DeMooiBoxtelKrant

23 maart 2016

DeMooiBoxtelKrant 23 maart 2016


Jesus Christ voelt zich helemaal thuis in Heilig Hartkerk

Groot 1 Foto: Hans van Doorn

Boxtel - De première van Jesus Christ in Concert in Boxtel donderdagavond bracht het beloofde spektakelstuk. De voorstellingen in de Heilig Hartkerk van de populaire rockopera waren allemaal vrijwel meteen uitverkocht.

Jesus Christ Superstar vertelt het verhaal over de laatste week uit het leven van Jezus, die wordt gespeeld door Maarten Melis. Melis voelt zich prima thuis in de kerk en zet Jezus overtuigend neer.
De rockopera behandelt hoe Judas, vertolkt door de uitmuntend zingende Sjef Kuijpers, afstand neemt van Jezus. Judas meent dat zijn vriend steeds meer trekjes van een rockster krijgt en maant hem meerdere malen aan om de aandacht meer op zijn goede daden te richten. Ook de hogepriesters zijn bang voor Jezus.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
inzet 1 Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Groot 1 artikel 2 Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

De voorstelling komt goed tot zijn recht in de Heilig Hartkerk. Heel de kerk wordt gebruikt voor de opera, waardoor ook de mensen achteraan en in de zijbeuken van het gebouw zich genoeg betrokken voelen bij wat op het podium gebeurt. Dat moet ook wel want omdat het een kerk betreft heeft een aantal bezoekers de pech dat een deel van het zichtveld wordt afgesneden door de grote steunpilaren die het kerkgebouw rijk is. Ook de zang is soms moeilijk te verstaan boven de vakkundig gespeelde muziek uit. Het is een klein offer dat gedaan werd voor de prachtige, toepasselijke locatie.

Lees en kijk verder op pagina 13 en op www.mooiboxtel.nl.

Jeugd geniet massaal van palmpaasoptocht Boxtel

Boxtel - De jaarlijkse palmpaasoptocht, traditioneel in het weekend voor Pasen, was zondagochtend een groot succes. De opkomst voor de 56e editie was hoog en het weer werkte mee, waardoor meer dan 100 kinderen en hun ouders door de Boxtelse straten liepen met hun mooi versierde paastakken.

De door Stichting Boxtel Vooruit georganiseerde tocht voerde via Molenpad naar de Markt in Boxtel, waar een lentegroet aan burgemeester Buijs werd gebracht. Omdat de kinderen dit jaar extra begeleid werden in het maken en versieren van hun paastakken, onder andere met een workshop in het MUBO, was de opkomst extra groot.

10 maanden cel plus tbs met voorwaarden voor Pyromien Vanessa R.

Boxtel - De Boxtelse 'pyromien' Vanessa R gaat tien maanden de cel in en krijgt tbs met voorwaarden opgelegd. Dit maakte de rechtbank in Den Bosch maandagmiddag bekend. De rechtbank acht bewezen dat zij in de periode van 5 tot en met 12 juni ten minste 5 auto's in brand stak en een zesde auto probeerde in brand te steken.

Lees verder op pagina 9.

Bomen bij Dommelland

Boxtel - In een tweedelig programma toont Omroep Dommelland dat Boxtel een mooie groene gemeente is met veel verschillende mooie bomen. Het eerste deel is gisteren (dinsdag 22 maart) uitgezonden en wordt de hele week herhaald, het tweede deel wordt dinsdag 5 april uitgezonden om 21.00 uur.

In het eerste gedeelte gaan de wethouder en ambtenaar van de gemeente uitgebreid in op het bomenbeleidsplan. Maar ook de overlast van bomen door bewoners komt ter sprake. Hebben de bewoners inspraak bij het planten van bomen en hoe zit het met de kapvergunningen, dat zijn andere onderwerpen . Hoe zit het met de zieke bomen, zoals bij Villa 't Hof. Enkele bewoners van de omgeving Kastanjelaan komen aan het woord over hun inspraak. Verder is er een uitgebreid interview met Jose Poort over groen Boxtel. Tenslotte is er aandacht voor het project 'eetbare bomen'.

In deel twee zijn beelden te zien van een drone die over landgoed Velder vliegt. Frans van Boeckel en Karel Voets geven een toelichting op het natuurbeheer. Verder zijn er in deze uitzending mooie beelden te zien van bomen op Stapelen en de opening van de wereldboom in Sparrenrijk. Tenslotte zijn er mooie beelden van de bomen in woonstraten.

Omroep Dommelland vind je op Ziggokanaal 47. Herhalingen zijn ook te zien op 'video's bekijken' op www.omroepdommelland.nl.

Open Coffee bij Café 't Voske

Lennisheuvel - Netwerken en kennis delen met een kop koffie erbij doe je bij de Open Coffee 't Groene Woud. Deze wordt op woensdag 13 april tussen 9.00 en 11.00 uur gehouden in café 't Voske in Lennisheuvel.

Open Coffee 't Groene Woud is het platform waar een ieder kan kennis delen, ideeën bespreken, brainstormen of samenwerken. Deze keer staat de Open Coffee in het teken van lekker, gezond en lokaal eten: Ingrid van Veen van Soep d'Ing en Ivan Crost en Jan Blok van La Casa Dei Cicchetti, vaste bezoekers van de Open Coffee, tonen hun assortiment en geven uitleg over hun producten.
Van te voren aanmelden is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden, je betaalt alleen je eigen consumpties. Kijk voor meer informatie op LinkedIn en Facebook: OpenCoffee Het Groene Woud, en Twitter @OpenCoffeeGroen.

KBO Activiteiten 24 maart- 30 maart

KBO-activiteiten

Donderdag 24 maart                Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
                        Lya de Haas & Hennie Korsten, De Speeldoos Vught         14.30
Vrijdag 25 maart         Rikken en jokeren in De Rots        13.30
Maandag 28 maart         Koersballen in De Orion        14.30
Dinsdag 29 maart         Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30
                        Kienen in De Walnoot        14.00
Woensdag 30 maart         Filmmiddag bij Molenweide        14.30
                        Eten bij Molenweide 17.00
                        opgeven voor 27 maart bij Sina van Alpen (689285) of Henk Sturkenboom (677863)

Lintje voor medeoprichter De Pagaai Huub de Beer

Foto: Jan van der Steen

Boxtel - Huub de Beer (56), medeoprichter van Kanovereniging de Pagaai, ontving zaterdagmiddag uit handen van loco-burgemeester Herman van Wanrooij een lintje voor onder andere zijn inzet bij deze vereniging.

De Beer werkt sinds 1975 bij Recreatiepark Dennenoord als Hoofd Technische Dienst. Vanuit die rol ondersteunt hij grote activiteiten op het complex. Ook verleende hij ondersteuning bij de brand in het horecapand op het park in 2012. Huub wordt volgens directie, de medewerkers en de parkgasten door iedereen 'op handen gedragen'.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

De Beer is ook vrijwilliger bij en medeoprichter en penningmeester van Kanovereniging De Pagaai. Hij leidde onder andere de bouw van het verenigingsgebouw aan de Voetboog op Munsel. Nog steeds verzorgt hij het onderhoud van het gebouw en de kano's en is hij medeorganisator van de jaarlijkse kanotocht Rondje Boxtel.

Ook bouwde Huub voor de inwoners van de woonzorggroep Munsel een catamaran waarmee ook rolstoelers deel kunnen nemen aan de jaarlijkse Munseltocht. Op dit moment bouwt hij aan de verbetering van de catamaran zodat de vaartochten wekelijks kunnen plaatsvinden. Daarnaast zet hij zich in voor de jaarlijkse intocht van Sinterklaas per kano en voor de decorbouw van het tweejaarlijks theaterevenement 'Dommeltheater'.

De Beer ontving zijn onderscheiding tijdens het feest ter ere van het 25-jubileum van De Pagaai.

Let's See Action bol van talentvolle BHC'ers

Boxtel - De oogst bij de jaarlijkse talentenjacht 'Let's See Action' op het Baanderherencollege (BHC) in Boxtel vrijdag was weer erg goed. Zo waren dit jaar verschillende dansgroepen en muziekacts te zien in de aula van de Boxtelse school. Zelfs enkele docenten waagden de stap naar het podium.

De talentenjacht was opgedeeld in drie tijdframes, zodat alle leerlingen van het BHC konden genieten van de acts op het podium. Aardrijkskundedocent en brein achter de talentenjacht Harrie Jansen is ieder jaar aangenaam verrast: "Dit is nu de achtste keer dat de talentenjacht georganiseerd is en we zien nog ieder jaar de deelnemers groeien. Het talent zit ook bij kinderen waarvan je het totaal niet verwacht." Eén van die kinderen was brugklasser Valerie, die met het nummer 'Royals' van Lorde veel indruk maakte.

Het is het tweede jaar op rij dat er ook al bij Tiga werd gerepeteerd door de dansgroepen. Jansen is daar erg blij mee: "Ik zou graag het vak drama op school zien om talent te stimuleren. Ook is het erg lastig om grotere groepen roostertechnisch te laten repeteren. Het is dus erg fijn dat sommige dansgroepen buiten lestijd om hun danstraining gebruiken om een dans voor Let's see action in te studeren."

De danseressen van één van de drie dansgroepen zitten grotendeels in het eerste en tweede jaar van het BHC, hoewel ook twee basisschoolleerlingen meededen. Op de vraag hoe het ging, antwoorden de dansers enthousiast: "Het was heel spannend en erg leuk! We hebben veel moeten oefenen, maar we zouden de volgende keer zó weer meedoen!"

EHBO-vereniging huldigt jubilarissen

De gedecoreerden van de EHBO-vereniging. Vlnr. Dhr. Rombours, Dhr. Tosun, Dhr. Van Doremalen, Mevr. Klijn, Dhr. Spijker, Dhr. Visser. Jubilaris Van de Oetelaar was helaas verhinderd op de jaarvergadering. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De Boxtelse EHBO-vereniging viert dit jaar haar 65-jarig bestaan. Tijdens de feestelijke jaarvergadering werden bovendien enkele zeer trouwe leden gehuldigd voor hun bewezen diensten.

Er waren zes jubilarissen. Mevrouw Klein is 55 jaar lid en meneer Rombouts 40 jaar. Zij zitten bovendien samen met nog twee andere leden in de evenementencommissie. Die organiseert jaarlijks de Pleisteractie, waarbij in Boxtel gecollecteerd wordt voor de EHBO. Ook staan zij met een kraam op de Oranjebraderie om de bezoekers te informeren over de activiteiten van de vereniging.

De overhandiging van het boek aan de (ex)bewoners van de Kartuizerhoeve. Vlnr. Wethouder Peter van de Wiel, Henny Peijnenburg, Riek Vermeltfoort-Peijnenburg, Ger van den Oetelaar en Jan Peijnenburg. Foto: Sander van Kasteren

Meneer Tosun zet zich al 25 jaar in voor de vereniging. Hij zit in het bestuur en is bovendien verbandmeester. Dat houdt in dat hij ervoor zorgt dat de diverse EHBO-koffers altijd gevuld zijn met de benodigde materialen. Meneer Spijkers is eveneens 25 jaar lid en momenteel actief als penningmeester. Ook de heren Visser en Van de Oetelaar zijn 25 jaar lid.

De avond verliep niet alleen maar feestelijk. Aan het begin werd een moment van stilte in acht genomen voor lid Cees van der Pasch, die in februari overleed.

Ger van den Oetelaar presenteert boek over Kartuizers

Boxtel - Op het gemeentehuis van Boxtel presenteerde Ger van den Oetelaar afgelopen donderdag alweer zijn tweede boek binnen een half jaar, 'De kartuizerhoeven in Kleinder Liempde in Boxtel'. Het eerste exemplaar van het boek werd door wethouder Peter van de Wiel overhandigd aan de huidige en oud-bewoners van een van de belangrijkste kartuizerhoeve uit de regio: de hoeve aan de Goorestraat 1 in Boxtel.

Het boek van Van den Oetelaar vertelt de geschiedenis van de Kartuizers, een zeer strikte en sobere gemeenschap van monniken. Zo'n 550 jaar geleden stond er tussen Olland en Liempde een klooster van de Kartuizers. Inmiddels is veel bekend over deze monniken, en vanuit nieuw ontdekte bronnen blijkt dat zij ook nadrukkelijk aanwezig zijn geweest in Boxtel. De hoeve aan de Goorestraat 1 wordt in het boek beschreven als een van de belangrijkste kartuizerhoeven van de streek.

De hoeve ligt centraal in het buurtschap Kleinder-Liempde in Boxtel en kwam voort uit meerdere hoeven. Het boek staat bol met informatie over het archeologisch en bouwhistorisch onderzoek. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de familie Pijnenburg. Dit is immers dezelfde familie als waaruit de kartuizers voortkwamen, die in deze kartuizerhoeve woonden.

Rioleringswerkzaamheden Bosscheweg

Boxtel - Tot half april voert de firma Swietelsky-Faber rioleringswerkzaamheden uit bij de Bosscheweg tussen het waterschapsgebouw en Eetcafé De Oude Ketting. Hiervoor worden de putten in het weiland en in de straat Schelling opengegraven. Ook verscheen een bypass boven de Dukaat.

Om de werkzaamheden goed uit te voeren kunnen in de straat Schelling geen auto's boven de rioolputten parkeren. Bewoners zijn hierover per brief geïnformeerd. De riolering wordt vernieuwd volgens een zogenaamde kousmethode. Bij deze methode wordt de nieuwe riolering met een lier via een rioolput in de rioolbuis getrokken en vervolgens met uv-licht uitgehard. Dit gaat gepaard met rioolreiniging en -inspectie. De straat wordt door deze methode beperkt opengegraven en dit zorgt voor minimale overlast.

Schubertstraat

Foto: Monique Fick

Tussen Mozartlaan en Beethovenring

Schubert is één van de eerste oorspronkelijk Weense componisten - de grote drie 'Weense klassieken' Haydn, Mozart en Beethoven waren 'geïmporteerd' uit respectievelijk Bohemen, Salzburg en Bonn. Op 31 januari 1797 werd hij in deze wereldstad geboren als één van negentien kinderen (uit twee huwelijken) van een onderwijzer, die hem ook begeleidde bij zijn eerste stappen op de viool.
Zoals Haydn zingt ook Schubert bij de Wiener Sängerknaben; hij krijgt er harmonieleer van hofkapelmeester Salieri en mag in het schoolorkest meespelen. Andere vakken kunnen hem echter weinig boeien. Na zijn stemmutatie trekt hij eruit, temeer daar Salieri hem aanbiedt verder gratis les te blijven geven.

Zoals Bruckner, studeert Schubert later voor hulponderwijzer omdat hij op die manier de legerdienst kan omzeilen. Een tijdlang oefent hij die functie ook uit in de school van zijn vader.
Op zijn veertiende - in zijn zangerstijd nog - schrijft hij zijn eerste lied 'Hagars Klage', en al vlug volgen de eerste strijkkwartetten en symfonieën. Alleen op die manier is het verklaarbaar dat hij, op zeventienjarige leeftijd, liederen als 'Gretchen am Spinnrade' en op zijn achttiende 'Erlkönig' heeft kunnen componeren.

Zijn materiële levensomstandigheden zijn ver van schitterend, maar Schubert doet ook nooit een ernstige poging om daarin, met een vaste betrekking, verbetering te brengen. Zowel een functie als muziekleraar in het Sloveense Ljubljana als een vaste betrekking bij Esterhazy en een hoforganistenpost laat hij aan zich voorbijgaan. Voor zijn composities krijgt hij nooit veel meer dan een bedelprijs.
Hij leert met weinig tevreden te zijn en omringt zich met een groepje vaste vrienden onder wie de dichter Franz Schober, de zanger Johann Vogl en de schilders Kupelwiesen en Von Schwund.
In de ochtend componeert hij steevast van 6.00 tot 13.00 uur, 's middags geeft hij privélessen en 's avonds vertoeft hij met zijn vrienden in het café, waar gemusiceerd wordt, de zogenaamde Schubertiaden.

Schubert krijgt steeds meer last met zijn gezondheid. Na een lange doodstrijd sterft hij uitgeput door allerlei infecties op 19 november 1828 in Wenen.

Bron: Componisten.net

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Nieuwe leden welkom bij Vrouwenvereniging KVB

Boxtel - De Boxtelse vrouwenvereniging KVB bestaat sinds 1980. Sindsdien is de vereniging niet meer weg te denken, wat ook blijkt uit het grote aantal trouwe leden. Tot voor kort gold een ledenstop, maar deze is nu opgeheven; dames van alle leeftijden zijn welkom om kennis te maken met de vrouwenvereniging.

