DeMooiBoxtelKrant

19 september 2018

DeMooiBoxtelKrant 19 september 2018


Nieuw cultureel seizoen geopend met CULTURALE en Bockesprongen

Het was een drukte van belang in het Processiepark tijdens Bockesprongen. (Foto: Ruud van Nooijen) Foto: Ruud van Nooijen

Boxtel - Het culturele seizoen 2018-2019 is het afgelopen weekend succesvol afgetrapt met CULTURALE en het festival Bockesprongen. Beide evenementen konden rekenen op honderden bezoekers die zich onderdompelden in wat Boxtel op cultureel gebied te bieden heeft.

Natuurlijk speelde naast het gevarieerde aanbod ook het goede weer een belangrijke rol bij de hoge opkomst op zaterdagavond bij Podium Boxtel en zondagmiddag en -avond in het Processiepark en de Oude Kerkstraat.

De Boxtelse Harry Hendriks was een van de muzikale gasten tijdens CULTURALE. (Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam
Foto: Mark van der Pol

CULTURALE kon zaterdag rekenen op een grote variatie aan cultureel talent met een stevige Boxtelse basis. Zo waren naast enkele bijna vaste waarden in de Boxtelse muziekscene zoals Harry Hendriks en Dennis Wels ook de harmonieën en fanfares en ook de jeugd van Modern Classic Music School vertegenwoordigd. De avond werd afgesloten met een spetterend concert van de Boxtelse 'familieband' Dents & Friends, met ditmaal de nadruk wel heel erg op dat laatste. Zo zette de familie Denteneer een spetterend optreden neer, aangevuld met zangers als Pim Lavaleije en Sjef Engelbart.

Op zondag was de eerste editie van het festival Bockesprongen in het Processiepark in verband met de werkzaamheden aan de Markt. Het festival werd op de tijdelijke locatie goed ontvangen en ook de organisatie gaf eerder al aan blij te zijn met deze plek. Al vanaf de start om 13.00 uur was het een drukte van belang in het park, waar een grote diversiteit aan (straat)theater te beleven was. Zo was de grote hulashow van Wietske Vogels een van de acts die in het park terug te vinden waren.

Maar er was meer, veel meer te beleven: zo konden de bezoekers deel uitmaken van een levensgrote caleidoscoop, of zelf een rol spelen in een levend schilderij. Daarnaast wisten de bezoekers ook hun weg prima te vinden naar de bar in het sfeervolle park achter de kerk. Zó sfeervol zelfs, dat diverse bezoekers meldden het festival volgend jaar weer graag terug zouden zien in het park.

Amper honderd meter verder, in de Oude Kerkstraat, was plek voor het muzikale programma. Daar konden bezoekers onder meer luisteren naar de ruige gitaarklanken van het Boxtels/Liempdse Mr. Joe Abe, van Bacon Fat Louis uit Ommen, of de loepzuiver gezongen country van Violet's Tale. Afsluiter was de Boxtelse band Nailhead.

Koper Kasteel Stapelen bekend

Boxtel - Kasteel Stapelen is gekocht door Xander van Mierlo. Dit blijkt uit onderzoek van DeMooiBoxtelKrant. Van Mierlo is een 43-jarige ondernemer die zich bezighoudt met de huisvesting van studenten in Eindhoven. De koper van het Boxtelse kasteel verkiest nog steeds om niet naar voren te treden met het nieuws van zijn Boxtelse aankoop.

"Een heel aardige man", noemt voorzitter Jan van Homelen van de Stichting Beheer Kasteel Stapelen de nieuwe eigenaar van het kasteel. Van Mierlo is in het bezit van meer vastgoed en richt zich in Eindhoven samen met compagnon Raf Campagnolo op de huisvesting van (internationale) studenten.

De koper wil volgens Van Homelen zelf niet in de publiciteit treden omdat hij daar geen meerwaarde in ziet. "Hij wil gewoon in alle rust eigenaar zijn van dit prachtige object." De koper vergelijkt het volgens Van Homelen met de aankoop van ander vastgoed: "Hij zegt: 'Ik heb het kasteel gekocht, maar als je een huis koopt, gaat ook niet iedereen er achteraan om te vragen van wie het is'."

Hoewel de nieuwe eigenaar meer vastgoed in zijn bezit heeft, maakte daar tot 1 september nog geen kasteel deel van uit. "Dit is echt een uitzonderlijk object, ook voor hem. Ik zou bijna willen zeggen: een paradepaardje." Van Homelen is ervan overtuigd dat de koper zijn nieuwe eigendom daarom ook goed zal verzorgen.

De voorzitter van de Stichting Beheer Kasteel Stapelen wil desgevraagd ook nog reageren op de kritiek van sommige Boxtelaren dat het park nu al begint te verloederen. "Als het mijn eigendom was, had ik die poort met een groot slot dichtgedaan", vertelt hij. "De Assumptionisten hebben altijd een tuinman in dienst gehad en die was minimaal 50 procent van zijn tijd bezig met het opruimen van rommel die mensen bij het kasteel achterlieten."

En de nieuwe koper zelf? Ondanks herhaalde verzoeken tot contact doet die er tegenover deze krant vooralsnog het zwijgen toe.

Officiële start nieuwbouw Van Hugenpothstraat en Hendrika van Haeftenstraat

Boxtel - Een nieuwe fase voor de nieuwbouw aan de Hendrika van Haeftenstraat en Van Hugenpothstraat werd dinsdag 18 september in gang gezet. Op de plek waar eerst de befaamde 'witte woningen' stonden gaven wethouders Eric van den Broek en Peter van de Wiel samen met Rob Dekker, directeur-bestuurder van Woonstichting St. Joseph, en Frans Fonteijn, directeur Zuid bij BAM Wonen, omstreeks 17.00 uur het startsein voor de bouw.

Op deze plek komen 25 eengezinswoningen en 8 energiezuinige appartementen. De eengezinswoningen worden zogenoemde Nul op de Meter woningen (NOM), de eerste in de sociale huursector in de regio Boxtel.

Oproep bezorgers

Ben jij 13 jaar of ouder en op zoek naar een bijbaantje? We zijn bij DeMooiBoxtelKrant nog op zoek naar bezorgers, met name in Lennisheuvel, Liempde en de wijk Selissen. Onze krant komt op woensdag uit en moet die dag ook bezorgd worden. Kranten worden keurig bij je thuis afgeleverd. Je bent iedere week ongeveer twee uur bezig met bezorgen. Iets voor jou? Ga naar onze website www.mooiboxtel.nl/bezorgen en meld je aan of stuur een mailtje naar bezorging@boxtelmedia.nl. Mocht er niet direct een wijk beschikbaar zijn bij jou in de buurt dan kom je op een wachtlijst.

Stichting Bol-activiteiten september

Maandag        Gratis koffiedrinken en gezellig napraten over het weekend. In de maand september zal tijdens dit koffie-uurtje iemand van het bestuur van BOL aanwezig zijn voor nadere toelichting        10.00-11.00
                        Vrij biljarten in de biljartzaal        10.00-12.00
Dinsdag        Biljartles voor mannen en vrouwen onder leiding van Leo van Hastenberg in de biljartzaal        10.00-11.00
Woensdag        Creatieve workshops onder leiding van Penny Simons in de eetzaal        10.00-11.00
                        Koersbal in de grote zaal        9.30-11.30
                        Vrij biljarten in de biljartzaal        10.00-12.00
Donderdag        Gymles onder leiding van Adriënne van Krimpen (behalve op 20-9)        10.45-11.30
                        Vrij biljarten in de biljartzaal        10.00-12.00
Vrijdag        Yoga onder leiding van Ton Cloin in de grote zaal        10.00-11.00
                        Vrij biljarten in de biljartzaal        10.00-12.00

Leger des Heils zoekt collectanten in Boxtel

Leger des Heils zoekt collectanten in Boxtel

Boxtel - Voor de jaarlijkse collecteweek van 26 november tot en met 1 december is het Leger des Heils op zoek naar collectanten. Alleen met de hulp van vrijwilligers is het voor de organisatie mogelijk op buurtniveau activiteiten te blijven organiseren.

Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. Voor deze mensen wil het Leger des Heils een vangnet bieden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van maaltijdprojecten, schuldhulpverlening, spelletjesmiddagen, kledingwinkels, en de soepbus. Voor deze buurtgerichte activiteiten ontvangt het Leger des Heils geen subsidie. Deze activiteiten worden dus volledig betaald vanuit donaties en collectes. Wil je mee collecteren, meld je dan aan via www.legerdesheils.nl/collecte.

Lezing op Internationale Dag van de Palliatieve Zorg

Boxtel - Stichting Nabij houdt op 10 oktober, de Internationale Dag van Palliatieve Zorg, een lezing over dit onderwerp in het Jacob-Roelandslyceum. De lezing is eveneens de viering van het eerste lustrum van de stichting.

Een speciale rol is tijdens de lezing weggelegd voor longarts Sander de Hosson. Hij is ook bekend als de auteur van de bestseller 'Slotcouplet'. De arts is gespecialiseerd in palliatieve zorg en zal ingaan op verschillende vragen die heersen rondom deze vorm van zorg tijdens de laatste levensfase. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Harry Hendriks.

De lezing op 10 oktober begint om 19.30 uur en duurt tot 22.00 uur. De zaal is geopend vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis, maar vooraf aanmelden is wel verplicht. Dit kan tot 1 oktober via www.stichtingnabij.org of door te bellen naar Charlotte de Windt-de Reeper, 06-14487341.

KBO Boxtel

KBO-activiteiten Boxtel

Donderdag 20 september        Dagreis naar Giethoorn vertrek vanaf de bekende opstapplaatsen        08.10
                        Bridgen in De Walnoot 13.30
                        Handwerken in De Orion 13.30
Vrijdag 21 september         Rikken en jokeren in De Rots        13.30
Dinsdag 25 september        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Walnoot        14.00

KBO-activiteiten Liempde

Donderdag 20 september        Kaarten in De Kloosterhof        13.30
Donderdag 20 september        Fietsen (Grote fietstocht) / Tooseplein        09.30
Maandag 24 september        Koor De Vrolijke Noot in De Kloosterhof        19.00
Dinsdag 25 september        Bridgen en rikken in De Kloosterhof        13.30

Vrouwencontact Boxtel

Elke maandag        Yogalessen in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag        Fietsen, vertrek vanaf Breukelsplein        13.00
Elke woensdag        Gym in de Angelaschool, groep 1        19.00-20.00
                        Groep 2        20.00-21.00
Elke donderdag        Nordic walking, vertrek vanaf de Markt        09.00

Vrouwencontact Liempde

Dinsdag 25 september        Mindfit in De Kloosterhof        9.00
Woensdag 26 september        Keezavond in De Kloosterhof        19.30

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, 0411-673485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, 0411-674474
Esch:
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, 5296 LT, 0411-601723

Verhuizing APK Service Boxtel

Boxtel – APK Service Boxtel is na drie jaar van Schouwrooij 13b naar Schouwrooij 3 verhuisd. De verhuizing werd ingegeven door een snelle groei van het bedrijf, dat op de oude locatie bijna letterlijk uit het jasje gegroeid was. Op de nieuwe locatie is ruimte voor een uitbreiding van twee naar vier bruggen, een verdubbeling van het huidige aantal.

"Ik mag niet klagen", drukt eigenaar Rob de Raad zich eufemistisch uit als hem wordt gevraagd of hij het druk heeft. Hij startte zo'n drie jaar geleden met APK Service Boxtel met het idee zo'n tien tot vijftien APK-keuringen per dag te doen. Inmiddels staat de teller op het dubbele, waardoor een verhuizing wenselijk werd. "Ik zag dat een paar honderd meter verderop een pand te koop stond en dacht toen: het is nu of nooit", aldus de eigenaar.

Inmiddels is de verhuizing achter de rug. Dat was eigenlijk een koud kunstje, aldus De Raad. Op een zaterdag enkele weken geleden werd de inboedel overgehuisd, op de twee bruggen die in het oude pand stonden na. Die volgden enkele dagen later. De Raad legt uit dat hij inmiddels drie bruggen heeft waarop gewerkt kan worden. En een vierde is in aantocht. Twee daarvan zijn geschikt om keuringen op uit te voeren.

De focus van AKP Service Boxtel lag en ligt op het uitvoeren van APK-keuringen zonder afspraak. Bij APK Service Boxtel kunnen klanten ook terecht voor onderhoud en reparatie van de airco, het wisselen van banden en het uitlezen van een auto. Indien klanten langer moeten wachten op de keuring van hun auto zijn een leenauto en twee leenfietsen beschikbaar.

Naast De Raad zelf werken inmiddels ook zijn schoonvader en een stagiair in het bedrijf. En op de nieuwe locatie aan Schouwrooij 3 is er ruimte om door te groeien.

Vraagtekens rond verkeersafwikkeling Heem van Selis via Dukaat

Boxtel - De afwikkeling van verkeer uit de nieuw te bouwen Boxtelse wijk Heem van Selis door de Dukaat roept veel vragen op. Niet alleen de huidige bewoners, maar ook verschillende politieke partijen maken zich zorgen over de verkeersveiligheid als de honderden bewoners van de nieuwe wijk via de Dukaat vanaf volgend jaar hun weg naar de Bosscheweg zoeken.

In de beantwoording op vragen die de lokale CDA-fractie 30 juli indiende bij het college valt te lezen dat het gemeentebestuur de zorgen deelt. Om tot een zo goed mogelijke oplossing te komen is de gemeente na presentatie van het voorontwerp van het bestemmingsplan met omwonenden die vragen hadden individueel in gesprek gegaan.
Ook werden vlak voor de vakantieperiode verkeerstellingen gehouden in de wijk om zo een actuele inschatting te kunnen maken van de te verwachten verkeersstromen als de nieuwe wijk klaar is. Zorgen van het CDA dat de aankomende vakantieperiode zorgde voor minder verkeer dan gebruikelijk is worden door het college van tafel geveegd: volgens het bureau dat de metingen uitvoerde is de periode wel degelijk representatief geweest.
De gemeente geeft in antwoord op de vraag van het CDA of ook andere ontsluitingsroutes zijn onderzocht aan dat dit inderdaad het geval is. De Dukaat voldoet echter het beste aan de wensen omdat zo overlast voor de omliggende bedrijven tot een minimum beperkt wordt, aldus het college.

Wegens de veiligheid is het volgens de gemeente niet mogelijk om van de Dukaat een fietsstraat te maken, zoals het CDA voorstelde. "Een hoofdontsluiting van een (deel van) een nieuwe woonwijk, in combinatie met alle al bestaande ontsluitingsbewegingen vanuit de wijk, laat zich niet combineren met een fietsstraat", zo valt te lezen in de reactie van het college. "Een fietsstraat op deze locatie zou zelfs tot veel meer overlast en verkeersonveiligheid leiden." Wel wordt de Dukaat heringericht om het verkeer te kunnen verwerken, zo vervolgt het college. Maar op welke manier dat wordt uitgevoerd blijft tot op heden onduidelijk.

