DeMooiBoxtelKrant

6 juli 2016

DeMooiBoxtelKrant 6 juli 2016


1 / 16

Foto: Hans van Doorn

Peter en de Wolf van Boxtel's Harmonie is een ware traktatie

Boxtel - Boxtel's Harmonie trakteerde de Boxtelse jeugd en hun ouders en grootouders, afgelopen week tot vier keer toe op een gratis uitvoering van Sergej Prokofjevs 'Peter en de Wolf'. Het in grote getale toegestroomde publiek genoot van de schitterende klanken van dit wereldberoemde muzikaal sprookje dat op bijzonder leuke wijze werd verteld door Jos Vervoort. Bovendien was het concert voorzien van een meeslepende choreografie die werd uitgevoerd door jonge dansers. Met name de kinderen, die heerlijk op kussens op de voorste rijen zaten, werden hierdoor volledig het verhaal ingetrokken.

Onder leiding van het prachtig vogeltje (Lotte Timmermans) en de boze wolf (Ranil van Peperstraten) brachten de eend (Merle van Laarhoven), de kat (Iris Krimp), grootmoeder (Lenne van Laarhoven) in plaats van grootvader, de jagers (Chiem van den Biggelaar en Teun van Beers) en natuurlijk Peter (Pepijn Heunen) het klassieke sprookje al dansend tot leven, op de door Boxtel's Harmonie prachtig uitgevoerde muziek. Hierbij werd elk personage door een of meerdere muziekinstrumenten vertolkt; het rondvliegende vogeltje door de dwarsfluit, de sierlijke kat door de klarinet en de moedige eend, die heelhuids doorgeslikt door de wolf rampzalig aan haar einde komt, door de hobo. Peter, die zich tegen de zin van zijn grootmoeder (fagot) toch buiten het tuinhek waagt, wordt weergegeven door de lichte klanken van de klarinetten en bariton. De stoere jongen weet de wolf, muzikaal gesymboliseerd door de dreigende hoorns, met een lasso te vangen en zo te redden van de jagers (pauken en grote trom) door hem in triomfantelijke optocht naar de dierentuin te brengen. Met de nog kwakende eend in zijn buik.

Foto: Hans van Doorn

Lees verder op pagina 9.

Gestolen graafmachine leidt naar Liempdse woning vol vuurwapens

Liempde - In een onderzoek naar heling hield de politie woensdagochtend 29 juni rond 4.30 uur een 49-jarige man en een 52-jarige vrouw uit Liempde aan. In de woning van het tweetal werden meerdere vuurwapens en gestolen spullen aangetroffen.

Even daarvoor gingen agenten af op een melding dat op een locatie in het buitengebied van Liempde een gestolen graafmachine zou staan. Het voertuig zou gestolen zijn in België, maar was voorzien van GPS. In een woning op die locatie waren een man en een vrouw aanwezig. De gestolen graafmachine werd inderdaad aangetroffen in de loods bij de woning, waarop de bewoners werden aangehouden.

Tijdens een doorzoeking van de woning en diverse loodsen op het terrein werden veel spullen aangetroffen. Van een flink deel daarvan heeft de politie het vermoeden dat ze van diefstal afkomstig zijn. Het gaat onder meer om elektrisch gereedschap, een motor, een vrachtwagen en meerdere aanhangers. In de woning werden verder tientallen horloges gevonden, waarvan een aantal was voorzien van prijskaartjes. Alle reden voor de politie om dit verder uit te zoeken. Dit geldt ook voor de vondst van diverse kentekenplaten.

Vuurwapens
Bij een doorzoeking van de panden stuitte de politie ook op de een flinke hoeveelheid wapens. In totaal werden negen vuurwapens gevonden, waaronder een doorgeladen revolver, een doorgeladen pistool en een geweer. Experts van de politie hebben de spullen meegenomen voor onderzoek.

In het kader van integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit is onder meer de gemeente Boxtel betrokken bij het onderzoek. Onderdeel van de integrale aanpak is namelijk de bestuurlijke aanpak. De burgemeester van Boxtel overweegt bestuursrechtelijke maatregelen te nemen. Naast de gemeente is ook de Belastingdienst ingeschakeld. Die doet onder meer onderzoek naar een flinke hoeveelheid administratie die in Liempde in beslag is genomen.

De verdachten zitten vast voor verder onderzoek.

Vrijwilligerssteunpunt ContourdeTwern zoekt vrijwiligers

Boxtel - Het Buro Nieuwkomers staat komend jaar voor een stevige klus. Er komen statushouders naar Boxtel die veel begeleiding nodig hebben op weg naar een zelfstandig bestaan in hun nieuwe land.

Betrokken, maar tegelijk nuchter ingestelde vrijwilligers zijn hiervoor onmisbaar. Zo zoekt het Buro stevige begeleiders die gezinnen vooral de eerste tijd intensief wegwijs maken. Dat varieert van het herkennen van belangrijke post tot het shoppen voor tweedehands witgoed.

Er zijn tolken nodig, vooral in de Arabische taal, die op oproepbasis kunnen assisteren.

Twee keer in de week, op maandag van 13 tot 15 uur en op dinsdag van 16 tot 18 uur, is er spreekuur bij het Buro in het Ursulagebouw. Nieuwkomers kunnen er terecht met vragen over bijvoorbeeld school, medische zorg, financiën en wetgeving . Hiervoor zijn uitpluizers nodig die het juiste antwoord vinden. Kandidaten krijgen een training en kunnen terugvallen op de kennis bij het Buro Sociaal Raadslieden.

En er is behoefte aan een extra budget-coach die de statushouders helpt hun huishoudboekje evenwichtig te beheren, aan chauffeurs voor hand- en spandiensten en een administratief medewerker.

Meer weten over deze of andere vacatures? Bel dan op maandag, dinsdag of donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt via 0411 - 655899. Of mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.

VVV-zomeravondrondleidingen langs cultuurhistorisch Boxtel

Boxtel - Deze zomer kunnen liefhebbers tot en met donderdag 25 augustus genieten van zes verschillende avondwandelingen door Boxtel. De wandelingen, onder begeleiding van een VVV-gids, voeren langs diverse kenmerkende historische facetten van het dorp.

De rondleidingen kosten 2 euro per persoon en beginnen om 19.00 uur. Alle routes vertrekken vanaf de binnenplaats van het VVV-kantoor aan de Markt, met uitzondering van de Breukelentocht, die start om 19.00 uur bij de Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat.

Programma zomeravondrondleidingen
Route Sint-Petrusbasiliek: 6 juli, 21 juli en 17 augustus
Route Kasteel Stapelen: 13 juli, 28 juli en 11 augustus
Molenroute: 27 juli
Binnendommeltjestocht: 20 juli en 4 augustus
Route Stationskwartier: 7 juli, 3 augustus en 18 augustus
Breukelentocht: 14 juli, 10 augustus en 25 augustus

Wandelaars die graag mee willen lopen, kunnen zich aanmelden bij VVV Boxtel, Markt 36, telefoonnummer 0411-685443 (bij geen gehoor: 06-22562001), of zorgen dat zij vóór 19.00 uur aanwezig zijn bij de VVV of de Heilg Hartkerk. Een e-mail sturen kan ook: rondleidingen@vvvboxtel.nl.

Buiten deze tijden verzorgen de VVV-gidsen het hele jaar door dorpsrondleidingen die je kunt bespreken bij de VVV.

Dienstencentrum De Kloosterhof ook tijdens vakantieperiode geopend

Liempde - Ook in de maanden juli en augustus is Dienstencentrum De Kloosterhof in Liempde normaal geopend. En dus kunnen liefhebbers elke werkdag in de eetkamer van het centrum terecht voor een warme maaltijd.

Mensen die gezellig mee willen eten, dienen zich wel uiterlijk één dag van te voren vóór 10.00 uur aan te melden bij een van de beheerders. Dat kan per telefoon op nummer 0411 631651 of per e-mail via beheerder@stg-bol-liempde.nl.


KBO-activiteiten

Foto: Sandra Engels

Donderdag 7 juli        Dagtocht naar Rotterdam        8.45
                Handwerken in de Orion        13.30
Vrijdag 8 juli        Rikken en jokeren in De Adelaar        13.30
Maandag 11 juli        Koersballen in De Orion        14.30
Dinsdag 12 juli        Biljarten in De Walnoot        13.30        
                Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                Kienen in De Adelaar        14.00

Luissel en Uilenbroek laten zien: wij waken met BuurtpreventieApp

Mariëlle van Alphen en Mark Buijs onthullen het WhatsApp Buurtpreventiebord bij de Willibrorduskapel op Luissel. Foto: Mariëlle van Alphen

Boxtel - Een half jaar geleden riepen de buurtbewoners van Luissel en Uilenbroek een BuurtpreventieApp in het leven, om elkaar direct te kunnen waarschuwen bij opvallende en verdachte zaken. Woensdag onthulde buurtbewoonster Mariëlle van Alphen samen met burgemeester Mark Buijs een van de drie WhatsApp Buurtpreventieborden die geplaatst zijn, om de aanwezigheid van de WhatsAppgroep voor iedereen duidelijk zichtbaar te maken.

"De directe aanleiding is het aantal geconstateerde inbraken op Luissel en Uilenbroek in het recente verleden", zo laat Van Alphen weten. "Door landelijke bezuinigingen is het aantal politiekrachten in Brabant afgenomen, waardoor wij vermoeden dat het aantal criminelen dat naar Brabant komt stijgt. De bezetting van de politie in een buitengebied is dan ook automatisch minder en de kans op criminaliteit vermoedelijk groter." Mariëlle wijst erop dat de buurtbewoners door de BuurtpreventieApp extra alert zijn en zich hierdoor ook veiliger voelen. Natuurlijk is verstandig gebruik van de app hierbij een vereiste: "Belangrijk is wel dat alleen verdachte zaken gemeld worden, zodat ook iedereen weet dat wanneer er een bericht in de groeps-app verstuurd wordt, er extra alertheid vereist is."

De geplaatste borden, zijn niet de eerste WhatsApp Buurtpreventieborden in Boxtel, maar wel de eerste die gefaciliteerd worden door de gemeente, die de WhatsAppgroepen op deze manier graag wil ondersteunen. Op Zandvliet zijn op initiatief van de bewoners eerder ook preventieborden geplaatst.

