DeMooiBoxtelKrant

24 juni 2015

DeMooiBoxtelKrant 24 juni 2015


Genieten van het beste van Boxtel op eerste Boxteldag

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - De eerste editie van de Boxteldag trok zaterdag meer publiek dan de gemeente vooraf had verwacht. Die telde vierduizend bezoekers en spreekt dan ook van een succes.

Er was in het centrum van alles te doen op het gebied van muziek, vermaak en informatie, in combinatie met een bezoek aan het pas verbouwde gemeentehuis.

Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam

In de ochtenduren waren er al diverse activiteiten in het gemeentehuis en op de Markt. Kinderen konden zich laten schminken, verschillende organisaties presenteerden zichzelf en op het mobiele podium was afwisselend een dj en live-muziek. Nieuwe inwoners van Boxtel werden door burgemeester en wethouders welkom geheten en bezoekers kregen in het verbouwde gemeentehuis een rondleiding. Zij volgden de uitgezette route en kregen op verschillende punten uitleg over de nieuwe manier van werken binnen de gemeente. De belangstellenden toonden veel bewondering voor het nieuwe gemeentehuis dat er volgens velen nu een stuk frisser uitziet.

Ook het podium op de Markt en het Informatieplein trokken de hele dag door bezoekers. Met volle terrassen profiteerde ook de horeca van de Boxteldag. Volgens burgemeester Mark Buijs heeft 'meewerkend Boxtel' hiermee een eerste visitekaartje afgegeven. De organisaties op het Informatieplein, de medewerkers in het gemeentehuis, de artiesten op het podium en horeca hebben volgens hem samen de kracht van Boxtel laten zien, horen én proeven.

Matt Brammeier wint 'Boxtelse' etappe Ster ZLM Toer Eindwinst voor geletruidrager Andre Greipel

Boxtel - De laatste etappe van de Ster ZLM Toer, die de renners zondagmiddag enkele malen door Boxtel voerde, is door de 30-jarige Matt Brammeier gewonnen. De Ier was het peloton in de eindstrijd te slim af.

Brammeier sprong in de laatste twintig kilometer weg uit het peloton en reed uiteindelijk alleen naar de finish toe. Het peloton was niet meer bij machte om in de laatste vijf kilometer van Liempde naar Boxtel de opgebouwde minuut voorsprong in te lopen en Brammeier finishte uiteindelijk met ruim veertig seconden voorsprong op zijn achtervolgers. De Duitser Andre Greipel, die de massasprint om de tweede plaats won, behield zijn gele trui en ging met de eindwinst aan de haal.

Net zoals voorgaande jaren sloot het peloton de vijfdaagse koers die woensdag in Goes van start ging, af in Boxtel. De wielrenners passeerden drie maal de Stationsstraat, om uiteindelijk de vierde keer te finishen ter hoogte van de Breukelsestraat. Tijdens de eerste doorkomst liet het weer de wielerronde in de steek en stond er maar een handjevol publiek langs de weg om de renners aan te moedigen. Toen na de forse regenbui het zonnetje doorbrak, kwamen veel Boxtelaren toch nog naar de Stationsstraat om de renners met eigen ogen te zien en aan te moedigen.

Kijk voor meer foto's op pagina 17 en op www.mooiboxtel.nl.

Genieten van cultuur en historie tijdens Zomeravondrondleidingen

Boxtel - In de maanden juli en augustus start VVV Boxtel weer met de cultuurhistorische zomeravondrondleidingen. Elke woensdag- en donderdagavond kun je van een andere wandeling genieten.

Route Sint-Petrusbasiliek
De route Sint-Petrusbasiliek neemt je op 15 en 30 juli en op 12 augustus mee langs het oudste gedeelte van de Boxtelse kern, waar het dorp is ontstaan. Je zult ontdekken hoe het religieuze en het profane leven eeuwenlang met elkaar waren versmolten. De kanunniken en de zusters Clarissen, de overheersing van het protestantisme en de opkomst en ondergang van 'Het Rijke Roomse Leven'. Het Bloedwonder met zijn Bloedprocessie die door de eeuwen heen zijn waarde heeft weten te behouden. Als toegift gaan de kerkdeuren voor je open en kun je je even laven aan het interieur van deze schitterende basiliek.

Molenroute
De Molenroute laat je op 1 en 23 juli en op 6 augustus kennismaken met de vroegere economische bedrijvigheid die zich rond de Dommel heeft afgespeeld. Via deze rivier staat Boxtel al heel vroeg in verbinding met belangrijke steden. Laat je verrassen door de sporen uit het verleden en kom een woensdag- of donderdagavond meelopen. Je zult plekjes ontdekken die je nog nooit hebt gezien.

Route Kasteel Stapelen
De route Kasteel Stapelen laat op 9 juli, 5 en 27 augustus zien wat voor invloed de Heren van Boxtel hebben gehad. Niet alleen in Boxtel, maar ook ver daarbuiten. Willem van Oranje en Lodewijk XIV hebben zelfs wel eens op het kasteel geslapen. Wil je weten hoe de Heren van Boxtel echte ridders zijn geworden? Sluit aan bij deze wandeling en de kasteeldeuren gaan voor je open om de ridderzaal en ook de kapel te betreden.

Route Stationskwartier
De route Stationskwartier zal je op 16 juli en 26 augustus verbaasd doen staan hoe snel de Industriële Revolutie in Boxtel heeft toegeslagen. Wat heeft de komst van de spoorwegen voor Boxtel betekend? In korte tijd verdrievoudigde het inwonertal. Het gebied Stapelen heeft heel wat grond afgestaan om de ontwikkeling van Boxtel mogelijk te maken. Houtwerven, wasserijen en weverijen kwamen tot grote bloei.

Binnendommeltjestocht
De Binnendommeltjes hebben negen eeuwen lang door Boxtel gestroomd. Eerst alleen rond de Motteburcht waar nu de Sint-Petrusbasiliek staat en twee eeuwen later is ook de nieuwe kern met water omsloten, dit met de aanzet van een eerste stadsstructuur. Het is interessant te zien hoe de Heren van Boxtel hun waterhuishouding regelden, waarbij de Dommel optimaal werd ingezet. Wandel op 2 en 29 juli en op 13 augustus mee en ervaar 'Boxtel Binnen de Bruggen', de naam die de kern van Boxtel heel lang heeft gedragen.

Route Heilig Hartkerk
De route Heilig Hartkerk start op 8 en 22 juli en op 20 augustus met een inkijkje in de kerk nu het nog kan. In januari 2015 is de kerk aan het kerkelijk gebruik onttrokken, maar toch nog steeds een bezoekje waard. In het buurtschap Breukelen verrees in 1901 de Heilig Hartkerk. Het gehucht groeide uit tot een geheel nieuw centrum. Hoe reageerde 'Boxtel Binnen de Bruggen' hierop? Loop mee en je zult Boxtel voortaan met andere ogen zien. Deze tocht start om 19.00 uur bij de Heilig-Hartkerk.

Wil je graag meelopen, meld je dan aan bij VVV Boxtel, Markt 36, via 0411-685443 (bij geen gehoor via 06-22562001) of zorg dat je vóór 19.00 uur aanwezig bent bij de VVV of voor de Route Heilig Hartkerk bij die kerk. Meer info via rondleidingen@vvvboxtel.nl. De routes kosten 2 euro per persoon.

KBO-activiteiten

KBO-activiteiten

Donderdag 25 juni        Handwerken in De Orion        13.30        
                                        Naverkoop Oranjereis KBO in De Orion.
                                        Van 14.00 tot 14.30 uur
Vrijdag 26 juni                Rikken en Jokeren in De Orion        13.30        
Maandag 29 juni                Koersballen in De Orion                14.30        
Dinsdag 30 juni                Kienen in De Rots                        14.00
                                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                                        Biljarten in De Walnoot                13.30
Woensdag 1 juli                Fietsen de Mortelenroute. Vertrek vanaf de Speelmanstraat, de snelle groep vertrekt om 13.15 uur en de andere groep om 13.30 uur.
                                        Eten bij Lotus                17.00
                                        opgeven voor 26 juni bij Sina v. Alpen, tel. 689285 en
                                        Henk Sturkenboom tel. 677863

Bijeenkomst over verplaatsing ruraal erfgoed

Liempde - De Stichting de Brabantse Boerderij organiseert op woensdag 8 juli een bijeenkomst over het verplaatsen van ruraal (landelijk) erfgoed. Hoe werkt een verplaatsing en hoe kunnen partijen dit versterken? Dit wordt vanaf 14.00 uur verduidelijkt in de gereanimeerde Vlaamse schuur aan de Boxtelseweg 9 in Olland. Ook zal hier de eerste folder over het verplaatsingstraject overhandigd worden aan wethouder Peter van de Wiel.

Stichting de Brabantse Boerderij zet zich in voor het behoud van ruraal erfgoed. Zij bemiddelt tussen eigenaren van bedreigde schuren en nieuwe eigenaren die deze gebouwen een nieuwe functie en plek willen geven. Omdat de schuren vroeger demontabel werden opgebouwd, is verplaatsen van het erfgoed mogelijk.

Verplaatsen van schuren binnen Het Groene Woud is extra aantrekkelijk, omdat Stichting de Brabantse Boerderij de verplaatsing faciliteert en de restauratie begeleidt. Deze ondersteuning heeft een waarde die kan oplopen tot ongeveer 15.000 euro. In totaal worden vijftien verplaatsingen gratis gefaciliteerd, daarna worden de kosten doorberekend aan de kopers die de schuur herplaatsen.

Primeur
Tijdens de bijeenkomst neemt wethouder Peter van de Wiel, die ook voorzitter is van samenwerkingsverband Kloppend Hart, de eerste folder over het verplaatsingstraject in ontvangst. De folder geeft inzicht in het verplaatsingstraject en heeft als doel het creëren van beleidsruimte bij gemeenten en het werven van gegadigden voor te verplaatsen en te plaatsen schuren.

Gemeentebestuurders, ambtenaren, makelaars, bouwondernemers en andere professionals in Het Groene Woud gaan deze middag met elkaar aan het werk om een impuls te geven aan behoud en versterking van ruraal erfgoed en versterking van de lokale economie.

Tour de Kiosques ook in Liempde en Lennisheuvel

Lennisheuvel/Liempde - Na een succesvol tournee vorig jaar maakt autodidact pianist Leo Willemen ook deze zomer weer een muzikale rondgang langs een aantal van de vele kiosken die Brabant rijk is. Zondag 6 juli is hij in Liempde te vinden en zondag 13 juli in Lennisheuvel. Per locatie speelt hij twee uur lang non-stop piano.

De Tour de Kiosques is een initiatief van Stichting Elbrimale Fonds uit Vught, die al jarenlang muziekevenementen organiseert. Doelstelling daarbij is om zowel (semi)professionals als amateurmusici een podium te bieden, zonder winstoogmerk.

Het repertoire van Willemen varieert van classics en licht klassiek tot evergreens, luisterliedjes en populair, bij voorkeur ook gemengd met Brabants muzikaal erfgoed. Zijn optredens duren van 14.00 tot 16.00 uur en zijn gratis te bezoeken, wel kan er een vrijwillige donatie voor de stichting in de bus gedeponeerd worden.

Matchbox op Indische dansav

Boxtel - De allround band Matchbox staat centraal tijdens een Indische dansavond in Gemeenschaphuis De Walnoot op zaterdag 27 juni.

De band van oud-Boxtelnaar Stanley Meisenbourg speelt verschillende nummers uit een wijd scala aan stijlen waaronder Rock and Roll, Indorock, Country, Soul, Blues en Top 40. Iedereen is welkom om te komen genieten van een avond vol muziek, dans en eten. De dansavond duurt van 19.00 tot 00.30 uur. De entree is 7 euro per persoon.

Kunstgras voor DVG en RKSV Boxtel

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Een lang gekoesterde wens van voetbalclubs RKSV Boxtel en DVG lijkt eindelijk in vervulling te gaan. In navolging van ODC krijgen beide clubs in 2016 ook een kunstgrasveld. De gemeente heeft er 800.000 euro voor over, zo bleek maandag tijdens de presentatie van de kadernotitie. De notitie wordt 30 juni ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Ook het veld van honk- en softbalvereniging Ducks wordt voor 100.000 euro opgeknapt. Tevens trekt Boxtel 450.000 euro uit om over twee jaar de atletiekbaan van AV Marvel te vernieuwen nu de baan door de atlethiekunie is afgekeurd.

Het geld komt uit de pot die gereserveerd was voor voetbalclub ODC. Nu de plannen uiteindelijk anders hebben uitgepakt en ODC niet beide locaties heeft kunnen samenvoegen op één plek, is sportwethouder Herman van Wanrooij van mening dat het gereserveerde geld voor andere sportzaken aangewend kan worden. RKSV Boxtel en DVG mogen overigens zelf bepalen of de voorkeur uitgaat naar een trainingsveld of een hoofdveld. Ook de kosten voor het opknappen van het veld van Ducks komen uit dezelfde reserve die Boxtel had opgebouwd voor ODC.

Van Wanrooij vertelde verder dat Diftar zeer goed uitpakt. "Zoals het er nu naar uitziet kunnen we het bedrag dat onze inwoners terugkrijgen vanwege de verbeterde inzameling verdubbelen van 13 naar 26 euro." Wethouder Eric van den Broek zei tevreden te zijn met de ingevoerde wijzigingen rondom de Wmo. "We hebben in een economisch moeilijke tijd met een krap budget toch het sociale gezicht van Boxtel overeind kunnen houden, daar ben ik trots op. Boxtel heeft een flinke financiële buffer opgebouwd om onvolkomenheden en tegenslagen van de invoering van de Wmo op te vangen. We hebben hiervoor 675.000 gereserveerd en dat moet ruim voldoende zijn om de zaken die we over het hoofd hebben gezien te corrigeren."