Een keer per week komen de leden van de KVB bij elkaar om samen iets te ondernemen. Dit kan een bingo zijn, iets creatiefs of er komt een gastspreker praten over een onderwerp dat erg leeft in de groep. Ook een muziekavond, een quiz of een filmavond behoren tot de activiteiten. Het spannende en mooie programma wordt in elkaar gezet door vijf bestuursleden.

De damesclub is nu dus op zoek naar nieuwe vriendinnen om één woensdagavond in de 14 dagen samen gezellig en ontspannen door te brengen. Voor ruim twee uur gezelligheid in een warm nest komen de dames dan om 20.00 uur bij elkaar in het gebouw de Werf aan de Nieuwe Nieuwstraat 1a.

Heb jij interesse om bij deze club te komen, neem dan contact op met Marijke van Amelsfort via marijkevanamelsfort47@gmail.com of 0411-675865.


Paaseieren zoeken bij Geitenwei

Boxtel - Tweede paasdag zijn kinderen tot 8 jaar van harte welkom bij de Geitenwei om paaseieren te komen zoeken. Om 10.00 uur gaat de zoektocht over een uitgezet parcours van start. Het zoeken duurt tot 12.00 uur, waarna kinderen die dat leuk vinden zich nog uit kunnen leven in de knutselruimte.

Deze keer worden bij de Geitenwei ook gouden en zilveren eieren verstopt waarmee een prijsje te winnen valt. Tijdens het eieren zoeken is de paashaas natuurlijk ook aanwezig, met een lekkere traktatie voor de kinderen.
Uiteraard zijn papa en mama, oma en opa ook van harte welkom. Zij hebben tijdens deze activiteit de gelegenheid om een kopje koffie of thee of een glaasje fris te drinken in de activiteitenruimte.
Je vindt de Geitenwei aan de Van Beekstraat in Boxtel.

Snuffel- en boekenmarkt 'goede buren'

Boxtel - In de protestantse kerk in de Clarissenstraat 18 houdt de protestantse gemeente Boxtel zaterdag 9 april haar jaarlijkse snuffel- en boekenmarkt. Thema van de markt is 'goede buren'. In het kader daarvan is de helft van de opbrengst voor het carillon van de buren, zodat er weer muziek klinkt uit de toren van de Sint-Petrusbasiliek. De andere helft is voor een nieuw informatiebord in de kerktuin.

Wil je spullen, met uitzondering van witgoed, meubels of fietsen, inleveren voor de markt? Dan kan op vrijdag 8 april tussen 17.00 en 20.00 uur. De markt zelf is zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur. De entree is 1 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Voor meer informatie kun je bellen met Anneke Doe via 0411-674935 of Margré Schoondermark via 0411-678565.

Tweedehands markt voor Ladies & Girlz bij De Rots

Boxtel - In Gemeenschapshuis De Rots organiseert TiN op zondagmiddag 10 april een beurs met tweedehands kleding en accessoires voor en door vrouwen.

Gedragen dameskleding, tassen, sjaals, schoenen, sieraden en nog veel meer, worden aangeboden op deze beurs voor Ladies & Girlz, die duurt van 13.30 tot 16.00 uur. De Rots is te vinden aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel.
Een tafel huren kost 7,50 euro (1,20 x 0,80 m), een rekje erbij plaatsen kan als er plaats voor is. Dit kost 2,50 euro. Interesse? Stuur een e-mail naar dameskledingboxtel@gmail.com.

Beurs met kinderkleding en speelgoed

Boxtel - Op woensdagavond 13 april is er weer een kinderkleding- en speelgoedbeurs in Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat.

Op de beurs zijn zo'n 65 kramen te vinden met gebruikte, maar zeer nette kinderkleding en speelgoed. De entree voor deze beurs kost 1,50 euro. De beurs start om 20.00 uur

Er zijn nog tafels te huur om zelf waren te koop aan te kunnen bieden. De huur bedraagt 7,50 euro. Stuur hiervoor een mail naar kinderkledingenspeelgoedbeurs@gmail.com.

Collecte voor spinningmarathon

Boxtel - Tijdens de zogenaamde collectevrije week zullen enkele deelnemers van de spinningmarathon bij Café Het Geveltje aan de deur komen collecteren. De marathon vindt plaats tijdens de Oranjebraderie op 23 en 24 april.

Tussen 27 maart en 3 april is het in Boxtel mogelijk om zonder collectevergunning toch aan de deur te collecteren. Iets waar regelmatig door particulieren of kleinschalige initiatieven voor het goede doel gebruik van wordt gemaakt.

Protest tegen parkeerplan met speelgoedauto's

Dijkhuizen (l) en Van Krieken schudden elkaar symbolisch de hand. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - De demonstratie tegen de nieuwe parkeerplannen van de gemeente Boxtel bracht maandagochtend zo'n honderd boze of verontwaardigde centrumbewoners en winkeliers op de been. Verkeerswethouder Herman van Wanrooij was ook aanwezig bij de manifestatie. Hij zei de kritiek ter harte te nemen, maar deed geen concrete toezeggingen.

Volgens de actiegroep Parkeervergunningen Boxtel Centrum NEE bevatten de parkeerplannen te veel losse eindjes om succesvol uitgevoerd te kunnen worden. Yasmine Melis van Sigarenmagazijn Voets meent dat de gemeente geen idee heeft wat ze aanricht: "Als klanten niet meer in de buurt kunnen parkeren, kan ik wel een bezorgservice beginnen met deze plannen. We hebben gisteren bij elkaar gezeten met de actiegroep en er klopt niets van. We hadden twee kaarten, met dezelfde dossiernummers en op de ene kaart was het Molenpad ingekleurd als vergunningsgebied en op de andere niet. En over bijvoorbeeld de Kruisstaat en Rozemarijnstraat reppen de plannen met geen woord. Wij hopen dan ook dat de gemeente de plannen nog even 'parkeert'." Ook centrumbewoonster Ans Schoenmakers is boos vanwege de parkeerplannen: "Op deze manier kunnen er geen leveranciers meer bij de winkels in het centrum komen. Het centrum is al zo leeg en dan komt dit er nog bovenop!"

Foto: Sander van Kasteren

De groep demonstranten verzamelde bij Grand Café Rembrandt en liep vanaf daar naar het gemeentehuis. Namens de cen- trumondernemers nam Geert van der Wal van het grand-café het woord: "Boxtel is een kleine gemeente en dit zijn erg grootschalige plannen. Wij willen de gemeente er dus op wijzen nog eens goed naar de plannen te kijken." Onder toeziend oog van een bijna voltallig college (alleen burgemeester Mark Buijs ontbrak wegens persoonlijke redenen) namen centrumwethouder Eric van den Broek en collega Van Wanrooij een bundeling van alternatieve parkeerplannen in het centrum aan. Daarna werden heel demonstratief speelgoedauto's op de centrumkaart geparkeerd. Die raakt snel vol. "Zie je wel!", roept een omstander. "Dit geeft precies het probleem aan!"

De wethouder geeft aan dat de gemeente het protest opvat als het indienen van een zienswijze en de komende tijd nog goed zal kijken naar de alternatieve plannen.

Dijkhuizen nieuwe sponsor van Beach Break

Boxtel - Dijkhuizen Elektrotechniek is de nieuwe hoofdsponsor van de Beach Break, een zomers beachvolleybaltoernooi met muzikale omlijsting op de Boxtelse Markt. Daarmee verandert de naam dus ook van Rabo Beach Break in Dijkhuizen Beach Break. De Rabobank had vorig jaar al aangegeven in 2016 te stoppen met sponsoring.

Dijkhuizen is een leverancier in elektrotechniek en zal de Beach Break financieel, maar ook in natura sponsoren. Organisator van de Beach Break Jip van Krieken werkt al langere tijd samen met Dijkhuizen. Toen hij jaren geleden zijn dj-carrière begon deed hij voor het eerst zaken met directeur Okke Dijkhuizen. "Hij had wel een streepje voor. Okke is ook al jaren veldsponsor. Vorig jaar kwam hij kijken en ging - letterlijk - zijn duim omhoog", zegt Van Krieken. Daarmee liet Dijkhuizen weten dat de sponsordeal rond was.

Het bedrijf levert, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, ook aan particulieren. Directeur Dijkhuizen vertelt: "Door samen te werken willen we de Beach Break nog meer klasse geven. We willen het echt meer een festivalletje laten zijn." Geanimeerd begint Dijkhuizen extra aankledingsmogelijkheden voor het festival op te sommen. Van Krieken onderbreekt hem: "Dat is het mooie aan deze samenwerking. Okke denkt ook écht met ons mee!"

Dijkhuizen denkt dat de sponsoring er voor gaat zorgen dat ook jongeren de weg naar zijn zaak weten te vinden: "Ouderen kennen ons wel, maar de jeugd meestal nog niet. Iedereen denkt dat wij alleen installateur zijn en enkel bij de mensen thuis komen, maar wij verkopen ook. Wij hebben heel veel in de winkel liggen."

De organisatie van alweer de zevende editie van de Beach Break in 2016 is in volle gang. Van Krieken: "De inschrijving opent in de week na Pasen. Meestal zitten we in twee tot drie dagen compleet vol." Van Krieken heeft wel de wens om te groeien, maar geeft ook aan dat dat lastig is: "Ik heb er over gedacht om de Rozemarijnstraat er ook bij te betrekken, maar dat is qua veiligheid lastig. En om nu iedere centimeter te gaan gebruiken, dat maakt het er ook niet echt gezelliger op."

De Dijkhuizen Beach Break en het volleytoernooi zijn 26 en 27 juni op de Markt in Boxtel.

Beste gemeente Boxtel,

Ik had twijfel of ik dit geheel wel moest opschrijven, maar ik vind dat ik mijn mening mag geven. Al helemaal in MIJN column. Liever schreef ik ook wat anders.

Naar aanleiding van mijn vorige column die ik in deze krant schreef (DeMooiBoxtelKrant van 9 maart jl.), kreeg ik vanuit de gemeente de opdracht/vraag of ik mij in mijn interviews bij Omroep Dommelland aangaande het parkeerbeleid toch wel neutraal wilde opstellen, dit omdat ik wellicht een lichte voorkeur zou hebben als centrumbewoner.
Als columnist mag je je mening geven - wat ik ook doe - en als presentator ben je een gespreksleider. Dit werk doe ik al dik 16 jaar. Ik ging er vanuit dat jullie dit begrepen. Door dit geheel voelde ik mij toch licht onprettig en leek het alsof er twijfel was aangaande mijn kwaliteiten als presentator. Uiteindelijk heb ik mij neutraal opgesteld.

Ik snap dat jullie veel meningen ontvangen van burgers. Als gemeente weet je dat wanneer je een besluit neemt, burgers hier ook graag wat over willen zeggen. En dus weet je ook dat je commentaar kunt verwachten. Geen struisvogelpolitiek dus en verplichtingen over neutrale opstellingen. Het kan niet altijd positief nieuws zijn. Als politiek Den Haag alle columnisten van Nederland zou vragen zich neutraal op te stellen, zouden we toch hele saaie kranten en maar meningloze schrijvers krijgen.

Dit gezegd hebbende, vervolg ik mijn neutrale column, oftewel mijn column zonder mening. Wat eigenlijk toch te gek is als je in een democratie leeft!
Hopelijk heb ik over twee weken weer wat meer inhoud voor mijn lezers. Ik hoop dat mensen dan geen eisen meer gaan stellen naar aanleiding van mijn column. Neutraal opstellen vind ik soms prima, maar ik laat me dit nooit opleggen. Al helemaal niet bij onderwerpen die alle burgers van Boxtel aangaan. Daar schrijf ik deze column voor en zoals iedereen weet, staan daar ook vaak positieve dingen in over gemeentelijk nieuws. Dit in combinatie met ervaringen uit mijn eigen leven.

Beste gemeente, graag in het vervolg een kopje koffie samen drinken en niet een dame van communicatie opdracht geven dit aan mij te vragen. Praten kan altijd, maar dan liever wanneer ik iemand aankijk.

Neutrale groet,
Geert Hoes

Leraren terug in schoolbanken

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Op de jaarlijkse Christoffeldag mochten veel Boxtelse leerkrachten afgelopen woensdag voor even weer de schoolbanken, in dit geval van de Prinses Amaliaschool. De dag was bedoeld ter inspiratie voor het personeel van de bij de stichting Sint-Christoffel aangesloten basisscholen. Het thema was 21st century skills.

Na een aantal presentaties over hoe 21e eeuwse technieken in het onderwijs en in de wereld om ons heen worden toegepast, mochten de leerkrachten zelf aan de slag. De opdracht luidde: ontwerp een lespakket over voedselverspilling dat binnen het thema past. Bovendien sluit dit lesprogramma aan bij het convenant tegen voedselverspilling, dat een maand geleden door een groot aantal Boxtelse partijen werd ondertekend, waaronder Sint-Christoffel.
Enthousiast stortten de leerkrachten, ingedeeld per leerjaar waarin zij les geven, zich op de opdracht. "Heel inspirerend", noemen Michel van der Kraan, Hans Küsters, Stephan van de Vries en Henk Verhoeven de dag. Zij zijn directeur van respectievelijk De Vorsenpoel, Sint-Petrus, Prinses Amaliaschool en De Hobbendonken.
Bij de overkoepelende onderwijsorganisatie St. Christoffel zijn De Beemden, De Hobbendonken, SBO De Maremak, Jenaplanschool Molenwijk, Sint-Petrus, Prinses Amaliaschool, Sint-Theresia en De Vorsenpoel aangesloten. Met ruim 1500 leerlingen is het de grootste onderwijsorganisatie van Boxtel.


Liempde en de Boeremèrt op Tweede Paasdag

Liempde - Op tweede paasdag zal Liempde voor de 44e keer het decor zijn van de traditionele Liempdse Boeremèrt. Het dorp gaat dan voor even terug in de tijd en er zullen in meer dan honderd kramen historische lekkernijen te proeven zijn en historische activiteiten te doen zijn.

In de ouderwets uitgedoste kramen zijn zeer diverse producten te vinden. De jeugd kan meedoen met oude kinderspelen of een ritje in de ouderwetse draaimolen of zweefmolen maken. Op de Boeremèrt kun je een echte 'spekstruif' en allerlei lekkernijen krijgen, of je ijsje bij de ouderwetse ijscokar proeven. In de consumptietent is onder het genot van de muzikale klanken van de Hofkapel en de Ollandse Dorpskapel een glaasje te drinken. Op de mèrt zelf worden verschillende regioproducten verkocht zoals speltbrood en streekbier.

Er worden ook demonstraties van oude ambachten gegeven zoals die vroeger uitgevoerd werden. De tinnegieter, de stoelmatter, de zadelmaker en mandenvlechter zijn allemaal te bewonderen. Ook kan er mee worden gezongen met artiesten als Marco de Hollander, Sani van Mullem en Marian Mayloo. In de kiosk treden het Gemonds Smartlappenkoor en accordeonclub de Doordrukkers op.

In de nog tot infocentrum te verbouwen boerderij aan de Barrierweg wordt een klas ingericht uit de tijd van Ot en Sien. Natuurlijk ontbreken de oude lessenaartjes met inktpotten niet en verder zullen er op de buitenplaats kinderen bezig zijn met haktollen, hinkelen en touwtje springen.

Nostalgische club
Op de Boeremèrt zijn allerlei activiteiten te doen en groepen actief zoals de nostalgische club 'Terug in de Tèd'. De veldwachter van deze club probeert orde te houden terwijl de kinderen zich met een ijsje verdringen bij de levensgrote poppenkast en een groepje muzikanten haar volgende deuntje inzet om het volksdansen van de KVO en de Cromvoirtse Dansvrienden te begeleiden.

Voor 3 euro is een entreelot aan te schaffen. Deelnemers maken kans op een van de vele prijzen. Deze entreeloten maken het mogelijk dat de kinderen tot en met 12 jaar zich gratis kunnen uitleven op de markt.

De Boeremèrt is dit jaar met het openbaar vervoer bereikbaar. Vanaf 11.00 uur vertrekt ieder uur een huifwagen vanaf NS-station Boxtel, die je gratis naar Liempde brengt.

De Liempdse Boeremèrt vindt plaats op tweede paasdag, maandag 28 maart, van 10.00 tot 17.00 uur in het centrum van het dorp. Meer informatie staat op de website www.boeremert.nl. De Boeremèrt is ook te volgen via Facebook of Twitter, trefwoord 'Boeremert'.

Liempde gaat terug in de tijd op de Boeremèrt

Liempde - Op Tweede Paasdag zal Liempde voor de 44e keer het decor zijn van de traditionele Liempdse Boeremèrt. Het dorp gaat dan voor even terug in de tijd en er zullen in meer dan honderd kramen historische lekkernijen te proeven zijn en historische activiteiten te doen zijn.

