DeMooiBoxtelKrant

4 mei 2016

DeMooiBoxtelKrant 4 mei 2016


Parkeerplannen Boxtel kunnen op weinig steun rekenen bij lezers

Boxtel - Vanwege de commotie rondom de parkeerplannen in de Boxtelse wijken centrum en Breukelen heeft DeMooiBoxtelKrant in samenwerking met Top Onderzoek een enquête gehouden onder Boxtelaren. Gevraagd werd naar hun mening over de voorgenomen plannen en waar volgens hen de specifieke pijnpunten liggen.

Uit deze enquête blijkt dat drie op de vier respondenten (76 procent) de nieuwe parkeerplannen een slecht tot zeer slecht idee vinden. Slechts 6 procent is het eens met de plannen. De gemeente hakte in december vorig jaar de knoop door omtrent het nieuwe parkeervergunningensysteem in Boxtel. Hierbij wordt het parkeren in grote delen van het centrum en Breukelen voor vergunninghouders en moeten parkerende bezoekers middels een app of telefonisch aangemeld worden.

De gemeente heeft aangegeven dat de 'organisatie van parkeerregulering' is uitgewerkt in samenwerking met een klankbordgroep. Toch denkt een derde van de centrumbewoners (32 procent) dat er geen klankbordgroep was, volgens de enquête. Slechts zeven procent van de respondenten die in het centrum wonen voelt zich in mindere of meerdere mate vertegenwoordigd door de klankbordgroep, waarmee de vraag rijst in hoeverre deze representatief is. Een deel van de ondervraagden geeft aan dat de klankbordgroep sinds 2012 niet meer bij elkaar is gekomen. De gemeente geeft aan dat in januari 2010 tijdens een bijeenkomst in de Adelaar uit de aanwezigen een klankbordgroep geformeerd is en noemt het 'zeer spijtig' dat veel bewoners zich niet vertegenwoordigd voelen. "Wij merken dat veel inwoners te laat in de gaten hebben wat lopende processen voor hen betekenen en zoeken naar wijzen waarop burgers betrokken kunnen worden. Ideeën zijn dan ook van harte welkom", aldus een woordvoerder.

Een geënquêteerde weet het treffend te omschrijven: "Over dit hele traject praten ze al tien tot vijftien jaar en het verandert steeds." Volgens hem is het logisch dat de aandacht voor de parkeerplannen wegebde. Een deel van de ondervraagden, zoals bewoners van de nieuwbouw op Panta Rhei, laat weten nog niet in het betrokken gebied te wonen toen de gemeenteraad in 2012 de parkeerplannen vaststelde. De gemeente pareert deze kritiek door te wijzen op het feit dat de plannen openbaar en altijd op te vragen zijn via de website. Een andere invuller van de vragenlijst merkt op dat de informatiebijeenkomsten aangaande het parkeren meer op inloopsessies leken en dat de knopen dus al doorgehakt leken

Lees verder op pagina 12.

Boxtels voetbaltalent Peijnenburg naar FC Utrecht

Foto: Albert Peijnenburg

Boxtel - Het 19-jarige Boxtelse voetbaltalent Maarten Peijnenburg tekent over enkele weken een contract bij FC Utrecht. De jonge voetballer speelde de afgelopen elf jaar in de jeugd van PSV Eindhoven.

Peijnenburg speelt in de achterhoede en was het afgelopen seizoen de aanvoerder in de A1. Tevens viel hij in bij Jong PSV. De Eindhovenaren wilden hem ook houden, maar Peijnenburg legde de aanbieding naast zich neer. Hij denkt bij FC Utrecht een betere kans te maken om in het eerste elftal te komen.

Foto: Sander van Kasteren

Op 18 mei zal de Boxtelaar het contract met de Domstedelingen ondertekenen. De voetballer kijkt erg naar de overstap uit, zo meldt hij op zijn Facebookpagina: "Volgend jaar een nieuwe stap, na 11 jaar met veel plezier bij PSV te hebben gevoetbald ga ik volgend jaar voor FC Utrecht spelen. Heb er veel zin in!"

Nivo-garage wijkt voor woningen

Boxtel - De sloop van de oude Nivo-garage in Boxtel is afgelopen week in gang gezet. Op de plaats aan de Clarissenstraat 31-33 waar eerst de showroom en autowerkplaats stonden, moeten twee vrijstaande woningen verrijzen.

Orgelconcert Hayo Boerema

Boxtel - Hayo Boerema zal zondag 8 mei een orgelconcert geven in de Sint-Petrusbasiliek. Het concert begint om 20.15 uur.

Boerema werd in 1972 geboren in Groningen. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde hij orgel en kerkmuziek. Ook haalde hij er zijn aantekening improvisatie. Aan het Rotterdams Conservatorium studeerde hij koordirectie. Boerema won prijzen tijdens diverse concoursen en festivals en is sinds december 2005 organist van de Grote of Sint-Laurenskerk te Rotterdam.

In 2009 ontving hij van de Société Académique d'Education et d'Encouragement 'Arts, Sciences, Lettres' in Parijs de zilveren medaille vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelkunst. Sinds 2010 is hij docent improvisatie aan Codarts Hogeschool voor muziek in Rotterdam.

Tijdens het avondconcert aanstaande zondag zal hij nummers van onder anderen Mozart, Liszt en Reger laten horen. Ook zal er een improvisatie op eigen werk klinken.


KBO-activiteiten

Maandag 9 mei        Eucharistieviering in Simeonshof tot intentie van de overleden leden van wijk Centrum         10.15
                Koersballen in de Orion        14.30
Dinsdag 10 mei        Biljarten in De Walnoot        13.30
                Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
Woensdag 11 mei        Fietsen naar de Sint-Jan in Den Bosch, vertrek vanaf parkeerplaats aan de Speelmanstraat 13.30
                        Start snelle groep        13.15
                Eten bij Lotus, opgeven vóór 8 mei bij Henk Sturkenboom tel. 677863 of bij Sina van Alpen via 689285 of sina_alphen@planet.nl        17.00

Opening expositie 'Ja Natúúrlijk' bij MUBO

Wethouder Van de Wiel bekijkt samen met Petra Levert van Kunstbalie een van de kunstwerken. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De interactieve mediakunst-expositie 'Ja Natúúrlijk' bij MUBO werd zaterdagochtend geopend door wethouder Peter van de Wiel. Ja Natúúrlijk behandelt aan de hand van negen kunstwerken de relatie tussen mediakunst en de natuur. Bij de expositie hoort een project voor basisscholen waaraan 31 groepen 7 en 8 uit de gemeente meedoen. In totaal zullen zo'n 764 kinderen in het kader hiervan de tentoonstelling bezoeken.

De expositie, in samenwerking met Kunstbalie in Tilburg is bedoeld om in te passen in lespakketten en om kinderen te enthousiasmeren voor kunst. MUBO-voorziter Maria Voets noemt de samenwerking 'erg fijn en constructief'. Dat bevestigt Petra Levert van Kunstbalie.

Vlnr. Willem van Vossen, Peter van de Wiel, Maria Voets en Petra Levert openen de tentoonstelling. Foto: Sander van Kasteren

De tentoonstelling, waarbij onder andere 3d- en lasertechnieken te zien zijn, ging in februari in Hilvarenbeek in première en oogstte daar veel lof. Hoe de expositie in Boxtel ontvangen wordt, wordt 5 juni duidelijk, wanneer kinderen uit de groepen 7/8 zelf kunnen laten weten wat ze van Ja Natúúrlijk vonden.

Beyond festival vindt nieuwe thuisbasis op landgoed Velder

Liempde - Beyond festival strijkt dit jaar op 29, 30 en 31 juli neer op landgoed Velder in Liempde. Beyond begon vorig jaar als eendaags festival in Spaarnwoude, maar die gemeente keurde de voorgenomen uitbreiding naar drie dagen niet goed. De organisatie toonde zich dan ook verheugd met het vinden van de nieuwe locatie in Liempde.

Het festival, dat als thema 'Imagine the Unknown' meekreeg, heeft zichzelf ook inhoudelijk opnieuw uitgevonden en is van plan dat ieder jaar te blijven doen. De organisatie wil de verwachting die mensen van festivals hebben op zijn kop zetten en hoopt dat er op het festival vooral nieuwe ideeën kunnen ontstaan die men ook mee kan nemen in het dagelijks leven. Verrassingen en nieuwe rituelen staan daarom centraal in alle onderdelen van de programmering.

Voor de programmering van de verschillende gebieden op het terrein werden tientallen bestaande community's aangetrokken. Onder andere Psy-Fi, PRCPTN, Pecha Kucha, Classical Music Rave, Frank Festival, Bauhaus, Ruigoord's Vurige Tongen en de Drentse Borduurvereniging Leukeleu doen mee. Er is geen programma met tijdschema's voor optredens zoals festivalbezoekers gewend zijn, maar wel een blokkenschema met mindfucks en rituelen die in meerdere area's tegelijkertijd plaatsvinden. Een van de area's wordt bovendien gemaakt en beheerd door kinderen, en is alleen toegankelijk voor spelende volwassenen. Tijdens het in totaal 72 uur durende kampeerweekend kan een aanzienlijk deel van de bezoekers gevoed worden door recycle-keukens, die alleen ingrediënten gebruiken die anders weggegooid zouden worden.

Het driedaagse festival kost 99,50 euro inclusief en 69,50 zónder campingticket. Losse dagtickets voor zaterdag en zondag kosten 38 euro. Kijk voor meer (des)informatie en tickets op www.beyond.nl.

Jonge Ondernemers Borrel op 13 mei

Boxtel - Café de Borrel is op 13 mei het decor van een Jonge Ondernemers Borrel (JOB). Net als vorige keer is het een gezellig samenkomen bedoeld voor jonge ondernemers om ervaringen en informatie uit te wisselen. De JOB start om 20.00 uur.

De JOB is een idee van Tom Schellekens en Joris van der Krocht van VOC Boxtel, die hopen op deze manier meer jonge ondernemers met elkaar in contact te brengen. "We merken dat veel jonge ondernemers niet aangesloten zijn bij een ondernemersvereniging." aldus Schellekens. "Wellicht hebben ze het te druk of willen ze zich niet verbonden voelen. Toch heeft het echt zijn pluspunten. Binnen de club leer je mensen kennen die jou op zakelijk gebied dan ook makkelijker weten te vinden. Daarnaast is er veel ruimte voor kletsen onder het genot van een borrel. Hierdoor kun je onderling ook sparren over dingen waar je mee zit of elkaar links en rechts opdrachten toeschuiven. Daarom is het juist zo belangrijk dat er ook meer jonge ondernemers bij de club komen. Ze hebben meestal toch een frisse kijk op hedendaagse onderwerpen en kunnen dat dan ook prima combineren met de vakkennis en ervaring van de wat oudere ondernemers."

'Energie in je lichaam' in Bibliotheek Boxtel

Boxtel - KennisMaker Toine Kuijs houdt op 20 mei in Bibliotheek Boxtel een lezing over energie in je lichaam. Bij deze fascinerende workshop krijgen deelnemers naast informatie ook de ruimte om te oefenen.

Toine Kuijs van Kern & Kracht is gediplomeerd magnetist en mesmerist met uitgebreide ervaring op dit gebied. Hij zal belangstellenden tijdens de ochtend informeren en begeleiden. "Alles is energie", aldus Toine. "Ook een mens bestaat van top tot teen uit energie. Deze energie is, ideaal gezien, evenredig verdeeld over ons lichaam. Door allerlei omstandigheden kan hier echter een disbalans in ontstaan." Enkele vragen die zullen worden behandeld zijn: welke energieën zijn er, hoe kan je energie actief gebruiken in je eigen voordeel en hoe kan je jezelf beschermen tegen negatieve energie.

De lezing begint om 10.30 uur en zal tot ongeveer 12.00 uur duren. De toegang is gratis, aanmelden wordt aangeraden. Dat kan op: www.bibliotheekmeierij.nl/agenda/activiteiten. Op de website is ook meer informatie over de lezing te vinden.

