DeMooiBoxtelKrant

25 januari 2017

DeMooiBoxtelKrant 25 januari 2017


Waterlek Van der Voortweg zorgt voor overlast

Brandweerlieden waren zondagmiddag uit alle macht bezig de gevolgen van het waterlek in te perken. (Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Straat 'tot na vorstperiode' afgesloten

Boxtel - De Van der Voortweg is vanaf zondagmiddag enige tijd afgesloten geweest wegens een groot waterlek. Het lek ontstond even voor 14.30 uur, vermoedelijk doordat de leidingen zijn verschoven door vorstwerking in de grond. Het lek zette de straat over een lengte van ruim 100 meter blank. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Wel verzakte het wegdek deels doordat het zand eronder wegspoelde. Wanneer dit hersteld kan worden is afhankelijk van tot wanneer de vorstperiode aanhoudt. Totdat het wegdek hersteld is blijft de Van der Voortweg dicht.

(Foto: Janine Dankers) Foto: Janine Dankers

De brandweer, evenals waterbedrijf Brabant Water en politie waren zondag ter plaatse om de situatie onder controle te krijgen. De Van der Voortweg moet na het waterlek van de Van Rijckevorselstraat tot aan de Baanderherenweg opnieuw bestraat worden. Door de vorst is de schade aan het wegdek aanzienlijk. Omdat de temperatuur rond het vriespunt lag vroor het wegdek op en leverde dit op sommige stukken gevaarlijke situaties op. De brandweer en later ook de gemeente strooiden daarom uit voorzorg met zout.

Zo'n zestig huishoudens zaten korte tijd zonder water. Brabant Water is gestart met de herstelwerkzaamheden van de leiding. Het grote gat dat door het lek ontstond is inmiddels gedicht en de weg is voor zover mogelijk schoongemaakt.

Ook de riolering heeft de nodige overlast van ingestroomd zand en moet volgens de woordvoerder mogelijk gereinigd worden. "Om te voorkomen dat (zwaar)verkeer een gat in de weg rijdt, houden we de weg dicht tot na de vorstperiode. Fietsers (voornamelijk scholieren) kunnen gebruik maken van het fietspad aan de kant van de school", laat de gemeente verder weten. Ook deze reparaties moeten volgens een woordvoerder van Brabant Water wachten tot de bodem ontdooid is.

Boxtel trekt plan parkeervergunningen centrum in

Boxtel - Het plan om in het centrum van Boxtel een systeem met parkeervergunningen in te stellen is van de baan. In plaats daarvan wordt gekozen voor een nieuw gebied met blauwe zones en krijgen centrumbewoners met een auto die binnen het gebied wonen een ontheffing. Dit bracht verkeerswethouder Herman van Wanrooij afgelopen woensdag naar buiten. Buiten het nieuw afgesproken gebied blijft het parkeerbeleid vooralsnog ongewijzigd.

Zie bit.ly/VoorlopigParkeerplan voor een kaart van de voorlopig voorgestelde blauwe zone. Lees verder op pagina 5.

Star Company-sterren stralen in spetterende show

Liempde - De jonge talenten van The Star Company trakteerden zondagmiddag hun familieleden, vrienden en andere toeschouwers op een prachtig, veelzijdig optreden. Onder begeleiding van Inge van den Biggelaar en Roel Jongenelen zongen en dansten zij bij Het Hof van Liempde de sterren van de hemel. Met het optreden en de verkoop van cd's voor het goede doel zamelden de kinderen ruim 1.350 euro in voor Stichting Het Vergeten Kind.

Lees verder op pagina 5.

Themaochtend 'compassie'

Boxtel - De protestantse gemeente van Boxtel doet al jaren mee aan de Maand van de Spiritualiteit, een initiatief van diverse media zoals het dagblad Trouw, en haakt daar dit jaar op in met een speciale kerkdienst op zondag 12 februari.

De protestantse gemeente sluit dit jaar aan bij het landelijke thema compassie. Het essay in boekvorm, dat altijd wordt uitgebracht in de Maand van de Spiritualiteit, is dit jaar getiteld 'Heb uw vijanden lief'. In de kerkdienst, die begint om 10.00 uur, zullen verschillende mensen iets vertellen over hun compassie met anderen. Hierna wordt voor koffie gezorgd en volgt een open gesprek. Om 12.00 uur wordt de dienst afgesloten met een gezamenlijke lunch, waarin de aanwezigen met hun tafelgenoten hun compassie kunnen delen.
Voor deze kerkochtend is iedereen welkom, ook mensen die anders niet in de kerk komen. Wie wil lunchen moet zich wel even van te voren aanmelden per e-mail bij taede.zandstra@ziggo.nl.

Deze themaochtend is niet het enige wat de kerk rondom het thema spiritualiteit organiseert. Zo is er het forum rond het thema #Leef!, een lezing over Kracht en Gezondheid volgens Hildegard von Bingen, en zijn er de Stiltewandelingen op de Kampina.

Nieuw artikel

KBO-activiteiten

Donderdag 26 januari        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 27 januari        Rikken en jokeren in De Orion        13.30
Dinsdag 31 januari        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Adelaar        14.00

Vrouwencontact Boxtel

Donderdag 26 januari        Voorlichting over Dry Needling in De Rots
Vrijdag 27 januari        Toneelstuk Doe'k in De Speeldoos in Vught

Spreekt dit programma je aan, je kunt altijd lid worden van onze vereniging. Kijk voor meer informatie op www.vcboxtel.nl.

Museum Vekemans ontvangt Heemkundepluim

(Foto: Jan van der Steen) Jan van der Steen

Boxtel - Tijdens de jaarvergadering van Heemkunde Boxtel, op dinsdag 17 januari, werd de Heemkundepluim uitgereikt aan Museum Vekemans. Bernhard Vekemans mocht de wisselprijs, een kunstwerk van Paul Simons, uit handen van voorzitter Dik Bol in ontvangst nemen. Hij memoreerde dat de prijs alle vrijwilligers van zijn museum toekomt.

Juryvoorzitter Rob Margry ging in op de geschiedenis van het museum, dat niet alleen voor Boxtel maar ook voor Nederland uniek is. Sinds 2011 is Museum Vekemans een geregistreerd museum. De Pluimcommissie heeft unaniem voor het museum van Bernard Vekemans gekozen, dat het Wasch en Strijkmuseum en Brabant Goedgemutst omvat. Als argumentatie voerde de commissie aan dat Boxtel een rijke washistorie heeft en Bernard het heeft gepresteerd om van de drie Was-musea die er in Nederland zijn, het grootste in Boxtel neer te zetten. Ook het Brabantse Gilze heeft een museum met een veel kleinere collectie en in het Groningse Noordbroek is er nog het strijkijzermuseum.

(Foto: Jan van der Steen) Jan van der Steen
(Foto: Jan van der Steen) Jan van der Steen
(Foto: Jan van der Steen) Jan van der Steen
(Foto: Jan van der Steen) Jan van der Steen
(Foto: Jan van der Steen) Jan van der Steen
(Foto: Rini van Oirschot) Foto: Rini van Oirschot

Vekemans noemde het krijgen van de Heemkundepluim 'een hele eer' en droeg de prijs op aan alle vrijwilligers. Hij wees er op dat Museum Vekemans naast het Wasch en Strijkmuseum ook het Brabantse poffermuseum Brabant Goedgemutst huisvest.

De Heemkundepluim is een wisselprijs die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon of instelling die zich inzet voor behoud van het historisch erfgoed van Boxtel. De prijs werd voor de derde keer uitgereikt. In 2015 kregen Nijs van Hekezen en Bibi van der Veen van Villa Catherina de prijs. In 2016 was het pater Hans de Visser die het kunstwerk een jaar lang op zijn kast mocht zetten.

Feestelijk weekend voor voetbalclub ODC

(Foto: Jan van der Steen) Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Voetbalclub ODC beleeft een feestelijk weekend. Vrijdagavond huldigde de club traditioneel de jubilerende leden en zaterdag werd van opening van het vernieuwde sportpark Molenwijk gevierd. Dit gebeurde met een vriendschappelijke derby tegen rksv Boxtel, nadat de opening, inclusief wedstrijd tegen FC Den Bosch, eerder was uitgesteld wegens sneeuwval.

Bij de opening was onder anderen burgemeester Mark Buijs aanwezig. Voorzitter Ton Jonkers en vice-voorzitter Mark van der Steen ontvingen namens de kinderen Schalkx, Van Wijk en Wagenaars ook een plaquette van het 'legendarische' team van hun ouders: ODC1 uit 1948-1950.

De vernieuwde tribune van ODC, met natuurlijk de stoeltjes in de clubkleuren rood, wit en blauw, was zaterdag ondanks de kou goedgevuld voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen rksv Boxtel. Het duel bleef lange tijd doelpuntloos, tot de openingstreffer van Remco Schellekens: 1-0. In de 90e minuut besliste Sjoerd van Lokven de wedstrijd met 2-0 in het voordeel van ODC.

De aangeboden plaquette met Toon van Meurs (leider), Jo den Dekker, Paul Hendriks, Cor Bertens, Henk Wagenaars (de tank), Cor van Wijk, Christ Peijnenburg, trainer Jackson Leo Bergwerf, Willy van den Bogaard (185 goals), Thé Hazenberg, Jaske Pennings, Broer Schalkx. (Bron: Tonnie Wagenaars) Foto: Tonnie Wagenaars/ODC

Naast de feestelijkheden was er ook een serieuzer noot. Het op 16 januari 2016 op 95-jarige leeftijd overleden clubicoon Ben van Vegchel werd geëerd met een eigen pad. Van Vegchel was 81 jaar lid van de club, bijna veertig jaar leider van ODC 1 en een halve eeuw betrokken bij de jeugd. Zijn naam prijkt ook op de jaarlijkse ODC-bokaal voor het voetgolf.

Vrijdagavond werden in kantine De Boemerang al 19 jubilerende leden gehuldigd. Gerard Karssemakers is de langstzittende jubilaris, met een lidmaatschap van al ruim 70 jaar. Leden Piet van der Aa, Sjak Doms, Frans Kelders en Eddy de Windt zijn al 60 jaar ingeschreven.

Gouden jubilarissen zijn Rinie van Handel, Walter Huijbrechts, Antoon Voermans en Martien Pennings. Gerard Doggen, Fons van Elderen, Harrie en Jolanda van Erp, Hans en René van Esch, Piet van der Steen, Jan Pennings, Jurgen Santegoeds en Frank van de Velden zijn in 2017 40 jaar lid.


Boxtels canon aan de muur bij Sint Petrusschool

Boxtel - MUBO heeft woensdagmiddag een drie meter breed muurbord met daarop het Boxtels canon aangeboden aan directeur Ilse Lamers van de Sint Petrusschool. MUBO-timmerman Albert van der Kamp monteerde het bord woensdagmiddag aan de muur van de Boxtelse basisschool.

Het Boxtels canon werd op dinsdag 6 december gepresenteerd aan de Boxtelse politiek en het onderwijs. Het bestaat uit 49 vensters met belangrijke historische gebeurtenissen binnen onze gemeentegrenzen.

De Sint Petrusschool heeft in het opstellen van het canon en in het historisch onderwijs van de gemeente Boxtel altijd de rol van kartrekker gespeeld. Als dank daarvoor, maar ook ter ondersteuning van het lesprogramma, ontving de school het muurbord.

Het bord hangt vanaf woensdag op de eerste verdieping van de school, waar de bovenbouw gehuisvest is. Het ophangen bleek nog lastiger dan in eerste instantie gedacht werd: er moesten gaten komen in een betonnen muur geboord worden en een brandmelder bleek in de weg te hangen. Toch hangt het Boxtels canon inmiddels fier aan de muur van de school, midden op de cultuurhistorische as van Boxtel.

Pianoconcert in serie DoMus Kamerconcerten

Boxtel - Eric Schoones laat zaterdagavond 28 januari met een aantal leerlingen een groot aantal verschillende stijlen pianomuziek de revue passeren. Het concert, dat om 20.15 uur begint, is gratis. Reserveren is wel nodig en kan via 0411-684431 of info@ericschoones.nl.

Op het programma veel bekende muziek: Petite Suite van Debussy, Consolation van Liszt, Arabesque van Schumann, Sonate Pathétique van Beethoven, Rondo in a van Mozart, Intermezzo van Brahms, Prelude van Bach, Menuet Antique van Ravel, Nocturne van Grieg en sonates van Scarlatti. En natuurlijk ook Chopin, misschien wel de populairste pianocomponist: Nocturnes, Wals, Barcarolle, maar ook het minder bekende Souvenir de Paganini. En natuurlijk heeft de piano ook minder vaak gehoorde componisten geïnspireerd, zoals Poulenc (Improvisation 15), Anton Webern (Variaties) en Kancheli (Instead of a tango) en Arvo Pärt.

Eric Schoones geeft al jaren pianoles in Boxtel en Oisterwijk. Hij is de laatste tijd vooral ook actief als begeleider van drie zangeressen. Met Carina Vinke brengt hij vooral muziek van Wagner en Mahler, met Kaiyi Min heeft hij een programma ook geschikt voor uitvaarten en met Sofie Dhondt focust hij op jazz. Samen met Sofie heeft hij ook het programma Houdbare Noten, waarin ze de circulaire economie uitleggen in muziek en waarmee ze samen nog optraden dit jaar bij Museum Boxtel.
Daarnaast is hij vooral actief als auteur, o.a. voor het tijdschrift Pianist, dat op 17 maart ook in een speciale Duitstalige editie gaat verschijnen. Hij schrijft voor de Faunabescherming en de Krant van de Aarde en later dit jaar is hij weer lid van persjury van het Internationale Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht. Tenslotte zet hij met een interview met Daniele Gatti, de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, een punt achter zijn boek over Zen Boeddhisme en muziek.

Het concert vindt zaterdagavond om 20.15 uur plaats aan de Poolsestraat 41 in Boxtel.