In de ouderwets uitgedoste kramen zijn zeer diverse producten te vinden. De jeugd kan meedoen met oude kinderspelen of een ritje in de ouderwetse draaimolen of zweefmolen maken. Op de Boeremèrt kun je een echte 'spekstruif' en allerlei lekkernijen krijgen, of je ijsje bij de ouderwetse ijscokar proeven. In de consumptietent is onder het genot van de muzikale klanken van de Hofkapel en de Ollandse Dorpskapel een glaasje te drinken. Op de mèrt zelf worden verschillende regioproducten verkocht zoals speltbrood en streekbier.

Er worden ook demonstraties van oude ambachten gegeven zoals die vroeger uitgevoerd werden. De tinnegieter, de stoelmatter, de zadelmaker en mandenvlechter zijn allemaal te bewonderen. Ook kan er mee worden gezongen met artiesten als Marco de Hollander, Sani van Mullem en Marian Mayloo. In de kiosk treden het Gemonds Smartlappenkoor en accordeonclub de Doordrukkers op.

In de nog tot infocentrum te verbouwen boerderij aan de Barrierweg wordt een klas ingericht uit de tijd van Ot en Sien. Natuurlijk ontbreken de oude lessenaartjes met inktpotten niet en verder zullen er op de buitenplaats kinderen bezig zijn met haktollen, hinkelen en touwtje springen.

Nostalgische club
Op de Boeremèrt zijn allerlei activiteiten te doen en groepen actief zoals de nostalgische club 'Terug in de Tèd'. De veldwachter van deze club probeert orde te houden terwijl de kinderen zich met een ijsje verdringen bij de levensgrote poppenkast en een groepje muzikanten haar volgende deuntje inzet om het volksdansen van de KVO en de Cromvoirtse Dansvrienden te begeleiden.

Voor 3 euro is een entreelot aan te schaffen. Deelnemers maken kans op een van de vele prijzen. Deze entreeloten maken het mogelijk dat de kinderen tot en met 12 jaar zich gratis kunnen uitleven op de markt.

Openbaar vervoer
De Boeremèrt is dit jaar met het openbaar vervoer bereikbaar. Vanaf 11.00 uur vertrekt ieder uur een huifwagen vanaf NS-station Boxtel, die je gratis naar Liempde brengt.

De Liempdse Boeremèrt vindt plaats op Tweede Paasdag, maandag 28 maart, van 10.00 tot 17.00 uur in het centrum van het dorp. Meer informatie staat op de website www.boeremert.nl. De Boeremèrt is ook te volgen via Facebook of Twitter, trefwoord 'Boeremert'.

Lezing over biomimicry, de natuur in de praktijk nadoen

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde verzorgt morgen, donderdag 24 maart om 20.00 uur een lezing over biomimicry in café 't Groene Woud. Biomimicry is het vakgebied waarbij gewerkt wordt met kennis van de technologie van de natuur om vanuit daar tot duurzame oplossingen te komen.

Iedereen weet wat de natuur is, maar weet je ook hoe die werkt? Biologen natuurlijk wél, maar ingenieurs, architecten en ontwerpers nauwelijks. En dat is zonde. Want ook bij het bedenken van nieuwe gebouwen, energievoorzieningen of productietechnologie, kun je veel leren van de natuur. Windturbines met wieken als vinnen van walvissen, pompen gebaseerd op de vorm van schelpen, bacterievrije oppervlakken die werken als haaienhuid; het zijn allemaal innovaties die met behulp van biomimicry (bios = leven, mimesis = imiteren) zijn ontstaan. De natuur heeft immers 3,8 miljard jaar research & development ervaring.

De lezing wordt verzorgd door Bas Sanders.Hij is mede-oprichter van stichting biomimicryNL en werkt vanuit Sanders Innovation en Sanders Machinebouw aan duurzame innovaties. Hij geeft regelmatig gastcolleges en lezingen over biomimicry.

Deze lezing is gratis bij te wonen bij café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23 in Liempde.

Bieb Liempde open voor allen

Liempde - Na een verhitte discussie over het verdwijnen van een bibliotheekvoorziening in Liempde is er, dankzij de handtekeningenactie van de leden, een doorstart gemaakt. Sinds oktober 2015 is de bieb gevestigd in basisschool De Oversteek aan de Dorpstraat.

Er wordt gewerkt met twee collecties, die van bibliotheek De Meierij en de schoolbieb. Die laatste is bedoeld voor alle leerlingen van De Oversteek en peuterspeelzaal Peuterhof. Voor de kinderen is er een eigen, eigentijdse collectie met lees-, informatie- en prentenboeken. Daarnaast beschikt de bibliotheek op school ook over een gevarieerde collectie leesboeken voor volwassenen en een grootletter-bibliotheek. Voor leden van bibliotheek De Meierij bestaat de mogelijkheid om boeken via de website www.bibliotheekmeierij.nl te bestellen, op te halen en in te leveren.

De openingstijden voor de bieb op school worden per 1 april verruimd: maandag 14.00 tot 16.00 uur, woensdag 12.15 tot 15.00 uur, donderdag 9.00 tot 11.45 uur en 13.45 tot 16.00 uur. Ook onder schooltijd kunnen volwassenen boeken ophalen of inleveren.De bieb heeft nog vrijwilligers nodig.

Brabantse Oldtimerdag in Liempde met tochten

Liempde - Vereniging Terug in d'n Ted uit Liempde verzorgt ook dit jaar de Brabantse Oldtimerdag. Deze heeft plaats op tweede pinksterdag 16 mei.

Tijdens deze dag is een groot aantal klassieke voertuigen te bewonderen in het centrum van Liempde. Ook zullen in het dorp op deze dag diverse toertochten starten en eindigen. Er zijn tochten speciaal voor bromfietsen, klassiekers, oldtimers, motoren, Solexen en tractoren uitgezet. Inschrijven voor de toertochten kan via de site www.terugindunted.nl. Hierop staan ook diverse impressies van eerdere edities van de oldtimerdag.

Het evenement wordt aangekleed met nostalgische kermisattracties en demonstraties. Verder zijn er muzikale optredens, met onder meer een vette knipoog naar de jaren '60.

De toegang is gratis. De Brabantse Oldtimerdag is in het centrum van Liempde, van 10.00 tot 18.00 uur.

Brabantse Oldtimerdag in Liempde met tochten

Liempde - Vereniging Terug in d'n Ted uit Liempde verzorgt ook dit jaar de Brabantse Oldtimerdag. Deze heeft plaats op Tweede Pinksterdag 16 mei.

Tijdens deze dag is een groot aantal klassieke voertuigen te bewonderen in het centrum van Liempde. Ook zullen in het dorp op deze dag diverse toertochten starten en eindigen. Er zijn tochten speciaal voor bromfietsen, klassiekers, oldtimers, motoren, Solexen en tractoren uitgezet. Inschrijven voor de toertochten kan via de site www.terugindunted.nl. Hierop staan ook diverse impressies van eerdere edities van de oldtimerdag.

Het evenement wordt aangekleed met nostalgische kermisattracties en demonstraties. Verder zijn er muzikale optredens, met onder meer een vette knipoog naar de jaren '60.

De toegang is gratis. De Brabantse Oldtimerdag is in het centrum van Liempde, van 10.00 tot 18.00 uur.

Unieke film over St.Jozefkapel in De Orion

Lennisheuvel - Na jaren van voorbereiding was filmmaker Caspar Willers zaterdagavond eindelijk zover dat hij zijn film over de bouw van de St.Jozefkapel aan het publiek kon vertonen. Dit deed hij in Gemeenschapshuis De Orion voor een gezelschap van zo'n dertig gasten.

De film die Caspar samen met vakgenoot Frank van den Heuvel heeft gemaakt, is een eerbetoon aan alle vrijwilligers en begunstigers die aan de bouw hebben bijgedragen. De film laat in detail zien hoe de bouw vordert. Caspar zelf noemt het een wonder dat er zoveel vrijwilligers uit Lennisheuvel met vakmanschap en toewijding aan de bouw van de kapel hebben meegewerkt: "Met z'n allen laten we toch iets van waarde achter!" De film is een uniek, historisch document dat door het publiek in de zaal met een welgemeend applaus werd beloond. Iedereen is het met Caspar eens dat alle inwoners van Lennisheuvel de film moeten zien. Samen met Harry Eijkemans gaat hij zich beraden op een presentatie in De Orion voor groot publiek. Dan kan iedereen zien hoe Cor van Leusden timmert, Henk van Oosterhout cement sjouwt, Leo van den Heuvel voortdurend 'maken' roept, Cees de Langen de pinakel monteert, Caspar Willers de weg wijst en nog veel meer.

De recente geschiedenis van de kapel begint in november 1981 als Caspar Willers en zijn vrouw Ria in Lennisheuvel komen wonen. Cees Nooren vertelde toen dat er in de buurt van hun huis lang geleden een kapel moet hebben gestaan. Aanvankelijk wordt met het verhaal van Nooren niets gedaan, maar naarmate Caspar meer belangstelling krijgt voor de historie van Lennisheuvel groeit het idee om de kapel in Lennisheuvel terug te brengen. Bij voorkeur op de plek waar deze vroeger heeft gestaan. Er wordt een stuurgroep opgericht die bestaat uit Fred de Jong, Harry Eijkemans, Ad van de Breekel, Henk van Oosterhout, Paul Simons, Cees Nooren en Caspar Willers. Ook worden afspraken gemaakt met toenmalig wethouder Ger van den Oetelaar die de stuurgroep alle medewerking toezegt. Ook belooft hij te helpen met de financiering middels Streekrekening Het Groene Woud. Als de gemeente ook nog een stuk grond aanwijst en bereid is het bestemmingsplan aan te passen, kan architect Paul Simons aan het werk.

Zondag 26 september 2010 werd de St.Jozefkapel door pastoor Harry van den Tillaart ingewijd.

Workshops voor Jouw slimste idee

Boxtel - Stichting Brede Scholen Boxtel organiseert workshops bij verschillende BSO's waarbij gewerkt kan worden aan het vormgeven van Jouw slimste idee. De gemeente Boxtel neemt deel aan de wedstrijd 'Jouw slimste idee'.

Vorig jaar kwam de Boxtelse Ive van de Langenberg als winnaar uit de bus met als slimste idee een gebarentaalhandschoen. Op enkele scholen (OBS De Spelelier, SBO De Maremak en Prinses Amaliaschool) krijgen leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 tijdens de handvaardigheidslessen de gelegenheid om aan hun eigen slimste idee te werken.

De stichting wil alle Boxtelse kinderen de gelegenheid bieden om deel te nemen. Onderstaand is te zien wanneer dit op welke BSO plaatsvindt en hoe kinderen zich daarvoor kunnen aanmelden.

29, 30 en 31 maart bij BSO Twizon in de Brede School De Wilgenbroek. Aanmelden via: BSOTwizon@kinderopvanghumanitas.nl.
11, 13 en 21 april kun je terecht bij BSO Coolkids/Angelaschool. Aanmelden kan via Susan.van.den.besselaar@kindertuin.com.
7 tot en met 14 april zijn workshops bij BSO Kindertuin/De Oversteek in Liempde. Aanmelden daarvoor kan via Aukje.veraa@kindertuin.com.

De uiterste inzenddatum voor 'Jouw Slimste Idee' is 1 mei. Kort daarna ontvangt de gemeente Boxtel van de organisatie een lijst met Boxtels beste ideeën waaruit een Boxtelse jury de finalist selecteert. Deze finalist wordt op 10 mei benaderd en tussen 11 en 23 mei gecoacht door wethouder Marusjka Lestrade. Op 27 mei vindt de finale plaats in De Ontdekfabriek in Eindhoven.

De Boxtelse finalist neemt samen met burgemeester Mark Buijs deel aan deze finale. Wil je deelnemen aan de activiteit en jouw eigen slimste idee vormgeven? Stuur een e-mail naar een van bovenstaande adressen en geef je op voor de activiteit. Voor basismaterialen wordt gezorgd, maar natuurlijk mag je ook je eigen spulletjes meebrengen.

Foto: Rini van Oirschot

Welkom in onze basiliek!
De Sint-Petrusbasiliek is een beeldbepalend gebouw voor Boxtel en omgeving. De geschiedenis van Boxtel is nauw verweven met deze basiliek. Dit rijksmonument maakt deel uit van de historische as van Boxtel: de weg die vanaf kasteel Stapelen naar de basiliek loopt.

Geschiedenis in vogelvlucht
De Sint-Petrusbasiliek is een laat-gotische kruiskerk die in de vijftiende en zestiende eeuw is gebouwd. In 1293 wordt echter al melding gemaakt van een kerk op deze locatie. De kerk vertoont vele sporen van een bewogen geschiedenis. Zo brandde in 1613 de torenspits af en is de kerk na de reformatie een tijd in gebruik geweest voor de protestantse eredienst. De katholieken kregen in 1798 hun kerk weer terug, maar deze verkeerde toen in een vervallen staat en pas in 1823 werd met de herbouw van de kerk gestart. De kerk en toren werden in latere jaren gerestaureerd en in 2011 is de eretitel van basiliek aan de Sint-Petruskerk toegekend.

Het Heilig Bloedwonder
De Sint-Petrusbasiliek heeft haar eretitel mede te danken aan het Heilig Bloedwonder, dat hier kort voor 1380 zou hebben plaatsgevonden. Volgens de legende zou een priester, Eligius van den Aker, de miskelk hebben omgestoten op de altaardoeken. De omgestoten witte miswijn veroorzaakte rode vlekken in de altaardoeken, vlekken die aangezien werden voor het bloed van Christus. Eligius probeerde de bloedvlekken weg te wassen, maar tevergeefs. Dit mirakel leidde ertoe dat Boxtel een bedevaartplaats werd, en ook nu nog trekt ieder jaar op de eerste zondag na Pinksteren
(Drievuldigheidszondag) de Heilig Bloedprocessie door de straten van Boxtel.

Smits-orgel
Misschien wel het belangrijkste interieurstuk van de basiliek is het Smits-orgel, dat maar liefst 1842 orgelpijpen heeft. Dit aantal komt overeen met het jaartal waarin het orgel werd opgeleverd. Het orgel heeft een unieke klankkleur en trekt altijd veel bezoekers tijdens de orgelconcerten die in de basiliek worden georganiseerd.

Rondleidingen
Elke zaterdag kun je deelnemen aan een rondleiding in de Sint-Petrusbasiliek waarbij ook een gedeelte van de toren beklommen kan worden. De rondleiding start onder leiding van een ervaren kerkgids, bij voldoende deelname (minimaal zes personen), om 14.00 uur bij de ingang van de basiliek. De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur.

Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot
Foto: Rini van Oirschot

Mocht je graag willen deelnemen aan een rondleiding dan kun je je vooraf aanmelden bij VVV Boxtel via rondleidingen@vvvboxtel.nl of 0411-685443. De kosten zijn 3,50 euro per volwassenen, kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis, jeugd van 13 tot en met 18 jaar betaalt 2,50 euro.

Als je met een groep bent (minimaal zes personen) kun je ook op een ander tijdstip een afspraak maken. Voor meer informatie: coördinator rondleiding Sint-Petrusbasiliek Steven van Groeningen 06-53256738.

Hobbycentrum Boxtel officieel geopend

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Hobbycentrum Boxtel is vrijdagmiddag officieel geopend door wethouder Herman van Wanrooij. Dit gebeurde onder grote belangstelling van financiers, maar ook van het nieuwsgierige publiek. De aansluitende open dag leverde meteen al de aanmelding van tien vrijwilligers en dertig hobbyisten op.

Om iets over drie onthulde de wethouder in het bijzijn van initiatiefnemer Alphons van der Heijden het welkomstbord met daarop het nieuwe logo van het Hobbycentrum. Dit is ontworpen door studenten van SintLucas. Het bord is gemaakt en belangeloos beschikbaar gesteld door Jeroen Baaijens.

Foto: Caspar Willers

Betsie van der Sloot, voorzitter van KBO Boxtel, was zeer verheugd. De KBO is een van de grootste sponsors van het hobbycentrum. Van der Sloot noemde de grote rol van zes gebruikers van het Hobbycentrum van het eerste uur. Ook noemde zij de familie Ras, die zoals zij vertelde, hielpen met het vinden van een weg door de vele regels waaraan het Hobbycentrum moest voldoen en die bovendien zorgden voor de ruimte waarin het centrum kwam.

