DeMooiBoxtelKrant

2 maart 2016

DeMooiBoxtelKrant 2 maart 2016


Protest tegen parkeerplan centrum groeit

Foto: Persbureau Sander van Gils

Boxtel – Gemeente Boxtel is verrast door de grote commotie rond de parkeerplannen in het centrum. Dit lieten wethouder verkeer Herman van Wanrooij en beleidsmedewerker Peter Bezema dinsdag in een speciaal ingelast persmoment weten.

Vorige week ontstond grote commotie toen de gemeente plannen vastlegde om in een groot deel van het centrum en de wijk Breukelen parkeervergunningen in te voeren. De Facebookgroep 'Parkeervergunningen Boxtel Centrum NEE' groeide snel tot meer dan 750 leden. Ook stond volgens Bezema de telefoon roodgloeiend met bewoners die vragen of opmerkingen hadden. Op de Facebookgroep doen ook voorbeeldzienswijzen de ronde. Het indienen van een zienswijze is op dit moment de enige manier om bezwaar te maken tegen de parkeerplannen nadat die op 25 februari in ontwerpfase kwamen.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Marie Fick

"Enerzijds hebben wij als gemeente de indruk dat we alles hebben gedaan om bewoners in het centrum te betrekken bij de besluitvorming, anderzijds lijkt het erop dat dit niet is gelukt", licht wethouder verkeer Herman van Wanrooij toe. Volgens Bezema gaan de protesten die hem tot nu toe hebben bereikt ook niet zozeer over het invoeren van parkeervergunningen, maar vooral over de hoogte van het bedrag van 110 euro per jaar en de praktische uitvoering van het verplicht aanmelden van visite door vergunninghouders.

De gemeente wijst alle kritiek op het in leven roepen van een nieuwe 'melkkoe' van de hand. Wethouder Van Wanrooij: "Die 110 euro gaan op aan handhaving, techniek en beheer van het systeem. Wij maken er als gemeente dus geen winst op en dat is ook nooit de bedoeling geweest." Volgens hem is het van belang om op te merken dat de zogenaamde 'visitevergunning', het parkeren van gasten, voor in totaal 200 uur per kwartaal gratis is voor vergunninghouders.

Lees verder op pagina 3.

DeMooiGestelKrant is een feit

Boxtel/Sint-Michielsgestel - Daar is-ie dan: DeMooiBoxtelKrant. Zo stond anderhalf jaar geleden te lezen op de voorpagina van de nieuwe krant in onze gemeente. En nu ligt DeMooiGestelKrant voor je. Waar? Draai deze krant maar eens om, dan zie je het vanzelf. Als partner van de Boxtelse editie is DeMooiGestelsKrant sinds deze week een feit. Want net zoals de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel een ambtelijke fusie zijn aangegaan, gaan ook deze kranten samen verschijnen. Dan leren we elkaar goed kennen en behouden we toch ons eigen verhaal.

Wat betekent dat voor DeMooiBoxtelKrant? Eigenlijk verandert er niet zoveel. De indeling blijft vrijwel dezelfde, op een paar kleine wijzigingen na. Zo vind je de agenda voortaan niet meer achterop maar ín de krant, daar waar de twee kranten elkaar tegenkomen. De puzzelpagina verhuist met de agenda mee. En het zorgcolofon staat nu op pagina 4. En dat was het wel zo'n beetje. Nou ja, je krijgt er natuurlijk een complete krant bij! Een krant met nieuws uit Sint-Michielsgestel, Gemonde, Middelrode, Berlicum en Den Dungen.

Zoals de ambtenaren uit Sint-Michielsgestel en Boxtel vanwege de ambtelijke fusie van 1 januari dit jaar op beide gemeentehuizen te vinden zijn om van elkaar te leren en elkaar te leren kennen, zo bieden DeMooiBoxtelKrant en DeMooiGestelKrant de inwoners van de gemeenten de mogelijkheid om met elkaar en elkaars omgeving kennis te maken. Maar dan gewoon vanuit hun luie stoel. Dan kunnen ze zien wat er bij onze buren speelt en gebeurt en wellicht daar eens langsgaan om een leuk evenement, een mooie winkel of een interessante bijeenkomst te bezoeken. Want wie weet: wellicht blijft het niet alleen bij een ambtelijke fusie.

Gemeente Boxtel gedagvaard in zaak elektrocutie Koevoortseweg

Boxtel - Naar aanleiding van het onderzoek naar de elektrocutie van een 20-jarige inwoonster van Boxtel heeft het OM besloten de gemeente Boxtel, als eigenaar van het pand waar de vrouw woonde, te vervolgen. Zij kwam op 24 januari 2013 om het leven doordat zij een stroomschok kreeg in de badkamer van haar woning aan de Koevoortseweg. Op 7 maart vindt de eerste zitting bij de rechtbank plaats.

De politie heeft onder leiding van het OM onderzoek verricht naar de toedracht. Aan dat onderzoek heeft de gemeente Boxtel volledige medewerking verleend. De gemeente was eigenaar van het pand, dat op dat moment in beheer was gegeven bij een leegstandsbeheerder.

"De gebeurtenissen in januari 2013 zijn vreselijk. We kunnen ons voorstellen dat voor haar ouders, familie en vrienden het verdriet enorm was en is. Het verliezen van een dochter, familielid en vriendin is een enorm verlies voor de nabestaanden. De gemeente Boxtel werkt volledig mee aan het onderzoek en de waarheidsvinding. Voor ons staat voorop dat het hier om mensen gaat. Ons medeleven gaat naar hen uit", schrijft de gemeente in een officiële verklaring.

KBO-activiteiten

Donderdag 3 maart        Bridgen in De Walnoot        13.30
                        Handwerken in De Orion 13.30
Vrijdag 4 maart                 Rikken en jokeren in De Walnoot        13.30
Zaterdag 5 maart                Musical ver. Theabelle, De Speeldoos in Vught        20.30
Zondag 6 maart                 Eucharistieviering in de Sint-Petrusbasiliek voor de overleden KBO-leden van de wijk Oost        10.30
                         Musical ver. Theabelle De Speeldoos in Vught        14.30
Maandag 7 maart         Koersballen in De Orion        14.30
Dinsdag 8 maart                 Biljarten in De Walnoot        13.30
                        Hobbymiddag in De Kinderboerderij 13.30
                        Kienen in De Adelaar        14.00
Woensdag 9 maart        Eten bij Lotus opgeven vóór 6 maart bij Henk Sturkenboom via 677863 of bij Sina van Alpen via 689285 of sina_alphen@planet.nl.         17.00

Activiteiten Vrouwencontact Boxtel

1 en 8 maart        Schilderen met Gerrie Mulders, Oirschotseweg 15        13.30 en 19.30
8 maart        Voetverzorging door Annemiek Daas in De Rots        19.30

Jantje Beton Collecte van start

Boxtel - Vanaf volgende week maandag wordt de jaarlijkse Jantje Beton Collecte georganiseerd. Dit is een collecte voor en door het lokale jeugdwerk; in Boxtel lopen judoclub Sakura, vechtsportvereniging 4Defence (Fight School Boxtel) en Scouting Boxtel voor Jantje Beton. De collecte duurt tot en met 12 maart.

De Jantje Beton Collecte is zo opgezet dat de collecterende jeugdorganisaties zelf de helft van de opbrengst mogen besteden. Het geld mag naar eigen inzicht worden besteed aan activiteiten of spelmaterialen waar normaal gesproken geen geld voor is. Bijvoorbeeld aan het organiseren van een vakantiekamp of het aanschaffen van een nieuw speeltoestel. Zo kunnen de verenigingen mede dankzij de collecteopbrengst een zinvolle vrijetijdsbesteding voor de jongeren en kinderen uit hun buurt organiseren.
Voor meer informatie kun je terecht op www.jantjebeton.nl.

Enquête begraafplaats Munsel

Boxtel - Via een speciale website houdt de gemeente Boxtel een enquête onder haar bewoners over de begraafplaats Munsel. Naar aanleiding van schriftelijke vragen door de gemeenteraadsfractie van Balans is een onderzoek gestart naar het beheer en onderhoud van de begraafplaats, waarbij de gemeente graag de persoonlijke opvattingen en inzichten van bezoekers wil meenemen.

De gemeente stelt dat zij van mening is dat de kwaliteit van het onderhoud niet onder de maat is. Maar omdat een begraafplaats een zeer belangrijke plek is in de rouwverwerking van mensen, wil het ambtelijk apparaat graag van bezoekers weten of zij er ook zo over denken. Tenslotte is de beleving van zo'n plek iets persoonlijks en dus heel subjectief. De enquête is dan ook bedoeld om er achter te komen hoe mensen aankijken tegen het onderhoud en beheer van de begraafplaats, zodat de gemeente haar beleid direct kan toetsen aan de werkelijkheid.

De enquête is te vinden op de website van de gemeente Boxtel op www.boxtel.nl/onderzoekbegraafplaats. Het invullen ervan kost tussen de 10 en 15 minuten. Als je geen gebruikmaakt van internet is het ook mogelijk om de enquête op papier in te vullen bij de receptie van het gemeentehuis en bij de begraafplaats zelf.

Maand In Beeld bij Dommelland

Boxtel - Elke maand blikt Omroep Dommelland met 'Maand in Beeld' terug op de gebeurtenissen van de afgelopen maand. Wat speelde er, wat viel op en wat hield de mensen lokaal zoal bezig?

In de uitzending van deze week is er onder andere aandacht voor het convenant tegen Voedselverspilling, dat op 22 februari door een groot aantal organisaties en politieke partijen is ondertekend.
Verder zal er ook aandacht besteed worden aan Valentijnsdag. Wordt deze van oorsprong Amerikaanse feestdag ook in Boxtel gevierd? Verder worden er beelden getoond van de open dagen bij SintLucas, het Technasium op het Jacob-Roelandslyceum en de onthulling van 't Benske op de Zwaanse Brug.
Maand in Beeld wordt deze week uitgezonden bij Omroep Dommelland.

Steunpunt zoekt vrijwilligers

Boxtel - Het vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern heeft weer leuke vacatures voor vrijwilligers uit de gemeente Boxtel.

Om cliënten van het Cello-dagcentrum De Werf te vervoeren zoekt het steunpunt een chauffeur. Deze vrijwilliger moet op donderdagen beschikbaar zijn. Ook zou hij of zij wellicht in overleg kunnen invallen op andere dagen.
Het wijkoverleg Munsel-Selissen kan een bestuurslid gebruiken.

Wil je meer weten over deze of andere vacatures, of wil je een afspraak maken? Bel dan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar het Vrijwilligerssteunpunt: 0411-655899. Mailen kan ook: vwsboxtel@contourdetwern.nl.

In memoriam Wim van Oers

Foto: Persburo Sander van Gils

Goedlachse ondernemer met warme persoonlijkheid

Geheel onverwacht is vrijdagochtend 26 februari jl. de Boxtelse ondernemer Wim van Oers overleden.

Wims carrière begon in 1989 bij het bedrijf van zijn vader. Hij startte als bijrijder op de vrachtwagen en leverde bestellingen af bij klanten. Al snel werd duidelijk dat het onderhouden van relaties en het verbinden van mensen een aangeboren talent was van Wim. Met zijn warme persoonlijkheid en gevoel voor humor wist hij vele zakenrelaties langdurig aan het bedrijf te binden en zelfs hechte vriendschappen te sluiten.

Foto: Van Oers
Foto: Van Oers

In 2008 trad hij, na het overlijden van zijn vader Martien van Oers, samen met zijn broer en zus in diens voetsporen. Na het vertrek van zijn broer en zus leidde hij het bedrijf naar de volgende fase. De onderneming kreeg in 2010 nog de Boxtelse Ondernemers Trofee, een prijs die Wim opdroeg aan zijn twee jaar daarvoor overleden vader. "Net als zijn vader Martien leefde Wim voor het bedrijf. 24 uur per dag en zeven dagen per week was hij in de weer voor het snack- en saladebedrijf", aldus een typering van broer Ruud.

Met het afstoten van de groothandelsactiviteiten in 2012 koos Wim voor een nieuwe strategische richting voor het familiebedrijf. Deze stap, de focus op productie van snacks en salades, bleek een juiste zet. In de jaren die volgden werd opnieuw groei gerealiseerd. In 2013 werd De Kroon Salades uit Oudenbosch toegevoegd aan het bedrijf, in 2015 sloot De Vries Snacks uit Dordrecht aan. Tezamen vormen deze bedrijven anno 2016 United Food Family.

Ruim 25 jaar na zijn indiensttreding koos Wim in 2014 voor een meer vrije rol binnen het bedrijf. Hij stelde een directieteam samen dat aan het roer van de bedrijven kwam te staan. Zelf kreeg hij hierdoor nog meer ruimte om te doen wat hij het leukste vond én waar hij goed in was; het bouwen van relaties met klanten voor het bedrijf. Zijn motto was dan ook: 'Van Oers is een sprankelend familiebedrijf dat professioneel onderneemt, houdt van eerlijk en transparant zakendoen en klaar is voor de toekomst'.

Willem van de Vorst (algemeen directeur United Food Family): "Het vaste voornemen van Wim was om het bedrijf verder te ontwikkelen. De huidige directie heeft hiertoe volledig mandaat en zal met alle 150 medewerkers er alles aan doen om deze opdracht te realiseren."

Naast ondernemer was Wim vader van een gezin met drie kinderen en stond hij midden in de gemeenschap van Boxtel en omstreken. Hij steunde tal van lokale initiatieven en was naast leverancier ook sponsor van verschillende verenigingen.

Wim wordt zaterdag 5 maart begraven, de openbare herdenkingsdienst is om 11.00 uur in de Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20 in Boxtel.

Wim van Oers is slechts 48 jaar geworden.


Vervolg van voorpagina

BHC-directeur onderwijs Jan-Willem van den Berg (l.) en teamleider Willem Voets . Foto: Sander van Kasteren

Volgens Bezema startte het besluitvormingstraject rondom parkeren in het centrum in 2010 met de zoektocht naar een oplossing voor parkeerproblemen bij het NS-station en in de omliggende straten. "Wij hebben toen naar aanleiding van een goedbezochte informatieavond een klankbordgroep samengesteld." Volgens Bezema is deze groep representatief voor bewoners van de wijk.

NS
Met de NS werd de afspraak gemaakt om parkeervergunningen in te voeren voor het parkeerterrein aan de centrumzijde van het station. Dit om langparkeerders en forenzen naar het betaald-parkeerterrein van Q-Park aan de achterzijde van het station te krijgen. Volgens de gemeente is dit echter enkel mogelijk als in het gehele centrum parkeervergunningen worden ingevoerd, omdat je anders het parkeerprobleem zou verplaatsen.

Zo werd in 2012 de visie 'Op weg naar een leefbaar en bruisend Centrum' vastgesteld. Volgens Bezema zijn op de informatieavonden onder de noemer 'centrumvisie' in onder andere het Jacob-Roelandslyceum zeker honderd inwoners van het centrum afgekomen.

Communicatie
Hierin zit meteen een van de grootste kritiekpunten van de tegenstanders van het plan. Zij voelen zich door de gemeente gepasseerd en niet duidelijk ingelicht omdat het invoeren van een parkeerplan volgens hen nooit als zodanig met hen gecommuniceerd is.

In de communicatie naar bewoners van het centrum werden de nieuwe plannen rondom het parkeerbeleid weliswaar aangekondigd, maar ging de aandacht vooral uit naar parkeerplaatsen op of rond de gemeentevijver.

Wat ook niet heeft geholpen in het communicatieproces naar de burgers toe is dat de gemeente twee verschillende kaarten met de nieuwe plannen in omloop bracht. Volgens Bezema is de ene kaart gebaseerd op de visie uit 2012 en de andere op het raadsbesluit uit 2015. Op de website van de gemeente is inmiddels de juiste versie te vinden.

Bij een aantal centrumbewoners blijft de vraag hangen hoe het aanmelden van visite die wil parkeren in de praktijk werkt. Volgens Bezema moeten vergunninghouders hun visite per kenteken aanmelden via een app of per telefoon.

Bezwaar
Centrumbewoners die het niet eens zijn met de huidige parkeerplannen kunnen binnen zes weken na 25 februari een zienswijze bij de gemeente indienen. De gemeente moet deze in overweging nemen, maar is niet verplicht om zich hieraan te houden.

Als na deze periode de plannen definitief gemaakt worden, kan binnen zes weken nog een formele bezwaarprocedure worden gestart. Daarna worden de plannen rondom het parkeren in het centrum definitief.

Goed rapport voor Baanderherencollege

Boxtel - Het Baanderherencollege (BHC) krijgt een goede beoordeling van de onderwijsinspectie. Inspecteurs van de onderwijsinspectie brachten steekproefsgewijs een bezoek aan de school op 16 en 17 februari.

De inspectie voerde op twee terreinen een controle uit: op het thema differentiatie en op het thema kwaliteit. Op beide vlakken wist het BHC goede scores te behalen. Algemeen directeur Jan-Willem van den Berg reageert verrukt op het rapport: "De inspectie is dermate positief dat we hier graag mee naar buiten treden."

Inspecteurs baseerden hun oordeel onder andere op het bezoek aan diverse lessen, vraaggesprekken met mentoren, ouders, leerlingen en ondersteunend personeel. Volgens Van den Berg is de slogan van de school - 'Je telt mee op het BHC' - geen loze kreet: "Dat gevoel overheerst ook bij de inspectie. Die heeft getoetst of onze visie ook aansluit op de praktijksituatie." Toch moet het BHC volgens hem oppassen dat op termijn deze kwaliteit geen valkuil wordt: "We moeten goed opletten dat we onze leerlingen ook niet te veel bij de hand nemen." De school moet volgens hem vooral uitgaan van het ondersteunen van leerlingen in hun persoonlijke ontwikkeling.

