DeMooiBoxtelKrant

10 augustus 2016

DeMooiBoxtelKrant 10 augustus 2016


(1/4) Verhuizing Health & Beauty acupunctuur Lenie Kinnegen

Boxtel - Na de zomer gaat Acupunctuurpraktijk Lenie Kinnegen verhuizen van de twee locaties waar de praktijk nu zit (Tiga Health & Beauty en gezondheidscentrum 't Groeihuys) naar een praktijk aan huis. De praktijk verhuist daarom als de verbouwing voorspoedig verloopt per 1 oktober naar Dorpsstraat 27 in Esch.

"Ik probeer af te rekenen met het idee dat Oosterse geneeswijzen 'zweverig' of onwetenschappelijk zouden zijn", zegt eigenaresse Lenie Kinnegen. Dat is één van de redenen dat haar acupunctuurpraktijk ook geen ingewikkelde naam heeft of een interieur met geurkaarsen en Boeddhabeeldjes. "Nu niet en straks, na de verhuizing, ook niet", zo verzekert Kinnegen.

Kinnegen krijgt mensen van allerlei afkomsten, met allerlei achtergronden en verschillende problematieken in haar praktijk. "De klachten variëren van lichamelijke tot emotionele problemen. Ik krijg bijvoorbeeld huilbaby's, mensen met aan kanker gerelateerde klachten en mensen die last hebben van migraine. En in de zomer zie je vooral de sportblessures zoals tennisarmen langskomen", vertelt Lenie. Haar klanten zijn volgens Lenie vaak mensen die al van alles hebben geprobeerd in de reguliere zorg. Vaak kan Lenie ze wel helpen, al waarschuwt ze wel dat ook acupunctuur niet 100 procent van de problemen oplost.

De acupuncturist hoopt dat de oosterse geneeswijzen in de westerse geneeskunde nog meer geaccepteerd raken. "In China heb je bij wijze van spreken in het ziekenhuis één vleugel met het westerse alternatief en één met oosterse, oude geneeswijzen", vertelt Kinnegen. "Dat loopt gewoon in elkaar over. De artsen werken ook met elkaar mee en verwijzen patiënten naar elkaar door."

Acupunctuurpraktijk Lenie Kinnegen is gevestigd in Tiga Health & Beauty aan de Prins Bernhardstraat 27a op dinsdag en donderdag en Gezondheidscentrum 't Groeihuys aan Liduinahof 35 op woensdag.

De praktijk is geopend op dinsdag van 9.00 – 21.00 uur, op woensdag van 9.00 – 18.00 uur en op donderdag van 13.00 – 21.00 uur. Bij mensen die slecht ter been zijn kan Kinnegen ook een huisbezoek afleggen.


Voorwoord hoofdredacteur Willemijn

Beste Boxtelaar,

Welkom in deze speciale editie van DeMooiBoxtelKrant: dé krant voor jou deze zomer, waar je ook bent. Op vakantie naar binnen- of buitenland, tijdens een dagje naar zee of gewoon lekker lui in je eigen achtertuin, deze Zomerkrant leest overal lekker weg. Dus houd 'm binnen handbereik en geniet van het moois dat Boxtel te bieden heeft.

We hebben mooie verhalen voor je op papier gezet, over mooie Boxtelaren. Zo kun je lezen over 'onze' beroemdheden dj Sam Feldt, die de wereld over reist om zalen muzikaal op z'n kop te zetten en wielrenster Puck Moonen, die als opkomend talent hoge ogen gooit. We gunnen je een kijkje in de keuken bij de Herenboeren die iets unieks neerzetten in het Wilhelminapark en bij Melkveebedrijf Van Oirschot en Het IJs Café die de handen ineen hebben geslagen en samen écht Boxtels ijs maken. Ook openen we het venster naar vroeger met Christ van Eekelen die vertelt over de compleet vernieuwde Beeldbank van Heemkunde Boxtel.
Natuurlijk vind je in deze krant ook de zomercolumns van onze columnisten, vaste rubrieken als de Luchtpost en lekker veel puzzels.

Deze mooie krant hebben we voor je gemaakt, omdat we een paar weken met vakantie gaan. Even bijtanken en opladen om er vervolgens vanuit ons nieuwe kantoor midden op de Markt weer een jaar lang vol tegenaan te gaan. Een jaar waarin we je weer op de hoogte houden van alles wat er in Boxtel gebeurt. Wekelijks via de krant en dagelijks via www.mooiboxtel.nl en onze Facebook-pagina. Want dat is wat wij het liefste doen. Met ons kleine, enthousiaste team, van niemand afhankelijk en voor iedereen bereikbaar.

Dus heel graag tot 31 augustus, vanaf wanneer DeMooiBoxtelKrant weer elke week op je mat valt. Tot die tijd: geniet van deze Zomerkrant, met liefde en plezier speciaal voor jou gemaakt. We wensen je een hele fijne vakantie, wat je ook gaat doen!

Zonnige groet,
Het team van DemooiBoxtelKrant

PS: Waar lees jij onze krant deze zomer? Mail je foto naar redactie@demooiboxtelkrant.nl en zie jezelf terug bij MooiBoxtel!


Liempdse wielrenster Puck Moonen timmert aan de weg
"We kunnen eigenlijk nooit op vakantie"

Foto: Sander van Kasteren

Liempde – Met het zomerseizoen in volle gang is het ook tijd voor wielerklassiekers als de Tour de France, Luik-Bastenaken-Luik en andere befaamde tochten. In het mannenklassement rijdt Liempdenaar Koen de Kort al jaren mee met de wereldtoppers, maar er is nog ander talent van Liempdse bodem dat zowel op de weg als daarbuiten aan haar weg timmert: Puck Moonen.

Ze werd onlangs door metronieuws uitgeroepen tot 'lunchbabe' en ook Omroep Brabant noemt haar 'hot'. Op de sociale media is ze al een tijdje een hot item en in België is ze een beroemdheid. Toch is wielrenster Puck Moonen uit Liempde de bescheidenheid zelve. Bij het aanbellen opent de parttime wielrenster en parttime model de deur. In de tuin van haar ouders doet ze haar verhaal.

Fascinatie
Naar eigen zeggen is ze nog niet zo lang bezig met het wielrennen. "Het begon zo'n drie jaar geleden nadat ik op mijn omafiets werd aangereden door een auto. Toen had ik een nieuwe fiets nodig." Puck vertelt hoe ze vervolgens in de fietsenwinkel haar ogen uitkeek bij de verschillende modellen. "Ik begon daarna met het lopen van een krantenwijk en kon zo mijn eerste racefiets kopen." Zo begon haar inmiddels aardig uit de hand lopende hobby. "De fiets die ik had gekocht bleek echt een wrak te zijn. Ik heb heel veel kosten aan reparaties gehad, maar ja, daar leer je weer van. Ik wist toen nog niets van wielrennen", lacht Puck.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

De fascinatie voor het wielrennen liet haar niet los, hoewel ze op dat moment nog niet echt fanatiek trainde. "Toen ik begon als eerstejaars junior was ik echt niet in vorm. Ik trainde hooguit twee keer per week, als ik zin had en het niet regende." Puck vertelt breed glimlachend hoe ze na een paar kilometer steevast losgereden werd uit het peloton.

Ook aan het begin van haar tweede jaar leek voor Puck geen wielercarrière weggelegd totdat het uitging met haar vriend. "Vanaf dat moment ging ik op mijn voeding letten en ben ik bijna tien kilo afgevallen. Ik hield mezelf de spiegel voor", vertelt ze. "Ik begon betere uitslagen te rijden en kreeg in datzelfde seizoen mijn eerste contract aangeboden."

Na een winter waarin ze bijna iedere dag fanatiek trainde sloeg het noodlot toe: Puck kreeg de Ziekte van Pfeiffer. Ze hoorde toen net bij de Elites, de groep wielrenners vanaf 18 jaar, waarin alle grote dames zitten die op licentie wedstrijden rijden." Tijdens haar ziekte werd bovendien bekend dat haar toenmalige sponsor Euregio de stekker uit de ploeg trok.

Geen domme tante
Tijdens de periode dat ze ziek was, moest Puck bovendien ook op het Jacob-Roelandslyceum een uitdaging overwinnen: slagen voor haar examens. Die combinatie van tegenslagen zorgde ervoor dat haar seizoen in het water viel. Op wielergebied welteverstaan. Want Puck haar schoolcarrière verliep in 2014/2015 veel voorspoediger.

Puck vertelt dat ze altijd bijzonder geïnteresseerd is geweest in fysiologie. Dat is de tak van biologie die zich verdiept in de manier waarop het lichaam met allerlei soorten inspanning omgaat. Zo gebeurde het dat wielrenner Koen de Kort werd uitgenodigd door Puck om haar te helpen met haar profielwerkstuk over de fysiologische kant van herstel na een zware inspanning. "Hij is nog een slimme jongen! Hij heeft bewegingswetenschappen gestudeerd", zegt ze over haar bekende plaatsgenoot.

Puck zelf is ook geen domme tante, want ze haalde niet alleen een 7+ voor haar profielwerkstuk, maar slaagde ook voor het atheneum. Ze vertelt dat ze daarna eigenlijk sportgeneeskunde wilde studeren, maar daarvoor een diploma met daarop natuurkunde en scheikunde vereist was. Omdat ze een economieprofiel had, waar deze twee vakken geen onderdeel van uitmaken, besloot Puck een tussenjaar te nemen. Zo kon ze die vakken op eindexamenniveau bijspijkeren. "Toen ging ik nadenken. Soms wil je iets zó graag dat je de negatieve kanten een beetje uit het oog verliest. Als ik geneeskunde ga studeren ben ik pas rond mijn dertigste klaar én zit ik met een enorme studieschuld. Zeker als ik daarnaast ook blijf wielrennen." Puck zegt dat ze nu plannen heeft om luchtverkeersleider te worden, hoewel ook dit weer een flinke kluif zal worden. Eén ding is duidelijk: de wielrenster houdt van een uitdaging.

Bekend in België
Voor het wielrennen, maar ook vanwege haar relatie met wereldkampioen veldrijden bij de beloften Eli Iserbyt, is Puck veel in België. Een gemeenschappelijke kennis uit het wielrenwereldje bracht de twee in contact en tegenwoordig is het koppel veel bij elkaar. Volgens Puck vinden de jonge renners steun en motivatie bij elkaar. "Ik train regelmatig met Eli. Als hij voor me rijdt en ik bij hem op sleeptouw kan, dan kunnen we ongeveer hetzelfde tempo rijden." Ze vertelt honderduit over hoe de kersverse wereldkampioen haar steeds weet te motiveren het beste uit zichzelf te halen. "Maar bergop is hij wel echt veel sneller dan ik hoor!"

