DeMooiBoxtelKrant

15 maart 2017

DeMooiBoxtelKrant 15 maart 2017


Bands schitteren bij Dok 12

Geluksvogels Joost en Hanneke. (Foto: Masha Arts-Raaijmakers) Foto: Masha Arts-Raaijmakers

'Reservelijst' Bazaar levert muzikaal sterke show

Boxtel - Zes bands, iets minder dan de acht aangekondigde, stonden zondag op het podium bij Dok 12. De bands hadden één ding gemeen: ze konden niet allemaal meer terecht bij de Bazaar in park Molenwijk dit jaar, maar mochten bij Dok 12 bewijzen waarom ze toch niet mogen ontbreken. Eén van de zes bands wordt uitgekozen om wél op te treden bij de Bazaar dit jaar.

Dutch Balls liet het publiek bij Dok 12 genieten van onvervalste, snoeiharde hardrock. (Foto: Sander van Kasteren)

De zes bands, Into Fm, Central Heating, One Two Many, Guess What, The Japanese Karaoke Show en Dutch Balls, lieten een breed scala aan rock, pop en punk horen. Van de akoestische covers van Into FM en One Two Many, tot de snoeiharde hardrock van Dutch Balls, het publiek kon het zichtbaar waarderen. Het café, waarvan eigenaar Sjef van Asveldt zondag zijn 53e verjaardag vierde, barstte bijna uit zijn voegen vanwege het massaal toegestroomde publiek. Dat de optredende bands 'slechts' op de reservelijst van de Bazaar stonden, was op geen enkel moment te merken: de lat lag, muzikaal gezien, erg hoog. Op 20 maart wordt één van de zes bands die het afgelopen weekend speelden bij Dok 12 uitgekozen om op de Boxtelse Bazaar op te treden. De Bazaar heeft, met de vijf andere bands ook de volgende editie nog een aardig regionaal vaatje aan muzikaal talent om uit te tappen.

Charpentierstraat wint Straatprijs Postcodeloterij

Boxtel - Boxtel was woensdagochtend in rep en roer nadat de karavaan van de Nationale Postcode Loterij arriveerde. De straatprijs viel in de Charpentierstraat, postcode 5283 KS. Het hoogst uitgekeerde bedrag daar is 333.333 euro. De bewoners van het gehele postcodegebied 5283, Boxtel Oost, winnen per lot 282 euro.

Presentator Gaston Starreveld ging een voor een de huizen in de Charpentierstraat af om de winnaars te verrassen met hun gewonnen prijs. Vier straatbewoners wonnen 111.111 euro. Daarnaast ging er één maal een prijs van 222.222 euro uit. De grootste geluksvogel won 333.333 euro.

Joost en Hanneke wonnen 111.111 euro en zijn enorm verrast: "Yes!!! Wat een geweldig nieuws! We staan te trillen op onze benen. Dit verwacht je natuurlijk nooit. We spelen pas anderhalf jaar mee, nadat Joost zijn ouders een mooi geldbedrag wonnen in de Postcode Loterij. Dat ook wij nu worden verrast door Gaston met dit geldbedrag, is niet te geloven. We sparen al een tijd voor het opknappen van onze achtertuin, maar nu kunnen we daar binnenkort wat moois van maken."

Van het volledige prijzengeld van 2 miljoen euro wordt 1 miljoen euro verdeeld onder de overige deelnemers met de postcode 5283. Per lot winnen de ruim 2.600 inwoners van Boxtel Oost 282 euro als ze meespelen met het maximaal aantal Kanjerpunten. De wijkwinnaars worden per brief op de hoogte gesteld van hun prijs. Het geld ontvangen de winnaars binnen vier weken op hun bankrekening.

Ereburgerschap provincie Noord-Brabant voor Michael van Gerwen

Den Bosch - Darter Michael van Gerwen is vanaf dinsdag ereburger van de provincie Noord-Brabant. Tijdens een speciale bijeenkomst op het provinciehuis in Den Bosch ontving hij, samen met zeven andere Brabantse sporters, uit handen van de commissaris van de Koning, Wim van Donk, de Provinciepenning voor zijn verdiensten voor de sport.

Van Gerwen voert in de dartsport op dit moment de wereldranglijst aan. Hij was winnaar van het officieus wereldkampioenschap, het PDC World Darts Championship in 2014 en 2016, won in 2012 als eerste Nederlander de World Grand Prix in Dublin en werd meerdere malen tot speler van het jaar verkozen.

Volgens een woordvoerder van de provincie zou je het eerbetoon voor Van Gerwen, maar ook voor de andere Brabantse Sporters kunnen zien als een Brabantse reactie op de Sportman/-vrouw van het jaar verkiezing. Van Gerwen greep afgelopen jaar net naast die titel. Het was een van de weinige prijzen die hij in 2016 niet won met zijn sportieve verdiensten.

Naast Van Gerwen ontvangen ook Jeffrey Herlings, Ranomi Kromowidjojo, Gerard de Rooy, Marianne Vos, Kenny van Weeghel, Ireen Wüst en Kelly van Zon de onderscheiding. De Provinciepenning werd eerder onder meer toegekend aan sporters Ankie van Grunsven, Pieter van den Hoogenband, Leontien van Moorsel. Maar ook Onno Hoes, Gerard van Maasakkers en Guus Meeuwis ontvingen de penning als niet-sporters .

Een bespaarmaaltijd met inhoud

Boxtel - De protestantse gemeente Boxtel houdt op vrijdag 31 maart een zogenaamde bespaarmaaltijd. Dit is een eenvoudige maaltijd, met producten van het seizoen.

De ecologische voetafdruk blijft zo klein mogelijk, door producten te kiezen waarmee weinig kilometers gereden zijn. Enkele vrijwilligers gaan de uitdaging aan om hiermee smakelijke vegetarische gerechten te maken. De deelnemers gaan raden hoeveel deze maaltijd per persoon gekost heeft.
Tussen de drie gangen door vertelt Ando Kuijpers wat hem inspireert in zijn werk voor TNO in Eindhoven. Hij studeerde Natuurkunde en Theologie en is ontwikkelaar van zonnecel-technieken. De titel van zijn verhaal is 'Van zonnecel tot Paaslicht'.

Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Na aftrek van de onkosten gaat de opbrengst naar de Voedselbank. De bespaarmaaltijd is van 17.30 tot ongeveer 20.00 uur, in Gebouw De Schakel aan de Clarissenstraat 18. Iedereen is welkom, ook kinderen en jongeren. Aanmelden kan tot uiterlijk 25 maart bij taede.zandstra@ziggo.nl.


Plaats je persoonsbericht nu ook online

Boxtel - Het plaatsen van geboorte-, felicitatie- en rouwberichten kan voortaan in onze krant én op internet. Nieuw in ons aanbod is www.persoonsberichten.nl. Je kunt voortaan zelf online dergelijke berichten plaatsen. Wil je ze ook in onze krant plaatsen? Dan nemen we contact op en helpen we verder.

Persoonsberichten.nl is een landelijke website die door DeMooiKrant Nederland is ontwikkeld speciaal voor alle MooiKranten. Hierop kun je een belangrijke gebeurtenis in je leven delen met anderen, denk hierbij aan geboorte, jubileum, diploma, rijbewijs, huwelijk, maar ook een overlijden of nagedachtenis.
Het traditioneel plaatsen van een bericht in een dagblad kost al gauw enkele honderden euro's. Dat is erg kostbaar, zeker als je bedenkt dat het bericht alleen de abonnees van het gekozen dagblad bereikt, een aantal dat jaarlijks steeds verder afneemt.
De leesdichtheid van onze krant is enorm, iedereen in de gemeente krijgt de krant huis-aan-huis en je persoonsbericht krijgt een speciale plek in de krant. Als je laat weten dat je het persoonsbericht in onze krant wilt plaatsen, neemt de redactie daarvoor contact met je op. Ter introductie is het plaatsen van het bericht online voorlopig gratis.
Persoonsberichten.nl zorgt er via internet voor dat de berichten direct in te voeren en te raadplegen zijn, actueler kan niet. Verder blijft de informatie via internet veel langer te raadplegen. Iedereen kan die berichten direct raadplegen, zonder inlogprocedures, en voor het plaatsen heb je ook geen account nodig. Je kunt een (eigen) foto of afbeelding toevoegen en iedereen kan reacties plaatsen op een bericht.

KBO-activiteiten

Donderdag 16 maart        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 17 maart        Rikken en Jokeren, in De Rots        13.30
Maandag 20 maart        Jaarvergadering en de officiële opening van het jubileumjaar 65 jarig KBO Boxtel in De Rots        13.30
Dinsdag 21 maart        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Orion        14.00

Collectes maart/april

13 tot en met 18 maart Reuma Fonds
20 tot en met 25 maart Stichting ZOA
27 maart tot en met 1 april Fonds Gehandicaptensport
3 tot en met 8 april Nederlandse Hartstichting
10 tot en met 15 april Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp

Verenigingen die in de gemeente Boxtel willen collecteren ten behoeve van een goed doel hebben hiervoor geen vergunning nodig. Wel wordt hen gevraagd rekening te houden met de landelijke collectes en alleen in de vrije periodes te collecteren. Heb je iemand aan de deur gehad die zegt te collecteren namens het goede doel en vertrouw je het niet? Meld dit dan bij de politie. Dit kan via 0900 88 44.

Vrouwencontact Boxtel

Maandag 27 maart        Bloemschikken, Velderswegje 1        19.30
Maandag 3 april        Koken met Margriet

Adressen Gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Vrijwilligersdagen NL Doet zorgen voor blije gezichten

(Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

Boxtel - Zeker veertig ouderen kregen vrijdagmiddag dankzij stichting De Zonnebloem en leerlingen Zorg en Welzijn van het Baanderherencollege (BHC) een zogenaamde 'verzorgingslunch' aangeboden. Na afloop van de lunch in de kantine van het BHC was er voor de liefhebbers een handmassage en een uitgebreide nagelverzorging. Dit jaar werd de verzorgingslunch in het kader van NL Doet voor het zesde jaar gehouden.

Primeur dit jaar was een mooie modeshow die volledig door de leerlingen verzorgd werd. Evenals andere jaren konden de dames hun nagels laten lakken of genieten van een fijne handmassage. Daarnaast konden de ouderen natuurlijk genieten van een heerlijk kopje vers bereide soep en een broodje, met zelfs nog een vervroegd paasei toe.

De bewoners van Bracbant poseren trots op de foto. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

De voorbereiding nam ongeveer een week in beslag. Onder leiding van docente Marcia van Vroonhoven werd geoefend met serveren, het ontvangen van gasten en het dekken van de tafels. Ook het geven van een manicure en het lopen van een modeshow werd serieus aangepakt. Pilar, een van de leerlingen, liet weten dat ze het erg leuk vond om te doen en ook Joris beleefde plezier aan het verzorgen van de lunch. Dat plezier was wederzijds: als afsluiting ontvingen de leerlingen een welverdiend applaus.

De bewoners van woonzorgcomplex Bracbant stonden zaterdag in het zonnetje dankzij zeven vrijwilligers die zich hadden aangemeld voor NL Doet. De bewoners, allen met een licht verstandelijke beperking of een autistische aandoening, werden gedurende de hele middag vertroeteld, opgemaakt en extra verzorgd. Daarna liepen zij een modeshow.

Emmy is één van de vrijwilligers: "Het is de eerste keer dat ik meedoe aan NL Doet, maar ik vind het super leuk!" Ze vertelt dat ze aan de Avans studeert om ook iets in de zorg voor verstandelijk beperkten te doen. "Maar nu kan ik iets extra's doen waar ik doordeweeks niet aan toe kom."

De dag werd afgesloten met een modeshow waar de bewoners volgens begeleider Bernadette zich erg op verheugden. Mede doordat enkele medewerkers zich als lakei hebben verkleed, én dankzij de Volkswagen Karmann Ghia van 'vrijwilliger' Bert van de Sande, voelen de bewoners zich de koning te rijk. De vrijwilligers op hun beurt genieten weer van de blije bewoners en ook de tientallen toegestroomde belangstellenden kunnen het wel waarderen. Zeker als dj Jos Schellekens, een van de bewoners, enkele bekende Nederlandstalige klanken uitstort over het publiek heerst er een feestelijke sfeer. Emmy weet het zeker: "Avans had deze dag van mij wel wat meer mogen promoten om zo nóg meer vrijwilligers te leveren."

In het kader van NL Doet werden vrijdag en zaterdag in het hele land belangeloos klussen uitgevoerd die het belang van sociale samenwerking tussen mensen moeten benadrukken. NL Doet is een jaarlijks terugkerende vrijwilligersdag op initiatief van het Oranje Fonds.

Muziekonderwijs voor alle basisschoolleerlingen

Boxtel - De gemeente stelt bijna 30.000 euro subsidie beschikbaar voor de muziekeducatie op Boxtelse basisscholen. Een werkgroep met vertegenwoordigers van muziekverenigingen, ModernClassic, Muzebox en de consulent muziekeducatie, verenigd in Cultuurbox, heeft het project 'Muziek de sleutel tot....' gelanceerd om dit te bereiken. Roeland Heesbeen en Ferdy Steger verzorgen de communicatie van het project.

Kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar krijgen in het kader van 'Muziek de sleutel tot....' muziekles in de klas en hun ouders worden hierbij ook betrokken. Het project gaat kinderen, ouders én muziekverenigingen verbinden met muziek als centraal thema binnen diverse activiteiten. Michel Bergman heeft als consulent muziekeducatie de taak om de verenigingen, basisscholen en vrijwilligers samen te brengen. Hij vertelt: "In de vorm van diverse prikkelende projecten koppelen we muzikale activiteiten aan scholen. Tijdens deze activiteiten raken kinderen en hun ouders betrokken bij muziek, in welke vorm dan ook. Muziek van- en door verschillende culturen is specifiek speerpunt binnen het project."

De harmonieën en fanfares, maar ook ModernClassic en Muzebox stellen instrumenten beschikbaar voor het project. "De kinderen zullen door middel van 'guerilla-acties' betrokken worden bij het project", licht Heesbeen alvast een tipje van de sluier op. "We zullen daarbij steeds 'iets muzikaals' aan de kinderen introduceren." In juli zal dit moeten leiden tot een uitvoering 'waarvoor we hopen dat de Markt te klein is', zo meldt Heesbeen.