Het uiteindelijke rapport van de onderwijsinspectie wordt in de loop van het voorjaar verwacht.

Buurtbewoners planten bomen

Boxtel - Ook dit jaar hebben inwoners van Boxtel een verzoek ingediend bij de gemeente voor eetbaar-openbaar-groen in hun buurt. De planten worden aanstaande zaterdag 5 maart uitgedeeld bij De Kleine Aarde, tussen 9.30 en 10.30 uur. Ook wethouder Herman van Wanrooij is hierbij van de partij.

In 2015 werd Boxtel Oost op drie plekken in de wijk al diverse fruitbomen rijker. Dit jaar wordt een andere hoek in de wijk aangepakt, midden in een woonbuurt. Op een strookje gemeentegrond waar anders niemand naar om zou kijken komen er een paar bessen- en bramenstruiken en pruimenbomen bij. Ook op Hoogheem hebben zich opnieuw mensen gemeld die zaterdag de handen uit de mouwen steken. Verder wordt het eetbare groen in Selissenwal nog meer uitgebreid, onder andere op het Molenwijkpark met behulp van bijenhoudersvereniging Ambrosius.

Het enthousiasme is groot en op allerlei fronten worden hier de vruchten van geplukt. Het is goed voor de sociale samenhang in een buurt en voor de onderlinge samenwerking tussen gemeente, burgers en verenigingen. Ook is het bevorderlijk voor de biodiversiteit. En natuurlijk is het goed door de buurtbewoners zelf, omdat zij er letterlijk de vruchten van kunnen plukken.

Virtuele historische wandeling door oud Boxtel

Boxtel - Op zondag 13 maart verzorgt Christ van Eekelen van Heemkunde Boxtel in het Museum Boxtel (MUBO) een lezing met de titel 'Een virtuele historische wandeling door oud-Boxtel'. Met deze interactieve lezing voor jong en oud neemt Van Eekelen zijn toehoorders mee langs oude straatbeelden en gebouwen. Ook komen zij bijzondere Boxtelaren tegen.

De lezing vindt plaats in het kader van de lopende tentoonstelling 'Markante Boxtelaren in Beeld', naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de vereniging Heemkunde Boxtel. De lezing start om 11.15 uur in het MUBO. De virtuele wandeling begint op het perron van het NS-station en eindigt anderhalf uur later bij het Museum Boxtel. De deelnemers 'wandelen' in de verleden tijd en soms in de voltooid verleden tijd. Veel oude straatbeelden en gebouwen bestaan niet meer, maar misschien nog wel in de herinnering. Voor ouderen dus veel o-ja-momenten en voor jongeren veel verrassende historische elementen die er nu niet meer zijn. Bijzondere gebouwen worden bekeken, zoals de Marechausseekazernes, het postkantoor, het patronaat, de schuurkerk op de Burgakker, twee gemeentehuizen, Groot Spijker, Duinendaal, de Jordaan, Hebox en nog veel meer. Ook wordt een blik geworpen in een oud pand dat ooit bij Stapelen hoorde.
Ook lopen de 'wandelaars' een aantal bijzondere Boxtelaren tegen het lijf, zoals de Suisse van de Steen (Steentje), verloskundige Rosalie de Haas-Selhorst, Mijntje van de Sande, koster Van de Broek, burgemeester Van Beek en Ludwig Georg von Hartitzsch.

De lezing begint om 11.15 uur. Bij aankomst en in de pauze is koffie en thee verkrijgbaar. De toegangsprijs bedraagt 3,50 euro, kinderen van 12 jaar en ouder betalen 2 euro en kinderen tot 12 jaar zijn gratis. In de entreeprijs is inbegrepen een bezoek aan de wisselexpositie 'Markante Boxtelaren in Beeld' en de vaste expositie over de geschiedenis van Boxtel op de eerste en tweede verdieping van het MUBO. Aanmelden kan via info@muboboxtel.nl of 06-16041898.

Diepenbrockstraat

Foto: Monique Fick

Tussen Mozartlaan en Beethovenring

Alphons Diepenbrock wordt op 2 september 1862 in Amsterdam geboren en groeit op in een rooms-katholiek gezin. Zijn ouders, Ferndinand Diepenbrock en Johanna Kuytenbrouwer stimuleren hun zoon kennis te nemen van uiteenlopende zaken, veel te lezen en een eigen visie te ontwikkelen. Alhoewel Diepenbrock de ambitie heeft om 'Kapellmeister' te worden, wordt een professie in de muziek niet gestimuleerd. Het beroep biedt niet voldoende zekerheid voor de toekomst en geeft geen sociale status. Diepenbrock kiest daarom de studie klassieke letteren en gaat studeren aan de Universiteit van Amsterdam.
In 1888 promoveert Diepenbrock op een proefschrift over de Spaanse filosoof Seneca. Als componist maakt hij enige naam door het in druk te laten verschijnen van twee werken: de pianozetting van de Academische Feestmarsch, een gelegenheidswerk voor de viering van het eerste universiteitslustrum, en een liederenbundel, Drie balladen op gedichten van Uhland, Goethe en Heine. Dat jaar wordt Diepenbrock ook benoemd tot leraar klassieke talen aan het gymnasium in 's-Hertogenbosch, waar hij tot 1894 blijft.
Tijdens zijn jaren in die stad schrijft hij de 'Missa in Die Festo' voor mannenkoor, tenor solo en orgel, en vier 'reizangen' uit Vondels Gijsbrecht van Aemstel. Ook leert hij er Elisabeth de Jong uit Beek en Donk kennen, met wie hij in 1895 trouwt. Samen vestigen ze zich in Amsterdam. Ze krijgen twee kinderen: Joanna en Thea.
Om in hun onderhoud te kunnen voorzien geeft Diepenbrock privélessen in de klassieke talen. Componeren doet hij in de vrije uren, evenals het schrijven van essays over uiteenlopende onderwerpen als muziek, schilderkunst, literatuur, filosofie, sociale geschiedenis en politiek. Ze zijn gebundeld en uitgegeven in 'Verzamelde geschriften van Alphons Diepenbrock' (Utrecht, 1950).
Als doctor in de klassieke letteren en autodidactisch componist, neemt Diepenbrock een voor hemzelf lastige positie in het Nederlandse muziekleven in. De samenwerking met musici heeft Diepenbrock echter altijd gesterkt in zijn werk als componist.
De vriendschap met de Limburgse componist Carl Smulders bijvoorbeeld stimuleert hem enorm. De correspondentie getuigt van een wederzijds respect op zowel professioneel als vriendschappelijk gebied. De samenwerking met de sopraan Aaltje Noordewier-Reddingius geeft hem veel voldoening. Haar stem zet hem aan tot het schrijven van liederen voor sopraan. Ook de vriendschap met de dirigent Willem Mengelberg heeft hem altijd gestimuleerd. Diepenbrock woont repetities bij van het Concertgebouworkest, om meer inzicht te verkrijgen in het orkest en de instrumentatiekunst; een punt waarover Diepenbrock lange tijd onzeker blijft. Het eerste aanwijsbare resultaat van deze confrontatie is de orkestratie, die Diepenbrock in 1898 maakt van zijn Hymne voor viool en piano.
Een belangrijk keerpunt in Diepenbrocks leven is het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914. Alhoewel hij zich zelden politiek uitspreekt en er prat op gaat politiek niet op de hoogte te zijn, is Diepenbrock door het uitbreken van de oorlog zo geschokt dat hij zich in zijn muziek des te sterker uitspreekt. Dit resulteert onder andere in een serie strijdliederen zoals Les Poilus de l'Argonne en Le Vin de la Revanche.
Op 5 april 1921 overlijdt Diepenbrock in Amsterdam.

Bron: alphonsdiepenbrock.nl

Christ van Eekelen, Heemkunde Boxtel

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

Jordy van den Boer is presentator tijdens Pax je Kans Foto: Pax Kinderhulp

Boxtel - Op woensdagavond 9 maart is er een kinderkleding- en speelgoedbeurs in Gemeenschapshuis De Rots. Er zullen zo'n 65 kramen opgesteld staan, waarop verkopers hun gebruikte, maar nette kinderkleding en mooi speelgoed uitstallen.

Iedereen is welkom vanaf 20.00 uur, de entree kost 1,50 euro. Je vindt De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7. Meer informatie over de beurs is te verkrijgen via kinderkledingenspeelgoedbeurs@gmail.com.

Pax je Kans bij Partycentre Denziz

Boxtel - Partycentre Denziz staat op zaterdag 12 maart weer helemaal in het teken van 'Pax je Kans'. Onder leiding van Jordy van den Boer komen verschillende koren hun zangkunsten laten horen, waarbij het publiek van harte wordt uitgenodigd om mee te zingen en te dansen. De opbrengst van de avond gaat naar Pax Kinderhulp Roemenië.

Tijdens de avond zal er muziek te horen zijn van onder andere smartlappenkoor Gimmense Smart uit Gemonde, Popkoor JukeBOX uit Boxtel en leerlingen van de Boxtelse muziekschool Podium4All. En natuurlijk zal presentator Jordy van den Boer zelf ook een optreden verzorgen. De koren doen dit helemaal gratis en daarnaast is de zaal kosteloos ter beschikking gesteld door het Partycentre, zodat er zo veel mogelijk geld overblijft voor het goede doel. Ook van iedere consumptie wordt 25 eurocent gedoneerd aan Pax Kinderhulp. Deze organisatie verzorgt iedere zomer vakanties voor kinderen uit Roemenië bij gastgezinnen in Nederland.

Reumafonds zoekt collectanten

Boxtel - Van 21 tot en met 26 maart zal het Reumafonds in heel Nederland gaan collecteren. Ook in Boxtel en omgeving zullen de collectanten aan de deur komen en vragen om een donatie.

Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan botten, gewrichten en spieren die jong en oud kunnen overvallen. In Boxtel en Gemonde is het Reumafonds nog op zoek naar collectanten. Dat kost je een paar uur en is van groot belang om de collecte goed te laten verlopen. Interesse? Meld je voor 21 maart aan bij Margré Schoondermark via het 0411-67856 of margre.reuma@ziggo.nl.

Na vijf jaar lang smeekbedes van mijn schoonfamilie te hebben aangehoord en deze diplomatiek te hebben afgewimpeld, ben ik drie weken geleden toch overstag gegaan. In een vlaag van totale verstandsverbijstering heb ik 'ja' gezegd tegen een winterportvakantie. Ik heb mezelf later wel tien keer afgevraagd waar ik toch aan was begonnen.
Het begon al met het feit dat ik alleen mijn skikleren mocht meenemen. Serieus? Moest ik echt zeven dagen rondlopen in die dikmakende pakken? Het liefst had ik mijn halve badkamer meegenomen, maar dat feest ging dus niet door. Samen in één koffertje betekent ook geen fohn, geen schoenen, geen mooie kleren en make-up. Goh, ik kreeg er steeds meer zin in. Maar ik besloot het maar gewoon over me heen te laten komen. De vakantie en waarschijnlijk ook de hopen sneeuw. Bah, sneeuw! Persoonlijk ging ik liever met krokodillen zwemmen dan drie dagen skiën.

De reden van mijn sneeuwaversie is dat ik lang heb gewoond in een dorp in het zuidelijkste puntje van Limburg, op een berg. Als het had gevroren moest ik 's morgens die lange, steile berg naar beneden fietsen om op school te komen. Mijn natte haren veranderden in keiharde ijspegels en mijn handen zaten vastgevroren aan het stuur. Laat ik zwijgen over mijn blauwe lippen waar geen bloed meer doorheen stroomde. En dat elke winter weer. In de zomer was dit niet minder erg. Dan moest ik met mijn rugzak van tien kilo anderhalf uur in de bloedhete zon die berg oplopen met mijn fietsje. Gek ook dat er nooit iemand zei 'zal ik anders even meelopen?' Verder had ik een fantastische jeugd, maar toen besloot ik nooit van mijn leven vrijwillig in de sneeuw te gaan spelen of wielrenster te worden.
Mijn fiets deed ik de deur uit en bij de eerste sneeuwvlokken dook ik ver onder mijn dekbed met de verwarming op 25. Maar nu moest ik er toch echt aan geloven. Uiteraard heb ik de acht uur naar Zwitserland geslapen. Uitstel van executie. Toen in mijn ogen opendeed schrok ik me kapot. Overal waar ik keek zag ik hopen sneeuw van wel twee meter hoog. Dit kon toch niet waar zijn? Maar wat er toen gebeurde had ik zelfs in mijn leukste droom niet kunnen bedenken. Ik stapte uit in de volle zon, zag mensen de piste af skiën en dacht: dat wil ik ook! En dus liep ik de volgende dag met mijn schoonvader de piste omhoog om van hem te leren skiën. Dat was moeilijker dan ik dacht, maar als die hummeltjes van drie het konden, dan moest het mij ook lukken.

So far so good. Tot dag drie aanbrak. Overmoedig door het gemak waarmee ik van de babybergjes af kwam, besloten we naar een echte piste te gaan. Hoogmoed komt voor de val. Na twee uur les deden mijn benen niks meer en bovenaan een steile berg ben ik begonnen met huilen. Verlangend keek ik naar de banaan die langskwam. Alles beter dan met die stomme latten en mijn veel te strakke skibroek naar beneden te glijden. Na de 300e valpartij met mijn gezicht in de sneeuw dacht ik: en nu is het afgelopen. Je geeft niet op Babette, het gaat er niet om hoe hard je valt maar hoe snel je weer opstaat. Dit gaat je lukken. Na een fles Zwitserse bocht en een nacht goed slapen stond ik weer op die piste. Inclusief knikkende knietjes maar ook met een rugzak vol vastberadenheid. Ik ging staan, zette af en ik daar ging ik... als een trein! En het voelde zo ontzettend goed! Ik had niet opgegeven en dit kreeg ik ervoor terug! Heerlijk was het, ik voelde me net een echte skiër. Alles was mooi; de zon, de sneeuw en zelfs mijn mintgroene, dikmakende skipak! Ik was zo trots op mezelf, behalve toen ik uit de lift viel. Maar dat mocht de pret niet drukken! Als anderen er smakelijk om hebben kunnen lachen dan was het mijn valpartij al waard.
Toen de vakantie er dan toch echt op zat en ik op de terugreis zat na te genieten, besloot ik dat deze vakantie voor mij meer was dan alleen maar leren skiën. Ik had geleerd om ergens voor te gaan, om niet op te geven. Om mezelf open te stellen voor iets waarvan ik dacht dat ik er niks mee had. Ik was uit mijn eigen comfortzone gestapt. Hoe ouder je wordt hoe moeilijker dat wordt, maar ik kan het iedereen aanbevelen. Ik heb mezelf voorgenomen om op z'n minst elke maand iets te doen wat buiten mijn comfortzone ligt. Als je doet wat je al deed dan krijg je wat je al had.
En als je wilt leren skiën dan heb ik nog een hele lieve schoonvader voor je in de aanbieding. Succes gegarandeerd. Vallen mag, als je maar weer opstaat. Huilen mag ook, maar opgeven niet! En neem waterproofmascara mee.

Elf jaar cel voor Syriër die lichaam in brand stak

Foto: Hans van Doorn

Den Bosch - De 28-jarige Syriër die op 17 november 2014 het lichaam van zijn 46-jarige landgenoot Rachid Dardari dumpte en in brand stak in Sparrenrijk, gaat 11 jaar de cel in. De rechtbank Brabant-Oost achtte in haar uitspraak vanmiddag doodslag op Rachid Dardari bewezen.

De rechtbank neemt het de man in haar uitspraak bijzonder kwalijk dat hij na de moord niet de hulpdiensten alarmeerde, maar probeerde van het lichaam af te raken: "[...] in aanmerking genomen de respectloze wijze waarop verdachte nadien met diens lichaam is omgegaan, acht de rechtbank een gevangenisstraf voor de duur van elf jaar passen en geboden."

Foto: Hans van Doorn
Foto: Persburo Sander van Gils

Bovendien laakt de rechtbank ook het feit dat de man na zijn daad mooi weer speelde tegenover de gezinsleden van het slachtoffer: "Het feit dat verdachte heeft getracht direct na de dood van Dardari diens plek als vader in het gezin in te nemen, getuigt eveneens van een groot gebrek aan piëteit tegenover het slachtoffer en zijn nabestaanden."

Fenne van Ruremonde wint Meierijfinale voorleeswedstrijd Read2Me

Boxtel - Vorige week donderdag vond bij 't Spectrum in Schijndel de Meierijfinale van Read2Me 2016 plaats, de regionale voorleeswedstrijd die wordt georganiseerd door bibliotheek De Meierij en het Jacob-Roelandslyceum. Brugklasser Fenne van Ruremonde won deze spannende finale en mag daarmee door naar de provinciale finale. Hier zal zij de strijd aangaan met de beste voorlezers van andere scholen uit Noord-Brabant.

Fenne las voor uit het boek De Griezels van Roald Dahl. Ze werd door de jury vooral geroemd vanwege haar plezier, enthousiasme en overtuiging. Volgens de jury koos Fenne ervoor om tijdens het voorlezen in de huid van de personages te kruipen, waardoor zij met zeer veel beleving voorlas.

Voor Read2Me! kiezen brugklasleerlingen op school of in de bibliotheek een Jonge Jury boek uit en nemen tijdens de wedstrijdrondes de luisteraars mee in een door hen voorgelezen stuk van het verhaal. De vakkundige jury's bepalen bij elke ronde, wie van deze talenten doorgaan naar de volgende ronde.

Mocht Fenne de provinciale finale ook winnen dan mag zij door naar de landelijke finale op 26 mei in Amstelveen.