Hoewel wielrennen in België de status heeft die schaatsen in Nederland heeft, kleven er ook nadelen aan het feit dat Puck haar trainingsrondjes, maar ook wedstrijden vooral bij onze zuiderburen rijdt. Allereerst is ze bijna nooit thuis in Liempde. Daarnaast moet ze veel pendelen. "Nu ik mijn rijbewijs heb, is dat makkelijker dan voorheen", vertelt ze met een blik die opluchting verraadt. Het grootste nadeel is echter dat ze niet zomaar mee kan dien aan het NK-wielrennen, dat toevallig tijdens dit interview verreden wordt. "Je moet in Nederland klasseringen rijden om aan het NK mee te kunnen doen. Ik rijd veel te weinig in mijn thuisland om daar genoeg punten voor deelname bij elkaar te sprokkelen", verontschuldigt ze zich bijna voor haar ontbreken bij de wedstrijd.

In België is Puck vanwege haar beroemde vriendje een bekendheid en daar maakt ze, evenals van haar goede 'looks', dankbaar gebruik van. Volgens haar is het belangrijk dat je er als vrouw op de fiets zo goed mogelijk uitziet: "Dat is beter voor de sponsors. Dan worden er meer foto's van je genomen en verspreid en dat is natuurlijk gunstig voor je sponsor." Het geeft de wisselwerking aan tussen er goed uitzien en goede klassementen rijden: meer aandacht betekent betere sponsoring en dus beter materiaal. "Ik word overspoeld met mailtjes van mensen die me met allerlei zaken of diensten willen sponsoren. Maar ik promoot enkel dingen waar ik ook zelf achter sta!"

Goede sponsordeals zijn belangrijk, want volgens Puck is flink geld verdienen aan het wielrennen vooralsnog enkel aan mannen voorbehouden. Daar waar mannen soms tienduizenden euro's prijzengeld op hun rekening kunnen bijschrijven als zij een koers winnen zijn er voor de vrouwen hooguit enkele honderden euro's beschikbaar. Toch lijkt er een kentering aan te komen. Verschillende vrouwelijke wielrenners, waaronder ook Marianne Vos, zetten zich in voor de organisatie Strongher om het vrouwenwielrennen te promoten en naar een hoger plan te tillen. Volgens Puck is dat dit seizoen al aardig te merken. "Ik ben een stuk beter geworden, maar de concurrentie is ook met grote sprongen vooruitgegaan. Dat is goed voor de sport, al vind ik het persoonlijk soms best jammer", lacht ze.

Trainen met Wattagemeter
Volgens Puck is het mannenwielrennen het vrouwenwielrennen op veel vlakken nog wel voor. Toch levert dat niet alleen nadelen op. "Soms kan een etappe bij het mannenwielrennen wel wat saai zijn als er een groepje is ontsnapt en je weet dat ze teruggepakt worden door de sprintploegen of klassementsrenners. Het vrouwenwielrennen is veel minder gestoeld op ploegen. Het is veel meer ongecontroleerd; iedereen is wat meer yolo (opportunistisch -red.), zeg maar."

Aan de andere kant zegt Puck weleens te balen van het feit dat har vriend met een wattagemeter rijdt en zij zelf 'slechts' met een hartslagmeter. "Je hartslag verandert namelijk gedurende je training en blijft na een tijdje hoog. Een wattagemeter is nauwkeuriger, maar wel heel duur. Daar heb ik nog geen geld voor hoor!"

Vrije tijd
Vakantie zit er niet in dit jaar. "Eli en ik zouden graag een keer op vakantie willen maar we moeten altijd trainen. In de winter begint zijn veldrijseizoen en in de zomer is mijn seizoen bezig", verzucht Puck. "Het wordt eerder een trainingskamp dan een vakantie, hoewel we wel dagjes weggaan."

Puck legt zich na dit wielerseizoen toe op het krijgen van een nóg betere vorm zodat ze volgend jaar echt resultaten kan gaan rijden. Of dat in België of in Nederland is, weet ze nog niet: "Ik voel me wel thuis in België. Misschien wil ik er wel gaan wonen." Het is jammer, want het zou zomaar kunnen dat Liempde daarmee een tweede wielertalent verliest.


7 / 32

8 / 32

Herenboeren Wilhelminapark laten high- en lowtech hand in hand gaan
Oude landbouwmethoden en moderne technieken helpen de Boxtelse voedselcoöperatie

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – Het zal weinig Boxtelaren ontgaan zijn dat in het Wilhelminapark langs de A2 een bijzonder project gaande is. Op het terrein, dat in eigendom is van de Marggraff Stichting, verrijst namelijk een bijzondere coöperatieve boerderij onder de naam Herenboeren Wilhelminapark. Het project werd landelijk nieuws toen onder andere de NOS aanklopte om te kijken wat die 'gekke Boxtelaren' toch voor 'revolutionairs' aan het doen waren op het gebied van voedselproductie. Voorzitter van de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark Boudewijn Tooren legt het DeMooiBoxtelKrant uit.

Het project startte rond 2012 toen initiatiefnemer van toen nog Herenboeren Boxtel, Geert van der Veer, met het idee kwam om op een andere, meer verantwoorde manier naar de voedselketen te kijken en tegelijkertijd duurzaam en traceerbaar te gaan produceren. Dit alles tegen een marktconforme prijs. Een boer runt het gemengde bedrijf, waarvan de herenboeren eigenaar zijn. Na een lange aanloopperiode werd eind 2015 in de Boxtelse raadzaal besloten de eerste boerderij volgens dit concept te starten. Dit nadat minimaal 50 huishoudens hadden toegezegd te zullen participeren en investeren. In februari van dit jaar werd de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark opgericht en kon het werk op het land van start gaan.

De coöperatie vloeit voort uit de Herenboeren Boxtel, die al snel zoveel aandacht in de media en van geïnteresseerden kregen dat ze besloten een landelijk opererende stichting met de naam Herenboeren Nederland op te zetten met de boerderij in het Wilhelminapark als eerste pilot.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
De boer is in opdracht van de herenboeren sla (in dit geval rode krulsla) aan het inzaaien. Foto: Sander van Kasteren

Investering
Herenboeren Wilhelminapark stelt zich als doel om betaalbaar, maar vooral goed en verantwoord voedsel te kunnen produceren voor leden van de voedselcoöperatie. Die betalen eenmalig 2.000 euro om zich in te kopen. Op de vraag of dat niet wat duur is antwoordt voorzitter Boudewijn Tooren resoluut: "Nee. Het is een investering in de boerderij, waar je dan ook meteen voor 1/200 deel eigenaar van wordt. Ik onderken dat het voor sommige huishoudens een hoog bedrag is. Daar regelen we binnenkort ook een voorziening voor in de vorm van een stichting 'Vrienden van…' zodat de inleg gefaseerd kan plaatsvinden. De investering is echter ook een bewijs dat het lid ook daadwerkelijk bereid is om zijn voedsel, of een belangrijk deel daarvan, te betrekken van zijn eigen bedrijf, de herenboerderij op het Wilhelminapark."

Naast dit eenmalige bedrag betaalt een lid ook zo'n 10 euro per week per gezinslid. Daarmee zou in zo'n 60 procent van de voedselbehoefte van het gezin voorzien zijn. Tooren: "Dit volhouden vormt volgens mij een veel grotere uitdaging, want je bent dus afhankelijk van onze productie met wat je eet." Daarmee doelt hij onder andere op de noodzaak om seizoensgebonden groenten en/of fruit te eten. Natuurlijk zal gezocht worden naar opslag in koelingen of vrieshuizen. Ook zal er gezamenlijk gezocht worden naar bijvoorbeeld het wecken van groenten.

Toch zijn er ook vele voordelen: "Wat te denken van bijvoorbeeld de pastinaak of schorseneren? Dat zijn minder bekende groenten, maar die kunnen wij prima verbouwen. Als er vraag naar is en de bodem kan het aan dan verbouwen wij het."

Stressvrije varkens
Sinds de aanplant zijn enkele maanden gepasseerd en staan de fruitbomen fier in de zon. De voorzitter vertelt gepassioneerd: "Dit ras is de Elstar en hier hebben we Golden Delicious." Af en toe onderbreekt hij zijn verhaal: "Kijk! Een bonte specht!" Het tekent de betrokkenheid van Tooren bij 'zijn' landgoed. Volgens hem kan het nog wel even duren voordat de Herenboeren de appels van het land kunnen eten. Dat zit zo: de fruitbomen moeten de komende tijd zo veel mogelijk energie in hun eigen groei kunnen stoppen, waardoor de oogst beperkt is. Tooren wijst erop dat het wel vier jaar kan duren voor de fruitboomgaard volgroeid is. "Maar volgend jaar al eten de Herenboeren hun eerste fruit!", voegt hij daar aan toe.

Op dit moment telt de coöperatie zo'n tachtig leden. Fors meer dan het minimum van vijftig dat vereist was om van start te gaan. Het doel is echter om uiteindelijk door te groeien naar 200 herenboeren, ofwel 500 monden, het maximum dat de herenboerderij kan voeden.

"Hier zitten de varkens", merkt Tooren op terwijl de zwart/roze beestjes vrolijk rondscharrelen. "Ze zijn van het ras Piétrain; die kunnen het hele jaar buiten." Hij legt uit hoe de gevlekte varkens dankzij hun pigment beter tegen de zomerzon kunnen dan het in ons land gangbare ras.

Hij wijst op het schrikdraad dat de varkens binnen hun wroetgebied moet houden. "Ze zijn slim genoeg om te onthouden dat ze daar niet tegenaan moeten wroeten. Er staat niet veel stroom op, maar dat hoeft ook niet. Varkens zijn intelligente beesten. Bovendien hebben ze het hier prima." Dat is te zien aan de staarten, die er nog aan zitten. "Als varkens stress hebben gaan ze aan elkaars staart knagen", legt Tooren uit.

Op de snikhete dag waarop Tooren zijn verhaal doet, luieren de varkens wat in de modder of in de rioolputten die je ook onder kruispunten terugvindt. "Die zijn 1,90 meter diep en bieden de varkens een beschutte schuilplaats", vertelt hij.

High- en lowtech
Zo is het gehele terrein ter grootte van ongeveer twintig hectare voorzien van slimme high- en lowtech landbouwoplossingen. Dit komt mede doordat vanaf het beginstadium verschillende hogescholen en universiteiten, zoals de HAS in Den Bosch en het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht, zich verbonden aan het project.

Een voorbeeld van zo'n lowtech oplossing is de inzet van afrikaantjes om de grondkwaliteit te verbeteren. "Toen we de grond in gebruik namen bleek, zoals bij veel grond in de provincie het geval is, de kwaliteit slecht te zijn. Er zaten bijvoorbeeld veel aaltjes in." Deze kleine wormachtige diertjes komen overal voor, maar hebben in grote hoeveelheden een slechte invloed op de groei van planten. "De wortels van de afrikaantjes bevatten een voor de aaltjes giftige stof", legt Tooren uit, terwijl hij alweer verder loopt.