KennisMakers
KennisMakers is een initiatief van Bibliotheek De Meierij, waarbij de bibliotheek op zoek is naar verhalen van mensen die een passie hebben voor of kennis hebben over een bepaald onderwerp en daarover willen vertellen in de bibliotheek. Kijk voor meer informatie of voor aanmeldingen op www.bibliotheekmeierij.nl/actueel of stuur een e-mail naar: m.mathijsen@bibliotheekmeierij.nl.

Veel groen op Plantjesmarkt Kinderboerderij

Foto: Monique Fick

Boxtel - Op de plantjesmarkt zaterdag bij de Kinderboerderij was voor ieder wat wils te koop. Ondanks de niet al te hoge opkomst was de sfeer goed en verruilden aardig wat bloemen, planten en ander groen van eigenaar.

Kleinderliempde

Foto: Monique Fick

Tussen Eindhovenseweg en Everbos

Kleinder-Liempde is meer een buurtschap dan een straatnaam en is ten zuidoosten van Boxtel en ten westen van Liempde te vinden. De buurtschap ligt direct ten zuiden van het dal van de Dommel.

In 1352 wordt de buurtschap voor het eerst vermeld als Lutgerliempde, waarbij Lutger eveneens klein betekent (denk aan luttel en het Engelse little).

In 1555 is er reeds sprake van een kapel in deze buurtschap die gewijd is aan de Heilige Gregorius. Deze kapel staat aan het huidige adres Liempdseweg 3 en raakt in de loop der eeuwen zeer vervallen. Volgens de overlevering zou het kapelletje er al gestaan hebben voordat de Kartuizermonniken zich in 1465 in de omgeving van Liempde vestigden.

In 1648 wordt de kapel aan de eredienst onttrokken en valt deze ten deel aan de buurtschap Kleinder Liempde, die haar laat bewonen door een armlastige. In 1924 koopt bewoner Van Dun het huisje voor het registratierecht van 50 cent. In 1959 verkoopt hij het voor 1400 gulden aan Van der Eerden. In 1959 wordt het pandje onbewoonbaar verklaard. Het leegstaande gebouwtje heeft volgens Monumentenzorg geen monumentale waarde en wordt in 1962 afgebroken.

In 1742 wordt de steenweg van 's-Hertogenbosch naar Eindhoven aangelegd die Kleinder-Liempde doorsnijdt, en in 1868 gebeurt hetzelfde met het Duits Lijntje, de spoorweg van Boxtel naar Wesel.

In 1826 wordt er vlak bij de Dommel een papierfabriek opgericht door Adam Hendrik Velsen. Hier wordt papier uit lompen vervaardigd. Als krachtbron wordt een windmolen gebruikt. In 1830 werken er twaalf mensen. In 1858 komt er een stoommachine en in 1862 werken er 31 mensen. In 1865 komt er nog een papiermachine maar, mede vanwege de duurte van de lompen, komt het bedrijf in 1873 tot een einde. Het was toentertijd een van de grootste bedrijven van Boxtel. Vlak bij de papierfabriek is er nog enige tijd een brouwerij geweest.

Bron: Vrije encyclopedie en Kartuizerhoeven op Kleinder Liempde in Boxtel, Ger van den Oetelaar.

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Verzamelaarsruilbeurs in De Walnoot rond De Gruyter

Boxtel - De verzamelaarsruilbeurs in gemeenschapshuis De Walnoot in Boxtel heeft zondag 8 mei als thema: De Gruyter. Er zal een tentoonstelling (particuliere verzameling) te zien zijn die bestaat uit een uitgebreide verzameling blikverpakkingen en trommels van deze grootgrutter.

Daarnaast zijn er nog andere verpakkingen, artikelen en voorwerpen van De Gruyter te zien uit de periode 1905-1970.

Op de ruilbeurs kunnen allerlei verschillende zaken geruild worden zoals bidprentjes, munten en postzegels. Op iedere beurs wordt aandacht besteed aan een speciaal thema. De deuren gaan zondag open om 10.00 uur en sluiten om 13.00 uur. Gemeenschapshuis De Walnoot ligt aan Reginahof 1. De entree voor volwassenen bedraagt 1 euro en voor kinderen 25 cent.

De Gruyter
Alhoewel Piet de Gruijter (zijn familienaam werd geschreven met een lange 'ij') in 1828 als winkelier in grutterswaren was begonnen, waren het zijn nazaten Lambert en Jacques de Gruijter, die in Den Bosch in 1905 een groot fabriekscomplex lieten bouwen. De Gruyter (de bedrijfsnaam werd geschreven met een Griekse 'y') was een familiebedrijf, dat zou uitgroeien tot een kruideniersimperium met meer dan vijfhonderd winkels. Deze waren verspreid over het hele land en ook in Boxtel zat er één. In de verzameling zit een speldje, uitgegeven bij de 500e winkel.

Beroemd waren de luxe winkels met Delftse tegeltableaus aan de wanden en gewone toonbankverkoop. Ook kende de winkel het 'Snoepje van de Week': iedere week kregen klanten bij 2,50 gulden aan artikelen een zakje snoep met een kinderverrassing van 10 cent. De Gruyter produceerde zelf de waren voor haar eigen winkels, wat uiteindelijk de ondergang van de keten betekende omdat concurrerend inkopen hierdoor onmogelijk was.

Voor meer informatie over de beurs kun je terecht op de website van VBV: www.vbvboxtel.nl.

Wandeling vogelaars Liempde door dal van de Beerze

Liempde/Oirschot - De Vogelwerkgroep van NWG Liempde houdt zondag 8 mei een wandeling door het dal van het riviertje de Beerze in Oirschot.

Deze overstromingsvlakte van de beek is geliefd bij vogelaars vanwege de vele bijzondere soorten die zich hier laten zien. In de naoorlogse periode werd elke vierkante meter woeste grond omgezet in landbouwgrond en werd elke kronkelende beek rechtgetrokken. Zo ook de Beerze, een riviertje dat bij Lommel ontspringt en daar de naam Aa of Goorloop draagt. De beek stroomt langs Spoordonk en via natuurgebied de Kampina naar Lennisheuvel. Daar verandert de naam weer in Smalwater.

Zo'n drie maanden per jaar staat het gebied grotendeels onder water, waardoor het een enorme aantrekkingskracht uitoefent op vele vogelsoorten. De ijsvogel, de grote zilverreiger en de aalscholver voelen zich er thuis, net als de tafeleend, smient, zomertaling, wintertaling en brilduiker. Ook de bruine kiekendief en de boomvalk zijn er bekende verschijningen. Soms zijn zelfs de zwarte ooievaar en de visarend te zien in het gebied.

De wandelaars verzamelen om 9.00 uur bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde, waar het gezelschap carpoolend vertrekt naar Oirschot. Een verrekijker en laarzen zijn handig bij de wandeling.

Tweedehandsmarkt bij De Rots gaat weer van start

Boxtel - In gemeenschapshuis De Rots in Boxtel is zaterdag 7 mei een rommelmarkt waarvan de opbrengst naar diverse goede doelen gaat.

Entree voor de markt is 1 euro waarbij kinderen onder de 12 jaar gratis naar binnen kunnen.

De rommelmarkt duurt van 13.00 tot 16.00 uur. Parkeren bij het gemeenschapshuis is gratis. Als je iets wilt aanbieden zijn de huurkosten 3 euro per tafel. Een verkoopplaats reserveren gaat door te bellen met 0411-683675 of 0411-601036. Meer informatie is verkrijgbaar door een e-mail te sturen naar: kuijlen_wim@hotmail.com

Gemeenschapshuis De Rots ligt aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel.

Singer/songwriter-avond bij jongerencentrum B-Town

Boxtel - Bij het Boxtelse jongerencentrum B-Town aan de Baroniestraat is zaterdag 7 mei een singer/songwriter-avond. Deze wordt georganiseerd voor en door jongeren.

Om 19.00 uur gaan de deuren open en een half uur later zullen de eerste muzikanten beginnen. Door de avond heen zijn er verschillende jongeren die hun muziek laten horen. Om 23.30 uur is het programma afgelopen.

De entree is gratis. Meer informatie is te vinden op de Facebook-pagina van jongerencentrum B-Town.

1500 euro voor Stichting Jalihal

Boxtel - Traditiegetrouw schenkt de protestantse gemeente Boxtel de opbrengst van de wekelijkse collecte gedurende de vastenperiode aan een goed doel. Dit jaar was dat de Stichting Jalihal, die afgelopen zondag een cheque van 1500 euro in ontvangst mocht nemen.

De Vastenaktie 2016 stond in het teken van verbetering van de leefomstandigheden van kansarme vrouwen op het Indiase platteland. De Stichting Jalihal zet zich sinds 2004 in voor deze vrouwen door financiële ondersteuning te geven aan projecten in en rond het dorp Jalihal in de Indiase deelstaat Maharashtra.

Tijdens de dienst van zondag 1 mei mocht Wauda Maas, penningmeester van de stichting, een cheque van 1500 euro in ontvangst nemen uit handen van Taede Zandstra, Ineke Heystek en Andrea Peters van de ZWO commissie van de Protestantse Kerk, waaronder ontwikkelingssamenwerking valt.

De gift zal specifiek worden aangewend voor het kippenproject, waarin 300 vrouwen een kans krijgen een klein inkomen te vergaren met het houden van kippen www.jalihal.nl/kippenproject. Dit project heeft de goedkeuring van Wilde Ganzen, waarmee de kwaliteit gewaarborgd wordt en ook het bedrag dat ten goede komt aan de vrouwen met 45 procent wordt verhoogd.

Lintjes werden de afgelopen week ook in Boxtel weer uitgedeeld. Super gefeliciteerd allen! Massaal kleurden we Nederland weer Oranje. Althans, massaal? Massaal zaten we voor de buis om te kijken hoe onze Koninklijke familie Zwolle bezocht.

Koningsdag was vele malen rustiger dan voorgaande jaren; de weergoden waren ons dit jaar helaas niet goed gezind. Mensen bleven liever thuis op de bank hangen met familie dan dat ze eropuit trokken.

Zo ook in Boxtel. Mijn grote complimenten aan Boxtel Vooruit dat de organisatie van dit Oranjefeest weer fantastisch op zich had genomen. Alleen was de opkomst erg laag. Welke artiest er ook stond, de regen hield het merendeel van het publiek thuis.

Overdag was tussendoor soms kort de zon te zien en dan zag je direct de gezinnetjes weer verschijnen in 'ons' centrum. Kinderen die nog snel hun kleed pakten en een 'droog' plekje zochten om hun oude speelgoedjes of zelfgemaakte muffins te verkopen. Schattig om te zien!

Eigenlijk zijn het wel rare weken zo. Ondanks dat het heerlijk is om zo af en toe tussendoor een dagje vrij te zijn, breekt het mij toch wel even op. Ik vraag me af hoe dat bij anderen is. Want ja.... een biertje drinken is natuurlijk gezellig op zo'n vrije dag, maar gewoonlijk kun je de dag daarna ook uitslapen. Nu ging toch gewoon de wekker weer. Brrrr! 'Paracetamolletjes erin en weer door' zal voor velen waarschijnlijk herkenbaar zijn geweest. Haha!

Het prettige van deze dagen is wel, dat veel mensen op vakantie zijn, dus YES, eindelijk even wat minder files als ik moet werken. Toch een klein beetje uitslapen dus.

Deze week zijn de weergoden ons wel heel positief gestemd. Wow, wat doet het toch veel met de mens als dat zonnetje weer begint te schijnen. Heerlijk!

Morgen zijn we weer massaal een dagje vrij. Wat ik exact ga doen? Dat weet ik nog niet. Hopelijk zijn er wat gezellige dingen in 'ons' Boxtel en anders wordt het waarschijnlijk een lekkere wandeling in de prachtige Kampina. Ook fijn.

