DeMooiBoxtelKrant

23 september 2015

DeMooiBoxtelKrant 23 september 2015


Geslaagd weekend vol kunst en cultuur bij UITmarkt en Bockesprongen

Foto: Nart Verhagen

Boxtel - Muziek-, dans-, theater- en toneelacts maakten zich afgelopen weekend weer meester van het centrum van Boxtel tijdens de jaarlijkse UITmarkt en het daarop volgende festival Bockesprongen. Het weer zat dit weekend erg mee, waardoor beide dagen goed bezocht werden.

Zaterdagavond was Podium Boxtel het decor van de UITmarkt. Hier waren vele bekende Boxtelse namen te vinden, zoals VanBakkus, Boxtheater en Dennis Wels, maar ook nieuwkomers zoals een groep afgevaardigden van Podium4All. De gevarieerde avond bood het publiek volop plezier en vermaak. Daarnaast was er ook ruimte voor een goed gesprek over het cultuurbeleid in Boxtel, voorafgaand aan het hoofdprogramma.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen
Foto: Jan van der Steen

Zondag was inderdaad een zonnige dag, wat natuurlijk flink bijdroeg aan de geweldige sfeer die in het centrum hing. Straattheater, muziekoptredens, maar ook goedgevulde terrassen en de winkels die open waren maakten het tot een gezellige drukte in het dorp. Van een afstandje was al te horen dat er van alles te doen was. Zoals in de Stationsstraat. Het zijn de klanken die Harrie Hendriks produceerde. Zaterdagavond stond hij nog als afsluiter op de planken bij de UITmarkt met de band 'Almost Famous', nu stond hij als openingsact bij het nieuwe Bockstel Open Podium tegenover de Rabobank. Ook de Boxtelse Nohr de Vos, finalist van het Junior Songfestival, trad hier op, tot groot enthousiasme van vele jeugdige fans én hun ouders.

Lees verder op pagina 14 en 15.

Boxtelse pyromaan half december opnieuw voor de rechter

Boxtel - De 35-jarige vrouw die verdacht wordt van betrokkenheid bij de reeks autobranden in juni in Boxtel heeft maandagmiddag in de pro-forma zitting te horen gekregen dat haar zaak half december inhoudelijk behandeld zal worden. Tot die tijd blijft ze vastzitten.

Justitie zegt bewijs tegen de vrouw te hebben voor drie branden, zij blijft echter elke vorm van betrokkenheid ontkennen. Volgens de officier van justitie zou de vrouw de branden aangestoken hebben met aanmaakblokjes. Het Openbaar Ministerie meldde dat het strafrechtelijke onderzoek nog niet geheel is afgerond. Zodra dat het geval is, zal ook duidelijk worden of de vrouw van meer branden verdacht wordt. Tot die tijd blijft ze in hechtenis.

Is dit jouw huis? Dan is de Samsung Galaxy Tab voor jou!

Boxtel - Vorige week mochten we van Expert Van Erp vanwege ons eerste jubileum een Samsung Galaxy Tab weggeven. We vroegen je hiervoor de actie pagina op je raam te plakken. De winnaar is gekozen, het huis op de foto. Is dit jouw huis? Laat het ons dan weten via redactie@demooiboxtelkrant.nl, 0411-842827 of een briefje in de bus op Molenstraat 57. Dan maken wij een afspraak met je om de prijs in ontvangst te nemen.

Vrijwilligers gezocht

Boxtel - Het Vrijwilligerssteunpunt is op zoek naar een vrijwilliger in het bezit van een auto die wekelijks op woensdagmiddag tegen een kleine vergoeding enige pakketjes wil bezorgen bij een beperkt aantal adressen in de directe omgeving van Boxtel.

Ook zoekt het steunpunt Taalmaatjes, om nieuwkomers te ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal. De nieuwkomers hebben in de meeste gevallen al een basiscursus Nederlands bij het Koning Willem I College gevolgd en spreken al een beetje Nederlands.

Verder zoekt het steunpunt vrijwilligers die een bijdrage willen leveren aan het tijdelijke verblijf van Sinterklaas van half november tot begin december op Kasteel Stapelen. Er zijn Pieten nodig maar ook medewerkers voor allerlei ondersteunende werkzaamheden zoals klusjesmannen voor de op- en afbouw van het verblijf van Sinterklaas, verkeersregelaars, gastvrouwen/-heren, et cetera. De Sint verblijft er vanaf 16 november, maar de opbouw start al een paar weken daarvoor.

Tot slot zoekt het steunpunt vrijwilligers voor de Stichting Buddyhulp die mensen met een ernstige, chronische en/of levensbedreigende ziekte, met psychische klachten of een verslavingsachtergrond willen bijstaan. Zij bieden een luisterend oor, begeleiden cliënten bij een wandeling, bezoek aan een supermarkt of bioscoop en geven praktische en emotionele steun bij het ziekte- of herstelproces. Zij doorbreken het isolement van hun maatje en spannen zich in om hun sociale netwerk uit te breiden.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures of wil je een afspraak maken? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt via 0411-655899 of stuur een e-mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Alzheimer Café in Schijndel

Schijndel - Op maandag 28 september vindt de volgende editie van het Alzheimer Café plaats. Er wordt stilgestaan bij de veranderingen in het karakter van mensen die leiden aan een vorm van dementie.

Mensen die leiden aan dementie hebben vaak last van meer dan geheugenproblemen alleen. Zo kunnen zij moeite krijgen met handelingen die vroeger heel gewoon waren of kunnen ze hun woorden niet meer vinden. Soms gaan ze dwalen omdat ze de weg niet meer herkennen of gaan ze rare verhalen vertellen om te verhullen wat ze niet meer weten.
Voor hun omgeving is het vaak moeilijk dat mensen emotioneler worden en het lijkt soms alsof ze een heel ander karakter krijgen. Vooral dat laatste kan een grote last zijn voor mantelzorgers en andere betrokkenen, omdat de persoon niet meer lijkt op diegene die hij of zij eerst was. Met specialist in ouderengeneeskunde Tamara Spermon als gastspreker wordt hier in het Alzheimer Café aandacht aan besteed.

Het Alzheimer Café wordt gehouden op maandag 28 september van 19.30 tot 21.30 uur in restaurant-zaal De Nachtegaal, langs de Boxtelseweg in Schijndel. De toegang is gratis.

Thema-avond over mensen in laatste levensfase

Boxtel - De Stichting Nabij organiseert op woensdagavond 7 oktober een thema-avond over het leven van mensen in de laatste levensfase. Dit doet de stichting in samenwerking met zes professionele organisaties, in het kader van de internationale dag van de palliatieve zorg.

De avond is bedoeld voor iedereen die geïnformeerd wil worden over het leven van mensen die door ziekte of ouderdom nog maar een korte levensverwachting hebben. Er zal veel aandacht besteed worden aan het welzijn van deze mensen en wat mensen in hun omgeving voor hen kunnen betekenen. De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, het is dus een thema dat iedereen raakt.

Veel mensen denken pas na over de dood wanneer ze ziek zijn en niet meer beter kunnen worden. De Stichting Nabij benadrukt het belang ervan om dit eerder te doen, zodat richting kan worden gegeven aan de gewenste zorg en rust in de stervensfase. Er is daarbij aandacht voor de sociale dimensie van de zieke en de cruciale rol van naasten: "Stervenden doorleven het naderende einde op eigen wijze, maar hoe blijf je met elkaar in contact. Krijgen stervenden en hun naasten genoeg ruimte om uit te spreken wat er in hen leeft?"

Voor de stilte
Tijdens de thema-avond wordt de film 'Voor de stilte' vertoond. Deze toont het leven van stervende mensen in het hospice. De sociale dimensie, het welzijn, van ongeneeslijke zieken en hun naasten is nog onderbelicht en blijft vaak verborgen. Mensen om hen heen zijn zich niet altijd bewust van het feit dat ze hierin iets kunnen betekenen. Naar aanleiding van de film gaat Monique Kappen, specialist ouderengeneeskunde hospice Acacia Kaderarts palliatieve zorg, in op de betekenis van de sociale dimensie.

De thema-avond is op woensdagavond 7 oktober in Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 in Boxtel. Het programma is van 19.30 uur tot ongeveer 22.00 uur, vanaf 19.00 uur staan de koffie en thee klaar. Aanmelden kan via www.nabijpst.info of 0411- 685004 (Charlotte de Windt-de Reeper van Stichting Nabij).

KBO-activiteiten

Donderdag 24 september Bridgen in De Walnoot 13.30 uur
                Handwerken in De Orion 13.30 uur
Vrijdag 25 september Rikken en Jokeren in De Walnoot 13.30 uur
Dinsdag 29 september Kienen in De Rots 14.00 uur
                Biljarten in De Walnoot 13.30 uur
                Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30 uur

Extra concert in Sint-Petrus

Boxtel - Vrijdag 25 september vindt er in de Sint-Perusbasiliek een extra concert plaats in het kader van de jaarlijkse cyclus van de Stichting Kerkconcerten Boxtel. De stichting organiseert dit concert samen met de Assumptiestichting.

Uitvoerenden zijn Kamerkoor Ad Paranassum (semi-professioneel) onder leiding van Anthony Zielhorst almede de alt Janneke Vis en Geerten van de Wetering, organist. Ad Parnassum viert dit jaar haar 35-jarig bestaan. Voor meer informatie over dit koor zie de website www.kamerkooradparnassum.nl

Het concert begint om 19.30 uur. Entree bedraagt 15 euro. Donateurs en sponsors van de Stichting Kerkconcerten Boxtel hebben, op vertoon van hun passe-partout, gratis toegang. Het is mogelijk kaarten vooraf te bestellen. Zie daarvoor www.kasteelstapelen.nl.        

Introductie in de filosofie

Boxtel - Maandag 28 september wordt er in de Ridderzaal van Kasteel Stapelen van 19.30 tot 21.30 uur een introductie in de filosofie gegeven. Wat is filosofie en hoe gaat dat, filosoferen?

Er wordt een korte introductie gegeven van filosofie als methode en het filosoferen, met name de socratische denk- en gesprekswijze.
Toegang kost 5 euro.

Steunpunt Mantelzorg start met opleiden netwerkcoaches

Boxtel - In samenwerking met de steunpunten uit Haaren en Sint-Michielsgestel start het Steunpunt Mantelzorg Boxtel van ContourdeTwern binnenkort met het opleiden van netwerkcoaches.

Een Netwerkcoach is een vrijwilliger die mantelzorgers, alleenstaande ouderen of mensen met een beperking helpt om hun sociaal netwerk uit te breiden en een sociaal isolement te voorkomen. Samen met de hulpbehoevende en diens familie en vrienden bekijkt de coach hoe de kring om iemand heen kan worden versterkt en uitgebreid zodat de persoon beter in staat is om samen met anderen leuke dingen te ondernemen.
Mensen die geïnteresseerd zijn in de opleiding tot netwerkcoach kunnen zich tot 5 oktober aanmelden bij Chris D'havé via 0411-655899 of chrisdhave@contourdetwern.nl.

1 jaar DeMooiBoxtelKrant

Afgelopen januari ben ik gestart met een vestiging van Finenzo in Boxtel. We wilden ons bedrijf natuurlijk op de kaart zetten binnen de gemeente Boxtel. Dit wilden we doen door middel van advertenties in de Boxtelse kranten. Onze keuze was al snel gevallen op DeMooiBoxtelKrant. Een leuk kennismakingsgesprek, goede mailcontacten en snelle beantwoording van vragen, was de doorslaggevende factor om met DeMooiBoxtelKrant in zee te gaan.

We zijn twee keer per maand terug te vinden in deze krant, een maal met een advertentie en de andere keer met een column. In deze column proberen we de mensen te attenderen op de actuele onderwerpen in de financiële wereld. We geven de mensen ook tips over zaken waar men vaak niet aan denkt, maar die wel belangrijk zijn.

De afgelopen maanden hebben al meerdere mensen de weg naar ons kantoor weten te vinden naar aanleiding van onze columns. Dat wil dus zeggen dat de informatie interessant is en dat DeMooiBoxtelKrant goed gelezen wordt.

Het afgelopen jaar hebben wij de samenwerking met deze krant als zeer positief ervaren en hopen dan ook op een voortzetting hiervan in de komende jaren.

Ga zo door MooiBoxtelKrant!


Martijn van Hal is gek op hardlopen door de blubber

Boxtel - Obstacle runs zijn hot. Ieder weekend komen duizenden mensen op diverse wedstrijden af, verspreid door het hele land. Besmeurd met modder en klauterend over hindernissen, proberen zij de finish te bereiken. Zo ook Boxtelaar Martijn van Hal (32). Komende zaterdag tracht hij de eindstreep te halen op de marathonafstand van Mudmasters in Biddinghuizen; de grootste obstacle run ter wereld.

Obstacle runs, Martijn is er gek op. Verslaafd mogen we het niet noemen, want zijn dagelijks leven lijdt er niet onder, zo zegt hij zelf. In maart liep hij de Mudmasters marathon in Haarlemmermeer en 6 september de halve marathon in Hellendoorn.

"Wij lopen altijd met een groepje, meestal met drie man: Niels Keukens, Tom Verstijnen en ik", vertelt Van Hal. De liefde voor obstacle runs begon in 2012. "Ik ben toen begonnen met de 18 km en dat vond ik zo tof dat ik dat vaker wilde doen." Het sporten zat er altijd al wel in bij hem: "Ik heb op redelijk niveau geschaatst, dus de discipline die nodig is om een marathon te kunnen voltooien kan ik wel opbrengen."

Het leukste aan de obstacle runs vindt hij - hoe kan het ook anders - de obstakels, trenches genaamd. "Bijvoorbeeld starten met een glijbaan van acht meter hoog. En dan lekker lopen door die kuilen met blubber erin zodat je schoenen en kleding meteen een stuk zwaarder worden van de modder."

Martijn geeft aan dat hij altijd probeert met de snelste lopers mee te komen: "Het is moeilijk om tijden te vergelijken, omdat het parcours en ook de hindernissen nogal van elkaar verschillen. Soms moet je ook even wachten omdat het druk is bij de hindernissen, hoewel de marathonlopers wel voorrang krijgen." Marathonlopers zijn namelijk te herkennen aan de grote 'M' die op hun voorhoofd wordt geschreven. "Van 'mafkees', denk ik", grinnikt Van Hal.

25e editie Molenrit geslaagd dagje uit

Foto: Rini van Oirschot

Boxtel - Aan de 25e editie van de jaarlijkse Molenrit hebben zondag meer dan 100 mensen meegedaan. De rit werd georganiseerd vanuit Café D'n Boer op de Corpus.

De rit van ruim 140 kilometer leidde richting België. De zon scheen volop, dus het was prettig toeven op de motor. Er deden zich geen ongeregeldheden voor, behalve vlakbij Bergeijk, waar een deelnemer de tocht moest opgeven vanwege technische problemen.

Foto: Richard van den Brink
Enkele boeren, met melkbussen op de fiets. Foto: Jan van der Steen
Een Brits legervoertuig, zoals die ook in 1944 rondreden. Foto: Jan van der Steen
Foto: Richard van den Brink
Martijn van Hal. Foto: Sander van Kasteren

"Helaas neemt het aantal deelnemers jaarlijks af", verzucht deelnemer Richard van den Brink. Ook het vinden van sponsors is minder makkelijk dan vroeger. Toch wil Van den Brink positief afsluiten: "Het was weer gezellig, zonnig en netjes geregeld door D'n Boer".

Pastoor Richard Niessen ontvangt gemeentelijke erepenning

Boxtel - Tijdens de heilige mis in de Sint-Petrusbasiliek nam pastoor Richard Niessen afgelopen zondagochtend na 31 jaar afscheid van de Verrijzenisparochie. Bij zijn afscheid ontving Niessen de zilveren erepenning van verdiensten van de Gemeente Boxtel.

