DeMooiBoxtelKrant

27 juli 2016

DeMooiBoxtelKrant 27 juli 2016


Maaike van Kempen winnares Tourspel Liempde

Liempde - Het team van Maaike van Kempen heeft zondagavond in café De Durpsherberg het Tourspel Liempde gewonnen. Uit de 267 deelnemers won haar team het spel uiteindelijk met een score van 639 punten. Ook mochten lokale goede doelen JAS Liempde en Stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid beiden een cheque van zo'n 1100 euro in ontvangst nemen.

JAS Liempde richt zich op sport en spel voor de allerjongste Liempdenaren die in groep 3 tot en met 7 van de basisschool zitten. Stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid komt juist vooral op voor de ouderen binnen de gemeente Boxtel en probeert hen, onder andere door de realisatie van verschillende generatietuinen, in contact te brengen met jongeren.

De winnaars van het Tourspel ontvingen hun truien (geel voor de winnaar, groen voor de nummer twee en de bolletjestrui voor de derde plaats) uit handen van wethouder Peter van de Wiel en presentator Jan van de Wiel. De tweede plaats was voor Luc Schellekens en Gerold Ceelen trok de bolletjestrui aan. De winnaars konden naast de trui ook een geldbedrag tegemoet zien.

Na de loterij werd de prijs van 100 euro voor het Extra Tourspel uitgereikt. Hierbij moesten deelnemers voorspellen op welke plaats Tom Dumoulin zou eindigen in het algemeen klassement. Dumoulin verliet de Tour uiteindelijk terwijl hij 44e stond. De enige die deze positie goed voorspeld had was Erik van de Laar.

Bij het huldigen van de dagwinnaars bleek dat er in het eindklassement behoorlijke verschuivingen hadden plaats gevonden door de punten voor de klassementswinnaars in de Tour de France. Verschillende spelers hadden de ploegen van de anderen al bekeken en een inschatting gemaakt voor hun eindpositie.

Honderdste Nijmeegse Vierdaagse kent Boxtels tintje

Foto: Peter van Gils

Boxtel/Nijmegen - De honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse kreeg tijdens de finaledag afgelopen vrijdag een Boxtels tintje. Speciaal ter ere van de jubileumeditie van de vierdaagse wandeltocht was een Boxtelse delegatie, gehesen in shirts van Beleef Boxtel, naar Malden gereisd.

De Boxtelse wandelaars werden opgewacht door een delegatie die bestond uit wethouder Herman van Wanrooij, muziek van Indeklucht en dorpsreus Jas de Keistamper die speciaal voor de gelegenheid naar Malden was afgereisd. Op de Maldense rotonde kregen de Boxtelse wandelaars een goodiebag uitgereikt en nog wat aanmoedigingen om de laatste zes kilometer tot de Via Gladiola in Nijmegen te voltooien.

De winnaars van Tourspel Liempde. Vlnr. Gerold Ceelen, Martijn van Kempen (namens winnaar en echtgenote Maaike) en Luc Schellekens. Foto: Jan van der Steen
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Lees op pagina 15 het verslag van de Vierdaagse van Boxtelaar Peter van Gils.

Zomerkrant en verhuizing

Boxtel - Het kantoor van DeMooiBoxtelKrant gaat de komende week verhuizen. Dit betekent dat je na de zomervakantie ons kantoor niet meer zult terugvinden op de vertrouwde locatie aan de Molenstraat 57, maar aan de Croonpassage 1A.

Op werkdagen is er in de ochtend altijd iemand op kantoor aanwezig. Loop gerust even binnen als je denkt een interessante foto of belangrijk nieuwtje te hebben, want we maken DeMooiBoxtelKrant nog steeds samen met jou, de lezer.

Zomervakantie
Vanwege de zomervakantie houden wij op de redactie een zomerstop van 4 tot 25 augustus. Ons kantoor is dan gesloten. Speciaal om de vakantieperiode door te komen brengen we wel een extra dikke krant uit die op 10 augustus op de deurmat valt. In deze krant staan geen nieuwsberichten maar wel enkele lange verhalen, zomercolumns en leuke puzzelpagina's voor op je vakantieadres.

KBO dagtocht naar 't Gooi

Lennisheuvel - De KBO organiseert samen met EMA een uitstapje naar 't Gooi op 4 augustus. Zowel leden als niet leden kunnen aan het uitstapje meedoen.

Op 4 augustus vertrekken de deelnemers naar een koffieadres waar voor iedereen twee kopjes koffie of thee en een punt appelgebak klaarstaan. Vandaar rijdt het gezelschap via een toeristische route naar het lunchadres in Hilversum. In dit restaurant staat een koffietafel klaar met een kroket.

Dan wordt groep één afgezet in het mooie Laren, waar ook heel wat bekende sterren wonen, om daar rustig rond te wandelen en te genieten van het mooie plaatsje. Na anderhalf uur is er voor de deelnemers een rondrit onder leiding van een gids. Tijdens deze rit wordt stilgestaan bij bekende Nederlanders van toen en nu. De tocht voert langs veertig locaties in 't Gooi zoals de miljonairsvilla van de Gouden Kooi en de huizen van onder anderen Mireille Bekooy, Willibrord Frequin, Willeke Alberti en Erik de Zwart in Laren. De rit voert ook langs Blaricum waar de villa's staan van Marco Borsato, Gordon, Paul de Leeuw en vele anderen. Ook worden enkele locaties uit de serie 'Gooische Vrouwen' bezocht.

Groep twee volgt hetzelfde programma maar dan in omgekeerde volgorde. De dag wordt afgesloten met een driegangendiner.

De tocht vertrekt 4 augustus om 9.15 uur vanaf De Orion in Lennisheuvel. KBO leden betalen voor deze dagreis 66,00 euro. Niet leden betalen 7,50 euro extra. De kaartverkoop is donderdag 28 juli van 14.00 uur tot 14.30 uur in De Orion. Ook het telefonisch bestellen van kaarten is mogelijk bij Mary Maas op 0411-675807.

KBO activiteiten

Donderdag 28 juli:                 Vaartocht hemel- en hellevaart in Den Bosch        vertrek bij het Voldersgat aan de Hekellaan 12.15 uur
                                         Kaartverkoop Dagtocht Alle roddels van `t Gooi, van 14.00 uur        alleen in De Orion tot 14.30 uur
Vrijdag 29 juli:                         Rikken en jokeren in De Orion 13.30 uur

Dinsdag 2 augustus:                Biljarten in De Walnoot 13.30 uur
                                                Hobbymiddag in de kinderboerderij 13.30 uur
                                                Kienen in De Walnoot 14.00 uur
Woensdag 3 augustus:         Fietsen vertrek vanaf de parkeerplaats aan de Speelmanstraat 13.30 uur
                                                Vertrek snelle groep 13.15 uur

22e Klumpkesdrive Liempde

Liempde - Bridgeclub Liempde houdt op 20 augustus haar 22e Klumpkesdrive. De bridgewedstrijd wordt gehouden in verschillende Liempdse horecagelegenheden.

De drive begint om 9.15 uur bij Het Hof Van Liempde. De prijsuitreiking volgt om circa 18.00 uur in Het Hof Van Liempde. Inschrijven kan via klumpkesdrive@gmail.com.

Meer informatie is te krijgen door te bellen met Frank van de Schans: 06-53748704.

Lege flessen inleveren voor Kinderboerderij bij de Jumbo

Boxtel - Bij de Jumbo in Oosterhof kan staat een inzamelbox voor de emballagebonnen die je krijgt na het inleveren van lege flessen. De inhoud van de box gaat naar Kinderboerderij Boxtel.

De Kinderboerderij zal het te ontvangen bedrag besteden aan de noodzakelijke herinrichting van de educatieruimte om, samen met de basisscholen in Boxtel, de kinderen een goede natuur- en milieueducatie te kunnen geven.

De actie is op maandag 18 juli begonnen en loopt de gehele vakantieperiode tot eind augustus.

Vijfentwintigste editie Boxtelse Golfkampioenschappen verjongt

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – De vijfentwintigste editie van de Boxtelse golfkampioenschappen gaat 24 september van start. De jaarlijkse golfwedstrijd voor en door Boxtelaren kent dit jaar een aantal wijzigingen om zo een toegankelijker karakter te krijgen en ook meer jeugd aan te trekken.

De Boxtelse Golfkampioenschappen worden vanaf deze editie door een min of meer vaste groep mensen georganiseerd. De organisatie, bestaande uit Gerian van Ooijen, Albert Peijnenburg, Adi van Wijk en Angelique Wagenaars, is enthousiast en ambitieus. Dit jaar worden de Boxtelse Kampioenschappen gespeeld op de mooie golfbaan Haviksoord in Leende, in plaats van op Best Golf @ Countryclub. De speeldag is verplaatst van de vrijdag naar de zaterdag om zo mensen die doordeweeks werken tegemoet te komen.

Volgens medeorganisator Gerian is het achterhaald dat golf een elitaire sport is. "Kijk maar naar ons", zegt ze met een knipoog. Zelf is ze meervoudig winnares van de Boxtelse kampioenschappen. Trots vertelt ze dat ze een handicap van 5,8 heeft.

Iedereen in het bezit van een golfvaardigheidsbewijs (GVB) is welkom bij de kampioenschappen, mits je als speler een minimale handicap van 36 hebt. Bij een hogere handicap is deelname in overleg met de organisatie. Aan de deelname zijn nog twee eisen verbonden: je moet uit de gemeente Boxtel komen en je moet 16 jaar of ouder zijn.

Op het golftoernooi worden twee verschillende spelvormen gespeeld: strokeplay en stableford. Bij de eerste spelvorm zullen vooral de spelers met een lagere handicap in actie komen. Bij het speltype stableford zullen ook lager geklasseerden het tegen hoger geklasseerde spelers kunnen opnemen vanwege een andere puntentelling.

De kampioenschappen starten om 9.30 uur op de baan in Leende. Bij ontvangst is er voor de deelnemers koffie en gebak, waarna het toernooi van start gaat. Ook is er in de middag een bittergarnituur voor alle deelnemers. Voor mannen en vrouwen in de spelvorm strokeplay zijn er mooie wisseltrofeeën te verdienen van de in 2014 overleden beeldend kunstenares Willemine van Laarhoven. Deze mogen een jaar lang bij de winnaar thuis blijven. Daarnaast zijn er natuurlijk andere bekers te verdienen als blijvend aandenken aan de overwinning en dankzij de vele sponsors zijn ook mooie andere prijzen te winnen.

