DeMooiBoxtelKrant

27 januari 2016

DeMooiBoxtelKrant 27 januari 2016


Kringloopwinkel Swiebertje strijkt neer in Molenstraat

Boxtel - Het was een lang gekoesterde, maar nooit uitgesproken wens van Marion van Berlo. Na lang wikken en wegen besloot ze op haar vijftigste het roer om te gooien en een eigen kringloopwinkel te openen. Half maart gaat het gebeuren, dan is haar winkel Swiebertje een feit.

"Alle randvoorwaarden waren goed, het was nu of nooit", vertelt de Boxtelse. Door haar werk in de jeugdzorg kwam Marion in verschillende plaatsen, waar ze ook steevast bij kringloopwinkels binnenliep. "Dan dacht ik altijd al: 'hoe geweldig zou dat zijn, om zo'n winkel te hebben'. Maar daar bleef het bij. Tot Frank Geurtz, een zeer goede vriend van mij, vroeg wat ik nu eigenlijk echt wilde gaan doen. Na dertig jaar in de jeugdzorg zag ik me dat niet nog eens vijftien jaar doen. En toen sprak ik mijn wens voor de eerste keer uit. 'Dan moet je dat nu doen', zei Frank. En ik wist dat hij gelijk had. Mijn vriend Nol en dochters Dagmar en Tamar stonden achter me. Toen ben ik samen met Frank, die me sindsdien als rechterhand met alle voorbereidingen achter de schermen helpt, op zoek gegaan naar het juiste pand." Dat vond Marion in de Molenstraat op nummer 5, waar voorheen fietsenzaak Van Helvoirt zat. Het bleek het ideale onderdak voor Swiebertje; veel ruimte voor allerlei spullen, een aparte verdieping waar de kleding netjes uitgestald kan worden en een werkplaats waar meubels gepimpt kunnen worden.

In samenwerking met Peijnenburg Re-integratie gaat Marion mensen in een re-integratietraject leer-werkstages aanbieden. Daarnaast werkt ze met vrijwilligers. Mensen die geïnteresseerd zijn, kunnen contact met haar opnemen via 06-22588123. Ook voor het afleveren of op laten halen van bruikbare, niet kapotte spullen kan dit nummer worden gebeld. Wat betreft de Boxtelse kringloopwinkels van de Vincentiusvereniging en Het Goed is Marion erg duidelijk: "Ik wil niet in hun vaarwater gaan zitten, maar juist samenwerken. Hoe? Dat zal de praktijk moeten uitwijzen."
De reacties stromen intussen binnen sinds Marion het verhaal van Swiebertje via Facebook (kringloopwinkelswiebertje) wereldkundig maakte. "Het is ongelooflijk! Ik ben totaal overdonderd", vertelt ze stralend. Ze heeft er dan ook erg veel zin in. Makkelijk zal het niet worden en de kersverse ondernemer gaat er dan ook van uit dat ze er hard aan moet trekken. "Daarom heb ik mijn baan ook nog gewoon en werk ik veertig uur in de week in de jeugdzorg, naast de woensdag tot en met zaterdag waarop Swiebertje volgens planning straks opengaat.
Voorlopig wordt er al hard gewerkt om de zaak half maart te kunnen openen. "Ik wil een laagdrempelige winkel creëren", aldus Marion. "Een plek waar mensen zich welkom en thuis voelen." Aan haar tomeloze inzet en enthousiasme zal het niet liggen, dat gaat haar vast en zeker lukken.

Kringloopwinkel Swiebertje - Molenstraat 5 in Boxtel - 06-22588123 - Facebook: kringloopwinkelswiebertje.

Waggelaars genieten volop van Waggelrevue

Foto: Hans van Doorn

Boxtel - Er viel heel wat te lachen voor het publiek, vrijdag- en zaterdagavond tijdens de Waggelrevue in Boxtel. In Hofpaleis Denziz aan de Stationsstraat werd genoten van ludieke optredens van tonpraters als Ben van de Sangen, Rien Bekkers en van Ad Hoevenaars, die de Boxtelse politiek elk jaar onder de loep neemt.

De optredens werden regelmatig afgewisseld met veel muziek, onder andere van de Ducktownband.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Hans van Doorn

Na vele jaren van afwezigheid maakte carnavalsvereniging De Agterblijvers weer haar opwachting tijdens de Waggelrevue. Zij wist op een ludieke manier menig Waggelaar en Waggelarin te boeien met hun Romeinse act. Feestduo De Dorini's sloot de avond in stijl af en kreeg zelfs burgemeester Mark Buijs dansend op het podium.

Ouderen componistenbuurt houden touwtjes zelf in handen

Boxtel - Uit de in november en december 2015 in de Boxtelse componistenbuurt gehouden enquête van Stichting Ouderen in Regie blijkt dat ouderen in die wijk graag meedenken over hun eigen toekomst.

64 procent van de aangeschreven doelgroep nam de moeite om de vragenlijst in te vullen. Van hen gaf 94 procent aan dat zij de touwtjes zelf in handen willen houden wat betreft wonen, welzijn en zorg.

Ruim driekwart van de buurtbewoners heeft al nagedacht over de eigen toekomst. De helft van hen blijkt van plan te zijn zo lang mogelijk in eigen huis te blijven wonen. Een derde meent dat daarvoor wel aanpassingen in huis nodig zijn.

Op wijkniveau is er behoefte aan meer (kleinschalige) gemeenschappelijke voorzieningen en ontmoetingsmogelijkheden. Zo reppen respondenten over een wijkcafé of de mogelijkheid om gezamenlijk te eten. Daarbij is bijna de helft van de ouderen bereid zich voor onderlinge dienstverlening in te zetten. Voor een aantal geldt wel dat men eerst meer duidelijkheid wil over wat deze werkzaamheden inhouden.

Meer dan een derde van de ondervraagden heeft wel oren naar aansluiting bij een zorgcoöperatie. De helft weet het nog niet. Dit heeft volgens de stichting vooral te maken met de onbekendheid van wat een zorgcoöperatie is en kan betekenen. Ook is een aantal suggesties gedaan voor de invulling van onderlinge hulp of een 'zorgcoöperatie', zoals een website met vraag en aanbod van dienstverlening en een vorm van 'belcontrole' in verband met veiligheid.

Nu de resultaten verwerkt zijn, wil de stichting op korte termijn een bijeenkomst organiseren met bewoners van de componistenbuurt om invulling te geven aan de wijze waarop meer regie over wonen, zorg en onderlinge dienstverlening gerealiseerd kan worden. Relevante organisaties zoals de organisatie voor 55-plussers Woon Wijs en een vertegenwoordiging van de gemeente en Woonstichting St. Joseph worden ook voor deze bijeenkomst uitgenodigd.

Steunpunt zoekt vrijwilligers

Boxtel - Voor het Bruin Café van een verzorgingshuis in Boxtel is het Vrijwilligerssteunpunt op zoek naar barmedewerkers. Als gastvrouw/heer zorgen zij voor de openstelling en serveren ze drankjes. Affiniteit met ouderen is een welkome eigenschap. De openstelling en bezetting van het café worden door de vrijwilligers onderling geregeld.

Voor Vivent zoekt het steunpunt enthousiaste vrijwilligers voor de dagbesteding. Alle momenten van de dag, al is het maar een uurtje, kun je deze dagbesteding ondersteunen. De bezoekers van de dagbesteding zijn ouderen die behoefte hebben aan aanspraak en graag mensen ontmoeten. Als vrijwilliger krijg je de vrijheid om eigen ideeën in te brengen en uit te voeren om de bezoekers een prettige dag te bezorgen. Ook zoekt het steunpunt vrijwilligers die willen helpen bij bewegen, bloemschikken, kaarten, biljarten, een spelletje doen of andere activiteiten. De dagbesteding is op maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures, of wil je een afspraak maken? Bel dan tussen 10.00 en 12.30 uur (maandag tot en met donderdag) naar het Vrijwilligerssteunpunt via 0411-655899. Mailen kan ook: vwsboxtel@contourdetwern.nl.

Parochiegids 2016-2017 wordt een dezer dagen verspreid

Boxtel/Lennisheuvel/Liempde/Esch - Deze of volgende week wordt de 'Parochiegids 2016-2017' verspreid. Dit is dé eigen gids van de Heilig Hartparochie voor de parochianen van de kerkdorpen Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde.

Deze vraagbaak is tot stand gekomen door het vele werk van een aantal enthousiaste vrijwilligers. De gids wordt ook door tientallen vrijwilligers in de vier kerkdorpen rondgebracht. Dit gebeurt nagenoeg huis-aan-huis. Met name in Boxtel zal niet iedereen als vanzelfsprekend een gids ontvangen. Mocht je er geen ontvangen hebben en er tóch een willen hebben, neem dan contact op met het secretariaat via 0411-672215.

De parochiegids is in december 2015 tot stand gekomen en is bedoeld voor de jaren 2016 en 2017. Dit brengt onlosmakelijk met zich mee dat de gegevens, namen en data op enig moment achterhaald kunnen zijn. Voor actuele informatie kun je terecht op www.heilighartparochie.nl.

Stiltewandeling in Kampina

Boxtel - Op zaterdag 30 januari wordt in de Kampina een stiltewandeling gehouden. De wandeling begint rond 8.00 uur, vóór zonsopgang. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en wordt afgerond met koffie en een gesprek rond de vuurkorf.

De begeleiding is in handen van Corrie Terlouw, psycholoog/theoloog en Beate Rose, theoloog/geestelijk verzorger.

Aanmelden kan via beater@live.nl of 06-17579894. De organisatie is in handen van de Protestantse Gemeente Boxtel, zie de website www.pg-boxtel.nl.
De deelnemers ontvangen informatie over de startplaats en de precieze tijd. Kosten bedragen 5 euro per persoon, inclusief koffie/thee met een lekkernij. De netto opbrengst wordt gedoneerd aan Natuurmonumenten.

KBO-activiteiten

Donderdag 28 januari        Bridgen in De Walnoot        13.30
                Handwerken in De Orion        13.30
                Toneel, Doe'k, De speeldoos Vught        14.00
Vrijdag 29 januari        Rikken en Jokeren in De Rots
Maandag 1 februari Koersballen in de Orion        14.30
Dinsdag 2 februari Biljarten in De Walnoot        13.30
                Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
Dinsdag 2 februari Kienen in De Adelaar        14.00

Magazine Omroep Dommelland terug met maandoverzicht

Boxtel - Na enkele maanden van afwezigheid is het magazine van Omroep Dommelland weer terug. Ook nu weer met een overzicht van enkele evenementen.

Zo zijn er beelden te zien van het jubileum van de 'Red Hat Society' en van het muziekfestijn 'Acting the Maggot'. Ook is een reportage van de nieuwjaarsduik in De Langspier te bekijken. Er is aandacht voor het naderende carnaval is middels beelden van onder meer het jeugdcarnavalsfeest in Ploegersland. En wat te denken van de verschillende artiesten uit Boxtel die een carnavalshit hebben gemaakt? De 112-rubriek bevat beelden van de woningbrand op 15 januari in de St. Josefstraat.
De uitzending is op maandag 1 februari om 18.00 uur op Ziggo 47 en daarna op uitzending gemist via www.omroepdommelland.nl.

Muziekhuis Boxtel biedt onderdak aan Boxtel's Harmonie en andere muziekverenigingen

Boxtel - Wethouder Marusjka Lestrade maakte vorige week woensdag bekend dat Stichting Muziekhuis Boxtel een eenmalige financiële bijdrage van 17.500 euro ontvangt. Dit op basis van een eigen voorstel waar de gemeente graag aan meewerkt.

De stichting kwam zelf met een geschikte locatie en bijbehorend plan waar de gemeente direct enthousiast over was: "Een muziekhuis met een brede huisvestingsdoelstelling, (mede) vanuit Boxtel's Harmonie opgericht, waarbij muziek en samenwerking centraal staat. En die goede verstandhouding tussen de verschillende Boxtelse harmonieorkesten is er!", aldus Lestrade.
De gemeente is verheugd over de manier van werken van Boxtel's Harmonie. "Dit is zo'n goed voorbeeld van zelfredzaamheid dat wij daar graag aan bijdragen", legt Lestrade uit. Volgens haar is het initiatief een idee, waarin de aanpak laat zien dat er maatschappelijke verbindingen ontstaan.
De bijdrage van 17.500 euro vanuit de gemeente bedraagt 8 procent van het totale investeringsbudget. Het pand achter/tegen Bistro Le Marécage wordt geschikt gemaakt als thuisbasis voor onder andere Boxtel's Harmonie, die als hoofdhuurder in de samenwerking stapt. Wethouder Lestrade: "Een eigen plek biedt mogelijkheden om als vereniging verbindingen te leggen en samen te werken. Boxtel's harmonie levert het hele jaar door een bijdrage aan de ontmoeting tussen inwoners. Denk aan de diverse concerten, bijdragen aan Koningsdag (Oranjebraderie), de Avondvierdaagse, Wijkdag Oost en Dommeltheater. Nu de vereniging een thuisbasis heeft kunnen er alleen nog maar mooiere activiteiten bijkomen."

Transition Towns bij De Rots

Boxtel - De jaarlijkse bijeenkomst van Transition Town groepen in Nederland wordt op zaterdag 30 en zondag 31 januari gehouden in Gemeenschapshuis De Rots. Samen met de landelijke kerngroep zorgt Transition Town Boxtel voor een inspirerend weekend.

Transition Towns is een wereldwijde beweging met zo'n zeventig initiatieven in Nederland. De groepen hebben als doel hun stad, wijk, dorp of streek voor te bereiden op de combinatie van minder fossiele brandstoffen en de klimaatcrisis. Dit vergt een transitie (omschakeling) naar een duurzame samenleving. Het doet een beroep op de inzichten, wijsheid, creativiteit en ervaringen van mensen.

Zaterdag 30 januari is traditiegetrouw voor de lokale groepen en iedereen die lokaal actief is in Nederland. De deur staat ook open voor diegenen die geen 'TT' op hun naamplaatje hebben staan, maar wel een actieve rol hebben in hun eigen omgeving. In workshops worden de 'best practices' uitgewisseld, en de transitie wordt gevierd met muziek en kunst. Om 20.00 uur trappen zanger Dirk Struycken en pianist Koen Pillot af met zelfgeschreven liedjes over liefde en/of duurzaamheid.
Daarna volgt een twintigtal muzikanten met Ierse muziek onder leiding van Peter van Steenderen. Van 'The Wild Rover' tot minder bekende ballads; gevoelig, ruw, vrolijk en vooral feestelijk. De teksten liggen op tafel dus iedereen kan uit volle borst meezingen. Informatie over de feestavond is te verkrijgen bij Nadja van Berkel via naddie@wxs.nl of 06-20034562

Zondag 31 januari is er een nabeschouwing van de klimaattop in Parijs. Er wordt een perspectief geschetst voorbij de angst, en er komen allerlei transitie onderwerpen aan bod zoals lokaal voedsel, REconomy, lokaal geld en een lokale munt, lokale economie, energiecoöperaties, deeleconomie, auto delen en klimaatkunst.

De entree kost 'wat het je waard is'. De richtlijn is dat de kosten van het Treffen 10 euro per persoon per dag zijn. Wil je een bijdrage leveren door bijvoorbeeld slaapplaatsen aan te bieden of iets te koken voor bij de koffie of lunch, stuur dan een bericht naar ttboxtel@gmail.com. Transition Towns ontvangen geen subsidie. Meer informatie vind je op www.transitiontowns.nl/treffen2016.

Pater Hans de Visser ontvangt Heemkundepluim 2016

Pater Hans de Visser met neemt, onder luid applaus, de wisseltrofee in ontvangst. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Bij de jaarvergadering van Heemkundekring Boxtel heeft pater Hans de Visser vorige week dinsdag de Heemkundepluim 2016 ontvangen. De pater ontving de wisseltrofee onder andere voor de vele boeken over de geschiedenis van Boxtel die van zijn hand kwamen.