De Pastoor ontving de erepenning uit handen van burgemeester Mark Buijs ter ere van zijn pensionering als pastoor van de Verrijzenisparochie en de vele manieren waarop hij zich heeft ingezet voor de Boxtelse gemeenschap.

Vanaf 1984 was Richard Niessen pastoor in Boxtel. In die jaren fungeerde hij ook als waarnemend pastoor in Esch en Gemonde en was hij deken in het voormalige dekenaat Boxtel en binnen de priesterraad van het bisdom. Hij was onder meer medeverantwoordelijk voor de restauratie van de monumentale kerktoren en de basiliek en hij speelde een belangrijke rol bij de aanvraag van de status als basiliek voor de Sint-Petrus.

Airbornes draaien tijd terug in de Kampina

Boxtel - Oude legervoertuigen, vrouwen met zwarte omslagdeken en lange grijze rokken, een boer op de fiets met een oude melkbus, het leek afgelopen weekend alsof er een sprong in de tijd was gemaakt in de Kampina. Een sprong naar 1944, toen de Airbornes in de laatste weken van de Duitse bezetting ondergedoken zaten op de Kampina.

De mannen van de 101st Airborne Division waren in de Tweede Wereldoorlog ingezet tijdens D-Day, bij Operatie Market Garden en bij de bevrijding van Eindhoven, Son en Veghel. Leden van de Kampina Airborne Memorial Group, die haar bivak op de Kampina hield, speelden dit weekend de situatie van september 1944 na. De oude legertrucks en motoren die patrouilleerden door de bossen en de als soldaten en lokale bevolking van toen verklede spelers, brachten de vele wandelaars en fietsers die een kijkje kwamen nemen terug in de tijd.

Je passie achterna door Crowdfunding Het bijzondere succesverhaal van de Meierijstadse Adrie van Miltenburg

Binnen een uur had Adrie van Miltenburg via crowdfunding de financiering rond voor zijn nieuwe bedrijf: OAMKB Meierijstad-Eindhoven. De man die zijn carrière ooit op zijn achttiende begon als veehouder, heeft zich nu ontwikkeld tot bedrijfsadviseur die administraties automatiseert en MKB'ers coacht zodat ze succesvoller kunnen ondernemen.

Als enig kind - zijn zus was al vroeg het huis uit - groeide hij op met ouders die 50 jaar ouder waren. Toen hij achttien was nam hij hun boerenbedrijf over en leerde hij snel zelf de problemen te lijf te gaan en er oplossingen voor te zoeken. Toen hij na een paar jaar alleen op de trekker in het veld stond, terwijl zijn vriendin fulltime aan het werk was in de stad, besefte Adrie dat hij iets anders met zijn toekomst wilde. Hij ging bedrijfskunde studeren en werd mede-eigenaar van een innovatief softwarebedrijf in Amsterdam. Daarna bouwde hij in loondienst in vijftien jaar tijd een retailorganisatie uit van acht naar twintig grote winkels.

"Met deze ervaring heb ik bewust gekozen om na vijftien jaar weer als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan", vertelt Adrie met trots. "Ik draai inmiddels al zoveel jaren mee, dat niets me meer verbaast op ondernemersgebied. Dit wil ik inzetten om andere ondernemers te helpen." Bij OAMKB vond hij de organisatie die bij hem past. OAMKB staat voor Omdenken in Administratie voor het MKB. "Het is een leuke club van mensen die intensief samenwerken. Ze zijn klantvriendelijk, eigenwijs, hebben een duidelijke visie en een echt kennisnetwerk."

"Eerlijk gezegd had ik het startkapitaal prima zelf kunnen betalen. Ik heb het nu via crowdfunding gedaan bij Geldvoorelkaar omdat ik wilde weten hoe het werkt. Er zijn zoveel ondernemers die hun passie achterna willen gaan, net als ik, maar misschien niet dat startkaptiaal bij elkaar hebben kunnen sparen. Nu kan ik hen daar dus ook mee helpen." Op zijn kantoor in Eindhoven werkt hij samen met twee administrateurs, adviseurs en een fiscalist.

OAMKB helpt veel ondernemers hun startkapitaal te financieren via crowdfunding, maar zorgt ook dat de ondernemer daarna goed begeleid wordt. Het omdenken in administratie is terug te zien door naar het probleem van de administratie te kijken: door veel ondernemers gezien als tijdrovend, saai en frustrerend. Door de administratie te automatiseren en vervolgens in maandelijkse gesprekken de cijfers te vertalen naar waardevolle informatie voor kostenbesparing en omzet verhoging, wordt administratie voor ondernemers niet alleen makkelijker, het wordt meteen veel zinvoller. Door de slanke opzet van het vaste maandtarief, die inclusief alle officiële aangiften en adviesgesprekken zijn, zijn de ondernemers vervolgens vaak nog goedkoper uit ook.

Op 24 september is Adrie spreker tijdens de Ondernemersweek. Hij geeft de lezing 'Crowdfunding, meer dan financiering alleen'.

Verder wil Adrie van Miltenburg iedereen in Meierijstad en omgeving graag uitnodigen op zijn kantoor in Eindhoven, zodat hij kan laten zien wat een voordeel deze manier van werken voor ondernemers oplevert. Neem contact op via adrie.vanmiltenburg@oamkb.nl of 040-2180037.

Marie Gijsenstraat

Foto: Monique Fick

Tussen Bosscheweg en Keizerstraat
Egidia Maria Helena Anna Gijsen wordt op 21 april 1856 in Gouda geboren als dochter van Levinus Gijsen en Johanna Thijs. Ze overlijdt op 20 november 1936 in Berlicum.

Niet in Brabant geboren verwerft Marie Gijsen binnen de literaire wereld van haar tijd de titel van 'Brabantsche novelliste'. Ze woont in de schaduw van haar familie, ongehuwd, ruim veertig jaar in de provincie, maar blijft er vrijwel onbekend. Te grote bescheidenheid en een heupaandoening verhinderen deelname aan het publieke leven.

Vader Levinus Gijsen is tweede luitenant bij de infanterie en afkomstig uit een Hollands katholiek geslacht van beroepsmilitairen. Grootvader Gijsen heeft gevochten onder Napoleon. Van 1858 tot 1876 beleeft Egidia haar jeugd en eerste volwassenheid in de diverse garnizoensplaatsen, haar vader aangewezen: Bergen op Zoom, Delft, Arnhem, Utrecht en Heerenveen. Haar drie oudste broers gaan vijftien, zestien jaar oud al de kazerne in. Zelf verblijft ze, naar de gewoonte onder de gegoede burgerij, op die leeftijd in een particulier pensionaat in Gelderland.

In 1911 verschijnt haar eerste Brabantse verhaal in 'Van Onzen Tijd'. Daarmee betreedt ze het podium van de vaderlandse letteren. Er ligt een nieuw perspectief in het schrijven. Grada, de dochter van een dagloner in de Meierij, blijkt in dit gelijknamige verhaal de tegenpool van de neurotische Armida: goedhartig, kordaat en op haar eer gesteld. Met vijf andere verhalen van haar hand, gebundeld in 'Uit het hart van Brabant', wordt duidelijk wat Marie Gijsen vond: het dorp en de mensen. Ze heeft zich hun gewoonten, hun omgangsvormen, hun gezwoeg en hun taal eigen gemaakt. Volgens Frans Erens had ze zich zelfs te veel met de Brabantse boeren en boerinnen vereenzelvigd door ook hun dialect te hanteren. In 1916 verscheen 'Brord en Hanne', de roman van beginnend huwelijksgeluk, binnen de rituelen en folklore van een eeuwenoude agrarisch-religieuze cultuur, dat door drankzucht mislukt. Datzelfde jaar verhuist de schrijfster naar Boxtel, waar haar broer Antoon, weduwnaar geworden, al tien jaar burgemeester is. Daar, in de villa Catharina, voltooit ze 'Hooger Op'. Dit boek heeft als thema de ontluikende liefde van een priesterstudent voor de dienstbode van zijn ouders. Dat valt erg slecht bij de beruchte pater A. Gielen S.J. van de Boekenschouw. De uitgever Brusse ziet echter in deze roomse herrie voldoende aanleiding voor verhoging van oplage en honorarium.

De technologische omwenteling in het boerenbedrijf heeft Marie Gijsen niet meer meegemaakt. Ze viert haar tachtigste verjaardag in de verpleegafdeling van het Berlicumse Vincentiusklooster. Een paar dagen later schrijft ze Herman Robbers: 'Ik heb zeer veel pijn te verduren. Gewoonlijk komt men niet zonder slag of stoot aan den eindpaal.' Ze bereikt het einde op 20 november 1936 en wordt in Berlicum begraven.

De tijdelijke populariteit van een Herman Robbers of Antoon Coolen heeft Marie Gijsen niet bereikt. Nu is ze literair enkel nog een naam in oude handboeken, een bijna niemand. Haar verhalen geven een treffend uitzicht op de laatste decennia van een boerencultuur in het landschap tussen Aa en Dommel, die met de seizoenen en de religie vergroeid was tot een eenheid, een manier van leven. Ze heeft deze kleinschalige wereld niet opgepoetst tot de idylle van dorpse pastorale, maar liet er ook duidelijk de structurele armoe en misère van zien.

Bron: Thuis in Brabant en J. van Oudheusden e.a., Brabantse biografieën. Deel 1

Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Dierendag en Halloween bij Kinderboerderij

Boxtel - Met Werelddierendag en Halloween is er in de maand oktober weer van alles te doen bij De Kinderboerderij aan het Apollopad.

Dieren worden natuurlijk extra verwend met Werelddierendag, ook bij De Kinderboerderij. Zondag 4 oktober zijn kinderen tussen 14.00 en 16.00 uur van harte welkom om mee te helpen lekkere en gezonde traktaties te maken en deze uit te delen aan de dieren. Deelname is gratis.

Op zaterdag 31 oktober wordt er tijdens Halloween een spookachtige middag van gemaakt op De Kinderboerderij. Kinderen van alle leeftijden zijn welkom, al dan niet verkleed, om pompoensoep te komen proeven, een windlicht te knutselen en een pompoen te versieren. Ze moeten wel zelf een pompoen meebrengen. De middag is van 14.00 tot 16.00 uur en gratis toegankelijk.

Oldtimer vrachtwagens trekken door Boxtel

Boxtel - Op zaterdag 10 oktober zullen zo'n zestig tot honderd oldtimer vrachtwagens zich vanaf 9.00 uur verzamelen bij Reijnders BV op de Industrieweg 19. Rond 11.00 uur zullen zij vanaf hier vertrekken voor een oldtimerrit.

De deelnemers worden vanaf 9.00 uur ontvangen met koffie en cake. Er is dan tijd om de trucks te bezichtigen en een praatje te maken met de eigenaars. Vervolgens vertrekt de stoet, die als eindpunt Classicpark aan de Koppenhoefstraat 14 heeft.

Vlooienmarkt Buurtvereniging Den Berg

Liempde - Op zondag 27 september organiseert Buurtvereniging Den Berg haar jaarlijkse vlooienmarkt. Jeugdhuis Pius X is dan tussen 10.00 en 14.00 uur ingericht met allerlei spullen die voor een klein prijsje worden doorverkocht.

De spullen liggen uitgestald in verschillende categorieën, die variëren van boeken en speelgoed tot audio/video en pc's en van schilderijen en sieraden tot potten en pannen. De entree is 1,50 euro voor volwassenen. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Er is ruimschoots parkeergelegenheid aanwezig rond het jeugdhuis en door heel Liempde staat de vlooienmarkt aangegeven door middel van pijlen.

Petitie Circus Freiwald: laat Buba blijven!

Boxtel - Circusfamilie Freiwald, die enkele weken geleden vele Boxtelaren met hun voorstelling wist te vermaken, is een petitie gestart om olifant Buba in het circus te behouden.

Buba maakt al 25 jaar lang deel uit van de circusfamilie. Vanaf 15 september jongstleden is het echter in Nederland verboden om op te treden of rond te reizen met wilde circusdieren. En dus is Buba buiten Nederland opgevangen. Maar omdat ze niet kon wennen op haar nieuwe adres, wat bleek uit verdwenen eetlust en niet willen drinken, is ze weer terug bij de familie Freiwald.

Petitie
Om Buba te mogen laten blijven, is de familie een petitie gestart. Hiervoor zijn 40.000 handtekeningen nodig. Als je deze wilt ondertekenen, ga dan naar www.facebook.com/circusfreiwald/posts/910611455672671.

Maten van Boxtel vol lokaal talent

Boxtel - De 'Maten van Boxtel' bij Partycentre Denziz is elke keer weer een groot succes. Daarom wordt de avond vol lokaal muzikaal talent voortaan niet één, maar twee keer per jaar georganiseerd. Aanstaande zaterdag, 26 september, is het weer zover en vindt de derde editie plaats.

De zaal gaat open om 20.30 uur. Vanaf dat moment kan het publiek genieten van de vocalisten Anouk Mels, Iris van der Weide, Fenne van Wuijtswinkel, Jet Mathijssen, Patrick Hendriks, Sjef Engelbart, Dennis Wels en Jelle Ruijssenaars. De band bestaat uit Guus Denteneer, Rolf van de Sande, Roeland Heesbeen en Corné van Groesen. Het repertoire met nummers van onder andere Amy Winehouse, Aerosmith. Miss Montreal, Queens of the Stone Age, Bruno Mars en Stevie Wonder is zo afwisselend dat er voor ieder wat wils tussen zit.

Kaarten voor deze muzikale top avond kosten 10 euro aan de kassa op de avond zelf en 8 euro in de voorverkoop, te koop bij Denziz, 3-Trend en Mikies.

Deze keer zijn er drie nieuwe vocalisten bij betrokken. Inmiddels is het zo'n bekend evenement geworden dat vocalisten zich aanbieden om mee te doen. En dat is ook de bedoeling. Vocalisten die bij een volgende editie willen meedoen, kunnen zich aanmelden bij cornevangroesen@gmail.com.

Proef Lokaal Liempde wordt groots tapasdiner

Liempde - Zondag wordt D'n Tip in Liempde van 14.00 tot 19.00 uur omgetoverd tot één groot culinair centrum bij Proef Lokaal Liempde. Tijdens dit grootste tapasdiner van Het Groene Woud worden maar liefst 31 streekgerechten geserveerd.

De producten die op het evenement gezien, geroken en natuurlijk geproefd kunnen worden, zijn allemaal afkomstig van lokale en regionale leveranciers. Dat kunnen bedrijven zijn, zoals Keurslager Willy Beerens, De Pompoen, De Durpsherberg, De Vuurput, Kookpunt Oké en het Boxtelse KCD Keukendesign. Maar ook hobbykoks serveren creaties die zij in hun eigen keuken hebben ontwikkeld. Soms zijn het hypermoderne culinaire hoogstandjes of hippe smaakcombinaties, maar ook recepten uit grootmoeders keuken krijgen alle aandacht. Edelhertenbiefstuk met rode wijnsaus, hamburgers van varkensgehakt, kalfsvlees op een krokant toastje, stoofpotjes van lamsvlees en varkensvlees, groenterecepten met geitenkaas en heerlijke lamsbouten bereid op houtvuur, het is slechts een greep uit de vele gerechtjes die tijdens Proef Lokaal Liempde te proeven zijn. Naast de lokale gerechten is er ook de mogelijkheid om lokale bieren en wijnen te komen proeven.

De organisatie is in handen van de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL), in samenwerking met Hofkapel De Kromploegers. In totaal doen twaalf hobbykoks, acht professionele koks en vijftien leveranciers mee. Zij komen allemaal uit Liempde en de regio. De recepten zijn samengevoegd in een speciaal ontwikkeld receptenboekje. Dit is tijdens Proef Lokaal Liempde voor 5 euro te koop.

