DeMooiBoxtelKrant

2 november 2016

DeMooiBoxtelKrant 2 november 2016


Foto: Lawrence Lustig/PDC

Twee Prinsen en twee Adjudanten voor Ploegersland
Tweelingbroers Eugène en Francois van Abeelen zijn Prins Populus I & II

Liempde - 'Liemt makt gin Verschil', zo luidt de nieuwe spreuk voor komend carnavalsseizoen in Ploegersland. Hoe toepasselijk deze spreuk is, blijkt wel uit het feit dat Carnavalsvereniging De Ploegers dit jaar niet één maar twee Prinsen installeerde: de tweelingbroers Eugène en Francois van Abeelen.

De tweeling zal in 2016-2017 als Z.D.H. Prins Populus I & II de scepter over Ploegersland zwaaien. Zij worden hierbij bijgestaan door hun, uiteraard ook twee, Adjudanten Harald Verhoeven en Anton Hermes. Zowel de prinsen als de adjudanten zijn geboren en getogen Liempdenaren, allen 45 jaar oud. De Ploegers kozen voor een prinsenduo omdat hun carnavalsvereniging dit jaar 50 jaar bestaat en hoewel dat geen carnavalsjubileum is, is dit in de 'gewone wereld' wel een bijzondere prestatie, aldus de organisatie.
Traditiegetrouw werd de Prins bekendgemaakt op een grootse feestavond in het bomvolle Hofpaleis, waarbij ook Prins Primus en zijn Adjudant Johan afscheid namen na hun jaar van heerschappij over Liempde. Prins Primus, Paul Saris in het dagelijks leven, moest wel de proef afleggen waarmee hij wordt toegelaten tot het Gilde der Prinsen, waar hij al dansend in slaagde.

Foto: Cock Stam
Foto: Willemijn Wijdenes
(Foto: Cock Stam) Foto: Cock Stam

De keuze voor de carnavalsnaam van de gebroeders Van Abeelen, Populus I & II, is zeer toepasselijk, aangezien zij allebei als adviseur boomkwekerij werkzaam zijn. De naam Populus is namelijk afgeleid van de abeel, een populier (Populus Alba) die houdt van een vochtige omgeving en zich kenmerkt door een licht behaarde bast. Een boom die goed gedijt in de Liempdse grond.

Zaterdag 12 november krijgen alle Liempdenaren vanaf 20.00 uur de gelegenheid om de 'Gouden Prinsen', de Adjudanten en hun partners Ingrid, Ineke, Susette en Diane te feliciteren tijdens de openbare receptie in de Ploegersresidentie. Vervolgens zal het Spiegelbal om 20.30 uur losbarsten.

Kijk voor meer foto's op www.mooiboxtel.nl.

Spectaculaire winst Van Gerwen

Hasselt - Voor het derde jaar op rij won Michael van Gerwen zondag het Unibet European Championship. In een eenzijdige finale in het Belgische Hasselt liet hij geen spaan heel van zijn Oostenrijkse tegenstander Mensur Suljovic. Van Gerwen won met 11-1.

De oud-Boxtelaar gooide een gemiddelde van 111,62 in de finale, het hoogste gemiddelde ooit in een tv-finale. Van Gerwen speelde een sterk toernooi waarin hij eerder al Jelle Klaasen (10-3) en James Wade (11-7) naar huis stuurde.

Naast de eer voor het winnen kan Van Gerwen een bedrag van 100.000 pond op zijn rekening bijschrijven. De teller voor dit jaar staat daarmee voor Van Gerwen al op 1,37 miljoen pond. Ook dat is een absoluut record.

'Snoep of je leven!'

Boxtel - Maandag trokken vele verklede kinderen in het donker langs de deuren. Halloween werd ook dit jaar in verschillende delen van de gemeente Boxtel gevierd. Zeker een paar dagen eerder, op zaterdagavond, toen in de Keefheuvel in Liempde en in de Boxtelse wijk In Goede Aarde vele honderden trick-or-treaters de straten onveilig maakten.

De kinderen verdienden met het zingen van Halloweenliedjes niet alleen veel, vaak spookachtig, snoepgoed, ze werden op veel adressen ook getrakteerd op een echte horrorshow. Zo werden zij in Boxtel aan het Newtonplein een operatiekamer binnengeleid waar hoofden werden afgezaagd en rees bij een huis aan de Einsteinstraat een zeer chagrijnige zombie uit de kruipruimte omhoog. In Liempde ging het er zeker niet minder luguber en doodeng aan toen. De Halloween-vierders liepen er moordenaars, skeletten en engerds met grote hamers en sikkels tegen en op het Strijpenhof vloog er zelfs een heks rond een boom.

Kijk voor meer foto's op onze Facebookpagina, op www.mooiboxtel.nl en op pagina 15.

Ingezonden brief begraafplaats Munsel

Dinsdag en woensdag wordt er Allerheiligen en Allerzielen gevierd. In deze dagen worden alle overleden familieleden en vrienden herdacht. Op het kerkhof worden de graven schoongemaakt en er bloemen/planten bij geplaatst. Op zondagmiddag 30 okt. waren er gebedsvieringen op de Algemene begraafplaats op Munsel. Toen ik er kwam om het graf van mijn pleegouders te verzorgen schrok ik me rot. Wat een gruwelijke puinhoop was het. De bladeren waren niet opgeruimd en de paden hierdoor moeilijker begaanbaar. Als het wil gaan regenen ontstaat er ook een gevaarlijke situatie. Nu blijkt dat de beheerder van het kerkhof vakantie heeft! Op deze dagen wordt het kerkhof massaal bezocht en is het onbegrijpelijk dat er géén beheerder aanwezig is. Ik vind het zelf verschrikkelijk om te zien dat ook veel graven bedolven liggen onder de bladeren.

KBO-activiteiten

Donderdag 3 november        Bridgen in De Walnoot 13.30
        Handwerken in De Orion 13.30
Vrijdag 4 november Welke voordelen heeft de KBO-Brabant voor u?
        De Kloosterhof, Liempde. Voor alle senioren in de Gemeente Boxtel 13.30
        Rikken en jokeren in De Orion 13.30
Zondag 6 november         Eten bij Elisabethsdael opgeven voor 4 november bij receptie van Elisabethsdael tel. 662579 12.30
Maandag 7 november        Infomiddag: Audicien en Fysiotherapie in De Rots. Voor alle senioren in de Gemeente Boxtel 13.30
Dinsdag 8 november        Biljarten in De Walnoot 13.30
        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30
        Kienen in De Adelaar 14.00
Woensdag 9 november        Eten bij Lotus opgeven voor 5 november bij Henk Sturkenboom via 677863 of bij Sina van Alpen via 689285 of sina_alphen@planet.nl 17.00

Gespreksavond protestantse gemeente

Boxtel - Onder de titel 'Geduld met God' organiseert de protestantse gemeente op dinsdag 15 november een gespreksavond onder leiding van predikant Corrie Terlouw.

De Tsjechische schrijver Tomás Halík roept op tot 'Geduld met God', dit is ook de titel van zijn boek waarover Terlouw al eerder een serie avonden verzorgde. Eén hoofdstuk hieruit, met de titel 'De brief', staat nu centraal. Langzaam wordt hierin onthuld welke schokkende ervaring de briefschrijver heeft gebracht tot zijn atheïsme. Daarna worden enkele gedachten onderzocht.

De gedachte dat goede mensen worden beloond en slechte mensen worden bestraft, is volgens Halík een religieuze veronderstelling. Deze overtuiging wordt geschokt door de levenservaring. Verder onderzoekt hij de gedachte dat het passend kan zijn om te worstelen met God. Hiervoor voert hij enkele bekende personen ten tonele.

De avond bestaat uit twee delen. Een eerste gespreksronde, waarin mensen die het hoofdstuk hebben gelezen met elkaar in gesprek gaan. Anderen kunnen als toehoorder luisteren. Na de pauze is er voor iedereen gelegenheid om vragen in het midden te leggen. Van deelnemers wordt een respectvolle houding gevraagd.

De gespreksavond op dinsdag 15 november begint om 19.30 uur in gebouw De Schakel, Clarissenstraat 18. De entree bedraagt 5 euro per persoon. Wie zich via e-mail aanmeldt ontvangt materiaal ter voorbereiding. Het is niet nodig om de eerdere avonden gevolgd te hebben. Aanmelden kan via caterlouw@xs4all.nl. Er is een maximum aantal deelnemers van 25.

Ars Vivendi Musica

(Foto: Ruud van Casteren) Foto: Ruud van Casteren

Boxtel - Op 13 november is er om 14.00 uur een 'Ars Vivendi Musica' muziekmiddag in de Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18 in Boxtel.

Bij de middag zullen Trio Opus 1, bestaande uit Margreet Palies, Janny Otto, Jacqueliene Wezenberg, spelen op viool, altviool, en pianostukken van Beethoven, Pergolesi, Strawinsky, Sjostakovitsj opvoeren.

Floris Jan Mensen verzorgt zingend een afwisselend romantisch repertoire, waarbij hij zichzelf begeleidt op de piano.

Entreekaarten kosten 5 euro, inclusief hapje en drankje en zijn verkrijgbaar bij Bosch Wijnkopers, Breukelsestraat 12, Boxtel (geopend op do, vr, za).

Bijbelcursus door drs. Frans Smulders

Boxtel - Drs. Frans Smulders verzorgt op 9 november een bijbelcursus bij Kasteel Stapelen.

De cursus moet dienen als een bijdrage tot rijkere levensbezieling en vreugde aan het geloof. Ditmaal gaat hij het hebben over een aantal van de meer dan veertig gelijkenissen (parabels) van Jezus.

Frans studeerde onder meer theologie en bijbel in Nijmegen. Daarna volgde hij in Arnhem het 'leerhuis' van Yehuda Ashkenazy, de grondlegger van de Folkertsmastichting voor Talmudica. Bijna 36 jaar werkte Frans als docent bijbelkatechese op de Sg. Stevensbeek en was in die ook een van de auteurs van 'Naderen om te Horen' (Gooi en Sticht). De bijbelcursus kost 7 euro per avond.

Gebedsviering en kinderzegening op Luissel

Boxtel - In de Willibrordus kapel op Luissel is zondag 6 november om 14.00 uur een gebedsviering. In deze korte gebedsviering wordt de sterfdag van Bisschop Willibrordus herdacht.

Tijdens de gebedsviering is er ook een kinderzegening. Pastoor Grubben zal deze viering voor gaan. Op 7 november 739 is Bisschop Willibrordus gestorven, dus niet zijn geboortedag wordt gevierd, maar zijn sterfdag wordt herdacht.

Strengere controles op naleving rookverbod in Boxtelse horeca

Foto: Mark van der Pol

Boxtel - De gemeente Boxtel gaat aandringen bij de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om strenger toe te zien op het rookverbod in de horeca. Dit verbod ging in juli 2008 in en werd in 2011 verder aangescherpt. Toch lappen veel horecaondernemers, uit angst voor omzetdaling en verlies van klanten, de wet deels, of in het geheel aan hun laars. Zo zijn er ook in Boxtel café's te vinden waar de asbakken op gezette tijdstippen op tafel komen.

De aangekondigde strengere controles volgen naar aanleiding van een in juli ingediende motie door het CDA, in samenwerking met enkele JRL-leerlingen. Zowel de leerlingen van het JRL als het CDA constateerden dat het rookverbod in Boxtelse horeca vaak genegeerd wordt. De motie werd in de raadsvergadering van 19 juli unaniem aangenomen.

Richard Strik, voorzitter van de Boxtelse horeca, is blij met de strenge naleving van het verbod: "Wij hebben een e-mail gekregen waarin de gemeente extra controles aankondigde. Die heb ik doorgezet naar de horecaondernemers. Ik begrijp het standpunt van de gemeente en de jongeren volledig en vind het een perfect initiatief. Maar ik heb wel mijn vraagtekens bij de oproep tot extra controles. Er werd, in mijn ogen, al heel veel gecontroleerd."

Een rondje langs enkele horecagelegenheden levert een soortgelijk beeld op: de ondernemers vinden de controles prima en kunnen zich vinden in strenge controles. Wel is het van belang dat alle café's de asbakken definitief opbergen als zij geen aparte rookruimtes hebben. Dat voorkomt oneerlijke concurrentie, zo meldt een enkeling. Of de Boxtelse neuzen wat dit onderwerp betreft allemaal echt dezelfde kant op staan zal de tijd moeten uitwijzen.

Tuk Tuk verbetert mobiliteit ouderen in Boxtel

Boxtel - Met ingang van april komend jaar gaat een Tuk Tuk voor ouderen door Boxtel rijden. Dit voertuig wordt gefinancierd door Zorgzaam Boxtel en Stichting MVI (Mobiliteit Voor Iedereen) en moet Boxtelse ouderen helpen om mobieler te worden.

Met de Tuk Tuk worden de Boxtelse ouderen naar allerlei uitstapjes en voorzieningen binnen de gemeente gebracht. "Veel zelfstandig wonende ouderen hebben geen geschikt vervoer, waardoor het lastig is om gebruik te maken van bestaande voorzieningen in Boxtel", laten de samenwerkende partijen weten. Per keer kunnen vier personen mee met het voertuig.

Projectleider Natasja van Deursen-Van Dam laat weten dat de Tuk Tuk vanaf het voorjaar gaat rijden. "Er is door Zorgzaam Boxtel gekozen voor dit vervoersmiddel omdat deze elektrisch is en dus duurzaam. Hij is ook goedkoper in aanschaf dan een busje. Het is vernieuwend en ludiek." Toch kost de tuk tuk nog zo'n 23.000 euro. Dit bedrag wordt met behulp van crowdfunding en sponsoring bijeengebracht.

Voor een ritje in het voertuig zullen de ouderen een klein bedrag gaan betalen. De Tuk Tuk gaat rijden op de route: treinstation, centrum, Simeonshof en Oertijdmuseum De Groene Poort. "En mocht het een groot succes worden dan bestaat de kans dat er meer Tuk Tuks aangeschaft worden", laat Van Deursen-Van Dam weten.

De stichting is de komende maanden op zoek zijn naar bedrijven of ondernemers uit Boxtel die het project willen ondersteunen door plaatsing van hun bedrijfslogo op de Tuk Tuk of een eenmalige donatie. De website van de stichting is: www.stichtingmobiliteitvooriedereen.nl.

Foto: Sander van Kasteren

Oud-Boxtelaar Ruud van der Meijden genomineerd voor Brabander van het Jaar

Boxtel/Tilburg - Oud-Boxtelaar Ruud van der Meijden is door Omroep Brabant genomineerd voor de titel Brabander van het Jaar 2016. De inmiddels in Tilburg wonende Ruud haalde in september bijna 6500 euro op met een fietstocht van 1000 kilometer voor Gijsje Eigenwijsje. Deze stichting zich in voor terminaal zieke kinderen.