De jury, bestaande uit Ria Bouchier, Joop Schuller en Rob Margry, koos De Visser unaniem uit de kandidaten omdat de boeken van zijn hand vanwege de referenties, bronvermeldingen, overzichten en indexen 'heel goed als naslagwerk gebuikt kunnen worden'.
De jury roemt De Visser verder vanwege zijn inzet voor de komst van zes grote gedenkstenen op de STA-P-route, wegens het maken van de filmdocumentaire over de Heerlijkheid Boxtel en zijn onderzoek naar de Boxtelse schilder Pierre Jansen.

De trofee is ontworpen door kunstenaar Paul Simons. Vorig jaar ging de prijs, een sleutel die de letters 'HB' van Heemkundekring Boxtel bevat, naar de bewoners van Villa Catharina.

In DeMooiBoxtelKrant van 6 januari verscheen eerder al een interview met Pater Hans de Visser.

Verschillende winkels openen aanstaande zondag de deuren

Boxtel - Voor de tweede keer op rij gaan verschillende centrumondernemers gezamenlijk op zondag open. Deze openstelling op de laatste zondag van de maand is een proef, die tot eind dit jaar loopt.

Aanstaande zondag, 31 januari, is iedereen 's middags van harte welkom bij Modecentrum Theelen (Stationsstraat), Kruidvat, Natasja Fashion, Ring & Go, Sigarenmagazijn Voets, HEMA, Eye Wish, Shoeby Fashion (Rechterstraat), Bart Smit, Durlinger, La Gare Clothing, Junior Kinderkleding, Apresto, De Tuinen (Croonpassage), Filipe Mode en Carnavalsshop De Moos (Markt).

Cursus sollicitatievaardigheden KickStarters officieel van start

Boxtel - ContourdeTwern startte met ingang van 20 januari officieel met het aanbieden van cursussen sollicitatievaardigheden voor jongeren uit de gemeenten Boxtel en Haaren in de leeftijd van 16 tot 27 jaar. De start van de cursus onder de naam 'KickStarters' volgde op een succesvolle pilot die in november van start ging.

Meike Schreurs van ContourdeTwern licht de cursussen toe: "Deelnemers krijgen een werkboek dat speciaal voor deze cursus is samengesteld. De cursus bevat drie niveau's: rookie, skilled en pro. Op het eerste niveau leer je een cv op te stellen en solliciteren. Niveau twee richt zich vooral op het oefenen van een sollicitatiegesprek en het pitchen van jezelf. De pro's richten zich vooral op het gebruik van sociale media en van je (sociale) netwerk in je werkzame leven."

KickStarters vindt iedere woensdagmiddag plaats van 14.00 tot 17.00 uur in Jongerencentrum B-Town, St. Ursula 12 in Boxtel. Schreurs verwacht dat er jaarlijks zo'n 70 jongeren zullen aansluiten bij de cursus.

Eritrese vluchtelingen tijdelijk naar AZC Oisterwijk

Boxtel - De dertig Eritrese meisjes die als vluchteling naar Boxtel kwamen, verblijven de komende zes tot acht weken in het asielzoekerscentrum in Oisterwijk om een officiële verblijfsstatus te krijgen. Ondertussen blijven de meisjes wel onderwijs volgen aan De Wilgenboek in Boxtel.

Wethouder Lestrade gaat er vanuit dat de meisjes na deze periode terugkeren in Boxtel: "De meisjes hadden het hier erg naar hun zin en wij zien ze ook graag terugkomen". De procedure is te gecompliceerd om in Boxtel af te wikkelen, volgens de wethouder. Daarom zullen de vluchtelingen zo'n zes tot acht weken in Oisterwijk verblijven.

Gildenhof

Foto: Monique Fick

Tussen Baanderherenweg en Molenwijkseweg

In de tijd van In het Ancien Régime is een gilde een belangenorganisatie van personen met hetzelfde beroep. In sommige delen van de Nederlanden spreekt men van ambachten. Gilden en ambachten hebben bestaan vanaf de middeleeuwen tot eind 18e eeuw. In een gilde wordt kennis en ervaring uitgewisseld. Nieuwe gildeleden worden opgeleid in het vak. Na een gedegen opleiding kan een leerling erkend worden als vakman met de titel 'gezel' en kan uiteindelijk de titel 'meester' verkrijgen na het doen van de gilde- of meesterproef.

Het gilde behartigt de belangen van de gildeleden en beschermt hen. Vaak heeft een gilde het alleenrecht op het uitoefenen van het vak, wat leidt tot de zekerheid van kwaliteit van het werk, soms zelfs tot een monopolie. Om hun doelen te bereiken hebben de ambachtsgilden een strakke organisatie nodig. Als een lid van het gilde zich niet aan de regels houdt, hebben alle leden daar last van. Als de gilden de productiekosten naar beneden willen brengen, moeten alle leden meewerken om de lonen van medewerkers te verlagen. En als gilden hun reputatie hoog willen houden, kunnen ze het zich niet veroorloven dat bepaalde leden kwalitatief slechte producten verkopen. Daarom bestaan er strenge regels bij de gilden. Om de kwaliteit van het product hoog te houden, kan iemand niet zomaar lid worden van een gilde.

Een jongen die een bepaald vak wil uitoefenen (vrouwen verrichten geen ambacht en worden geen lid van gilden) gaat op jonge leeftijd bij een gildemeester in de leer. Als de meester de jongen geschikt vindt wordt hij na enige tijd benoemd tot gezel. De gezel werkt in loondienst voor de meester. Als de gezel goed genoeg wordt bevonden, kan hij na een periode, meestal tussen de vijf en negen jaar, een meesterproef afleggen. Hiermee kan de gezel bewijzen dat hij zijn vak beheerst. Pas als de gezel hiervoor geslaagd is, mag hij zich meester noemen en zijn eigen bedrijf beginnen. In sommige gevallen is het voor een ambachtsman verplicht lid te zijn van een gilde en contributie te betalen. Ook als hij een beroep uitoefent dat zijdelings met het betreffende gilde te maken heeft. Deze mensen worden 'aanwerpelingen' of 'halve gildwinners' genoemd.

De vergadering van een gilde wordt een morgenspraak genoemd. De gildebroeders komen minimaal eenmaal per jaar bij elkaar. Dan worden nieuwe leden toegelaten, nieuwe regels goedgekeurd of afgewezen en functionarissen gekozen. Beslissingen worden gewoonlijk genomen door meerderheid van stemmen van de gildemeesters. De gildefunctionarissen vormen het dagelijks bestuur van het gilde en inspecteren de bedrijven van de leden van het gilde om te zien of deze in orde zijn. Ook zien zij er op toe dat ieder lid contributie betaalt en of zij zich aan de productiequota houden. Verder worden de financiën van het gilde beheerd door de hiervoor aangestelde functionarissen. Tegenwoordig hebben slechts weinig gilden nog de rol van het vroegere gilde. Het enige uit de middeleeuwen overgebleven gilde in Nederland is het Smedengilde van St. Eloy in Utrecht uit 1304.

Het oudste gilde van Boxtel, dat nu nog bestaat, is het bijengilde St. Ambrosius (zie hiernaast). Op 7 december 1766 is in Boxtel de 'Bie-sosietijdt van Sint-Ambrosius, een genootschap van bijenhouders, opgericht. Deze sociëteit is ingericht als een echt gilde. De leden worden gildebroeders genoemd, het dagelijks bestuur berust bij de hoofdman en de deken. Eens per jaar wordt een mis opgedragen ter ere van de heilige Ambrosius. Volgens de geschiedschrijving is de 'Bie-sosietijdt' waarschijnlijk de opvolger van een bijengilde van Sint-Ambrosius. Of er voorheen een bijengilde heeft bestaan is echter niet zeker. Doel van de oprichting van deze 'Bie-sosietijdt' was destijds het beschermen van de opbrengsten van de bijenhouderij in Boxtel, die door de imkers werd uitgeoefend als vak of als liefhebberij. In 1881 wordt voor het laatst over de 'Bie-sociëteit' gesproken. In het notulenboek 1937-1961 van Bijenhoudersvereniging Sint- Ambrosius wordt melding gemaakt van een 40-jarig bestaansfeest op 7 december 1939. Dit zou betekenen dat de bijenhoudersvereniging in 1899 is opgericht. In 1958 wordt het 60-jarig jubileum gevierd. Hiermee zou de vereniging in 1898 haar oprichting hebben gevierd. Een notariële akte maakt melding van de oprichting in 1776. Om verwarring over deze verschillende data op te lossen wordt in 1990 door 'Bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius' besloten om 7 december 1776 uit te roepen als de oprichtingsdag van de 'Bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius'. In 2016 bestaat het bijenhoudersgilde dus 250 jaar.

Bron: Vrije encyclopedie en Schuttersgilden in Boxtel, uitgave gemeente Boxtel
Christ van Eekelen, Heemkundekring Boxtel

Oudste gilde van Boxtel Sint-Ambrosius viert 250-jarig bestaan

Voorafgaand aan de jaarvergadering poseerden de aanwezige leden (31 van de 51) zaterdagochtend voor de bijenhal in park Molenwijk. Foto: Hans Vlaming/Ambrosius Boxtel

Boxtel - 250 jaar oud maar springlevend. Zo gaat bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius Boxtel dit jaar haar bijzondere jubileum vieren. De imkers spelen dankbaar in op de sterk gegroeide belangstelling voor bijen.

Voorzitter Jasper Derks: "Mensen willen van alles over bijen weten en wij vinden het heel mooi om dat te vertellen." Drie keer richt Sint-Ambrosius zich dit jubileumjaar nadrukkelijk tot het publiek. Met een extra grote bijen- en plantenmarkt op zondag 17 april, deelname aan de landelijke imkerijdagen in juli en aan de Boxtelse Herfstfair op zondag 2 oktober.
Sint-Ambrosius trapte het feestjaar afgelopen zaterdag af met een feestelijke jaarvergadering. In zijn openingswoord zei voorzitter Derks dat er in 250 jaar eigenlijk veel hetzelfde is gebleven: "De bijen vliegen nog iedere dag van bloemetje naar bloemetje. Het verenigingsbestuur heeft nu een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. In de begintijd was het een gilde met een hoofdman, een deken-schrijver en een deken-schatbewaarder."

Een verschil had Derks ook ontdekt bij het bestuderen van historische stukken. "Destijds moesten nieuwe leden zich inkopen met wat stuivers voor het gilde en een fles wijn voor de hoofdman. Dat laatste heb ik nog niet mee mogen maken", grapte hij. Nieuwe leden zijn er zeker wel. Het afgelopen jaar is het ledental gestegen van 44 naar 51.

Volgens de heemkundekring is Sint-Ambrosius de oudste vereniging van Boxtel (zie het Straatnamen-abc hiernaast). Er is een reglement bewaard gebleven van de 'Bie-sosietijdt' met als oprichtingsjaar 1766.

Leuke verrassing voor peuters bij bibliotheek

Boxtel - Tijdens De Nationale Voorleesdagen van 27 januari tot en met 6 februari wordt het belang van voorlezen aan jonge kinderen nog eens extra benadrukt. Deze dagen zijn bedoeld om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. Peuters die tijdens deze dagen gratis lid worden van Bibliotheek De Meierij krijgen een leuk presentje.

De bibliotheek ondersteunt ouders bij het voorlezen aan jonge kinderen met onder andere een uitgebreide collectie fantasierijke prentenboeken. De bibliotheekmedewerkers zoeken graag mee naar een passend boek voor elk kind.
Lid worden van de bibliotheek heeft tijdens de Nationale Voorleesdagen nog meer voordelen. Iedere peuter die tijdens deze dagen lid wordt, ontvangt een vingerpoppetje cadeau van het prentenboek van het jaar 'We hebben er een geitje bij' van Marjet Huiberts.
Wees er op tijd bij, want op is op.

Februari-activiteiten bij De Kinderboerderij

Boxtel - De Kinderboerderij aan het Apollopad is tijdens de carnavalsvakantie, op het carnavalsweekend na, geopend van 9.00 tot 16.00 uur.

Op de laatste dag van de vakantie, zondag 14 februari, is het Valentijnsdag. Dit wordt ook op De Kinderboerderij gevierd. Van 14.00 tot 16.00 uur zijn kinderen welkom om een mooie kaart te maken voor hun Valentijn. Ook de dieren worden extra verwend. Deelname is gratis.

Zadotheek
De Zadotheek van De Kinderboerderij is een bibliotheek voor zaden van groenten, kruiden en bloemen. Vanaf het voorjaar mag iedereen weer gratis zaad meenemen om lekker te tuinieren. Mensen die nog bruikbare zaden over hebben van 2015 worden opgeroepen om dit langs te brengen tijdens de openingstijden.

High tea's van WoonWijs in de gemeente Boxtel

Boxtel/Lennisheuvel/Liempde - In navolging van het succes van vorig jaar organiseert WoonWijs vanuit 'beter een goeie buurt' weer high tea's in de Boxtelse wijken en dorpen. Zo sluit zij aan bij de landelijke acties van Coalitie Erbij. Deze organiseert een winteractie in januari en februari waarin contacten en ontmoeten in de korte winterse dagen centraal staan.

WoonWijs biedt deelnemers tijd en gelegenheid om gezellig en ouderwets met elkaar te buurten. In de periode 15 tot 25 februari worden er 's middags zes high tea's georganiseerd. Deze vinden plaats in De Orion, De Kloosterhof, De Walnoot, de Bibliotheek, De Rots en het MUBO (Museum Boxtel, Ursulagebouw). De wijk en activiteiten in de wijk komen daarbij aan bod. Laat je heerlijk verwennen met lekkere hapjes en drankjes en geniet van elkaars gezelschap. De toegang is gratis.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met inekematheeuwsen@contourdetwern.nl of 0411-655899.

Floor, Stef en Roxanne samen goed voor ruim 17 jaar ervaring in Jeugdhofkapel

Boxtel - Floor (15), Stef (11) en Roxanne (17) zijn alledrie lid van de Jeugdhofkapel. Dat betekent dat ze tijdens carnaval vier dagen op rij bijna constant aan het spelen zijn. Een zware, maar leuke klus, zo zeggen ze. Floor is drummer, Stef speelt de sax en Roxanne is als orkerstleider een 'manusje van alles', zoals ze zelf zegt. Tijd voor een kijkje achter de schermen.

Floor, met haar lidmaatschap van ruim acht jaar de absolute recordhouder, begint te vertellen: "We begonnen al in oktober met de eerste repetities omdat carnaval dit jaar erg vroeg valt." Orkestleider Roxanne vult aan: "Vanaf dat moment repeteren we iedere week zo'n anderhalf uur." Roxanne bepaalt ook grotendeels welke liedjes de hofkapel speelt. "Gelukkig hoef ik dat niet in mijn eentje uit te zoeken, maar helpen de Knokkers me daarbij." Ook houdt ze de orde in de kapel, door bijvoorbeeld met een fluitje het begin en het einde van nummers aan te geven. Roxanne werd destijds eigenlijk vanzelf orkestleider. Ze is nu zeven jaar actief bij de jeugdhofkapel.

Uitdaging
Volgens het drietal kleven er flinke uitdagingen aan het spelen bij de jeugdhofkapel. "Het is erg warm als je binnen staat", legt Roxanne uit. "Maar dat went wel. En als het echt niet meer gaat, dan kun je soms snel even buiten afkoelen", vult Floor aan. "Gelukkig mochten we net even naar buiten voor een fotomoment", valt Stef lachend bij. Hij speelt nu zo'n twee jaar bij de hofkapel, schat hij zelf.

Spelen in de kinderoptocht is volgens de jonge muzikanten juist weer erg koud. Floor: "Een paar jaar geleden begon het te sneeuwen tijdens de optocht. Toen moesten we af en toe onze instrumenten omkeren om de sneeuw er uit te gooien." "Bovendien", vult Roxanne aan "moeten we de hele optocht blijven zitten. Dat schrijft het reglement zo voor. Dat betekent dat je bijna drie uur moet zitten op die carnavalswagen."