Natuurlijk is er ook muziek, onder andere van Puur, Sem en Sophie, en is er van alles te doen voor de kinderen. Zo is er een zakloopwedstrijd, een bak met maïskorrels om in te spelen, kinderen kunnen geschminkt worden en zelf ervaren hoe het is om een koe te melken.

De toegang is gratis en de betaling van de gerechten gaat door middel van munten.

Boxtel Oost Dag staat bol van de activiteiten

Boxtel - Voor de vijfde maal viert Boxtel Oost zijn eigen feest met de Boxtel Oost Dag. Aanstaande zondag, 27 september, bruist het tussen 11.00 en 16.00 uur van de activiteiten, van Gemeenschapshuis De Rots tot en met Winkelcentrum Oosterhof.

In en rond De Rots is het thema kunst, cultuur en kinderen. In het gemeenschapshuis
zijn workshops voor kinderen, een dubbeltjesmarkt, schminken, airbrush, een fototentoonstelling in de hal en grote zaal en live muziek van zanger Danny Welsh. Op het buitenterrein staan kinderattracties, is er live muziek van verschillende bands en zijn er diverse demonstraties en natuurlijk een tap en een gezellig terras.
Tussen De Rots en het winkelcentrum is het thema informatie en vrije verkoop. Langs de Nieuwe Nieuwstraat en de Beneluxlaan staan wel zestig marktkramen met informatie en verkoop van diverse organisaties en producten. Ook de WensAmbulance, het Rode Kruis, de Reddingsbrigade Boxtel, Tabitta, Demmo streetdans, Voedselbank Boxtel, gemeente Boxtel en de politie zijn van de partij. In de trailer langs de Beneluxlaan zal Tim Schalkx optreden.
Voor Winkelcentrum OOsterhof staat de draaimolen, een voetbalparcours, een brandweerdisco, marktkramen van de winkeliers en een terras bij het Lambertje. De winkels zijn geopend tot 17.00 uur.

Het evenement wordt verder muzikaal opgeluisterd door een drie koren en vijf bands en het draaiorgel. Verder is er de dubbeldekker Red Lady die rondrijdt om mensen in Boxtel Oost op te halen en weer terug te brengen. Ook paard en wagen zijn aanwezig, hiermee kunnen kinderen en ouders een rondje maken rond De Rots.

Dommeltheater vaart door Boxtel

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Zondag 27 september zal er weer een lang lint van prachtige vaartuigen over de Dommel varen, van de brug bij de Konijnshoolsedreef bij Stapelen tot net voor de glijgoot bij de Mgr. Wilmerstraat. De tocht met zo'n 17 vaartuigen begint om 15.00 uur en zal naar verwachting tot 17.00 uur duren. Na afloop is er een feestelijke bijeenkomst op het grasveld bij de Deken de Wijsstraat. Iedereen is hier van harte welkom.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
6 / 20

I L H H T K I L F S M O O T X G
T I A O S E I T I D U A C H T S
O E L V T C D N N G P F S A W M
V D V F I C S E D O L K R B V F
O J E I E T D Z R E J H E U A G
O E F N M E S U Z I R E F L K M
R N I A R F E E L M T J H G J S
R E N L E I M R F Z E E U A U G
O S A E E N A E I G I I E R R E
N N L H E A F S S C N N S I Y L
D A E B J L R X O L D O G J K T
E D K M L I N E M M E T S E E R
A I M E I S I V E L E T H G N S
F L A A W T E T R H O N X E T U
F M A S R E T O V E L E T O E T
S N Z L S N E G N O J F O D B B

songfestival
jaarlijks
televisie
europa
televoters
vakjury
kinderjury
nederland
nohr
twaalf
boxtelse
voorronde
halvefinale
finale
bulgarije
liedje
ikbenmezelf
acht
finalisten
meisjes
jongens
zingen
auditie
dansen
stemmen

Foto: Margreth Jansen

Maartje Jansen 18
Jan van den Boogaard 36

Frans Smetsers viert gouden jubileum bij WSD

Foto: Sander van Kasteren

Welverdiend pensioen voor jubilaris na 50 jaar trouwe dienst

Boxtel - Na vijftig jaar trouwe dienst bij de WSD, gaat Frans Smetsers vrijdag 25 september - de dag waarop hij 65 wordt - met pensioen.

Vrijdag is zijn officiële afscheid met alle bijbehorende toeters en bellen, maar Frans is al een tijdje bezig met zijn afscheid. De media over de vloer en al het gedoe eromheen, hij vindt het maar een poppenkast. Het liefste werkt hij gewoon. Dozen stapelen, is een van zijn favoriete bezigheden. Of Philips-lampen inpakken. "Doosje vouwen, lèmpke erin en doosje dicht", vertelt Frans vrolijk.

Op 23 augustus 1965 is Frans op 15-jarige leeftijd bij de Singel in Boxtel komen werken. Hij zat daar op de montageafdeling bij juffrouw Van de Akker en zuster Deborah. In die tijd ging hij ook iedere dinsdag naar de Katholieke Levensschool voor Jongens. Op de vraag wat zijn favoriete bezigheid daar was, blijft het lang stil. "Maakt niet uit", volgt er dan. Smetsers vond het allemaal even mooi.

Een levensgenieter is hij. "Iedere dag komt hij vrolijk op zijn werk", vertellen enkele collega's al bij binnenkomst. Een gentleman, die altijd de deur openhoudt, is hij ook. Frans toont trots hoe hij iedere ochtend op de grote zwarte knop duwt om zijn WSD-collega's die minder goed ter been zijn binnen te laten in de montagehal.

Van 1985 tot 1990 werkte Frans bij Peter van Gils in de plantsoendienst. Eerst in Boxtel-Oost en later op de sportvelden bij Munsel. Daarna is hij bij WSD komen werken op de montageafdeling. Lampen, stadionverlichting, gitaaronderdelen, 'kapspanners' (die de kap van een kinderwagen op spanning houden), het ging sindsdien allemaal door Frans zijn handen. Hij zag bazen komen en gaan.

Volgens de werkbegeleiders is Frans een voorbeeldwerknemer. Hij was in die vijftig jaar dat hij bij de WSD werkte zelden ziek. De laatste keer moet in 1997 zijn geweest toen hij bij een voetbalwedstrijd een gebroken been opliep. "Ik hoorde mijn been kraken", vertelt hij terwijl hij zijn broekspijp opstroopt. Een aantal grote littekens is te zien. "De schroeven zitten er nog in."

Smetsers is wat je noemt een bezige baas. In zijn vrije tijd heeft hij bij Wandelclub De Keistampers gewandeld en speelde hij graag een potje jeu de boules. Ook houdt Frans van puzzels, en dan vooral van woordzoekers. Tot vorig jaar was hij ook actief als lid van de Raad van Elf, bij carnavalsclub De Schouwrooijers van WSD. Bij De Keistampers ontmoette Frans zijn pleegouders Hein en Annie, bij wie hij dertig jaar heeft gewoond. Sinds een jaar woont hij zelfstandig in het Klaverhuis in Best. Hoewel hij het daar erg gezellig vindt, blijft de goede band met zijn pleegouders bestaan: hij gaat direct na zijn pensionering met ze op vakantie. Waarheen is nog een verrassing. Voor Frans hoeft dat niet per se ver weg te zijn: "Nederland is net zo mooi als het buitenland."

Wat hij gaat doen als hij eenmaal met pensioen is, dat weet hij nog niet precies. In ieder geval iets actiefs, aldus Frans: "Thuiszitten is niets voor mij!"

Vrouw zijn

Mijn dochtertje wordt 4 jaar. Mijn kleine meid, mijn grote lieverd, mijn rebel, mijn prinses, mijn grootste dierenvriend, mijn hartendief, mijn aapje; altijd hangend aan mijn been, arm of om mijn nek, wordt groot. Waar ze al maanden om vraagt, eerder smeekt, en om gehuild heeft, gaat nu eindelijk gebeuren: Ze mag iedere dag naar school, naar de 'grote' school. Nieuwsgierig en leergierig als ze is, en ze wil zo graag hetzelfde doen als haar grote broer. Ze heeft net zoveel (al dan niet meer) pit, doorzettingsvermogen en potentieel. Ze is niets meer en niets minder dan haar broer: een heerlijk beweeglijk kind vol verwondering voor de grote wereld om haar heen. Het enige verschil met haar broer is het geslacht, maar juist hierdoor krijgt haar leven een hele andere vorm dan dat van haar broer.

Zij is als vrouw geboren. Ze heeft het al vaak uit nieuwsgierigheid gevraagd aan mij: waarom heb ik geen plassertje? In principe is de kans 50 procent. Het geslacht is niet iets dat je kunt verdienen, dat je kunt kopen of waar je om kunt vragen. Het is een chromosomenkwestie; door het lot bepaald, of wordt het toch door een hogere macht bepaald?

Hoe de munt ook valt; het je thuis voelen in je lichaam, ongeacht het geslacht, is van levensbelang. Het lichaam zal goed voor je werken, wanneer je het met liefde behandelt. Ik voel me gelukkig goed in mijn vrouwenlichaam en heb er drie wonderen mee mogen verrichten; het baren van mijn drie kinderen. Wel voel ik me als vrouw en tevens als moeder van twee kleine meiden steeds meer onveilig en kwetsbaar in de huidige maatschappij door wat de media laten zien en horen.

Hoewel vrouwen de meerderheid van de mensen vertegenwoordigen en vrouwen kinderen op de wereld zetten, dusdanig sterk zijn, worden vrouwen al eeuwenlang massaal onderdrukt, mishandeld en misbruikt. De media maken me daar de laatste tijd meer en meer bewust van.

Bij iedere bewustwording van dit ongelijke handelen; dat vrouwen als minderwaardig, als afval of als minder dan niets worden beschouwd, krijg ik buikpijn, word ik boos en ben ik verdrietig. Hoe kan het zo ver komen dat in sommige culturen bepaalde mannen, gebaard door moeders die hun zonen in de meeste gevallen zo verschrikkelijk lief hebben, hun moeders zo afvallig kunnen zijn, zo respectloos kunnen behandelen? Hoe kan het zijn dat vrouwen (nog) niet sterk genoeg zijn samen? Waarom staan wij (vrouwen én mannen) met z'n allen niet sterk voor de vrouw; voor haar veiligheid en welbehagen, net zoals dat er een geweldig sterke eenheid van mensen kan staan voor het genezen van kanker en andere ziekten, zoals ALS? Laten we ons sterk maken voor het mogen zijn van een vrij mens; voor het allereerste recht, waarmee we zijn geboren. Voor onze kinderen, voor onze dochters.

Laten we de kinderen leren dat het niets uitmaakt of je een plassertje hebt of niet, dat we allemaal recht hebben op voeding, veiligheid, zekerheid, sociaal contact, vriendschap, liefde, waardering, erkenning, zelfrespect en het ontplooien van onszelf.

Laten we de kinderen leren, dat zowel meisjes als jongens sterk kunnen zijn, slim kunnen zijn, mooi kunnen zijn, lief kunnen zijn, alles kunnen worden en zijn wat ze maar willen en bovenal gelukkig kunnen zijn met wie ze zijn ongeacht het geslacht. Dat iedereen gelijke kansen heeft.

Hoe we onze kinderen dat het beste kunnen leren? Door onszelf als voorbeeld te stellen: door onszelf te waarderen en anderen te respecteren; man en vrouw, jong en oud, klein en groot. Door hen te laten zien dat liefde alles overwint en zal overwinnen.

Liefde voor onszelf. Liefde voor elkaar. Liefde voor de wereld.

Bijzondere zwerfvuilactie van de VDDDB

Boxtel - Sinds 2010 prikt Vereniging De Dommel Door Boxtel (VDDDB) ongeveer elke veertien dagen de Dommeloever schoon van zwerfvuil. Vanaf Liempde tot aan het voormalige postkantoor aan de rotonde bij de Hobbendonkseweg bestrijken zij een afstand van vele kilometers in het randgebied van Boxtel-Oost en Kleinderliempde.

Sigarettendoosjes, afgedankte fietsen, wietzakjes en zuurtjeswikkels, de VDDDB ruimt van alles. Ook flessen, blikjes, kleding en plastic. Alles gaat in de daarvoor bestemde bakken en, indien nodig, wordt het naar de Milieustraat gebracht of in overleg door Gemeentewerken opgehaald.

Eenmalige actie
Op zaterdag 10 oktober heeft de VDDDB een eenmalige opschoonactie. Die dag nemen zij de Noord-Zuidverbinding onder handen: van de Brederodeweg vanaf de afslag naar Liempde via de Bosscheweg tot aan Oertijdmuseum De Groene Poort. Wil je hierbij helpen? Meld je dan aan bij planner/organisator Ad van Gennip door te bellen naar 0411-675571 of een e-mail te sturen naar a.van.gennip@ziggo.nl. Voor gereedschap wordt gezorgd. Zaterdag 10 oktober verzamelen de deelnemers om 9.00 uur bij de Texacopomp aan de Brederodeweg en kan het prikken beginnen. Na afloop wordt er samen koffiegedronken en nagepraat bij De Groene Poort. Het bestuur van de VDDDB roept iedereen op met de fiets te komen.

Diverse activiteiten tijdens landelijke Burendag

Boxtel - In het kader van 'Burendag' op zaterdag 26 september openen Cello, het Rode Kruis, Tiga en Kindertuin de deuren voor buurtbewoners. Inwoners van de buurt (Jan–Kruisenstraat, Molenstraat, Prins Bernhardstraat, Houtwerf en de Pierre Janssenstraat) kunnen zo kennis maken met elkaar. Van 10.00 tot 13.00 uur stellen genoemde organisaties de deuren open en kunnen een drankje en een hapje worden genuttigd. Voor de kinderen is er een springkussen bij de Kindertuin. Bij Tiga is daarna van 13.00 tot 14.00 uur een Burenborrel voor alle buurtgenoten.

De bewoners van de Hobbendonkseweg en Oosterpoort organiseren gezamelijk een buurtpicknick. "De Burendag lijkt ons een leuke gelegenheid om een buurtpicknick te houden. Het idee is dat iedereen een lekkere lunch klaarmaakt voor zijn gezin en dat we die dan gezellig met elkaar gaan nuttigen op kleedjes op het grote grasveld aan de Hobbendonkseweg", licht Natacha Pinas, een van de initiatiefnemers toe. Tussen 11.00 en 14.00 kunnen buurtbewoners terecht op het grasveld aan de Hobbendonkseweg.

Mijn Mooi Boxtel: Richard van den Brink

Foto: Richard van den Brink

Kano's die de zuid brug bij de Konijnshoolsedreef op Stapelen naderen. Het mooie weer, de belichting van de zon door de bomen, de vrijheid op het water... dan zie je Boxtel vanuit een heel ander perspectief.

Foto: Circus Freiwald

Costa da Morte, de Spaanse Ria's en natuurreservaat Islas Cies

Na ruim een week genieten in La Coruña werd het tijd om verder te gaan. Naar het zuiden betekende zeilen langs de Costa da Morte, de dodelijke kust. Het is de bijnaam voor de kust van Fisterra, het einde van de wereld waar de zon verdwijnt in de eindeloze en donkere dieptes van de Atlantische oceaan. Niemand wist wat er achter dit meest westelijke puntje van Europa lag en vele schepen zijn nooit teruggekeerd. Het is mooi om de plaatselijke bevolking vol ontzag over deze plek te horen praten en de blik te zien die ze in hun ogen krijgen als ze horen dat je daar langs gaat zeilen, op weg naar... Wij wilden de Spaanse Ria's bezoeken, want daar hebben we mooie herinneringen aan. Dus vertrokken we vanuit La Coruña op weg naar Camarinas. Respectvol keek ik naar deze kust en bedacht me wat daar allemaal is gebeurd in vroeger tijden. Ruig en vol rotsblokken ziet deze kust er spectaculair uit en natuurlijk is de waarheid achter alle legendes moeilijk te achterhalen. Toch gebeuren hier ook in de 21e eeuw, ondanks betere beboeiing, communicatie en bouw van schepen, nog steeds tragedies en ongelukken. En nog steeds zijn er helden, zeelieden en locals die de dood vinden bij het redden van de bemanning van schepen in nood. Eigenlijk was ik blij dat we in Camarinas waren, de zon scheen en Blue Spirit lag in een veilige haven.