Natuurwerkgroep Liempde naar Reusels Beleven

Liempde - Natuurwerkgroep Liempde organiseert aanstaande zondag 6 maart een wandeling naar het Beleven bij Reusel. Of zoals de Natuurgroep het zelf zegt: het Bele-ven. Er valt in dit natuurgebied dan ook genoeg te beleven, zeker voor vogelliefhebbers.

Hoewel er vroeger veel vennen in deze omgeving te vinden waren, zijn die door de jaren heen allemaal landbouwgrond geworden. In de afgelopen jaren heeft Brabants Landschap deze landbouwgronden gekocht en stukje bij beetje teruggebracht in de originele staat, zodat er weer een prachtig bloemrijk grasland is ontstaan. Twee van de vennen zijn zelfs weer helemaal uitgegraven, zodat vele watervogels het gebied nu ook weer weten te vinden. Maar ook zangvogels zoals de roodborsttapuit en geelgors worden regelmatig in het gebied gespot.

Om 9.00 uur 's ochtends verzamelen de deelnemers zich bij Café 't Groene Woud in Liempde, vanwaar ze al carpoolend naar Reusel vertrekken. De wandeling gebeurt onder leiding van Wim de Jong, de terreinbeheerder van Brabants Landschap.
Deelname aan de wandeling is gratis.

Haken en breien met O-maatjes in Museum Boxtel

Boxtel - MUBO gaat in samenwerking met het bedrijf O-maatje lessen haken en breien voor zowel kinderen en volwassenen aanbieden. Op dit moment staan er drie workshops met ieder hun eigen thema op het programma. Deze zijn op 22 en 30 maart en op 2 april.

Oma's en hun maatjes leren kinderen en volwassenen de kneepjes van het vak. O-maatje is een merk voor duurzame kinderaccessoires. Deze worden gemaakt door oma's of hun breimaatjes, de zogenaamde maatjes, die met liefde haken en breien. Zij nemen de tijd om hippe collen, mutsen en sjaals voor kinderen te maken en helpen je in deze workshops met het maken van jouw eigen pronkstuk. Met liefde en plezier leggen zij rustig aan je uit wat jij wilt weten. Meer informatie over de workshops is te vinden op de website o-maatje.nl/workshops.

Haken en breien is weer helemaal hip en volgens O-maatjes heel meditatief, zodat het een fijn moment om even tot rust te komen voor jong én oud oplevert. De drie volgende workshops staan op het programma:

Dinsdag 22 maart staat de cursus 'Maak je eigen newborn mutsje' op de planning. Hier kunnen aanstaande moeders, of andere belangstellenden een babymutsje in elkaar breien. Deze cursus is van 9.30 tot 12.30 uur. Kosten: 25 euro per persoon. Een setje naalden, een bol biologisch garen en koffie/thee met iets lekkers zijn bij de prijs inbegrepen.

Woensdag 30 maart is er een workshop haken en breien voor kinderen vanaf 8 jaar. Zij leren bijvoorbeeld een eigen telefoonhoesje, knuffeltje, deurstopper of colletje te maken. De workshop start om 14.00 en duurt tot 16.00 uur. Kosten: 15 euro per persoon. Een setje naalden, een bol garen een glaasje fris en iets lekkers zijn bij de prijs inbegrepen.

Zaterdag 2 april staat een cursus haken en breien voor volwassenen gepland. Deze duurt van 10.00 tot 13.00 uur. De kosten bedragen 25 euro per persoon. Een setje naalden, een bol biologisch garen, koffie/thee en iets lekkers zijn bij de prijs inbegrepen.

Aanmelden kan tot een week voor aanvang van de cursus per e-mail op info@o-maatje.nl of telefonisch op 0411-686009. Er is plek voor maximaal twintig personen, dus wees er snel bij. De workshop gaat door bij minimaal acht aanmeldingen.

Palmpaasoptocht in Boxtel

Boxtel - De traditionele palmpaasoptocht op de zondag voor Pasen wordt ook dit jaar in ere gehouden. Op palmzondag 20 maart organiseert Stichting Boxtel Vooruit de optocht alweer voor de 56e keer.

Om precies 12.00 uur, weer of geen weer, start de palmpaasoptocht bij Residentie de Dommel op het Molenpad. Voorafgaand aan de tocht krijgen alle kinderen die een palmpaasstok hebben meegebracht een lotje aan hun stok.

De kinderen zullen met versierde palmstokken in optocht en onder muzikale begeleiding naar het gemeentehuis aan de Markt lopen. Daar ontvangen burgemeester Mark Buijs en zijn echtgenote de traditionele lentegroet en zullen de liederen Palmpalm Pasen en Gloria Laus gezamenlijk worden gezongen. Aan het eind van de palmpaasoptocht zal de burgemeester de deelnemende kinderen trakteren op een chocolade paasei. Ook zal hij de loting en de prijsuitreiking verzorgen en zullen de paashazen die ook in de optocht mee huppelen de prijs voor de mooiste palmstok uitreiken.

Alle peuterspeelzalen en scholen ontvangen informatie over de Palmpaasoptocht. Daarin staat onder andere hoe je een Boxtelse Palmtak kunt maken en zijn de liedjes die tijdens de optocht worden gezongen te vinden. De peuterspeelzalen zorgen voor verspreiding van deze info. Al deze informatie en de teksten van de liederen kun je ook terugvinden op de website van Boxtel Vooruit www.boxtel-vooruit.nl.

Op zaterdag 12 maart zijn snoeistokken af te halen bij een speciale stand van Boxtel Vooruit die van 13.00 tot 14.00 uur bij MUBO (Museum Boxtel) aan de Baroniestraat staat. Dit is mede mogelijk gemaakt door E. van Roosmalen Boomverzorging. Een week later, op zaterdag 19 maart, kunnen kinderen op dezelfde locatie tussen 14.00 en 17.00 uur hun palmpaasstokken versieren. Hierbij worden zij begeleid door de vrijwilligers van MUBO. De stokken worden versierd met gekleurd papier, noten rozijntjes, dadels, vijgen, pinda's, chips, snoep en sinaasappels. In het midden hoort een haantje-pik, dat bij diverse Boxtelse bakkers besteld kan worden. Vanaf medio maart zal een voorbeeldstok te zien zijn in de openbare bibliotheek aan de Burgakker om alvast inspiratie op te doen.

Tijdens de Palmpaasoptocht wordt er traditioneel aandacht gevraagd voor het werk van een vrijwilligersorganisatie. Dit jaar is de keuze van de commissie gevallen op de vrijwilligers van MUBO. Zij zullen op zondag 20 maart in het (lente)zonnetje gezet worden.

Live in Liempde op 5 juni

Het optreden van Jeroens Clan tijdens de eerste editie van Live in Liemdpe vorig jaar. Foto: Mark van der Pol

Liempde - De eerste editie van het culturele huiskamerfestival Live in Liempde was vorig jaar een overweldigend succes. Het festival krijgt daarom dit jaar een vervolg op zondagmiddag 5 juni.

Ruim 200 bezoekers wandelden vorig jaar in vier groepen naar even zoveel bijzondere locaties waar zij volop genoten van optredens met muziek, cabaret en toneel. Het programma voor Live in Liempde van dit jaar en informatie over de voorverkoop zal de komende weken bekendgemaakt worden. Meer weten? Kijk op www.facebook.com/liveinliempde.

Bumperball in Concordiapark

Liempde - Prinsenvereniging de Ploegers houdt aanstaande zondagmiddag 6 maart in het Concordiapark een Bumperball activiteit. Dit is bedoeld voor de middelbare schooljeugd en kost 5 euro per deelnemer, inclusief consumpties.

Er wordt gespeeld in groepen van vier, maar ook individuele inschrijvingen of groepsinschrijvingen zijn mogelijk. Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar bumberballliempde@gmail.com.

Nieuwe serie toneellessen voor kinderen van Hetty van Beek

Boxtel - Hetty van Beek en haar atelier theater 'De Reizende Speeldoos' geven vanaf 31 maart opnieuw toneellessen aan kinderen van 6 tot 12 jaar in Kasteel Stapelen. Na het succes van de eerste voorstelling is het nu tijd voor een nieuw verhaal: De Lettervreters.

De lessen worden gegeven door theatermaakster Hetty van Beek. Op 31 maart is een eerste kennismakingsles om de kinderen te introduceren in de wereld van toneel. Daarna volgen nog negen lessen, waarbij kinderen de kans krijgen om zelf het stuk te maken en zo zelf hun creativiteit te tonen. Daarbij is van alles mogelijk, ook muziek of dans. Na die lessen is het op 16 juni tijd voor de voorstelling in de Ridderzaal van het kasteel, waarbij de kleine acteurs en actrices hun kunsten mogen vertonen aan het publiek.

Deelname aan de cursus kost 75 euro voor de tien lessen. Die zijn wekelijks op donderdag. De lessen en de uitvoering op 17 juni beginnen steeds 's avonds om 17.15 uur. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar reizendespeeldoos@gmail.com of telefonisch op 013-5436148.

Speciale dag Concordia voor Liempdse muzikale talenten

Liempde - Fanfare Concordia uit Liempde houdt op 22 mei een speciale talentendag voor Liempdse jeugd tot en met 18 jaar. Samen met de BeCool opleidingsorkesten zorgen ze er die dag voor dat alle muzikale talenten van Liempde een podium krijgen in De Serenade. Alleen of in een groepje, blaasmuziek of pop, alles is die dag mogelijk.

Fanfare Concordia wi graag een grote variatie aan muziek en zang laten zien. Dus of je nu helemaal alleen op het podium wilt staan of met een groep vrienden, je bent welkom. Misschien wil je wel een keer meespelen of begeleid worden door het 'grote' orkest. Een paar deelnemers hebben zich al aangemeld, maar er is nog plaats voor meer aanmeldingen. Dus als je zingt of een instrument bespeelt en het je leuk lijkt om een keer een echt live-optreden te geven, kun je je tot 15 maart aanmelden op BECOOLiempde@gmail.com.

Mijn aanrecht is net een klein fabriekje; ik heb gepekelde gember in het azijn staan, waterkefirkorrels zijn zich aan het vermenigvuldigen, gember en suiker staat al gezellig een week te pruttelen voor het maken van gemberbier, boekweit ontkiemt en amandelen weken voor het maken van crackers en tarwe ontkiemt voor het maken van gekiemd brood. Een vrij levendige keuken dus. Dit is echter een proces van jaren.

Door een ziektediagnose eind 2007 ben ik in 2008 flink aan het lezen geslagen over voeding, een levenslange interesse van mij, en inmiddels heb ik vele boeken en artikelen verslonden, studies gedaan en heb ik een aantal stappen kunnen maken en veranderingen kunnen aanbrengen in mijn voedingspatroon en heb ik bewust en onbewust ook veranderingen aangebracht in het voedingspatroon van mijn gezin en mensen om mij heen. Het zijn steeds hele kleine stapjes geweest, maar blij dat ik ermee was en ben! Ook al leken ze nog zo klein: ze hebben me nu een gezondheid en een energie gebracht, waar ik alleen maar van kon dromen.
Ondanks mijn interesse voor voeding had ik destijds geen idee dat het zo'n groot verschil maakt; dat alles wat je eet direct invloed heeft op je lichaam, gedachten, emoties en meer. Neem het bekende effect van koffie of thee, dat trouwens voor iedereen anders kan zijn. Koffie brengt mij vrijwel direct in een goed humeur en maakt me zelfs aan het dansen. Een kop gembercitroenthee brengt me letterlijke warmte en zachtheid; alsof ik in een warm bad zit. Zo heeft alle voeding direct effect op je, bewust en vaker onbewust. Zelfs al de kleur, geur of structuur.
Wanneer ik groentesap drink, geeft me dat direct een energieshot van mijn oren tot mijn kleine teen. Heerlijk! Het is vrij veel werk, maar het effect mag er zijn: ik merk direct dat mijn lichaam blij is. Ik kan ook van een heerlijk biertje genieten, maar daar is mijn lichaam merkbaar minder blij mee. Gelukkig kan ik het vaak vrij snel weer goed maken met een groentesap of groene smoothie.

Graag wil ik dit jaar met deze column wat handvatten aanreiken om jou gezonder, meer helder en blijer te maken. De eerste stap, die je kunt nemen, is dezelfde die ik ook van de mensen in mijn Nia-lessen vraag: Luister naar je lichaam of leer ernaar te luisteren. Geeft wat je eet je energie of kost het je energie; voelt het licht of zwaar? Je lichaam reageert altijd op voeding, in meer of mindere mate, snel of minder snel. De groentesap bijvoorbeeld geeft me heel snel ontzettend veel energie, maakt me blij en houdt me lang scherp zonder negatieve bijwerkingen, terwijl bier me slechts op korte termijn energie geeft en blij maakt, maar helaas vaak ook meteen minder scherp. Uiteindelijk kost het me meer energie en dus ook meer blijheid dan dat het me gaf. Groentesap voelt voor mij te allen tijde licht en bier uiteindelijk zwaar.

Probeer er de komende weken achter te komen welke voeding je lichaam energie geeft en welke het energie kost. Wat laat je je letterlijk licht voelen en wat voelt zwaar? Schrijf je ervaringen op en kijk of er dingen zijn die je opvallen. Leer je lichaam kennen, dit kan een lang proces zijn, maar zo de moeite waard! Je lichaam is je danspartner voor het leven: Enjoy the Dance!

24 uur spinnen voor het goede doel

Achter vlnr: Inge, Henry, Joop en Nan. Voor: Els. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Voor de achtste keer gaat in het weekend van 23 en 24 april tijdens de Oranjebraderie de spinningmarathon in Café Het Geveltje van start. Vanaf zaterdag 23 april 16.00 uur is het café aan de Stationsstraat 24 uur geopend en zal er even zo lang gefietst worden op spinningfietsen voor het goede doel. Of beter gezegd: de goede doelen. Omdat de laatste vijf edities geld werd ingezameld voor Villa Pardoes, is dit jaar gekozen voor twee andere doelen: Stichting Kinderen van de Voedselbank en het Ronald McDonald Huis.

Waar vorig jaar een grote loterij werd opgezet is dit jaar gekozen voor een andere aanpak: het gesponsord fietsen. "Die loterij vorig jaar was heel leuk", vertelt Inge Schellekens-Brands. Zij is één van de deelnemers aan de marathon die georganiseerd wordt door uitbaters van Het Geveltje Nan en Joop de Langen. Dit jaar wil het organiserende team back to basics en zich weer vooral richten op het vinden van sponsoren en het rond laten gaan van de trappers.

"Er was veel vraag naar een goed doel in de omgeving", merkt Inge op. "Hoewel Stichting Kinderen van de Voedselbank een landelijke club is, hebben ze uitdrukkelijk toegezegd dat het geld dat wij doneren lokaal besteed wordt." Stichting Kinderen van de Voedselbank komt op voor arme kinderen in Nederland en zorgt dat zij niet in een sociaal isolement komen omdat zij bijvoorbeeld noodgedwongen oude kleding dragen of geen kinderfeestje kunnen vieren.

Het andere goede doel, het Ronald McDonald Huis, staat erg dicht bij initiatiefneemster Els Egge: "Mijn dochter is te vroeg geboren en ik heb zelf toen zo'n zes weken in Veldhoven in het Ronald McDonald Huis gezeten. Dat wordt volledig gerund door vrijwilligers en die staan dag en nacht voor je klaar!"

Dit jaar staan er twaalf spinningfietsen in het café, die beschikbaar gesteld zijn door HiPa Sports. Andere belangrijke sponsoren van de spinningmarathon, die vorig jaar bijna 10.000 euro opleverde, zijn de HEMA, Het IJs Café, de Groentekraam op de Zwaanse Brug, Bakkerij Jan de Leijer en Pika Bikes.

Vrijwilligers
Er zijn ieder jaar vele vrijwilligers nodig voor het evenement, vetrelt Nan: "Omdat we de hele nacht open zijn en het toch een evenement is, hebben we EHBO en beveiliging nodig." Bovendien zijn er ook spinninginstructeurs en een heuse sportmasseur aanwezig. Vorig jaar werd daar gretig gebruik van gemaakt door de spinners. "Gelukkig hebben we nog nooit een EHBO'er nodig gehad!", voegt Nan er snel aan toe.

Vrijwilligers, instructeurs of mensen die willen meedoen met een sponsoractie, kunnen zich aanmelden bij Café Het Geveltje via de Facebookpagina 24 uur Spinningmarathon Café Het Geveltje Boxtel of via telefoon: 06-23203978.

"Wij horen graag even wat voor sponsoractie deelnemers van plan zijn op te zetten", vertelt uitbater Joop. "Dit om te voorkomen dat meerdere fietsgroepen aankloppen bij dezelfde sponsor en zo elkaar in de weg lopen." Belangstellenden kunnen knuffels of klavertjes vier kopen om zo de deelnemers te sponsoren. "En als je zaterdag vóór 2 uur 's nachts binnen bent, kun je de hele nacht bij ons blijven!", voegt Joop daar lachend aan toe.

Coöperatie Herenboeren Wilhelminapark van start

Boxtel - De oprichting van de Coöperatie Herenboeren Wilhelminapark was op vrijdag 26 februari een feit. Ongeveer zestig leden en hun partners woonden in De Groene Poort in Boxtel de oprichtingsvergadering van de coöperatie bij. Deze oprichting is een belangrijke stap die ertoe leidt dat de eerste zestig huishoudens in de regio gezamenlijk hun voedsel gaan produceren. Zo krijgen ze weer grip op hun eten.

