DeMooiBoxtelKrant

4 maart 2015

DeMooiBoxtelKrant 4 maart 2015


Het pand waar onder andere een nieuwe MacDonalds vestiging zou moeten komen. Foto: Cock Stam

Boxtel - De gemeente Boxtel gaat in principe akkoord met een grote horecavoorziening, inclusief McDonald's, op de plek van de Liempdse Barrière. Dat zegt wethouder Peter van de Wiel (ruimtelijke ontwikkeling).

Hij reageert op de plannen die projectontwikkelaar Bibitor Vastgoed uit Haaren heeft met het horecapand nabij de snelweg A2. Dat kwam twee jaar geleden leeg te staan na een faillissement van het bekende wegrestaurant. Behalve een McDonald's wil Bibitor hier een groot restaurant met een 'wereldkeuken' vestigen, een lunchroom met gehandicapten in de bediening en een streekwinkel. In die laatste worden streekproducten verkocht en is toeristisch-recreatieve informatie te verkrijgen over Het Groene Woud.
Met name aan dat laatste hecht het Boxtelse college van burgemeester en wethouders volgens Van de Wiel veel waarde: ,,We willen dat deze locatie niet alleen maar een doorgangsplek wordt waar mensen snel even een maaltijd nuttigen. We willen dat het een toegangspoort tot Het Groene Woud wordt. Met een streekwinkel erbij kan dat." B. en W. hebben inmiddels dan ook een principebesluit genomen, zodat Bibitor verder kan gaan met de uitwerking van de plannen.
Omdat daarvoor meer ruimte nodig is dan de Liempdse Barrière kan bieden - McDonald's gaat er zelf een vestiging bouwen - is een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk. Ook de consequenties voor het verkeer moeten nog in beeld worden gebracht. Van de Wiel verwacht dat het op deze plek drukker gaat worden. ,,Maar het is allemaal aan de ontwikkelaar om aan te tonen dat die verkeersafwikkeling op de juiste manier gebeurt. Wij zullen dit soort zaken bij de definitieve aanvraag beoordelen. Wat dat betreft heeft de gemeente de handen nog vrij", benadrukt de wethouder.
Voor de bouw van McDonald's zal een hoek van het Peerkesbos tegen de snelweg aan moeten sneuvelen, weet Van de Wiel: ,,Dat moet gecompenseerd worden. Maar het is zeker niet zo dat het Peerkesbos ernstig wordt aangetast." Er zullen volgens hem ook ongetwijfeld mensen zijn die een McDonald's niet vinden passen bij de duurzaamheidsambities van Boxtel. Maar met de bestemming die op de Liempdse Barrière ligt, kan in principe elke horecavoorziening zich in het pand vestigen. ,,Wel hebben we kunnen bereiken dat het mooie toegangspoort tot Het Groene Woud wordt", vindt Van de Wiel.
Had de wethouder de streekwinkel niet liever in het centrum van Boxtel gezien? ,,Die had daar ook heel goed gepast. Maar ik denk dat het goed is dat op deze plek aan de A2 de passanten, die anders nooit in Boxtel zouden komen, nu kennis kunnen maken met de kwaliteit van dit gebied. Met de streekproducten en recreatieve informatie die ze daar kunnen krijgen, verwacht ik dat we hier een nieuwe doelgroep aan kunnen boren."
De Liempdse Barrière ligt aan de A2-afslag 26 (Boxtel/Liempde). Bij het faillissement van het wegrestaurant in 2013 verloren dertien vaste medewerkers hun baan. De verwachting is dat de nieuwe plannen een veelvoud daarvan aan werkgelegenheid opleveren. De naam McDonald's deed al langer de ronde, maar de fastfoodketen gaf enkel aan de Liempdse Barrière een interessante locatie te vinden.

Beker voor St. Petrus bij Boxtelse schoolzwemkampioenschappen

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Afgelopen zondag doken leerlingen van vrijwel alle Boxtelse basisscholen het water in bij het Dommelbad tijdens de jaarlijkse schoolzwemkampioenschappen. Zo'n 140 jonge zwemmers streden met elkaar in deze sportieve competitie om de felbegeerde titel.

Na een spannende strijd gingen de leerlingen van de St. Petrusschool voor het tweede jaar op rij met de eerste prijs aan de haal. De tweede prijs was voor de Vorsenpoel en de derde prijs voor De Beemden. De winnaars mogen zich nu opmaken voor de regionale kampioenschappen.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Kijk voor meer foto's in het fotoboek op www.mooiboxtel.nl.

Boxtel - Dinsdagavond 3 maart werd het BP tankstation aan de Baanderherenweg overvallen door een man met een mes. De dader, die donkere kleding en een rode sjaal voor de mond droeg, ging er zonder buit vandoor. Binnen een uur na de overval werd hij door de politie aangehouden.

Na de melding van de overval verspreidde de politie een burgernetbericht om getuigen op te roepen zich te melden en vooral zelf geen actie richting de dader te ondernemen. Binnen het uur kon de man worden ingerekend. Over de identiteit van de dader en zijn motieven was bij het ter perse gaan van deze krant nog niets bekend.

De overval op het BP station is de tweede gewapende overval op een tankstation in de Boxtelse bebouwde kom binnen een week. Lees meer over de overval op de Shell van donderdag 25 februari op pagina 15.

KBO-activiteiten

Donderdag 5 maart         Bridgen in De Walnoot Aanvang: 13.30 uur

                                        Handwerken in De Orion Aanvang: 13.30 uur

Vrijdag 6 maart         Contactmiddag wijk Centrum in De Adelaar Aanvang: 13.30 uur

                                        Rikken en jokeren in De Orion Aanvang: 13.30 uur

Maandag 9 maart.         Koersballen in De Orion Aanvang: 14.30 uur

                                        Contactmiddag Wijk Selissen in De Walnoot Aanvang: 13.30 uur.                                        

Dinsdag 10 maart         Hobbymiddag in De Kinderboerderij Aanvang:13.30 uur

                                        Biljarten in De Walnoot Aanvang: 13.30 uur

                                        Kienen in De Adelaar Aanvang: 14.00 uur

Woensdag 11 maart        Eten bij Lotus. Aanmelden voor 7 maart bij Sina van Alphen, tel. 689285 of bij Henk Sturkenboom, tel. 677863

Duitse familiecircus Bossle staat in Boxtel

Foto: Marie Fick

Boxtel - Het Duitse familiecircus Bossle heeft deze dagen zijn tent opgezet op het terrein van Eetcafé de Ketting aan de Bosscheweg 74 in Boxtel. Vanaf vandaag, woensdag 4 tot en met zondag 8 maart verzorgt de familie een dagelijkse show met acrobatische kunsten, spectaculaire acts en vrolijke clowns. En met hun nieuwe aanwinst: de kleinste koe en stier van de wereld: Liza en Arno.

Het is de eerste keer dat Circus Bossle naar Boxtel komt, ook al bestaat het al acht generaties. De allerjongsten uit de familie van 4 jaar doen al mee aan de acrobatiekact. Maar ook de vuurspuwer in de nok van de tent, Clown Otto, de messenwerpers en lasso-artiesten van de Wild-West show zijn allemaal familie van elkaar.

Circussen mogen in Boxtel na de herinrichting van het Breukelsplein van de gemeente niet meer op dit evenemententerrein staan. De locatie bij De Ketting bleek echter te klein voor de grote circustent van Bossle, dus is er een kleinere opgezet. Maar, zoals chef Tunita Bossle het zelf zegt: "Een klein circus is gezelliger dan een groot circus. Wij staan dichterbij het publiek, een echt circus dat je kan aanraken. Daarom mogen kinderen in de pauze ook gewoon komen paardrijden in het midden van de piste. En ook in de kleinere tent passen genoeg mensen om er een prachtige show van te maken."

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick

Het circus speelt woensdag en zaterdag om 15.00 uur. Donderdag en vrijdag om 16.30 uur en zondag om 14.00 uur. De show duurt ongeveer twee uur. Kaartjes zijn te koop aan de circuskassa. De dagelijkse voorverkoop is tussen 10.00 en 11.00 uur en een uur voor aanvang van de circusvoorstelling.

Lezersactie
Profiteer nu van de lezersactie van DeMooiBoxtelKrant en ga nog voordeliger naar familiecircus Bossle. Lever dit krantenartikel in bij de kassa en ontvang 2 euro korting op de entreeprijs. Kijk voor meer informatie op www.circus-bossle.nl.

Leerlingen St. Petrus bekijken 'hun' caviaverblijven bij De Kinderboerderij

Foto: Marie Fick

Boxtel - Bij De Kinderboerderij stonden beheerder Wim van der Velden en gastheer Ben Heersche afgelopen vrijdag de leerlingen van groep 5 van de St. Petrusschool al op te wachten. In een lange rij van oranje hesjes kwamen ze nieuwsgierig het terrein opgelopen. Vorig jaar hadden ze samen met de communicanten van De Spelelier en De Beemden geld ingezameld voor De Kinderboerderij en nu kwamen ze de nieuwe aanwinsten die daarmee gefinancierd zijn eens goed bekijken.

Toen een gedeelte van de leerlingen vorig jaar in groep vier hun communie deed, kwam de hele klas in actie om geld bij elkaar te brengen voor een goed doel. Met het ophalen en inleveren van lege flessen kwamen zij samen met De Spelelier en De Beemden tot een prachtig eindbedrag van 486,74 euro. De symbolische cheque werd tijdens de communieviering in de kerk door Anita Dekkers namens De Kinderboerderij in ontvangst genomen.

Het bedrag was erg welkom bij De Kinderboerderij, waar met het geld nieuwe caviaverblijven en een aquariumwand werden aangeschaft. En nu de kinderen van de St. Petrusschool kwamen kijken naar de nieuwe aanwinsten, liet Wim van der Velden hen dat nog een keer goed weten: "Wij zijn superblij met wat jullie voor ons gedaan hebben. En de dieren zijn nog veel blijer, want zij hebben prachtige nieuwe hokken." Nadat de cheque nog een keer symbolisch werd overhandigd, kregen alle kinderen een ijsje en mochten ze nog even spelen op de boerderij. Buiten én binnen, want die nieuwe caviahokken waren toch wel erg interessant.

Pater van den Elsenplein

Foto: Marie Fick

Zijstraat van de Nieuwe Nieuwstraat

Gerlacus van den Elsen, Nederlandse pater van de Abdij van Berne te Heeswijk, wordt in 1853 in Gemert geboren. Hij is de geschiedenis ingegaan als de 'Boerenapostel'.

Als prior van de abdij levert hij een grote bijdrage aan een nieuwe structuur voor zijn klooster (de Norbertijnen), die ten gevolge van de Franse Revolutie en de secularisatie van 1803 versnipperd raakt. In 1857 vangt het gemeenschappelijk leven opnieuw aan op het Slot in Heeswijk.

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick

De Boerenapostel Gerlacus van den Elsen start in 1886 in de abdij het Gymnasium St. Norbertus, de voorloper van het Gymnasium Bernrode. Hij speelt een grote rol bij de ontwikkeling van het Oost-Brabantse platteland in de tweede helft van de negentiende eeuw. Hij zet zich bijzonder in voor de belangen van de noodlijdende boeren. De Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond ( NCB), het huidige ZLTO, dankt zijn oprichting in 1896 onder andere aan Van den Elsen. Hij is de organisatorische en ideologische basis waarop de Boerenbond kan ontstaan. Het doel is om de boeren te verenigen in lokale coöperaties en zo hun belangen te behartigen. Aftakkingen van de NCB zijn de Cehave (Boerenbond winkels), Interpolis verzekeringen en Campina zuivelproducten.

Op 29 april 1929 start de NCB met een grote exportslagerij, die Boxtel als vestigingsplaats kiest omdat dat centraal in Noord-Brabant ligt en omdat er fabrieksterreinen beschikbaar zijn langs het spoor. De slachterij van voornamelijk varkens groeit gestaag en is jarenlang bekend onder de naam 'Exportslachterij en vleeswarenfabriek Encebe'. In 1987 worden er meer dan anderhalf miljoen varkens geslacht. In 1995 komt er een samenvoeging tot stand van Encebe, Coveco en Gupa onder de naam 'Dumeco'. Door een fusie van Dumeco en een aantal andere slachterijen ontstaat in 2003 VION Food, een bedrijf met een omzet van bijna 8 miljard euro (2013) dat zijn hoofdvestiging in Boxtel heeft.

Ook de Rabobank ontstaat dankzij de inspanningen van Van den Elsen; hij is de oprichter van de Boerenleenbank die later op zal gaan in de Rabobank.

In de torenmuur van de aanbouw van de abdijkerk in Heeswijk is een hoeksteen met zijn beeltenis te zien, gemaakt door Jozef Cantré. Deze uitbouw wordt in 1927 gebouwd met medewerking van de NCB.

Het geboortehuis van Gerlacus van den Elsen bevindt zich in de Gemertse buurtschap Pandelaar. Hier is een herinneringssteen aangebracht. Bovendien is hier het Boerenbondmuseum opgericht en gevestigd, dat de landbouwpraktijk uit omstreeks 1900 tot leven brengt. In het museum is een permanente tentoonstelling te zien over het leven en het werk van pater Van den Elsen en het ontstaan en de groei van diverse coöperaties waarvan hij aan de wieg heeft gestaan.

Het is zeer de moeite waard dit museum een keer te gaan bezoeken.

Bron: Boxtel van Brabantse Baronie naar Groene gemeente van Hans de Visser, Wikipedia (VION), Boerenbondmuseum Gemert

Christ van Eekelen,
Heemkundekring Boxtel

Films die beroeren bij Kasteel Stapelen: Le Huitième Jour

Boxtel - Morgen, donderdag 5 maart, draait in de reeks 'films die beroeren' de Belgische tragikomedie 'Le Huitième Jour' in de Ridderzaal van Kasteel Stapelen. De voorstelling is van 19.30 tot 21.30 uur en kost 5 euro per persoon.

Le Huitième Jour (1996) van Jaco van Dormael, gaat over de ongewone vriendschap tussen Harry en Georges. Harry is een drukke zakenman, die problemen heeft met zijn vrouw en kinderen. Georges heeft het syndroom van Down. Hij ontsnapt uit zijn tehuis en gaat op zoek naar zijn moeder. Toevallig loopt hij Harry tegen het lijf. Eerst moet Harry niks van hem weten, maar daarna helpt hij hem zoeken naar zijn moeder. Uiteindelijk blijkt dat Georges' moeder gestorven is, Georges weet dit al maar ziet het niet in. Harry ontdekt dat hij nog veel kan leren van 'son copain Georges'.

Aanmelden voor de film kan via www.kasteelstapelen.nl of via info@kasteelstapelen.nl.

Van Passie en Adriaan: Bernadette Hoogakkers

Boxtel - In de serie Van Passie en Adriaan vertelt Bernadette Hoogakkers, verpleegkundige op Molenweide (Zorggroep Elde), over haar werkzaamheden in de zorg.