Camarinas ligt in de Ria de Camarinas, de Ria's zijn diepe inhammen in de kustlijn. Vaak geven ze bescherming tegen de wind en deining vanaf de Atlantische oceaan. Langs deze kusten liggen leuke plaatsjes, die nog authentiek Spaans zijn. Leuk voor vakanties; er is van alles te beleven voor jong en oud. We hebben er langs de kust gewandeld, prachtige natuur en veel watervogels gezien. En natuurlijk zijn er hier ook plaatselijke specialiteiten, zoals 'Pulpo', de tentakels van een inktvis. Ik vind het niet lekker, alleen de geur al! Rene wilde het graag weer eens eten, maar het duurde een tijdje voordat het als tapa werd besteld.

Alle Ria's bezoeken kost te veel tijd, dus moesten we keuzes maken. Ook al is tijd geen issue meer, je kunt helaas niet alles doen. Onze volgende bestemming lag alweer een Ria zuidelijker: het voor ons onbekende Muros. Daar worden in de stadjes regelmatig processies en fiesta's gehouden, alles in authentieke sfeer. De gedachte aan de Heilig Bloedprocessie in Boxtel kwam boven. Jammer dat dit jaar het weer spelbreker was. Boten worden gezegend voor een behouden vaart en auto's voor veilige kilometers en Maria of een andere heilige wordt meegedragen in de processie. De wekelijkse markt is geweldig om te kijken wat er allemaal aan koopwaar ligt. Je kunt het zo gek niet bedenken, echt en niet van echt te onderscheiden namaak, maar ook groente, fruit, vis, vlees en streekproducten. Onze koelkast werd weer aardig bijgevuld.
Na Muros stond Combarro op ons lijstje, dat hadden we een aantal jaren geleden al eens bezocht en vonden we geweldig. Maar op de route naar Combarro kwamen we langs Isla Salvora, een eiland dat deel uitmaakt van het natuurreservaat waartoe ook Islas Cies behoort. Dit eiland is lang militair gebied geweest, maar je mag er nu ankeren en het eiland bezoeken. Spannend om daar toch even een kijkje te nemen. Gelukkig hadden we in La Coruña al een 'visitors permit' aangevraagd, anders mag je er niet komen. We gingen voor anker, stapten stoer in de bijboot en roeiden naar het eiland. We hebben nog niet vaak voor anker gelegen, dus ik ben nog niet zo handig met in- en uitstappen, wat bij Rene voor hilarische momenten zorgt. Toch kwamen we droog aan en konden we het eiland bekijken. Ook hier veel vogels; de penetrante lucht van vogelpoep was duidelijk aanwezig. Er waren ook een klein kerkje en een militair gebouw die gerenoveerd werden, erg mooi. 's Nachts was het wel spannend om voor anker te liggen op de Atlantische oceaan, omringd door rotsblokken. Je houdt alles toch goed in de gaten. De volgende ochtend sloegen we de Atlantische douche maar over, want het water was nog erg koud en de zon liet verstek gaan. Wij gingen op weg naar Combarro in de Ria Pontevedra.

In de rustige haven van Combarro namen we een warme douche en liepen het plaatsje in. Zou onze herinnering nog bestaan? En ja hoor, het was niets veranderd; zelfs het wijnbarretje in de 'horreo' (graanschuur) stond er nog, met dezelfde dame achter de bar. Combarro was vroeger een Keltische stad, vol heksen en bezweringen. In de souvenirwinkels vind je heksen overal terug. Leuk, want als je in je handen klapt, beginnen ze allemaal spontaan te lachen (echt iets voor mij).

Hierna gingen we door naar Islas Cies, een groot en klein eiland, met een dam met elkaar verbonden. Het was ons gegund, de zon kwam door en het werd warm. We vonden een mooi ankerplekje en hebben er een prachtig uitzicht. Prachtige flora en fauna, witte zandstranden met van dat zachte zand uit een vogelkooitje. Overdag is het schrikken als de ferry's af en aan varen om dagjesmensen te brengen. Gelukkig gaat 's avonds de laatste ferry terug en kunnen we genieten. Op de 'dam' wordt er verzameld om te kijken naar de ondergaande zon, met een glaasje wijn is het niet storend als je het klikken hoort van alle camera's om je heen en geniet je van het moment dat je de zon ziet zakken in de zee. Overdag hiken we door de bossen en klauteren we over de paden. We duiken zelfs de oceaan in om af te koelen. Terwijl de pepernoten bijna weer in de winkels liggen en de discussie over zwarte piet weer losbarst varen wij door. Na onze mini vakantie bij Islas Cies gaan we verder richting Portugal, meer hierover in de volgende column! Blijven jullie meelezen?

De wedstrijdploeg van de brandweer. Vlnr: Wilbert van der Pasch, Marcel van Pinxteren, Thea Kluijtmans, Emiel van de Ven, Jan-Peter de Pagter, Jasper Derks, Bob Leermakers, Nicky Roestenburg. Foto: Sander van Gils

SY blue Spirit op reis, Rene & Brigit

Nohr zaterdag in halve finale Junior Songfestival

Foto: Popkoor Voices

Win de cd met handtekeningen van alle finalisten

Ben jij ook zo'n fan van het Junior Songfestival? Kijk dan aanstaande zaterdagavond om 19.00 uur zeker naar NPO Zapp (net 3) als 'onze' Boxtelse Nohr de Vos live in de tweede halve finale staat.

Foto: Willemijn Wijdenes

In deze halve finale gaat Nohr de strijd aan met Eliyah, 4Life en Myrthe om een plek in de finale op 3 oktober. De winnaar hiervan mag Nederland op 21 november gaan vertegenwoordigen op het Junior Eurovisie Songfestival in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. Kijk voor meer informatie over de tweede halve finale en over Nohr op web.avrotros.nl/juniorsongfestival/.

Win de gesigneerde cd!
Wil jij kans maken op de cd van het Junior Songfestival, met de handtekeningen van alle finalisten? Beantwoord dan deze vraag: wie stonden vorige week in de eerste halve finale? Stuur je antwoord vóór woensdag 30 september naar redactie@demooiboxtelkrant.nl of gooi een briefje in de bus bij ons kantoor op de Molenstraat 57 in Boxtel.

Popkoor Voices zoekt nieuwe leden

Liempde - Popkoor Voices heeft de laatste jaren regelmatig opgetreden binnen Liempde en Boxtel. Onlangs zongen zij nog voor de wandelaars van SamenLoop voor Hoop Liempde (foto). En zondag zijn ze te zien bij de Boxtel Oost Dag. Lijkt het je leuk om mee te zingen met Voices? Dat kan, het koor is op zoek naar nieuwe leden, mannen en vrouwen.

Popkoor Voices zingt moderne nummers, zoals 'Home' van Dotan, 'Tranen Gelachen' van Guus Meeuwis en 'Heal the World' van Michael Jackson. Ze repeteren op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de Serenade, Oude Dijk 117 Liempde. Meer informatie vind je op www.voicesliempde.nl.
De komende tijd gaan de koorleden hard werken aan een groot concert op 16 april 2016. Tegen Kerstmis geven ze verschillende kleinere kerstconcerten. Lijkt het je leuk om hieraan mee te doen, bel dan met Gerdie Pouwels via 0411-632654 of Marij Vervoort via 0411-632744. Zangers en zangeressen zijn uiteraard van harte welkom, maar ook muzikanten, zoals een bassist die het combo (keyboard en drums) kan versterken.

Tip 4 voor nieuwe Prins Ploegersland

Liempde - Het is Prinsenvereniging De Ploegers wederom gelukt om een geschikte kandidaat te vinden die Ploegersland voor zal gaan tijdens het carnavalsseizoen 2015-2016.

Tot zaterdag 24 oktober, wanneer in Ploegerspaleis 'Het Hof van Liempde' bekendgemaakt zal worden wie de nieuwe Prins wordt, geeft de Geheimcommissie wekelijks tips hierover. In zijn speurtocht naar de nieuwe koldervorst heeft de Geheimcommissie van de Prinsenvereniging uiteraard ook gebruik gemaakt van de vele namen die de Liempdse bevolking ingezonden heeft.

Tip vier
Onze nieuwe Prins heeft groene vingers. Hij is vaak in de tuin bezig en het gras moet er mooi strak bij liggen. Toch beseft hij terdege dat het gras bij de buurman er altijd groener uitziet!

Denk jij te weten wie de nieuwe Prins is? Stuur dan een e-mail naar redactie@ploegers.nl en maak kans op twee kaartjes voor de Zittingsavonden en een exclusieve Meet&Greet met de Prins en zijn Adjudant. Wil je de tips nog eens teruglezen, kijk op www.ploegers.nl.

Word jij de nieuwe Jeugdprins of -prinses van Ploegersland? Geef je nu op!

Liempde - Op zondag 22 november 2015 vindt de Verkiezing Jeugdprins(es) van Ploegersland weer plaats. Wie wordt de opvolgster of opvolger van ZDH Prinses Maxi? Als jij leerling bent in groep 8 van "De Oversteek" of in Liempde woont en ergens anders in groep 8 zit, ben je welkom om mee te doen. Opgeven kan tot 1 oktober a.s.

Als je mee wil doen met de verkiezing Jeugdprins(es), stuur dan vóór 1 oktober de volgende gegevens naar het e-mailadres jeugd@ploegers.nl: 1. Je naam, adres en telefoon nummer 2. Een leuke pasfoto van jezelf (jpg bestand); 3. Een verhaaltje over wie je bent, wat je leuk vindt, wat je hobby's zijn en waarom je meedoet met de verkiezingen (100 à 150 woorden); 4. En een mp3 bestand van het nummer dat je gaat playbacken tijden de verkiezing met vermelding van artiest en titel van de song.

Op 1 oktober wordt gekeken naar het aantal inschrijvingen en kan er gekozen worden om te loten voor deelname. Iedere deelnemer aan de wedstrijd die niet wint of als Jeugdadjudant(e) wordt gekozen, is automatisch lid van de Jeugdraad 2015-2016. Meer informatie over de wedstrijd en deelname aan Jeugdraad in het algemeen vind je op de website www.ploegers.nl. Neem bij vragen contact op met Ingrid Saris van de Commissie Jeugdcarnaval van De Ploegers, tel. 06-11158698.

Dagmar de Kok

Foto: Auke Van der Hoek

De kunstliefhebbers in Boxtel zullen haar nog wel kennen; Dagmar de Kok (1977). Zij runde zo'n zeven jaar 'De Traverse' in Boxtel, een kunstenaarswinkel, atelier en galerie ineen.

Dagmar was al van jongs af aan bezig met kunst. "Ik ging naar basisschool De Peppel in Liempde. Die school bestaat nu niet meer, maar dat was jenaplan-onderwijs. Ook daar werd veel aandacht besteed aan creativiteit en kunst." Na de basisschool ging ze naar het ds. Pierson College in Den Bosch. De middelbare school vond Dagmar niet zo leuk: "Het liefst wilde ik er zo snel mogelijk vanaf."

In 1998 studeert De Kok af aan de Academie voor Beeldende vorming in Tilburg. Ze hield zich daar voornamelijk bezig met fotografie, het maken van driedimensionale werken en schilderen. Nog voor haar afstuderen ontstond het plan om een kunstenaarswinkel met bijbehorend atelier in Boxtel te openen. "Mijn vader zei altijd dat met kunst alleen niets te verdienen viel, dus dat ik erover moest nadenken hoe ik geld ging verdienen."

Foto: Dagmar De Kok
Foto: Dagmar De Kok

Dagmar wilde nog geen docent worden in die tijd, maar kon zich wel vinden in het advies van haar vader. "Vlakbij het station stond in die tijd een huis te koop en toen is het plan van een kunstenaarswinkel met atelier en galerie ontstaan."

In de winkel is Dagmar toch in aanraking gekomen met het vak van kunstdocent: "Er waren cursussen in mijn winkel en ik dacht: 'ik kan die cursussen net zo goed zelf geven'. Rond 2003 werd ik benaderd door De La Salle omdat er een vacature voor kunstdocent vrijkwam."

De Kok runde haar winkel in Boxtel tot 2005, toen zij in contact kwam met het land Zuid-Afrika. "Mijn zusje studeerde medicijnen en zat in dat land voor een stage. Toen ik haar ging bezoeken ging er een wereld voor me open. Zuid-Afrika heeft me zoveel inspiratie gegeven; de hele verhalencultuur van het Afrikaanse continent eigenlijk. Omdat in Afrika meer analfabetisme is dan hier, speelt het vertellen van verhalen een veel belangrijkere rol."

In de periode daarna heeft Dagmar veel gereisd. Het runnen van de winkel in Boxtel paste niet meer bij dit leven. "De winkel liep wel goed, maar niet goed genoeg om iemand te kunnen betalen die tijdens mijn verblijf in het buitenland op de zaak paste. Daarom voelde ik me gevangen door de zaak", licht De Kok haar vertrek uit Boxtel toe.

Dagmar heeft zogenaamde residenties gehad in onder andere Denemarken, Zuid-Afrika en Frankrijk. Tijdens een residentie verblijft een kunstenaar in het buitenland en maakt daar ook werken. "Kennelijk heb ik dat reizen nodig, want ik had altijd zo veel energie na zo'n residentie. Ik zat dan vol nieuwe ideeën", blikt de kunstenares terug. In deze tijd ontmoette De Kok ook haar huidige man.

Na het reizende bestaan kwam Dagmar uit bij de gemeente Amsterdam. "Toen ik terugkwam uit Zuid-Afrika heb ik een boekje over de verhalencultuur gemaakt voor scholen. Dat leverde me een project op bij de gemeente Amsterdam. Ik mocht een beeld maken voor de openbare ruimte." Het beeld staat inmiddels in volle glorie aan een plein bij het Reigersbos in Amsterdam.

"In Boxtel was eigenlijk geen betaalbare atelierruimte. In Amsterdam heb je meer mogelijkheden om je te ontwikkelen als kunstenaar dan in een kleinere gemeente", licht De Kok haar vertrek uit Boxtel toe. "Je hebt in Amsterdam ook een aantal kunstenaarsbroedplaatsen, waar kunstenaars samenleven en je als kunstenaar kunt samenwerken met andere kunstenaars. Ik heb tot twee jaar terug in zo'n broedplaats gewoond."

Tegenwoordig geeft Dagmar drie dagen in de week lessen ckv en tekenen en heeft ze haar atelier in Amsterdam. Verder exposeert ze in Nasty Alice in Eindhoven. De kunstenares is daarnaast bezig met een project waarbij ze de verhalen uit diverse Afrikaanse landen uitbeeldt met kunstwerken. Ze interviewde een aantal mensen van Afrikaanse afkomst in Amsterdam Zuid-Oost. Voor dit project ontving zij een gemeentelijke subsidie. Aan het project zijn ook kunstlessen voor basisscholen verbonden.

