DeMooiBoxtelKrant

10 januari 2018

DeMooiBoxtelKrant 10 januari 2018


Vernielingen van auto's en straatmeubilair in Boxtel Oost

Boxtel - De afgelopen weken hebben verschillende vernielingen aan auto's en straatmeubilair plaatsgevonden in Boxtel, met name Boxtel Oost. Onder meer aan de Pellenwever, Hoogheem en Nieuwe Nieuwstraat sneuvelden verschillende autoruiten. Ook werd een auto op zijn kant gezet. Aan de Europalaan werd een bushokje vernield.

De eerste vernielingen van autoruiten werden in de laatste dagen van 2017 gemeld. Sindsdien zijn op zijn minst acht voertuigen beschadigd. Het afgelopen weekend bereikte het vandalisme tot nu toe een dieptepunt, waarbij drie voertuigen en een bushokje vernield werden. De politie heeft het op sociale media over 'een spoor van vernielingen Boxtel Oost'. Ook roept de politie getuigen via Facebook op zich te melden omdat vermoed wordt dat in ieder geval tussen de vernielingen die in de nacht van zaterdag op zondag plaats vonden een verband bestaat.

Het houdt de Boxtelse gemoederen flink bezig, zo leert ook een blik op Facebook. Op diverse pagina's wordt al geroepen om het opzetten van een buurtwacht. De afdeling openbare orde en veiligheid van de gemeente laat weten niet afwijzend te staan tegenover zo'n buurtwacht en geeft aan dat de gemeente daarbij altijd kan faciliteren met bijvoorbeeld hesjes of trainingen. Ook door het opzetten van een buurt-WhatsApp kan snel worden opgetreden.

De politie kon voor het ter perse gaan van deze krant nog geen details geven over de fase waarin het onderzoek zich nu bevindt. Ook de vraag of de verschillende vernielingen vermoedelijk zijn uitgevoerd door een dader, of groep daders, kon de politie nog niet zeggen.

Verbouwing gemeentehuis gaat nieuwe fase in

Met een grote voorhamer breekt wethouder Eric van den Broek door de buitenmuur van het gemeentehuis heen. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Verbouwing gemeentehuis gaat nieuwe fase in

Boxtel - Met het doorhakken van de buitenmuur van het gedeelte van het gemeentehuis dat plaats zal maken voor een passage tussen de Rozemarijnstraat/Markt en de binnentuin, zijn de centrumplannen een nieuwe fase ingegaan. Het op de begane grond van het gemeentehuis gelegen toilettenblok moet plaatsmaken voor een onderdoorgang tussen binnenplaats, waar 31 parkeerplaatsen gerealiseerd worden, en de vernieuwde Markt. Als de werkzaamheden volgens plan verlopen zijn deze werkzaamheden half maart voltooid.

De passage tussen het parkeerterrein en de Markt loopt onder het gemeentehuis door, naast Uniek Mode. Voor de realisatie van de passage zijn eerst de oude toiletten in het gemeentehuis verplaatst. Nadat wethouder Van den Broek het eerste gat in de muur van het gemeentehuis sloeg, ging de aannemer direct verder met de verbouwing van de passage.

Om parkeerders de juiste richting in te leiden krijgt de doorgang een trechtervormige in- en uitgang. De voetgangerspassage is verlicht, maar bevat op een viertal punten uitzicht naar kunstetalages, twee uitpandig (de 'patio's') en twee inpandig (de 'vitrines'). Deze etalages zijn ook vanuit de publiekshal zichtbaar. De passage heeft nog geen naam. Volgens Frits Fastenau, verantwoordelijk voor de openbare ruimte, wordt als werknaam 't Gengske gebruikt. Ideeën voor een meer toepasselijke naam zijn welkom, zo laat hij weten.

Bij de verbouwing van het gemeentehuis wordt volgens Fastenau ook bekeken wat met het kunstwerk dat eerst tussen het pand van Uniek Mode en het gemeentehuis in stond wordt gedaan. Dat kon niet blijven staan vanwege de nieuwe inrichting van het gebied, maar moet volgens Fastenau wel in of om het gemeentehuis gehandhaafd worden, omdat er een link is tussen het kunstwerk en de entree van het gemeentehuis.

De sloop van een deel van het gemeentehuis en de aanleg van de parkeerplaatsen in de binnentuin van het gemeentehuis maken deel uit van de verschillende centrumprojecten die dit jaar afgesloten worden met de renovatie van de Markt. De voorbereiding van die werkzaamheden starten direct na de aanleg van de parkeervoorziening op het binnenterrein. De aanbestedingsprocedure voor de vernieuwde Markt loopt deze week ten einde. Met de daadwerkelijke aanleg van de nieuwe Markt wordt, op verzoek van de horecaondernemers aan het plein, direct na de kermis gestart.


Eerste Bixie HSV St. Martinus is voor herhaling vatbaar

Foto: Jan van der Steen

Eerste Bixie HSV Sint Martinus is voor herhaling vatbaar

Boxtel - De manage van paardensportvereniging HSV Sint Martinus vormde afgelopen zondag het decor van een goedbezochte wedstrijd voor beginnende ruiters, een zogenaamde Bixie. Zo'n 40 jonge ruiters en 100 bezoekers wisten de weg te vinden naar het evenement, dat voor de eerste keer georganiseerd werd door Sint Martinus. Thema van de wedstrijden was 'Winterpret en lol met je knol'.

En lol met de knol, dat hadden de kinderen zeker. De kinderen reden zowel de begeleidende proef als de echte dressuurproef, maar er was ook ruimte voor springruiters. Ook waren er diverse spellen waarbij de kinderen bijvoorbeeld konden zaklopen en koekhappen vanaf hun pony.

Foto: Jan van der Steen

Alle kinderen kregen een prijs in de vorm van een beker, een oranje rozet, snoepjes voor hun pony en een cadeautje. De paardensportvereniging spreekt van een zeer geslaagde dag en heeft alweer volop plannen voor een tweede editie. Die komt er ook zeker, aangezien er zondag tien jonge ruiters op de reservelijst geplaatst moesten worden. De tweede Bixie bij Sint Martinusis in mei.

lezingen over Iona en Keltische spiritualiteit

Boxtel - De protestantse gemeente organiseert drie avonden over Iona, een klein eiland in Schotland, dat een pelgrimsoord werd door een beweging van nieuwe christelijke spiritualiteit. Deze beweging is ook invloedrijk in Engeland, Zweden en Nederland. Predikant Corrie Terlouw maakte in 2017 een reis naar Iona en zal daarover vertellen, aan de hand van beeldend materiaal.

In de spiritualiteit van Iona is veel aandacht voor de aanwezigheid van God in de natuur. Ook historisch is Iona belangrijk. Al vele eeuwen is het een spirituele plaats waar koningen, monniken en kunstenaars graag vertoefden. Dit blijkt uit de oude abdij, maar ook uit enkele zeer indrukwekkende Keltische kruisen die daar te zien zijn. Dit zijn grote, gebeeldhouwde kruisen met symbolische voorstellingen, die vrij in het landschap staan. Ook over deze kruisen zal uitleg worden gegeven.

De drie bijeenkomsten vinden plaats op de woensdagen 24 januari, 21 februari en 21 maart, van 19.30 tot 21.30 uur bij de protestantse gemeente aan de Clarissenstraat 18 in Boxtel. De entree is gratis, een gift voor de kerk na afloop wordt op prijs gesteld. Opgeven kan bij caterlouw@xs4all.nl. De deelnemers aan de avonden kunnen enkele hoofdstukken lezen uit het werk 'Keltische spiritualiteit' door Ian Bradley, ISBN 978-90-211-3671-4. Dit dienen zij zelf te bestellen.

Concert VIJF! in Protestantse Kerk

Foto: VIJF

Boxtel - Op zaterdag 27 januari treedt VIJF! op in de Protestantse Kerk, een ensemble met de fluit, viool, hobo, fagot en harp. Het concert duurt van 16.00 tot 17.00 uur en is zonder pauze. De toegangsprijs bedraagt 15 euro, kinderen tot en met 12 jaar oud betalen 10 euro, inclusief een drankje na afloop. Reserveren is aanbevolen en kan via reserveren@klassiekindekerken.nl.

De musici van VIJF! brengen een afwisselend, verrassend en kleurrijk palet aan klanken ten gehore. Het programma 'Met hart en ziel' bestaat uit sfeervolle muziek uit het Franse Impressionisme, afgewisseld met Spaanse, Italiaanse en Zuid-Amerikaanse passie en emotie. Werken van onder andere Debussy, Piazzolla, Morricone en Francaix worden uitgevoerd.


KBO-activiteiten

Donderdag 11 januari        Film over Duits lijntje 'Sporen naar het Oosten' in De Rots        13.30
                        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion        13.30
Vrijdag 12 januari        Bezoek Rechtbank Den Bosch        13.00
                        Rikken en jokeren in De Adelaar        13.30
Dinsdag 16 januari        Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij        13.30
                        Kienen in De Rots        14.00
Woensdag 17 januari        Bezoek Seniorenexpo in Veldhoven, vertrek bij De Rots        9.00
                        Wim Daniëls geeft een lezing/voordracht in De Walnoot. De kosten zijn 5 euro, opgeven is niet nodig        20.00

Vrouwencontact Liempde

Iedere dinsdag        Mindfit
Dinsdag 16 januari        Beugelen

Vrouwencontact Boxtel

Elke woensdag gym in de Angelaschool 19.00 & 20.00
Elke donderdag Nordic Walking, start op de Markt9.00
Elke maandag yoga in De Walnoot        13.00
Elke dinsdag fietsen vertrek vanaf het Breukelsplein13.00

Adressen gemeenschapshuizen

Boxtel:
De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, 5283 CA, telefoon: 0411-673838
De Walnoot, Reginahof 1, 5282 GC, telefoon: 0411 673 485
Liempde:
Dienstencentrum De Kloosterhof, Kloosterhof 7, 5298 BW, telefoon: 0411-631651
Lennisheuvel:
De Orion, Lennisheuvel 56, 5281 LG, telefoon: 0411-674474

Onthulling plaquette symbolisch eindstation verbouwing Stationsplein

De plaquette bevat onder meer een verwijzing naar het oude station van Boxtel. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Met de onthulling van een kunstwerk en plaquette op het Stationsplein werd vrijdagmiddag symbolisch de afronding van de werkzaamheden om het plein op te knappen gemarkeerd. Het werk is ontworpen door Boxtelaar Bert Snellaars in samenwerking met een aantal buurtbewoners die aan het kunstwerk werkten onder de naam Werkgroep 151.

Het kunstwerk symboliseert een boom en is vervaardigd uit onder meer delen van het oude station dat in 1998 werd afgebroken en het altaar van de voormalige Maria Reginakerk. Ook het hout dat in het kunstwerk verwerkt zit, is van lokale komaf, zo vertelt Snellaars: "Ik ben met Frans van Boeckel, van landgoed Velder ter plekke een boom gaan omhakken om in het kunstwerk te gebruiken." De metaalconstructie, die het geheel samenhoudt is gesmeed in Esch, waardoor het met recht een echt lokaal kunstwerk te noemen is.

Op de informatieborden bevestigd in het kunstwerk zijn kaarten van Boxtel te vinden en wordt een koppeling naar Beleef Boxtel gemaakt, zodat reizigers meteen kunnen zien wat er binnen onze gemeentegrenzen te doen is. Ook is een afbeelding van het oude station te zien en zijn verschillende dieren die voorkomen in Het Groene Woud afgebeeld. Het was nog even stevig klussen om het kunstwerk, en dan met name de led-verlichting die erin zit en die 's avonds de boom en informatieborden verlicht, vrijdag op tijd af te krijgen.

Bert Snellaars (in gele jas) geeft uitleg over het door hem ontworpen kunstwerk op het Stationsplein. (Foto: Sander van Kasteren) Foto: Sander van Kasteren

Lokale bedrijven
Het Stationsplein werd afgelopen voorjaar onder handen genomen door buurtbewoners en 13 lokale bedrijven, die vrijwillig of tegen scherp tarief het plein onder handen namen. Het is een voorbeeld van een succesvol buurtinitiatief. Omdat er nog budget over was om het plein verder te verfraaien besloot de werkgroep die verantwoordelijk was voor de opknapbeurt tot de plaatsing van een informatieplaquette en het kunstwerk. Dat idee werd verder uitgewerkt door Werkgroep 151, gevormd door Sjak Doms, Ad Ligtenberg, Jos Mandos en Bert Snellaars. Zij waren eerder al actief waren bij de werkgroep '150 jaar spoor in Boxtel'. De naam vormt daar dan ook een knipoog naar.

Naast de aanleg van het kunstwerk werd onder meer extra groen en een verwarmde bank op het plein geplaatst. Ook de bank is naar ontwerp van Snellaars. Een grote zonnecel bovenop het dak moet de zitting verwarmen als de temperatuur onder een bepaalde waarde komt. In de avond wordt de verwarming via een ingesteld tijdmechanisme uitgeschakeld. Het mechanisme daarvoor is ontwikkeld door het Boxtelse bedrijf WaveRail, dat zich doorgaans bezighoudt met de verwarming van spoorwissels.