Sander Boleij, Rob van de Langenberg, Douwe Korting, Boudewijn Tooren, Tabe Aardema, Wiebe van der Hoek, Jurgen Hoppenbrouwers en Monic Holman vormen het bestuur van de nieuwe coöperatie. Tooren werd benoemd tot voorzitter.

Op het Wilhelminapark, gelegen achter de carpoolstrook aan de A2 bij afslag Boxtel-Noord, is de laatste maanden al veel werk verzet. Zo is de bodemkwaliteit verbeterd, zijn de paden hersteld, bomen gesnoeid, is achterstallig onderhoud gepleegd en elektriciteit aangelegd. In maart of april worden 3000 fruitbomen geplant en later dit voorjaar zullen de eerste weidevarkens worden losgelaten en verzorgd.

De komende maanden werken de Herenboeren onder meer verder aan de omheining van het terrein, wordt een beregeningsinstallatie aangelegd en wordt de bodemvruchtbaarheid op natuurlijke wijze verbeterd. Dat laatste is belangrijk want een goede bodem op het park is de basis van een goede, duurzame opbrengst.

Inspraak
De boerderij is straks eigendom van de leden van de coöperatie; leden die per huishouden 2000 euro investeren en wekelijks hun groente, fruit, vlees en eieren van eigen boerderij kopen. Wat de boer in loondienst voor hen teelt, bepalen de leden van de coöperatie en hun op 26 februari benoemd bestuur zelf.

Op dit moment nemen ongeveer zestig huishoudens uit de regio Boxtel, Vught, Sint-Michielsgestel deel aan Herenboeren Wilhelminapark. De initiatiefnemers hebben de ambitie om te groeien naar het maximum aantal van 200 leden.

Meer informatie vind je op http://wilhelminapark.herenboeren.nl.

Mijn Mooi Boxtel: Netty van den Berg

Foto: Netty vd Berg

Eenmaal per week loop ik langs de vijver naast het gemeentehuis naar de VVV waar ik als vrijwilliger werk. Al jaren word ik door een reiger begroet, voor wie deze plek zijn thuis is. Vandaag is hij op stap. Toch ligt de vijver er weer prachtig bij.

Foto: Netty vd Berg

Harrie Kelders 40 jaar bij de gemeente

Foto: Harrie Kelders

Boxtel - Op 8 maart is het feest bij de milieustraat. Op die dag viert medewerker Harrie Kelders (61) namelijk zijn 40-jarig jubileum bij de gemeente Boxtel. Vanaf 15.00 uur is er eerst een gesloten bijeenkomst voor de jubilaris en zijn collega's, een uur later is iedereen die Harrie wil komen feliciteren van harte welkom.

Harrie begon bij de gemeente in 1976 als huisvuilverwerker, oftewel een van de mannen die achterop de vuilniswagen staan. "Dat was toen maar voor een dag of drie, want Boxtel was nog niet zo groot", lacht hij. "Volgens mij heb ik daar wel indruk gemaakt; nog in mijn proeftijd brak ik mijn been tijdens een potje voetballen in mijn vrije tijd, maar ik kreeg toch een jaarcontract." Door de jaren heen heeft Harrie binnen de afdeling Openbare Werken veel verschillende dingen gedaan. "Ik heb nog wat jaren straten gelegd, en ook heb ik jarenlang meegewerkt met de gladheidsbestrijding. Dat deed ik altijd erg graag, we hadden een hele leuke groep. Je hebt elkaar natuurlijk genoeg te vertellen, want je komt maar een korte periode per jaar bij elkaar."

Foto: Foto: Monique Fick
Foto: Foto: Monique Fick

De afgelopen twintig jaar werkt Harrie bij de milieustraat en dat bevalt hem heel goed. "Het is heel sociaal werk. Mensen zijn blij dat ze hun spullen kwijt kunnen, dus ze zijn vaak erg gezellig. Natuurlijk moeten we de kosten voor de gemeente er wel uithalen, dus we moeten toch knippen of een bedrag vragen. We zijn dan zo eerlijk en rechtvaardig mogelijk, en als we twijfelen beslissen we meestal in het voordeel van de klant. De meeste mensen snappen het wel dat ze ervoor moeten betalen, maar zeker sinds de invoering van diftar zitten er af en toe mensen bij die er tussendoor proberen te glippen. Daar moet je wel een beetje een zesde zintuig voor hebben. Mensen die hier beginnen met een idee dat je alleen een beetje moet sjouwen, zijn meestal zo weer weg."

Sinds januari heeft Harrie een nieuwe regeling gekregen, waardoor hij nog maar 18 uur hoeft te werken. "Ik ben er in principe alleen nog als de milieustraat open is. Dat vind ik prima, zo bouw ik het alvast een beetje af voor als ik met mijn 67e met pensioen ga." Wat hij in zijn vrije tijd doet? "Ik houd van wandelen, fietsen en zwemmen, en af en toe een terrasje pakken. Dat soort dingen doe ik wat meer sinds ik die extra tijd heb. Ik denk dat ik na mijn pensioen gewoon op dezelfde voet verder ga."

Wat is het verschil tussen manueel therapie en fysiotherapie?

Een fysiotherapeut heeft een vierjarige studie gedaan over het houdings- en bewegingsapparaat. Hij weet bijna alles over spieren en botten in armen, benen, kaken, nek, borst en rug. Een manueel therapeut is iemand die eerst fysiotherapeut is geworden en daarna nog verder is gaan studeren. In deze driejarige studie specialiseert de fysiotherapeut zich tot manueel therapeut. Een manueel therapeut kan botten, spieren en gewrichten nog beter onderzoeken en behandelen.

Een goed voorbeeld is de nek. De nek heeft zeven wervels. De fysiotherapeut is vooral opgeleid om dit als één geheel te bekijken. Een manueel therapeut daarentegen kan als specialist dit onderzoek nauwkeuriger uitvoeren. Hij onderzoekt bijvoorbeeld of de eerste met de tweede wervel beweegt en of de tweede met de derde beweegt en zo verder. Over alle botten en gewrichten heeft de manueel therapeut meer geleerd dan de fysiotherapeut.

Door deze nauwkeurige manier van onderzoeken kan een manueel therapeut een gewricht dat niet lekker beweegt vinden. Als een gewricht in bijvoorbeeld de rug niet voldoende beweegt, kan dat pijnklachten veroorzaken. Het beter laten bewegen van de gewrichten kan dan de pijnklachten verminderen. De spieren kunnen dan makkelijker ontspannen, waardoor het bewegen in bijvoorbeeld sport en werk weer zonder pijn gaat.

Verder is een verschil tussen een fysiotherapeut en een manueel therapeut het manipuleren. Of in de volksmond 'het kraken'. Op het moment dat een gewricht niet goed meebeweegt en de manueel therapeut besluit te manipuleren, wordt er met een korte snelle impuls een beweging gemaakt in het gewricht. Deze beweging kan een ploppend geluid geven.

Daarnaast heeft de manueel therapeut doordat hij langer heeft gestudeerd ook meer kennis om tot een goede diagnose te komen, en onderzoek opnieuw doen om bijvoorbeeld te kijken of de juiste diagnose is gesteld of waarom een behandeling niet het gewenste resultaat heeft gebracht. Dit staat ook bekend onder de term 'second opinion'.

Een manueel therapeut heeft ook meer kennis van specifieke oefeningen of bijvoorbeeld spier rek-technieken om uw klachten te verhelpen of een gewricht beter te laten bewegen.

Een ander verschil tussen de fysiotherapeut en de manueel therapeut is het behandeltarief. Afhankelijk van uw verzekering ligt het tarief van de manueel therapeut hoger dan het tarief van de fysiotherapeut.

Heeft u een klacht waarbij u het gevoel heeft niet meer maximaal te kunnen bewegen in bijvoorbeeld uw rug of nek? Of bent u bijvoorbeeld bij een fysiotherapeut in behandeling en heeft u na enkele behandelingen nog niet of nauwelijks verbetering ervaren? Voel u vrij om een afspraak te maken en te kijken of we wat voor u kunnen betekenen.

Binnen FysioSluijters zijn vier manueel therapeuten actief: Ester van Oord, Huub van Acht, Yvonne Auditor en Edwin de Raaij.

Stem op Stichting Dommelbimd voor donatie ING Nederland Fonds

Boxtel - Door stemmen die kunnen worden uitgebracht op www.ing.nl/stemnederlandvooruit kan Stichting Dommelbimd een mooie donatie van het ING Nederland Fonds ontvangen. Een minimum bedrag van 1.000 euro komt sowieso beschikbaar voor de stichting, maar dat bedrag kan nog verder oplopen wanneer Dommelbimd genoeg stemmen krijgt.

De stichting, die zorg draagt voor het behoud en de ontwikkeling van het gelijknamige natuurgebied in Boxtel, is een van de vijf genomineerde goede doelen uit de regio. Tot en met 11 maart kan gestemd worden welke van deze vijf verenigingen en stichtingen het maximale bedrag van 5.000 euro zou moeten ontvangen.

Ook als Stichting Dommelbimd als laatste eindigt, krijgt deze nog altijd 1.000 euro. De stichting hoopt uiteraard op een hoger bedrag, waarmee een maaimachine kan worden aangeschaft om de laaggelegen hooilanden in het gebied bij te houden. Zo wordt de biodiversiteit in het gebied verhoogd, waardoor er meer bloemen, vlinders en libellen komen. Ook wordt een gedeelte vrijgemaakt om het laarzenpad begaanbaar te houden, zodat wandelaars gemakkelijker van het gebied kunnen genieten.

Wil je stemmen op de stichting Dommelbimd, dan kan dat tot 11 maart via www.ing.nl/stemnederlandvooruit/. Als je daar op de stichting stemt krijg je een e-mail waarmee je je stem definitief maakt. Per e-mailadres kan maar een keer worden gestemd. De uitslag van de stemming wordt op zaterdag 19 maart bekendgemaakt.

Willy van Zuijlen

Foto: Sander van Kasteren

Wie kent hem niet? Willy van Zuijlen (72). Politicus, voorzitter bij de Zonnebloem in Liempde, Kèk Liempt, organisator van het Tourspel, ingeschreven in het Boek van Verdiensten en drager van een lintje. Het zijn maar een paar zaken die hem typeren.

Als klein ventje hielp Willy al mee op de boerderij van zijn ouders in Herpen. In dat dorp, dat toen nog in de gemeente Ravenstein lag, dat inmiddels zélf alweer onder gezag van Oss valt, groeide de jonge Willy op. Het katholieke gezin Van Zuijlen bestond uit zeven kinderen, waarvan de in 1943 geboren Willy de jongste was. "Ik had drie broers en drie zussen. Er was altijd werk en het was altijd gezellig druk bij ons thuis!"

Enkel de laatste jaren van de oorlog maakte hij onbewust mee. Willy noemt zichzelf dan ook een echt 'wederopbouwkind': "In die tijd lag het werk voor het oprapen."

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Zo kwam het dat Willy na zijn algemene opleiding op de MULO ("14 vakken!") als 17-jarige jongen terechtkwam op de secretarie van de gemeente Ravenstein. Met avondopleidingen en De Gemeentestem, een blad met daarin vacatures binnen de Nederlandse gemeentes, kwam Willy via Mill, Druten, Den Dungen en Megen steeds een beetje hogerop. "Zo kwam ik op 1 april 1973 uiteindelijk als loco-secretaris in de gemeente Liempde terecht", verduidelijkt hij.

In die 'aanloop' naar Liempde zag Van Zuijlen een hoop veranderen: "Ik heb zelfs nog twee jaar meegemaakt dat we op een zaterdagochtend moesten werken!" Ook de Algemene Bijstandswet uit 1965 noemt Van Zuijlen zo'n grote verworvenheid die past bij het naoorlogse karakter: "De afhankelijkheidspositie van mensen werd vervangen door rechten die zij kregen!"

In 1970 trouwde Willy met zijn huidige vrouw Annie, met wie hij twee kinderen kreeg, die zelf inmiddels ook voor zes kleinkinderen hebben gezorgd op wie hij regelmatig past. In Liempde aardde het gezin Van Zuijlen. Willy begon in 1975 bij voetbalclub DVG in het veteranenteam. Toen in 1988 de meerderheid van het bestuur opstapte, werd op hem een beroep gedaan om als voorzitter te helpen de club met vijf nieuwe bestuursleden weer op de rails te krijgen.

Het is niet de enige nevenfunctie die Van Zuijlen vervult. Ten tijde van zijn penningmeesterschap van de Stichting Jeugdbelangen Liempde werd begin jaren tachtig de sporthal gebouwd (het huidige Pius X) en maakte hij twaalf jaar deel uit van het bestuur van de Stichting Kèk Liempt. Ook zat hij negen jaar in het kerkbestuur van Sint Jans Onthoofding en nu is hij ruim tien jaar lid van de Avondwakegroep. 'Een dankbare functie' noemt hij dat laatste. De groep is verantwoordelijk voor de viering ter voorbereiding op de uitvaart van een dierbare de volgende dag.

In 2002 ontving Van Zuijlen een lintje voor onder meer bovengenoemde activiteiten. "Burgemeester van Homelen belde me op of ik daags voor Koninginnedag op het gemeentehuis voor een bespreking aanwezig kon zijn en toen wist ik het wel", verklaart Van Zuijlen het feit dat hij - vanwege zijn werkervaringen - niet erg verrast was met zijn onderscheiding.

Vrijwilligerswerk waar Van Zuijlen erg trots op is, is zijn werk als voorzitter van de Liempdse afdeling van de Zonnebloem. Die organisatie komt op voor mensen met een lichamelijke beperking. Volgens Van Zuijlen gaat het in Liempde daarbij met name om ouderen die als gevolg van hun beperking minder mobiel zijn geworden. Toch zijn de uitjes niet oubollig. "Wij, als 25 zeer actieve vrijwilligers, organiseren regiovakanties, huisbezoeken en houden jaarlijks zo'n tien activiteiten zoals een bezoek aan de Heilige Eik in Oirschot, de kermis en dit jaar gaan we naar Circo Circolo", vertelt Van Zuijlen. "Een mevrouw vertelde me dat ze al meer dan dertig jaar niet op de Liempdse kermis was geweest. Fijn dat ze nu er naar toe kon; gezellig op het terras, lekkere popcorn, gebakken vis maar 'nie in de schommels'. Iets anders dan thuis achter de geraniums."

Een andere verdienste van Van Zuijlen is het Tourspel. "Er stonden twee dingen op mijn wensenlijst om in Liempde van de grond te krijgen. Eén daarvan was de Liempdse Kwis, de andere was een Tourspel." De dorpsquiz lukte hem in eerste instantie niet. "De mensen die ik toen benaderd heb, vonden het wel erg grootschalig en wilden zich niet zo vastpinnen", verklaart Van Zuijlen. Het Liempds Tourspel zag in 2012 het daglicht. "Jaren geleden kwam ik in Sint-Oedenrode in aanraking met het Roois Tourspel. Ik zat toen al bij de Liempdse Zonnebloem en was ook interim-voorzitter van Fietsclub LTC 't Groene Woud", vertelt Van Zuijlen met een twinkeling in zijn ogen. Eén en één was twee, zo vervolgt hij, en het idee voor een sponsortocht vanaf Arles (waar Van Gogh zijn wereldberoemde Zonnebloemen schilderde) naar Liempde om het 40-jarig jubileum van De Zonnebloem te kunnen bekostigen was geboren. Van Zuijlen, zelf redelijk fanatiek recreant wielrenner, kon helaas niet meefietsen in de uiteindelijke tocht.

Maar toch smaakte dit wielersucces naar meer. "Ik dacht, we moeten in Liempde dan ook een Tourspel van de grond kunnen krijgen! In Liemt hebben we 'onze' eigen profrenner Koen de Kort." Zo gezegd zo gedaan: Koen is vanaf het begin ambassadeur van het Tourspel, dat dit jaar zijn vijfde editie beleeft. Het spel wist ondertussen met een aantal enthousiaste ICT-techneuten en mede-vrijwilligers duizenden euro's voor lokale, Liempdse goede doelen bij elkaar te krijgen.

En niet getreurd: Vorig jaar kwam er alsnog een Liempdse Kwis, toen anderen de organisatie op zich namen en hem om zijn medewerking vroegen. Eigenlijk toont dat volgens Van Zuijlen het sterke gevoel van saamhorigheid in Liempde aan. "Ik, Annie en mijn kinderen hebben zich vanaf het begin zeer thuis gevoeld in Liemt. Het dorp heeft mijn gezin hartelijk verwelkomd en ontvangen", besluit hij.

11 / 20

Foto: Heemkundekring Boxtel

Het Marktveld gezien naar het westen, circa 1900.
Rondom de Markt lag een keiweg. Zij werd aan de westzijde afgesloten door weverij Van de Ven - midden achter de bomen - en rechts daarvan de blauwververij van Princen. Het herenhuis links van de weverij werd ooit bewoond door kantonrechter P.C. van de Ven en het huis met de witte gevel, waarin een fraai bovenlicht, was de bakkerszaak van Groos. De straatfoto's werden indertijd meestal op zondag genomen, wat aan de op z'n zondags uitgedoste kinderen en aan de gesloten blinden van de weverij is te zien. Midden op de Markt staat een grote, elektrische booglamp. Boxtel had sedert 1899 een eigen elektrische centrale, de eerste in Noord-Brabant. De koolspitslampen hadden intensieve verzorging nodig.

Heemkundekring Boxtel, Christ van Eekelen

Foto: Hans van Doorn

De Walvisjes vieren 33-jarig bestaan

Boxtel - Jeugdcarnavalsvereniging De Walvisjes vierde afgelopen zondag haar 33-jarig jubileum. Dat betekende nog één extra dagje carnaval voor alle leden en belangstellenden die naar het jubileum kwamen.