"Ik krijg naar aanleiding van de kunst die ik in Amsterdam heb gemaakt ook opdrachten van andere gemeentes", blikt De Kok alvast vooruit. Voor de verre toekomst zijn de plannen nog niet geheel duidelijk: mogelijk vertrekt de kunstenares blijvend naar Zuid-Afrika, waar haar man een atelier en een huis heeft waar ze aan de slag kan. "Maar ik hoop ook ooit nog in Boxtel een mooi beeld neer te kunnen zetten!"

Luchtpost uit Andalusië: Hans en Anne-Loes Schellekens

Pepe en Paco

Laatst waren we bij Eusebio, loodgieter van Arenas en eigenaar van een doe-het-zelf winkeltje in het dorp. We raakten aan de praat en vertelden hem dat we Pepe net hadden gezien. Hij vroeg natuurlijk welke Pepe we bedoelden, want er wonen veel Pepe's bij ons in het dorp. We hadden het over Pepe van Puri (Puri is de vrouw van Pepe). Onze toevoeging om te weten over welke Pepe we het hebben. Zo kennen we naast 'Pepe van Puri' bijvoorbeeld ook nog 'Pepe Avocado' (krijgen we altijd groente en fruit van) of om er nog maar een te noemen 'Pepe Hierro' (de smid in ons dorp; hierro betekent ijzer).

Wij zijn niet de enigen die dat doen hoor; het is hier heel gebruikelijk. Want als je in een Spaanstalig land José of Francisco heet, is het namelijk heel normaal dat je vrienden je Pepe en Paco noemen. Die namen lijken niet eens op elkaar, maar om dat te verklaren, moeten we terug in de tijd.

Spanje is altijd een katholiek land geweest. De heilige José (Jozef van Nazareth) was Jesus' pleegvader. In de Bijbel heet dat in het Spaans: padre putativo. De initialen hiervan zijn PP (uitspraak: Pepe). In de loop der tijd ging men alle mannen die José heten Pepe noemen.

Iets vergelijkbaars is gebeurd met de bijnaam Paco. De heilige Franciscus van Assisi was de stichter van de Franciscaanse monnikenorde; de vader van de gemeenschap. In het Spaans: PAdre de la COmunidad. De koosnaam Paco is gevormd uit de eerste lettergrepen.

Naast Paco en Pepe zijn er overigens nog heel veel andere bijnamen. Sommige personen kennen wij niet eens bij hun eigen naam, maar alleen maar onder de bijnaam die ze in het verleden ooit gekregen hebben. Zo ook een vriend van ons met z'n eigen bar/restaurant. Iedereen noemt hem Chico, wat letterlijk jongetje betekent. Dat hij eigenlijk José Antonio heet weten heel veel mensen niet. Een ander voorbeeld is Niño, een vaste klant van Chico. Niño betekent kindje en dat klinkt toch een beetje raar, als je bedenkt dat Niño zo tegen de 70 loopt.

Overigens zorgen onze eigen namen soms ook voor de nodige verwarring. Hans is vaak te moeilijk omdat de Spanjaarden de letter 'h' niet uitspreken. Dus inmiddels is dat Juan geworden. Anne-Loes wordt Andaluz wat in het Spaans weer Andalusië betekent. Zo zaten we eens aan de bar bij Chico. Naast ons aan de bar zat Rafael. Rafael was al iets langer binnen en was in een toestand waarbij hij de bovenkant van de bar van wel erg dichtbij bekeek…

Toch kon hij nog vragen: "Juan, hoe heet jouw vrouw eigenlijk?" Waarop Hans uiteraard Anne-Loes antwoordde. "Noooo Hombre!", zei Rafael, ik vraag niet waar ze woont, ik vraag hoe ze heet!" Het heeft ons vervolgens ongeveer 10 minuten gekost om uit te leggen dat in dit geval Anne-Loes een naam is en geen provincie van Spanje. Of die uitleg ook is blijven hangen bij Rafael is nooit duidelijk geworden!


Brandweer Boxtel klaar voor vaardigheidstoets

Het wedstrijdteam van brandweer Boxtel. Boven vlnr: Wilbert van der Pasch, Marcel van Pinxteren, Thea Kluijtmans, Emiel van de Ven, Jan-Peter de Pagter. Onder vlnr: Jasper Derks, Bob Leermakers, Nicky Roestenburg. Foto: Brandweer Brabant-Noord

Boxtel - Brandweer Boxtel doet 26 september mee aan de finale van de landelijke brandweerwedstrijden in de klasse '112'. De brandweerpost hoort daarmee sowieso bij de negen beste teams van het land.

"Deze wedstrijdploeg is nu zes jaar samen, een kleine variatie daar gelaten", zegt brandweerman Emiel van de Ven. Binnen het team hebben enkel de chauffeur en bevelvoerder een vaste rol. De rest van het zeskoppige team heeft een wisselende rol. Ook zijn er twee reserves, waardoor het wedstrijdteam altijd met zes personen kan opereren.

Dat de post Boxtel tot de beste posten behoort bij de wedstrijden, wil overigens niet zeggen dat je in andere plaatsen pech hebt wanneer er brand is. De wedstrijden komen bovenop de standaard vaardigheidstrainingen.

Naast de reguliere oefening traint de wedstrijdploeg nog drie tot vier extra momenten voor de 112-wedstrijden. Thea Kluijtmans, momenteel de enige vrouw in de wedstrijdploeg, verduidelijkt dit: "Bij 112-wedstrijden, die eigenlijk vaardigheidstoeten heten, weet je van tevoren niet wat je te wachten staat. Bij een hogedrukwedstrijd is dat wel het geval. Hogedrukwedstrijden vormen een andere klasse binnen de vaardigheidstoetsen."

"Er heerst een gezonde competitie tussen de brandweerteams", zegt brandweerman Jan-Peter de Pagter. "We gaan voor een gezellige dag, maar doen natuurlijk wel mee om te winnen", vult Van de Ven aan. "Maar we hebben onze groene handdoeken zaterdag mee hoor!", refereert brandweerman Marcel van Pinxteren aan het groepsbijgeloof. "Wat dat betreft lijkt het wel op sport."

De wedstrijden benaderen volgens het team het beste het gevoel van een echte inzet. Beter nog dan de reguliere oefeningen. Dat komt volgens Kluijtmans door de adrenaline en de tijdsdruk die erop staan. Ook in die zin lijken de vaardigheidstoetsen dus op een sportwedstrijd.

De jury, die bestaat uit ervaren brandweerlieden, maakt een rapport op waar de ploegen dan tekst en uitleg over krijgen. "Zo kunnen we ook leren van de wedstrijden", verduidelijkt Van de Ven. "De wedstrijden zijn bovendien goed voor de teamspirit", besluit hij. "Die saamhorigheid is belangrijk bij de brandweer. Je moet blind op elkaar kunnen vertrouwen bij een echte inzet", vervolgt Kluijtmans.

Saamhorigheid is er wel bij de brandweer. "Oud-leden van de wedstrijdploeg, of zelfs van de brandweer komen nog regelmatig een kijkje nemen op de kazerne. Ook zijn de oudgedienden niet te beroerd om tips of (opbouwende) kritiek te geven", legt brandweerman Nicky Roestenburg uit.

Op de vraag of het soms ook mis gaat bij een wedstrijd, roept de groep in koor: "Andere vraag!" Maar na wat vissen komt het frietpanverhaal. "De ensceneringsmiddelen leken op frietpannen. Daarom benaderden wij die als een brandende frietpan, terwijl dat niet de bedoeling was", vertellen Marcel en Thea. Dat leverde een 'ko' (kardinale onvoldoende) op. "Daarmee kom je altijd tien punten onder de laagst scorende ploeg te staan", licht bevelvoerder Bob Leermakers toe.

De wedstrijden betekenen vroeg opstaan voor de brandweerlieden: "Zaterdag komen we om 5.15 uur samen op de kazerne en we verwachten laat in de avond weer terug te zijn", zegt Bob Leermakers. Toch staat volgens allen het plezier maken voorop. "We hebben een snoeppot met daarin een kilo snoep. Die noemen wij de 'prestatiepot' als we winnen, en de 'frustratiepot' als we verliezen. Hoe dan ook, die pot gaat op", besluit Leermakers.

Foto: Heemkundekring Boxtel

Op 26 oktober 1895 werd Franciscus Stael, die sinds 22 mei 1895 wethouder van Boxtel was, benoemd als burgemeester van Boxtel. Deze foto werd gemaakt in de Kruisstraat. Op het bovenlicht boven de deur van het huis op de achtergrond staat te lezen: 'H. v.d. Meerendonk Schenkel Manufacturen'. Als je onder de boog doorkijkt, kijk je de Burgakker in, met links op de hoek slagerij van Nistelrooij.

Heemkundekring Boxtel, Christ van Eekelen

CDA

Foto: CDA

Stadslandgoed Stapelen
De structuurvisie voor Stadslandgoed Stapelen stond op de agenda van de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering van 8 september. Het CDA is erg positief over de plannen voor Stadslandgoed Stapelen en ziet het als een mooi cadeau voor Boxtel van de paters en de andere eigenaren. Het park zal toegankelijker worden voor Boxtelaren, en het zal ook meer toeristen trekken. Een mooi initiatief met veel participanten. Het CDA juicht deze plannen dan ook van harte toe. Echter, bij de financiering van deze plannen zetten wij vele vraagtekens. De bouwplannen rondom Prins Hendrikstraat 43-45 zijn op dit moment nog erg onduidelijk en niet concreet. Deze bouwplannen zouden grote gevolgen kunnen hebben voor de omwonenden van stadslandgoed Stapelen. We delen de zorgen van de buurtbewoners. Door middel van een motie hebben we geprobeerd om de besluitvorming van deze structuurvisie uit te stellen. Er zou eerst meer duidelijkheid moeten komen over de bouwplannen voor Prins Hendrikstraat 43-45 voordat we tot besluitvorming over zouden moeten gaan. Ook pleitten we in de motie dat er overleg plaats zou moeten vinden tussen de eigenaren, de buurt en de gemeente, waarbij er samen naar een oplossing zou worden gezocht. Helaas is deze motie niet aangenomen. Met pijn in ons hart hebben we daarom niet ingestemd met de structuurvisie Stadslandgoed Stapelen.

Bibliotheek Boxtel
Ook de toekomst van onze bibliotheek stond afgelopen raadsvergadering op de agenda. De bibliotheek hoort en blijft in Boxtel en is immers onmisbaar voor onze samenleving. Met name voor kwetsbare groepen is de aanwezigheid van een bibliotheek van groot belang.
De bibliotheek heeft aangegeven minder ruimte nodig te hebben en we hopen dat er snel een goede ruimte in het centrum wordt gevonden waar de bibliotheek door kan gaan met de vernieuwingsslag. Een win-winsituatie voor onze bieb en ons centrum!

Vluchtelingencrisis
Op dit moment vindt er een humanitaire crisis plaats, de menselijke nood is enorm groot. We kunnen niet wegkijken en een passieve houding aannemen. Ook wij in Boxtel moeten hierin onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Het CDA is een groot voorstander van het realiseren van tijdelijke opvanglocaties. De gemeenteraad heeft het college opgeroepen om contact op te nemen met het COA en te vragen op welke manieren we in Boxtel kunnen ondersteunen aan de opvang van vluchtelingen. Dit heeft ertoe geleid dat Boxtel enkele opvanglocaties beschikbaar heeft gesteld. Ook (particuliere) initiatieven zullen daarbij worden ondersteund. Het CDA is hier erg blij mee en hoopt dat iedereen hier op zijn of haar manier een steentje aan zal bijdragen.

Heeft u opmerkingen of suggesties? Of heeft u zelf een onderwerp dat u onder onze aandacht wil brengen? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay

Combinatie95

Foto: Mark van der Pol

Vaak reizen we in de vakantie ver weg om van de natuur te genieten, kastelen te bekijken en cultuur op te snuiven. Vaak vergeten we, als we weer thuis zijn, te kijken naar wat er in onze achtertuin allemaal gebeurt. De maand september biedt de inwoners van Boxtel genoeg activiteiten om een vakantie mee te vullen. Het mooie daarvan is dat er achter alle initiatieven zoals Slowlands, Boxtel by Night, de Boxtelse UITmarkt en Bockesprongen veel vrijwilligers actief zijn. Mensen die zich inzetten voor hun leefomgeving. Een absoluut topvoorbeeld hiervan was natuurlijk SamenLoop voor Hoop. Onze gemeente op z'n best. In Liempde, maar ook Boxtel en Lennisheuvel hebben enorm veel initiatiefnemers zich ingezet om geld op te halen voor een ziekte die ieder van ons raakt, namelijk kanker. Een absoluut kippenvelmoment om te zien hoe een klein dorp zich groots verenigt. Liempde straalde Hoop en Solidariteit, heel bijzonder!

Noodopvang voor vluchtelingen
Ook veel andere activiteiten beginnen bij de gedachte dat je iets wilt doen of betekenen voor je medemens. In het verlengde van die gedachte heeft het college van B&W aan het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) noodopvang aangeboden voor ongeveer 40 vluchtelingen. Hiermee geeft het college uitvoering aan een motie, die door de volledige raad is aangenomen. Deze motie verzoekt het college om contact te zoeken met het COA om onze hulp aan te bieden. Dat we samen mooie dingen kunnen bewerkstelligen blijkt wel uit alle mooie evenementen die er georganiseerd worden. Daarom zijn wij ervan overtuigd dat de inwoners van Boxtel ook de opvang van 40 vluchtelingen goed kunnen invullen.

Visie stadslandgoed Stapelen
Een van de aangewezen locaties voor noodopvang van vluchtelingen is het voormalige huis van de zusters Oblaten. Deze locatie hoort bij park Stapelen en is in eigendom van de paters Assumptionisten. Voor park Stapelen is een schitterende visie opgesteld. Als deze visie werkelijkheid wordt, heeft Boxtel straks een uniek stadslandgoed dat is opengesteld voor iedereen. Een plek voor stilte, religie, natuur en kunst. Om deze ambitie betaalbaar te maken, moet er ook gebouwd worden. Bouwen in dit cultuurhistorische landschap moet wel zeer zorgvuldig gebeuren. Daarom is in de afgelopen raadsvergadering besloten om het voorstel van Combinatie95-wethouder Peter van de Wiel te volgen en de bouwplannen uit de visie te halen. Dat er conflicterende belangen zijn in dit soort grote projecten is natuurlijk niet raar. Daarom is het extra belangrijk dat de afweging zorgvuldig gebeurt. Eind 2015 beslist de gemeenteraad welk bouwplan past bij stadslandgoed Stapelen. Combinatie95 hecht daarbij grote waarde aan het ambitieuze stadslandgoed. Dit is een kans die we niet voorbij mogen laten gaan.

Wilt u met ons van gedachten wisselen over de bovenstaande onderwerpen, kijk dan op www.combinatie95.nl of neem contact op met een van onze fractieleden.

GEMEENTE INFO

Oud Papier:
24-09 Keefheuvel e.o.
26-09 Centrum
26-09 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
26-09 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
29-09 Kerkeind
30-09 Lennisheuvel
30-09 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

GEMEENTE INFO

Oud Papier:
24-09 Keefheuvel e.o.
26-09 Centrum
26-09 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
26-09 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
29-09 Kerkeind
30-09 Lennisheuvel
30-09 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

D'66 houdt thema-avond over participatiesamenleving

Boxtel - Op donderdag 8 oktober houdt de lokale afdeling van D'66 een thema-avond over de participatiesamenleving. Dit woord is de laatste jaren een begrip geworden in de landelijke en lokale politiek, maar veel mensen weten nog steeds niet precies wat het inhoudt. Speciale gast is Wouter Saes, Statenlid voor D'66 die komt vertellen hoe een participatiesamenleving er uit kan komen te zien. Daarna is er ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen over hoe wij vorm kunnen geven aan de participatiesamenleving in onze eigen omgeving. De avond vindt plaats in Gemeenschapshuis de Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat en begint op 8 oktober om 20.15 uur.