Van der Meijden zet zich al een aantal jaren in voor de stichting Gijsje Eigenwijsje. Hij zegt vrijdagochtend totaal verrast te zijn door de nominatie: "Ik werd gebeld door Omroep Brabant. Ze meldden dat ze een reportage wilden maken en gedurende de ochtend kwam de aap uit de mouw dat ik genomineerd was voor de prijs."

Oud-Boxtelaar Ruud van der Meijden met zijn nominatie in de Brabander van het Jaar verkiezing. (Foto: Imke van de Laar) Foto: Imke van de Laar

De stichting Gijsje Eigenwijsje is opgericht na het overlijden van Gijs Baeten in 2011. Gijs kreeg op 11 augustus 2011 op 8-jarige leeftijd te horen dat hij hersenstamkanker had en nog maar drie tot zes maanden te leven zou hebben. Na een ziekbed is Gijs op 30 december 2011, kort na zijn 9e verjaardag, overleden. De stichting biedt het gezin van ernstig zieke kinderen een gratis verblijf in een eigen, volledig ingericht en op een ziek kind afgestemd vakantiehuis.

"Mijn fietstocht wordt afgeschilderd als een soort heldendaad", vertelt de 46-jarige Van der Meijden, die exact zijn halve leven in Boxtel heeft gewoond. "De aandacht die ik hiermee krijg straalt ook weer af op het goede doel, dus dat is heel gaaf!"

De oud-Boxtelaar strijdt in de finaleronde, waarin vanaf november gestemd kan worden, tegen negen andere kandidaten. Op 15 december wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt op kasteel Heeswijk, in het bijzijn van de commissaris van de koning. In een speciale kerstuitzending bij Omroep Brabant komt de winnaar vervolgens uitgebreid aan bod.

Boxtelse Leila Zimmerman (12) zamelt met winkelwagen voedsel in voor Voedselbank Boxtel

Boxtel - De Boxtelse vlogger Leila Zimmerman heeft een deel van haar herfstvakantie opgeofferd voor het goede doel. Woensdagmiddag leverde zij, samen met drie vriendinnen, een met voedsel gevulde winkelwagen in op de Rechterstraat, bij het huis van de voorzitter van de Boxtelse voedselbank, Arjen Witteveen.

Leila vertelt dat ze in een jaar tijd 400 volgers heeft gekregen op haar YouTube-kanaal. Om dat te vieren wilde ze natuurlijk een bijzondere vlog maken. Haar vader bracht haar op het idee om een inzamelingsactie te doen voor de Voedselbank Boxtel. Hoewel ze in haar vlogs mensen soms stevig voor de gek houdt, vond Leila het een goed plan om iets te doen voor mensen die het moeilijk hebben, zoals de cliënten van de Voedselbank.

"Papa kent wel wat mensen hier in Boxtel", vertelt Leila, "en hij nam contact op met mijnheer Witteveen. Daarna belde ik hem nog en was het eigenlijk al geregeld. Hij was er heel blij mee."

Zo kwam het dat Leila woensdag samen met vriendinnen Dewi (13), Joy (12) en Neeltje (11) de hele middag op pad ging met een winkelwagentje van de Jumbo om voedsel op te halen voor het goede doel. De meiden liepen ruim drie uur rond door Boxtel Oost en kregen op veel adressen één of meerdere voedingswaren mee. "Op sommige adressen gaven de mensen ons zelfs geld om producten te kopen", vertelt Leila. "Dat deden we dan bij de Aldi, want die is lekker goedkoop!"

Witteveen is blij verrast door de spontane actie van de meiden: "Dit komt voor mij ook als een verrassing. Leila heeft gisteren contact opgenomen met mij. Ik heb dit nog nooit meegemaakt, maar ik roep andere vloggers op om ook dit soort acties te doen!" Witteveen bedankt de dames uitvoerig en nodigt hen uit om eens bij de Voedselbank te komen kijken of zelfs mee te helpen.

In het dikke jaar tijd dat ze vlogt, heeft Leila een hoop geleerd. "Een jaar terug kon ik er nog helemaal niets van", zegt ze. "Ik ging met een telefoon met heel slechte camera op pad om mijn vlogs op te nemen." Nu is dat wel anders. Leila heeft inmiddels twee camera's waar ze lang voor heeft gespaard. Ook heeft ze van verschillende andere bekende vloggers, zoals Enzo Knol, tips gekregen over hoe je een succesvolle YouTube-channel opzet.

Of ze bij 500 volgers weer met een actie voor het goede doel op de proppen komt, weet Leila nog niet: "Vast ook wel weer iets leuks, maar ik heb nog geen idee wat!"

Herfstkleurentocht voert wandelaars door herfstachtig palet

Boxtel - Zondagochtend en -middag genoten enkele honderden wandelaars van het prachtige herfstweer. Wandelsportvereniging De Keistampers organiseerde haar jaarlijkse Herfstkleurentocht die de wandelaars via de prachtige natuur uiteindelijk naar Sint-Michielsgestel bracht waar het rustpunt voor de langere afstanden was.

Onder een lekker herfstzonnetje konden de wandelaars heerlijk genieten van de mooie kleuren die de herfst met zich meebrengt. De wandelaars hadden de keuze uit wandelingen van 7, 12, 20 of 30 kilometer.

Zie voor meer foto's pagina 15.

(Foto: Mark van der Pol)

Boxtel door de ogen van BAeSs

Impressie van de ontwerpen van BAeSs. (Foto: MUBO) Foto: MUBO

Boxtel - Collectief BAeSs (Boxtelse Architecten en Stedenbouwkundigen samenwerking) verzorgt op zondag 6 november in Museum Boxtel (MUBO) een interactieve lezing met de titel 'Inspirerende visies op de Boxtelse leefomgeving'.

Tijdens de lezing kunnen bezoekers ervaren hoe bekende Boxtelse locaties kunnen veranderen door de creatieve ogen van een architect en stedenbouwkundige. Aan de hand van beelden zal worden verteld hoe de diverse ontwerpen tot stand zijn gekomen en wat daarvoor hun motivatie was. De lezing is onderdeel van de lopende expositie 'Wie is (de) BAeSs?', die nog is te zien tot en met 4 december.

Ambitie en behoefte waren in 2011 de aanleiding voor de oprichting van het collectief BAeSs: Boxtelse Architecten en Stedenbouwkundigen samenwerking. Als bevriende Boxtelse vakgenoten werden tot die tijd de architectonische en stedenbouwkundige vraagstukken binnen de gemeente Boxtel alleen nog maar besproken. Met de oprichting van BAeSs is de daad bij het woord gevoegd en heeft het collectief op verschillende locaties in de gemeente Boxtel op eigen initiatief onderzoek gedaan en ideeën geleverd. BAeSs heeft zijn blik onder andere laten vallen op de uitbreiding van de wijk Selissen, (sport)park Molenwijk, de Heilig Hart Kerk of het centrum van Boxtel.

De lezing neemt ongeveer een uur in beslag met ruimte voor interactie. Gestart wordt met een korte introductie over de achtergronden van het ontstaan van het collectief BAeSs. De meeste tijd wordt besteed aan een toelichting op de in de expositie gepresenteerde ontwerpen en projecten. De lezing wordt afgesloten met vragen uit en discussie met het publiek.

De lezing vindt plaats op zondag 6 november in MUBO en start om 11.15 uur. MUBO is open vanaf 10.45 uur. De presentatie met beelden duurt circa één uur. Daarna is er tot 13.00 uur ruimte voor vragen en discussie. Bij aankomst en na afloop is koffie/thee verkrijgbaar. De entreeprijs is 3,50 euro. Aanmelden via info@muboboxtel.nl of 06-16041898 is gewenst.

Bijeenkomst rond Participatiewet

Boxtel - De Wmo Adviesraad houdt op 9 november een bijeenkomst rond de Participatiewet in Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 in Boxtel.

Na bijna twee jaar is de Wmo Adviesraad Boxtel benieuwd naar de stand van zaken. Welke mogelijkheden of onmogelijkheden bestaan er als het gaat over de Participatiewet? Wat is er nog nodig? Welke vragen zijn er en wie heeft daar een antwoord op?

Tijdens de avond zullen Theo Keijzers, directeur innovatie en projecten bij WSD, Huub Penders, beleidsmedewerker participatie bij de gemeente Boxtel, Richard Roth, directeur van re-integratiebedrijf Fith en Mieke van Dooremalen-van Griensven, voorzitter cliëntenraad WSD presentaties verzorgen.

Vanuit hun eigen perspectief praten zij de aanwezigen bij over de veranderingen sinds de invoering van de Participatiewet, hun ervaringen, de knelpunten en beantwoorden ze vragen. Ook de heer Vriens, lid van de cliëntenraad WSD, en een medewerker van de WSD zullen die avond aanwezig zijn.

Tijdens de avond wordt vooral aandacht besteed aan de balans tussen verzorgingsstaat en participatiesamenleving. Sinds 1 januari 2015 valt iedereen die kan werken maar daarbij ondersteuning nodig heeft, onder de Participatiewet.

Iedereen die zich betrokken voelt bij het onderwerp, vragen heeft of mee wil praten, is welkom. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De bijeenkomst begint om 19.30 uur.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor deze avond door een mailtje te sturen naar wmoadviesraad.boxtel@live.nl.

Knotwilgen knippen op Natuurwerkdag

Boxtel - De natuurwerkgroep van Boxtel (WNLB) neemt op zaterdag 5 november 's morgens tussen 9 en 12 uur de grootse rij knotwilgen aan de St. Lambertusweg 4 in Gemonde voor haar rekening in het kader van de landelijke Natuurwerkdag.

De knotwilgen staan op een omsloten prive-terrein zodat je het zult ervaren als 'lekker buiten werken'. Natuurlijk is er tijd voor een ruime koffiepauze met wat lekkers halverwege het werk. Ervaren wilgenknotters van de groep zullen nieuwelingen behulpzaam zijn en willen enthousiasmeren voor dit soort vrijwilligerswerk. Zij doen dat al bijna 30 jaar elke drie weken hun werk met veel plezier.

Meer informatie over de Natuuwerkdag is te vinden op www.natuurwerkdag.nl, waar allerlei achtergrondinformatie te vinden is over deze dag.

Kinderboerderij wijzigt openingstijden

Boxtel - Per 1 november is de Kinderboerderij in Boxtel van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.30 tot 16.30 uur. Hiermee vervallen de wintertijden; de openingstijden gelden het hele jaar door. In de weekenden en op feestdagen blijft de kinderboerderij gewoon open van 14.00 tot 16.00 uur.

Op woensdag 30 november brengt de Sint ook een bezoek aan de kinderboerderij in Boxtel. Iedereen is van harte welkom aan het Apollopad van 14.00 tot 15.00 uur.

Lampionnenoptocht Geitenwei

Boxtel - Vanuit de Geitenwei wordt een Lampionnenoptocht georganiseerd die plaatsvindt op 4 november. De optocht is bedoeld voor kinderen tot 12 jaar.

De deelnemende kinderen kunnen vanaf 18.30 uur verzamelen bij de Geitenwei. Om klokslag 19.00 uur vertrekt de tocht voor een rondje door de wijk Selissen. Dit onder begeleiding van ouders, de vrijwilligers van de Geitenwei en medewerkers van de Oranjestraat.

De tocht zal worden voorzien van een muzikaal tintje en bij terugkomst van de deelnemende kinderen op de Geitenwei wacht hun een traktatie in de vorm van een mandarijntje en kop warme chocolademelk.

Meedoen aan de lampionnenoptocht is gratis.

Boxtelse Lotte Timmermans en Rolf van de Sande te zien in videoclip Art Felixx

(Bron: YouTube) Foto: YouTube

Boxtel - De Boxtelse Lotte Timmermans speelt een hoofdrol in de nieuwe videoclip 'High On Love' van de opkomende muzikant Art Felix. Ook aan de band van Art Felixx kleeft een Boxtels tintje: oud-Boxtelaar Rolf van de Sande is verantwoordelijk voor de toetsen. DeMooiBoxtelKrant sprak beiden over het tot stand komen van het nummer, de clip en hun toekomstplannen.

Lotte vertelt dat ze Art Felixx, in het dagelijks leven is zijn naam Arthur Wils, leerde kennen toen ze tussen 2010 en 2014 op de dansacademie zat. "Daar ben ik bevriend geraakt met Laura van Sonsbeek. Zij is nog steeds een goede vriendin en collega van me", vertelt Lotte. "Arthur is haar vriend en studeerde gelijktijdig aan de rockacademie in Tilburg."

Art Felixx wilde zijn nieuwe single uitbrengen met een mooie clip erbij. Lotte: "Laura werd productieleider en samen bedachten ze hoe de clip eruit moest zien. Zodoende zijn ze uiteindelijk bij mij terecht gekomen."

Lang hoefde Lotte niet na te denken over het aanbod dat ze kreeg om mee te spelen in de videoclip van het nummer 'High On Love'. "Er was geen moment van twijfel", vertelt Lotte, die vanaf het begin van haar vriendschap met Laura van Sonsbeek bekend is met de muziek van Art Felixx. "Ik zie het meespelen vooral als een vriendendienst. Het was heel tof om ze hiermee te helpen. Omdat ik in het danswereldje veel doe is het voor mij natuurlijk ook een goede reclame", legt Timmermans uit.

Ook toetsenist en oud-Boxtelaar Rolf van de Sande is via via bij de band terechtgekomen. In 2015 werd hij door de band benaderd om als reserve-toetsenist op te treden. Toen de vorige toetsenist stopte was Van de Sande dus ook een logische vervanger.

De totstandkoming van de videoclip was een tijdrovend proces, want hoewel de beelden in een dag geschoten werden, was de band al vanaf het begin van dit jaar bezig met repeteren en opnemen van het nummer. "Arthur schrijft alle nummers zelf. Die laat hij dan aan ons (de band -red.) horen en wij maken er arrangementen bij", vertelt de toetsenist.

De clip is begin oktober opgenomen in Antwerpen. "In één dag", vertelt Lotte. Volgens haar was dat hard werken, maar tegelijk erg leuk om te doen. "Om 7.30 uur verzamelden we in Tilburg om vervolgens naar Antwerpen te rijden. Dat is een leuke stad met mooie gebouwen en een goede sfeer. Bovendien woont de zus van Arthur er ook. Dat was dus een handige locatie als uitvalsbasis." Rolf: "Het is een positieve en vrolijke clip geworden, net zoals het nummer. Antwerpen is echt een leuke stad."