Open dag D'n Liempdsen Herd

Liempde - Op zaterdag 28 januari zet toekomstig bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde de deuren open. Dan wordt hier van 9.00 tot 12.00 uur een open dag georganiseerd. Sinds de laatste open zaterdag in november is er al weer veel werk verzet. Het monumentale pand wordt momenteel verbouwd en gerestaureerd om vanaf oktober 2017 te functioneren als bezoekerscentrum.

Tijdens de open dag is iedereen van harte welkom voor een rondleiding en informatie over de plannen. Ook potentiële huurders voor de kantoorruimte boven het voormalige woongedeelte van de boerderij zijn van harte welkom.
Sinds de zomer van 2015 werkt een vaste club vrijwilligers wekelijks een paar dagen in de boerderij, die wordt omgebouwd tot informatie- en vertrekpunt voor bezoekers die Het Groene Woud in willen trekken, maar bovenal ook om als ontmoetingscentrum voor Liempdse inwoners te functioneren. Het wordt een warme, gezellige plek voor de hele gemeenschap. Om geïnteresseerden de mogelijkheid te geven om een kijkje te nemen, houdt SPPiLL iedere laatste zaterdag van de maand een open dag.

Themalezing over Natuur en Landschap in Boxtel

Boxtel - De laatste in een reeks van zeven thema-lezingen over de geschiedenis van Boxtel vindt aanstaande zondag 29 januari om 11.15 uur plaats bij het Museum Boxtel (MUBO). Deze themalezing en -rondleiding gaat over natuur en landschap in en rondom Boxtel door de jaren heen en hun onderlinge wisselwerking.

De lezing met rondleiding wordt verzorgd door historicus Willem Wittenberg samen met Ben Ophof, die als VVV-gids in de zomermaanden ook historische wandelingen door Boxtel verzorgt. Ophof en Wittenberg vertellen over de omgeving van Boxtel. Er wordt uitgelegd hoe de omgeving er duizenden jaren geleden heeft uitgezien en hoe de flora en fauna van Boxtel vanaf de prehistorie zijn veranderd. Het landschap bood de mensen kansen genoeg om zich hier blijvend te vestigen. De plek, waar Boxtel ontstond en hoe Boxtel zich ontwikkelde, werd daarentegen door dezelfde natuurlijke omgeving bepaald. Maar vanaf het moment dat de mensen zich permanent vestigden, veranderden zij het landschap ingrijpend en voorgoed. Eerst langzaam, maar de laatste eeuw gaat dit proces razendsnel en volgens sommigen te snel en te ingrijpend. Deze veranderingen in het landschap rondom Boxtel zijn steeds nog terug te vinden. Het is zelfs zo, dat er een beweging is ontstaan om die veranderingen terug te draaien en de natuur weer te herstellen in de staat zoals die vroeger misschien geweest is (het Groene Woud). In de lezing worden de aanwezigen meegenomen in en door de tijd en kijken zij daarna wellicht met andere ogen naar het landschap. Een leerzame lezing met verrassende wetenswaardigheden.

De lezing is op zondag 29 januari om 11.15 uur. MUBO is open vanaf 10.45 uur. De presentatie met beelden duurt circa 60 minuten. Na de pauze is er gelegenheid tot een bezoek aan de vaste expositie op de eerste en tweede verdieping. Beide gidsen zullen meelopen en waar nodig een toelichting geven en vragen beantwoorden. Bij aankomst, in de pauze en na afloop is koffie en thee verkrijgbaar. De entreeprijs bedraagt 3,50 euro. Graag aanmelden via info@muboboxtel.nl of via 06-16041898.

Finale DichtSlamRap bij Le Temps Perdu

Boxtel - Bij Café Le Temps Perdu vindt morgen, donderdag 26 januari, de finale van DichtSlamRap plaats. Een dag later op vrijdag strijden in de Utrechtse TivoliVredenburg acht dichters om de NK Poetryslam. Vier van hen staan donderdag in Boxtel op het podium.

Deelnemers aan DichtSlamRap Boxtel en het NK zijn Martje Wijers uit Boxtel, Erika De Stercke uit Gent en Gijs ter Haar uit Roermond. Nummer vier, Merlijn Huntjens uit Heerlen, won vorig jaar DichtSlamRap en doet namens deze slam mee aan de NK-finale poetryslam.

DichtSlamRap begint donderdag om 20.00 uur, bij Le Temps Perdu aan de Markt 13. Lees een uitgebreid interview met Martje Wijers op pagina 10.

Tweedehandsmarkt voor het goede doel

Boxtel - In Gemeenschapshuis De Rots wordt zaterdag 4 februari een tweedehandsmarkt gehouden voor het goede doel. Vanaf 13.00 uur kan er naar hartenlust rondgekeken en gekocht worden.

De entree kost 1 euro, kinderen tot twaalf jaar mogen gratis naar binnen. Een tafel huren kan, kosten hiervoor zijn 4 euro. Reserveren is mogelijk via 0411-683675 of 0411-601036. Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel.

Ziek?
Iedereen een beetje fit of zitten we allemaal nog in de ziekenboeg? Ikzelf heb al een week of vijf griepverschijnselen. Wat het precies is weet ik niet, maar met flink wat paracetamol en met af en toe dagen dat het ietsje beter gaat red ik me op zich aardig. Ik voel me niet ziek genoeg om de kinderen bij een oppas onder te brengen en eens een paar dagen op bed te gaan liggen. En dus ga ik maar door.

Vorige week had ik een dieptepuntje en tot overmaat van ramp was ook mijn man ziek en hadden we een soort stilzwijgend wedstrijdje wie-is-het-ziekste? Omdat hij koorts had won hij deze wedstrijd en lag hij de hele dag in bed. Ook kon hij het beste laten merken dat hij ziek was. Kreunen en zes keer per uur zeggen wat er aan scheelt, en dat het niet normaal en bizar is. Het draagt allemaal niet bij aan het genezingsproces maar het schijnt bij de zogenaamde mannengriep te horen. Hij was in elk geval duidelijk niet bereikbaar voor werk en kinderen.

En o wat was ik jaloers, want ik was wel bereikbaar en pakte 's ochtends nog maar een paracetamol bij de koffie. De visie van mijn belangrijkste opdrachtgevers - zes en drie jaar oud - is namelijk meedogenloos. Ziek? Dat doe je maar in je eigen tijd!
Ik sta rechtop en dus ben ik in hun ogen gewoon in functie. Dat ik eruit zie als een wandelende dode en klink als een zeehond met kinkhoest maakt hen niks uit. 'Mama, ik heb dorst!' 'Mama, waar is mijn sjaal?' 'Mama, wat eten we?' 'Mama, ikke noeid (geknoeid)!' 'Mama, wil je iets uitknippen?' 'Mama, ikke boos.' 'Mama, zij begon!' Uiteindelijk zeg ik dan; 'schatjes, ga maar even tv kijken.' 'Nee. Wij willen spelen!' Sorry??? Er wordt tien keer per dag gevraagd of ze op de iPad mogen of dat de televisie aan mag, en nu gaan ze opeens spelen? En als dat spelen nou inhoudt dat ze rustig een tekening maken of samen iets bouwen dan kan ik er mee leven. Maar het komt erop neer dat ik naast het aandragen van ideeën ook nog scheidsrechter, agent of in extreme gevallen ME'er speel.

Het begint altijd met superlief overleggen en daadwerkelijk spelen maar na vijf minuten gaat het mis. Ze maken elkaar af, de jongste wil altijd nét dat ene ding hebben dat de oudste in zijn handen heeft, ze plagen of stoeien. Het gaat gepaard met herrie en zo nu en dan janken. Na tien minuten kiezen ze eieren voor hun geld en klinkt 'Dora, the explorer' uit de speakers. Dora praat veel en klinkt alsof ze iets te veel helium heeft ingeademd. Haar beste vriendje heet Boots, en is een krijsende aap. Ik herhaal: een krijsende aap. Omdat ik nogal flink lig te hoesten staat het volume van de tv op een niveau waar de doven in Sint-Michielsgestel de trilling van voelen. Maar goed; een krijsende aap is nog altijd beter dan een krijsend kind…

Ik denk trouwens dat ik weet wat ik heb: de mannengriep. Hoesten, keelpijn en als belangrijkste symptoom klagen… (sorry heren, ik heb de term mannengriep niet bedacht!)

Vervolg van de voorpagina: Star Company-sterren stralen in spetterende show

Foto: Willemijn Wijdenes

Het publiek genoot zondag met volle teugen, met vaak een lach en uiteraard soms ook een traan bij menig trotse moeder.

Een half jaar lang werkten de twintig artiesten in de leeftijd van 4 tot en met 16 jaar in het project van Inge - INCH - van den Biggelaar aan hun zang-, dans- en performtalent. Ze kregen intensief zang- en dansles, namen een cd op, een videoclip, traden op in tv- en radioprogramma's en maakten zo kennis met alle aspecten van het artiestenleven.

Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
deze Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
deze Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
DEZE Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
DEZE Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers
Foto: Janine Dankers

Speciaal voor Stichting Het Vergeten Kind namen de kinderen van The Star Company als afsluiting van het project de cd en videoclip Let the children play op. Om nog meer geld op te halen voor dit goede doel, mochten de jonge artiesten donderdagmiddag hun cd aan de man brengen op het gemeentehuis. De burgemeester, wethouders en verschillende ambtenaren trokken maar wat graag hun portemonnee voor deze en voor de vergeten kinderen. De cd vond gretig aftrek.

Zondag was de grote finale, de afsluitende show waarin ze voor het grote publiek optraden. Dat ging gepaard met de nodige zenuwen en een gezonde dosis spanning, maar vooral met heel veel enthousiasme en tomeloze inzet.

De kinderen zongen hun solo's onder gitaarbegeleiding van Roel die hen aanmoedigde het beste uit zichzelf te halen en vooral ook te genieten van hún moment. Ze traden op in groepen, samen met een verkouden maar zeer bevlogen Inge en deden zelfs een paar nummers met special guest Van B. Soca, de frontman van The Soca Boys die eind jaren negentig een grote hit scoorden met 'Follow the Leader'. Volgens Roel Jongenelen aarzelde Van B. geen moment: "Hij vroeg enkel een vergoeding voor de benzine en was bereid verder geheel belangeloos op te treden voor het goede doel." Het publiek was een wervelende show beloofd en die belofte werd ruimschoots ingelost.
De opbrengst van het project van The Star Company gaat naar Stichting Het Vergeten Kind, die zich inzet voor duizenden kinderen die in Nederland leven in opvangcentra. Uiteindelijk mag Stichting Het Vergeten Kind zich gelukkig prijzen met de twintig kanjers van The Star Company. Gezamenlijk haalden zij ruim 1.350 euro op met hun muzikale optredens.

Kijk op mooiboxtel.nl voor meer foto's van de show.

Vervolg van de voorpagina: Boxtel trekt plan parkeervergunningen centrum in

"Het eerdere plan was té groot, té ingewikkeld en té duur", vindt verkeerswethouder Herman van Wanrooij. Die mening deelt ook Joop Gokke van Stichting Parkeervergunningen Boxtel Centrum NEE. Op het plan kwamen 472 zienswijzen binnen. Zowel de wethouder als Gokke trekken met het oude parkeerplan de vergelijking met een rijdende kar waar veel mensen op zaten, maar waar gaandeweg iedereen vanaf is gevallen. "Voor het oude plan was geen draagvlak", constateert Van Wanrooij.

Zowel de wethouder als de Gokke gaan er niet vanuit dat het huidige plan perfect is. Volgens Van Wanrooij zal 'hier en daar nog het een en ander bijgeschaafd moeten worden'. Volgens hem werkt de gemeente van binnen naar buiten, wat wil zeggen dat het gebied dat een blauwe zone wordt wellicht nog bijgeschaafd wordt. Wel zijn de NS, Stichting Parkeervergunningen Boxtel Centrum NEE en Albert Heijn tevreden met het voorstel dat er nu ligt. De maximale parkeerduur en de tijdstippen waarbinnen de blauwe zone van kracht is, moeten nog vastgesteld worden. Ook staat de wethouder open voor aanvullende parkeeroplossingen. "Maatwerk is het streven. Hierbij is het natuurlijk niet mogelijk om tegemoet te komen aan iedere afzonderlijke wens."

Om dit maatwerk te realiseren wordt onder andere samengewerkt met Stichting Parkeervergunningen Boxtel Centrum NEE, die als een soort klankbordgroep zal fungeren. Aanvullend vinden in maart enkele inloopbijeenkomsten plaats waar belanghebbenden informatie kunnen ophalen en vragen kunnen stellen over het nieuwe voorstel. Wel is enige haast geboden bij het besluitvormingsproces. Op 1 juli moet de schop de grond in.

6 / 18

MUBO biedt amateurkunst podium Meet & Greet met Herman Deckers en Diny van Heesch

Foto: MUBO

Boxtel - 24 amateurkunstenaars gaven gehoor aan de oproep van Museum Boxtel (MUBO) om hun werken te aan het grote publiek te tonen, wat heeft geleid tot een prachtige expositie met een grote variatie aan kunstuitingen van schilderkunst en beeldhouwkunst tot kunstfotografie en dichtkunst. Deze expositie is tot en met 12 februari te bewonderen, op zaterdagen en zondagen van 13.00 tot 17.00 uur. Elke zondag is er bovendien een Meet & Greet met een amateurkunstenaar die zijn of haar werk zal demonstreren.

Aanstaande zondag 29 januari is de beurt aan Herman Deckers (1939) van 13.30-15.00 uur met beeldhouwkunst en Diny van Heesch (1949) met schilderkunst.

Herman Deckers – beeldhouwkunst: 13.30-15.00 uur
Ik heb tot mijn pensioen in het onderwijs gewerkt. Ongeveer vijftien jaar geleden ben ik begonnen met beeldhouwen en heb ik een aantal jaren les gehad van de Bossche beeldhouwer Gerard van Rooy. Hij heeft mij gestimuleerd in het zoeken naar creatieve vormgeving. Voor mijn werk gebruik ik harde of half-harde steen. De ene keer werk ik vanuit een vooropgezet plan, de andere keer werk ik zonder einddoel voor ogen en ontstaat het al werkende. Het werk is voornamelijk abstract en wat kubistisch. De toeschouwer bepaalt zelf wat hij of zij erin ziet.