Eigenaars De Croon willen toegangspoort iedere nacht dicht

Eigenaren De Croon willen toegangspoort iedere nacht dicht

Boxtel - De Vereniging van Eigenaren (VvE) van De Croon wil dat de toegangspoort via de Markt iedere nacht dicht gaat. Hiertoe diende de VvE een brief in bij de gemeente. Het hek is nu enkel in het weekend 's nachts dicht. Onvoldoende, menen bewoners en winkeliers. Zij geven aan veel overlast te ervaren van hangjeugd die braaksel, urine en zelfs ontlasting achterlaat in de winkelstraat.

Aanleiding voor de brief is dat de nieuw aan te leggen doorgang van de parkeerplaats in de binnentuin van het gemeentehuis naar de Markt iedere avond afgesloten wordt. 'Meten met twee maten', vindt de VvE dit, aangezien winkeliers en bewoners in De Croon al meerdere malen hebben aangegeven dat zij het liefst de toegangspoort vanaf de Markt ook op doordeweekse avonden gesloten houden, net zoals nu al op bijvoorbeeld de Beiaard het geval is.

Op verzoek van de VvE werd in 2014 al een poort geplaatst om overlast van uitgaand publiek in de weekenden te beperken. De poort werd betaald door de VvE en mag in het weekend tussen 22.00 uur en 6.00 uur dicht.

Volgens wethouder Eric van den Broek moet echter ook rekening gehouden worden met de bereikbaarheid van de woningen voor de hulpdiensten. De plaatsing van de poort in 2014 was wat dat betreft al lastig te realiseren, zo geeft hij desgevraagd aan; "Het gaat immers om openbaar gebied."

Volgens Tonny Wagenaars, voorzitter van de VvE, houdt het argument dat hulpdiensten bij De Croon moeten kunnen komen geen stand. Er zitten sleutelkluisjes voor hen naast de poort en bovendien geldt volgens hem bij de Beiaard een vergelijkbare situatie. Ook tijdens bijvoorbeeld de kermis gelden volgens hem andere regels: "Dan mogen de exploitanten hun attracties wel zo neer zetten dat de appartementen een hele week niet of nauwelijks bereikbaar zijn."

Volgens Van den Broek bereikten hem naar aanleiding van de voorlopige evaluatie van de plaatsing van de poorten ook al geluiden dat de bewoners de poort graag ook op doordeweekse avonden gesloten zouden willen zien. Hij geeft aan nu zorgvuldig te bekijken of de poort ook doordeweeks dicht kan.

Statiegeldactie Jumbo brengt 384 euro op voor KiKa

Boxtel - De statiegeldactie die Boxtelaar Patrick van den Aker in december hield bij de Jumbo in winkelcentrum Oosterhof heeft 384 euro opgeleverd. Met de actie zamelde Van den Aker geld in voor KiKa.

"Bedankt KiKa, alle klanten en Jumbo Boxtel voor deze geweldig mooie donatie!", laat Van den Aker weten. De Boxtelaar wil in november gesponsord de marathon van New York lopen. Hij hoopt daarmee 10.000 euro op te halen voor KiKa.

Zaterdag was bij rockcafé Dok 12 bovendien een muziekquiz, waarvan per deelnemer 2,50 euro gedoneerd wordt naar Patrick zijn sponsorrun. Dat leverde de Boxtelaar nog eens 65 euro op.

De Boxtelaar toont trots het geldbedrag dat de actie opbracht. (Foto: Patrick van den Aker) Foto: Patrick van den Aker

Momenteel staat de teller op ruim 7.000 euro, waarmee de Boxtelaar goed op weg naar zijn doel lijkt. Wil jij Patrick ook sponsoren? Doneren kan via zijn actiepagina: https://www.runforkikamarathon.nl/patrick-van-den-aker.


Nachtelijke afsluiting overweg Kapelweg

Nachtelijke afsluiting overweg Kapelweg

Boxtel - In verband met onderhoud aan het spoor is de overweg op de Kapelweg, tussen de Kromakker en Vinkenberg in de avonden en nachten van 13 op 14 en van 14 op 15 januari afgesloten voor verkeer.

De afsluiting van 13 op 14 januari is van kracht tussen 21.00 uur en 08.00 uur. Een dag later is de overweg tussen 19.00 uur en 06.00 uur dicht.


Kaartverkoop Jeugdzittingsavonden De Ploegers

Liempde - Het officiële kaartverkoopevenement voor de jeugdzittingsavonden van Ploegersland vindt vanavond, woensdag 10 januari, plaats van 14.30 tot 16.30 uur aan de Hamsestraat 10B. Daarnaast zijn vanaf Kerstmis de kaarten te koop op het nieuwe verkoopadres Café Het Wapen van Liempde. De jeugszittingsavonden zijn dit weekend, op vrijdag 12 en zaterdag 13 januari, bij Ploegerspaleis Het Hof aan de Nieuwstraat 43.

Alle kinderen van de basisschool hebben gratis toegang voor één van beide avonden. De gratis kaart geeft recht op een plaats op de banken voor in de zaal. Voor volwassenen en oudere kinderen bedraagt de entree 4,50 euro per persoon.
Met als thema 'Superhelden' staat een keur aan jeugdige artiesten weer garant voor een zeer gevarieerd programma met dans, muziek, toneel, zang, playback en sketches.

Verzamelaarsruilbeurs bij De Walnoot

Boxtel - De Vereniging van Boxtelse Verzamelaars (VBV) organiseert aanstaande zondag 14 januari van 10.00 tot 13.00 uur haar verzamelaarsruilbeurs in Gemeenschapshuis De Walnoot.

Op iedere beurs wordt aandacht besteed aan een speciaal thema, deze keer is dat singles en lp's. Verder kan er van alles geruild worden: bidprentjes, munten, postzegels, prentbriefkaarten, sigarenbandjes, stickers, telefoonkaarten, theezakjes, voetbalplaatjes, winkelwagenmuntjes en nog veel meer. De entree voor volwassenen is 1 euro, kinderen tot 15 jaar mogen gratis naar binnen.

De Walnoot vind je aan de Reginahof 1, 5282 GC in Boxtel, telefoonnummer 0411-673485. Gebruik je navigatie? Geef dan Reginahof 1 STO 1 in.

Filmvertoning 'Light to the world' bij De Rots

Boxtel - De film 'Light to the world' wordt maandag 29 januari vertoond in Gemeenschapshuis De Rots. De film behandelt de vooruitgang van de mens door de eeuwen heen. De toegang is gratis.

Een sleutelrol voor die verlichting, zo leert de spirituele film, is weggelegd voor de profeet Bahá'u'lláh. Hij leerde de de mensheid verdeeldheid en anders zijn te stoppen en verder te gaan vanuit de gedachte van eenheid. Verschillende personen die lering hebben getrokken uit de woorden van deze profeet komen in de film aan het woord.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Willem Marcelis (073-5512033) of Eline Hermans (0411-755032).

Kaartverkoop voor De Oggelrevue 2018

Esch - Tijdens carnaval wordt Esch, oftewel Oggelvorsenpoel, op zijn kop gezet. En daar wordt tijdens de jaarlijkse Oggelrevue druk aan gewerkt door Bouwbedrijf 'Ondersteboven'. De kaartverkoop voor deze revue is aanstaande vrijdag 12 januari.

Begeleid door 'Ondersteboven Bouw Band, De Knoestjes' is de uitvoerder inmiddels al flink bezig met de planning van de werkzaamheden en de inrichting van het bouwterrein. Ben jij nieuwsgierig naar het reilen en zeilen van een modern bouwbedrijf? Je bent van harte welkom bij Dorpshuis De Es op donderdag 25, vrijdag 26 en zaterdag 27 januari. De werkzaamheden gaan van start om 20.00 uur.

Verkoop van de toegangskaarten vindt aanstaande vrijdag 12 januari plaats in Dorpshuis De Es. Vanaf 19.30 uur gaat de zaal open, vanaf 20.00 uur start de verkoop op volgorde van nummering. Per persoon kun je maximaal vier toegangskaarten kopen. Kaarten voor de donderdag kosten 5 euro, vrijdag en zaterdag is de toegang 8 euro.

Boxtelse kunstenaar Van Hoof exposeert in Nijmegen

Boxtel/Nijmegen - De expositie van Hans van Hoof in Stadsbrouwerij De Hemel in Nijmegen loopt door tot 20 januari. De getoonde werken laten een breed beeld zien van de verschillende stijlen die hij in de loop der jaren op het doek heeft vastgelegd.

Van Hoof schildert al 40 jaar in de realistische stijl. Hij legde al vele bekende plekken van Boxtel en omgeving vast. Zijn laatste expositie voor deze was vorig jaar in het Museum Boxtel (MUBO). Hier viel hij onder andere op met de kleuren en stijl van zijn versie van Kasteel Stapelen
Je vindt Stadsbrouwerij De Hemel aan de Franse plaats 1 in Nijmegen.

Stiltewandeling in Kampina

Boxtel - In De Kampina wordt komende zaterdag, 13 januari, een stiltewandeling gehouden, georganiseerd door de protestantse gemeente Boxtel. Het thema is 'opnieuw beginnen', dit is ook het thema van de Maand van de Spiritualiteit.

Tijdens de wandeling worden de deelnemers zich meer bewust van geluiden en stilte. Kleine opdrachten brengen daarbij rust en ontspanning. In de natuur wordt stilgestaan bij voorbeelden van opnieuw beginnen. Onderweg wordt op enkele plaatsen een gedachte of een gedicht voorgelezen. De begeleiding van de stiltewandeling is in handen van psycholoog/theoloog Corrie Terlouw.

De wandeling begint met een warming up rond zonsopgang, ongeveer om 8.30 uur, en wordt afgerond met een goed gesprek rond de vuurkorf. Voor koffie en iets erbij wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Er is een maximum aantal deelnemers, daarom is opgave vooraf nodig. Je krijgt dan ook informatie over het startpunt. Opgeven kan via mariannevankrimpen@gmail.com of 06-12384584.

Tonpraoten in de Es

Esch - In Dorpshuis De Es maken aanstaande zaterdag 13 januari diverse topartiesten hun opwachting tijdens het Tonpraoten. Vanaf 20.00 uur zullen onder andere Freddy van de Elzen, Rien Bekkers, Jorlan Manders, Cees Coolen, Alex Wintermans en Frans Bevers het publiek vermaken tijdens deze door Bacchuscorps georganiseerde avond

Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar, deze zijn verkrijgbaar bij Joop van Roosmalen (0411-601957 of 06-50924268) en kosten 12,50 per stuk.

Huisdieren

In Nederland houden 4,5 miljoen huishoudens ongeveer 34 miljoen gezelschapsdieren. Dat is zelfs meer dan het aantal inwoners van Esch. Al was het een close call. Je bent dan snel geneigd om te zeggen dat het barst van de honden en de katten. Had precies hetzelfde, maar kwam bedrogen uit toen ik de getallen op een rijtje kreeg te zien. Het stikt namelijk van de vissen. Er zwemmen maar liefst 18 miljoen van die beestjes rond in vijvers en aquaria. Ik kom ze alleen tegen op mijn bord met friet erlangs.
Daarnaast schijnt het zo te zijn dat oude en traditionele dingen toch nog in trek blijven. WeTransfer, Dropbox, GoogleDrive, Gmail, ze vallen allemaal in het niet bij de postduif. Want die staan met 5 miljoen op nummer 2 in de lijst van meeste huisdieren. Op plek 3 staat de vogel, daarna pas komen honden en katten aan bod. Toch zijn dat de enige twee soorten die wij in huis hebben gehad. Te beginnen bij onze katten, die sinds 1996 in huize Voets te vinden waren. Swiebertje en Bromsnor, afgeleid van de televisieserie die in de jaren 60 en 70 uitgezonden werd door de NCRV, vergezelden ons jarenlang. Totdat zij ons verlieten; Bromsnor in 2010 en Swiebertje in 2014. Hierdoor verloor ik niet alleen twee geliefde huisdieren, maar ook het vertrouwen in spreekwoorden. Ze hebben helemaal geen negen levens, stelletje leugenaars.