In de serie worden mensen uit Boxtel aan het woord gelaten over hun passie. Mensen die zichtbaar aanwezig zijn in onze gemeente. Wat is hun passie? Wat drijft hen? Waar is die passie geboren? Wat bezielt mensen om alles uit de kast te halen, om zich te verbinden met een beroep, met creatieve uitingen, inzet voor bestuur en gemeenschap?

Bernadette Hoogakkers vertelt over haar passie op zondag 8 maart van 11.00 tot 12.30 uur in de Ridderzaal van Kasteel Stapelen. De toegang kost 5 euro per persoon.

Liempde - Vrouwencontact Liempde bestaat dit jaar zestig jaar en dat betekent feest. Op maandag 9 maart is er een viering in besloten kring in Het Hof van Liempde. Met onder andere de presentatie van een nieuw kookboek, dat door de leden zelf is samengesteld. Ook wordt Miet van Ruremonde gehuldigd, zij is al lid vanaf de oprichting in 1955.

Vrouwencontact Liempde organiseert maandelijks activiteiten voor haar leden die variëren van lezingen, workshops en een bezoek aan het theater tot wandelingen en kienavonden. Vrouwen die interesse hebben, kunnen terecht op www.vrouwencontactliempde.nl voor meer informatie.

Maand in Beeld op Omroep Dommelland

Boxtel - Op donderdag 5 maart zendt Omroep Dommelland weer haar maandelijkse magazine 'Maand in Beeld' uit. Dit keer is er natuurlijk veel aandacht voor het carnaval, met een prachtige compilatie van de verschillende activiteiten. Ook wordt er teruggeblikt op het vijfentwintig jarig jubileum van Taekwondo School Dekker en de opening van hun nieuwe trainingsruimte.

Verder is er aandacht voor de verbouwing van het gemeentehuis, een uitgebreid verslag van Denziz with the Stars en van de Bridgedrive ten behoeve van ALS-bestrijding. En zoals altijd ook weer de 112-rubriek met onder andere beelden van de autobranden bij Vendelhof en de brand in de stomerij aan de Van Beekstraat.

De uitzending van Omroep Dommelland begint op donderdag 5 maart om 20.30 uur en wordt de hele week daarna regelmatig herhaald. Mocht je hem toch gemist hebben, dan is de uitzending ook op www.omroepdommelland.nl te zien.

Optreden Jan van der Heijden in Café 't Groene Woud

Liempde - Troubadour Jan van der Heijden uit Liempde is al jarenlang vertolker van het Brabantse lied. Zijn teksten gaan vaak over alledaagse dingen die iedereen wel herkent. Zondag 8 maart treedt hij op in Café 't Groene Woud, war hij in een gemoedelijke en ontspannen sfeer zijn eigen liedjes ten gehore brengt. Je bent daarbij van harte welkom. Het optreden begint om 14.00 uur, de toegang is gratis.

Concert Cappella Breda in Sint-Petrusbasiliek

Boxtel - De stichting Kerkconcerten Boxtel organiseert zij op 22 maart een bijzonder passieconcert. Die avond zal het gerenommeerde kamerkoor Capella Breda, onder leiding van Daan Manneke optreden in de Sint Petrusbasiliek. Het koor zal de 'Totendanz' van Hugo Distler ten gehore brengen, waarbij het door Tommy van Doorn, titulair organist van de Sint-Petrusbasiliek, op het orgel wordt begeleid. Daarnaast worden werken uitgevoerd van onder andere Purcell, Lotti en Schütz.

Met dit speciale concert wordt het spits afgebeten van een bijzondere reeks dit jaar, waarin de Stichting Kerkconcerten Boxtel het vijftig jarig jubileum viert. Naast het gebruikelijke aantal van zes concerten, de laatste jaren meestal orgelconcerten, wordt er op zaterdagmiddag 30 mei een bijzonder jubileumprogramma gepresenteerd in de Sint-Petrusbasiliek, dat voor iedereen gratis toegankelijk is. Met trompetspel vanaf de met vlaggen getooide Sint-Peterustoren, een historisch draaiorgel op het voorplein, enkele korte voordrachten, orgelspel door de voorzitter Kees van Houten en bestuurslid Tommy van Doorn, een sprookje voor orgel en verteller en een hapje en een drankje wil de stichting meer mensen warm maken voor orgelmuziek en het bezoeken van de concerten in Boxtel.

Het concert begint zondag 22 maart om 20.15 uur, kaartjes kosten 10 euro. Een boekje met programmatoelichting is apart verkrijgbaar.

Ad Leijer bergt na 26 jaar voorzittershamer op

Ad Leijer. Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Tijdens de algemene ledenvergadering op 19 maart neemt Boxtelaar Ad Leijer (74) afscheid als voorzitter van de Tilburgse visvereniging De Ruischvoorn. Leijer bekleedde deze functie 26 jaar, was 50 jaar bestuurslid en in totaal al 64 jaar lid van de grootste visclub van Midden-Brabant.

Als jonge jongen kwam Leijer in Tilburg via twee vrienden in aanraking met de vissport: "Zij waren al lid bij De Ruischvoorn en toen ik een keer met ze meeging vissen vond ik het direct erg gezellig." Niet lang daarna schreef hij zich ook in bij de Koninklijk Erkende Hengelaars Vereniging De Ruischvoorn, zoals de club, die vandaag de dag zo'n 4200 leden telt, officieel heet. Nadat hij zijn studie had afgemaakt en zijn militaire dienstplicht had vervuld, trad hij in 1965 toe tot het bestuur. In 1989 werd hij voorzitter.

In die periode verliet Leijer zijn geliefde Tilburg. Zijn werkzaamheden voor het Waterschap brachten hem en zijn vrouw naar Boxtel, waar zij op Hof ter Aa een woning vonden. Later verhuisde het paar naar Gemonde, waar Leijer lange tijd voorzitter was van de Gemondse Tennisvereniging, waarvan hij mede-oprichter en nog altijd erelid is. Toen hem in 1989 gevraagd werd om ook voorzitter te worden van De Ruischvoorn werd hij gedwongen om een keuze te maken. "Twee voorzitterschappen tegelijkertijd werd te gortig", legt hij uit. "Ik heb toen gekozen voor de visclub omdat ik daar al het langst lid was."

In 1995 verhuisde het echtpaar Leijer terug naar Boxtel. Na al die jaren weet Leijer ook in Boxtel en omgeving precies de juiste visplekjes te vinden. "Sinds het Leijsenven in park Molenwijk een paar jaar geleden helemaal is opgeknapt, is dat prima visbaar", vertelt hij. "Maar ook in de Dommel zit behoorlijk wat vis hoor."

Hoewel het in Boxtel dus ook goed toeven is voor de fanatieke hengelaar, zal hij zijn Tilburgse roots altijd trouw blijven. Na 26 jaar vindt hij het echter tijd geworden om het voorzitterschap aan een ander over te dragen. In zijn periode als bestuurslid heeft hij veel mooie dingen meegemaakt. Vol enthousiasme vertelt Leijer over de jaarlijkse vistripjes met het bestuur naar het Noord-Hollandse gehucht Verlaat, waar zij steevast in een oud, zeventiende-eeuws hotel verbleven en een goede vriendschap opbouwden met de hoteleigenaar. Maar ook het feit dat zijn club enkele weken geleden, na drieënhalf jaar touwtrekken met de gemeente Tilburg eindelijk eigenaar is geworden van de kantine, brengt een lach op zijn gezicht.

Hij mag de voorzittershamer dan wel afstaan, zijn hengel bergt Leijer nog lang niet op. Hij blijft als erelid nauw verbonden aan De Ruischvoorn en nog altijd gooit hij regelmatig een lijntje uit met dezelfde twee kameraden die hem ooit kennis lieten maken met de sportvisserij. Leijer: "Ons groepje is in de loop der jaren zelfs iets uitgebreid. We zijn inmiddels met zijn vieren. Mooi dat we ook nu nog altijd samen kunnen vissen."        

Tool 2 Rent: voor elke klus het juiste advies en gereedschap

Levent Gedik in zijn nieuwe zaak.

Boxtel - Met zijn nieuwe bedrijf Tool 2 Rent verhuurt Levent Gedik professioneel gereedschap aan bedrijven en particulieren. De focus ligt op service en deskundig advies. Sinds afgelopen vrijdag zijn de deuren van de zaak aan de Schouwrooij 13 geopend. "Ik heb op elke klusvraag het passende antwoord. En voor elke klus het passende gereedschap."

Als particulier die thuis veel klust, kon Gedik in Boxtel niet altijd vinden wat hij zocht. "Bij de bouwmarkt hadden ze vaak niet het gereedschap te huur dat ik nodig had", vertelt hij. "Zo kwam ik bij een bedrijf in Eindhoven terecht dat naast het juiste gereedschap ook het juiste advies meegaf. Dit sprak me erg aan, zowel qua materiaal als advies. Ik wilde al lang voor mezelf beginnen en zag een kans voor Boxtel. Toen ben ik daar in Eindhoven mee gaan draaien om de fijne kneepjes van het vak te leren." Daarnaast was Gedik druk bezig de voorbereidingen, contacten leggen met leveranciers en het zoeken naar de juiste locatie voor zijn zaak. Hierin staan grote machines als grintvloer-reinigers en verticuteermachines, maar ook een gewone handboor is leverbaar. "Van steigers, boren en vloerreinigers, tot aanhangers, hakselaars en zagen, ik lever overal de juiste tools voor. En het juiste technisch advies.

Verkoop
Naast verhuur verkoopt Tool 2 Rent ook gereedschap. Het bedrijf heeft het dealerschap van het merk Keyang en biedt een ruime sortering gereedschap van dit professionele merk. "Mensen mogen een machine een dag huren om uit te proberen", vertelt Gedik. "Als het ze bevalt en ze willen het product aanschaffen, trekken we de huurprijs van de verkoopprijs af.

Voor gereedschap en machines die niet in de auto passen, kan gebruikgemaakt worden van de aanhanger. Deze mogen klanten twee uur lang gebruiken om materiaal naar de plaats van bestemming te brengen om hem daarna weer af te leveren. Dit geldt ook voor het terugbrengen van gehuurd materiaal. De zaak is voor iedereen open, voor professionele bouwbedrijven en voor particulieren. Op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 18.00 uur en op zaterdag tot 17.00 uur.

"Tool 2 Rent is goedkoper dan de bouwmarkt", voegt de kersverse ondernemer nog toe, "en ik geef advies op maat. Soms denk je dat je het een nodig hebt, terwijl je voor die klus beter het ander kunt gebruiken. Dan vertel ik je dat ook. Als je bijvoorbeeld een bouwdroger gebruikt, gaat dat veel sneller als je daar een blower bij zet. Dan heb je de droger korter nodig en ben je uiteindelijk met de huur van twee apparaten goedkoper uit dan met de huur van een. Dat soort verhalen krijg je bij de bouwmarkt niet te horen."

Tool 2 Rent, Schouwrooij 13 in Boxtel, 0411-608317, www.tool2rent.nl

Goede ideeën voor centrum maken kans op voucher van gemeente

Boxtel - De gemeente gaat op korte termijn vijftien vouchers van 1.000 euro uitdelen om initiatiefnemers te stimuleren hun ideeën en plannen voor het centrum snel in de praktijk te brengen. Deze zijn afkomstig uit de 1 miljoen euro die de gemeente vorig jaar beschikbaar stelde ter stimulering van de Boxtelse economie. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

"De randvoorwaarden voor de vouchers worden zo spoedig mogelijk opgesteld, ik ga er snel mee aan de slag", vertelt wethouder Eric van den Broek. "We willen ze al op de korte termijn verstrekken. Hiermee bieden we initiatiefnemers een startkapitaal voor kleinere projecten, zodat er snel vernieuwende, creatieve en innovatieve quickwins gerealiseerd kunnen worden. Het bruist in Boxtel van de goede ideeën, maar de drempel is vaak te hoog."

In mei 2014 maakte de gemeente bekend dat zij 1 miljoen euro had gereserveerd voor de stimulering van de Boxtelse economie. Dit heeft al geleid tot verschillende initiatieven, gebaseerd op cofinanciering. Het bedrag wordt uitgespreid over drie jaar, in 2014 is zo'n 200.000 euro besteed.

6 / 20

E G T Q A T U R V B R G E J S V
E S E E S O I N E N W N E E I K
T J U I T B B U R T A A P V U A
P T I S O L R S L K L Q V E H M
U O T X R S U T E A N E E N S E
N N T K J U N N N M O F S E P R
T E R P A H C S N E O I P M A K
L E I A Z I H R I R T L E E H O
K L P N Z R C Q S M N M R N C O
A I B E B R O A H U O I D T S R
A E T N A G N E E Z I M I E N O
R M R E N E C A U I R T E N E L
T P R I D O E Z V E O I N A E E
E D Z K O A R V E K D E S B M E
N E L E P A T S L G O L T A E R
L Y D N O V A S K E R P S E G L

evenementen
kienen
orion
boxtel
lezing
gespreksavond
kaarten
eetpunt
liempde
film
stapelen
toneel
kamerkoor
walnoot
jazzband
lennisheuvel
cursus
beurs
vesperdienst
kamermuziek
kerk
brunchconcert
kampioenschap
rots
gemeenschapshuis

Foto: Fam vd Biezen

Linde vd Biezen

Cameratoezicht in het centrum (deel 2)

Ik heb behoorlijk wat reacties mogen ontvangen naar aanleiding van mijn vorige column. Met name de recente mishandelingen en vervolgens nog de overval op een tankstation hebben flink wat losgemaakt. Boxtel haalde zelfs Hart van Nederland, in dit geval niet iets om trots op te zijn.

Maar de vraag is nu, had cameratoezicht deze mishandelingen kunnen voorkomen. Nee, dat denk ik niet. Het blijkt namelijk dat daders van berovingen of mishandelingen zich meestal niet storen aan camera's omdat zij vaak impulsief handelen. Doordat veel van de daders een capuchon of petje dragen is hun gezicht niet goed zichtbaar op camera's en dat weten zij ook.

Nu even terug naar de reacties. Ik had, gezien mijn eerdere ervaringen op dit gebied verwacht dat er veel meer tegenstanders zouden zijn voor invoering van cameratoezicht. Dit omdat over het algemeen wordt gedacht dat de privacy wordt aangetast: wat gebeurt er met beelden waar ik op sta, wie kijken er allemaal naar de beelden, kan ik nog wel gewoon over straat lopen enzovoort. Veel van de Boxtelaren gaven aan juist voorstander te zijn van cameratoezicht en dan vooral tijdens evenementen. Zij vinden het belangrijk dat de politie snel reageert op incidenten. Dit betekent wel dat er live meegekeken moet worden zodat ook zonder een telefoontje naar 112 de politie snel ter plaatse kan komen.

Nu begrijp ik wel dat reacties van jullie en mijn column voor de gemeente niet direct aanleiding zijn om camera's op te hangen. Ik denk echter wel dat de gemeente en de politiek de uitdaging hebben om ook met de inwoners van Boxtel opnieuw de discussie te starten of cameratoezicht in het centrum er moet komen. Het gaat immers om het veiligheidsgevoel en de veiligheid van ons en onze kinderen.