De feestelijke dag begon om 14.00 uur met een brunch voor de leden. Daarna mochten prins Messiem en prinses Michelle aantreden voor het officiële gedeelte. Maar De Walvisjes zouden De Walvisjes niet zijn als er daarna geen feestje werd gevierd. Daarbij waren niet alleen de jeugdleden aanwezig, maar ook de grote walvissen en leden van verschillende carnavalsverenigingen en diverse oud-leden.

Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn
Foto: Hans van Doorn

Om al het columnverkeer te reguleren is dit vak gereserveerd voor vergunninghouders.

Kamerlid Renske Leijten presenteert zorgplan SP in Boxtel

Boxtel - Onder het motto 'de zorg is van ons' organiseert de SP Boxtel woensdag 9 maart een avond over de zorg bij Gemeenschapshuis De Walnoot. SP-Kamerlid en woordvoerder zorg Renske Leijten zal hier het zorgplan van de partij presenteren.

Leijten zal ingaan op het alternatieve zorgplan van de SP dat de zorg nastreeft gebaseerd op solidariteit en samenwerking in plaats van marktwerking. De SP pleit voor één publieke landelijke zorgvoorziening voor iedereen, afschaffing van het eigen risico, inkomensafhankelijke premies en één gemeentelijk basispakket, zodat in elke gemeente het recht op zorg geregeld is. Verder wil de SP geen bezuiniging op dagbesteding en thuiszorg, het massaontslag en de loondump stoppen en een wettelijk basistarief zodat thuiszorgmedewerkers kunnen werken voor een fatsoenlijk loon met goede arbeidsvoorwaarden. De sluiting van honderden verzorgingshuizen acht de SP niet nodig, omdat het geld met hun zorgplan naar de zorg gaat en niet naar topsalarissen, management of bureaucratie. Het zorgplan is doorgerekend door het Centraal Planbureau en is haalbaar en betaalbaar, aldus de partij.

Wethouder Eric van den Broek zal die avond spreken over de lokale situatie op zorggebied, met name over wat er in Boxtel gedaan is om de veranderingen in de zorg op een sociaal verantwoorde manier door te voeren. Ook gaat hij in op de uitdagingen die er nog liggen om de menselijke maat in de zorg te waarborgen.

De bijeenkomst in Gemeenschapshuis De Walnoot begint om 20.00 uur, de inloop is vanaf 19.30 uur. Meer Informatie is te verkrijgen bij Marije van Kuijk via 06-52189986 of marijvkuijk@hotmail.com.


D66

Foto: D66

Boxtel verbindt!

Onze regio bekleedt de unieke positie van één van de belangrijkste economische motoren van Nederland en Europa. De topsectoren High Tech Systems & Materials, Automotive, Life Sciences (Homecare & Lifetec), Agro-Food (Food&Technology), Creatieve Industrie (Industrieel ontwerp en design) en Energy (Solar en herwinbare energie) zijn goed vertegenwoordigd. Het heeft dan ook de ambitie om in 2020 tot de top 3 in Europa en top 10 in de wereld te behoren. Als Boxtel zitten we hierbij op de voorste rij door onze ligging en infrastructuur en kunnen we hierdoor van grote meerwaarde zijn. Nu de economie weer aantrekt is het dan ook tijd om die meerwaarde te gaan verzilveren.

De verkoop van kavels op Vorst A loopt goed en het college zet actief in op economisch beleid. Met het verkopen van kavels ben je er echter niet, Boxtel zal zich ook de vraag moeten stellen waarin het zich wil onderscheiden of van toegevoegde kan zijn. Met een top sector Agro-Food in het noorden en High Tech Systems in het zuiden ligt het voor de hand dat we deze samenbrengen in Green Technology en crossovers naar andere (technologische) industrieën mogelijk maken. Een cruciale pijler om dit te bereiken is het realiseren en behouden van voldoende gekwalificeerde arbeidskrachten op alle niveaus met competenties die aansluiten op de topsectoren. Daarvoor is ook een excellent, productief onderwijs-ecosysteem nodig dat aan de vraag en eisen van de topsectoren kan voldoen.

Foto: D66

Omwille van ons woning aanbod, voorzieningenniveau en recreatiemogelijkheden zouden de benodigde kenniswerkers en expats - van wie velen nu in Meerhoven wonen - naar Boxtel, Liempde en Lennisheuvel moeten willen verhuizen. Als D66 stellen we dat dit geen Utopie hoeft te zijn als we hier gericht naar toewerken en deze positie nadrukkelijk bij de provincie gaan claimen. Er is nog veel te doen dus 'NU VOORUIT'!

D66 Boxtel

Bart Louwers
Jos Hegeman

Combinatie95

Foto: Bron: Combinatie95

In de politiek proberen alle partijen zoveel mogelijk de thema's die zij belangrijk vinden voor het voetlicht te brengen. Dat is logisch want elke partij probeert het mandaat dat zij heeft meegekregen van de kiezer zo goed mogelijk in te vullen. Dit zorgt soms voor discussie, en dat is goed. De raad van Boxtel heeft laten zien dat samenwerken ook mooie resultaten kan geven. Zo heeft de bijna voltallige raad zich ingezet tegen voedselverspilling, niet alleen met woorden maar ook in daden.

Initiatief Combinatie95: convenant tegen voedselverspilling
De motie terugdringen Voedselverspilling is ingediend door Combinatie95 om de bewustwording onder de bewoners van Boxtel van de enorme voedselverspilling in Nederland te vergroten. Deze motie is ondersteund door SP, INbox, CDA, D66, PvdA/GroenLinks en de VVD. Samen hebben we restaurants, scholen en supermarkten bezocht met de vraag of zij dit initiatief ook ondersteunen. Uiteindelijk hebben 35 ondernemers en bijna alle scholen het convenant ondertekend. Op 22 februari 2016 hebben we samen nogmaals onderstreept dat we ons allemaal, ondernemers, scholen en raad, willen inzetten voor dit onderwerp.
Combinatie95 gelooft dat politiek niet alleen in de raadzaal plaatsvindt, maar dat we samen voor verandering kunnen zorgen. Wij bedanken iedereen voor de inzet.

Asielzoekers en Statushouders
Landelijke aandacht voor Boxtel op het onderwerp vluchtelingen. Burgemeester Mark Buijs maakt zich hard voor de kleinschalige opvang van vluchtelingen. Als je erover nadenkt klinkt het zo logisch. Geen grote aantallen die niet meer in verhouding staan tot het aantal inwoners. Geen grote koude tenten voor mensen die hebben moeten vluchten voor bommen. Hoe kun je mensen een cultuur bijbrengen als ze er geen deel van uitmaken? Combinatie95 ondersteunt de oproep van onze burgemeester om te gaan voor kleinschalige opvang.

Als in een AZC is vast komen te staan dat een persoon echt een vluchteling is en hij of zij echt niet terug kan naar het land van herkomst, dan mag je langer blijven en ben je een statushouder. Op dat moment moet er gezorgd worden voor huisvesting ergens in Nederland. Elke gemeente krijgt vanuit het Rijk een opgave van het aantal statushouders dat zij moet opvangen. Natuurlijk moeten we deze mensen een thuis bieden. Toch is het een lastige opgave. Er moeten woningen worden toegekend waar vaak al een tekort aan is, namelijk sociale woningbouw. Om te zorgen dat de schoen niet te veel gaat wringen heeft het college besloten om statushouders vooralsnog te huisvesten in de Tijvert.

Een ideale situatie bestaat op dit onderwerp wellicht niet. Wat Combinatie95 vooral belangrijk vindt is dat de menselijke maat uitgangspunt is en blijft voor iedereen.

Wil je meer informatie of wil je eens met de raadsleden van gedachten wisselen? Bezoek onze website www.combinatie95.nl of neem contact op met een van de fractieleden van Combinatie95.

GEMEENTE INFO
Oud papier:
04-03 Klein Hoekje - Nieuwe Wijk
04-03 Kalksheuvel
05-03 Selissen en Selissenwal buitenroute; o.a. Dianabos, gedeelte Munsel en Molenwijkseweg

Gemeentehuis Boxtel
Bezoekadres:
Markt 1 - 5281 AT Boxtel
Postadres:
Postbus 10.000 - 5280 DA Boxtel
Algemeen telnr: (0411)655 911

LET OP: Burgerzaken werkt enkel op afspraak        

Milieustraat:
Kruisbroeksestraat 22, Boxtel
Servicelijn: (0411) 655 910
Openingstijden: Wo-, do-, en vrijdag: 12.30-15.00 uur, zaterdag 10.00-16.00 uur

Bekendmakingen week 9

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Achterberghstraat 15 rooien: 3 beuken + 2 berken uit achtererf
Boxtelseweg 50 vestigen kookstudio
De Tijvert 2 verbouwen 2e verdieping onderwijsgebouw naar 13 wooneenheden voor statushouders voor een periode van 10 jaar + brandveilig gebruik 2e verdieping onderwijsgebouw voor huisvesting statushouders
Hamsestraat 18 vervangen dak bedrijfsgebouw + plaatsen zonnecollectoren
Schietberg 15 plaatsen dakkapel voorzijde woning

Verleende omgevingsvergunningen
Boxtelseweg 53 uitbreiden en verbouwen woning + rooien: 2 bomen
Savendonksestraat 17 rooien: 5 eiken uit voorzijde tuin

Ontwerpbesluit te verlenen omgevingsvergunning
Ons Doelstraat 44 in gebruik houden kinderopvangcentrum

Toestemming maken uitweg
Prins Bernhardstraat 19
Sweelincklaan 62

Verkeersbesluiten
Gewijzigd Verkeersbesluit Tijdelijk Parkeerverbod Burgakker

Meer informatie

Via boxtel.nl/bekendmakingen kunt u meteen doorklikken naar al onze bekendmakingen op officielebekendmakingen.nl. De bekendmakingen per e-mail ontvangen? Ga naar zoek.overheid.nl en meld u aan voor de e-mailservice Berichten over uw buurt!

Les van ervaringsdeskundigen bij Hobbycentrum

Alphons van der Heijden (l) en Tom Heidelberg in de werkplaats van het hobbycentrum. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Hobbycentrum Boxtel nadert voltooiing en dat vraagt om een grootse opening. Die zal op 18 maart plaatsvinden. Er moet nog een hoop werk worden verzet, maar initiatiefnemer Alphons van der Heijden heeft er alle vertrouwen in dat dat helemaal goed komt. Het idee achter het hobbycentrum is simpel: vijftigplussers kunnen er voor een zacht prijsje naar hartenlust klussen op professioneel werkgereedschap en les krijgen van ervaringsdeskundigen.

Van der Heijden werd voorzitter van stichting Hobbycentrum Boxtel nadat de KBO met het idee kwam. "Ik heb mij opgeworpen als de kartrekker, een rol die mij wel ligt", vertelt Van der Heijden enthousiast. Het hobbycentrum is voor een groot deel ingericht met opgekocht meubilair en zelfgemaakte kasten. "Toen we introkken in dit pand, was het eigenlijk alleen het casco", vertelt Van der Heijden met gepaste trots. Hij sleepte het aanwezige gereedschap uit alle hoeken en gaten. "Deze pottenbakkersoven heb ik via de KBO op de kop weten te tikken." Ook lid van het eerste uur Ad van Amelsfoort stalde 'wat' apparatuur in de werkplaats. Van der Heijden wijst op een professionele draaibank.

Andere leden van het eerste uur, of 'de harde kern', zoals zij het zelf noemen zijn Tom Heidelberg en Ad Jussen. Laatstgenoemde werkte bij Bosch/Rexroth en richt zich op het technisch tekenen. Heidelberg werkte tot aan zijn pensioen 'alleen met het hoofd'. Na zijn pensionering richtte hij zich meer op handwerk. "Houtbewerking vind ik bijvoorbeeld erg leuk. Nu ben ik eigenlijk Coördinator Houtbewerking van het hobbycentrum", lacht hij.

Het kenmerkt het plezier dat de mannen hebben. "Maar vrouwen zijn ook van harte welkom hoor!", zegt Alphons snel. En als die niet van klussen houden is er volgens hem ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld kooklessen te starten. Van der Heijden: "Hobby's worden uitgevoerd onder begeleiding van 'ervaringsdeskundigen'. Maar wij zijn geen cursuscentrum. Als er vraag is naar lessen, kijken wij of we dat kunnen faciliteren. Door elkaar en voor elkaar." Volgens 'mister Hobbycentrum' kunnen zo bijvoorbeeld ook computerlessen en diverse workshops worden aangeboden. Je kunt bij hobbycentrum nu bijvoorbeeld al tekenlessen volgen.

Ook de materialen scharrelde Van der Heijden bij elkaar: "We zoeken de samenwerking met het bedrijfsleven om restmaterialen of overtollige gereedschappen te krijgen." Van het hout dat hij zo regelde worden de opslagrekken in de werkplaats gemaakt. "We hebben ook goed contact met de Vincentiusvereniging en De Herbergier hiertegenover." Hobbycentrum Boxtel zoekt zo ook op een andere manier de samenwerking met lokale bedrijven: als uitstapje voor de bewoners met geheugenproblemen van De Herbergier.
Ook leerlingen van SintLucas werden betrokken bij het hobbycentrum. "Leerlingen uit het vierde jaar ontwerpen op dit moment ons logo, onze website en onze huisstijl", vertelt Van der Heijden trots. Het past volgens hem allemaal in de visie van Hobbycentrum Boxtel 'Ontmoeten – leren – Doen': "Want samen weten we meer dan alleen."

Vanaf het begin was er al veel steun voor het concept. Hobbycentrum Boxtel ontving steun van de gemeente, het Oranjefonds, de KBO, de Rabobank en de club 'Zorg voor ouderen' uit Den Bosch. Volgens Alphons is de vijver waarin het centrum vist groot: "We hebben het eens uitgezocht, maar onze doelgroep omvat 14.000 mensen in de gemeente Boxtel."

Het Hobbycentrum is nog op zoek naar leden, klussers en vrijwilligers. "Hoewel wij leden met klem verzoeken de werkplaats zo achter te laten als toen ze er binnenliepen, zou iemand die zo nu en dan de ruimte eens veegt geen overbodige luxe zijn. Ook beheerders van het gebouw die de verwarming en lichten aandoen voordat we aan de slag gaan zijn welkom", vertelt Van der Heijden.

Een lidmaatschap, waarmee je gebruik kunt maken van alle apparatuur en van de werkplaats zelf kost 3 euro per dagdeel (3 uur). In een ander deel van Hobbycentrum Boxtel worden ook bewegingslessen aangeboden. Die kosten 1,85 euro per uur, plus een docententoeslag afhankelijk van de docent. Voor vragen of een lidmaatschap kun je bellen met 0411-210292 of kijken op www.hobbycentrumboxtel.nl (deze is nog in ontwikkeling). De officiële opening is op 18 maart om 15.00 uur. Van 15.00 tot 19.00 uur zijn alle geïnteresseerden welkom om een kijkje te nemen in het hobbycentrum.


Bestuurder gewond na aanrijding met ree

Foto: Sander van Gils

Boxtel - Bij een aanrijding met een ree is zaterdagochtend op de Bosscheweg een automobilist gewond geraakt. De ree overleefde de botsing niet. Het voertuig week zonder succes uit voor het passerende dier en ramde daarbij een signaallicht.

De inzittende van de auto is met onbekende verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Een bergingsbedrijf heeft het voertuig afgevoerd. Een faunabeheerder heeft zich over de doodgereden ree ontfermd.

Brandstichting bij De La Salle

Boxtel - Donderdagavond rukte de brandweer met groot materieel uit voor een brand in de Michaëlschool aan de Schijndelseweg in Boxtel. Rond 19.15 uur ontdekte een voorbijganger het brandje dat woedde in een van de lokalen van de school, die op het terrein van specialistisch orthopedagogisch behandelcentrum De La Salle gevestigd is.

De gealarmeerde brandweer had het brandje relatief snel gedoofd en gebruikte hiervoor een klein blusmiddel. Vervolgens is met een overdrukventilator het lokaal geventileerd. Uiteindelijk bleken wat kranten en een rol wc-papier in brand te hebben gestaan. De politie onderzocht het pand op eventuele braakschade, vermoedelijk hebben vandalen het papier in brand gestoken.

Gaslek De Mulder

Boxtel - Tijdens grondwerkzaamheden van een aanbouw op De Mulder is woensdagochtend een gaslek ontstaan. Bouwvakkers raakten tijdens het heien de gasleiding en alarmeerden hierop de hulpdiensten. De politie was snel ter plaatse en heeft de straat tijdelijk afgezet terwijl de brandweer de situatie verkende.

Medewerkers van een energiebedrijf hebben de lekkage verholpen. Nadat het lek gedicht was konden de bouwvakkers hun werkzaamheden weer oppakken en keerde de rust in de straat terug.

Opnieuw drugspand gesloten

Boxtel - Opnieuw is in Boxtel op last van Burgemeester Buys een drugspand gesloten. Dit keer gaat het om een woning aan het Kapittel. De sluiting van het pand, afgelopen woensdag 25 februari, geldt voor drie maanden. Het is het vijfde drugspand dat in dit jaar door de burgemeester gesloten is.

In de woning, die door woonstichting Sint Joseph werd verhuurd, werden op 23 februari een handelshoeveelheid van 200 hennepplanten en diverse gedroogde planten aangetroffen. Omdat hiermee de openbare orde en volksgezondheid in het geding komt, heeft Burgemeester Mark Buijs daarom besloten om de woning voor drie maanden lang te sluiten op grond van de Opiumwet. Hiermee geeft de burgemeester een duidelijk signaal af dat hennepkwekerijen en andere drugsgerelateerde activiteiten niet in Boxtel worden getolereerd.
Boxtel en de gemeente Sint-Michielsgestel werken tegenwoordig intensief samen bij de bestrijding van georganiseerde (drugs)misdaad. Zie ook DeMooiGestelKrant pagina 5: 'Burgemeester Pommer sluit drugspand in Den Dungen'.