Stichting Goed Wonen Liempde nu ook op www.daarwilikwonen.nu

Liempde - Binnenkort staan de woningen van woningcorporatie Stichting Goed Wonen Liempde ook op de website www.daarwilikwonen.nu. Tot nu toe waren alleen de woningen van Sint Joseph (Boxtel), Huis en Erf (Schijndel en Sint-Michielsgestel) en Wovesto (Sint Oedenrode) op de website te vinden. De Liempdse woningen komen daar vanaf 5 oktober bij.

Voorzitter Bart Welvaarts van de stichting geeft aan erg blij te zijn met de verandering: "Ik ben er van overtuigd dat we hiermee onze woningzoekenden beter van dienst zijn in hun zoektocht naar een woning. Zij maken meer kans op een woning, ook buiten ons werkgebied".

Bekendmakingen week 39

Aangevraagde omgevingsvergunningen

-Bosrand 2 en 3                bouw paardenstal en stapmolen/logeercirkel
-Brede Heide tussen huisnummers 6 en 8        bouw woning met bijgebouw
-Chopinstraat 2                uitbreiding woning aan zijkant
-Fellenoord 35                plaatsen 2 airco units, verplaatsen bestaande airco unit en plaatsen reclame onderdelen
-Ridder 7                splitsen bestaande woning in 3 zorg appartementen

Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunning
-Fellenoord 35        realiseren sportcentrum.

Verlenging beslistermijn aangevraagde omgevingsvergunning
-Hoek Mijlstraat - Van Salmstraat        bouw bedrijfspand met kantoor

Van rechtswege verleende omgevingsvergunning
-Raadhuisplein 4        intern verbouwen pand, wijzigen gebruik en vernieuwen kap

Verleende omgevingsvergunningen
-De Doelen 23        plaatsen dakkapel aan voorzijde woning
-Zonnegoud 12        bouw vrijstaande woning met vergunningvrije aanbouw

Ontwerpbesluit voornemen aanwijzen pand tot gemeentelijk monument
-Molenpad 5a-7

Meldingen activiteitenbesluit Milieubeheer
-Mijlstraat 141        gedeeltelijk intrekken veebestand rundveebedrijf
-Uilenbroek 2        veranderen rundveehouderij

Horecavergunningen
-Villa Boxtel B.V., Rechterstraat 1        verleende horeca- en exploitatievergunning

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Lieve lezers,

Afgelopen vrijdag flaneerde ik over onze nieuwe Boxtelse boulevard, om een bekske koffie te vatten en een pond paling te halen van de mèrt. Zo doe ik dat al tijden elke vrijdag. Ik ben unne mens van de routine, da witte. Daarom zag ik meteen dat dur wa mis waar op de Mèrt. Ik kon het niet meteen plaatsen, maar na een tijdje zag ik het: de viskraam ontbrak op zijn gebruikelijke plek. De plek van de viskraam is al sinds jaar en dag een begrip, althans in elk geval sinds het oude politiebureau daar afgebroken is.

Na een lichte paniekaanval ben ik gaan zoeken, en kwam ik er al snel achter dat de viskraam een andere plek had gekregen. Waarom dit toch in godsnaam gebeurd was, was mij compleet onduidelijk. Na wat navraag brak mijn klomp. Maar echt. Mijn klomp was eerst nog heel, en toen ik de reden hoorde van deze overhuizing was hij spontaan gebroken. Wat was namelijk de reden? DE OMWONENDEN HADDEN GEKLAAGD OVER DE GEUR. Nu vráág ik je. Bankjesgate is er niks bij. Dit is toch werkelijk niet normaal. Ik zal u zeggen waar mijn boosheid vandaan komt.

De Omwonenden van de Mèrt hebben zich sinds jaar en dag neergezet als een volk dat werkelijk o-ver-al voor gaat liggen. Ik heb hier eerder over geschreven, toen De Omwonenden bijvoorbeeld last hadden van het stappubliek dat op zaterdag de kroegen uitrolt. Voor dit ene uurtje in de week werd er een groot duister hek opgericht voor de Croon dat dicht ging in het weekend. Gezelligheid.
En wordt er bijvoorbeeld iets op de Mèrt georganiseerd waar muziek bij komt kijken, zal het eerst langs alle onredelijke eisen van De Omwonenden moeten worden geloodst, want o wee als er ook maar één decibel teveel uit een speaker komt. En reken er maar op dat ze met gespitste oren en de telefoon bij de hand in bed liggen. Want ja, wie wil er nou op de Mèrt wonen én alles horen wat er gebeurt? Kom nou.
En toen het Nederlands elftal tegen Costa Rica won na penalty's, en de wedstrijd wat later afgelopen was dan gepland, kon er geen énkel muziekje worden gedraaid op de Mèrt voor alle fans die daar hadden staan kijken, want niemand wou zich de toorn van De Omwonenden op de hals halen.

En dan nu dit. De viskraam. Dit is voor mij de druppel. Te lang hebben we onder de tirannie geleefd van De Omwonenden. Het is toch bizar dat je zo snel je zin kunt krijgen in Boxtel, door alleen maar maximaal te klagen bij elke vorm van gezelligheid. Ze krijgen meteen boter bij de vis, zodra iets niet bevalt: gezelligheid op de Mèrt? Maar dat is niet de bedoeling!

Het wordt tijd om het juk van ons af te schudden, en gewoon weer luidruchtige en vooral stinkende evenementen te organiseren. Ik stel voor: een visfestival dat tot diep in de nacht duurt. Met keiharde muziek. Even die palingsound erin knallen. Dat zal ze leren.

De vis wordt duur betaald, kan ik u zeggen.

Liefs, Bets

Bosschenaar (41) overleden bij bedrijfsongeval Savendonksestraat

Foto: Mark van der Pol

Liempde - Bij een bedrijfsongeval op het erf van een boerderij aan de Savendonksestraat is maandag net na de middag een 41-jarige man uit Den Bosch om het leven gekomen. Hulpdiensten rukten massaal uit maar konden geen hulp meer bieden, de man is ter plekke overleden aan zijn verwondingen.

Hoe het ongeval precies heeft kunnen gebeuren wordt nog onderzocht door de politie en de arbeidsinspectie. "Tegen enen is er iets gigantisch misgegaan op het erf en het lijkt erop dat de volle voedersilo op het slachtoffer terecht is gekomen. De exacte oorzaak moet echter nog vastgesteld worden", aldus perswoordvoerder van de politie Henri van Pinxteren maandagmiddag.

Foto: Persburo Sander van Gils
Foto: Marie Fick
Foto: Mark van der Pol

Naast een ambulance, het Boxtelse brandweerkorps en veel politie werd ook de traumahelikopter opgeroepen. Deze laatste is echter al vroegtijdig gecanceld.

Auto volledig uitgebrand in Munsel

Boxtel - Zaterdagochtend om iets na 6.30 uur rukte de Boxtelse brandweer uit voor een autobrand op de straat De Munsel. Op een oprit voor een woning stond een geparkeerde bestelbus in brand.

Bij aankomst van de brandweer stond de gehele voorzijde van de bus al in lichterlaaie en leek ook een naastgelegen boom in brand te vliegen. De brandweer had het vuur snel onder controle. Over de oorzaak van de brand wordt niet veel vrijgegeven, wel doet de politie onderzoek naar de brand.

Automobilist verliest macht over het stuur en botst tegen boom

Boxtel - Vrijdagavond is een automobilist op de Parallelweg-Noord de macht over het stuur verloren en tegen een boom tot stilstand gekomen. De bestuurder raakte ter hoogte van de Van Leeuwenstraat van de weg en ramde in het plantsoen nog een depobak voor hondenpoep alvorens hij tegen de boom tot stilstand kwam.

De bestuurder is door het ambulancepersoneel nagekeken en de politie nam een blaastest af om te bepalen of er alcohol in het spel was. De auto raakte total loss en is door de bergingsdienst afgesleept.

Podium bruist van de culturele energie tijdens UITmarkt

Foto: Marie Fick

Boxtel - Bij Podium Boxtel barstte zaterdagavond het culturele weekend los, nadat wethouder van cultuur Marusjka Lestrade en Podium-voorzitter Paul van Alphen de UITmarkt officieel hadden geopend. 24 optredens verdeeld over verschillende podia, zowel binnen als buiten, maakten eens te meer duidelijk dat Boxtel barst van het cultureel talent.

De aftrap van de presentatie van het nieuwe culturele seizoen was voor de slagwerkgroep van de Liempdse Fanfare Concordia, die een wervelende show gaf waarbij zij kliko's als instrument gebruikten. Buiten bij de vuurkorf op het voorplein konden bezoekers genieten van optredens van Dennis Wels en VanBakkus terwijl creatieve kunstenaars zichzelf presenteerden. Nieuw dit jaar was het gebruik van de tuin bij Podium Boxtel, waar verschillende koren een optreden verzorgden.

Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol

Overal werd gezongen, muziek gemaakt of kunst vertoond, heel Podium stond bol van de culturele energie. De vele bezoekers hoefden zich dan ook geen minuut te vervelen en genoten met volle teugen van alles wat Boxtel komend jaar op het gebied van kunst en cultuur te bieden heeft.

Boxtel houdt het niet droog bij Bockesprongen

Foto: Nart Verhagen

Boxtel - De derde zondag in september, het is voor cultuurliefhebbers elk jaar vaste prik: festival Bockesprongen. Ook afgelopen zondag stond dit theaterfestival weer bol van de muzikale en culturele hoogstandjes en verrassingen.

Rond 14.00 uur opende Mateus het muzikale programma. De band speelde aanstekelijke pop/rock covers, waarbij vooral de meerstemmige zang fantastisch klonk. Het publiek kon het zeer waarderen, want de Oude Kerkstraat stroomde langzaam vol met mensen. Waar aan het begin van het optreden een handvol mensen aanwezig was, stond de straat een uur later al prettig vol.

Maar er was meer dan dat te doen op het festival. Veel meer! Vanaf 13.00 uur vormde het centrum van Boxtel het decor van theater, toneel en andere culturele uitspattingen. Bij de Rabobank zongen onder andere Nohr de Vos en Myrthe Hendrix, beiden finalisten van het Junior Songfestival, op het nieuwe Bockstel Open Podium.

Foto: Nart Verhagen
Foto: Nart Verhagen
Foto: Nart Verhagen
Foto: Nart Verhagen
Foto: Nart Verhagen
Foto: Nart Verhagen
Foto: Nart Verhagen

Ook op de Markt was veel te zien en doen. Zo speelde Directie & Co de show WAS XL. Het aanwezige publiek hield het met de grootste moeite droog. Niet omdat de show zo zeer ontroerde, maar omdat het water in de rondte vloog. Gelukkig zat het weer deze zondag mee, en was alles ook zo weer droog. Ook de optredens van onder andere TukkersConnexion en Fabuloka wisten keer op keer veel publiek te trekken dat rijen dik genoot van het straattheater in het centrum. Vooral de acrobatiek van de formatie Fabuloka oogste veel waardering bij het Boxtelse publiek. Voor de kinderen was er voldoende te beleven. 'De Tuttebellen' schminkten kinderen, of vlochten hun haren in.

Dok 12 had een muzikaal programma met Maddox. Het dak van het café, dat op deze twintigste september haar éénjarige bestaan vierde, ging eraf dankzij de grommende, snerpende sound van de grunge-covers die Maddox speelde. Ook bij Restaurant En Garde!, Lunchroom 't Zonneke en Café Markzicht speelden livebands. Om 21.00 uur was het aan BoXruBa om Bockesprongen 2015 af te sluiten. Dat deed de band met een spetterend optreden. Het was duidelijk te zien dat de band al geruime podiumervaring heeft.

"Het was een mooie editie van Bockesprongen", vertelde organisator Louis Meister enthousiast. "Boxtel heeft weer een druk cultureel weekend achter de rug, met op zaterdag de UITmarkt en zondag Bockesprongen. Maandag nog opruimen en dan ga ik genieten van mijn welverdiende vakantie", concludeerde Meister, die niet alleen in de organisatie van Bockesprongen, maar ook in die van de Boxtelse UITmarkt zit.


Bridge

Fietsdrive Bridgeclub Rembrandt
19 september
A lijn
1 J. Fischer - H. Maas         63.89 %
2 N. Maas - J. Koppen. 54.86 %
3 T. v/d Leek - Hans Siemons 53.47 %

B-lijn
1 T. v Uden - Erik Jansen         65.28 %
2 A. v Kempen - Sylvia v/d Vries 60.42 %
3 E. & A. Visser                 57.64 %

Bridgeclub Rembrandt, 15 september:
A-lijn:
1 J. vd Borne & E. Jansen 61,98%
2 C. vd Velden & T. van Uden 60,94%
3 J. Koppen & N. Maas 59,90%

Bridgeclub Revanche, 15 september
A-lijn:
1 Corry & Jan Kerssens 62,50%
2 G. vd Meer & P. Raaijmakers 58,00%
3 H. van Esch & P. van de Ven 57,50%
B-lijn:
1 M. Jessurun & M. van Weert 64,76%
2 T. van der Kolk & S. van Lier 54,10%
3 Herman & Ans Hulscher 53,40%

Bridgeclub Revanche, 17 september:
A-lijn:
1 G. vd Meer-Gaarman & Maartje ???? 60,42%
2 H. Heijstek & P. Raaijmakers 58,85%
3 T. vd Kolk & P. Schure 53,65%

Bridgeclub Boxtel, 15 september:
A-lijn:
1 M. Kleiss & E. Wijnen 62,08%
2 H. de Vries & M. vd Westelaken 60,83%
3 T. Walbeek & H. Wolsky 59,58%
3 A. Kuilman-Kos & M. vd Meijden 59,58%
B-lijn:
1 Y. Visser & G. Dams 63,19%
2 A. Slaats-Wosyka & J. Dufornee-Hazenberg 54,44%
3 J. Sebregts & C. Nienhuis 52,78%
C-lijn:
1 T. Daams-Kuipers & J. vd Vorstenbosch 56,25%
2 T. Spikmans & H. Spikmans-Pouwels 54,17%
3 M. vd Linden-vd Schoor & W. vd Wolf-van Tintelen 52,08%
3 I. Boom & T. Bosveld-Tiellemans 52,08%

Bridgeclub Boxtel, 16 september:
A-lijn:
1 H. van Esch & P. vd Ven 63,75%
2 J. de Wolf & R. van Stuivenberg 58,75%
2 R. van Weert & I. Peeters 58,75%
B-lijn:
1 Annie & Cees vd Velden 63,47%
2 Tonny & Piet Verstijnen 57,64%
3 W. van Mensvoort & B. vd Biggelaar 53,33%

Bridgeclub Boxtel, 17 september:
A-lijn:
1 A. Walbeek-Tobé & T. Walbeek 57,92%
2 R. Traa-Vertogen & H. van Esch-Sonnevelt 57,50%
3 A. Bosveld & W. de Langen-Ijpelaar 55,83%
B-lijn:
1 P. vd Ven & P. Verstijnen 68,33%
2 B. van Asveldt-van Gennip & J. Jilesen 61,67%
3 F. van Geurts & T. van Schijndel-Rood 56,67%
C-lijn:
1 C. Broeders-van Krieken & A. vd Ven-Schoenmakers 57,64%
2 C. Nienhuis & B. Nienhuis-Salemink 52,08%
3 H. Hoogers & G. Meys-van Dijk 51,39%

Bridgeclub de Rots, 16 september:
A-lijn:
1 J. Koppen & T. Ijsseldijk 64,06%
2 F. Verhees & M. Vergouwe 61,97%
3 M. van Elk & G. Voltmann 56,38%

Bridgeclub Liempde, 17 september:
A-lijn:
1 Echtpaar Vermulst 58,33%
2 Echtpaar vd Meerendonk 57,29%
3 Dhr. van Heeswijk & Dhr. Bekkers 55,56%
B-lijn:
1 Mw. vd Vleuten & Dhr. Verkade 58,75%
2 Echtpaar van Esch 58,33%
3 Dhr. van Asseldonk & Dhr. Legius 57,50%
C-lijn:
1 Mw. vd Zanden & Mw. Tesser 62,50%
2 Mw. vd Meerakker & MW. vd Heijden 60,83%
3 Mw. Beerens & Dhr. van Oorschot 59,58%

Biljarten 't Ivoor
Programma
Ma.28-9-2015 13:00 't Ivoor 1-BV De Hazelaar 2 Recr 1
Ma. 28-9-2015 13:00 't Ivoor 2-Triangel 1 Recr 2
Ma. 28-9-2015 13:00 D'n Brouwer 1-'t Ivoor 4 3b-Kl 4
Di. 29-9-2015 19:30 De Hazelaar 4-'t Ivoor 1 C1
Di. 29-9-2015 20:00 't Ivoor 3-De Helftheuvel 2 C2/3
Wo. 30-9-2015 20:00 't Ivoor 2-Krijt op Tijd 3 C2/2
Wo. 30-9-2015 13:00 OBV Vlijmendorp 2-'t Ivoor 3 Recr 3
Do.1-10-2015 13:00 't Ivoor 6-'t Ivoor 5 3b-Kl 5
Do. 1-10-2015 13:00 't Ivoor 6-'t Ivoor 5 3b-Kl 6

Uitslagen: week 14 sept. t/m 18 sept.