Hobbycentrum Boxtel is nog steeds op zoek naar vrijwilligers en hobbyisten. Zij kunnen zich aanmelden of meer informatie krijgen over het centrum op www.hobbycentrumboxtel.nl. Hobbycentrum Boxtel is te vinden aan de Baroniestraat 105 in Boxtel. Tel: 0411-210355.

Mijn Mooi Boxtel: Hanneke Verbeek

Foto: Hanneke Verbeek

Een mooi plekje in Boxtel, net buiten de bebouwing in het Vlonderpad over de amfibieënpoel in Boxtel Oost, tegenover de Vorsenpoel vijver. Het is een fijne, rustige en mooie plek om met de kinderen te wandelen en de natuur te beleven.

Workshop bij het MUBO: Dry Brush II

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Na het succes van de eerste workshop Dry Brush I (droge kwast techniek) in het MUBO (Museum Boxtel) in januari van dit jaar, volgt op veler verzoek op zondag 3 april de vervolg-workshop 'Dry Brush II' voor volwassenen.

Foto: MUBO
Foto: MUBO
Foto: Mubo

De 'droge kwast techniek' is eigenlijk tekenen en schilderen tegelijk. De belangrijkste materialen zijn kwasten, olieverf en papier. Je leert hoe je met een relatief droge kwast toch met olieverf kunt tekenen en hoe je er prachtige schaduweffecten mee kunt creëren. Het oefenen van deze techniek gebeurt door gebruik te maken van gedrukte voorbeelden. Het resultaat ziet er precies hetzelfde uit als een tekening met potlood, maar dan met de stabiliteit van een olieverfschilderij. Aan het eind van de workshop ga je naar huis met je eigen kunstwerk.

Voor deelnemers met al enige ervaring is het mogelijk om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en te experimenteren met kleuren in de Dry Brush technieken voor een meer kleurrijk resultaat.

De workshops worden verzorgd door Veronika Strážnická, een jonge kunstenares en docente in schone kunsten uit Praag (Tsjechië). Zij spreekt Engels, maar waar nodig zal door aanwezige MUBO-medewerkers een toelichting in het Nederlands worden gegeven. In Praag heeft zij een eigen kunstopleidingsinstituut voor kinderen en volwassenen onder de naam Atelier Montmartre. Inmiddels woont zij meer dan zes maanden per jaar in Boxtel. Zo heeft zij afgelopen zomer in het MUBO met veel succes al workshops tekenen en schilderen gegeven aan kinderen. In januari was zij ook de docente van de workshop 'Dry Brush I'.

In de workshop wordt rekening gehouden met de individuele ervaring van de deelnemer. Daarom is deze geschikt voor beginners, voor liefhebbers met enige ervaring én voor gevorderden. De workshop vindt plaats op zondag 3 april van 10.30 tot circa 15.00 uur. Rond het middaguur wordt een eenvoudige lunch geserveerd. Deelnemers betalen 35 euro per persoon inclusief alle materialen, lunch en koffie of thee. Voor de workshop geldt een maximum aantal van tien cursisten. Aanmelden voor de workshop kan per e-mail op info@muboboxtel.nl of per telefoon op 06-16041898.

Diefstal van airbags en navigatieapparatuur uit auto's is de laatste tijd een hot item in Boxtel. De schade als gevolg van de diefstal is vaak fors. Maar de vraag is natuurlijk: kun je hier iets tegen doen. Helaas is tegen deze vorm van diefstal (nog) niet zo veel te doen. Verschillende organisaties zoals bijvoorbeeld de ANWB hebben al geprobeerd om de werking van de airbag te koppelen aan het chassisnummer van de auto, zodat de gestolen airbag waardeloos wordt als deze in een andere auto wordt geplaatst. Helaas zien de autofabrikanten hier nog geen brood in.

Er zijn wel een paar oplossingen of tips, maar die zijn helaas niet overal, niet altijd en zeker niet door iedereen toe te passen.

Tip 1: Staat je auto op een eigen oprit, zorg dan dat deze altijd goed in het licht staat. Gebruik desnoods een felle lamp met een bewegingssensor. Dit schrikt daders vaak voldoende af.

Tip 2: Heb je geen eigen oprit, probeer je auto dan zoveel als mogelijk op een goed verlichte plek te parkeren. Daders vinden werken in het volle licht over het algemeen niet prettig.

Tip 3: Koop een beveiligingscamera die je duidelijk zichtbaar op je auto richt. Dit voorkomt misschien niet direct een diefstal maar de politie heeft dan eventueel wel duidelijke beelden van de daders.

Koop wel een goede camera. Nog te vaak kom ik bij particulieren en bedrijven die een 'goedkoop' systeem hebben aangeschaft. De beelden zijn niet of nauwelijks te gebruiken of camera's zijn verkeerd geplaatst.
In mijn dagelijks werk zie ik nog te vaak dat met zich vaak te duur en veel te uitgebreid heeft verzekerd om vervolgens te besparen op goede camera's en beveiliging.

Tip 4: Gebruik een speciaal stuurslot dat het hele stuur beschermt. Deze SCM goedgekeurde sloten zijn wel duur in aanschaf en ik vind ze nogal lomp om even in je auto op te bergen. Belangrijkste is dat ze wel werken. Alleen de passagiersairbag is dan nog een mogelijk doelwit.

Tip 5: Parkeer als het even kan je auto niet op een donkere of een hele rustige of afgelegen parkeerplaats. De kans is dan zelfs groter dat ze niet alleen je airbag maar zelfs je hele auto meenemen.

In alle gevallen geldt dat als je een verdachte situatie ziet je niet moet twijfelen en direct de politie moet bellen op 112.
De politie heeft om de daders te kunnen pakken ook onze hulp hard nodig. Heb je 112 gebeld, informeer dan je buurt via de BuurtWhatsApp. Heeft je buurt nog niet zo'n appgroep, dan kan ik je daar natuurlijk bij helpen. In mijn eigen wijk hebben al ruim 100 bewoners zich aangemeld

O ja, en dan nog dit. Komend weekeinde op eerste paasdag gaat de zomertijd weer in. De klok gaat die nacht een uur vooruit. Houdt hier rekening mee als je tijdschakelaars in je huis hebt. Heb je een camerasysteem, zorg er dan voor dat je de tijd ook daar aanpast.

Dansen met Stardust Live bij De Walnoot

Boxtel - De formatie Stardust Live zal op 3 april Gemeenschapshuis De Walnoot laten swingen op allerlei soorten dansmuziek en stijlen zoals foxtrot, rumba, chachacha, wals en jive. Ook liefhebbers van country en linedance komen aan hun trekken.

De formatie Stardust Live bestaat uit John en Marjolein uit Schijndel. Zij hebben al meerdere optredens verzorgd door heel het land. Het duo presenteert onder het motto 'gezellig samen zijn' een dansmiddag voor veertigers en ouder. De muziek van Stardust Live is een keuze uit Top 100 populair, country, rock & roll, Zuid-Amerikaans/latin en Nederlandstalige hits. Kortom veelzijdige muziek, die de liefhebbers van luistermuziek en dansen zal aanspreken.
Tijdens deze middag is er een Indische stand met catering en hapjes aanwezig.

Het duo Stardust Live heeft deze activiteit gekoppeld aan de SLF (Stardust Live Foundation); een project dat huisdieren een kwalitatief leven wil bezorgen, door ze vanuit het asiel bij een baasje te plaatsen. Voor meer info kun je terecht op de website: www.stardustlive.nl.

De dansmiddag is op 3 april van 14.00 tot 17.30 uur bij Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 in Boxtel. Entree is 4 euro.

Vervolg van voorpagina: Uitspraak Pyromien

Voor drie andere autobranden en een brand in een containerruimte aan Elisabeth Bas werd R. vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De vrouw werd ook veroordeeld voor het bedreigen van politieagenten. Ze dreigde in mei vorig jaar het politiebureau in Boxtel op te blazen met een granaat. Bovendien maakte ze zich schuldig aan het stalken van haar ex-partner.

Uit het onderzoek bleek dat op haar telefoon vele malen is gegoogeld naar nieuws over de autobranden in Boxtel. Met haar telefoon werden daarnaast berichten gestuurd dat 'het helemaal uit de hand liep' en ze stuurde e-mails naar de politie waarin ze onder een valse naam aankondigde dat er 'iets niet rustig zou blijven' in het weekend waarin verschillende auto's in vlammen opgingen.

In haar huis werden vele aanmaakblokjes en latex-handschoenen aangetroffen en op een camera die voor haar huis werd geplaatst is te zien is dat zij steeds vlak na het ontstaan van de branden weer thuis kwam. Hiervoor had R. volgens de rechtbank geen sluitende verklaring.

Vanessa R. lijdt aan een posttraumatisch stresssyndroom en heeft borderline. De rechtbank acht haar daardoor verminderd toerekeningsvatbaar en legt haar zodoende tbs met voorwaarden op. De vrouw moet zich onder meer klinisch laten behandelen en meewerken aan een behandel- en begeleidingstraject voor resocialisatie en nazorg.

Auto-inbraak aan De Aanloop

Boxtel - Wijkagent Jack van Rijs meldt op zijn Twitteraccount dat er in de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in een auto aan De Aanloop in Boxtel.

Daarbij zijn volgens Van Rijs de ruiten vernield en enkele onderdelen weggenomen. Wat precies de buit is, is nog onduidelijk.


Luchtpost uit Amerika: Roy van Overbeek

Foto: Roy van Overbeek

Washington DC. Waarom zou je toch van het mooie plaatsje Boxtel naar de grote stad verhuizen? Een goede baan als grenswachter bij de marechaussee en een leuk appartement in Boxtel was wat ik had. Waarom dus alles opgeven? De liefde!

Ik hield van reizen en via een lange reis met de trein van Chicago naar Washington DC leerde ik een persoon kennen. Ik bood hem hulp aan bij zijn koffer. Ik, een blanke onbezonnen jongen, bood hulp aan een oudere donkere man aan. Hij keek er nogal raar van op. Maar we maakten een praatje en wisselden gegevens uit.
Een jaar later vroeg hij of ik zin had in een biertje. De Brabander in me zei ja. Ik vertrok wederom naar DC, niet wetende dat ik via hem de liefde van mijn leven tegen het lijf zou lopen. Geen liefde op het eerste gezicht zoals men dat noemt. Maar er was iets, iets wat ik niet helemaal kon plaatsen. We hielden contact via Skype en uiteindelijk maakten we een plan voor een date. Maar waar doe je dat dan? New York City, een stad die ik door het vele reizen goed kende en zij wat minder.

Het gevoel dat we samen hadden via Skype werd werkelijkheid. In september kwam ze naar Nederland en besloten we meteen met de deur in huis te vallen; we gingen trouwen. In april 2014 gaven we elkaar het ja-woord, in de mooie, met vuurvliegjes verlichte achtertuin van een Bed & Breakfast.


Foto: Stichting Kèk Liempt

Wie weet waar?
De Archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt zou graag meer informatie willen ontvangen over de boerderij op de foto.
Kun jij vertellen waar deze boerderij stond, wie er woonden of weet je andere bijzonderheden hierover? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827.
Ook kun je een toelichting geven bij de foto op de Heemkamer van de Stichting Kèk Liemt, in de raadzaal van het voormalig gemeentehuis in Liempde. De Archiefgroep is daar aanwezig op maandagavonden van 19.30 tot 21.30 uur. Telefonisch is de groep te bereiken via 0411-631284.

Alvast bedankt!

Namens de Archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt,
Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

Foto: Stichting Kèk Liempt

Wie weet waar?
De Archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt zou graag meer informatie willen ontvangen over de boerderij op de foto.
Kun jij vertellen waar deze boerderij stond, wie er woonden of weet je andere bijzonderheden hierover? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827.
Ook kun je een toelichting geven bij de foto op de Heemkamer van de Stichting Kèk Liemt, in de raadzaal van het voormalig gemeentehuis in Liempde. De Archiefgroep is daar aanwezig op maandagavonden van 19.30 tot 21.30 uur. Telefonisch is de groep te bereiken via 0411-631284.

Alvast bedankt!

Namens de Archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt,
Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

Balans wijst gemeente op onveilige verkeerssituatie MEP

Boxtel - De Boxtelse politieke partij Balans vraagt bij de gemeente aandacht voor de 'onveilige verkeerssituatie' die in haar ogen is ontstaan bij hockeyclub MEP.

De vereniging zit al sinds 1930 in Park Molenwijk. Balans constateert dat de verkeerscirculatie bij de hockeyvelden is toegenomen. 'De aanrijd- en wegrijdroute is helaas te smal om met twee auto's tegelijkertijd te gebruiken en dat geeft problemen. Via een zandpaadje tussen de bomen is in de groenstrook een 'vluchtroute' ontstaan, waarvan bezoekers die bekend zijn met de situatie dankbaar gebruik maken; een olifantenpaadje. Een noodoplossing zogezegd, maar geen veilige en duurzame oplossing', schrijft de partij aan burgemeester en wethouders.

Naar aanleiding van ontvangen klachten van leden is Balans ter plaatse gaan observeren. Met name in het weekend wanneer de wedstrijden gespeeld worden en op overige dagen rondom de trainingstijden is er sprake van behoorlijk veel verkeer, heeft de partij gezien. 'Stelt u zich eens voor, auto's die elkaar niet kunnen passeren en veel jonge fietsers die op datzelfde moment dezelfde route gebruiken. Bijkomend gevaar is dat het 's avonds nog vroeg donker is, waardoor het zicht beperkt wordt.'

Uit contact met bestuursleden begrijpt Balans dat deze kwestie al geruime tijd een heikel punt is en dat de problematiek de aandacht van het bestuur heeft. De partij zou echter graag zien dat er vanuit de gemeente wordt meegedacht. Balans spoort het college van B. en W. daarom aan om met de hockeyclub om de tafel te gaan en mee te werken aan 'een toekomstbestendige oplossing'.

Balans stelt bovendien voor om een perceel grond ter plaatse, dat momenteel niet functioneel wordt gebruikt, bij het aanpassen van de verkeerssituatie te betrekken: 'Op veel plekken ontbreekt het aan ruimte om de veiligheid te verbeteren en gelukkig is er in deze specifieke situatie wel ruimte'.

Uitslag enquête huishoudelijke hulp De SP heeft een enquête gehouden onder 74 mensen die gebruik maken van huishoudelijke hulp in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Gemiddeld zijn deze mensen teruggegaan van drie naar twee uur hulp. Heel wat cliënten zijn ontevreden over deze vermindering, maar zijn wel te spreken over de mogelijkheid om tegen een laag tarief van 5 euro extra uren bij te kopen via de huishoudelijke hulptoelage. Sommige mensen klagen dat er geen tijd meer is voor een praatje en een kopje koffie. Ook hebben enkele mensen de indruk dat het aantal uren bij voorbaat al vast stond, nog voordat het gesprek met de zorgverlener had plaatsgevonden. Ook zijn mensen ontevreden over de verhoging van de eigen bijdrage, terwijl zij minder uren hulp krijgen. Slechts weinig mensen hebben bezwaar gemaakt omdat dat volgens hen toch niets zou opleveren.

Foto: SP

SP wil voortzetting huishoudelijke hulptoelage
Bijna tweehonderd mensen hebben gebruik gemaakt van de huishoudelijke hulptoelage. Dit betekent dat er behoefte aan is, dat blijkt ook uit onze enquête. De regeling is met 5 euro per uur ook betaalbaar. In omliggende gemeenten wordt vaak een hoger tarief berekend. Deze regeling geldt voor de jaren 2015 en 2016. De SP-fractie heeft aan het college van B. en W. gevraagd om te onderzoeken of de regeling ook na 2016 voortgezet kan worden. Ook heeft de SP gevraagd met hoeveel het totale zorgvolume huishoudelijke hulp in de afgelopen drie jaar verminderd is en hoeveel besparing dat opgeleverd heeft.

Druk bezochte informatieavond over de zorg
Ongeveer zestig belangstellenden beleefden op 9 maart een boeiende avond over de zorg in De Walnoot. SP-wethouder Eric van den Broek legde uit hoe hij in Boxtel de Wmo zo sociaal mogelijk probeert uit te voeren, onder andere door rekening te houden met de menselijke maat en er voor te zorgen dat niemand uit de boot valt. SP-Kamerlid Henk van Gerven (Renske Leijten was verhinderd) sprak over het landelijk Zorgplan van de SP: marktwerking maakt plaats voor samenwerking, zorgverzekeraars verdwijnen, er komt een landelijke Zorgvoorziening, artsen werken samen in loondienst, fysiotherapie en tandarts horen in het basispakket, het eigen risico verdwijnt, het gemeentelijk basispakket geeft recht op (thuis)zorg, hoge inkomens betalen meer, lage inkomens minder en zeven op de tien gezinnen gaan er op vooruit.