Wethouder Maruška Lestrade benadrukt het belang van goede muziekeducatie: "Het zal kinderen ondersteunen bij hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Een grote groep ouders ziet het belang van muziek nog niet in, terwijl er veel wetenschappelijke onderbouwing voor is dat muziekeducatie ervoor zorgt dat kinderen beter presteren op school. Dat moeten we bij ouders tussen de oren krijgen." Daarnaast hopen de samenwerkende partijen tijdens- en na afloop van het project te mogen rekenen op een stijging van het aantal kinderen dat deelneemt aan muzikale activiteiten in de gemeente.

Herenboeren sluiten Green Deal Natuurinclusief Grondgebruik

Foto: Douwe Korting

Boxtel - De Green Deal Natuurinclusief Grondgebruik Herenboeren is donderdagmiddag op landgoed Wilhelminapark getekend. Deze 'deal' maakt het mogelijk dat de Herenboeren op het landgoed, eigendom van de Marggraff Stichting, meer experimenteerruimte krijgen om nieuwe methoden van landbouw en veeteelt in de praktijk uit te proberen. Staatssecretaris Martijn van Dam was bij de gelegenheid aanwezig en tekende de deal namens het ministerie van Economische Zaken.

Natuurinclusief grondgebruik is een vorm van voedselproductie die de bodem centraal stelt en uitgaat van interactie tussen plant en dier. Op deze manier wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van wat de natuur op en rond een bedrijf te bieden heeft. "Met de ondertekening kan op het 100 hectare omvattende Wilhelminapark de komende jaren het wetenschappelijk geborgd experiment meer vorm krijgen", zo laten de Herenboeren in een persbericht weten.

Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning
Foto: Peter de Koning

Geert van der Veer, voorzitter van Herenboeren Nederland en een van drijvende krachten achter de Green Deal, benadrukt het belang van dit gezamenlijke traject voor alle boeren en tuinders in Nederland. “Laat het experiment op dit kleine stukje aarde de bron zijn van agrarische vernieuwing van onderop, waarvan iedere boer in Nederland die dat wil, de vruchten kan plukken.”

Staatssecretaris Martijn van Dam is positief over de Green Deal: “De manier waarop in Boxtel voedsel geproduceerd wordt, zorgt voor een beter besef waar ons voedsel vandaan komt, voor meer dierenwelzijn én voor een diverser landschap. Om te stimuleren dat er in Nederland meer van dit soort bedrijven komen, wordt de komende tijd gekeken tegen welke problemen deze Herenboerderij aanloopt en hoe dit opgelost kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door deze bedrijven ruimte te geven om onder voorwaarden te experimenteren binnen de huidige wet- en regelgeving.”

Naast het ministerie ven Economische Zaken, provincie Noord-Brabant, Herenboeren Nederland en Marggraff Stichting tekenden ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu, gemeente Boxtel, de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark en HAS Hogeschool.

Boxtel heeft massaal het voornemen om te stemmen

Boxtel - Veel Boxtelaren zijn van plan vandaag te gaan stemmen (86 procent). Daarbij zegt het grootste deel van onze dorpsgenoten zich op verkiezingsprogramma te baseren, gevolgd door hoe de voorkeurspartij nu in de Tweede Kamer te werk gaat (28 procent) en de uitkomst van de stemwijzer (26 procent). Dit blijkt uit onderzoek dat TipMooiBoxtel uitvoerde, in opdracht van DeMooiBoxtelKrant. Aan het onderzoek deden 237 inwoners uit de gemeente mee.

Het opkomstpercentage in de gemeente Boxtel bedroeg in 2012, bij de vorige tweedekamerverkiezingen, 74 procent. Hoewel dit jaar 86 procent van de Boxtelaren zegt van plan te zijn om te gaan stemmen pakt de daadwerkelijke opkomst waarschijnlijk lager uit. De laatste jaren is een duidelijk dalende trend in de opkomst binnen de gemeente te zien. Zo nam in 2006 nog bijna 80 procent de moeite om naar de stembus te komen.

Bij de keuze voor een politieke partij baseert het merendeel van de Boxtelaren (61 procent) zich op het verkiezingsprogramma. Ook geeft ruim een kwart (26 procent) aan zich te baseren op een stemwijzer.

De meeste Boxtelaren hebben hun keuze dus al vaststaan. Slechts 4 procent geeft aan zich vandaag tot de zwevende kiezers te rekenen en één op de tien Boxtelaren gaat niet stemmen. Bij wie niet gaan stemmen is de belangrijkste reden dat zij geen vertrouwen hebben in de landelijke politici (50 procent van de niet-stemmers). Opvallend vaak wordt ook als reden genoemd dat politici hun beloften niet nakomen. Het oplossen hiervan wordt ook vele malen genoemd als oplossing om meer mensen naar het stemlokaal te krijgen.

Ook het weer invoeren van een stemplicht wordt vaak genoemd als manier om kiesgerechtigden weer naar de stembus te lokken. Dit lijkt een effectieve maatregel als je kijkt naar bijvoorbeeld België, dat wel een opkomstplicht kent. Het opkomstpercentage schommelt daar al jaren tussen de 90 en 95 procent. Veel respondenten noemen ook het beter voorlichten een belangrijke zaak. Volgens hen is er vooral op het gebied van het activeren van jongeren nog een wereld te winnen. Ook voorlichting over wat er met je stem gebeurt en vooral ook wat er gebeurt als je niet stemt kan volgens mensen die reageerden op het onderzoek.

Wil je wel gaan stemmen, maar weet je niet waar het dichtstbijzijnde stemlokaal in de gemeente is? Kijk dan op mooiboxtel.nl voor een interactieve kaart.

Rectifictie Snuffel- en boekenmarkt

Rectificatie Snuffel- en boekenmarkt

Boxtel - De vorige week zijn in het artikel over het bericht over de snuffel- en boekenmarkt bij de protestantse gemeente Boxtel enkele fouten geslopen. Hieronder volgt het juiste bericht.

De protestantse gemeente Boxtel organiseert haar jaarlijkse Snuffel- en Boekenmarkt op zaterdag 25 maart. Spullen inleveren hiervoor, geen witgoed, meubels of fietsen, kan op vrijdag 24 maart van 17.00 tot 20.00 uur. De markt op zaterdag is van 10.00 tot 15.00 uur.

Omdat het jaarthema 'samen delen' is, besteedt de organisatie de helft van de opbrengst aan het stucwerk van het plafond van de protestantse kerk en de andere helft aan de Stichting Nabij Boxtel. Deze stichting werkt met vrijwilligers die kosteloos hulp en begeleiding bieden aan mensen in hun laatste levensfase.

De entree kost 1 euro, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. De protestantse kerk ligt aan de Clarissenstraat 18. Meer informatie is te verkrijgen bij de Activiteitencommissie Protestantse Gemeente Boxtel via Anneke Doe (0411-674935) en Margré Schoondermark (0411-678565).

Nog kaarten te koop voor Maestro Boxtel

Boxtel - De verkoop voor de Boxtelse editie van Maestro is van start gegaan. Tijdens de dirigeerwedstrijd op 1 april 2017 (géén grap) in het Jacob-Roelandslyceum leiden vijf bekende inwoners Boxtel's Harmonie in zowel licht-klassiek werk als pophits.

Burgemeester Mark Buijs, centrummanager Berry Dankers, MEP-voorzitter Peter Langenhuijsen, Suzanne Schuurmans van telefoonwinkel Ring & Go en werkgeversvereniging SPIN-voorzitter Henk Wagenaars zijn de gastdirigenten die zich momenteel vastbijten in de diverse partituren. Daarbij worden zij gecoacht door Jules van de Loo, sinds ruim anderhalf jaar de vaste dirigent van Boxtel's Harmonie. Hij maakt het vijftal onder meer wegwijs maken in de slagtechniek. Die is niet alleen nodig om het 60-koppige orkest tegelijk te laten beginnen en eindigen, maar ook om het tempo van de muziekstukken vast te houden.

Op de lessenaar bij Boxtel's Harmonie staan momenteel gedeelten uit Gajaneh (Khatchatoerian), Peer Gynt (Grieg), Aïda (Verdi), Wilhelm Tell (Rossini) en Leichte Cavalerie (Von Suppé). Elke kandidaat-Maestro dirigeert een van deze wereldberoemde klassiekers voor de pauze. In het tweede deel transformeert de harmonie tot een soort Metropoleorkest dankzij de toevoeging van een combo van gitaar, basgitaar en toetsen. Bovendien moeten de gelegenheidsdirigenten dan aan de slag met een zangeres en twee backing-vocals. Dat gebeurt met pophits van Aretha Franklin, The Trammps, The Weather Girls, Irene Cara en Gloria Gaynor. De verrichtingen van de gelegenheidsdirigenten worden beoordeeld door een driekoppige professionele jury. Ook het publiek krijgt een stem om de uiteindelijke winnaar te bepalen.

Kaarten voor Maestro Boxtel kosten 12,50 euro per stuk en zijn sinds deze week te koop in telefoonwinkel Ring & Go aan de Rechterstraat in Boxtel. Het is ook mogelijk entreebewijzen te reserveren via kaartverkoop@boxtelsharmonie.nl of 0411-685331. Gereserveerde kaarten kunnen op werkdagen tussen 17.00 en 18.00 uur worden afgehaald op het adres Doornakkerlaan 21 in Boxtel.

'Van Alles Wat' in De Rots

Boxtel - De Helvoirtse toneelgroep 'Van Alles Wat' brengt op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart het blijspel 'Culinaire Calamiteiten' op de planken bij Gemeenschapshuis De Rots.

Het stuk is geschreven door Mart Moors en geregisseerd door Frans van Lith. Het speelt zich af in 'De Gevulde Snoeshaan'. Nieuwe eigenaresse Patricia de Kroon wil van deze voormalige snackbar een chique restaurant maken. Maar met lui en brutaal personeel en een belabberde organisatie valt dat niet mee. De meest bizarre gasten komen langs en het zeedierenbevrijdingsfront verzet zich tegen het restaurant, omdat er zeedieren op het menu staan. Patricia verliest al snel de controle tot groot vermaak van het personeel.
De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraatr 7 gaat om 19.30 uur open, het toneelstuk begint om 20.00 uur. Kaarten à 6 euro zijn direct aan de zaal verkrijgbaar, maar ook nu al in de voorverkoop aan de zaal en via info@derotsboxtel.nl.

Show 'Chicago' bij Denziz

Boxtel - Op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april wordt de wereldberoemde productie 'Chicago' opgevoerd bij Partycentre Denziz. De show wordt geregiseerd door de 22-jarige Jazzmin Hobbelen uit Boxtel. Kaartjes zijn te koop bij Bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat 5), bij SjiekKado (Breukelsestraat 28) en bij Denziz (Breukelsestraat 69). Voor elke avond zijn maar honderd kaartjes beschikbaar, dus wees er snel bij.

De show gaat over de stad Chicago waar Killergirls, vrouwen die hun man vermoord hebben, uit zijn op bekendheid en eeuwige roem. Tijdens de show volgen we twee vrouwen, Velma Kelly (Jazzmin Hobbelen) en Roxie Hart (Donna Hobbelen) die met behulp van advocaat Billy Flynn (Ian van Ewijck) uit de gevangenis proberen te komen om de showbizz weer in te gaan.
De productie is geheel op vrijwillige basis tot stand gekomen. BigBandBoxtel onder leiding van Mari van Gils, verleent zijn medewerking, Lisette Kuppens-van de Wiel maakte foto's voor de posters, licht en geluid worden gesponsord door Harry Hobbelen en bediend door John Gottlieb en de danseressen en acteurs werken vrijwillig mee.

Liempdse troubadour in Café 't Groene Woud

Liempde - Op zondagmiddag 19 maar is de Liempdse troubadour Jan van der Heijden te gast in Café 't Groene Woud, ook bekend als 't café van Sien Peijn. Jan zingt daar zijn eigen Brabantse dialect liedjes, die over het algemeen over de alledaagse dingen gaan.

Daarnaast zal hij ook een aantal covers van anderen zingen. Iedereen die van het Brabants dialect houdt, is er welkom om in een ontspannen sfeer van zijn liedjes te genieten onder het genot van een drankje. Het begint om 14.30 uur, de toegang is gratis.

Ierse Sessie viert St. Patrick's Day

Boxtel - Aanstaande zondag vindt er weer een Boxtelse Ierse Sessie plaats bij B&B In Den Boogert, dit keer geheel in het teken van de viering van St.Patrick's Day. Van 13.30 uur tot 16.30 uur is iedereen die mee muziek wil maken, zingen of gewoon luisteren van harte welkom.De toegang is gratis.

Op www.iersesessie.nl vind je naast de data van alle Boxtelse Ierse Sessies dit jaar ook meer informatie ove rhet repertoire van de sessies, waarbij iedereen zijn inbreng kan geven. Wil je meer infornmatie, een idee delen of advies geven? Stuur dan een e-mail naar info@iersesessie.nl, petervansteenderen@iersesessie.nl of info@dental- imaging.nl. Je kunt ook bellen met 06-53851409 of 0411-611090.Je vindt B&B In Den Boogert aan de Oude Boomgaard 3, 5283 VV in Boxtel.

Spruitjesclub bij Kinderboerderij

Boxtel - Ook dit voorjaar gaat de Spruitjesclub op De Kinderboerderij van start: een moestuin voor en door kinderen.

Op het terrein en in de plantenkas van De Kinderboererij kunnen kinderen onder leiding van vrijwilligers zaaien, oogsten, proeven en ontdekken. De Spruitjesclub vindt plaats op woensdagmiddagen, om de week van 14.00 tot 15.00 uur. Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen zich opgeven onder vermelding van naam en leeftijd via info@kinderboerderijboxtel.nl. De aftrap is op woensdag 29 maart om 14.00 uur.

Peuterleidster Jeanne Heutink neemt na 27 jaar afscheid

Jeanne (l.) en Jamila (r.) te midden van 'hun' peuters. (Foto: Sander van Kasteren)

Boxtel - Na ruim 27 jaar als peuterleidster actief te zijn geweest in Boxtel neemt Jeanne Heutink deze week afscheid. Ze gaat met pensioen.

De nuchtere Jeanne ("je gaat toch geen halve pagina over mij vol schrijven?") zag in haar tijd als peuterleidster honderden kinderen uit Boxtel Oost voorbij komen. Vanaf 1990 werkte zij bij peuterspeelzaal Bolleke. Eerst als vrijwilliger, later in dienst. Volgens Jeanne is het werk in de afgelopen jaren flink geprofessionaliseerd. Dat heeft positieve kanten, maar ook negatieve. Jeanne: "Al die randverschijnselen die je soms in je vrije tijd moet regelen, ik werk gewoon het liefst met de kinderen."