Het grote netwerk van Arthur en Laura zorgde ervoor dat een kwalitatief hoogwaardige clip kon worden opgenomen zonder dat er een groot budget beschikbaar was. "Alle dansers die je ziet zijn professionele dansers", zegt Rolf. "En Dylan Luijten is de cameraman. Ook hij is een professional met veel ervaring in de dance-wereld en daarbij een vriend van ons."

De clip is inmiddels meer dan 6000 keer bekeken. Volgens Lotte is vooral het aantal views in de eerste week van groot belang. Als dat boven de 10.000 uit komt, is de kans groot dat ook de landelijke radiostations de clip oppikken. Rolf geeft toe dat hij niet zo bekend is met dat 'magische' aantal van 10.000 weergaven. "Het is vooral voor jezelf tof om te zien, hoewel ik niet had verwacht dat het zó snel zou gaan. Het nummer verspreidt zich echt als een olievlek."

In 2017 verschijnt de EP van Art Felixx, waarop ook het nummer 'High On Love' te beluisteren is. Het is niet uitgesloten dat er binnenkort nog meer clips verschijnen van Art Felixx, verklapt Rolf alvast. Lotte houdt de deur op een kier om ook daarin weer mee te spelen: "Als ze het nog een keer vragen zou ik het zo doen."


Uitrol glasvezel in buitengebied Boxtel van start

Boxtel - De uitrol van glasvezel in Noord-Brabant is maandagmiddag van start gegaan in het buitengebied van Boxtel. Om 17.00 uur werd door gedeputeerde Bert Pauli het officiële startschot gegeven voor de aanleg van het netwerk bij Boerderij 't Dommeltje aan Hoog Munsel.

De aanleg van het glasvezelnetwerk moet toegang tot snel internet ook voor het buitengebied van Boxtel mogelijk maken. Boxtel is de eerste gemeente in Noord-Brabant waarbij de Maatschappij voor Breedband in Brabant (Mabib) de uitrol van een glasvezelnetwerk in het buitengebied realiseert. Naar verwachting kunnen ruim 650 adressen in het buitengebied in het voorjaar gebruikmaken van televisie-, internet- en telefoniediensten via dit glasvezelnetwerk. Uiteindelijk moeten ruim 35.000 huishoudens in het buitengebied van gemeenten in heel de provincie voorzien worden van een glasvezelaansluiting. Naar verwachting is het gehele netwerk eind 2019 operationeel.

Mabib is in 2014 in Lithoijen opgericht om de aanleg van zoveel mogelijk glasvezelaansluitingen door heel Nederland te realiseren. In Brabant start het bedrijf met de bouw van een glasvezelnetwerk zodat het álle adressen in het buitengebied zonder coaxaansluiting een aanbod kan doen voor toegang tot snel internet.

Aan de uitrol ging de ondertekening van een convenant door wethouder Herman van Wanrooij en de directeur van Mabib, Pieter van Grunsven op het gemeentehuis vooraf. Van Wanrooij is blij dat snel internet binnenkort voor iedereen in het buitengebied beschikbaar is. "Investeren in moderne communicatietechnologie is hard nodig, want snel internet is in onze huidige maatschappij een must geworden. Iedereen, van jong tot oud, heeft hier vandaag de dag mee te maken. Van de belastingdienst en bankieren tot thuiszorg en educatie; voor bijna alle diensten is een betrouwbare en snelle internetverbinding cruciaal."

Mabib is onderdeel van het Communicatie Infrastructuur Fonds (CIF). Dit fonds helpt gemeenten, bewoners en bedrijven bij het aanleggen van glasvezel op afgelegen plekken waarvoor dit tot voor kort te kostbaar leek. CIF heeft in Brabant het glasvezelnetwerk in het buitengebied van Hilvarenbeek aangelegd.

Bewoners maken gebruik van de provider Solcon, bedrijven kunnen daarnaast ook kiezen uit de glasvezelproviders CBizz en WeServe. Naast een abonnement bij een dienstaanbieder, betalen bewoners ook een aansluitbedrag om de glasvezel aan te leggen naar de woning. De aansluitkosten worden aangeboden in twee betalingsvarianten: eenmalig 250 euro én een maandelijkse vastrechtbijdrage van 15 euro óf eenmalig 1815 euro zonder maandelijkse vastrechtbijdrage. Bij voldoende abonnees wordt hier nog een eenmalige korting op verstrekt van 250 euro als meer dan 70 procent van de inwoners van het buitengebied zich aansluit.

Afscheid en jubileum bij Liempdse brandweer

Tiny van de Sande (l.) en Hendrie Koppen. (Foto: Sander van Gils) Foto: Persburo Sander van Gils

Liempde - Met toeters en bellen reden zaterdagavond brandweervoertuigen af en aan naar Café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat in Liempde. Daar werd een drietal Liempdse blussers in het zonnetje gezet nadat zij warm waren onthaald door collega's, familie, vrienden en overige genodigden.

Tijdens de jaarlijkse jubileumavond van de brandweerpost Liempde kregen Hendrie Koppen en Tiny van de Sande door burgemeester Mark Buijs een medaille opgespeld voor hun staat van dienst. Koppen staat al 30 jaar met de andere vrijwilligers klaar om over de veiligheid in Liempde te waken, Van de Sande al ruim 25 jaar. De burgemeester sprak de jubilarissen toe, net als postcommandant Edward Traa en teamleider Incidentbestrijding Erik van der Linden.

Ook werd deze avond stilgestaan bij het afscheid van Erik van der Heijden die na 15 jaar actieve dienst is gestopt als vrijwillig brandweerman. Verder werden ook nog twee bevorderingen uitgereikt. Daan Bressers werd bevorderd tot hoofdbrandwacht en Jos van Mensvoort tot brandmeester. Na afloop van het officiële gedeelte was er de gelegenheid de jubilarissen te feliciteren en was het tijd om feest te vieren met familie, vrienden, collega's en andere genodigden.

6 / 20

Foto: Heemkunde Boxtel

007 Drika Tin aan de koffie (Hendrika Rozen- van Dijk, 1842- 1935)
Olieverf, 27 x 34 cm, gesign. r.o.
Particuliere collectie

Op 17 oktober 1926 verschenen in de Katholieke Illustratie een voorplaat en verscheidene reproducties van schilderijen van Pierre Janssen. Op de voorplaat prijkte Drika Tin.

Ter gelegenheid van een manifestatie in 1926 kreeg Pierre Janssen bezoek van journalist Ch. A. Arnoldus van de Katholieke Illustratie. "We zullen eens wat propaganda voor u gaan maken", zou hij gezegd hebben. Het is wel zeker dat deze journalist de zwager van de kunstschilder Pierre Janssen was. De broer van zijn echtgenote, Cecilia Arnoldus, heet Christiaan Abel Arnoldus en volgens het bevolkingsregister van Leeuwarden (1904-1922) was hij schrijver van beroep.

Foto: Heemkunde Boxtel

Arnoldus gebruikt voor de cover van de Katholieke Illustratie een schilderij van Drika Tin. Deze Boxtelse vrouw is vele malen door Pierre Janssen geschilderd. Drika Tin werd in Boxtel geboren op 11 februari 1842 als Hendrika van Dijk. Zij is een dochter van Hendrik van Dijk en Maria Stitsels. Vader Hendrik is tinslager van beroep. Aan het beroep van vader heeft ze haar bijnaam 'Drika Tin' te danken.

Op 19 augustus 1892 trouwt ze met Jacobus Rozen, die in Oirschot werd geboren en in 1925 in Boxtel overleed. Jacobus werd 'Kubke Tin' genoemd. Na het overlijden van haar man verkoopt Drika Tin, tussen 1925 en 1933, petroleum aan haar huis op de Ossenpad (huidige Prins Hendrikstraat). Het is daarom dat ze altijd naar petroleum stonk.
Haar man was tuinman bij Jacques van Hoogerwou, die tegenover Kubke en Drika in de Prins Hendrikstraat aan de Dommel woonde. Op 9 oktober 1925, toen Kubke Tin de appelbomen in de tuin van Van Hoogerwouw aan het snoeien was, gleed de ladder weg en viel hij van de ladder, in de Dommel en verdronk. Twee weken later pas vond men zijn lijk in de Dommel.

[foto 1 bij sch 007]
[ onderschrift foto:
Drika Tin en Kubke Tin (Hendrika en Jacobus Rozen- van Dijk)


Het aantal woninginbraken in Boxtel wil maar niet dalen. Ik heb de cijfers van de afgelopen tien maanden eens vergeleken met dezelfde periode van 2015. Wat blijkt: het aantal geregistreerde inbraken in de gemeente Boxtel is gelijk gebleven, namelijk 59 keer. Het aantal mislukte inbraken (poging) is licht gestegen van 18 naar 20. De komende maanden staan bekend als de donkere dagen en 'traditioneel' ook de maanden waarin relatief veel inbraken plaatsvinden. Hoewel een inbraak niet altijd is te voorkomen, kun je wel maatregelen nemen om de kans dat je slachtoffer wordt verkleinen. Natuurlijk staat voorop dat je goede sloten hebt op je ramen en deuren. Je moet de sloten dan wel gebruiken anders heeft het geen enkele zin.

Zorg ook voor goede verlichting in en rondom je huis. Je kunt de verlichting zelf aanzetten of je zorgt dat de lamp is voorzien van een schemerschakelaar of bewegingssensor. Als je dat niet genoeg vindt kun je altijd nog kiezen om een alarminstallatie aan te schaffen. Als je dat doet zorg er dan wel voor dat je een goede installatie aanschaft. Ik heb helaas al te vaak meegemaakt dat slachtoffers van een woninginbraak zelf aan het 'knutselen' waren geslagen en dachten dat het goed zou zijn.

Naast je huis is ook je omgeving belangrijk. Opgeruimde straten, goede verlichting en sociale controle helpen allemaal mee. Wist je trouwens dat Boxtel wijkmakelaars in dienst heeft. Zij kunnen helpen om samen met de bewoners van een straat of wijk oplossingen te vinden voor onveilige situaties. Nodig als buurtvereniging de wijkmakelaar eens uit en laat hem uitleggen wat zijn rol is en wat hij voor jullie wijk kan betekenen.

Wij kunnen samen nog meer doen om woninginbraken en andere vormen van criminaliteit te voorkomen of tijdig te signaleren. Heeft jullie buurt bijvoorbeeld al een WhatsAppgroep? Via de groep kun je elkaar snel informeren als er een verdacht persoon rondloopt. Alle leden uit de groep die dan thuis zijn of in de wijk lopen kunnen uitkijken naar deze persoon. Als hij kwade bedoelingen zou hebben, zal hij door de extra aandacht zijn plannen laten varen.

Naast de WhatsApp is er sinds kort ook het Buurtinformatienetwerk, oftewel het BIN. De afgelopen periode zijn er verschillende zeer goed bezochte voorlichtingsavonden geweest. Helaas, en dat werd door de politie goed opgemerkt, waren de geïnteresseerden niet echt een afspiegeling van onze huidige samenleving, vooral de jongeren ontbraken. Ik hoop dan ook dat elke inwoner van Boxtel zich gaat aanmelden bij het BIN, zodat wij samen de criminaliteit kunnen aanpakken.

O ja, en dan nog dit. Twee weken gelden werd op Facebook een filmpje geplaatst van een inbraak en fietsdiefstal in Boxtel. Het filmpje werd binnen Boxtel al snel gedeeld. Mede dankzij de beelden werd duidelijk wie de daders waren. Zij zijn inmiddels door de politie aangehouden en verhoord. Een mooi resultaat.

Drugspand gesloten, Liempdenaar wacht tot bezwaar dient

(Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Burgemeester Mark Buijs heeft een locatie aan de Ooiendonksestraat in Liempde voor een periode van drie maanden gesloten. Reden is dat in de woning en de bijbehorende loodsen drugs en wapens zijn aangetroffen.

De sluiting is afgelopen vrijdag ingegaan. In juni van dit jaar zijn in de woning en de loodsen vuurwapens, nepvuurwapens en munitie aangetroffen. De politie vond daarnaast een handelsvoorraad van 460 gram hennep. Met de sluiting voor de duur van drie maanden wil de burgemeester verdere verstoring van het woon- en leefklimaat van Liempde voorkomen. Op grond van artikel 13b van de Opiumwet is de burgemeester bevoegd deze maatregel toe te passen wanneer in woningen of lokalen verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of daartoe aanwezig zijn of als er andere aanwijzingen van criminele activiteiten worden aangetroffen.

De bewoner van de locatie aan de Ooiendonksestraat heeft op 6 oktober bij de rechter gevraagd om een voorlopige voorziening om sluiting van de woning en de loodsen te voorkomen tot zijn bezwaar bij de bezwarencommissie van de gemeente behandeld zou worden. De rechter oordeelde een week later dat de voorgenomen sluiting per 28 oktober door kon gaan en zag niet voldoende gronden om een voorlopige voorziening te treffen. Per abuis vermeldden wij eerder in deze krant dat de bewoner zijn beroep had verloren, toen betrof het echter de aangevraagde voorlopige voorziening.

Inmiddels wacht de bewoner al enkele weken op behandeling van zijn bezwaar. "Een dergelijke zaak moet goed voorbereid worden. Daarom duurt het vaak minimaal acht weken voordat een zaak behandeld wordt door de bezwarencommissie", licht burgemeester Buijs toe. "Omdat de rechter geen reden zag voor een voorlopige voorziening hebben wij de sluiting van het pand ook doorgezet. De rechter beslist uiteindelijk wie (on)schuldig is, de burgemeester beslist over sluiting van een pand waar drugs of andere aanwijzingen van criminele activiteiten zijn aangetroffen. Dat gebeurt op grond van politierapporten." Na de hoorzitting brengt de bezwaarcommissie een oordeel uit aan de burgemeester en neemt hij een definitief besluit.

Proef met blauwe zones gestart

Boxtel - De proef met blauwe zones aan de Prins Hendrikstraat (bij de Zwaanse Brug, achter Meneer van Dommelen) en de Rechterstraat (van Fellenoord tot aan de Rozemarijnstraat) is van start gegaan.

Tijdens de proef wordt het parkeerterrein aan de Prins Hendrikstraat voor de duur van twee jaar parkeerschijfzone. Na één jaar vindt een tussentijdse evaluatie plaats met winkeliers en horecaondernemers. Om de blauwe zones in te voeren was het noodzakelijk om een verkeersbesluit in te stellen. Daarop kan nog tot 10 november bezwaar aangetekend worden.

'Hof van Liempde zet Liempde op de kaart!'