SP-wethouder verheugd over actieplan mantelzorgers en zorgvrijwilligers
Het actieplan is met een grote inbreng van mantelzorgers tot stand gekomen. Het is bedoeld om de toename van de zorg op te vangen en de ondersteuning van mantelzorgers beter te regelen. Er worden onder andere voorstellen gedaan om de respijtmogelijkheden te vergroten, zodat mantelzorgers hun taken tijdelijk kunnen overdragen aan een ander en zo ontlast worden. Ook komt er meer aandacht voor jonge en allochtone mantelzorgers.

Foto: PVDA/GL

Jesus Christ Superstar
Boxtel op zijn best. Een productie in een prachtige locatie, tot stand gebracht door de inwoners van Boxtel: muzikanten, zangers en zangeressen, theatermakers, de mensen eromheen, allen amateurs. Zoveel talent hebben we dus in huis. Om trots op te zijn. Boxtel kent een in jaren opgebouwde brede muzikale traditie, muziek is als het ware onze tweede taal. Het cultuurbeleid en de cultuureducatie kunnen hier prachtig op aansluiten. De kunst zal zijn in het beleid dit verder uit te bouwen en over te dragen naar nieuwe generaties.

Kadernota 2017
Vorige week hebben we als gemeenteraad onze wensen op tafel gelegd voor de begroting van 2017. Enkele wensen die we als fractie PvdA/GroenLinks daar hebben uitgesproken zijn: afvalscheiding verbeteren door invoering van PMD-zak (plastic, metaal, drankkartons), afvalscheiding realiseren bij de hoogbouw, het programma Boxtel Energieneutraal in 2040 versneld realiseren, de inwoners betrekken bij Greentech en de economische spin-off zichtbaar maken, de raad direct betrekken bij de nieuwe duurzaamheidsvisie, Boxtel als onderwijsgemeente profileren, kiezen voor sociale woningbouw en ook plaatsmaken voor hoogopgeleiden, een concrete uitvoeringsagenda Boxtel Bicycle, na keuze voor Podium4all als overgangsconstructie wordt het tijd voor kaderstellend cultuurbeleid, de democratische rol van de raad inzake de vele gemeenschappelijke regelingen versterken, en met name het speerpunt burgerparticipatie. Zo komen we toe aan onze rol als raad: aan de voorkant van het beleid zelf aan het stuur gaan zitten.

Begeleiding statushouders
Onder de PvdA/GroenLinks-gelederen in Boxtel bevinden zich veel vrijwilligers die de statushouders in Boxtel begeleiden. Zij maken zich ernstig zorgen over de sinds enige tijd structureel haperende ondersteuning vanuit ContourdeTwern. Met onze collega-raadsfracties, waaronder de CDA-fractie die ook informeerde naar de stand van zaken bij bureau nieuwkomers en de integratie van vluchtelingen en statushouders in Boxtel, zijn wij trots op de wijze waarop tot nu toe veel inwoners van Boxtel zich bekommeren om de zorg voor de Eritrese vluchtelingenmeisjes en de begeleiding van de statushouders (zij die een woning toegewezen hebben gekregen). Boxtel is intussen een voorbeeld van hoe inwoners zoekend, met dezelfde twijfels en onzekerheid als iedereen, gewetensvol en vanuit een eenvoudig sterk en goed hart de medemenselijkheid voorop stellen. Dat mogen we niet verspelen. Daarom moeten we niet alleen de opvang van vluchtelingen onder controle hebben, maar ook de begeleiding van statushouders. De last van dit laatste behoort niet op de schouders van de vrijwilligers te rusten, maar is de eindverantwoording van een professionele welzijnsorganisatie. Om die reden hebben we als PvdA/GroenLinks-fractie vragen gesteld aan het college.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
26-03 Centrum
26-03 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde
26-03 Overig deel Oost + Zonnegolven e.o.
30-03 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Het gemeentehuis is tweede paasdag gesloten

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak        

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 12 Aangevraagde omgevingsvergunningen Armehoefstraat tussen huisnummers 16 en 18 rooien: 1 hopbeuk uit de berm Croonpassage 4 wijzigen gevelreclame Gestelseweg hoek kruising Heult rooien: 6 inlandse eiken uit berm Hofstad naast Roderweg 12 rooien: 2 inlandse eiken uit berm Nieuwstraat 1 vervangen huidige haag door gemetselde muur Parkstraat ter hoogte van huisnummer 5 rooien: 1 linde uit berm Stationsstraat 30 renoveren voorgevel Zonneglans 11 realiseren dakopbouw op 2e verdieping woning

Verleende omgevingsvergunningen
Plantsoen hoek Hobbendonkseweg - Dr.de Brouwerlaan verplaatsen jongeren ontmoetingsplaats (JOP)
De Vorst 9 rooien: 75 bomen uit achtererf

Anterieure overeenkomst
Clarissenstraat 31 - 33 afspraken kostenverhaal in verband met het in procedure brengen tot de bouw van 2 vrijstaande woningen

Meer informatie

Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Vervolg van voorpagina: Jesus Christ in Concert

Foto: Hans van Doorn

Ondertussen weet Jezus wat hem boven het hoofd hangt. Judas verraadt Jezus aan de hogepriesters. Hierna volgt de wereldberoemde Judaskus in een doodstille kerk. Het is een van de kippenvelmomenten die het stuk rijk is. Ook het door Fenne van Wuijtswinkel als Maria Magdalena gezongen hitnummer 'I don't know how to love him' is zo'n moment.

De joodse heerser Herodes, gespeeld door Frenk Breuer, stuurt Jezus in een grappige scène door naar de Romeinse Pontius Pilatus. Die wordt gespeeld door Gerrit Stubbe. Die voelt zich, onder druk van het volk gedwongen Jezus te laten kruisigen. Daarna volgt een minutenlang ovationeel applaus. Jezus Christ in de Heilig Hartkerk is als een thuiskomst voor Jezus; een perfecte combinatie.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Deze ook Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Marco Borghardt

Wandelen op Landgoed Haanwijk op Tweede Paasdag

Sint-Michielsgestel - Brabants Landschap, IVN Den Bosch en Natuurgroep Gestel houden aanstaande maandag, Tweede Paasdag, tijdens de Dag van het Landschap gratis wandelexcursies op Landgoed Haanwijk. De excursies starten om 11.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur en duren anderhalf uur. De wandelingen zijn leuk voor volwassenen en kinderen. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig, behalve voor de Vroege vogel-excursie. Dit jaar is het thema 'Vroeg uit de veren'.

Speciaal voor de 'vroege vogels' is er om 6.22 uur een wandeling onder leiding van gidsen van het IVN. Het vroege tijdstip maakt dit een uitstekend moment om de eerste vogels te spotten. Aanmelden voor deze wandeling is verplicht en verloopt via de website www.dagvanhetlandschap.nl.

De wandelexcursies starten bij de informatiestand van Brabants Landschap en IVN Den Bosch tussen 11.00 en 15.00 uur. Voor de liefhebber is het ook mogelijk om aan te sluiten bij de cultuurhistorische wandeling, onder leiding van gids Gijs Sterks (Natuurgroep Gestel). Speciaal voor kinderen is er een speurtocht. Onderweg wordt materiaal verzameld om bij terugkomst een vogelnestje te maken. Vrijwilligers van Natuurgroep Gestel werken deze dag in de kindermoestuin, waar uitleg gegeven wordt over kruiden.

De oven in het bakhuisje wordt voor deze gelegenheid aangestoken door lokale bakker Mario Mettler. Uit liefde voor bakhuisjes en takkenbossen-gestookte ovens bakt hij tijdens deze dag brood met biologisch meel en desem. Imker Thomas Freitag vertelt over de bijen. Bij mooi weer is koffie en thee met een worstenbroodje te krijgen op het terras van koffie- en theehuis 't Haantje. Beschermers ontvangen op vertoon van hun jaarkaart korting op het worstenbroodje. In buitenlokaal Haanwijk bevindt zich ook het infopunt van Brabants Landschap met een tentoonstelling over de cultuurhistorie en de flora en fauna van Haanwijk.

Landgoed Haanwijk
Landgoed Haanwijk is één van de poorten tot Het Groene Woud, een waardevol cultuurhistorisch landschap binnen de stedendriehoek Den Bosch – Eindhoven – Tilburg. Het gebied beslaat 7.500 hectare en bestaat uit bos, heide, akker en weide. Beeldbepalend zijn de vele populieren, zowel in blokvorm als langs wegen en percelen.

Wandelaars kunnen hun auto of fiets parkeren op Landgoed Haanwijk, tegenover Koffie- en theehuis 't Haantje, Haanwijk 3 in Sint-Michielsgestel. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen helaas niet mee wandelen. Het totale programma van de Dag van het Landschap is te vinden op www.dagvanhetlandschap.nl.

Tien wandellocaties in Brabant
De wandelingen vertrekken vanuit tien locaties in Brabant. Van West naar Oost zijn dit Zoomland in Bergen op Zoom, De Pannenhoef in Rijsbergen, Pompveld in Babyloniënbroek, de Regte Heide in Riel, De Mortelen in Oirschot, Landgoed Heeswijk in Heeswijk-Dinther, Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel, Nuenens Broek in Nuenen en Hugterheide - Weerterbos in Nederweert (Limburg). Meer informatie over de locaties en het excursieprogramma is te vinden op www.dagvanhetlandschap.nl.

Steun Natuur 'dichtbij huis'
Brabants Landschap beheert bijna 17.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgt de stichting ervoor dat Noord-Brabant met haar diversiteit aan landschappen,nog het thuis is van vele vrij levende plant- en diersoorten. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde gebieden. Een netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee maatregelen te treffen om weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen te beschermen. Je kunt Brabants Landschap helpen door je aan te melden als vrijwilliger of beschermer te worden voor 15 euro per jaar (dat is 1,25 euro per maand). Je profiteert dan zelf ook van de vele voordelen. Kijk voor meer informatie op www.brabantslandschap.nl

Stichting Dommelbimd pakt eerste prijs regio ING Nederland fonds

Foto: Dommelbimd

Den Bosch - Stichting Dommelbimd ontvangt 5.000 euro van het ING fonds. Afgelopen zaterdagochtend werd op het hoofdkantoor van de ING-bank in Den Bosch bekendgemaakt dat de stichting als eerste van alle inschrijvers uit de regio eindigde.

De hoogte van de donatie was afhankelijk van het aantal stemmen dat werd uitgebracht op het initiatief. Het was een spannende race: de Dommelbimd stond halverwege de stemperiode op tweede plaats. Daarna is er nog volop gestemd op de Dommelbimd met als resultaat de eerste prijs. De stichting is alle stemmers heel dankbaar en zal met de donatie een goede maaimachine aanschaffen waarmee de laaggelegen hooilanden vaker kunnen worden gemaaid om op die manier nog meer bloemen, vlinders en libellen in het gebied te krijgen. Tot nu toe maaien vrijwilligers hier met de zeis. Ook kan met de maaimachine het laarzenpad, dat de komende maanden wordt aangelegd, worden onderhouden.

Het ING fonds is in 2015 opgericht met als doel vrijwilligersorganisaties vooruit te helpen. Van de 290.000 stichtingen en verenigingen in Nederland hadden zich er 1.150 aangemeld voor een bijdrage uit het ING fonds. Hiervan werden 420 lokale goede doelen genomineerd. Die krijgen per regio een bijdrage uit het ING fonds variërend van 1.000 tot 5.000 euro.


Boxtel derde, Liempde negende bij regionale brandweerwedstrijden

Brandweer Liempde Foto: Persburo Sander van Gils

Rosmalen - Zowel de brandweer van Boxtel als die van Liempde nam afgelopen zaterdag deel aan de provinciale vaardigheidstoetsen in de klasse TS-HD in Rosmalen. De Boxtelse ploeg behaalde de derde plaats. Zij stonden onder leiding van bevelvoerder René van Schijndel. Door deze prestatie gaat deze ploeg door naar de volgende ronde op 7 mei in Belfeld. Ondanks de inzet van de Liempdse brandweerlieden kwam die ploeg op een negende plaats uit. Deze wedstrijdploeg stond onder leiding van bevelvoerder Jos van Mensvoort.

De Liempdse brandweerlieden speelden een scenario waarbij tijdens een inbraak in een bedrijfspand aan de Uilenwaard op het industrieterrein in Empel brand was ontstaan. Daarbij liet een inbreker duidelijk weten dat hij niet alleen was maar waar zijn collega-inbreker was gebleven wist hij niet. Al snel kwam het verlossende bericht dat deze buiten het pand was ingerekend door de politie. Nadat alle slangen weer waren opgerold en het pand was overgedragen kon de wedstrijdploeg terugkeren.

De brandweer van Liempde. Foto: Persburo Sander van Gils
Brandweer Liempde Foto: Persburo Sander van Gils
Brandweer Liempde Foto: Persburo Sander van Gils
Brandweer Boxtel in actie. Foto: Persburo Sander van Gils
De brandweer van Boxtel in actie, gezien vanaf de molen. Foto: Persburo Sander van Gils
Brandweer Boxtel Foto: Persburo Sander van Gils

De ploeg uit Boxtel rukte uit naar een molen aan de Molenstraat in Rosmalen. Terwijl twee stralen werden ingezet om het vuur te doven stuitte de brandweer op een slachtoffer met brandwonden. Deze persoon en een hulp van dit slachtoffer werden gered met onder andere een hoogwerker.

Mager weekend voor HCB'92

Boxtel - HCB'92 beleefde een mager weekend waarin zowel door Dames 1 als door de B- en D-jeugd niet werd gewonnen. De dames gingen thuis met 17-18 onderuit tegen HCG uit Gelderop. De B-jeugd verloor in Best met 18-5 en de D-jeugd met 23-10 in Den Bosch.

In de wedstrijd van Dames 1 lag zondagmorgen de druk bij HCG uit Geldrop. Bij winst zouden zij de concurrent op één punt naderen. HCB-speelster Hèlen Berkelmans haalde de nul van het scorebord met de eerste twee treffers. HCG trok vrij snel de stand weer gelijk door een afstandsschot en een vrijgekomen hoekspeelster. Hierna was het steeds stuivertje wisselen, als HCB een doelpunt maakte, dan scoorde HCG het eerstvolgende doelpunt. Er zat iets meer publiek op de tribune dan normaal en voor hen was het een hele attractieve wedstrijd om naar te kijken. Na twintig minuten had HCB een gaatje van twee punten geslagen. Door een afstandsschot van Ellen van Brummelen werd de marge met nog een doelpunt vergroot. Door te laat ingrijpen in de HCB-verdediging kende de scheidsrechter een strafworp toe aan HCG. Die werd goed ingeschoten. Bij het rustsignaal was de stand 9-7 in het voordeel van HCB.

Aan beide zijden werd na rust flink aangepakt in de verdediging waardoor er verschillende penalty's werden uitgedeeld. Ook deze stand ging gelijk op. De slecht ingeschoten strafworp door Berkelmans leek in eerste instantie geen doelpunt te worden maar de keepster viel met bal de goal in. HCG haalde geen voordeel uit de twee minuten tijdstraf van Ellen Persoons, maar door de nodige ervaring in het team kwam de ploeg toch langszij. Het patroon van de eerste helft herhaalde zich met HCB dat de leiding nam en direct daarop de gelijkmaker van HCG. Vaste invalspeelster Mandy van Abeelen was goed op dreef en schreef maar liefst acht treffers op haar naam. Ook Inge van Drunen was enkele malen trefzeker. De sportieve wedstrijd, ondanks het belang van de uitkomst, werd kort voor het einde wat minder vriendelijk toen beide teams voelden dat ze konden winnen. Met nog dertig seconden op de klok, bij een stand van 17-17, bracht een speelster van HCG haar team in extase. Met een onhoudbaar precisie-afstandsschot bracht zij de eindstand op 17-18.

Jeugd
Zaterdag was de B-jeugd op bezoek bij Aristos in Best. HCB kwam goed uit de startblokken. Bruni van de Biggelaar maakte de eerste treffer van de wedstrijd met een mooi schot vanaf de negen meter. Al snel maakte Aristos gelijk. Gitte Vanhout antwoordde hierop met een fraai doelpunt vanuit de hoek. Aristos probeerde twee breaks te lopen die goed werden gestopt door Veerle van Abeelen. De gastvrouwen hadden inmiddels de zwakke plek in de Boxtelse verdediging gevonden waardoor de ruststand werd bepaald op 5-2 voor Aristos. In het begin van de tweede helft scoorde invalspeelster Anouk Foolen vanuit de hoek. HCB was in deze fase slordig in het afspelen van de bal. Door het vele balverlies scoorde Aristos weer een aantal keer. HCB kon in de resterende tijd geen vuist maken qua verdediging door onvoldoende samenwerking. Aristos was sterk in de aanval en gelukkig in de afronding waardoor op het scorebord een groot puntenverschil stond. Gitte wist de pijn nog iets te verzachten: zij passeerde twee keer de keepster van Aristos. Eindstand: 18-5.