Nieuwe outfits
De jeugdhofkapel heeft net nieuwe outfits. Volgens Roxanne slijten de pakjes het ene jaar harder dan het andere: "Dat hangt bijvoorbeeld af van het weer. Soms doe je een paar jaar met de outfit en soms zijn er ieder jaar nieuwe nodig." Floor merkt daarbij op dat ook de toeschouwers daarbij een duit in het zakje kunnen doen: "Een paar jaar geleden werd ik besprayd met serpentines. Dat spul krijg je nauwelijks van je pakje af. Bovendien is het ook erg slecht voor de instrumenten. Het ziet er grappig uit, maar het mag niet. Volgens staat ook in de reglementen dat het niet legaal is om de hofkapel te bespuiten met serpentine."

"Niet iedereen speelt natuurlijk op hetzelfde niveau", vertelt Floor. "Sommigen kennen de muziek helemaal uit hun hoofd en sommigen niet. Maar gelukkig hebben we allemaal een harpje op onze arm." Met het 'harpje' bedoelen de muzikanten een klein muziekstandaardje op je arm, waarop de bladmuziek geplaatst kan worden. "Iedereen moet eigenlijk muziekdiploma A hebben om mee te mogen doen", legt Roxanne uit. Toch worden er volgens haar uitzonderingen gemaakt voor als de hofkapel echt omhoog zit, of als de muzikanten echt goed zijn. Het geeft maar aan dat in principe iedereen die kan spelen mee kan doen. Stef vult aan: "En vanaf oktober oefenen we natuurlijk thuis ook nog heel veel."

Voor Roxanne is dit het laatste jaar dat ze bij de jeugdhofkapel zit. "Als je achttien bent, mag je niet meer meedoen." Het vinden van nieuwe leden heeft daarom ook prioriteit. "Volgend jaar hebben we geen tuba meer." En de hofkapel heeft dus ook een nieuwe orkestleider nodig.

'Gadverpiellekes, wenne skonne krant'

Met veel plezier werd de carnavalskranten uitgereikt. Foto: Mark van der Pol

Liempde - Zaterdagochtend togen de leden van carnavalsvereniging De Ploegers al vroeg door de straten van Liempde. De carnavalskrant, die elk jaar gratis aan alle inwoners van Liempde wordt uitgereikt, werd op vele honderden adressen persoonlijk overhandigd. De Ploegers maakten van dat moment gebruik door ook volop lootjes te verkopen voor de carnavalsloterij.

In de buurt van het Klein Hoekje zette carnavalsprins Primus d'n Urste (Paul Saris) de toon. Hij ging samen met acteur en vriend Patrick de Neve, de bekende postbode uit de Hoegaarden-reclame 'Gadverpiellekes da's pas lekker', op pad om de carnavalskranten persoonlijk af te leveren en gelijktijdig flink wat loten te verkopen ten bate van de vereniging. "Gadverpiellekes, wenne skonne krant", riep Patrick hierbij uit.

Vlnr: Floor, Roxanne en Stef. Foto: Sander van Kasteren

De prins en acteur zijn al jaren bevriend sinds eind jaren negentig de tv-commercial van Hoegaarden bekend werd. "We hebben zelfs samen opgetreden met de 'Gadverpiellekes' theatershow, waarbij we door heel Nederland trokken en ook Boxtel hebben aangedaan", lichtte Patrick toe.

6 / 20

R I A T I N A S S N V C E G E O
E S S O D V F O T S T S N U K S
L O M E W U O B W U E I N N H L
I L F H A N G W E R K C N Y E U
N E N J I Z O K E K C B C Z S I
A R L B T N E R E D L I H C S T
E E P A H C S D E E R E G N E W
G N I N E K E R E I G R E N E E
A E X W T B M D U U R Z A A M R
T W E R K K L E D I N G S C A K
N E R A W R E Z J I N I N S D L
O N D U O H R E D N O B E E N U
M O O R W O H S R E G I E T S S
R E M E N N A A N B O U W T Q S
W U O B R E V K R E W K N I Z E
F Z I K N B J A C T F M L H S N

steigers
klussen
duurzaam
isoleren
schilderen
hittescan
verbouw
nieuwbouw
aanbouw
onderhoud
energierekening
sluitwerk
hangwerk
werkkleding
gereedschap
ijzerwaren
showroom
kunststof
kozijnen
aannemer
cv
sanitair
dakbedekking
montage
zinkwerk

Foto: Willy Smulders

Ineke Bosch

Vorige week was in deze krant het bericht te lezen dat Boxtelaar Erik Akerboom op 1 maart gaat beginnen als de hoogste baas van de Nationale Politie. Een mooie en uitdagende baan. Ik wil Erik langs deze weg dan ook veel succes wensen met deze nieuwe functie. Wie weet wil hij straks als hoogste baas van de politie wel eens een keer een gastcolumn schrijven.

Dan nu weer over tot de orde van de dag. In mijn vorige column konden jullie lezen dat per januari het een en ander is veranderd voor slachtoffers van een misdrijf. Maar daar blijft het niet bij, er staat nog meer te gebeuren. Er ligt een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt dat je de beelden van een inbreker in bijvoorbeeld jouw huis op internet mag zetten. Hier is dan wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Je moet aangifte hebben gedaan bij de politie, de dader mag geen bekende zijn, de inbraak moet duidelijk zichtbaar zijn en de politie moet de beelden ook hebben. De verwachting is dat mogelijk nog in de eerste helft van 2016 de wet zal worden goedgekeurd. Ik houd jullie via DeMooiBoxtelKrant op de hoogte.

Ik merk in elk geval dat vanuit het land meer bedrijven en particulieren mij weten te vinden en toch een inbraaksysteem willen met goede camera's.

Het inbrekersgilde is de eerste drie weken van 2016 alweer lekker actief. In vergelijking met dezelfde periode vorige jaar zijn er maar liefst 60 procent meer inbraken gepleegd in Boxtel. De stijgende lijn met inbraken in Boxtel van 2015, een toename van 25 procent, lijkt dus door te zetten.

Het blijft daarmee zaak om alert te zijn en bij verdachte situaties de politie te bellen. Uit mijn eigen dagelijkse praktijk weet ik dat helaas niet iedereen altijd direct de politie belt. Twee veelgehoorde klachten zijn dat 'er toch niets met de melding wordt gedaan' of 'dat je nooit meer iets hoort'. Het risico of het gevolg is dat mensen steeds minder vaak de politie bellen waardoor belangrijke informatie niet bij de politie terechtkomt en de daders vrij blijven rondlopen.

Daarom een dringend verzoek aan de politie. Bel een melder van een verdachte situatie gewoon even terug om hem of haar te bedanken voor de melding. Een telefoongesprek van een minuutje is al genoeg. Uit eigen ervaring weet ik dat wanneer je de melder nog even spreekt, er vaak nog meer informatie is. Maar wat belangrijker is, is dat de melder het idee heeft dat er echt iets met de melding is gedaan en een volgende keer weer belt.

O ja, en dan nog dit: er worden e-mails verstuurd uit naam van WhatsApp (je hebt een voicemail) of Facebook (je hebt de regels geschonden of een ander onderwerp). Deze mails zijn vals en willen alleen maar informatie van je computer of smartphone halen. Klik niet op de link maar verwijder de mail.

Volle zaal bij Seniorenmiddag Ploegersland

Foto: Hans van Doorn

Liempde - Het Hof van Liempde was afgelopen zondag weer het decor van de traditionele seniorenmiddag.

De volle Ploegersresidentie stond bol van muzikale acts, dans, jeugdoptredens en hoogtepunten van de zittingsavonden.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Naast 55-plussers waren ook mindervaliden meer dan welkom op deze middag. Onder het genot van een plakje cake, aangeboden door de Prinsenvereniging, genoot de volle zaal van alle voorstellingen.

Kriebels Konsert mooie opwarmer voor carnaval

Boxtel - In een bomvol Grand Café Rembrandt en onder het toeziend oog van prins Peer d'n Twidde werd Indegat zondagmiddag alvast mentaal voorbereid op de komende carnavalsperiode. Muziek van onder andere Echdweil en De Natneuzen zorgden ervoor dat bezoekers zich even in het eerste weekend van februari konden wanen.

De sfeer was goed en het aanwezige publiek genoot, geheel in stijl, van een biertje of ander carnavalesk drankje. Naast de aanwezige muzikanten uit Boxtel waren ook Black Wooow uit Theebuikenland (Loon op Zand), De Naagers uit Kruikenstad en Ons Eigen Heike uit Oeteldonk van de partij, om de avond van een muzikale noot te voorzien.

Prins Peer aanschouwde dit alles en zag dat het goed was. Dat de carnavalsprins ook een aardig partijtje kan zingen was sommigen al bekend, maar Peer d'n Twidde bleek niet te beroerd om de zaal te trakteren op een demonstratie van zijn zangkunsten terwijl een polonaise ingezet werd.

34e Snertconcert Beyersland Kapel in De Orion

Lennisheuvel - Voor de 34e keer wordt dit weekend in Gemeenschapshuis De Orion in Lennisheuvel Het Snertconcert gehouden. Op vrijdag 29 en zaterdag 30 januari trakteren verschillende artiesten en de Beyersland Kapel het publiek op een avond vol kolder en plezier.

Een aantal vaste artiesten betreedt dit jaar weer het podium. Zo zijn Toon van Krieken, Ad Hoevenaars en Bart Ketelaars van de partij. Ook tonprater Rien Bekkers treedt op, die zes keer finalist was bij het Keiebijters Kletstoernooi en tweemaal de Zilveren Narrekap won. De 5 Zaligheden zullen ook hun kunsten weer vertonen, wat altijd voor veel hilariteit zorgt. Uiteraard staat er nog meer op het programma, maar de organisatie houdt graag nog het een en ander geheim.

De Snertconcerten in De Orion aan de Lennisheuvel 56 beginnen vrijdag en zaterdag om 20.00 uur. Kaarten kunnen alleen online besteld worden via de website www.beyerslandkapel.nl.

Festival Carnaval bij Café D'n Durpsherberg

Liempde - Op carnavalsdinsdag 9 februari wordt bij Café De Durpsherberg in Liempde voor de eerste keer het Festival Carnaval georganiseerd. Om 14.00 uur gaat dit nieuwe evenement in een ultieme festivalsfeer van start.

Op de Main Stage draait DJ R&M in de diepvriesdisco. Tijdens dit knallende muziekprogramma kunnen de festivalbezoekers radje draaien in de Lounge Area, drinken in de shotjesbar en zichzelf vastleggen in de photobooth. Kijk op de Facebook-pagina 'festivalcarnavalliempde' voor meer informatie.

Mijn Mooi Boxtel: Ad de Cort

Foto: Ad de Cort

In december ben ik weer eens langs de Dommel in Boxtel gelopen. Wat een prachtig weer hadden we toen toch. En wat is het toch fraai als je de Lange Loop volgt! Zelfs in dit jaargetijde kun je genieten van de natuur.

Energierapport laat deur voor schaliegas op kier

Boxtel - Stichting Schaliegasvrij Nederland is ontevreden over het Energierapport dat minister Kamp op 18 januari presenteerde. Het rapport houdt de mogelijkheid open om na de aangekondigde stop van schaliegasboringen in juni 2015 voor de komende vijf jaar toch weer (proef)boringen in Nederland toe te staan. Boxtel is hiervoor in beeld.

Volgens de stichting wil de minister 'langjarig onderzoek' doen naar de mogelijkheden om in Nederland naar schaliegas te boren. De stichting acht dit niet in lijn met het voornemen van diezelfde overheid om de CO2-uitstoot met 80 tot 95 procent terug te dringen in 2050: "Schaliegas zorgt juist voor meer broeikasgassen, onder andere het sterke broeikasgas methaan. Dat blijkt uit de praktijk in de Verenigde Staten. Er zijn daarnaast veel zorgen over het milieu en grondwater, door de hoge productie van afvalwater, het gebruik van giftige stoffen en luchtverontreiniging."

De Boxtelse Mirjam Bemelmans van Stichting Schaliegasvrij Nederland benadrukt dat het geld dat een onderzoek naar de boringen van schaliegas kost, beter geïnvesteerd kan worden in onderzoek naar écht duurzame energie. Bij dat standpunt sluit de gemeente zich aan, volgens wethouder Peter van de Wiel: "Wij zijn er niet blij mee dat in het rapport de deur op een kier gehouden wordt voor proefboringen naar schaliegas. Wij willen zo snel mogelijk overstappen naar hernieuwbare energiebronnen en daar past schaliegas niet bij. Dat is niet alleen ons standpunt, maar ook dat van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten."

Ook het argument dat proefboren naar schaliegas wellicht wetenschappelijk gezien interessant kan zijn, veegt Van de Wiel van tafel: "Het is natuurlijk volslagen belachelijk om een wetenschappelijke proefboring naar schaliegas te doen als toch geen enkele Nederlandse gemeente schaliegas wil hebben. Vergeet niet dat er in het allerbeste scenario voor maximaal zeven jaar schaliegas in de bodem zit. Moet je daar dan dit hele gebeuren voor optuigen?"

Volgens zowel de wethouder als Stichting Schaliegasvrij Boxtel, dat deel uitmaakt van Stichting Schaliegasvrij Nederland, is het boren naar schaliegas bovendien erg belastend voor het milieu omdat er giftige stoffen in de grond worden gepompt, waarvan de effecten op lange termijn niet bekend zijn. Ook zouden er broeikasgassen vrijkomen bij het zogenoemde 'fraccen' om het schaliegas uit de bodem te krijgen.

Het rapport is echter niet alleen kommer en kwel. "De richting die minister Kamp in wil slaan naar een CO2-arme energievoorziening, is goed", aldus Ko van Huissteden, voorzitter van de Stichting Schaliegasvrij Nederland. Ook is het nog verre van zeker dat daadwerkelijk naar schaliegas geboord gaat worden. Er is in het rapport een energiedialoog beloofd waarin burgers, maatschappelijke instellingen en bedrijven kunnen meepraten over de keuzes die in de toekomst gemaakt moeten worden. Schaliegasvrij Nederland heeft laten weten daarbij zeker aanwezig te zijn.

Het ministerie was niet bereikbaar voor commentaar.

Keuzes maken!

Het lijkt wel dat hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om keuzes te maken. Mensen stellen keuzes vaak uit en proberen er niet aan te denken. Waar je vroeger als klein kind ongedwongen kon spelen op het schoolplein of in de speeltuin in de buurt, krijg je tegenwoordig bij de start van een nieuw jaar als volwassenen allerlei vragen op je af geworpen of issues waar je een keuze over moet maken. Van financiën tot indeling van het gezamenlijk vrije weekend van je gezin. Ieder heeft denk ik wel eens een heimwee gevoel gehad als je langs een schoolplein liep en gedacht 'was het nog maar even als toen', toen er veel minder op je afkwam en je ongedwongen zonder gedoe kon leven.

Ik blijf keuzes maken enorm lastig vinden. Wat is nu de juiste? Mijn lieve zoon wordt met de dag groter, ik weet niet wat het is met die kinderen tegenwoordig, maar jeetje...het lijkt wel of ze met de dag sneller groeien en daarbij ook het commentaar op hun ouders, haha!

Op dit moment staan 'wij' voor de keuze welke middelbare school het gaat worden voor zoonlief. Dit vind ik een verdomd moeilijke keuze en heeft er al regelmatig voor gezorgd dat 'papa Hoes' in de avond wakker ligt. Een nieuwe fase breekt aan. Waar doe je goed aan, welke school biedt nu echt de 'veilige' haven voor mijn kind? Vroeger was het in Boxtel niet zo lastig, je had een paar scholen met hooguit 600 leerlingen...tegenwoordig gaan die aantallen over de 2500 en zijn het heuse 'fabrieken'. Toch zal ook ik dit uiteindelijk los moeten laten en moet het kind zich vooral op de school thuis voelen....met een klein beetje sturing van papa dan hè, haha! Dit is dus een moeilijke keuze.