Olympische plak voor Inge en Dennis

Boxtel - Sinds dit weekend is de gemeente Boxtel twee Olympisch kampioenen rijker. Dennis Wennekes (32) en Inge Hogenboom (26) behaalden respectievelijk een zilveren en bronzen plak op de Special Olympics Nationale Spelen. Die vonden afgelopen weekend plaats in Nijmegen en omgeving.

Vrijdag werden de spelen officieel geopend met een ceremonie door het Goffertstadion van NEC en het ontsteken van de Olympische vlam. Zaterdag en zondag namen de ruim 3500 sporters met een handicap deel aan de wedstrijden.

Totaal onverwachts stonden beide Boxtelaren zondagmiddag met een medaille in hun handen op het podium. Dennis behaalde een zilveren plak in het gemengd dubbelspel en Inge haalde in het gemengd damesspel de bronzen plak binnen, allebei bij het tennis. Naast tennis, dat door 200 sporters werd beoefend, kwamen atleten uit in enkele tientallen andere sporten.

Voor Dennis en Inge is het de eerste keer dat ze deelnamen aan het toernooi. "We hebben ons eigenlijk niet echt voorbereid. Gewoon onze trainingen en af en toe een toernooi spelen", aldus Dennis. "Ik heb vooral geoefend op de aandachtspunten zoals het serveren", vult Inge hem aan. Het doel voor Dennis was vooraf duidelijk, een medaille. "Ik was met brons al enorm blij geweest, maar een zilveren medaille is echt geweldig." Inge had vooraf niet gerekend op een podiumplaats, maar vooral door haar sterke optreden op zaterdag wist zij uiteindelijk een bronzen medaille in de wacht te slepen.

Tips voor andere sporters hebben de twee toptalenten uit Boxtel wel. Inge: "Je moet er gewoon helemaal voor gaan." Volgens Dennis gaat het vooral om de rust. "Probeer in de wedstrijd de rust te bewaren, anders ga je alleen maar slechter spelen. Je moet je vooral niet druk maken over de randzaken waar je toch geen invloed op hebt." "Het gaat om het plezier en als je dan wint dan is dat mooi meegenomen", vult Inge aan.

Kunst Stichting geeft € 190.000 subsidie terug aan gemeente

Boxtel - Het bestuur van Kunst Stichting Boxtel (KSB) overhandigde woensdag een symbolische cheque ter waarde van 190.000 euro aan burgemeester Buijs. Dit bedrag is afkomstig van subsidie die door de gemeente aan de stichting is verstrekt. De stichting geeft het bedrag 'terug' aan de gemeenschap, omdat er op de korte termijn geen overeenstemming is over waar het geld aan besteed moet worden.

Gerard Schraverus, voorzitter van Kunst Stichting Boxtel, liet weten dat hij er zeker van wil zijn dat het aan de burgemeester overhandigde bedrag in de toekomst ten goede komt voor 'Kunst van en voor Boxtel'. De burgemeester gaf aan dat dit zeker het geval is. Zowel de stichting als de gemeente zien het vrijgekomen bedrag graag terugkomen in deze vorm voor de gemeenschap van Boxtel.

Het bedrag belandt vooralsnog in de algemene reserve van de gemeente voordat er een nieuwe bestemming voor gezocht wordt.

Sportkampioenen gehuldigd tijdens Sportgala

Sportploeg van het jaar RKSV Boxtel Jongens A1. Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Zaterdagavond werden de sportkampioenen van Boxtel in het zonnetje gezet. Na de huldiging van de jeugdkampioenen op de Markt op 11 juni, mochten nu de volwassen en jonge sporthelden vanaf 16 jaar een beker en oorkonde in ontvangst nemen bij Grand Café Rembrandt.

Zwemster Iris van der Aa werd uitgeroepen tot sportjunior van het jaar bij de meisjes, bij de jongens werd dat motorcrosser Kay Karssemakers, hockeyer Sjef van Geel werd tot sportman van het jaar benoemd en de voetbalploeg RKSV Boxtel Jongens A1 ging er met de titel sportteam van het jaar vandoor.

Inge Hogenboom en Dennis Wennekes beleefden afgelopen weekend allebei Olympisch succes. Foto: Mark van der Pol

Kijk op www.mooiboxtel.nl voor meer foto's.

Maria Theresiastraat

Foto: Monique Fick

Tussen Baandervrouwenlaan en Van Cronenborgstraat

Maria Theresia van Horne (1725 - Parijs, 19 juni 1783), baandervrouwe van Boxtel, douairière van Filips Jozef, Prins van Salm-Kirburg te Overijse (Belgie).

Rond 1650 laat Ambrosius van Horne, heer van Boxtel en Liempde, het kasteel in Overijse, links van de toren, gedeeltelijk verbouwen door de Brusselse architect David Cannaerts. Zijn oudste zoon Eugeen Maximiliaan van Horne bekomt in 1667 de oprichting tot prinsdom der heerlijkheden van Evere en IJse onder de naam van Horne. Zo wordt Overijse een prinsdom. De tweede prins (vanaf 1709) is Filips Emmanuel van Horne.
Maximiliaan Emmanuel is vanaf 1718 de derde en tevens laatste prins van Horne. Hij is Ridder van de Orde van het Gulden Vlies. Hij huwt driemaal: de eerste keer met de Engelse lady Bruce, dochter van de graaf van Ailesbury, afstammelinge van de oude Schotse koningen. Na haar dood - zij overleeft, evenmin als de kinderen, de bevalling van een tweeling niet - huwt Maximiliaan Emmanuel de Duitse Rijksgravin Hendrica van Salm-Leuze. Zij overlijdt in 1751. Zijn derde huwelijk is met de Gravin van Gavere.
Zijn dochter (uit zijn eerste huwelijk) en opvolgster Maria Theresia van Horne treedt op 12 augustus 1742 in het huwelijk met Filips-Jozef, prins van Salm-Kyrburg. waardoor alle grafelijke, prinselijke en heerlijke titels en bezittingen, waaronder Kasteel Stapelen van de Hornes op het geslacht Salm-Kyrburg overgaan.

De prins overlijdt in 1779 en Maria Theresia in 1783. Zij wordt opgevolgd door haar zoon prins Frederik-Jan-Otto van Salm-Kyrburg. Deze laatste Heer van Overijse en laatste heer van Boxtel sterft op 23 juli 1794 op het schavot tijdens het schrikbewind te Parijs.

Bron: Vrije encyclopedie

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Gratis concert leerlingen en harmonieorkest bij De Rechter

Boxtel - De leerlingen en het harmonieorkest van de Gildenbonds sluiten donderdag 14 juli het seizoen af met een zomerconcert bij Restaurant De Rechter. Het concert is gratis en begint om 19.30 uur.

De muzikanten zullen hun klanken buiten ten gehore brengen, in een gezellige, informele sfeer. Er wordt lekker lichte muziek gespeeld die voor iedereen toegankelijk is. Vanaf het terras bij Restaurant De Rechter aan de Rechterstraat 1 kan het publiek onder het genot van een kopje koffie of een drankje genieten van deze feestelijke gebeurtenis.

Beach party Big Band Boxtel bij De Langspier

Boxtel - Op zaterdag 16 juli organiseert Big Band Boxtel 'Dutch on The Beach' bij Recreatieplas De Langspier. De gratis te bezoeken Beach parties van Big Band Boxtel hebben inmiddels een leuke traditie opgebouwd die elk jaar meer bezoekers trekt.

Ook dit jaar sluit de Big Band Boxtel, die onderdeel is van de Gildenbonds, het seizoen weer af bij het terras van De Langspier aan de Molenwijkseweg 5c. Zanggroep Con Fervore en Jordy van den Boer zullen met hun medewerking bijdragen aan de feestvreugde. Vanaf 14.00 uur wordt volgende week zaterdag van start gegaan. De toegang is gratis.

Terrasconcert popkoor Voices bij Het Wapen van Liempde

Liempde - In de mooie binnentuin van Het Wapen van Liempde geeft Popkoor Voices op zondag 17 juli een gratis terrasconcert. Van 11.00 tot 12.30 uur brengt het koor Nederlands- en Engelstalig repertoire ten gehore.

Zo kan het publiek genieten van nummers van onder anderen Guus Meeuwis, Madonna, Coldplay, Dotan, Amy McDonald en Racoon. Het koor wordt begeleid door een vierkoppig combo.
Nieuwsgierig geworden? Kom dan op zondag 17 juli naar het Wapen van Liempde, aan het Raadhuisplein 4 in Liempde. De entree is gratis. Volg popkoor Voices ook op www.facebook.com/popkoorvoicesliempde.

Boxtelse Ierse Sessie bij In den Boogert

Boxtel - Zondag 17 juli om 13.30 uur is er weer een Ierse Sessie waar liefhebbers weer voor en met elkaar muziek maken. Het publiek kan meezingen en -dansen op de Ierse, maar ook andere muziek, waaronder Brabantse liederen. Ook luisteraars zijn van harte welkom.

Muzikanten die een instrument bespelen zoals gitaar, viool, accordeon, tin whistle, bodhran, cajon, harp, trekzak maar ook andere instrumenten zijn van harte welkom. Verzoeknummers kunnen mee worden gezongen, tekstboeken zijn beschikbaar

De Boxtelse Ierse Sessie wordt elke derde zondag van de maand gehouden bij B&B In den Boogert, Oude Boomgaard 3 in Boxtel (Vanauit Boxtel richting Schijndel, de eerste weg na het viaduct linksaf). Meer informatie via www.iersesessie.nl, petervansteenderen@iersesessie.nl of 06-53851409.

Vorig jaar arriveerden de eindexamenleerlingen van het JRL in de meest uiteenlopende voertuigen bij hun gala. Foto: Hans van Doorn

Eindexamenkandidaten gaan weer op chic
Ook BHC zwaait examenkandidaten uit met gala

Boxtel - Ook dit jaar doffen de leerlingen die hun middelbare schooltijd hebben afgerond zich weer op voor hun laatste acte de présence: het eindexamen gala. Het Jacob-Roelandslyceum (JRL) kent deze traditie al vele jaren, en het publiek staat daar elk jaar rijendik om te zien in welke extravagante voertuigen en prachtige outfits de schoolverlaters hun entree op het feest maken. Het Baanderherencollege (BHC) blijft niet langer achter en kent dit jaar haar allereerste gala voor alle eindexamen kandidaten.