En nee, je krijgt natuurlijk niet direct een betere veiligheid door het plaatsen van camera's.
Hiervoor is een integrale of brede aanpak nodig. Onder andere de gemeente, politie, politiek, wijk- en winkeliersverenigingen en de woningcorporaties moeten hierbij de handen ineenslaan. Samen moeten zij alert reageren en klachten snel oppakken. Denk hierbij aan het snel herstellen van defecte straatverlichting of slechte trottoirs, overlast door hangjongeren aanpakken, verpaupering tegengaan van leegstaande winkels of woningen en natuurlijk meer sociale controle.

O ja, en dan nog dit. Steeds meer mensen hebben tegenwoordig camera's in en rondom huis waarbij zij de beelden kunnen bekijken op hun smartphone of tablet. Maar weet je dat veel van deze applicaties niet goed zijn beschermd, waardoor het vrij eenvoudig is voor anderen om deze beelden ook te bekijken. Zorg onder andere voor goede wachtwoorden en wijzig deze regelmatig.

Auberge van Boxtel wordt PLEIN2

Boxtel - Edwin Toonders en Gerie Antonis veranderen de naam en formule van hun Auberge van Boxtel: sinds deze week gaan ze verder als PLEIN2: eten, drinken en slapen.

Je kunt aan het Stationsplein 2 voortaan al vanaf 12.00 uur terecht voor een kop koffie of lunch, die misschien wel overgaat in een borrel op het nieuwe terras. Eten, drinken en slapen blijven de speerpunten van het duo, maar in PLEIN2 kun je elkaar de hele dag door ook tussen de bedrijven door ontmoeten. Zakelijke gasten mogen rekenen op ruimte, snelle bediening en gratis wifi.

Sinds 1996 zijn de ondernemers en partners Edwin Toonders en Gerie Antonis eigenaren van hotel-restaurant Auberge van Boxtel. Edwin werkt al sinds het begin als kok. Hij heeft zich toegelegd op het koken met verse producten en het opleiden van jonge medewerkers. Gerie zorgt ervoor dat de gasten zich helemaal thuisvoelen in hun zaak, met een goed glas of een uitgebreid diner.

Nieuwe lunch- en dinerkaart
In 2008 is Auberge van Boxtel verbouwd waarbij de nadruk op sfeer kwam te liggen. Natuurlijk blijft het voor beide ondernemers belangrijk dat de gasten lekker kunnen eten, drinken en slapen in een sfeervolle omgeving. Beiden willen echter ook meegaan met de tijd en dat betekent een ruimere toegankelijkheid en meer gemak. PLEIN2 gaat daarom eerder open voor drankjes of lunch. Er is een nieuwe lunch- en dinerkaart gekomen en er zijn eveneens seizoensacties, bierproeverijen en bourgondische borrelavonden. Mensen die voorheen Auberge van Boxtel aandeden voor een meergangendiner, kunnen dat echter blijven doen.

Nieuw aan de inrichting zijn onder meer de borreltafels en stoelen. Aan de voorkant van het karakteristieke pand van PLEIN2 komt een nieuw, open en ruim terras met relaxhoeken en banken. Met het station aan de overkant is dit eveneens een interessante locatie voor treinreizigers.

Meer informatie over PLEIN2 is te vinden op de website www.plein2.eu. Reserveren kan via telefoonnummer 0411-672237.

Voorstelling BOXtheater komt 'Dichtbij'

Foto: Cock Stam

Boxtel - In september was er het idee, in maart is er de theatervoorstelling. BOXtheater speelt dit jaar de voorstelling 'Dichtbij'. In een web van oude herinneringen en nieuwe ervaringen komen de levens van acht mensen bij elkaar. Ze helpen elkaar, ze plagen elkaar, ze denken aan vroeger, ze denken aan morgen, soms zijn ze alleen, soms zijn ze samen, af en toe blij, af en toe boos.

Onder leiding van regisseur Thomas van der Ham hebben de spelers van BOXtheater de afgelopen maanden hun eigen werk- en levenservaring verkend en onder woorden gebracht. De voorstelling Dichtbij speelt zich af in een omgeving die voor iedereen eerst ver weg lijkt, maar voor elk van ons ook sneller nadert dan vooraf gedacht. En net als het echte leven zit de voorstelling vol verrassende elementen. Er wordt op hoog én op laag niveau gespeeld. Er is taal en er is beweging, er is onweer en er is sneeuw, er is stilte en er is muziek. We lopen door het leven van acht mensen heen. Tegelijkertijd lopen we ook náár het leven op dit moment van die acht mensen toe.

BOXtheater nodigt je uit om samen met de spelers hun ervaringen tijdens de ontdekkingstocht van het leven te delen. Daarvoor biedt BOXtheater je graag een podium.

Foto: Cock Stam

De voorstellingen zijn op 11, 13, 14, 15, 26, 27, 28 maart telkens om 20.00 uur en op 29 maart om 19.00 uur. Het startpunt is Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56 in Boxtel. Kaarten à 12,50 euro kun je reserveren via de website www.boxtheater.nl of bij Proeverij 't Goei Leven, Markt 26 in Boxtel. Met ingang van dit seizoen kun je ook gebruikmaken van een cadeaubon van BOXtheater.

'Waanzin binnen de kunst' in Boxtelse bibliotheek

Boxtel - Aanstaande zaterdag begint de tachtigste Boekenweek met als thema 'Waanzin, te gek voor woorden'. In dat kader organiseert Bibliotheek de Meijerij in Boxtel de lezing 'Waanzin binnen de kunst'. Onder leiding van kunsthistorica en Sint-Lucas docente Marike van de Knaap wordt er gekeken naar bijzondere kunstenaars en hun werk. Zo wordt onder andere stilgestaan bij Jeroen Bosch, maar ook van andere, meer en minder bekende, kunstenaars wordt het werk en de betekenis daarachter onder de loep genomen.

De lezing in de Boxtelse bibliotheek is op woensdag 11 maart en duurt van 19.30 tot 21.15 uur. Kaartjes kosten 5 euro per stuk, leden van de bibliotheek betalen 4,50 euro. Deze zijn te bestellen op www.bibliotheekmeijerij.nl of te koop aan de balie van alle vestigingen van Bibliotheek de Meijerij.

Mijn Mooi Boxtel: Maarten van Amelsvoort

Foto: Maarten van Amelsvoort


De foto is gemaakt in de omgeving van Selissen, een van de mooiste stukjes van Boxtel. Elk jaargetijde is hier prachtig. In het voorjaar staan naast paarden ook koeien met hun dartelende kalveren in wei. Verder zie je regelmatig een buizerd die door de thermiek omhoogkrult, spechten die in bomen een gaatje hakken, overvliegende zwermen ganzen die komen foureren, roodborstjes die fluiten en soms is er een ooievaar te spotten in de wei. Er is zoveel te zien, teveel om op te noemen. Een heerlijke omgeving om met de honden te lopen zoals velen dat doen. Op de kleine foto staan twee steenuilen die ik in die omgeving heb gespot.

Wat is jouw mooiste plek van Boxtel? En waarom? Deel je favoriete plek met onze inwoners door een foto (minimaal 1 MB) te mailen naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en vermeld hierbij waarom dat voor jou zo is.

Foto: Maarten van Amelsvoort

Buren Saris Electro en Factor Tachtig wisselen van bedrijfsruimte

Foto: Fototypo

Liempde - Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Als jouw bedrijfspand te klein is en je buurman heeft juist ruimte over, dan ligt de oplossing soms gewoon voor de hand. Ten minste, zo ging het bij Saris Electro en Factor Tachtig. De twee Liempdse bedrijven, die naast elkaar gevestigd zijn aan het Raadhuisplein 2a, ruilden rond carnaval van bedrijfsruimte.

Door groei en ontwikkeling van beide bedrijven bleek het ruilen van bedrijfsruimte de beste oplossing. Factor Tachtig heeft behoefte aan meer ruimte met flexplekken en een 'groene' brainstormroom, die gratis beschikbaar zijn voor klanten en partners, met of zonder de denkkracht van Factor Tachtig. Dit buiten Liempde zoeken was geen optie. "Dit dorp geeft ruimte voor ondernemerschap en creativiteit," aldus Jeroen van IJzendoorn, één van de oprichters. "Twee broodnodige ingrediënten, voor onze klanten en voor onszelf."

Martien Saris van Saris Electro is op zijn beurt erg tevreden met de ruilverhuizing: "We hebben ons de afgelopen jaren meer en meer gericht op de utiliteitprojecten en hebben minder behoefte aan een grote showroom. Hiervoor in de plaats hebben wij een kantoor naast onze werkplaats gekregen en een nieuwe compacte showroom aan de voorzijde. Door deze ruil hebben we beiden wat we nodig hebben om onze klanten van dienst te zijn, zonder het centrum van Liempde te hoeven verlaten."

Mandy overhandigt cheque aan CliniClowns ambassadeur

Mandy geeft de cheque aan Jan Strik van de CliniClowns. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Met de verkoop van zelfgebakken cake haalde Mandy Rutten (9) 145 euro op voor de Stichting CliniClowns, die ontspanning verzorgt voor zieke kinderen. De stichting was zo te spreken over haar actie, dat ze afgelopen dinsdag officieel ambassadeur Jan Strik naar basisschool De Vorsenpoel stuurden, om daar in de klas de cheque van haar in ontvangst te nemen.

Mandy kwam op het idee voor de inzamelingsactie door haar spreekbeurt over de CliniClowns. Ze verkocht cake aan meesters, juffen, familie en vrienden en bracht zo een mooi bedrag bij elkaar.

Burgemeester overweegt cameratoezicht bij grote evenementen

Boxtel - Burgemeester Mark Buijs overweegt maximaal vier keer per jaar cameratoezicht toe te staan bij grote evenementen. BALANS kaartte het onderwerp dinsdagavond aan tijdens het vragenhalfuurtje in de gemeenteraad. Aanleiding zijn de recente brute overvallen en mishandelingen tijdens carnaval. "Cameratoezicht kan bijdragen aan een veiliger gevoel, werkt preventief en kan dus ook leiden tot minder politie-inzet", aldus Mariëlle van Alphen van BALANS.

De burgemeester gaf toe dat de cijfers over de afgelopen zes maanden een stijging van het aantal incidenten in Boxtel toonden. Wel wil hij eerst goed analyseren wat de voor- en nadelen zijn van camera-toezicht. "Camera's schrikken misschien wel af, maar de veiligheid wordt hierdoor niet automatisch verhoogd", aldus Buijs. In andere gemeenten in Oost-Brabant zijn werkgroepen opgericht die een plan hebben opgesteld waardoor de privacy juridisch geregeld is. De politie moet echter wel meewerken aan de proef. Zij zullen namelijk de beelden moeten uitlezen die later als bewijslast gebruikt kunnen worden. De burgemeester beloofde de gemeenteraad binnenkort een beeldvormende bijeenkomst om de raad te informeren omtrent de technische mogelijkheden, benodigde infrastructuur en juridische aspecten.

Boxtel gebruikte eerder al mobiele camera's. Zo werden deze ingezet tijdens de huldiging van darter Michael van Gerwen in januari 2013 en enkele weken later tijdens de carnavalsdagen. De camera's stonden destijds op de Markt en in de Rechterstraat. Waar en wanneer Boxtel de eventuele proef met camera's wil gaan uitvoeren wist de burgemeester nog niet te melden.

Hoe is 't nou met... Jo Custers
Na goedkeuring toesturen naar: jocusters@planet.nl

Foto: Hans van Doorn

Wie kent hem niet? Jo Custers was de directeur van de RK mavo-school Wilgenbroek en na de fusie met sg. Den Tijber van het Vmbo-College Boxtel. Ook heeft hij jarenlang in commissies en de gemeenteraad gezeten voor het CDA. Hoe is het nu met hem?

Jo komt oorspronkelijk uit het dorp Lottum in Noord-Limburg. Op de middelbare school wist hij al dat hij iets in de politiek of iets in het onderwijs wilde gaan doen. "Het onderwijs werd mijn beroep en politiek is mijn hobby geworden." Hij begon als gymleraar, maar verbreedde zijn kennis al snel naar economie, handelskennis en pedagogiek. Hij werd uiteindelijk adjunct-directeur van een mavo-school in Grubbenvorst. Hij had dus al veel ervaring toen hij in 1987 in Liempde neerstreek. "De school waar ik op dat moment werkte als adjunct-directeur probeerde te fuseren met een andere school, maar dat mislukte, waarna die school werd opgeheven. Er waren op dat moment twee functies in het zuiden van Limburg, maar ik kwam ook de functie tegen van directeur van de Wilgenbroek in Boxtel. Het verdiende wel minder maar dan zou ik wel eigen baas zijn en dus een eigen school hebben. Als je van tevoren weet waaraan je begint, dan doe je dat niet. Maar ik kijk er met heel veel plezier op terug. Je moet nooit weten waar je aan begint, want dan zou je nooit iets echt unieks doen. Ik heb altijd hard en intensief gewerkt en had daardoor nooit genoeg tijd voor andere dingen. Nu wel."

Met zijn andere grote liefde, de politiek, begon hij ook in Limburg, in een aantal kleinere partijen. Toen in 1980 uit een fusie van ARP, CHU en KVP het CDA ontstond, werd dat zijn partij. Alles bij elkaar opgeteld is hij 36 jaar lang actief geweest in de politiek, waarvan 24 jaar in de gemeenteraad. "Het is altijd een heel mooie aanvulling geweest op mijn baan en de twee vulden elkaar ook erg goed aan. Als leraar en zeker als bestuurder van een school heb je natuurlijk veel met de gemeente te maken en andersom heb ik de kennis en vaardigheden die ik als leraar heb opgedaan altijd erg goed in de gemeenteraad kunnen gebruiken. Er zit heel veel kracht in om te proberen alles te weten, je in veel dingen te interesseren. Maar op een gegeven moment komt er ook een punt dat je dingen moet laten gaan en de jongere generatie een kans moet geven. Ik ga inmiddels nog wel eens naar vergaderingen, maar heb daar niet meer zo veel te vertellen en ze redden het prima zonder mij."

Foto: Hans van Doorn

Nadat mavo de Wilgenbroek met Den Tijber fuseerde tot het Vmbo-College Boxtel werd Jo algemeen directeur van deze nieuwe school en de school voor Praktijkonderwijs. Dat bleef hij tien jaar lang tot hij in 2009 met pensioen ging. "Ik heb door de jaren heen heel wat mensen gekend die na hun pensioen in een zwart gat belandden, dus ik was wel voorbereid. Op vrijwillige basis was ik al jarenlang actief voor verschillende organisaties, maar ik ben niet meteen overal ingedoken. Eerst wilde ik even rustig wennen aan mijn vrije tijd en wat meer tijd nemen voor de gewone dingen. Maar ik ben er geen type voor om maanden in een camper rond te trekken, dus ik heb, en dat was natuurlijk te verwachten, een paar klussen aangenomen die me echt aantrokken. Zoals het bestuur van de Hendrik Verheesstichting, de Ledenraad van de Rabobank en de Stichting Restauratie Kerkorgel Liempde, waar ik een paar jaar heb meegewerkt om de restauratie te begeleiden. Nu de laatste groep overgaat op het organiseren van kerkconcerten ben ik gestopt. Ik hou wel van kerkconcerten maar meer van Queen."