's Avonds volgt een speciaal avondprogramma bij Plein 2 in Boxtel. Ook (niet golfende) partners en vrienden van de spelers kunnen zich hiervoor opgeven.

Deelname aan de kampioenschappen kost 49,50 euro en het aansluitende avondprogramma kost 35 euro. Opgeven kan door een e-mail met vermelding van je handicap te sturen naar: boxtelsegolfkampioenschappen@gmail.com. Ook opgeven voor de feestavond kan via dit e-mailadres.

Prinses Amaliaschool verrast directeur met cheque van 1700 euro

'Meester Stephan' (in streepjesshirt) is blij verrast met de opbrengst van de sponsoractie Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Leerlingen van de Prinses Amaliaschool verrasten op de laatste schooldag voor de zomervakantie hun directeur Stephan van de Vries met een geldbedrag van ruim 1700 euro voor een nieuwe geluidsinstallatie. De leerlingen haalden dit bedrag als verrassing voor hun ziek thuis zittende directeur op met een sponsorloop op 12 juli.

Winnaars van de sponsorloop met als doel zo veel mogelijk rondjes om de school rennen waren bij de meisjes Lieke, die dertien rondjes rende, en bij de jongens Danny, die zelfs veertien rondjes haalde.

Ballonkunstenaressen Pauline Biljard (De Ballonnenfee, links) en Bloony (Sandra Chaudron) met hun 'B-Rex' in aanbouw. Foto: Sander van Kasteren
Foto: De Groene Poort
Foto: De Groene Poort

"Het ingezamelde bedrag pakte flink hoger uit dan waar de directeur van uit ging", vertelt waarnemend directeur Irma van de Wal. Het is daarom ook dat Van de Vries, die ondanks zijn ziekteverlof toch aanwezig was, oprecht overdonderd leek toen hij het bedrag in ontvangst nam. "Mensen zeggen altijd tegen mij: meester Stephan, jullie hebben zo'n prachtige musical. Alleen het is zo jammer dat ik niet kon verstaan wat er gezegd werd", wijst Van de Vries op de noodzaak voor een nieuw geluidssysteem.

Die noodzaak blijkt later ook, als het geluid wegvalt. Nog net zijn de laatste woorden van de directeur te horen: "Wie zegt er ja tegen een nieuwe geluidsinstallatie?" De kinderen antwoorden in koor. De Amaliaschool zegt unaniem 'ja' tegen het nieuwe systeem dat na de vakantie in werking wordt genomen.

Ballonartiesten bouwen T-Rex van ballonnen

Boxtel - Woensdagmiddag zal in het Oertijdmuseum De Groene Poort de grootste ballonfiguur van Nederland onthuld worden. De T-rex bestaande uit ballonnen wordt op ware grootte gemaakt van meer dan 1200 modelleerballonnen en zal maar liefst 4 meter hoog en 12 meter lang zijn.

Ballonartiesten Bloony uit Leiden en De Ballonnenfee uit Valkenswaard hebben in drie dagen tijd het megagrote skelet van de ballonnendino gaan maken. Zowel Bloony als De Ballonnenfee zijn al heel wat jaren met ballonnen aan het werk, op grote en kleine feesten door heel Nederland. Dit is de eerste keer dat zij samenwerken aan zo'n groot en bijzonder project, waarbij ze alles zelf verzorgen van ontwerp tot uitvoering.

HaHaEntertainment uit Volkel verzorgt de te gebruiken materialen en professionele (blaas)apparatuur. Het Oertijdmuseum te Boxtel is een voor de hand liggende locatie om het skelet van deze zogenaamde B-rex te plaatsen tussen alle andere dinosauriërs.

De Ballonnen T-rex, B-rex, zal zeker een maand lang te zien zijn in het museum in Boxtel. De onthulling van de uit ballonnen bestaande kolos op woensdagmiddag 27 juli om 12.00 uur bij Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel. Meer informatie over het museum is te vinden op www.oertijdmuseum.nl.

Lezing over onderdrukking vrouwen in bibliotheek Boxtel

Boxtel - In Bibliotheek Boxtel geeft de uit Iran afkomstige Maria Behgoui op 29 juli een lezing over de onderdrukking van vrouwen in haar geboorteland. Behgoui was in Iran jarenlang als schoonheidsspecialiste en kapster actief en kwam zo veel te weten over de achterstandspositie van vrouwen in haar thuisland.

Behgoui is in 1968 geboren in Teheran als vijfde in een gezin met zeven kinderen. Na haar middelbare school is ze in 1987 getrouwd. Samen met haar oudste zus heeft ze een eigen beauty- en kapsalon gehad en zo kwam ze in Iran vaak bij vrouwen thuis. Zij zet zich in tegen oneerlijkheid tegenover vrouwen en strijdt voor rechtvaardigheid. In 1995 ontvluchtte ze het land en kwam begin 1996 met twee kinderen aan in Nederland. Op dit moment werkt zij als vrijwilliger onder andere bij hospice Dommeldal in Sint-Oedenrode, als kok voor senioren in Son en als buddyhulp in Den Bosch.

In Iran is veel veranderd na het vertrek van de sjah van Perzië in 1979. Door overname van de macht door ayatollah Khomeini veranderde het westers georiënteerde Perzië in een fundamentalistisch-islamitische samenleving.Religieuze tegenstanders werden vervolgd en velen ontvluchtten het land. Het land werd daarna geteisterd door de Golfoorlog en een zware aardbeving (1990-1991). In 2013 werd Hassan Rohani president. Hij stelt zich verzoenend op tegenover de westerse wereld en wil werk maken van vrouwenrechten.

Aanmelden voor de lezing is gewenst, zodat er genoeg zitplaatsen zijn. De lezing is op 29 juli vanaf 10.30 uur in Bibliotheek Boxtel, Burgakker 4.

De Kuiper

Foto: Masha Arts-Raaijmakers

Tussen Taxandrialaan en de Lange Loop

Kuipers worden onderscheiden in natte en droge kuipers. De laatste maakt vaten om droge stoffen in te bewaren. De natte kuiper vervaardigt vaten als haringtonnen, wijn- en biervaten, wringtobbes, pers- en opslagkuipen. Daarnaast worden emmers, wastobbes en ook wel drijvers voor netten vervaardigd.

De verschillende producten, die in de vaten moeten worden opgeslagen, stellen verschillende eisen.
Haringvaten of regentonnen behoeven niet van de allerhoogste kwaliteit te zijn. Als grondstof gebruikt men inlands grenen of eiken. Voor cognac is bij voorkeur Frans eiken de grondstof, voor andere alcoholische dranken gebruikt men Slavonisch of Amerikaans eiken. Biervaten moeten aan de binnenkant gepekt worden, zodat het hout geen invloed op de smaak kan uitoefenen. Voor de hoepels gebruikt men oorspronkelijk wilgenhout, later zal dit vervangen worden door ijzer.

Wanneer de duigen op maat en in de juiste vorm zijn gebracht, worden ze rechtop gezet en aan een kant bijeengehouden door beslagbanden. Vervolgens wordt het vat met de wijde kant naar beneden boven een vuur rondgedraaid, zodat ze kunnen buigen. Hierna wordt het vat in wording omgekeerd, waarna men de duigen met een strop, die aangedraaid kan worden, in het juiste model brengt, waarna ook daar een hoep kan worden aangebracht. Onder en boven wordt een groef aangebracht waarin de bodem en later het deksel worden vastgezet. Zo nodig wordt een gat aangebracht met een stop, zodat daar te zijner tijd een kraan in kan worden bevestigd.

De wringtobbes, pers- en opslagkuipen ten behoeve van de zuivelindustrie worden van teakhout gemaakt.

De kanunnik Pieter Croon van Leuven geeft in 1666 een vroom en vermanend boekje uit over verschillende ambachten. Het heet 'Vermaeckelycke Dedenckingen op verscheyde Oefening'. Daarbij heeft hij geen hoge dunk van de kuipers, die rond zijn tijd in Rotterdam met 500 man werken. Het zware beroep gebeurde met veel zweet en dat maakte een regelmatige pint bier noodzakelijk. De tekst luidt:

KUIPER
Meester kuiper (soms ook zuiper
Want uw kunst en wetenschap
Is geweldig bij de tap)
Zouden de tonen u niet kunnen
Leren, hoe u werken moet
Om te winnen 't eeuwig goed?
Zijn uw vaten niet zo gemaakt
Dat u daarin niet
Enig levenswijsheid ziet?

Bron: oude ambachten

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Veldsymposium Dommelbimd in Boxtel

Hans van Casteren (l) en pastoor Otto met de kelk die hij cadeau kreeg. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Op zaterdagmiddag 24 september organiseert het Programma Tweede Natuur van de provincies en het Rijk een veldsymposium met interactieve workshops in het gebied van de Dommelbimd in Boxtel. Deelname is gratis voor iedereen die actief is in een burgerinitiatief op het gebied van natuur en landschap, of plannen heeft hiermee te starten.

Met een burgerinitiatief staan burgers zelf aan het roer om plannen te realiseren in een natuurgebied of landschap bij hen in de buurt. Daarbij komen zij voor veel vragen te staan zoals: 'Hoe creëer ik een enthousiaste omgeving die meedoet?', 'Welke mogelijkheden zijn er om aan geld te komen en hoe pak ik dat aan?', 'Hoe vind ik mijn weg bij de overheid?' en 'Hoe borg ik continuïteit?'

Tijdens het Veldsymposium Dommelbimd gaan vertegenwoordigers van burgerinitiatieven uit heel Nederland samen met professionals vanuit de overheid en andere betrokken organisaties met elkaar op zoek naar succesfactoren, kansen en valkuilen. Deelnemers gaan naar huis met een schat aan kennis en inspiratie.

Het programma start om 12.00 uur aan de Grote Beemd in Boxtel en wordt rond 17.00 uur afgerond. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.dommelbimd.nl.

Roemeense pastoor Otto bezoekt Nederland

Boxtel - De Roemeense pastoor Otto, uit het stadje Salonta waar Boxtel nauwe banden mee onderhoudt, heeft de afgelopen week Nederland bezocht. Reden voor zijn bezoek is het feit dat hij Hans en Ria van Casteren wilde bedanken voor hun hulp aan de arme inwoners van Salonta en omgeving.

Hans en Ria reizen al zo'n 23 jaar naar Roemenië om daar hulp te bieden aan de zeer armen. Zij doen dat in nauwe samenwerking met het gemeentebestuur en de lokale parochie om zo de armste Roemenen te kunnen bereiken. Zo leerden ze eerst de voorganger van Otto kennen. "Hans en Ria kenden al meer parochianen in Salonta dan ikzelf toen ik pastoor werd", lacht Otto.