Van den Broek maakte ook bekend jaarlijks 100.000 euro vrij te maken voor wijkgericht werken. "We willen initiatieven in de wijk verder stimuleren. Ook hebben we de komende twee jaar 75.000 euro vrijgemaakt voor innovatieve projecten in de zorgsector." Voor industrieterrein Ladonk verwacht de wethouder binnenkort ook met nieuws naar buiten te komen. "De plannen voor herstructurering van Ladonk worden nu samen met de WeB opgesteld. Ook verwacht ik binnenkort wat nieuws te kunnen melden over uitgifte van gronden, want ook daar zien we op dit moment een aantrekkende vraag."

De grootste uitdaging de komende jaren is om voldoende geld te vinden voor de plannen van Programma Hoogfrequent Spoor (PHS). "We denken alle plannen met de begrootte 38 miljoen te kunnen uitvoeren, maar er komen daarna nog veel aanpassingen die nu nog niet in de plannen zijn meegenomen", vertelde wethouder Van Wanrooij. "Denk hierbij aan de Noord-Zuidas van de Oude Ketting tot rotonde De Goor die we wellicht in de toekomst aan moeten passen."

Ook voor fietsers naar recreatieplas De Langspier zal het binnenkort veiliger worden, tenminste als het aan Van Wanrooij ligt. Hij heeft plannen om een fietsstraat aan te leggen langs het Essche Heike naar de Langspier. Hiermee zou de veiligheid van de vele zomerse zwemgasten flink verbeterd worden.

Burgemeester Buijs kijkt positief naar de toekomst. "Ondanks dat we dit jaar 1,2 miljoen tekortkomen door een tegenslag van het gemeentefonds, zien we toch dat onze meerjarenbegroting sluitend is. Het economisch herstel zet door en daarom zien we de toekomst zonnig tegemoet. We moeten meer bestuurlijk lef tonen door burgers vaker en eerder te betrekken bij nieuwe plannen", aldus de burgervader.


Uitverkochte eerste editie Live in Liempde van start

Liempde - Zondag is de eerste editie van Live in Liempde; een cultureel huiskamerfestival, waarbij bezoekers voorstellingen bijwonen door een bepaalde route te volgen. Zo kunnen zij niet alleen genieten van live muziek, toneel en cabaret, maar ook het prachtige Liempde beter leren kennen.

Deze eerste editie van Live in Liempde is al uitverkocht. De voorstellingen - Mathijs Leeuwis & Jeroen Kant, One Trick Pony (Paul Simon Tribute) door Harry Hendriks (gitaren/zang) en Mike Roelofs (toetsen), cabaretgroep Jeroens Clan en Eenakter ANDERS, gespeeld door Judith Van Damme en Nick Oudejans - worden gehouden op vier locaties. Bij de Klompenfabriek aan de Kapelstraat, een huiskamer aan het Raadhuisplein, het Bakhuis achter B&B Hogenbergseweg en een woonhuis aan de Oude Dijk begint om 14.00, 15.00, 16.00 en 17.00 uur steeds dezelfde voorstelling opnieuw. Na afloop kunnen de deelnemers napraten en -borrelen bij het Hof van Liempde.

Beach Break is weekend vol sport en entertainment

Boxtel - Dit weekend wordt de Markt in Boxtel weer omgetoverd tot één grote zandbak voor het Beach Break Volleybaltoernooi. Zaterdag en zondag zullen vanaf 10.00 uur vele fanatieke teams de strijd met elkaar aangaan tijdens de zesde editie van dit succesvolle evenement.

Een groot aantal teams doet elk jaar mee met de Beach Break en zij hebben dan ook voorrang bij de inschrijving. "Dit jaar merkten we echt dat er een run was op de openstaande plekken", vertelt organisator Jip van Krieken. "Door een kleine aanpassing in het speelschema hebben we ervoor kunnen zorgen dat er maar liefst 72 teams met elkaar gaan strijden op de Markt. Dat zijn er weer acht meer dan vorig jaar." De organisator wijst erop dat meedoen uiteraard belangrijker is dan winnen en dat de winnaars het allemaal doen voor de eeuwige roem. "Maar voor de nummers één, twee en drie in beide categorieën hebben we natuurlijk wel een schitterende beker klaarstaan."

Zaterdag is het na het sporten tijd voor de traditionele optredens van verschillende dj's. Ook dit jaar heeft de organisatie weer een vol programma in elkaar gezet. "We hebben dj's in verschillende genres weten te strikken om er een enorm gevarieerde avond van te kunnen maken", aldus Van Krieken. "Reno Hills, Boyd Willard, Gentle Mel, Sophie's Choice, Kruh en Cashmere Jaxx gaan Boxtel rocken."

Beach Break is al jaren een van de populairste evenementen onder jongeren in Boxtel. Het geheim van de formule? Van Krieken: "Het zit hem in de combinatie van sport en entertainment. Dat is het mooie van Beach Break en dat werkt!"

Bourgondisch genieten bij Buurthuis Forofiet

Boxtel - Buurthuis Forofiet organiseert elke zes weken een ecologische/bourgondische markt. De volgende editie van deze markt, waar bezoekers kunnen genieten van kunst, nieuwe spullen, zelfgemaakte hapjes en muziek in een hippieachtige sfeer, is op zondag 7 juli.

Elke markt is anders, maar het algemene thema blijft hetzelfde. De entree is gratis. Voor het huren van een kraam kun je bellen met 06-53461242. Je vindt Buurthuis Forofiet aan het Ronduutje 11 in Boxtel.

Vicaris van Alphenlaan

Foto: Monique Fick

Tussen Bosscheweg en Brederodeweg.

Het pand Burgakker 10 is het geboortehuis van Vikaris Antonius van Alphen. Het huis draagt, in het midden boven twee ramen, een gedenksteen. De tekst luidt:

"Antonius van Alphen in dit huis geboren op 16 mei 1748 VICARIS BISDOM DEN BOSCH. Door Napoleon weggevoerd en gevangen gehouden te Vincennes apriI 1810-april 1814. Hij was de stichter van onze seminariën en stierf te Schijndel 1 mei 1831."

Foto: Monique Fick

Men kan hem beschouwen als de pionier van het Bisdom Den Bosch. Na de reformatie is de katholieke eredienst verboden, doch in het katholieke zuiden verdwijnt het katholieke geloof niet. In schuilkerken blijft men de H. Mis opdragen. Bisdommen zijn er niet, wel vicariaten, doch er is een ernstig tekort aan priesters. Antonius van Alphen voelt zich geroepen tot dit priesterschap, en zo vernemen we dat hij op 17 augustus 1774 slaagt voor het Licentiaat in de Godgeleerdheid aan de universiteit te Leuven. Hierna wordt hij benoemd tot lector aan het Drutiaanse college, enkele jaren later wordt hij kapelaan te Boxtel. Paus Pius VI benoemt hem tot co-adjuctor-vicaris van Den Bosch, met recht van opvolging. Zo wordt hij vicaris op 27 september 1782. Daarnaast is hij ook nog pastoor in Schijndel. In 1787 legt hij de grondslag voor een seminarie in Den Bosch. Dit seminarie wordt in 1798 gerealiseerd. Het oude kasteel Herlaar fungeert als zodanig. Later wordt het overgeplaatst naar Sint-Michielsgestel. In 1810 heeft de Franse keizer het plan om van het vicariaat Den Bosch een bisdom te maken, en wil daarbij iemand van eigen keuze tot bisschop benoemen. Vicaris van Alphen wordt verzocht zijn ambt ter beschikking te stellen, hetgeen hij weigert. Dit komt hem duur te staan. Het levert hem een verblijf in de gevangenis op, in de even buiten Parijs gelegen burcht in de gevangenis van Vincennes, gedurende vier jaren. In dit kasteel, dat gedurende de zeventiende en achttiende eeuw als staatsgevangenis diende, bevindt zich reeds roemzucht gezelschap, namelijk de beruchte Markies de Sade (sadisme). Terug in Schijndel werkt hij verder aan de uitbreiding van zijn seminarie. Ook zijn geboorteplaats Boxtel speelt nog een rol in de godsdiensttwisten. Zo is er heel wat te doen voordat de Sint-Petruskerk weer in handen van de katholieken komt. In 1827 kan vicaris van Alphen de herstelde Sint-Petrus opnieuw inwijden.

Schuilkerk
In de tijd dat de katholieken niet in hun eigen kerk terecht kunnen, bestaat er op de Burgakker een schuilkerk. Deze is gelegen aan dezelfde zijde van de Burgakker waar ook Antonius van Alphen werd geboren, doch enkele tientallen meters verder. Van het gebouw is niets meer over. Op dezelfde plaats staat nu de 'Levensschool', eigendom van SintLucas. Diverse schilderijen die de schuilkerk sierden, hangen nu in de Sint-Petrusbasiliek.

Bron: Rondleiding door de historische kom van Boxtel.

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel


Gezamenlijke jubileumviering bevalt Het Goed uitstekend

Bij een expert van de Nuenense kunsthandel Art Dumay konden bezoekers van Het Goed in Boxtel voorwerpen laten taxeren. Foto: Monique Fick

Boxtel - Samen met Boxtelaren er een mooie dag van maken. Die doelstelling had kringloopwinkel Het Goed zaterdag bij de viering van het vijfjarig bestaan van de Boxtelse vestiging. Wat vestigingsmanager Liesbeth van der Kuijlen betreft is het bedrijf in die opzet geslaagd: "We zijn van plan om dit volgend jaar te herhalen".

Het Goed had voor de gelegenheid 23 kraampjes neergezet voor de winkel aan de Industrieweg 6, waar mensen tweedehands spullen konden kopen en verkopen. "Op die manier wilden we ook weer samen de afvalberg verminderen", aldus Van der Kuijlen. Zo heeft Het Goed Boxtel afgelopen jaar 579.000 kilo gebruikte spullen ingezameld.

Behalve dat Het Goed vele goederen een tweede leven bezorgt, heeft de Boxtelse vestiging ook een belangrijke sociale functie. Van de veertig medewerkers komen er velen uit een leerwerktraject, detacheringen of de Werkacademie van WSD. Het aantal bezoekers heeft in die vijf jaar van het bestaan een stijgende lijn vertoond, aldus Van der Kuijlen. "Er is een periode geweest waarin we merkten dat het aanbod van spullen minder werd, maar dat trekt inmiddels weer aan."

Start bouwrijp maken Cronenborg

Boxtel - Woonstichting Sint Joseph heeft deze week een start gemaakt met het bouwrijp maken van het terrein Cronenborg, het braakliggend terrein tussen de Brederodeweg en het Zusterspad. Cronenborg is het derde en laatste wooncomplex dat gerealiseerd wordt op het oude Emmausterrein. Eerder werden Vinckenrode en Elisabethsdael al gebouwd.

In Cronenborg worden 44 woningen gerealiseerd waarbij er 27 studio's gereserveerd zijn voor cliënten van Cello. Verder zullen er vier patiowoningen verrijzen en dertien appartementen. De studio's van Cello worden op de begane grond en de eerste verdieping gebouwd, de appartementen op de tweede en derde etage. De patiowoningen worden parallel aan de Brederodeweg gebouwd.

Nadat het vergunningentraject is afgerond en het terrein bouwrijp gemaakt is zal naar verwachting de eerste paal half augustus de grond in gaan. Sit Joseph verwacht een jaar later klaar te zijn met de bouw en de woningen te kunnen opleveren.

Koor Ratatouille verrast op Kleine Aarde-terrein

Boxtel - Voor dit soort verrassende doorkijkjes zorgde het Boxtelse kamerkoor Ratatouille afgelopen zaterdagavond. Het muziekgezelschap hield een muzikale toer over het terrein van De Kleine Aarde. Op diverse plekken van het voormalige duurzaamheidscentrum, zoals in de ecowoning maar ook in de open lucht, vertolkten groepjes koorleden een of meerdere liedjes.

Foto: Sunny J. Benna
Foto: Sunny J. Benna
Foto: Sunny J. Benna
6 / 20

L O R E S R E D N I L V T R S E
U T Y Z W E M M E N B T B N L T
X F J J K W A R T A A L A D I S
R I Z D E H Z L E H Z A R F P S
M E C O C K T A I L A S B N P K
X T Y I M A W A N D E L E N E V
U S I V M E N E E E O L C B R T
A E I G R E R C G S E E U H S W
S N N E O C R I A P X R E D J T
S A Q Z E S N R S Q Q O N G I O
H R I R S S A N Z A S P V M G C
A E N G M P E O D R S U S R F C
S F V E I T N A K A V I P A A B
Y E R E I Z E L P R E T A W C X
R E T U I N I E R E N A E A T I
N Z B L O E M E N I G E M E S O

zomer
seizoen
kwartaal
warm
zon
vakantie
zwemmen
wandelen
fietsen
waterplezier
eropuit
insmeren
cocktail
parasol
slippers
hangmat
zee
vlinders
bloemen
airco
barbecuen
ijs
buitenspelen
tuinieren
genieten

Foto: Mark van der Pol

Lotte van Roosmalen

Burgerparticipatie nog niet geland in Boxtel

Boxtel - De gemeente Boxtel is vol van begrippen als burgerparticipatie en burgerinitiatief, maar bij de inwoners moeten ze nog landen. Dat blijkt uit een enquête over dit onderwerp van Tipmooiboxtel.nl en bureau Top-Onderzoek.

Op de vraag of ze op de hoogte zijn van hoe de gemeente denkt over het burgerinitiatief binnen Boxtel, antwoordt zeventig procent van de 224 ondervraagden met 'nee'. Bij 22 procent gaat er wel een belletje rinkelen, de rest 'weet het niet'. Toch voelen de meeste mensen zich op de een of andere manier betrokken bij de gemeente. Weliswaar geeft 36 procent aan hier 'neutraal' tegenover te staan, maar er voelen zich meer mensen 'betrokken' (31 procent) en 'zeer betrokken' (negen procent) dan 'niet betrokken' (achttien procent) of 'helemaal niet betrokken' (zes procent).

De rondvraag van Tipmooiboxtel.nl en Top-Onderzoek wijst uit dat 79 procent van de Boxtelaren en Liempdenaren nooit zelf hebben overwogen om een burgerinitiatief te starten. In een toelichting op dat antwoord geven de meeste mensen aan niet het gevoel te hebben dat er naar ze zal worden geluisterd.