Inmiddels is Jo veel tijd kwijt met het parochiebestuur van de nieuwe Heilig Hartparochie. "Ik heb vrijwilligerswerk nooit vrijblijvend gevonden, dus ik ben er toch behoorlijk wat tijd aan kwijt. Het mooie eraan is dat het zowel besturend als uitvoerend werk is. Ik maak de verslagen van de bestuursvergaderingen en de website. Ik krijg veel waardering van zowel het bestuur als de parochie. Daar doe je het niet voor natuurlijk maar leuk is het wel." Daarnaast houdt Jo nog genoeg tijd over om te gaan hardlopen, paardrijden en wandelen. Hij gaat al 25 jaar met zijn dochter naar de wedstrijden van PSV en de afgelopen keer tegen Ajax zijn zijn zoon en kleinzoon ook meegegaan. Toen zijn jongere broer hem in 2010 uitdaagde om naar Santiago de Compostella te fietsen, was een nieuwe traditie geboren. Een jaar later stond Parijs op het programma en zo verder. Dit jaar staat de Zuiderzeeroute op de rol. En nu hij er eindelijk tijd voor heeft, worden de familiebanden en vriendschappen weer aangehaald. Vroeger miste hij toch vaak verjaardagen en feesten maar nu kan hij daar de tijd voor nemen. Zijn kleinkinderen zijn er iedere dinsdag en donderdag, dus ja, hij is ook oppasopa. Als echte pedagoog kan Jo zich geen verwenopa noemen, maar toch is het, in zijn woorden, altijd feest. "Ik vind het leuk als ze komen, daar laat ik alles voor liggen. Ik zie het als een groot voorrecht om dit allemaal zo te mogen ervaren."

Luchtpost uit Duitsland: Henny en Thieu Vermeulen

Foto: Thieu Vermeulen

We waren tevreden in Boxtel, hadden een huis met een dubbele garage en een klein tuintje. Maar we zaten helemaal ingebouwd en dat wilden we niet meer.

We brachten al vele jaren onze vakantie door in Sauerland/Waldecker Land en hebben toen eens bij verschillende gemeenten nagevraagd wat het aan gemeentelijke belasting kost om hier te wonen. We konden onze oren niet geloven, zo goedkoop. Toen hebben we gezegd 'als we niet meer hoeven werken, verhuizen we naar Duitsland'.

Zeven jaar geleden was het zover. Nu wonen we in een klein dorpje van negenhonderd inwoners, in een geheel vrijstaand huis met een mooie grote tuin. Het huis waar we nu wonen was toen we het kochten niet in zo'n goede staat - we hebben er met z'n tweetjes veel aan gewerkt - maar daar staat tegenover dat de huizen hier niet zo duur zijn. Het is nog niet helemaal klaar, maar dat komt nog. We wonen op 30 kilometer van Willingen, 40 kilometer van Winterberg en 30 kilometer van de stad Kassel, in een toeristische omgeving in de buurt van de Ederzee. Aan dit grote stuwmeer brengen vele Nederlanders hun vakantie door. We hebben bossen zoals het Kellerwald, met eeuwenoude, grote en dikke bomen, waarin je onder begeleiding kunt wandelen, omdat je er makkelijk verdwaalt.

Het nadeel van het dorp waar we nu wonen, is dat er geen winkels zijn. Je kunt hier nog geen spijker kopen. We hebben wel een slager, een kapper, een bank en een kleine supermarkt, maar als we iets anders nodig hebben, moeten we een eindje rijden, tussen de zes en de twintig kilometer. We hebben nu eenmaal gekozen voor een klein dorpje met rust en veiligheid. Je kunt hier de achterdeur of garage namelijk rustig open laten staan. De mensen zijn net en vriendelijk, ze groeten je altijd op straat of je ze nu kent of niet, ook de kleine kinderen. Daar stonden wij in het begin heel erg van te kijken. En ook van de stilte hier, we konden er niet van slapen; in Boxtel hoorden we 's nachts altijd wel een auto of pratende mensen op straat. Maar goed, het is ook wel een groot verschil, 30.000 of 900 inwoners.

We hebben hier veel vrienden en kennissen opgedaan, vooral door de gemotoriseerde vliegsport waarmee Thieu zich bezighoudt. Als je over Duitsland vliegt, zie je pas echt goed hoe mooi dat land is met z'n bergen, kastelen en ruïnes. Dat is echt genieten. Het vliegveld is vlakbij en je vindt in Duitsland veel kleine vliegveldjes.

Maar onze Boxtelse vrienden en kennissen missen we toch ook. Ondanks dat Henny vroeger zei 'als ik in Duitsland woon, hoef ik nooit meer op vakantie, want daar heb ik altijd een vakantiegevoel', komen we toch regelmatig met vakantie in Nederland om hen te bezoeken.

Tot ziens in Duitsland,
Henny en Thieu

Foto: Heemkundekring Boxtel

Het huisje met de kolommen (foto uit 1956)

Tot 1970 stond, waar nu de Vicaris van Alphenlaan loopt, dit huisje dat deel uit maakte van een plek die eertijds Jachtrust heette. In 1963 werd achter dit karakteristieke pandje de nieuwe Mavo-school 'Wiltzangck' gebouwd. Noch voor de nieuwbouw, noch voor de daarop volgende ontwikkelingen, heeft dit merkwaardige huisje feitelijk hoeven te wijken. Het een stond het ander niet direct in de weg, al was het contrast tussen de bouwvorm van het schilderachtige oude pandje, bewoond door Janus Vogels, en van het modern gelijnde onderwijsgebouw (architect Strik) wel erg groot.

Letterlijk verdrongen werd het huisje met de kolommen in 1970 door de ingrijpende wegreconstructie, die hier nodig werd geacht met het oog op de aansluiting van de nieuwe Schijndelseweg op het punt Brederodeweg-Vicaris van Alphenlaan. Hier begon zich een drukke interlokale verkeersbeweging te ontwikkelen en daarvoor moest ruim baan worden gemaakt. Dus ging aan de zuidzijde van de Vicaris van Alphenlaan deze aan de schoolplaats gelegen woning tegen de grond, evenals het pal bij het kruispunt gelegen witte huisje, waar vroeger de 'reus van Jachtrust' voor stond. Wanneer het huisje met de kolommen werd gebouwd is niet bekend, maar aangezien dit stukje Boxtel vroeger bij landgoed Jachtrust (het huidige gebied van De La Salle) behoorde, laat het zich raden dat het in de negentiende eeuw een jachthuisje, ofwel een rustpunt voor jagers is geweest. Vanwege de enigszins sprookjesachtige vorm noemden kinderen het ook wel 'het huis van Hans en Grietje'.

Bron: Pierre Janssen, een halve eeuw Boxtel
Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Hengelsport van Pinxteren sluit de deuren om droom waar te maken

Jos van Pinxteren is zelf fanatiek karpervisser.

Boxtel - Na bijna negen jaar als zelfstandige een hengelsportzaak te hebben gerund sluit Jos van Pinxteren aan het einde van deze maand zijn deuren voorgoed. De jonge ondernemer is zelf fanatiek visser en heeft door de jaren heen een enorme kennis opgebouwd. Juist deze kennis in de branche bracht hem een nieuwe droombaan, een uitdaging die hij niet kon laten schieten.

Begin april begint Jos zijn nieuwe baan als productmanager bij een bedrijf dat zich specialiseert in alles voor de karpervangst. Deze internationale functie is niet te combineren met zijn eigen zaak. "Het zal een flinke verandering zijn", vertelt Jos. "Je bent toch zo'n zeventig uur per week voor je zaak bezig en straks heb ik ineens een werkweek van veertig uur. Hierdoor krijg ik gelukkig ook meer tijd voor mijn gezin."

"Ik kan in mijn nieuwe functie de zeventien jaar kennis die ik heb opgebouwd heel goed gebruiken. Dit is voor mij echt een kans die ik gewoon niet kan laten liggen." Inmiddels is de uitverkoop gestart en krijgen klanten kortingen van 30 tot 50% op alle artikelen die nog in de winkel aanwezig zijn. "Maar er wordt niets meer nabesteld, dus op is op." Klanten die nog cadeaubonnen hebben liggen kunnen die deze week nog inleveren.

Boerderij te huur in Brume, België. Ideaal voor gezinnen, weekje weg met familie. Vlakbij watervallen van Coo. Interesse? Bel 06-10340107.

Wil je graag genieten van de mooie natuur in Scandinavië? Kijk op www.vakantie-naar-zweden.nl of bel 06-45601696. Het huisje is geschikt tot 8 personen.

INbox

De steunfractie in overleg.

Vooruitkijken voor veilig fietsverkeer
Nu het voorjaar in aantocht is, zal er weer veel meer gefietst gaan worden. En in Boxtel streven we ernaar dat dit veilig kan gebeuren. Via het fietsplan Boxtel Bycicle wordt daar structureel aan gewerkt. Daar is INbox het volledig mee eens. Wij volgen dit steeds. Daarom constateerden wij dat er door de gewijzigde omstandigheden op de Molenwijkseweg nog geen maatregelen zijn of worden genomen om dit stuk weg voor met name fietsers, waaronder veel kinderen, veiliger te maken. Zeker in de zomer als het zwembad de Langspier weer volop zal worden bezocht. Maatregelen zijn volgens ons hard nodig, omdat er veel meer verkeer op de Molenwijkseweg komt. Er zijn twee nieuwe aansluitingen bijgekomen: de nieuwe ingang voor het sportpark ODC en de uitrit van de nieuwbouwwijk Sparrelaene. Daarbij komt nog het toegenomen doorgaande verkeer over de Parkweg dat niet meer over de Baandervrouwenlaan door Selissenwal rijdt, maar eromheen wordt geleid. Ook een prima maatregel, maar op de hoek Parkweg/Molenwijkseweg is volgens ons een onoverzichtelijke situatie voor het verkeer, die ook opgelost dient te worden.

Wij dienden vragen in om de verkeersveiligheid op de Molenwijkseweg te verbeteren. Ons is toegezegd dat nog voor de zomer maatregelen kunnen worden genomen. INbox zal hier bovenop blijven zitten. Wij kijken vooruit om ervoor te zorgen dat fietsverkeer de komende zomer veilig naar de sportvelden en het zwembad kan. Mocht u suggesties hebben of aanvullingen dan kunt u die altijd aan ons kwijt. Wij zijn er voor u. Tel 673703 of 682329 of via email: secretatis@inbox-boxtel.nl of via onze website www.inbox-boxtel.nl onder 'fractie'.

Wat komt eraan?
De komende tijd staat er voor de gemeenteraad en dus ook voor onze fractie een aantal belangrijke onderwerpen op de agenda. Zo moeten er besluiten genomen worden over de detailhandel, parkeren in het centrum en hoe een bezuiniging van 600.000 euro kan worden gerealiseerd. Er komt een nieuw rioleringsplan. Het beleid op het gebied van toerisme en recreatie moet worden vastgesteld en natuurlijk spreken we nog over De Kleine Aarde en Stapelen.

Uw mening!
Samen in voor Boxtel, samen in de raad. Wij zijn zeer geïnteresseerd in uw mening over bovenstaande onderwerpen. Laat ze ons horen, dan kunnen wij daarmee ons fractiestandpunt nog meer gefundeerd maken. En natuurlijk kunt u ons altijd benaderen voor vragen over een onderwerp dat u aangaat. De zorg zou zo'n onderwerp kunnen zijn. Laat ons eens weten wat uw ervaringen tot nu toe zijn. Of heeft u vragen over een ander onderwerp: bel een van onze (steun)fractieleden Marria van den Hoven, Jan de Koning, Henk Wellerd, Guus Eltink of Peter van de Ven of email naar secretaris@inbox-boxtel.nl.

SP vraagt Sint Joseph om huren te matigen

Boxtel - De Boxtelse gemeenteraadsfractie van de SP heeft Woonstichting St. Joseph gevraagd om bij de komende huuraanpassing op 1 juli de huren niet te verhogen met de maximaal toegestane percentages. Ook vraagt de fractie om voor de groepen met de grootste betalingsproblemen, in ieder geval de gezinnen met kinderen, géén huurverhoging toe te passen.

Dat de betaalbaarheidsproblemen van huurders serieus worden genomen door de verhuurders blijkt uit de opdracht die tien Oost-Brabantse woningcorporaties (waaronder St. Joseph) gegeven hebben aan bureau Atrivé. Dat heeft de betaalbaarheid en beschikbaarheid van sociale huurwoningen onderzocht. Een van de conclusies met betrekking tot de betaalbaarheid luidt dat vooral meerpersoonshuishoudens, gezinnen met kinderen, in financiële problemen zijn gekomen en dreigen te komen.

De SP vreest dat maatregelen van het kabinet leiden tot forse huurverhogingen per 1 juli. Voor de laagste inkomens (tot 34.229 euro) gaan de huren met maximaal 2,5 procent omhoog, voor de middencategorie (tussen 34.229 en 43.786 euro) met maximaal 3 procent en voor de hoogste inkomensgroep (boven 43.786 euro) met maximaal 5 procent. Woningcorporaties mogen echter zelf bepalen of ze de huurverhoging ook daadwerkelijk toepassen. Ze kunnen er ook voor kiezen om de huurstijging te matigen of zelfs terug te brengen tot nul.

De landelijke SP is samen met de lokale afdelingen een actie gestart om te komen tot huurmatiging. De partij heeft een landelijk Meldpunt Huur te Duur in het leven geroepen waar huurders hun verhaal kwijt kunnen. Deze verhalen zullen ter kennis gebracht worden van de Tweede Kamer en de verantwoordelijke minister. In het kader van deze actie zijn in Boxtel 6000 huurflyers verspreid.

De SP-fractie is met het Boxtelse college van burgemeester en wethouders van mening dat alles in het werk gesteld moet worden om met name de armoede van gezinnen met kinderen terug te dringen. SP-fractievoorzitter Dave van de Ven heeft er echter alle vertrouwen in dat St. Joseph zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid pakt: "Volgens mij heeft St. Joseph oog voor de betalingsproblemen van huurders met lage inkomens, dat heeft de directeur ook al in de pers gemeld".

BALANS

Foto: Mark van der Pol

BALANS zegt JA! Met deze slogan deden we afgelopen gemeenteraadsverkiezingen mee. Wij zijn namelijk een zeer actieve, positief ingestelde politieke partij, waarbij het principe 'Ja, mits...' ons in de genen zit. Wij gaan uit van het positieve, want dat levert onze burgers ook weer energie op, die ze bereid zijn te investeren in onze maatschappij.