Herman Deckers Foto: MUBO

Diny van Heesch – schilderkunst: 15.00-16.30 uur
Mijn werkzame leven heb ik doorgebracht in de fysiotherapie. Sinds mijn huwelijk ben ik huisvrouw, moeder en oma geworden. Mijn moeder had in die tijd een bloemenwinkel in de Van Beekstraat en ik ben toen parttime in de winkel gaan werken. Ik heb acht jaar les gehad van Ton Verstraten en hij heeft me wegwijs gemaakt in de vele disciplines die de schilderkunst rijk is. Daarna heb ik een driejarige opleiding gevolgd op de kunstacademie in Arendonk. In die leerjaren heb ik mij verschillende schildertechnieken eigen gemaakt, waaronder werken met olieverf, aquarel, ecoline, houtskool, acryl en een combinatie van dat alles in de gemengde technieken. Momenteel geef ik als vrijwilliger les in aquarelleren aan een groep cursisten in het Hobbycentrum hier in Boxtel en ben ik lid van de bloemengroep van de Sint-Petrusbasiliek. Ik vind het schilderen en bloemschikken erg leuk en ik kan daar helemaal in opgaan. Het zijn onderdelen van mijn mooi en kleurrijk leven dat ik mag genieten met mijn man Fons, onze twee kinderen met hun echtgenoten en de vijf kleinkinderen.


Foto: Heemkunde Boxtel

184 Binnenplaats in de Kruisstraat
Olieverf, 48 x 58 cm, gesign. l.o.
Particuliere collectie

Zonder informanten zou het onmogelijk zijn, de juiste locatie van dit schilderij te bepalen. De eigenaar van het schilderij was tevens in het bezit van een foto, die op dezelfde plaats gemaakt is, als waar Pierre Janssen zijn schildersezel had neergezet. Misschien is de foto ook wel door Pierre gemaakt, of door zijn zoon Harrie. Op het schilderij en op de foto zien we dezelfde twee deuren. Uit de linker deur -op het schilderij - komt een vrouw naar buiten. Dat is Maria Anna van Liempt, geboren te Boxtel op 22 juli 1871 en overleden te Heel op 21 maart 1938.
Op 6 augustus 1901 trouwde zij met de op 12 oktober 1865 in Westerhoven geboren Gerardus Houtappels. In 1926 vierden zij hun zilveren huwelijksfeest en ter gelegenheid daarvan werd de foto gemaakt. Op de foto wordt het zilveren bruidspaar omringd door hun kinderen Petronella, Harrie en Margaretha Houtappels. De familie Houtappels-van Liempt woonde in het begin van de twintigste eeuw in de Kruisstraat. Het is ook de achterkant van dat huis, dat Pierre Janssen, in ieder geval vóór 1938, schilderde. Nu we weten waar het rechter huis staat, kunnen we ook de andere huizen een plaatsje geven. In het grote huis op de achtergrond zien we het Boxtelse Koffiehuis, dat later werd omgedoopt tot café De Gouden Leeuw. Dat café werd in 1950 afgebroken, om plaats te maken voor het pand waar nu kantoorboekhandel Bruna gevestigd is, op de hoek van de Rechterstraat en de Kruisstraat.

Foto: Heemkunde Boxtel

[ foto 1 bij sch 184]
[Onderschrift foto: bruidspaar Houtappels- van Liempt]

Ik krijg vaak de opmerking van mensen dat het beveiligen van je woning zo duur is. Natuurlijk kost goed hang- en sluitwerk geld, net als een alarmsysteem. Ik kan niet bepalen wat jullie veel geld vinden, maar veel ramen kun je met eenvoudige middelen al vanaf ongeveer 20 euro goed afsluiten en een goed en professioneel alarmsysteem heb je al vanaf ongeveer 800 euro. Als je weet dat het gemiddelde schadebedrag van een inbraak rond de 2.600 euro ligt en dat gemiddeld slechts 1.200 euro wordt vergoed door de verzekering, wat is dan duur! Ik heb de afgelopen jaren al heel wat bedrijven en huishoudens geholpen bij het maken van de juiste keuzes en de beveiliging weer op orde gebracht.

Wil je geen geld uitgeven maar toch je huis beveiligen? Dan volgen hier vijf gratis tips:
1. Draai de voordeur altijd op slot.
2. Laat de sleutel nooit aan de binnenkant in het slot zitten
3. Zorg dat alle makkelijk bereikbare ramen en deuren, dus de garagedeur of balkondeur maar ook het kleine(!) bovenlichtje in de woonkamer, dicht zijn. Inbrekers duwen soms hun kind naar binnen via het bovenraampje om de voordeur te openen. (zie ook tip 2)
4. Verstop geen sleutel onder de bloempot of bijvoorbeeld achter de regenpijp.
5. Laat je buren weten als je (langere tijd) weg bent

Soms overkomt het je gewoon en ben je door drukte er even niet bij met je hoofd. Gelukkig is er dan nog de politie die je daar dan even op wijst. Vorige week heeft de politie samen met studenten van het Koning Willem I college een preventie actie uitgevoerd in onze wijk. Het was goed te horen dat veel wijkbewoners de juiste maatregelen hadden genomen om de kans op een inbraak te verkleinen. Ramen waren gesloten, de huizen waren verlicht zodat het niet duidelijk was of de bewoners wel of niet thuis waren. Een goed zaak dus waardoor de kans dat er wordt ingebroken in jouw huis heel erg veel kleiner wordt. Door de politie werd tijdens de actie in de wijk alleen een niet afgesloten fiets aangetroffen. Tja en dan belt de politie bij mij aan. Blijkt dat de niet afgesloten fiets van ons was. Dit heeft natuurlijk tot een hilarisch gesprek geleid met de wijkagent Sven. In elk geval heeft de politie de diefstal van onze fiets voorkomen en heeft het mij weer op scherp gezet.

En over op scherp zetten gesproken. Ik stel voor dat wij 2017 met z'n allen proberen het aantal woninginbraken drastisch te laten dalen. De afgelopen jaren is in Boxtel helaas een forse toename geweest van (pogingen tot) woninginbraken. Het aantal is gestegen van 87 in 2014 naar 117 in 2016. Een stijging van maar liefst 35 procent! Met de start van het BIN (zie DeMooiBoxtelkrant van 18 januari 2017), uitbreiding van de BuurtWhatsApp-groepen en mijn tips en adviezen gaan wij in 2017 samen met de politie de misdaad te lijf. Deal?

Man rijdt met scootmobiel de sloot in

Boxtel - Een oudere man en zijn 7-jarige kleinzoon zijn woensdagmiddag aan het Klaverblad in Boxtel met een scootmobiel in een sloot gereden. Beiden waren verkleumd, maar hebben geen ernstige verwondingen aan het voorval overgehouden.

De man had zijn kleinzoon op de scootmobiel meegenomen voor een ritje toen hij door onbekende oorzaak de sloot in reed. De kleinzoon wist de sloot uit te klimmen en sloeg alarm. Hij werd door buurtbewoners opgevangen om zich op te kunnen warmen. De man werd door omstanders met behulp van een trapje uit de sloot gehaald. Beiden zijn ter plaatse nagekeken door ambulancepersoneel.

Een medewerker van de gemeente Boxtel, die ook werkzaam is bij de vrijwillige brandweer, heeft de scootmobiel met zijn voertuig uit de sloot getrokken. Het kind heeft een speciale beer en een medaille, met daarop de tekst 'Ik ben een kanjer!' gekregen. Het jongetje was volgens de buurtbewoners erg verdrietig omdat hij door het ongeluk een kinderfeestje miste.

(Foto: Marie Fick) Foto: Marie Fick

Autobrand Sint Catharinastraat; brandstichting niet uitgesloten

(Foto: Politie - Team Meierij) Foto: Politie - Team Meierij

Boxtel - Een auto is zondagavond beschadigd geraakt bij een autobrand aan de Sint Catharinastraat. De brand werd omstreeks 22.00 uur gemeld. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Enkele oplettende buurtbewoners waarschuwden de eigenaar. Hij wist de vlammen te doven voor de brandweer arriveerde. De brandweer hoefde enkel nog te controleren of het vuur goed uit was. De brand woedde bij het
rechter voorwiel en ook de tankdop van het voertuig stond open. Voor de hulpdiensten alle reden om aan te nemen dat deze auto doelwit is geworden van brandstichting. Het voertuig brandde door het snelle ingrijpen niet volledig uit, maar liep wel de nodige schade op. Eventuele getuigen of mensen die iets verdachts hebben gezien wordt verzocht contract opnemen met de politie.

Ook vorig weekend ging een auto in vlammen op. Na nader onderzoek bleek de oorzaak van de brand toen te liggen een technisch mankement.

Medisch incident Van Hugenpothstraat trekt veel bekijks

(Foto: Marie Fick) Foto: Marie Fick

Boxtel - Een medisch incident aan de Van Hughenpothstraat trok donderdag veel bekijks. Een bewoner die vanwege het incident niet meer naar beneden kon komen moest via het raam bevrijd worden. Een hoogwerker verleende assistentie en takelde de gewonde persoon uit de woning.

Omdat de bewoner de hulpdiensten niet kon binnenlaten waren ook mensen van Woonstichting Sint Joseph aanwezig. Zij repareren ook het raam, waardoor de bewoner naar buiten is getakeld. Over de medische situatie van de bewoner worden geen verdere mededelingen gedaan.

Frietpan vat vlam bij Bed & Breakfast aan de Oude Boomgaard

Boxtel - Een in brand gevlogen frietpan heeft zondagmiddag in een Bed & Breakfast aan de Oude Boomgaard voor flinke overlast gezorgd. Bij de brand vielen geen gewonden.

Nog voor aankomst van de brandweer werd een blusdeken over de brandende frietpan gelegd waardoor erger werd voorkomen. De brandweer haalde de frietpan naar buiten en bluste de restanten. Hoewel de brand gepaard ging met flinke rookontwikkeling raakte niemand gewond.

De brandweer heeft de woonboerderij geventileerd en schakelde Stichting Salvage in om namens de brandverzekeraar van de gedupeerde de eerste noodzakelijke maatregelen te treffen. Door kordaat optreden van de aanwezigen kon de brand beperkt blijven tot in de keuken.

Burgemeester Buijs sluit New Palace

Boxtel - Burgemeester Buijs heeft Chinees Japans restaurant New Palace, de bijbehorende woning en twee bijgebouwen aan de Schijndelseweg in Boxtel gesloten voor een periode van drie maanden.

In december 2016 is boven in het pand een hennepkwekerij aangetroffen. De politie vond er ruim 1800 hennepplanten en 29 kilo gedroogde hennep. De stroom voor de kwekerij was illegaal afgetapt op een dusdanige manier dat sprake was van een levensgevaarlijke situatie. Hiermee komen zowel de openbare orde als de volksgezondheid in het gedrang. Reden voor burgemeester Buijs om het hele pand, inclusief het restaurant en de bijgebouwen te sluiten.

De sluiting betekent dat de burgemeester een woning of lokaal en daarbij behorende erven mag sluiten en (indien aanwezig) een exploitatievergunning mag intrekken. Met de sluiting van New Palace wil de burgemeester benadrukken dat in de gemeente Boxtel hennepkwekerijen of andere illegale druggerelateerde activiteiten niet worden getolereerd.

Criminele organisaties maken enorme winsten met de illegale teelt van hennep. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is zorgelijk. Via het Buurt Informatie Netwerk dat vorige week van start is gegaan kunnen ook inwoners via anonieme meldingen een bijdrage leveren aan de veiligheid in Boxtel.

Mijn Mooi Boxtel: Toos van den Broek

Foto: Toos van den Broek

Deze foto is gemaakt aan de Dommel, mijn favoriete plek om te fotograferen. Het is zo mooi daar!

Column Fysio Team

Foto: Sander van Kasteren

Looptraining etalagebenen in de Basisverzekering

FYSIO-TEAM bestaat in 2017 alweer 15 jaar. Al die jaren werkt een team van gespecialiseerde fysiotherapeuten samen aan de fitheid van hun patiënten. Via columns in DeMooiBoxtelKrant zullen deze fysiotherapeuten je inkijk geven in de mogelijkheden van fysiotherapie. Deze keer zal Kees Verschoor looptraining bij etalagebenen toelichten.

Looptraining wordt vanaf 2017 in de basisverzekering opgenomen en dat betekent een enorme doorbraak voor de fysiotherapie en voor mensen met etalagebenen.

Tot zo'n 10 jaar geleden was totaal niet bekend hoe fysiotherapie zou kunnen helpen bij etalagebenen, vernauwing van de slagaders van de benen. Etalagebenen, ofwel Claudicatio Intermittens, zorgt voor toenemende pijn bij lopen; in een later stadium ook pijn in rust en soms niet genezende wonden, eventueel met amputatie tot gevolg.

Stoppen met roken was natuurlijk het eerste advies. Veelal werd er gedotterd, met alle bijkomende kosten, risico's en matige resultaten op langere termijn. Fysiotherapie werd soms voorgeschreven; ik heb 'claudicanten' behandeld met massage, electrotherapie en oefentherapie. Het effect was matig en de oefentherapie was niet favoriet bij de patiënten want het lopen was juist pijnlijk!

Toen kwam er een grote publicatie van een onderzoek van het Atrium-ziekenhuis met omringende fysio-praktijken. Daar werden al jaren claudicanten volgens een vast protocol behandeld, met goede resultaten. Het stelselmatig door de pijn heen lopen, zowel zelfstandig als onder begeleiding van een specifiek opgeleide fysiotherapeut, bleek het ziektebeeld significant te verbeteren en te leiden tot gemiddeld 100 procent verder lopen.

Het Genootschap Fysiotherapie nam dit over in een opleidingsprogramma en in een richtlijn. Ik ben daar van het begin af bij betrokken geweest. Door zelf de patiëntengroep te behandelen, met geweldige resultaten, en door in de regio looptraining bij vaatchirurgen en huisartsen te promoten. Enkele jaren geleden werd uiteindelijk het landelijke ClaudicatioNet opgericht, waardoor de specialisatie steeds meer erkenning kreeg.