Vorig jaar was het bij het BHC al wel zover voor enkele tientallen leerlingen van het praktijkonderwijs; zij vierden hun eindexamen met een gala. Maar nog nooit eerder was er een gala voor alle schoolverlaters. Tot nu. Aanstaande vrijdag om 18.00 uur is het zover. Dan maken de deel nemers aan het BHC-gala op hun mooist een rondje vanaf de Bosscheweg, Mgr. Wilmerstraat, Molenstraat/Van der Voortweg naar de Baanderherenweg waar zij over de rode loper de school zullen betreden voor hun allerlaatste knalfeest als leerlingen van het BHC. Familie, vrienden en overig publiek is hierbij van harte welkom om hen feestelijk te ontvangen.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

De leerlingen van het JRL moeten nog een weekje langer wachten. Zij zullen zaterdag 16 juli in stijl van 19.00 tot ongeveer 21.00 hun opwachting maken bij hun school. Ongetwijfeld zullen er ook dit jaar vele toeschouwers klaar staan om hen welkom te heten. Tijdens de hele intocht is er live muziek van de Bigband 4Swing waarin rector Leo Spaan meespeelt.

't Struifhuis opent grote indoorspeeltuin

Liempde - Komend weekend opent pannenkoekenrestaurant 't Struifhuis in Liempde een grote indoorspeeltuin. De afgelopen tien weken is er hard gewerkt om de oude ruimte van handboogvereniging Soranus om te toveren tot een warm en gezellig restaurant met een speeltuin van vijftig vierkante meter. Eigenaar Ruud Bouwmans is enthousiast over de nieuwste aanwinst en voorziet veel plezier voor de kinderen die het restaurant bezoeken.

De serre is groter geworden, het plafond is geïsoleerd, er zijn extra deuren en kozijnen geplaatst en alles is gestucked en opgefrist. Een mooie nieuwe houten vloer zorgt dat de Bourgondische sfeer uit het bestaande restaurant is doorgetrokken tot in het nieuwe stuk. Het thema van het toestel is boederij en de kinderen kunnen klimmen, glijden of in de ballenbak. Bij het speeltoestel is ook een aantal tafels gecreëerd zodat ouders dichtbij hun spelende kroost kunnen zitten. Het toestel is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.

Zaterdag 9 en zondag 10 juli is de officiële opening van de indoorspeeltuin. Kinderen kunnen volop spelen, zich laten schminken of een eigen button maken. Dit alles natuurlijk terwijl ze genieten van een van de heerlijke pannenkoeken van 't Struifhuis.

Aanrijding A2 veroorzaakt kilometers file

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Op de A2 tussen Boxtel en Vught vond maandag aan het einde van de ochtend een aanrijding plaatst tussen een personenauto en een vrachtauto. Hierbij raakte de personenauto aan zowel de voorzijde als de achterzijde flink beschadigd en kwam tegen de rijrichting in stil te staan op de middelste rijstrook. Door deze aanrijding werden er twee rijstroken in de richting van Vught afgesloten voor verkeer zodat de hulpdiensten veilig hun werk konden doen.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Een ambulance kwam ter plaatse om de betrokken passagiers na te kijken. Er deden zich geen persoonlijke ongevallen voor. De vrachtwagen kon zijn weg zelfstandig vervolgen en een bergingsbedrijf heeft de personenauto afgesleept. Nadat de rijbanen weer schoon waren werden zij vrijgegeven door de politie. De kilometerslange file loste daarna snel op.

Lezing Jan Juffermans en Marianne Zandbergen bij nieuwe expositie MUBO

Foto: Museum Boxtel

Boxtel - Museum Boxtel (MUBO) presenteert in samenwerking met Jan Juffermans en zijn vrouw Marianne Zandbergen van 16 juli tot en met 25 september de expositie 'Rond de Aarde in 180 Objecten'. Het is een interessante en nostalgische selectie van 180 uit een totaal van ruim 1300 voorwerpen die het echtpaar heeft verzameld, geërfd, gekocht, gekregen, gemaakt en gevonden, grotendeels tijdens hun diverse reizen. Op zondag 17 juli om 11.15 uur verzorgen zij in een duo-presentatie hierover een lezing met lichtbeelden.

Aan de hand van een selectie van hun verzamelde objecten komen de verhalen achter die objecten aan bod. Natuurlijk geven Jan en Marianne een uitleg over het object, maar ook komt een mix van ontroerende, nostalgische, grappige, leerzame en interessante anekdotes aan bod. Jan, bij wie het verzamelen al vroeg begon, is een ervaren verteller, een garantie dus voor een geanimeerde ochtendlezing. Vooral tijdens hun reizen, binnen en buiten Europa, kocht het echtpaar veel objecten. Ook hebben ze in de loop der tijd veel gekregen en gevonden. Marianne bracht interessante erfstukken in en Jan werkte eerder ook als ontwerper. Zo is hun collectie uitgegroeid tot zo'n 1350 objecten, waarvan een selectie van 180 objecten uit 42 landen nu is te zien in MUBO, allemaal voorzien van korte toelichtende tekst. Een groot fotoboek en twee supplementen, met daarin een totaaloverzicht van hun verzameling, liggen ook ter inzage.

Jan Juffermans was sinds 1978 verbonden aan De Kleine Aarde, toentertijd een landelijk centrum voor een duurzame levensstijl. De laatste twaalf jaar bij De Kleine Aarde voerde hij diverse projecten met het Canadese Model van de Mondiale Ecologische Voetafdruk en kreeg daarmee landelijke bekendheid. In 2005 ontving hij de duurzaamheidsprijs van de gemeente Boxtel en in 2009 kreeg hij de Ridderorde van Oranje-Nassau. Niet zo gek dat zijn motto luidt: 'Verzamelen en niet te snel weggooien', waarmee hij de bezoekers van de expositie ook wil inspireren om tijdens hun vakanties dingen te verzamelen en mee te nemen.

De lezing start om 11.15 uur. De MUBO-deuren zijn geopend vanaf 10.45 uur, zodat iedereen op zijn gemak een kopje koffie/thee kan drinken voordat de lezing begint en een zitplaats kan bemachtigen. Tijdens de lezing is ook een koffie/thee pauze ingelast. Bij elkaar zal de lezing tot maximaal 13.00 uur duren.
De entreeprijs voor de lezing is voor volwassenen 3,50 euro en voor kinderen van 12 jaar en ouder 2 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. En dat is inclusief een bezoek aan de expositie. Graag aanmelden op info@muboboxtel.nl of op 06-16041898.


DoMus-concert met leerlingen van Eric Schoones

Myrthe van den Bogaert en Eric Schoones aan de piano Foto: Peter de Koning

Boxtel - Zo'n tien pianoleerlingen van Eric Schoones spelen volgende week woensdag, 13 juli, een afwisselend programma met muziek van Einaudi tot Beethoven.

Om 19.30 uur begint het concert met spel van een aantal jonge kinderen, waarna meer gevorderde leerlingen achter de piano plaatsnemen. Minke Wijnhoven speelt twee mazurka's van Chopin en Kinderszenen van Schumann, Guus Leufkens komt met Bach, Beethoven, Brahms, Webern en eigen werk. Samen met Patrick Tjon-En-Fa speelt Eric Schoones een sonate van Mozart. Myrthe van den Bogaert, die ook op de cd van Schoones meespeelde en die onlangs in Amersfoort nog een prijs won voor haar pianospel, brengt van Schumann 'Arabesque' en 'Blumenstück', 'Souvenirs de Paganini' van Chopin en twee delen uit de 'Petite Suite' van Debussy.
Zelf speelt Eric Schoones de sonatine van Ravel, 'Prelude' van Bach in de bewerking van Rachmaninoff en 'The Night We Called It A Day' van Keith Jarrett.

Eric Schoones is musicoloog, pianist en pedagoog. Hij geeft sinds 1992 pianoles in Boxtel en is ook als docent verbonden aan de Imola Piano Academy Eindhoven. Leerlingen van die school spelen ook komend seizoen in Boxtel. Schoones werkt verder met drie zangeressen: Carina Vinke, Kaiyi Min en Sofie Dhondt. In zijn concertlezing of circulair recital Houdbare Noten legt hij de circulaire economie uit aan de piano, in Boxtel binnenkort weer op 11 september a.s. bij MUBO (Museum Boxtel), samen met zangeres Sofie Dhondt. Ook in het najaar geeft hij een concert met Carina Vinke met onder anderen Wagner, Mahler en Strauss.

Sinds 1985 is hij actief als schrijver voor muziektijdschriften in binnen- en buitenland en hij publiceerde vijf boeken over duurzaamheid. Momenteel legt hij de laatste hand aan 'Walking up the Mountain Track', een boek over Zen Boeddhisme en muziek, door Alexander Gavrylyuk "een bijbel, een must voor alle musici" genoemd, waarin ook interviews worden opgenomen met onder anderen Christa Ludwig, Alfred Brendel, Hélène Grimaud, Maria João Pires en Janine Jansen naast bijdragen van Joyce DiDonato en Gary Peacock.

Het concert op woensdagavond 13 juli is gratis toegankelijk. Het vindt plaats om 19.30 uur op de Poolsestraat 41 in Boxtel. Informatie en reserveringen: 0411-684431 of info@ericschoones.nl.


Foto: Jan van den Boomen B.V.

Jan van den Boomen B.V. in race voor Boxtelse Ondernemers Trofee 2016

Liempde - Aannemersbedrijf Jan van den Boomen B.V. is genomineerd voor de Boxtelse Ondernemers Trofee (BOT) 2016. Het Liempdse bedrijf is één van de zestien bedrijven in de race voor deze titel. Het thema van dit jaar is 'Ondernemen met ballen'; welke ondernemer heeft met een flinke dosis lef zijn of haar onderneming tot een succes gemaakt? Je kunt Jan den Boomen B.V. naar de finale helpen door uiterlijk 11 juli via www.bot2016.nl/stemmen je stem op het aannemersbedrijf uit te brengen.