Wat een hele leuke keuze was, dat was afgelopen vrijdag! Auberge van Boxtel heet tegenwoordig 'Plein2' en heeft een nieuwe, hedendaagse uitstraling. Het restaurant organiseerde meet&exceed, een avond met een heerlijk 4-gangen keuzemenu, met de gebruikelijke kwaliteit die je van chefkok Edwin gewend bent. Na dit diner werd het restaurant met een paar kleine aanpassingen omgetoverd tot een heuse dansplek waar menig feestorganisator jaloers op zou zijn. Tot diep in de nacht kon je onder het genot van fingerfood - jaja, dat is de hippe benaming van een gewone bitterbal - genieten van heerlijke muziek, kletsen met bekenden en een dansje doen. Complimenten aan eigenaren Edwin en Gerie! Op naar de volgende editie, het was een topavond!

Wat ook geen moeilijke keuze was, is dat vanwege de grote vraag wij de beslissing moesten nemen om weer te starten met de workshops van 'Acteren Doe Je Zo!' in Boxtel. Deze keuze was zo gemaakt! Vanaf 2 maart zullen wij op de woensdagen gaan starten met de eerste lessen bij Partycentre Denziz. Lijkt je dat iets voor jouw kind? Stuur dan een mailtje naar theaterworkshop@intershow.nl. De lessen worden gegeven aan drie categorieën: 5 tot en met 7 jaar, 8 tot en met 11 jaar en 12 tot en met 16 jaar. Kijk ook voor meer informatie op de Facebookpagina van Acteren Doe Je Zo!

Nou, dan zijn we toch afgesloten met positieve keuzes, ga ik me nu nog maar weer eens buigen over de moeilijke...of wordt dat wellicht toch maar morgen!

Allen een fijne week vol met keuzes. Tot over twee weken!

Groet, Geert

Hennepkwekerij opgerold; twee mannen aangehouden

Boxtel - Nadat in Boxtel in de nacht van vrijdag op zaterdag twee jongeren op straat zijn aangetroffen die onwel waren geworden, heeft de politie twee woningen doorzocht. Daarbij zijn twee mannen aangehouden, werd een hennepkwekerij aangetroffen en een op een vuurwapen gelijkend voorwerp in beslag genomen.

Rond 21.30 uur kwam op vrijdag bij de politie een melding binnen dat op de Schijndelseweg een groep jongeren stond, van wie twee jongens onwel waren geworden. Ter plaatse werd al snel duidelijk dat de jongeren softdrugs hadden gebruikt. Eén van hen is naar het ziekenhuis gebracht om behandeld te worden, de anderen zijn aan hun verzorgers overgedragen.

Verder onderzoek naar de herkomst van de door de jongeren gekochte drugs leidde uiteindelijk tot de doorzoeking van twee woningen in Boxtel. In het huis van een 25-jarige man werd een hennepkwekerij aangetroffen met 200 planten. Ook bleek de stroom illegaal afgetapt te worden. De kwekerij is opgeruimd, de bewoner van het huis is aangehouden.

Ook de woning van een 32-jarige man werd door de politie doorzocht. Hier werden softdrugs gevonden. De politie trof hier een voorwerp aan dat op een vuurwapen leek. Dit is in beslag genomen en wordt op echtheid onderzocht. De man is aangehouden voor verder onderzoek.

Burgemeester Buijs sluit drugspand aan Elisabeth Bas Boxtel

Boxtel - Op last van burgemeester Mark Buijs is donderdag een drugspand aan de Elisabeth Bas in Boxtel gesloten. Op 20 november vorig jaar is in de woning, die verhuurd werd, een hennepkwekerij aangetroffen met 260 planten.

De sluiting is ingegaan op 21 januari, voor een periode van drie maanden. Daarmee wil de burgemeester benadrukken dat in de gemeente Boxtel hennepkwekerijen of andere illegale druggerelateerde activiteiten niet worden getolereerd.

Het betreft het eerste drugspand dat in 2016 door de Boxtelse burgemeester gesloten is.Op grond van de Opiumwet is Buijs bevoegd deze maatregel te nemen, wanneer in een woning verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of daarvoor aanwezig zijn. Hiermee geeft hij naar de buitenwereld een signaal af dit huis niet (langer) als adres voor drugs kan worden gebruikt. Ook wil hij hiermee de verstoring van het woon- en leefklimaat van Boxtel voorkomen. Tegen overtreders van de Opiumwet wordt keihard opgetreden, samen met partners als politie en justitie.

Frans van Susante
na goedkeuring nogmaals sturen naar fransvansusante@home.nl

Foto: Mark van der Pol

Wie kent hem niet? Frans van Susante is een van de grotere geschiedeniskenners van Boxtel. Zijn verzameling van oude Boxtelse ansichtkaarten en bidprentjes is zo omvangrijk, dat iedereen die in de Boxtelse geschiedenis duikt vroeg of laat bij hem langskomt. Ook is hij penningmeester van een groot aantal Boxtelse verenigingen en stichtingen. Hoe is het nu met hem?

Het begon allemaal met sigarenbandjes. Als jongen die opgroeide in de schaduw van de sigarenfabriek La Paz/Elisabeth Bas hoorde dat er nu eenmaal bij. Voor de meeste jongens is die verzameldrang iets tijdelijks, maar niet voor Frans. Hij begon allerlei andere dingen te sparen. "Ik heb eigenlijk alles wel gespaard, behalve postzegels. Ik heb ook altijd historische interesse gehad, en besloot daarom om me te specialiseren in ansichtkaarten. Boeken over de geschiedenis van Boxtel had je in die tijd nog weinig, dus kon je alleen op oude ansichtkaarten zien hoe het er vroeger uitzag. Je gaat je dan toch afvragen wie er zoal gewoond hebben. Daardoor kwam ik ertoe om ook bidprentjes te verzamelen en met die prentjes ben ik ook stambomen gaan schrijven van vele oude Boxtelse families. Ik ben jarenlang vrijwilliger geweest op het gemeentearchief waar veel mensen langskwamen voor hulp bij hun stamboom. De ansichtkaarten heb ik later op dia gezet en daarmee geef ik lezingen over oud-Boxtel, genaamd 'Rondje Boxtel'. Samen met Wil Doyen, de toenmalige gemeentearchivaris, heb ik daar ook een boek over geschreven genaamd 'Boxtel in grootmoeders tijd', met bij iedere ansichtkaart een stukje tekst.

"Nieuwe dingen worden op een gegeven moment ook oud, dus verzamel ik ook wel moderne kaarten. Maar het gaat mij vooral om de echte oude ansichtkaarten, het liefst nog met een datum. Helaas zijn die onbetaalbaar of weg. Vroeger ging ik nog vaak naar de regionale beurzen, maar die zijn tegenwoordig allemaal landelijk geworden. En daarnaast heb ik veel dingen al, dus had het op een gegeven moment geen zin meer om een heel eind te reizen voor misschien een of twee kaarten. Veel mensen weten dat ik hiermee bezig ben, dus als ze ooit iets vinden, brengen ze het wel eens naar mij."

Door zijn historische interesse kwam Frans al snel in aanraking met de Heemkundekring en natuurlijk de Vereniging Boxtelse Verzamelaars (VBV). Maar er moest ondertussen ook gewerkt worden, dus veel tijd om hier in te steken was er niet. Na zijn middelbare school ging Frans aan de slag bij de gemeente Tilburg en later bij Oisterwijk. Op de afdeling financiën, want gevoel voor cijfertjes had hij wel. Helaas heeft hij vroeg moeten stoppen, eind jaren 80 kreeg hij zodanig last van zijn rug dat hij thuis kwam te zitten. Pech voor de gemeente Oisterwijk, maar een geluk voor al die verenigingen.

"Ik werd echt overal voor gevraagd ineens. Iedere vereniging en stichting is tenslotte wel op zoek naar meer actieve leden. Omdat ik ook wel het een en ander van financiën afwist, kwam ik vaak in de rol van penningmeester terecht. Geen probleem natuurlijk, het houdt je actief. Tot drie jaar geleden was ik penningmeester van de Heemkundekring en de VBV en ik ben het nog steeds van het Willibrorduscomité in Luissel, de Boxtelse VVD en de Heilig Bloedstichting. En ik ben administrateur van de Sint-Petrusbasiliek. Het is altijd leuk om gevraagd te worden natuurlijk, maar ik doe het vooral voor de contacten. Als je thuis zit en je doet niks ben je levend begraven."

Sinds de intrede van de computer ging het doen van de financiën Frans minder makkelijk af. Misschien kwam het omdat hij zo vroeg al gepensioneerd was en dus de computerrevolutie nooit op zijn werk had meegekregen of misschien was het persoonlijke voorkeur. "Ik heb dingen gewoon liever op papier. Ik kan wel met een computer omgaan hoor, om e-mails te versturen en dat soort dingen, maar ik heb gewoon liever een ouderwets kasboek in handen dan een Excel-bestand op de computer. Met zo'n kasboek heb je tenminste iets concreets. En als je dan naar de winkel gaat en vraagt om een computer met DOS omdat je daar altijd mee gewerkt hebt, blijkt dat ineens al jaren niet meer verkocht te worden."

"Maar op de jaarvergadering wil je toch de stukken goed aanleveren. En dan heb je nog de contributie van alle leden en de bestuursvergaderingen. Je snapt wel dat het op een gegeven moment een beetje te veel werd, en dat was de reden dat ik gestopt ben als penningmeester van de Heemkundekring en de VBV. Ik blijf lid natuurlijk, want die interesse, daar kom je nooit meer van af. Nu heb ik weer wat meer tijd om mensen te helpen met hun onderzoek. Dertig jaar geleden omvatte de geschiedenis van Boxtel de kerk en het kasteel, maar tegenwoordig komt er iedere twee tot drie jaar wel weer een nieuw boek uit. En veel van die schrijvers komen bij mij langs voor documentatie. Ook neem ik nu meer de tijd voor mezelf en mijn familie. Mijn vrouw en ik hebben twee prachtige dochters, die regelmatig opbellen om gezellig langs te komen of samen naar de stad te gaan. Voorheen kon ik dan vaak niet, maar nu wel."

Luchtpost uit Amerika: Wendy Stiphout

Whistler Foto: Wendy Stiphout

Still living the dream
Ondertussen zijn we in het nieuwe jaar beland en zullen wij 2015 niet licht vergeten. Ook is ons eerste bezoek geweest, niets mooier dan opa en oma ons nieuwe thuis te laten zien. Inmiddels 78 en 80 jaar oud vliegen ze zomaar de halve wereld over. Petje af.

Samen zijn we 'onze' prachtige berg Mt. Hood op geweest. Het is met zijn 3.426m hoogte de hoogste piek van de staat Oregon. Een magnifieke punt die we veel zien onderweg. Hij komt boven de Western Cascades uit, een rij oudere vulkanen tussen Mt. Rainier en Mt. Shasta. Deze vulkanen zijn voor het laatst uitgebarsten tussen de 20 en 40 miljoen jaar geleden(!). Onze berg voor het laatst zo'n 1000 jaar geleden dus dat zit wel goed ;-). Maar goed, eenmaal aangekomen bleek de stoeltjeslift het niet te doen dus hebben we een behoorlijke klim gemaakt om toch maar dat prachtige uitzicht te kunnen zien. En het was de moeite waard!

Na twee weken met opa en oma werd het afscheid verzacht door de eerste vrije dagen van school met Thanksgiving. Een mooie gelegenheid om naar onze 'buurstad' Seattle te gaan. Dat is zo'n drie uur rijden (ja, je went heel snel aan de afstanden). Een prachtige stad met zijn eigen Euromast, namelijk de Spaceneedle. Prachtig om aan het eind van de dag de zon in de zee te zien zakken. Vlak bij Seattle staan de Boeing fabrieken. Super vet om de echte 'Dreamliners' gebouwd te zien worden. Het is streng verboden om hier foto's te maken, maar dit vergeten we niet meer. Weer een prachtige stad van ons lijstje af.Op een mooie dag in de kerstvakantie zijn we naar de kust gereden. Daar zijn diverse uitkijkpunten voor 'Whalewatching'. We hebben zo'n 18 walvissen geteld in een uurtje. Helaas ver weg zodat we alleen het opspuiten van het water zagen, maar bijzonder was het wel. In de lente gaan we nog maar eens terug als ze dichter bij de kust zwemmen met hun kalfjes.

Als klapper sloten we 2015 af in het prachtige Whistler. Op zo'n acht uur rijden, net over de grens met Canada. In 2010 zijn hier de Olympische Spelen gehouden en dat snappen wij wel. Wat een adembenemende omgeving. Je staat echt op het topje van de wereld. Hoogtepunt (letterlijk) is de 'Peak to Peak'-gondel. Deze doet precies wat het zegt: het verbinden van de twee pieken en dus de skigebieden. Op het hoogste punt hang je 435 meter boven de grond en natuurlijk vinden de kids het leuk om dan door een glazen bodem naar beneden te kijken!

Je zet de kerstboom in december, maar toch is het anders. Niet raar dus dat de eerste heimwee-dip ons allemaal vol trof. Je weet dat het komt maar leuk is anders. Je hoort verhalen uit Nederland en om je heen en mist dan extra je familie. De kinderen hebben het zwaar, zijn al zover gekomen maar missen nog net die aansluiting op school en willen gewoon even niets. Super begrijpelijk maar we moeten toch door. Gelukkig wist de Sint ons hier ook te vinden. Je probeert Nederland een klein beetje mee te nemen in je eigen tradities. De kerstvakantie kwam dus echt als geroepen en helemaal opgeladen zijn we er weer klaar voor.

See ya!

Wendy Stiphout

Begeleid wonen optie voor De Kleine Aarde

Boxtel - De Stichting AVE wil in de Van Coothhoeve op het terrein van de Kleine Aarde in Boxtel een begeleid wonenproject starten. Dat meldt initiatiefgroep 'Burgers voor De Kleine Aarde' die hierover met deze organisatie in gesprek is.

Stichting AVE is in 2007 in Hilvarenbeek opgericht door ouders. Zij streven naar een kleinschalige woonvorm op antroposofische grondslag voor jongvolwassenen met een autisme spectrum stoornis en een verstandelijke beperking. De Boxtelse initiatiefgroep meldt verder dat bestuurslid Wouter Klijn van Strobouw Nederland de landbouwschuur op het terrein wil aankopen. Hij heeft plannen om deze na een renovatie te gaan gebruiken als cursusruimte voor strobouwen en tevens beschikbaar te stellen voor gedeeld gebruik. Een derde, niet met name genoemde partij heeft volgens 'Burgers voor De Kleine Aarde' interesse in aankoop van de dienstwoning bij de Van Coothhoeve. Als deze aankopen doorgaan, kan de initiatiefgroep een groot deel van het benodigde bedrag voor de gemeente ophoesten.

Na het faillissement van duurzaamheidscentrum De Kleine Aarde, zag de gemeente Boxtel de vestiging van kennisorganisatie Triple E op het terrein mislukken. Ze heeft daarna partijen opgeroepen om zich te melden voor een duurzame invulling van het gebied aan Het Klaverblad. Als het even kan moeten die zichzelf kunnen bedruipen. Dat leidde tot zes initiatieven die zich begin deze maand aan de gemeenteraad presenteerden, waaronder Burgers voor De Kleine Aarde. Doel van het initiatief is het complex ontwikkelen tot een sociaal-duurzaam 'dorp'. Volgens de initiatiefgroep onderscheidt haar plan zich met name van de vijf andere door de manier waarop partijen en particulieren eraan deelnemen. Zij dragen een gedeelde verantwoordelijkheid voor onderhoud, ontwikkeling en een financieel gezonde exploitatie van het terrein. Ook kunnen nog vele andere ingebrachte en nieuwe ideeën er hun plek krijgen.

Totdat de gemeenteraad dit voorjaar beslist over de uiteindelijke invulling van De Kleine Aarde, laat de initiatiefgroep haar plan zich dan ook verder ontwikkelen. Bovendien bekijkt ze of samenwerking mogelijk is met andere partijen die zich voor De Kleine Aarde hebben gemeld.