Foto: Marco Borghardt

Liempde - Het roer gaat om bij het Hof van Liempde. De bedoeling van de nieuwe weg die Het Hof inslaat is dat er kwalitatief goede gerechten op tafel komen, voor een redelijke prijs. Dat betekent, volgens het team, dat je voor zo'n 16 euro een lekkere, ambachtelijk bereide hamburger hebt. Inclusief een lekker Brabants biertje. Ook voor een Dry aged rib eye van 300 gram en een goed glas wijn van de wijnkaart kun je er terecht en wekelijks is er een nieuwe daghap voor 14,50 euro.

Zowel het restaurant als het zalencomplex zijn volledig verbouwd om de nieuwe payoff 'Ambacht en Beleving' kracht bij te zetten. Na bijna twintig jaar werd het volgens eigenaar Joep Boleij tijd voor een nieuwe, verbeterde formule. Het restaurant heropent op 3 november de deuren.

Bij binnenkomst kun je de nieuwe verf nog ruiken. Toch is dat een van de weinige zaken die je eraan herinnert dat het Hof compleet vernieuwd is. De zaak ademt sfeer en historie. Volgens eigenaars duo Joep en Petra Boleij is dat ook juist de kracht van dit nieuwe concept; namelijk dat ieder schroefje de nieuwe formule onderstreept en kracht bijzet.

Foto: Marco Borghardt
Foto: Marco Borghardt
Foto: Marco Borghardt
Foto: Marco Borghardt
Foto: Marco Borghardt

Die beleving vind je ook terug in het restaurant. Waar je ook zit, overal is wel iets bijzonders te zien. Zo is er een rijpingskast voor Dry aged vlees en een speciaal kaashoekje. De zelfgemaakte tafels, deels hout met stalen frames, dragen bij aan de sfeer in het Hof. "Ik heb nog nooit zo'n intensieve verbouwing meegemaakt. Met dit concept veranderen wij het hele restaurant; we zijn twaalf weken aan het bouwen geweest", vertelt Joep.

"De Portugese vloer die jarenlang verstopt lag wordt weer een karakteristiek item in ons restaurant", wijst Joep naar de prachtige tegelvloer. Ook is de ambachtelijkheid terug te vinden in bijvoorbeeld het slagersblok, dat afkomstig is van de in mei gestopte slagerij Van Meersbergen, ofwel de 'Zultkoning'. "Meer dan 50 jaar oud, maar prima functionerend", lacht Joep.

Voor het uitrollen van de nieuwe formule werd Niels Snaphaan aangetrokken als operationeel manager. Snaphaan is de voormalige kok van Brownies & Downies en vormt volgens Joep een prima team met hem in de keuken, maar ook met Petra in het restaurant. "We zitten op één lijn", vertelt Joep uitgelaten, "Er was direct een match. In de keuken hebben we beiden dezelfde passie om met relatief eenvoudige basisproducten iets te maken waar de gasten zeker gelukkig van zullen worden." "Zoals bijvoorbeeld met een kippetje", vertelt Niels, "daar kun je met de juiste receptuur iets fantastisch van maken."

Dat ambachtelijke onderdeel begint al bij de selectie van producten en grondstoffen. "Samen selecteren wij de producten. Door zelf de inkoop te doen bepalen we zelf de kwaliteit", aldus Joep. "Wij gaan onze eigen vleeswaren maken. In plaats van een mandje brood krijgen onze gasten een eigengemaakt 'vleesplankje' als amuse", legt Niels uit.

Ook zelf roken is één van de zaken waarmee Het Hof zich wil gaan onderscheiden. "En de 'Big Green Egg' in onze keuken is een enorme aanwinst", wijst Niels op een groot, eivormig kookapparaat dat geïnspireerd is op een kleioven. "Wij zijn enthousiast en blij met het resultaat, maar vooral zeer benieuwd naar de komende reacties van onze gasten", vertelt Joep verheugd.

Maar wat kun je dan allemaal bij het vernieuwde restaurant krijgen? Joep: "We willen ons niet vastpinnen op een bepaalde keuken. De gerechten komen uit elke windstreek, waar we het ook vandaan kunnen halen, als het maar lekker is!"

Die brede invulling staat centraal in het vernieuwde restaurant, maar ook in het zalencomplex en op het terras. Mensen kunnen bij Het Hof terecht voor een eenvoudige borrel met een hapje, of voor een heerlijk avondvullend etentje. Ook kan zowel bij het Hof van Liempde als op een door de gast gewenste locatie, een volledig evenement verzorgd worden. Verder zijn de openingstijden verruimd en vanaf eind 2016 komt er ook een lunchkaart.

Het is daarnaast mogelijk om 'Kameraad van het Hof' te worden. Je profiteert dan van extraatjes bij je bezoek en wordt regelmatig uitgenodigd voor bijvoorbeeld een aspergeproeverij in het veld, een kookworkshop of een bijzonder culinair uitstapje.

Op 3 november opent het vernieuwde Hof van Liempde de deuren. Om dat te vieren is het steeds wisselende 3-gangen Chef's Choice menu de eerste 2 maanden voor 24,50 euro te bestellen.

Mijn Mooi Boxtel: Peter van Steenderen

Foto: Peter van Steenderen

Een mooi ochtendbeeld van de Lange Loop langs de Dommel, medio oktober gemaakt op een herfstachtige maandagmorgen.


Luchtpost uit Madrid: Sinterklaas

Foto: Hans van Doorn

Beste redactie,
Het is bijna november en hier in mijn kasteel in Madrid is het al een drukte van belang. Het ruikt weliswaar heerlijk naar pepernoten en taai taai maar het is een af en aan lopen van koerierjongens die allerlei pakjes komen brengen van online bestellingen... Gele busjes die iets komen brengen dat koud en blauw is, als ik de verpakking mag geloven, en koeriers die af en aan sjouwen met vrolijke speelgoedverpakkingen. Mijn Pieten hebben dus tijd over en rennen de hele dag achter gele
schreeuwerige beestjes aan die mijn kasteel in bezit genomen schijnen te hebben. Kortom: erg hectisch en geen omgeving voor een oude man als ik!
Met heimwee dacht ik terug aan de rustige omgeving van de paters van Kasteel Stapelen in jullie idyllische Boxtel. Vorig jaar heb ik daar in alle rust kunnen genieten van de fijne omgeving, een wandelingetje door het prachtige park, de goede verzorging van de bewoners van dat kasteel en een heleboel fijne, blije kindergezichtjes die mij iedere dag tekeningen kwamen brengen of een praatje met
mij kwamen maken. En daarom heb ik besloten dit jaar weer te komen logeren op Stapelen!
Ik heb mijn Pieten de koffers laten pakken (ik hoop dat dat goed gaat tussen het vangen van die rare beesten door) en ben weldra klaar om te vertrekken. Op 13 november zal ik Boxtel binnenvaren rond 12.30 uur, ik zal dan van boord gaan bij die nieuwe mijnheer die daar is komen wonen op de Zwaansche brug, mijnheer van Dommelen. Met jullie burgemeester is afgesproken dat ik hem daar tref en dat we samen naar de Markt gaan om de kinderen te ontmoeten, ik kijk er erg naar uit!
Na de intocht zal ik dan, met mijn Pieten, gaan logeren op het kasteel. Ik mag blijven tot en met zaterdag 3 december, dus dat wordt lekker lang genieten! Doordeweeks ontvang ik de kinderen van de basisscholen uit de omgeving op Stapelen, in het weekend zal het kasteel voor het grote publiek toegankelijk zijn. Het is maar goed dat er weer hulp komt van Boxtel Vooruit en 120(!) vrijwilligers, want met de 5.000 bezoekers van vorig jaar nog in het achterhoofd, is een beetje organisatie wel wenselijk voor zo'n chaoot als ik. En van mijn Pieten kan ik niet altijd op aan, zie ik wel. Die zijn zo gevlogen.
Ik heb overigens begrepen dat er dit jaar op zaterdag 3 december zelfs een avondopenstelling is georganiseerd, tot 19.30 uur. Ik mis dan wel mijn wekelijkse avondje The Voice of Madrid, maar dat doe ik graag voor de kinderen uit jullie dorp en omgeving. Ik hoop dan ook dat zij mij allemaal komen bezoeken op Stapelen, zodat we er ook dit jaar weer een chill.... uhhh... fijn kinderfeest van kunnen maken.

Hartelijke Groeten,
Sinterklaas

PS: Op www.stapelopsint.nl houdt Digi Piet voorlopig alles bij en vind je vanaf 1 november nog meer details over mijn verblijf op kasteel Stapelen van 14 november tot en met 3 december.

Foto: Stichting Kèk Liemt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen die op foto's staan. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reactie kan ook gestuurd worden naar de website van Kèk Liemt: http://www.kekliemt.nl/actueel. Alle reacties worden op www.kekliemt.nl/actueel gezet.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt, Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

VVD

Foto: VVD

Advies arme kinderen
De suggestie van het CDA om arme kinderen te betrekken bij de aanpak van armoede zal door de wethouder worden overgenomen. Een mooi streven en een sympathieke geste, maar waarom zouden alleen arme kinderen goede adviezen kunnen geven? Als we deze complexe problematiek al aan kinderen voor willen leggen, dan lijkt het mij wenselijk hier alle jeugdigen bij in te schakelen. Allereerst houd ik niet van de stempeltjes arm of rijk en al zeker niet bij kinderen.
Als een arm kind tevreden is, dan mag het zich rijk voelen en andersom. Voor kinderen is het veelal de belevingswereld en ook een rijk kind kan zich arm voelen. Op iedere school zal dit thema regelmatig aan de orde zijn en kunnen kinderen met elkaar aangeven wat rijkdom is, hoe zij daar tegen aankijken en hoe je er met elkaar voor kunt zorgen, dat ieder kind zich waardig kan voelen in de eigen specifieke omstandigheden.
Er worden middelen bestemd om armoede bij gezinnen vroegtijdig terug te dringen en natuurlijk zijn suggesties van jong en oud hierbij van grote waarde, maar laat ons ervoor waken om kinderen te bestempelen als arme kinderen en hiermee een negatief gevoel van een kwetsbaar kind te bevestigen.
Kortom: betrek alle kinderen bij dit gevoelige onderwerp en laat ieder kind zich hierbij even waardevol en belangrijk voelen. Wij kunnen in de politiek mogelijkheden bieden en ruimte geven voor bepaalde problemen maar het spreekwoordelijke 'schoenmaker blijf bij je leest' mogen wij hierbij zeker ter harte nemen.

Binnendommeltjes versus woningbouw
VVD was onaangenaam verrast te lezen, dat een prachtig kleinschalig plan voor levensloopbestendige woningen zonder meer van tafel is geveegd omdat de wens voor de Binnendommeltjes daarmee geblokkeerd zou worden.
Een groene gemeente met gevoel voor cultuurhistorische waarde klinkt mooi en is ook wenselijk, maar de noodzaak voor woningbouw is onontbeerlijk. Bovendien is hier sprake van een weldoordacht plan op een goede locatie (achter de voormalige kwekerij aan de Clarissenstraat) waar woningen gebouwd zouden kunnen worden die voldoen aan de grote wens van levensloopbestendige woningen op een uitstekende plek.
Onbegrijpelijk, dat op dit mooie voorstel negatief wordt beslist. Bovendien mag van onze gemeente met het logo 'meewerkend Boxtel' tenminste verwacht worden, dat alles uit de kast gehaald wordt om dit project kans van slagen te geven. Waar een wil is, is een weg en ik vraag me in alle ernst af of de wens van de Binnendommeltjes niet op enigerlei wijze ingepast kan worden.
Wij hebben onze vragen hierbij. Is nu al bekend waar die Binnendommeltjes zouden moeten komen en ligt er al gevorderd onderzoek aan ten grondslag of het haalbaar, betaalbaar en wenselijk is? Wat betekent het in de praktijk als we allerlei binnenstroompjes gaan aanleggen en is het economisch verantwoord?
In onze ogen verdient dit bouwplan een nader onderzoek.


Combinatie95

Foto: Combinatie 95

Op 8 november 2016 is de begrotingsvergadering van de gemeente Boxtel. Tijdens deze vergadering wordt de begroting van 2017 vastgesteld door de gemeenteraad op voorstel van het college van burgemeester en wethouders. De begroting geeft aan welke plannen de gemeente heeft voor het komende jaar en wat deze plannen gaan kosten.

Als een politieke partij budget wil voor een nieuw onderwerp waar veel belang aan wordt gehecht of als zij willen dat de budgetten anders verdeeld worden, dan wordt dit geregeld in de begrotingsvergadering. Het is daarom een hele belangrijke vergadering.

Combinatie95 kan zich vinden in de keuzes die het college in de begroting maakt maar zal zoals elk jaar moties indienen waar alle burgers van de gemeente Boxtel iets aan hebben.

Wijkmakelaars
Tijdens de begrotingsbehandeling wordt ook de balans opgemaakt over het afgelopen jaar. Zo is in 2016 de ambtenarenfusie tussen de gemeente Boxtel en Sint-Michielsgestel onder de naam 'Mijn gemeente dichtbij' van start gegaan. Zoals bij elke nieuwe organisatie is dat even wennen. Toch ziet Combinatie95 dat de nieuwe organisatie nieuwe kansen biedt voor beide gemeenten en haar inwoners. Er zijn bijvoorbeeld sinds begin 2016 vier wijkmakelaars actief. Twee in Boxtel en twee in Sint-Michielsgestel. Zij zijn er om initiatieven vanuit de wijken en burgers te ondersteunen en om ervoor te zorgen dat ze hun weg in het gemeentehuis vinden. Combinatie95 ziet dit als een versterking van ons kernenbeleid en onze roep om burgers serieus te nemen en waar kan te betrekken bij beleid. Gelukkig gebeurt dat ook steeds vaker zoals onder andere bij het opstellen van het duurzaamheidsplan, de woonvisie, De Kleine Aarde en het subsidiebeleid.

Ook in de politiek zien we graag dat u meepraat. Elke week kunt u in het Politiek Podium van DeMooiBoxtelKrant lezen wat de politiek in Boxtel bezighoudt. Combinatie95 hecht er veel waarde aan dat u op de hoogte bent van wat er gebeurt en wat Combinatie95 bezighoudt. Toch zijn we ons bewust van het feit dat alle stukjes die u in het Politiek Podium leest altijd een beetje gekleurd zijn omdat ze geschreven worden door de partijen zelf.