Maar de herenboeren durven ook aan hightechoplossingen te denken. Zo vertelt Tooren dat de irrigatie die in de herenboerderij ligt via een mobiele app te regelen is, zittend vanaf de bank thuis. De voorzitter haalt nog enkele wilde plannen aan die wellicht in de toekomst concreter gemaakt kunnen worden, zoals het bestuderen van de inzet van drones.

Boudewijn, die zelf studeerde aan de Hogere Bosbouw en Cultuurtechnische School, loopt verder naar de kippen. Ook daar grijpen de herenboeren terug op een oude, beproefde methode. Ditmaal om roofvogels te slim af te zijn. "Zie je daar die parelhoenders?", vraagt Tooren. In de verte is inderdaad een groep vogels te zien. "Als die gevaar opmerken slaan ze alarm. De kippen horen dat en reageren daarop." Nog geen minuut later slaan de parelhoenders aan en rennen naar een, in hun ogen, veiligere plaats. De kippen lijken hetzelfde te doen. "Dát zijn onze waakhonden", concludeert Tooren triomfantelijk.

Problemen
Toch stuiten de herenboeren ook op bureaucratie en onbegrip, vooral bij overheidsinstanties. De beste voorbeelden daarvan zijn te vinden bij de koeien van het ras Limousin, die het hele jaar buiten te vinden zijn. "Die zijn in de winter te dun, vindt de Voedsel- en Warenautoriteit", vertelt Tooren. "Terwijl de veearts ze gewoon als 'gezond' bestempelt. Dat komt omdat de regelgeving voor dierenwelzijn anders is dan die voor de voedselproductie. Natúúrlijk zijn ze in de winter dun. Dan teren ze op hun vetreserves!" Volgens de voorzitter van de herenboeren geldt iets soortgelijks voor het oormerken van kalveren. "Dat moet in Nederland binnen drie dagen. Maar ga jij zo'n pasgeboren kalf bij de kudde weghalen?"

Voor de vernieuwende werkwijze van de herenboeren is een proeftuin nodig waarin de overheid de herenboeren net wat meer speelruimte geeft dan gebruikelijk is. Volgens Tooren zijn in ieder geval de lokale en provinciale overheid het project gelukkig gunstig gezind, zo blijkt ook uit het feit dat de herenboeren onlangs werden aangehaald in een presentatie op het gemeentehuis. "De gemeente Boxtel is er trots op dat het gedachtengoed van De Kleine Aarde wordt voortgezet, hoewel wij wel zelf onze broek kunnen ophouden en niet afhankelijk zijn van subsidies", vertelt Tooren.

Maar is zo'n kleinschalige boerderij dan niet heel kwetsbaar? Niet bepaald, verwacht Boudewijn: "Omdat wij als gemengd bedrijf echt een totaaloplossing voor de voedselproductie hebben, zijn wij denk ik juist minder kwetsbaar dan traditionele bedrijven die vaak maar één product leveren." Hij legt uit dat als bij een maïsboer zijn oogst mislukt die meteen enorme schade heeft. Bij de herenboeren betekent de mislukte oogst van één gewas daardoor 'slechts' een lagere totaalproductie.

Samenwerken
Op de vraag wat de herenboeren doen met overproductie kan Tooren nog geen eenduidig antwoord geven. Wel belooft hij dat deze niet verloren gaat: "Er zijn een paar opties. Eén daarvan is dat we het voedsel dat we overhouden verdelen over andere herenboerderijen in Nederland. Een andere mogelijkheid is dat we het schenken aan bijvoorbeeld de Voedselbank. En als dat allemaal niet kan, dan is het altijd nog mogelijk om het als voer voor onze dieren te gebruiken." Volgens Tooren is het niet waarschijnlijk dat de boeren hun voedsel in de winkel gaan verkopen. "Dan wordt het veel te veel een bedrijf dat gericht is op winst in plaats van op kwaliteit."

Volgens de voorzitter is het niet waarschijnlijk dat er veel overproductie zal zijn. "We maken een inschatting op basis van wat onze leden willen eten, dus zullen we niet te veel planten, zaaien en slachten."

Sowieso is de samenwerking tussen verschillende herenboerderijen iets dat hoog op het verlanglijstje van Tooren staat. Zo is het produceren van een houdbaar product zoals melk nu nog te kostbaar om binnen één boerderij te kunnen oppikken. Wellicht is er volgens de voorzitter een samenwerkingsverband mogelijk waarbinnen melkproductie en -opslag wel de moeite waard is.

Bij het afronden van de wandeling komt initiator en herenboer Geert van der Veer net even poolshoogte nemen. Hij vertelt dat er plannen zijn voor het inrichten van een klein informatiecentrum om mensen die twijfelen lid te worden van de coöperatie over de streep te kunnen trekken. De herenboeren verwachten aan het eind van de zomer voor de eerste keer te kunnen oogsten. "Ook dat zal mensen overtuigen van ons verhaal", besluit Tooren de rondleiding.


10 / 32

E E E U S F S R E H C U O V O
L C R K P O O S N S S T O E P
E O Y S E T W G E J S D Z R L
T I Z H L O E C N I V E O V A
S N O W L C H H J W E O M O D
R E N N E A B E I E R G E E E
O N N E T M O C C B Z L R R R
B T E K J E K K I J E E K T P
N I B E E R I L D I K E R A A
E N R O S A S I E R E P A A S
D G I B F A T S M D R S N L P
N E L L U P S T E L I O T G O
A N G E L D Z A K E N N E I O
T E K E N T A N G P G Z G D R
O W P M A L K A Z P A A L S T

zomerkrant
checklist
verzekering
apk
inentingen
oplader
taalgids
geldzaken
speelgoed
zonnebril
zwemkleding
vervoer
paspoort
fotocamera
tandenborstel
medicijnen
spelletjes
toiletspullen
vouchers
rijbewijs
zaklamp
slaapzak
ehbokist
tekentang
boeken

Nieuw artikel

VAKANTIEKRIEBELS, VAKANTIEGEVOEL, GEWOON VAKANTIE!

Iedereen kijkt er elk jaar weer naar uit, de 'grote' vakantie. Het is zomer, de zon schijnt en we willen allemaal onze batterij weer opladen op een mooi plekje! Maar hoe vind je die mooie plekjes? 'Vroeger' konden ze je op het reisbureau prima helpen, en eigenlijk nu nog steeds, maar tegenwoordig surft iedereen over internet en kun je via verschillende sites de meest mooie aanbiedingen voor hotels, vliegtuig en meer vinden. Voor sommigen is een bestemming ver weg de ultieme vakantie, anderen blijven liever dicht bij huis. Toch is er voor iedereen iets te vinden, het gaat er om dat je juist in jouw vakantie doet waar je zin in hebt!

Voor velen lijkt het alsof wij de afgelopen maanden alleen maar vakantie hebben, natuurlijk is onze nieuwe 'way of life' geweldig, maar het is geen vakantie. In ons nieuwe bestaan maken wij ook bewust tijd om weer even op te laden. Lekker even in een haven, of zomaar een nachtje in een hotel. Even iets anders doen dan wat je dagelijks doet! Voor ons staat onze vakantiebestemming al vast, Nederland. In het najaar vliegen wij even terug en bezoeken familie, vrienden en kennissen, dat wordt onze vakantie. Ook voor ons een heerlijk vooruitzicht.

Maar voor nu wensen wij iedereen in Boxtel en omgeving een heerlijke vakantie toe. Het maakt niet uit waar je die door brengt en wat je doet, als je er maar van geniet!

Lieve groet,
SY Blue Spirit op reis
Rene & Brigit

Luchtpost van Lisa Mols uit Sri Lanka

Foto: Lisa Mols

Mijn avontuur begon alweer twee maanden geleden. Wat vliegt de tijd! De eerste maand heb ik met mijn backpack rondgetrokken door Maleisië en Indonesië. Drie weken alleen en twee weken met mijn ouders. In die twee weken heb ik genoten van wat extra luxe. Een ruime kamer, airconditioning en een zwembad vallen normaal niet binnen mijn budget. Gelukkig is een bed voor een klein prijsje zo bijgezet. Toch went het slapen in een dormitory, de herrie van de ventilator en soms een koude douche ook snel. In Indonesië heb ik vooral gewerkt aan mijn nieuwe verslaving: duiken. Haaien, mantaroggen, schildpadden, zeepaardjes en ga zo maar door. De onderwaterwereld blijft mij verbazen. Alsof je even op een andere planeet bent. Groot en klein spul. Alles is te vinden in Komodo National Park en rondom Nusa Penida en Nusa Lembongan. Daarnaast heb ik ook wat tijd boven water doorgebracht. Met als hoogtepunt de tweedaagse trekking naar de traditionele dorpjes rondom Bajawa, Flores. De mensen in deze dorpjes hebben hun oorspronkelijke manier van leven weten te behouden. Back to basic dus.

Na deze fantastische maand begon het avontuur eigenlijk pas echt voor mij. Mijn hele reis draait om mijn volgende bestemming: Sri Lanka! De komende vijf maanden noem ik dit mijn 'thuis'. Ik doe vrijwilligerswerk als oefentherapeut in het Home of Hope Rehabilitation Centre in Digana. Kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking krijgen hier gratis fysiotherapie, psychomotorische therapie, logopedie en hydrotherapie aangeboden.

In de eerste weken heb ik ziektebeelden voorbij zien komen die ik nog nooit in Nederland heb behandeld. Spina bifida, cerebrale parese, epilepsie, autisme, downsyndroom of een combinatie hiervan is hier dagelijkse kost. Pittig, indrukwekkend en een hele uitdaging. Dagelijks worden mijn grenzen verlegd, wordt mijn kennis uitgebreid en mijn geduld op de proef gesteld. Ik was op zoek naar een nieuw avontuur. Iets dat mijn leven zou verrijken. Dat heb ik gevonden. Ik ben hier op mijn plek. Doordeweeks bezig zijn met leuk, leerzaam en dankbaar werk. In de weekenden op pad om dit prachtige land te verkennen. Cultuur, natuur, stranden, vriendelijke bevolking en lekker eten. Alles is hier aanwezig. Na het werk in Sri Lanka heb ik nog drie maanden om rond te trekken door Azië. Mijn werk combineren met mijn passie, reizen, is wel erg verslavend. Wie weet volgt er hierna weer een nieuw avontuur…

Lieve groetjes!

Foto: Stichting Kèk Liempt

De Stichting Kèk Liemt zou graag informatie willen ontvangen over de foto's in de rubriek Liempde van toen. Het gaat elke keer om een andere foto met een onbekende boerderij, een evenement of personen die op foto's staan. Bij welke gelegenheid is de foto gemaakt en wanneer?