Veertien procent heeft zich wel voor een burgerinitiatief ingezet. Als voorbeelden worden daarbij genoemd: schaliegaswinning, hondenpoep en -belasting, groenonderhoud en speeltuinen. Twee mensen gaven aan nog niet de teleurstelling te zijn vergeten van het eerste burgerinitiatief in Boxtel in 2009: het vestigen van een school in de wijk Munsel/In Goede Aarde. Dat werd destijds door de gemeenteraad naar de prullenbak verwezen. In een andere reactie zegt iemand dat dit in Liempde juist vaak en goed wordt gedaan.
Van de 224 deelnemers aan de enquête zegt 61 procent behoefte te hebben aan meer inspraak bij de gemeente. In een reactie wordt aangegeven dat dit het beste op wijkniveau kan worden gedaan of door groepen burgers.


Deelnemers werd ook gevraagd wat de gemeente zou kunnen doen om inwoners meer te betrekken bij het beleid. Het antwoord dat het beste scoorde (61 procent) was 'Inwoners vaker om hun mening vragen'. Goede tweede was met 47 procent 'Inwoners eerder betrekken bij plannen'. Dertig procent ziet brood in het stimuleren van burgerinitiatieven. In de toelichting op de antwoorden werd regelmatig de suggestie gedaan: 'Luisteren naar burgers'.

Zwartgeblakerde resten hier en daar herinneren ons nog aan de twee onrustige weken waarin een pyromaan de wijk Breukelen in haar greep hield. De eigenaren van de verbrande auto's zijn waarschijnlijk nog druk in de weer om de zaken met de verzekering te regelen of hebben al weer een andere auto. Voor de overige bewoners van de wijk is het goed te weten dat de mogelijke dader is aangehouden. Dat brengt de rust weer terug in de wijk. Deze aanhouding is mede tot stand gekomen door jullie oplettendheid. Aan de hand van onder andere verklaringen van getuigen was de politie uiteindelijk in staat om de mogelijke dader op te pakken.

En zo gaat dat vaker. Voor het kunnen aanhouden van een weggelopen dader van een aanrijding, de dader van een inbraak in een woning, een beroving of een overval zal de politie altijd op zoek gaan naar getuigen. Getuigen kunnen namelijk een goed beeld geven van de mogelijke dader(s). Maar getuige zijn van een misdrijf is niet altijd leuk en je zit er zeker niet op te wachten. Je wordt als getuige ongevraagd en onverwacht geconfronteerd met een misdrijf. Was je later van huis gegaan of had je een andere weg genomen, dan was je daar op dat moment niet geweest. Je had er dan hooguit in deze of een andere krant of op de MooiBoxtelApp iets over kunnen lezen. Maar goed, je bent ineens wel een getuige en dan ben je belangrijk voor de opsporing.

Niet alleen voor de politie, maar ook bij een eventuele rechtszaak. Word je door de rechtbank opgeroepen als getuige, dan ben je verplicht te komen. Maar ben je als getuige altijd verplicht om mee te werken? In principe wel; je mag als getuige niet liegen en je hebt niet het recht om te zwijgen. Besef wel dat onder andere aan de hand van jouw getuigenverklaring een verdachte kan worden veroordeeld of vrijgesproken. Als je tijdens een rechtszaak niet alles vertelt of je liegt over bepaalde zaken, kun je worden aangeklaagd voor meineed. Er zijn wel een paar uitzonderingen. Zo kan het zijn dat je vanwege je beroep niets mag zeggen, denk bijvoorbeeld aan een arts. Of als bijvoorbeeld je zoon of dochter wordt verdacht, hoef je als ouder ook niets te zeggen. Dit heet het verschoningsrecht.

O ja, en dan nog dit. Als je op vakantie naar het buitenland gaat, zorg er dan voor dat je een juiste zorgverzekeringspas hebt. Mocht je tijdens je vakantie in Europa medische hulp nodig hebben, dan weet je zeker dat je zonder de juiste kaart alle medische kosten direct moet afrekenen. En dat kan aardig oplopen weet ik uit eigen ervaring. Of je de juiste kaart hebt kun je zien aan de achterzijde van je zorgpas. Als daar staat European Health Insurance Card met een geldigheidsdatum tot einde van dit jaar en jouw gegevens is het goed. Heb je nog niet de juiste kaart, vraag deze dan nog voor de vakantie aan bij je zorgverzekering.

Loting voor plaats in Klankbordgroep Programma Hoogfrequent Spoor

Set de Jong (l) en Ludo Mennen (m) verhandigen de cheque aan Barry van Brakel (r). Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De belangstelling voor de Klankbordgroep Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) is zo groot, dat een gedeelte van de plaatsen zal worden gevuld door loting. Deze vindt morgen, donderdag 25 juni, plaats. Iedereen die zich voor de klankbordgroep heeft aangemeld, is hier inmiddels van op de hoogte gesteld.

Dit hebben de gemeentes Haaren en Boxtel afgelopen week bekendgemaakt. Zij besloten tot de loting, omdat er uit sommige wijken te veel aanmeldingen kwamen om deel te nemen aan de klankbordgroep. Om de groep zo gevarieerd mogelijk en ook werkbaar te houden, en dus niet te groot, zal deze uit achttien personen gaan bestaan. De helft daarvan is een vertegenwoordiger van een betrokken belangenorganisatie en de overige negen plaatsen zijn voor inwoners van de negen wijken van Boxtel en Haaren.

De eerste bijeenkomst van de klankbordgroep PHS staat gepland voor september 2015.

Walnoot boult 1300 euro bij elkaar

Boxtel - Jeu de boules Vereniging De Walnoot organiseerde op 15 juni een toernooi om geld in te zamelen voor de WensAmbulance Brabant. Vrijdagavond mocht Barry van Brakel namens deze stichting een cheque van 1300 euro in ontvangst nemen van de organisatie.

"Een fantastisch bedrag", aldus Van Brakel. "Ik zag zelfs dat er leden geld kwamen brengen, die die dag niet mee konden boulen. Zo zie je maar dat boulers niet alleen de ballen kunnen laten rollen, maar ook het geld."

De WensAmbulance vervoert terminaal zieke patiënten naar een voor hen belangrijke plek of personen om deze nog één keer te kunnen bezoeken. Met het opgehaalde bedrag kunnen ongeveer zeven ritten uitgevoerd worden, waarmee een laatste wens in vervulling gaat.

Mijn Mooi Boxel: Sandra Engels

Foto: Sandra Engels

Vorige week was de verkeerde foto geplaatst bij de tekst. Deze boom is in elk seizoen prachtig, maar in de lente valt er in de ochtend en in de avond heel mooi licht op. Hij staat in de wijk Munsel tussen het fietspad en de A2.

Wat is jouw mooiste plek van Boxtel? En waarom? Deel je favoriete plek met onze inwoners door een foto (minimaal 1 MB) te mailen naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en vermeld hierbij waarom dat voor jou zo is.

Vario Beveiliging BV opent vestiging in Boxtel

Boxtel - 'Uw wens en behoefte staan bij ons centraal', met deze slogan gaat Vario Beveiliging BV de beveiliging van woningen, bedrijven en het industrieterrein helder en duidelijk maken. Het beveiligingsbedrijf met jarenlange ervaring opent nu een vestiging in Boxtel.

Vario Beveiliging BV bestaat sinds juli 2009 en heeft een jarenlange ervaring op het gebied van beveiligen. Het bedrijf adviseert bedrijven en organisaties over beveiliging en dienstverlening, in al haar facetten. Daarnaast maakt het in combinatie met gerenommeerde bedrijven en instanties een totaaloverzicht en heeft een duidelijke visie op de beveiliging van bedrijven, woonhuizen en industrieterreinen.

Eigenaar/directeur Marco de Goede heeft zijn sporen op het gebied van beveiliging ruimschoots verdiend. Hij werkt, samen met een vast team van specialisten, voor bedrijven in Nederland en daarbuiten. Het bedrijf is al geruime tijd werkzaam in Brabant voor diverse opdrachtgevers. Vanuit hen is het verzoek gekomen om in Brabant een vestiging te openen. Om deze en nieuwe opdrachtgevers nog beter van dienst te zijn, heeft Vario Beveiliging BV ervoor gekozen om dat in Boxtel op de Havervelden 4 te doen. Op deze locatie zal ook de mobiele surveillance afdeling Brabant gevestigd worden.

Mede door de ontwikkelingen in de beveiligingsbranche, de behoefte van gemeenten en andere, al dan niet nieuwe, opdrachtgevers is Vario Beveiliging BV bezig met de laatste voorbereidingen voor de video-/servicecentrale. Deze zal geopend worden in Lelystad, waarvoor bewust gekozen is omdat deze stad centraal in het land ligt. De video-/servicecentrale zal zich niet alleen gaan richten op video-observatie. Er zijn tal van mogelijkheden, waaronder het voertuigvolgsysteem (nationaal en internationaal) en persoonsbeveiliging door middel van de nieuwste techniek. Ook zijn er faciliteiten aanwezig voor een telefoonservice/storingsdienst.

Door deze vernieuwde aanpak van het dienstenpakket en de (daarin) transparante werkwijze, wordt er duidelijkheid verkregen en weten opdrachtgevers waarvoor en voor welke diensten zij betalen. Door de surveillance te combineren met het camerasysteem hebben zij altijd een geverifieerd alarm. Dus geen onnodige kosten voor het uitrijden van een surveillant. Door deze manier van werken kan Vario Beveiliging BV nog sneller schakelen en informatie delen met de instanties. Hierdoor kunnen onregelmatigheden worden voorkomen en kan de eventuele schade beperkt worden gehouden.

Voor meer informatie kun je contact opnemen via 06-41115256 of info@variobeveiliging.nl.

Speciale kinderloop tijdens SamenLoop voor Hoop Liempde

Liempde - In het weekend van 12 en 13 september vindt in het centrum van Liempde de SamenLoop voor Hoop plaats. Aan dit 24-uurs wandelevenement ter ondersteuning van KWF Kankerbestrijding is een onderdeel toegevoegd, namelijk de kinderloop. Zo kunnen ook alle kinderen uit Liempde, Boxtel en omgeving hun steentje bijdragen aan de strijd tegen kanker.

De kinderloop wordt gehouden op zondag 13 september van 11.00 tot 11.24 uur. Kinderen kunnen dan in groepen van minimaal vijf kinderen en een begeleider 24 minuten lang wandelen op het parcours van de SamenLoop voor Hoop. De teams kunnen door de kinderen zelf samengesteld worden met vriendjes, vriendinnetjes, clubgenootjes, klasgenootjes, buurtkinderen, neefjes, nichtjes et cetera. Alle kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 15 jaar kunnen aan de loop meedoen. Het inschrijfgeld bedraagt 2 euro per kind.

Geld inzamelen
Door middel van de kinderloop probeert de organisatie extra geld bijeen te brengen voor KWF Kankerbestrijding. Daarom wordt de deelnemende kinderen gevraagd zich door mensen te laten sponsoren of op een andere manier geld in te zamelen. De kinderen kunnen hiervoor zelf of met hun team een leuke activiteit bedenken, zoals bijvoorbeeld het inzamelen van lege flessen of het doen van klusjes. Aan het eind van de kinderloop wordt direct bekend gemaakt hoeveel geld de kinderen opgehaald hebben voor het goede doel.

Ook meedoen?
Meer informatie over de kinderloop vind je op de website www.samenloopvoorhoop.nl/liempde. Kinderen die mee wille doen met een team kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar slvhliempde.kinderloop@gmail.com. Leerlingen van basisschool De Oversteek in Liempde hoeven zich niet aan te melden via dit mailadres. Zij krijgen via school informatie over de kinderloop en een aanmeldingsformulier.

Foto: Bets Bik

Lieve lezers,

Soms komt er een moment dat je aan je trouwste lezers iets kwijt moet. Iets wat niet gemakkelijk is om toe te geven. Ik zal het maar gewoon zeggen. Het heeft geen zin om dit nog langer voor me te houden. Ik krijg het bijna mijn bek niet uit, maar ik ga het toch aan jullie allemaal mededelen: Ik was erbij. Boxteldag 2015. En ik heb genoten.

Toen ik mijn rollator zaterdag voor de Mikies parkeerde met een dubbel slot, en mijn hoofd voorzichtig voorbij het beeld van Stopke Voets stak, zag ik al snel dat de Boxteldag begonnen was. Een witte, strakgespannen tent stak af tegen de blauwe hemel. Ambtenaren hebben tegenwoordig zelfs potjes voor lekker weer, blijkt!

Terwijl ik de Mèrt op liep, rook ik lekkere luchten. Iemand bakte vlees. Mireille van d'n En Garde stond vrolijk te tappen. Kinderen werden geschminkt en Freek van Daal klom het podium op om te vertellen dat Boxtel toch zoveel talent in huis heeft. Ik kreeg er een warm gevoel van.

Na even naar Freek geluisterd te hebben, stiefelde ik het gemeentehuis in. Felgekleurde Boxteldagpolo's met blije gezichten daar bovenop wezen mij erop dat er daadwerkelijk ambtenaren op de flexplekken aan het werk waren. OP EEN ZATERDAG. Ik wist niet wat me overkwam. Het feit dat deze helden waarschijnlijk enorm veel patience speelden en hun Facebook doorspitten op zoek naar nieuwe brocante bijzettafeltjes deed me even niks. De sfeer in het nieuwe gemeentehuis was warm en gastvrij. Ik voelde me er bijna thuis. Toen de burgemister me een hand gaf werd ik helemáál week. Al kwam dat vooral door die grote sterke vingers van hem.

Toen ik in de vergaderzaal een koffiebekerhouder met zes gaten tegenkwam, waar bij elk gat een naamsticker van een ambtenaar geplakt was, wist ik het zeker. Ik was om. Dit is efficiëntie op de werkvloer. Als zelfs tot in het gemeentehuis zo'n graad van organisatie te zien is, is de Boxteldag een succes. Ik was weer fan van Boxtel. Freek had gelijk.