Jan van den Boomen B.V. is een gerenommeerd aannemersbedrijf dat actief is in grond-, weg- en waterbouw. Klein begonnen, maar inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige onderneming met 35 medewerkers en een vaste kern onderaannemers. De bouwbranche heeft economisch zware tijden achter de rug, maar gelukkig is Jan van den Boomen B.V. hier doorheen gekomen. "We hebben nooit opgegeven bij tegenslagen en altijd doorgebeten. We zijn steeds maar blijven doorontwikkelen om ons bestaansrecht te behouden", aldus eigenaar Jan. Dat vraagt om lef en doorzettingsvermogen. De nominatie voor de BOT is dan ook een mooie erkenning voor het werk dat is verricht. "We willen 'gewoon' blijven, maar toch iets bereiken. Het is voor ons daarom een mijlpaal dat we genomineerd zijn voor deze trofee."

Foto: Jan van den Boomen B.V.
Foto: Jan van den Boomen B.V.

Gaat niet bestaat niet!
Onder het motto 'Gaat niet bestaat niet' heeft Jan van den Boomen B.V. zich ontwikkeld tot volwaardige partner voor een breed scala opdrachtgevers. Een bedrijf dat zijn afspraken nakomt en de kwaliteit levert die wordt beloofd. Maar het gaat veel verder dan dat. "We hechten veel belang aan veiligheid en milieu", zegt Jan. "Daarnaast zijn we een gecertificeerd leerbedrijf en hebben we oog voor de toekomst van de mensen die bij ons werken. We vinden het belangrijk dat zij zich kunnen ontwikkelen door bijvoorbeeld een opleiding te volgen." Ook hechten ze als echt Liempds bedrijf veel waarde aan de gemeenschap van het dorp en omstreken, en ondersteunen ze dan ook meerdere lokale initiatieven. Denk hierbij aan DVG, Fanfare Concordia, Gilde Sint Antonius Abt, Hockeyclub Liempde en de SamenLoop voor Hoop.

Stem op Jan van den Boomen B.V.
Jan van den Boomen en zijn personeel hebben in de afgelopen jaren wel degelijk laten zien dat zij lef hebben. Een onderneming met ballen! Help hen daarom aan een plek in de finale en stem uiterlijk 11 juli via www.bot2016.nl/stemmen. Jan van den Boomen B.V. is genomineerd voor de categorie B2B (business to business). Naast B2B, bestaat ook de categorie B2C (business to consumer). Per categorie gaan de drie bedrijven met de meeste stemmen door naar de finale. De uiteindelijke winnaars worden bepaald door een vakjury en op 10 november bekend gemaakt.

'De Paden op de lanen in!' En verder heb ik geen flauw idee hoe dat liedje van vroeger gaat. Wel weet ik dat tussen 16 en 22 juli maar liefst 50.000 wandelaars letterlijk de Nijmeegse paden en lanen in zullen gaan om mee te doen aan die enorme afbeultocht die de Nijmeegse Vierdaagse heet. Ook tientallen Boxtelaren doen jaarlijks mee. Ik zeg R.E.S.P.E.C.T. Ik doe het jullie niet na. Ik kan het niet, maar ik wil het ook niet want ik heb zelf een behoorlijk gruwelijke takkehekel aan lopen. Niet dat ik lui ben, welnee. Ik fiets er lustig op los en zelfs de skates worden af en toe ondergebonden zodat de lange rooie lokken vrolijk in de wind zwieren. En ook op het podium kan ik behoorlijk stuiteren. Maar lopen? Nee… dat schiet niet genoeg op voor me.

Weet je wat ik een merkwaardig fenomeen vind? Al die mensen die op de eerste of tweede dag uitvallen omdat hun voeten vol met blaren zitten. Tssss. Ik zou toch eerst een jaar of twintig gaan oefenen en dan beginnen bij een kilometer of twee. En dan langzaam opbouwen. Maar deze mensen lijken spontaan op pad te gaan en denken dat ze wel even de 40/50 kilometer lopen op een dag. Da's nie gezond jonguh!

Nog meer respect heb ik voor al die mensen die in die tentjes naast de wegen de blaren doorprikken en mensen voetmassages geven. Yaiks… ik moet er niet aan denken om met mijn blote handen al die kromme tenen, ingescheurde nagels, volgroeide eeltknobbels, hamertenen en voetschimmellige gedeeltes te voorzien van een grondige wrijfbeurt. Ieder zijn vak mensen, maar laat mij maar een moppie zingen.

En daarom, wat ik wel prachtig vind rondom deze wandelvierdaagse zijn, je raadt het misschien al: de Vierdaagsefeesten! Anderhalf miljoen feestvierders in vier dagen tijd. Het is letterlijk carnaval in Nijmegen. En dit jaar is het extra groot feest, want de honderdste editie van de Vierdaagse is een feit. Daarvoor hebben ze zelfs een heel plein 'Vierdaagseplein' genoemd. Het moet niet gekker worden. Maar, dat gaat het wel worden! Want naast al de enorm grote namen die komen optreden zoals Jeroen van der Boom, Snollebollekes, Def Rhymz, The Common Linnets, Waylon, Ronnie Flex en vele anderen is sinds deze week ook nog geboekt, jawel: Rooie Rico XXXL. Whiehaah!

Toch ben ik er onlangs achtergekomen dat ik een ding nóg erger vind dan het lopen buiten: binnen lopen. Niet financieel hoor, dat zou ik graag eens doen, maar echt lopen. Op zo'n ding, zo'n crosstrainert. Ik heb er op zolder een staan. En veel meer dan staan heeft het ding vele jaren niet gedaan. Toen ik te horen kreeg dat we op de Vierdaagse mochten spelen dacht ik een beetje saamhorigheid te kweken met al die zwetende wandelaars en er maar eens gebruik van te gaan maken. Maar wat is dat saaaaaaai! Ik zit dus om de minuut te kijken of ik er in vredesnaam al 30 minuten op heb zitten en dat is dus 29 keer niet het geval. Bleh! Laat mij maar stuiteren en feesten op dat podium. Desnoods vier dagen lang. Iemand nog een crosstrainer nodig? Bijna geen kilometers op de teller. Desnoods kom ik hem stuiterend brengen.

KWF-afdeling Boxtel zoekt penningmeester

Boxtel - Wil je je inzetten voor KWF Kankerbestrijding en ben je geïnteresseerd in een bestuursfunctie? De KWF-afdeling Boxtel is op zoek naar een penningmeester. Neem voor meer informatie contact op met Eric van Veelen via 06-51293346. Of meld je aan via aanmelden@kwf.nl.

Ieder jaar krijgen ruim 100.000 Nederlanders de diagnose kanker. Omgerekend naar de bevolking van Boxtel zijn dat 182 plaatsgenoten per jaar. Jaarlijks helpen 75 vrijwilligers in Boxtel mee om dit aantal zo snel mogelijk naar beneden te brengen. Tijdens de KWF-collecte, die ieder jaar in september plaatsvindt, zamelden zij geld in voor kankeronderzoek, 9.000 euro in 2015.

Mijn Mooi Boxtel: Eric Brouwer

Foto: Eric Brouwer

Graag wil ik jullie mee laten genieten van deze mooie zonsondergang op de Kampina.

Kijk goed uit bij rentemiddeling

Stel je ziet een mooie spijkerbroek in de winkel. Pas je hem dan eerst, loop je nog even een rondje of ga je direct naar de kassa? Tien tegen één dat je hem op zijn minst eerst aantrekt voordat je hem koopt. Waarom hanteer je diezelfde aankoopwijze dan niet als je een voorstel tot rentemiddeling van jouw hypotheekverstrekker krijgt?

Het lijkt zo aantrekkelijk: je krijgt een aanbod van de bank om de rente te middelen. Zeker als je een aantal jaren geleden nog een hypotheek afsloot tegen een rentepercentage van bijvoorbeeld 5 procent. Dan klinkt een nieuwe voorstel je al snel als muziek in de oren. Maar is het werkelijk zo interessant? Of: kun je beter een ommetje maken? Ik raad je het laatste aan!

Niet alleen is de rente die je aangeboden krijgt meestal niet de aantrekkelijkste die op dit moment verkrijgbaar is, ook de kleine lettertjes kunnen onverwachte valkuilen bevatten. Zoals het voorstel dat Marcel en Romy ontvingen van de bank. Op het rentepercentage was in dit geval nog niet eens zo veel aan te merken, maar de kleine lettertjes bevatten een onverwacht addertje. Zouden zij ingaan op het voorstel tot rentemiddeling dan kregen zij te maken met nieuwe voorwaarden. Eén van die voorwaarden is dat er een boeterente geldt wanneer zij hun huis binnen tien jaar verkopen en de rente op dat moment lager is dan hun rente. Nu hebben zij niet direct verhuisplannen, maar tien jaar is wel erg lang. Zeker als je weet dat de gemiddelde tijd dat mensen in een huis wonen zeven jaar bedraagt. Doordat die boeterente bovendien behoorlijk hoog was, was het voorstel voor hen niet aantrekkelijk.

Maar we zien ook andere rentemiddelingsvoorstellen die stof tot nadenken geven. Zoals banken die eerst keurig de gemiddelde rente berekenen en voor deze handeling wijzigingskosten in rekening brengen. Om vervolgens het middelingspercentage ook te verhogen met 0,2 procent voor de kosten die zij maken. Dat lijkt niet veel, maar kan je gedurende de looptijd snel duizenden euro's kosten.

Tref je dit soort voorwaarden aan, wees dan op je hoede. Of beter nog: laat het voorstel tot rentemiddeling door ons beoordelen. De ervaring leert namelijk dat het vaak aantrekkelijker is om de rente af te kopen met de huidige lage rentestand. Zeker als je de boeterente uit eigen middelen kan betalen en je de rente kunt mee verhuizen naar een volgende woning.

Vervolg van voorpagina: Peter en de Wolf

Foto: Hans van Doorn

Het publiek van de uitverkochte voorstellingen was zeer enthousiast. De kinderen genoten volop van het muzikaal spektakel, zeker toen zij op het laatst werden uitgenodigd om al dansend mee te lopen in de lange optocht richting dierentuin.