Kun jij meer vertellen over deze foto? Geef je reactie dan door aan DeMooiBoxtelKrant via redactie@demooiboxtelkrant.nl of bel naar 0411-842827. De reactie kan ook gestuurd worden naar de website van Kèk Liemt: http://www.kekliemt.nl/actueel. Alle reacties worden op www.kekliemt.nl/actueel gezet.

Alvast bedankt namens de archiefgroep van de Stichting Kèk Liemt, Jan Hazenberg en Louis Schroeijers

Op adem komen.

Veel mensen gebruiken de vakantie om 'op adem te komen'. Ik had geen idee hoe groot het aandeel van de ademhaling bij ontspanning, herstel en heling daadwerkelijk is.

Afgelopen week heb ik voor het eerst een ademles gevolgd, waarin ik leerde hoe je aan de hand van het aantal keer dat je ademt per minuut en waar je ademhaling zit, hoog in de borst of laag in de buik, kunt inschatten hoe ontspannen je bent. De een ademt in ontspanning alsnog twaalf keer per minuut, terwijl het rond de vier keer per minuut dient te zijn om je lichaam de ontspanning te geven, die het voor herstel nodig heeft. En ook het dieper leren ademen, liefst vanuit de buik bij het middenrif, geeft je een helende werking, en niet alleen op fysiek niveau.

Ik denk dat ik in jaren nog niet zo'n diepe ontspanning heb gevoeld als tijdens die ademles. Ik adem nu in ieder geval een stuk bewuster en ik probeer iedere dag 'op adem te komen'.

Hoe simpel kan ontspanning zijn; geen vakantie meer nodig! Niet dat een moeder van kleine kinderen echt vakantie kan hebben, ha. Dus pak even dat moment voor jezelf, iedere dag. Dit kan tijdens het afwassen op de camping, in de (vakantie)file of wanneer je in de iets te hete campingdouche staat. Leer jezelf die routine aan om een aantal keer diep adem te halen en lang uit te ademen. Je zult merken dat je dan heerlijk en letterlijk op adem komt.


zomercolumn Babette

Op een warme zomeravond ben ik bij een feestje van vrienden. Het is warm, iedereen ziet er knap uit en het is gezellig. Ik eet me ongans aan de overheerlijke bbq en ik ben gestopt na 4 glazen wijn om te tellen hoeveel ik er al op heb. Na het zoveelste wijntje denk ik dat het een goed idee als ik op tafel ga staan om mee te delen dat we volgende week allemaal naar het strand gaan. Ergens in mij zit een idyllisch beeld van vrienden, cocktails en het strand. Met luid gejuich wordt er geproost. Volgende week gaan we met z'n allen naar het strand. Ik steek nog een verdwaalde koude bitterbal in mijn mond en ik schenk alle restjes wijn uit de lege flessen over in mijn eigen glas. Ik zou willen dat er nooit een einde aan dit fijne feestje kwam.

6 dagen later. Ik kijk in de spiegel en ik schrik me kapot. Ik ben niet een pondje aangekomen, maar wel 10 pondjes als het er niet meer zijn. Had ik maar niet zoveel gefeest de laatste weken. Bezorgd trek ik mijn bikini aan. Shit, dit kan echt niet. Ik lijk wel een rollade. Mijn benen zijn spierwit en ik zie putjes waar normaal geen putjes zitten. Het was nota bene mijn eigen idee en nu wil ik het liefste afbellen. Kan ik geen corrigerend pak aantrekken morgen? Doodongelukkig loop ik naar de ijskast en eet een reep chocola op. De telefoon gaat. Mijn vriendinnetje belt: ze past niet meer in haar bikini, heeft kipfilets en putjes. Ik hang op en ik spring rond. Yes, ik ben niet alleen!! Gedeelde putjes zijn halve putjes. Ik zeg proost; staat de bbq al aan?


Extra vakantiegeld!?

Onlangs kwam Erik bij mij op kantoor voor het doorlichten van zijn financiën. Meteen viel op dat hij een bovenmodaal inkomen heeft en toch moeilijk rond kan komen. Enerzijds heeft dit te maken met zijn eerdere echtscheiding en anderzijds met enorm veel (onnodige) financiële producten. Wij hebben alles opnieuw tegen het licht gehouden en, mede door de lage hypotheekrente, heeft hij een enorme besparing per maand behaald. Eind april hebben wij de belastingaangifte voor hem verzorgd en bij het automatisch invullen van de gegevens, kwamen wij een onbekende beleggingsrekening tegen. Tot onze verbazing bleek dat hier ruim 9.000 euro op stond.

Waarom wordt dit niet eerder opgemerkt?
De rekening is twintig jaar geleden afgesloten in combinatie met een hypotheek. Inmiddels is Erik al een aantal keren verhuisd en blijkt de rekening nog steeds gekoppeld aan een oude afgeloste hypotheek. De aangiftes worden nu steeds beter door de belastingdienst gevuld en verzekerings- en beleggingsinstellingen zijn verplicht de waarde door te geven.

In onze praktijk komt het steeds vaker voor dat we polissen en beleggingsrekeningen tegenkomen waar men niet meer van het bestaan af weet omdat de communicatie vanuit maatschappijen onduidelijk is of dat deze onnodig nog aan een lening of hypotheek gekoppeld is.

Overleg dus regelmatig met jouw financieel adviseur en laat dan jouw financiële positie doorlichten!

We hebben voor Erik de betreffende instellingen aangeschreven en Erik heeft inmiddels ruim 9.000 euro als 'vakantiegeld' uitgekeerd gekregen. Daardoor kan hij deze zomer zijn droomreis naar Sint Maarten maken.

14 / 32

Drukke zomer voor Sam Feldt
Boxtelse dj verovert de wereld

Foto: Spinnin' Records

Boxtel – De zomer is in volle gang en voor de meeste mensen betekent dat lekker bijtanken op vakantie en het drukke leven thuis even ontvluchten. Toch is de vakantieperiode niet voor iedereen een tijd van rust en lekker bijkomen. Voor de in Boxtel opgegroeide dj Sammy Renders, beter bekend als Sam Feldt, zijn juli en augustus de drukste maanden van het jaar.

Sam is pas 23 jaar oud. Toch heeft hij al een flinke hoeveelheid ervaring in de dj-wereld. Geen wonder, aangezien hij alweer zo'n drie jaar serieus met het vak bezig is. Zijn grote doorbraak kwam begin 2015, toen hij het nummer 'Show Me Love' van Robin S uit zijn geboortejaar (1993) remixte. Tegenwoordig wordt hij in een adem genoemd met de bekendste Nederlandse dj's zoals Hardwell en Martin Garrix (die overigens drie jaar jonger is dan Sam), maar dat was enkele jaren geleden nog volkomen anders.

De bekende dj zat ooit op het Jacob-Roelandslyceum waar hij atheneum deed. Hij was, naar eigen zeggen, geen bijster opvallende leerling. "Ik ben niet die gast met de grote bek", licht hij toe. "Maar het was wel een leuke tijd!"

Foto: Spinnin' Records
Foto: Deni Kukura

Ondanks zijn voorliefde voor vele muziekstijlen, van jazz en blues tot popmuziek en klassiek, deed hij nooit examen in het vak muziek. Sam begon bijzonder vroeg met studeren: hij sloeg groep zes op de basisschool over en is daarnaast een zeer vroege leerling met zijn verjaardag op 1 augustus.

Zakelijk talent
Zo kwam het dat de dj op 20-jarige leeftijd zijn hbo-diploma Advanced Business Creation in ontvangst mocht nemen. Die studie is gericht op de toepassing van nieuwe technologieën en ideeën binnen een onderneming.

Hij had volop tijd om zich te richten op zijn hobby: hij was jong, had een diploma en draaide al regelmatig voor de lol. Bij het dj-bestaan hoorde ook een artiestennaam. Volgens Sam zit er geen boodschap achter die naam: "Veel andere dj's die deep house maakten hadden een Duitse achternaam, bijvoorbeeld Robin Schulz. Toen ben ik gaan Googelen op 'German last name' en zo heb ik Feldt gevonden. Dat vond ik wel lekker klinken."

Feldts werk viel goed en zijn succes werd opgemerkt door het label Spinnin' Records, waarbij hij tijdens zijn afstuderen een contract tekende. Dit was voor Sam een signaal dat zijn dj-carrière weleens serieus kon gaan worden. Op de vraag of hij dus nooit zonder werk heeft gezeten antwoordt hij lachend: "Ik heb nooit mét werk gezeten." Hij peinst even. "Ik heb het nooit hoeven zoeken. Vanuit school ben ik hierin gerold. Maar het blijft natuurlijk gewoon een uit de hand gelopen hobby."

Sam vervolgt op ernstige toon: "Als je op school zit heb je altijd als excuus dat je het druk hebt met de studie. Daarna moet je wel iets gaan doen met je leven. Dat was een lastige periode omdat ik veel thuis aan muziek zat te werken. De mensen om me heen kregen allemaal een baan en ik zat te wachten op het moment dat de boekingen zouden komen. Dan moet je in jezelf blijven geloven en ermee doorgaan in plaats van een 'normale baan' gaan zoeken."

Zakelijk talent bezit Sam al vanaf jonge leeftijd. Op zijn dertiende verkocht hij al online beamers en camera's omdat hij bij zijn toenmalige bijbaantje zag hoe hij die kon verhandelen.

Ook was hij altijd al bezig met audio- en videotechnologie: "Het zit denk ik wel in me om me creatief te willen uiten." Zo maakte hij tijdens zijn studietijd voor Omroep Dommelland het programma GameView en was hij later actief bij Omroep Brabant met het editen van video's. En dan was er nog de muziek. Sam begon naar eigen zeggen rond zijn zeventiende met het maken van muziek. Zijn eerste boeking was bij Jongerencentrum B-Town.

Hard werken
Inmiddels zijn de boekingen van Sam niet meer op één hand te tellen. Het draaien van platen in 's werelds leukste clubs en op de zonnigste festivals lijkt misschien een makkelijke manier om geld te verdienen, maar volgens Sam klopt dat maar ten dele. "Het is hard werken. Ik had laatst 37 boekingen in 35 dagen staan", vertelt de dj. "Daarnaast heb ik in tweeënhalf of drie jaar bijna 35 platen uitgebracht."

Als hij 'on tour' is, zit Feldt veel in het vliegtuig en slaapt hij bovendien vaak in etappes. "Rond middernacht draai ik zo'n twee uur en daarna blijf je nog even hangen en wat netwerken. Dan ga je tussen 3 en 4 uur naar bed en sta je rond 8 uur op. Rond 15.00 uur sta je op je volgende bestemming na twee of drie vluchten. Dan is het etenstijd en daarna slaap je wat om vervolgens aan de volgende show te beginnen."