Maatschappelijke betrokkenheid
Dit kan in vele vormen en op vele vlakken waarbij iedere investering, hoe klein ook, bijdraagt aan verbetering. Ieder die op zijn of haar manier een steentje kan bijdragen mag dit niet laten. Als politieke partij BALANS houden we ons voortdurend bezig met de maatschappij en hoe we deze gezamenlijk kunnen verbeteren. Wij vinden het heel belangrijk om hier jongeren bij te betrekken. Immers de jeugd van nu, vormt de maatschappij van de toekomst. De jongeren van BALANS brengen een frisse wind en nieuwe ideeën. Zij kwamen ook met het idee om een jongerenavond te organiseren waarin twee belangrijke maatschappelijke speerpunten van BALANS, te weten sport en respect hebben voor elkaar, aan bod komen.

Respect en Sport
Volgens Wikipedia is respect 'eerbied of waardering die men heeft, of ontvangt van iemand vanwege zijn/haar kwaliteiten, prestaties of vaardigheden'. Anders, op z'n Boxtels gezegd, gewoon rekening houden met elkaar! Sport is een leuke manier om dit te leren. Bij sporten leer je om rekening te houden met regels en afspraken, leer je met elkaar omgaan, leer je dat elk individu andere kwaliteiten heeft, maar dat je door respect te hebben voor ieders kwaliteit en deze te bundelen gezamenlijk tot een beter resultaat kunt komen.

Jeugdsportfonds blijven doen!
Sport is gezond voor jong en oud. Het is voor BALANS dan ook een speerpunt dat onze jeugd de mogelijkheid krijgt om te blijven sporten en het Jeugdsportfonds ondersteunt dat. Wij pleiten er dan ook voor dat de gemeente blijft bijdragen in het Jeugdsportfonds. Dit zodat kinderen c.q. hun ouders, die om financiële redenen geen sportlidmaatschap kunnen betalen, toch lid kunnen worden/blijven van een sportvereniging. Hierover hebben wij vragen gesteld aan het college, omdat er signalen zijn dat de gemeente gestopt is met het Jeugdsportfonds en dat zou een slechte zaak zijn.

Jongerenavond 18 maart 2015
Om ook een steentje bij te dragen aan de maatschappij organiseert een aantal jongeren uit onze partij in samenwerking met Super Sport Events een maatschappelijke thema-avond op 18 maart in sporthal De Braken over respect, waarbij de vele vormen hiervan aan bod komen. Zij hebben daarvoor Basketballer Henk Pieterse, van onder andere het Nederlands team, uitgenodigd die tijdens een clinic sport verbindt met het maatschappelijke thema respect. Iedereen boven 16 jaar is welkom!

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren! Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan; wij zijn er voor U!

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

GEMEENTE INFO

Oud Papier:
06-03 Kalksheuvel + deel Breukelen
06-03 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
07-03 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
11-03 Lennisheuvel

Afspraak op het Gemeentehuis,
LET OP: tijdelijk andere ingangen

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Openingstijden:
Wo-, do-, en vrijdag:12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Huisvuil, gft en plasticinzameling:
Even week restafval,
Oneven week: gft en plastic*
Postcode 5281 woensdag
Postcode 5282 maandag
Postcode 5283 donderdag
Postcode 5298 vrijdag

Zet het plastic verpakkingsafval vóór 7.30 uur aan de weg.

Verzamelaars-ruilbeurs bij De Walnoot

Boxtel - De Vereniging Boxtelse Verzamelaars organiseert aanstaande zondag 8 maart haar verzamelaars-ruilbeurs in Gemeenschapshuis De Walnoot. Bij iedere beurs is er aandacht voor een speciaal thema, dit keer is dat 'voetbalplaatjes'.

Naast voetbalplaatjes kan er natuurlijk van alles geruild worden, zoals bidprentjes, munten, postzegels, prentbriefkaarten, sigarenbandjes, stickers, telefoonkaarten en theezakjes. De beurs is van 10.00 tot 13.00 uur in De Walnoot, Reginahof 1 in Boxtel, telefoonnummer 0411-673485. De entree bedraagt 1 euro voor volwassenen en 25 eurocent voor kinderen. Kijk op www.vbvboxtel.nl voor meer informatie.

Lezing over armoede in Kasteel Stapelen

Boxtel - Toon van der Sloot, voorzitter van de Boxtelse Vincentiusvereniging, houdt op woensdagavond 11 maart een lezing over armoede in Kasteel Stapelen. Hij staat hierbij uitgebreid stil bij de armenzorg in Boxtel sinds 1850 en bij actuele ervaringen van mensen die met armoede te maken hebben.

Nico Bulter, lid van de gemeenteraad namens PvdA/GL, zal die avond de leiding in handen hebben. De gespreksavond is in de Ridderzaal van Kasteel Stapelen van 19.30 tot 21.30 uur en de toegang is gratis, hoewel er wel een vrijwillige bijdrage zal worden gevraagd.

Zelfstandig wonen een lust of een last?

Boxtel - De Wmo Adviesraad organiseert op woensdag 11 maart vanaf 19.30 uur in het gebouw van Waterschap De Dommel een bijeenkomst rond het thema: 'Zelfstandig wonen, een lust of een last?' Notaris Monique van het Hooft, Woonstichting St. Joseph en vertegenwoordigers van het project Woonwijs van ContourdeTwern en van het wijkteam van de gemeente Boxtel zijn aanwezig om bezoekers te informeren.

De Nederlandse overheid wil dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar wat zijn dan de mogelijkheden? En zijn er situaties dat je op enig moment toch gebruik moet maken van langdurige zorg? Wordt zelfstandig wonen dan een lust of een last? Een onderwerp dat kan rekenen op veel belangstelling. Daarom heeft de Wmo Adviesraad een tweetal gasten uitgenodigd die hierover vanuit hun eigen vakgebied informatie komen geven.

Eigen vermogen en zorg
Sinds enkel jaren geldt dat, als je zorg ontvangt, je daarvoor een eigen bijdrage moet betalen. Voor de eerste zes maanden in een zorginstelling geldt een lage eigen bijdrage. Daarna betaal je een hogere eigen bijdrage. Bij de berekening van de eigen bijdrage wordt gekeken naar je inkomen voor de inkomstenbelasting. Zo'n eigen bijdrage kan aardig oplopen. Notaris Monique van het Hooft zal ingaan op de maatregelen die je kunt nemen met het oog op de (toekomstige) eigen bijdrage.

Woonstichting St. Joseph
Als het gaat om langer zelfstandig wonen is Woonstichting St. Joseph is een belangrijke partner. Fijn wonen is namelijk veel meer dan alleen een stapel stenen. Sandra Biemans, woonconsulente bij St.Joseph, komt vertellen over initiatieven zoals het project maatwerk in wonen, een unieke kans om met voorrang te verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Daarnaast werkt St. Joseph, waar nodig, samen met andere organisaties, waaronder Woonwijs, en ondersteunt en stimuleert zij bewonersinitiatieven die de leefbaarheid bevorderen.

St. Joseph en de Wmo Adviesraad gaan met je in gesprek over je wensen en wat je kunt bijdragen aan langer zelfstandig wonen. De bijeenkomst is voor iedereen gratis toegankelijk. Wil je aanwezig zijn? Stuur een bericht naar wmoadviesraad.boxtel@live.nl.

Win een arrangement voor tien personen met jouw mooiste lentefoto

'Lellek Boxtel' in de Grote Eendentrek Foto: Mark van der Pol

De lente is in aantocht en dat levert prachtige plaatjes op. Stuur ons jouw mooiste lentefoto van Boxtel, Liempde of Lennisheuvel en vertel wat deze foto zo bijzonder maakt. Dan maak jij kans op een van de cheques die wij weg mogen geven van Toon Vertier voor een geweldig arrangement voor tien personen. Mail je foto (minimaal 1 MB) zo snel mogelijk, maar vóór 15 maart naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en houd DeMooiBoxtelKrant de komende weken goed in de gaten.

Vanwege hun originele optreden in de Grote Eendentrek als de 'Lellek Boxtel', gaven we het eerste arrangement cadeau aan Aniek, Sara, Guusje, Angeline en Jade. Zij mogen met vijf vriendinnen gaan genieten van een Sla Je Slag Dag met fotozoektocht op de vertierfiets en Adventure Golf.

Sociaal Café Boxtel in 'nieuwe stijl'

Hans Sluiter, Eric van den Broek en Winston Brooker. Foto: Willemijn Wijdenes

Boxtel - Het Sociaal Café, platform waar professionals en vrijwilligers in de zorg en ondersteuning elkaar kunnen vinden, krijgt een nieuwe opzet. De bijeenkomsten zijn voortaan 's avonds, zodat meer mensen aanwezig kunnen zijn, en de locatie wisselt per keer, omdat het 'estafette-stokje' steeds wordt doorgegeven aan een andere organisatie. Wethouder Eric van den Broek nam vorige week namens de gemeente Boxtel het eerste stokje in ontvangst.

De eerste bijeenkomst van het Sociaal Café in het Ursulagebouw trok vorig jaar zo'n tachtig bezoekers. "Aan het eind van die middag gingen veel mensen met nieuwe contacten naar huis", vertelt Winston Brooker van de Seniorenraad, een van de initiatiefnemers. "En het was nog gezellig ook. Netwerken kan ontzettend leuk zijn." Mede-initiatiefnemer Hans Sluijters van fysiotherapie Sluijters vult hem aan: "We waren op zoek naar een manier waarop mensen elkaar kunnen vinden, omdat er nog veel onbekendheid is over de sociale kaart van Boxtel. Wie doet wat bij welke organisatie? Als mensen elkaar kennen, vragen ze elkaar eerder om hulp." De intentie van de initiatiefnemers, waar ook Ineke Matheeuwsen van ContourdeTwern toe behoort, was vorig jaar om het Café vier keer per jaar te organiseren. Nu is dat bijgesteld naar twee tot drie keer. Niet omdat het geen succes was, maar er wordt gezocht naar meer aansluiting met andere bijeenkomsten en ook willen de organisatoren vrijwilligers niet overvoeren.

In de nieuwe versie van het Sociaal Café ligt de nadruk nog steeds op het samenbrengen en ondersteunen van mensen die direct met de veranderingen in de zorg te maken hebben, maar er is een aantal wijzigingen in vergelijking met de eerdere bijeenkomsten. Zo worden ze voortaan 's avonds georganiseerd, zodat meer mensen de kans krijgen om erbij te zijn. En er is hard gewerkt aan een digitaal platform (facebook.com/sociaalcafeboxtel) waarop deelnemers en geïnteresseerden elkaar ook buiten de avonden om kunnen vinden. De locatie van de avonden verandert per keer, omdat steeds een andere instelling de organisatie voor zijn rekening gaat nemen. Daarvoor wordt letterlijk het stokje doorgegeven aan een van de aanwezigen, die dan tijdens de volgende bijeenkomst een frisse, nieuwe aanpak naar voren kan brengen om vervolgens het stokje weer aan een ander over te dragen. De gemeente Boxtel neemt de eerste bijeenkomst voor haar rekening en zal daarna dus het estafette-stokje doorgeven. Eric van den Broek is blij met de nieuwe opzet: "Met het nieuwe Café willen we interactie echt meer van de grond tillen. Dat gaan we samen doen."

De nieuwe versie van het Sociaal Café start in het Ursulagebouw op donderdag 26 maart om 19.30 uur en zal duren tot ongeveer 22.00 uur. Aanmelden is verplicht en kan tot en met 25 maart via www.boxtel.nl/26maart. Meer informatie is te vinden op www.boxtel.nl/sociaalcafe. Het is ook mogelijk op de hoogte te blijven van ontwikkelingen over het Sociaal Café door de facebookpagina te 'liken'.

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde organiseert op zondag 8 maart een excursie naar het Nationaal kampioenschap Maasheggenvlechten 2015 in Beugen/Oeffelt. Marius Grutters van IVN De Maasvallei, die het kampioenschap organiseert en het zelf ooit won, zal deelnemers aan de excursie rondleiden over het terrein van het heggenvlechten.

Dit jaar wordt het Nationaal Kampioenschap Maasheggenvlechten voor de tiende keer georganiseerd. Sinds mensenheugenis vormen de Maasheggen de scheiding tussen kleine percelen weiland. Dit gebied wordt beschouwd als het Oudste Landschap van Nederland. Om het oude, regionale ambacht heggenvlechten nieuw leven in te blazen en dit unieke landschap in ere te houden, is het NK Maasheggenvlechten opgezet. De heggen worden in de traditionele Maasheggenstijl gevlochten. Elk van de veertig teams krijgt een eigen stuk heg toegewezen. Onder het toeziend oog van publiek en jury strijden zij om de wisseltrofee, de Gouden Hiep. Daarnaast zullen vlechters uit Engeland, Frankrijk en België hun eigen vlechtstijlen demonstreren.

Extra activiteiten
Het gevarieerde nevenprogramma biedt plezier en informatie voor jong en oud. Zo kun je trekpaarden, een hoefsmid, een wildplukker, brandrode runderen, schapendrijvers, vendeliers en muzikanten bewonderen. Het NK Maasheggenvlechten wordt georganiseerd door de Stichting Landschapsbeheer Boxmeer en IVN De Maasvallei op een terrein van Staatsbosbeheer.

Deelnemers voor de excursie verzamelen zich om 9.00 uur bij café 't Groene Woud in Kasteren en vertrekken dan carpoolend naar Beugen/Oeffelt. Je bent van harte welkom om hieraan deel te nemen. Deelname is gratis. Meer informatie over de excursie bij het secretariaat via info@natuurwerkgroepliempde.nl.

Acht cheques van Vincentiusvereniging voor vrijwilligersorganisaties

De begunstigden met hun ontvangen cheques. Foto: Cock Stam

Boxtel - Eerst was er dinsdagavond 3 maart koffie met gebak voor alle aanwezigen. Daarna nam voorzitter Toon van der Sloot het woord om namens de Vincentiusvereniging acht hulpverlenende organisaties een cheque uit te reiken. Samen ontvingen zij in totaal 10.000 euro ter ondersteuning van hun activiteiten om armoede in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde te bestrijden.

Met een hartelijk welkom aan alle aanwezige vrijwilligers, hun partners en de pers opende Van der Sloot de 'uitermate feestelijke bijeenkomst'. "Door noeste arbeid van onze vrijwilligers in de kringloop verkrijgt de Vincentiusverening geldelijke middelen", vertelde hij. "Deze besteden wij aan vier verschillende doelen. Ten eerste helpen wij hiermee de minstbedeelden in onze gemeente op materiële en immateriële wijze. In de tweede plaats betalen we hiermee stageld en onderhoud van ons chalet in Oisterwijk, waarin met name gezinnen die zich geen extra's kunnen veroorloven even vakantie kunnen vieren. Daarnaast financieren we hiermee onze kerstpakkettenactie, zodat ook de minstbedeelden met Kerstmis een extraatje mogen ontvangen. Vorig jaar hebben we 335 pakketten uitgedeeld. En als laatste hebben we vorig jaar voor de eerste keer een Sinterklaasfeest georganiseerd voor kinderen wiens ouders gebruik moeten maken van de Voedselbank."