Libre:
Het Wapen van Eerschot 1-'t Ivoor 1                         20-28                                                
't Ivoor 2                                                                         Vrij
't Ivoor 3                                                                         Vrij
3-b – Groot:.
't Ivoor 1                                                                         Vrij
Recreanten libre:
BV De Hazelaar 3-'t Ivoor 1                                 35-37
Triangel 2-'t Ivoor 2                                                 38-31
't Ivoor 3-NAL 4                                                         34-37
Recreanten 3-b Klein:
't Ivoor 4-D'n Brouwer 3                                         25-23
't Ivoor 5-D'n Brouwer 2                                         30-26
't Ivoor 6                                                                         Vrij                

Zaalvoetbal
Uitslagen 19-9
Heva Autobedrijf – Goossens Advies 4-4
Fysio de Dommel – Tahadi 4-2
Vouwwagenspecialist – Dongen/vd Wiel 6-1
Filipe Mode/E.Maas – Team Elizabeth 3-3
Laansma Tuinen – Kwalitaria Strik 1-4
Grieks rest Corfu-Adm Jilesen 2-4
Uitslagen 21-9
Markzicht Boxtel – zvs Rijschool Gestel
Plein 2 - Cafe Markzicht
Verbeij/Hanekroot – Celdex b.v.
F.C. Blokfit – Green Team
Scheutjens b.v. – Hart.v. Boxtel

UItslagen 21 september
Markzicht Boxtel-zvs Rijschool Gestel 2 6-3
Plein 2-Cafe Markzicht                                 4-2
Verbeij / Hanekroot-Celdex b.v.                 1-2
F.C. Blokfit-Green Team                                 3-3
Scheutjens BV-Hart van Boxtel                 3-4

Programma 26 -9
17.00 Langenberg/Fleur – Feestcafe de Nozem
17.45 Tahadi – X2COM
18.30 Vouwwagenspecialist – Laansma Tuinen
19.15 Pika Bikes/'t Geveltje – Dongen/vd Wiel
20.00 H.v. Boxtel – Kwalitaria Strik/Princen
20.45 Le Temps Perdu/Flickmotion-C.J.vd Sande
Programma 28-9
19.00 v.Stekelenb urg – Faes entertainment
19.45 Termeer Support – v.d. Heijden milieu
20.30 Vinyl en Tapijtwinkel – Comsche Hoeve
21.15 Groen Als Gras – Vermeer risicobeheer

Tafeltennis
Taverbo/Sabo
Senioren
Taverbo/Sabo 1-Never Despair 3 8-2
Taverbo/Sabo 2-Never Despair 5 7-3
Taverbo/Sabo 4-Unicum 1 5-5
Taverbo/Sabo 5-Schijndel 1 4-6
Hooghei 1-Taverbo/Sabo 6 9-1
Geenhoven 4-Taverbo/Sabo 7 3-7
Veldhoven-Taverbo/Sabo 8 5-5
Unicum 11-Taverbo/Sabo 9 5-5
ROTAC '82 3-Taverbo/Sabo 10 4-6
Jeugd
Taverbo/Sabo 1-Artisan Vwaard 2 7-3
Taverbo/Sabo 2-Hooghei 1 2-8
Taverbo/Sabo 3-Rally 2 1-9

Voetbal:
Uitslagen DVG 19 september:
Pupillen:
Mulo D2 - DVG D1 1-5
Svsh D2 - DVG D2 2-10
DVG D3 - Nevelo D3 16-1
DVG E1 - Blauw Geel E2 3-0
Boerdonk E1g - DVG E2 0-11
DVG E3 - Venhorst E4g 11-2
DVG ME1 - FC de Rakt 18-0
DVG F1 - Avanti'31 2-4
DVG F2 - Venhorst F1 1-4
Nijnsel F1 - DVG F3 1-0
DVG F4 - Blauw Geel F13 1-0
DVG F5 - Blauw Geel F11 1-0
DVG Mini1 - Boxtel Mini1 2-12
DVG Mini2 - ODC Mini3 7-12
Boxtel Mini3 - DVG Mini3 1-5
Junioren:
Hapse Boys A1 - DVG A1 3-2
Gemert A4 - DVG A2 3-0
Mariahout B1 - DVG B1 3-4
Blauw Geel B7 - DVG B2 8-2
DVG C1 - SC Helmondia C1 6-0
DVG C2 - Irene C1 0-6
Uitslagen 20 september:
Senioren:
Vessem 1 - DVG 1 1-3
Helmondia 2 - DVG 2 0-1
DVG 3 - Schijndel 3 6-0
Erp 5 - DVG 5 0-2
DVG 6 - Nijnsel 5 2-1
DVG 7 - Ollandia 4 1-1
Irene 3 - DVG 8 3-1
Dames:
DVG VR1 - Rhode VR1 3-2

Programma DVG 26 september:
Pupillen:
Stiphout D1g - DVG D1 12:45
Elsendorp D1 - DVG D2 9:30
CHC D2 (7tal) - DVG D3 11:30
DVG MD1 - Vow MD1 11:45
Eli E1g - DVG E1 10:30
DVG E2 - Venhorst E2 10:30
Wec E3g - DVG E3 9:30
DVG ME1 - Nooit Gedacht ME1 9:30
Mariahout F1 - DVG F1 10:00
Gemert F5 - DVG F2 10:00
DVG F3 - Rhode F6 9:30
DVG F4 - Blauw Geel F12 9:30
Ollandia F2g - DVG F5 10:30
ODC Mini1 - DVG Mini1 9:45
Essche Boys Mini1 - DVG Mini2 9:30
Junioren:
DVG Mini3 - ODC Mini4 9:30
DVG A1 - Heeswijk A1 14:30
Schijndel A3 - DVG A2 15:00
Milheezer Boys B1 - DVG B1 14:30
DVG B2 - Boekel Sp. B3 14:30
Jvc Cuijk C2 - DVG C1 12:45
Venhorst C2 - DVG C2 13:00
Programma 27 september:
Senioren:
DVG 1 - DEES 1 14:30
DVG 2 - Nijnsel 3 12:00
Bl.Geel 3 - DVG 3 12:00
DVG 4 - Ollandia 2 10:00
DVG 5 - Mariahout 4 10:30
Bl.Geel 15 - DVG 6 12:00
Heeswijk 5 - DVG 7 10:00
DVG 8 - Boerdonk 3 10:00
Dames:
Mifano VR1 - DVG Vr1 11:00

Honk- en softbal
Uitslagen
19-9
Beeball rookies Kickers-Ducks 11-11
Beeball majors Ducks-Nuenen Lions 18-12
Pupillen hb Ducks-Tilburg 3-2
Pupillen sb Ducks-Twins 9-4
Junioren Uden Red Sox-Ducks 7-6
Aspiranten sb Ducks-Gryphons/Cardinals 13-10
20-9
Aspiranten sb Jeka-Ducks 14-14
Heren 2 Ducks-Cardinals 8-4
Heren 1 Ducks-Centrals 8-6
Dames Ducks-Stags 9-5

Programma
26-9
Pupillen sb Jeka-Ducks 10:00
Junioren Hazenkamp-Ducks 14:00

Rugby
Uitslagen 19 september
Cubs: Ducks/Oysters-Gouda/Utrecht 113-0
Junioren: Ducks/Oysters-Haarlem 5-60
20 september:
Colts: Rotterdam-Ducks/Oysters 19-14
Senioren 1: Ducks/Oysters-Pigs Arnhem 10-5
Senioren 2: Scrumboks Tiel-Duckes Legends 17-20
Programma 26 september
Cubs: Bokkenrijders Roermond-Ducks/Oysters 11.00
Junioren: Delft-Ducks/Oysters 12.00
27 september:
Colts: Ducks/Oysters-Breda/Tilburg 12.00
Senioren 1: Maraboes Maastricht-Ducks/Oysters 14.30
Senioren 2: Duckes Legends-The Purple Panthers 13.00

Programma LSV
26-09
Spoord. Boys VE1 – LSV VE1        16:00
27-09
LSV 1 - MULO 1        14:30
LSV 2 - Nemelaer 5        11:00
DESK 6 - LSV 3        10:00
LSV 4 - Drunen 7        12:00
LSV VR1        vrij

Uitslagen 20-09
RKGSV 1 - LSV 1        3-0
Real Lunet 4 - LSV 2        4-4
LSV 3 - OJC Rosmalen 15        5-0
RKKSV - LSV 4        4-2
Uitslagen 19-09
LSV VR1        vrij
LSV VE1 - Taxandria VE1        1-4

Programma LBC
26-09
RKVVO F2 - LBC F1        9:30
DBS E5 - LBC E1        10:00
LBC D1 - Waalre D2        11:00
LBC B1 - Acht B2G        11:30
LBC MC1 - Eindhoven MC2        9:30
Hilvaria MB1 - LBC MB1        15:00

Uitslagen 19-09
LBC F1 - UNA F4        3-7
LBC E1 - Waalre E4        1-13
RPC C3 - LBC D1        3-4
Best Vooruit B1 - LBC B1        1-0
LBC MC1 - Reusel Sport MC1        3-1
LBC MB1        vrij

TS Dekker beleeft succesvol jubileumkamp

Boxtel - In januari dit jaar bestond Taekwondo School Dekker 25 jaar. Reden voor kampcommissie De Araa's om een jubileumkamp te organiseren. Afgelopen weekend vertrokken de leden naar Loon op Zand.

De locatie in Loon op Zand was door de commissieleden Aäron Dekker, Amy Bressers, Ralph Dikmans, Alex van Vreede en Dennis Hoenselaars, die al eerder die kant op waren gegaan, al helemaal in feeststemming gebracht. Het hele weekend was gevuld met activiteiten voor jong en oud. Vrijdag was er een talentenjacht waarbij de leden met zang-, dans- en cabaretoptredens hun talenten die zij naast Taekwondo hebben konden tonen.

Zaterdagochtend was het weer vroeg dag en na het ontbijt was het tijd om het bos in te gaan voor een smokkelspel en levend stratego. 's Avonds was er een quiz, waarbij de hersenen kraakten en de kaken zeer deden van het lachen. Zondag volgde een training door Sabum Ad Dekker. Na de nodige bedankjes en speeches, waarin steeds 'op naar de volgende 25 jaar' terugkwam, ging iedereen tevreden weer naar huis. Eens te meer was dit weekend weer duidelijk geworden dat Taekwon-do School Dekker niet zomaar een Martial Arts school is, maar een vereniging waarbij alle leden, jong en oud, gezien worden als familieleden .


Ducks dames slepen kampioenschap binnen

De kersverse kampioenen van Ducks. Foto: Karlijn van Genugten

Boxtel - Afgelopen zondag speelden de dames van Ducks de belangrijkste wedstrijd van het seizoen tegen de Stags uit Etten-Leur. De Boxtelse softbalsters maakten de verwachtingen waar. Na een spannende wedstrijd werden zij kampioen.

In aanwezigheid van een groot publiek begon de eerste inning meteen goed. De dames van Ducks wisten het veld goed dicht te houden, waardoor ze al snel aan slag mochten zonder punten tegen. Zelf scoorden ze wel hun eerste punt. In de tweede inning kreeg Stags alle honken vol, maar kon dit dankzij uitstekend en koelbloedig pitchwerk van Inge van Geel niet in punten verzilveren. Ducks wist in deze inning twee punten binnen te halen, dankzij een mooie honkslag van Rianne Boer. De stand stond hiermee op 3-0 voor Ducks.

Lonneke van Loene maakt een stootslag. Foto: Karlijn van Genugten
Anne Struijcken aan slag voor Ducks. Foto: Karlijn van Genugten
Foto: Karlijn van Genugten

In de derde inning sloeg Stags een aantal mooie honkslagen, waardoor zij drie punten konden scoren. Ducks scoorde wederom een punt en bracht daarmee de stand aan het einde van de derde inning op 4-3. De spanning steeg, ook bij de collegaspeelsters van Starlights uit Schijndel, omdat zij bij verlies van Ducks kampioen zouden zijn. In de spannende vierde inning kreeg Stags wederom alle honken vol, maar de dames van Ducks wisten de rust te bewaren. Dankzij een mooie vangbal van Evelien Gerrits werd de laatste nul gemaakt, waardoor er niet kon worden gescoord. Ducks daarentegen maakte er wel weer een punt bij waardoor de stand 5-3 werd. In de vijfde inning werd het veld weer goed dicht gehouden door de Ducks dames, terwijl zijzelf maar liefst vier punten konden scoren. Dankzij honkslagen van Rianne Boer, Colette Wind en Evelien Gerrits kwam de stand op 9-3.

In de zesde inning kon Stags nog wel twee punten scoren, maar gooide pitcher Inge van Geel twee speelsters op drie slag uit. Samen met wederom een mooie vangbal van Evelien Gerrits werden zo al snel drie nullen gemaakt. De dames van Ducks wisten deze inning niet te scoren. In de zevende inning werd het veld weer goed dichtgehouden. De eerste drie slagvrouwen van Stags slaagden er niet in het eerste honk te bereiken, waardoor de Ducks de wedstrijd wonnen met 9-5. Hiermee sleepten zij het kampioenschap in de derde klasse E binnen en is beslag gelegd op een promotieplek.

Honkballers Ducks winnen van Centrals

Boxtel - Voor de honkballers van Ducks stond dit weekend de laatste competitiewedstrijd op het programma. De formatie uit Boxtel trof hierbij de Centrals uit De Bilt. Hoewel de bezoekers meteen goed uit de startblokken kwamen, was het uiteindelijk Ducks dat wist te winnen met 8-6.

De Centrals scoorden twee maal door vier goede honkslagen. Ducks kwam echter maar traag op gang en zag de eerste zes slagmensen zonder resultaat terugkeren naar de dug-out. In de derde inning kwam Ducks via Mike de Ruijter voor het eerst op de honken. Hij werd binnen geslagen door Kees van Dooremalen. De heren van Ducks bleven echter moeite houden met de pitcher van Centrals en wisten in de twee innings daarna nog slechts één punt over de thuisplaat te slaan.