In die tien jaar dat ik patiënten behandel met looptraining heeft dit in veel gevallen tot grote verbeteringen geleid, vaak tot verbazing van de patiënten zelf. Het is geweldig om te zien dat je met gezamenlijke inspanning tot zo'n resultaat kunt komen en dat de kwaliteit van leven zichtbaar toeneemt.

Maar de vergoeding bleek steeds een groot probleem. In de eerste periode was het helemaal onduidelijk; later werd het opgenomen in de lijst voor 'chronische fysiotherapie', waarbij de therapie vanaf de 21e zitting in de basisverzekering zat. De kosten van de eerste twintig zittingen vormden vaak een groot dilemma, waardoor veel patiënten en artsen toch vaak kozen voor dotteren.

De volgende doorbraak kwam door een nieuw onderzoek, waarbij bleek dat looptraining bij etalagebenen effectief én kostenefficiënt is. Dit gaf uiteindelijk de doorslag om looptraining in de basisverzekering op te nemen. Hopelijk is hiermee de drempel om door te verwijzen voor looptraining verdwenen en kunnen we nog veel meer mensen helpen om het ziekteproces bij etalagebenen te beheersen. Bij onze praktijk zijn intussen drie therapeuten aangesloten bij ClaudicatioNet en bieden we de trainingen in onze praktijken in Boxtel en Liempde.

Meer informatie: www.etalagebenen.nl
Kees Verschoor, fysiotherapeut FYSIO-TEAM Boxtel-Liempde


Brabant Sports transformeert naar SPORT2000 Brabant Sports

Bas Bijnen (l.) en Joop Seegers. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Sportwinkel Brabant Sports is van naam veranderd. Sinds 1 januari 2017 heet de zaak SPORT2000 Brabant Sports. De naamsverandering wordt gevierd met een groots heropeningsweekend op 27 en 28 januari.

Het (her)openingsweekend wordt ingeluid met spectaculaire acties. Voor de splinternieuwe pui komt een groot opblaasbaar doel te staan. Door hierop te schieten kunnen betalende klanten diverse leuke prijzen winnen. Daarnaast wordt een loterij georganiseerd waar diverse prijzen zoals voetballen, running schoenen, door Jelle Galema of Robert van der Horst gesigneerde hockeysticks of een gesigneerd FC Eindhoven voetbalshirt te winnen zijn. Verder zijn er extreem hoge kortingen op alle artikelen, waarbij geldt: hoe meer je koopt, hoe meer korting je krijgt. Voor het eerste artikel betaal je de volledige prijs, op het tweede artikel krijg je 50 procent korting, op het derde artikel 70 procent en het vierde artikel is gratis. Hierbij geldt, vanzelfsprekend, dat de artikelen van duur naar goedkoop geordend worden.

Optreden Jeugdzittingsavonden 2016 (Foto: Hans van Doorn) Foto: Hans van Doorn

De ombouw startte begin januari. Naast een nieuwe pui kreeg ook het interieur van de zaak een update, waaronder een compleet vernieuwde schoenenwand. Volgens eigenaren Joop Seegers en Bas Bijnen blijft hun werkwijze, service en vakmanschap ongewijzigd. Ook de topmerken zoals Nike, Adidas en Asics, blijven ruim vertegenwoordigd in de collecties. 'Waarom dan de wijziging van formule?', zal je misschien denken. Onder andere om eerdergenoemde A-merken aan te kunnen blijven bieden: "We kunnen daarbij ook meeliften op marketingcampagnes van SPORT2000. Zo kunnen we nog meer beleving bieden aan de klant. Als bijvoorbeeld een nieuw model voetbalschoen uitkomt, wordt de etalage thematisch ingericht in combinatie met het desbetreffende merk", legt Bijnen uit.

Het succes van de winkel is mede te danken aan de samenwerking/partnership met meer dan 20 sportverenigingen uit de omgeving. Zo zijn er in de regio samenwerkingen met bijvoorbeeld MEP, HC Liempde, De Merletten en LTV Munsel, maar ook met diverse verenigingen buiten Boxtel. Je zou kunnen stellen dat de sportzaak 'hofleverancier' is van deze clubs wat betreft kleding, schoenen en overige materialen. De winkel bedrukt daarnaast op verzoek alle sportkleding in eigen huis.

SPORT2000 Brabant Sports is tijdens het openingsweekend op vrijdag van 9.00-20.00 uur en zaterdag van 9.00-17.00 uur geopend. Om kans te maken op prijzen wordt deelnemers gevraagd om naam en telefoonnummer achter te laten. De winnaars worden na afloop uitgeloot. Ook loten de 'likers' en delers van de SPORT2000 Brabant Sports Facebookpagina mee met de diverse prijzen.

Jeugdzittingsavonden De Ploegers

Liempde - De jaarlijkse Jeugdzittingsavonden bij Ploegerspaleis Het Hof (Nieuwstraat 43 Liempde) vinden dit jaar weer plaats op vrijdag 27 en 28 januari. Thema van deze Jeugdzittingsavonden is 'vakantie'.

De winnaars van het Ploegerrangfestival laten zich nogmaals van hun beste kant zien. De optredens worden afgewisseld met nieuwe acts met toneel, dans en live muziek. De Jeugdzittingsavonden starten om 19.00 uur en de zaal is open vanaf 18.30 uur. Kaartjes zijn te koop bij Het Wapen van Liempde of aan de ingang van de zaal.

Robin Verhagen wint loterij KerstKluunMarkt

Liempde - Liempdenaar Robin Verhagen heeft de loterij van de jaarlijkse KerstKluunMarkt gewonnen. Onderdeel van de kerstmarkt op 17 december vormde de KerstKluunTocht, waarbij deelnemers op een stempelkaart elf stempels konden verzamelen van deelnemende Op Liemt Gemunt-ondernemers en -verenigingen. De hoofdprijs bestaat uit Op Liemt Gemunt-waardebonnen met een totaalwaarde van 200 euro.

Onder degenen die een volle stempelkaart hebben ingeleverd, zijn negentien prijzen verloot. Naast de hoofdprijs zijn nog achttien prijzen verloot van elk 20 euro aan Op Liemt Waardebonnen. De volgende personen zijn de gelukkige winnaars (met tussen haakjes de betreffende Op Liemt Gemunt-ondernemer waar de gewonnen waardebonnen besteed kunnen worden):

Dewy Scheutjens (Autobedrijf Van Oorschot), Fien Timmermans (Bloembinderij 't Erfke), Tijn Swinkels (De Pompoen), Cezanne Simons (E.T.B. G. Saris), Bo Voets - Gemonde (Geld en Makelaardij), Suus van den Berg - Gemonde (Het Raadhuis Verzekeringen en Hypotheken), Corine van der Velden (Het Wapen van Liempde), Ise van de Locht (Kapsalon Janneke), Frank van de Sanden (Keurslagerij Willy Beerens), Alyssa Huijberts (Drogisterij Bewust Beter), Theo Martens (Coop Liempde), Co Kramer (Thuismarkt en Slijterij Putmans), Björn van der Velden ('t Liempds Pakhuis), Lars Beerlage (De Vuurput), Bezelz de Greef (Meubelmakerij Den Berg), Liesbeth van Beers (Het Hof), Niels Verhagen (Pannenkoekenhuis 't Struifhuis), Thomas Jansen (Café d'n Durpsherberg).

'Grand Slam' voor dichteres Martje Wijers?

(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Martje Wijers staat zowel morgen- als vrijdagavond op het toneel om haar poëzie uit te storten over het publiek. Morgen is de uit Boxtel afkomstige dichteres in Le Temps Perdu te bewonderen in de DichtSlamRap-finale en vrijdagavond staat ze in TivoliVredenburg om het Nederlands kampioenschap poetry slam te veroveren.

Een beetje zenuwachtig voor de aankomende finales is ze wel, geeft Martje toe. Met taal is ze naar eigen zeggen al jaren bezig. "Ik zat op de Molenwijkschool en daar moest je regelmatig teksten schrijven als weektaak. Dat vond ik toen al heel erg leuk. Maar ik had nooit echt de drang om mijn poëzie te delen met het publiek." Haar liefde voor taal maakte ook dat ze Zweeds ging studeren in Amsterdam. "Waar die fascinatie vandaan komt, vraag ik me ook wel eens af", lacht ze. Tegenwoordig werkt ze aan de universiteit van Gent en pendelt ze op en neer tussen die stad en haar woonplaats Amsterdam.

Zo'n jaar geleden trok Martje de stoute schoenen aan en besloot ze haar gedichten toch voor te dragen. Haar eerste 'optreden' was bij DichtSlamRap 2016. Ze wist toen meteen door te dringen tot de finaleronde van de Boxtelse dichtwedstrijd. Het vormde de start van haar carrière als 'poetry slammer' met als voorlopig hoogtepunt haar finaleplaats voor het NK poetry slam.

(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Op de vraag of haar werkzaamheden als taalwetenschapper haar helpen bij het schrijven van gedichten moet Martje even nadenken. "In veel opzichten zijn taalwetenschap en poëzie elkaars tegenpolen. Een taalwetenschapper zoekt heel erg naar regelmatigheden en structuren in taal, een dichter mag al die regelmatigheden juist aan zijn laars lappen: woorden weglaten, spelen met woordvolgorde. Misschien dat ik daarom juist graag dicht. Maar aangezien ik als taalwetenschapper zo analytisch met taal bezig ben, heb ik misschien wel een soort radar ontwikkelt voor opvallende dingen die mensen zeggen of schrijven en dat gebruik ik in gedichten."

"Waaraan een goed gedicht bij een poetry slam moet voldoen?", vraagt Wijers zich hardop af. "Ik denk dat iedereen daar zijn eigen stijl in heeft. Bij een poetry slam gaat het 50 procent om het gedicht en 50 procent om de manier van brengen. Je kunt een heel mooi gedicht hebben, maar als je het niet weet te brengen, dan kun je het beter laten lezen." De theaterlessen die Wijers in haar jeugd volgde hielpen haar daar naar eigen zeggen bij. "Hoewel ik geen toneelstukje opvoer. Een poetry slam moet vooral écht zijn! Het moet dicht bij jezelf staan en daarom is het veel enger dan theater."

Ook moet een gedicht, volgens de maatstaven van de Boxtelse dichter, ergens over gaan, of op zijn minst ergens een originele blik op werpen. Martje haalt haar inspiratie uit alles wat ze doet en meemaakt. Als er iets gebeurt dat haar interesse wekt, of gewoon spontaan, maakt ze aantekeningen. Die leiden op een bepaald moment tot een idee dat ze dan verder uitwerkt tot een gedicht. Ondertussen heeft Wijers al een repertoire van zo'n 50 gedichten die geschikt zijn voor een poetry slam opgebouwd. Want niet ieder gedicht is daar geschikt voor. Zo kan het gebeuren dat een gedicht te filosofisch is. Als voorbeeld geeft ze een strofe uit het gedicht 'archeologisch massagraf':

Hoeveel gaten hebben mensen niet in de aarde
gegraven, hoe vaak is wat in kelen stokte
in de diepte uitgeroepen, wat schoenen verzwaarde
uitgeschud, zand erover, weggestopt

wat geen daglicht ziet, groeit hooguit
ondergronds, waar het woekert en wortel schiet.

Wat wél goede gedichten zijn voor een poetry slam, en met name voor de 'battle', waarmee de wedstrijd vaak beslist wordt, zijn de gedichten die Martje ook niet voor niets 'battlegedichten' noemt. Ze geeft een voorbeeld aan de hand van een 'vilein gedicht waarbij iemand langzaam wegzakt in het zand'. "Maar in een battle kun je ook juist met een liefdesgedicht komen, waardoor de tegenstander zich heel erg ongemakkelijk kan voelen."

Martje bereidt zich altijd goed voor op een poetry slam. Daarbij schenkt ze vooral veel aandacht aan de keuze van gedichten. "Je zit met de tijd. Die is heel strikt en het is vaak een hele puzzel om je gedichten binnen de gestelde tijd voorgedragen te krijgen." Verder is het volgens Wijers vooral een kwestie van goed de tekst leren, opnemen en weer terugluisteren. Daarbij ontbreekt het haar niet aan kritisch publiek: "Ik laat ze aan mijn vriend horen en ik heb een paar vrienden die er af en toe ook aan moeten geloven", lacht ze. "En die zijn ook kritisch op mijn gedichten. Dat is wel fijn."

Morgen, niet geheel toevallig op gedichtendag, zal Martje vanaf 20.00 uur schitteren in de finale van DichtSlamRap in Café Le Temps Perdu, Markt 13. "Je ziet daar vaak dat mensen van ver komen, maar dat er weinig Boxtelaren zijn. Daarom wil ik alle Boxtelaren uitdagen om eens te komen kijken. Poëzie is niet zo eng!", grinnikt Martje. Vrijdag staat ze in TivoliVredenburg in de finale van de Nederlandse kampioenschappen poetry slam. Mocht ze die winnen, dan ontvangt ze naast de eer een geldprijs van 1.000 euro. Daarvan wil ze een reis maken naar het door haar geliefde Zweeds Lapland.


Luchtpost uit India: Petri Sterrenburg

Foto: Petri Sterrenburg

INDIA - Yoga avontuur - deel 1
Mijn India avontuur is begonnen! En wat een reis tot nu toe. Na een bewogen afscheid op Düsseldorf luchthaven van mijn gezin kreeg ik onderweg toch even het gevoel 'waar ben ik aan begonnen'. Vooral tijdens de taxirit van Goa Airport naar Agonda Beach. Met een prachtige volle maan rijdt een taxichauffeur (volgens mij nog geen achttien jaar oud en net in bezit van zijn rijbewijs of misschien ook niet) mij midden in de nacht naar de accommodatie. Max Verstappen is niks vergeleken bij de snelheid waarmee hij non-stop toeterend en nerveus knipperend met groot licht door dorpjes en over bergweggetjes scheurt. De spreekwoordelijke zeven kleuren... (je weet wel) waren hier absoluut van toepassing. Met een verstijfd lichaam en met mijn vingers vastgenageld in het dashboard zijn we binnen een uur op plaats van bestemming. Heelhuids! Gelukkig!

