het zuiden van Nederland en de Belgische Ardennen leent zich er uitstekend voor om de puntjes op de i te zetten voor de Tour de France. Na de proloog in Goes liggen er op donderdag in Oss en vrijdag in Buchten kansen voor de sprinters. Een dag later kan in de etappe Verviers-La Gileppe alvast een gooi worden gedaan naar de eindzege, waarna in Boxtel de kans op een nieuwe sprint groot is.
Kittel en Greipel zijn de absolute topfavorieten voor de eindsprints. Maar wat kunnen renners als Groenewegen, Arndt en Wippert nog? De slotetappe van de Ster ZLM Toer die zondag 19 juni in Someren start en in Boxtel finisht, is de laatste kans voor de topsprinters om nog eenmaal tegen elkaar te sprinten voor de Tour de France. Vorig jaar verschalkte de Ier Matthew Brammeier de rest echter solo. Ook voor aanvallers zijn er dus mogelijkheden. Om 12.00 uur wordt er gestart op het Wilhelminaplein in Someren, waarna de renners iets na 14.30 uur worden verwacht in Liempde. Rond 16.15 uur is na 186 kilometer de finish in Boxtel. In de laatste anderhalf uur zijn er al drie passages van de eindstreep.

Wegafsluitingen Boxtel en Liempde
Vanwege de slotetappe van de wielerwedstrijd zijn die dag diverse wegen afgezet in Boxtel. Het Stationsplein en de Stationsstraat, de Breukelsestraat vanaf de Stationsstraat tot de Wilhelminastraat, de Van Leeuwenstraat vanaf de Wilhelminastraat tot de Stationsstraat, de Prins Bernhardstraat, Kasteellaan en Van Coothstraat zijn afgesloten tussen 8.00 en 17.00 uur voor alle verkeer behalve voetgangers.
Tijdens de afsluitingen op 19 juni blijft het Breukelsplein vanaf de Breukelsestraat bereikbaar. De in-/uitgang aan de kant van de Prins Bernhardstraat is afgesloten omdat die straat onderdeel uitmaakt van de wedstrijdroute. De Markt blijft na afloop van de weekmarkt op vrijdag 17 juni afgesloten voor alle verkeer behalve voetgangers. Deze afsluiting geldt tot en met zondag 18.00 uur.

Door de inzet van verkeersregelaars blijven de Kasteellaan, Van Coothstraat vanaf de Prins Hendrikstraat, Breukelsestraat vanaf de Ons Doelstraat en de Van Leeuwenstraat vanaf de Pastoor Erasstaat bereikbaar. Tussen 18 juni 20.00 uur en 19 juni 17.00 uur is parkeren in de Stationsstraat en de Prins Bernhardstraat niet toegestaan. Ook geldt eenrichtingsverkeer op de Bosscheweg tussen de kruising met de Mgr. Willmerstraat en het Liduinahof in de rijrichting naar rotonde Munsel. Een rijbaan van dit gedeelte van de Bosscheweg is gereserveerd voor het parkeren van de teambussen van de ZLM Toer.
Op zondag 19 juni is parkeren in de Molendijk en het gedeelte van de Kasterensestraat tussen de Molendijk en de Antoniuskapel in Liempde niet toegestaan.

Alle actuele informatie over de Ster ZLM Toer is te volgen op de website www.sterzlmtoer.nl of via twitter.com/sterzlmtoer en facebook.com/sterzlmtoer. Via Twitter doet de Ster ZLM Toer live verslag van de koers.

Biljartvereniging Groene Pomerans bestaat 90 jaar

Tonnie Bekers Foto: De Groene Pomerans

Boxtel - Biljartvereniging Groene Pomerans viert dit jaar haar 90-jarig bestaan. Dit jubileum zullen de huidige twaalf leden uitgebreid vieren.

Biljartvereniging Groene Pomerans werd in 1926 opgericht door Jan van Trigt en Willem van der Steen in het café van Bartje van Tricht aan de Markt in Boxtel. In de oorlogsjaren verhuisde De Groene Pomerans met kastelein Bart van Tricht naar café Metropole aan de Parallelweg Zuid, daarna zijn ze nog een keer verhuisd naar 't Oude Nest in de Spoorstraat en terug naar de Markt bij Marktzicht. Bij de Rooie Sloot en Bram hebben ze altijd met veel plezier gebiljart. Helaas kwam daar door omstandigheden een einde aan.