Zondag was tijdens de kerkdienst in de Sint Petrusbasiliek aandacht voor Ria en Hans en hun stichting Brabant-Bihor (de regio waarin Salonta ligt). In samenwerking met onder andere 'Max Maakt Mogelijk', de stichting van Omroep Max, werden in de gemeenten Belfir, Salonta en Tinca honderden mensen geholpen. Ook was er een dankwoord voor de vele andere vrijwilligers binnen de stichting. Als blijk van wederzijds respect kreeg de Roemeense pastoor een prachtige kelk uitgereikt.

Daarnaast was er ook ruimte voor wat luchtiger vermaak: Hans en Ria namen de pastoor zaterdag mee naar Amsterdam, waar hij zijn ogen volgens Ria uitkeek. Ook bezochten zij een schuilkerk, die stamt uit de tijd dat Nederland geacht werd Calvinistisch te worden, waardoor katholieke kerken uit het straatbeeld geweerd werden.

Donaties voor de Stichting Boxtel-Bihor zijn volgens Ria altijd welkom op het rekeningnummer NL65RABO0108821730 onder vermelding van "humanitaire hulp Roemenië".

Beste Boxtelaren,

De vakantie is nu ECHT begonnen voor de Nederlanders. De een blijft lekker in eigen land, de ander hangt de caravan weer achter de auto, weer een ander pakt lekker het vliegtuig richting verre oorden. Eerlijk is eerlijk, natuurlijk willen we lekker ontspannen en even helemaal nergens aan denken, maar nu met de wekelijkse nare ontwikkelingen die in het buitenland plaatsvinden, begint soms de twijfel wel eens te komen of je nu wel of niet naar het buitenland moet. Nederland kan toch ook heel erg mooi zijn? Waarom naar het buitenland met het risico op een aanslag? Nou ja, meestal willen we er ook gewoon even tussenuit en in een andere omgeving zijn. Even andere taal, andere mentaliteit, ander eten en drinken.

Heerlijk! Een mens heeft die ontspanning echt nodig. Goed zou dan wel zijn als we al die Social Media op onze telefoon uitzetten en even ECHT vakantie vieren. Nu helemaal met die bizarre gekte van Pokemon! Mensen botsen massaal tegen lantaarnpalen aan, letten niet meer op in het verkeer, puur en alleen maar omdat ze op die telefoon zitten te staren en op zoek zijn naar die ene Pokemon die ze moeten vangen. Pfff, belachelijk! We zijn in onze maatschappij al aan het vereenzamen en gaan het sociale, 'face to face' gesprek al veel minder aan en nu gaan we dat alleen nog maar meer stimuleren door middel van zo'n onnozel spel! In plaats van dat vaders weer eens gaan vissen met hun zonen, moeders weer gezellige dagjes gaan hebben met hun dochters en oprechte praat hebben, stoppen we de kinderen nu maar een tablet of telefoon in de hand, zetten er een spel op en ze zijn stil. Niet oké!

Maar goed, ieder zijn mening. Laat de vakantie hopelijk voor velen weer een moment van oprechte sociale vaardigheden zijn. Ik ga maar weer eens door met werken, eerst maar deze column doorsturen met mijn smartphone zonder Pokémon en ondertussen wegdromen bij het idee van vakantie.

Fijne weken allemaal!

Groet,
Geert

Boek Selissenwal is symbolische afsluiting bouwfase

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - In Gemeenschapshuis De Walnoot reikte directeur Rob Dekker van Woonstichting St. Joseph donderdagmiddag de eerste exemplaren van het boek 'Selissenwal - Een kleurrijke wijk in beeld' uit aan bewoners. Ook wethouder Herman van Wanrooij nam een exemplaar in ontvangst. De presentatie van het boek vormt een symbolische afsluiting van de grootschalige bouwprojecten in de wijk in de afgelopen jaren.

"Een bijzonder boek", noemt directeur Rob Dekker van Woonstichting St. Joseph het. "Er is in de afgelopen jaren - sinds eind jaren 90 - veel gebeurd in de wijk. Ook op sociaal terrein. Ik heb ooit gezegd dat we nu klaar zijn, maar daarmee doelde ik natuurlijk op de grote projecten. De wijk Selissenwal is nooit klaar. De fundering is nu gelegd met stenen. Het cement zijn de bewoners."

In het boek zijn historische foto's te zien van de wijk Selissenwal van vóór het grootschalige renovatieproject begin deze eeuw begon. Naast de historische foto's is in het boek te zien hoe de wijk er nu uitziet. Daarnaast zijn interviews te lezen met bewoners van de wijk en andere betrokkenen.

Foto: Sander van Kasteren

Tijdens de bijeenkomst was ook een oude wijkkrant uit 1991 te zien. Daarin werd al een voorzet genomen op de werkzaamheden die nu dus voltooid zijn. Dekker prees de betrokkenheid en het begrip van de wijkbewoners omdat zij de afgelopen jaren mee dachten en de nodige overlast te verduren kregen bij projecten als de renovatie van de flats aan Hof ter Aa en de bouw van de Banier.

Van Vreede Hengelsport al 50 jaar gespecialiseerd

Foto: Van Vreede Hengelsport

Sint-Michielsgestel - Van Vreede Hengelsport is al meer dan een halve eeuw gespecialiseerd. Niet alleen in wat voor de sportvisser van belang is maar ook de jager kan tegenwoordig prima bij de winkel terecht.

In die halve eeuw zaten eigenaren Ad en Netty van Zon bepaald niet stil. Liefst drie keer hebben ze hun winkel flink uitgebreid. En nog steeds is het niet mogelijk de hele voorraad, die is opgeslagen in het gigantische magazijn, in de winkel uit te stallen. Vrijwel alle gangbare artikelen voor vissers en toebehoren voor de jager zijn op voorraad. Maar mocht een klant iets willen dat er onverhoopt niet is, dan bestellen Ad en Netty het gewoon. Binnen een dag of twee, drie ligt het dan alsnog in de winkel. Materiaal is er voor vrijwel elke tak van vissport. Voer, kunstaas en bolies zijn er in alle soorten en maten. Maar ook in toebehoren als kleding, stoelen, tenten, bedchairs, hengels en molens is een ruime keuze.

Foto: Van Vreede Hengelsport
Foto: Van Vreede Hengelsport

En dat alles binnen een ruime range aan prijzen. Iedereen kan er wel iets vinden wat hij zoekt. De professionele visser kan er het best denkbare materiaal krijgen, een jongetje dat eens een keertje mee wil vissen kan al voor een paar euro een hengeltje aanschaffen.Voor de jager zijn er zaken als kleding, laarzen en verrekijkers, nachtzichtkijkers en thermische kijkers. En altijd is er het deskundige advies van Ad en Netty.

De nieuwste ontwikkelingen bij Van Vreede is de organisatie van jachtreizen naar Schtland. Die zijn er in verschillende soorten: voetjacht, gedreven grouse en reewildjacht. Dat alles compleet met een verblijf in een 4 sterrenhotel.

Meer informatie vind je in de winkel aan de Korenstraat 2 in Sint-Michielsgestel.

Open dag D'n Liempdsen Herd op zaterdag 30 juli

Foto: Ruud van Nooijen

Liempde – Op zaterdag 30 juli is er bij toekomstig bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd weer een open dag. Geïnteresseerden zijn van 9.00 tot 12.00 uur welkom voor een rondleiding. De monumentale boerderij aan de Barrierweg 4 in Liempde wordt momenteel verbouwd en gerestaureerd om vanaf 2017 te functioneren als bezoekerscentrum. Een ontmoetingsplek voor Liempdse inwoners en een informatie- en vertrekpunt voor bezoekers om het dorp en de omgeving te verkennen.

In 2014 heeft SPPiLL de boerderij aan de Barrierweg 4 aangekocht. Ruim een jaar later, in de zomer van 2015, zijn de verbouw- en restauratiewerkzaamheden gestart. Er is inmiddels enorm veel werk verzet. Om te zien wat er van binnen allemaal is veranderd, zet SPPiLL iedere laatste zaterdag van de maand de deuren open. SPPiLL nodigt inwoners en andere geïnteresseerden uit om een kijkje te nemen. Vanwege de vakantieperiode is er in augustus geen open zaterdag gepland.

Lege flessen inleveren voor Kinderboerderij

Boxtel - Bij de Jumbo in Oosterhof kan staat een inzamelbox voor de emballagebonnen die je krijgt na het inleveren van lege flessen. De inhoud van de box gaat naar Kinderboerderij Boxtel.

De Kinderboerderij zal het te ontvangen bedrag besteden aan de noodzakelijke herinrichting van de educatieruimte om, samen met de basisscholen in Boxtel, de kinderen een goede natuur- en milieueducatie te kunnen geven.

De actie is op maandag 18 juli begonnen en loopt de gehele vakantieperiode tot eind augustus.

Eindelijk heeft ook het Zuiden van Nederland vakantie. Veel van ons gaan met de auto met of zonder caravan op weg. Afgelopen weekeinde hebben velen van ons alweer uren in de file gestaan op weg naar de vakantiebestemming. Traditiegetrouw stonden de Duitse en Franse wegen weer muurvast. Voor de Gottharttunnel richting Italië en voor de oversteek naar Engeland (via Dover) liepen de wachttijden op wel 14 uur en dat met die warmte.
Ook de komende weekenden zal het nog druk zijn op de wegen naar het warme zuiden. Ga daarom goed voorbereid op vakantie en zorg dat je niets vergeet. Gebruik hiervoor ook de lijst met meer dan 100 handige tips uit DeMooiBoxtelkrant van vorige week.

Voor de autovakantievierders wil ik toch nog even een aantal zaken op een rijtje zetten. Zorg dat je voldoende drinken (water) bij je hebt. Kom je in die lange file en het is warm heb je in elk geval drinken bij de hand.
Ondanks dat wij een Europa zijn heeft elk land toch nog zijn eigen regels en zeker waar het gaat om veiligheid. Zo ben je bijvoorbeeld In Kroatië en Oostenrijk verplicht om een verbantrommel bij je te hebben. Is behalve in Nederland het bij je hebben en gebruik van veiligheidsvestjes verplicht. Soms alleen voor de bestuurder en soms voor alle inzittenden van de auto.
Mijn advies is om ze gewoon altijd bij je te hebben en te gebruiken als je met pech langs de weg staat. Je bent dat goed zichtbaar voor de andere weggebruikers.
Maak je gebruik van een dakkoffer of een fietsdrager controleer bij elke stop nog even of alles nog goed vastzit. Handig om te weten is dat in alle populaire Europese vakantielanden het alarmnummer hetzelfde is. Net als in Nederland kun je gratis bellen met 112 als je bijvoorbeeld de politie nodig hebt.