Het pand aan de Molenstraat 5 waar Swiebertje gevestigd is. Foto: Willemijn Wijdenes

Kringloopwinkel Swiebertje opent op 11 maart

Boxtel - Het pand aan de Molenstraat 5 waar op 11 maart Kringloopwinkel Swiebertje haar deuren opent, staat tot de nok toe vol met tweedehands spullen. Ze had wel gehoopt dat mensen haar zouden weten te vinden voor hun gebruikte meubels, kleding en noem het maar op, maar dít had Marion van Berloo 'never nooit niet kunnen bedenken'.

Toen Marion eind januari via Facebook wereldkundig maakte dat haar langgekoesterde wens in vervulling zou gaan en zij haar eigen kringloopwinkel zou gaan beginnen, werd ze bedolven door positieve reacties. Toen vertelde ze in deze krant al: "Het is ongelooflijk! Ik ben totaal overdonderd." Zoals ze toen straalde, doet ze dat ook nu nog, ook al heeft ze al heel wat uren in haar nieuwe onderneming zitten. "Ik ben hier elke avond tot 23.00 uur bezig", vertelt Marion enthousiast. "We halen goede, niet kapotte spullen gratis op bij mensen thuis en doen ook ontruimingen. Ik heb de laatste weken heel wat kilometers gemaakt met mijn bus. Maar het is ontzettend leuk. Na de opening blijven we dat ook doen uiteraard. En natuurlijk kunnen mensen ook zelf hun spullen brengen, alles is welkom zolang het netjes en niet kapot is."

Ondanks dat Marion nog heel wat werk te verzetten heeft bij Swiebertje, kan ze niet wachten tot de opening op vrijdag 11 maart. Foto: Mark van der Pol

De winkel krijgt een toegankelijk karakter, een plek waar mensen makkelijk even binnen lopen om rond te snuffelen tussen de spullen en een kopje koffie te pakken bij de koffiebar. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat binnen: er zijn babyspullen, kinderspeelgoed, een gereedschapshoek, oftewel de 'mannen speelhoek', zoals Marion deze gekscherend noemt, kleding, meubels, keukengerei, prullaria, schilderijen, lp's, pick-ups, allerlei apparaten en een pimphoek. Hier komen mooi opgeknapte kastjes en dergelijke te staan. Bij binnenkomst stuit je op de thematafel, die steeds anders wordt aangekleed en ingericht. En als je geen tijd of zin hebt om naar de winkel te komen, kun je straks terecht in de webshop, die nog in ontwikkeling is.

Hoewel Marion heel goed beseft dat ze nog bergen werk te verzetten heeft voor de opening, heeft ze er alle vertrouwen in. En heel veel zin: "Nu moet ik nog heel veel doen, er zitten zelfs nog nergens prijsjes aan. Maar dat komt allemaal goed. Ik kan niet wachten tot vrijdag 11 maart om 10.00 uur de deur opengaat. We maken er natuurlijk wel een feestje van!"

Kringloopwinkel Swiebertje op de Molenstraat 5 is vanaf 11 maart elke week geopend, op woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.30 uur, vrijdags van 10.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Gratis parkeergelegenheid vind je op 200 meter loopafstand, in de Jan Kruijsenstraat en de Pierre Janssenstraat. Kijk voor meer informatie op Facebook: Swiebertje of bel 06-22588123.


Tentoonstelling met markante Boxtelaren in MUBO

Foto: David Andreae

Boxtel - De 75e verjaardag van de vereniging Heemkunde Boxtel wordt gevierd met een prachtige overzichtstentoonstelling in het Museum Boxtel (MUBO). Niet alleen toont deze in woord en beeld hoe Boxtel de afgelopen 75 jaar is veranderd, ook worden markante, illustere en onvergetelijke Boxtelaren in de spotlights gezet door middel van portretten, anekdotes en verrassende weetjes.

Zo ook Jos van Lamoen, die bij zijn geboorte meteen een beroemde Boxtelaar werd. In 1954 kwam hij namelijk als 15.000e inwoner van de gemeente ter wereld. Zondag bezocht hij de tentoonstelling en mocht daarbij zichzelf aanschouwen, als baby met zijn moeder in het kraambed.

Foto: David
Jos van Lamoen kijkt naar de bewuste foto van hemzelf als baby bij zijn moeder in het kraambed. Foto: Hans van Doorn

De tentoonstelling waarbij nog vele andere markante Boxtelaren te bewonderen zijn, en nog veel meer, loopt tot en met 10 april dit jaar. De entreeprijs voor volwassenen is 3,50 euro en voor kinderen van 12 jaar en ouder 2,00 euro. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen, maar dan wel onder begeleiding van een volwassene. Het MUBO is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op maandag tweede paasdag. Eerste paasdag is het museum gesloten.

Heemkunde Boxtel was bij de oprichting in 1941 de eerste Heemkundekring in Noord-Brabant en heeft de afgelopen 75 jaar een schat aan informatie verzameld over aspecten die tot het begrip heemkunde behoren, zoals geschiedenis, volksleven, landschapsontwikkeling, toponiemen, archeologie, milieu et cetera.

Stiltewandeling

Op zaterdag 19 maart wordt in de Kampina opnieuw een stiltewandeling gehouden, georganiseerd door de protestantse gemeente. De wandeling begint zaterdagochtend rond 6.00 uur, vóór zonsopgang.

Tijdens de wandeling worden de deelnemers zich meer bewust van geluiden en stilte. Kleine opdrachten brengen rust en ontspanning. Er was zoveel belangstelling voor de wandelingen in januari, dat is besloten tot een herhaling. Het thema is 'werk in evenwicht'. In de natuur wordt stilgestaan bij voorbeelden hiervan. En lopend worden evenwicht en balans verkend. Tijdens de wandeling komt de zon op en wordt hoorbaar en zichtbaar wat dan gebeurt in het landschap. Onderweg worden ter inspiratie enkele gedachten en gedichten meegegeven.

De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en wordt afgerond met koffie en een gesprek rond de vuurkorf. De begeleiding is in handen van Corrie Terlouw, psycholoog/ theoloog en Beate Rose, theoloog/geestelijk verzorger.

Aanmelden per e-mail: beater@live.nl of telefonisch: 06 17579894. Info: www.pg-boxtel.nl De deelnemers ontvangen informatie over de startplaats en de precieze tijd. Kosten: 5 euro per persoon, inclusief koffie/thee met een lekkernij. De netto opbrengst gaat naar Natuurmonumenten. Er wordt gewandeld in kleine groepen; bij veel aanmeldingen wordt een wachtlijst gemaakt.

JRC Heren 3 komt net te kort tegen koploper ABC in de derde klasse Zuid

Boxtel – JRC Heren 3 speelde vrijdag 26 februari op eigen terrein tegen ABC. Deze Aalburgse ploeg is koploper in de derde klasse Zuid. Dat was te merken want ABC bleek afgelopen vrijdag op alle fronten net een maatje te groot voor JRC.

Netjes op tijd stonden beiden teams warm te lopen en was het arbitrale duo in de zaal, klaar om hun kennis te delen met deze onwetende spelers. 26 februari blijft een bijzondere dag in de sporthistorie. Er zijn sporthelden geboren op deze datum, maar ook ging 30 jaar geleden iets na 12.00 uur Evert van Benthum over de finish in een van de laatste Elfstedentochten. Kortom het beloofde een bijzondere avond te worden in Sporthal de Braken. Maar lag in Sporthal De Braken ook zo'n magisch en historisch moment binnen handbereik?

JRC start met veel lengte en met Frank Schellekens de wedstrijd tegen de uitgedunde selectie van ABC, al hebben zij veel steun gevonden bij de jongens uit de jeugd. Na een openingsscore van Steven Besuijen ontvouwt zich een scenario waar JRC al voor vreesde. De gasten uit Wijk en Aalburg/Eindhoven weten makkelijk het net te vinden van veraf en ook vanaf de zijkant weten zij punten te pakken. Aan de hand van Wijnand van Zadelhoff die goed is voor 5 punten in het eerste kwart, blijft JRC enigszins bij. Toch kijkt de ploeg na het eerste kwart tegen een achterstand aan van 7 punten.

Bij aanvang van het tweede kwart moet er iets geforceerd worden. Steven Besuijen is direct goed voor 5 punten en Robin Hulskes gooit zijn eerste punt binnen. Het gat is weer 3 punten. Dan ziet ABC het licht en maakt snel een 10-0 run. Door het inbrengen van Lars van den Bergh wordt er wat pit in de verdediging gegooid en krabbelt JRC weer op. Dan maakt Frank Schellekens een prachtige actie: hij dribbelt sterk en soepel over de linkerkant en rondt overtuigend af met een fingerroll. Daarop volgen drives van Domien van der Laak waarmee JRC de scoringsmachine van ABC stopt en op minder dan 10 punten achterstand blijft. Dit kwart wordt afgesloten door Nico van Zadelhoff met een hele nette score. Toch kan JRC niet voorkomen dat de tegenstander er nog 6 punten bij gooit. Ruststand 25-41.

16 punten is een flinke achterstand, maar de wedstrijd is nog niet verloren. ABC zit al in de foutenlast en is slechts met 8 spelers aanwezig. Het derde kwart begint met scores van de sterk spelende Domien van der Laak, die goed was voor 7 punten dit kwart. Al snel laten de Boxtelse mannen hun frustraties de vrije loop door zich te richten op het arbitrale duo. De frustratie loopt dit kwart zo hoog op dat JRC 2 technische fouten pakt en daarmee ook 2 rondjes bier mag ontvangen van de broers Nico en Peter van Zadelhoff. De derde van Zadelhoff, Wijnand, weet de laatste score van JRC dit kwart te maken, terwijl de mannen uit Wijk bij Aalburg nog even door gaan. Zij scoren nog 8 punten en slaan daarmee een gat van 23 punten.

Het laatste kwart opent Peter van Zadelhoff met een steady tweepunter en probeert ABC de wedstrijd te vermoorden met aanvallen van meer dan een minuut. Het werd nog even onvriendelijk, maar het kwaad was toen voor JRC al geschied. Eindstand 50-75.

Scores:
Domien van der Laak – 15 punten
Wijnand van Zadelhoff – 12 punten
Steven Besuijen – 12 punten
Peter van Zadelhoff – 4 punten
Frank Schellekens – 2 punten
Nico van Zadelhoff – 2 punten
Giel Mommers – 1 punt
Robin Hulskes – 1 punt
Lars van den Bergh – 1 punt

JRC Dames onder 20 zetten goede stap in de richting van het kampioenschap

Rijen – Zaterdagmiddag stond de eerste wedstrijd tussen de twee titelkandidaten in de tweede klasse op het programma. De Boxtelse meiden hebben drie weken uitgekeken naar deze wedstrijd en wisten dat ze goed moesten zijn om te winnen. JRC hadden immers in de eerste competitiehelft tweemaal verloren van Migliore U22 uit Rijen. Ditmaal was de wraak van JRC zoet. De dames wonnen met 51-68.

JRC kon niet beschikken over Nori van de Biggelaar en Aniek Vos omdat die andere verplichtingen hadden. Vaste bankspelers Minka Bos, Haitske van der Meijden, Amber Meijering en Zhuliyana Georgieva waren wel van de partij. Het team van de tegenstander leek ook niet helemaal compleet, maar de belangrijkste spelers van Migliore waren wel aanwezig.

JRC begon met Stephanie Janssen, Jitske Bos, Minka Bos, Amber Meijering en Fieke van Loon feller aan de wedstrijd dan de gastvrouwen. Dat leverde direct een 8-0 run op, waarna de coach van Migliore een timeout ingelaste om zijn team te reorganiseren. Dit bleek een slimme keus, want vanaf dat moment ging de wedstrijd gelijk op. Mede door twee driepunters van Jitske Bos behoudt JRC de 8 punten voorsprong en sluit het 2e kwart met een 17-11 voorsprong.

Het tweede kwart eindigt voor JRC zoals het eerste kwart begon. Het gaat gelijk op en de teams kunnen elkaar enkel foutief afstoppen, waardoor er aan beide kanten veel vrije worpen worden genomen. Aan Boxtelse kant zijn dat er in de hele eerste helft 18, waarvan er slechts 5 benut worden. De meiden uit Rijen doen het iets beter met 7 benutte vrije worpen op 17 pogingen. In dit kwart neemt Stephanie Janssen het team op sleeptouw met 7 punten, maar ook Haitske van der Meijden en Fieke van Loon gooien hun eerste punten binnen. Ruststand 23-31 in het voordeel van JRC.

Na rust duurt het niet lang voor beide centers Amber Meijering en Fieke van Loon hun derde fout hebben en JRC creatief moet gaan spelen met de centers. Lynn Bakker pakt die rol goed op en weet door hard te werken een aantal goede rebounds te pakken. De dames van JRC gaan echter niet goed om met de nummer 9 van Migliore die 8 punten op rij binnen gooit en het verschil terugbrengt naar 3 punten. JRC switcht naar de vertrouwde zoneverdediging en trekt de touwtjes in de passline iets meer aan. Dit leidt tot fastbreaks die worden benut door Jitske en Minka Bos. Door een sterke eindsprint van Amber Meijering dit kwart met 2 veldscores en de derde driepunter van Jitske Bos pakt JRC toch weer een comfortabele voorsprong van 10 punten. JRC gaat het laatste kwart in met een tussenstand van 49-39.

Het 4e kwart begint JRC met een sterke score van Zhuliyana Georgieva en 4 punten op rij van Maureen Vessies. Het is duidelijk dat de ploeg dit kwart niets meer weggeeft. Aan de hand van een sterk spelende Minka Bos blijft de Boxtelse ploeg lekker scoren. De meiden van Migliore worden geconfronteerd met hun foutenlast en eindigen de wedstrijd met slechts vier speelsters. Ook dit kwart is met 19-12 voor JRC dat daarmee deze belangrijke wedstrijd wint: 51-68.

JRC-coaches Robin Hulskes en Steven Besuijen reageren na afloop verheugd: "Dit is een belangrijke stap in de richting van het kampioenschap. We staan nu 17-0 voor tegen directe titelkandidaat Migliore, maar er komen hierdoor nog 5 finales aan tegen de andere ploegen uit onze competitie. Er is werk aan de winkel! Hoe dan ook waren we vandaag niet alleen het beste team, maar speelden we ook als team. Wij waren het team dat het hardste werkte. Een dik verdiende overwinning!"

Scores:
Jitske Bos – 21 punten
Stephanie Janssen – 15 punten
Minka Bos – 10 punten
Amber Mejering – 7 punten
Maureen Vessies – 6 punten
Haitske van der Meijden – 5 punten
Fieke van Loon – 2 punten
Zhuliyana Georgieva - 2 punten

Damesteam symbool voor wederopstanding LSV

Foto: Rianne de Jong

Lennisheuvel - Zo'n vijf jaar geleden zag het vrouwenvoetbal bij de Lennisheuvelse voetbalvereniging LSV het levenslicht. Waar in de beginjaren de ene monsternederlaag de andere steevast opvolgde weten de dames vandaag de dag eindelijk wat winnen is. LSV is trots op haar damesteam dat symbool staat voor de wederopstanding van de club.

Hoewel de damesafdeling inmiddels zo'n 5 jaar bestaat is dit het eerste seizoen dat er ook daadwerkelijk iets gewonnen wordt. LSV Dames 1 staat in de vijfde klasse keurig in de middenmoot. Dat dit allerminst vanzelfsprekend is weet vicevoorzitter Stef Streur als geen ander. Hij is dan ook bijzonder trots op wat 'zijn' meiden dit seizoen presteren. Sinds 2,5 jaar is hij de trainer van LSV Dames 1. Nadat het halve team er de brui aan had gegeven had hij bij zijn aantreden als coach de beschikking over slechts zes speelsters. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten zette Streur en zijn meiden de schouders eronder. In eerste instantie werd er louter getraind, maar bij aanvang van het daaropvolgende seizoen had men juist genoeg speelsters om zich in te schrijven voor de 'zeven tegen zeven competitie'. Ook daar was het team aanvankelijk nog kanonnenvoer voor iedere tegenstander. Iets dat overigens allerminst tot chagrijn leidde bij de speelsters.

Foto: LSV
Foto: LSV
Foto: LSV

Al is winnen natuurlijk altijd leuker dan verliezen. En hoewel er in eerste instantie nog niet werd gewonnen, werd er wel degelijk progressie geboekt. Het verloop van het vorige voetbalseizoen onderstreept dit. In de voorbereiding werd een oefenwedstrijd tegen Vlijmense Boys met maar liefst 21-0 verloren. In de openingswedstrijd van de competitie ging LSV tegen dezelfde tegenstander met 17-0 de boot in. Toen beide ploegen elkaar in de laatste speelronde opnieuw troffen kon Vlijmense Boys kampioen worden. Streur herinnert zich die wedstrijd nog goed: "Er stonden daar veel mensen langs de kant en de voorbereidingen voor een kampioensfeest waren in volle gang. Het was duidelijk dat Vlijmense Boys deze wedstrijd koste wat kost wilde winnen." Maar in plaats van een nieuwe slachtpartij werd het deze middag slechts 4-1. Een stand die nota bene bij rust al was bereikt. Ondanks de nederlaag was Streur trots op zijn meiden: "Het mooiste compliment kwam van de coach van Vlijmense Boys. Die kwam na afloop de kleedkamer in en complimenteerde mijn speelsters met het vertoonde spel en de enorme vooruitgang die we geboekt hadden. Winnen moet je leren, en hoewel we die dag nog altijd niet gewonnen hadden was dat wel hét moment waarop we ons realiseerden dat die winstpartijen niet lang meer op zich zouden laten wachten."