Om zelf een mening te vormen over de Boxtelse politiek willen we u vragen om zelf eens te komen kijken bij de raadsvergadering van aanstaande dinsdag 8 november. Als u komt dan maken wij u graag wegwijs in hoe het werkt rondom de raadsvergadering. Wij kunnen u vertellen over de geschiedenis van bepaalde onderwerpen en geven uitleg over de moties en amendementen die worden ingediend. Ook kunnen we de standpunten van Combinatie95 verduidelijken. Misschien gaan uw handen wel jeuken en denkt u dat u het beter kan. Voor meer informatie over het bijwonen van de vergadering kunt u mailen met Katelijne van Thiel, kvanthielcomb95@gmail.com.

Bekendmakingen week 44

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Helstraat ongenummerd, renoveren/ veranderen veldschuur
Hollands Diep ongenummerd - Kavel G 178, het op korte termijn vervangen van de gelijkrichterkast en het anodebed
Hoogheem 214, 222, 230, 238, 246, 254, 262 en 270, herstellen funderingsconstructie van de in 1992 nieuw aangebrachte balkons
Kempseweg 8, realiseren Bed & Breakfast
Rijksweg 2: Ooiendonk, plaatsen AdBlue installatie bij Texaco tankstation
Robert Schumanlaan 31, plaatsen losstaande overkapping
Sportlaan 2, verbouwen en uitbreiden kleedruimtes

Project omgevingsvergunningvrij
Vleutstraat 8, plaatsen dakkapel

Van rechtswege verleende omgevingsvergunning
Baroniestraat 41, intern verbouwen en wijzigen gevels Angelaschool

Verleende omgevingsvergunningen
Burgakker : het plein voor huisnummer 4 en tussen huisnummers 2 en 6 herinrichten plein door plaatsen kunstwerk
Halderheiweg 2, rooien: 2 Douglas sparren uit rechter zijerf
Hemelrijk 11, plaatsen en gebruiken mobiele gastank ter vervanging van gebruik vanuit gasflessen.
Onrooi 13, het bestaande enkelglas in voor- en zijgevel vervangen door monumentenglas.
De Papiermaker naast huisnummer 14, rooien: 1 eik uit plantsoen
Runmolen 5, bouw kantoor met loods
Selissen 4, rooien: 1 naaldboom uit voorerf, 1 notenboom uit zijerf en 1 naaldboom uit achtererf

Anterieure overeenkomst
Woon- werklocatie Hamsestraat Liempde , overeenkomst met afspraken over kostenverhaal voor de realisatie van een woon-werklocatie met bedrijfswoningen en bedrijfsruimten

Bestemmingsplan
Sortestraat 4a-6, gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan voor een herverdeling van de planologische mogelijkheden voor het realiseren van bijgebouwen.

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

GEMEENTE INFO Oud papier: 04-11 Kalksheuvel 09-11 Kasteren + Onrooi + Koppenhoefstraat 09-11 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Dit is onze nieuwe columnist: Carolijn Verhoeven

Supertrots dat ik gevraagd ben door de redactie om maandelijks een stukje te schrijven over wat mij bezighoudt. Vraag vanuit de redactie; 'Kun je een stukje schrijven zodat je jezelf voor kunt stellen aan de lezer?' Uiteraard, met veel plezier. Hieronder volgt nu een dag uit mijn leven. Een stukje over hoe ik ben en wat ik doe. Maar…wat is waar en wat is niet waar? Daar mag je zelf over brainstormen of er met elkaar over in gesprek gaan. Want mijn columns zijn altijd met een lichte ironie beschreven.

Mijn wekker gaat om 05.30 uur, ik ben namelijk een ontzettend ochtendmens. Even lekker een momentje voor mezelf met mijn ontbijt, nog voordat iedereen wakker is. Ik maak een smoothie van spinazie en boerenkool. Ik doe ook een rijstwafel in de blender zodat de smoothie wat 'crispy' wordt. Gezonde leefstijl, I love it.
Dan start het ochtendritueel waarbij met onvoorstelbaar veel geduld de kinderen worden aangekleed en de tassen worden ingepakt. Ruim op tijd arriveer ik dan op het schoolplein van onze zoon (6). Ik sta er altijd als eerste. Mijn motto: beter te vroeg dan te laat.

Dan terug naar huis om te werken voor mijn opdrachtgevers. Als beginnend tekstschrijver zoek ik een balans tussen typen en een peuter (bijna 3) opvoeden. Dat gaat prima. Als ik iets aan haar vraag, dan doet ze dat direct! Ongelofelijk. Soms schrijf ik ook nog een blog over mijn leven. Dat is ook de reden dat ik gescout ben door de redactie van deze krant!

Op de dagen dat mijn dochter naar de peuterspeelzaal gaat, ga ik sporten. Ik heb me aangemeld bij een sportschool en sinds enkele weken draai ik mee in een heftige vorm van circuit-training.
Het enige probleem is dat ik in de ochtend mijn sportkleding aantrek, en die zit vrij strak. Gevolg daarvan is dat ik denk; eigenlijk is dat sporten helemaal niet nodig met dit strakke lijf! Maar dan zegt een stemmetje in mijn hoofd; kom op Car, niet janken, gas erop.
Ik ben ontzettend gedisciplineerd en streng voor mezelf zoals je leest. Sterker nog: ik zou zo bij het Korps Mariniers hebben gekund. Zo ben ik.

Aangekomen (met de auto) bij de sportschool scan ik de dichtstbijzijnde parkeerplek.
Zo ben ik dan ook weer. Ik geef een half uur lang alles wat ik heb. Dat typeert mij. Ergens volledig voor gaan.

Na het sporten ga ik naar huis, bijvoorbeeld de was doen. Nee grapje, ik ben hartstikke bij met het wegwerken van de was. Ons hele huis is netjes. De lego is zelfs op kleur gesorteerd! Het ziet er hier uit als in een catalogus van een meubelwinkel. Indien je wilt kun je bij ons van de vloer eten.
Je bent van harte welkom, sociale interactie: ik hou ervan.

Kortom: discipline en orde houden, schrijven, opvoeden, lief en sociaal zijn. Dat ben ik. Aangenaam: Carolijn van der Hoeven. Officieel Carolijn Franken trouwens, maar getrouwd met de liefste Rotterdammer op aarde. Die al aardig ingeburgerd is in het Boxtelse.
Tot over 4 weken!


En dit zijn haar collega's!

Foto: Christ van Eekelen

Ontzettend trots zijn wij op onze columnisten. Brigit, Eric, Teun, Finenzo, Bets, Tamara, Babette, Christ en nu ook Carolijn: het zijn mensen die om de zoveel weken in de pen klimmen om hun steentje bij te dragen aan DeMooiBoxtelKrant. Stuk voor uniek met hun eigen schare fans die elke keer weer uitkijkt naar hun verhaal: of het nu gaat om een ongezouten mening, een advies voor de lezers, een gebeurtenis uit het dagelijks leven of een verslag van een avontuur ver weg van hier. Wij zijn heel blij met onze columnisten en waarderen hun inzet voor en betrokkenheid bij onze krant. Daarom zetten we ze graag nog een keer voor je op een rijtje.

Brigits logboek: Onze wereldreizigster Brigit Steer liet samen met haar man René huis en haard achter om met hun boot SY Blue Spirit de aardbol te ontdekken. Weer of geen weer, elke maand verhaalt deze ondernemende zeilster over hun exotische avonturen. Schip ahoy!

Eric Top over veiligheid: Dat geeft een veilig gevoel! Om de week signaleert en bespreekt zelfstandig security adviseur Eric Top onveilige situaties en criminaliteit in Boxtel. En geeft hij tips over veiligheid en preventie. Camerapreventie, BuurtWhatsApp en hang- en sluitwerk: Eric is van alle markten thuis.

Teuns Talk: Wat houdt de Boxtelse jeugd bezig? De 14-jarige Teun Toemen heeft daar wel een mening over en die laat hij horen ook. Hij houdt onze lezers, jong en oud, er elke maand van op de hoogte. Op zijn eigen, coole wijze.

Finenzo: Hypotheken, verzekeringen, pensioenen, sparen, beleggen, lenen... Finenzo Boxtel is op financieel gebied van alle markten thuis.De passie voor het vak spreekt uit hun maandelijkse column, waarin ze helder en eerlijk vertellen hoe zij hun cliënten optimaal en onafhankelijk adviseren en ontzorgen met betrekking tot hun financiële plaatje.

Wie de hell is Rooie Rico? Goede vraag! Het antwoord geeft deze Boxtelse topartiest elke maand stukje bij beetje prijs. En dat is niet alleen lachen, gieren, brullen; Rico geeft steeds weer een andere kant van zichzelf bloot (hihi... bloot!). Hij mag dan heel wat noten op zijn zang hebben, deze razende rooie kent naast zijn zuivere zangkunsten vele verrassende vormen van vermaak.        

De blik van Bets: Onze Bets Bik, wie kent haar niet? Met haar vele jaren levenservaring, die zij graag - zonder de spreekwoordelijke doekjes eromheen - met haar lieve lezers deelt, doet hoogbejaarde Bets voor niemand onder. Menig heilig huisje, inclusief dat van onze 'burgervajer en z'n wethouwers', valt om de week ten prooi aan haar vlijmscherpe pen.

Tamara: Elke maand danst haar pen over het papier en gunt Tamara Koopman ons een kijkje in haar keuken, haar Nia-dansstudio, haar verfrissende levenswijze en haar jonge gezin. Jong en ondernemend? Dat zeker: met twee blote voeten in de aarde en de zon in haar hart!

Babettes Babbels: Ze heeft heel vele talenten, deze energieke, dynamische dame die elke ruimte als een wervelstorm binnengaat en iedereen voor zich weet te winnen. En één daarvan is schrijven. Elke maand vertelt ze openhartig over de mensen die ze ontmoet en die haar hart veroveren. En over haar tv-carrière, die met het spannende tv-programma 'Hunted' aardig in de lift zit!

Berts Boxtel: Hoewel hij oorspronkelijk uit Eindhoven komt, is Bert Broekman een echte, Boxtelse briljant. Verhalen over vroeger schudt hij zo uit zijn (koks)mouw en ook het heden laat hem niet onberoerd. Zijn lezers ook niet: Bert boeit en beweegt ze met regelmaat. Wel wanneer het hem uitkomt, want inspiratie moet je krijgen, niet zoeken.

Pierre Janssen: Christ van Eekelen mag met recht een autoriteit op het gebied van de schilder Pierre Janssen genoemd worden. Elke week belicht hij een ander schilderij van deze beroemde Boxtelaar voor de lezers van DeMooiBoxtelKrant, zoals hij dat daarvoor deed met 100 straatnamen uit onze mooie gemeente. Ook de 'Boxtel van toen', vaste prik op pagina 11, is van zijn deskundige hand.

Nia-masterclasses Moving to heal in Liempde

Foto: Willemijn Wijdenes

Liempde - In november worden vier bijzondere Nia-masterclasses gegeven in Liempde. Hiervoor komt de Amerikaanse Nia-trainer Siere Munro naar Liempde van 11 tot en met 13 november. De training is voor Nia-docenten uit binnen- en buitenland.

De zogenaamde 'Moving to Heal' trainingen bestaan uit het op zachte muziek en makkelijk te volgen choreografie ontdekken hoe gemakkelijk het is om beweging op jouw lichaam aan te passen voor het maximum aan comfort en plezier. 'To heal' wordt door Nia (Neuromuscular Integrative Action) vertaald als 'om je beter te voelen'. Terwijl je focust op het hebben van plezier in beweging resulteert het in verbeterde gezondheid en een gevoel van welzijn.

Moving to Heal-lessen zijn ontworpen voor mensen met chronische ziekten, beperkte mobiliteit en individuen met persoonlijke gezondheidsdoelen op korte termijn; lichamelijk, mentaal en emotioneel. De lessen zijn ook zittend te volgen. Tijdens de training zullen er openbare Moving to Heal Masterclasses gegeven worden op vrijdag, zaterdag en zondag.

Naast 'reguliere' masterclasses op zaterdag- en zondagochtend worden op vrijdag- en zondagavond twee Masterclasses in combinatie met FreeDance the Divine gegeven. Die vormen in combinatie met de Moving to Heal-les met de extra gelegenheid om jezelf met behulp van vrije dans te verbinden met je lichaam.

Data en tijden van de vier openbare Masterclasses zijn:
Vrijdag 11 november 19.00-20.15 uur, FreeDance the Divine
Zaterdag 12 november 11.00-12.00 uur, Moving to Heal
Zondag 13 november 9.30 - 10.30 uur, Moving to Heal
Zondag 13 november 19.00 - 20.15 uur, FreeDance the Divine

Kosten per masterclass: 10 euro per les.

Inschrijven kan via de website: www.tamarakoopman.com/contactnl.html. Ook kun je je voorkeur doorgeven per e-mail: tamarakoopman.com@gmail.com. Meer informatie is te krijgen per e-mail of via 06-10472913. De Moving to Heal-lessen zullen na dit trainingsweekend door Nia Black Belt docente Tamara Koopman gegeven gaan worden in Liempde.

Met trots presenteert APS Personeelservices haar derde vestiging in de regio

Schijndel - Sinds gisteren, dinsdag 1 november heeft APS Personeelservices meer bereik in de regio. Het derde APS filiaal is gevestigd in het centrum van Schijndel.

APS Personeelservices is een familiebedrijf dat sinds 1975 bestaat en maatwerk levert op gebied van personeelsvraagstukken. APS is deskundige in kwalitatieve bemiddeling op diverse niveaus binnen verschillende vakgebieden. Belangrijk is om klanten optimaal te ondersteunen op HR gebied. We nemen de opdracht aan op basis van no cure, no pay en hebben daarmee een 'ontzorgende' rol voor onze opdrachtgevers.

De nieuwe vestigingslocatie past bij het regionale karakter van APS Personeelservices en haar bijbehorende waarden. APS staat voor toegankelijkheid, betrouwbaarheid, betrokkenheid en persoonlijke benadering!

Nieuwsgierig naar het nieuwe kantoor? Of wil je meer weten over de dienstverlening van APS? Dan zien we u graag terug op de Hoofdstraat 62 in Schijndel.

Boxtel in beeld

Halloween werd goed gevierd In de Keefheuvel in Liempde werden vele trick-or-treaters op snoep en spektakel getrakteerd. Foto: Ruud van Casteren

Er viel weer heel veel te beleven in onze mooie gemeente dit weekend, dat blijkt wel uit onderstaande foto's. Meer zien? Kijk op onze Facebookpagina MooiBoxtel en op www.mooiboxtel.nl voor nog veel meer mooie plaatjes van deze en andere evenementen.