Het is ook handig om de gegevens van je (reis)verzekering in je telefoon op te slaan net als het nummer van je bank voor als je bankpas of creditcard gestolen zijn. Heb je bijvoorbeeld een hot- of Gmail stuur jezelf dan ook een mailtje met al de gegevens van je bank en verzekering en eventueel een kopie van je paspoort. Je kunt deze mail overal en altijd ophalen en lezen.

O ja en dan nog dit. Ondanks de open grenzen en het Schengen akkoord (vrij reizen naar bepaalde Europese landen) is het wel verstandig om altijd je paspoort of ID bewijs mee te nemen. De dreigingen en aanslagen van de laatste tijd kunnen zomaar ineens leiden tot verscherpte grenscontroles.

Nog even een grappig dingetje. Als wij met onze hand het "duiveltjes (wijsvinger en pink) gebaar maken betekent dat in de meeste landen iets van "Rock on" . Maak je dit gebaar in Spanje, Portugal of Italië naar een man of vrouw betekend dat iets heel anders, namelijk je partner gaat vreemd. Denk niet dat je dan veel vrienden maakt.

Prettige vakantie allemaal.

Traumahelikopter veroorzaakt opschudding in Boxtel-Oost

Foto: Sander van Gils

Boxtel - Wegens een medisch incident in een woning aan de Vorsenpoel in Boxtel landde vrijdagavond een traumahelikopter op het speelveld tussen de straten Dommeloord en Robert Schumanlaan in Boxtel-Oost. Binnen de kortste keren stonden daar honderden mensen te kijken.

Foto: Sander van Gils

De politie pikte de trauma-arts en zijn assistent op en bracht deze naar de plek van het incident. Ook aan de Vorsenpoel keken tientallen mensen hoe de hulpverleners zich naar de woning spoedden. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis, de traumahelikopter keerde terug naar vliegbasis Volkel. Nadat de helikopter uit het straatbeeld was verdwenen keerde de rust snel terug in de Boxtelse woonwijk.

Compressor vat vlam bij varkenshouderij Tongeren

Boxtel - Bij een varkenshouderij aan Tongeren in Boxtel heeft vrijdagochtend kort een brand gewoed. Een compressor had vlamgevat. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

De brandweer rukte hier met twee blusvoertuigen voor uit, een vanuit Boxtel en een vanuit Haaren. Volgens de Officier van Dienst ter plaatse werd ook een blusvoertuig uit Liempde gealarmeerd omdat het opgeroepen voertuig van de post Haaren onderweg een aanrijding had met een personenauto. Deze aanrijding bleef uiteindelijk zonder grote gevolgen en zorgde enkel voor lichte materiële schade.

Ook een waterwagen van de brandweer uit Den Bosch werd gealarmeerd. De brand woedde in een van de stallen aan de achterzijde van het terrein. Na een kleine zoektocht wist de brandweer het terrein te bereiken via een zandpad aan de achterkant. De politie hield omstanders op afstand. Medewerkers stonden buiten en de brandweer doofde het vuur. Dat was ontstaan in een compressor en kon door de werklieden niet meer zelfstandig geblust worden. De brandweer zette uiteindelijk maar één blusvoertuig in.

Mijn Mooi Boxtel: Rien Schuurmans

Foto: Rien Schuurmans

Deze foto is gemaakt in de Kampina en het gedicht is geschreven door Diny, mijn hartsvriendin.

Ree tussen de koeien
Zo te zien,
een vreemdeling in de wei.
Maar toch,
aan de gemoedsrust zien we,
de ree, die hoort erbij!
Al vinden wij
dit wel verwonderlijk,
in de natuur
is niets uitzonderlijk!
En ach,
het lijkt goed ingeschat,
met een beetje goede wil
is er toch ruimte zat!

Rond de Aarde in 180 objecten

Foto: Cock Stam

MUBO-expositie van kunst en kitsch uit de Juffermans-Zandbergen Collectie

Boxtel - Op 16 juli ging in het MUBO een expositie van start over kunst en kitsch uit de Juffermans-Zandbergen Collectie. In het kader van deze bijzondere expositie gaven Jan en zijn vrouw Marianne Juffermans een toelichting op 17 juli.

Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Jan Juffermans geeft uitvoerig uitleg over zijn bijzondere verzameling objecten. Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Het familiewapen van de familie Juffermans, Yin en Yang, vrouwelijk en mannelijk, dus: Juffer-Mans Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Cock Stam
Foto: Gertjan Kluijtmans

Aan de hand van een selectie van hun verzamelde objecten, komen de verhalen daarachter aan bod. Zij gaven niet alleen een uitleg over het object, maar ook kwam een mix van ontroerende, nostalgische, grappige, leerzame en interessante anekdotes aan bod. Jan is een ervaren verteller, wat bleek uit zijn geanimeerde verhaal.

Het verzamelen begon bij Jan al vroeg, veel van wat anderen wilden weggooien kon hij nog wel gebruiken. Op 10-jarige leeftijd kreeg hij al een opdraaigrammofoon van een vriendinnetje van zijn zus Clara. Vooral tijdens hun reizen, binnen en buiten Europa, kochten Jan en Marianne veel objecten vanwege hun schoonheid, creativiteit en grote variatie. Ook hebben ze in de loop der tijd veel gekregen en gevonden.

Marianne bracht interessante erfstukken in en Jan werkte eerder ook als ontwerper. Zo is hun collectie uitgegroeid tot zo'n 1350 objecten, waarvan een selectie van 180 objecten uit 42 landen nu te zien is in MUBO. Alle objecten zijn voorzien van korte teksten met wat het is, uit welk land het komt en wanneer het is aangeschaft. Een groot fotoboek en twee supplementen, met daarin een totaaloverzicht van hun verzameling, liggen ook ter inzage in MUBO.

Jan Juffermans is geen onbekende in Boxtel en daarbuiten. Sinds 1978 was hij verbonden aan De Kleine Aarde in Boxtel. De laatste twaalf jaar bij De Kleine Aarde voerde hij diverse projecten met het Canadese Model van de Mondiale Ecologische Voetafdruk en kreeg hij daarmee landelijke bekendheid. In 2005 ontving hij de duurzaamheidsprijs van de gemeente Boxtel en in 2009 kreeg hij de Ridderorde van Oranje-Nassau. Niet zo gek dat zijn motto luidt: 'Verzamelen en niet te snel weggooien', waarmee hij de bezoekers van de expositie ook wil inspireren om tijdens hun vakanties dingen te verzamelen en mee te nemen.

Alleen naar het buitenland

In de zomervakantie ga ik naar een internationaal toernooi in Polen met het regionale honkbalteam. En niemand van familie of vrienden die meegaan. Ik ga dus eigenlijk 'alleen naar het buitenland'. Super spannend natuurlijk, maar ik heb er ook heel veel zin in. We moesten voor dit toernooi ook veel voorbereiden, zoals het ter beschikking stellen van materialen, een tenue regelen enzovoorts, enzovoorts. Nu ik eindelijk ook echt vakantie heb en het steeds dichterbij komt begin ik mij er steeds meer op te verheugen. Dat komt mede doordat ik weet dat er landen meedoen die een aardig potje kunnen honkballen zoals Rusland, Amerika en Tsjechië. Maar wij zijn natuurlijk niet helemaal kansloos. Ik heb selectie gedaan voor dit regionale team dat ook naar het NK little league in Hoofddorp ging, maar kon nog net niet op tegen jongens van 14/15 jaar.

Voor dit toernooi in Polen waren echter te weinig spelers beschikbaar en zocht de coach contact met mij. Eerst was het antwoord van papa duidelijk: "Nee dat kan niet want dan zijn we op vakantie." Achteraf zei hij dat het misschien toch mogelijk was en nu gaat het dus helemaal door! Wat ook best spannend is, is dat ik na het toernooi met het vliegtuig naar Italië ga. Dat klinkt voor sommigen heel normaal, maar ik heb nog geen vliegervaring. Ik ben wel eens gaan vliegen maar toen was ik heel jong. Bovendien heb ik heel erge hoogtevrees. Dat word dus nog leuk… Maar ik kijk er vol spanning en met goede moed naar uit!

Inloopochtend voor baby's en peuters

9.00 uur, Burgakker 4, Bibliotheek, Boxtel

Vrijdag 1 juli zijn de inloopochtenden voor baby's en peuters in de bibliotheek in Boxtel weer gestart! Na de zomervakantie is er elke laatste vrijdag van de maand een thema.

Kinderen tot 4 jaar

Elke vrijdagochtend ben je als ouder of opa/oma samen met je (klein)kind (tot 4 jaar) van harte welkom in de bibliotheek. Je kunt er andere (groot)ouders ontmoeten en je kindje kan luisteren naar een verhaaltje of een liedje. Er is gratis koffie of thee.

Goed voor de taalontwikkeling

Door samen plaatjes te kijken, te praten of te zingen krijg je als ouder een goed contact met je baby. Dat is niet alleen gezellig, maar juist het samenspel is heel goed voor de taalontwikkeling. Kinderen die al vanaf een paar maanden samen met hun ouders boekjes lezen, hebben een veel grotere woordenschat dan kinderen die dat niet doen, blijkt uit onderzoek. Kortom: van lezen groei je!

BoekStart

Al sinds 2010 kun je met je baby of peuter terecht in de bibliotheek. Het programma Boekstart laat jonge ouders ontdekken hoe leuk en leerzaam het lezen van boekjes is, samen met je baby. Baby's die al van kleins af aan met boeken in aanraking komen, hebben daar hun hele leven profijt van.

BoekStart-koffertje

Boekstart is een leesbevorderingsprogramma georganiseerd door bibliotheken, gemeenten en consultatiebureaus. Tegen inlevering van de BoekStart-bon ontvangen jonge ouders in de bibliotheek een gratis BoekStart koffertje met daarin een babyboekje en een cd met kinderliedjes.

Lazy Horses geven spetterend optreden bij Dok 12

Boxtel - De Lazy Horses gaven zondag een spetterend optreden bij Dok 12. Het rocktrio Teuk McGraig verzorgde het voorprogramma.

In het café aan de Boxtelse Markt bleef het tot in de kleine uurtjes onrustig dankzij de stevige punkrock die de Lazy Horses, onder leiding van flamboyante zanger Patrick Hendriks, verzorgden.