Volgens de dj krijg je ook niet zo veel van de wereld mee als fans soms verwachten. "Ik zie veel, maar maak weinig mee. Als je een paar uur in een stad bent, zie je die wel, maar beleef je hem niet echt. Van het vliegveld rijd je naar je hotel, van het hotel ga je naar een restaurant en van daar ga je naar de nachtclub en die zijn bijna overal ter wereld hetzelfde", lacht Sam. Het geeft de Brabantse nuchterheid van de dj aan, hoewel hij toegeeft niet vaak meer in zijn geboorteplaats Boxtel te zijn. "Het is handiger om in Amsterdam te wonen; dicht bij Schiphol."

Ook als hij thuis is, meestal van maandag tot en met woensdag, zit Renders niet stil. "Ik deel die dagen meestal door de helft. Het ene deel zit ik in mijn thuisstudio en de andere helft ga ik naar mijn kantoortje toe dat ik deel met de manager van Bakermat. Daar zit ook mijn tourmanager en dan regel ik het zakelijke deel."

Geen seks, drugs en rock & roll
De dj vertelt zijn verhaal kalm en goed doordacht. Hij is een makkelijke prater. Het tekent de persoonlijkheid van Sam. Volgens hem kom je als dj ook niet ver als je een leven leidt dat in het teken staat van seks, drugs en rock & roll.
"Mensen hebben een beetje een vertekend beeld", begint hij. "Dat komt door artiesten als Afrojack die een Ferrari kopen en hem vervolgens in de prak rijden of Martin Garrix die in de Quote 500 staat. Ik verdien er genoeg mee om goed van te kunnen leven, maar als je dit werk puur voor het geld gaat doen dan trek je het gewoon niet. Dan krijg je echt een burn-out."

Waar Feldt niet op een cent kijkt is in de restaurants op de locaties waar hij moet draaien. Goed eten noemt hij 'erg belangrijk' en bovendien vormen de etentjes een rustmoment in zijn hectische bestaan. "Ik kijk wat de specialiteit van de stad waar ik ben is en probeer daar een 'keukenspecialiteit' bij te vinden", lacht hij.

Ook met drank, drugs en vrouwen valt het volgens de nuchtere dj wel mee: "Dat kan, maar daar kies je zelf voor. De vraag is: maakt dat je gelukkig? Mij niet. Ik drink gewoon af en toe een biertje. De hele dj-wereld is eigenlijk best een nette wereld. Je moet het echt zien als je werk. Het is een serieuze carrière, net zoals een advocaat die heeft. Als die zich aan van alles gaat vergrijpen, komt dat zijn werk ook niet ten goede!" Ook heeft hij ondertussen al drie jaar een vaste vriendin. "Ik heb gewoon een fijne relatie en het is ook prettig dat als ik thuiskom er iemand is die er voor mij als persoon is en niet voor het hitje dat ik heb gehad", relativeert Renders.

Vooral in Amerika zijn de fans van Sam Feldt soms uitzinnig ten opzichte van thuis in Nederland. Het past volgens hem bij de volksaard. Toch ergert hij zich er niet aan: "Ik zie het als een onderdeel van mijn werk, hoewel het soms ook fijn zou zijn als je dat uit zou kunnen zetten."

Ambitie
Ondanks zijn succes van de afgelopen jaren zit Sam Feldt nog vol ambitie. "Ik wil heel graag nog een nummer één hit scoren in een aantal landen", vertelt hij. Mogelijk gaat dat er deze zomer van komen, want naast dat hij op een groot aantal festivals draait, is hij ook van plan om nog drie singles uit te brengen. De eerste volgt aan het eind van deze maand.

Als je dit leest begint Sam aan een tour door Azië, vergezeld door een vriend. Volgens Sam is het tourbestaan, op de vaste crew na, namelijk vrij eenzaam. "Dus dit is natuurlijk heel gezellig voor mij!", vertelt hij blij.

Op 25 augustus is hij weer terug in Europa, waar hij draait in Spanje. Vooralsnog staan er dit jaar geen nieuwe shows van de dj in Nederland op de planning.


Beeldbank Boxtel vormt groots historisch foto-overzicht van Boxtel

Christ van Eekelen met één van zijn fotoboeken. Foto: Sander van Kasteren

Met 11.000 foto's is Beeldbank Boxtel een van de grootste fotoarchieven van Brabant

Boxtel – Sommige mensen gaan in hun vrije tijd sporten of kiezen ervoor om zelfs helemaal niets te doen. Maar Boxtelaar Christ van Eekelen niet. Hij zet zich al jaren in voor Heemkunde Boxtel en richt zich vooral op het documenteren van fotomateriaal van en over Boxtel in de afgelopen anderhalve eeuw.

2002: Rondje Boxtel over de Dommel bij kanovereniging De Pagaai. Hier gaat de kano in het afwateringskanaal van de Dommel verder stoomopwaarts. Links op de foto net zichtbaar sportpark 'Munsel'. Foto: August van Vught
1965: Camping Den Bergh aan de Bosscheweg 77 Boxtel. Foto: Jospe Arnhem
1906: Ansichtkaart met Dommelgezicht. Foto: Wilhem van Eupen
1943: Boxtel, Bad- en zweminrichting in wandelpark Molenwijk. Foto: Wim Baaijens
1968: Zwembad in wandelpark Molenwijk. Foto: Wim Baaijens
1968: Zwembad in wandelpark Molenwijk. Foto: Wim Baaijens
2002: Opstapplaats Rondje Boxtel over de Dommel bij kanovereniging De Pagaai gelegen De Voetboog 7 in Boxtel. Op de foto gaan deelnemers van start. Foto: August van Vught
2002: Rondje Boxtel over de Dommel bij kanovereniging De Pagaai. Actie met kano door de glijgoot in de Dommel bij de brug in de Mgr. Wilmerstraat. Foto: August van Vught
1973: Camping Den Bergh aan de Bosscheweg 77. Foto: Jospe Arnhem
2002: Rondje Boxtel over de Dommel bij kanovereniging De Pagaai. Actie met kano door de glijgoot in de Dommel bij de brug in de Mgr. Wilmerstraat. Foto: August van Vught
Onbekende ijscoventer ergens in de vorige eeuw. Foto gemaakt vanaf de Zwaanse Brug. Foto: Heemkunde Boxtel

De toen 54-jarige Van Eekelen kwam in 2006 na een reorganisatie bij de Koninklijke Marechaussee plots op straat te staan. Naar eigen zeggen nog flink verbitterd door zijn ontslag en met jarenlange ervaring als rechercheur rolde hij echter al snel binnen bij wat bij toen de 'Heemkundekring Boxtel' heette.

Omdat Van Eekelen een van de 'jongeren' binnen de kring was en bovendien goed met databases om kon gaan, werd hij al snel 'gepromoveerd' tot de verantwoordelijke voor de fotowerkgroep. Ook de historie bij de recherche van Van Eekelen hielp hieraan mee.

Ondertussen zijn zo'n tien jaar verstreken en heeft Heemkunde Boxtel, zoals de heemkundekring tegenwoordig heet, een van de grootste en meest volledige fotoarchieven van Brabant. Dit is mede te danken aan de precisie en passie waarmee Van Eekelen en kompaan Rini van Oirschot te werk gaan.

Volgens Christ is het namelijk niet een kwestie van zitten wachten en hopen dat je de juiste foto krijgt, maar ook van proactief bezig zijn. "Ze komen het niet brengen hoor!" Volgens Christ werkt de beeldbank aan twee kanten om de database zo compleet mogelijk te krijgen: in het nu door het nieuws in de gaten te houden en gebouwen die verbouwd of afgebroken worden uitgebreid te fotograferen en in het verleden door het zoeken naar oude foto's en ansichtkaarten. "Rini van Oirschot is druk bezig met het fotograferen als er weer een gebouw gesloopt of verbouwd wordt. Ik ben van de historische foto's", legt Van Eekelen uit.

De foto's in de beeldbank komen niet allemaal uit Boxtelse families en verzamelingen. Soms worden beelden uitgewisseld met andere heemkundige verenigingen. Als voorbeeld haalt Van Eekelen een foto uit Sint-Oedenrode van een zogenaamde 'kindsheidsprocessie' uit 1903. Bij zo'n processie zamelden kinderen, verkleed als volwassenen geld in voor de kerk. "Die foto's belanden dan via via in andere gemeenten en komen via heemkundeverenigingen weer voor de dag", vertelt Christ opgewekt. De lokale heemkundige vertelt gepassioneerd maar rustig.

EHBO
Van Eekelen heeft wel een tip aan iedereen die nog oude foto's heeft liggen: "Schrijf er ten minste op waar en wanneer de foto gemaakt is en wie erop staan. Dan behoudt een foto zijn historische waarde." EHBO, noemt Christ dit. "Daarmee bedoel ik: Eerste Hulp Bij Opruimen. Denk als je nog oude foto's hebt liggen voor je ze weggooit altijd eerst even aan ons. Want wij zijn vaak nog heel blij met dit beeldmateriaal."

Van Eekelen laat de fotoscanner zien. "Dit is mijn vierde al, geloof ik", vertelt hij tussen neus en lippen door, "ze houden er allemaal op een gegeven moment mee op. Maar deze kan ook glasnegatieven scannen!" Hij laat een doos met deze negatieven zien. "Ze blijven door de jaren heen veel beter dan moderne negatieven. Echt glasscherp", merkt hij op. Volgens hem komt dat omdat deze negatieven keurig in het doosje blijven zitten in tegenstelling tot de polyester negatieven van vandaag de dag. Die bevatten soms vouwen en blijven vanwege hun formaat makkelijker ergens slingeren.

Speurwerk
Op de eerste verdieping van zijn woning aan De Houtbreker heeft Christ inmiddels een indrukwekkend archief opgebouwd in zijn uitpuilende boekenkasten gevuld met dossiermappen, foto's en boeken waarin hij historische informatie over Boxtel kan opzoeken.

Jarenlang was hij rechercheur en de daar opgedane ervaring komt volgens hem ook van pas bij het werk dat hij nu doet voor de Heemkundekring. Van Eekelen legt uit dat het soms namelijk een heel speurwerk is om de datum waarop een foto is gemaakt te achterhalen. "Bij ansichtkaarten kun je zien aan de postzegel wanneer de kaart verstuurd is. De foto die er op staat is in ieder geval van vóór die datum." Vervolgens begint het gepuzzel: volgens de heemkundige moet je de foto's soms met eerdere plaatjes vergelijken om het exacte moment waarop die gemaakt is te achterhalen.

Soms gaat het nog verder dan dat en moet Van Eekelen de archieven induiken. Hij laat een foto zien waarop drie vrouwen staan. "Dit is Mijntje van de Sande. Ze heette eigenlijk Wilhelmina, maar iedereen noemde haar 'Mijntje'", vertelt hij. Volgens de gemeentelijke administratie is Mijntje in 1934 overleden, dus moet de foto van vóór die datum zijn. Haar zus, die naast Mijntje staat, overleed al een jaar eerder, dus is de foto te dateren op uiterlijk 1933.