Er werd veel gelachen maar ook hard gewerkt bij de opnames. De opbrengst van de single gaat naar Stichting Het Vergeten Kind. Foto: Willemijn Wijdenes
De jonge artiesten van The Star Company namen zondag de videoclip van hun single Let the Children Play op. Foto: Willemijn Wijdenes
Bij de Don Quichote Sparrenbosloop liepen zondag ruim 140 deelnemers door het Boxtelse Landgoed Sparrenrijk. Foto: Mark van der Pol
Prins Primus en zijn Adjudant Johan van Ploegersland namen zaterdag afscheid, maar niet nadat de Prins van 2016 succesvol was toegetreden tot het Gilde der Prinsen. Foto: Cock Stam
Bij de herfstkleurentocht konden wandelaars kiezen uit routes van 7, 12, 20 of 30 kilometer die leidden naar Sint-Michielsgestel. Foto: Mark van der Pol

Marvel presteert goed bij Sparrenbosloop

Janny Maas (r.) op weg naar goud bij de Vrouwen Masters M35. Foto: Mark van der Pol

Boxtel - Voor de 49e keer viel zondagochtend in Boxtel het startschot van de Don Quichotte Sparrenbosloop. Deze loop door het prachtige Boxtelse Landgoed Sparrenrijk wordt traditioneel gezien als de start van het crossseizoen. Organisator Atletiekvereniging Marvel kon ook dit jaar weer op veel deelnemers rekenen; ruim 140 lopers verschenen aan de start.

Als eersten gingen om 10.30 uur de recreanten van start, die in maximaal vijf ronden totaal 7,7 kilometer konden afleggen. Een uur later was het de beurt aan de heren en dames senioren en de oudste junioren. Bij de heren won Robin Spijkerboer van atletiekvereniging Generaal Michaelis met een tijd van 31:49 over 9,260 kilometer. Bij de dames viel die eer, net als vorig jaar, te beurt aan de Udense Marlin van Hal van AV De Keien. Zij liep de 7,710 kilometer in 28:10 en was daarmee 10 seconden sneller dan haar eigen parcoursrecord uit 2012.
Bij de Heren Masters won Joan School met een afstand van 9,260 kilometer in een tijd van 31:55, Tony de Groot van AV Marvel werd derde. Marvel-atlete Janny Maas won in de categorie Vrouwen Masters M35. Zij liep 7,710 kilometer in 31:07.
Ook de jeugdafdeling van de Boxtelse atletiekvereniging was goed voor meerdere medailles. Fenna van der Steen won wederom het goud bij de junioren B en Bas Peeters werd tweede bij de A-junioren. Kaike de Bie kwam als derde over de streep bij de jongens D-junioren en Isa de Bruijn als tweede bij de C-junioren meisjes. Tygo Janssens veroverde het goud en Levi Kroon het brons bij de C-pupillen jongens, Emma Verhoeven werd tweede bij de meisjes pupillen C. Bij de jongens pupillen-A liet Mats van der Linden de rest ver achter zich en Anika van der Broek behaalde de tweede plaats bij de meisjes pupillen-A. Kijk voor alle uitslagen op www.avmarvel.nl.

De nieuwe groep hardlopers van AV Marvel, die enkele weken geleden is gestart met 'Start to run', deed ook mee aan wat voor velen hun eerste hardloopwedstrijd was. Ze wisten allemaal de eindstreep te halen. Bekijk meer foto's op pagina 15 en op www.mooiboxtel.nl.

Gemakkelijke overwinning voor JRC heren 3

Boxtel – JRC heren 3 mocht dit weekend in sportcomplex De Braken aantreden tegen BC Heeze heren 2. Vorige week wist JRC, na een hele wedstrijd achter te hebben gestaan, in de slotminuut nog te winnen van Veghel. Deze wedstrijd mocht geen probleem opleveren voor de Boxtelse basketballers, BC Heeze was namelijk de hekkensluiter van de competitie met slechts één overwinning dit seizoen.

JRC startte de wedstrijd scherp en legde veel druk op BC Heeze, om zodoende direct duidelijk te maken dat er in Boxtel niets te halen viel. Aanvallend gaf Robin Hulskes direct het goede voorbeeld met de eerste score van de wedstrijd. BC Heeze scoorde direct tegen, waarna JRC de duimschroeven nog strakker aandraaide. Er volgden acht minuten waarin JRC geen score tegen kreeg en uit wist te lopen tot 17-2. De gasten scoorden nog een keer, maar Joris van den Brekel besloot namens JRC dit kwart op 19-4.

Het tweede kwart werd geopend met een score van Wijnand van Zadelhoff. Waar BC Heeze moest knokken voor elke score, wist JRC de bal rond te laten gaan en middels de juiste keuzes eenvoudig te scoren. De van een blessure teruggekeerde Giel Mommers kon vrij worden gespeeld, waardoor ook hij tot scoren wist te komen. Als JRC de verdedigers al tegenkwam in een poging tot scoren, was het omdat ze foutief afgestopt werden. Steven Bushuis en Carlo Schoenmakers straften dit af door hun vrije worpen te benutten. De ruime voorsprong gaf JRC het vertrouwen om een nieuw aanvallend tactisch plan uit te proberen, na samenspel met Frank Schellekens scoorde Wijnand van Zadelhoff gemakkelijk. De teams gingen rusten bij 40-15.

Ook na de rust wist JRC de strakke verdediging op te brengen. Aanvallend leek de scherpte echter verdwenen en kwam JRC moeilijker tot scoren. Gelukkig had Jurrion Schellekens wel de wind in de zeilen, hij scoorde vijf punten op rij. Toen volgden vijf vruchteloze minuten voor JRC. BC Heeze had hier de kans om de stand draaglijker te maken, maar verzuimde tot zes keer toe te scoren vanaf de vrije worp lijn. De stand na het derde kwart: 47-21.

De spelers van JRC spraken af om de wedstrijd te blijven controleren en nog tien minuten verzorgd basketbal te spelen. Aanvallend was Wijnand van Zadelhoff de grote man bij JRC, hij kwam in dit laatste kwart tot tien punten. Joris van den Brekel bekroonde zijn harde werk en slimme loopacties met een score, waarna hij zelfs aan mocht leggen voor een bonus vrije worp. JRC sloot de wedstrijd af met een score van Jurrion Schellekens, 61-30.

Na deze overwinning blijft JRC de ranglijst van de derde klasse aanvoeren. EBBC Den Bosch en Bladel moeten hun wedstrijden nog winnen om naast JRC te komen. Volgende week speelt JRC heren 3 een uitwedstrijd in Nuenen tegen Achilles '71, een team dat de laatste plaats deelt met BC Heeze.

Zwaar bevochten gelijkspel LSV

Lennisheuvel - Technisch en tactisch was er zondag uit tegen Terlo heel wat aan te merken op LSV, maar dat werd gecompenseerd met inzet en passie van de ploeg. De eerste minuten waren voor de thuisclub, die met een openingsoffensief probeerde de wedstrijd vroegtijdig naar zich toe te trekken. De eerste de beste aanval van LSV was echter raak. Younes Ouassaidi benutte zijn snelheid en daar was de 0-1.

De goal kwam hard aan bij de ploeg uit Bergeijk en meteen viel de druk weg op LSV, dat de bovenliggende partij werd. Terlo kon de eerste helft geen vuist meer maken en de Lennisheuvelaren doken steeds gevaarlijker voor hun goal op. Toch viel het doelpunt aan de andere kant. Een vrije trap van John Vosters werd van richting veranderd en dat leverde zowaar een goal op. Maar LSV kon toch met een voorsprong de kleedkamer opzoeken voor de rust; opnieuw was het Younes Ouasaidi die scoorde voor Lennisheuvel en dus was de ruststand 1-2.

In de tweede helft gooide Terlo het over een andere boeg. De beuk erin, zoals dat ook wel genoemd wordt. Dit resulteerde in een onoverzichtelijke, harde wedstrijd en uiteindelijk moest Terlo ook met tien man verder, maar niet voordat het 2-2 was geworden door een kopbal van Robert Kaal. Uiteindelijk bleef dit de eindstand en was LSV blij een punt mee te kunnen nemen.

Voor aanstaande zondag staat de uitwedstrijd naar buurman De Bocht'80 op het programma. De aftrap is zoals gewoonlijk om 14.30 uur.

Hattrick Sperling bij Open Boxtelse Kampioenschappen

Boxtel - De Boxtelse tafeltennisser Michel Sperling kroonde zich afgelopen zondag in de tafeltenniszaal van TTV Taverbo/Sabo voor de derde maal op rij tot Open Boxtels Kampioen. Het was voor het eerst in de geschiedenis van het evenement dat een speler driemaal achter elkaar het toernooi op zijn naam wist te schrijven. Net als bij de afgelopen twee edities moest Johan van de Nieuwenhuizen uit Vught genoegen nemen met de tweede plek.

De Open Boxtelse Kampioenschappen zijn inmiddels een begrip in de tafeltenniswereld. Ook ditmaal was het toernooi al ruim van tevoren volgeboekt. Er waren dit jaar zelfs spelers uit België naar Boxtel afgereisd om een gooi te doen naar de titel. Hoewel zich ieder jaar weer nieuwe gezichten laten zien in Boxtel, is het sluitstuk de laatste jaren eigenlijk altijd hetzelfde. Ondanks de hevige concurrentie weten Boxtelaar Michel Sperling en Johan van de Nieuwenhuizen uit Vught toch steeds weer boven te komen drijven.
Sperling komt uit voor het eerste team van Taverbo/Sabo in de regionale hoofdklasse. Van de Nieuwenhuizen speelt voor het Vughtse JCV in de landelijke tweede divisie. Het was alweer voor het derde jaar op rij dat beide heren het in de eindstrijd tegen elkaar opnamen. Hoewel van de Nieuwenhuizen twee klassen hoger speelt dan Sperling, was het de Boxtelaar die beide voorgaande finales wist te winnen. En ook ditmaal bleek Sperling een ware 'Angstgegner' voor Van de Nieuwenhuizen te zijn. Al snel stond het 2-0 in Boxtels voordeel. Van de Nieuwenhuizen wist de spanning vervolgens nog wel even terug te brengen door de derde game te winnen, maar in het vervolg was Sperling weer heer en meester en sloeg zich overtuigend naar zijn derde titel op rij. Een unicum in de toernooigeschiedenis.

Taverbo/Sabo punt dichter bij titel

Boxtel - Het eerste team van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo heeft dit weekend goede zaken gedaan. De ploeg won in eigen huis met 8-2 van Belcrum en liep zodoende een puntje uit op concurrent TTC Middelburg. Taverbo/Sabo gaat nu met een voorsprong van drie punten aan de leiding in de hoofdklasse.

Aanvankelijk was het de planning dat Marlotte Staps slechts de eerste drie wedstrijden mee zou spelen. Toen eenmaal bleek dat Taverbo/Sabo dit seizoen echt een hele serieuze kans op het kampioenschap heeft, is die planning echter overboord gegooid. Staps stond afgelopen zaterdag tegen het Bredase Belcrum alweer voor de vijfde keer in de basisopstelling. Ook dit keer was de Boxtelse kopvrouwe weer goed voor drie winstpartijen.

Voor het eerst dit seizoen won ook Michel Sperling al zijn wedstrijden. De afgelopen weken worstelde hij nogal eens met zijn vorm maar mogelijk is dit resultaat voor hem de opmaat naar een sterke tweede seizoenshelft. Stefan Bernhardt moest alleen in de Bredase kopman Peter Kooremans zijn meerdere erkennen en kende in zijn overige partijen weinig problemen. Omdat het dubbelspel naar Belcrum ging eindigde het treffen uiteindelijk in 8-2.

Met deze acht punten loopt Taverbo/Sabo een puntje uit op TTC Middelburg dat zelf met 7-3 te sterk was voor The Back Hands. De Boxtelse ploeg heeft nu een voorsprong van drie punten op de enige overgebleven concurrent. Komende vrijdag kan er een hele belangrijke slag geslagen worden wanneer beide kampioenskandidaten elkaar treffen in Middelburg. Bij een Boxtelse zege kan er heel voorzichtig alvast een flesje champagne koud gezet worden.

Bridge
Bridgeclub Revanche, uitslagen 25 oktober
A-lijn: 1. G. van der Meer & J. van Helvoort 61,01% 2. H. van Esch & P. van de Ven 58,93% 3. R. Dankers & F. Gieles 58,63% B-lijn: 1. B. Hermkens & A. Wertenbroek 64,24% 2. A. van de Ven & L. Verstijnen 62,15% 2. H. & G. Veroude 62,15%
Uitslagen 27 oktober
A-lijn: 1. F. van Roij & P. van de Ven 71,67% 2. T. van der Kolk & M. van der Sloot 65,00% 3. A G. & A. van Lier 60,00%

Bridgeclub Rembrandt, uitslagen 25 oktober
A-lijn: 1. B. van Pelt & T. van der Zanden 62,92% 2. J. Clercx & H. Peerlings- Flinsenberg 59,58% 3. H. Maas & J. Fischer 59,17% B-lijn: 1. J. van Doorn & J. Schüller 61,42% 2. A. Schoonen & P. Schoonen 55,75% 2. A. van Uden-Timmers & T. van Uijtert 55,75%

Bridgeclub Boxtel, uitslagen 25 oktober
A-lijn: 1. M. Kleiss & E. Wijnen 63,75% 2. G. Joren & R. van Stuivenberg 56,88% 3. A. Bosveld & H. Schilder 55,00% B-lijn: 1. W. de Langen & I. Peeters 59,58% 2. F. & M. Bos 58,33% 3. G. van de Horst & I. van der Meijden 57,50% 3. N. Knijnenburg & T. van de Sande 57,50%
Uitslagen 26 oktober
A-lijn: 1. J. de Wolf & R. van Stuivenberg 65,00% 2. F. Gieles & W. van de Heijden 55,50% 3. H. van Esch & P. van de Ven 55,42% B-lijn: 1. H. Goes & A. van Kempen 61,09% 2. J. & C. Meeuwis 60,33% 3 P. & R. van der Pasch 59,22%
Uitslagen 27 oktober
A-lijn: 1. S. Tempels & J. Sweere 57,81% 2. J. Jansen & R. Koenders 55,21% 3. J. van Doremalen & F. van Roy 54,17% B-lijn: 1. H. & F. Schalkwijk 56,88% 2.J. & J. van de Meerendonk 53,95% 3. A. & A. Wouters 53,44%

Bridgeclub De Rots, uitslag 26 oktober
A-lijn: 1. R. Steenbakkers & J. v/d Biggelaar 62.91% 2. E. Visser & P. Zuidgeest 62.50% 3. J. v/d Borne & J. Fischer 60.83%