Grote kofferbakverkoop Esch

Esch - Met ruim 100 deelnemers en zo'n 1200 bezoekers in 2014 was de vorige kofferbakverkoop in Esch een groot succes. Dit jaar is er wederom een groots opgezette kofferbakverkoop die plaats zal vinden op 11 september.

De entreeprijs voor de verkoop is 2 euro voor volwassenen. Kinderen mogen gratis naar binnen. Voor wat te eten en drinken wordt gezorgd. Parkeren voor bezoekers is gratis.

Voor degenen die iets willen verkopen bij de kofferbakverkoop zijn standplaatsen te huur. De grootte van een staanplaats bedraagt de lengte van het voertuig plus één meter. De diepte is zo'n zes meter.

Prijzen van een standplaats zijn 10 euro voor een personenauto, 12,50 euro voor een Caddy/SUV/minibus en 17,50 euro voor een bestelbus. Voor een enkelassige aanhanger betaal je 5,00 euro extra, voor een dubbelassige aanhanger 7,50 euro extra.

Voor meer informatie over deelname kunnen geïnteresseerden telefonisch contact opnemen tussen 18.00 uur en 21.00 uur met 06-20952848 of stuur een e-mail sturen naar siermetaaltimmermans@zonnet.nl. Deelnemers kunnen zich langs deze weg ook opgeven.

De kofferbakverkoop start 11 september om 9.00 uur, ter hoogte van Haarensweg 32 in Esch.

Advertorial: De Rechter luistert naar zijn gasten

Boxtel - Inmiddels is het bijna een jaar geleden dat de Rechter zijn deuren in Boxtel heeft geopend. Met veel omliggende horeca hebben we de afgelopen maanden vooral de tijd genomen om goed te luisteren naar onze gasten en te bouwen aan ons restaurant.

Door alle dingen die we doen in onder andere onze eigen vergaderruimte, zoals feesten, kerstdiners, quizavonden en walking diners, merkten we al snel wat onze gasten wilden. Een culinair genot, beleving aan tafel met vrienden en familie. Ons surprisemenu werd heel goed ontvangen. Onze gasten zijn op zoek naar een echt avondje uit en vertelden ons dat ze graag onze verschillende smaken wilden proeven.

Vanuit deze ervaringen hebben wij besloten om vier dagen lang Proeftijd Bij De Rechter te draaien. Een mooi meetmoment om te beoordelen of we op de goede weg zaten of dat onze visie nog moest worden bijgesteld. Proeftijd Bij de Rechter was een zeer groot succes. Onze gasten waren weer heel enthousiast en wilden dit vaker.

Op basis van deze mooie ervaringen hebben wij besloten om per 1 augustus Proeftijd Bij de Rechter in te voeren. Proeftijd Bij De Rechter is een avondje uit culinair genieten van allemaal verschillende kleine gerechtjes. Je kan alle gerechtjes los bestellen voor 7,50 euro per stuk of vijf verschillende gerechtjes combineren voor 28,50 euro p.p.

Dit betekent dat wij dus vanaf volgende week maandag het roer omgooien in ons avondprogramma en daar hebben wij enorm veel zin in. Uiteraard blijven wij ook na 1 augustus naar onze gasten luisteren en blijft maatwerk bij De Rechter altijd mogelijk.

Daarnaast blijven wij ook ons wisselend GeRECHTERlijk driegangen keuzemenu voor 24,50 euro p.p. serveren. Houd onze Facebookpagina in de gaten om op de hoogte te blijven van dit maandelijkse menu www.facebook.com/derechterboxtel.

Wil je ook komen proeven? Reserveer dan nu Proeftijd Bij De Rechter. Reserveren kan via onze website www.derechter.nu/reserveren of telefonisch 0411-724999


Luchtpost uit Nieuw-Zeeland: Wim Bevers

Foto: Wim Bevers

Het is alweer een tijdje geleden, maar daar ben ik weer een keer. Ik heb het druk op het ogenblik en dat komt omdat ik gepensioneerd ben. Ik heb in deze krant een paar artikeltjes gelezen, waarin gevraagd werd: Hoe is het nou met Peter de Bresser en met Jan van de Vrede? Dus dacht ik, zou het leuk zijn om efkes te laten weten hoe het met mij is?

Mijn zuster is hier op vakantie geweest en vertelde dat Juffrouw Gerrie van de kleuterschool wilde weten hoe het met me gaat. Nou, juffrouw, het gaat goed sinds ik bij u in de klas heb gezeten. Dat was in 1954-1955. Wat een leuke zandbak hadden we toch. Soms laat ik m'n gedachten op hol slaan en ga ik in vogelvlucht door mijn leven. Ik heb nu precies net zo lang in Nieuw-Zeeland gewoond als in Boxtel. Twee keer 33 jaar!

Hier ga je met pensioen op 65-jarige leeftijd. Dus ik ben al 15 maanden thuis. EN DAT BEVALT ME HEEL GOED! Wat doe ik de hele dag? 's Morgens rond een uur of 8 uit de veren (het is winter), en na mijn ontbijt even de paarden wat hooi geven. Dan staan ze al met een lange nek te kijken, en zo blijven we goeie vrienden.

Foto: Wim Bevers

Dan de wei uitmesten en die moppen gaan in het nieuw aangelegde plantsoen, tussen de zelf gekweekte boompjes. Of op de composthoop voor de moestuin. Midden op de morgen is het tijd voor een bakske leut. Wat ik dan dikwijls doe, is op m'n ukelele gaan zitten spelen en tevens het hoogste lied zingen, dat is op mijn leeftijd beter voor je dan te gaan hardlopen.

Ik woon 'achteraf', dus als ik uit volle borst zit te galmen, doet dat niemand kwaad. Om de 14 dagen ga ik naar de Ukelele Club en dan zingen en spelen we erop los met zo'n vijftien andere leden. De meer volwassen leden zijn in de tachtig. Het is goed voor lichaam en ziel om eens lekker uit de band te springen met 'Oh When the Saints' of een ouwe Creedence Clearwater Revival song.

Ik hou ook de tuin bij en ben lid van het plaatselijke Community Hall committee. Dit betekent een concert organiseren, schilderen; de dennenaalden uit de dakgoot halen en af en toe de schijnwerpers installeren.

Voordat ik het weet is de dag alweer bijna om. Tegen het einde van de middag ga ik het paardenvoer mixen en komen er een paar meiden uit de buurt mee helpen met voeren. Soms rijden ze de paarden of spannen ze een pony in de kar. Dat is vaak een gezellige boel. Een paar van die meisjes komen uit Duitsland en zijn hier op een schooluitwisselingsprogramma.

Jammer mensen, maar ik mag maar 450 woorden schrijven. Dus voor nou: houdoe! Als je eens wat wilt weten, vraag maar even aan de krant of ze dat door willen geven.

Dag hoor.

Ook actie in Boxtel voor Nationaal ZorgFonds

Boxtel - De komende maanden wordt in Boxtel actie gevoerd voor de invoering van het Nationaal ZorgFonds. Bij het landelijk Comité dat pleit voor invoering van zo'n collectieve zorgvoorziening zijn inmiddels al zo'n 70.000 steunbetuigingen binnengekomen en hebben meer dan 20.000 mensen een actiepakket aangevraagd.

De actie van het landelijk Comité Nationaal ZorgFonds gaat uit van een toekomst zonder zorgverzekeraars, zonder eigen risico en met tandarts, fysiotherapeut en ggz in het basispakket. Via acties en de steunbetuigingen van de Nederlandse bevolking zal de druk op de politiek opgevoerd worden om te komen tot een ander zorgstelsel. Onlangs is een Boxtels Comité Nationaal ZorgFonds opgericht, bestaande uit veertien personen, dat zo veel mogelijk steunbetuigingen wil ophalen. Ook de Boxtelse SP ondersteunt dit initiatief en zal in de komende maanden actie voeren op de weekmarkt, Zwaanse Brug en in diverse winkelcentra. Ook zullen huis aan huis steunbetuigingen opgehaald worden.

Het is inmiddels tien jaar geleden dat Nederland een nieuw zorgstelsel kreeg. Daarbij was meer plaats voor marktwerking en concurrentie met als doel de zorg beter en goedkoper te maken. Het comité claimt dat deze opzet gefaald heeft. Zo kregen zorgverzekeraars volgens het Comité Nationaal ZorgFonds meer macht en faalt de concurrentie waardoor de zorg niet beter, maar enkel duurder geworden is.

Feit is dat patiënten, huisartsen en specialisten aangeven ontevreden te zijn over de huidige situatie. Er treedt volgens hen veel bureaucratie en verspilling op in de zorg. De insteek van het Nationaal ZorgFonds is samenwerking, het tegengaan van bureaucratie en kostenverhogende vormen van concurrentie te vermijden. Het eigen risico van 385 euro moet volgens het ZorgFonds worden afgeschaft omdat dat mensen ervan weerhoudt om naar de dokter te gaan. Volgens het fonds mijdt één op de vijf Nederlanders zorg vanwege het hoge eigen risico, hoewel sommige rapporten, zoals dat van het NIVEL (Netherlands institute for health services research) dit cijfer betwisten.

Mensen die meer willen weten over het Nationaal ZorgFonds kunnen een kijkje nemen op de website: www.nationaalzorgfonds.nl.

Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie willen ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen die op foto's staan. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reactie kan ook gestuurd worden naar de website van Kèk Liemt: http://www.kekliemt.nl/actueel. Alle reacties worden op www.kekliemt.nl/actueel gezet.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt, Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

Vakantiebezorgers voor DeMooiBoxtelKrant gezocht!

Foto: Mark van der Pol

Ben jij op zoek naar een leuke vakantiebaan? Geert Hoes heeft zijn vakantiebaantje bij DeMooiBoxtelKrant al gevonden. En we zoeken nog meer bezorgers voor deze zomer. Iets voor jou?

Ben je 13 jaar of ouder en zoek je nog een bijbaantje in de zomer?

Excellent verspreidingen zoekt nog bezorgers voor DeMooiBoxtelKrant op woensdag! Heb je interesse? Meld je dan snel aan op www.excellentverspreidingen.nl of neem telefonisch contact op: 073-8905000.

D66

Foto: D66

Komkommers
Geen komkommertijd in het wereldnieuws, maar in Boxtel zijn we vrij relaxed de zomervakantie ingegaan. We mogen ons gelukkig prijzen dat we in een gemeente leven waar de discussie gaat over zaken als het wel of niet planten van de 'Valse Christusdoorn' op de Markt. Zo ongeveer het meest spannende item tijdens de afgelopen raadsvergadering was de motie die werd bedacht door scholieren van het JRL om de NVWA op te roepen tot betere controle op het rookverbod in de Boxtelse kroegen. De motie werd aangenomen. Goed initiatief van deze scholieren, maar wel de vraag of de NVWA überhaupt de capaciteit heeft om meer te controleren. Maar de scholieren hebben een punt dat als je volgens de wet niet mag roken in de kroeg, dit ook moet worden gehandhaafd.