Wauw, wat is het hier prachtig! Op nog geen twintig meter afstand van het strand staat mijn nieuwe 'thuis' voor de aankomende vijf weken. Een schattig felgroen strandhuisje (ook wel cottage of shack genoemd) met overal gaten en kieren en een onafgewerkt plafond waardoor je de dakpannen vanuit je bed kan tellen... maar je hoort de golven en ruikt de zee en ik ben meteen helemaal zen! Ongelooflijk en heerlijk. Ik voel me gezegend en blij.
De Indiërs (en de natuur) zijn enorm kleurrijk. De vrouwen dragen mooie sarees (Indiase jurk), de lucht en de Arabische zee zijn azuurblauw. Het dichtbegroeide bos achter het strand is prachtig groen en de zonsop- en ondergangen zijn adembenemend. Iedere dag schijnt de zon en de gemiddeld temperatuur is 34 graden.

Het lijkt hier overigens een beetje op de Beekse Bergen, maar dan in het echt. Dolfijnen zwemmen en spelen vlak langs de kustlijn, grote roofvogels vliegen boven je hoofd rond, apen slingeren tussen de palmbomen, wilde (heilige) koeien, varkens en straathonden lopen vrij rond op het strand en over de enige straat (de Mainstreet) in dit relaxte en layback stranddorpje met Portugese invloeden. Daarnaast is er helaas ook veel ongedierte. Ik ben al een paar keer wakker geschrokken van de ratten die mijn nootjes hadden ontdekt in mijn hut en tijdens het douchen kruipen de duizendpoten en kakkerlakken langs de muur. Dat voelt een beetje als Expeditie Robinson.

Foto: Petri Sterrenburg

De mensen zijn onwijs aardig en gastvrij. Ik klets en meng me graag tussen de locals en zo maak ik op het strand kennis met een vrouw en haar dochtertje. Het kleine meisje zit bovenop een dak van een vissershutje waar ze vis uitstalt om te drogen. Vrij snel word ik uitgenodigd voor een kopje thee in hun huis. Dan merk je toch wel dat er armoede is. Ze hebben niet veel te makken. Het meisje blijkt twaalf jaar te zijn maar kan niet lezen of schrijven. Alleen welgestelde mensen kunnen school betalen.
Op wat ze hebben zijn ze enorm trots en ik krijg een uitgebreide rondleiding door het kleurige maar sobere en kale huisje. Bijna iedereen bezit wel een klein winkeltje oftewel kraampje in de Mainstreet. Ook dit gezin. Veelal is het niet groter dan twee m2. Overal waar je naar binnen gaat (dus ook bij een winkel) moet je voor de hygiëne wel je slippers uitdoen.
Over hygiëne gesproken... een wijze eerste les die ik kreeg: check voordat je een restaurant binnenloopt eerst de wc. Staat er handzeep dan kun je ervan uitgaan dat er ook zeep in de keuken staat en dus heel waarschijnlijk het eten met schone handen wordt klaargemaakt. Dat hoop je dan, want een buiktyfus wil je echt voorkomen. Men gebruikt hier namelijk de linkerhand om de derrière mee schoon te maken na een nummer twee met behulp van een bak water of een soort tuinslang kraantje.

Het leven is hier onwijs goedkoop. Een accommodatie kost gemiddeld 15 euro per nacht. Voor een paar euro heb je een heerlijke currymaaltijd inclusief drank of een nieuwe nep Ray-Ban en gebruik van een strandbedje plus wifi is gratis. Daarentegen valt wel een paar keer per dag de stroom uit in het hele dorp en dan is er zowel geen licht als stromend water. Ach ja, dit hoort bij de Indian stijl van leven. :)

Wat ga je nu eigenlijk vijf weken in India doen... (vraag je je misschien af)? Ik ga een intensieve yoga-opleiding volgen, de 'Advanced Yoga Teacher Training-Vinyasa Flow & Yin Yoga-registred 500 RYT Yoga Alliance'. Dan is India toch echt wel de plek om dit te doen. Het land waar yoga zo'n 5000 jaar geleden is begonnen.
Ruim zeventien jaar beoefen ik yoga waarvan ik in de laatste vijf jaar diverse yoga-opleidingen, -workshops en -cursussen heb afgerond. Deze opleiding is absoluut een prachtige aanvulling en verdere verdieping van mijn persoonlijke yoga-pad.
En dan ben ik ook helemaal klaar voor de opening van mijn YogaStudio YogaSter op 5 maart aan de Drossaard 3 in Boxtel. :)

Over twee weken vertel ik je meer over yoga, de opleiding en dit enerverend India-avontuur.

Stay tuned & namasté ?

Petri Sterrenburg
YogaStudio YogaSter Boxtel

Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?
Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reacties kunnen ook worden geplaatst op www.liempde.info.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt.
Foto: Stichting Kèk Liemt

Daniel's Gym maakt zich op voor spectaculair openingsweekend

Foto: Marco Borghardt

Nieuwe sportschool aan Markt 29 richt zich op persoonlijke begeleiding

Boxtel - Het is hard werken voor Linda en Daniël Hoenselaars in het pand op Markt 29. Op zaterdag 28 januari zal daar hun geesteskind, een nieuwe sportschool met de naam Daniel's Gym, openen. Insteek is een uiterst persoonlijke benadering bestaande uit een combinatie van persoonlijke begeleiding, een trainingsschema, voedingsadvies en de ondersteuning met een speciale app waarin de vorderingen worden bijgehouden.

Foto: Marco Borghardt
Foto: Marco Borghardt
Foto: Marco Borghardt
Foto: Marco Borghardt
Foto: Marco Borghardt

Bij het binnenlopen van het pand aan de Boxtelse Markt krijg je niet meteen het gevoel dat je een sportschool binnenloopt. Achter de rustieke loungebar met groene pasteltinten staat Linda Hoenselaars. Ze legt uit dat het oude pand van Den Ouden als een geschenk uit de hemel kwam. Het was al het vierde pand binnen de gemeentegrenzen waar het duo poogde een sportschool te beginnen, 'en het beste', vult Linda aan. Zo is het op de huidige locatie mogelijk een grote parkeerplaats te realiseren op eigen terrein, zodat de leden kunnen parkeren.

Het was hun droom: een sportschool oprichten waarbij je ook échte individuele begeleiding krijgt. In die zin werken Linda en Daniël Hoenselaars al jaren naar de opening komende zaterdag toe. Daniël vertelt hoe hij altijd een schildersbedrijf heeft gehad, maar wel interesse had in fitness. "In de 20 jaar dat ik nu sport heb ik enorm veel kennis opgedaan op het gebied van sporttraining en voeding. Ik heb het altijd ontzettend gaaf gevonden om mensen van jong tot oud te coachen en motiveren!", vertelt hij enthousiast. Dit enthousiasme geldt voor zowel Daniël, die verantwoordelijk wordt voor de instructies en personal training, als voor Linda, die uit de zorg komt en de rol van gastvrouw op zich zal nemen. "Niet dat ze een uurtje komen trainen en dan meteen weer weg zijn. Dat is de reden dat we ook veel tijd besteed hebben aan de sfeer van ons interieur", zegt Linda, die aangeeft het voornemen te hebben alle klanten bij naam te kennen.

Linda legt uit dat de sportschool ruwweg drie abonnementsvormen kent, oplopend in prijs en begeleidingsniveau: basis, Small Group Training en Personal Training. Het basisabonnement vormt, zoals de naam al doet vermoeden, het instapabonnement en kost 39,95 euro per maand. Voor dit bedrag kun je onbeperkt sporten, krijg je een persoonlijk trainings- en voedingsadvies en mag je gebruik maken van de infraroodsauna. Het abonnement kent drie upgrademogelijkheden, waarbij bijvoorbeeld gekozen kan worden om gebruik te maken van een droge hydromassagebank met Spacapsule waarop je lichaam wordt gemasseerd met behulp van pulserende waterstralen. De minimale looptijd van de abonnementen is 3 maanden, wat minimaal nodig is om naar een bepaald doel toe te werken. Volgens Daniël is dit ook de minimale periode die nodig is om resultaten te zien. Na drie maanden is het abonnement per maand opzegbaar.

Een stap hoger, en volgens Daniël en Linda het abonnement met de beste 'bang for buck', komt de Small Group Training. Hierbij werk je in een groep naar een bepaald doel toe. "Het gaat er dus niet om wie de meeste kilo's kan liften, maar wie de meeste progressie boekt", legt Daniël uit. Linda valt hem bij: "Het zou heel leuk zijn als de groep dan zó hecht wordt als een team." Zo'n 'team' is breed op te vatten; de Small Group Training is ook geschikt voor bijvoorbeeld vriendengroepen die als collectief willen trainen. Leden die meedoen aan de Small Group Training krijgen per groep een personal trainer toegewezen.

Het derde abonnement is het Personal Training abonnement, waarbij Daniël, of een andere medewerker je persoonlijk begeleider wordt. Dit betekent dat altijd dezelfde persoon je training begeleidt. Deze trainingsvorm is sterk doelgericht. Dat kan betekenen dat je wilt afvallen, maar ook bijvoorbeeld het toewerken naar een wintersportvakantie. Of wil je conditie opdoen en eindelijk fit worden? In het PT-traject word je intensief begeleidt door een personal trainer, voedingsdeskundigen en leefstijlcoaches en heb je een stok achter de deur om gemotiveerd te blijven sporten

Bij alle abonnementsvormen speelt begeleiding een grote rol. Bij ieder abonnement, ook de basisvorm, krijgen leden een uitgebreide intake, waarbij niet alleen alle apparaten worden geïntroduceerd, maar ook een trainingsplan wordt opgesteld. Daarbij worden concrete doelen gesteld en wordt bekeken of deze haalbaar zijn. "Wij vertellen niet alleen wat wel en niet werkt, maar ook waarom dat zo is."

Naast de persoonlijke begeleiding wordt ook gebruikgemaakt van de app Virtuagym. Deze app maakt het mogelijk in combinatie met een bewegingstracker nóg gedetailleerdere trainingsadviezen te bieden. Bij de Personal Training-abonnementen krijgen leden bovendien tijdelijk een Neo Health bewegingstracker. Deze actie loopt zolang de voorraad strekt.

Ook biedt Daniel's Gym groepslessen aan. Deze lessen zijn ingesloten in het basisabonnement en daar kan dus door iedereen aan worden meegedaan. De groepslessen zijn er in vier 'smaken': Club Power, Club Battle, BBB les en Yoga. Club Power is een groepstraining waarbij gebruik wordt gemaakt van halter en gewichten. De coach, de muziek en de enorme afwisseling in het programma zorgen iedere week voor een optimale workout. Voor iedere spiergroep is er een apart muzieknummer en doe je verschillende fitnessoefeningen met een halter met gewichten. Club Battle is geïnspireerd op de Oosterse vechtkunst en is meer dan enkel het fysieke aspect: je blijft zowel mentaal als fysiek bezig.

BBB pakt de drie belangrijkste B's van je lichaam aan, namelijk Buik, Benen en Billen. In slechts een uur tijd train je al deze 'probleemgebieden' met behulp van cardio- en krachtoefeningen. Door de ideale combinatie van cardio- en krachttraining verbrand je veel calorieën en werk je tegelijkertijd aan het strakker maken van je lichaam. BBB is daarom de perfecte low-impact (geen gespring en/of moeilijke choreografieën) workout voor personen die willen afvallen en aan hun conditie willen werken. De laatste groepsles, Yoga, richt zich uitdrukkelijk op de balans tussen lichaam en geest.

Naast de verschillende abonnementen biedt Daniel's Gym ook fitnesslessen voor bedrijven. Linda legt uit hoe bij veel mensen vanaf een bepaalde leeftijd hun baan leidt tot een onbalans tussen werk en vrije tijd: "Op een bepaalde leeftijd zie je dat mensen kiezen voor een carrière en het eerste dat dan geschrapt wordt is vaak sport." Terwijl, volgens Linda juist sporten bewezen tot een lager ziekteverzuim onder werknemers leidt.

Kader

Op zaterdag 28 januari is de grote opening van Daniel's Gym. Dat weekend is er op zaterdag en op zondag van 10.00 uur tot 14.00 uur gelegenheid om kennis te komen maken.

In dat weekend worden er op verschillende tijden diverse demonstraties gegeven. "Zo kan je zien hoeveel fun een groepsles is!", aldus Linda. Maar ook worden demonstraties gegeven van Small Group Trainingen aan de Synergy 360. En omdat voeding een belangrijk onderdeel is van een gezond leven, willen we dan ook een proeverij organiseren met gezonde sportmaaltijden.

Ter introductie zijn er dat weekend verschillende openingsacties:

  1. Bij een basisabonnement van 3 maanden krijg je de 4e maand + Small Group Training (t.w.v. € 49,90) gratis!
  2. Bij een Small Group Abonnement krijg je de 4e maand Small Group Training

+ Daniel's Gym Dopper (t.w.v. € 62,40) gratis!

  1. En bij een Personal Training abonnement (12 week challenge) krijg je een

NEO Health One - Activity Tracker (t.w.v. € 69,-) gratis!

Verder wordt er op de eerste openingsdag, zaterdag 28 januari, een wel hele bijzondere actie gestart die Boxtel in beweging moet krijgen. Wil je weten wat er precies gaat gebeuren en wil je kans maken om echt een bijzondere prijs te winnen, volg dan deze actie via de facebookpagina van Daniel's Gym. Want daar worden de komende weken hints gegeven waarmee je kans maakt op een fantastische hoofdprijs. Dus like die pagina en blijf op de hoogte wat er gaat gebeuren! Het adres van Daniel's Gym is Markt 29. De sportschool is vanaf 28 januari geopend. Meer informatie over Daniel's Gym is te vinden op www.danielsgym.nl

14 / 18

Foto: Mark van der Pol

Op Facebook heeft D66 (landelijk) een campagnefilmpje geplaatst. Hierin wordt aan de kijker gevraagd hoe die zich voelde toen het nieuws bekend werd dat Donald Trump was gekozen als president van de Verenigde Staten. Veel mensen konden dit nieuws nauwelijks geloven. Deze man had het gepresteerd om vrouwen, homo's, moslims en Mexicanen (ongetwijfeld een incomplete opsomming) diep te beledigen. Desondanks stemden genoeg mensen op hem voor het presidentschap.