Woensdag werd de voorstelling bezocht door leerlingen van de basisscholen De Hobbendonken, De Spelelier, De Beemden en de Molenwijkschool, die de voorgaande weken een bijzonder muziekproject volgden. Aan de hand van een speciale lesmethode over Peter en de Wolf kwamen ze van alles te weten over diverse muziekinstrumenten in een orkest. Ook de jeugd die de buitenschoolse opvang van de Kindertuin bezoekt, deed eraan mee.
Zondag zou er één voorstelling zijn, vrij toegankelijk voor het publiek. Hiervoor was de belangstelling echter zo groot, dat er een extra voorstelling werd ingelast, die ook snel was volgeboekt. Boxtel's Harmonie heeft met deze geweldige voorstelling duidelijk voorzien in een behoefte, en het is te hopen dat ze dat in de toekomst nog veel vaker gaan doen.

Kijk voor meer informatie op www.boxtelsharmonie.nl. Meer foto's vind je op www.mooiboxtel.nl.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Geslaagden tweede tijdvak

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Bekijk hier het complete overzicht van alle middelbare scholieren die in Boxtel in het tweede tijdvak geslaagd zijn.

Baanderherencollege
Theoretische leerweg
Marco Beerendonk
Calvin Pennings
Stef van Weert
Maud van Weert
Jelle Hodzelmans

Basisberoepsgerichte leerweg
Manuela Quevedo
Rick Vorstenbosch
Beyza Bademoglu

Kaderberoepsgerichte leerweg
Jenthe van Brunschot
Youri van Dulken
Jimmy Hoste
Daan Hazenberg
Bor Lavaleije
Marcel van der Velden
Jesmée van Baaden

Jacob-Roelandslyceum
Atheneum
Tom Dekker
Tycho Paulissen
Philippe Sweep
Lieke van Brunschot
Bas van der Meer
Lobke Veldhuis

Havo
Sanja Konjevic
Naishi Kalverda
Xander Akerboom
Willeke Bekkers
Maartje Bevers
Timo Ghijsens
Vera Prevoo
Nikki Claassen
Lotte Verbruggen
Manon van Hamond
Müjgan Ekiz
Barbara Somers
Loes Vos

Kempenhorstcollege
Vmbo KBL - techniek breed

Youri Jacobs - Liempde

De redactie heeft de lijst met geslaagden met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar stelt zich niet verantwoordelijk voor mogelijke onvolledige of onjuiste aangeleverde informatie.

11 / 16

Lieve lezers,

Boxtel heeft een nieuwe doelgroep aangeboord. Er wordt niet gericht op de yuppen, niet op de vijftig plussers, niet op de jonge ondernemers. Nee, Boxtel is tegenwoordig vooral aantrekkelijk voor... mensen met een smartphone.

Apps zijn namelijk al een tijdje aan de orde van de dag. Er was een app om bij te houden hoeveel we fietsen onder de noemer Boxtel Trapt Los, er was een app die bijhield hoeveel visite-saldo we nog hadden met z'n allen, en nu is er het volgende hoofdstuk in de Boxtelse app-waanzin. Er is nu een heuse app om bij te houden welke vergunningen er allemaal zijn verleend in jouw buurt!

Bij deze app kun je op basis van je postcode lekker blieken in andermans zaken. Welke verbouwvergunningen zijn er aangevraagd voor de gezinsuitbreiding? Welke bomen worden er weggehaald om burenruzies te veroorzaken of juist te beslechten? Allemaal vragen over je buren waar je antwoord op kunt krijgen met de app 'Over Uw Buurt'. Zeer catchy getiteld, dat dan weer wel.

Ik bedoel, dit is toch niet meer normaal? Ik heb het al vaker gezegd, Big Brother is watching you. Nu hoef je zelfs de gordijnen niet meer open te doen om te blieken bij de buurtjes.

Wat dan weer níet te zien is op deze app, zijn de Boxtelse buurtroddels. Al is de smartphone nog zo snel, de roddel achterhaalt hem wel. En zeker in Boxtel. De laatste vergunningsroddel? Er schijnt een vergunninkje in de pijpleiding te zitten waar Boxtel al járen op zit te wachten! Er zou namelijk toch, na al die jaren, een ijsbaan komen in het centrum. In december dan natuurlijk. Schijnbaar zal er dan rondom Meneer Van Dommelen een hoop ijspret te vinden zijn.

Nou, als je het mij vraagt is het wel duidelijk wie die Boxtelse Ondernemers Trofee zou moeten winnen. Ik zeg: Meneer Van Dommelen! Als je dit regelt, weet je wat Boxtel wil. Niks benkske, niks kastanjeboom, een ijsbaan is wat we willen! Kun je vernieuwend zijn, maar een ouderwetse ijsbaan is toch echt de natte droom van elk Boxtels gezelligheidsdier. Ik bedoel, mijn vrienden van Markt 1 hebben het er al jaren over. En Meneer Van Dommelen doet het. In mijn ogen een topper!

Maar goed, dit typ ik allemaal terwijl ik met een schuin oog loer naar alle vergunningen die er bij mij in de buurt worden verleend. Toch wel handig, zo'n app om te blieken bij de buren. Kan ik meteen zien wie er bij mij in de straat allemaal een parkeervergunning heeft aangevraagd. Ik ben ze voor!

Nou, ik ga vast schaatsen kopen. Tot in december!

Liefs,

Bets

Foto: Heemkunde Boxtel

Bosscheweg met Villa Catharina
De weg Den Bosch-Boxtel is in 1741-1742 aangelegd door de stad 's-Hertogenbosch "recht op den toorn van Boxtel". Sinds de totstandkoming van de spoorwegverbinding met Den Bosch, in 1868, was de Bosscheweg aanzienlijk minder druk geworden dan voorheen. Pas met de komst van de auto wordt hij weer geleidelijk een drukke verkeersweg.
Villa Catharina dateert van 1899; zij was gebouwd door Jan van der Eerden uit 't Schipke, die haar noemde naar zijn zuster Cato. De huisjes aan de linkerkant - plaatselijk heette het daar 'd'n Ekster' moesten voor de omlegging van de Bosscheweg, in het midden van de jaren dertig, worden gesloopt. Op de foto is van verkeer nauwelijks sprake, maar in de verte nadert een met twee paarden bespannen wagen.

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

PvdA/GroenLinks

Foto: PVDA/GL

Halsstarrigheden?
Jazeker, halsstarrigheden. Er zijn nog steeds slordigheden en halsstarrigheden in de financiële huishouding en cultuur van de gemeente Boxtel. En die moeten er wat PvdA/GroenLinks betreft uit. Te optimistische inschattingen. Risicobeheer kan beter. Ook inkoop en aanbesteding moeten verbeterd worden. Het college heeft nu een vorm van coördinatie toegezegd, gelukkig.

Miljoenen overhevelen
Dat gebeurt al jaren: vele miljoenen van het ene jaar overhevelen naar het andere. Wel begroot maar niet gebruikt. Wel voorgenomen maar niet uitgevoerd. Dat was PvdA/GroenLinks al jaren een doorn in het oog. Immers, wat stelt een begroting dan nog voor? Wat is een besluit van de gemeenteraad dan waard? Als we een afspraak maken dan moet die ook uitgevoerd worden. Gelukkig: het college heeft nu toegezegd dit anders aan te gaan pakken.

Fiets op NS station
Bewaakte stalling vanaf een kwartier voor de eerste trein tot een kwartier na de laatste trein is allang een wens van PvdA/GroenLinks. De mogelijkheid wordt nu onderzocht, zegde de wethouder toe. We houden een proef in Bilthoven in de gaten en wellicht biedt dat mogelijkheden. Ook uitbreiding van de OV-fiets, met behulp van provinciale subsidie, is nu een bereikbare mogelijkheid geworden. Dan zijn er ook OV-fietsen beschikbaar in het weekend. Daar is de directeur van de Groene Poort heel blij mee, en hij is vast niet de enige.

Nul op de meter
Woningen bouwen en renoveren – alleen nog maar energie-nulwoningen zonder gasaansluiting. Tot 2025 moeten er in Boxtel meer dan 1300 woningen bij. Wat PvdA/GroenLinks betreft ligt hier de uitdaging voor woningcorporaties en projectontwikkelaars: duurzaam bouwen, met energiebesparing en energieopwekking. Boxtel moet dus grote stappen maken: een opgave van 145 woningen per jaar nieuwbouw, renovatie van oude woningen. We verwachten van het college niet alleen 'zachte sturing', maar ook 'harde sturing' inclusief een actief grondbeleid. Woningbouw is hét instrument om het Boxtel van de toekomst vorm te geven. We volgen de uitvoering van het college nauwgezet.

Kiosk
Gaan we de kiosk plaatsen in Oost? Onze vraag aan de wethouder heeft veel stof doen opwaaien. Reacties van buurtbewoners kwamen meteen binnen. Wat willen we eigenlijk in Oost? Echt werk maken van ontmoeting? Echt samen vorm geven aan de wijk, boven alle deelbelangen uit?

Kunst op straat
De samenwerking van de gemeente met de Kunststichting Boxtel is teneinde, 190.000 teruggeven aan de gemeenschap. Voor ons aanleiding vragen te stellen. Een gezamenlijke beslissing? Op grond waarvan? Zijn er voorbeelden te noemen? En hoe moet het nu verder?

Anja van den Einden + Nico Bulter

INbox

Foto: Hans van Doorn

'Onweer 30-31 augustus 2015
In de nacht van 30 op 31 augustus 2015 trokken er zware onweerscomplexen van zuidwest naar noordoost over Nederland. Met nam in het Rivierengebied ontstond veel schade en overlast door hevige regenval en grote hagelstenen.'

Dit is een bericht van het KNMI. Op 1 september 2015 kwam de gemeenteraad bijeen om zich een beeld te vormen van het Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (vGRP) 2015-2019. Hans Mols, die ons informeerde, gaf onder andere te kennen dat buien met een neerslaghoeveelheid van 30 millimeter per vierkante meter per uur in de toekomst geen uitzondering meer zouden zijn. Op de vraag van een van de raadsleden hoeveel er zondagnacht in Boxtel was gevallen - en het hád gehoosd! - luidde het antwoord: '18 millimeter'. Eén week later werd het miljoenenplan door de gemeenteraad vastgesteld en konden we verder, op naar een duurzaam en robuust afwateringstelsel .
Hoe minder regenwater naar de waterzuivering, hoe beter ! En daar is in het verleden al veel in geïnvesteerd.