Omdat er naast de financiering van deze activiteiten van de Vincentius nog een geldbedrag resteerde, doneerde de vereniging een bedrag van 10.000 euro aan hulpverlenende organisaties. De Voedselbank Boxtel en De Stichting Leergeld Boxtel mochten beide een cheque in ontvangst nemen ter waarde van 3.250 euro. Over de overige zes begunstigde organisaties zei Van der Sloot: "In Boxtel, Liempde en Lennisheuvel zijn er zoveel vrijwilligers die zich inzetten, dat is geweldig! Vaak doen zij dat anoniem. Vanavond halen wij ze uit die anonimiteit." Hierop werden cheques van 500 euro uitgereikt aan De Zonnebloem afdeling Boxtel/Gemonde en aan de afdeling Liempde, aan de leden van de Werkgroep ziekenbezoek van de Heilig Hartparochie en aan de Stichting Samenwerking Uitkeringsgerechtigden Boxtel (SUB). De laatste twee cheques werden uitgereikt aan twee projecten waarvan Van der Sloot zei 'veel te verwachten': de Generatietuin ontving 500 euro en de Vrijwillige Thuishulp Boxtel een bedrag van 1.000 euro.

Kijk voor meer foto's op www.mooiboxtel.nl

Contact leggen bij gezellige middag KBO Centrum

Boxtel - De wijkcommissie van KBO Centrum houdt vrijdag 6 maart van 13.30 tot ongeveer 16.30 uur een contactmiddag in Partycentrum De Adelaar. Hierbij wordt het afgelopen jaar geëvalueerd en er wordt vooruit gekeken naar het komende jaar.

Doel van de middag is met name dat leden onderling met elkaar kennismaken en met de wijkraad van het centrum. Er is een hapje en een drankje en tussendoor zorgt tonprater Carola van de Meer met de nodige humor voor een ontspannen en gezellige sfeer. Aanmelden voor deze bijeenkomst is niet nodig. De toegang is gratis. De zaal is om 13.00 uur open.

Vrijwilligerssteunpunt zoekt vrijwilligers voor Boxtel, Liempde en Lennisheuvel

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern is voor De Wereldwinkel op zoek naar een winkelmedewerker. Daarnaast zoekt het steunpunt diverse vrijwilligers voor Pius X, een combinatie van sporthal en jeugdhuis in Liempde. Er is hulp nodig in de kantine, voor de schoonmaak, kleine onderhoudsklusjes en bij het onderhouden van het buitenterrein. Voor kandidaten met een structurele ondersteuning is een vrijwilligersbijdrage beschikbaar.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt: 0411-655 899 of stuur een e-mail naar: vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Wees er snel bij: er zijn nog kaarten voor voorstelling Liempds Stukske

Liempde - Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de voorstelling 'Familie Bruinsma in de bocht - Groeten van de Veluwe' van toneelvereniging 't Liempds Stukske. Deze wordt dit weekend gespeeld in 't Hof van Liempde. Vrijdag 6 en zaterdag 7 maart is er een avondvoorstelling om 20.00 uur, zondagmiddag om 13.30 uur.

De voorstellingen van vrijdag en zaterdag kunnen gecombineerd worden met het diner-arrangement 'Tafelen bij Truus'. Dit bestaat uit een driegangenmenu, vooraf een mooi plekje reserveren in de zaal en een kijkje achter de schermen. Op zaterdag is er na de voorstelling een optreden van de band Impulzzz. Kaarten kosten 8 euro per stuk en zijn verkrijgbaar bij de COOP in Liempde of via de website www.tliempdsstukske.nl. Hier vind je ook meer informatie.

Berts Boxtel: Den Haagakker

Broer had buiten zijn kolenhandel ook een drukbezocht café aan de Fellenoord. Samen met zijn zoon Hank leverde hij antraciet en eierkolen waar ik werkte, en dan werd er ook altijd koffiegedronken en gezellig gebuurt natuurlijk. In de loop der jaren bouwde ik een vriendschap op met de familie van Broer. Hank kwam ik op een gegeven moment tegen, toen hij door het dorp fietste met een geldkistje achterop zijn bagagedrager. "Net gekocht bij Steinman", zei hij, "bij Van Kol hadden ze er geen. Ik ga een café-restaurant beginnen, boven sporthal Den Haagakker. Een naam heb ik ook al, 'De Kei'. Het is een ruim café met plaats voor een grote bar. Links kijk je in het zwembad en rechts in de sporthal." Ik vroeg hem of hij daar wel tijd voor had: "Jij vrijt toch in Sint-Oedenrode?" Toen Hank trouwde, vroeg hij mij zijn vrouw Leny de keuken te leren. Hierdoor leerde ik Hank nog beter kennen en we werden vrienden.

Leny had het koken in haar vingers, de leermeester werd vaak overtroffen door de leerling. Toen volgde al gauw: "Bert, we nemen een vaste kok. Hij woont boven de elektriciteitszaak in de Rechterstraat." Die keuze was, wat je noemt een puinhoop. Hank stond plotseling bij mij aan de deur en zei: "Bert, kom vlug! Hij bakt er niets van en om zeven uur gaan de gasten aan tafel." Maar niet lang daarna hadden Hank en Leny goed personeel om zich heen verzameld en hadden zij De Kei goed op de rails. Dat moest ook wel. Je had de sportmensen, partijen en niet te vergeten de dansavonden. Wij gingen altijd met een hele club dansen in de sporthal. Het beste kon ik dansen met Cisca van de Witte. Zij was mijn vaste danspartner. Sjaan danste het liefste met Ad de duivenmelker. 'Die kan pas dansen', kreeg ik dan te horen. Ook met carnaval was het vanaf de eerste keer meteen alle hens aan dek. Bijna heel Boxtel bracht een bezoek aan de sporthal. Als de carnavalsoptocht voorbij was, stroomde de sporthal vol.

Maar aan alles komt een eind en zo ook aan de sporthal Den Haagakker. Hank vertelde me dat hij op de Markt een eetcafé, 'De Waag', ging beginnen. "En later misschien als het goed loopt een restaurant", zei hij. "Als het zover is, wil jij dan een chef-kok aannemen en hem wegwijs maken?" De aanloop in het restaurant was niet normaal, elke avond waren we volgeboekt tot de laatste stoel. Het leek wel of heel Boxtel honger had. Alles was nieuw, de keuken, menukaart en al het personeel. De nieuwe chef-kok verstond zijn vak, en was daarnaast ook een geweldige zanger. Als de gerechten klaar waren om te worden uitgeserveerd, ramde hij met het keukengereedschap op de afzuigkap en zong hij ondertussen een aria. Het was een luidruchtige chef-kok met bijzonder gerechten die jaren op de menukaart zijn gebleven. Zoals het beroemde varkenshaasje met romige kerriesaus met mandarijnen en het kaneelijs, dat hij als eerste in Boxtel maakte.

Bert Broekman

bertvliegkist@hetnet.nl

Ingezonden brief: Muziekonderwijs Boxtel

Als eigenaar van de Modern Classic Music School ben ik de afgelopen zes jaar zeven dagen per week bezig geweest om mijn muziekschool op te bouwen. Resultaat is een goed lopend, subsidie-vrij bedrijf waar wekelijks vele enthousiaste, goed gemotiveerde leerlingen een kwalitatief goede les komen volgen. Tot mijn grote verbazing lees ik in de krant, dat Boxtel door het sluiten van het MiK het complete muziekonderwijs kwijt zal raken. Dat raakt mij... naast MiK is er uiteraard nog veel meer te doen op het gebied van muziekonderwijs. Boxtel en omstreken zouden ten onder gaan op muzikaal gebied, echter niets is minder waar. Boxtel is juist rijk aan muziekonderwijs, echter anno 2015 niet meer in de oude vertrouwde vorm.

Het concept om met zelfstandigen te gaan werken is een prima idee. Dat doen wij namelijk al jaren. Echter de intentie om op eigen kracht iets te ondernemen, moet komen vanuit de mensen zelf en niet door het dichtdraaien van de subsidiekraan. Ondernemerschap is ook in deze iets om trots op te zijn, en het verdient dan ook meer dan simpelweg te worden overgeslagen.

Muzikale groet, Jeroen Pennings

Lezing over hartfalen bij De Kloosterhof

Liempde - Vrijdag 6 maart is er rond 15.00 uur in De Kloosterhof voor alle geïnteresseerden, leden van de KBO en niet-leden, een lezing over hartfalen. Gerard Veltman, ervaringsdeskundige, spreekt over reanimatie, de AED en het gebruik hiervan, het leven met een pacemaker of ICD, reanimatie en wie dat mag toepassen. Allerlei zaken rond hartproblemen komen aan de orde.

De lezing staat op het programma na afloop van de jaarvergadering van de KBO die om 14.00 uur begint. Afhankelijk van de eindtijd hiervan begint de lezing over hartfalen. Dit zal rond 15.00 uur zijn.

Ingezonden brief

De gemeente Boxtel heeft per 1 januari dit jaar de jaarlijkse bijdrage chronische zorg laten vervallen, zonder hiervan de desbetreffende personen op de hoogte te brengen. In plaats daarvan moet de gemeente ter compensatie ondersteuning op maat bieden aan diegene die daar recht op hebben, maar ook hier maakt de gemeente geen melding van. Rechthebbende kunnen een collectieve zorgverzekering aanvragen bij de gemeente ter compensatie van het wegvallen van die chronische bijdrage, bij de afdeling welzijn, zodat er uiteindelijk weinig of geen verlies is.
Veel succes.

Martin van Tillaart
van Hornstraat 134

Gewapende overval op Shell Boxtel

Boxtel – De politie is donderdagavond met veel eenheden uitgerukt na een melding van een gewapende overval op het Shell-tankstation aan de Schijndelseweg in Boxtel. Rond half negen bedreigde een man het personeel met een mes. Hij eiste geld en is met een nog onbekende buit vertrokken.

De dader vluchtte in de richting van het centrum. Via Burgernet verspreidde de politie een bericht met zijn signalement en de uitdrukkelijke opmerking om zelf geen actie te ondernemen. Op verschillende plaatsen in de wijk surveilleerden agenten terwijl het tankstation voor onderzoek werd afgesloten.

De dader droeg een geel met zwarte jas en een zwarte trainingsbroek. De politie doet verder onderzoek in de zaak.

Boxtelse Ierse Sessie viert Saint Patricks Day

Boxtel - De Boxtelse Ierse Sessie staat zondag 15 maart in het teken van Saint Patricks Day. Iedereen is welkom om aan te schuiven: mensen die een muziekinstrument bespelen, mee willen zingen of gewoon willen luisteren en genieten van deze middag in warme, Ierse sfeer.

Op 17 maart is het Saint Patricks Day, de dag waarop Ieren over de hele wereld hun belangrijkste beschermheilige Saint Patrick vieren. Volgens de legende verdreef hij slangen uit Ierland en gebruikte hij een klaverblad (Shamrock) als symbool. Op deze dag dragen de Ieren groene kleding en zijn er in Ierland overal optochten, vuurwerkshows, openluchtconcerten en andere festiviteiten.

De 'Saint Patricks Day' Boxtelse Ierse Sessie is van 13.30 tot 16.30 uur bij B&B In Den Boogert, Oude Boomgaard 3: vanuit Boxtel richting Schijndel over de A2 eerste weg linksaf. De toegang is gratis. Neem voor meer informatie contact op met Peter van Steenderen, 06 53851409 en info@dental-imaging.nl, of Ton de Jong, 06 44414551.

Boxtel - De politie heeft maandagmorgen rond 11.30 uur een hennepkwekerij opgerold in een woning aan de Mijlstraat in Boxtel. De politie had informatie dat in de woning een kwekerij zou zitten. Daarom werd er maandagmorgen een kijkje genomen.

In twee ruimtes troffen de agenten inderdaad een in werking zijnde kwekerij aan. In totaal gaat het om ruim 650 hennepplanten. Deze zijn, samen met de bijbehorende kweekapparatuur in beslag genomen en worden vernietigd. Later op de dag werd door de politie een 40-jarige man uit Tilburg aangehouden als verdachte. Hij meldde zichzelf op het politiebureau.

JRC wint topper van Den Dungk

Boxtel - De basketballers van JRC moesten het afgelopen zondag opnemen tegen Den Dungk, de nummer drie op de ranglijst. Boxtel staat nog altijd tweede en kon de punten goed gebruiken in aanloop naar de confrontatie met koploper Tantalus komende week. "Den Dungk is een zware tegenstander waar we eerder dit seizoen thuis van hebben verloren. De ploeg kan het tegenstanders erg moeilijk maken. Hier hebben we ons goed op voorbereid, door te werken aan kleine details", aldus coach Joris Schellekens. Na een minimale achterstand met de rust werd uiteindelijk nipt gewonnen met 77-80.

Beide ploegen startten wat terughoudend. In het eerste kwart zijn het vooral Robert Smits, Coen van der Meijden en Jay van de Snepscheut die de punten scoren voor Boxtel. Het is echter Den Dungk dat zich in het eerste kwart duidelijker profileert. Verdedigend heeft JRC het zwaar met het teamspel van Den Dungk. Rob van Dongen (Den Dungk) onderscheidt zich in door dertien punten te scoren. Keer op keer wordt hij slim vrij gespeeld, waardoor hij ruimte krijgt om aan te leggen. "Hij is een echte sluipmoordenaar met een fantastisch schot. We hadden hem in het eerste kwart absoluut niet onder controle", aldus Schellekens. JRC keek na het eerste kwart tegen een 32-22 achterstand aan.

Met een paar kleine wisselingen in de verdediging, goed teamwork en geloof in eigen kunnen kregen de mannen uit Boxtel weer controle. Een paar oplevingen van Den Dungk werden goed gepareerd met tegenstoten. "We hielden ons hoofd koel en wisten dat we als team moesten blijven spelen", vertelt de ervaren Robert Smits. Hierdoor pakte Boxtel het initiatief terug. Twee driepunters van Den Dungk werden teniet gedaan door zes punten van Jay van de Snepscheut. Dit was het startschot van een goed momentum voor JRC. Ondanks vier gemiste vrije worpen kon de ploeg uit Boxtel een 9-0 run plaatsen en de stand gelijk trekken (42-42). Den Dungk pakt een time-out om het momentum te stoppen, waarna beide ploegen elkaar in de laatste minuten nagenoeg in evenwicht houden: 50-49.

JRC concentreerde zich vervolgens op een stabiele verdediging. "Dit moest ervoor zorgen dat we de controle konden vasthouden", aldus Schellekens. In het derde kwart werken beide ploegen hard in de verdediging. Vooral Robbin Snoeren onderscheidde zich bij JRC door bijna alle tweede ballen en enkele steals te pakken. Boxtel creëert meer kansen maar is in de afronding slordig. Beide ploegen komen moeilijk tot scoren, echter pakt Boxtel wel een minimale voorsprong: 60-61.

Het vierde kwart begint Boxtel furieus waardoor het weg loopt van Den Dungk. Na een korte time-out kan Den Dungk alleen nog via driepunters bijblijven want verder heeft JRC de verdediging goed op orde. Boxtel verzuimt de wedstrijd dicht te gooien, waardoor het spannend blijft tot de laatste minuut. Met nog vijf seconden te gaan staat JRC met 77-79 voor. Teun van Loon gooit Boxtel dan vanaf de vrijeworp lijn naar 77-80. Den Dungk krijgt na een time-out balbezit. Hun laatste schotkans mist doel waardoor Boxtel een belangrijke overwinning op zak heeft.