Tegelijkertijd met de moraal steeg ook het aantal speelsters, waardoor het damesteam tegenwoordig een heus elftal op de been kan brengen. En niet zonder succes. De geelblauwen zijn dit seizoen al een aantal maal als overwinnaars van het veld gestapt. Deze resultaten geven niet alleen het dameselftal zelf een enorme boost, maar straalt af op de gehele vereniging. Streur: "Het damesteam hing er altijd maar een beetje bij, maar wordt nu eindelijk voor vol aangezien. Het is geweldig om te zien wat het met het zelfvertrouwen van die meiden doet nu ze ook wedstrijden kunnen winnen. Bovendien zijn ze allemaal erg betrokken bij de club. Speelsters zitten in verschillende commissies en doen vaak mee aan de activiteiten die we hier organiseren, zoals de traditionele zeskamp. De damesafdeling is volop in ontwikkeling. We zouden graag nog enkele speelsters erbij krijgen zodat we wellicht nog een tweede team kunnen vormen. Daarnaast doen ook onze meisjes van de B1 het hartstikke goed. Naast onze splinternieuwe kantine is het damesvoetbal echt het pronkstuk van onze club. Hoe die meiden zich de afgelopen jaren omhoog hebben weten te werken, staat wat mij betreft symbool voor de gehele wederopstanding van LSV."

MEP MB1 na spannende wedstrijd kampioen

Boxtel - Op zondag 28 februari speelden de meiden van MEP B1 thuis de wedstrijd tegen Boxmeer MB1. MEP moest deze wedstrijd winnen om kampioen te worden.

Het was een spannende wedstrijd die de dames Anne, Guusje, Iris, Isis, Josje, Lenneke, Lynn, Merel, Pleun en Sterre, onder leiding van de coaches Moniek en Tom, uiteindelijk met 6-4 wisten te winnen. Na tien wedstrijden, waarvan acht gewonnen, hadden ze 24 punten behaald.

Na de wedstrijd begon het wachten. 's Middags werd de wedstrijd gespeeld tussen Uden MB1 en Geel-Zwart MB1. Als Geel-Zwart zou winnen, zouden zij ook op 24 punten komen. Het doelsaldo van MEP MB1 was echter beter, waardoor Geel-Zwart met vijftien doelpunten verschil moest winnen. Dat aantal werd niet behaald en de einduitslag was 3-11. Hierdoor zijn de meiden van MB1 kampioen en kon het dus gevierd worden.

Tweede Duo-Darttoernooi bij Taverbo/Sabo

Boxtel - In navolging van het enorme succes van vorig jaar organiseren Corné Kuijpers en zijn team ook dit jaar weer een Duo-Darttoernooi. Net zoals vorig jaar zal de accommodatie van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo het strijdperk zijn van deze titanenstrijd tussen de Boxtelse dartkoppels op 28 mei.

In totaal is er plek in het toernooi voor vijftig koppels, maar als je geen geschikte partner kunt vinden, mag je je ook individueel inschrijven. Gezelligheid staat voorop, maar daar zal de competitie niet minder om worden, want in alle categorieën staan mooie prijzen klaar. Om iedereen een kans te geven zal er op verschillende niveaus gespeeld worden. Inschrijven kan via e-mail: ckuijpers@hotmail.com.

Monsterzege D-jeugd HCB'92

Boxtel - De D-jeugd trad zaterdag aan tegen Bedo. Volgens de ranglijst stond dit team bijna onderaan. De spelers van HCB'92 hadden als opdracht meegekregen om er niet te gemakkelijk over te denken, en zo startten zij met de sterkste verdediging, zodat deze in ieder geval goed stond.

Door het grote aantal spelers moest er continue doorgewisseld worden. De eerste helft verliep gemakkelijk voor HCB'92. Doelpunten werden gemaakt door Anouk Foolen, Lieke van Rooij en Veerle van Abeelen. Met een stand van 1-9 ging de Boxtelse ploeg de rust in, waarin zij aan een paar kleine aanwijzingen genoeg hadden. Zij spraken af voor de twintig doelpunten te gaan.

In de tweede helft waren er veel snelle aanvallen en ook mooie scores van Bart Strik, Tess en Waud Berkien. Met een eindstand van 1-21 werd het doel van HCB'92 gehaald.

Bridge Bridgeclub Rembrandt, 23-02 A-lijn: 1. T. van Uden & A. Moerdijk 65,00% 2. J. Koppen & N. Maas 58,75% 3. J. van de Bggelaar & J. Schüller 57,50% B-lijn: 1. K. de Waal & G. Stolk 60,07% 2. A. van Zuidam & A. van Gorp 58,68% 3. P. Schoonen & A. Schoonen 57,29% Bridgeclub Revanche, 23-02 A-lijn: 1. B. Hermkens & A. Wertenbroek 63,75% 2. W. van der Heijden & A. van Os 62,50% 3. S. Tempels & J. Sweere 61,46% B-lijn: 1. A. Hazenberg & P. van Berkel 63,65% 2. J. van den Bouwhuijsen & J. Vos 56,18% 3. A. van Ewijk & G. van Heertum 55,80% C-lijn: 1. A. van der Heijden & A. van der Heijden-Compen 68,33% 2. J. van Thiel-de Vries & S. van Thiel 65,00% 3. C. Kerssens & W. Maas 45,00% 3. A. Schalkx & H. van der Krabben 45,00% Bridgeclub Revanche, 25-02 A-lijn: 1. P. van de Ven & B. Marcelis 61,46% 2. H. Schalkwijk & B. Hermkens 60,42% 3. René & Lidy Verstijnen 59,72% Bridgeclub Liempde, 25-02 A-lijn: 1. Echtpaar Habraken 61,81% 2. Dhr. Beerens & Dhr. van Ruremonde 60,07% 3. Mw. van de Westelaken & Mw. Prinsen 58,89% B-lijn: 1. Mw. van Zon & Mw. van de Wiel 66,07% 2. Dhr. Knoops & Dhr. Quinten 61,61% 3. Mw. Legius & Mw. Dobbelsteen 61,01% C-lijn: 1. Dhr. van de Dungen & Dhr. Smulders 68,75% 2. Mw. van Erp & Mw. van de Heijden 64,17% 3. Mw. van de Zanden & Mw. Tessers 57,92% Bridgeclub Boxtel, 24-02: A-lijn: 1. R. Dankers & F. Sedee 62,50% 2. H. van Esch & P. van de Ven 56,60% 3. J. Peerlings & R. van Stuivenberg 55,56% B-lijn: 1. W. Braken & A. vd Langenberg 61,81% 2. Jan & Corry Meeuwis 60,07% 3. C. van Hal & G. Meys 58,33% Bridgeclub Boxtel, 25-02 A-lijn: 1. A. Bosveld & M. Soederhuizen-Penning 66,67% 2. P. van de Ven & P. Verstijnen 61,31% 3. A. Eltink-de Bruin & T. Hazenberg-Traa 60,12% B-lijn: 1. N. van der Poel & H. Peeters 62,50% 2. Wim & Henk van Dijk 57,50% 3. L. den Dekker & I. van der Meijden-vd Doelen 56,85% Bridgeclub de Rots, 23-02 A-lijn: 1. M. Ronde & R. Steenbakkers 60,76% 2. J. vd Biggelaar & J. Koppen 60,06% 3. P. Broers & J. Steenbakkers 55,90% Biljart Standenlijst de Ursulanen Naam Wed Pnt Car Beur Gem Jan van der Steen 2 20 44 46 0,957 Mies van den Biggelaar 2 15 19 53 0,358 Harry Nooten 2 12 45 35 1,286 Piet de Goey 2 11 17 52 0,327 Wim van Groenestijn 2 11 16 56 0,286 Jan Baaijens 1 10 23 15 1,533 Ton van Uden 1 10 13 17 0,765 Joop Hooyer 1 10 17 26 0,654 Frans Klein 1 10 15 25 0,600 Gé Neuteboom 1 10 14 24 0,583 Theo Sontrop 2 9 11 47 0,234 Frits van Amelsfort 1 8 12 23 0,522 Jacques Vousten 2 8 12 51 0,235 Johan Verboom 1 7 12 30 0,400 Wim Huismans 1 5 6 23 0,261 Jaap de Wolf 0 0 0 1 0,000 Uitslagen 't Ivoor 't Ivoor 1-Het Wapen van Liempde 1 (Libre) 21-28 't Ivoor 2-Asperia-AquaRest 4 (Libre) 25-27 't Ivoor 3-Asperia-AquaRest 2 (Libre) 26-26 't Ivoor -De Hazelaar 2 (3b-Gr.) 30-12 De Hazelaar 3-'t Ivoor 1 (Recr.) 36-36 Triangel 2-'t Ivoor 2 (Recr.) 34-34 't Ivoor 3-DOS 1 (Recr.) 28-37 De Piepers 4-'t Ivoor 5 (3b-Kl.) 26-24 't Ivoor 5-Pas Buiten 1 (3b-Kl.) 19-30 't Ivoor 6-'t Ivoor 4 (3b-Kl.) 28-23 Programma 't Ivoor 07-03 't Ivoor 3-De Hazelaar 1 (Recr.) 13:00 De Piepers 4-'t Ivoor 4 (3b-Kl.) 13.00 08-03 't Ivoor 1-BBG Haarsteeg (Libre) 19.30 't Ivoor 3-De Helftheuvel 2 (Libre) 20.00 09-03 't Ivoor 2-Krijt op Tijd (Libre) 20.00 10-03 't Ivoor 5-NAL 8 (3b-Kl.) 13.00 't Ivoor 6-NAL 6 (3b-Kl.) 13.00 Voetbal Uitslagen DVG Zaterdag 27-02 Pupillen Oranje Zwart Helmond D1-DVG D1 1-6 DVG D2-Gemert D5 2-1 Boxtel D4-DVG D3 1-9 VOW MD1-DVG MD1 1-0 DVG E1-Pr. Irene E1 1-5 Irene E1-DVG E2 2-0 DVG E3-Rhode E9 2-4 DVG ME1-Blauw Geel ME1 2-7 DVG F1-Deurne F1 4-1 Zsv F1-DVG F2 9-2 Rhode F5g-DVG F3 0-1 Boekel Sp. F6g-DVG F4 0-1 DVG F5-VOW F2 1-0 Zwaluw Mini3-DVG Mini1 3-12 DVG Mini3-Best Vooruit Mini4 4-6 Junioren Heeswijk A1-DVG A1 1-1 Handel A1-DVG A2 8-1 Lierop B1-DVG B1 7-2 DVG B2-Nijnsel B2 6-1 DVG C1-Unitas'59 C2 1-2 DVG C2-ELI C2 6-0 Zondag 28 februari Senioren DVS 1-DVG 1 2-2 DVG 2-Odiliapeel 2 1-0 Ollandia 2-DVG 4 2-1 Mariahout 4-DVG 5 2-1 Boerdonk 3-DVG 8 0-5 Dames: Bruheze 1-DVG VR1 6-0 Programma DVG Zaterdag 05-03 Pupillen: DVG D1-Mifano D1 11.45 Blauw Geel D5-DVG D2 11.30 GVV D2-DVG D3 10.00 Achilles Reek MD1-DVG MD1 12.30 Schijndel E1-DVG E1 10.15 DVG E2-Avanti'31 E2 10.30 Irene E3-DVG E3 9.15 Margriet ME1-DVG ME1 10.00 Stiphout F1-DVG F1 9.00 DVG F2-SSE F1g 9.30 DVG F3-Rhode F6g 9.30 DVG F4-Erp F4 9.30 Avanti'31 F6-DVG F5 10.30 Boxtel Mini2-DVG Mini2 10.30 DVG Mini 3-Boxtel Mini3 9.30 Junioren Nulandia A1-DVG A1 15.00 DCG A2-ZSV A3 14.30 DCG B1-Nijnsel B1 14.30 Deurne B3-DVG B2 12.45 Gemert C6-DVG C2 11.45 Senioren S.C.I. 1-DVG 1 19.00 Zondag 06-03 Mifano 2-DVG 2 11.00 Bl.Geel'38 5-DVG 4 12.00 W.E.C. 4-DVG 5 12.00 DVG 6-Erp 11 11.00 DVG 7-Bl.Geel'38 14 10.00 Fc.de Rakt 6-DVG 8 9.30 Dames DVG VR1-Keldonk 1 10.00 Woensdag 09-03 Junioren DVG C1-Berghem Sport C1 19.30 Uitslagen LSV LSV VE1-Spoordonkse Boys VE1 2-5 LSV 2-OJC Rosmalen 10 2-2 LSV 4-SCI 4 3-3 Gestel VR1-LSV VR1 4-1 Programma LSV Zaterdag 05-03 SVSSS VE1-LSV VE1 16.30 Zondag 06-03 Fiducia 1-LSV 1 14.30 St.M-gestel 5-LSV 2 10:00 LSV 3-FC Drunen 5 12.00 BMC 6-LSV 4 12.00 LSV VR1-Den Dungen VR2 11.00 Uitslagen LBC: LBC E1-Acht E3G 5-2 Oirschot Vooruit B2-LBC B1 3-0 LBC MB1-Uno Animo MB1 5-0 Programma LBC Zaterdag 05-03 FC Eindhoven F3-LBC F1 9.30 LBC E1-Nuenen E6 10.30 Marvilde D2-LBC D1 12.00 UNA B3-LBC B1 13.45 LBC MB1-Best Vooruit MB1 11.30 ODC / RKSV Boxtel Uitslagen 28-02 ODC 1 - Best Vooruit 1 1 - 4 Boxtel 1 - Emplina 1 0-1 Programma 06-03 Erp 1 - ODC 1 14.30 ODC VR1 - Buren VR1 12.15 Boxtel 1 - RKJVV/V. Dalsen 1 14.30 Vlijmense Boys VR2 - Boxtel VR2 12.00

Tafeltennis
Jeugduitslagen Taverbo/SABO:
Irene 1-Taverbo/Sabo 1 5-5
De Zwaantjes 1-Taverbo/Sabo 2 7-3
Rally 3-Taverbo/Sbo 3 5-5

De Dommel - Bat Boys 6 - 4
De Firma Fotografie - Grand Café Rembrandt 4 - 6
Taverbo Sabo 3 - Taverbo Sabo 1 7 - 3
Taverbo Sabo 4 - Taverbo Sabo 2 4 - 6


Standenlijst        Teams        Gesp.        Gew.        Verl.
1Taverbo Sabo 3        170        119        51
2Grand Café Rembrandt        170        108        62
3Taverbo Sabo 1        160        98        62
4Sabo Boxtel        150        97        53
5Taverbo Sabo 2        170        89        81
6Taverbo Sabo 4        160        75        85
7De Dommel        170        64        106
8Rotsvast        150        57        93
9De Firma Fotografie        150        52        98
10Bat Boys        170        52        118

Programma 07-03
Sabo Boxtel - De Firma Fotografie
Bat Boys - De Dommel
Taverbo Sabo 2 - Rotsvast
Taverbo Sabo 3 - Taverbo Sabo 4

Paardensport:
In Rosmalen: Eline de bont met Misty, klasse B-L1: 2x 1e met 190 en 189 punten.
In Hulten: Carlijn van Oerle met Leunsveld's Walter, klasse D-M2: 1e met 199 punten.

Zaalvoetbal
Uitslagen 27-02
Team Elizabeth-v.d. Langenber/Fleur 7-2
Goossens Advies-Le Temps Perdu 3-6
Pika Bikes/'t Geveltje-Kwalitaria Strik 1-5
v. Stekelenburg-Tahadi 2-4
Filipe Mode/E.Maas-Heva autobedrijf 10-4
H.v. Boxtel-Laansma Tuinen 8-4
Uitslagen 29-02:
Cafe Markzicht-Celdex b.v. 5-1
F.C. Blokfit-Scheutjens b.v. 8-2
Rijschool Gestel 2-Verbeij / Hanekroot 1-3
Hart.v. Boxtel-Markzicht Boxtel 4-3
Green Team-Plein 2 4-5

Programma 05-03
Café 't Geveltje-v. Stekelenburg 17.00
Kwalitaria Strik-Laansma Tuinen 17.45
Gebr. Bekkers-Hart.v. Boxtel 18.30
Vouwwagenspecialist-v. Dongen/v.d. Wiel 19.15
Grieks rest Corfu-Adm Jilesen 20.00
Fysio de Dommel-Tahadi 20.45
Programma 07-03
Groen als Gras-v.d. Heijden milieu 19.00
Comsche Hoeve-Faes entertainment 19.45
Vinyl en Tapijtwinkel-Vermeer verz 20.30
Termeer Support-v. Stekelenburg 21.15

Rugby

Uitslagen 27-02
Veteranen: Oysters Oisterwijk-Ducks                7-33
Senioren 1: Oysters/Ducks-The Dukes         17-15
Uitslagen 28-02:
Senioren 2: Wasps Nijmegen-Duckes Legends        7-19
Programma 5-03:
TBM:        toernooi Oemoemenoe Middelburg         10.00
Cubs:        DIOK Leiden-Oysters/Ducks         13.00
Programma 6-03:
Senioren 1: Wageningen- Oysters/Ducks         14.30
Senioren 2: Duckes Legends-Octopus (Den Bosch) 11.00

Handbal

Uitslag HCB '92 27-02
Bedo D1 – HCB'92 D1                 1 - 21
Programma HCB '92 6/7-03
06-03 ( uitwedstrijd in Oss) :
Olympia D1 – HCB '92 D1         09.10
06-03 (thuiswedstrijd De Braken)
HCB'92 DB1 – Tremeg DB1         10.15
HCB'92 DS1 – PSV Handbal DS4 11.30
Rolstoelhandbalmiddag aanvang 13.00

07-03(thuiswedstrijd Pius X Liempde)
HCB'92 recr – HCG recr                 20.00

Derde jeugdteam Taverbo/Sabo neemt koppositie over

Boxtel - Voor alle jeugdteams van Taverbo/Sabo stond afgelopen zaterdag een uitwedstrijd op het programma.