Foto: Kek Liempt

Wie weet waar?
De Archiefgroep van de Stichting KèK Liemt zou graag meer informatie willen ontvangen over de boerderij op de foto.
Kun jij vertellen waar deze boerderij stond, wie er woonden of weet je andere bijzonderheden hierover? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827.
Ook kun je een toelichting geven bij de foto op de Heemkamer van de Stichting Kèk Liemt, in de raadzaal van het voormalig gemeentehuis in Liempde. De Archiefgroep is daar aanwezig op maandagavonden van 19.30 tot 21.30 uur. Telefonisch is de groep te bereiken via 0411-631284.

Alvast bedankt!

Namens de Archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt,
Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

Balans

Wim van der Zanden, Mariëlle van Alphen-Habraken, Erica Vos en Willy van Zuijlen Foto: Balans

Balans zegt 'ja'
'Ja, mits..' zit ons in de genen. Wij gaan uit van het positieve, want dat levert onze burgers ook weer energie op, die ze bereid zijn te investeren in onze maatschappij.

Sociaal gezicht scootmobiel?
We zijn enorm geschrokken van de opstelling van het college van B. en W. met betrekking tot de uitvoering van het sociaal beleid. Allereerst krijgen we op onze vragen over de wenselijkheid van het binnen handbereik parkeren van scootmobielen het letterlijke antwoord: "Het is echter ook niet noodzakelijk dat mensen met een scootmobiel deze in of nabij het appartement kunnen plaatsen. Immers, mensen die gebruik maken van een scootmobiel zijn nog mobiel. Ze kunnen lopend een afstand overbruggen van ongeveer 100 tot 500 meter." Los van deze voor ons volstrekt foute constatering is het veralgemeniseerd; het noodzakelijke maatwerk ontbreekt!

Sociaal gezicht traplift?
Ook werden we opgeschrikt door de (harde) opstelling van de SP-wethouder (!) in het televisieprogramma 'Ik Zorg Voor Jou'. Dit betrof een verzoek om onder andere een traplift. Enkele feiten vallen ons op. Een verstoorde relatie tussen gemeente en hulpvragers doordat het een jaar duurt voordat er contact is. Bovendien wordt door de wethouder gesteld dat een 'geschikte' vervangende woning - met traplift - voorgesteld is. Deze woning heeft echter veel hogere woonlasten en bevatte onder andere slechts twee slaapkamers (te weinig voor de man, zijn hulpbehoevende vrouw en hun drie kinderen, van wie er twee volwassen zijn). De wethouder is uiteraard op de koffie gegaan, maar helaas pas toen hij wist dat de camera's gingen draaien en er dus landelijke bekendheid kwam voor zijn zeer gebrekkige sociaal handelen. Bovendien kwam de wethouder niet verder dan te vertellen dat "binnen een maand alles nogmaals bekeken zou worden vanuit allerlei invalshoeken". De definitieve gemeentelijke oplossing kwam ook niet. Conclusie: mooie praatjes, maar gemeentelijk maatwerk en daadkracht ontbreekt!

De Kleine Aarde; snel duidelijkheid noodzakelijk!
We zijn als raad bijgepraat door zes partijen met ideeën over de toekomstige invulling van De Kleine Aarde. Aan de initiatiefnemers is meegedeeld dat er in maart een voorstel in de raad komt. Gezien de reactie van de wethouder, die vindt "dat alle partijen nog maar eens met elkaar moeten gaan kijken waar plannen elkaar kunnen versterken", vreest Balans voor het wederom vooruitschuiven van besluiten in dit dossier. Wij willen in maart de keuze maken welke partij op De Kleine Aarde aan de slag kan.

Zienswijze Snelheid A2 niet onderbouwd!
Het college roept in een persbericht dat het tegenstander is van de verhoging van de maximale snelheid op de A2 naar 130 km/uur. Navraag leert dat de aangevoerde argumenten flinterdun zijn, emissieplafonds niet overschreden worden en er ook geen concrete woningbouwplannen zijn die belemmerd zullen gaan worden. Letterlijk is ons medegedeeld "als samenleving lopen we, in de huidige situatie, niet direct een gezondheids- dan wel juridisch risico als de 130 km/uur wordt ingevoerd, anders dan bij 120 km/uur". Wij zijn voorstander van een goed onderbouwde mening, alvorens iets in een persbericht te stellen wat zelfs niet onderbouwd kan worden.

Balans zegt 'ja' met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren!

Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan; wij zijn er voor u!

SP

Foto: SP

SP bezorgd over toekomst Liduinaziekenhuis
Het sluiten van twee operatiekamers in de locatie Liduina van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) betekent wederom een vermindering van het aanbod van gezondheidsvoorzieningen in Boxtel. In het verleden werd ook al de EHBO-post overgeheveld naar Den Bosch. De SP-fractie heeft kritische vragen gesteld aan de Raad van Bestuur van het JBZ en het college van B. en W. Volgens het college zijn er geen aanwijzingen dat nog meer functies worden verplaatst naar Den Bosch. Het college gaat in gesprek met het JBZ over de toekomstige invulling van Liduina. SP-wethouder Eric van den Broek: "Dit biedt kansen omdat ook nadrukkelijk gekeken zal worden naar een verbreding van functies in het kader van de Wmo en een betere aansluiting op het totale zorgaanbod in Boxtel."

Wethouder omarmt initiatief ondernemersplatform
SP-wethouder Eric van den Broek overhandigde onlangs een voucher van 1.000 euro ter ondersteuning van het initiatief van twee Boxtelse ondernemers voor het opzetten van een digitaal ondernemersplatform. Door dit platform moeten Boxtelse consumenten en met name kleine ondernemers (mkb, zzp, detailhandel, dienstverlening) elkaar beter gaan vinden en bedienen. De gemeente is, mede op initiatief van de SP-fractie, zelf al bezig met een ondernemersloket en gaat de ideeën hierover verbinden met het nieuwe initiatief, zodat kleine ondernemers en starters ook voor advies en informatie hier terecht kunnen. Zo komt er uiteindelijk één breed digitaal ondernemersplatform. Van den Broek: "Een mooi voorbeeld van Meewerkend Boxtel: ondernemers komen met een goed initiatief en de gemeente ondersteunt het. Wellicht kan er in de toekomst zelfs een fysiek loket aan gekoppeld worden, zoals in Sint-Oedenrode." De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt kennis en kunde beschikbaar voor dit innovatieve project.

Eindelijk akkoord over nieuwe cao sociale werkvoorziening
Na lang actievoeren ligt er een principeakkoord tussen het FNV en de VNG over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) in de sociale werkvoorziening. Dat is goed nieuws voor de medewerkers van de WSD in Boxtel en omstreken. Werkzekerheid en koopkracht zijn in ieder geval tot 2019 op een nette manier geregeld. Als een werkplek vervalt, of het begeleid werken stopt, moet de gemeente ander werk aanbieden. De lonen gaan structureel omhoog, te beginnen in juli 2016. Daarnaast komt er een verhoging van de eindejaarsuitkering en een eenmalige uitkering in maart 2016 van 325 euro. Op 16 december 2014 werd een motie van SP-raadslid Marco Bressers aangenomen waarin het college werd opgedragen er bij de VNG op aan te dringen om de vastgelopen onderhandelingen weer op te starten. Op het VNG-congres van 3 juni 2015 werd een motie aangenomen, gesteund door de gemeente Boxtel, om zonder voorwaarden ten aanzien van de looneis de onderhandelingen met het FNV te heropenen. Deze nieuwe onderhandelingen hebben nu dus resultaat opgeleverd.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
28-01 Keefheuvel e.o.
2-2 Kerkeind
3-2 Lennisheuvel
3-2 Vrilkhoven e.o.
3-2 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

'Welstandsnota is te beperkend'

Boxtel - De nieuwe welstandsnota van de gemeente Boxtel, waarin voorwaarden worden gesteld aan te (ver)bouwen panden en objecten, legt te veel beperkingen op. Dat vindt de partij Balans.

De welstandscommissie, die bouwplannen op basis van deze nota moet toetsen, krijgt daardoor te weinig ruimte volgens die partij. "Meer welstandsvrij bouwen is gelukt, maar voor ons wordt er dus niet ver genoeg gegaan met het vertrouwen geven aan onze burgers", vindt de gemeenteraadsfractie van Balans.

Die maakt zich er onder meer zorgen over of de formulering voor winkelcentra in de nieuwe welstandsnota leidt tot een extra remmende factor voor de noodzakelijke renovatie en uitbreiding van winkelcentrum Oosterhof. Voor industrieterrein Ladonk geldt volgens Balans 'toch nog een streng welstandsregime': "Door nu te eisen dat nieuwbouw passend moet zijn met het bestaande leggen we een rem op creativiteit en vernieuwing." Verder worden ondernemers in het buitengebied in de ogen van de Boxtelse partij door de nota met extra kosten opgezadeld, omdat zij bouwplannen 'van alle kanten moeten laten toetsen'. Bestaand gemeentelijk en provinciaal beleid waarborgt volgens Balans een goede landschappelijke inpassing van nieuwe gebouwen in het buitengebied.

De partij heeft hierover in de afgelopen raadsvergadering vragen gesteld.


Bekendmakingen week 4

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Boxtelseweg 53: rooien 1 boom uit zij voortuin
Hogenbergseweg 43 en 45 rooien: 10 eiken uit achtererf beide woningen
Molenstraat 32: veranderen bijgebouw tot mantelzorgwoning
Nieuwstraat voor huisnummer 43: rooien 2 lindenbomen uit trottoir
Van Randerodestraat rooien: 3 perenbomen uit gazon
Rechterstraat 82b: aanpassen kozijnen in de voor- en achtergevel

Verleende omgevingsvergunningen
Achterberghstraat 18: verbouw woon-zorgcentrum Molenweide
Bosscheweg 31: plaatsen fietsbox in voortuin
Boxtelseweg 1: wijzigen garage naar veranda met berging
Dr. de Brouwerlaan en Hendrik Verheeslaan: rooien 32 bomen en verplanten 7 bomen in verband met herinrichten Dr. de Brouwerlaan voor onder andere aanleg riolering en een fietspad
Halderheiweg 5: rooien 2 dennen, 2 Amerikaanse eiken, 1 inlandse eik en 2 Douglassparren
Nergena 4: knotten-kandelaberen 20 bomen op zijerf
Oirschotseweg 6: rooien 2 coniferen en 1 beuk links voor uit de tuin
Stationsstraat 2: inpandig wijzigen winkelpand
D'n Tip tussen Barrierweg, Rosenlo en Rosenhofstraat: bouw ondergrondse betonnen waterbergingskelder

Beleidsregels
Welstandsnota 2016 vastgesteld door de gemeenteraad op 19 januari 2016

Meer informatie
Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Nieuw artikel

Foto: Hans van Doorn

"VVV Boxtel zet zich graag in om zowel de bezoeker als bewoner te voorzien van gastheerschap 10+. Vanzelfsprekend beperkt zich dat niet tot het verstrekken van informatie, VVV Boxtel gaat veel verder! Zij laat je graag zien hoeveel Boxtel en haar omgeving te bieden heeft. Met deze reden zal zij je iedere vier weken voorzien van de leukste feiten, weetjes en ontwikkelingen die zich in Boxtel voordoen."

Stop Voets, een markant figuur uit Boxtel
Decennialang is Willem Voets (1902-1976) niet weg te denken uit het straatleven van Boxtel. Op aanstekelijke wijze brengt hij het gevleugelde refrein 'Mens durf te leven' van cabaretier Pisuisse in de praktijk. Hij is ook dol op draaiorgelmuziek. Willem heeft een gedrongen postuur en haalt graag de stop van de fles. Hieraan dankt hij zijn bijnaam: STOP VOETS

Stop Voets was een echte, ouderwetse straatveger en onderweg heeft hij zo zijn adresjes om aan een drankje te komen. Men plaagt hem graag, maar hij heeft altijd een gevat weerwoord klaar. Hij weet in al zijn eenvoud bij menigeen een gevoelige snaar te raken. Vandaar dat men hem wel dat 'manneke met z'n grote hart' noemt, maar ook wel 'de contente mens'.

Foto: Hans van Doorn

Met het politiebureau heeft hij een speciale band. Dat staat tot 1998 aan de Markt, waar nu het bronzen standbeeld "Stop Voets" op uitkijkt. De agenten noemen hem 'de huisman', want hij poetst de dienstauto's, maakt de kantine en de cellen schoon en brengt de stemming erin. Bovendien tipt hij de politie als hij dat nodig vindt. Op hun beurt brengen de agenten Stop Voets thuis met hun dienstauto als hij wat te diep in het glaasje heeft gekeken. Bij zijn pensionering zet Stop Voets met een getekende verklaring honderd gulden opzij, zodat het politiekorps direct na zijn begrafenis een borreltje van hem kan drinken.

Door een particulier initiatief wordt er 12,5 jaar na zijn overlijden een standbeeld voor hem opgericht. Hans van Brunschot uit Moergestel krijgt de opdracht en baseert zich daarbij op een oude foto. Het bronzen beeld van Stop Voets is te vinden op de Markt/Clarissenstraat in Boxtel en kleinere exemplaren van dit beeld bij VVV Boxtel, waar het momenteel tegen een gereduceerde prijs te koop is.
Deze kleine man is in keurig werkmanstenue gestoken, in zijn ene hand rust zijn schep en in de andere zijn bezem.

Bron: Marja Reitsma-Vrijling/Hannie van Schijndel – Verhoeven; Kunstgids 'Boxtel in Beeld' (2006-2013).

Foto: Crebas Fotografie

Crebas fotografie vangt mensen hoe ze zijn
'Mijn foto's zijn een beetje wild, hebben een rauw randje.'

Boxtel - Een specialiteit heeft ze niet en ze wil ook helemaal niet kiezen. Fotograaf Nina de Leest- Crebas is geen trouw- of zwangerschaps-, geen newborn- of uitvaartfotograaf, ze is het allemaal én meer. "Ik voel niet de behoefte om keuzes te maken, wil alle levensfases met bijbehorende hoogte- en dieptepunten vastleggen. Zo lang het maar echt is, authentiek."

Mensen die strak geposeerd, recht in de camera kijkend willen worden vastgelegd, zijn bij Nina niet aan het goede adres. "Dat is niet mijn stijl en past niet bij mij", vertelt ze. "Dan kan ik niet de foto's maken waar ik achter sta en kun je beter een andere fotograaf kiezen. Als ik denk dat je bij mij niet op je plek zit, spreek ik dat ook uit."
Nina benadrukt dat er veel veranderd is op het gebied van de fotografie. Mensen kiezen tegenwoordig bewust voor een bepaalde stijl, zoals journalistieke of documentaire fotografie. Nina: "Voor een bruiloft bijvoorbeeld, werd altijd een locatie, cateraar en een fotograaf geregeld. Punt! Verder werd er niet of nauwelijks nagedacht over wat voor soort bruidsfoto's het bruidspaar wilde hebben. Nu is dat wel anders. Daarom communiceer ik duidelijk wie ik ben en wat mensen van mij kunnen verwachten."

Foto: Crebas Fotografie
Foto: Crebas Fotografie
Foto: Crebas Fotografie

En dat is een fotograaf die zich open en kwetsbaar opstelt, waardoor mensen haar vertrouwen en zich ontspannen. "Dan krijg je de mogelijkheid om mensen te vangen hoe ze echt zijn", vertelt Nina. "En durven ze zichzelf aan mij te laten zien of 'niet mooi te kijken', waardoor ze juist heel mooi zijn. Mijn foto's zijn een beetje wild, hebben een rauw randje. Ze zijn ongepolijst, maar dat is juist wat ik er leuk aan vind. Het zijn sferen, emoties, momenten. Die momenten vangen, dat is waar ik goed in ben. Natuurlijk bespreek ik van te voren wat de klant wil en houd ik daar rekening mee, maar verder wil ik me tijdens een reportage zo veel mogelijk openstellen en kijken wat er voor mijn lens komt."