We keken een tijdje de kat uit de boom wat betreft huisdieren. Maar daar kwam vlak na de meivakantie van 2016 verandering in. Mijn zusje Maike wilde al best lang een hond, ons mam en ik vonden het prima, alleen het was natuurlijk de papa die tegenstribbelde. "Ja, wie gaat die hond dan elke keer uitlaten en met hem spelen? Hij erin, dan ik eruit." Nou, dat was kat in het bakkie. Die keuze hadden we zo gemaakt. Na 13 dagen in een tentje in de achtertuin gezeten te hebben bond ons pap toch in.
We gingen op zoek naar een hond die aan iedereen zijn eisen voldeed. Ik had er meerdere: niet zo'n klein keffertje, hij moest vriendelijk zijn en enthousiast. Maike wilde gewoon een knuffelhond, 'verderest' maakte het niks uit. Mannen zijn ook veel complexer hè.
Eerst zijn we stad en land afgereisd om bij het ene na het andere asiel afgewezen te worden. Waarna we overschakelden op Marktplaats, de plek waar we Snoepie tegenkwamen. Een lieve labrador, wonend in Nijmegen, bij een Poolse man van rond de 40. Bij aankomst sprong Snoop Dogg al met vol geweld tegen ons op, precies wat ik zocht. Sinds die dag kan ik niet meer zonder hem. Als je thuiskomt na een lange dag school kijken je ouders sikkeneurig op, maar bij Snoepie is het helemaal het tegenovergestelde. Hij komt kwispelend naar je toe gerend om de lucht in te springen. Vervolgens gaat Snoepie met zijn rug in het gras liggen, waardoor hij lekker over zijn buikje geaaid kan worden. Het is de beste aankoop geweest na de aanschaf van een frituur. Al wordt mijn zusje door deze zin pisnijdig, want haarbal (de naam die Maike aan Snoepie heeft gegeven) mag je geen aankoop noemen. Hij is een lid van ons gezin.


Populieren moeten langs Schijndelseweg wijken voor eiken

Foto: Google

Boxtel - In de komende weken zullen 69 Canadese populieren langs de Schijndelseweg wijken om plaats te maken voor de eiken die er naast staan. De verwijdering van de populieren werd in 2008, bij de reconstructie van de weg al gepland. Om de weg een groen aanzicht te geven werden zowel de snel groeiende populieren als langzaam groeiende eiken geplant. Om laatstgenoemde bomen nu de ruimte te geven, worden de populieren gerooid.

"Populieren zijn erg geschikt voor een relatief snel groenaanzicht", laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Na 10 jaar is het tijd om de wijkers te verwijderen zodat de blijvers (eiken) voldoende ruimte krijgen om tot volwassen bomen door te groeien. Als de wijkers langer blijven staan geven deze ongewenst concurrentie en groeibelemmering voor de blijvers", aldus de gemeente.

Wat vind jij van huis-aan-huisbladen? Geef je mening en win!

Wat vind jij van huis-aan-huisbladen? Geef je mening en win!

Boxtel - Hoe denk jij over huis-aan-huisbladen? Deze vraag staat centraal in het afstudeeronderzoek van Timon Smits, student journalistiek en redacteur bij DeMooiUdenKrant. Vul de enquête in en maak kans op mooie prijzen!

"Ik ben benieuwd naar de mening van lezers over huis-aan-huisbladen", vertelt Timon. "Welke onderwerpen lezen zij graag? Hoe denken zij over advertenties en commerciële artikelen? De resultaten van de enquête worden verwerkt in mijn afstudeeronderzoek. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen de vragenlijst invullen. Alvast heel erg bedankt!"

Deelname aan de vragenlijst is anoniem en duurt zo'n acht à tien minuten. De enquête vul je in op https://goo.gl/Zh5WtV.

Prijzen
Onder de deelnemers van de enquête worden diverse prijzen verloot: een cadeaubon van 25 euro van Bol.com, een cadeaubon van Cravt Brouwlokaal van 25 euro, een cadeaubon van (het nog te openen) sushi-restaurant Umaizo, een cadeaubon van 25 euro van barbecuespeciaalzaak BASBQ en een autowasbeurt bij Carwash Uden ter waarde van 15 euro. De winnaars krijgen medio januari persoonlijk bericht.


Gildenbondsharmonie opent jubileumjaar met spetterend Nieuwjaarsconcert

Foto: Wies van de Luijtelaar

Gildenbondsharmonie opent jubileumjaar met spetterend Nieuwjaarsconcert

Boxtel - Alle geledingen van de Gildenbondsharmonie gaven afgelopen zondag hun beste muzikale wensen af tijdens het traditionele Gildenbonds nieuwjaarsconcert. Het concert, tevens een viering van het 110-jarig jubileum, leidde tot een volle Tijberzaal van het Baanderherencollege, waar vrienden, familie en andere belangstellenden het concert aandachtig volgden.

In de kleurrijk aangeklede zaal beten de jongste muzikanten van het Blaasbandje het spits af om het stokje daarna door te geven aan het leerlingenorkest. Dat herhaalde een gedeelte van de succesvolle Kidz Got Talent promconcerten met diverse jeugdige solisten.

Big Band Boxtel begeleidde zangeressen Donna, Maria en ook eigen saxofoniste Marion Loots in een aantal swingende nummers en bracht met the Happy Wanderer een leuke ode aan het jubilerende harmonieorkest. Dat sloot het concert af met een vlot en gevarieerd programma. Het talrijke publiek bleef na afloop nog gezellig napraten onder het genot van een hapje en een drankje.

Nieuw artikel

Foto: Thom Brocken

Vijf jubilarissen voor JBV De Walnoot

Boxtel - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van JBV De Walnoot vrijdag 5 januari werden maar liefst vier zilveren jubilarissen in het zonnetje gezet. Eigenlijk hadden dat er vijf moeten zijn, maar één lid moest wegens persoonlijke omstandigheden afzeggen.

Antoon van Eindhoven, Jan Hazenberg, Jeanne van Eindhoven en Bep Nap werden voorzien van de zilveren speld als blijk van waardering voor hun zilveren lidmaatschap. Ad van Weert was de afwezige jubilaris.

Na de feestelijke bijeenkomst van afgelopen weekend werd er maandag ook weer gewoon gespeeld bij de wekelijkse open Regiomix op de negen verwarmde binnenbanen van de vereniging. Ondanks de koude wind waren hadden meer dan 50 belangstellenden de weg naar het wekelijkse evenement gevonden. Hiervan speelden 39 deelnemers mee aan de regiomix-wedstrijden. Daarbij kunnen mensen uit de hele regio het in drie wedstrijden tegen elkaar opnemen.

De wedstrijdleiding lag deze week in vertrouwde handen van Jan Pennings. De winnaars wisten allen drie partijen binnen te slepen. André Teulings behaalde de eerste plaats met 3/26 punten. Hij werd gevolgd door Toos Luyten met 3/22. Op een gedeelde derde plaats eindigden Nanda van Weert en Eric Jansen met 3/15. De vijfde plaats was voor Michel Luyten.

Alle geïnteresseerden zijn op maandag welkom om een balletje mee te spelen vanaf 13.00 uur aan de Selissenwal 25 in Boxtel. Kijk voor aanvullende informatie over de Jeu de boulesvereniging de Walnoot op www.jbvdewalnoot.nl.


Foto: Rinie van Oirschot

Elke dag banen we ons een weg door ons prachtige Boxtel. Of het nu tijdens een vaste ronde is of een nieuwe ontdekkingsreis, soms valt je oog er ineens op. Op die bijzondere pui, verweerde plaquette, verstopte gevelsteen, dat opvallende ornament of weggedoken standbeeld... alles wat Boxtel zo bijzonder en zo bijzonder mooi maakt. Waar liggen die schatten verborgen?

In deze rubriek 'Verborgen Boxtel' plaatsen wij elke week een foto met een detail uit Boxtel. Deze posten we in diezelfde week ook op Facebook (@mooiboxtel), elke donderdag rond 13.00 uur, zodat je daar kunt reageren. De week erop vind je in DeMooiBoxtelKrant de oplossing terug. En natuurlijk een nieuwe uitdaging.

De foto's zijn gemaakt door Rini van Oirschot en voorzien van commentaar door Christ van Eekelen, beiden lid van Heemkunde Boxtel. Christ was ook verantwoordelijk voor ons 'Straatnamen ABC', waarin hij honderd Boxtelse straatnamen toelichtte, en samen met Rini voor de 'Pierre Janssen'-rubriek, die na de bespreking van vijftig kunstwerken van deze Boxtelse schilder nu tot een einde is gekomen. Het door hen samengestelde boek over deze kunstenaar, 'Pierre Janssen - Een halve eeuw Boxtel', met vierhonderd van zijn schilderijen en tekeningen is te verkrijgen bij de Heemkamer. Deze vind je achter het VVV-kantoor aan de Markt. De Heemkamer is geopend op donderdag van 18.30 tot 20.30 en op vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur. Kijk voor meer informatie op heemkundeboxtel.nl.

Eerste storm van 2018 zorgt voor overlast in Boxtel

Foto: Paul Roskam

Boxtel - De eerste storm van 2018 heeft binnen onze gemeente voor aardig wat overlast gezorgd. Zo werd de Boxtelse brandweer diverse malen opgeroepen, onder meer om losse dakdelen van een pand aan de Fellenoord te verwijderen en om een omgewaaide boom in stukken te zagen aan de Molenstraat. Daar was een boom, waarvan bij de laatste herfststorm van 2017 ook al grote takken af waren gewaaid, over de fietsbrug gevallen. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen vanwege de storm.

De brug over de Dommel raakte flink beschadigd door de omgewaaide boom. Beide relingen werden vernield en aan een kant kwam de houten fietsbrug deels omhoog. Halverwege de brug zat ook nog een gat. De brug werd afgesloten voor het verkeer. Het is nog niet bekend hoe lang het herstel gaat duren.

Ook op de Nergena werd een omgewaaide boom gemeld. De brandweer kwam daar ter plaatse, maar kon niet ingrijpen omdat op dat moment een melding met hogere prioriteit binnenkwam. De weg werd afgezet en Het opruimen van de boom overgedragen aan de gemeentelijke diensten.

Op sociale media werden al direct foto's gedeeld van omgewaaide bomen, of bomen die dreigden om te vallen gedeeld, zoals een boom bij Kasteel Stapelen. Daar lijkt het erop dat een boom op omvallen staat. "PAS OP", meldde een bezorgde buurtbewoonster op de Facebookpagina 'Boxtelaar, zeg het maar!' De brandweer is inmiddels ter plaatse geweest, maar kon met het beschikbare materieel de boom niet bereiken. Omdat de brug al afgezet was door buurtbewoners kon de brandweer huiswaarts keren en moet worden gewacht tot de gemeente de boom verwijdert.

Code geel
In heel de provincie geldt vandaag code geel. Dat betekent dat er kans is op gevaarlijk harde windstoten van 80-100 km/uur. In de kustgebieden geldt zelfs code oranje, met windstoten van rond de 110 km/uur. In de loop van de middag of avond neemt de wind af.

Terwijl ik deze column type zit de eerste week van het jaar 2018 er alweer op. Het jaar waarin de energiebelasting wordt verhoogd, waarin de leraren van het basisonderwijs hopelijk krijgen waarvoor ze al een tijdje vechten en waarin de verkeersboetes (nog) niet omhoog gaan. Maar 2018 is ook het jaar waarin wij hopelijk weer een stukje veiliger kunnen leven. Een jaar met weer een daling in het aantal woninginbraken in Boxtel, of toch niet...

Zoals verwacht hebben rondom de feestdagen de inbrekers niet stil gezeten. Verschillende woningen in Boxtel hebben ongewenst bezoek gehad. Gelukkig is het in een aantal gevallen slechts bij een poging gebleven. Daders werden gestoord of de woning had goed hang- en sluitwerk. (Je kunt overigens nog tot 1 maart 2018 met 20% korting nieuw hang- en sluitwerk kopen. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op via 06-38743303 en info@topsecurityadvies.nl).

In een weekje tijd hebben ten minste zes woningen ongewenst bezoek gehad. Dit blijkt uit internetgegevens. Op Drimble.nl staan alle bij de politie geregistreerde aangiften. Dit zijn dus de daadwerkelijk aangiftes en niet de meldingen waar de politie is geweest.
Ik schreef al dat ten minste zes woningen bezoek hebben gehad van inbrekers. Het werkelijk aantal inbraken ligt helaas nog een stukje hoger. Er zijn namelijk verschillende mensen die (nog) geen aangifte hebben gedaan. Een aantal van hen heb ik gesproken en zij wilden ook geen aangifte doen. Dat verbaasde mij een beetje.
Want wat bleek? De politie kon geen tijd vinden om bij de benadeelden van een poging tot woninginbraak langs te gaan. Wel werd hen gevraagd een afspraak op het politiebureau te maken voor de aangifte. Helaas kon dat ook pas een paar dagen later. De gedupeerden die ik heb gesproken hebben daarom maar besloten geen aangifte te doen. Begrijpelijk maar jammer.

De inbraken die niet officieel bij de politie worden gemeld met een aangifte worden niet meegenomen in de overzichten en analyses. Hierdoor lijkt het erop dat het aantal (pogingen tot) inbraken af neemt, maar is dat wel zo?
Het niet doen van aangifte is een trend die de laatste jaren steeds meer wordt doorgezet. Niet alleen woninginbraken, maar ook mishandelingen, fietsendiefstallen en diefstallen uit auto`s worden steeds minder bij de politie gemeld. Jammer, want hierdoor worden ook minder daders van deze misdrijven aangehouden en kunnen zij gewoon ongestoord hun gang blijven gaan. Niet echt wat wij willen, toch?