Zo gaat Christ, met minutieuze precisie, van alle foto's na waar en wanneer ze genomen moeten zijn en wie erop staan. En als hij op een doodlopende weg uitkomt is daar altijd nog de rol van de sociale media. Van Eekelen vertelt dat hij regelmatig gebruik maakt van de Facebookpagina 'Je Bent Boxtelaar Als….' om onbekenden te identificeren op oude foto's, om data te achterhalen, of om uit te vinden op welke locatie de kiekjes zijn gemaakt. "Of ik stuur de foto naar een lokale krant", verwijst Christ met een knipoog naar de rubriek 'Boxtel van toen' in deze krant.

De heemkundige houdt ook goed in de gaten wat voor zoektermen op de beeldbank gebruikt worden. Zo kan hij zien naar welke foto's nog vraag is en welke afbeeldingen of tijdsperiodes nog ontbreken. Ook voor de ontbrekende plaatjes zet hij de (sociale) media in om oproepjes te plaatsen.

Een nieuwe start
De afgelopen jaren groeide het fotoarchief uit de gemeente Boxtel gestaag tot zo'n 8.000 foto's. Sinds 2006 werkt Heemkunde Boxtel bovendien al met digitaal beeldmateriaal.

In 2014 kondigde de Film- en fotobank Noord-Brabant, waar het fotoarchief van Heemkunde Boxtel deel van uitmaakte, aan het archief onder te brengen bij Erfgoed Brabant. Deze organisatie kent een abonnementsvorm vanwege de almaar toenemende kosten voor de opslag van data. "Het kostte vijf tientjes per maand, ofwel zeshonderd euro per jaar. Als je het van twintig euro contributie per lid moet hebben, heb je al dertig leden nodig enkel om de beeldbank mogelijk te maken!", vertelt Van Eekelen met enige verontwaardiging in zijn stem. "Daar komt nog bij dat je een techneut moet zijn om het systeem nu al te kunnen gebruiken", verklaart Van Eekelen de overstap naar het gratis Zijper Beeldbank Beheer Systeem, waar de heemkundevereniging nu mee werkt.

De overstap naar het systeem van het Zijper Collectief verliep behoorlijk vloeiend, aldus Christ. In mei opende Beeldbank Boxtel de digitale deuren. Sinds die tijd is er veel gebeurd en werden honderden foto's toegevoegd die in de periode van onduidelijkheid over hoe het verder moest met de beeldbank waren blijven liggen.

Er was een wachtlijst voor het systeem, omdat gebruikers het vaak niet eigenhandig kunnen installeren. Heemkunde Boxtel omzeilde deze echter, omdat gelukkigerwijs de nodige kennis in huis bleek te zijn. "Je hebt voor het fotoprogramma van het Zijper Collectief een systeembeheerder en een gegevensbeheerder nodig. Gelukkig hadden wij de technische kennis, met voorzitter Dik Bol in huis. Hij heeft een eigen bedrijf gehad dat software maakte. Hij kon het systeem dus beheren. Ik kon zelf met mijn acht jaar ervaring bij de heemkundekring en de nodige werkervaring met relationele databases de beelden beheren", vertelt Christ. Inmiddels is de 'achterstand' van foto's die waren blijven liggen bijna ingelopen en is de beeldbank uitgegroeid naar bijna 11.000 foto's.

Toch is het archief verre van compleet. Als je nog oude foto's hebt die Heemkunde Boxtel mag inscannen kan je contact opnemen met Christ via foto@heemkundeboxtel.nl. Je krijgt de foto's na het inscannen altijd terug als je dat wilt. Ook als je tot nu toe onbekende mensen herkent op een foto in de fotobank, of als je de datum van een foto wilt verbeteren of aanvullen, kan je mailen naar dit adres. Ook voor het aanvragen van foto's in een hogere resolutie kun je naar eerdergenoemd adres mailen.

Beeldbank Boxtel is voor iedereen gratis te bekijken op: www.beeldbankboxtel.nl.

Quotes:

Ik doe aan EHBO; Eerste Hulp Bij Opruimen

Dit is al mijn vierde scanner; ze houden er allemaal mee op

We werken in het heden én in het verleden

22 / 32

KLEIN Kindercentra gaat met hutspot de zomer in
Kinderopvang hoort in derde jaar al bij de top van Brabant

Foto: Sander van Kasteren

Boxtel – KLEIN Kindercentra aan de Ons Doelstraat gaat met een goed gevoel de zomerperiode in. Het centrum kreeg een top 3-notering en daarmee een plaatsje in de finale in de verkiezing van beste kinderopvang van Brabant. De verkiezing was de tiende editie van de jaarlijkse landelijke verkiezing van de Kinderopvang Awards. Niet gek als je bedenkt dat KLEIN kindercentra pas drie jaar bestaat en pas voor het eerst deelneemt. Het kindercentrum opereert kleinschalig en biedt naast een huiselijke sfeer ook in de zomermaanden verschillende interessante uitstapjes voor de kinderen.

Algemeen Directeur Adriaan Haans vertelt, zichtbaar trots, over 'zijn' kindercentrum. Uit het extern klanttevredenheidsonderzoek dat ten grondslag lag aan de plaatsing in de finale bleek dat de kinderopvang tot de top drie van de provincie behoorde. Aan de landelijke verkiezing namen 641 organisaties deel. "Wij heten natuurlijk niet voor niets 'KLEIN', doelt hij op de kleinschalige aanpak die volgens hem het succes van de visie in de praktijk brengt. "We hebben een hele betrokken club en proberen de lijntjes zo kort mogelijk te houden en zo flexibel mogelijk te zijn."

Toch is kleinschaligheid relatief: waar veel kindercentra de ruimte per kind zo beperkt mogelijk houden binnen de wettelijke kaders, biedt KLEIN juist meer oppervlakte per kind dan dat zij verplicht zijn. De kinderen hebben dus letterlijk meer ruimte dan bij de meeste andere opvanglocaties.

Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren
Foto: Sander van Kasteren

Onlangs opende het kindercentrum een nieuwe groepsruimte en er is volgens Haans nog zicht op de opening van één extra ruimte in het najaar. "Tegen de markt in zijn wij in de afgelopen drie jaar flink gegroeid; van één groep met vier medewerkers in 2013 naar vier groepen met veertien medewerkers nu", legt Haans uit.

Naast kleinschaligheid probeert KLEIN ook een waardevolle toevoeging te zijn op de ontwikkeling van kinderen. Dat wordt volgens Haans bereikt door methoden die ook op scholen gebruikt worden, zoals Uk & Puk, in te zetten. Dit zorgt voor een continuïteit in de doorgaande lijn van het kinderdagverblijf naar school. Toch letten Haans en de andere medewerkers erop dat de balans niet teveel doorslaat richting het 'schoolse'. "We onderscheiden ons ook wat huislijkheid betreft. We zijn een kinderopvang; geen school. Het moet voor kinderen door de kleinschaligheid en huiselijkheid emotioneel veilig zijn, net alsof ze bij een vriendje thuis zijn als ze hier zitten", licht Haans toe.

Het kindercentrum vierde in juli haar derde verjaardag met een grote barbecue waarbij ouders, kinderen, medewerkers en buurtbewoners welkom waren. Het is volgens Haans één van de manieren waarop KLEIN met beide benen in de samenleving staat. "Onze maatschappelijke betrokkenheid uit zich in de samenwerking met ondernemers in de wijk en de sponsoring van lokale verenigingen en clubs." Als voorbeeld noemt Haans een uitstapje naar restaurant De Waag, waar de kinderen pannenkoeken mogen bakken in een professionele keuken en keukenteam of de sponsoring aan het Dommelbad, de Kinderboerderij en de lokale voetbalclub, waar de kinderen zo nu en dan dus van de diverse voorzieningen gebruik mogen maken.

En zo zijn er deze zomer nog meer activiteiten voor de kinderen: de groep gaat nog op bezoek bij kindercircus Il Grigio in Haaren en mag komen kijken bij een boerderij. Alle uitstapjes vallen binnen het thema 'landen', waarbij iedere week een ander land centraal staat. Op het moment van schrijven is dat Nederland en gaan de kinderen hutspot maken en eten. Dat klinkt misschien wat vreemd, midden in de zomer. "De kinderen vinden dat geweldig", zegt Haans. "En daar draait het om."


27 / 32

KPJ Liempde wil van oubollig imago af'
"We kijken naar de mogelijkheden om festivaltours te organiseren"

Een aantal voetballers van de KPJ in actie. Foto: Sander van Kasteren

Liempde - Katholieke Plattelandsjongeren (KPJ) Liempde kampt de laatste jaren met een teruglopend ledental. Om de terugloop tegen te gaan wil de club van het stoffige imago af. De club heeft heel wat te bieden zoals sociale contacten, spel en sport. Daarbovenop organiseert de KPJ ook speciale thema-avonden en -feesten.

De verschillende KPJ's werden oorspronkelijk opgericht in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw en boden activiteiten aan voor katholieke jongeren. De overkoepelende organisatie is KPJ Brabant. De Liempdse afdeling zag in 1933 het levenslicht.

Volgens voorzitter Nicole van den Oetelaar (23) heeft het woordje 'katholieke' in de naam al lang geen betekenis meer: "We vieren kerstmis samen, maar dat is voor zo ver ik weet de enige activiteit die met religie te maken heeft." KPJ-lid Lissy (22) valt haar bij: "Het is veel meer een organisatie die sport en spel aanbiedt voor jongeren."

Lissy (links) en Nicole bij een KPJ-uitstapje. Foto: KPJ Liempde

Dat is te merken als je de activiteitenagenda bekijkt: KPJ Liempde heeft iedere vrijdag een sportavond. Daarbij worden verschillende spellen gespeeld, zoals voetbal en trefbal. Daarnaast is er maandelijks een speciale activiteit en ieder kwartaal een speciale mannen- en vrouwenavond. Onder die speciale activiteiten valt bijvoorbeeld een spot-dropping. Lise (16) vertelt dat de droppings tot haar favoriete spellen horen: "Enkele leden van de leiding rijden dan in auto's langs de route. Als ze je zien dan ben je af." Bij 'plattelandsjongeren' zullen veel mensen ook denken aan een boerenvereniging, maar ook dat is volgens het drietal ook onjuist. Veel van de oudere leden studeren en zijn dus allesbehalve van plan om boer te worden.

Als je bij de KPJ gaat begin je op 11-jarige leeftijd als aspirant-lid. Vanaf 16 jaar of ouder ben je volwaardig KPJ-lid. Volgens Nicole kun je dat in principe blijven zo lang als je wil. Als voorbeeld geeft zij een aantal leden dat de dertig al gepasseerd is, maar die nog bijna iedere vrijdag komen voetballen.