Boxtelse Texaco tankstations krijgen SPAR Express

Het Texaco tankstation aan de Industrieweg krijgt een andere naam en bovendien een SPAR-winkel. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De twee pompstations van Texaco binnen de bebouwde kom zullen binnenkort verbouwd worden. De verbouwing maakt deel uit van een breder plan van EG Group, het moederconcern van Texaco.

In de gemeente Boxtel zijn vier pompstations van Texaco: twee langs de snelweg en twee binnen de bebouwde kom. Volgens bedrijfsleider Joost Maas worden de winkels van het tankstation aan de Industrieweg en die aan de Brederodeweg nog dit jaar omgebouwd.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Prikbord Esch / E.D.Evenementenbegeleiding

Als eerste is het tankstation aan de Industrieweg aan de beurt. Naast het ombouwen van de pomp, zal op de plek van de huidige gemakswinkel een SPAR Express openen. Die biedt een breder assortiment dan de huidige winkel, met bijvoorbeeld verswaren, kant-en-klaarmaaltijden en afbakbrood. Later dit jaar volgt de verbouwing van de Texaco aan de Brederodeweg. Wanneer de twee pompstations langs de A2 op de schop gaan en of die ook een SPAR-winkel krijgen, kan Maas op dit moment nog niet zeggen.

Donderdag begint de verbouwing van het tankstation aan de Industrieweg. De winkel zal grotendeels open blijven tijdens deze verbouwing. Dankzij de betaalpaal kan buiten de momenten dat de winkel open is gewoon getankt worden. Op 28 september opent hier de vestiging van SPAR Express.

Succesvolle Gildekampioenschappen Esch

Esch - Op het terrein van voetbalclub de Essche Boys werd afgelopen zondag onder auspiciën van de Noord Brabantse Federatie van Schuttersgilden het Brabants kampioenschap vendelen, trommen, bazuinblazen en standaardrijden gehouden. Het Sint Willibrordusgilde was gastheer voor deze gildekampioenschappen.

In totaal namen 65 individuele vendeliers en 14 groepen, 28 individuele tamboers en 9 groepen, 12 individuele bazuinblazers en 3 groepen en 8 standaardruiters van 29 verschillende gilden aan het toernooi deel.
Om 12.30 uur werd het toernooi geopend met een massale opmars van alle deelnemende vendeliers, tamboers en blazers, gevolgd door een massale vendelgroet. Na een welkomstwoord door gildehoofdman Jeroen van de Ven, burgemeester Jeanette Zwijnenburg en de afgevaardigde van het federatiebestuur Jurgen Swinkels werd het toernooi officieel geopend met het hijsen van de federatievlag door Swinkels en gildekoning Leo Konings. Daarna konden om klokslag 13.00 uur de wedstrijden beginnen.

Bij gastheer het Sint-Willebrordusgilde vielen in de prijzen Martien Verhoeven (Vendelen Klasse A, tweede prijs), Casper van de Ven (Vendelen Klasse B, kampioen) en Thomas van de Ven, die bij de jeugdwedstrijd luchtbuks schieten de eerste prijs won. Bij het groepsvendelen 5 vendeliers ging de eerste prijs naar het Sint Joris en Sint Catharinagilde uit Gemonde

Nieuwe Boxtelaren verwelkomd

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Zo'n honderd nieuwe Boxtelaren zijn afgelopen zaterdag officieel verwelkomd binnen onze gemeente. Samen met wethouders Marusjka Lestrade, Peter van de Wiel en Herman van Wanrooij gingen zij bovendien het centrum rond en stonden stil bij de verschillende mooie plaatsen die Boxtel rijk is.

De bijeenkomst begon op het Boxtelse gemeentehuis, waar de Boxtelaren een officieel welkomstwoord kregen van burgemeester Mark Buijs. Daar kregen zij ook een goodiebag vol lokale spullen uitgereikt. Daarna stond een rondleiding op het programma waarbij de nieuwkomers werden opgesplitst in drie groepen die onder meer Kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek bezochten. Na afloop wachtte hen nog een lekkernij op het gemeentehuis.

Vredesbijeenkomst in de moskeeën

Boxtel - In het kader van de Vredesweek is vrijdagavond 21 september een bijeenkomst in de Marokkaanse en Turkse moskee op Hoogheem. Speciaal in het kader van deze verbroederingsweek wordt stilgestaan bij Abraham.

Tijdens de dienst wordt het begin van zijn reisverhaal in de Nederlandse en Arabische taal gelezen. Ook wordt er gezongen en gekeken naar beelden van Abraham.
Na afloop is er gelegenheid, onder het genot van een hapje en een drankje, om elkaar als 'kinderen van Abraham' te ontmoeten.
De bijeenkomst duurt van 18.30 tot 20.00 uur. Meer informatie is te krijgen door een e-mail te sturen naar jacquesgrubben@msn.com of mgroendekool@hotmail.com.

Quiz mee met de KenEsch Quiz

Esch - Aanstaande zaterdag staat heel Esch in het teken van de KenEsch Quiz. Bij deze avondvullende dorpsquiz gaan vele groepen op hun eigen locatie druk aan de slag om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden en opdrachten te vervullen. De quiz bestaat uit tien categorieën met zeer uiteenlopende thema's.

Er zijn vragen waarvan het antwoord voor de hand ligt, maar ook moeilijke vragen waarbij nagedacht, gepuzzeld, opgezocht en nagevraagd moet worden. Ook zijn er opdrachten die thuis of op locatie uitgevoerd kunnen worden.

Liefhebbers kunnen zich nog aanmelden, liefst in groepen van 10 tot 15 deelnemers. Wil je meer weten of meedoen, stuur dan een e-mail naar keneschquiz@knoestjes.nl.

Tweedehandsmarkt bij De Rots

Boxtel - Vogelvereniging Ons Ideaal organiseert aanstaande zondag 23 september weer haar maandelijkse Tweedehandsmarkt in Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel.

De gehele benedenverdieping van het gemeenschapshuis wordt omgebouwd tot een grote marktplaats, met ruim 70 tafels vol tweedehands goederen tegen betaalbare prijzen. Er wordt van alles aangeboden, van kleding, speelgoed, glas en aardewerk tot boeken, cd's, dvd's en lp's. De zaal is open van 13.00 tot 16.00 uur. Entree bedraagt 1 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Meer informatie of het reserveren van tafels? Stuur een e-mail naar jan@vogelvreugdonsideaal.nl of bel na 19.00 uur met 0499-395181.

Nog plaatsen vrij voor Walnoot bridgedrive

Boxtel - De Walnoot bridgedrive wordt gespeeld op zondag 14 oktober. Deelname is mogelijk voor iedereen, die op een club of in de huiselijke kring dit spel speelt of als sport bedrijft. Om iedereen de kans te bieden tegenstanders op het eigen niveau tegen te komen worden paren ingedeeld in een A, B, C of D lijn.

De zaal is open vanaf 13.30 uur, van 14.00 tot 17.00 uur wordt er gespeeld. De prijsuitreiking zal rond 17.30 uur plaatsvinden. Inschrijven kan tot 10 oktober en kost 12,50 euro per paar. Dit bedrag kan gestort worden op rekeningnummer NL05RABO 010 88 08 939 tnv Bridgeclub Revanche in Boxtel. De inschrijving is pas geldig en definitief na ontvangst van het inschrijfgeld.

Meer informatie is te verkrijgen via Bert Hermkens, Schijndelseweg 150, 5283 AH Boxtel, 0411674246. Bij hem kan het inschrijfformulier worden ingeleverd, met vermelding van gewenste speelsterkte. Dit kan ook via bcrevancheboxtel@gmail.com.

Koppen bij elkaar voor Burendag

Boxtel - Komende zaterdag, 22 september, wordt Burendag voor de dertiende keer gevierd. De dag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds en heeft dit jaar als thema 'koppen bij elkaar' meegekregen.

Burendag ontstond in 2006 op initiatief van Douwe Egberts. In 2008 raakte het Oranje Fonds bij de dag betrokken. Dit fonds heeft als doel sociale initiatieven en de samenhang tussen groepen mensen te bevorderen. Met Burendag willen beide organisaties mensen dichter bij elkaar brengen.

Via de website burendag.nl kunnen mensen initiatieven aanmelden of zich daarbij aansluiten. Voor deze initiatieven stelt het Oranje Fonds een bijdrage tot 400 euro beschikbaar. Wil je weten welke activiteiten in Boxtel plaatsvinden in het kader van Burendag, kijk dan op www.burendag.nl.


Voorstelling Oevers voor steun Stichting Woongewoon

Boxtel - Stichting Woongewoon organiseert op 21 september in samenwerking met Podium Boxtel een speciale voorstelling om een woonvorm voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking te financieren. De stichting gaat in de voormalige pastorie van de Heilig Hartkerk zo'n wooninitiatief voor zeven personen realiseren. De verwachting is dat de appartementen medio 2019 opgeleverd worden.

Woongewoon is sinds 2012 actief bezig met het creëren van een wooninitiatief. Tot dusver strandden de plannen echter steeds in een voorbereidende fase, zoals bij De Beemden, dat verkocht werd om er andere woningen te realiseren of bij een locatie aan de Clarissenstraat waar te veel technische haken en ogen aan zaten.
De pastorie bleek echter wel een geschikte locatie voor de beschermde woonomgeving. De zeven bewoners wonen daar grotendeels zelfstandig, maar worden waar nodig gesteund door begeleiders. "Wij draaien het om", aldus Jean-Pierre Liebregts namens de stichting. "Mensen die er werken komen in de privé-omgeving van de bewoners." De bewoners doen zo veel mogelijk op eigen kracht en krijgen slechts bij zaken als koken en schoonmaken een steuntje in de rug.
St. Joseph speelde een belangrijke rol bij het tot stand komen van het initiatief. De woonstichting heeft namelijk de pastorie en een gedeelte van de bijbehorende tuin gekocht en zal deze opknappen en moderniseren voor verhuur aan Woongewoon. Die stichting verhuurt de appartementen weer aan de bewoners. Die op het oog omslachtige constructie is gekozen zodat bij eventuele leegstand niet het risico bestaat dat er andere woningzoekenden in de pastorie gehuisvest worden en het project wederom op losse schroeven komt te staan.

Voorstelling
De voorstelling 'Oevers' van Anne-Mieke Ruyten op 21 september is bedoeld om geld in te zamelen voor de stichting ter overbrugging van eventuele perioden van leegstand. Ook is er geld nodig voor het inrichten van de gemeenschappelijke ruimtes en het aanleggen van ondersteunende domotica (huisautomatisering).
Ruyten debuteerde in 1985 in het stuk 'Het Deksel op de Neus'. Het was de start van meer dan 30 jaar theater in Nederland en België. Ze is driemaal genomineerd voor een John Kraaijkamp Musical Award. Op televisie was ze te zien in allerlei series. Ze werd vooral bekend door haar rol van Chris in 'Sam Sam' en Maud in 'Kinderen geen bezwaar'. Vorig jaar speelde en zong ze in de productie DRS DOWN! waarin zij de moeder van Lucas speelde, die werd vertolkt door Boxtelaar Nando Liebregts, een van de toekomstige bewoners.
'Oevers' gaat over stad, land, liefde en taal en is mooi, ontroerend en grappig. Anne-Mieke zocht voor deze voorstelling vooral Nederlandstalige liedjes bij elkaar waarmee ze een persoonlijk maar zeer herkenbaar verhaal vertelt. De liefde, de humor, het gemis, de zelfspot, en de aanpassing naar het leven en werken in twee landen zijn de onderwerpen in teksten van Boudewijn de Groot, Brigitte Kaandorp, Harrie Jekkers, Theo Nijland, Stef Bos, Marcel de Groot en Chiel Van Berkel.

Steun
Bezoekers van de voorstelling steunen Stichting Woongewoon. Kaarten kosten 15 euro per stuk inclusief een drankje na afloop van de voorstelling, en zijn te bestellen via een e-mail naar info@stichtingwoongewoon.nl, via www.stichtingwoongewoon.nl of www.podiumboxtel.nl. De voorstelling begint om 20.15 uur.
Woongewoon heeft een flinke buffer nodig. Giften zijn daarom welkom, maar ook steun door goederen of diensten. Ben je binnenhuisarchitect en geef je graag advies voor de inrichting van de gemeenschappelijke ruimten? Handel je in domotica en wil je apparatuur schenken? Alle ideeën zijn welkom via: info@stichtingwoongewoon.nl.


Verzorgsters Wereldhuis bezorgen Anneke de Groot 'nacht van haar leven'

Van links naar rechts: Nicol van Rijn, Lisette van der Aalst, Anneke de Groot en haar man Marius. (Foto: Nicol van Rijn) Foto: Nicol van Rijn

Boxtel - Anneke de Groot, bewoonster van het Wereldhuis Boxtel, zag afgelopen donderdag haar wens in vervulling gaan. Een nachtje in bed met haar man Marius. Iets wat al zes jaar niet meer was voorgekomen. Deze droom, die plaatsvond in Hotel Spelderholt in Beekbergen, werd in werking gezet door verzorgsters Nicol van Rijn en Lisette van der Aalst.

Al 52 jaar zijn Anneke (75) en Marius (76) de Groot getrouwd met elkaar. Maar doordat Anneke sinds 2012 slecht ter been is en in een verzorgingstehuis verblijft, kan het echtpaar niet meer samen slapen. Een groot gemis voor Anneke. Zichtbaar ontroerd vertelt ze hierover: "Gewoon naast hem kunnen liggen, een keer aan kunnen raken, even een hand vastpakken, van die kleine dingetjes. Alleen die momenten zijn juist heel groot en bijzonder. Ik zwaai soms 's nachts met mijn arm tegen de muur aan. Puur uit automatisme, omdat ik Marius vast wil houden." Dit was voor verzorgster Nicol van Rijn de reden om iets op touw te zetten. Samen met collega Lisette van der Aalst zorgde zij voor, zoals Anneke het noemde, 'de nacht van haar leven'.

De verzorgsters hadden alles tot in de puntjes geregeld. Donderdagochtend 13 september vertrokken zij met het koppel naar de geplande locatie. De overnachting vond plaats in Hotel Spelderholt in Beekbergen. Van Aalst en Van Rijn kozen deze plek vanwege de invalidekamers die het hotel tot hun beschikking had. Verder huurden ze een lift bij Medipoint, een extern bedrijf, zodat Anneke zich naar haar slaapkamer kon begeven. Maar er was meer. Het stel werd aangenaam verrast bij het betreden van hun kamer. Anneke: "Er lagen overal rozenblaadjes en op het bed stond een fles champagne met een doos chocolaatjes, geweldig." Ook in de buurt van Spelderholt was er genoeg te beleven: een park waar je mooi kunt wandelen en de Apenheul lagen dichtbij het hotel.