De Groene Pomerans Foto: De Groene Pomerans
Tonnie Bekers Foto: De Groene Pomerans
Tonnie Bekers Foto: De Groene Pomerans
De Groene Pomerans Foto: De Groene Pomerans
Kees van Esch Foto: De Groene Pomerans
Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginniken
Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken

De vereniging telt twaalf leden, van wie er tien nog actief zijn. Langstzittende is Kees van Esch die dit jaar 60 jaar lid is. Ook Tonnie Bekers is al lang bij de vereniging: hij is dit jaar 52 jaar lid. Dit jubileum gaan zij deze maand met zijn allen vieren.

Sinds 2011 is de Familie Geerts van De Adelaar hun gastheer. In de hoogtijdagen, toen de vereniging nog 32 leden had, speelden ze twee avonden per week. Nu spelen de biljarters met z'n tienen elke dinsdag bij het Partycentrum.
Nieuwe leden zijn altijd welkom op de clubavond om een balletje te komen spelen. Aanmelden kan via: 06-38201091.

Iedereen aan de rugby bij RC Ducks

Boxtel - Tijdens Boxtel en Route was er bij Rugbyclub Ducks een goede aanloop van mensen die het rugbyspel van dichtbij wilden zien of ervaren. 's Ochtends namen bij de clinic voor de jeugd tot 14 jaar vele jeugdige niet-rugbyspelers de ovale bal ter hand. En ook later op de dag, tijdens het traditionele Familietoernooi, was er veel animo.

Ter afsluiting van de jeugdclinic werd er in wedstrijden fanatiek gestreden om de prijzen. De eerste drie teams waren Team Lucas/Liam, Team David en Team Thijs. Ook burgemeester Mark Buijs kwam met zijn college langs, de uitnodiging om met zijn team aan een heuse rugbyclinic deel te nemen werd enthousiast ontvangen. Dat wordt een kwestie van de agenda's trekken en het kan plaatsvinden.
Om 14.00 kwam het Familietoernooi op gang. Actieve en oud-rugbyers, voetballers, hockeyers en andere sporters maakten onderdeel uit van de geformeerde vriendenteams. Het was opvallende te zien hoe snel sporters die op niveau spelen het rugbyspel oppikken. Na een reeks spannende wedstrijden was de uiteindelijke winnaar Team Brord, dat een hoog DVG-gehalte kende. Talentvolste speler was Rens van de Wetering en voorwaartse talent Bo van Gils.

Bridge

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 7 juni
A-lijn: 1. H. Maas & J. Peerlings 64,17% 2. J. Koppen & N. Maas 61,25% 3. B. van de Hout-Strik & G. van Rooy 60,00% B-lijn: 1. A. van Kempen & S. van de Vries 66,67% 2. E. Kemna & D. Landman 62,50% 3. G. Stolk & K. de Waal 60,94%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 7 juni
1. Masha Kleiss & Edgar Wijnen 63,89% 2. Ine van der Meijden-v.d. Doelen & Ger van de Horst-Thomas 62,04% 3. Jan Sebregts & Clemens Nienhuis 61,81%

Bridgeclub Revanche, 7 juni
A-lijn: 1. Sonja Tempels & Jan Sweere 57,08% 2. Willy van der Heijden & Ad van Os 56,25% 3. Frank Schalkwijk & Henk Schalkwijk 54,58% B-lijn: 1. Riek van den Braak & Thea van Leusden 56,77% 2. Jannie Kniest & Marieke Schalkwijk 56,25% 3. Annelies van Ewijk & Gerard van Heertum 55,21%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 9 juni
A-lijn: 1. Peter van de Ven & Piet Verstijnen 60,68% 2. Jeanne van Doremalen & Francien van Roy-van de Meerendonk 55,94% 3. Masha Kleiss & Edgar Wijnen 55,21%

Handbal

HCB '92, uitslagen 11-12 juni
Manual D1-HCB'92 D1        15-02
SWIFT F1-HCB'92 F1        17-08
HCG DB1-HCB'92 DB1        26-02
SVVH DS1-HCB'92 DS1        23-10

Honkbal en softbal

Ducks uitslagen, 11 juni
Softbal Pupillen        Ducks-Cardinals 15-7
Honkbal Pupillen        Ducks-Gryphons 4-2
Honkbal Aspiranten        Ducks-Uden Red Sox 10-10
Honkbal Junioren        Ducks-Wizards of BoZ 17-5
Softbal Aspiranten        Nuenen-Ducks 11-20

Uitslagen 12 juni
Softbal Senioren Dames        Ducks-Braves 2-5
Honkbal Senioren        Ducks-Panters 7-4
Honkbal Senioren        Ducks-Tilburg 10-2

Programma 16 juni
Softbal Aspiranten        Ducks-Nuenen 19:00

Programma 18 juni
Softbal Aspiranten        Jeka-Ducks 10:00
Honkbal Junioren        Ducks-Gryphons 11:00
BeeBall Rookie League        Ducks-Starlights Rookies 11:30

Programma19 juni
Honkbal Senioren        Nuenen-Ducks H2 11:00


Dames Veteranen A HCL Naar hoofdklasse

Foto: Karine vd Hoven

Liempde - Na weken vol spanning en voorbereiding speelden de Dames veteranen A Van HCL zondag hun kampioenswedstrijd. Niet alleen de titel lag binnen handbereik, maar ook promotie. De Liempdse dames deden wat hen te doen stond en schreven geschiedenis: als eerste HCL-team spelen zij volgend seizoen in de hoofdklasse.