Dan vieren we daar 'onze' bevrijding.

Genietse Boxtelaren van al deze dagen en tot over 2 weken!


85 particulieren planten een bijenbomen

Foto: Sint-Ambrosius

Boxtel - 'Hartverwarmend' noemt initiatiefnemer Han Goossens de grote belangstelling voor de plant-actie van bijenbomen in Boxtel en omgeving. In 85 particuliere tuinen komt zo'n voor insecten gunstige boom te staan.

De plantactie was een kado van bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius ter ere van haar 250-jarig bestaan. De club had 50 bijenbomen ingekocht en wilde die half april op haar bijenmarkt gratis weggeven aan particulieren die er een plaatsje in hun tuin voor hadden.

Foto: Wauda Maas

Het aantal aanmeldingen klom echter tot ver boven de vijftig. Tot vreugde van imker Goossens die de actie had bedacht. Zijn conclusie: "Mensen zien mogelijkheden om hun steentje bij te dragen. Ze willen echt wel iets voor bijen doen, ook al hebben ze zelf geen bijen. Het leeft gewoon."

Sint-Ambrosius heeft nog een extra partij bomen ingekocht om aan alle belangstellenden een exemplaar te kunnen geven. Een deel hiervan is zaterdagochtend opgehaald, op zaterdag 7 mei is er nog een ophaaldag.

Repair Café bij Het GOED

Boxtel - Het GOED en Transition Town Boxtel houden op zaterdag 14 mei een Repair Café in de kringloopwinkel van Het GOED aan de Industrieweg 6 in Boxtel.

Bezoekers van het Repair Café kunnen kleding en kapotte spullen van thuis meenemen. Tussen 12.00 en 15.00 uur staan de hobbyreparateurs en naaisters klaar om bijvoorbeeld kleine meubels, kleding, fietsen en elektrische apparaten te repareren. Kleding kan versteld worden en bovendien is het mogelijk om in Het GOED bijvoorbeeld een broek te kopen en die meteen in te laten korten. Alles wat het niet meer doet (behalve klokken) maakt kans op een geslaagde reparatie. Het helpt als de handleiding van een apparaat meegebracht wordt.

De ervaring leert dat een flink deel van de klachten wordt verholpen, vooral bij de kledingstukken. De organisatoren wijzen erop dat hergebruik zowel geld als grondstoffen bespaart, maar ze willen met het Repair Café ook laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel gemakkelijk. De bedoeling is dat mensen zien dat je veel dingen zelf kunt repareren.

Stichting Transition Town Boxtel richt zich op lokale veerkracht in de overgang naar een tijdperk van dure olie en klimaatverandering. De werkgroep is actief op het gebied van voedsel, tuinieren, duurzame energie en milieubewustwording. Kijk voor meer informatie op www.boxtel.transitiontowns.nl en www.eetbaarboxtel.nl.

Het GOED is een landelijke kringlooporganisatie waarbij twintig kringloopbedrijven zijn aangesloten. Het GOED zet zich samen met gemeenten en partners in voor werkgelegenheid en meer hergebruik van goederen.

Het Repair Café is in Het GOED aan de Industrieweg 6 op 14 mei. Heb je zin om mee te repareren? Meer informatie is te verkrijgen bij Johan de Dreu telefoon: 0411-673826.

Programma Heilig Bloedprocessie

Archieffoto: Hans van Doorn

Boxtel - Het programma rond de Heilig Bloedprocessie van dit jaar is bekend.

De start van de activiteiten vindt woensdag 18 mei plaats met de Bloedmirakelse Avond. Die begint om 20.15 uur. Pater Hans de Visser houdt een lezing over de Heren Van Merheim in relatie tot de Leenbrief van 1356 en het Heilig Bloedmirakel rond 1380. De lezing wordt muzikaal omlijst door de Boxtelse Cantorij onder leiding van Wil Barten. De lezing wordt gehouden in de Protestantse kerk aan de Clarissenstraat. Entree bedraagt 8,50 euro. Verkoop vindt plaats bij de kerk op de avond zelf of in de voorverkoop. In de voorverkoop zijn kaarten 1 euro goedkoper mits je vóór 11 mei 7,50 euro overmaakt op NL18RABO0162404794 t.n.v. Heilig Bloedstichting Boxtel onder vermelding van naam en 'Bloedmirakelse avond'. De gereserveerde kaarten liggen bij de ingang van de kerk klaar.

Foto: Atelier De Handboog

De processiedag op zondag 22 mei start om 10.30 uur met een Eucharistieviering in de Sint-Petrusbasiliek met medewerking van het Perosi projectkoor en het St. Petruskoor onder leiding van Kees Doevendans, organist Tommy van Doorn en het Gilde St.Barbara en St. Joris. Om 11.30 uur is de traditionele autozegening.

Om 14.55 uur beginnen de klokken van de Sint Petrusbasiliek te luiden. De Heilig Bloedprocessie start om 15.00 uur op de Burgakker. Heilig Bloedstichting Boxtel stelt zich met de processie volgens eigen zeggen als doel vol inspiratie en moed nieuwe wegen te bewandelen ten bate van het bisdom voor de nieuwe bisschop.

De burgemeester en Schepenen van Hoogstraten zullen aan de processie deelnemen. Ook de wereldberoemde Gelmelzwaaiers uit Hoogstraten zullen aan de Boxtelse processie deelnemen. Om 16.15 uur vindt de slotplechtigheid in de Sint Petrusbasiliek plaats. Daaraan werken seniorenorkest Buchestelle en Tommy van Doorn op orgel mee. Hierna volgt om 16.45 uur een optreden van de Gelmelzwaaiers op de Markt. Tenslotte volgt de opening van de tentoonstelling over Alfred Ost in het MUBO. Dit gebeurt om 17.30 uur door de burgemeesters van Boxtel en Hoogstraten. De tentoongestelde schilderijen hebben een relatie met het Heilig Bloedmirakel. Ook zal hier van 22 mei tot 10 juli het gerestaureerde vaandel tentoongesteld worden.

Tulpenrallye 2016 bezoekt Boxtel

Boxtel - De International Historic Tulpenrallye, een internationale toertocht voor klassieke auto's zal aanstaande zaterdag 7 mei Boxtel aandoen. 241 auto's zullen bij het checkpoint bij Texaco Ladonk aan de Industrieweg in Boxtel een stempel komen halen.

Rond 11.30 uur zullen de eerste auto's aankomen. Iedere auto heeft een verplichte pauze van minimaal een half uur. Dat biedt dus een mooie gelegenheid om de voertuigen te komen bekijken.

De 63e International Historic Tulpenrallye zal dit jaar worden verreden van 1 tot en met 7 mei. Overdag zullen de teams in de verschillende klassen een strijd voeren om de juiste routes en controles op tijd te vinden en de correcte passeertijden bij de tijdcontroles te laten noteren. De rally bestaat uit zeven etappes en start 1 mei in Saint-Vincent, Italië. De etappe van 7 mei finisht in Noordwijk.

Voor meer info kun je terecht op: www.tulpenrallye.nl/tulpenrallye-2016.

Willibrordviering op Luissel

Boxtel - De Willibrordviering wordt ook dit jaar gehouden op tweede pinksterdag, die op maandag 16 mei valt.

De viering begint om 10.30 uur in de open lucht bij de kapel op Luissel. Pastoor Grubben zal de mis voorgaan. Het verrijzeniskoor verzorgt de zang. En tijdens de viering vindt ook de kinderzegening plaats. Na afloop is er koffie met Luisselse koek en is er nog tijd om even na te praten. Voor de kinderen is er ranja.
Bij slecht weer wordt uitgeweken naar de familie Claassen op Luissel 5, waar de viering binnen gehouden wordt.

Atelier De Handboog viert 10-jarig jubileum

Boxtel - Atelier De Handboog in Boxtel bestaat komende zomer 10 jaar. Dit wordt gevierd met gratis workshops, een open dag en een expositie.

Wie kennis wil maken met Caroline Smits en haar manier van werken kan zich opgeven voor een gratis korte workshop samen tekenen die plaatsvindt op 14, 16, 19 of 20 mei. Je kunt alleen komen, maar ook samen met een vriendin, partner, enzovoorts. De data en tijden zijn te vinden op de website www.dehandboog.nl. Voor de workshops dien je je van te voren op te geven via het e-mailadres: cewpoolman@hotmail.com.

Op 19 mei is er van 16.00 tot 19.00 uur een open dag met een expositie van cursisten. Ook is er gelegenheid om informatie te krijgen over de tekencursussen. Naast tekencursussen geeft Caroline ook individuele tekentherapie. Tijdens de open dag kun je ook hierover meer informatie krijgen. De open dag is zonder aanmelding vrij toegankelijk. Adres: De Handboog 14, Boxtel. Meer informatie is telefonisch te verkrijgen via 06-46474597 of via de website www.dehandboog.nl.

Verkeersveiligheid rondom scholen.

Tijdens de Bijenmarkt werd ik door een trouwe lezer van deze krant aangesproken; of ik ook eens aandacht wilde besteden aan de verkeersveiligheid rondom onze scholen. Geholpen door het slechte weer begreep ik al snel waar de lezer op doelde. Ik heb tijdens de regenbuien bij een aantal scholen gestaan tijdens het halen en brengen van de kinderen. Ik ben eigenlijk wel een beetje geschrokken. Om vooral maar niet ver te hoeven lopen worden de auto's door de zorgzame ouders overal geparkeerd. Ik heb soms met 'respect' naar de creatieve manieren van parkeren gekeken. Op of voor uitritten van rondom de school gelegen woningen, op grasveldjes, fietspaden, op de stoep, in de bochten of gewoon met de knipperlichten aan midden op straat. Voor de ouders die de kinderen lopend of met de fiets brengen en het slechte weer gewoon trotseren bleef er nog maar weinig bewegingsruimte over, zodat zij soms met moeite de (veilige) weg naar het schoolplein konden vinden.
Zo zag ik een moeder het portier van de auto opengooien, terwijl ze kennelijk niet had gezien dat er een meisje kwam aanfietsen. Op wonderbaarlijke wijze kon het meisje het geopende portier ontwijken en ongedeerd het schoolplein op te rijden.

Het ophalen van de kinderen is ook een aardig ritueel. Soms bleven de ouders in de auto zitten om met draaiende motor te wachten op de eigen kroost. Knap is te zien dat de kinderen zonder veel moeite de auto van de eigen ouder snel weten te vinden. Als de gemotoriseerde ouders de kroost in de auto hadden gezet, waarbij ook de gordel nog wel eens werd vergeten, reden ze snel weg. Het leek of voor een aantal ouders een wedstrijd was gestart.

Beste auto-ouders, probeer bij het halen en brengen van je kinderen rekening te houden met de omgeving van de school en zeker met hun klas- en schoolgenootjes.

Ik wil de trouwe lezer bedanken voor de tip. Heb jij ook een tip, stuur dan een e-mail naar de redactie of naar info@topsecurityadvies.nl.

O ja, en dan nog dit. Komende maanden trekken wij er weer massaal op uit met de camper, caravan boot of auto. De kinderen willen natuurlijk de smartphone, iPad en spelcomputer mee. Maar waar laat je deze dure apparaten als je ze even niet gebruikt? De sloten van je caravan, boot of camper zijn zelfs voor de beginnende inbreker een fluitje van een cent. Eenmaal binnen in je tijdelijke huisje liggen de dure apparaten voor het grijpen.

Want ja, ook tijdens de vakantie is het dievengilde helaas actief, ook op die gezellige camping in dat pittoreske dorpje. Om je dure spullen toch beter te beschermen is mijn advies om een reiskluisje te kopen, maar dan wel een van een degelijke kwaliteit. Ik heb al een aantal caravanbezitters geholpen bij het maken van de juiste keuze.