Bridgeclub Liempde, uitslag 28 oktober
A-lijn: 1. Heren van de Laar-De Jong 63,89% 2. Echtpaar Wagenaar 60,89% 3. Dames van Oirschot-Van de Laar 59,38% B-lijn: 1. Echtpaar Dieden 63,89% 2. Heren van Vugt-Verdonk 61,11% 3. Dames Legius-Dobbelsteen 60,21% C-lijn: 1. Heren van Wijlick-Van der Worp 64,00% 2 Dames van Erp-Van de Heijden 63,33% 3 Dames Biekens-Timmermans 60,83%

Biljarten

't Ivoor, uitslagen 24 tot en met 28 oktober
Libre:
Het Wapen van Eerschot 1-'t Ivoor 1 19-30                
't Ivoor 4-Krijt Op Tijd 2 28-26                                                                                        
Recreanten 3-Banden Klein:
De Hopbel 2-'t Ivoor 5 30-26
't Ivoor 7-'t Ivoor 6 28-25
3-Banden-Groot:                                
BV De Hazelaar 2-'t Ivoor 1 25-20

Wapen van Liempde
WvL kader-D.O.S-71 4-4
WvL 2-Kruiskamp 1 26-30

Senioren-biljart Geboliesch
De Stapelaars-Samen Sterk 27-38
Dé Zie'k Wel Zitte-De Treffers 40-31
Le Carambole-'t Krijtje 27-36
Ons Vertier-'t Pommeransje 28-38
De Prutsers-De Poedelaars 31-40
De Fetsers-Unie Boys 36-31
Kloosterboys-Ons Genoegen 37-30

Tafeltennis

Jeugduitslagen
Taverbo/Sabo 1-Stiphout 2 10-0
Taverbo/Sabo 2-Veldhoven 2 5-5
Taverbo/Sabo 3-Veldhoven 3 10-0

BRTC, uitslagen
De Dommel-De Horntreffers 2-8
Grand Café Rembrandt-Taverbo/Sabo 4 5-5
Rotsvast-Taverbo/Sabo 3 3-7
Taverbo/Sabo 1-Taverbo/Sabo 2 4-6
Standenlijst per 24 oktober 2016
1. Taverbo/Sabo 3 50-39 2. De Horntreffers 50-36 3. Taverbo/Sabo 1 45-27 4. Taverbo/Sabo         50-24 5. Taverbo/Sabo 4 50-23 6. Rotsvast 50-22 7. Grand Café Rembrandt 50-19 8. De Firma Fotografie 50-18 9. De Dommel 55-17
Programma 7 november
De Horntreffers-Taverbo Sabo 3
Taverbo Sabo 2-Taverbo Sabo 4
De Dommel-Grand Café Rembrandt
De Firma Fotografie-Rotsvast

Handbal

Uitslagen 29-30 oktober
DOS'80 D3-HCB'92 D1 5-4
Aristos DC1-HCB'92 DC1 13-9
HCG DA1-HCB'92 DA1 39-10
Tremeg DS2-HCB'92 DS2 27-7
Swift DS2-HCB'92 DS1 12-9
Programma
2 november (uit inRiethoven) Bergeijk recr-HCB'92 recr 19:00
5 november (thuis in de Braken)
HCB'92 E1-RHV E3 09:05
HCB'92 D1-Zephyr D1 10:05
HCB'92 DC1-Helios'72 DC1 10:55
6 november (thuis in de Braken)
HCB'92 DA1-Habo'95 DA3 09:10
HCB'92 DS2-Helios'72 DS2 10:35
HCB'92 DS1-HCG DS1 12:00

Voetbal

LSV Programma
5 november LSV VE1-ODC VE1 16:00
6 november
De Bocht 1-LSV 1 14:30
Vlijmense Boys 4-LSV 2 11:00
LSV 3-ODC 4 12:00
Boxtel 8-LSV 4 12:00
Uitslagen
TERLO 1-LSV 1 2-2
Baardwijk 6-LSV 2 1-0
LSV 3-Den Dungen 4 4-1
Were Di 7-LSV 4 1-7
LSV VR1-CHC 1 11-5

LBC Uitslagen:
LBC JO9/1-Best Vooruit 4 0-7
LBC JO13/1-SBC 3 0-12
LBC JO15/1-Boxtel 3 10 -1
RKDVC 3-LBC JO17/1 3 - 4
Bergeijk 1-LBC MO19/1 6-3
Programma 5 november
LBC Mini 1-Boskant 1 9:30
LBC JO9/1-Oirschot Vooruit 6 9:30
FC Eindhoven 3-LBC JO13/1 11:45
Juventud 1-LBC JO15/1 13:00
DBS 2-LBC JO17/1 14:00
LBC MO19/1-OJC Rosmalen 14:45

DVG
Uitslagen 29 oktober
DVG JO9/1-Avanti'31 JO9/1 2-6
DVG JO9/3-Avanti'31 JO9/5 0-1
SCMH JO9-2DVG JO9/4 1-0
Boskant JO11/1-GDVG JO11/3 0-23
NLC'03 JO11/1-DVG JO11/4 3-5
Mariahout JO11/3G-DVG JO11/5 8-10
Sv Brandevoort JO13/2-DVG JO13/1 1-7
Mariahout JO13/1-DVG JO13/2 9-1
Schijndel MO13/1-DVG MO13/1 1-5
Schijndel JO15/2-DVG JO15/1 1-2
Avanti'31 JO15/3-DVG JO15/2 1-2
Boxtel MO15/1-DVG MO15/1 2-1
DVG JO17/1-Boskant JO17/1 8-0
DVG JO19/1-Volkel JO19/1 2-1
Schijndel JO19/2-DVG JO19/2 5-2
Uitslagen 30 oktober
WEC 1-DVG 1 1-4
Mariahout 2-DVG 2 2-1
DVG 3-Avesteyn 3 4-0
VOW 2-DVG 4 5-1
DVG 5-Irene 3 2-2
DVG 6-Boekel Sp.8 3-0
DVG 8-Erp 10 6-4
Margriet VR 1-DVG VR 1 5-0
Uitslagen 31 oktober
DVG JO13/1-OJC Rosmalen JO13/4 3-0

Programma 5 november
Zwaluw JO7/2-DVG JO7/2 09:30
Schijndel JO9/2-DVG JO9/1 09:00
Daw JO9/3-DVG JO9/2 09:00
Fc de Rakt JO9/2-DVG JO9/3 09:00
DVG JO9/4-Boskant JO9/2G 10:45
DVG JO11/1-HVCH JO11/2 09:30
DVG JO11/2-Avanti'31 JO11/2 09:30
DVG JO11/3-Schijndel JO11/3 09:30
Schijndel JO11/4-DVG JO11/4 09:00
Vow JO11/3-DVG JO11/5 09:30
DVG JO13/1-Avesteyn JO13/1 11:45
Rhode JO13/3-GDVG JO13/2 11:45
DVG MO13/1-Schijndel MO13/1 11:45
DVG JO15/1-Gemert JO15/2 13:00
DVG JO15/2-Irene JO15/1 13:00
Reusel Sport MO15/1-DVG MO15/1 13:15
DVG JO17/1-EVVC JO17/1 14:30
Avanti'31 JO17/2-DVG JO17/2 14:30
Festilent JO19-1DVG JO19/1 14:45
Vow JO19/1-DVG JO19/2 14:30
Programma 6 november
DVG 1-Vorstenb.Boys 1 14:30
DVG 2-Mifano 2 12:00
Avanti'31 3-DVG 3 12:00 10:45
DVG 4-Heeswijk 4 10:00
DVG 5-Schijndel 8 10:30
HVCH 16-DVG 6 09:45
Heeswijk 8-DVG 7 13:00
DVG 8-Schijndel 6 10:00
Programma 8 november
Den Dungen 1-DVG 1 20:00

Zaalvoetbal
Uitslagen 29 oktober
Heva Autobedrijf-Tahadi 2-8
C.J. vd Sande-V.d. Langenberg 6-1
Pika Bikes/'t Geveltje-X2COM 3-10
NIKE F.C.-Le Temps Perdu 5-3
Grieks rest Corfu-Fysio de Dommel 2-3
Eltechno inst.-Kwalitaria Strik 3-2
Uitslagen 31 oktober
Feestcafe de Nozem-V. Stekelenburg 5-4
Vd Heijden milieu-Verbeij/Hanekroot 3-1
Groen als Gras-Men. v. Dommelen 2 13-0
Celdex bv-Selissen Boys 5-5
Programma 5 november
17:00 Filipe Mode-Vd Langenberg
17:45 Vouwwagenspecialist-Heva Autobedr.
18:30 Adm Jilesen-C.J. vd Sande
19:15 Pika Bikes/'t Geveltje-Goossens adv
20:00 Tahadi-X2COM
20:45 Gebr. Bekkers-Café Vollop
Programma 7 november
19:00 Groen als Gras-Men. v. Dommelen 1
19:45 F.C.Blokfit-Selissen Boys
20:30 Vd Heijden milieu-Vermeer verz.
21:15 Faes entertainm.- V.Stekelenburg


Teams HCB'92 trekken aan kortste eind

Boxtel - De D-jeugd speelde zaterdag uit tegen DOS'80. Hun derde D-team was een goede match met het enige D-team van HCB'92, dat een goede verdediging neerzette. Alleen in de aanval liep het spel wat stroever. DOS'80 was gretiger op de bal en door het veelvuldig balverlies van HCB kon de thuisploeg snel in de aanval. Veel van die aanvallen stuitten echter op de uitstekend keepende Waud Berkien. HCB verloor met 5-4, alle vier de doelpunten werden gemaakt door Tess Berkien.

De openingstreffer zaterdag van de C-jeugd tegen Aristos uit Best werd gemaakt door Anouk Schellekens, op de cirkel kreeg zij de bal aangespeeld en door een juiste wegdraaibeweging kon ze de bal in het net schieten. Aristos maakte kort daarna de gelijkmaker. Beide teams waren erg aan elkaar gewaagd, om beurten werd er diverse keren gescoord. Tot een stand van 9-9 kon HCB dit volhouden, maar in de laatste fase van de tweede helft vonden de Boxtelse meisjes elkaar niet meer zo goed. Hierdoor leden ze veel balverlies, wat Aristos afstrafte. Door enkele snelle tegenaanvallen liep de thuisploeg uit met vier punten verschil. De eindstand werd uiteindelijk 13-9.

Zondagmiddag moest de A-jeugd naar Geldrop om te handballen tegen de dames van HCG, die duidelijk een klasse sterker waren. Veerle van Abeelen, die goed vrij op de cirkel kwam, maakte de eerste goal voor HCB en bracht de stand op 12-1. Na vijftien doelpunten van de gastvrouwen maakte Lieke van Rooij het tweede doelpunt voor HCB vanuit de hoek nadat ze goed aangespeeld werd door Iris Schepens. Na een goede onderschepping van Veerle van Abeelen en een snelle break-out volgde een penalty die werd benut door Liza van Rooij, stand 15-3. Ook Gitte Vanhout wist twee keer vanuit de hoek vrij te komen en te scoren. Door het goed instarten zonder bal van de hoek naar de cirkel scoorde Anouk Schellekens. Lieke van Rooij onderschepte de bal, liep een snelle break-out en maakte 32-7. Vanhout maakte nog een aantal goals voor haar team. HCG ging voor de 40 doelpunten en de scheidsrechter beloofde ze daarbij te helpen. HCB gooide alles in de strijd om dit niet te laten gebeuren. Dat deze missie inderdaad niet gehaald werd, was het enige positieve gevoel dat HCB aan de wedstrijd overhield. Eindstand 39-10.

Afgelopen zondag moest Dames 2 het opnemen tegen Tremeg uit Gemert. In de beginfase van de wedstrijd stond de verdediging van HCB niet goed. Door snelle aanvallen en goede afstandsschoten kwam Tremeg al snel met 4-0 voor. Gastspeelster Jolanda van Gestel scoorde vanuit de opbouw. Tremeg wist vaak de bal te onderscheppen en passeerde keer op keer de Boxtelse doelvrouw door snelle break-outs. Gastspeelster Inge Brom bracht de stand op 9-2. Bij de rust liep HCB tegen een achterstand aan van 12-4. Na rust wisten de dames uit Gemert keer op keer de vrije speelster te vinden die makkelijk kon afronden en daarmee was de voorsprong halverwege de tweede helft al opgelopen naar 19-5. Jeugdspeelster Gitte Vanhout pikte nog een goaltje mee, maar uiteindelijk werden er in de slotfase van de wedstrijd veel tegengoals gemaakt door Tremeg dat won met 27-7.

Dames 1 speelde zondag uit tegen Swift Helmond. Al snel stonden de Boxtelse dames met 3-0 achter. HCB zette hierop de verdediging beter neer en in de aanval werd het doel van de tegenstander een aantal keer gevonden. Nonja van de Langenberg haalde de nul van het scorebord af en hierna ging het de rest van de wedstrijd vrij gelijk op. Na een doelpunt van de dames van Swift, werd dit beantwoord door een doelpunt van HCB'92. Mandy Van Abeelen startte in en wist hieruit te scoren. Na wederom 2 doelpunten van Swift, kwam Manon Foolen met een mooie beweging langs de verdediging van Swift en maakte een mooi doelpun. Van Abeelen svcorde in de laatste seconden nog, wat de ruststand bracht op 6-4 voor Swift Helmond. Miranda van Engelshoven opende de tweede helft met een mooie beweging en scoorde. Janneke Eijkemans ving de bal vanaf de cirkel op en scoorde vanuit hier. Van Abeelen scoorde vanuit een ingestudeerde 9-meter en ook Van de Langenberg vond het net nog een keer. HCB bleef elke keer met 2 à 3 doelpunten verschil achter staan. Hèlen Berkelmans scoorde de laatste goal voor HCB dat met 12-9 verloor.


Remise voor kaderteam Wapen van Liempde

Liempde - De thuiswedstrijd van het kaderteam van biljartvereniging 't Wapen van Liempde/RegioBank heeft een gelijkspel opgeleverd, waardoor het team nog steeds in de bovenste regionen van de stand
verkeert.

De winnaars van deze ontmoeting waren Martien van den Tillaart, die zijn 160 caramboles
kader 57/2 maakte in elf beurten, en Leo van Hastenberg die één beurt meer nodig had voor zijn
110 caramboles kader 38/2. Ton Rovers en Harm van de Laar kwamen niet uit de verf en moesten
de overwinning aan hun tegenstander laten.

Maandag 7 november speelt het kaderteam een thuiswedstrijd in de Kloosterhof tegen 't Centrum uit Kaatsheuvel. Mensen die eens een kijkje willen komen nemen zijn hierbij van harte welkom. De wedstrijd begint om 19.30 uur. Iedereen kan vrij in- en uitlopen.