Van Trump in Amerika naar de politiek in Nederland en Boxtel lijkt een grote stap. Toch putten populistische partijen in Europa kracht uit de verkiezing van Trump. Wilders kwam zaterdag in Koblenz samen met nationalistische partijen uit Frankrijk, Duitsland en Italië. Wat deze partijen vooral gemeen hebben is de 'eigen volk eerst' gedachte.

In de reacties op het Facebook-bericht van D66 werd Alexander Pechtold veelvuldig uitgemaakt voor 'landverrader'. Zijn steun voor Europa wordt door sommigen gezien als het verraden van Nederland. Wat deze mensen waarschijnlijk niet doorhebben is dat de welvaart van Nederland voor een groot deel te danken is aan handel. Zo zijn 'we' na de VS de grootste exporteur van landbouwproducten ter wereld. Als andere landen geen buitenlandse producten kopen is dat desastreus voor de Nederlandse economie. Los van economische overwegingen is solidariteit met anderen bovendien een onderdeel van menselijke beschaving.

Ook D66 Boxtel zal campagne gaan voeren voor de landelijke verkiezingen op 16 maart. Het doet ons goed dat nieuwe mensen (jong en oud) zich bij ons melden omdat ze een geluid tegen het nationalisme en populisme willen laten horen. Wil je hier ook aan bijdragen, dan is nu het moment! Laat iets weten via onze Facebookpagina of neem contact op via info@d66Boxtel.nl.

Boxtel kleur blauw

Na een lange, soms moeizame weg, lijkt het er toch van te komen: geen parkeervergunningen, maar blauwe zones met gratis ontheffingen voor bewoners van de betreffende straten! Met de beste bedoelingen werd een jaar geleden het parkeerplan gelanceerd: een vertaling van eerder genomen besluiten in vorige regeerperiodes. Helaas, met de inmiddels achterhaalde feiten en nieuwe inzichten niet uitvoerbaar. Inwoners en betrokkenen kwamen massaal in opstand en dienden zienswijzen in. Ook de gemeenteraad zag in, dat de voorliggende plannen op teveel problemen zouden stuiten en droeg de wethouder middels een motie op een heroverweging te maken, waarbij alle zienswijzen meegenomen moesten worden. Er werd zelfs een stichting opgericht: 'Stichting Parkeervergunningen Boxtel Centrum NEE'. De kritiek was niet mals. Iedere politieke partij kreeg de gelegenheid om met een aantal woordvoerders persoonlijk van gedachten te wisselen. VVD denkt met respect terug aan dit gesprek. Het was prettig, objectief, eerlijk en beschaafd. Ik heb hierbij ons standpunt kunnen toelichten en de mening van de aanwezigen met interesse kunnen beluisteren. Alle argumenten en achtergronden wederzijds werden respectvol besproken. Ik heb toen ook aangegeven, dat dit probleem binnen de gemeente alle aandacht had en dat ik ervan overtuigd was, dat het opgelost zou worden. Met interesse wachten we nu de definitieve plannen af, die wij als Raad mogen en moeten goedkeuren. Er komen nog inloopavonden, maar als de Stichting Parkeervergunningen Boxtel Centrum NEE het plan nu al toejuicht, schept dat voldoende vertrouwen voor een optimistisch gevoel voor een goede afronding.

Vrijwilligers voorrang op de woningmarkt
Een ander zorgpunt is het bericht dat woningzoekenden die vrijwilligerswerk doen, voorrang gaan krijgen bij het toewijzen van een woning. Natuurlijk hebben wij ontzettend veel waardering voor iedere vrijwilliger, maar VVD heeft even zoveel waardering voor mensen die keihard hun best doen op de arbeidsmarkt. Het kan en mag toch niet zo zijn, dat dit een negatieve invloed heeft op het toewijzingsbeleid. Helaas is het ons nog niet gelukt om de juiste informatie en motivatie hieromtrent te verzamelen, maar we komen hier zeker nog op terug.

Boxtel Dinostad
Tot slot kan ik het niet nalaten nogmaals te benadrukken hoe trots we in Boxtel mogen zijn op onze 'Groene Poort'. René Fraaije, jij hebt jarenlang keihard geknokt, ik had het genoegen samen met jou deel uit te maken van de club Recreatieondernemers Boxtel en wat heb jij een prachtig visitekaartje neergezet. Jouw passie en bevlogenheid verdienen diep respect. Recreatie en toerisme was bijna een vechtsport in Boxtel, maar meer en meer wordt het nu als een serieuze bedrijfstak gezien. En terecht, want het kan zoveel meer voor de hele gemeenschap en de economie in Boxtel betekenen. De Groene Poort is nu een van de belangrijkste pijlers geworden. Chapeau! Wij kunnen niet wachten op die dino's in Boxtel.

Dymph van de Vries
VVD Boxtel

GEMEENTE INFO
Oud papier:
26-01 Keefheuvel e.o.
28-01 Centrum
28-01 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
28-01 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
01-02 Lennisheuvel
01-02 Vrilkhoven e.o.
01-02 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 4

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Adrianastraat 24 en 26, verbouw woningen
Hamsestraat 18, brandveilig gebruik pand als in- en outdoor speeltuin en plaatsen reclamebanner
Hoek Van Salmstraat-Ossenpad, leggen betonfundering op parkeerplaats om te gebruiken als testfaciliteit
Schouwrooij 27, uitbreiden bedrijfshal
Vleutstraat 8, wijzigen bestemmingsplan en bouw woning

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning
Baandervrouwenlaan 50, voor inrichting Avia Xpress Boxtel

Verleende omgevingsvergunningen
Boxtelseweg 17, verbouwen en uitbreiden woning
Dianabos 1, uitbreiden bestaande garage met carport, bouw nieuwe vrijstaande garage en rooien: 4 bomen
Toestemming maken uitweg
Clarissenstraat 39, maken uitweg op deze locatie
Koningsvaren 18, maken uitweg op deze locatie

Melding Activiteitenbesluit Mileubeheer
Kinderbos 3, wijzigen varkens- en rundveehouderij

Evenementenvergunning
Carnavalsfestiviteiten in sportcentrum De Dommel, Van der Voortweg, Vergunning verleend aan Stichting Openbaar Carnaval Boxtel voor het Pleinfeest op vrijdag 24 februari 2017 vanaf 20.30 uur tot 02.00 uur en de Kwekpoel van zaterdag 25 februari 2017 t/m dinsdag 28 februari 2017 van 14.00 tot 22.30 uur

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

VVD

Foto: Gemeente Boxtel

Raadslid: Dymph van de Vries
Website:www.boxtel.vvd.nl
Facebook:VVD Boxtel
Twitter:@vvdboxtel

D66

Foto: D66

Wethouder:        Marusjka Lestrade
Raadsleden:        Jos Hegeman
                        Bart Louwers
Website:         boxtel.d66.nl/
Facebook:        D66 Boxtel
Twitter:        @d66boxtel

        

Liempdse judoka's behalen zes keer goud

Moergestel/Boxtel - Tijdens de derde ronde van de Brabant Cup, die zaterdag plaatsvond in Moergestel, maakte een groot aantal judoka's van Judo Club Liempde zijn opwachting. Zij namen vele prijzen, waaronder zes gouden medailles mee naar huis.

De Liempdse judoka's hadden er zin in; ze moedigden elkaar flink aan wat duidelijk zijn vruchten afwierp. Dit werd gade geslagen door de drie coaches van de dag Hans van de Berg, Pim van Esch en Björn van Rooij, die de jonge deelnemers met aanwijzingen motiveerden. Dit resulteerde in zes kampioenen: Mike van de Mijden, Roy Kemps, Yoran Lips, Luuk van de Sande, Senn Steenbakkers en Keira Kreijveld.

Xavi van Weert, Mika van Weert, Ivar van Weert, Bas Daverveld, Collin van Rooij, Luc de Laat en Cas de Wit veroverde het zilver. De derde plek was voor Henri de Kruijf, Job Putmans, Anouk van de Mijden, Gijs van Mensfoort en Xander Kreeft. Joost van de Linden, Pim de Wit, Gijs de Wit, Guus Zwijnenberg, Quin Goossens, Mees Kosters en Irene van Oijen bezetten de vierde plaats.

De vele trainingen en het wedstrijdgerichte judo beginnen duidelijk hun vruchten af te werpen. De trainingen op woensdag en donderdag van 18.30 tot 20.00 in de gymzaal van basisschool de Oversteek in Liempde worden steeds beter bezocht. Iedereen is welkom om twee proeflessen te komen volgen.

Prijzenregen voor TS Dekker bij Open Valkenswaardse

Valkenswaard/Boxtel - Maar liefst vijftien leden van TS Dekker vielen zondag in de prijzen bij de Open Valkenswaardse. Aan dit toernooi, dat al vanaf 1988 plaatsvindt, namen taekwon-doka's uit Nederland, Duitsland en België deel.

De Open Valkenswaardse maakt deel uit van de ITL - International Taekwon-do League - waarbij deelnemers punten kunnen verzamelen om op het einde van het jaar deel te nemen aan een groot Gala waarbij 'the best of the best' tegen elkaar uitkomen. Ook zijn alle ITL Toernooien verplicht voor de selectieleden van TS Dekker om deel te kunnen en mogen nemen aan de WK/World Cup die dit jaar in september in Nederland zal plaatsvinden.
Al vanaf 1990 komt TS Dekker uit op de Open Valkenswaardse, "en nog steeds is dit een super Taekwon-do Evenement", aldus Sabum Ad Dekker. Hij laat weten "met trots terug te kijken op een bijzonder goed georganiseerd toernooi". Ook sprak hij zijn dank uit naar de scheidsrechters en deelnemers: "Wij bedanken Ralph Dikmans en Romy Raaymakers voor het scheidsrechteren namens TS Dekker. Zonder jullie scheidsrechters, geen wedstrijden. Aäron Dekker en Amy Bressers super bedankt voor jullie inzet en het mee coachen van de deelnemers. Het was weer ouderwets lekker aan de bak. Kanjers zijn jullie!" En hoewel niet iedereen in de prijzen viel, roemde Dekker alle deelnemers: "jullie zijn allemaal toppers!"

De prijswinnaars:
Jenthe Herbers eerste tulls
Cas Dikmans derde tulls
Dinand Verhoeven eerste sparren
Areeb Abbas tweede sparren
Luuk Peijnenburg derde sparren
Lucas Punt derde sparren
Corne Beekmans tweede sparren
Tilila Marouche derde sparren
Roy Peijnenburg derde sparren
Linda Beekmans derde sparren
Kayleigh Belemans derde sparren
Jenthe Herbers eerste sparren
Jolijn van Eijsden tweede sparren
Bryan Marien eerste sparren
Atmane Qoubbane eerste sparren

Mooie prestatie eerste team 't Ivoor

Boxtel - Team 1 van 't Ivoor boekte afgelopen week wederom een grote overwinning met drie winstpartijen. Don van der Wiel en Fouad Hasbani wonnen ruim van hun tegenstander en Theo Verhagen won met slechts twee caramboles verschil.

Het tweede team leed een nederlaag. Henk van Kollenburg won zijn partij. Cees van Eindhoven en Emanuel Coort kwamen tekort. Bij de afdeling Recreanten libre kwam alleen team 2 in actie, dat een grote nederlaag leed tegen Triangel 1 met 28-38. Frans Klein redde de eer voor zijn team door als enige te winnen. Jan Meeuwis, Wim Bekkers en Rien Meijs waren kansloos.
Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein verloren alle drie de teams hun ontmoeting. Team 5 ging met 19-29 ten onder. Cor van Alphen won zijn wedstrijd. Team 6 verloor met 26-29. Theo van Dongen won als enige zijn partij. Team 7 verloor met 25-22. Johan Beaard won zijn partij.
Het 3-banden groot team moest aantreden tegen koploper BV Ammerzoden 1. Leo van Westelaken speelde de eerste partij van de avond en verloor ruim van zijn tegenstander. Dat leverde hem slechts vijf punten op. Maar Bernhard Legierse herstelde deze misstap met een prima gespeelde partij met een moyenne van 0,720 die hij won met tien punten.
Als laatste speelde Louis van der Meijden een spannende strijd die hij in zijn voordeel besliste. Hij maakte zijn 35 caramboles in slechts 39 beurten met een moyenne van 0,897 en behaalde ook tien punten. De einduitslag werd 25-24 in het voordeel van de mannen van 't Ivoor. De kloof van tien punten achterstand werd zodoende met slechts één punt gedicht. Ze blijven hierdoor uiteraard wel in de race om de koppositie.

Regiomix JBV De Walnoot

Boxtel - Maandag werd weer de wekelijkse open regiomix gespeeld op de verwarmde binnenbanen van Jeu de Boulevereniging De Walnoot.

De eerste plaats was voor Michiel Luyten met 3/27 punten, Broer Renne (Den Bosch) werd tweede met 3/23 punten, Toon van de Pas derde met 3/22 punten en Piet Schouten veroverde de vierde plek met 3/20 punten. Albert van der Sande werd vijfde 3/19 punten, Ben van Casteren en Marlies van Vught deelden de zesde plek met 3/17 punten, Cor Bertens werd achtste met 3/13 punten en de negende plek was voor Jo van der Heijden met 3/12 punten.

Op maandag zijn alle geïnteresseerden altijd welkom om een balletje mee te spelen vanaf 13.00 uur. Kijk voor aanvullende informatie op www.jbvdewalnoot.nl. Je vindt JBV De Walnoot aan de Selissenwal 25 in Boxtel.

Bridge

Bridgeclub Revanche, uitslagen 17 januari
A-lijn: 1. T. Walbeek & S. Tempels 67,17% 2. G. van der Meer & J. van Helvoort 65,45% 3. W. van der Heijden & A. van Os 64,75% B-lijn: 1. H. & G. Veroude 59,26% 2. J. & P. Snijders 56,82% 2. T. van der Kolk & S. van Lier 56,82%
Uitslagen 19 januari
A-Lijn: 1. B. Hermkens & H. Schalkwijk 59,52% 2. F. Sedee & F. Gieles 57,44% 3. F. van Roij & T. van Roosmalen 56,25%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 17 januari
A-lijn: 1. M. Kleiss & E. Wijnen 61,67% 2. J. Sebregts & C. Nienhuis 57,92% 3. C. & C. van Hal 53,33% B-lijn: 1. Y. Visser & G. Dams 65,28% 2. J. Esser & J. Kronenberg 59,03% 3. A. Melcherts & R. Schoonhoven 56,67%
Uitslagen 18 januari
A-lijn: 1. R. Dankers & F. van de Schans 64,58% 2. J. de Wolf & R. van Stuivenberg 59,72% 3. M. Legius & A. van de Langenberg 55,21% B-lijn: 1. J. Jilesen & L. Frankevijle 64,83% 2. P. Poirters & H. van de Wetering 62,78% 3. J. Kniest & A. Tops 58,75%
Uitslagen 19 januari
A-lijn: 1. G. van de Horst & M. van der Meijden 60,07% 2. J. & J. van de Meerendonk 59,72% 3. L. den Dekker & I. van der Meijden 58,68% B-lijn: 1. J. Jansen & R. Koenders 72,45% 2. G. Dams & E. van Gelder 58,56% 3. T. & S. van Alphen 58,33%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 17 januari
A-lijn: 1. J. van de Biggelaar & A. van Diesen 64,06% 2. T. van Uden & A. Moerdijk 53,65% 3. J. Claassen-Rath & L. Weitmann-Verbong 53,13% B-lijn: 1. T. Heesakkers & A. Veraa 61,25% 2. J. & M. Hamels 57,64% 3. M.J. & P. Ronde 54,86%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 18 januari
A-Lijn: 1. J. van de Biggelaar & J. Koppen 70.83% 2 P. Broers & D. Landman 58.33% 3 E. de Visser & P. Zuidgeest 56.66%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 19 januari
A-Lijn: 1.Echtpaar Wagenaar 60,42% 2. Echtpaar Habraken 57,50% 3. Echtpaar Dieden 54,17% 4. Heren Strik & Van de Heuvel 53,47% 5. Heren Van de Laar & De Jong 52,08% B-Lijn: 1. Echtpaar Kuijpers 62,50% 2. Echtpaar Van Dijk 52,92% 3. Heren Van Asseldonk & Legius 52,50% 4. Echtpaar Van Schaijk 52,08% 5. Mevrouw Van Overbeek & Van Heeswijk 53,13% C-Lijn:1. Mevrouw Beerens & Meneer Van Oorschot 61,46% 2. Dames Van Hastenberg & Van de Vleuten 59,90% 3. Heren Janssen & Van de Laar 58,33 % 4. Heren Janssen & Van de Laar 56,77% 5. Dames Van Erp & Van de Heijden 52,60%

Seniorenbiljart Geboliesch
De Treffers-De Eenheid        39-29
De Poedelaars-Samen Sterk        40-28
De Fetsers-Ons Vertier        34-36
De Prutsers-Dè Zie'k Wel Zitte 33-32
Ons Genoegen-'t Pommeransje        37-31
Kloosterboys-De Stapelaars        36-35

Biljart 't Ivoor, uitslagen
Libre:
't Ivoor 1-BV De Hazelaar 2        30-20                                                
't Ivoor 2-BV De Hazelaar 3        25-28                                                
Recreanten libre:
't Ivoor 2-Triangel 1        28-38
Recreanten 3-banden klein:
't Ivoor 5-D'n Brouwer 3        19-29                                        
't Ivoor 6-De Piepers 4        26-29
NAL 6-'t Ivoor 7        25-22
3-banden groot:
't Ivoor 1-BV Ammerzoden 1        25-24        

Voetbal

Programma 28 januari
DVG JO9/1-R.Wit'62 JO9-1        10:45
Brandevoort JO9/2-DVG JO9/2        09:30
Blauw Geel JO9/5-DVG JO9/3        10:15
DVG JO9/4-Gemert JO9/8        10:45
DVG JO11/2-Vow JO11/1        09:30
WHV JO11/1-DVG JO11/3        10:00
ELI JO11/2-DVG JO11/4        10:30
Gemert JO11/5-DVG JO11/5        09:15
R. Wit'67 JO13/1G-DVG JO13/1        12:00
DVG MO13/1-Sc Woezik Jo11/7m        10:00
SBC JO15/1-DVG JO15/1        13:00
DVG JO15/2-Erp JO15/4        13:00
DVG MO15/1-St.Fiducia/Elsendorp Mo15/1        13:00
DVG JO17/1-SJVV JO17/1        14:30
Ondo JO17/2-DVG JO17/2        15:00
Den Dungen JO19/1-DVG JO19/1        15:00
DVG JO19/2-NWC JO19/3        14:30
Programma 29 januari
DVG 1-Avesteijn 1        14:30
DVG 3-Vorstenb.Boys 2        12:00

LSV
Programma 29 januari
RKKSV 1-LSV 1 (oefen)        12:00
OJC 11-LSV 2 (Beker)        12:30
LSV VR1-ODC VR2        11:00

LCB
Programma 28 januari
LBC JO9/1: ODC 4-LBC 1        8:30
LBC JO13/1: LBC 1-hapert 2G        11:00
LBC JO15: Nuenen 7-LBC 1        12:15
LBC JO17/1: Oirschot Vooruit 2-LBC 1        14:00
LBC MO19/1: LBC 1-RKDVC 1        12:00

Zaalvoetbal

Uitslagen 21 januari
Vouwwagenspecialist-Grieks rest Corfu        4-5
Van de Langenberg-Café Vollop        6-6
Tahadi-Goossens Advies        3-3
Pika Bikes/'t Geveltje-Kwalitaria Strik        7-6
Le Temps Perdu-Gebr. Bekkers        0-3
Heva Autobedrijf-X2COM        4-6
Uitslagen 23 Januari
Men.v. Dommelen 1-Celdex bv        7-4
Men.v. Dommelen 2-F.C. Blokfit        2-8
Vermeer verz-Feestcafé de Nozem        5-3
Verbeij/ Hanekroot-Faes entertainment        2-7

Programma 28 Januari
16.30 Eltechno inst-Fysio de Dommel
17.15 Adm Jilesen-Filipe Mode/E.Maas
18.00 Kwalitaria Strik-Vouwwagenspecialist
18.45 Pika Bikes/'t Geveltje-Tahadi
19.30 Le Temp Perdu-Hart.v. Boxtel
20.15 Gebr. Bekkers-v.d Langenberg
21.00 C.J.vd Sande-Café Vollop
Programma 30 Januari
19.00 Vermeer Verz-Vinyl en Tapijtwinkel
19.45 Verbeij/ Hanekroot-vd Heijden Milieu
20.30 Men.v. Dommelen-Rijschool Gestel
21.15 Men.v. Dommelen 2-Groen Als Gras

Volleybal

Uitslagen
VC Blox DS 2-VC Unitas DS 2         0-4
VC Blox MB 1-Pegasus MB 1         3-2
VC Blox JC 1-Nuvoc JC 1         0-4
VC Blox MC 1-BVC MC 1         3-1

Handbal
Uitslagen 21 en 22 januari
White Demons E2-HCB'92 E1        05-04
KPJ Beek en Donk DC1-HCB'92 DC1        07-10
KPJ Beek en Donk DS1-HCB'92 DS2        09-14
Olympia'89 DA1-HCB'92 DA1        24-07
Achilles'95 D1-HCB'92 D1        08-15

Programma 28 en 29 januari
28 januari (thuiswedstrijd PiusX Liempde)
HCB'92 E1-OHC '01 E2        14:05
HCB'92 D1-DOS'80 D3        15:05
HCB'92 DC1-Aristos DC1        15:55
29 januari (thuiswedstrijd de Braken)
HCB'92 DA1-Bouwcenter HVW DA1        09:10
HCB'92 DS1-Swift DS2        10:35
HCB'92 DS2-Tremeg DS2        12:00

Tafeltennis

Uitslagen
Taverbo/Sabo 4-De Dommel        2-8
Taverbo/Sabo 3-De Firma Fotografie        8-2
Taverbo/Sabo 2-Grand Café Rembrandt        3-7

Standenlijst per 23 januari
1.Taverbo/Sabo 3         100-72
2.De Horntreffers        90-55
3.Grand Café Rembrandt        100-49
4.Taverbo/Sabo 1        90-48
5.Taverbo/Sabo 2        100-47
6.Rotsvast        90-42
7.Taverbo/Sabo 4        100-42
7.De Firma Fotografie        100-42
9.De Dommel        90-33

Programma 30 januari
Taverbo/Sabo 3-De Dommel
Taverbo/Sabo 2-De Firma Fotografie
Taverbo/Sabo 1-Grand Café Rembrandt
De Horntreffers-Rotsvast


JRC heren 1 begint nieuwe jaar met overwinning

Maastricht/Boxtel - Het eerste herenteam van JRC startte zondag de tweede helft van het seizoen met een uitwedstrijd tegen laagvlieger Kimbria. Deze ploeg uit Maastricht heeft in deze competitie pas één wedstrijd weten te winnen. Coach Olieviera benadrukte wel voor de wedstrijd dat de Boxtelaren geconcentreerd moesten spelen, aangezien het team uit Maastricht 'aardig' van afstand kon schieten en werd gecoacht door een ervaren trainer.

Deze wedstrijd stond echter in het teken van de rentree van Jaap van Loon; de lang geblesseerde sterspeler stond voor de eerste keer dit seizoen weer in de basis en maakte alle verwachtingen waar (17 punten in totaal). Hij was het schieten nog niet verleerd. Helaas was David de Gilles niet meegereisd naar Maastricht vanwege een blessure aan de heup. Verder was de selectie compleet. Vooraf was duidelijk dat de sfeer ver te zoeken was in de matig gevulde sporthal en daarbij was de houten vloer ook nog eens erg glad, kortom geen ideale omstandigheden.

Toch kwam JRC goed uit de startblokken en stond na enkele minuten spelen voor met 16-9. Onder leiding van de goede passende Floris de Jongh wisten Ian Rooth, Jaap van Loon en Teun van Loon enkele scores te pakken. Vanaf dat moment was het duidelijk dat de Limburgers 'inside' weinig kracht en lengte hadden en JRC daar de punten moest gaan pakken. De ontketende Ian Rooth die de afgelopen weken op de trainingen al sterk aanwezig was, maakte hier goed gebruik van. Rooth is in de afgelopen jaren getransformeerd naar een ware krachtpatser. Tegenstanders proberen hem met man en macht weg te duwen, maar dat is onmogelijk.

In het tweede kwart wist Kimbria de basket van afstand makkelijk te vinden, ze kregen enkele vrije schoten en wisten terug te komen in de wedstrijd. Bij een stand van 23-22 scoorden ze enkele 'lucky' schoten via het bord waardoor de wedstrijd kantelde in het voordeel van de thuisploeg. JRC deed nog iets terug met acht punten van Rooth en Teun van Loon, maar ging uiteindelijk de rust in met een 36-33 achterstand.

Het derde kwart wist de thuisploeg de voorsprong nog vast te houden, diverse spelers wisten nog raak te schieten maar het leek erop dat JRC meer grip begon te krijgen op de wedstrijd. In dit kwart had Mitchel Hendriks een sterke fase met een score plus bonus en een zuivere 3-punter. De stand was na drie kwarten 52-51. De vierde kwart en daarmee de winst van de wedstrijd was echter voor JRC. Er werd erg sterk verdedigd en daarbij veel gescoord (28 punten dit kwart). Jaap van Loon scoorde tien punten en had hiermee een belangrijk aandeel in de slotfase van de wedstrijd. Even leek het nog spannend te worden, maar mede door sterke rebounds van Rooth, een 'dagger' driepunter van Teun van Loon en enkele rake vrije worpen van Jaap van Loon werd de wedstrijd gewonnen met 78-72. Een hard bevochten maar verdiende overwinning op een taaie tegenstander.

Volgende week speelt JRC thuis op zaterdag om 14.00 uur tegen de studenten uit Eindhoven. De uitwedstrijd werd helaas verloren, de Boxtelaren zullen dus gebrand zijn op een overwinning.


Verlies voor hard werkende A-jeugd HCB'92

Boxtel - Met één speler te weinig vertrok de A-jeugd van HCB'92 zondagochtend met publiek naar Oss voor een treffen met Olympia'89. Het gemis van een teamgenoot speelde de Boxtelse meiden parten, ze verloren met 24-7.

Voor de wedstrijd was besloten dat keepster Manon Foolen af en toe mee naar voren zou gaan zodat HCB niet iedere keer met te weinig speelsters in het veld stond. Het begin verliep stroef en de tegenstanders kwamen er een aantal keer doorheen. Gitte Vanhout was de eerste van HCB die scoorde vanuit de hoek en het meegereisde publiek zette de wave in, wat ze iedere keer deden als de Boxtelse meisjes scoorden. Voor de rust wist ook Bruni van de Biggelaar nog te scoren met een afstandsschot net over het hoofd van de keepster heen. De ruststand was 12-2 in het voordeel van Olympia'89.

Vanhout opende de tweede helft vanuit haar favoriete hoek. Daarna kreeg HCB'92 een doelpunt tegen doordat de keepster eruit kwam om een speelster van de thuisploeg te verdedigen die al bij HCB aan de cirkel op de bal stond te wachten. De Boxtelse meiden kregen een penalty mee die Liza van Rooij benutte. Zij wist nog een keer te scoren door in de hoek goed door te gaan. Ondanks goed verdedigen van Van de Biggelaar kreeg ze twee minuten en stonden er nog maar vier speelsters van HCB in het veld. In de Boxtelse verdediging was het duidelijk merkbaar dat ze een speelster te kort kwamen, hierdoor kon er niet goed en op tijd rugdekking aan elkaar gegeven worden. Ondanks de afspraak dat de hoeken voor de keepster waren, was het toch lastig om die maar te laten schieten. De vechtlust was er namelijk wel degelijk om zoveel mogelijk ballen tegen te houden. Vanhout kwam in de hoek nog twee keer mooi voorbij haar directe tegenspeelster, maar de strijd was gestreden. De eindstand was 24-7 voor Olympia'89.