Kusjes Bets


Harrie van Vreede

Foto: Cock Stam

Wie kent hem niet? Harrie van Vreede is een grote naam in de gildes van heel Noord-Brabant, maar in het bijzonder de gildes Sint Barbara en Sint Sebastiaan in Vught en Sint-Barbara en Sint-Joris in Boxtel. Vorige week werd hij gehuldigd omdat hij al zestig jaar lang gildebroeder is. Hoe is het nu met hem?

Harrie kwam in 1954 op zeventienjarige leeftijd bij het gilde in Vught als vendelier. Samen met zijn goede vriend Bertus van Berkel had hij op een advertentie gereageerd. "We begonnen daar met zes jongens, die in de leer gingen om met zo'n vendel te leren omgaan. Dat was bij de beste vendelier van Noord-Brabant, Toon Beks. Ik was al snel zijn favoriet, omdat ik net als hij vrij klein ben. De meeste vendeliers zijn vrij lang, want dan heb je meer power. We moesten het dus allebei meer van techniek dan van kracht hebben. Het is een soort acrobatiek. Door de jaren heen heb ik veel vendeliers onderwezen, en dat heb ik ze altijd meegegeven."

Het beviel Harrie goed bij het gilde, maar broeder mocht hij nog niet worden. "Zeker in die tijd hadden alle gildes regels die streng werden nageleefd. Eén daarvan was dat je achttien moest zijn om gildebroeder te worden. Dus kon ik het jaar erop pas officieel bij het gilde. Mijn installatie was op Kasteel Maurick, dat op dat moment in beslag genomen was door een Amerikaanse filmploeg, die een film maakte over Vincent van Gogh. De hoofdrolspeler van die film was er ook, zag ons met die vendels bezig en wilde dat ook wel eens proberen. En dus heb ik Kirk Douglas laten zien hoe je het vendel moet hanteren. Hij was destijds ongeveer veertig, en ik denk dat hij de oudste leerling is die ik ooit heb gehad. Voor een amateur was hij niet slecht. Zijn voetenwerk was niet zo goed, maar hij maakte veel goed met zijn showmanship."

In 1956 moest Harrie in dienst, en vendelde hij ook voor het eerst voor de Koninklijke familie, tijdens het jaarlijkse Concours Hippique. "Koningin Juliana was daar met haar dochters Beatrix en Irene, die wel eens wilden zien hoe zwaar die vlaggen waren. Maar dat viel ze toch wel tegen." Harrie schopte het tijdens zijn diensttijd niet ver. "Ik was een feestganger en had het niet zo op regeltjes. Ik had zo mijn eigen regels, dus ik heb in dienst vaak straf gehad."

Na zijn diensttijd ging Harrie meteen verder met het werk voor de gildes, want naast zijn eigen gilde heeft hij zich ook altijd ingezet voor de andere in Noord-Brabant. Hij was voorzitter van de Dommelgroep en hielp in veel verschillende gildes bij het opleiden van de vendeliers. Voor al dat werk heeft hij meerdere onderscheidingen ontvangen zoals de zilveren eremedaille met Bourgondische vuurslag, het zilveren schild van de NBFS en ook is Harrie drager van de gouden medaille van de Nobele Orde van de Papegay.

In 1993 werd Harrie door zijn toenmalig werkgever, Firma van de Wetering, voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding, waarbij zijn werk voor de gildes zwaar meewoog. Tijdens het defilé op het gemeentehuis vertelde de kersverse burgemeester van Boxtel, Jan van Homelen, dat hij het erg jammer vond dat Boxtel geen eigen gilde had. Mede daardoor gingen de gildebroeders aan de slag om daar verandering in te brengen. Harrie zat in de commissie om een Boxtels gilde op te richten. En met succes. "We begonnen met een aantal informatieve avonden, waar redelijk wat mensen op afkwamen. Een grote groep mensen had interesse, hoewel ze er in eerste instantie nog de ballen verstand van hadden. Toch hebben we enkele goede en actieve mensen gevonden. Sommigen dachten dat ik erop uit was om zelf hoofdman van het gilde te worden, maar die ambitie had ik niet." Harrie was later ook de initiatiefnemer van het in Boxtel invoeren van de vendelgroet tijdens de Dodenherdenking op 4 mei.

Ondanks de oprichting van het gilde Sint-Barbara en Sint-Joris, zoals het nieuwe gilde ging heten, bleef Harrie ook lid van zijn Vughtse gilde. "Ik kon tegen geen van beide nee zeggen. Volgens de regels kon je maar van één gilde lid zijn. Van oudsher zijn de gildes namelijk lang niet altijd vriendelijk naar elkaar, maar meer elkaars rivalen. Maar dat is tegenwoordig anders, en dus mocht ik van beide lid zijn. Het is wel eens moeilijk, als beide gildes op dezelfde dag moeten uitrukken, maar dat is altijd goed gelukt. In principe ga ik dan naar Vught, want dat is toch mijn thuis."

In 2010 kreeg Harrie een hersenbloeding. Sindsdien gaan de wedstrijden, ondanks de revalidatie, wel wat minder. "Vroeger was ik een echte wedstrijdman. Nu doe ik nog steeds mee, al weet ik dat ik geen kans heb om te winnen. Ik wil die jonge jongens toch laten zien dat ik er nog steeds bij ben. Ook het schieten is wel minder geworden. Niet dat ik daar ooit heel goed in was hoor, koning ben ik nooit geweest."

Dit jaar is Harrie zestig jaar lang gildebroeder. Zelf rekent hij er tachtig. "Ik ben nu 61 jaar vendelier in Vught en 19 jaar in Boxtel, dus ben ik bij elkaar tachtig jaar lang vendelier." Harrie werd enkele weken geleden al in Vught gehuldigd voor zijn jarenlange inzet, in besloten kring. Vorige week woensdag kwam daar de huldiging in Boxtel bij, waar veel verschillende gildes eer kwamen betonen aan hun broeder.

Luchtpost uit Turkije: Jolanda Kadagan-Troeijen

Foto: Jolanda Kadagan

Zondag 31 mei. We gaan weer de zee op met ons vissersbootje Mavis. Voor reparatie, verven en de schoonmaak heeft ons bootje een maand lang op de werf gestaan. Die zondag is het zalig weer, we nemen een ontbijtje mee: simit, een rond broodje met een gat in het midden en sesamzaadjes, kaas (tulum peynir), tomaten, olijven en een thermos met thee. Varen geeft mij een vrij gevoel, ik word er blij van.

We zijn tien minuten op het water als we links naar de pier kijken, het gedeelte van de haven bestemd voor vrachtschepen naar Italië en de ferryboot naar Griekenland. Op die pier zit een groep mannen, vrouwen en kinderen. Sahil guvenlik, oftewel de kustwacht heeft ze opgepakt. De meesten zijn mogelijk gevlucht uit Syrië, ze hebben de overtocht naar Chios (Europa) niet gehaald. Wij kijken elkaar aan en onze stemming is gedaald. Wie zijn die mensen, waar willen ze naartoe, wat en wie hebben ze achtergelaten, hoe hoog is de prijs die ze betalen? Het is een trieste aanblik, heel triest. Op de terugweg, wel een uur later zitten en staan diezelfde mensen nog in de felle zon. Waar gaan ze heen, wat gebeurt er met ze? Zullen ze het 'geluk' nog eens op de proef stellen? Het houdt mij de hele dag bezig.

Die avond vertrekken we naar Kusadasi; met mijn schoonzus en zwager nog net voor het seizoen even een kort reisje maken. De volgende dag hebben we een ferry naar het mooie eiland Samos, anderhalf uur varen met een volle boot toeristen. Geweldig die zee! We laten Turkije achter ons en langzaamaan komt Samos in zicht: eerst wat rotsachtige eilandjes, dan een inham in en de stad Vathi ligt voor ons. We zijn er nog nooit eerder geweest dus we zijn vol verwachting. Bij de douane zijn ze snel, althans de rij van de EU. In de andere rij staat mijn schoonfamilie. Mijn man en ik lopen alvast naar buiten, daar wachten is beter. Totdat ik aan de overkant van de straat een groep vluchtelingen zie, weer een groep van zo'n dertig mannen, vrouwen en kinderen. Ook zij zitten op de grond. Ze hebben de overtocht gemaakt en gehaald! Het ziet er zo triest uit, mensen die niet weten wat ze te wachten staat: angst, verdriet, wanhoop, maar hopelijk ook hoop. Hoop op een beter bestaan, een menselijk bestaan zonder oorlog. Dan loop ik weer door met tranen in mijn ogen. Het voelt zo raar, zo oneerlijk. Zij staan daar en wij zijn zo vrij als een vogel, genieten die dag van het mooie groene eiland en het lekkere eten.

Als we later in Pythagorion zijn bij het Panagia Spyliani Klooster, een klein kerkje in een grot, steek ik een kaarsje op en denk ik aan alle vluchtelingen. En wens die mensen alle kracht toe...

Groetjes, selamlar uit Cesme, Jolanda Kadagan-Troeijen

fam. van den Berk voor schaapskooi. vlnr Paula, Bertha, Tini, moeder Agnes, Jan, Martien, Harrie en vader Bert Foto: Kèk Liempt

Kèk Liemt zoekt foto's en verhalen van grote Liempdse gezinnen

Heemkundekring Stichting Kèk Liemt is op zoek naar foto's van grote Liempdse gezinnen uit de oude doos voor een najaarstentoonstelling in oktober dit jaar. Te denken valt daarbij aan Liempdse gezinnen uit de periode 1925-1955 met een doorloop naar de jaren 60.

Genoemde periode was de tijd dat Katholiek Brabant grote gezinnen voortbracht. Naast foto's uit eigen archief, is de stichting vooral op zoek naar nog onbekende kiekjes en verhalen van alledaagse huiselijke taferelen. Hoe ging het er thuis aan toe, wie voedde al die kroost op, waren er uitstapjes, hoe ging het met de kleding? Kèk Liemt wil die huiselijke kring rond grote gezinnen neerzetten aan de hand van jouw foto's en verhalen.

Van de aangeleverde foto's wordt een afdruk gemaakt, waarna je ze weer terugkrijgt. Je kunt de foto's digitaal aanleveren via info@kekliemt.nl. Vermeld daarbij ook je naam en telefoonnummer zodat de stichting contact met je op kan nemen. Wil je een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek of meer informatie, bel dan naar Jan van de Sande (631895) of Jan van den Langenberg (632177). Afgeven van foto's of in de brievenbus stoppen kan ook. Zet er wel je naam, adres en telefoonnummer op en lever ze in bij het secretariaatadres van Kèk Liemt, Parkstraat 20 in Liempde.

Gezocht: Keukenprins(ess)en voor oogstfeest

Liempde - Ben jij een ster in het koken met regionale producten? Dan is de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) op zoek naar jou. Voor het oogstfeest dat gepland staat voor 27 september dit jaar, heeft de stichting koks nodig die regionale producten om kunnen toveren tot lekkere gerechten.

De naam is nog maar een werktitel, maar een feest wordt het. Met entertainment voor jong en oud en een enorm tapasdiner op D'n Tip wil SPPiLL een evenement organiseren dat de voedselketen in onze regio van grond tot bord laat zien. Al het goede wat onze streek te bieden heeft wordt gepresenteerd met behulp van plaatselijke leveranciers, horecabedrijven en natuurlijk de lokale keukenprins(ess)en.

En dus is SPPiLL op zoek naar mensen die goed kunnen koken, bakken, frituren, wokken of wat dan ook, zo lang het maar lekker smaakt. Het mogen culinaire hoogstandjes zijn of hippe creaties, maar ook recepten uit grootmoeders keuken zijn van harte welkom. Alle recepten worden gebundeld in een kookboek, met vermelding waar het product vandaan komt en wie het recept heeft bedacht.

Vind je het leuk om voor dit evenement met regionale producten aan de slag te gaan en iets lekkers te maken, meld je dan aan. Dat kan tot 28 juni bij Diane Melis, voorzitter projectgroep Promotie van SPPiLL, via diane@sppill.nl of 06-47018879.


Vught - Op woensdagmiddag 15 juli wordt bij Cyclolab in Vught een fiestclinic met oud-olympisch en -wereldkampioene Leontien van Moorsel georganiseerd om geld in te zamelen voor de stichting STOPhersentumoren.

Het programma start om 13.30 uur. De opbrengst van de fietsclinic komt geheel ten goede aan het goede doel. Patrick van den Tillaart en Wim Brussee zamelen in 2015 met verschillende acties geld in voor deze stichting. Als sluitstuk zullen zij op 11 september met hun team WecyclingVentoux3 de Mont Ventoux lopend en fietsend beklimmen. Ook fietsers uit Boxtel en omgeving zijn van harte welkom om hun sportieve bijdrage te leveren.

Aanmelden kan via balie@cyclolab.nl. De deelnamekosten bedragen 50 euro per persoon en komen geheel ten goede aan de stichting STOPhersentumoren. Meer informatie vind je op www.wecyclingventoux3.nl.

INbox

Foto: INbox

INbox mag weer een stukje aanleveren voor deze krant. Wij zijn daar heel blij mee, want op deze manier kunnen wij u iets vertellen over onze partij en wat ons drijft om voor onze mooie gemeente en haar inwoners iets te betekenen. Dat gaat met wisselend succes, maar we blijven doorgaan. Wij willen het dit keer eens niet over politiek hebben, maar een inkijkje geven in onze partij.

INbox is een jonge partij die in 2014 voor het eerst meedeed met de gemeenteraadsverkiezingen in Boxtel. Maar toch is het ook een oude partij, of eigenlijk twee oude partijen die elkaar gevonden hebben, doordat zij alle twee dezelfde doelstelling hadden op dezelfde gronden.

Allereerst omdat het beide lokale partijen waren die vonden dat lokale politiek het beste verwoord wordt door lokale partijen. Niet dat landelijke partijen geweerd moeten worden uit de plaatselijke gemeenteraad, maar omdat lokale partijen zich volledig inzetten voor de lokale bevolking zonder verantwoording te moeten afleggen aan de landelijke partijtop die allemaal een eigen ideologie hebben.