Enkele jaren geleden, toen je nog vanaf je zestiende alcohol mocht drinken, werden ook stapavonden voor de leden georganiseerd. Nu gebeurt dat ook nog, maar is het lastiger geworden om te regelen volgens Nicole en Lissy. "Je mag veel café's en clubs pas binnen als je 18-plus bent. Daarom zijn we nu aan het kijken of we festivaltours kunnen gaan organiseren voor de leden."

Het vrijblijvende karakter van de KPJ is een van de krachten, maar meteen ook een van de problemen van de organisatie. Nicole legt uit dat bijvoorbeeld nooit zeker is hoeveel leden naar een sportavond komen omdat het niet nodig is om je van tevoren aan of af te melden. De jongerenvereniging organiseert niet enkel sportieve activiteiten voor leden, maar is ook actief op bijvoorbeeld de Boeremert om daar mee te helpen met de spelletjes die worden aangeboden.

Nicole, Lissy en Lise vertellen dat ze vaak horen dat de KPJ vergeleken wordt met scouting of een sportvereniging. "Onze club is echt iets heel anders dan scouting. Het is minder officieel en we hebben ook minder verschillende groepen", verwijst Lissy naar de aspirant-leden- en ledengroep.

Om lid te worden van de KPJ Liempde hoef je niet per se in het dorp te wonen. "We hebben ook leden uit Boxtel en één lid komt zelfs uit Best!", vertelt Nicole. Ze legt uit dat de KPJ eigenlijk gewoon een vriendenclub is waarbij vrijblijvend gesport en lol gemaakt kan worden. Op de site van KPJ Liempde (www.kpjliempde.nl) vind je meer informatie over de vereniging en kun je je ook aanmelden.


Terwijl het buiten regent en ik deze zomercolumn schrijf, dwalen mijn gedachten af. Ineens sta ik op een camping. Ik word 's morgens vroeg wakker omdat het tentdoek de warmte van de zon niet meer kan tegenhouden. Ik rits mijn slaapzak open en sta zo stil als mogelijk op. Daarna rits ik de hordeur van de slaapcabine open en stap in het woongedeelte van onze tent. Snel rits ik de hordeur weer dicht en doe zachtjes om de anderen niet wakker te maken. Ik stap de tent uit en kijk over het grasveld naar de tijdelijke woonplaatsen van andere vakantiegangers. Kinderfietsjes liggen her en der op het veld en een konijnenfamilie geniet nog even van de rust en het lekkere malse ochtendgras. Ik kijk tevreden naar dit tafereeltje, heerlijk ik heb vakantie. Uit een van de tenten klinkt een gedempte hoest. Ik besluit om koffie te gaan zetten. Ik zet een pannetje met water op het vuur van onze primitieve keuken. Nu het vuur onder de pan brandt schep ik de gemalen koffie in het filter. Gewoon weer ouderwets koffie zetten. Als het water kookt schenk ik het water voorzichtig in het filter. Dit moment is goud waard, de eerste geuren van vers gezette koffie in de morgen. Terwijl ik volledig in beslag word genomen door het koffiezetten, word ik uit mijn dagdroom gerukt. Het is mijn jongste zoon. Of ik hem wil helpen zijn regenjas en laarzen aan te trekken, hij wil buiten spelen.

met vriendelijke groet

Eric Top RSE
Bezoek ook eens mijn website op www.topsecurityadvies.nl

28 / 32

De kracht van lokale samenwerking
Melkveebedrijf Van Oirschot en Het IJs Café maken samen echt Boxtels ijs

Wendy, Frens en Mark maken een praatje met elkaar. Foto: Sander van Kasteren

Boxtel - Lokale ondernemers die samenwerken, het is een veelvoorkomend fenomeen in onze gemeente. Ze versterken elkaar en zetten samen iets moois neer. En dragen zo samen het goede dat Boxtel te bieden heeft uit. Dat doen ook Frens en Wendy van Oirschot van Melkveehouderij Van Oirschot en Mark Schilder van Het IJs Café. Hun melk vormt de basis voor zijn ijs, een samenwerking die smaakt naar meer.

Ze hadden het er al vaker over gehad en een paar weken voor het ijsseizoen dit jaar van start ging nam Mark contact op met Frens om eens te kijken wat ze voor elkaar konden betekenen. In maart ging Het IJs Café weer open en voor die tijd wilde de ijsbereider wat experimenteren met verse koeienmelk. "Ik heb een paar liter meegenomen", vertelt Mark, "en daarmee ben ik aan de slag gegaan. Ik maakte er vanille-ijs van en liet dat testen door een zeer kritische jury: Frens, Wendy en hun kinderen Thijm en Lau. En uiteraard mijn vrouw en kinderen Thijs, Hugo en Janne. Zij testen al mijn nieuwe smaken." De reacties waren zeer lovend. "We proefden meteen het verschil", vertelt Wendy. "Het ijs is voller van smaak, veel romiger." Vanaf dat moment rijdt Mark meerdere keren per week naar de prachtige boerderij op Nergena om verse melk te halen.

Vertrouwen
"Als ik bij de boerderij aankom, roep ik even 'hallo, ik ben er' en loop naar de tank", vertelt Mark. "Daar zit een kraantje op, waarmee ik de melk zelf aftap. Vervolgens schrijf ik op hoeveel liter ik heb gepakt en dan kan ik ermee aan de slag. Natuurlijk maken we vaak nog even een praatje, maar zo makkelijk gaat het."

Foto: Sander van Kasteren
Mark Schilder, terwijl hij melk aftapt. Foto: Sander van Kasteren

"Dat vertrouwen kun je geven, doordat je elkaar kent", vertelt Wendy. "Je woont en werkt in hetzelfde dorp, dat schept een band. Het is mooi om met elkaar een goed product neer te zetten. Samen gaan we terug naar ons ambacht: ijs gemaakt van echte, verse melk. Wij vinden het een eer om aan Het IJs Café te leveren. Moet je zien hoeveel mensen daar komen! Er zitten in de buurt veel meer boeren, dus we zijn trots dat Mark ons heeft uitgekozen. En waarom zou je je leveranciers in verweggistan zoeken als het bij jou in de buurt kan? Lokale samenwerking is erg belangrijk. En gelukkig zie je dat ook steeds meer."

Kan dat dan zomaar, dat Mark honderden liters melk per week afneemt? Wendy lacht: "we hebben 120 koeien, die twee keer per dag gemolken worden. Ze geven gemiddeld zo'n 30 liter per dag. Op dit moment staan er tien droog omdat ze moeten gaan kalven, reken maar uit. Mark kan dus wel wat liters per week meenemen."

Goede bol ijs
En van al die liters melk draait Mark zelf ijs in allerlei smaken: van Strawberry cheesecake tot Witte chocolade en van Minionijs tot Tiramisu. Zijn vitrine aan de Rechterstraat 15 staat altijd vol prachtig opgemaakte bakken romig ijs. "En fris fruitijs natuurlijk", vult hij aan. "Maar dat is op sorbetbasis en daar komt geen melk aan te pas. Net als sojaijs, dat we ook in verschillende smaken maken." Waarom hij na acht jaar lang ijsbereiden koos voor verse melk? "Het was weer een volgende stap in mijn ontwikkelingsproces. Als ondernemer blijf je constant aan je product sleutelen, je bent altijd op zoek naar verbetering, aan het finetunen. Ik durfde altijd al te zeggen dat ik een hele goede bol ijs verkoop, en met de melk van Frens en Wendy is die nu nóg beter geworden." Houdt dat schaven aan je product ooit op? "Nee", zegt Mark direct. "Ondernemers zijn perfectionisten en perfectionisten zijn nooit 100 procent tevreden. En dat is maar goed ook. Stilzitten zit ons niet in het bloed."

Mooi boerenleven
Wendy en Frens kunnen dat alleen maar beamen. En dat is maar goed ook, want het is hard werken op de boerderij, zeven dagen in de week, het hele jaar rond. "Eigen baas zijn heeft zijn voor- en zijn nadelen", aldus Wendy. "Je melkt alle dagen van het jaar; met kerst, zondags, 's ochtends na een feestje, het gaat altijd door. Maar het is prachtig! En ook al ben je altijd aan het werk, je bepaalt zelf hoe je met je (vrije) tijd omgaat. Dus het geeft ook heel veel vrijheid. Zo blijft het boerenleven mooi.

In 2008, het jaar waarin Mark en zijn vrouw Willemijn besloten de van zijn ouders overgenomen viswinkel om te bouwen tot een ijssalon, werden Wendy en Frens eigenaar van de melkveehouderij van zíjn ouders. "We hebben toen een nieuwe stal gezet en zijn zelf gaan melken", vertelt Wendy, die zelf uit de modebranche komt. "Ik ben er langzaam in gegroeid toen ik Frens leerde kennen. Voor hem is het altijd al zijn ding geweest. Hij is ermee opgegroeid. Samen doen we er alles aan om een mooi plaatje neer te zetten. Daarom betrekken we de mensen bij ons bedrijf. In de zomer staan de deuren van de stal open, dan kijken de fietsers en wandelaars zo naar binnen. Soms vragen ze of ze mee mogen kijken bij het melken. Dat is geen probleem. Ze zien dan ook dat de koeien het heel goed hebben, dat ze veel ruimte hebben en dat hun welzijn voorop staat."

Naast dat Frens de koeien elke dag 's ochtends en 's avonds melkt, werkt hij er ook vier dagen in de week bij. "Na het melken om 6 uur in de ochtend en het voeren van de koeien, werkt hij nog als bedrijfsadviseur van Rundvee bij Agrifirm", vertelt Wendy. "'s Avonds na het eten gaat hij weer melken. Ik regel de administratie en het verzorgen van de kalfjes en zorg er voor dat hier alles gewoon door loopt. Straks komen ze bijvoorbeeld koeien insemineren en dan heb ik ze al vaststaan."

Schort en klompen
Niks romantisch aan dus, het boerenbestaan. En hoe zit het eigenlijk met de vooroordelen? "Veel mensen zien het boerenbedrijf nog steeds als ouderwets en noest", vertelt de jonge boerin. "Maar zo is de huidige generatie helemaal niet meer, een uitzondering daargelaten. En zo zijn ook echt niet alle boeren vroeger geweest. Ik vind dat zo jammer." Dan moet ze lachen: "Yvonne Jaspers heeft hier op de boerderij ooit een fotosessie met haar familie gedaan voor de Margriet. Toen kwam er zo'n delegatie van stylisten en mensen voor de make-up en kleding. Een van hen reageerde erg verbaasd toen ze mij in 'gewone kleren' aantrof. 'Oh, ik dacht je hebt een schort en klompen aan!', riep ze. Waarop ik haar verbaasd aankeek. 'Zit je niet de hele dag op je erf dan?', vroeg ze me. 'Nee', zei ik, 'en ik lig ook niet aan de ketting'."

Het moge duidelijk zijn: Melkveebedrijf Van Oirschot is een modern bedrijf dat met zijn tijd meegaat. Net zoals Het IJs Café dat is. Beide bedrijven worden gedreven door ondernemers die trots zijn op hun zaak en op hun product. En dat proef je in het moois dat zij samen neerzetten: echt Boxtels ijs.