Het derde jeugdteam wist er tegen Rally in Wijk en Aalburg nipt een gelijkspel uit te slepen. Sanne van der Schoot was niet te kloppen en won al haar partijen. Merlina Singh was tweemaal succesvol. Doordat Tios '51 dit weekend belangrijke punten liet liggen, was dit net genoeg om de koppositie in het klassement over te nemen. Zaterdag staat er voor dit team dan ook een belangrijke wedstrijd op het programma als ze om 10.30 uur thuis spelen tegen deze nummer twee.

Het eerste jeugdteam kwam in Tilburg tegen Irene door de winst van Lars de Laat en Dani de Rooij vrij vlot op een 1-3 voorsprong. De daaropvolgende wedstrijden wilde het echter niet lukken en Irene kwam terug tot 3-3. Na deze inzinking wist het team zich te herpakken en voegde beide jongens hier ieder nog een punt aan toe. De laatste twee partijen lukte het niet om dit vast te houden en moest het team genoegen nemen met een gelijkspel. Hierdoor staan ze nu op de laatste plaats in de ranglijst en zullen ze de komende weken alles op alles moeten zetten om degradatie te voorkomen.

In Sint-Michielsgestel had het tweede jeugdteam met 7-3 tegen De Zwaantjes, ondanks de volle winst van Rick van der Schoot, een zwaar verlies te incasseren.


Winst rugbyers Ducks

Oisterwijk - De Oysters/Ducks Combi behaalden zaterdag een zwaar bevochten 17-15 overwinning op The Dukes uit Den Bosch. In deze derby werd er met volledige inzet gestreden. Helaas waren er een paar pittige blessures ondanks het sportieve karakter van de wedstrijd.

Oysters/Ducks kreeg het voor elkaar om telkens een nipte voorsprong te behouden. Ondanks dat de scrum van Dukes sterker was doordat zij duidelijk meer gewicht in konden brengen, zorgde dit niet voor veel scoringskansen. Oysters/Ducks kreeg regelmatig lucht door het voorwaartse spel te ontwijken via lijnspel. Uiteindelijk sleepten ze de overwinning over de meet en stelden daardoor de derde plaats veilig.

The Duckes Legends namen in Nijmegen revanche voor de eerder thuis geleden nederlaag. Wasps moest met 7-19 het onderspit delven. Duckes bezet hierdoor de derde plaats in de vierde klasse.


Taverbo/Sabo 3 ziet kampioenschap naderen

Boxtel - In de BRTC (Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie) sloeg kampioenskandidaat Taverbo/Sabo 3 gisteren een dubbelslag in de strijd om de titel. Zelf won het met 7-3 van Taverbo/Sabo 1 en nummer twee op de ranglijst Grand Café Rembrandt leverde vier punten in. Beide teams werden daardoor uitgeschakeld voor het kampioenschap. Onderaan de ranglijst haalden de teams van De Firma Fotografie en Bat Boys evenveel punten.

De topper tussen de teams van Taverbo/Sabo 1 en Taverbo/Sabo 3 werd maandagavond op het scherpst van de snede gespeeld; er stond veel op het spel. Bij winst van Taverbo/Sabo 3 zou een directe concurrent uitgeschakeld worden. Aanvankelijk leek het er niet op dat dat zou lukken. De eerste partij won Ronald van Dael van Taverbo/Sabo 1 van Uschi Meeuwis. Daan de Koning en Dave van Wijck trokken dit weer recht door winst op Cees Hems en Hans van Haaren, maar het dubbelspel en het daaropvolgende enkelspel, waarin Ronald van Dael van Dave van Wijck won, ging weer naar Taverbo/Sabo 1. Hierdoor kwam de tussenstand op 3-2 in het voordeel van Taverbo/Sabo 1. Maar Taverbo/Sabo 3 liet het er niet bij zitten, boog deze achterstand snel om in een voorsprong en gaf in de laatste vijf partijen zelfs geen punt meer af.
Daan de Koning van Taverbo/Sabo 3 bleef ongeslagen en Uschi Meeuwis en Dave van Wijck wonnen beide tweemaal in het enkelspel. Taverbo/Sabo 1 won het dubbelspel dus nipt; Uschi Meeuwis en Henk IJsseldijk lieten in de beslissende vijfde game de winst met 12-10 aan Ronald van Dael en Hans van Haaren. De man van de wedstrijd was Daan de Koning van Taverbo/Sabo 3 die zich niet van zijn stuk liet brengen en alle drie zijn enkelspelen won. Eindstand 7-3 voor Taverbo/Sabo 3.

Grand Café Rembrandt zette zijn wedstrijd tegen het laaggeplaatste De Firma Fotografie maar ternauwernood om in winst, omdat Henk en Nick van de Laak en Stef Schellekens fel tegenstand boden. Henk won van Aukje van den Heuvel en Hans Stoker. Nick van de Laak wist ook zijn partij tegen Hans Stoker naar zich toe te trekken. Ook het dubbelspel ging voor Grand Café Rembrandt verloren want Henk en Nick van de Laak waren te sterk voor Aukje van den Heuvel en Ad Brekelmans. Deze laatste was wel goed voor drie punten in het enkelspel. Voor Stef Schellekens was ondanks zijn goede spel geen winst weggelegd, waardoor er een eindstand van 6-4 in het voordeel van Grand Café Rembrandt op het wedstrijdformulier kwam te staan. Hierdoor is het kampioenschap ook voor Grand Café Rembrandt een onhaalbare zaak geworden.

Voor de plaatsen onderaan de ranglijst stond de wedstrijd tussen rode lantaarndrager Bat Boys en het team van De Dommel op het programma. Door de puntenwinst van De Firma Fotografie was het voor beide teams zaak om ook tenminste dit aantal punten te behalen om bij te blijven. Het bleef tot de achtste partij een gelijk opgaande wedstrijd bij een 4-3 tussenstand in het voordeel van de Bat Boys. Paul Kuijs en Mari Karssemakers van Bat Boys wonnen elk twee enkelspelen. Hier konden Ad van Lier en Ad de Man slechts elk een punt tegenover stellen. Het derde punt kwam uit het dubbelspel dat Wim Jansen en Ad van Lier voor De Dommel naar zich toe trokken. De laatste drie partijen moesten de beslissing brengen. Dit viel uit in het voordeel van het team van De Dommel dat deze partijen in winst om wist te zetten. Ad de Man en Ad van Lier wonnen elk twee partijen en Wim Jansen een. Voor de Bat Boys kon Frank Hermans naast de twee winstpartijen van zijn teamgenoten Paul Kuijs en Mari Karssemakers niets aan de score toevoegen.
Aanvoerder Paul Kuijs vroeg zich hardop af of Frank niet wat meer in training moest maar ook vroeg hij zich daarbij meteen af of dat wel tot beter resultaat zou leiden. Het plezier in deze wedstrijden staat nog steeds voorop was hij toch ook van mening. Eindstand 6-4 in het voordeel van De Dommel.

In de laatste wedstrijd tussen Taverbo/Sabo 2 en Taverbo/Sabo 4 ging het om de beste positie achter de top vier van de ranglijst. Ook in deze wedstrijd was sprake van een gelijkopgaande strijd die uiteindelijk met 6-4 in het voordeel van Taverbo/Sabo 2 uitviel. De punten van Taverbo/Sabo 2 werden eerlijk verdeeld tussen Lothar Groth, Joop van Eijk en Hans Fonken die elk tweemaal wonnen. Peter de Rooij wist dit resultaat ook te behalen voor zijn team Taverbo/Sabo 4 en Toon van Geel voegde hier ook een punt aan toe. Samen met Peter behaalde hij het vierde punt in het dubbelspel. Voor Raymond de Boer was geen winst weggelegd, maar hij was hier wel tweemaal dichtbij; in zijn wedstrijden tegen Joop van Eijk en Hans Fonken boog hij pas in de laatste en beslissende vijfde game. Eindstand 6-4 in het voordeel van Taverbo/Sabo 2.

't Ivoor onderuit tegen Wapen van Liempde

Boxtel - Ondanks de prima prestatie van Theo Verhagen die met een moyenne van 14,50 won, leed het eerste libreteam van 't Ivoor een gevoelige nederlaag tegen Het Wapen van Liempde. Don van der Wiel en Chris Fasseur waren niet opgewassen tegen de mannen uit Liempde.

Het tweede team moest ook buigen. Hier won Emanuel Coort als enige voor 't Ivoor. Ad van Os en Henk van Boxmeer verloren hun partij. Het derde team speelde een verdienstelijke remise tegen het hogergeplaatste team uit Heeswijk. Theo van Dongen won zijn partij, Gerard de Beer en Math Hendriks moesten genoegen nemen met acht punten.
Het 3-banden groot team ligt op ramkoers. De naaste concurrent BV De Hazelaar 2 werd vermorzeld. De uitslag van 30-12 spreekt boekdelen. Leo van der Westelaken, Bernhard Legierse en Louis van der Meijden wonnen hun partij met ruim verschil, waarbij laatstgenoemde een moyenne speelde van maar liefst 1,129. Daarmee werd de kleine achterstand op de ranglijst omgezet in een riante voorsprong.

Bij de afdeling Recreanten libre neemt het eerste team een steeds grotere voorsprong op de ranglijst. Er werd deze week remise gespeeld. Henk van Boxmeer en Theo Verhagen wonnen hun partij, Toon Bevers en Jacques van Loon kwamen net tekort. Het tweede team speelde ook remise. Han de Vocht en Frans Klein waren de winnaars, terwijl Wim Bekkers en Jan Meeuwis punten lieten liggen.
Het derde team was volslagen kansloos en verloor de ontmoeting met DOS 1 ruim. Frans Maas redde met een gewonnen partij de eer voor dit team.

Bij de afdeling Recreanten 3-banden klein speelden twee teams van 't Ivoor tegen elkaar. Team 4 moest het afleggen tegen team 6. Theo van Dongen en Andre Vissers haalden de tien punten binnen voor team 4. Jan Tils deed dat als enige voor team 6. Team 5 speelde deze week twee wedstrijden, die beide verloren gingen. Fouad Hasbani, Piet van Gendt en Jos Hoffmans konden geen potten breken.

Taverbo/SABO 2 vergeet te winnen

Boxtel - Na twee ruime nederlagen had Taverbo/SABO 2 in het thuisduel met Hotak '68 de winst voor het grijpen. Een 5-2 voorsprong bleek echter niet aan de Boxtelse ploeg besteed. De laatste drie partijen gingen kansloos verloren waardoor de bezoekers alsnog met een gelijkspel terugkeerden naar Hoogerheide: 5-5.

Dat Taverbo/SABO 2 zich na twee speelronden in de onderste regionen van de hoofdklasse zou begeven was vooraf al wel ingecalculeerd. De manier waarop het team zich twee weken geleden in Belcrum met 9-1 naar de slachtbank liet leiden was echter niet volgens verwachting. De Boxtelse formatie moet tot meer in staat worden geacht en broedde zaterdag in de thuiswedstrijd tegen het op papier zeer sterke Hotak '68 op revanche.

De ploeg uit Hoogerheide was in de sterkst mogelijke opstelling naar Boxtel afgereisd maar trof daar een team dat duidelijk iets recht te zetten had. Taverbo/SABO 2 schoot uit de startblokken en nam mede dankzij zeer sterk spel van Jos Heijmans een 4-1 en even later een 5-2 voorsprong. Heijmans kwam voor de eerste maal dit seizoen in actie en boekte direct twee overwinningen. Belangrijk was ook zijn inbreng in het dubbelspel dat hij samen met Erik Mangnus in winst om wist te zetten. Mangnus wist even later voor de eerste maal dit seizoen een enkelspel te winnen waardoor de hatelijke nul achter zijn naam eindelijk verdwenen is. Zijn broer Henk boekte eveneens een knappe overwinning door in de openingspartij een 2-0 achterstand alsnog om te buigen in een zege.

Bij 5-2 leek de eerste hoofdklasseoverwinning van Taverbo/SABO 2 aanstaande. Om onverklaarbare reden kwam er op dat moment echter een kink in de Boxtelse kabel. De laatste drie wedstrijden werden allemaal kansloos verloren waardoor men genoegen moest nemen met slechts een gelijkspel. Een uitslag waar vooraf weliswaar voor getekend zou zijn maar die nu toch een zure nasmaak met zich meebracht.

Nog altijd staat Taverbo/SABO 2 op de laatste plaats, een puntje achter het Eindhovense Taveres dat komende zaterdag naar Boxtel komt. Een ploeg met een zeer sterke Chinees in de gelederen maar met verder een niet al te brede selectie. Mogelijk kunnen de Boxtelaren hiervan profiteren en alsnog de eerste overwinning van het seizoen binnen gaan slaan.

DVG 2 bekert verder

Foto: Toon van Ruremonde

Liempde - DVG 2 speelde afgelopen zondag voor de beker een inhaalwedstrijd thuis tegen de reserves van Odiliapeel. Inzet was een plaats in de halve finale van de KNVB beker.

Op een winderig en zonnig sportpark De Roode Bleek waren de omstandigheden om te voetballen goed, ondanks de kou. DVG 2 begon slordig aan de wedstrijd; veelvuldig balverlies kwam de opbouw niet ten goede en er werden ook geen kansen gecreëerd. Na een kwartier zette DVG een aanval op over de linkerkant. De strakke voorzet over de grond kon door de mee opgekomen Arno Habraken gemakkelijk binnen geschoten worden.
Over het algemeen had DVG de controle over de wedstrijd en doelman Ronald Martens kon redelijk eenvoudig zijn doel schoon houden. Net voor rust werd Mickel Schuurmans onderuit gehaald binnen de 16 meter, maar de scheidsrechter legde de bal er net buiten.

Na rust had DVG riante mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden, maar de marge bleef miniem. Odiliapeel kwam na twee gele kaarten ook nog met tien man te spelen. Met deze kleine marge werd het op sommige momenten toch nog erg spannend voor DVG, maar de enige treffer bleek voldoende voor de winst. Man of the Match werd Pim Verboom.

De DVG dames verloren hun inhaalwedstrijd uit tegen Bruheeze met 6-0. Woman of the match was Moniek van Esch.

20 / 20


Donderdag 3 maart

Bijeenkomst over 'Blue Zones'
19.30 uur, Tafel 25, Rechterstraat 25, Boxtel

Kienen in de Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Quizzen met The Brain bij Denziz
21.00 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Vrijdag 4 maart

Teejatergroep Orion speelt 'Midzomernachtsdroom'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Zaterdag 5 maart

Benjamin Beurs
10.00 uur, Hoogheem 485, Boxtel

Tweedehandsmarkt voor het goede doel
13.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Teejatergroep Orion speelt 'Midzomernachtsdroom'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Zondag 6 maart

Wandeling Natuurgroep Liempde naar Beleven bij Reusel
Vertrek vanaf 9.00 uur, Café 't Groene Woud, Kasterensestraat 23, Liempde

Clinic Rolstoelhandbal, Doe mee en ervaar het zelf!
13.00 uur, Sportcomplex De Braken, De Braken 1, Boxtel

Bumperball in Concordiapark
13.30 uur, Concordiapark, Liempde

Line dance middag met Funny Country Dancers
13.30 uur, Partycentrum De Adelaar, Baroniestraat 75, Boxtel

Dinsdag 8 maart

Eerste les Cursus Ikoonschilderen
10.00 uur, Kasteel Stapelen, Boxtel

Woensdag 9 maart

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Teejatergroep Orion speelt 'Midzomernachtsdroom'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Kinderkleding en speelgoed beurs
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Avond 'De Zorg is van Ons' met SP Tweede Kamerlid Renske Leijten
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 10 maart

Kienen in De Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vrijdag 11 maart

Teejatergroep Orion speelt 'Midzomernachtsdroom'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

12 maart- 3 april

Expositie 'Paasverhaal in Tegels'
Mubo, Baroniestraat 18, Boxtel

Zaterdag 12 maart

Boek & Bal
20.00 uur, Podium Boxtel, Burgakker 17, Boxtel

Teejatergroep Orion speelt 'Midzomernachtsdroom'
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

PAX je Kans: Dans en meezingavond
20.30 uur, Partycentre Denziz, Stationsstraat 71, Boxtel

Zondag 13 maart 2016

Racketlontoernooi 'beste allrounder'
09.30 uur, Sporthal De Braken, Braken 1a, Boxtel

Verzamelaarsbeurs
10.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing 'Een virtuele wandeling door oud-Boxtel' door Christ van Eekelen
11.15 uur, Mubo, Baroniestraat 18, Boxtel

Live optreden Down and Dirty
15.00 uur, Dok12, Markt12 Boxtel

Maandag 14 maart

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing over het werk van Barbara Hepworth
19.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dinsdag 15 maart

Lezing Kees van Houten over Matthäus-Passion
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Ridderzaal, Boxtel

Woensdag 16 maart

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Vesperdienst
19.30 uur, Kasteel Stapelen, Kapel, Boxtel

Donderdag 17 maart

High Tea, buurten in de buurt
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

Kienen in De Walnoot
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Zingen bij D'n Boer
21.00 uur, Café D'n Boer, Corpus 2, Boxtel 

Foto: Carolien van Grinsven

Eric van Weert