Ik weet niet of de politie beter bereikbaar moet zijn voor aangiftes of dat wij meer geduld moeten hebben. Ik hoop in elk geval dat wij ( ja ik ook) weer meer aangiftes gaan doen als er iets is gebeurd. Op deze manier kunnen wij de politie helpen de daders te pakken.

O ja, en dan nog dit. Als je nog op wintersport gaat zorg dan dat je woning goed hang- en sluitwerk heeft. Dat kan de inbreker voldoende afschrikken om jouw woning uit kiezen.

Getuigen gezocht poging tot brandstichting Frederik Jan Ottostraat

Boxtel - Een alerte voorbijganger heeft donderdagochtend in de Frederik Jan Ottostraat ternauwernood een autobrand voorkomen. Hij bemerkte smeulende aanmaakblokjes bij de auto op. Omdat de brand aangestoken is, werd een Burgernet-melding verspreid. De auto bleef vrijwel onbeschadigd omdat het vuur gedoofd werd voor het zich kon uitbreiden.

Nog voor aankomst van de brandweer werden smeulende aanmaakblokjes van het voertuig verwijderd waardoor van een serieuze brand geen sprake was. De brandweer doofde de smeulende aanmaakblokjes met een flesje water om deze zoveel mogelijk intact te laten. De politie is ter plaatse doet onderzoek naar waarom juist deze auto doelwit is geworden van brandstichting.

Getuigen van de brand wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

Automobilist rijdt 60 kilometer te hard op A2

Boxtel - Dinsdagavond werd een 21-jarige automobiliste bij Boxtel van de A2 geplukt omdat zij 60 kilometer te hard reed. Dit meldt de politie op Twitter. De vrouw kon direct haar rijbewijs inleveren.

Op de A2 gold wegens een spoedreparatie aan het wegdek een snelheidslimiet van 70 km/u. De vrouw trok zich daar niets van aan en reed met een vaart van 130 km/u langs de surveillerende agenten.

Boxtelaar kan rijbewijs inleveren voor spookrijden op A59

Boxtel - Een 77-jarige spookrijder uit Boxtel is dinsdag van de A59 afgeplukt door surveillerende verkeerspolitie. Hij kon direct zijn rijbewijs inleveren. Dit meldt de politie via Twitter.

"De 2 agenten van onze Verkeersongevallen Analyse (VOA) zijn gewend ter plaatse te komen als het leed al is geschied. Vanmiddag konden ze op de A59 echter een hoop leed voorkomen", zo laat het verkeersteam weten. Zij kwamen de bestuurder, die een verkeerde afslag had genomen, toevallig tegen toen hij tegen het verkeer in op de snelweg probeerde in te voegen.

De man werd door de politie thuisgebracht en kon zijn rijbewijs inleveren. Dat wordt opgestuurd naar het CBR, dat onderzoek zal gaan doen naar zijn rijgeschiktheid.

Mijn Mooi Boxtel: Henri Lobbezoo

Foto: Henri Lobbezoo

Mooi, mystiek... Boxtel. Betreft de Lange Loop met zicht op het Dommeldal. Heerlijk rustig met licht verhulde mist op de zondagmorgen (als veeeeel mensen nog op bed liggen...).

Foto: Henri Lobbezoo

Sporthal en Jeugdhuis Pius X krijgt grote opknapbeurt

Liempde – Het geplande onderhoud van Pius X voor dit jaar wordt aangegrepen om het gebouw een flinke opknapbeurt te geven. Het wordt daarbij meteen vrijwel energieneutraal en gasvrij gemaakt. De totale verbouwingskosten bedragen zo'n 3 ton, waarbij de gemeente en Rijk een financiële bijdrage leveren. Pius X hoopt de verbouwingen tijdens de zomervakantie uit te kunnen voeren.

De totale verbouwing van Pius X is opgesplitst in twee verschillende onderdelen: gepland onderhoud én het energiezuinig maken van de gebouwen. Voor dat laatste klopte Pius X aan bij de gemeente Boxtel om subsidie te krijgen. Vanuit de schaliegasgelden was namelijk nog budget beschikbaar voor het energiezuinig maken van gebouwen van verenigingen en stichtingen. Boxtel subsidieert daaruit 15 procent van de materiaalkosten. Ook het Rijk verleent 15 procent subsidie.

Het groot onderhoud stond al voor dit jaar op het programma. Het stichtingsbestuur, dat het jeugdhonk en de sporthal exploiteert, grijpt dit onderhoud direct aan om zonnepanelen op het dak te plaatsen en het dak extra te isoleren. Volgens voorzitter Ton van Boxtel een logische keuze, omdat aan de ene kant 5.000 euro per jaar op de energierekening kan worden bespaard en aan de andere kant het energieneutraal maken van de hal toch al op het programma stond. "Het dak moest sowieso opnieuw bedekt worden en anders had dat over een paar jaar weer eraf gemoeten voor de zonnepanelen", geeft Van Boxtel aan.

Dakveiligheid
Naast een nieuwe dakbedekking wordt onder meer het sanitair en de dakveiligheid onder handen genomen. De kosten van dit laatste kunnen voor een deel door de gemeente betaald worden omdat Pius X de afgelopen jaren veel geld wist te besparen door zelf het onderhoud aan de noodverlichting uit te voeren. Het daarvoor bij de gemeente gereserveerde bedrag kan nu aangewend worden om het dak te beveiligen, zodat het onderhoud daaraan door medewerkers gedaan kan worden met een minimaal risico. "Dat is ook in het algemeen belang", legt de voorzitter uit, "want als er iets mis zou gaan en een claim komt, is de gemeente ook aansprakelijk." Het restant betaalt het beheer uit eigen zak.

Verder komt er een nieuwe boiler voor de warmwatervoorziening in de sporthal. Uiteraard wordt ook hierbij gelet op energiebesparing, zo laat de stichting weten. Daarnaast is de vloer in de sporthal versleten. Ook deze zal worden vernieuwd en wordt in de gymzaal geluiddempend materiaal aangebracht.

Tenslotte zijn er plannen om het buitenterrein aan te pakken en meer bij de accommodatie te betrekken. Deze zijn nog niet erg concreet. "Ideeën vanuit de Liempdse samenleving zijn dus van harte welkom!", vindt Van Boxtel. Liempdenaren die plannen hebben kunnen zich richten tot de stichting, die onlangs van naam veranderde. De nieuwe naam is nu 'Stichting Pius X Liempde'. Ook kunnen zij hun ideeën mailen, of indienen bij de beheerders. Deze ideeën hoeven zich niet per se op de Liempdse jeugd te richten. "Wij waren er lang geleden alleen voor de katholieke jeugd uit Liempde, maar hoewel de nadruk nog steeds op de jeugd ligt, is iedereen welkom in de hal", vindt Van Boxtel.

Toekomstplannen
De gemeente keurde de subsidieaanvraag goed. Omdat de gemeente jaarlijks een aanzienlijke exploitatiebijdrage voor Pius X uittrekt, verwacht de gemeente dit bedrag jaarlijks met 5.000 euro te kunnen verminderen als het complex volledig energieneutraal wordt.

Het complex werd in verschillende fases gebouwd in de jaren 60 en 80. Hoewel het goed onderhouden is, werd het tijd voor groot onderhoud. Als alles volgens plan verloopt, worden de plannen nog voor de zomervakantie uitgevoerd. Daarmee is de accommodatie bij de opening van het nieuwe seizoen in september helemaal up-to-date en op de toekomst voorbereid.

Voor in de verdere toekomst zijn er plannen om de luchtbehandelingsinstallatie te vernieuwen en een warmte-terugwininstallatie aan te leggen. Het bestuur wil daarvoor de komende jaren middelen reserveren en bekijkt op dit moment al of met de werkzaamheden aan de douches al rekening met de voorgenomen aanpassing aan de luchtbehandelingsinstallatie gehouden kan worden.

Kerstavond 2010 ... Boxtel heeft er een nieuwe Bridget Jones bij. All by myself zit ik in mijn huisje aan de Oude Kerkstraat. Ik trommel 'Geloven in het leven' op het drumstel dat ik een paar maanden geleden naar dit nieuwe onderkomen heb verhuisd. Een dagboek vol nieuwe ervaringen; ik voel me zowel sneu & alleen, als sterk & in mijn kracht.

We leerden elkaar in de studententijd kennen. Eerste baan, samenwonen, huwelijk en kinderen verrijkten ons leven. En toch ... het lukt ons niet dit geluk samen vast te houden. De beslissing om te scheiden is groot, van huis uit heb ik immers de boodschap 'scheiden is not-done en alles is te fixen' meegekregen. Daarbij is mijn vader op jonge leeftijd weduwnaar geworden, dus hoe kan ik met goed fatsoen uit dit huwelijk stappen? Het lijkt een onmogelijke opgave om niet loyaal te zijn aan het gemis van mijn moeder, waar ons gezin onvrijwillig in terecht is gekomen.
Toch zet ik de stap met nauwelijks een idee wat me te wachten staat. Voor het eerst in mijn leven woon ik alleen, het ouderlijk huis, studentenhuis en huwelijkshuis definitief achter me latend.

Ja... parttime ouderschap geeft meer tijd voor jezelf en één weekend in de twee weken dé mogelijkheid tot ultiem uitslapen en leuke dingen doen. Veel 'huwelijkse ouders' zouden een scheiding voor deze me-time over hebben, wordt me zo nu en dan in vertrouwen toegefluisterd.

En ... er zijn ook drempels waar je als gescheiden ouder over mag.
Als gescheiden ouder spreek je jezelf toe dat alleen naar de film gaan (en bij een zielige film een potje alleen brullen) niet sneu is. Weet je dat er niet meer zo snel een uitnodiging komt voor een gezellig etentje bij een vriendenstel, omdat je dan vaak het derde wiel aan de tandem wordt. Ga je alleen naar een feestje. Moet je mensen om je heen eerder om hulp vragen (en dat is best 'n dingetje). Heb je een heuse gereedschapskist voor huis-tuin-en-keukenklusjes. Zet je de kliko buiten en heb je dialoogjes met jezelf als het gaat om 'welk deel van jou' dezelfde bak deze keer binnenhaalt ('jij schat?').

Als gescheiden ouder ben je vader, moeder, kostwinner en uit-school-theedrinker tegelijkertijd. Heb je geen idee hoe heerlijk de passagiersstoel van je eigen auto zit. Instrueer je je kind wat hij moet doen mocht je onderweg naar die eenoudervakantie (ja, die bestaan) in Italië onwel worden ('blijf in de auto zitten, kijk goed om je heen wat je ziet aan borden en namen en wegnummers en bel dit telefoonnummer).

Als gescheiden ouder, die opnieuw ruimte in zijn/haar leven heeft voor een relatie, ga je daten en kom je erachter dat zelfvertrouwen best handig is. Je gaat 'slecht nieuws' brengen en ontvangen ('ik geloof dat we niet helemaal matchen'), en je leert deze feedback niet al te persoonlijk op te vatten. Je ontdekt dat solliciteren (door een duidelijke vacaturebeschrijving) stukken eenvoudiger is. En je ervaart dat werk- en ouderschapsroosters praktisch gezien best lastig zijn om iemand goed te leren kennen ('ah nee, die week heb jij juist de kinderen en ik niet').

Een greep uit het leven van ...

De afgelopen zeven jaar heb ik ervaren dat alleen-leven wezenlijk anders is dan samen-leven. Dat was wennen en is op sommige momenten nog steeds wennen. Wat ik me ook realiseer, is dat alleen-leven nog heftiger is voor mensen die hun partner verliezen, zoals mijn eigen vader toentertijd heeft moeten ervaren.

Tegelijkertijd ben ik trots: op zoonlief die zich ontwikkelt tot een zelfstandig en communicatief jongmens die zich inleeft in de mensen om zich heen. Die prettig woont in het huis van zijn vader én bij mij. Trots op het co-ouderschap dat een goed werkbare vorm heeft gevonden. En trots op hoe ik mijn nieuwe leven en coachpraktijk heb opgebouwd en uitgebouwd.

Scheiden vraagt kracht. Scheiden brengt kracht. Deze Bridget Jones komt er wel ... onhandig en handig, zoekend en lerend. Met een deep down levensvertrouwen als basis.

Brasserie Cis begint met nieuw muzikaal concept: Lazy Sunday

Foto: Mark van der Pol

Boxtel – Brasserie Cis, uitgesproken als, en verwijzend naar de muzieknoot C#, doet haar naam eer aan met een nieuw concept: de Lazy Sunday. Deze muzikale zondagmiddag moet een regelmatig terugkerend iets worden. De eerste muziekmiddag wordt rond borreltijd, 16.00 uur, afgetrapt door eigenaars Lotte Tissen en Frenk de Wert.

Lotte en Frenk, die samen met Arion Klerkx de brasserie runnen, vormen als zanger en zangeres het muzikale gezicht van de band Tilt. Vanwege de kleine, rustige setting wordt dit keer echter geen complete band meegenomen, maar speelt enkel dit tweetal.