Haar vaak ontwapenende manier van werken levert dierbare herinneringen op. Niet alleen van een zwangerschap, kleine kinderen, een bruiloft of een familiewandeling in het bos, maar ook van bijvoorbeeld een uitvaart. "Een uitvaart is een belangrijke gebeurtenis", aldus Nina, "net zoals een geboorte of een bruiloft dat is. Daar krijg ik een heel voldaan gevoel van, omdat je nabestaanden iets belangrijks geeft. Een uitvaart zegt heel veel over iemands leven en niet zo zeer over zijn dood. Je besteedt daar zoveel aandacht aan en op de dag zelf gaat er zoveel langs je heen, dan is het zeker voor kinderen fijn om later nog eens terug te kunnen kijken. Daarom maak ik van een uitvaart ook altijd een fotoalbum, dat helpt om het verlies en die dag een plekje te geven. Nabestaanden krijgen aanloop van mensen die even naar het album komen kijken en dan komen de verhalen vanzelf los. Ik fotografeer vaak uitvaarten van een ouder met jonge kinderen, dat maakt het extra belangrijk. Van de uitvaart van mijn eigen vader weet ik helemaal niets meer. Een paar beelden in mijn hoofd, maar dat was het. Dat vind ik soms wel jammer. Niet dat ik het per se terug wil halen, maar het feit dat het kan, dat is belangrijk."

Nina neemt de tijd voor een shoot. Haar manier van werken is intensief, maar ze zou niet anders willen. "Ik heb dat wel geprobeerd, maar dat lukt niet én dat wil ik ook niet. Dit is mijn unieke ding. En dus doe ik niets gehaast, neem ik de tijd voor een shoot. Als de baby bij een newbornshoot te moe is, laat ik de ouders die kleine een uurtje in bed leggen, dan wachten we gewoon even. Het is een ervaring, dat vraagt om een ontwapenende manier van werken. Dus niet met een grote camera op je snufferd en lachen maar. Daarom zijn mijn foto's niet standaard, ze hebben een duidelijke stijl, gevoel en sfeer. Wat ik veel hoor, is dat een shoot met mij zo leuk is. En relaxed. Een klant van me zei: "Het is alsof je er even een extra gezinslid bij hebt."

Wil je meer informatie over Nina, haar foto's en haar manier van werken? Kijk dan op www.crebasfotografie.nl, bel haar via 06-47129759, stuur een e-mail naar info@crebasfotografie.nl of kijk op Facebook/Crebasfotogafie.

STREAMER: "Sferen, emoties, momenten. Die momenten vangen, dat is waar ik goed in ben."


Geen verandering in regelgeving fysiotherapie in 2016

Fysiotherapie wordt voor de meeste klachten vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De mate van vergoeding is afhankelijk van welke aanvullende verzekering je hebt afgesloten. Er is zeer veel verschil tussen zorgverzekeraars in hun dekking. Aanvullende pakketten variëren tussen vergoeding van 6 behandelingen en onbeperkte vergoeding voor fysiotherapie per jaar. Heel veel Nederlanders hebben dan ook een aanvullend pakket voor fysiotherapie. Je eigen risico wordt NIET aangesproken als er vanuit de aanvullende verzekering gedeclareerd wordt.

Een ander gedeelte van fysiotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hier heeft iedereen recht op. Er is een lijst met daarop vele indicaties die recht geven op langdurige behandeling door een fysiotherapeut, bijvoorbeeld revalidatie na een operatie, COPD, Parkinson, neurologische problemen en oncologie. Vanaf de eenentwintigste behandeling wordt fysiotherapie volledig vergoed door de basisverzekering. Hier is wel het eigen risico op van toepassing. In 2016 stijgt dit van 375 naar 385 euro. De eerste 20 behandelingen moeten dan dus wel vergoed worden door je aanvullende verzekering.

Over de vergoeding van fysiotherapie en de zorgverzekeringen leven de nodige vragen. Zo vraagt menigeen zich af of je voor fysiotherapie een verwijsbriefje nodig hebt. Het antwoord is 'nee'. Je kan meteen een afspraak maken bij een fysiotherapeut bij je in de buurt.

Aan het einde van ieder jaar kun je je zorgverzekering wijzigen. Dit biedt je de mogelijkheid om je zorgverzekering eens kritisch tegen het licht te houden: ben je verzekerd voor de fysiotherapeutische zorg die je nodig denkt te hebben? Betaal je niet teveel zorgpremie? En kunnen de kleine lettertjes nog voor verrassingen zorgen?

Er is hiervoor ook een speciale website: www.defysiotherapeut.com. Wil je meer informatie dan kan je zorgverzekeraar je nader informeren, maar ook je eigen fysiotherapeut.

Podotherapie kan ook helpen bij onderrug- en bekkenklachten

Als je klachten aan je onderrug en/of bekken hebt dan kan podotherapie mogelijk de oplossing zijn voor je probleem. De podotherapeut kan door middel van een onderzoek naar de statiek van de voeten, benen en rug kijken of er een asymmetrie aanwezig is in je lichaam. Als dit het geval is kan dit mogelijk de onderliggende oorzaak zijn van klachten zijn. Door middel van een persoonlijk aangemeten corrigerende inlegzool kunnen is deze oorzaak aan te pakken.

Als de corrigerende zool is gemaakt en de basis goed is kan het zijn dat er nog een behandeling nodig is met de (manueel) fysiotherapeut, osteopaat of mensendiecktherapeut om ervoor te zorgen dat de spieren de juiste balans vinden. Bij klachten vindt tussen de verschillende disciplines contact en overleg plaats zodat je de best passende therapie krijgt.

Natuurlijk kun je bij de podotherapeut ook terecht met voet- , enkel- en knieklachten.

Huidtherapeut kan verlichting brengen bij oedeem

'Oedeem' of in de gewone Nederlandse taal 'vocht' is een vochtophoping in een lichaamsdeel, waardoor een zwelling ontstaat. Deze ophoping kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een trauma, operatie, een aangeboren aandoening of bij/na kanker. Er zijn verschillende soorten oedeem te onderscheiden. Deze verschillende soorten kunnen ook gecombineerd optreden.

Bij veneus oedeem is sprake van een niet of onvoldoende functionerend vaatstelsel. Dit kenmerkt zich door oedeemtoename in de loop van de dag. In de ochtend is het oedeem vaak weg. Deze vorm van oedeem komt veel voor in de enkels en onderbenen bij mensen die langdurig zitten of staan.

Lymfoedeem ontstaat door een niet of onvoldoende functionerend lymfestelsel. In tegenstelling tot veneus oedeem verdwijnt dit minder snel. Bij primair lymfoedeem is het lymfestelsel niet goed aangelegd. Bij secundair lymfoedeem zijn de lymfevaten beschadigd door een trauma of operatie.

Bij lipoedeem is er sprake van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Hierdoor kan tevens de afvoer van lymfevocht verminderd zijn. Kenmerkend is het snelle ontstaan van blauwe plekken en de erg gevoelige huid. De voeten zijn meestal niet aangedaan.

Om oedeem te verminderen of op te heffen zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Niet alle methoden zijn van toepassing op elke vorm van oedeem. De behandelingen kunnen als dat noodzakelijk is ook gecombineerd worden uitgevoerd. De huidtherapeut bekijkt tijdens het intakegesprek en onderzoek welke behandeling het meest geschikt is voor de patiënt.

Programma 'In voor Mantelzorg' versterkt samenwerking mantelzorgers

Meer betrokken mantelzorgers, meer mogelijkheden voor zorg en ondersteuning voor cliënten en meer werkplezier voor medewerkers. Dat zijn de grootste winstpunten voor Vivent die werkt aan het versterken van het samenspel tussen beroepskrachten en mantelzorgers. Die conclusie trekken Vilans en Movisie, de uitvoerders van programma In voor Mantelzorg, in hun eindrapportage die naar de Tweede Kamer is verstuurd.

Binnen In voor Mantelzorg werkte Vivent, als één van diverse zorgorganisaties, een jaar lang aan een betere samenwerking tussen beroepskrachten en mantelzorgers. De belangrijkste resultaten zijn geboekt als het gaat om gelijkwaardiger samenwerking, een visie op het samenspel en een sterkere positie van mantelzorgers. Vivent heeft gewerkt aan een cultuur waarbij meer ruimte is voor inbreng van mantelzorgers. Ook de werkwijze houdt nu meer rekening met mantelzorgers in bijvoorbeeld zorgplannen en overleg.

Taal en houding zijn essentieel
In voor Mantelzorg heeft een aantal geleerde lessen opgeleverd. Zo is het belangrijk dat de hele organisatie – van bestuur tot facilitaire dienst - oog heeft voor mantelzorgers, dat medewerkers en mantelzorgers met elkaar in gesprek gaan over wie wat kan doen en hun beelden over samenwerking delen. Ook blijkt dat taal en houding essentieel zijn. Cecil Scholten, programmaleider: "Dan gaat het bijvoorbeeld om de vraag: hoe spreek ik een mantelzorger aan? Een mantelzorger 'inzetten' voor de zorg sluit niet aan bij de motivatie die mensen hebben om hun naaste te helpen. Zo'n uitdrukking roept vooral weerstand op."

Het vervolg
In voor Mantelzorg loopt nog tot de zomer van 2016. Er komt een digitaal werkboek met instrumenten en tools die zorgorganisaties kunnen benutten. Op www.invoormantelzorg.nl zijn de aanpak van alle deelnemende organisaties en praktijkervaringen te vinden ter inspiratie. Vivent is blij dat het contact met de mantelzorg nog verder verbeterd is. "We willen de mantelzorger niet alleen betrekken bij de zorg, maar onze zorg gaat ook uit naar de mantelzorger zelf. Dit traject heeft ons hiervoor nieuwe inspiratie gegeven," zegt Monique van Gerwen, manager Zorg en Behandelteams bij Vivent.

In voor Mantelzorg
In voor Mantelzorg zet in op het versterken van de samenwerking tussen beroepskrachten en mantelzorgers met verandertrajecten in 80 organisaties uit verschillende zorgsectoren. In voor Mantelzorg ging van start in april 2014. De trajecten zijn afgerond in het najaar van 2015. Er zijn 3000 medewerkers en managers bereikt en 6.000 mantelzorgers. De uitvoering is in handen van Vilans en Movisie. Inhoudelijk sluit In voor Mantelzorg aan bij de beleidsbrief 'Versterken, verlichten en verbinden' van staatssecretaris Van Rijn (20 juli 2013). De drie beleidsdoelen die daarin centraal staan, vormen de leidraad voor de inhoud van het programma.

Vivent
Vivent is werkzaam in de gemeenten Boxtel, Haaren, 's-Hertogenbosch, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Vught en Vlijmen. Bij de organisatie werken bijna 1500 mensen en ruim 700 vrijwilligers.

Sabo Boxtel wint topper tegen Taverbo/Sabo 1

Boxtel - In de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC) stond de topper tussen de nummers een en twee van het vorig seizoen, Sabo Boxtel en Taverbo Sabo 1, op het programma. Het werd een lange, spannende en op hoog niveau gespeelde partij.

In het begin van de wedstrijd leek het erop dat Sabo Boxtel de winst snel binnen zou halen. Na de vijfde partij was de tussenstand 4-1 in hun voordeel. Maar Taverbo/Sabo vocht onder aanvoering van Ronald van Dael, die zijn drie enkelspelen won, goed terug. In de achtste en negende partij konden Ad van Weert en Mari Bosman echter de zege veiligstellen. Cees Hems scoorde niet voor zijn team Taverbo/Sabo 1 en Hans van Haaren moest genoegen nemen met een winstpartij. Uiteindelijk was de dubbelpartij doorslaggevend. Deze eindigde in het voordeel van de dit seizoen bijna ongenaakbare broers Ad en Hans van Weert. Hans wist voor zijn team ook nog een enkelpartij te winnen terwijl Ad en Mari Bosman ieder goed waren voor twee winstpunten. Einduitslag 6-4 voor Sabo Boxtel.

Koploper Taverbo/Sabo 3 zag dit met genoegen aan en won zelf overtuigend de vooruit gespeelde wedstrijd tegen De Firma Fotografie met 7-3. Voor De Firma Fotografie kon alleen Jordy van de Laak tegenstand bieden door zijn drie enkelspelen te winnen. Henk en Nick van de Laak konden hun teamgenoot niet volgen en verloren al hun partijen. Aangezien ook het dubbel verloren ging werd het een ruime winst voor Taverbo/Sabo 3 die daarmee nogmaals bevestigde voor de titel te gaan. Daan de Koning, Henk IJsseldijk en Uschi Meeuwis wonnen ieder twee enkelspelen. Daan en Uschi wonnen samen het dubbel van Henk en Jordy van de Laak maar dat gebeurde pas in de laatste en beslissende vijfde game. Henk van de Laak moest ook pas in dezelfde beslissende game in het enkelspel tegen Henk IJsseldijk de winst aan de tegenstander laten.

In de wedstrijd tussen Taverbo/Sabo 2 en 4 ging het om de beste positie in de middenmoot. Taverbo/Sabo 2 wist de aanval op hun solide vijfde plek af te slaan en stond aan de tegenstander slechts een 5-5 gelijkspel toe. Hierdoor bleven de posities gehandhaafd. Voor Taverbo/Sabo 2 konden Lothar Groth en Mari van Dijk ieder tweemaal winst boeken en Hans Fonken was goed voor het vijfde punt. Het dubbelspel was in het voordeel van Toon van Geel en Peter de Rooij van Taverbo/Sabo 4 die ook elk twee keer goed waren voor winst in het enkelspel. Teamgenoot Raymond de Boer bleef dit keer zonder winst.

Door de 7-3 nederlaag van De Firma Fotografie was de inzet van de wedstrijd tussen Rotsvast en de Bat Boys zo ver mogelijk weg zien te komen van de laatste positie op de ranglijst. Dit lukte maar gedeeltelijk. Mari Karssemakers van de Bat Boys bleef in zijn drie enkelspelen ongeslagen en gaf zelfs geen enkele game af. Teamgenoten Rob van Grinsven en Paul Kuijs scoorden elk eenmaal, zodat er vijf punten aan het totaal konden worden toegevoegd. De overige vijf punten waren voor Rotsvast. Geerta Pluut en Bart Theeuwes waren beiden goed voor tweemaal winst in het enkelspel en samen voor de winst in het dubbel, maar moesten ook aan Mari Karssemakers de punten laten. Jan Don kon dit keer geen punten voor Rotsvast bij laten schrijven op het wedstrijdformulier. Einduitslag 5-5.

Grand Café Rembrandt en De Dommel streden om een plaats in de top van de ranglijst en een goede plek in de middenmoot. Het eerste ging op voor Grand Café Rembrandt dat door de uitslagen van hun concurrenten en een 8-2 zege op De Dommel de tweede plaats steviger in handen kreeg. Door de uitslag van Taverbo/Sabo 1 tegen Sabo Boxtel boekten zij op hen winst. Voor De Dommel waren deze twee punten onvoldoende om verder afstand te nemen van de onderste plaats. Grand Café Rembrandt moest het dubbelspel aan de tegenstander laten, want Wim Jansen en Ad de Man van De Dommel waren in deze partij te sterk voor Hans Stoker en Ad Brekelmans die wel beiden hun drie enkelpartijen wonnen. Ad van Lier scoorde het tweede punt voor zijn team De Dommel door van Erik van der Schoot te winnen. Erik was verder goed voor de winst in zijn twee andere enkelspelen.

130 jeugdleden Tabitta vertonen turnkunsten Lisa van den Oetelaar wordt clubkampioen 2016

Clubkampioene Lisa van den Oetelaar zet aan en... Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Zaterdag 23 januari puilde sportzaal Tabitta uit van de jonge turners en turnsters en het publiek dat zij hadden meegenomen. De hele dag door werd er fanatiek geturnd tijdens de jaarlijkse clubkampioenschappen voor de recreatieleden van 6 tot en met 16 jar oud. Lisa van den Oetelaar mocht zich uiteindelijk dé clubkampioen noemen.