De D-jeugd kwam zaterdag in actie tegen Blauw Wit uit Den Bosch. Dit team stond op de tweede plaats en was dus bij voorbaat een lastige tegenstander. Waud Berkien verdedigde de eerste helft het doel. Dit was een moeilijke klus omdat de spelers van Blauw Wit erg scherp in de hoeken gooiden. Ook kwamen ze af en toe erg makkelijk door de HCB-verdediging heen. Ruststand: 11-4. Na rust begon HCB met Anouk Hermans in de goal. De aanval van de ploeg liep iets beter dan in het eerste deel van de wedstrijd, Jorien Strik had goed in de gaten waar mogelijkheden waren om te starten en dit leverde ook bijna een doelpunt op. Door een snelle aanval van verschillende Boxtelse spelers kon Tess Berkien de Bossche keepster passeren. Overige HCB-doelpunten in deze wedstrijd werden gemaakt door een afstandsschot van Waud en Bart Strik vanaf de midden-opbouw. Het trio Veerle van Abeelen, Lieke van Rooij en Anouk Foolen scoorde ook een paar keer. HCB kon de wedstrijd echter niet winnend afsluiten. Eindstand: 23-10.

Rolstoelhandballers oefenen voor het eerst in Boxtel

Foto: HCB'92

Boxtel - In Sportcomplex De Braken heeft afgelopen zaterdagochtend de allereerste rolstoelhandbaltraining plaatsgehad. Onlangs werden daar al door de Boxtelse handbalvereniging HCB'92 een rolstoelhandbalclinic en -demonstratiewedstrijden verzorgd.

Buiten de mensen die zich hadden aangemeld kwamen zaterdag nog enkele spontane deelnemers op de eerste training af. Veertien enthousiaste mensen werkten een leuke oefensessie af. In overleg is nu de vaste trainingsdag- en tijd bepaald. Vanaf heden wordt er iedere dinsdagavond van 18.45 tot 19.45 uur getraind. Rolstoelhandbal bij HCB'92 is er voor iedereen, ook voor valide spelers die daarbij in een rolstoel plaatsnemen.

Foto: HCB'92
Foto: HCB'92

Heb je belangstelling, stuur dan een mailtje naar hcb92@handbal.nl onder vermelding van rolstoelhandbal.

Ook dit jaar finish Ster ZLM Toer in Boxtel

Boxtel - De Ster ZLM Toer finisht ook dit jaar weer in Boxtel. Op 19 juni zal het peloton Boxtel aandoen. Later op de dag wordt de winnaar van de vijfdaagse wielerwedstrijd over de weg op de Markt in Boxtel gehuldigd.

Net als in 2015 begint de etappekoers, die door het zuiden van Nederland en de Belgische Ardennen gaat, op woensdag 15 juni met een proloog in Goes. Daarna volgt een etappe die start en finisht in Oss en een etappe die begint en eindigt in Buchten. Op zaterdag 18 juni is de koninginnenrit van Verviers naar La Gileppe, waarna de laatste etappe zondag start in Someren en finisht in Boxtel.

Voor veel renners, met name sprinters en hun teams, is de Ster ZLM Toer – GP Jan van Heeswijk al jaren de ideale voorbereiding op de Ronde van Frankrijk. Dat zal dit jaar niet anders zijn. "Dat is ook iets waar we zeker rekening mee houden", zegt wedstrijdvoorzitter Anton Ganzeboom. "Het is fijn dat we daarbij ieder jaar op enthousiaste hulp bij de etappeplaatsen kunnen rekenen."

Eindwinnaar pas zeker in Boxtel
Vorig jaar nog leidde de slotrit in de Toer tot een verrassende winnaar. Ganzeboom: "Dat Matt Brammeier het sprintende peloton solo voorbleef had niemand verwacht. Wij verwachten ook dit jaar weer een fantastisch slot."

Etappeschema Ster ZLM Toer - Grote Prijs Jan van Heeswijk 2016:
Woensdag 15 juni: 1e etappe Proloog Goes
Donderdag 16 juni: 2e etappe Oss - Oss
Vrijdag 17 juni: 3e etappe Buchten - Buchten
Zaterdag 18 juni: 4e etappe Verviers - La Gileppe
Zondag 19 juni: 5e etappe Someren - Boxtel

Winst eerste jeugdteam Taverbo/Sabo

Asten - Het eerste jeugdteam van Taverbo/Sabo zorgde zaterdag voor verrassende cijfers tijdens de inhaalwedstrijd in Asten. Ze troffen hier ATTV '71, dat in deze competitie tot nu toe één punt meer wist te scoren.

Sjoerd van Heerebeek en Dani de Rooij waren in topvorm en wonnen al hun wedstrijden in slecht drie games. Lars de Laat voegde hier nog twee punten aan toe en nam samen met Dani de Rooij ook de punten van de dubbel mee naar Boxtel. Even leek het erop dat Lars voor een maximale score ging zorgen, maar hij wist de laatste wedstrijd na een spannende vijfsetter net niet in winst om te zetten. Door de verrassende uitslag van 1-9 zijn de jongens flink geklommen in het klassement. Zij staan nu met 26 punten uit vijf wedstrijden op de vierde plaats, strak achter Artisan Valkenswaard en Irene uit Tilburg. Hierdoor is de gevreesde degradatie voorlopig uit beeld.

Kay Karssemakers tweede op NK 85cc in Oldebroek

Foto: Eric Laurijssen

Oldebroek - De jonge Boxtelse motorcrosser Kay Karssemakers heeft zaterdag tijdens een van de races om het Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen in Oldebroek een tweede plaats weten te behalen. In zowel de eerste als de tweede manche startte de 11-jarige Kay vanaf de eerste positie. Hij kwam beide manches als tweede over de finish waarmee hij in het dagklassement ook als tweede eindigde.

Vorig weekend werd de crosser van het Beursfoon Rockstar KTM Team nog zesde tijdens de eerste wedstrijd van de Dutch Masters of Motocross in de 85cc. Het circuit in Oldebroek lag er goed bij en doordat er opnieuw veel rijders in de 85cc-klasse ingeschreven waren, werd in twee groepen getraind. Toen de tijdtraining van start ging, zette Kay direct aan en reed een erg snelle eerste ronde. Gedurende de tijdtraining stond hij op een derde plaats en zette nog eens aan. De Boxtelaar zette een snellere tijd op de klok, maar die bleef goed voor een derde plek.

In de eerste manche was Kay goed weg. Zijn eerste positie wist hij gedurende vijf ronden sterk vast te houden. Kay ging netjes rond, maar kon niet voorkomen dat zijn teammaat Rasmus Pedersen hem passeerde. Vervolgens bleef Kay hem volgen en met een achterstand van 2,5 sec op de winnaar werd hij als tweede afgevlagd.

Foto: Eric Laurijssen

Ook in de tweede manche begon Kay als leider aan de wedstrijd. In de eerste ronde werd hij weer gepasseerd door Rasmus. De Boxtelaar bleef hem ook nu sterk volgen, maar liet later in de manche toch een klein gaatje vallen. De derde crosser in de wedstrijd kwam opzetten. Kay bleef echter geconcentreerd rijden en kwam in de laatste ronde op zo'n twee seconden van de winnaar, opnieuw als tweede over de finish.

In de tussenstand om het Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen staat Kay na drie wedstrijden gedeeld eerste.

Zes keer goud voor Judo Club Liempde

Middelbeers - Judo Club Liempde nam afgelopen zondag met succes deel aan een koka-toernooi in Middelbeers. De club liet daarbij zes winnaars noteren.

Het voorjaarstoernooi werd voor het 33e jaar georganiseerd. 21 judoka's van Judo Club Liempde namen eraan deel. Zij werden verdeeld over zes groepen over de hele dag. Op dit drukbezochte toernooi streden tientallen judoka's om de hoogste podiumplekken. In de eerste groep kwamen de jongste deelnemers op de mat. Voor Guus Zwijnenberg, Aukje de Beer en Quin Goossens was het hun eerste toernooi waar zij aan meededen.

Faye Goossen, Xander Kreeft en Cas de Wit behaalden in deze jongste groep alle drie een gouden medaille. Xander moest hard strijden voor zijn eerste plek, wat hem af en toe een beetje frustreerde. Door het harde werk liet hij wel erg mooi judo zien. Cas behaalde met vier keer een ippon de maximale score en een welverdiende gouden plak.

Quin haalde de tweede plaats in zijn poule. Hij won in de groep van vijf de eerste drie wedstrijden met een ippon en een houdgreep. De laatste wedstrijd verloor hij. Guus werd vierde op zijn eerste toernooi, maar had veel plezier in het judo en heeft veel ervaring opgedaan. Aukje liet mooi judo zien maar kwam nog wat te kort. Voor haar was een vierde plek eveneens het maximaal haalbare.

In de tweede groep namen zes judoka's uit Liempde deel. Kasandra Wagenaars en Mees Kosters werden beiden eerste. Kasandra zat in een poule van drie en moest twee keer tegen beide tegenstanders. Zij wist deze meiden keer op keer te verrassen met een mooie beenworp o-soto-gari, een paar keer met meteen een ippon of met een stevige houdgreep.

Britt van Oirschot, Anouk Jorritsma en Femke Jorritsma zaten in een pittige poule en moesten flink aan de bak. Zij scoorden geen punten, maar alle drie hebben ze laten zien dat ze bijgeleerd hebben sinds hun wedstrijd twee weken geleden.

In de derde groep behaalde Mika van Weert met vier keer ippon een eerste plek. Hij toonde fel judo en hieraan was ook te zien dat Mika goed wist waar hij mee bezig was. Jop Putmans behaalde een mooie tweede plaats. De eerste wedstrijd was hij nog niet alert genoeg maar de andere wedstrijden won hij overtuigend met een ippon.

Coaches Dirk Habraken en Nikki Leenhouwers hadden een lange dag achter de rug maar gingen erg tevreden met de resultaten naar Liempde. Ze zagen dat er flink gestreden was en mooi judo voorbijkomen.

De volledige uitslagen voor J.C. Liempde:
Kampioen: Mees Koster, Xander Kreeft, Cas de Wit, Mika van Weert, Kasandra Wagenaars en Faye Goossens.

2e plaats: Job Putmans, Quin Goossens en Xavier Wantenaar.

3e plaats: Nelson Tops, Femke Jorritsma en Luc de Laat.

4e plaats: Guus Zwijnenberg, Aukje de Beer, Mirte Jorritsma, Wil van Oirschot, Gijs de Wit, Britt van Oirschot, Yannick Wantenaar, Anouk Jorritsma en Loyd de Laat.


Eerste verliesbeurt Taverbo/Sabo 1

Boxtel - Het eerste team van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo 1 is zaterdag in de vierde speelronde van de hoofdklasse tegen de eerste seizoensnederlaag aangelopen. Ondanks drie winstpartijen van Michel Sperling gingen de Boxtelaren in eigen huis hard onderuit tegen The Back Hands: 3-7.

Om in het spoor van koploper Bergeijk te blijven was het voor Taverbo/Sabo noodzakelijk om in de inhaalwedstrijd tegen The Back Hands uit Sint Willebrord de nodige punten bijeen te slaan. De openingspartij was daarin direct cruciaal. Aanvoerder Teun Vlaminckx nam het op tegen zijn 'angstgegner' Wilfred Braspenning. Wedstrijden tussen deze twee heren gaan vrijwel altijd gelijk op en ook nu moesten beide spelers weer tot het uiterste gaan. Vlaminckx nam een 2-1 voorsprong maar enkele foutjes aan het einde van de vierde en vijfde game kostten hem uiteindelijk de kop. Samen met Michel Sperling ging Vlaminckx even later ook in het dubbelspel met 3-2 onderuit, nadat de Boxtelaren in de vierde game een aantal matchpoints onbenut hadden gelaten.

Derde man Danny Smits kreeg in zijn openingspartij een stevig pak slaag van zijn opponent Peter de Rooij en evenals Vlaminckx leek hij daar een aardige mentale tik van te hebben gekregen. Beide heren bleven vandaag zonder winst. Smits kwam in zijn laatste partij van de dag nog wel met 2-0 voor, maar ook ditmaal bleek de taaiheid van Braspenning de doorslag te geven waardoor The Back Hands hun inmiddels opgebouwde voorsprong wederom wisten te vergroten.

Het was aan Sperling te danken dat Taverbo/Sabo vandaag niet op een monsternederlaag getrakteerd werd. De Boxtelse kopman speelde een weergaloze partij tegen de sterke Richard Verstijlen. Nadat hij in de eerste game nog van tafel werd getikt, besloot Sperling in het vervolg met meer risico te gaan spelen, met als resultaat een flink aantal slagenwisselingen waar het publiek van smulde en die niet zouden misstaan op landelijk niveau. In het merendeel van de gevallen leverden deze balwisselingen een Boxtels punt op waardoor de winst met 3-1 naar Sperling ging. Omdat de Boxtelaar ook zijn overige twee partijen in winst om wist te zetten, wist hij de uiteindelijke schade te beperken tot 3-7, waarmee hij zijn ploeg hoogstpersoonlijk voor een blamage behoedde.

Sperling is deze competitie nog altijd ongeslagen. Al zijn twaalf partijen wist hij te winnen. Komende zaterdag zal hij echter tot het uiterste getest gaan worden wanneer Taverbo/Sabo afreist naar Bergeijk voor een treffen met de lijstaanvoerder. In dat team spelen twee voormalig eredivisiespelers die tot nu toe ook nog geen enkel partijtje hebben laten liggen. Hier ligt dus een mooie uitdaging voor het Boxtelse vaandelteam.

Spannende ontknoping BRTC

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) werden de laatste drie wedstrijden van het seizoen gespeeld. De plaatsen twee en drie en de laatste plaats op de ranglijst stonden nog op het spel. De Firma Fotografie haalde daarbij voldoende punten om de laatste plaats af te staan aan de Bat Boys. Sabo Boxtel eiste de tweede plaats op. Grand Café Rembrandt declasseert kampioen Taverbo Sabo 1 van vorig jaar en wordt derde. Taverbo Sabo 1 eindigt als teleurstellende vierde. Rotsvast en Taverbo Sabo 4 delen de punten, waardoor Rotsvast van plaats wisselt met De Dommel.

In de wedstrijd tussen Sabo Boxtel en De Firma Fotografie had laatstgenoemde voldoende aan één punt om de laatste plaats over te geven aan de Bat Boys. Sabo Boxtel was afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd tussen Taverbo Sabo 1 en Grand Café Rembrandt om te weten op welke plaats zij zouden eindigen. De opdracht was dus om zoveel mogelijk punten te scoren. Beide teams slaagden in hun missie. Voor Sabo Boxtel bleef Ad van Weert ongeslagen en Hans van Weert voegde daar twee punten aan toe. Samen wonnen zij ook het dubbelspel. Wim van Aarle won van Stef Schellekens en was dus goed voor het zevende punt. Vader en zoon Henk en Jordy van de Laak zorgden voor drie punten waarmee de Bat Boys naar de laatste plaats verdrongen werden. Henk won van Hans van Weert en van Wim van Aarle, Jordy won ook van Wim. Eindstand: 7-3 in het voordeel van Sabo Boxtel.

In de clash tussen de kampioen van vorig jaar Taverbo Sabo 1 en Grand Café Rembrandt stond de derde plaats op het spel. Grand Café Rembrandt ging furieus van start met twee winstpartijen voor Erik van der Schoot die van Frans van Dun en Hans van Haaren won. Ad Brekelmans won van eeuwige rivaal Ronald van Dael en ook van Frans van Dun. Hans Stoker won ook van Hans van Haaren en pakte samen met Ad het dubbelspel zodat er een 6-0 tussenstand op het scorebord stond. Pas in de zevende partij stond Hans Stoker in de vijfde en beslissende game het punt aan Ronald van Dael toe. Laatstgenoemde won ook van Erik van der Schoot. Frans van Dun kon in de laatste partij tegen Hans Stoker het derde punt binnenhalen. Hans van Haaren bleef onverwacht zonder punten. Hierdoor eiste Grand Café Rembrandt verdiend de derde plaats op ten koste van Taverbo Sabo 1 met een eindstand van 7-3.