Chileens inbrekersdrietal 180 dagen de cel in

Foto: Marie Fick

Boxtel - Drie Chileense inbrekers van 21, 22 en 36 jaar oud die op 6 november in Liempde tegen de lamp liepen gaan ieder 180 dagen de cel in.

Een getuige verklaarde destijds dat er drie vreemde mannen in een woning aan de Akkersrijt liepen, terwijl de bewoners niet thuis waren. Er bleek te zijn ingebroken. Tijdens een zoektocht in de omgeving werden de drie inbrekers aangehouden op de Boxtelseweg.

Foto: Marie Fick
Foto: Persburo Sander van Gils

Tijdens de zaak bleek dat het drietal ook verantwoordelijk was voor een inbraak in Eindhoven. De 36-jarige man werd ook verdacht van een inbraak in Rosmalen. Hij werd daarvoor echter vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Brandweer druk met opruimen oliespoor Kapelweg

Boxtel - Op Koningsdag, vorige week woensdag, is de brandweer in Boxtel gealarmeerd voor het opruimen van een oliespoor op de Kapelweg in Boxtel. Het oliespoor lag over delen van de Kapelweg, Luissel en de Roond.

Welk voertuig het oliespoor heeft veroorzaakt is op dit moment nog niet bekend maar wordt uitgezocht. De weg tussen Boxtel en Haaren werd in die richting enige tijd afgesloten en het verkeer werd verzocht lokaal om te rijden. Terwijl enkele brandweerlieden het verkeer regelden spoten andere brandweerlieden het besmeurde wegdek in met speciaal reinigingsmiddel.

Vrachtwagen schaart op A2 bij Boxtel

Boxtel - Op de A2 richting Den Bosch is donderdag bij Boxtel een vrachtwagen geschaard. Bij het ongeluk waren meerdere voertuigen, waaronder een personenauto met daarin een gezin, betrokken. De man, vrouw en twee kinderen die daar in zaten bleven allen ongedeerd maar werden wel ter controle naar het ziekenhuis gebracht. De andere betrokken bestuurders bleven ongedeerd en konden hun weg vervolgen.

Door onbekende oorzaak schaarde de vrachtwagen donderdagmiddag. Daarbij werd een auto geraakt die vervolgens ook weer een auto raakt. Dit voertuig kwam tegen de vangrail tot stilstand. Later reed de Citroen met daarin het gezin op de stilstaande vrachtwagen.

De weg was enige uren volledig versperd en afgesloten voor al het verkeer vanuit Eindhoven in de richting van Den Bosch. Inmiddels is de weg weer vrij. Door het ongeval ontstond een file van zo'n 5 kilometer.

Auto in de sloot bij Kapelweg

Boxtel - Een auto is vrijdagochtend in de sloot beland bij een ongeluk op de Kapelweg in Boxtel. Daarbij raakte de bijrijdster gewond. Zij is met een ambulance voor onderzoek naar het ziekenhuis overgebracht.

Het ongeluk gebeurde ter hoogte van d'Ekker. De auto is uit de sloot getakeld en weggesleept.

Mijn Mooi Boxtel: Pieter van de Ven

Foto: Pieter van de Ven

"De prachtige kleuren van de snijhortensia's, daar kun je iedere dag van genieten", aldus Pieter over de hortensia's in zijn kas aan Selissen 4.

Doevendans Beveiliging opent deuren voor advies op inloop

Rien (l) en Ron Doevendans in hun mini-showroom aan Kruisboog 17. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Doevendans Beveiliging heeft sinds kort een kleinschalige showroom in het kantoor aan Kruisboog 17 in Boxtel. Ook gaat het beveiligingsbedrijf hier adviesgesprekken houden om klanten voor te lichten over de verschillende beveiligingsmogelijkheden. Dit geldt voor zowel particuliere - als zakelijke klanten. "Een geheel vrijblijvend en persoonlijk advies", benadrukt eigenaar Rien Doevendans.

Zo'n 17 jaar geleden begon Doevendans Beveiliging als een elektrotechnisch bedrijf waarbij beveiliging een onderdeel was. Gaandeweg nam de vraag naar beveiliging toe en groeide het bedrijf uit tot wat het vandaag is: specialist op het gebied van inbraakbeveiliging, camerasystemen en toegangscontrole. Ook intern groeide de onderneming. Zoon Ron en later echtgenote Angelique en dochter Elisah raakten betrokken bij het familiebedrijf.

Het beveiligingsbedrijf richt zich op zowel bedrijven als consumenten en biedt een ruim aanbod aan beveiligingstoepassingen. Dat gaat volgens een vast stramien. "Wanneer iemand Doevendans Beveiliging benadert, maken we op locatie een analyse van eventuele beveiligingsrisico's. Daarbij betreden we soms ook ruimtes waar persoonlijke eigendommen liggen of gevoelige informatie aanwezig is. Vertrouwen en discretie is dus erg belangrijk en daarom worden medewerkers ook allemaal gescreend op onbesproken gedrag", aldus Rien.

Volgens Rien is de noodzaak om een beveiligingssysteem te hebben in de afgelopen jaren toegenomen. "Veel bedrijven zien sinds de crisis een toename van diefstal door eigen personeel en hebben nu ook meer aandacht voor beveiligingsmaatregelen. Maar ook thuis neemt de vraag naar beveiligingssystemen toe, want er is minder sociale controle. Vroeger belde de buurman nog weleens aan om te vragen of je ziek was als je een paar dagen niet buiten kwam. Tegenwoordig is dat niet meer zo." Ron valt hem bij: "Hele nieuwbouwwijken worden bewoond door tweeverdieners. Omdat zij veelal overdag werken is zo'n hele wijk onder werktijd dus onbewoond en dan gaat het soms mis."

"Het gebeurt helaas te vaak dat consumenten zich pas ná een inbraak gaan verdiepen in beveiligingsmaatregelen. Na wat Googelen is een tripje naar de bouwmarkt vaak de volgende stap", vertelt Rien. Toch zijn er volgens hem essentiële verschillen tussen een systeem van de bouwmarkt en dat van een gecertificeerd installateur zoals Doevendans Beveiliging. Ron vertelt: "Een bouwmarkt is gericht op doe-het-zelven. Medewerkers zijn geen beveiligingsexperts en na je aankoop ben je meestal op jezelf aangewezen als het gaat om het installeren. En op wie kan je terugvallen, wanneer het niet lukt? Ik ben wel eens bij doe-het-zelvers geweest die het hele systeem op zijn kop hadden gemonteerd of de infrarooddetectie op warmtebronnen zoals een open haard hadden gericht. Dat gaat niet goed." Het tweetal denkt wel te weten waarom consumenten naar de bouwmarkt gaan. "Men heeft het idee dat een beveiligingssysteem erg duur is, maar dat is lang niet altijd het geval. Voor 900 euro inclusief btw beschik je binnen een dag over een vakkundig geïnstalleerd systeem en wat ook nog eens door verzekeringsmaatschappijen wordt erkend."

Bovendien is een goed beveiligingssysteem op de toekomst voorbereid. "Ieder systeem is tegenwoordig verbonden met het internet, zodat je zelfs vanaf je vakantieadres via een app je verlichting kunt in- en uitschakelen en het net lijkt alsof er iemand thuis is", zegt Ron. "Steeds meer systemen in een woning of bedrijf staan met elkaar in verbinding. Een beveiligingssysteem kan daarin een sleutelrol spelen, omdat componenten ook voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt. Een mooi voorbeeld hiervan is mijn schoonmoeder," vertelt Rien. "Zij draag een noodknop bij zich. Als er iets is, drukt ze op die knop. Omdat de noodknop is aangesloten op het beveiligingssysteem, gaat er dan direct een melding uit naar de meldkamer en worden wij gewaarschuwd. Dat 'iets' kan dus variëren van een inbraak tot een brand of een medisch probleem. Uiteindelijk kun je het zo gek maken als je zelf wilt, maar het geeft wel aan hoe breed 'beveiliging' tegenwoordig kan worden opgevat".

In dat licht wijst Ron naar een groot scherm op de showwand. "Ook op het gebied van camerasystemen is veel mogelijk. In onze showroom laten we de verschillen tussen de technieken zien aan mensen die een camerasysteem overwegen. Meestal zijn ze blij verrast wanneer ze zien dat je tegenwoordig ook 's nachts beeld in kleur kunt krijgen." Ron wijst vervolgens op enkele hoge masten die buiten staan. "Die techniek is natuurlijk zeer welkom bij bijvoorbeeld evenementen, want dat vergroot het zicht van beveiligers op een terrein en zo kunnen ze sneller ingrijpen bij incidenten. Bovendien kunnen signalementen razendsnel doorgegeven worden." Op 14 mei is het systeem in werking te zien. "We hebben RKSV Boxtel aangeboden om op hun 75-jarige jubileumfeest de mobiele camera's te plaatsen en zo de beveiliging van het evenement te ondersteunen," aldus Rien.

Wil je meer weten over de mogelijkheden op het gebied van beveiliging? Van maandag tot en met vrijdag kun je, zowel overdag als 's avonds, een vrijblijvende afspraak maken. Op zaterdag kun je tussen 10.00 en 13.00 uur zonder afspraak de showroom aan de Kruisboog 17 in Boxtel bezoeken voor een adviesgesprek.


Explosieve groei Holland Recycling onder controle

Boxtel - Het Boxtelse bedrijf Holland Recycling groeit maar door en is daarom verhuisd naar een grotere locatie op de Schouwrooij op industrieterrein Ladonk.

Het nieuwe servicegerichte recyclingterrein is groter en er zijn nog betere faciliteiten om alle relaties het gewenste serviceniveau te blijven garanderen. Zo is de grotere weegbrug geschikt voor alle mogelijke vrachtverkeer en is het machinepark uitgebreid met een nieuwe sorteermachine, is er een hightech camerasysteem en een nieuwe grote mobiele overslagkraan.

Met dit grotere park roert Holland Recycling zich ook op de arbeidsmarkt in Boxtel en omgeving. Het maakt daarnaast de samenwerking met partners op dat gebied nog vruchtbaarder.

Het terrein is nu vlakbij de WSD, waar een groep mensen recyclingwerkzaamheden voor Holland Recycling uitvoert. Ook zit het na de verhuizing pal naast de nieuwe Waste Electric and Electronic Equipment LABel of EXcellence (WEEELABEX) gecertificeerde demontagewerkplaats van Holland Recycling Electronics met meer dan tien arbeidsplaatsen voor WSD'ers die elektronica verwerken. De recente uitbreiding betekent ook dat er meer gemotiveerd personeel op de eigen werf nodig is want ook al is er veel geautomatiseerd, het demonteren blijft mensenwerk.

Dennis Bekkema, directeur van Holland Recycling heeft een duidelijke visie op de werving van mensen: "We zijn op zoek naar gedreven mensen die er van houden om de handen uit mouwen te steken. Het is hard werken, maar goed te doen voor iemand die echt wil." Op de vraag of iedereen dat wel kan, zegt Dennis overtuigd: "Natuurlijk, de mensen van onze werf helpen elkaar met plezier en iedereen doet wat hij kan. En ja, ook mensen die de leeftijdsgrens van vijftig gepasseerd zijn, zijn bij ons welkom om te solliciteren!"

Op de vraag of de groei aan blijft houden is directeur Bekkema positief: "We groeien met onze business. Natuurlijk streven we om het proces blijvend te optimaliseren en voortdurend te toetsen aan de nieuwste mogelijkheden, maar we zijn ook trots op wat we tot nu toe hebben bereikt met betrekking tot het humaan en schoon inzamelen en verwerken van recyclebare goederen. We werken met een optimistische invalshoek om de belangrijke innovaties op ons gebied, met name dat van de groeimarkt, Elektronica recycling, breed op de kaart te zetten, zodat iedereen wereldwijd hiervan profiteert. En dat begint met onze hechte groep mensen uit de regio Boxtel."


Blut?! En dan?