Door de grote opkomst was het soms lastig een plekje te vinden, maar de sfeer en sportprestaties waren er niet minder om. Heldhaftige jongens en meisjes vertoonden met een trots gezicht hun kunsten, de stoere tienerleden vaak met een geconcentreerde blik.

In de allroundscore behaalde Evy Haase in de ochtendwedstrijd de meeste punten. In de middagwedstrijd werden deze scores nog overtroffen door Lisa van den Oetelaar, die daarmee clubkampioen 2016 werd. Dit 16-jarige lid is niet alleen al van kleins af aan een trouwe sporter van de club, maar sinds enkele jaren geeft ze op maandag ook mee les aan jongere leden.

...maakt een prachtige sprong. Foto: Mark van der Pol
Foto: Mark van der Pol
Foto: Tabitta

Toesteluitslagen recreatieleden:

6-8 jaar: allround Evy Haase (36.75)
Sprong: 1.Mathijn Schippers 2.Vera Scholten 3.Veerle Kluytmans & Iris Slegt
Brug: 1. Iris van Hest 2. Evy Haase & Amy Bol 3.Mathijn Schippers & Thijs Jansen
Balk: 1.Kyra Sym 2. Evy van de Ven 3. Veerle Kluytmans
Vloer: 1.Thijs Jansen 2. Evy Haase & Kyra Lucius 3. Marit van Heertum

9-12 jaar: allround Nicky Willems (36.80)
Sprong: 1. Michelle van der Mijden 2. Bodi van Grinsven 3. Robin Verhappen
Brug: 1. Nicky Willems 2. Indy van der Plas 3. Ilse Smetsers
Balk: 1. Saraphina Afari 2. Nicky Willems 3.Ellen Smetsers & Myrthe van de Ven & Annelou Hendriks
Vloer: 1. Bodi van Grinsven & Imme Verhoeven 2. Robin Verhappen 3. Saraphina Afari

Middelbare school+: allround Lisa van de Oetelaar (37.35)
Sprong: 1. Lisa vd Oetelaar 2. Dominique Aretz 3. Kim de Rooij
Brug: 1. Dominique Aretz & Lisa vd Oetelaar 2. Lotte de Laat 3. Nick Scholten & Fenna Scholten
Balk: 1. Dominique Aretz 2.: Lisa vd Oetelaar 3. Ayse Loupias & Fenna Scholten
Vloer: 1. Lotte de Laat 2. Lisa vd Oetelaar & Nick Scholten 3. Dominique Aretz

De allerjongste recreatieleden, 4 tot 5 jaar, vertoonden voor de honderden toeschouwers onder luid applaus hun kunsten. Ook de bovenbouwers van de A-selectie lieten in demonstratievorm zien wat ze in huis hebben. Overige selectieleden turnden in de namiddag een onderlinge wedstrijd. De turnsters van de A-selectie onderbouw en B-selectie konden zo een keer in eigen huis hun talenten showen.

Voor de meeste turnsters uit de vooropleiding (testgroep) was dit hun eerste wedstrijd. Op 6- en 7-jarige leeftijd deden ze alvast wat wedstrijdervaring op, zodat ze later kunnen aansluiten bij de A- of B-selectie. 1e: Maissam Bezbiz, 2e: Lizzy Stolwijk, 3e: Imke Schellekens


Liempde - Stichting Woudbloem Liempde maakt zich op voor het eerste lustrum van het Tourspel Liempde, rondom de Tour de France. In dit spannende spel, waarin je een eigen wielerploeg kunt samenstellen, zijn ieder jaar geldprijzen te winnen, maar met deelname ondersteun je meteen een lokaal goed doel. De organisatie van het Tourspel Liempde is voor dit jaar op zoek naar een te steunen organisatie.

In 2015 werden de oudereneetzaal van de stichting Belangenbehartiging voor Ouderen in Liempde en de verwendag van de Samenloop voor Hoop in het dorp ieder met 1.425 euro ondersteund. Voor het goede doel van dit jaar is nog ruimte voor suggesties. De organisatie van het Tourspel roept iedereen op personen of organisaties aan te melden die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Voorwaarde is dat het te steunen doel verbondenheid heeft met de Liempdse gemeenschap.

Suggesties voor het goede doel kunnen tot 15 februari worden gestuurd naar info@tourspelliempde.nl.

Flinke winst voor rugbyers Duckes Legends

Doetichem/Boxtel - Het combinatieteam Ducks/Oysters was voor de uitwedstrijd in Doetinchem tegen Wild Roovers fors beperkt doordat er diverse vaste spelers ontbraken. Ondanks dat de vervangers hun uiterste best deden, was het niet genoeg om een forse 40-5 nederlaag te voorkomen.

Door de wisselingen ontbraken de samenhang en de vaste patronen bij Ducks/Oysters. De Achterhoekers maakte hier dankbaar gebruik van door met enige regelmaat door de defensie van het combinatieteam te snijden en te scoren.

De Duckes Legends deden het beter. In Boxtel werd met 36-15 gewonnen van Tarantula Tilburg. Duckes bleef telkens een voorsprong houden en daardoor liep Tilburg steeds achter de feiten aan. Door teveel technische fouten verzuimde Duckes het duel eerder te beslissen. De dreiging van de Tilburgse snelheid werd vooral door laatste man Tim Nouwens goed opgevangen. Hij wist met Thijs de Langen ook nog een try voor zijn rekening te nemen.

Aanstaande zondag spelen de Duckes wederom om 13.00 uur in Boxtel. Nu tegen Obelix Nijmegen.

Bridge Bridgeclub Boxtel 19 januari A-lijn: 1. M. Kleiss & E. Wijnen 66,49% 2. A. Bosveld & H. Schilder 60,95% 3. T. Waalbeek & H. Wolsky 57,44% B-lijn: 1. A. Slaats-Wosyka & J. Dufornee-Hazenberg 60,42% 2. J. Esser-Arets & J. Kronenberg-de Klerk 58,82% 3. D. Eltink-Steenbakkers & T. van Roosmalen-Hurks 56,67% C-lijn: 1. L. Brusselaars & A. van Erp 58,33% 2. C. Smits & A. van de Heijden 55,00% 3. J. van Thiel de Vries & Mw. van Thiel de Vries 51,67% Bridgeclub Boxtel 20 januari A-lijn: 1. Irene & Harrie Peeters 62,92% 2. J. de Wolf & R. van Stuivenberg 58,75% 3. W. Braken & A. van de Langenberg 56,25% B-lijn: 1. H. Kalverboer & G. van Rooij 57,92% 2. J. Denteneer & T. Jongmans 55,83% 3. J. Jilesen & L. Frankevijle 53,75% Bridgeclub Boxtel, 21 januari A-lijn: 1. J. van de Meerendonk & J. van de Meerendonk-Merkx 58,40% 2. J. van Doremalen & F. van Roy-van de Meerendonk 58,33% 3. N. van der Poel & H. Peeters 54,51% B-lijn: 1. B. van Asveldt-van Gennip & J. Jilesen 65,77% 2. M. Theloesen-Kamerbeek & H. van Esch-Sonnevelt 59,22% 3. P. Springer & L. Springer-Schipper 58,33% Bridgeclub Revanche, 19 januari A-lijn: 1. S. Tempels-Walchenbach & J. Sweere 59,72% 2. R. Dankers & F. Sedee 59,51% 3. A. van Brunschot-van Boxtel & Ad van Brunschot 57,29% B-lijn: 1. C. Pastoor & L. Frankevijle-van Dongen 65,00% 2. T. vd Kolk & S. van Lier 3. A. Hazenberg-van Vroenhoven & P. van Berkel 53,33% 3. Jeanette & Cees Smolders 53,33% Bridgeclub Revanche, 21 januari A-lijn: 1. H. van Esch-Sonnevelt & P. van de Ven 65,63% 2. C. Tupker & M. van Roosmalen 56,77% 3. Christ & Lily de Laat 55,73% B-lijn: 1. J. Buiks & A. Tops 69,44% 2. H. Hulscher & A. Hulscher-Wassenburg 62,85% 3. M. Visser & H. van Kronenburg 60,09% Bridgeclub Liempde, 21 januari A-lijn: 1. Dhr. & Mw. Dieden 62,11% 2. Mw. van Oirschot & Mw. van de Laar 61,28% 3. Dhr. & Mw. van de Meerendonk 55,36% B-lijn: 1. Dhr. & Mw. van Esch 58,59% 2. Mw. van Hastenberg & Mw. van de Vleuten 58,07% 3. Dhr. & Mw. Wagenaar 56,51% C-lijn: 1. Dhr. & Mw. Kuijpers 65,63% 2. Dhr. van de Dongen & Dhr. Smulders 60,83% 3. Mw. van Erp & Mw. van de Heijden 57,08% Bridgeclub De Rots, 20 januari A-Lijn: 1. Truus & Henk IJsseldijk 71,52% 2. J. Koppen & J. vd Biggelaar 61,45% 3. J. van Breugel & N. Fischer 58,33% Biljart Uitslagen 't Ivoor De Hazelaar 5-'t Ivoor 1 (Libre) 27-19 't Ivoor 2-Triangel Bar 1 (Libre) 24-26 't Ivoor 3-De Uitdaging 1 (Libre) 21-30 Ammerzoden 2-'t Ivoor 1 (3b-Gr.) 21-25 BC Zuid 1-'t Ivoor 1 (Recr.) 21-25 Triangel 1-'t Ivoor 2 (Recr.) 37-34 Programma 't Ivoor 1 februari 't Ivoor 1-De Piepers 3 (Recr.) 13:00 De Hazelaar 3-'t Ivoor 2 (Recr.) 13:00 't Ivoor 3-Oda Boys 1 (Recr.) 13:00 't Ivoor 1-De Midget-Gilde 1 (3b-Gr.) 19:30 2 februari: 't Ivoor 3-'t Ivoor 2 (Libre) 20:00 De Hopbel 1-'t Ivoor 4 (3b-Kl.) 13:00 4 februari: 't Ivoor 6-De Piepers 4 (3b-Kl.) 13:00 Uitslagen WvLiempde/Regiobank D.O.S. '71-WvLiempde/Regiobank 4-4 Asperia-AquaRest 4-WvLiempde/Regiobank 2 23-26 WvLiempde/Regiobank 3-Asperia-AquaRest 1 20-24 Voetbal Uitslagen DVG 23 januari Pupillen DVG D3-Wvc D2 3-3 Avanti'31 E1-DVG E1 8-1 DVG E3-Elsendorp E2 4-2 Someren F1-DVG F1 4-1 DVG F2-Liessel F1g 2-5 DVG F3-Erp F2 0-1 Avanti'31 F5-DVG F4 0-1 Blauwgeel F11-DVG F5 0-1 Junioren: DVG A1-Nieuwkuijk A1 2-2 DVG A2-Scmh A2 0-4 DVG C1-St. Michielsgestel C1 3-3 DVG C2-Best Vooruit C3 1-10 24 januari: Senioren: Pusphaira 1-DVG 1 2-3 DVG 2-Boxtel 2 5-0 Programma DVG 30 januari Pupillen Stiphout D1-DVG D1 12:45 DVG D2-Nijnsel D1 11:45 Boxtel D4-DVG D3 11:15 DVG MD1-Fc de Rakt MD1 11:45 DVG E1-Rhode 1 10:30 DVG E3-Rhode E10g 10:30 Blauw Geel ME1-DVG ME1 9:15 DVG F1-Mierlo Hout F1 9:30 Bruheze F1-DVG F2 9:00 Blauw Geel F5-DVG F3 10:15 Gemert F8-DVG F4 10:30 DVG F5-Nijnsel F2g 9:30 Junioren: Wilhelmina A1-DVG A1 14:45 Mulo A3-DVG A2 15:00 Bruheze B1-DVG B1 15:00 DVG B2-Mierlo Hout B3 14:30 DVG C2-Boekel Sp. C3 13:00 31 januari: Senioren: DVG 1-Vessem 1 14:30 DVG 2-Zwaluw VFC 3 12:00 DVG 3-Ollandia 11:00 Zaalvoetbal Uitslagen 23 januari X2COM-Café 't Geveltje 4-5 Filipe Mode/E. Maas-Goossens Advies 6-4 Team Elizabeth-Le Temps Perdu 2-1 Feestcafé de Nozem-Heva Autobedr. 7-1 v.d. Langenberg/Fleur-C.J.v.d. Sande 0-3 H.v. Boxtel-Pika Bikes/'t Geveltje 11-2 Adm Jilesen-Fysio de Dommel 7-3 Uitslagen 25 januari Rijschool Gestel 2-Markzicht Boxtel 4-5 Cafe Markzicht-Plein 2 8-2 Celdex b.v.-Verbeij / Hanekroot 3-8 Green Team-F.C. Blokfit 5-3 Hart.v. Boxtel-Scheutjens b.v. 5-1

Programma 30 januari
v.Dongen/v.d. Wiel-Laansma Tuinen 17:00
Gebr. Bekkers-Pika Bikes/'t Geveltje 17:45
Filipe Mode/E. Maas-Feestcafé de Nozem 18:30
Café 't Geveltje-Tahadi 19:15
Fysio de Dommel-v. Stekelenburg 20:00
Vouwwagenspecialist-Kwalitaria Strik 20:45

Programma 1 Februari
v.d. Heijden milieu-Vermer verz 19:00
Vinyl en Tapijtwinkel-Termeer Support 19:45
Comsche Hoeve-v. Stekelenburg 20:30
Faes entertainment-Groen als Gras 21:15

Handbal
Uitslagen HCB '92 23 januari
HCB '92 D1 - Acritas D1        13-14
Uitslagen HCB '92 24 januari
HCB '92 DS2 – White Demons DS3        7-18
HCB '92 DS1 – Tremeg DS2        13-13

Programma HCB '92 30-31 januari
30 januari ( uitwedstrijd in Oss)
Olympia '89 DB1 - HCB '92 DB1 11:45uur
30 januari ( uitwedstrijd in Eindhoven)
PSV Handbal D1 - HCB '92 D1 15:15uur
31 januari (uitwedstrijd in Boekel)
Habo '95 DS3 - HCB'92 DS2         10:00uur
31 januari (uitwedstrijd in Oisterwijk)
Taxandria DS2 - HCB '92 DS1         15:20uur

Rugby

Uitslagen 23 januari
Junioren: RCC Roosendaal/REL-Oysters/Ducks        28-33
Uitslagen 24 januari
Senioren 1: Wild Rovers Doetinchem-Oysters2/Ducks 40-5
Senioren 2: Duckes Legends-Tilburg/Tarantula 36-5
Programma 30 januari
TBM:         toernooi The Dukes Den Bosch 10.00
Cubs:         DIOK Leiden-Oysters/Ducks        11.00
Junioren:         RCE/Vets-Oysters/Ducks 12.00
Programma 31 januari
Senioren 1: USRS Utrecht-Oysters/Ducks 13.00
Senioren 2: Duckes Legends-Obelix Nijmegen (in Boxtel) 13.00

Uitslagen 25 januari
Taverbo Sabo 1-Sabo Boxtel 4-6
Grand Cafe Rembrandt-De Dommel 8-2
Bat Boys - Rotsvast 5-5
Taverbo Sabo 2-Taverbo Sabo 4 5-5
Taverbo Sabo 3-De Firma Fotografie 7-3

Standenlijst
Teams                                        Gesp.                        Gew.                        Verl.
1 Taverbo Sabo 3                        150        105        45
2 Grand Café Rembrandt        140        89        51
3 Sabo Boxtel        120        78        42
4 Taverbo Sabo 1 120        74        46
5 Taverbo Sabo 2        140        71        69
6 Taverbo Sabo 4        130        63        67
7 De Dommel 130        55        75
8 Bat Boys        150        44        106
9 Rotsvast        120        44        76
10 De Firma Fotografie        120        38        82

Programma 1 februari 2016
Sabo Boxtel-De Dommel
Grand Cafe Rembrandt-Rotsvast
Taverbo Sabo 1-Taverbo Sabo 2

HCB'92 laat punten liggen

Boxtel/Liempde - De D jeugd van HCB'92 verloor zaterdag de spannende wedstrijd tegen Acritas in Sporthal de Braken nipt met 13-14.