De laatste wedstrijd van het seizoen tussen de teams van Taverbo Sabo 4 en Rotsvast was voor de ranglijst alleen voor Rotsvast nog van belang. Zij moesten twee punten goedmaken op het team van De Dommel om op plaats zeven te eindigen. Geerta Pluut en Bart Theeuwes deden voor Rotsvast goede zaken. Geerta won van Toon van Geel en Raymond de Boer en Bart won ook van Raymond, Geerta en Bart wonnen eveneens het dubbelspel. Peter de Rooij kon hier slechts een punt tegenoverstellen zodat de tussenstand 4-1 in het voordeel van Rotsvast op het scorebord kwam. Dit betekende al dat Rotsvast een plaats op de ranglijst steeg. In de overige partijen won Peter de Rooij voor Taverbo Sabo 4 ook zijn twee enkelspelen. Raymond de Boer en Toon van Geel scoorden beiden ook. Bart Theeuwes won de laatste partij tegen Toon van Geel en haalde zo een vijfde punt. Eindstand 5-5.

Taverbo Sabo 3 speelde geen inhaalwedstrijden en werd twee weken geleden al verdiend kampioen.


Drie medailles voor Tabitta in landelijke topsport

Floor de Wolf Foto: Sandra Janssen

Volendam - In het toeristische Volendam vonden zaterdag en zondag de laatste landelijke kwartfinales turnen plaats. Ditmaal alleen in het hoogste niveau. Met een gouden medaille en twee bronzen medailles zette GV Tabitta Boxtel weer goed op de kaart.

Zaterdagochtend kwam in de jongste categorie Liz van Eijndhoven in actie. Ze turnde een prachtige wedstrijd. Met een zesde plaats waar twintig tickets werden weggegeven stroomt ze ruimschoots door naar de halve finale in Bergschenhoek.

Floor de Wolf Foto: Sandra Janssen
Floor de Wolf Foto: Sandra Janssen
Fenne van Haaren Foto: Sandra Janssen
Liz van Eijndhoven Foto: Sandra Janssen
Lotte Langerwerf Foto: Sandra Janssen
Sam Sieben Foto: Sandra Janssen
Mijke Jansen Foto: Sandra Janssen

Bij de pupillen in nationaal niveau 1 heeft Tabitta vijf turnsters, wat uitzonderlijk veel is. Floor de Wolf turnde als enige een foutloze wedstrijd. Mede door haar favoriete toestel balk verdiende ze de bronzen medaille. De overige pupillen zetten hun beste beentje voor, maar lieten hier en daar nog wat punten liggen. Mijke Jansen werd achtste, Fenne van Haaren negende en Lotte Langerwerf en Sam Sieben eindigden beiden op de twaalfde plaats.

Bij de jeugd n1 zorgden zowel Shadé van Oorschot als Donna van Wijgerden voor een verrassing. Shadé turnde de sterren van de hemel en versloeg daarmee de huidige Nederlands kampioen. Ze was deze wedstrijd onverslaanbaar. Hoewel de medaille even in haar krullen bleef vasthaken, mocht ze uiteindelijk het goud in ontvangst nemen.
Donna turnde voor het eerst een complete brugoefening waardoor ze ten opzichte van eerdere wedstrijden flink steeg in het klassement. Met nog enkele foutjes is een zesde plaats van Nederland in dit niveau grote klasse.

Op zondag debuteerde zowel Nienke Langenhuizen als Tabitta zelf landelijk in de bovenbouw Eredivisie. Het werd een zeer succesvol debuut. Wegens revalidatie turnde Nienke niet haar moeilijkste programma, maar wel enorm overtuigend en stabiel. Het was dan ook voor iedereen opmerkelijk dat het Tabitta-talent, van een vereniging zonder ingerichte turnaccommodatie, een medaille won tussen de bekende turnscholen.

De trainsters van GV Tabitta zijn tevreden en wederom enorm trots op hun topturnsters. Op naar de halve finales.

Bridgen

Bridgeclub Boxtel 15 maart
A- lijn:
1. Ton Walbeek & Hans Wolsky 61,96% 2. Francie Geurts & Hans Jolie 61,39% 3. Arnold Bosveld & Henk Schilder 56,18% B-lijn: 1. Anja Wouters-van Oirschot & Ad Wouters 63,89% 2. Yvonne Visser & Gerard Dams 57,64% 3. Jan Sebregts & Clemens Nienhuis 56,25%

Bridgeclub Boxtel, 16 maart
A-lijn 1. J. de Wolf & R. van Stuivenberg 69,31% 2. H. van Esch & P. van de Ven 62,67% 3. R. Dankers & F. Sedee 55,63% B-lijn 1. W. Braken & A. van de Langenberg 59,92% 2. Jan & Corry Meeuwis 56,58% 3. S. van Alphen & C. Meisters 55,67% C-lijn 1. W. Maas & A. van der Heijden 66,67% 2. A. van der Heijden & M. Wagenaars 50,00% 3. L. Brusselaars & T. van Leusden 41,67%

Bridgeclub Boxtel, 17 maart
A-lijn 1. J. van Doremalen & F. van Roy-van de Meerendonk 68,40% 2. S. Tempels-Walchenbach & J. Sweere 64,58% 3. A. Bosveld & M. Soederhuizen-Penning 59,38% B-lijn 1. M. Smulders-Merkx & M. Theloesen-Kamerbeek 62,85% 2. H. Heemskerk & C. Meisters-Windt 3. T. Godding-Moors & S. Mols 55,90%

Bridgeclub Rembrandt 15 maart
A-lijn: 1. T. van Uden & A. Moerdijk 61,25% 2. A. van de Laar & W. van der Lans-Verberne 57,08% 3. J. van de Borne & E. Jansen 53,75% B-lijn: 1. A. van der Els-Kusters & A. Visser-Hanff 56,67% 2. K. de Waal & G. Stolk 55,83% 2. B. Otten & E. Otten 55,83%

Bridgeclub De Rots, 16 maart
A-lijn 1. M. Jussen & R. Steenbakkers 62,41% 2. R. Daverveld & A. Moerdijk 60,58% 3. A. Schoonnen & R. Koelink 58,00%

Bridgeclub Revanche, 17 maart
A-lijn 1. H. Heijstek & P. Raaijmakers 60,76% 2. René & Lidy Verstijnen 59,72% 3. Corry & Jan Kerssens 55,90%

Bridgeclub Liempde, 17 maart
A-lijn 1. Echtpaar Braken 63,69% 2. Echtpaar Dieden 58,63% 3. Mw. van Oirschot & Mw. van de Laar 56,55% B-lijn 1. Dhr. van de Laar & Dhr. de Jong 61,90% 1. Dhr. van Kollenburg & Dhr. van Wijlick 61,90% 3. Echtpaar van de Langenberg 60,42% C-lijn 1. Mw. van de Zanden & Mw. Tesser 68,25% 2. Echtpaar van Schaijk 62,30% 3. Mw. Kapteijns & Mw. van de Laar 58,50%

Voetbal

ODC/RKSVBoxtel

Uitslagen 20 maart
Boxtel 1-GVV 1        0-1
Bruheze VR2-Boxtel VR2        3-0
Heeswijk 1-ODC 1        3-1
ODC VR1-Hedel VR1        8-3

Programma 26 maart
Tivoli VR2-Boxtel VR2        17.00
Programma 28 maart
FC Cranendonck VR3-Boxtel VR2        10.30
Nieuwkuijk 1-Boxtel 1        14.30

Uitslagen DVG 19 maart
Pupillen
NWC D2-DVG D1        1-1
DVG D2-Handel 2        2-4
WNC D2-DVG D3        4-5
DVG MD1-St. Fiducia/Elsendorp MD1        4-1
Oss'20 E1-DVG E1        1-1
DVG E2-Sparta'25 E2        0-5
Sparta'25 E4-DVG E3        4-6
Rood Wit'62 F1-DVG F1        2-5
DVG F2-Sc Helmondia F1        0-9
DVG F3-Blauw Geel F6        1-0
DVG F4-Blauw Geel F15m        1-0
Handel F2-DVG F5        1-0
ODC Mini3-DVG Mini1        3-21
Zwaluw Mini5-DVG Mini2        10-3
DVG Mini3-Zwaluw Mini6        3-5
Junioren
SMH A1-DVG A1        0-0
DVG A2-Bavos A2        1-3
DVG B1-Irene B1        0-2
ELI B2-DVG B2        3-1
DVG C1-Schijndel C2        2-1
20 maart
Senioren
Spoord.Boys 1-DVG 1        3-0
MULO 2-DVG 2        2-2
DVG 3-Avanti'31 3        2-1
Sparta'25 5-DVG 4        1-1
Boskant 4-DVG 5        5-2
DVG 6-Heeswijk 7        0-6
DVG 7-Nijnsel 6        3-3
DVG 8-Volkel 7        2-0
Dames
DVG VR1-Gemert 2        1-4

Programma DVG 26 maart
Pupillen
DVG D2-Nijnsel D1        11.45
TOP E1-DVG E1        10.30
DVG E3-Rhode E10g        10.30
DVG F1-Schijndel F1        9.30
DVG F2-SSE F1        9.30
DVG F4-Venhorst F3g        9.30
Junioren
DVG A1-Volkel A1        14.30
DVG B1-Ysselsteyn B1        14.30
DVG B2-Mierlo Hout B3        14:30
Senioren
DVG 2-Sparta'25 3        17.00
HVCH 4-DVG 3        17.00
28 maart
Senioren
DVG 1-Taxandria 1        14.30
VCH 4-DVG 2        12.15
31 maart
Pupillen
DVG ME1-Blauw Geel'38 ME1        18.45

Programma LSV 26 maart
LSV VE1-Nemelaer VE1        16.00
Helvoirt 6-LSV 4        18.00
28 maart
LSV 1-RKGSV 1        14.30
Nemelaer 5-LSV 2        12.00
LSV 4-FC Drunen 7        10.30

Uitslagen
ELI 1-LSV 1        7-0
ODC 4-LSV 2        6-3
LSV 3-RKDVC 12        6-2
ODC 6-LSV 4        2-4
LSV VR1-SCI VR1        0-0

Uitslagen
Brabantia F2-LBC F1        10-3
Acht E3G-LBC E1        1-0
EMK D2-LBC D1        2-0
LBC MB1-Emplina MB1        1-1

Biljart

Uitslagen Wapen van Liempde/Regiobank
WvLiempde/Regiobank-Ames/DePeel        2-6
WvLiempde/Regiobank 1-Krijt op Tijd 1        28-28

Uitslagen 't Ivoor
BC Uden-'t Ivoor 1 (3b-Gr.)        25-30
Hart van Brabant 1-'t Ivoor 1 (Recr.)        31-34
BV De Hazelaar 2-'t Ivoor 2 (Recr.)        26-35

Programma 't Ivoor 28 maart
BC Zuid 1-'t Ivoor 2 (Recr.)        13.00
't Ivoor 3-Sonnevanck 1 (Recr.)        13.00
29 maart
BV De Hazelaar 3-'t Ivoor 1 (Libre)        19.30
't Ivoor 3-Triangel Bar 1 (Libre)        20.00
VAR 2-'t Ivoor 1 (Recr.)        13.00
30 maart
't Ivoor 2-'t Wapen van Liempde 2 (Libre)        20.00
31 maart
't Ivoor 5-NAL 7 (3b-Kl.)        13.00
't Ivoor 6-Het Groene Laken 1 (3b-Kl.)        13.00

Paardensport 19 maart
Uitslag HSV St. Martinus
B-L2 1e plaats; Eline de Bont met Misty

Zaalvoetbal

Uitslagen 19 maart
X2COM-Fysio de Dommel        7-3
Adm Jilesen-v.Stekelenburg        8-5
Feestcafé de Nozem-C.J.v.d. Sande        2-2
Pika Bikes/'t Geveltje-Vouwwagenspecialist        3-3
Laansma Tuinen-Gebr. Bekkers        4-10
Uitslagen 21 maart
v. Stekelenburg-Groen Als Gras        4-7
Vermeer verz-Termeer Support        7-2
Faes entertainment-Vinyl en Tapijtwinkel        8-0
v.d. Heijden milieu-Comsche Hoeve        1-2

Honkbal/Softbal

Uitslagen de Ducks 19 maart
beeball rookies        Nuenen-Ducks        11-11
aspiranten sb        Ducks-Roef!        18-13
junioren hb        Kickers-Ducks        7-5
20 maart
dames        Ducks-Starlights        27-1
heren 2        Nuenen-Ducks 2        10-5
heren 1        Tilburg-Ducks 1        10-5

Programma de Ducks 26 maart
beeball rookies        Jeka-Ducks        10.00
pupillen sb        Ducks-Twins        13.00
pupillen hb        Ducks-Jeka        10.30
aspiranten sb        Ducks-Twins        15.00
junioren hb        Roef!-Ducks        16.00
27 maart
dames        Ducks-Jeka        13.00
heren 2        Gryphons-Ducks 2        10.30
heren 1        Gryphons-Ducks 1        11.00

Basketbal

Punten JRC
Jitske Bos        27
Zhuliyana Georgieva         10
Hanne Bos        9
Maureen Vessies        9
Aniek Vos        7
Amber Meijering        4

Handbal

Uitslagen HCB '92 19-20 maart
Aristos DB1-HCB'92 DB1        18-05
Blauw Wit D1-HCB'92 D1        23-10
HCB'92 DS1-HCG DS1        17-18

Programma HCB '92 2-4 april
2 april (thuiswedstrijd De Braken)
HCB'92 D1-Bedo D1                                 10.40
3 april (uitwedstrijd Raamsdonksveer)
HMC DS4-HCB'92 DS2                         11.00
3 april (uitwedstrijd Bladel)
Saturnus DS2-HCB'92 DS1                 11.15
4 apr (thuiswedstrijd Pius X Liempde)
HCB'92 recr-Leende recr                         20.00

Tafeltennis

Taverbo/Sabo
Uitslagen
De Firma Fotografie-Sabo Boxtel        3-7
Taverbo Sabo 1-Grand Cafe Rembrandt        3-7
Taverbo Sabo 4-Rotsvast        5-5

Eindstand seizoen 2015-2016
Teams        Gesp.        Gew.        Verl.
1.Taverbo Sabo 3*        180        128        52
2.Sabo Boxtel        180        118        62
3.Grand Café Rembrandt        180        115        65
4.Taverbo Sabo 1        180        108        72
5.Taverbo Sabo 2        180        93        87
6.Taverbo Sabo 4        180        81        99        
7.Rotsvast        180        72        108
8.De Dommel        180        69        111
9.De Firma Fotografie        180        60        120
10.Bat Boys        180        57        123
*Kampioen

Programma 4 april
Eerste ronde van de Individuele Meerkampen.

Pijnlijke nederlaag Wapen van Liempde Leo van Hastenberg districtskampioen

Liempde - In de strijd om een play-offplaats heeft het kaderteam van Biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank een pijnlijke nederlaag geleden. Tegen Ames uit Deurne, dat één van de zes teams is dat nog aanspraak kan maken op de plaatsen 2, 3 of 4, lag een gelijkspel voor het grijpen.

Leo van Hastenberg klaarde zijn karwei van 110 caramboles in tien beurten, waarna Ton Rovers in zijn partij uitstekend op dreef was. Na zeven beurten brak zijn serie van 54 caramboles af op 158 van de te maken 160 punten. Deze kans liet zijn tegenstander niet aan zich voorbijgaan en hij maakte de partij met een reeks van 45 uit. Piet Leermakers en Martien van de Tillaart bleven ver van hun normale kunnen af en verloren kansloos.

De districtsfinale van het bandstoten, tweede klas (gemiddelde van 2,30-3,50) werd een zege voor Leo van Hastenberg. Hij verloor maar één van de vijf partijen en kwam uit op een algemeen gemiddelde van 3,13. Zijn beste partij was 75 caramboles in 16 beurten. Met deze prestatie plaatste Van Hastenberg zich samen met de als tweede geëindigde Ad Verbruggen uit Erp voor de gewestelijke finale op 15 tot en met 17 april bij 't Ivoor in Boxtel.


Verlies voor Ducks Heren, winst voor Ducks Dames bij oefenwedstrijden

Boxtel - Het eerste senioren honkbalteam van Ducks speelde zondag 20 maart een oefenwedstrijd tegen H.S.C. Tilburg. Ondanks het koude weer hadden beide ploegen zin in een wedstrijdje honkballen. Ducks begon aan slag maar wist de eerste inning niet op de honken te komen. Tilburg daarentegen profiteerde van een foutje en scoorde één punt. Startend werper Jeroen van Nes kwam overtuigend voor de dag en wist de ploeg uit Tilburg in toom te houden.