Het kan je zomaar gebeuren: je hebt geen geld meer en bent blut. En dat gebeurt niet alleen bij volwassenen. Ook bij jongeren gebeurt het.

Zelf ben ik ook ooit zo goed als blut geweest. Er stond nog maar 1,50 euro op mijn rekening. En ja, wat moet je dan? Als je geen geld hebt kun je niks leuks doen en ook niet af en toe snacken. Natuurlijk denk je dan meteen: ik moet een bijbaantje vinden! Maar wat als je geen tijd hebt voor een baantje, omdat je het druk hebt met school, sport, hobby's, enzovoorts, enzovoorts? Goed plannen zou je dan kunnen helpen, maar niet als je echt geen tijd hebt. Dan zou je een hobby moeten laten vallen, want dan heb je meer tijd.

Maar gelukkig nemen sommige baantjes bijna geen tijd in beslag. Een krantenwijk kost je hoogstens twee uur. Klusjes voor je ouders doen ook maar een uurtje. Er zijn dus voor ons jongeren genoeg manieren om geld te verdienen. Het gaat misschien niet heel snel allemaal, maar je hebt in elk geval weer geld.
En als je dan weer wat geld hebt, beslis dan goed wat je daarmee gaat doen. Ga je het weer als een gek uitgeven aan snoep? Of ga je sparen voor een nieuwe videogame? En hoe zorg je ervoor dat je het niet toch gaat uitgeven? Wat ik zelf altijd doe is mijn pinpas thuislaten als ik hem niet nodig heb, want dan heb je niet de neiging toch nog even na school snel wat te halen.
Wat ook werkt is dat je een afspraak met je ouders maakt. Je pint bijvoorbeeld elke maand 5 euro en dat bedrag mag je uitgeven aan snacks. Op die manier kun je vrij snel geld verdienen, want voor een krantenwijk kun je al snel ruim 25 euro per maand krijgen. En de meeste jongeren krijgen ook zakgeld.

Mocht je dan toch nog geldproblemen hebben, dan kun je twee dingen doen: je familieleden lief aankijken of je pinpas of spaarpot(sleutel) inleveren bij je ouders en afspreken dat je die alleen krijgt als je er 'goede' dingen mee wilt doen, zoals cadeau's kopen. Zo heb je minder kans om blut te worden en bespaar je geld. En dat heb je nu eenmaal nodig, want af en toe ene beetje snacken kan toch geen kwaad?

10 / 16

Foto: Birgit Steer

PARTY TIME!, vrienden op bezoek, een trouwerij, mijn verjaardag en meer!

Alles gaat aan boord zijn normale gangetje tot plotsklaps ons leven weer even op z'n kop staat. We zijn in Martinique en er komen voor het eerst vrienden op bezoek. Spannend, leuk, allerlei emoties komen aan de orde. Blue Spirit wordt extra schoongemaakt en de logeerhut moeten we leeg en klaar maken voor gebruik. De was moet worden gedaan, schone handdoeken en lakens, 'hard' werken dus...

En dan liggen we in marina Z'Abricot, vlakbij de luchthaven Fort de France, we zien het vliegtuig van Air France overkomen en weten dat de taxirit zo'n half uurtje duurt. Vanuit de kuip kijken we uit op de entree van de jachthaven. Dan stopt er een taxi en rennen we snel vanaf de steiger, Linda en Andrew zijn er en na bijna een jaar knuffelen we elkaar weer. Bij ons vertrek vanuit jachthaven 'de Waterkant' waren zij twee van die zeilvrienden die bij de Krammersluis stonden om ons uit te zwaaien en een behouden vaart te wensen! Nu hebben we een week de tijd om bij te praten en te genieten van Martinique en St. Lucia. Zoals beloofd staan de Caribe biertjes koud en we maken plannen voor de komende dagen. We zeilen langs mooie plekjes op Martinique die wij al gezien hebben en willen delen, gaan even terug naar St. Lucia, Marigot Bay, de perfecte combi van een marina en hotel, met een zoetwater zwembad! En de leukste bar, Chateau Mygot, met happy hour en de lekkerste cocktails...

Foto: Birgit Steer
Foto: Birgit Steer
Foto: Birgit Steer

Helaas is de week snel voorbij en de laatste dag rijden we nog even rond met een huurauto om het binnenland te verkennen voor we Linda en Andrew afzetten op de luchthaven. Het was super gezellig om hen aan boord te hebben. Daarna is het even afkicken en hebben we wat pech aan boord met onze accu's. Gelukkig wordt dat probleem snel en deskundig door René en Mathieu opgelost. We besluiten verder te zeilen naar Domenica, een afstand van ongeveer 65 mijl, dus een lange zeildag voor de boeg.

Domenica heeft twee 'grotere' steden, Roseau in het zuiden en Portsmouth in het noorden, we besluiten door te gaan naar Portsmouth. Maar als we halverwege beide steden zijn klinkt ineens een oproep over de marifoon. 'Blue Spirit', 'Blue Spirit', do you read us? Ola amigos, this is SY Patagonia! We worden opgeroepen door Argentijnse zeilvrienden die we ontmoet hebben in Lanzarote. We varen elkaar voorbij, zij naar het zuiden en wij naar het noorden. We worden uitgenodigd voor een hamburger bbq en draaien om, om toch naar Roseau te gaan. Het is leuk om Eduardo en Cooka weer te ontmoeten en we zijn nieuwsgierig naar hun plannen voor de rest van het vaarseizoen. De hamburgers smaken heerlijk en het wordt een gezellige avond. Zij varen verder naar het zuiden, maar gaan naar Curaçao tijdens het hurricane seizoen, van juni tot en met oktober. Ook wij doen dat, maar wij varen via de noordelijke route en blijven nog even op Domenica en bezoeken Les Saintes, Guadeloupe en misschien Antigua nog voor we oversteken. Op 10 juni is Blue Spirit weer spik en span op Curaçao, voor vrienden uit Lennisheuvel, die op bezoek komen; alvast een leuk verjaardagskado voor René.

Uiteindelijk komen we toch in Portsmouth, Domenica en gaan voor anker in Prince Rupert Bay. Ook hier zien we bekenden; SY Tina Princess, met de Zweedse Peter en Eva, ligt hier ook. Zij maken ons snel wegwijs en nodigen ons uit voor een excursie de volgende ochtend op de Indian River. We zijn moe, maar besluiten toch mee te gaan, iets waar we zeker geen spijt van hebben. We worden 's ochtends om 8.00 uur opgepikt door Alexis en roeien ruim twee uur over de Indian River. Prachtige en ongerepte natuur en juist door het vroege tijdstip is het licht op z'n mooist en maken we prachtige foto's en filmpjes. Ook hier zijn opnames gemaakt voor de film Pirates of the Carribbean, de hut van de heks Calypso staat er nog. De jungle is zo ontzettend puur en mooi met honderden verschillende soorten bomen en zoveel kleuren groen, het is overweldigend! Op een mooi plekje aan de rivier drinken we versgeperst fruitsap, we horen de vogels kwetteren, het is een volmaakt plaatje. Maar helaas we moeten weer terug...

Voldaan zitten we aan boord en we praten nog even na over een prachtige ochtend. Vol enthousiasme komt er een dinghy, bijboot, aanvaren. Een leuke vrouw begint in rap Engels een gesprek met ons en nodigt ons uit voor haar bruiloft... Zij en haar aanstaande trouwen morgen op dat mooie plekje in de Indian River en nodigen alle zeilschepen in de baai uit op hun 'tying the knot party', een soort van receptie op het strand. 'Snacks, bier en rumpunch worden verzorgd, breng iets te eten mee voor de potluck' (=bbq/grill) staat er in de uitnodiging. Ik zet de kipstukjes in de marinade, rijg ze aan stokjes en neem sateetjes mee naar deze bijzondere uitnodiging. Oeps, denk ik, een feestje zonder familie en vrienden maar met zoveel verschillende mensen, die spontaan aanwezig zijn heeft toch wel iets bijzonders. Ik mijmer over mijn verjaardag, 2 mei, wat zal dat brengen? Geen familie of vrienden direct aanwezig, lang leve de sociale media die iedereen dan toch weer lekker dichtbij brengt!

Geen dag is hetzelfde bij ons aan boord, we wennen aan onze manier van leven en genieten van al het nieuwe dat op ons pad komt. Hopelijk genieten jullie ook allemaal? Sta de komende dagen even stil bij Dodenherdenking, geniet van Bevrijdingsdag en Hemelvaart en wellicht spreken wij elkaar ook weer snel via de sociale media, zo houden wij graag contact met jullie in Boxtel!

Hartelijke groet vanaf SY Blue Spirit
Rene & Brigit


Luchtpost uit Engeland: Ralph de Klijn

Foto: Ralph de Klijn

Momenteel woon ik in West Sussex, in Haywards Heath, een mooi dorp ter grootte van Boxtel. Meer dan 70 procent van de bewoners werkt in Londen, je bent er binnen 35 minuten en het is ook dicht bij het vliegveld wat voor mij veel belangrijker is. De omgeving heeft goede scholen en is erg groen en we hebben mooie National Trust parken op korte afstand. Ook hebben we de gemakken van alles wat London te bieden heeft, zoals theater, shoppen, musea, maar ook een leuke voetbalwedstrijd bezoeken is erg aan te raden. Ik mis het Brabantse land af en toe, een terrasje, carnaval maar ook een wedstrijd van PSV mis ik vaak, al kijk ik de wedstrijden live hier in Engeland.

Sinds 1996 woon ik hier, alweer twintig jaar geleden vertrok ik om in het hotelwezen aan de slag te gaan. Af en aan ben ik er blijven wonen maar sinds 1999 werk ik in de wondere wereld van de cruise business. Ik heb vele jaren aan boord doorgebracht, en heb een aantal keren de wereld mogen rondvaren. Ik heb voor de meest luxe cruiselijnen gewerkt: Silversea, Seabourn, Regent Seven Seas en nu bij Viking Ocean Cruises, ook wel bekend van de riviercruises.

Inmiddels ben ik getrouwd met een Engelse en we hebben drie dochters. We hebben het reuze naar ons zin, maar vanwege mijn werk ben ik veel op reis. Het goede van dat alles is dat de familie in de schoolvakanties wel eens mee kan gaan. Ik ben veel op reis aangezien onze kantoren in Basel, Los Angeles en London zijn en onze schepen in Ancona, Italië worden gebouwd. We hebben momenteel twee schepen die in Europa varen en de wintermaanden in de Caribbean, dus ik leef een beetje uit mijn koffer om het zo maar te zeggen.

Het werk dat ik doe is meer een hobby dan werk; ik ben verantwoordelijk voor alle operationele werkzaamheden en ontwikkelingen aan boord van de schepen. De mooiste reizen heb ik toch in mijn jaren op zee gemaakt, een wereldcruise is iets erg speciaals en zeer mooi; elke dag, week en maand een andere bestemming en variatie. Van het bruisende nachtleven in Hong Kong, de lichtjes in de baai van Kaapstad, Shanghai by night, een zonsondergang op Bora Bora of een balletvoorstelling in Sint-Petersburg: elke dag is je uitzicht weer anders. Ik had me geen beter leven kunnen wensen.


Esschenaren koken voor dorpsgenoten

ESCH - Op zaterdag 4 juni vindt 'Esch Kookt' voor het tweede jaar plaats. Inwoners van het dorp koken dan voor andere Esschenaren.

Dit culinaire evenement is een feestje voor mensen die het leuk vinden om te koken en die houden van de gezelligheid om met gasten aan tafel lekker te eten.

Vorig jaar deden er al veel Essche inwoners mee. Maar de organisatie hoopt dit keer op nog meer mensen. De enthousiaste reacties bij de afterparty waren destijds veelbelovend voor deze tweede editie. Dus als je als Esschenaar ook die gezellige avond met dorpsgenoten wil meemaken, dan ben je van harte welkom om deel te nemen aan dit evenement.