De Groot is de verzorgsters eeuwig dankbaar. "Ik heb er nog steeds naweeën van", zegt ze lachend. "Dit soort dingen moeten vaker gebeuren. Het was heel fijn en speciaal." De verzorgsters hebben hetzelfde gevoel aan de trip overgehouden. Van der Aalst: "Om hun te zien genieten dat is heel gaaf. Die glimlachen en die brokken in die kelen zijn fantastisch om te zien. Het is super als je ze dat kunt gunnen." Anneke reageert gevat: "Die brokken spoelden we weer weg met wat wijn." De drie vrouwen moeten grinniken. Van Rijn vertelt over de huiselijke sfeer die er hing. "We speelden 's avonds een potje Rummikub met zijn vieren en het was net alsof je met je opa en oma aan tafel zat. Zo voelde het ook gewoon. Je voelde je niet als een verpleegster die de hele tijd zorg draagt, maar een beetje als een van hun dochters." Van der Aalst knikt instemmend. Beide verzorgsters zijn ontzettend blij dat ze deel uit mochten maken van deze wens.

Het initiatief om echtparen bij elkaar te laten slapen, willen de twee werkneemsters van het Wereldhuis doorzetten naar het verpleegtehuis. Van Rijn: "We hebben een tussenstuk en een bed besteld, waardoor Marius binnen een maand de mogelijkheid krijgt om hier te kunnen slapen. In ieder geval met kerst. De verzorgster hoopt dat zij later ook langs haar partner kan blijven liggen. "Mocht het ooit zo zijn dat ik hier terechtkom dan wil ik dat mensen hetzelfde zouden doen voor mij. Een laatste wens is heel belangrijk. Die moet je in vervulling laten gaan."

Boxtelse harmonieën vieren 110-jarig jubileum tijdens The Sound of Boxtel

Boxtel - Sporthal De Braken wordt op 17 november omgetoverd tot een groot muziektheater waar beide Boxtelse harmonieorkesten, Boxtel's Harmonie en de Gildenbondsharmonie, met een gezamenlijk concert hun 110-jarig jubileum zullen vieren.

Onder de noemer 'The Sound of Boxtel' zullen beide orkesten hun krachten bundelen tot een gezamenlijk orkest met 90 muzikanten dat het publiek meeneemt op een audiovisuele tour door Boxtel. Markante persoonlijkheden, jaarlijkse evenementen en ook natuurschoon en monumenten komen deze avond voorbij in beeld en geluid.

Diverse Boxtelse solisten zullen bovendien tijdens het concert schitteren. Dat wordt afwisselend gedirigeerd door respectievelijk Jules van de Loo (Boxtel's Harmonie) en Txemi Etxebarria (Gildenbondsharmonie). Qua muziek komt van alles voorbij: van licht klassiek tot meezingers en van popsongs tot musicalmuziek. Na afloop is er bovendien een afterparty.

Het concert bij Sporthal De Braken kost 15 euro en duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Kaarten kunnen gekocht worden bij Ring & Co, Bloemsierkunst Marimba, Sjiek Kado, of door een e-mail te sturen naar thesoundofboxtel@gmail.com.

Foto: Rini van Oirschot

Burgakker 19


Dit huis was ooit één van de twee dienstwoningen van Kasteel Stapelen. Het andere (zelfde) huis stond aan de Konijnshoolsedreef nummer 9. Het werd gebouwd in Waterstaatsstijl omstreeks 1865. Met uitzondering van de voorgevel is er weinig authentieks meer aan het te vinden.

Het huis staat rechts naast het betonnen bruggetje dat toegang biedt tot het park van Kasteel Stapelen. Tot 1935 was hier een houten bruggetje (klinket) te vinden. Vanaf begin twintigste eeuw was Gerardus van der Steen, ook wel 'Steentje' genoemd, de bewoner van dit huis. Steentje was naast tuinman van het kasteel ook Suisse, ordebewaker, van de Sint-Petruskerk.

Foto: Rini van Oirschot
Zicht op het houten bruggetje (klinket) over de Dommel met rechts daarnaast het huis van Gerardus van der Steen. Foto: Pierre Janssen. Uit de gemeentegids van Boxtel 1922. (Foto: Pierre Janssen) Foto: Pierre Janssen
Foto: Rini van Oirschot
Gerard van der Steen (Steentje) in vol ornaat van de Suisse van de St-Petruskerk. (Foto: Heemkunde Boxtel) Foto: Heemkunde Boxtel

Gerardus van der Steen werd op 15 maart 1865 in Esch geboren. In 1894 trouwde hij met Anna Maria Slijters. Toen hij in dienst trad van het kasteel woonde hij nog in Esch. Elke dag kwam hij te voet van Esch naar Boxtel. Begin 1900 verhuisde hij naar de dienstwoning aan de Burgakker. Toen in 1935 het houten bruggetje werd vervangen door het betonnen bruggetje was het Steentje die het lint mocht doorknippen bij de feestelijke ingebruikname. Op 5 maart 1939, een klein half jaar na zijn vrouw, overleed Gerardus van der Steen in Boxtel.


Heemkamer Boxtel alleen geopend op vrijdag

Boxtel - Omdat de lezingen en de bestuursvergaderingen van Heemkuunde Boxtel met ingang van 27 september op donderdagavond gehouden worden, wordt per die datum de donderdagavond-openstelling van de Heemkamer beëindigd.

De Heemkamer blijft elke vrijdag geopend van 10.00 tot 13.00 uur. Er zijn dan leden van Heemkunde Boxtel aanwezig. Bezoekers kunnen hen vragen over Boxtel stellen, oude foto's laten scannen voor plaatsing op www.beeldbankboxtel.nl en boeken van de uitgebreide bibliotheek inzien over de historie van en andere wetenswaardigheden over Boxtel. De index van de boekenbank is te raadplegen via www.beeldbankboxtel.nl/cgi-bin/boeken.pl en via www.heemkundeboxtel.nl.

De Heemkamer is gevestigd in het oude Piet Dorenboschmuseum aan het Magdalena's Pad en te bereiken via het VVV-kantoor aan de Markt of de zijingang in het smalle gangetje naast het gemeentehuis.


MUBO roept amateurkunstenaars op voor expositie

Boxtel - Om amateurkunstenaars een podium te kunnen bieden roept het Museum Boxtel (MUBO) hen op om hun kunstwerken te komen exposeren. Zij kunnen zich hiervoor aanmelden tot en met dinsdag 6 november.

De expositie wordt een zo groot mogelijke mix van verschillende kunstvormen, waarmee het museum de diversiteit aan creativiteit in Boxtel wil laten zien. Alle kunstvormen zijn welkom: van schildertechnieken tot videokunst. Afhankelijk van het aanbod is er plaats voor 15 tot 20 exposanten. MUBO beschikt over expositiemiddelen als vitrines, sokkels, lichttafels en panelen en over professionele belichting.

Aanmelden kan tot en met dinsdag 6 november via info@muboboxtel.nl, met vermelding van naam en telefoonnummer en met bijvoeging van een of meerdere foto's van kunstwerk(en). De MUBO-commissie wisselexposities stelt op basis hiervan de expositie samen met als uitgangspunt De aangemelde exposanten worden na de sluitingstermijn persoonlijk benaderd voor het maken van nadere afspraken.

Vragen en meer informatie via Willem van Vossen, coördinator wisselexposities, te bereiken op 06-16041898.


Vorige week sprak ik met een jongen die slachtoffer was geworden van sluwe criminelen die zijn bankrekening hadden gebruikt om drugsgeld wit te wassen. De jongen wordt nu verdacht van fraude terwijl hij dacht iemand te helpen en eenvoudig 200 euro te verdienen.

Om te weten wat er was gebeurd eerst even een korte uitleg. Criminelen maken voor hun illegale praktijken vaak gebruik van zogenaamde 'katvangers'. De katvanger moet de aandacht afleiden van de echte criminelen. Vroeger werden bijvoorbeeld verslaafden en zwervers directeur gemaakt van een bedrijf. Criminelen bestelden goederen, betaalden niet en wasten zo hun geld wit. Als de politie dan de zaak onderzocht was de zwerver de enige verdachte.

De laatste jaren doen criminelen het anders en sneller en zijn deze roofdieren op zoek naar een gemakkelijke prooi, namelijk de gewone scholier; dus jouw zoon of dochter! Hoe dat werkt? Ronselaars benaderen scholieren met een goed verhaal. Ze hebben maar één doel, ze willen de bankpas van jouw zoon of dochter lenen. Met een beloning van 100 of 200 euro wordt dat uitlenen aantrekkelijk gemaakt.
De bankpas gebruiken ze om 'even' wat geld, soms wel 10.000 euro of meer, op zijn of haar rekening te storten. Als het geld erop staat, wordt jouw kind gevraagd het geld op te nemen en cash terug te geven aan de ronselaar. De ronselaar wil natuurlijk niet worden vastegelegd door de beveiligingscamera's bij de pinautomaat.
Het ronselen gebeurt overigens niet alleen op straat of bij scholen, maar ook via Facebook en andere sociale media.

Niets aan de hand zou je denken, maar let op. Het komt regelmatig voor dat de beloofde beloning niet wordt betaald en dat is nog het minst erge van alles. Als de politie tijdens haar onderzoek naar witwaspraktijken uitkomt bij jouw kind, dan wordt het verdacht van fraude en moet het om te beginnen het 'criminele geld' terugbetalen. Aantonen dat jouw kind het niet was wordt moeilijk, het staat immers op beeld bij de opname van het geld.
Nu heb ik niet even 10.000 euro klaar liggen, dus ik zal geld moeten lenen. Maar misschien nog wel erger is dat jouw kind op een zwarte lijst komt bij de banken en acht jaar lang geen bankrekening meer kan openen. Hierdoor kan het mogelijk geen studiefinanciering meer ontvangen, moet het geld van zijn of haar vakantiebaan op jouw rekening laten storten, kan het mogelijk geen (telefoon)abonnementen afsluiten enzovoorts. Mocht je kind ook nog veroordeeld worden, dan heeft het ook nog eens een stafblad.

Zorg er daarom voor dat je kind weet dat 'zomaar even snel veel geld verdienen' meestal verdacht is. Hoe verleidelijk het ook is, laat ze er niet intrappen. Je kunt natuurlijk ook een daglimiet laten instellen voor geldopnames .

O ja, en dan nog dit. Wees heel voorzichtig met het afgeven van je paspoort, rijbewijs, ID-kaart of je bankpas. Criminelen kunnen met je BurgerServiceNummer (onder andere op je rijbewijs) en je bankpas vrij eenvoudig een lening aanvragen.

Koe gered uit sloot Liempde

De brandweer rukte met groot materieel uit om de koe uit de sloot te halen. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Liempde - Een koe in nood heeft zondag in Liempde voor ophef gezorgd. Het dier was in een sloot nabij De Keel beland en kon daar niet op eigen kracht uitkomen. Uiteindelijk kon de brandweer het dier met groot materieel uit de sloot bevrijden.

Het dier werd door passerende fietsers aangetroffen toen zij op onderzoek uitgingen omdat zij twee jonge kalfjes eenzaam langs de sloot zagen staan. De brandweer werd gewaarschuwd. Die kon het verzwakte beest uit de sloot trekken, maar een poging om het dier weer op vier poten te krijgen mislukte.

De brand bij Handels- en Transportbedrijf Reijnders veroorzaakte een imposante rookpluim. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Omdat het dier niet op eigen kracht overeind kon werd externe hulp ingeschakeld. Een veearts kwam ter plaatse om het beest na te kijken. Vervolgens werd met behulp van een heupklem en een loader het beest op vier poten gehesen, maar ook nu kon de koe niet op eigen kracht blijven staan. Met de bak van de loader werd het zwakke beest met grond en al opgeschept en binnen gebracht bij de boer. De koeien aldaar lopen vrij rond in het natuurgebied van Brabants Landschap.

Buitenbrand bij Handels- en Transportbedrijf Reijnders

Boxtel - Op het buitenterrein van Handels- en Transportbedrijf Reijnders aan de Industrieweg in Boxtel heeft donderdagnacht een brandje gewoed. Wat precies brandde is ons niet bekend. Hoewel de rookpluim imposant was leek de schade mee te vallen.

De brandhaard werd met een loader uit elkaar getrokken om het vervolgens verder af te kunnen blussen. Naast de brandweer kwamen ook een beveiligingsbedrijf en de politie ter plaatse.

Klompenbeurs nieuw leven ingeblazen

Sint Oedenrode - Al vele tientallen jaren worden de landelijke Klompenbeurs en de bijbehorende klompenkeuringen gehouden in Sint-Oedenrode. Vroeger vond dit ambachtsevenement plaats op de markt. Uit het hele land kwamen honderden mensen op het gebeuren af. De laatste jaren werd de belangstelling steeds minder. Om oude tijden te doen herleven hebben verschillende partijen het initiatief genomen om de Klompenbeurs van de Nederlandse Vereniging van Klompenfabrikanten (NVK) nieuw leven in te blazen. Besloten is om de klompenkeuringen en Klompenbeurs te verplaatsen naar de Helden van Kien in Sint-Oedenrode.

Klompenkeuring
De keuring wordt gehouden op vrijdag 28 september en hiervoor wordt bijna een hele dag uitgetrokken. In september worden alle klompen ter keuring ingestuurd. Sommigen zo vers, dat ze nog helemaal nat zijn! De jury buigt zich tussen 09.30 en 17.00 uur over de inzendingen. Publiek is daarbij van harte welkom. Daarnaast is er een uitgebreide collectie klompen te bezichtigen.

Klompenbeurs
Op vrijdag 5 oktober is het tijd voor de prijsuitreiking en worden de Zilveren Klomp voor Nationaal Kampioen machinaal gemaakte klompen en Zilveren Effer voor Nationaal Kampioen handgemaakte klompen uitgereikt door de burgemeester van Meierijstad. Daarnaast is er die middag van alles te doen met de klomp als rode draad. Alles ademt klompen bij de Helden van Kien: verschillende stands, eten, drinken én muziek. Speciaal voor deze gelegenheid komt de Rooise band The Circle optreden en ook de Rooise zangeres Anne van der Heijden zal niet ontbreken.

Mijn Mooi Boxtel: Rita van den Bosch

Foto: Rita van den Bosch

Gespot in de Dommel bij de Lange Loop.

De zomervakantie, het lijkt alweer eeuwen geleden. In positieve zin wel te verstaan. Want wat zijn er veel mooie nieuwe ontwikkelingen. Zo ben ik met een aantal freelance collega-trainers een prachtproject aan het doen bij een internationale softwareontwikkelaar in de Randstad. Deze klant wil graag werken aan een cultuur waarin feedback geven en ontvangen de normaalste en bovenal leukste zaak van de wereld is. Nu is dat in Nederland best ingewikkeld, want A. … we hebben de neiging om vooral te focussen op dat wat niet goed gaat. En B. … we zien feedback al gauw als kritiek, waardoor zowel het geven ervan ('ik wil de relatie niet verstoren') als het ontvangen ervan ('ik doe het niet goed') voor veel mensen lastig blijkt. Wat is het dan leuk om een training te faciliteren, waarin mensen leren om op een opbouwende manier met elkaar contact te maken. Contact dat zorgt voor een veilige basis, waarin feedback een positieve investering in de samenwerking is.