Lokale partijen zijn niet gehouden aan richtlijnen van bovenaf. Het zou kunnen botsen tussen lokale politiek en de landelijke. Wij vinden als lokale partij dat men lokale problemen moet kunnen oplossen zonder rekening te moeten houden met de landelijke. Wat wij als INbox voor ogen hebben is een gemeente waar het voor iedereen goed toeven is, waar men zich veilig en thuis voelt. En dat kan zich vertalen in o.a. kleine oplossingen. Het hoeft niet altijd te gaan over grote zaken, maar juist die kleine zijn voor inwoners vaak van meer betekenis.

De twee lokale partijen waaruit INbox is ontstaan zijn DPBL en Boxtels Belang. De ene opgericht als Werknemerspartij door Piet Hendriks in 1970 en met de gemeentelijke herindeling in 1996 omgedoopt in de Democratische Partij Boxtel Liempde. Boxtels Belang is opgericht in 1986.

De werknemerspartij is voortgekomen uit de vakbond en dat gedachtegoed is nu nog aanwezig bij INbox. Hierdoor zijn wij nog steeds schatplichtig aan, zoals hij in de partij liefkozend genoemd werd, Pietje Hendriks. Een kleine man met een groot sociaal hart. Als raadslid en wethouder heeft hij veel kunnen betekenen voor Boxtel en haar inwoners. Hij werd hierom geroemd en bewonderd door ook de andere partijen. De oudere Boxtelaren zullen zich hem nog herinneren. Zijn vrouw is tot aan haar dood, enige maanden geleden, ook een trouw lid gebleven van onze partij. Na Piet Hendriks is de partij geleid door Willie van de Langenberg, tientallen jaren raadslid en fractieleider en vele jaren wethouder.

Boxtels Belang is destijds opgericht uit onvrede over het politiek bedrijven. Fons van Elderen en Ad van de Wetering waren de fractieleiders en Fons van Elderen ook nog acht jaar wethouder. Zij hebben veel kunnen bereiken, o.a. de plaatsing van AED's in de gemeente, de ambulancestandplaats voor twee ambulances, de handhaving van de poli Liduina en nog vele andere grote en kleine zaken. Ook bij Boxtels Belang was beleving en omgeving van belang. Vele notities hebben we uitgebracht, (telefoniscghe) enquêtes en acties hebben we gehouden. Dit met wisselend succes.

Bij INbox gaan we met dezelfde energie en voortvarendheid door als bij de partijen waaruit INbox is voortgekomen. We hopen dat u ons steunt door lid te worden.

PvdA/GroenLinks

Foto: PVDA/GL

Afval scheiden moet duidelijk en eenvoudig
PvdA/GroenLinks organiseert symposium over afval

PvdA/GroenLinks gaat voor minder afval en meer hergebruik, ook in Boxtel. Daarom organiseert PvdA/Groen Links op 2 juli een symposium over de toekomst van afval in Boxtel. U bent daarbij ook van harte welkom. Informeer u en discussieer mee! Vanaf 15.00 uur in de Raadszaal van het gemeentehuis (ingang bij gemeentevijver).

In huis geen grote afvalbak meer die we in de grijze kliko legen. Daarvoor in de plaats een klein bakje voor grijs, een 60 liter bak met plastic herozak, papierbak en in de keuken een bakje voor keukenresten. Met de komst van Diftar, waarbij we betalen per keer dat de grijze kliko wordt geleegd, zijn we nog beter afval gaan scheiden. PvdA/GroenLinks vindt dat een goede ontwikkeling die we door moeten zetten, ook voor hoogbouw. Meer hergebruik, minder afval. Zuinig zijn op onze grondstoffen. Steeds meer verpakkingen kunnen bij het plastic of bij het papier. Dat kan eigenlijk vrij eenvoudig naar 100 procent. Hierover worden landelijk en Europees afspraken gemaakt.

Vraag is: Wat kunnen wij hier in Boxtel doen? Het antwoord hierop is: Heel veel!
De gemeente moet de ophaal- en brengmogelijkheden precies afstemmen op de behoeften van u en mij. Dat betekent vaker ophalen van papier, en dat ook metaal/blik en drinkpakken samen in een zogenaamde PMD-zak kunnen. Ook bij hoogbouw moeten ondergrondse containers komen om daar afvalscheiding mogelijk te maken. Een beloning voor inleveren van kleine plastic flesjes en blikjes leidt tot minder zwerfvuil. Op de Milieustraat moeten ook matrassen apart opgeslagen worden.

Wij zijn blij dat na het verzoek van PvdA/GroenLinks in de gemeenteraad, de afvalApp is ingevoerd. Want het is belangrijk dat we goed geïnformeerd worden over ophaal- en afvalscheidingsmogelijkheden, ook bij de Milieustraat.

Kortom, PvdA/GroenLinks vindt dat er veel gebeurt, maar er is nog veel meer dat een gemeente kan doen voor zijn inwoners. Omdat wij steeds beter afval scheiden nemen ook de kosten af. PvdA/GroenLinks vindt dat daarom de afvalstoffenheffing steeds verder omlaag kan. De 'winst' moet namelijk worden teruggegeven aan de inwoners in plaats van te worden opgepot. Daarvoor zijn plannen in de maak. Maar, een lagere afvalstoffenheffing mag niet gebruikt worden als excuus om de OZB extra te verhogen. Daarvoor zijn andere oplossingen te vinden. Met diftar moeten we echt worden beloond voor betere afvalscheiding!

Kom naar ons symposium op 2 juli om 15.00 uur in de Raadszaal, en krijg antwoord op de vraag of wij in de toekomst nog maar een vijfde van het grijze afval overhouden!

Vragen SP over huishoudelijke hulp en Welzorg

Boxtel - SP-raadslid Marije van Kuijk heeft vragen gesteld aan het college van B&W over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

De SP-fractie is teleurgesteld dat na het faillissement van Pantein/Vivent de bestaande arbeidsvoorwaarden niet door de nieuwe partijen Tzorg en Elde Groep gerespecteerd zijn. De SP wil van het college weten hoeveel medewerkers van Pantein/Vivent zijn overgenomen door Tzorg en Elde Groep en hoeveel medewerkers in arbeidsvoorwaarden terug zijn gegaan. Ook wordt gevraagd of het college bereid is met die organisaties in gesprek te treden en afspraken te maken over aanpassing van de arbeidsvoorwaarden naar het oude niveau.

In een brief aan cliënten kondigt de Elde Groep aan dat er gedurende de zomervakantie niet voor een volledige vervanging bij afwezigheid van de huishoudelijke hulpmedewerkers wordt gezorgd. Dit leidt tot onrust bij cliënten. De SP-fractie wil weten wat de afspraken daarover zijn tussen gemeente en Elde Groep en of het college bereid is om met de zorgaanbieder(s) in gesprek te gaan om ervoor te zorgen dat cliënten ook in de zomerperiode de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Een aantal mensen heeft bij de SP klachten gemeld over de dienstverlening van Welzorg. Met name de service bij defecten en reparaties laat te wensen over. De SP-fractie wil weten of het college deze kritische kanttekeningen herkent en wat het college gaat doen om de dienstverlening van Welzorg te verbeteren.

SP-raadslid Marije van Kuijk: "De SP staat op het standpunt dat iedereen de zorg moet blijven krijgen die nodig is, dat is ook beloofd door het college. Ik verwacht dan ook dat er naar aanleiding van mijn brief stappen ondernomen worden om de situatie te verbeteren."

GEMEENTE INFO

LET OP:
Vanaf maandag 6 juli rijdt de Gemeente Boxtel andere routes om de groene en grijze containers te legen. Mogelijk verandert voor u de dag waarop u uw container aan straat moet zetten. Tot en met 5 juli gelden de oude inzameldagen voor restafval en GFT!

Heeft u nog geen nieuwe afvalwijzer ontvangen neem dan contact op met de Gemeente Boxtel (0411)655911

Oud Papier:
25-06 Keefheuvel e.o.
26-06 Eindhovenseweg + Kleinder Liempde e.o
26-06 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
27-06 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
27-06 Centrum
27-06 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
27-06 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Huisvuil, gft en plasticinzameling:
Even week restafval,
Oneven week: gft en plastic*
Postcode 5281 woensdag
Postcode 5282 maandag
Postcode 5283 donderdag
Postcode 5298 dinsdag

Zet het plastic verpakkingsafval vóór 7.30 uur aan de weg.

Gemeentelijke publicaties 17 tm 23 juni

Aangevraagde omgevingsvergunning:
Barrierweg 4 - Donkerstraat 2 - Sortestraat 2 - Hogenbergseweg 30 - Spurkstraat 2 - Barrierweg 23 - Gemondesestraat 14 - Tooseplein / Kapelstraat: realiseren functionerende waterput met putmik
achter Scarlattistraat 3        rooien beuk uit parkeerplaats
Sint Severusstraat 5        rooien van 2 haagbeuken uit trottoir
Munselse Hoeve naast huisnummer 18        rooien populier uit het weiland
't Kaarpad 2        verbouwen en renoveren woonhuis en realiseren Bed & Breakfast
Gildenhof 4        ophogen dak woning
Tongeren 48        plaatsen nieuw dak loods
Liempdseweg naast huisnummer 12        sanering; aanleggen riolering, wadi, parkeerplaats en rondweg rondom de inrichting.
Langenberg 2        uitbreiden woning in afwijking van het bestemmingsplan.

Verleende omgevingsvergunning:
Dommeloord naast huisnummer 29        rooien esdoorn
Dommeloord naast huisnummer 27        rooien prunus
tegenover Van Leeuwenstraat 4        rooien esdoorn
Rechterstraat 66        opnieuw voegen voorgevel
't Kaarpad 2        renoveren kapconstructie
Boerhaavestraat 3        rooien katsuraboom

Van rechtswege verleende omgevingsvergunning:
Boseind 10        uitvoeren sanering; aanleggen riolering, wadi, parkeerplaats en rondweg rondom de inrichting

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning:
Runmolen ongenummerd - hoek Brede Heide: bouwen bedrijfsruimte met kantoor.

Ontwerpbesluit voornemen aanwijzen pand:
Burgemeester en wethouders van Boxtel zijn, gelet op de artikel 2.2. lid 1 van de Erfgoedverordening, voornemens om onderstaande panden aan te wijzen als gemeentelijk monument: Barrierweg 16 - Kalksheuvel 24-24a - Nieuwe Nieuwstraat 7 - Prins Bernhardstraat 32 - Van Hornstraat 1-1a

Vanaf 1 januari 2014 vind je de bekendmakingen van gemeente Boxtel alleen nog maar op de website Overheid.nl via officiële bekendmakingen. Via Boxtel.nl/bekendmakingen kun je meteen doorklikken naar de bekendmakingen van de gemeente Boxtel. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld je aan voor de e-mailservice Bekendmakingen.

De computer

In 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog, ging ik naar de eerste klas lagere school en leerde daar schrijven met de griffel en de lei. Later ging ik over op de kroontjespen. Typen en werken op een schrijfmachine is er bij mij nooit van gekomen. De kennismaking met de computer was puur toeval. Ik had Riky in Plan-Oost geholpen met de tuin en de schuur te ruimen en als goede hulp kreeg ik haar oude PC Windows 95 cadeau met alles (werkboeken) erop en eraan.

En dus ging ik aan de slag. Die computer ging uiteindelijk naar de milieustraat, maar al snel had ik de volgende verouderde kantoorcomputers gevonden. In de schuur haalde ik verschillende pc's uit elkaar om ze eens goed te bekijken. Mijn vrouw klaagde dat ik geregeld kortsluiting maakte. "Schei der nou eens mee uit Bert", riep ze dan. "De stroom ligt er weer uit!" Na een tijd van experimenteren en proberen kreeg ik één pc aan de praat. Doordat ik een computer op een gegeven helemaal uit en weer in elkaar kon zetten, werd mijn kennis van hardware behoorlijk. Maar van software wist ik niets af. Daar bood de Hobby Computerclub Boxtel in De Rots uitkomst. Vier jaar lang ging ik hier naartoe. En dat kan ik iedereen aanbevelen. Ik heb daar, met die groep computer-enthousiastelingen, een mooie tijd gehad en ik heb er veel van geleerd. En als ze me daar ergens niet mee konden helpen, dan kon ik altijd terecht bij Mon PC in de Van Beekstraat.

Of je nu wilt of niet, je krijgt vroeg of laat toch met een computer te maken. Laats was ik in Limburg op bezoek in het ziekenhuis en daar moest een oudere patiënt alle zaken rond zijn bed op de computer regelen: het menu invullen voor de volgende dag in, de gordijnen dicht doen, alle afspraken maken binnen het ziekenhuis. Hij had er zelf geen kaas van gegeten, maar gelukkig voor hem kon ik hem daarbij helpen.

Dat iedereen het onder de knie kan krijgen, heb ik ook ervaren. Ik was een keer op een computerbeurs. Daar was een oudere dame met een kruissteekwerkje bezig. Gewoon op de computer, die was aangesloten op de borduurmachine. "Dat hadden ze honderd jaar geleden uit moeten uitvinden", zei ze. Tja, je bent nooit te oud om te leren!

Mij heeft de computer veel voordeel gebracht. Alleen al het feit dat ik zonder mijn geklus in de schuur en mijn cursus bij de Hobby Computerclub nooit deze column voor DeMooiBoxtelKrant had kunnen schrijven.

Groetjes Bert


De computer

In 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog, ging ik naar de eerste klas lagere school en leerde daar schrijven met de griffel en de lei. Later ging ik over op de kroontjespen. Typen en werken op een schrijfmachine is er bij mij nooit van gekomen. De kennismaking met de computer was puur toeval. Ik had Riky in Plan-Oost geholpen met de tuin en de schuur te ruimen en als goede hulp kreeg ik haar oude PC Windows 95 cadeau met alles (werkboeken) erop en eraan.