Driegangen
Je kookt samen met iemand anders een deel van een driegangendiner: een voorgerecht, een hoofdgerecht of een nagerecht. Welk gerecht je kookt, krijg je twee weken van tevoren te horen. Maar wat je kookt, bepaal je zelf.

Op de avond zelf komen vier dorpsgenoten bij jou thuis aan tafel mee-eten. Na elk gerecht gaat elk tweetal naar een ander adres, waar het volgende deel van het diner wordt gegeten. En vervolgens gaat elk tweetal weer naar andere adressen voor het nagerecht.

Na afloop van dit samengestelde en afwisselende diner komt iedereen samen voor een gezellige afterparty, waarmee vorig jaar ook de eerste editie van Esch Kookt werd afgesloten.

Zoals het meestal gaat als je bij iemand eet, weet je niet wat je te eten krijgt. Nog meer verrassend maakt deze avond dat je tot op het laatst niet weet waar je naartoe gaat en wie er met jou aan tafel zullen zitten! Je leert op deze avond dus nieuwe mensen kennen: je eigen dorpsgenoten, maar vaak nog onbekenden voor jou. Grote kans dat in die ontspannen sfeer rond de eettafel leuke en interessante gesprekken plaatsvinden en nieuwe contacten ontstaan.

Wil je meer informatie en wil je je aanmelden voor dit evenement, kijk dan op de website van Esch Kookt: www.eschkookt.com. Daarnaast kun je Esch Kookt ook volgen op Facebook voor de meest actuele berichten.

Aanmelden kan uitsluitend met het aanmeldingsformulier op de website en uiterlijk tot zondag 8 mei.

Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie willen ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van Toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of onbekende personen die op foto's staan. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer? Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reactie kan ook gestuurd worden naar de website van Kèk Liemt http://www.kekliemt.nl/actueel.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt, Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

D66

Foto: D66

Eindelijk een bestemming voor de Kleine Aarde

De toekomst van De Kleine Aarde (DKA) stond als hoofdonderwerp op de raadsagenda van 19 april. Uiteindelijk bleek dat tot laat in de avond nodig was om tot een besluit te komen. Hierdoor moesten onder andere een motie van D66 om MBO-scholieren en hun ouders tegemoet te komen in de toenemende studiekosten worden verplaatst naar een volgende vergadering. Niet problematisch, omdat een goed besluit over DKA broodnodig was, al is het alleen al omdat de boel al te lang leeg staat.

Dat DKA nog leeft in Boxtel (en daarbuiten) bleek wel uit het feit dat uiteindelijk vijf initiatiefnemers veel tijd en moeite hadden gestoken in het ontwikkelen van een plan. Enige smet op het hele gebeuren was de twijfel die werd gezaaid over de beslismatrix die bij het raadsvoorstel zat. In deze matrix had een brede ambtelijke werkgroep op verschillende criteria scores toegekend aan de initiatieven.

Zoals enigszins te verwachten viel was lang niet iedereen het eens met de toegekende scores. Het ging zelfs zo ver dat boze omwonenden van DKA de gemeente voor de rechter daagden omdat ze er van overtuigd waren dat de gemeente niet alle informatie verstrekte over de manier waarop de matrix tot stand is gekomen. Erg jammer dat hiermee de suggestie werd gewekt dat de gemeente iets achter zou houden. Dit terwijl zelfs aantekeningen van een ambtenaar openbaar werden gemaakt. In onze ogen zijn deze bewoners te ver gegaan in hun beschuldigingen, maar hadden gemeente en de uiteindelijke 'winnende' initiatiefnemer van meet af aan beter met de omwonenden moeten communiceren.

Door alle aandacht voor de procedure zou men bijna vergeten wat het resultaat is. Boxtel mag zich erop verheugen dat een breed collectief van gerenommeerde partijen, waaronder maar liefst drie MBO scholen, Boxtel weer op de kaart gaan zetten als een plek van duurzame innovatie. Wij zijn hier zeer content mee. Onder andere omdat Boxtel hiermee naam kan maken als de MBO onderwijsgemeente van Brabant. Ook het bouwen van betaalbare appartementen met steeds het nieuwste op het gebied van energiebesparing is één van de ingrediënten van de plannen die ons erg aanspreekt.

De enige zwakke plek in het collectief is in onze ogen dat het veel partijen zijn die moeten gaan samenwerken. Een kwartiermaker zal van al deze partijen voldoende mandaat moeten krijgen om hier een eenheid van te maken. We geloven in dit initiatief, maar blijven het proces ook kritisch volgen.

CDA

Foto: CDA

Dodenherdenking
Vandaag is het 4 mei, Dodenherdenking. Juist nu is het goed om stil te staan bij de verschrikkingen en slachtoffers van oorlogen. Fijn dat we 4 mei jaarlijks kunnen herdenken.

Lintjesregen
Tijdens de traditionele lintjesregen dit jaar zijn vier mensen in onze gemeente gedecoreerd. Het CDA feliciteert alle ontvangers van een lintje. We willen alle vrijwilligers enorm bedanken voor hun inzet!

De Kleine Aarde
Afgelopen raadsvergadering is er besloten over de toekomst van De Kleine Aarde. Het CDA is het niet eens met het doorlopen proces en de uiteindelijke keuze voor Het Collectief. Ook de rol van de gemeente bij de beoordeling van de plannen, de manier waarop plannen beoordeeld zijn, de totstandkoming van de vraagprijs, de keuze voor huur, de onttrekking van gelden uit het legaat en de wijze waarop randvoorwaarden zijn ingevuld, voelen niet goed.
Het plan van Het Collectief om een biovergistingsinstallatie te plaatsen in deze woonwijk geeft ons ook geen goed gevoel. Onze motie om dit tegen te houden is niet aangenomen.
Wij vinden dat omwonenden meer betrokken hadden moeten worden bij het proces en de beoordeling van de randvoorwaarden. Zowel bij de indieners van de initiatieven, de omwonenden en bij ons waren er twijfels en onduidelijkheden over de totstandkoming van de keuze voor Het Collectief. Het voorstel van het CDA om n.a.v. het Wob-verzoek van omwonenden de besluitvorming uit te stellen totdat er meer duidelijkheid verschaft zou worden over het gehele proces, werd niet gesteund door de raad.

De onzekere situatie van De Kleine Aarde heeft erg lang geduurd, het terrein verdient een mooie bestemming. Het CDA heeft daarom gekeken naar welk plan het meeste recht doet aan het legaat van Cooth, dat op zijn minst budgetneutraal is, toekomstbestendig is en op de steun van de omwonenden kan rekenen.
De gelden van het legaat moeten op een deugdelijke manier beheerd worden en moeten toekomen aan jongeren die het nodig hebben om hun opleiding af te ronden.
Voor het CDA springen daarom de plannen van de Boxtelse ondernemers Van der Vorst/ Peijnenburg en de plannen van Tops/Herenboeren er ver bovenuit.
Één van deze beide initiatieven vinden wij de beste oplossing voor De Kleine Aarde.

Het merendeel van de raad heeft echter gekozen voor Het Collectief. We hopen dat dit plan, ondanks onze zorgen en bedenkingen, een goede toekomstbestendige oplossing zal zijn voor De Kleine Aarde.
Ook hopen we dat de prachtige plannen die het nu niet gehaald hebben, verder ontwikkeld en uitgerold kunnen worden in Boxtel.

Heeft u opmerkingen of suggesties? U kunt ons bereiken via cdaboxtel@ziggo.nl.

Bezoek ook eens onze website en volg ons via sociale media:
Website: www.cda.nl/noord-brabant/boxtel-liempde
Facebook: Cda Boxtel-Liempde
Twitter: @cdaboxtel

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay

Vervolg van voorpagina: parkeerenquête

Veel ondervraagden zijn boos omdat volgens hen slecht over de parkeerplannen gecommuniceerd is vanuit de gemeente. Een derde geeft aan via de media te hebben moeten vernemen dat het besluit was genomen over invoering van parkeervergunningen. Ook vinden veel mensen die de vragenlijst invulden dat de gemeente alle inwoners van Boxtel per brief had moeten inlichten en niet enkel de centrumbewoners. Een greep uit de reacties: "De gemeente had iedereen moeten informeren die dit aangaat. Dat zijn dus ALLE inwoners van Boxtel!" en "Elke Boxtelaar is betrokken, maar niet iedereen kreeg een brief."

Ook in de voorgenomen prijs van 110 euro voor een parkeervergunning, die volgens de gemeente kostendekkend is, kunnen de ondervraagden zich niet vinden. Slechts 2 procent van hen is het zeer eens met dit bedrag. 40 procent van de geënquêteerden kan zich hier totaal niet in vinden. De ondervraagden die hun mening motiveerden lieten weten dat zij, naast dat zij 110 euro per jaar veel geld vinden voor in een dorp als Boxtel, bovendien ook bang zijn dat er door het nieuwe systeem juist extra parkeerproblemen ontstaan. Volgens hen staan in het nieuwe systeem de parkeerplaatsen voor vergunninghouders doordeweeks onder werktijd veelal leeg, waardoor veel ruimte onbenut blijft. Daarbij veroorzaakt het plan volgens hen een verschuiving van het parkeerprobleem naar net buiten het centrumgebied. Ook het aanmelden van (spontane) bezoekers is volgens vele centrumbewoners omslachtig en leidt tot problemen.

Volgens veel ondervraagden ligt de kern van het parkeerprobleem vooral bij het NS-station. Met parkeerplannen voor een klein deel van het centrum zou het parkeerprobleem enkel verplaatsen, zo blijkt uit de reacties op de enquête. Veel respondenten zien daarom ook wel dat er een totaaloplossing voor heel het centrum nodig is. De respondenten zelf zijn weinig verdeeld over wat volgens hen de beste oplossing is: blauwe zones in het gehele centrumgebied en gratis parkeren op het terrein van Q-Park achter het station. In een reactie laat de gemeente weten dat bewoners en ondernemers een ontheffing op een blauwe zone moeten aanvragen. "Eigenlijk werkt het dan hetzelfde als bij een vergunning. Met een vergunning is er garantie op een parkeerplek in de woonbuurt, maar een blauwe zone geeft deze garantie niet." Het parkeerterrein van Q-Park openstellen voor gratis parkeren is volgens de gemeente geen optie omdat hierover afspraken met de NS gemaakt zijn die deze optie niet toelaten.


GEMEENTE INFO
Oud papier:
06-05 Kalksheuvel
11-05 Lennisheuvel
11-05 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak
LET OP: het gemeentehuis is gesloten op:
Donderdag 5 mei, Hemelvaartsdag
Vrijdag 6 mei, lokale vrije dag

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 18

?Aangevraagde omgevingsvergunningen
Clarissenstraat 33 bouw woning, garage en zwembad
Molenstraat 9a restaureren dak en vernieuwen leien
Zonneglans 13 uitbreiden bestaande opbouw woning
Zonnegoud 2 en 4 bouw tweekapper

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Lennisheuvel 93 bouw/herplaatsen historische dwarsdeelschuur
Robert Schumanlaan 31 rooien: 1 eik uit achtertuin

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer
Goorestraat 1 wijzigen rundveehouderij

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Omdat jij voor ons de allerliefste Mama bent, verdien jij een plekje in deze krant! Om jou even in het zonnetje te zetten, te zeggen dat wij héél veel van je houden en je een bijzonder fijne Moederdag te wensen. En natuurlijk zijn wij er ook bij! Liefs Lenny Rianne en Arno

Mama is de liefste omdat ik mama maar 1x in de 3 weken zie en dan is het altijd leuk en super lief is

Groetjes,

Michel van der Sanden

Mijn moeder is fantastisch omdat ze altijd in is voor een gezellig praatje en zelden te beroerd om eens te koken als het druk is. Ook gezellig een pilske vatten met haar zoon is wel voor haar weggelegd. Top!