Een andere mooie ontwikkeling is dat ik op 7 september jl. gecertificeerd ben voor een prachtig meetinstrument, waarmee je op een snelle en zeer effectieve manier concrete inzichten krijgt in:
1. die competenties die je natuurlijke talenten zijn
2. dat wat je vooral mag laten, omdat het heel veel energie kost, en
3. die talenten die je nog niet kende, en voor jou nieuwe gebieden van werkgeluk kunnen zijn.
Zoals een cliënt verbaasd en opgelucht na het doorspreken van zijn meting zei: 'Oh wat fijn, ik mag stoppen met mensen overtuigen, want dat zit gewoon niet in me. Ik ga inspireren.'

En het aller-spectaculairste verhaal gebeurde ruim twee weken geleden. Ik had met een cliënte afgesproken om al wandelend kennis te maken en haar coachvraag te verkennen. Vijf minuten voor het gesprek belde ze op. 'Ik schaam me dood,' zei ze. 'Ik kan mijn huis niet uit, want ik krijg het slot van binnen niet open. Kun jij naar mij toekomen en proberen de voordeur vanaf de buitenkant open te maken?' Daar zat ik… op een brandtrap… zaterdagochtend 9 uur. Al hengelend naar de sleutel die de cliënte vanuit het slaapkamerraam aanreikte. Vijf minuten later liepen we lachend buiten. Goede samenwerking, mission accomplished, de opluchting groot.

Deze week is het de week van de Loopbaan. Wil jij je werk eens vanuit een ander perspectief bezien? Kijken of het voor jou nog klopt? Het lijkt me leuk om ook met jou mee te wandelen en jouw deur naar nieuwe inzichten te openen.

Werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen geeft inwoners Boxtel centrum stem door enquête

Boxtel - De werkgroep van Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) houdt een enquête onder de bewoners van het centrum van Boxtel om zo te werken aan een attractief en leefbaar centrum. Aan de hand van een vragenlijst die tot 30 september ingevuld kan worden wil de werkgroep een goed beeld verkrijgen van waar zij zich sterk voor moet maken. De enquête is te vinden op https://enquete.toponderzoek.com/Boxtel of via het scannen van een QR-code die toegevoegd is aan deze krant.

De werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is een door de gemeente Boxtel geïnitieerd en ondersteund project. De groep bestaat uit afgevaardigden van de politie, brandweer, ondersteunde diensten van de gemeente en vertegenwoordigers van de centrumondernemers en de horeca. Eric Top, lid van de werkgroep, vertelt er meer over: "Wij zetten ons in om het centrum veiliger en aantrekkelijker te maken zodat er meer bezoekers komen. Dat is de basis." Hij geeft een aantal voorbeelden: "Zorgen voor cameratoezicht en openbare verlichting, het weghalen van obstakels waar mensen over heen struikelen et cetera."

De werkgroep geeft advies aan de gemeente en die gaat er mee aan de slag. Top licht de belangrijke rol van de gemeente toe: "Zij initieert de zaak, zorgt ervoor dat er geld vrijkomt en voert de ideeën die er zijn uit." Het KVO in Boxtel is nog op zoek naar een centrumondernemer. Want hoe breder de groep, hoe groter het draagvlak. Volgens Top hebben de winkeliers en ondernemers veel invloed. "Als zij met z'n allen zeggen, 'dit moet gebeuren' dan is de gemeente wel genoodzaakt om te volgen."

De werkgroep zoekt nu hulp bij centrumbewoners door middel van een enquête. Gewapend met de resultaten daarvan wil de groep een beeld krijgen van wat er onder de mensen speelt. Wat vinden zij dat er moet veranderen? En waar ervaren zij overlast van? Top hoopt dat deze vragen helpen om mensen open en eerlijk hun zegje te laten doen. Ook hoopt hij dat er genoeg animo is. "De vraag is of het leeft, er zijn achttienhonderd huishoudens in het centrum van Boxtel. Als je voor vijf procent aan respons hebt, is dat al veel", aldus het lid van de werkgroep.

De enquête is opgezet door een onafhankelijk extern bureau en kan geheel anoniem ingevuld worden. De werkgroep uit Boxtel krijgt de uitslag en zal die delen met de inwoners. De resultaten worden teruggekoppeld in een later onderzoek. Hiermee wil de groep een tweede ster binnen halen. De eerste ster heeft ze al door met alle vertegenwoordigers vier keer in het jaar bij elkaar te komen en goed samen te werken. Dit leverde de werkgroep het keurmerkcertificaat KVO op.

Top spreekt zijn verwachtingen uit: "Ik denk dat een paar items naar voren komen. Het fietsen voor de Hema, drugsoverlast, te weinig fietsenstallingen en misschien vinden mensen wel dat er meer activiteiten in de binnenstad moeten komen." Top herhaalt nog maar eens dat de inwoners het fijn vinden om gehoord te worden. "Wij als werkgroep proberen een spreekbuis te zijn voor de bewoners en (horeca)ondernemers. Als zij ergens klachten over hebben, is het aan ons om dit op te pakken en er wat aan te gaan doen."

Striptekenaar Ralph Dikmans signeert nieuw Anders-Man album

Foto: Ralph Dikmans

Boxtel - Striptekenaar en Boxtelaar Ralph Dikmans was zaterdag bij de Bruna in Boxtel om zijn nieuwste album van de antiheld Anders-Man te signeren. Tientallen mensen kwamen op de signeersessie af om een persoonlijke boodschap in hun album te laten zetten door de tekenaar.

Dikmans laat weten dat hij erg gastvrij werd ontvangen in de winkel en maakte als dank een persoonlijke striptekening voor de nieuwe eigenaresse, Anita van Engelshoven.

Dikmans en dochter Anne. (Foto: Gerard Ophof) Foto: Gerard Ophof

"Er waren momenten dat mensen echt wat langer op hun tekening moesten wachten door de rij die ontstaan was, maar ik tekende zo snel als ik kon", laat de altijd enthousiaste Dikmans weten.

Het nieuwste album, maar ook de eerdere delen zijn verkrijgbaar in de Bruna in Boxtel. Dikmans is op 30 september op de Boxtel Oost Dag aanwezig voor wat hij noemt een 'herkansing' van de signeersessie.

Boxtels tweetal brengt met stripboek Hendrik Verhees tot leven

Bas (l.) en Han tonen enkele illustraties voor hun stripboek. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Een graphic novel over de Slag om Boxtel op 14 en 15 september 1794, waarin de bekende Boxtelse cartograaf, politicus en architect Hendrik Verhees een sleutelrol speelt. Je moet er maar op komen. Het is precies waar Bas van den Biggelaar (42) en Han van Bodegom (41) aan werken. "Wij gaan Hendrik Verhees een gezicht geven!", aldus het Boxtelse tweetal. Komend weekend, tijdens cultuurroute De Rode Draad exposeren zij hun werk in de Boxtelse bibliotheek.

Het idee onstond zo'n anderhalf jaar geleden, schatten Han (journalist) en Bas (ontwerper). Ze kennen elkaar van ondernemersvereniging Juniorkamer Dommelland en van het schoolplein. "Onze kinderen zijn van dezelfde leeftijd", verklaart Bas. De twee raakten met elkaar in gesprek en gaandeweg kreeg het plan om samen een graphic novel te maken over de Slag om Boxtel vorm.

"Het idee komt voort uit de passie van Bas. Hij is helemaal verzot op stripboeken", lacht Han. "Altijd al gehad", vervolgt Bas. "Ik ben bijvoorbeeld een groot fan van Don Lawrence, van Storm. Vroeger ben ik wel vaker aan een stripboek begonnen, maar ik ben geen schrijver. Dus dan strandt het op een gegeven moment ergens als je toffe tekeningen hebt, maar het verhaal nergens over gaat."

Een van de illustraties die komend weekend te zien zijn in de Boxtelse bibliotheek. (Foto: Bas van den Biggelaar en Han van Bodegom) Foto: Bas van den Biggelaar en Han van Bodegom

Zo kwam het dat Han op het schoolplein het verzoek kreeg om mee te werken aan een stripboek, getekend door Bas. "We zijn beiden professioneel gebonden door ons beroep. Ik ben journalist en moet me dus aan de feiten houden", vertelt Han. "Je kunt nooit een keer alles loslaten en gewoon 'je ding doen'. En dat is voor ons beiden nu denk ik de grootste uitdaging hierin. Dat leek mij heel leuk", vervolgt hij, terwijl Bas bevestigend knikt. Het moge duidelijk zijn wat het antwoord van Han was toen Bas hem benaderde.

Slag om Boxtel
Het tweetal is bovenmatig geïnteresseerd in geschiedenis, vertelt Han in de woonkamer van Van den Biggelaar. Dat Boxtel het uitgangspunt zou zijn van het verhaal, dat was al direct bekend. En nadat het tweetal op onderzoek uitging was ook het onderwerp al snel gekozen: De Slag om Boxtel in 1794. Hier streden Franse troepen aan de ene kant en aan de andere zijde de Engelsen aangevuld met huurtroepen uit Hessen en Hannover. "Er wordt gezegd dat dit de opmaat was naar de slag bij Waterloo", vertelt Bas verwijzend naar het feit dat dit de eerste keer was dat de Hertog van Wellington aan het front stond. Hij bracht uiteindelijk Napoleon in 1815 ten val.

Het was ook de tijd van Hendrik Verhees, de beroemde Boxtelse cartograaf, landmeter en architect. "Hij heeft voor die tijd prachtige landkaarten gemaakt", legt Han uit, "Die waren enorm gedetailleerd en spelen ook een belangrijke rol in het boek." Hij zoekt naar woorden om niet te veel prijs te geven over de plot.

Feit en fictie
Het verhaal is volgens Bas een mix tussen feit en fictie: "een spannende verhaallijn, ondersteund door historische gegevens." Dan laat hij een haast profetische tekening zien die hij enkele weken voor de verbouwing van de Markt maakte. De prent toont het marktplein, vrijwel exact zoals dat er momenteel bij ligt. Via een oude waterput, die nota bene óók in het echt opgegraven werd, dalen vier Boxtelse kinderen af naar de geheime werkkamer van Verhees. De put voert hen echter ook terug in de tijd, naar 1794, tijdens de Slag om Boxtel.

Zelf schat Han dat ze nu een half jaar met het stripboek bezig zijn. Het voorwerk, bestaande uit veel research bij bijvoorbeeld heemkundevereniging nam ruim een jaar in beslag. Met name Dik Bol en Han van den Bosch waren van doorslaggevend belang bij het historisch onderzoek dat de auteurs deden. "In totaal zitten er straks als het af is honderden uren in", geeft Bas aan.

Bijna iedere vrijdag komt het tweetal bij elkaar om, al dan niet onder het genot van een glas bier, de voortgang door te nemen. Want dat is de sleutel tot succes, zo verzekeren Bas en Han de verslaggever: het moet vooral leuk blijven. Het stripboek begon, na de periode van research, met het script. Dat werd geschreven door Han. "Het bevat behoorlijk wat humor. Dat is ook zoiets dat in journalistieke teksten bijna niet kan." Hij verwijst naar een van zijn grote voorbeelden: Roald Dahl. "Dat is leuk om voor te lezen, maar ook om zelf te lezen."

Visualiseren
Na het schrijven van het script kon Bas het verhaal gaan visualiseren. Dat gebeurt met een snelheid van plusminus acht uur per pagina, wat resulteert in de ongeveer tien pagina's die hij het afgelopen halfjaar tekende. Hij haalt een notitieboek op A4-formaat tevoorschijn. "Dit is voor het 'voortekenen'", wijst hij op enkele ruwe potloodtekeningen. "Die werk ik daarna in het groot uit. Daarna fotografeer ik het resultaat en dat kleur ik digitaal in."

Hoewel de vier kinderen in het album niet gebaseerd zijn op hun eigen kroost, sluiten de auteurs niet uit dat enkele Boxtelaren hun weg vinden in het album, inclusief zij zelf. "Als een echte Alfred Hitchcock die altijd een cameo (minirol -red.) in zijn eigen films speelde", lacht Bas. Han: "Maar dat geldt ook voor anderen."

Omdat de verbouwing van de Markt zo'n belangrijke rol speelt in het verhaal hadden Van Bodegom en Van den Biggelaar het idee om hun stripboek te presenteren bij de heropening van de Markt. Een onhaalbare kaart, aldus het tweetal. Het doel is nu het album volgend jaar september tijdens het Brabants Stripspektakel te presenteren.

De Rode Draad
Maar de eerste tien pagina's zijn al klaar. Een deel daarvan wordt op 22 en 23 september tentoongesteld in de Boxtelse bibliotheek. Ook zal Bas tijdens de openingstijden van de bibliotheek aan zijn nieuwe tekeningen werken. Han is de 22e aanwezig om tekst en uitleg te geven over het verhaal. Dit gebeurt in het kader van cultuurroute De Rode Draad waarvoor dat weekend verschillende ateliers en culturele instellingen in Boxtel gratis geopend zijn voor belangstellenden.

Hoewel het tweetal niet met die reden in de bieb staat, is er toch de hoop dat een geïnteresseerde uitgever of geldschieter zich meldt om het album voor te financieren. Dat zou welkom zijn, omdat Bas en Han het album het liefst full colour en met harde kaft zouden uitgeven.

Over een uiteindelijke prijs en beschikbaarheid van het album kan het tweetal op dit moment nog niets zeggen. "Het zou mooi zijn als het goed wordt ontvangen", vindt Bas. Han blikt ook al wat vooruit: "Je zou bijvoorbeeld ook een tour door Boxtel kunnen doen met augmented reality aan de hand van het boek." Want dat is wat het tweetal vooral hoopt: dat het aanslaat bij jongeren en dat het in Boxtel als ondersteunend middel in het geschiedenisonderwijs kan worden gebruikt.

Bas en Han zijn zaterdag 22 september van 10.00 tot 17.00 uur te vinden in de bibliotheek aan de Burgakker 4 in Boxtel.


Ook zij verdienen een plek

Al enkele jaren geef ik op maandag taalles aan statushouders. Meestal Arabisch sprekende vluchtelingen uit Syrië en Eritrea. Vier maanden geleden echter ontmoet ik een jong echtpaar, dat mij in gebrekkig Nederlands duidelijk maakt dat ze geen Arabisch spreken maar Koerdisch. Bijzonder sympathieke jongelui die vol trots de foto's van hun twee kinderen laten zien. Zij komen uit Iraaks Koerdistan, een historisch-geografische landstreek in het noordoosten van het Midden-Oostengebied. Het is in 1918 verdeeld over Turkije, Perzië, Syrië, Armenië en Irak en wordt voornamelijk bewoond door Koerden.