En dus ging ik aan de slag. Die computer ging uiteindelijk naar de milieustraat, maar al snel had ik de volgende verouderde kantoorcomputers gevonden. In de schuur haalde ik verschillende pc's uit elkaar om ze eens goed te bekijken. Mijn vrouw klaagde dat ik geregeld kortsluiting maakte. "Schei der nou eens mee uit Bert", riep ze dan. "De stroom ligt er weer uit!" Na een tijd van experimenteren en proberen kreeg ik één pc aan de praat. Doordat ik een computer op een gegeven helemaal uit en weer in elkaar kon zetten, werd mijn kennis van hardware behoorlijk. Maar van software wist ik niets af. Daar bood de Hobby Computerclub Boxtel in De Rots uitkomst. Vier jaar lang ging ik hier naartoe. En dat kan ik iedereen aanbevelen. Ik heb daar, met die groep computer-enthousiastelingen, een mooie tijd gehad en ik heb er veel van geleerd. En als ze me daar ergens niet mee konden helpen, dan kon ik altijd terecht bij Mon PC in de Van Beekstraat.

Of je nu wilt of niet, je krijgt vroeg of laat toch met een computer te maken. Laats was ik in Limburg op bezoek in het ziekenhuis en daar moest een oudere patiënt alle zaken rond zijn bed op de computer regelen: het menu invullen voor de volgende dag in, de gordijnen dicht doen, alle afspraken maken binnen het ziekenhuis. Hij had er zelf geen kaas van gegeten, maar gelukkig voor hem kon ik hem daarbij helpen.

Dat iedereen het onder de knie kan krijgen, heb ik ook ervaren. Ik was een keer op een computerbeurs. Daar was een oudere dame met een kruissteekwerkje bezig. Gewoon op de computer, die was aangesloten op de borduurmachine. "Dat hadden ze honderd jaar geleden uit moeten uitvinden", zei ze. Tja, je bent nooit te oud om te leren!

Mij heeft de computer veel voordeel gebracht. Alleen al het feit dat ik zonder mijn geklus in de schuur en mijn cursus bij de Hobby Computerclub nooit deze column voor DeMooiBoxtelKrant had kunnen schrijven.

Groetjes Bert

Twintigste tweedehandsmarkt Ons Ideaal

Foto: Ons IDeaal

Boxtel - Voor de twintigste keer organiseert Vogelvereniging Ons Ideaal op zondag 28 juni weer haar jaarlijkse grote tweedehandsmarkt. Naast zo'n tachtig kramen met koopwaar, is er ook voor de kinderen van alles te doen. En, als het weer het toelaat, een buitenterras voor de volwassen koopjesjagers.

In 1995 kwam een lid van Ons Ideaal op het idee om met een tweedehandsmarkt geld in te zamelen voor de vereniging en in het bijzonder voor de verschillende evenementen die ze organiseert. Inmiddels is het twintig jaar later, en de jaarlijkse tweedehandsmarkt op het terrein van Gemeenschapshuis De Rots is onderdeel geworden van de Boxtelse gemeenschap. Ieder jaar weer staan er tientallen kramen uitgestald waar mensen de meest uiteenlopende spullen komen kopen. Daarnaast zijn er ook ieder jaar zo'n acht markten die binnenshuis worden gehouden, en hoewel die net niet de uitstraling van de jaarlijkse buitenmarkt hebben, lopen ook deze markten zeer goed.

Tijdens de twintigste editie van de buitenmarkt zullen zo'n tachtig verschillende kramen allerlei spullen aanbieden, van kleding en speelgoed tot huisraad en verzamelobjecten. Er is voor iedereen wel iets interessants te vinden. Voor die kinderen is er ook een speciale kraam waar ze zich kunnen laten schminken en een grabbelton klaarstaat waar ze hun geluk kunnen beproeven. Als het weer het toelaat zal het gemeenschapshuis een buitenterras inrichten, zodat ook de volwassenen even rust kunnen nemen van alle koopjes onder het genot van een kopje koffie of iets anders lekkers.

De tweedehandsmarkt is van 10.00 tot ongeveer 16.00 uur bij Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7. De toegangsprijs is 1,50 euro, maar kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Essche Fietsdag op zondag 28 juni

Esch - Voor de 27e keer stappen zondag weer vele fietsliefhebbers op de pedalen voor de jaarlijkse Essche Fietsdag. Vanaf 8.00 uur vertrekken de deelnemers van de verschillende tochten bij Dorpshuis De Es.

Dit jaar staan er drie verschillende tochten op het programma. De Gezinstocht van veertig kilometer lang start tussen 9.00 en 13.00 uur. De Vrijetijdstocht gaat tussen 8.00 en 12.00 uur van start en is zeventig kilometer lang. Deelnemers aan de toertocht van honderd kilometer kunnen starten tussen 8.00 en 10.30 uur. Voor de twee kortere tochten is er naast vertrek vanaf De Es ook de mogelijkheid om te starten vanaf de Emmamolen in Nieuwkuijk, tussen 9.00 en 12.00 uur.

Deelname aan de Essche Fietsdag kost 3 euro, kinderen tot twaalf jaar mogen gratis meedoen. Inschrijven kan via www.eschweb.nl/esschefietsdag. Hierop staan ook de routes vermeld. Voor meer informatie kun je terecht bij Theo van Roosmalen via 06-13055445.

Gemeente lanceert afvalApp

Boxtel - De gemeente Boxtel heeft afgelopen weekend een afvalApp gelanceerd. De applicatie voor smartphones en tablets informeert de gebruiker over de ophaaldagen van de kliko's, maar bijvoorbeeld ook wanneer het papier of plastic aan de weg gezet moet worden.

"Er zijn de afgelopen periode veel ontwikkelingen wat betreft afvalinzameling zoals de invoering van Diftar", licht Maaike de Wijk van de gemeente Boxtel toe. "Dit bleek een groot succes; mensen zetten veel minder vaak en bewuster hun container aan de straat. Dit heeft ertoe geleid dat we andere routes kunnen gaan rijden waardoor we efficiënter worden en minder materieel hoeven in te zetten."

De applicatie geeft gebruikers op persoonlijk niveau informatie over afvalinzameling met een gepersonaliseerde kalender met alle ophaaldagen van de verschillende afvalstromen. De app is te downloaden via de playstore en appstore en is gratis. Je vind meer informatie op www.afvalwijzerboxtel.nl.

Afval symposium
Zoals je kunt lezen op pagina 12 in de bijdrage van PvdA/GroenLinks, organiseert die partij op donderdag 2 juli een symposium over de toekomst van afval. Dit start om 15.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis en alle geïnteresseerden zijn welkom.

Wooncoach Simon Hulsman Foto: Rabobank HvdM

Rabobank Hart van De Meierij: 'Herstel woningmarkt, ook in onze regio'

Boxtel - Vrijwel alle Nederlandse regio's haken aan bij het landelijke herstel op de woningmarkt. In elke regio nam in 2014 het aantal woningverkopen toe en in 37 van de 40 regio's steeg de gemiddelde verkoopprijs. Dit schrijven economen van de Rabobank in de deze maand verschenen studie Herstel op de regionale woningmarkt.

Het aantal woningtransacties in de gemeenten Boxtel, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode is in het eerste kwartaal van 2015 met gemiddeld 27% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Wooncoach Simon Hulsman van Rabobank Hart van De Meierij kent de lokale woningmarkt en spreekt met makelaars, gemeenten, projectontwikkelaars en uiteraard met veel inwoners. "Wij zien deze positieve ontwikkelingen ook terug in de toename van het aantal hypotheekgesprekken", vertelt hij. "Om klanten snel van dienst te zijn, kunnen klanten bij Rabobank Hart van De Meierij binnen 24 uur op oriëntatiegesprek komen. Ook organiseren wij regelmatig een Hypotheek Inloopspreekuur. Het eerstvolgende is op maandag 6 juli van 17.00 tot 20.00 uur. Iedereen kan dan zonder afspraak binnenlopen voor een oriënterend en kosteloos gesprek op het kantoor aan de Stationsstraat 32 in Boxtel of het Adviescentrum aan de Jan Tinbergenstraat 1 in Sint-Oedenrode."

In vrijwel heel Nederland staat de woningmarkt er beter voor. Door de gedaalde woningprijzen, de lage hypotheekrente, de gestegen werkgelegenheid en het herstelde vertrouwen in de woningmarkt groeide het aantal woningtransacties in 2014 fors ten opzichte van 2013. Dat leidde tot een minder ruime woningmarkt, waardoor ook de prijzen hoger lagen dan in 2013.

In de provincie Noord-Brabant groeide het aantal transacties in 2014 met 42 procent en steeg de gemiddelde verkoopprijs met 3,3 procent. De toename van het aantal transacties was het sterkst in Noordoost-Brabant, terwijl de stijging van de gemiddelde verkoopprijs daar juist het kleinst was in 2014. De grootste stijging van de gemiddelde verkoopprijs was te zien in Zuidoost-Brabant.

Verrassende debuutroman van Teun Adriaan

Boxtel - Een verrassende debuutroman. Zo kan 'Jarretels & Steunkousen', van de hand van oud-Boxtelaar Teun Adriaan worden betiteld. Voor hem is het de bekroning van jarenlange schrijversarbeid.

Het 343 pagina's tellende boek voert de lezer mee in de wereld van Simon. Een succesvolle jongeman die alles voor elkaar lijkt te hebben: twee handen op één buik met zijn vrouw, een prachtig huis en een glanzend carrièreperspectief. Plotseling verandert een ingrijpende gebeurtenis zijn leven als een donderslag bij heldere hemel en Simon belandt in een diep dal. Dan krijgt hij een oud boekje over tuinieren van zijn overleden grootvader in handen, vol mysterieuze aantekeningen. Wat volgt is een zoektocht die terugvoert naar tijden van oorlog, geheime liefdes en intense beproevingen.

De 34-jarige schrijver Teun Adriaan, een pseudoniem voor Teun Hellings, ontving zelf ook een boek uit de nalatenschap van zijn opa. De aantekeningen daarin prikkelden zijn fantasie, met deze eerste roman als resultaat. Teun, die inmiddels in het Gelderse Bemmel woont, was acht jaar oud toen hij aan zijn eerste schrijfwedstrijd deelnam. Sindsdien maakt schrijven een belangrijk deel van zijn leven uit.

Het boek is uitgegeven bij Pseudonymous, een jonge uitgeverij waar auteurs hun werk onder een pseudoniem kunnen uitbrengen. Het boek is in Boxtel te verkrijgen bij Bruna aan de Rechterstraat 19 of via de site www.teunadriaan.nl. Prijs 19,95 euro.

Groot gaslek Van Hornstraat Zes huizen ontruimd

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Tijdens graafwerkzaamheden voor de aanleg van glasvezel ontstond vrijdagmiddag een groot gaslek op de hoek Van Hornstraat/Hendrika van Haeftenstraat. Een zestal huizen werd uit voorzorg ontruimd en Enexis had enkele uren nodig om het gaslek te verhelpen.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Persburo Sander van Gils

"Het gas spuit er met zoveel geweld uit, dat de bomen ervan op en neer bewegen", aldus omstanders. De brandweer was snel ter plekke. Brandweerlieden zetten de straat rondom het gat af en maakten alles gereed voor een watergordijn om snel in actie te komen indien nodig. De straat was enkele uren afgesloten voor al het verkeer totdat het gevaar geweken was.

Ereteken voor gevallen brandweercollega's

Boxtel - Tegelijkertijd met de herdenking bij het Nationaal Brandweermonument in Arnhem stonden ook in Boxtel de brandweerlieden stil bij de collega's die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens hun werk voor de samenleving.

Om 14.00 uur werd het ereteken voor de brandweerkazerne aan de Brederodeweg opgezet. Dit ereteken bestaat uit twee stralen water die zich in de lucht kruisen. Deze landelijke herdenking werd dit jaar voor de vierde maal georganiseerd. Naast vele collega's, oud-collega's en belangstellende burgers was ook burgemeester Buijs bij de herdenking aanwezig.

File na ongeval met meerdere auto's

Liempde - Door een ongeval op rijksweg A2 bij Liempde ontstond dinsdagochtend een forse file. Het ongeval gebeurde rond 10.45 uur op de snelweg in zuidelijke richting ter hoogte van Texaco Velder.

Twee rijstroken werden afgesloten zodat de hulpverleners veilig konden werken. Een bergingsbedrijf kwam ter plaatse en heeft twee zwaar beschadigde voertuigen afgevoerd. Hoeveel voertuigen exact bij het ongeval betrokken waren en of er gewonden zijn gevallen is momenteel niet bekend. Wel kwam een ambulance naar de plaats van het ongeval.

16 / 20

Vrijwilligerssteunpunt zoekt vrijwilligers

Eindwinnaar Andre Greipel Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt is op zoek naar verschillende vrijwilligers: voor extra aandacht voor zorgbehoevenden, wiskundebijles en voor begeleiding bij tuinwerkzaamheden bij De Kinderboerderij.

Voor zorgbehoevenden, vaak bejaarden, die in het verpleeg- of verzorgingshuis noodgedwongen praktisch de hele dag op hun bed of hun kamer zijn aangewezen, vormt contact met familie, vrienden en bekenden vaak nog hun enige schakel met de buitenwereld. Het gehoor is afgenomen, praten gaat zacht en moeizamer en tegen drukte zijn ze niet meer bestand. Maar niet iedereen heeft een grote familie, vrienden- of kennissenkring. En toch hebben ook deze mensen grote behoefte aan gezelschap, aan aandacht en warmte. Vaak zijn korte bezoekjes van mensen die een luisterend oor willen bieden, wat gezelligheid brengen of bijvoorbeeld een stukje voor willen lezen al voldoende om aan die behoefte te voldoen. Ben jij iemand die zichzelf ziet in die rol, reageer dan op deze oproep van het Vrijwilligerssteunpunt voor Boxtel, Liempde en Lennisheuvel.

Jesper Asselman van Team Roompot ging bij de een-na-laatste doorkomst door Boxtel nog aan de leiding. Foto: Mark van der Pol
Foto: Hans van Doorn
Foto: Mark van der Pol

Voor volgend schooljaar is het steunpunt op zoek naar een vrijwilliger die aan een twintigjarige moeder bijles wiskunde wil geven om het certificaat vmbo-t te kunnen halen. Zij heeft dyscalculie en daarom moet de gezochte vrijwilliger iemand zijn die het begrip en geduld heeft om dit op het juiste tempo te doen.