X

Sander

Mam, je bent de allerliefste. Je staat altijd voor ons klaar en bent nooit te beroerd om ons vooruit te helpen. Je bent een kanjer!
xxx
Mark, Ellen en Ingrid

Mam, ook al doen we er nu niets aan. Dat maken we 3 september helemaal goed. Maar we willen je wel bedanken voor alles wat je voor ons doet. Liefs Kim en Stefan

Wensen Moederdag

Mam, wat fijn dat je na een lange tijd weer straalt! Je bent mooi! Mijn grote voorbeeld. x HVJ x

Marieke de Groot-van de Laak

Wij hebben de enige echte supermama!!!

Mama Maureen super bedankt voor alles wat je altijd voor je mannen doet

Rik &Tim van Griensven

Lieve Mama,

Zo Sterk, zo Lief, Ben zo trots op Jou!

Kus van jullie dochter Marieke

Marieke Eltink

Lieve Nicole, bedankt dat je voor ons altijd alles goed geregeld wilt hebben. XXX, Sam en Guus

Lieve MC, ik wilde even laten weten dat je een geweldige (schoon) moesje voor ons bent! Liefs xxx Bianca + Michael

Lief maatje! Met jou kan ik als geen ander lachen, kletsen, huilen, shoppen en stedentrips maken. Je bent de leukste en de liefste. Knuf, Nina

Lieve Manon, Je bent de allerliefste mama. Hele fijne moederdag Walter, Maud en ???

Onder het mom: geniet nooit mate, een fijne moederdag gewenst aan onze liefste moeder Dian Voets! Demi, Luuk en Mark

Bridge

Bridge Club Boxtel, 26 april
A-lijn 1. Nico van der Poel & Jaap de Wolf 58,68% 2. Ton Walbeek & Hans Wolsky 57,50% 2. Edgar Wijnen & Jeanne Dufornee-Hazenberg 57,50% B-lijn 1. Willemien de Langen-IJpelaar & Tom Heidelberg 59,03% 2. Cisca van Hal-Schoenmakers & Cees van Hal 58,68% 3. Ine Boom & Toos Bosveld-Tiellemans 55,21%

Bridgeclub Rembrandt, 26 april
A-lijn 1. J. Claassen-Rath & L. Weitmann-Verbong 61,17% 2. J. van de Biggelaar-Schuurmans & H. Goes 58,67% 3. T. van der Leek & H. Siemons 56,67% B-lijn 1. J. van de Borne & E. Jansen 63,02% 2. J. Balk & A. Tuerlings 56,25% 3. T. Mengels & A. Sennef 54,17% C-lijn 1. T. Heesakker & A. Veraa 58,33% 2. M. van der Schoot & M. Verhagen 41,67% 3. E. Sloot & W. Sloot 25,00%

Bridgeclub Revanche, 26 april
A-lijn 1. S. Tempels & J. Sweere 62,80% 2. G. van der Meer & P. Raaijmakers 61,61% 3. Annie & Ad van Brunschot 61,43% B-lijn 1. Herman & Ans Hulscher 58,58% 2. T. Hartmanns & L. Messchaert 56,55% 3. Ineke & Berrie Marcelis 53,67%

Honkbal en softbal

Uitslagen 1-5
Honkbal senioren
Radboud Rangers H1-Ducks H2 8-5
Maastricht H1-Ducks H1 12-5
Softbal Senioren
Blue Birds DS1-Ducks DS1 17-1

Programma 7-5
Honkbal Aspiranten
Ducks AH1-Cardinals AH2 12:30
Softbal Aspiranten
Tilburg AS1-Ducks AS1 14:00
Honkbal Pupillen
All In PH1-Ducks PH1 14:30
Programma 8-5
Softbal Senioren Dames
Storks DS2-Ducks DS1 11:00
Honkbal Senioren
Kickers H1-Ducks H2 12:00
Honkbal Junioren
Zeeuwse Honk JH1-Ducks JH1 13:00
Honkbal Senioren
Cheetahs H1-Ducks H1 14:00

Voetbal

LSV
Uitslagen 1 mei
LSV VE1-ODC VE1         1-1
Elsendorp 1-LSV 1         2-0
Den Dungen 6-LSV 2         5-2
LSV 3-Elshout 4         8-0
RKDVC 4-LSV 4         uitg
LSV VR1-BMC VR2         1-4

Programma 7 mei        
LSV-VE vrij
Programma 8 mei
SV Brandevoort 1-LSV 1         14:30
LSV 2-Wilhelmina 7         10:30
FC Engelen 4-LSV 3         10:00
LSV 4-St Michielsgestel 7         12:00
VR1 St Michielsgestel VR 2-LSV VR1         12:00

Programma LBC 7 mei
LBC F1, E1, D1, MB1 en B1 vrij

DVG
Uitslagen 30 april
St. Fiducia/Elsendorp MD1-DVG MD 1 2-5
DVG mini 1-ODC mini 3 8-0
DVG mini 2-Zwaluw mini 5 3-6
DVG A1-Avesteyn A1 2-0
DVG A2-NWC A4 1-8
DVG B1-Nijnsel B1 0-5
DVG 1-DBS 1 1-0
Uitslagen 1 mei
DVG 2-Boekel Sport 3 4-1
Rhode 4-DVG 3 1-3
Bl.Geel'38 9-DVG 5 0-0
DVG 6-Ollandia 3 1-2
Avanti'31 9-DVG 7 4-2
DVG 8-VOW 4 1-0
WEC VR 1-DVG VR 1 10-0

Programma 7 mei
DVG D1-Mifano D1 11:45
DVG E1-HVCH E1 10:30
DVG E2-Avanti'31 E2         10:30
Keldonk ME1-DVG ME1         10:30
DVG F3-Rhode F6         09:30
DVG F4-Erp F4         09:30
EVVC A1-DVG A1         15:00
DVG C1-Nulandia C1         13:00
Gemert C6-DVG C2         11:45

Programma 8 mei
DVG 1-Essche Boys 1         14:30
Boskant 2-DVG 2         12:00
DVG 3-WEC 2         12:00
Irene 2-DVG 4         12:00
DVG 5-Schijndel 6         10:30
Schijndel 8-DVG 6         12:00
DVG 7-Avesteyn 7         10:00
Erp 7-DVG 8         12:00

Programma 9 mei
DVG E1-Emplina E1        18:30
DVG E2-Emplina E2         18:30
DVG B1-Emplina B2         19:00
DVG C1-Emplina C2         19:00

Programma 11 mei
DVG F1-Boxtel F1        18:45
Boxtel F2-DVG F2         18:45

Zaalvoetbal

Uitslagen 30 april
Laansma Tuinen-Dongen/vd Wiel 8-4
Tahadi-Café 't Geveltje                 3-5
X2COM-v. Stekelenburg                 6-4
Gebr. Bekkers-Vouwwagenspecialist 13-3
Heva Autobedrijf-v.d. Langenberg 3-6
H.v. Boxtel-Pika Bikes/'t Geveltje 14-2

Uitslagen 2 mei
Verbeij/Hanekroot-H.v. Boxtel        3-0
F.C.Blokfit-Rijschool Gestel 2 6-5
Green Team-Café Markzicht        5-6
Scheutjens b.v.-Celdex b.v.        1-7
Plein 2-Markzicht Boxtel        1-2
Team Verbeij/ Hanekroot Kampioen 2e klasse

Programma 7 mei
Pika Bikes/'t Geveltje-Gebr. Bekkers        17:45
v. Dongen/vd Wiel-Hart.v. Boxtel        18:30
Vouwwagenspecialist-Kwalitaria Strik        19:15
Adm Jilesen-Fysio de Dommel        20:00
Le Temps Perdu-Goossens Advies        20:45

Programma 9 mei
Comsche Hoeve-Vermeer verz        19:00
Markzicht Boxtel-Verbeij/ Hanekroot        19:45
v.d. Heijden milieu-Termeer Support        20:30
Faes entertainment-Vinyl en Tapijtwinkel        21:15
v. Stekelenburg-Termeer Support        22:00

Rugby

Uitslag 1 mei:
Zaandijk Rugby-Oysters/Ducks        25-29
Programma 8 mei:
Turven/Benjamins: Moederdagtoernooi bij Oysters        10:00
Senioren 1: Oysters/Ducks-RC Zwolle (A'dam)        13:00

Dressuur

Pony's in Schijndel:
Lieke Tinnenbroek met Nando Klasse C-B derde met 191 punten, tweede met 189 punten
Paarden in Haaren:
Daniëlle de Vries met Dandy klasse M1 eerste met 184 punten


Groene Woud steunt Europees werkproject

Met Revivak wordt de interesse voor ambachtelijke beroepen gestimuleerd. Foto: Het Groene Woud

Liempde - In Zuid-Nederland en Vlaanderen wordt ambachtelijk vakmanschap nieuw leven ingeblazen, onder meer in Het Groene Woud. De revitalisatie van zogenoemde vakmanschapsberoepen, specifiek in de restauratiesector, gebeurt onder de paraplu van het Vlaams-Nederlandse project Revivak. Het Groene Woud, met het kantoor in Liempde, droeg inhoudelijk en financieel bij aan de totstandkoming van dit Europese project.

Revivak maakt onderdeel uit van het Europese Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland. Dit programma stimuleert grensoverschrijdende innovatie en samenwerking tussen regio's. Met Revivak richten Zuid-Nederlandse en Vlaamse partners zich tot 2019 op het stimuleren van de interesse in ambachtelijke beroepen, specifiek in de restauratiesector. Er is bovendien perspectief op werk, gezien de toegenomen interesse van de markt voor verfijnd ambachtelijk werk en vakmanschap.

Vakkennis
Omdat deze interesse zich nog niet vertaalt in een verhoogde instroom van jongeren en herintreders naar technische of beroepsscholen, dreigt kostbare vakkennis verloren te gaan. Vlaamse en Nederlandse organisaties hebben, gefaciliteerd door Het Groene Woud, met Revivak de handen ineengeslagen om vakmanschapsberoepen te promoten en de werkgelegenheid te stimuleren. Daarvoor zal een innovatieve mix aan opleidingen worden ontwikkeld met vakmanschapsbeurzen, leer- en werkplekken, internetcolleges, excursies en bootcamps.

Het streven is de Brabantse activiteiten, uitgevoerd door het Monumentenhuis Brabant, voor een groot deel te laten plaatsvinden in Het Groene Woud. Jongeren, werkzoekenden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden daarmee gestimuleerd in de toekomst als vakman aan de slag kunnen gaan. Dat is niet alleen goed voor de werkgelegenheid maar ook voor behoud van erfgoed: met hun vakmanschap helpen zij straks mee de talrijke erfgoedobjecten en monumenten in Nationaal Landschap Het Groene Woud te behouden voor de toekomst.

Gitaarlessen voor 50-plussers om liedjes te begeleiden

Sint-Oedenrode - In september start een cursus gitaarlessen voor 50-plussers in Sint-Oedenrode. Er wordt niet gewerkt met noten maar met gitaarakkoorden, om op die manier liedjes te kunnen begeleiden

De liedjes die gebruikt worden zijn meestal afkomstig uit de jaren 60 en 70, van de Heikrekels tot de Rolling Stones en van Boudewijn de Groot tot Tom Jones.

Ook bestaat de mogelijkheid eigen liedjes in te brengen. Ideaal ook voor mensen uit het onderwijs, maar vooral voor die 50-plusser die al jaren twijfelde of die vroeger altijd al gitaar had willen spelen. Ook melden zich vaak cursisten aan die vroeger gitaar speelden en dit nu weer op willen pakken.

Er wordt gewerkt in groepjes van maximaal vier personen. De lessen zijn wekelijks en duren dertig minuten.

De lessen worden gegeven in Sint-Oedenrode. Meer informatie is verkrijgbaar via: nicovandewetering@kpnmail.nl.