De Wert heeft er hoorbaar zin in. "We moeten even bekijken hoe het allemaal loopt komende zondag", geeft hij aan. "De bedoeling is dat er periodiek verschillende bands langskomen tijdens de Lazy Sunday. Je moet dan denken aan semi-akoestische optredens, of met een orkestband. Voor een hele band is het ook te klein."

De Wert hoopt dat de Lazy Sunday een groot succes wordt dat komende zomer bijvoorbeeld uit kan groeien tot een barbecuefeest met een liveband erbij. "Erg idyllisch", lacht hij als de verslaggever het door hem geschetste plaatje nog eens opsomt. "Maar zo'n barbecue-avond organiseren kan hier natuurlijk prima. Dat je met een gitaar op een boomstam of steen hier in de tuin staat te spelen bij een mega barbecue. Dat is wel een droom", schetst de eigenaar.

Tijdens de Lazy Sunday is Brasserie Cis normaal geopend vanaf 12.00 uur. Rond 16.00 uur zullen Frenk en Lotte beginnen met hun live-uitvoering. Afhankelijk van hoe de eerste muziekmiddag aanslaat zullen ze spelen tot ergens halverwege de avond. Het ruime repertoire wordt afgestemd op het aanwezige publiek.

La Duca speelt Stalen Magnolia's

Foto: La Duca

Den Bosch - Het deels Boxtelse theatergezelschap La Duca gaat de planken op met het stuk Stalen Magnolia's. Op 13 januari is de première bij Perron 3 in Rosmalen. La Duca staat bekend om haar tragikomische en muzikale voorstellingen. Sinds ze in 1999 gestart zijn hebben ze al vele producties afgeleverd.

Met haar filmbewerking van bijvoorbeeld 8 Vrouwen & Terugkeer lijkt La Duca haar niche te hebben gevonden, maar ze deinst ook niet terug voor een uitdaging.

Je herinnert je vast nog wel de vileine humor, ontroerende vriendschappen en veel te grote kapsels van de dames uit het stuk van Robert Harling, geschreven in 1987 en legendarisch geworden door zijn filmversie van twee jaar later. Ruim dertig jaar later weten de verhalen van deze vrouwen uit een klein Amerikaans dorpje nog steeds je hart te raken.

De vrouwen in Stalen Magnolia's staan rechtop, hebben brede schouders en nog breder haar. En dat vraagt om groot onderhoud. Daarvoor komen zij iedere week bij de kapper, misschien ook om te ontdekken welke geheimen er schuilen onder de droogkap, krulspelden en lagen haarlak…maar vooral voor elkaar. Het toneelstuk gaat over hoe zes vriendinnen de grote thema's van het leven het frisgewassen hoofd moeten bieden. Over hoe de seizoenen voorbij gaan en hun band onveranderd sterk blijft, als een onuitkambare klit, als een orkaanbestendige coupe, als tere bloemen die nooit vergaan, op stelen van staal.

De tragikomedie is opgewerkt en uitgekamd tot een sprankelende voorstelling in de zeer herkenbare stijl van La Duca. Het gezelschap bestaat uit de Boxtelse Elena van der Vleuten en Nina van den Nieuwenhuizen. Naast hen maken Natasja van Herpen, Chris Kemperman, Ingrid Vinkoert, en Simone Vonk deel uit van het theatergezelschap. De regie is in handen van Bertram van Alphen. Hij is als docent verbonden aan de Konings-theateracademie in Den Bosch.

Meer informatie is te vinden op www.laduca.nl en www.facebook.com/laducatheater. Kaarten kosten 14,50 (incl. drankje) en zijn te koop via www.perron-3.nl. Speeldata van het stuk zijn zaterdag 13 januari 20.00 uur en zondag 14 januari 14.00 en 20.00 uur. Theater Perron 3 is te vinden aan de Hollantlaan 1 in Rosmalen.


Winterwandeling op de heide

Foto: Natuurmonumenten / Rob Rokven

Winterwandeling op de heide

Boxtel - Het afwisselende landschap van de Kampina vormt zaterdag 10 februari het decor voor een winterwandeling georganiseerd door Natuurmonumenten. Wandelaars krijgen tijdens hun tocht uitleg en kunnen met hun eigen ogen zien hoe dieren en planten de winter doorkomen.

In de winter lijken alle planten en dieren van de aardbodem te zijn verdwenen, maar wie goed kijkt, ziet volop bedrijvigheid. Tijdens de wandeling ervaar je de stilte en openheid van de heide. En ontdek je hoe dieren en planten de winter door komen en zich voorbereiden op warmere tijden.

De wandeling gaat 10 februari om 10.00 uur van start bij Parkeerplaats De Roond bij de Kampina. Deelnemen aan de winterwandeling kost 5 euro voor leden en 8 euro voor niet-leden van natuurmonumenten. Aanmelden kan via natuurmonumenten.nl/agenda.


Opzettelijk gemanipuleerde verslaving

Al weken lang spoken de woorden 'opzettelijk gemanipuleerde verslaving' door mijn hoofd. In toenemende mate maak ik me daar vreselijk ongerust over. De kerstgedachte van liefde en vrede raakt er ernstig door verstoord. In verschillende takken van het bedrijfsleven is het blijkbaar de gewoonste zaak van de wereld om uit financieel winstbejag zowel volwassenen als kinderen moedwillig en welhaast op misdadige wijze zodanig te manipuleren dat ernstige verslaving optreedt. De kassa rinkelt en consumeren is tot in lengte van jaren gegarandeerd. Als je je verdiept in die materie dan sta je werkelijk perplex. Om inzicht te geven hoe een aantal gerenommeerde bedrijven te werk gaat wil ik u kort enkele voorbeelden schetsen.

Het programma Radar deed onlangs uitvoerig verslag over kwalijke praktijken die in de tabaksindustrie worden toegepast om jeugdigen zo vroeg mogelijk aan te zetten tot roken. Terwijl het wereldwijd aangetoond is dat een zeer hoog percentage rokers te maken krijgt met longkanker schroomt men er niet voor sigaretten vol te stoppen met chemische stofjes en allerlei andere rotzooi die verslavend werken. Zelfs het filter wordt zodanig gefabriceerd dat extra inhaleren tot diep in de longen noodzakelijk is. Hoe jonger de jeugdigen beginnen met roken hoe beter. De verslaving zet zich dan diep in het brein vast zodat afkicken bijna onmogelijk wordt. Het zijn welgestelde managers en scheikundigen die wereldwijd straffeloos zulke misdadige strategieën bedenken en uitvoeren. En worden ze door de overheid dwars gezeten met wettelijke maatregelen, dan heeft men slimme advocaten in dienst om die te bestrijden.

In 2006 zette Zuckerberg,, de bedenker van Facebook, zijn product op de markt. Iedereen van dertien jaar en ouder kon zich registreren. Nu begin 2018 heeft Facebook circa twee miljard actieve gebruikers. Talloze gebruikers van Facebook op smartphones, tablets en laptops zijn inmiddels tot op het bot verslaafd. Met vaak ernstige negatieve gevolgen. Sinds kort blijkt dat de economische groei van het bedrijf stagneert. Wat heeft Facebook nu bedacht? Om de groei te stimuleren en om er zeker van te zijn de komende generaties aan zich te binden gaat men een nieuw programma uitbrengen: 'Messenger Kids' voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Men deinst er niet voor terug ook deze jeugdige populatie verslaafd aan het digitale communicatie-monster 'Facebook' gekluisterd te krijgen.

Ook de biermagnaten laten zich niet onbetuigd. Het gebruik van alcohol tot 18 jaar is gelukkig wettelijk verboden. Op feesten weten de 14- tot 17-jarigen vaak wel slimmigheden te bedenken om aan een biertje te komen. Toch ziet men blijkbaar een afname van het alcoholgebruik onder jongeren. Om er zeker van te zijn dat ze op 18-jarige leeftijd het ouderwets op een zuipen zetten brengen verschillende bierbrouwers alcoholvrije drankjes op de markt in leuke kleurtjes en met lekkere smaakstoffen in bierflesjes met een etiket zoals te zien op echte bierflesjes. Toch stoer om als 14-jarige met zo'n flesje in de hand net te doen of je volop mee doet. Ook hier is sprake van opzettelijke manipulatie.

Wat hier tegen te doen? Van de overheid moeten we niet veel verwachten. Ik hoorde laatst een minister zeggen: 'We hebben een openheid tot een gesprek met fabrikanten gevonden om deze problematiek aan te pakken.' Ja, die lachen zich dood en zijn al op zoek naar nog slimmere verslavingsstrategieën. Ouders zullen het zelf moeten doen. Zij zijn de verantwoordelijke partij in deze. Ik wens u daarbij veel pedagogisch inzicht, wilskracht en doorzettingsvermogen.

Als eerste column in het nieuwe jaar geen vrolijk verhaal. Toch wens ik u een gelukkig en gezond 2018.

Foto: Heemkunde

Uit het fotoalbum van Piet Scheepers, geboren 14-11-1929 op Zandvliet 43. Hij is in Boxtel bekend als fietsenmaker Pietje Scheepers en was lid van voetbalvereniging ODC.
Piets vader kocht in 1954/1955 in Vught een werkplaats, die hij verhuisde naar Boxtel, bij de woning aan Zandvliet. Piet kon daar beginnen als fietsenmaker. De groen geschilderde houten werkplaats heeft 32 jaar mede het straatbeeld van Zandvliet bepaald. In 1986 werden de werkplaats en het geboortehuis van Piet afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw.

Foto: Vader van Piet (links) komt kijkje nemen. Piet in de deuropening van de werkplaats.

Bij deze iedereen de beste wensen voor 2018 (maar ook voor overige jaren natuurlijk).

Terugkijkend op de afgelopen feestdagen kom ik toch tot een trieste conclusie dat een kleine gemeenschap als Liempde (bijna 5000 inwoners) zich met trots kan onderscheiden deze afgelopen feestdagen van een dorp als Boxtel met ruim 30.000 inwoners. Op diverse plaatsen waren er kerststalletjes (zelfs een met legosteentjes), overal waren gevels voorzien van zeer sfeervolle kerstverlichting die je echt de indruk wekt dat je in een dorpje komt uit de periode van Anton Fransiscus Pieck, als ik het goed onthouden heb van de lagere school, ergens rond 1895 .

Met de kerstdagen diverse activiteiten en met nieuwjaarsdag een gezellige nieuwjaarsbijeenkomst. In het centrum van Boxtel was er zelfs geen kerstboom op de Markt, laat staan kerstverlichting, op een goed geprobeerde activiteit van een enkel ondernemer na en veel blauwe strepen! Dit jaar 2018 beter? Zonder blauwe zone?

Martin van Tillaart

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

't Tussenstation CATERING: bbq, buffetten, hapjes, lunch en maaltijdservice. Voor privé en zakelijk. www.tussenstation.com tel. 06-29517770. Cobi Peijnenburg-Doggen.

Tekst:

Nieuwe Dessotapijttegels, in allerlei kleuren/soorten. Grote voorraad, scherpe meeneemprijs. Vanaf € 2,- per m2 Duinweg 17, Schijndel, 06-23034594. Dinsdag en zondag gesloten.

12 / 16

Foto: INbox

Allereerst gelukkig nieuwjaar en de beste wensen! We zijn net 2018 ingestapt. Ik hoop dat het afgelopen jaar een geweldig mooi jaar is geweest. Of was het er een om te vergeten? Of was het een 'mwah' jaartje? Wat voor jaar het dan ook was, het nieuwe jaar is hier. En wat gaat het ons brengen in Boxtel? Zou er een nieuwe randweg bij komen? Gaat er gebouwd worden? Wat zijn de plannen van INbox?

In maart gaan we stemmen voor de gemeenteraad en we horen en lezen nu al wat partijen allemaal beloven: we gaan ons er hard voor maken, we maken het bespreekbaar, we gaan er ons voor inzetten. Dat gaan wij ook doen, maar we hebben de afgelopen jaren wel gezien dat Boxtel beter wordt als we er samen met inwoners daadwerkelijk wat aan doen, als we aan jullie je mening vragen en bespreken hoe jullie zaken op zouden lossen. En samen gewoon dingen aanpakken, Stationsplein, parkeren, stoepen, want dat werkt. Dat wordt dan ook onze slogan bij de verkiezingen: gewoon doen wat werkt. Het zou zo mooi zijn als we jullie nog meer zouden kunnen betrekken bij de politiek, bij de toekomst van Boxtel.

We zijn ervan overtuigd dat jullie het beste weten wat goed is voor je straat, voor je buurt, voor je wijk. Daar woon je en daar kun je je voor inzetten. En dat hebben we de afgelopen jaren ook wel gezien, maar het kan altijd beter. Behulpzamer zijn, iets meer openstaan voor de ander. Veel buren kennen elkaar tegenwoordig niet eens. Vroeger stonden we wel meer open voor elkaar en waren we socialer. Er was veel meer verbondenheid, tegenwoordig is dat veel minder. Terwijl ik het opschrijf hoor ik het de stem van het polygoonjournaal al zeggen: "Maar vroeger was alles beter. Ik herinner het mij nog goed, het was het jaar...." Vroeger was het niet beter, het was anders. We vinden nu dat de gemeente zaken moet regelen die we vroeger gewoon zelf deden. En dat kunnen we gewoon weer gaan doen.
Wat we dan ook belangrijk vinden: een goede communicatie, waar kun en mag je als inwoners over mee praten, waar kan en moet je als inwoners over beslissen, wat kun en mag je als inwoner gewoon zelf doen? We zien mensen afhaken die mee willen praten en beslissen omdat ze het idee hebben overal en over alles te kunnen beslissen en dat is natuurlijk niet zo: er liggen al dingen vast. Maar daar moet wel duidelijkheid over zijn.