Cello is een pilot gestart om cliënten van dagcentrum De Werf met een matig verstandelijke beperking tuinwerkzaamheden te laten verrichten bij De Kinderboerderij in Boxtel Oost. Het is wenselijk dat ze daarbij worden begeleid en met een busje worden gehaald en gebracht. Heb jij affiniteit met de doelgroep, groene vingers en twee uurtjes tijd op donderdagmiddag van 13.00 uur tot en met 15.00 uur, dan is het steunpunt op zoek naar jou.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt via 0411-655899 of stuur een e-mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Boxtelaren genieten van wielercircus ZLM Toer

Boxtel - Een pak volk stond er zondagmiddag in de Boxtelse Stationsstraat bij de finish van de Ster ZLM Toer. De gehoopte massasprint bleef echter uit: tien kilometer voor de meet wist de Ier Matt Brammeier uit het peloton te ontsnappen en de laatste kilometers in Liempde en Boxtel solo af te leggen. Achter de ritwinnaar pakte de Duitse sprinter André Greipel (foto links, boven) de tweede plek en uiteindelijk ook de eindzege in de vijfdaagse koers door Zuid-Nederland en een stukje België.
Drie keer passeerde het wielercircus de finishlijn in Boxtel. Aanvankelijk zorgde het regenachtige weer ervoor dat de belangstelling daarvoor niet heel groot was (foto boven). Uiteindelijk brak er toch een zonnetje door en kwamen vele Boxtelaren alsnog naar de Stationsstraat. Eerst leek het erop dat Jesper Asselman van Team Roompot (foto links, onder) een goede kans maakte op de ritzege. Na zijn ontsnapping kon hij lange tijd uit de greep van het peloton blijven, maar uiteindelijk werd hij nog voor de laatste omloop ingerekend. Later zou Brammeier meer succes hebben met zijn demarrage.
Ook langs de route van de etappe vergaapten velen zich aan de lange sliert van politiemotoren, renners, ploegleiderswagens en hulpdiensten. Even was daar weer het gevoel uit 1996, toen de Tour de France door Boxtel trok.

Mooi geslaagd Boxtel!

VMBO Bossche Vakschool
Zorg en Welzijn
Kimberly van Beers

Gymnasium Beekvliet
Rens van den Bergh
Mariska van der Struijk

Maurick College
Vmbo
Anwar Lafhaïlat
Gijs Maas
Hugo Oostendorp
Elías Semunovic

Havo
Sjors Hexspoor
Cock Melis
Senne van Oers
Elena van Weert
Joost Mallant

Atheneum
Tyrone Letang

Gymnasium
Jonne van der Eyden
Simone Kockelkorn

Gefeliciteerd met je diploma! En, wat ga jij nu doen?

Zo, je diploma is binnen! Een nieuwe periode breekt aan. Ga je studeren en zo ja, wat dan? En waar? Kies je ervoor om op kamers te gaan of blijf je thuis wonen? Misschien ga je wel iets heel anders doen.

DeMooiBoxtelKrant is erg benieuwd naar wat de geslaagden uit Boxtel, Lennisheuvel en Liempde nu gaan doen. Laat het ons weten via redactie@demooiboxtelkrant.nl en misschien sta jij binnenkort wel in de krant. Onder de inzenders verloten we een cheque voor Toon Vertier in Best voor een leuke dag uit!

Bridge: Bridgeclub Rembrandt, 16-06: A-lijn: 1 A. van Uden & E. Jansen 69,50% 2 J. Koppen & N. Maas 65,83% 3 L. Weitmann & A. van Diesen 55,00% 3 A. van Kempen & A. Loupias 55,00% 3 J. Fischer & H. Maas 55,00% Bridgeclub Boxtel, 16-06: A-lijn: 1 M. Kleiss & E. Wijnen 64,03% 2 J. van Oosterhout & M. Soederhuizen 57,08% 3 T. vd Horst & I. Peeters 54,93% B-lijn: 1 H. de Vries & M. vd Westelaken 71,04% 2 I. vd Meijden & G. vd Horst 66,15% 3 S. vd Meijden & M. Theloesen 58,85% 18-06: A-lijn: 1 S. Tempels & J. Sweere 59,58% 2 R. Koenders & W. de Langen 58,33% 3 J. van Doremalen & F. van Roij 57,64% Bridgeclub Revanche, 16-06: A-lijn: 1 C. Pastoor & L. Frankevijle 60,00% 2 Corry & Jan Kerssens 55,21% 3 Maartje & Gac Sterrenburg 52,50% 3 J. Sweere & P. Verstijnen 52,50% B-lijn: 1 Jerome & Mimi van Helvoort 67,50% 2 M. den Ouden & R. vd Aker 58,75% 3 A. van Ewijk & G. van Heertum 53,75% Bridgeclub de Rots, 17-06: A-lijn: 1 J. Kopen & R. Steenbakkers 61,25% 2 J. van Hout & C. van Rooijen 57,96% 3 M. van Eik & G. Voltmann 57,81% Bridgeclub Liempde, 18-06: A-lijn: 1 Dhr. van Heeswijk & Dhr. Bekkers 74,70% 2 Echtpaar Vermulst 64,58% 3 Echtpaar van Acht 63,99% B-lijn: 1 Echtpaar Kuijpers 61,72% 2 Mw. van Oorschot & Mw. Evers 55,21% 2 Mw. van Overbeek & Dhr. van Haaren 55,21%

Uitslagen 16-06
aspiranten sb
Ducks - Roef!        4-13
20-6-2015
Beeball majors
Cardinals - Ducks        11-24
Pupillen hb
Gryphons - Ducks        6-4
Beeball rookies
Ducks - Kickers        11-11
Heren 1
Domstad Dodgers - Ducks        6-8
Junioren
Ducks - Hazenkamp        5-15
Uitslagen 21-06
Aspiranten sb
Ducks - Stags        10-24
Heren 2
Ducks - Nuenen        21-2
Dames
Ducks - Wizards of Boz        8-4

Programma 27-06
Aaspiranten sb
Gryphons/Cardinals - Ducks        10:00
Pupillen hb
Ducks - Nuenen        10.30
Beeball majors
Ducks Majors - Gryphons        11:00
Pupillen sb
Jeka - Ducks        13:00
Pupillen sb
Ducks - Jeka        14:30
Junioren
Kickers - Ducks        13:15

Programma 28-06
Heren 1
Gryphons - Ducks        10:30
Dames
Stags - Ducks        11:00
Heren 2
Panters - Ducks        13:30

Programma 01-07
Dames
Nuenen - Ducks        19:30

Tennis
zondag 21-06
Kloppelierentoernooi
Onderdeel Team 1 Team 2 Uitslag
DD3 - DD3 1-4
L. Pijnenburg & E. Schellekens - L. v Abeelen & I. Bouwman 6-0 6-1
HD3 - Positie 1-2
K. & S vd Loo - M. v Gestel & H. v Ruremonde 7-5 7-6
GD3 - GD3 1 - 10
T. vd Loo & W. vd Ven - H. vd Velden & C. Feenstra 6-3 7-5
HD7 - HD7 1-10
H. v Abeelen & +E. Laar - F. v Abeelen & T. v Haaren 6-0 6-1
GD7 - GD7 1-8
H. v Houtum & D. Verkuijlen - M. Timmermans & E. Schellekens 6-1 6-4
DD8 - Positie 1-2
S. Klootwijk & J. v der Vleuten - I. v der Heijden & M. Welvaarts 6-4 6-2
HD8 - Positie 01-04
B. Gommers & H. vd Laar - D. v Abeelen & W. Bruijsters 6-1 6-1
GD8 - Positie 01-04
W. Visser & H. Timmermans - A. v Esch & H. v den Aker 6-2 6-1
DD3 - DD3 5-9
W. v den Biggelaar & H. Strijbosch - A. Smetsers & J. Wuffen 6-7 6-3 6-2
HD3 - Positie 3-4
R. v Haaren & T. v d Loo - B. Rombauts & P. vd Sande 5-7 6-4 7-5
GD3 - GD3 11-17
J. v den Akker & S. vd Loo - G. v den Aker & J. Wuffen 6-1 6-4
HD7 - HD7 11-17
G. v den Anker & M. Doornekamp - E. v Abeelen & J. Caarls 6-4 6-2
GD7 - GD7 9-15
T. v Haaren & A. Versteden - J. v Abeelen & D. v Laarhoven 6-4 6-2
HD8 - Positie 05-08
P. v Ruremonde & W. Voets - M. de Keijzer & W. v Ruremonde 6-3 6-3
GD8 - Positie 05-08
T. v den Dungen & N. Otten - J. Derks & M. Welvaarts 1-6 7-6 6-4

Tennis
LTV Munsel Open 25+toernooi
Onderdeel Pos. Naam Club
GD8 25+
1 M. de Punder & R. Simons L.T.V. Munsel
2 T. van Son & H. Heesen LTV de Merletten/TV Boskant

DD8 25+
1 R. van Schijndel & J. Sterks L.T.V. Munsel
2 S. van Gemert & M. Kleiss L.T.V. Munsel

HD8 25+
1 F. de Bresser & S. Emmen L.T.V. Munsel
2 M. Huijberts & C. den Ouden D'Oggelen/De Peppelieren

GD7 25+
1 Meijden, Mirte van der+Kurstjens, Tom L.T.V. Munsel
2 Simons, Maartje+Rooy, Eddy de L.T.V. Munsel

DD7 25+
1 M. de Kuijper & N. van Roosmalen L.T.V. Munsel
2 E. van Esch & C. de Jong L.T.V. Die Braecke

HD7 25+
1 T. Kurstjens & D. van der Meijden L.T.V. Munsel
2 J. Maas & B. Robben L.T.V. Munsel

GD6 25+
1 MJ. Pijnenburg & W. van Bragt D'Oggelen
2 A. van Beers & B. Veenstra L.T.V. Munsel

DD6 25+
1 A. van Hest & B.Jansen LTV de Merletten
2 E. Lourens & B. vd Ven L.T.V. Munsel

HD6 25+
1 N. Ossenblok & O. Voermans L.T.V. Munsel
2 D. van der Meijden & A. vd Weide L.T.V. Munsel/D'Oggelen

GD5 25+
1 A. van Beers & W. Mosink L.T.V. Munsel
2 J. van Osch & J. Rath L.T.V. Munsel

DD5 25+
1 C. Paardekooper & M. vd Wouw L.T.V. Die Braecke
2 M. Gutierrez & I. Peijnenburg LTV de Merletten/De Peppelieren

HD5 25+
1 W. Mosink & E. van de Wetering L.T.V. Munsel/T.V. De Coevering
2 S. Hoevenaars & J. vd Laak L.T.V. Munsel

Oefenterrein politiehondenvereniging geopend

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Politiehondenvereniging 'Wacht u voor de hond' opende zaterdag haar nieuwe oefenterrein aan de Bosscheweg in Boxtel. Baasjes gaven met hun honden verschillende demonstraties van onder andere volgen, springen en zoeken van kleine voorwerpen.

Het meest spectaculair van de dag was het stelwerk, waarbij de jongen politiehonden in opleiding zich vastbijten in pakwerkers. Tientallen liefhebbers kwamen een kijkje nemen op het nieuwe terrein waar de hondenvereniging zich presenteerde.

Dames Ducks weer op scherp gezet

Boxtel - Met nul punten tegen in de competitie dachten de Boxtelse dames de punten afgelopen zondag gemakkelijk binnen te halen. Niets bleek echter minder waar. Tot aan de zesde inning stonden de dames achter en was de stand 2-4.

Ducks had moeite met de pitching van Wizards of Boz. Door de juist eenvoudige pitching liet Ducks zich verleiden tot het willen slaan van verre honkslagen in het outfield. De wind bood echter veel weerstand waardoor iedere verre klap zich omzette in een eenvoudige vangbal.

Maar de Boxtelse dames werden bijgestaan door debuutspeelsters Stacey van de Ven en Marthe Schriemer, die knap spel lieten zien. Met twee honken bezet wist Stacey van de Ven in de zesde inning een knappe driehonkslag te slaan. Een mooie primeur voor deze jonge speelster. Ook de andere dames wisten in deze inning de verleiding te weerstaan en haalden met beheersing de benodigde punten binnen. Eindstand: 8-4. Een spannende wedstrijd waarmee de dames van Ducks weer op scherp zijn gezet.

Heren Ducks zetten winstreeks voort

Boxtel - Zaterdag 20 juni speelde de herenformatie van Ducks een uitwedstrijd in Utrecht, tegen Domstad Dodgers. De Boxtelaren zetten hun winstreeks voort en wonnen met 6-8.

Ducks zette direct de toon door in de eerste inning te profiteren van een twee honkslag van Remco van Nistelrooij gevolgd door een honkslag van Jan van der Wielen, waarop Van Nistelrooij kon scoren. De Dodgers lieten het er niet bij zitten en wisten tweemaal tot scoren te komen, een keer door een fout en een keer door een goedgeplaatste honkslag. Ducks reageerde hierop door in de daaropvolgende inning tweemaal te scoren en voorbij hun tegenstander te komen. De tussenstand bedroeg 2-3.

Werper Jeroen van Nes kwam wederom sterk voor de dag en wist Domstad in toom te houden door dominant op te treden op de juiste momenten. Pas in de zevende inning kwam de formatie uit Utrecht weer tot scoren door sterk slagwerk. Daarentegen had Ducks er geen gras over laten groeien. Door de startend werper van de Dodgers hard te raken was de voorsprong uitgebreid naar 3-6. Ducks sloeg in de achtste inning nog twee keer toe op een mooie honkslag van Jan van der Wielen, die daarna fout verwerkt werd door de middenvelder van Utrecht waardoor Van der Wielen door kon naar het derde honk.