Het eerdere faillissement van MIK blijkt goed te zijn opgelost. Ook al zullen er hier daar nog wel verbeteringen mogelijk zijn, is het verbazingwekkend om te zien hoe soepel het muziekonderwijs in Boxtel is voortgezet. Het voorzieningenniveau in Boxtel is in vergelijking met andere gemeenten nog steeds hoog. Wel blijft de bibliotheek een financieel zorgenkind. In de omringende gemeenten is veel steviger op de bibliotheek bezuinigd dan hier. Aangezien de bieb regionaal was georganiseerd heeft de Boxtelse vestiging hier direct nadeel van ondervonden. Tijdens de raadsvergadering verzekerde wethouder Lestrade dat de bibliotheek open zal blijven. Op dit moment wordt verkend of dat onder de vleugels van de bibliotheek Den Bosch kan.

In het najaar verwachten we de ontknoping van het dossier 'vergunning-parkeren'. De verantwoordelijk wethouder is met een motie op pad gestuurd om te onderzoeken of het wel nodig en verstandig is om in zo`n groot gebied parkeervergunningen in te voeren, terwijl de aanleiding was gelegen in parkeerproblemen in de directe omgeving van het station. Wij hebben er vertrouwen in dat de wethouder de vergaande plannen die er lagen zal terugbrengen tot het hoogstnoodzakelijke.

We gaan het politiek reces in met een vastgesteld sluitend dekkingsplan voor de programmabegroting 2017, waarbij de lokale lasten niet meer dan trendmatig hoeven te worden verhoogd. We wensen iedereen een prachtige zomervakantie toe!

Gemeente Boxtel zijn wij, jij en ik!

Foto: CDA

De afgelopen jaren zijn belangrijke onderwerpen de revue gepasseerd. De transities in de zorg, de bezuinigingen op de subsidies, de Detailhandelsvisie/Centrumvisie, de ambtelijke fusie met Sint-Michielsgestel, De Kleine Aarde en het parkeerbeleid. Allemaal besluiten die van grote invloed zijn op onze samenleving en waar veel van onze inwoners zeer betrokken bij zijn.

We staan voor grote uitdagingen zoals de bestrijding van armoede, het tegengaan van eenzaamheid en de opvang van vluchtelingen. Door middel van moties, amendementen en schriftelijke vragen blijven we aandacht vragen voor deze onderwerpen. Zo hebben we de afgelopen jaren onder andere schriftelijke vragen gesteld over eenzaamheid, begeleiding van statushouders, drugsoverlast, PGB, dagbesteding, subsidies, seniorenbeleid en glasvezel. Ook hebben we plannen voorgesteld voor de Oude Boomgaard. Dit is opgepakt en er is een klankbordgroep samengesteld die de plannen verder heeft uitgewerkt.

Moties en amendementen hebben we ingediend over onder meer het sociaal domein (o.a. huishoudelijke hulp en mantelzorgers), Stapelen, PHS, De Kleine Aarde, het parkeerbeleid en de OZB. Onze standpunten over deze onderwerpen kunt u lezen op onze website en Facebookpagina.

Naast de raadsvergaderingen organiseren we ook regelmatig activiteiten. Samen met onze leden en andere geïnteresseerden hebben we een bezoek gebracht aan het provinciehuis, de Voedselbank, buurtkamer Forofiet en hebben we een bijeenkomst georganiseerd waarin onze leden op- en aanmerkingen konden geven op de begroting van Boxtel. Daarnaast hebben we samen met CDA Vught en CDA Haaren Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt uitgenodigd om te spreken over de vluchtelingenproblematiek.

Dit jaar zijn we ook gestart met het organiseren van discussieavonden. Door middel van prikkelende stellingen discussiëren we over een bepaald onderwerp. Zo hebben we gesproken over een seniorenbeleid en hebben we een avond gediscussieerd over de Woonvisie.

We willen van onze inwoners en ondernemers horen waar ze zorgen over hebben en waar ze tegenaan lopen. We leggen daarom veel werkbezoeken af en nodigen regelmatig mensen uit voor onze fractievergaderingen.

Heeft u zelf een onderwerp dat u onder onze aandacht wil brengen? We horen het graag, u bent meer dan welkom bij onze fractievergadering. We zijn blij dat onze steunfractieleden Lieke van den Braak en Angela Hogeweg met ons meedenken, meediscussiëren en werkbezoeken afleggen. Wij staan altijd open voor mensen die met ons mee willen denken en praten over de Boxtelse politiek. Wilt u zich bij ons aansluiten, een keer komen kijken of kent u iemand dat leuk zou vinden, laat het ons weten!

Wij wensen u een hele fijne ontspannen zomer toe! En ook in het komende jaar staan wij voor u klaar en blijven we ons inzetten voor ons mooie Boxtel.

Hartelijke groeten,
Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay

GEMEENTE INFO
Oud papier:
28-07 Keefheuvel e.o.
03-08 Roderweg e.o.
Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 30

Verleende omgevingsvergunningen
? Achterberghstraat 10 plaatsen airco unit boven aanbouw aan zijde Speelmanstraat
? De Bleek 5 verbouwen woning + uitbreiden bijgebouw
? Drossaard 9 wijzigen gebruik praktijkruimte naar woondoeleinden
? Landgoed Velder houden Beyond Festival (29-31 juli)
? Oude Dijk 44 aanbrengen extra isolatieplaten op dak van de woning
? Statendaalder 2, realiseren nieuwe opgang + vestigen fitnesscentrum 1e verdieping
(achterzijde Bosscheweg 56)

Verlenging beslistermijn (zes weken)
? Korenmolen 13 bouwen bedrijfspand met kantoor
? Stationsstraat 71 verbouwen huidige dansschool naar dansschool/partycentrum

Toestemming maken of veranderen uitweg
? Zusterspad 25 maken uitweg

Kennisgeving Omgevingsdienst Brabant Noord
? Verleende vergunning aan Bosch Rexroth B.V. voor een inrichting op Kruisbroeksestraat 1

Overige besluiten
? Aanwijzen voorzitter algemeen bestuur MijnGemeenteDichtbij

Over uw buurt… Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Foto: Brigit Steer

'Wilde' en 'getrainde' dolfijnen, een ontmoeting met dolfijn Bonnie en een drone die ervandoor gaat!

Het afgelopen jaar kwamen er met regelmaat dolfijnen langs de boot. Soms zagen we ze in de verte, maar vaak ook heel dichtbij, langs de boot, meesurfend op de golven of in de slipstream van Blue Spirit. Bijzondere beesten, je wordt er blij van als je ze hoort 'kwetteren' langs de boot of als ze hun sprongen laten zien. Als we zeilen blijven ze lang mee zwemmen, anders bekijken ze ons even en zijn er snel vandoor, achter een school tonijnen of andere lekkere hapjes aan. Vaak proberen we foto's te maken, maar wat je met het oog ziet, kun je niet vastleggen. Ze zijn zo razendsnel en schieten door het water heen, zodat je continu te laat bent met afdrukken. Jammer, want het liefst willen we iedereen laten meegenieten van onze bijzondere ervaringen met deze prachtige beesten.

Ook hier op en rond Curaçao zwemmen dolfijnen rond, wilde dolfijnen, maar ook getrainde dolfijnen in het SeAquarium. De wilde dolfijnen kom je tegen als je naar Bonaire, Aruba of Klein Curaçao vaart. De getrainde dolfijnen laten jong en oud schateren om hun capriolen in het SeAquarium. Ik kan me nog herinneren dat we vroeger thuis met het hele gezin naar het Dolfinarium in Harderwijk gingen, een supergaaf uitje. Waar we allemaal van genoten en waar ik met veel plezier aan terugdenk. Toch zijn dolfijnen er niet alleen voor vermaak, er zijn diverse verhalen bekend dat mensen door dolfijnen zijn gered of dat ze bij mensen blijven tot er redding komt. Uit onderzoek blijkt dat dolfijnen met mensen een bijzondere band hebben. In de uitzending van Dommelland Live van 28 januari 2014, terug te vinden op YouTube, sprak ik over therapie met dolfijnen. Voor kinderen en volwassenen met een beperking zijn er programma's waar intensief wordt getraind met dolfijnen en waar continu vooruitgang wordt geboekt in hun ontwikkeling. Zo wist ik dat de 'Dolphin Academy' op Curaçao hier heel veel goede resultaten mee bereikt. Een e-mail was snel gestuurd en wij werden uitgenodigd voor een gesprek, rondleiding en wie weet meer.

Eindelijk was het zo ver, dagen heb ik er al zin in en kijk ik uit naar ons bezoek aan de 'Dolphin Academy'. Ruim op tijd melden we ons bij de kassa en worden we opgehaald door de office manager. Onder het genot van een bekertje koffie wordt ons de eerste informatie verteld over de trainingen, de gasten en de dolfijnen. Even later schuift ook de marketing manager aan, zij geeft ons nog meer informatie... Onze hoofden lopen over, maar wat doen ze hier gigantisch mooi werk! We zien de dolfijnen met kinderen in het water en horen over de resultaten, geweldig! Dit doet mij besluiten om van onze ervaring en beleving een uitgebreide column voor DeMooiBoxtelKrant en een film voor Omroep Dommelland te maken. Na de vakantieperiode, in september, komen we hier weer uitgebreid op terug.

Na bovenstaand bezoek, ging ons leventje ook weer gewoon door en z'n gangetje. Boodschappen doen, boot schoonmaken, net als bij jullie thuis in Boxtel en omgeving! Toch gebeurt er hier altijd wel iets of ontmoeten we andere mensen met mooie verhalen. Zo hebben ze hier bij restaurant De Pier elke donderdagavond een 'zeilershap'; een leuk geprijsde maaltijd, happy hour met drankjes voor de helft. Dus wij dachten 'laten we daar eens naar toe gaan'. René volgt ondertussen wekelijks Spaanse les en ook de andere cursisten zouden van de partij zijn. Al met al zaten we die avond aan een grote tafel, vol met zeilers, waarvan we zeker de helft nog niet hadden ontmoet. Mooi om te horen wat iedereen de aflopen maanden had gedaan en waar ze waren geweest. Het geeft ons nieuwe ideeën hoe we straks eind oktober verder gaan. Zo staan nu Colombia, San Blas eilanden, Jamaica en Cuba op ons verlanglijstje, voor we in maart 2017 op Sint Maarten de Heineken regatta willen meemaken. Als het lukt zijn daar dan ook onze vrienden van SY Isabella, ook uit Boxtel, die begin juli zijn vertrokken uit Nederland.