De afgelopen tijd hebben we een nat voorjaar en begin van de zomer mogen ervaren. Zo is er op 30 juni maar liefst 50 millimeter gevallen. Dit zorgt voor extra wateroverlast. Borrelende toiletten, straten die blank staan, ondergelopen kelders, milieuvervuiling, vuil rioolwater in sloten én onnodige zuivering van schoon water. Om bovenstaand scenario het hoofd te bieden, moet meer geld aan transport en zuivering van water worden uitgegeven. Ook jij betaalt hieraan mee. Bijvoorbeeld via rioolheffing en waterschapsbelasting.

Het is goed te weten dat gemeenten, samen met waterschappen, allerlei maatregelen nemen om wateroverlast in jouw wijk te voorkomen. Daar waar het kan, legt de gemeente infiltratiepijpen in de bodem. Het water sijpelt dan door de wand van de pijp in de grond.

Maar alleen met hulp van bewoners, kan er écht een verschil worden gemaakt en daarom sporen wij de gemeente aan nog meer mensen te betrekken in de oplossingen. Het afkoppelen van het hemelwater is een vrij eenvoudige ingreep. Dat zal altijd wel wat kosten maar wij weten dat de gemeente daar graag een financiële bijdrage voor levert. Een van de dingen uit het vGRP.

Want ook al heb je zelf (nog) geen wateroverlast, de afvoer van jouw water heeft wel degelijk invloed op de wateroverlast bij anderen in de wijk. Alleen door met z'n allen anders om te gaan met regenwater kunnen we problemen voorkomen en besparen op de kosten. Onder andere door regenwater in de tuin beter te benutten. Dit kan dus door het regenwater af te koppelen.

De wijk Oost is inmiddels bijna geheel voorzien van een nieuw grondwaterstelsel. Wij zijn benieuwd naar de resultaten van de evaluatie die voor 2017 is te toegezegd. De grondwaterstand is niet laag genoeg en misschien moet de wethouder daar nog een slag maken. Maar een leemlaag van soms wel 2 meter dik blijft natuurlijk wel een probleem! En al kan INbox deze niet voor je verwijderen, wij proberen wel met de gemeente in oplossingen te denken. Nu nog een mooie zomer!

INbox wenst iedereen een zonnige vakantie!

Bekendmakingen week 27

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Achterberghstraat 10 plaatsen airconet boven aanbouw aan zijde van Speelmanstraat
De Beukums 95 rooien: 2 elzen uit voortuin
Breukelsestraat 51 plaatsen dakkapel aan achterzijde woning en plaatsen dakraam aan zijkant dak
Hoek Hezelaarsestraat - Sortestraat aanleg 2 poelen die grenzen aan Ecologische Verbindings Zone Grote Waterloop
Van Salmstraat tegenover huisnummers 46 - 62 (Spoorzone) het houden van het evenement Slowlands (muziek & food festival) van 1 tot en met 4 september 2016

Verleende omgevingsvergunningen
Breukelsestraat 2 vervangen van bestaande kozijnen
Zonnegolven 6 bouw woning met kelder

Toestemming uitweg
Hobbendonkseweg 6a voor het maken van een uitweg aan de Hobbendonkseweg

Ontwerpbestemmingsplan
Sortestraat 4a-6 De gronden van de percelen Sortestraat 4a en 6 zijn kadastraal herverdeeld. De grond achter de woningen (vanaf de weg gezien) worden toegevoegd aan het perceel van Sortestraat 4a. De kadastrale situatie komt niet meer overeen met de planologische situatie. Dit plan biedt mogelijkheden voor het realiseren van bijgebouwen.

Woonvisie 2016-2025
Op 28 juni 2016 heeft de gemeenteraad de Woonvisie 2016-2025 vastgesteld. In deze visie staan de belangrijkste opgaven en doelen voor het woonbeleid voor de komende 10 jaar.

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

GEMEENTE INFO Oud papier: 08-07 Kasteren + Onrooi + Koppenhoefstraat 09-07 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg 09-07 Munsel + deel Centrum – Breukelen 09-07 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde Gemeentehuis Boxtel Bezoekadres: Markt 1 - 5281 AT Boxtel Postadres: Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Het carillon van de Sint-Petrusbasiliek. Foto: Jo Custers

Restauratie carillon van de Sint-Petrusbasiliek wordt project van en voor Boxtel

Boxtel - Het carillon van de Sint-Petrusbasiliek wordt in de komende maanden gerestaureerd. Daar is het klokkenspel hard aan toe zeker omdat het nu helemaal stilligt als gevolg van een blikseminslag in 2011. De restauratie wordt door het bestuur van de Heilig Hartparochie opgepakt. Om voor de uitvoering zorg te dragen, is een Werkgroep Restauratie Carillon in het leven geroepen, die inmiddels aan de slag is gegaan; de taken zijn verdeeld en na de zomervakantie wordt tot concrete acties overgegaan.

De Werkgroep Restauratie Carillon bestaat vooralsnog uit voorzitter Jo Custers, Frans van den Berk, Christ van Eekelen en Fons van Heesch. De groep, die nog kan worden uitgebreid, bouwt voort op en maakt gebruik van de nota die eerdere vrijwilligers hebben opgesteld. Op basis van de te verrichten werkzaamheden zijn er subwerkgroepen samengesteld die ieder een aspect van het hele proces voor hun rekening nemen.

Naar verwachting kunnen de werkzaamheden na de zomervakantie versneld worden opgepakt, ook omdat het restauratieproject in eigen regie met hulp van een extern deskundige wordt uitgevoerd. Als de werkzaamheden op deze wijze zijn voorbereid worden er offertes gevraagd aan gecertificeerde bedrijven. Deze zullen dan wel moeten gaan samenwerken met eigen vrijwilligers, deskundige vrijwilligers die de juiste vaardigheden hebben én met docenten en leerlingen van het Baanderherencollege. Zij hebben allemaal hun medewerking toegezegd. Het wordt daarmee een project van en voor de Boxtelse gemeenschap.

Na de zomervakantie wordt ook de fondsenwerving opgezet. Ondanks enkele grote en kleine giften is er nog een behoorlijk gat tussen de beschikbare gelden en de te maken kosten. De werving gebeurt bij fondsen die daartoe onder voorwaarden bereid zijn maar ook binnen Boxtel zelf. Wil jij nu al meer weten over mogelijkheden om de restauratie financieel te ondersteunen, neem dan contact op met een van de bestuursleden.

De Werkgroep Restauratie Carillon hoopt het carillon in het voorjaar van 2017 weer in gebruik te kunnen nemen. De officiële ingebruikname staat gepland op zondag 11 juni, de dag van de Heilig Bloedprocessie.

Natuurwerkgroep Liempde ontwikkelt kleinschalig landschap in en bij de Geelders

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde verzorgt al vele jaren plantacties om het landschap in de kern van Het Groene Woud te versterken. Zo zijn er populierenacties en zijn de Liempdse grenswallen op Velder en in De Geelders beplant. Ook wordt Liempde via de jaarlijkse boomfeestdag al meer dan 27 jaar verrijkt met bomen en struiken. Samen met de partners gaat Natuurwerkgroep Liempde zich inzetten voor het terugbrengen van het kleinschalig landschap op Kasteren en in De Geelders.

Aan de Savendonksestraat in buurtschap Kasteren zijn nog late grootschalige ontginningen geweest. De gronden zijn inmiddels eigendom van Staatsbosbeheer. Deze ruime natte grensgebieden van het bosgebied De Geelders zijn ideaal om het kleinschalige Kasterense landschap weer terug te brengen. De nu aanwezige grootschaligheid is reeds op de laatste boomfeestdag aangepakt door het terugbrengen van houtwallen en solitaire bomen. Daarmee sluit het landschap nu veel beter aan op het bosgebied en op het in de directe omgeving liggende Dommellandschap. Natuurwerkgroep Liempde gaat dit als vrijwilligersorganisatie nog verder oppakken in samenwerking met eigenaar Staatsbosbeheer. Zo zullen ook de rabatten op het heitje in De Geelders een onderhoudsbeurt krijgen.
Samen met Staatsbosbeheer en collega-organisaties is Erfgoedstrategie De Geelders ontwikkeld. De Geelders is voor grote delen ook in handen van Brabants Landschap en de Marggraff Stichting. Ook daarmee wordt intensief samengewerkt, bijvoorbeeld rondom de Gasthuiskamp, eigendom van Brabants Landschap.

Natuurwerkgroep Liempde gaat haar ervaring met dit soort projecten inzetten en gaat uiteraard gebruik maken van autochtoon, dus oorspronkelijke plantmateriaal. Het landschap zal straks rijker worden, niet alleen door de planten maar ook door dieren zoals bijvoorbeeld de Grauwe Klauwier, de Wezel en Hermelijn. De financiering van dit project wordt vooral verzorgd door Streekfonds Het Groene Woud. Ook Staatsbosbeheer en de Natuurwerkgroep Liempde zelf dragen bij.
Potentiële vrijwilligers kunnen zich melden via info@natuurwerkgroepliempde.nl.

Biologische Imkerij Het Groene Woud opent dit weekend deuren

Liempde - Voor het eerst is het in Nederland mogelijk om biologische honing te oogsten. Eric van Oijen, imker van Imkerij Het Groene Woud en voorzitter van de Vereniging van Biologische Imkers, heeft zich ingezet voor de totstandkoming van de biologische regelgeving en heeft als één van de eerste imkers het certificaat verworven. Op 9 en 10 juli, beide dagen van 10.00 tot 16.00 uur, opent de imkerij aan de Hezelaarse Akkers 1 in Liempde haar deuren.

Bij biologisch imkeren komt het nodige kijken. Het belangrijkste is dat de bijen op een locatie staan met veel onbespoten bloemen, uit de natuur, uit de biologische landbouw en hopelijk ook steeds meer uit openbaar groen en eigen tuin. Op de open dagen is er uitleg over biologisch bijenhouden en uiteraard ook over de bijen, zowel de door de imker gehouden honingbij als de wilde bijen.