In de negende inning werd het nog even spannend. Aflossend werper Max Denteneer werd goed geraakt en door een paar honkslagen en een tweehonkslag scoorden de Dodgers maar liefst drie maal. Denteneer herpakte zich en gooide het slot op de deur, met een eindstand van 6-8. Beste slagman aan de zijde van Ducks was Remco van Nistelrooij met 3 uit 5, slaggemiddelde 0.600.

Zwoele temperaturen tijdens Summer & Sweat Party

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Sporthal De Braken stond zaterdagmiddag en -avond even helemaal in het teken van Zumba, een populair fitnessprogramma dat gebaseerd is op Latijns-Amerikaanse dans zoals de salsa, merengue, axé, samba en cumbia. Ruim 250 liefhebbers en fanatiekelingen kwamen vanuit geheel Europa naar Boxtel om deel te nemen aan de vijf uur durende Zumbaparty.

Organisator Dansstudio Denziz had alles uit de kast gehaald om er een geslaagd evenement van te maken. Grote bekende namen uit de Zumbawereld werden ingevlogen voor diverse workshops. Bij de opkomst van de Belgische Steve Boedt ging de zaal compleet uit zijn dak. De instructor bleek zaterdag opnieuw razend populair te zijn bij de sporters die zijn moves en passen fanatiek probeerden te volgen.

Gezellig Kloppelierentoernooi zit er weer op

Afgelopen drie weken is bij tennisvereniging De Peppelieren in Liempde het jaarlijkse Kloppelierentoernooi gehouden. Dit is een onderling gezelligheidstoernooi waarbij de leden op basis van hun rating aan elkaar worden gekoppeld.

De eerste twee weken werd er in één poule gespeeld, waarna iedereen ofwel doorging naar de A-sheet voor de prijzen ofwel naar de B-sheet voor de handdoeken. Zondag 21 juni zijn de finales gespeeld (zie sportuitslagen). Voor vele is dit het gezelligste toernooi van het jaar.

Vol programma tijdens eerste Boxtelse Sportgala

Boxtel - Op zaterdag 27 juni vindt in de aula van het Jacob Roelandslyceum (JRL) het allereerste Boxtelse Sportgala plaats. Niet alleen worden hier dan alle kampioenen uit de gemeente gehuldigd, ook worden aan het eind van de dag de sportjunior (jongen/meisje), sportvrijwilliger, trainer/coach, sportvrouw, sportman en het sportteam van het jaar bekendgemaakt.

Al ruim een half jaar is de Boxtelse Sportraad, onder leiding van voorzitter Eric Peeters, bezig met de organisatie van dit unieke evenement. Met behulp van in totaal twintig vrijwilligers is er een mooi programma in elkaar gezet. De dag gaat om 15.00 uur van start met het huldigen van de jeugdkampioenen. Alle jeugdteams of individuele sporters die het afgelopen jaar kampioen zijn geworden in hun klasse zijn hiervoor uitgenodigd en zullen door de wethouder van sport, Herman van Wanrooij, in het zonnetje worden gezet.
Deze ceremonie duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Om 19.30 uur gaan de deuren van het JRL vervolgens weer open voor het avondprogramma, dat verdeeld is in twee blokken. Als eerste zullen de senioren gehuldigd worden. Het tweede deel van de avond zal in het teken staan van de verkiezing voor Boxtelse sporters van het jaar. De afgelopen weken heeft het publiek kunnen stemmen op de genomineerden. De winnaars in de categorieën sportjunior (jongen/meisje), sportvrijwilliger, trainer/coach, sportteam, sportvrouw en sportman zullen deze avond bekend worden gemaakt door onder meer Erik Verboom, Boxtelaar en coach van het eerste herenteam van HC Den Bosch.

Het geheel zal muzikaal worden omlijst door de Aggemarvanhuisaf Band. Deze muzikanten zullen ook tijdens de afterparty, die volgt op het officiële gedeelte, de sfeer er flink in houden. Iedereen is welkom om dit bijzondere gala bij te wonen. De toegang is gratis. Degenen die niet in staat zijn om naar het Jacob Roelandslyceum te komen, kunnen afstemmen op Omroep Dommelland, dat live verslag zal doen van de feestelijkheden. Voor meer informatie kun je terecht op www.facebook.com/boxtelsesportraad.

Tabitta sluit seizoen formidabel af met drie Nederlandse Kampioenen

Boxtel - Na de Nederlandse Kampioenschappen turnen op het hoogste niveau van afgelopen weekend in Ahoy Rotterdam, heeft Tabitta er maar liefst drie Nederlands Kampioenen bij. Ook twee keer zilver en twee keer brons gingen mee terug naar Boxtel.

Op zaterdag mocht Floor de Wolf turnen voor het Districtsteam van Zuid-Nederland. Hier streed ze tegen de teams met jonge talenten van de overige vier districten. Het combinatieteam presteerde goed, de turnsters behaalden achter het team uit Heerenveen een mooie tweede plaats.

Voor de zondag was Tabitta met ruim 75 supporters afgereisd naar Ahoy, voor de landelijke toestelfinales. Het was een zenuwslopende, maar zeer ook succesvolle dag. Jeugdturnster Nienke Langenhuizen sprong de sterren van de hemel en werd Nederlands Kampioen op sprong. De brugfinale was zeer spannend, tot de laatste turnster stond Nienke ruim aan kop. Echter, één turnster uit Almelo bleek net iets beter en ging er met de titel vandoor. Nienke mag echter zeer trots zijn op het landelijk zilver.

Op de brug waren maar liefst drie van de acht finalisten bij de pupil 2 N1 lid van Tabitta. Het was een spannende strijd. Donna van Wijgerden haalde alles uit de kast en werd hier de Nederlands Kampioen 2015. Shadé van Oorschot turnde een strakke oefening en pakte de bronzen bondsmedaille mee. Mees van Abeelen zat ook zeer dicht bij het podium, ze eindigde op een vijfde plaats in de Nederlandse top. Op balk turnde Shadé een zeer stabiele balkoefening met een puntenrecord in de N1 voor Tabitta. Deze score was helaas 0,034 te weinig voor een medaille, wat de prestatie er niet minder om maakte. Mees van Abeelen turnde ook de balkfinale, maar doordat ze een val moest incasseren, eindigde ze op de achtste plaats. In de sprongfinale waarin de scores zeer dicht bij elkaar lagen eindigde Tabitta's sprongkanon Lieke van Hal op de zevende plaats.

Bij de pupillen 1 N1 kwamen Floor de Wolf en Mijke Jansen in actie. Floor behaalde na haar prachtige oefening op de evenwichtsbalk een monsterscore en werd hiermee dan ook de nieuwe Nederlands Kampioen. Op brug maakte ze een foutje, maar toch wist ze nog vierde te worden. Mijke kon op de balk haar zenuwen niet in bedwang houden, maar was daarentegen zeer krachtig op de onderdelen sprong en vloer. Op sprong behaalde ze met de derde plaats haar eerste bronzen bondsmedaille. Op vloer maakte ze het spannend, ze eindigde met maar 0,1 punt van het podium.

Het is wederom een bijzonder succesvol seizoen voor Tabitta met in totaal vijf Nederlands Kampioenen, vier zilveren en twee bronzen bondsmedailles. Het blijft verbazingwekkend hoe zo'n kleine club uit Boxtel zoveel kan betekenen in het Nederlandse turnen.

Jacques van Loon Nederlands Kampioen driebanden klein 2e klasse

Foto: Jacques van Loon

Boxtel - Op donderdag 18 juni heeft Jacques van Loon, lid van Biljartvereniging 't Ivoor, het Nederlands Kampioenschap veroverd. Hij behaalde zijn titel in de discipline driebanden klein 2de klasse dag-competitie.

Foto: Jacques van Loon
Foto: Jacques van Loon
Nederlands kampioen Nienke Langenhuizen Foto: Sandra Janssen

Van Loon moest in Leusden, waar deze wedstrijden werden gespeeld, drie keer aantreden, wat resulteerde in twee keer winst en een remise. Hij maakte zestig caramboles in 96 beurten. Ook zijn moyenne van 0,645 was ruimvoldoende om rechtstreeks te promoveren naar de 1ste klasse en de hoogste serie van het toernooi op zijn naam te zetten. De winst van Van Loon kwam voor velen als een grote verrassing, aangezien hij pas een jaar lang bij 't Ivoor met driebanden bezig is.

Dirk Habraken Liempds Kampioen judo 2015

Foto: Mark van der Pol

Liempde - Voor de 54e keer werden zaterdag de 'Cor van Dijk Liempdse Judokampioenschappen' gehouden in de gymzaal van De Oversteek. De nestor van Judo Club Liempde, Cor van Dijk, reikte de prijzen zelf uit. Er was veel belangstelling van familie en vrienden voor de judokwaliteiten van de deelnemers, een mooie gelegenheid om ook geld in te zamelen voor de 'SamenLoop voor Hoop'.

Dirk Habraken wist nipt algemeen Liempds Kampioen judo te worden, door in de klasse 'alle categorieën' de meeste punten te behalen. Daarnaast werd hij ook in zijn eigen gewichtsklasse kampioen. Hij sleepte de Ben Spelbrink-bokaal in de wacht, een wisselbeker waar ieder jaar om gestreden wordt. Een mooie afsluiting voor de judoka, die op veertigjarige leeftijd heeft besloten om te stoppen met deelname aan wedstrijden.

Naast het mooie judo was er ook tijd om twee judoka's in het zonnetje te zetten. Gijs de Wit werd uitgeroepen tot judoka van het jaar. Dit voor zijn tomeloze inzet en plezier voor de sport. Gijs staat twee keer per week zijn mannetje tijdens de training tussen veelal grotere judoka's. Daarnaast is hij een fanatieke wedstrijdjudoka, een echt voorbeeld. Ook Bjorn van Rooij stond even in het middelpunt. Al twintig jaar lang is hij een trouwe hulp op de judomat in Liempde. Iemand waar de club op kan bouwen en die zich kan inleven in de jeugd judoka's. Hiervoor kreeg hij de Vrijwilliger van het jaar prijs uitgereikt, uit handen van de voorzitter.

Kijk voor de volledige uitslag van 'De Cor van Dijk Liempdse Judokampioenschappen' op www.mooiboxtel.nl.


20 / 20

25 juni – 31 juli

Videogames Expo
Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

Donderdag 25 juni

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 26 juni

KBO Liempde; accordeonconcert
19.00 uur, De Kloosterhof, Liempde

27 - 28 juni 2015

Beeldend Bosrand
11.00- 17.00 uur, Bosrand 1, Boxtel

Beachbreak Volleybaltoernooi
10.00 uur, Markt, Boxtel

Zaterdag 27 juni

Sportgala
15.00 – 17.00 uur, huldiging jeugd
20.00 – 22.00 uur, huldiging senioren en genomineerden
22.00 – 23.30 uur, afterparty
JRL, Grote beemd 3, Boxtel

Zondag 28 juni

Tweedehands Markt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Country Line Dance
13.30 uur, Café De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Maandag 29 juni

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 1 juli

Cultuurhistorische rondleiding Molenroute
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36 en Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 2 juli

KBO organiseert dagtocht naar de Veluwe
08.00 uur, Vertrek vanaf vier verschillende plaatsen in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel

Symposium over afval
15.00 uur, Gemeentehuis, Raadzaal, Dr van Helvoortstraat 1, Boxtel

Binnendommeltjestocht
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36 en Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 3 juli

50 jaar De walnoot
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zaterdag 4 juli

Open Dag Gastouderopvang De Biggetjes
10.00 uur, Knuistenkoepel 4a, Boxtel

Expositie van cursisten
11.00 uur, De Ruimte, Selissen 6a, Boxtel

Zondag 5 juli

Expositie van cursisten
11.00 uur, De Ruimte, Selissen 6a, Boxtel

Terrasconcert 't Brukels Muziekske
13.30 uur, Café Het Renpaard, Esschebaan 16, Boxtel

Live optreden van Sixback Tributeband
15.00 uur, Dok12, Markt 12, Boxtel

Maandag 6 juli

Mantelzorger? Neem deel aan de klankbordgroep
14.00 uur, Gemeentehuis, Markt 1, Boxtel

Woensdag 8 juli

Open Coffee 't Groene Woud komt naar D'n Daalder
09.00 uur, D'n Daalder, Bosscheweg 107, Boxtel

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondrondleiding Heilig Hartkerk
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36 en Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel

Donderdag 9 juli

Cultuurhistorische avondrondleiding Kasteel Stapelen
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36 en Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel

Theatervoorstelling 'Stilte op Locatie'
20.00 uur, Café 't Renpaard, Esschebaan 16, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 10 juli

Presentatie duo-fiets vrijwillige thuishulp
14.30 uur, ContourdeTwern, St Ursulagebouw, St Ursula 12, Boxtel

Zondag 12 juli

Theatervoorstelling 'Stilte op Locatie'
20.00 uur, Café 't Renpaard, Esschebaan 16, Boxt

Maandag 13 juli

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 15 juli

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cultuurhistorische rondleiding St Petrus Basiliek
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36 en Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel

Donderdag 16 juli

Zomeravondrondleiding Stationskwartier
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36 en Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel

Praise & Worship - avond
19.00 uur, St Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 17 juli

Softbal Interland Oostenrijk – Groot Brittanië
16.00 uur, JRC Ducks, Voetboog 20, Boxtel

Zondag 19 juli

Disco M'n Bruur
16.00 uur, Partycentre De Comsche Hoeve, Stationsstraat 46B, Boxtel

Woensdag 22 juli

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravond rondleiding Heilig Hartkerk
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36 en Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel

Donderdag 23 juli

Cultuurhistorische rondleiding Molenroute
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36 en Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zondag 26 juli

Jaarlijkse Braderie
10.00 uur, Recreatiepark Dennenoord, Dennendreef 5, Boxtel

Zomeravondrondleiding Stationskwartier
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36 en Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel

Maandag 27 juli

Kaarten Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 29 juli

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Binnendommeltjestocht
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36 en Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel

Donderdag 30 juli

Cultuurhistorische rondleiding St Petrus Basiliek
18.50 uur, Vertrek vanaf de VVV, Markt 36 en Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

1 – 3 augustus

Kermis
Centrum, Liempde