Zij vertellen me dat ze behoren tot het volk van de Yezidi's. Ik moet even heel goed nadenken. Ergens in het geheugen komen beelden naar boven van een stroom vluchtelingen die enkele jaren geleden weken lang in barre nood vast zaten op een berg.
Al snel ontdek ik op internet het hele verhaal: 'In augustus 2014 veroverde de Soennitische terreurgroep Islamitische Staat een aantal stadjes in Irak. Eén daarvan was het noordwestelijk gelegen Sinjar, woonplaats van tienduizenden Yezidi's. Tweehonderdduizend inwoners sloegen op de vlucht, onder wie ten minste 170.000 Yezidi's. Zo'n 40.000, onder wie 25.000 kinderen, vluchtten de verkeerde kant op. Zij werden de bergen in gedreven. Op hun vluchtroute werden honderden vluchtelingen vermoord. Hoeveel precies is onduidelijk, maar volgens de Verenigde Naties vonden in elk geval veertig kinderen van de Yezidi-minderheid de dood.'

Over de Yezidi's lees ik het volgende: 'Het is een religieuze, etnisch Koerdische minderheid. Ze ontkennen het bestaan van zoiets als de hel en de duivel, maar aanbidden een 'zichzelf-schepper' met wie ze communiceren via het hoofd van zeven engelen, de Pauwenengel. Die is in de ogen van moslims en andere gelovigen niemand anders dan Lucifer, en daarmee de Duivel zelf, schreef NRC-buitenlandredacteur Wim Brummelman in 2007 na een aanslag op Yezidi's waarbij vierhonderd mensen omkwamen. Yezidi's dichten zichzelf een unieke afstamming toe. Apart geschapen en niet zoals de rest van de wereldbevolking geboren uit de gemeenschap van Adam en Eva. Hun geloof zou ouder zijn dan het jodendom, christendom en islam. Die uitzonderlijke positie zorgt er ook voor dat ze zich het liefst afsluiten voor andere groepen. Huwelijken met buitenstaanders zijn taboe. Maar hoewel velen onder hen zichzelf zien als een apart volk, spelen anderen een prominente rol als Koerdische nationalisten.'

Op een keer laten zij me foto's zien van een vluchtelingenkamp in Irak waar ze twee jaar in moeilijke omstandigheden gewoond hebben. Hoe het hen gelukt is om via Turkije in Nederland te komen is me niet duidelijk. Ze hebben hier asiel aangevraagd en gekregen. Als statushouders doen ze hun uiterste best de taal te leren en thuis te geraken in onze samenleving.
Nee, het zijn mogelijk geen echte oorlogsvluchtelingen zoals veel Syriërs, maar ze worden wel bedreigd door terreurgroepen die het volk van de Yezidi's dreigen uit te moorden. Het staat historisch vast dat de Yezidi's al verschillende vervolgingen door met name Moslimgroeperingen hebben moeten doorstaan.

Op de laatste dag voor de zomervakantie stoppen zij me als dank voor de taallessen twee zakjes vruchtensnoepjes in de hand. Dat doet je emotioneel dan best wel wat. Ook deze jonge mensen met hun twee kinderen verdienen een vredige plek op deze aarde. Het geeft me een geluksgevoel dat ik ze daarbij een beetje mag helpen.

Ingezonden brief:

In Boxtel Oost staat al ca. 10 jaren een gewaardeerd object in brons met de fraaie titel 'In gesprek'. Door bouwactiviteit bij Winkelcentrum Oosterhof raakte dit kunstwerk bijna bedolven. Oplettende burgers attendeerden de gemeente en na enkele gesprekken plaatste men het beeld langs de Dommel. Schitterende locatie. Iedereen tevreden?
Nee, de wethouder kunstzaken bedacht het plan dit kunstwerk naar een andere plek te verhuizen. Dat zou 10 jaar geleden ook al zo bedoeld zijn, die terugplaatsing. Maar niet naar de plek die nu bij verrassing is aangewezen. De vele wandelaars, bezoekers en genieters van de Dommeloever staan ineens helemaal buitenspel! Want het beeld MOET en ZAL verplaatst. Er vindt geen normaal gesprek plaats. Vreemd! De wethouder spant wel m.i. een niets vermoedende - zelfbenoemde - voorzitter van Boxtel Oost (wijk Oost is helemaal geen wijk, slechts een postcodegebied!) voor een karretje en hij verzoekt desgewenst - zonder enig mandaat van wie dan ook - de wethouder het beeld naar elders te verplaatsen.
Tja, die inmiddels ruim 1745 handtekeningen van burgers die het beeld zo prachtig langs de Dommel ervaren, tellen gewoon niet mee. Een door de gemeente ingehuurde juridisch adviseur heeft namelijk opgemerkt dat die 1745 mensen geen enkel belang hebben. Welneen. Die hebben echt voor de flauwekul hun handtekening gezet. Welneen, wat zou het, het zijn maar 1745 mensen. Leuk, die burgerparticipatie... Op zo'n manier met je eigen burgers omgaan, geeft geen pas. Hoeveel kiezers stemden op deze wethouder, kun je je afvragen. Een goede bestuurder praat met mensen die zich inspannen. Het gaat er helemaal niet om wie juridisch gelijk heeft. Het gaat om respect en om waardering voor elkaar.

Het kunstwerk heet toch 'in gesprek'! Wethouder, dit bericht is een oproep om met de groep initiatiefnemers te komen praten. Dan zul je zien, dan blijkt ineens dat een oplossing zomaar gevonden is. Nu dreigt een ongewenste impasse met als resultaat: veel gemor, veel ontevredenheid. Heel jammer!

Dhr. en mevr. Smits

Ingezonden brief: Herinrichting Markt

Foto: Rien Schuurmans

Poppetje gezien kastje dicht, het spreekwoord dat heden werkelijkheid is op de Markt.
Zoals we allen weten is men in opdracht van de gemeente na de kermis gestart met de renovatie van ons marktplein (al of niet naar ieder zijn smaak). Ik kom er regelmatig en zie dat door enorme kleine maar ook grote problemen het werk niet snel vordert, maar wel in goed overleg wordt uitgevoerd. Er worden veel leidingen vernieuwd, verlegd etc. Vooral het Tichelmann-systeem voor de fonteinen is zeer interessant, maar arbeidsintensief.
Jammer dat er later als alles klaar is er niets meer van te zien is, of ze zouden op een bepaalde plaats geen kinderkoppen moeten leggen maar een glasplaat.
Achter het VVV-kantoortje is een pleintje met een ingang waardoor je via de Markt naar de gemeentetuin kunt, maar dat openbaar pleintje was niet gelijkvloers en is deze week aangepast door een speciaal pad aan te leggen voor mensen met een rolstoel, rolator, kinderwagen etc. Geweldig! zou Frank van een bekend tv-programma zeggen.
We zullen nog even door de zure appel moeten bijten, maar het komt goed. Maar of het meer bezoekers trekt, dat zullen we pas later zien. Mensen suc6.

Foto: Rien Schuurmans

Martin van Tillaart

Ingezonden brief: Pas op!

Pas op,

ongezonde lucht.
Het is wel duidelijk, waar Boxtel onder zucht.
Stel, je moet naar adem snakken, dan kan de moed toch ook wel eens,
in je schoenen zakken.
Hoe mooi is Boxtel,
maar toch ook zo kwetsbaar.
Hoe houden we de lucht
in ons mooie plaatsje
helder en klaar!

Rien Schuurmans

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2. Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Kofferbakverkoop

GILDE BOEKEL, zondag 23 september van 9.00 tot 15.00 uur
op evenemententerrein Waterval 3a, Boekel, www.agathagilde.nl

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Foto: Heemkunde Boxtel / Jan van Oploo

De Baanderherenweg met het Baanderherencollege. Op de voorgrond de Van de Venstraat, waar later huizen gebouwd zullen worden.

foto: Jan van Oploo, 4 april 1971

12 / 18

Aanvullingen week 37

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Bloemmolen 1/hoek Keulsebaan, Vorst B, realiseren biomassaplein met kenniscentrum en tijdelijke kantoorunit voor een periode van 4 jaar
Einsteinstraat 1, verlengen erfafscheiding aan voorzijde woning
Lierenbout 52, rooien: 1 berk uit achtertuin

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning beperkte milieutoets
Kinderbos 3, wijzigen rundvee- en varkenshouderij

Bekendmakingen week 38

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Baanderherenweg 2, rooien: 1 boom uit patiotuin Baanderherencollege. Herplant met twaalf bomen.
Goossen Bunder/Natuurgebied De Scheeken inrichten 10,36 ha natuur als hooilandreservaat
Prins Hendrikstraat 62, plaatsen niet verlichte reclamezuil op parkeerterrein supermarkt

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunningen
Barrierweg 23a, rooien: 1 apenboom uit voortuin
Markt, herplaatsen 3 kunstwerken op de Markt
Oude Postbaan 5, uitbreiden woning aan achterzijde en plaatsen 3 dakkapellen op het achterdakvlak
De Vorst 5, rooien: 7 eikenbomen uit voorerf

Verleende omgevingsvergunning
Barrierweg 4, plaatsen stalen koker met led-verlichting op trottoir voor D'n Liempdsen Herd

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
Heidonk 5, uitbreiden machinebouwbedrijf

Melding besluit lozen buiten inrichting
Koningsvaren 16, aanleg gesloten bodemenergiesysteem

Toestemming maken uitweg
Kapelweg 21, aanleg nieuwe uitweg aan achterzijde Kapelweg 21

Horecavergunningen
Bij d’Ingens, Markt 14, verleende horecavergunning en exploitatievergunning met terras

Verbouwing bij u in de straat? Zó weet u ervan!

Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
21-09 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
22-09 Centrum
22-09 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o
25-09 Kerkeind
26-09 Roderweg e.o.
27-09 Keefheuvel e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

'Ons geheim? Heel veel geven en iets minder nemen' Rinie en Dinie Voets vieren vijftigjarig huwelijksfeest

Rinie (l.) en Dinie Voets vieren hun vijftigjarig huwelijk. (Foto: Willemijn Wijdenes) Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Het had zo maar eens heel anders kunnen lopen, 53 jaar geleden. Als de vriendin van Dinie van Oirschot geen lekke band had gehad waren de dames vanuit hun woonplaats Best op de fiets naar de kermis in Sint-Oedenrode gegaan en niet met de trein naar die in Boxtel. Gelukkig werd het dat laatste en liep Dinie die dag op de Boxtelse kermis Rinie Voets tegen het lijf, de liefde van haar leven. Morgen, donderdag 20 september vieren meneer en mevrouw Voets hun gouden huwelijk. Een halve eeuw vol lief én leed.

"Ik liep naar Bellevue met mijn vriendin toen we Rinie tegenkwamen met een vriend", vertelt Dinie. "Hij was geen held, durfde me amper aan te spreken, al was hij toch een hele knappe man." Die knappe man was op zijn beurt onder de indruk van Dinie: "Ze zag eruit als een echte dame", vertelt hij. Na een paar maanden daten sprak Rinie de historische woorden 'kan ik je even alleen spreken?' en vanaf dat moment hadden ze verkering. "Vervolgens kwam hij iedere dag met de brommer naar Best gereden", vertelt Dinie, en met een knipoog erachteraan: "Ik zuchtte wel eens 'daar is-ie weer', en dan zei ons moeder 'ach laat die jongen toch'." Rinie lacht: "Iedere dag is overdreven, maar ik ging wel vaak." Drie jaar later stelde Rinie de grote vraag, al klonk het amper als een vraag, aldus Dinie: "Hij zei gewoon 'zullen we trouwen?'" Ze zei ja, en nu vijftig jaar later zijn ze nog steeds 'in love'.

Na hun huwelijk trok het jonge stel in bij Rinie's ouders, in de Rechterstraat. Daar werd in 1970 dochter Evelien geboren. Anderhalf jaar later verhuisde het gezinnetje naar een eigen huis aan de overkant van de straat, waar in 1974 dochter Diana en in 1978 zoon Theo geboren werden. Rinie werkte als stukadoor, Dinie was gestopt met haar baan als schoenenverkoopster bij de Bata op de Woenselse markt en draaide het huishouden. "Zo ging dat in die tijd", vertelt ze, "de vrouw bleef thuis bij de kinderen."

Daar kwam echter al snel verandering in, toen Rinie op 39-jarige leeftijd een aneurysma in het hoofd kreeg, een uitstulping aan de slagaders. Na een aantal zware operaties kwam hij thuis te zitten en moest Dinie de kost gaan verdienen. "Een uitkering was ook niet alles en drie opgroeiende kinderen kostten veel geld", vertelt ze. En dus ging ze poetsen bij Schoonmaakbedrijf Van Kasteren.
Ondertussen moest Rinie twee jaar lang op en neer naar Tilburg voor de emboliosatie, om het bloedvat dicht te maken. Het was een pittige periode voor het jonge gezin. Daarbij was Rinie veel veranderd door het aneurysma. "Alles wat de operaties in je hersenen kapot hebben gemaakt, ben je voorgoed kwijt", vertelt hij. Rinie hield er ook afasie aan over. Dat leverde soms de nodige frustratie op, herinnert Dinie zich: "Dan vroeg hij om het een, maar bedoelde het ander... tja, dan werd er wel eens stevig gevloekt.
Ook hun sociale leven was niet meer hetzelfde, want Rinie kon niet meer tegen drukte en dus waren feestjes en verjaardagen lastig voor hem. Veel begeleiding was er toen niet. "Je kreeg bijna geen hulp," vertelt Rinie. "Eén keer zijn we bij de dokter geweest die informeerde hoe het ging, verder deden we alles zelf."

Ondanks alle drukte vond Dinie de tijd om naast haar werk bij Schoonmaakbedrijf Van Kasteren te helpen bij het overblijven op de school van de kinderen, de Sint-Petrusschool. Dat stond toen nog in de kinderschoenen en was heel kleinschalig, maar al snel groeide het aantal kinderen dat tussen de middag op school bleef eten. Dinie stopte bij Van Kasteren en zette zich volledig in op school en nu, 35 jaar later, is ze er nog elke doordeweekse dag te vinden. Hoe lang ze daarmee doorgaat? "Tot ik erbij neerval", lacht ze. "Of tot ze zeggen dat ik beter niet meer kan komen, want ik kan dat nog jaren volhouden. Het is gewoon zo leuk om te doen!"

Een paar jaar geleden moesten Rinie en Dinie weer knokken, dit keer allebei. Rinie kreeg darmkanker en Dinie baarmoederkanker. Ook hier kwamen ze samen doorheen. "Goede tijden, slechte tijden zing ik dan maar", aldus Dinie. Gelukkig wegen de slechte tijden niet op tegen de goede en geniet het gouden paar volop van het leven. Ze trekken er graag samen opuit en doen ook ieder hun eigen ding. Rinie fietst veel, alleen of met Dinie, die ook aan yoga en gym doet en ze genieten natuurlijk van hun gezin. "We hebben het goed gedaan", vertelt Dinie. "We hebben drie lieve kinderen en vijf lieve kleinkinderen." Zij zijn hun grote trots, de woonkamer waarin we zitten hangt dan ook vol met familiefoto's.
Wat het geheim is van hun geluk? "Nou, we hebben heus wel eens ruzie hoor, we gaan hier niet zitten huichelen", lachen ze allebei, "maar dat komt altijd weer goed. Je moet gewoon heel veel geven en iets minder nemen."