Hoe en met wie we dat gaan doen, wordt de komende weken wel duidelijk. Dit is in onze laatste bijdrage aan het Politiek Podium, want het wordt in ieder geval: we gaan gewoon doen, wat werkt.

Fractie INbox

Aanvullingen week 1
Aangevraagde omgevingsvergunningen
Munselse Hoeve 22, bouw woning
Schouwrooij 1, uitbreiden kantoor bij bedrijfspand
Verleende omgevingsvergunning
Rechterstraat 84, realiseren van 5 appartementen in het pand

Bekendmakingen week 2
Aangevraagde omgevingsvergunningen
Vendelstraat 2, realiseren 8 appartementen in de voormalige pastorie
Oirschotseweg, rooien 95 populieren en 4 eiken i.v.m. renovatie fietspad
Barrierweg 4, bouwen drie bijgebouwen op erf
Beukums 23, dakkapel op voordakvlak woning
Schouwrooij 16a, uitbreiden bedrijfspand

Niet in behandeling genomen aanvraag omgevingsvergunning
Adrianastraat 37, bouw carport voor de garage

Ingetrokken aangevraagde omgevingsvergunning
Onrooi 14, plaatsen tijdelijke mantelzorg woning

Verleende omgevingsvergunningen
Dennendreef 5-030, plaatsen recreatiewoning op recreatiepark Dennenoord
Gemondesestraat 16, wijzigen gevelopening aan voorzijde
Kapelweg 17, vervangen dakkapel aan voorzijde woning
Sint Sebastiaanstraat 18, geheel verhogen dakconstructie
Stationsstraat 69, rooien: 1 moerascipres uit trottoir voor een monumentaal pand
Markt en Rozemarijnstraat, verplaatsen 2 platanen en verplanten 5 platanen

Meldingen Activiteitenbesluit Milieubeheer
Beukendreef 1a, wijzigen varkenshouderij
Hoekstraat 13, wijzigen rundveehouderij

Verlening beslistermijn met zesweken aangevraagde omgevingsvergunning
Burgakker(plein) t.h.v. nummer 4, plaatsen kunstwerk tegen muren Burgakker 6, 6a en Rechterstraat 14

Verkeersbesluit
Keefheuvel, Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats

Verordening
Verordening van de raad van Boxtel houdende de regels inzake het behandelen van bezwaarschriften (Verordening behandeling bezwaarschriften 2018)

Boom weg bij u in de straat? Zó weet u ervan!
Wilt u weten wat wij over uw eigen buurt besluiten? Wilt u weten welke vergunningen wij hebben verleend of welke regelingen we hebben vastgesteld? Ga dan naar www.overuwbuurt.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice bekendmakingen van Overheid.nl of download de app 'Over uw buurt'.

Van links naar rechts: Nico Bulter, Jet Winkler, Mohammed Rahmoune, Frank Geurts en Anja van den Einden. Foto: Peter de Koning

We staan helemaal klaar voor de verkiezingen van 21 maart. Anja van den Einden voert als lijsttrekker de kandidatenlijst aan. Nico Bulter op plaats 2, Jet Winkler op 3, Frank Geurtz op 4 en Mohammed Rahmoune op 5. Ons verkiezingsprogramma is klaar en staat online. Nieuwsgierig? Op onze site de lange en de korte versie. www.pvdagroenlinksboxtel.nl

Een gezond en gelukkig 2018, voor ieder persoonlijk, en al onze mede-inwoners in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel.

GEMEENTE INFO Oud papier: 12-01 Kasteren + Onrooi + Koppenhoefstraat 13-01 Munsel + deel Centrum – Breukelen 13-01 Deel Oost tussen Brederodeweg / Hoogheem / en Dr. de Brouwerlaan / Robert Schumanlaan + In Goede Aarde 16-01 Kerkeind 17-01 Roderweg e.o.

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

Burgerzaken heeft elke woensdag en donderdag avondopenstelling van 17.00 tot 19.30 uur.
LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 911
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Motorracetalent Kas Beekmans start crowdfundingcampagne

Foto: The galactic lo-fi orchestra

Boxtel – Het Boxtelse motorracetalent Kas Beekmans start een omvangrijke crowdfundingcampagne om zijn sport ook het volgend jaar op niveau te kunnen uitoefenen. In 2017 won de 13-jarige Kas de prestigieuze Molenaar Cup. Deze titel in de NSF 100-klasse werd eerder bijvoorbeeld gewonnen door Bo Bendsneijder, die nu in de Moto GP 3-klasse uitkomt. De GP 3 vormt een opstapje naar de koningsklasse in de motorsport, een plek waar Kas ook ooit hoopt uit te komen.

Voor het Boxtelse motorracetalent zijn opstapje kan maken, moet hij echter meer ervaring opdoen op zwaardere motoren. "Het komende jaar kom ik in een selectieteam van Nederland met ongeveer 3 andere jongens", legt Kas uit. "Ik word hierbij enorm geholpen door de KNMV, de motorsportbond. Ook ga ik nog een Nederlandse competitie rijden om mezelf te trainen."

Foto: The galactic lo-fi orchestra
Foto: Jan van der Staak

De aanschaf of huur van een geschikte motor is echter zeer duur. Daarnaast zijn er nog inschrijfkosten bij de bond, reiskosten, onderhoud en het inschrijfgeld voor de races die hij in Spanje wil rijden om hogerop te komen. Alleen dit laatste kost al zo'n 8.000 euro.

Waarom geen sponsors?
In totaal heeft Kas duizenden euro's nodig, iets dat een 13-jarige jongen natuurlijk nooit in zijn eentje bij elkaar kan krijgen. Je zult je misschien afvragen waarom Kas dit geld niet bij elkaar krijgt via sponsors. Dit komt omdat de motorsport in Nederland relatief onbekend is en het dus lastig is sponsors te vinden als je nog niet aan de absolute top staat.

Kas heeft inmiddels vele sponsors en donateurs, maar vanwege de hoge kosten nog steeds een gat in de begroting. Daarom is Kas nu, samen met zijn vader Tony, een crowdfundingactie gestart via Talentboek. Want dát Kas een talent is, staat buiten kijf: hij heeft een talentenstatus gekregen van het NOC*NSF en traint ieder vrij uurtje dat hij heeft. Dat gebeurt niet alleen op de motor, maar ook in de sportschool. Daar probeert Kas twee dagen per week fysiek sterker te worden om een 250cc motor goed te kunnen beheersen.

Wat als het niet lukt?
Kas heeft erg goede hoop dat hij het geld bij elkaar krijgt in de komende 4,5 maand, voordat het seizoen start. Mocht hij onverhoopt toch niet genoeg geld bij elkaar krijgen dan zal Kas zijn droom, rijden in de Moto GP, vertraging oplopen. Hoe jonger Kas ervaring kan opdoen op een zwaardere motor, hoe meer kans hij maakt zijn droom waar te maken.

Wil jij Kas steunen met een bedrag? Ga dan naar zijn actiepagina: http://bit.ly/KasCrowdfund. Hoewel er veel geld nodig is, is ook ieder klein bedrag welkom. Denk je op een andere manier te kunnen helpen? Kijk dan op kasbeekmansracing.com of neem direct contact op met zijn vader Tony via tonybeekmans@gmail.com of 06-54994980.

The Galactic Lo-Fi Orchestra presenteert nieuwe album samen met bevriende muzikanten

Boxtel - The Galactic Lo-Fi Orchestra presenteert op zaterdag 20 januari in Podium Boxtel haar nieuwe en vierde album 'The happy prince and other stories or the picture of Dorian Gray'. De zaal gaat om 20.00 uur open, waarna de eerste act om 20.30 uur zal spelen. De entree is 7,50 euro, inclusief de nieuwe cd.

The Galactic Lo-Fi Orchestra is een band rondom Boxtelaar Michel Geelen. Naast Michel speelt ook de uit Boxtel afkomstige Eugene Broeren, onder meer bekend van 'Milestones from the underground scene'. Verder bestaat de groep uit Adrie Kauwenberg (bas en zang), Harald van Lieshout (keyboard en piano) en Roelof van Driel (drums).

The Galactic Lo-Fi Orchestra is een vriendelijk en eigenwijs bandje uit de omgeving van Boxtel en Eindhoven. De groep brengt aanstekelijke popliedjes met het leven zelf als inspiratiebron, al dan niet met een autobiografische knipoog.

Ook deze cd kan, net zoals voorgaande albums, met recht een solo werkstuk van Michel genoemd worden. Hij tekende namelijk voor alle teksten en muziek. Ook nam hij bijna alle zang- en instrumentale partijen voor zijn rekening. Volgens goed lo-fi gebruik werden de opnames en mix gewoon thuis gemaakt.

De band bracht eerder al drie albums uit, namelijk 'I wrote 666 on the kitchen floor' (2011), 'Giving popmusic back to the people' (2013) en 'Pocket symphonies for the painfully alone' (2015). Alle albums kregen goede recensies in de media en een plek op de VPRO luisterpaal. In de recensies wordt vooral gemeld dat de band een zeer eigen geluid en gezicht heeft. Naast de albums maakte de band ook enkele lo-fi en no-budget videoclips.

Live staat de groep te boek als een energiek en enthousiast gezelschap. De band deed mee aan de Popronde (2011) en gaf al vele optredens in onder meer poppodia W2, De Effenaar en Het Patronaat.

Naast natuurlijk een optreden van The Galactic Lo-Fi Orchestra zijn er 20 januari ook optredens van de singer/songwriters Stijn Charpentier en Elle van Damme. Daarnaast is de nieuwe Boxtelse band SuperSonicSmashKids te horen, met ex-leden van Northern Lights. dj-RO zorgt voor de pauzemuziek.

Het nieuwe album verschijnt op cd en is digitaal te beluisteren via Spotify en iTunes.

Firma Fotografie verrast Taverbo-Sabo 3 in BRTC

Boxtel - In de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC) verraste De Firma Fotografie kampioen Taverbo-Sabo 3 met een nieuwjaarsklapper en won met 9-1. De vraag is of daarmee de kansen op een nieuw kampioenschap verloren zijn voor Taverbo-Sabo 3. Taverbo-Sabo 4, Taverbo-Sabo 1 en Grand Café Rembrandt profiteerden, maar koploper De Horntreffers, dat niet speelde, was de grootste winnaar en blijft fier aan de leiding.

Het team van De Firma Fotografie zorgde voor een grote verrassing op de eerste speeldag van het nieuwe jaar door met maar liefst 9-1 van de kampioen van vorig jaar Taverbo-Sabo 3 te winnen. Aanvoerder Stef Schellekens en Jordy van de Laak wonnen hun drie enkelspelen en Gabriël Valks won er twee. Jordy was samen met Gabriël ook nog goed voor de winst in het dubbelspel. Henk IJsseldijk redde de eer voor Taverbo-Sabo 3 via een zege op Gabriël Valks. Uschi Meeuwis bleef deze wedstrijd zonder punten en kon slechts twee games in winst omzetten. Voor Eline Hermans waren de tegenstanders enkele maten te groot en ook zij kon geen punten scoren. Door deze uitslag tuimelde Taverbo-Sabo 3 van de tweede naar de vijfde plaats en lijkt een nieuw kampioenschap ver weg.

Taverbo-Sabo 4 wist zich op de tweede plaats te handhaven via een krappe zege op het team van De Dommel. Toon van Geel, Peter de Rooij en Mari Smits wonnen voor Taverbo-Sabo 4 ieder twee van de drie enkelspelen. Voor De Dommel deed Ad de Man hetzelfde, maar zijn teamgenoten Ad van Lier en Piet Wouters konden dit niet volgen. Ad van Lier won één enkelspel en Piet Wouters bleef met lege handen achter. Ad de Man was samen met Ad van Lier wel nog goed voor het vierde punt door de winst in het dubbelspel tegen Toon van Geel en Mari Smits. Einduitslag 6-4 in het voordeel van Taverbo-Sabo 4.