In de zesde inning kwam Ducks op gang nadat eerst Centrals nog een punt wist te scoren door een puike tweehonkslag. De Ducks mannen sloegen maar liefst vijf honkslagen en scoorden vijf punten, mede doordat Jan van der Wielen de bal over de omheining sloeg: een home-run. Jeroen van Nes gooide een goede wedstrijd maar kon het niet uitmaken. In de negende inning nam Max Denteneer het van hem over. Die had er nog wat moeite mee, maar wist met twee punten tegen door een mooie unassisted double play van Mike de Ruijter de wedstrijd winnend af te sluiten. De eindstand: 8-6 voor Ducks. Beste slagman was Rogelio Cicilia met 3 uit 5 (0.600).

L'Union maakt valse start

Boxtel/Schijndel - Het eerste viertal van handboogschutterij l'Union Boxtel is niet goed aan de indoorcompetitie begonnen. Vorige week dinsdag behaalde het team op de banen van Amicitia Schijndel een povere 791 punten en een derde plaats in de Ere-klasse.

Met een goede score van 275 voerde Henk Jegers het team aan, gevolgd door Adri van de Langenberg met 263. Marc Verdaasdonk en Marchel Kluijtmans bleven met respectievelijk 253 en 247 ver onder hun kunnen.

Stukken beter verging het het tweede viertal. In eigen huis behaalde het een eerste plaats in de A-klasse door liefst 801 te laten noteren voor de beste drie schutters. De scores van Gerard van der Steen en Martijn van de Broek, beide 269, mochten er zijn. Ook Henri van de Broek deed met 263 goed mee. Paul Smolders kwam als vierde schutter niet verder dan 228 punten.

Reserves Ronald Tax en Frank van Grinsven behaalden 254 punten over de 30 schoten op de 18 meter en Jack Stamps zag de teller bij 211 punten stoppen.

De jeugd was afgelopen vrijdag actief in Sint-Oedenrode. Jelt van de Langenberg deed het erg goed bij de aspiranten. Zijn score van 271 was een persoonlijk record. Junior Jaap van Grinsven kwam tot 267 punten. Sam Spitters eindigde op 236 en Senn Steenbakker op 182.

Taverbo/Sabo1 verslaat Never Despair

De LSV veteranen samen met Margret Helsper, directeur van Succes BV, die de mannen uit Lennisheuvel van geheel nieuwe tenues heeft voorzien. Foto: LSV

Boxtel - Het eerste herenteam van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo heeft de goede seizoensstart van vorige week een vervolg gegeven. Thuis tegen Never Despair hadden de Boxtelaren het slechts bij vlagen lastig: 8-2.

De start was voor Taverbo/Sabo en de ploeg pakte snel een 2-0 voorsprong. Daarna ging het even niet meer vanzelf voor de Boxtelaren. Gijs Klop verloor nipt zijn eerste partij van de dag en ook in het dubbelspel ging het gelijk op. Toen Teun Vlaminckx en Michel Sperling deze partij er in extremis alsnog uit wisten te slepen zorgde dat voor een boost aan Boxtelse zijde. Tegelijkertijd leek Never Despair het geloof in een goed resultaat kwijt te zijn geraakt. De Bosschenaren wisten hierna nog slechts één partijtje te winnen. Vlaminckx en Sperling bleven deze dag ook in hun enkelspelen ongeslagen. Gijs Klop boekte één overwinning.

Na twee speelronden neemt Taverbo/Sabo op de ranglijst nu de tweede plaats in, slechts één puntje achter koploper ODT, dat met 6-4 te sterk was voor het Tilburgse Irene. Laatstgenoemde ploeg is komend weekend de volgende horde voor de Boxtelse formatie.

Winst voor rugbyers Ducks

Boxtel - Beide senioren combinatieteams van Ducks behaalden zwaar bevochten overwinningen dit weekend. De Ducks/Oysters versloegen Pigs Arnhem met 10-5 en de Duckes Legends wonnen met 17-20 van Scrumbocks.

Ducks/Oysters en Pigs Arnhem waren aan elkaar gewaagd en de verschillen waren klein. Dit was terug te zien in de stand, beide teams scoorden één try. De 5-5 stand bleef lang op het scorebord staan. Vlak voor tijd zag tweede rijer Wout van de Sande echter een gaatje en bracht de stand op 10-5 voor de thuisploeg. Pigs gooide er nog een slotoffensief uit, maar het mocht niet baten.

De Duckes Legends haalden een nipte overwinning in Tiel op Scrumboks: 17-20. Na een voorsprong van 5-10 bij rust kwam Duckes toch in de problemen. Door slordig en ook ongelukkig spel kwam men kort voor tijd met 17-10 achter. De knop ging om en alles op de aanval. Dit leverde het gewenste resultaat op, een try met conversie betekende 17-17. Een penalty vlak voor tijd leverde zelfs nog de winst op met 17-20. Komend weekend zijn er geen wedstrijden in Boxtel vanwege het tweedaags recreanten-softbaltoernooi.

LSV delft onderspit

Lennisheuvel - Een fel en soms de grenzen van het toelaatbare opzoekend LSV moest afgelopen weekend uiteindelijk toch het onderspit delven in de wedstrijd bij en tegen RKGSV. De 3-0 overwinning van de thuisploeg was wel wat geflatteerd, aan twee van de doelpunten hing een buitenspelluchtje.

Joey van den Berk opende in de 21e minuut de score voor RKGSV. Ruim een kwartier later werd het 2-0. Klaas van Krieken nam die treffer voor zijn rekening en bepaalde ook de eindstand op 3-0.

Zondag komt MULO op bezoek in Lennisheuvel. De club uit Helmond scoorde in de laatste twee wedstrijden maar liefst 18 keer. Het zal een zware dobber worden voor de mannen van Kirk Koningstein.

DVG domineert zowel thuis als uit

Sander van de Ven. Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - Donderdagavond pakte DVG de eerste punten in de thuiswedstrijd tegen het internationaal samengestelde studententeam Pusphaira uit Eindhoven, uitslag 3-1. Zondag zetten de Liempdenaren Vessem eenvoudig aan de kant met hetzelfde doelsaldo.

Het is nog vroeg in het seizoen, maar donderdag was er al sprake van een sleutelduel. Verlies betekende een laatste plaats met nog vier andere puntloze teams, winst betekende een plek in de middenmoot. Toch was het Puspaira dat, zeker in de eerste helft het betere van het spel had en Sander van Eeuwijk al vroeg op de proef stelde. Met zijn voet behoedde hij DVG voor een vroege achterstand. Ondanks de constante dreiging van Pusphaira bleef de nul op het scorebord. Een verre uittrap viel uit de donkere lucht en werd niet goed beoordeeld door de DVG-defensie en zelfs in een een-op-een situatie bleef de Liempdse goalie overeind.

DVG stelde daar in die fase maar weinig tegenover en verder dan een geblokt schot door Wilco Voets (in de rebound ging de bal over) en een inzet van Randy Stuurman die bekwaam door de Eindhovense keeper met de vuisten werd gekeerd, kwamen de aanvallers niet. Een vrije trap van Pusphaira werd in eerste instantie gekeerd door Sander van Eeuwijk maar die kon de bal niet onder controle houden en in de rebound was de spits van Pushaira er als de kippen bij om de 0-1 aan te tekenen. De gelijkmaker volgde zes minuten later toen een vrije trap door Wilco Voets in de 16 meter werd geplaatst en de mee opgekomen verdediger Martijn Caarls op het laatste moment besloot toch maar op doel te koppen.

Peter Versantvoort legt zondag aan voor de 0-3. Foto: Toon van Ruremonde
Man of the Match van zondag: Randy Stuurman. Foto: Toon van Ruremonde
Ruud Pijnenburg. Foto: Toon van Ruremonde

De meeste toeschouwers hebben de 2-1 niet eens gezien maar een snelle uitval meteen na de rust betekende de voorsprong. Een rush van Martijn Caarls werd voorgegeven op de ingevallen Bas van Houtum die, zwaar gehinderd door een verdediger, de bal niet kon intikken. De doorgeschoten bal belandde echter bij de meegelopen Wilco Voets die hier wel raad mee wist. De omzetting van DVG zorgde voor een beter evenwicht en meer rust aan de bal. De combinaties gingen dan ook een stuk makkelijker dan voor de rust. Pushaira had hier moeite mee en kon geen echte kansen meer creëren. Het wachten op de 3-1 werd beloond. De ingevallen rechtsachter Jeroen Caarls, weer terug na een lange blessureperiode, zag een vrijstaande Bas van Houtum die alleen op het doel afging en met zijn voorzet Randy Stuurman kon bereiken. Martijn Caarls werd uitgeroepen tot Man of the Match.

Zondag
Na een doordeweekse wedstrijd willen internationale ploegen nog wel eens een steekje laten vallen. DVG daarentegen zette zondag tegenstander Vessem meteen onder druk. Dit resulteerde al vrij vroeg in de wedstrijd in een doelpunt. Peter Versantvoort slalomde door de Vessemse verdediging en legde af op Wilco Voets die heel beheerst en trefzeker afrondde: 0-1 in de zesde minuut. Een salvo van schoten op het Vessemse doel had al de 0-2 kunnen betekenen, maar het was de keeper of een verdediger die steeds in de weg stond. Niet veel later werd het dan toch 0-2. Bas van Houtum verlengde de voorzet met een sliding en de mee opgekomen Randy Stuurman kon ongehinderd voor de 0-2 zorgen.

Vessem was in de eerste helft machteloos en behoudens een paar corners of ongevaarlijke afstandsschoten had doelman Sander van Eeuwijk een gemakkelijke middag. Een door Peter Versantvoort snel genomen vrije trap op Wilco Voets had een beter lot verdiend. Zijn inzet belandde via de vingertoppen van de keeper op de paal. Een aanvalsopzet van Vessem werd op het middenveld eenvoudig onderschept en via Bas van Houtum kon Peter Versantvoort aan het werk gezet worden. Zijn schot ging via de keeper in het Vessemse doel en bracht de stand in de 35e minuut op 0-3. Gezien het spelbeeld was dit eigenlijk al de beslissing van de wedstrijd, ofschoon Sander van Eeuwijk nog in actie moest komen door een inzet van Vessem over het doel te tikken.

De tweede helft was niet zo sprankelend en DVG viel (te) ver terug qua niveau. Vessem was niet bij machte de vroege aansluitingstreffer te scoren, waardoor de amusementswaarde matig was. De vele meegereisde Liempdse toeschouwers werden niet echt verwend. De mee opgekomen Martijn Caarls leidde onbedoeld de eretreffer in voor Vessem. Op de rand van het Vessemse doel werd de bal verloren en via een verre bal verloor de DVG-defensie het sprintduel, wat in de 72e minuut resulteerde in 1-3. Verder dan een schot van Sander van de Ven kwam DVG ook niet meer. De goed leidende scheidsrechter had een makkelijke middag en ook DVG kon dus vrij eenvoudig drie punten bijschrijven. Man of the Match was Randy Stuurman.
Door deze overwinning is de Liempdse ploeg opgeklommen naar de vierde plaats en is Taxandria als enige nog zonder puntverlies. Volgende week spelen de rood/gelen thuis tegen Dees, dat met zes punten op de vijfde plaats staat.

DVG2 blijft maar winnen. Door een vroege goal van Jeroen Caarls werd Helmondia met 0-1 verslagen. Jeroen werd ook uitgeroepen tot de beste van de week.

De DVG dames, geheel in het nieuw gestoken, hadden er zin in en al na twee minuten lag de eerste bal in het netje door een strak schot van Milou Welvaarts. Via twee doelpunten van Stans Beerens leek de overwinning veilig, maar Rhode kwam toch nog terug tot 3-2. Daar bleef het echter bij en de Liempdse dames behaalden de overwinning. Gabi van de Steen werd uitgeroepen tot Woman of the Match


Winst voor eerste libreteam 't Ivoor

Boxtel - Het eerste libreteam nestelde zich afgelopen week door een mooie overwinning op Het Wapen van Eerschot 1 in de bovenste regionen van de C1 competitie.

Don van der Wiel was hier de uitblinker door de partij te winnen met een moyenne van 12,50. Theo Verhagen deed daar een overwinning bij terwijl Chris Fasseur genoegen moest nemen met 8 punten. Hij trof deze avond een ontketende tegenstander en was daardoor kansloos, ondanks zijn moyenne van 7,92. Team 2 en 3 waren vrij van competitie, zo ook het 3-banden groot team.

Bij de afdeling Recreanten dagcompetitie nam het eerste team resoluut de leiding. Zij wonnen in Rosmalen overtuigend met 35-37 tegen De Hazelaar 3. Hiermee maken zij hun favorietenrol meer dan waar. Het tweede team, dat in dezelfde poule staat, liet het afweten tegen Triangel 2. Zij verloren kansloos met 38-31. Het derde team verloor hun ontmoeting tegen NAL 4. Drie van de vier partijen gingen verloren.

Bij de dagcompetitie 3-banden klein ging het eerste team er met de overwinning vandoor. Frits Radema en Theo van Dongen wonnen hun partij terwijl Cor van Alphen een zware nederlaag moest incasseren. Het tweede team scoorde 100 procent door alle drie hun partijen te winnen. Hiervoor verantwoordelijk waren Johan Beaard, Fouad Hasbani en Jos Hoffmans. Het derde team was vrij van competitie.

Wederom succes voor eerste jeugdteam Taverbo/Sabo

Boxtel - Het eerste jeugdteam van Taverbo/Sabo heeft het succes van vorige week weten vast te houden door afgelopen zaterdag in eigen huis met 7-3 Artisan uit Valkenswaard te verslaan.

Dani de Rooij en Sjoerd van Heerebeek wisten al hun wedstrijden te winnen en samen ook de punten van de dubbel in Boxtel te houden. Remco Rooijakkers had het moeilijk en slaagde er uiteindelijk net niet in om zijn partijen in winst om te zetten. Met 15 punten uit twee wedstrijden staat het team nog steeds op de eerste plaats in de ranglijst, op de voet gevolgd door Stiphout waar ze komende zaterdag te gast zijn.

Voor het tweede jeugdteam verloopt de competitie tot nu toe moeizaam. Alleen Rick van der Schoot en Lars Strik wonnen tegen Hooghei uit Vlijmen ieder een partij, maar hadden met 2-8 een zwaar verlies te incasseren. Het derde jeugdteam kwam dit weekend eveneens niet tot winst.

Woensdag 23 september: laatste kans voor inschrijven talentenjacht Tabitta

Boxtel - Turnvereniging Tabitta is op zoek naar nieuwe leden. Dus, ben jij al zo lenig als een slang, zo sterk als een beer of kun jij kunstjes die niemand anders durft? Dan ben je misschien wel het turntalent dat Tabitta zoekt.

Aanstaande zaterdag, 26 september van 9.00 tot 11.00 uur is er een open talentenjacht in de sportzaal van GV Tabitta aan de Europalaan in Boxtel. Deze open les is speciaal voor meisjes geboren in het jaar 2006, 2007, 2008 of 2009. Turnervaring is niet nodig, want de wedstrijdtrainsters verzorgen een training op niveau met onder andere fysieke tests. Ze doen oefeningen waarbij gekeken wordt naar de kracht, lenigheid, snelheid, coördinatie, lef en inzet van de deelneemsters. Aan het einde van de training mag iedereen een turndiploma in ontvangst nemen. Ouders en hun kinderen zullen later bericht krijgen in welke groep de kinderen volgens de wedstrijdtrainers het beste passen.

Wil je meedoen aan de talentenjacht? Geef je dan uiterlijk vandaag, woensdag 23 september op via daphnevanroij@gmail.com. Vermeld in je mail je naam, geboortenaam en telefoonnummer.

Lijkt turnen je leuk, maar niet op wedstrijdniveau, volg dan twee gratis proeflessen in de reguliere groepen. Meer info: www.tabitta.nl.

20 / 20