De een heeft het wat minder nodig dan de ander: slaap. Op WomensHealth, deze site wis ik meteen uit mijn geschiedenis, heb je een lijst met de vijftien meest herkenbare slaaptypes. Een kleine greep hieruit is de slaper wiens haar altijd 'op en top' zit bij het wakker worden (tegenovergestelde van mij), de ik-slaap-zo-dicht-mogelijk-tegen-je-aan-slaper (Marieke, je hoort mij niet klagen), de slaper die nooit uit haar bed kan komen (alweer Marieke, dit irriteert me wel), de nog-altijd-beeldschone-slaapster (in mijn ogen opnieuw Marieke, (dit is punten scoren!)), de snurkende en luidruchtige slaper (ons pap, vraag maar aan ons mam die zit tegenwoordig in de categorie: de ik-kan-niet-slapen-door-de-snurkende-en-luidruchtige-langs-me-slaper) en de slaper die overal doorheen slaapt (Bas Voets, dat ben ik).

Marieke heeft me vriendelijk verzocht of ik haar niet te veel wil vernoemen in de columns. Dit lukt me aardig tot nu toe, toch lieverd? Papa blijft ook liever uit de spotlights, dus ik zal alleen de laatste even toelichten. Ik ben er niet zelf achter gekomen dat ik tot het slaapoveraldoorheentype behoor. Nee, deze eer is aan een goeie vriend van me toe te schrijven. In onze jonge jaren logeerden we er lustig op los. Zo bleef er ook bij ons geregeld iemand slapen. Alleen dit aantal verminderde drastisch nadat ik die eerdergenoemde vriend de stuipen op het lijf had gejaagd. Per ongeluk. Blijkbaar tierde mijn wekker elke nacht om 00.30 uur als een brandalarm door mijn slaapkamer. Iets wat ik nooit gemerkt had, maar die vriend van mij dus wel. Op dat moment durfde hij niks te zeggen, maar de volgende ochtend vroeg hij: 'Bas, weet je dat je wekker hebt staan om ongeveer middernacht?' Nee dus. Ik heb de volgende avonden getest of ik wat merkte, maar nee hoor. Sten (de getraumatiseerde vriend) had waarschijnlijk een nare droom. Hij is de zoon van een brandweerman, dus misschien dreunden de sirenes 's nachts nog steeds door zijn hoofd.

Daarnaast heb ik een andere eigenschap in bed waar menig persoon niet vrolijk van wordt. Praten. Ik klets er altijd lustig op los als ik onder de dekens lig. De taal die ik dan spreek moet nog ontdekt worden, maar slaapiaans vind ik wel leuk klinken. De logés noemden het meestal Russisch, maar nadat ons mam mijn slaapspreeksessie in Google Translate had gezet, kwam Azerbeidzjaans op het scherm te staan.
Verder is het fenomeen slaapwandelen geen onbekende voor mij. Maar ik vraag me dan vaak af, waarom alleen wandelen? Waarom kan ik niet een column schrijven tijdens een dutje? En voor de huisvrouw- en man (anders krijg ik dadelijk de volledige feministische beweging op mijn dak) onder ons, waarom bestaat slaapstofzuigen niet? Dit zou je leven toch een heel stuk makkelijker en efficiënter maken.

Ik hoop dat jullie niet in slaap zijn gevallen tijdens het lezen van deze column. In ieder geval kun je deze vanavond altijd nog gebruiken als slaapverhaaltje voor de kinderen.

Workshop startsein voor samenwerking Fysio-Team en gewichtsconsulente

Boxtel - Fysio-Team en BGN-gewichtsconsulente Karin Hoen slaan de handen ineen met een totaalpakket waarmee mensen op verantwoorde wijze afvallen en in beweging komen. De aftrap van de samenwerking is de workshop 'Weet wat je eet' op vrijdag 5 oktober van 15.30 tot 16.45 uur.

Samen met het Fysio-Team en de gewichtsconsulente bepalen de deelnemers aan de cursus welke verbeteringen in hun eetpatroon kunnen worden doorgevoerd. Dit moet ervoor zorgen dat zij afvallen en zichzelf fitter voelen, zonder het gevoel constant op dieet te zijn. Deze gezonde leefstijl wordt in drie maanden bereikt door een intake voeding en sport, een persoonlijk op maat gemaakt trainingsprogramma, effectief twee keer per week op afspraak te fitnessen, een individueel voedingsadvies en wegen op afspraak, maandelijkse voortgangsconsulten en de workshop 'Weet wat je eet' bij te wonen.
De trainingen bij Fysio-Team bieden de mogelijkheid om de belastbaarheid van het lichaam te verhogen ondanks de aanwezigheid of dreiging van lichamelijke klachten. Door professionele begeleiding van een fysiotherapeut kunnen de cursisten werken aan verbetering van hun kracht, lenigheid en algemene conditie. Voordat de deelnemers in beweging gaan komen doen ze eerst een uitgebreide fit-test. Fysieke klachten hoeven geen belemmering te zijn om in beweging te komen.

Vanuit de meeste aanvullende pakketten wordt een vergoeding voor fysiotherapie en de gewichtsconsulent aangeboden. Indien nodig wordt uitgezocht of dit mogelijk is. Afhankelijk van de medische achtergrond, persoonlijke doelen en mogelijke vergoeding wordt de cursisten een persoonlijk plan aangeboden.
Voor een vrijblijvend gratis intakegesprek kun je contact opnemen met Karin tel 06-22734463 of stuur een mail naar info@voeljegoedmetkarin.nl. Aanmelden voor de workshop 'Weet wat je eet' op 5 oktober graag vóór 30 september. Deelname bedraagt 17,50 euro per persoon. Je vindt Fysio-Team aan het Breukelsplein 6, Boxtel en de Nieuwstraat 6b in Liempde of op www.fysio-team.nl.

DVG verliest van Avanti

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - Voor DVG was een vervolg in de beker alleen theoretisch nog mogelijk door een ruime overwinning op Avanti, maar zover kwam het zondag niet. In de laatste bekerwedstrijd verloor de Liempdse ploeg van 3e klasser Avanti: 0-2.

Avanti nam al in de eerste minuut het doel van Ronald Martens onder vuur, maar de bal ging over. Het duurde even voordat DVG gevaar kon stichten, wat meteen de grootste kans voor de rust was. Bas Smulders plaatste een voorzet op de volledig vrij staande Aaron van Dooren, de keeper verwerkte zijn schot echter tot hoekschop. Avanti drong hierop DVG verder op eigen helft terug. Een kopbal belandde op de paal en een strakke voorzet werd door Teun Welvaarts van de doellijn gehaald. Het leek een 0-0 ruststand te worden, maar Avanti scoorde alsnog: 0-1

DVG verloor van Avanti met 0-2. (Foto: Toon van Ruremonde) Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
De zwemmers van SWNZ vielen veelvuldig in de prijzen in Lith. (Foto: Sandra Schellekens/ SWNZ) Foto: Sandra Schellekens/ SWNZ

Meteen na rust moest de DVG-doelman opnieuw optreden om een grotere achterstand te voorkomen. DVG kreeg meer kansen en de mooiste aanval van DVG werd in de 61e minuut opgezet. Via een goedlopende combinatie legde Bas van Houtum de bal klaar voor Bas Smulders, maar zijn schot kwam recht op de keeper. Even later leek een verdediger van Avanti een solo van Twan van de Broek te onderbreken, maar de scheidsrechter liet doorspelen. Avanti maakte kort voor tijd nog een tweede doelpunt en bekert dus verder. Uitslag 0-2.
Volgende week zondag speelt DVG de eerste thuiswedstrijd van de competitie en treft dan Nijnsel, aanvang 14:30.

DVG-2 had een bekervervolg in eigen hand en bij een overwinning op de laatste in de poule was dit een feit. Misschien dat dit verlammend werkte, want er werd niet best gespeeld en slordig met de kansen omgesprongen. Nooit Gedacht liep uit naar een 0-3 voorsprong voordat DVG iets terug kon doen. De overwinning was toen al lang uit het zicht verdwenen, uitslag 1-3.

Iris en Anne van der Aa en Rafke Bakker beste van Brabant bij open water zwemmen

Lith - Bij de laatste open water wedstrijd van het seizoen in Lith vielen het afgelopen weekend de zwemmers van SWNZ veelvuldig in de prijzen. De Boxtelse Iris en Anne van der Aa en Rafke Bakker werden zelfs beste van Brabant.

Rafke Bakker werd tweede op de 250 meter vrije slag voor zwemmers tot en met 9 jaar en werd eerste in het Brabantse klassement. Bij de kilometer vrije slag voor junioren (2004, 2005 en 2006) werd Iris van der Aa nipt tweede en won ook zij het Brabants klassement. Op het podium werd ze geflankeerd door haar één jaar jongere plaatsgenoot Puck Bakker die de derde plaats behaalde over vier wedstrijden. In Lith werd ze achtste met haar tweede tijd ooit. Later op de middag werd ze vierde op de 500 vrij en was ze anderhalve minuut sneller dan haar PR uit 2016. Jelle Rutten uit Boxtel (niet aanwezig in Lith) werd vijfde in de Brabantbeker bij vrije slag voor junioren 3 en 4.

Ook op de schoolslag junioren viel SWNZ in de prijzen. De Boxtelse Aukje Rutten zwom naar de tweede plaats in de Brabantbeker, mede dankzij een verbetering van haar persoonlijke record op de 500 school met maar liefst vijftig seconden. Ze werd zevende in Lith. Anne van der Aa uit Boxtel was overtuigend de beste Brabantse jeugdzwemster in het schoolslagklassement. Ze werd vierde op de twee kilometer schoolslag met een PR-verbetering van zo'n drie minuten.

De Boxtelse Kim de Laat kwam bij de senioren in actie op de vrije slag. Ze was bijna twee minuten sneller dan vorig jaar op deze locatie op de kilometer en werd tiende. In het klassement om de Brabantbekers werd ze vierde.

Vanaf komend weekend starten de binnenwedstrijden weer, met een wedstrijd voor masters in Nijmegen en een wedstrijd voor de jeugd in Uden.

Positief debuut Kay Karssemakers bij GP Assen

btr Foto: TS Dekker

Assen - Kay Karssemakers nam afgelopen weekend deel aan de laatste wedstrijd van het EK 125cc in Assen. Een kans om alvast het EMX125 te verkennen voor 2019, die hij met beide handen aangreep, hoewel de jonge Boxtelse racer pas twee weken op de 125cc machine had getraind. Zijn eerste doel was zich te kwalificeren, en dit lukte waardoor hij mocht deelnemen aan beide manches.

In de eerste manche kwam hij na 25min +2r op een vijfentwintigste plaats over de finish. In de tweede manche werkte Kay zich na een slechte start vanaf een negenendertigste plaats naar voren en kwam na een zwaarbevochten wedstrijd op een eenentwintigste plaats over de finish. Met deze resultaten mag hij met een positief gevoel terug kijken op deze wedstrijd.

Ad Dekker met de vijf taekwondo-ka's van TS Dekker die zondag hun Scheidsrechter D Licentie haalden. (Foto: TS Dekker) Foto: TS Dekker
Kay Karssemakers leverde dit weekend een sterke prestatie in Assen. (Foto: FVDEphotograpy) Foto: FVDEphotograpy
Foto: FVDEphotograpy
Foto: FVDEphotograpy

Lees het volledige verslag op www.mooiboxtel.nl.

Mooi taekwondo-weekend voor TS Dekker

Delft/Barneveld - Verschillende leden van TS Dekker uit Boxtel kwamen afgelopen weekend in actie. Zaterdag deden vijf taekwondo-ka's mee aan de laatste landelijke selectie voor het EK Taekwondo in Polen op 4 oktober in Delft. Zondag behaalden vijf taekwondo-ka's hun scheidsrechterlicentie D in Barneveld.

De leiding bij de selectie zaterdag was in handen van Sabum Ad Dekker, National Coach ITF HQ, samen met de coaches Sayhun Colin Bakker, Sabum Marcel Hildering, Sabum Marco van de Bosch, Sabum Jamil Tjamie, Boosabum Samantha Booij en Boosabum Aaron Dekker. Vanuit de Boxtelse Taekwondo School Dekker nemen deel aan het EK: Linda Beekmans (goud WK 2017), Tilila Marouche (brons WK 2017), Jolijn van Eisden (brons WK 2017), Corne Beekmans (deelnemer WK 2017) en Areeb Abbas Ashraf (deelnemer WK 2017). De coaches van TS Dekker zijn Boosabum Aaron Dekker en Sabum Ad Dekker.

Raymond Verberk, Alexander Beekmans, Linda Beekmans, Amy Bressers en Tillia Marouche gingen zondag naar de scheidsrechtercursus in Barneveld. Zij slaagden allemaal voor hun scheidsrechter D Licentie.