In de tweede inning pakte Ducks echter een punt terug. Van Nes deed goed zijn werk maar moest gedurende vijf innings toch zes punten incasseren. Hij werd een paar keer goed geraakt. Door onder andere een flinke driehonkslag en ook door wat foutjes scoorde Tilburg. De Boxtelaren moesten aan de bak en begonnen de daaropvolgende inning goed: alle honken bezet met geen uit. Ducks wist vier punten te scoren door een goede honkslag van Nicky Geerts, die ook defensief een solide wedstrijd neerzette. Ducks verzaakte toch deels door drie lopers achter te laten op de honken. De tussenstand bedroeg 6-5.
Zo goed als dat het begin van de inning ging, zo slecht ging de tweede helft. Het koude weer en gebrek aan concentratie hielpen niet om de Tilburgers tegen te houden. Door een aantal goede honkslagen, pech en een slordigheidje werd de score uitgebreid naar 10-5. Ducks kon in de daaropvolgende inning geen punten scoren en zo kwam de wedstrijd ten einde. Ondanks het verlies was het geen slechte wedstrijd voor Ducks, dat met 10-5 verloor van een sterk team dat een klasse hoger uitkomt in de competitie.

Dames
De dames van Ducks begonnen het seizoen van 2016 met een oefenwedstrijd tegen de jarenlange rivaal uit Schijndel, Starlights. Het was koud, maar desondanks waren er toch veel ouders en vrienden benieuwd naar de vorm van de kampioenen het seizoen 2015: het damesteam van Ducks.
Ducks mocht beginnen aan de wedstrijd, en maakte snel een einde aan de eerste slagbeurt van Starlights. De dames uit Boxtel deden het een stuk beter aan slag en maakte in de eerste slagbeurt al 4 punten. In de tweede inning kwam Starlights ook niet goed uit de verf en ook deze slagbeurt was snel voorbij. Ducks deed het een stuk beter en bijna alle dames kwamen twee keer aan slag, wat resulteerde in een hoop gescoorde punten. Uiteindelijk stapelden de fouten zich op bij Starlights, maar de kampioenen van vorig jaar toonden geen medelijden en sloegen honkslag na honkslag. De eindstand: 27-1.
Volgende week spelen de dames van Ducks om 11.00 uur thuis tegen Jeka uit Breda.


Rugby Mini's Ducks bikkelen in voorronde NK

Foto: Graziella Saccomani-van Ginneken

Boxtel - De Mini's van Rugby Club Ducks streden afgelopen zaterdag thuis in Boxtel in de eerste voorronde voor het Nederlands Kampioenschap. Ze kwamen uit tegen hun leeftijdsgenoten (11 tot en met 13 jaar) van RC Eindhoven, de Bossche Dukes, Oemoemenoe uit Middelburg en REL Etten-Leur/Tilburg.

Ducks trof meteen een sterke tegenstander in de wedstrijd tegen The Dukes uit Den Bosch. De spelers misten scrumcaptain Liam Carroll vanwege ziekte, wat tegen de stevige Bossche scrum een ware aderlating betekende. Toen ook al snel scrum-half Mauro Saccomani geblesseerd uitviel werd het lastig, maar Chris Verhagen vulde die positie goed in. Ducks had uiteindelijk teveel respect voor Dukes en hierdoor liep het achter de feiten aan en wist Dukes te scoren. Het werd een 7-0 nederlaag.

De volgende wedstrijd was tegen Oemoemenoe uit Middelburg. De eerste helft was Boxtel te afwachtend, maar na rust gooide het de schroom van zich af en ging vol op de aanval spelen. Dit resulteerde al snel in een try: fly-half Thijs Schilder ondernam een solo-actie en wist dit te bekronen met een try. Er resteerde echter te weinig tijd om de achterstand nog ongedaan te maken en Ducks verloor dit duel met 6-1.
In de derde wedstrijd trof Ducks het combinatieteam REL Etten Leur/Tilburg en nu ging het helemaal los. Zelfs de toss werd gewonnen door captain Lucas de Geus. Ducks ging meteen in de aanval, wat al snel een try opleverde van full-back Florian Veuger. Hij griste de bal uit een maul, ontweek twee tegenstanders en scoorde.
Florian werd later uitgeroepen tot Ducks-speler van het toernooi. Dit vanwege zijn grote inzet en zijn durf als lichte speler om grotere tegenstanders succesvol te tackelen. Na deze try maakte REL gelijk. De teams waren goed aan elkaar gewaagd en de spanning nam toe. Vervolgens wist voor Ducks David Iwuchukwu te scoren: 2-1 voor Ducks. Toen de jarige Wout van Brunschot een solo met een try bekroonde leek de wedstrijd binnen. Echter vlak voor tijd kregen de jonge Boxtelaren een try tegen: 3-2. In de laatste aanval dreigde REL gelijk te maken, maar Wout van Brunschot wist de speler vlak voor de trylijn te tackelen en hierdoor de overwinning veilig te stellen. Een verdiende 3-2 winst voor Ducks.

De laatste wedstrijd ging tegen toernooiwinnaar RC Eindhoven. Dit team was te sterk voor Ducks en in combinatie met het feit dat de smalle Ducks-selectie moegestreden leek, werd het een regelmatige 6-0 nederlaag. Ducks bleef wel tot de laatste seconde strijd leveren. Door dit resultaat zal Ducks in de volgende voorronde op 2 april uitkomen in het plate-toernooi. De speellocatie is nog niet bekend. Ducks kan terugkijken op een zeer geslaagd toernooi en heeft zelfs een dikke 10 gekregen van de Nederlandse Rugby Bond voor de manier waarop het toernooi georganiseerd was. De grote finale van het NK mini's wordt gehouden zowel voor de cup als de plate op 23 april, waar is nog niet bekend.

Voor kinderen die kennis willen maken met de rugbysport is er de mogelijkheid om gratis mee te trainen op dinsdag en donderdag vanaf 18.30 uur. Kijk voor meer informatie op www.rcducks.nl, of mail jeugdcoordinator@rcducks.nl.

JRC-meiden hebben zicht op het kampioenschap

Boxtel - Het meisjes-onder-20-team van basketbalvereniging JRC Boxtel heeft uitzicht op het kampioenschap in zijn klasse. De ploeg won zondag in Nederweert van Jumping Giants en blijft daardoor koploper, met nog drie duels te gaan.

Hoewel JRC de thuiswedstrijd tegen het Limburgse team ruim gewonnen had, wist deze stugge ploeg destijds toch zestig punten te scoren. Te makkelijk erover denken zou dus echt een valkuil zijn, aldus de Boxtelse coach Steven Besuijen.

Zoals hij voorspelde kwamen de gastvrouwen fanatiek uit de startblokken en kon de Boxtelse ploeg maar moeilijk scoren. Pas na vijf minuten kwam JRC op voorsprong door drie scores op rij van Jitske Bos, die goed was voor zeventien punten in de eerste helft. Door sterk invallen van Zhuliyana Georgieva en Hanne Bos liep de ploeg dit kwart uit naar een 20-8 voorsprong.
In de tweede periode plaatste Jumping Giants een 12-0 run. Na een noodzakelijke, stevige time-out aan Boxtelse kant kwam JRC aan de hand van Amber Meijering en Hanne Bos weer op stoom en antwoordde het met een 11-0 run: ruststand 24-38. Door scores van Aniek Vos, Maureen Vessies en Hanne Bos liepen de gasten steeds verder weg van de thuisploeg.
Het laatste kwart werd begonnen met een comfortabele voorsprong van twintig punten. Al snel werd die uitgebouwd naar 25 punten. Jumping Giants bleek echter over veel veerkracht te beschikken en maakte twaalf punten op rij. Het slotakkoord was echter voor de Boxtelsen, voor wie Jitske Bos haar vijfde driepunter liet noteren: eindstand 49-66.
Een heel belangrijke overwinning voor JRC. Over twee weken ontmoet de ploeg hekkensluiter BBC en daarna staat de kampioenswedstrijd tegen nummer twee Migliore op het programma.

Heren 3 verliest
Het eerste herenteam van JRC won zondag bij Kimbria in Maastricht met 79-86. Het derde team speelde die dag een uitwedstrijd in Heeswijk-Dinther tegen BC Tenderfeet. De eerste ontmoeting tussen deze teams resulteerde in een ruime overwinning voor Tenderfeet. JRC kon in deze wedstrijd revanche nemen voor die verliespartij en het was voor de Boxtelse middenmoter ook de laatste kans om dit seizoen een top drie-team te verslaan. Tenderfeet staat tweede en heeft een goede kans op het kampioenschap.

In de eerste vijf minuten had JRC moeite met de zone-verdediging van de gastheren. Na een tactische omzetting wisten de Boxtelaren de koploper bij te blijven: 18-15. Toch liep Tenderfeet langzaam uit naar een ruststand van 38-27.

Tenderfeet kwam ook beter uit de kleedkamer en scoorde meteen twee keer. Het vierde kwart begon bij 58-44. Dankzij goed verdedigend werk van Mathijs Vervoort en enkele scores kwam JRC weer op tien punten, 61-51. Vervolgens stond aanvoerder Steven Besuijen op, die met drie driepunters de stand op 65-63 bracht met nog twee minuten te spelen. JRC kwam zelfs nog op 65-65, maar zag in de slotfase Tenderfeet via een afstandsschot toch weer op een voorsprong komen. De Boxtelaren misten hun laatste schotpoging: een 68-65 verlies was het gevolg.

Voetballers DVG niet bij de les

Foto: Graziella

Oirschot - Na een zwaarbevochten gelijkspel uit bij SCI en een gemakkelijke overwinning thuis tegen Tongelre hadden de toeschouwers meer verwacht van deze uitwedstrijd van de Liempdse voetballers van DVG bij Spoordonkse Boys.

Foto: Graziella
Foto: Graziella
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

Een en ander had anders kunnen aflopen als een terugspeelbal in de eerste minuut van de wedstrijd door Randy Stuurman was onderschept. Het hobbelige veld was debet aan de kans voor hem, maar zoals er deze zondag wel meer niet goed ging, lukte ook dit niet.
De scheidsrechter was erg attent op het coachen in het veld en kende regelmatig een indirecte vrije trap toe bij het roepen van medespelers. Het merendeel van de wedstrijd voltrok zich op het middenveld met bijna tot geen uitgespeelde kansen. Spoordonkse Boys was over het algemeen wel beter in de duels en meer in balbezit.
Halverwege de eerste helft was balverlies op het middenveld de inleiding tot de openingstreffer. Martijn Caarls verdedigde vooruit, maar liet daarbij het midden open. Een diagonaal schot verraste keeper Sander van Eeuwijk en liet hem kansloos: 1-0. DVG wisselde in de tweede helft offensief en dit bracht iets meer evenwicht, maar echte kansen kwamen er niet. Een terugspeelbal op de DVG-goalie bracht deze enigszins in verlegenheid. Zijn uittrap werd geblokt en ondanks twee reddingen kwam de bal toch bij een aanvaller van Spoordonk, wat een 2-0 voorsprong betekende. Deze werd nog uitgebreid naar 3-0 toen de DVG-verdediging apathisch stond toe te kijken. Al met al een wedstrijd om van te leren en vooruit te kijken. Volgende week maandag, tweede paasdag, staat het inhaalduel met Taxandria op het menu. Hopelijk geven de DVG'ers dan wel thuis.
DVG 2 behaalde in Helmond tegen Mulo een benauwd gelijkspel. Na een 2-0 ruststand werd het door doelpunten van Pieter van de Wetering en Aaron van Dooren toch nog gelijk. Op paasmaandag speelt DVG 2 de halve finale van de KNVB-districtsfinale uit tegen VCH 4
De DVG-dames verloren thuis van Gemert 2 met 4-1. Woman of the Match was Maaike Verstegen.

Zilver op NK Handboogschieten voor Jelt van de Langenberg

Ulvenhout - Jeugdschutter Jelt van de Langenberg van handboogschutterij l'Union uit Boxtel presteerde zaterdag uitstekend op het nationaal kampioenschap indoor in Ulvenhout.

Met een score van 266 punten wist hij de zilveren medaille te veroveren. Het goud, dat naar Jurre de Swijger uit Almere ging, miste hij op twee punten na.

Voor het winterkampioenschap op de 25 meter speelden de leden van l'Union zondag de laatste wedstrijd uit een cyclus van vijf. Met 693 punten uit zijn beste drie resultaten was het Adri van de Langenberg die de lijst aanvoerde. De tweede plek was voor Frank van Grinsven met 677 punten, hij werd op de voet gevolgd door Henk Jegers die tot 675 punten reikte.

Winst voor biljarters 't Ivoor

Boxtel - Slechts drie teams van de Boxtelse biljartclub 't Ivoor kwamen in actie deze week. Het driebanden groot team won met 30-25 een vooruitgeschoven wedstrijd tegen BC Uden 1, maar dat ging niet zonder slag of stoot.

Louis van der Meijden beet het spits af. Hij moest negentien caramboles meer maken dan zijn tegenstander. Dat loste hij goed op door te winnen in 52 beurten, moyenne 0,672. Bernhard Legierse onderging hetzelfde lot. Ook hij moest meer caramboles maken en won zijn partij van 27 caramboles. Dat deed hij in 45 beurten, moyenne 0,600. Als laatste speelde Leo van Westelaken ook een winstpartij. Hij maakte zijn 21 caramboles in 45 beurten, moyenne 0,466. In totaal 30 belangrijke punten zodat de koppositie intact bleef.
Bij de afdeling Recreanten libre neemt het eerste team steeds verder afstand van de concurrenten. Dit keer werd gewonnen van Hart van Brabant 1. Henk van Boxmeer en Leo Huijbers wonnen hun partij terwijl Frans van Esch en Peter Franken genoegen moesten nemen met ieder 7 punten. Het tweede team is aan een goede serie met overwinningen bezig. Dit keer werd het team van BV De Hazelaar ruim aan de kant gezet. Han de Vocht, Frans Klein en Jan Meeuwis zorgden voor het verschil. Wim Bekkers liet teveel punten liggen. Voor dit team komt de inhaalslag te laat om mee te dingen naar de titel.

20 / 20

24 maart- 3 april

Tentoonstelling 'Paasverhaal in Tegels'
Mubo, Baroniestraat 18, Boxtel

24 -27 maart

35+ tennis dubbeltoernooi bij LTV De Merletten
LTV De Merletten, Molenwijk 3d, Boxtel

Donderdag 24 maart

Bijeenkomst Stichting Ouderen in Regie
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Witte donderdag: Avondmaalsviering
19.30 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Kienen in de Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing Biomimicry
20.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Vrijdag 25 maart

Goede vrijdag: Evangelielezing
19.30 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Zaterdag 26 maart

Qr- code paasspeurtocht
10.00 uur, Oertijdmuseum, Bosscheweg 80, Boxtel

Uitwisselingsconcert Gildenbondsharmonie
20.00 uur, Tijberzaal, Baanderherencollege, Baanderherenweg 2, Boxtel

ZaterDANS georganiseerd door onze columnist Tamara Koopman
20.00 uur, Sooszaal, Pius X, Heidonk 28, Liempde

Paaswake: Meditatieve dienst
21.30 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Zondag 27 maart

Paasdienst: Feestelijke dienst
10.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Qr- code paasspeurtocht
10.00 uur, Oertijdmuseum, Bosscheweg 80, Boxtel

Paaseieren zoeken en knutselen
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

28 maart – 2 april

Open collecte week
Vrije periode waar verenigingen zonder vergunning mogen collecteren

Maandag 28 maart

Paaseieren zoeken
10.00 uur, Geitenwei, Selissenwal, Boxtel

Boeremert Liempde
10.00 uur, Centrum, Liempde

Qr- code paasspeurtocht
10.00 uur, Oertijdmuseum, Bosscheweg 80, Boxtel

Paasloop: Kids-Run
10.00 uur, Atletiekbaan Marvel, De Voetboog 24, Boxtel

Paasloop: wegwedstrijd en recreantenloop 15 km
10.30 uur, Vertrek vanaf Atletiekbaan Marvel, De Voetboog 24, Boxtel

Opening Huiskamer Hoogheem
11.00 uur, Flat 7 (Leeuw), Hoogheem 488, Boxtel

Woensdag 30 maart

Open Atelier
10.00 uur, Kinderdagverblijf Domino, Hoogheem 485, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Haken en breien met o-maatjes in MUBO
14.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 31 maart

Kennismakingsles kindertheater De Reizende Speeldoos
16.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Kienen in de Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 1 april

Expositie Bijzondere Bodemvondsten
10.00 uur, Oertijdmuseum, Bosscheweg 80, Boxtel