Eric van Oijen is bijenteeltleraar, honingkeurmeester en coördinator van Stichting Food4Bees, een stichting die zich inzet voor de verbetering van de leefomgeving van bijen en daarmee ook voor de eigen omgeving. Honing uit het nest van een bijenvolk is een weerspiegeling van hoe mensen omgaan met hun eigen nest, de aarde waarop ze leven.

Op de imkerij kun je kijken bij een natuurbouwkast en ook, goed zichtbaar achter glas, naar de bijen in een demonstratiekast. Zowel voor kinderen als voor volwassenen blijft het fascinerend om de bezige bij te zien. Biologische honing is uiteraard ook aanwezig, evenals andere bijenproducten.

Wees welkom, voor een verhaal, met een lekker hapje en drankje. En ga na afloop naar huis met een andere kijk op het voedsel dat je eet en de omgeving waarin je woont.


Iedereen geslaagd tijdens jaarlijkse Kub-examens TS Dekker

Boxtel - Dinsdag 28 en donderdag 30 juni zijn bij TS Dekker weer de halfjaarlijkse Kub-examens afgenomen. Deze verliepen zeer succesvol; alle examenkandidaten zijn geslaagd voor hun volgende band/graduatie.

Zowel de jeugd als de junioren en de senioren gingen op examen, waarbij de volgende onderdelen aan bod kwamen:
Tuls: Stijloefening, lopen volgens voorgeschreven patroon
Saju's: Vierhoekstraining, verdedigen in vier richtingen
Stapsparring: Vrij verdedigen volgens richtlijnen
Hosinsul: Zelfverdediging tegen één of meerdere tegenstanders
Gypa: Breektesten op kunstof en/of een houten plankje
Sparring: Non en contact gevecht laten zien
Theorie: Tenets of Taekwon-do

De gelukkige geslaagden zijn:

Zwarte slip:
Max van Brunschot, Junior
Romy Raaijmakers, Junior
Ralph Dikmans, Senior

Rode Slip:
Wassim El Kourdt, Jeugd
Tilila Marouche, Junior
Dinand Verhoeven, Junior
Alex van Vreede, Senior

Blauwe Band:
Linda Beekmans, Jeugd
Cas Dikmans, Jeugd
Bryan Marien, Junior

Blauwe Slip:
Jenthe Herbers, Junior
Amy Bressers, Senior

Groene Band:
Lucas Punt, Jeugd
Loubna Driouch, Jeugd

Groene Slip:
Corne Beekmans, Jeugd
Luuk Peijnenburg, Jeugd
Roy Pijnenburg, Jeugd
Ravi van den Berk, Junior

Gele Band:
Annabel Verberk, Jeugd
Valerie Verberk, Jeugd
Lamyae Benhaddi, Jeugd
Isis Schoonis, Jeugd


Vierde Athletics Champs wedstrijd succesvol verlopen

Foto: WOC-jeugd AV Marvel

Den Bosch - De pupillen van Marvel hebben weer genoten van de laatste Athletics Champs wedstrijd in de regiocompetitie. De opkomst was goed en het weer, op één buitje na, ook. Na de bekende onderdelen werd de wedstrijd afgesloten met een stadioncross over hooipakken, een trapje en een heuvel.

De atletiekbaan van Marvel is zo goed als klaar, maar niet goed genoeg voor de vierde Athletics Champs wedstrijd. Deze werd daarom in Den Bosch gehouden. Voor AV Marvel was het de eerste keer dat de club zo'n grote Athletics Champs wedstrijd organiseerde en dat gebeurde naar tevredenheid. Met dank aan de inzet van de vele vrijwilligers. De pupillen deden enthousiast mee en probeerden het beste uit zichzelf te halen.

Het mooie van de Athletics Champs opzet is dat het een teamgebeuren is voor jong en oud. De pupillen moedigen elkaar enthousiast aan en ouders en trainers begeleiden de teams. De betrokkenheid is groot en de kinderen zijn continue bezig.

Foto: WOC-jeugd AV Marvel

Er was een prijsuitreiking aan het eind, waarin de uitslag van de verenigingscompetitie bekend werd gemaakt. Het pupillen A team van Marvel werd tweede. Op www.atletiek.nu zijn alle uitslagen te vinden.


Bridgeclun Revanche Boxtel, dinsdag 28 juni
A-Lijn: 1. K. & F. van de Meerendonk 65,28% 2. L. van Dongen & D. van Heertum 60.76% 3. W. van der Heijden & A. van Os 54,51% B-Lijn: 1. G. & A. van Lier 72,74% 2.J. & C. Smolders 61,74% 3. H. & A. Hulscher 56.77 %

Bridgeclub Rembrandt, 28 juni
A-lijn:1 A. Loupias & A. van Boxtel 63,89% 2 A. Visser-Hanff & W. van der Lans-Verberne 59,72% 3 J. van den Biggelaar-Schuurmans & H. Goes 53,47% B-lijn: 1 G. Stolk & K. de Waal 56,13% 2 B. van de Hout-Strik & A. Schoonen 55,89% 3 L. Siemons & H. van Laatum 55,00%

Bridgeclub Boxtel, 28 juni
1. G. Joren & R. van Stuivenberg 60,88 % 2. A.Bosveld & H.Schilder 59,67% 3. A. & A. Wouters 59,21%

Bridgeclub De Rots, 29 juni
A-Lijn: 1. Jan Fischer Ger Krebbers 63/02 % 2. Addy Schoonen Ria Koelink 59.90 % 3. Francis Verhees Rieky Steenbakkers 58.85 %

Bridgeclub Liempde, 30 juni, vrije avond voor MP's
A- Lijn: 1. Heren van de Schans – van de Steen 63,89 % 2. Echtpaar Dieden 56,60 % 3. Dames van Dijk – van Hastenberg 55,90 % 4. Heren Knoops – Quinten 54,86 % B-Lijn 1. Heren van Vugt – Verdonk 66,07 % 2. Dames van Erp – van de Heijden 61,79 % 3. Heren Strik – van de Heuvel 59,82 % 4. Dames van de Meerakker – van de Heijden 56,82 %

Bridgeclub Boxtel, 30 juni
A-lijn: 1. W. de Langen & F. Geurts 62,50% 2. R. Koenders & G. Wagenaars 58,33% 3. J. van Doremalen & F. van Roy 56,25%

Dressuur
Laatste selectiewedstrijd tbv de Brabantse kampioenschappen, St. Michielsgestel, 3 juli

Klasse B-B:
Iris van Olphen met Bleske, 5e met 65,5 %
Anne Teulings met Djo-djo, 6e met 65,16%
Iris werd 9e van kring hart van Brabant en heeft zichzelf gekwalificeerd voor de Brabantse kampioenschappen. Anne werd 10e van de kring en is eerste reserve voor het BK.

Klasse C-B:
Lieke Tinnenbroek met Nando, 2e met 64,33%. Lieke werd daarmee 5e van de kring en is gekwalificeerd voor de Brabantse kampioenschappen.

Klasse D/E-B:
Lieke de Bresser met Holm's gentleman, 9e met 64,25%
Suus van den Nieuwenhof met InterUnique Mastro's Newman 18e met 61,83%
Lieke werd 5e van de kring en heeft zichzelf daarmee gekwalificeerd voor de Brabantse kampioenschappen.

Klasse D/E-M1:
Kim van de Sande met Tetû HS , 6e met 62,33%
Kim werd daarmee 5e van de kring en heeft zichzelf gekwalificeerd voor de Brabantse kampioenschappen.

Klasse D/E-M2:
Carlijn van Oerle met Leuns Veld's Walter 1e met 68,9%.
Carlijn werd daarmee reserve kampioen kring Hart van Brabant en is gekwalificeerd voor de Brabantse kampioenschappen.

Springen

Klasse BB
2e plaats Rudi van der Heijden met Horatio
Klasse B
3e Rudi van der Heijden met Wildrick's Hoteuse
6e Benthe Kuipers met Chianti
Klasse L
1e Bente Kuipers met Go go move
7e Gertjan van der Heijden
Klasse Z
1e Frank van der Sloot met Wildrick's Etareusa
Kring kampioen
Monique Aarts met Wildrick's Fereusa in de klasse M
Frank van der Sloot met Wildrick's Etareusa in de klasse Z

Softbal/Honkbal

Uitslagen 28 juni
Softbal Aspiranten ROEF!-Ducks        8-22
Uitslagen 2 juli
Softbal Pupillen Ducks- Jeka         29-6
Jeka 2-Ducks         0-14
BeeBall Rookie League ROEF!-Ducks        21-18
Honkbal Aspiranten All In- Ducks         0-19
Honkbal Pupillen Ducks- Gryphons         9-10
Gryphons- Ducks 11-9
Softbal Aspiranten Twins-Ducks        10-17
Honkbal Junioren Ducks -Zeeuwse Honk         8-6
Uitslagen 3 juli
Softbal Senioren Dames Ducks- Neptunus         27-8
Honkbal SeniorenDucks H2-Royals H2        3-5
Honkbal SeniorenDucks H1-ROEF! H1        19-10

Programma 9 juli
Softbal Pupillen Jeka- Ducks         10.00
Honkbal Pupillen Ducks All In         12.30
Honkbal Aspiranten Ducks- Royals        12.30
BeeBall Major League Royals- Ducks         14.00
Softbal Aspiranten Ducks- Jeka         15.30
Programma 10 juli
Softbal Senioren Dames Ducks- Twins         11.00
Honkbal Senioren Ducks H2-Cardinals H2        11.00
Honkbal Senioren Ducks H1-Maastricht H1        15.00


Honkballers winnen thuis van Roef! Krap verlies voor Dames Ducks

Boxtel - Zowel de dames als de heren van Ducks speelden afgelopen zondag een thuiswedstrijd. De softbalsters stonden tegenover Neptunus uit Rotterdam. Met 7-8 schoten de Boxtelsen net tekort. De honkballers zetten hun tegenstander wel aan de kant; met een score van 19-11 versloegen zij het herenteam van Roef! uit Moergestel.