Bridge

Essche Bridgeclub, uitslagen 13 september
1. R. van den Aker & M. den Ouden 57,92% 2. H. Clercx & A. Krekelberg 55,00% 3. M. Schoemaker & H. Appel 54,58%

Bridge Club Liempde, uitslagen 13 september
A-Lijn: 1 L. & J. Vermulst 55,83% 2 J. van de Laar & G. van Oirschot 53,75% 3 P. Raaijmakers & F. van de Schans 53,33% B-Lijn: 1 C. de Jong & R. van de Laar 64,78% 2 J. van de Biggelaar & J. Koppen 62,42% 3 A. van Aarle & A. van de Heuvel 61,50% C-Lijn: 1 E. de Jong & I. Smits 60,00% 2 R. & J. van Dijk 59,58% 3 G. van Boeckel & M. van de Hoek 57,50%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 11 september
A-Lijn: 1 H. & J. van de Sande 69,42% 2 J. Kerssens & B. Marcelis 58,26% 3 T. Walbeek & H. Wolsky 56,09% B-Lijn: 1 T. van Doorn & J. Hellings 63,04% 2 L. Bekers & M. van der Sloot 62,08% 3 A. Schalkx & H. van der Krabben 57,29%
Uitslagen 13 september
A-Lijn: 1 B. Hermkens & H. Schalkwijk 62,08% 2 L. & R. Verstijnen 59,17% 3 H. Heijstek & H. van Pinxteren 57,50%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 11 september
A-Lijn: 1 N. van der Poel & J. de Wolf 57,78% 2 M. Kleiss & E. Wijnen 57,64% 3 A. & A. Wouters 56,04% B-Lijn: 1 T. Heidelberg & T. van der Horst 61,25%2 H. Jolie & F. Geurts 60,00% 3 B. Wienbelt & J. Boom 52,50%
Uitslagen 13 september
A-Lijn: 1 A. Wouters & R. van Stuivenberg 57,50% 2 J. & J. van de Meerendonk 56,94% 3 A. Bosveld & M. Soederhuizen 56,25% B-Lijn: 1 W. de Langen & F. Geurts 77,08% 2 C. & B. Nienhuis 59,58% 3 A. & B. Kuilman 53,75%

Honk- en softbal

JRC Ducks, uitslagen 15 september
Ducks AS1-Gryphons AS1        12-11
Ducks JH1-Gryphons JH1        8-18
Ducks JS1-Blue Lions Tilburg JS1        15-4
Uitslagen 16 september
Ducks DS1-Wizards of BoZ DS1        10-7
Wizards of BoZ DS1-Ducks DS1        2-2
Ducks H1-Cardinals H1        7-8
Panters H1-Ducks H2        7-13
JRC Ducks, programma 22 september        
Boosters JH1-Ducks JH1        11.00
Gryphons Major-Dragons Ducks BM1        12.00
Cheetahs PH1-Ducks PH1        13.00
Programma 23 september
ROEF! AS1-Ducks AS1        10.30
Ducks JS1 Blue-Birds JS2        13.00
Blue Birds JS2-Ducks JS1        15.00

Biljarten

BV 't Ivoor, uitslagen 10 tot en met 16 september
Avondcompetitie Libre:
't Ivoor 1-Het Wapen van Eerschot 2        30-18                        
't Ivoor 2-De Straat 1        27-23
Krijt Op Tijd 2-'t Ivoor 3        28-22
KUP '77 1-'t Ivoor 4        30-22
Avondcompetitie 3-banden klein:
't Ivoor 1-'t Hooghuys / van Hooft 6        30-23
Avondcompetitie 3-banden groot:
Touchè 1-`t Ivoor 1        26-28
Dagcompetitie Libre:
't Ivoor 1-'t Ivoor 3        40-24                
't Ivoor 2-Rio Bar 3        37-34
't Ivoor 4-De Vliedberg 3        39-31                                                                                        
De Baarzen 3-'t Ivoor 5        34-37
Dagcompetitie 3-banden klein:
't Ivoor 6-Pas Buiten        28-25
't Ivoor 7-'t Trefpunt Café        25-20
Het Groene Laken-'t Ivoor 8        28-28
't Ivoor 9-De Hopbel 1        28- 23
Ere-divisie teams Buffalo Leaque 3-banden groot:
't Ivoor-Bousema Lochem        2-6

BV Geboliesch, uitslagen week 37
De Prutsers-Le Carambole        38-30
De Poedelaars-Ons Vertier        35-27
't Pommeransje-De Treffers        38-32
De Eenheid-Samen Sterk        32-40
Kloosterboys-De Fetsers        39-31
Unie Boys-De Stapelaars        40-30
't Krijtje-Dè ziek wel zitte        30-36

BV 't Wapen van Liempde/Regiobank, uitslagen
't Wapen van Liempde/Regiobank C1-De Hazelaar 3        28-20
De Uitdaging 1-'t Wapen van Liempde/Regiobank 3        16-30

Tafeltennis

Taverbo-Sabo, uitslagen week 37
Renata 1-Taverbo-Sabo 1        8-2
Irene 1-Taverbo-Sabo 3        8-2
BSM 2-Taverbo-Sabo 4        5-5
PJS 2-Taverbo-Sabo 5        4-6
Always Fair 2-Taverbo-Sabo 6        4-6
ROTAC '82 4-Taverbo-Sabo 7        7-3
MTTV '72 4-Taverbo-Sabo 8        9-1
Stiphout 2-Taverbo-Sabo 1        3-7
Never Despair 5-Taverbo-Sabo 3        4-6
Programma 21 september
20:00 TTCV Van Herwaarden 1-Taverbo-Sabo 3
20:00 Taverbo-Sabo 4-Never Despair 8
20:00 Taverbo-Sabo 5-Flash 5
20:00 Taverbo-Sabo 6-JCV 8
20:00 Taverbo-Sabo 7-Een en Twintig 4
20:00 Taverbo-Sabo 8-Veldhoven 15
Programma 22 september
16:30 Kluis 1-Taverbo-Sabo 1
15:00 TTC 1-Taverbo-Sabo 2
14:00 Hotak '68 3-Taverbo-Sabo 1
11:00 Valkenswaard 1-Taverbo-Sabo 2
11:00 Valkenswaard 3-Taverbo-Sabo

Voetbal

LSV, programma 22 september
Taxandria VE1-LSV VE1        16.30
Ollandia 1-LSV 1        14.30
Programma 23 september
LSV 2-PSV/av 2        12.00
Best Vooruit-LSV 3        10.00

RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, LSV, uitslagen 16 september
RKSV Boxtel 1-RKKSV 1        1-0        
ODC 1-Wilhelmina Boys 1        5-1        
Essche Boys VR 1-SCG'18 VR1        3-3        
De Bocht '80 1-LSV 1        2-3        
RKSV Boxtel, ODC, Essche Boys, programma 23 september
Boxtel 1-Avesteyn 1        14.30
ODC 1-SVSSS 1        14.30
Beerse Boys VR2-ODC VR 1        10.00
Essche Boys 1-EDN '56 1        14.00
Waspik VR 1-Essche Boys VR 1        10.00

DVG, uitslagen 15 september
Irene JO9/1-DVG JO9/1        1-15
DVG JO9/2-Schijndel JO9/3        2-1
DVG JO9/3-Sparta'25 JO9/2        4-5
DVG JO11/1-Schijndel JO11/1        4-7
DVG JO11/2-Nijnsel JO11/1        2-6
Schijndel JO11/2-DVG JO11/3        18-0
DVG JO13/1-Schijndel JO13/1        2-1
Rhode JO13/2-DVG JO13/2        3-1
Schijndel JO13/4-DVG JO13/3        9-0
Rhode JO15/1-DVG JO15/1        2-1
DVG JO15/2-Schijndel JO15/4        5-1
Boskant MO15/1-DVG MO15/1        0-7
DVG JO17/1-Schijndel JO17/2        1-4
DVG JO19/1-Rhode JO19/1        1-2
Rhode JO19/3-DVG JO19/2        0-1
Uitslagen 16 september
DVG 1-Avanti'31 1        0-2
DVG 2-Nooit Gedacht 2        1-3
Volkel 4-DVG 4        6-2
DVG 5-Irene 3        1-2
DVG 6-Rhode 8        2-1
Boskant 35+1-DVG 7        2-0

DVG, programma 22 september
Heeswijk JO9/1G-DVG JO9/1        10:00
DVG JO9/2-UDI'19 JO9/4        10:30
Berghem Sport JO11/2-DVG JO11/1        11:30
SJO Helmondia11/2-DVG JO11/2        10:00
UDI'19 JO11/6-DVG JO11/3        09:00
SBC JO13/1-DVG JO13/1        11:45
Schijndel JO13/2G-DVG JO13/2        11:45
DVG JO13/3-FC de Rakt JO13/2        11:30
DVG JO15/1-Rhode JO15/1        13:00
DVG JO15/2-Erp JO15/3        13:00
Blauw Geel MO15/1-DVG MO15/1        13:00
ST SSE/SVSH JO17/1G-DVG JO17/1        14:00
DVG JO19/1-Prinses Irene JO19/1        14:30
Nijnsel JO19/1-DVG JO19/2        15:00
Programma 23 september                
DVG 1-Nijnsel 1        14:30
Erp 3-DVG 2        12:00
DVG 4-Boskant 3        10:00
ELI 4-DVG 5        11:30
DVG 6-WEC 6        12:00
Handel 5-DVG 7        10:00
DVG VR 1-SBV VR 1        10:00

Rugby

RC Ducks, uitslag 16 september
Ducks/Oysters-Bokkerijders Roermond        27-36
Programma 22 september
TBM: Flipje toernooi Tiel        10.00
Cubs: Gouda-Ducks        11.00
Junioren: The Dukes Den Bosch-Ducks        09.15
Colts: Eemland-Ducks        12.30

Zaalvoetbal

Uitslagen 15 september
Heva/v.Weert-Juf Juf United        2-7
Second Cars-Big Street 68        5-1
Fysio de Dommel-Team.vd Wielen        9-3
Kwalitaria Strik-Ron Verhagen        1-6
't Geveltje-X2COM        4-3
Uitslagen 17 september
Dobotex b.v-Wijnpakettenonline         0-9
Green Team-Verbeij/Hanekroot         8-5
v.d. Heijden milieu-Vermeer verz         2-5
z.v.s. Filias 2-v. Stekelenburg                 6-6
Programma 22 September
17.00 Ron Verhagen-Heva /v Weert
17.45 X2COM- Kwalitaria Strik
18.30 El Techno-TahaDI
19.15 v.d Sande/ Pacqt-Le Temps Perdu
20.00 vdLangenberg/ Dammers-H.v. Boxtel
20.45 Juf Juf United-Fysio de Dommel
Programma 24 September
19.00 v.Stekelenburg-Dobotex b.v.
19.45 Celdex b.v.-Enexis Groep
20.30 zvs Filias VR1-R.W.Veldhoven VR1
21.30 Verbeij/ Hanekroot-v.d. Heijden milieu


Opnieuw goed biljartspel Wapen van Liempde/RegioBank

Liemdpe - Het eerste C1 team van biljartvereniging t Wapen van Liempde/RegioBank moest thuis tegen Hazelaar 3 uit Rosmalen. Dit was een herhaling van de finalewedstrijd van het vorige seizoen. De Hazelaar werd met klinkende cijfers verslagen.

Johan van der Ven speelde goed met een gemiddelde van 3.478 en gaf de tegenstander geen enkele kans. Peter van Lierop speelde precies 4 gemiddeld en won overtuigend.
Leo van Hastenberg - 220 caramboles grote hoek - speelde een goede wedstrijd, maar zijn tegenstander was nog net iets beter op dreef. Toch speelde Van Hastenberg zijn beste partij tot nu toe en maakte 197 caramboles in 13 beurten, met 15.153 gemiddeld en een hoogste serie van 72.

Het derde team deed het nog beter en staat nu na drie wedstrijden bovenaan de ranglijst met een 100 procent score. Patrick Sterrenburg snelde in 24 beurten naar de finish.
Cor van Beers deed het nog sneller in 19 beurten, ruim 3 gemiddeld, met een hoogste serie van 20. Edward Korsten versloeg zijn tegenstander ruimschoots in 20 beurten, met een gemiddelde van 3.750, en maakte hierin een serie van 23. De hoogste serie deze week was alweer voor Leo van Hastenberg met 72, goede tweede was Edward Korsten met 23.

Maak kennis met tennis bij LTV Munsel

Boxtel - Tijdens de Nationale Sportweek organiseert tennisvereniging LTV Munsel op zondagochtend 23 september een open dag. Deze dag is speciaal voor niet-leden, zowel jeugd als senioren. Van 11.00 tot 13.00 uur is de trainer aanwezig die hen graag de beginselen van de tennissport bijbrengt. Deelname is gratis.

De kennismakingsochtend is voor iedereen die wil kennismaken met de tennissport: jong en oud. Rackets zijn beschikbaar, deelnemers moeten zelf zorgen voor sportschoenen. LTV Munsel is te vinden in Sportpark Munsel in Boxtel.

Speciaal aanbod voor nieuwe leden
Wie zich deze dag inschrijft als nieuw lid van LTV Munsel, kan gebruikmaken van een speciale aanbieding: lid worden tot en met januari 2020 en de rest van 2018, dus 3,5 maanden, gratis tennissen. Deze actie geldt alleen op zondag 23 september en is niet geldig in combinatie met andere acties. Om in aanmerking te komen, mogen spelers afgelopen jaar geen lid van de vereniging zijn geweest. Uiteraard is het ook mogelijk om een 'normaal' lidmaatschap af te sluiten tot februari 2019.

LSV wint van De Bocht

Lennisheuvel/Oirschot - Na twee zinloze bekerwedstrijden tegen respectievelijk ODC en Wilhelmina Boys leek de wedstrijd van LSV tegen De Bocht 80 in Oirschot een prima aanloop naar de competitiestart van aanstaande zondag. Uiteindelijk was LSV met 2-3 de terechte winnaar van een wedstrijd die volgens de Lennisheuvelaren beter gauw vergeten kan worden.

Lichte blessures dwongen LSV geen risico's te nemen en de betrokken spelers rust te gunnen. Zo waren beide doelmannen niet wedstrijdfit en stond 'veteraan' Dennis Pimenta op doel. Achteraf geen slechte keuze, want hij stopte tijdens de wedstrijd een penalty van Patrick Broks.

Naar de mening van LSV speelde De Bocht veel te fel in deze onbeduidende wedstrijd en de irritaties liepen soms hoog op. LSV behaalde uiteindelijk een verdiende 2-3 overwinning.

Aanstaande zondag gaat de competitie van start tegen Ollandia. Het is al weer vele jaren geleden dat beide teams elkaar in competitieverband troffen en de krachtsverschillen zijn dan ook heel onduidelijk.

Jeugdteam Taverbo te sterk voor Stiphout

Boxtel/Stiphout - Het eerste jeugdteam van tafeltennisvereniging Taverbo-Sabo was zaterdag te gast in Stiphout. Met een 3-7 overwinning keerden de jonge Boxtelaren huiswaarts.

Rick van der Schoot beet het spits af en had toch nog vier games nodig tegen Roeland Auwerda die dit seizoen debuteert in de Hoofdklasse. In de daaropvolgende partij had Lars Strik het iets makkelijker tegen oude bekende Frederique van Hoof, maar ook hij had vier games nodig om de wedstrijd te beslissen. Het lukte Nienke Strik helaas niet om de derde partij tegen Walter Fasen, eveneens debutant in de Hoofdklasse, in winst om te zetten, 1-2. Hierna wist Taverbo een flinke voorsprong te nemen. Na het winnen van de dubbel door broer en zus Strik voegde Rick van der Schoot nog een punt aan de stand toe door met gemak te winnen van Frederique van Hoof, 4-1.
Doordat Rick van der Schoot en Lars Strik deze middag geen enkel punt lieten liggen kon er een einduitslag van 3-7 in het voordeel van Taverbo genoteerd worden. Hierdoor voert het eerste jeugdteam met 17 punten uit twee wedstrijden de ranglijst aan, zes punten los van de nummer twee, Flash uit Eindhoven.

Volgende week speelt het eerste jeugdteam in Hoogerheide tegen hekkensluiter Hotak '68, dat met zes punten uit twee wedstrijden niet echt mee lijkt te doen in deze Hoofdklasse.

Rugbyers Ducks verliezen van Bokkerijders

Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken

Boxtel - In een spannende wedstrijd verloor het eerste team van Rugby Club Ducks afgelopen zondag in eigen huis van de Bokkerijders uit Roermond. Na een veelbelovende start maakte Ducks in de vermakelijke wedstrijd uiteindelijk te veel fouten om te kunnen winnen.