Op zondag is er de bbq op het strand bij Santa Barbara, een event met een mix van zeilers, locals en hotelgasten. Locals op motorjachten met bbq en muziek, zeilers met dinghy's en COBB en hotelgasten die nieuwsgierig zijn... Ondertussen groeit de groep waarmee wij bbq-en snel, deze zondag alleen Belgen en Hollanders. Zoals wij jullie op de hoogte houden van veel wat wij meemaken, doen we dat ook met bevriende zeilers die onderweg zijn. We maken dan foto's of filmpjes waarmee we willen aangeven hoe gezellig we het hebben en dat ze toch maar snel ook deze kant op moeten komen. Een van de mannen had een drone en het zou dus een spectaculair filmpje worden... Allemaal stonden we er klaar voor, glas om te proosten, kipspies of stukje sparerib in de hand, de drone ging omhoog en actie! Helaas, de wind ving de drone en deze werd uit positie geslingerd. Iedereen erachteraan, op zoek naar de drone. Nergens te vinden. Bleek dat we ook aan de verkeerde kant keken. Aan de andere kant van de entree van de baai stond een aantal mannen te roepen, zij hadden de drone in zee zien storten. Dinghy en duikers erbij en ja hoor, na een tijdje, net voor het donker, werd de drone uit het water gehaald. Een hele opluchting voor de eigenaar.

Zo vliegen de dagen hier voorbij. Vaak zeggen we tegen elkaar, 'Is er alweer een week voorbij? Ongelooflijk!' In augustus krijgen we weer bezoek uit Nederland, het wordt dan druk op Curaçao met Boxtelaren. Gezellig!! Wij wensen jullie allemaal ook een fijne vakantie, lekker genieten.

Rene & Brigit
SY Blue Spirit op reis

Gat in de weg aan de Kleine Beemd

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Afgelopen donderdag zakte een stuk wegdek aan de Kleine Beemd in. Hierdoor ontstond een zogenaamd 'sinkhole' van ongeveer één meter doorsnede. Oorzaak van de instorting is een gescheurde aansluiting op het hoofdriool.

Door de hevige regenval van de afgelopen weken was zand dat onder het wegdek lag via het gat in de aansluiting het hoofdriool in gespoeld. Bij warm weer wordt het asfalt zachter en verzakt het op de plaatsen waar het onderliggende zand weg is.

Foto: Sander van Kasteren

De gemeente heeft het gat inmiddels gedicht en het riool gerepareerd. De reden dat dit niet meteen is gebeurt is dat een reparatieverzoek enkele dagen op zich kan laten wachten omdat kabels en leidingen in kaart moeten worden gebracht. Bij hoge waterstand moet bovendien voor bemaling worden gezorgd omdat anders het hoofdriool niet bereikbaar is.

Een woordvoerder van de gemeente vertelt dat het niet te verwachten is dat er meer gaten in het wegdek zullen ontstaan omdat de riolering goed wordt onderhouden en gemonitord. Het zou gaan om een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Gemeente pakt fietsenprobleem NS-station aan

Boxtel - De gemeente treedt harder op tegen verkeerd gestalde fietsen bij het NS-station in Boxtel. Sinds begin vorige week worden fietsen die buiten de stalling staan verplaatst naar de stalling aan de andere kant van het station aan de Parallelweg-Noord.

Fietsen en voertuigen die niet verplaatst kunnen worden, kunnen een bekeuring tegemoet zien. De gemeente laat weten dat de maatregel succes lijkt te hebben. Het plein naast de fietsenstalling stond afgelopen week nog regelmatig vol met verkeerd geparkeerde fietsen. Nu moeten dagelijks nog steeds fietsen verplaatst worden, maar dit is wel een afnemend aantal.

De komende periode blijft de gemeente mensen ontmoedigen hun fietsen buiten de fietsenstallingen te parkeren, door de fiets te verplaatsen. De reacties zijn positief, mensen zien een schoner plein. Of in de toekomst alle 'foutparkeerders' beboet worden is nog onduidelijk. Vooralsnog hoopt de gemeente dat de 'heropvoeding' voldoende helpt.

Berts Boxtel

Vakantie, vriendschap en Vierdaagse

Ik schrijf dit verhaal op dinsdag 19 juli, onze vierde vakantiedag in een vakantiehuis in Pijnacker. Vandaag wordt het tropisch warm, de weergoden zijn met ons. Mijn duiven worden op de Damasthof goed verzorgd door Marie, mijn over buurman. Ja, hier is het nieuwe gestarte project 'beter een naaste buur dan een verre vriend' van toepassing. Elk jaar trek ik er wel een paar weken tussenuit. Mijn duiven worden dan beter verzorgd dan wanneer ik dat zelf doe.

Vaak hoor ik geluiden van "Ga je niet op vakantie?" Maar ik heb geen hond of een poes. Als je net als ik twintig duiven hebt, die elke dag voorzien moeten zijn van voer en water, veertien dagen lang moet je daar toch maar iemand voor vinden. Natuurlijk sta ik ook klaar als ze mij iets vragen. En ik ben gelukkig niet alleen: er zijn veel mensen die voor een ander klaar staan. Vorig jaar had ik een alleenstaande oude man in de Prins Hendrikstraat beloofd zijn coniferenheg te knippen en op te ruimen; best een groot karwei. Toen ik er aan wilde beginnen, was het al gedaan door een andere buurman in de straat. Zo zie je maar dat niet iedereen te koop loopt met zijn goede daden. Vaak zie ik een over buurman vertrekken naar Liduina (verpleeghuis Lindelust) om daar goede hulp te verlenen.

O ja, 19 juli was ook de eerste dag van de 100e vierdaagse in Nijmegen. Dat was ik vergeten in mijn voorwoord. Ik heb wel iets met wandelen en een straatje om lopen. Toch ga ik liever fietsen en zwemmen. Vorig jaar ben ik wezen kijken in Nijmegen bij de binnenkomst van de lopers. Veel mensen weten niet waarom ze vier dagen lopen en niet meer of minder. Al sinds de zeventiende eeuw is het gebruikelijk dat militairen vier dagen achtereen marcheren. Troepen verplaatsten zich toen hoofdzakelijk te voet. Een brood was in die tijd vier dagen houdbaar. De vijfde dag was bedoeld om te rusten en nieuwe mondvoorraad in te slaan.

Mijn zoon studeerde vroeger in Nijmegen toen heb ik er wel eens gewandeld over de mooiste wandelpaden daar. Maar dan zonder die enorme mensenmassa. Nijmegen ligt in een prachtige omgeving van stuwwallen, rivierdijken, bossen en polders. Tot de volgende keer.

Berts Boxtel


Michael van Gerwen wint World Matchplay

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Boxtel - Darter Michael van Gerwen heeft na een eenzijdige finalewedstrijd tegen Phil Taylor zondagavond de World Matchplay op zijn naam geschreven. Het werd uiteindelijk 18-10 voor de oud-Boxtelaar.

Van Gerwen was in de finale veel te sterk voor Taylor, die het publiek aan zijn kant had en hen én zijn tegenstander aan alle kanten bespeelde. Eerder schakelde de oud-Boxtelaar Adrian Lewis al uit in de halve finale. Het is het tweede jaar op rij dat Van Gerwen de prestigieuze dartwedstrijd won. Vorig jaar was hij in de finale te sterk voor James Wade.

Met de titel in Blackpool verdient Van Gerwen 100.000 pond, wat omgerekend zo'n 120.000 euro is.

Bridger Henk Schalkwijk Nationaal meester met kroon

Boxtel - Deze week bereikte Boxtelaar Henk Schalkwijk het totaal van 60.000 meesterpunten in de bridgesport. Binnen de Nederlandse Bridge Bond betekent dat dat hij de titel 'Nationaal meester met kroon' mag dragen. Van de ruim 117.000 bridgers in Nederland die bij de NBB zijn aangesloten, zijn er slechts 185 die deze eretitel mogen dragen.

Meesterpunten worden toegekend bij alle bridgewedstrijden die onder NBB-vlag worden gespeeld. Iedereen die lis is van de bridgebond kan meesterpunten krijgen. Het aantal meesterpunten is afhankelijk van welke soort drive wordt verspeeld, het aantal deelnemers en hun sterkte.

Henk Schalkwijk heeft deze score bereikt door in de afgelopen jaren veel te spelen en goede resultaten te behalen. Hij is lid van bridgeclub Revanche en van Bridgeclub Boxtel.

15 / 16

Foto: Peter van Gils

Boxtel/Nijmegen - Boxtelaar Peter van Gils liep vorige week de honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse en deed voor DeMooiBoxtelKrant dagelijks verslag van zijn beslommeringen. Iedere dag stond hij voor dag en dauw op om tijdens de hete editie van de Vierdaagse 50 kilometer te wandelen. Lees hier zijn volledige verslag van de 200 kilometer Nijmeegse Vierdaagse die hij liep.

Dag 1
Om tien voor vier stond ik aan de start op het Wedren en na een korte toespraak van de marsleider gaf hij om vier uur het startschot voor de honderdste editie van de Vierdaagse. Om tien over vier was ik al aan het lopen. De eerste twintig kilometer kon ik maar moeilijk in mijn ritme komen, maar nadien ging het prima. Het werd al vroeg warm en als wandelaar moest je veel drinken en eten. De temperatuur was op een gegeven moment 28 graden. Er was genoeg water onderweg, dus dat vormde voor mij geen enkel probleem. Bovendien geven de duizenden mensen langs de kant geven je ook een fijn gevoel als het wat minder gaat. In Elst was er bijna geen doorkomen aan zo druk. Er was veel muziek onderweg. Ik heb vele korte gesprekken gevoerd met mensen die ik helemaal niet ken, maar dit is altijd wel een leuke ervaring. Om kwart voor een was ik binnen en nadien heb ik met de racefiets nog eens dezelfde ronde gereden, dit is volgens mij goed voor de benen.