In eerste gedeelte van competitie 2015-2016 ging de uitwedstrijd verloren met 12-6. De HCB'92 coaches hadden het druk met veel wissels op de bank. Ze hadden hun handen vol om ieder kind speeltijd te geven, en daardoor ook met het aansturen van bijna iedere aanval en verdediging een ander team in het veld. Ruststand 6-6. Na 2x20 minuten hard werken was de eindstand 13-14.

Dames 1
De Dames 1 van HCB'92 speelden zondag gelijk in de thuiswedstrijd tegen Tremeg. HCB'92 kon in Sporthal Pius X in Liempde een klein gat opbouwen door drie doelpunten van Miranda van Engelshoven, Mandy van Abeelen en Hèlen Berkelmans. Daarna ging de wedstrijd gelijk op. Aan het einde van de eerste helft werden nog twee penalty´s toegekend aan Tremeg en kon alleen Inge van Drunen voorkomen dat HCB'92 met een achterstand de rust in ging (7-7).

Meteen na rust werd Miranda van Engelshoven geduwd in een break-out. Wat de tegenstander 2 minuten tijdstraf en HCB'92 een penalty opleverde. Judit Bànyai benutte de penalty, maar Miranda moest geblesseerd het veld verlaten. De Boxtelse dames waren even van slag door haar uitvallen en de Gemertse dames maakten hier gebruik van. Mandy van Abeelen en Inge van Drunen zorgden er beiden met een afstandsschot voor dat de stand weer gelijk werd. Judit Bànyai maakte door een afstandsschot en een break dat HCB'92 weer een marge van 2 punten had. Door een misverstand in de verdediging van HCB´92 en een penalty tegen kwam de stand weer op gelijke hoogte. De linkerhoekspeelster van Tremeg zorgde met een schot vanuit de hoek voor de 12-13. Ellen Persoons met een mooie schijnbeweging de stand nog op 13-13 te bepalen en ervoor te zorgen dat er tenminste nog één punt in Boxtel bleef. Het aanwezige publiek was getuige van een spannende handbalwedstrijd. Helaas moest HCB'92 door het puntverlies haar eerste plaats op de ranglijst afstaan.

Dames 2
De Dames 2 van HCB'92 verloren zondag in Sporthal Pius X van White Demons uit Berkel-Enschot. HCB'92, dat helemaal compleet was, had in het begin moeite met scherpstellen, waardoor White Demons de kans kreeg 2 keer te scoren vanuit hun linkeropbouw. Janneke Eijkemans kon dit beantwoorden met een doelpunt vanaf de cirkel. Dit succes werd wederom afgestraft door 2 tegendoelpunten. Mandy van Abeelen scoorde daarna weer, maar helaas voor de thuispartij werd ook dit doelpunt weer afgestraft door 2 doelpunten. Hierna wist Ellen van Brummelen het doel te vinden vanuit een afstandsschot maar HCB'92 kreeg weer 2 tegendoelpunten om de oren. Yvonne Jennissen doorbrak deze cirkel en maakte een mooi doelpunt door de benen van de keeper. Janneke Eijkemans bracht zij de ruststand op 6-8.

In de rust kregen de dames van invalcoach Ellen Persoons een peptalk. Mandy van Abeelen opende de tweede helft met een mooi afstandsschot vanuit de rechteropbouw. Dit was het laatste doelpunt vanuit de kant van HCB'92. De Boxtelse dames trokken aan het kortste eind en White Demons ging een makkelijke tweede helft tegemoet. Eindstand 7-18.


Michael van Gerwen darter van het jaar

Foto: Steve Welsh/PDC

Londen - Tijdens het jaarlijkse Awards Dinner van de Professional Darts Corporation (PDC) in Londen is Michael van Gerwen verkozen tot speler van het jaar. De oud-Boxtelaar deelt deze prijs met wereldkampioen Gary Anderson. Door de spelersvakbond PDPA werd Van Gerwen wel als enige verkozen tot speler van het jaar.

Het is voor de eerste keer sinds de invoering van het Awards Dinner in 2005 dat de belangrijkste prijs naar twee darters tegelijk gaat. De Schot Gary Anderson prolongeerde zijn wereldtitel begin dit jaar, 'Mighty Mike' voert echter nog steeds de wereldranglijst aan en won maar liefst achttien toernooien in 2015.


Nuttige overwinning DVG op Pusphaira

Foto: Toon van Ruremonde

Eindhoven - In de eerste wedstrijd na de winterstop is het altijd lastig in te schatten hoe de spelers hebben overwinterd. De laatste week kon er niet voluit getraind worden; de trainingsvelden waren hard bevroren. De winterstop viel precies op de helft van de competitie en dus stond zondag de eerste returnwedstrijd op het programma, uit naar de studenten van Pusphaira, waar DVG won met 2-3.

Dat het niet gemakkelijk zou worden werd bewaarheid. DVG had de beste kansen op de openingstreffer. Rik van Ruremonde raakte de voorzet van Wilco Voets (weer goed op dreef na een blessure periode) niet vol, waardoor de bal naast ging. Een snelle uitval van Pusphaira eindigde met een strak schot dat door Sander van Eeuwijk niet klemvast verwerkt kon worden. De terug stuiterende bal kwam op het lichaam van verdediger Daan Voets en caramboleerde in het, eigen, Liempdse doel.

Foto: Toon van Ruremonde

DVG bleef de aanval zoeken en creëerde ook kansen maar de bal wilde er (nog) niet in. Een mooie volley van Wilco Voets eindigde buiten bereik van de keeper op de doellat. Een duel om de bal op het middenveld werd door DVG verloren en ook de protesten voor handsbal vonden geen gehoor bij de goed fluitende scheidsrechter. Pusphaira profiteerde optimaal van deze situatie en nam een 2-0 voorsprong. DVG had het beste van het spel en bleef de aanval opzoeken. Uit een van die situaties werd Peter Versantvoort de diepte in gestuurd. Zijn rush eindigde met een onreglementaire overtreding in het strafschopgebied en de scheidsrechter kende een strafschop toe. Daan Voets maakte zijn eigen doelpunt ongedaan door hard en zuiver de penalty te benutten. De gelijkmaker viel nog voor de rust en was het resultaat van een prachtige aanval. Randy Stuurman was zijn verdediger de baas en zijn voorzet werd subtiel ingeschoten door Sander van de Ven.

De tweede helft leverde niet zo veel doelkansen op als de eerste, maar daarentegen werden de counters van Pusphaira eerder onderschept. Het verdedigingsduo Daan Voets en Martijn Caarls was soeverein. Aanvaller Bas van Houtum kon een steekbal van Martijn Caarls niet langs de keeper , die met de voet redding bracht, krijgen. Het was Wilco Voets die, kort bij de zijlijn, met een handig overstapje kort weg draaide bij zijn directe tegenstander en vrij op de keeper afging. Hij passeerde deze wel, maar zijn inzet belandde op de binnenkant van de paal. Een attent meegelopen Bas van Houtum had moeite om de bal onder controle te krijgen, maar kon toch voorzetten en daar kon Bart de Windt de winnende bal binnen schieten. Met een marge van één is het altijd oppassen, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. Al met al was het een nuttige overwinning die niet zonder slag of stoot tot stand kwam.

Man of the Match was Wilco Voets.

Alleen winst voor 3-banden groot bij 't Ivoor

Boxtel - Alle vijf ontmoetingen van de libreteams van 't Ivoor gingen deze week verloren. Alleen het 3-banden groot team boekte een overwinning voor `t Ivoor. In Ammerzoden werd afgerekend met het gelijknamige team.

Leo van de Westelaken verloor zijn partij ruim, maar Bernhard Legierse en Louis van der Meijden bogen deze opgelopen achterstand om in een zege voor dit team. Legierse deed dat met een moyenne van 0,729 en Van der Meijden met een moyenne van 0,972.
Het eerste libreteam leed een pijnlijke nederlaag in Rosmalen. Chris Fasseur redde de eer met een prima partij, moyenne 10,38. Dit terwijl Don van der Wiel en Theo Verhagen ruim verloren. Het tweede team liet steken vallen tegen hekkensluiter Triangel Bar 1. Henk van Boxmeer won zijn partij, Frans van Esch en Emanuel Coort verloren. Het derde team leed een nederlaag tegen koploper BV de Uitdaging. Alle drie de partijen waren een prooi voor de tegenstander. Gerard de Beer, Jan Meeuwis en Math Hendriks waren kansloos.

Bij de afdeling Recreanten libre liep het eerste team, koploper in de poule, tegen een onverwachte nederlaag aan. Peter Franken wist als enige zijn partij te winnen. Leo Huijbers zakte ver door de ondergrens. Henk van Boxmeer en Toon Bevers verloren nipt met ieder toch nog negen punten. Bij het tweede team wonnen Wim Bekkers en Frans Klein hun partij, wat niet voorkwam dat dit team een nederlaag leed. Han de Vocht en Jan Meeuwis verloren immers hun partij ruim. Het derde team was vrij.
Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein werden deze week geen wedstrijden gespeeld.

Stefan Bernhardt pakt clubtitel Taverbo/SABO

Clubkampioen Stefan Bernhardt. Foto: Jasper van der Aa

Boxtel - Stefan Bernhardt is de nieuwe clubkampioen van tafeltennisvereniging Taverbo/SABO. In een zinderende finale was hij met minimaal verschil te sterk voor Gijs Klop. De titel in de B-groep ging naar Daan de Koning.

Zaterdag 23 januari organiseerde Taverbo/SABO de jaarlijkse clubkampioenschappen. Omdat het niveau binnen de top van de vereniging dicht bij elkaar ligt was het vooraf lastig te voorspellen wie er met de hoogste eer zou gaan strijken. Michel Sperling was voor velen de grote favoriet, maar de kampioen van 2014 werd in de kwartfinale een halt toegeroepen door Stefan Bernhardt, die zich vervolgens via Teun Vlaminckx een weg naar de finale baande. Gijs Klop, in het verleden al vijfmaal clubkampioen, sloeg zich via titelverdediger Jasper van der Aa en Erik Mangnus naar de eindstrijd.

Beide heren komen het komende competitieseizoen uit voor het derde team van Taverbo/SABO. In de poulefase van het toernooi hadden de teamgenoten elkaar ook al getroffen. Toen was het Bernhardt die na een 2-0 achterstand alsnog met de winst aan de haal ging. En ook ditmaal schotelden de matadoren het publiek een razend spannende wedstrijd voor. Bernhardt nam een 2-1 voorsprong maar Klop knokte zich terug in de partij. De beslissende vijfde game ging tot het einde gelijk op. De winst ging uiteindelijk met 11-9 naar Bernhardt die daarmee de eerste clubtitel uit zijn tafeltenniscarrière pakte. Voor Klop waren de druiven zuur maar al snel maakte de teleurstelling plaats voor tevredenheid over zijn prestatie.

Ook in de B-groep werd er fel gestreden om de prijzen. In de beslissende zeskamp was Daan de Koning oppermachtig. Hij won al zijn partijen en verloor hierbij zelfs geen enkele game. Ook Thomas Schets was kansloos tegen het sterke spel van de Koning, maar omdat hij de rest van zijn partijen wel in winst om wist te zetten eindigde hij op een verdienstelijke tweede plaats.

Open Boxtel Darttoertnooi

Boxtel - De organisatie van Open Boxtel kijkt terug op een geslaagd Darttoernooi. De invoer van de wedstrijdgegevens werd snel verwerkt zodat alle 22 dartbanen steeds gevuld waren. Hierdoor bleef het tempo hoog en hoefden de darters niet te lang op hun volgende wedstrijd te wachten.

Het toernooi begon met 54 jeugddarters. Er werd in twee leeftijdsklassen gegooid. Pike van de Berg won in de categorie tot 13 jaar en Max Ligvogt in de groep tot 17 jaar.

Hierna was het de beurt aan de 91 koppels, waar een spannende finale werd gespeeld. Hans van Teeffelen gooide met zijn compagnon Oscar Vromans een prima partij. Dit leek een korte pot te worden, want zij zetten hun tegenstanders Arjan van Zetten en Jovanico Jansen als snel op een 3-0 achterstand. Maar toen begon de wedstrijd pas: Arjan en Jovanico vochten zich terug tot 3-3. In de laatste set wisten Hans en Oscar de partij toch naar zich toe te trekken en de eerste prijs te bemachtigen. Als derde eindigde het koppel Alexander Merkx/Niels Das en Jeffrey Brands/Jordy Waalboer.

Bij de singels won Tommy Legius voor de derde keer het Open Boxtel. Hij was er op gebrand de titel op te eisen. Hoewel zijn partijen niet altijd even soepel verliepen wist hij ze toch allemaal te winnen.

Opnieuw remise voor kaderteam

Liempde - De uitwedstrijd tegen DOS uit Heesch van het kaderteam van 't Wapen van Liempde/RegioBank heeft wederom een gelijkspel opgeleverd. In de niet al te hoogstaande ontmoeting zorgden Ton Rovers en Piet Leermakers voor de winstpunten.

Rovers maakte 160 caramboles in 15 beurten en Leermakers had een beurt minder nodig voor 140 caramboles. Martien van den Tillaart kreeg maar acht beurten van zijn tegenstander en Harm van de Laar had niet bepaald zijn dag met 101 caramboles in 18 beurten.

20 / 20

28 januari-29 februari

Expositie DichtSlamRap
Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Donderdag 28 januari

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Finale DichtSlamRap
20.00 uur, Café Le Temps Perdu, Markt 13, Boxtel

Vrijdag 29 januari

Open Dag Sint Lucas
14.00 uur, Burgakker 17, Boxtel

Snertconcert Beyerlandskapel
20.00 uur Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Zaterdag 30 januari

7e Treffen Transition Towns
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Open Dag Sint Lucas
10.00 uur, Burgakker 17, Boxtel

Carnavaleske heropening van de LSV kantine
14.00 uur, LSV, Mijlstraat 127, Lennisheuvel

'Ierse Sessie' Feest van de duurzaamheid voor iedereen
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Snertconcert Beyerlandskapel
20.00 uur Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Heerlijk Hollands Feest
20.30 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Back to the Fifties and Sixties spektakel met The Explosion Rockets
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zondag 31 januari

7e Treffen Transition Towns
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Snertconcert De Knokkers
13.00 uur, Café D'n Boer, Corpus 2, Boxtel

Seniorencarnaval
13.00 uur, BHC, Tijberzaal, Baanderherenweg 2, Boxtel

Ravissant Concert
15.00 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

1-6 februari

Collecte Hersenstichting
Boxtel, Liempde, Lennisheuvel

Maandag 1 februari

Kaartmiddag Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Omroep Dommelland: Maand in Beeld januari 2016
18.00 uur, Ziggo 47 en op www.omroepdommelland.nl

Dinsdag 2 februari

Voordracht van Kees van Houten over Jules de Corte
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Woensdag 3 februari

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 4 februari

Grandioze kienavond Daphnia
18.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Carnavalskienavond Invaliditeitsvereniging
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot. Raginahof 1, Boxtel

Vrijdag 5 februari

Carnavalsbal op Elisabethsdael
16.30 uur, Elisabethsdael, Mgr Bekkerstraat 6, Boxtel

Carnavals Riktoernooi
16.33 uur, Café D'n Boer, Corpus 2, Boxtel

Zaterdag 6 februari

Waggelpodium
20.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Dinsdag 9 februari

Petazzie
14.00 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel & Comsche Hoeve, Stationsstraat 46B, Boxtel

Donderdag 11 februari

Maand van de spiritualiteit met Hennie Verstappen
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

13 februari- 10 april

Expositie 'Markante Boxtelaren in Beeld, uit de archieven van 75 jaar Heemkunde Boxtel'
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Zondag 14 februari

Verzamelaarsbeurs
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Maandag 15 februari

Kaartmiddag Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 17 februari

Kienen Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vesperdienst
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Kapel, Boxtel

Donderdag 18 februari

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel