DeMooiBoxtelKrant

13 september 2017

DeMooiBoxtelKrant 13 september 2017


Bont lint van lichtjes bij Boxtel by night

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De Dommel was afgelopen zaterdag een flikkerend kleurenpalet dankzij tientallen met lichtjes versierde kano's tijdens Boxtel by Night. Het evenement kent ieder jaar zo'n 200 deelnemers die na zonsondergang het zogenaamde 'rondje Boxtel' maken in kano of kajak.

Hoewel het deelnemersaantal al enkele jaren niet meer groeit, valt dat niet te zeggen van de spontane deelnemers op de kade. Op verschillende plaatsen maakten bewoners, maar ook de initiatiefnemers van de Fluisterboot, Meneer van Dommelen en De Rechter een feestje op de kade. Zo stond langs de A2 een dj te spelen en werd bij de Raaphof flink uitgepakt voor het eerste lustrum van Bar Slecht, de jaarlijks terugkerende tijdelijke bar voor kanoërs.

Foto: Tony Beekmans

De eerst binnenkomende kanoërs hadden zich duidelijk minder lang beziggehouden met het versieren en deden ogenschijnlijk vooral mee om 's avonds ook eens een leuk kanorondje te maken. Gaandeweg kwamen echter steeds mooier versierde kano's voorbij, waar duidelijk veel werk in gestoken was.

Kas Beekmans wint Molenaar Cup

Emmen - Motorracer Kas Beekmans is zaterdagochtend in Emmen kampioen geworden in de Molenaar Cup zonder op zijn motor te hoeven stappen. De jonge Boxtelaar is met 1062 klassementspunten vanwege de afgelasting van de race in Emmen niet meer te achterhalen door de concurrentie.

Omdat het circuit in Emmen nat was en er grote plassen water op de baan stonden, werd de wedstrijd waarin Kas kampioen kon worden afgelast. Dit betekende dat Kas zonder te racen kampioen werd; een primeur voor de NSF100-klasse. . Dat voelde een beetje als een anticlimax voor het jonge racetalent, zo laat hij ons weten.

De NSF100-klasse wordt gezien als een vooropleiding voor de zwaardere GP-klassen. Onder meer Bo Bendsneyder, die nu hoge ogen gooit in de GP3-klasse, ging Kas in 2011 voor.

Zaterdagavond werd Kas getrakteerd op een verrassingsfeestje in Boxtel om zijn overwinning te vieren. Bovendien hadden zijn naar Emmen meegereisde fans een speciaal voor de overwinning bedrukt shirt meegenomen, dat om de schouders ging toen bekend werd dat Kas de Molenaar Cup bemachtigd had.

Drie jaar DeMooiBoxtelKrant

DeMooiBoxtelKrant gaat met deze editie de derde jaargang in. Al drie jaar timmeren wij hard aan de weg en doen wij ons best zo veel mogelijk interessant nieuws te brengen speciaal voor jou, onze lezer! Dat kunnen we natuurlijk niet zonder jullie hulp, dus willen we meteen van de gelegenheid gebruik maken om te melden dat je al je nieuwstips, evenementen en mooie of interessante foto's naar ons kunt mailen via redactie@demooiboxtelkrant.nl. En ondanks dat we je niet altijd uitgebreid van een reactie kunnen voorzien zijn we blij met alle tips, foto's of evenementen die jullie bij ons melden.

Namens het hele team: bedankt voor de drie prettige jaren en dat er nog vele mogen volgen!

DeMooiBoxtelKrant zoekt met spoed een bezorger in het gebied Boxtel Zuid-West om de krant iedere woensdag rond te brengen. Ben jij 13 jaar of ouder en op zoek naar een bijbaantje? Mail dan naar bezorging@boxtelmedia.nl of meld je aan via de website: www.mooiboxtel.nl/pagina/bezorger-worden.

Nierstichting zoekt collectanten

Boxtel - Van 17 tot en met 23 september gaan in het hele land weer duizenden vrijwilligers met de collectebus langs de deuren voor de Nierstichting. Ook in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde wordt dan door de collectanten geld ingezameld. De Nierstichting is hiervoor in de gemeente nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.

De Nierstichting krijgt geen structurele financiële steun van de overheid en is afhankelijk van giften en donaties. De inkomsten uit de collecteweek zijn dan ook erg belangrijk voor de Nierstichting. Collecteren neemt ongeveer twee uur tijd in beslag, maar maakt daadwerkelijk verschil in het leven van nierpatiënten. Hiermee leveren ruim 60.000 vrijwilligers in heel Nederland een belangrijke bijdrage om duizenden nierpatiënten hun leven terug te geven. Toch worden nog niet alle huishoudens in Boxtel bereikt. Hulp is dus hard nodig. Aanmelden kan via www.nierstichting.nl/2uur. Kijk voor meer informatie op www.nierstichting.nl.

KBO-activiteiten

Donderdag 14 september        Dagtocht naar de Vulkaanexpres in Duitsland, vertrek vanaf de bekende opstapplaatsen        07.45 uur
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 15 september        Rikken en jokeren in De Walnoot,        13.30
Maandag 18 september        Nordic Walking proefles, Kempseweg 4, opgeven bij Marij van Wanroij, via 0411-673729 of Marij.van.wanroij@home.nl        14.00
Dinsdag 19 september        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Orion        14.00
Woensdag 20 september        Fietsen snelle groep vertrek aan de Speelmanstraat om 13.15 uur, de andere fietsgroep vertrek aan de Speelmanstraat om 13.30

Vrouwencontact

Maandag 18 september        Uitleg bij de Herenboeren,ingang Wilhelminapark        14.00
Woensdag 20 september        Start gym bij de Angelaschool

Collectes september/oktober

Tot en met 16 september: St. Prinses Beatrix Spierfonds
18 tot en met 23 september: Nierstichting Nederland
25 tot en met 30 september: Fonds verstandelijk gehandicapten (Merk v. Meedoen mogelijk maken)
2 tot en met 7 oktober: Dierenbescherming
9 tot en met 14 oktober: Brandwonden Stichting
30 oktober tot en met 4 november: Stichting Diabetes Fonds

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900-8844.


Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

23e editie Biereloth brengt ruim duizend bierliefhebbers op de been

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Meer dan 1.000 bierliefhebbers genoten zondagmiddag van de vele tientallen IPA's, weissen- en bockbieren en stouts tijdens de 23e editie van Biereloth. Dat verliep, op een technisch probleem bij de stand van De Blauwe IJsbeer na, vlekkeloos.

Volgens Bert Beekmans, lid van de organiserende Bierkamer, was deze editie van Biereloth er eentje uit het boekje. Het bierfestival verliep zonder noemenswaardige incidenten, de aanwezige EHBO hoefde niet in actie te komen en het weer viel uiteindelijk erg mee ten opzichte van de dramatische verwachting eerder op de week.

Dit leverde dan ook zo'n 1.000 bierliefhebbers op die konden proeven van de tientallen bieren van zestien brouwers uit het hele land. Eén van hen, De Blauwe IJsbeer, kon helaas niet in actie komen vanwege een probleem met de stroomvoorziening. Ook enkele andere brouwers werden mogelijk het slachtoffer van deze problemen, waardoor niet alle bieren op de ideale temperatuur getapt konden worden.

Het kon de vele bezoekers allemaal weinig deren: velen van hen hadden immers de tweede zondag van september al een lange tijd in de agenda staan en er bleven nog meer dan genoeg bieren over om uit te proberen. Ook De Blauwe IJsbeer zelf kon het probleem, volgens Beekmans, relativeren: "Alle zes de tappunten die waren aangesloten en bleken niet te werken. Wij hebben hen nog een andere tap aangeboden, maar dat bleek geen optie. We gaan nog met hen in overleg om de oorzaak te achterhalen."

Het vormde het enige smetje op de mooie middag. "We zijn heel tevreden en de brouwers waren dat ook", concludeert Beekmans. Volgens hem zijn ook de brouwers dat en komen zij graag terug op een volgende editie, óók De Blauwe IJsbeer.

Tussen de speciaalbieren door konden de bezoekers nog genieten van de muziek van vanBakkus, dat speciaal voor deze gelegenheid een drummer had meegebracht (Maurice Schouten) en daarom optrad onder de naam vanBakkus+.

Inwoners Boxtel Oost mogen kiezen hoe zij restafvalstroom beperken

Boxtel - In de wijk Boxtel Oost start binnenkort voor 471 huishoudens een proef om de productie van restafval nog verder te beperken. De inwoners in het geselecteerde gebied, ruwweg een strook vanaf de Schijndelseweg tot aan Dommeloord, kunnen uit drie scenario's kiezen. Hun restafvalproductie moet daarmee van gemiddeld 140 kilo per adres teruggedrongen worden met zo'n 20 tot 50 procent. De proef start in januari 2018 en duurt een half jaar.

Om de plannen toe te lichten ontvangen de inwoners van het gebied een dezer dagen een brief van de gemeente waarin de drie varianten verder worden toegelicht. De ambitie van de gemeente is om in 2030 nog maximaal 5 kilogram restafval per huishouden te produceren. Om dit doel te behalen is volgens wethouder Herman van Wanrooij nog een lange weg te gaan: "Om onze ambities een boost te geven en de productie van restafval naar zo'n 100 kilo per inwoner te brengen in 2020 komen we met deze proef."

3 scenario's
De drie scenario's die de inwoners van het geselecteerde proefgebied voorgelegd krijgen sluiten op elkaar aan. Het eerste scenario moet een winst van zo'n 20 procent mindere restafval opleveren, terwijl het derde, en meest verregaande plan bijna de helft minder afval in de grijze bak moet bewerkstelligen.

Scenario één, het minst ingrijpende, houdt in dat de grijze kliko minder vaak en het GFT- en PMD-afval juist vaker wordt opgehaald. Het tweede scenario doet hier nog een schepje bovenop en behelst het scheiden van GFT-afval in groente- en fruitafval en een speciale bak voor tuinafval. Het GF-afval zal tweemaal in de week worden opgehaald daar waar het tuinafval eens in de twee weken aan de straat gezet kan worden. Het derde, meest rigoureuze programma betekent de (tijdelijke) afschaffing van diftar en de grijze bak en de invoer van een afvalzak voor het restafval, waarbij betaald wordt per lediging.

De inwoners van het proefgebied kunnen tot 22 september hun stem uitbrengen op de door hen gewenste variant. De meerderheid van de stemmen bepaalt uiteindelijk welke van de plannen doorgang vindt.

Afval als grondstof
Zou je nu de restafvalbak van een gemiddeld gezin omkieperen dan zit daar slechts zo'n 15 procent echt restafval in. Het grootste deel van de afvalbak wordt dus nog steeds ingenomen door afval dat niet goed gescheiden is. Groente- en fruitafval en plastic (30 procent) en plastic en metalen verpakkingen en drankkartonnen (13 procent) nemen daarvan het grootste volume in. Er valt dus nog een wereld te winnen aan afvalscheiding bij de bron.

Toch is ook de 15 procent 'echt' restafval dat in de grijze bak zit op jaarbasis voor een gemiddeld gezin nog steeds meer dan 5 kilo. Om in 2030 uiteindelijk tot deze hoeveelheid te komen zijn nog veel ingrijpendere maatregelen nodig, ziet ook de wethouder. "Daar zijn bijvoorbeeld betere afvalscheidingstechnieken voor nodig, maar ik ga er vanuit dat die er voor die tijd wel zijn." Verder is een stukje 'opvoeding' van de Boxtelaar nog nodig, aldus Van Wanrooij: "We moeten de burger erin laten geloven dat we de gestelde doelen ook echt kunnen halen." Daarbij is volgens de wethouder een omslag in het denken nodig: "We moeten afval niet meer als afval zien, maar als grondstof."

Ook een betere samenwerking tussen verschillende gemeenten is wenselijk. "Veel van hen zijn nu bezig hun eigen wiel uit te vinden", geeft Van Wanrooij aan. Toch is hij hoopvol voor de toekomst. Zo wijst de wethouder op de samenwerking op het gebied van afvalverwerking tussen de gemeenten Boxtel, Haaren, Den Bosch, Sint-Michielsgestel en Vught, beter bekend als De Vijf van de Meierij.

Burgemeester Buijs vraagt Den Haag om soepelere aanpak drugscriminaliteit

Boxtel - De burgemeester sluit het drugspand aan de Duit voor een periode van 6 maanden. Het is het eerste drugspand dat op grond van artikel 13b van de opiumwet een sluiting voor de duur van een half jaar wordt opgelegd. De sluiting geldt alleen voor het pand aan de Duit 4a, waar het postorderbedrijf gevestigd was.

Buijs is de landelijke politiedienst 'zeer erkentelijk' wat betreft het opsporen en ontmantelen van het drugspand. Toch stoort hij zich ook aan de samenwerking tussen de landelijke en de lokale politiediensten, die soms langs elkaar heen lijken te werken. Dit leidt er volgens hem toe dat het langer duurt en meer moeite kost om 'grote' drugspanden te sluiten dan bij de drugspanden van relatief kleine drugshandelaren.

Ook is hij niet blij met het feit dat volgens hem 'iedereen kan zien wanneer er verdovende middelen verhandeld worden' terwijl de overheid gebonden is aan een lijst met verboden middelen om een drugspand te kunnen sluiten. Die lijst is bijna per definitie niet up to date, omdat er constant nieuwe drugs worden ontwikkeld. Bovendien is vaak een ingewikkelde laboratoriumanalyse nodig om er achter te komen of en welke stoffen die op de 'verboden lijst' staan in het drugspand zijn aangetroffen. Op de uitslag van deze analyses moet gewacht worden alvorens het pand gesloten kan worden.

Dat de burgemeester binnenkort gaat overleggen met de verschillende betrokkenen moet uiteindelijk leiden tot een 'constructieve brief' met aanbevelingen voor de Rijksoverheid. Met deze aanbevelingen hoopt Buijs andere ingangen te vinden om drugspanden makkelijker te kunnen sluiten.

Dommelbimd open voor publiek

Boxtel - Beide toegangspoorten van de Dommelbimd staan op zaterdagmiddag 16 september tussen 13.00 en 16.00 uur open. Gedurende het hele jaar kunnen wandelaars gebruik maken van het laarzenpad in de Dommelbimd, maar deel van het gebied is dan niet toegankelijk. Dit om de kwetsbare flora en fauna te beschermen en in het voorjaar de broedende vogels. Om mensen de gelegenheid te geven het gebied te ontdekken en te verkennen organiseert de Stichting Dommelbimd deze publieksdag.

Om 13.30 en om 14.30 uur staan gidsen klaar die wandelaars mee het gebied in nemen en uitleg geven over de natuurwaarden en alles wat er in de Dommelbimd leeft, groeit en bloeit. Het gebied verkennen op eigen gelegenheid kan echter ook. Een groot deel van het gebied zoals met name het Paardendijkje is deze middag toegankelijk voor wandelaars. De initiatiefnemers zullen desgewenst ook vragen beantwoorden over het ontstaan van het project en over het beheer en onderhoud.

Zwerfvuil en vandalisme
Van het laarzenpad in de Dommelbimd dat een jaar geleden is opengesteld voor wandelaars is het afgelopen jaar heel veel gebruikgemaakt. Wandelaars genieten van de natuur en de rust. De bankjes op de beleefplek aan de Dommel nodigen uit om te genieten van het uitzicht. Het bestuur en de vele vrijwilligers van de Stichting Dommelbimd krijgen dan ook veel positieve reacties. Helaas hebben zij moeten constateren dat er ook gebruikers zijn die op deze mooie plek hun afval laten slingeren en vernielingen aanrichten.

Het bestuur van de Stichting Dommelbimd doet een dringend beroep op alle gebruikers van het laarzenpad om geen afval achter te laten in het natuurgebied en daar te laten slingeren, dus lege zakjes, blikjes, sigarettenpeuken et cetera mee naar huis te nemen en afval te deponeren waar het hoort.

Einde dreigt voor 90-jarige Boxtelse Biljart Bond

Boxtel - Na tien jaar de functie van secretaris van de Boxtelse Biljart Bond (BBB) te hebben vervuld, maakte Steef Zink op de algemene ledenvergadering van 4 september bekend dat hij had besloten te stoppen en zich ook niet opnieuw verkiesbaar zou stellen. Tot op heden heeft zich nog geen kandidaat voor de vacante functie gemeld en dat is een groot probleem voor de bond, aangezien het bestuur zonder secretaris niet kan functioneren. Als zich voor 1 oktober dit jaar geen nieuwe kandidaat heeft gemeld, wordt de bond na 90 jaar opgeheven.

Er zullen dan ook geen teamkampioenschappen en persoonlijke kampioenschappen meer kunnen worden georganiseerd, wat het verlies van een stuk historie zal inhouden. Tijdens zijn afscheid zegde Steef Zink toe een nieuwe secretaris volledig te zullen ondersteunen en begeleiden, zolang dat nodig is.
Aanmelden voor deze functie kan bij het bestuur via www.boxtelsebiljartbond.nl of bij Jo Bovens via 06-15514230.

Volop tweedehands spullen op markt Vogelvreugd Ons Ideaal

Boxtel - Vogelvereniging Vogelvreugd Ons Ideaal organiseert elke maand een tweedehands markt in Gemeenschapshuis De Rots. De eerste na de vakantie is op zondag 17 september van 13.00 tot 16.00 uur.

Op ruim zeventig tafels zullen zondag de standhouders hun gebruikte spullen aanbieden. Van attributen met een vleugje nostalgie tot zomaar leuke hebbedingetjes, kleding, boeken, speelgoed, cd's, dvd's of lp's, op deze markt kom je werkelijk van alles tegen. Het aanbod is zeer divers en alles wordt verkocht tegen redelijke en betaalbare prijzen. Uiteraard is onderhandelen of afpingelen over de prijs toegestaan.

De entree kost 1 euro per persoon, kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang. Tijdens de markt kan er in het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 ook een kopje koffie, drankje of snack genuttigd worden.

Wandeling langs wilde vruchten en het verleden

Ben jij gek op zoetigheid en historie? Op zaterdag 23 september ontdek je het verleden van de Kampina en het belang van vruchten in de natuur. Meld je aan voor deze wandeling voor volwassenen via natuurmonumenten.nl/agenda.

De natuur hangt vol vruchten en dieren snoepen daar rijkelijk van. Maar de ene vrucht is de ander niet. Sommige vruchten zijn vroeg rijp, andere laat of worden pas lekker na een goede nachtvorst. Tijdens deze wandeling ontdek je meer hierover en krijg je meer informatie over de ontstaansgeschiedenis van de Kampina

De wandelaars vertrekken om 10.00 uur vanaf de Kampina-parkeerplaats bij de Burg. vd Oeverweg en de Posthoornseweg in Oisterwijk. Leden van Natuurmonumenten betalen voor deze excursie 5 euro en voor niet-leden bedragen de kosten 8 euro. De wandeling duurt tot 12.00 uur.

Popmuziek in de Petrus

Foto: Kees van Houten

Boxtel - De Stichting Kerkconcerten Boxtel organiseert een wel heel bijzonder orgelconcert op zondag 24 september. Om 20.15 uur geven de sopraan Marjon Strijk en de organist Henk Veldman, ook wel het duo 'Just Fantasy' geheten, een popconcert in de Sint-Petrusbasiliek. Zij brengen een programma van bekende popsongs, die in een klassiek jasje zijn gegoten.

Marjon Strijk is een zeer veelzijdige sopraan, een klassiek geschoolde zangeres. Ze zingt onder andere bij de Nederlandse Bach Vereniging en heeft veel solo-optredens met klassieke vocale muziek uit de gehele muziekliteratuur. Marjon zong in juni tijdens het jubileumconcert van organist Kees van Houten in Boxtel enkele prachtige aria's uit cantates van Bach. Deze aria's zijn ook te horen op zondag 17 september in Oirschot, waar Kees van Houten met haar om 16.00 uur een Bach-concert verzorgt.

Daarnaast vormt Marjon Strijk al enkele jaren een duo met de organist Henk Veldman. Ze brengen samen een programma met popsongs uit de jaren 70 tot heden, met songs van onder andere The Beatles, Trijntje Oosterhuis, Queen, John Lennon en Barbra Streisand. Deze popsongs zijn door Henk Veldman bewerkt voor zang en orgel. In de rijke orgelbegeleidingen zal het Boxtelse Smits-orgel (1842) verrassende klankkleuren laten horen. De toehoorders krijgen de teksten van de songs in de kerk uitgereikt.

Popkoor NOIZ zoekt extra leden uit Boxtel

Boxtel/Heesch - Popkoor NOIZ uit Heesch organiseert op 29 september en 6 oktober een open repetitie. Ze zijn daarbij op zoek naar leden uit de omgeving van Boxtel. Op dit moment is al één Boxtelaar lid van het koor, maar uitbreiding is welkom.

Mannen en vrouwen die tussen de 25 en 45 jaar oud zijn en van moderne popmuziek houden zijn van harte welkom bij NOIZ. Iedereen met interesse wordt dan ook uitgenodigd om op vrijdag de 29e om 19.15 uur een kijkje te komen nemen bij de repetitielocatie in basisschool 'De Toermalijn/De Delta' aan 't Vijfeiken 36 in Heesch. Tot 21.45 uur is te zien hoe een repetitie in zijn werk gaat, kan sfeer worden geproeft, met de dirigent worden kennisgemaakt et cetera. Aanmelden mag, maar hoeft niet. Kijk op http://www.popkoornoiz.nl voor meer informatie over NOIZ.

Installatie nieuwe leden Jeugdnatuurwacht Liempde

Liempde - De nieuwe leden van Jeugdnatuurwacht Liempde worden aanstaande vrijdag 15 september om 19.00 uur bij Café 't Wapen van Liempde geïnstalleerd door wethouder Peter van de Wiel. Kinderen die zich nog niet hebben opgegeven maar toch graag lid willen worden, zijn dan ook van harte welkom.

Na de installatie door de wethouder gaan de kinderen luisteren naar het burlen van de edelherten in natuurgebied De Scheeken.

Verzamelaarsbeurs bij De Walnoot

Boxtel - De vereniging van Boxtelse Verzamelaars (VBV) organiseert op zondag 8 oktober van 10.00 tot 13.00 uur een verzamelaarsruilbeurs Gemeenschapshuis De Walnoot. Op iedere beurs wordt aandacht besteed aan een speciaal thema. Dit keer is dat Het Rode Kruis.

Op de verzamelaarsruilbeurs kan verder van alles geruild worden: bidprentjes, munten, postzegels, prentbriefkaarten, sigarenbandjes, stickers, telefoonkaarten, theezakjes, voetbalplaatjes, winkelwagenmuntjes en nog heel veel meer.

De entree voor volwassenen bedraagt 1 euro, kinderen betalen 25 eurocent. Je vindt De Walnoot aan de Reginahof 1, 5282 GC in Boxtel, telefoonnummer 0411-673485. Bij gebruik van navigatie Reginahof 1 STO 1 ingeven.

Gratis tekenles in Esch

Esch - Mensen die graag willen leren tekenen, kunnen hiervoor op vrijdag 13 oktober om 9.30 uur terecht achter de Willibrordusschool In Esch. Voor alweer het derde seizoen wordt hier gratis lesgegeven.

Deelnemers krijgen handvatten voor snelle vorderingen en leren hoe ze naar hun onderwerp moeten kijken. Ze hoeven niet veel aan te schaffen: met een A3-formaat tekenblok, één hb-potlood, twee 4b-potloden en een goede gum is hun tekengerei compleet. Tijdens de les, die tot 11.30 uur duurt, is er koffie en thee.

Aanmelden kan ia eijnd01@ziggo.nl, onder vermelding van naam, e-mailadres en eventueel een telefoonnummer.

35.000 euro subsidie voor D'n Liempdsen Herd

Liempde - Het nieuwe ontmoetings- en bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd ontvangt 35.000 euro subsidie van het Oranje Fonds. Dit meldt projectcoördinator en -uitvoerder SPPiLL. Het centrum, gevestigd in een monumentale boerderij, wordt op 7 oktober officieel geopend door de Boxtelse burgemeester Mark Buijs.

D'n Liempdsen Herd, gevestigd aan de Barrierweg 4 in Liempde, sluit aan op de doelstelling van het Oranje Fonds, mensen verbinden en elkaar laten ontmoeten. Want met dit nieuwe ontmoetings- en bezoekerscentrum beschikken de bewoners, verenigingen en ondernemers uit Liempde over een gezamenlijke dorpsvoorziening, die functioneert als ontmoetingsruimte van het dorp met een scala aan activiteiten voor en door Liempdenaren. Ook voor bezoekers zal de deur gastvrij openstaan, want D'n Liempdsen Herd fungeert straks ook als informatie- en vertrekpunt voor mensen die Liempde en het omliggende Nationaal Landschap Het Groene Woud willen verkennen.

De transformatie van de boerderij is een initiatief van inwoners van Liempde (verenigd in SPPiLL) en partners, zoals de gemeente Boxtel. De realisatie van D'n Liempdsen Herd gebeurt door vrijwilligers. Momenteel leggen zij de hand aan de allerlaatste werkzaamheden. Bij de renovatie van de boerderij is het behoud van het historische karakter vanaf het begin een belangrijk uitgangspunt geweest.

Boxtel wil blijverslening aanbieden

Boxtel - Boxtelaren die graag oud willen worden in hun eigen woning, maar de financiering van de noodzakelijke aanpassingen aan hun huis niet rond kunnen krijgen, moeten tot maximaal 50.000 euro kunnen lenen bij de gemeente om dit mogelijk te maken. Dat voornemen maakte wethouder Peter van de Wiel de afgelopen week kenbaar.

Als de gemeenteraad akkoord gaat met de plannen van de wethouder kunnen Boxtelaren die hun huis levensloopbestendig willen maken een geldbedrag van de gemeente lenen om hun woning aan te passen. Hiervoor wil de gemeente een bedrag van 250.000 euro reserveren. Er zijn twee varianten voor deze lening: een consumptieve variant (die tot een leeftijd van 75 jaar kan worden aangevraagd) en een hypothecaire variant. Voor beide leningen geldt een minimaal bedrag van 2.500 euro. Bij het consumptief krediet geldt een maximum van 10.000 euro, bij een hypothecaire lening is dit 50.000 euro.

De blijverslening is een product van SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten), waar de gemeente het gereserveerde bedrag weg heeft gezet. De blijverslening heeft een lage rente, de mogelijkheid tot boetevrij (geheel of gedeeltelijk) aflossen, met een minimum van 250 euro én de rente over de lening is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar.

Mensen die gebruik willen maken van de lening dienen bij de gemeente Boxtel een aanvraag in door middel van het aanleveren van een (ver)bouwplan met bijbehorende offertes van aannemers, installateurs en/of leveranciers voor de geplande maatregelen. Als de gemeente de aanvraag goedkeurt kan de blijverslening bij SVn aan worden gevraagd. Wanneer alles in orde is wordt de lening in een bouwkrediet gestort en kan de verbouwing beginnen.

Belangstellenden kunnen contact opnemen met het team communicatie via communicatie@mijngemeentedichtbij.nl of 0411-655911.

Gat in de Markt even terug

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Het 'gat in de Markt' is sinds deze week weer even terug. Het pand aan Markt 25 waar voorheen boekhandel Elckerlijc zat wordt namelijk afgebroken om plaats te maken voor de nieuwbouw van Dorpsbrouwerij Dikkels.

Foto: E.D. evenementenbegeleiding

Dikkels moet een bierbrouwerij/proeflokaal worden en zal in het pand aan de Markt voor eigen gebruik bier brouwen. Op de eerste verdieping van het pand komen appartementen. Oorspronkelijk zou de sloop van het oude pand al in 2016 plaatsvinden, maar de plannen liepen toen vertraging op.

Bijna 100 verkopers bij kofferbakverkoop Esch

Esch - De eerste verkopers stonden zondag al om zeven uur 's ochtends te wachten aan de Haarenseweg om op te kunnen bouwen voor de Essche kofferbaksale.

Uiteindelijk kwamen bijna 100 verkopers op de kofferbaksale af. In twee uur tijd werd hard gewerkt om alles klaar te zetten voor de bezoekers die om negen uur het terrein betraden.

De zwoegende vrouw

Foto: Heemkunde Boxtel

Een trekschuit is een historisch schip dat vanaf de wal wordt voortgetrokken en voornamelijk passagiers vervoert. De trekschuit ontstaat uit de beurtvaart en heeft ten opzichte van zeilschepen het voordeel van een betrouwbare dienstregeling. Het is een van de voorlopers van modern openbaar vervoer: de schuit neemt iedereen mee die bereid is om het vastgestelde tarief te betalen.

Het schip wordt voortgetrokken door een jager en de handeling heet jagen. Het pad waarlangs de jager loopt heet een jaagpad. De lijn wordt meestal op enige hoogte aan de mast van het schip vastgemaakt, zodat deze over obstakels kan.

Foto: Heemkunde Boxtel

Op drukkere trajecten varen ook wel iets grotere schepen, die plaats bieden in een soort eerste klas (de roef) en een tweede klas in het ruim. In de roef kunnen ongeveer acht passagiers terecht, er staat een tafel in, de ruimte heeft ramen en is gestoffeerd. 's Winters wordt de roef met een stoof iets verwarmd. Het ruim, of op kleinere schepen de hele kajuit, is een lange en lage overdekte ruimte, die plaats biedt aan 25 tot 35 reizigers op harde houten banken. De overkapping bestaat soms uit zeildoek, waaronder het in de winter onbehaaglijk koud is.

Van begin zeventiende tot in de negentiende eeuw worden in de waterrijke delen van de Nederlanden veel verbindingen met trekschuiten onderhouden. Statistische gegevens zijn over deze periode zo goed als niet voorhanden. Er bestaat een schatting van het marktaandeel van de vervoersvormen in de tweede helft van de zeventiende eeuw: 68% van de reizigers met de trekschuit, 26% met de beurtvaart en 6% over land. In 1808 telt men 392 trekschuiten in het hele land.

De kunstschilder Pierre Janssen is geboren in het Overijsselse Steenwijkerwold, op de grens met Friesland, en zal de trekschuit daar zeker hebben zien varen. Mogelijk dat hij er ook gebruik van gemaakt heeft. Het was in ieder geval voor hem een inspiratie om een schilderstuk van de trekschuit te vervaardigen. Op het schilderij wordt het schip voortgetrokken door een vrouw op klompen. Het is hard werken in de late ondergaande zon. In de kajuit brandt al licht. Het zal snel avond worden.

In onze speurtocht naar schilderijen van Pierre Janssen waren we al een beetje op de hoogte dat dit schilderij moest bestaan. In een oud fotoalbum, dat ooit aan Pierre Janssen had toebehoord, vonden we een foto (van een schilderij) van deze vrouw, die een trekschuit voorttrok. Toen we dit schilderij in Hengelo aan de muur zagen hangen en een beetje beter bekeken, zagen we dat het schilderij wel erg veel leek op de foto, maar dat er ook veel verschillen in zaten. De conclusie die we trokken: we moeten nog verder zoeken naar het andere schilderij. Janssen maakte vaker meerdere schilderijen van hetzelfde onderwerp. Of precies hetzelfde of soms met kleine verschillen.

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel
Foto's: Rini van Oirschot

799 Zwoegende vrouw
olieverf, 80 x 100 cm, gesign. r.o.
particuliere collectie

767 Zwoegende vrouw foto schilderij op metaal

Pierre Janssen, een halve eeuw Boxtel

Geniet u ook zo van die prachtige schilderijen van Pierre Janssen? Van het boek - Pierre Janssen, een halve eeuw Boxtel - dat in 2012 uitkwam, zijn nog enkele exemplaren te koop. Het is te verkrijgen bij Heemkunde Boxtel en wel in de Heemkamer achter de VVV (Markt 36) op donderdagavond tussen 18.30 en 20.30 uur en vrijdagmorgen tussen 10.00 en 13.00 uur. Het boek kost 23,95 euro per stuk.

De in Steenwijkerwold geboren 'Boxtelse' kunstschilder Pierre Janssen geeft ons een zicht op het Boxtel van toen, de jaren 1900-1952. Met zijn schilderspenseel geeft hij een impressie van het leven van alledag. Straatbeelden die allang verdwenen zijn, laat hij opnieuw tot leven komen. Markante personen uit die tijd, als Mijntje van der Sande, Drika Tin en Jan de Pieper worden in herinnering teruggebracht. Alleen de oudere inwoner van Boxtel kent ze nog. Of misschien ook al niet meer.
Een werkgroep van de Boxtelse Heemkundekring heeft, gedurende drie jaar, meer dan vierhonderd schilderijen fotografisch -en een deel daarvan ook heemkundig- vastgelegd.
Uit genealogisch onderzoek naar de roots van Pierre Janssen blijkt, dat iemand die voor een dubbeltje geboren wordt, wel degelijk een kwartje kan worden…
Niet alleen straatgezichten en dorpsfiguren schilderde Janssen, ook prachtige bloem- en fruitstillevens zijn door Pierre Janssen, die zichzelf 'een schilder van het Brabants schoon' noemde, voor eeuwig vastgelegd.
Deze unieke collectie schilderijen, aquarellen, tekeningen en schetsen is samengebracht in dit boek: Pierre Janssen, een halve eeuw Boxtel.

Boxtel kent een nieuwe Minibieb aan de Zonnestraal

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Sinds afgelopen week kent Boxtel een eigen Minibieb. De Minibieb is gevestigd aan de Zonnestraal, pal naast de voortuin van Harry en Marij Strik.

Het Minibiebproject is een landelijk initiatief waarvoor Nederlanders zich kunnen aanmelden. Het is ontstaan als tegenreactie op het verdwijnen van bibliotheken in veel kleine dorpen. Bij een Minibieb kunnen mensen gratis boeken lenen en, als zij dat willen, boeken die ze niet meer lezen inleveren om het aanbod uit te breiden.

Na 40 jaar in een bibliotheek gewerkt te hebben, bleef het boekenvirus bij Marij Strik toch nog kriebelen. Als bibliothecaris was ze natuurlijk op de hoogte van het Minibiebproject. "Mijn handige man heeft een leuk kastje in elkaar geknutseld en nu staat het naast ons huis. Ik hoop dat veel mensen van deze leuke boeken gaan genieten", zo laat Marij op de website van Minibieb weten.

Foto: Sander van Kasteren

De Minibieb aan de Zonnestraal bevat vooral veel spannende boeken en thrillers. Ook is er literatuur en zelfs een enkel lokaal boek te vinden. Voor de precieze locatie van deze, of de andere minibibliotheken kun je terecht op www.minibieb.nl.


Gemeenschapshuis De Orion feestelijk heropend

Lennisheuvel - Pimp De Orion, onder dat motto is het gemeenschapshuis midden in Lennisheuvel grondig verbouwd. Zondag vond de feestelijke heropening plaats, onder grote belangstelling van vele betrokken Lennisheuvelaren. Ook burgemeester Mark Buijs en wethouder Peter van de Wiel waren van de partij. En natuurlijk waren de vele verenigingen die gebruikmaken van het gemeenschapshuis present bij deze feestelijke gebeurtenis, zoals Hobbyclub de Bezige Bijtjes, Burenhulp Lennisheuvel, het Vakantiecomité en uiteraard Fanfare Sint Arnoldus, die zorgde voor de muzikale omlijsting.


Foto: Willemijn Wijdenes
Foto: Willemijn Wijdenes

Mijn Mooi Boxtel: Caat Sanders

Foto: Caat Sanders

"Heerlijk uitzicht over de Dommel."

Slootwater

Na een mooie periode op Basisschool De Oversteek te Liempde en zes memorabele jaren op het Jacob-Roelandslyceum, brak nu een volgend deel aan van mijn schoolloopbaan met de opleiding Journalistiek aan de Fontys in Tilburg. Een nieuwe uitdaging en ik had er ontzettend veel zin in.

De studie werd ingeleid met een introductiekamp. Ik moest maandagochtend op tijd in de kantine van het onderwijsinstituut zijn, maar helaas stond mijn fiets op station Tilburg Universiteit en reed die zure trein maar tot Centraal. Ik heb nog geprobeerd de sprinter in beweging te zetten, maar zelfs met mijn kanonnen gebeurde er zeer weinig tot niks. Dus moest ik op zoek naar een alternatief. Hier waren mijn hersenen en voornamelijk mijn telefoon nog niet voor geprepareerd. Waar iedereen een abonnement heeft, deed ik het nog met het altijd ondergewaardeerde prepaid. Hierdoor kon ik niet zien welke bus ik moest hebben of hoe ik naar de Fontys toe moest lopen. Toen besefte ik dat het misschien toch wel handig is als ik een keer overstap van het fossiele restant dat gevonden is door archeologen in het Zwitserse berglandschap naar een smartphone waar meer dan drie apps op kunnen.

Uiteindelijk kwam ik een kwartier te laat aan bij het schoolgebouw, waar ik plaatsnam aan de tafel van groepsnummer vier bij mijn compagnons voor de rest van de week. Iedereen maakte al een praatje met elkaar en ook ik werd hartelijk welkom geheten. We begonnen met een quiz om daarna op pad te gaan naar de slaapplekken. We legden met ons groepje een fietstocht af en ondertussen deden we leuke opdrachten, met als topper het atten van een blik Schultenbrauer, om daarna te sprinten naar een pionnetje en daar tien keer omheen te draaien. Waardoor ik bijna zwalkend en duizelig een meer in rende. Dan had ik wel meteen kunnen zwemmen in het slootwater dat ik net zo snel mogelijk op had gedronken. Dit was veruit het goorste bier dat ik ooit op had, zo uit de Dommel getapt.

Na de fascinerende route kwamen we uit bij Kuijpershoefke in Loon op Zand. Dit riep bij mij het nodige jeugdsentiment op, vanwege mijn groep 8 kamp daar. Via een wc-rol werd vervolgens lekker wat Schrobbèler naar binnen gegoten, wat me linea recta van mijn verkoudheid afhielp. Daarna barstte het feest los met iedereen hossend, dansend en zingend in campingoutfit - ikzelf in oranje badjas, blauwe slippers, witte Ajaxsokken en een zwembroek. Waar de muziek om 03:00 stopte, was het feest nog absoluut niet voorbij. Het leek wel alsof de mensen in onze slaapzaal allemaal 56 blikjes Red Bull achterover hadden gewerkt. Tot diep in de nacht kwam het ene na het andere liedje voorbij en trilde de hoeve op zijn grondvesten.

Het belooft een mooi jaar te worden...


Shoeby Boxtel viert haar 30-jarig jubileum artikel

Boxtel - Dit jaar is het 30 jaar geleden dat Shoeby Boxtel haar deuren opende aan de Rechterstraat 18. Shoeby grijpt deze gelegenheid aan om klanten eens extra in het zonnetje te zetten. Van woensdag 13 tot en met zondag 17 september profiteren alle klanten van een spetterende voordeelactie.

Van fashion tot beauty
Shoeby heeft altijd de nieuwste fashion voor een vriendelijke prijs. Het dameslabel Eksept vind je exclusief bij Shoeby. Voor de kids zijn er de eigen labels: Jill voor meiden en Mitch voor de jongens. De heren shoppen het eigen label Refill. Style je outfit af met de leukste accessoires en maak je look compleet met een paar toffe schoenen. Ontdek ook de heerlijke Eksept cosmeticalijn, met onder andere bad- en doucheproducten. Leuk om (jezelf) cadeau te doen.

Jouw personal shopper
Wanneer je naar Shoeby komt, krijg je persoonlijk advies van jouw personal shopper om die stoere, casual of chique outfit te vinden. Iedere dag staat het team klaar om je van top tot teen te stylen. Shop jij liever vanuit huis? Op Shoeby.nl of in de Shoeby app vind je de hele collectie ook online, 24/7 online shoppen dus. Wil je nog meer inspiratie op het gebied van styling? Via de blog van Shoeby (shoebyblog.nl) word jij dagelijks op de hoogte gehouden van de laatste fashion trends en leukste lifestyle nieuwtjes.

Over Shoeby
Shoeby heeft een uniek en bijzonder concept waarmee zij zich weten te onderscheiden binnen de Nederlandse mode-industrie. In ruim 35 jaar is Shoeby uitgegroeid tot een toonaangevende retail- en full service franchise organisatie in Nederland en België. Het van oorsprong Brabantse modebedrijf heeft met modische, betaalbare en eigen ontworpen collecties een serieus aandeel in de Nederlandse mode branche. Een groot team van designers ontwikkelt wekelijks de meest trendy collecties. Shoeby heeft een duidelijke visie over mode, winkelbeleving, winkeluitstraling en hoe klanten geadviseerd moeten worden. Ze wil een oprechte, persoonlijke band tussen haar klanten en medewerkers creëren. Deze persoonlijke communicatie met klanten is ook een belangrijke en onderscheidende succesfactor.

Graag tot ziens bij Shoeby aan de Rechterstraat 18 te Boxtel.


UITmarkt en Bockesprongen openen Boxtels cultureel seizoen

Foto: Bockesprongen

Boxtel - Komende zaterdag zal bij Podium Boxtel het nieuwe culturele seizoen geopend worden met de UITmarkt, daags daarna gevolgd door het theater- en muziekfestival Bockesprongen. Het programma heeft ook dit jaar weer enkele verrassende acts in petto.

De UITmarkt wordt zaterdag 16 september geopend op het plein voor Podium Boxtel. Daar zal een orkest van opa's en hun kleinkinderen de openingshandeling van een muzikale noot voorzien. Op dit moment is nog niet geheel duidelijk wie de UITmarkt zal openen, zo laat voorzitter Louis Meister van de organiserende Stichting Bockepruik weten, maar 'iemand van het college van B&W' zal dit verzorgen.

Tijdens de UITmarkt zullen diverse singer-/songwriters uit de regio op het buitenpodium muzikaal de strijd met elkaar aangaan. Een (vak)jury samengesteld door Podium Boxtel zal hen beoordelen. De winnaar mag het komende jaar optreden bij het Boek en Bal, dat ook bij het podium plaatsvindt. Een van deze artiesten is de Eindhovenaar Stijn Charpentier. Daarnaast zijn er nog drie andere podia: één in de foyer en twee in de grote zaal. Op het hoofdpodium zal de band Nailhead vanaf 22.40 uur de avond feestelijk afsluiten.

Foto: Bockesprongen

Het is niet het enige dat te beleven is tijdens de UITmarkt. Dit jaar is er bijvoorbeeld een extravagante modeshow te zien en zijn er in een filmruimte (korte) films te zien, die de maker van commentaar voorziet. Deze films hebben ook weer een regionaal tintje, met Boxtelaren en Esschenaren die bij de productie betrokken waren. Verder zal striptekenaar Ralph Dikmans de gehele culturele avond doorlopend striptekeningen maken en zal Magic FX een spectaculaire demonstratie verzorgen.

De UITmarkt begint zaterdag 16 september om 19.30 uur en duurt tot middernacht. Bij goed weer zal bij het buitenpodium ook een bar verrijzen en kunnen bezoekers zich opwarmen bij een kampvuur.

Bockesprongen
Het festival Bockesprongen gaat zondag 17 september van start. Meister kan niet precies aangeven de hoeveelste editie van Bockesprongen dit is omdat het festival sinds de oprichting van Stichting Bockepruik in 1995 onder verschillende namen door het leven ging.

Vanaf 13.00 uur zijn in het centrum van Boxtel allerlei (straat)theater- en muziekacts te zien. Zo kunnen bezoekers terecht bij Roadkill Volkov van de theatergroep In Eigen Nat uit België. Hun voorstelling is een absurdistisch en komisch verhaal over twee broers die een restaurant vol aangereden wild (roadkill) runnen. Ook kunnen bezoekers terecht bij een pop-up museum dat door de straten trekt.

Ook voor de kinderen is er genoeg te beleven, zoals een heuse Mondriaan-workshop voor basisschoolleerlingen, georganiseerd in samenwerking met Brede Scholen Boxtel. Tijdens de workshop wordt gespeeld met vlakverdeling en leren kinderen hoe de kunstenaar Piet Mondriaan in de eerste helft van de vorige eeuw met een wiskundige precisie te werk ging. Voor de iets oudere kinderen is er, in samenwerking met Buurtsport Boxtel, een workshop actionpainting. Met deze workshop wordt een koppeling gemaakt tussen sport en cultuur, want bij actionpainting is het niet de bedoeling dat je voorzichtig met een kwastje te werk gaat: de verf wordt door middel van lichaamsbeweging op het doek aangebracht.

Omdat dit jaar de winkels niet open zijn tijdens Bockesprongen zal het festival zich deze keer beperken tot het gebied rondom de Markt, Oude Kerkstraat en de Rechterstraat. Bij de Zwaanse Brug staat een talentenpodium waar Boxtels talent van het Baanderherencollege en het Jacob-Roelandslyceum de ruimte krijgt zich te laten horen. Ook de Boxtelse muzikant Luke V. Martin zal hier te beluisteren zijn.

Daarnaast is er ook muziek te horen op het podium in de Oude Kerkstraat. De vijfkoppige Boxtelse band Guess What? zal daar de middag openen. Bluesband The Blackhawks zal daar om 21.00 uur Bockesprongen afsluiten.

Bij slecht weer zal het programma in aangepaste vorm doorgaan. Houd daarom ook de site van Bockesprongen, www.bockepruik.nl, in de gaten.

Toekomst
Stichting Bockepruik bestaat uit een harde kern van zo'n 10 tot 15 vrijwilligers die zich inzetten voor Bockesprongen en de UITmarkt. Dat betekent een behoorlijke belasting voor de vrijwilligersclub, aldus Meister. "Wij zouden vooral graag wat jongere mensen zien, aangezien onze club op het moment uit veel mensen in de leeftijd van 40 tot 50 jaar bestaat." Ook is Bockepruik op zoek naar enkele langjarige sponsordeals, sinds de hoofdsponsor in 2005 diens bedrijf beëindigde.

Ook de werkzaamheden aan de Markt, die in september 2018 van start gaan, brengen de stichting de nodige zorgen. "Volgend jaar is inderdaad grote uitdaging. We zijn momenteel zoekende naar een goede oplossing daarvoor", aldus Meister. "Maar eerst maar eens van editie 2017 een succes maken", vervolgt de voorzitter vol goede moed.


Lieve lezers,

Als jullie deze krant lezen, betekent dat dat de bezorger het gered heeft. Hij of zij heeft uw huis bereikt, en dat moge een wonder heten in deze tijd. Ons dorp is meer en meer een lastig begaanbaar gebied aan het worden. Realiseer u dus wat u in handen heeft. Deze krant, de rit naar uw huis door uw bezorger, het wordt ons niet gemakkelijk gemaakt. Want de momenten en plaatsen wanneer en waar u als Boxtelaar nog rustig in ons dorp kunt vertoeven, worden alsmaar schaarser.

Ten eerste moet uw bezorger zich een weg banen door de honderden, nee, duizenden, wat zeg ik, miljóenen digitale dinohunters die uitstromen over het centrum van Boxtel. Pokémon Go-achtige taferelen werden er verwacht toen de dino-app werd gelanceerd. 'Landelijke bekendheid' werd voorspeld. Boxtel zou overspoeld worden door hordes toeristen die ons 'dinodorp' zouden komen bezoeken. Vooralsnog zie ik ze niet. Wél veel dronken Boxtelaren die op stapavonden op de rotondedino klimmen.

Persoonlijk zou ik inzetten op andere Boxtelse kwaliteiten om toeristen te trekken. Stapelen, met een fluisterbootje over de Dommel varen, Dijkhuizen Beach Break, Biereloth; er is genoeg te doen en te zien. Maar nee, er wordt ingezet op plastic dino's in de HEMA en een dino-app die te laat komt om op het succes van Pokémon Go mee te liften.

Naast de overweldigende menigte dinohunters die de straten afstruinen, moet uw bezorger ook rekening houden met nog een infrastructureel euvel dat Boxtel sinds kort teistert: het Programma Hoogfrequent Spoor. Er zullen nóg meer treinen over de Boxtelse sporen gaan rijden, waardoor de slagbomen meer omlaag dan omhoog zullen staan. Als de ene trein geweest is, komt de volgende alweer, en dat heeft gevolgen voor de doorstroming van het verkeer.
Áls u het spoor over moet, bereid u dan maar goed voor. Vertrek wat eerder, stippel sluiproutes uit, neem een noodrantsoen mee en neem afscheid van je intimi. Je weet nooit hoe lang je voor de slagbomen staat te wachten.

Als uw bezorger zich een weg gebaand heeft langs de slagbomen en de dinohunters heeft weten te ontwijken, is het natuurlijk van belang dat er een blauwe zone vrij is bij u in de buurt. Om nog maar te zwijgen over alle rondrijdende, zenuwachtige, straatje-kerende autobestuurders die er naar op zoek zijn, onderwijl druk doende met hun blauwe parkeerkaart. De straten in Boxtel zijn de laatste weken zó blauw geverfd, dat het lijkt of iemand een zwik smurfen heeft platgereden langs de kant van de weg. Dit is wel even wennen voor de Boxtelse bestuurder.

U merkt dus: deze krant komt er niet zomaar. Er zijn allerlei infrastructurele en sociaal-demografische factoren waardoor Boxtel volloopt en dichtslibt.

Over vollopen en dichtslibben gesproken, ik ga wat vets eten om mijn Bierelothkater te verwerken. Laten we hopen dat de bezorger van de snackbar zich een weg weet te banen door ons blauwgeverfde, spoorfrequente dinodorp...

Kusjes
Bets

Op zoek naar zwerfkater Binkie

Foto: Ans Peijnenburg

Boxtel - De eerste anderhalf jaar van zijn leven, hij is nu ongeveer 3 jaar oud, werd Binkie in de wijk Breukelen gezien, waar hij zijn vaste adresjes bezocht. Daar gaf men hem te eten en wanneer hij het toeliet, een aai over z'n bol. Voor een betere kwaliteit van leven zou het katertje een bezoek aan de dierenarts nodig hebben, maar vangen liet hij zich niet.

Ruim een jaar geleden, medio 2016, verdween Binkie ineens. Stichting Zwerfkat plaatste een oproep op Facebook en er werden foto's opgehangen in de supermarkt. De hele herfst en winter werd er naar de kater gezocht door 'de vrienden van Binkie': "maar we moesten eraan geloven en accepteren dat hij het niet gered had. We hadden er buikpijn van", zo laten zij weten. Tot hij in maart dit jaar tot ieders verrassing en vreugde weer opdook. Met een bollere toet, dus er was in ieder geval goed voor hem gezorgd. De vraag bleef door wie...

Helaas verdween Binkie in augustus opnieuw. Ondanks het ophangen van foto's is de kater nog steeds niet terecht. De vrienden van Binkie missen hem en zijn erg bezorgd. Heb jij hem gezien? Neem dan contact op met Stichting Zwerfkat Boxtel via 06-25428519.


RIJLES:

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Vakantie

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 16 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

Foto: Heemkunde Boxtel

Bouw in 1956 van de winkel van Van Eijck-de Louw aan de Rechterstraat 23, waar tegenwoordig Eetcafé De Deugniet gevestigd is. Links op de achtergrond op de hoek Kruisstraat en Rechterstraat het pand waar nu Het IJs Café zit.

RIJLES:

www.autorijlesboxtel.nl Voordelig rijles in Boxtel en omgeving. Rijopleiding In Stappen (RIS) Voor informatie zie website of bel 06-57374737

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Te Koop

Nieuwe Dessotappijttegels. In allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 0,50 p.tegel. Duinweg 17. Schijndel 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

Vakantie

Met vrienden of familie genieten van een heerlijk verblijf in de Ardennen? Dat kan in onze mooie, authentieke woonboerderij voor groepen tot 16 personen. www.huisjeardennenhuren.nl

12 / 22

Foto: INbox

De vakantie voorbij, het is alweer september en het gewone leven is ook alweer flink op gang gekomen. Ik sta 's morgens weer 'gewoon' in de file met zeer veel lotgenoten die ik ook weemoedig terug zie denken aan witte standen en lange, warme avonden met een lekkere Sangria of Aperol.

De werkelijkheid is hard maar het is ook wel weer fijn om een normaal ritme te hebben, op tijd naar bed te gaan en in plaats van aan het strand, weer achter je bureau te zitten of aan je werkplek te staan.

Ook de gemeenteraad is weer terug en staat in de startblokken voor een enerverend half jaar. Inderdaad, half jaar want volgend jaar maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

Een spannende en extra drukke tijd voor ons als raadsleden omdat we, in aanloop naar die verkiezingen, onze ideeën, onze voornemens en vooral ook onze verdiensten als partij willen en moeten laten zien aan de kiezer, aan u! Wat hebben wij, wat heeft INbox de laatste vier jaar gedaan en bereikt om ons mooie dorp nog mooier, gezelliger, leefbaarder, gezonder, bereikbaarder en vooral beter voor de inwoners te maken?

De komende maanden zult u dit allemaal en van alle partijen in Boxtel gaan horen en gaan zien.

Mocht u een van ons of een van onze collega's de komende tijd tegen komen op campagne, loop ze dan niet zo maar voorbij maar kijk en luister wat men te vertellen heeft en vooral wat men heeft gedaan en wat men wil met Boxtel. De gemeenteraad is tenslotte de spreekbuis van alle inwoners van een gemeente en ondanks het feit dat we het nooit 100% goed kunnen doen voor iedereen, proberen we altijd een juiste afweging te maken en uiteindelijk een weloverwogen besluit te nemen om het beste voor iedereen en voor heel Boxtel te bewerkstelligen.

De gemeenteraad is er vooral dus ook voor u! Alle inwoners zouden het zich toch moeten aantrekken wat er in Boxtel gebeurt en wat er te gebeuren staat. Kom nu niet met "ZE hebben het toch al beslist", of "ZE doen toch wat ze zelf willen", want daar kunnen wij moeilijk energie uit putten. INbox is van oudsher een partij die deel uitmaakt van het verenigingsleven, onder de mensen is en dus onder de kiezers.

Wij zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen! Dat is al jaren ons motto en daar blijven we bij. INbox is SAMEN IN VOOR BOXTEL!

Voortgekomen uit DPBL en Boxtels Belang zijn wij een oude, vertrouwde plaatselijke politieke partij die herkenbaar is en die herkenbaarheid uitstraalt.

Wij gaan ons opmaken voor een spannende en leuke verkiezingstijd waarin er weer veel te winnen is voor onze mooie gemeente.

We zien elkaar snel ergens in Boxtel en ik hoop dat we dan SAMEN iets voor Boxtel kunnen betekenen.

Jan de Koning
Marria van den Hoven (Fractievoorzitter)
Fractie INbox

Foto: PVDA

Betrokken mensen gezocht
Voel je je betrokken bij de Boxtelse samenleving? Vind je het leuk en heb je zin om daaraan een bijdrage te leveren langs de weg van de politiek? We zoeken mensen die een beetje eigenwijs zijn, plezier hebben in teamwork, politiek beschouwen als een kans iets te doen voor de samenleving en zichzelf te ontwikkelen, en die humor hebben.

In bedrijf
Dit nieuwe seizoen zijn we als PvdA/GroenLinks in Boxtel weer volop in bedrijf: de fractie bestaande uit Anja van den Einden en Nico Bulter, en het bestuur bestaande uit Dick Bekamp, Frank Geurtz, Marlies Hobbelen en Coen Verbeek. We bereiden ons voor op de komende onderwerpen als de cultuurnota, de verkeersbesluiten en de begroting 2018. En natuurlijk zijn er de verkiezingen van maart 2018. Onze website hebben we inmiddels vernieuwd, en de volgende ledenvergadering staat voor de deur.

Traditie
Ruim 20 jaar maakt het solide verbond van PvdA/GroenLinks als samenwerking deel uit van de lokale politiek en van de gemeenteraad. Voor ingewijden kent PvdA/GL een traditie van sterke raadsfracties. Een uitgebalanceerd team dat bij grote onderwerpen even goed nadenkt wat de visie is, de items kiest en met een helder betoog invloed heeft op de besluitvorming. Met toonaangevende raadsleden: Anton van Aert, Jos van Ooijen, Marianne Juffermans, Sjef Dankers, Tossy de Man, Hans Maassen.

Politieke handwerk
Deze termijn staan wij, de huidige raadsleden Nico Bulter en Anja van den Einden, voor inhoudelijke gedrevenheid en kwaliteit van het politieke handwerk. Kansrijke moties, goed inschatten wat er moet gebeuren om een meerderheid in de gemeenteraad te behalen, goed onderbouwde kritische vragen in de raad en via de pers.

Doe mee
Raadslid ben je niet alleen in de raadszaal. Je bent een mede-inwoner van Boxtel die het verschrikkelijk de moeite waard vindt zich te bemoeien met de zaken die ertoe doen voor zijn of haar eigen omgeving en gemeente. We nodigen je uit om voor de nieuwe termijn 2018-2022 eens na te denken of je wilt meewerken aan de gemeenteraadsfractie. Dat kan als raadslid, als lid van de steunfractie of nog anders. Op de website tref je een profielschets van de fractie aan en van de kandidaten. Daarin staan meer concrete aanwijzingen. Je aanmelding ontvangen we graag, vergezeld van een korte motivatie. Heel graag nodigen we je ook uit je te melden als je niet zeker bent van deelname, maar wel opvattingen hebt over de koers van PvdA/GroenLinks of voor Boxtel en die graag wilt delen. Verder zijn Nico Bulter en Anja van den Einden graag bereid hun ervaringen met je te delen.

Voor informatie: www.pvdagroenlinksboxtel.nl

Bekendmakingen week 37

Aangevraagde omgevingsvergunningen
De Biezen 5, rooien en weghalen van bestaande beplanting aan de zij- en voorkant perceel
Helweg aanpassen inrichting van het perceel en rooien 1 eik (het betreft perceel BTL L 971 en de naastgelegen berm van de weg)
Kempseweg: percelen BTL L 903, BTL L 909 en BTL L 75 bouw wandelbrug over de Beerze
Mijlstraat 45, opslaan, verdichten, herverpakken, verkleinen en ontwateren van afvalstoffen
Nergena naast huisnummer 18, aanpassen inrichting van diverse percelen en watergangen en rooien 22 wilgen

Verlenging beslistermijn met zes weken aangevraagde omgevingsvergunning
Boseind 17, realiseren lekbak, calamiteitenput en brandwerende wand voor herinrichting tankenpark
Populierenlaan 7 in Boxtel: aan de achter- en zijkant van het perceel plaatsen geluidsscherm

Project omgevingsvergunningvrij en verleende omgevingsvergunning
De Donders 4, vervangen reeds vergunde woning en wijzigen bedrijfsgebouw

Verleende omgevingsvergunningen
Oirschotseweg 7, bouw nieuwe ligboxenstal aan bestaande ligboxenstal

Verleende omgevingsvergunning en het stellen van maatwerkvoorschriften Milieubeheer
Van Salmstraat 46, ombouwen bestaande zinkput en voorzien van een dak en plaatsen adblue tank. De maatwerkvoorschriften hebben betrekking op het uitvoeren van een nulsituatiebodemonderzoek in relatie tot de vergunde activiteiten.

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.


GEMEENTE INFO
Oud papier:
15-09 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
15-09 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
16-09 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg
16-09 Den Berg

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Proeven van Liempdse tapas tijdens Proef Lokaal Liempde

Foto: Mark van der Pol

Liempde - Zo'n twintig professionele koks en hobbykoks uit Liempde en omgeving zijn er klaar voor: de derde editie van Proef Lokaal Liempde, het grootste tapasdiner van Het Groene Woud. Dit culinaire evenement vindt plaats op zondag 24 september 2017 op het vernieuwde evenemententerrein D'n Tip in Liempde. Bezoekers zijn van 14.00 tot 19.00 uur van harte welkom. De entree is gratis.

Ook dit jaar zorgen de koks voor een menukaart vol verrassingen. Van zoete tomatensoep en gevulde kalfsrolletjes met aardappelpuree tot wafels 'op grootmoeders wijze' en natuurlijk weer heerlijke edelhertenbiefstuk van de bbq. De gemene deler: de koks koken allemaal met ingrediënten uit de streek. Bezoekers kunnen ook proeven van lokale bieren. Voor de kinderen is er een speciale kinderkaart.

Toetjes van vers fruit
Nellie van de Veerdonk doet voor de derde keer mee. De eigenaresse van de Liempdse groentezaak De Pompoen is van huis uit kok en kookt nog steeds veel en graag. "Twee jaar geleden maakte ik voor Proef Lokaal zelfgemaakte pompensoep en vorig jaar salades. Nu sta ik er met verse toetjes boordevol fruit, allemaal bereid met streekingrediënten." Mensen kunnen onder meer proeven van haar stevige boerenyoghurt met vruchten, verse monchou, rodevruchten-bavarois en yoghurt met zelfgemaakte cruesli. "Zonder suiker en zonder zout", benadrukt ze, "helemaal puur natuur." De voorbereidingen nemen behoorlijk wat tijd in beslag en op de dag zelf is ze voor dag en dauw uit de veren, vermoedt ze. "Voor de puntjes op de 'i'. Ofwel: het verse fruit op de zuivel."

Syrische rijstschotel van streekproducten
Een nieuwe hobbykok deze editie is Riman. Ze komt uit Syrië en woont nu ongeveer anderhalf jaar in Liempde. Op Proef Lokaal gebruikt ze streekproducten voor de bereiding van een Syrisch gerecht: 'Mandy'. Dit bestaat uit rijst met kip, kruiden en tomatensaus. "Riman houdt van koken en bakken en haar man en kinderen houden van eten", lacht de Liempdse Marjoleine van Sinderen, en goede kennis van Riman. "Ik mocht al voorproeven van dit gerecht. Het is echt heerlijk."

Extra feestelijk door jubileum Kromploegers
Proef Lokaal Liempde wordt omlijst door optredens van diverse muzikale artiesten. Voor de kinderen is er ook van alles te doen, waaronder een ritje in een 22 meter hoog reuzenrad dat ter gelegenheid van het gouden jubileum van De Kromploegers wordt geplaatst. De organisatie is in handen van SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) en Hofkapel De Kromploegers uit Liempde. Die samenwerking is deze editie extra feestelijk, want De Kromploegers vieren in hetzelfde weekeinde op D'n Tip hun vijftigste verjaardag. Proef Lokaal Liempde vormt op zondag de smakelijke afsluiting van hun festiviteiten.

Kijk voor een sfeerimpressie van Proef Lokaal Liempde 2016 op het YouTube-kanaal van SPPiLL. Voor het laatste nieuws kijkt u op de Facebookpagina Proef Lokaal Liempde.


Boxtel Oost Dag rekent op mooi weer

De Aggemarvanhuisafband op de vorige editie van de Boxtel Oost Dag. (Foto: Hans van Doorn) Foto: Hans van Doorn

Boxtel - De Boxtel Oostdag staat op zondag 24 september bijna garant voor duizenden bezoekers en een heerlijk nazomerzonnetje. Voor het zevende jaar op rij zal de dag voor en door wijkbewoners inwoners verbinden en verwonderen met alles wat de grootste wijk van Boxtel te bieden heeft.

De wijk Boxtel-Oost, met ruim 9.000 inwoners de grootste van Boxtel, staat volgens voorzitter van stichting Wijkplatform Boxtel-Oost Jan de Vreede voor ruimte. Die ruimte is fysiek te zien in het vele groen, dat vooral vanuit de lucht opvalt. Maar ook de symbolische ruimte die de inwoners elkaar geven.

Dit is te merken in de diversiteit aan mensen die op de Boxtel Oostdag afkomen, maar ook aan de diversiteit aan activiteiten. Naast de min of meer bekende aanwezigen, zoals de politie, streetdance en de gratis paardenkar waarop bezoekers een ritje kunnen maken, is dit jaar bijvoorbeeld ook rolstoeldansstichting Sparkle aanwezig.

Op 3 oktober begint deze stichting met het aanbieden van danslessen in Gemeenschapshuis De Rots, maar 24 september laat de stichting alvast zien dat je ook met, of misschien zelfs wel dankzij, een rolstoel prima kunt dansen. Sparkle biedt op 26 september een vrij toegankelijke dansavond in het gemeenschapshuis aan, om alvast een voorproefje van de danslessen te geven.

De Boxtel Oostdag vindt, zoals de afgelopen zes jaar, plaats in de Beneluxlaan, Hendrik Verheeslaan, Nieuwe Nieuwstraat, Oisterwijksestraat en in en om winkelcentrum Oosterhof. Bij Gemeenschapshuis De Rots zal de focus vooral liggen op kunst, cultuur en kinderentertainment.

Op maar liefst zes plaatsen zullen podia staan, waar verschillende koren, bands en muziekgroepen te zien zijn. Zo is er bij De Rots een klein podium, wordt in de Oisterwijksestraat een terras opgebouwd met een muziekpodium en waar vroeger een grote trailer in de Beneluxlaan stond komt nu ook een podium met muziek. Ook in en om winkelcentrum Oosterhof is op drie plaatsen muziek: aan de kant van de Beneluxlaan en Princeland is een podium, binnen in het winkelcentrum staan de koren en aan achterkant bij de Poolse winkel is ook muziek te horen.

Het vertrouwde straatbeeld – 65 kramen aan één zijde van de straten waar het evenement is – van de Boxtel Oostdag zal ook de komende editie ongewijzigd blijven. Ten eerste om ook weer de fysieke ruimte te benadrukken. Maar ook om een praktische reden: als aan beide kanten van de weg kramen staan, moeten veel meer veiligheidsmaatregelen getroffen worden in verband met de toegankelijkheid voor hulpdiensten.

Op de Boxtel Oostdag zijn ieder jaar zo'n 20 vrijwilligers actief. Zij worden in hun werkzaamheden gesteund door diverse andere verenigingen en clubs, zoals carnavalsvereniging De Knokkers, die tegen een kleine vergoeding om de clubkas te spekken hun diensten aanbieden.

De Boxtel Oostdag kent geen slechtweerprogramma, maar volgens de voorzitter is dat ook niet noodzakelijk: "De kans op een volledig verregende dag is eind september niet erg groot." Om daar lachend aan toe te voegen: "Goed weer staat in het draaiboek."

Volgens De Vreede verloopt de samenwerking tussen het wijkplatform en de verschillende buurtverenigingen in Oost ieder jaar soepel. Ook is de sfeer ieder jaar gemoedelijk. Maar is Boxtel Oost dan echt de perfecte woonwijk? Nee, vindt ook De Vreede. Zo is er een sterke wens om een laagdrempelig ontmoetingscentrum in de wijk te bouwen.

Volgens De Vreede is Gemeenschapshuis De Rots namelijk nog niet laagdrempelig genoeg. Zelf spreekt hij van een locatie waar 'nuldelijns' zorg geboden wordt. Dat wil zeggen: een ontmoetingscentrum, waarbij bijvoorbeeld eenzame ouderen zonder verplichtingen kunnen zitten. "Een beetje zoals de huiskamer op Hoogheem, maar dan wat groter", verduidelijkt De Vreede.

Wil je ook nog voor jezelf, je club of vereniging een stand huren op de Boxtel Oostdag? Dat kan, want er zijn op het moment van schrijven nog enkele betaalde plaatsen beschikbaar. Die kosten 20 euro voor een stand van vier meter breed. De gratis plekken voor non-profit organisaties zijn al volledig opgevuld. Reserveren of meer informatie opvragen kan via info@boxtel-oost.nl.


Kromploegers zijn al 50 jaar zuinig op de slechtste muzikant
Wervelende jubileumshow met The Trammps en Diva's of Dance

...en de Kromploegers nu. Foto: De Kromploegers

Liempde – Je zou de dit jaar 50-jaar bestaande Kromploegers een dweilorkest kunnen noemen. Toch zou je ze daarmee tekort doen. De jubilerende Hofkapel is namelijk een volwaardige band, inclusief slagwerk, bas, gitaar en zang. Op 22 september viert de club haar jubileum met een groots feest, daags daarna gevolgd door het traditionele Oktoberfest en Proef Lokaal Liempde. Ook die evenementen worden georganiseerd door de Kromploegers, die dus naast feestband, ook meteen een activiteitencommissie zijn.

Voor het 50-jarig jubileum wordt, geheel in Liempdse stijl, flink uitgepakt onder de naam 'Back 2 the Music'. Het feestweekend begint vrijdagavond met een optreden van The Trammps. De discogroep had in de jaren 70 van de vorige eeuw wereldwijd hits met nummers als 'Shout' en 'Disco Inferno'. Tijdens de feestavond zullen The Trammps dit laatste nummer, naast vele andere discohits, vergezeld door de Kromploegers ten gehore brengen.

Omdat het een avondvullend feest moest worden, gingen de Kromploegers op zoek naar een aanvullende act. En die was, net zoals met de Trammps, al snel gevonden in de Diva's of Dance. Deze drie'mans' formatie bestaat met Nance (ex. Twenty 4 Seven), Linda Estelle (T-Spoon) & Des'ray van 2 Brothers on the 4th Floor uit drie topdames uit de 90's dancewereld. "Een act die mooi in het dansgenre paste", aldus Termeer. Ook de Kromploegers zelf zullen nog een aantal nummers spelen op 'hun' feestje. Tussendoor draait dj Henri Schalkx platen uit de tijd van dance, disco en funk.

De Kromploegers toen (begin jaren 70)... (Foto: De Kromploegers) Foto: De Kromploegers
De Kromploegers toen (1971)... Foto: De Kromploegers

Een ticket voor de jubileumavond van de Kromploegers kost 17,50 euro. Bij afname van 10 kaarten betaal je 15 euro per ticket. De jubileumavond begint om 20.00 uur en duurt tot 1.00 uur. Om 19.30 opent de feesttent.

Zuinig op de slechtste muzikant
De Kromploegers werden in 1967, gelijktijdig met carnavalsvereniging De Ploegers opgericht. In eerste instantie als Hofkapel, maar door de jaren heen werden ook steeds vaker optredens buiten de carnavalsperiode gegeven. Ook werd het hele jaar door gerepeteerd, waardoor je de Kromploegers met alleen de titel 'Hofkapel' tekort zou doen.

Bij zo'n repetitie op de woensdagavond, of eigenlijk net erna, kwam onder het genot van een drankje het 50-jarig jubileum ter sprake, zo vertelt trompettist en Kromploegers-woordvoerder Maarten Termeer. "We zaten zo'n anderhalf jaar geleden aan de bar bij onze repetitieruimte, de Serenade, en vroegen ons af waarmee we flink uit konden pakken en net nog wat extra's konden doen ten opzichte van het Oktoberfest" En toen viel de naam Trammps.

Trots en ongeloof klinken door in de stem van Termeer als hij vertelt over het relatieve gemak waarmee hij de Trammps wist te strikken. "Ik ben aan het bellen gegaan en het bleek allemaal te kunnen", vertelt hij. Ook financieel moest het plaatje rondkomen, want "die gasten komen natuurlijk niet voor 5 euro deze kant op vanuit Amerika." Termeer zijn professionele achtergrond als accountmanager hielp hem daarbij enorm en zelfs in het 'worst case' scenario bleek de benodigde financiële ruimte er te zijn.

Dat de Kromploegers inmiddels al een halve eeuw bestaan zit hem volgens Termeer in het feit dat de club 'zuinig is op de slechtste muzikant'. Deze wijze raad is afkomstig van de afgelopen voorjaar veel te vroeg overleden medeoprichter Marinus Bressers. "Hij bedoelde daarmee", legt Termeer uit, "dat je moet proberen het ook voor de minst onderlegde muzikant leuk te houden. Als die immers stopt, is iemand anders weer het minst goed. En zo gaat dat door tot er niemand meer overblijft."

Van de originele Kromploegers is niemand meer actief. Een van de langstzittende leden is Tom van Aarle, de muzikaal leider. Hij zit al zo'n 40 jaar bij de vereniging.

Feesttent
Er past zo'n 2.000 man in de enorme feesttent die op d'n Tip zal worden opgebouwd. De 45 bij 25 meter grote tent met verharde wanden is zelfs voor de Kromploegers, die met het Oktoberfest echt wel wat gewend zijn, nog enorm.

In de reusachtige feesttent zal na het jubileumfeest zaterdag 23 september het Liempdse Oktoberfest plaatshebben. "De 1.200 beschikbare plaatsen waren in een mum van tijd uitverkocht", vertelt Termeer. De Kromploegers stellen zichzelf als doel om zo dicht mogelijk bij de traditionele oktoberfeesten te blijven zoals die in München gevierd worden. Dat betekent dat drank aan de tafel uitgeserveerd wordt en zo'n beetje iedereen in lederhosen of dirndl aantreedt.

Een ander kenmerk van de Duitse oktoberfeesten is de grote kermis. De Kromploegers hadden al een tijdje een soortgelijke kermis op de wensenlijst staan, maar het jubileum vormde een goede aanleiding om de droom te verwezenlijken. Zo komt het dat er ook een 22 meter hoog reuzenrad verrijst in het jubileumweekend.

Het eerste vat bier wordt door loco-burgemeerster Peter van de Wiel aangeslagen. Hij doet dit samen met Dennie Christian, die ook zal optreden tijdens het Oktoberfest. Het feest begint om 18.00 uur en is al uitverkocht.

Proef Lokaal Liempde
Op zondag 24 september zal d'n Tip het decor vormen voor de derde editie van Proef Lokaal Liempde, dat samen met SPPiLL georganiseerd wordt. Op die dag kan tijdens het zelfbenoemde 'grootste tapasdiner van Het Groene Woud' geproefd worden van tientallen hapjes bij ruim 20 stands. Omdat de tent vanwege het jubileumfeest groter is dan gewoonlijk, kan bij slecht weer altijd uitgeweken worden naar binnen.

Proef Lokaal Liempde start zondag de 24e om 14.00 uur en duurt tot 19.00 uur. Het evenement is gratis toegankelijk.


Tip 1: Wie wordt de nieuwe Prins van Ploegersand?

Foto: De Ploegers

Liempde - Ook dit jaar is het Prinsenvereniging de Ploegers gelukt om een nieuwe Prins te vinden die samen met zijn Adjudant Ploegersland zal gaan regeren in het komende carnavalsseizoen. Hij staat te trappelen om een jaar lang de scepter over Ploegersland te mogen zwaaien. Wie het dit jaar geworden is? Dat wordt op zaterdag 21 oktober in Ploegerspaleis Het Hof onthuld. Tot die tijd zal de geheimcommissie van de Ploegers iedere week een tip geven die tot de juiste naam van de nieuwe Prins kan leiden. Deze week tip 1.

'Naalden daar is deze vorst niet bang voor. Hij heeft er ook geen last van, al heeft hij er wel mee te maken. Achteraf blijft hij er wel fit onder. Wat voor naalden? Tja...'

Denk jij te weten wie de nieuwe Prins is, stuur je antwoord dan naar redactie@ploegers.nl. Onder de goede inzendingen worden twee kaarten voor de zittingsavonden verloot.
Misschien is het wel je broer, buurman, goede vriend of vage kennis... dat zal blijken op zaterdag 21 oktober bij Het Hof. Die avond wordt om 20.30 uur eerst afscheid genomen van Prins Populus I&II en zal vervolgens de nieuwe Prins geïnstalleerd worden. Iedereen is van harte welkom om deze avond te bezoeken.

Nieuw dit jaar is dat de receptie voor de Prins op zondag 22 oktober van 15:11 tot 18:11 uur zal zijn. Heel Ploegersland is dan van harte welkom om de nieuwe Prins en zijn Adjudant te komen feliciteren.


Zilver voor Liempdse menster Sophie Coolen

Foto: Karin van Aarle

Liempde/Kronenberg - Het afgelopen weekend heeft de Liempdse menster Sophie Coolen (15) in het Limburgse Kronenberg aan het KNHS Kampioenschap samengesteld mennen enkelspan in de klasse M deelgenomen. De vijftien beste aanspanningen van Nederland in deze categorie streden om de eer.

Sophie, die lid is van rijtuigenvereniging De Koetsiers in Liempde, reed de wedstrijd met haar paard King en haar vader Frans als groom. Op vrijdag werd de dressuur verreden op een strakke grasbaan. De Liempdse menster reed een geweldige proef en wist zich hiermee al te plaatsen op de vierde plaats. Vervolgens werd de vaardigheid gereden, een moeilijk parcours, waarbij ook de snelheid van belang was. Hierbij viel echter een balletje en kreeg ze ook enkele tijdstrafpunten. Toch bleek ook dit goed voor een vierde plaats.

Op zaterdag werd de marathon verreden, het beslissende onderdeel. In de klassering waren de verschillen erg klein en zou het er om gaan spannen. Na het wegtraject van ruim zes kilometer werden de zes hindernissen gereden, wat Sophie heel beheerst deed. King liet zich mooi doseren en bleef goed wendbaar. Nadat alle menners gereden hadden, bleek de prestatie van Sophie goed voor de tweede plaats in het eindklassement.


TS Dekker klaar voor het WK

Foto: Ad Dekker

Boxtel - Ter voorbereiding op de WK Taekwondo heeft Taekwondo School Dekker met het TSD selectieteam buiten de reguliere trainingen om extra trainingen georganiseerd. Met maar liefst vijftien leden neemt TS Dekker deel aan deze kampioenschappen, die van 25 september tot en met 1 oktober dit jaar in Barneveld worden gehouden. Afgelopen zondag vond de laatste gezamenlijke extra wedstrijdtraining in Boxtel plaats.

In de extra trainingen stond met name conditie centraal, omdat alleen met een goede conditie alle andere belangrijke aspecten zoals tactiek het meest tot hun recht komen. Wedstrijdplannen zijn besproken en uitgeprobeerd. Iedereen heeft veel tactieken en vaardigheden geleerd. Taekwondo School Dekker kan terugkijken op een sportieve periode van anderhalf jaar, waarin het selectieteam is klaargestoomd door Floor Manager Amy Bresser, Boosabum Atmane Qoubbane, Boosabum Jolijn van Eisden, Boosabum/Coach Kevin van Weert, Coach Aaron Dekker en Sabum Ad Dekker Team Manager/Ambassadeur van de Open World Championship 2017. Ook zullen Boosabum Stanley Portier, Boosabum Tini Mitro, Alex van Vreede en Marcel van Brunschot namens TS Dekker optreden als scheidsrechters op deze WK.
Een trotse Ad Dekker laat weten 'te vertrouwen op een prachtig en succesvol WK waarvan iedereen ook kan genieten'.

Wil je een kijkje nemen in de wereld van Taekwondo en met name de WK, kijk dan op http://www.itfopenworlds.com of op www.tsdekker.nl. TS Dekker is ook actief op Facebook: T.S. Dekker.

Foto: Ad Dekker
Foto: Ad Dekker
Foto: Ad Dekker

Bridge

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 5 september
A-Lijn: 1. N. van der Poel & J. de Wolf 67,08% 2. M. Kleiss & E. Wijnen 59,58% 3. A. & A. Wouters 56,25% B-Lijn: 1. I. & G. Damen 60,83% 2. R. Post & M.J. Theloesen 56,25% 2. J. Boom & B. Wienbelt 56,25%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 6 september
A-Lijn: 1. C. Botermans & D. Tielman 64,17% 2. R. van Stuivenberg & J. de Wolf 59,58% 3. H. & I. Peeters 59,17% B-Lijn: 1.M. Vergouwe & F. Verhees 61,25% 2. L. Frankevijle & J. Jilesen 56,88% 3. C. van Grinsven & T. van de Sande 56,25%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 7 september
A-lijn: 1. H. & F. Schalkwijk 56,35% 2. J. Doremalen & F. van Roy 55,83% 3. M. Klaassen & A. van der Sangen 55,63% 3. G. van de Horst & M. van der Meijden 55,63 % B-lijn: 1. J. Jansen & R. Koenders 57,81% 2. H. & J. van Uitert 56,77% 3. Th. & S. van Alphen 55,73% C-lijn: 1. T. Godding & S. Mols 60,94% 2. J. & M. Dekkers 59,90% 3 R. Langerwerf & S. van der Meijden 53,65%

Bridgeclub De Rots, uitslagen 6 september
1. J. Steenbakkers & E. Visser 69.64% 2 J. Fischer & A. Moerdijk 60.78% 3 J. vd Biggelaar & J. Koppen 52.19%

Bridgeclub revanche, uitslagen 6 september
A-Lijn: 1.P. Raaijmakers & F. Sedee 60% 2. S. Tempels & J. Sweere 56,58% 3. L.den Dekker & G. Wagenaars 52,50% B-Lijn: 1. A. van de Ven & L. Verstijnen 64,88% 2. A. & A. van Brunschot 60,71% 3. L. Frankevijle & C. Pastoor 55,36%
Bridgeclub Revanche, uitslagen 7 september
A-Lijn: 1.C. & J. Kerssens 69% 2. A. & H. Hulscher 59,58% 3.T. van der Kolk & M. van der Sloot 57,92%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 5 september
A-Lijn: 1. B. van Pelt & T. van der Zanden 62,15% 2. A. Feenstra & J. Peerlings 60,76%
3. J. Koppen & N. Maas 60,07% B-Lijn: 1. J. van Doorn & J. Schüller 59,08% 2. A. van Kempen & S. van de Vries 56,17% 3. A. Veraa & T. Heesakkers 55,83%

Biljarten

't Ivoor, uitslagen 4 t/m 7 september
Libre:
't Ivoor 1-Het Wapen van Eerschot 2         30-13
Het Wapen van Liempde 3-'t Ivoor 2         30 -23        
Recreanten libre:                
De Hazelaar 4-'t Ivoor 2                                33-39                
De Kruiskamp 2-'t Ivoor 3                         24-40
't Ivoor 4-NGTR 3                                         31-27                        
Recreanten 3-Banden klein:
't Ivoor 5-D'n Brouwer 3                                27-26
't Ivoor 6-NAL 6                                         30-20                        
't Ivoor 7-De Hopbel 2                                 27-25
3-Banden klein:
't Ivoor 1-Rio Bar 1                                         29-24        
3-Banden groot:
't Ivoor 1-BV Ammerzoden 3                         30-21

't Wapen van Liempde, uitslagen 11 september
W.v.Liempde/RegioBank kader-Bouwc Van Hoppe        5-3
W.v.Liempde 1-W.v.Eerschot        29-21
W.v.Liempde 1-Hazelaar 2 19-26
W.v.Liempde 2-'t Ivoor        30-26
W.v.Liempde 3-'t Ivoor        30-23
W.v.Liempde 3 - De Straat        10-30

Senioren BV Geboliesch, uitslagen
Dé Zie'k Wel Zitte-'t Pommeransje 26-37
Kloosterboys-De Eenheid         36-28
Le Carambole-De Poedelaars 30-33
De Treffers-Samen Sterk         40-30
Ons vertier-Unie Boys         34-33
De Fetsers-De Prutsers         34-33
De Stapelaars-'t Krijtje                 31-40
                                

Duivensport

Uitslag PV de Luchtpost
Vlucht: Vervins 220 Km 97 oude duiven
1-11 Marco en Nicole Verbeek
2-6-8-14 Roland van de Langenberg
3-9-10-15 Berrie van de Brand
4-5 Theo van de Langenberg
7-13 Comb. van Rooij-Platenburg
12 Frans van Laarhoven

Vlucht: Vervins 220 Km 317 jonge duiven
1-11-12 Comb. van Rooij-Platenburg
2 Roland van de Langenberg
3-5-6-7-8-9-10-13-14-15 Berrie van Brand
4 Frans Kapteijns

Zaalvoetbal

Uitslagen 11 september
Van Stekelenburg-Groen als Gras        6-0
Vinyl en Tapijt-Verbeij/Hanekroot        1-3
Zvs Rijschool Gestel-Selissen Boys        5-6
Wijnpakettenonline- Meneer Van Dommelen        5-1
Programma 16 september
17.00 Vollop /Telaviv-Grieks rest Corfu
17.45 Eltechno inst.-Fysio de Dommel
18.30 Tahadi-Nike F.C.
19.15 Heva autobedrijf-Café 't Geveltje
20.00 Goossens advies-Van de Langenberg/Dammers
20.45 Kwalitaria Strik-X2COM
Programma 18 september
19.00 zvs Rijschool Gestel-Dobotex
19.45 Celdex BV-F. C. Blokfit
20.30 Van der Heijden Milieu-Vinyl en Tapijtwinkel
21.15 Van Stekelenburg-Vermeer verzekeringen

Voetbal

DVG, uitslagen 9 september                                
DVG JO9/1-Rhode JO9/3        18-3
Blauw Geel JO9/7-DVG JO9/2        8-4
Nijnsel JO9/2-DVG JO9/4        7-7
DVG JO9/5-Margriet JO9/6G        2-15
DVG JO11/1-HVCH JO11/1        2-4
Unitas'59 JO11/3-DVG JO11/2        3-1
Brandevoort JO11/5-DVG JO11/3        10-0
DVG JO11/4-Mariahout JO11/2        5-2
Rhode JO13/2-DVG JO13/1        5-3
Gemert JO15/2-DVG JO15/1        1-1
DVG JO15/2-Margriet JO1/3        2-7
Boskant JO17/1-DVG JO17/1        0-9
Irene JO17/1-DVG JO17/2        5-0
DVG JO19/1-Rhode JO19/1        1-6
DVG JO19/2-Rhode JO19/3        1-2
Uitslagen 10 september
DVG 1-Boskant 1        3-1
Rhode 2-DVG 2        1-3
DVG 3-Oranje Zwart 2        6-1
Nooit Gedacht 5-DVG 4        2-7
DVG 5-ELI 3        3-4
DVG 7-Boskant 5        2-2
Rhode 7-DVG 8        2-1
DVG VR 1-NLC'03 VR1        0-3
Programma 16 september
DVG JO9/2-Wec JO9/1        10:30
TOP JO9/2-DVG JO9/3        09:00
DVG JO9/4-Nulandia JO9/6        10:30
OSS'20 JO11/2-DVG JO11/1        10:00
DVG JO11/2-Schijndel JO11/2        09:30
Mierlo Hout JO11/3-DVG JO11/3        10:00
DVG JO11/4-Rhode JO11/6G        09:30
Schijndel JO13/2G-DVG JO13/1        11:45
DVG JO15/1-Schijndel JO15/2        13:00
Maaskantse Boys JO15/1-DVG JO15/2        13:30
DVG MO15/1-Margriet MO15/1        13:00
Ollandia JO17/1-DVG JO17/1        14:30
DVG JO17/2-Schijndel JO17/4        14:30
Schijndel JO19/1-DVG JO19/1         15:00
DVG JO19/2-Avanti'31 JO19/3        14:30
Ollandian 1-DVG 1        18:00
Programma 17 september
Heeswijk 2-DVG 2        12:00
DVG 3-Deurne 4        12:00
Nulandia 4-DVG 4        11:30
DVG 5-Boskant 3         10:00
DVG 7-Nijnsel 4        10:00
Boskant 6-DVG 8         10:00
Maask.Boys VR 1- DVG VR 1        11:00

LSV, programma 16 september
Audacia VE-LSV VE        16:00
Programma 17 septembert
LSV 1-HSE 1        14:30
Oirschot Vooruit 4-LSV 2        12:00
ODC 6-LSV 3        10:00
LSV 4-Boxtel 4        12:00

LSV, uitslagen
LSV VE-Essche Boys VE        3-4
LSV 1-Terlo 1        1-2
ODC 5-LSV 2        1-0
Boxtel 3-LSV 3        2-4
LSV 4-ODC 4        6-1

LBC, programma 16 september
LBC O9:        Boxtel 3-LBC 1        8:45
LBC JO11/1:        Bladella 4-LBC 1        8:30
LBC JO11/2:        LBC 2-Reusel Sport 3        10:30
LBC JO17/1:        Taxandria 3-LBC 1        14:45
LBC JO19/1:        LBC 1-Boxtel 1        13:00

LBC, uitslagen:
LBC JO9/1:        LBC 1-Wilhelmina Boys 3        0-25
LBC JO13/1:        LBC 1-Tuldania 1        4-4
LBC JO15:        Brabantia 2-LBC 2        9-0
LBC JO17/1:        LBC 1-Oirschot Vooruit 3        1-10
LBC JO19/1:        OJC 3-LBC 1        1-6

Honk- en softbal

Ducks, uitslagen 6 september        
Gryphons Major Dragons-Ducks BM1        18-19
Uitslagen 9 september
ROEF! BM1-Ducks BM1        25-16
Royals JH1-Ducks JH1        10-13
Ducks PH1-Stags PH1        11-6
Ducks AH1-Blue Lions Tilburg AH1        2-15
Ducks Softbal U17/1-Vlaamse Liga U17/1        7-4
Gryphons H3-Ducks H2        1-8
Ducks Softbal U17/1-Vlaamse Liga U17/1        0-10
Uitslagen 10 september
Alphians DS1-Ducks DS1        1-9
Ducks H1-Cardinals H1        0-16
Programma 16 september                
Ducks JH1-Cheetahs JH1        10:30
Ducks AS1-Stags AS1        11:00
Stags U17/1-Ducks Softbal U17/1        13:00
Ducks PH1-Royals/Mustangs PH1        13:00
Ducks AH1-PSV AH1        14:00
Stags U17/1-Ducks Softbal U17/1        15:00
Ducks BM1-Gryphons Major Dragons        16:00
Zwijndrecht DS1-Ducks DS1        18:30
Programma 17 september
Blue Lions Tilburg AS1-Ducks AS1        11:00
Starlights H1-Ducks H1        11:00
Uden Red Sox H1-Ducks H2        11:00
Programma 21 september
Nuenen U17-Ducks Softbal U17/1        19:00
Nuenen U17-Ducks U17/1        21:00

Uitslagen 09-10sep2017:
White Demons/Taxandria DC1 – HCB'92 DC1        07 - 14
Lido DS1 – HCB'92 DS1                                         09 - 13

Handbal

Programma HCB'92 16 en 17 september
16 september(thuiswedstrijd Braken Boxtel)
HCB'92 E1-PSV Handbal E2         09:35 uur
HCB'92 DC1-Roef DC1                 10:40 uur
17 september (thuiswedstrijd Braken Boxtel)
HCB'92 DA1-Elshout DA1                09:45 uur
HCB'92 DS1-EHV DS1                 11:10 uur

Rugby

Ducks, uitslagen 9 september
Cubs: Ducks/RCE-Breda 2        35-12
Uitslagen 10 september
Senioren: Octopus 2-Brabarians Ducks        72-14
Programma 16 september
Cubs: Octopus/Bokkenrijders-Ducks/RCE        11.00
Junioren: Wasps Nijmegen-Ducks/RCE/Wall        12.00
Programma 17 september
Senioren: Brabarians Ducks-Wageningen 2 (Oisterwijk)        11.30

Tafeltennis

Taverbo/Sabo programma 15 september
Heren 5, 6, 7, 8, 9        20.00
Programma 16 september
Heren 1        15.00


Slagkracht dames Ducks leidt tot overwinning Heren lijden zware nederlaag tegen Oss

Het tweede herenteam van Ducks won zaterdag uit met 1-8 van Gryphons heren 3. Op de foto catcher Jasper Aalbers in actie. Bij winst volgende week bij en tegen Uden Red Socks worden deze heren kampioen. (Foto: Mark Peters) Foto: Mark Peters

Alphen aan de Rijn - De dames van Ducks speelden zondag uit tegen Alphians in Alphen aan de Rijn. Drie weken geleden werd van dit team thuis verloren met 3-7. Dus de Ducks waren uit op revanche. Voor de honkballers stond de laatste thuiswedstrijd op de agenda, tegen de nummer twee van de competitie, Cardinals uit Oss. De Boxtelaren wisten dat zij hun beste beentje voor zouden moeten zetten om hen te verslaan.

De eerste inning begon goed voor Ducks: de Boxtelaren kwamen meteen op een 0-1 voorsprong. Ook in de tweede inning wisten de dames van Ducks verschillende honkslagen te slaan, waaruit weer een punt gescoord kon worden. Alphians deed niks terug en Ducks stond na de tweede inning met 0-2 voor.
In de derde inning lukte het Ducks niet om druk te blijven zetten. Alphians kwam langzaam in de wedstrijd en scoorde hun eerste punt. Ducks breidde het verschil in de vierde inning verder uit, en bracht de stand met twee punten gescoord op 1-4.
Ook in de vijfde inning scoorde Ducks twee punten, Alphians wederom nul. De voorsprong werd uitgebreid naar 1-6 en de overwinning kwam nu wel erg dichtbij. Ducks sprokkelde puntje voor puntje bij elkaar, zo ook in de zesde inning waarin wederom één punt werd gescoord. Het lukte Alphians nu ook weer niet om iets in te brengen.
Hoewel Ducks met 1-7 ver voor stond in de laatste inning, bleven de Boxtelse dames fel aan slag. Er werden nog twee punten bij gescoord. In de tweede helft van de laatste inning hield Ducks zich staande. Er werden geen punten meer toegestaan. Ducks won de wedstrijd met maar liefst elf honkslagen en een eindstand van 1-9. Beste slagvrouw Ducks: Jooske Dörfel en Brechje Smit (beide 1.000)

Honkbal
Startend werper Jeroen van Nes begon zondag goed aan de wedstrijd, maar moest door een veldfout twee punten incasseren. In de thuishelft van de eerste inning wist Thor van den Dool met vier wijd op de honken te raken, maar zijn team kon hem niet binnenslaan.
Van Nes leek minder scherp in de daaropvolgende innings en Cardinals profiteerde daarvan. Na vier innings was de tussenstand 0-9. In de vierde inning lieten de heren van Ducks een grote kans liggen door met één uit en alle honken bezet de tegenstander niet te bestraffen. Het veld- en slagwerk van Ducks oogde niet al te fris en ook aflossend werper Max Denteneer kon hier niets aan veranderen. De punten bleven binnenkomen voor Oss en Ducks zelf had geen weerwoord. De eindstand was 0-16.

Aanvoerder Remco van Nistelrooij reageerde na afloop: "Zonde. We wisten dat we een zware dobber zouden hebben aan Oss, en we hebben het niet waar kunnen maken. In het veld waren we soms slordig, en aan slag hebben we het op de cruciale momenten laten liggen. Er waren in ieder geval genoeg aandachtspunten voor de resterende twee wedstrijden." Ducks heeft nog twee wedstrijden voor de boeg dit seizoen: uit tegen Starlights in Schijndel en uit tegen Gryphons in Rosmalen.


Nederlaag voor rugbyers Ducks

Boxtel - De senioren rugbyers van Ducks spelen dit jaar in een cluster met The Dukes uit Den Bosch en de Oisterwijk Oysters, onder de naam Brabarians. Deze stoere naam, een verwijzing naar het beroemde Britse invitatieteam The Barbarians met spelers uit alle top rugbylanden, is nog geen garantie voor succes, zo bleek zondag toen de eerste wedstrijd in Uden tegen het reserveteam van Octopus kansloos verloren ging met 72-14.

Het was duidelijk dat de samenhang tussen en conditie van de spelers nog niet op peil is. Ducksspeler Rick van Lingen wist door het scoren van een try wel mede de eer te redden. De jeugd clustert met RC Eindhoven. De Cubs, rugbyers in de leeftijd van 13 en 14 jaar oud, wonnen zaterdag hun eerste wedstrijd met 35-12 van Breda.

WvL start met winst

Liempde - De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen van het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank is geëindigd in een 5-3 overwinning op Van Hoppe uit Duizel.

Martien van den Tillaart schoot als een raket uit de startblokken, hij maakte zijn 180 caramboles kader 57/2 in slechts zes beurten, met een hoogste serie van 99. Cees van Eindhoven moest na 110 caramboles in dertien beurten toestaan dat zijn tegenstander in de gelijkmakende beurt de resterende 32 caramboles alsnog produceerde zodat een gelijkspel ontstond. Leo van Hastenberg zorgde voor de tweede winstpartij met 110 caramboles in zestien beurten en Ton Rovers verloor kansloos zijn partij.

Boxtelse open water zwemmers trotseren kou succesvol

Vlnr: Anne van der Aa, Puck Bakker, Raff Bakker en Iris van der Aa. (Foto: SWNZ) Foto: SWNZ

Sint-Michielsgestel/Schijndel - De open water zwemmers van SWNZ, waaronder zes zwemmers uit de gemeente Boxtel, hebben een zwaar weekend achter de rug. Door het slechte weer - lage temperaturen en op zaterdag veel regen en op zondag flinke wind - waren de omstandigheden allesbehalve optimaal.

15.8 graden Celsius, de meeste mensen moeten er niet aan denken om buitenwater met die temperatuur in te springen. Ter vergelijking: de meeste binnenzwembaden hebben een watertemperatuur van ruim 28 graden. Toch waren er zaterdag twaalf zwemmers van de Schijndels/Gestelse startgemeenschap SWNZ die een brede sloot tussen de weilanden van Sleeuwijk en Werkendam in sprongen. Kim de Laat, Jelle Rutten, Iris van der Aa en Puck Bakker uit Boxtel en Lotte van de Laak uit Liempde zwommen de kilometer vrije slag. Kim werd twaalfde bij de jeugd en was maar liefst 1 minuut en 20 seconden sneller dan twee weken eerder in Eindhoven.

De andere drie zwommen de afstand bij de junioren. Jelle verbeterde zijn pr met een halve minuut en werd negende. Hij was de snelste Brabander. Bij de meisjes junioren werd Iris vijfde (snelste Brabantse). Ze verbeterde haar pr met vijftig seconden. Lotte werd achttiende (vijfde van Brabant) en verbeterde haar pr met bijna negen seconden. Puck eindigde als 21e en was weliswaar langzamer dan in Breda, maar nog altijd een halve minuut sneller dan in Oosterhout. De pas acht jaar oude Raff Bakker zwom in de stromende regen de 250 vrij. Hij zwom na een keurige race naar de derde plaats. Anne van der Aa had de primeur door als eerste zwemmer van SWNZ in actie te komen op de 2000 meter schoolslag. Ze zwom een zeer vlakke race en behaalde als snelste Brabantse de vijfde plaats.

Een dag later werd er gezwommen in het ruim 17 graden 'warme' water van de IJzeren Man in Vught. Maar liefst 19 zwemmers gingen het water in. Raff zwom wederom naar de derde plaats op de 250 vrij. Anne zwom net als een dag eerder de 2000 meter schoolslag, een flinke aanslag op haar lichaam. Haar inspanningen werden voor haar inspanningen met een mooie bronzen medaille en staat nu stevig aan kop in het Brabantse klassement. Jelle, Puck, Iris, Lotte en Kim zwommen, samen met Jessie van de Laak, wederom de kilometer vrije slag. Iris zwom naar de tweede plaats bij de junioren 2-3 en was de snelste Brabantse. Bij de junioren 1 zwom Puck naar de tweede plaats. Jelle werd vierde bij de jongens junioren 1-2, Lotte zesde bij de junioren 2-3 met opnieuw een verbetering van haar beste tijd. Kim en Jessie werden zesde en achtste bij de jeugd 1-2

De overige resultaten van SWNZ zijn te vinden via de website http://zwemmenswnz.blogspot.nl/. Komende zaterdag staat, als de weergoden meewerken, de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma, in Lith.

Succesvolle start 't Ivoor

Boxtel - Het was een prima week voor de teams van 't Ivoor. Van de tien gespeelde wedstrijden werden er maar liefst negen ontmoetingen gewonnen.

Het eerste libreteam verpletterde het team van Het Wapen van Eerschot met 30-13. Don van der Wiel, Theo Verhagen en Fouad Hasbani wonnen hun partij ruim. Het tweede team leed een nederlaag tegen de mannen van 't Wapen van Liempde 3. Alle drie de partijen werden verloren. Team 3 was vrij, zo ook het eerste recreantenteam libre. Het tweede team boekte een mooie overwinning met drie keer partijwinst. Wim Bekkers, Frans van Esch en Frans Klein wonnen terwijl Jan Meeuwis slechts drie caramboles tekort kwam. Team 3 haalde uit met een maximale score van 40 punten. Wim van Dijk, Frans Maas, Frans van de Boogaard en Harrie Verhoeven zorgden daarvoor. Team 4 won de ontmoeting met 31-27. Ton Rooms en Harrie van der Velden wonnen hun partij, Johan Verhoeven en Math Hendriks lieten teveel punten liggen.

Bij de afdeling recreanten 3-band klein behaalde team 5 een nipte overwinning met één punt verschil. Team 6 daarentegen scoorde de volle 30 punten. Jacques van Loon, Fouad Hasbani en Theo van Dongen wonnen afgetekend. Team 7 won met 27-25 dankzij twee winstpartijen van Jan Tils en André Vissers. Henk de Koning moest genoegen nemen met zeven punten. Het 3-banden klein team van de avond-competitie won ruim van De Rio Bar 1. René de Windt en Louis van der Meijden ( moyenne 0,953 ) wonnen beiden terwijl Jacques van Loon op één carambole strandde. Het 3-banden groot team boekte winst met de volle dertig punten. Leo van Westelaken, Bernhard Legierse en Louis van der Meijden speelden een puike partij en stuurden hun tegenstanders met 21 punten terug naar Ammerzoden.

DVG wint tweede bekerwedstrijd van Boskant

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - In de tweede bekerwedstrijd, thuis tegen Boskant, heeft DVG de hoop op verlenging in de beker nog levend gehouden. Na het verlies tegen Schijndel van vorige week liggen de kaarten hiervoor echter niet meer in eigen hand. Schijndel heeft met twee overwinningen de beste papieren.

Het was Boskant dat in de openingsfase het betere van het spel had. Dit resulteerde dan ook in een 0-1 voorsprong. Een voorzet vanaf links draaide steeds verder weg van de uitgekomen doelman Sten Traa en die kon de bal niet wegwerken. Een Boskantse aanvaller controleerde de bal die hoog in het dak van het doel werd geschoten. Een paar goede voorzetten van onder andere Sherrel Sambo vonden voor het doel helaas geen aansluiting. Ook het schot van Wilco Voets bracht de Boskantse goalie niet in de problemen. Voor rust viel toch de gelijkmaker. Sherrel Sambo werd in de voeten aangespeeld, was balvast ondanks de aandringende verdediger en passte naar de rechts mee opgekomen Sander van de Ven. Zijn voorzet werd tegendraads door Bart de Windt binnengekopt.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

Na de rust kwam DVG beter in het spel en drong Boskant verder terug op de eigen helft. Al vroeg in de tweede helft werd Sherrel Sambo gevloerd binnen de 16 meter en een strafschop volgde. Deze werd door Daan Voets onberispelijk ingeschoten. Het was Boskant dat hierna probeerde de gelijkmaker te forceren, maar echte kansen leverde dit niet op. Voor DVG gaf dit meer ruimte achter de Boskantse defensie en de eerste counter ging via de ingevallen Twan van den Broek nog naast het doel. Een goede combinatie tussen Bart de Windt en Bas van Houtum (ook invaller) werd weer breed gelegd op Bart die eenvoudig de beslissing binnenschoot. Een goede kopbal van Bas van Houtum belandde daarna nog op de lat. Einduitslag dus: 3-1.

Deze zaterdag speelt DVG uit tegen Olland de laatste wedstrijd in de voorronde van de bekercompetitie. DVG 2 behaalde een mooie overwinning uit tegen Rhode, ook hier werd het 1-3. De DVG dames misten teveel basisspelers en verloren thuis tegen NLC'03.

HCB'92 DS1 start nieuwe seizoen met een overwinning

Boxtel - Het damesteam van HCB'92 begon zondag aan het nieuwe veldseizoen met de wedstrijd tegen Lido uit Leende. Voortvarend begonnen de dames aan de wedstrijd.

Na lang blessureleed keerde Anke van Grinsven terug en ze wist haar team meteen op voorsprong te zetten met een mooi schot. De dames uit Leende konden echter enkele kansen doelpuntrijk afronden. Deze doelpunten werden gescoord met afstandsschoten, waarmee de score op 2-1 kwam. HCB liet zich niet kennen en verweerde zich kranig. Door te blijven bewegen op de cirkel, werden er gaten in de verdediging getrokken. Hierdoor moest Lido aan de noodrem trekken door een overtreding op Miranda van Engelshoven te maken. De meegekregen strafwerp werd benut door Annemarie Sens.

Na balverlies aan Boxtelse zijde werd een snelle aanval van de dames uit Leende met een doelpunt afgesloten. In eerste instantie wist keepster Mary Swinkels de bal nog te stoppen, maar in de rebound was het alsnog raak met een 3-2 stand tot gevolg. Het goede aanvalsspel van HCB werd beloond door doelpunten van Van Engelshoven. Ze wist tweemaal een goed opgezette aanval af te ronden met een goal. Het slotakkoord van de eerste helft was voor Lido. Met een afstandsschot kwam de ruststand op 4-4.

In de rust werd de conclusie getrokken dat de Boxtelse dames zeer goed bezig waren. De verdediging stond goed en in de aanval werd er ruimte gecreëerd door lopende mensen. Met goede moed ging HCB dan ook de tweede helft in. Toch waren het de dames uit Leende die voortvarender begonnen aan het tweede bedrijf. Wederom met twee afstandsschoten kwam Lido op een 6-4 voorsprong. De Boxtelse dames bleven positief strijden voor een goed resultaat. Annemarie Sens wist wederom te scoren, gevolgd door weer een afstandsschot van de dames uit Leende. Hiermee werd de stand op 7-5 gebracht. Het harde werken van HCB werd beloond. Na een moeizame start in de tweede helft ging de turbo aan en wisten de dames maar liefst zeven doelpunten op rij te scoren. Bijna alle doelpunten kwamen van de hand van Van Engelshoven. Niet te min werd de ruimte voor Miranda gecreëerd door diverse lopende speelsters. Van de zeven achtereenvolgende doelpunten scoorde Annemarie Sens er ook een via een afstandsschot vanaf de rechteropbouwpositie. Door dit doelpuntenfestival kwam de stand op 7-12. De reeks van HCB'92 werd onderbroken door een doelpunt van Lido, doordat de linkerhoekspeelster wist te scoren. Sens benutte nog een penalty, maar het laatste doelpunt van de wedstrijd werd gescoord door Lido. Niet geheel verwonderlijk was het een afstandsschot. De eindstand van de wedstrijd kwam hiermee op 9-13.

De Boxtelse dames kunnen met goed gevoel terugkijken op deze eerste wedstrijd van het seizoen. De verdediging stond als een huis en ook aanvallend werden mooie kansen gecreëerd, maar het ontbrak diverse malen in de afronding aan een tikkeltje geluk. Deze wedstrijd is een goed uitgangspunt voor de rest van het seizoen.

22 / 22

14 - 22 september

Schilderijen expositie
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

14 – 24 september

Kunstexpositie bij Kasteel Stapelen tijdens Kunst op Stapel 2017
Park, Kasteel Stapelen, Boxtel

14 september – 1 oktober

Expositie Goede Sier (za & zon)
12.00 uur, Kunstlicht '99, Prins Hendrikstraat 43, Boxtel

14 september-5 november

Duo foto-expositie: 'Boxtel in Detail & Kunst in de Natuur (za&zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 14 september

Proefles; Creatief bezig zijn (aanmelden is verplicht)
09.00 uur, De Ruimte, Selissen 6a, Boxtel

Inloopavond; Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Proeflessen L.O.V.; Volleybal
20.30 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Vrijdag 15 september

Inloopochtend; Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Lezing; Filosoof Esther Somers
20.00 uur, Verander café Boxtel/Café Vollop, Markt 21, Boxtel

16-24 september

1e editie QQLQ Boxtel - Kunst & Cultuurweek
diverse activiteiten op diverse locaties, zie agenda www.mooiboxtel.nl

16-17 september

Atellierroute 4dekunsten
twee-jaarlijkse atelierroute met Essche kunstenaars

Zaterdag 16 september

Bronstexcursies
Aanmelden kan via www.edelherteninhetgroenewoud.nl

Huiskamer; Rikken
14.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Excursie Carillon Sint Petrusbasiliek
14.00 uur, Sint Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20, Boxtel

KV De Pagaai organiseert jaarlijkse munseltocht
14.00 uur, KV De Pagaai, De Voetboog 3, Boxtel

QQLQ Boxtel – Uitmarkt
19.30 uur, Markt, Boxtel

Live music
21.00 uur, Dok 12, Markt 12, Boxtel

Zondag 17 september

Bij de boer over de vloer
10.00 uur, een kijkje in de keuken nemen van 4 agrarische bedrijven, Boxtel en Liempde

Molenrit motoren
10.00 uur, Café d'n Boer, Corpus 2, Boxtel

QQLQ Boxtel - Bockesprongen 2017
13.00 uur, Centrum, Boxtel

Rommelmarkt Ons Ideaal
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Open Tennisdag; LTV De Merletten
13.00 uur, LTV De Merletten, Molenwijk 3B, Boxtel

Rommelmarkt Ons ideaal
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Ierse Sessie
13.30 uur, Bed and Breakfast In den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Rondleiding expositie Kunst op Stapel
14.00 uur, Poort, Kasteel Stapelen, Boxtel

Maandag 18 september

Proeflessen L.O.V.; Bewegen voor 55+
09.00 uur, PIUS X, Heidonk 28, Liempde

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Filmvoorstelling La vita è belle
20.15 uur, Muziekhuis Boxtel, Passage Riche 4, Boxtel

Dinsdag 19 september

Proeflessen mediteren en vrij creatief werken
09.30 uur, De Ruimte , Selissen 6a, Boxtel

Huiskamer; Koffie inloop
10.00 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Rondleiding expositie Kunst op Stapel
14.00 uur, Poort, Kasteel Stapelen, Boxtel

Proeflessen L.O.V.; Badminton
20.00 uur, Pius X, Heidonk 28, Liempde

Woensdag 20 september

Bronstexcursies
Aanmelden kan via www.edelherteninhetgroenewoud.nl

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer; Kienen
13.30 uur, Hoogheem 448, Boxtel

Auditie-avond 'Kidz got talent'
19.00 uur, Tijberzaal, BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel

Inspiratiebijeenkomsten 'op weg naar een Zorgcoöperatie'
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Foto: Bente Vroomans

Leonie Tavenier

Susan Schuurmans

Tim Zwanenberg