Man of the match, Stijn van de Loo scoorde twee tries: 10-0. Toen Roermond daarop tegen scoorde en vervolgens via een counter gelijk maakte (10-10) was het duidelijk dat het een wedstrijd werd waarin de aanvallers sterker waren dan de verdedigers. Scrum half Desmond Hoppenbrouwers scoorde 15-10 voor Ducks via een individuele actie. De conversie werd benut door Tim Nouwens: 17-10. Dit betekende een mooie voorsprong bij rust.

De rugbyers van Ducks verloren met 27-36 van de Bokkerijders. (Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken) Foto: Graziëlla Saccomani-van Ginneken

In de rust werd een aantal spelers gewisseld en was duidelijk dat het nog alle kanten op kon gaan. Vervolgens verloor Ducks een contactsituatie (ruck) en dat betekende 17-17. Ducks verloor de grip op de wedstrijd en Bokkerijders kwam sterk opzetten. Toch wist de winger van Ducks, Wessel Oisterwijk, nog een try te scoren: 22-17. Hierna kwam de center van Roermond op stoom, Ducks had te veel problemen om hem af te stoppen. Hij soleerde tot drie keer toe door de Ducks-defensie en scoorde evenveel tries. Hier wist alleen winger Mark Saccomani, na een mooie lijn-aanval, een try voor Ducks tegenover te stellen. Dit resulteerde in een 27-36 nederlaag.

Schrale troost is dat er een competitiepunt kon worden bijgeschreven, het bonuspunt dat je krijgt als je vier tries scoort. De conclusie was dat er veel potentie in het team zit maar dat er ook een aantal verbeterpunten is. Volgende week is er de mogelijkheid tot revanche tegen The Wallaby's uit Venlo. De wedstrijd is in Oisterwijk en begint om 13.00 uur.

De TBM (jongste jeugd) gaat zaterdag 6 oktober deel nemen aan het Internationale Drie Landentoernooi in Maastricht.

Winst en gelijkspel voor softbalsters Ducks Heren schieten thuis tekort tegen Cardinals

Bergen Op Zoom/Boxtel - Voor de dames van Ducks stonden er afgelopen zondag twee belangrijke wedstrijden tegen Wizards of BoZ in Bergen Op Zoom op het programma. Om in de race te blijven voor het kampioenschap moesten de punten mee naar huis worden genomen. Helaas zat dat er met één winst en één gelijkspel net niet in voor de softbalsters. De heren kwamen thuis in Boxtel niet voorbij Cardinals uit Oss.

Wizards of BoZ begon sterk door al in de eerste inning twee punten te pakken. Ducks startte ook goed en wist drie punten te scoren door honkslagen van Rianne Boer, Nadia Verbeten en Colette Wind. Halverwege de wedstrijd liepen de punten harder binnen aan de zijde van Ducks dan aan de kant van de dames uit Bergen op Zoom. Dit leidde in de vijfde inning tot een 10-4 stand in het voordeel van Ducks. Door een sterk binnenveld, vangballen in het buitenveld en goed pitchwerk van Evelien Gerrits bedroeg de eindstand 10-7. Nu was Ducks erop gebrand om ook de tweede wedstrijd te winnen.

Het tweede treffen bleek echter ondanks dezelfde teams een hele andere wedstrijd. Pas in de vijfde inning vielen de eerste twee punten door goed uitgevoerde stootslagen van Janne de Haan en Colette Wind, die vervolgens werden binnen geslagen door hun teamgenoten. Maar de Wizards of BoZ gaven op hun beurt een weerwoord door ook twee maal te scoren. De ploegen hielden elkaar in balans en de wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel.

Ducks-Cardinals:
Voor de heren van Ducks stond de een na laatste wedstrijd van het reguliere seizoen op de planning, een thuiswedstrijd tegen de Cardinals uit Oss.
Startend werper Yannick Brechenmacher startte goed en zette de eerste drie slagmannen van Cardinals moeiteloos opzij. Aanvallend zette Ducks daar weinig tegenover waardoor de stand 0-0 bleef.

In de tweede inning kwam Cardinals drie maal tot scoren door een homerun en drie honkslagen. Ducks vocht zich terug en pakte in de gelijkmakende helft van de tweede inning vier punten waardoor ze op een 4-3 voorsprong kwamen. Brechenmacher herpakte zich en pitchte een sterke wedstrijd.

In de derde inning breidde Ducks de voorsprong uit naar 7-3 door honkslagen van Wijnand Schriemer, Thor van den Dool en Remco van Nistelrooij. Pas in de vijfde inning kon Cardinals weerwoord bieden door twee punten binnen te slaan op twee honkslagen, een tweehonkslag en een sacrifice fly. Aanvallend kon Ducks niet veel uitrichten. Na zeven innings werd Brechenmacher vervangen door aflossend werper Jeroen van Nes die overtuigde in de achtste.

Ducks sloeg wederom geen enkel punt binnen en in de negende inning kwam Cardinals op voorsprong door een honkslag die twee punten opleverde. Helaas kon Ducks hier geen weerwoord op bieden en de eindstand van 7-8 was bereikt. Een sterke pot van de Boxtelaren die niet geheel verdiend aan het kortste eind trokken.
Beste slagman aan de zijde van Ducks was Jan van der Wielen met 2 uit 3 (0.666 AVG, 2 1B, 2 BB).

Ruime zege voor 't Ivoor 1

Boxtel - Het eerste libreteam van de avondcompetitie van biljartvereniging 't Ivoor boekte vorige week een riante zege op Het Wapen van Eerschot 2 met 30-18. Wederom was Fouad Hasbani de uitblinker, hij maakte zijn 130 caramboles in slechts acht beurten, moyenne 16,25. Ook Theo Verhagen en Chris Fasseur wonnen hun partij.

Team 2 won van De Straat 1 met 27-23. Team 3 moest de eer aan de tegenstander laten en verloor met 22-28 van Krijt Op Tijd 2. Team 4 onderging hetzelfde lot. Het verloor van Kup Tekst'77 1 met 30-23. Het 3-banden klein team scoorde de maximale dertig punten. Cor van Beers trok de grootste aandacht met 17 caramboles in 33 beurten, moyenne 0,515.
Het 3-banden groot team won in Oss bij Touché 1, met winst voor Bernhard Legierse en Louis van der Meijden. Het 3-banden groot team dat uitkomt in de Buffalo League verloor thuis de eerste ontmoeting van Bousema Lochem met 2-6, ondanks een teammoyenne van 1,141. Jack van Peer won als enige van 't Ivoor en dat met een prachtmoyenne van 1,818. Stefan Galla scoorde voor de tegenstander een moyenne van maar liefst 2,222. Bij de afdeling dagcompetitie libre behaalde het eerste team voor de derde maal op rij de maximale veertig punten en gaat fier op kop. Het won dit keer van team 3 van 't Ivoor dat geen schijn van kans kreeg. Het tweede team won met 37-34 van De Rio Bar 3. Team 4 kwam één punt tekort voor maximale winst. Harrie van der Velden maakte hier zijn 43 caramboles in 18 beurten, moyenne 2,38. Team 5 won hun ontmoeting tegen De Baarzen 3. Bij de afdeling 3-banden klein won team 6 van Pas Buiten met 28-25. Team 7 won van Café Het Trefpunt met 25-20. Team 8 speelde remise tegen Het Groene Laken 1. Het werd 28-28. Team 9 won van de Hopbel 1 met 28-23.

Cor van Beers naar gewestelijke finale driebanden
Afgelopen weekend speelde Cor van Beers de districtsfinale 3-banden klein 3e klasse in Kerkdriel. In een poule van acht biljarters wist hij de tweede plaats te behalen. Hij sloot vijf van de zeven wedstrijden winnend af met een gemiddelde van 0,383 en een hoogste serie van 3. Hij plaats zich hiermee voor de Gewestelijke finale op de Veluwe in het weekend van 14 oktober.

Taverbo-Sabo 1 doet onder voor Renata

Boxtel - Na de mooie 8-2 overwinning van vorige week trad Taverbo-Sabo 1 dit weekend aan tegen Renata 1 uit Eindhoven. Beide ploegen kenden wat personele aanpassingen ten opzichte van vorige week. Naast Michel Sperling speelden nu Teun Vlaminckx en Bram Bakker voor het team uit Boxtel. Bij Renata deed naast vaste waardes Dennis van Boven en Gerard van Dongen invaller Marcel Maijers mee.

De eerste punten waren voor Renata. Van Boven was een maatje te groot voor Vlaminckx. En ook Van Dongen won zijn partij tegen Sperling. Bakker scoorde vervolgens het eerste puntje voor Taverbo door van Maijers te winnen. Het duo Van Boven/Van Dongen zette de 4-1 op het scorebord tegen Vlaminckx/Sperling, waarna Renata nog verder uitliep door overwinningen in het enkelspel van Van Dongen tegen Vlaminckx en Van Boven tegen Bakker.

Invaller Maijers leek voor een stunt te zorgen tegen Sperling, maar zag zijn twee nul voorsprong uiteindelijk omgebogen worden in de tweede overwinning voor Taverbo. In een zeer gelijk opgaande wedstrijd tussen Van Dongen en Bakker was het opnieuw Van Dongen die er met de winst vandoor ging en de score op 6-2 bracht. Het goede spel van Maijers bleek geen incident, want ook Vlaminckx had erg veel moeite met diens directe spel. Dit leverde Renata het zevende punt op. In de laatste wedstrijd van de middag was Sperling toeschouwer bij een masterclass van een ontketende Van Boven. Er had misschien een puntje meer ingezeten voor de mannen uit Boxtel, maar de 8-2 overwinning voor Renata was zeker niet onverdiend.

Jos Kerkhofs wint Regiomix bij JBV De Walnoot

Boxtel - Zoals elke week werd ook afgelopen maandagmiddag de Regiomix Jeu de Boules gespeeld bij jeu de boulesvereniging De Walnoot. Ruim vijftig liefhebbers kwamen naar de buitenbanen van de club aan de Selissenwal 25 in Boxtel, 43 van hen namen deel aan de wedstrijden.

Jos Kerkhofs behaalde de eerste prijs met 24 punten uit 3 wedstrijden, de tweede prijs ging naar Ben Heutink met 20 punten uit 3 wedstrijden en Jo Hanegraaf werd derde met 15 punten uit 3 wedstrijden. Wim van Alphen behaalde de vierde plaats met 14 punten uit 3 wedstrijden, Ad Voermans werd vijfde met 13 punten uit 3 wedstrijden en de zesde plaats was voor Sjaan Lavrijsen, die 9 punten uit 3 wedstrijden behaalde. De zevende prijs werd gedeeld door Hans Westdorp en Cor Bertens, zij scoorden ieder 10 punten uit 2 wedstrijden.

Elke maandagmiddag zijn geïnteresseerden vanaf 13.00 uur welkom bij jeu de boulesvereniging De Walnoot om een kijkje te komen nemen bij de wekelijkse Regiomix. Iedere vóór 13.30 uur aangemelde speler kan deelnemen aan deze wedstrijd. Meer informatie is te vinden op www.jbvdewalnoot.nl.

18 / 18

20-22 september

Expositie Kunstlicht 99: 'Zoals het mij toeschijnt'
14.00 uur, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

20 -23 september

Expositie patchwork en Quiltwerk
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

20-30 september

Expositie schilderijen Jessica Braken (di,wo,vrij,zat zon)
11.00 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

September

Rondje Boxtel per kano za & zon (doordeweeks op afspraak)
10.00 uur, De Pagaai, De Voetboog 7, Boxtel

Donderdag 20 september

Hobbycentrum; Seniorweb tablet en smartphone
09.00 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Hobbycentrum; vrije dans & glas in lood
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Revanche Open Bridgedrive
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienen Aquavaria
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 21 september

Gratis tekenles (aanmelden)
09.30 uur, Achter de Willibrordusschool, Esch

Inloopochtend baby's en peuters
10.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Hobbycentrum; werken met textiel & zing je mee
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Vredesbijeenkomst
18.30 uur, Moskee, Hoogheem 482/483, Boxtel

B-Town Plug & Play
19.00 uur, Baroniestraat 20, Boxtel

Kromploegers; Back 2 the Music
20.00 uur, D'n Tip, Barrierweg 24, Liempde

Stichting Woongewoon; voorstelling 'Oevers'
20.15 uur, podium, Burgakker 17, Boxtel

22-23 september

De Rode Draad
11.00 uur, Diverse locaties, Boxtel

Open Huis Atelier Boxtel
11.00 uur, Baroniestraat 32, Boxtel

Zaterdag 22 september

10e Boxtelse Veteranendag
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Herenboeren Pop-up diner (aanmelden)
17.00 uur, Wilhelminapark, Kampspoor, Boxtel

Kromploegers; Oktoberfest 5.0 die Lustrum Edition
19.00 uur, D'n Tip, Barrierweg 24, Liempde

Zondag 23 september

Jaarlijkse Oogstviering ZLTO
10.30 uur, St. Jans Onthoofding Kerk, Dorpsstraat 36, Liempde

Open Dag LTV Munsel
11.00 uur, De Voetboog 5, Boxtel

Klassiek op de Dommel
12.00 uur, Zwaansche Brug, Rechterstraat, Boxtel

Tweedehandsmarkt Vogelvreugd-Ons Ideaal
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Paardenzegening
13.30 uur, Kapel, Heikant, Esch

Proeflokaal Liempde
14.00 uur, D'n Tip, Barrierweg 24, Liempde

Kienavond CV De Natneuzen
20.00 uur, Fellenoord 6, Boxtel

Zondagconcert; Bert den Hartog
20.15 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Maandag 24 september

Hobbycentrum; vrije dans
09.15 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Vertoning documentaire schrijver Jasper Mikkers
19.30 uur, D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud
19.30 uur, De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Smartlappenavond Dükerskoor
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 25 september

Hobbycentrum; creatief met penseel
09.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Hobbycentrum; Spaans 2e leerjaar
13.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Be-Chill
14.30 uur, Jongerencentrum B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Inloopspreekuur Seniorweb
15.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Thema-avond 'kwaliteit van ons eten'
18.30 uur, De Kleine Aarde, Het Klaverblad 13, Boxtel

Jeu de Boule Liempde, doe je mee?
19.00 uur, Gilde Sint Antonius Abt, Oude Dijk 121, Liempde

Hobbycentrum; Spaanse conversatie
19.30 uur, Baroniestraat 105, Boxtel

Repetitieavond Jachthoorns, doe je mee?
20.00 uur, Nergena 9, Boxtel

Woensdag 26 september

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer; kienen en rikken
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Repetitie avond zanggroep Tint, doe je mee?
20.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Foto: Mandy, Susan, Lieke, Marit, Ynze, Imke en Lieke

Dian Quinten

Zuster Catharina Wolfs

Klaas Groenen