In de afgelopen 27 jaar zag Jeanne zowel de ouders als de kinderen mondiger worden. "Maar ik heb nooit problemen gehad hoor! Het is alleen maar goed dat mensen mondiger zijn geworden. Je kunt gewoon goed met de meesten praten", aldus Heutink. "Wel komen er steeds meer zorgpeuters bij, maar dat kan ook komen omdat we zelf nu beter opgeleid zijn om kritisch te kijken. Bovendien heeft alles nu ook een naam gekregen."

Wat Jeanne na haar pensionering gaat doen? Daar hoeft ze niet lang over na te denken. "Tennissen!", antwoordt ze resoluut. "Gezellig. Nu heb ik eindelijk wat meer vrije tijd!" Of voor Jeanne de kleine kinderen helemaal uit beeld verdwijnen is overigens maar de vraag. "Ik heb inmiddels vier kleinkinderen", vertelt Heutink. Ze laat een stilte vallen, "Ik kan thuis wel mijn eigen peuterspeelzaal beginnen, haha!"

Jeanne neemt deze week afscheid van de peuters en ouders, waarvan zij zelfs ook enkelen in haar groep heeft gehad. Dat doet ze met niet al te veel poespas: "Ik vind het heel normaal dat je gewoon tot je pensionering doorwerkt." Haar werk zal op maandag en woensdag worden overgenomen door Jamila, met wie ze nu ook al samenwerkt. Op dinsdag en donderdag zal Henriëtte haar taken overnemen. Er komen dus vooralsnog geen nieuwe gezichten bij bij Bolleke.


Man gewond bij bedrijfsongeval Van Salmstraat

(Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Boxtel - Bij een bedrijfsongeval in een bedrijfspand aan de Van Salmstraat op industrieterrein Ladonk in Boxtel is zaterdagmorgen rond 6.45 uur een man gewond geraakt. De man was in het pand van een hoge stelling gevallen.

(Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils
(Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils
(Foto: Persburo Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils
(Foto: Sander van Gils) Foto: Sander van Gils
(Foto: Sander van Gils) Foto: Sander van Gils

De gewonde man was bij kennis en is onder begeleiding van de trauma-arts per ambulance naar het Elizabeth ziekenhuis in Tilburg gebracht. De traumahelikopter landde op een braakliggend terrein tegenover het bedrijfspand. Ook de politie kwam met meerdere eenheden ter plaatsen.

Motorcrosser gewond bij ongeval in berm A2

Liempde - Een motorcrosser is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval in de berm van de A2 bij Liempde. Het slachtoffer is met onbekend letsel in een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Hoe het ongeval kon gebeuren en waarom de motorcrosser in de berm van de A2 reed is onbekend.

Schoorsteenbrandje in de Molenstraat

Boxtel - Aan de Molenstraat in Boxtel heeft even na middernacht een schoorsteenbrandje gewoed. Er raakte niemand gewond.

De bewoner van het pand vertrouwde de situatie niet omdat er rook uit de schoorsteen bleef komen terwijl hij zijn houtkachel eerder die avond al had uit laten gaan. Vanuit het bakje van de ladderwagen werd met behulp van een ranouneur het schoorsteenkanaal schoon geveegd. Gezien de kleine hoeveelheid brandrestanten die daarbij vrijkwamen bleek dat het kanaal in de tussentijd al schoon was gebrand. Enkele buurtbewoners werden gewekt door de aanwezigheid van de brandweer een keken toe hoe die de klus klaarde.

Automobilist gewond na botsing met vangrail op A2

Boxtel - Zaterdagnacht is een automobilist door nog onbekende oorzaak met zijn auto tegen de vangrail rechts van de weg gebotst en daarbij gewond geraakt. Het eenzijdige verkeersongeval gebeurde rond 5.15 uur op de snelweg A2 tussen Boxtel en Vught.

Na de klap kwam de auto op een van de rijstroken tot stilstand zonder in botsing te komen met andere weggebruikers. De brandweer kwam ter plaatse en controleerde het voertuig. Aanvankelijk werd gedacht dat de auto in brand stond maar de rook die vrijkwam werd veroorzaakt door de geactiveerde airbags. De automobilist is met onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Een bergingsbedrijf heeft het zwaar gehavende voertuig afgevoerd waarna de snelweg weer volledig kon worden vrijgegeven.

6 / 16

Foto: Heemkunde Boxtel

224 St. Petrusbasiliek vanuit de Kerkstraat
Olieverf, 65 x 50 cm, gesign. l.o. 1934
Collectie: fam. W. van der Eerden

Het opsporen van schilderijen van Pierre Janssen was altijd een plezierige gebeurtenis. Alle schilderijeigenaren die we ontmoetten, waren enthousiast over hun schilderij of schilderijen. Maar veel vaker kwam het voor, dat men om een praatje over Boxtel verlegen zat. Veel van de opgespoorde schilderijen hangen niet meer in Boxtel, maar alle 'buitenlandse' eigenaren hebben wel een binding met Boxtel. Ze zijn er geboren of zijn er opgegroeid. Hun ouders komen uit Boxtel en hebben hen de schilderijen nagelaten of schilderijen werden geërfd van een oom of tante die in Boxtel woonde. Zo was het ook met het schilderij van de Sint-Petruskerk. Dat schilderij vloog 7800 kilometer om uiteindelijk aan de muur van de familie Van der Eerden in Vancouver (Canada) te belanden. En daarna, virtueel, weer 7800 kilometer via de digitale snelweg terug, om uiteindelijk bij deze verzameling schilderijen van Pierre Janssen terecht te komen.

Maar de ontdekking van het schilderij is een treuriger verhaal. Op 17 maart 2011 vond in de Sint-Petruskerk te Boxtel de uitvaartdienst plaats van mevrouw Jet van Besouw-van der Eerden. Het misboekje toonde op de kaft dit schilderij van Pierre Janssen, de Petruskerk, gezien vanuit de Kerkstraat. Bladzijde 2 van het boekje verraadde de vindplaats van het schilderij. Hier stond namelijk geschreven: 'Op de voorkant staat een afbeelding van een schilderij gemaakt in 1934 door Pierre Janssen. Het hangt bij haar broer Wim en zijn vrouw Els van der Eerden in Vancouver, Canada. Hun moeder zag hem toen hij aan het schilderen was, thuis in de Kerkstraat en kocht het.'

Els van der Eerden schreef vanuit Canada: 'Het huis was toen in het bezit van de familie Louis van der Eerden en Catherina Kantelberg, mijn man is in dat huis geboren en woonde daar tot zijn vertrek naar Canada in 1954. Dit schilderij was van grote betekenis, want het huis aan de linkerkant was het ouderlijk huis van de 'Van der Eerdens'. Het was dus het huis waar Jet opgroeide en de kerk, de Kerkstraat en de begraafplaats was hun speelterrein. Mijn man, die ouder is dan Jet, herinnert zich nog dat die man daar zat te schilderen. Volgens hem kocht zijn moeder dit schilderij en nog een ander, dat horizontaal geschilderd was, en de torenspits mist. Volgens hem kwam het schilderij dat wij nu hebben in Udenhout terecht bij zijn moeders zuster. Zij beiden groeiden ook op in datzelfde huis. Dat andere schilderij is volgens hem ergens in Boxtel, maar wij weten niet wie het nu heeft. We hebben ons schilderij, opgerold in een koker, meegenomen naar Canada.'

Boxtel spant zich in voor ontwikkelingshulpproject in Zambia

Boxtel - Eri van Abeelen en Monique van Loon uit Boxtel vertrekken binnenkort als vrijwilligers naar Zambia om daar ruim 600 (wees)kinderen en volwassenen te gaan helpen. Een langgekoesterde droom komt daarmee uit. De Sint-Petrusschool steunt het tweetal door petflessen in te zamelen en ook YogaStudio YogaSter zamelt geld in voor het tweetal. In deze krant doen ze hun verhaal.

"Als jongvolwassenen hadden we altijd al de droom vrijwilligerswerk te doen in Afrika", laat het tweetal weten. De realisatie van die droom begon twee jaar geleden. Onder het genot van een kop koffie kwamen Eri en Monique erachter dat ze allebei dezelfde grote droom koesterden en werd besloten de schouders eronder te zetten.

Na ruim een jaar van onderzoeken wat wel en niet mogelijk is, reist het tweetal op 13 april af naar Tikondane in Zambia. Ruim drie weken gaan zij zich daar inzetten en werkzaamheden verrichten op Tikondane Community Centre. Dit is een 'grass roots' ontwikkelingsorganisatie, wat betekent dat burgers in plaats van beleidsmakers initiatieven ontwikkelen en beslissingen nemen. De dames leggen uit dat zij na een tip van een plaatselijke huisarts bij deze organisatie uitkwamen. "Al snel waren we razend enthousiast en zijn ons gaan verdiepen in de mogelijkheden", vertellen de dames.

Tikondane Community Centre ligt in de Oostelijke provincie van Zambia. Deze provincie is onderontwikkeld en de bevolking is zeer arm. Het Community Centre is in 1999 opgericht door Elke Kroeger-Radcliffe. Het doel is om een plek te bieden waar de lokale bevolking de mogelijkheid krijgt tot onderwijs en werkervaring op te doen. Daarnaast moet Tikondane de gezondheidszorg in de omgeving verbeteren en het lokaal toerisme de kans geven zich te ontwikkelen. In de lokale taal betekent Tikondane 'laat ons elkaar ontmoeten'.

Tikondane maakte een sterke groei door en biedt tegenwoordig ruim tachtig mensen uit de plaatselijke bevolking werk. Er wordt lesgegeven aan volwassenen en aan ruim 600 (wees)kinderen en er worden workshops gegeven aan volwassenen over hygiëne, gezondheid en duurzame landbouw. Op het centrum is ook een HIV/AIDS adviseur aanwezig. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten om inkomsten te verwerven om het centrum draaiende te houden. Op Tikondane kunnen vrijwilligers terecht om de lokale bevolking te helpen met onder andere onderwijs- en gezondheidsprojecten.

"Wij willen ons graag gaan inzetten op Tikondane", vertelt het tweetal. Het leek aanvankelijk even alsof de vrouwen niet welkom waren. "Het duurde geruime tijd eer we contact kregen met Elke", laat Eri weten. "Maar Afrika zou Afrika niet zijn als er geen stroomstoring was", verklaart Eri het uitblijven van een vlugge reactie. Monique valt haar bij: "Wij zeiden al tegen elkaar: wen er maar vast aan!" Al snel verbeterde het mailcontact naar 'zeer gemoedelijk en enthousiast'. Dit stelde Eri en Monique in staat vanuit Nederland hun ontwikkelingshulp al voor een deel te plannen.

De vrouwen zullen ter plaatse hun pedagogische achtergrond inzetten. "De groep tienermeisjes spreekt ons erg aan met het oog op het kiezen voor jezelf, je toekomst en je eigen zelfstandigheid", leggen ze uit. "Tienerzwangerschappen en besmettingen met HIV/AIDS zijn in dit deel van Afrika aan de orde van de dag. Of denk aan een voorlichtingsproject dat te maken heeft met gezondheid en welzijn van de werknemers van Tikondane."

Monique en Elke besloten ook geld mee te nemen voor de gebruikers van het Tikondane Centre: "Ze kunnen het daar erg goed gebruiken. Op het moment zijn ze met een groot project bezig in de zelfvoorzienende, duurzame landbouw. Daar kunnen ze heel goed geld gebruiken voor bijvoorbeeld nieuw zaaigoed." Eenmaal in Zambia bekijken de dames waaraan het geld precies uitgegeven moet worden. Ook blijft geld nodig voor het levensonderhoud van de vele weeskinderen (hongerhulp) en de broodnodige educatie voor jong en oud.

"Het is fantastisch dat de kinderen van de Sint-Petrusschool mee willen helpen door petflessen in te zamelen", vinden Eri en Monique. Dinsdag 7 maart kregen de leerlingen informatie over het project en tot en met 14 maart kunnen ze op school de petflessen inleveren. Het geld dat hiermee opgehaald wordt gaat mee naar Tikondane en krijgt een bestemming gericht op het onderwijs voor de kinderen. "Wij zullen zeker zorgen dat het goed terecht komt!"

Ook YogaStudio YogaSter Boxtel liet weten graag een bijdrage te leveren aan het initiatief van Eri en Monique. Daarom wordt een yogales aangeboden waarvan de opbrengst naar Tikondane gaat. Deze 'Yin-Yang yogales' is op vrijdagavond 7 april van 19.00-20.15 uur in YogaStudio YogaSter Boxtel, Drossaard 3. De zelf te bepalen prijs van de les wordt volledig gedoneerd. Aanmelden kan via info@yoga-ster.nl of door te bellen naar 06-29115076. Meer informatie over YogaSter is te vinden op www.yoga-ster.nl. Ook lege pet-flessen kunnen bij YogaSter ingeleverd worden. De opbrengst van het statiegeld zal ook naar Tikondane gaan.

Meer informatie over Tikondane is te vinden op www.tikondane.org. De dames laten weten dat donaties nog steeds meer dan welkom zijn. Geld overmaken kan op het rekeningnummer: NL58RABO0139153659, ter attentie van 'M.F.M. van Loon' en onder vermelding van: Tikondane.


Foto: Jan van Esch/Busspecials

Van de een zijn diensten maak je misschien wel bijna dagelijks gebruik, terwijl je van de ander geen idee had wat hij of zij doet voor de kost. Boxtel is een bedrijvige gemeente met veel, heel veel ondernemers. Wie zijn die mensen en wat doen ze precies? In 'Ondernemend Boxtel' leer je elke twee weken een nieuwe lokale ondernemer kennen, die je vertelt over zijn of haar bedrijf en drijfveren. Deze week Jan van Esch (59) van Busspecials, vóór vandaag beter bekend als The Red Lady Tours & Promotion.