Om 13.00 uur gingen de hockeysters zondag op van de zenuwen van start tegen Tegelen DA. Na 10 minuten stond HCL met 1-0 achter, maar volgde de gelijkmaker al snel. Met 1-3 gingen de Liempdsen de rust in, waarna het weer bergafwaarts leek te gaan toen Tegelen DA de 3-2 maakte. Uiteindelijk kon HCL met trots het veld verlaten met een 5-2 overwinning, waarbij de laatste goal vanuit een strafcorner (met het hele team aan de rand, inclusief keepster) door Karine nog even werd ingetikt. De kersverse kampioenen maakten er een mooi feestje van na afloop. Ze gaan als eerste team in de geschiedenis van clubje HCL naar de hoofdklasse.

16 / 16

16-19 juni

Proeftijd bij Restaurant De Rechter
De Rechter, Rechterstraat 1, Boxtel

Donderdag 16 juni

Crea- en handwerkclub voor senioren
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

17-24 juni

Eindexpositie Sint Lucas (m.u.v. za & zo)
10.00 uur, Sint Lucas, Burgakker 17, Boxtel

Vrijdag 17 juni

Uitvoering kindertheater De Reizende Speeldoos: 'De Lettervreters'
17.15 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Zondag 19 juni

Boxtel Trapt Los!
12.00 uur, Jack Leijten, Stationsstraat 103, Boxtel

Roofvogelshowdag bij Toon Vertier
13.00 uur, Toon Vertier, Broekdijk 10,Best

Ierse Sessie
13.30 uur, Bed & Breakfast In Den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

ZLM toer
+/- 15.15 uur, Finish, Stationsstraat, Boxtel

Orgelconcert door Kees van Houten
20.15 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Maandag 20 juni

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Hersenz
19.30 uur, Zorghoeve 't Binnenveld, Boxtelseweg 5, Schijndel

21-24 juni

Fietsvierdaagse Smalwatervallei
Vertrek vanaf 15.00 uur, parkeerterrein 't Tweespan, Kapelweg 28, Boxtel

Dinsdag 21 juni

Mama Vita bijeenkomst
09.30 uur, Restaurant De Oude Ketting, Bosscheweg 74, Boxtel

Woensdag 22 juni

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Spelletjesmiddag
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Zomerrondleiding route kasteel Stapelen
14.30 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 23 juni

Crea- en handwerkclub voor senioren
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Inschrijven dagtrips KBO
14.00 uur, Simeonshof, Annastraat 5 & Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

24-26 juni

Feestweekend tbv 60-jarig jubileum Fanfare Concordia
Liempde

Vrijdag 24 juni

Start inschrijven Liemt van Slag Quiz
20.00 uur, Centrum, Concordiapark & Kiosk, Liempde

Zaterdag 25 juni

Hartstichting organiseert Hartstocht Het Groene Woud
Vanaf 09.00 uur, Bosch Rexroth, Kruisbroeksestraat 1, Boxtel

Landa Gucha
13.00 uur, Landgoed Velder, Spoorpad, Boxtel

Liemt van Slag Concert
19.30 uur, Centrum, Concordiapark & Kiosk, Liempde

Zondag 26 juni

Zomerexcursie Huisvennen Kampina
09.30 uur, vertrek vanaf parkeerterrein Roond bij het verzetsmonument, Boxtel

Tweedehandsmarkt
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuw Nieuwstraat 7, Boxtel

Garagesale buurtvereniging Smalwatervallei
11.00 uur, Kapelweg, Kalksheuvel, Veldakkerstraat, Boxtel

Liemt van Slag Workshop
13.00 uur, Centrum, Concordiapark & Kiosk, Liempde

Ducktownband in zomerse sferen
14.00 uur, Comsche Hoeve, Stationsstraat 46B, Boxtel

Liemt van Slag 'The Usual Suspects-Rock Coverband'
15.00 uur, Centrum, Concordiapark & Kiosk, Liempde

De laatste, vetgedrukte zin wordt:

"De winnaar krijgt van ons een e-mail en kan op vertoon daarvan de taart persoonlijk en binnen een week afhalen."

Foto: Erika van der Schoot

Isa van der Schoot

Kas Beekmans