JRC sluit het seizoen af in aanwezigheid van Nederlands Team

Foto: Hans Hunneman

Boxtel - Zaterdag vierden de leden van basketbalclub JRC het einde van het seizoen met de 'JRC Afterparty'. Op deze dag stonden er verschillende activiteiten op het programma voor alle leden, oud-leden en andere betrokkenen van de club.

Voor de jeugdleden tot zestien jaar begon de dag met een clinic, waar de jonge spelers de basistechnieken bijgebracht werden. Zeer speciaal hierbij was dat de clinic verzorgd werd door een afvaardiging van het Nederlands Basketbalteam, wat afgelopen zomer nog deelnam aan het Europees Kampioenschap. Dankzij de sponsor van het Nederlands Team, Paul Meijering, tevens de vader van twee jeugdleden van de club, waren teammanager Peter van Noord en speler Yannick Franke naar Boxtel gekomen. Van Noord en Franke leerden de kinderen in groepen hoe ze nog betere spelers konden worden. Sommige spelers kregen zelfs individueel tips die ze direct toe konden passen. Na de clinic kregen de deelnemers allemaal een T-shirt en gingen de kinderen op de foto met Van Noord en Franke. Verschillende kinderen hadden hun eigen basketbal meegenomen om deze te laten signeren.

In de middag kwamen ook de leden vanaf zestien jaar in actie. Er was een onderling toernooi waarbij de leden verschillende sporten tegen elkaar speelden. Zo was er volleybal, badminton, tafeltennis en natuurlijk basketbal. Na een middag sporten werd de barbecue ontstoken en konden de leden genieten van een heerlijke maaltijd. De avond begon met een darttoernooi en werd afgesloten met een groot feest waarop de leden de leuke momenten van het afgelopen seizoen én deze geslaagde dag konden bespreken.

Winst voor rugbyers Oysters/Ducks na spannende strijd

Zaandijk - Voor de halve finale van de beker moest Oysters/Ducks aantreden in Zaandijk tegen Zaandijk Rugby. Een club die nog maar een paar jaar bestaat, maar hard aan de weg timmert. Het werd een echte bekerwedstrijd met veel spanning en strijd, waarin Oysters/Ducks aan het langste eind trok door met 25-29 te winnen.

Oysters/Ducks had voortdurend voor gestaan en Zaandijk bleef stug in de achtervolging. De meer aanwezige ervaring van de bezoekers bleek een voordeel. Op bepaalde momenten liet Zaandijk zich hierdoor de kaas van het brood eten. Bij rust was het 15-17, Oysters/Ducks had het beste van het spel maar Zaandijk was stug en bleef telkens terugkomen.
Vlak voor tijd kwam Oysters/Ducks vanuit een diepe kick van Pim van Esch met 20-29 voor te staan en leek de wedstrijd beslist. Echter treuzelen in de verdediging leverde een try voor Zaandijk op: 25-29. Even leek het toch nog fout te gaan, maar zover liet Oysters/Ducks het niet komen. De bal werd geroutineerd in de voorwaartse gehouden door Wout van de Sande en Max van der Vleuten, waardoor de overwinning over de streep werd getrokken.

Aanstaande zondag wordt de finale gespeeld op het rugbycentrum in Amsterdam, in dit heuse rugbystadion zal Oysters/Ducks aantreden tegen RC Zwolle. Al loopt er nog een protest van Castricum vanwege opstellen van een niet speelgerechtigde spelers door Zwolle. De kick off in Amsterdam is om 13.00 uur.

Nipte overwinning DVG

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - De titel en de uitslag doen vermoeden dat het een moeilijke middag is geweest voor DVG. De realiteit is echter dat de uitslag veel hoger had moeten uitvallen. Er werden veel kansen door DVG gemist en al voor rust had de overwinning veilig gesteld moeten worden.

In de voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen stond er voor beide ploegen niet veel meer op het spel. DBS had nog een theoretische kans op degradatiewedstrijden maar gezien de uitslagen van vandaag is prolongatie in de vierde klasse veilig gesteld.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

DVG begon fel aan de wedstrijd en had na negen minuten al de mogelijkheid om de score te openen. Een voorzet van Wilco Voets bereikte Bart de Windt maar die miste. Niet veel later waren er dezelfde namen te noteren. Een vrije trap van Wilco werd door de keeper nog gestopt, maar in de rebound was het Bart die via binnenkant paal de 1-0 binnen tikte. DBS stelde daar maar weinig tegenover. Een slap schotje was geen probleem voor Sander van Eeuwijk. Het was vooral Wilco Voets die de DBS verdediging pijn deed, een afgelegde bal op de mee opgekomen Rik van Ruremonde werd overgeschoten. Niet veel later kwam Wilco vrij voor de keeper maar ook die bal ging er niet in. Halverwege de eerste helft waren er kansen en goede mogelijkheden over en weer. Voor het publiek was het een vermakelijke wedstrijd, maar de doelpunten bleven uit. Er had voor de rust meer gescoord moeten worden.

Na rust was het wedstrijdbeeld hetzelfde; DVG creëerde diverse kansen maar het scoren bleef uit. Bart de Windt kreeg de bal weer terug na zijn eerdere hakballetje. Zijn schot ging echter voorlangs. In een scrimmage voor het DBS doel waren diverse DVG'ers in kansrijke positie maar opnieuw viel geen tweede treffer. DBS kreeg meer geloof in een gelijkspel en balverlies aan de zijlijn was de inleiding voor een nieuwe aanval. Het schot werd geblokt door Martijn Caarls.
Vaak wordt in de slotfase van zo'n wedstrijd toch nog een gelijkspel afgedwongen, maar niet vandaag. DBS drong in de slotfase nog wel aan, maar Sander van Eeuwijk werd niet meer in verlegenheid gebracht en hield de nul. Einduitslag 1-0. Man of the Match was Martijn Caarls.

Volgende week staat de laatste thuiswedstrijd, tegen Essche Boys, op het programma. Aansluitend is er de jaarlijkse barbecue als seizoensafsluiting voor alle DVG'ers en de supporters.

DVG 2 won thuis met 4-1 van Boekel Sport en behoudt hierdoor uitzicht op de nacompetitie. De bekerfinale is al zeker en die wordt gespeeld op 22 mei. Man of the Match was Bart van Ruremonde

De DVG dames sloten het seizoen af met een ruime nederlaag. Uit tegen WEC werd het maar liefst 10-0. Doelvrouwe Miranda van der Leest had zich haar afscheid iets anders voorgesteld. Woman of the Match was Melanie Bouwmans.

Verlies voor dames en heren Ducks

Delft/Maastricht - Afgelopen weekend leden zowel de dames als de heren van Ducks een stevige nederlaag. Voor de softbalsters viel er met 17-1 weinig eer te behalen tegen de Blue Birds in Delft. De honkballers gingen in Maastricht onderuit met 12-5.

Evelien Gerrits begon in Delft voor Ducks aan slag. Zij ging uit op drieslag, net zoals Elke Mutsaerds, de volgende slagvrouw. Rianne de Boer sloeg vervolgens de bal recht in de handschoen van de tweede honkvrouw. In hun slagbeurt die hierop volgde, scoorden de Blue Birds maar liefst vijf punten.

Na drieslag voor Laura van Zetten en een nul op het eerste honk voor Jooske Dörfel, bracht Karlijn van Genugten zichzelf in de tweede inning met een mooie slag naar het eerste honk. In de slagbeurt van Ilon van Gurp wist Van Genugten het tweede honk te stelen, maar helaas ging Van Gurp vervolgens uit op drieslag. Hiermee gingen de dames van Ducks de slagbeurt van de Blue Birds in met een nul op het scorebord. Ondanks drie mooie nullen die de Ducks maakten, scoorden hun Delftse tegenstanders in deze inning zeven punten: 12-0.

Ook in hun derde slagbeurt wisten de dames uit Boxtel niet tot scoren te komen, terwijl Blue Birds vervolgens wel drie punten pakten. Ook in de daarop volgende inning kwam Ducks niet tot scoren en pakte de delftse ploeg weer twee punten. Dit betekende dat Ducks in de vijfde inning zeven punten moest scoren om de wedstrijd door te kunnen laten gaan. Helaas zat dat er niet in. Wel redde Laura van Zetten de eer voor de Ducks dames door als eerste en enige voor Boxtel over de thuisplaat te komen.
Vermoeid en verslagen keerden de dames terug naar Boxtel met een score van 17-1.

Honkbal
De honkballers van Ducks gingen zondag voor hun wedstrijd naar Maastricht. De Boxtelaren begonnen zwak aan slag, de Maastrichtse ploeg door twee punten te scoren. Ondanks sterk veldspel van onder anderen Max Denteneer, wist Maastricht meerdere keren te scoren.
Ducks kwam terug en bracht de tussenstand op 4-4. Startend werper Jeroen van Nes kwam verder in de problemen en omdat het veld stond te klunzen kwamen er een hoop punten binnen voor Maastricht. Ducks wist niet te overtuigen en pakte maar één punt terug. De eindstand was bereikt: 12-5. Beste slagman aan de zijde van Ducks was Jan van der Wielen met 3 uit 5, 0.600 gemiddeld.

Jeugd ODC E6 kampioen

Boxtel - De jeugd van ODC E6 werd afgelopen zaterdag in een spannende finalewedstrijd tegen Best Vooruit kampioen. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel.

Na de overwinning in hun klasse reden de 'mannen' op een luid toeterende truc een welverdiende ereronde door het dorp.

16 / 16

Zaterdag 7 mei

Kampinatocht
08.00 uur, Jacob Roelandslyceum, Grote Beemd 3, Boxtel

Rommelmarkt
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Singer/songwriter avond
19.00 uur, Jongerencentrum B-town, Baroniestraat 20, Boxtel

Zondag 8 mei

Verzamelaarsbeurs
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Orgelconcert door Hayo Boerema
20.15 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

Dinsdag 10 mei

Informatiebijeenkomst 'Blijvend thuis in eigen huis'
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

Lezing "De spirituele dimensie van duurzaamheid - een kapstok" door David Andreae
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Woensdag 11 mei

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Is voetbal iets voor jou? DVG geeft vrije trainingen
14.00 uur, De Roode Bleek, Sportlaan 2, Liempde

Donderdag 12 mei

Crea- en handwerkclub voor senioren
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

13-15 mei

Tovidoweekend
Verschillende activiteiten verspreid over het hele weekend en door heel Esch en omstreken

Zaterdag 14 mei

Volleybalspeeltuin
10.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1A, Boxtel

Repair Café: ook voor kleding
12.00 uur, Het Goed, Industrieweg 6, Boxtel

Opening nieuwe expositie: legale & illegale nieuwsvoorziening tijdens de oorlog
13.00 uur, Gedenkplaats Haaren, Landgoed Haarendaal, Raamse Akkers 15, Haaren

Zondag 15 mei

Limuscene Live
13.00 uur, Concordiapark, Liempde

Essche Colorrun
13.00, Sportpark, Witvensedijk 2, Esch

Ierse Sessie
13.30 uur, Bed & Breakfast In Den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Maandag 16 mei

Brabantse Oldtimerdag Liempde, 2ePinksterdag
10.00 uur, Centrum, Liempde

Woensdag 18 mei

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Is voetbal iets voor jou? DVG geeft vrije trainingen
14.00 uur, De Roode Bleek, Sportlaan 2, Liempde

Vesperdienst
19.30 uur, Kapel Kasteel Stapelen, Stapelen 1, Boxtel

Informatiebijeenkomst 'Blijvend thuis in eigen huis'
19.30 uur, Ursulagebouw, St. Ursula 12, Boxtel

Donderdag 19 mei

Crea- en handwerkclub voor senioren
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Quizzen met The Brain bij Denziz
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zaterdag 21 mei

Liempds Kunstpad
10.00 uur, Route door Liempde

Zeskamp LSV
13.00 uur, Sportpark LSV, Mijlstrat 127, Lennisheuvel

Foto: Caroline

Zoey der kinderen