Taverbo-Sabo 1 passeerde ook Taverbo-Sabo 3 door een 7-3 zege te behalen op team Rotsvast. Gemakkelijk ging dat niet want twee keer kwam de winst pas in de vijfde en beslissende game tot stand en ook werden twee punten pas gescoord in de vierde game. Ronald van Dael scoorde drie punten in het enkelspel voor Taverbo-Sabo 1 en Cees Hems won er twee voor zijn team. Frans van Dun moest genoegen nemen met de winst op Dinie van den Nieuwenhuizen van Rotsvast, maar Dinie capituleerde pas in de vijfde beslissende game en verloor deze met 11-8. Geerta Pluut scoorde twee punten voor Rotsvast door van Frans van Dun en Cees Hems te winnen en Bart Theeuwes scoorde het derde punt voor Rotsvast door een zege op Frans. Het dubbelspel ging naar team Taverbo-Sabo 1 en dat betekende het zevende punt voor hen.

De laatste partij van deze speeldag ging tussen de teams van Taverbo-Sabo 2 en Grand Café Rembrandt. Taverbo-Sabo 2 speelde met een nieuwe speler die de plaats inneemt van de langdurig geblesseerde aanvoerder Mari van Dijk. Deze Stephan Pennings moest nog wel even wennen aan het spelen in de BRTC, want hij verloor zijn drie enkelspelen. Hij wist wel drie games in winst om te zetten. De toekomst zal uit moeten wijzen wat er verder mogelijk is in deze competitie. Lothar Groth wist voor zijn team Taverbo-Sabo 2 twee keer te scoren door van Arnold van der Heide en Ad Brekelmans van Grand Café Rembrandt te winnen. Gerrie Hoenselaars was een maatje te groot voor hem en ook voor zijn teamgenoten Joop van Eijk en Stephan Pennings en scoorde drie punten voor Grand Café Rembrandt. Arnold van der Heijde en Ad Brekelmans wonnen ieder tweemaal. Het dubbelspel ging overtuigend in drie games naar Joop van Eijk en Lothar Groth en dat zorgde voor het derde punt voor Taverbo-Sabo 2. Door deze zege van Grand Café Rembrandt ging ook dit team Taverbo-Sabo 3 voorbij op de ranglijst. Einduitslag 7-3 in het voordeel van Grand Café Rembrandt.

Bridgeclub Boxtel, Nieuwjaarsdrive met 42 paren, uitslagen 7 januari
1. N. van der Poel & J. de Wolf 65,73% 2. L. van Dongen & D. van Heertum 61,15% 3. R. van de Vorstenbosch & H. Schilder 58,54%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 2 januari
A-Lijn: 1. M. Kleiss & E. Wijnen 74,78% 2. N. van der Poel & J. de Wolf 63,04% 3. J. Dufornee & W. Voskuyl 59,17% B-Lijn: 1. N. Knijnenburg & T. van de Sande 67,78% 2. A. Melcherts & G. Dams 63,02% 3. C. & C. van Hal 57,88%
Bridgeclub Boxtel, uitslagen 3 januari
A-Lijn:1. C. Botermans & D. Tielman 63,33% 2. H. & I. Peeters 63,00% 3. R. Dankers & F. van de Schans 57,92% B-Lijn: 1. R. Schoonhoven & S. van der Meijden 60,52% 2. C. van Hal & G. Meys 58,44% 3. J. Kniest & V. Gerris 53,75%
Bridgeclub boxtel, uitslagen 4 januari
A-Lijn: 1. A. & B. Kuilman 57,58% 2. F. & N. Gieles 56,25% 3. L. den Dekker & I. van der Meijden 54,58% B-Lijn:1. G. Dams & E. van Gelder 56,96% 2. J. Peerlings & R. van Stuivenberg 54,86% 3 C. & B. Nienhuis 54,17% C-Lijn:1. H. & J. van Uitert 58,85% 2. T. Bosveld & H. Hoogers 57,29% 3. T. van der Kolk & T. Wouda 57,02%

Bridgeclub Revanche, uitslagen 2 januari
A-Lijn: 1. T. Walbeek & H. Wolsky 61,01% 2. S. Tempels & J. Sweere 60,71% 3. R. Dankers & F. Gieles 58,63% B-Lijn: 1. A. van Ewijk & G. van Heertum 64,42% 2. A. & A. van Brunschot 62,67% 2. A. & H. Hulscher 56,75%
Bridgeclub Revanche, uitslagen 4 januari
A-Lijn: 1. S. Tempels & P. van de Ven 61,46% 2. T. van Roosmalen & F. van Roij 60,63 3. T. van der Kolk & F. Sedee 87,0%

Bridgeclub Rembrandt, uitslag Nieuwjaarsdrive 2 januari
A-Lijn: 1. J. Koppen & N. Maas 63,47% 2. F. Daniëls & C. van der Velden 62,40% 3. H. Maas & G. Stolk 60,51% B-Lijn: 1. T. van der Leek & H. Siemons 63,82 2. J. Balk & A. Tuerlings 63,77% 3. P. Ronde & MJ. Ronde 56,32%

Bridgeclub Liempde, uitslagen 4 januari
A-Lijn: 1. M. & M. Habraken 63,69% 2. F. van de Schans & H. van der Steen 59,52% 3. L. & J. Vermulst 58,04% B-Lijn: 1. W. Renders & K. Voets 63,69% 2. W. & J. Braken 71 24% 3. J. van den Biggelaar & J. Koppen 58,33% C-Lijn: 1. J. Dobbelsteen & D. Legius 63,54% 2. C. Kapteijns & S. van der Laar 62,85% 3. C. Peerlings & A. van Rooij 55,21% 3. T. van den Dungen & J. Smulders 55,21%

EBC, Bridgeclub Esch, uitslagen 4 januari
A-Lijn: 1. J. Hereijgers & H. vd Aa 61,11% 2. C. & C. van Hal 58,33% 3. A. & A. van Brunschot 55,83% B-Lijn: 1. H. Groot Roessink & Edward van Os 62,50% 2. R. vd Aker en L. van Helvoort 59,72% 3. Z. Bergmans & A. van Son 55,56%

Zaalvoetbal

Uitslagen 6 januari
v.d. Sande Bouw /Pacqt-Nike F.C.         0-5
Goossens advies-Fysio de Dommel 1-6
Grieks rest Corfu-Kwalitaria Strik         0-5
Vollop / Telaviv-'t Geveltje                 0-4
Langenberg / Dammers-X2COM         4-2
Gebr. Bekkers-Hart.v. Boxtel                 1-5
Uitslagen 8 januari
Dobotex b.v. – Selissen Boys                 2-4
Verbeij / Hanekroot – v Stekelenburg 3-5
v.d. Heijden milieu – Groen als Gras        4-2
F.C. Blokfit – Wijnpakettenonline         4-5
Programma 13 januari
17.45 Goossens advies-X2COM
18.30 Tahadi-Le Temps Perdu
19.15 Second Cars-Hart.v Boxtel
20.00 Kwalitaria Strik-Fysio de Dommel
20.45 Eltechno inst-Griek rest Corfu
Programma 15-januari
19.00 Dobotex b.v.-Wijnpakettenonline
19.45 Celdex b.v.-Selissen Boys
20.30 Vermeer verz-Groen als Gras
21.15 Vinyl en Tapijtwinkel-v.Stekelenburg

Handbal

HCB'92, uitslagen 6 januari
Helios'72 E1-HCB'92 E1                 15-8
Bergeijk DC1-HCB'92 DC1                 17-12
DOS'80/Olympia'89 DA1-HCB'92 DA1 26-8
Uitslagen 7 januari
Zephyr / HCB'92 HC1-Bedo HC1 23-9
De Sprint DS1-HCB'92 DS1         10-7
Aristos DS3-HCB'92 DS2                 12-12
Programma 13 januari
(uitwedstrijd Veka Hal, Helmond)
Swift HC1-Zephyr / HCB'92 HC1 15.45
Programma 14 januari
(thuiswedstrijd De Braken, Boxtel)
HCB'92 E1-VHC E1                         09.05
HCB'92 DC1-Helios'72 DC2         10.10
HCB'92 DS1-VHC DS2                 11.25
(uitwedstrijd Groesbeek)
Groesbeeks Glorie DS3-HCB'92 DS2 11.00

Rugby

Ducks, programma zaterdag 13 januari
TBM: training in Boxtel met RC Eindhoven        9.30
Cubs: Ducks-Gouda        11.00
Junioren: Ducks-RCC Roosendaal        12.00
Colts: Ducks-RC Bulldogs Almere        13.00
Senioren: Ducks Brabarians-EFRC Eilanders        14.30

Tafeltennis

BRTC, uitslagen 8 januari
Taverbo-Sabo 4-De Dommel         6-4        
Taverbo-Sabo 3-De Firma Fotografie        1-9
Taverbo-Sabo 2-Grand Café Rembrandt        3-7
Taverbo-Sabo 1-Rotsvast         7-3
BRTC, programma 15 januari
Taverbo-Sabo 3-De Dommel        
Taverbo-Sabo 2-De Firma Fotografie
Taverbo-Sabo 1-Grand Café Rembrandt
De Horntreffers-Rotsvast        
        


Super Saturday bij Rugby Club Ducks

Boxtel - Voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptie om 16.00 uur wordt zaterdag de tweede competitiehelft bij Rugby Club Ducks ingeluid met een Super Saturday. Alle teams spelen die dag thuis op de Wielakker.

De dag start om 9.30 met een gezamenlijke training met clustervereniging RC Eindhoven van de Turven, Benjamins en Turven (TBM-ers), de jeugd tot 12 jaar. Hierna volgen de oudere jeugdteams. Om 14.30 sluiten de Ducks Brabarians af. Zij spelen tegen Rugby Club Eilanders uit Middelharnis. Dit team van Goeree Overflakkee doet dit jaar voor het eerst mee aan de competitie. Dat dit wennen is blijkt uit het feit dat ze nog puntloos onderaan staan. Het is dus zaak voor Brabarians om de volle winst te pakken en de dere plaats te verdedigen.

Begin het jaar fit met Start to Run bij AV Marvel

Foto: AV Marvel

Boxtel - Bij Atletiekvereniging Marvel gaat vanaf 3 februari de beginnerscursus Start to Run weer van start. Acht zaterdagochtenden trainen de deelnemers hieraan met de enthousiaste looptrainers en loopmaatjes van de startersgroep en werken zij toe naar de afsluitende loop. Na deze cursus kunnen zij zo'n 3 tot 5 kilometer achter elkaar hardlopen.

De deelnemers worden begeleid door deskundige en ervaren trainers. De training bestaat uit een klein stuk theorie en een groot deel praktijk. Een fysiotherapeut, sportarts en schoendeskundige brengen de cursisten op de hoogte van de belangrijkste feiten voor iedere startende loper. Ook komen de mogelijke vervolgtrainingen binnen de vereniging AV Marvel aan bod.

De cursus duurt acht zaterdagochtenden lang, van 9.30 tot 11.00 uur. De eerste training is op zaterdag 3 februari. Daarnaast biedt Marvel de mogelijkheid op woensdagavond de 'huiswerktrainingen' te lopen. Aanmelden kan vóór 27 januari via www.yakultstarttorun.nl. De kosten bedragen 49,50 euro, dat is inclusief verzekering en deelname aan de afsluitende Paasloop.

Heb je al loopervaring?
Wil je het aantal kilometers dat je kunt lopen uitbreiden of je tempo verhogen, dan kun je je aanmelden voor een van de loopgroepen van AV Marvel. Er is altijd een groep die aansluit bij je ambitie. Daar kun je bijvoorbeeld toewerken naar een wedstrijd of met persoonlijke schema's een snellere tijd realiseren op een afstand. Je kunt een maand gratis meetrainen om te kijken of het bevalt. Aanmelden hiervoor kan via ledenadministratie@avmarvel.nl.


Moeizame start voor teams HCB'92

Boxtel - De eerste wedstrijden in het nieuwe jaar waren voor de dames en de meiden van HCB'92 geen succes te noemen. Zowel Dames 1, Dames A1 en Meisjes E1 dolven afgelopen weekend het onderspit. Alleen het tweede damesteam wist er een gelijkspel uit te slepen.

De meiden van E1 speelden in Uden uit tegen Helios E1, waar zij in begin van het seizoen van verloren hadden. De verdediging van HCB stond niet sterk en ook keeper Yasmine moest er nog inkomen; Helios opende de wedstrijd door een goal tussen haar benen door te schieten. Fanni opende de score voor HCB, maar na haar 1-1 werd het al snel 9-1 voor de thuisploeg. Het viel dan ook niet mee om de goede keeper van Helios te passeren. Zij stopte verschillende pogingen van onder andere Jara, Demi, Denise, Yuna en Robi. Sanne en Denya creëerden kansen. Zo kon Yuna een mooie dreiging maken waarvan Fanni profiteerde en de stand op 9-2 zette. Helaas was het met rust 10-2 in het voordeel van Helios.
In de tweede helft ging het voor HCB wat beter. Demi en Jara zetten de aanvallers meer vast. Keepster Robi voorkwam een aantal keer een goal van Helios. De nieuwe keeper van Helios voor deze helft had meer moeite met de aanvallen van HCB. De Boxtelse dames kwamen door drie goals van Jara weer dichterbij: 10-5. Maar Helios liep door een paar knappe schoten in de kruising toch verder uit naar 12-5.
Denise scoorde een goal vanuit de rechterhoek, maar meteen wist ook Helios weer te scoren: 13-6. Na een goede verdediging van Demi, die de bal onderschepte en naar de snel weggestarte Jara en Yasmine speelde, kon Jara de stand naar 13-7 brengen. Helios wist keeper Robi nog twee keer te passeren en Fanni scoorde nog een keer voor HCB, dat uiteindelijk verloor met 15-8.