De Dommel verrast in BRTC

Robert Wielink in actie (Foto: VC Blox) Foto: VC Blox

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) stonden wederom slechts drie wedstrijden op het programma omdat de wedstrijd tussen Rotsvast en Taverbo/Sabo 1 werd uitgesteld. De Dommel verraste Taverbo/Sabo 4 met een grote nederlaag en heeft weer zicht op het verlaten van de onderste plaats. Grand Café Rembrandt won van Taverbo/Sabo 2 en klimt naar een voorlopige derde plaats. Kampioenskandidaat Taverbo/Sabo 3 deed wat werd verwacht en won ruim van De Firma Fotografie.

De Dommel haalde verrassend uit tegen Taverbo/Sabo 4, een concurrent voor de laatste plaats, en zette halverwege de partij al een 4-1 voorsprong op het scorebord. Ad van Lier won twee enkelspelen en invaller Piet Wouters één. Het dubbelspel was ook voor de mannen van De Dommel. Voor Taverbo/Sabo 4 scoorde Raymond de Boer tegen Wim Jansen een punt. Ad van Lier bleef ongeslagen in het enkelspel en scoorde zijn derde punt. Peter de Rooij won van Piet Wouters, maar daar bleef het voor Taverbo/Sabo 4 bij. Wim Jansen won nog twee partijen en Piet Wouters haalde zijn tweede punt tegen Mari Smits, die geen punten op het formulier voor Taverbo/Sabo 4 kon laten schrijven. Uitslag: 8-2 in het voordeel van De Dommel.

Grand Café Rembrandt won van directe concurrent Taverbo/Sabo 2. Aanvankelijk ging de strijd gelijk op, na drie enkelspelen en het dubbel was de stand 2-2. Hans Stoker en Arnold van der Heijde van Grand Café Rembrandt wonnen van Hans Fonken en Lothar Groth, terwijl Ad Brekelmans van Grand Café Rembrandt van Mari van Dijk verloor. Het dubbelspel ging ook naar Taverbo/Sabo 2; Mari van Dijk won samen met Hans Fonken voor de tiende keer uit tien partijen. De vijf opvolgende partijen gingen naar Grand Café Rembrandt en pas in de laatste partij wist Hans Fonken nog een punt voor Taverbo/Sabo 2 te scoren. Hans Stoker bleef voor zijn team Grand Café Rembrandt zonder verliespartij en zijn teamgenoten Arnold van der Heijde en Ad Brekelmans scoorden ieder twee keer terwijl Lothar Groth geen punten voor Taverbo Sabo 2 behaalde. Uitslag: 7-3 in het voordeel van Grand Café Rembrandt.

De laatste wedstrijd van de avond was vooral voor kampioenskandidaat Taverbo/Sabo 3 er een om niet te veel puntverlies te lijden tegen De Firma Fotografie die moest proberen om het team van De Dommel op afstand te houden in de strijd om de onderste plaats. Taverbo/Sabo 3 slaagde daar het beste in want in de op papier gemakkelijke wedstrijd moest het toch de uiterste best doen om de punten bij elkaar te rapen. Vijf van de tien te spelen wedstrijden gingen in vier games uit waarbij er drie met het kleinst mogelijke verschil van twee punten en één werd er zelfs pas in de laatste vijfde game beslist. Voor team Taverbo/Sabo 3 bleven Daan de Koning en Uschi Meeuwis ongeslagen in het enkelspel en Henk IJsseldijk voegde hier twee punten aan toe. Hij moest wel de winst in zijn derde partij aan Henk van de Laak van De Firma Fotografie laten. Ook het dubbelspel was voor dat team want Jordy van de Laak en Grabriël Valks waren in drie games te sterk voor De Koning en Meeuwis. Uitslag: 8-2 in het voordeel van Taverbo/Sabo 3.

Stefan Bernhardt opnieuw clubkampioen Taverbo/Sabo

Boxtel - Tafeltennisser Stefan Bernhardt heeft zijn clubtitel met succes verdedigd. Tijdens de jaarlijkse clubkampioenschappen van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo, die afgelopen zondag 22 januari werden georganiseerd, versloeg hij Erik Mangnus in de finale. Bij de jeugd was Sjoerd van Heerebeek in de eindstrijd te sterk voor Rick van der Schoot.

De strijd om de felbegeerde titel van clubkampioen was bij de senioren dit jaar opener dan ooit. Om uiteenlopende redenen moesten enkele topspelers verstek laten gaan waardoor vele spelers hun kans roken. Stefan Bernhardt was als titelverdediger en enige afgezant van het eerste team van Taverbo/Sabo, dat eind vorig jaar voor het eerst promoveerde naar de landelijke derde divisie, wel van de partij en daarmee direct ook een van de favorieten.

Zonder slag of stoot ging het echter allerminst voor de Bestenaar in Boxtelse dienst. In de poulefase was uitschakeling nabij, maar bij de eindafrekening zat Bernhardt uiteindelijk toch aan de goede kant van de score en plaatste zich daarmee voor de halve finale. Middels een 3-1 overwinning op Jasper van der Aa stoomde hij vervolgens direct door naar de finale. In de andere halve finale nam Willem de Koning een 2-0 voorsprong tegen Erik Mangnus, maar laatstgenoemde wist net op tijd het tij te keren en in extremis alsnog de zege te pakken.

De eindstrijd werd zodoende een reprise van een duel uit de poulefase. Daarin had Bernhardt al met 3-1 gewonnen van Mangnus, maar nu begonnen beide spelers uiteraard weer gewoon op 0-0. Voor Mangnus was het zijn allereerste finale, maar last van plankenkoorts had hij niet. Met sterk aanvallend spel dwong hij Bernhardt tot het uiterste. In de beslissende vijfde game wist Bernhardt vanaf 3-3 een gaatje te slaan door een aantal punten op rij te maken. Deze tegenslag kwam Mangnus niet meer te boven en even later moest hij Bernhardt feliciteren met alweer zijn tweede clubtitel op rij.
Ook de eerste prijs in de B-groep ging mee naar Best. Arjan Versteeden speelde pas zijn eerste clubkampioenschappen voor zijn nieuwe club en wist daarin direct een finaleplaats te scoren. In een fraai duel met vele lange rally's was hij met 3-1 te sterk voor Thomas Schets.

Jeugdkampioenen
Na hun sterke prestaties zaterdag in Oss tijdens de Topmeerkampen voor de jeugdklassen van de regio Zuidwest, mochten de jeugdleden zondag onderling strijden om het clubkampioenschap. Rick van der Schoot wist het verrassend tot de finale te schoppen. Van der Schoot, die in de NTTB-competitie uitkomt voor het tweede jeugdteam, versloeg in de halve finale Dani de Rooij, uitkomend voor Jeugd 1. Vervolgens ook topfavoriet Sjoerd van Heerebeek kloppen bleek echter te veel gevraagd. Ondanks knap weerwerk van Van der Schoot wist Van Heerebeek zijn favorietenrol waar te maken door op de beslissende punten genadeloos toe te slaan. Zodoende mag ook hij zich het komend jaar clubkampioen van Taverbo/Sabo noemen.

Zege voor Blox Heren 1

Boxtel - De wedstrijd van Blox Heren 1 tegen Ovoco uit Oss leek zaterdag een gemakkelijke pot te worden, maar omdat Blox drie buitenspelers miste werd het nog een hele klus om een team samen te stellen. Robert Wielink hielp het team uit de brand waardoor er toch een stabiel team aan het begin van de wedstrijd stond.

De eerste set werd eenvoudig binnengehaald met 25-8 door de sterke service van Blox. De tweede set liep minder, omdat er nieuwe aanvalscombinaties werden uitgeprobeerd. Ook waren er fouten bij het serveren aan de zijde van Blox. De heren kwamen echter nooit in gevaar omdat Joep van den Broek attent verdedigde tijdens de gehele set. Deze set werd gewonnen met 25-15.

In de derde set mocht Sten IJsseldijk beginnen als aanvaller en vervulde deze rol uitstekend ondanks dat hij liever als spelverdeler speelt. IJsseldijk sloeg de ballen hard naar beneden, waardoor de tegenstander kansloos was. De derde set werd gewonnen met 25-11. In de vierde set probeerden de broertjes Van den Boer weer nieuwe combinaties uit. Deze keer verliep dit uitstekend en de tegenstander had er geen antwoord op. De set werd gewonnen met maar liefst 25-7.

De heren spelen hun volgende thuiswedstrijd op 18 februari tegen Bladel om 14.00 uur.

Jeugdleden Taverbo/Sabo plaatsen zich voor regionale finale

Clubkampioen Stefan Bernhardt. (Foto: Jasper van der Aa) Foto: Jasper van der Aa

Oss/Boxtel - Tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo was zaterdag met acht deelnemers royaal vertegenwoordigd bij de Topmeerkampen voor de jeugdklassen van de regio Zuidwest in Oss. Hierbij konden de spelers uit de Juniorenklassen zich kwalificeren voor het Jeugdklassentoernooi tijdens het NK in Zwolle.

Lars Strik kwam uit in de Junioren vierde klasse en liet zien dat hij niet voor niets was uitgenodigd voor deze regionale finale. Hij werd eerste in zijn klasse en plaatste zich daarmee voor de landelijke finale op zaterdag 4 maart in Zwolle. Doordat Lars zijn laatste wedstrijd op het nippertje wist te winnen, behaalde Rick van der Schoot, die eerder verloor van deze tegenstander, genoeg punten voor een tweede plaats. Hierdoor plaatste ook hij zich voor de regionale finale.

de finalisten bij de jeugd Sjoerd van Heerebeek (l.) en Rick van der Schoot. Foto: Jasper van der Aa) Foto: Jasper van der Aa
V.l.n.r. Lars Strik-Rick van der Schoot-Sanne van der Schoot-Sjoerd van Heerebeek. (Foto: Taverbo/Sabo) Foto: Taverbo/Sabo

Een paar tafels verderop ging het er ook op. Hier streden maar liefst drie spelers van Taverbo/Sabo in de Junioren eerste klasse. Ook hier lag het niveau van de wedstrijden erg hoog, maar Sjoerd van Heerbeek speelde een prima toernooi en wist zich met een tweede plaats eveneens te plaatsen voor de finale in Zwolle. Lars de Laat en Dani de Rooij, die op het allerlaatste moment als reserve waren toegevoegd, wisten ook een wedstrijd te winnen. Sanne van der Schoot werd eerste in de tweede klasse Starters.

18 / 18

K N O D I E H N E R G E N A L I
T A A H P T F Y Y D E N B E R G
O E L E E M O Z A R T L A A N E
N E V O H K L I R V H E N T Z W
G S L E I N L Z N N N V A N Y R
E E E R H K G O S R E U A T E E
R L V N B L E N O O R E L B M I
E I U E I U W N B S E H A O E R
N S E L O I R E A J T F P S E R
V S H E O S E G N N S E O S H A
O E S K R S D O A H A E R C G B
T N K U N E O L I K K K U H O M
S W L E O L R V D F K R E E O E
T A A R T S R E T H C E R W H F
G L K B E C E N T R U M R E A E
Z S D N I E K R E K V N B G G O

26 januari - 12 februari

Podium voor amateurkunsten
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel (za&zo)

Donderdag 26 januari

Huiskamer koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, huisnummer 448, Boxtel

Start cursus Digisterker: werken met e- overheid
10.00 uur, Computerlokaal, Gemeente, Markt 1, Boxtel

Open bridgedrive Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Ekklesiavieringen op Kasteel Stapelen
19.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Finale Dicht-Slam-Rap
20.00 uur, Le Temps Perdu, Markt 13, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Het Leerhuis n.a.v de Ekklesiaviering
20.30 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Vrijdag 27 januari

Open Dag Sint Lucas
14.00 uur, Sint Lucas, Burgakker 17, Boxtel

Jeugdzittingsavond
19.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Zaterdag 28 januari

Open dag D'n Liempdsen Herd
09.00 uur, Barrierweg 4, Liempde

Open Dag Sint Lucas
10.00 uur, Sint Lucas, Burgakker 17, Boxtel

Huiskamer rikken
14.00 uur, Flat 7, huisnummer 448, Boxtel

Jeugdzittingsavond
19.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

DJ Contest
19.30 uur, B-Town, Baroniestraat 20, Boxtel

Pianoconcert in serie DoMus Kamerconcerten
20.15 uur, Poolsestraat 41, Boxtel

Explosion Rockets
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zondag 29 januari

Lezing: 'Wat betekende de omgeving en omstreken voor Boxtel'
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Antoniusviering
13.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Let's Swing with Ballroom Syncopators
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Optreden van de Swanee Bridge Jazzband
14.30 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

30 januari-4 februari

Collecte hersenstichting
Deur aan deur, Boxtel, Liempde

Maandag 30 januari

Jeu de Boulen bij de Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, Selissenwal 25, Boxtel

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 31 januari

Huiskamer koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, huisnummer 448, Boxtel

Woensdag 1 februari

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 2 februari

Open bridgedrive Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zittingsavond
20.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cabaret: Vuile Huichelaar
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Vrijdag 3 februari

Zittingsavond
20.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Zaterdag 4 februari

Tweedehandsmarkt Goede Doelen
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Zittingsavond
20.00 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Denziz with the stars
20.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

tongeren
nergena
luissel
kalksheuvel
selissenwal
bosscheweg
dianabos
centrum
breukelen
hoogheem
zonnegolven
kasteren
onrooi
mozartlaan
kloosterhof
barrierweg
europalaan
rechterstraat
vrilkhoven
denberg
kerkeind
keefheuvel
roderweg
heidonk
burgakker

Mike ter Beek

Hans den Ouden

Foto: Els van Zeeland

Mycka van Zeeland