"Vooral Jay en Teun profiteerden van de ruimte aan de zijkant door middel van enkele afstandsschoten", analyseerde Robbin Snoeren, die zelf een voortreffelijke voortrekkersrol op zich nam. "Robbin was verdedigend fantastisch. Hij zorgt voor een hoge ondergrens van de ploeg en is enorm belangrijk dit seizoen", aldus een tevreden Joris Schellekens. Topscoorders bij JRC: Jay van de Snepscheut 19, Coen van der Meijden 16, Robert Smits 15 en Teun van Loon 15 punten.

Aanstaande zondag huldiging Rugbykampioenen Ducks

Boxtel - Komende zondag spelen de senioren van de Ducks/Oysters combinatie hun laatste thuiswedstrijd. Deze wordt gespeeld in Boxtel tegen ESRC The Elephants. Voor de stand is het niet meer van belang; Ducks/Oysters is al kampioen en wordt zondag na de wedstrijd gehuldigd.

Het studententeam van de Elephants uit Eindhoven was lang een concurrent van Ducks voor de eerste plaats. Zij zijn erop gebrand om de ongeslagen ploeg alsnog zijn eerste nederlaag toe te brengen. De wedstrijd begint deze keer later dan normaal, namelijk om 15.30 uur. Dit heeft te maken met het feit dat na de wedstrijd het kampioenschap officieel gevierd wordt in Boxtel. Iedereen is uitgenodigd om de wedstrijd te komen kijken en daarna de kampioenen te feliciteren en deel te nemen aan de festiviteiten.

DVG wint en loopt in op naaste concurrenten

Foto: Mark van der Pol

Liempde - In de eerste wedstrijd na de winterstop deden de voetballers van DVG goede zaken. Zelf won het thuis in Liempde overtuigend van CITO met 4-0 en de concurrentie speelde gelijk.

Het is altijd maar de vraag wie het beste overwintert, maar gezien de uitslag van afgelopen zondag zit het met de instelling van de Liempdenaren wel goed. In de zesde minuut kwam DVG al op voorsprong tegen CITO. Sander van de Ven stuurde Wilco Voets weg aan de linkerkant en zijn voorzet werd door de keeper niet goed verwerkt. De bal kwam zodoende voor de voeten van Rik van Ruremonde terecht, die deze hard in de linkerhoek schoot. Voor rust had DVG nog een uitgelezen mogelijkheid om de voorsprong uit te breiden. Aaron van Dooren soleerde door het strafschopgebied en werd daar gevloerd. Bart de Windt schoot de toegekende strafschop echter naast.

CITO stelde daar maar weinig tegenover en de schaarse mogelijkheden werden door de Liempdse defensie goed geneutraliseerd. Na de rust werden de gasten wel gevaarlijker en DVG ging mee in het fysieke spel van CITO. Keeper Sander van Eeuwijk kon met de vingertoppen de gelijkmaker voorkomen. Het kantelpunt in de wedstrijd was een counter van DVG. Van de Ven ging alleen op de keeper af en werd van achteren aangetikt. Dit betekende de tweede penalty voor DVG. Peter Versantvoort benutte deze mogelijkheid: 2-0. CITO zag nog een bal op de bovenkant van de lat belanden, maar kon niet echt aandringen en de ruimtes voor DVG werden groter. Een inzet van Voets werd nog gekeerd door de keeper, maar op de mooiste aanval van de wedstrijd had hij geen antwoord. DVG-keeper Van Eeuwijk opende op De Windt, die zichzelf goed vrij speelde en Voets voor de afronding liet tekenen: 3-0. Meteen daarna was het Van Dooren die met een soort halve volley nog de 4-0 eindstand liet noteren. Met de uitslagen van de overige teams mag DVG zich tot winnaar van het weekend uitroepen en is de aansluiting met de bovenste twee ploegen, Juliana Mill en Nijnsel weer gerealiseerd.

DVG 2 won thuis ook met 2-0 van Prinses Irene, door twee treffers van Arno Habraken. De dames van DVG verloren in een draak van een wedstrijd met 3-2 van VOW 2.

Kijk voor foto's van de wedstrijd DVG-CITO in het fotoboek op www.mooiboxtel.nl.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Jeugdspeler Aaron van Dooren laat met een halve volley de keeper kansloos. Foto: Mark van der Pol
Wilco Voets rondt keurig af en schuift de 3-0 binnen. Foto: Mark van der Pol

Jeugd HCB'92 krijgt training van topkeepers

De keepsters van HCB'92 met Marieke van der Wal. Foto: Bron: HCB'92

Boxtel - Doelverdedigers van de Boxtelse handbalvereniging HCB'92 hebben onlangs in Zoetermeer training gekregen van enkele Nederlandse topkeepers.

De Boxtelse delegatie was aanwezig met twee D- en twee B-keepers en Ankie Welvaarts, die keept bij de recreanten van HCB'92 en de jeugd ook keeperstraining geeft. In Zoetermeer kregen ze training van verschillende topkeepers zoals Marieke van der Wal, Alex Curescu en nog meer keepers uit de eredivisie. Na de warming-up, met veel buikspier- en krachtoefeningen, werden er groepen met elk een topkeeper gemaakt. Deze deden oefeningen voor de balans en bepaalde technieken. Als laatste werden per groep penalty's genomen. De Boxtelse handballers kijken terug op een 'superleuke dag' en hebben veel ervaring opgedaan en nieuwe dingen geleerd.

Inloopavonden Modelvliegtuigclub Boxtel

Boxtel - Modelvliegtuigclub Boxtel houdt op de maandagavonden 9 en 16 maart haar jaarlijkse inloopavonden. Geïnteresseerden kunnen er kennismaken met alle aspecten van het modelvliegen.
Vanaf 20.30 tot 22.30 uur zijn clubleden aanwezig in de kantine van voetbalvereniging LSV aan de Mijlstraat in Lennisheuvel voor het beantwoorden van vragen. Dat is nabij het vliegterrein.

Binnen de vereniging wordt gevlogen met zowel radiografisch bestuurde modelvliegtuigen als helikopters. Ook is vliegen met multicopters (drones) mogelijk. De modelvliegclub biedt de mogelijkheid om deze hobby op een verantwoorde en veilige manier te beoefenen. Dit geldt zowel voor jongeren met interesse in techniek, mensen met een kant-en-klaar gekocht toestel als vliegers die uren aan een toestel hebben gebouwd.

Biljart
Uitslagen 23-02 t/m 28-02
Librecompetitie:
25-02        't Ivoor 2 – De Helftheuvel 3        26 -- 26
26-02        BV D`n Hoek 1 -- 't Ivoor 3        27 -- 21
Dagcompetitie 3-banden klein:
26-02        't Ivoor 3 – De Hopbel 3                21 -- 26
3-Banden groot competitie:
23-02        't Ivoor 1 – BV Ammerzoden 1        29 -- 21

Programma
04-03 19:30 `t Ivoor 1 - BV De Hazelaar 1 libre C1
         20:00 `t Ivoor 2 - Asperia-AquaRest 4 libre C2
05-03 20:00 BV D`n Hoek 2 - `t Ivoor 3 libre C2
         13:15 De Meeuwen 3 - `t Ivoor 2 recr.
09-03 19:30 De Midget-Gilde 1 - `t Ivoor 1 3-band
         13:00 `t Ivoor 2 - BV De Hazelaar 2 recr.
10-03 20:00 `t Ivoor 3 - BV De Hazelaar 5 libre C2
         19:30 BV De Hazelaar 2 - `t Ivoor 1 libre C1

Uitslagen:
Deventer '83        W. van Liempde kader        6-2
W. van Liempde kader        Padoc        4-4
Krijt op tijd        WvLiempde/RegioBank 3        27-26
WvLiempde/RegioBank 4        De Straat        27-23

Tafeltennis:
Sabo Boxtel - Grand Café Rembrandt        7-3
Taverbo/SABO 2 - Bat Boys        8-2
Taverbo/SABO 3 - De Dommel        9-1
Taverbo/SABO 1 - Taverbo/SABO 4        8-2
Van Weert Schilderwerken - Cornuiten        4-6

Standenlijst:                Gew.        Verl.
1 Taverbo/SABO 1        129        41
2 Sabo Boxtel                124        46
3 Taverbo/SABO 3        113        57

Programma:
Taverbo/SABO 2 - Grand Café Rembrandt
Taverbo/SABO 3 - Bat Boys
Taverbo/SABO 4 - Rotsvast
Van Weert Schilderwerken - De Dommel
Taverbo/SABO 1 - Cornuiten

Bridge
Bridgeclub Rembrandt, 24-02-2015:
A-lijn:
1 G. Bogaerts & J. Schüller                 60,00%
2 J. Fischer & H. Maas                57,08%
3 T. van Uden & A. Moerdijk        56,67%
B-lijn:
1 A. van Kempen & S. vd Vries        63,50%
2 B. vd Hout & G. van Rooy        61,67%
3 Jan & Marijke Hamels                60,92%

Bridgeclub Revanche, 24-02-2015:
A-lijn:
1 Frank & Henk Schalkwijk                61,00%
2 J. van Susante & F. Gieles                60,83%
3 L. den Dekker & H. vd Wetering        59,50%
B-lijn:
1 Gerda & Ad van Lier                57,60%
2 B. Hermkens & G. Veroude        56,67%
3 Herman & Ans Hulscher                55,35%

Bridgeclub Revanche, 26-02-2015:
A-lijn:
1 H. Schalkwijk & S. Tempels        63,33%
2 P. vd Ven & A. van Os                60,42%
3 Ineke & Berrie Marcelis                51,67%
B-lijn:
2 Henk & Annelies van Sambeek        61,46%
2 J. Buiks & A. Tops                60,42%
3 T. vd Kolk & P. Schure                56,25%

Bridgeclub Liempde, 26-02-2015:
A-lijn:
1 Echtpaar Habraken                54,86%
2 Dhr. v. Heeswijk & Dhr. Bekkers        53,47%
3 Echtpaar Braken                53,13%
B-lijn:
1 Echtpaar vd Langenberg                61,01%
2 Dhr. v. Asseldonk & Dhr. Legius        60,12%
3 Echtpaar Damen                58,04%
C-lijn:
1 Mw.vd Meerakker&Mw.vd Heijden 60,49%
2 Mw. Kapteijns & Mw. vd Laar        57,64%
3 Mw. vd Zanden & Mw. Tesser        57,22%

Bridgeclub Boxtel, 25-02-2015:
A-lijn:
1 J. de Wolf & R. van Stuivenberg        71,18%
2 F. Gieles & W. vd Heijden        59,72%
3 H. van Esch & P. vd Ven                59,03%
B-lijn:
1 P. Springer & T. Wouda                66,07%
2 J. de Haan & W. van Mensvoort        60,15%
3 Jan & Corrie Meeuwis                59,94%
26-02-2015:
A-lijn:
1 H. Schalkwijk & S. Tempels        56,67%
2 Annie Eltink & Thea Hazenberg        55,00%
3 A. Bosveld & M. Soederhuizen        53,33%
B-lijn:
1 Nico v/d Poel & Harry Peeters        65,10%
2 B. van Asveldt & Mw J. Jilesen        61,98%
3 Gerrit & Gerry van den Bosch        52,60%
C-lijn:
1 Jan Dekkers & Mien Dekkers        59,38%
2 Harry Hoogers & Gerda Meijs        55,21%
3 Riek & Piet van de Pasch                54,17%

Bridgeclub De Rots:
1 J. van Hout & C. van Rooijen        60.83%
2 G. van Boxtel & J. Fischer        56.66%
3 Echtaar IJsseldijk                55.00%

Zaalvoetbal:
v.d. Langenberg /Fleur – Tahadi        8-7
't Tweespan – X2COM                3-2
Goossens Advies – Autorijs.Gestel        1-7
Feestcafe de Nozem – Bakkal        2-1
Filipe/E.Maas – C.J.v.d. Sande        3-6
Fysio De Dommel - Heva Auto        4-1
Adm. Jilesen – v. Dongen/v.d. Wiel        7-4
02-03-2015:
Termeer Support – H.v. Boxtel        6-1
Corfu – v. Stekelenburg        5-7
Meijtech Montage – Celdex b.v.        3-1
Comsche Hoeve – Plaza /Kwalitaria        5-2
Requal Team – Auberge        2-1

Programma 07-03-2015:
16.30 v.Dongen/vd Wiel – Hajji / Kissami
17.15 Tahadi – Grieks rest Corfu
18.00 't Tweespan – Fysio De Dommel
18.45 X2COM – Kwalitaria Strik
19.30 H.v. Boxtel – Cafe 't Geveltje
20.15 Laansma Tuinen – Vouwwagenspec.
21.00 Pika/'t Geveltje – v. Stekelenburg
Programma 09-03
19.00 Meijtech Montage – Termeer Support
19.45 Faes entertainment – Vermeer verz
20.30 Grieks rest Corfu – vd Heijden Milieu
21.15 Green Team – Hart .v. Boxtel
22.00 Celdex b.v. – Interieurshop

Handbal:
07-03 10:45 D-jeugd meisjes Elshout D1 HCB '92 D1
07-03 14:30 Dames B-jeugd Habo'95 DB1 HCB '92 DB1
08-03 10:10 Dames Senioren Achilles'95 DS1 HCB '92 DS2
09-03 20:00 Dames recreanten HCB'92 recr H.C.G recr

Voetbal
Uitslagen 01-03-2015:
EVVC 1                ODC 1                2-2
Boxtel 1                Zwaluw VFC 1                3-1
Programma 08-03-2015:
SBC 1                ODC 1                        14:30
Boxtel 1                Buren 1                14:30

DVG, 28-02-2015:
Gemert D2        DVG D1                0-5
DVG D2                Boerdonk D1g        1-5
DVG E1                Uno Animo E1        6-1
DVG E2                Gemert E5        2-6
DVG E3                Brandevoort E5        5-1
Nijnsel E2g        DVG E4                1-14
Boekel Sp. F1g        DVG F1                1-4
DVG F2                Gemert F5        9-1
Rhode F6        DVG F3                2-2
DVG F4                Blauw Geel F8        6-0
DVG F5                Asv'33 F3g        0-5
DVG F6                Blauw Geel F19        14-0
Best Vooruit mini 3        DVG mini 1        5-8
DVG mini 2        ODC mini 7        10-2
Boxtel mini 2        DVG mini 3        7-3
UDI'19 A2        DVG A1                4-0
Wec B1                DVG B1                2-1
DVG B2                Rood Wit'62 B4        2-0
DVG C1                Heeswijk C1        0-0
DVG C2                Mariahout C2g        3-2
Rhode C4        DVG C3                5-2
01-03-2015
DVG 1                Cito 1                4-0
DVG 2                Prinses Irene 3        3-2
Bl.Geel'38 5        DVG 3                0-5
DVG 4                Avanti'31 4        3-0
Bl.Geel'38 9        DVG 5                1-3
DVG 6                V.O.W. 4        6-1
Nijnsel 6                DVG 7                2-4
DVG 8                Irene 4                2-6
V.O.W. VR 2        DVG VR 1        3-2