JBV De Walnoot verliest eerste uitwedstrijd

Boxtel - De eerste uitwedstrijd van Jeu de Boulesvereniging De Walnoot stond afgelopen zaterdag op het programma. Tegenstander het Dommels Boeleke 2 uit Valkenswaard bleek een maatje te groot voor de Boxtelaren, die verloren met 7-1.

Na een flinke omweg door Boxtel, waarbij de spelers bijna het hele mooie dorp konden bewonderen, kwamen zij uiteindelijk ruimschoots op tijd in Valkenswaard aan. Daar stond hen een verrassing te wachten, namelijk een kleine accommodatie die bovendien erg vochtig was. De Walnoot liet zich niet kennen en na het inspelen werd de wedstrijd op tijd begonnen. Er werd sportief gespeeld, maar helaas voor de Boxtelaren was het Dommels Boeleke te sterk. De Walnoot verloor met 7-1.
Het team maakt zich op voor de volgende wedstrijd, die op vrijdag 11 november thuis spelen. De spelers hopen op publiek dat hen komt aanmoedigen om de eerste winst binnen te halen.

Maandag werd de wekelijkse open regiomix gespeeld, i het zonnetje op de mooie buitenlocatie van Jeu de Boulesvereniging De Walnoot. Hier, aan de Selissenwal 25, werden de prijzen van de dag verdeeld: 1. Jeroen van den Elzen 3/27 punten, 2. Sjaan Lavrijsen 3/24 punten, 3. Toos van Hal 3/20 punten, 4. Jos van Meersbergen 3/19 punten, 5. Leo Bekers 3/15 punten, 6. Hans Westdorp 3/15 punten, 7. Nel Pennings 2/15 punten.

Kijk voor meer informatie over JBV De Walnoot op www.jbvdewalnoot.nl.

Verdiende overwinning DVG

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - DVG had zondag recht op de overwinning en die kwam er ook. Dat was in deze competitie wel eens anders. Uit tegen de Wijbosch en Eerde Combinatie (WEC) werd met 1-4 gewonnen.

In de openingsfase was al te zien dat DVG er fel op zat, de duels meestal won en dus ook naar voren kon voetballen. Een doorgekopte bal bereikte Twan van de Broek, maar zijn voorzet werd verdedigd door de WEC-defensie. Het was tegen de veldverhouding in dat WEC op voorsprong kwam. Een goed lopende combinatie werd door de WEC-spits, buiten bereik van Mark Faes, binnen geschoten: 1-0. De buitenspelers van DVG bereikten vaak de achterlijn, maar de voorzetten waren niet scherp genoeg om de gelijkmaker op het bord te zetten. Bart de Windt was er in die fase nog het dichtst bij toen een lob door de keeper, buiten de 16 meter, met de handen werd tegengehouden. De toegekende vrije trap betekende niet de verdiende gelijkmaker.

Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde
Foto: Toon van Ruremonde

Via een snelle ingooi kon Bas van Houtum de bal voorleggen, maar deze werd door WEC tot corner verwerkt. Hieruit ontstond een uitgelezen mogelijkheid op het eerste DVG-doelpunt, namelijk een strafschop. De scheidsrechter had gezien dat Bas van Houtum aan zijn shirt werd getrokken. Daan Voets ging achter de bal staan, echter zijn inzet werd door de keeper gestopt. DVG bleef de aanval zoeken en vanuit een corner was het Ruud Peijnenburg die van dichtbij de verdiende gelijkmaker scoorde. WEC creëerde maar weinig kansen. En de kleine mogelijkheden werden door de DVG-defensie onschadelijk gemaakt. Eén van de WEC-aanvallen leverde een snelle counter op voor DVG. Een diepe bal op de snelle Joep van der Meyden bracht de WEC-goalie aan het twijfelen: uitkomen of blijven staan. Door die twijfel gleed hij uit en kon Joep de bal in het lege doel schuiven. Ruststand derhalve 1-2.

Na rust was het WEC dat iets beter in het spel kwam en DVG twijfelde tussen aanvallen of de voorsprong verdedigen. WEC werd feller en drong DVG terug in de defensie. Waar in het verleden hierdoor nog tegendoelpunten vielen was dat vandaag niet het geval. Er waren kansen op een bevrijdende 1-3 voorsprong, maar het duurde vrij lang voordat die er kwam. WEC raakte een beetje geïrriteerd en maakte veel overtredingen en vervelende opmerkingen. Bij een van de toegekende vrije trappen, kort voor tijd, werd Bart de Windt bereikt die met zijn hoofd de overwinning veilig stelde: 1-3. Het slotakkoord kwam van de broers Sander en (de ingevallen) Luuk van de Ven. Sander trok de bal voor en Luuk was op tijd ter plaatse om er 1-4 van te maken.

De technische staf was na afloop zichtbaar opgelucht met deze verdiende overwinning. Met dit resultaat klimt DVG weer een plaatsje op de ranglijst en met twee thuiswedstrijden - tegen Vorstenbossche Boy's en SCI - op het programma wordt deze stijgende lijn hopelijk voortgezet.

DVG 2 kan uitwedstrijden maar moeilijk winnen en ook zondag werd verloren, uit bij Mariahout met 2-1. Vele kansen werden in de eerste helft niet afgemaakt en de ploeg reeg het deksel op de neus.

De DVG-dames konden uit bij Margriet de recente goede uitslagen geen vervolg geven en verloren met 5-0. Volgens de technische staf was Ellen Ceelen de beste van het team.

Monsterzege jeugdteams 1 en 3 Taverbo

Boxtel - De jeugdteams van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo hebben een succesvol weekend in eigen huis achter de rug. Het eerste jeugdteam dat speelde tegen hekkensluiter Stiphout deed wat er van ze verwacht werd en behaalde het maximale aantal punten.

Lars de Laat, Dani de Rooij en Sjoerd van Heerebeek hadden slechts een enkele viersetter nodig om tot deze score te komen. De jongens staan met 36 punten uit zes wedstrijden nog steeds op de derde plaats in het klassement, inmiddels strak achter SV Red Star '58 uit Goirle dat dit weekend in Stiphout slechts tot een gelijkspel kwam. Valkenswaard voert met 44 punten nog steeds de ranglijst aan.

Ook het derde jeugdteam dat Valkenswaard op bezoek had liet geen enkel punt liggen. Sanne van der Schoot, Merlina Singh en Max van Dongen wonnen al hun partijen in slechts drie games. Hierdoor staan ze met veertig punten uit vijf wedstrijden voorlopig op de eerste plaats in de ranglijst, op de voet gevolgd door Rally dat één wedstrijd minder gespeeld heeft. Komend weekend staat er voor dit team dan ook een spannende wedstrijd op het programma in Wijk en Aalburg tegen deze nummer twee.

Het tweede jeugdteam dat eveneens tegen Veldhoven speelde, kwam op het nippertje tot een gelijkspel. Rick van der Schoot, die in deze competitie nog maar één punt liet liggen, won al zijn wedstrijden. Niels Wesseling, die in de eerste helft van de competitie zijn draai nog moest vinden, voegde hier heel verrassend twee punten aan toe. Hierdoor staan de jongens met 33 punten uit zes wedstrijden op de tweede plaats in het klassement, drie punten achter MTTV '72 uit Mierlo dat zijn voorsprong iets heeft vergroot doordat het dit weekend één punt meer wist te behalen.

Judoka Keira Kreijveld verovert brons

Liempde - Keira Kreijveld van Judo Club Liempde nam zaterdag deel aan het klompentoernooi in Sint-Oedenrode. De jonge judoka zette een mooie prestatie neer door de derde laats te behalen.

Haar eerste wedstrijd op dit bekend toernooi van nationaal niveau won de jonge Liempdse judoka met ippon door twee keer een wazari te scoren. De eerste wazari kreeg ze door haar tegenstandster met een binnenwaartse haak naar de grond te werpen, vervolgens maakte Keira de partij af met een fraaie heupworp.
Haar tegenstander in de daaropvolgende partij was nog een maatje te groot en hoewel Keira zich goed weerde, verloor zij uiteindelijk met een houdgreep. Toch liet zij zich niet uit het veld slaan en won haar derde partij met ippon door wederom twee keer een wazari te scoren met een beenworp en een heupworp.
In haar laatste partij stond de jonge Liempdse tegenover de kampioen van Zuid-Nederland. Deze keer kon Keira meer tegenstand bieden, maar kwam toch achter met een wazari door fraaie heupworp van de tegenstander. Vervolgens kwam ze in een houdgreep terecht en verloor daardoor de wedstrijd met een ippon.
Keira behaalde hiermee en derde plaats en mag tevreden zijn met dit resultaat.

Eerste team 't Ivoor doet goede zaken

Boxtel - Het eerste libreteam van 't Ivoor ging afgelopen week op bezoek bij Het Wapen van Eerschot in Sint-Oedenrode en kwam met de volle dertig punten thuis. Don van der Wiel, Chris Fasseur en Fouad Hasbani wonnen alle drie hun partij met prima moyennes.

Team 4 won van Krijt Op Tijd 2. Theo van Dongen en Math Hendriks waren hier de winnaars. Gerard de Beer scoorde daarbij nog acht punten. Teams 2 en 3 waren vrij.
Ook alle teams van de afdeling Recreanten libre waren vrij. Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein leed team 5 een nederlaag tegen de Hopbel 2. Het onderling verschil in caramboles was niet groot, maar alle drie de partijen gingen toch verloren.
Team 6 en team 7 speelden een onderlinge confrontatie. De favorieten van team 7 gingen ten onder. Het werd een wedstrijd met mooie moyennes over en weer. Uiteindelijk viel het muntje de goede kant op voor team 6. Het 3-banden groot team verloor onverwacht van BV De Hazelaar 2. Leo van Westelaken zakte volledig door het ijs met slechts drie punten. Bernhard Legierse scoorde er zeven. Louis van der Meijden redde de eer door een mooie winstpartij met een moyenne van 0,860.

Rugbyers hervatten competitie

Boxtel - De senioren van Rugby Club Ducks hervatten zondag 5 november de competitie met een uitwedstrijd in Eindhoven tegen RCE/Elephants. De Cubs, die zaterdag zeer bewonderenswaardig streden maar verloren van Pink Panthers, spelen in Voorschoten.

De kick off voor de senioren aan de Vijfkamplaan in Woensel is om 13.00 uur. Voor het consolideren van de derde plaats is een goed resultaat gewenst. De Cubs jeugd speelt om 11.00 uur in Voorschoten tegen BSN, Britisch School Netherlands. Hier wacht een uitdaging aangezien dit team ongeslagen aan kop staat.

20 / 20

N Z I D G N I Z E L T V C S R C
P V L U C H T H C U L V T X T N
R S E I T A R E N E G O U D E N
E E V P N N O U H D E I R M M S
D N E K K E W K U R D N I G S O
I D N T Z S D N A L R E D E N L
K R S T A T E N B I J B E L M E
A U V A T R I N T I E M A O A T
N B E K E E R L I N G E L O D X
T C R A I G P H L Q M I W F R O
O R H F R T I M O T H E U S E B
P P A M E R I K A A N S E D T D
R A A R E L G O O H G I E R S E
N G L P H N E P R E W T N A M Y
J A C O B A G A S E I L I M A F
X P E J A C O B S D R I E A L H

Donderdag 3 november

Weer in het reine komen (lezingen met film)
13.30 uur, Ridderzaal, Kasteel Stapelen, Boxtel

Lezing: HSP (High Sensitive Persons)
20.00 uur, Jeugdhuis PiusX, Heidonk 28, Liempde

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahhof 1, Boxtel

Vrijdag 4 november

Inloopochtend voor baby's en peuters
09.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Lampionnenoptocht
18.30 uur, Geitenwei, Selissenwal, Boxtel

Durpskwis Liemt
19.00 uur, 't Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

Zaterdag 5 november 2016

Workshop over EFT; emotional freedom techniques
10.30 uur, Dianabos 5, Boxtel

Tweedehandsmarkt Goede doelen
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Workshop over EFT; emotional freedom techniques
14.00 uur, Dianabos 5, Boxtel

3e Boxtelse Kwis
18.00 uur, Restaurant En Garde, Markt 34-35, Boxtel

Uitwisselingsconcert Gildenbondsharmonie
20.00 uur, Tijberzaal, BHC, Baanderherenweg 5, Boxtel

Lennis Bierfest
20.30 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Feest: CV Ge Kunt Me Wa bestaat 5 jaar
20.30 uur, 't Huukske, Barrierweg 6, Liempde

Zondag 6 november

Hobby & Crea markt
11.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Lezing door vertegenwoordigers van BAeSs?
11.15 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Publieksopening: eerste gerestaureerde bakhuis i.s.m SPiLL
13.30 uur, Barrierweg 23, Liempde

Gebedsviering
14.00 uur, Willibrordus Kapel, Hoek Kapelweg-Luissel, Boxtel

Maandag 7 november

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

De Dag van de Mantelzorg
19.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Dinsdag 8 november

De Dag van de Mantelzorg
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing Jacob Roelands
15.30 uur, JRL, Grote Beemd 3, Boxtel

Lezing Jacob Roelands
20.00 uur, Zaal De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Woensdag 9 november

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

De Dag van de Mantelzorg
13.30 uur, Kloosterhof, Liempde

Volleybalinstuif bij Blox
17.00 uur, Sporthal De Braken, De Braken 1a, Boxtel (6-9 jr)
18.15 uur (10-12 jr)

Bijbelcursus door drs. Frans Smulders
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Donderdag 10 november

De Dag van de Mantelzorg
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

BOT 2016 - JCI Dommelland
19.00 uur, Sacre Coeur, Voormalig Heilig Hartkerk, Baroniestraat 26, Boxtel

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 11 november

Openbare Moving To Heal lessen
19.00 uur, Pius X, Heidonk 28, Liempde

Taizé viering in de Protestantse kerk
19.00 uur, Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel

Kwekdeuntjesfist
20.11 uur, Hofpaleis Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zaterdag 12 november

Openbare Moving To Heal lessen
10.00 uur, Pius X, Heidonk 28, Liempde

Vogeltentoonstelling Ons Ideaal
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Receptie Prins Carnaval Ploegers met aansluitend start Spiegelbal
20.30 uur, Ploegerspaleis Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

jacobs
vlucht
amerikaanse
hoogleraar
craig
intiem
indrukwekkend
timotheus
familiesaga
drie
generaties
vlucht
nederlands
geloofsdrama
levensverhaal
statenbijbel
predikant
gouden
eeuw
amsterdam
boxtel
antwerpen
bekeerling
lezing

Tomas van Wanrooij