"Ik woon al mijn hele leven in Boxtel. Tot 2002 heb ik bij Tyco in Den Bosch gewerkt. Toen ik daar ontslagen werd had ik zomaar extra tijd en geld en besloot ik een Engelse dubbeldekkerbus te kopen en deze op te knappen. Als klein menneke wilde ik dat altijd al hebben. Zogezegd zo gedaan: ik heb drie meter schuttingmuur weggeslepen en rijplaten in de tuin gelegd zodat ik de bus kon opknappen. Het idee was om met de bus mijn dochters die soft- en volleybal spelen met hun team naar uitwedstrijden te brengen en andere leuke tripjes te maken.
Voordat ik zover was heb ik zo'n beetje het complete voertuig uit elkaar gehaald en weer opgebouwd. Zo heb ik onder andere de ingang van de ene naar de andere kant gezet en moesten er nooduitgangen komen om de bus te laten voldoen aan de wet op personenvervoer. Toen ik in 2005 alles af had mocht ik er nog niet meerijden, want daarvoor moet je een speciale vergunning hebben en busondernemer zijn. Zo startte ik naast mijn fulltime baan medio 2006 het bedrijf The Red Lady Tours & Promotion.
Ik begon te rijden voor iedereen die iets te vieren had. Al vrij snel was dit moeilijk te combineren en dus heb ik mijn baan met ingang van 2008 opgezegd om mij volledig op het busbedrijf te richten. De afgelopen weken ben ik bijvoorbeeld erg druk bezig geweest met de PvdA-campagne. Ook heb ik inmiddels een tweede bus, een Zwitserse postbus, gekocht en opgeknapt. Dit is voor mij aanleiding om de bedrijfsnaam te veranderen aangezien het niet meer enkel The Red Lady is. Of er nog een voertuig bijkomt? Dan zet mijn vrouw me denk ik het huis uit, haha!
Boxtelaren kunnen mij, naast van de bus, ook kennen van de modelvliegclub, waar ik al veertig jaar lid van ben. Ik wil dingen máken, dát vind ik leuk!"

Busspecials, 06-28268993, www.busspecials.nl

Foto: Jan van Esch/Busspecials

Boxtelse Zilver Express maakt ouderen mobiel

Coördinator Boudewijn Mijjer op de Boxtelse Markt. (Foto: Sander van Kasteren)

Boxtel – Ouderen in de gemeente maken zich zorgen over hun mobiliteit. In de afgelopen tientallen jaren is de mobiliteit van Nederlanders toegenomen en de senioren willen daarop niet inboeten, ondanks hun vorderende leeftijd. Natuurlijk bestaan er regiotaxi's, maar volgens Boudewijn Mijjer was er daarnaast ook nog vraag naar een laagdrempelig, goedkoop alternatief voor binnen de gemeentegrenzen. Mijjer is coördinator van de 'Zilver Express', zoals het Boxtelse mobiliteitsproject met de Tuk Tuk gedoopt is. De Zilver Express kan vier personen vervoeren en gaat vanaf mei, op bestelling door Boxtel rijden.

Het idee voor het Tuk Tuk project werd ergens in de loop van vorig jaar geboren toen Zorgexpertisecentrum Simeonshof meer op de kaart werd gezet als wijkcentrum. Het restaurant kon wel wat meer bezoekers gebruiken, zo meende men bij Zorggroep Elde, de overkoepelende zorgorganisatie. Na enkele brainstormsessies werd besloten dat een Tuk Tuk een leuke, ludieke vervoerswijze was om mensen uit de omgeving van en naar het restaurant te vervoeren. Er was echter één probleem; het restaurant zat inmiddels al regelmatig overvol.

Een goed idee moet je echter niet zomaar weggooien, dacht men bij Zorggroep Elde. De Tuk Tuk kon immers ouderen die in Simeonshof wonen ook helpen mobieler te worden. Volgens Mijjer, die later bij het Tuk Tuk project werd betrokken, is er vanuit hen namelijk vraag naar laagdrempelig vervoer om bijvoorbeeld even naar de winkels te gaan. Zo werd de stichting MVI (Mobiliteit voor Iedereen) bij het project betrokken, evenals Zorgzaam Boxtel, waarin naast Zorggroep Elde een groot aantal andere Boxtelse partijen die betrokken zijn bij zorg in de breedste zin van het woord, verenigd zijn.

Omdat er zoveel partijen betrokken zijn bij het Tuk Tuk project, werd Boudewijn Mijjer, met ervaring als voorzitter van de cliëntencommissie van Zorggroep Elde, aangewezen als centraal aanspreekpunt in het Tuk Tuk project. Hij doopte het Boxtelse voertuig resoluut 'Zilver Express' doopte. "Als je vanuit mijn appartement, tegenover Simeonshof door de raam kijk, zie je allemaal van die 'zilveruitjes'", doelt Mijer op de ouderen waar hij over uitkijkt.

Stichting MVI coördineert de sponsoring van de Tuk Tuk, die zo'n 15.000 euro kost. Door ruimte op de Tuk Tuk te verkopen voor bestickering, is het aankoopbedrag al bij elkaar gebracht. Oertijdmuseum De Groene Poort was daarin een belangrijke sponsor. Het museum zal de Zilver Express zodra deze rijdt op zondagen inzetten voor vervoer van en naar De Groene Poort vanuit het Boxtelse centrum.

Op alle andere dagen, maar in overleg ook op zondag, moet de Zilver Express tijdens kantoortijden op bestelling ouderen door Boxtel gaan vervoeren. Ook andere Boxtelse locaties, zoals Classic Park en Activiteitenboerderij 't Dommeltje hebben al interesse getoond om arrangementen aan te bieden waarbij de Tuk Tuk voor het vervoer zorgt.

De prijs gaat om en nabij de 1 euro per rit bedragen, aldus Mijjer. Dit bedrag kan relatief laag blijven omdat het voertuig door sponsoring voorgefinancierd is. Daar komt bij dat de Tuk Tuk volledig elektrisch is en dus tegen lage gebruikskosten kan rijden. Het voertuig kan van de zijkant dichtgemaakt worden zodat de ouderen beschut zitten. Vanzelfsprekend heeft de Zilver Express een lage instap.

Maar waarom dan de keuze voor een Tuk Tuk? "Vanwege de mogelijkheden die het voertuig biedt", antwoordt Mijjer. "Een Tuk Tuk mag bijvoorbeeld het voetgangersgebied in." Dit maakt dat de ouderen die in het dorp willen winkelen natuurlijk niet alsnog hele stukken hoeven te lopen als zij al in het centrum zijn. Bovendien zou de Zilver Express zomaar een aanzet kunnen geven voor extra elektrische laadpalen in Boxtel, meent Mijjer.

De actieradius van het voertuig is zo'n 80 tot 100 kilometer. Omdat het opladen van de Zilver Express een flinke tijd kost, moeten de ritten goed gepland worden, zodat niet gewacht hoeft te worden terwijl het voertuig aan de laadpaal hangt, of erger nog, dat het voertuig halverwege strandt met lege accu's. Deze planning doet neemt stichting Cello op zich.

De thuisbasis van de Tuk Tuk wordt Zorgexpertisecentrum Simeonshof. Via het vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern worden vrijwilligers geworven om het voertuig te besturen.

Het voertuig moet aan het eind van deze maand de eerste testritten gaan maken. In Tilburg en Boekel speelden soortgelijke vervoersinitiatieven. In de komende periode zal het Boxtelse Tuk Tuk project bij deze initiatiefnemers in de leer gaan om eventuele fouten die daar gemaakt zijn hier te voorkomen.

Vooralsnog zal de Zilver Express enkel in Boxtel zelf gaan rijden, hoewel Mijjer de ontwikkelingen met betrekking tot mobiliteit in Liempde en Lennisheuvel met belangstelling volgt. Als het project in Boxtel een succes is, sluit hij uitbreiding naar die dorpen dan ook niet uit. Met de huidige Tuk Tuk, óf zelfs met een extra voertuig.

Hoewel de financiering rond is, is er nog plaats op het voertuig voor enkele bedrijfslogo's van sponsors. Geïnteresseerden kunnen meer informatie krijgen bij Natasja van Deursen- van Dam, telefoon: 06-53284847 of natasjavandeursen@stichtingmvi.nl, www.stichtingmvi.nl.

Wethouder Eric van den Broek over de zorg
"Je moet de zorg in een breed kader zien"

Wethouder Eric van den Broek, zittend achter zijn bureau in het Boxtelse gemeentehuis. (Foto: Sander van Kasteren)

Boxtel – In het kader van de week van de zorg voelden wij wethouder Eric van den Broek aan de tand over de verschillende ontwikkelingen die binnen de gemeente spelen op het gebied van zorg. Zo is er bijvoorbeeld de nieuw opgerichte werkgroep ouderen, het Boxtelse Tuk Tuk project en gaat de wethouder regelmatig op de koffie om met zorgbehoevenden te praten.

Wethouder Eric van den Broek legt uit dat zorg veel meer betekent dan enkel steunkousen aantrekken. "Het kan om relatief kleine dingen als het plaatsen van een bankje gaan", doelt de wethouder op de sociale functie die zo'n bankje kan hebben. Zo wordt eenzaamheid tegengegaan.

Volgens de wethouder is met onder andere het nieuwe Wmo-beleid begin 2016 vanuit de landelijke overheid duidelijk een andere weg ingeslagen. De overheid heeft volgens hem nu meer dan ooit een faciliterende functie. Daarbij doelt Van den Broek op de kennis die de gemeente in huis heeft, maar ook op het netwerk en de financiering van initiatieven die de gemeente kan bieden.

Voor deze initiatieven is onder andere geld beschikbaar vanuit de pilotgelden voor de Wmo (wet maatschappelijke ondersteuning). Maar ook uit het netwerk van de wijkmakelaars en uit gelden van de wijkbudgetten kan geput worden. Dit komt, volgens Van de Broek, omdat de gemeente een integraal beleid voert waarbij kwetsbare groepen op alle beleidsterreinen benoemd zijn. Dat wil dus zeggen dat er bijvoorbeeld geen aparte ouderenagenda is, maar bijvoorbeeld op de woonagenda de doelgroep ouderen heel specifiek benoemd wordt.

Om de wensen van ouderen duidelijk op het netvlies te krijgen gaat de wethouder zogenaamde huiskamergesprekken aan met hen. Ook op verschillende ontmoetingsmiddagen en -avonden waren de wethouder en gemeenteambtenaren aanwezig om tekst en uitleg te geven over het beleid en hun oor te luister te leggen.

Maar volgens de wethouder gaat het niet enkel over ouderenbeleid binnen de muren van het Boxtelse gemeentehuis. Van den Broek spreekt liever over 'levensfasebeleid' en spreekt voorzichtig de wens uit dat iedere Boxtelaar, oud of jong, meedenkt over de zorg. Volgens hem is dat ook het doel van de gemeente; dat burgers met goede ideeën aankloppen bij de gemeente om de uitvoering ervan te realiseren. "Het moet geen 'u vraagt, wij draaien' worden, maar vooral een samenwerking tussen burger en gemeente", vertelt de wethouder.

Enkele voorbeelden van initiatieven die vanuit de burgers kwamen zijn Stichting Ouderen in Regie of Diny Stolvoort met haar generatietuinen om jong en oud met elkaar in contact te brengen. Maar ook vanuit bedrijven en andere instellingen kwamen ideeën binnen. "Een aantal voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld het Hobbycentrum, vanuit het KBO, Zorgzaam Boxtel vanuit verschillende maatschappelijke organisaties in Boxtel en het eetpunt bij de Kinderboerderij", legt de wethouder uit. "Je zou het Hobbycentrum bijvoorbeeld kunnen zien als een soort dagbesteding voor ouderen." Ook het Tuk Tuk project, waarover je op deze zorgpagina's kunt lezen is tot stand gekomen dankzij deze manier van werken.

In dit licht is onlangs ook de werkgroep senioren opgericht. Mede naar aanleiding van onderzoek uitgevoerd in samenwerking met deze krant en Toponderzoek, kwam naar voren dat ook wat ouderenbeleid betreft een hele groep mensen die wil meedenken en -helpen nog niet door de gemeente bereikt wordt. De wethouder wil over het hele sociale domein van dit soort werk- en klankbordgroepen oprichten, zodat hij van buitenaf met enige regelmaat input krijgt over het gevoerde, of nog uit te werken beleid. Op zijn wensenlijst staat de oprichting van een klankbordgroep voor vrijwilligers. Dit moet al op korte termijn gaan gebeuren. "Je moet de zorg in een breed kader zien", sluit de wethouder af, "ook vrijwilligers leveren een bepaalde vorm van zorg."

Zorg goed voor jezelf!

Het zijn dé thema’s tijdens deze verkiezingen: de pensioenleeftijd en de ouderenzorg. Geen wonder, want het gaat iedereen aan het hart. Allemaal kennen we wel mantelzorgers die de zware taak op zich hebben genomen om een geliefde te verzorgen, mensen die met een versleten rug doorwerken tot hun pensioen of de verhalen over slechte verzorgingshuizen. We hopen allemaal dat de politiek daar een oplossing voor heeft. Maar wil je voor een aangename oude dag echt afhankelijk zijn van de dames en heren in Den Haag? Of … neem je het heft in eigen hand?

Wat de politici ook zeggen en welke beloftes ze in verkiezingstijd ook doen, het is een feit dat Nederland vergrijst. En dat is duur. Kort door de bocht zijn er drie scenario’s om op termijn de pensioenen en ouderenzorg betaalbaar te houden: de uitkeringen en vergoedingen verlagen, langer doorwerken óf de belastingen verhogen. Veel meer opties zijn er niet, want in 2040 telt Nederland 4,6 miljoen ouderen. Dat is een kwart van de totale bevolking.

Al denk je hier misschien niet dagelijks aan: dat gaat jou ook aan! Wil je verzekerd zijn van een goed verzorgde oude dag dan moet je hier al op je veertigste over nadenken, of – nog beter – op je dertigste, als je een eerste huis koopt. Bij het inkopen van zorg, eerder stoppen met werken en het creëren van meer financiële armslag gaat het namelijk om flinke bedragen. Het Nibud heeft een pensioenschijf-van-vijf bedacht. Hiermee reken je uit hoeveel je straks te besteden hebt, rekening houdend met jouw lasten. Stel dat je op basis van die berekening 500 euro meer bestedingsruimte wil hebben. Dan moet je op je 67e een spaarbedrag hebben van 126.000 euro(!). Met de huidige rentestand is dat een weinig reële optie, daarom is het aantrekkelijker om jouw woonlasten te verlagen.

Wat weinigen weten is dat je de woonlasten ook stapsgewijs kunt verlagen door de hypotheek op te splitsen in meerdere delen. Door een deel voor je zestigste af te lossen, kun je bijvoorbeeld minder gaan werken. En als je op de pensioengerechtigde leeftijd de hele hypotheek hebt afgelost, geeft dat je extra financiële ruimte om ook na jouw pensioen nog van het leven te genieten. Wil je hier meer over weten? Onze financiële experts leggen je graag de mogelijkheden uit.