Dag 2
Het was rosé woensdag en dat was te merken aan zowel aan de lopers als het publiek. Ook ik had een 'rosé' t-shirt aangeschaft voor de vierdaagse. De start was weer om vier uur en binnen tien minuten na de start was ik aan het lopen. Het ging nu van begin af aan lekker, met een mooi tempo. Het was vandaag ook een dag dat ik vele, vele bekenden onderweg zag. Zowel deelnemers als publiek. Toch ga ik er een paar noemen, zonder daarbij een ander te kort te doen. Mijn vrouw, Anne-Marie en Elly en Miranda uit Schijndel (toppie meid), Jacqueline uit Elst en Merije uit Zetten, die ik bijna ieder jaar weer ergens op de route tegenkom. Dorien Habraken, met een groep bewoners van Liduina en Bert van der Lans. Bert is de recordhouder met 69 deelnames. Ik heb even met hem gesproken en hij wist nog goed dat we drie jaar geleden samen een stuk liepen in Groesbeek. Ook wist hij nog te vertellen wat ik toen gezegd had: "Wat ik vandaag loop is een training voor morgen en wat ik morgen loop is weer een training voor overmorgen." En gisteren had ik natuurlijk voor vandaag getraind. De temperatuur was erg hoog, maar er stond wel veel wind dus voor mij was het erg goed te doen. Er stond ontzettend veel publiek langs de kant van de weg. Erg aanmoedigend! Op een gegeven moment moesten we gewoon tussen de tuinsproeiers heen wandelen. Rond één uur was ik binnen en na het omkleden heb ik toch maar weer de racefiets gepakt voor een rondje van 50 kilometer.

Foto: Peter van Gils
Foto: Hindrik Schuurman

Dag 3
Ook dit keer liep de wekker weer vroeg af, namelijk om 3.00 uur. Ik stond weer netjes om iets voor vieren aan de start. Om kwart over vier was ik aan het lopen. Het ging al meteen weer lekker al merkte ik snel dat het een warme dag zou gaan worden. In Mook heb ik in de kerk een kaarsje aangestoken; voor mij een traditie. Ik heb er ruim twee dagen opzitten en dan komt het wel goed, geloof ik. Ook steek ik dat kaarsje aan voor de mensen die niet meer in ons midden zijn.

Na een tijdje kwam ik bij mijn eerste stop in Milsbeek bij mevrouw Tijssen. Zij had de koffie klaar met een goed belegd broodje erbij. Nadien leidde de route door een nieuw stuk natuurgebied vlak langs de Maas richting Gennip en verderop weer terug naar Milsbeek voor de samenvoeging van de route van veertig kilometer. Vanaf dat moment werd het steeds drukker. Boven op de Sint Jansberg stond nog een fietsmaat van me van WTC Boxtel. Via deze berg liepen we door Breedeweg (erg druk) naar Groesbeek. Ook daar stond het bomvol met toeschouwers van jong tot oud en van klein tot groot. Ook hier was weer volop muziek. Vandaag viel mij op dat ze soms erg dicht op elkaar zitten, waardoor de muziek zich vermengt, maar het zijn wel echte sfeermakers.

Op naar de Zeven Heuvelenweg was het ook een groot feest. Voor je het weet ben je alweer in Berg en Dal. Daar stond de familie van Louise Terwindt waar ik even mee moest bijpraten en een heerlijk koel glaasje cola dronk. Toen was het door naar de finish in Nijmegen. Weer een dag met bekenden en ook dit keer onderweg vele waterpunten en sproeiers over de weg gezien. Een mooie dag al vond ik het erg drukkend warm, maar ik was ook dit keer weer ruimschoots op tijd binnen.

Dag 4
De laatste dag van de vierdaagse. Ook dit keer was ik om tien over vier aan het lopen. Toen nog met het idee: "wat is het vandaag mooi wandelweer". Maar dat zou toch even anders worden. Net voor Grave begon het al wat te onweren en nog voor we Grave uit waren plensde het uit de lucht. Ik heb regen gehad tot in Cuijk. Daar stonden Anne-Marie, Tamara en Elly. Dit was voor mij ook tevens de eerste stop. Na wat bijgepraat te hebben is Tamara nog een stukje met mij meegelopen. Het was inmiddels droog en dit zorgde ervoor dat het publiek weer kwam toestromen.

In Malden stond een delegatie van de Boxtelse gemeente. Daar werd aan de Boxtelse deelnemers het een en ander uitgereikt. Ik ben even op de foto geweest met reus Jas de Keistamper en op naar de laatste zes kilometer. Op de Via Gladiola was het erg druk. Na de finish heb ik mijn kruisje opgehaald (nummer acht).

Het was een honderdste vierdaagse met hoge temperaturen, benauwd weer en onweer. Toch kan ik terugkijken dat ik bijzonder fijn en ontspannen heb gelopen, dus ik kon er ook van genieten. Ook had ik natuurlijk weer een goed logeeradres in Lent bij Ronald en Ernest, die lekker kunnen koken. Ik had ook dit jaar gekozen voor de vier keer 50 kilometer, dus 200 kilometer wandelen. Dit is vanuit Boxtel naar Amsterdam en weer terug.

Peter laat weten dat hij erg veel positieve reacties heeft ontvangen op deze verslagen die dagelijks op onze website verschenen.

Kijk voor andere, door lezers ingestuurde verslagen en foto's op mooiboxtel.nl


Bridgen

Bridgeclub Boxtel, 19 juli
A-lijn: 1. Michel van der Meijden & Jan van de Meerendonk 59,23% 2. Ton van der Horst & Tom Heidelberg 58,57% 3. Gerard Dams & Yvonne Visser 57,44%

Bridgeclub Rembrandt, 19 juli
A-lijn: 1. A. Feenstra & J. Peerlings 57,81% 1. F. Daniëls & C. van der Velden 57,81% 3. B. van den Hout-Strik & G. van Rooy 54,17% 3. H. Siemons & A. Moerdijk 54,17% B-lijn: 1. A. Schoonen & P. Schoonen 63,89% 2. B. van Pelt & T. van der Zanden 59,72% 3. A. van Kempen & S. van de Vries 54,86%

Bridgeclub Revanche, 19 juli:
A-lijn: 1. Jose van de Laar & Gerarda van Oirschot 57,50% 2. Guusje van der Meer & Jerome van Helvoort 56,77% 3. Sonja Tempels & Jan Sweere 55,73% B-lijn: 1. Ineke Marcelis & Berrie Marcelis 65,36% 2. Annelies van Ewijk & Gerard van Heertum 62,60% 3. Trix van der Kolk & Pith Schure 56,35%

Bridgeclub Liempde, 21 juli
A-lijn: 1. Echtpaar Dieden 64,24%, 2. Heren van Heeswijk – Bekkers 60,76% 3. Echtpaar Van de Meerendonk 56,25% B-lijn: 1. Heren Verdonk – van Ruremonde 60,42% 2. Mevr. Van de Vleuten – Heer Verkade 59,00% 3. Dames van de Meerakker – Van de Heijden 54,17%

Bridgeclub Boxtel, 21 juli
A-lijn: 1. Jeanne van Doremalen & Francien van Roy 57,44%, 1. Jan Peerlings & Riet van Stuivenberg 57,44%, 3. Tom Heidelberg & Eef van Gelder 56,55%

16 / 16

B L K A B G L E I R X L R L E Q
O L E O L E N E T H C E R E G N
E M I A O N I U Q S H S R N E A
K G N I E G E G G O R D G T F E
W M A E M N E T P E C E R O L B
E X S N T E B O T O E O I M G Z
I I L Q I T F S M I O V E G G R
T R E R C F U A M S W S S G C P
P I Z O V O F R N O T I M E X S
E J E F C Y E A G R A S E A A Q
P S V S O L A S R U R A E H I D
C T U O M R E V A H W B L R E S
C O M F G T S R E G E G N E I T
C A L C I U M U I L A K A S H A
D N E E A A O Q T U N O U N E E
G S E M Y F X T Q B N Y E M W A

28 juli – 28 augustus

Groepsexpositie van het Creatief Collectief
Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

28 juli – 25 september

Rond de aarde in 180 objecten; collectie Fam Juffermans-Zandbergen (za & zon)
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 28 juli

Inschrijven dagtrips KBO
14.00 uur, Simeonshof, Annastraat 5 & Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel & Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Cultuurhistorische zomerrondleiding; route Kasteel Stapelen
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel

Zomeravondbridgedrive Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

Vrijdag 29 juli

Inloopochtend voor baby's en peuters
09.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

KennisMakers: Perzië-Iran
10.30 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

30 juli – 2 augustus

Kermis
Marktplein, Esch

Zaterdag 30 juli

Open dag D'n Liempdsen Herd
09.00 uur, Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Boxtel goes Ibiza
14.00 uur, De Langspier, Molenwijkseweg 5C, Boxtel

Zondag 31 juli

Grote braderie op Camping Dennenoord
10.00 uur, Camping Dennenoord, Dennendreef 5, Boxtel

Maandag 1 augustus

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Woensdag 3 augustus

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cultuurhistorische zomerrondleiding; route Stationskwartier
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 4 augustus

Zomerrondleiding; Binnendommeltjesroute
19.00 uur, Vertrek vanaf VVV, Markt 36, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

Zomeravondbridgedrive Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Vrijdag 5 augustus

Inloopochtend voor baby's en peuters
09.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

6 -10 augustus

Kermis
Centrum, Liempde

Woensdag 10 augustus

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cultuurhistorische zomerrondleiding; Breukelentocht
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 11 augustus

Cultuurhistorische zomerrondleiding; route Kasteel Stapelen
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel

Zomeravondbridgedrive Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

Vrijdag 12 augustus

Inloopochtend voor baby's en peuters
09.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Zaterdag 13 augustus

Jaarlijkse Eucharistieviering tgv het Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming
19.00 uur, Mariakapelletje aan de Heikant, Esch

Maandag 15 augustus

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

B L K A B G L E I R X L R L E Q
O L E O L E N E T H C E R E G N
E M I A O N I U Q S H S R N E A
K G N I E G E G G O R D G T F E
W M A E M N E T P E C E R O L B
E X S N T E B O T O E O I M G Z
I I L Q I T F S M I O V E G G R
T R E R C F U A M S W S S G C P
P I Z O V O F R N O T I M E X S
E J E F C Y E A G R A S E A A Q
P S V S O L A S R U R A E H I D
C T U O M R E V A H W B L R E S
C O M F G T S R E G E G N E I T
C A L C I U M U I L A K A S H A
D N E E A A O Q T U N O U N E E
G S E M Y F X T Q B N Y E M W A

graansoorten
basisvoedsel
raffinage
recepten
gerechten
vezels
eiwitten
calcium
fosfor
kalium
bulghur
couscous
boekweit
kasha
quinoa
tarwe
bloem
gerst
gierst
rogge
havermout
griesmeel
grutten
rijst
mais

Foto: Christa Bosch

Ticho Spikmans

Hans Küsters

Foto: Christa Bosch

Ticho Spikmans

Hans Küsters

Martine Spikmans