In de eerste inning wisten de dames van Neptunus meteen vijf punten binnen te slepen dankzij een aantal keer vier wijd. De dames uit Boxtel lieten zich niet uit het veld slaan en scoorden zelf ook twee punten.
De volgende inning bleef Neptunus de honken bereiken dankzij vier wijd. Hierop scoorden ze drie punten waar Ducks twee punten binnenhaalde. De daaropvolgende innings kreeg pitcher Evelien Gerrits van Ducks de slag te pakken en werd het dankzij goede pitching en een sterk veld voor Neptunus lastig de honken te bereiken. Ondertussen bleef Ducks gebruikmaken van de veldfouten van de tegenstander, waardoor zij rustig in de buurt kwamen van de score van Neptunus. Hoewel de spanning in de zesde inning bij 7-8 in het voordeel van Neptunus steeg, bleef het daarbij. Na tactisch spel bleek het voor Ducks uiteindelijk toch te lastig om nogmaals te scoren.

Honkbal
Startend werper Max Denteneer begon zondag goed aan de wedstrijd tegen de heren van Roef!. Mede door een mooie 'pick-off' op het eerste honk kwam hij zonder problemen door de eerste inning. Na het verlies van de vorige wedstrijd was Ducks erop gebrand om te laten zien welke klasse het in huis heeft en slaagde hier direct in. Door middel van vier honkslagen kwam de thuisploeg maar liefst drie keer tot scoren.
Max Denteneer zette zijn prestatie voort en hield de slagploeg uit Moergestel goed in toom. Ducks wilde maar al te graag extra punten binnen slaan wat in de derde inning gebeurde door maar liefst vier homeruns in één inning te slaan. Jan van der Wielen, Jeroen van Nes, Remco van Nistelrooij en Rogelio Cicilia nemen deze voor hun rekening.
In de vierde inning gaf Roef! antwoord door een homerun te slaan met een loper op de honken. De tussenstand was 7-2. De Boxtelaren bouwden hun voorsprong in de vierde inning uit: Remco van Nistelrooij sloeg twee punten binnen op een harde tweehonkslag. In de vijfde inning pakte Roef! een puntje terug en de tussenstand was 9-3. De werper uit Moergestel zette vervolgens de slagploeg uit Boxtel opzij om zo die van hem weer aan het werk te zetten. Wat aardig lukte; Roef! scoorde zes punten door twee fouten, drie honkslagen, drie keer vier wijd én een homerun.
De 9-9 tussenstand bracht de spanning terug in de wedstrijd, maar de formatie uit Boxtel liet dit niet zomaar gebeuren en kwam hard terug. Jan van der Wielen en Rogelio Cicilia sloegen beiden weer toe met homeruns. En ook Bram van der Horst sloeg een prachtige tweehonkslag. Vier punten kwamen binnen en het verzet van Moergestel was gebroken. Aflossend werper Jeroen van Nes zette de ploeg zonder moeite opzij in de zevende inning en Ducks sloeg vijf punten binnen. Roef! sloeg nog een homerun in de achtste inning maar Ducks pakte direct het punt weer terug. In de negende inning slaagde Roef! er nogmaals in een puntje te pakken, maar het was al te laat. Jeroen van Nes rondde de wedstrijd af op een eindstand van 19-11 voor Ducks. Beste Boxtelse slagman was Remco van Nistelrooij met 4 uit 4 en één homerun, gemiddelde 1.000.


Zevende plaats voor Dean Schellen in Dutch Masters of Motocross 85cc

Foto: Floris van den Elsen

Gemert – Op het circuit van Emmen verdedigde Dean Schellen zondag zijn vijfde plaats in de tussenstand. De vierde wedstrijd van de KNMV Dutch Masters of Motocross 85cc was de laatste van het kampioenschap, omdat de finale in Halle van volgende week door vergunningsproblemen kwam te vervallen. Een valpartij gooide roet in het eten van Dean die daardoor zevende werd in de eindstand. De overwinning ging voor de vierde keer dit seizoen naar de Zweed Emil Jönrup die zich natuurlijk ook verzekerde van de titel.

Na een achtste trainingstijd keek Dean uit naar de beide manches over 20 minuten en één ronde. De start van de eerste manche was niet geweldig en de crosser uit Boxtel moest in de achtervolging. Hij werkte zich snel naar voren, maar de inhaalrace kwam eerder tot een einde dan verwacht: een valpartij van Rasmus Pedersen zorgde ervoor dat de wedstrijd vroegtijdig beëindigd werd. Dit op advies van de dokter die de Deen op het circuit behandelde voordat hij naar het medische centrum werd gebracht. Voor Dean was dat bijzonder jammer, aangezien hij net was net aangekomen op de negende plaats vlak achter Kjell Verbruggen die ieder moment de eerste aanval mocht verwachten.

In de laatste manche van het kampioenschap moest het dan gebeuren voor de BT Motorsport-rijder. In de eerste bocht ging het echter mis; er was een valpartij met een vijftal rijders en ook Dean was daarbij betrokken. Er zat dus niets anders op dan opnieuw in de achtervolging te gaan. Vanaf de 35e plaats werkte de jonge Boxtelaar hard en hij stuurde op het scherpst van de snede rond over het Drentse circuit dat ondanks de grote hoeveelheid gevallen neerslag in goede staat was. In slechts vier ronden knokte Dean zich in de punten en kwam hij dus de top twintig binnen. Met nog vier ronden te gaan kwam de RvH Autos gesteunde crosser op de veertiende plaats uit. Deze leek gereserveerd voor Dean, maar in de laatste ronde dacht Dylan Kroon daar anders over. Hij wist met succes een aanval in te zetten en nam de veertiende plaats nog over van Dean die daardoor als vijftiende over de finish kwam. Dit zorgde ervoor dat de No Fear Energy-gesteunde crosser zevende werd in het eindklassement van het kampioenschap.

Door het wegvallen van de DMofMX finale in Halle heeft de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging een extra NK-wedstrijd op de kalender gezet. Deze wordt op 9 juli verreden op het circuit van Eersel.


16 / 16

E L E Y A R F R T E N K S B T I
N O S X I L R B T N V W R F C U
I P A A N J I C U P A K N O E K
T A I T I T E D O R W E D E P M
I A M O R A N G O E T A N B E N
P R P P A S P A A R E G N I L S
A E O A M K R O O N M A K I W T
W B G L A K R O O N S I F A K A
O R M O T W S R E U J F N C I K
L E E H R N U T E O I D H R S R
A B N D E I A E O O E S A S G E
A O S P Z M L E E R G V T R O E
P N A C I A I L O L E N C I E M
V O A R E H I E A D N R A L T N
S B P I K A M G O O W U A L B I
E O P A A L U R B A V I A A N I

7 juli – 10 september

Alfred Ost en de Heilig Bloedprocessie (za & Zo)
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 7 juli

Cultuurhistorische zomerrondleiding; route Stationskwartier
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Quizzen met The Brain bij Denziz
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Vrijdag 8 juli

Eindexamengala BHC
18. 00 uur, vertrek feestelijke stoet op de Bosscheweg, rechts naar Mgr. Wilmerstraat, rechts naar de Molenstraat/Van der Voortweg, rechts naar de Banderherenweg, Boxtel

De nieuwste musical door Boxtelse talenten op de planken
20.00 uur, Theater de Enck, De loop 67, Oirschot

Zaterdag 9 juli

Landelijke Open Imkersdag; Bijenvereniging St Ambrosius
10.00 uur, Bijenhal 't Raethuys, Essche Heike, Boxtel

Workshop 'Landschappen met pastelkrijt'
10.30 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Orgelconcert door Adriaan Hoek
14.00 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20,Boxtel

Zomeravondconcert Fanfare Sint Arnoldus
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

De nieuwste musical door Boxtelse talenten op de planken
20.00 uur, Theater de Enck, De loop 67, Oirschot

Zondag 10 juli

Vlooienmarkt
09.00 uur, Parkeerterrein De Oude Ketting, Bosscheweg 74, Boxtel

Rommelmarkt Forofiet
11.00 uur, Ronduutje 11, Boxtel

Imkerij dagen
14.00 uur, Kinderboerderij, Appollopad 1, Boxtel

Woensdag 13 juli

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cultuurhistorische zomerrondleiding; route Kasteel Stapelen
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel

DoMus concert met leerlingen van Eric Schoones
19.30 uur, Poolsestraat 41, Boxtel

Donderdag 14 juli

Cultuurhistorische zomerrondleiding; Breukelentocht
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel

ZON; Zomerse Ondernemers Netwerkborrel
19.30 uur, Classic Park, Koppenhoefstraat 14, Boxtel

Zomerconcert bij De Rechter
19. 30 uur, Restaurant De Rechter, Rechterstraat 1, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zomeravondbridgedrive
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Vrijdag 15 juli

Maak kennis met tennis!
16.00 uur, Sportpark Molenwijk, Platanenlaan 1, Boxtel

Zaterdag 16 juli

Workshop BOXtheater
10.00 uur, BOXtheater, meer informatie volgt na aanmelding

Tentoonstelling collectie Fam Juffermans-Zandbergen
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Eindexamengala JRL
19.00 uur, route door Boxtel via Schijndelseweg, Europalaan, Robert Schumanlaan, Beneluxlaan,Hobbendonkseweg, Brederodeweg, Kruispunt linksaf richting Gemeentehuis met als eindpunt de Konijnenhoolsedreef, Boxtel

Zondag 17 juli

Terrasconcert Popkoor Voices
11.00 uur, 't Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

15e Bazaar Boxtel
11.00 uur, Park Molenwijk, Boxtel

Ierse Sessie
13.30 uur, Bed & Breakfast In Den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Huldigingsconcert; Jubilarissen Boxtel's Harmonie
14.00 uur, Muziekhuis, Passage Riche 4 (naast Theelen), Boxtel

Simone Kramer

apensoorten
mensaap
primaten
berberaap
blauwoogmaki
bonobo
kapucijnaap
gorilla
leeuwaap
langoer
keizertamarin
kroonmaki
kroonsifaka
meerkat
orangoetan
brulaap
lar
rodetiti
rodevari
slingeraap
wolaap
baviaan
ouistiti
wanderoe
lori