De oude baan, met rechts ernaast het grasveld waarop ook gespeeld wordt. Het grasveld wordt na de verbouwing ook betrokken bij de jeu de boulesbaan. (Foto: Christ van Eekelen) Foto: Christ van Eekelen

Liempde - Zaterdagmorgen startte een groep van acht vrijwilligers, cliënten en personeel van Cello met de aanleg van een nieuwe jeu de boulesbaan bij Cello-complex Den Dries in Liempde. Het oude baantje was te klein geworden voor de soms wel twintig man die er gelijktijdig op spelen.

In de zomermaanden, als de jeu de boules competitie loopt, is het baantje druk bezet met cliënten van Cello, maar ook met buurtbewoners die gezellig een balletje mee gooien. Op die manier vormt de baan een verbindende factor in de wijk. Maar omdat er ruim twintig man intensief gebruik maakten van de baan, moest de groep steeds opgesplitst worden in twee kleinere groepjes. Eén groep speelde daarbij op het grasveldje náást de jeu de boulesbaan.

Daarop besloot een projectgroep de jeu de boulesbaan onder handen te nemen. Het project wordt gefinancierd door de Vrienden van Cello, die eerder ook al het ombouwen van een schuur tot een atelier financierden. Renske Vos en Niroshanie Daniels zijn, als begeleiders van Den Dries bij het project betrokken.

De aanleg van de vernieuwde jeu de boulesbaan staat onder leiding van hovenier Walter Peltenburg. Om 7.30 uur gaat de schop de grond in. De nieuwe jeu de boulesbaan wordt 22 april officieel geopend.

Mijn Mooi Boxtel: Eric Brouwer

Foto: Eric Brouwer

Graag wil ik jullie mee laten genieten van Boxtel in de morgen.

Column Nellie Timmermans:Dubbel slachtoffer

Foto: Nellie Timmermans

Dubbel slachtoffer

Peter had een hele tijd samengewoond met Miranda en haar drie kinderen. Hij had ze eigenlijk 'mee opgevoed', want ze waren nog klein toen hij in hun leven kwam. Miranda was niet erg stabiel en hoewel de kinderen dol op haar waren, lieten ze duidelijk blijken dat ze ook gek op Peter waren. Hun eigen vader speelde een marginale rol in hun leven, jammer genoeg. Ze zagen hem enkele keren per jaar.

De instabiliteit van Miranda werd er door de jaren niet beter op, naarmate de kinderen ouder werden en meer vaardigheden van haar eisten, leunde ze steeds meer op Peter. Dat vond hij niet erg, maar dat hij het in de ogen van Miranda nooit goed deed vond hij wel lastig.

Ze kwamen in relatietherapie, maar Miranda, ook al deed ze nog zo haar best, bleef grauwen en snauwen tegen hem EN tegen de kinderen. Ze slikte ook de nodige medicatie tegen haar depressies, had bovendien zelf een slechte jeugd gehad, en had ook nog eens weinig inzicht in haar eigen functioneren. Kortom: ik kon haar niet voldoende helpen.

Peter besloot na lang getwijfel toch te scheiden. Hij had nog overwogen zich op te offeren voor de kinderen, want hij voelde zich erg verantwoordelijk en had met ze te doen. Jeugdzorg had al een tijdje bemoeienis met het gezin, en hij besloot te scheiden van Miranda. Daarmee werden de kinderen voor de tweede keer slachtoffer van een scheiding.

Met Miranda had ik besproken dat het belangrijk was hier goed met de kinderen over te praten, en hen de kans te geven om enig contact te onderhouden met Peter als zij dit wilden. "Maar dat willen ze helemaal niet" , zei Miranda. Omdat zij zelf niet meer met Peter verder wilde straalde ze dat aan alle kanten uit. Haar kinderen voelden aan dat mama niet wilde dat zij zeiden Peter te missen.

Peter wilde juist graag contact houden met de kinderen, en wilde zelfs moeder nog wel met financiële dingen ondersteunen, maar dat wilde ze niet. De kinderen spreken op dit moment met een kindertherapeut en ik hoop maar dat deze boven tafel krijgt wat de kinderen echt willen.

Mw. N. Timmermans-van de Kamp
Interpunctie, Smientdonk 2, 5467 CA Veghel
Privé 0413-310795 of 06-21.59.24.35. www.stief-gezin.nl

Foto: Nellie Timmermans

Foto: Heemkunde Boxtel

Stationsstraat met rechts het in 1912 gebouwde postkantoor. Links Hotel Riche.

Heemkunde Boxtel, Christ van Eekelen

Foto: Balans

BALANS zegt JA en vindt dat haar verkiezingslogan uit 2010 - kansen zien, kansen grijpen en kansen realiseren - nog steeds actueel is.

Jeugdhulp en noodzakelijke woonvormen
BALANS vindt het positief dat het college locale zorgaanbieders meer kansen gaat bieden, waardoor er lokaal meer maatwerk en specialistische ambulante hulp komt. Ook dat er meer aandacht komt voor preventieve/vroege signalering en dat extra ingezet wordt om de ontstane wachtlijsten weg te werken. Prima. De jeugd is immers onze toekomst en daarin moeten we ruimhartig investeren.
Bij het faciliteren, bijvoorbeeld bij het mede mogelijk maken van realiseren van geschikte (tijdelijke) woonvormen voor onze jeugd, merkt BALANS een zeer terughoudende opstelling van het college, waarbij zelfs als argument door de portefeuillehouder wordt aangevoerd dat er dan mogelijk Wmo-budget wordt weggenomen ten nadele van de huidige Wmo-gebruikers!
BALANS vindt deze redenering 'minder passend' en zet hierbij vraagtekens.

Kansen voor lokale bedrijven
BALANS vindt de toezegging van het college om de nieuw gevormde 'Keistamperscombinatie' in de gelegenheid te stellen om in te schrijven voor de werkzaamheden aan de Markt een duidelijk signaal. Na jarenlange pogingen van BALANS om meer aandacht en kansen voor lokale ondernemers te verkrijgen, is het ijs nu gebroken. Chapeau!
Positief nieuws voor al onze plaatselijke bedrijven, welke - naast hun alom bekende deskundigheid en jarenlange vrijgevigheid bij diverse verenigingen - nu erkenning krijgen. Dit verdienen ze en geeft een flinke boost voor het Boxtelse bedrijfsleven. We rekenen op een vliegwieleffect.

Dubieuze procesgang Greendeal Herenboeren
Na de nodige schermutselingen is vorige week de Greendeal Herenboeren namens de gemeente Boxtel door de portefeuillehouder ondertekend. Hierbij is onder andere afgesproken dat er binnen drie maanden - begin juni - een uitgewerkt procesplan op tafel ligt. Omwille van de tijd moest hiervoor zelfs een collegevoorstel te elfder ure aan de raadsagenda van 21 februari worden toegevoegd om het college te machtigen - lees de gemeenteraad buitenspel te zetten - om een overeenkomst tussen het rijk, provincie en gemeente op 9 maart te ondertekenen. De raad werd zonder iets van inhoud om een vrijbrief gevraagd. Vermeldenswaardig hierbij is, dat - na doorvragen tijdens de raadsvergadering - de portefeuillehouder uiteindelijk moest erkennen dat de afspraak hiervoor (met het oog op de landelijke kamerverkiezingen) al op 16 januari (!) was gemaakt. Nu er nog tot begin juni tijd is, is de reden van het buitenspel zetten van de raad nog dubieuzer. De gevolgde procesgang verdient ons inziens beslist niet de schoonheidsprijs.

BALANS zegt JA met een positieve grondhouding om Boxtel te verbeteren.
Tips voor ons? info@balansboxtel.nl of spreek ons gewoon aan. Wij zijn er voor u!

U kunt nog stemmen tot 21.00 uur
De stembureaus zijn vandaag nog open tot 21.00 uur. U kunt dus nog gaan stemmen als u dat nog niet gedaan heeft. In de laatste twee weken hebben SP-vrijwilligers bij duizenden mensen in verschillende wijken aangebeld, een praatje gemaakt en een folder afgegeven. Ook zijn nog 800 Ouderenkranten verspreid. De campagne is vanmorgen afgerond met het verspreiden van 1000 laatste dagkaarten bij het station. We hopen op een goede uitslag en de vorming van een centrum-linkse regering.

Wethouder lanceert Werkgroep Senioren
Onlangs lanceerde SP-wethouder Eric van den Broek samen met ouderenorganisaties een Werkgroep Senioren. Deze gaat de komende tijd aan de slag met inbreng vanuit ouderen die de wethouder afgelopen maanden ophaalde uit het overleg met belangenorganisaties, adviesraden, een peiling via de MooiBoxtelKrant, huiskamerbijeenkomsten, cliëntdagen en individuele persoonlijke contacten. Dit moet leiden tot een Actieplan voor Boxtelse Senioren. Eric van den Broek: "Het moet geen praatclub worden, maar een club van doeners en concrete actie. Er is budget en er zijn ideeën. Dat biedt nu handelingsperspectief en hopelijk kunnen we er een concreet en motiverend initiatief van maken. Een goed voorbeeld van Meewerkend Boxtel en een nieuwe vorm van burgerparticipatie."

Vechtscheidingen belangrijk onderdeel jeugdhulpverlening
Kinderen die de dupe zijn van vechtscheidingen krijgen in Boxtel op een laagdrempelige manier toegang tot de jeugdhulpverlening. Deze extra aandacht voor deze kwetsbare groep kinderen is het gevolg van een eerdere SP-motie die unaniem gesteund werd door de gemeenteraad. SP-raadslid Marije van Kuijk toont zich tevreden met de gepresenteerde aanpak: "Jaarlijks komen er zo'n 5500 nieuwe kinderen bij die ernstig last ondervinden van een vechtscheiding, terwijl geen enkel kind belast zou mogen worden met de problemen van hun ouders. Ik ben blij dat deze problemen in Boxtel onderkend worden en dat er speciale aandacht georganiseerd wordt."

Wethouder reikt keurmerk veilig ondernemen uit
Onlangs reikte wethouder Eric van den Broek het Keurmerk Veilig Ondernemen Basis Samenwerken uit aan parkmanager Angelien van der Zanden namens de werkgroep KVO Ladonk. In deze werkgroep zijn behalve de ondernemers ook de politie, brandweer en gemeente vertegenwoordigd. Het keurmerk is een waardering voor de samenwerking om de veiligheid te verbeteren door middel van afspraken om overlast, criminaliteit en onderhoud en beheer aan te pakken. De wethouder complimenteerde ondernemersvereniging SPIN met het behaalde resultaat en sprak van een uitstekende en constructieve samenwerking met de gemeente.

Werken aan duurzame bedrijventerreinen
Afgelopen jaren hebben ondernemersvereniging SPIN, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en de gemeente gewerkt aan de herstructurering van de bedrijventerreinen in Boxtel. Wethouder Eric van den Broek: "Er is een nieuw herstructureringsfonds in het leven geroepen waarin duurzaam ondernemen centraal staat. Steeds meer ondernemers vinden dat belangrijk. De gemeente blijft initiatieven ondersteunen om bedrijventerreinen toekomstbestendig te houden en verder te ontwikkelen."Bekendmakingen week 11

Aangevraagde omgevingsvergunningen
-Esschebaan naast huisnummer 3        rooien: 1 eik
-Helstraat ongenummerd         renoveren / veranderen veldschuur
-Kalksheuvel 29                verbouwen en uitbreiden woning
-Kerkstraat 10                 vervangen en vergroten dakkapel achterdakvlak woning
-Koningsvaren 10 en 12                bouwen twee-onder-een-kap woning
-Molengraafseweg naast huisnummer 3        bouw woning
-Velderseweg 10                aanleggen buitenbak in weiland
-De Voerman 6                 wijzigen gevelopeningen achtergevel woning
Project omgevingsvergunningvrij
-Esschebaan 21                rooien: diverse bomen en houtopstanden
-De Voerman 6                 wijzigen gevelopeningen achtergevel woning
-De Volder 67                 plaatsen dakkapel aan voorzijde woning

Verleende omgevingsvergunningen
-Beukendreef 2a                in gebruik nemen bijgebouw als Bed & Breakfast
-Halderheiweg 2a                realiseren houten bijgebouw als garage/berging
-Industrieweg 5 en 5a                aanpassen voorgevel bedrijfspand
-Lennisheuvel 19                plaatsen carport
-Lijndakker 6 vervangen en veranderen kozijnen en gevelplaten op de zolderverdieping
-Oude Dijk 19                 rooien: 8 esdoorns uit achtertuin
-Raadhuisplein 4 realiseren overkapping aan voorzijde. Dit in afwijking van de eerder verleende omgevingsvergunning.
-Schouwrooij ter hoogte van huisnummer 27 rooien: 1 es

Evenementenvergunningen
-Bijen- en plantenmarkt verleende vergunning voor dit evenement in en rondom Park Molenwijk nabij Bijenhal 't Raadhuis op zondag 23 april 2017 vanaf 10.00 uur tot 15.00 uur.
-Boer zoekt Band verleende vergunning voor dit evenement bij café d'n Boer op zaterdag 13 mei 2017 van 17.00 uur tot 24.00 uur en op zondag 14 mei 2017 van 14.00 uur tot 22.00 uur.
-Koningsdag en Dodenherdenking in
Liempde verleende vergunning voor Koningsdag op 27 april 2017 vanaf 11.00 uur tot 16.00 uur en voor Dodenherdenking op donderdag 4 mei 2017 vanaf 19.00 uur tot 21.00 uur in het
Concordiapark.
-Muziekstraatje verleende vergunning voor dit evenement in de Rechterstraat en Stationsstraat op zondag 21 mei 2017 vanaf 12.00 uur tot 19.00 uur.

Verkeersbesluit
-Tijdelijke verkeersmaatregelen Boeremert Liemt op maandag 17 april

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
17-03 Tongeren,Nergena, Luissel e.o.
17-03 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
18-03 Selissenwal; alles binnen de straten Baandervrouwenlaan, Baanderherenweg, Achterbergstraat en Bosscheweg
18-03 Den Berg

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Frans Aldenhuijsen stopt na 33 jaar met de Bruna Winkel gaat verder met vernieuwd team

Frans Aldenhuijsen. Foto: Frans Aldenhuijsen

Boxtel - Na 33 jaar het gezicht te zijn geweest van de Bruna aan de Rechterstraat, is voor eigenaar Frans Aldenhuijsen de tijd aangebroken om het rustiger aan te gaan doen. De ondernemer is met welverdiend pensioen gegaan. Hoewel de aanleiding daartoe, zijn vrouw was ernstig ziek, niet prettig is en hij nu al weet dat hij de winkel en zijn klanten enorm gaat missen, heeft hij er ook zin in: "Er is meer in het leven dan werken".