HCB'92 DA1
De dames van HCB'92 begonnen hun wedstrijd zaterdagavond goed, tot de zevende minuut bleef de stand op 0-0 staan. De eerste goal was voor de tegenstander uit Oss, DOS'80/Olympia'89. Door een foutieve verdediging mochten de Boxtelse dames vervolgens een penalty nemen, waar Lieke van Rooij een mooie goal van maakte. De Osse meiden wisten de stand echter naar 4-1 te krijgen. Gitte Vanhout onderschepte de bal die ze aan kon spelen naar Veerle van Abeelen: 4-2. Zij kreeg de bal daarna wederom in de hoek van de goal.
HCB begon niet sterk aan de tweede helft. Verdedigend ging het minder, maar Manon Vriens maakte vanaf een afstandschot een mooie goal en Anouk Foolen deed hetzelfde. Dit bracht de stand inmiddels op 18-5. Anouk Foolen benutte een penalty en bij een stand van 19-6 maakte Veerle nog twee goals voor HCB. Eindstand 26-8.

HCB'92 Dames 1
Bij Dames 1 zat er in Deurne tegen De Sprint te weinig pit in liggen. Nadat De Sprint 6 punten voor stond opernde HCB de score met een benutte penalty door Janneke Eijkemans. Vervolgens brak Miranda van Engelshoven door de verdediging heen en scoorde zij het tweede punt voor HCB.
Vol goede moed opende HCB de tweede helft. Mandy van Abeelen kon het gat vinden vanaf de 9 meter. HCB werkte harder waardoor De Sprint de kansen minder kon benutten. Helaas waren er enkele dubieuze beslissingen van de scheidsrechter die niet in het voordeel waren van de uitploeg. Inge van Drunen kon door een mooie wissel in de aanval het doel vinden. Nog enkele keren kwamen de Boxtelse dames in actie maar helaas was dat niet voldoende om de punten mee te nemen. Eindstand 10-7.

HCB'92 DS2
Dames 2 van HCB'92 trof in Best het team Aristos, waarvan de vorige wedstrijd met grote cijfers werd gewonnen. HCB begon dus vol goede moed aan de wedstrijd. Na twintig seconden viel topspeelster Judit Bányai uit met een blessure en moesten de dames met een speelster minder verder. Het eerste doelpunt werd gemaakt vanuit de hoek door de thuisclub. HCB'92 haakte daar met enkele mooie doelpunten van Liza van Rooij vanuit de opbouw op aan. Een onderschepping van Hèlen Berkelmans bracht de stand al snel op 2-4. Het slotdoelpunt van de eerste helft werd wederom gemaakt door Liza van Rooij vanuit een strafworp. Ruststand 2-5.
Na de pauze probeerde de dames van Aristos met afstandsschoten keepster Inge Brom te passeren. De verdediging van HCB was soms niet alert genoeg, waardoor Aristos de stand terugbracht naar 4-5. HCB versnelde vervolgens en tot twee maal toe wist Hèlen Berkelmans vanuit een break out te scoren. Ook diverse strafworpen werden benut door Liza van Rooij en Gitte Vanhout. Na twintig minuten spelen stond HCB voor met 6-11. De speelsters van HCB kregen vervolgens enkele malen een tijdstraf van 2 minuten opgelegd waardoor Aristos met snelle aanvallen vanuit de linkerhoek wist te scoren en het verschil in stand terugbracht naar één punt. Omdat er diverse malen door de scheidsrechter tijdspel aan HCB werd gegeven, kon een goede aanval niet meer worden opgezet en werd er vroegtijdig afgesloten. In de slotfase van de wedstrijd kreeg Aristos nog een kans om te scoren uit een penalty en werd de einstand 12-12 waardoor HCB het gevoel had de wedstrijd in de laatste minuten uit handen te hebben gegeven.

Desmond Tops kampioen bij judotoernooi Mierlo

Niel Nelissen en Gerard van der Steen. (Foto: l'Union) Foto: l'Union

Liempde/Mierlo - Zes judoka's van Judo Club Liempde namen zondag deel aan het jaarlijkse instaptoernooi van Budovereniging De Hechte Band in Mierlo. Zij lieten mooi judo zien en belandden bijna allemaal op het erepodium. Desmond Tops slaagde mocht het hoogste podium betreden, hij behaalde de eerste plaats.

Jens Kelders mocht als eerste de tatami betreden. De eerste partijen was hij te afwachtend, maar naarmate het toernooi vorderde ging hij steeds fanatieker te werk. Het lukte nog niet om tot winst te komen, maar het scheelde niet veel. Jens behaalde een verdiende gedeelde derde plaats.
Ook Gies van Erp deed goed zijn best, maar zijn tegenstand was een maatje te groot. Hij liet grote sprongen zien en groeide bij elke wedstrijd die hij speelde. Voor hem was er ook een mooie gedeelde derde plaats.
Mees Koster was er niet helemaal bij, hij liet zich makkelijk inpakken waardoor hij de wedstrijd verloor. Zijn tegenstanders waren dit keer te sterk. Toch behaalde ook hij een gedeelde derde plaats.

Desmond Tops was goed in vorm. Hij wist zijn tegenstanders regelmatig verrassend over te nemen. Alle judopartijen waren boeiend om naar te kijken met mooie technieken. Hij veroverde er een mooie eerste plaats mee.
Annabel Omvlee wist de eerste wedstrijd te winnen door aanvallend te blijven judoën, terwijl het gelijk opging. De scheidsrechter gaf haar de beslissende punten. Helaas raakte zij in de tweede partij geblesseerd en moest ze uit het toernooi stappen.
Nelson Tops was de laatste van de dag. Maar zeker niet in de judo. Ook hij liet mooi aanvallend judo zien en wist op één na alle partijen te winnen. Met een mooie tweede plaatst stond hij dan ook op het podium.

Eerste wedstrijd l'Union

Boxtel - Zoals gebruikelijk op de eerste zondag van het jaar, streden de leden van handboogschutterij l'Union Boxtel zondag om de zogenaamde 'mauwbeker'.

De deelnemers werden verdeeld in teams van twee personen met de bedoeling om het gemiddelde van het vorige jaar op de 25 meter het best te verbeteren. Deze editie slaagden Niel Nelissen en Gerard van der Steen daar als beste in. Na 25 wedstrijdpijlen bleek dat zij hun gemiddelde met 0.04 hadden verbeterd. Zij bleven daarmee de koppels van Adri van de Langenberg en Frank van Grinsven met een score van -0.10 en Melissa Smits en Henri Troeijen met -0.76 voor.

Gratis tennisclinic voor kinderen bij LTV Munsel

Boxtel - LTV Munsel organiseert op vrijdag 19 januari van 16.00 tot 18.00 uur een gratis tennisclinic voor alle kinderen van 6 tot 17 jaar die kennis willen maken met de sport tennis.

Onder begeleiding van een tennisleraar gaan de kinderen aan de slag met leuke oefeningen; zo leren ze iets over balcontrole, balgevoel, conditie en spelinzicht. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar oud spelen van 16.00 tot 17.15 uur, kinderen van 12 tot en met 17 jaar oud van 16.45 tot 18.00 uur. Voor een tennisracket wordt gezorgd door de club, dus alleen sportieve kleding en sportschoenen zijn nodig om aan de clinic mee te kunnen doen.
Tijdens deze clinic, waarbij ook de ouders welkom zijn, wordt ook uitleg gegeven over de vereniging en de activiteiten die naast het tennis georganiseerd worden voor de jeugdleden, zoals jeugd-husseltoernooitjes, ouder-kind toernooi, tenniskamp.

Aanmelden kan via jeugdcommissie@ltvmunsel.nl onder vermelding van naam en leeftijd. Dit zodat de organisatie een idee heeft van hoe druk het wordt. Ook voor extra informatie kan dit e-mailadres gebruikt worden. Je vindt LTV Munsel aan De Voetboog 5 in Boxtel.

Nieuwjaars Rolstoeltennis Dubbel Toernooi in De Braken

Foto: Stichting Rolstoeltennis Thadia

Boxtel - In Sportcomplex De Braken vond zondag het eerste Brabantse tennistoernooi van het nieuwe jaar plaats. Dit toernooi is één van de drie die Stichting Rolstoeltennis Thadia jaarlijks organiseert. Met 34 inschrijvingen uit Nederland én België was het een succes te noemen.

Dat rolstoeltennis in Brabant enorm leeft, bleek maar weer eens uit het feit dat diverse spelers ruim honderd kilometer moesten rijden om in Boxtel drie partijen van 35 minuten te komen tennissen. Het Nationaal niveau was deze keer erg hoog, zo bleek uit de deelname van twee top tien-spelers: Linda Tops en Els Verhoeven. Onder de deelnemers waren ook acht jeugdrollers die in een aparte poule uitmaakten wie van hen de beste is. De jongste tennisser was 8 jaar oud, de oudste 74. De organisatie zette spelers van gelijke sterkte zoveel mogelijk bij elkaar in een poule en koppelde de groepshoofden daarvan aan drie verschillende spelers.

Foto: Stichting Rolstoeltennis Thadia

De deelnemers begonnen vol enthousaisme en goede zin aan de wedstrijden. Er werd dan ook flink gestreden om elk punt. Na de laatste wedstrijden om 16.00 uur, vond de prijsuitreiking plaats. In poule A was de winnaar Marcel Rutten uit Oeffelt, in poule B Meike van Haperen uit Eindhoven en in de jeugdpoule veroverde Levi van Genderen uit Well de eerste plaats

Het eerstvolgende officiële nationale toernooi is in Goirle, in het carnavalsweekend, pp 9, 10 en 11 februari. Later dit jaar, op 10 juni vindt het MIX Roller Dubbel Toernooi plaats en op 23 september het Stefanie Coppens Integratie Roller/Loper Toernooi, beide bij TV Thadia in Sint-Michelsgestel.

16 / 16

11-20 januari

Expositie Biomimicry bij YourStory
Stationsstraat 33, Boxtel

11-31 januari

Expositie Sonja Smulders
JBZ, Liduinahof 35, Boxtel

11 januari-4 februari

Tentoonstelling 55 jaar SOC (za & zon)
Rechterstraat 50, Boxtel

Expositie: Het leven en creatieve werk van Boxtelaar Frans Heerschop (za & zon)
MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 11 januari

Gratis Kunstworkshops
09.30 uur, aanmelden via www.laverita.nl/cursussen

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkunde, Markt 36, Boxtel

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 12 januari

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkunde, Markt 36, Boxtel

Jeugdzittingsavond
19.00 uur, Ploegerspaleis Het Hof, Nieuwstraat 43, Liempde

Voorverkoop Oggelrevue 2018
20.00 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5A, Esch

Zaterdag 13 januari

Stiltewandeling
8.30 uur, aanmelden bij mariannevankrimpen@gmail.com

Open Huis Jacob-Roelandslyceum
10.00 uur, JRL, Grote Beemd 3, Boxtel

Open Huis Baanderherencollege
12.00 uur, BHC, Baanderherenweg 2, Boxtel

Huiskamer; rikken hobby
14.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Nieuwjaarsbijeenkomst veteranen
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Jeugdzittingsavond
19.00 uur, Ploegerspaleis Het Hof, Nieuwstraat 43, Liempde

Uilen speuren
20.00 uur, aanmelden bij www.natuurmonumenten.nl/agenda

Bacchuscorps organiseert Tonpraoten
20.00 uur, Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5a, Esch

Zondag 14 januari

Ruilbeurs Vereniging Boxtelse Verzamelaars
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 16 januari

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Rolstoeldansen door Stichting Sparkle
18.30 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Lezing door Wilbert Steenbakkers ' Het steenen huijs met gebinte, stal ende schuren'
20.00uur, Partycentrum De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Woensdag 17 januari

Huiskamer; kienen en rikken
13.30 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 18 januari

Huiskamer; koffie inloop
10.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Wandelingen WSV De Keistampers
13.30 uur, vertrek vanaf Winkelcentrum Oosterhof, Boxtel

Huiskamer; verrassing
17.00 uur, Flat 7, Hoogheem 448, Boxtel

Inloopavond Heemkamer
18.30 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Zittingsavond De Ploegers
20.00 uur, Ploegerspaleis Het Hof, Nieuwstraat 43, Liempde

Kienavond aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 19 januari

Inloopochtend Heemkamer
10.00 uur, VVV/Heemkamer, Markt 36, Boxtel

Gratis tennisclinic voor kinderen
16.00 uur, LTV Munsel, De Voetboog 5, Boxtel

Zittingsavond De Ploegers
20.00 uur, Ploegerspaleis Het Hof, Nieuwstraat 43, Liempde

Foto: Merel Smits

Joey Soeterings