LSV/LBC:
LSV 1                SVG 1                2-4
Audacia 3        LSV 2        0-3
LSV 3                St. Michielsgestel 8        4-0
Schadewijk VR1        LSV VR1                0-15
LBC A1                Nieuw Woensel A1        3-2
LBC MB1        Nuenen MB1        2-0
Braakhuizen C2        LBC C1                1-4
FC Eindhoven MC2        LBC MC1        1-7
Beerse Boys D2        LBC D1                1-2
LBC E1                FC Eindhoven E6        5-12
LBC F1                DBS F9 G        5-0
Minies LBC        ODC minies        1-6

Programma DVG, 07-03-2015:        aanvang
DVG D1                Venhorst D1        11:45
Nijnsel D1        DVG D2                11:30
DVG E1                Berghem Sp. E1        10:30
Ollandia E1        DVG E2                10:30
Blauw Geel E8        DVG E3                09:15
DVG E4                Irene E2                10:30
DVG ME1        Oss'20 ME1        10:30
DVG F1                Mariahout F1g        09:30
Eli F1g                DVG F2                10:30
DVG F3                Boekel Sp. F4        09:30
Rood Wit'62 F3        DVG F4                09:00
Stiphout F9g        DVG F5                09:00
Irene F3                DVG F6                10:30
DVG mini 1        Odc mini 3        09:30
Zwaluw mini 4        DVG mini 2        09:30
DVG mini 3        Odc Mini 4        09:30
DVG A1                HVCH A2        14:30
DVG B1                NWC B2        14:30
Brandevoort B2        DVG B2                15:00
Pr. Irene C1        DVG C1                12:45
Schijndel C4        DVG C2                13:15
DVG C3                Stiphout C4g        13:00
Zondag 08-03-2015:        aanvang
Fc.Schadewijk 1        DVG 1                14:30
Nooit Gedacht 2        DVG 2                12:00
DVG 3                Avanti'31 3        12:00
W.E.C. 3                DVG 4                12:00
DVG 5                Heeswijk 4        10:30
Mariahout 6        DVG 6        11:00
DVG 7                W.E.C. 6        10:00
Heeswijk 8        DVG 8        10:00
DVG VR 1        Vorstenb.Boys 1        10:00

Programma LSV/LBC, 07-03-2015:
Essche Boys VE1        LSV VE1                15:30
LBC A1                Vessem A1        13.30
Haarsteeg MB1        LBC MB1        14:45
Nieuw Woensel C2        LBC C1        12:00
LBC MC1        Brandevoort MC2        09:30
LBC D1                Reusel Sport D3        11:00
DBS E13                LBC E1                10:00
Best Vooruit F6        LBC F1                        09:15
SCI Minies        LBC minies        10:30
08-03-2015:
Neerlandia'31 1        LSV 1                        14:30
LSV 2                Helvoirt 3        11:00
ODC 9                LSV 3                11:00
LSV VR1                SPV VR1                11:00

Rugby
Programma zaterdag 7 maart:
TBM:
Toernooi bij The Dukes in Den Bosch                 9.00
Cubs:
Ducks/Oysters        -- ARC Amstelveen         11.00
Junioren:
Ducks/Oysters        --- Haagsche RC                12.00

Zondag 8 maart:
Senioren:
Ducks/Oysters        --- The Elephants                15.30

Kwartfinale voor biljarters 't Ivoor

LIEMPDE - In de strijd om de Nederlandse beker voor kaderteams heeft de Liempdse formatie de kwartfinale gehaald. Dat ging niet van een leien dakje; door een paar zieke teamleden was de formatie enigszins verzwakt en gingen de eerste twee partijen van Leo van Hastenberg en Robert van der Velden verloren.

Ook Martien van den Tillaart kon zijn partij niet in winst omzetten. Na de eerste wedstrijd in Liempde (winst 8-0) was de overwinning van kersverse nationaal kampioen Piet Leermakers voldoende om tot de kwartfinale door te dringen. In de kadercompetitie moest het Liempdse team genoegen nemen met een gelijkspel. Alleen Piet Leermakers en Leo van Hastenberg wisten in de wedstrijd tegen Padoc uit Maarssen hun partij te winnen. Martien vd Tillaart kreeg slechts vier beurten van zijn tegenstander en ook Harm van de Laar, die niet fit was, kon niet tot winst komen. Niettemin staat 't Wapen van Liempde op de tweede plaats in de rangschikking met nog vijf wedstrijden te gaan.

Boxtelse combinatie wint kür op muziek bij pony's

Boxtel - Bij Hippische Sportvereniging St.Martinus is afgelopen zondag in manege De Langspier in Boxtel de eerste wedstrijd verreden van de kür op muziek-competitie voor vier- en tweetallen. Deze bestaat in totaal uit drie wedstrijden.
De top vijf bij de viertallen van deze eerste wedstrijd wordt uitgenodigd om hun kür op muziek te rijden tijdens Indoor Brabant op 14 maart. De wedstrijd in Boxtel kende daarom een goed deelnemersveld, met dertien paard- en ponycombinaties uit het hele land.
Bij de pony's wisten Brabants kampioen Suus van den Nieuwenhof en Kim v.d. Sande hun reputatie hoog te houden. De pony Vick deed onverschrokken zijn best voor Kim en ondanks de kijkerige Nando, wist Suus haar pony goed rond te sturen op het ritme van hun Disney-kür! Dat resulteerde voor deze Boxtelse combinatie in een eerste plaats, met mooie punten voor de artistieke presentatie.
Bij de paarden ging de eer naar het Z-viertal van Girls with a Mission, bestaande uit vier amazones onder leiding van stal Van Kollenburg en commandant Wenda Welten. Op maat gemaakte jasjes, plastrons en sjabrakken maakten dat hun combinaties om door een ringetje te halen waren. Met stoere muziek, goed afgestemd op het ritme van de paarden en hun mooie eenheid kwam de score maar liefst boven de 72 procent uit.

Slechts wisseling van positie in de ranglijst BRTC

Boxtel - In de BRTC nam Taverbo/SABO 2 dankzij een ruime 8-2 zege op de Bat Boys de vierde plaats over van Grand Café Rembrandt, dat met 7-3 ten onder ging tegen team SABO Boxtel. De overige posities bleven gehandhaafd, maar duidelijk is wel dat de top drie zich verder afscheidt van de rest en dat de strijd om de onderste positie zich beperkt tot vier teams.

Koploper Taverbo/SABO 1 liep door de 8-2 overwinning op Taverbo/SABO 4 een punt verder weg van directe concurrent SABO Boxtel. Dit team zag op zijn beurt Taverbo/SABO 3 twee punten dichterbij komen. Voor Taverbo/SABO 4 wist alleen Peter de Rooij de twee punten binnen te halen. Bij team Taverbo/SABO 3 haalden Ad van Weert en Henk IJsseldijk de volle drie punten in de enkelspellen en moest Uschi Meeuwis een winstpunt laten aan Ad van Lier in de wedstrijd tegen De Dommel. Door de 9-1 nederlaag van De Dommel en het 8-2 verlies van de Bat Boys was de wedstrijd tussen Van Weert Schilderwerken en Cornuiten van groot belang voor de strijd om de laatste plaats op de ranglijst. Voor team Cornuiten was Jordy van de Laak goed voor drie zeges in het enkelspel en samen met zijn broer Nick goed voor de winst in het dubbelspel. Nick wist ook een zege in het enkelspel te behalen tegen Tim Schalkx, teamgenoot Stef Schellekens was te sterk voor Peter Kemps. Tim en Peter wisten wel een zege te boeken en Rob van Grinsven beperkte met twee overwinningen de schade tot een 6-4 nederlaag voor Van Weert Schilderwerken.

Door de winst van Cornuiten en de nederlagen van De Dommel en de Bat Boys is het gat geslonken tot drie punten op De Dommel en vijf op de Bat Boys. Het niet spelend team van Rotsvast is ook nog niet veilig. Niets is definitief, maar met nog slechts drie volle speeldagen en een inhaalprogramma zijn de kansen op de titel voor koploper Taverbo/SABO 1 alleen maar groter geworden en ligt de strijd om de onderste plaats nog volledig open.

Verdienstelijk gelijkspel voor biljarters 't Ivoor

Boxtel - Het tweede team van 't Ivoor behaalde afgelopen week een verdienstelijk gelijkspel. Ad van Os was de uitblinker door winst met een moyenne van 3,14. Toon Bevers kwam twee caramboles tekort voor winst. Henk van Boxmeer moest genoegen nemen met zeven punten.

Het derde team liet de kans onbenut om de achterstand op de directe concurrent te verkleinen en verloor de ontmoeting met 27-21. Jan Meeuwis won als enige zijn partij. Theo van Dongen trof een sterke tegenstander en behaalde zeven punten. Math Hendriks had zijn dag niet en behaalde slechts vier punten. Het 3-banden groot team deed goede zaken door een overtuigende overwinning op Ammerzoden 1. Bernhard Legierse en Leo van Westelaken speelden beide en prima winstpartij met moyennes van resp. 0,861 en 0,781. Louis van der Meijden scoorde negen punten.

De strijd om de bovenste plaats blijft ongemeen spannend. Het 3-banden klein team kwam duidelijk tekort in de ontmoeting tegen De Hopbel 3. Frits Radma redde de eer voor dit team door een overwinning met een mooi moyenne van 0,756. Jacques van Loon scoorde zeven punten. Jos Hoffmans maakte geen beste indruk door slechts zeven caramboles te maken en daarmee slechts vier punten te scoren.

Duo Judo Club Liempde behaalt dan-punten

Liempde - Tijdens de Open West-Brabantse judokampioenschappen in Wouw hebben Pim van Esch en Collin van Dijk van Judo Club Liempde zondag punten voor hun dan-examen weten te behalen.

Bij dit grote internationale toernooi kwamen ruim zeshonderd judoka's op de mat. Pim van Esch (21) kwam uit bij de senioren -81 kg. Hij verloor de eerste twee wedstrijden op het nippertje en was toen uitgeschakeld voor het toernooi. Bij de wedstrijden voor het verzamelen van extra dan-punten ging het een stuk beter en won Pim twee van de drie wedstrijden met ippon. Hij kon daarmee twintig punten bijschrijven en komt nu op een totaal van 70 punten. Als hij 100 punten heeft, mag Pim examen voor de zwarte band 1e dan aanvragen.

Collin van Dijk (18) kwam uit bij de plus 18 jaar -66kg. Hij verloor de eerste wedstrijd onnodig van een sterke en twee jaar oudere judoka uit Limburg. In de herkansing wist Collin al zijn tegenstanders met ippon te verslaan. Uiteindelijk won Collin ook de strijd om het brons tegen een 26-jarige judoka van Top judo Utrecht met een mooie uchi-mata (heupworp) binnen 30 seconden. In de wedstrijden voor de dan-punten won Collin alle drie zijn wedstrijden met ippon. Hij mocht in totaal 60 dan-punten bijschrijven en heeft nu de benodigde punten om het examen voor 2e dan aan te vragen.

Sportcomplex De Braken verbouwt tennisbaan tot sportzaal

Foto: Marie Fick

Boxtel - Boxtelse zaalsporters krijgen er weer een voorziening bij. Sportcomplex de Braken gaat naar verwachting eind april een van haar drie indoortennisbanen ombouwen tot reguliere sporthal.

Naast vijf kunstgrastennisbanen in de buitenlucht heeft De Braken tevens de beschikking over drie indoorbanen. Twee met tapijt als ondergrond en een hardcourtbaan. Laatstgenoemde zal eind april omgetoverd worden tot reguliere sporthal van 35 bij 20 meter. Een oppervlakte die groot genoeg is voor bijvoorbeeld vier badmintonbanen of een zaalvoetbalveld. Tennissers hoeven volgens eigenaar Gerard Smit overigens niet te vrezen dat zij door deze plannen in de knel komen te zitten. "Met twee indoorbanen kunnen wij nog prima aan de vraag voldoen", stelt Smit de tennisliefhebbers gerust.

De verbouwing zal zo'n twee weken duren, onder meer omdat de betonnen laag onder de tennisbaan helemaal geëgaliseerd moet worden. "Als je iets doet dan moet je het ook goed doen", aldus beheerder Martien Pennings. "Er komt een nieuwe Pulastic-sportvloer in. Dat ligt ook al in onze grote sportzaal en dat is het beste materiaal dat er te krijgen is."

Foto: Marie Fick
Foto: Marie Fick

De breedtesport in Boxtel krijgt hiermee weer een kleine impuls. Volgens Smit speelt zijn sportcomplex in op de ontwikkelingen in Boxtel, hiermee doelend op de problemen tussen de gemeente en verschillende sportclubs betreffende sportaccommodatie de Dommelhal. "Verschillende verenigingen die nu nog hun onderkomen hebben in de Dommelhal hebben ons benaderd met de vraag of wij nog plek voor ze hebben", vertelt Smit. "Wij willen de sport in Boxtel graag steunen, dat past ook binnen onze filosofie: sport voor iedereen, jong en oud en ieder op zijn eigen niveau."

Ook Pennings ziet de nieuwe sportzaal als een verrijking voor het Boxtelse sportleven. Uit eigen ervaring weet hij dat sporters graag naar De Braken komen: "Dit is een echt sportcentrum. Naast de mensen van je eigen vereniging kom je hier ook andere sporters tegen. Dat zorgt voor een mooie, sportieve sfeer. En met onze nieuwe zaal hebben we straks nog meer ruimte voor nog meer verenigingen. Wanneer clubs interesse hebben om ook bij ons te komen sporten kunnen ze ons altijd bellen."

Periodekampioen SVG te sterk voor LSV

Lennisheuvel - De voetballers van LSV hebben afgelopen zondag in Lennisheuvel het onderspit moeten delven tegen SVG: 2-4.
Door het opheffen van de amateurtak van Willem II en de herverdeling in de stand die dit tot gevolg had, is SVG afgelopen week zonder te spelen periodekampioen geworden in de 5e klasse C. De nummer twee op de ranglijst kwam zondag op bezoek bij LSV en startte voortvarend. Al in de vijfde minuut scoorde het team de 0-1 en in de tiende minuut stond de 0-2 al op het scorebord. Assistent-trainer Hans Doorakkers van SVG: "Na de snelle voorsprong dachten mijn spelers dat het een makkie werd, maar dat viel tegen." De gastheren kwamen uitstekend terug. In de 32e minuut benutte Boy Obispo namens LSV een strafschop en in de 52e minuut trok Kadi Novaman de stand gelijk. LSV was in die fase sterker en leek de punten in Lennisheuvel te kunnen houden. Zoals al eerder dit seizoen duurde de wedstrijd echter te lang voor de thuisploeg, want in de slotfase moest LSV toch nog twee tegendoelpunten incasseren. De 2-4 einduitslag was geflatteerd te noemen, maar LSV bleef wederom zonder punten.

20 / 20