Toen Frans in 1984 samen met Con Giesbers de winkel Rota (Robben Totaal Assortiment) overnam, voelde de Veghelaar zich meteen welkom in Boxtel. "Ik vond het een leuk dorp, met een gezellig centrum met mooie panden, aardige mensen en een fijne sfeer." Jaren later, in 1995, zette Frans de kantoorboekhandel op de hoek van de Rechterstraat en de Kruisstraat alleen voort als de Bruna Boxtel. Samen met collega's Melanie en Stephanie, nu respectievelijk 17 en 23 jaar werkzaam bij de Bruna, en weekendkrachten Bo en Ilse stond hij er elke dag voor zijn klanten klaar. "Ik heb altijd met veel plezier in mijn winkel gestaan, elke dag weer", zo vertelt Frans. "Daarom ging ik ook al die jaren nooit met vakantie, omdat ik mijn werk erg graag deed."

Daar gaat nu verandering in komen. De ziekte van zijn vrouw, met wie het nu gelukkig weer veel beter gaat, deed hem beseffen dat het tijd is om samen meer te gaan genieten, van elkaar en van de kinderen en de kleinkinderen. Niet dat zijn werkende leven hem niet heel veel plezier en voldoening heeft gebracht, zo benadrukt hij. "Ik heb het altijd enorm naar mijn zin gehad. Het contact met de klanten en met mijn collega's Melanie en Stephanie, dat vond ik geweldig. Mensen kwamen vaak niet alleen even iets kopen, maar ook een praatje maken. Je bouwt in zo'n lange periode echt een band op met je klanten. En met je collega's uiteraard. Zo gingen we regelmatig met elkaar uiteten." Dat hij dat alles zal gaan missen staat buiten kijf, al zal Frans het contact met zijn collega's zeker onderhouden en vlakt hij de kans niet uit dat hij nog wel regelmatig een bezoek zal brengen aan Boxtel. Want ook aan het dorp is hij gehecht geraakt. "Boxtel is een erg leuk dorp, dat heb ik altijd al gevonden. Misschien komt het doordat ik niet hier vandaan kom, dat ik daar veel waardering voor heb", zo grapt de ondernemer. "Maar mensen van buiten Boxtel zien het dorp vaak veel positiever dan de inwoners zelf. En dat is zonde, want geheel onterecht."

De nieuwe gezichten in het team van de Bruna, vlnr: Christa, Trees, Corinna en Melanie. Stephanie, Bo en Ilse ontbreken op de foto. (Foto: Sander van Kasteren)

De Bruna blijft
Nu Frans enkele weken geleden met pensioen is gegaan, zijn de vaste klanten ongetwijfeld de nieuwe gezichten in de winkel al opgevallen. De Bruna in Boxtel blijft namelijk wel gewoon bestaan en staat na het vertrek van Frans onder leiding van filiaalmanager Trees. Omdat zij meerdere Bruna's onder haar hoede heeft, is assistent-filiaalmanager Christa vier tot vijf dagen per week in de winkel te vinden. Samen met Melanie, Stephanie, Bo en Ilse en met nieuw personeelslid Corinna vormen zij het vernieuwde team van de winkel.

Trees: "De winkel is nu geen franchise meer, maar een zogenaamde 'Bruna eigen winkel' met personeel in dienst van de Bruna. Ikzelf ben straks één, maar nu in het begin meerdere dagen per week in de winkel te vinden. Zo heb ik de formule zoals Bruna deze kent goed mee in de winkel kunnen zetten. Daarin zijn de indeling van de producten en de inrichting van de winkel meegenomen. Dat zijn zaken die voor de consument zijn veranderd." En is er verder veel voor de klanten van de Bruna veranderd? "Nee hoor", stelt Trees. "Het aanbod is gelijk gebleven, maar de plek waar bepaalde producten in de winkel te vinden zijn, die kan nu anders zijn. En dan zijn er nieuwe gezichten natuurlijk! Maar gelukkig zijn Melanie en Stephanie in de winkel blijven werken."

Rijksdienst Wegverkeersfunctie
Een verandering van belang is wel dat de Rijksdienst Wegverkeersfunctie komt te vervallen. Dus je auto over laten schrijven, maar ook je vispas aanschaffen, dat kan niet meer bij de Bruna. Briefpost inleveren bij de winkel is ook niet meer mogelijk, de brievenbus die binnen stond is inmiddels al weggehaald. De Bruna blijft wel een pakketpunt, wat betekent er pakjes ingeleverd en opgehaald kunnen worden.
Ook de openingstijden van de winkel zijn aangepast; de koopavond is ingekort van de sluitingstijd om 21.00 naar 19.00 uur, maar daar staat tegenover dat de winkel op maandagochtend vanaf 9.00 uur open is. "Dat is een rustig winkelmoment", vertelt Christa. "Dan komen er wel wat klanten binnenlopen, maar ondertussen kun je lekker opruimen en schoonmaken; de winkel in orde maken voor de nieuwe week. Dat is erg prettig.

Verder is zoals gezegd vrijwel alles bij het oude gebleven in de kantoorboekhandel. Natuurlijk moeten de klanten wennen aan het feit dat Frans er niet meer, vrijwel elke dag, te vinden is, en moeten de nieuwe collega's aan elkaar wennen, aldus Trees: "maar ook het nieuwe team gaat er vol enthousiasme tegenaan. We doen het met en voor elkaar en dat gaat gelukkig heel goed." Ook Christa, die uit een filiaal in Den Bosch komt, is enthousiast. Hoewel ze het heel moeilijk vond om haar collega's achter te laten, ging zij toch graag de uitdaging in Boxtel aan. "We vormden daar een heel hecht team", aldus Christa, "maar dat gaan we hier ook worden. Daar heb ik alle vertrouwen in. Wij gaan er met z'n allen iets moois van maken!"


Sterke tweede plaats voor Kay Karssemakers in het ONK 85cc Mill

Kay Karssemakers in actie. (Foto: MX Karssemakers) Foto: MX Karssemakers

Mill - Kay Karssemakers heeft afgelopen weekend een sterke tweede plaats weten te behalen tijdens de tweede wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap 85cc grote wielen in het Brabantse Mill. De 12-jarige Kay wist in beide manches een goede start te pakken en op een tweede plaats over de finish te komen wat hem in het dagklassement ook een tweede plaats opleverde.

Opnieuw was de opkomst groot in de 85cc klasse. Dat betekende dat er in twee groepen getraind werd én er een A- en B-finale gereden werd. Kay verkende in de eerste ronden van de training het circuit en zette meteen een snelle tijd op de klok toen de tijdtraining van start ging. Lang stond hij op een derde tijd, maar hij wist in de laatste ronde zijn snelste tijd met meer dan één seconde te verbeteren en sloot de tijdtraining op een tweede plaats af.

Foto: MX karssemakers

Met de start van de eerste manche reageerde Kay goed op het vallen van het starthek en begon op een derde plaats aan de wedstrijd. In de eerste ronde nam hij de leiding in de wedstrijd over, in de tweede ronde kwam hij echter ten val en verloor een aantal plaatsen. Op een achtste positie ging de jonge Boxtelaar op jacht naar voren en kwam met constante rondetijden terug naar een tweede plaats. Na een sterke wedstrijd werd een tevreden Kay op een tweede plaats afgevlagd.
Ook in de tweede manche begon Kay sterk aan de wedstrijd. Opnieuw zat hij er goed bij met de start en dook hij op een tweede plaats de eerste bocht in. Meteen nam hij de leiding in de wedstrijd over en bouwde hij een kleine voorsprong van zo'n vier seconde uit. In de slotfase van de wedstrijd werd hij echter gehinderd door een achterblijver waardoor hij veel tijd verloor en de tweede man in zijn achterwiel terechtkwam. Ondanks dat Kay geconcentreerd bleef rijden werd hij in de laatste bocht voor de finish opnieuw gehinderd door een achterblijver. Hierdoor verloor hij de leiding en kwam hij teleurgesteld op een tweede plaats over de finish.
Ondanks zijn teleurstelling werd Kay met deze resultaten knap tweede in het dagklassement. Volgende week zondag staat de derde wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap op het programma in Axel.


Bridge

Bridgeclub Rembrandt, uitslag 7 maart
A-Lijn: 1. F. Daniëls & C. van der Velden 69,05% 2. J. Clercx & H. Peerlings 64,58% 3. J. Koppen & N. Maas 51,90% B-Lijn: 1. A. van Uden-Timmermans & T. van Uijtert 62,08% 2. J. van de Borne & E. Jansen 60,83% 3. J. van den Biggelaar & E. Visser 59,58%

Bridgeclub Revanche, uitslag 7 maart
A-Lijn: 1.Sonja Tempels & Jan Sweere 64,32% 2. G.van der Meer & J. van Helvoort 62,02% 3. T. Walbeek & H. Wolsky 57,02% 3. H. & G. Veroude 55,36% B-Lijn: 1. T.van Roosmalen & S. van der Zandt 67,95% 2. A. vd Ven & L. Verstijnen 60,00% 3. I. & B. Marcelis 59,78%
Bridgeclub Revanche, uitslag 9 maart
A-Lijn:1. L. & R. Verstijnen 71.35% 2. C. & J. Kerssens 61,88% 3. G. & A. van Lier 56,25%

Bridgeclub De Rots, uitslag 8 maart
A-Lijn: 1. vd Borne & J. Fischer 62.08% 2. T. & H. IJsseldijk 61.25% 3. M. van Elk & G. Voltmann 56.25%

Bridgeclub Boxtel, uitslag 8 maart
A-Lijn: 1. F. Gieles & W. vd Heijden 63,33% 2. H. van Esch & C. Nienhuis 61,67% 3. R. Dankers & F. vd Schans 59,58% B-Lijn: 1. J. & C. Meeuwis 61,00% 2. C. van Hal & G. Meys 57,58% 3. M. Legius & A. vd Langenberg 57,00% 3. M. vd Sloot & T. Jongmans 57,00%
Bridgeclub Boxtel, uitslag 9 maart
A-Lijn: 1. S. Tempels & J. Sweere 57,50% 2.T. Walbeek & R.van Wersch 56,67% 3. A. Bosveld & M. Soederhuizen 55,00% B-Lijn: 1. T. &S van Alphen 63,13% 2. G. Dams & E. van Gelder 61,52% 3. H. & F. Schalkwijk 55,43% C-Lijn: 1. J. & M. Dekkers 57,81% 2. R. Traa & H. van Esch 57,29% 2. J. Jilesen & F. van Amelsfort 57,29%

Bridgeclub Liempde, uitslag 9 maart
A-Lijn: 1. Dames van Oirschot- vd Laar 63,19% 2. Heren vd Laar-de Jong 60,42% 3. Echtpaar vd Meerendonk 59,38% B-Lijn: 1. Dames vd Steen-Eltink 59,03% 2. Heren Beerens-van Ruremonde 57,99% 3. Mevr. van Zon-Heer vd Wiel 56,94% C-Lijn: 1. Dames vd Zanden-Tesser 60,42% 2. Echtpaar van Esch 59,17% 2. Heren van Asseldonk-Legius 59,17%

Biljarten

't Wapen van Liempde, uitslagen
BBG kaderteam-Wapen van Liempde kader 2-6
Hazelaar 3-Wapen van Liempde 1 26-27
Wapen van Eerschot 1-Wapen van Liempde 1 20-29
Wapen van Liempde 2-Triangel Bar 1 24-21
't Ivoor 2-Wapen van Liempde 1 24-28
Wapen van Liempde 2-Royal 3 22-30

Geboliesch, uitslagen
De Treffers-Dé Zie’k Wel Zitte 34-33
Ons Genoegen-Kloosterboys 35-33
’t Krijtje-Le Carambole 37-28
’t Pommeransje-Ons Vertier 40-27
Samen Sterk-De Stapelaars 33-39

't Ivoor, uitslagen
Libre:
07-03 `t Ivoor 1-Krijt Op Tijd 1 26-20
07-03 `t Ivoor 2-Het Wapen van Liempde 1 24-28
08-03 BV De Straat 2-`t Ivoor 3 29-27
08-03 Triangel Bar 1-`t Ivoor 4 30-24
Recreanten libre:
06-03 Triangel 1-`t Ivoor 1 35-38
06-03 BV De Hazelaar 4-`t Ivoor 2 30-40
06-03 BV De Hazelaar 3 -- `t Ivoor 3 29-39
Recreanten 3-Banden Klein:
08-03 `t Ivoor 5-De Hopbel 2 29-28
09-03 `t Ivoor 6-`t Ivoor 7 30-20
3-Banden-Groot:
06-03 `t Ivoor 1-BC Uden 1        26-29

Tafeltennis

Jeugduitslagen Taverbo/Sabo
Taverbo/Sabo 1-Hooghei 1 5-5
Taverbo/Sabo 2-Valkenswaard 2 6-4
Taverbo/Sabo 4-Valkenswaard 4 4-6

Uitslagen
Taverbo Sabo 3-De Horntreffers 7-3
Taverbo Sabo 4-Taverbo Sabo 2        5-5
Grand Café Rembrandt-De Dommel        8-2
Rotsvast-De Firma Fotografie 5-5

Programma 20 maart 2017
Taverbo Sabo 4-Taverbo Sabo 1
Taverbo Sabo 2-De Horntreffers
Rotsvast-Grand Café Rembrandt
De Firma Fotografie-De Dommel
Op 27 maart 2017 staat nog één inhaalwedstrijd op het programma
Taverbo Sabo 1-Rotsvast

Handbal

Uitslagen HCB'92, 11 en 12 maart
HCB'92 E1-Mixed-up E2                        04-03
HCB'92 D1-Bedo D1                         10-13
HCB'92 DC1-PSV Handbal DC1         12-07
HCB'92 DA1-Habo'95 DA3                 05-18
HCB'92 DS2-Groesbeek Glorie DS3 18-10
HCB'92 DS1-Aristos DS2                 12-24

Programma HCB '92
18-03(uit De Burcht Boekel) Habo'95 DC2-HCB'92 DC1                 13:40
19-03 (uit 't Zand Bakel) Acritas D2-HCB'92 D1                         09:00
19-03 ( uit 't Zand Bakel) Acritas DS1-HCB'92 DS2                 09:50
19-03 (uit Genderbeemd Eindhoven) EHV DS2-HCB'92 DS1                         10:45
19-03 (uit Molenbroek Gemert) Tremeg DA1-HCB'92 DA1                 14:15
19-03 (uit De Zeine Waalwijk) RED/RAG Tachos E2-HCB'92 E1         15:25
21-03 (uit Meerrijk Eindhoven) EHV recr-HCB'92 recr                         21:00