Wil je meer weten of zelf ervaren hoe het in zijn werk gaat bij Van Oirschot of Het IJs Café? Mail dan naar frens.van.oirschot@hetnet.nl of kijk op www.hetijscafeboxtel.nl.

Quotes:
'Waarom zou je je leveranciers in verweggistan zoeken?'
'Stilzitten zit ons ondernemers niet in het bloed'
'We gaan samen terug naar ons ambacht: ijs gemaakt van echte, verse melk'

30 / 32

Het is zomer. Zeggen ze. Ik kijk uit mijn raam naar de grauwe lucht. Het regent zonnestralen? Pijpestelen! Ik heb toch echt niet de zomer In mijn bol. Maar als de zon schijnt, dan is het zowel zomer in Amsterdam als zomer in Zeeland. Brandend Zand of een hete zomer? Nee daar hebben we voorlopig nog geen last van. Daar kunnen zomerse liedjes als Una Paloma Blanca of Amarillo (waar ligt het eigenlijk?) geen verandering in brengen. Beter is het om op de camping in Griekenland naar mandolinen in Nicosia te luisteren. 't Was aan de Costa del Sol of wat mij betreft in Torremolinos maar in elk geval niet in Zandvoort aan Zee. Het is in wel zomer op je radio want er komt menig hitje voorbij. Doet u mij maar een toppertje breezer ananas en geef me een Ticket to the tropics, want dat geeft mij dat zomerse gevoel en daar voel ik echt de zomerzon en komen de zomerdromen te voorschijn. Laat de zomer in je hart, drie zomers lang wat mij betreft of zelfs vier zomers lang. Ja beste lezer, jij laat de zon weer schijnen. Al zit ik op een Kangoeroe eiland, of in Viva Espagna, het is zomertijd.

Als u denkt: heeft die Rico aan de Sangria gezeten? Nee hoor. Het is een verkapt spelletje om de zomer door te komen. Zoek alle titels van zomerse liedjes hierboven en stuur je antwoorden naar DeMooiBoxtelKrant of naar mijn Facebookpagina. Onder de beste en meest complete inzendingen verloot ik straks een complete set singeltjes van mijzelf én een fles Sangria! Fijne vakantie!

Zomercolumn Bets

Lieve lezers,

De zomer is in volle gang en ons land binnengedrongen! Ik plèk van alle kanten en lig hil d'n dag te hydrateren in een opblaaszwembadje met de diameter van een witte kastanjeboom - gewoon om even lekker te reflecteren. De verzorgers houden me met emmers water vochtig, als een aangespoelde walvis op Ameland.

Het enige dat ik nog mis in dit scenario is een klamboe. Klam is het al wel, maar een klamboe zou toch zeker wel gewenst zijn. We kampen namelijk in Nederland met een vliegen- en muggenplaag. En nee, dat zijn geen virtuele vliegende Pokémon, dit zijn echte beesten! De vliegenmeppers zijn niet aan te slepen, en ik smeer me om het kwartier van boven tot onder in met Deet. 's Nachts zit ik rechtop in mijn bed als ik er weer eentje in mijn oor hoor zoemen - als een stelletje overbodige JSF's op weg naar het Midden Oosten.

Maar goed, ook dat is iets dat overgaat. Waarschijnlijk zijn het allemaal ook maar eendagsvliegen. Terwijl ik me nog eens tsunamiproducerend omdraai in mijn opblaasbadje, zie ik de vliegen rond mijn hoofd zwermen. Je zult maar eendagsvlieg zijn en geboren worden op Boxteldag, bedenk ik me. Maar ik dwaal af. Laat ik ook niet te negatief doen over de zomer in ons land. Ik bedoel, de hele dag in een badje liggen is natuurlijk ook niet heel vervelend. Ik blijf hier nog eventjes liggen, terwijl ik nat wordt gehouden en op vliegen jaag.

Die ene eendagsvlieg was me net te snel af - die vat ik morgen wel.

Liefs,
Bets

zomercolumn fysio sluijters

BLINDE VLEK

Hebben wij een blinde vlek voor het belang van bewegen door ouderen? Ja, wij lijden allemaal aan het 'moeder blijft u maar zitten' syndroom. Als je een 'oudere' een hand geeft en deze wil opstaan zeg je 'blijft u maar zitten'.

Stel jezelf eens de vraag wat je denkt dat het belang is van bewegen voor ouderen. Is het verstandig om ze maar zoveel mogelijk te laten zitten? Vergeet niet het gezegde "rust roest".

Voor ouderen is het juist heel erg belangrijk dat ze in beweging blijven en niet achter de geraniums gaan zitten. Langdurig zitten bij ouderen is een wezenlijke risicofactor op vroegtijdige sterfte. Niet alleen is het lichamelijk van groot belang dat ouderen in beweging zijn, maar ook voor het sociale aspect. Tegenwoordig zijn er meer ouderen dan je denkt erg eenzaam. De enige stem die ze dagen lang horen is die van hun zelf.

Ooit het programma op RTL4 gezien van 'Geer en Goor zoeken een hobby'. Hier wordt heel duidelijk weergegeven hoe eenzaam ouderen zijn en hoeveel eenzame ouderen er in Nederland zijn. Het is van groot belang een isolement te voorkomen!

In Boxtel is de beweegtuin geopend met als doel ouderen samen weer te laten bewegen en fit te worden. Hier kunnen ouderen in een groep onder begeleiding sportief bezig zijn. De apparaten die in de beweegtuin staan zijn speciaal geselecteerd zodat de ouderen andere bewegingen moeten doen dan ze dagelijks thuis doen. Hierdoor wordt het lichaam op een positieve manier geprikkeld.

Naast in beweging zijn, komen ouderen ook in contact met elkaar. Na de training in de beweegtuin wordt er samen bij de Kinderboerderij koffie of thee gedronken. Wie weet kunnen daar weer gezellige afspraken uit voortvloeien. Hoe fijn is het als je normaal alleen in je huis zit en nu weer onder de mensen kan komen. Het mes snijdt in de beweegtuin daadwerkelijk aan twee kanten!

De beweegtuin is gratis toegankelijk en er is op de maandag- en donderdagochtend van 10.30 - 11.30 uur een fysiotherapeut of vrijwilliger aanwezig om u te begeleiden.

Mocht de beweegtuin voor jezelf iets zijn of iets voor uw familielid, buurvrouw of buurman, bel gerust naar Annelies Bolkestein, ContourdeTwern. Of ga zelf op maandag of donderdag een keer een kijkje nemen in de beweegtuin en doe een keer mee. Mocht u bang zijn dat het niets voor u is en wilt u toch bewegen, neem dan contact op met onze beweegexperts van Fysio Sluijters.

Vanaf 1 september zitten we in het Ursulagebouw en hebben we een prachtige beweegzaal waar we u kunnen helpen met het starten van weer bewegen opdat u later wel naar de beweegtuin kunt.


32 / 32

11 - 28 augustus

Groepsexpositie van het Creatief Collectief
Oertijdmuseum De Groene Poort, Bosscheweg 80, Boxtel

11 augustus - 25 september

Rond de aarde in 180 objecten; collectie Fam Juffermans-Zandbergen (za & zon)
13.00 uur, MUBO, Baroniestraat 18, Boxtel

Donderdag 11 augustus

Cultuurhistorische zomerrondleiding; route Kasteel Stapelen
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel

Zomeravondbridgedrive Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

Vrijdag 12 augustus

Inloopochtend voor baby's en peuters
09.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Zaterdag 13 augustus

Jaarlijkse Eucharistieviering tgv het Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming
19.00 uur, Mariakapelletje aan de Heikant, Esch

Maandag 15 augustus

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Lezing over gevolgen hersenletsel
19.30 uur, Zorghoeve 't Binnenveld, Boxtelseweg 5, Schijndel

Woensdag 17 augustus

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Cultuurhistorische zomerrondleiding; route Sint Petrusbasiliek
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel

Donderdag 18 augustus

Inschrijven dagtrips KBO
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, & Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Cultuurhistorische zomerrondleiding; route Stationskwartier
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel

Zomeravondbridgedrive Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

19-24 augustus

Kermis Boxtel
Markt en Breukelsplein, Boxtel

Vrijdag 19 augustus

Inloopochtend voor baby's en peuters
09.00 uur, Bibliotheek, Burgakker 4, Boxtel

Zaterdag 20 augustus

Klumpkesdrive (bridge)
09.15 uur, Hof van Liempde, Nieuwstraat 43, Liempde

Zondag 21 augustus

Ierse Sessie
13.30 uur, Bed & Breakfast In Den Boogert, Oude Boomgaard 3, Boxtel

Maandag 22 augustus

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud
19.30 uur, Restaurant/Zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15, Schijndel

Woensdag 24 augustus

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Donderdag 25 augustus

Naverkoop inschrijven dagtrips KBO
14.00 uur, Gemeenschapshuis De Rots, Nieuwe Nieuwstraat 7, Boxtel

Cultuurhistorische zomerrondleiding; Breukelentocht
19.00 uur, vertrek vanaf binnenplaats VVV, Markt 36, Boxtel

Zomeravondbridgedrive Liempde
20.00 uur, De Serenade, Oude Dijk 117, Liempde

Kienavond Aquariumvereniging Daphnia
20.00 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1 , Boxtel

Vrijdagochtend 26 augustus

Inloopochtend voor baby's en peuters
09.00 uur, Burgakker 4, Bibliotheek, Boxtel

Voorstelling Torenspelers bij Grand Café Rembrandt
20.15 uur, Grand Café Rembrandt, Rechterstraat 56, Boxtel

Zaterdag 27 augustus

Open dag D'n Liempdsen Herd
09.00 uur, Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Zondag 28 augustus

Orgelconcert door Tommy van Doorn
20.15 uur, Sint-Petrusbasiliek, Oude Kerkstraat 20,Boxtel

29 augustus – 31 augustus

Bouwdorp Esch
Venakker/Het Kruys, Esch

Maandag 29 augustus

Kaartmiddag van de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

30 augustus – 2 september

Jeugdvakantieweek; Op z'n kop in de piste
Terrein achter Sporthal Pius X, Heidonk 28, Liempde

31 augustus – 1 september

Kindervakantiewerk; Olympische Spelen
Gemeenschapshuis De Orion, Lennisheuvel 56, Lennisheuvel

31 augustus – 2 september

Kindervakantieweek; Helden
Brede school De Wilgenbroek, Dr. De Brouwerlaan 74, Boxtel

Woensdag 31 augustus

Kienen met de Invaliditeitsvereniging
13.30 uur, Gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, Boxtel

Dubbeltjesmarkt
14.00 uur, Kinderboerderij, Apollopad 1, Boxtel

Joke van de Moosdijk