Honk- en softbal

Ducks uitslagen 11 maart        
Beeball majors: Roef!-Ducks 23-20
U17 sb: Stags-Ducks 1-11
Aspiranten hb: Stags-Ducks 1-10
Roef!-Ducks 1-1
Junioren hb: Stags-Ducks 6-18
Ducks, uitslagen 12 maart
Dames: Nuenen 2-Ducks 2-11
Ducks, programma 18 maart                
Aspiranten sb: Jeka-Ducks 14:00
Pupillen hb: Ducks-Stags 13:00
U17 sb: Tilburg-Ducks 14:30
Aspiranten hb: Ducks-Jeka 13:00
Junioren hb: Ducks-Nuenen 2 15:30
Ducks, programma 19 maart
Dames: Nuenen 1-Ducks 14:00
Heren 2: Starlights 2-Ducks 2 11:00
Heren 1: Starlights 1-Ducks 1 14:30

Judo

JCL, uitslagen 11 maart, 4e ronde Brabant Cup
1e plaats,Collin van Rooij, Joost v/d Linden, Yoran Lips, Keira Kreijveld, Cas de Wit
2e plaats,Pim de Wit, Ivar van Weert, Gijs de Wit, Quin Goossens, Mika van Weert, Xavi van Weert
3e plaats,Guus Zwijnenberg, Xander Kreeft, Luc de Laat, Anouk v/d Mijden, Bas Daverveld
4e plaats,Gijs van Mensvoort, Mike v/d Mijden en Irene van Oijen

Voetbal

RKSV Boxtel / ODC
Uitslagen
12-03 Boxtel 1-VOW 1        2-0
12-03 ODC 1-Haarsteeg 1        4-1
12-03 ODC VR1-St Mich.Gestel VR1        5-0

Programma
19-03 14:30 DVG 1-Boxtel 1
19-03 14:30 TGG 1-ODC 1
19-03 10:00 DSC VR1-ODC VR1

LSV, uitslagen
VCB VE1-LSV VE1        1-1
LSV 1- De Bocht 1        4-0
LSV 2-Vlijmense Boys 4        2-2
ODC 4-LSV 3        2-2
LSV 4-Boxtel 8        5-1

LSV, programma 18 maart
LSV VE1-Audacia VE1        16:00
LSV, programma 19 maart
LSV 1-Riethoven 1        14:30
LSV 3-OJC Rosmalen        14:30
Wilhelmina Boys 10-LSV 4        10:00
Elshout VR1-LSV VR1        10:00

LBC, uitslagen:
LBC mini-1:LBC mini 1-DVG mini3        9-0
LBC JO9-1:Taxandria 3-LBC 1        3-6
LBC JO13-1:LBC 1-VOAB 7        0-7
LBC JO15:LBC 1-UNA 5        1-3
LBC JO17-1:LBC 1-DBS 2        2-4
LBC MO19-1:LBC 1-DBS 1        2-3

LBC, programma 18 maart
LBC mini 1:LBC mini 1-Essche Boys mini 2        10:00
LBC JO9-1:Wilhelmina Boys 2-LBC 1        9:00
LBC JO13-1:LBC 1-SV Budel 2        11:00
LBC JO15:Geldrop 6-LBC 1        12:00
LBC JO17-1:Nuenen 3-LBC 1        13:45
LBC MO19-1:LBC 1-'t Zand 1        12:00

Zaalvoetbal

Uitslag 11 maart
Fysio de Dommel-Grieks rest Corfu 3-0
Hart van Boxtel-NIKE F.C.2-4
Goossens advies-Kwalitaria Strik0-3
Filipe Mode-Cafe Vollop 4-1
Vouwwagenspec.-Pika Bikes/'t Geveltje 4-6
Gebr. Bekkers-Adm Jilesen 10-5

Uitslag 13 maart
Groen als Gras-Celdex b.v.6-4
Rijschool Gestel-Selissen Boys2-3
Vinyl en Tapijtwinkel-v. Stekelenburg 3-9
vd Heijden milieu-Feestcafe de Nozem 6-2

Programma 18 maart
17.00 Cafe Vollop-Le Temps Perdu
17.45 Adm Jilesen-v.d. Langenberg/Fleur
18.30 NIKE F.C.-C.J.vd Sande
19.15 Gebr. Bekkers-Hart van Boxtel
20.00 Heva Autobedrijf-Grieks rest Corfu
20.45 Eltechno Inst-Tahadi

Programma 20 maart
19.00 Verbeij/ Hanekroot-Vermeer verz
19.45 Faes Entertainment-Feestcafe de Nozem
20.30 Men.v.Dommelen 2-Men.v. Dommelen 1
21.15 F.C. Blokfit-Celdex b.v.

DVG, uitslagen zaterdag 11 maart
LBC JO7/1-DVG JO7/3        8-0
DVG JO9/1-Bruheze JO9/1        2-8
Mierlo Hout JO92-DVG JO9/2        16-0
St. Fiducia/Elsendorp JO9/1-DVG JO9/3        1-0
DVG JO9/4-Erp JO9/6        0-1
DVG JO11/1-Erp JO11/1        7-2
DVG JO11/2-Wec JO11/1        2-2
Rhode JO11/5-GDVG JO11/3        5-9
Blauw Geel JO11/4-DVG JO11/4        4-2
Eli JO11/3-GDVG JO11/5        4-2
DVG JO13/1-Bavos JO13/1        4-1
Sparta'25 JO13/5-GDVG JO13/2        0-3
Constantia MO13/1-DVG MO13/1        4-1
Gemert JO15/2-DVG JO15/1        2-1
DVG JO15/2-Gemert JO15/7        8-0
BVV MO15/1-DVG MO15/1        1-14
Mariahout JO17/1-DVG JO17/1        3-6
DVG JO17/2-Boekel Sp. JO17/3        6-1
DVG JO19/1-Festilent JO19/1        1-2
Venhorst JO19/1-DVG JO19/2        3-0
DVG, uitslagen 12 maart
Vorstenb.Boys 1-DVG 1        0-7
Mifano 2-DVG 2        2-2
DVG 3-Avanti'31 3        5-2
Heeswijk 4-DVG 4        2-5
Schijndel 8-DVG 5        0-3
DVG 6-HVCH 16        4-2
DVG 7-Heeswijk 8        1-2
Schijndel 6-DVG 8        3-0

DVG, programma 18 maart
Zwaluw JO7/5-DVG JO7/1        09:30
ODC JO7/5-DVG JO7/2        09:45
DVG JO7/3-Zwaluw JO7/6        09:30
Boekel Sp. JO9/1-DVG JO9/1        09:30
DVG JO9/2-Gemert JO9/3        10:45
DVG JO9/3-Boskant JO9/1G        10:45
Schijndel JO9/4-DVG JO9/4        09:00
Eli JO11/1-GDVG JO11/1        10:30
Gemert JO11/2-DVG JO11/2        09:15
DVG JO11/3-Blauw Geel JO11/4        09:30
DVG JO11/4-WHV JO11/1        09:30
DVG JO11/5-Vow JO11/3        09:30
Asv'33 JO13/1-DVG JO13/1        12:30
DVG JO13/2-Sv Brandevoort JO13/6        11:45
DVG MO13/1-Rhode MO13/1        11:45
DVG JO15/1-Heeswijk JO15/1        13:00
Venhorst JO15/2DVG JO15/2        13:00
Zigo MO15/1DVG MO15/1        12:00
DVG JO17/1-Nwc JO17/2        14:30
Rhode JO17/2-DVG JO17/2        14:45
Heeswijk JO19/1-DVG JO19/1        15:00
DVG JO19/2-St. Fiducia/Elsendorp JO19/1        14:30
Programma 19 maart
DVG JO11/1-Boxtel JO11/1        13:00
DVG 1-Boxtel 1        14:30
DVG 2-Bruheze 2        12:00
Sparta'25 4-DVG 3        12:00
DVG 4-Bl.Geel'38 9        10:00
Avesteyn 7-DVG 6        12:30
Avanti'31 8-DVG 7        10:00
DVG 8-Bl.Geel'38 17        10:00
Nooit Gedacht 4-DVG VR 1        10:30

Taverbo verricht mirakel

Boxtel - Op sensationele wijze hebben de tafeltennissers van Taverbo/Sabo de eerste overwinning in de landelijke derde divisie behaald. In eigen huis werden de Boxtelaren in eerste instantie overklast door het derde team van Hilversum, maar net als FC Barcelona eerder deze week boog het Boxtelse vaandelteam een schier onoverbrugbare 0-4 achterstand alsnog om in een overwinning: 6-4.

“Hilversum 3 bestond nog niet”, zong Herman van Veen ooit. Maar dat Hilversum 3 wel degelijk bestaat werd in de beginfase van het duel pijnlijk duidelijk voor Taverbo/Sabo. Teun Vlaminckx, Michel Sperling en Stefan Bernhardt kregen geen vat op het spel van de Noord-Hollanders en verloren allen hun eerste enkelpartij. Toen ook het dubbelspel nipt in vijf games verloren ging, tekende zich een monsternederlaag af. En in een competitie waarbij alle ploegen op slechts enkele punten van elkaar staan kan één slechte dag je zomaar de kop kosten.
Net toen het degradatiespook aan de deur begon te kloppen van de speelzaal op Sportpark Munsel kreeg Taverbo/Sabo echter de geest. Clubkampioen Bernhardt zette Taverbo/Sabo in de vijfde partij van de dag eindelijk op het scorebord. Dankzij deze overwinning gingen ook zijn teamgenoten zichtbaar met meer vertrouwen spelen. Toen ook Vlaminckx en Sperling vervolgens hun tweede partij wisten te winnen, was het momentum helemaal aan Boxtelse zijde. De gasten uit de mediastad waren het spoor volledig bijster en waar zij in de beginfase de regie stevig in handen hadden waren zij het die nu de ballen konden gaan rapen. Sperling en Bernhardt denderden in hun laatste partij over hun tegenstanders heen en met zijn tweede zege van de dag maakte aanvoerder Vlaminckx de comeback compleet.
Een wedstrijdverloop zoals dat zich op deze zaterdagmiddag voltrok ziet men zelden in de tafeltenniscompetitie. Met recht kan er daarom gesproken worden over een ‘wonder van Boxtel’. Het moge duidelijke zijn dat de euforie aan Boxtelse zijde na afloop dan ook zeer groot was. En dat is terecht, want met deze fraaie zege doen de Boxtelaren nog altijd volop mee in de strijd om de titel. Zoals eerder aangegeven kan men zich echter geen mispeer permitteren want dan dreigt onherroepelijk degradatie. Komende zaterdag reist Taverbo/Sabo af naar Weert voor een treffen met Megacles. Ook dan zal er weer een goede prestatie verlangd worden van de Boxtelse ploeg.


Senioren softbal winnen oefenwedstrijd

Boxtel - De dames van Ducks speelden zondag de eerste oefenwedstrijd van het seizoen. Het was duidelijk dat de dames er nog in moesten komen. Tegenpartij Nuenen maakte al snel drie nullen en scoorde zelf een punt, waardoor de eerste inning eindigde met 0-1 voor Nuenen.

Al snel herpakte Ducks zich en de Boxtelse dames wisten in de derde inning het eerste punt te scoren met een prachtige honkslag van Elke Mutsaards. In de vierde inning hadden de dames aan slag de smaak te pakken. Nikki van Nes sloeg met twee honken vol een fantastische bal waardoor de tussenstand op 4-1 voor Ducks kwam.
In de laatste inning vond bij Nuenen een pitcherwissel plaats. De dames uit Boxtel maakten hier gretig gebruik van en wisten allemaal aan slag te komen. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd met een prachtige winst voor Ducks met maar liefst 11-2. Een mooi begin van het seizoen.

l'Union tweede in ereklasse

Boxtel - Het eerste zestal van handboogschutterij l'Union Boxtel is in de 25m 1 pijl competitie als tweede geëindigd in de hoogste klasse, de Ereklasse. Tijdens de laatste wedstrijd vorige week in Schijndel kon het team met twee invallers met een score van 1088 punten geen indruk maken. Amicitia Schijndel werd kampioen.

Marchel Kluijtmans behaalde 228 punten, Ronald Tax 226, Henk Jegers 225, Gerard van der Steen 211, Paul Smolders 198 en Dick de Vries 190. In de individuele rangschikkingen werd aspirant Sam Spitters eerste in de klasse aspiranten 11 en 12 jaar. Jaap van Grinsven behaalde de tweede plaats in de klasse cadetten Eerste klasse.

Aflopen zaterdag namen twee aspiranten deel aan de Nederlandse Kampioenschappen indoor. In Rotterdam werd Sam Spitters negende met een score van 250 punten in een veld van 31 deelnemers uit het hele land. Senn Steenbakkers behaalde de veertiende plaats met een resultaat van 243 punten.

Loon naar werken voor LSV

Lennisheuvel - De derby De Bocht '80-LSV, die ondanks de lage klassering van beide ploegen altijd goed was voor veel strijd, was afgelopen zondag tamelijk eenzijdig.

Bij LSV heerst al enige tijd het gevoel dat het steeds beter gaat, maar toch bleven de punten tot nu toe uit. Vanaf de aftrap beheerste LSV de wedstrijd, de ploeg van trainer Kirk Koningstein toonde veel beleving. In de collectieve prestatie groeide Nick van de Boogaard met vier doelpunten uit tot Man of de Match. LSV won verdiend. De Bocht'80 zette er niets tegenover en creëerde geen enkele kans.

Eerste finaleplaatsen Nederlands Kampioenschap Ahoy een feit

Yuna van de Wiel. Foto: Sandra Janssen

Vianen- De eerste landelijke wedstrijden voor de jeugd N1 en jeugd Eredivisie werden afgelopen zaterdag 11 maart in Vianen geturnd. Er zijn drie kwalificatiewedstrijden waar plaatsing kan worden afgedwongen voor de Nederlandse Kampioenschappen allround in Ahoy. Tevens stromen de twee beste turnsters per toestel door naar de toestelfinales in Ahoy. Sam Sieben, Mijke Jansen, Fenne van Haaren en Shadé van Oorschot wisten zich hiervoor al meteen te plaatsen.

Bij de jeugd N1, het hoogste niveau voor meisjes geboren in 2005, zijn er landelijk maar twintig turnsters actief. Maar liefst vier daarvan turnen bij het Boxtelse Tabitta. Sam Sieben liet iedereen zien wat ze waard was. Ze turnde een goede wedstrijd met op balk de derde score. Ook op de andere toestellen wist ze goede oefeningen te turnen, met name op vloer. Sams vloeroefening was goed voor de vierde score. Allround werd ze vierde en was ze met een verschil van 0.017 maar een haartje verwijderd van het podium.
Fenne van Haaren liet naast haar vooruitgang in het turnen, zien dat ze ook mentaal flink gegroeid is. Zowel op balk als op vloer maakte ze een harde val op haar rug, maar ze zette door en maakte haar oefeningen onverstoorbaar af richting een allround zevende plaats. Op brug lukte haar oefening helemaal en werd ze vierde.
Mijke Jansen liet zien haar 'sprong-skills' nog steeds in huis te hebben. Met de derde score komt ze al dicht in de buurt van de sprongfinale. Op brug turnde ze nog wat slordig, maar ze behoorde wel tot de kleine groep die al meer moeilijkheid liet zien. Op vloer moest Mijke zich inhouden door wat last van de hamstring, maar haar wedstrijd was nog steeds goed genoeg om allround als achtste te eindigen.
Floor de Wolf zat het helaas niet mee. Bij het warmdraaien op de toestellen klapte haar duim dubbel en werd deze al snel dik. Ze toonde haar doorzettingsvermogen en wilde toch even de wedstrijdspanning voelen door op balk een oefening zonder steunelementen te laten zien. Ze deed dit met flair en hoopt de volgende kwalificatie revanche te nemen.

Shade van Oorschot. Foto: Sandra Janssen
Mijke Jansen. Foto: Sandra Janssen
Fenne van Haaren. Foto: Sandra Janssen
Fenne van Haaren. Foto: Sandra Janssen
Sam Sieben. Foto: Sandra Janssen
Shade van Oorschot. Foto: Sandra Janssen
Shade van Oorschot. (Foto: Sandra Janssen) Foto: Sandra Janssen
Fenne van Haaren. (Foto: Sandra Janssen) Foto: Sandra Janssen
Sam Sieben. Foto: Sandra Janssen
Floor de Wolf. Foto: Sandra Janssen
Ducks Cubs Thijs Schilder (links) en Lucas de Geus komen 22 april uit voor Zuid-Nederland. (Foto: Graziella Saccomanie-van Ginneken) Foto: Graziella Saccomanie-van Ginneken

Eredivisie
Tegelijk met de jeugd N1 turnde aan de andere kant van de zaal de jeugd Eredivisie. Shadé van Oorschot, de huidige Nederlandse kampioen, debuteerde daar. De wedstrijd stond in het teken van het uitproberen van vele moeilijke, nieuwe elementen. Zo turnde Shadé voor het eerst een gelukte dubbele salto op vloer, een yurchenko gehoekt tot stand op sprong en een bijna gelukte paksalto aan de brug. Op balk turnde ze een bijzondere reeks van drie elementen achter elkaar, om bonuspunten te verdienen: 'Flikflak, flikflak, loopsalto'. Deze lukte en ze behaalde daarmee de hoogste balkscore. Daarmee plaatste ze zich als eerste Tabitta turnster ooit voor de grote toestelfinale in Ahoy, waar ze tegelijkertijd zal turnen met Sanne Wevers en Epke Zonderland. Allround eindigde Shadé netjes op de vijfde plaats.
Ook Yuna van de Wiel turnde bij de jeugd Eredivisie, met geheel andere doelen dan Shadé. Yuna is nieuw bij Tabitta en wil graag drie niveaus promoveren om eerste Divisie te gaan turnen. Zoveel niveaus promoveren is volgens de reglementen van de turnbond KNGU niet mogelijk, alleen inschrijven in de Eredivisie is vrij. Daarom turnt Yuna dit jaar in de Eredivisie om zo volgend seizoen te kunnen terugstappen naar de Eerste Divisie. Daarnaast kon ze nu haar eerste landelijke wedstrijdervaring op doen. Ze had eigen wedstrijddoelen op maat en behaalde deze ook, waardoor het met de negende plaats een geslaagde wedstrijd voor haar was.

Winst voor meisjes HCB'92 E1

Boxtel - De meiden van HCB'92 speelden zaterdag tegen Mixed-Up E2, tegen wie ze de ontmoeting in Made nipt hadden verloren met 6-5. Er werd dus een gelijkwaardige wedstrijd verwacht en dat bleek geheel terecht.

De eerste helft stond Denise Steenbakkers in de goal. De Boxtelse achterhoede stond goed, vanaf de middellijn werd omgedraaid en verdedigd. In de aanval probeerden de meiden het veld breed te houden, zonder bal te lopen en de gaten op te zoeken. Mixed-Up moest hard ingrijpen om de aanvallen tegen te houden, wat na een vrije worp het eerste doelpunt opleverde doordat Jara Schoenmakers direct naar de ingestarte Fanni Török speelde die scoorde. Niet veel later kon Mixed-Up de gelijkmaker scoren. Met een beetje geluk, want keepster Denise raakte de bal nog aan met haar vingertoppen. HCB liet zich niet tegenhouden en liep via scores van Török en Schoenmakers uit naar 3-1. Mixed-Up gaf niet op en bleef de verdediging van HCB bezig houden. Nog voor rust konden zij terugkomen tot 3-3, waarbij keepster Denise bij de laatste goal pech had omdat deze via haar hoofd er alsnog inging.

In de tweede helft lukte het beide teams niet om tot scoren te komen. In de aanval werden een paar mooie combinaties gemaakt, onder andere met de goed vrijlopende Denya Schimmel en instartende Török en Steenbakkers. Schoenmakers bleef fanatiek het duel opzoeken. De bezoekers gaven zich niet zomaar gewonnen. Het duurde dan ook zeker twaalf minuten voordat er in de tweede helft gescoord kon worden. Jara kon via links voor HCB de 4-3 op het scorebord laten bijschrijven. Met nog acht minuten op de klok probeerde HCB haar voorsprong van één punt te behouden en er werd nog fanatieker verdedigd. Schimmel, Steenbakkers en Schoenmakers konden een aantal keer al net over de middellijn de bal onderscheppen. En Sanne Schellekens wist met goede aanwijzingen van Török haar tegenstander van de bal af te houden. Die paar keer dat Mixed-Up op goal kon gooien, stond keepster Robi Schoenmakers goed in de weg. Lenne van den Langenberg, die voor de zieke Yasmine Steenbakkers was ingevallen, zorgde er de hele wedstrijd voor dat ze het veld breed hield en aanspeelbaar was.
Aan beide kanten werd niet meer gescoord in de slotfase, waardoor de hardwerkende meiden van HCB '92 E1 een mooie 4-3 overwinning tegen Mixed-Up E2 pakten.

Verlies voor Rugbyers Duckes Legends Jeugdleden komen uit voor Zuid-Nederland

Boxtel - De senioren van Duckes Legends speelden hun laatste competitiewedstrijd tegen Elephants uit Eindhoven. Dit team staat op de tweede plaats, het was al snel duidelijk dat ze een maatje te groot waren voor Duckes. Voor een aantal jeugdspelers van Ducks was er meer succes. Op de districtstraining van zaterdag in Den Bosch werden eerstejaars Cubs Thijs Schilder en Lucas de Geus geselecteerd om deel te nemen aan het eindtoernooi op het rugbycentrum in Amsterdam.

Elephants waren sneller en fitter en daarom speelden ze al snel een gewonnen wedstrijd. Duckes wist wel de eer te redden door nog 2x te scoren, maar dit woog niet op tegen de regelmatige scores van thuisploeg Elephants. Het studententeam ging met een ruime 62-10 overwinning de derde helft in. Door dit resultaat is Duckes in de middenmoot geëindigd.

Jeugdleden geselcteerd
Op zaterdag 22 april komen Thijs Schilder en Lucas de Geus voor Zuid-Nederland uit in het team met geboortejaar 2004. Schilder is een lijnspeler die flyhalf, center en full back kan spelen. De kwaliteiten van De Geus liggen in de scrum, nummer 8 of tweede rijer. De Ducks spelers die de selectie niet gehaald hebben zijn weer uitgenodigd om volgend seizoen weer deel te nemen aan het programma. De districtstrainingen (RDD: Rugby Develop Dagen) worden vijf keer per jaar gehouden en zijn bedoeld voor jeugdspelers die over talent en de juiste mentaliteit beschikken om in het rugby door te groeien. Een einddoel kan zijn uiteindelijk selectie voor een nationaal jeugdelftal. Er wordt getraind met ervaren coaches en volgens een visie en programma die door de rugbybond worden voor geschreven. Dit programma draait nu een aantal jaren en de Nederlandse jeugdteams halen steeds betere resultaten. Dit was afgelopen zaterdag in Den Bosch wederom te zien toen Nederland U18 met 26-15 won van België. Voormalig Ducks speler Jaap van der Vleuten speelde niet mee omdat hij is overgeheveld naar de U20 selectie die 25 maart vertrekt naar Boekarest in Roemenië om deel te nemen aan het Europees Kampioenschap U20.

Jeugd Taverbo/Sabo

Boxtel - Afgelopen zaterdag kwam het eerste jeugdteam van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo thuis tegen Hooghei 1 uit Vlijmen niet verder dan een gelijkspel. Dani de Rooij en Lars de Laat wonnen ieder hun eerste partij maar de overige partijen was Hooghei duidelijk sterker. Grote man deze wedstrijd was Sjoerd van Heerebeek die geen enkel punt liet liggen en alle drie zijn partijen met gemak won.

Het team staat hierdoor stevig op de tweede plaats met 26 punten uit vier wedstrijden. Koploper Never Despair uit Den Bosch is door de royale winst op Tios’51 uit Tilburg van dit weekend met maar liefst negen punten uitgelopen. Komende zaterdag staat er voor de jongens dan ook een spannende wedstrijd op het programma als ze om 10.30 uur thuis spelen tegen deze koploper.
Winst was er ook voor het tweede jeugdteam. Lars Strik was niet te kloppen en won al zijn partijen. Rick van der Schoot was tweemaal succesvol. Samen hielden ze ook de punten van de dubbel in Boxtel. Hierdoor staan ze met 27 punten uit vier wedstrijden eveneens op een tweede plaats in de ranglijst, zes punten achter Flash uit Eindhoven. Ook voor dit team speelt komende zaterdag thuis tegen de koploper.

Opnieuw winst voor WvL

Liempde - De belangrijke uitwedstrijd van Wapen van Liempde/Regiobank tegen BBG uit Haarsteeg is een overwinning geworden voor de Liempdse biljarters. Daardoor hebben zij de koppositie in poule 4 van de
landelijke kadercompetitie verstevigd, zij het met kleine verschillen.

Martien van den Tillaart won zijn partij van 160 caramboles kader 57/2 in slechts tien beurten. Zijn tegenstander bleef steken op 172 van de 190 caramboles. Na een mindere periode liet Leo van Hastenberg zien het spelletje nog niet verleerd te zijn, hij scoorde 120 caramboles in negen beurten. Met de winst van Cees van Eindhoven in vijftien beurten stond de overwinning vast. Ton Rovers kon daarna de kroon nog op het werk zetten voor de volle winst, maar hij strandde na elf beurten op 12 caramboles van het einde.

16 / 16

Donderdag 16 maart

Koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Open bridgedrive Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Inloopbijeenkomst parkeerplan centrum Boxtel
16.00 uur, Gemeentehuis, Dr. Van Helvoortstraat 1, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Filmvoorstelling The Flowers of War
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Trimzwemmen met zwemvereniging Ziol, doe je mee?
20.30 uur, Het Dommelbad, Schijndelsweg 1a, Boxtel

Vrijdag 17 maart

Taizé viering
19.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Blaasmuziekavond
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Zaterdag 18 maart

Open Dag Zorggroep Elde
10.00 uur, Locatie Zorgexpertisehuis Liduina, Liduinahof 35, Boxtel

Expositie Boxtelse Fotoclub
12.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer: Rikken, Hobby
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Muziekvoorstelling Byrds on the wind
20.15 uur, Podium, Burgakker 17, Boxtel

Zondag 19 maart

Expositie Boxtelse Fotoclub
11.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Huiskamer; Koffie met gebak
11.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Colorrun bij De Langspier
13.00 uur, Recreatieplas De Langspier, Molenwijkseweg 5C, Boxtel

Boxtelse Ierse sessie
13.30 uur, B&B In den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Liempdse troubadour in café 't Groene Woud
14.30 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Maandag 20 maart

Jeu de Boulen bij de Walnoot, doe je mee?
13.00 uur, Selissenwal 25, Boxtel

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 21 maart

Huiskamer; Koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Woensdag 22 maart

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Rotz Kidsclub: Beauty middag
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Inloopbijeenkomst parkeerplan centrum Boxtel
16.00 uur, Gemeentehuis, Dr. Van Helvoortstraat 1, Boxtel

Gratis kennismakingsles Ashihara Karate 7-11 jr
17.45 uur, 4Defence, Schijndelseweg 3, Boxtel 7-11 jr
19.00 uur, 4Defence, Schijndelseweg 3, Boxtel >12 jr

Donderdag 23 maart

Huiskamer; Koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Open bridgedrive Revanche
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cabaretvoorstelling Max van den Burg
20.15 uur, podium, Burgakker 17, Boxtel

Trimzwemmen met zwemvereniging Ziol, doe je mee?
20.30 uur, Het Dommelbad, Schijndelsweg 1a, Boxtel

O R N N C O O F B J T P S E K E
J E U D E B O U L E A B K V A N
I M O F X O O N A H I O I G A T
N A G Z P E E E A O Z E D I R O
L K N Z O K P M S E E K S E T E
O S I A S E N M M O T E C R M S
O I Z E I N O E U P R N L S I E
P U E S T B S W Z S O M U E D L
E H L B I A M Z I C U A B S D F
N R I I E L N M E H B R L E A E
D N O V A N E I K O A K E S G O
A E J Q E I F R S O D T E S M R
G Z R M I F I T A N O N N I L P
N U R R O L O C V D U F O E I G
P Q E K N I C A B A R E T Q F R
D M Q E V I R D E G D I R B M A

Foto: Inge Heijnen

Aubrey van Kasteren

Uschi Meeuwis

Claudia Oetenlaar

koffie
inloop
bridgedrive
kienavond
film
taize
blaasmuziek
opendag
expositie
huiskamer
colorrun
iersesessie
troubadour
jeudeboule
kaartmiddag
kidsclub
proefles
cabaret
toneel
boekenmarkt
opschoondag
boekenbal
koffieconcert
lezing
trimzwemmen